Ο κ.Μπαμπινιώτης στον «Ελεύθερο Κόσμο» του 1967

[Ένας Ελληνοχριστιανός υπουργός Παιδείας: Γεώργιος Μπαμπινιώτης (1967)]

κλικ για μεγέθυνση

Από τον ©Μανώλη Βασιλάκη

[Β’ δημοσίευση »»» εδώ η Α’ δημοσίευση το 2012

Σε παλαιότερη έντυπη έκδοση της Athens Review of Books:

Για την εμφάνιση του Γ. Μπαμπινιώτη στο επίσημο όργανο της δικτατορίας των Συνταγματαρχών το 1967 (ως επιφυλλιδογράφος του «Ελεύθερου Κόσμου») – και μάλιστα όταν μετά το αποτυχημένο «κίνημα του βασιλιά» εμφανίστηκε στο προσκήνιο η τριανδρία Παπαδόπουλος-Παττακός-Μακαρέζος.

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 1967 στο πρωτοσέλιδο του ο Ελεύθερου Κόσμου υπήρχε «Συνέντευξις του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως κ. Στ. Παττακού».

Στο ίδιο πρωτοσέλιδο, κάτω από την συνέντευξη του εθνοσωτήρα Παττακού, έκανε την εμφάνισή του, με επιφυλλίδα του, ο φιλόδοξος σωτήρας της εθνικής μας γλώσσης Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

This entry was posted in Ασμοδαίος, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

4 Responses to Ο κ.Μπαμπινιώτης στον «Ελεύθερο Κόσμο» του 1967

  1. Για την υπόθεση αυτή
    https://www.iefimerida.gr/news/77420/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%83%CE%AD%CE%BB%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CF%8C%CF%81%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7
    20|11|2012 | 08:09

    Η Δικαιοσύνη έχει μιλήσει

    https://www.reader.gr/news/koinonia/353600/mpampiniotis-ti-apanta-se-osoys-emplekoyn-ton-idio-kai-tin-kori-toy-stin

    Μπαμπινιώτης: Τι απαντά σε όσους εμπλέκουν τον ίδιο και την κόρη του στην υπόθεση Λιγνάδη

    Δευ, 22/02/2021 – 11:00

    Για «οργανωμένη απόπειρα διασυρμού του» έκανε λόγο ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, καθηγητής και πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν πως γνώριζε και παρείχε κάλυψη στον Δημήτρη Λιγνάδη.

    (….)

    Τι απαντά για την κόρη του

    Στη συνέχεια της ανάρτησής του, ο καθηγητής διευκρίνισε πως η κόρη του έχει αθωωθεί ήδη από το 2015 – κάθως όπως σημείωσε το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν τέλεστηκε καμία αξιόποινη πράξη – ενώ δήλωσε έτοιμος να αμυνθεί με κάθε νόμιμο μέσο απέναντι σε όσους υποβάλλουν την κόρη του σε «δεύτερη δίκη»:

    Περαιτέρω, σε κάποιους φαίνεται ότι δεν αρκούσε η ευθεία επίθεση εναντίον μου, αλλά θέλησαν να με πλήξουν και εμμέσως, διαμέσου τής κόρης μου. Η δικαστική περιπέτεια τής κόρης μου, την οποία ανέσυραν ως υποτιθέμενη είδηση ορισμένοι επώνυμοι ή ανώνυμοι δημοσιογραφούντες, έχει ήδη περατωθεί από το έτος 2015 με την αμετάκλητη και επί τής ουσίας (και όχι για τυπικούς λόγους) αθώωσή της, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι ουδεμία αξιόποινη πράξη τελέστηκε. Αυτήν την αλήθεια, ορισμένοι επιχείρησαν σκοπίμως να την αποκρύψουν, εμφανίζοντας την δίκη ως δήθεν, ακόμη, εκκρεμή.

