Πως προσλαμβάνονται μοναχοί-υπάλληλοι στην υποδειγματική επιχείρηση του Άθωνα

[Ένας Πρόεδρος, 4 πρωθυπουργοί και ένας υποψήφιος πρωθυπουργός έχουν τιμήσει ηγούμενο-manager]

Αλέξιος και Αλέξης (σε παραλλαγή στάσης Ομπάμα) / φωτο: amen.gr / Κώστας Τζιβανίδης

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Αφορμή για το παρόν στάθηκε ένα βιβλίο ευσεβούς «ειδικού», καθώς και η κολακευτική κριτική που του έγινε στο Lifo (!) («Γιατί οι Αθωνίτες μοναχοί είναι από τους καλύτερους μάνατζερ διεθνώς»-ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ 9.12.2017), η οποία, ως έκθεμα μιας ιδιόρρυθμης αθωνικής αντίληψης για την πραγματικότητα, αναδημοσιεύτηκε από τον κ. Ροΐδη και στην οποία διαβάζουμε: «Ο μοναχός που έγινε CEO»: «Ο Θοδωρής Σπηλιώτης ερευνά διεξοδικά την αποτελεσματικότητα του αθωνικού management και εξηγεί τις χρήσεις του στις εταιρείες-κολοσσούς…οι βασικές αρχές του αθωνικού management εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες σε παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς… Πραγματοποίησα πολλά ταξίδια μόνος μου και συνομίλησα αρκετές ώρες με τον πνευματικό μου πατέρα αλλά και με άλλους μοναχούς. Στη συνέχεια μελέτησα εις βάθος την οργάνωση και τη δομή μιας καλοκουρδισμένης μηχανής με άρτια διοίκηση…»  (sic). Θα ήθελα συμπληρωματικά προς το βιβλίο, το οποίο με αφοπλιστική ειλικρίνεια, άθελά του, αποκαλύπτει την επιχειρηματική υφή των Μονών, να επιστήσω την προσοχή σε μια από τις μεθόδους πρόσληψης νέων μοναχών-υπαλλήλων, από τους manager ηγουμένους, ο οποίος παρεξηγείται από τους αδαείς. Με την ευκαιρία, να σημειώσω πως η τυφλή υποταγή του νεαρού δόκιμου μοναχού στον πολύπειρο Γέροντα, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα υπακοής του υπαλλήλου στον επιχειρηματία.

Στη Μονή Ξενοφώντος ακτινοβολεί το θαυματουργό της φως η άγια εικόνα της Οδηγήτριας που μέχρι το 1730 βρισκόταν στο  Βατοπέδι, οπόθεν μυστηριωδώς μετακόμισε μόνη της δυο φορές κρυφά στην μονή Ξενοφώντος, όπου και τελικώς παρέμεινε, γενομένης σεβαστής από τους Βατοπεδινούς της σαφούς επιθυμίας της για διαζύγιο με αυτούς. Δυο αιώνας μετά: «Η Ιερά Μονή Οσίου Ξενοφώντος Αγίου Όρους» (Ρομφαία 7.5.2015), ευλογήθηκε από την Εικόνα: «Όμως, μια νέα λαμπρή περίοδος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 1976, με την επάνδρωση της Μονής με νέα Αδελφότητα προερχομένη από τη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου υπό τον νυν ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Αλέξιο. Η νέα Αδελφότητα, η οποία από την εγκατάστασή της μέχρι σήμερα έχει εμπλουτιστεί από πολλά νέα μέλη, νεαρής ηλικίας και υψηλής μορφώσεως».

Στην εφημερίδα Μακεδονία (26.11.1978, σελίδα 23) διαβάζουμε σχετικώς με ανήλικους και τον σεπτό ηγούμενο, Αλέξιο Ξενοφωντινό (κατά κόσμον Αλέξανδρο Ματζίρη), που έπεσε θύμα παρεξηγήσεων, στην ιερή του προσπάθεια να επανδρώσει και με αυτούς τη Μονή:

Από την εφημερίδα «Μακεδονία» 1978, σελ.23

Επανέρχομαι στην ‘Ρομφέα’, για να δείξω πόσο άδικη ήταν η μικρή περιπέτεια του ηγουμένου, ο οποίος όχι μόνο δεν βρίσκεται στις φυλακές όπου προφυλακίστηκε αρχικά, προφανώς από παρεξήγηση, αλλά χαίρει διακομματικής εκτίμησης: «..μνημειώδης υπήρξε και ο εορτασμός της Μ.Ξενοφώντος, στον οποίο συμμετείχαν ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κων/νος Στεφανόπουλος, … ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, …ο τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μετέπειτα Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής». Προσωπικά να προσθέσω στον κατάλογο την εκεί επίσκεψη και του μελλοντικού πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1983).

Πιστοί σε αυτήν τη λαμπρή παράδοση επιβράβευσης των αγώνων του Άθωνα για την επάνδρωσή του με μορφωμένους νέους, έσπευσαν να τιμήσουν τη Μονή και οι Αλέξιος Τσίπρας ο Αθαμανεύς (8.8.2014) και Κυριακός Μητσοτάκης ο Κρής (18.11.2016). Μάλιστα αμφότεροι διανυκτέρευσαν στο κονάκι της ενώ ο κ.Τσίπρας έχει επισκεφθεί και (23.10.2012) και το γυναικείο μετόχι της στο Ακριτοχώρι, όπου ηγουμενεύει η πάνσεμνος Ιακώβη, η οποία και πολλών χαρίτων θάλλει και βίου ενθέου λαμπρύνεται.

ΥCΤΕΡΟΓΡΑΦΟΝ
Θέλω να προσθέσω πως όλοι αυτοί οι θιασώτες του Άθωνα από τη Χ.Α. μέχρι τον Τσίπρα, καλό θα ήταν να στείλουν τα αγόρια τους να φοιτήσουν στην Αθωνιάδα. Τέλος, ως συμπλήρωμα στον ισχυρισμό του ευσεβή συγγραφέα, που αναπαράγεται στην φιλική κριτική της Lifo: «Η γενική εντύπωση που προκαλείται σε κάποιον περιηγούμενο την Αθωνική Πολιτεία και συναναστρεφόμενο για το διάστημα της επίσκεψής του τους μοναχούς, σύμφωνα με τον κ. Σπηλιώτη, είναι ότι όλοι νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και με τους άλλους», παραθέτω για αντιπαραβολή τις παρακάτω ενδεικτικές παραπομπές:

 

 

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερή» Εξουσία, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

12 Responses to Πως προσλαμβάνονται μοναχοί-υπάλληλοι στην υποδειγματική επιχείρηση του Άθωνα

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://roides.wordpress.com/2008/01/16/post160108/

  Άβατο, ένα μεσαιωνικό κατάλοιπο στην Ευρ.Ένωση


  Mαρίζ Σουαζί, η γενναία γυναίκα που εξευτέλισε τους μισογύνηδες του Άθωνα

  «Όποιος ήθελε να συνθέση ένα κώδικα εις τα εγκλήματα, και ήθελε να μην παραιτήση κανένα αμάρτημα ανθρώπινον, ας ήθελεν υπάγει εις το Άγιον όρος, και ανίσως ήθελε εξετάσει τους εκεί κατοικούντας, ήθελε κάμει τον εντελέστερον κώδικα…».
  «Ελληνική Νομαρχία»
  …………………..


  ……………………………….
  Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, στο βιβλίο του «Άγιο Όρος», διαπιστώνει πως «Καλογερισμός χωρίς σκοτάδι δεν γίνεται».
  ……………..
  Ο κομμουνιστής συγγραφέας Θ.Κορνάρος, πήγε στο όρος ως εργάτης και μετέφερε τα όσα έζησε στο βιβλίο του «Άγιον όρος, οι Άγιοι χωρίς μάσκα«. Το βιβλίο του κατασχέθηκε από την Εισαγγελεία. Στις 15 Γενάρη του 1934, ο Φώτος Πολίτης, τον υπερασπίζεται με επιφυλλίδα του στην «Πρωϊα«: «Όσοι ενδιαφέρονται λοιπόν πραγματικά για την θρησκεία…αντί να ζητήσουν την κεφαλήν του Κορνάρου επί πίνακι, θάπρεπε να εξακριβώσουν τις καταγγελίες του και να ασκήσουν αυστηρόν έλεγχο εκεί που πρέπει«. Επαινετικά επίσης έγραψαν για το βιβλίο, και οι Πέτρος Χάρης, Κωστής Μπαστιάς, Λιλή Ιακωβίδη («Αθ.Νέα», 5-5-’33, «Καθημερινή», 2-4-’33, και με επιστολή της υπό ημερομηνία 15-4-’33, η ποιήτρια, δημοσιευμένη στο βιβλίο «Ένα μήνα με τους άνδρες….».). Ο Κορνάρος δημοσίευσε στο βιβλίο αυτό, υπό τον τίτλο «Πνευματική παραγωγή του όρους», την ερώτηση που σύμφωνα με το εξομολογητάριο του αγ.Νικοδήμου, πρέπει να απευθύνεται στους υποψήφιους για χειροτονία: «Ο υποψήφιος διάκονος πρέπει να ερωτηθή, εάν ανθρωπίνη φύσις, τριβήν εποιήσατο περί την οπισθίαν οπήν, ή εάν εισήλθεν εν αυτή και συνάμα ροήν εποιήσατο…». Όπως συμπληρώνει ο Κορνάρος είναι «θαύμα» το φαινόμενο να μην τρέμουν τα πόδια του υποψήφιου στο άκουσμα αυτής της περικοπής.

  Απαντώντας το 1793 από την Λειψία όπου δεν τον έφτανε η εκδικητική μανία της Εκκλησίας, στις επιθέσεις του δεσπότη Πλαταμώνα Διονύσιου, ο λόγιος Χριστόδουλος Παμπλέκης, παλιός τρόφιμος της Αθωνιάδας Σχολής του θυμίζει τα χρόνια εκείνα: «…κάτω εις την αμπελικήν του μοναστηρίου, όχι μόνον έτρωγες και έπινες, ουδέ μόνον ετραγώδεις και εχόρευες με τας λύρας, αλλά και σαρίκι γυναικείον έβανες εις την κεφαλήν σου, και πιστολιαίς έριπτες περιπατών με τους πόδας γυμνούς έως τα γόνατα….οι καλόγκαιροι εφώναζον και σας πουτ…του σχολείου…….οι καλόγκαιροι εφώναζον και ημάς τους ιδίους πουτ…και πούσ…, το οποίον ημείς δεν το καταδεχόμεθα……Διά τούτο εδιώχθην κύριε Ντελή Δήμο (δια να μην είπω άγιε απόστολε) και όχι μόνον εγώ….όσοι δεν ευχαριστούντο εις τας ασελγείας, ακολασίας….» (Ιώσηπου .Μοισιόδακος «Απολογία», επιμ. Ά.Αγγέλου, σ.οθ΄.).

  Ο Ζακ Lacarriere, διαπιστώνει: «Σπάνια έχω κάνει για την θρησκεία συζητήσεις τόσο βλακώδεις και πρωτόγονες όσο στον Άθω….ο αθωνίτης μοναχός αντιπροσωπεύει μια έμμονη επιβίωση των στοιχείων που συγκροτούν το διανοητικό σύμπαν ενός βυζαντινού χωρικού«. Ο ίδιος κοιτάζοντας από έναν μικρό φεγγίτη, είδε: «κατάλαβα γιατί ο αρχοντάρης βιαζόταν να με ξαποστείλει…καμιά δεκαριά καλόγεροι ήσαν τραπεζωμένοι μπροστά σε …τηγανητά, σαλάτες, ψάρια, κρασιά και ρακή….αναγνώρισα μάλιστα κι έναν…ογκώδη και επηρμένο παπά επισκέπτη…Αργότερα διαβάζοντας τον Γρηγόριο Παλαμά….Τρώνε σαν τα γουρούνια έγραφε για τους μοναχούς του Άθω, πίνουν βαρέλια κι όταν μεθύσουν προσποιούνται ότι χρησμοδοτούν«. Ο Κ.Σάθας διαπιστώνει πως «…αι εν τω Άθωνι πολυάριθμοι μοναί, απορροφώσαι τα πλούσια ελέη του ορθοδόξου πληρώματος» «ούδ’επ’ελάχιστον εξεπλήρωσαν την μεγάλην ταύτην αποστολήν» της μόρφωσης του Ελληνισμού, «ουδέν σχολείον συνέστη εν Μετεώροις και εν Άθωνι» ενώ «και η μόλις περί τους υστάτους χρόνους ιδρυθείσα…Αθωνιάς σχολή, πρόξενος πολλών σκανδάλων εγένετο και ανηλεώς διελύθη. Την αυτήν δε τύχην υπέστη και η ….Αθωνιάς τυπογραφία» («Μεσαιωνική Βιβλιοθήκη», Βενετία 1872, τ.Γ΄, σ.ο΄).

