Ο Λαφαζάνης τώρα και Μακεδονομάχος;

[Άρθρο της Iskra, συκοφαντεί το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ για «αλυτρωτισμό»]

Δευτέρα 16 Οκτ. 2016

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Έχουμε με πολλά δημοσιεύματα επισημάνει την εκτρωματική πολιτική σύμπτωση του κ. Λαφαζάνη με την Ακροδεξιά σε μια σειρά θεμάτων, όπως: Αμετανόητη στήριξη, ακόμη και με τη συνυπογραφή κειμένων με τους Γ.Καρατζαφέρη-Π.Ψωμιάδη-Α.Χρυσανθακόπουλο-Σ.Παπαθεμελή, προς τους υπόλογους για φρικαλεότητες Σέρβους φασίστες ηγέτες («OΧΙ στην έκδοση Μιλόσεβιτς», ‘Ριζοσπάστης’, 29.6.2001), αντιευρωπαϊσμός, συμπάθεια στον ρωσικό αυταρχισμό και στον αντιοικολογικό και βάρβαρο ρωσικό Καπιταλισμό (βαθιά κωμική υπόκλιση στο αφεντικό της Gazprom), έμπρακτα εκδηλωμένη επιθυμία στροφής του εξωτερικού προσανατολισμού της χώρας προς θεοκρατικά και τυραννικά καθεστώτα της Ανατολής, «οικολογικό» εγκώμιο στο κυνήγι ζώων, στήριξη στις μαθητικές παρελάσεις και κωμική άρνηση ύπαρξης σχετικών παλιότερων αντιρρητικών θέσεων του ΣΥΝ, πίστη στη δραχμή, εκκωφαντική σιωπή για τη δράση της Χ.Α. και για την μακρόχρονη δικαστική της ασυλία, στήριξη από τη Ζ. Κωνσταντοπούλου της Χ.Α., στέγαση της Ραχήλ Μακρή στα ψηφοδέλτια της ΛΑΕ, συνεργασία με την αντισημιτική ‘Χριστιανική Δημοκρατία’, πρόταση συνεργασίας στον Δ. Καζάκη («Παραλήρημα ρατσισμού και συνωμοσιολογίας από τον Δ. Καζάκη». «…Πραγματικά μένει άφωνος κανείς από την αντιγραφή κλασικών Χρυσαυγίτικων επιχειρημάτων…στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΛΑΕ το περασμένο καλοκαίρι, ο Π. Λαφαζάνης έκανε έκκληση στο κλείσιμο του για συνεργασία με «πατριωτικές δυνάμεις», όπως το ΕΠΑΜ του Δ. Καζάκη, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «δεν έχει ουσιαστικές διαφορές με τις απόψεις που υποστηρίζει η ΛΑΕ»!!..», ‘Ξεκίνημα’, Χρ.Ζιάκα-17/09/2016). Νομίζω πως ακραία εκδήλωση αυτής της τάσης ήταν η δημοσίευση από την Iskra του άρθρου ενός Ορθόδοξου Θεολόγου (26/11/2017, «Ο Ράτκο Μλάντιτς και η νατοϊκή δημοσιογραφία») με απόψεις απόλυτα ξένες προς την Αριστερά και πολύ προσβλητικές («Για αυτό πληρώνονται οι δημοσιογράφοι τόσο της ….φιλονατοϊκής Καθημερινής, όσο και της φαινομενικά αντινατοϊκής Εφημερίδας των Συντακτών να γράψουν κατά του Μλάντιτς»), στο οποίο ως αντιπερισπασμός στην πρόσφατη καταδίκη του Σέρβου χασάπη φασίστα, γινόταν συμψηφιστική αναφορά στην ανύπαρκτη σφαγή των Σέρβων της Κράινα [«Όταν καταδικάζεται ο Μλάντιτς της Σρεμπρένιτσα,  η αντιιμπεριαλιστική Αριστερά επινοεί (ξανά) σφαγή της Κράινα», 24.12.2017].

Παράλληλα είναι νομίζω χαρακτηριστικό του πολιτικού ήθους αυτού του χώρου, η ετεροχρονισμένη εκδικητική ανακάλυψη των μεγάλων παρασπονδιών του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά καθόλου κολακευτικών θεμάτων, για τα οποία όμως ο κ.Λαφαζάνης, η Ζ.Κωνσταντοπούλου και οι 30 βουλευτές που τους ακολούθησαν, τηρούσαν ως μέλη και στελέχη της πρώτης συγκυβέρνησης με τους Ακροδεξιούς ΑΝΕΛ του 2015, αιδήμονα σιγή και ανοχή ή έδιναν και την ψήφο τους. Εντελώς δειγματοληπτικά να αναφέρω για αυτούς που συγκυβέρνησαν με τον κ. Παπαγγελόπουλο και ψήφισαν τον κ. Παυλόπουλο (με τη μοναδική εξαίρεση της κας Γαϊτάνη), την εκ των υστέρων αιφνιδιαστική διαπίστωση («H Κωνσταντοπούλου ‘ανακαλύπτει’ τα μυστικά κονδύλια») της προκλητικής ασυνέπειας της Αριστεράς επί ενός εκκωφαντικά σκανδαλώδους ζητήματος («Μυστικά κονδύλια υπουργείου Εξωτερικών: Αγνοείται η τύχη τους»- Iskra, 03/01/2018) καθώς και την κωμική διαμαρτυρίας τους (με παράλληλη δήλωση σεβασμού τους στον σκανδαλοποιό Άθωνα)  κατά των προκλητικών οικονομικών προνομίων που παραχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ‘Άγιο Όρος’ («Οι αγιορείτικες φοροαπαλλαγές και τα κόμματα»), καταγγέλλοντας μάλιστα

Από το patrinaki.blogspot (10.6.2016): «ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η »ΛΑΕ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΜΕ ΤΗΝ »ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» !!!».

το μουλωχτό ΚΚΕ για τη λευκή του ψήφο, λησμονώντας την δική τους λευκή ψήφο στις 4.9. 2014. Ενδεικτικά να σημειώσω και τη γελοία στάση τους απέναντι στον αρχιεπίσκοπο Λιάπη («Η υποκρισία της ΛΑΕ και ο ‘ευρωσκεπτικιστής’ Αρχιεπίσκοπος» & «ΚΚΕ και ΛΑΕ ανακαλύπτουν τον κ.Ιερώνυμο»).

Γράφω το παρόν με αφορμή άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Iskra (Update: τώρα, μετά από τη δημοσίευσή μας το εξαφάνισαν, εντοπίζεται όμως το κείμενο που εκθέτουμε με «γκουγκλάρισμα» και ολόκληρο στις «προσωρινά αποθηκευμένες σελίδες» εδώ: http://archive.is/1m3tb, στιγμιότυπο της σελίδας όπως εμφανίστηκε στις 9 Ιαν. 2018 09:27:27 GMT. Τελικά το επανέφεραν, κατόπιν προφανώς ωριμοτέρων σκέψεων): «Κυβέρνηση: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ΠΓΔΜ. Σιωπή για αλυτρωτισμούς» (05/01/2018): «…Πολιτικοί και νομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι από την κυβερνητική θέση απουσιάζει ηχηρά ο γεωγραφικός προσδιορισμός της όποιας αναφοράς στην «Μακεδονία» και κυρίως λείπει παντελώς κάθε απαίτηση για ακύρωση του θεσμικού και συνταγματικού αλυτρωτισμού στη γείτονα, μαζί με την επίσημη αλυτρωτική προπαγάνδα..».

Θα κάνω πέντε επισημάνσεις:

Α. Ενώ το άρθρο στην επικεφαλίδα του μιλάει για σύνθετη ονομασία, στο κείμενο υπάρχει η περίεργη επισήμανση πως «απουσιάζει ηχηρά ο γεωγραφικός προσδιορισμός της». Δηλαδή υπονοείται πως η ονομασία θα είναι μόνο «Μακεδονία» ή με κάποιο ύποπτο προσδιορισμό, πράγματα που όλοι ξέρουν πως είναι αδιανόητα και πάντως όχι στις κυβερνητικές προθέσεις ούτε στις προθέσεις οποιουδήποτε ελληνικού κόμματος. Οι ανώνυμοι «πολιτικοί και νομικοί κύκλοι», στους οποίους αποδίδονται αυτές οι αντιφατικές επισημάνσεις, ακούνε πιθανότατα στο όνομα Παναγιώτης Λαφαζάνης, που μαζί με την «αγανακτισμένη» παρέα του αυτοκατατάχθηκαν στους «εθνικώς ανησυχούντες», διεκδικώντας θέση στην κατηγορία των «πατριωτών», που περιγράφει ο Samuel Johnson. Η διαπραγμάτευση γίνεται, όπως όλα δείχνουν, πάνω στους προσδιορισμούς α. «Νέα» (ο ιδανικός για την Ελλάδα) και β. «Βόρεια» ή «του Βαρδάρη» ή «των Σκοπίων», αφού η ισχυρή αλβανική μειονότητα της ΠΓΔΜ απορρίπτει ασυζητητί (και εύλογα νομίζω) τον προσδιορισμό «Σλαβική».

Β. Ποια είναι η θέση της ΛΑΕ για την ονομασία; Μήπως δεν τη λέει γιατί δεν μπορεί να συμβιβάσει τις απόψεις των ακροαριστερών και των Εθνικιστών που συστεγάζει;

Γ. Γιατί το κείμενο τσουβαλιάζει τόσο άκριτα τους Σλαβομακεδόνες Εθνικιστές με τη μετριοπαθή σημερινή κυβέρνηση; Όταν ο τότε κρατικός Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας τραγουδούσε δημόσια με το παπαδαριό του «Boήθα Παναγιά μου κι εσύ πατρο-Κοσμά να πάρουμε την Πόλη και την Αγια-Σοφιά» («Ελευθεροτυπία», 24-9-2002. Σ.Μπαλάσκας), χωρίς να τον αποδοκιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, αυτό σήμαινε πως η Ελλάδα, που στο κάτω-κάτω δεν είναι ΠΓΔΜ, διαθέτει ισχυρό Στρατό, απειλούσε την Τουρκία; Ποια είναι η επίσημη αλυτρωτική προπαγάνδα που διενεργείται από την τωρινή εξουσία της ΠΓΔΜ; Γιατί η Iskra δεν εντοπίζει το που, πότε και πως αυτής της προπαγάνδας, για να ξεσηκώσει ακόμη κι εμάς εναντίον της ΠΓΔΜ και για να συνεγείρει την ακραιφνώς πατριωτική μερίδα, από τη Χ.Α. («των ηττημένων του ’45») και τους ΑΝΕΞΕΛ μέχρι την Κωνσταντοπούλου και τη ΛΑΕ;

Δ. Γιατί το άρθρο συκοφαντεί το γειτονικό αδύναμο κρατίδιο πως τάχα μας απειλεί ακόμη και Συνταγματικά με «αλυτρωτισμό»; Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν στο κόμμα ΛΑΕ (ατυχής κλητική του κόμματος «Λαός» του Γ.Καρατζαφέρη;) πως «Αυτές οι ακραίες ομάδες δεν λαμβάνουν επίσημη ενθάρρυνση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ειδικά μετά το 1995 όπου προσετέθη συνταγματική αναθεώρηση που δήλωνε ότι δεν υπήρχαν εδαφικές απαιτήσεις από γειτονικές χώρες» [Μακεδονία (ορολογία) – Βικιπαίδεια].

