Ο Λαφαζάνης τώρα και Μακεδονομάχος;

[Άρθρο της Iskra, συκοφαντεί το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ για «αλυτρωτισμό»]

Δευτέρα 16 Οκτ. 2016

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Έχουμε με πολλά δημοσιεύματα επισημάνει την εκτρωματική πολιτική σύμπτωση του κ. Λαφαζάνη με την Ακροδεξιά σε μια σειρά θεμάτων, όπως: Αμετανόητη στήριξη, ακόμη και με τη συνυπογραφή κειμένων με τους Γ.Καρατζαφέρη-Π.Ψωμιάδη-Α.Χρυσανθακόπουλο-Σ.Παπαθεμελή, προς τους υπόλογους για φρικαλεότητες Σέρβους φασίστες ηγέτες («OΧΙ στην έκδοση Μιλόσεβιτς», ‘Ριζοσπάστης’, 29.6.2001), αντιευρωπαϊσμός, συμπάθεια στον ρωσικό αυταρχισμό και στον αντιοικολογικό και βάρβαρο ρωσικό Καπιταλισμό (βαθιά κωμική υπόκλιση στο αφεντικό της Gazprom), έμπρακτα εκδηλωμένη επιθυμία στροφής του εξωτερικού προσανατολισμού της χώρας προς θεοκρατικά και τυραννικά καθεστώτα της Ανατολής, «οικολογικό» εγκώμιο στο κυνήγι ζώων, στήριξη στις μαθητικές παρελάσεις και κωμική άρνηση ύπαρξης σχετικών παλιότερων αντιρρητικών θέσεων του ΣΥΝ, πίστη στη δραχμή, εκκωφαντική σιωπή για τη δράση της Χ.Α. και για την μακρόχρονη δικαστική της ασυλία, στήριξη από τη Ζ. Κωνσταντοπούλου της Χ.Α., στέγαση της Ραχήλ Μακρή στα ψηφοδέλτια της ΛΑΕ, συνεργασία με την αντισημιτική ‘Χριστιανική Δημοκρατία’, πρόταση συνεργασίας στον Δ. Καζάκη («Παραλήρημα ρατσισμού και συνωμοσιολογίας από τον Δ. Καζάκη». «…Πραγματικά μένει άφωνος κανείς από την αντιγραφή κλασικών Χρυσαυγίτικων επιχειρημάτων…στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΛΑΕ το περασμένο καλοκαίρι, ο Π. Λαφαζάνης έκανε έκκληση στο κλείσιμο του για συνεργασία με «πατριωτικές δυνάμεις», όπως το ΕΠΑΜ του Δ. Καζάκη, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «δεν έχει ουσιαστικές διαφορές με τις απόψεις που υποστηρίζει η ΛΑΕ»!!..», ‘Ξεκίνημα’, Χρ.Ζιάκα-17/09/2016). Νομίζω πως ακραία εκδήλωση αυτής της τάσης ήταν η δημοσίευση από την Iskra του άρθρου ενός Ορθόδοξου Θεολόγου (26/11/2017, «Ο Ράτκο Μλάντιτς και η νατοϊκή δημοσιογραφία») με απόψεις απόλυτα ξένες προς την Αριστερά και πολύ προσβλητικές («Για αυτό πληρώνονται οι δημοσιογράφοι τόσο της ….φιλονατοϊκής Καθημερινής, όσο και της φαινομενικά αντινατοϊκής Εφημερίδας των Συντακτών να γράψουν κατά του Μλάντιτς»), στο οποίο ως αντιπερισπασμός στην πρόσφατη καταδίκη του Σέρβου χασάπη φασίστα, γινόταν συμψηφιστική αναφορά στην ανύπαρκτη σφαγή των Σέρβων της Κράινα [«Όταν καταδικάζεται ο Μλάντιτς της Σρεμπρένιτσα,  η αντιιμπεριαλιστική Αριστερά επινοεί (ξανά) σφαγή της Κράινα», 24.12.2017].

Παράλληλα είναι νομίζω χαρακτηριστικό του πολιτικού ήθους αυτού του χώρου, η ετεροχρονισμένη εκδικητική ανακάλυψη των μεγάλων παρασπονδιών του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά καθόλου κολακευτικών θεμάτων, για τα οποία όμως ο κ.Λαφαζάνης, η Ζ.Κωνσταντοπούλου και οι 30 βουλευτές που τους ακολούθησαν, τηρούσαν ως μέλη και στελέχη της πρώτης συγκυβέρνησης με τους Ακροδεξιούς ΑΝΕΛ του 2015, αιδήμονα σιγή και ανοχή ή έδιναν και την ψήφο τους. Εντελώς δειγματοληπτικά να αναφέρω για αυτούς που συγκυβέρνησαν με τον κ. Παπαγγελόπουλο και ψήφισαν τον κ. Παυλόπουλο (με τη μοναδική εξαίρεση της κας Γαϊτάνη), την εκ των υστέρων αιφνιδιαστική διαπίστωση («H Κωνσταντοπούλου ‘ανακαλύπτει’ τα μυστικά κονδύλια») της προκλητικής ασυνέπειας της Αριστεράς επί ενός εκκωφαντικά σκανδαλώδους ζητήματος («Μυστικά κονδύλια υπουργείου Εξωτερικών: Αγνοείται η τύχη τους»- Iskra, 03/01/2018) καθώς και την κωμική διαμαρτυρίας τους (με παράλληλη δήλωση σεβασμού τους στον σκανδαλοποιό Άθωνα)  κατά των προκλητικών οικονομικών προνομίων που παραχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ‘Άγιο Όρος’ («Οι αγιορείτικες φοροαπαλλαγές και τα κόμματα»), καταγγέλλοντας μάλιστα

Από το patrinaki.blogspot (10.6.2016): «ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η »ΛΑΕ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΜΕ ΤΗΝ »ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» !!!».

το μουλωχτό ΚΚΕ για τη λευκή του ψήφο, λησμονώντας την δική τους λευκή ψήφο στις 4.9. 2014. Ενδεικτικά να σημειώσω και τη γελοία στάση τους απέναντι στον αρχιεπίσκοπο Λιάπη («Η υποκρισία της ΛΑΕ και ο ‘ευρωσκεπτικιστής’ Αρχιεπίσκοπος» & «ΚΚΕ και ΛΑΕ ανακαλύπτουν τον κ.Ιερώνυμο»).

Γράφω το παρόν με αφορμή άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Iskra (Update: τώρα, μετά από τη δημοσίευσή μας το εξαφάνισαν, εντοπίζεται όμως το κείμενο που εκθέτουμε με «γκουγκλάρισμα» και ολόκληρο στις «προσωρινά αποθηκευμένες σελίδες» εδώ: http://archive.is/1m3tb, στιγμιότυπο της σελίδας όπως εμφανίστηκε στις 9 Ιαν. 2018 09:27:27 GMT. Τελικά το επανέφεραν, κατόπιν προφανώς ωριμοτέρων σκέψεων): «Κυβέρνηση: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ΠΓΔΜ. Σιωπή για αλυτρωτισμούς» (05/01/2018): «…Πολιτικοί και νομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι από την κυβερνητική θέση απουσιάζει ηχηρά ο γεωγραφικός προσδιορισμός της όποιας αναφοράς στην «Μακεδονία» και κυρίως λείπει παντελώς κάθε απαίτηση για ακύρωση του θεσμικού και συνταγματικού αλυτρωτισμού στη γείτονα, μαζί με την επίσημη αλυτρωτική προπαγάνδα..».

Θα κάνω πέντε επισημάνσεις:

Α. Ενώ το άρθρο στην επικεφαλίδα του μιλάει για σύνθετη ονομασία, στο κείμενο υπάρχει η περίεργη επισήμανση πως «απουσιάζει ηχηρά ο γεωγραφικός προσδιορισμός της». Δηλαδή υπονοείται πως η ονομασία θα είναι μόνο «Μακεδονία» ή με κάποιο ύποπτο προσδιορισμό, πράγματα που όλοι ξέρουν πως είναι αδιανόητα και πάντως όχι στις κυβερνητικές προθέσεις ούτε στις προθέσεις οποιουδήποτε ελληνικού κόμματος. Οι ανώνυμοι «πολιτικοί και νομικοί κύκλοι», στους οποίους αποδίδονται αυτές οι αντιφατικές επισημάνσεις, ακούνε πιθανότατα στο όνομα Παναγιώτης Λαφαζάνης, που μαζί με την «αγανακτισμένη» παρέα του αυτοκατατάχθηκαν στους «εθνικώς ανησυχούντες», διεκδικώντας θέση στην κατηγορία των «πατριωτών», που περιγράφει ο Samuel Johnson. Η διαπραγμάτευση γίνεται, όπως όλα δείχνουν, πάνω στους προσδιορισμούς α. «Νέα» (ο ιδανικός για την Ελλάδα) και β. «Βόρεια» ή «του Βαρδάρη» ή «των Σκοπίων», αφού η ισχυρή αλβανική μειονότητα της ΠΓΔΜ απορρίπτει ασυζητητί (και εύλογα νομίζω) τον προσδιορισμό «Σλαβική».

Β. Ποια είναι η θέση της ΛΑΕ για την ονομασία; Μήπως δεν τη λέει γιατί δεν μπορεί να συμβιβάσει τις απόψεις των ακροαριστερών και των Εθνικιστών που συστεγάζει;

Γ. Γιατί το κείμενο τσουβαλιάζει τόσο άκριτα τους Σλαβομακεδόνες Εθνικιστές με τη μετριοπαθή σημερινή κυβέρνηση; Όταν ο τότε κρατικός Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας τραγουδούσε δημόσια με το παπαδαριό του «Boήθα Παναγιά μου κι εσύ πατρο-Κοσμά να πάρουμε την Πόλη και την Αγια-Σοφιά» («Ελευθεροτυπία», 24-9-2002. Σ.Μπαλάσκας), χωρίς να τον αποδοκιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, αυτό σήμαινε πως η Ελλάδα, που στο κάτω-κάτω δεν είναι ΠΓΔΜ, διαθέτει ισχυρό Στρατό, απειλούσε την Τουρκία; Ποια είναι η επίσημη αλυτρωτική προπαγάνδα που διενεργείται από την τωρινή εξουσία της ΠΓΔΜ; Γιατί η Iskra δεν εντοπίζει το που, πότε και πως αυτής της προπαγάνδας, για να ξεσηκώσει ακόμη κι εμάς εναντίον της ΠΓΔΜ και για να συνεγείρει την ακραιφνώς πατριωτική μερίδα, από τη Χ.Α. («των ηττημένων του ’45») και τους ΑΝΕΞΕΛ μέχρι την Κωνσταντοπούλου και τη ΛΑΕ;

Δ. Γιατί το άρθρο συκοφαντεί το γειτονικό αδύναμο κρατίδιο πως τάχα μας απειλεί ακόμη και Συνταγματικά με «αλυτρωτισμό»; Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν στο κόμμα ΛΑΕ (ατυχής κλητική του κόμματος «Λαός» του Γ.Καρατζαφέρη;) πως «Αυτές οι ακραίες ομάδες δεν λαμβάνουν επίσημη ενθάρρυνση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ειδικά μετά το 1995 όπου προσετέθη συνταγματική αναθεώρηση που δήλωνε ότι δεν υπήρχαν εδαφικές απαιτήσεις από γειτονικές χώρες» [Μακεδονία (ορολογία) – Βικιπαίδεια].

Ολόκληρο κόμμα δεν διαβάζει ‘Καθημερινή’: «Ντιμιτρόφ στην «Κ»: Στην ΠΓΔΜ δεν υπάρχουν στοιχεία .. αλυτρωτισμού, τονίζει σε συνέντευξη προς την «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ…στην περίπτωση των Βαλκανίων, ο εθνικισμός και οι πολιτικές αποκλεισμού δεν ήταν παρά πηγή μισαλλοδοξίας και σύγκρουσης. Οι προθέσεις μας είναι καθαρές. Θέλουμε να φτιάξουμε μια ατμόσφαιρα που ο καθένας να μπορεί να πει τις απόψεις του και να ακούσει εκείνες του άλλου και να δούμε τι μπορούμε να χτίσουμε σε αυτή τη βάση. Όταν ένας γείτονας από την ελληνική Μακεδονία λέει ότι είναι Μακεδόνας –τοπικά, ιστορικά ή πολιτισμικά–με απειλεί; Δεν νομίζω. Όταν λέω ότι είμαι Μακεδόνας, αυτό θα πρέπει να γίνεται αντιληπτό ως απειλή από τον γείτονά μου; Στην Ευρώπη, στον 21ο αιώνα; Δεν νομίζω.

– Στην Ελλάδα υπάρχει ανησυχία για στοιχεία αλυτρωτισμού που υπάρχουν στη χώρα σας. Χάρτες, ιστορικά μαθήματα που περιλαμβάνουν στοιχεία αλυτρωτισμού, υπογραμμίζοντας αξιώσεις για τμήματα της Βόρειας Ελλάδας, αγάλματα, ονομασίες κτιρίων ή εγκαταστάσεων όπως το αεροδρόμιο των Σκοπίων κ.ά. Η νέα κυβέρνηση έχει να προτείνει κάτι χειροπιαστό στην κατεύθυνση της μείωσης των ανησυχιών για τον αλυτρωτισμό;

– Έχουμε αποκηρύξει τον αλυτρωτισμό επίσημα στο Σύνταγμα προ καιρού. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε αυτό που διακηρύσσουμε: Να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μας και να αναπτύξουμε μια κουλτούρα καλής γειτονίας. Ο μόνος διευρυμένος χάρτης που μας ενδιαφέρει είναι ο χάρτης μιας μεγαλύτερης Ε.Ε. Μπαίνοντας ο ένας στη θέση του άλλου, είναι ένας τρόπος να αντιληφθούμε και τις ανησυχίες του καθενός. Θα εκτιμούσαν οι συμπατριώτες μου στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» χάρτες άλλων χωρών να παίρνουν τμήματα της επικράτειάς μας; Φυσικά όχι. Αναλόγως, θα εκτιμούσαν οι Έλληνες μια αμφισβήτηση της ταυτότητάς τους και βέτο που εμποδίζουν την πρόοδο της χώρας τους από έναν πολύ μεγαλύτερο και πολύ ισχυρότερο γείτονα;».

Ε. Έχουν περάσει πολλές ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου. Ούτε ένας από τους 30 (πάνω κάτω), πρώην βουλευτές της ΛΑΕ, ούτε ένα στέλεχός της, μέλος ή οπαδός ή αναγνώστης της, δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να δημοσιεύσει ένα σχόλιο από κάτω, που να αποκαθιστά την αλήθεια; Πρόκειται για άγνοια ή για αδιαφορία; Αυτά τα δυο ίσως και να είναι το τραγικότερο που σηματοδοτεί αυτό το άρθρο, που υπογράφεται από τη διεύθυνση της ιστοσελίδας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

Κουτσούμπας: «»Λαφαζανιές» σημαίνει οι ψευτιές που λέει ο Λαφαζάνης»

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

70 Responses to Ο Λαφαζάνης τώρα και Μακεδονομάχος;

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://roides.wordpress.com/2017/12/06/6dec17/

  Λαφαζανική Iskra: Ρωμηοσύνη-Μλάντιτς-Ορθοδοξία


  «Ο κ. Μηνάογλου Κυριακή 7 Μαΐου στον Ι.Ν Ζωοδόχου Πηγής Αλίμου, με τη συμμετοχή και της «Ενωμένης Ρωμηοσύνης», σε εκδήλωση με θέμα: Εὐρωπαϊκός Ἀνορθολογισμός: Καμπάλα και Νεότερη Εὐρωπαϊκή Διανόηση»
  http://enromiosini.gr/deltia/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CE%BA/

  Μετά την καταδίκη του κτήνους Μλάντιτς στη Χάγη, η ΛΑΕ αντέδρασε, όχι μόνο στήνοντας παραπλανητικά «σφαγή της Κράινα» (βλ.: «Θέλετε να μιλήσουμε για την Κράινα; Να μιλήσουμε!» https://roides.wordpress.com/2017/12/05/5dec17/),αλλά παρακάμπτοντας κάθε πρόσχημα, στήριξε πιο ανοιχτά τον χασάπη, δημοσιεύοντας και αποκαλυπτικό άρθρο, που νομίζω πρέπει να το αναδημοσιεύσουν και οι ιστοσελίδες των Μητροπόλεων Καλαβρύτων, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης: «Ο Ράτκο Μλάντιτς και η νατοϊκή δημοσιογραφία – Iskra Από Χαράλαμπος Μηνάογλου» (26/11/2017)

  http://www.iskra.gr/%CE%BF-%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BA%CE%BF-%CE%BC%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%84%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF/

  «…..οι Σέρβοι και περισσότερο ίσως από όλους ο Μλάντιτς αποτελούν ένα πολύ κακό παράδειγμα αντίστασης στην νατοϊκή (αμερικανική δηλαδή) πολιτική. Πρέπει να καταδικαστούν, ώστε το μήνυμα να περάσει σε όλους, όσους σκέφτονται υπερασπιζόμενοι την ανθρωπιά και την ελευθερία να αντισταθούν στο ΝΑΤΟ, ότι παρόμοιο τέλος θα έχουν. Όχι απλώς θα πεθάνουν στα χέρια των Νατοϊκών δημίων, αλλά θα πεθάνουν παραδομένοι και προδομένοι από την κατοπινή ηγεσία του λαού τους, όπως ακριβώς συνέβη με τους Σέρβους αρχηγούς. Για αυτό δεν επέτρεψαν στα νατοϊκά ανδρείκελα που κυβερνούν τα τελευταία χρόνια την Σερβία, ακόμη και να εξοντώσουν οι ίδιοι είτε με νόμιμα είτε με παράνομα μέσα τον Κάρατζιτς και τον Μλάντιτς, αλλά να τους παραδώσουν ώστε να τους εξοντώσουν παραδειγματικά οι εχθροί της Σερβίας, οι μεγαλύτεροι δηλαδή εγκληματίες πολέμου, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους… Για αυτό πληρώνονται οι δημοσιογράφοι τόσο της προφανώς και ανοικτά (για αυτό και πλέον ηθικής εν τη ανηθικότητί της) φιλονατοϊκής Καθημερινής, όσο και της φαινομενικά αντινατοϊκής Εφημερίδας των Συντακτών να γράψουν κατά του Μλάντιτς και να τον συνδέσουν αμφότερες–παρά την πιο περίπλοκη διατύπωση της Εφημερίδας των Συντακτών ακριβώς για να μην ταυτίζεται και στην έκφραση με την Καθημερινή – με τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών εθνικοσοσιαλιστών και την δίκη της Νυρεμβέργης (ούτε κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ να μετέφραζαν, καθεμία για το κοινό της). Δηλαδή όχι μόνο θα πεθάνει, όποιος αντισταθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά θα μείνει και στην ιστορία ως ό,τι χειρότερο υπήρξε ποτέ! …».
  …………………….

  Ποιος είναι ο κ.Μηνάογλου της Iskra; Νομίζω πως οι ομιλίες του δίνουν την απάντηση: «Ο Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπος Μηνάογλου μιλάει στην Ημερίδα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 στην Αίθουσα Οπτικοακουστικών Μέσων της Θεολογικής Σχολής. Θέμα της εισηγήσεως του κ. Μηνάογλου είναι: «Οι απαρχές του ρωσικού κόμματος και οι προφητείες των χρόνων της Τουρκοκρατίας». «Χαράλαμπος Μηνάογλου: «Η Κωνσταντινούπολη είναι η φυσική πρωτεύουσα του νεώτερου ελληνισμού», Πεμπτουσία 12 Μαΐου 2016. Το Συνέδριο χωρίζεται σε δώδεκα συνεδρίες,…«Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη», Προεδρείο π. Γεώργιος Μεταλληνός. «Χαράλαμπος Μηνάογλου– Άρδην–Ρήξη Βιβλιοπαρουσίαση: «Ὁ Ἀναστάσιος Μιχαὴλ ὁ Μακεδὼν καὶ ὁ Λόγος περὶ Ἑλληνισμοῦ», του Χαρ. Μηνάογλου (5-5-14).

  ΥCΤΕΡΟΓΡΑΦΟΝ
  «Χαράλαμπος Μηνάογλου – Ἱστορία τοῦ Ἀνθελληνισμοῦ» (1453-1821) «Εστία Πατερικών Μελετών»

 2. Ο/Η laskaratos λέει:


  Με τον δικτάτορα και αρχικλέφτη Αλίγιεφ του Αζερμπαϊτζάν


  Στο Ιράν

  Στο μεταξύ ακόμη εκκρεμεί μια πραγματική απάντηση της Iskra, στο ψευδέστατο άρθρο της για δήθεν σφαγή Σέρβων στην Κράινα, η οποία κάνει την πάπια:

  To εύλογο και ευγενικό σχόλιο του αναγνώστη της Iskra, πήρε ως δήθεν απάντηση, 8 ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ, και αφού παρεμβλήθηκε και σχετικό σχόλιο κυρίαςμια υπεκφυγή:

  http://www.iskra.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82/

  Για την Κράινα θα μιλήσει κανείς;
  26/11/20171
  Ο Ράτκο Μλάντιτς και οι δυο θερινές σφαγές του ’95 που «έγιναν» μία…

  Κι όμως, η σφαγή στην Κράινα έχει σχεδόν… εξαφανιστεί!
  …………………………………..

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  Πέτρος Διβέρης 28/11/2017 at 01:46
  Χωρίς καμία πρόθεση αμφισβήτησης έχετε παρακαλώ κάποιες πηγές να κοιτάξω για τη σφαγή αυτή? Ευχαριστώ προκαταβολικά

  Αντουανέτα Πεσμαζόγλου 06/12/2017 at 20:02
  Δεν θα απαντήσετε;

  Iskra 06/12/2017 at 20:08 (Απάντηση στον κύριο)
  Το άρθρο είναι αναδημοσίευση και στο τέλος αναγράφεται η πηγή. Θα πρέπει να απευθυνθείτε εκεί.

  Iskra 06/12/2017 at 20:10 (Απάντηση στην κυρία)
  Σε τι ακριβώς θα θέλατε απάντηση;

 3. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://www.liberal.gr/arthro/184539/apopsi/arthra/kostas-kourkoulos-neoi-isonmakedonomachoisin—patriotismos-i-prostuchia.html

  Νέοι «μακεδονομάχοι» – Πατριωτισμός ή προστυχιά;
  Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018, 00:03

  Του Κώστα Κούρκουλου

  Οι «μαινόμενοι πατριώτες» – όπως αποκαλούσε ο παππούς Πάγκαλος τους εμπόρους του πατριωτισμού – ήταν πάντοτε αυτοί που, με όρους ψυχοπαθητικού ανορθολογισμού, προκάλεσαν τις λεγόμενες «εθνικές τραγωδίες».

  Πρώτη τους επιτυχία, η «εθνική τραγωδία» του 1897.

  Με το που πέρασαν δύο δεκαετίες, οι ίδιοι και οι επίγονοί τους, προκαλούν τη δεύτερη τραγωδία: Με σημαία το μαγικό, «ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά» και το θριαμβικό «έτσι το θέλαμε και τον εφέραμε», επαναφέρουν τον βασιλιά, αρνούμενοι να δουν ότι μαζί φέρνουν «πακέτο» και τη Μικρασιατική καταστροφή.

  Μόλις η χώρα άρχισε να ψηλαφεί τη νεωτερικότητα, επιβάλλουν πατριωτικά δικτατορία. Σκοπός τους, να την καθηλώσουν στην Ανατολή, ώστε να την κρατήσουν μακριά από τις επικίνδυνες δοξασίες του δυτικού διαφωτισμού, που έφερνε η «Ελληνική άνοιξη» της δεκαετίας του ’60.

  H τελευταία μεγάλη «πατριωτική» τους πράξη, το πραξικόπημα της Κύπρου, που έφερε και τη διχοτόμηση του νησιού.
  Έτσι, με τη σειρά των διαδοχικών καταστροφικών εκδηλώσεων του λεγόμενου υπερπατριωτισμού, επιβεβαιώνουμε συνεχώς, ότι δεν υπάρχει συλλογική ιστορική μνήμη, ώστε να μαθαίνουμε από το παρελθόν.

  Ή, για να παραφράσουμε τη ρήση των μεγάλων προφητών, αν κάτι διδάσκει και εδώ η ιστορία, είναι ότι δεν διδάσκει τίποτε απολύτως! Γι’ αυτό και η εμμονή μας στην «εθνική παράνοια», που δίνει την εντύπωση «μιας μοίρας που μας καταδιώκει, ενός δαιμονικού χαρακτήρα των βιωμάτων μας».

