Εκκλησία κατά μεταμοσχεύσεων ζωτικών οργάνων

(Εκτός και εάν ο αποδέκτης είναι επίσκοπος)

Από το «χορό του θανάτου», στο ομώνυμης θεματολογίας μουσείο του αυστριακού χωριού Metnitz. O Χάρος οδηγεί τον (μιτροφόρο) πάπα στην Κόλαση, έργο εμπνευσμένο από τη ʽΘεία Κωμωδίαʼ του Δάντη.

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι υποχρεωμένη να είναι κατά των μεταμοσχεύσεων ζωτικών οργάνων του σώματος από θέση αμετακίνητης Αρχής. Για τον απλούστατο λόγω πως η λήψη ζωτικού μοσχεύματος από το δότη θεωρείται ευθανασία, αφού η πράξη γίνεται εν όσω ο ετοιμοθάνατος ζει και απλά έχει επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος. Η Εκκλησία δεν τολμά να το πει αυτό ευθέως και αφήνει να υφέρπει η εντύπωση πως δέχεται τις μεταμοσχεύσεις. Ο Αγιορείτης καλόγερος και μέντιουμ Παϊσιος ο Τουρκοφάγος ήταν στο θέμα αυτό σαφής:

Ο σεβαστός αγιορείτης Ιερομόναχος και πνευματικός Γρηγόριος, εκ του στενοτάτου περιβάλλοντός του, ερώτη­σε τον πατέρα Παΐσιον για το θέμα των μεταμοσχεύσεων και τα συναφή με αυτό αναφυόμενα προβλήματα. Ο Γέροντας απαντώντας επέτρεψε μεν την μεταμόσχευσιν ενός εκ των διπλών οργάνων, αλλ’ απέκλεισε κατηγορηματικώς την αφαίρεσιν και μεταμόσχευσιν οργάνων αναγκαίων δια την επιβίωσιν, σε οποιαδήποτε περίπτωσιν, αφού δι’ αυτής προξενείται η θανάτωσις του δότου. Χρησιμοποίησε μάλιστα δια κατοχύρωσιν της θέσεώς του τα ακόλουθα δύο επιχειρήματα:

Πρώτον, ότι αποτελεί ανεπίτρεπτον παρέμβασιν αντιστρατευομένην το δημιουργικόν έργον του Θεού, από την μια θανατώνοντας τον δότη, και από την άλλην δημιουρ­γώντας μας την έπαρσιν για την «ζωοποίησιν» του λήπτου. Και δεύτερον, ότι θα γίνει αιτία εφευρέσεως τρόπων να σκοτώνουν τους ασθενείς, για να τους πάρουν τα όργανά τους».

Ασφαλώς το δεύτερο επιχείρημα δεν είναι αντίρρηση επί της Αρχής αλλά επί της διαδικασίας. Το πρώτο όμως έχει σοβαρή θεολογική βάση και ο αγράμματος καλόγερος πράγματι διατυπώνει τη μόνη θέση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Εκκλησία.

Με σαφήνεια και με θεολογικά επιχειρήματα έχουν θεμελιώσει τις αντιρρήσεις τους και ο αρχιμανδρίτης κ.Λουκάς Τσιούτσικας – πρωτοπρεβύτερος κ.Στέφανος Στεφόπουλος και ο Αγιορείτης καλόγερος κ.Δαμασκηνός βασίζοντάς τες στην ασάφεια της έννοιας του «εγκεφαλικού θανάτου», προϋπόθεσης της αποκοπής μοσχεύματος, και στην μη ταύτισή της με το βιολογικό θάνατο.

Ασφαλώς οι θέσεις της Εκκλησίας που λατρεύει φονιάδες Αγίους, της Εκκλησίας που ευλόγησε άδικους πολέμους, που ποτέ της δε σεβάστηκε την ανθρώπινη ζωή (ψευτοηθικολογεί μόνο για τις εκτρώσεις και για την ευθανασία), είναι πολύ ρευστές και προσαρμόζονται αυτόματα όταν π.χ. η Σύνοδος επιτρέπει εκτρώσεις Ελληνοκυπρίων γυναικών που βιάστηκαν (μόνο από Τούρκους στρατιώτες) ή ηρωοποιεί «για εθνικούς λόγους» ομαδικές αυτοκτονίες (Σούλι, Αρκάδι κλπ), γράφοντας τότε τα δόγματά της στα παλιά της τα παπούτσια.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρήστος Παρασκευαϊδης, που δεν φανταζόταν πως θα χρειαστεί και ο ίδιος μεταμόσχευση ζωτικού οργάνου, είχε διατυπώσει κι αυτός παρόμοιες αντιρρήσεις στις 8/3/2001 τις οποίες η Εκκλησία φρόντισε όταν έτρεξε πανικόβλητος στις ΗΠΑ να εξαφανίσει