Ολόκληρο κόμμα δεν διαβάζει ‘Καθημερινή’: «Ντιμιτρόφ στην «Κ»: Στην ΠΓΔΜ δεν υπάρχουν στοιχεία .. αλυτρωτισμού, τονίζει σε συνέντευξη προς την «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ…στην περίπτωση των Βαλκανίων, ο εθνικισμός και οι πολιτικές αποκλεισμού δεν ήταν παρά πηγή μισαλλοδοξίας και σύγκρουσης. Οι προθέσεις μας είναι καθαρές. Θέλουμε να φτιάξουμε μια ατμόσφαιρα που ο καθένας να μπορεί να πει τις απόψεις του και να ακούσει εκείνες του άλλου και να δούμε τι μπορούμε να χτίσουμε σε αυτή τη βάση. Όταν ένας γείτονας από την ελληνική Μακεδονία λέει ότι είναι Μακεδόνας –τοπικά, ιστορικά ή πολιτισμικά–με απειλεί; Δεν νομίζω. Όταν λέω ότι είμαι Μακεδόνας, αυτό θα πρέπει να γίνεται αντιληπτό ως απειλή από τον γείτονά μου; Στην Ευρώπη, στον 21ο αιώνα; Δεν νομίζω.

– Στην Ελλάδα υπάρχει ανησυχία για στοιχεία αλυτρωτισμού που υπάρχουν στη χώρα σας. Χάρτες, ιστορικά μαθήματα που περιλαμβάνουν στοιχεία αλυτρωτισμού, υπογραμμίζοντας αξιώσεις για τμήματα της Βόρειας Ελλάδας, αγάλματα, ονομασίες κτιρίων ή εγκαταστάσεων όπως το αεροδρόμιο των Σκοπίων κ.ά. Η νέα κυβέρνηση έχει να προτείνει κάτι χειροπιαστό στην κατεύθυνση της μείωσης των ανησυχιών για τον αλυτρωτισμό;

– Έχουμε αποκηρύξει τον αλυτρωτισμό επίσημα στο Σύνταγμα προ καιρού. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε αυτό που διακηρύσσουμε: Να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μας και να αναπτύξουμε μια κουλτούρα καλής γειτονίας. Ο μόνος διευρυμένος χάρτης που μας ενδιαφέρει είναι ο χάρτης μιας μεγαλύτερης Ε.Ε. Μπαίνοντας ο ένας στη θέση του άλλου, είναι ένας τρόπος να αντιληφθούμε και τις ανησυχίες του καθενός. Θα εκτιμούσαν οι συμπατριώτες μου στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» χάρτες άλλων χωρών να παίρνουν τμήματα της επικράτειάς μας; Φυσικά όχι. Αναλόγως, θα εκτιμούσαν οι Έλληνες μια αμφισβήτηση της ταυτότητάς τους και βέτο που εμποδίζουν την πρόοδο της χώρας τους από έναν πολύ μεγαλύτερο και πολύ ισχυρότερο γείτονα;».

Ε. Έχουν περάσει πολλές ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου. Ούτε ένας από τους 30 (πάνω κάτω), πρώην βουλευτές της ΛΑΕ, ούτε ένα στέλεχός της, μέλος ή οπαδός ή αναγνώστης της, δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να δημοσιεύσει ένα σχόλιο από κάτω, που να αποκαθιστά την αλήθεια; Πρόκειται για άγνοια ή για αδιαφορία; Αυτά τα δυο ίσως και να είναι το τραγικότερο που σηματοδοτεί αυτό το άρθρο, που υπογράφεται από τη διεύθυνση της ιστοσελίδας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

Κουτσούμπας: «»Λαφαζανιές» σημαίνει οι ψευτιές που λέει ο Λαφαζάνης»

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

38 Responses to Ο Λαφαζάνης τώρα και Μακεδονομάχος;

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://roides.wordpress.com/2017/12/06/6dec17/

  Λαφαζανική Iskra: Ρωμηοσύνη-Μλάντιτς-Ορθοδοξία


  «Ο κ. Μηνάογλου Κυριακή 7 Μαΐου στον Ι.Ν Ζωοδόχου Πηγής Αλίμου, με τη συμμετοχή και της «Ενωμένης Ρωμηοσύνης», σε εκδήλωση με θέμα: Εὐρωπαϊκός Ἀνορθολογισμός: Καμπάλα και Νεότερη Εὐρωπαϊκή Διανόηση»
  http://enromiosini.gr/deltia/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CE%BA/

  Μετά την καταδίκη του κτήνους Μλάντιτς στη Χάγη, η ΛΑΕ αντέδρασε, όχι μόνο στήνοντας παραπλανητικά «σφαγή της Κράινα» (βλ.: «Θέλετε να μιλήσουμε για την Κράινα; Να μιλήσουμε!» https://roides.wordpress.com/2017/12/05/5dec17/),αλλά παρακάμπτοντας κάθε πρόσχημα, στήριξε πιο ανοιχτά τον χασάπη, δημοσιεύοντας και αποκαλυπτικό άρθρο, που νομίζω πρέπει να το αναδημοσιεύσουν και οι ιστοσελίδες των Μητροπόλεων Καλαβρύτων, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης: «Ο Ράτκο Μλάντιτς και η νατοϊκή δημοσιογραφία – Iskra Από Χαράλαμπος Μηνάογλου» (26/11/2017)

  http://www.iskra.gr/%CE%BF-%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BA%CE%BF-%CE%BC%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%84%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF/

  «…..οι Σέρβοι και περισσότερο ίσως από όλους ο Μλάντιτς αποτελούν ένα πολύ κακό παράδειγμα αντίστασης στην νατοϊκή (αμερικανική δηλαδή) πολιτική. Πρέπει να καταδικαστούν, ώστε το μήνυμα να περάσει σε όλους, όσους σκέφτονται υπερασπιζόμενοι την ανθρωπιά και την ελευθερία να αντισταθούν στο ΝΑΤΟ, ότι παρόμοιο τέλος θα έχουν. Όχι απλώς θα πεθάνουν στα χέρια των Νατοϊκών δημίων, αλλά θα πεθάνουν παραδομένοι και προδομένοι από την κατοπινή ηγεσία του λαού τους, όπως ακριβώς συνέβη με τους Σέρβους αρχηγούς. Για αυτό δεν επέτρεψαν στα νατοϊκά ανδρείκελα που κυβερνούν τα τελευταία χρόνια την Σερβία, ακόμη και να εξοντώσουν οι ίδιοι είτε με νόμιμα είτε με παράνομα μέσα τον Κάρατζιτς και τον Μλάντιτς, αλλά να τους παραδώσουν ώστε να τους εξοντώσουν παραδειγματικά οι εχθροί της Σερβίας, οι μεγαλύτεροι δηλαδή εγκληματίες πολέμου, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους… Για αυτό πληρώνονται οι δημοσιογράφοι τόσο της προφανώς και ανοικτά (για αυτό και πλέον ηθικής εν τη ανηθικότητί της) φιλονατοϊκής Καθημερινής, όσο και της φαινομενικά αντινατοϊκής Εφημερίδας των Συντακτών να γράψουν κατά του Μλάντιτς και να τον συνδέσουν αμφότερες–παρά την πιο περίπλοκη διατύπωση της Εφημερίδας των Συντακτών ακριβώς για να μην ταυτίζεται και στην έκφραση με την Καθημερινή – με τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών εθνικοσοσιαλιστών και την δίκη της Νυρεμβέργης (ούτε κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ να μετέφραζαν, καθεμία για το κοινό της). Δηλαδή όχι μόνο θα πεθάνει, όποιος αντισταθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά θα μείνει και στην ιστορία ως ό,τι χειρότερο υπήρξε ποτέ! …».
  …………………….

  Ποιος είναι ο κ.Μηνάογλου της Iskra; Νομίζω πως οι ομιλίες του δίνουν την απάντηση: «Ο Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπος Μηνάογλου μιλάει στην Ημερίδα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 στην Αίθουσα Οπτικοακουστικών Μέσων της Θεολογικής Σχολής. Θέμα της εισηγήσεως του κ. Μηνάογλου είναι: «Οι απαρχές του ρωσικού κόμματος και οι προφητείες των χρόνων της Τουρκοκρατίας». «Χαράλαμπος Μηνάογλου: «Η Κωνσταντινούπολη είναι η φυσική πρωτεύουσα του νεώτερου ελληνισμού», Πεμπτουσία 12 Μαΐου 2016. Το Συνέδριο χωρίζεται σε δώδεκα συνεδρίες,…«Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη», Προεδρείο π. Γεώργιος Μεταλληνός. «Χαράλαμπος Μηνάογλου– Άρδην–Ρήξη Βιβλιοπαρουσίαση: «Ὁ Ἀναστάσιος Μιχαὴλ ὁ Μακεδὼν καὶ ὁ Λόγος περὶ Ἑλληνισμοῦ», του Χαρ. Μηνάογλου (5-5-14).

  ΥCΤΕΡΟΓΡΑΦΟΝ
  «Χαράλαμπος Μηνάογλου – Ἱστορία τοῦ Ἀνθελληνισμοῦ» (1453-1821) «Εστία Πατερικών Μελετών»

 2. Ο/Η laskaratos λέει:


  Με τον δικτάτορα και αρχικλέφτη Αλίγιεφ του Αζερμπαϊτζάν


  Στο Ιράν

  Στο μεταξύ ακόμη εκκρεμεί μια πραγματική απάντηση της Iskra, στο ψευδέστατο άρθρο της για δήθεν σφαγή Σέρβων στην Κράινα, η οποία κάνει την πάπια:

  To εύλογο και ευγενικό σχόλιο του αναγνώστη της Iskra, πήρε ως δήθεν απάντηση, 8 ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ, και αφού παρεμβλήθηκε και σχετικό σχόλιο κυρίαςμια υπεκφυγή:

  http://www.iskra.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82/

  Για την Κράινα θα μιλήσει κανείς;
  26/11/20171
  Ο Ράτκο Μλάντιτς και οι δυο θερινές σφαγές του ’95 που «έγιναν» μία…

  Κι όμως, η σφαγή στην Κράινα έχει σχεδόν… εξαφανιστεί!
  …………………………………..

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  Πέτρος Διβέρης 28/11/2017 at 01:46
  Χωρίς καμία πρόθεση αμφισβήτησης έχετε παρακαλώ κάποιες πηγές να κοιτάξω για τη σφαγή αυτή? Ευχαριστώ προκαταβολικά

  Αντουανέτα Πεσμαζόγλου 06/12/2017 at 20:02
  Δεν θα απαντήσετε;

  Iskra 06/12/2017 at 20:08 (Απάντηση στον κύριο)
  Το άρθρο είναι αναδημοσίευση και στο τέλος αναγράφεται η πηγή. Θα πρέπει να απευθυνθείτε εκεί.