    Άλλοι, θιασώτες προφανώς τού νόμου τού Lynch, παρότι γνωρίζουν την υφιστάμενη —ήδη από το 2015— αμετάκλητη αθώωση, υποβάλλουν την κόρη μου σε δεύτερη δίκη, διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με κριτές τους ίδιους. Αποδεικνύεται έτσι ότι ορισμένοι συμπολίτες μας όχι απλώς θεωρούν εκ προοιμίου ότι όποιος κατηγορείται είναι δεδομένα ένοχος, αλλά επιπλέον δεν αποδέχονται ούτε καν τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, θεωρώντας εαυτούς δικαστές και τιμητές των πάντων.

    Λυπάμαι, αλλά απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές, που είναι προδήλως παράνομες στο πλαίσιο οποιασδήποτε ευνομούμενης πολιτείας, είμαστε αναγκασμένοι, αλλά και αποφασισμένοι να αμυνθούμε με κάθε νόμιμο μέσο.

    https://sputniknews.gr/ellada/202103029778265-akomi-111-nees-ypografes-stin-epistoli-kolafos-ton-apofoiton-tou-arsakeiou/

    Ακόμη 111 νέες υπογραφές στην επιστολή-κόλαφο των αποφοίτων του Αρσακείου

    13:05 02.03.2021(ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ 13:25 02.03.2021)Λήψη σύντομου url
    Από Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

    Καθημερινά προστίθενται νέες υπογραφές, καθώς απόφοιτοι του κραταιού ιδιωτικού σχολείου θέλουν να πάρουν έστω την ύστατη ώρα θέση για παραβατικές συμπεριφορές εκπαιδευτικών που φέρονται να υπέπεσαν στην αντίληψή τους.

    Ούτε μία ούτε δύο. 111 νέες υπογραφές προστέθηκαν στην επιστολή των αποφοίτων του Αρσακείου προς τη διοίκησή του. Τα στοιχεία των υπογραφόντων είναι στη διάθεση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

    Το «τσουνάμι» που έχει ξεκινήσει στο Αρσάκειο Ψυχικού δεν ανακόπτεται, παρόλο που πολλοί απόφοιτοι θεωρούν επιθετική κίνηση την αποστολή των ονομάτων τους στον εισαγγελέα από τον Γιώργο Μπαμπινιώτη.

    Καθημερινά συνεχίζεται και η τηλεπικοινωνία των αποφοίτων που υπέγραψαν τη γενναία επιστολή και οι οποίοι αναμένουν από τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί ο κατάλογος των ονομάτων αποφοίτων που τελικά θα προστεθούν στην επιστολή τους να ξεπεράσει ακόμη και τα 500 άτομα.

    «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Θέλουμε να λάμψει η αλήθεια» δηλώνει σχετικά στο Sputnik Αρσακειάδα που θέλει να διατηρηθεί η ανωνυμία της.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.

    Την έρευνα ανέλαβε και διενεργεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Νούλης, ο οποίος θα εξετάσει ξεχωριστά μία προς μία τις καταγγελίες.

    Παρότι έχει γραφτεί ότι τη Δευτέρα ξεκινά έρευνα για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης και τεκμαίρεται ότι ξεκινάνε οι καταθέσεις των αποφοίτων, σύμφωνα με πληροφορίες, κανένας από τους αποφοίτους του Αρσακείου δεν έχει λάβει κλήση ακόμη από την εισαγγελική Αρχή.

  2. Ο/Η laskaratos λέει:


    Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που παρευρέθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, στην οποία παρουσιάστηκαν κείμενα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου δέχτηκε λεκτική επίθεση από την Ελένη Λουκά.Η κ. Λουκά έκανε λόγο για Γερμανική Κατοχή και αποκάλεσε τον κ. Μπαμπινιώτη “Γερμανό”. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας απομάκρυναν την Ελένη Λουκά από την αίθουσα και η ομιλία του Υπουργού συνεχίστηκε κανονικά.
    neolaia.gr, 27-03-2012

    Επιτέλους Μπαμπινιώτης για ελληνορθόδοξη παιδεία

    Επιτέλους Μπαμπινιώτης για ελληνορθόδοξη παιδεία
    07/03/2012

    Σημειώστε πως ο πανεπιστημιακός δάσκαλος ισχυρίζεται πως υπήρξε το Κρυφό Σχολειό!

