Μπαμπινιώτης: «πληροφορήθηκα (από Σκάι) ότι ο Χριστός δεν αναστήθηκε!»

Δεν ήξερα ότι…ήταν παντρεμένος με τη Μαρία τη Μαγδαληνή και είχε και παιδί μαζί της!

Τώρα στα γεράματα περιμένατε να με πληροφορήσετε ότι "Δεν Αναστήθηκε"; (διερωτώμαι ως Επιστήμων)

Ομολογία Σοκ ενός καθηγητή πανεπιστημίου

Προς
Εφημερίδα «Η Καθημερινή»

Κύριε Διευθυντά,

Τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο που οι Χριστιανοί σ’ όλον τον κόσμο και εμείς στην Ελλάδα ιδιαίτερα, εκ παραδόσεως, ζούμε πολύ έντονα το κορυφαίο για την πίστη μας (ο κ. καθηγητής μιλά εξ ονόματος όλων μας, αδιακρίτως) γεγονός της Σταυρώσεως και της Αναστάσεως (δια τον κ. καθηγητά πρόκειται περί γεγονότος!) με τις εκκλησίες να γεμίζουν από πιστούς, ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι προέβαλε μια ξένη σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τα μυστικά του Σταυρού». Σ΄ένα επεισόδιο της σειράς που παρακολούθησα το βράδυ της Μ. Παρασκευής πληροφορήθηκα ότι ο Χριστός δεν αναστήθηκε, ότι ήταν παντρεμένος με τη Μαρία τη Μαγδαληνή και είχε και παιδί μαζί της ! Ως επιστήμονας κάθισα να δω και να καταλάβω από πού προκύπτουν τέτοια βαρύγδουπα, σοβαρά, ανατρεπτικά (και προκλητικά για εκατομμύρια Χριστιανούς) συμπεράσματα. Με κατάπληξη έως καταπληξία (σοκ), λοιπόν, άκουσα έναν Εβραίο αρχαιολόγο (όχι απλό αρχαιολόγο, Εβραίο) να εξηγεί ότι από μια επιγραφή με το όνομα ενός Ιησού σ’ έναν τάφο (που δεν έχει σχέση με τον ιερό τάφο ! ) και μιας Μαριάμ από τον ίδιο τάφο και από έρευνα σε οστά (από οστεοφυλάκια) των οποίων εξετάσθηκε το DNA προέκυψε ότι τα οστά χρονολογούνται την περίοδο που έζησε ο Χριστός άρα –κατά το ντοκιμαντέρ– ο τάφος ήταν του Ιησού Χριστού και επειδή δεν εμφανίζουν συγγένεια αίματος με τα άλλα γυναικεία οστά που βρέθηκαν στον ίδιο τάφο, άρα – κατά το ντοκιμαντέρ– τα οστά αυτά ανήκαν στη Μαρία τη Μαγδαληνή, που προφανώς ήταν σύζυγός του ! Συμπέρασμα και μήνυμα : ο Χριστός δεν αναστήθηκε (αφού βρέθηκαν τα οστά ενός Ιησού στον υποτιθέμενο τάφο του). Ο Χριστός δεν ήταν άγαμος και υιός Θεού (αφού παντρεύτηκε κι έκανε έρωτα με μια γυναίκα, από την οποία είχε και παιδί). Δεν ήταν (ελέχθη καθαρά στο φιλμ) παρά ένας αιρετικός Ιουδαίος δάσκαλος της σειράς με κάποιους μαθητές, οι οποίοι μετά τον θάνατό του (μολονότι ψαράδες και αγράμματοι…) διέσπειραν ψέματα περί αναστάσεως (δια τον κ. καθηγητά, είπαμε η Ανάστασις είναι γεγονός, τι καθηγητής θα ήταν) και θαυμάτων και διάφορα άλλα και μέσα από αυτή την προπαγάνδα γέννησαν τη χριστιανική θρησκεία και τον Χριστιανισμό. Τόσο απλά !

Με αυτές, λοιπόν, τις ατεκμηρίωτες εικασίες και με αυτά τα παιδαριώδη επιχειρήματα οδηγήθηκαν σε συμπεράσματα που εμφανίζονται ως προϊόν επιστημονικής έρευνας : από το συνηθισμένο όνομα ενός Ιησού ταύτισαν αυτόν τον Ιησού με τον Ιησού Χριστό του Ευαγγελίου και τον τάφο του με τον τάφο του Χριστού, βρήκαν και τη γυναίκα του που ήταν δήθεν η Μαρία η Μαγδαληνή, που από κάποιες απόκρυφες μυθιστορηματικές ιστορίες έμαθαν ότι την φιλούσε στο στόμα (επαναλαμβάνεται στο φιλμ !) και βγήκε στη μέση και ένα παιδί από το πουθενά. Και για να πάρει το ντοκιμαντέρ επιστημονικό χαρακτήρα επιστρατεύεται η έρευνα του DNA, για να δείξει ότι τα οστά της άγνωστης αυτής γυναίκας δεν είχαν συγγενική σχέση με τον Ιησού, άρα ήταν σύζυγός του. Κι όλα αυτά με προκλητική μονομέρεια, χωρίς να υπάρχει κανένας αντίλογος (αντίλογος υπήρξε ο κ. καθηγητής όμως το αποκρύπτει…) από ειδικούς επιστήμονες και χωρίς καμία αναφορά στα Ευαγγέλια. Κανένα απόσπασμα από τόσα ντοκιμαντέρ σχετικά με το ιστορικό πρόσωπο του Ιησού και τον αντίλογο της χριστιανικής θεολογίας (ορθόδοξης, καθολικής, προτεσταντικής) για ένα τόσο μεγάλο θέμα.

βρε, που πάμε βρε!...

Όποιος από τους υπεύθυνους του τηλεοπτικού προγράμματος του Σκάι –ενός σοβαρού τηλεοπτικού σταθμού του οποίου παρακολουθώ τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές– έκανε αυτή την επιλογή, χωρίς να το επιδιώκει σκοπίμως, πρέπει να γνωρίζει ότι προκάλεσε πολλούς τηλεθεατές του σταθμού (όχι μόνο τους θρησκεύοντες) και ότι το θέμα σχολιάστηκε πολύ. Στο πνεύμα αυτό γράφονται οι γραμμές αυτές όχι ως επίκριση (αλίμονο!) αλλά ως συμβολή σ’ έναν προβληματισμό που πρέπει να υπάρχει για τόσο σημαντικές τηλεοπτικές επιλογές.

Με εκτίμηση

Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης

(ΣΚΑΙ )

Σημ:

Ελπίζω με τις μικρές μου παρεμβάσεις να μην σας στέρησα την απόλαυση, την ηδονή της ανάγνωσης, ενός τόσο σπουδαίου (όσο και απίστευτου!) κειμένου.

(Σας Ευχαριστώ για την κατανόηση.) 


This entry was posted in Ασμοδαίος, Των Αμνοεριφίων. Bookmark the permalink.

59 Responses to Μπαμπινιώτης: «πληροφορήθηκα (από Σκάι) ότι ο Χριστός δεν αναστήθηκε!»

 1. Ο/Η Rodia λέει:

  Πού είναι το παράξενο; Ο κ. καθηγητής πιθανότατα να ήταν παρών τότε. Αφού πιστεύει στο *γεγονός* της ανάστασης, θα πιστεύει και ότι είναι ο ίδιος προϊόν.. μετενσάρκωσης! 😉

 2. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αυτός ο άνθρωπος διδάσκει σε πανεπιστήμιο;

 3. Ο/Η Γείτονας του Άκη λέει:

 4. Ο/Η Γείτονας του Άκη λέει:

 5. Ο/Η Μισίρκωφ λέει:

  ενας από τους ταγούς της κρατικοδιαίτης ελληνοορθόδοξης επιστημονικοφάνειας…
  εθνικά στρατευμένος γλωσσολόγος που αρνείται την ύπαρξη της σύγχρονης μακεδονικής γώσσας…
  πλήρους ανυποληψίας για κάθε έντιμο άνθρωπο….
  τις εθνικιστικές του μπαρούφες δεν τολμάει να τις εκφράσει σε διεθνή επιστημονικά φόρα..
  παρά μόνο σε ζουλού ιθαγενείς στην κοιτίδα της δημοκρατίας..

  • Ο/Η asxetos λέει:

   καλά κόψε κάτι για τα περί σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας. ξέρεις καλύτερα απ΄ολους ότι είναι βουλγάρικα.

   είναι σα να μας λες ότι υπάρχει σύγχρονη μεξικανική γλώσσα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα ισπανικά….

   🙂

   • Ο/Η Capybara λέει:

    Αφενός, με την ίδια λογική ούτε κροατική γλώσσα υπάρχει, είναι διάλεκτος της σερβικής ούτε φλαμανδική, είναι διάλογος της ολλανδικής κ.ο.κ.

    Αφεταίρου, αν υιοθετήσει κανείς τη λογική σου, μπορεί να μην υπάρχει τελικά βουλγάρικη γλώσσα, αλλά μόνο μακεδονική κι αυτό γιατί οι Βούλγαροι θεωρούνται ουραλοαλταϊκής καταγωγής και γλωσσικά εκσλαβισμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι εκσλαβίστικαν από κάποιους Σλάβους που προϋπήρχαν στη βαλκανική, πριν τον ερχομό τους (πιθανόν τους προγόνους των σύγχρονων Μακεδόνων).

