Ο μοναχός Νικόδημος ξεσκεπάζει το Άγ.Όρος

(Με αφορμή το show ΓΑΠ-Βαρθολομαίου)


Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Ο προστάτης των παιδεραστών επισκόπων που δεν καθαιρούνται, αλλά παραιτούνται και «εφησυχάζουν» (αν το σκάνδαλο βγει στη δημοσιότητα), ο συνάδελφος του διαβόητου πάπα Βενέδικτου κ.Δημήτρης Αρχοντώνης, πατριάρχης λέει της Οικουμένης ολόκληρης, επισκέπτεται τώρα το Άγιο Όρος. Δεν πάνε λίγες ημέρες που κουκούλωσε άλλη μια υπόθεση ιερής παιδεραστίας, αυτήν του σεσημασμένου ιερού πορνείου της Χρυσοβαλάντου. Οι δυο απατεώνες (πρώην παλαιοημερολογίτες) επίσκοποι Βικέντιος και Παΐσιος εκμεταλλευτές του θαυματουργού δακρυρροούντος ειδώλου της αγ.Ειρήνης, (με το χρυσόμαλλο δέρας του οποίου αγόρασαν τη μεταπήδησή τους στο πολυκατάστημα του κ.Βαρθολομαίου) και κάποιου βδελυρού κομματιού του δήθεν χεριού της, μπήκαν σε (17.12.2010-προσωρινή, το πιθανότερο) αργία-χωρίς να δοθούν εξηγήσεις-αντί να καθαιρεθεί και να παραδοθεί στη δικαστική έρευνα, τουλάχιστον ο ένας από αυτούς, τον οποίο ο συνέταιρός του κατηγορεί, μεταξύ πολλών άλλων φοβερών (οικονομικών και οργιαστικών), πως βίασε το 17χρονο αδελφό του. (Update: Tελικά κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία και μετά την άρνησή τους να κρυφτούν σε πατριαρχικές μονές, η πατριαρχική Σύνοδος τους καθαίρεσε, ύστερα από δισταγμούς πάνω από δεκαπέντε μηνών, στις 28.3.2012 χωρίς να ανακοινώσει το γιατί, σε μια πρωτοφανή κίνηση καθαίρεσης Αρχιερέων τις τελευταίες δεκαετίες, σπάζοντας την Ομερτά, κάτω από το φόβο αγωγών αποζημίωσης σε βάρος του πατριαρχείου από θύματα της Μονής και ύστερα από τη διαρροή της υπόθεσης στον αμερικανικό Τύπο με τον κίνδυνο να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις).

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο φέουδο του κ.Δημήτρη Αρχοντώνη, εκεί που ακμάζει ο ιερός Εφραίμ Βατοπεδινός, προστατευόμενος του πατριάρχη και πνευματικό τέκνο του καταδικασμένου πρωτόδικα για παιδεραστία Ιωσήφ, που κι αυτόν ο κ.Αρχοντώνης αθώωσε στα μουλωχτά χωρίς εξηγήσεις, θα ήταν χρήσιμο να σπάσουμε την ομερτά και να αποκαλύψουμε για τους αγιορείτες φίλους των Σουλτάνων, του Χίτλερ, του κόμη Δράκουλα, των Σέρβων και Ρώσων τσάρων, του Καρόλου της Καμίλλης, του Κώστα Γλύξμπουργκ και του Στέλιου Παττακού, αυτό που όλοι ξέρουν και η Πολιτεία υποκρίνεται πως δεν το ξέρει, πως το άντρο των μισογύνηδων καλόγερων, κρυψώνα κάθε λογής εγκληματιών κατά τον Ανώνυμο τον Έλληνα, είναι άντρο των πιο αισχρών ακολασιών και μάλιστα, όταν και όπου μπορεί, της παιδεραστίας. Κατά τον κανονισμό του Αγίου Όρους  μπορούν να το επισκεφθούν μόνο ενήλικες άντρες, ή ανήλικοι, οι οποίοι συνοδεύονται από κηδεμόνα, αλλά υπάρχει το ερώτημα πως ελέγχεται αυτή η κηδεμονία και αν και πως εξασφαλίζεται από την Πολιτεία το ότι ο ανήλικος φεύγει μετά από την επίσκεψη και δεν μένει για να αγιάσει εκεί.

Η παρουσία νεαρών αγένειων καλόγερων στο Όρος ήταν μακρά παράδοση, παρά την απαγόρευση του καταστατικού του. Οι παλιότεροι μοναχοί τους εκμεταλλεύονταν και ως εργάτες και ως δούλους («υποτακτικούς» που «κάνουν τυφλή υπακοή» στο Γέροντα) και σεξουαλικά. Η χειρότερη όμως μορφή εκμετάλλευσης ήταν οι αποστολές αυτοκτονίας τύπου Χαμάς. Mια ειδική κατηγορία αγίων, είναι οι νεομάρτυρες, που ενσαρκώνουν την γνωστή ρήση: «Σφάξε με αγά μου ν’αγιάσω». Πρόκειται ως επί το πλείστον, όπως αποκαλύπτει ο Φίλιππος Ηλιού («Πόθος μαρτυρίου». «Ιστορικά», τ.23, Δεκέμβριος 1995), για νεαρούς Ρωμιούς οι οποίοι για κάποιο λόγο (έρωτας με Τουρκοπούλα κ.λ.π.) εξισλαμίσθηκαν οικειοθελώς και μετά μετανοημένοι κατέφευγαν στον (συνήθως αγιορείτη) πνευματικό τους ζητώντας λύτρωση από την μεταθανάτια Κόλαση. Ο φανατικός τους έπειθε πως μόνο με «βάπτισμα αίματος» δηλαδή με εθελούσιο μαρτύριο, μπορούσαν να συγχωρηθούν. Μεσολαβούσε κάποιο διάστημα στο οποίο ο γκουρού φανάτιζε τους μελλοθάνατους ώστε να εξασφαλισθεί πως θα αντέξουν τα μαρτύρια μέχρι τέλους και στην συνέχεια οι μαζοχιστές οδηγούντο στα βασανιστήρια μερικές φορές με την συνοδεία του μέντορά τους, ο οποίος ήθελε να εξασφαλίσει πως δεν θα το σκάσουν την τελευταία στιγμή. Αλλά αυτή η καλογερίστικη κακουργία αξίζει να μας απασχολήσει σε ειδικό άρθρο. Όποιος θέλει να πάρει μια πρώτη  ιδέα ας διαβάσει στο πατριαρχικό διαδίκτυο το βίο των  αγένειων Μουτζαχεντίν Ακάκιου, Ιγνάτιου και Ευθύμιου, όπως τον καταγράφει η Εκκλησία: «Στὴ μὲση τῆς εἰκόνας εἰκονίζονται οἱ τρεῖς νεομάρτυρες, νεαροί, ἀγένειοι, μὲ μοναχικὸ σχῆμα….Ὁ Ακάκιος σὲ ἡλικία ἐννέα ἐτῶν ἐξισλασμίσθηκε. Στὰ δεκαοκτὼ ἐπέστρεψε στὸν χριστιανισμὸ και ἔγινε μοναχὸς ὑποτακτικὸς τοῦ Νικηφόρου. Ἐπηρεαζόμενος ἀπὸ τὸ παράδειγμα τῶν προαθλησάντων Εὐθυμίου και Ἰγνατίου, ὑποτακτικῶν τοῦ Νικηφόρου ἐπίσης, κατευθυνόμενος καταλλήλως ἀπὸ τὸν Γέροντα Ἀκάκιο, πῆγε στήν Κωνσταντινούπολη συνοδευόμενος ἀπὸ τὸ συμμοναστή του Γρηγόριο τὸν Πελοποννήσιο, ὁμολόγησε τὸν Χριστό, βασανίσθηκε και ἀποκεφαλίσθηκε το 1816».

Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου (τον προτείνει και ο μυστικοκονδυλιάρχης κ.Σαμαράς), στο βιβλίο του «Άγιο Όρος», διαπιστώνει πως «Καλογερισμός χωρίς σκοτάδι δεν γίνεται» και περιγράφει έναν μοναχό ο οποίος «Εἶχε κάμει στρατιώτης στοὺς τελευταίους πολέμους, ὑπηρέτησε πέντε χρόνια στὸ Λονδΐνο σ’ ἕνα διπλωμάτη, κι ὕστερα ἦρθε στὸ Βατοπέδι, ντύθηκε τὸ ράσο κι ἔγινε κωδωνοκρούστης. Τὴ δεύτερη φορὰ ποὺ ξαναπῆγα στὸ Ὄρος, δὲν τὸν ξαναβρῆκα. Εἶχε αὐτοκτονήσει. Ποιός, θὰ τὰ ἐξηγήση αὐτά;».

Μα ποιος άλλος από το συγγραφέα μοναχό Μιχαήλ Χατζηαντωνίου: «Στο Αγιο Όρος παίρνουν ψυχοφάρμακα!». Ο πατήρ Μιχαήλ, ένας παλιός αγιορείτης μοναχός….καταγγέλλει «πράγματα και θαύματα» για την αθωνική πολιτεία: από ομοφυλοφιλία μέχρι εθισμό σε βαριά ψυχοφάρμακα (Συνέντευξη:»Κυριακάτικη Eλευθεροτυπία», 22-4-2001, περιοδικό Έψιλον-Τεύχος 524 : ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ)

Ένας άλλος μοναχός, καταγγέλει στον κυπριακό «Φιλελεύθερο» (18.10.2010, Β.Βασιλείου): «Ο Μοναχός Χριστόδουλος, (Νικ.Διαμαντόπουλος) ο οποίος «απελύθη» από τη μονή Γρηγορίου στο «άγιο» όρος 22 χρόνια μετά την εισδοχή του, καταγγέλλει μεθόδους που θυμίζουν την ταινία «στη φωλιά του κούκου», όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του εφαρμόζονται μέθοδοι ελέγχου των μοναχών με τη χορήγηση ψυχοφαρμάκων….». Η μονή διέψευσε και η υπόθεση εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη.

Καταγγελία για εκτεταμένη χρήση ψυχοφάρμακων στο Όρος που αποδίδεται σε ραδιοφωνική εκπομπή ιερέα του Σταθμού της Εκκλησίας («Ράδιο παράγκα», 10.11.2002), μπορεί να διαβάσει κάποιος και εδώ.

Το ότι πολλοί (υποθέτω από αυτά που λέγονται και γράφονται, σε πολύ ψηλό ποσοστό) παλιοί καλόγεροι που ζουν χρόνια απομονωμένοι σε μια ανδρική κοινότητα θέλουν και αποκτούν με την ανοχή των υπόλοιπων, Γιουσουφάκια είναι αυταπόδεικτο. Αυτές οι θλιβερές φιγούρες των εξαθλιωμένων ανθρώπων με το άγριο βλέμμα, που βλέπουμε στις αγιορείτικες φωτογραφίες, κραυγάζουν πως μόνο τη γαλήνη δεν έχουν βρει στο Όρος. Ο Θέμος Κορνάρος καταθέτει τη μαρτυρία του: «Φαινόμενο, θάμα, είναι ο υποψήφιος διάκος που δε θα τρέμουνε τα ποδάρια του, όταν ακούει να διαβάζεται η σχετική περικοπή: ‘Ο υποψήφιος διάκονος πρέπει να ερωτηθεί παρά του πνευματικού εάν η ανθρωπίνη φύσις τριβήν εποιήσατο περί την οπισθίαν οπήν, ή εάν εισήλθεν εν αυτή και συνάμα ροήν εποιήσατο’….…..Τ’ άλλα καλογεροπαίδια με ζήλεια παρακολουθούνε το μυστήριο της χειροτονίας του καινούριου διάκου. … Κι αυτό που λένε συναμεταξύ τους κρυφά σιγανά, πως: ‘Έπρεπε να ρωτούνε το γιατρό πριν της χειροτονίας’ το λένε από ζήλεια ασφαλώς και ποτέ δε θα θέλανε το γιατρό για δικό τους λογαριασμό. …..Και μόνο αυτή η περικοπή, για τη χειροτονία του διάκου, αν είχε γραφτεί, θα ’ταν αρκετή για ν΄αντιπροσωπεύσει τη χώρα του Άθω στον κόσμο της σοβαρής πνευματικής δημιουργίας…..Και μια που το ’φερε η σειρά, όλος ο κόσμος ξέρει πως ο πάτερ Ανανίας ο Κουτλουμουσιανός, φεύγει από το μοναστήρι 4 βδομάδες το χρόνο. Εξαφανίζεται. ….Άλλο πράμα είναι το ότι τον έπιασε η αστυνομία – κατά διαβολική σύμπτωση – ακριβώς σε μια τέτοια περίοδο να ξεφορτώνει στις αχτές της Καλλιάγρας τσιγαρόχαρτο, καπνό και χασίς».

Είπα χασίς, και θυμήθηκα τον άγιο ηγούμενο Γιώργο Καψάνη, (της μονής του «ψυχασθενούς» Κύπριου μοναχού Χριστόδουλου),  ο οποίος κατά παράκληση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου έδωσε συστατική επιστολή στον καταδικασμένο για εμπορία ναρκωτικών κ.Βαβύλη (ή μοναχό Ραφαήλ) «για να την χρησιμοποιήσει σε τυχόν αναθεώρηση κάποιας δίκης, ελπίζων ότι κάθε επιεικής κρίσις των δικαστικών αρχών θα συντελούσε στην ομαλή επανένταξί του στην κοινωνία». Συμπτωματικώς μοναχός της ιδίας μονής είναι το πνευματικό τέκνο του μητροπολίτη Καλύμνου Νεκτάριου (που κατηγορήθηκε για παιδεραστία, παραιτήθηκε, δεν δόθηκαν ποτέ εξηγήσεις  και προήχθη μετά από τον πατριάρχη σε μητροπολίτη Γάνου), ο ιεραπόστολος σήμερα (στην Ταϊβάν) αρχιμανδρίτης Ιωνάς Μούρτος, με την ψευδή μαρτυρία του οποίου στο ΑΤ Καπανδριτίου ο κ.Βαβύλης εξέδωσε πλαστή ταυτότητα.

Σε όποιον μας πει, κομουνιστής ήταν ο Κορνάρος (τι περιμένεις;), θα του απαντήσουμε με μαρτυρίες πολλών ακόμη: «Στα τέλη του 11ου αιώνα μοναχοί του Άθω εμφανίστηκαν στον αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ και διαμαρτυρήθηκαν πως η εκεί παρουσία νεαρών βλάχων βοσκών ‘οδηγούσε σε παρά φύσιν έξεις’. Ο αυτοκράτορας ανακάλυψε πως αυτό ήταν μια πρόφαση για να μπορέσουν να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη» (Ράνσιμαν «Βυζαντινός πολιτισμός»). Ο Ζακ Lacarriere, διαπιστώνει: “Σπάνια έχω κάνει για την θρησκεία συζητήσεις τόσο βλακώδεις και πρωτόγονες όσο στον Άθω….ο αθωνίτης μοναχός αντιπροσωπεύει μια έμμονη επιβίωση των στοιχείων που συγκροτούν το διανοητικό σύμπαν ενός βυζαντινού χωρικού“. Ο ίδιος κοιτάζοντας από έναν μικρό φεγγίτη, είδε: “κατάλαβα γιατί ο αρχοντάρης βιαζόταν να με ξαποστείλει…καμιά δεκαριά καλόγεροι ήσαν τραπεζωμένοι μπροστά σε …τηγανητά, σαλάτες, ψάρια, κρασιά και ρακή….αναγνώρισα μάλιστα κι έναν…ογκώδη και επηρμένο παπά επισκέπτη…Αργότερα διαβάζοντας τον Γρηγόριο Παλαμά….Τρώνε σαν τα γουρούνια έγραφε για τους μοναχούς του Άθω, πίνουν βαρέλια κι όταν μεθύσουν προσποιούνται ότι χρησμοδοτούν». Ο συγγραφέας Κώστας Ουράνης, που επισκέφθηκε το 1930 τις ιδιόρρυθμες μονές Λαύρας και Βατοπεδίου, στις εντυπώσεις του που δημοσιεύτηκαν στο «Ελεύθερον Βήμα» γράφει: «Σήμερα, όταν γίνεται λόγος για το Αγιον Όρος, ο περισσότερος κόσμος χαμογελάει ένα χαμόγελο γεμάτο ειρωνεία και υπονοούμενα. Πηγή του χαμόγελου αυτού είναι ένα σωρό ιστορίες που κυκλοφορούν, σχετικές με την ζωή και τα ήθη των μοναχών, και που κοντά τους οι ιστορίες του Βοκακίου θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατάλληλες για παρθεναγωγεία». Η Γαλλίδα συγγραφέας Μαρίζ Σουαζί, μεταμφιεσμένη σε άντρα, έζησε εκεί και περιγράφοντας διαφόρους τύπους μοναχών, έγραψε γι’αυτόν που αποκαλεί «βιτσιόζο»: «…Έχει πάντα την επιθυμία του έρωτα….οι πειρασμοί ξεφεύγουν από τα φαρδιά του μανίκια…μυρίζει σπέρμα και ένοχη συνείδηση….». O Κ.Τσαρούχας αισιοδοξεί στην “Απογευματινή” (25.11.1978): «Ακριβά θα κοστίζει η φρέσκια σάρκα σε ηγούμενους, ηγούμενες και άλλους ρασοφόρους εκμαυλιστές ανηλίκων για μοναστήρια». Το δημοσίευμα αναφέρεται στον ηγούμενο της μονής …. Α.Μ., που οδηγήθηκε στις φυλακές Τρικάλων, επειδή παρέσυρε πέντε ανήλικους στο μοναστήρι του. Το βούλευμα του Συμβ. Πλημμελ. Τρικάλων, χαρακτηρίζει κακούργημα την χορήγηση καταλύματος στο μοναστήρι του δεκατετράχρονου Ε.Μ. Ο ίδιος ηγούμενος ομολόγησε πως και ένας 16χρονος από την Λαμία, βρισκόταν στην μονή … τον Ιούλιο του ’77. Στο θέμα αναφέρεται και η «Μακεδονία» της 26ης 11ου 1978. Τι γυρεύουν νεαροί έφηβοι στα μοναστήρια; Ο αγιορείτης Μιχαήλ ομολογεί: «Πολλά τα κρούσματα ομοφυλοφιλίας…Ζήτημα ομοφυλοφιλίας τέθηκε στην Σύναξη, αλλά δεν πιστεύω πλέον σ’αυτόν τον θεσμό…η προτεραιότητά τους είναι η βιτρίνα τους……δηλαδή κουκούλωμα…» (“Ελευθεροτυπία» 22-4-2001). Σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Τέταρτο” (Ιούνιος 1985), ο Άρχων Μέγας Μυρεψός του Οικ. Πατριαρχείου Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, συζητώντας για το Όρος, ρώτησε τον δημοσιογράφο, αν του “ρίχτηκε κανένας καλόγερος” και στην καταφατική απάντηση του συνομιλητή του, παρατήρησε: «Και εγώ είδα πολλούς να έχουν σπιτωμένους νέους, δόκιμους».

Σε όποιον δεν αρκεί ούτε η μαρτυρία του Πεντζίκη, θα αραδιάσουμε περισσότερα ντοκουμέντα: Ο (ομοφυλόφιλος) μουσικός Ralph H. Brewster δημοσίευσε το 1935 το πολυδιαβασμένο «The 6000 Beards of Mount Athos», όπου γίνονται σοκαριστικές αναφορές στις ακατανόμαστες σεξουαλικές δραστηριότητες των μοναχών, μέσω των εμπειριών του νεαρού Έλληνα συνοδού του, κάποιου Γιώργου. Ο Κώστας Βαξεβάνης στα ‘Επίκαιρα’ (11 Απρ 2010), αποκάλυψε το σεξουαλικό υπόστρωμα του σκανδάλου που λέγεται Βατοπέδι. («Βατοπαίδι – Συνωμοσία, Αποκρυφισμός και Εξουσία ΡΑΣΑ ΜΕ ΣΠΕΡΜΑ, ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΑΣΕΙΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»)

Ότι αποκαλύφθηκε δεν οφείλεται στην ευαισθησία της Ι.Συνόδου της Κύπρου κατά της ιερής παιδεραστίας, οφείλεται στην εξοντωτική διαμάχη για την κατάληψη του αρχιεπισκοπικού θρόνου της Κύπρου, του τότε μητροπολίτη Πάφου και τώρα αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου και του αγιορείτη μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, που διαδέχτηκε το διαβόητο και για οικονομικά σκάνδαλα μητροπολίτη Χρύσανθο, στην επισκοπή του οποίου είχε θητεύσει ως προστατευόμενος και ο ροζ Γιοσάκης του παραδικαστικού. Στη διαμάχη δόθηκαν χτυπήματα κάτω από τη μέση, με μακροχρόνιο καταιγισμό αλληλοκατηγοριών για πολλά σεξουαλικά σκάνδαλα ακόμη και ομοφυλοφιλίας και παιδεραστίας κληρικών που πήραν διεθνή δημοσιότητα:

«Cyprus Bishop Quizzed on Gay ChargesBishop Athanassios of Limassol»

Ο Λεμεσού Αθανάσιος ο Βατοπεδινός απαλλάχτηκε από την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας, που προερχόταν από μοναχό-κομμωτή, από τη μείζονα Σύνοδο στην οποία συμμετείχε ο ροζ μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων και ο διώκτης της πορνείας του πολιτικού γάμου Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Πολλά χρόνια μετά ο Άνθιμος δήλωσε αναρμόδιος να δικάσει την παρακάτω υπόθεση αρχιμανδρίτη, που «από μικρός» είχε πάει στο Όρος, την οποία παρέπεμψε στο φίλο της διαβόητης θαυματουργής Αγίας Αθανασίας Κρικέτου του Αιγάλεω (στα πλούσια στήθη της οποίας έγραφε ανορθόγραφα μηνύματα η Παναγία) μητροπολίτη Λαμίας κ.Νίκο Πρωτοπαπά (εισπράκτορα των εσόδων του πτώματος του αρχαιοκάπηλου ομοφυλόφιλου καλόγερου οσίου Βησσαρίωνα), ο οποίος δεν ανακοίνωσε, αν και πέρασαν δυο χρόνια, την έκβαση, ενώ ο δράστης κρύφτηκε στο Άγιο Όρος: «Σαν βόμβα έπεσε στην κοινωνία της Ευρυτανίας, η είδηση ότι ο 50χρονος Αρχιμανδρίτης, που συνελήφθη στην Στυλίδα (24 Ιουλίου 2009) και κατηγορείται για ασέλγεια κατά ενός 20χρονου νεαρού παιδιού με διανοητικά προβλήματα, κατάγεται από τη Βαλαώρα. Από μικρός είχε αφοσιωθεί στο Θεό και έζησε ως μοναχός στην Ιερά Μονή της Αγίας Άννης, στο Άγιο Όρος. Πριν 3 χρόνια, μετά από δικό του αίτημα, τοποθετήθηκε σε μικρή ενορία στη Θεσσαλονίκη….». Τι απέγινε ΚΑΙ με αυτή η υπόθεση; Άκρα του τάφου σιωπή.

Γράφει λοιπόν ο κ.Βαξεβάνης για τους Βατοπεδινούς: «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Βατοπαίδι θέλει να γκρεμίσει τον Χρυσόστομο και να εκπληρώσει την προφητεία του Ιωσήφ. Δημοσιεύματα σε εφημερίδες της Κύπρου που σχετίζονται με το Βατοπαίδι αφήνουν υπονοούμενα για σκάνδαλα του Χρυσόστομου. Ο Χρυσόστομος, ξέροντας την πηγή της επίθε-σης, απαντά φέρνοντας στην Ιερά Σύνοδο την υπόθεση του Ιωσήφ και της συνοδείας του. Οι μαρτυρίες στην Ιερά Σύνοδο περιγράφουν τον Ιωσήφ ως παιδεραστή και σεξουαλικά διεστραμμένο. Η ιστορία του 1981 μπορεί να μην βλέπει το φως της δημοσιότητας, αλλά είναι καταγεγραμμένη και συγκλονιστική. Σύμφωνα με τα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου, κατά τη διάρκεια της παραμονής του Ιωσήφ στο νησί, οι μοναχές κατήγγειλαν στο Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο πως τις παρενοχλούσε σεξουαλικά. Απαιτούσε να κοιμάται μαζί τους, με το επιχείρημα πως πρέπει να εκπαιδευτούν να μην σκανδαλίζονται και να μην ντρέπονται όταν τους πιάνει το στήθος ή τα γεννητικά όργανα, γιατί είναι κομμάτι του σώματος που έδωσε ο Θεός, όπως το χέρι και το πόδι. Οι μοναχές, μάλιστα, είχαν πάθει μολύνσεις από τον Ιωσήφ και είχαν καταφύγει στο φαρμακοποιό που τους είχε δώσει φάρμακα. Ανατριχιαστική είναι όμως η κατάθεση μιας καθηγήτριας 29 ετών, η οποία, σε ηλικία 12 ετών, είχε πέσει στα χέρια του Ιωσήφ. Οι γονείς της θεωρούσαν ασφαλές και αρκετά ιερό να την παραδώσουν σε έναν άγιο άνθρωπο όπως ο Ιωσήφ. Η συμπεριφορά του Ιωσήφ όμως, όπως περιγράφει η ίδια, δεν είχε στοιχεία ιερότητας αλλά παιδεραστίας. Την πήγαινε στην εκκλησία, την έβαζε πάνω στα πόδια και έβαζε το χέρι του στα γεννητικά της όργανα. Έβγαζε τα εσώρουχά της και την έβαζε να ξαπλώνει δίπλα του. Ανατριχιαστική είναι η διήγηση που περιγράφει πώς ο Ιωσήφ την ξάπλωσε στο κρεβάτι, άνοιξε στα πόδια της και έκοψε τρίχες από την παιδική ήβη για να τις κάνει φυλαχτό…».

Το πατριαρχείο όμως που αιμοδοτείται οικονομικά από την επιχείρηση Βατοπαίδι ΑΕ, αθώωσε στα μουλωχτά τον Ιωσήφ, χωρίς να ανακοινώσει ποτέ τη σύνθεση του δικαστηρίου, ούτε τη διαδικασία που ακολούθησε, ούτε τους μάρτυρες κατηγορίας που άκουσε και χωρίς να ανακοινώσει κάποια γνωμάτευση για την παιδεραστική επιστολή Ιωσήφ. Αυτό προκύπτει από το διαδικτυακό συνήγορο του Ιωσήφ την οργάνωση ΟΟΔΕ. Αν η καταδικαστική απόφαση της Ι.Συνόδου της Κύπρου ήταν μια φορά παρωδία, το εφετείο του πατριαρχείου ήταν δέκα φορές χειρότερο.

Να υπενθυμίσω πως παρά την πρωτόδικη καταδίκη του Εφραίμ από τα πολιτικά δικαστήρια, ο κ.Αρχοντώνης τον διατηρεί στην ηγουμενία.

Όμως η συγκλονιστικότερη μαρτυρία για τις ακολασίες μεταξύ Γερόντων και υποτακτικών στο Άγιο Όρος είναι το πρόσφατο αποκαλυπτικό βιβλίο του ζωγράφου και αγιογράφου μοναχού Νικόδημου, τ.Γραμματέα (1978-1982) της Ι.Κοινότητας, «Το ταξίδι ενός αθώου», (εκδ. Λιβάνη-2011). Ομολογώ πως δεν τολμώ να μεταφέρω τις περιγραφές που περιλαμβάνουν δέσιμο με αλυσίδες του ψυχολογικά εξουθενωμένου  θύματος πάνω στο κρεβάτι και τη σεξουαλική ασέλγεια μαζί με βασανιστήρια καθώς και την έριδα δυο μοναχών για τη διεκδίκηση του ίδιου νεαρού. Σημειώνω μόνο την παραγγελία του Γέροντα στο μαστροπό-επαγγελματία εραστή καλόγερων: «Βρες μου ένα αγόρι και φερ’το μου για να το έχω και εγώ σου δίνω τώρα 5000 δρχ.». (1972). Σημειώνω επίσης πως όπως προκύπτει από το βιβλίο, οι υποτακτικοί των διάφορων πορνοκαλόγερων, αν δεν είναι ανήλικα φτωχόπαιδα, ορφανά κλπ είναι ή πολύ νέοι άβουλοι ενήλικοι ή σε κάποιο βαθμό ψυχασθενείς, που δεν έχουν το σθένος να αντιδράσουν. Ο καθένας αντιλαμβάνεται πως δεν είναι φυσιολογικό κάποιος κανονικός νέος άνθρωπος να κάνει σε μια ερημιά το σκλάβο κάποιου γέρου. Νομίζω πως σε μια υγιή κοινωνία η δημοσίευση του βιβλίου θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει εισαγγελική έρευνα, διότι είναι σαφές πως η προσωπική του περίπτωση και η περίπτωση ενός ψυχασθενούς νέου που περιγράφει δεν ήταν άγνωστες στο Άγιο Όρος και καθόλου μεμονωμένες .

Η ομοφυλοφιλία στο Άγιο Όρος συνδυάζεται συχνά και με αρχαιοκαπηλία“…..Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής ήταν μια μικτή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας και σεξ…Αυτές οι… «μικτές υποθέσεις» συνεχίστηκαν και φθάνουν μέχρι την εποχή μας. Οι φήμες στην δεκαετία του ’70, που αναπαράγονται ακόμα στις γειτονικές με το Αγιον Όρος περιοχές, οργίαζαν κι έλεγαν ότι οι σπείρες των αρχαιοκάπηλων έστελναν «καραβιές με αγοράκια» στα ιδιόρρυθμα μοναστήρια και για τις υπηρεσίες τους πληρωνόντουσαν με εικόνες, χειρόγραφα και άλλα κειμήλια, που οι ιδιορρυθμίτες έβγαζαν από τις μυστικές κρύπτες. Η πιο πρόσφατη «μικτή υπόθεση» συνέβη το 1986 στην ιδιόρρυθμη (τότε) μονή Βατοπεδίου και κατέληξε σε τραγωδία. Ο δόκιμος μοναχός Αναστάσιος Δανδίκας έκλεψε με δυο φίλους του 2 λειτουργικά ειλητάρια 13ου και 14ου αιώνα, 7 αυτοκρατορικά φιρμάνια και διάφορες εικόνες. Τα φυγάδευσαν από μυστικά μονοπάτια στην Κατερίνη. Ένας μέλος της σπείρας συνελήφθη από την Ιντερπόλ στο Μόναχο ενώ προσπαθούσε να πουλήσει τα κειμήλια. Ο πρώην μοναχός Αναστάσιος πέθανε από Έιτζ στις 6 Ιανουαρίου 1992 στο «Νοσοκομείο Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης...”.

Η ελληνική Πολιτεία προσποιείται πως αγνοεί τα αυταπόδεικτα. Κάποιοι μεγαλόσχημoι πολιτικοί φέρονται να εκβιάζονται από αδίστακτους καλόγερους, χωρίς να υπάρξει κάποια αντίδραση (29-11-2008, ‘Free Sunday’): «Η περίεργη φήμη που θέλει τους φιλοξενούμενους της Μονής να είναι καταγεγραμμένοι από κρυφές κάμερες…Οι φήμες κάνουν λόγο για βιντεοσκόπηση ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα (της εποχής που έγινε η βιντεοσκόπηση) και εν ενεργεία κρατικού λειτουργού, τους οποίους συνδέει η μεταξύ τους φιλία Και δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς για το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για τη χώρα… …».

Όποιος ενδιαφέρεται να βρει περισσότερες πληροφορίες για όργια με ανήλικους, με γυναίκες κλπ στο Άγιο Όρος, μπορεί να καταφύγει σε ελληνική ευαγγελική ιστοσελίδα, με φωτογραφίες από πρωτοσέλιδα ελληνικών σκανδαλοθηρικών εφημερίδων, που δε συγκίνησαν κανέναν αρμόδιο:

http://www.sporeas.com/papades_papadies_arthro.htm

Το Άγιο Όρος είναι απροκάλυπτα τόπος ομοφυλόφιλου τουρισμού. Διαφημίζεται ως τέτοιος από  ειδικό πρακτορείο ταξιδιών.  «Hanns Ebensten Travel Gay travel with a difference»

«Men’s tour of Greece Meditations on Mount Athos»

   www.acronymgeek.com/ag_search?q… Join a small, gay group as we explore the ancient monasteries and golden From the gay beaches of Mykonos to the serenity of Mount  Athos, this trip .