Κανείς εκκλησιαστικός δεν στηλίτευσε την ασυνέπεια του Αρχιφαρισαίου, ούτε ο κ.Νίκος Χατζηνικολάου δεσπότης Αλέξη Τσίπρα και Κερατέας, αρμόδιος της Εκκλησίας για τέτοια θέματα («Βιοηθική είναι ο επιστημοφανής τίτλος), ίσως γιατί ήταν απασχολημένος με το κουκούλωμα της υπόθεσης του αρχιμανδρίτη Γιοσάκη, αρμοδιότητα που σήμερα έχει αναλάβει ο ίδιος ο κ.Ιερώνυμος.

Ο Ναζιστής αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος που προωθούσε τις ιδέες της λοβοτομής των αντιρρησιών συνείδησης και της εθνικής ανάγκης για δολοφονίες αθώων Αλβανών όταν ήλθε ή ώρα του να πάει στην Κόλαση, αφού πρώτα κλαψούρισε στην τηλεόραση («Γιατί σε μένα θεέ μου»/και όχι σε κάποιο πνευματικό παιδί μου από το ποίμνιο), αφού έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια το κερδοφόρο τοτέμ της Τήνου και το αηδιαστικό θαυματουργό κουφάρι του αρχαιοκάπηλου και ιερόσυλου πορνοκαλόγερου Βησσαρίωνα της μητρόπολης Λαμίας, αφού μας φορτώθηκε οικονομικά στο σβέρκο τρέχοντας πανικόβλητος με το καραμανλικό αεροπλάνο (και με το καραμανλικό φυλαχτό!) στις αιρετικές ΗΠΑ, με τη συντροφιά του Θεόκλητου Βρεσθένης τ.Θεσσαλιώτιδος, άρπαξε παρά πάσαν ιατρική δεοντολογία μόσχευμα που δεν δικαιούταν, παίρνοντας με τον τσαμπουκά της Εξουσίας τη σειρά από ασθενή που περίμενε και το εδικαιούτο ως θεραπεύσιμος (ο Χουντοδουλος δεν το εδικαιούτο και λόγω διπλού καρκίνου και λόγω ηλικίας και λόγω σακχάρου και λόγω χρονικής προτεραιότητας), αλλά όπως αναμενόταν δεν γινόταν τίποτα και το μόσχευμα επέστρεψε στο ριγμένο δικαιούχο του (Εβραίο!), ο οποίος και σώθηκε.

Την άτιμη και θρασύδειλη πράξη του Χριστόδουλου περιέγραψε σαφέστατα ο δρ.Γ. Νακρατζάς σε ώτα μη ακουόντων.

Θέλω εδώ να επισημάνω μια αθλιότητα που διέπραξε ο κ. Αλαβάνος, τότε πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έσπευσε με θρήνους στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου, πλάϊ στην κα Παπαρήγα, τον οποίο λίγους μήνες πριν η «Αυγή» είχε καταγγείλει για ασελγείς πράξεις σε ίδρυμα αρρένων (ο Χουντόδουλος δεν τόλμησε να απαντήσει) και χαρακτήρισε τη στάση του Χριστόδουλου γενναία, χωρίς ούτε ένας από το κόμμα του να αντιδράσει ενώ αργότερα ο κ.Θανάσης Λεβέντης (ΣΥΝ-Δημ.Αρ.) εκφώνησε γελοίο εγκώμιο του Χουντόδουλου στη Βουλή.

Επανέρχομαι στο θέμα μου για να επισημάνω πως και σήμερα η Εκκλησία της Ορθόδοξης Ιεράς Εξέτασης που έκαιγε ζωντανούς ανθρώπους στο Βυζάντιο και στη Ρωσία, έρχεται να διατυπώσει τις αντιρρήσεις της στο σχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις, χωρίς να διαθέτει ίχνος ηθικής, ιστορικής, νομικής, επιστημονικής ή έστω πολιτικής νομιμοποίησης χωρίς κανείς πολιτικός στην αμετανόητα διεφθαρμένη μέχρι τέλους χώρα μας, να της θυμίζει έστω τη συμπεριφορά του Χριστόδουλου.

