Προς Αμνοερίφια με υψηλό IQ: «Η Ελλάδα είναι ελληνική;» (η Αριστερά στη σφαίρα του εθνικισμού)

[Αριστερός εθνολαϊκισμός]

Δείτε (μόνοι σας) το υψηλής αισθητικής εθνικιστικό Πρωτοσέλιδο >>>

This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

26 Responses to Προς Αμνοερίφια με υψηλό IQ: «Η Ελλάδα είναι ελληνική;» (η Αριστερά στη σφαίρα του εθνικισμού)

  1. Ο/Η laskaratos λέει:

    Το φάντασμα του Ζαχαριάδη τους οδηγεί σε νέες μεγαλοπρεπείς ήττες!

    • Ο/Η hashthug λέει:

      Εθνικιστής ο Ζαχαριάδης;

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Ασφαλώς όχι.
        Μπέρδευε όμως τις επιθυμίες του με την πραγματικότητα και έσπρωξε τον κόσμο της Αριστεράς στην καταστροφή, σε ένα μοναχικό αντάρτικο κατά της Δύσης, χωρίς την ελάχιστη πιθανότητα επιτυχίας.
        Η λαϊκή και λαϊκιστική Αριστερά σήμερα μισεί τη Δύση με αρρωστημένο και συμπλεγματικό πάθος.
        Σε αυτή τη βάση δεν θέλει λύση του Μακεδονικού, επειδή την υπαγορεύει το ΝΑΤΟ, άσχετα αν συμφωνεί και ξέρει πως θα χαθεί για άλλη μια φορά το τραίνο των ευκαιριών, χάριν ενός υποκριτικού μαξιμαλιστικού πατριωτισμού της συμφοράς. που διεκδικεί το ανέφικτο και το άδικο.



      • Ο/Η Po λέει:

        η τραγική αλήθεια

  2. Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

    Μηχανοκίνητη πορεία στη Θεσσαλονίκη -Διαμαρτύρονται για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

    Συγκέντρωση και μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Κατά τη διάρκεια της μηχανοκίνητης πορείας διακόπηκε η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης.

    Πηγή: iefimerida.gr

    14 Μητροπολίτες στη αυριανή Θεία Λειτουργία στη Θεσσαλονίκη

    • Ο/Η του κώλου λέει:

      Κάλεσμα «Ένωσης Κεντρώων» στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης
      Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018, 18:48

  3. Ο/Η Left λέει:

    Είναι εθνικιστές Αριστεροί και δεν το κρύβουν.
    Συνεργάστηκαν ως ΚΟΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησαν.

    «σύμπασα η Αριστερά θεωρεί «εθνίκια» (τι ωραία λέξη…) όσους θέλουν να διαδηλώσουν για άλλη μία κατάφωρη καταπάτηση ιστορίας, αγώνων, συνόρων, κυριαρχίας, πολιτισμού».

    Στον Δρόμο που κυκλοφορεί το Σάββατο 20 Iανουαρίου
    Από Σύνταξη – 20 Ιανουάριος, 2018

    Στο θέμα της εβδομάδας, διαβάστε:
    Εμπλοκές στο ζήτημα της ΠΓΔΜ
    «Ευκαιρίες», αλυτρωτισμός και γεωπολιτικές ανακατατάξεις
    του Ρούντι Ρινάλντι

    https://www.e-dromos.gr/ekchoriseis-parachoriseis-sto-onoma-tou-taksikismou/

    EDITORIAL
    Εκχωρήσεις – παραχωρήσεις στο όνομα του ταξικισμού
    To editorial του Δρόμου που κυκλοφορεί

    Από Σύνταξη – 19 Ιανουάριος, 2018

    Είναι πασιφανής και εκκωφαντική η αφωνία, η αμηχανία, η πλήρης αγαλματοποίηση («έμεινε άγαλμα») της Αριστεράς σε όλες τις αποχρώσεις της –από τις δηλωμένα πιο επαναστατικές έως τις ροζίζουσες– όσον αφορά δύο κεντρικά και σημαντικά ζητήματα: α) το μακεδονικό, όπως ονομάζεται και όπως μεθοδεύεται, και β) τις προκλήσεις του τούρκικου επεκτατισμού.
    Δύο κεντρικής σημασίας, και απειλητικά για την ίδια την υπόσταση της χώρας μέτωπα, είναι σχεδόν καταργημένα από τα αριστερά επιτελεία, που αδυνατούν να νοιώσουν καν τις ανησυχίες του λαού και των απλών ανθρώπων αυτής της χώρας. Τα εθνικά ζητήματα αποκόπτονται ως δια μαγείας από τα κοινωνικά, και με τον τρόπο αυτόν εκχωρούνται όλα στην αστική και φιλοϊμπεριαλιστική πολιτική. Αφήνεται έτσι διάπλατα ανοικτή η πόρτα για ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις να κάνουν τη δουλειά τους. Όπως ο ομογάλακτος Κοτζιάς χάρισε στη Χρυσή Αυγή σχεδόν όλους όσους αντιδρούν στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, έτσι και σύμπασα η Αριστερά θεωρεί «εθνίκια» (τι ωραία λέξη…) όσους θέλουν να διαδηλώσουν για άλλη μία κατάφωρη καταπάτηση ιστορίας, αγώνων, συνόρων, κυριαρχίας, πολιτισμού.
    Η χώρα δεν αντιμετωπίζει ένα μόνο μέτωπο, αυτό με την Ε.Ε., τα μνημόνια και το ευρώ. Ούτε διατρέχεται μόνο από μία βασική αντίθεση (κεφαλαίου/εργασίας), ώστε όλα να γίνονται για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αντιμετωπίζει και άλλα μέτωπα, από ανατολάς – και ξανά, πρόσφατα, από τις νέες μοιρασιές και προετοιμασίες πολέμου στη Βαλκανική. Don’t worry. Be happy!
    Τα σκληρά ταξικιστικά «κάτω τα ξερά σας από την απεργία» και οι μετονομασίες στις ταμπέλες των υπουργείων δεν πολυενοχλούν την αστική πολιτική. Και, κυρίως, δεν αλλάζουν συσχετισμούς – ιδιαίτερα όταν εντάσσονται στη σφαίρα του εικονικού και όχι μαζικού κινήματος, και μάλιστα για ψηφοθηρικούς σχεδιασμούς.
    Η υπαρκτή Αριστερά αποστρέφεται ό,τι δεν ελέγχει. Δεν δίστασε να συκοφαντήσει τις πλατείες του 2011, χαρακτηρίζοντάς τες εθνικιστικές και χρυσαυγίτικες. Δεν σκέφτηκε ποτέ να παρέμβει σε μια κίνηση, σε ένα κίνημα, σε ένα λαϊκό ξέσπασμα, ώστε να το χρωματίσει, να το επηρεάσει, να του δώσει ένα άλλο στίγμα. Προτιμούσε έναν άλλο ρόλο που, παρά τα ηχηρά ταξικά λόγια, την κατέτασσε στις συστημικές δυνάμεις.
    Σε χώρες όπως η Ελλάδα, το εθνικό και το κοινωνικό είναι στενά συνδεδεμένα. Διαπλέκονται και δεν διαχωρίζονται. Σε ξύλινη απόδοση, ο αντιιμπεριαλιστικός και ο αντικαπιταλιστικός αγώνας είναι αδιαχώριστοι. Η πάλη για πολιτική, οικονομική και κοινωνική διέξοδο της χώρας, τους συμπεριλαμβάνει, σε μια σύνθεση που έχει προτεραιότητες και κριτήρια. Κεντρική θέση στα οποία έχει η πραγματική εθνική και λαϊκή κυριαρχία.
    Απουσίες και εκχωρήσεις σε κεντρικά θέματα βαραίνουν, προκαλώντας ιστορικές περιθωριοποιήσεις… Όπως και το αντίστροφο, βέβαια!

    Σχόλια
    0

    http://www.iefimerida.gr/news/77493/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B9-%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CE%BD%CF%84%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82

    Ποιος είναι ο Ρούντι Ρινάλντι

    Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θυμάται ή δεν ξέρει τι είναι η ΕΦΕΕ ή τι είναι οι Μαοϊκοί και οι μαρξιστές. Ε, όλα αυτά μαζί είναι ο Ρούντι Ρινάλντι.

    Είναι μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν συντονιστής της μέχρι την 2η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Απρίλιο του 2009. Στις προ-προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

    Στέλεχος του μεταπολιτευτικού φοιτητικού κινήματος μέσα από τις γραμμές της ΠΠΣΠ, διετέλεσε μέλος του KΣ της EΦEE.

    Πήρε δραστήριο μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις, πολιτικές μάχες και καμπάνιες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, καθώς και στις διεργασίες του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ) που είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ασχολήθηκε δραστήρια στον εκδοτικό χώρο με τις εκδόσεις A/συνεχεια και σήμερα είναι διευθυντής της εφημερίδας «Αριστερά!».

    Είναι παντρεμένος με τη Γιάννα Γιαννουλοπούλου και έχουν μια κόρη, τη Ρίνα.

    Εβγαλε τρεις βουλευτές η συνιστώσα του

    Τρία μέλη της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ), εξελέγησαν βουλευτές με τον συνδυασμό ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Πρόκειται για τους Βασίλη Χατζηλάμπρου (Αχαΐα), Βασίλη Κυριακάκη (Φθιώτιδα) και Δημήτρη Κοδέλα (Αργολίδα).

    Για την κομμουστική αυτή συνιστώσα η Βουλή και ο… δρόμος είναι πεδία κοινωνικών αγώνων και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εξέλεξε τίθενται στην υπηρεσία του μαζικού λαϊκού κινήματος που «συγκλονίζει τη χώρα» και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στους δρόμους, στις πλατείες, στις διαδηλώσεις, «πάντα δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό» για την κατάργηση των μνημονίων.

    Πρώτη φορά μαοϊκοί στο ελληνικό Κοινοβούλιο

    Για πρώτη φορά στην ιστορία της, οργάνωση που προέρχεται από τον μαοϊκό χώρο στην Ελλάδα βλέπει στελέχη της να περνούν την είσοδο του Κοινοβουλίου. Στα γραφεία της ΚΟΕ μέλη της ανασύρουν μνήμες που φθάνουν μακρύτερα από το 2003, οπότε η ΚΟΕ ιδρύθηκε από στελέχη του ΚΚΕ (μ-λ) με πρόπλασμα την πολιτική οργάνωση Α/συνέχεια.

    Το 1964, έχοντας διαμορφωθεί ρεύμα υπέρ στρατηγικών επιλογών του Μάο για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, στελέχη του ΚΚΕ εντός και εκτός Ελλάδας ιδρύουν την Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ), έχοντας ως προπομπό την «Αναγέννηση» και ιστορικά στελέχη μεταξύ άλλων τον Γιάννη Χοτζέα και τον Ισαάκ Ιορδανίδη .

    Παράλληλα, το 1970 ιδρύεται το ΕΚΚΕ. Η ΟΜΛΕ διασπάται και το 1976 συγκροτούνται δύο κομμουνιστικές οργανώσεις μαοϊκής προέλευσης: το ΚΚΕ (μ-λ), και Μ-Λ ΚΚΕ. Από στελέχη του ΚΚΕ (μ-λ), συγκροτείται η Α/συνέχεια και μετά η ΚΟΕ, η οποία προβάλλει ως βασικό χαρακτηριστικό της τη δράση για την ενότητα της Αριστεράς. Δραστηριοποιήθηκε στα κοινωνικά φόρουμ, υπήρξε ιδρυτική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο συμμετέχει ως σήμερα.

    Γνωστότερα στελέχη της είναι οι Ρούντι Ρινάλντι, Γιώργος Παπαϊωάννου, Γιώργος Τζαφέρης, Σπύρος Παναγιώτου. Εκδίδει την εφημερίδα «Αριστερά» και από το 2010 την εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς».

    ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα

    Ο Ρούντι Ρινάλντι ανήκει στις ηγετικές μορφές της σκληρής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκρυψε ποτέ την άποψή του για επιστροφή στη δραχμή. Η εκτόξευση όμως του ΣΥΡΙΖΑ στο 27% και η θέληση του Ρινάλντι να μην εκδιωχθεί από το κόμμα τον ανάγκασαν με μια λιτή ανακοίνωση να τροποποιήσει την άποψή του υπέρ του ευρώ. Ο ίδιος σήμερα υπογραμμίζει με νόημα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη προϊστορία και μετά την εισβολή του λαϊκού στοιχείου, θα γίνει η λαϊκή δημοκρατική αριστερή παράταξη και θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση αγκαλιάζοντας κάθε κινηματική διαμαρτυρία».

    Πρόσφατα μάλιστα και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε τις συνιστώσες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ενιαίο κόμμα, αίσθηση προκάλεσε η στήριξη ακόμα και από τους «συνήθεις υπόπτους» όπως ο Ρούντι Ρινάλντι της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ), η ΑΚΟΑ και η Ρόζα.

    «Νεολογισμοί»

    Είναι πάντως γεγονός ότι με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πλατύ κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει «νέες» λέξεις και έννοιες όπως Τροτσκιστές, Νεολαία Λαμπράκη, Συνασπισμός, ΚΚΕ Εσωτερικού, ΠΠΣΠ, Μαοϊκοί κλπ.

    Οι «αδιαπραγµάτευτοι»

    Ο Ρινάλντι ανήκει στους σκληρούς του ΣΥΡΙΖΑ των οποίων «Ευαγγέλιο» είναι το πεντάπτυχο: ακύρωση του Μνημονίου και των μνημονιακών νόμων, καταγγελία των επαχθών όρων της δανειακής σύμβασης, διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών, αλλαγή φορολογικής πολιτικής. Τίποτε λιγότερο.

    Στην ίδια ομάδα των «σκληρών» ανήκουν, εκτός από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Δημήτρη Στρατούλη, κορυφαία στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, οι βουλευτές Μιχ. Κριτσωτάκης, Λίτσα Αμανατίδου, Δημ. Χαραλαμπίδης, Μ. Ουζουνίδης,


    Γιαν. Αμανατίδης, [left: αριστερός Θεούσος]

    Αφρ. Θεοπεφτάτου (η κυρία: «Και τι θα πάθουμε αν βγούμε από το ευρώ;»), Νάντια Βαλαβάνη, στελέχη του τομέα Οργανωτικού όπως ο Στάθης Τσάκης, ο Νίκος Μανιός της Γραμματείας, ενώ από τις συνιστώσες η ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά) του Αντώνη Νταβανέλου, η ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος) του Ρούντι Ρινάλντι, το Κόκκινο, η ΑΠΟ (Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα) και φυσικά οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου.

    Πως βλέπει τις εξελίξεις η συνιστώσα ΚΟΕ του Ρινάλντι

    Σύμφωνα με τον κ. Ρινάλντι η μετάβαση έχει ήδη αρχίσει και κύριο στοιχείο είναι το γεγονός ότι ένα ποσοστό γύρω στο 30% δεν συμβιβάστηκε, δεν φοβήθηκε, δεν ενέδωσε στην καμπάνια κατά του ΣΥΡΙΖΑ και επέμεινε σε μια στάση ανατροπής. Στο εύλογο ερώτημα, ποια μετάβαση θέλουμε ο κ. Ρινάλντι απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για μιά ουσιώδη πολιτική αλλαγή που θα γκρεμίσει το σημερινό σύστημα, που θα οδηγήσει τη χώρα στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην εθνικη ανεξαρτησία και τον κοινωνικό μετασχηματισμό.

    Εχει θεωρία για τους Γερμανούς

    «Όι Γερμανοί κάνουν διάφορες επαφές και διάφορα πράγματα γιατί πραγματικά ανησυχούν για το τι θα γίνει με το ΣΥΡΙΖΑ. Τους απασχολεί γιατί ένα ενδεχόμενο διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θίξει καίρια συμφέροντα της γερμανικής πολιτικής στη χώρα. Όταν βγαίνει ο Τσίπρας και λέει ότι εδώ εφαρμόζεται ο Μερκελισμός, αυτό είναι βαριά κατηγορία. Δεν είναι μικρό πράγμα. Και φυσικά πιστεύω ότι θα ασκούνται έντονες πιέσεις από τη γερμανική πλευρά να μετριαστούν οι τόνοι. Προσπαθούν να βάλουν όρους, να θέσουν ζητήματα, να εκβιάσουν. Αν ανοίξει το θέμα Siemens όλες αυτές οι παραγγελίες που παίρνουν οι Γερμανοί θα πάνε διαφορετικά. Φαίνεται επίσης ότι ο Σαμαράς έχει δώσει γη και ύδωρ στη Γερμανία, και θέλει αυτό η Γερμανία να το εξασφαλίσει και με μια άλλη διακυβέρνηση».