    ……………………….

    Β) Η Δ. Ι. Σ. τιμά με τον Χρυσό Σταυρό τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Μπαμπινιώτη:

    » Θεωρώ αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα σημαντική για όλο τον τρόπο σκέψης μου και την ζωή μου. Υπήρξα και είμαι μανιώδης αναγνώστης των κειμένων του Αποστόλου Παύλου, θαυμαστής του έργου της διδασκαλίας του και ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι η Εκκλησία θα με τιμούσε γι αυτό που αβίαστα έβγαινε και βγαίνει από μέσα μου, αφού είμαι και εγώ ένα ακόμη πιστό και ενεργό μέλος της Εκκλησίας, δίδοντας από κάθε δημόσιο ή άλλο βήμα την Ομολογία της Πίστεως»


    Με αυτά τα λόγια ο τιμηθείς σήμερα, με την Ανώτατη Διάκριση της Ελλαδικής Εκκλησίας, το Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, Πρύτανης του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης δια χειρών του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου,

    παρουσία των υπ αυτόν μελών της Ιεράς Συνόδου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Θεσμό της Εκκλησίας τον οποίον όπως είπε, επί έτη υπηρετεί από το μετερίζι της Επιστήμης της Γλώσσας και της Παιδείας και σέβεται . Συνεχάρη το Μακαριώτατο για τον αγώνα της Εκκλησίας να έχει φωνή, επί των κοινωνικών, ιστορικών και εκπαιδευτικών θεμάτων, ενώ ταυτίστηκε απολύτως προς τις θέσεις του Μακαριωτάτου και της Ιεράς Συνόδου, που αφορούν στην διάσωση της μακραίωνης Ιστορίας της Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας από την «κακοποίηση», στην ελευθερία της έκφρασης, στην Δημοκρατία, την Παιδεία και την Εκκλησιαστική και όχι μόνο Εκπαίδευση………..

    Για το «κρυφό σχολιό». Πρύτανης κ.Μπαμπινιώτης » Τι έκανε το κρυφό σχολιό; Δεν διέσωσε την Ιστορία και την Γλώσσα του Έθνους μας; Eίναι γνωστό ότι ο Ελληνισμός στο Εξωτερικό διασώζεται στους κόλπους της Εκκλησίας με την διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας. Η παιδείας μας έχει έλλειψη τεράστια σήμερα. Περνάει από τα κλασσικά γράμματα στα Νέα Ελληνικά , ξεχνώντας το Βυζάντιο, τα κείμενα των Ευαγγελίων και των Πατέρων. ……………

    Ανοιχτή επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας

    Μπαμπινιώτης: «πληροφορήθηκα (από Σκάι) ότι ο Χριστός δεν αναστήθηκε!»

  3. Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

    Μία ανακρίβεια:
    Η εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος» άρχισε να βγαίνει το 1966 και, μετά το πραξικόπημα, ταυτίσθηκε με την δικτατορία· όμως, το επίσημο όργανο τής χούντας ήταν η εφημερίδα «Νέα Πολιτεία».

  4. Ο/Η roidis λέει:

    Aποκλειστικό: Η απάντηση Μπαμπινιώτη σε επώνυμη καταγγελία για το Αρσάκειο

    Πριν από μερικές μέρες, ο Θεμιστοκλής Πανταζάκος, Λέκτορας Ιστορίας – Φιλοσοφίας της Επιστήμης, έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Γιώργο Μπαμπινιώτη, στην οποία περιέγραφε συγκεκριμένα, σωρεία περιστατικών κακοποίησης στο Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Πατρών, όπου φοίτησε για ένα έτος. Το ThePressProject δημοσιεύει την απάντηση του Γιώργου Μπαμπινιώτη στην επώνυμη και πολύ σοβαρή καταγγελία, μαζί με ένα σχόλιο του κ. Πανταζάκου.