  Iskra 06/12/2017 at 20:10 (Απάντηση στην κυρία)
  Σε τι ακριβώς θα θέλατε απάντηση;

 3. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://www.liberal.gr/arthro/184539/apopsi/arthra/kostas-kourkoulos-neoi-isonmakedonomachoisin—patriotismos-i-prostuchia.html

  Νέοι «μακεδονομάχοι» – Πατριωτισμός ή προστυχιά;
  Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018, 00:03

  Του Κώστα Κούρκουλου

  Οι «μαινόμενοι πατριώτες» – όπως αποκαλούσε ο παππούς Πάγκαλος τους εμπόρους του πατριωτισμού – ήταν πάντοτε αυτοί που, με όρους ψυχοπαθητικού ανορθολογισμού, προκάλεσαν τις λεγόμενες «εθνικές τραγωδίες».

  Πρώτη τους επιτυχία, η «εθνική τραγωδία» του 1897.

  Με το που πέρασαν δύο δεκαετίες, οι ίδιοι και οι επίγονοί τους, προκαλούν τη δεύτερη τραγωδία: Με σημαία το μαγικό, «ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά» και το θριαμβικό «έτσι το θέλαμε και τον εφέραμε», επαναφέρουν τον βασιλιά, αρνούμενοι να δουν ότι μαζί φέρνουν «πακέτο» και τη Μικρασιατική καταστροφή.

  Μόλις η χώρα άρχισε να ψηλαφεί τη νεωτερικότητα, επιβάλλουν πατριωτικά δικτατορία. Σκοπός τους, να την καθηλώσουν στην Ανατολή, ώστε να την κρατήσουν μακριά από τις επικίνδυνες δοξασίες του δυτικού διαφωτισμού, που έφερνε η «Ελληνική άνοιξη» της δεκαετίας του ’60.

  H τελευταία μεγάλη «πατριωτική» τους πράξη, το πραξικόπημα της Κύπρου, που έφερε και τη διχοτόμηση του νησιού.
  Έτσι, με τη σειρά των διαδοχικών καταστροφικών εκδηλώσεων του λεγόμενου υπερπατριωτισμού, επιβεβαιώνουμε συνεχώς, ότι δεν υπάρχει συλλογική ιστορική μνήμη, ώστε να μαθαίνουμε από το παρελθόν.

  Ή, για να παραφράσουμε τη ρήση των μεγάλων προφητών, αν κάτι διδάσκει και εδώ η ιστορία, είναι ότι δεν διδάσκει τίποτε απολύτως! Γι’ αυτό και η εμμονή μας στην «εθνική παράνοια», που δίνει την εντύπωση «μιας μοίρας που μας καταδιώκει, ενός δαιμονικού χαρακτήρα των βιωμάτων μας».

  Και σήμερα, οι πολιτικοί απόγονοι των υπερπατριωτών καταστροφέων της χώρας, μας καλούν σε νέους «αγώνες», ακόμη και σε συλλαλητήρια, για να μη λυθεί το «Μακεδονικό»!

  Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Metarithmisi.gr.
  http://metarithmisi.liberal.gr/post/%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82/%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%AE/

 4. Ο/Η Ζωή Κωνσταντοβούλου λέει:

  Τετριμμένες κουλαμάρες του Υπουργού λαφαζάν που δεν βρήκαν απήχηση στην λαϊκή πελατεία

 5. Ο/Η Psycho λέει:

  ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ
  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 05/01/2018, 21:10 | από Voria.gr

  Γιατί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι το «Νέα Μακεδονία» είναι η καλύτερη λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

  Κατάπτυστη χαρακτήρισε την απόφαση για τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη με θέμα την ονομασία των Σκοπίων ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξή του στο protagon.gr.

  «Η Ελλάδα έχει πάρει μια θέση για σύνθετη ονομασία, υπάρχει αντίδραση αλλά σιγά σιγά πρέπει να καμφθεί. Αυτοί, όμως, έχουν μεγαλύτερη αντίδραση, μου το είπε ο ίδιος ο Ζάεφ.

  Τόσες γενιές μεγαλώσανε με αυτή την ιδέα. Και ακούω ότι οι δικές μας παμμακεδονικές οργανώσεις, κυρίως ΗΠΑ,  Αυστραλίας, Καναδά ετοιμάζουν διαδήλωση. Αυτό θα είναι κατάπτυστο αν το κάνουνε. Θα πρέπει να γίνει παρέμβαση από πάνω. Από τον Τσίπρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να απαγορευτεί η διαδήλωση, καθώς αυτό θα χειροτερέψει τα πράγματα.

  «Όχι να απαγορευτεί. Αλλά να τους πει “παιδιά μην την κάνετε”. Αν την απαγορεύσουν θα είναι χειρότερα. Αλλά δεν μπορεί ξαφνικά η Παμμακεδονική Αμερικής να ανακατεύεται σε αυτά. Με ποια λογική;», υπογράμμισε.

  Σε ερώτηση για το τι συζήτησε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, τόνισε: «Είπαμε με τον Ζάεφ ότι θα κάνουμε δύο πράγματα: θα διοργανώσουμε μια ρεγκάτα στον Αξιό με κανό, θα αρχίσει στο Μπέλες και θα τελειώσει στο Θερμαϊκό, κάπου όπου να είναι εύκολη η πρόσβαση. Είπαμε να κάνουμε κι ένα καλλιτεχνικό Φεστιβάλ, μιας εβδομάδας, η μισή στα Σκόπια και η μισή στη Θεσσαλονίκη, με μουσική και χορό. Αυτά είναι για μια εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης. Εάν εμείς έχουμε μια φορά πρόβλημα με το όνομα, αυτοί έχουν πολύ περισσότερες. Γιατί αυτοί 100 χρόνια μεγαλώσανε με το όνομα “Μακεδονία”. Μην το ξεχνάμε αυτό, να βλέπουμε και τη δική τους την πλευρά».

  Πηγή: https://www.voria.gr/article/mpoutaris-kataptisto-to-sillalitirio-gia-to-skopiano-ston-lefko-pirgo

  http://www.cnn.gr/news/ellada/story/112437/thessaloniki-me-fonto-to-skopiano-o-eortasmos-ton-theofaneion?v11
  Θεσσαλονίκη: Με φόντο το Σκοπιανό ο εορτασμός των Θεοφανείων

  Το μήνυμα ότι η «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα και Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία» έδωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, μιλώντας κατά την τελετή του αγιασμού των υδάτων και λίγο πριν τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο Θερμαϊκό.

  Διαβάστε επίσης
  Ανδρουλάκης για πΓΔΜ: Μεγάλο λάθος η ονομασία «Νέα Μακεδονία»

  Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στα συλλαλητήρια για το θέμα της Μακεδονίας εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει ένα συλλαλητήριο από την Εκκλησία της Ελλάδος και ότι η διάσπαση και τα πολλά συλλαλητήρια δεν βοηθούν την επιτυχία του θέματος.

  Από την πλευρά της, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην τελετή του αγιασμού των υδάτων, έδωσε και αυτή το μήνυμα ότι «η Μακεδονία είναι Ελλάδα».

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Το Νέα Μακεδονία, θα ήταν θείο δώρο, πολύ καλύτερο από το Βόρεια, αλλά αυτός ο νεαρός πολιτικάντης, που μπροστά του η Φωφώ είναι διανοούμενη, έχει πρόωρη γήρανση, άγνοια και τυχοδιωκτισμό, ένα κακέκτυπο του Τσίπρα, που ακόμη και ως εμφάνιση είναι συμπαθέστερος και ως ηθοποιός πολύ καλύτερος.

 6. Ο/Η Παλιός λέει:

  Έχει και 1 σχόλιο η Iskra δηλωτικό του είδους των αναγνωστών της

  http://www.iskra.gr/%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B7-%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9-%CF%8C%CE%BB/

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  SCULLY 07/01/2018 at 11:00

  ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΑΦΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΡΑ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!ΤΙ ΠΡΑΓΜΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΛΛΑ Η ΔΕΞΙΑ???ΠΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟΥ,Α ΝΑΙ ΑΝ ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΜΟΝΟ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΔΕΞΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ,ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ,ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ,ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΟΥ????

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 7. Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

  Σύμφωνα με το λεξικό Δημητράκου (σελ. 4271), λαφαζάνης (εκ τού περσ. λαφαζάν) είναι ο φλύαρος, μικρολόγος.

 8. Ο/Η massilia λέει:

  Αγαπητέ κ. Λασκαράτο,

  Ο Λαφαζάνης μπορεί να είναι μικρολόγος αλλά το ΚΚΕ δε νομίζω ότι μπορεί να τον εγκαλεί. Ειδικά στο Μακεδονικό, όπου το ΚΚΕ έχει από καιρό κάνει το άσπρο μαύρο και το μαύρο κατάμαυρο. Για το ΚΚΕ σήμερα «…..η αστική τάξη της ΠΓΔΜ θέτει με κάθε ευκαιρία ζήτημα αναγνώρισης «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας καθώς και ανάλογης «μειονότητας» στις βαλκανικές χώρες. Πρόκειται για τη συνέχεια της πολιτικής που ακολούθησε η Γιουγκοσλαβία, μετά τη ρήξη του Τίτο με τη Σοβιετική Ενωση, χαρακτηρίζοντας τους κατοίκους του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας ως χωριστή «μακεδονική» εθνότητα , κάτι που θα της έδινε το δικαίωμα να διεκδικήσει στο μέλλον ανεξάρτητη εθνική υπόσταση.
  Από εκείνη τη στιγμή άρχισε μια προσπάθεια αναδρομικής ερμηνείας όλης της ιστορίας του μακεδονικού χώρου, για να θεμελιωθεί η θεωρία της χωριστής «μακεδονικής» εθνότητας, με χωριστή γλώσσα, καταγωγή και ιστορία.»

  Μιλάμε για το ίδιο κόμμα που η ΚΕ του στις 12/11/1933 απευθύνει μανιφέστο στους «Σιδηροδρομικούς, Ναυτεργάτες, Φορτοεκφορτωτές, σκλάβους των μεταλλίων…» αλλά και στους «Μακεδόνες, εβραίους και Τούρκους εργαζόμενους που στενάζουν κάτω από το ζυγό της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας».

  Το ίδιο κόμμα, του οποίου το επίσημο όργανο κυκλοφόρησε στις 24/11/1932 με πρωτοσέλιδο «Με τους Μακεδόνες στη Μακεδονία» και υπέρτιτλο «Υπεράσπιση των Εθνικών Μειονοτήτων» (χωρίς εισαγωγικά τότε). Απόσπασμα: «Ήρθαν κατόπιν οι βαλκανικοί πόλεμοι. Ελληνική, βουλγάρικη και σέρβικη κεφαλαιοκρατία συναγωνίστηκαν ποια να καταπιέσει πιο πολύ, ν’ αρπάξει, να εξοντώσει. Κι αυτά όλα εν ονόματι του «πατριωτισμού», της «απελευθέρωσης υπόδουλων αδελφών» και σε βάρος ενός λαού – της μακεδονικής εθνότητας – που ούτε βουλγάρικος, ούτε ελληνικός, ούτε σέρβικος είναι, παρά μακεδονικός. » Το πλήρες κείμενο στο σάιτ του Λιθοξόου.