    Πώς μιλάει για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό

    «Όπως ακριβώς ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές λέγοντας το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», ενώ ήδη με τον Στρος Καν είχαν στήσει τη φάμπρικα της προσφυγής στο ΔΝΤ και πολλοί κολλητοί ήταν ήδη μπλεγμένοι σε σκάνδαλα με την Γκόλντμαν Σαξ, επιβάλλοντας μια ακινησία και παράλυση του κρατικού μηχανισμού που οδήγησε στα Μνημόνια 1 και 2. Έτσι και ο Α. Σαμαράς και η παρέα του (βοηθητικά κόμματα) κυβερνά την Ελλάδα με κρυφή ατζέντα το πέρασμα και την επιβολή του Μνημονίου 3 κι έχει κοροϊδέψει χοντρά τον ελληνικό λαό, ακόμα και όσους ψήφισαν το κόμμα του. Γι’ αυτό σήμερα βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση από το λαϊκό αίσθημα, σε διάσταση με όσα έλεγε λίγους μήνες πριν, αποδεικνυόμενος ένας χαμαιλέοντας παντός σκοπού και χρώματος, που κι αυτός θα περάσει στο μίνι πάνθεον των ψευτών, υπαλλήλων της τρόικας και των τραπεζών, των πολιτικών μιας χρήσης ολίγων μηνών, που όμως κοστίζει ακριβά για τη χώρα και το λαό».

    Πώς γίνεται η επανάσταση κατά τον Ρινάλντι

    «Απαιτείται –πλάι στην κινητοποίηση για τα μέτρα– ένα μέτωπο πολιτικό θεσμικό, που να καταγγέλλει αυτήν την εκτροπή–απάτη, να διευρύνει στην πράξη το πλαίσιο και να προσανατολίζει ανάλογα τον αγώνα. Να οξύνει την αναμέτρηση, να την μεταθέτει από την ανομία των μέτρων στην ανομία του φορέα, της τρόικας εσωτερικού εν προκειμένω. Να εξαναγκάσει τους πάντες να τοποθετηθούν επ’ αυτού: τα ΜΜΕ που ένοχα το αποσιωπούν, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που για πολλοστή φορά συναινεί στην καταπάτηση της λαϊκής κυριαρχίας, τα λοιπά κόμματα που για άλλα τυρβάζουν, τη διανόηση που δεν βρίσκουν στόχο τα βέλη της κλπ.Είναι ώρα να φύγουν. Να μιλήσει ο λαός! Στους δρόμους και παντού. Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα!»

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Πρόκειται για ανθρώπους ολοκληρωτικών αντιλήψεων, που ως βουλευτές έκαναν επίδειξη ευσέβειας και σεβασμού στην κρατική Εκκλησία και είναι θαυμαστές της κτηνωδίας της πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο, που δεν ντρέπονται και να το λένε.

      Από την επίσημη ιστοσελίδα της ΚΟΕ:

      https://koel.gr/50-2/
      50 χρόνια από την Πολιτιστική Επανάσταση
      POSTED ON 18 ΜΑΪΟΥ 2016

      Η επέτειος των 50 χρόνων από το ξεκίνημα της Πολιτιστικής Επανάστασης (16 Μάη 1966–11 Σεπτέμβρη 1976) πέρασε χωρίς μεγάλες αναφορές και συζητήσεις. Μόνο το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων έδωσε ένα ρεπορτάζ για τα αναμνηστικά (αφίσες, κονκάρδες, πανό κ.λπ.) που πωλούνται σε παλαιοπωλεία και στέκια στο Πεκίνο, που αναπαράχθηκε από τα δυτικά ΜΜΕ, και ένα μικρό σχόλιο από τα επίσημα κινεζικά όργανα, στο στυλ «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να ξαναγίνει κάτι παρόμοιο στην Κίνα».
      Οι αναφορές των ΜΜΕ είναι απόλυτα καταδικαστικές για την Πολιτιστική Επανάσταση γιατί έριξε στο χάος και στο αίμα την Κίνα για 10 χρόνια, γιατί έγιναν απίστευτες αγριότητες στην περίοδο αυτή και άλλα τέτοια.
      ________________________________________
      Ωστόσο σε πείσμα της εμπάθειας που δείχνουν για την Πολιτιστική Επανάσταση αστοί και «μεταλλαγμένοι» πάσης φύσεως, υπάρχουν διανοητές, ιστορικοί, φιλόσοφοι που συνεχίζουν να θεωρούν την Π.Ε. και την Οχτωβριανή επανάσταση σαν τα σημαντικότερα γεγονότα του αιώνα που πέρασε, σαν τα δύο κορυφαία συμβάντα γύρω από την κομμουνιστική υπόθεση.
      _________________________________
      ……………………………..
      Σήμερα αναπαράγουμε ένα αφιέρωμα που είχαμε δημοσιεύσει στα 40 χρόνια από την Πολιτιστική Επανάσταση. Βέβαια υπάρχουν πολλά θέματα προς εκτίμηση και αξιολόγηση 10 χρόνια μετά και ιδιαίτερα η σχέση της Πολιτιστικής Επανάστασης με την μεταμαοϊκή Κίνα και την πορεία της. Η «νίκη» εν τέλει του Τένγκ Χσιάο Πίνγκ και η σύγχρονη Κίνα οφείλουν κάτι στην Πολιτιστική Επανάσταση ή είναι μονάχα η επιβεβαίωση ενός εκδυτικισμού της Κίνας;
      Το φάντασμα του Μάο (και του έργου του) πλανιέται πάνω από την Κίνα.

      1. Φωτιά στο Γενικό Επιτελείο, του Μάο Τσετούνγκ
      2. Η δεκαετία της Πολιτιστικής Επανάστασης, του Γ.Χοντζέα
      3. Συζητώντας με τον Μάο για την Πολιτιστική Επανάσταση, του Ε.Σνόου
      4. Τα «Νέα Σοσιαλιστικά Πράγματα», του Σ.Παναγιώτου
      5. Επανακαθορίζοντας την γενεολογία και την κληρονομιά της Πολιτιστικής Επανάστασης, του Φ.Μάγκντοφ
      6. Η σημασία της Πολιτιστικής Επανάστασης για το κομμουνιστικό κίνημα και τον μαρξισμό, του Γ.Μηλιού
      7. Γνώρισα τους Κόκκινους Φρουρούς, από το βιβλίο της Μπ.Κιτσίκη
      8. Αιτίες της Πολιτιστικής Επανάστασης τα κακώς κείμενα του σοσιαλισμού, του Γ.Τσίπρα
      9. Ενδεικτική βιβλιογραφία για την Πολιτιστική Επανάσταση
      __________________________
      Έχουμε ασχοληθεί εκτενώς με αυτή την εξτρεμιστική ομάδα, που γοητεύεται από τον εθνικισμό και παράλληλα από την κτηνώδη βία κατά αθώων της πολιτιστικής επανάστασης του Μάο.

      Ο ευσεβής… μαοϊκός Κοδέλας (ΣΥΡΙΖΑ)

      Ο ευσεβής… μαοϊκός Κοδέλας (ΣΥΡΙΖΑ)
      14/07/2015
      [Συνδαιτυμόνας Χρυσαυγιτών]


      Δ. Koδέλας βουλευτής Αργολίδας της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ-μαοϊκή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ). Σκουλαρίκι, μπλουτζίν, ο κώδικας του ενδυματολογικού αντικομφορμισμού συνυπάρχει με ευκαμψία, υποκρισία και ασυνέπεια, μάλιστα στη δεύτερη φωτογραφία μπροστά σε μαθητές Λυκείου. Αν υπάρχει προσωπική πίστη, είναι σεβαστή, γιατί όμως αυτή δεν σέβεται την οφειλόμενη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους…

      http://leninreloaded.blogspot.gr/2015/03/2013.html


      Στις 21 Φλεβάρη 2015, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας φωτογραφίζεται καθώς συντρώει με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργο Γαλέο, κατά την κοπή της πίτας στον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπλίου

      http://www.amen.gr/article/o-arxiepiskopos-ieronymos-sto-argos-gia-tin-eorti-tou-agiou-petrou-foto

      Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Άργος για την εορτή του Αγίου Πέτρου

      Παρευρέθηκαν οι Βουλευτές Αργολίδος Δ.Κοδέλας και Γ.Ανδριανός
      _______________________
      O Kυριακάκης της Λαμίας, έχει προσχωρήσει στους Μακεδονομάχους του Λαφαζάνη, συνήγορου των δήμιων των παιδιών της Σρεμπρένιτσα:

      Ridicule


      Ridicule
      16/03/2015
      Τρεις ευσεβείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδaς

      Πολλά γαϊδουράγκαθα βρίσκει όποιος ψάξει στη Μητρόπολη Φθιώτιδας, ακόμη και διάθεση εξωραϊσμού της Χ.Α. και δικαιολόγησης της ψήφου στους Ναζιστές: «Το tvxs.gr, παρουσιάζει ένα απόσπασμα από το κεφάλαιο ‘Η Εκκλησία της Ελλάδος’ του Αλ.Σακελλαρίου, του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλους της Ελλ. Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: ..Η ακροδεξιά αναβάπτιση (1998-2008)….. Ας αναφέρουμε ενδεικτικά τα όσα λέει, σε συνέντευξή του, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος:

      «Το κόμμα του κ. Νίκου Μηχαλολιάκου φαίνεται ότι ικανοποιεί ένα μεγάλο μέρος ταλαιπωρημένων και αγωνιώντων πολιτών. Ο κόσμος αναζητεί ασφάλεια, κοινωνική γαλήνη, πρόοδο και αξιοκρατία. Αν λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα τους πόθους και τις αναζητήσεις του λαού, τα πράγματα θα αλλάξουν».

      Παρά ταύτα, στις 24.11.2013 συναντήθηκαν στο Γοργοπόταμο ο δεσπότης της Φθιώτιδας και ο κ.Τσίπρας. Ακολούθησε ο σύντομος παλαιοκομματικός διάλογος:
      …………………

      Ο παλιότερος τοπικός μαοϊκός και εθνικόφρων ταυτόχρονα βουλευτής Κυριακάκης, είχε από πριν εκδηλώσει το ταλέντο του παρακολουθώντας ακόμη και ομιλία του γνωστού από το επεισόδιο στην εθνική οδό χριστοδουλικού αρχιμανδρίτη Ιγνάτιου Σάπιου (βλ. «Οι γκέι, η γκόμενα και η αστυνομικός που εκνεύρισαν τον Αρχιμανδρίτη. Η απάντηση του Ι. Σάπιου για το επεισόδιο στην εθνική οδό», lamiastar.gr 3.10.2014), παρουσία όλης της ντόπιας εθνικοφροσύνης. Του έχουμε αφιερώσει ήδη του βουλευτή , ένα άρθρο (‘ΣΥΡΙΖΑ: Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια’).

      ΣΥΡΙΖΑ: Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια


      Ο σύντροφος Κυριακάκης του ΣΥΡΙΖΑ (δεύτερος εξ αριστερών) μετά των τοπικών αρχών
      …………….

      Θρησκεία και οικογένεια λοιπόν στη βιτρίνα της νεοελληνικής Αριστεράς, που ανυπόμονα βιάζεται να γευτεί το δικό της κυβερνητικό Βατερλώ και βέβαια από αυτό το δίδυμο δεν μπορεί να λείψει το τρίτο σκέλος του, η Πατρίδα. Μεταφερόμαστε στη Λαμία, 12 Μαΐου 2013, ανήμερα του Τροπαιοφόρου Γεωργίου του Δρακοφονιά, στην έδρα της Μεραρχίας, ο Μητροπολίτης ‘Χρυσής Αυγής’ και Αθανασίας του Αιγάλεω και όλος ο καλός ο κόσμος του Ζητουνιού, ανησυχούν μαζί με τον τοπικό μαοϊκό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακάκη, θαμώνα συντηρητικών τοπικών συγκεντρώσεων θρησκευτικού κιτς και θαυμαστή του συγγραφικού έργου του γνωστού ραλίστα, χριστοδουλικού και λίγο νευρικού, Λαμιώτη αρχιμανδρίτη-ηγούμενου και τραγουδιστή Σάπιου, για την επαπειλούμενη απομάκρυνση της στρατιωτικής μονάδας, γιατί ως γνωστόν η Αριστερά εξανέκαθεν, στα πλαίσια του ρηξικέλευθου μοντέλου περιφερειακής οικονομικής, κοινωνικής και πολεοδομικής ανάπτυξης που προωθεί, υποστηρίζει πως κάθε πόλη θέλει και το στρατόπεδό της.
      «Την ανάγκη να παραμείνει η ΜΕΡΥΠ στη Λαμία τόνισαν οι επίσημοι που παραβρέθηκαν στην έδρα της Μεραρχίας για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη του στρατού ξηράς…..Δείτε στο βίντεο τι είπαν ο Στρατηγός, ο Μητροπολίτης, οι βουλευτές Σταυρογιάννης και Κυριακάκης,…………..
      _______________

      Ο τρίτος βουλευτής τους, ο πρώην καντινιέρης Μεϊκόπουλος, προσεχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ και επανεκλέχτηκε βουλευτής

      Συνεργασία Μπέου-ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία!


      Συνεργασία Μπέου-ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία!
      08/06/2014
      ……………
      Όμως η περίπτωση του κ.Μεϊκόπουλου φαίνεται πως είναι κι αυτή εξτραβαγκάν, μια από τις πολλές παρόμοιες της, κάπως παρδαλής, πινακοθήκης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για τους οποίους άλλα είχαμε ελπίσει.
      ………………

      Ιδού λοιπόν σωζόμενα από τα Άπαντα του κ.Μεϊκόπουλου:

      Romfea.gr (23.3.2014): «…πραγματοποιήθηκε στο Πν. Κέντρο της Μητροπόλεως (22/3), η παρουσίαση του Τόμου… που διοργάνωσε η Ι.Σύνοδος, …παρέστησαν ο Βουλευτής κ. Αλ.Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών. ..Πρώτος ομιλητής ο Ομότιμος Καθηγητής …. «ήταν, πλέον, ο καιρός να απαντήσει η Πατρίδα, μέσω της Εκκλησίας – που … απλώνει τα φτερά Της για να προστατεύσει τα παιδιά Της – στην εμφανιζόμενη .. προσπάθεια αποδομήσεως της ιστορίας του Γένους μας από μερίδα δικών της παιδιών, που, .. γράφουν, κηρύττουν και διδάσκουν πρωτόγνωρα πράγματα για την ιστορία μας. Ήμαρτον Κύριε! … να αντλήσουμε ελπίδα, ενθυμούμενοι με ποια θεμέλια και ποιες αξίες το Ελληνορθόδοξο Γένος μας επιβίωσε …»… Η ομιλήτρια επεσήμανε ότι «σε μια περίοδο που η Ελληνική ιστορία και κυρίως το 1821 λοιδορείται και τα χαρακτηριστικά της αντεθνικής και αντιχριστιανικής συμπεριφοράς… ο Σεβ. Μητροπολίτης …αναφέρθηκε στην ιστορία της Επιτροπής, που ήταν έμπνευση του Μακαριστού Χριστοδούλου ….». Νομίζω πως είναι εξαιρετικά υποτιμητικό έως εξευτελιστικό, για («κομμουνιστή»!) βουλευτή της ριζοσπαστικής Αριστεράς, εκλεγμένο από τους απογόνους των προσφύγων της Ιωνίας, τους εργάτες, τους μορφωμένους νέους και τις φεμινίστριες της ιστορικής για το εργατικό κίνημα και για την παιδαγωγική της παράδοση πόλης του Βόλου, μάλιστα νεότατο, και με καλές σπουδές στην Ιστορία, να παρίσταται σε τέτοιες εκδηλώσεις και ακόμη χειρότερα να ακούει σιωπηλός, αυτός που εκπροσωπεί τόσους πολλούς, αυτός που συμβολίζει τόσα πολλά και τόσο υψηλά, τις επιθέσεις που ενοχοποιούν την αναθεωρητική επιστημονική ιστορική έρευνα, χωρίς να ζητάει το λόγο για μια ευγενική παρέμβαση, ούτε να απαντάει έστω εκ των υστέρων με κάποιο άρθρο στον τοπικό Τύπο.
      2. «Έκπληξη προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλου ότι η ετυμηγορία του λαού στο Βόλο να αναδείξει για δήμαρχο την παράταξη ουσιαστικά της μισής ΝΔ με την συνεργασία της ΧΑ και με επικεφαλή τον παράγοντα του σάπιου επαγγελματικού αθλητισμού Αχ. Μπέου, επιβάλλει συνεργασία του βουλευτή με την νέα δημοτική αρχή: «στον Δήμο Βόλου, το εκλογικό σώμα εκφράστηκε υπέρ του κ. Αχιλλέα Μπέου. Αν και διαφώνησα πολιτικά με την υποψηφιότητά του, την επίθεσή του σε ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης και την αντιμετώπιση της πολιτικής με επιχειρηματικούς όρους, σέβομαι την λαϊκή ετυμηγορία και από την θέση μου ως βουλευτής της Μαγνησίας θα συνεργαστώ με τη νέα δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης….» (28.5.2014, pandiera.gr). Το τοπικό magnesianews.gr έγραψε (20.5) για τουλάχιστον τρεις Χρυσαυγίτες που είχαν εκλεγεί μέσα στους δέκα συμβούλους του νικητή ήδη από τον πρώτο γύρο. ……….