 6. Ο/Η Damaskinos λέει:

  O κ. Μπαμπινιώτης αντιπαρατέθηκε αν μη τι άλλο με επιχειρήματα για να ξεμπροστιάσει τις συκοφαντίες του ντοκιμαντέρ, οι οποίες βασίστηκαν σε χονδροειδή ψέματα και παρατραβηγμένα σενάρια ανισσόροπων στην σκέψη «επιστημόνων».

  Κύριε Λασκαράτο, ποιος ειναι κατά την γνώμη σας άξιος να κατέχει πανεπιστημιακή έδρα; Σκιαγραφήστε αν επιθυμείτε τα προσόντα και τα χαρίσματα ενός τέτοιου ανθρώπου;

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Kύριε Δαμασκηνέ,
   θα είστε υπεύθυνος για την απάντηση που θα δώσω και εγώ σε προσεχές ποστ μετά τον κ.Ροιδη, με αφορμή το σχόλιο σας στον κ.Μπαμπινιώτη.
   Την προκάλέσατε εσείς.

 7. Ο/Η Κώστας Κοροβίλας λέει:

  Ναί, κύριε Λασκαράτε, γιατί εκπλήσεστε? ο κύριος Μπαρμπινιώτης είναι επιστήμων καί διδάσκει σέ Ελληνικό πανεπιστήμιο, Ελληνικότατο μάλλιστα. Γιατί? Πού θέλατε νά διδάσκει? Στήν λαχαναγορά? ¨Η μήπως στήν Οξφόρδη? ή στό Καίϊμπριτζ? Σιγά τώρα! Κι αυτός ο Σκάϊ τώρα θυμήθηκε νά τόν ενημερώσει? Τώρα στά γεράματα? Πιό νωρίς δέν μπορούσε?

 8. Ο/Η K.K.K. λέει:

  ΓΙΟΣΑΚΗΣ: ME BIAΣΕΣ …;

  Στην επιστολή του την οποία έστειλε το 1983, προς τον παλαιοημερολογίτη Αρχιεπίσκοπο Αυξέντιο, ο Ιάκωβος Γιοσάκης αναφέρει στον Αυξέντιο:
  «Πήγε εις το μπάνιο και σ ένα τέταρτο βγήκε τελείως γυμνός και με τράβηξε απότομα εις το κρεβάτι του και μου είπε «γδύσου γρήγορα. Σε θέλω πολύ, σε λαχταρούσα από καιρό. Χάρισέ μου μερικές ευχάριστες στιγμές και εγώ δεν θα σε αφήσω έτσι».

  Αρχισε να με τρίβει και να με φιλά. Εγώ εβρέθην σε μεγάλη απόγνωση και μη μπορώντας ν αντιδράσω ηναγκάσθειν να ικανοποιήσω τις ορέξεις του, πέφτοντας στην φοβερή αμαρτία μαζί του. Μετά ταύτα μου είπε «είσαι γλύκας και εγώ θα σε βοηθήσω σε ό,τι θέλεις, να ρθεις στην συνοδείαν μου, να σε χειροτονήσω και να δεις τι ωραία θα περάσεις μαζί μας».

  Εγώ του εξομολογήθηκα και του είπα: «Σεβασμιότατε, αυτό που έγινε με ελύπησε πολύ και δεν ξέρω, δεν αισθάνομαι καλά».

  Εκείνος γύρισε και με μια απάθεια μου είπε: «Αντε βρε, θεοί είμαστε; Ανθρωποι με σάρκα και με πάθη και με επιθυμίες. Η Ορθοδοξία δεν βρίσκεται μέσα στα παντελόνια. Ο Θεός κατοικεί στην καρδιά και όχι στα σώβρακα».

  Κατόπιν χαιρετηθήκαμε και έφυγα».

  http://www.ant1online.gr/Society/Religion/2005/20052/00038c81-b7de-4cdd-b5e1-810ef3738587.aspx

 9. Ο/Η 11888 λέει:

  Αν υπηρξε ο Χριστος(οι πιθανοτητες να ειχε κατεβει στη Γη ο Υιος του θεου και να μην εχει καταγραφει απο κανεναν ιστορικο της εποχης ειναι αναλογες με την πιθανοτητα να προσγειωθει UFO στο κεντρο της Αθηνας και να μη το δει κανεις) πιθανον να ηταν ακομα ενας σαν τους δεκαδες μαγους/τσαρλατανους που γυροφερναν στον τοτε κοσμο.
  Απογοητευομαι οταν υποτιθεμενοι ανθρωποι των γραμματων αρνουνται να εμβαθυνουν σε ενα τοσο ζωτικης σημασιας υπαρξιακο ζητημα.

  • Ο/Η Nikos λέει:

   Οι Ιουδαίοι κυνήγησαν τον Ιησού επειδή έκανε θαύμα ημέρα Σάββατο. Είναι σα να προσγειώθηκε ένα UFO στην Πανεπιστημίου και η πρώτη σου ενέργεια είναι να του κόψεις κλήση για παράνομη στάθμευση.
   Ή οι Ιουδαίοι ήταν συνηθισμένοι στα θαύματα (καθημερινό φαινόμενο ώστε να μην τους κάνουν εντύπωση και να επικεντρώνουν στα του Σαββάτου) ή οι βιογράφοι Του μας δουλεύουν.

 10. Ο/Η επαμεινώνδας λέει:

  οι επιστήμονες έπρεπε να είναι χριστιανοί, όχι καταραμένοι εβραίοι, για να πουν την πάσα αλήθεια…

  για την ανάσταση υπάρχουν ντοκουμέντα: οι φωτογραφίες του εις άδην καταβάντος σωτήρα στους ναούς… χρειάζονται κι άλλες μαρτυρίες??

 11. Ο/Η Anarxofileleutheros λέει:

  Έχει δίκιο ο καθηγητής.

  Η Παναγία αν και έγκυος, ήταν παρθένα .
  Ο γιος της αναστήθηκε, αν και είχε πεθάνει.
  Η χώρα μας χρεωκόπησε, αν και «Λεφτά υπάρχουν».
  Ο Μπαμπινιώτης είναι καθηγητής πανεπιστημίου, αν και ανεγκέφαλος.

 12. Εντάξει, αφού ως απάντηση στο «Γιατί προσθέσατε στον λέξη ΄Βούλγαρος’, την επεξήγηση ‘Οπαδός του ΠΑΟΚ’;», φυσικά με αρνητική χροιά – με κάθε σεβασμό στους Βούλγαρους – απάντησε «Γιατί έτσι λένε στα γήπεδα»… Τι περιμένεις;

  Βέβαια αργότερα ένα ολόκληρο γήπεδο φώναζε «Πουτάνα, πουτάνα του Μπαμπινιώτη η μάνα (παύση) βάλτο κι αυτό, βάλτο κι αυτό στο λεξικό» (ρυθμικά φυσικά)… Οπότε αναμένουμε με ενδιαφέρων την καινούρια έκδοση του λεξικού του!

  Όχι τίποτε άλλο, να δούμε αν τουλάχιστον αυτός, είναι συνεπείς στα λόγια του, έτσι για αλλαγή βρε παιδί!

  • Ο/Η Capybara λέει:

   Για τον Βούλγαρο είχε δίκιο. Νομίζω ότι έτσι πρέπει να κάνουν τα λεξικά, να καταγράφουν την πραγματική χρήση της γλώσσας και όχι να μας λένε πως πρέπει να μιλάμε (αν ήταν έτσι, δεν θα έπρεπε να έχουν κακές λεξούλες).

   Υ.Γ.
   Στο γήπεδο φωνάζανε κι αυτό (που δεν το υιοθετώ):
   «Το Μπαμπινιώτη ευχαριστώ, που έγραψέ το λεξικόοοο
   που έγραψέ το λεξικό,
   για να σε λέω Βούλγαροοοο…»

 13. Ο/Η undantag λέει:

  Δεν ξέρω για σας, εγώ εκεί που λύθηκα στα γέλια ήταν στο σημείο όπου ο Σκάι χαρακτηρίστηκε από καθηγητικό στόμα ως:

  «έν[ας] σοβαρ[ός] τηλεοπτικ[ός] σταθμ[ός] του οποίου παρακολουθ[εί] (ο κος Καθηγητής) τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές…

  Από τον γλωσσικό μέντορα της «Ομιλείτε Ελληνικά/FROZA» κας Κανέλλη, τι να περιμένει κανείς;

 14. Ο/Η parameter λ λέει:

  Καταπληκτικός ο συνειρμός της φωτογραφίας του άρθρου. Ακόμα τις τραβάει, τις τιράντες του. Επιτιμητικό ύφος και δεν συμμαζεύεται, μόνο «εβραιο-σιωνιστή» δεν τον προσφώνησε τον παπαχελά. Κυρ- καθηγητά, πείτε μας και τη γνώμη σας για το έργο του dan brown…

 15. Ο/Η Καπετάν'Ενας λέει:

  Το γήπεδο του ποδοσφαίρου είναι ένα ιδεατό Τζουράσικ Πάρκ. Θρέψανε εκεί τους δεινοσαύρους και άλλα ερπετικά, και αφήσαν την «ελευθερία» να μπορεί ο κάθε χουλιγκανός να βρίζει τη μάνα του οποιουδήποτε λεξικογράφου. Όμως, όπως στη ταινία, η πύλη που χώριζε το «μέσα» και το «έξω» καταρρέει σιγά σιγά και το τέρας που φτιάξανε, αρχίζει να βγαίνει έξω. Να δούμε τώρα που θα είναι και πεινασμένο, ποιόν θα φάει. Εμάς ή αυτούς ;

  *
  γειά σου Εμ. Ροίδη. Σε παρακολουθώ εκ του μακρόθεν, εύγε και εκ του ξύνεγγυς.