  Και σήμερα, οι πολιτικοί απόγονοι των υπερπατριωτών καταστροφέων της χώρας, μας καλούν σε νέους «αγώνες», ακόμη και σε συλλαλητήρια, για να μη λυθεί το «Μακεδονικό»!

  Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Metarithmisi.gr.
  http://metarithmisi.liberal.gr/post/%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82/%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%AE/

 4. Ο/Η Ζωή Κωνσταντοβούλου λέει:

  Τετριμμένες κουλαμάρες του Υπουργού λαφαζάν που δεν βρήκαν απήχηση στην λαϊκή πελατεία

 5. Ο/Η Psycho λέει:

  ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 05/01/2018, 21:10 | από Voria.gr

  Γιατί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι το «Νέα Μακεδονία» είναι η καλύτερη λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

  Κατάπτυστη χαρακτήρισε την απόφαση για τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη με θέμα την ονομασία των Σκοπίων ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξή του στο protagon.gr.

  «Η Ελλάδα έχει πάρει μια θέση για σύνθετη ονομασία, υπάρχει αντίδραση αλλά σιγά σιγά πρέπει να καμφθεί. Αυτοί, όμως, έχουν μεγαλύτερη αντίδραση, μου το είπε ο ίδιος ο Ζάεφ.

  Τόσες γενιές μεγαλώσανε με αυτή την ιδέα. Και ακούω ότι οι δικές μας παμμακεδονικές οργανώσεις, κυρίως ΗΠΑ,  Αυστραλίας, Καναδά ετοιμάζουν διαδήλωση. Αυτό θα είναι κατάπτυστο αν το κάνουνε. Θα πρέπει να γίνει παρέμβαση από πάνω. Από τον Τσίπρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να απαγορευτεί η διαδήλωση, καθώς αυτό θα χειροτερέψει τα πράγματα.

  «Όχι να απαγορευτεί. Αλλά να τους πει “παιδιά μην την κάνετε”. Αν την απαγορεύσουν θα είναι χειρότερα. Αλλά δεν μπορεί ξαφνικά η Παμμακεδονική Αμερικής να ανακατεύεται σε αυτά. Με ποια λογική;», υπογράμμισε.

  Σε ερώτηση για το τι συζήτησε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, τόνισε: «Είπαμε με τον Ζάεφ ότι θα κάνουμε δύο πράγματα: θα διοργανώσουμε μια ρεγκάτα στον Αξιό με κανό, θα αρχίσει στο Μπέλες και θα τελειώσει στο Θερμαϊκό, κάπου όπου να είναι εύκολη η πρόσβαση. Είπαμε να κάνουμε κι ένα καλλιτεχνικό Φεστιβάλ, μιας εβδομάδας, η μισή στα Σκόπια και η μισή στη Θεσσαλονίκη, με μουσική και χορό. Αυτά είναι για μια εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης. Εάν εμείς έχουμε μια φορά πρόβλημα με το όνομα, αυτοί έχουν πολύ περισσότερες. Γιατί αυτοί 100 χρόνια μεγαλώσανε με το όνομα “Μακεδονία”. Μην το ξεχνάμε αυτό, να βλέπουμε και τη δική τους την πλευρά».

  Πηγή: https://www.voria.gr/article/mpoutaris-kataptisto-to-sillalitirio-gia-to-skopiano-ston-lefko-pirgo

  http://www.cnn.gr/news/ellada/story/112437/thessaloniki-me-fonto-to-skopiano-o-eortasmos-ton-theofaneion?v11
  Θεσσαλονίκη: Με φόντο το Σκοπιανό ο εορτασμός των Θεοφανείων

  Το μήνυμα ότι η «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα και Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία» έδωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, μιλώντας κατά την τελετή του αγιασμού των υδάτων και λίγο πριν τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο Θερμαϊκό.

  Διαβάστε επίσης
  Ανδρουλάκης για πΓΔΜ: Μεγάλο λάθος η ονομασία «Νέα Μακεδονία»

  Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στα συλλαλητήρια για το θέμα της Μακεδονίας εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει ένα συλλαλητήριο από την Εκκλησία της Ελλάδος και ότι η διάσπαση και τα πολλά συλλαλητήρια δεν βοηθούν την επιτυχία του θέματος.

  Από την πλευρά της, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην τελετή του αγιασμού των υδάτων, έδωσε και αυτή το μήνυμα ότι «η Μακεδονία είναι Ελλάδα».

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Το Νέα Μακεδονία, θα ήταν θείο δώρο, πολύ καλύτερο από το Βόρεια, αλλά αυτός ο νεαρός πολιτικάντης, που μπροστά του η Φωφώ είναι διανοούμενη, έχει πρόωρη γήρανση, άγνοια και τυχοδιωκτισμό, ένα κακέκτυπο του Τσίπρα, που ακόμη και ως εμφάνιση είναι συμπαθέστερος και ως ηθοποιός πολύ καλύτερος.

 6. Ο/Η Παλιός λέει:

  Έχει και 1 σχόλιο η Iskra δηλωτικό του είδους των αναγνωστών της

  http://www.iskra.gr/%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B7-%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9-%CF%8C%CE%BB/

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  SCULLY 07/01/2018 at 11:00

  ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΑΦΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΡΑ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!ΤΙ ΠΡΑΓΜΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΛΛΑ Η ΔΕΞΙΑ???ΠΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟΥ,Α ΝΑΙ ΑΝ ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΜΟΝΟ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΔΕΞΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ,ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ,ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ,ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΟΥ????

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 7. Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

  Σύμφωνα με το λεξικό Δημητράκου (σελ. 4271), λαφαζάνης (εκ τού περσ. λαφαζάν) είναι ο φλύαρος, μικρολόγος.

 8. Ο/Η massilia λέει:

  Αγαπητέ κ. Λασκαράτο,

  Ο Λαφαζάνης μπορεί να είναι μικρολόγος αλλά το ΚΚΕ δε νομίζω ότι μπορεί να τον εγκαλεί. Ειδικά στο Μακεδονικό, όπου το ΚΚΕ έχει από καιρό κάνει το άσπρο μαύρο και το μαύρο κατάμαυρο. Για το ΚΚΕ σήμερα «…..η αστική τάξη της ΠΓΔΜ θέτει με κάθε ευκαιρία ζήτημα αναγνώρισης «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας καθώς και ανάλογης «μειονότητας» στις βαλκανικές χώρες. Πρόκειται για τη συνέχεια της πολιτικής που ακολούθησε η Γιουγκοσλαβία, μετά τη ρήξη του Τίτο με τη Σοβιετική Ενωση, χαρακτηρίζοντας τους κατοίκους του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας ως χωριστή «μακεδονική» εθνότητα , κάτι που θα της έδινε το δικαίωμα να διεκδικήσει στο μέλλον ανεξάρτητη εθνική υπόσταση.
  Από εκείνη τη στιγμή άρχισε μια προσπάθεια αναδρομικής ερμηνείας όλης της ιστορίας του μακεδονικού χώρου, για να θεμελιωθεί η θεωρία της χωριστής «μακεδονικής» εθνότητας, με χωριστή γλώσσα, καταγωγή και ιστορία.»

  Μιλάμε για το ίδιο κόμμα που η ΚΕ του στις 12/11/1933 απευθύνει μανιφέστο στους «Σιδηροδρομικούς, Ναυτεργάτες, Φορτοεκφορτωτές, σκλάβους των μεταλλίων…» αλλά και στους «Μακεδόνες, εβραίους και Τούρκους εργαζόμενους που στενάζουν κάτω από το ζυγό της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας».

  Το ίδιο κόμμα, του οποίου το επίσημο όργανο κυκλοφόρησε στις 24/11/1932 με πρωτοσέλιδο «Με τους Μακεδόνες στη Μακεδονία» και υπέρτιτλο «Υπεράσπιση των Εθνικών Μειονοτήτων» (χωρίς εισαγωγικά τότε). Απόσπασμα: «Ήρθαν κατόπιν οι βαλκανικοί πόλεμοι. Ελληνική, βουλγάρικη και σέρβικη κεφαλαιοκρατία συναγωνίστηκαν ποια να καταπιέσει πιο πολύ, ν’ αρπάξει, να εξοντώσει. Κι αυτά όλα εν ονόματι του «πατριωτισμού», της «απελευθέρωσης υπόδουλων αδελφών» και σε βάρος ενός λαού – της μακεδονικής εθνότητας – που ούτε βουλγάρικος, ούτε ελληνικός, ούτε σέρβικος είναι, παρά μακεδονικός. » Το πλήρες κείμενο στο σάιτ του Λιθοξόου.

  Το ίδιο κόμμα που τον Απρίλιο του 1936 υποστήριξε στη Βουλή (Σκλάβαινας) ότι «Οποιος πέρασε από τη Μακεδονία και ιδίως από κείνες τις περιφέρειες που κατοικούνται από συμπαγείς μάζες Μακεδόνων, θα αντιλήφθηκε την ιδιαίτερη καταπίεση που ασκείται εναντίον τους. Το δικαίωμα να έχουν σχολεία, να χρησιμοποιούν τη Μακεδονική γλώσσα και τα έθιμά τους, τούς απαγορεύεται αυστηρά. Η κατάσταση αυτή σπρώχνει το μακεδονικό πληθυσμό σε οργάνωση και διεξαγωγή αγώνων για την κατάκτηση αυτών των δικαιωμάτων., που εμείς δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε» (δημοσιευμένο στο Ριζοσπάστη στις 28/4/1936).

  Ακόμα χειρότερα, μιλάμε για το ίδιο κόμμα που οργανώνει επετειακές γιορτές για να τιμήσει το ΔΣΕ αλλά προσπαθεί να ξεχάσει την πολιτική απόφαση της 5ης ολομέλειας της ΚΕ του (Γενάρης του 1949). Απόσπασμα: «Στη Βόρεια Ελλάδα ο μακεδονικός (σλαβομακεδονικός) λαός τα ‘δωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με μια ολοκλήρωση ηρωισμού και αυτοθυσίας που προκαλούν το θαυμασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του ΔΣΕ και της λαϊκής επανάστασης, ο μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του έτσι όπως το θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα με το αίμα του για να την αποχτήσει. Οι Μακεδόνες κομμουνιστές στέκονται πάντα επικεφαλής στην πάλη του λαού των.»

  Κατά τ΄άλλα όλα ξεκίνησαν μετά τη ρήξη του Τίτο με το Στάλιν.

  Το 1994, ο Hugh Poulton τέλειωνε το βιβλίο του Who Are the Macedonians? ως εξής:
  Western policy over the break up of former Yugoslavia has been characterized by ineffective stop-gap actions which have often exacerbated the problems. Macedonia has historically been the apple of discord in the Balkans. A stable prosperous country of 2 million acting as a bridge between Albania and Bulgaria and, in due time, between Serbia and Greece could transform this sorry legacy.
  Ενα τέταρτο σχεδόν του αιώνα αργότερα, οι γραμμές αυτές παραμένουν επίκαιρες. Αν και δεν είμαι αισιόδοξος, ελπίζω ότι ο εύθετος χρόνος να έφτασε.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ευχαριστώ για την εύστοχη και εμπεριστατωμένη παρέμβαση.
   Στο κείμενο χαρακτηρίζω το ΚΚΕ «μουλωχτό», για την κρυφά ευνοϊκή στάση του απέναντι στην Εκκλησία (π.χ. σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές Άθωνα).
   Ασφαλώς και η στάση του στο Μακεδονικό διαχρονικά μάλιστα αν τη δει κανείς, διεκδικεί επιεικώς τον ίδιο χαρακτηρισμό.
   Το βίντεο το έβαλα ως δείγμα αποκαλυπτικού καυγά μεταξύ κατεργαραίων.

 9. Ο/Η Avir λέει:

  τόση λάσπη συχνά πυκνά για την παραδοσιακή αριστερά που δεν είναι καν στη Βουλή! Περίεργο δεν είναι; Όποιος αγαπά την πατρίδα του και ανησυχεί για το μέλλον της είναι χρυσαυγίτης, είναι κι ο Μίκης χρυσαυγίτης με βάση τη θεωρία σας. Αριστερός είναι αυτός που εφαρμόζει το πρόγραμμα Σόρος, τις πολιτικές ταυτότητας και την πολιτική ορθότητα. Αυτός που υπηρετεί τον ευρωναζισμό των τραπεζών και των πολυεθνικών. Αυτός που έχει χάσει κάθε ίχνος ανθρωπιάς για να υπηρετήσει τη μεγάλη ιδέα του φιλελεύθερου κανιβαλισμού και των νόμων της ζούγκλας. Να την χαίρεστε την «αριστερά» σας.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Το ποστ κατηγορεί το κόμμα ΛΑΕ για πολύ συγκεκριμένα και πολύ σοβαρά παραπτώματα. Δεν διαθέσατε ούτε μια λέξη για να αντικρούσετε έστω έναν ισχυρισμό μας.

   • Ο/Η Po λέει:

    και ούτε μπορεί άλλωστε να «διαθέσει» – όλοι τους κούφιοι τενεκέδες δίχως περιεχόμενο κι από αφορισμούς; άλλο τίποτα…

   • Ο/Η Avir λέει:

    Δεν με ενδιαφέρει η ΛΑΕ και ο οπορτουνισμός της. Την προσπάθεια που κάνετε συστηματικά ρίχνοντας τόνους λάσπης σε κάθε άποψη και κάθε ιδέα που δεν συμφωνεί με τις δικές σας, αναφέρομαι. Δεν είναι χρυσαυγίτης όποιος δεν συμφωνεί με τις απόψεις σας και αν προλάβει η ΧΑ να κατοχυρώσει το ουρανός μπλέ δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι θα πάμε στο κόκκινο. Γράφοντας υπερβολές διανθισμένες με μισαλλοδοξία τελικά το μόνο που καταφέρνετε είναι να χάνετε την αξιοπιστία σας και εκεί που όντως είναι εύστοχη η κριτική σας

 10. Ο/Η Ενβέρ Χότζα λέει:

  Ο Avir είναι σχολιαστής της Ιskra. Θα τον βρείτε εδώ
  http://www.iskra.gr/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82/#comment-7282
  να ζητάει κλείσιμο συνόρων και έξοδο από Ε.Ε. Καλή η ιδέα για τον τουρισμό και για τα εκατομμύρια Ελλήνων που ζουν έξω, για τις εξαγωγές μας για τις εισαγωγές μας, φάρμακα-καύσιμα, για να γινουμε Αλβανία. Θα σβήσει και το χρέος με μάγια

  • Ο/Η Avir λέει:

   καλά αυτά τα κλισέ είχαν πέραση στην αρχή της κρίσης, τότε που το κάθε ζώο νόμιζε ότι δεν θα αγγίξουν τα μέτρα την τσέπη του. Σήμερα δεν τρομάζει κανείς. Κάποτε λέγατε Βουλγαρία, τώρα που γίναμε Βουλγαρία λέτε Αλβανία. Αύριο θα λέτε Αφρική. Για να σωθούν 200 δις καταθέσεις από την υποτίμηση της δραχμής έχουμε υποστεί μια συνολική ζημία κοντά στο 1 τρις με τις περιουσίες που έχουν υποτιμηθεί εξευτελιστικά και ξεπουλιούνται τζάμπα. Οι ιδιοκτησίες χάνονται και στο τέλος θα χαθούν και όσες καταθέσεις απέμειναν για τις οποίες τάχα δεν πτωχεύσαμε να πάμε στη δραχμή. Το κόστος ζωής έχει γίνει απαγορευτικό για τη μισθολογική πραγματικότητα. Τελικά αυτό που καταφέρατε όλοι οι ευρωανεγκέφαλοι είναι ότι η δραχμή από επιλογή γίνεται μονόδρομος μέρα με τη μέρα και η μετάβαση θα γίνει με τις χειρότερες συνθήκες.

 11. Ο/Η Ένας λέει:

  Αντί να ανασκευάσουν έξαφάνισαν το συκοφαντικό άρθρο τους
  Mε αφορμή τον Avir είπα να ρίξω ξανά μια ματιά, πάτησα το λινκ και….

  http://www.iskra.gr/%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B7-%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9-%CF%8C%CE%BB/

  Ουπς… Σφάλμα 404
  Λυπούμαστε, αλλά η σελίδα που ψάχνετε δεν υπάρχει.
  Μπορείτε να πάτε στην ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

  Γκουγκλάροντας τις φράσεις που είχατε βάλει βγαίνουν τα ίχνη του χαμένου κειμένου

  Κυβέρνηση: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ΠΓΔΜ. Σιωπή για – Iskra
  http://www.iskra.gr/κυβέρνηση-σύνθετη-ονομασία-έναντι-όλ/
  Πριν από 5 ημέρες – Σύνθετη ονομασία, ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, είναι η θέση με την οποία προσέρχεται η ελληνική Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για την … λείπει παντελώς κάθε απαίτηση για ακύρωση του θεσμικού και συνταγματικού αλυτρωτισμού στη γείτονα, μαζί με την επίσημη αλυτρωτική προπαγάνδα.

  Κυβέρνηση: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ΠΓΔΜ. Σιωπή για – Iskra
  http://www.iskra.gr/κυβέρνηση-σύνθετη-ονομασία-έναντι-όλ/
  Πριν από 5 ημέρες – Πολιτικοί και νομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι από την κυβερνητική θέση απουσιάζει ηχηρά ο γεωγραφικός προσδιορισμός της όποιας αναφοράς στην «Μακεδονία» και κυρίως λείπει παντελώς κάθε απαίτηση για ακύρωση του θεσμικού και συνταγματικού αλυτρωτισμού στη γείτονα, μαζί με την επίσημη αλυτρωτική …

  και το σχόλιο του ευφυή αναγνώστη SCULLY, που τον εξαφάνισαν κι αυτόν

  Κυβέρνηση: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ΠΓΔΜ. Σιωπή για – Iskra
  http://www.iskra.gr/κυβέρνηση-σύνθετη-ονομασία-έναντι-όλ/
  Πριν από 5 ημέρες – 1 ΣΧΟΛΙΟ. SCULLY 07/01/2018 at 11:00. ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΑΦΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΡΑ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!ΤΙ ΠΡΑΓΜΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΛΛΑ Η ΔΕΞΙΑ???ΠΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟΥ,Α ΝΑΙ …

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Γελοίοι, αγράμματοι, πρόχειροι, ανεύθυνοι, κινδυνολόγοι, ψευτοπατριώτες, παληκαράδες απέναντι σε έναν μικρό λαό και δειλοί.
   Έκρυψαν το αηδιαστικό δημοσίευμά τους, αντί να ζητήσουν συγνώμη από την ΠΔΓΜ και από το αναγνωστικό τους κοινό και να επανορθώσουν.
   Το δημοσίευμα όμως, μπορεί να αναζητηθεί μέσω του τίτλου του στο google, οπότε και θα προκύψει ο τίτλος του, η φωτογραφία του και όποιο απόσπασμα, από αυτά που παραθέσαμε μπει στη διαδικτυακή έρευνα:

   Κυβέρνηση: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ΠΓΔΜ. Σιωπή για αλυτρωτισμούς

   Κυβέρνηση: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ΠΓΔΜ. Σιωπή για …
   Iskra552 × 362Αναζήτηση βάσει εικόνας
   Κυβέρνηση: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ΠΓΔΜ. Σιωπή για αλυτρωτισμούς

   Κυβέρνηση: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ΠΓΔΜ. Σιωπή για – Iskra
   http://www.iskra.gr/κυβέρνηση-σύνθετη-ονομασία-έναντι-όλ/
   Πριν από 5 ημέρες – Πολιτικοί και νομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι από την κυβερνητική θέση απουσιάζει ηχηρά ο γεωγραφικός προσδιορισμός της όποιας αναφοράς στην «Μακεδονία» και κυρίως λείπει παντελώς κάθε απαίτηση για ακύρωση του θεσμικού και συνταγματικού αλυτρωτισμού στη γείτονα, μαζί με την επίσημη αλυτρωτική …

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    oops,
    σας ευχαριστώ πολύ για την αποστολή του εξαφανισμένου άρθρου της Iskra, μέσω των «αποθηκευμένων σελίδων».
    Κυβέρνηση: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ΠΓΔΜ. Σιωπή για αλυτρωτισμούς
    Από Iskra –
    05/01/2018
    1
    1056

    Σύνθετη ονομασία, ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, είναι η θέση με την οποία προσέρχεται η ελληνική Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Μαξίμου, μετά από σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή των Π. Καμμένου, Γ. Δραγασάκη, Αλ. Φλαμπουράρη, Δ. Τζανακόπουλου και Χρ. Βερναρδάκη.

    Στις δικές του δηλώσεις που ακολούθησαν του ΥΠΕΞ, ο Πάνος Καμμένος, επανέλαβε μεν ότι η θέση του κόμματός του παραμένει η ίδια (για μη συμπερίληψη του όρου Μακεδονία) αλλά τόνισε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά.

    Πολιτικοί και νομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι από την κυβερνητική θέση απουσιάζει ηχηρά ο γεωγραφικός προσδιορισμός της όποιας αναφοράς στην «Μακεδονία» και κυρίως λείπει παντελώς κάθε απαίτηση για ακύρωση του θεσμικού και συνταγματικού αλυτρωτισμού στη γείτονα, μαζί με την επίσημη αλυτρωτική προπαγάνδα.

    Αvir,
    θα σας παρακαλέσω να μας υποδείξετε κάτι από τους «τόνους λάσπης» που ρίχνουμε, για να ανακαλέσουμε και να ζητήσουμε και συγνώμη.
    Τόσο δύσκολοι σας είναι να ξεφύγετε από τη «δημιουργική ασάφεια» και να γίνετε συγκεκριμένος;

 12. Ο/Η Να πάρουμε την Πόλη λέει:

  http://www.tribune.gr/politics/news/article/349266/ta-skopia-diaveveonoun-ton-kotzia-oti-den-echoun-alytrotikes-diathesis.html

  Τα Σκόπια διαβεβαιώνουν τον Κοτζιά ότι δεν έχουν «αλυτρωτικές διαθέσεις»
  13 Απριλίου 2017, 09:36

  Σκοπιανή αντίδραση είχαμε στις αναφορές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών «για αλυτρωτικές διαθέσεις» των Σκοπίων, στην ομιλία του τη Δευτέρα στο ΕΒΕΑ που διοργάνωσε η Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ.

  Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων το πρόβλημα βρίσκεται στις αλυτρωτικές διαθέσεις που δείχνει η επιμονή στο όνομα «Μακεδονία».

  Τα σκοπιανά πρακτορεία ειδήσεων MIA και META και σκοπιανές ιστοσελίδες αναφέρονται σε «αντίδραση» του Υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων σχετικά με όσα ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

  Το κείμενο της σχετικής «αντίδρασης», όπως απεστάλη στα ΜΜΕ των Σκοπίων, έχει ως εξής:

  «Εννοείται ότι δεν υπάρχει καμία βάση για φόβους στην Ελλάδα από οποιοδήποτε “μακεδονικό” αλυτρωτισμό. Η προώθηση μίας τέτοιας αντίληψης εξυπηρετεί τον στόχο της απόσπασης της προσοχής από την πραγματική παρεμπόδιση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ένταξης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, ιδιαίτερα μετά την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, το 2011.

  »Από “μακεδονικής” πλευράς, θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλες τις πηγές της δυσπιστίας στις δύο πλευρές.

  »Ο αλυτρωτισμός δεν είναι χαρακτηριστικό της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, που συνεχώς τάσσεται υπέρ της περιφερειακής συνεργασίας. Εκτιμούμε ότι το ίδιο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και από το νότιο γείτονά μας».