  Το ίδιο κόμμα που τον Απρίλιο του 1936 υποστήριξε στη Βουλή (Σκλάβαινας) ότι «Οποιος πέρασε από τη Μακεδονία και ιδίως από κείνες τις περιφέρειες που κατοικούνται από συμπαγείς μάζες Μακεδόνων, θα αντιλήφθηκε την ιδιαίτερη καταπίεση που ασκείται εναντίον τους. Το δικαίωμα να έχουν σχολεία, να χρησιμοποιούν τη Μακεδονική γλώσσα και τα έθιμά τους, τούς απαγορεύεται αυστηρά. Η κατάσταση αυτή σπρώχνει το μακεδονικό πληθυσμό σε οργάνωση και διεξαγωγή αγώνων για την κατάκτηση αυτών των δικαιωμάτων., που εμείς δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε» (δημοσιευμένο στο Ριζοσπάστη στις 28/4/1936).

  Ακόμα χειρότερα, μιλάμε για το ίδιο κόμμα που οργανώνει επετειακές γιορτές για να τιμήσει το ΔΣΕ αλλά προσπαθεί να ξεχάσει την πολιτική απόφαση της 5ης ολομέλειας της ΚΕ του (Γενάρης του 1949). Απόσπασμα: «Στη Βόρεια Ελλάδα ο μακεδονικός (σλαβομακεδονικός) λαός τα ‘δωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με μια ολοκλήρωση ηρωισμού και αυτοθυσίας που προκαλούν το θαυμασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του ΔΣΕ και της λαϊκής επανάστασης, ο μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του έτσι όπως το θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα με το αίμα του για να την αποχτήσει. Οι Μακεδόνες κομμουνιστές στέκονται πάντα επικεφαλής στην πάλη του λαού των.»

  Κατά τ΄άλλα όλα ξεκίνησαν μετά τη ρήξη του Τίτο με το Στάλιν.

  Το 1994, ο Hugh Poulton τέλειωνε το βιβλίο του Who Are the Macedonians? ως εξής:
  Western policy over the break up of former Yugoslavia has been characterized by ineffective stop-gap actions which have often exacerbated the problems. Macedonia has historically been the apple of discord in the Balkans. A stable prosperous country of 2 million acting as a bridge between Albania and Bulgaria and, in due time, between Serbia and Greece could transform this sorry legacy.
  Ενα τέταρτο σχεδόν του αιώνα αργότερα, οι γραμμές αυτές παραμένουν επίκαιρες. Αν και δεν είμαι αισιόδοξος, ελπίζω ότι ο εύθετος χρόνος να έφτασε.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ευχαριστώ για την εύστοχη και εμπεριστατωμένη παρέμβαση.
   Στο κείμενο χαρακτηρίζω το ΚΚΕ «μουλωχτό», για την κρυφά ευνοϊκή στάση του απέναντι στην Εκκλησία (π.χ. σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές Άθωνα).
   Ασφαλώς και η στάση του στο Μακεδονικό διαχρονικά μάλιστα αν τη δει κανείς, διεκδικεί επιεικώς τον ίδιο χαρακτηρισμό.
   Το βίντεο το έβαλα ως δείγμα αποκαλυπτικού καυγά μεταξύ κατεργαραίων.

 9. Ο/Η Avir λέει:

  τόση λάσπη συχνά πυκνά για την παραδοσιακή αριστερά που δεν είναι καν στη Βουλή! Περίεργο δεν είναι; Όποιος αγαπά την πατρίδα του και ανησυχεί για το μέλλον της είναι χρυσαυγίτης, είναι κι ο Μίκης χρυσαυγίτης με βάση τη θεωρία σας. Αριστερός είναι αυτός που εφαρμόζει το πρόγραμμα Σόρος, τις πολιτικές ταυτότητας και την πολιτική ορθότητα. Αυτός που υπηρετεί τον ευρωναζισμό των τραπεζών και των πολυεθνικών. Αυτός που έχει χάσει κάθε ίχνος ανθρωπιάς για να υπηρετήσει τη μεγάλη ιδέα του φιλελεύθερου κανιβαλισμού και των νόμων της ζούγκλας. Να την χαίρεστε την «αριστερά» σας.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Το ποστ κατηγορεί το κόμμα ΛΑΕ για πολύ συγκεκριμένα και πολύ σοβαρά παραπτώματα. Δεν διαθέσατε ούτε μια λέξη για να αντικρούσετε έστω έναν ισχυρισμό μας.

   • Ο/Η Po λέει:

    και ούτε μπορεί άλλωστε να «διαθέσει» – όλοι τους κούφιοι τενεκέδες δίχως περιεχόμενο κι από αφορισμούς; άλλο τίποτα…

   • Ο/Η Avir λέει:

    Δεν με ενδιαφέρει η ΛΑΕ και ο οπορτουνισμός της. Την προσπάθεια που κάνετε συστηματικά ρίχνοντας τόνους λάσπης σε κάθε άποψη και κάθε ιδέα που δεν συμφωνεί με τις δικές σας, αναφέρομαι. Δεν είναι χρυσαυγίτης όποιος δεν συμφωνεί με τις απόψεις σας και αν προλάβει η ΧΑ να κατοχυρώσει το ουρανός μπλέ δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι θα πάμε στο κόκκινο. Γράφοντας υπερβολές διανθισμένες με μισαλλοδοξία τελικά το μόνο που καταφέρνετε είναι να χάνετε την αξιοπιστία σας και εκεί που όντως είναι εύστοχη η κριτική σας

 10. Ο/Η Ενβέρ Χότζα λέει:

  Ο Avir είναι σχολιαστής της Ιskra. Θα τον βρείτε εδώ
  http://www.iskra.gr/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82/#comment-7282
  να ζητάει κλείσιμο συνόρων και έξοδο από Ε.Ε. Καλή η ιδέα για τον τουρισμό και για τα εκατομμύρια Ελλήνων που ζουν έξω, για τις εξαγωγές μας για τις εισαγωγές μας, φάρμακα-καύσιμα, για να γινουμε Αλβανία. Θα σβήσει και το χρέος με μάγια

  • Ο/Η Avir λέει:

   καλά αυτά τα κλισέ είχαν πέραση στην αρχή της κρίσης, τότε που το κάθε ζώο νόμιζε ότι δεν θα αγγίξουν τα μέτρα την τσέπη του. Σήμερα δεν τρομάζει κανείς. Κάποτε λέγατε Βουλγαρία, τώρα που γίναμε Βουλγαρία λέτε Αλβανία. Αύριο θα λέτε Αφρική. Για να σωθούν 200 δις καταθέσεις από την υποτίμηση της δραχμής έχουμε υποστεί μια συνολική ζημία κοντά στο 1 τρις με τις περιουσίες που έχουν υποτιμηθεί εξευτελιστικά και ξεπουλιούνται τζάμπα. Οι ιδιοκτησίες χάνονται και στο τέλος θα χαθούν και όσες καταθέσεις απέμειναν για τις οποίες τάχα δεν πτωχεύσαμε να πάμε στη δραχμή. Το κόστος ζωής έχει γίνει απαγορευτικό για τη μισθολογική πραγματικότητα. Τελικά αυτό που καταφέρατε όλοι οι ευρωανεγκέφαλοι είναι ότι η δραχμή από επιλογή γίνεται μονόδρομος μέρα με τη μέρα και η μετάβαση θα γίνει με τις χειρότερες συνθήκες.

 11. Ο/Η Ένας λέει:

  Αντί να ανασκευάσουν έξαφάνισαν το συκοφαντικό άρθρο τους
  Mε αφορμή τον Avir είπα να ρίξω ξανά μια ματιά, πάτησα το λινκ και….

  http://www.iskra.gr/%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B7-%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9-%CF%8C%CE%BB/

  Ουπς… Σφάλμα 404
  Λυπούμαστε, αλλά η σελίδα που ψάχνετε δεν υπάρχει.
  Μπορείτε να πάτε στην ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

  Γκουγκλάροντας τις φράσεις που είχατε βάλει βγαίνουν τα ίχνη του χαμένου κειμένου

  Κυβέρνηση: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ΠΓΔΜ. Σιωπή για – Iskra
  http://www.iskra.gr/κυβέρνηση-σύνθετη-ονομασία-έναντι-όλ/
  Πριν από 5 ημέρες – Σύνθετη ονομασία, ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, είναι η θέση με την οποία προσέρχεται η ελληνική Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για την … λείπει παντελώς κάθε απαίτηση για ακύρωση του θεσμικού και συνταγματικού αλυτρωτισμού στη γείτονα, μαζί με την επίσημη αλυτρωτική προπαγάνδα.

  Κυβέρνηση: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ΠΓΔΜ. Σιωπή για – Iskra
  http://www.iskra.gr/κυβέρνηση-σύνθετη-ονομασία-έναντι-όλ/
  Πριν από 5 ημέρες – Πολιτικοί και νομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι από την κυβερνητική θέση απουσιάζει ηχηρά ο γεωγραφικός προσδιορισμός της όποιας αναφοράς στην «Μακεδονία» και κυρίως λείπει παντελώς κάθε απαίτηση για ακύρωση του θεσμικού και συνταγματικού αλυτρωτισμού στη γείτονα, μαζί με την επίσημη αλυτρωτική …

  και το σχόλιο του ευφυή αναγνώστη SCULLY, που τον εξαφάνισαν κι αυτόν

  Κυβέρνηση: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ΠΓΔΜ. Σιωπή για – Iskra
  http://www.iskra.gr/κυβέρνηση-σύνθετη-ονομασία-έναντι-όλ/
  Πριν από 5 ημέρες – 1 ΣΧΟΛΙΟ. SCULLY 07/01/2018 at 11:00. ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΑΦΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΡΑ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!ΤΙ ΠΡΑΓΜΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΛΛΑ Η ΔΕΞΙΑ???ΠΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟΥ,Α ΝΑΙ …

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Γελοίοι, αγράμματοι, πρόχειροι, ανεύθυνοι, κινδυνολόγοι, ψευτοπατριώτες, παληκαράδες απέναντι σε έναν μικρό λαό και δειλοί.
   Έκρυψαν το αηδιαστικό δημοσίευμά τους, αντί να ζητήσουν συγνώμη από την ΠΔΓΜ και από το αναγνωστικό τους κοινό και να επανορθώσουν.
   Το δημοσίευμα όμως, μπορεί να αναζητηθεί μέσω του τίτλου του στο google, οπότε και θα προκύψει ο τίτλος του, η φωτογραφία του και όποιο απόσπασμα, από αυτά που παραθέσαμε μπει στη διαδικτυακή έρευνα:

   Κυβέρνηση: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ΠΓΔΜ. Σιωπή για αλυτρωτισμούς

   Κυβέρνηση: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ΠΓΔΜ. Σιωπή για …
   Iskra552 × 362Αναζήτηση βάσει εικόνας
   Κυβέρνηση: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ΠΓΔΜ. Σιωπή για αλυτρωτισμούς

   Κυβέρνηση: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ΠΓΔΜ. Σιωπή για – Iskra
   http://www.iskra.gr/κυβέρνηση-σύνθετη-ονομασία-έναντι-όλ/
   Πριν από 5 ημέρες – Πολιτικοί και νομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι από την κυβερνητική θέση απουσιάζει ηχηρά ο γεωγραφικός προσδιορισμός της όποιας αναφοράς στην «Μακεδονία» και κυρίως λείπει παντελώς κάθε απαίτηση για ακύρωση του θεσμικού και συνταγματικού αλυτρωτισμού στη γείτονα, μαζί με την επίσημη αλυτρωτική …

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    oops,
    σας ευχαριστώ πολύ για την αποστολή του εξαφανισμένου άρθρου της Iskra, μέσω των «αποθηκευμένων σελίδων».
    Κυβέρνηση: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ΠΓΔΜ. Σιωπή για αλυτρωτισμούς
    Από Iskra –
    05/01/2018
    1
    1056

    Σύνθετη ονομασία, ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, είναι η θέση με την οποία προσέρχεται η ελληνική Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Μαξίμου, μετά από σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή των Π. Καμμένου, Γ. Δραγασάκη, Αλ. Φλαμπουράρη, Δ. Τζανακόπουλου και Χρ. Βερναρδάκη.