Πριν πέσει ο πρωθυπουργός, ας κλείσει τουλάχιστον την Αθωνιάδα Σχολή

Σ’ αυτή λοιπόν τη φωλιά του Διαβόλου, λειτουργεί σχολείο για ανήλικα παιδιά, με τη συνενοχή των κυβερνήσεων που τη χρηματοδοτούν. Τώρα που οι φίλοι του, τα ποντίκια οι αχάριστοι αφορολόγητοι μητροπολίτες, εγκαταλείπουν το βυθιζόμενο προσκυνητή Γεώργιο τον Β΄, με πρώτο και καλύτερο τον αγιορείτη κ.Νίκο Χατζηνικολάου, ας κάνει μια αξιοπρεπή πολιτική πράξη για να δικαιώσει το καταστροφικό του πέρασμα από την πρωθυπουργία. Ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης μιλάει στην «Ελευθεροτυπία» για τη “Μαφία με τα μαύρα”: (Έψιλον 2008-09-14): «… Δείτε το σχολείο στις Καρυές. Δεν είναι θρησκευτικό, είναι δήθεν κανονικό σχολείο, όπου είναι εγκλωβισμένα παιδιά 12-18 ετών, τα οποία µεγαλώνουν χωρίς να βλέπουν γυναίκα. Αυτό το τερατώδες πράγµα χρηµατοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας. Εχουµε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Πώς εγκλωβίζεις παιδιά σ’ έναν χώρο όπου δεν υπάρχει ούτε µία γυναίκα; Κανείς δεν τόλµησε να το σχολιάσει αυτό. Υπάρχει και αρχαιοκαπηλία…..».

Δεν είναι ο πρώτος που καταγγέλει το Αίσχος. Απαντώντας το 1793 από την Λειψία όπου δεν τον έφτανε η εκδικητική μανία της Εκκλησίας, στις επιθέσεις του δεσπότη Πλαταμώνα Διονύσιου, ο λόγιος Χριστόδουλος Παμπλέκης, παλιός τρόφιμος της Αθωνιάδας Σχολής του θυμίζει τα χρόνια εκείνα: «…κάτω εις την αμπελικήν του μοναστηρίου, όχι μόνον έτρωγες και έπινες, ουδέ μόνον ετραγώδεις και εχόρευες με τας λύρας, αλλά και σαρίκι γυναικείον έβανες εις την κεφαλήν σου, και πιστολιαίς έριπτες περιπατών με τους πόδας γυμνούς έως τα γόνατα….οι καλόγκαιροι εφώναζον και σας πουτ…του σχολείου…….οι καλόγκαιροι εφώναζον και ημάς τους ιδίους πουτ…και πούσ…, το οποίον ημείς δεν το καταδεχόμεθα……Διά τούτο εδιώχθην κύριε Ντελή Δήμο (δια να μην είπω άγιε απόστολε) και όχι μόνον εγώ….όσοι δεν ευχαριστούντο εις τας ασελγείας, ακολασίας….» (Διακόνου Ι.Μοισιόδακος «Απολογία», επιμ. Ά.Αγγέλου, σ.οθ΄).

Ο Κ.Σάθας διαπιστώνει πως “…αι εν τω Άθωνι πολυάριθμοι μοναί, απορροφώσαι τα πλούσια ελέη του ορθοδόξου πληρώματος” …και η μόλις περί τους υστάτους χρόνους ιδρυθείσα…Αθωνιάς σχολή, πρόξενος πολλών σκανδάλων εγένετο και ανηλεώς διελύθη….” («Μεσαιωνική Βιβλιοθήκη», Βενετία 1872, τ.Γ΄, σ.ο΄).

Στη σχολή φοιτούν σήμερα περί τα 4Ο παιδιά Οι καθηγητές, είτε αναπληρωτές είτε ωρομίσθιοι, προτείνονται μεν από το υπουργείο Παιδείας, αλλά πρέπει απαραίτητα, να δοθεί έγκριση της Ιεράς Κοινότητας για την πρόσληψή τους

Είναι δυνατόν να φυλακίζονται νέα παιδιά σε ένα αφύσικο περιβάλλον και να δεσμεύεται τόσο μονόπλευρα το μέλλον τους; Θα έστελναν ποτέ οι φίλοι του Αγίου Όρους κ.κ.Παπανδρέου ο Γ΄, Καραμανλής ο Β΄, Ευ.Βενιζέλος, Πέτρος Ευθυμιου, και η Υπουργός ορθόδοξου Θρησκεύματος και Σχολικών Βιβλίων κα Διαμαντοπούλου τα παιδιά τους σε αυτή τη Σχολή; Ιδού η Ρόδος.

Ομιλεί η ευλαβέστατη συμβολαιογράφος θυγάτηρ Πελέκη, σύζυγος Βουλγαράκη (ευλαβέστατων αμφοτέρων  και φίλων επίσης του πατριαρχικού χρυσοφόρου σκελετού Εφραίμ Ν.Μάκρης), άμισθη συμβολαιογράφος Βατοπεδίου. Έκανε τα συμβόλαια για την ευλογία της Παναγίας, πιστεύει υποθέτω πως το Όρος είναι το περιβόλι τα Παναγίας, αλλά κόβω το κεφάλι μου πως αν έχει γιούς δεν θα τους έστελνε ποτέ να φοιτήσουν στην Αθωνιάδα.

This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

114 Responses to Ο μοναχός Νικόδημος ξεσκεπάζει το Άγ.Όρος

  1. Ο/Η eklag λέει:

    Πέρα από το πολιτικοθρησκευτικό ενδιαφέρον του θέματος
    θα ήθελα μια φορά ν’ακούσω
    από έγκριτους ή και λιγότερο έγκριτους εκπροσώπους
    της gay κοινότητας
    -μιας κι όλοι περνούν απ’ το…Άγιο Όρος-
    τις τοποθετήσεις τους σχετικώς:
    είναι το…Όρος άντρο παιδεραστών;
    είναι απροκάλυπτα προορισμός ομοφυλοφυλικού προορισμού;
    δεν βεβηλώνει η φημολογία
    -αν πρόκειται για φημολογία-
    τις αγνές τους αναζητήσεις περι του…Θείου τέλος πάντων στοιχείου;
    Αν συνεχίσουν να κάνουν την πάπια!
    νομιμοποιούμαστε όλοι να σκεφτούμε περί αγαστών συνεργασιών
    που εκεί λαμβάνουν χώρα
    και τις οποίες οι εμπλεκόμενοι διαφυλάσσουν!
    παντίω τρόπω!
    Άκου! »έχει πάντα την επιθυμία του έρωτα»!
    μοναχός! άνθρωπος!
    έλα…αυτό! στον τόπο σου!

    • Ο/Η Αδαμάντιος Κοραής. λέει:

      Με τόσες αξιόπιστες μαρτυρίες αμφιβάλετε για το τι γίνεται εκεί μέσα;
      Η δική σας λογική τι σας λέει για τους υποτακτικούς, νεαρά παιδιά που υπερετούν σαν σκλαβάκια τον εξηντάρη Γέροντα;
      Θα στέλνατε το παιδί σας να ύπομένει τις προσβολές και τα χούγια του Γέροντος; Πως ικανοποιε΄ται σεξουαλικά ο Γέρων; Μόνο με αυνανισμό;
      Όσο για την Σχολή να κλείσει. Ποιός γονιός στέλνει το παιδί του να μαθητεύσει΄μακριά από γυναίκες;

      • Ο/Η KRITON λέει:

        Όλοι που ασχολείσθε με την πορνεία, την ομοφιλοφιλία κατά την αρρωστημένη σας φαντασία όλα τα μεταφράζετε στο λεξιλόγιο της διαφθοράς και του ακραίου σαρκισμού που σας διακατέχει……..Έλεος ! ! ! ! Ξανασταυρώνετε τον Ιησού Χριστό, απαίδευτοι ……

  2. Ο/Η Παφίτης λέει:

    φίλοι το αμούστακο και αγένειο καλογεροπαιδι της πρώτης φωτο είναι ο αγιορείτης Ιωσήφ ο Κύπριος.
    Για τον καλόγερο αυτόν διαβάστε τι σαχλαμάρες μας λένε οι οπαδοί του:

    #Ογδότα έξι έτη είχε να δει γυναίκα. Είκοσι πέντε έτη είχε να πλύνει το πιάτο του#

    Ένα τέτοιο γέροντα αμέριμνο, απλό, ταπεινό, με μεγάλη εμπιστοσύνη στον Χριστό και την Παναγία, γνωρίσαμε. Ήταν από το Ριζοκάρπασο της σήμερα τουρκοκρατούμενης Κύπρου κι ήλθε στο Άγιον ‘Ορος όταν κι αυτό ήταν Τουρκοκαρτούμενο. Εκοιμήθη πριν δώδεκα έτη σε ηλικία εκατόν έξι ετών. Είχε στο Άγιον ‘Ορος ογδόντα έξι έτη. Εξήλθε αυτού μία δύο φορές, για να πάει προσκυνητής στα Ιεροσόλυμα. Ογδόντα έξι έτη είχε να φάει κρέας. Ογδότα έξι έτη είχε να δει γυναίκα. Είκοσι πέντε έτη είχε να πλύνει το πιάτο του. Υγιέσταστος, εγκρατέστατος, εξυπνότατος , αγαθότατος. Εκατόν τριών ετών ανέβηκε στη σκέπη του κελλιού του να διορθώσει τα κεραμίδια. «’Οτι ζητάω από την Παναγία μου το στέλνει» έλεγε. «Έχω την εικόνα της, της Οικονόμισσας, και με οικονομεί η Υπερευλογημένη… Να, τώρα ήθελα νερό και ήλθες να μου φέρεις». Μια φορά ήλθαν δύο φίλοι από την Αθήνα, νεαροί οικογενειάρχες, και με ρωτούσαν αν υπάρχουν γέροντες του Γεροντικού και της Φιλοκαλίας. Υπάρχουν τους είπα και τους πήγα στον γέροντα αυτόν, τον μοναχό Ιωσήφ τον Κύπριο. Ήταν τότε εκατόν πέντε ετών. Ήταν ξαπλωμένος κι έκανε κομποσχοίνι. «Οι κύριοι» του λέγω, «είναι από την Αθήνα και ήθελαν να πάρουν την ευχή σου». Τον είδαν πως δεν είχε όρεξη για κουβέντα. Αφού είπαν δύο-τρία λόγια, τους έκαμε νόημα να φύγουμε. Φεύγοντας λένε στον γέροντα : «Γέροντα, είμαστε με πολλά προβλήματα, σας παρακαλούμε να προσεύχεσθε». «Θα προσεύχομαι τους απαντά», «αλλά για να προσεύχομαι θέλω και λεφτά» Ντράπηκα πολύ, τα έχασα, δεν ήξερα τι να πω. Προσπαθούσα να δικαιολογήσω την κατάσταση. Απορούσα γιατί να το κάνει αυτό. Τους πήγα σ’ έναν άγιο άνθρωπο κι αυτός να ζητάει χρήματα για να προσευχηθεί ; Αυτός που δεν γνώριζε καλά-καλά την αξία των χρημάτων και δεν τους έδινε μεγάλη σημασία. Οι άνθρωποι έφυγαν και λυπήθηκα. Την άλλη ημέρα που πήγα να τον δω, μου λέει :«Πάτερ Μωησή την αρετή δεν τη μαζέψαμε μαζί. Μην μου φέρνεις κόσμο να με τιμάνε. Ζήτησα από τον Θεό να με τιμήσει στην άλλη ζωή, όχι σ΄αυτή την ψεύτικη». Εξεπλάγην. Ντροπιάσθηκε στους ξένους ζητώντας χρήματα, που ποτέ δεν είχε και ποτέ δεν τ’ αγάπησε, με ντρόπιασε κι εμένα. Που να τολμήσω να ξαναπάω κόσμο. Χάλασε την εικόνα του, ως σπουδαίου ασκητού. Κατέστρεψε την πρόσοψη του. Ποιός από μας το κάνει αυτό; Ήταν ταπεινός. Υπεράνω και του σκανταλισμού. Τον ένοιαζε τι θα πει γι αυτόν ο Θεός κι όχι οι άνθρωποι. ‘Οταν το είπα στους φίλους έμειναν άφωνοι…

  3. Ο/Η Selia λέει:

    O καλόγερος Νικόδημος τα πέταξε τα ράσα το 1990 και είναι σήμερα ενας αναγνωρισμένος συγγραφέας, ζωγράφος και αγιογράφος με θετικές κριτικές από τον Μπαχαριάν. Το 1991 στην έκθεσή του στην Ώρα πήγαν η Ιωάννα Τσάτσου, η Άννα Συνοδινού και πολλοί επώνυμοι.
    Αυτά που καταγγέλει για το Άγιο Όρος, αυτά που βίωσε, προκαλούν τη φρίκη μας.

    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=320601&cid=18

    30 Μαΐου 2011

    «Το ταξίδι ενός αθώου» του Μοναχού Νικόδημου από τις εκδόσεις Λιβάνη.

    Στα όνειρά μου επιστρέφω στο χρόνο και γυρίζω πίσω στο Άγιον Όρος. Ξαναγίνομαι ένας δεκαεννιάχρονος φοιτητής, χαμένος στο πουθενά, και φοράω τα ράσα. Κάθομαι μόνος μου στην είσοδο του κελιού μου και ξαφνικά εμφανίζονται πλήθος μοναχοί…..

    Εξακολουθώ να ονειρεύομαι. Τώρα είμαι μόνος στο κελί μου. Αυτό είναι ένα ερείπιο. Το ταβάνι λείπει, τα απομεινάρια του κατεστραμμένου κτίσματος παντού. Πανύψηλα ντουβάρια. Παράθυρα πουθενά. Θέλω να βρω ένα παράθυρο, να τ’ ανοίξω, να δω τι υπάρχει έξω από αυτά τα χαλάσματα. Ξαφνικά ανακαλύπτω ότι είμαι τελείως γυμνός. Τα χέρια μου είναι δεμένα με χοντρό σκοινί, πίσω στην πλάτη. Πού να πάω τώρα, γυμνός και δεμένος;»

    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=320601&cid=18

  4. Ο/Η Φιλίστωρ λέει:

    Ανωνύμου του Έλληνος, Ελληνική Νομαρχία, ήτοι λόγος περί Ελευθερίας (1806)

    Ὅποιος ἤθελε νὰ συνθέσῃ ἕνα κώδικα εἰς τὰ ἐγκλήματα, καὶ ἤθελε νὰ μὴν παραιτήσῃ κανένα ἁμάρτημα ἀνθρώπινον, ἂς ἤθελεν ὑπάγει εἰς τὸ Ἅγιον Ὄρος, καὶ ἀνίσως ἤθελε ἐξετάσει τοὺς ἐκεῖ κατοικοῦντας, ἤθελε κάμει τὸν ἐντελέστερον κώδικα ἀπ᾿ ὅσους μέχρι τῆς σήμερον ἐφάνησαν.

  5. Ο/Η Τζακ Αντεροβγάλτης λέει:

    Σας παρακαλώ Αγριάνθρωποι οι αγιορείτες; Είναι τρομερά εκλεπτυσμένοι διανοούμενοι Δειτε μόνος σας

    Ο ιερομόναχος Ιωακείμ Αγιαννανίτης υπήρξε συνασκητής του γέροντος Χερουβείμ,ιδρυτή της μονής Παρακλήτου. υποτάχθηκε στην συνοδεία του γέροντος Γρηγορίου.

    Εκεί έζησε με άκρα υπακοή και άσκηση

    Παρά την ασθενική του κράση η γενειάδα του έφθανε μέχρι το έδαφος .

    καλόγερος με μακριά γενειάδα (άνευ ψείρας!!!)

    More holy pirates of the caribbean

  6. Ο/Η Mefisto λέει:

    O Φύρερ στον Άθω

  7. Ο/Η Mefisto λέει:

    μέντιουμ παίσιος ο τουρκοκτόνος

  8. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

    αλληλοφάγωμα αγιορειτών βία και αίμα

  9. Ο/Η Ζωζώ Χ.Σαπουντζάκη λέει:

  10. Ο/Η Παφίτης λέει:

    http://wwwgrigoriatismonaxos.blogspot.com/2011/02/blog-post_1094.html

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΓΝΩΜΗ»
    ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΜΟΝΑΧΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ!!!!

    Οδήγησαν μοναχό με το ζόρι στο ψυχίατρο επειδή αμφισβήτησε την εξουσία του ηγουμένου

    Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ στην Κυπριακή εφημερίδα ΓΝΩΜΗ.

    Συγκλονιστική είναι η περιπέτεια που έζησε στο μοναστήρι Οσίου Γρηγορίου στο Άγιο Όρος ο ιερομόναχος Χριστόδουλος.

    Ο ιερομόναχος Χριστόδουλος μπήκε στη συγκεκριμένη μονή το 1987.
    Σύμφωνα με την αφήγηση του στη «ΓΝΩΜΗ» όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι που ο ίδιος, το 1996 αμφισβήτησε την εξουσία του ηγουμένου.

    Ο μοναχός Χριστόδουλος θεωρούσε ότι ο ηγούμενος έπρεπε να αντικατασταθεί αφού έκρινε ότι ήταν ακατάλληλος για το συγκεκριμένο αξίωμα για διάφορους λόγους.
    Η διαμάχη ξεκίνησε όταν ο μοναχός Χριστόδουλος είπε στον ηγούμενο ότι αυτός θα τον αντικαταστήσει στο αξίωμα του ηγουμένου.
    Όπως μας εξηγεί, με βάση τους κανονισμούς της μονής είχε κάθε δικαίωμα να αμφισβητήσει την ηγουμενία και να ζητήσει να γίνουν εκλογές.

    Ο ηγούμενος αντέδρασε έντονα και νιώθοντας ότι απειλείται, έβαλε το γιατρό της μονής ιερομόναχο Παπαλουκά να διαγνώσει ότι ο π. Χριστόδουλος είχε ψυχολογικές διαταραχές και έπρεπε α επισκεφθεί ψυχίατρο.

    Όπως υποστηρίζει ο π. Χριστόδουλος, μετά τη «διάγνωση» του Παπαλουκά, στάλθηκε σε ψυχίατρο στον Πολύγυρο.
    Ο ψυχίατρος, όπως αναφέρει, ήταν συνεννοημένος με τον ηγούμενο. Χωρίς να γράψει οποιαδήποτε γνωμάτευση ότι ο Χριστόδουλος είχε ψυχολογικά προβλήματα, του χορήγησε ψυχοφάρμακα για μια βδομάδα με το δικαιολογητικό ότι ήταν ψυχασθενής.
    Ο ψυχίατρος ανακοίνωσε στον «ασθενή» ότι θα του χορηγεί μία ένεση η οποία θα ισχύει για ένα μήνα, πράγμα που ο π. Χριστόδουλος δεν δέχθηκε και σταμάτησε μόνος του τη «θεραπεία».
    Στη συνέχεια επέστρεψε στο μοναστήρι και μέχρι το 2003 δεν πήρε κανένα ψυχοφάρμακο.
    Απόδειξη ότι δεν είναι ψυχασθενής, πρόσθεσε, είναι το γεγονός ότι από το 1996 μέχρι το 2003 δεν εμφάνισε κανένα σύμπτωμα.

    Γυρνώντας στο μοναστήρι τυγχάνει εκδικητικής μεταχείρισης από τον ηγούμενο και το συμβούλιο της μονής με αποτέλεσμα να κατέλθει σε τριήμερη απεργία πείνας. Εκδίδει και μια προκήρυξη που την τοιχοκολλά και σε διάφορα σημεία της μονής.

    Ο ηγούμενος μόλις μαθαίνει γι’ αυτή την ενέργεια στέλλει εγγράφως στον π. Χριστόδουλο την παραίτηση του. (Ο π. Χριστόδουλος μας δείχνει το σχετικό έγγραφο).
    Ο μοναχός ζητάει από τον ίδιο τον ηγούμενο να παρουσιάσει την επιστολή στη Γεροντική Σύναξη, που είναι το διοικητικό συμβούλιο της μονής, για να την εγκρίνει.
    Το συμβούλιο (σε συνεννόηση με τον ηγούμενο) απορρίπτει το αίτημα και ο π. Χριστόδουλος ζητά σύγκληση συνεδρίας στην οποία να πάρουν μέρος όλα τα μέλη της μονής, αίτημα το οποίο εκ πρώτης όψεως εγκρίνεται.

    ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ

    Πριν να γίνει η σύναξη της αδελφότητας, η Γεροντική Σύναξη, παράτυπα, φτιάχνει ένα παραπλανητικό έγγραφο και ζητά από τον εισαγγελέα να εισαγάγει αναγκαστικά τον π. Χριστόδουλο στο δημόσιο ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης επειδή, όπως έγραφαν, πάσχει από οξεία ψυχωτική κατάσταση.
    Το χαρτί συνέταξαν 2 γιατροί της μονής που δεν είχαν ειδικότητα ψυχιάτρου ενώ ο γιατρός που θα τον έστελλαν ήταν και πάλι συνεννοημένος.

    Τότε ο π. Χριστόδουλος αντιδρά και κατηγορεί τρία μέλη του Γεροντικού Συμβουλίου για μίζες, αφού προηγουμένως ενώ του είχαν χορηγήσει μαλλί για να φτιάξει κομποσκοίνια ζητούσαν ως αντάλλαγμα για τη χορηγία αριθμό κομποσκοινιών.

    Την ίδια μέρα κι ενώ βρισκόταν σε διακόνισμα, αυτοί έφεραν δύο αστυνομικούς οι οποίοι τον μετέφεραν με τη βία στο ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης.
    Εκεί τον κρατάνε για τρεις μέρες κλεισμένο σε ένα δωμάτιο αλλά καταφέρνει να τηλεφωνήσει στα αδέλφια του και τα ενημερώσει για το τι συμβαίνει.
    Στο ψυχιατρείο βάζουν να τον φυλάνε τρεις «σεκιούριτι» του νοσοκομείου για να τον αναγκάσουν να πειθαρχήσει στις «θεραπείες».

    Τον έντυσαν με πυτζάμες και τον καθήλωσαν στο κρεβάτι δένοντας του το δεξί πόδι στο κρεβάτι.
    Χωρίς να προηγηθεί διάγνωση άρχισαν να του χορηγούν ενέσεις.

    Την επομένη το πρωί φτάνουν στο νοσοκομείο τα αδέλφια του τα οποία προλαβαίνουν και γυρίζουν ένα βίντεο (το οποίο κατέχουμε) που τον δείχνει δεμένο στο κρεβάτι.

    Τα αδέλφια εκβιάζουν τη διεύθυνση ότι αν δεν τον αφήσουν να φύγει θα δώσουν το βίντεο στη δημοσιότητα και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τη διεύθυνση τον αφήνουν ελεύθερο μετά από τρεις μέρες.

    Ο π. Χριστόδουλος αναφέρει ακόμα ότι η χρήση βίας από τους διοικούντες είναι συνηθισμένο φαινόμενο.
    Ανάφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός μοναχού (του Διονύσιου) ο οποίος φύτεψε λαχανικά για δική του χρήση και κάποιος πήγε για να του τα ξεριζώσει.
    Ο μοναχός αντέδρασε και τον φοβέρισε με μαχαίρι.
    Τότε μαζεύτηκαν γύρω του πολλοί άλλοι μοναχοί οι οποίοι αφού τον λίντσαραν τον έστειλαν στο ψυχιατρείο.

    Όπως αποκάλυψε ο π. Χριστόδουλος, στην μονή Οσίου Γρηγορίου οι περισσότεροι μοναχοί παίρνουν ψυχοφάρμακα για να βρίσκουν την ψυχική ισορροπία τους.

    Στην επόμενη έκδοση η συνέχεια της συγκλονιστικής ιστορίας του π. Χριστόδουλου στη «ΓΝΩΜΗ».
    ΤΗΛ. ΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ: 23770 23667

    ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΜΟΝΑΧΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

    Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

    Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

    Συνεχίζουμε σήμερα την αφήγηση του ιερομόναχου Χριστόδουλου Γρηγοριάτη σχετικά με τις περιπέτειες που πέρασε στη μονή Οσίου Γρηγορίου στο Άγιο Όρος.
    Με έντονη την πικρία και την απογοήτευση ο π. Χριστόδουλος αναφέρει ότι όποτε αμφισβητούσε την εξουσία του ηγούμενου κατέληγε στον ψυχίατρο

  11. Ο/Η Κόκκινη Ρόζα λέει:

    ΓΙΑΤΙ Η ΜΟΝΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΨΥΧΑΣΘΕΝΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕ ΥΠΟΠΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ? ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΕΙ ΕΡΕΥΝΑ!!!!!

    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=80&aid=276932&cid=122

  12. Ο/Η Κόκκινη Ρόζα λέει:

    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=247746&cid=122

    Στην επόμενη έκδοση ο ιερομόναχος Χριστόδουλος αναφέρεται στην ύπαρξη σεξουαλικών σκανδάλων στα μοναστήρια, στις σχέσεις του Αγίου Όρους με το Οικουμενικό Πατριαρχεία και με τα ζητήματα των περιουσιών των μοναχών. Αποκαλύπτει ακόμα ότι κύπριοι επίσκοποι στους οποίους αποτάθηκε τον έδιωξαν κακήν κακώς.
    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=247746&cid=122

  13. Ο/Η Μοναχή Ρασπουτίνη λέει:

    Ω η μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους του ηγουμένου Γεωργίου Καψάνη

    Θαυμασία μονή

    http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=12.02.2005

    Τα τελευταία 3-4 χρόνια ο Απόστολος Βαβύλης μετεξελίχθηκε σε μοναχό. Με το όνομα Ραφαήλ (είναι άγνωστο πού χειροτονήθηκε) κυκλοφορούσε από το Αγιον Ορος έως τα Ιεροσόλυμα και την Κίνα! Τη σχέση με το Αγιον Ορος την καλλιέργησε ιδιαίτερα. Μαζί με τον μοναχό Ιωνά Μούρτο, που γνώρισε στη Μονή Οσίου Γρηγορίου, πηγαίνει ακόμη και στην Ταϊβάν. Τον ίδιο μοναχό χρησιμοποιεί για να εκδώσει πλαστή ταυτότητα με το όνομα «Φωκάς». Στις τοπικές Αρχές της Πάτρας πριν από δυόμισι χρόνια εμφανίζεται μ’ ένα άλλο όνομα: Ραφαήλ Γρηγοριάδης. Και συνοδεύει τον μητροπολίτη Καπιτωλιάδος, Ησύχιο.

    Στην Κάλυμνο

    Η σχέση με τον Ιωνά συνεχίζεται. Ο μοναχός Μούρτος πάει στην Κάλυμνο και χειροτονείται αρχιμανδρίτης από το μητροπολίτη Νεκτάριο. Ο ιεράρχης είχε γνωρίσει τον Βαβύλη στα Ιερόσολυμα, γνώριζε επίσης από το παρελθόν τον Γιάννη Τριανταφυλλάκη, ενώ τέλος σε κάποιο συγγενή του εργάστηκε ο Βαβύλης, άγνωστο με ποιο όνομα. Υπάρχει και ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο. Σε επιστολόχαρτο της Μητρόπολης Καλύμνου, με υπογραφή που αποδιδόταν στο μητροπολίτη Νεκτάριο, γράφτηκε κείμενο με το οποίο καλούνταν ο μητροπολίτη Θηβών να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Την επιστολή έχει ο εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσίασε πρόσφατα ο Θηβών Ιερώνυμος του την παρέδωσε ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, που συνοδευόταν από ανώτατο δικαστή, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, τον Απρίλιο του 1998.

    Εκπληκτική μονή. Κοντά στους νέους

    http://news.in.gr/greece/article/?aid=600703

    Αθήνα
    «Βεβαίωση» για δικαστική χρήση είχε λάβει ο Απόστολος Βαβύλης από ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, έπειτα από παράκληση του κ. Χριστόδουλου. Για ποιμαντικού χαρακτήρα ενέργειες κάνει λόγο η Αρχιεπισκοπή. Παρέμβαση της Εισαγγελίας στην υπόθεση Βαβύλη.

    O αρχιμανδρίτης Γεώργιος (κατά κόσμον Καψάνης), ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι τον Απόστολο Βαβύλη τον γνώρισε το 1998, όταν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος του τηλεφώνησε και του ζήτησε να δεχθεί τον Βαβύλη για εξομολόγηση και πνευματική συμπαράσταση, όπως είχε κάνει και για άλλα άτομα.

    Ο αρχιμανδρίτης σημειώνει ότι δέχθηκε τον Βαβύλη μερικές φορές για εξομολόγηση και από τις επαφές που είχε μαζί του διαπίστωσε ότι «δεν έδειχνε φύσις εγκληματική, αλλά είχε ηθικές και χριστιανικές αρχές», και συνεχίζει ο κ. Γεώργιος: «Γι αυτό και του έδωσα την γνωστή βεβαίωση, τέσσερα χρόνια μετά την γνωριμία μας για να την χρησιμοποιήσει σε τυχόν αναθεώρηση κάποιας δίκης, ελπίζων ότι κάθε επιεικής κρίσις των δικαστικών αρχών θα συντελούσε στην ομαλή επανένταξί του στην κοινωνία. Πιστεύω ότι δεν ήλθε επί τούτω, για να πάρει τη βεβαίωσι, αλλά γιατί και ο ίδιος αισθανόταν την ανάγκη της εξομολογήσεως».

    Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου επισημαίνει ότι παρόμοιες βεβαιώσεις έχουν δοθεί και σε άλλους νέους, «που είχαν κοινωνικά παρεκτραπή και μετενόησαν, προκειμένου να βοηθηθούν στην κοινωνική τους αποκατάστασι», και καταλήγει ότι ο Βαβύλης δεν έχει επανεμφανισθεί στο Αγιο Όρος μετά το 2002.

  14. Ο/Η Αθεϊστής λέει:

    it touches on the question of homosexuality on the Holy Mountain

    PERCEPTIONS OF THE HOLY MOUNTAIN

    Some Pilgrims and Travellers of the 19th and 20th Centuries

    by Michael Llewellyn Smith
    author of The Great Island, Ionian Vision: Greece in Asia Minor 1919-1922, Olympics in Athens 1896: the Invention of the Modern Olympic Games. and Athens: a Cultura l and Literary History

    A very different sort of account was published by the eccentric musician Ralph Brewster in 1935 under the title The 6,000 Beards of Athos.
    (…….)

    Brewsterąs book on the 6000 beards is a curiosity which strangely, unlike Robert Byronąs, is in print. Brewster was a young man too, a lovable and original figure, who travelled on Athos with a young Greek companion called Yiorgos in the 1920s. He writes simply, amusingly and observantly. The book departs from the norm in that, largely through the experiences of Yiorgos, it touches on the question of homosexuality on the Holy Mountain. Brewster himself was homosexual. His book is mildly shocking if it is true, and shocking in another way if it is not true.