  Η Γαλλίδα συγγραφέας Μαρίζ Σουαζί, μεταμφιεσμένη σε άντρα, έζησε εκεί και περιγράφοντας διαφόρους τύπους μοναχών, έγραψε γι’αυτόν που αποκαλεί «βιτσιόζο«: «…Έχει πάντα την επιθυμία του έρωτα….οι πειρασμοί ξεφεύγουν από τα φαρδιά του μανίκια…μυρίζει σπέρμα και ένοχη συνείδηση….«. O Κ.Τσαρούχας αισιοδοξεί στην «Απογευματινή» (25.11.1978): «Ακριβά θα κοστίζει η φρέσκια σάρκα σε ηγούμενους, ηγούμενες και άλλους ρασοφόρους εκμαυλιστές ανηλίκων για μοναστήρια«. Το δημοσίευμα αναφέρεται στον ηγούμενο της μονής …. Α.Μ., που οδηγήθηκε στις φυλακές Τρικάλων, επειδή παρέσυρε πέντε ανήλικους στο μοναστήρι του. Το βούλευμα του Συμβ. Πλημμελ. Τρικάλων, χαρακτηρίζει κακούργημα την χορήγηση καταλύματος στο μοναστήρι του δεκατετράχρονου Ε.Μ. Ο ίδιος ηγούμενος ομολόγησε πως και ένας 16χρονος από την Λαμία, βρισκόταν στην μονή … τον Ιούλιο του ’77. Τι γυρεύουν νεαροί έφηβοι στα μοναστήρια; Ο αγιορείτης Μιχαήλ ομολογεί: «Πολλά τα κρούσματα ομοφυλοφιλίας…Ζήτημα ομοφυλοφιλίας τέθηκε στην Σύναξη, αλλά δεν πιστεύω πλέον σ’αυτόν τον θεσμό…η προτεραιότητά τους είναι η βιτρίνα τους……δηλαδή κουκούλωμα…» («Ελευθεροτυπία» 22-4-2001). Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Τέταρτο» (Ιούνιος 1985), ο Άρχων Μέγας Μυρεψός του Οικ. Πατριαρχείου Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, συζητώντας για το Όρος, ρώτησε τον δημοσιογράφο, αν του «ρίχτηκε κανένας καλόγερος» και στην καταφατική απάντηση του συνομιλητή του, παρατήρησε: «Και εγώ είδα πολλούς να έχουν σπιτωμένους νέους, δόκιμους«.
  ………………………
  ____________________________________

  Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε:
  http://www.lifo.gr/articles/book_articles/172199

  Γιατί οι Αθωνίτες μοναχοί είναι από τους καλύτερους μάνατζερ διεθνώς «Ο μοναχός που έγινε CEO»:
  Ο Θοδωρής Σπηλιώτης ερευνά διεξοδικά την αποτελεσματικότητα του αθωνικού management και εξηγεί τις χρήσεις του στις εταιρείες-κολοσσούς

  ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
  9.12.2017

  Δεν είναι τυχαίο ότι οι βασικές αρχές του αθωνικού management εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες σε παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς, καθώς η ανθεκτικότητα και η αποτελεσματικότητά τους έχει αναδειχτεί μέσα στα χρόνια. Όπως και ότι το Άγιο Όρος αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα brand names παγκοσμίως γεγονός που το καθιστά από μόνο του ένα πολύ ενδιαφέρον case study.
  ………………………………….

  Η γενική εντύπωση που προκαλείται σε κάποιον περιηγούμενο την Αθωνική Πολιτεία και συναναστρεφόμενο για το διάστημα της επίσκεψής του τους μοναχούς, σύμφωνα με τον κ. Σπηλιώτη, είναι ότι όλοι νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και με τους άλλους κι αυτό γεννά την εσωτερική αρμονία και την ισορροπία στις μεταξύ τους σχέσεις, στοιχεία που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση της καλής συνεργασίας.

  «Σκεφτείτε μόνο πως οι άνθρωποι αυτοί τηρούν το συγκεκριμένο μοντέλο ζωής 365 μέρες τον χρόνο χωρίς καμιά ανάγκη αργίας ή αλλαγής και είναι απολύτως ήρεμοι κι ευτυχισμένοι. Αυτό από μόνο του συνιστά τη μέγιστη απορία για όλους όσοι βιώνουμε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, στην οποία αυτοσκοπός είναι η προσωρινή έστω αλλαγή της καθημερινότητας που ζούμε.
  …………………
  ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

  http://www.lifo.gr/team/greekicons/51606

  20.2.2015
  Το Άγιον Όρος όπως δεν το έχουμε ξαναδεί

 2. Ο/Η Βολταίρος λέει:

  https://roides.wordpress.com/2016/11/23/23nov16/

  Όταν ο Ρασπούτιν σκανδαλίστηκε από το Άγιο Όρος

  [Με την ευκαιρία του σεμνού προσκυνήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη]


  Στη ρωσική μονή Παντελεήμονος, μπροστά, δεύτερος από αριστερά. Πίσω από τον αρχιμανδρίτη είναι ο φίλος του

  Στα 1890, σε ηλικία 21 ετών, o Ρασπούτιν δήλωσε πως ενώ δούλευε στα χωράφια εμφανίστηκε μπροστά του η Παναγία, η οποία κάτι του έλεγε το οποίο δεν κατάφερε να αντιληφθεί. Τίποτα το περίεργο αυτό, στη μεσαιωνική αυτή κοινωνία που πέρασε, αναγκαστικά με τη βασιλική βία, από τον Παγανισμό στον Ορθόδοξο μυστικισμό.
  (…..)
  Ο μακάριος Μακάρι, ήταν ένας σεβάσμιος αγύρτης που εθεωρείτο άγιος και θεραπευτής και που η χάρη του είχε φτάσει μέχρι το νοσηρό και αγιασμένο σήμερα αυτοκρατορικό ζευγάρι, το οποίο τον είχε δεχτεί στο παλάτι. Ο στάρετς τον συμβούλευσε να επισκεφθεί τον Άθωνα για να ενδυναμώσει πνευματικά, επειδή ο Θεός τον είχε επιλέξει για μια μεγάλη Αποστολή. Πιθανότατα να εννοούσε την μελλοντική σεξουαλική ικανοποίηση από τον σάτυρο προσκυνητή, των στερημένων γυναικών της Αριστοκρατίας και όλων των μισοπάλαβων και υστερικών γυναικαρίων που τις πλαισίωναν.

  (….)

  Οι δυο αγράμματοι και θρησκομανείς νέοι ξεκίνησαν με τα πόδια και κατάφεραν να φτάσουν στα 1893 στο ιερό Όρος, όπου έγιναν δεκτοί ως δόκιμοι. Εκεί αντιμετώπισαν τις ομοφυλοφιλικές πρακτικές των μοναχών και ιδιαίτερα της ρωσικής Μονής που τους σπίτωσε με τον ίδιο ενθουσιασμό που υποδέχτηκε αργότερα τους Γερμανούς Ναζιστές στρατιωτικούς, που έφτασαν και στον Άθωνα. Ο Ρασπούτιν, ένας άνδρας με πολύ ισχυρή έλξη προς το άλλο φύλο, κανονικός σεξομανής και λάτρης των γυναικών, δεν προσαρμόστηκε στην κατάσταση, την οποία εξέλαβε ως βαριά προσβλητική για την ιδιοσυγκρασία του (Βλ. Harold Shukman «Rasputin»-Εκδ. The History Press, 16.9. 2011, σελ.15.

  Ο ρωσικής καταγωγής Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας ειδικευόταν στη ρωσική Ιστορία και έκανε ακαδημαϊκή καριέρα στην Οξφόρδη, ως διευθυντής του κέντρου για τη Ρωσία του Κολλεγίου του Αγ.Αντωνίου. Για τον αγιορείτικο σοδομισμό και τον Ρασπούτιν γίνεται αναφορά επίσης στα: Fuhrmann, Joseph T. : «Rasputin, the untold story», Hoboken, New Jersey: John Wiley & Sons-2013, σελ.22 και Moynahan, Brian: “Rasputin. The saint who sinned». Random House-1997, σελ.32).

  Εγκαταλείποντας άρον άρον το ρωσικό μοναστήρι για τα Ιεροσόλυμα, καταράστηκε τον Άθωνα ως χώρο γεμάτο από ηθική ακαθαρσία και μόλυνση. Ο φίλος του όμως πήρε τους μοναστικούς όρκους και έμεινε εκεί. Έχω την αίσθηση πως θα επρόκειτο για κάποιον ηλίθιο, αν κρίνω από την προσχώρησή του στην παρανοϊκή ρωσική αίρεση των ‘Ονοματολατρών’, που πίστευαν πως ο Θεός ταυτίζεται με το όνομά του. Σχετικά με αυτήν την συμπαθή μεγαλοφυή ανοησία που παρέσυρε αργότερα, σε ένα άλλο βεβαίως επίπεδο σκέψης, στην κομμουνιστική Ρωσία ακόμη και κορυφαίους Μαθηματικούς, ο αναγνώστης μας θα βρει δυο άρθρα μας εδώ (Eφραίμ, ο Δούρειος Γάιδαρος του ρωσικού επεκτατισμού) και εδώ («Ορθόδοξος Μυστικισμός και Μαθηματικά στην ΕΣΣΔ» )
  (….)

 3. Ο/Η Μ. λέει:

  H πίστη είναι για όλους
  Τα δυο πρώτα λινκς σαςδεν οδηγούν στα θέματα, αξίζει να διαβαστούν γιατί δείχνουν τη δύναμη της Ορθοδοξίας και του Αγίου Όρους, που αγκαλιάζουν όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους νέους

  http://www.youweekly.gr/news/giwrgos-aggeloopoulos-survivor-agion-oros/

  Γιώργος Αγγελόπουλος: Μετά το Survivor κλείστηκε στο Άγιον Όρος! Ο λόγος που οδηγήθηκε εκεί και όλο το αποκλειστικό ρεπορτάζ…
  Σεπ 3, 2017

  http://www.womenonly.gr/star_gallery/arthro/20_diasimoi_ellines_fanatikoi_tou_agiou_orous_photos-130342357/
  20 διάσημοι Έλληνες φανατικοί του Άγιου Όρους [photos]

 4. Ο/Η Red λέει:

  http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/kornaros_agioi5.html

  Από τα τρίγυρα μοναστήρια και κελιά, μαζευτήκανε σήμερα οι πατέρες, στις Καρυές.
  Χειροτονείται ένας νέος ρασοφόρος σε διάκο.
  Είναι μεγάλο μυστήριο η χειροτονία του Διάκου. Γι’ αυτό πανηγυρίζουνε οι πατέρες. Καμπάνες χτυπούνε γιορτάσιμα, λόγοι γίνουνται, τραπέζια στρώνουνται με πλούσια ποικιλία φαγητά.
  Χαρά στο γέροντα που θα μπορέσει να βγάλει ένα διάκο από τους υποταχτικούς, που θα περάσουνε απ΄τα χέρια του.
  Δεν είναι μικρό πράμα αυτό. Ο υποψήφιος ξεμολογιέται στον πνεματικό τού «Άξιον Εστί», έτσι λέγεται το κελί του πνεματικού.

  Και μια που τo ’φερε έτσι η σειρά, μάθετε, πως έχει το λόγο του που λέγεται Εστί το κελλί.
  Ο πνεματικός που κάθεται τώρα εκεί, λένε οι κακές γλώσσες, πως δολοφόνησε το γέροντα του, για να μη μείνει αιωνίως του υποταχτικός. Τον τρόπο του τον είχε ο γέροντας. Και φλουριά κρυμμένα είχε και λίρα στερλίνα με το καλημαύχι μετρούσε καθ’ αργά.
  Μα μ’ όλες τις ανασκαφές που γίνηκαν ύστερα απ’ το σκοτωμό του, δε βρέθηκε τίποτε απ’ το μεγάλο θησαυρό. Κι ο καλογεράκος σκεφτότανε τη φτώχια του ένα βράδυ, λυπημένος, κρατώντας βαρύ το κεφάλι του μέσα στις παλάμες.
  Κείνη τη στιγμή μια εικόνα, δεν ξέρω ποιανού αγίου, χτύπησε τρεις φορές στον τοίχο που κρεμότανε! Κι ύστερα μίλησε. Κι έπειτα το’ ριξε στην ψαλτική. Το κελί πλημμύρισε από μια πρωτάκουστη μελωδία. Ο καλόγερος – ο σημερινός πνεματικός – απόμεινε κόκκαλο! Η εικόνα έψαλλε το «Άξιον Εστί» τρεις φορές! Έτσι το ’μαθε καλά ο πνεματικός.
  Την επομένη κόσμος και κόσμος πλημμύρισε το κελί. Τη θαματουργή εικόνα την σκεπάσανε τ’ ασημικά και τα χρυσάφια.
  Αφιερώματα από παντού φτάνανε κάθε μέρα στο κελί τού «Άξιον εστί».
  Κι οι καλόγεροι κάμανε πνεματικό επίσημο του Όρους τον ιδιοχτήτη του κελιού.
  Και τι πνεματικός! Νικοδημήτης. Ο πρώτος Νικοδημήτης στο Άγιο Όρος. Δεν είναι μικρή δουλειά αυτό. Το εξομολογητάριο του αγιορείτη Νικόδημου είναι φωτιά, καταμόναχη φωτιά, για τον παραστρατημένο «Πατέρα».