Νομίζω πως τα κωλύματα που βάζει η Εκκλησία στους γελοίους πολιτικάντηδες που τη ρωτούν, θα λύνονταν αυτόματα αν το νομοσχέδιο προέβλεπε πως οι επίσκοποι της Ανατολικής Εκκλησίας και όσοι δεν έχουν κάνει δήλωση δότη, δεν δικαιούνται μόσχευμα ζωτικού οργάνου, εκτός κι αν είναι ανήλικοι, οπότε οι ίδιοι (και οι γονείς τους) αυτόματα μετά τη λήψη, γίνονται και δότες για το μέλλον.

ΥΓ1

Απολαύστε: Ορθόδοξη Θεία κωμωδία. Μεταμόσχευση ποδιού από τους άγιους Ανάργυρους.

ΥΓ2

Ο μοναδικός Έλληνας (Ελληνοαμερικανός για την ακρίβεια) ιερέας που χάρισε όργανό του (στην αιρετική Δύση, η γενναιοδωρία αυτή μεταξύ μη συγγενών έχει συμβεί αρκετές φορές) σε ενορίτη του, (όλοι τους όμως προσφωνούνται πατέρες), ο αρχιμανδρίτης Ιωάννης Χαιρόπουλος στις ΗΠΑ, εγκατέλειψε αυτόβουλα την ιερωσύνη. Διαβάστε:

«…ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Χαιρόπουλος….εγκαταλείπει την ιεροσύνη, ζητά να καθαιρεθεί και να επιστρέψει στις τάξεις των λαϊκών. .. αφού πριν από πέντε χρόνια δώρισε το ένα του νεφρό και σώθηκε ένα δεκαεξάχρονο Ελληνοαμερικανόπουλο…….στην ερώτηση (σημ.Λασκ. για τα αίτια της παραίτησης) αν συντρέχουν αιτίες ηθικής φύσεως και συγκεκριμένα ομοφυλοφιλίας, παιδεραστίας ή κάτι άλλο, είπε «απολύτως όχι».Επίσης, όταν ρωτήθηκε αν σκέπτεται να νυμφευθεί, απάντησε ότι «σ’ αυτή τη φάση αυτό που σκέπτομαι μόνο είναι η απόφαση εγκατάλειψης της ιεροσύνης και τίποτε άλλο» και συμπλήρωσε «αλλά δεν αποκλείω τίποτε». Η καινούργια ιδιότητα του π. Χαιρόπουλου είναι εκπρόσωπος και επικεφαλής του τμήματος οικονομικής ανάπτυξης του Οργανισμού «Children’s Tumor Foundation»…. «ασχολείται με την ασθένεια που λέγεται neurofibromatosis, …ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής π. Νικόλαος Τριανταφύλλου όταν πληροφορήθηκε ότι ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Χαιρόπουλος προτίθετο να εγκαταλείψει την ιεροσύνη τον κάλεσε και του είπε να αναλάβει Διευθυντής της φοιτητικής ζωής της Σχολής, πλην όμως ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν επέτρεψε το διορισμό του….».

Σημ.Λασκ.: Ενώ αν είχε διαπράξει παιδεραστία όπως οι φίλοι του κ.Δημήτριου κληρικοί που τους προστατεύει προκλητικά, φοβάμαι πως ο διορισμός θα ήταν άμεσος.

This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

31 Responses to Εκκλησία κατά μεταμοσχεύσεων ζωτικών οργάνων

  1. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε μήνυμά του ανέφερε: «Ο θάνατος του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου, όπως και κάθε επιφανούς προσώπου, μας θυμίζει την κοινή μας μοίρα, ανεξάρτητα από θρησκεία, φιλοσοφικές αντιλήψεις, πολιτικές απόψεις.

    Η γενναιότητα και η καρτερικότητα που προχώρησε προς αυτόν, είναι ένα θετικό του μήνυμα προς όλους. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς απευθύνει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας και προς όλους τους πιστούς που σήμερα νιώθουν βαθύ πένθος.»