 13. Ο/Η και την Αγιασοφιά λέει:

  stoxos.gr/2012/08/blog-post_7690.html

  ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ… «ΒΟΗΘΑ ΑΓΙΕ ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΙ ΣΥ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑΣΟΦΙΑ»…
  Writen by ΣΤΟΧΟΣ 5 years ago – 0 Comments

  Του Πατροκοσμά σήμερα τιμά η Ελληνορθοδοξία και μπαίνουμε στον πειρασμό να σας αποκαλύψουμε ότι ένα Θρακιώτικο δημοτικό μοιρολόϊ που μετατράπηκε από το Έθνος σε εμβατήριο, ήταν το αγαπημένο τραγούδι του Αρχιεπισκόπου Κεραυνού (ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ)… Μάλιστα τα πρώτα χρόνια της εκλογής του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ, γινόταν δεκτός με ενθουσιασμό σε Μοναστήρια, με μοναχούς να του το τραγουδάνε ένθερμα…

  Είναι ο πόθος ενός Έθνους, πολλών γενιών και των δικών μας, πόθος που πρέπει και έχουμε υποχρέωση να μεταφέρουμε με κάθε τρόπο και στις επόμενες γενιές… Κι εμείς στον «Στόχο» δεν ξεχνάμε…

  Για μιά τέτοια υποδοχή έγραφε πριν πολλά χρόνια ο Θόδωρος Χατζηγώγος:

  Τρεις μήνες μετά την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, το Δεκαπενταύγουστο του 1998, ο κ. Χριστόδουλος βρέθηκε στα ιερά χώρα της Ηπείρου όπου μεγαλούργησε ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός. Εκεί, σε ένα ταπεινό καφενείο μαζί με μερικούς άλλους κληρικούς έψαλε το γνωστό τραγουδάκι «Βοήθα Άγιε Γιώργη και συ Πατροκοσμά, να πάρουμε την Πόλη και την Αγιά Σοφιά». Οι ιερείς χτυπούσαν τα κουτάλια στα ποτήρια τους για μουσική υπόκρουση, οι κάμερες ήσαν παρούσες και το βράδυ τα Κανάλια το έκαναν πρώτο θέμα: Πώς τολμά ο Χριστόδουλος να προπαγανδίζει ανοιχτά την Μεγάλη Ιδέα; Ήταν το πρώτο «κρύο ντουσ» για τον ελληνόψυχο Αρχιεπίσκοπο και δείγμα για το τι θα ακολουθούσε…

  Στις 19 Μαΐου 2000, λίγο πριν από τις παλλαϊκές λαοσυνάξεις για την αφαίρεση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, ο Χριστόδουλος είχε πει: «Κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε το Έθνος, τις ρίζες μας, να μη μιλάμε για αλησμόνητες Πατρίδες. Είναι ντροπή να έχουμε διανοούμενους που τα έχουν ξεπουλήσει όλα. Δεν θα ξεπουλήσουμε τα πάντα για να μας αναγνωρίζουν οι σύγχρονοι προοδευτικάριοι»!… Ήταν η πρώτη του αντίδραση στους προοδευτικάριους διανοούμενους, οι οποίοι ποτέ δεν του το συγχώρεσαν.

  Τους επόμενους μήνες, ο Χριστόδουλος τους αποκάλεσε μεταξύ άλλων «ψευτοκουλτουριάρηδες με αρρωστημένη κουλτουριάρικη φαντασία», «γραικύλους», «σκοταδιστές»), «φασίζουσα διανόηση», «διανοούμενους του Κολωνακίου», «κοκορόμυαλους», «ανιστόρητους», «γενίτσαρους», «υπηρέτες των Βρυξελλών», «πουρκουάδες» και φυσικά «ευρωλιγούρηδες», δανειζόμενος τον χαρακτηρισμό από τον Κώστα Ζουράρι. Μιλώντας στις 14 Μαρτίου 2002 στο Πολεμικό Μουσείο, ο Χριστόδουλος είπε επί λέξει: «Αυτοί που γκρεμίζουν τα εθνικά θεμέλια αυτού του έθνους, πρέπει να γνωρίζουν ότι υπονομεύουν το Έθνος. Είναι οι ψευτοκουλτουριάρηδες που μας κατηγορούν για εθνικιστές και πρέπει να μπουν στην θέση τους»!…

  Ακούστε τον πόθο μας…

  Επιλέγουμε την εκτέλεση του Ελληνόψυχου Σωτήρη Πεντέλα την οποία είχε κυκλοφορήσει και κάνει ευρέως γνωστή ο Λιακόπουλος, γιατί εμπεριέχει τον τελευταίο στοίχο που κόβουν εγκληματικά όσοι άλλοι εκτελούν αυτό το τραγούδι:

 14. Ο/Η massilia λέει:

  Απόσπασμα από άρθρο του Λεωνίδα Χατζηπροδρομίδη που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία στις 2 Μαρτίου 1992. Το άρθρο, μέρος μιας σειράς, 6 άρθρων για τη Γιουγκοσλαβία που δημοσιεύτηκαν στις αρχές του 1992, ξεχωρίζει ακόμα και σήμερα, 26 χρόνια αργότερα με τη διαύγεια και την διορατικότητά του. Ο Χατζηπροδρομίδης ήταν από τις ελάχιστες σοβαρές, ενημερωμένες και ψύχραιμες φωνές που κατάφεραν να δημοσιεύουν την περίοδο της εθνικιστικής υστερίας της δεκαετίας του 90. Το μόνο κακό είναι πως το τέλος της εγκληματικής πολιτικής Μιλόσεβιτς, που ο Χατζηπροδρομίδης είχε προβλέψει ήδη από το 92, άργησε άλλα 6 χρόνια, κοστίζοντας εκατόμβες νεκρών, ανοίγοντας ακόμα μεγαλύτερα χάσματα εθνοτικού και θρησκευτικού μίσους που δεν πρόκειται να γεφυρωθούν για πολλά χρόνια (αν ποτέ γεφυρωθούν):

  «Η Ελλάδα, ξαφνικά, μετά από 45 χρόνια, θυμήθηκε τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από τους κατοίκους των βορείων συνόρων μας. Αλλά έστω και αργά θα μπορούσε να γίνει κάποια σοβαρή συζήτηση και με τους ίδιους για να τεθούν τα ιστορικά και εθνικά μας δικαιώματα. Αντί για ήρεμη συζήτηση και από θέση ισχύος, η ελληνική πολιτική ηγεσία προτίμησε τις συνεννοήσεις με τον Μιλόσεβιτς, θεωρώντας τον ως ισχυρό άνδρα της περιοχής. Το τέλος της πολιτικής του Μιλόσεβιτς, δηλαδή της προσπάθειας βίαιης επιβολής, μοιραία υποβαθμίζει και τη φερεγγυότητα της εξωτερικής μας πολιτικής.

  Η αδυναμία αυτού του κρατιδίου – που η ηγεσία του θα δεχόταν να μεταβληθεί σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, όπως έχει τονιστεί πρόσφατα από τους ίδιους – να αποτελέσει απειλή για τα σύνορά μας, όταν αυτό απειλείται απ’ όλους τους γείτονες, είναι τόσο ολοφάνερη που δεν χρειάζεται συζήτηση. Όμως οι κινδυνολόγοι βλέπουν την απειλή του σε σχέση με τη σύνδεσή του με τη Βουλγαρία, την Τουρκία, το περίφημο ισλαμικό τόξο κλπ. Αλλά ακριβώς η σημερινή ελληνική πολιτική εξωθεί το κρατίδιο και το σπρώχνει στην αγκαλιά της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και άλλων «προστατών» που θα εμφανιστούν.

  Η επιρροή της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο θα μετρηθεί με την οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, με τη δημιουργικότητα του Ελληνα πολίτη και όχι με την εθνικιστική ψύχωση, τη δαιμονολογία και την παραγωγή απειλών απ’ όλα τα σημεία του ορίζοντα. Ο εθνικισμός υποβαθμίζει τον πολίτη, προσβάλλει τους γειτονικούς προς την Ελλάδα πληθυσμούς και ισοπεδώνει τα πάντα , μη επιτρέποντας την πολυφωνία, τη διαφορά και την απόχρωση. Μια ψύχραιμη πολιτική θα επέτρεπε την επίδραση της Ελλάδας στους κατοίκους της «Μακεδονίας» ενώ οι κραυγές για επέμβαση και όπλα τους κάνουν εχθρικούς.

  Η εθνικιστική ψύχωση, που συνένωσε στο κενό στρατηλάτες από την άκρα Δεξιά ως την Αριστερά, επιζητεί την τελική λύση, αποφεύγει την όποια διαμεσολάβηση στοιχείων της σύγχρονης ιστορίας και του πολιτισμού και ανάγει τελικά την επίλυση όλων των προβλημάτων στη βία.

  Η δαιμονολογία των «Σκοπιανών» δεν κάνει καμιά διάκριση ανάμεσα στους δημοκράτες, μετριοπαθείς, ορθολογικούς και με ευρείς ορίζοντες πολιτικούς και πολίτες, από ακραίους εθνικιστές, φασίστες, σταλινικούς και παρανοϊκούς που ζουν στη «Μακεδονία» όπως και σ’ όλο τον κόσμο. Το μεγάλο «πλεονέκτημα» του εθνικισμού είναι ότι ισοπεδώνει τα πάντα με φανατισμό και δεν κάνει διάκριση αληθινής υπεράσπισης των συμφερόντων του έθνους, από την επαγγελματοποίησή τους.

  Το κακό με τους εθνικισμούς είναι, όπως έδειξε το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας, ότι ο ένας ενισχύει τον άλλον, ομοιογενοποιούν το έθνος στο πιο επιφανειακά του στοιχεία και παραμερίζουν το διάλογο και τελικά τη δημοκρατία.»

  Και το άρθρο καταλήγει:

  «Ο πόλεμος των πολιτικών στα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας με θύματα τους λαούς, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή, άφησε για μια ακόμη φορά γυμνά και αδικαίωτα τα πτώματά του. Η ιστορία σαν να μη διδάσκει τίποτε. Ηγέτες και λαοί ενθουσιάζονται γρήγορα και τρέχουν πίσω από άφρονα οράματα για μεγάλα σύνορα και ιδεολογίες των περασμένων αιώνων. Δυστυχώς και η Ελλάδα δεν έδειξε ούτε την ευαισθησία ούτε την ωριμότητα σ΄αυτήν τη σπάνια ιστορική στιγμή που ξετυλίγεται γύρω μας με τραγικό τρόπο. Είναι ίσως η ύστατη στιγμή να δούμε τον κόσμο μέσα από την οπτική του μέλλοντος και όχι μέσα από την πιο αναχρονιστικές ιδεολογίες. Τότε θα μπορέσουμε να μετάσχουμε στη δημιουργική ανασύνθεση της περιοχής που μας περιβάλλει, έχοντας μάλιστα τον πρώτο ρόλο και όχι να κρυβόμαστε σ’ ένα παρελθόν στο οποίο οι άλλοι είναι πιο κοντά και το αξιοποιούν ευκολότερα»

  Σήμερα ξέρουμε ότι το ’92 η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να φερθεί σαν σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος, προτιμώντας να μπλεχτεί σε τυχοδιωκτισμούς, τις συνέπειες των οποίων γλυτώσαμε εξαιτίας εξελίξεων πέρα από τη θέλησή της ντόπιας πολιτικής τάξης. Είναι αποκαρδιωτικό, όμως, το 2018 η φωνή του Χατζηπροδρομίδη να ακούγεται εξίσου παράταιρη στο κυρίαρχο πολιτικό και πνευματικό τοπίο της χώρας όσο και πριν από 26 χρόνια.

  • Ο/Η Ζωζώ Σαπουνάκη λέει:

   Προσυπογράφω και συνυπογράφω όχι μόνο με τα δυο αλλά και με τα τέσσερα με το συμπάθιο, για να θυμηθώ και τον χοντρομπαλά Ψεκασμένο.
   Πήγα σε γαλλικό σχολείο και έμαθα από κει αλλά και από τον μπαμπά μου να περιφρονώ τον Εθνικισμό. Εκμεταλλεύεται την βλακεία και κολακεύει τα κόμπλεξ κατωτερότητας των άχρηστων, εξάπτοντας τον ποταπό συλλογικό εγωισμό τους
   Mil merci

  • Ο/Η Po λέει:

   Πάντα εξαιρετικός, πάντα ορθολογιστής και δίκαιος ο κ. Λ. Χατζηπροδρομίδης.
   Σας ευχαριστούμε.

 15. Ο/Η laskaratos λέει:

  Το άρθρο επέστρεψε στη θέση του στην Iskra. Φοβήθηκαν ένα πιο δυναμικό ξεμπρόστιασμα. Έπραξαν σοφά.

 16. Ο/Η Παλιός λέει:

  Γλέζος κατά δραχμής

  http://www.iefimerida.gr/news/388899/glezos-me-tin-lae-mas-enonoyn-ta-himika-mas-horizei-hrima-vinteo

  ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Γλέζος: Με την ΛΑΕ μας ενώνουν τα χημικά, μας χωρίζει το… χρήμα


  Στην εκδήλωση ήταν προγραμματισμένο να παραβρεθεί και ο γραμματέας της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος θα έπαιρνε μέρος σε αυριανή εξόρμηση της ΛΑΕ για διανομή εντύπων κατά του πολυνομοσχεδίου, όμως η πτήση του ακυρώθηκε λόγω καιρικών συνθηκών και θα έρθει αύριο οδικώς από την Αθήνα για μια προγραμματισμένη για το απόγευμα παρουσίαση βιβλίου. Η παρουσία του Μανώλη Γλέζου και της συζύγου του, εξέπληξε ευχάριστα τα τοπικά στελέχη, και ο ίδιος τους εξήγησε τι τον χωρίζει και τι τον ενώνει με τη ΛΑΕ.

  «Με το ΛΑΕ βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Τι μας ενώνει και τι μας χωρίζει; Μας ενώνει το γεγονός, ότι η πρώτη επίθεση με χημικά έγινε στη Ραμάλα σε μένα και στο Λαφαζάνη. Αυτό δε μπορώ να το ξεχάσω. Αυτό είναι αυτό που μας συνδέει. Τι μας χωρίζει; Αυτό που λέτε περί χρήματος ελληνικού κ.τ.λ. Αλλά, ας το αφήσουμε αυτό….Λησμονώ τη διαφορά μας για το …χρήμα και θυμάμαι το πρώτο».

 17. Ο/Η Ο Λαφαζάνης πλειστηριάζεται λέει:

  Nα πληρώσει ο σοφός λαός τα 100.000 ευρώ που χρωστάει ο ιδιοκτήτης.
  Ο Λαφαζάνης πληρώνει το νοίκι του και πόσο είναι αυτό;
  Αν δεν το πληρώνει να το πληρώσουν οι συνταξιούχοι, όπως γίνεται και με τον ΕΝΦΙΑ που έχει χαριστεί στο Άγιο Όρος.

  http://www.lifo.gr/now/greece/175820
  Στο «σφυρί» και τα γραφεία της ΛΑΕ – Οργισμένη αντίδραση Λαφαζάνη

  9.1.2018

  Τον πλειστηριασμό των δικών του γραφείων θα προσπαθήσει μάλλον να σταματήσει αύριο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Τα γραφεία που μισθώνει η ΛΑ.Ε βγαίνουν στο «σφυρί» την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου για ληξιπρόθεσμες οφειλές του ιδιοκτήτη

  […..]

  9 σχόλια

  atman 9.1.2018 | 09:59
  Καλα εχουμε τρελαθει, ειναι ενας τυπος λοιπον που εχει παρει ενα δανειο και αναμεσα στη περιουσια του εχει και κατι γραφεια (καμια σχεση με α κατοικια) Και θα τον πληρωσω εγω και εσυ, οι πραγματικοι προλεταριοι, γιατι αυτος θελει και το δανειο να κρατησει και την περιουσια του. Ωραιοι.

  ΕΛΠΟ 9.1.2018 | 13:04

  Συγγνώμη, ποιον εννοείτε τύπο που θέλει ΚΑΙ το δάνειο ΚΑΙ την περιουσία του να κρατήσει ; Και τι θα πληρώσουμε εμείς οι πραγματικοί προλετάριοι ; Δεν καταλαβαίνω. Εξηγείστε τι εννοείτε παρακαλώ. Αν εννοείτε τον σημερινό ιδιοκτήτη του ακινήτου που νοικιάζει η ΛΑΕ, εφόσον υπάρξει πλειοδότης, θα εξοφλήσει την τράπεζα από το τίμημα της πώλησης και θα χάσει την κυριότητα του ακινήτου. Και από ό, τι φαίνεται η μισθωτική σχέση θα συνεχισθεί μεταξύ του νέου ιδιοκτήτη και της ΛΑΕ. Όλα τα άλλα είναι η γνωστή κλάψα του Παναγιώτη, ελλείψει άλλου πολιτικού κεφαλαίου.

  Woolfy 9.1.2018 | 10:30

  Δηλαδή γίγαντα Λαφαζάνη όπως το κατάλαβα αν έχω ένα ακίνητο μισθωμένο στό κόμμα σου ή σε κάποιο άλλο κόμμα που δεν είναι καν στο κοινοβούλιο ακόμη και στη μισητή Χρυσή Αυγή (λέμε τώρα),δεν πληρώνω το δάνειο που πήρα για να το αγοράσω,δεν πληρώνω φόρους (όπως πληρώνουν όλοι οι άλλοι) και δεν μου το παίρνει κανείς!!!!!!!!!!!!!!!!Θα σε ψηφίζω εφ’ορου ζωής παλικάρι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 1

  ΕΛΠΟ 9.1.2018 | 13:58

  Προφανώς ο Λαφαζάνης ψάχνει ευαίσθητους ψηφοφόρους που προσκυνούν άκριτα το τεράστιο πολιτικό του μέγεθος (όπως αυτοί που βάλανε και θετικά στο σχόλιο του/της Atman παραπάνω). Κύριε Λαφαζάνη, αρκετά σε πλήρωσε τόσα χρόνια ο ελληνικός λαός. Έχεις εξασφαλίσει βουλευτική σύνταξη ηγεμονική σε σχέση με την μεγάλη πλειοψηφία. ΠΑΡΑΤΑ ΤΑ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΣΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΩΝΙΑ. ΑΡΚΕΤΑ !

  asmilon 9.1.2018 | 10:36
  «ενώ και αν το πάρει η τράπεζα δεν είναι καθόλου δεσμευτικές και μπορεί να «ξεχασθούν» μετά από λίγο ή πολύ γρήγορα να ζητηθούν νέοι ασύμφοροι όροι ενοικίασης»» Νομιζω δεν ειναι δυσκολο να υποθεσει καποιος οτι ο ιδιοκτητης νοικιασε τον χωρο «για ενα κομματι ψωμι» στον Λαφαζανη, προσβλέποντας πολιτικα οφελη αν εκλεγει, δε του βγηκε και τωρα δε μπορει να ειναι συνεπεις στις υποχρεωσεις του στην τραπεζα. Η τραπεζα ή οποιοσδηποτε αλλος παρει αυτο το ακινητο για ποιο λογο ακριβως να συνεχισει αυτη την -προφανως- αποτυχημενη μισθωση και να μην αυξησει το μισθιο; 1

  Lucretius 9.1.2018 | 13:04
  Και εδώ είναι η απάντηση για την κωλοπιλάλα που τους είχε πιάσει.

  Haifischnet 9.1.2018 | 19:05
  Και η απάντησή μας στο πρόβλημα του Λαφαζάνη είναι: ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ!

  Haifischnet 9.1.2018 | 12:05
  «Αυτός ο πλειστηριασμός δείχνει, επίσης, ότι συχνά τη νύφη του εκπλειστηριασμού δεν την πληρώνει μόνο ο ιδιοκτήτης δανειολήπτης αλλά και τυχόν ενοικιαστές που μένουν ή αξιοποιούν επαγγελματικά είτε επιχειρηματικά το ακίνητο, πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν δεν διαθέτουν δυνατότητες δημόσιας διαμαρτυρίας ή προσβάσεις στα κέντρα των τραπεζών και της εξουσίας«, καταλήγει η ανακοίνωση. Πηγή: http://www.lifo.gr Εννοείται. Δεν καταλαβαίνω πού είναι το παράξενο στην υπόθεση αυτή. Οποιοδήποτε από τα ακίνητα που εκπλειστηριάζονται μπορεί να είναι νοικιασμένο, ΟΚ, δεν φταίει ο νοικάρης, αλλά δεν φταίει και η τράπεζα. Κι η ΛΑΕ κι ο Λαφαζάνης τι είναι, δηλαδή, και θέλουν ειδική μεταχείριση; Αν έχουν οποιονδήποτε φόβο για το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου τους μετά τον πλειστηριασμό, ας αρχίσουν να ψάχνουν για άλλο κτήριο, ο ιδιοκτήτης του οποίου να μην έχει οφειλές σε τράπεζες και δημόσιο. Είναι να μην σου τύχει, αλλά δεν χρειάζονται ούτε κλάψες ούτε ανακοινώσεις. 8

  Double Helix 9.1.2018 | 12:09 Μισό λεπτό ρε θείο-Παναγιώτη, αφού έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ο ιδιοκτήτης τότε τι να κάνει η τράπεζα να τις αγνοήσει και να ζητήσει να πληρωθούν από τους φόρους του κοσμάκη; Εδώ δεν μιλάμε για κατοικία αλλά για επαγγελματικό ακίνητο για να πας στην στο δικαστήριο να ρίξεις κροκοδείλια δάκρυα.

  • Ο/Η Po λέει:

   στο τουΐτερ: [Nα πληρώσει ο σοφός λαός τα 100.000 ευρώ που χρωστάει ο ιδιοκτήτης] Στο «σφυρί» και τα γραφεία της ΛΑΕ – Οργισμένη αντίδραση Λαφαζάνη [Ρουβίκωνας της Β λ α κ α ν ι ά δ α ς εκεί; Heeeelp!]

 18. Ο/Η kseeath λέει:

  Μακεδονικό: Όχι στο σωβινιστικό δηλητήριο
  http://avantgarde2009.wordpress.com/2018/01/13/makedoniko-oxi-sto-sovinismo/

  • Ο/Η Aντιεθνικιστής λέει:

   https://avantgarde2009.wordpress.com/2018/01/13/makedoniko-oxi-sto-sovinismo/

   …………………..
   Αλυτρωτικές επιδιώξεις;

   Ένα από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είναι ότι η χρήση του ονόματος Μακεδονία από τη γειτονική χώρα προδίδει αλυτρωτικές επιδιώξεις. Ότι κατά κάποιο τρόπο ένα κράτος με αυτό όνομα ντε φάκτο διεκδικεί το σύνολο της Μακεδονίας. Είναι αλήθεια ότι στα Σκόπια έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς από διάφορους ανεπίσημους κύκλους χάρτες που επιβεβαιώνουν αυτό το «φόβο». Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για γραφικές περιπτώσεις στυλ Βελόπουλου, με στόχο να τονώσουν το εθνικιστικό φρόνημα του πληθυσμού.

   Σημειώσεις

   [1] Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των εθνικιστών είναι πως η γλώσσα αποτελεί «απόδειξη» συνέχειας της εθνικής ταυτότητας. Ωστόσο τα έθνη συγκροτούνται πάνω στα ερείπια παλαιότερων κοινωνικών σχηματισμών και είναι απολύτως φυσικό να ενσωματώνουν κομμάτια τους στο σκληρό ιδεολογικό τους πυρήνα. Τα έθνη δεν είναι μόνο μια αόριστη κατασκευή, μια φαντασιακή κοινότητα, έχουν υπόβαθρο σχηματίζοντας ένα μωσαϊκό από παραδόσεις φυλετικές και κοινοτικές. Στη δική μας περίπτωση το Βυζάντιο παραλαμβάνει την ελληνική γλώσσα (για την ακρίβεια η συνέχεια της κοινής ελληνιστικής που εκείνη την εποχή ήταν ότι τα αγγλικά σήμερα, μέσο έκφρασης μη ελληνόφωνων πληθυσμών, η γλώσσα όλης της Μεσογειακής λεκάνης) ως επίσημη και με το τέλος του ένα κομμάτι της συνεχίζει ζει ως γλώσσα των υποτελών χριστιανών. Με τον ίδιο τρόπο που η ισπανική είναι η επίσημη γλώσσα όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής (πλην της Βραζιλίας που είναι τα πορτογαλικά) και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι λαοί αυτοί είναι ισπανικοί έτσι και η χρήση της κοινής ελληνιστικής από τους λαούς της μεσογειακής λεκάνης δεν τους μετατρέπει σε Έλληνες.