  Τα τελευταία χρόνια κανένας πνεματικός του Όρους, δε χρησιμοποίησε αυτό το ξομολογητάρι ως οδηγό του. Μόνο ο γέρο Σοφρώνιος προσπάθησε, μα στο κεφάλαιο που πρόκειται για την εξομολόγηση του υποψήφιου διάκου τα μπέρδεψε. Τα βρήκε ζόρικα.
  Γι’ αυτό είναι τεράστιο πράμα το να ξομολογηθεί κανένας σήμερα στον αυστηρό Νικοδημήτη πνεματικό τού «Άξιον εστί».
  Δυο σελίδες από το ξομολογητάρι, που οι άλλοι τις καρφιτσώνανε μαζί-μαζί, τις απομονώσανε, αυτός τις άνοιξε, εφάρμοσε τις οδηγίες που ’ναι γραμμένες κι εκεί.
  Τιμή στο γέροντα που δεν τρομάζει, όταν θα στέκεται ο υποταχτικός του μπροστά στον πνεματικό που κρατά ανοιχτές αυτές τις σελίδες. Φαινόμενο, θάμα, είναι ο υποψήφιος διάκος που δε θα τρέμουνε τα ποδάρια του, όταν ακούει να διαβάζεται η σχετική περικοπή: «Ο υποψήφιος διάκονος πρέπει να ερωτηθεί παρά του πνευματικού εάν η ανθρωπίνη φύσις τριβήν εποιήσατο περί την οπισθίαν οπήν, ή εάν εισήλθεν εν αυτή και συνάμα ροήν εποιήσατο. Και εν μεν τη πρώτη περιπτώσει επιβάλλεται…κ.λ.π.».
  Λοιπόν, του διάκου που χειροτονείται σήμερα δεν τρεμουλιάσανε τα γόνατά του την ώρα της εξομολόγησης.
  Ο γέροντάς του έχει πεθάνει από χρόνια πολλά, δέκα μόνο μέρες ζήσανε μαζί. Μήτε «τριβές» μήτε «ροές» μήτε λυγίσματα και τρεμουλιάσματα τρομάρας εμποδίζανε τη χειροτονία.
  Πως πέθανε ο γέροντάς του νωρίς δε θα πει τίποτε. Εδώ πιστεύουνε και στην επέμβαση του νεκρού….όπως πιστεύουνε και στην άσπορη σύλληψη της Παναγιάς. Κι ο μακαρίτης, είναι γνωστό, πως δε σηκώθηκε από το μνήμα του.
  Τ’ άλλα καλογεροπαίδια με ζήλεια παρακολουθούνε το μυστήριο της χειροτονίας του καινούριου διάκου. Ποτέ δε θα μπορέσουνε αυτά να γίνουνε διάκοι. Κι αυτό που λένε συναμεταξύ τους κρυφά σιγανά, πως: «Έπρεπε να ρωτούνε το γιατρό πριν της χειροτονίας» το λένε από ζήλεια ασφαλώς και ποτέ δε θα θέλανε το γιατρό για δικό τους λογαριασμό.
  Πολλές φορές κατηγορήσανε τους αγιορείτες για «ντεμπελόσκυλα» που νοιάζονται μόνο για το στομάχι και το χουζούρι τους.
  Δεν είχανε δίκιο. Παραβλέψανε αυτό το αθάνατο εξομολογητάρι του δασκάλου Νικόδημου. Είναι ένα τρανό δείγμα της πνεματικής παραγωγής σε τούτο τον τόπο.
  Και μόνο αυτή η περικοπή, για τη χειροτονία του διάκου, αν είχε γραφτεί, θα ’ταν αρκετή για ν΄αντιπροσωπεύσει τη χώρα του Άθω στον κόσμο της σοβαρής πνευματικής δημιουργίας.
  Κι ο πάτερ Ανανίας το νοιώθει αυτό, το καταλαβαίνει καλά. Κι όταν εύχεται στο νεοφώτιστο: «ενάρετον και τον υπόλοιπον βίον και να θελήσει ο Κύριος να ομοιάσει τους μεγάλους διδασκάλους του Όρους» εννοεί το Νικόδημο και τους άλλους πνευματικούς δημιουργούς.
  Ο διάκος κοιτάζει χάμω από σεβασμό. Ασάλευτος ακούει τα λόγια του Ανανία, που γίνηκε, ζώντας ακόμα, άγιος.

  Δεν ξέρω τι μου ’ρθε να τα θυμηθώ τούτη στη στιγμή.
  Μ’ αυτό δεν μ’ εμποδίζει να θυμούμαι και την απάντηση του Σπύρου:
  «Γέροντα, πόσο κάνουνε 4+5; Δηλαδής μια οκά ζάχαρη και μια οκά καφές; Εννιά δεν κάνουνε; Εν τάξει. Και 25+78; Πάλι μια οκά ζάχαρη και μια οκά καφές 103 δεν μας κάνουνε; Δε με κάνετε λέω γω και μένα τίποτις…πορτάρη γιά καμπανάρη στο μοναστήρι;»
  Ακόμη θυμάμαι πως ο πάτερ Ανατόλιος απάντησε έτσι: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον αμαρτ…Γιάννη δυό δικελιές να δίνεις. Όχι ψευτοδουλειές…»
  Α! αυτό ίσως μου ’ρθανε στο νου, γιατί ο Ανατόλιος μόνο προσπάθησε να συμβιβάσει αυτούς που μαλλιοτραβιόντουσαν. Κι άκουγα την επιχειρηματολογία του….

  Και μια που το ’φερε η σειρά, όλος ο κόσμος ξέρει πως ο πάτερ Ανανίας ο Κουτλουμουσιανός, φεύγει από το μοναστήρι 4 βδομάδες το χρόνο. Εξαφανίζεται. Κανένας δε θα ’ξερε τι γινότανε όλον αυτό τον καιρό, αν κάποιοι κυνηγοί δεν τον βρίσκανε στην κορυφή του Άθω. Εκεί σε μια σπηλιά, γονατιστός, νηστικός, άγρυπνος, προσεύχεται όλες αυτές τις μέρες, για τη σωτηρία του κόσμου…
  Άλλο πράμα είναι το ότι τον έπιασε η αστυνομία – κατά διαβολική σύμπτωση – ακριβώς σε μια τέτοια περίοδο να ξεφορτώνει στις αχτές της Καλλιάγρας τσιγαρόχαρτο, καπνό και χασίς.
  Αυτά τα πράματα θα του τα πέταξε επίτηδες στο δρόμο του, ο μεγάλος πειρασμός. Κι αυτός τα πήρε, για πείσμα του Σατανά, να στείλει όξω από τον τόπο του Θεού, στη Χαλκιδική και στη Μακεδονία. Μα στην ώρα τον έπιασε η αστυνομία και του στοίχισε αυτή η υπόθεση 60 χιλιάδες δραχμές.
  Κι ο Θεός μόνο ξέρει, πώς το βρήκε ο άγιος Ανανίας αυτό το ποσό!
  Μα εδώ ίσα-ίσα φάνηκε η δύναμη και η αρετή αυτού του εκλεχτού του Θεού.
  Δεν απογοητεύτηκε. Δε βαρυγκόμιασε ενάντια στο φτωχό αμαρτωλό, που τον είπε και τον κατάγγειλε για λαθρέμπορα.
  Αντίθετα. Αμέσως ξαναγύρισε στη σπηλιά της προσευχής, για να επικοινωνήσει με το Θεό, να παρακαλέσει για τη σωτηρία του καταδότη.
  Μεγάλη ψυχή! Ανυπολόγιστα δυνατή κι ενάρετη ψυχή ο Ανανίας!!…
  Γι’ αυτό στον γυρισμό του, όταν του ξαναπέταξε στο δρόμο του ο Διάβολος πάλι πακέτα, γεμάτα σύνεργα του Σατανά, τα ξαναπήρε.
  Τον ξαναπιάσανε. Μα τι σχέση έχει; Σε κάθε τέτοια περιπέτεια νικούσε κι από μια φορά το Σατανά….
  Εκεί, στις αχτές της Καλλιάγρας, ανταμώσαμε ένα βράδυ, εγώ αυτός κι ο Σπύρος ο Κουμπής. Μας γιόμισε και τις τσέπες καπνό….
  Γι’ αυτό τώρα, τη στιγμή που συμβουλεύει τον καινούριο διάκο, με λοξοκοιτάζει. Όχι πονηρά, όχι εχθρικά. Έτσι σαν καταναλωτή των «αμαρτωλών πραγμάτων», που του πετούσε στο δρόμο του ο πειρασμός, για …πειρασμό και σκανδαλισμό…
  Αυτά τα πράματα, αυτοί οι συλλογισμοί με κάνανε ν’ αφαιρεθώ και να μη μπορώ να σας περιγράψω την τελετή της χειροτονίας.
  Μα και πως θα την περίγραφα τι θα ’βγαινε; Είναι ένα «μυστήριο», μια τελετή τέλος πάντων για…το θρίαμβο της αρετής και της εγκράτειας, μέσα σε τούτο τον τόπο με τα τάγματα των Εωσφόρων, των διαβόλων και των διαβολάκων.
  Την ώρα που διαλυότανε ο κόσμος, ύστερ’ από την τελετή, ένας μαυρογένης, ψηλός, ξερακιανός καλόγερος, άρπαξε τον «πάτερ-Παΐσιο» το δοντογιατρό από τα γένια. Τον αγριοκοίταξε, του τάνυσε δυο τρεις φορές πέρα δώθε τη γενειάδα, κι ύστερα τον τραβούσε έτσι και ακολουθούσανε την πομπή.
  Η αφορμή ήτανε ασήμαντη.
  Ο ασκητής είχε αφιερώσει στην εικόνα τ’ άγιου Παντελεήμονα, μια εγγλέζικη λίρα.
  Ο καλόγερος δοντογιατρός την πήρε και την έκαμε τόντια. Δυό δόντια, που τα πέρασε στην κάτω μασέλα του «πάτερ-Αβέρκιου» του Κελλιώτη. Αυτουνού που πέθανε αργότερα από παραφόρτωμα του στομαχιού.
  Τίποτε άλλο….
  Κανένας ασκητής δε σκέφτηκε να μπει στη μέση. Δεν χωνεύανε τον Παΐσιο για δυό λόγους: ήτανε δοντογιατρός, που πάει να πει «βάζω χέρι στα έργα του Θεού». Ύστερα ήτανε και πλούσιος.
  Μα δε φτάνει αυτό. Τα πλούτια του τα ’κανε σε βάρος τους. Κι αν δε κουραστήκατε, ακούσετε πώς τα κατάφερε, με ποιο τίμιο τρόπο τ’ απόχτησε.
  Οι καλόγεροι του Άγιου Όρους έχουνε ένα προνόμιο, σαν αγιασμένοι ανθρώποι που είναι: να ψωνίζουνε όλα τα είδη, από το ψωμί ως τη βελόνα, από την «Ελεύθερη ζώνη» της Θεσ/κης αφορολόγητα. «Τράνζιτο» όπως το λένε. Έτσι τη ζάχαρη την έχουνε με 4 δραχμές, το ρύζι τους με 3½, στο στάρι με τη σχετική αναλογία κτλ.
  Ο Παΐσιος λοιπόν, οικονόμος άνθρωπος, καλός νοικοκύρης, με τη λίρα που περίσσεψε από τα δόντια του Αβέρκιου, με το λαδάκι που έσταζε από τα καντήλια, με τη ρακή που πήγαινε στη Θεσ/κη για να μην υπάρχει στο Όρος αυτή η βρωμιά, κατάφερε να ’χει μερικά παραδάκια.
  Λίγα παραδάκια βέβαια μα την δουλειά του την έκανε. Τα τράνζιτα όλα μαζευόντουσαν στην πρώτη αποθήκη -στα υπόγεια του κελιού του. Αργότερα σιγά-σιγά, μεταφέρνονταν στη δεύτερη αποθήκη – στην Καβάλα. Αυτό το κανόνιζε η ζήτηση.
  Τώρα το ότι μεταφέρνουνται καθόλου στο Αγ. Όρος αυτά τα εμπορεύματα, δεν είναι στο παθητικό του καλού εμπόρου.
  Σε βλογημένο τόπο μπαίνουνε. Βλογημένα βγαίνουνε. Μέσα στα πακέτα με τα πανικά, τοποθετούνε και τις νταμιτζάνες της ρακής. Έτσι προφυλάγουνται….από το σπάσιμο. Μόνο από το σπάσιμο. Είναι το λοιπόν γιά δεν είναι έξυπνος και καλός εμποράκος ο πάτερ Παΐσιος, ο δοντογιατρός του Όρους;
  Πώς να μη τον φτονήσουνε λοιπόν οι ασκητές;
  Είναι να τους σιχαίνεται κανένας όπως βλέπει τη χαιρεκάκια τους, να ξεχειλά απ΄τα μάτια τους καθώς τον βλέπουνε να τον τραβούνε απ’ τα γένια και τον στραπατσέρνουνε σαν …αγιογδύτη, σαν κατεργάρη τοκογλύφο, αυτό το σεβάσμιο ασκητή, όξω στην αυλή της εκκλησίας του Πρωτάτου.
  Ωστόσο, το ξέρουνε καλά, πως θα του τα ξαναδώσουνε τα τράνζιτα μισοτιμής….
  «Όλον τον κόσμο τον τσάκισε η οικονομική κρίση. Γιατί το Αγ. Όρος δεν έπαθε τίποτε;»
  Είναι τα λόγια του Ανατόλιου του Οικονόμου του μοναστηριού Κουτλουμούση. Μας τα ’λεγε, όταν σκάβαμε τ΄αμπέλια στην Καλλιάγρα.