    Στις δικές του δηλώσεις που ακολούθησαν του ΥΠΕΞ, ο Πάνος Καμμένος, επανέλαβε μεν ότι η θέση του κόμματός του παραμένει η ίδια (για μη συμπερίληψη του όρου Μακεδονία) αλλά τόνισε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά.

    Πολιτικοί και νομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι από την κυβερνητική θέση απουσιάζει ηχηρά ο γεωγραφικός προσδιορισμός της όποιας αναφοράς στην «Μακεδονία» και κυρίως λείπει παντελώς κάθε απαίτηση για ακύρωση του θεσμικού και συνταγματικού αλυτρωτισμού στη γείτονα, μαζί με την επίσημη αλυτρωτική προπαγάνδα.

    Αvir,
    θα σας παρακαλέσω να μας υποδείξετε κάτι από τους «τόνους λάσπης» που ρίχνουμε, για να ανακαλέσουμε και να ζητήσουμε και συγνώμη.
    Τόσο δύσκολοι σας είναι να ξεφύγετε από τη «δημιουργική ασάφεια» και να γίνετε συγκεκριμένος;

 12. Ο/Η Να πάρουμε την Πόλη λέει:

  http://www.tribune.gr/politics/news/article/349266/ta-skopia-diaveveonoun-ton-kotzia-oti-den-echoun-alytrotikes-diathesis.html

  Τα Σκόπια διαβεβαιώνουν τον Κοτζιά ότι δεν έχουν «αλυτρωτικές διαθέσεις»
  13 Απριλίου 2017, 09:36

  Σκοπιανή αντίδραση είχαμε στις αναφορές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών «για αλυτρωτικές διαθέσεις» των Σκοπίων, στην ομιλία του τη Δευτέρα στο ΕΒΕΑ που διοργάνωσε η Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ.

  Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων το πρόβλημα βρίσκεται στις αλυτρωτικές διαθέσεις που δείχνει η επιμονή στο όνομα «Μακεδονία».

  Τα σκοπιανά πρακτορεία ειδήσεων MIA και META και σκοπιανές ιστοσελίδες αναφέρονται σε «αντίδραση» του Υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων σχετικά με όσα ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

  Το κείμενο της σχετικής «αντίδρασης», όπως απεστάλη στα ΜΜΕ των Σκοπίων, έχει ως εξής:

  «Εννοείται ότι δεν υπάρχει καμία βάση για φόβους στην Ελλάδα από οποιοδήποτε “μακεδονικό” αλυτρωτισμό. Η προώθηση μίας τέτοιας αντίληψης εξυπηρετεί τον στόχο της απόσπασης της προσοχής από την πραγματική παρεμπόδιση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ένταξης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, ιδιαίτερα μετά την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, το 2011.

  »Από “μακεδονικής” πλευράς, θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλες τις πηγές της δυσπιστίας στις δύο πλευρές.

  »Ο αλυτρωτισμός δεν είναι χαρακτηριστικό της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, που συνεχώς τάσσεται υπέρ της περιφερειακής συνεργασίας. Εκτιμούμε ότι το ίδιο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και από το νότιο γείτονά μας».

 13. Ο/Η και την Αγιασοφιά λέει:

  stoxos.gr/2012/08/blog-post_7690.html

  ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ… «ΒΟΗΘΑ ΑΓΙΕ ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΙ ΣΥ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑΣΟΦΙΑ»…
  Writen by ΣΤΟΧΟΣ 5 years ago – 0 Comments

  Του Πατροκοσμά σήμερα τιμά η Ελληνορθοδοξία και μπαίνουμε στον πειρασμό να σας αποκαλύψουμε ότι ένα Θρακιώτικο δημοτικό μοιρολόϊ που μετατράπηκε από το Έθνος σε εμβατήριο, ήταν το αγαπημένο τραγούδι του Αρχιεπισκόπου Κεραυνού (ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ)… Μάλιστα τα πρώτα χρόνια της εκλογής του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ, γινόταν δεκτός με ενθουσιασμό σε Μοναστήρια, με μοναχούς να του το τραγουδάνε ένθερμα…

  Είναι ο πόθος ενός Έθνους, πολλών γενιών και των δικών μας, πόθος που πρέπει και έχουμε υποχρέωση να μεταφέρουμε με κάθε τρόπο και στις επόμενες γενιές… Κι εμείς στον «Στόχο» δεν ξεχνάμε…

  Για μιά τέτοια υποδοχή έγραφε πριν πολλά χρόνια ο Θόδωρος Χατζηγώγος:

  Τρεις μήνες μετά την εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, το Δεκαπενταύγουστο του 1998, ο κ. Χριστόδουλος βρέθηκε στα ιερά χώρα της Ηπείρου όπου μεγαλούργησε ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός. Εκεί, σε ένα ταπεινό καφενείο μαζί με μερικούς άλλους κληρικούς έψαλε το γνωστό τραγουδάκι «Βοήθα Άγιε Γιώργη και συ Πατροκοσμά, να πάρουμε την Πόλη και την Αγιά Σοφιά». Οι ιερείς χτυπούσαν τα κουτάλια στα ποτήρια τους για μουσική υπόκρουση, οι κάμερες ήσαν παρούσες και το βράδυ τα Κανάλια το έκαναν πρώτο θέμα: Πώς τολμά ο Χριστόδουλος να προπαγανδίζει ανοιχτά την Μεγάλη Ιδέα; Ήταν το πρώτο «κρύο ντουσ» για τον ελληνόψυχο Αρχιεπίσκοπο και δείγμα για το τι θα ακολουθούσε…

  Στις 19 Μαΐου 2000, λίγο πριν από τις παλλαϊκές λαοσυνάξεις για την αφαίρεση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, ο Χριστόδουλος είχε πει: «Κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε το Έθνος, τις ρίζες μας, να μη μιλάμε για αλησμόνητες Πατρίδες. Είναι ντροπή να έχουμε διανοούμενους που τα έχουν ξεπουλήσει όλα. Δεν θα ξεπουλήσουμε τα πάντα για να μας αναγνωρίζουν οι σύγχρονοι προοδευτικάριοι»!… Ήταν η πρώτη του αντίδραση στους προοδευτικάριους διανοούμενους, οι οποίοι ποτέ δεν του το συγχώρεσαν.

  Τους επόμενους μήνες, ο Χριστόδουλος τους αποκάλεσε μεταξύ άλλων «ψευτοκουλτουριάρηδες με αρρωστημένη κουλτουριάρικη φαντασία», «γραικύλους», «σκοταδιστές»), «φασίζουσα διανόηση», «διανοούμενους του Κολωνακίου», «κοκορόμυαλους», «ανιστόρητους», «γενίτσαρους», «υπηρέτες των Βρυξελλών», «πουρκουάδες» και φυσικά «ευρωλιγούρηδες», δανειζόμενος τον χαρακτηρισμό από τον Κώστα Ζουράρι. Μιλώντας στις 14 Μαρτίου 2002 στο Πολεμικό Μουσείο, ο Χριστόδουλος είπε επί λέξει: «Αυτοί που γκρεμίζουν τα εθνικά θεμέλια αυτού του έθνους, πρέπει να γνωρίζουν ότι υπονομεύουν το Έθνος. Είναι οι ψευτοκουλτουριάρηδες που μας κατηγορούν για εθνικιστές και πρέπει να μπουν στην θέση τους»!…

  Ακούστε τον πόθο μας…

  Επιλέγουμε την εκτέλεση του Ελληνόψυχου Σωτήρη Πεντέλα την οποία είχε κυκλοφορήσει και κάνει ευρέως γνωστή ο Λιακόπουλος, γιατί εμπεριέχει τον τελευταίο στοίχο που κόβουν εγκληματικά όσοι άλλοι εκτελούν αυτό το τραγούδι:

 14. Ο/Η massilia λέει:

  Απόσπασμα από άρθρο του Λεωνίδα Χατζηπροδρομίδη που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία στις 2 Μαρτίου 1992. Το άρθρο, μέρος μιας σειράς, 6 άρθρων για τη Γιουγκοσλαβία που δημοσιεύτηκαν στις αρχές του 1992, ξεχωρίζει ακόμα και σήμερα, 26 χρόνια αργότερα με τη διαύγεια και την διορατικότητά του. Ο Χατζηπροδρομίδης ήταν από τις ελάχιστες σοβαρές, ενημερωμένες και ψύχραιμες φωνές που κατάφεραν να δημοσιεύουν την περίοδο της εθνικιστικής υστερίας της δεκαετίας του 90. Το μόνο κακό είναι πως το τέλος της εγκληματικής πολιτικής Μιλόσεβιτς, που ο Χατζηπροδρομίδης είχε προβλέψει ήδη από το 92, άργησε άλλα 6 χρόνια, κοστίζοντας εκατόμβες νεκρών, ανοίγοντας ακόμα μεγαλύτερα χάσματα εθνοτικού και θρησκευτικού μίσους που δεν πρόκειται να γεφυρωθούν για πολλά χρόνια (αν ποτέ γεφυρωθούν):

  «Η Ελλάδα, ξαφνικά, μετά από 45 χρόνια, θυμήθηκε τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από τους κατοίκους των βορείων συνόρων μας. Αλλά έστω και αργά θα μπορούσε να γίνει κάποια σοβαρή συζήτηση και με τους ίδιους για να τεθούν τα ιστορικά και εθνικά μας δικαιώματα. Αντί για ήρεμη συζήτηση και από θέση ισχύος, η ελληνική πολιτική ηγεσία προτίμησε τις συνεννοήσεις με τον Μιλόσεβιτς, θεωρώντας τον ως ισχυρό άνδρα της περιοχής. Το τέλος της πολιτικής του Μιλόσεβιτς, δηλαδή της προσπάθειας βίαιης επιβολής, μοιραία υποβαθμίζει και τη φερεγγυότητα της εξωτερικής μας πολιτικής.