 19. Ο/Η Left and Liberal λέει:

 20. Ο/Η laskaratos λέει:

  Πως μπορούν να γράφονται τέτοια πράγματα:

  http://www.iefimerida.gr/news/388200/oi-thermokefaloi-toy-skopianoy-ti-tha-ginei-dothei-i-onomasia-makedonia-stin-pgdm

  Οι θερμοκέφαλοι του Σκοπιανού -Τι θα γίνει αν δοθεί η ονομασία «Μακεδονία» στην ΠΓΔΜ
  10|01|2018

  Τι θα γίνει με την εθνικότητα των Σκοπιανών ως Μακεδόνες ; Και με το Σύνταγμα που μιλάει για απελευθέρωση των αδελφών Μακεδόνων; Και με την σλαβοβουλγαρική γλώσσα που θα ονομαστεί μακεδονική; Και με τα βιβλία που λένε ότι ο Μεγαλέξανδρος ήταν εχθρός των Ελλήνων; Και με τους χάρτες που έχουν τη Θεσσαλονίκη ως λιμάνι της σκλαβωμένης από τους Έλληνες, Μακεδονίας του Αιγαίου;
  ___________________________
  Για να μην αναφερθώ τι λένε οι Έλληνες Εθνικιστές σε βάρος της ΠΓΔΜ, να ρωτήσω:
  Σε ποίο σημείο το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ «μιλάει για απελευθέρωση των αδελφών Μακεδόνων»;
  Ο ίδιος ο Μακεδονομάχος Μέρτζος, που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, στην Κσθημερινή δεν λέει κάτι τέτοιο:

  http://www.kathimerini.gr/942106/article/epikairothta/politikh/entimos-symvivasmos-me-to-kratos-twn-skopiwn
  07.01.2018
  Εντιμος συμβιβασμός με το κράτος των Σκοπίων
  Ν. Ι. ΜΕΡΤΖΟΣ*
  ……………..
  3. Κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας αυτή η περιοχή ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος το 1991 με την ψευδωνυμία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που στο Προοίμιο του Συντάγματός της διεκήρυξε: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι εθνικό κράτος του Μακεδονικού έθνους, συνεχίζει την παράδοση του Ηλιντεν, αποτελεί νόμιμη συνέχεια της Δημοκρατίας του Κρουσόβου, είναι η κοιτίδα όλων των Μακεδόνων και έχει υποχρέωση να φροντίζει όλους τους Μακεδόνες που ζουν στις άλλες χώρες και στα εξωτερικά τμήματα της Ενιαίας Μακεδονίας».
  ……………………….
  5. Εως το 2007 περισσότερα από 140 κράτη είχαν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ανάμεσά τους Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και Κίνα.
  ………………………..

  8. Η σταθερότητα του γειτονικού κράτους, η φιλία και η στενή συνεργασία έχουν κεφαλαιώδη σημασία για την Ελλάδα. Στα Σκόπια η Ελλάδα είναι στους πέντε πρώτους εμπορικούς εταίρους και ξένους επενδυτές. Οι ελληνικές επενδύσεις δημιούργησαν 18.000 θέσεις εργασίας και υπερβαίνουν το 1,2 δισ. ευρώ. Ελέγχουν το διυλιστήριο, δίκτυα καυσίμων, τη μεγαλύτερη τράπεζα, αλυσίδες πολυκαταστημάτων κ.ά. Το νεαρό γειτονικό μας κράτος είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του λιμένος Θεσσαλονίκης και ελέγχει τις στρατηγικές κοιλάδες των ποταμών Αξιού, Εριγώνος και Στρυμόνος. Μυριάδες πολίτες του παραθερίζουν στην ελληνική Μακεδονία και κάθε εβδομάδα αιμοδοτούν το εμπόριό της. Το κράτος των Σκοπίων κατέχει κεντρική θέση στα Νότια Βαλκάνια αλλά αποτελεί βόμβα έτοιμη να εκραγεί προκαλώντας σεισμικές ανατροπές, ίσως και πόλεμο, στον ήδη ετοιμόρροπο γεωπολιτικό χώρο, όπως έδειξε κατ’ επανάληψη έως τον περασμένο Απρίλιο η υπαρξιακή κρίση του. Τούτο οφείλεται στο σλαβικό κρατικό ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού». Τώρα αλλάζει.
  ……………….

  _______________________

  Τι ακριβώς συμβαίνει με το Σύνταγμα;

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7_%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1
  Ενωμένη Μακεδονία
  Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
  …………………..
  Πριν και αμέσως μετά την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ όμως, πιστεύονταν στην Ελλάδα ότι η ιδεολογία περί «Ενωμένης Μακεδονίας» είχε την υποστήριξη των αρχών της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ (και ως ομόσπονδου κράτους της Γιουγκοσλαβίας και ως ανεξάρτητο κράτος). Στο πρώτο σύνταγμα της ΠΓΔΜ το οποίο υιοθετήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1991 και αναθεωρήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1992 έγραφε:

  (1) Η Δημοκρατία νοιάζεται για τη θέση και τα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν στον μακεδονικό λαό στις γειτονικές χώρες αλλά και των ξενιτεμένων μακεδόνων, βοηθά στην πολιτισμική εξέλιξή τους και προωθεί δεσμούς με αυτούς. Κάνοντας αυτά, η Δημοκρατία δεν πρόκειται να ανακατευτεί στα δικαιώματα άλλων κρατών στα εσωτερικά ζητήματά τους.
  (2) Η Δημοκρατία νοιάζεται για τα πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της Δημοκρατίας στο εξωτερικό

  Τελικά, στις 13 Σεπτεμβρίου 1995, η ΠΓΔΜ υπέγραψε μια ενδιάμεση συμφωνία με την Ελλάδα[7] για να διακόψει η ελληνική κυβέρνηση τον οικονομικό φραγμό που είχε επιβάλλει, για πολλούς λόγους οι οποίοι συμπεριλάμβαναν τις εδαφικές διεκδικήσεις.[8] Σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία, η ΠΓΔΜ, θα παραιτείτο από όλες τις διεκδικήσεις στα γειτονικά της κράτη, και από τότε, η έννοια της «Ενωμένης Μακεδονίας» δεν έχει λάβει επίσημη υποστήριξη από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Η έννοια όμως χρησιμοποιείται πολύ από Σλαβομακεδόνες εθνικιστές οι οποίοι ακόμα προβάλλουν διεκδικήσεις εις βάρος των γειτόνων της ΠΓΔΜ.
  ……………..

  http://www.esiweb.org/index.php?lang=en&id=562
  Macedonia’s dispute with Greece
  ………………………….
  A. 1995 Interim Accord, in which neither country is mentioned by name, led to a relative normalisation of relations. The Republic of Macedonia agreed to alter its flag, dropping the Vergina Sun, a symbol found among the tombs of the ancient kings of Macedon (and designated by the Greek Parliament in 1993 as an official national symbol). Macedonia also made amendments to its constitution, expressly denying any claims on Greek territory. Greece agreed not to block Macedonian accession to international organisations of which Greece was itself a member, provided that Macedonia would accede under the name of «Former Yugoslav Republic of Macedonia.» Greece has since become a close economic partner and one of the largest foreign investors in Macedonia.

  Η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, στην οποία καμία χώρα δεν αναφέρεται ονομαστικά, οδήγησε σε σχετική ομαλοποίηση των σχέσεων. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας συμφώνησε να αλλάξει τη σημαία της, εγκαταλείποντας τον Ήλιο της Βεργίνας, ένα σύμβολο που βρέθηκε ανάμεσα στους τάφους των αρχαίων βασιλέων της Μακεδονίας (και ορίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο το 1993 ως επίσημο εθνικό σύμβολο). Η ΠΓΔΜ έκανε επίσης τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της, απορρίπτοντας ρητά οποιεσδήποτε αξιώσεις στην ελληνική επικράτεια. Η Ελλάδα συμφώνησε να μην εμποδίσει την προσχώρηση της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, από τους οποίους η Ελλάδα ήταν μέλος, αρκεί η Μακεδονία να προσχωρήσει υπό την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Από τότε η Ελλάδα έγινε στενός οικονομικός εταίρος και ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην πΓΔΜ.

 21. Ο/Η massilia λέει:

  Διάβασα ότι ο Καμμένος σήμερα (παραμονή της έναρξης των διαπραγματεύσεων) ανέβασε στο Tweeter «επίσημο χάρτη της Γιουγκοσλαβίας του 1937 με τα Σκόπια Βαρντάρσκα». Βέβαια αν ήταν λίγο προσεκτικός θα πρόσεχε ότι στο συγκεκριμένο χάρτη «τα Σκόπια» περιλαμβάνουν και κομμάτια από τη Σερβία και το Κόσοβο. Ισως αυτή η γεωγραφική ανακατανομή να πηγαίνει πακέτο με την πρόταση των ΑΝΕΛ για το νέο όνομα, ποιος ξέρει;

  Σε κάθε περίπτωση η επίκληση του όρου Βαρντάρσκα (που δεν είναι καινούργιο φρούτο) από τον junior κυβερνητικό εταίρο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μια ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων (ευτυχής νοείται λύση που θα κινείται στα πλαίσια της λογικής και της συνεννόησης και όχι στα πλαίσια οποιουδήποτε πολιτικού ή πολιτιστικού αταβισμού). Επιπλέον δείχνει παντελή άγνοια της ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας: Είναι γνωστό τοις πάσι πως στο σύνταγμα του 1931, ο βασιλιάς Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς, προκειμένου να εξομαλύνει τις εθνικές εντάσεις που είχαν φτάσει σε σημείο βρασμού (δολοφονία τριων Κροατών βουλευτών στη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου κλπ) αποφάσισε τη μετατροπή όλων των ιστορικών επαρχιών του βασιλείου (Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Βοσνίας κλπ) σε 9 μπανοβίνες, οι οποίες πήραν τα ονόματά τους από τα ποτάμια που πέρναγαν από αυτές. Ετσι «τα Σκόπια» έγιναν Βαρντάρσκα, η Σερβία Ντούναβσκα και Μόραβσκα, η (σημερινή) Κροατία Σάβσκα και Πρίμορσκα, η Σλοβενία Ντράβσκα κλπ. Οσες πιθανότητες έχει το Μαυροβούνιο να δεχτεί να λέγεται Ζέτσκα άλλες τόσες έχει να γίνει αποδεκτή και η πρόταση των ΑΝΕΛ για το όνομα της γείτονος.

  Ισως όμως είναι μια πρόοδος: Στα τελευταία 26 χρόνια ο ελληνικός εθνικσμός προχώρησε από το 1903, στο 1912 (περίοδος συλλαλητηρίων) και τώρα στο 1931 (περίοδος μετριοπάθειας). Ισως σε καμιά δεκαριά χρόνια να φτάσει και στο 1944 ή ποιος ξέρει; και στη δεκαετία του 60

  • Ο/Η Boλταίρος λέει:

   ΥΣΤΕΡΙΑ Ή ΙΣΤΟΡΙΑ;

   Κάθε φορά που αναρριπίζεται το μακεδονικό, πλημμυρίζει το διαδίκτυο από τα ίδια ανιστόρητα κατασκευάσματα. Ξανακυκλοφόρησε λοιπόν πρόσφατα στο διαδίκτυο το γνωστό «επιχείρημα» ότι προπολεμικά η Δημοκρατία της Μακεδονίας ονομαζόταν τάχα Vardarska και νάσου οι αυτόκλητοι νονοί της γειτονικής χώρας, πρόθυμοι να υπηρετήσουν το εθνικό μας αφήγημα. (Θαρρώ πως το επιχείρημα προβλήθηκε για πρώτη φορά από τον «μακαριστό» Χριστόδουλο σε κάποια φάση της προηγούμενης εθνικής μας υστερίας). Η ιστορία όμως άλλα μαρτυρεί για όποιον την προσεγγίζει χωρίς προκαταλήψεις.

   Γιατί η Vardarska Banovna ( Μπανόβινα του Βαρδάρη) υπήρξε απλώς μια διοικητική επαρχία που δημιουργήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1929 με νομοθετικό διάταγμα στα πλαίσια της διοικητικής μεταρρύθμισης του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας, όπως ονομάστηκε το Βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων με τον ίδιο νόμο. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, το 1941, οι Δυνάμεις του Άξονα κατέλαβαν την Μπανόβινα του Βαρδάρη και η επαρχία ως διοικητική δομή καταργήθηκε.
   Η δημιουργία των επαρχιών αυτών, που καθορίστηκαν και ονομάστηκαν με βάση τη γεωγραφία (ποταμούς ή τη θάλασσα), και όχι με βάση εθνικές ή ιστορικές ονομασίες, αποτελούσε μέρος του μακροπρόθεσμου πολιτικού σχεδιασμού του βασιλιά Αλέξανδρου του Α΄, που στις 6 Ιανουαρίου είχε διαλύσει το Κοινοβούλιο εγκαθιστώντας ένα προσωπικό καθεστώς, να αντικαταστήσει τις τοπικές εθνικές ταυτότητες του βασιλείου του με μια ενιαία γιουγκοσλαβική συνείδηση. Άλλη «μπανόβινα ήταν λ.χ .η Dravska (η σημερινή Σλοβενία). (φωτογραφία)
   Οι τοπικές εθνικές ταυτότητες όμως δεν καταργούνται εύκολα με διατάγματα. Γιατί οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής είχαν ήδη αναπτυγμένη εθνική συνείδηση τουλάχιστον από τις αρχές του εικοστού αιώνα.

   Αυτό το διαπιστώνουμε από τη μαρτυρία του Στρατή Μυριβήλη στο μυθιστόρημά του «Ζωή εν τάφω» από το 1917 , όπου οι κάτοικοι της περιοχής τού τότε μακεδονικού μετώπου «δε θέλουν νά ναι μήτε «Μπουλγκάρ», μήτε «Σρρπ», μήτε «Γκρρτς». Μοναχά «Μακεντόν ορτοντόξ»» («Η ζωή εν τάφω», 1η έκδοση [1924] Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές αλλαγές στο μυθιστόρημα έχει να κάνει με τις μεταβαλλόμενες πολιτικές θέσεις του συγγραφέα. Η τελευταία πρόταση περιλαμβάνονταν στις δύο κατοπινές εκδόσεις του μυθιστορήματος (1930, 1932), αλλά αργότερα, στις μεταπολεμικές εκδόσεις, καθώς μετά τη δεκαετία του 1930 δεν ήταν πλέον αποδεκτό στην ελληνική κοινωνία να αναφέρεται κανείς στη σλαβική γλώσσα που ομιλούνταν στη Μακεδονία ως «μακεδονική» και στους ομιλητές της ως «Mακεδόνες», παρά μόνο αν ήταν κάτοικοι της ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας και ο Μυριβήλης έκρινε πολιτικά φρόνιμο να την αφαιρέσει.

   Το διαπιστώνουμε όμως και από τα αρχεία της καταγραφής των οικονομικών μεταναστών του νησιού Elis της Νέας Υόρκης όπου εκατοντάδες μετανάστες από την περιοχή δηλώνουν από την πρώτη κι όλας δεκαετία του αιώνα , εθνικότητα «Μακεδόνας» (φωτογραφία)

   • Ο/Η massilia λέει:

    Μια μικρή παρατήρηση: Η ονομασία των μπανοβινών, ο καθορισμός των συνόρων τους, των διοικητικών τους κέντρων, της φύσης τους (ως διοικητικών και αυτόνομων μονάδων), του τρόπου διοίκησής τους κλπ περιλαμβάνονται (και;) στο 8ο Κεφάλαιο (άρθρα 82 – 98) του Συντάγματος του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας του 1931.

 22. Ο/Η laskaratos λέει:

  Οι από τα δεξιά συν-πατριώτες του Λαφαζάνη της Σρεμπρένιτσα, βλέπουν κι αυτοί αλυτρωτισμό στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ:

  http://www.capital.gr/diethni/3268674/brithei-alutrotikon-anaforon-to-suntagma-tis-pgdm

  Τετάρτη, 24-Ιαν-2018 11:36
  Βρίθει αλυτρωτικών αναφορών το σύνταγμα της ΠΓΔΜ

  Το σύνταγμα της ΠΓΔΜ βρίθει αλυτρωτικών αναφορών, παρά τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις τις οποίες έχει υποστεί, με πιο πρόσφατη αυτή του 2011, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής.

  Ο αλυτρωτισμός είναι ευκρινής ήδη από το προοίμιο του συντάγματος, το οποίο, μάλιστα, έχει τροποποιηθεί και βελτιωθεί έναντι της αρχικής μορφής του. Εκεί γίνεται λόγος για «τις παραδόσεις της πολιτειακής κατάστασης και νομιμότητας της Δημοκρατίας του Κρουσόβου και των αποφάσεων της Αντιφασιστικής Συνέλευσης της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, και το δημοψήφισμα της 8ης Σεπτεμβρίου 1991», ως θεμέλια της απόφασης για δημιουργία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αλλά και του συντάγματος της χώρας.

  Η Αντιφασιστική Συνέλευση της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, γνωστή με το ακρωνύμιο ASNOM, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ως βασικό στόχο την «ενοποίηση» της γεωγραφικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας τα τμήματά της που ανήκαν τόσο στη Γιουγκοσλαβία όσο και στα υπόλοιπα κράτη ως υπό κατοχή. Στο άρθρο 3, το οποίο προσδιορίζει τα σύνορα της ΠΓΔΜ ως «απαραβίαστα», έχει γίνει μια προσθήκη η οποία αναφέρει ότι η χώρα «δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι οποιουδήποτε γειτονικού κράτους». Ωστόσο τονίζεται ότι τα σύνορα μπορεί να αλλάξουν μόνο σε συμφωνία με το σύνταγμα «και στην αρχή της ελεύθερης βούλησης, όσο και σε συμφωνία με τους γενικά αποδεκτούς διεθνείς κανόνες».

  Τα άρθρα 4 και 7 του συντάγματος είναι εκείνα που προσδιορίζουν ως «μακεδονική» την ιθαγένεια και τη γλώσσα των Σλαβομακεδόνων της ΠΓΔΜ. Το άρθρο 49 του συντάγματος είναι, επίσης, μια κατ’ εξοχήν επίδειξη αλυτρωτισμού. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η Δημοκρατία ενδιαφέρεται για το καθεστώς και τα δικαιώματα εκείνων των προσώπων που ανήκουν στον Μακεδονικό Λαό σε γειτονικές χώρες καθώς και για τους εκπατρισμένους Μακεδόνες, βοηθά την πολιτισμική ανάπτυξη και προωθεί τους δεσμούς μεταξύ τους». Επ’ αυτού, στην τελευταία αναθεώρηση έγινε μια προσθήκη (Addendum) όπου αναφέρεται ότι «στην άσκηση αυτής της μέριμνας η Δημοκρατία δεν θα παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών ή στις εσωτερικές υποθέσεις τους».

  Τα άρθρα 130 και 131 περιγράφουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα και, εν πολλοίς, σκιαγραφούν τα εμπόδια της Ελλάδας στην πορεία για μια συμφωνία erga omnes. Στο άρθρο 130 τονίζεται ότι αλλαγή στο σύνταγμα μπορεί να γίνει α) με πρόταση του προέδρου (δηλαδή του εκ του VMRO προερχόμενου Γκιόργκι Ιβάνοφ), β) με κυβερνητική πρωτοβουλία 30 βουλευτών ή γ) με 150.000 υπογραφές. Στο άρθρο 131 ορίζεται ότι «για να αρχίσει» η διαδικασία αλλαγής του συντάγματος, απαιτούνται τα δύο τρίτα (δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές) της Βουλής. Επ’ αυτού έχει γίνει μια ενδιαφέρουσα προσθήκη το 2005, όπου η πλειοψηφία των ψήφων στη Βουλή θα πρέπει να ανταποκρίνεται όχι επί του συνόλου του πληθυσμού της ΠΓΔΜ αλλά επί κοινοτήτων που την απαρτίζουν.
  ________________________

  Η απάντηση σε όσους δεν θέλουν να ζυμώσουν και ερευνούν τους «αλυτρωτισμούς» των άλλων (για τους δικούς μας, Αγιασοφιές που θα ξαναπάρουμε, χαμένες πατρίδες, βόρειες Ηπείρους, αλύτρωτους Έλληνες των Σκοπίων κλπ, κουβέντα):

  http://elawyer.blogspot.gr/

  E-Lawyer
  ένα νομικό ιστολόγιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή

  Τρίτη, Ιανουαρίου 23, 2018

  To Σύνταγμα της πΓΔΜ δεν έχει αλυτρωτικές διατάξεις

  Πέρα από το ζήτημα της ονομασίας με την χρήση του όρου «Μακεδονία», ο δημόσιος διάλογος αρχίζει και εστιάζει στο «αλυτρωτικό» Σύνταγμα αυτής της χώρας. Καλλιεργείται μάλιστα μια γραμμή κατά την οποία πρέπει πρώτα να επιλυθεί το πρόβλημα του αλυτρωτισμού στο Σύνταγμα, στην εκπαίδευση, στην κρατική ιδεολογία και μετά να λυθεί το θέμα του ονόματος.

  Είναι διαδεδομένο ότι το «Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» περιέχει αλυτρωτικές διατάξεις που απειλούν την εδαφική μας ακεραιότητα. Αυτός ο ισχυρισμός αγνοεί την σημερινή μορφή του Συντάγματος που θεσπίστηκε το 1991 και έκτοτε τέθηκε αρκετές φορές σε αναθεώρηση, ιδίως μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 ανάμεσα σε Ελλάδα και πΓΜΔ (βλ. εδώ).

  Κατά το άρθρο 6 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αναφέρεται καθαρά ότι το δεύτερο συμβαλλόμενο μέρος (η πΓΔΜ) «διακηρύσσει ότι τίποτε στο Σύνταγμά της και ιδίως στο Προοίμιό του ή στο Άρθρο 3 αυτού, δεν μπορεί ή δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως εμπεριέχον ή δυνάμενο να εμπεριέχει στο μέλλον την βάση για εδαφική αξίωση πέραν των συνόρων της.» Στο ίδιο άρθρο η Ενδιάμεση Συμφωνία αναφέρει ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την παρέμβαση στις εσωτερικές σχέσεις άλλης χώρας και ότι αυτές οι ερμηνείες είναι αποκλειστικές και κατισχύουν οποιασδήποτε άλλης.

  Το Σύνταγμα στην σημερινή του μορφή με όλες τις αναθεωρήσεις είναι αναρτημένο σε Αγγλική μετάφραση στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας και είναι προσβάσιμο εδώ.

  Το Σύνταγμα ξεκινά με ένα προοίμιο, το οποίο (όπως όλα τα προοίμια σε όλα τα Συντάγματα του κόσμου) δεν είναι δεσμευτικό, δηλαδή δεν περιέχει κανόνες δικαίου. Θυμίζω ότι το προοίμιο του Συντάγματος της Ελλάδας είναι «εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». Το προοίμιο του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχει ορισμένες αναφορές στην Αντιφασιστική Συνέλευση για την Εθνική Απελευθέρωση της Μακεδονίας (ASNOM), καθώς και στην συνέχεια του κράτους αυτού στην ιστορική πορεία κατά την διάρκεια της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας και μετά. H ΑSNOM ήταν το κομμουνιστικό νομοθετικό και εκτελεστικό σώμα που ιδρύθηκε το 1944 στο κράτος αυτό μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η κομμουνιστικής λογικής νομοθετική συνέλευση μπορεί να έκανε λόγο για απελευθέρωση των Μακεδόνων κ.τ.λ. αλλά η σημερινή μνεία της για ιστορικούς λόγους στο προοίμιο του Συντάγματος μιας δυτικού τύπου δημοκρατίας κι όχι πια μιας «λαϊκής δημοκρατίας», δεν μπορεί παρά να είναι ένα φολκλόρ που απλά υπενθυμίζει τις απαρχές της κρατικής υπόστασης που συγκροτεί.

  Η συνταγματική ονομασία του κράτους είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας», χωρίς δηλαδή τα «Σοσιαλιστική» και «Λαϊκή» που προηγούνταν της ονομασίας κατά την περίοδο του κομμουνισμού, όταν επρόκειτο για ένα από τα συστατικά κράτη της Γιουγκοσλαβίας. Με βάση αυτή την συνταγματική ονομασία, οι πολίτες ονομάζονται Μακεδόνες και χρησιμοποιείται εκτεταμένα ο όρος αυτός σε όλο το Σύνταγμα. Αυτό όμως συνδέεται με το θέμα της ονομασίας και δεν είναι από μόνο του «αλυτρωτικές διατάξεις». Δηλαδή από μόνο του το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ο όρος «μακεδονικός» κτλ για κρατικά όργανα και πολίτες της χώρας δεν αποτελεί διακριτό από το θέμα του ονόματος, αλυτρωτικό πρόβλημα του Συντάγματος.

  Αλυτρωτικές διατάξεις είναι εκείνες που θα προσδιόριζαν «χαμένες πατρίδες», δηλαδή εδαφικές διεκδικήσεις. Στην περίπτωση της πΓΔΜ και με δεδομένη την εθνικιστική υστερία προηγούμενων κυβερνήσεών της, αλυτρωτικές διατάξεις τύπου «πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα ‘ναι» θα αφορούσαν την διαμόρφωση μιας εθνικής συνείδησης σχετικής με το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας, τον Μ.Αλέξανδρο και όλη την σχετική ιστορία που είναι αδιαμφισβήτητα ένα κεφάλαιο της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας. Στο Σύνταγμα της πΓΔΜ δεν υπάρχουν όμως τέτοιες αναφορές, ούτε για Μ. Αλέξανδρο, ούτε για Φίλιππο και Αρχαία Μακεδονία.