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=382502

    Νεκρολογίες στη Βουλή για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο Εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανάσιος Λεβέντης.
    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για το θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.
    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με την ισχυρή προσωπικότητά του επί πολλά έτη εσφράγισε τα εκκλησιαστικά πράγματα, αλλά και επηρέασε την κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας μας στο σύνολό της. Η πληθωρική του παρουσία δημιούργησε σε μερικές περιπτώσεις εντάσεις και αντιθέσεις, που όμως δεν είναι του παρόντος. Κρατούμε τα πολλά θετικά στοιχεία που συνοδεύουν τη διαδρομή του, όπως: Τη μεγάλη του αγάπη για το ποίμνιό του και όλους τους ανθρώπους και το χάρισμά του, της άμεσης και ζεστής επικοινωνίας μαζί τους, ιδιαίτερα με τους νέους. Το αμείωτο ενδιαφέρον του για τη γλώσσα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του λαού μας. Το φιλειρηνικό του κήρυγμα και την αντίθεσή του στους πολέμους και μάλιστα τους τελευταίους, της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ, όπου με παρρησία είχε δημόσια αντιταχθεί.
    Θα μου επιτρέψετε να κάνω και δυο προσωπικές αναφορές. Ευτύχησα να τον γνωρίσω πρώτη φορά ως Μητροπολίτη Δημητριάδος όταν η Νευροχειρουργική Εταιρία είχε οργανώσει το ετήσιο πανελλήνιο συνέδριό της στο Βόλο το 1990. Τον επισκεφθήκαμε και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τα προβλήματα βιοηθικής, για τα οποία ξέραμε ότι έδειχνε έντονο ενδιαφέρον. Μας μίλησε τότε για την κλωνοποίηση, μια έννοια που ήταν και σαν λέξη γνωστή μόνο σε πολύ λίγους μυημένους γιατρούς και εντυπωσίασε με τους προβληματισμούς που ανέπτυξε αρκετά χρόνια πριν την πρακτική εφαρμογή της μεθόδου και τη δημιουργία της Ντόλι, προβληματισμούς που και σήμερα ακόμη τους βρίσκουμε στην επικαιρότητα.
    Με μια αντιπροσωπεία της Επιτροπής κατά των επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα τον επισκεφθήκαμε στην Αρχιεπισκοπή και ζητήσαμε την συμπαράστασή του το 2002. Με το γνωστό του χιούμορ χαμογέλασε και μας είπε: «Κι εσείς βρε παιδιά υπογραφές μαζεύετε;» Την προσέφερε λοιπόν την υποστήριξή του σ’ αυτή την προσπάθεια πρόθυμα, όχι μόνο υπογράφοντας το σχετικό κείμενο, αλλά και με αντίστοιχη δημόσια δήλωση κατά των επεκτάσεων, που κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Συγχρόνως μας ανέπτυξε διεξοδικά και τις ανησυχίες του για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη από την ασυλλόγιστη οικολογική καταστροφή που προκαλεί ο τεχνοκρατικός μας πολιτισμός.
    Αποχαιρετώντας τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο αναμιμνήσκομαι το χαμόγελο και τη στωικότητα με την οποία αντιμετώπιζε την προχωρημένη πλέον αρρώστια του όταν τον επισκεφθήκαμε πριν λίγες βδομάδες στο σπίτι του στο Ψυχικό, μαζί με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέκο Αλαβάνο. Φιλοσοφώντας αναφέρθηκε στο διαφορετικό τρόπο που αντιμετώπιζε πλέον ανθρώπους, καταστάσεις και πράγματα με την πάροδο των χρόνων, κατά τη διάρκεια της θητείας του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, αλλά και κάτω από τη δοκιμασία της υγείας του. Η γενναιότητα και η καρτερικότητα με την οποία αντιμετώπισε αυτή τη δοκιμασία είναι ένα θετικό μήνυμα για όλους μας.
    Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς απευθύνει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και προς όλους τους πιστούς, που σήμερα νιώθουν βαθύτατο το πένθος από την απώλειά του.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης

    http://www.athleventis.gr/gr/interpositions3.asp?id=259

  2. Ο/Η laskaratos λέει:

    Τρίτη 28 Αυγούστου 2001 Ριζοσπάστης

    «Ο θεός ξέρει τι κάνει»…

    Ο γνωστός ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης, συζητώντας, σε μια συνέντευξή του, με τον δημοσιογράφο παρουσιαστή, έκανε, μεταξύ άλλων, την περιγραφή κάποιας παλιότερης συνάντησής του με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    Ο Χριστόδουλος, λοιπόν, είπε ο καταξιωμένος ηθοποιός, που ήξερε το πρόβλημά μου με τον καρκίνο, μου λέει σε κάποια στιγμή: «Ο Κύριος σε αγαπάει πολύ και γι’ αυτό σου έδωσε τον καρκίνο. Ο θεός, όποιον αγαπάει, παιδεύει». Και ο Καρακατσάνης, με τη γνωστή θυμοσοφία και το χιουμοριστικό ύφος του, αναρωτήθηκε: «Καλά, εμένα, περισσότερο απ’ το Χριστόδουλο μ’ αγαπάει ο Θεός, και μου έδωσε τον καρκίνο; Γιατί δεν τον έδωσε σ’ εκείνον, που είναι και αρχιεπίσκοπος, άρα θα τον αγαπάει πιο πολύ από εμένα;..».