  Η αδυναμία αυτού του κρατιδίου – που η ηγεσία του θα δεχόταν να μεταβληθεί σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, όπως έχει τονιστεί πρόσφατα από τους ίδιους – να αποτελέσει απειλή για τα σύνορά μας, όταν αυτό απειλείται απ’ όλους τους γείτονες, είναι τόσο ολοφάνερη που δεν χρειάζεται συζήτηση. Όμως οι κινδυνολόγοι βλέπουν την απειλή του σε σχέση με τη σύνδεσή του με τη Βουλγαρία, την Τουρκία, το περίφημο ισλαμικό τόξο κλπ. Αλλά ακριβώς η σημερινή ελληνική πολιτική εξωθεί το κρατίδιο και το σπρώχνει στην αγκαλιά της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και άλλων «προστατών» που θα εμφανιστούν.

  Η επιρροή της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο θα μετρηθεί με την οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, με τη δημιουργικότητα του Ελληνα πολίτη και όχι με την εθνικιστική ψύχωση, τη δαιμονολογία και την παραγωγή απειλών απ’ όλα τα σημεία του ορίζοντα. Ο εθνικισμός υποβαθμίζει τον πολίτη, προσβάλλει τους γειτονικούς προς την Ελλάδα πληθυσμούς και ισοπεδώνει τα πάντα , μη επιτρέποντας την πολυφωνία, τη διαφορά και την απόχρωση. Μια ψύχραιμη πολιτική θα επέτρεπε την επίδραση της Ελλάδας στους κατοίκους της «Μακεδονίας» ενώ οι κραυγές για επέμβαση και όπλα τους κάνουν εχθρικούς.

  Η εθνικιστική ψύχωση, που συνένωσε στο κενό στρατηλάτες από την άκρα Δεξιά ως την Αριστερά, επιζητεί την τελική λύση, αποφεύγει την όποια διαμεσολάβηση στοιχείων της σύγχρονης ιστορίας και του πολιτισμού και ανάγει τελικά την επίλυση όλων των προβλημάτων στη βία.

  Η δαιμονολογία των «Σκοπιανών» δεν κάνει καμιά διάκριση ανάμεσα στους δημοκράτες, μετριοπαθείς, ορθολογικούς και με ευρείς ορίζοντες πολιτικούς και πολίτες, από ακραίους εθνικιστές, φασίστες, σταλινικούς και παρανοϊκούς που ζουν στη «Μακεδονία» όπως και σ’ όλο τον κόσμο. Το μεγάλο «πλεονέκτημα» του εθνικισμού είναι ότι ισοπεδώνει τα πάντα με φανατισμό και δεν κάνει διάκριση αληθινής υπεράσπισης των συμφερόντων του έθνους, από την επαγγελματοποίησή τους.

  Το κακό με τους εθνικισμούς είναι, όπως έδειξε το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας, ότι ο ένας ενισχύει τον άλλον, ομοιογενοποιούν το έθνος στο πιο επιφανειακά του στοιχεία και παραμερίζουν το διάλογο και τελικά τη δημοκρατία.»

  Και το άρθρο καταλήγει:

  «Ο πόλεμος των πολιτικών στα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας με θύματα τους λαούς, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή, άφησε για μια ακόμη φορά γυμνά και αδικαίωτα τα πτώματά του. Η ιστορία σαν να μη διδάσκει τίποτε. Ηγέτες και λαοί ενθουσιάζονται γρήγορα και τρέχουν πίσω από άφρονα οράματα για μεγάλα σύνορα και ιδεολογίες των περασμένων αιώνων. Δυστυχώς και η Ελλάδα δεν έδειξε ούτε την ευαισθησία ούτε την ωριμότητα σ΄αυτήν τη σπάνια ιστορική στιγμή που ξετυλίγεται γύρω μας με τραγικό τρόπο. Είναι ίσως η ύστατη στιγμή να δούμε τον κόσμο μέσα από την οπτική του μέλλοντος και όχι μέσα από την πιο αναχρονιστικές ιδεολογίες. Τότε θα μπορέσουμε να μετάσχουμε στη δημιουργική ανασύνθεση της περιοχής που μας περιβάλλει, έχοντας μάλιστα τον πρώτο ρόλο και όχι να κρυβόμαστε σ’ ένα παρελθόν στο οποίο οι άλλοι είναι πιο κοντά και το αξιοποιούν ευκολότερα»

  Σήμερα ξέρουμε ότι το ’92 η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να φερθεί σαν σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος, προτιμώντας να μπλεχτεί σε τυχοδιωκτισμούς, τις συνέπειες των οποίων γλυτώσαμε εξαιτίας εξελίξεων πέρα από τη θέλησή της ντόπιας πολιτικής τάξης. Είναι αποκαρδιωτικό, όμως, το 2018 η φωνή του Χατζηπροδρομίδη να ακούγεται εξίσου παράταιρη στο κυρίαρχο πολιτικό και πνευματικό τοπίο της χώρας όσο και πριν από 26 χρόνια.

  • Ο/Η Ζωζώ Σαπουνάκη λέει:

   Προσυπογράφω και συνυπογράφω όχι μόνο με τα δυο αλλά και με τα τέσσερα με το συμπάθιο, για να θυμηθώ και τον χοντρομπαλά Ψεκασμένο.
   Πήγα σε γαλλικό σχολείο και έμαθα από κει αλλά και από τον μπαμπά μου να περιφρονώ τον Εθνικισμό. Εκμεταλλεύεται την βλακεία και κολακεύει τα κόμπλεξ κατωτερότητας των άχρηστων, εξάπτοντας τον ποταπό συλλογικό εγωισμό τους
   Mil merci

  • Ο/Η Po λέει:

   Πάντα εξαιρετικός, πάντα ορθολογιστής και δίκαιος ο κ. Λ. Χατζηπροδρομίδης.
   Σας ευχαριστούμε.

 15. Ο/Η laskaratos λέει:

  Το άρθρο επέστρεψε στη θέση του στην Iskra. Φοβήθηκαν ένα πιο δυναμικό ξεμπρόστιασμα. Έπραξαν σοφά.

 16. Ο/Η Παλιός λέει:

  Γλέζος κατά δραχμής

  http://www.iefimerida.gr/news/388899/glezos-me-tin-lae-mas-enonoyn-ta-himika-mas-horizei-hrima-vinteo

  ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Γλέζος: Με την ΛΑΕ μας ενώνουν τα χημικά, μας χωρίζει το… χρήμα


  Στην εκδήλωση ήταν προγραμματισμένο να παραβρεθεί και ο γραμματέας της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος θα έπαιρνε μέρος σε αυριανή εξόρμηση της ΛΑΕ για διανομή εντύπων κατά του πολυνομοσχεδίου, όμως η πτήση του ακυρώθηκε λόγω καιρικών συνθηκών και θα έρθει αύριο οδικώς από την Αθήνα για μια προγραμματισμένη για το απόγευμα παρουσίαση βιβλίου. Η παρουσία του Μανώλη Γλέζου και της συζύγου του, εξέπληξε ευχάριστα τα τοπικά στελέχη, και ο ίδιος τους εξήγησε τι τον χωρίζει και τι τον ενώνει με τη ΛΑΕ.

  «Με το ΛΑΕ βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Τι μας ενώνει και τι μας χωρίζει; Μας ενώνει το γεγονός, ότι η πρώτη επίθεση με χημικά έγινε στη Ραμάλα σε μένα και στο Λαφαζάνη. Αυτό δε μπορώ να το ξεχάσω. Αυτό είναι αυτό που μας συνδέει. Τι μας χωρίζει; Αυτό που λέτε περί χρήματος ελληνικού κ.τ.λ. Αλλά, ας το αφήσουμε αυτό….Λησμονώ τη διαφορά μας για το …χρήμα και θυμάμαι το πρώτο».

 17. Ο/Η Ο Λαφαζάνης πλειστηριάζεται λέει:

  Nα πληρώσει ο σοφός λαός τα 100.000 ευρώ που χρωστάει ο ιδιοκτήτης.
  Ο Λαφαζάνης πληρώνει το νοίκι του και πόσο είναι αυτό;
  Αν δεν το πληρώνει να το πληρώσουν οι συνταξιούχοι, όπως γίνεται και με τον ΕΝΦΙΑ που έχει χαριστεί στο Άγιο Όρος.

  http://www.lifo.gr/now/greece/175820
  Στο «σφυρί» και τα γραφεία της ΛΑΕ – Οργισμένη αντίδραση Λαφαζάνη

  9.1.2018

  Τον πλειστηριασμό των δικών του γραφείων θα προσπαθήσει μάλλον να σταματήσει αύριο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Τα γραφεία που μισθώνει η ΛΑ.Ε βγαίνουν στο «σφυρί» την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου για ληξιπρόθεσμες οφειλές του ιδιοκτήτη

  […..]

  9 σχόλια

  atman 9.1.2018 | 09:59
  Καλα εχουμε τρελαθει, ειναι ενας τυπος λοιπον που εχει παρει ενα δανειο και αναμεσα στη περιουσια του εχει και κατι γραφεια (καμια σχεση με α κατοικια) Και θα τον πληρωσω εγω και εσυ, οι πραγματικοι προλεταριοι, γιατι αυτος θελει και το δανειο να κρατησει και την περιουσια του. Ωραιοι.

  ΕΛΠΟ 9.1.2018 | 13:04

  Συγγνώμη, ποιον εννοείτε τύπο που θέλει ΚΑΙ το δάνειο ΚΑΙ την περιουσία του να κρατήσει ; Και τι θα πληρώσουμε εμείς οι πραγματικοί προλετάριοι ; Δεν καταλαβαίνω. Εξηγείστε τι εννοείτε παρακαλώ. Αν εννοείτε τον σημερινό ιδιοκτήτη του ακινήτου που νοικιάζει η ΛΑΕ, εφόσον υπάρξει πλειοδότης, θα εξοφλήσει την τράπεζα από το τίμημα της πώλησης και θα χάσει την κυριότητα του ακινήτου. Και από ό, τι φαίνεται η μισθωτική σχέση θα συνεχισθεί μεταξύ του νέου ιδιοκτήτη και της ΛΑΕ. Όλα τα άλλα είναι η γνωστή κλάψα του Παναγιώτη, ελλείψει άλλου πολιτικού κεφαλαίου.

  Woolfy 9.1.2018 | 10:30

  Δηλαδή γίγαντα Λαφαζάνη όπως το κατάλαβα αν έχω ένα ακίνητο μισθωμένο στό κόμμα σου ή σε κάποιο άλλο κόμμα που δεν είναι καν στο κοινοβούλιο ακόμη και στη μισητή Χρυσή Αυγή (λέμε τώρα),δεν πληρώνω το δάνειο που πήρα για να το αγοράσω,δεν πληρώνω φόρους (όπως πληρώνουν όλοι οι άλλοι) και δεν μου το παίρνει κανείς!!!!!!!!!!!!!!!!Θα σε ψηφίζω εφ’ορου ζωής παλικάρι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 1

  ΕΛΠΟ 9.1.2018 | 13:58

  Προφανώς ο Λαφαζάνης ψάχνει ευαίσθητους ψηφοφόρους που προσκυνούν άκριτα το τεράστιο πολιτικό του μέγεθος (όπως αυτοί που βάλανε και θετικά στο σχόλιο του/της Atman παραπάνω). Κύριε Λαφαζάνη, αρκετά σε πλήρωσε τόσα χρόνια ο ελληνικός λαός. Έχεις εξασφαλίσει βουλευτική σύνταξη ηγεμονική σε σχέση με την μεγάλη πλειοψηφία. ΠΑΡΑΤΑ ΤΑ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΣΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΩΝΙΑ. ΑΡΚΕΤΑ !

  asmilon 9.1.2018 | 10:36
  «ενώ και αν το πάρει η τράπεζα δεν είναι καθόλου δεσμευτικές και μπορεί να «ξεχασθούν» μετά από λίγο ή πολύ γρήγορα να ζητηθούν νέοι ασύμφοροι όροι ενοικίασης»» Νομιζω δεν ειναι δυσκολο να υποθεσει καποιος οτι ο ιδιοκτητης νοικιασε τον χωρο «για ενα κομματι ψωμι» στον Λαφαζανη, προσβλέποντας πολιτικα οφελη αν εκλεγει, δε του βγηκε και τωρα δε μπορει να ειναι συνεπεις στις υποχρεωσεις του στην τραπεζα. Η τραπεζα ή οποιοσδηποτε αλλος παρει αυτο το ακινητο για ποιο λογο ακριβως να συνεχισει αυτη την -προφανως- αποτυχημενη μισθωση και να μην αυξησει το μισθιο; 1

  Lucretius 9.1.2018 | 13:04
  Και εδώ είναι η απάντηση για την κωλοπιλάλα που τους είχε πιάσει.