  15. Ο/Η Αθεϊστής λέει:

    Αγαπητοι κύριοι Ροϊδη και Λασκαράτε.
    Μεσα στον πλούτο των στοιχείων που δίνετε για το περιβόλι της Παναγίας (ήταν gay η Παναγία και έπαιρνε ψυχοφάρμακα;) οδηγημένος από τις διευθύνσεις που παραθέτετε έβγαλα το λαβράκι.
    Γυναίκες, ελληνίδες, φορολογούμενες, δεν θέλουμε στο Αγιονόρος, αλλά gay groups με οδηγό που έχει για χρόνια σχέσεις (οικονομικές;) με τους μοναχους, δεχόμαστε.
    Από τις gay παραλίες της Μυκόνου στο όρος Άθως

    Google
    men’s tour of Greece

    Worldwide Adventures for Gay and Lesbian Travelers

    Hanns Ebensten: The founder of gay travel – HEtravel.com – AlysonAdventures.com

    http://www.q7c.co... – Προσωρινά αποθηκευμένη – Μετάφραση αυτής της σελίδας

    Join a small, gay group as we explore the ancient monasteries and golden beaches of Greece. From the gay beaches of Mykonos to the serenity of Mount Athos, …

    Men’s tour of Greece

    GAY TRAVELS

    Ο ξεναγός:

    a Greek guide with long-standing relationships with the monks of Mount Athos

    http://www.hetravel.com/gay/travel/Greece_tour.htm

    The theocratic republic of Mount Athos, in Northern Greece, is celebrated for its breathtaking scenery and its ancient monasteries, in which the life of the Middle Ages is still enacted; the manners, customs, dress and modes of thought and belief are virtually unchanged from their original forms. Here we will be received with kindness and courtesy and lodged in the guest quarters of three unique monasteries. We will inspect superb Byzantine frescoes, paintings and icons, and browse treasure rooms and libraries containing magnificent crowns, ceremonial robes, early books and illuminated manuscripts.

    The monks place a strict limit on the number of participants (typically between 5 and 10). In accordance with the edict of the Emperor Constantine Monomachus in 1046 AD, access to Mount Athos is forbidden to women. We will be accompanied throughout by a Greek guide with long-standing relationships with the monks of Mount Athos, and by a professional Hanns Ebensten Travel tour director (subject to minimum participation).

    http://www.q7c.com/het/about-het.htm

    Hanns Ebensten Travel
    Gay travel with a difference

    Πολύ προχώ το Άγιο Όρος

    Οι gay το προτιμούν.
    Δείτε και εδώ:

    http://www.globalgayz.com/country/Greece/view/GRC/gay-and-ancient-greece
    For those in search of a sexually muffled pilgrimage try a boat ferry to the monastic peninsula of all male Mount Athos

    http://www.frommers.com/articles/2170.html

    Gay Travel Hits the Mainstream
    ……..
    Hanns is famous for his trips that emphasize unusual perks, such as the Greece experience, which takes clients into the sacred and male-only precincts of that historic monastic community of Mount Athos.

    Mount Athos Travel Videos – Gay Mongue-Priest in Ouranoupolis – GREECE
    http://www.epictri... – Προσωρινά αποθηκευμένη – Μετάφραση αυτής της σελίδας

    Gay monk priest video

    Find complete information on Mount Athos tourism for your next vacation, … Gay Mongue-Priest in Ouranoupolis – GREECE, Eagles Palace Hotel & Bungalows …

    http://www.epictrip.com/Mount-Athos-Travel-Videos-tourism-l130381-vyt,Ouranopolis,Greece.html

    youtube
    Το βίντεο έχει αφαιρεθεί από το χρήστη

    Gay Mongue-Priest in Ouranoupolis – GREECE

    • Ο/Η Σέρπικο λέει:

      Aθειστή δεν ανακάλυψες την Αμερική.
      Το ότι γίνονται gay εκδρομές στο Αγιο Όρος είναι γνωστό όπως και ότι πολλοί κοσμικοί gay της Αθήνας έχουν και τον πνευματικό τους στο Άγιο Όρος.
      Στο παρακάτω ορθόδοξο αγγλόφωνο φόρουμ του cafe του Αγίου Ευφρόσυνου τα μέλη συζητάνε αυτό το θέμα

      http://www.euphrosynoscafe.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=6547

      Assault on Mount Athos by Homosexual Groups!
      News about traditional Orthodox monastics and how these monks and nuns are living out their vocations in monasteries and convents.

      Assault on Mount Athos by Homosexual Groups!
      by 尼古拉前执事 » Fri 28 April 2006 3:58 am

      These links will be disturbing but when searching for info on Mount Athos I found that these firms are making vacations for active homosexuals that include going to Mount Athos and communing in the monasteries after their other «activities»! If I had not read this myself, I would have never believed this!

  16. Ο/Η Μαρκήσιος Ντε Σαντ λέει:

    ΜΟΝΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓ.ΟΡΟΣ

    ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΟΥ

    ΠΡΟΛΟΓΟΣ

    Δέν είχαμε τήν πρόθεση νά ασχοληθούμε μέ τά δημοσιεύματα τού Μοναχού Μιχαήλ, πιστεύοντας ότι κείμενα πού διαστρέφουν τάς ευθείας οδούς τού Κυρίου ημπορεί νά εντυπωσιάζουν πρός καιρόν, αλλά τελικώς λησμονούνται, όπως καί οι συντάκται των.
    Πάντα υπάρχουν άνθρωποι, ακόμη καί μεταξύ τών ακαταρτίστων μελών τής ‘Εκκλησίας, πού επιδιώκουν ηροστράτειο δόξα.
    ‘Αγωνιώδης όμως έκκλησις μάς απηυθύνθη υπό καλού αδελφού τής Ι. Μονής Ζωγράφου Αγίου ‘Ορους νά ελέγξουμε τά απάδοντα πρός τήν διδασκαλία τών αγίων Πατέρων κείμενα τού ανωτέρω Μοναχού, διότι άρχισαν νά μεταφράζονται καί νά εκδίδονται στά Βουλγαρικά, προκαλούντα μεγάλη ζημία στό πλήρωμα τής ‘Ορθοδόξου ‘Εκκλησίας τής Βουλγαρίας.
    ‘Εκκλησία ταλαιπωρημένη καί πληγωμένη από τό σχίσμα καί τόν αθεϊσμό, η ‘Εκκλησία τής Βουλγαρίας, θά δεχθή τώρα εξ Ελλάδος βιβλία πού προκαλούν σύγχυσι καί αμφισβήτησι γιά θεσμούς αγίους καί πρόσωπα σεβάσμια τής ‘Εκκλησίας.
    Ο Μοναχός Μιχαήλ εξυπηρετεί δυστυχώς, χωρίς μάλλον νά τό έχη συνειδητοποιήσει, τά σχέδια τών εχθρών τής ‘Εκκλησίας καί μάλιστα τών πρακτόρων τής Νέας ‘Εποχής πού επιδιώκουν νά φθείρουν κάθε τι τό ‘Ορθόδοξο καί ‘Εκκλησιαστικό, προκειμένου νά απεκκλησιοποιήσουν καί αποχριστιανίσουν τόν ‘Ορθόδοξο λαό μας καί νά τόν μεταβάλλουν σέ «ζαλισμένο κοπάδι», άβουλο όργανό τους.
    (….)
    Σχετική είναι καί η δημοσιευομένη ως επίμετρον απάντησις τού εκλεκτού ψυχιάτρου κ. Παναγιώτου Γρηγορίου σέ συνέντευξη τού Μοναχού Μιχαήλ μέ τίς υπό κρίσιν απόψεις του.

    ‘Εκ τής Ιεράς Μονής τού Οσίου Γρηγορίου Αγίου ‘Ορους

  17. Ο/Η Μαρκήσιος Ντε Σαντ λέει:

    «Φωλιά του κούκου» η Μονή Γρηγορίου

    Καταγγελίες μοναχού ο οποίος εκδιώχθηκε ύστερα από 22 χρόνια για μεθόδους ελέγχου με τη χορήγηση ψυχοφαρμάκων

    ΤΟΥΒΑΣΟΥΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
    Μοναχός, ο οποίος «απελύθη» από τη Μονή Γρηγορίου στο Άγιον Όρος 22 χρόνια μετά την εισδοχή του, καταγγέλλει μεθόδους που θυμίζουν την ταινία «Στη φωλιά του Κούκου», όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του εφαρμόζονται μέθοδοι ελέγχου των μοναχών με τη χορήγηση ψυχοφαρμάκων. Οι καταγγελίες προέρχονται από τον πατήρ Χριστόδουλο ο οποίος προσκόμισε και απόσπασμα ταινίας στην οποία παρουσιάζεται δεμένος με κλειδαριά στο πόδι και στο κρεβάτι, σε δωμάτιο του Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου οδηγήθηκε για «θεραπεία».
    Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει σώας τας φρένας επικαλούμενος και γνωμάτευση του Κύπριου ψυχίατρου κ. Γιάγκου Μικελίδη ……Πέραν τούτου, κατηγορεί τη διοίκηση της Μονής ότι δεν του επέστρεψε χρήματα που εξασφάλισε από την πώληση δικών του ακινήτων. Ο πατήρ Χριστόδουλος δεν ήταν ο «τυπικός» τύπος μοναχού αφού ζήτησε την παραίτηση του Ηγουμένου, προχώρησε σε απεργία πείνας δύο φορές ενώ δεν ήταν όσο υπάκουος ανέμενε η διοίκηση της Μονής.
    Όταν του έδωσαν το απολυτήριο του και αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη Μονή, η διοίκηση της Μονής επεστράτευσε αστυνομικούς από τις Καρυές του Αγίου Όρους οι οποίοι τον συνόδευσαν εκτός του Αγίου Όρους. Στις Καρυές μετεφέρθησαν και τα υπάρχοντα του μοναχού που αριθμούσαν 47 κιβώτια με διάφορα προσωπικά του αντικείμενα και τα οποία επίσης δεν του παραδόθηκαν μετά την εκδίωξή του.

    «Προσπάθησαν να με βγάλουν τρελό»

    Ο ΠΑΤΗΡΧριστόδουλος, (κατά κόσμο Νικόλαος Διαμαντόπουλος) μίλησε στον «Φ» για όσα ισχυρίζεται ότι συνέβησαν στη Μονή Γρηγορίου:
    Εντάχθηκα στη Μονή Γρηγορίου το 1987 σε ηλικία 30 ετών

    http://www.philenews.com/Digital/Default.aspx?d=20101218&nid=2867397

    http://www.philenews.com/Digital/Default.aspx?d=20101218&nid=2867397

  18. Ο/Η Μαρκήσιος Ντε Σαντ λέει:

    ΠΗΓΗ
    http://ermionh.blogspot.com/2008/10/blog-post_9740.html

    Πορφυριος

    Υπάρχουν αρρωστημενες μορφές υπακοής;

    Ραδιοφωνικός Σταθμός Εκκλησίας της Ελλάδος
    ΡΑΔΙΟ ΠΑΡΑΓΚΑ 10/11/2002

    Θα σας απογοητεύσω ! Μόνον αρρωστη-μενες μορφές υπακοής υπάρχουν σήμερα . Και το λέω έτσι απόλυτα . Θα σας πω μερικά πράγματα .
    Μιλώ για το Αγιον Όρος και μεταφέρω την εμπειρία μου . Ηγούμενος φωνάζει και λέει στα καλογερια του . «Δεν με ακούτε ! 500.000 εχαλασα για κοκακολες και σεβεναπ ! Θα με σκάσετε . Τσάμπα πάνε τα λεφτά μου ;»
    Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά . Οι σημερινοί γεροντάδες οργώνουν και οργώνουν τον Ελλαδικό χώρο προς αγραν δοκίμων . Και το φινάλε των σχέσεων αυτών είναι απολυταρχισμός που φθάνει στην σχιζοφρένεια .

    Ήμουν σ’ ένα μοναστήρι κι ήλθε ένας φοιτητής . Πόσο θα καθίσεις εδώ τον ρώτησαν . Δεκαπέντε μέρες απάντησε . Πέρασαν οι δεκαπέντε μέρες και τον έβαλαν για βοηθό μου . Τον βλέπω φορούσε παπούτσια καινούργια. Λέω εσύ είσαι αρραβωνιασμένος Παπάς.
    Σκέφθηκα θα καθησω εδώ . Σήμερα ψυχασθενής . Και καυχαται το μοναστήρι πως έχει 120 μοναχούς . Όλοι παίρνουν ψυχοφάρμακα . Από την υπακοή την κακή υπακοή .
    Κάποιος μοναχός από την μονή Γρηγορίου που έγραψε ένα βιβλίο λέει πως τα ψυχοφάρμακα τα αγοράζουν για τους επισκέπτες που έρχονται εκεί . Υπάρχουν επισκέπτες που έρχονται εκεί και τα χρειάζονται . Εγώ προσωπικά αγόραζα ψυχοφάρμακα για 40 μοναχούς . Προσωπικά Εγώ . Όταν έβγαινα έξω . Τώρα δεν ξέρω πόσοι έχουν γίνει που χρειάζονται ψυχοφάρμακα . Εγώ την πάτησα αλλιώς . Ένας ιερέας μου είπε «θα κάνεις αυτό». Εγώ είπα δεν μπορώ. Είπε «Θα το κανείς υπακοή».
    Άλλοι την πατάνε από ανυπακοή . Εγώ την πάτησα από την υπακοή . Του έκανα υπακοή και έπαθα κολπική μαρμαρυγή. Κι έβαλα βηματοδότη.
    Μου είπε να κάνω κάτι το οποίο συνειδησιακά δεν μπορούσα να το κάνω . Η συνείδηση μου δεν το επέτρεπε .
    Δεν φεύγει μοναχός από το μοναστήρι . Είναι τσιφλίκια τους ! Για 10 χρόνια δεν θα ‘ρθει να προσκυνήσει .

    ,,,,,,,

    Είδα έναν να δέρνει έναν υποτακτικό .Κι εγώ πήρα τα πράγματα μου κι έφυγα. Κι εκείνος μου λέει «Ξέρεις τι κάνω ; Ότι έκανε ο Άγιος Δωρόθεος». Κι εγώ του λέω «Άμα γίνεις Άγιος Δωρόθεος να χτυπάς έτσι τα παιδιά» .
    Τώρα ο μοναχός αυτός είναι στο Δρομοκαΐτιο .
    Πήγα και μου λέει «πατέρα Πορφύριε βγάλε με»
    Μου είπε ο Γέροντας Μιχαηλ για κάποιον που ηλθε από το Κέμπριτζ μ’ ένα τραντσίστορ .
    Ξέρεις τι θα πει καλογερική ; Να σου λένε να πέσεις από το μπαλκόνι και να πέφτεις . Σ’ ένα μοναστήρι που πήγα μ’ έναν άλλο μοναχό μου λέει «Καλά μουγκοί είναι ;» Δεν έχουν άλλη γνώμη .
    ,,,,,,,,

    Έρχονται παιδιά με αγνές διαθέσεις κι αυτοί τα τρελαίνουν . Πίεση , πίεση τρελαίνονται . «Όποιος μου φέρει αντίρρηση εγώ τον διώχνω». μου είπε ένας ηγούμενος .
    Όσοι δεν κάνανε υπακουη θέλουν τυφλή υπακοη

  19. Ο/Η Κύπριος λέει:

    Kαλαμαράδες εδώ φωτο του μοναχού Χριστόδουλου στο ψυχιατρείο όπου τον πήγαν να τον τρελάνουν οι Γρηγοριάτες

    http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2011/01/blog-post_5135.html

  20. Ο/Η Psycho λέει:

    Ψυχοπάθεια στο άγιο ορος

    Θαυμάστε τρελα ο παπα στέφανος και τι μουρλά έχει στο άγιο ορος

    http://greekjungle.blogspot.com/2008/02/blog-post_25.html

  21. Ο/Η Dreamer λέει:

    Ethan of Athos

    From Wikipedia, the free encyclopedia

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ethan_of_Athos

    Ethan of Athos is an English language science fiction novel that is part of the Vorkosigan Saga by American author Lois McMaster Bujold. It is an unusual item in the series in that it does not feature Miles Vorkosigan, the protagonist of almost all the other books.

    The name «Athos» for the main character’s planet may be a reference to Mount Athos in Greece

    While homosexuality is generally the norm on Athosit is by far not a sexuality shared by the entire population.

    People

    Most Athosians are religious, however

  22. Ο/Η Στοχαστής λέει:

    Στο Αγιο Όρος ο Γιώργος Παπανδρέου
    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    «Παράδειγμα, που εμπνέει» χαρακτήρισε τον αγώνα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την ανάδειξη των αξιών της Ορθοδοξίας, την παγκόσμια ειρήνη και το περιβάλλον, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να ξεπεραστεί η κρίση και να βγει η χώρα πιο δυνατή.

  23. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

    Ο οικουμενικός τουρίστας δεν μπορεί να μπει στην Κοζάνη γιατί δεν τον θέλει ο στριμένος επίσκοπος.
    Κακιούλες μεταξύ δεσποτιδίων

    Eφημερίδα Αυγή της Κυριακής

    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=643573

    Πατριαρχικές περιηγήσεις του καλού καιρού

    09/10/2011

    Του Β.Π. Καραγιάννη

    Στη Δυτική Μακεδονία ήρθε ο Πατριάρχης της Οικουμένης (όσο πιο φανταχτεροί οι τίτλοι στον κόσμο τούτο τόσο αναντίστοιχοι είναι με την πραγματικότητα των ανθρώπων αλλά και του Θεού. Άλλη ακυριολεξία κι αυτή, αλλά ας επιτρέψουμε στην ασημαντότητα των λόγων μας -λογικά άλματα τα οποία με θράσος πηδούν στη μεταφυσική αβεβαιότητα. Εκοψε θρησκευτικές και οικολογικές βόλτες στα Γρεβενά και τα περίχωρα του νομού που τώρα ονομάζουν περιφερειακή διοίκηση οι ξιπασμένοι μεταρρυθμιστές.

    ——-

    Μου θύμισε η έλευσις το άσμα ηρωικό και θλιμμένο: «Ηρθε ο βουλευτής στο χωριό βόλτες από κει κι εδώ» του αξιότιμου βάρδου της αλλαγής Θωμά Μπακαλάκου – ήδη υποθέτω λαγώου (δραπέτη) αυτής, ίσως και από χρόνια, για να μην αδικώ τον καλλιτέχνη.

    Η επιχώρια αλλά κι ευρύτερη αγραμματοσύνη, όταν συνδυάζεται με τον βλακώδη τελικά ευσεβισμό, προσφωνεί αυτόν (και κάθε αφικνούμενο ιεράρχη δηλαδή) ως Ευλογημένος ο Ερχόμενος (τέτοιος υπήρξε μόνον Εις στην ιστορία, οι λοιποί ήταν θλιβερές απομιμήσεις)· αλλά και Παναγιώτατον (και καλά κάνει), τίτλο που όμως μοιράζεται με τον εν Θεσσαλονίκη ομογένειο κι ομόρασο θρησκευτικό πολιτευτάκια. Του εκκλησιαστικού τίτλου έπονται δύο κ.κ. ήγουν Κύριος Κύριος, τα οποία προηγούνται του ονόματος της κουράς τους. Διπλά δηλαδή κύριος ή κύριος στο τετράγωνο (K2).

    Τα δύο κάπα («Το πολύ τα κάπα κάπα κάνει το παιδί …» έλεγε ένα αναρχικό σύνθημα) κανονικά ούτε τα γράφουμε κι ακόμα περισσότερο ούτε προφορικά τα λέμε. Είναι τόσο λάθος να γράφεις όσο και γελοίο να τα λες ή να τ’ ακούς. Συνήθως το λες όταν θέλεις να γελοιοποιήσεις κάποιον (τον οποίο αντιπαθείς μέσα σου), αλλά εννοείται πως τον γλείφεις δημοσίως. Στον γραπτό λόγο βάζουμε τα δύο κ.κ. όταν ακολουθούν πολλά ονόματα, ενώ στον προφορικό ένα και μόνο «οι κύριοι» αρκεί όταν ακολουθεί πληθυντικός αριθμός νοματαίων. Οταν προηγείται μάλιστα ο θείος τίτλος «Παναγιώτατος», προς τι ο εγκόσμιος ασήμαντος και κοινότατος ως η φτέρη (τυχαία ονόμασα μια πρασινάδα). Αν ερχόταν λ.χ. σε επίσημη επίσκεψη ο Θεός («των πνευμάτων και πάσης σαρκός») στα Γρεβενά, ας πούμε, προς μεγάλη δόξαν κυρίως των εγχώριων πολιτευτάδων πόσα κάπα κάπα θα του επιδαψίλευαν; Άπειρα; Τι λέει επ’ αυτού ο άλλοτε νομάρχης Γρεβενών νυν δήμαρχός τους; Σημειωτέον πως ο εν λόγω μια φορά σε γιορτές ενός χωριού του νομού του, ήταν κι ο καιρός των Χριστουγέννων, με θέμα τα γδερόμενα γουρούνια (γουρνοσφαγή γι’ αυτό και γουρνοχαρά;) είχε κρεμασμένη μια πόδια στην οποία έγραφε κάτι σαν: «είμαστε όλοι με τα γουρούνια» έτσι σαν συμπαράσταση στο μόνο ζώον που μοιάζει τόσο με τον άνθρωπο, ότι ο άνθρωπος κι ο χοίρος ερωτεύονται καθ’ όλον το έτος αδιακρίτως.

    Είδα κι άκουσα πως όταν η πατριαρχική συνοδεία («Μετά της κουστωδίας…» Ματθ. κζ’ 62-66) επισκέφτηκε και τη Βάλια Κάλντα (άραγε θα πει ακόμα «Ζεστή κοιλάδα»;) έψαλαν ομού κι υπαιθρίως τον ωραίο, επιλύχνιο ύμνο «Φως Ιλαρόν» και μου φάνηκε το σεπτεμβριανόν φως εν γένει κάπως γελαδερόν. Δεν έμαθα αν υπέβαλε τα σέβη της σ’ αυτούς η κυρία εκπρόσωπος των αγρίων ζώων του βουνού και του δάσους, η βασίλισσα αρκούδα της Πίνδου, λίαν προστατευόμενο είδος της πανίδος μας.

    -Και τι μ’ αυτό, λοιπόν, που ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ήρθε στα Γρεβενά;

    ή

    – Και τι μ’ αυτό που δεν ήρθε ακόμα στην Κοζάνη, την οποία περιτριγυρίζει, αλλά δεν μπορεί να εισπηδήσει εντός της, ακάλεστος εισέτι. Δεν είναι και ο ήρωας Λάπας του δημοτικού τραγουδιού όστις πήγε ακάλεστος σε γάμο, αλλά αυτός ήταν κανονικός Κλέφτης. Έφτασε η αγιότητά του μέχρι την Νεάπολη Ανω Βοΐου, αν καλά θυμάμαι, γι’ αυτό κι η πολίχνη αυτή κατέστη ευλογημένη με συνέπεια να κερδίζει τη Σιάτιστα, άλλοτε φλουροχώρι και σήμερα πασοκοσκορποχώρι, σε κάθε μεταξύ τους αγώνα??? τώρα της πήρε και την Εφορία.

    Αλλά τι αρχηγός της Ορθοδοξίας είναι αυτός, όταν δεν μπορεί να επισκεφτεί μια πόλη άρα και μητρόπολη άνευ αδείας του τοπικού θρησκευτικού άνακτα; Αν το επιχειρήσει δηλαδή, θα τον συλλάβει η αστυνομία; Μπορεί, όλα να τα περιμένεις από τον κλήρο και τον συνακόλουθο εξουσιολάγνο λήρο της, θεσμισμένο από την ατομοκεντρική κι υλόφρονα ουσία της εγκόσμιας αρχής των. Οι Εσφιγμενίτες ακραίοι πολιορκημένοι, όπως κι οι «Αγιοβασιλίτες καλόγεροι», δηλ. οι Ζηλωτές της ερήμου του αγίου Βασιλείου του αγίου Όρους, την έμαθαν στα καλά αυτήν.

    – Σιγά τα ωά, για τον κάθε απελπισμένο της καταστάσεως, λοιπόν, η Επίσκεψη της γηραιάς ιεράς, κυρίας ακολουθίας στα Γρεβενά.

    Άραγε αυτή η ιερά περιήγηση συνέβαλε στο να υποχωρήσει κάπως η προσωπική, ατομική ή συλλογική αθυμία του κόσμου ο οποίος παραδέρνει σαν σανίδα ναυαγίου; Ακόμα και των εντελώς πιστών, οι οποίοι πέφτουν κατά γης να τους πατήσει το άγιον βήμα ή να φιλήσουν τα χνάρια του, και μετά σηκώνονται πάλι ν’ αντιμετωπίσουν την άγρια πραγματικότητά τους αφού «Ζωή θα πει αυτό: εφτά φορές να πέφτεις και να σηκώνεσαι οχτώ»;

    Οι γενειοφόροι ρασοφόροι έπνιξαν τις εικόνες του γλυκού τριήμερου του Σεπτεμβρίου.

    Από κοντά τους, δίπλα και πλάι η πολιτική δουλοφροσύνη, ξεχείλισε από το φούσκωμα και βγήκε έξω από τα κάδρα της ασημαντότητάς της.

    Αυτό που εκπροσωπούν στενά με τους υλικούς κι άυλους τίτλους και κύκλους, οι δύο αυτές παρασιτικές κατηγορίες εξουσίας, εξαιρούνται της γενικευμένης θλίψης και της προϊούσας κατάθλιψης του φοβισμένου, απλού ανθρώπου του τόπου και της χώρας, που μαζεύεται στα θολάμια τού μοναχικού του είναι και καρφί δεν του καίγεται στις προτροπές: «Σουτ (σιωπή) θα φας στον ουρανό…». Οι βολεμένοι όλων των καιρών κοσμικοί κι εκκλησιαστικοί έχουν πάντα ένα λόγο δικαιολογίας και παρηγορίας για τους άλλους, τους πολλούς, τους οποίους οι ευχές, αλίμονο, δεν τους πιάνουν κι ούτε τους φτάνουν, έστω και για την εφήμερη παραμυθία τους.

    Αλλωστε τα παραμύθια για όλους τελειώνουν, αν δεν τέλειωσαν.

    —-

  24. Ο/Η Σταύρος λέει:

    Ο ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
    http://amfipolis.blogspot.com/2011/10/blog-post_10.html

    • Ο/Η Κάποιος λέει:

      από το παραπάνω λινκ του Σταύρου

      Η απάτη, το κουτσομπολιό, η αποπλάνηση των μαζών, η αφαίμαξη των ανίδεων ευκολόπιστων, οι συνομολογίες εναντίον άλλων χριστιανών ταγών, η απόκρυψη της χλιδάτης ζωής, η ακολασία των «παρθένων» ιερωμένων, τα κυκλώματα ιατρικής, δικηγορικής, και νομικής κάλυψης της ομοφυλοφιλίας νεαρών και η συγκάλυψη τους μέσα σε μοναστηριακές κοινότητες προς αποφυγή του Ι5 (ιώτα πέντε) από την αναγνώριση τους από τις στρατιωτικές αρχές, και την αποφυγή του χαρακτηρισμού ανικανότητας, απαγόρευση απόκτησης άδειας οδηγήσεως και απαγόρευση διορισμού στο Δημόσιο των ανακαλυφθέντων ομοφυλόφιλων.

      Εδώ η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων από το κράτος, προκάλεσε τη δημιουργία παρακρατικού μηχανισμού συγκάλυψης των ομοφυλόφιλων μέσα από τις μεθοδεύσεις των κρατικών υπαλλήλων της χριστιανικής εκκλησίας.

      Το παράδοξο είναι ότι το κράτος θέλει να φαίνεται ισόνομο και δίκαιο σε όλους αλλά καταδικάζει σεξουαλικές συμπεριφορές που προέρχονται από την θρησκευτική παράδοση της Ορθόδοξης επισήμου Εκκλησίας περί χαρακτηρισμού της ομοφυλοφιλίας ως αμαρτία. Την ίδια ώρα όμως πολλοί ομοφυλόφυλοι έχουν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος της Εκκλησίας και δια μέσου αυτού του ιδιαίτερου κυκλώματος προστατεύουν τους ομόβιους, άσχετα εάν ο βίος τους θεωρείται αμαρτωλός και οι πράξεις τους αισχές κατά τις Ορθόδοξες διδασκαλίες.

      Έτσι η Ορθοδοξία είναι ο μεγαλύτερος νομικός και οικονομικός προστάτης μεγάλου μέρους της ομοφυλόφιλης κοινωνικής ομάδας ανδρών επί το πλείστον, χωρίς να αποκλείεται και η προστασία ή εναγκαλισμός των ομοφυλόφιλων γυναικών σε γυναικεία μοναστηριακά ιδρύματα. Οι άνδρες έχουν ανάγκη να αποφύγουν τον χαρακτηρισμό Ι5 και τα επακόλουθα του.

      Οι διώξεις μεταξύ χριστιανών δεν έχουν να κάνουν με το Χριστοδουλικό «κουσούρι» αλλά με τα χρηματικά ποσά που έχουν να λαμβάνουν ή λάβανε ήδη για αγοραπωλησίες μοναστηριακών οίκων, περιουσιών και οφφικίων.

      αγαθών.

      Πέτυχα πολλές φορές να κάθομαι σε μοναστηριακές τράπεζες νηστίσιμων εδεσμάτων όπου κάθε αστακοσαλάμι να κοστίζει ένα μηνιαίο μισθό εργάτη, και τα εδέσματα στη μεριά των ηγουμένων να είναι της τάξης των δύο ετήσιων απολαβών ενός εργάτη, ενώ από τη μεριά των καλογέρων να υπάρχει φακή και ελιές με κόστος το πολύ ενός ημερομισθίου για δεκαπέντε καλόγηρους. Φανταστείτε το αυτό για σαράντα ημέρες, πρώτα για τους ηγούμενους και μετά για τους καλόγηρους. Και αυτό ήταν στο ίδιο τραπέζι την ίδια ώρα κάτω από την ίδια προσευχή στον ίδιο θεό τους.

    • Ο/Η Κάποιος λέει:

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Τρομερό και ατράνταχτο ντοκουμέντο, αυτές οι καταγγελιες των ίδιων των μοναχών κατά του Εφραίμ αφαιρούν κάθε πρόσχημα από τους δήθεν αφελείς που κάνουν πως δεν ξέρουν τι σημαίνει Βατοπέδι, πατριαρχείο, Εκκλησία και Άγιο Όρος.

  25. Ο/Η visitor λέει:

    Kύριε Ροϊδη, ο χριστοδουλος φταίει! Ψάξτε το παραπάνω και θα δείτε. Αν τωρα χρειάζεστε παραπάνω στοιχεία πείτε μου να σας πω.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Εννοείς τον μοναχό που εμφανίζεται απο τη μονή Γρηγορίου ως ψυχασθενής.
      Δεν είμαι σε θέση να το ξέρω αυτό, αυτό που βλέπω είναι πως υπάρχει θέμα με ψυχοφάρμακα στο Όρος, γεγονός αναμενόμενο και και λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις μονές και λόγω τη ποιότητας αυτών που αυτοφυλακίζονται΄σε αυτό το κολαστήριο.

  26. Ο/Η eklag λέει:

    Όποιος θέλει να δει βλέπει!
    Όποιος δεν θέλει θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι
    τα ατράνταχτα ντοκουμέντα δεν είναι άλλο
    παρά καυγαδάκια ερωτευμένων μοναχών
    στη μοιρασιά της πίτας,
    καθώς και οι καταγγέλλοντες έχουν περάσει εύλογο διάστημα
    χρόνου στο κλουβί με τις τρελές πριν βγάλουν τα πάντα στο φως.
    Το ανησυχητικό για μένα είναι αφενός η σύνδεση των λόγων
    του Χριστού με την άθλια αξιοποίησή της από το Ιερατείο
    χωρίς δυναμικό αντίλογο και αφετέρου η σύνδεση της ομοφυλοφιλίας
    με σκοτεινούς κύκλους εμπίπτοντες στην απόλυτη παθολογία,
    δίνοντας έτσι επαρκή επιχειρηματολογία στην ενίσχυση
    ρατσιστικών συμπεριφορών,
    δυστυχώς χωρίς κι εδώ σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό αντίλογο.

  27. Ο/Η Τρέντυ λέει:

    Έλληνας επικεφαλής του νέου κόμματος των άθεων στην Ελβετία.