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΛΟΓΟΣ

  Αυτά όλα, δεν είναι παρά αμυδρή εικόνα, μιας πραγματικότητας. Κι η πραγματικότητα αυτή δεν είναι άλλο από το βρυκολακιασμένο ρασοκρατικό Μεσαίωνα. Κι εμείς κυβερνούμαστε από βρυκόλακες.
  Αδιάφοροι, δουλοπρεπείς, χαμοζωίτες, καραγκιοζοπαίχτες (στην καλύτερή μας εκδήλωση) καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια κι αφήνουμε το βρωμερό βρυκόλακα να πιπιλάει το αίμα και την αθρωπιά μας.
  Δεν είμαι ο πρώτος που βλέπει αυτούς τους εξευτελισμούς, που γίνουνται σε βάρος μιας ολάκερης εποχής, μιας ακέριας εργαζόμενης ανθρωπότητας.
  Κι άλλοι, με χίλια μάτια πάρα πάνω από μένα, τα ’δανε τα αίσχη αυτά. Ποιητές, δημοσιογράφοι, λόγιοι, ανθρώποι του Νόμου, υπεύθυνοι άρχοντες, πατήσανε και ζήσανε στην αμαρτωλή αυτή γη.
  Κανένας δε μίλησε. Ο Νόμος κοιμήθηκε. Η πολιτεία, συστηματικά κι επίσημα σκέπασε πάντα αυτό τον κοπρόλακκο, στον οποίο φυτρώνουνε οι άγιοι λαθρέμποροι, οι όσιοι σαρκέμποροι, οι μεγαλόμαρτυρες παιδεραστές και δολοφόνοι.
  Γι’ αυτούς που και ο χαρακτηρισμός «χτήνη» θα ’τανε αλαφρός, αν δεν πρόσβαλλε τα εργατικά ζώα, θυσιάσαμε και θυσιάζουμε ζωές, πληθυσμούς ολάκερους, πολιτισμό, ηθική, ανθρώπινη υπόσταση.
  Μην ξεχνάει κανένας την τραγωδία της Χαλκιδικής. Και τότε δε θα ξεχάσει και τους χριστιανούς του Άθω.
  Φοβηθήκανε μη δώσουνε μια δεκάρα στους σεισμοπαθείς, που σταθήκανε οι σκλάβοι τους οι αλύτρωτοι, 10 συνεχόμενους αιώνες. Κλειστήκανε στο Κράτος τους. Βάλανε φύλακα, αμπελικό, το επίσημο ελληνικό Κράτος: διατάξανε τον πολιτικό γενικό διοικητή, να υπογράψει διαταγή, που ν’ απαγορεύει την είσοδο σε κάθε άνθρωπο και «προ πάντων στους δημοσιογράφους». Κι αυτό καταλαβαίνετε γιατί: για να κρύψουνε την ψευτιά που διαδώκανε πως είχε τάχα σοβαρές ζημιές και τ’ Άγιον Όρος. Που μεταφράζεται σε απλούστερη νεοελληνική γλώσσα: για να φυλάξουνε τα πλούτια τους και τα χρυσάφια τους. Για να εξασφαλίσουνε την οικοδομήσιμη ξυλεία, που σαπίζει στις παραλίες του Όρους, 3-4 χρόνια απούλητη κι αζήτητη.
  Και το Κράτος, δούλος υπάκουος και ταπεινός του μεσαιωνικού Κράτους, εσφράγισε αυτή την ψευτιά του καλόγερου, με τη σφραγίδα την επίσημη.
  Εφορολόγησε τον εργάτη και τον αγρότη, μάζεψε απ’ αυτούς 15 εκατομμύρια δραχμές (σταγόνες αίμα θα ’λεγα) για ν’ αγοράσει την οικοδομήσιμη ξυλεία, που χρειαζότανε για την πρόχειρη στέγαση των σεισμοπαθών.
  Η περισσότερη ξυλεία που χρησιμοποιήθηκε είναι ντόπια. Δηλαδή αγιορείτικη. Που θα πει: πλερώσαμε κι από πάνω, ακριβά-ακριβά, τη θηριωδία, την εγκληματικότητα των άγιων Μπαμπάνηδων και των όσιων Γιαγκούληδων της χριστιανικής πολιτείας του Άθω.
  Μα και κάτι άλλο έχω να πω: όσοι πατήσανε τον τόπο αυτό, θα παρατηρήσανε ένα πράμα: νερό να ζητήσεις ή ψωμί, μπορεί να μη σου δώσουνε οι θησαυροφύλακες του Θεού. Κρασί όμως με τη στάμνα σε ποτίζουνε. Κι αυτό έχει το λόγο του.
  Σκλάβοι χρειάζουνται να δουλέψουνε τη Γη, για να θρέψουνε τα γουρούνια του Όρους. Μα πρέπει να δουλέψουνε τσάμπα. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να ξεριζωθεί απ’ τον άνθρωπο, η καρδιά κι η συνείδηση και να παραλύσουνε τα νεύρα. Ο αλκοολισμός είναι ο βοηθός για τη δημιουργία αυτών των ανθρώπινων ομοιωμάτων. Και τον καλλιεργούνε με μαστοριά μοναδική οι ρασοφόροι παραμορφωτές της «φύσης».
  Λίγοι εργάτες απ’ αυτούς που μπαίνουνε στο Άγιον Όρος, καταφέρνουνε να φύγουνε.
  Σ’ όλη τους τη ζωή γυρνούνε αλήτες στο περιβόλι της Παναγιάς παρακαλώντας να τους πάρουνε οι ασκητές στη δουλειά τους, μόνο για ένα ξεροκόμματο ψωμί.
  Κι αυτά όλα για να εξασφαλίσουνε την άνεση στους αγιορείτες, να επιδίδονται αποτελεσματικότερα στα λαθρεμπόρια, στη παραλυσία, στις δολοφονίες και στη συγγραφή Νικοδημήτικων πορνογραφημάτων.
  Να σκεφτεί κανένας ποια υπηρεσία προσφέρουνε στο σύνολο το κοινωνικό, αυτά τα αλητόσκυλα, απέναντι στ’ αγαθά που χαίρουνται είναι ν’ ανατριχιάσει και να σιχαθεί τον άνθρωπο με την εγκληματική ανεχτικότητά του.
  Δουλειά τους είναι η απάτη. Τίποτε άλλο. Απατούνε και τον ίδιο τους εαυτό. Απατούνε το Κράτος και ζούνε απ’ τα ταμεία του. Απατούνε το χωρικό και τον εργάτη και τους κλέβουνε.
  Απατούνε τη μάνα και της παίρνουνε το παιδί της.
  Αυτό το τελευταίο έχει ξεχωριστή σημασία: δεν περνά χρόνος – έχουμε ακούσει όλοι – που να μη χαθούνε κάμποσα παιδάκια από 6-8 χρονών. Οι Εβραίοι χρειάζονται τέτοιας ηλικίας χριστιανόπαιδα για το Πάσχα τους, μας έχουνε μάθει να πιστεύουμε. Κι όμως δεν τα χρειάζονται οι Εβραίοι παρά οι Άγιοι του Άθω, για το κρεβάτι τους, για μηχανές της ηδονής.
  Μάλιστα. Εκεί πρέπει ν’ αναζητηθούνε τα παιδιά, που χαθήκανε και που χάνονται ταχτικά.
  Υπάρχουνε σ΄αυτό το διαφθορείο παιδιά από 14 χρονώ και πάνω, που δεν ξέρουνε ούτε μάνα ούτε πατέρα. Τα ονόματά τους τα ’χουνε ξεχάσει. Την πατρίδα τους δεν την θυμούνται. Μόνο από κάτι μικροεπεισόδια, από κάποιες θαμπές αναμνήσεις σου δίνουνε να καταλάβεις από ποια ηλικία τα μαζέψανε οι τίμιοι αυτοί άνθρωποι με τις χίλιες μάσκες και τον βούρκο τον ψυχικό.
  Και το νόστιμο είναι πως η εισαγωγή των παιδιών που γίνεται με την απάτη, ή με τους ειδικούς πράχτορες, δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του Όρους. Γι’ αυτό όταν ο Βενιζέλος πήγε στο Βατοπέδι, το πρώτο παράπονο που του κάνανε οι καλόγεροι ήτανε πως «η αστυνομία απαγορεύει την είσοδο …παιδιών στο Όρος».
  Η απάντηση του πρωθυπουργού ήτανε, να καλέσει τον αστυνομικό διοικητή του ¨Ορους (τον ανθυπασπιστή Τσαπάκη) να του ζητήσει σχετικές εξηγήσεις. «Εκτελώ ανωτέρας διαταγάς». Έτσι του απάντησε ο αστυνομικός.
  «Εγώ καταργώ κάθε προηγούμενη διαταγή».
  Μ’ αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός εσφράγισε την ελεεινή διαταγή, που επιτρέπει στους ρασοσατύρους να εξασκούνε ελεύθερα το εμπόριο της παιδικής σάρκας.
  ΚΑΤΗΓΟΡΩ, μπροστά στο μεγάλο λαϊκό δικαστήριο, τη σπείρα των αγιορειτών και τους συνενόχους της.
  ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΩ, στον φορολογούμενο λαό, στον κόσμο των πεινασμένων και των απόκληρων της ζωής, τη διπλή εκμετάλλευση που τους γίνεται, για χάρη των 4 χιλιάδων παρασίτων του αμαρτωλού βουνού.
  ΔΕΙΧΝΩ με ονόματα πραγματικά, τους κακοποιούς.
  Καθόλου δεν απευθύνομαι προς τους υπεύθυνους άρχοντες κι ούτε ζητώ του κακού τη γιατρειά απ’ τις αρχές.
  Στους φθισικούς, στους άστεγους, στους πεινασμένους, στους άνεργους, στους λεπρούς της σπιναλογκίτικης κόλασης, στους φυλακισμένους στα υγρά μπουντρούμια του Ιτζεδίν, της Αίγινας, του Φίρκα κλπ., σ΄αυτούς μιλώ.
  Και για σανατόρια έχει μέρος και για λεπροκομείο της ανθρωπιάς και για φυλακές αγροτικές και για δασοκομικές σχολές ανεχτίμητο φυτικό πλούτο.
  Για τους σεισμοπαθείς της Χαλκιδικής έχει και ξυλεία οικοδομήσιμη 100 φορές παρά πάνω απ΄όση χρειάζονται και τρόφιμα και ρουχισμό για δεκάδες ολόκληρα χρόνια.
  Στο χέρι τους είναι να τα διαθέσουνε όπως νομίζουνε πιο καλά και τίμια, στο χέρι τους και να τα χαραμίσουνε στους φεουδάρχες, που κατοικούνε και λυμαίνονται 10 αιώνες τώρα τη χώρα του Άθω.
  Αυτό είναι το περίφημο, το θρυλοτυλιγμένο Άγιον Όρος, η κεφαλή της Ορθοδοξίας. Με την αυριανή ονομασία του: «Βουνό της υγειάς και της επιστήμης».

  Θ.ΚΟΡΝΑΡΟΣ

 5. Ο/Η του κώλου λέει:

  Όταν έχεις λεφτά αγοράζεις πολύ κόσμο

  http://www.topontiki.gr/article/4504/epanastatikos-kai-dimeytikos


  1.4.2010
  «Επαναστατικώς και δημευτικώς…

  Γιατί ποιος Έλληνας πολίτης δεν θα εξεγερθεί αν συνειδητοποιήσει ότι τον εθνικό του πλούτο τον διαχειρίζονται ιερείς, μοναχοί και άγιοι παντός καιρού – ο αξιολογότατος Εφραίμ για παράδειγμα… Να σκεφτείτε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας μας για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας αγόρασε από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, στο νησί της Σκύρου, έκταση αντί 12 εκατομμυρίων ευρώ. Την έκταση αυτή την είχε η Μονή από κληροδότημα του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, που έμεινε στον θρόνο από το 963 μέχρι τον θάνατό του το 969. Έλεος χριστιανοί!!!

  Πρόσφατα, το πανελλήνιο φρίκαρε με τις επιδόσεις των… οικονομολόγων της Μονής Βατοπεδίου, η οποία μάλιστα έρχεται δεύτερη στην τάξη Μονή με ενεργό δραστηριότητα στα κτηματομεσιτικά, γι’ αυτό και με την πολιτική συμπαράσταση που πέτυχε, κατάφερε να καλύψει ένα μέρος από την περιουσιακή απόσταση που τη χωρίζει από τη μεγάλη της αντίπαλο, την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.

  Αυτό που με κάνει να απορώ είναι πού βρίσκουν τον χρόνο οι θεόπνευστοι μοναχοί με τόσες χρηματοπιστωτικές ασχολίες για την προσευχή τους.

  Φωτιά και λάβρα λοιπόν οι άγιοι πατέρες, ότι με τη φορολογία θα πτωχεύσει η Εκκλησία και δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στο φιλανθρωπικό της έργο…

  Ποια είναι, ωστόσο, η αποτίμηση της εκκλησιαστικής περιουσίας; Για να βγάλουμε ένα μέγεθος, θα ανατρέξουμε σε πραγματικά γεγονότα. Πριν από μια περίπου εικοσαετία πέντε Μονές προσέφυγαν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια εναντίον του νόμου Τρίτση (με άλλα λόγια εναντίον της πατρίδας μας – της δημόσιας περιουσίας). Αυτές οι πέντε Μονές αποτιμούσαν την περιουσία τους στα 8 τρισ. δραχμές. (Ναι, διαβάσατε σωστά!) Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τους επιδίκασε το ποσό των 3 τρισ. δραχμών. Υπολογίστε στο περίπου πόσο αποτιμάται η περιουσία των υπόλοιπων… 2.500 μονών και μετατρέψτε τις δραχμές σε ευρώ. Τότε θα έχετε λύσει την οικονομική κρίση της χώρας.