      • Ο/Η Kομνηνός λέει:

        Τα καλυτερώτερα τα κρύβεται. Αν έχετε τσαγανό βάλτε αυτό το σχόλειο, αλά δεν θα το βάλετε


    • Ο/Η Po λέει:

      Μάο, συνωμοσιολογία, εθνικισμός, κακοί ξένοι παντού και το κακό συναπάντημα.
      ένας άλλος διαφορετικός Καζάκης.

      μου φαίνεται θα πάω να ακούσω «στο θολωμένο μου μυαλό» του Στελάρα…

  4. Ο/Η laskaratos λέει:

    Καρφιά της Μαριλένας Κοππά για το Μακεδονικό
    1 ημέρα ago

    Με ανάρτησή της στο Facebook, η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στενή συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου Μαριλένα Κοππά, αναφέρεται στις εξελίξεις στο Μακεδονικού.
    «Θλίβομαι όταν βλέπω ανθρώπους που στη δεκαετία του 90 στάθηκαν απέναντι στον εθνικισμό και στον παραλογισμό του Μακεδονικού, τώρα που διαφαίνεται μια πιθανότητα λύσης με την ΠΓΔΜ να είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε λύση, μόνο και μόνο γιατί προέρχεται από την κυβέρνηση. Και τα εθνικά θέματα όμηρος της αντιπολιτευτικής στάσης; Και σε αυτά , όχι σε όλα;» αναφέρει στην ανάρτησή της, η καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου.
    Σε προηγούμενη ανάρτησή της, σχολίαζε: «Παραζαλισμένος ο Μητσοτάκης δεν καταδικάζει τα συλλαλητήρια ,επιτρέποντας συμμετοχή των στελεχών του κατά συνείδηση..Υποχωρώντας πίσω ακόμη και από την άποψη Ιερωνυμου. Ο δε Τσιπρας ενημερώνει πρώτα από όλους τον Ιερωνυμο! Αυτό το ποίμνιο ποιος θα το κερδίσει; Τι ζούμε αλήθεια…»


    ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥ! ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΦΡΑΓΚΟ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ Ο ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ…
    ΣΤΟΧΟΣ 17 Μαΐου

    Οι ακροδεξιοί ομιλητές στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης (21/1/2018)


    Οι ακροδεξιοί ομιλητές στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης (21/1/2018)

    Οι σωτήρες του Εθνους


    Ο ένας από τους πέντε προαναγγελθέντες ομιλητές στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης είναι γίγαντας της σκέψης. Εχει, όπως λέει, το υψηλότερο IQ στην Ελλάδα, φυσικά υψηλότερο και από του Αϊνστάιν. Μετρά παγκόσμια ρεκόρ σε άλγεβρα, θεωρία αριθμών και συνδυαστική. Ζωγραφίζει. Και γράφει ποιήματα για το Σκοπιανό
    Γιώργος Στρατόπουλος

    19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
    Οσοι πιστεύουν πως η εξωτερική πολιτική μιας χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, θα πρέπει να αισθάνονται ανακουφισμένοι: εμείς την παραδώσαμε στα χέρια των πιο έξυπνων ανθρώπων της χώρας.

    ……………………………………………..

    Μια ιδέα για το έργο του πολυσχιδούς και προικισμένου κ. Λυγερού μπορούμε να αναζητήσουμε στην ιστοσελίδα http://www.lygeros.org. Δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις με αναλύσεις, ποιήματα και μελέτες.

    ………………………
    Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η ανάλυση, σε μορφή ποίησης, για την Καταλονία «Τα παίγνια», ανάρτηση 36.627.

    Τα παίγνια
    της Καταλονίας
    έχουν κόστος
    για όλη
    την Ισπανία
    αλλά βέβαια
    και για την ίδια
    έτσι
    βαθύτερες
    αναλύσεις
    είναι
    απαραίτητες
    για τη συνέχεια
    του έργου
    που διαρκεί
    αιώνες
    χωρίς παύσεις
    λόγω συγγένειας.

    ……………………………………
    Αν σας εντυπωσιάζει το πλήθος των αναρτήσεων –37.000 προσωπικές μελέτες, αναλύσεις και ποιήματα, δηλαδή πάνω από μία την ημέρα, κάθε μέρα, για 100 χρόνια– να θυμάστε πως ο ερευνητής καλλιτέχνης έχει IQ 189. Αυτό εξηγεί και τις 16.000 αναρτήσεις τα τελευταία δυόμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα –18 την ημέρα.

    …………………………………………
    https://nefthalim.blogspot.gr/2013/03/blog-post_4809.html?m=0
    Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013
    Κήρυγμα φωτιά του παπά Ανδρέα κατα του ΔΝΤ και της Ε.Ε

    το πρωί της Κυριακής στο Αϊ Γιώργη στο μνημόσυνο του Νταρολευτέρη.

    Ο εκ των ομιλητών Στέργιος Καλογήρου
    xryshaygh.com/enimerosi/view/thema-prostasia-twn-700.000-blachofwnwn-ellhnwn-ths-p.g.d.m.-h-apodosh-ths#ixzz54olYg4K6

    Κραυγή αγωνίας από τους βλαχόφωνους Έλληνες των Σκοπίων, οι οποίοι ζητούν απόδοση Ελληνικής Ιθαγένειας
    Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 – 22:23

    Κραυγή αγωνίας από τους βλαχόφωνους Έλληνες των Σκοπίων, οι οποίοι ζητούν απόδοση Ελληνικής Ιθαγένειας

    Παραθέτουμε την επιστολή του βλαχόφωνου Έλληνα δημοσιογράφου, Στέργιου Καλόγηρου προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων αναφορικά με την προστασία 700 χιλιάδων βλαχόφωνων Ελλήνων στα Σκόπια και την απόδοση Ελληνικής Ιθάγενειας σε αυτούς:

    Aνθελληνικά είναι τα συλλαλητήρια

    Aνθελληνικά είναι τα συλλαλητήρια
    του Άκη Γαβριηλίδη


    Γράφτηκε στις 19 Ιαν 2018.
    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΑΣ ΠΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

  5. Ο/Η laskaratos λέει:

    https://enosy.blogspot.gr/2018/01/blog-post_16.html

    16 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2018

    Για την προβολή των ακροδεξιών από την Ίσκρα

    ……………………………………………………….
    η συνέχει εδώ, στο κείμενο του του Χρήστου Κεφαλή:
    Για την προβολή των ακροδεξιών από την Ίσκρα

    http://xronikagr.blogspot.gr/2018/01/blog-post_46.html

    http://xronikagr.blogspot.gr/2018/01/blog-post_46.html

    Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018
    Για την προβολή των ακροδεξιών από την Ίσκρα – Χρ. Κεφαλής

    του Χρήστου Κεφαλή*
    ……………………………………………………………..

    Εμείς ξέραμε τη ΛΑΕ για ένα αριστερό κόμμα. Αν σας κάνουν like όλοι οι ακροδεξιοί, τι σχέση μπορεί να έχετε με το λαό; Είστε σίγουρος ότι είστε ο υπεύθυνος αναρτήσεων της Ίσκρα και όχι της Χρυσής Αυγής;………………………………………………………………..
    τι είναι ο Μπιουκάναν, ο Ρόμπερτς, ο Αποστολόπουλος, ο Στυλιανού, ο Γρίβας, ο Τραμπ, ο Πούτιν και η Λε Πεν; Αδικαιολόγητος!
    …..
    Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην αναπαραγωγή από την Ίσκρα, την ημι-επίσημη σελίδα της ΛΑΕ, της επίθεσης του Ινστιτούτου Ρον Πολ στη Μέριλ Στριπ[1]. Είχαμε δείξει ότι το Ινστιτούτο Ρον Πολ είναι ένα αντιδραστικό Think Tank, τοποθετούμενο ανάμεσα στον Τραμπ και το ακροδεξιό Ελευθεριακό Κόμμα των ΗΠΑ, και ότι υιοθετώντας την κριτική του στη Στριπ η Ίσκρα ταυτίστηκε με την άκρα αντίδραση.

    Αν η παρανόηση της κριτικής του Ινστιτούτου Ρον Πολ στη Στριπ από την Ίσκρα ήταν μόνο θέμα άγνοιας και αποτελούσε μεμονωμένη περίπτωση, θα έλεγε κανείς μικρό το κακό. Βέβαια, και τότε θα υπήρχε ένα ζήτημα, γιατί όσοι περνούν μια τέτοια κριτική για προοδευτική φανερώνουν το λιγότερο μια πλήρη και αδικαιολόγητη άγνοια. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου από κείμενα στην Ίσκρα που εξωραΐζουν ή και υποστηρίζουν την ακροδεξιά αντίδραση.

    Στο παρόν κείμενο θα εστιάσουμε σε αναλύσεις συνεργατών της Ίσκρα υμνητικές για εκπροσώπους της άκρας αντίδρασης όπως οι Τραμπ, Λε Πεν, Μπιουκάναν, κ.ά., τους οποίους εμφανίζουν ως ριζοσπάστες πολέμιους του κατεστημένου. Τέτοιες θέσεις έχουν υποστηρίξει κατά κόρο τακτικοί αρθρογράφοι στο σάιτ της ΛΑΕ όπως οι Α. Αποστολόπουλος, Μ. Στυλιανού, κ.ά. Πρόκειται για κείμενα που αναρτώνται στην Ίσκρα χωρίς καμιά επιφύλαξη και συχνά εκφράζουν την κεντρική γραμμή της, η οποία είχε εκφραστεί και με την ανάρτηση ενός ευνοϊκού για τον Τραμπ σχολίου το βράδυ της εκλογής του.

    Πριν προχωρήσουμε να σημειώσουμε ότι τα ακροδεξιά ατοπήματα της Ίσκρα δεν εξαντλούνται διόλου σε αυτά. Στο παρελθόν είχε δημοσιεύσει ή αναδημοσιεύσει κείμενα αντιδραστικών δημοσιολόγων όπως ο Τ. Φωτόπουλος (ανήκει στο ίδιο «ελευθεριακό ρεύμα» με το Ινστιτούτο Ρον Πολ), με χυδαίες επιθέσεις στο αντιφασιστικό κίνημα και συκοφαντίες ενάντια στις αραβικές επαναστάσεις. Ακόμη, δεν λείπουν αναλύσεις που κλείνουν ένα πονηρό μάτι σε αστέρες της εγχώριας εθνικιστικής δεξιάς, όπως ο Δ. Καζάκης, αλλά και δεκάδες ακόμη κείμενα στελεχών του ΕΠΑΜ όπως ο Κ. Κυριακόπουλος και της ΛΑΕ όπως ο Π. Μηλιαράκης, που απηχούν ένα ανάλογο ακροδεξιό-εθνικιστικό πνεύμα.

    ………….

    Όταν ο Αποστολόπουλος υμνεί στην Ίσκρα
    τους Τραμπ και Λε Πεν

    Ο Α. Αποστολόπουλος είναι ένας δημοσιογράφος, παλιός εκφωνητής της ΕΡΤ και πολιτικός σχολιαστής. Εδώ και μια περίπου πενταετία, πολύ πριν τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, προσέγγισε την ιστοσελίδα Ίσκρα. Έκτοτε η Ίσκρα έχει δημοσιεύσει ανεπιφύλακτα ή με επουσιώδεις φραστικές «επιφυλάξεις» δεκάδες κείμενά του, απόδειξη ότι θεωρεί πως πρόκειται για έναν προοδευτικό ή έστω έγκυρο αναλυτή, του οποίου η αρθρογραφία συνεισφέρει στο φώτισμα των πολιτικών ζητημάτων.
    Αυτό είναι βέβαια μια απάτη. Ο Αποστολόπουλος είναι στην πραγματικότητα ένας αντιδραστικός, διακηρυγμένα αντιμαρξιστής δημοσιολόγος. Σε όλα τα ζητήματα υποστηρίζει τις πιο ανόητες αντιδραστικές απόψεις, συχνά παραπλήσιες με εκείνες της ακροδεξιάς, ενώ βιβλία του έχουν εκδοθεί από εθνικιστικές ομάδες όπως το Ρεσάλτο[2]. Στην ίδια την αρθρογραφία του στην Ίσκρα, έχει διακηρύξει επανειλημμένα την αντίθεσή του στην ταξική οπτική του μαρξισμού, ισχυριζόμενος πως τα έθνη και όχι οι τάξεις είναι η θεμελιώδης ιστορική κατηγορία. Ακόμη υιοθετεί κάθε λογής συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις, εμφανίζοντας τις Αραβικές Επαναστάσεις ως έργο της CIA, αλλά και τα αντιδραστικά γεωπολιτικά σχήματα του Μάκιντερ, που ενέπνευσαν τους ναζί[3].
    Στην πιο πρόσφατη αρθρογραφία του στην Ίσκρα, ο Αποστολόπουλος, ξεπερνώντας όλα τα προηγούμενα επιτεύγματά του, έφτασε να υποστηρίξει ανοικτά τον Τραμπ και τη Λε Πεν, εκτιμώντας την εκλογή τους ως μια θετική εξέλιξη, που θα ενισχύσει την παγκόσμια ειρήνη και προτρέποντας τους αριστερούς να συμβάλουν σε αυτή. Αυτά τα τελευταία κείμενα, που η Ίσκρα δημοσίευσε χωρίς καμιά ένσταση ή διαφοροποίηση, μας ενδιαφέρουν κυρίως εδώ.
    Ο Αποστολόπουλος παρουσιάζει τον Τραμπ σαν έναν ιδιόρρυθμο λαϊκό ηγέτη, πολέμιο του κατεστημένου και εκφραστή της οπτικής των μέσων ανθρώπων, που έγινε γι’ αυτό στόχος επιθέσεων της αμερικανικής ελίτ:
    ……..

    Μπαίνει το ερώτημα: Τι ρόλο παίζει ένας δημοσιολόγος που παρουσιάζει όλη την Αριστερά σαν πεθαμένη, τον Τραμπ σαν αγωνιστή εναντίον του συστήματος και τη Λεπέν σαν υπέρμαχο της ειρήνης, καλώντας μάλιστα σε υπερψήφισή της στις εκλογές; Και τι ρόλο παίζει ένα σάιτ που, ενώ δηλώνει αριστερό, δημοσιεύει αδιαμαρτύρητα αυτές τις μπαρούφες και από την άλλη κατηγορεί τη Στριπ σαν «υποκρίτρια» επειδή κάνει έκκληση να αγωνιστούμε ενάντια στον Τραμπ;

    Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα –το δεύτερο το αφήνουμε στον αναγνώστη– είναι προφανής. Άνθρωποι όπως ο Αποστολόπουλος είναι στην ουσία ακροδεξιοί, υπηρέτες της άκρας αντίδρασης που συκοφαντούν την Αριστερά, αγωνιζόμενοι με όλες τις δυνάμεις τους για να πνίξουν το επαναστατικό κίνημα, να βοηθήσουν την αντίδραση να οργανωθεί και να επιβάλει δικτατορικές εκτροπές προτού συγκροτηθεί το επαναστατικό υποκείμενο της εποχής μας. Το ότι δημοσιολόγοι όπως ο Αποστολόπουλος, ο Φωτόπουλος, κ.ά., αυτοπροβάλλονται ως «αριστεροί» ή έστω «προοδευτικοί» είναι μόνο μια υποκριτική τακτική, που συνδέεται με την αδυναμία τους σε χώρες όπως η Ελλάδα. Το «ελευθεριακό» και τραμπικό ρεύμα στις ΗΠΑ, που ακολουθούν οι εκεί ομογάλακτοί τους, έχει την υποστήριξη του πανίσχυρου αμερικάνικου κατεστημένου και αντλεί από τις παραδόσεις της Κου-Κλουξ-Κλαν, του μακαρθισμού και τη σύγχρονη ισχύ της νεοφιλελεύθερης και σκοταδιστικής αντίδρασης. …….