  Αντιθέτως, υπάρχει μια ρητή αποκήρυξη του αλυτρωτισμού στην 1η αναθεώρηση του Συντάγματος:
  «The Republic of Macedonia has no territorial pretensions towards any neighboring state.»
  Δηλαδή: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι οιουδήποτε γειτονικού κράτος»
  Επίσης, στο άρθρο 49 του Συντάγματος που αναφέρει την μέριμνα του κράτους για τους συμπολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό έχει προστεθεί και ένα άρθρο με την 2η αναθεώρηση που αναφέρει:
  «In the exercise of this concern the Republic will not interfere in the sovereign rights of other states or in their internal affairs.»
  Δηλαδή: «Κατά την ενάσκηση αυτής της μέριμνας, η Δημοκρατία δεν παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών ή στις διεθνείς τους σχέσεις.»

  Με αυτό το πλαίσιο κι αυτές τις διατάξεις, το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν περιέχει «αλυτρωτικές διατάξεις» διακριτές κανονιστικά από το ίδιο το θέμα του ονόματος.

 23. Ο/Η Λαφαζάνης ο Μακεδών λέει:

  H Aριστερά του Μεγαλέξανδρου

  http://www.iskra.gr/%CE%BB%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-realfm-978-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-fyrom-%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7/

  Λαφαζάνης για FYROM: Η κυβέρνηση εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία των ΗΠΑ

  Από Παναγιώτης Λαφαζάνης – 26/01/20180

  “Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση” αναφορικά με το θέμα της FYROM δήλωσε ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

  “Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση, πέραν του γεγονότος ότι πρέπει να μιλήσουμε για το τι λύση συζητάμε και τι λύση θα μπορούσε να υπάρξει με αυτή την κυβέρνηση και με τις πολιτικές που ακολουθούνται. Η κυβέρνηση εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία. Διατεταγμένη υπηρεσία των ΗΠΑ. Η εντολή είναι σαφής, “άρον άρον κλείστε το θέμα με τη FYROM διότι επείγει η ένταξη της στο ΝΑΤΟ’” δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.

  “Το πρώτο και κύριο που πρέπει να απασχολεί την Ελλάδα είναι το θέμα του αλυτρωτισμού της γείτονος. Είναι βαθιά ριζωμένο στην υπόσταση της.

  Και συγκεκριμένα αναφέρομαι στον αλυτρωτισμό που εμπεριέχεται στο νομικό καθεστώς και το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, την οικειοποίηση της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας που διαπερνά τις εκπαιδευτικές της διαδικασίες αλλά και την επίσημη επικοινωνιακή της τακτική που αναδεικνύει όλα τα προηγούμενα, μαζί με το ζήτημα της λεγόμενης «σλαβομακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.

  Αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα, η συζήτηση για το όνομα είναι “αποπροσανατολιστική” ενώ συμπλήρωσε ότι “αν λυθούν τα ζητήματα με τον αλυτρωτισμό και τις προεκτάσεις του, το ζήτημα του ονόματος μπορεί να αποφορτιστεί και μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός στο όνομα θετικός και αμοιβαία αποδεκτός”.

 24. Ο/Η Ζωή Λαφαζάνη Παπαθεμελή λέει:

  http://www.efsyn.gr/arthro/trigono

  Τρίγωνο

  Π. Λαφαζάνης – Ζ. Κωνσταντοπούλου – Α. Αλαβάνος EUROKINISSI
  27.01.2018

  Συντάκτης:
  Δ.Ψ.
  Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το Μακεδονικό και από την άλλη πλευρά τα συλλαλητήρια προκαλούν συζητήσεις και στις πολιτικές δυνάμεις που έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και διερευνούν πιθανότητες συντονισμού και κοινής πολιτικής έκφρασης.

  Αλλά ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωνε χτες ότι η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανοίγει νέα δυνατότητα συνεννόησης με την Ελλάδα και ζητούσε εθνική συνεννόηση, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διέβλεπε δάκτυλο του ΝΑΤΟ και επέμενε στον αλυτρωτισμό της άλλης πλευράς, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε προλάβει να μιλήσει πάλι για προδότες.

  Το συμπέρασμα είναι ότι μόνο με την επαγγελία της δραχμής είναι δύσκολο να συνενωθεί ο χώρος, όσο κι αν το επιβάλλουν οι εκλογικές ανάγκες.

 25. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  Aπό τον μπαξέ του εθνοσταλινικού Λαφαζάνη

  http://www.iskra.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%81/

  Το συλλαλητήριο από μια εναλλακτική ριζοσπαστική ματιά

  Από Μάκης Ρουγγέρης – 22/01/201813

  Αρκετοί, ίσως, είναι έτοιμοι να ρίξουν το ανάθεμα στους απλούς πολίτες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και να τους ονομάσουν με ευκολία “θερμοκέφαλους”, “ακροδεξιούς”, “εθνικιστές” και άλλους τέτοιους συναφείς χαρακτηρισμούς.

  Θεωρούμε μεγάλο λάθος μια τέτοια ή παρεμφερή τοποθέτηση.

  (…..)

  Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν το “Μακεδονικό” υπήρξε για πολλούς όχι η αιτία και μάλιστα η μοναδική, για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο αλλά μάλλον η “κατάλληλη” αφορμή για να εκφράσουν την καταπιεσμένη οργή τους στην κυβέρνηση και το πολιτικό κατεστημένο, την οργή τους στη μνημονιακή παχυδερμία και το ξεπούλημα της χώρας.

  Το πρόβλημα με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης δεν ήταν ο κόσμος κάτω από την εξέδρα αλλά οι περισσότεροι εξ όσων παρέλασαν ρητορεύοντας πάνω στην εξέδρα.

  (….)

  Είναι προφανές ότι ο κόσμος του συλλαλητηρίου δεν συμμετείχε ούτε για να κατασκευάσει νέες πολιτικές καριέρες ούτε ακροδεξιά κόμματα ούτε πολύ περισσότερο για να χρησιμοποιηθεί το Μακεδονικό ως όχημα αποπροσανατολισμού για να ξεχασθούν τα μνημόνια, η λιτότητα, οι πλειστηριασμοί, το ξεπούλημα της χώρας, η νέα κατοχή και τη Ελλάδα προτεκτοράτο.

  Η άμεση ανάγκη να ακυρωθεί ο αλυτρωτισμός της FYROM και όλα όσα τον συνοδεύουν, να αντιπαλέψουμε τα σχέδια του ΝΑΤΟ για μια άμεση Νατοϊκή διευθέτηση του ονόματος της FYROM και της περιοχής, οφείλουμε να τα συνδέσουμε με τον γενικότερο αντιιμπεριαλιστικό, δημοκρατικό και κοινωνικό αγώνα για μια Ελλάδα κυρίαρχη και ανεξάρτητη χωρίς επιτροπείες, λιτότητα και ευρω-κρατία, με πραγματική δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

  Ο αγώνας αυτός έχει διπλό μέτωπο τόσο απέναντι στην παραδομένη κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου και το συναινετικό μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο όσο και απέναντι σε ένα υπερσυντηρητικό μπλοκ νεοεθνικόφρονων δυνάμεων, το οποίο, πέραν τον πολλών δεινών που θα επιφέρει, ομνύει, παρά την δημαγωγία του, σε ΝΑΤΟ, μνημόνια, ευρώ και ΕΕ. Δοξάστε τους!

  Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αποτελεί μια πρόκληση για την γνήσια ριζοσπαστική δημοκρατική Αριστερά και την ενωτική πολιτική της να αναδείξει μια στρατηγική που θα μπορεί να συλλαμβάνει, να μετουσιώνει και να ενώνει, χωρίς προκαταλήψεις, ιδεολογισμούς και δογματισμούς, τις ευαισθησίες και αγωνίες των λαϊκών στρωμάτων για τα εθνικά μας θέματα στην ενιαία κοίτη του αγώνα και του οράματος μιας πραγματικά ελεύθερης, γνήσια δημοκρατικής, κοινωνικά δίκαιης πατρίδας, χωρίς εξαρτήσεις, μνημονιακές υποδουλώσεις και ολιγαρχικές δεσποτείες.

  Επίθεση σε συντρόφους:
  http://www.iskra.gr/%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF-%CF%84/

  Σημεία και τέρατα από τον αρθρογράφο του ΠΡΙΝ
  Από Κ. Γ. – 27/01/20180

  Συγχαρητήρια στον ΠΡΙΝ και τον αρθρογράφο του, ο οποίος ανακάλυψε ότι η ΛΑ.Ε, όπως μας έλεγαν στελέχη της τελευταίας, «νομιμοποίησε», άκουσον-άκουσον, τη «συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης» και ότι «αντικειμενικά» (συνήθης πισινή), μαζί με άλλες δυνάμεις, «έβαλε πλάτη στην προσπάθεια να στραφεί η λαϊκή αγανάκτηση στον εθνικισμό και να ξεπλυθούν πολιτικοί παράγοντες του “Μένουμε Ευρώπη” και του “Ναι” στο δημοψήφισμα του 2015»!

  Παραδίδουμε όλα τούτα, προφανώς ανάξια σχολιασμού, στην κοινή χλεύη και την περιφρόνηση. Και η εμπάθεια απέναντι στην ΛΑ.Ε έχει κάποια όρια και κάποιον φραγμό, τόνιζαν στελέχη της.

  Ακόμα και το γεγονός ότι πρώτη η ΛΑ.Ε αποκάλυψε τεκμηριωμένα και κατάγγειλε τους ”Νενέκους” και ακροδεξιούς κρυπτο–χρυσαυγίτες ομιλητές στο συλλαλητήριο, παρακάμπτει και αγνοεί ο λιβελογράφος του ”ΠΡΙΝ”;

  Δυστυχώς, όμως, το να αποδίδουν σημεία και τέρατα ο ένας στον άλλον έχει καταντήσει δεύτερη φύση σε κάποιους κύκλους στην Αριστερά. Παλιότερα αυτό το προνόμιο το είχαν κυρίως κάποιοι κύκλοι (όχι όλοι) στον χώρο του ΚΚΕ, εδώ και κάποιο διάστημα την σκυτάλη της χωρίς όρια εκτόξευσης κατηγοριών έχουν πάρει κάποια στελέχη του ΝΑΡ (ευτυχώς και εδώ όχι όλα).

  Λίγη αυτοσυγκράτηση σύντροφοι του ΝΑΡ δεν βλάπτει. Μπορεί να είμαστε διαφορετικοί, αλλά όχι αντίπαλοι και πολύ περισσότερο εχθροί. Ο εχθρός είναι αλλού και, μάλλον, είναι κοινός.

  Κ.Γ

  ΥΓ: Το ωραίο, μας έλεγαν στελέχη της ΛΑ.Ε, είναι ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τη συναίνεση, φυσικά, του ΝΑΡ, έστειλε στην ΛΑ.Ε πρόσκληση για κοινή ανακοίνωση ενάντια στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

  Γιατί την έστειλε σε αυτούς που, κατά τα γραφόμενα τους, ”βάζουν πλάτη στον εθνικισμό” και σε τόσα φοβερά και τρομερά;

  Για ”ξεκάρφωμα” την έστειλε;

 26. Ο/Η Αntifa2 λέει:

  http://diktiospartakos.blogspot.gr/2018/01/blog-post_218.html

  Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018

  ΠΟΙΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΠΟΙΟΝ-Μακεδονομάχοι εναντίον Δημοκρατίας της Μακεδονίας

  1. Ειρηνικές ζώνες και φασιστικά τάγματα

  Η αστυνομία δικάζει στους δρόμους

  Το πιο μαζικό συλλαλητήριο επί της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν ήταν τελικά η κινητοποίηση ενάντια στη ψήφιση των προαπαιτούμενων της νέας μνημονιακής αξιολόγησης. Ήταν εθνικιστικού χαρακτήρα1 με κεντρικό σύνθημα “Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική”, με τα φασιστικά τάγματα κρούσης να αλωνίζουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κάτω από τις φτερούγες γνήσιας πατριωτικής έξαψης.
  Το συλλαλητήριο ήταν πολύ λιγότερο μαζικό από το αντίστοιχο του 1992. Όμως η απειλή που αυτό σηματοδοτεί σήμερα είναι μεγάλη, σε καιρούς καπιταλιστικής κρίσης, απαξίωσης του κοινοβουλευτισμού, υποχώρησης του εργατικού κινήματος, φτωχοποίησης μιας μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού και αντικειμενικής ηγεμόνευσης του “πατριωτισμού” από τα πιο ακροδεξιά και φασιστικά κομμάτια, που έφεραν τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, Έλληνες πολίτες, εργαζόμενοι, μικροαστοί, και κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες, βροντοφώναξαν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, και η Χρυσή Αυγή ήταν εκεί, στη πρώτη τη γραμμή. Όλο το πατριωτικό τόξο έβαλε το λιθαράκι του. Ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Φράγκος Φραγκούλης, ως κεντρικός ομιλητής, έβαλε το Στρατό. Ο Άνθιμος και άλλοι πνευματικοί ταγοί της Ορθοδοξίας, έβαλαν τη Πίστη. Ο Λυγερός, “με το υψηλότερο IQ της χώρας”, έβαλε Τεχνοκρατισμό. Πολιτισμικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, έβαλαν τον αγνό και πηγαίο, πέρα από κόμματα, συναισθηματισμό τους. Μαζί και η “πατριωτική αριστερά”, που στήριξε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη ρητορική του συλλαλητηρίου, ο Λαφαζάνης2, η Κωνσταντοπούλου3, ο Μίκης Θεοδωράκης. Χλαμύδες, στολές, σημαίες, συνθήματα, εκατοντάδες ελληνικές σημαίες, playing list με τραγούδια του πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης. Οι Πλατείες αυτές, δεν είναι παρά σε αντιδραστική τομή και συνέχεια της ηττας της διεθνιστικής εργατικής τάσης των κινημάτων τα τελευταία 10 χρόνια, ήττα που ανέδειξε ως κυβέρνηση τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή ως τρίτο κόμμα.

  Όλο αυτό το πανηγύρι έδωσε πολιτική κάλυψη σε επιθέσεις ΜΑΤ και φασιστών σε κομμάτια του κινήματος που καλούσαν σε αντισυγκέντρωση και σε κατειλλημένους χώρους. Οι περισσότερες επιθέσεις αποκρούστηκαν, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν όμως τον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia από φασίστες. Οι συλλήψεις στην αντιφασιστική πορεία άνω των 2000 που ακολούθησε, ήταν 5. Συνολικά, ποινική δίωξη για 7 πλημμελήματα και 1 κακούργημα. Το κακούργημα που αποδίδεται στον αντιφασίστα είναι ο εμπρησμός, την ώρα που οι φασίστες έκαψαν ολόκληρο κτίριο. Η πραγματικότητα είναι αυτή: Το εθνικιστικό συλλαλητήριο, που προωθήθηκε από όλο το μηντιακό κατεστημένο, μαζί με το ελληνικό κράτος και το παρακράτος έφτιαξαν τις ζώνες ασφαλείας και την “ειρηνική πτέρυγα” της δράσης των φασιστικών ταγμάτων εφόδου.

 27. Ο/Η Αntifa2 λέει:

  https://enosy.blogspot.gr/2018/01/blog-post_16.html

  16 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2018

  Για την προβολή των ακροδεξιών από την Ίσκρα

  ……………………………………………………….
  η συνέχει εδώ, στο κείμενο του του Χρήστου Κεφαλή:
  Για την προβολή των ακροδεξιών από την Ίσκρα

  http://xronikagr.blogspot.gr/2018/01/blog-post_46.html

  Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018
  Για την προβολή των ακροδεξιών από την Ίσκρα – Χρ. Κεφαλής

  του Χρήστου Κεφαλή*
  ……………………………………………………………..

  Εμείς ξέραμε τη ΛΑΕ για ένα αριστερό κόμμα. Αν σας κάνουν like όλοι οι ακροδεξιοί, τι σχέση μπορεί να έχετε με το λαό; Είστε σίγουρος ότι είστε ο υπεύθυνος αναρτήσεων της Ίσκρα και όχι της Χρυσής Αυγής;………………………………………………………………..
  τι είναι ο Μπιουκάναν, ο Ρόμπερτς, ο Αποστολόπουλος, ο Στυλιανού, ο Γρίβας, ο Τραμπ, ο Πούτιν και η Λε Πεν; Αδικαιολόγητος!
  …..
  Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην αναπαραγωγή από την Ίσκρα, την ημι-επίσημη σελίδα της ΛΑΕ, της επίθεσης του Ινστιτούτου Ρον Πολ στη Μέριλ Στριπ[1]. Είχαμε δείξει ότι το Ινστιτούτο Ρον Πολ είναι ένα αντιδραστικό Think Tank, τοποθετούμενο ανάμεσα στον Τραμπ και το ακροδεξιό Ελευθεριακό Κόμμα των ΗΠΑ, και ότι υιοθετώντας την κριτική του στη Στριπ η Ίσκρα ταυτίστηκε με την άκρα αντίδραση.

  Αν η παρανόηση της κριτικής του Ινστιτούτου Ρον Πολ στη Στριπ από την Ίσκρα ήταν μόνο θέμα άγνοιας και αποτελούσε μεμονωμένη περίπτωση, θα έλεγε κανείς μικρό το κακό. Βέβαια, και τότε θα υπήρχε ένα ζήτημα, γιατί όσοι περνούν μια τέτοια κριτική για προοδευτική φανερώνουν το λιγότερο μια πλήρη και αδικαιολόγητη άγνοια. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου από κείμενα στην Ίσκρα που εξωραΐζουν ή και υποστηρίζουν την ακροδεξιά αντίδραση.

  Στο παρόν κείμενο θα εστιάσουμε σε αναλύσεις συνεργατών της Ίσκρα υμνητικές για εκπροσώπους της άκρας αντίδρασης όπως οι Τραμπ, Λε Πεν, Μπιουκάναν, κ.ά., τους οποίους εμφανίζουν ως ριζοσπάστες πολέμιους του κατεστημένου. Τέτοιες θέσεις έχουν υποστηρίξει κατά κόρο τακτικοί αρθρογράφοι στο σάιτ της ΛΑΕ όπως οι Α. Αποστολόπουλος, Μ. Στυλιανού, κ.ά. Πρόκειται για κείμενα που αναρτώνται στην Ίσκρα χωρίς καμιά επιφύλαξη και συχνά εκφράζουν την κεντρική γραμμή της, η οποία είχε εκφραστεί και με την ανάρτηση ενός ευνοϊκού για τον Τραμπ σχολίου το βράδυ της εκλογής του.

  Πριν προχωρήσουμε να σημειώσουμε ότι τα ακροδεξιά ατοπήματα της Ίσκρα δεν εξαντλούνται διόλου σε αυτά. Στο παρελθόν είχε δημοσιεύσει ή αναδημοσιεύσει κείμενα αντιδραστικών δημοσιολόγων όπως ο Τ. Φωτόπουλος (ανήκει στο ίδιο «ελευθεριακό ρεύμα» με το Ινστιτούτο Ρον Πολ), με χυδαίες επιθέσεις στο αντιφασιστικό κίνημα και συκοφαντίες ενάντια στις αραβικές επαναστάσεις. Ακόμη, δεν λείπουν αναλύσεις που κλείνουν ένα πονηρό μάτι σε αστέρες της εγχώριας εθνικιστικής δεξιάς, όπως ο Δ. Καζάκης, αλλά και δεκάδες ακόμη κείμενα στελεχών του ΕΠΑΜ όπως ο Κ. Κυριακόπουλος και της ΛΑΕ όπως ο Π. Μηλιαράκης, που απηχούν ένα ανάλογο ακροδεξιό-εθνικιστικό πνεύμα.

  (….)

 28. Παράθεμα: Το εφεύρημα του δήθεν «συνταγματικού» αλυτρωτισμού της π.Γ.Δ.Μ… | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 29. Ο/Η Δραχμοφονιάς λέει:

  Υπάρχουν και άλλοι φίλοι της δραχμής, όχι τόσο σταθεροί όμως σαν τον Λαφαζάνη

 30. Ο/Η laskaratos λέει:

  Εκτός από τη Χ.Α. η Ρωσία έχει άλλο ένα φιλικό κόμμα, που καταγγέλει τους παλιούς του συντρόφους,επειδή άλλαξαν αναγκαστικά στρατόπεδο:

  http://www.iskra.gr/%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83/

  Σε αρνητικό σημείο οι ελληνορωσικές σχέσεις. «Έφτυσαν» πολιτική και στρατιωτική ηγεσία την ρωσική δεξίωση
  Από Iskra – 05/03/20182

  Γκρίζα “σύννεφα” έχουν σκεπάσει στις ελληνορωσικές σχέσεις, στον απόηχο της ελληνικής στάσης του “πάρτα όλα” που ακολουθεί ειδικά τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση Τσίπρα απέναντι στις ΗΠΑ.

  Το κρίσιμο στοιχείο που χρησιμοποίησε ως αφορμή η ελληνική πλευρά για να “παγώσει” τις σχέσεις της με την Μόσχα ήταν η οριστική θετική κατάληξη του συμβολαίου της Ρωσίας με την Τουρκία για το κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό μεγάλου βεληνεκούς σύστημα S-400.

  Η πραγματική, φυσικά, αιτία του παγώματος των ελληνικών σχέσεων με τη Μόσχα ήταν η πιο ισχυρή πρόσδεση της Αθήνας στην Ουάσιγκτον, ώστε ο Geoffrey Pyatt να χαρακτηρίσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ως τις καλύτερες από τον πόλεμο!

  Χαρακτηριστικό του “παγώματος” των ελληνορωσικών σχέσεων είναι ότι την περασμένη Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, η Ρωσία εόρταζε, όπως κάθε χρόνο, την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων και ήταν καλεσμένη στην πρεσβεία το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας.

  Δεν προσήλθε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ, εκ των Πάνου Καμμένου, Δ. Βίτσα και των τεσσάρων Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (Α/ΓΕΕΘΑ Ε. Αποστολάκης, Α/ΓΕΣ Α. Στεφανής, Α/ΓΕΝ Ν. Τσούνης και Α/ΓΕΑ Χ. Χριστοφόρου).

  Και αν για τον Α/ΓΕΕΘΑ, υπήρχε μια δικαιολογία γιατί απουσίαζε στην Κρήτη, οι λοιποί απλώς αρνήθηκαν να παραστούν στην εκδήλωση.

  Είναι η πρώτη φορά που στον εορτασμό των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας δεν προσέρχεται στην ρωσική πρεσβεία έστω για έναν τυπικό χαιρετισμό ούτε ένας υπουργός ή αρχηγός από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

  Να σημειώσουμε, επίσης, ότι στην δεξίωση δεν προσήλθε κανένας άλλος εκπρόσωπος πολιτικού κόμματος, πλην της ΛΑ.Ε, η οποία εκπροσωπήθηκε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο δια του Παν. Λαφαζάνη, του Κ. Ήσυχου και του Διον. Φλαμιάτου.

  Οι Ρώσοι από την πλευρά τους απαντούν στις ελληνικές αιτιάσεις ότι “Εσείς επιλέξατε αυτό τον δρόμο της διάρρηξης των σχέσεων μας. Εσείς “πατήσατε” την διακρατική συμφωνία για τα BMP-3HEL, εσείς αρνηθήκατε να προμηθευθείτε S-400, όταν ήσασταν η πρώτη χώρα στην οποία προσφέρθηκε το σύστημα.
  ………………..

  Μαζί του και βρυκόλακες του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ Κοσκωτά

  http://www.iskra.gr/%CE%B4%CE%B7%CE%BA%CE%BA%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%80%CF%8C%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B5/

  ΔΗΚΚΙ: Προπομπός νέου κύκλου προκλήσεων η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών
  Από Iskra – 02/03/20180  ……………………………….

  • Ο/Η Left λέει:

   https://enosy.blogspot.gr/2018/03/1985.html#more
   ΔΕΥΤΈΡΑ, 5 ΜΑΡΤΊΟΥ 2018
   Γιατί ο Παύλος Σιδηρόπουλος αφιέρωνε το 1985 το «Μίκυ Μάους» στον Θεοδωράκη;

   Αναδημοσίευση από το «luben.tv»

   Η παράδοση του diss δεν είναι χτεσινή σε αυτή τη χώρα. Η διαδικασία του να ρίξεις ένα δημόσιο χέσιμο στον αντίπαλο με τη χρήση τραγουδιού, γράμματος, ραψωδίας ή δεκαεξάμπαρου είναι εντυπωμένη στο DNA των κατοίκων της Ελλάδας, είτε αυτές ήταν οι ευρηματικές προσβολές που έριχναν οι ρεμπέτες ο ένας στον άλλο είτε οι επιστολές που έστελναν ο Μίμης Πλέσσας και ο Μάνος Χατζηδάκις ο ένας στον άλλο στις εφημερίδες στα 50s.