  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=191186

  ΤΟ ΒΗΜΑ

  Χεκίμογλου Αχιλλέας

  * Καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, δεκάδες ακίνητα, χιλιάδες στρέμματα γης και μετοχές
  Το top-10 των χρυσών μοναστηριών
  Οι μονές με τη μεγαλύτερη περιουσία στον ελλαδικό χώρο και η σκοτεινή πλευρά του «πόθεν έσχες»

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2008 00:00

  Ελάχιστοι μπορούν να υπολογίσουν το μέγεθος της περιουσίας που διαθέτουν δεκάδες μονές σε ολόκληρη τη χώρα. Για ιστορικούς λόγους κάποιες κατάφεραν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ένα πολύ πλούσιο χαρτοφυλάκιο, με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, δεκάδες ακίνητα, χιλιάδες στρέμματα γης και μετοχές. Αρχαιότερες ή νεότερες μονές γνώρισαν την απλόχερη γαλαντομία των βυζαντινών αυτοκρατόρων, ενώ άλλες πέτυχαν την έκδοση πατριαρχικών σιγιλίων και σουλτανικών φιρμανίων, επί των Οθωμανών, που τους παραχωρούσαν γη και ύδωρ. Σήμερα ορισμένες επαναφέρουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας ξεχασμένα βεράτια ή διατάγματα και διεκδικούν κολοσσιαίες εκτάσεις.

  Σε αυτή την ιστορία υπάρχουν και σκοτεινές πλευρές. Η πρώτη είναι ότι, σε αντίθεση με την κυρίαρχη άποψη, οι βυζαντινοί αυτοκράτορες ουδόλως σεβάστηκαν την περιουσία των μονών. Αντίθετα, χρησιμοποίησαν την Εκκλησία και τον μοναχισμό κατά το δοκούν, άλλοτε υφαρπάζοντας τις περιουσίες τους, όταν το δημόσιο ταμείο ήταν μείον, και άλλοτε ευνοώντας συγκεκριμένες μονές, προκειμένου να εξασφαλίσουν υποστήριξη και επιρροή. Στο Βυζάντιο το πολιτικό συμφέρον ήταν υπέρ πάντων και αξίζει να σημειωθεί ότι, στις όποιες παραχωρήσεις, η ψιλή κυριότητα παρέμενε στα αυτοκρατορικά χέρια.

  Από την άλλη η άποψη που υποστηρίζει ότι οι Οθωμανοί σεβάστηκαν την περιουσία της Εκκλησίας, χωρίς να είναι ψευδής, «σηκώνει» πολλές ερμηνείες, καθώς αν στις μέρες μας «το νόμιμο είναι ηθικό», στην Υψηλή Πύλη το νόμιμο ήταν μάλλον σχετικό. Στην Οθωμανική περίοδο οι σουλτάνοι προχώρησαν σε μεγάλες κατασχέσεις και εκποιήσεις της μοναστηριακής περιουσίας και οι σύγχρονοι ιστορικοί ανακαλύπτουν όλο και συχνότερα ότι τα ίδια μετόχια άλλαζαν γεωγραφική θέση από αιώνα σε αιώνα και επισημαίνουν ότι η ρευστότητα της νομοθεσίας και της οθωμανικής διοίκησης ώθησε τους καλόγερους να μάθουν από νωρίς τους αμείλικτους κανόνες του real estate. Αυτό συνέβη και για έναν άλλον λόγο, ακόμη πιο πρακτικό. Χιλιάδες χριστιανοί, φοβούμενοι ότι ανά πάσα στιγμή η περιουσία τους θα μπορούσε να δημευθεί από κάποιον φιλόδοξο πασά, τη μετέγγραφαν εικονικά στην Εκκλησία και την εκμεταλλεύονταν μέσω αυτής. Ετσι πολλοί κατάφεραν να προστατέψουν τις περιουσίες τους, αν και αιώνες αργότερα εκ των πραγμάτων οι μονές τις καρπώθηκαν.

  Το τρίτο σκοτεινό σημείο είναι η αξιοπιστία των χρυσόβουλλων που επικαλούνται πολλές μονές στα δικαστήρια. Αυτό που πολλοί ιστορικοί και αρχειονόμοι αναφέρουν είναι ότι, λόγω της τακτικότατης ενασχόλησης των καλογέρων με την αντιγραφή βιβλίων, πολλοί φρόντισαν να παραχαράξουν αντίγραφα αυτοκρατορικών αποφάσεων.

  Ενας άλλος παράγοντας που διογκώνει τη μοναστηριακή περιουσία είναι ο κανόνας που θέλει τους μοναχούς να είναι ακτήμονες, κάτι που σημαίνει ότι χαρίζουν την περιουσία τους στη μονή όπου ζουν, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε τις εκατοντάδες δωρεές ανά την επικράτεια.

  Τέλος, ένα ακόμη χαρακτηριστικό που δυσκολεύει τη χαρτογράφηση της περιουσίας των μονών, εν προκειμένω του Αγίου Ορους, είναι ότι λόγω αυτοδιοικήτου η μοναστηριακή περιουσία παραμένει επτασφράγιστο μυστικό του ηγουμένου και του οικονόμου της μονής. Ελλείψει διαφάνειας μόνο αν φτάσει μία υπόθεση στη Δικαιοσύνη ή κινητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες με αφορμή μια ακραία επενδυτική κίνηση ή διεκδίκηση εκ μέρους των μονών ρίχνεται λίγο φως στην αχλύ του περιουσιακού μυστηρίου.

  Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας

  Η Μονή Μεγίστης Λαύρας είναι η πρώτη τη τάξει στην Αθωνική Πολιτεία. Οταν ιδρύθηκε από τον Αγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, κληροδοτήθηκε από τον Νικηφόρο Φωκά με το ένα τρίτο της Σκύρου (40.000 στρέμματα). Μία χιλιετία αργότερα η μονή δρομολογεί στον Νότο του νησιού την κατασκευή του δεύτερου μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στην Ευρώπη. Πριν από λίγα χρόνια η μονή εκποίησε ένα κομμάτι γης που κατείχε στο νησί, το οποίο αγόρασε το υπουργείο Αμυνας αντί 12 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.

  Η Μεγίστη Λαύρα ελέγχει από τον 10ο αιώνα και την Κυρά Παναγιά, το μεγαλύτερο από τα «ερημονήσια» των Βορείων Σποράδων. Πρόκειται για μία προστατευόμενη περιοχή μοναδικού φυσικού και αρχαιολογικού πλούτου, η οποία όμως έχει ήδη υποστεί τις πρώτες εργολαβικές επεμβάσεις. Ακόμη, στην Κυρά Παναγιά η μονή μισθώνει περίπου 2.500 ερίφια σε χωρικούς, για τα οποία λαμβάνει και επιδοτήσεις.

  Το μεγαλύτερο μετόχι της Αγίας Λαύρας, αυτό του Μυλοποτάμου, βρίσκεται εντός του Αθωνα, παράγει κρασί και προσθέτει έσοδα στην περιουσία της μονής. Αλλο ένα μετόχι υπάρχει εκτός του Αγίου Ορους και είναι η Μονή της Αγίας Τριάδας της Ανω Γατζέας στη Μαγνησία. Ακόμη, σύμφωνα με τη μοναδική επίσημη καταγραφή του υπουργείου Γεωργίας (1984), η μονή κατέχει 7.000 στρέμματα στη Χαλκιδική και άλλα 400 στη Σκόπελο. Επίσης η μονή διεκδικεί 10.000 στρέμματα γης στη Χαλκιδική, ενώ πρόσφατα προχώρησε σε εκποίηση επτά ακινήτων της στην Αττική, συνολικής αξίας 450.000 ευρώ. Ολα τα ακίνητα ήταν κληρονομιές μοναχών που έζησαν στη Μεγίστη Λαύρα. Θεωρείται από όλους η πλέον ευκατάστατη μονή.

  Ιερά Μονή Διονυσίου

  Πέμπτη τη τάξει αγιορείτικη μονή, διαθέτει σημαντική περιουσία από παρεκκλήσια και μετόχια, ενώ στις προθήκες της φυλάσσει μοναδικά κειμήλια. Την τελευταία περίοδο προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις καθώς διεκδικεί από τη Νομαρχία Χαλκιδικής και τον Δήμο Ορμύλιας δεκάδες στρέμματα, σε περιοχή όπου στεγάζεται εδώ και δεκαετίες κατασκήνωση για ανάπηρα παιδιά. Από τη δεκαετία του 1930 η μονή διεκδικεί στη Χαλκιδική 15.000 στρέμματα-«φιλέτα» και ο Αρειος Πάγος της αναγνώρισε την κυριότητα στα μισά. Τα άλλα μισά βρίσκονται υπό διεκδίκηση. Ακόμη, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, έχει στην κυριότητά της 18.000 στρέμματα στη Χαλκιδική.

  Ιερά Μονή Βατοπαιδίου

  Το Βατοπαίδι, η δεύτερη τη τάξει μονή του Αγίου Ορους, αποτελεί εδώ και τρεις εβδομάδες την «πέτρα του σκανδάλου» της επικαιρότητας. Με ενεργό δραστηριότητα στα κτηματομεσιτικά και εμφανή πολιτική υποστήριξη κατάφερε να καλύψει σε μεγάλο βαθμό το περιουσιακό χάσμα που τη χωρίζει από τον «αιώνιο αντίπαλό» της, την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το τελευταίο διάστημα, η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου έχει στην ιδιοκτησία της καταθέσεις που προσεγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ, χιλιάδες στρέμματα-«φιλέτα» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σημαντικές εκτάσεις στην Πέλλα. Ακόμη η μονή διαθέτει μεζονέτες στη Θεσσαλονίκη, κτίρια στη λεωφόρο Κηφισιάς και κατοικίες σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα. Το Βατοπαίδι έχει επίσης στην κυριότητά του 4.000 στρέμματα στη Χαλκιδική, ενώ στην Ουρανούπολη έχει δρομολογήσει, μέσω ενός δυναμικού business plan, την κατασκευή ενός ομοιώματος της μονής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2001 εκποίησε ένα ακίνητο στα βόρεια προάστια λαμβάνοντας 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα διεκδικεί χιλιάδες στρέμματα σε Ξάνθη και Ροδόπη. Τέλος, όπως έγινε γνωστό, στα τέλη του 2007 πούλησε ακίνητα και καταστήματα που διέθετε στη Θεσσαλονίκη, συνολικής αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ.

  Ιερά Μονή Ξενοφώντος

  Αν και βρίσκεται στη 16η θέση των μονών του Αθωνα, η Μονή Ξενοφώντος διαθέτει μετόχια και εκτάσεις στη Σκόπελο, στη Χαλκιδική, στις Σέρρες και στην Αττική. Επίσης διεκδικεί από τους Χαλκιδικιώτες 53.000 στρέμματα γης, βασιζόμενη σε χρυσόβουλλα.

  Ιερά Μονή Ξηροποτάμου

  Η όγδοη τη τάξει αγιορείτικη μονή διαθέτει μακρά ιστορία καθώς είναι μία από τις παλαιότερες της Αθωνικής Πολιτείας. Οπως έχει γίνει γνωστό η μονή έχει στην ιδιοκτησία της σχεδόν 40.000 στρέμματα στη Σάρτη, ακίνητο 3.500 τ.μ. στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και κατάστημα 400 τ.μ. στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη έχει πουλήσει περισσότερα από 32.000 στρέμματα σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ενώ διεκδικεί χιλιάδες στρέμματα δάσους στη Βόρεια Σιθωνία.

  Μονή Ιβήρων

  Η Μονή Ιβήρων, τρίτη τη τάξει στο Αγιον Ορος, αν και πανίσχυρη, ήταν επί δεκαετίες αφοσιωμένη στο πνευματικό της έργο και στη συντήρηση των χιλιάδων μνημείων που υπάρχουν στις προθήκες της. Ολα αυτά ως τη στιγμή που διεκδίκησε με κάθε επισημότητα την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας! Οι ιβηρίτες μοναχοί γνώριζαν ότι είχαν τόσο τις νομικές όσο και τις ιστορικές προϋποθέσεις για να καταστούν μέτοχοι της «ψυχής» της ακριβότερης πόλης του πλανήτη. Τελικά, όπως έγινε γνωστό, η ρωσική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την παραχώρηση ενός ιστορικού παρεκκλησίου πλησίον της πλατείας, το οποίο τους ανήκε κατά την προσοβιετική περίοδο. Ακόμη, η Μονή έχει στην ιδιοκτησία της 7.000 στρέμματα γης στη Χαλκιδική και άλλα 2.000 στον Εβρο.

  https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2517052/giati-monachi-tou-agiou-orous-zitane-32-ekatommiria-apo-to-elliniko-kratos

  Γιατί μοναχοί του Αγίου Όρους ζητάνε 3,2 εκατομμύρια από το ελληνικό κράτος

  Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 12 Ιανουαρίου 2017 – Αποστολή του newsbeast.gr στην αθωνική πολιτεία

  Αυτή τη φορά, με αγωγή τους οι νέοι Εσφιγμενίτες ζητούν την καταβολή 3.214.000 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο για διαφυγόντα κέρδη. Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει λάβει αναβολή και θα εκδικαστεί εκτός απροόπτου στις 12 Ιανουαρίου 2017 ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

  http://www.protothema.gr/politics/article/700953/kai-ieri-tropologia-gia-ton-enfia-tou-agiou-orous/

  Μέσα στο σημερινό τσουνάμι των τροπολογιών
  Και… «ιερή» τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ του Αγίου Ορους!
  27/07/201720:514

  Τρεις βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ (Π. Σκουρολιάκος) τους ΑΝΕΛ ( Γ. Λαζαρίδης) και από την Ενωση Κεντρώων ( Ι.Σαρίδης) κατέθεσαν τροπολογία ζητώντας να εξαιρεθούν και τα εκτός Αγίου ΄’Ορους ακίνητα των Μονών από τον ΕΝΦΙΑ και την υποχρέωση υποβολής δήλωσης ακίνητης περιουσίας Ε9.

  http://www.thetoc.gr/politiki/article/ksanakatethesan-tropologia-gia-ton-iero-enfia-tou-ag-orous

  Υπερψηφίστηκε τροπολογία για τον «ιερό» φόρο του Αγ. Όρους
  «Ιερός» αναδεικνύεται ο… φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Αγίου Όρους.