    Ζυρίχη, Ελβετία

    Όταν η Ελβετοί κληθούν στις κάλπες για το νέο Κοινοβούλιο στις 23 Οκτωβρίου οι ψηφοφόροι της Ζυρίχης θα έχουν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας την ευκαιρία να ψηφίσουν το κόμμα των Freethinkers (Ελεύθερων Στοχαστών), στο οποίο περιλαμβάνονται άθεοι, αγνωστικιστές, σκεπτικιστές, ορθολογιστές και γενικά επικριτές της θρησκείας.

    «Αποφασίσαμε να υψώσουμε το ανάστημά μας και να πούμε στους πολιτικούς ότι έχει έρθει η ώρα να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν αρκετοί μη θρησκευόμενοι στο εκλογικό σώμα» δήλωσε ο 42χρονος Αντρέας Κυριακού, επικεφαλής της λίστας των Freethinkers.

    «Έχουμε κουραστεί από την επιρροή που εξακολουθούν να ασκούν οι εκκλησίες και η θρησκεία σε αυτή τη χώρα» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters.

    Ο Κυριακού μίλησε από το Denkfest (το φεστιβάλ του στοχασμού) που διοργάνωσε η Ελβετική Ένωση των Ελεύθερων Στοχαστών στη Ζυρίχη τον Σεπτέμβριο και στην οποία πήραν μέρος επιστήμονες, φιλόσοφοι ακόμη και ηθοποιοί από όλο τον κόσμο.

    Σύμφωνα με τους Ελβετούς Ελεύθερους Στοχαστές οι πολιτικοί φοβούνται τους θρησκευόμενους ψηφοφόρους.

    Ο Κυριακού εξάλλου επισημαίνει την αποτυχία των πολιτικών να πάρουν σαφή θέση για θέματα όπως η άμβλωση και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ζητήματα για τα οποία κυρίως η Καθολική Εκκλησία έχει ξεκάθαρη άποψη.

    Η στάση των Ελβετών Ελεύθερων Στοχαστών αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα των ανθρωπιστών και των αθεϊστών από όλο τον κόσμο να κάνουν περισσότερο γνωστές τις απόψεις τους και να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή.

    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

  28. Ο/Η Gay λέει:

    Gay διαδικτιακό περιοδικό //10%//

    http://www.10percent.gr/old/issues/200706/a04.html

    Αφιέρωμα: πίστη και ομοφυλοφιλία
    Συνέντευξη
    «Παρά φύσει είναι να κάνω ότι δεν είμαι ομοφυλόφιλος»
    συνέντευξη στον Δημήτρη Αγγελίδη

    Μπορεί να τον δεις να χορεύει στο Sodade ή να προσεύχεται σε μια εκκλησία της γειτονιάς του. Ο Βαγγέλης Π., /…./εξηγεί στο 10% με τρόπο νηφάλιο και διεισδυτικό πώς συνδυάζει την πίστη του με την ομοφυλοφιλία του χωρίς πρόβλημα.

    /……/

    Τι σε κάνει να πηγαίνεις τακτικά στο Άγιον Όρος;

    Εκεί η ιδεατή εικόνα μου, αυτό που για μένα είναι ο «καλός Βαγγέλης», γίνεται πολύ πιο ξεκάθαρη και πολύ πιο εφικτή. Δεν εννοώ μ’ αυτό κάτι έξω από τη φύση μου. Δεν πηγαίνω στο Άγιον Όρος για να γίνω κάποιος που δεν είμαι, αλλά για να γίνω η καλύτερη εκδοχή μου. Ο καλός Βαγγέλης δεν είναι ένας στρέιτ Βαγγέλης με οικογένεια. Είναι ένας γκέι Βαγέλης που βιώνει τις σχέσεις του με σεβασμό προς το κορμί, την ψυχή και τα συναισθήματα τα δικά του και των άλλων.

    /…./

  29. Ο/Η Gay λέει:

    [01] Archbishop: hairdresser is «sick and unreliable» witness

    By George Psyllides

    ARCHBISHOP Chrysostomos yesterday said the Greek hairdresser who claimed he had a homosexual relationship with Limassol Bishop Athanassios was an unreliable witness.

    The Salonica man — a defrocked monk — has sent a 22-page to the Holy Synod describing in detail his alleged affair with Athanassios when both were monks on Mount Athos in Greece.

    Athanassios has emphatically denied all the charges, saying they were part of a well-organised plot to destroy him.

    The Archbishop said the Church could not consider the testimony of someone «from the gutter… suffering from the same disease with which he was charging others.»

    Chrysostomos said the Holy Synod could not accept the testimony of a «sick man».

    The Archbishop added the hairdresser knew Archimandrite Andreas Constantinides, accused last week of fathering two illegitimate children. The allegations against Bishop Athanassios emerged shortly after Constantinides’ case was brought before the Holy Synod.

    The Archimandrite immediately hit back last night, calling for the Archbishop’s removal from the panel due to examine his case, saying Chrysostomos was prejudiced.

    Constantinides added he was willing to undergo DNA testing, but only if others – whom he did not name — were tested too.

    On Thursday, speculation suggested the hairdresser, now 33, was in Paphos under the protection of Bishop Chrysostomos, who has been accused of masterminding the machinations.

    Yesterday, sources close to Athanassios told the Cyprus Mail that it was the Paphos Bishop who had initially sent the anonymous letter about the Archimandrite’s alleged affair with a young woman.

    The letter, the sources claimed, were sent to Athanassios as well as to the media to force the Limassol Bishop to raise the issue before the Holy Synod.

    The sender knew that if Constantinides were reported to the Holy Synod, the Archimandrite would react by publicising the claims about Athanassios, the sources said.

    Paphos Bishop Chrysostomos yesterday said through a spokesman he did not wish to comment on the issue before the Holy Synod completed its investigation.

    Reports said Archimandrite Constantinides and the hairdresser knew each other from before.

    Around 18 years ago, the hairdresser — then a monk — was ousted from Mount Athos.

    He went to Salonica and set up a hairdressing business, which apparently did not do well.

    He came to Cyprus to ask for help from people he knew from Mount Athos, one of them being Athanassios.

    After failing to secure financial help, the hairdresser apparently returned to Greece.

    Reports said his contact in Cyprus was Constantinides, who allegedly convinced him to write the explicit letter accusing Athanassios.

    Athanassios has a reputation as a highly respected cleric, who shuns business and concentrates on his flock, helping many people in Limassol, including drug addicts.

    His supporters say his popularity and asceticism have worried some in the Church thought to be eyeing the Archbishop’s throne, and has spurred them to devise schemes to hurt him.

    © Copyright Cyprus Mail 2000
    Saturday, June 10, 2000

    http://www.hri.org/news/cyprus/cmnews/2000/00-06-10.cmnews.html#01

  30. Ο/Η Λόγιος λέει:

    Newspaper Indepenndent

    http://www.independent.co.uk/travel/travel-an-agnostic-on-the-holy-mountain-slater-todd-smuggled-himself-into-mount-athos-the-greek-orthodox-republic-sealed-from-women-and-the-world-1381806.html

    Travel: An agnostic on the Holy Mountain: Slater Todd smuggled himself into Mount Athos, the Greek Orthodox republic sealed from women and the world

    SLATER TODD

    /…../

    THE Holy Mountain is a place of peace and beauty. But Greek Orthodoxy’s earthly paradise has its fair share of serpents. Greek tabloids salaciously ‘document’ graphic photographs of homosexual acts, which look remarkably staged. Icon smuggling is not unknown, and deforestation is damaging the fragile ecosystem.

  31. Ο/Η Λόγιος λέει:

    Οι μοναχοί του Άθως ομοφυλοφιλία και ναρκωτικά

    http://www.stpdayton.org/issue4.htm

    Why Angels Fall: A Journey Through Orthodox Europe from Byzantium to Kosovo
    by Victoria Clark

    In this travelogue-style book, non-Orthodox westerner Clark journeys through Mount Athos, Serbia, Macedonia, Greece, Romania, Russia, Cyprus, and Istanbul to see Orthodox sites and interview clergy and other believers.

    [[[[[[[Along the way, we’re treated to xenophobic priests, rabid nationalism from the supposed faithful, and Mount Athos monks engaging in everything from homosexual liaisons to drug-dealing.]]]]]

  32. Ο/Η eklag λέει:

    »θα βρούμε άλλα σημεία επαφής»
    »με σεβασμό προς το κορμί,την ψυχή και τα συναισθήματα
    τα δικά του και των άλλων»

    Αμυδρό φως…

  33. Ο/Η eklag λέει:

    ps
    Όταν κάνω λόγο για »αξιόπιστες μαρτυρίες»
    εννοώ αυτές που μπορούν να σταθούν στο δικαστήριο
    και να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες του καταγγέλλοντος
    π.χ. εμού.
    Θεωρώ ότι το απλό κράξιμο δεν ταράσσει και πολύ
    τη μοναστική μακαριότητα…
    Εξάλλου ποιος δεν εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη μας;

    (χωρίς ου και γελάκια παρακαλώ)

  34. Ο/Η The Newyorker λέει:

    Εθνικός Κήρυκας Νέας Υόρκης
    Ομογενειακή εφημερίδα
    Οι αναγνώστες σχολιάζουν την κάλυψη από τον πατριάρχη των Παϊσιου και Βικέντιου οι οποίοι δεν καθαιρέθηκαν για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό σχετικά με το deal της προσχώρησής τους από τον παλαιοημερολογιτισμό στο πατριαρχείο: «Money Niko money. If these guys are defrocked, they will tell all. Particularly the details of how they made the deal to be received into the Patriarchate.

    http://www.thenationalherald.com/article/52142

    10 readers comments

    1. Philip Vorgias
    wrote on
    October 07, 2011
    11:04 AM

    These men are sodomists, sexual predators and corrupt embezzlers of the Church’s money. They should be turned over to the civil authorities if their acts broke any laws, but it’s good they’ve been ostracized by the Patriarch. A crime against the Faithful is the greatest crime in Christianity, these men need to be very afraid for their judgement day-when just deserts will be delivered. We now need to clean the Church of any more of these sick people in leadership positions-and change Church policies so Orthodox Hierarchy can be married-so we don’t attract this low caliber of person.

    2. Dionysios Markopoulos
    wrote on
    October 07, 2011
    1:27 PM

    I wonder if the monastery will be able to claim the $280,000.00? Apparently Metropolitan Paisios is coming to the US these days to pick up his personal possessions and leave.

    3. Philip Vorgias
    wrote on
    October 08, 2011
    9:26 AM

    If he comes back to the US Dionysios, he should be arrested for embezzlement of Church funds.

    4. Dionysios Markopoulos
    wrote on
    October 09, 2011
    12:31 AM

    He is definitely coming and he will not be arrested which I find very interesting. Why is there not enough evidence for his arrest? He will stay at least one week. So all of these people who denounced him for some reason are not able to convince the authorities for an arrest. So what is going on here? I also see that the Patriarchate does not believe the various accounts 100%, otherwise they would have defrocked this Metropolitan. Instead, they just let him retire which he had requested in the first place. Also, I know from my own friends in the Patriarchate that he was not exiled but rather he wrote a letter to the Patriarchate asking that he be allowed to go to Leros which is his ancestral homeland. The synod responded to his request, granting it and stated that should he have nowhere to stay that he could stay at a monastery there or in Kalymnos which is nearby. So where is this exile? All along the Patriarchate basically approved the requests of this Metropolitan. So I see that even in the Patriarchate they have no solid evidence from all there witnesses that is credible. All this discrepancies are very interesting. So who really know what happened and what is going on now? Bizarre!

    5. Niko Seretis
    wrote on
    October 09, 2011
    9:55 AM

    Or he had a stash of cash somewhere that he’s deciding to share with others so they cooperate while he plans for his future.

    6. Dionysios Markopoulos
    wrote on
    October 09, 2011
    3:31 PM

    Lol! His brother is super rich in fact! Something odd is going on here. The media report things which are not 100% accurate and the reality implies something else entirely. This is an odd situation. Things are not adding up. And as to the law suit, the archdiocese settled and paid millions, the Proini went bankrupt and closed down and the Herald also settled. The suit was not thrown out as was written. So once again, discrepancies. I guess this is payback time from those who got sued. I take all these allegations with a grain of salt. If true, clearly not credible or this Metropolitan would have been defrocked and his requests certainly would not have been honored. The only thing which is clearly true is that the Synod has continued to direct him not to serve. Probably because they don’t want him to appear in public so that this whole episode could be forgotten.

    7. George Magoulas
    wrote on
    October 12, 2011
    6:13 PM

    Just think they call these people Holy Men, That’s all Patmos needs is another corrupt Metropolitian, Well let me tell you when the abbot Krikris was in power he sold everything so this Metropolitan might be better off in Leros where they have a place for him to stay at the TRELLOKOMIO

    8. Niko Seretis
    wrote on
    October 12, 2011
    8:13 PM

    There should be a place in the Archdiocese where a person can send complaints to about corruption in the church and not feel threatened after they turn someone in. Unfortunately many of our Metropolitans turn a blind eye to these horrible acts for whatever reasons I don’t know, but their has to be a reason why these two bishops were relocated and not defrocked. I respect the Patriarch and I wonder what his resoning was.

    9. Philip Vorgias
    wrote on
    October 12, 2011
    9:51 PM

    They’re not ‘holy men’, they’re sick slobs hiding behind their titles and Metropolitan garments to engage in licentious and criminal behavior. The only respect they deserve is a sock in the nose and a kick in the pants-out the door of any Greek Orthodox edifice. They were treated with more respect than they deserve.

    10. Dionysios Markopoulos
    wrote on
    October 13, 2011
    12:38 AM

    Money Niko money. If these guys are defrocked, they will tell all. Particularly the details of how they made the deal to be received into the Patriarchate. So while the Patriarchate must act, they also are fearful that the truth will come out about large amounts of money that changed hands at the time. I’ll leave it at that.

  35. Ο/Η The Newyorker λέει:

    για την πατριαρχική μονή χρυσοβαλάντου

    Nun spurs $260,000 mystery

    Hands church big’s stash to police

    Read more: http://www.nypost.com/p/news/local/queens/hands_church_big_stash_to_police_EwCxkCc2CiS2hniTGZXQDI#ixzz1bTca4kuI

    http://www.myfoxny.com/dpp/news/local_news/queens/queens-nun-turns-over-cash-gold-to-nypd-20101116-akd

    Queens Nun Turns Over Cash, Gold to NYPD

    MYFOX NEW YORK STAFF REPORT

    MYFOXNY.COM – A nun at St. Irene’s Church and Monastery in Astoria, Queens, turned over $260,000 in cash and 100 gold coins to the NYPD, The New York Post reported.

  36. Ο/Η laskaratos λέει:

    Πως ο κ.Ψαρριανός έχασε ψήφους.

    Κύριε Ροϊδη,
    επαινέσαμε κάποιες σοβαρές πρωτοβουλίες του κ.Ψαρριανού κατά του θρησκευτικού φονταμενταλισμού που μαστίζει τη χώρα μας.
    Γνωρίζαμε τον άνδρα αλλά θέλαμε να είμαστε καλόπιστοι.
    Ο κ.Ψαρριανός αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει σε φανατικούς που τον κατηγόρησαν.
    Απάντησε πολύ ωραία και στο τέλος δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τα πάγια κουτοπόνηρα σύνδρομα των αριστερών επαγγελματιών της πολιτικής:

    http://ananeotiki.gr/el/readText.asp?textID=6260

    «Και κάτι ακόμα, αγαπώ και σέβομαι ιδιαίτερα κάποιους λειτουργούς της Εκκλησίας και κυρίως εκατοντάδες γλυκύτατους παπάδες στα χωριά μας, στα νησιά μας, στα ξωκλήσια μας. Δεν διακατέχομαι από κανένα αντιχριστιανικό μένος όπως πολλοί θέλουν να με παρουσιάζουν. Άλλο το ένα, όμως, άλλο το άλλο. Επίσης είμαι φίλος του Αγίου Όρους αλλά όχι των «Βατοπαιδίων», αν με εννοείτε τι εννοώ…».

    Κάποιους τους σέβομαι και εγώ, τους εκατοντάδες γλυκύτατους
    κλπ που τους βρήκε ο πονηρός πολιτευτής;
    Φίλος του Αγίου Όρους αλλά όχι των Βατοπεδινών;
    Δηλαδή φίλος της Μονής Φιλοθέου;
    της Μονής Κουτλουμουσίου;
    της Μονής Γρηγορίου;
    του Άβατου;
    της ιερής παιδεραστίας;
    του αφορολόγητου;
    της συνεργασίας με τον Κόμη Δράκουλα;
    με τον Χίτλερ;
    με το Ρωμαίο αυτοκράτορα;
    με το Σουλτάνο;
    με τον τσάρο;

    έχει συναίσθηση του τι λέει ο κ.Ψαριανός;

  37. Ο/Η laskaratos λέει:

    Kύριε Ροϊδη,
    ο πατριάρχης Βαρθολομαίος έβαλε σε αργία-όχι καθαίρεση όπως ορίζουν οι ιεροί κανόνες-χωρίς μάλιστα δημόσια δίκη και χωρίς να ανακοινωθεί η αιτία, δυο επισκόπους, τους ηγούμενους του χαμετυπείου της Χρυσοβαλάντου Αστόριας Ν.Υόρκης, γνωστής από κάθε λογής απατεωνιές καταγγελόμενης μαλιστα για αποπλανήσεις ανηλίκων.

    Βίντεο με καταγγελίες εδώ:
    http://www.athriskos.gr/modules/news/article.php?storyid=1586http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6599:2010-12-13-00-28-49&catid=25:2009-12-18-08-37-46

    http://www.greekamericannewsagency.com/main/index.php?option=com_content&view=article&id=9519:2010-10-28-21-29-40&catid=20:editorial&Itemid=146

    Αναρωτιέμαι:
    Και μόνο για την καταγγελία του επισκόπου Βικέντιου πως επίσκοπος Παϊσιος βίασε τον 17χρονο αδελφό του, δεν θα επρεπε να ενημερωθεί η εισαγγελία της Ν.Υόρκης;
    Στις ΗΠΑ και στον Καναδά η παιδεραστία δεν παραγράφεται. Ο άγιος Σεραφείμ, ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος του Καναδά παραπέμφθηκε για παιδεραστίες που φέρονται πως έγιναν 25 χρόνια πριν
    http://www.torontosun.com/news/canada/2010/10/05/15595616.html

    Υποθέτω εύλογα πως ο κ.Βαρθολομαίος είναι υπόλογος για κάλυψη εγκληματία.
    Ένας καθολικός επίσκοπος στις ΗΠΑ κατηγορείται ήδη για ανάλογη υπόθεση:

    Bishop Indicted; Charge Is Failing to Report Abuse

    By A. G. SULZBERGER and LAURIE GOODSTEIN

    Published: October 14, 2011

    KANSAS CITY, Mo. — A bishop in the Roman Catholic Church has been indicted for failure to report suspected child abuse, the first time in the 25-year history of the church’s sex abuse scandals that the leader of an American diocese has been held criminally liable for the behavior of a priest he supervised………….

  38. Ο/Η Bολταίρος λέει:

    Ο Βασίλης Ραφαηλίδης μπροστά στον ιερέα Μεταλληνό, αποκαλύπτει πως φωτογράφισε στα μαθητικά του χρόνια αρχιμανδρίτη που έκανε όργια με τους ανήλικους μαθητές του στην Καστοριά.

  39. Παράθεμα: Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για την ιερή παιδεραστία… « Ροΐδη Εμμονές

  40. Παράθεμα: Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για την ιερή παιδεραστία… « Vanessa111's Weblog

  41. Ο/Η D P λέει:

    Τσακιστε το παπαδαριο…

  42. Παράθεμα: Η ευσεβής πατριωτική συμμορία του Βορρά « Ροΐδη Εμμονές

  43. Παράθεμα: Η ευσεβής πατριωτική συμμορία του Βορρά | Ανταποκριτής | Correspondent

  44. Ο/Η laskaratos λέει:

    Οι Βατοπεδινοί βάζουν ανήλικους μαθητές να υπογράψουν για να μην κλείσει η Αθωνιάδα, που αφαλώς και πρέπει να λουκετωθεί για πάντα.

    Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας των μαθητών της Γ΄Λυκείου Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας
    9 Φεβρουαρίου, 2012 — vatopaidifriend4

    Εντούτοις, ενημερωθήκαμε από τους γονείς μας, τους οποίους πληροφόρησε η Διεύθυνση του Σχολείου, ότι σύμφωνα με πρόταση που στάλθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο στη 1-2-2012 καλούμαστε να εγκαταλείψουμε τη Σχολή και να μεταφερθούμε ως Γ΄ Λυκείου στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεάπολης!!!

    Η φοίτησή μας στην Αθωνίαδα, υπό την σκέπη και προστασία της Παναγίας μας, υπήρξε συνειδητή επιλογή μας! Δεν έχουμε καμία θέση σε κανένα άλλο σχολείο εκτός Αγίου Όρους, όπου και επιλέξαμε να περάσουμε μία από τις ωραιότερες και καθοριστικότερες περιόδους της ζωής μας! Θα παραμείνουμε εδώ μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς!

  45. Ο/Η stefanos λέει:

    Τοσα μαζεμενα, ατεκμηριωτα και κακοβουλα ψεματα δεν εχω δει ποτε μου…
    Ο Θεος να σας ελεησει και εσας και εμας…

  46. Ο/Η Aris λέει:

    Πάντωs το ‘Αγιο Οροs μόνο υγιή πνευματική κατάσταση δεν είναι..
    Καταρχάs πότε είπε ο Χριστόs (αν υπήρξε) θα κάνετε μοναστήρια και
    θα με λατρευετε!θα έχετε χρυσέs εικόνεs kai θα με προσκυνάτε!
    θα έχετε αλισβερίσι με το κράτοs για επιδοτήσειs κι όλα αφορολόγητα
    θα έχετε ακίνητα στην Σταδίου ,την Τσιμισκή κτλ,,Κοιτάξτε απο εκεί που θα
    μονάζετε οι γυναίκεs μακρυά,ε!Θα ευλογάτε τα όπλα.θα αποταμιευετε ζεστό
    χρήμα κτλκτλ Μου έλεγε έναs παλιόs συμβολαιογράφοs οτι σκάγαν μύτη
    καλόγεροι με γκομενίτσεs και τιs γράφαν ακίνητα..Τιs αποκαλούσαν
    ανηψιέs!το φαινόμενο αυτό ήταν πιο συχνό παλιότερα που ο λαόs δεν είχε
    την ίδια μόρφωση με τώρα και θεωρούσε μεγάλο πράγμα τουs καλόγερούs
    oi οποιοι τρώγανε ακόμα και πλουσιοπάροχα γεύματα σε εστιατόρια και
    κανέναs δεν έλεγε τίποτα!ο λαόs δεν είχε τότε την ίδια ενημέρωση!
    Επειτα το να λεs εδώ δεν πατάει γυναίκά είναι φυσιολογικό?και για την
    Αθωνιάδα ο Αλεξάκηs εχει απόλυτο δίκαιο..ο κόσμοs αρχίζει να ξυπνάει!

  47. Ο/Η Ιωσήφ Βατοπεδινός ο παιδεραστής λέει:

    ΤΕΤΑΡΤΗ 14/03/2012

    21:00 Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ
    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Τέχνες – Γράμματα

    Δείτε σήμερα: «Μοναχός Νικόδημος»

    Η Εύη Κυριακοπούλου αναζητά μέσα από συζητήσεις με τους καλεσμένους της, την «πυξίδα» που οδήγησε τη ζωή και τα όνειρά τους.

    Σκηνοθεσία: Γιώργος Παναγιωτόπουλος
    Διεύθυνση Παραγωγής: Ντίνα Κόρδα

    Παραγωγή:Ελληνική
    Παρουσιαστής: Εύη Κυριακοπούλου

    Αυτήν την εβδομάδα καλεσμένος της Εύης Κυριακοπούλου είναι ο Μοναχός Νικόδημος, ή κατά κόσμον Νίκος Περακάκης.
    Ο Νικόδημος το 1972, φοιτητής τότε της Νομικής έφυγε για το Άγιο Όρος, όπου μόνασε για 18 ολόκληρα χρόνια. Τώρα μέσα από το βιβλίο του «Το ταξίδι ενός αθώου» περιγράφει το χρονικό όχι μιας ζωής μόνον, αλλά και μιας ψυχής. Διηγείται την ζωή του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά, όταν βγήκε πια απ’ το Όρος, για να αφοσιωθεί στην μεγάλη του αγάπη τη ζωγραφική. Περιγράφει τα αισθήματα του από τις προσδοκίες του που προδόθηκαν και ακόμη για τα όνειρα του σήμερα.

  48. Ο/Η Aris λέει:

    ‘Εστω και καθυστερημένα ο ζωγράφοs Περακάκηs το έπιασε το νόημα..
    Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι γραφικοί θα είχε αλλάξει όλο το ‘ρού’ τηs δομήs
    τηs ανθρωπότηταs..πχ To έργο AGORA για τη ζωή τηs Υπάτιas λέει
    ιστορικέs αλήθειεs..Η τεχνολογία και η επιστήμη θα έιχαν προχωρήσει πολύ
    πιο γρήγορα και πιθανότατα δεν θα είχε υπάρξει καν Μεσσαίωναs για όλη
    την Ευρώπη..’Ισωs kai να είχε άλλάξει όλη η θεώρηση ,όλη η φιλοσοφία των πραγματων να υπήρχαν λιγότεροι πόλεμοι και οι άνθρωποι να αγαπούσαν περισσότερο την πνευματική κι οχι την υλική υπόσταση των πραγμάτων.Ειλικρινά δυσκολεύομαι να βρώ κάτι θετικό στο Χριστιανισμό!
    Akόμα και τα συσσίτια μου φάινονται σαν κίνηση αποπροσανατολισμού..
    Να μην σκέφτεται ο κόσμοs την αληθινά τερατώδη περιουσία που έχουν οι
    παπάδεs στην πραγματικότητα!Και μια που έγραψα πρίν για Μεσσαίωνα
    μην μου πεί κανείs για Βυζάντιο!Γιατί ,όλο και κάτι μέσα στα αποκάιδια που
    άφησαν πίσω θα έμενε απο την αρχαία Ελλάs(αφού πρώτα πέρασαν κι ένα
    χέρι κακήs αντιγραφήs οι Ρωμαίοι)Πήγα 2 φορέs στο ‘Οροs και τιs δυο η
    μία ήταν πιο απογοητευτική απο την άλλη..Το μόνο θετικό που αναγνωρίζω
    είναι η οχι και τόσο ιδιαίτερη αλλοίωση του φυσικού τοπίου που δένει
    ώραια με τα μνημεία(αν και προσωπικά θα προτιμούσα ναούs Iωνικού ή
    Δωρικού ρυθμού μιαs και συμπαθώ κάποια στοιχεία απο την Αρχαία Ελλάδα)
    Δεν είναι τυχαίο οτι προτίμησαν το συγκεκριμένο χώρο.Υπήρχαν πάρα πολλά
    Αρχαιο ‘Ελληνικά μνημεία που έπρεπε να καλυφθούν ..Για να φαντασθεί
    κανείs σε πόσο πρόβατα απευθύνονται το ονόμαζουν περιβόλι τηs Παναγίαs
    διότι σύμφωνα με το μύθο ναυάγησε η Παναγία ταξιδεύοντas απο Παλαιστίνη
    για…Κυπρο!!Xιλιάδεs πράγματα μπορεί να γράψει κανείs για την περίπτωση!

    • Ο/Η Ζωζώ Χ.Σαπουντζάκη λέει:

      [Για να φαντασθεί
      κανείs σε πόσο πρόβατα απευθύνονται το ονόμαζουν περιβόλι τηs Παναγίαs
      διότι σύμφωνα με το μύθο ναυάγησε η Παναγία ταξιδεύοντas απο Παλαιστίνη
      για…Κυπρο!!]

      Καλέ Άρις μην τα λέτε αυτά, γιατί κι εγώ πιτσιρίκα είχα βάλει στο μάτι έναν συμμαθητή μου και για να πάω στην πλατεία έκανα κύκλο για να περάσω από το σπίτι του για να τον πετύχω κάπου.

      • Ο/Η Zωζώ Χ.Σαπουντζάκη λέει:

        Κλείνει και η Αθωνιάς, θρηνεί ο Πλεύρης.
        Χωρίς νέα φυντανάκια το όρος;
        Τραγωδία

        Ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στην υπουργό Παιδείας αναφορικά με το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή κατέθεσαν οι…
        Βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Γεώργιος Ανατολάκης και Θάνος Πλεύρης.

        ΕΡΩΤΗΣΗ

        ΠΡΟΣ: Την Αξιότιμο Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και
        Θρησκευμάτων.

        ΘΕΜΑ: Εκδιώκονται οι μαθητές της Γʼ Λυκείου στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή

        Έντονα αναστατωμένοι είναι οι μαθητές που φοιτούν στην Γʼ Λυκείου της ιστορικής Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αγίου Όρους καθώς και οι γονείς τους, από την απόφαση του Υπουργείου να συνεχίσουν την φοίτησή τους στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεάπολης.

      • Ο/Η Aris λέει:

        Εννοείται να κλέισει η ΑΘΩΝΙΑΣ!Αμα επιβαρύνει το κράτοs!
        παπάδεs,μοναστήρια να φορολογηθούν βαρύτατα και να φορολογηθούν
        και οι θησαυροί που έχουν καβαντζωσει (πχ ολόχρυσεs εικόνεs με πετράδια
        κτλ)Mισθοί παπάδων?κόψιμο..H iδια η εταιρία τουs να πληρώνει!
        γιατί,άμα πληρώνει αυτούs τότε να πληρώνει καφεντζούδεs,χαρτομαντία κτλ
        Αυτά και πολύ δημοκρατικά τα γράφω..

  49. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

    O Mιχαλολιάκος και η Χρ.Αυγή έχει φίλους στο Άγιο Όρος

  50. Ο/Η Aris λέει:

    Σε καμία Εσφιγμένου θα είναι ο αs πούμε φίλοs του (όσο θα μπορούσε
    έναs Τ-rex να έχει φίλο)

  51. Ο/Η Μαξιμώ η απελάτισα λέει:

    ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΑΞΙΜΟΥ
    ΣΕ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ
    Από 20 έως 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

    Ενημερώνουμε όλα τα μέλη, τους φίλους και γνωστούς του Συνδέσμου μας, «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», ότι ο Πρόεδρος μας πατήρ Μάξιμος Βαρβαρής, κατόπιν επιμόνων, πολλών και θερμών παρακλήσεων από ευσεβείς πιστούς, θα πραγματοποιήσει ιεραποστολική περιοδεία σε όλη την Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη, προκειμένου να ομιλήσει, να ενημερώσει και να συζητήσει με όλους τους εν Χριστώ αδελφούς μας, για όλα όσα έχει γράψει στα βιβλία του σχετικά με τον Αντίχριστο και το Τέλος του Κόσμου.