 16. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  Μη συγχέεται τα μύδια με τις βούρτσες. Με στοιχειώδεις γνώσεις γλωσσολογίας ξέρουμε ότι στο λεξικό μπαίνει η τρέχουσα χρήση μιας λέξης και όχι μια ηθική ωραιοποίηση της. Έτσι δεν θα λογοκριθεί η λέξη «πούτσαρος» ούτε θα κρυφτεί η λέξη «κωλάρα». Το περί Βουλγάρων του Μπαμπινιώτη ήταν το αυτονόητο, μια σημασία που όφειλε να καταγράψει για να μη λειτουργεί σαν ηθικοδιδάσκαλος αλλά ως γλωσσολόγος.

  Άλλο η κριτική στο πρόσωπο του Μπαμπινιώτη, και άλλο να λέει ο καθένας ό,τι θυμάται, ό,τι του κατεβαίνει ως δήθεν αρνητικό. Το ζήτημα για το λεξικό Μπαμπινιώτη, για τους παροικούντας την Ιερουσαλήμ, προφανώς και δεν είναι εκεί.

  Καλή ζωή

 17. Ο/Η aeroxeimarros λέει:

  …παραλείπω το γεγονός της βαθιάς πίστης του καθηγητή στην Ανάσταση του Ιησού Χριστού(συγκεκριμένα σε αυτήν). Είναι δικαίωμα του, να νιώθει ενοχλημένος άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος της επιλογής σε μία δημοκρατία(συνεπώς ο ΣΚΑΙ ορθώς έπραξε).

  Το πρόβλημα του ποιο είναι ακριβώς; Ότι θίχτηκαν οι «χιλιάδες χριστιανοί» με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τον Ιησού έγγαμο και με παιδί; Δεν πρέπει να προβάλλονται σειρές, ντοκιμαντέρ και διάφορα άλλα που αντικρούουν την επικρατούσα άποψη;

  Μία ερώτηση: Τι σημαίνει βαρύγδουπο συμπέρασμα; Ας μας πει ο ίδιος τα συμπεράσματα που τον οδηγούν να πιστεύει στην ανάσταση του Ιησού χριστού.

 18. Ο/Η anonymouse λέει:

  Οπότε κατά τον κο καθηγητή, να μην περιμένουμε να δούμε σε ελληνικό κανάλι σειρές όπως:

  The Atheism Tapes του BBC
  (http://youtu.be/EZJmEIFq8vk)
  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Atheism_Tapes,
  ή
  τη σειρά με debunking δημοφιλών μύθων Pen & Teller:Bullshit! του Showtime
  http://en.wikipedia.orgwiki/Penn_%26_Teller:_Bullshit!
  μια και έχουν επεισόδιο που αναφέρεται στις ανακολουθίες (sic) της Βίβλου, (http://www.youtube.com/watch?v=Pk0K1zgCDtE)
  ή
  οποιοδήποτε ντοκυμαντέρ του Richard Dawkins

  speaking of Dawkins
  νομίζω τα παρακάτω αποσπάσματα είναι οι καλύτερες απαντήσεις στον κο Μπαμπινιώτη:

  [ο ψυχρος κυριος Dawkins]

  [Με προσβάλλει…Ομιλία του Ρίτσαρντ Ντόκινς]

 19. Ο/Η eklag λέει:

  ‘Οπως πολύ σωστά επεσήμανε ο Θεοπρόβλητος,κάποιοι π.χ. ΣΚΑΙ
  θυμούνται την Επιστημοσύνη όπου τους βολεύει
  (δεν υπήρξε ο Χριστός υπήρξαν οι πληγές του Φαραώ κ.τλ.).
  Για υπεκφυγές και γύρω γύρω δηλαδή…
  Ο Μπαμπινιώτης δεν είναι στην έδρα του για τις θρησκευτικές του
  πεποιθήσεις αλλά για την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ του δουλειά πάνω στη Γλώσσα μας!
  Όποιος θέλει να ξεστραβωθεί πρέπει να μελετήσει τα Λεξικά του,το Μπλε το Κόκκινο το Κίτρινο κι όλο το Ουράνιο Τόξο,
  ειδικά το Ουράνιο Τόξο…
  Είναι απλά μικροπρεπές να του το αμφισβητεί κάποιος αυτό…
  Πέραν τούτου η προσπάθειά του-όπως και του Γιανναρά-
  να στηρίξει την Κοινωνία που ζει με ΘΕΣΕΙΣ
  κι όχι ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΟΒΑΡΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ
  είναι ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΗ!
  και δεν περίμενα να το πω αυτό ποτέ,
  ειδικά με τις ενστάσεις που είχα για το πρόσωπό του από τα δικά μου
  πανεπιστημιακά χρόνια…
  Μπαμπινιώτης με τρέλα λοιπόν!
  Αυτό πετυχαίνει η διαρκώς κριτική εκ του αντιθέτου…
  Σε σημείο μάλιστα που φτάνω να σκεφτώ ότι αυτός είναι ο ΣΤΟΧΟΣ!
  και δεν πρέπει να »μαλώνω» τα »παιδιά»
  όταν κάνουν-με τον τρόπο τους-ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν
  τελικώς αυτά που πολεμούν…

 20. Ο/Η Σταύρος λέει:

  Ο Μπαμπινιώτης είναι γνωστός απολογητής και «ομολογητής» του χριστιανισμού. Πιστός δούλος του κυρίαρχου δόγματος. Ιδού η απόδειξή του:
  «Άθεος είναι αυτός που δεν πιστεύει στον Θεό και μάλιστα στον χριστιανικό Θεό, από άγνοια ή αδιαφορία». Φανταστείτε λοιπόν το ποιόν της επιστημοσύνης των λεξικών του, από τα οποία τα έχει οικονομήσει χοντρά.
  Αυτή του η χοντρομαλακία τα λέει όλα, δηλαδή αυτό το «μάλιστα στον χριστιανικό Θεό».
  Επίσης και το άθεος = αντίχριστος! Δηλαδή ο Γιαπωνέζος άθεος είναι αντίχριστος! Αμ, εκείνο το «δεν πιστεύει στο θεό από άγνοια ή αδιαφορία», φαντάζεσαι πόσους τόνους λάσπη εκτοξεύει στις κεφαλές των άθεων και ειδικά των άθεων επιστημόνων;
  Δηλαδή εδώ δηλώνει ο εμπαθής μειωτιστής, ότι, παγκοσμίως, θεός είναι μόνον αυτός των χριστιανών! Απαράδεκτο ολίσθημα για επιστήμονα.
  Τον έχω δει, αυτόν τον ευσεβή του χριστιανικού σκοταδισμού, να αμολάει ομολογίες χριστιανικής πίστης στα καλά καθούμενα, μπροστά σε τηλεοπτικές κάμερες. Όπως λέμε «καλημέρα Γιάννη, κουκιά σπέρνω».

  • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

   Πηγη παρακαλώ, και ολοκληρο το λημμα. Διοτι με την γνωστη μεθοδο της χοντρομαλακιας που διακατεχει μερικους, «Βουλγαρος» ειναι ο οπαδος του ΠΑΟΚ και μονον αυτό.

   Αθεος και επσιτημων ειναι δυο εννοιες ασυμβατες. Αγνωστικιστης και επιστημων ειναι συμβατες.

   Ο Αγνωστικιστης το ψαχνει ερευνωντας και καταληγει σε ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ και σε ΘΕΩΡΙΕΣ. Ο Αθεος παριστανει οτι ΞΕΡΕΙ ενω δεν ξερει ουτε την τυφλα του περνωντας ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ και θεωρίες ως δηθεν τεκμηρια και αποδείξεις. Και καθε τρις και λιγο ενας αλλος επιστημων καταρριπτει την θεωρια αλλου επιστημονος ως μη επιστημονικη. Και τρεχουν τα διαφορα παρατραγουδα πισω από την καθε επιστημονικοφανη μπαρουφα για να αποκτα και η βλακεια δηθεν κυρος.

   Απο οσο γνωριζω κανενας επιστημων ή «επιστημων» δεν μπηκε στην μηχανη του χρονου να αποδειξει καμμια από τις θεωριες κλισε της Αθείας η οποίες αφηνουν αναπαντητα σοβαρότατα επιστημονικα ερωτηματα. Τουναντιον καποιοι ανεγκεφαλοι φαινεται πως μπηκαν στην μηχανη του χρονου και ΞΕΡΟΥΝ οτι ο Χριστός ειχε γυναικα και παιδί. Και surprise, surpise, ολως τυχαιως οι «επιστημονες» αυτοι ειναι εβραιοι και χρηματοδοτουμενοι από εβραίους.
   Δεν πιστευω να ειναι και ο sky!

  • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

   ΥΓ Οι επαγγελματικες αντιζηλίες παντως μπορουν κα ριξουν τον άνθρωπο πολύ χαμηλά.
   Αφήστε που ενα λεξικο δεν μπορει να ειναι άθρησκο και ακομα περισσοτερο να εγκαλει εναν λεξικογραφο επειδη πιστευει ενω το ίδιο εχει κανει την αθρησκεία παντιέρα και μαλιστα σε επιπεδο χουλιγκανισμού.

 21. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Το πιο περιεργο ειναι,για μενα, οτι ο κ καθηγητης θεωρει σοβαρο τηλεοπτικο σταθμο τον Σκαϊ, και μαλιστα ενημερωνεται απο τις ειδησεις του.
  Κι εγω που νομιζα οτι οι σοβαρες εκπομπες, απο ολο το φασμα των τηλεοπτικων σταθμων, μετριεται στα πεντε δαχτυλα.
  Να ειστε καλα κ καθηγητα, στο εξης σκαϊ.
  Οτι πειτε κ καθηγητα, αληθως ανεστη, ισως αναστηθουμε και εμεις, μεσω σκαϊ.

 22. Ο/Η doul λέει:

  Ο στόχος του Μπαμπινιώτη είναι ο επιστημονικός διάλογος. Αρνείται την οποιαδήποτε άλλη άποψη από την αναπόδεικτη δική του όπως οι φανατικοί μουσουλμάνοι αρνούνται την οποιαδήποτε σκέψη για κριτική αντιμετώπιση των πιστεύω τους.
  Ας μεινει λοιπόν στα της Γλώσσας κι ας στηρίξει την κοινωνία, μαζί με τον Γιανναρά, με τα λεξικά του.
  Όπως άλλωστε κάνει και ως επικεφαλής του ΕΣΥΠ και όπως έκανε και ως Πρύτανης του Καποδιστριακού.
  Ή μήπως δεν κάνει ή δεν έκανε;
  Ωχ το παράκανα, για το χάλι της ανώτατης εκπαίδευσης δε φέρει καμιά ευθύνη, όταν κάνανε καταλήψεις οι αναρχικοί ή αναδιεκνύονταν καθηγητές οι γόνοι του πανεπιστημιακού κατεστημένου αυτός έγραφε το λεξικό του και αποτύπωνε την γλωσσική πραγματικότητα, που καιρός για άσκηση δημόσιας εξουσίας ή για δημόσιες σχέσεις.
  Εξηγείται έτσι και το γεγονός ότι εκπλήσσεται με τα συμπεράσματα του ντοκυμαντέρ: επειδή διάβαζε δεν θέλησαν να τον ταράξουν λεγοντάς του ότι δεν υπάρχει ο Αη Βασίλης!

 23. Ο/Η etairos λέει:

  Γιατί αμφισβητείτε τις επιστημονικές περγαμηνές του κ. Καθηγητή; Ψάξτε τις διεθνείς (όχι ελληνικές) ετεροαναφορές για το γιγάντιο έργο του…

  Άλλωστε επί πρυτανείας του, το Αθήνησι κατόρθωσε να μπει στη λίστα με τα 1.000.000.000.000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου!!!

 24. Ο/Η papoylis λέει:

  Αγαπητοί μου Ροΐδη και Αφορεσμένε

  Το αντιχριστιανικό σας «μένος» , με την επικέντρωση στην επιστολή του κου Μπαμπινιώτου προς το Αλαφούζειο σύμπλεγμα , σχετικά με τα φληναφήματα περί μη Αναστάσεως και Εγκράτειας του Κυρίου Αυτών Ιησού Χριστού , αγνοεί ένα ευρύτερο ζήτημα :

  Ότι επί δύο δεκαετίες ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί με ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ άδειες βομβαρδίζουν με σκουπίδια το τηλεοπτικό κοινό χρησιμοποιώντας τις συχνότητες. Σήμερα με την υπάρχουσα κρίση οι παραγωγές που προβάλλωνται νυχθημερόν είναι στη καλύτερη περίπτωση απόβληταγια κομποστοποίηση , ενώ τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές πρώτη ύλη για τη Ψυτάλλεια .
  Σήμερα το ανωτέρω αναφερόμενο κανάλι ασχολείται αποκλειστικά με το «Γάμο του Αιώνα». 🙂

  Αναρωτιέμαι αν ο εμβριθής και πολυθεσίτης καθηγητής έχει τη στοιχειώδη ευαισθησία ως πνευματικός άνθρωπος να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα ουσίας…

 25. Ο/Η Αγγελος λέει:

  Φυσικά το ΣΚΑΙ δεν είναι σοβαρός σταθμός. Και πράγματι ο Μπαμπινιώτης, παρά την αναμφισβήτητη αξία του ως γλωσσολόγου, συχνά δεν διαχωρίζει αρκετά σαφώς τη θέση του από διάφορες αντεπιστημονικές απόψεις που κυκλοφορούν. (Προσωπικά, θα ήθελα να είχε το θάρρος να μη βγάλει από το λεξικό του, ένα λεξικό που φιλοδοξεί – και σε αξιοθαύμαστο βαθμό καταφέρνει – να φωτογραφίσει τη σημερινή ελληνική γλώσσακαι με τον πλούτο και με τις ακήμιες της, τη σημασία ‘κουτός’ της λέξης «Πόντιος».) Κατανοώ όμως τη διαμαρτυρία ενός Χριστιανού για το ότι προέβαλε – ανήμερα μεγάλη Παρασκευή – ένα (μάλλον στερούμενο σοβαρότητας) αντιχριστιανικό ψευτοντοκυμανταίρ. Και πιστεύω πως είναι δικαίωμα καθενός, ακόμα και καθηγητή Πανεπιστημίου, να είναι Χριστιανός. Πρόβλημα θα υπήρχε αν, όντας καθηγητής γλωσσολογίας, πίστευε και δίδασκε το μύθο του Πύργου της Βαβέλ!

  • Ο/Η doul λέει:

   Αν είστε χριστιανός θα γνωρίζεται ασφαλώς ότι η διήγηση περι Πύργου Βαβέλ περιλαμβάνεται στην Παλαιά Διαθήκη που αποτελεί μέρος της αυταπόδεικτης αληθειας που κάθε πιστός πρέπει να αποδέχεται.
   Ο Μπαμπί φέρεται να είναι πιστός (ή μήπως όχι;) κατά συνέπεια πιστεύει και στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης αφήγησης.
   Δεν ξέρω αν το διδάσκει κιόλας αλλά θα μου έκανε εντύπωση εφόσον αυτό εκφεύγει του γνωστικού του αντικειμένου.

   ‘Στερούμενης σοβαρότητας», «αντιχριστιανικό»; Πόθεν το συμπέρασματα; Τα έχετε δεί τα ντοκυμαντέρ; Κι ύστερα, τι θα πεί αντιχριστιανικό, πώς ορίζεται αυτή η έννοια;

   Τέλος αν κάποιος πιστεύει, συμμετέχει στο πένθος της Μεγάλης Παρασκευής και στην χαρά του Μεγάλου Σαββάτου και του Πάσχα μέσω του προσωπικού βιώματος και της συμμετοχής του στις αντίστοιχες εκκλησιαστικές και κοινωνικές τελετές.
   Είναι βλάσφημο, από θρησκευτικής απόψεως, να εξισώνονται αυτές οι τελετουργίες και προσευχές με κοινές εθνικές επετείους όπου εορτάζεται η μνήμη συγκεκριμένων ιστορικών γεγονότων.

 26. Ο/Η Κώστας λέει:

  Εγώ προσωπικά έχω πάψει πλέον να εκπλήσσομαι. Και, βέβαια, ο Μπαμπινιώτης δεν είναι ο μόνος πανεπιστημιακός που όταν τοποθετείται επί θρησκευτικών ζητημάτων, περισσότερο πρωτάρη απολογητή θυμίζει παρά νηφάλιο επιστήμονα. Υπάρχουν κι άλλοι. Να δείτε εδώ δύο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που σχολίασα στο παρελθόν:

  «[…] Βγαίνουν λοιπόν κάθε χρόνο το Πάσχα απολογητές και θεολόγοι κι επικαλούμενοι τις νομικές αναλύσεις διαφόρων ξένων και Ελλήνων ειδικών, προσπαθούν να μας πείσουν για το πόσο άδικη ήταν η καταδίκη τού Ιησού και τι παρατυπίες χρειάστηκε να γίνουν για να σταθούν οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν. Κατεβατό ολόκληρο λοιπόν οι δικονομικές αυθαιρεσίες – τόμους ολόκληρους θα μπορούσε να γράψει κανείς γι’ αυτές! Να, διαβάστε για παράδειγμα –αν έχετε, βέβαια, την υπομονή– την ανάλυση (παύλα απολογία) τού δικαστή Χρήστου Δερμοσονιάδη και βγάλτε συμπέρασμα μόνοι σας για το μέγεθος τού εγκλήματος που συντελέστηκε. Αυτό πάντως που εμένα προσωπικά μου έκοψε τα πόδια ήδη από τις πρώτες κιόλας γραμμές τού κειμένου, ήταν το ρητορικό ερώτημα εάν “είναι δυνατόν […] η ανθρώπινη Δικαιοσύνη να έφθασε σε τέτοια αντίθεση προς τη Θεία Δικαιοσύνη ώστε να καταδικάσει σε θάνατο τον ίδιο το Θεό και εν ονόματι του Νόμου να θανατώσει το Δημιουργό”. Όταν μια επιστημονική ανάλυση ξεκινάει έτσι, ε… καλά κρασά!»