  Haifischnet 9.1.2018 | 19:05
  Και η απάντησή μας στο πρόβλημα του Λαφαζάνη είναι: ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ!

  Haifischnet 9.1.2018 | 12:05
  «Αυτός ο πλειστηριασμός δείχνει, επίσης, ότι συχνά τη νύφη του εκπλειστηριασμού δεν την πληρώνει μόνο ο ιδιοκτήτης δανειολήπτης αλλά και τυχόν ενοικιαστές που μένουν ή αξιοποιούν επαγγελματικά είτε επιχειρηματικά το ακίνητο, πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν δεν διαθέτουν δυνατότητες δημόσιας διαμαρτυρίας ή προσβάσεις στα κέντρα των τραπεζών και της εξουσίας«, καταλήγει η ανακοίνωση. Πηγή: http://www.lifo.gr Εννοείται. Δεν καταλαβαίνω πού είναι το παράξενο στην υπόθεση αυτή. Οποιοδήποτε από τα ακίνητα που εκπλειστηριάζονται μπορεί να είναι νοικιασμένο, ΟΚ, δεν φταίει ο νοικάρης, αλλά δεν φταίει και η τράπεζα. Κι η ΛΑΕ κι ο Λαφαζάνης τι είναι, δηλαδή, και θέλουν ειδική μεταχείριση; Αν έχουν οποιονδήποτε φόβο για το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου τους μετά τον πλειστηριασμό, ας αρχίσουν να ψάχνουν για άλλο κτήριο, ο ιδιοκτήτης του οποίου να μην έχει οφειλές σε τράπεζες και δημόσιο. Είναι να μην σου τύχει, αλλά δεν χρειάζονται ούτε κλάψες ούτε ανακοινώσεις. 8

  Double Helix 9.1.2018 | 12:09 Μισό λεπτό ρε θείο-Παναγιώτη, αφού έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ο ιδιοκτήτης τότε τι να κάνει η τράπεζα να τις αγνοήσει και να ζητήσει να πληρωθούν από τους φόρους του κοσμάκη; Εδώ δεν μιλάμε για κατοικία αλλά για επαγγελματικό ακίνητο για να πας στην στο δικαστήριο να ρίξεις κροκοδείλια δάκρυα.

  • Ο/Η Po λέει:

   στο τουΐτερ: [Nα πληρώσει ο σοφός λαός τα 100.000 ευρώ που χρωστάει ο ιδιοκτήτης] Στο «σφυρί» και τα γραφεία της ΛΑΕ – Οργισμένη αντίδραση Λαφαζάνη [Ρουβίκωνας της Β λ α κ α ν ι ά δ α ς εκεί; Heeeelp!]

 18. Ο/Η kseeath λέει:

  Μακεδονικό: Όχι στο σωβινιστικό δηλητήριο
  http://avantgarde2009.wordpress.com/2018/01/13/makedoniko-oxi-sto-sovinismo/

  • Ο/Η Aντιεθνικιστής λέει:

   https://avantgarde2009.wordpress.com/2018/01/13/makedoniko-oxi-sto-sovinismo/

   …………………..
   Αλυτρωτικές επιδιώξεις;

   Ένα από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είναι ότι η χρήση του ονόματος Μακεδονία από τη γειτονική χώρα προδίδει αλυτρωτικές επιδιώξεις. Ότι κατά κάποιο τρόπο ένα κράτος με αυτό όνομα ντε φάκτο διεκδικεί το σύνολο της Μακεδονίας. Είναι αλήθεια ότι στα Σκόπια έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς από διάφορους ανεπίσημους κύκλους χάρτες που επιβεβαιώνουν αυτό το «φόβο». Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για γραφικές περιπτώσεις στυλ Βελόπουλου, με στόχο να τονώσουν το εθνικιστικό φρόνημα του πληθυσμού.

   Σημειώσεις

   [1] Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των εθνικιστών είναι πως η γλώσσα αποτελεί «απόδειξη» συνέχειας της εθνικής ταυτότητας. Ωστόσο τα έθνη συγκροτούνται πάνω στα ερείπια παλαιότερων κοινωνικών σχηματισμών και είναι απολύτως φυσικό να ενσωματώνουν κομμάτια τους στο σκληρό ιδεολογικό τους πυρήνα. Τα έθνη δεν είναι μόνο μια αόριστη κατασκευή, μια φαντασιακή κοινότητα, έχουν υπόβαθρο σχηματίζοντας ένα μωσαϊκό από παραδόσεις φυλετικές και κοινοτικές. Στη δική μας περίπτωση το Βυζάντιο παραλαμβάνει την ελληνική γλώσσα (για την ακρίβεια η συνέχεια της κοινής ελληνιστικής που εκείνη την εποχή ήταν ότι τα αγγλικά σήμερα, μέσο έκφρασης μη ελληνόφωνων πληθυσμών, η γλώσσα όλης της Μεσογειακής λεκάνης) ως επίσημη και με το τέλος του ένα κομμάτι της συνεχίζει ζει ως γλώσσα των υποτελών χριστιανών. Με τον ίδιο τρόπο που η ισπανική είναι η επίσημη γλώσσα όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής (πλην της Βραζιλίας που είναι τα πορτογαλικά) και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι λαοί αυτοί είναι ισπανικοί έτσι και η χρήση της κοινής ελληνιστικής από τους λαούς της μεσογειακής λεκάνης δεν τους μετατρέπει σε Έλληνες.

 19. Ο/Η Left and Liberal λέει:

 20. Ο/Η laskaratos λέει:

  Πως μπορούν να γράφονται τέτοια πράγματα:

  http://www.iefimerida.gr/news/388200/oi-thermokefaloi-toy-skopianoy-ti-tha-ginei-dothei-i-onomasia-makedonia-stin-pgdm

  Οι θερμοκέφαλοι του Σκοπιανού -Τι θα γίνει αν δοθεί η ονομασία «Μακεδονία» στην ΠΓΔΜ
  10|01|2018

  Τι θα γίνει με την εθνικότητα των Σκοπιανών ως Μακεδόνες ; Και με το Σύνταγμα που μιλάει για απελευθέρωση των αδελφών Μακεδόνων; Και με την σλαβοβουλγαρική γλώσσα που θα ονομαστεί μακεδονική; Και με τα βιβλία που λένε ότι ο Μεγαλέξανδρος ήταν εχθρός των Ελλήνων; Και με τους χάρτες που έχουν τη Θεσσαλονίκη ως λιμάνι της σκλαβωμένης από τους Έλληνες, Μακεδονίας του Αιγαίου;
  ___________________________
  Για να μην αναφερθώ τι λένε οι Έλληνες Εθνικιστές σε βάρος της ΠΓΔΜ, να ρωτήσω:
  Σε ποίο σημείο το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ «μιλάει για απελευθέρωση των αδελφών Μακεδόνων»;
  Ο ίδιος ο Μακεδονομάχος Μέρτζος, που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, στην Κσθημερινή δεν λέει κάτι τέτοιο:

  http://www.kathimerini.gr/942106/article/epikairothta/politikh/entimos-symvivasmos-me-to-kratos-twn-skopiwn
  07.01.2018
  Εντιμος συμβιβασμός με το κράτος των Σκοπίων
  Ν. Ι. ΜΕΡΤΖΟΣ*
  ……………..
  3. Κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας αυτή η περιοχή ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος το 1991 με την ψευδωνυμία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που στο Προοίμιο του Συντάγματός της διεκήρυξε: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι εθνικό κράτος του Μακεδονικού έθνους, συνεχίζει την παράδοση του Ηλιντεν, αποτελεί νόμιμη συνέχεια της Δημοκρατίας του Κρουσόβου, είναι η κοιτίδα όλων των Μακεδόνων και έχει υποχρέωση να φροντίζει όλους τους Μακεδόνες που ζουν στις άλλες χώρες και στα εξωτερικά τμήματα της Ενιαίας Μακεδονίας».
  ……………………….
  5. Εως το 2007 περισσότερα από 140 κράτη είχαν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ανάμεσά τους Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και Κίνα.
  ………………………..

  8. Η σταθερότητα του γειτονικού κράτους, η φιλία και η στενή συνεργασία έχουν κεφαλαιώδη σημασία για την Ελλάδα. Στα Σκόπια η Ελλάδα είναι στους πέντε πρώτους εμπορικούς εταίρους και ξένους επενδυτές. Οι ελληνικές επενδύσεις δημιούργησαν 18.000 θέσεις εργασίας και υπερβαίνουν το 1,2 δισ. ευρώ. Ελέγχουν το διυλιστήριο, δίκτυα καυσίμων, τη μεγαλύτερη τράπεζα, αλυσίδες πολυκαταστημάτων κ.ά. Το νεαρό γειτονικό μας κράτος είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του λιμένος Θεσσαλονίκης και ελέγχει τις στρατηγικές κοιλάδες των ποταμών Αξιού, Εριγώνος και Στρυμόνος. Μυριάδες πολίτες του παραθερίζουν στην ελληνική Μακεδονία και κάθε εβδομάδα αιμοδοτούν το εμπόριό της. Το κράτος των Σκοπίων κατέχει κεντρική θέση στα Νότια Βαλκάνια αλλά αποτελεί βόμβα έτοιμη να εκραγεί προκαλώντας σεισμικές ανατροπές, ίσως και πόλεμο, στον ήδη ετοιμόρροπο γεωπολιτικό χώρο, όπως έδειξε κατ’ επανάληψη έως τον περασμένο Απρίλιο η υπαρξιακή κρίση του. Τούτο οφείλεται στο σλαβικό κρατικό ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού». Τώρα αλλάζει.
  ……………….