  52. Ο/Η Εφραιμία η αχόρταγη ηγουμένη λέει:

    Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Έψιλον της Ελευθεροτυπίας.
    Και τώρα οδοιπόρος Αφήνω το Άγιον Όρος…

    Ο Γ.Γ., θεολόγος, ελληνοαμερικάνος, εγκατέλειψε το Άγιο Όρος το 1982, μετά από δέκα χρόνια άσκησης και προσφοράς. Η επανένταξή του δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα, γιατί αντί να μείνει στην Ελλάδα μετά τον αποσχηματισμό του, έφυγε κάποια χρόνια στην Αμερική. «Εδώ η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να δεχθεί την επιστροφή ενός ιερωμένου στις τάξεις των λαϊκών. Στο εξωτερικό ήταν ατού στο βιογραφικό μου ότι υπήρξα κληρικός για 10 χρόνια. Αποτέλεσε βασικό κριτήριο στην πρόσληψή μου ως εκπαιδευτικός. Σήμερα, μετά τόσα χρόνια, που έκανα πια οικογένεια, που τα παιδιά μου μεγάλωσαν, ακόμη η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να το δεχθεί». Οι περισσότεροι λαϊκοί «συνδυάζουν την εγκατάλειψη, τον αποσχηματισμό, με το σκάνδαλο. Φαντάζονται ομοφυλοφιλία, φαντάζονται εραστές. Δεν εξετάζουν αν παραιτήθηκε κάποιος για λόγους συνείδησης ή γιατί ήταν δυσβάστακτο το σχήμα». Ο ίδιος παραιτήθηκε για λόγους συνείδησης «αν και κάποιος δεσπότης τότε (στην Αμερική) μου είχε πει να μείνω και να κάνω παράλληλη ζωή. Ε, δεν το σήκωνε αυτό η συνείδησή μου, δεν μπορώ την υποκρισία». Λόγοι ηθικής προκάλεσαν και τον πρώτο τριγμό στη σχέση του με την Εκκλησία. «Έκανε το λάθος το μοναστήρι να με στείλει έξω στον κόσμο, να υπηρετήσω σε μετόχι στα 24 μου χρόνια. Αν είχα μείνει μέσα ίσως δεν είχα εγκαταλείψει. Η πρώτη φορά που κλονίστηκα ήταν όταν δεσπότης του εξωτερικού, όπου τότε υπηρετούσα, μου ρίχτηκε. Με σόκαρε πάρα πολύ. Ήταν για μένα η αρχή του τέλους. Δεν είχα δώσει ποτέ τέτοιο δικαίωμα. Πέρασα μεγάλη κρίση, πάλεψα τρία χρόνια, ύστερα επέστρεψα στην Ελλάδα. Ήταν άλλωστε η εποχή που ο μακαριστός Ιάκωβος (σσ Αμερικής) δεν στήριζε τον άγαμο κλήρο. Γύρισα να υπηρετήσω στην Αθήνα αλλά ψυχικά είχα κουραστεί. Προτίμησα να παραιτηθώ». Χρόνια μετά γνώρισε τη γυναίκα του, απέκτησαν δύο κόρες. Σήμερα, διαζευγμένος, επιστρέφει ως προσκυνητής στο τότε μοναστήρι της μετανοίας του. «Πάω κάθε καλοκαίρι να γεμίσω τις μπαταρίες. Με δέχονται με πάρα πολύ αγάπη, με φωνάζουν με το μοναστικό μου όνομα. Είναι πνευματικό μοναστήρι. Και ξέρουν ότι δεν ήμουν άσωτος υιός. Δεν έπαψα ποτέ να αγαπάω την Εκκλησία».

    «Άσωτος υιός» δηλώνει ο μοναχός Νικόδημος, κατά κόσμον Νικόλαος Περακάκης. «Όταν ήρθα στην Αθήνα η μοναχική μου συνείδηση υποχώρησε. Έγινα ο άσωτος υιός κι έγινα συνειδητά». Στην παραβολή ο πατέρας τον δέχεται με αγάπη όταν επιστρέφει, όμως. «Κοιτάξτε, ο πατέρας στον ουρανό, όχι στο Άγιον Όρος». Δεν επέστρεψε ποτέ ξανά στην Αθωνιτική πολιτεία, την οποία εγκατέλειψε μετά από δεκαεννιά ρασοφορεμένα χρόνια. Δεν τον περιμένει κανείς με αγάπη εκεί, πιστεύει. Το λέει με πίκρα. Είναι από τους λίγους που μιλούν επώνυμα. Το βιβλίο του, «Νικοδήμου μοναχού, Τα ιερά κείμενα ενός μοναχού» από τις εκδόσεις Λιβάνη, αποτελεί μία από τις ελάχιστες μαρτυρίες που έχουμε για την πορεία ενός μοναχού προς τον αποσχηματισμό. Η περίπτωση του Σεραφείμ Κουλουσούσα, που κατασπαράχθηκε από τα κανάλια, και παλιότερα ενός παίκτη ρηάλιτυ, του Νέστορα Φαναρά, που «Άφησε το μοναστήρι για να πάει στη ΦΑΡΜΑ», όπως έγραφε πρωτοσέλιδα η Espresso, είναι ενδεικτικά όσων ακολουθούν την δημοσιοποίηση του αποσχηματισμού. Ο Νικόδημος πήρε το ρίσκο. Με αρκετές ποιητικές του συλλογές να έχουν κυκλοφορήσει ενώ ακόμη βρισκόταν στο Άγιον Όρος, με μεγάλη αγάπη και για τη ζωγραφική, την οποία ακόμη υπηρετεί, έφυγε διότι θεωρήθηκε ανάρμοστη η ενασχόλησή του με αυτά από πρεσβυτέρους πατέρες. «Δεν ήμουν πλασμένος για κοινωνική ζωή, αλλά για κακή μου τύχη είχα πολλά ταλέντα. Ήθελα να ξεφύγω από τους δογματικούς περιορισμούς, ήθελα να δημιουργήσω χωρίς όρους, ελεύθερα». Θυμάται πως, όταν αποφάσισε να εκδώσει τα πρώτα του ποιήματα, όντας τότε γραμματέας της ιεράς κοινότητας, ο αρχιγραμματέας, π. Θεόκλητος Διονυσιάτης «μου έκανε επί μία ώρα διάλεξη, προσωπική, για να μου εξηγήσει γιατί δεν πρέπει να γράφω ποίηση». [Ο π. Θεόκλητος είναι φίρμα εκείνης της περιόδου- είχε εξαπολύσει πόλεμο κατά του Χρήστου Γιανναρά και κατά της νεώτερης θεολογίας, την οποία καταδίκαζε ως «αίρεση των νεορθοδόξων»]. Ο Νικόδημος μιλάει για όλα ανοικτά –«είμαι ήρεμος, τα έχω βρει με τη συνείδησή μου»- αλλά καταλαβαίνει όσους αποφασίζουν να μη δημοσιοποιήσουν την εμπειρία τους. «Ο μοναχός ο οποίος εγκαταλείπει το Άγιον Όρος αισθάνεται σαν αποτυχία όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτά που ακολούθησε το μοναχισμό. Αισθάνεται ότι δεν πέτυχε σε αυτό που ήταν ο όρος εισδοχής του στην μοναχική πολιτεία. Οι αποτυχίες πονάνε και πληγώνουν». Εκείνος εισήλθε στην αθωνική πολιτεία το 1972. Αν κι από τότε η Ελλάδα άλλαζε πρόσωπα διαρκώς, πιστεύει ότι οι λόγοι που οδηγούν πολλούς νέους στις μονές, όπως κι οι λόγοι που τους επαναφέρουν στον κόσμο, παραμένουν οι ίδιοι. «Η νεολαία έχει προβλήματα και αναζητεί καταφυγή. Η πλειοψηφία, άλλωστε, όσων ανεβαίνουν, μένει στα μοναστήρια γιατί βρίσκει καταφυγή». Τα οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο. «Τα παλιά χρόνια που οι οικογένειες είχαν πέντε και δέκα παιδιά δεν είχαν να τα θρέψουν και τα πήγαιναν από την ηλικία των οκτώ ετών στο μοναστήρι. Αυτό κινδυνεύει να γίνει και σήμερα, γιατί ο νέος δεν έχει απασχόληση, υπάρχει ανεργία. Το μοναστήρι έχει περιούσια. Στο μοναστήρι ξενοιάζεις από τη βιοτική μέριμνα». Εκείνοι που εγκαταλείπουν, «φεύγουν από τα μοναστήρια όχι γιατί τους δυσκόλεψαν στη νηστεία ή στην προσευχή. Αυτό που τους διώχνει είναι το κακό παράδειγμα. Κάτι βλέπει που δεν του αρέσει ο νέος μοναχός, από κάποιο λόγο γκρεμίζεται το πιστεύω του. Και πρόκειται για ισχυρό πιστεύω, γιατί ο νέος http://www.locandiera.gr/press/interviews/%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%B9%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%86%CE%AE%CE%BD%CF%89-%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82/

  53. Ο/Η john λέει:

    πάτε καλά;

    πολλή παλαβομάρα, ανωμαλία και αηδία κυκλοφορεί σε αυτό το site!!!

  54. Παράθεμα: Οι ιερόδουλες και οι εκδιδόμενοι ιερωμένοι με ΑIDS « Ροΐδη Εμμονές

  55. Παράθεμα: Οι ιερόδουλες και οι εκδιδόμενοι ιερωμένοι με ΑIDS

  56. Ο/Η laskaratos λέει:

    Απειλεί η αγιορείτικη προδοτική μαφία των κηφήνων,
    από

    Καθημερινή
    2.5.2012

    Το Αγιον Ορος απειλεί να παγώσει τις σχέσεις του με την πολιτεία
    Του Σταυρου Tζιμα

    Η υποβόσκουσα ένταση στις σχέσεις Αγίου Ορους και πολιτείας έφτασε προχθές στα πρόθυρα ανοιχτής ρήξης, με αφορμή τη φορολόγηση των εκτός χερσονήσου Αθω ακινήτων των μοναστηριών.

    Σε μια φορτισμένη συνεδρίαση η Διπλή Σύναξη της Ιεράς Κοινότητος, στην οποία συμμετέχουν οι εκπρόσωποι αλλά και οι ηγούμενοι των είκοσι μονών, καταγράφηκε τη Δευτέρα η πρόθεση του σώματος να κηρύξει υπό διωγμό το Αγιον Ορος και να παγώσει τις σχέσεις με την ελληνική πολιτεία.

    Το ανώτατο διοικητικό όργανο της μοναστικής κοινότητας εμφανίστηκε αποφασισμένο να προσφύγει προς αναζήτηση ηθικής και υλικής βοήθειας σε ομόδοξες χώρες (σλαβικές), με πρώτες εκείνες που έχουν μοναστηριακή παρουσία στον Αθω, δηλαδή Ρωσία, Σερβία, Βουλγαρία.

    Διορία έως τις 15 Μαΐου

    Η Διπλή Σύναξη κατηγορεί την ελληνική πολιτεία για εμπαιγμό και παλινωδίες και απευθύνει τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο η βούλησή της να παγώσει τις σχέσεις και να κηρύξει υπό διωγμό το Ορος θα τεθεί σε ισχύ αυτομάτως ως απόφαση της Ιεράς Κοινότητος αμέσως μετά τη 15η Μαΐου, οπότε υπολογίζουν ότι θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, εάν δεν έχει λάβει απάντηση επί των αιτημάτων της.

    Τη ρήξη προκάλεσε η φορόλογηση των εκτός Αγίου Ορους ακινήτων των μοναστηριών.Οι αγιορείτες ζητούν από την πολιτεία να μην καταβάλλουν φόρους για τα διαμερίσματα, καταστήματα κ.λπ που κατέχουν οι μονές από δωρεές ή αγορές εκτός του Αθω, με το αιτιολογικό ότι από αυτά αντλούν πόρους για τη συντήρησή τους και για τη φιλοξενία χιλιάδων προσκυνητών κάθε χρόνο. Η προηγούμενη κυβέρνηση συμπεριέλαβε τα ακίνητα στα υπό φορολόγηση, αλλά ταυτόχρονα, όπως λένε στις Καρυές, καλλιεργούσε στους μοναχούς προσδοκίες ότι θα «τακτοποιήσει» το θέμα με νομοθετική ρύθμιση, χωρίς ωστόσο να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

    «Επί τρία χρόνια μας εμπαίζουν. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Στις επιτροπές μας που πηγαινοέρχονταν στην Αθήνα και συναντούσαν υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους έλεγαν να μην ανησυχούμε και πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την εξαιρεσή μας. Δεν έγινε τίποτα. Περιμένουμε μέχρι και τις εκλογές και η απόφασή μας μετά θα είναι σκληρή» τόνιζε αγιορείτικη πηγή.

    Παρακράτηση ενοικίων

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα όχι μόνο δεν «τακτοποιήθηκε», αλλά ήδη σε τουλάχιστον μία μονή του Αγίου Ορους έγινε παρακράτηση ενοικίων από γραφεία που στεγάζονταν υπηρεσίες του Δημοσίου λόγω μη καταβολής του ΕΤΑΚ.

    Η αντίδραση της Ιεράς Κοινότητος ήταν αναμενόμενη. Σύννεφα στις σχέσεις της με την πολιτεία συσσωρεύονταν διαρκώς τα τελευταία χρονια πάνω από τον Αθω, με αφορμή τη διακοπή των κονδυλίων για την ψηφιοποίηση των κειμηλίων, την υπόθεση Βατοπεδίου κ.ά., όμως το ποτήρι ξεχείλισε η φορολόγηση των ακινήτων. Πέρυσι, την ύστατη ώρα, αποσοβήθηκε η λήψη απόφασης της Ιεράς Κοινότητος, αν και συζητήθηκε και καταγράφηκε και τότε σχετική βούληση να στραφεί προς τη Μόσχα για υποστήριξη, εξέλιξη που θα ενέπλεκε τον ρωσικό παράγοντα στις σχέσεις Αγιορειτών και ελληνικής πολιτείας.

    Και ήταν αυτός ακριβώς ο λόγος για τον οποίο στην τότε κυβέρνηση Παπανδρέου προκλήθηκε πανικός και κάποιοι εμπλεκόμενοι παράγοντές της έφτασαν να μιλήσουν για «προδοσία». Τελικά έπειτα από έντονο παρασκήνιο και υποσχέσεις για «τακτοποίηση» η ρήξη αποσοβήθηκε, αλλά μάλλον προσωρινά καθώς εκδηλώνεται δριμύτερη τώρα.

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στις Καρυές για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, είχε διαβεβαιώσει την Κοινότητα πως θα έκανε ό,τι μπορούσε για να βρεθεί λύση. Τα ίδια είχε πει νωρίτερα στο δικό του προσκύνημα και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, ο οποίος είχε συγκαλέσει και την επί των αγιορείτικων ζητημάτων διυπουργική στην Αθήνα, χωρίς αποτέλεσμα.

    «Βυζαντινή διπλωματία»

    Οι μοναχοί θεωρούν τώρα ότι ο χρόνος και η υπομονή τους εξαντλήθηκαν και στη Διπλή Σύναξη της Δευτέρας κατέθεσαν τη βούλησή τους, διατυπωμένη με «βυζαντινή διπλωματία», να έχει δηλαδή τη μορφή «μη απόφασης» μέχρι την 15η Μαΐου και εφόσον δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους να μετατραπεί αυτομάτως αμέσως μετά σε απόφαση!

    Σύμφωνα με πληροφορίε, η Κοινότητα εξουσιοδότησε τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Ορους και εκπρόσωπο της πολιτείας, κ. Αρίστο Κασμίρογλου, να διαβουλευθεί με τους αρμοδίους. Ο ίδιος ο κ. Κασμίρογλου, πάντως, ερωτηθείς από την «Κ» απέφυγε να σχολιάσει τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση.

    Σε μια άλλη ενδιαφέρουσα απόφασή της η Διπλή Σύναξη αποφάσισε να σταλεί στη Βουλγαρία για μόνιμη εγκατάσταση πιστό αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας του Αξιον Εστί.

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_3_02/05/2012_480671

  57. Παράθεμα: Οι φίλοι του Χίτλερ και του Δράκουλα προκαλούν « Ροΐδη Εμμονές

  58. Ο/Η Αυτοκτονία καλόγερου λέει:

    Aυτοκτονία μοναχού σε μοναστηρι του αγιορείτη Εφραιμ της Αριζόνας

    http://usa.greekreporter.com/2012/06/16/suicide-incident-shocks-monks-st-anthony-monastery-in-arizona/

    A 27-year-old young monk committed suicide at the at St. Anthony monastery in Arizona, according to a National Herald report. He had been in the community for six years prior to his death.

    The suicide was made known on Monomakhos by Ashley Nevins the victim’s father.
    The Orthodox monk’s civilian name was Scott Nevin and he was American from Modesto, California.

    It appears that the 27-year-old had some sort of hatred against Ephraim, the igoumen or abbot of the monastery. He had published the following post,“We are here simply to expose St. Anthony’s Greek Orthodox Monastery as a cult, and to expose Elder Ephraim as a cult leader . . .I (Scott Nevins) was a novice at St. Anthony’s monastery for six years and saw Elder Ephraim, the charlatan, on a daily basis. I am convinced, based on my experience, that the Elder is a cult leader, and the monastery is a cult,” at http://www.elderephraimscult.com, a website he founded.

    The information so far is rather obscure. It is only certain that he had fled the monastery 15 months ago, unable to endure the monastic suppression and deprivation. He returned to the monastery last Sunday armed with two guns and a knife, having previously visited Oregon.

    • Ο/Η Aυτοκτονία καλόγερου λέει:

      Mιλάνε οι γονείς του καλόγερου
      Σέχτα φανατικών του Αγιου Αντώνιου Αριζόνας, πατριαρχικού μοναστηριού

      An interesting footage made by a TV news channel in regards to the comments of the monastery’s Abbot to the Apocalypse and the end of our days. Elder Ephraim told the monks that we live apocalyptic times, and the Antichrist is about to be throned and the masonry are arranging his marking process of every human been with the RFID CIPS / LASER Tatoos with his number 666.
      Be prepared and ready to reject it at every cost!

  59. Ο/Η Psycho λέει:

    Γιατί ο Σιμωνίδης προσπάθησε να δολοφονήσει τους γονείς του;

    http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=388202

    του Σπύρου Μοσκόβου

    Ο παραχαράκτης της ελληνικής ιστορίας
    Πώς ο πλαστογράφος χειρογράφων του 19ου αιώνα Κωνσταντίνος Σιμωνίδης πουλούσε ή χάριζε υποτιθέμενα χειρόγραφα ελλήνων συγγραφέων που είχε αντιγράψει ο ίδιος και παπύρους εντελώς ανύπαρκτων συγγραφέων που είχε επινοήσει μόνος του

    Μετά την αποκατάσταση του γενικού πλαισίου δεν απομένει παρά μια ερμηνεία και για τη ροπή του ήρωα προς την απάτη. Και φυσικά μια εξήγηση για την απόπειρα δολοφονίας του πατέρα του και της μητριάς του με αρσένιο, όταν ήταν μόλις 12 ή 13 ετών. Ο Σάπερ διαισθάνεται κάποιο παιδικό τραύμα που θα μπορούσε να εξηγήσει όλη τη μετέπειτα ψυχοσύνθεση του Σιμωνίδη και στρέφει την προσοχή του στις τακτικές επισκέψεις του «θείου» Βενέδικτου στο πατρικό του Κωνσταντίνου. Ο Βενέδικτος ήταν κατά τα άλλα ένας άγιος άνθρωπος, φίλος της οικογένειας, που αργότερα πήρε τον Κωνσταντίνο μαζί του στο Αγιον Ορος. Μήπως όμως ο Βενέδικτος έμπαινε τις νύχτες στο δωμάτιο του αγοριού με ανήκουστες απαιτήσεις; «Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στη βιογραφία του Σιμωνίδη,δεν υπάρχουν στοιχεία για τη σεξουαλικότητα στην ιδιωτική του ζωή» λέει ο Σάπερ. «Δεν είχε παντρευτεί,υπάρχουν ενδείξεις ότι είχε κλίση στους άνδρες,αλλά οπωσδήποτε βρισκόμαστε στον 19ο αιώνα και μιλάμε για φοβερά ταμπού.Με την ελευθερία που παρέχει η συμπάθεια στον ήρωα προσπάθησα να δείξω ότι εδώ ενδέχεται να έχουμε μια περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης, είναι μια εύλογη υπόθεση εργασίας».

    Για τον δαιμόνιο και δεινό πλαστογράφο χειρογράφων του 19ου αιώνα Κωνσταντίνο Σιμωνίδη δεν έχουν γραφεί πολλά στα ελληνικά, μόνο λίγα και τελεσίδικα, σαν να ντρεπόμαστε κάπως γι΄ αυτόν τον ευφάνταστο παραχαράκτη της πνευματικής ιστορίας του έθνους. Ξέρουμε ότι γεννήθηκε στη Σύμη το 1820, ότι μελέτησε την τέχνη των χειρογράφων στο Αγιον Ορος, ότι πυροδότησε διαμάχες σημαντικών λογίων της εποχής του πότε πουλώντας και πότε χαρίζοντας στη Γαλλία, στην Αγγλία και στη Γερμανία υποτιθέμενα χειρόγραφα ελλήνων συγγραφέων που είχε αντιγράψει ο ίδιος ή παπύρους εντελώς ανύπαρκτων συγγραφέων που είχε επινοήσει μόνος του. Είχε συγκρουσθεί ακόμη και με τον περίφημο γερμανό θεολόγο και κριτικό της Βίβλου Κωνσταντίνο Τίσεντορφ. Σώζεται μόνο μία φωτογραφία του, μια λεπτή σιλουέτα με ισχνό πρόσωπο, έντονο βλέμμα και άφθονα σπαστά μαλλιά, ένα αινιγματικό φάντασμα του 19ου αιώνα. Και στο σχετικό λήμμα μεγάλης ελληνικής εγκυκλοπαίδειας μια αναδρομική καταδίκη: «Από νεαρή κιόλας ηλικία έδωσε δείγματα της ροπής του προς τη διαστροφή,αφού αποπειράθηκε να φονεύσει τους γονείς του».
    Τη μερική αποκατάσταση του Σιμωνίδη ανέλαβε ο γερμανός δημοσιογράφος και θεατρικός κριτικός Ρύντιγκερ Σάπερ, λάτρης της Ελλάδας και φίλος του Αγίου Ορους. Η βιογραφία του Σιμωνίδη με τίτλο «Η οδύσσεια του πλαστογράφου» κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες και διαπνέεται από μια συγκρατημένη συμπάθεια για τον σκοτεινό ήρωα. Τον περιγράφει ως τέκνο του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων που διακατεχόταν από τη δίψα να δώσει στο νεαρό έθνος του πνευματική υπόσταση. Ακόμη και με αμφίβολα μέσα. «Για μένα είναι μια υπόθεση εσωτερικής δικαιοσύνης» μας είπε ο συγγραφέας. «Και ο καθηγητής Τίσεντορφ έκανε τις λοβιτούρες του για να πάρει στα χέρια του και να αξιοποιήσει τον Σιναϊτικό Κώδικα,το παλιότερο χειρόγραφο της Αγίας Γραφής. Απλά στη ζυγαριά η έντιμη πλευρά του είναι λίγο πιο βαριά,ενώ του Σιμωνίδη λίγο πιο ελαφριά.Η σύμπτωση και η αδικία παίζουν μεγάλο ρόλο για όσους κρίνονται άξιοι και όσους θεωρούνται τελικά ανάξιοι για τις δέλτους της Ιστορίας.Επιχειρώ μια πιο δίκαιη και λίγο πιο συναρπαστική ανακατανομή αυτών των ρόλων».
    η συνέχεια:
    http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=388202

  60. Ο/Η Α χα! λέει:

    http://www.agiooros.net/forum/viewtopic.php?f=18&t=3945

    Απόσπασμα επιστολής του π. Ιωάννη Ρωμανίδη, από το βιβλίο του π. Γεωργίου Μεταλληνού «πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Ρωμανίδης», έκδ. Αρμός, 2003, σέλ. 128-129.

    «»…Πάντως ο μοναχός Παντελεήμων δεν είναι τυχαίος άνθρωπος. Έχει βγάλει καλό αμερικάνικο πανεπιστήμιο – και πολύ μορφωμένος και δυνατό κεφάλι. (ο

    π. Παντελεήμων Μητρόπουλος,

    ηγούμενος της Ι.Μ Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Βοστώνη) . Γυρίζει με τα ράσα του και με τα γένια του και με όλα. Φθιάχνει κομβοσχοίνια, διδάσκει όσους ανθρώπους βρει και παντού εισαγάγει βυζαντινές εικόνες και φωνάζει να μη κόβουν τις ακολουθίες κ.τ.λ. Ο θεός να του δώση δύναμι και σας παρακαλώ να τον έχετε στην προσευχή σας διαρκώς, διότι πολλά θα εξαρτηθούν από τέτοια παιδιά. Προσεπάθησε να αρχίση ένα μοναστηράκι εδώ, αλλά η κεφαλή τον ημπόδισαν. Θέλουν δράσι (σημ. π. Γεωργίου Μεταλληνού: το δυτικό ευσεβιστικό πνεύμα!).

    http://www.pokrov.org/display.asp?ds=Person&id=158

    Sexual abuse

    Archimandrite Panteleimon Metropoulos
    Sanctioned

    In 1986 the Synod of Bishops of the Russian Orthodox Church Outside Russia (ROCOR) suspended Archimandrite Panteleimon Metropoulos of Holy Transfiguration Monastery (HTM) in Brookline, Massachusetts, from the priesthood when serious moral charges were brought against him. Six individuals, all of whom were former members of that monastic community, as well as tonsured great schema monks, alleged sexual abuse and exploitation at the hands of the archimandrite.

  61. Ο/Η Εφραιμία η σέξυ καλόγρια λέει:

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1450584

    «Μπλόκο» από τους κατοίκους της Χαλκιδικής στο Άγιο Όρος για τα μεταλλεία χρυσού

    από Πότμος 18:28, Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

    Κάτοικοι της Χαλκιδικής έχουν αποκλείσει από σήμερα με τρία μπλόκα όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Άγιο Όρος, εν όψει του εορτασμού των Θεοφανείων με το παλαιό ημερολόγιο.

    Ο αποκλεισμός γίνεται ως διαμαρτυρία για την γενικότερη σιωπή των μονών του Αγ. Όρους σχετικά με το φλέγον ζήτημα της εγκατάστασης ανοιχτού μεταλλείου χρυσού στο όρος Κάκαβος.

    Η Μονή Ιβήρων διαθέτει έκταση 923 στρεμμάτων στο ρέμα Λοτσάνικο, όπου η Ελληνικός Χρυσός σχεδιάζει την κατασκευή λεκάνης απόθεσης αποβλήτων και δρόμων πρόσβασης. Η λεκάνη απόθεσης θα έχει φράγμα, κατασκευασμένο από στείρα και απόβλητα εμπλουτισμού, ύψους 159m, ενώ θα «φιλοξενήσει» 23.500.000 τόννους βιομηχανικών αποβλήτων από τη μεταλλουργία.

    Η Ελληνικός Χρυσός διαπραγματεύεται την αγορά αυτής της έκτασης από την Μονή Ιβήρων, με διαμεσολαβητή τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Πάχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συναλλαγή έχει συμφωνηθεί, αλλά δεν έχουν πέσει υπογραφές ακόμα.

    Τα ρέματα του Λοτσάνικου και του Καρατζά είναι παραπόταμοι του Ασπρόλακκα, από τον οποίο υδρεύεται όλη η περιοχή.

    http://omniatv.com/blog/2721

  62. Ο/Η Aδαμάντιος Κοραής λέει:

    http://www.lifo.gr/team/u653/29970

    Το Άγιο Όρος και η μεγαλομανία των μοναχών.

    Όταν ο έξω κόσμος φαντάζει πιο αθώος από τον μέσα.

    ΣΧΟΛΙΑ (63)

    Φαντάζομαι ότι ακόμα και οι βαθιά θρησκευόμενοι τηλεθεατές, δύσκολα θα συγκράτησαν την αμηχανία τους ή ακόμα και την ενόχληση τους κατά την παρακολούθηση της χθεσινοβραδινής εκπομπής «Πρωταγωνιστές».

    Θα πρέπει η πίστη στο Θεό να σε έχει τυφλώσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε την καλοπέραση των μοναχών στις μονές του Αγίου Όρους να την περνάς για ασκητική ζωή. Κάποιοι θα πουν ότι η πρόκληση ήταν απ την πλευρά του δημοσιογράφου, που παρουσίασε αυτές τις εικόνες ευδαιμονίας, γαστρονομικής απόλαυσης τέτοια εποχή που ο κόσμος πεινάει. Διαφωνώ. Είναι σαν να κατηγορείς τον πολεμικό ανταποκριτή για τις σκληρές εικόνες που μεταδίδει. Συμβαίνει. Καταγράφεται. Δεν είναι ψέμα. Ποιος ο λόγος να το αποκρύψει;

    Μερικοί θα πουν ότι αυτά είναι επιλογές, ας πήγαινες και εσύ στο Άγιο Όρος, να είχες την ησυχία σου, την πίστη σου στο Θεό, να ψάρευες, να μάζευες τομάτες, να ακολουθούσες το πρόγραμμα τους μακριά απ’ τα βάσανα του πραγματικού κόσμου. Έχουν δίκιο.

    Δεν με σοκάρει η επιλογή, ο καθένας μπορεί να επιλέξει να ζήσει ότι θέλει. Αυτό που με ταρακούνησε χθες βράδυ ήταν η εικόνα που είχαν αυτοί οι άνθρωποι για τους εαυτούς τους.

    Εκεί που περιμένεις ταπεινότητα βρίσκεις ανθρώπους, που η ιδέα που έχουν σχηματίσει για τους εαυτούς τους είναι εξωφρενική.

    «Είμαι παλικάρι που άντεξα»έλεγε ένας 77χρονος μοναχός που ήταν 46 χρόνια στο Άγιο Όρος και περνούσε τον καιρό του ψαρεύοντας. Όταν μάλιστα αναφερόταν στις παλιές καλές ψαριές λέγοντας «500 κιλά» το μάτι του γυάλιζε, λες και δούλευε πίσω απ το γκισέ ενεχυροδανειστηρίου.

    Έψαχνα να βρω ποιος άντρας θα τολμούσε να ξεστομίσει την φράση «Είμαι παλικάρι που άντεξα» μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, χωρίς να τον περάσουν για νούμερο.

    Μόνο ο πιλότος που προσγείωσε πριν δυο χρόνια το αεροπλάνο στον ποταμό Hudson της Νέας Υόρκης και έσωσε τόσες ανθρώπινες ζωές μου ερχόταν στο μυαλό. Αλλά αυτός είπε στις κάμερες ότι απλά έκανε την δουλειά του.

    «Κάνω το κουμάντο εγώ, όπως ένας σεφ στα μεγάλα εστιατόρια. Είμαι υπεύθυνος για τόσα άτομα» έλεγε ο πατέρας Επιφάνιος που οργάνωνε επιτυχημένα τραπεζώματα εκατοντάδων ατόμων καθώς το βλέμμα του, έδειχνε άνθρωπο που τα έχει δει περίπου όλα και δύσκολα μπορείς να τον ξεγελάσεις.

    Στην αποφώνηση της εκπομπής ο δημοσιογράφος είπε ότι δεν θέλησε μέρες που είναι να κάνει άλλη μια εκπομπή για τα σκάνδαλα του Αγίου Όρους. Προτίμησε λόγω της Μεγάλης εβδομάδας να δείξει την καθημερινότητα των μοναχών.

    Φοβάμαι ότι μια εκπομπή για τα γνωστά σκάνδαλα θα προκαλούσε μικρότερη έκπληξη στον κόσμο απ ότι προκάλεσε αυτή η εκπομπή. Μια εκπομπή που ο «δημοσιογράφος-εισβολέας» έμοιαζε περισσότερο αθώος από τους μοναχούς που συνάντησε.

  63. Ο/Η Αδαμάντιος Κοραής λέει:

    Ο Θεός του Αγίου Όρους είναι το Χρήμα!

  64. Ο/Η Kάσυ Διάρη η προσκυνήτρια λέει:

    ethnikismos.net/2013/05/16

    Σύμφωνα με την Real News της Κυριακής (σχετικό άρθρο υπό τον τίτλο: «Τέλος στο ιερό εμπάργκο»), ο γραμματέας της συγκυβέρνησης της δυστυχίας μας επισκέφθηκε προσφάτως το Άγιον Όρος, κατόπιν εντολής του πολιτικού του προϊσταμένου, φον Αντωνάκη. Ποιος ο λόγος της επισκέψεως; Ιδού τι γράφει η εφημερίδα:

    «Εκτός όμως από το προφανές, που είναι η αποκατάσταση των σχέσεων με έναν θεσμό παγκόσμιας εμβέλειας, στο Μαξίμου επικρατούν και δεύτερες σκέψεις για την “ιερή” προσέγγιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί μοναχοί στρέφονται πολιτικά στη Χρυσή Αυγή κι έχει αρχίσει να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας. Είναι γνωστό άλλωστε, πως αποστρέφονται ότι προέρχεται από τις χώρες του δυτικού κόσμου, πόσο μάλλον τις μνημονιακές εντολές, κάτι που εκμεταλλεύεται το ακροδεξιό κόμμα που διαρκώς προσεγγίζει τις μονές. Τα ανησυχητικά μηνύματα καταφτάνουν διαρκώς στο Μαξίμου και συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους γι’ αυτή την εξέλιξη. “Πρόκειται για 240 μοναστήρια και χιλιάδες μοναχούς”, έλεγαν χαρακτηριστικά…».