    Και ο Στυλιανού λανσάρει
    τους «Νέστορες» Μπιουκάναν και Ρόμπερτς

    Ο Μιχαήλ Στυλιανού, ένας πρώην γενικός διευθυντής του ΑΠΕ, είναι ένας άλλος αρθρογράφος της Ίσκρα που λανσάρει ακροδεξιά φύκια για προοδευτικές και ριζοσπαστικές κορδέλες. Στην περίπτωση αυτή έχουμε να κάνουμε με έναν ακόμη πιο αντιδραστικό σχολιαστή από τον Αποστολόπουλο, με ευρύτατες και ανοικτά ομολογημένες συμπάθειες σε Αμερικανούς υμνητές του Τραμπ και της Λε Πεν. Μεταφράζει πλήθος άρθρα αυτών των ανυπόληπτων δημοσιολόγων, τύπου Μπιουκάναν, Ρόμπερτς, Γιατρά, κ.ά., τα οποία αναρτώνται τακτικά σε ακροδεξιούς ιστότοπους. Χαρακτηριστικά, εκτός από την Ίσκρα, άρθρα και μεταφράσεις του καταχωρούνται στο ακραία συντηρητικό ithesis.gr και το επιθετικά εθνικιστικό, συνωμοσιολογικό και χριστιανορθόδοξο hellasforce.com.

    Στην Ίσκρα έχουν δημοσιευθεί ως τώρα (13/12/2017) δώδεκα κείμενά του και μεταφράσεις άρθρων, σχεδόν όλα βασιζόμενα σε αντιδραστικές πηγές και προβάλλοντας εξαιρετικά αντιδραστικές θέσεις. Ο κοινός ιδεολογικός τους πυρήνας είναι οι γεωπολιτικές ασυναρτησίες, στο ίδιο στιλ του Αποστολόπουλου, με τις οποίες προσπαθεί και αυτός να πείσει ότι οι Τραμπ, Πούτιν, Λε Πεν και άλλοι εκπρόσωποι της επιθετικής αντίδρασης είναι καλύτεροι από τους τωρινούς κρατούντες και πρέπει να προτιμηθούν.

    Από τις αναρτήσεις της Ίσκρα, θα ασχοληθούμε εδώ αναλυτικά με μια, αναφερόμενη στην πολιτική του Τραμπ απέναντι στη Ρωσία. Ο Στυλιανού μεταφράζει δυο κείμενα των Πάτρικ Μπιουκάναν και Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς,…..
    Στην πραγματικότητα, και οι δυο αυτοί αναλυτές είναι ακραίοι αντιδραστικοί που ανήκουν στο φάσμα των δυνάμεων που έφεραν στην εξουσία τον Τραμπ. Μια ματιά στο βιογραφικό τους και τις γενικότερες θέσεις τους θα το δείξει αυτό.

    ………..
    Μερικά ακόμη ακροδεξιά μαργαριτάρια
    από το περιβόλι της Ίσκρα

    Τα παραπάνω δεν εξαντλούν στο ελάχιστο τις ακροδεξιές απόψεις και φυσιογνωμίες που παρελαύνουν στην Ίσκρα. Κουραστικό όσο και αν είναι, για να συμπληρώσουμε την εικόνα, θα αναφερθούμε σε ορισμένες ακόμη από αυτές.

    Σε όλη την πρόσφατη περίοδο η Ίσκρα έχει υποστηρίξει μια γελοία «γεωπολιτική» ερμηνεία της παγκόσμιας κατάστασης, κατά την οποία οι δυνάμεις στο στρατόπεδο της αντίδρασης που αμφισβητούν την τωρινή κυρίαρχη πτέρυγα του ιμπεριαλισμού –δυνάμεις στο στιλ των Πούτιν, Άσαντ, κοκ– ακόμη και αν είναι αντιδραστικές, είναι κατά κάποιο τρόπο καλύτερες από τους τωρινούς κρατούντες της ΕΕ, τους Μακρόν και τις Μέρκελ, αλλά και τον Ομπάμα παλιότερα, και προσφέρουν μια υπηρεσία αποδυναμώνοντάς τους.
    ……
    Αυτή η εικόνα υποστηρίζεται ανοικτά στην αρθρογραφία στελεχών της ΛΑΕ όπως οι Α. Ζαφείρης, Β. Μακρίδης, κ.ά., στην οποία είχαμε αναφερθεί σε παλιότερο άρθρο μας[27] και ακόμη από τους Αποστολόπουλο, Στυλιανού, κοκ.

    …………

    Στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, η Ίσκρα δημοσίευσε ένα θλιβερό άρθρο της σύνταξης το οποίο πανηγύριζε σχεδόν για την εκλογή Τραμπ, σαν ένα «αντικαθεστωτικό» γεγονός: «Απόλυτη ανατροπή στη μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο χάρτης βάφτηκε στα χρώματα του Ντόναλντ Τραμπ και οι δημοσκοπήσεις έπεσαν στο κενό. Η ανατροπή στις αμερικάνικες εκλογές έρχεται να ξεφτιλίσει στην κυριολεξία δημοσκόπους …….

    Ενεργώντας στο πλαίσιο αυτής της ριζικά λαθεμένης λογικής, η Ίσκρα, με το ενδιάμεσο των Αποστολόπουλων και των ομογάλακτών τους στο εξωτερικό, παρερμηνεύει συστηματικά τις διεθνείς εξελίξεις, εμφανίζοντας τάσεις που ενισχύουν την άκρα αντίδραση, τους Πούτιν και τους Άσαντ, και ακραία σκοταδιστικά καθεστώτα, όπως το καθεστώς του Ιράν, ως θετικές, προοδευτικές τάσεις.

    ………………………………………………

    Αν και στέλεχος της ΛΑΕ, ο Ζαφείρης είναι στην ουσία ένας ψευδο-αριστερός συνωμοσιολόγος, που συγχέει γελοία τα μαζικά κινήματα από τα κάτω, που κινητοποιούν εκατομμύρια, όπως ήταν οι επαναστάσεις στην Αίγυπτο, τη Συρία, την Τυνησία και τη Λιβύη, με τα «κινήματα» από τα πάνω, όπως η «πορτοκαλί επανάσταση» της Ουκρανίας. Σε αυτή τη βάση μπορεί να εξάγει ταχυδακτυλουργικά, όπως κάνει και ο νεοσταλινισμός στην περίπτωση του ΚΚΕ, μια δικαίωση της υφιστάμενης αντιδραστικής τάξης στο όνομα της «επανάστασης»: εμείς είμαστε «επαναστάτες» και ενάντια στη φτώχεια και την καταπίεση, αλλά βλέπετε, αυτά δεν ήταν πραγματικά επαναστατικά κινήματα, δεν έφτασαν στο δικό μας «επαναστατικό ύψος», και γι’ αυτό τώρα θα υποστηρίξουμε τον Άσαντ ενάντια στον ιμπεριαλισμό, κοκ.
    ………..
    Το άρθρο της Τζόνστον αναρτήθηκε, όπως μας πληροφορεί ο Στυλιανού στην Ίσκρα, στο σάιτ Zero Hedge, το οποίο παρουσιάζει σαν ένα «ελεύθερο αμερικανικό οικονομικό πρακτορείο»:
    ………….
    Στην πραγματικότητα το Zero Hedge είναι ένα συνωμοσιολογικό ακροδεξιό σάιτ, που συμμερίζεται απόψεις της λεγόμενης «εναλλακτικής δεξιάς», ενός «κινήματος» που υποστηρίζει το «λευκό εθνικισμό» και τη «λευκή υπεροχή». Το ρεύμα αυτό, που καθιερώθηκε το 2010 από τον Αμερικανό ρατσιστή Ρίτσαρντ Μπέρναρντ Σπένσερ, φιλοδοξεί να συνενώσει εντός του όλες τις ναζιστικές, επιθετικές ακροδεξιές τάσεις του παρελθόντος. Το ίδιο το Zero Hedge, αν και αγγλόφωνο, δεν είναι σε καμιά περίπτωση αμερικανικό. Ιδρύθηκε το 2009 από τον Ντάνιελ Ιβαντζίσκι, έναν βουλγαρικής καταγωγής πρώην αναλυτή Hedge Funds στις ΗΠΑ, και είναι καταχωρημένο στη Βουλγαρία, στην ίδια διεύθυνση με ένα σάιτ του πατέρα του, Καζιμίρ Ιβαντζίσκι. Το «ελεύθερο» Zero Hedge αναρτά επίσης συστηματικά φιλορωσικά άρθρα και αναλύσεις[35].
    Όσον αφορά την Κάιτλιν Τζόνστον, οι δεσμοί της με την Εναλλακτική Δεξιά είναι αναμφισβήτητοι. ……..
    Όλα αυτά δεν εμποδίζουν την Τζόνστον να καλεί ανοικτά σε άρθρα της υπέρ της συνεργασίας με τον Σέρνοβιτς και τους ομοίους του. Όπως σημειώνει σχετικά ο Τζόσουα Φρανκ:
    «Ο οπαδός του Τραμπ Σέρνοβιτς, με κάθε δίκαιη εκτίμηση, είναι ένας ολοκληρωτικός παράφρων.

    ……………………………………………………………………….
    Όπως το ίδιο γελοίο είναι να εμφανίζεις, όπως κάνει ο Ζαφείρης στο άρθρο του, τις διαδηλώσεις σαν κινητοποιήσεις 50-70 φοιτητών και νοσταλγών του σάχη, όταν στο Ιράν, από το 2009, είχαν ξεσπάσει διαδηλώσεις εκατομμυρίων ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς και οι τωρινές διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε αρκετές μεγάλες πόλεις[38]. Μια τέτοια ερμηνεία των εξελίξεων στο Ιράν, δεν είναι καλύτερη από το να επικαλούνταν κάποιος την υποστήριξη της Ντόιτσε Βέλε για να αποδείξει τετραγωνικά ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια αντιδραστική και αμερικανοκίνητη φασαρία μερικών ταραχοποιών νοσταλγών του Γλύξμπουργκ…

    Μερικοί ακόμη ακροδεξιοί και εθνικιστές
    που παρελαύνουν στην Ίσκρα

    Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά σε δυο-τρεις ακόμη ανάλογης συντηρητικής-δεξιάς οπτικής αρθρογράφους της Ίσκρα.

    Μια ιδιαίτερα χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, μέλος μέχρι πρόσφατα της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΕΠΑΜ. Στην Ίσκρα έχουν δημοσιευθεί 17 άρθρα του, όλα στο δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη 2017 (!), γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται, όπως και με τους Στυλιανού και Αποστολόπουλο, για τακτικό συνεργάτη, και όχι για μια περιστασιακή ανάρτηση κάποιου κειμένου, που θα μπορούσε να είναι τυχαία.
    Ο Κυριακόπουλος είναι και αυτός ένας συνωμοσιολόγος, πιο αντιδραστικός μάλιστα, αλλά και πιο ευέλικτος, από τον Αποστολόπουλο. ……….
    Ο Κυριακόπουλος υποστηρίζει ακόμη τη θέση περί ύπαρξης «κατοχής» στη χώρα μας, που είναι, λέει, «μια αποικία χρέους», κάνοντας λόγο για «εθνικοαπελευθερωτικό» κίνημα που χρειάζεται ο τόπος[40]. Ο χαρακτηρισμός του αγώνα ως «εθνικού» είναι μια συνηθισμένη τακτική του δεξιού «αντινεοταξίτικου» εθνικισμού, συμπεριλαμβανόμενης της Χρυσής Αυγής, αλλά και των εθνικιστών του ΕΠΑΜ, της ομάδας του Τ. Φωτόπουλου, κοκ, για να σβήνουν το κοινωνικό-ταξικό πρόσημό του και να εμφανίζουν ως αγώνα για την εθνική ελευθερία την ακροδεξιά κινητοποίηση για «καλύτερους», αλλαγμένους όρους συμμετοχής της χώρας στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, δηλαδή βασικά για πρόσδεση στη Ρωσία του Πούτιν αντί των ΗΠΑ. Η ίδια θέση περί κατοχής υποστηρίζεται και σε κεντρικό σχόλιο της Ίσκρα, που βεβαιώνει ότι η Ελλάδα σήμερα είναι «αποικία και κατεχόμενο πολιτικό έδαφος», απαντώντας σε αυτή τη βάση στην πολιτική της κυβέρνησης στο Σκοπιανό[41].

    Να σημειωθεί ότι ο Κυριακόπουλος αποχώρησε προ διμήνου από το ΕΠΑΜ μαζί με μια ομάδα 50 περίπου μελών, που υπέγραψαν μια καταγγελία για εκφασισμό του ΕΠΑΜ και για «πρακτικές ίντριγκας, υπονόμευσης, συκοφαντίας, ταλιμπανισμού, υποκρισίας και ανηθικότητας» και «κουλτούρα αυριανισμού» από τη μεριά της τωρινής ηγετικής ομάδας του Δ. Καζάκη[42]. Τέτοιου είδους ανακοινώσεις είναι χρήσιμες ως μια κατάδειξη της κατρακύλας των στελεχών της ΛΑΕ, όπως ο Κ. Σπετσέρης, που υποστηρίζουν τη συνεργασία με το ΕΠΑΜ και πρωτοστατούν σε κοινές εκδηλώσεις μαζί του, όπως η πρόσφατη παράσταση για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη συριακή δικτατορία, όπου παραβρέθηκαν οι Π. Λαφαζάνης και Δ. Καζάκης[43]. Θα ήταν όμως αφέλεια να πάρει κανείς αυτές τις καταγγελίες σαν ουσιώδη διαφοροποίηση από αυτό που αντιπροσωπεύει το ΕΠΑΜ. Στην πραγματικότητα, πρόκειται κατά κανόνα για αντιδράσεις υποκινούμενες από προσωπικές φιλοδοξίες μελών που είτε έχουν παραγκωνιστεί, είτε βλέπουν ότι το χαρτί «Καζάκης» έχει καεί και προσβλέπουν σε ένα πιο «σοβαρό» ΕΠΑΜ. Στο μεταξύ, βέβαια, μέχρι να δημιουργήσουν αυτό το νέο, καλό «ΕΠΑΜ Νο2» βρίσκουν μια φιλόξενη στέγη στην Ίσκρα, που ρουφά σαν σφουγγάρι κάθε μικροαστική σαχλαμάρα που κυκλοφορεί γύρω.

    Μια άλλη περίπτωση εθνικιστή-δεξιού αρθρογράφου στην Ίσκρα είναι ο Πέτρος Μηλιαράκης, δικηγόρος στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, και υποψήφιος της ΛΑΕ στο Ηράκλειο στις βουλευτικές εκλογές του 2015. Με τον Μηλιαράκη πρόκειται για προβεβλημένο στέλεχος της ΛΑΕ, με δεκάδες αναρτημένα άρθρα. Και η δική του αρθρογραφία όμως τον αποκαλύπτει σαν έναν αφελή συντηρητικό σχολιαστή.

    ………………………………………………
    Θα ήταν λάθος να θεωρηθεί η προσέγγιση του παραπάνω άρθρου σαν κάτι μεμονωμένο. Στην πραγματικότητα αποτυπώνει την προσέγγιση που επικρατεί συνολικά στην Ίσκρα, μια προσέγγιση βασιζόμενη στην ψευτο-ριζοσπαστική ρητορική, τον λαϊκισμό τύπου Μπογιόπουλου, Στάθη, κοκ. Ακόμη και όταν διανθίζεται με κάθε λογής επαναστατικές περικοκλάδες, η ρητορική αυτή δεν κάνει άλλο από το να ξορκίζει τον αντίπαλο –το νεοφασισμό, τον τραμπισμό, κοκ– αποφεύγοντας κάθε σοβαρή συζήτηση για τους όρους μιας αποτελεσματικής σύγκρουσης μαζί του. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο μεν Μηλιαράκης εναποθέτει κατ’ εξαίρεση τις ελπίδες του στις τωρινές ελίτ των Βρυξελλών, ενώ οι άλλοι, στο στιλ των Ζαφείρη, Αποστολόπουλου, κοκ, τις εναποθέτουν στον Πούτιν και τον Άσαντ.

    Σε ένα άλλο κείμενό του, ο Μηλιαράκης καταθέτει τη σοφία του για το λεγόμενο «Σκοπιανό» ζήτημα. Όπως υποστηρίζει, η ονομασία «Μακεδονία» ήταν μια επινόηση του Τίτο, την οποία αβάσιμα και για δικούς του γεωπολιτικούς λόγους καθιέρωσε στα 1944, ενώ ως τότε η περιοχή δεν είχε ποτέ αποκληθεί Μακεδονία. Ο ίδιος αναφέρεται και στις αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς: «κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και κυρίως από το έτος 1934 και μετά, αναπτύχθηκε η “νέα ιδεολογία” της “γέννησης του Μακεδονισμού”, μέσω της “Κομμουνιστικής Διεθνούς” (Komintern), οπότε στη σχετική “Συνεδρίαση της Γραμματείας των Βαλκανικών Κρατών”, αποφασίστηκε η ανάδειξη “Μακεδονικού Έθνους”». Το συμπέρασμά του είναι ότι στην περίπτωση της ΠΓΔΜ πρόκειται για «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία» και ότι το μόνο όνομα που μπορεί να της επιτραπεί είναι το «Δημοκρατία του Βαρδάρη»[45].