  _______________________

  Τι ακριβώς συμβαίνει με το Σύνταγμα;

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7_%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1
  Ενωμένη Μακεδονία
  Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
  …………………..
  Πριν και αμέσως μετά την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ όμως, πιστεύονταν στην Ελλάδα ότι η ιδεολογία περί «Ενωμένης Μακεδονίας» είχε την υποστήριξη των αρχών της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ (και ως ομόσπονδου κράτους της Γιουγκοσλαβίας και ως ανεξάρτητο κράτος). Στο πρώτο σύνταγμα της ΠΓΔΜ το οποίο υιοθετήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1991 και αναθεωρήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1992 έγραφε:

  (1) Η Δημοκρατία νοιάζεται για τη θέση και τα δικαιώματα των ανθρώπων που ανήκουν στον μακεδονικό λαό στις γειτονικές χώρες αλλά και των ξενιτεμένων μακεδόνων, βοηθά στην πολιτισμική εξέλιξή τους και προωθεί δεσμούς με αυτούς. Κάνοντας αυτά, η Δημοκρατία δεν πρόκειται να ανακατευτεί στα δικαιώματα άλλων κρατών στα εσωτερικά ζητήματά τους.
  (2) Η Δημοκρατία νοιάζεται για τα πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της Δημοκρατίας στο εξωτερικό

  Τελικά, στις 13 Σεπτεμβρίου 1995, η ΠΓΔΜ υπέγραψε μια ενδιάμεση συμφωνία με την Ελλάδα[7] για να διακόψει η ελληνική κυβέρνηση τον οικονομικό φραγμό που είχε επιβάλλει, για πολλούς λόγους οι οποίοι συμπεριλάμβαναν τις εδαφικές διεκδικήσεις.[8] Σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία, η ΠΓΔΜ, θα παραιτείτο από όλες τις διεκδικήσεις στα γειτονικά της κράτη, και από τότε, η έννοια της «Ενωμένης Μακεδονίας» δεν έχει λάβει επίσημη υποστήριξη από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Η έννοια όμως χρησιμοποιείται πολύ από Σλαβομακεδόνες εθνικιστές οι οποίοι ακόμα προβάλλουν διεκδικήσεις εις βάρος των γειτόνων της ΠΓΔΜ.
  ……………..

  http://www.esiweb.org/index.php?lang=en&id=562
  Macedonia’s dispute with Greece
  ………………………….
  A. 1995 Interim Accord, in which neither country is mentioned by name, led to a relative normalisation of relations. The Republic of Macedonia agreed to alter its flag, dropping the Vergina Sun, a symbol found among the tombs of the ancient kings of Macedon (and designated by the Greek Parliament in 1993 as an official national symbol). Macedonia also made amendments to its constitution, expressly denying any claims on Greek territory. Greece agreed not to block Macedonian accession to international organisations of which Greece was itself a member, provided that Macedonia would accede under the name of «Former Yugoslav Republic of Macedonia.» Greece has since become a close economic partner and one of the largest foreign investors in Macedonia.

  Η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, στην οποία καμία χώρα δεν αναφέρεται ονομαστικά, οδήγησε σε σχετική ομαλοποίηση των σχέσεων. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας συμφώνησε να αλλάξει τη σημαία της, εγκαταλείποντας τον Ήλιο της Βεργίνας, ένα σύμβολο που βρέθηκε ανάμεσα στους τάφους των αρχαίων βασιλέων της Μακεδονίας (και ορίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο το 1993 ως επίσημο εθνικό σύμβολο). Η ΠΓΔΜ έκανε επίσης τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της, απορρίπτοντας ρητά οποιεσδήποτε αξιώσεις στην ελληνική επικράτεια. Η Ελλάδα συμφώνησε να μην εμποδίσει την προσχώρηση της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, από τους οποίους η Ελλάδα ήταν μέλος, αρκεί η Μακεδονία να προσχωρήσει υπό την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Από τότε η Ελλάδα έγινε στενός οικονομικός εταίρος και ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην πΓΔΜ.

 21. Ο/Η massilia λέει:

  Διάβασα ότι ο Καμμένος σήμερα (παραμονή της έναρξης των διαπραγματεύσεων) ανέβασε στο Tweeter «επίσημο χάρτη της Γιουγκοσλαβίας του 1937 με τα Σκόπια Βαρντάρσκα». Βέβαια αν ήταν λίγο προσεκτικός θα πρόσεχε ότι στο συγκεκριμένο χάρτη «τα Σκόπια» περιλαμβάνουν και κομμάτια από τη Σερβία και το Κόσοβο. Ισως αυτή η γεωγραφική ανακατανομή να πηγαίνει πακέτο με την πρόταση των ΑΝΕΛ για το νέο όνομα, ποιος ξέρει;

  Σε κάθε περίπτωση η επίκληση του όρου Βαρντάρσκα (που δεν είναι καινούργιο φρούτο) από τον junior κυβερνητικό εταίρο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μια ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων (ευτυχής νοείται λύση που θα κινείται στα πλαίσια της λογικής και της συνεννόησης και όχι στα πλαίσια οποιουδήποτε πολιτικού ή πολιτιστικού αταβισμού). Επιπλέον δείχνει παντελή άγνοια της ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας: Είναι γνωστό τοις πάσι πως στο σύνταγμα του 1931, ο βασιλιάς Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς, προκειμένου να εξομαλύνει τις εθνικές εντάσεις που είχαν φτάσει σε σημείο βρασμού (δολοφονία τριων Κροατών βουλευτών στη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου κλπ) αποφάσισε τη μετατροπή όλων των ιστορικών επαρχιών του βασιλείου (Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Βοσνίας κλπ) σε 9 μπανοβίνες, οι οποίες πήραν τα ονόματά τους από τα ποτάμια που πέρναγαν από αυτές. Ετσι «τα Σκόπια» έγιναν Βαρντάρσκα, η Σερβία Ντούναβσκα και Μόραβσκα, η (σημερινή) Κροατία Σάβσκα και Πρίμορσκα, η Σλοβενία Ντράβσκα κλπ. Οσες πιθανότητες έχει το Μαυροβούνιο να δεχτεί να λέγεται Ζέτσκα άλλες τόσες έχει να γίνει αποδεκτή και η πρόταση των ΑΝΕΛ για το όνομα της γείτονος.

  Ισως όμως είναι μια πρόοδος: Στα τελευταία 26 χρόνια ο ελληνικός εθνικσμός προχώρησε από το 1903, στο 1912 (περίοδος συλλαλητηρίων) και τώρα στο 1931 (περίοδος μετριοπάθειας). Ισως σε καμιά δεκαριά χρόνια να φτάσει και στο 1944 ή ποιος ξέρει; και στη δεκαετία του 60

  • Ο/Η Boλταίρος λέει:

   ΥΣΤΕΡΙΑ Ή ΙΣΤΟΡΙΑ;

   Κάθε φορά που αναρριπίζεται το μακεδονικό, πλημμυρίζει το διαδίκτυο από τα ίδια ανιστόρητα κατασκευάσματα. Ξανακυκλοφόρησε λοιπόν πρόσφατα στο διαδίκτυο το γνωστό «επιχείρημα» ότι προπολεμικά η Δημοκρατία της Μακεδονίας ονομαζόταν τάχα Vardarska και νάσου οι αυτόκλητοι νονοί της γειτονικής χώρας, πρόθυμοι να υπηρετήσουν το εθνικό μας αφήγημα. (Θαρρώ πως το επιχείρημα προβλήθηκε για πρώτη φορά από τον «μακαριστό» Χριστόδουλο σε κάποια φάση της προηγούμενης εθνικής μας υστερίας). Η ιστορία όμως άλλα μαρτυρεί για όποιον την προσεγγίζει χωρίς προκαταλήψεις.

   Γιατί η Vardarska Banovna ( Μπανόβινα του Βαρδάρη) υπήρξε απλώς μια διοικητική επαρχία που δημιουργήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1929 με νομοθετικό διάταγμα στα πλαίσια της διοικητικής μεταρρύθμισης του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας, όπως ονομάστηκε το Βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων με τον ίδιο νόμο. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, το 1941, οι Δυνάμεις του Άξονα κατέλαβαν την Μπανόβινα του Βαρδάρη και η επαρχία ως διοικητική δομή καταργήθηκε.
   Η δημιουργία των επαρχιών αυτών, που καθορίστηκαν και ονομάστηκαν με βάση τη γεωγραφία (ποταμούς ή τη θάλασσα), και όχι με βάση εθνικές ή ιστορικές ονομασίες, αποτελούσε μέρος του μακροπρόθεσμου πολιτικού σχεδιασμού του βασιλιά Αλέξανδρου του Α΄, που στις 6 Ιανουαρίου είχε διαλύσει το Κοινοβούλιο εγκαθιστώντας ένα προσωπικό καθεστώς, να αντικαταστήσει τις τοπικές εθνικές ταυτότητες του βασιλείου του με μια ενιαία γιουγκοσλαβική συνείδηση. Άλλη «μπανόβινα ήταν λ.χ .η Dravska (η σημερινή Σλοβενία). (φωτογραφία)
   Οι τοπικές εθνικές ταυτότητες όμως δεν καταργούνται εύκολα με διατάγματα. Γιατί οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής είχαν ήδη αναπτυγμένη εθνική συνείδηση τουλάχιστον από τις αρχές του εικοστού αιώνα.

   Αυτό το διαπιστώνουμε από τη μαρτυρία του Στρατή Μυριβήλη στο μυθιστόρημά του «Ζωή εν τάφω» από το 1917 , όπου οι κάτοικοι της περιοχής τού τότε μακεδονικού μετώπου «δε θέλουν νά ναι μήτε «Μπουλγκάρ», μήτε «Σρρπ», μήτε «Γκρρτς». Μοναχά «Μακεντόν ορτοντόξ»» («Η ζωή εν τάφω», 1η έκδοση [1924] Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές αλλαγές στο μυθιστόρημα έχει να κάνει με τις μεταβαλλόμενες πολιτικές θέσεις του συγγραφέα. Η τελευταία πρόταση περιλαμβάνονταν στις δύο κατοπινές εκδόσεις του μυθιστορήματος (1930, 1932), αλλά αργότερα, στις μεταπολεμικές εκδόσεις, καθώς μετά τη δεκαετία του 1930 δεν ήταν πλέον αποδεκτό στην ελληνική κοινωνία να αναφέρεται κανείς στη σλαβική γλώσσα που ομιλούνταν στη Μακεδονία ως «μακεδονική» και στους ομιλητές της ως «Mακεδόνες», παρά μόνο αν ήταν κάτοικοι της ελληνικής επαρχίας της Μακεδονίας και ο Μυριβήλης έκρινε πολιτικά φρόνιμο να την αφαιρέσει.

   Το διαπιστώνουμε όμως και από τα αρχεία της καταγραφής των οικονομικών μεταναστών του νησιού Elis της Νέας Υόρκης όπου εκατοντάδες μετανάστες από την περιοχή δηλώνουν από την πρώτη κι όλας δεκαετία του αιώνα , εθνικότητα «Μακεδόνας» (φωτογραφία)

   • Ο/Η massilia λέει:

    Μια μικρή παρατήρηση: Η ονομασία των μπανοβινών, ο καθορισμός των συνόρων τους, των διοικητικών τους κέντρων, της φύσης τους (ως διοικητικών και αυτόνομων μονάδων), του τρόπου διοίκησής τους κλπ περιλαμβάνονται (και;) στο 8ο Κεφάλαιο (άρθρα 82 – 98) του Συντάγματος του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας του 1931.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s