   Ένα από αυτά τα diss περιλάμβανε και τον σχεδόν 93χρονο πλέον Μίκη Θεοδωράκη. Θα περίμενε κανείς ότι αυτή θα ήταν μια καινούρια προσθήκη στον μεγάλο κατάλογο με τα ξεμαλλιάσματα, στην πραγματικότητα έχουν περάσει πάνω από τρεις δεκαετίες από τότε που ο «πρίγκηπας» Παύλος Σιδηρόπουλος έγραψε το δικό του εξάψαλμο για το Μίκη Θεοδωράκη στο δίσκο «Zorba the Freak» του 1985. Και για να μην έχετε καμιά αμφιβολία για την πατρότητα αυτού του αστείου, ο τίτλος του κομματιού ήταν φυσικά «Μίκυ Μάους».

   Ο Σιδηρόπουλος δεν έκανε καθόλου πλάκα στο κομμάτι του. Ήθελε (πάντοτε ποιητικά) να ρίξει ένα γερό ξέχεσμα στο Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο προφανώς θεωρούσε βασικό σημείο της υποκρισίας, του βολέματος και της σαπίλας που επικράτησε στη Μεταπολίτευση, όπως δείχνουν κι άλλα τραγούδια όπως το «Της Εθνικής Συμφιλίωσης ». Οι στίχοι του «Μίκη Μάους» το κάνουν αυτό τελείως ξεκάθαρο:

   “Μια τούρτα αλά κρεμ σοκολά,
   την ώρα που λες τα πολλά
   που με χέρια ψηλά
   το παίζεις ο Μπαχ και καλά

   Με χρέος συμφωνίες τρεις.
   Λαϊκοκλασικιστής.
   Ξερνώντας μ’ έναν ήχο κοινό
   το δήθεν μέγα μυστικό.

   Συνθηματολογίες επικές,
   σε πέντε νοτούλες γλυκές.
   Για μέλλον πουλάς,
   αυτά που πουλιόντουσαν χθες”

   Ο Σιδηρόπουλος γνώριζε καλά τον Θεοδωράκη και το έργο το. Μόλις λίγα πριν όταν είχε ηχογραφήσει σε πρώτη εκτέλεση για τις ανάγκες της ταινίας ο «Ασυμ­βίβαστος» του Αντρέα Θωμόπουλου το «Κάποτε θα’ρθουν» του γνωστού συνθέτη με στίχους Λευτέρη Παπαδό­πουλου. Παρόλα αυτά, διέκρινε στον Μίκη Θεοδωράκη ένα δείγμα που ανθρώπου που τόσο ευδοκίμησε εκείνη την περίοδο: αυτό του αγωνιστή που αφού ο αγώνας τελείωσε, νιώθει πως ήρθε η ώρα να ανταμειφθεί για τον κόπο του, να κάνει καριέρα, να ζήσει επιτέλους την επιτυχία που στερήθηκε.

   Όπως δηλώνει σε σχετική ερώτηση σε μια συνέντευξη (συμμετέχει και η Θέκλα Τσελεπή) ο γνωστός μας Δημήτρης Πουλικάκος, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Σιδηρόπουλο στο «Zorba the Freak»:

   — Ποια ανάγκη σάς ώθησε στη δημιουργία του τραγουδιού «Μίκη Μάους»;

   Δ.Π.: Μια αντίδραση σε όλο αυτό το αναρριχητικό κλίμα της Μεταπολίτευσης.

   Θ.Τ.: Μια αντίδραση, επίσης, σ’ αυτήν τη defacto αποδοχή που πρέπει όλοι να δείχνουμε μπροστά στη μεγαλοφυΐα του Θεοδωράκη. Έλεος, υπάρχουν κι άλλοι ταλαντούχοι άνθρωποι στην Ελλάδα που καθόρισαν την πολιτιστική ιστορία της. Γιατί δεν μιλάει κανείς για τον Χατζιδάκι;

   Δ.Π.: Έλα ντε, μπροστά στον Χατζιδάκι ο Θεοδωράκης μουσικολογικώς δεν είναι τίποτα. Ο Χατζιδάκις ούτε πατριδοκάπηλος υπήρξε ποτέ, ούτε συντηρητικός. Εδώ, κάποτε, ο Θεοδωράκης, όταν δεν πήγε πολύ καλά ένας δίσκος του, βγήκε και είπε: «Πάω να ζήσω στο εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα είμαι σαν τάνκερ στη λίμνη των Ιωαννίνων!». Μιλάμε για αρρώστια, κανονικά όμως!

   Για να συνεχίσει μετά:

   Να σου πω και κάτι άλλο; Αν είχαν μελοποιήσει άλλοι αυτούς τους στίχους του Ελύτη, του Σεφέρη και του Ρίτσου, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα και δεν θα διαιωνιζόταν αυτή η κλαψομουνιακή άποψη στην Ελλάδα. Προσκοπικά εμβατήρια μου θυμίζουν τα έργα του, με το συμπάθιο. Και πληρώνουμε ακόμη αυτόν το θρησκευτικοσταλινισμό με μια Αριστερά σε πλήρη αποσύνθεση, την ώρα που τη χρειαζόμαστε κιόλας.

   Αυτή είναι η πληθωρική άποψη του Δημήτρη Πουλικάου. Ανεξάρτητα πάντως από τη γνώμη που έχει κάποιος για τον ίδιο το Θεοδωράκη και τα έργα του, είναι φανερό πως το εγώ του και οι απόψεις τους κάποιος τους απωθούσαν από τότε. Αυτός εδώ ο στίχος ας πούμε, έχει σχεδόν προφητική αξία:

   «Βρε πρόσεχε μ’ αυτούς τους τρελούς
   που τ’ όνειρό τους είναι να μη ζουν
   και για επάγγελμά τους δηλώνουν “Ο σώζων λαούς”
   και για επάγγελμά τους δηλώνουν “Ο σώζων λαούς”»

   Τελικά ο Μίκης Θεοδωράκης αντί να σώσει τη χώρα από τον φανταστικό κίνδυνο από το Βορρά δεν κατάφερε ούτε να σώσει την ίδια του την υπόληψη. 70 χρόνια μετά, ο γιος του βασανιστή της Μακρονήσου και ο Ηλίας Κασιδιάρης του δίνουν συγχαρητήρια. Πραγματικό αυτογκόλ λίγο πριν τη λήξη, στα 93 του χρόνια.

 31. Ο/Η Red λέει:

  https://tsak-giorgis.blogspot.gr/2018/03/blog-post_326.html

  Είπαμε σύντροφοι να μπείτε στην βουλή …
  Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 | 4:03 μ.μ.

  Του Γιώργου Ρούσση

  Το παρακάτω δελτίο τύπου σε συνδυασμό με την άρνηση της Συνδιάσκεψης της ΛΑΕ να υπάρχει στην απόφαση της η αποδέσμευση από την ΕΕ, εύλογα οδηγεί στα ακόλουθα ερωτήματα.

  1. Τι ισχύει τελικά για την θέση της ΛΑΕ ως προς την αποδέσμευση από την ΕΕ , η απόφαση της Συνδιάσκεψης της η η πρόταση προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

  2. Η πρόταση προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι να συνεργαστεί και αυτή όπως το πράττει η ΛΑΕ με τις εθνικιστικές ΔΕΠΟΛ και «Ελεύθερη Ελλάδα «;

  Είπαμε σύντροφοι να μπείτε στην βουλή, αλλά όχι πάση θυσία όπως παραμένει στην κυβέρνηση ο γεννήτορας σας ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο μέχρι πρότινος υπηρετούσατε.

 32. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://abravanel.wordpress.com/2017/05/12/themanwhoberatedjews/
  https://grassrootreuter.wordpress.com/2017/05/14/oanthropospouevrizetousevraious/

  Ο άνθρωπος που έβριζε τους Εβραίους

  Posted by Abravanel 12/05/2017

  grassrootreuter: May 14, 2017


  «οι Εβραίοι (σ.σ.: διάβαζε: το Ισραήλ)» όπως λέει και ο ίδιος ο Στάθης σε ένα μιξ θρησκευτικών αναφορών για θεοκτόνους εβραίους και συνομωσιολογία

  Ο Στάθης (Σταυρόπουλος) είναι ένας σκιτσογράφος που μισεί τους Εβραίους. Μισεί εμένα, μισεί τη μάνα μου, το πατέρα μου, τα παιδιά μου. Για την ακρίβεια πιστεύει οτι οι Εβραίοι είναι μια «πέμπτη φάλαγγα», «τρομοκράτες», «αργυρώνητοι» δηλαδή οτι ξεπουλιόμαστε για τα λεφτά,«αλληλοπροστατεύονται», είναι «καρκίνωμα», «μαύρη χειρ» δηλαδή παρακρατική οργάνωση υπεύθυνοι για πολέμους, «σιδερένια φτέρνα»δηλαδή καπιταλιστές ολιγάρχες που συντρίβουμε τους εργάτες. Οχι όλοι βέβαια: μόνο οι κακοί εβραίοι, οι πράκτορες της Μοσσάντ.

  Τα στερεότυπα των Εβραίων που λειτουργούν ως εσωτερικοί υπονομευτές, μέρος μια παγκόσμιας ομάδας που αλληλοϋποστηρίζεται ενάντια στον αγνό εργαζόμενο με σκοπό το χρήμα που δε διστάζει να προκαλεί πολέμους είναι λέξη προς λέξη οι ίδιες κατηγορίες που εκτόξευαν οι γερμανοί ναζιστές. Ταυτόχρονα ο Στάθης φροντίζει να δηλώσει urbi et orbi οτι οι Ελληνες δέχονται μια επίθεση που θέλει να λυγίσει την αντίσταση τους, (φαντάζομαι απέναντι σε μια άρρητη Νέα Τάξη Πραγμάτων και τους ρητούς εβραίους πράκτορες της). Για αυτό και πιστεύει οτι κάνουμε επίθεση στα όπλα των Ελληνων που είναι ο εθνικισμός τους (κατά Στάθη ο πατριωτισμός) – η αρχαιοπληξία τους (κατά Στάθη τα ανθρωπιστικά γράμματα) – ο ελληνοκεντρισμός τους (κατά Στάθη η αυτογνωσία) και η καθυστέρηση (κατά Στάθη η λαϊκή παράδοση).

  Δε ξέρω τι να πω. Ακούω τόσες μέρες τόσα βαρύγδουπα για την δίωξη της Σώτης Τριανταφύλλου και αναρωτιέμαι σε ποια χώρα ζω εγώ και σε ποια χώρα ζουν οι σχολιαστές. Γιατί άντε να δεχτώ οτι οτι οι συνέπειες του ρατσισμού δεν αντιμετωπίζονται δικαστικά αλλά στο χώρο των ιδεών, (λες και το αξιόποινο μιας πράξης κρίνεται από το αν καταφέρνει να λειτουργεί αποτρεπτικά ή όχι). Ποιός είναι αυτός που θα τον καταπολεμήσει; Αυτοί που διαφωνούν με την ύπαρξη του αντιρατσιστικού; Ρωτώ γιατί διαβάζοντας τις αντιδράσεις συνειδητοποίησα οτι όλοι δηλώνουν ταυτόχρονα υπέρ της ελευθερίας του λόγου και ενάντια στον ρατσισμό της Σώτης Τριανταφύλλου. Τότε που είναι τόσα χρόνια με τον Στάθη και τον κάθε Στάθη;

  «οι Εβραίοι (σ.σ.: διάβαζε: το Ισραήλ)» όπως λέει και ο ίδιος ο Στάθης σε ένα μιξ θρησκευτικών αναφορών για θεοκτόνους εβραίους και συνομωσιολογία

  [Και για να το ξεκαθαρίσω: ο αντιρατσιστικός νόμος κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιηθεί για να καταδικαστεί καμιά Ρεπούση για το «συνωστισμός» και άλλα παρόμοια. Το είδαμε και στην Δίκη Πλεύρη με ένα διαβρωμένο δικαστικό σώμα που αθώωσε τον ναζιστή Κωνσταντίνο Πλεύρη. Μια αθώωση που δεν βασίστηκε στην ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του λόγου, αλλά στο ότι ο Πλεύρης προέτρεπε σε βια αλλά μόνο ενάντια στους κακούς Εβραίους που ονόμαζε «εβραιοσιωνιστές». Σας θυμίζει κάποιον Ελληνα Ορθόδοξο σκιτσογράφο που το όνομα του αρχίζει από Στάθ… και τελειώνει σε «…φασίστας»;]

  Δε προτείνω ο Στάθης να διωχθεί σύμφωνα με το αντιρατσιστικό γιατί τα λόγια του δε προτρέπουν σε βια. Αλλά κάνω τη σύνδεση γιατί ο Στάθης Σταυρόπουλος είναι ένας άνθρωπος που μισεί τους Εβραίους και καλλιεργεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια το μίσος για εμάς και τις οικογένειες μας. Αντίπαλο σε αυτή την εκστρατεία δεν είχε ποτέ κανέναν, πλην Λακεδαιμόνιων, παρά τις εκκλήσεις μας για βοήθεια. Γιατί ήταν μάγκας, ωραίος, προοδευτικός και «αρέσει«. Και συνειδητοποιώ οτι περισσότερες καταδίκες για τον αντισημιτισμό του θα άκουγα σε άρθρα κατά μιας υποτιθέμενης δίωξης του, παρά αυτές που άκουσα στα 20 χρόνια που όντως μας βρίζει. Και αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των καταδίκων.

 33. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ραχήλ Μακρή-Μακεδονομάχα

  https://enosy.blogspot.gr/2018/03/restart.html

  ΚΥΡΙΑΚΉ, 25 ΜΑΡΤΊΟΥ 2018
  Ο Λαφαζάνης κάνει … «restart» με τον εθνικισμό

  ΑΚΕΠ, Αριστερό Ρεύμα, ΔΗΚΚΙ, Δρόμος Ανοιχτός, Ελεύθερη Ελλάδα, ΕΠΑΜ, ΚΟΕ, Μέτωπο Νίκης, Πλεύση Ελευθερίας, Πρωτοβουλία 14ης Μάη, Σοσιαλιστική Προοπτική, καθώς και πρώην βουλευτές, μέλη κ.ά.ένωσαν τις δυνάμεις τους για την οργάνωση στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (19/3/18) για την πραγματοποίση της εκδήλωση «Αιγαίο 2018, οι συνέπειες της υποταγής» που διοργάνωσε η πρωτοβουλία για κοινή δράση ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ – RESTART.

  Πιθανόν να μην γνωρίζεται κάποιους από τους συμμετέχοντες, όπως την «Πρωτοβουλία 14ης Μάη», και να χρειαστεί να ψάξετε για να μάθετε. Εξάλλου μην ξεχνάτε πως και τον Κατσιφάρα δεν τον γνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας του και δεν θα τον μάθαινε αν δεν έκανε κυβέρνηση το 81 ο Ανδρέας Παπανδρέου…

  Πως γίνεται την ίδια στιγμή που η ΛΑΕ κάνει πρόταση συνεργασίας στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η μισή συμμετέχει σε παρόμοιες εκδηλώσεις, μόνον η πολιτική της ηγεσία το γνωρίζει! Σταματάμε εδώ, στο θέμα της αναξιοπιστίας και της πολιτικής αφερεγγυότητας και αφήνουμε τα άλλα που βγάζουν γέλοιο στην κρίση των αναγνωστών μας….

  Το παρακάτω ενημερωτικό κείμενο δημοσιεύτηκε ίδιο και απαράλακτο ως «πολιτικό μανιφέστο» στο «iskra.gr», στον «δρόμο της Αριστεράς», στην σελίδα τo fb «rεstart» και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης:

  Με επιτυχία στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, πραγματοποιήθηκε στις 19/3/18 η εκδήλωση «Αιγαίο 2018, οι συνέπειες της υποταγής» που διοργάνωσε η πρωτοβουλία για κοινή δράση ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ – RESTART.

  Την εκδήλωση άνοιξε ο Διονύσης Φλαμιάτος, αναλυτής διεθνών οικονομικών σχέσεων, σκιαγραφώντας το σημερινό τοπίο των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει στη χώρα μας οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αφού την αποδυνάμωσαν κοινωνικά και οικονομικά με την επιβολή βαρβάρων μνημονιακών μέτρων, με την αγαστή συνέργεια του υποταγμένου πολιτικού προσωπικού της χώρας σήμερα η υποτέλεια αγγίζει τα όρια της μειοδοσίας και γινόμαστε έρμαια προκλήσεων ακόμα και μικρότερων γειτονικών κρατών, αλλά κυρίως της άκρως επιθετικής και αναθεωρητικής Τουρκίας.

  Στη συνέχεια έγινε διαδικτυακή παρέμβαση, από τον Dr Marcus Papadopoulos, εκδότη και αρχισυντάκτη του περιοδικού “Politics First”, ο οποίος με συγκεκριμένες αναφορές σε περιστατικά και καταστάσεις, κατέδειξε τις ευθύνες της Μ. Βρετανίας, των Η.Π.Α. αλλά και των εθελόδουλων πολιτικών ηγεσιών σε Ελλάδα και Κύπρο, για να καταλήξει ότι οι διεθνείς αυτές δυνάμεις είναι εχθρικές απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα αναφορικά με τα εθνικά και εδαφικά μας δίκαια στο Αιγαίο και στο βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου προκρίνουν την ποικιλότροπη υποστήριξη της επιθετικής Τουρκίας και ως εκ τούτου την αναγκαιότητα αναπροσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου.

  Το λόγο κατόπιν πήρε ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος, όπου ορίζοντας την έννοια του έθνους και ιχνογραφώντας τη συγκεκριμένη ιστορική πορεία του ελληνικού έθνους, κατέδειξε τις γραμμές υπεράσπισης των σημερινών κατοχυρωμένων εδαφών της χώρας μας, τονίζοντας την εθνική υπόσταση των κοινωνικών ζητημάτων, για να καταλήξει ότι οι αγώνες για λαϊκή κυριαρχία οφείλουν να διεξάγονται στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας.

  Αμέσως μετά, ο Ρούντι Ρινάλντι, εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Δρόμος της Αριστεράς», σε μια ακτινογραφία της εσωτερικής κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης επεσήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί το διεθνές πλαίσιο των γεωπολιτικών συγκρούσεων στην ακεραιότητα της εθνικής μας υπόστασης, αλλά και τους αγώνες του ελληνικού λαού στη μνημονιακή Ελλάδα. Επεσήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις της υποβάθμισης των εθνικών ζητημάτων από μεγάλη μερίδα της αριστεράς, και όχι μόνο της κυβερνητικής, ιχνογραφώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση από τα σημερινά δεσμά που οφείλουν να αναγνωρίζουν την άρρηκτη σύνδεση του εθνικού με το κοινωνικό.

  Τέλος το λόγο πήρε ο Βαγγέλης Πισσίας, Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, τονίζοντας ότι οι αναλύσεις των γεγονότων που συνιστούν την εκρηκτική μεσανατολική γεωπολιτική κρίση, στην οποία η Τουρκία διαδραματίζει τον πιο ενεργό ρόλο από κάθε άλλη περιφερειακή δύναμη, όπως και εκείνες των τριβών που εντείνονται στο βαλκανικό χώρο, με την ανάδειξη του νεομακεδονισμού σε κεντρικό ζήτημα, εξαντλούνται σε μια άγονη -κατά κανόνα- κριτική των ελληνικών κυβερνήσεων για λάθη, εκχώρηση της εξωτερικής πολιτικής σε ξένα κέντρα, υποχωρητικότητα και ενδοτισμό, χωρίς να εξετάζονται παράλληλα οι αιτίες που οδήγησαν στην αποδυνάμωση των αντιστάσεων του ελληνικού λαού. Έτσι δεν δίνονται απαντήσεις που μπορούν να επιφέρουν την ανάκαμψη του φρονήματος υπεράσπισης της εθνικής ακεραιότητας και τη στερέωση μιας ειρηνικής προοπτικής στην περιοχή. Από την άλλη υπάρχουν γεωπολιτικές σταθερές που δεν προοιωνίζονται σταθερή ειρήνη. Έκλεισε τονίζοντας ότι η επιστροφή του λαού στον στίβο των κινητοποιήσεων που θα θωρακίσουν τη χώρα, προϋποθέτει την κατανόηση των κινδύνων, τη γνώση των συσχετισμών και, προπαντός, την επίγνωση του κόστους που απαιτεί η ελευθερία.

  Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γραμματέας του Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε.), χαιρετίζοντας την εκδήλωση σκιαγράφησε το καθεστώς του Αιγαίου Πελάγους και το επιθετικό καθεστώς της Τουρκίας του Ερντογάν, με την πλειοδοσία ωστόσο και της κεμαλικής του αντιπολίτευσης. Αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο της Βέρνης και στην πολιτική των συνεχών υποχωρήσεων των ελληνικών κυβερνήσεων που από το 1978 έχουν παραιτηθεί από το δικαίωμα θαλάσσιας έρευνας και γεωτρήσεων στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων χωρίς την έγκριση της Τουρκίας. Στη συνέχεια ανέλυσε το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον και την πρόταση του για αλλαγή της διεθνούς πολιτικής της χώρας και την άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Κλείνοντας αναφέρθηκε στην τουρκική επίθεση στην Αφρίν, συμπεραίνοντας ότι μια ήττα στην Αφρίν θα έχει αντανάκλαση στο Αιγαίο και την Κύπρο.

  Ολιγόλεπτες παρεμβάσεις έγιναν από πλειάδα προσκεκλημένων, όπως ο Δημήτρης Καζάκης, ο Παναγιώτης Μαντάς, η Ραχήλ Μακρή, ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, ο Δημήτρης Σπάθας, ο Νίκος Ιγγλέσης, ο Γ. Σιώζος, ο Γ. Λουκάς, ο Π. Ηλιόπουλος, ο Γ. Σταυρόπουλος και άλλοι, που προσέθεσαν τη δική τους άποψη και πρόταση για τη συνέχεια του αγώνα.

  Παραβρέθηκαν οι συλλογικότητες :

  ΑΚΕΠ, Αριστερό Ρεύμα, ΔΗΚΚΙ, Δρόμος Ανοιχτός, Ελεύθερη Ελλάδα, ΕΠΑΜ, ΚΟΕ, Μέτωπο Νίκης, Πλεύση Ελευθερίας, Πρωτοβουλία 14ης Μάη, Σοσιαλιστική Προοπτική, καθώς και πρώην βουλευτές, μέλη κ.ά.

  Η εκδήλωση ήταν συνέχεια σειράς ενεργειών για να επιτευχθεί κοινή δράση για την Εθνική Ανεξαρτησία και τη Λαϊκή Κυριαρχία. Διατυπώθηκε από όλους η εκτίμηση ότι η κοινή δράση πρέπει να συνεχισθεί στα θέματα υπεράσπισης της Εδαφικής Ακεραιότητας της χώρας και να επεκταθεί σε όλο το φάσμα των δράσεων για την αποτίναξη της μνημονιοκρατίας και της ευρωκατοχής.