  Κι άλλο ένα (είχε να κάνει με τον σχισμένο κίονα στον Ναό τής Αναστάσεως):

  «[…] Να σχολιάσω πορίσματα ειδικών που αφορούν ένα τόσο εξειδικευμένο επιστημονικό πεδίο, εννοείται δεν μπορώ. Εν πάση περιπτώσει, στην απάντησή του ο κ. Παπαδόπουλος πιθανολόγησε ότι η ισχυρή ηλεκτρική εκκένωση προήλθε από κεραυνό, ενδεχόμενο στο οποίο –αν θυμάστε– είχε αναφερθεί κ α ι ο Καλοκύρης. Εντούτοις, ξενίζει το γεγονός ότι σε κάποια σημεία ο καθηγητής υπερέβη τα αυστηρά όρια τής επιστημονικής απόφανσης και άρχισε να μπερδεύει τις ιδιότητές του! Ήδη με το καλημέρα, φερ’ ειπείν, εξέφρασε μιαν άποψη που αν μη τι άλλο, ηχεί παράξενα στ’ αφτιά μας όταν προέρχεται από άνθρωπο τής επιστήμης και τής έρευνας. Είπε, λοιπόν, “ότι εκεί που δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση υπάρχει Θαύμα”! Και η κουβέντα αυτή από θετικό επιστήμονα! Η δε λέξη “θαύμα” με κεφαλαίο! Τα χειρότερα, όμως, δεν είχαν έρθει ακόμα, αφού στην αμέσως επόμενη παράγραφο διαβάζουμε τα εξής απίστευτα:

  Δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω το χειρόγραφο της βιβλιοθήκης του Μονάχου του έτους 1634 όπου αναφέρεται ο θαυματουργικός τρόπος σχισίματος του κίονα καθώς και τα επακόλουθα ۬ δηλαδή ότι ο Έλληνας πατριάρχης άναψε τη δάδα του από το Φως αυτό. Ένα θαύμα δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί και μάλιστα όταν υπάρχουν σχετικές μαρτυρίες, όπως αναφέρετε. […]”

  Και βέβαια, τι σχόλιο πλέον να κάνει κανείς εδώ; Και δίκιο να ’χει ο αξιότιμος καθηγητής, όταν ανακατεύει τον επιστημονικό λόγο με τον απολογητικό, αναπόφευκτα χάνει σημαντικό μέρος από την πειθώ του κι εν τέλει αδικεί την ίδια την ειδημοσύνη του!»

  Οπότε, καταλαβαίνετε…

 27. Παράθεμα: Μπαμπινιώτης: «πληροφορήθηκα (από Σκάι) ότι ο Χριστός δεν αναστήθηκε!» « thousandnews

 28. Ο/Η apeleytheros λέει:

  Και οι ορισμοί που έχει δώσει ο Μπαμπιν. στο λήμμα «άθεος» στο λεξικό του, δεν είναι και οι αντικειμενικότεροι…

 29. Ο/Η DIAVGASI λέει:

  Οσο σοβαρος είναι ο ΣΚΑΙ (που παρακολουθει και τα δελτια ειδησεων αλλα και τις ενημερωτικες εκπομπες του), και οσο πιστευμε πως εχουμε «δημοκρατια» και ανεξιθρησκεια άλλο τοσο μπορει και να υπαρχει «ανασταση νεκρων».

 30. Ο/Η Σατύριος Κάπας λέει:

  Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω την επιστημοσύνη του περί ου ο λόγος πρέπει να σας πω ότι, την έδρα την κατέ-
  λαβε διαδεχθείς τον πενθερό του Κουρμούλη Γ.! Τουλάχι-
  στον έτσι διέδιδαν τότε οι κακές γλώσσες. Ωσαύτως και άλλος τις ευειδής και ρωμαλέος κατέλαβε, ως υφηγητής έδρα ετέρου τινός-άξιου πραγματικά- καθηγητού, που τον είχε, ως εραστή του!! Έτσι καταλαμβάνονται οι έδρες!
  !! Οικογενειοκρατία, ερωτοκρατία ή γλυφοκρατία!!Εσχάτως δε είχαμε παράδειγμα οικογενειοκρατίας στο τμήμα κοινωνικής θεολογίας, που μόλις και πρόλαβε να το σταμάτησει το υπουργείο!Άστα να πάνε….!!

 31. Ο/Η eklag λέει:

  Ομολογώ ότι οι ιδιοκτήτες του χώρου
  σέβονται-σε γενικές γραμμές-την ελευθερία του λόγου,
  απορώ όμως που δεν παίρνουν θέση όταν κατάφωρα
  παραποιούνται επιστημονικές θέσεις περί γλωσσικών θεμάτων
  παγκοσμίως αποδεκτές.
  Αν ήταν άλλοι θα τους απέδιδα άγνοια στην καλύτερη περίπτωση.
  Είναι όμως αυτοί και δεν ξέρω τί πραγματικά να σκεφτώ όταν
  επιτρέπουν να περιφέρεται ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΗ η τουλάχιστον αντιεπιστημονική θέση κάποιων…
  Η αλήθεια δεν το ζητούμενο για όλα εδώ άρα ΚΑΙ ΓΙ’ΑΥΤΟ;

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Μαντάμ δεν γίνεται να απαντάμε σε όλους.
   Πρώτον.
   Βου.
   Δεν είμαστε γλωσσολόγοι.
   Ψαρράς μαργαριταριών είναι ο Ροϊδης κι εγώ απολυμένος θεολόγος ή αποσχηματισμένος πάπαρδος, έτσι λένε τα ιερομπλόγκς.
   Γάμα.
   Διαβάστε τον Ευμένη του Πλούταρχου.
   (Βίοι παράλληλοι, Σερτώριος κλπ), όπου αναφέρεται πως οι στρατιώτες χαιρέτισαν τον Ευμένη στη μακεδονική.

   Ακόμη μαντάμ:

   O Quinctus Curtius (6.9.34-36) γράφει ότι ο Αλέξανδρος έδωσε τη δυνατότητα στο Φιλώτα να υποστηρίξει τον εαυτό του μπροστά στους Μακεδόνες στρατιώτες και τον ρώτησε εάν θα τους απευθυνθεί στη μητρική τους γλώσσα (patrio sermone).

   Ακόμη:

   Στο επεισόδιο με τον Κλείτο, ο Αλέξανδρος φωνάζει στη φρουρά του στα «Μακεδονικά» (Πλούταρχος, Βίος Αλεξάνδρου 51.6).

   Διάλεκτος θα μου πείτε;
   Τι να σας πω, πάντα αμφιβάλλω για πολλά πράγματα.

   Όχι βέβαια πως δίνω δεκάρα τσακιστή αν οι σημερινοί Σλαβομακεδόνες ή οι Ελληνομακεδόνες είναι απόγονοι του Αλέκου.
   Πάντως ο Άνθιμος από τα Κούκουρα αποκλείεται, ο Παπαθεμελής γεννήθηκε κατά τον Ιο της Ελευθεροτυπίας σε Σλαβοχώρι (Βισώκα), όσο για τον Ψωμιάδη προστάτη των βενζινάδων που νοθεύουν το καύσιμο, είναι τόσο απόγονος αρχαίων Ελλήνων όσο και ο Μιχαλολιάκος της Χρυσαυγής.
   Κάπου από Πακιστάν-Αζερμπαϊτζάν μου μοιάζουν.

 32. Ο/Η eklag λέει:

  Απαντήσατε Μουσιού.
  Λύσατε έτσι πολλές απορίες μου.
  Ευχαριστώ.

  • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

   Εμενα παντως δεν μου απαντησε ποτε κανείς στα εξης :

   A. Aν ηταν Μακεδονικη η γλωσσα που όντως μιλουσαν οι Αρχαιοι, τοτε πως λέγεται η σλαβικη γλωσσα που την εκτόπισε και της οποίας το αλφαβητο δημιουργησαν ο Κυριλος και ο Μεθοδιος.

   Αν παλι η νυν σλαβική διαλεκτος είναι η «Μακεδονικη» τότε ποια γλώσσα μιλούσε ο λαός τον οποίον εκτοπισαν οι Σλαβομακεδονες.

   Γιατί ο εκτοπισμος της «Μακεδονικης» από την «Μακεδονικη» ειναι μια ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ εθνολογικη και γλωσσολογικη πρωτοτυπία.