  65. Παράθεμα: ΣΥΡΙΖΑ: Υπηρέτης του ιερού Μεσαίωνα; | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  66. Παράθεμα: Η πλήρης υποταγή της Κεντροαριστεράς στο παπαδαριό | ΑΘΡΗΣΚΟΣ

  67. Ο/Η Ρόζα λέει:

    Ο ΠΡΩΗΝ ΜΟΝΑΧΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΛΥΝΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ

  68. Παράθεμα: Καταγγελίες παιδεραστίας Χρυσαυγιτών | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  69. Παράθεμα: Καταγγελίες παιδεραστίας Χρυσαυγιτών | ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΑ

  70. Παράθεμα: Καταγγελίες παιδεραστίας Χρυσαυγιτών

  71. Παράθεμα: αντιφασίστες/αντιφασίστριες κοζάνης » Καταγγελίες παιδεραστίας Χρυσαυγιτών

  72. Παράθεμα: Καταγγελίες παιδεραστίας Χρυσαυγιτών | ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

  73. Παράθεμα: Καταγγελίες παιδεραστίας Χρυσαυγιτών | Πρωτοβουλία Εργαζομενων και Συνταξιούχων ΕΥΔΑΠ

  74. Ο/Η Aντιφασίστας Θεολόγος λέει:

    Οι Χρυσαυγίτες πνευματικοί

    του Βασίλη Κοντογουλίδη

    22 Σεπτεμβρίου 2013

    Το περιστατικό που ακολουθεί είναι πραγματικό. Λίγες μέρες πριν τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου του 2012, συνάντησα στον δρόμο έναν γνωστό. Καλό παιδί, τυπικό οικογενειάρχη και φουλ της εκκλησίας. Είχε αγωνία μόλις είδε δημοσιογράφο, θέλησε να τη μοιραστεί. Μαζί και δίλημμα για το τι θα ψηφίσει. Κάναμε κουβεντούλα και αποχαιρετιστήκαμε. Ξαναείδα τον ίδιο άνθρωπο μέρες μετά τις εκλογές και μου ήρθε φλασιά. Τον ρώτησα τι ψήφισε, αν και δεν είχα κανένα λόγο να το κάνω. Από την απάντηση βγήκε η είδηση. «Χρυσή Αυγή» ήταν η απάντησή του. Και ο λόγος; Επειδή αυτό τον συμβούλεψε ο πνευματικός του απ’ το Άγιον Όρος!

    Δυστυχώς δεν είναι αυτό το πραγματικό περιστατικό το μοναδικό για να αποτελέσει σημείο αναφοράς ενός άρθρου σε μια τέτοια συγκυρία. Πολλοί πνευματικοί έδωσαν γραμμή για Χρυσή Αυγή στις εκλογές και θα ξαναδώσουν και στις επόμενες. Και πολλά πνευματικοπαίδια της εκκλησίας υπάκουσαν και θα υπακούσουν διότι, πολύ απλά, το είπε ο γέροντας! Όσο κι αν ακούγεται εξωφρενικό, παράλογο, θυμίζει μεσαίωνα ό,τι άλλο μπορεί να γράψει κάποιος ελεύθερος άνθρωπος που έχει τη δύναμη του αυτεξούσιου που του έδωσε Θεός, είναι αληθινό. Στον χώρο της εκκλησίας το αβγό του φιδιού γιγαντώνεται. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε δηλώσεις ιεράρχη που δημόσια αποκάλεσε καλόπαιδα τους χρυσαυγίτες όπως και Κυριακάτικα κηρύγματα που μιλάνε σαν στελέχη της Χρυσής Αυγής.
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=27827

  75. Ο/Η Έλληνας λέει:

    δεν πειράζει, αν δυσκολευτείτε βαζελίνη

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

    ΜΕ ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑ ΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟ ΘΕΟ YAHVE

    ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΤΟΝ YESHUA που 300 χρόνια μετά εξελληνίσαμε ως Ιησού!

    ΑΝΤΡΙΛΑ – ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΝΤΡΕΣ

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΝΑΖΙ – ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΗ

    ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

    ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΚΗ ΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΚΕΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ

    Ο ΠΑΥΛΟΣ ΣΕ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΙΛΑΓΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

    ΜΙΣΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ – ΕΒΡΑΙΟΙ – ΜΙΣΟΙ ΠΡΟΔΩΤΕΣ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ

    ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Ο ΑΡΧΙΜΑΓΙΣΤΡΟΣ Ο ΕΒΡΑΙΟΣ

    ΚΑΙ ΕΤΑΞΕ ΝΙΚΕΣ Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΑΡΧΙΜΑΓΙΣΤΡΟΣ

    ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΕ ΛΙΓΟ ΒΥΖΑΝΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ! – ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΡΥΨΑΝ ΑΥΤΑ

    ΤΩΡΑ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΞΕΧΝΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ!

    ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΗ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΑΡΧΙΜΑΓΙΣΤΡΟΥ

    ΕΒΡΑΙΟΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ = ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ

    ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΕ – ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟ ΙΗΣΟΥ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

    ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΙΣΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ!!!!

    Η ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΗ ΕΛΛΑΔΑ – ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟ ΔΑΙΜΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

    ΤΟΝ ΓΙΕΣΟΥΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ 300 ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΙΗΣΟΥ –

    Η ΕΒΡΑΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

    Ο ΓΙΕΣΟΥΑ ΙΗΣΟΥΣ Ο ΝΑΖΩΡΑΙΟΣ ΕΚ ΙΟΥΔΑΙΑΣ Ο ΑΡΑΜΑΙΟΣ (ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΕΒΡΑΙΟΣ)

    ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ

    ΣΑΝ ΚΑΛΑ ΕΒΡΑΙΟΠΟΥΛΑ – ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ

    Ο ΜΕΣΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑΖΙ – κι όταν λέω ναζί

    λέω και τα κομμούνια και τους συριζαίους και τους πασόκους και νουδουδες

    όλοι ΜΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟ μα τον έχουν ΘΕΟ!

    ΖΗΤΩ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΡΕ – ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΔΙΑΣ – Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

    ΚΙ Η ΟΡΘΟΚ@ΥΛ!@ … ΕΕΕΕ.. ΕΒΡΑΙΟΚΡΑΤΙΑ … ΕΕΕ.. ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

  76. Ο/Η του Λοβέρδου λέει:

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.paideia&id=35333

    Ανδρέας Ζαμπούκας

    Μα, ΙΕΚ στο Άγιο Όρος;

    Πόσο λογικό είναι να διατηρείς ένα σχολείο, όπου στέλνονται ανήλικα παιδιά για θεοκρατική αγωγή; Ποιοι γονείς άραγε είναι αυτοί που στέλνουν τα ανήλικα παιδιά τους, χωρίς να είναι σε θέση να πάρουν την οποιαδήποτε συγκατάθεση, να «μονάσουν» στο Άγιο Όρος; Ποιο ευνομούμενο κράτος είναι αυτό που επιτρέπει σε πολίτες του να καταστρατηγούν ανθρώπινα δικαιώματα και να χειραγωγούν παιδικές ψυχές, χωρίς τη θέλησή τους;

  77. Ο/Η Reprobate λέει:

    I believe many of the things mentioned here have occurred In Mt Athos but It’s so blatantly obviously that the sole purpose of this site Is to defame God and Christ.It exudes that vibe.

  78. Παράθεμα: Θέμος Κορνάρος, Οι άγιοι χωρίς μάσκα -αγοράκια στο Άγιο Όρος | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | crockorozistas

  79. Ο/Η Αρχειοφύλαξ λέει:

    http://ermionh.blogspot.gr/2008/10/blog-post_9740.html

    Sunday, October 19, 2008

    Πατερ Πορφυριος

    Υπάρχουν αρρωστημενες μορφές υπακοής;

    Ραδιοφωνικός Σταθμός Εκκλησίας της Ελλάδος
    ΡΑΔΙΟ ΠΑΡΑΓΚΑ 10/11/2002

    Υπακοή και Ελευθερία

    Θα σας απογοητεύσω ! Μόνον αρρωστη-μενες μορφές υπακοής υπάρχουν σήμερα . Και το λέω έτσι απόλυτα . Θα σας πω μερικά πράγματα .
    Μιλώ για το Αγιον Όρος και μεταφέρω την εμπειρία μου . Ηγούμενος φωνάζει και λέει στα καλογερια του . «Δεν με ακούτε ! 500.000 εχαλασα για κοκακολες και σεβεναπ ! Θα με σκάσετε . Τσάμπα πάνε τα λεφτά μου ;»
    Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά . Οι σημερινοί γεροντάδες οργώνουν και οργώνουν τον Ελλαδικό χώρο προς αγραν δοκίμων . Και το φινάλε των σχέσεων αυτών είναι απολυταρχισμός που φθάνει στην σχιζοφρένεια .
    Ο Μεγας Αντώνιος έλεγε : «Για να καθίσεις παιδί μου κοίτα μου πρέπει να τηρείς κάποιες προϋποθέσεις . Και πρώτα απ όλα να αγαπάς το Χριστό».
    Ενώ αυτό που ζητάμε σήμερα στο Αγιον Όρος και που πιπιλίζεται σαν καραμέλα από τους Αγιορείτες ηγουμένους οι οποίοι κατά το 90% δεν έκαναν ούτε μια ώρα υπακοή .
    Δεν ήταν υποτακτικοί προηγουμένως;
    Ποτέ ! Μονάχα αυτοί που βγήκαν από τον Ιωσήφ τον Σπηλαιώτη . Όλοι οι άλλοι από το γραφείο ή τις Βρυξέλες , με το κολάρο ή το παντελόνι έγιναν ηγούμενοι στο Άγιο Όρος .
    Μας τα λέτε απόλυτα , χωρίς εξαίρεση και ίσως ξενίζουν κάποιους !
    Σας τα λέω ακριβώς όπως είναι !
    Υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις γιατί δεν υπάρχει τίποτε 100% .
    Ο Άγιος Αντώνιος λοιπόν έλεγε «Πρέπει αγαπάς το Χριστό». Οι σημερινοί ηγούμενοι ξέρετε τι λένε ; «Αν φύγεις από κοντά μου, θα πας στην κόλαση κακομοίρη μου χάθηκες .»
    Ήμουν σ’ ένα μοναστήρι κι ήλθε ένας φοιτητής . Πόσο θα καθίσεις εδώ τον ρώτησαν . Δεκαπέντε μέρες απάντησε . Πέρασαν οι δεκαπέντε μέρες και τον έβαλαν για βοηθό μου . Τον βλέπω φορούσε παπούτσια καινούργια. Λέω εσύ είσαι αρραβωνιασμένος Παπάς.
    Σκέφθηκα θα καθησω εδώ . Σήμερα ψυχασθενής . Και καυχαται το μοναστήρι πως έχει 120 μοναχούς . Όλοι παίρνουν ψυχοφάρμακα . Από την υπακοή την κακή υπακοή .
    Κάποιος μοναχός από την μονή Γρηγορίου που έγραψε ένα βιβλίο λέει πως τα ψυχοφάρμακα τα αγοράζουν για τους επισκέπτες που έρχονται εκεί . Υπάρχουν επισκέπτες που έρχονται εκεί και τα χρειάζονται . Εγώ προσωπικά αγόραζα ψυχοφάρμακα για 40 μοναχούς . Προσωπικά Εγώ . Όταν έβγαινα έξω . Τώρα δεν ξέρω πόσοι έχουν γίνει που χρειάζονται ψυχοφάρμακα . Εγώ την πάτησα αλλιώς . Ένας ιερέας μου είπε «θα κάνεις αυτό». Εγώ είπα δεν μπορώ. Είπε «Θα το κανείς υπακοή».
    Άλλοι την πατάνε από ανυπακοή . Εγώ την πάτησα από την υπακοή . Του έκανα υπακοή και έπαθα κολπική μαρμαρυγή. Κι έβαλα βηματοδότη.
    Μου είπε να κάνω κάτι το οποίο συνειδησιακά δεν μπορούσα να το κάνω . Η συνείδηση μου δεν το επέτρεπε .
    Δεν φεύγει μοναχός από το μοναστήρι . Είναι τσιφλίκια τους ! Για 10 χρόνια δεν θα ‘ρθει να προσκυνήσει .
    Κάποιος μοναχός έκανε ένα αμάρτημα και ντρέπονταν να το πει στον ηγούμενο και το είπε σε κάποιον πνευματικό περαστικό . Μέχρι να πάει στη Δάφνη το έμαθε όλο το Άγιο Όρος . Κι ο μεγάλος ο Γέροντας του τον καλεί στο ηγουμενοσυμβούλιο και του λέει : «Επειδή δεν μου το είπες επί ένα χρόνο δεν θα πάρεις ευλογία. Δεν σου δίνω την ευχή μου» .
    Και πριν έλθουν οι νέοι γερονταδες κάθε μήνα , έρχονταν στο μοναστήρι ξένοι πνευματικοί και εξομολογούσαν . Σήμερα αυτό κόπηκε . Αν εξομολογηθείς έξω από τον ηγούμενο είσαι αποσυνάγωγος .
    Είδα έναν να δέρνει έναν υποτακτικό . Κι εγώ πήρα τα πράγματα μου κι έφυγα. Κι εκείνος μου λέει «Ξέρεις τι κάνω ; Ότι έκανε ο Άγιος Δωρόθεος». Κι εγώ του λέω «Άμα γίνεις Άγιος Δωρόθεος να χτυπάς έτσι τα παιδιά» .
    Τώρα ο μοναχός αυτός είναι στο Δρομοκαΐτιο .
    Πήγα και μου λέει «πατέρα Πορφύριε βγάλε με»
    Μου είπε ο Γέροντας Μιχαηλ για κάποιον που ηλθε από το Κέμπριτζ μ’ ένα τραντσίστορ .
    Ξέρεις τι θα πει καλογερική ; Να σου λένε να πέσεις από το μπαλκόνι και να πέφτεις . Σ’ ένα μοναστήρι που πήγα μ’ έναν άλλο μοναχό μου λέει «Καλά μουγκοί είναι ;» Δεν έχουν άλλη γνώμη .
    Ο πατέρας Καλλίνικος μου έλεγε : «Παιδί μου η αντίρρηση σου χρειάζεται για να βρούμε την αλήθεια» .
    Σήμερα ο Γέροντας λέει «Εγώ είμαι εδώ» .
    Όλα σήμερα στο Άγιο Όρος είναι πολύ μοντέρνα . Έχουν τα ψυγεία τους τα αιρκοντίσιον τους .
    Έρχονται παιδιά με αγνές διαθέσεις κι αυτοί τα τρελαίνουν . Πίεση , πίεση τρελαίνονται . «Όποιος μου φέρει αντίρρηση εγώ τον διώχνω». μου είπε ένας ηγούμενος .
    Όσοι δεν κάνανε υπακουη θέλουν τυφλή υπακοη .

    Αναρτήθηκε από ENDYMION στις 2:22 AM

    Συνέντευξη: ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ-«Κυριακάτικη Eλευθεροτυπία», 22-4-2001, περιοδικό Έψιλον-Τεύχος 524
    http://aretimaurogianni2.blogspot.gr/2013/06/blog-post_6872.html
    Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013
    ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ (ΑΘΩΣ) – ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ – ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΕ ΒΑΡΙΑ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ
    Δημοσίευση άρθρου: 29 Σεπτεμβρίου 2012,12:12 μμ.
    Συνέντευξη του μοναχού Μιχαήλ στην Κυριακάτικη. «Στο Αγιο Όρος παίρνουν ψυχοφάρμακα!»
    Ο πατήρ Μιχαήλ, ένας παλιός αγιορείτης μοναχός, ζει σε ένα κελί στην ορεινή Κορινθία. Και από εκεί καταγγέλλει «πράγματα και θαύματα» για την αθωνική πολιτεία: από ομοφυλοφιλία μέχρι εθισμό σε βαριά ψυχοφάρμακα!
    Συνέντευξη: ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Μοναχός Μιχαήλ Χατζηαντωνίου. Η φωνή του, αντίλαλος στην έρημο όπου έζησε στο Σινά για έντεκα ολόκληρα χρόνια, ίσως αποδεσμεύσει τους… εγκλωβισμένους του μοναστικού συστήματος. Ο αγιορείτης καλόγερος, μετά από δεκατέσσερα χρόνια στη Μονή Σίμωνος Πέτρα, υψώνει φωνή διαμαρτυρίας για όσα συμβαίνουν στην αθωνική πολιτεία. Ο μοναχός Μιχαήλ ζει σήμερα στα ορεινά της Κορινθίας μόνος και ήσυχος, σε ένα κελί που του έχουν διαθέσει κάποιοι ευλαβείς άνθρωποι. Εκεί συγγράφει τα βιβλία του: έχει εκδώσει δώδεκα έως σήμερα και πολλές από τις καταγγελίες του βρίσκονται και εκεί, καταγραμμένες και στοιχειοθετημένες.Επιδεικνύουν απολυταρχική συμπεριφορά οι ηγούμενοι στα μοναστήρια του Αγίου Όρους;«Στην αρχή, όταν εμφανίστηκαν, προέβαλαν εαυτούς ως χαρισματικές προσωπικότητες, οι οποίες κατά κάποιο τρόπο είχαν πάρει από το Θεό την αποστολή να δημιουργήσουν ένα καινούργιο μοντέλο μοναχισμού. Έτσι, γι’ αρκετό κόσμο οι προσωπικότητες αυτές εξέφραζαν ελπίδες και όνειρα. Προσπάθησαν, δημιούργησαν, οικοδόμησαν αδελφότητες, μοναστήρια, δραστηριοποιήθηκαν πάρα πολύ. Σημασία όμως έχει τι απέδωσε αυτή η δραστηριότητα. Και πάνω σ’ αυτό μπορώ να αναφέρω μία συζήτηση που είχαμε με το γερο-Παΐσιο. Το βασικό ερώτημα που με απασχολούσε ήταν το εξής: Γιατί η γενιά μου, σε επίπεδο μοναχών, ενώ παρουσίασε καλλιέργεια, κουλτούρα, ευαισθησία -σημεία πολύ θετικά για το γερο-Παΐσιο- δεν απέδωσε πνευματική καρποφορία;»Χρησιμοποιούν «ειδικές» μεθόδους οι ηγούμενοι για να συνετίσουν ή να συμμορφώσουν το σύνολο των μοναχών;
    «Νομίζω ότι πολλοί γέροντες ηγούμενοι αλλιώς ξεκίνησαν και αλλιώς κατέληξαν. Ήταν τελείως διαφορετικά όταν η αδελφότητα αριθμούσε έξι-εφτά μοναχούς και διαφορετικά όταν ο ίδιος γέροντας είχε περισσότερους μοναχούς. Το οργάνωσαν στην αρχή πατερικά, μοναχικά, είχαν βρει και μια παράδοση στο Άγιο Όρος…. Αργότερα όμως, όσο μεγάλωνε η αδελφότητα, άρχισαν να τη “στρατιωτικοποιούν”, να την αντιμετωπίζουν ως στρατόπεδο.
    Έπρεπε να μείνει η συνοχή, η τάξη· κι ένα καινούργιο στοιχείο που εμφανίστηκε, το οποίο ήταν καθοριστικό στη νοοτροπία αυτής της οργάνωσης: η βιτρίνα. Ήταν πάρα πολύ προσεκτικοί στο πώς θα εκφραζόμασταν, άσχετα πώς ζούσαμε και τι λέγαμε μεταξύ μας. Πώς θα φανούμε, πώς δεν θα “γρατσουνιστεί” η βιτρίνα μας, πώς δεν θα ακουστούν τα προβλήματά μας μέχρι τη Θεσσαλονίκη… Ήμουν παρόν σε διάλογο στη Σύναξη όταν τηλεφώνησε κάποιος Ηγούμενος και είπε ότι βρέθηκε ένας Ιβηρίτης (σ.σ.: μοναχός από τη Μονή Ιβήρων) νεκρός στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ήταν ομοφυλόφιλος και είχε σχέση με δύο Ρουμάνους. Δεν μας ενόχλησε ιδιαίτερα, διότι μέσα σ’ ένα μεγάλο αριθμό μοναχών μπορεί να συμβαίνουν και τέτοια γεγονότα. Ο Ηγούμενος όμως που το έθιξε, ζήτησε απ’ την Ιερά Κοινότητα να εκδώσει χαρτί το οποίο θα ’λεγε, ότι ο συγκεκριμένος μοναχός δεν έχει καμιά σχέση με το Άγιο Όρος. Και ο παθών ήταν αγιορείτης πολλών δεκαετιών. Συζητιόταν τότε το θέμα και έλεγαν: “Πώς θα το πούμε αυτό, ο καθένας θα μπορεί να μας ανατρέψει, αφού δεν έχει διαγραφεί από τη Μονή… είναι κανονικός αγιορείτης”. Το πρόβλημα αυτό δείχνει ότι αρκετοί γέροντες σήμερα έχουν μεταφέρει το ενδιαφέρον τους στη βιτρίνα».
    Ποια είναι τα προβλήματα πίσω από τη βιτρίνα; Στα βιβλία σας υποστηρίζετε ότι ποσοστό μοναχών παίρνει βαριά ψυχοφάρμακα, κατ’ εντολή μάλιστα του ηγουμένου.
    «Ήταν και για μένα αυτό μια πάρα πολύ μεγάλη και λυπηρή διαπίστωση. Ήταν οδυνηρή η απόφαση ν’ αρχίσω να τα δημοσιοποιώ και να γράφω γι’ αυτά τα πράγματα. Το έκανα μετά από 25 χρόνια στο μοναχισμό, ενώ οι διαπιστώσεις μου είχαν γίνει πολλά χρόνια πριν. Μετά δε απ’ την έκδοση των συγκεκριμένων βιβλίων που αναφέρονται στα ψυχοφάρμακα, ήρθαν πολλοί μοναχοί και με διαβεβαίωσαν ότι αυτά που γράφω είναι πάρα πολύ ήπια σε σχέση με την πραγματικότητα που ισχύει στο Άγιο Όρος».
    Αναφέρετε σ’ ένα από τα βιβλία σας ότι φαρμακοποιός από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνδεόταν πνευματικά με κάποιο μοναστήρι του Αγίου Όρους, ήρθε σε δυσχερέστατη θέση όταν ο ηγούμενος του ζήτησε με τις…κούτες, βαριά ψυχοφάρμακα.
    «Να πούμε ότι αυτό το μοναστήρι είναι ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της “νοεράς” προσευχής (σ.σ.: η συνεχής επανάληψη της φράσης “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον αμαρτωλό”, η οποία οδηγεί σε φώτιση), που σημαίνει αυτό ότι εκπροσωπεί ό,τι πνευματικότερο μπορεί αυτή τη στιγμή να διαθέσει η Ορθοδοξία απέναντι στον σύγχρονο προβληματισμό».
    Ποιο είναι αυτό το μοναστήρι, πατέρα Μιχαήλ; Και το περιστατικό με τις δύο κούτες ψυχοφάρμακα σε ποια Μονή συνέβη;
    «Το περιστατικό αφορά τη Μονή Φιλοθέου και ο ηγούμενος που ήθελε τα ψυχοφάρμακα ήταν ο γέροντας Εφραίμ».
    Μπορεί κάποιος να αντειπεί ότι η μισή Ελλάδα παίρνει ψυχοφάρμακα, αγχολυτικά ή οτιδήποτε άλλο.
    «Δεν ανέχομαι αυτή την κατάσταση. Θα ήθελα ο καθένας να μπορεί να βελτιώσει με προσπάθεια την ψυχολογική και πνευματική του κατάσταση και να εξισορροπήσει την καθημερινότητά του. Αλλά ακόμη περισσότερο δεν μπορώ να το ανεχθώ από ανθρώπους που ήρθαν να ασχοληθούν με υψηλότερο τρόπο ζωής, επομένως να ξεπεράσουν ανθρώπινα στοιχεία και αδυναμίες και ν’ αποκτήσουν, όπως λέμε, αγγελικό βίο».
    Το νηφάλιο και μειλίχιο ύφος, δηλαδή, πολλών μοναχών στο Άγιο Όρος, οφείλεται στην επίδραση των ηρεμιστικών μιλιγκράμ;
    «Μπορώ να κάνω μια σύγκριση με τους βεδουίνους που έζησα στο Σινά 11 χρόνια. Εκεί ήμουν υπεύθυνος για κάποια ερημητήρια σε αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, και τους έβλεπα να λιάζονται μ’ ένα υπέροχο χαμόγελο, διότι χρησιμοποιούσαν χασίς. Ιερά φυτά τα λέγανε εκεί. Τα είχαν μέσα στην καθημερινή τους ζωή, σαν ντομάτες. Ήταν και αυτοί πάρα πολύ πράοι, ήπιοι, χαμογελαστοί, γλυκείς. Επομένως, δεν μου αρκούν οι εξωτερικές συμπεριφορές».
    Επανερχόμαστε στα του Αγίου Όρους. Γράφετε στα βιβλία σας ότι ο ηγούμενος, προκειμένου ν’ ασκήσει ψυχοσωματικό έλεγχο, επιβάλει στους «αντιδραστικούς» μοναχούς και σε όσους αμφισβητούν τα λεγόμενά του, να λαμβάνουν κάθε βράδυ ισχυρή δόση ηρεμιστικού. Αληθεύει αυτό;
    «Δεν είναι κανόνας αυτό που περιγράφετε, αλλά συμβαίνει. Ρώτησα μοναχό, που ήρθε προσκύνημα στο Σινά και συζητούσαμε: “Πώς πήρες ψυχοφάρμακο την πρώτη φορά;”. Εκείνος μου απάντησε: “Ήρθε ο επίτροπος (σ.σ.: επίτροπος είναι ο αντικαταστάτης του ηγουμένου), έβαλε πάνω στο τραπέζι ένα μπουκαλάκι και μου είπε: «Θα παίρνεις ένα χάπι το πρωί και ένα το βράδυ. Αυτό το στέλνει ο Γέροντας και πρέπει να το πιεις…»”. Όπως μου είπε ο νεαρός μοναχός, εκείνο το βράδυ έκανε “υπακοή” και ήπιε το φάρμακο. Συνεχίζοντας τη συζήτηση μαζί του, τον ρώτησα σε τι ποσοστό στο μοναστήρι του οι μοναχοί λαμβάνουν ψυχοφάρμακα. Και μου απάντησε: “Είναι πολύ μεγάλο…”».
    Ο νεαρός μοναχός σας μίλησε για μεγάλα ποσοστά. Αναφερόταν στο μοναστήρι του ή γενικότερα;
    «Αυτός μου είπε για το μοναστήρι του. Ποτέ δεν φανταζόμουν βέβαια ότι τα ψυχοφάρμακα θα έβρισκαν εφαρμογή σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Υπήρχε γιατρός, που είχε διατελέσει στις Καρυές και είχε αναλάβει να τακτοποιήσει το φαρμακείο σε ένα μοναστήρι, ο οποίος είχε δει τις κούτες με τα ψυχοφάρμακα. Αυτός ο γιατρός αργότερα αποφάσισε να γίνει μοναχός».
    Αφού είδε τις κούτες με τα ψυχοφάρμακα;
    «Ναι, και μάλιστα σε αυτό το μοναστήρι που είχε τακτοποιήσει το φαρμακείο».
    Ποιο είναι αυτό το μοναστήρι;
    «Είναι γνωστή μονή, η οποία έχει στις τάξεις της πάνω από πενήντα μοναχούς».
    Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
    «Όχι, γιατί νομίζω ότι καταντάει πλέον προσωπική εμπάθεια. Είναι αδύνατο, δηλαδή, να μην το χαρακτηρίσουν έτσι, γιατί αυτούς τους μοναχούς τους ξέρω. Θα πουν ότι ο Μιχαήλ επιτέθηκε εναντίον μας προσωπικά. Δεν θέλω, αλλά εάν για κάποιο λόγο χρειαστεί, εάν π.χ. η Κοινότητα του Αγίου Όρους με καλέσει, τότε θα πω τα στοιχεία. Εκεί θα μπορώ. Δεν θέλω να γίνω τόσο πολύ συγκεκριμένος, ή ίσως δεν ήλθε ακόμη η ώρα… Η ευθύνη όμως γι’ αυτά μεταφέρεται στον Ηγούμενο και σε δυο-τρία πρόσωπα του περιβάλλοντός του, τα οποία επιβάλλουν όχι μόνο τον απολυταρχισμό, αλλά και τη ρουφιανιά και μεθόδους ταπεινές, χαμηλού πνευματικού επιπέδου. Υπάρχει κάποια ευθύνη, θα έλεγα ακόμη και νομική. Διότι το να μπει κάποιος χωρίς να παίρνει ψυχοφάρμακα και μετά από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια να παίρνει ψυχοφάρμακα και να είναι μεγάλο το ποσοστό, ε, τότε, εάν η κοινωνία μας ήταν υγιής, δεν θα το ανεχόταν απλά και ήπια».
    Υπάρχουν, δηλαδή, και τέτοια περιστατικά; Μπαίνει στο Άγιο Όρος κανείς υγιής και βγαίνει εθισμένος σε… καταπραϋντικές ουσίες;
    «Ναι, πολλά… (χαμηλόφωνα και με αίσθηση ντροπής). Πρόσφατα μίλησε μαζί μου ένας πρώην μοναχός του Αγίου Όρους, ο οποίος μου είπε: “Θέλω να ψάξω για ένα κανάλι για να το πω. Δοκίμασαν τριάντα ψυχολογικά φάρμακα πάνω μου. Έζησα δεκαπέντε χρόνια απλά και φυσιολογικά. Πώς κατέληξα να γίνω πειραματόζωο;”».
    Εσείς βλέπατε να διακινούνται κούτες στο Άγιο Όρος τα χρόνια που μονάζατε εκεί;
    «Όχι, δεν τα ήξερα. Έβλεπα κουτιά αλλά δεν ήξερα τι περιείχαν ακριβώς».
    Νομίζατε ότι ήταν απλά φάρμακα…
    «Ναι. Με είχε στείλει, για παράδειγμα, μια φορά να αγοράσω φάρμακα ένας μοναχός όταν ήμασταν έξω. Μου είχε δώσει μια λίστα. Στο φαρμακείο, ο φαρμακοποιός με κοίταζε καλά καλά».
    Σε φαρμακείο της Θεσσαλονίκης;
    «Ναι. Με ρώτησε: “Για ποιόν τα θες τα φάρμακα αυτά;” και του είπα ότι τα ’θελα για έναν μοναχό. “Το ξέρετε, πάτερ”, μου είπε, “ότι τα φάρμακα αυτά είναι πολύ βαριά και δεν τα δίνουμε χωρίς συνταγή;”. Σκέφτηκα τότε ότι δεν θα είχε τα φάρμακα που ζητούσα και πήγα σ’ άλλο φαρμακείο, όπου μου είπαν ακριβώς τα ίδια. Όταν ρώτησα τι φάρμακα είναι επιτέλους αυτά που δεν μου τα δίνει κανείς, μου απάντησε ο φαρμακοποιός: “Πάτερ μου, αυτά δεν στα δίνω χωρίς συνταγή και χωρίς να γνωρίζω για ποιον προορίζονται γιατί είναι βαριά ψυχοφάρμακα…”. Εκνευρίστηκα λοιπόν πολύ με τον μοναχό που με είχε στείλει».
    Σε άλλη κουβέντα, πατέρα Μιχαήλ, μου έχετε αποκαλύψει ότι πολλοί αγιορείτες επισκέπτονται συχνά ψυχίατρο. Είναι γεγονός;
    «Στη Θεσσαλονίκη είναι ο πρώτος. Ασκεί θεραπευτική, γνωρίζει πολύ καλά τη νοοτροπία των μοναχών κι είναι πολύ οικείος μαζί τους. Πηγαίνουν σ’ αυτόν πολλοί μοναχοί και τους αρχίζει πάντοτε μιλώντας τους περί ακτίστου φωτός (σ.σ.: ένδειξη της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος που περιβάλλει τους πνευματικούς μοναχούς με μια λάμψη) και νοεράς προσευχής».
    Ο ψυχίατρος επισκέπτεται ο ίδιος το Άγιο Όρος ως θεράπων ιατρός;
    «Ναι, θεραπεύει και στο Άγιον Όρος, αλλά τον επισκέπτονται οι μοναχοί και στη Θεσσαλονίκη για πιο ολοκληρωμένη αγωγή. Υπήρξε περιστατικό όπου μοναχός πήδηξε από το μπαλκόνι του και τον ανέσυραν εκεί, σ’ ένα παραλιακό μοναστήρι. Ευτυχώς έζησε…».
    Εφόσον το περιστατικό ανήκει στο παρελθόν, μπορούμε να το γνωστοποιήσουμε;
    «Κι όμως δεν έγινε ποτέ γνωστό».
    Σε ποιο μοναστήρι είχε γίνει αυτό;
    «Στα πρώτα, όπως πάει το καραβάκι… Εμένα, όμως, με απασχολούν κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα: 1ον. Γιατί ένας μοναχός να μην έχει τη δυνατότητα να φύγει από ένα χώρο όπου φθάνει σε αδιέξοδο – γιατί μιλήσαμε πριν για απολυταρχισμό. 2ον. Εάν ένας μοναχός κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, έχει δικαίωμα ο ηγούμενος να τον κρατήσει κοντά του; Δεν νομίζω. Ξέρουμε ότι όλοι γινόμαστε μοναχοί για να διεκδικήσουμε ένα δικαίωμα, ν’ αναπαύσουμε την καρδούλα μας, να ικανοποιήσουμε μια πνευματική λαχτάρα, μια δίψα που έχουμε στη ζωή. Πώς φθάνουν αυτά τα παιδιά σ’ αυτό το τραγικό σημείο και πώς δεν γίνεται θέμα;».
    Υπάρχουν πολλές απόπειρες αυτοκτονιών στο Άγιο Όρος;
    «Γνωρίζω ένα περιστατικό. Μοναχός έχει αυτοπυρποληθεί».
    Ποια χρονιά έγινε αυτό;
    «Το 1994 περίπου».
    Συνέβη σε μοναστήρι ή σε σκήτη;
    «Σε μοναστήρι. Στις σκήτες είναι πιο ήπια τα πράγματα. Αν και βλέπουμε ότι και αυτά τώρα, τα μεγάλα παραδοσιακά καλιά στις Σκήτες, επειδή είχαν λειψανδρία, απέκτησαν και αυτά γέροντα, αυστηρή ζωή, πρόγραμμα και τάξη… κι έλυσαν το πρόβλημα».
    Ποιος ευθύνεται τελικά για όλα αυτά που συμβαίνουν στο Περιβόλι της Παναγίας;
    «Ευθύνονται και οι δύο πλευρές (σ.σ.: εννοεί και τους ηγουμένους και τους μοναχούς). Περισσότερο, όμως, νομίζω ενοχοποιείται η κεφαλή, αφού έχει τη δυνατότητα να εξυγιάνει τον προσερχόμενο, διότι ο προσερχόμενος έρχεται και παραδίδεται σ’ αυτόν με μια εμπιστοσύνη σχεδόν απόλυτη. Θα ήθελα να δω και περιπτώσεις κάποιων προσωπικοτήτων υγιών, ανοιχτόμυαλων, ελεύθερων, να δραστηριοποιούνται χωρίς κόμπλεξ, καταπιέσεις κτλ. Αυτό δεν το έχουμε δει ακόμα…».
    Το θέμα των ψυχοφαρμάκων έχει τεθεί ποτέ στη σύναξη της Ιεράς Κοινότητας;
    «Απ’ ό,τι ξέρω, όχι».
    Μόνο το θέμα των ομοφυλοφιλικών σχέσεων τέθηκε, όποτε και εάν προέκυψε κάποιο κρούσμα…
    «Πολλά κρούσματα – και μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, ένας παλιός μοναχός αγιορείτης με αποκάλεσε UFO και ότι με περίμενε λίγο πιο έξυπνο. Γιατί υπήρχαν παρέες στις Καρυές, ή σε κάποιο κελί, όπου συναντιόμασταν γνωστοί μοναχοί και περίμεναν πότε θα φύγω για να εκδηλωθούν πιο ελεύθερα οι άνθρωποι. Τους αντιμετώπιζα όλους τόσο φυσικά που τους μπέρδευα. Με ρώτησε λοιπόν ο μοναχός: “Καλά, δεν καταλάβαινες τίποτε από αυτά που γινόντουσαν;”. Και συνέχισε στο ίδιο ύφος: “Τον τάδε μοναχό τον υποψιάστηκες ποτέ σου; Να σου πω ότι υπάρχει και κασέτα η οποία έχει καταγεγραμμένες συνομιλίες”. Απάντησα: “Μα ήμασταν φίλοι μ’ αυτόν που μου λες τόσα χρόνια. Πότε έγιναν αυτά;” Και μου αποκρίθηκε: “Γι’ αυτό σε αποκαλώ UFO”. Ναι, ζητήματα ομοφυλοφιλίας τέθηκαν στη Σύναξη, αλλά δεν πιστεύω πλέον σ’ αυτό το θεσμό, ότι μπορεί να μιλήσει έντιμα, ειλικρινά, με κόστος, διότι είδα πολλά χρόνια, δεκαετίες, η προτεραιότητά τους να είναι η βιτρίνα τους και -μπορώ να πω- κάποια στιγμή και η οικονομία τους. Όχι οικονομία με τον εκκλησιαστικό όρο, αλλά οικονομία “πρακτική”, δηλαδή κουκούλωμα των πάντων».
    Πατέρα Μιχαήλ, θέλετε να συμπληρώσετε κάτι;
    «Θέλω να υπογραμμίσω ότι τα παιδιά σήμερα στο Άγιο Όρος (σ.σ.: εννοεί τους μοναχούς) είναι πολύ καλά παιδιά. Τα αγαπάς, σε κοιτάζουν με καθαρή ματιά. Μιλάω για την πλειοψηφία, γιατί οπωσδήποτε υπάρχει κι ένας πολύ μικρός αριθμός μοναχών που δεν έχουν καθαρή καρδιά. Είπαμε, το μεγάλο μερίδιο ευθύνης το φέρουν οι κεφαλές…».
    Κυριακάτικη (ένθετο περιοδικό έψιλον: Τεύχος 524)