  04 Αυγ. 17

  «Ιερός» αναδεικνύεται ο… Φόρος Μεγάλης ακίνητης Περιουσίας του Αγίου Όρους.

  Οι Πάνος Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και Γιάννης Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων ) επανέφεραν τροπολογία με την οποία ζητούν να «καθαρίσουν» τυχόν εκκρεμότητες που έχουν διάφορες μονές με το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (το 2013 ενσωματώθηκε στον ΕΝΦΙΑ) για τα ακίνητα εντός και εκτός μοναστικής Πολιτείας,

  Την ίδια τροπολογία είχαν καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αν και την είδε θετικά τελικά δεν την ενσωμάτωσε τελικά στο νομοσχέδιο. Έτσι οι «τρείς» επανήλθαν καταθέτοντας τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο του Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες το οποίο ψηφίζεται σήμερα.

  Σημειώνεται ότι το κείμενο της τροπολογίας είναι τόσο τεχνικό και λεπτομερές που «αποκαλύπτει» από μόνο του ότι δεν έχει συνταχθεί από βουλευτές και αλλά από αρμόδιους παράγοντες με πλήρη γνώση του αντικειμένου.

  Σημειώνεται ακόμη ότι η τροπολογία έγινε δεκτή από τον υπουργό κ. Παππά και υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΝΔ, της Χρυσής Αυγής και της Ένωσης Κεντρώων. ΔΗΣΥ και ΚΚΕ ψήφισαν παρών, ενώ το Ποτάμι ψήφισε ΟΧΙ.

 6. Ο/Η του κώλου λέει:

  http://www.rollingstone.com/politics/news/putins-angels-inside-russias-most-infamous-motorcycle-club-20151008

  Putin’s Angels: Inside Russia’s Most Infamous Motorcycle Club
  The Night Wolves are backed by the Kremlin, fighting in Ukraine and hellbent on restoring the empire

  http://www.enikos.gr/society/390966/oi-rosoi-lykoi-tis-nyxtas-ekklisiazontai-sto-agion-oros-photo
  Οι Ρώσοι «Λύκοι της νύχτας» εκκλησιάζονται στο Άγιον Όρος – ΦΩΤΟ
  7:12 μμ, Πέμπτη 26 Μάι 2016

  https://www.ekklisiaonline.gr/nea/proskynima-sto-mesologgi-apo-tous-rosous-lykous-tis-nyxtas-foto/

  Οι «Λύκοι της Νύχτας « της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μότο τουρισμού πραγματοποιούν προσκυνηματικό ταξίδι στην Ελλάδα αφιερωμένο στην χιλιετία του Ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος.

 7. Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

  https://www.ekirikas.com/%CE%B7-wp-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA/

  «WP»: Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, οι σχέσεις με Καμμένο και Ρωσία, η άνοδος και η πτώση
  «Εθνικός Κήρυξ» 11 Δεκεμβρίου, 2017


  Από την άφιξη του κ. Πούτιν στην Ελλάδα τον Μάιο 2016. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο κ. Καμμένος. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/Χρήστος Μπόνης.

  ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με μία φωτογραφία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, κατά την υποδοχή του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα το 2016, ξεκινά εκτενές του άρθρο για τον ομογενή, Γιώργο Παπαδόπουλο, ο επικεφαλής του γραφείου της «Washington Post» στο Βερολίνο, Griff Witte, σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα.

  Την ίδια μέρα, 27 Μαΐου 2016, ο κ. Καμμένος θα υποδεχόταν στην Αθήνα και τον κ. Παπαδόπουλο, επισημαίνει το ρεπορτάζ, με δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών και αναλυτών, αλλά και του π. Αλεξ Καρλούτσου, στο οποίο συνεισέφεραν, όπως σημειώνεται, η Ελίντα Λαμπροπούλου (Elinda Labropoulou) από την Αθήνα και ο Tom Hamburger στην Ουάσιγκτον.

  Αναφορά γίνεται και στις σχέσεις του Πάνου Καμμένου με τον Ιβάν Σαββίδη.

  Υπενθυμίζεται πως ο Γιώργος Παπαδόπουλος, πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ομολογήσει την ενοχή του για ψευδή κατάθεση στo FBI για επαφές που είχε προεκλογικά, συνεργάζεται πλέον με τον ειδικό ανακριτή, Ρόμπερτ Μόλερ, στην έρευνα για παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ και ενδεχόμενη συνέργεια Ρώσων αξιωματούχων με την ομάδα Τραμπ.


  Τρίτος από αριστερά ο κ. Παπαδόπουλος σε συνάντηση με τον κ. Τραμπ. (Donald Trump’s Twitter account via AP)
  Ειδικότερα, το άρθρο, όπως προαναφέρθηκε, εκτός από τη φωτογραφία, ξεκινά με περιγραφή των εικόνων της επίσημης υποδοχής του κ. Πούτιν στην Ελλάδα τον Μάιο του 2016:

  «Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε στην Ελλάδα», είπε ο Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Αμυνας στον Ρώσο, χαμογελώντας πλατιά, ενώ χαιρετούσε τον χωρίς έκφραση Βλαντιμίρ Πούτιν, στη βάση της σκάλας του αεροσκάφους, όπου είχε στρωθεί το κόκκινο χαλί.

  Ο κ. Καμμένος, περιγράφεται ως «φιλο-Ρώσος, Ελληνας εθνικιστής», ο οποίος «συχνά περηφανευόταν για τις εντός Μόσχας συνδέσεις του». Εκείνη την ημέρα, αναφέρεται, θα υποδεχόταν έναν δεύτερο «επισκέπτη-κλειδί», αλλά με λιγότερες τυμπανοκρουσίες.

  Ο Griff Witte γράφει, μεταξύ άλλων:

  Ούτε καν 30 χρόνων, ο Γιώργος Παπαδόπουλος ήταν άγνωστος στην Ελλάδα -και οπουδήποτε αλλού- πριν από δύο μήνες.

  Αλλά ξαφνικά, καθώς έφτασε ο Πούτιν, ήταν στην Αθήνα, έχοντας «ήσυχα» επαφές ανά την πόλη, λέγοντας σε «ψιθυριστούς» τόνους πως ήταν σε «ευαίσθητη αποστολή» εκ μέρους του αφεντικού του, Ντόναλντ Τραμπ.

  Στη γενέτειρα των προγόνων του, τότε, είχε χαρακτηριστεί ως «κρίσιμος συνομιλητής», πρώτα με την προεκλογική εκστρατεία Τραμπ και έπειτα με το νέο πρόεδρο, Τραμπ.

  Μπορεί να συνέχισε ως «ηθοποιός β’ διαλογής σε ένα πολιτικό θρίλερ», όπως περιγράφει ένας γνωστός, αλλά τότε, όταν περηφανευόταν πως βοήθησε τον κ. Τραμπ να κερδίσει την Προεδρία, πολλοί τον πίστεψαν.

  Πριν τη θεαματική του πτώση, είχε την ευκαιρία να φάει και να πιει με εγχώριους επιχειρηματίες, πλουσιοπάροχα και να το γιορτάσει, όπως φάνηκε σε tweets αξιωματούχων.

  Είχε επίσης πρόσβαση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, υψηλά στην Ελλάδα, πολλοί εκ των οποίων, μοιράζονται δεσμούς με τη Ρωσία και συμπάθειες που δεν συνηθίζονται σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες.

  Ο κ. Καμμένος, ειδικότερα, ξεχώριζε τόσο για τις φιλορωσικές του απόψεις, όσο και για την αποφασιστικότητά του να εδραιώσει έναν δεσμό με τον νέο σύμβουλο του Τραμπ.

  Αν και ο κ. Παπαδόπουλος επικεντρώθηκε στην ομολογία του στις επαφές με έναν μυστηριώδη καθηγητή από τη Μάλτα που ισχυρίστηκε πως έχει δεσμούς με τη Ρωσία, Ελληνες πολιτικοί και αναλυτές, λένε πως το καλύτερο και πιο εμφανές «μονοπάτι» προς τη Μόσχα θα περνούσε από την Αθήνα.


  Ο κ. Γιώργιος Παπαδόπουλος. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

  «Αν ήμουν στη θέση του, θα είχα σκεφτεί ‘Μπορούν οι Ελληνες φίλοι μου να με βοηθήσουν να κάνω επαφή με τη Μόσχα;’», δήλωσε ο κ. Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος για Ευρωπαϊκή και Εξωτερική Πολιτική (ΕΛΙΑΜΕΠ). «Θα είχε νόημα».

  Αν αυτό συνέβη, μπορεί να αποτελεί αντικείμενο της έρευνας του κ. Μόλερ. Αλλά στην Ελλάδα, οι δεσμοί που καλλιέργησε ο κ. Παπαδόπουλος με αξιωματούχους και ο στόχος που είχε προεκλογικά, να χτίσει επαφές με το Κρεμλίνο και ιδανικά να μεσολαβήσει σε μία συνάντηση Πούτιν-Τραμπ, δεν είναι εύκολο να περάσει απαρατήρητη.

  Γιος Ελλήνων μεταναστών που μεγάλωσε στο Σικάγο, ο κ. Παπαδόπουλος, είχε ένα αδύναμο βιογραφικό, γεμάτο από υπερβολές. Ωστόσο, ο κ. Τραμπ τον είχε κατονομάσει τον Μάρτιο του 2016 ως έναν από τους 5 συμβούλους του για την εξωτερική πολιτική.

  Ακόμη και στον σχετικά οικείο κόσμο των Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών ειδικών Εξωτερικής Πολιτικής, ο κ. Παπαδόπουλος, αποτελούσε μυστήριο.

  Οι λίγοι που τον είχαν συναντήσει, είπαν πως ήταν σοβαρός -πήγαινε σε συναντήσεις, όχι επίσημες, με κοστούμι και γραβάτα – και φιλόδοξος. Στόχος του, ανέφερε σε συνεργάτες, ήταν να πάρει μία δουλειά στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ και να εργαστεί στον Λευκό Οίκο. Ομως ήταν και πολύ άπειρος.

  Ο κ. Ντόκος, που είναι επικεφαλής ενός από τα πιο γνωστά think tanks Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδας, είπε πως συνάντησε τον κ. Παπαδόπουλο, επειδή ήταν βοηθός σε έναν ερευνητή του Hudson Institute, το οποίο έχει έδρα στην Ουάσιγκτον και ο οποίος έκανε συνεντεύξεις στην Αθήνα.
  «Βασικά ήταν αυτός που κρατούσε σημειώσεις», υπογράμμισε ο κ. Ντόκος.

  Λιγότερο από δύο χρόνια μετά, έπειτα από μία σύντομη θητεία στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Μπεν Κάρσον, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον κ. Τραμπ και να μπει στην ομάδα ενός ανθρώπου, που τελικά έγινε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

  Οταν αυτό συνέβη, ο κ. Καμμένος ήταν στην Ουάσιγκτον την ίδια ημέρα, για μία συνάντηση στο American Israel Public Affairs Committee.

  Ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας δεν ήταν ιδιαίτερα δεκτός στη διακυβέρνηση Ομπάμα λόγω της «βομβαρδιστικής» ρητορικής του -είχε απειλήσει κάποτε να αφήσει ελεύθερο ένα κύμα τζιχαντιστών προς το Βερολίνο αν η ΕΕ δεν έκανε πίσω στις απαιτήσεις για λιτότητα- και τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

  Επίσης, ο κ. Καμμένος μιλούσε ανοιχτά για την βοήθεια που θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από τη Ρωσία, εν μέσω κρίσης, αν δεν προχωρούσαν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη.

  Πίεζε δε για να αρθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, προωθώντας ένα σχέδιο Ελλάδα και Ρωσία να κατασκευάσουν από κοινού όπλα «Kalashnikov», κάνοντας φιλίες με έναν αριθμό «παικτών» με επιρροή στη Μόσχα. Μεταξύ αυτών ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας και πολιτικός, Ιβάν Σαββίδης.

  «Είναι ένας από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές του Πούτιν στην Ελλάδα», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της ΝΔ.

  Η Ελλάδα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γεωπολιτικά έχει μία τάση να κοιτάζει ανατολικά στη Ρωσία, παρά στη Δύση.

  Αλλά ο κ. Καμμένος, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ήθελε επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον. Ισως διαισθανόμενος πως αυτό θα ήταν απίθανο υπό την Κλίντον, έγινε ένα από τα λίγα μέλη κυβέρνησης σε χώρες της Ευρώπης που με ενθουσιασμό υποστήριζε τον Τραμπ.

  Και αυτή η υποστήριξη «έφτασε» στον κ. Παπαδόπουλο, τον οποίο ο κ. Καμμένος «αγκάλιασε» δημόσια στα social media και τον σύστησε ανά την πόλη την άνοιξη του 2016.

  «Ο κ. Παπαδόπουλος, ήταν παντελώς άγνωστος. Αλλά τότε ο κ. Καμμένος τον πήρε από το χέρι και τον προέβαλε παντού», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

  Συνοπτικά, ο κ. Παπαδόπουλος, σύντομα είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Αμυνας, αλλά επίσης και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έναν πρώην Πρωθυπουργό, ένα αξιοσημείωτο επίπεδο πρόσβασης για έναν τόσο νέο σύμβουλο.