   Β. Επίσης δεν διευκρινιζεται αν η γλωσσα των νυν «Μακεδονων» αποκαλουταν «Μακεδονική» ΠΡΙΝ εγκατασταθει η φυλη αυτη στην Γεωγραφική περιοχη της Μακεδονιας ή πηρε το ονομά της ΑΠΟ την Γεωγραφική περιοχή ΣΤΗΝ οποια εγκατασταθηκε τον 6ο αιώνα;

   Γιατι ΚΑΙ αυτο ειναι μια πρωτοτυπία, να ονοματίζεται ενας λαός από την περιοχη στην οποία εγκαθισταται παρα να ονομαζεται η περιοχή από τον λαό. Οι γηγενεις Αμερικανοι για παραδειγμα ονομαζονταν Τσεροκι. Αμερικανοι ονομαστηκαν εκ των υστερων και καταχρηστικα οι έποικοι. Οι γηγενεις ειχαν ονομα από πριν.

   Γ. Η σλαβική γλώσσα και το αλφαβητο των Κυριλων και Μεθοδίου ειναι η Μακεδονικη και οχι η Σλαβονικη; Αυτό σημαινει δηλαδη ότι οι «Μακεδονες» ηταν τοσο χουβαρνταδες ώστε διαφωτησαν και παρεδωσαν αλφαβητο στους Βουλγαρους, τους Σερβους και τους Ρώσσους και ΔΕΝ το κρατησαν για τον εαυτό τους (με αποτελεσμα να το δημιουργησουν γυρω στο 1950);

   Επίσης οι προαναφερθεντες Σλαβικοί λαοί + τους Πολωνους, Σλοβακους κλπ. ελκουν την καταγωγή τους ΑΠΟ την μακεδονια και μετακινηθηκαν βορειοτερα ή το αναποδο;

   Δ. Ποσο διαφορετικη ήταν η Σλαβομακεδονικη διαλεκτος από την Σλαβοβουλγαρικη τον 9ο-10ο αιώνα τότε που τους ξεματιασε ο Βασιλειος ο ΒΟΥΛΓΑΡΟκτονος. Μηπως καθόλου;

   Τι λεει η επιστημη για αυτα;

   Κα Eklag
   Ισως να μπορεσει να απαντησει τις ερωτησεις σας/μας το Παρατηρητηριο του Ελσινκι ή ο διορισμενος Αντιβασιλεας των Αθηνων σε προσεχες άρθρο του. Εχουν τα ιδια ενδιαφεροντα.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Έλεος ρε Θεοπρόβλητε!

    «Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ πάντες γαρ υμείς εστέ εν Χριστώ Ιησού..».

   • Ο/Η Theoprovlitos λέει:

    Ναι ρε αγορι μου, μαζι σου!

    Αλλα γιατι για να γινει αυτο πρεπει να αλλαζουμε την ιστορια. Αν υπαρχει καλη θεληση όλα επιλυονται.

    Οσον αφορα το ουκ εστι Ελλην, οταν καποτε κτυπουσα πορτες για να εκδοσουμε στα Σκοπια διαβαλκανικη εφημεριδα στα Αγγλικα με ενα φιλο μου Σλαβομακεδονα γραφιστα (νυν διακο του Αρχιεπισκοπου Αχριδος (!) βρηκα στα Υπουργεια του Λοβερδου τις πορτες κλειστες γιατι επρπεπε να χρηματοδοτηθει η Αλεξανδρα Μητσοτακη και ο Χριστοδουλος. Το ιδιο και οταν προτεινα να ιδρυθει Ελληνικο μεταφραστικο και εκδοτικο κεντρο στα Σκοπια.

    Αλλα προφανως οι εκσυγχρονιστες (γιατι μη μου πεις οτι το ΥΠΕΞ υπηρξε ποτε σε χερια «πατριωτων») ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ να επιλυθει το ζητημα για να διαιωνιζεται ωστε να μπορουν καποιοι τριτοι να κανουν παιχνιδι.

    http://www.mpc.org.mk/english/Bookshop/books.asp

    Τωρα επειδη σε ξερω οτι εισαι… κακος ανθρωπος θα ειδες στην παραπομπή τα βιβλια των «Μεντιουμ» και θα φρικαρες. Αλλα επειδη τελικα οι φιλελευθεροι γενικως ΔΕΝ ειναι εξυπνοι ανθρωποι (παρα μονο δογματικοι επειδη ετσι τους εμαθαν στο Χαρβαρντ) δεν αντιλαμβανονται οτι επειδη ο φονταμενταλισμος και ο εθνικισμος σε μεγαλο βαθμό κατοικοεδρευει ΚΑΙ σε ομαδες που θρησκευουν (βλεπε Ανθιμος, Ανβροσιος κλπ) μια Εκκλησιαστικη και ορθοδοξη προσεγγιση των λαων (και οχι το αντιθετο) με κοινες δρασεις θα μπορουσε να αμβλυνει σε βαθος χρονου τις διαφορές. Αν δηλαδη ειχε γινει καποτε μια επιθεση ΑΓΑΠΗΣ της Ελλαδας προς τους Σλαβομακεδόνες που θα οδηγουσε σε καποιες αμοιβαιες υποχωρήσεις τα πραγματα θα ηταν καλυτερα.

    Αλλα και οι δυο χωρες εχουν ξεπουλημενους πολιτικους και κοντοφθαλμους, με χαμηλο δεικτη νοημοσύνης. Και οι λυσεις που προτεινουν ειναι είτε τα θελουμε όλα είτε τα ξεπουλαμε όλα.

    Με τους Σλαβομακεδονες εχουμε παρα πολλα κοινα σημεια. Να τολμησω να πω περισοτερα απο καθε αλλο λαο των Βαλκανιων. Με πρωτο και κυριο την κοινη πιστη μας και τα εθιμα που συνεπαγονται απο αυτην. Αφου ειναι σαφες οτι ειδικα αυτος ο λαος ειχε συγκεχυμενη συνειδηση η οποια αργοτερα χειραγωγηθηκε και απο τον Τιτο για λογους πολιτικης σκοπιμοτητας, αν ειχε μεθοδευτει η άποψη τοσο στην Ελλαδα οσο και στα Σκοπια, οτι οι Σλαβομακεδονες ειναι εκσλαβισμενοι Ελληνες απογονοι του Μεγαλου Αλεξανδρου ή προιον επιμειξιας Ελληνων και Σλαβων (που δεν αποκλειεται να να ειναι αυτο ακριβως) δεν θα ειχε επιλυθει το προβλημα σημερα? Εδω οι Ελληναραδες τρεχουν στου διαολου την μαννα, στο Πακισταν για μια Ελληνογενη φυλή που μας ειναι και γεωπολιτικα «αχρηστη».

    Αλλα αντι να χρησιμοποιηθει η κοινη θρησκεια σαν γεφυρα φιλίας εχουμε απο την μια υπερπατριωτικες υστερίες και από την άλλη τους αποδομητες χρηματοδοτες του Ουρανιου Τοξου οι οποίοι οχι μονο δεν προασπιζονται τα συμφεροντα των εν Ελλαδι Σλαβων αλλα τουναντιον τους καθιστουν και εν δυναμει προδοτες και οργανα αποσταθεροποίσης στην συνειδηση του κοσμου.

    Δυστυχως, επειδη δεν ανηκω ουτε στους υπερπατριωτες (στους πατριωτες ναι) αλλα ουτε στους αποδομητες-αποσταθεροποιητες (θα τους το χρεωσει καποτε αυτο η ιστορια) το μονο που μπορω πλεον να κανω ειναι να λυπαμαι και να νιπτω τας χειρας μου.

    Υπαρχει όμως κατι κοινο μεταξυ των δυο (εθνικιστων-λαϊκιστων και εκσυγχρονιστων-αποδομητων): Η ακορεστη δίψα για ΕΞΟΥΣΙΑ. Με οποιοδηποτε τιμημα.

   • Ο/Η Σταύρος λέει:

    Εκτός θέματος και επομένως απορριπτέο απαρεξηγητί.

    Laskarato, αν και αποφεύγω να σχολιάζω τα εκτός θέματος σχόλια, παρατηρώντας την ανεκτικότητά σας (την οποία θαυμάζω) έναντι του Θεοπρόβλητου, ο οποίος δεν άφησε ούτε ένα άρθρο που να μην το φορτώσει με το θέμα που τον καίει, θα ήθελα να καταθέσω κάποια πρόταση.

    Αν και το θέμα παραμένει καυτό, διότι κάποιοι, και για διαφορετικούς αλλά και για ίδιους λόγους , φροντίζουν να το διατηρούν σ’ αυτήν την κατάσταση – θερμοκέφαλοι, ένθεν κακείσε, έχουν περιπλέξει το κουβάρι αυτό σε τέτοιο βαθμό, που ούτε χίλιες μοδίστρες δεν μπορούν πλέον να το ξεμπερδέψουν – προτείνω να αναρτήσετε σχετικό θέμα, ώστε να τεθεί προοπτική εκτόνωσης για τον κ. Θεοπρόβλητο, ο οποίος, απ’ όσο κατάλαβα, δεν σκοπεύει να το παρατήσει εδώ μέσα. Και ζητώ συγνώμη για την αναίδεια αυτής μου της υπόδειξης.

    Γνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα και λεπτότητα του προβλήματος πολύ καλά, και τις διάφορες τοποθετήσεις του είδους «ναι μεν αλλά», οι οποίες προέρχονται σχεδόν απ’ όλες τις μεριές, δεν πρόκειται να φέρω καμμιά αντίρρηση και ούτε πρόκειται να σχολιάσω, σε περίπτωση που απορριφθεί η πρότασή μου αυτή, διότι αντιλαμβάνομαι ότι από την μια τίθεται πρόκληση να βγάλουν κάποιοι όχι κάστανα από την φωτιά, αλλά ολόκληρους καυτούς βράχους, κι από την άλλη ελλοχεύει κίνδυνος να προστεθούν στο ζήτημα ακόμη περισσότερες παρεξηγήσεις, προς ικανοποίηση των στενοκέφαλων που το ανακινούν και από τις δυο μεριές, οι οποίοι συνήθισαν να τρέφονται βασικά με το ιχώρ, το οποίο εκβάλλει το απόστημα αυτό που λέγεται μακεδονικό ζήτημα.

    Ζήτημα το οποίο ανέθρεψαν οι κουφιοκέφαλοι πολιτικάντηδες, κυρίως της χώρας μας και η αμορφωσιά του πληθυσμού της, θύματα αμφότερα της πολιτικής του διαίρειν και βασίλευε. Και δεν υπονοώ τόσο συνωμοσιολογικές αιτίες, οι οποίες πιθανόν να υφίστανται, όσο τις αιτίες που προέρχονται από την σχιζοφρένεια του ελληνοχριστιανικού λεγόμενου βίου και πολιτείας, ο οποίος επέφερε στους λαούς της Χερσονήσου του Αίμου τόσο μεγάλο βαθμό πρεσβυωπίας, ώστε αυτοί να μπορούν να βλέπουν μέχρι την Ιερουσαλήμ, αλλά να είναι σχεδόν τυφλοί απέναντι στην θέα των γειτόνων τους.

 33. Ο/Η eklag λέει:

  Θεοπρόβλητε,
  θέλω να γελάσω αλλά δεν μπορώ,
  όταν ξέρω για τί είναι κάποιοι ικανοί.
  Ο Χριστός δεν είπε κάπου:
  »δεν ήρθα να φέρω ειρήνη»;
  Αυτούς θα είχε κατά νου…
  όπως και πολλοί από μας εύχομαι κι ελπίζω…

 34. Ο/Η christos λέει:

  Τι πιστεύει κανείς για θρησκείες και τέτοια είναι θέμα δικό του, αλλά πρίν κατηγορήσεις τον κάθε Μπαμπινιώτη, θα πρέπει πρώτα να έχεις προσφέρει τουλάχιστον ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό που λέμε ελληνική γλώσσα.
  Νομίζω οτι τουλάχιστον τους επιστήμονες μας θα έπρεπε να τους κρίνουμε και να διαφωνούμε μαζί τους με περισσότερο σεβασμό.

  • Ο/Η Σταύρος λέει:

   Christos, από πού έβγαλες το συμπέρασμα ότι ο Μπαμπινιώτης είναι επιστήμονας;

  • Ο/Η Μαουνιέρης λέει:

   Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής ειδικά οι πανεπιστημιακοί που δεν τιμούν τον τίτλο τους λέγοντας κοτσάνες.

   • Ο/Η Σταύρος λέει:

    Μαουνιέρη, και προ παντός όταν με τις κοτσάνες τους τα οικονομάνε χοντρά, όπως ο κ. Μπαμπινιώτης. Ξέρεις πόσες φορές έχει επανεκδώσει τα λεξικά του; Τι όμως καινούργιο περιέχει η κάθε επανέκδοση; Η μια π.χ. έγινε για να αφαιρεθεί το «Βούλγαρος…, οπαδός του ΠΑΟΚ».

 35. Ο/Η Phebe Baltazzi λέει:

  Πράγματι Κε Μπαμπινιώτη! Δεν μας λένε επίσης πως η έρευνα από διεθνείς επιστήμονες δεν «ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ» να γίνει ενδελεχώς από το Εβραϊκό Κράτος, για να συνεχίζουν ανενόχλητοι, οι πιθανές σοφιστίες, όσων υποστιρίζουν ΑΚΟΜΗ την ΠΕΡΙΤΟΜΗ (ως σύμβολο αναμονής του θεανθρώπου) !!!

 36. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  Πραγματικά παρότι βλέπω ότι έχω σχολιάσει στο παρελθόν στο παρόν λήμμα, είχα ξεχάσει την ύπαρξη αυτής της επιστημονικής επιστολής. Είχα σταθεί την προηγούμενη φορά σε άλλο σημείο.

  Ο Επίτιμος Καθηγητής (όχι μόνο Ομότιμος – ο μόνος που έχει αυτόν τον τίτλο στην Ελλάδα, μαζί με την παλιά συνάδελφο του στο Τμήμα Γλωσσολογίας, κυρία Θεοφανοπούλου-Κοντού, συζύγου του επί σειρά ετών ελλογιμωτάτου και νεοδημακρατικωτάτου τ. γραμματέως του ΕΚΠΑ, κ. Κοντού) με την επιστολή αυτή βάζει τα πράγματα εις την θέσιν των. Με επιστημονική ακρίβεια σφάζει με το βαμβάκι όλους εκείνους που αγνοούν την Ιστορίαν και την Αλήθειαν και μας καλεί να συνταχθούμε με τη Σωτηρία μας. Ελπίζω να μη διαψεύσει τις προσδοκίες μου και να υπηρετήσει με ζήλο τα ίδια ιδεώδη και από το βήμα του Υπουργού. Να πάρει επιτέλους ο τίτλος των Θρησκευμάτων το ορθόδοξόν του νόημα.

  Αν πάρετε να μετρήσετε τις προεδρικές του θέσεις, θα συντάξετε έναν κατάλογο ισομεγέθη με το σημείωμα για το ψώνια της απαιτητικής νοικοκυράς. Το μόνο που λείπει από τη συλλογή πλέον είναι ο τίτλος του Μέλους και του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών. Αλλά έφτασεν η ώρα. Σημειώστε το παρακαλώ. Θα με θυμηθείτε.

 37. Ο/Η Του κώλου λέει:

  http://thepressproject.gr/details.php?id=14591

  Σύμφωνα με το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας, που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Wikileaks λίγους μήνες πριν, ο Γ. Μπαμπινιώτης έδινε ραπόρτο και ζητούσε τη βοήθεια της αμερικανικής πλευράς για την προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Μεταξύ πολλών άλλων “ενημερώνει” για την υπερπολιτικοποίηση της σπουδάζουσας νεολαίας που αποτελεί συνέχεια της αντιδικτατορικής πάλης και προκαλεί αναστάτωση στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα! Κάνει έντονες αναφορές στο άσυλο και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ενώ συμφωνεί με την εκτίμηση ότι η ανατροπή των συσχετισμών στην ΠΟΣΔΕΠ ανοίγει το δρόμο για επιτάχυνση των αντιδραστικών τομών. Η Πρεσβεία δείχνει να ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από το πανεκπαιδευτικό μέτωπο της αγωνιστικής έκρηξης του ’06 – ’07 και οι πρόθυμοι σαν τον κ. Μπαμπινιώτη σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους να μην ξαναενοχληθεί ο κ. Πρέσβης… Ας θυμηθούμε λοιπόν ποιος είναι ο νέος Υπ. Παιδείας.

 38. Παράθεμα: Μπαμπινιώτης: «πληροφορήθηκα (από Σκάι) ότι ο Χριστός δεν αναστήθηκε!» | Athriskos

 39. Παράθεμα: Ο απολογητής και ομολογητής της χριστιανικής πίστεως καθηγητης Γ. Μπαμπινιώτης Υπουργός Παιδείας!

 40. Ο/Η eyesoftheallseeing λέει:

  Ο Νόμος Μου Είναι Νόμος Αγάπης
  http://www.tlig.org/el/messages/27/

  -Eίμαι εδώ, Eγώ είμαι, ο Iησούς Xριστός. Eπίτρεψέ Mου να σου υπαγορεύσω τα Λόγια Mου, κόρη Mου. Tώρα, άκουσέ Mε και διάκρινέ Mε.
  Mήπως Mε φοβάστε; Mήπως Mε απαρνείστε γιατί τα μάτια Mου βλέπουν μέσα σας και μπορούν να διαβάσουν όλα, όσα έχει κάνει η ψυχή σας; Mη Mε φοβάστε, γιατί σας έχω ήδη συγχωρήσει. Tο Aίμα Mου χύθηκε για τη σωτηρία σας. Hμουν πάνω στη γη με σάρκα, έζησα ανάμεσα σε αμαρτωλούς, θεραπεύοντας τους αρρώστους και ανασταίνοντας τους νεκρούς. Δεν σας έχω εγκαταλείψει, γιατί ακόμη βρίσκομαι ανάμεσά σας, γιατρεύοντάς σας. Eλάτε σε Mένα να θεραπευθείτε. Θα υψώσω τις ψυχές σας έως Eμένα, θα σας μάθω να Mε αγαπάτε και ν’αγαπάτε ο ένας τον άλλον. Aν είστε αδύνατοι, η Δύναμή Mου θα σας στηρίξει, αν έχετε χαθεί, θα είμαι εκεί, για να σας δείξω την Oδό. O Nόμος Mου είναι ένας Nόμος Aγάπης, ακολουθείστε Tον. Aκολουθώντας Tον, θ’ανοίξω τις καρδιές σας, για να μπορέσετε να Mε δεχθείτε. Θα σας εμπνεύσω, θα σας διδάξω πώς ν’αγαπάτε, πώς να συγχωρείτε, πώς να είστε άγιοι και να ζείτε άγια. Eλάτε λοιπόν, αγαπημένοι, ελάτε και μάθετε από Mένα. Eίμαι η Aγάπη, είμαι η Eιρήνη, είμαι η Eυσπλαχνία, είμαι Πράος και Tαπεινός, είμαι η Συγγνώμη. Σας αγαπώ όλους.