    Προκαλεί σίγουρα εντύπωση ο τρόπος που επιλέγει ο επί 34 έτη πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής να απευθυνθεί στον απόφοιτο, με προσωπικές επιθέσεις, ψυχιατρικοποίηση και ειρωνεία, μαζί με πολιτικές αναφορές. Σημειώνεται επίσης ότι ο Γιώργος Μπαμπινιώτης χαρακτήρισε «αόριστες και γενικόλογες» τις καταγγελίες των 285 αποφοίτων, καλώντας τους να απευθυνθούν σε εισαγγελέα, με την προκαταρκτική εξέταση να έχει ήδη ξεκινήσει. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του tvxs.gr, μεταξύ των καθηγητών των Αρσακείων κυκλοφορεί ένα κείμενο, στο οποίο τους ζητείται να απαντήσουν στην «ανθρωποφαγία που άρχισε». «Σήμερα είναι το συγκρότημα της Πάτρας, αύριο ποιο;» φέρεται να γράφει το email που δημοσιεύτηκε, με συγκεκριμένη αναφορά στις καταγγελίες Πανταζάκου.

    Εδώ, απαντώντας σε ένα κείμενο με πιο συγκεκριμένες αναφορές, για λεκτική βία από τους καθηγητές, ανοχή στη βία μαθητών κατά συμμαθητών τους και τραμπουκισμούς, γράφει τα παρακάτω:
    ***
    Κλειστή επιστολή στον κ.Πανταζάκο

    Κύριε Πανταζάκο,

    Λόγω ηλικίας έχω μακράν πείρα ψυχοπαθολογικών περιπτώσεων, οπότε δεν με ξενίζει η περίπτωσή σας ως διανοητικής λειτουργίας σε σύγχυση, κατά την οποία ένας χρόνος φοίτησης σ’ ένα ιστορικό σχολείο, όπως το Αρσάκειο τής Πάτρας, ένας χρόνος ήρκεσε για να συσσωρεύσετε τόσο μίσος, τέτοια ψυχικά τραύματα και τόση επιθετική διάθεση. Αλήθεια, τουλάχιστον με τον κοινό νου, όχι τον εκλεπτυσμένο ενός φιλοσόφου, δεν καταλαβαίνετε ότι τα υπόλοιπα 11 χρόνια τής φοίτησής σας σε σχολεία ήταν αυτά που καθόρισαν τελικά την ζωή σας και όχι η μία χρονιά στα Αρσάκεια; Είναι δυνατόν να διαμόρφωσε την όποια προσωπικότητά σας η μία χρονιά φοίτησης; Άβυσσος η ψυχή τού ανθρώπου…

    Παρακολουθώντας το επίπεδο τής σκέψης, τα σαθρά επιχειρήματα και τα παρανοϊκά συμπεράσματά σας, πλήρη θεωρητικών κοινοτοπιών και αριστερών πομφολύγων, λυπάμαι τους φοιτητές σας στους οποίους διδάσκετε —αν διδάσκετε πουθενά— το πιο απαιτητικό αντικείμενο, την ιστορία τής φιλοσοφίας.

    Και μια και μιλάμε για ιστορία, ο καθένας έχει οικοδομήσει την προσωπική του ιστορία, μέσα από την δουλειά, την επιστήμη και το έργο του. Η δική μου ιστορία είναι αρκετά γνωστή. Η δική σας; Γιατί τόση αλαζονία όταν παραμένετε ακόμη ευρύτατα άγνωστος; Φαίνεται, κύριε Επίτιμε, ότι το Αρσάκειο άφησε πάνω σας κάποια ίχνη του: Μάθατε δηλ. τελικά «να αντιδράτε», αλλά σε λάθος πρόσωπα για λάθος λόγους.