  Ολοι θεωρούνται σχετικά φιλο-Ρώσοι. Τον καιρό των συναντήσεων, εσωτερικά έγγραφα της εκστρατείας Τραμπ δείχνουν πως ο κ. Παπαδόπουλος εργαζόταν επιθετικά για να έχει επαφές με ανώτερους αξιωματούχους Ρώσους, ελπίζοντας να μεσολαβήσει σε μία συνάντηση Πούτιν-Τραμπ.

  Δεν είναι γνωστό αν ο κ. Παπαδόπουλος συνάντησε μέλη της ομάδας Πούτον τον Μάιο του 2016, όταν βρέθηκαν στην Αθήνα και οι δύο. Αλλά ο κ. Γεωργιάδης, λέει ότι πιστεύει πως ο κ. Καμμένος θα ήταν ικανός να φέρει τις δύο πλευρές σε επαφή και είχε καλό λόγο να το κάνει.

  «Θα ήθελε να δείξει στον κ. Παπαδόπουλο πως είχε καλές σχέσεις με τους Ρώσους και θα ήθελε να δείξει στους Ρώσους πως είχε καλές σχέσεις με τους Αμερικάνους», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

  Ο κ. Καμμένος δεν απάντησε σε αιτήματα για συνέντευξη γι αυτό το άρθρο. Δικηγόροι του κ. Παπαδόπουλου είπαν πως δεν θα σχολίαζαν τις συναντήσεις του με Ελληνες αξιωματούχους.

  Αλλοι, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον κ. Παπαδόπουλο, εκείνο περίπου το χρονικό διάστημα τον περιγράφουν σα να ήταν σε μυστική αποστολή, αρνούμενοι να επιβεβαιώσουν την τοποθεσία των συναντήσεων, μέχρι μισή ώρα πριν αυτές ξεκινήσουν.

  «Κάθε τόσο, θα χαμήλωνε τη φωνή του, ώστε να μην ακουστεί ή μιλούσε για σημαντικές επαφές», έγραψε ο κ. Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της έγκυρης εφημερίδας «Καθημερινή» για τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπαδόπουλο.

  Ο κ. Καμμένος δεν ήταν ο μόνος σημαντικός κρίκος του κ. Παπαδόπουλου στον ελληνικό κύκλο εξουσίας.Αφού τοποθετήθηκε στην προεκλογική ομάδα Τραμπ, σύμφωνα πάντα με τη «WP», ήρθε σε επαφή με τον π. Αλεξ Καρλούτσο, στέλεχος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και με επιρροή στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

  Ο π. Καρλούτσος, που λέγεται πως έχει επισκεφτεί το Οβάλ Γραφείο και κάθε πρόεδρο σε αυτό τον από τον Τζίμι Κάρτερ και έπειτα, βοήθησε τον κ. Παπαδόπουλο να κάνει ορισμένες αρχικές επαφές στην Ελλάδα.

  Αλλά σύντομα, παρατήρησε πως ο νέος σύμβουλος ήταν επιρρεπής στο να υπερβάλει σχετικά με τη σημασία του στην ομάδα Τραμπ. Προβληματίστηκε επίσης από την αντίδραση του κ. Παπαδόπουλου στην γρήγορη «μεταμόρφωσή» του από έναν «έξωτερικό» που ήθελε επαφές στο εσωτερικό, σε έναν παίκτη, τον οποίοι όλοι εκ των έσω ήθελαν να γνωρίζουν.

  Ο κ. Παπαδόπουλος, είπε ο π. Καρλούτσος, μπλέχτηκε με τα πλεονεκτήματα που είχε καθώς τον «φλέρταραν» η ελληνική επιχειρηματική και πολιτική ελίτ. «Μπλέχτηκε σε αυτή την ευφορία του ‘κανείς δε με γνώριζε, και ξεφνικά όλοι με γνωρίζουν’», σημείωσε ο π. Καρλούτσος. «Του άρεσε να είναι στη δημοσιότητα».

  Αυτό κλιμακώθηκε μετά τη νίκη Τραμπ. Εντός ωρών ο κ. Καμμένος εξέφρασε στο Twitter τα συγχαρητήριά του στον Πρόεδρο, με μία φωτογραφία του κ. Παπαδόπουλου και μία σημείωσε που έλεγε πως ο νεαρός Ελληνοαμερικανός ήταν «τώρα πολύτισμος για την Ελλάδα».

  Οταν ο κ. Παπαδόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα, είπε στην κ. Μαριάννα Κακαουνάκη, ερευνήτρια ρεπόρτερ της Καθημερινής πως είχε «λευκή επιταγή» για οποιαδήποτε θέση ήθελε στην κυβέρνηση Τραμπ λόγω των υπηρεσιών του στην εκστρατεία.

  «Ολοι γνωρίζουν πως τον βοήθησα να εκλεγεί, τώρα θέλω να τον βοηθήσω με την Προεδρία», έλεγε σε ένα γραπτό μήνυμα.

  Οταν επιφανείς Ελληνες και Ελληνοαμερικανοί συγκεντρώθηκαν στο Metropolitan Club της Ουάσιγκτον, το βράδυ πριν από την ορκωμοσία Τραμπ, ο κ. Καμμένος και ο κ. Παπαδόπουλος ήταν εκεί για να γιορτάσουν.

  Οκτώ ημέρες μετά ο κ. Παπαδόπουλος ανακρίθηκε από το FBI – και είπε ψέμματα σύμφωνα με την ομολογία του- για το πότε έγιναν οι επαφές με τον Μαλτέζο καθηγητή και τη φύση αυτών. Δεν θα υπήρχε τελικά θέση γι αυτόν στον Λευκό Οίκο.

  Σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν σα να εξαφανίστηκε. Αλλά τακτικά επισκεπτόταν τη Μύκονο, όπου έγινε και κριτής σε διαγωνισμό ομορφιάς. Γλεντούσε πολύ και ξόδευε πολλά, λένε όσοι τον είδαν. «Δεν έλεγε που βρήκε τα χρήματα», είπε ένας μάρτυρας μίας βραδιάς «ακριβής». «Μας έλεγε πως εργαζόταν για την κυβέρνηση Τραμπ».

  Οι δικηγόροι του κ. Παπαδόπουλου, Thomas Breen και Robert Stanley, αμφισβητούν τις περιγραφές για τη συμπεριφορά του πελάτη τους στη Μύκονο. «Οπως πολλές μη κολακευτικές δηλώσεις που έγιναν από αυτούς που έχουν ατζέντα να δυσφημίσουν τον Γιώργο, αυτές οι δηλώσεις είναι τελείως ψευδείς», είπαν.

  Εν μέσω θέρους, ο κ. Παπαδόπουλος, έλεγε στους ανθρώπους στη Μύκονο πως είχε απογοητευτεί από τις ΗΠΑ και σχεδίαζε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Αλλά στις 27 Ιουλίου, φτάνοντας στο Dulles International Airport συνελήφθη από ομοσπονδιακούς πράκτορες.

  Σύντομα άρχισε να συνεργάζεται με την ομάδα Μόλερ, ως αντάλλαγμα μία ποινή μικρότερη από τα 5 χρόνια φυλάκιση, λόγω της ψευδούς κατάθεσης στο FBI.

  Το τι έκανε έπειτα, δεν είναι γνωστό. Στα μέσα Οκτωβρίου ο κ. Καμμένος επισκέφτηκε το Σικάγο, όπου μεγάλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, καθώς συνόδευε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Στον Λευκό Οίκο, έπειτα, ο κ. Καμμένος έλαμπε καθώς έτεινε τη χείρα προς τον κ. Τραμπ.

  Στις 30 Οκτωβρίου, η ομολογία του κ. Παπαδόπουλου κατέστη δημόσια. Εκτοτε, Ελληνες αξιωματούχοι αποφεύγουν να μιλούν γι αυτόν.

  Ο π. Καρλούτσος, είπε πως τηλεφώνησε και έστειλε email στον κ. Παπαδόπουλο για νε εκφράσει ανησυχία, αλλά δεν είχε απάντηση. Τώρα ανάβει ένα κερί κάθε Κυριακή για τον 30χρονο.

  Η ιστορία του κ. Παπαδόπουλου, σημείωσε, είναι παλιά. «Οι Ελληνες δημιούργησαν τους θεούς τους και έπειτα τους κατέστρεψαν», εξήγησε. «Το λέμε ύβρις. Το σύμπλεγμα του Ικαρου. Πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο».

  • Ο/Η Πάνος Ψεκασμένος λέει:

   https://www.washingtonpost.com/world/europe/for-trump-adviser-at-center-of-russia-probe-a-rapid-rise-and-dramatic-fall-in-his-ancestral-land/2017/12/10/91bb696a-d390-11e7-9ad9-ca0619edfa05_story.html?utm_term=.f592409b6894

   Washington post

   For Trump adviser at center of Russia probe, a rapid rise and dramatic fall in his ancestral land

   Greece’s defence minister Panos Kammenos (3rd from left) and Russia’s president Vladimir Putin review an honor guard during an arrival ceremony at the Athens Airport. (Alexei Druzhinin/TASS)
   By Griff Witte December 10 at 7:36 PM
   ATHENS — A brass band played, fighter jets streaked the clear blue sky and a red carpet adorned the airport tarmac on the day in May 2016 when Vladimir Putin came to Athens for a visit.

   “Mr. President, welcome to Greece,” the Greek defense minister, Panos Kammenos, said in Russian as he smiled broadly and greeted a stone-faced Putin at the base of the stairs from the plane.

   Kammenos, a pro-Russian Greek nationalist who bragged often of his insider Moscow connections, would receive a second key visitor that day, but with considerably less fanfare.

   Not yet 30 years old, George Papadopoulos had been unknown in Greece — and everywhere else — only two months before.

   But suddenly, just as Putin arrived, he was in Athens, quietly holding meetings across town and confiding in hushed tones that he was there on a sensitive mission on behalf of his boss, Donald Trump.

   Μέχρι και ο Τζορτζ Παπαδόπουλος ήταν στο πάρτυ του MYKONOS LIVE TV

   http://www.iefimerida.gr/news/341594/efyge-apo-symvoylos-toy-ntonalnt-tramp-kai-irthe-na-partarei-sti-mykono-vinteo
   ΤΖΟΡΤΖ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

   Εφυγε από σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ και ήρθε να παρτάρει στη Μύκονο [βίντεο]

   02|06|2017

   Άρωμα Λευκού Οίκου είχε event του Mykonos Live TV για τα έξι χρόνια λειτουργίας του, που αλλού, στη Μύκονο φυσικά!

   Το ιντερνετικό κανάλι της Μυκόνου διοργάνωσε πάρτι στο DK Oyster στον Πλατύ Γυαλό και τα είχε όλα, μεταξύ άλλων και πολλές αιθέριες παρουσίες. Στο πάρτι, μάλιστα, βρέθηκε και ένας πρώην σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ!

   Ο λόγος για τον Τζωρτζ Παπαδόπουλο, πρώην σύμβουλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Κώστα Σκαγιά, υπεύθυνο για την παγκόσμια τουριστική προβολή της Μυκόνου μέσω της εταιρείας συμβούλων τουρισμού του Δήμου Μυκόνου, MTC Group Consulting και αντιπρόσωπο του τουρισμού των Κυκλάδων στο Ελληνομαερικανικό Επιμελήτηριο. Ο τελευταίος ήταν εκείνος που τον προσκάλεσε στην Μύκονο.

   Ο Τζόρτζ Παπαδόπουλος είναι ένας εκ των τριών Ελλήνων που αρχικά συμμετείχαν στο επιτελείο Τραμπ. Οπως ανέφερε στο βιογραφικό του στο Linkedin ήταν σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ενέργειας. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει κανείς ρίχνοντας μια ματιά τώρα στο προφίλ του, είναι… πρώην σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου.

   Ο 31χρονος γεννήθηκε στο Σικάγο από γονείς που κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο DePaul University και το 2010 πήρε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το University College London. Στην ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πάντως ότι βρέθηκε από… σπόντα, καθώς αρχικά είχε ενταχθεί στο επιτελείο του υποψηφίου για την προεδρία Μπεν Κάρσον.Οταν αυτός αποσύρθηκε υποστηρίζοντας τον Τραμπ, ο Παπαδόπουλος εντάχθηκε στο δυναμικό του.

   http://news247.gr/eidiseis/kosmos/tzortz-papadopoylos-o-ellhnas-toy-skandaloy-rwsias-tramp.4915331.html
   Τζορτζ Παπαδόπουλος: Ο Έλληνας του σκανδάλου Ρωσίας – Τραμπ
   Ποιος είναι ο 30χρονος πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ που συνεργάζεται απόλυτα με τις αρχές – Όταν συναντήθηκε με τον Ηλία Ψινάκη

   Οκτωβρίου 31 2017

   O Τζορτζ Παπαδόπουλος, πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI και συνεργάζεται με τις αρχές για την έρευνα. Είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2017 και έφτασε σε συμφωνία με τις αρχές στις 5 Οκτωβρίου.

   http://www.kathimerini.gr/886109/article/epikairothta/ellada/sth-drama-o-symvoylos-toy-tramp-g-papadopoylos-kai-o-isxyros-father-alex-gia-vyzantino-keimhlio

   Στη Δράμα ο σύμβουλος του Τραμπ, Γ. Παπαδόπουλος και ο ισχυρός «Father Alex» για βυζαντινό κειμήλιο

   Είναι εδώ και λίγες μέρες στην Ελλάδα, μαζί με τον συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ, τον Έλληνα δεύτερης γενιάς, Γ. Παπαδόπουλο. Ο λόγος για τον ισχυρό και πολύ γνωστό στον κύκλο των ομογενών και όχι μόνο «Father Alex», δηλαδή πατήρ Αλεξ Καρλούτσο, που διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

   Ο λόγος της επίσκεψης του στην Ελλάδα είναι για να μεταβεί στην Δράμα, όπου θα γίνει η τελετή της επιστροφής ενός σπάνιου χειρογράφου κειμένου της Καινής Διαθήκης, που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και είχε κλαπεί κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από την μονή Εικοσιφοινίσσης Δράμας και βρέθηκε στις ΗΠΑ.