  Δεν Σας Φέρνω Τίποτε Καινούριο
  Οι Αγαπημένοι Του Στόχοι Είναι Oi Αφιερωμένες Μου Ψυχές
  http://www.tlig.org/el/messages/957/
  Δεν είμαι ένας Θεός περίπλοκος, ούτε είμαι απομακρυσμένος. Δεν κρύβω το πρόσωπό Μου και δεν κρατώ κανένα στο σκοτάδι. Και μόνη η Παρουσία Μου είναι Φως! Πολλοί από σας λένε: 1 «Κύριε, πες μας κάτι καινούριο…» Αυτό είναι το πνεύμα του Αντίχριστου και το πνεύμα αυτό είναι διαδεδομένο στον κόσμο. Δεν θα σας φέρω τίποτε καινούριο: Πέθανα, αναστήθηκα, είμαι ο Πρώτος και ο Έσχατος. Όποιος πιστεύει σε Μένα θα έχει ζωή αιώνια. Είμαι αιώνια ζωντανός και ένδοξος, και κρατώ τα κλειδιά του θανάτου και του Άδη. Υπάρχουν κι άλλα που πρόκειται να έρθουν, αλλά τα πάντα είναι γραμμένα μέχρι τη συντέλεια του κόσμου. Θα έρθω με το Πνεύμα Μου να σας ξαναδώσω το φως σας, για να εκπληρωθούν αυτά που είπα… ότι στο τέλος θα θριαμβεύσω.

  Ακόμη και σήμερα η γη Μου διαιρείται, κομματιάζεται, και μέσα στον Οίκο Μου και στην οικογένειά Μου γίνονται αγοραπωλησίες. Στους προφήτες που τους στέλνω, λένε: «μην προφητεύετε». Ήρθε ο καιρός που σας έλεγα προηγουμένως, όταν καρδινάλιοι θα στρέφονται εναντίον καρδιναλίων, επίσκοποι εναντίον επισκόπων, ιερείς εναντίον ιερέων. Η δύναμη του Διχαστή έχει διεισδύσει σαν καπνός στον Οίκο Μου για να πολιορκήσει τη γη Μου. Το καταστροφικό του έργο είναι ισχυρό και οι αγαπημένοι του στόχοι είναι οι αφιερωμένες Μου ψυχές. Διαστρέφει τους λογισμούς τους για να ακολουθούν τα πάθη της καρδιάς τους. Ο Άνομος απ’ όπου κι αν περάσει, αφήνει πίσω του την κατάρα του… Έχει ορκιστεί να σας ξεσηκώσει τον ένα εναντίον του άλλου. Μέσα στην οργή του, ορκίστηκε να σας δοκιμάσει όλους όπως το σιτάρι στο κόσκινο, ιδίως τους αφιερωμένους Μου, και να τους απογυμνώσει. Ορκίστηκε να σας κάνει όλους παιχνίδι του. Σας βεβαιώνω: όποιος δεν έχει έντιμη καρδιά θα υποκύψει, αλλά οι έντιμοι θα νικήσουν με την ευθύτητα.

  • Ο/Η Ιερέας Χ. λέει:

   Το μήνυμα αυτό σας απέστειλεν η μυστικίστρια Βασούλα Ryden ή κάποιoς οπαδός της, του κινήματος των οικιών της Θεοτόκου, .
   Περί αυτής της αμφιλεγόμενης προσωπικότητος, αναγνώσατε εδώ:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Vassula_Ryden

   Vassula Ryden

   From Wikipedia, the free encyclopedia

   Born
   Vassiliki Claudia Pendakis
   January 18, 1942 Cairo, Egypt

   Occupation
   Author

   Denomination
   Greek Orthodox

   Children
   2

   Website

   True Life in God

   Vassula Rydén (born January 18, 1942) is an author, public speaker, and self-proclaimed Christian mystic[1] living in Switzerland who says she receives messages from Jesus Christ and the Blessed Virgin Mary.

   Her writings frequently call for people «to repent, love God, and unify the churches.»[2] She has developed a large following, particularly among Roman Catholics, who come to her lectures and buy her writings and tapes.[2] She writes the messages in English, and has changed some writings between editions.[3]

   In 1995, the Catholic Church’s Congregation for the Doctrine of the Faith (CDF) published a Notification (a message from the Holy See) on the writings of Rydén, saying her communications should not be considered supernatural, and calling all Catholic bishops to prevent Rydén’s ideas from being spread in their dioceses.[4][5] In 2007, Cardinal William Levada confirmed that the 1995 Notification was still in effect; he recommended that Catholics should not join prayer groups organized by Rydén. In 2011, the Greek Orthodox Church officially disapproved of Rydén’s teachings, instructing their faithful to disassociate from Rydén. In 2012, the Church of Cyprus said that Rydén’s teachings were heretical.

   Early life

   Rydén was born Vassiliki Claudia Pendakis on January 18, 1942, in Heliopolis on the outskirts of Cairo, Egypt, the daughter of Greek Orthodox parents established in Egypt.[6] From the age of six, Rydén experienced waking dreams and nightmares that she attributed to Satan who was trying to kill her. When she was 10–12 years old, she had waking dreams of a spiritual marriage with Jesus Christ, as Blessed Virgin Mary was looking on.[7][8]

   Rydén started school in Egypt, and then at the age of 15, she emigrated with her family to Europe.[6] She painted and competed in tennis.[2][9][3][10] During her late teens, she said she was surrounded upon occasion by the spirits of dead people, who she said were asking her to help them. None of her childhood or teenage mystical experiences resulted in a personal religious transformation, and Rydén went on to live a fairly secular life indifferent to religion.[7][8]

   In November 1966, she married a Lutheran man in the city of Lausanne, Switzerland, at a Greek Orthodox Church. Her husband was a student who obtained a position with the United Nations after graduation. The couple had two sons together.[6][11] Because of the husband’s job, the family lived in various places in Asia and Africa. From 1966 to 1980, Rydén kept up an active social life. She did not practice any particular religion.[12] The couple was divorced in Sweden in November, 1980.

   On June 13, 1981, she married her current husband, Per Rydén, a Swedish Lutheran who had been working for the Swedish International Development Cooperation Agency (SIDA) in Mozambique. He took a new position with the Food and Agriculture Organization (FAO) department of the United Nations in Lesotho from 1981 to 1983, then worked again for SIDA from 1984 to 1987 in Bangladesh.[13] Rydén modeled as a hobby, made her own clothes,[14] and painted in oils, including a portrait of Imru Haile Selassie which was made into a postage stamp. She also competed in tennis, once winning the women’s doubles in a national tournament in Bangladesh.[15] On October 31, 1990, the Rydéns celebrated their existing union in the Greek Orthodox Church in Lausanne.[16]

   (……..)

   Activities

   In 1998, Rydén’s True Life In God Foundation initiated the Beth Myriam (Mary’s House) project to feed the poor.[57]

   Rydén has made speaking appearances a Buddhist Temple in Hiroshima, Japan in 1999, in Benin, Africa in 2000, and at a Christian Unity conference «United in Christ» at Namur, Belgium in 2009.[58][undue weight? – discuss]

   Περί των σχέσεων της με την Ορθόδοξον Εκκλησίαν εδώ:
   http://www.tlig.org/el/testimonies/churchpos/theodorosII/

   Πατριάρχης Αλεξανδρείας & Πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β΄

   Καλωσόρισμα του Μακαριοτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρου Β’, προς την Βασούλα και μέλη της ΑεΘΖ στην Αίθουσα του Θρόνου στην Αλεξάνδρεια, τη Μεγάλη Πέμπτη 24 Απριλίου 2008.

   Με το Βατικανό, εδώ:

   http://www.tlig.org/el/testimonies/churchpos/cdf2005/ratzletter/
   Καρδινάλιος Joseph Ratzinger

   Ο σημερινός Πάπας Βενέδικτος 16ος, τότε Πρόεδρος της Συνόδου Υπέρ της Πίστεως

   Η Βασούλα σε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον καρδινάλιο Ράτσινγκερ, λίγο πριν την εκλογή του ως Πάπα. Η συνάντηση αυτή υπήρξε το επιστέγασμα ενός γόνιμου διαλόγου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s