  80. Ο/Η tzengelos λέει:

    Ψάχνω τον Ιερομόναχο Νικόδημο , ειμαστε φίλοι απο παλιά – Διονύσης Ζολώτας – Γιατρός – Στο FB Dionisi Zolota .

  81. Ο/Η Νazi Ρως λέει:

    Οι ΛΥΚΟΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
    Πέρασαν 10 μέρες στο Άγιον Όρος, όπου φιλοξενήθηκαν στη Μονή Βατοπαιδίου. Ο λόγος για τα μέλη της θρυλικής ρωσικής λέσχης μοτοσυκλετιστών «Λύκοι της νύχτας», που επισκέφθηκαν το Άγιον Όρος για να τιμήσουν την επέτειο των 1.000 χρόνων της ρωσικής παρουσίας στη μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους. Κάποιοι συνέδεσαν την επίσκεψη τους με αυτή του Βλάντιμιρ Πούτιν στη χώρα μας. Όπως είναι γνωστό ο Ρώσος πρόεδρος θα βρίσκεται από αύριο στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη και θα επισκεφθεί το Άγιον Όρος το μεσημέρι του Σαββάτου

    Η συγκεκριμένη ομάδα μηχανόβιων, είναι γνωστή και για την ορθόδοξη πίστη των μελών της, καθώς και για την φανατική υποστήριξή τους στον Βλάντιμιρ Πούτιν

    http://russkiymir.ru/en/news/207162/
    Poland Prevents Night Wolves Bikers from Getting to Athos Mount

    http://www.zappit.gr/enimerosi/tha-mporousa-na-meino-gia-panta-sto-agio-oros/73107
    «Θα μπορούσα να μείνω για πάντα στο Άγιο Όρος»

    Τετάρτη, 9.9.2015, 15:48


    Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου έχει περιγράψει ότι έτυχε να βγάλει το πουκάμισό του στο Άγιο όρος και ένας μοναχός τού ζήτησε να το φορέσει γιατί σκανδαλιζόταν.

    Στο Άγιο Όρος απαγορεύεται να φοράει κανείς κοντό παντελόνι ή κοντό μπλουζάκι. Και παρόλο που υπάρχει θάλασσα, δεν πρόκειται ποτέ να δεις μοναχό να κάνει μπάνιο, ακριβώς γιατί δεν επιτρέπεται να κυκλοφορείς εκεί ημίγυμνος. Αν ο Γρηγόρης ή ο οποιοσδήποτε αντιβαίνει σε αυτούς τους κανόνες, είναι λογικό να σκανδαλίσει τους υπόλοιπους. Πίσω από αυτό δεν κρύβεται μία ομοφυλοφιλική επιθυμία, αλλά ο φόβος να αφήσει κάποιος τον μοναχισμό και να επιστρέψει στην κοσμική ζωή.

    Συνάντησες ομοφυλόφιλους μοναχούς στο Άγιο όρος;

    Όχι. Όπως είπα ήμουν αρκετά δύσπιστος όταν πήγα, γιατί είχα ακούσει κι εγώ περιστατικά όχι μόνο για ομοφυλόφιλους μοναχούς, αλλά και άλλους που ασελγούν σε παιδιά ή παίρνουν τα χρήματα από το παγκάρι και τα βάζουν στην τσέπη τους. Όσους μοναχούς συνάντησα εγώ τιμούσαν το ράσο που φορούσαν και όταν συζητούσες μαζί τους, μαγευόσουν.

  82. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=250446&cid=122

    ΕΝΟΧΟΣ Ο ΠΑ – «ΤΕΡΑΣ» ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΨΑΝΗΣ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ!!!!!!

    Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011, 09:54

    Παναγιώτατε.
    Ασπάζομαι τη δεξιάς σας μετά βαθυτάτου σεβασμού και υικής αφοσιώσεως.Είμαι ένας μοναχός της ιεράς μονής οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, με εικοσαετή και πλέον φιλότιμη διακονία μέσα σ αυτό το ιερό σκήνωμα στο οποίο με κάλεσε ο Θεός να διακονήσω την Αγίαν του Εκκλησία.
    Άρχισα την μοναχική μου ζωή με αγνό ζήλο και αυτοθυσία προσφέροντας τα πάντα στον Θεό και στην μονή της μετανοίας μου, με σκοπό να αναπαύσω κατά το ζητούμενον από την κουράν μου Θεό και ανθρώπους. Η μοναχική μου ζωή βάδιζε τον σκληρό και ανηφορικό δρόμο της άσκησης μέσα από ακάματο αγώνα για να ανταποκριθώ στα καθήκοντα μου και να έχω την ευλογία του γέροντα και τις ευχές όλων των πατέρων.
    Συμμορφούμενος προς τις μοναχικές μου υποσχέσεις, το 1996 ζήτησα από το γέροντα της μονής μου ακρόαση για να του πω κάποιους λογισμούς μου και να του ζητήσω την συμβουλή του. Κατά την συνάντηση μας, του είπα ότι έχω τον λογισμό, αλλά και κάποια εσωτερική πληροφορία, ότι θα είμαι ο διάδοχος του στο ηγουμενικό αξίωμα και θα ήθελα να με συμβουλεύσει ως γέροντας, αν θεωρεί ότι αυτοί οι λογισμοί μου ήταν εκ Θεού, η μήπως ήσαν αποκυήματα της φαντασίας μου, η πλάνη του διαβόλου που επιβουλεύεται την σωτηρία μου.

    Αντί πατρικής συμβουλής, σε συνεννόηση με ιερομόναχο ιατρό της μονής μας, με οδήγησε σε έναν ψυχίατρο στον Πολύγυρο Χαλκιδικής και χωρίς να προηγηθεί ιατρική διάγνωση ότι πάσχω από κάποια ψυχική νόσο, με πειθανάγκασε δια της αδιακρίτου υπακοής μέσω του ιατρού της μονής μας να παίρνω ψυχοφάρμακα, από τα οποία κινδύνευσε να κλονιστεί η υγεία μου η οποία απεδείχθη εκ των υστέρων ότι δεν έπασχε από κανένα ψυχικό νόσημα!!! Μετά από μια εβδομάδα σταμάτησα από μόνος μου την λήψη ψυχοφαρμάκων, επέστρεψα στην μονή μου και συνέχισα την διακονία μου, χωρίς να προκαλέσω καμία παραβατική συμπεριφορά μέσα στην μονή.
    Μέχρι το 2003 ποτέ δεν απασχόλησα την μονή μου πάλι με θέματα ψυχικής υγείας, ούτε προέκυψε θέμα νοσηλείας μου σε δημόσιο ψυχιατρείο.

    Αρχές του 2003 με αίσθημα ευθύνης αλλά και αποφασιστικότητας, κάνω μέσα στην μονή μου μια τριήμερη απεργία πείνας, υποβάλλοντας ενώπιον της αδελφότητας πρόταση μομφής κατά του γέροντα, διότι αδυνατούσε να ανταποκριθεί με πληρότητα στα καθήκοντα του λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ζητούσα την παραίτηση του και την διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέου ηγούμενου, διότι προϊστάμενοι της μονής εκμεταλλευόμενοι την κακή κατάσταση της υγείας του γέροντα έκαναν κατάχρηση εξουσίας και οικειοποιούντο αρμοδιότητες που ανήκαν αποκλειστικά στην δικαιοδοσία του καθηγουμένου. Αυτό το επιχείρημα ουδέποτε δεν μου το αμφισβήτησε κανένας προϊστάμενος αφού έχω στα χέρια μου ακόμη και έγγραφα τα οποία έχουν υπογραφεί από προιστάμενον της μονής και όχι από τον γέροντα στον οποίο ανήκει η αποκλειστική αρμοδιότητα της υπογραφής.

    Ο γέροντας εδέχθη την παραίτηση του με ιδιόχειρη επιστολή που μου έστειλε στο κελί μου, ζήτησε να επικυρωθεί από την γεροντική σύναξη των προϊσταμένων, αλλά αρνούμενων αυτών να δεχθούν την υποβληθείσα παραίτηση του, ζήτησα ακρόαση από όλη την αδελφότητα. Στην γενομένη σύναξη της αδελφότητος ζήτησα και την παραίτηση δυο προϊσταμένων και ενός αδελφού της μόνης, οι οποίοι έχουν μέσα στην μονή διοικητικές θέσεις, κατηγορώντας τους για προσπάθεια να αποσπάσουν από μένα ανταλλάγματα, για ίδιον όφελος προκειμένου να μου δίνουν μαλλί με το οποίο έπλεκα κομποσχοίνια. Στο παρελθόν ακόμη και ο γέροντας της μονής έγινε δωρολήπτης αποσπώντας μου 500 κομποσχοίνια για να μου δώσει ευλογία να μεταβώ στους Αγίους Τόπους για προσκυνηματικό ταξίδι.
    Μετά την λήξη της συνάξεως και χωρίς να έχουν γίνει δεκτές οι εισηγήσεις μου για τις παραιτήσεις, αναχώρησα για το διακόνημα μου που ήμουνα κηπουρός, ημίσεια ώρα έξω από την μονή. Εκεί ησυχάζων, εδέχθηκα επίσκεψη αυθημερόν από δυο αστυνομικούς των Καρεων, μου ζήτησαν να τους ακολουθήσω διότι όπως μου ανέφεραν υπήρχε εισαγγελική εντολή!!! Τους ακολούθησα και όπως προκύπτει από έγγραφο το οποίο έχω στα χέρια μου, ο γέροντας και τα μέλη της γεροντικής συνάξεως, είχαν μεθοδεύσει με έγγραφο τους προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης την αναγκαστική νοσηλεία μου σε δημόσιο ψυχιατρείο, κάνοντας παραπλάνηση εισαγγελικής αρχής, ότι δήθεν πάσχω από οξεία ψυχωτική κατάσταση. Παρακάμπτοντας δε και τον σαφή κανονισμό ότι θα έπρεπε να είχαν συνυπογράψει τον εγκλεισμό μου σε ψυχιατρείο τουλάχιστον δυο κατά σάρκα συγγενείς μου. Με αυτές τις μεθοδεύσεις του γέροντα και των δύο ιερομονάχων ιατρών, αυτοί, δημιουργούσαν μέσα στην μόνη ένα κλίμα ψυχιατρικής τρομοκρατίας, προκειμένου να καταστείλουν πιθανές καταγγελίες και άλλων μοναχών που θα ήθελαν να εκδηλώσουν την δυσαρέσκεια των για θέματα κακοδιαχείρισης ή ακόμη και κακοδιοίκησης.

    Μέσα από το ψυχιατρείο ειδοποίησα τους δυο αδελφούς μου που διέμεναν στην Αθήνα και πριν προφθάσουν να έλθουν στην Θεσσαλονίκη, οι γιατροί του νοσοκομείου με την βοήθεια ιδιωτικής αστυνομίας, με καθήλωσαν σε κρεβάτι, μου έδεσαν το πόδι μου με ιμάντα και λουκέτα και άρχισαν να μου κάνουν ενέσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί έκδοση ιατρικής διάγνωσης. Τα αδέλφια μου κατά την επίσκεψη τους στο νοσοκομείο, βλέποντας με σε αυτή την κατάσταση και αντιλαμβανόμενοι την μετά δόλου συνεργασία της μονής με τους ιατρούς του νοσοκομείου, μετά από μεγάλες προσπάθειες μου έκαναν εξαγωγή από το νοσοκομείο με δική τους ευθύνη και με προσήγαγαν σε δημόσιο ψυχίατρο της εμπιστοσύνης των. Μετά από έναν μήνα παρακολούθησης της ψυχικής μου υγείας άπο τον ψυχίατρο, μου παρεδόθη ιατρική διάγνωση στην οποία υπέγραφε ότι δεν πάσχω από κανένα ψυχικό νόσημα. Προς επιβεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, επισκέφθηκα πρόσφατα (11-05-2010) και έγκριτο ψυχίατρο στην Λευκωσία Κύπρου ο οποίος αφού με εξέτασε, εξέδωσε και αυτός ιατρικό πιστοποιητικό, στο οποίο αναφέρει ότι δεν πάσχω από κανένα ψυχικό νόσημα και ούτε χρήζω θεραπείας. Κατόπιν τούτων τίθεται εν αμφιβόλω η νομιμότητα των αποφάσεων του γέροντα και των μελών της γεροντικής συνάξεως της μονής μου, επισείοντας μάλιστα και θέματα ποινικής έρευνας, για το κατά πόσον ήταν σύννομο να στέλνουν μοναχό σε ψυχιατρείο χωρίς να έχουν εκ των προτέρων στα χέρια των επίσημη διάγνωση ψυχιάτρων που να υπογράφουν με αίσθημα ιατρικής ευθύνης ότι πάσχω από κάποιο ψυχικό νόσημα που χρήζει θεραπείας.

    Μετά την διάγνωση του δημόσιου ψυχιάτρου ότι είμαι ψυχικά υγιής, επέστρεψα στην μονή μου και με μια θεάρεστη υπέρβαση μη αναζήτησης ποινικών ευθυνών, αναγνωριζόμενος από όλη την αδελφότητα ως άκρως αμνησίκακος, συνέχισα την διακονία μου στην μονή, αφήνοντας τον Θεό να αναζητήσει ευθύνες και να αποδώσει έκαστω κατά τα έργα αυτού.

    Ο Θεός λοιπόν ως απροσωπόληπτος και δίκαιος κριτής, από εκείνης της χρονιάς και μέχρι σήμερα ( 10-01-2011), έχει καθίσει τον καθηγούμενο της μονής π. Γεώργιο Καψάνη, στο εδώλιο μιας αναπηρικής καρέκλας, φανερώνοντας δια της θείας του δικαιοσύνης την δολιότητα των ψυχιατρικών του μεθοδεύσεων απέναντι μου, καλώντας τον δε δια της παιδαγωγίας ταύτης σε ανάληψη της ευθύνης του επί των αποφάσεων του και την πλήρη δημόσια μετάνοια του ως οφείλει, γενόμενος υπόδειγμα ταπεινώσεως και μάρτυρας εκκλησιαστικής αγιότητος.

    Τον επόμενο χρόνο 2004, ιερομόναχος ιατρός της μονής, με απείλησε με απέλαση, από την Μονή μου, απόντος του καθηγουμένου από την μονή.
    Επειδή η απειλή είναι μέθοδος άσκησης ψυχολογικής βίας, κατέφυγα και πάλι σε απεργία πείνας, ζητώντας την παραίτηση του γέροντα, ο οποίος δεν είχε τον πλήρη έλεγχο των παραβατικών συμπεριφορών των προϊσταμένων, με αποτέλεσμα να επικρατεί μέσα στην μονή μια ιδιάζουσα ασυλία διοικητικής ασυδοσίας.
    Σε γενομένη γεροντική σύναξη, με κάλεσαν και μου ζήτησαν εκβιαστικώς να διαλέξω, είτε την απέλαση μου από την μονή είτε την οικειοθελώς μετάβαση μου πάλι σε ψυχίατρο προκειμένου να μου χορηγηθούν ψυχοφάρμακα. Επέλεξα την μετάβαση μου σε ψυχίατρο και εξήλθα της μονής. Παρέμεινα έξω μια εβδομάδα και χωρίς να έχω επισκεφθεί ψυχίατρο, επέστρεψα στην μονή παρόντος του ηγούμενου και δεν μου ζητήθηκε ευθύνη για το ότι δεν υπέκυψα στον εκβιασμό της γεροντικής συνάξεως να επισκεφθώ ψυχίατρο. Προφανώς ο γέροντας δεν συμφωνούσε με τις αποφάσεις της γεροντικής συνάξεως έχοντας υπ όψιν του την προ ενός έτους διάγνωση του ψυχιάτρου ότι δεν πάσχω από κάποια μορφή ψυχασθένειας. Κατόπιν τούτων, συνέχισα και πάλι την διακονίαν μου μέσα στην μονή απρόσκοπτα.
    Το 2010 και κατά μήνα Μάρτιο ζήτησα πάλι από τον γέροντα να μου δώσει την άδεια να μιλήσω ενώπιον όλης της αδελφότητος και να ζητήσω την δημόσια καταγγελία κάθε αδελφού που θεωρούσε ότι έχω μέσα στην μονή παραβατική συμπεριφορά, προκειμένου να μου δοθεί η ευκαιρία να απολογηθώ ενώπιον όλων των πατέρων, δια να μην υπάρχουν γογγυσμοί και μεμψιμοιρίες από πιθανές διαστρεβλωμένες διαδόσεις ότι η διαγωγή μου διαταράσσει την ομαλή λειτουργία της αδελφότητος και την ειρηνική διαβίωση των πατέρων. Αντιμετώπισα παραδόξως και χωρίς να συντρέχουν λόγοι, την οργή του γέροντα, την απειλή του ότι θα με καταρασθεί, ότι θα με εκδιώξει από την μονή και επικαλούμενος πάλι ψυχονευρωτικά θέματα, με παρέπεμπε σε μια ιδιάζουσα «θεραπεία» ζητώντας μου την αγία και μεγάλη τεσσαρακοστή να πίνω…γάλα!!! Επειδή η εκκλησία μας διδάσκει ότι ανωτέρα πασών των αρετών είναι η διάκριση, δεν δέχθηκα να γίνω περίγελως γάλακτο-κωμικών «θεραπειών» και με ένα κείμενο που θα παραμείνει ιστορικό μνημείο μοναχικής ανδρείας και παρρησίας, του «δώρισα» αυτό για το οποίο με απειλούσε!!! ΜΙΑ ΚΑΤΑΡΑ!!!
    Αφήνοντας και πάλι στον Θεό να επιλέξει ως δίκαιος κριτής αν η κατάρα θα αφορούσε τον ίδιον το καθηγούμενον ή εμένα, ο οποίος υποτίθεται ότι είχα συμπεριφορά άξια να γίνω αποδέκτης μιας κατάρας από το πνευματικό μου πατέρα. Την κατάρα την δημοσίευσα και άρχισε εναντίον μου ένας ανηλεής διωγμός.

    Μου ζήτησαν να φύγω από την μονή, να περάσω την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα έξω από το Άγιον Όρος και να επιστρέψω. Για πρώτη φορά σαν μοναχός έκανα Πάσχα έξω από το Άγιον Όρος και επέστρεψα. Με κάλεσαν τότε στην γεροντική σύναξη για να λογοδοτήσω για την συμπεριφορά μου μέσα στην αδελφότητα, παρόντος του ηγουμενου στην μονή, αλλά απόντος από την σύναξη, αφήνοντας μου την απορία να διερωτώμαι πως μπορεί να ονομάζεται αυτή η σύναξη «γεροντική» απόντος του γέροντα. Μάλλον φάνταζε με σύναξη παρασυναγωγής, παρά με σύναξη γεροντικής απαρτίας. Παρ όλα αυτά δέχτηκα να πληροφορήσω τους προϊσταμένους ότι η συμπεριφορά μου μέσα στην μονή ήταν ανάλογη με τις δικές τους μεθοδεύσεις να με «χειραχωγήσουν» με ψυχοφάρμακα, φέρνοντας τους προ των ευθυνών των απέναντι μου, οι οποίες ευθύνες των άγγιζαν τα όρια μιας δολοφονικής απόπειρας κατά της ζωής μου και της υγείας μου.

    Κατόπιν της συνάξεως αυτής και απουσιάζοντος του γέροντα από τα τεκταινόμενα, με κάλεσαν και μου έδωσαν ένα «αναγκαστικό» απολυτήριο υπογεγραμμένο από προϊστάμενο της μονής, επιβεβαιώνοντας ενυπογράφως ότι η μονή λειτουργεί με δυο αρχές (τον γέροντα και την σύναξη των προϊστάμενων), με απόψεις εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ των. Φυσικά δεν δέχτηκα αυτό το απολυτήριο από έναν κλωνοποιημένον «ηγούμενο» και το επέστρεψα, αποδεχόμενοι οι προϊστάμενοι την φαυλότητα των, αφού απεδέχθησαν την επιστροφή του απολυτηρίου ως μη έγκυρο !!!.

    Βλέποντας λοιπόν οι προϊστάμενοι ότι ματαιοπονούν αν δεν υπογράψει ο γέροντας το απολυτήριο και ότι δεν νομιμοποιούνται να με εκδιώξουν από την μονή, άσκησαν αφόρητες πιέσεις στον γέροντα να υπογράψει αυτός νέο απολυτήριο. Αυτές οι πληροφορίες περί εκβιασμού και πιέσεων προς τον γέροντα είναι τεκμηριωμένες από προϊστάμενο της μόνης του οποίου το όνομα δεν θα αποκαλύψω προς το παρόν, για ευνόητους λόγους, ο οποίος λόγω της θέσεως του παρακολουθούσε όλο το τραγικό παρασκήνιο.

    Γνωρίζω πρόσωπα και γεγονότα, αλλά επιφυλάσσομαι να δώσω περισσότερες πληροφορίες εν ευθέτω χρόνο και κάτω από συνθήκες που θα εξασφαλίζουν την προστασία μαρτύρων. Τελικά υπέκυψε ο γέροντας στις πιέσεις συγκεκριμένων προσώπων, (οι οποίοι θα προτιμούσαν να ήμουνα σε έναν τάφο σιωπηρός, παρά να είμαι μια ζωντανή μαρτυρία καταγγελίας διοικητικών αλχημιών) και υπέγραψε «αναγκαστικό» απολυτήριο. Ένα απολυτήριο υπογεγραμμένο από ένα γέροντα, που εκκρεμεί εις βάρος του μήνυση ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης από τον γράφοντα, για συκοφαντική δυσφήμηση μου ότι «πάσχω από ψυχασθένεια», στον πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης κυριον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Υπογράφει ένα απολυτήριο με πειθαρχικά παραπτώματα, τα οποία δεν έχουν τεκμηριωθεί δικαστικώς ή με άλλο τρόπο διότι δεν υπάρχει δεδικασμένη απόφαση δικαστηρίου που να με ενοχοποιεί. Και αν αλήθευαν οι κατηγορίες των, η ποινή της απέλασης μου θα ήταν δυσανάλογη του ισχυριζόμενου πειθαρχικού παραπτώματος. Με κάλεσε ο γέροντας, μου παρέδωσε το απολυτήριο, και μου δόθηκε διορία τριών ημερών να πάρω όλα τα υπάρχοντα μου από το κελί μου και να φύγω.

    Φυσικά σαν μεγαλόσχημος μοναχός που είμαι δεν εγκατέλειψα την μονή μου και παρέμεινα πιστός στις υποσχέσεις της κουράς μου. Παρέμεινα μέσα στη Μονή !!!.

    Παραμονή της εκπνοής της διορίας για να αναχωρήσω από την μονή, έγγραψα ένα κείμενο μέσα στο οποίο περιέγραφα καταγγελίες μοναχού της μονής μας για θέματα ηθικά που αφορούσαν την ζωή της νεότητος του γέροντα, υποστηρίζοντας ο μοναχός αυτός ότι η ηθική ζωή του γέροντα δεν είναι αδιάβλητη και ως εκ τούτου ο γέροντας είναι άτομο εκβιαζόμενο από τους γνώστες των κρυφών πεπραγμένων του. Παρέδωσα το κείμενο αυτό στον γέροντα και την γεροντική σύναξη και ζήτησα την διαλεύκανση της υποθέσεως.

    Αντί τούτου την επομένη ημέρα με κάλεσαν προϊστάμενοι και με συνοδεία αστυνομικών με ανέβασαν στο κελί μου μέσα στο οποίο έζησα μια εικοσαετία και μπροστά στα μάτια μου εισέβαλαν μέσα και μου αφαίρεσαν όλα τα υπάρχοντα μου καταληστεύοντας με ως θηρία ανήμερα, φυγαδεύοντας τα υπάρχοντα μου σε άγνωστη σε μένα τοποθεσία των Καρεών. Οι δε αστυνομικοί είχαν εντολή να με συνοδεύσουν εκτός των ορίων της μονής, ως και εγένετο.

    Παναγιώτατε,

    Αιτούμαι από την Υμετέρα Αγιότητα την διαβεβαίωση όπως τεθώ υπό την ποιμαντική προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αφού πρώτα τύχω ενδελεχούς ακροάσεως από Επίσκοπον του Πατριαρχείου, ο όποιος θα διαμεσολαβήσει δια την αποκατάσταση μου στην μονή από την οποία αδίκως εκδιώχθην.

    Μετά βαθυτάτου σεβασμού

    Ασπάζομαι την δεξιάς σας
    Μοναχός Χριστόδουλος
    Γρηγοριάτης.

  83. Παράθεμα: Ο προστάτης των παιδεραστών επισκόπων που δεν καθαιρούνται | Ασμοδαιος

  84. Ο/Η ioannis-irene-gasparinatos λέει:

    Επιγειος Αγγελος , ο Πατερ Στεφανος στα καρουλια!!!! πρωτογονος , αγνος . αυθορμητος ακακος , και με παιδικη ψυχη !!!.