  Με την υποστήριξη της Google ΜετάφρασηΜετάφραση
  Share
  6 σχόλια :

  Ανώνυμος25 Μαρτίου 2018 – 1:59 π.μ.
  Όπως είπε και ο ΛΕΝΙΝ «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες»…

  Ανώνυμος25 Μαρτίου 2018 – 2:15 π.μ.
  11 οργανώσεις, πρώην βουλευτές κ.α, που κατάφεραν μια φορά να γεμίσουν την αίθουσα της ΕΣΗΕΑ και το θεωρούν μεγάλη επιτυχία, τι να πει και ο παπάς της ενορίας μου που κάθε κυριακή μαζεύει περισσότερους πιστούς στην εκκλησία του;

  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΣ25 Μαρτίου 2018 – 10:58 π.μ.
  !! οργανώσεις! Πολλά λες,πρόκειται για τα ίδια πράγματα με διαφορετικά ονοματα

  Ενημερωτικά:

  «Μέτωπο Νίκης»,ο πολιτικό φορέα ίδρυσε η Ραχήλ Μακρή
  http://www.iefimerida.gr/news/327268/neo-politiko-forea-idryse-i-rahil-makri-metopo-nikis

  «Ελεύθερη Ελλάδα» το “μέτωπο” του ΕΠΑΜ:
  http://eleftheri-ellada.blogspot.gr/

  »Δρόμος ανοικτός», εδώ:
  http://www.dromosanoixtos.gr/
  (αλλά δεν γράφει τίποτα για την συμμετοχή του στην εκδήλωση…)

  τέλος η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 14ης ΜΑΗ» και η «Σοσιαλιστική Προοπτική» είναι το ίδιο πράγμα πολιτικά με διφαρετικό όνομα.

  http://www.sopro.gr/category/articles-2/

  http://www.protovoulia14mai.gr/category/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%b7%cf%81%cf%85%ce%be%ce%b7/

  Αυτός ο χώρος είναι ο “αγαπημένος” του kommon.gr το οποίο συμμετέχει σε εκδηλώσεις της με τον Βατικιώτη Λεωνίδα:

  https://kommon.gr/ekdiloseis/item/1844-ekdilosi-gia-ta-ethnika-themata-tis-protovoulias-14-mai

  Ανώνυμος25 Μαρτίου 2018 – 1:30 μ.μ.
  Η ΛΑΕ συμμετείχε με 3-4 πρώην «συνιστώσες» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, πιστές στον αρχηγό Παναγιώτη. Οι υπόλοιπες συνιστώσες της ΛΑΕ,σφυρίζουν αδιάφορα και κάνουν σταβά μάτια σαν να μην συνέβη τίποτα…

  για να συνεννοούμαστε…25 Μαρτίου 2018 – 2:22 μ.μ.
  για να συνεννοούμαστε…

  Αρκετοί απ’ το ακροατήριο θα είχαν φρίξει αν άκουγαν τον Dr Marcus Papadopoulos να αναφέρεται στο γειτονικό κράτος χρησιμοποιώντας το συνταγματικό του όνομα «Republic of Macedonia». Βέβαια μιλάει σε άλλο κοινό, και εκεί, αν χρησιμοποιούσε άλλο όνομα, απλώς δεν θα καταλάβαιναν στο που αναφέρεται:
  «And I say that being a dear friend to both Greece and the Republic of Macedonia – I care for both countries immensely. Athens is correct to say that most of the historic region of Macedonia is in contemporary Greece and that Alexander was Greek, while the Republic of Macedonia is correct to say that it is a direct descendant of the Macedonian Empire of Alexander.»

  https://off-guardian.org/2018/02/21/interview-with-dr-marcus-papadopoulos-on-macedonias-future/

  Ανώνυμος26 Μαρτίου 2018 – 12:44 π.μ.

  • Ο/Η του κώλου λέει:

   https://national-pride.org/2017/05/01/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC-2017-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%B1%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%AF%CE%BB%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AD%CF%86/

   «GREEK NATIONAL PRIDE» BLOG / ΕΛΛΑΔΑ

   Πρωτομαγιά 2017: Ντου της ΛΑΕ στο Χίλτον – Έφτασαν μέχρι την είσοδο προσπαθώντας να σπάσουν τον κλοιό
   Posted on Μαΐου 1, 2017 by Δ.-Ι.

   – Τα μέλη της ΛΑΕ υπο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη έφτασαν έξω από το Χίλτον όπου αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση με τους δανειστές
   – Νωρίτερα πορεία του ΠΑΜΕ στην πρεσβεία των ΗΠΑ και πορεία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στη Βουλή

   Κι ενώ ολοκληρώνονταν οι πορείες του ΠΑΜΕ και της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ για την Εργατική Πρωτομαγιά, η πορεία της ΛΑΕ υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και έφτασε μέχρι το Χίλτον όπου είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη η συνάντηση υπουργών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.Αφού έσπασαν τον πρώτο φραγμό έφτασαν έξω ακριβώς από την είσοδο του Χίλτον.

 34. Ο/Η laskaratos λέει:

  Το εθνικιστικό κόμμα του Λαφαζάνη απωθεί κάθε Δημοκράτη:

  Ο Μουσταφά Τσολάκ

  http://www.trakyaninsesi.com/haber/18419/4.html

  Αποχώρησαν 4 μέλη από τη ΛΑΕ Ροδόπης

  Bu haber 2018-04-02 19:14:46 eklenmiş ve 178 kez görüntülenmiştir.

  Τέσσερα μέλη, τα δύο εκ των οποίων ήταν και υποψήφιοι βουλευτές στις εκλογές του 2015, αποχώρησαν απ’ τη Λαϊκή Ενότητα Ροδόπης.

  Στο κείμενο αποχώρησης που υπογράφουν οι Μουσταφά Τσολάκ (συντονιστής ΛΑΕ Ροδόπης και υπ. Βουλευτής στις εκλογές του 2015), Τουργκάι Χασάν (υπ. Βουλευτής στις εκλογές του 2015), Εντανούρ Ιντζέ και Ονούρ Χασάν, αναφέρουν τα εξής:

  “Με το κείμενο αυτό δηλώνουμε την αποχώρηση μας απ’ τη Λαϊκή Ενότητα.

  Η απόφαση αυτή, ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση για μας, διότι τη κρίσιμη στιγμή του 2015 οργανωθήκαμε στη ΛΑΕ (που κάποιους από μας τίμησε και με την υποψηφιότητα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015) πιστεύοντας πως θα «ξαναφτιάξουμε» το χώρο μας, μετά την προδοτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και θα ξαναφέρουμε την ελπίδα που την πάτησε η ηγεσία του νεομνημονιακού μορφώματος μετά το δημοψήφισμα.

  Αλλά οι εξελίξεις μας έδειξαν πως η ΛΑΕ απέχει πολύ από αυτό το σκοπό και πως κάνει περίεργους κλυδωνισμούς που στην τελική κάνουν μεγάλη ζημιά στο χώρο.

  Πιο συγκεκριμένα:

  Στα «εθνικά θέματα»

  Τα κείμενα που βγήκαν στην ιστοσελίδα της μεγαλύτερης συνιστώσας, στην Ίσκρα του Αριστερού Ρεύματος, που στην ουσία θεωρούσαν πως υπάρχουν και θετικά στοιχεία στα εθνικιστικά συλλαλητήρια του «εθνικού κορμού» για το Μακεδονικό, όπως και οι δηλώσεις του σ. Π. Λαφαζάνη και άλλων σ. της «ηγεσίας» περί «αλυτρωτισμού» των γειτόνων μας, μας αηδίασαν.

  Η αρθρογραφία στην επίμαχη ιστοσελίδα, όπως τα κείμενα του εθνικιστή Χ. Καπούτση που λασπολογούσαν τους μειονοτικούς της Θράκης ως πράκτορες της Άγκυρας, αλλά και άλλα που καλούσαν να γίνουμε πιστοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενάντια στην υποτιθέμενη «επιθετικότητα» των γειτόνων, μας προκάλεσαν ντροπή – ίσως και κάτι παραπάνω.

  Μπορούμε να τα πολλαπλασιάσουμε τα παραδείγματα, αλλά νομίζουμε πως δεν αξίζει.

  Στα διεθνή

  Τα ίδια είδαμε στην επίμαχη ιστοσελίδα που διατυπώνει τις απόψεις της πλειοψηφίας και στα διεθνή θέματα.

  Από πανηγυρισμούς για την εκλογή του Τραμπ και την αγιογράφηση του Πούτιν… η Ίσκρα και το ΑΡ, έφτασαν στο σημείο να επευφημούν ως «αντί-Ε.Ε.» και αντισυστημικό, το «Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα» του ακροδεξιού Vojislav Šešelj!!!

  Στα περί συνεργασιών

  Και αυτό που λέμε πως «τα μαλακά οδηγούν στα σκληρά»… ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα το ζήτημα συνεργασιών με εθνικιστικές δυνάμεις, αφού καταψηφίστηκε η τροπολογία του Κόκκινου Δικτύου που απέκλειε τη συνεργασία με τους εθνικιστές του ΕΠΑΜ, της «Ελεύθερης Ελλάδας» κλπ.

  Η αντίφαση της ηγεσίες να καλεί την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε συνεργασία για μέτωπο της Αριστεράς με προοπτική τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό του 21ου αιώνα απ’ τη μια… και τις εθνικιστικές δυνάμεις για πατριωτικό, προοδευτικό μέτωπο απ’ την άλλη είναι ένα άλλο πράγμα που μας προβληματίζει σοβαρά, εδώ και πολύ καιρό.

  Αποχωρούμε

  Δίπλα, λοιπόν, σε πολλά άλλα πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα, αυτά που αναφέραμε, μας έκαναν να πάρουμε την απόφαση αποχώρησης μας απ’ τη ΛΑΕ.

  Εμείς επιμένουμε στην ενότητα στην κινηματική δράση της Αριστεράς, αλλά και στην πολιτική-εκλογική ενότητα της. Όμως η ηγεσία της ΛΑΕ, με την ανοχή και των δυνάμεων της μειοψηφίας, βάζει νάρκες σ’ αυτό το δρόμο συνομιλώντας με εθνικιστικές δυνάμεις και πηγαίνοντας στα εθνικιστικά τους χάπενινγκ.

  Έχοντας πολύ μεγάλο σεβασμό και εκτίμηση στα μέλη της ΛΑΕ και ξέροντας πως κάποια στιγμή θα ξανασυναντηθούμε, αποχωρούμε απ’ τη ΛΑΕ και αφήνουμε τους συντρόφους μας να διαλέξουν με ποιον είναι: Με τους αγωνιστές στο κίνημα ή με «μακεδονομάχους» εθνικιστές στα συλλαλητήρια; Με την Αριστερά ή με τους ΕΠΑΜ-Ελεύθερη Ελλάδα-ΚΟΕ-Πλεύση Ελευθερίας-Restart; Με το διεθνισμό ή με το πατριωτισμό; Με το παγκόσμιο προλεταριάτο ή με Πούτιν/Τραμπ/Šešelj; Ενάντια στο φασισμό και εθνικισμό ή στον «αριστερόστροφο φασισμό» που λέει και ο Στάθης; Ώστε να διαχωρίσουμε και τους δρόμους μας.”

 35. Ο/Η Παλιός λέει:

  Κουτοπονηριές:
  Ανώνυμη αδέσποτη δημοσκόπηση στήσανε οι Λαφαζαναρέοι που έχουν επενδύσει πολιτικά στα διόδια (δεν πληρώνω) και σε όσους χρωστάνε
  Δεν δίνουν ποσοστό για τη ΛΑΕ, καταφεύγουν σε «Ριζοσπαστικά Δημοκρατικά αντιμνημονιακά κόμματα* και οργανώσεις» και «κρατάνε πισινή»: «Η Iskra, χωρίς να υιοθετεί τα ευρήματα της ως άνω έρευνας, την παρουσιάζει, όμως, μετά βεβαιότητας ως μια έρευνα αξιόπιστων και αμερόληπτων προθέσεων».

  Δημοσκόπηση σοκ από εθελοντές επιστήμονες. Έκπληξη τα αντιμνημονιακά κόμματα. Στο 50% το Λευκό / Αποχή / ΔΞ-ΔΑ!
  Από Κ. Μ. – 07/04/20186

  Ευρήματα ΣΟΚ από ομάδα εθελοντών επιστημόνων

  Η Iskra έχει στην διάθεση της και δημοσιοποιεί απ’ αυτήν την θέση τα ευρήματα σοκ από πολύμηνη προσπάθεια και έρευνα της κοινής γνώμης την οποία κατέβαλε μια ομάδα ανεξάρτητων εθελοντών επιστημόνων που δούλεψε συστηματικά και μεθοδικά στην βάση ενός σύνθετου ερωτηματολογίου, προκειμένου να προσεγγίσει την δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα και να εξάγει αποτελέσματα.

  Σύμφωνα με τα προσεγγιστικά δεδομένα αυτήν της έρευνας σε ένα πολύ ρευστό σκηνικό, βγαίνουν τα εξής ποσοστά με πεδίο απόκλισης αρκετά ευρύ, ανάλογα με το κάθε κόμμα και παράταξη, απόκλιση που δεν μπορεί εύκολα να αποτυπωθεί σε ποσοστά και γι’ αυτό παρουσιάζεται μόνο μια μικρογραφία της:

  ΝΔ: 15-16%

  ΣΥΡΙΖΑ: 9-11%

  ΚΚΕ: 3-4%

  Κίνημα Αλλαγής: 2,5%-3%

  Χρυσή Αυγή: 3-3,5%

  Ένωση Κεντρώων: 1%

  Ριζοσπαστικά Δημοκρατικά αντιμνημονιακά κόμματα* και οργανώσεις: 14-15%

  Άλλα κόμματα: 2%

  ΔΞ/ΔΑ-Λευκό -Άκυρο-Αποχή: 50,5%-46,5%

  *Είναι οι αριστερές ριζοσπαστικές και δημοκρατικές αντιμνημοναικές δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα εκτός βουλής

  Η Iskra, χωρίς να υιοθετεί τα ευρήματα της ως άνω έρευνας, την παρουσιάζει, όμως, μετά βεβαιότητας ως μια έρευνα αξιόπιστων και αμερόληπτων προθέσεων.

 36. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  https://enosy.blogspot.gr/2018/03/restart.html

  ΚΥΡΙΑΚΉ, 25 ΜΑΡΤΊΟΥ 2018
  Ο Λαφαζάνης κάνει … «restart» με τον εθνικισμό

  ΑΚΕΠ, Αριστερό Ρεύμα, ΔΗΚΚΙ, Δρόμος Ανοιχτός, Ελεύθερη Ελλάδα, ΕΠΑΜ, ΚΟΕ, Μέτωπο Νίκης, Πλεύση Ελευθερίας, Πρωτοβουλία 14ης Μάη, Σοσιαλιστική Προοπτική, καθώς και πρώην βουλευτές, μέλη κ.ά.ένωσαν τις δυνάμεις τους για την οργάνωση στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (19/3/18) για την πραγματοποίση της εκδήλωση «Αιγαίο 2018, οι συνέπειες της υποταγής» που διοργάνωσε η πρωτοβουλία για κοινή δράση ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ – RESTART.

  Πιθανόν να μην γνωρίζεται κάποιους από τους συμμετέχοντες, όπως την «Πρωτοβουλία 14ης Μάη», και να χρειαστεί να ψάξετε για να μάθετε. Εξάλλου μην ξεχνάτε πως και τον Κατσιφάρα δεν τον γνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας του και δεν θα τον μάθαινε αν δεν έκανε κυβέρνηση το 81 ο Ανδρέας Παπανδρέου…

  Πως γίνεται την ίδια στιγμή που η ΛΑΕ κάνει πρόταση συνεργασίας στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η μισή συμμετέχει σε παρόμοιες εκδηλώσεις, μόνον η πολιτική της ηγεσία το γνωρίζει! Σταματάμε εδώ, στο θέμα της αναξιοπιστίας και της πολιτικής αφερεγγυότητας και αφήνουμε τα άλλα που βγάζουν γέλοιο στην κρίση των αναγνωστών μας….

  Το παρακάτω ενημερωτικό κείμενο δημοσιεύτηκε ίδιο και απαράλακτο ως «πολιτικό μανιφέστο» στο «iskra.gr», στον «δρόμο της Αριστεράς», στην σελίδα τo fb «rεstart» και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης:

  Με επιτυχία στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, πραγματοποιήθηκε στις 19/3/18 η εκδήλωση «Αιγαίο 2018, οι συνέπειες της υποταγής» που διοργάνωσε η πρωτοβουλία για κοινή δράση ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ – RESTART.

  Την εκδήλωση άνοιξε ο Διονύσης Φλαμιάτος, αναλυτής διεθνών οικονομικών σχέσεων, σκιαγραφώντας το σημερινό τοπίο των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει στη χώρα μας οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αφού την αποδυνάμωσαν κοινωνικά και οικονομικά με την επιβολή βαρβάρων μνημονιακών μέτρων, με την αγαστή συνέργεια του υποταγμένου πολιτικού προσωπικού της χώρας σήμερα η υποτέλεια αγγίζει τα όρια της μειοδοσίας και γινόμαστε έρμαια προκλήσεων ακόμα και μικρότερων γειτονικών κρατών, αλλά κυρίως της άκρως επιθετικής και αναθεωρητικής Τουρκίας.

  Στη συνέχεια έγινε διαδικτυακή παρέμβαση, από τον Dr Marcus Papadopoulos, εκδότη και αρχισυντάκτη του περιοδικού “Politics First”, ο οποίος με συγκεκριμένες αναφορές σε περιστατικά και καταστάσεις, κατέδειξε τις ευθύνες της Μ. Βρετανίας, των Η.Π.Α. αλλά και των εθελόδουλων πολιτικών ηγεσιών σε Ελλάδα και Κύπρο, για να καταλήξει ότι οι διεθνείς αυτές δυνάμεις είναι εχθρικές απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα αναφορικά με τα εθνικά και εδαφικά μας δίκαια στο Αιγαίο και στο βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου προκρίνουν την ποικιλότροπη υποστήριξη της επιθετικής Τουρκίας και ως εκ τούτου την αναγκαιότητα αναπροσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου.

  Το λόγο κατόπιν πήρε ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος, όπου ορίζοντας την έννοια του έθνους και ιχνογραφώντας τη συγκεκριμένη ιστορική πορεία του ελληνικού έθνους, κατέδειξε τις γραμμές υπεράσπισης των σημερινών κατοχυρωμένων εδαφών της χώρας μας, τονίζοντας την εθνική υπόσταση των κοινωνικών ζητημάτων, για να καταλήξει ότι οι αγώνες για λαϊκή κυριαρχία οφείλουν να διεξάγονται στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας.

  Αμέσως μετά, ο Ρούντι Ρινάλντι, εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Δρόμος της Αριστεράς», σε μια ακτινογραφία της εσωτερικής κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης επεσήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί το διεθνές πλαίσιο των γεωπολιτικών συγκρούσεων στην ακεραιότητα της εθνικής μας υπόστασης, αλλά και τους αγώνες του ελληνικού λαού στη μνημονιακή Ελλάδα. Επεσήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις της υποβάθμισης των εθνικών ζητημάτων από μεγάλη μερίδα της αριστεράς, και όχι μόνο της κυβερνητικής, ιχνογραφώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση από τα σημερινά δεσμά που οφείλουν να αναγνωρίζουν την άρρηκτη σύνδεση του εθνικού με το κοινωνικό.

  Τέλος το λόγο πήρε ο Βαγγέλης Πισσίας, Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, τονίζοντας ότι οι αναλύσεις των γεγονότων που συνιστούν την εκρηκτική μεσανατολική γεωπολιτική κρίση, στην οποία η Τουρκία διαδραματίζει τον πιο ενεργό ρόλο από κάθε άλλη περιφερειακή δύναμη, όπως και εκείνες των τριβών που εντείνονται στο βαλκανικό χώρο, με την ανάδειξη του νεομακεδονισμού σε κεντρικό ζήτημα, εξαντλούνται σε μια άγονη -κατά κανόνα- κριτική των ελληνικών κυβερνήσεων για λάθη, εκχώρηση της εξωτερικής πολιτικής σε ξένα κέντρα, υποχωρητικότητα και ενδοτισμό, χωρίς να εξετάζονται παράλληλα οι αιτίες που οδήγησαν στην αποδυνάμωση των αντιστάσεων του ελληνικού λαού. Έτσι δεν δίνονται απαντήσεις που μπορούν να επιφέρουν την ανάκαμψη του φρονήματος υπεράσπισης της εθνικής ακεραιότητας και τη στερέωση μιας ειρηνικής προοπτικής στην περιοχή. Από την άλλη υπάρχουν γεωπολιτικές σταθερές που δεν προοιωνίζονται σταθερή ειρήνη. Έκλεισε τονίζοντας ότι η επιστροφή του λαού στον στίβο των κινητοποιήσεων που θα θωρακίσουν τη χώρα, προϋποθέτει την κατανόηση των κινδύνων, τη γνώση των συσχετισμών και, προπαντός, την επίγνωση του κόστους που απαιτεί η ελευθερία.

  Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γραμματέας του Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε.), χαιρετίζοντας την εκδήλωση σκιαγράφησε το καθεστώς του Αιγαίου Πελάγους και το επιθετικό καθεστώς της Τουρκίας του Ερντογάν, με την πλειοδοσία ωστόσο και της κεμαλικής του αντιπολίτευσης. Αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο της Βέρνης και στην πολιτική των συνεχών υποχωρήσεων των ελληνικών κυβερνήσεων που από το 1978 έχουν παραιτηθεί από το δικαίωμα θαλάσσιας έρευνας και γεωτρήσεων στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων χωρίς την έγκριση της Τουρκίας. Στη συνέχεια ανέλυσε το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον και την πρόταση του για αλλαγή της διεθνούς πολιτικής της χώρας και την άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Κλείνοντας αναφέρθηκε στην τουρκική επίθεση στην Αφρίν, συμπεραίνοντας ότι μια ήττα στην Αφρίν θα έχει αντανάκλαση στο Αιγαίο και την Κύπρο.

  Ολιγόλεπτες παρεμβάσεις έγιναν από πλειάδα προσκεκλημένων, όπως ο Δημήτρης Καζάκης, ο Παναγιώτης Μαντάς, η Ραχήλ Μακρή, ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, ο Δημήτρης Σπάθας, ο Νίκος Ιγγλέσης, ο Γ. Σιώζος, ο Γ. Λουκάς, ο Π. Ηλιόπουλος, ο Γ. Σταυρόπουλος και άλλοι, που προσέθεσαν τη δική τους άποψη και πρόταση για τη συνέχεια του αγώνα.

  Παραβρέθηκαν οι συλλογικότητες :

  ΑΚΕΠ, Αριστερό Ρεύμα, ΔΗΚΚΙ, Δρόμος Ανοιχτός, Ελεύθερη Ελλάδα, ΕΠΑΜ, ΚΟΕ, Μέτωπο Νίκης, Πλεύση Ελευθερίας, Πρωτοβουλία 14ης Μάη, Σοσιαλιστική Προοπτική, καθώς και πρώην βουλευτές, μέλη κ.ά.

  Η εκδήλωση ήταν συνέχεια σειράς ενεργειών για να επιτευχθεί κοινή δράση για την Εθνική Ανεξαρτησία και τη Λαϊκή Κυριαρχία. Διατυπώθηκε από όλους η εκτίμηση ότι η κοινή δράση πρέπει να συνεχισθεί στα θέματα υπεράσπισης της Εδαφικής Ακεραιότητας της χώρας και να επεκταθεί σε όλο το φάσμα των δράσεων για την αποτίναξη της μνημονιοκρατίας και της ευρωκατοχής.

 37. Ο/Η laskaratos λέει:

  Το πατριωτικό κόμμα του Λαφαζάνη διαστρεβλώνει δημοσκοπήσεις για να κρατηθεί στη ζωή.

  https://enosy.blogspot.gr/2018/04/blog-post_24.html#more

  ΤΡΊΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2018
  ΛΑΕ: Αναζητώντας το «σωσίβιο» των δημοσκοπήσεων…


  ………………………..
  Μεγάλο άγχος έχει η ΛΑΕ για το αν θα καταφέρει να μπει στην βουλή στις επόμενες εκλογές. Δικαιολογημένο. Όχι βέβαια από τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά από άλλα πολύ πιο σημαντικά και σοβαρά ζητήματα που καταγράφουν την αποτυχία της πολιτικής της στο να δημιουργήσει ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά ερείσματα. Αν τα πήγαινε καλά στο «κίνημα» ποιός θα νοιαζόταν για τις δημοσκοπήσεις; Όμως όταν ούτε στο κίνημα, ούτε στις δημοσκοπήσεις τα πας καλά, τότε απειλείσαι ως πολιτικός φορέας με την περιθωριοποίηση και τον αφανισμό. Μπροστά σε αυτή την παγιωμένη κατάσταση, που επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται όσο περνάει ο καιρός, η ηγεσία της εθελοτυφλεί και αλλού ζητάει τους αυτουργούς.