    Ο Μηλιαράκης μπερδεύει εδώ τις ημερομηνίες: η Κομμουνιστική Διεθνής είχε βάλει το ζήτημα του «Μακεδονικού Έθνους» στα 1922-24, ενώ στα 1934-35, παρά κάποιες αμφιταλαντεύσεις, άλλαξε γραμμή και υποστήριξε τη θέση περί ισότητας και προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Το κύριο όμως εδώ είναι ότι υιοθετεί τις απόψεις για τη σύγχρονη ιστορία των Βαλκανίων που έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς και υποστηρίζουν οι πιο ακραίοι εθνικιστές, όπως ο Ν. Μάρτης της ΝΔ, αλλά και ο Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής. Σε πείσμα των ισχυρισμών του, η αλήθεια είναι ότι στην περιοχή του τωρινού κράτους των Σκοπίων είχε σημειωθεί το 1903 ένα εθνικό κίνημα των Μακεδόνων καθοδηγημένο από την ΕΜΕΟ (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση), η εξέγερση του Ίλιντεν, ενώ οι μισοί περίπου κάτοικοί της δήλωναν στις απογραφές της εποχής «Μακεδόνες». Και μπορεί, βέβαια, η ανακίνηση «μακεδονικού θέματος» για όλη τη Βαλκανική από την Κομιντέρν να ήταν λάθος, αφού στις άλλες χώρες δεν υπήρχε ανάλογο εθνικό αίσθημα, αυτό όμως δεν αναιρεί τα παραπάνω γεγονότα, που πιστοποιούν ότι ειδικά στην περιοχή του σημερινού κράτους των Σκοπίων υπήρχε μακεδονικό εθνικό αίσθημα τουλάχιστον από τα τέλη του 19ου αιώνα[46].

    Ο Μηλιαράκης μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του «αριστερό», ο τρόπος που βάζει το ζήτημα όμως είναι διαποτισμένος από σοβινισμό του «μεγάλου έθνους», που θέλει να υπαγορεύει στους μικρούς λαούς τη θέλησή του, ακόμη και για θέματα όπως το όνομα της χώρας τους. Και δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, αφού στην ίδια ανάρτηση βρίσκουμε επαινετικό σχόλιο άλλου στελέχους της ΛΑΕ, του Τ. Σαμπάνη, που εύχεται να γίνουν οι θέσεις του «επίσημη θέση της ΛΑΕ». Ακόμη, στην πρόσφατη αρθρογραφία της Ίσκρα, με αφορμή της διαπραγματεύσεις για το όνομα της γειτονικής χώρας, εμφανίστηκε μια πληθώρα άρθρων που απηχούν το ίδιο πνεύμα, με πιο χαρακτηριστικά εκείνα του ήδη γνωστού μας Κυριακόπουλου και του Μ. Μηλιαράκη της Χριστιανικής Δημοκρατίας[47]. Για κάθε γνήσιο αριστερό αντίθετα πρέπει να είναι ολοφάνερο ότι είναι δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει ελεύθερα την ονομασία της χώρας του και ότι αυτή η αρχή πρέπει να εφαρμοστεί και για τον πληθυσμό της ΠΓΔΜ.

    Δυστυχώς, αυτό το τελευταίο κάθε άλλο παρά προφανές είναι και στον επικεφαλής της ΛΑΕ, ο οποίος σε παρέμβασή του συντάχθηκε με αυτές τις κατευθύνσεις. «Το κεντρικό πρόβλημα με τη FYROM, στο οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, είναι ο αλυτρωτισμός της γείτονος, ο οποίος θεσμοποιείται στο νομικό καθεστώς της, στο σύνταγμα της, στις εκπαιδευτικές διαδικασίες και στην επίσημη επικοινωνιακή πολιτική… Και βεβαίως δεν είναι το κεντρικό θέμα, αποκλειστικά και μόνο, το όνομα»[48].

    Το μόνο που δεν διευκρίνισε ο Π. Λαφαζάνης είναι: αφού μετακινηθεί ο αλυτρωτισμός, θα πρέπει ο λαός της γειτονικής χώρας να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ο ίδιος, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, πώς θα ονομάζεται η χώρα του; Αν όχι, γιατί; Μήπως γιατί, όπως λένε οι διάφοροι Κυριακόπουλοι, Μηλιαράκηδες, κοκ, η περίληψη του όρου Μακεδονία θα κάνει τη χώρα Δούρειο Ίππο για τις επεμβάσεις των Αμερικάνων για έλεγχο της περιοχής, εξοβελισμό της Ρωσίας, κοκ; Μπορεί ένα όνομα να έχει τέτοια θαυματουργό δράση; Και αν δεν εγκαθιδρυθούν ισότιμες σχέσεις δημοκρατίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους λαούς της περιοχής, και αν η Αριστερά δεν δείχνει σήμερα το διεθνιστικό δρόμο που οδηγεί προς τα εκεί, πώς θα μπορέσουν οι λαοί να ματαιώσουν αύριο τα σχέδια τόσο του Τραμπ όσο και του Πούτιν; Αυτό το τελευταίο ζήτημα, που θα έπρεπε να απασχολεί κάθε αριστερό, και για χάρη του οποίου θα έπρεπε να έχουμε το θάρρος να γίνουμε αντιδημοφιλείς, πηγαίνοντας ενάντια στις εθνικιστικές κορώνες του κατεστημένου, είναι το μόνο που δεν απασχολεί την ηγεσία της ΛΑΕ.

    Είναι άραγε δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι απόψεις όπως αυτές του Π. Μηλιαράκη και των ομοίων του είναι αντιδραστικές και ότι η προβολή τους συνιστά καιροσκοπισμό και δεν συνάδει με μια αριστερή πολιτική τοποθέτηση; Όχι, αυτό είναι κάτι εντελώς προφανές. Το αντιλαμβάνονται όλοι οι προοδευτικοί σχολιαστές, που παίρνουν στο ψιλό την ηγεσία της ΛΑΕ για τις επιλογές της, με τις οποίες συμβαδίζει η αρθρογραφία της Ίσκρα. Χαρακτηριστικά, η Μ. Μαραγκίδου –σε άρθρο της με τίτλο «Η Μεγάλη Μεταγραφή του Λαφαζάνη για να μη Μείνει Κενή η Θέση της Ραχήλ στον Πάγκο της ΛΑΕ. Ρίγη συγκίνησης για τη συνεργασία Λαϊκής Ενότητας και Χριστιανικής Δημοκρατίας»– παρατηρεί για την πρόσφατη προσέγγιση της ΛΑΕ με τη Χριστιανική Δημοκρατία:

    «Φαίνεται ότι μετά την αποχώρηση της Ραχήλ Μακρή από την ΛΑΕ προς το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η θέση στον πάγκο της εθνικο-χριστιανο-πατριωτικο-κτλ πτέρυγας της ΛΑΕ έμεινε κενή, κι έτσι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ως καλός κόουτς, είπε να πάρει άμεσα μέτρα απευθυνόμενος στην Χριστιανική Δημοκρατία. Το περίεργο βέβαια δεν είναι γιατί θέλει ο Λάφα τους χριστιανούς ή οι χριστιανοί τον Λάφα, άλλωστε στους κοινωνικούς αγώνες το ζήτημα δεν είναι θρησκευτικό, αλλά ταξικό. Το ερώτημα είναι πού αλλού μπορεί να συγκλίνουν οι απόψεις της ΛΑΕ με μία οργάνωση που στις εκλογές του 2007, υποστήριξε την Δημοκρατική Αναγέννηση, το κόμμα που είχε ιδρύσει ο Στέλιος Παπαθεμελής. Αλλά ψήφοι να’ ναι κι απ’ όπου να ’ναι»[49].

    Μια ακόμη πιο κραυγαλέα περίπτωση αντιδραστικού δημοσιολόγου κείμενα του οποίου φιλοξενεί η Ίσκρα είναι ο Κωνσταντίνος Γρίβας. Ο Γρίβας είναι ένας «γεωπολιτικός» αναλυτής, μέσες-άκρες ένα ελληνικό αντίστοιχο του Ντούγκιν, του ακροδεξιού συμβούλου του Πούτιν. Διδάκτορας στη Σχολή Ευελπίδων, αρθρογραφεί σε έντυπα της ακροδεξιάς όπως τα Patria, Στόχος, Ελεύθερος Κόσμος κ.λπ. Όσον αφορά τις απόψεις του, όπως σημειώνει ο Δ. Ψάρρας, υπερασπίζει «τα βασικά στερεότυπα της σύγχρονης ακροδεξιάς ρητορείας: προβάλλει τον κίνδυνο “αποεθνοποίησης” της Ελλάδας, καταγγέλλει τον αντιρατσισμό, δαιμονοποιεί την αλληλεγγύη προς τους μετανάστες, υποστηρίζει τον φράχτη στον Έβρο, θεωρεί ότι οι μετανάστες είναι κατακτητές, παρόμοιοι με τους Ισπανούς κονκισταδόρες, αρνείται τα ανθρώπινα δικαιώματα ως “προτεσταντικής” προέλευσης κ.λπ.». Ο Γρίβας συμμετείχε σε εκδήλωση για το βιβλίο του Ν. Ιγγλέση Η Επανάσταση του Grexit, το Σχέδιο, την οποία άνοιξε ο Π. Λαφαζάνης, ενώ κάμποσα άρθρα του έχουν αναρτηθεί στην Ίσκρα[50].
    ……………………………….

    Ο ίδιος ο Γρίβας έχει την πρόνοια να επισημαίνει παραπέρα ότι «αυτή η θεωρία μπορεί να φαίνεται σε πολλούς προϊόν συνωμοσιολογικής σκέψης». Στην πραγματικότητα, όμως δεν είναι μόνο ή απλά συνωμοσιολογική, είναι ως το μεδούλι αντιδραστική.

    Ο Γρίβας είναι ένας μεταφυσικός που ξεκινά από την υπόθεση ότι αρκεί να θέσει κανείς ως στόχο της διατήρηση ενός κράτους και ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, ανεξάρτητα από το για τι είδους κράτος πρόκειται, αποδεχόμενος τη διατήρηση του «στάτους κβο» (της σταθερότητας) ως θεμελιώδη αρχή. ………………………………………………………

    Βέβαια, ο εξωπραγματικός χαρακτήρας της ανάλυσης του Γρίβα δεν σημαίνει ότι δεν έχει μια ορισμένη κοινωνική βάση, που είναι οι δυνάμεις της άκρας αντίδρασης. Αν στην Ελλάδα επικρατούσε αύριο η Χρυσή Αυγή ή μια απριλιανού τύπου δικτατορία ή ένα τσαρικού τύπου καθεστώς, πολύ πιθανά θα την υιοθετούσε, καθώς θα του χρησίμευε για να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του και να παρατείνει όσο γίνεται την ύπαρξή του. Μια τέτοια ανάλυση, αναγνωρίζεται από τη Σύνταξη της Ίσκρα και προσφέρεται στους ανυποψίαστους αναγνώστες της σαν άξια προβολής ή και περίπου «αριστερή» (εννοείται πάντα για λόγους «ενημέρωσης» και χωρίς κατά τα άλλα η ίδια η Ίσκρα να έχει καμιά απολύτως σχέση με τέτοιες δυνάμεις…). Και μη χειρότερα!

    Αυτό που καθιστά ακόμη χειρότερο τον εναγκαλισμό της Ίσκρα με τα ακροδεξιά αστέρια τύπου Γρίβα είναι ότι την τελευταία διετία η ηγεσία της ΛΑΕ έκανε ό,τι μπορούσε για να διώξει τους ακτιβιστές και τα αριστερά στοιχεία που είχαν προσχωρήσει στο κόμμα το 2015. Ως αποτέλεσμα των επιλογών της οι οργανώσεις της αποψιλώθηκαν από τα μέλη τους ενώ αρκετές ομάδες με κομμουνιστική και μαρξιστική αναφορά αποχώρησαν. Το να διώχνεις ή να παραγκωνίζεις όσους αριστερούς έχεις στις γραμμές σου και από την άλλη να προσφέρεις απλόχερα προβολή στους κάθε λογής Γρίβες, Αποστολόπουλους και Στυλιανού, που συστήνουν να στρατευθούμε με τους Πούτιν, τους Τραμπ και τις Λε Πεν, είναι ένα από κάθε άποψη ξεχωριστό επίτευγμα της ηγεσίας της ΛΑΕ. Και η «τιμή» γι’ αυτό το επίτευγμα ανήκει εξ ολοκλήρου στον επικεφαλής της, που με δικτατορικό τρόπο, χωρίς να επιτρέπει καμιά συζήτηση, επιβάλλει τις κατευθύνσεις της Ίσκρα.

    Γιατί η Ίσκρα προβάλλει τους ακροδεξιούς;

    Είδαμε ότι η ιστοσελίδα Ίσκρα υιοθετεί και δίνει βήμα σε φορείς αντιδραστικών, ακροδεξιών απόψεων όπως οι Αποστολόπουλος, Στυλιανού και οι όμοιοί τους. Τους παρέχει έτσι τα απαραίτητα προοδευτικά εύσημα για να παραπλανούν σχετικά με τον πραγματικό ρόλο τους, να σπέρνουν σύγχυση και αποδιοργάνωση τώρα στο κίνημα, ενώ η αντίδραση προχωρά. Και όταν αύριο περάσουν οι περισσότεροι ανοικτά με την ακροδεξιά και το φασισμό, τους βοηθά να παραπλανούν και τότε, επικαλούμενοι τα εύσημα που τους έχουν προσφέρει στο μεταξύ ορισμένοι «αριστεροί» όπως η Σύνταξη της Ίσκρα:

    …………………..

    Μια τέτοια στάση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με το επιχείρημα ότι οι απόψεις αυτές παρουσιάζονται για «λόγους ενημέρωσης» και οι πραγματικές απόψεις της Ίσκρα είναι διαφορετικές. Πρώτ’ απ’ όλα, οι απόψεις αυτές κυριαρχούν στην Ίσκρα· οι απόψεις, π.χ., του Αποστολόπουλου για τις γαλλικές εκλογές ήταν οι κύριες, αν όχι οι μόνες, που προέβαλε. Αλλά πέρα από αυτό, η ανάγκη της ενημέρωσης δεν αποτελεί δικαιολογία για να προβάλλονται ακροδεξιές απόψεις. Αν ήταν έτσι, γιατί να μην αρχίσουν να αναρτούν άρθρα του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη, που εξαίρουν και αυτοί ολόιδια τον Τραμπ και τη Λεπέν, ή να δημοσιεύουν ίσως αποσπάσματα από το Ο Αγών μου του Χίτλερ, με το επιχείρημα ότι πρέπει να ενημερωθούμε και για τις δικές τους «ενδιαφέρουσες απόψεις»;

    …………

    Αυτό μας φέρνει στο ερώτημα που θέτει ο τίτλος του παρόντος μέρους: Γιατί η σύνταξη της Ίσκρα επιλέγει να προβάλλει επίμονα και συστηματικά τους κάθε λογής Αποστολόπουλους;

    Ο λόγος αυτής της επιλογής δεν είναι η άγνοια ή η έλλειψη κατανόησης. Οι θέσεις των Αποστολόπουλων είναι ξεκάθαρα και απροκάλυπτα αντιδραστικές. Διακηρύξεις όπως «Ο φυσικός αντίπαλος αυτού του Συστήματος, η ιστορική Αριστερά, ηττήθηκε ολοκληρωτικά και αμετάκλητα, δεν υπάρχουν κληρονόμοι», είναι τόσο σαφείς που είναι αδύνατο να μην καταλάβει κανείς τον αντιδραστικό τους χαρακτήρα, εκτός και αν δεν θέλει να τον καταλάβει. Και αν ακόμη υποτεθεί ότι για ένα διάστημα είχε διαφύγει από τη Σύνταξη της Ίσκρα η μια ή η άλλη διατύπωση, η ανοικτή υποστήριξή τους στον Τραμπ, τη Λε Πεν, κοκ, θα άνοιγε τα μάτια ακόμη και στον τελευταίο τυφλό.
    Δεν πρόκειται, λοιπόν, για το ότι η Σύνταξη της Ίσκρα δεν ξέρει, αλλά για το ότι δεν θέλει να ξέρει. Και αυτό σε τελική ανάλυση συνδέεται με τα αρχηγικά πρότυπα και τις λογικές της ευκολίας με τα οποία οικοδομήθηκε η ΛΑΕ, με ευθύνη του αρχηγού της, μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που προέκυψε ήταν ένα μικροαστικό κόμμα χωρίς πρόγραμμα και αρχές, χωρίς ιδεολογική ταυτότητα και μαρξιστική θεμελίωση, χωρίς συλλογικές διαδικασίες, όργανα που να αποφασίζουν τη γραμμή του και δημοκρατική ηγεσία. Το αποτέλεσμα ήταν να κυριαρχήσει ο άχρωμος, ρουτινιάρικος κομματικός μηχανισμός, που λειτουργεί με τη λογική της πεπατημένης, εκδιώκοντας τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία. Ακριβώς για την αυτο-επιβεβαίωσή τους, τη δημιουργία στον εαυτό τους και τους άλλους μιας ψευδαίσθησης πλατιάς επιρροής, η ηγεσία και ο μηχανισμός της ΛΑΕ συμπορεύονται με τους κάθε λογής αντιδραστικούς. Έτσι όμως καταλήγουν να αυτοξεσκεπάζονται.