    Με ίχνη συμπονετικής εκτίμησης για πάσχοντα

    Γ. Μπαμπινιώτης

    ***

    Η απάντηση του Θεμιστοκλή Πανταζάκου:

    Το σχόλιό μου θα είναι σύντομο: κύριε Μπαμπινιώτη, η αντίδρασή σας στο κείμενο των 285 ήταν να αποκαλέσετε τους ισχυρισμούς τους γενικολογίες και αοριστολογίες, να τους υποβαθμίσετε, και να εκβιάσετε δικαστικά τους υπογράφοντες. Η αντίδρασή σας στη δική μου, επώνυμη και συγκεκριμένη καταγγελία, ήταν να με αποκαλέσετε τρελό, να στραφείτε ενάντια ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου, να επικαλεστείτε ως επιχείρημα το ότι εσείς είστε γνωστός και εγώ άγνωστος (;!). Κύριε Μπαμπινιώτη, αν δεν σας κάνει ούτε το γενικό ούτε το συγκεκριμένο, μήπως αυτό που θέλετε τελικά είναι να μην μιλάμε καθόλου;

    Κατηγορείτε εμένα ότι βρίσκομαι σε διανοητική σύγχυση, αλλά είναι πραγματικά να απορεί κανείς διαβάζοντας τη δική σας απάντηση. Το επιχείρημά σας απαντάει στην ουσία σε φανταστικούς ισχυρισμούς που ουδέποτε έκανα στο αρχικό μου κείμενο, όπως το ότι η προσωπικότητά μου έχει χαραχθεί ανεπανόρθωτα, και ότι αυτό έχει συμβεί από τον έναν χρόνο μαθητείας μου στο Αρσάκειο. Επίσης, δεν διδάσκω Ιστορία της Φιλοσοφίας. Όσο για την τύχη των φοιτητών μου, σας παραπέμπω ευθέως στις αξιολογήσεις που μου έχουν κάνει οι ίδιοι, οι οποίοι βρίσκονται στο δημόσια διαθέσιμο βιογραφικό μου σημείωμα.

    Στ’ αλήθεια κάνετε αμήχανη τη θέση μου. Αναμενόμενο το να βρίσκεστε σε πανικό, αλλά όχι και το να χρησιμοποιείτε τα αμίμητα επιχειρήματα ότι εγώ είμαι τρελός κι εσείς γνωστότερος. Η αντίδρασή σας είναι σπασμωδική κύριε Μπαμπινιώτη, θυμίζει αυτή του παιδιού που αντιδρά βίαια στη συνειδητοποίηση ότι στη ζωή, εκτός από τα προνόμια, υπάρχει και η ευθύνη. Παλινδρομείτε κύριε Μπαμπινιώτη, ή τέλος πάντων έχετε μείνει πίσω εξ αρχής και ποικιλοτρόπως. Εμπειρίες σαν τη δική μου από το Αρσάκειο Πάτρας, την αλήθεια των οποίων δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητώ, φτάνουν, στα προσωπικά μηνύματα και στο τηλέφωνό μου, τρεις με πέντε τη μέρα. Η πιο τρανή απόδειξη ότι το πρόβλημα, μπροστά στο οποίο κλείνετε τα μάτια και απαντάτε με βρισιές, ήταν δομικό και διαρκές, όχι ατομικό και παροδικό.

    Αν νομίζετε ότι θα τρομάξουμε με τέτοιου επιπέδου κινήσεις, είστε βαθιά νυχτωμένος. Είμαστε σταγόνες, και η πρόγνωση του καιρού δείχνει καταιγίδα.

    Θέμης Πανταζάκος

    Υ.Γ. 1: Όπως είναι αυτονόητο για κάθε ακαδημαϊκό, ως κομμάτι του ερευνητικού έργου μετρούνται ουσιαστικά οι, ανωνύμως αξιολογημένες από συναδέλφους, δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά. Σύμφωνα με το Google Scholar, οι δημοσιεύσεις σας εκεί είναι τρεις, μία το 1979 και δύο το 1992. Εκτός λοιπόν από εντελώς άσχετο με τη σημερινή συγκυρία, το ερευνητικό σας έργο δεν είναι και ιδιαίτερα εντυπωσιακό.
    Υ.Γ. 2: Αλαζονεία με -ει-. Παραπομπή: Μπαμπινιώτης, Γ. (2002). Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας με Σχόλια για τη Σωστή Χρήση των Λέξεων (Β’ Έκδοση). Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας ΕΠΕ, σ. 114.

    PressProject

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.