  85. Ο/Η Παιδομάζωμα λέει:

    Εφημερίδα «Μακεδονία»/ 26.11.1978/σελίδα 23

    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=124&dc=26&db=11&da=1978

    Αλέξανδρος Ματζίρης είναι ο σημερινός ηγούμενος Ξενοφώντος Αλέξιος

  86. Παράθεμα: Πως προσλαμβάνονται μοναχοί-υπάλληλοι στην υποδειγματική επιχείρηση του Άθωνα | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  87. Παράθεμα: O 13χρονος Πορφύρης Καψοκαλύβης και η «συστολή του Χρόνου»… | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  88. Παράθεμα: Ανήλικα αγόρια, απομονωμένα σε ανδρική επικράτεια, υποδέχονται νεκροκεφαλή δικέφαλου ανθρώπου | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  89. Ο/Η Vaggelis Vaggelis λέει:

    ΟΙ ΧΙΛΙΑΣΤΕς ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΣΑΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΔΟΞΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ
    Ι ΤΟΥς ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΤΟ,ΤΖΑΜΠΑ ΓΑΒΓΙΖΟΥΝΕ,ΠΡΟς ΟΛΑ ΤΑ ΣΑΤΑΝΙΑΣΜΕΝΑ ΜΑΣΟΝΑΚΙΑ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥς ΚΑΨΕΙ»ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟς ΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΑ»✝👍💜🇬🇷☦

  90. Ο/Η Nikolaos λέει:

    Όσο όλος ο ντουνιάς είναι γεμάτος από τέτοια νούμερα, οι τσέπες των παπάδων θα παραμένουν φαρδιές. Ειλικρινά μετανιώνω που επέλεξα το δρόμο του μόχθου αντί να ιερωθω. Θα βουταγα όσα λεφτά ήθελα από τα παγκαρια και τα πρόσφορα (αυτό κάνει όλο το παπαδαριο ανεξέλεγκτα). Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα.

  91. Παράθεμα: Η πανδημία τράβηξε τη μάσκα της ιερότητας του Άθωνα | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  92. Παράθεμα: Απαγωγές ανηλίκων στο Άγιο Όρος | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  93. Ο/Η Παλιός λέει:

    https://www.lifo.gr/culture/vivlio/sti-skiti-toy-monahoy-nikodimoy-stin-aharnon

    Στη σκήτη του μοναχού Νικόδημου, στην Αχαρνών

    Ο μοναχός Νικόδημος ασκήτεψε περίπου είκοσι χρόνια στο Άγιο Όρος, ενώ τα τελευταία τριάντα ασκητεύει στην Αθήνα, γράφοντας, ζωγραφίζοντας και συνθέτοντας

    Χαρίλαος Τρουβάς

    21.3.2021 | 11:46

    Ο μοναχός Νικόδημος ασκήτεψε περίπου είκοσι χρόνια στο Άγιο Όρος, ενώ τα τελευταία τριάντα ασκητεύει στην Αθήνα, γράφοντας, ζωγραφίζοντας και συνθέτοντας. Κυριακή πρωί περπατάω σε ένα στενό της Αχαρνών, για να τον επισκεφθώ στο σπίτι του. Δεν χρειάζεται να εντοπίσω το νούμερο της διεύθυνσής του. Ο ήχος του πιάνου που βγαίνει από τ’ ανοιχτά παράθυρα ενός ισογείου με οδηγεί σ’ αυτόν.

    «Και συνεχίζω να ζω αψηφώντας τις φοβίες μου./ Δεν ακούω πια τη ζωή που ουρλιάζει έξω, στην οδό Αχαρνών./ Ποτίζω το νυχτολούλουδο της ψυχής μου / και κτίζω τον κόσμο τον δικό μου / σ’ ένα διαμέρισμα υγρό και σκοτεινό»

    Είναι ένας ποιητής που εφαρμόζει τους στίχους του κατά γράμμα. Δεν φοβήθηκε να με δεχτεί σπίτι του, αν και την αυτοπρόσκλησή μου την είχα συνοδεύσει με την άχρηστη διαβεβαίωση ότι θα φοράω μάσκα.

    Η μοναχικότητα είναι μια πνευματική ιδιότητα του ανθρώπου. Ο μοναχικός άνθρωπος είναι αυτός ο οποίος ενδοσκοπείται. Από κει και πέρα, ο καλλιτέχνης είναι μοναχικός άνθρωπος, αλλά, από την άλλη, έχει και μια αντίφαση: έχει ανάγκη τους άλλους ανθρώπους, γιατί αυτό που παράγει, η τέχνη, απευθύνεται στους ανθρώπους.

    — Δεν φοβάστε τον ιό;

    Οι φοβίες είναι κάτι το φυσιολογικό στον άνθρωπο, αλλά όχι να φτάνουμε σ’ αυτή την υστερία. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια υστερία, η οποία καταστρέφει επαγγέλματα, ανθρώπους, την ψυχολογία του απλού ανθρώπου.

    — Είναι φοβία ή φόβος;

    Περνάει μέσα από τα μέσα ενημέρωσης μια πραγματικότητα εικονική, μια πραγματικότητα όπως την παρουσιάζουν οι σκηνοθέτες της. Και δημιουργούν μια υστερία, μια φοβία. Αντί να δώσουν στον κοσμάκη ένα φάρμακο να γιατροπορευτεί, τους βάζουν στα νοσοκομεία, και μετά γεμίζουν τα νοσοκομεία. Και λένε «τώρα θα κλείσουμε την εστίαση, θα κλείσουμε τα μαγαζιά». Και τι θα γίνει με τους ανθρώπους; Θα τρελαθούν κλεισμένοι μέσα στα διαμερίσματα; Έχουμε έναν χρόνο τώρα μ’ αυτή την κατάσταση.

    — Γίναμε όλοι μοναχοί τελικά.

    Εγώ το ’χα συνηθίσει, αλλά αγανακτώ γιατί υπάρχει μια παράνοια σε αυτό που εφαρμόζεται.


    Κάθε άνθρωπος έχει ένα παράπονο στη ζωή του. Αυτά που μας συμβαίνουν στη ζωή, θετικά ή αρνητικά, σφυρηλατούν τον χαρακτήρα μας και πρέπει, αν είμαστε δυνατοί, να τα αντιμετωπίζουμε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

    — Δεν χαίρεστε που προσαρμόστηκε η ανθρωπότητα στη δική σας κατάσταση;

    Όχι, δεν χαίρομαι. Θέλω τους ανθρώπους να είναι ελεύθεροι, να χαίρονται τη ζωή, γιατί αυτά που προσφέρει ο καλλιτέχνης είναι για τη χαρά της ζωής, για την απόλαυση της ζωής. Θα πας σε μια συναυλία, σε ένα ωδείο, ν’ ακούσεις μουσική, να δεις τους μουσικούς να παίζουν. Είναι άλλη αυτή η επικοινωνία και άλλο να τους βλέπεις στην οθόνη. Να βλέπεις ένα έργο ζωγραφικής σε μια γκαλερί, να ακούς έναν ποιητή να σου διαβάζει ένα ποίημά του σε μια συγκέντρωση ανθρώπων.

    — Ο κόσμος, όμως, γιατί συμμορφώνεται; Μήπως είχε ανάγκη να πιστέψει σε έναν νέο φόβο; Μήπως ο ιός ήρθε να καλύψει την ανάγκη για μια νέα πίστη;

    Ο απλός άνθρωπος θέλει την ασφάλειά του. Όποιος του τάζει ασφάλεια τού είναι αρεστός. Έπειτα, στην αρχή δώσανε επιδόματα. Είχα πάει πέρσι σ’ ένα μαγαζί και μου είπανε «καλά θα είμαστε τώρα, θα καθόμαστε σπίτι και θα μας στέλνουν επιδόματα». Στην αρχή ο κόσμος το πήρε ως αστείο, ως κάτι το παροδικό, αλλά βλέπουν ότι δεν περνάει. Και δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον. Δεν είναι μόνο η αναστολή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με οικονομικό χαρακτήρα. Είναι η καταστροφή των ανθρώπινων σχέσεων, της συνάφειας, της επικοινωνίας. Μας έχουν υποχρεώσει να φοράμε τις μάσκες και να κρύβουμε τα πρόσωπά μας, την προσωπικότητά μας. Γινόμαστε απρόσωποι. Αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του ανθρώπου. Παύει να είναι ανθρώπινος και γίνεται ένα ρομποτάκι που υπακούει σε εντολές: θα πας από εδώ μέχρι εκεί, από τότε μέχρι τότε. Πιστεύει ότι θα είναι ασφαλής έτσι.

    — Εσείς έχετε καμία πίστη πια;

    Βεβαίως.

    — Πού πιστεύετε;

    Κοίταξε να δεις, ο άνθρωπος πιστεύει σε κάτι υπερφυσικό. Τον Θεό θα πρέπει να τον εφεύρει κάθε άνθρωπος. Όταν ήμουν νέος πίστευα ό,τι μου λέγανε οι άλλοι.

    — Πήρατε έναν έτοιμο Θεό στα νιάτα σας, δεν εφηύρατε έναν δικό σας.

    Ήταν το πιο φυσιολογικό, γιατί αυτά που σου μαθαίνουν από την παιδική σου ηλικία εντυπώνονται πολύ βαθιά στο μυαλό σου. Γίνονται έξεις, δεύτερη φύση. Ο άνθρωπος πρέπει να παλέψει για να ξεπεράσει τις πρώτες αυτές μαθησιακές κατακτήσεις και να φτάσει λίγο παραπέρα. Προσπάθησα να εκλογικεύσω την πίστη μου και να την εμβαθύνω. Εγώ πιστεύω ότι το υπερφυσικό είναι μέρος της ζωής. Η ζωή δεν τελειώνει με τον θάνατο ‒ αυτό έχει ανάγκη να πιστεύει κάθε άνθρωπος και νομίζω ότι είναι η αλήθεια. Χρειάζεται να ερευνήσουμε τη ζωή σε βάθος και να φτάσουμε σε συμπεράσματα. Πέρα από τις ασημαντότητες και τις καθημερινότητές μας πρέπει να υπάρχουν ισχυρότεροι λόγοι για να ζει κανείς, οι αιτίες που μας κάνουν να είμαστε πιο ανθρώπινοι, καλύτεροι άνθρωποι. Αυτές οι αιτίες είναι πέρα από την ανάγκη της προσωρινής επιβίωσης. Είναι ανάγκες ψυχικές και πνευματικές. Μέσα σ’ αυτή την πνευματικότητα πρέπει να ανακαλύψουμε τον Θεό μας.


    Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

    — Αυτό σε ποια ηλικία μπορεί να γίνει;

    Αυτό γίνεται σιγά-σιγά. Χρειάζεται ενδοσκόπηση.

    — Ζήσατε κάπου είκοσι χρόνια ως μοναχός. Το «μοναχός Νικόδημος» αποτελεί τελικά προσφώνηση σε μοναχό ή είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο;

    Όταν ερχόμουν στην Αθήνα, χωρίς να έχω πετάξει ακόμα τα ράσα, γνώρισα έναν ποιητή της εποχής εκείνης, ο οποίος ήταν γνωστός και αξιόλογος, τον Ματθαίο Μουντέ. Ο Ματθαίος με εκτιμούσε ως ποιητή και ζωγράφο, κατάλαβε ότι όλη η διάθεσή μου και η ψυχολογική μου προετοιμασία έκλινε προς τα κει και μου είπε: «Νικόδημε, εάν τυχόν αφήσεις το Όρος, να παραμείνεις μοναχός Νικόδημος». Μου φάνηκε η συμβουλή του χρήσιμη και την ακολούθησα. Παρέμεινα μοναχός Νικόδημος γιατί ήμουν ήδη γνωστός ως ποιητής, είχα εκδώσει ποιήματα και με ήξερε πολύς κόσμος. Ο Καστανιώτης μού είχε βγάλει τότε τον «Ερωτικό Ασσύριο» και είχε επιτυχία. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη είχε διαβάσει ποιήματά μου στο ραδιόφωνο, σε εκπομπές. Είχα εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, είχα κάνει έκθεση στην Ώρα, την γκαλερί του Μπαχαριάν. Δηλαδή είχα κατοχυρώσει, ας πούμε, το όνομα Μοναχός Νικόδημος.

    — Το όνομα αυτό, όμως, δεν ήταν σύμφυτο με το ράσο;

    Όπως είπε ο Μουντές, ήταν και καλό και εμπόδιο.

    — Έχετε γράψει «οι δημοσιογράφοι, από τότε που έπαψα να είμαι μοναχός, με ξέχασαν».

    Δεν με ξέχασαν, απλώς περίμεναν ότι ένας μοναχός θα φέρεται ως μοναχός και στον κόσμο, ότι αυτά που γράφω θα είναι καλογερίστικα, ενώ εγώ δεν ήμουν έτσι. Ήμουν ελεύθερο πνεύμα. Ήθελα να αγκαλιάσω την τέχνη σε όλες της τις εκφάνσεις, σε όλα τα επίπεδα. Οπότε δεν ένιωθα την ανάγκη να περιοριστώ σε ένα είδος γραφής, σε ένα είδος ζωγραφικής, αγιογραφίας. Αλλά οι δημοσιογράφοι κοιτάζουν τα κλισέ. Τι θα βρούμε σε έναν μοναχό; Τη γνωστή φρασεολογία, τη γνωστή θεματολογία. Εγώ ήθελα να φύγω απ’ αυτό και, βασικά και κύρια, σε ό,τι κάνω να είμαι ο εαυτός μου.

    — Μοιάζετε να διεκδικείτε όμως το προνόμιο της μοναχικότητας για τον εαυτό σας μόνο, εις βάρος των άλλων ποιητών, ενώ όλοι οι ποιητές είναι μοναχοί, έτσι δεν είναι;

    Η μοναχικότητα είναι μια πνευματική ιδιότητα του ανθρώπου. Ο μοναχικός άνθρωπος είναι αυτός ο οποίος ενδοσκοπείται. Από κει και πέρα, ο καλλιτέχνης είναι μοναχικός άνθρωπος, αλλά, από την άλλη, έχει και μια αντίφαση: έχει ανάγκη τους άλλους ανθρώπους, γιατί αυτό που παράγει, η τέχνη, απευθύνεται στους ανθρώπους.

    — Ο δημιουργός ή το έργο του έχει ανάγκη τους ανθρώπους;

    Ο δημιουργός, σε πολύ μεγάλο μέρος, ταυτίζεται με το έργο του. Και το έργο το οποίο παραμένει άγνωστο, αδιάθετο, αχρείαστο, πληγώνει τη δημιουργική διαδικασία. Γιατί η δημιουργική διαδικασία δεν είναι κάτι ξεκομμένο από το κοινωνικό σύνολο. Παρότι ξεκινάει από τα μέσα του ανθρώπου, το καύσιμο της δημιουργίας είναι η κοινωνία. Ο πραγματικός δημιουργός, μέσα από τον εαυτό του, απεικονίζει την εποχή και την κοινωνία στην οποία ζει. Αν είναι αποκομμένος, είναι άχρηστος.


    Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

    — Μπορεί να είναι χρήσιμος στις επόμενες κοινωνίες.

    Α, μιλάς για κάποιον που είναι μπροστά από την εποχή του. Πάντοτε τα σπέρματα του μέλλοντος υπάρχουν στο παρόν. Δηλαδή μέσα από το παρόν ο καλλιτέχνης προβλέπει το τι θα συμβεί στο μέλλον. Φυσικά, με τα φτερά της φαντασίας μπορεί να προχωρήσει και να σου δείξει το μέλλον, αλλά το μέλλον αυτό είναι μια καινούργια μορφή του παρόντος. Τίποτα δεν μένει στατικό. Τα πάντα κινούνται. Σήμερα ούτε η πιο τολμηρή φαντασία κάποιου συγγραφέα δεν μπορεί να προλάβει τις μεταμορφώσεις που συμβαίνουν καθημερινά στη ζωή μας, κι αυτό είναι πρόβλημα στη συγγραφή. Τώρα γράφω κάτι που θεωρώ μελλοντολογικό, αλλά μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια μπορεί να έχει ξεπεραστεί.

    — Πώς μοιράζετε τη μέρα σας ανάμεσα στο γράψιμο, στη μουσική και στη ζωγραφική;

    Συνήθως κάνω ή το ένα ή το άλλο.

    — Κατά περιόδους;

    Ναι.

    — Τι νιώθετε περισσότερο από τα τρία;

    Ζωγράφος. Κοίταξε, και το γράψιμο είναι μια ανάγκη, αλλά το γράψιμο μου δημιουργεί ένα άγχος, γιατί είναι και ευθύνη. Η ζωγραφική με ξεκουράζει. Γιατί είναι το χρώμα, που αγαπώ, το φως που αποτυπώνω στη ζωγραφική μου, αλλά είναι και μια χειρωνακτική δουλειά. Χρησιμοποιείς το σώμα σου και εκτονώνεσαι. Δηλαδή μ’ αυτόν τον τρόπο σού φεύγουν πάρα πολλές καταστάσεις, που είναι βαριές και τις κουβαλάς. Το γράψιμο είναι η περιγραφή αυτών των καταστάσεων, αλλά η μορφή που θα δώσεις σε ένα γραπτό κείμενο περνάει από διάφορα στάδια μέχρι να αποκρυσταλλωθεί, αναθεωρήσεις, αναπροσαρμογές και έρευνα. Αυτό το πράγμα είναι αγχωτικό για μένα.

    — Παρότι ζήσατε είκοσι χρόνια σε ένα μοναστικό περιβάλλον, η βυζαντινή τέχνη μοιάζει να μην έχει επηρεάσει εμφανώς ούτε τη μουσική ούτε τη ζωγραφική σας.

    Την έχει επηρεάσει. Ο Μουντές με έλεγε βυζαντινό. Αυτό που μου έδωσε το Όρος ήταν ένα περιεχόμενο τέχνης το οποίο ανακάλυψα, το αγάπησα, αλλά δεν ήθελα ακριβώς να το μιμηθώ. Μου έδωσε τις βάσεις, την αιτία για να γίνω ζωγράφος.

    — Τη μουσική σας δεν τη θεωρείτε περισσότερο δυτική όμως;

    Το θέμα της μουσικής είναι άλλο. Προέρχομαι από μια μεσοαστική οικογένεια, η οποία δεν θα με άφηνε ποτέ να σπουδάσω μουσική. Δεν με άφηναν καν να ζωγραφίζω. Το όνειρό τους ήταν να τελειώσω τη Νομική και να μπω σε καμιά τράπεζα, να γίνω δημόσιος υπάλληλος. Από μικρός ένιωθα ότι την είχα τη μουσική μέσα μου, αλλά δεν κατάφερα να σπουδάσω. Όταν γύρισα στην Αθήνα, η πρώτη μου δουλειά ήταν να γραφτώ σε ένα Ωδείο. Σαν να εκπλήρωνα ένα παιδικό μου όνειρο. Εν πάση περιπτώσει, ήμουν ένας οψιμαθής. Έγραψα κάποια κομμάτια για πιάνο, όπως εγώ τα φανταζόμουν και τα αισθανόμουν. Η Γιούλα Γιαννάκη, η πιανίστα, λέει ότι η μουσική μου είναι η μουσική του τυχαίου, δηλαδή δεν έχει μια οργάνωση, μια οργανωτική γραμμή, η οποία απαιτεί σπουδές, αλλά είναι μια εσωτερική μουσική που βγαίνει από συναίσθημα, από ενόραση. Πολλές φορές στον ύπνο μου ακούω μουσική και πετάγομαι. Ακούω ολόκληρες μελωδίες. Ασχολήθηκα με τη μουσική όχι για να μάθω ένα όργανο αλλά για να γράψω. Έχω μέσα μου τη μελωδία.


    Δεν έχω ίντερνετ. Μόνο από την τηλεόραση. Αλλά δεν μου χρειάζεται άλλη ενημέρωση. Την ενημέρωση την έχω βαρεθεί. Παρακολουθώ μόνο κάποιες σειρές ποιοτικές στην ΕΡΤ 2, όλα τα άλλα είναι για πέταμα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

    — Γιατί ως συνθέτης χρησιμοποιείτε άλλο ψευδώνυμο; Τι σημαίνει Blue Menthal;

    Ο μοναχός Νικόδημος γράφει ποίηση και ζωγραφίζει. Ας μη συνθέτει κιόλας. Εγώ είχα έναν παππού που το επώνυμό του ήταν Μπλούμενταλ. Ήταν εβραϊκής καταγωγής. Όταν ήμουν παιδί, ανακάλυψα σε ενα σεντούκι μια συλλογή του από δίσκους με τραγούδια της εποχής, αλλά κυρίως ιταλική όπερα. Η οικογένειά μου δεν άκουγε μουσική. Εγώ τότε είχα ένα ραδιάκι και πήρα ένα πικάπ, τα συνέδεσα και άκουγα κάπως στερεοφωνικά. Δική μου πατέντα. Από κει έμαθα να αγαπάω τη μουσική. Τη δεκαετία του ’60 και του ’70, που ήτανε το ροκ και οι Beatles και άλλα ο συρμός της εποχής, που ήταν αξιόλογος, εγώ ανακάλυψα την κλασική μουσική και άκουγα μόνο αυτή. Ήμουνα στα 14-15 και μου λέει ο πατριός μου «τώρα που έφτασες σ’ αυτή την ηλικία θα έχεις κι άλλες ανάγκες» και με πήγε σε ένα πορνείο στην πλατεία Κολιάτσου, που ήτανε καλό, πολυτελείας. Με έβαλε μέσα κι εκεί ήτανε ένα κοριτσάκι στην ηλικία μου, το πολύ 16 χρονών, κι εγώ δεν ήξερα τι να κάνω. Κοιταχτήκαμε, μου έπαιξε με το χέρι, και μετά, όταν τελείωσε αυτή η διαδικασία, μπήκε μέσα ο πατριός μου, ρώτησε «όλα καλά; Εντάξει;» και μου είπε «θα σου δίνω κάθε βδομάδα χαρτζιλίκι για να πηγαίνεις στις γυναίκες». Εγώ έπαιρνα αυτό το χαρτζιλίκι και αγόραζα δίσκους κλασικής μουσικής της Deutsche Grammophon. Έκανα μεγαλη συλλογή, μα όταν έφυγα για το Όρος χάθηκε.

    — Όλη τη μέρα την περνάτε δημιουργώντας;

    Όχι όλη τη μέρα. Περίπου μέχρι το μεσημέρι. Τώρα είμαι και μιας ηλικίας, έχω και την καρδιά μου. Το ωράριό μου είναι καθορισμένο. Αμα δουλέψω από λίγο κάθε μέρα, γίνεται πολύ. Δεν χρειάζεται απ’ το πρωί ως το βράδυ. Ζαλίζεται το μυαλό, κουράζεται. Εγώ αφήνω το μυαλό μου να ξεκουράζεται για να είναι ανοιχτό στην έμπνευση, στην ιδέα.

    — Ενημερώνεστε καθόλου για τα του κόσμου;

    Δεν έχω ίντερνετ. Μόνο από την τηλεόραση. Αλλά δεν μου χρειάζεται άλλη ενημέρωση. Την ενημέρωση την έχω βαρεθεί. Παρακολουθώ μόνο κάποιες σειρές ποιοτικές στην ΕΡΤ 2, όλα τα άλλα είναι για πέταμα.

    — Για το κίνημα ΜeΤoo έχετε ακούσει;

    Όχι.

    — Είναι αυτό που άνθρωποι, από τον χώρο του θεάματος κυρίως, καταγγέλλουν ότι έχουν κακοποιηθεί.

    Α, κοίταξε, αυτά νομίζω είναι υπερβολικά. Πάντα συνέβαιναν αυτά.

    — Κι εσείς σε αρκετά σημεία του έργου σας, αλλά κυρίως στο «Ταξίδι ενός αθώου», έχετε καταγγείλει τη δική σας κακοποίηση.

    Όχι, εγώ δεν κατήγγειλα. Παρουσίασα μια πραγματικότητα που υπάρχει, χωρίς να καταγγέλλω. Περιγράφω εσωτερικές καταστάσεις, τα δικά μου συναισθήματα.

    — Μπορεί να μην καταγγέλλετε, αλλά όταν αφηγείστε τη φράση του γέροντα, που σας είπε «το κορμί σου δεν σου ανήκει, ούτε και η ψυχή σου, ανήκουν σ’ εμένα και θα τα κάνω ό,τι θέλω», εγώ διαβάζω ένα παράπονο ‒ τουλάχιστον.

    Κάθε άνθρωπος έχει ένα παράπονο στη ζωή του. Αυτά που μας συμβαίνουν στη ζωή, θετικά ή αρνητικά, σφυρηλατούν τον χαρακτήρα μας και πρέπει, αν είμαστε δυνατοί, να τα αντιμετωπίζουμε. Η αντιμετώπιση αυτή δεν πρέπει να είναι η καταγγελία ή η τιμωρία. Το κακό πάντα θα υπάρχει. Δεν μπορείς, τιμωρώντας δυο-τρεις ανθρώπους επιλεκτικά, να καταργήσεις αυτά τα πράγματα.


    Τώρα γράφω κάτι που θεωρώ μελλοντολογικό, αλλά μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια μπορεί να έχει ξεπεραστεί. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

    — Η δική σας κακοποίηση στο Όρος πόσο διήρκεσε;

    Από το ’70 ως το ’76. Κοίταξε, οι καλόγεροι μού ρίχνονταν τότε, γιατί ήμουν νέο και ωραίο παιδί. Ήμουν σαν πειρασμός. Δεν μου άρεσε φυσικά η κακοποίηση, ο βιασμός, αλλά μερικές φορές υπάρχουν κάποιες ασυνείδητες τάσεις στον άνθρωπο. Αν κάποιος έρθει κοντά σου και σου δείξει κάποιο ενδιαφέρον και σε χαϊδέψει, αισθάνεσαι καλά. Κυρίως τα παιδιά που είναι από διαλυμένες οικογένειες, είναι ευάλωτα, γιατί έχουν στερηθεί την οικογενειακή θαλπωρή, την τρυφερότητα του πατέρα ή της μητέρας, και όταν αυτό το βρουν σε έναν ξένο, το θεωρούν υποκατάστατο αυτού που τους έχει λείψει.

    — Πόσα χρόνια μετά καταγράψατε για πρώτη φορά αυτή την περιπέτεια;

    Το «Ταξίδι ενός αθώου» το έγραψα το 2011, είχαν περάσει ήδη τριάντα χρόνια. Δεν μπορείς αμέσως.

    — Παρότι για κάποια χρόνια είχατε και διοικητική θέση στο Όρος, γραμματέας στην Ιερά Κοινότητα, και είχατε περάσει ήδη και απ’ τη Νομική, το θέμα της κακοποίησης δεν το αναφέρατε εγκαίρως στις Αρχές, στην εξουσία, αλλά το κρατήσατε για να το αναφέρετε, χρόνια μετά, στη λογοτεχνία.

    Η λογοτεχνία είναι ένας τρόπος συγχώρεσης, δεν είναι ένας τρόπος καταγγελίας.

    — Κατά κάποιον τρόπο, αυτό που τώρα έγινε κίνημα, εσείς το κάνατε μόνος σας, χρόνια πριν, μέσα από την τέχνη.

    Ναι, γιατί η τέχνη είναι λυτρωτική. Αυτά που έγραψα ήταν ψυχοθεραπεία. Όταν σου συμβαίνει αυτό το πράγμα, πρέπει να περάσει πολύς χρόνος για να καταλάβεις τι ακριβώς σου συνέβη. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι ήταν κάτι που σε κινητοποίησε να αλλάξεις, να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, να μην εγκλωβιστείς σ’ αυτό. Γιατί μέσα στον άνθρωπο συμβαίνουν αντιφατικά πράγματα. Συμβαίνει το καλό και το κακό. Θα πρέπει να εστιάζουμε στο καλό και το κακό να προσπαθούμε να το κατανοήσουμε, όχι να το κάνουμε οδηγό στη ζωή μας, να το κάνουμε μπαμπούλα, μια σκιά που θα μας σκεπάσει.

    — Έχετε νικήσει πολύ φόβο, φαίνεται. Κοιμάστε εδώ που καθόμαστε τώρα, φάτσα στο πεζοδρόμιο;

    Ναι, εδώ κοιμάμαι. Μου αρέσει να βλέπω τον κόσμο έξω. Δεν με ενοχλεί ο θόρυβος.

    — Με ανοιχτό το παράθυρο κιόλας;

    Το καλοκαίρι θέλω να το ’χω ανοιχτό, να μπαίνει αέρας, να ανασαίνω, μα δεν τολμώ. Έτυχε να μπουν δυο φορές μέσα και να με κλέψουν. Είχα ένα πικάπ και μου το πήραν.

    Τα περισσότερα βιβλία και CD του μοναχού Νικόδημου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ζαχαράκης. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το «Οι ρίζες μας στο χρόνο» (2020).

  94. Ο/Η Παλιός λέει:

    Καλά θυμόμουνα πως είχατε γράψει για τον Νικόδημο

    https://www.lifo.gr/prosopa/apolies/pethane-o-monahos-nikodimos

    Απώλειες

    Πέθανε ο μοναχός Νικόδημος

    Από ανακοπή καρδιάς πέθανε στο σπίτι του στις 2 Αυγούστου ο μοναχός Νικόδημος. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 14 Αυγούστου στις 12:45 στο Γ` Νεκροταφείο.
    The LiFO team

    12.8.2021 | 19:23


    Ο μοναχός Νικόδημος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

    Από ανακοπή καρδιάς πέθανε στο σπίτι του στις 2 Αυγούστου ο μοναχός Νικόδημος. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 14 Αυγούστου στις 12:45 στο Γ` Νεκροταφείο.

    Ο μοναχός Νικόδημος ή Blue Menthal ήταν ο Νικόλαος Περακάκης.

    Γεννήθηκε το 1951 στη Νέα Σμύρνη. Αποφοίτησε από το Η΄ Γυμνάσιο Αθηνών και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1970 ως το 1991 μόνασε στο Άγιο Όρος, σε Κελλί που ανήκει στη Σκήτη της Αγίας Τριάδας, και διατέλεσε γραμματέας της Ιεράς Κοινότητας από το 1977 ως το 1982.

    Παρουσίασε τη ζωγραφική του το 1985 σε ατομική έκθεση στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και το 1991 στην γκαλερί «Ώρα». Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα και πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αυστρία, Γερμανία, Η.Π.Α. κ.α.).

    Έχει συγγράψει δεκαπέντε ποιητικές συλλογές (Χρώμα αιώνων, Τα εγκώμια του χρόνου, Ερωτικός Α-σείριος, Ψυχοστασία – των προσώπων θραύσματα, Αναδάσωση μνήμης, Επειδή εγώ κ.ά.) και πέντε πεζά και δοκίμια (Το ταξίδι ενός αθώου, Οι ρίζες μας στο χρόνο, Η φωλιά του φιδιού, Ερωτικές ιστορίες, Η ημέρα του χρόνου).

    Το 1991 εγγράφηκε στο ωδείο «Έρευνα» του μουσουργού Αθαν. Βρυνιώτη, όπου παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα μουσικής. Στη συνέχεια, και για δέκα έτη, έκανε ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου και σύνθεσης και έγινε μαθητής του πιανίστα και συνθέτη Πέτρου Χατζηγεωργίου.

    Το 2012 παρουσίασε με το όνομα Blue Menthal το πρώτο του συνθετικό μουσικό έργο σε cd – βιβλίο με τίτλο «Αναμνήσεις του Σαββάτου» (12 κομμάτια για πιάνο, με την πιανίστα Γιούλα Γιαννάκη). Ακολούθησαν 5 ακόμα cd με δικές του παραλλαγές και συνθέσεις, όπως και απαγγελίες ποιημάτων. Το 2017 κυκλοφόρησε το συλλεκτικό βινύλιο με τον τίτλο «A forsaken Garden – Le jardin Abandonné, Poems and Ballads for piano».

  95. Παράθεμα: [Αρχείο]Πως προσλαμβάνονται μοναχοί-υπάλληλοι στην υποδειγματική επιχείρηση του Άθωνα | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  96. Παράθεμα: Είναι ο Άθωνας το κατάλληλο καταφύγιο για σεξουαλικά κακοποιημένα αγόρια; | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  97. Παράθεμα: Άγαμοι μητροπολίτε μάχονται υπέρ της ελληνοχριστιανικής οικογένειας | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.