    ………….
    Αυτή η λογική των θαυματοποιών που πετούν στον αέρα, η λογική ότι θα αρκούσε να ήταν στη θέση του Τσίπρα ο Λαφαζάνης και όλα θα πήγαιναν ρολόι, ότι μπορεί να νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό με οτιδήποτε, ότι δεν χρειάζεται να οικοδομήσουμε σήμερα ένα κόμμα όπως εκείνο των Μπολσεβίκων τον Οκτώβρη, αλλά αρκεί να καταγγέλλουμε φωνακλάδικα τους «προδότες», είναι που κατέστρεψε και καταστρέφει τη ΛΑΕ και την ηγεσία της. Και η προβολή των ακροδεξιών από την Ίσκρα είναι ένα από τα συμπτώματα της αυτοκαταστροφικής της πορείας.

    Συμπερασματικά: για την αναγκαιότητα
    της ρήξης με το σταλινισμό

    Ένα τελευταίο καίριο ερώτημα που μπορεί και πρέπει να τεθεί εδώ είναι: Γιατί η ηγεσία της ΛΑΕ επέμεινε και επιμένει πεισματικά σε μια τέτοια πορεία, τα αρνητικά, καταστροφικά αποτελέσματα της οποίας είναι εντελώς προφανή; Δεν βλέπει τις συνεχείς αποτυχίες της ΛΑΕ σε όλα τα πεδία, την απομαζικοποίησή της, την έλλειψη απήχησης και προοπτικών;

    Η αιτία της επιμονής της δεν θα βρεθεί σε μια έλλειψη πολιτικών ικανοτήτων ή τις κακές προθέσεις του επικεφαλής της. Ο Π. Λαφαζάνης έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ικανότητες, που αν αποφάσιζε να τις θέσει στην υπηρεσία του κινήματος, θα συνεισέφερε θετικά στην ανασύνταξή του. Και είναι βέβαιο ότι θα ήθελε να δημιουργήσει ένα σοβαρό κόμμα.
    Η πραγματική, βαθύτερη αιτία, θα βρεθεί στη μη εκπλήρωση της μαρξιστικής ρήξης με το σταλινισμό. Τα ηγετικά στελέχη της ΛΑΕ, ακόμη και μετά τη διαγραφή τους από το ΚΚΕ στα 1990, δεν έθεσαν ποτέ σοβαρά τα ζητήματα γύρω από τα αίτια διάλυσης της ΕΣΣΔ. Δεν τους απασχόλησε ποτέ η εκφυλιστική πορεία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος μετά την επικράτηση του Στάλιν και η αντίστοιχη ανωμαλία που παρατηρήθηκε στο ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα υπό τον Ζαχαριάδη. Πέρα από μερικές γενικολογίες, απέφυγαν κάθε κριτική στη νεοσταλινική στροφή του ΚΚΕ μετά το 1990, ακόμη και στα πρόσφατα χρόνια, τρέφοντας ψευδαισθήσεις ότι οι ηγεσίες Παπαρήγα και Κουτσούμπα μπορεί να άλλαζαν τακτική στο θέμα της συνεργασίας των δυνάμεων της αντιμνημονιακής Αριστεράς. Το αποτέλεσμα ήταν να διατηρήσουν, ελαφρώς φρεσκαρισμένα, την αντιδημοκρατική, αρχηγική κουλτούρα και νοοτροπία που μετέφεραν από το σταλινικό ή μισο-σταλινικό παρελθόν.
    ………….

    Σε αυτό το φως, φαινόμενα όπως η προβολή των ακραία αντιδραστικών απόψεων δημοσιολόγων τύπου Αποστολόπουλου, Στυλιανού, κ.ά., από την Ίσκρα δεν είναι τυχαία. Αποτελούν εκδήλωση της ισχύος των αλαζονικών και επαρμένων σταλινικών λογικών. Στην ηγεσία της ΛΑΕ ζουν με την ψευδαίσθηση πως οικοδομούν μητροπόλεις, ενώ φτιάχνουν σοφίτες. Κι αν πιάνονται από τους Αποστολόπουλους είναι γιατί βρίσκουν στις ασυναρτησίες τους μια επιβεβαίωση για τις μητροπολιτικές ψευδαισθήσεις τους, ενώ στην πραγματικότητα, αναπαράγοντας τις, γκρεμίζουν κι αυτές ακόμη τις φτωχικές τους σοφίτες.
    Το να παρουσιάζεσαι σαν «αριστερός» και να προβάλλεις τέτοιες ακροδεξιές απόψεις, με το συστηματικό τρόπο που το κάνει μάλιστα η Ίσκρα, είναι ο ορισμός της γελοιότητας. Σε μια εποχή όπως η τωρινή, όμως, όταν ο νεοφασισμός και η ακροδεξιά κάνουν άλματα σε όλη την Ευρώπη, δεν πρόκειται μόνο για γελοιότητα αλλά για επικίνδυνη γελοιότητα. Στην πράξη σημαίνει να γίνεσαι υποχείριο των αντιδραστικών και να τους βοηθάς στο έργο τους.
    ………….
    Αυτός είναι ο λόγος που αν στην Ίσκρα και τη ΛΑΕ επιθυμούν να αλλάξουν πορεία δεν αρκεί να διακόψουν τη συνεργασία με τους ακροδεξιούς εθνικιστές κάθε κοπής και απόχρωσης, και να τους καταγγείλουν σαν αντιδραστικούς. Αυτό φυσικά είναι απαραίτητο, αν δεν θέλουν να στιγματιστούν οριστικά σαν προδότες του κινήματος. Για να το κάνουν όμως, θα πρέπει να βρουν πρώτα το σθένος να παραδεχτούν τα αίτια που τους έκαναν και τους κάνουν να ενεργούν στην πράξη σαν υποχείρια των αντιδραστικών και να μετακινήσουν αυτά τα αίτια.
    Τα περισσότερα απλά στελέχη και μέλη της ΛΑΕ σίγουρα δεν συμφωνούν με τις αντιδραστικές ανοησίες που λανσάρει η Ίσκρα και θα ήθελαν να ακολουθηθεί μια τέτοια, γνήσια αριστερή πορεία. Μένει να δούμε αν θα ανταποκριθεί η ηγεσία της.

    *Ο Χρήστος Κεφαλής είναι μέλος της ΣΕ της Μαρξιστικής Σκέψης.

  6. Ο/Η του κώλου λέει:

    το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
    Παρόντες στο συλλαλητήριο είναι όλοι οι βουλευτές βορείου Ελλάδος της ΝΔ και των ΑΝΕΛ, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

    • Ο/Η Ecce homo Ambrosiano λέει:

      http://www.ant1news.gr/news/Politics/article/338166/boyleytis-paiderastis-poios-ton-katigorei-kai-ti-apanta

      Βουλευτής-παιδεραστής; Ποιος τον κατηγορεί και τι απαντά

      Αναληθή, ψευδή και απολύτως συκοφαντική χαρακτηρίζει ο Γιάννης Λαγός, τη δήλωση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κατηγορείται και για παιδεραστία.

      Σε συνέντευξη του στη Real News, ο υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι «η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει μια ψευδή εικόνα. Έχει έναν βουλευτή, τον κ. Λαγό που μέσα στο κατηγορητήριό του έχει και την παιδεραστία».

      Η δήλωση αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη άναψε φωτιές και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιάννη, Λαγού, που δια του συνηγόρου του Αλέξανδρου Αλεξιάδη, αφού χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δήλωση του υπουργού «αναληθή, ψευδή και απολύτων συκοφαντική», υποστηρίζει ότι προσβάλλει την τιμή και την υπόληψη του και πως έχει ως σκοπό την παραπλάνηση των ελλήνων πολιτών για την προσωπικότητά του.

      Διαβάστε όλη τη δήλωση:
      «….Εάν λοιπόν ο κ. Γεωργιάδης δεν κινήθηκε από σκοπιμότητες και δεν έπραξε την ανωτέρω ενέργεια με δόλο και με μόνο σκοπό την ηθική μου βλάβη, τόσο επαγγελματικά ως Βουλευτή του Ελληνικού κοινοβουλίου, όσο και προσωπικά, ζητώ να προβεί άμεσα σε διορθωτική δήλωση με την οποία θα αποκαταστήσει την τιμή και την υπόληψη μου αφού ως Υπουργός και Βουλευτής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, θα έπρεπε και όφειλε να γνωρίζει ότι ουδέποτε υφίσταται ως κατηγορία αλλά ούτε καν ως αναφορά από οιονδήποτε.

      Άλλως, δηλώνω ότι, θα υπερασπιστώ νομικά την προσωπική, οικογενειακή, επαγγελματική μου τιμή και αξιοπρέπεια, και σε περίπτωση μη άρσης της προσβολής μου, θα προσφύγω στην Ελληνική Δικαιοσύνη και θα στραφώ εναντίον του τόσο Αστικώς όσο και Ποινικώς προς ικανοποίηση κάθε νόμιμου δικαιώματος μου».

      http://www.spirospero.gr/index.php/koinonia/76293-ekthesi-tis-efp-o-lagos-emfanizei-diastrofikes-taseis

      Έκθεση της ΕΥΠ: Ο Λαγός εμφανίζει διαστροφικές τάσεις
      01 Οκτωβρίου 2013

      http://www.efsyn.gr/arthro/o-lagos-apeilei-tin-efimerida-ton-syntakton

      Ο Λαγός απειλεί την «Εφημερίδα των Συντακτών»

      Η απάντηση του efsyn.gr

      Φυσικά το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών έχει εντελώς αντίθετη άποψη από τον Λαγό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βούλευμα που παραπέμπει τον ίδιο και τα υπόλοιπα στελέχη της οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, «ο κατηγορούμενος Ιωάννης Λαγός, αφού προηγουμένως περιέγραψε την οργανωτική δομή-διάρθρωση του κόμματος σε κεντρικό επίπεδο, ανέφερε επίσης ότι «για παράδειγμα εγώ είμαι Περιφερειάρχης Πειραιά, έχω την ευθύνη τόσο για την Α όσο και για την Β Πειραιώς». […] Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με το ότι οι πλέον σοβαρές εγκληματικές πράξεις, από μέλη και στελέχη του κόμματος του, έγιναν στην Εκλογική του Περιφέρεια, ενισχύει σοβαρά την άποψη ότι τουλάχιστον ο ίδιος γνώριζε την όλη δραστηριότητα εκείνων των μελών και στελεχών του κόμματος, των Τοπικών Οργανώσεων Νίκαιας, Πειραιά και Περάματος και των Ταγμάτων Εφόδου που λειτουργούσαν στους κόλπους τους και φυσικά το σχεδιασμό των εγκλημάτων τα οποία εκείνοι τελικά διέπραξαν».

      Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών επισημαίνει ακόμα ότι «ο εν λόγω κατηγορούμενος (σ.σ. ο Λαγός) σκοπίμως και τεχνηέντως αποσιωπά τη σωρεία των βιαιοτήτων στις οποίες επιδίδονταν, επί σειρά ετών, τα μέλη των Τοπικών Οργανώσεων της περιφέρειας του (Νίκαιας, Περάματος, Πειραιά) σε βάρος αλλοδαπών μεταναστών και αντιφρονούντων, σε εκτέλεση σχετικών εντολών τις οποίες ο ίδιος έδινε, είτε καθοδηγώντας και οργανώνοντας συγκεκριμένες επιθέσεις και βίαιες δράσεις, είτε στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού που καθόριζε με βάση τις αρχές της οργάνωσης, χωρίς, απαραίτητα, να προσδιορίζει και να συγκεκριμενοποιεί ή να εξατομικεύει πάντα το «στόχο» της επίθεσης, εγκρίνοντας όμως πάντα κάθε δράση.

      »Η πλήρης γνώση του για τα διαδραματιζόμενα, αν όχι σε όλη την Επικράτεια, οπωσδήποτε στην περιοχή ευθύνης του, προκύπτει με απόλυτη βεβαιότητα από τα παρακάτω ενδεικτικώς αναφερόμενα πραγματικά περιστατικά: 1) Κατά τις απογευματινές ώρες της 11-6-2012, ο εν λόγω κατηγορούμενος, κατά τη διάρκεια πολιτικής ομιλίας του, σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματος στην καφετέρια «Αίνιγμα» στο Πέραμα, διακήρυξε ότι «… έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για θέματα που υπάρχουν εδώ στην Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι. Για όλα αυτά τα θέματα με τους Αιγύπτιους που μπαίνουν, κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάνε τα ψάρια τους όπως θέλουν, τα παίρνουν από όπου θέλουν και γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Εμείς τους λέμε ότι από εδώ και στο εξής θα δίνουν λογαριασμό. Θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή». Έτσι, λίγες ώρες αργότερα, ήτοι ξημερώματα της 12-6-2012, οργανώθηκε από την Τ.Ο. Περάματος η εξαιρετικής βιαιότητας επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων, οι οποίοι εργάζονταν στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου…».

      Αυτό είναι μόνο ένα απόσπασμα από το συνολικό κατηγορητήριο σε βάρος του Λαγού, ο οποίος κατηγορείται για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής.

      Για να επιβεβαιωθεί για μια ακόμα φορά το γνωστό: «Λαγός την φτέρη έσειε…».

  7. Ο/Η Avir λέει:

    είδα τις δηλώσεις όλων σχεδόν των πολιτικών. Κινούνται στο ίδιο πνεύμα. Υπάρχει αλυτρωτισμός από την πλευρά των γειτόνων. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στοχοποιείτε συγκεκριμένους πολιτικούς γι αυτόν ακριβώς τον λόγο. Έχετε προηγούμενα; Έχετε απωθημένα; Ποιο είναι το ζόρι σας, ανοίξτε μας την ψυχή σας να ξελαφρώσετε.
    Θα συμφωνήσετε νομίζω ότι πιο υποχωρητικός παραχωρητικός κλπ άνθρωπος από τον Μπουτάρη, δεν υπάρχει. Ορίστε η δήλωση του:
    «Η αντίληψη πως η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική και τίποτε άλλο, είναι κακή. Όταν πας να λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει να δεις και τα προβλήματα του άλλου. Οι αλυτρωτικές τάσεις πρέπει να τελειώνουν. Δεν είναι μόνο το όνομα. Εάν οι γείτονες εξακολουθούν να έχουν στο Σύνταγμα τους αλυτρωτικές τάσεις, δεν αλλάζει το θέμα».

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Επανέρχεστε με ανακριβείς ισχυρισμούς, ενώ έχετε πάρει πληρέστατη απάντηση σε άλλα ποστ.

      O Νίκος ο Παππάς: «δημιουργήθηκαν 320.000 νέες θέσεις εργασίας, έγινε αύξηση αμοιβών κλπ.» (w h a t ?)


      Δεν υπάρχει αλυτρωτισμός στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Ο αρμοδιότερος όλων, ο κ.Κοτζιάς, επιτιθέμενος στην χώρα αυτή, με πολύ συγκεκριμένες αιτιάσεις σε επίσημη αναλυτική ανακοίνωση με θέμα το όνομα και την αναγνώριση της χώρας από την Ελλάδα, δεν λέει λέξη για το Σύνταγμα, σας το επισημάναμε και υποκρίνεστε πως δεν το είδατε.
      Σας παραπέμπω ξανά εκεί:
      http://www.mfa.gr/to-zitima-tou-onomatos-tis-pgdm/

      Η ΛΑΕ έχει σχέσεις με ακροδεξιούς, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ.
      Το βρίσκουμε τερατωδώς αφύσικο και το επισημαίνουμε εμμονικά εδώ και χρόνια.
      Τώρα δεν είμαστε μόνοι σε αυτές τις καταγγελίες.
      Από το 2011 γράφαμε για τη «Συμμαχία» του Τσίπρα «με το Διάβολο».