 8. Ο/Η Παλιός λέει:

  http://ellinikahoaxes.gr/2017/10/19/putin-aoratos-askitis-hoax/

  ΣΟΚ με τον ΠΟΥΤΙΝ στο Άγιο Όρος! Εμφανίστηκε ΑΟΡΑΤΟΣ ΑΣΚΗΤΗΣ;

  Είναι αλήθεια πως κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιο Όρος και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος, εμφανίστηκε ένας καλόγηρος-αόρατος ασκητής;

  ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

  Ας δούμε το βίντεο σε ανάλυση υψηλής ευκρίνειας (προσέξτε μεταξύ 3:54 και 3:58)

  Βλέπουμε ξεκάθαρα πως ο «αόρατος» μοναχός δεν περνάει μέσα από τους άλλους μοναχούς, αλλά πίσω τους και κατόπιν πίσω από την εικόνα και το τέμπλο, βγαίνοντας ουσιαστικά από το πλάνο.

  Είναι ηλίου φαεινότερο πως δεν επιτελέστηκε κανένα «θαύμα» κατά τη διάρκεια της ομιλίας Πούτιν στο Άγιο Όρος. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ακόμη κλικοθηρικό δημοσίευμα που εφαρμόζει τη γνωστή «επιτυχημένη» συνταγή Πούτιν-θρησκεία-Παϊσιος-προφητείες, για να εκμαιεύσει όσο το δυνατόν περισσότερα κλικς.

 9. Ο/Η laskaratos λέει:


  Oι ευσεβείς πολιτικοί, ιδιαίτερα αυτοί που θα διαφώτιζαν (με την παχυλή αμάθειά τους;) την Ευρώπη, που δεν ντρέπονται κάτω από τη σιωπή των ρωσόφιλων Λαφαζάνηδων να λένε τους Αγιορείτες «Ζαπατίστας», είναι τακτικοί επισκέπτες, μοιράζουν φορολογικά προνόμια (από την τσέπη των άλλων) και καταπίνουν και πεισματάκια μαζί με προσβολές (ανεπιθύμητοι).

  Όμως οι γυναίκες είναι απούσες, η σύντροφος, η μητέρα, η αδελφή, η φίλη δεν υπάρχουν, η σεξουαλικότητα (θέλει να μας πείσει το βιβλίο που εκθειάζει η Lifo, πως) δεν υπάρχει, όλα κρίνονται με την ματιά του επιχειρηματία που βλέπει μια στρατιά ανδρών που δουλεύουν με τυφλή υπακοή στον Γέροντα και στον ισόβιο Ηγούμενο, άμισθα για το καλό της επιχείρησης αφορολόγητη Εκκλησία χωρίς τον ΕΝΦΙΑ των κορόιδων, μιας επιχείρησης που δεν ντρέπεται να στρατολογεί αγοράκια ατιμώρητη, ακόμη και παρά τη θέληση των γονιών τους.
  Ειλικρινά λυπάμαι για το Lifo, που δημοσίευσε μια τόσο φιλική κριτική (αυτό δεν είναι κακό), χωρίς όμως να την έχει συνοδεύσει ακόμη με έναν εξισορροπιστικό αντίλογο. Ελπίζω πως θα το κάνει, μη αρκούμενο σε κάμποσα εύστοχα σχόλια αναγνωστών του, γιατί η πρόκληση με τον εξωραϊσμό απάνθρωπων καταστάσεων, είναι μεγάλη, ακόμη και σε μια κοινωνία που σέβεται την Ομερτά.

  Ας στείλουν οι θαυμαστές του Άθωνα τα ανήλικα αγόρια τους στην Αθωνιάδα και υποτακτικούς στους Γέροντες, κι ας κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για τις εκατοντάδες μαρτυρίες για το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτό κατά τον Θέμο Κορνάρο «λεπροκομείο των ψυχών», ας κάνουν πως δεν έχουν διαβάσει τις φοβερές καταγγελίες του Μοναχού Νικόδημου, στις οποίες δεν τόλμησε να απαντήσει κανείς, γιατί το Όρος τρέμει μην τυχόν και ανοίξει ποτέ μια πραγματική δημόσια συζήτηση για το τι γίνεται μέσα στο δικαστικό Άβατό του…

  http://www.livanis.gr/%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%87%CF%8C%CF%82-%CE%A4%CE%BF-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9-%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CE%BF%CF%85_p-871428.aspx

  «Στα όνειρά μου επιστρέφω στο χρόνο και γυρίζω πίσω στο Άγιον Όρος. Ξαναγίνομαι ένας δεκαεννιάχρονος φοιτητής, χαμένος στο πουθενά, και φοράω τα ράσα. Κάθομαι μόνος μου στην είσοδο του κελλιού μου και ξαφνικά εμφανίζονται πλήθος μοναχοί. Έρχονται από το μονοπάτι, περνώντας μέσα από τα βουνά. Σηκώνομαι για να τους ξεναγήσω στο κελλί. Τους πηγαίνω στο παρεκκλήσι. Προσκυνάμε τις εικόνες. Εκεί τους δείχνω το σημείο πίσω από το ξύλινο τέμπλο, στο ιερό, όπου ο Γέροντας κόλλησε με κερί μια τούφα από τα μαλλιά μου. Ξαφνικά συναντώ τον αρχιγραμματέα μου στην Ιερά Κοινότητα, με το μαύρο γένι. Είναι αδύνατος, αυστηρός, αγέρωχος.»Εξακολουθώ να ονειρεύομαι. Τώρα είμαι μόνος στο κελλί μου. Αυτό είναι ένα ερείπιο. Το ταβάνι λείπει, τα απομεινάρια του κατεστραμμένου κτίσματος παντού. Πανύψηλα ντουβάρια. Παράθυρα πουθενά. Θέλω να βρω ένα παράθυρο, να τ’ ανοίξω, να δω τι υπάρχει έξω από αυτά τα χαλάσματα. Ξαφνικά ανακαλύπτω ότι είμαι τελείως γυμνός. Τα χέρια μου είναι δεμένα με χοντρό σκοινί, πίσω στην πλάτη. Πού να πάω τώρα, γυμνός και δεμένος;»

  https://roides.wordpress.com/2011/10/10/10oct11/

  «….Όμως η συγκλονιστικότερη μαρτυρία για τις ακολασίες μεταξύ Γερόντων και υποτακτικών στο Άγιο Όρος είναι το πρόσφατο αποκαλυπτικό βιβλίο του ζωγράφου και αγιογράφου μοναχού Νικόδημου, τ.Γραμματέα (1978-1982) της Ι.Κοινότητας, «Το ταξίδι ενός αθώου», (εκδ. Λιβάνη-2011). Ομολογώ πως δεν τολμώ να μεταφέρω τις περιγραφές που περιλαμβάνουν δέσιμο με αλυσίδες του ψυχολογικά εξουθενωμένου θύματος πάνω στο κρεβάτι και τη σεξουαλική ασέλγεια μαζί με βασανιστήρια καθώς και την έριδα δυο μοναχών για τη διεκδίκηση του ίδιου νεαρού. Σημειώνω μόνο την παραγγελία του Γέροντα στο μαστροπό-επαγγελματία εραστή καλόγερων: «Βρες μου ένα αγόρι και φερ’το μου για να το έχω και εγώ σου δίνω τώρα 5000 δρχ.». (1972). Σημειώνω επίσης πως όπως προκύπτει από το βιβλίο, οι υποτακτικοί των διάφορων πορνοκαλόγερων, αν δεν είναι ανήλικα φτωχόπαιδα, ορφανά κλπ είναι ή πολύ νέοι άβουλοι ενήλικοι ή σε κάποιο βαθμό ψυχασθενείς, που δεν έχουν το σθένος να αντιδράσουν. Ο καθένας αντιλαμβάνεται πως δεν είναι φυσιολογικό κάποιος κανονικός νέος άνθρωπος να κάνει σε μια ερημιά το σκλάβο κάποιου γέρου. Νομίζω πως σε μια υγιή κοινωνία η δημοσίευση του βιβλίου θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει εισαγγελική έρευνα, διότι είναι σαφές πως η προσωπική του περίπτωση και η περίπτωση ενός ψυχασθενούς νέου που περιγράφει δεν ήταν άγνωστες στο Άγιο Όρος και καθόλου μεμονωμένες …».

  • Ο/Η Παφίτης λέει:

   Καλός ο μοναχισμός κατά τους πιστούς, αλλά για τα παιδιά των άλλων, όχι για τα δικά τους

   http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/398887/gneis-monachon-ta-psalloyn-ston-igymeno-efraim

   Ο Φιλελεύθερος

   Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μαΐου 2017, 1:00 μμ

   Γονείς μοναχών τα «ψάλλουν» στον ηγούμενο Εφραίμ

   Αντιδράσεις στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Συγγενών και Φίλων Μοναχών προκαλεί η ενέργεια του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ να επιτρέψει, ύστερα από 27 χρόνια (αφότου ανέλαβε ηγούμενος), σε μοναχούς να διανυκτερεύσουν στο πατρικό τους στην Κύπρο.

   Όπως έγραψε ήδη ο «Φ», η επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο τάματος του ηγουμένου Εφραίμ στα Ιεροσόλυμα και η Κύπρος θα αποτελέσει ενδιάμεσο σταθμό.

   Ήδη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη, στις 23 τρέχοντος ο ηγούμενος Εφραίμ θα λειτουργήσει στον ιερό ναό Αγίας Θέκλας στον συνοικισμό Αγίων Αναργύρων Β’ στη Λάρνακα και θα απευθυνθεί στους πιστούς. Σε επιστολή του Συνδέσμου στον «Φ», η διανυκτέρευση χαρακτηρίζεται ως θετικό βήμα, αλλά προστίθεται πως θα έπρεπε να επιτραπεί στους μοναχούς να παραμείνουν μια βδομάδα στα σπίτια των γονιών τους.

   Στην επιστολή των γονέων που διαμαρτύρονται αναφέρεται πως από την έναρξη της ηγουμενίας του γέροντα Εφραίμ το 1990 μέχρι σήμερα, κατά καιρούς αρκετοί γονείς που ήταν σοβαρά άρρωστοι ή ετοιμοθάνατοι ικέτευσαν τον γέροντα να επιτρέψει στο παιδί τους να έλθει στη Κύπρο για να τους επισκεφθεί, αλλά πάντοτε η απάντηση ήταν αρνητική. Αρνητική ήταν, προστίθεται στην επιστολή, και η απάντηση στο αίτημα για να παρευρεθούν στην κηδεία των γονιών τους. Επίσης η θέση του ηγουμένου ήταν ότι «το ίδιο το παιδί σας δεν θέλει να παρευρεθεί στην κηδεία και προτιμά να προσευχηθεί».

   Στην επιστολή προστίθεται πως, λόγω της μέχρι σήμερα επιμονής του γέροντα Εφραίμ σε αυστηρούς περιορισμούς στη σχέση των μοναχών με τους γονείς τους, ορισμένοι έχουν την άποψη ότι η ξαφνική αυτή κίνηση, που γίνεται μετά από 27 χρόνια, αποτελεί επικοινωνιακό παιχνίδι, που εξυπηρετεί κάποιες σκοπιμότητες του ιδίου προσωπικά

   «Εμείς», συνεχίζει η επιστολή, «που βιώνουμε καθημερινά το πρόβλημα των περιορισμών στην επικοινωνία με τα παιδιά μας, κρίνουμε ότι η ολιγόωρη επίσκεψή τους στο σπίτι μας δεν είναι ικανή να απαλύνει τον πόνο 15 και 20 χρόνων παντελούς απουσίας, διότι τη μεγάλη χαρά της αντάμωσης το απόγευμα θα διαδεχθεί ο πόνος του αποχωρισμού, το επόμενο πρωί».

   Σύμφωνα πάντα με την επιστολή, η ολιγόωρη επίσκεψη θα είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τους γονείς των μοναχών που, λόγω ηλικίας ή και ασθενειών, δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να δουν τα παιδιά τους και περίμεναν αυτή την ευκαιρία για χρόνια για να ζήσουν κάποιες ημέρες με τα παιδιά τους και όχι λίγες ώρες.

   Στην επιστολή αναφέρεται επίσης:

   «Αναμένουμε από τον γέροντα Εφραίμ, έστω και τη δωδεκάτη, να αφήσει τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από την ενέργειά του αυτή και να δει τις πραγματικότητες. Ζητούμε από αυτόν να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς του, να μας λάβει σοβαρά υπόψη και να είναι βέβαιος πως οποιαδήποτε ουσιαστική ενέργεια για ικανοποίηση των γονιών, θα τύχει της ανάλογης εκτίμησης και θα αποτελέσει τη βάση για οικοδόμηση μιας καλύτερης σχέσης μεταξύ αυτού και των γονιών, προς όφελος πάντοτε των παιδιών μας».

   Βάσος Βασιλείου

 10. Παράθεμα: Της «Washington Post» ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Καμμένος, ο Πούτιν και ο… Τραμπ | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.