  Παρόμοια κείμενα – δεν είναι το μοναδικό με ανάλογο περιεχόμενο που έχει δημοσιευθεί στο iskra.gr – καταγράφουν κάτι παραπάνω: την έλλειψη ψυχραιμίας και τον πανικό μπροστά στην εκλογική συντριβή. Αυτό που μένει στον αναγνώστη, αν διαβάσει όλο το κείμενο, δεν είναι οι απόψεις που προβάλλονται για την αναξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, πράγμα κοινότυπο και πολυσυζητημένο, αλλά η αγωνία να καταδειχτεί ότι η ΛΑΕ περνάει το φράγμα του 3% και μπαίνει στην βουλή. Ο τρόπος που γίνεται όμως αυτό, αγγίζει τα όρια της γελοιότητας και φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

  ………………………………………

 38. Ο/Η του κώλου λέει:  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ο θλιβερός ανθρωπάκος απολογείται στους υποκριτές που εξανέστησαν επειδή κάποιος εργαζόμενος της ΔΕΗ πάτησε αφελώς με το ένα πόδι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
   Οι ίδιοι άνθρωποι που δεν έχουν πει μισή λέξη για τα καταπατημένα εβραϊκά μνήματα της Θεσσαλονίκης, οι ίδιοι που κάνουν πως δεν βλέπουν τους παπάδες υπηρεσίας, που πατάνε στα μνήματα, όταν τρέχουν από το ένα τρισάγιο στο άλλο, για να αρπάξουν το έκτακτο αφορολόγητο φιλοδώρημα.
   Σε αυτούς απολογείται και καταδικάζει τον εργαζόμενο, ο αιώνιος φοιτητής, ο πολιτευτής με το μαλλί που δεν λέει να ασπρίσει,

   ο εργολαβικά «φιλεργατικός» και «φιλολαίκός» Λαφαζάνης, ο συνήγορος των Ναζιστών δολοφόνων των παιδιών της Σρεμπρένιτσα, του παρδαλού κινήματος των Μακεδονομάχων, των φίλων των παρελάσεων, των φίλων του Αγίου Όρους, των Ελλήνων Κυνηγών, των φίλων του Πόύτιν, του Αζερμαϊτζάν, του Ιράν, της δραχμής, της κατάργησης των διοδίων και των πλειστηριασμών, ο εκ των ηγετών της πατριωτικής Αριστεράς, ο συνυπουργός του Καμμένου και συναγωνιστής της Ραχήλ Μακρή και πολλών ομοίων της, που ψαρεύει μαζί με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ψήφους από την Ακροδεξιά, ο δουλοπρεπής που υποκλίθηκε κωμικά (και μετά το διέψευδε παρά το βίντεο και τις φωτογραφίες) μπροστά στο Ρώσο ολιγάρχη της αντιοικολογικής Γκαζπρομ.
   Και βέβαια έχει έτοιμη την ξεδιάντρπη λάσπη κατά ενός εργαζόμενου: «Προβοκάτσια»:

   https://enosy.blogspot.gr/2018/04/blog-post_28.html

   28 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2018
   ΛΑΕ: ο “χρήσιμος ηλίθιος” του συστήματος!

   Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν χάνει ευκαιρία να δηλώσει την εθνικοφροσύνη του με κάθε αφορμή, ακόμα και για τον πιο ασήμαντο λόγο. Με αυτόν τον τρόπο φαντασιώνεται ότι γλύφοντας τα συντηρητικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας θα κερδίσει κάποιο κομμάτι της και θα μπει στην βουλή. Όμως συμβαίνει το ακριβώς ανάποδο…

   Οι αντιδραστικοί κύκλοι τον έχουν πάρει χαμπάρι και έχουν αρχίσει να κάνουν πλάκα μαζί του με την πρώτη ευκαιρία που τους δίνεται. Πρόσφατα, με αφορμή ένα ασήμαντο περιστατικό, τον εγκάλεσαν να κάνει δήλωση εθνικοφροσύνης μπροστά στις κάμερες, περιστατικό για το οποίο ούτε καμία πολιτική ευθύνη είχε, ούτε υπήρχε κανένας λόγος να απαντήσει σε προκλήσεις αντιδραστικών κύκλων που δεν χάνουν ευκαιρία να κάνουν την τρίχα τριχιά. Είναι χαρακτηριστικό οι κύκλοι που ανέδειξαν αυτό το περιστατικό σε “πρώτο θέμα” είναι οι ίδιοι ακριβώς που πρόβαλαν με ανάλογη ζέση και τις δηλώσεις του αρχηγού της ΛΑΕ…

   Αναφερόμαστε στην παρακάτω φωτογραφία, η οποία προβλήθηκε ως πράξη “εσχάτης προδοσίας” προς τα ιερά και όσια του έθνους:


   Στην εικόνα, αυτό που βλέπουμε είναι χαλαρή ανάπαυλα από μια κινητοποίηση, όπου κανείς από τους παρόντες δεν αντιλαμβάνεται αυτή την «στιγμή» που αποτυπώνεται στην φωτογραφία, όπως την προσλαμβάνει το παρακάτω video. Γιαυτό εξάλλου δεν σημειώθηκαν ούτε αντεγκλήσεις, ούτε νουθεσίες προς το συγκεκριμένο άτομο, παρ’ όλο ότι δεν πιστεύουμε πως οι παρευρισκόμενοι είναι λιγότερο “πατριώτες” από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη:

   Όμως, ο αφελής Παναγιώτης δείχνει μεγαλη εμπιστοσύνη στα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης: Η δημοσιογράφος είναι σίγουρη ότι Παναγιώτης θα καταδικάσει έτσι κι’ αλλιώς την “βέβηλη πράξη”. Γιαυτό δεν του ζητάει αυτό, αλλά κάτι παραπάνω: Γιατί δεν λαμβάνει τις κατάλληλες προφυλάξεις και καταδέχεται να συμπορεύεται με παρόμοια ύποπτα άτομα. Τον εγκαλεί δηλαδή να γίνει “μπάτσος” του κινήματος, ακόμα και διαδηλώσεις που άλλοι έχουν την ευθύνη και αυτός απλά παρευρίσκεται. (Η συγκεκριμένη διαδήλωση είχε οργανωθεί από εργατικά σωματεία της ΔΕΗ και άλλους αλληλέγγυους για το ξεπούλημα της δημόσιας επιχείρησης). Η απάντηση που έλαβε από τον Παναγιώτη, φανταζόμαστε ότι ικανοποίησε και την ιδία για την δημοσιογραφική επιτυχία της, αλλά και τ’ αφεντικά της, τα οποία έδωσαν την ανάλογη δημοσιότητα στις παρακάτω δηλώσεις του Παναγιώτη:

   ………………………………….
   Για το θέμα τώρα της “βεβήλωσης” και τι πραγματικά είναι το “μνημείο του άγνωστου στρατιώτη”, παραθέτουμε μερικά πολιτικά και ιστορικά στοιχεία.

   Για όσους αγαπούν την εικόνα, ένα video:
   …………………………….

   Για όσους αγαπούν το διάβασμα,

   ενα πρόσφατο κείμενο που αμφισβητεί την ύπαρξη του «άγνωστου στρατιώτη»:
   «Άγνωστος Στρατιώτης δεν υπάρχει»

   https://pitsirikos.net/2018/04/%CE%AC%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9/
   ……………………..

   • Ο/Η Psycho λέει:


    η υπόκλιση

    Η προκλητικά ψευδής διάψευση, που απροκάλυπτα θεωρεί τους πολίτες ηλίθιους
    http://www.tanea.gr/news/politics/mikropolitikos/article/5232714/etsi-einai-an-etsi-nomizete
    ΤΑ ΝΕΑ
    Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε!
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/04/2015 08:00 |
    «Μονταρισμένη» μαθαίνουμε πως ήταν, σύμφωνα με το Iskra, η φωτογραφία με την περίφημη υπόκλιση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στον Αλεξέι Μίλερ της Gazprom,…
    Διαβάστε τη συνέχεια

    «Ανιστόρητος, αγεωγράφητος και ανίδεος»: Ο Π. Λαφαζάνης για τον Τσίπρα στο magazino (ΣΚΑΪ, 24/7/17). Όταν τον είχε όμως αρχηγό και πρωθυπουργό;

   • Ο/Η Παλιός λέει:

    Μιλάνε για μαλλί ρε σούργελο Λαφαζάνη στο σπίτι του βαψομαλιά;

    http://www.naftemporiki.gr/story/1000262/p-lafazanis-o-al-tsipras-pige-gia-malli-kai-kinduneuei-na-bgei-kouremenos
    Π. Λαφαζάνης: Ο Αλ. Τσίπρας πήγε για μαλλί και κινδυνεύει να βγει κουρεμένος

    Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2015 22:04

 39. Ο/Η του Λαφαζάνη λέει:

  Το τελευταίο σκαλί

  https://www.elora.gr/portal/arxeio/980-raxil-makri-gia-foureira-na-epistrepsei-stin-alvania

  Ραχήλ Μακρή για Φουρέιρα: «Nα επιστρέψει στην Αλβανία»

  «Εάν της αρέσει να κάνει αετούς και της λείπει η πατρίδα της, να πάει εκεί! Δουλεύει σε μια χώρα με ελληνικά λεφτά, οικονομική μετανάστρια είναι. Αν δεν ήταν θα μπορούσε να ζήσει με τα χρήματα των Αλβανών και να είναι στην πατρίδα της». Mε αληθινά λόγια μίλησε η Ραχήλ Μακρή για την Ελένη Φουρέιρα, με αφορμή τη φωτογραφία που κυκλοφόρησε μέσω διαδικτύου και δείχνει την τραγουδίστρια στο πλευρό του εκπροσώπου της Αλβανίας στην Eurovision, Eugent Bushpepa, να σχηματίζουν από κοινού τον αλβανικό αετό.

  • Ο/Η του Λαφαζάνη λέει:

   http://odofragma-skas.blogspot.gr/2018/04/o-httpanemosantistasisblogspotcom201804.html

   5 Απριλίου 2018

   (O Λαφαζάνης το έμαθε, ή … Ελεύθερη »Ωρα);

   Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, να μη μας σώσει το ξανθό γένος συνΈλληνες!!

   Στο μεταξύ, οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας, απόλαυσαν τη συμβολική θεμελίωση ενός πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu της Τουρκίας, κόστους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων

 40. Ο/Η laskaratos λέει:


  https://www.tribune.gr/world/news/article/460261/orgi-ston-oie-gia-ti-chamas-vazoyn-paidia-os-anthropines-aspides-mprosta-stoys-israilinoys-stratiotes.html
  Οργή στον ΟΗΕ για τη Χαμάς: Βάζουν παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες μπροστά στους Ισραηλινούς στρατιώτες
  27 Απριλίου 2018,

  http://www.efsyn.gr/arthro/kratiras-stis-sheseis-fatah-hamas

  Κρατήρας… στις σχέσεις Φάταχ – Χαμάς
  14.03.2018

  Νέο ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των δυο σημαντικότερων παλαιστινιακών πολιτικών οργανώσεων, της Φάταχ και της Χαμάς, επιφέρει η χτεσινή βομβιστική επίθεση (φωτογραφία) με στόχο την αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Ράμι Χαμντάλα στη Λωρίδα της Γάζας.

  Ο Χαμντάλα και ο επικεφαλής των παλαιστινιακών υπηρεσιών Πληροφοριών, Μάτζιντ Φάρατζ, που επίσης επέβαινε στο κομβόι, δεν έπαθαν τίποτε, αλλά ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έσπευσε να καταδικάσει τη «δειλή» επίθεση, τονίζοντας ότι θεωρεί υπεύθυνη τη Χαμάς.
  _____________________

  Ο Λαφαζάνης απροκάλυπτα για τρίτη φορά, με δολοφόνους παιδιών.
  Μετά τους Σέρβους Ναζί και τους Έλληνες συνεργάτες τους της Σρεμπρένιτσα, μετά τους δολοφόνους παιδιών τοιυ Ιράν, τώρα στο πλευρό των κτηνανθρώπων της Χαμάς
  https://iskra.gr/%CE%B2%CE%B7%CF%81%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%BB%CE%B1-%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1/

  Βηρυτός: ΛΑ.Ε και Επιτροπή για τη Συρία με Έττε, Χαμάς, ΑλΚουτς
  Από Iskra – 17/05/2018566


  ……………..
  Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε επίσης σημαντική συνάντηση γνωριμίας και ουσίας με τη Χαμάς και με τον επικεφαλής της οργάνωσης στο Λίβανο Αλί Μπαράκι και από τα πρώτα ηγετικά στελέχη της στα γραφεία της οργάνωσης στη Βηρυτό. Η αντιπροσωπεία της Χαμάς ενημέρωσε την ελληνική αντιπροσωπεία για την φρικτή κατάσταση στη Γάζα και τις ισραηλινές θηριωδίες, ευδχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την άμεση κινητοποίηση του στην Ισραηλινή πρεσβεία κατά των σιωνιστών, η οποία προβλήθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης στη Μέση Ανατολή.

  Η αντιπροσωπεία της Χαμάς ζήτησε την βοήθεια της Ελλάδας στην περίθαλψη των τραυματιών παλαιστινίων, την ενεργή υποστήριξη του παλαιστινιακού αγώνα και μέσα από την Ευρωβουλή δια του ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε Νίκου Χουντή.

  Η αντιπροσωπεία της Χαμάς τόνισε ότι κάθε παρασκευή θα πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ και πως στις αρχές Ιούνη διοργανώνεται πολύ μεγάλη παλλαϊκή παλαιστινιακή συγκέντρωση στα σύνορα.

  Η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε ότι αυτήν την ώρα χρειάζεται η ενότητα και η κοινή δράση όλων των δυνάμεων που αγωνίζονται για ελεύθερη Παλαιστίνη και παλαιστινιακό κράτος όπως προτείνεται από τις παλαιστινιακές αρχές, καθώς και όλων των δυνάμεων που μάχονται με συνέπεια τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τον σιωνισμό για την συντριβή τους προς όφελος προοδευτικών και δημοκρατικών εξελίξεων.

  http://www.kathimerini.gr/961217/article/epikairothta/kosmos/hpa-h-xamas-xrhsimopoiei-paidia-ws-an8rwpines-aspides
  26.04.2018
  ΗΠΑ: Η Χαμάς χρησιμοποιεί παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες

  http://cohen.gr/new/articles/middle-east/3357-h-160
  H Χαμάς Σκότωσε 160 Παλαιστίνια Παιδιά για να Κατασκευάσει Σήραγγες
  25.7.2014

  https://www.newsit.com.cy/kosmos/2018/05/15/gaza-i-islamistiki-xamas-synexizei-na-sproxnei-mora-kai-gynaikes-sto-fraxti-tou-thanatou-sygklisi-tou-s-a-tou-oie/
  Γάζα: Η ισλαμιστική Χαμάς συνεχίζει να «σπρώχνει» μωρά και γυναίκες στο φράχτη του θανάτου – Η αντίδραση Κύπρου και Ελλάδας

  Την ώρα που η ελεγχόμενη από τους Ισλαμιστές του Πρωθυπουργού Χανίγια και την Χαμάς πνίγεται στο αίμα, συνεχίζοντας να σπρώχνουν ακόμα και μωρά σε ένα φράκτη που το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι θα υπερασπιστεί με πραγματικά πυρά, ηρεμία επικρατεί στην Δυτική Όχθη όπου κυβερνά η Παλαιστινιακή Αρχή και η «Φατάχ» του μετριοπαθούς και κοσμικού Μ. Αμπάς – Στους 59 ανέρχονται οι νεκροί μεταξύ των οποίων και βρέφη όπως η 8 μηνών Λεϊλά αλ Γαντούρ – Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.700, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι

  http://www.news247.gr/synentefxeis/tammy-mpen-chaim-i-chamas-chrisimopoiei-scholeia-nosokomeia-akoma-kai-spitia-katoikon-gia-na-apothikeysei-to-oplostasio-tis.6284070.html

  Τάμμυ Μπεν Χαΐμ: «Η Χαμάς χρησιμοποιεί σχολεία, νοσοκομεία ακόμα και σπίτια κατοίκων για να αποθηκεύσει το οπλοστάσιό της»
  28 Ιουλίου 2014

  Το Indymedia:

  https://athens.indymedia.org/post/1528847/
  Ανακοίνωση- παράκληση προς τις συλλογικότητες αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.
  από IMC

  20/07/2014 7:37 πμ.

  Η διαχειριστική ομάδα του Athens Indymedia παρακαλεί τις συλλογικότητες που προσφέρουν στην ενημέρωση για την θηριωδία που πραγματοποιείτε αυτή την στιγμή ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, να δημοσιοποιούν ειδήσεις, γεγονότα, αναλύσεις και πράξεις αλληλεγγύης, που έχουν να κάνουν με την απελευθερωτική αντίσταση των Παλαιστινίων και όχι εκείνη που αναπαράγει μία στρατιωτικού τύπου σύγκρουση μεταξύ δύο κρατών.

  Παρόλο που αυτό αποτελεί μία σκληρή πραγματικότητα, οι χωρίς στόχο ρουκέτες των Τζιχαντιστών που κατευθίνωνται ενάντια στον άμαχο Ισραηλινό πληθυσμό, ή ακόμα και ο θάνατος απλών κληρωτών Ισραηλινών στρατιωτών, έχουν για εμάς ανάλογο βάρος με το έγκλημα που συντελείτε από τι Ισραηλινό κράτος, εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

  Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην ζωή και την ευημερία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα με την εθνικότητα που έτυχε αυτοί να έχουν.

  http://www.kathimerini.gr/961217/article/epikairothta/kosmos/hpa-h-xamas-xrhsimopoiei-paidia-ws-an8rwpines-aspides
  ΗΠΑ: Η Χαμάς χρησιμοποιεί παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες


  Λαφαζάνης με τον Αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου του Ιράν Amir Hossein Zamaninia.
  28 Μαΐου 2015

  http://www.mixanitouxronou.gr/i-maziki-sfagi-pedion-tou-iran-pou-polemisan-stin-proti-grammi-sto-onoma-tou-chomini-ta-estile-sti-machi-choris-ekpedefsi-ke-stratiotiki-kalipsi/

  Η μαζική σφαγή παιδιών του Ιράν που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή στο όνομα του Χομεινί. Τα έστειλε στη μάχη χωρίς εκπαίδευση και στρατιωτική κάλυψη
  15/04/2014…

 41. Ο/Η laskaratos λέει:

  Το ρεπορτάζ ξεχνά τη ΛΑΕ με την οποία πολιτεύτηκε και με την οποία τρέχει στο σώου των διοδίων η τέως φίλη της Κωνσταντοπούλου

  https://racistcrimeswatch.wordpress.com/2018/05/15/2-119/

  RACIST CRIMES WATCH – ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ

  15/05/2018: Αντισημιτικό Facebook post της Ραχήλ Μακρή

  Αντισημιτικό Facebook post της πρωην βουλευτίνας, των ΑΝΕΛ και έπειτα του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, στις 15 Μαΐου 2018:

 42. Παράθεμα: Ο Λαφαζάνης, με την εγκληματική συμμορία Χαμάς | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 43. Ο/Η του κώλου λέει:

  Λαφαζάνης για συμφωνία Τσίπρα: «Λουκούμι» στο ΝΑΤΟ, πλήγμα για ειρήνη και εθνικά συμφέροντα
  Από Iskra – 12/06/2018

  Ο Παν. Λαφαζάνης, αναφερόμενος στην συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ έκανε την εξής πρώτη δήλωση, επιφυλασσόμενος να τοποθετηθεί αναλυτικά, μόλις γίνει γνωστή ολόκληρη η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων και με τα τυχόν παραρτήματά της:

  «Η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ αποτελεί πρώτα απ’ όλα ένα μεγάλο δώρο της ελληνικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ, στα αμερικανονατοϊκά ιμπεριαλιστικά σχέδια ελέγχου της περιοχής και στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Βαλκανίων.

  Αυτή η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων θα ενισχύσει την χειραγώγηση και την αποικιοποίησή τους στον ευρωατλαντισμό, δεν θα βοηθήσει την ειρήνη, την ασφάλεια, την σταθερότητα και την συνεργασία στην περιοχή μας, ενώ ειδικότερα θα αποτελέσει και πλήγμα για τα νόμιμα εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια της χώρας μας».

  • Ο/Η Γιάννης λέει:

   Λαφαζάνειο παραλήρημα. Οτι νά ‘ναι.. Αυτή η συμφωνία αν πραγματοποιηθεί τελικά, θα ενισχύσει την ειρήνη, την ασφάλεια, την σταθερότητα και την συνεργασία στην περιοχή μας, και δεν πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα και την ασφάλεια μας.Αυτό που έπληξε τα συμφέροντα μας και την ειρήνη στην περιοχή, ήταν η αλαζονεία και το άγονο πείσμα μας που υπερασπίστηκε μια τακτική η οποία πέραν ότι στρεφόταν ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα, ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία εκ των προτέρων.

 44. Ο/Η Ελληναράς Λαφαζάνης λέει:

  Απίστευτη δήλωση του βαψομαλλιά:
  Δεν υπάρχει Σλαβομακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα.
  Το έχει πει λέει και ο Φλωράκης.
  Φτύσιμο στους Σλαβομακεδόνες που πολέμησαν στο πλευρό του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ

  http://www.ert.gr/eidiseis/ellada/politiki/p-lafazanis-dyskolo-na-perasei-i-symfonia-apo-ti-voyli-ton-skopion-video/
  16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
  Π.Λαφαζάνης: Δύσκολο να περάσει η Συμφωνία από τη Βουλή των Σκοπίων (video)

  «Βεβαίως να λυθεί όχι υπό άρον άρον υπό πίεση ΝΑΤΟ»

  «Δεν βοηθά η Συμφωνία να επιλυθούν οι εντάσεις, ενώ θα παροξύνει τις εθνικιστικές αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές», εκτίμησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

  «Οι αλυτρωτικές σκέψεις των Σκοπιανών εδράζονται στον αλυτρωτισμό ύπαρξης εθνικού χαρακτήρα σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, αυτό είναι το αγκάθι αφού είναι ισχυρές και διακομματικές οι τάσεις στη γείτονα», πρόσθεσε.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Μια απάντηση στις ακροδεξιές αθλιότητες του (ανιδιοτελούς, από πίστη στη ρωσική Ορθοδοξία) οργάνου της Μόσχας:

   http://www.iospress.gr/ios2008/ios20080928.htm
   Ιός-Ελευθεροτυπία, 28/9/2008
   ΟΙ ΣΛΑΒΟΦΩΝΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

   Η υπαρκτή-ανύπαρκτη μειονότητα

   Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την ελληνική Μακεδονία. Δεν υπάρχει, κι όμως όλοι ασχολούνται μαζί του. Από τα ΜΜΕ και τις εντεταλμένες υπηρεσίες ώς την ειδική εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ.
   ……………………….

   • Ο/Η Θεολόγος λέει:

    Γραμμή από τη Μόσχα (χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα)

    Ο Αρχιπατριώτης Κανονολόγος του πατριαρχείου πασών των Ρωσιών Λαφαζάνης, θεωρεί παράνομη (!!!!!) την παραχώρηση ναού στο Οικουμενικό πατριαρχείο, από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.
    Έπρεπε να πάρουν την άδεια του Πούτιν για το τι θα κάνουν στη χώρα τους
    Η Μόσχα πάνω απ’όλα

    Εθνομπολσεβίκοι ειδικευόμενοι στο Κανονικό Δίκαιο της Ανατολικής Εκκλησίας, με δίπλωμα από τον Πούτιν

    https://iskra.gr/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%AF%CE%B5%CE%B2%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%AC/

    Παρανομία: Το Κίεβο παραχωρεί στο Φανάρι ναό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας!
    Από Iskra – 18/10/2018

    Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως παραχωρεί εντελώς παράνομα και καταχρηστικά η Ανώτατη Ράντα (Βουλή) της Ουκρανίας τον ναό του Αγίου Ανδρέα, έναν εμβληματικό ναό που ανήκει στην κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας, ώστε να χρησιμεύει ως αντιπροσωπεία του Φαναριού στο Κίεβο, έπειτα από την προκλητική απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να αναγνωρίσει στη χώρα ως «αυτοκέφαλες» δύο παράνομες και σχισματικές «εκκλησίες».

    Συνολικά 237 βουλευτές ψήφισαν υπέρ ενός νόμου προς την κατεύθυνση αυτή που προτάθηκε από τον πραξικοπηματία πρόεδρο Πετρό Ποροσένκο, ο οποίος θα πρέπει και να τον δημοσιεύσει για να τεθεί σε ισχύ. Σημειώνεται ότι απαιτούνταν κατ’ ελάχιστον 226.

    Αριστούργημα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής και κτισμένος πάνω σ’ έναν λόφο, ο ναός του Αγίου Ανδρέα με τους τιρκουάζ θόλους θεωρείται ένας από τους ωραιότερους του Κιέβου. Οικοδομήθηκε τον 18ο αιώνα, όταν η Ουκρανία αποτελούσε τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, πάνω στα σχέδια του γεννημένου στο Παρίσι ιταλού αρχιτέκτονα και διακοσμητή Μπαρτολομέο Φραντσέσκο Ραστρέλι.

    Τα οικοδομήματά του, που είναι πολυάριθμα στην παλιά Ρωσική Αυτοκρατορία και περιλαμβάνουν κυρίως τα Χειμερινά Ανάκτορα και τη Μονή Σμόλνυ στην Αγία Πετρούπολη, είναι αποτέλεσμα μιας προσαρμογής των στοιχείων του ευρωπαϊκού μπαρόκ στις τοπικές παραδόσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.