      Αλ.Τσίπρας: Άγαλμα του Μεγαλέξαντρου στην Αθήνα

      Αλ.Τσίπρας: Άγαλμα του Μεγαλέξαντρου στην Αθήνα
      23/11/2011
      Οι «Μεταμορφώσεις» του αριστερού τυχοδιωκτισμού

      Ο Λαφαζάνης τώρα και Μακεδονομάχος;


      Τι ακριβώς συμβαίνει με το Σύνταγμα;

      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7_%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1
      Ενωμένη Μακεδονία
      Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
      …………………..
      Πριν και αμέσως μετά την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ όμως, πιστεύονταν στην Ελλάδα ότι η ιδεολογία περί «Ενωμένης Μακεδονίας» είχε την υποστήριξη των αρχών της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ (και ως ομόσπονδου κράτους της Γιουγκοσλαβίας και ως ανεξάρτητο κράτος). Στο πρώτο σύνταγμα της ΠΓΔΜ το οποίο υιοθετήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1991 και αναθεωρήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1992 έγραφε:

      (1) Η Δημοκρατία νοιάζεται για τη θέση και τα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν στον μακεδονικό λαό στις γειτονικές χώρες αλλά και των ξενιτεμένων μακεδόνων, βοηθά στην πολιτισμική εξέλιξή τους και προωθεί δεσμούς με αυτούς. Κάνοντας αυτά, η Δημοκρατία δεν πρόκειται να ανακατευτεί στα δικαιώματα άλλων κρατών στα εσωτερικά ζητήματά τους.
      (2) Η Δημοκρατία νοιάζεται για τα πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της Δημοκρατίας στο εξωτερικό

      Τελικά, στις 13 Σεπτεμβρίου 1995, η ΠΓΔΜ υπέγραψε μια ενδιάμεση συμφωνία με την Ελλάδα[7] για να διακόψει η ελληνική κυβέρνηση τον οικονομικό φραγμό που είχε επιβάλλει, για πολλούς λόγους οι οποίοι συμπεριλάμβαναν τις εδαφικές διεκδικήσεις.[8] Σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία, η ΠΓΔΜ, θα παραιτείτο από όλες τις διεκδικήσεις στα γειτονικά της κράτη, και από τότε, η έννοια της «Ενωμένης Μακεδονίας» δεν έχει λάβει επίσημη υποστήριξη από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Η έννοια όμως χρησιμοποιείται πολύ από Σλαβομακεδόνες εθνικιστές οι οποίοι ακόμα προβάλλουν διεκδικήσεις εις βάρος των γειτόνων της ΠΓΔΜ.
      ……………..

      http://www.esiweb.org/index.php?lang=en&id=562
      Macedonia’s dispute with Greece
      ………………………….
      A. 1995 Interim Accord, in which neither country is mentioned by name, led to a relative normalisation of relations. The Republic of Macedonia agreed to alter its flag, dropping the Vergina Sun, a symbol found among the tombs of the ancient kings of Macedon (and designated by the Greek Parliament in 1993 as an official national symbol). Macedonia also made amendments to its constitution, expressly denying any claims on Greek territory. Greece agreed not to block Macedonian accession to international organisations of which Greece was itself a member, provided that Macedonia would accede under the name of «Former Yugoslav Republic of Macedonia.» Greece has since become a close economic partner and one of the largest foreign investors in Macedonia.

      Η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, στην οποία καμία χώρα δεν αναφέρεται ονομαστικά, οδήγησε σε σχετική ομαλοποίηση των σχέσεων. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας συμφώνησε να αλλάξει τη σημαία της, εγκαταλείποντας τον Ήλιο της Βεργίνας, ένα σύμβολο που βρέθηκε ανάμεσα στους τάφους των αρχαίων βασιλέων της Μακεδονίας (και ορίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο το 1993 ως επίσημο εθνικό σύμβολο). Η ΠΓΔΜ έκανε επίσης τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της, απορρίπτοντας ρητά οποιεσδήποτε αξιώσεις στην ελληνική επικράτεια. Η Ελλάδα συμφώνησε να μην εμποδίσει την προσχώρηση της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, από τους οποίους η Ελλάδα ήταν μέλος, αρκεί η Μακεδονία να προσχωρήσει υπό την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Από τότε η Ελλάδα έγινε στενός οικονομικός εταίρος και ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην πΓΔΜ.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Ορίστε Avir,
      Ο γνωστός δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος εξηγεί ότι δεν υπάρχει συνταγματικός αλυτρωτισμός στο Σύνταγμα της Μακεδονίας των Σκοπίων και παραπέμπει στο Σύνταγμα.
      Παρακαλώ να μας εντοπίσετε στο Κείμενο των αλυτρωτισμό.
      Περιμένουμε:

      Vasilis Sotiropoulos
      21 Ιανουαρίου στις 7:07 μ.μ. ·
      Ένας άλλος ιδιαίτερα διαδεδομένος μύθος είναι ότι το Σύνταγμα της [μετέπειτα π.Γ.] Δημοκρατίας της Μακεδονίας του 1991 περιλαμβάνει «αλυτρωτικές» διατάξεις.

      Μια επίσημη μετάφραση του Συντάγματος στα Αγγλικά είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας:

      Click to access mk014en.pdf

      Δεν βλέπω καμία αναφορά σε Μ.Αλέξανδρο, σε Βουκεφάλες, σε αρχαίο βασίλειο, σε Φιλίππους, σε σύνορα μέχρι τη Λαμία και τον Όλυμπο.

      Αντιθέτως, βλέπω μια ρητή αποκήρυξη στην 1η αναθεώρηση του Συντάγματος:

      «The Republic of Macedonia has no territorial pretensions towards any neighboring state.»

      Δηλαδή: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι οιουδήποτε γειτονικού κράτος»

      Επίσης, στο άρθρο 49 του Συντάγματος που αναφέρει την μέριμνα του κράτους για τους συμπολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό έχει προστεθεί και ένα άρθρο με την 2η αναθεώρηση που αναφέρει:

      «In the exercise of this concern the Republic will not interfere in the sovereign rights of other states or in their internal affairs.»

      Δηλαδή: «Κατά την ενάσκηση αυτής της μέριμνας, η Δημοκρατία δεν παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών ή στις διεθνείς τους σχέσεις.»

      • Ο/Η Avir λέει:

        τη δήλωση του Μπουτάρη έβαλα. Εθνικιστής είναι κι αυτός; Επίσης το σύνολο σχεδόν των πολιτικών ηγετών μιλά για τον αλυτρωτισμό της γείτονος που πρέπει να τεθεί παράλληλα με το θέμα της ονομασίας στη διαπραγμάτευση. Δεν λέω τίποτα δικό μου, επαναλαμβάνω.
        Επίσης κάπου το έχετε χάσει στο θέμα πατριωτισμός-εθνικισμός με αποτέλεσμα να ξεπλένεται η χρυσή αυγή, ακουσίως υποθέτω.
        Τέλος βρίσκω πολύ χαριτωμένο αυτό με τους τρολ σχολιαστές σε site. Δεν το έχω ξαναδεί παρά μόνο στα κοινωνικά δίκτυα. Μεγάλη σχολή ο σύριζα 🙂

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Ο Μπουτάρης, που δεν έχει προσωπική ενημέρωση, ούτε το έχει ψάξει το θέμα είπε, χωρίς να δηλώνει βεβαιότητα, υποθετικά, γιατί προφανώς υποψιάζεται πως είναι ψέμα:
        @Εάν οι γείτονες εξακολουθούν να έχουν στο Σύνταγμα τους αλυτρωτικές τάσεις, δεν αλλάζει το θέμα

        Δεν ξέρει ο άνθρωπος. Το ψέμα για τις αλυτρωτικές τάσεις του Συντάγματος γράφεται από ακροδεξιούς παντού και επαναλαμβάνεται από τους πρόθυμους να το πιστέψουν, όπως ο Λαφαζάνης (ασυγχώρητα και ύποπτα, είναι αρχηγός κόμματος) κι εσείς (βλακωδώς).

        Αντίθετα πουθενά δεν έχει γραφτεί σε ελληνική πηγή η αλήθεια για το θέμα.
        Μόνο στην ελληνική Wikipedia (αναγκαστικά) και στην Καθημερινή (αναγκαστικά), που το είπε ο Υπουργός της ΠΓΔΜ και ο δημοσιογράφος δεν τόλμησε να τον διαψεύσει κι ας έχει γράψει το ψέμα και η εφημερίδα του.

        Ο Κοτζιάς επίσης δεν τόλμησε να αναπαραγάγει το επικίνδυνο και άθλιο ψέμα στην επίσημη ανακοίνωση του ΥπΕξ, ανάμεσα στις υπόλοιπες κατηγορίες κατά της ΠΗΓΔΜ που έγραψε. Θα επεδείκνυε ασυγχώρητη άγνοια και κακή πίστη και θα κινδύνευε να γελοιοποιηθεί στους διεθνείς Οργανισμούς.

        Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση έντιμου, μαχητικού και ικανού δικηγόρου, το έψαξε και το τεκμηρίωσε.

        Στοιχειώδης εντιμότητα και νοημοσύνη κύριε θα επέβαλε μια υπόνοια σε κάθε καλόπιστο, όταν βλέπει ότι τα ακροδεξιά και τα λαϊκίστικα αριστερά καθάρματα και κάθε αφελής που αναπαράγουν το ψέμα, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΡΘΡΟ.

        Κατά τα λοιπά γίνεται μια πρόστυχη ανάμιξη σωστών κατηγοριών για αλυτρωτισμό των Σλαβομακεδόνων εθνικιστών, της προηγούμενης ακροδεξιάς κυβέρνησης και ιδιωτών, με το Σύνταγμά τους.

        Στην Ελλάδα να δείτε αλυτρωτισμό σε κείμενα κρατικών Αρχιεπισκόπων και μητροπολιτών, ακροδεξιών, αριστερών λαϊκιστών, σταλινικών, πολιτικάντηδων της συμφοράς και κάθε καρυδιάς καρυδιού.

        Ακόμη και ο Κουτσούμπας δεν ντράπηκε να πει πως η Αγιασοφιά του Ιουστινιανού είναι ελληνικός ναός!

        Αλλά εσείς ακούτε και βλέπετε ότι σας συμφέρει, όπως οι εθνικιστές των άλλων, που τα λεγόμενά τους κατηγορείτε και τα φορτώνετε συλλήβδην σε όλους τους πολίτες και στην τωρινή κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

        Νομίζετε πως αυτό είναι τίμιο και πατριωτικό, ή άτιμο και προδοτικό;

        Υποκριτά έκβαλε πρώτον την δοκὸν εκ τοῦ οφθαλμού σου και τότε διαβλέψεις εκβαλείν το κάρφος το εν τω οφθαλμώ του αδελφού σου!

      • Ο/Η Avir λέει:

        Για την Πειραιώς η προτεινόμενη λύση πρέπει να είναι πακέτο. Να περιλαμβάνει και το κομμάτι του ονόματος, και το κομμάτι του εύρους της χρήσης, και την αντιμετώπιση των ζητημάτων του αλυτρωτισμού.
        Ειδικά στο τελευταίο δίνουν μεγάλη σημασία, καθώς εστιάζουν με ιδιαίτερη έμφαση στην αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού από πλευράς των Σκοπίων.
        https://www.vradini.gr/%CE%BF-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%BB%CF%8D%CF%84%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF/

        Ο πρωθυπουργός, έστειλε μήνυμα στα Σκόπια ότι δεν είναι μόνο το όνομα που συνιστά το πρόβλημα, αλλά και άλλα στοιχεία σηματοδοτώντας έτσι την ελληνική επιδίωξη για αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας στα σημεία εκείνα εκ των οποίων εκπορεύεται αλυτρωτισμός έναντι της Ελλάδας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός : «Η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης. Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος με μία κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων…μετά την πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, βλέπουμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει βήματα. Μένει όμως να το δούμε στην πράξη. Αναζητούμε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων».
        http://www.protothema.gr/politics/article/752431/tsipras-vriskomaste-sti-teliki-eutheia-gia-tin-exodo-apo-to-kathestos-ton-mnimonion/
        http://www.iefimerida.gr/news/390507/minyma-tsipra-sta-skopia-den-einai-mono-onoma-empodio-vinteo

        Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος για τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας. υποστήριξε ότι το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του από την αρχή της δεκαετίας του ’90: Τυχόν χρήση του όρου Μακεδονία ή παραγώγου της είναι αποδεκτή μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός και πρόσθεσε: «Δίνουμε βάρος στα ζητήματα των εγγυήσεων και των προϋποθέσεων, της καταδίκης του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού, των αναγκαίων αλλαγών στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Να μην υποχωρήσουμε από θέσεις αρχών, κάτω από την πίεση των ΗΠΑ, για άμεση ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τον Ιούλη».
        http://www.iefimerida.gr/news/390742/koytsoympas-prin-onoma-ton-skopion-na-symfonithei-aparaviasto-ton-synoron

        Γεννηματά για Σκοπιανό
        θέλουμε λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και απαραιτήτως με τις αναπόσπαστες από αυτήν συμπληρωματικές εγγυήσεις για αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν.
        http://www.athensvoice.gr/politics/413530_gennimata-gia-skopiano-o-tsipras-heirizetai-thema-me-diglossia-kai-epipolaiotita

        Σταύρος Θεοδωράκης
        εχθρός μας είναι ο αλυτρωτισμός και θέλω οι γείτονες μας να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και τα σχολικά τους βιβλία. Να μην μεγαλώνουν τα παιδιά τους με μίσος για την Ελλάδα
        http://topotami.gr/to-min-tolmas-de-mpori-na-ine-to-emvlima-tou-kerou-mas/

        Λεβέντης
        Αν δώσουμε το όνομα, θα ρίξουν μερικά αγάλματα, θα αποσύρουν από τις ιστοσελίδες κάποια αλυτρωτικά άρθρα για να μας πείσουν ότι έγιναν μετριοπαθείς και μετριόφρονες και σε μερικούς μήνες θα επιστρέψουν και τα αγάλματα, θα επιστρέψουν και τα άρθρα περί αλυτρωτισμού!

        «Η σημερινή επέτειος ανακαλεί στην μνήμη μας όλους τους εμβληματικούς αγώνες των Σιατιστινών υπέρ της πατρίδος. Ιδίως δε μας υπενθυμίζει, μ’ επίκεντρο τον ένδοξο Μακεδονικό Αγώνα, την Ιστορία της Μακεδονίας. Επαναλαμβάνοντας τα λόγια του μεγάλου Μακεδόνα ηγέτη Κωνσταντίνου Καραμανλή, η Μακεδονία είναι μια, και είναι ελληνική». Αυτό υπογράμμισε από τη Σιάτιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του κατά τις εκδηλώσεις εορτασμού της 105ης επετείου απελευθέρωσης της Σιάτιστας και επισήμανε: «Όσοι, δε, αγνοούν αυτήν την, αμαχήτως τεκμηριωμένη, αλήθεια, όχι μόνο παραχαράσσουν βάναυσα την Ιστορία αλλά και υπονομεύουν, με δική τους αποκλειστικώς ευθύνη, την ευρωπαϊκή τους πορεία. Δοθέντος ότι το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο δεν ανέχεται εκδηλώσεις αλυτρωτισμού και αμφισβητήσεις του status quo των συνόρων».
        http://www.tanea.gr/news/politics/article/5483743/paylopoylos-oxi-ston-alytrwtismo-kai-sthn-amfisbhthsh-twn-synorwn/

        Όσον αφορά το πρόβλημα του αλυτρωτισμού που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως από την πλευρά της ΠΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι συνιστά το πραγματικό πρόβλημα πίσω από το ζήτημα της ονομασίας.
        http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=683507

        Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω πόσο σχέση έχει η εσωτερική με την εξωτερική πολιτική, όσον αφορά την κουλτούρα της πολιτικής που ακολουθεί κανείς. Τα μηνύματα που πήρα κι από τις συζητήσεις που είχα προσωπικά με τον Πρωθυπουργό της FYROM, τον κ. Ζάεφ αλλά και η συζήτηση που έκαναν κατ’ ιδίαν στο τηλέφωνο οι δυο Πρωθυπουργοί, δηλαδή ο κ. Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα και οι συζητήσεις που είχα στο τηλέφωνο με το Ν. Ντιμιτρόφ, δείχνουν μια καλή διάθεση, μια πρόθεση να τελειώσουν με τον αλυτρωτισμό, σημείωσε ο κ. Κοτζιάς
        http://www.protothema.gr/politics/article/688118/kotzias-proto-zitoumeno-me-ta-skopia-to-telos-tou-alutrotismou-/

        ——————————————————
        προφανώς για να ερμηνεύσουμε το σύνταγμα τους θα πρέπει πρώτα να δούμε αν συμφωνούμε στο αν σε αυτό το κράτος κατοικεί μακεδονικό έθνος ή ένα συνονθύλευμα Σλάβων Αλβανών Βουλγάρων και Ελλήνων που κλέβουν μια ταυτότητα για να μπορέσουν να επιβιώσουν ως κράτος.

  8. Ο/Η chretienorthodox λέει:

    Κυριοι Ροΐδη και Λασκαρατε,
    Παρακαλω πολυ να μου επιτρεψετε να προτεινω μεσω της ιστοσελιδα σας ενα ονομα με υψηλο IQ: «40-1-20-5-4-70-50-10-1». Ειναι τα γραμματα της λεξης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ σαν αρχαιοι ελληνικοι αριθμοι.
    Με εκτιμηση και φιλία
    Γεωργιος Θεοδοσιου

  9. Ο/Η chretienorthodox λέει:

    Κυριοι Ροΐδη και Λασκαρατε,
    Παρακαλω πολυ να μου επιτρεψετε να σας στειλω ενα ονομα με υψηλωτερο IQ: “77-65-75-69-68-79-78-73-65”. Ειναι η λεξη MAKEDONIA σε ASCI code.
    Με εκτιμηση και φιλία
    Γεωργιος Θεοδοσιου

  10. Ο/Η Μ.Λ. λέει:

    Ενας αστός διπλωμάτης απαντάει στον «κομμουνιστή» Ρούντι Ρινάλντι για το όνομα της Μακεδονίας

    Από giorgis , Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2018 | 7:04 μ.μ.

    Του Γ. Γ.

    Το ομολογώ. Ηταν πολύ δυσάρεστη έκπληξη το να βλέπω με πόσο πάθος σήμερα η εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» υπερασπίζεται τους «μακεδονομάχους» που οργάνωσαν το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης προσπαθώντας μάλιστα να δώσει θεωρητικά κάλυψη στην όλη εθνικιστική φιέστα που οργανώθηκε.

    Τέσσερις ολόκληρες σελίδες αφιερώνει στην συγκέντρωση της Θεσ/νικης και αποδίδει την μαζικότητα της στο ότι ο κόσμος κατάλαβε ότι «Ο κίνδυνος να μετατραπεί η οικονομική κρίση σε κρίση εδαφικής ακεραιότητας για την χώρα μας αυξάνεται επικίνδυνα».
    Μάλιστα ο φερόμενος σαν επικεφαλής της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ) Ρούντι Ρινάλντι υπογράφει ένα άρθρο που άνετα θα μπορούσε να το είχε γράψει και ο … Μιχάκης.

    Πάρτε μια γεύση:

    «Το συλλαλητήριο ήταν μια έκφραση οργής των ανθρώπων που δεν θέλουν να φάνε ακόμα μια ήττα που θα συμπληρώσει τη συνολική απαξίωση και υποβάθμιση της ζωής τους. Ηταν η έμπρακτη εκδήλωση της διάθεσης της τάσης ενός μεγάλου τμήματος (περίπου το 80%) της ελληνικής κοινωνίας να μην «παραδοθεί» το όνομα της Μακεδονίας, να μην υποχωρήσουμε άλλη μια φορά, να μην ανοίξουμε τις πόρτες και τα παράθυρα σε αμφισβητήσεις της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.
    Ηταν και ιδιαίτερη έκφραση μιας πατριωτικής διάθεσης και στάσης απέναντι σε αλυτρωτισμούς και τις επιβουλές σε ολόκληρο τον βορειοελλαδίτικο χώρο …

    Ταλαιπωρημένος ο λαός από τα απανωτά χτυπήματα στα 8 μνημονιακά χρόνια, κουρασμένος από λόγια και ταξίματα που ποτέ δεν τηρούνται, οργισμένος με τα ψέματα και τις κωλοτούμπες των πολιτικών, φτάνει ορισμένες φορές, όπως τώρα, σε κορυφαία θέματα και επιβουλές, να σηκώνει το ανάστημα και να βροντοφωνάζει ένα «ΟΧΙ» σε μια ακόμα ήττα που στερεί την ταυτότητα, ως κάποιο τελευταίο καταφύγιο ή κάτι ισχυρό και ιερό μαζί που δεν πρέπει να απολεσθεί».

    Μας επαναλαμβάνει δηλαδή ο «κομμουνιστής» Ρινάλντι, με άλλα λόγια το γνωστό σύνθημα των ακροδεξιών «Το όνομα της Μακεδονίας είναι η ψυχή μας». Εντάξει το να είναι εντελώς ανιστόρητος το καταλαβαίνουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο παρά να του συστήσουμε να διαβάσει το σχετικό κεφάλαιο από το βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη «Οι Λαοί των Βαλκανίων». Ισως τότε αντιληφθεί ότι «η σημερινή ελληνική Μακεδονία είναι μέρος μόνο μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, που αναμφισβήτητα περιλαμβάνει και την περιοχή των Σκοπιών, αφού ήταν κι αυτή Μακεδονία, τόσο κατά την ελληνική αρχαιότητα και τη βυζαντινή περίοδο, όσο και κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής των Βαλκανίων».

    Και ισχυρίζεται όλες αυτές τις ανοησίες περί «κάτι ισχυρό και ιερό μαζί που δεν πρέπει να απολεσθεί», ο αρθρογράφους του «Δρόμου της Αριστεράς. την στιγμή που αποκαλύπτεται πόσο υποβάθμιζε αυτό το θέμα ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν πριν κάποιες δεκαετίες παρίστανε τον νεοφιλελεύθερο.

    Την καλύτερη απάντηση όμως στο στέλεχος της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας την δίνει ένα πρόσωπο υπεράνω υποψίας.

    Το κείμενο που ακολουθεί -το αλιεύσαμε από δημοσίευμα του Δημήτρη Ψαρρά στην σημερινή «Εφημερίδα των Συντακτών»- είναι απόσπασμα από τη μελέτη του Ευάγγελου Κωφού «Greece’s Macedonian Adventure: the Controversy over FYROM’s Independence and Recognition» (σ 234-236).
    Ο κ. Κωφός υπήρξε ο επίσημος ιστορικός του ελληνικού κράτους για το Μακεδονικό και υπηρέτησε ως εμπειρογνώμονας του ΥΠΕΞ επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες.

    Η εθνική παραπληροφόρηση

    Ξεκινώντας από τη γενικά αποδεκτή υπόθεση ότι οι Αρχαίοι Μακεδόνες αποτελούσαν μέρος του ελληνικού κόσμου και ότι η επικράτεια του Μακεδονικού Βασιλείου του Βασιλιά Φιλίππου συμπίπτει, λίγο-πολύ, με τη σημερινή ελληνική επαρχία της Μακεδονίας, επινοήθηκε το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι ελληνική».

    Ηταν όμως ένα σύνθημα που αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία στην Ευρώπη, όπου οι άνθρωποι είχαν επί σειρά ετών συνδέσει το όνομα της Μακεδονίας με τη γιουγκοσλαβική επαρχία της «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
    Δεδομένης της απόλυτης σύγχυσης που επικρατούσε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης κατά τη στιγμή της αποσύνθεσης της Γιουγκοσλαβίας, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι σχολιαστές επέλεξαν να ερμηνεύσουν το σύνθημα αυτό και τα τεράστια συλλαλητήρια που ακολούθησαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες ελληνικές πόλεις ως μια ελληνική εθνικιστική κίνηση που επιχειρούσε να έχει κέρδη η ελληνική πλευρά από τη χαοτική κατάσταση με στόχο την προώθηση εδαφικών διεκδικήσεων στη γειτονική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Βεβαίως, οι παρατηρητές με έστω και στοιχειώδη γνώση της ελληνικής και βαλκανικής ιστορίας και πολιτικής μπορούσαν εύκολα να εντοπίσουν την παρεξήγηση σχετικά με τους όρους. Παρ’ όλα αυτά, καθώς το σύνθημα έγινε η «κραυγή μάχης» των Ελλήνων που διαδήλωναν σε όλο τον κόσμο την αντίθεσή τους στην αναγνώριση του νέου κράτους που φέρει το όνομα της Μακεδονίας, η κυβέρνηση στα Σκόπια και οι υποστηρικτές της στο εξωτερικό επέλεξαν να αξιοποιήσουν ως προπαγανδιστικό τους κεφάλαιο αυτό το εσφαλμένο σύνθημα προκειμένου να δυσφημήσουν τα κίνητρα της Ελλάδας κατά την αντίθεσή της στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ.

    Η αντιπαράθεση γι’ αυτό το σύνθημα αποκαλύπτει περαιτέρω τη βαθμιαία διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων κατά την κρίσιμη περίοδο του 1991 -2. Πράγματι, όσοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία να επινοήσουν το σύνθημα την παραμονή του τεράστιου συλλαλητηρίου ενός εκατομμυρίου στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 1992, δύσκολα θα μπορούσαν
    α φανταστούν ότι ο κόσμος στο εξωτερικό ήταν περισσότερο εξοικειωμένος με το μακεδονικό κράτος της Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, παρά με το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας και τα όριά του πριν από 24 αιώνες.

    Προτείνοντας αυτό το σύνθημα, είχαν δύο πράγματα κατά νου: αφενός, να υπογραμμίσουν την ελληνική ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας και μ’ αυτόν τον τρόπο αισθάνονταν ότι υπερασπίζονται δίκαια το συλλογικό δικαίωμα του λαού στην κληρονομιά του και, αφετέρου, να εκφράσουν με σταθερότητα την αποφασιστικότητά τους ότι δεν θα ανεχτούν την επανεμφάνιση των αλυτρωτικών πόθων της περιόδου του πολέμου για προσάρτηση της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτές οι αλυτρωτικές διαθέσεις κέρδιζαν μεγάλη δημοτικότητα στα Σκόπια και τη Σλαβομακεδονική Διασπορά.

    Ως εκ τούτου, οι Ελληνες επεδίωξαν να καταστήσουν σαφές, urbi et orbi, ότι η Μακεδονία (δηλαδή η ελληνική επαρχία της Μακεδονίας) αποτελούσε αναπαλλοτρίωτη συνιστώσα του ελληνικού κράτους. Την εποχή εκείνη (1992) το κρατικά ελεγχόμενο Ελληνικό Ταχυδρομείο εξέδωσε μια σειρά γραμματοσήμων που απεικονίζουν αρχαίους και βυζαντινούς πολιτιστικούς θησαυρούς της Μακεδονίας με την ένδειξη «Η Μακεδονία ήταν και θα είναι πάντα ελληνική».

    Μια παρενέργεια της εξάπλωσης του παραπλανητικού συνθήματος και της σχετικής παραφιλολογίας ήταν να μεταφέρει στο ελληνικό κοινό την αντίληψη ότι υπάρχει μόνο μία «Μακεδονία»; η ελληνική Μακεδονία. Το συμπέρασμα ήταν σαφές. Καθώς καμία άλλη περιοχή στα Βαλκάνια, εκτός από την ελληνική επαρχία της Μακεδονίας, δεν μπορούσε να συσχετιστεί ή να ταυτοποιηθεί με το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας, θα ήταν ιστορικά παράλογο για μια σλαβική χώρα να αναλάβει το μακεδονικό όνομα ως επίσημο χαρακτηρισμό μιας νέας ανεξάρτητης κρατικής οντότητας. Επεκτείνοντας το επιχείρημα αυτό, κανένας άλλος λαός, εκτός από τους Ελληνες, δεν είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το μακεδονικό όνομα είτε ως πολιτιστική-εθνοτική είτε ως γεωγραφική-περιφερειακή επωνυμία.

    Οι Ελληνες «Μακεδονολόγοι» νέας κοπής, ακολουθώντας τρόπους παρόμοιους με εκείνους των Σλαβομακεδόνων συναδέλφων τους, σύντομα βρέθηκαν να οδηγούνται σε ολισθηρούς δρόμους, φτάνοντας ακόμη και να διαστρεβλώνουν τα ιστορικά δεδομένα, στην προσπάθειά τους να αναδιαμορφώσουν την ιστορία της Μακεδονίας προκειμένου να την προσαρμόσουν στις πολιτικές ανάγκες.

    Προσπαθώντας να εδραιώσουν την τοποθέτηση ότι χώρες που βγαίνουν έξω από τα όρια της ελληνικής Μακεδονίας δεν έχουν καμία ιστορική δικαιολογία για την ιδιοποίηση του ονόματος «Μακεδονία» ή των παραγώγων του, αποκρύπτουν το γεγονός ότι στη σύγχρονη εποχή και σίγουρα από την εμφάνιση του Μακεδονικού Ζητήματος στον δέκατο ένατο αιώνα ήταν αποδεκτό, ακόμη και από τους Ελληνες ιστορικούς και πολιτικούς, ότι η Μακεδονία, ως γεωγραφική περιοχή του οθωμανικού κράτους, περιλάμβανε κατά προσέγγιση τα εδάφη της σημερινής ελληνικής Μακεδονίας, της ΠΓΔΜ και της περιφέρειας Πιρίντης Βουλγαρίας.

    Οπως ένα ξηρό δάσος τον Αύγουστο, η λογική του επιχειρήματος της «μίας και μοναδικής Μακεδονίας» έβαλε πυρκαγιά στη φαντασία του παραπληροφορημένου ελληνικού λαού στην Ελλάδα και τη Διασπορά. Το πρώτο θύμα αυτής της κινητοποίησης ήταν η παραδοσιακή μεταπολεμική ελληνική πολιτική έναντι του φαινομένου του «μακεδονισμού». Ακόμη και οι προτάσεις για τη χρήση του όρου «Σλαβο-μακεδόνες» ή για οποιοδήποτε άλλο σύνθετο όνομα -για παράδειγμα «Μακεδονία του Βαρδάρη»- θεωρήθηκαν «εθνική προδοσία». Το νέο ανεξάρτητο κράτος βαφτίστηκε «Σκόπια», τόσο στον δημόσιο λόγο όσο και σε επίσημα έγγραφα, ενώ οι κάτοικοί του αναφέρονται ως «Σκοπιανοί». Ακόμη και αυτό το κεντρικό «Μακεδονικό Ζήτημα» αποκαθάρθηκε ως «Σκοπιανό».

    http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2018/01/blog-post_504.html

  11. Ο/Η του κώλου λέει:

    Η Μακεδονία των Σκοπίων είναι ισλαμική δεν είναι Ορθόδοξη.
    Μας το λέει ο Δρόμος της Αριστεράς
    Ακόμη η παρέμβαση της Τουρκίας, οι συμμαχίες της με Αλβανία και ΠΓΔΜ η προσπάθεια δημιουργίας «μουσουλμανικού τόξου» στην Βαλκανική

    https://www.e-dromos.gr/to-makedoniko-kai-h-nea-balkanikh-krisi/
    Δημοσιεύθηκε: 3/2/2018 – Φύλλο 393

    Ανά πάσα στιγμή ο «μακεδονισμός», ως ιδεολογία, συμπληρωμένος με αλυτρωτικά στοιχεία, αποτελεί μια απειλή για την εθνική και λαϊκή κυριαρχία της Ελλάδας στο βόρειο τμήμα της και για τη ειρήνη στη περιοχή. Μια χώρα, ως Μακεδονία με κάποιο προσδιοριστικό γεωγραφικό ή χρονικό, μπορεί να παρουσιάζει τμήματα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας ως κατακτημένα από άλλες χώρες και να τα διεκδικήσει. Άλλωστε η Σολούν (Θεσσαλονίκη) θεωρείται και πρωτεύουσα υπό ελληνική κατοχή. Αυτά δεν είναι καθόλου υπερβολικά ειδικά αν συνυπολογισθούν οι πιέσεις από το αλβανικό στοιχείο που είναι συστατικό του κρατικού μορφώματος που γεννήθηκε το 1990, μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ακόμη η παρέμβαση της Τουρκίας, οι συμμαχίες της με Αλβανία και ΠΓΔΜ η προσπάθεια δημιουργίας «μουσουλμανικού τόξου» στην Βαλκανική στην υπηρεσία των μεγαλοκρατικών νεοθωμανικών βλέψεων του Ερντογάν καθιστούν την κατάσταση πιο περίπλοκη.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.