    Προκαλούν θλιβερές σκέψεις, αλλά και οργή δικαιολογημένη, περιστατικά σαν το παραπάνω, που δεν είναι, βέβαια, και το μοναδικό. Για οποιοδήποτε κακό μας συμβεί (σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί, πόλεμοι, επιδημίες θανατηφόρες και όποιες άλλες «πληγές του Φαραώ»), οι ιθύνοντες της «Αγίας μας Εκκλησίας» έχουν έτοιμη στη γλώσσα τους την εξήγηση: « Ο θεός…». Μας αγαπάει και γι’ αυτό μας δοκιμάζει…..

    http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=920299

  3. Ο/Η αναξίμανδρος λέει:

    http://web.archive.org/web/20080328045618/http://www.ecclesia.gr/greek/Archbishop/koinonia/8-3-2001meta.html

    η σελίδα αναφερόμενη του κυρός Χριστοδούλου που αφαιρέθηκε εκ του Διαδικτύου…

  4. Ο/Η Aπόστολος Λέτσος λέει:

    Και λίγα λετε.
    Ο παπάς Κώστας Στρατηγόπουλος, το 2002 επιτίθεται κατά των μεταμοσχεύσεων.
    4 χρόνια μετά το βούλωνε όταν ο αρχιεπίσκοπος βούταγε μόσχευμα.

    ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

    Ο π. Κων/νος Στρατηγόπουλος, σε κατηχητική ομιλία του, την 28η/2/2002, αναφέρθηκε έμμεσα στο βιβλίο του π. Νικολάου Χατζηνικολάου με τίτλο «Ελεύθεροι από το γονιδίωμα». Σε αυτήν, είπε τα εξής σχετικά:

    (…….)

    ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2011/08/blog-post_9381.html#ixzz1WFqCHMUk

    Και τα κείμενα αυτά είναι αναλλοίωτα. Ούτε τον Ιωάννη (τον Ευαγγελιστή) αλλάζεις, ούτε τον Χρυσόστομο αλλάζεις. Σου αρέσει, δεν σου αρέσει. Θέλεις δεν θέλεις. Δεν γίνεται αλλιώς. Δεν είναι δική σου επιθυμία πως θα τον χρησιμοποίησης. Πρέπει να έχωμε, λοιπόν, δύο πράγματα στον νου μας. Δυο βασικώτατα στοιχεία. Για να έχετε ξεκαθαρισμένο νου. Με ενδιαφέρει οι Χριστιανοί να έχουν με απλότητα ξεκαθαρισμένο νου. Να ξέρουν ένα-δυό πράγματα, ώστε να είναι ξεκαθαρισμένος ο νους τους.

    Προσέξτε: Αφετηριακά, κανείς δεν μπορεί να αρνηθή τις μεταμοσχεύσεις. Αν έχω πραγματικά πεθάνει και μου πάρουν το δάκτυλό μου, δεν με νοιάζει. Αν είναι κάποιος εν ζωή και θέλη να δώση στο παιδί του, που είναι άρρωστο, το νεφρό του, εγώ δεν έχω αντίρρηση. Αφετηριακά, δεν έχομε αντίσταση, αντίδραση. Αρκεί, εκείνος από τον οποίο παίρνομε τα όργανά του να είναι νεκρός.

    Η αντίδρασις αρχίζει από εκείνο το σημείο ακριβώς. Ότι, εμείς πιστεύομε, ότι δεν είναι νεκρός. Εκεί αρχίζει το καίριο σημείο. Γι’ αυτό ακριβώς άλλαξαν τον όρο. Έκαναν τον θάνατο «εγκεφαλικό». Και υπάρχει και ο κλινικός θάνατος. Δύο, δηλ. «θάνατοι», υπάρχουν γι’ αυτούς! Γιατί; Για να πάρουν στο (υποτιθέμενο) ενδιάμεσο, τα όργανα (δηλ., για να κάνουν χρήση του τεχνητού κατασκευάσματος του εγκεφαλικού θανάτου και να πάρουν κάποιου τα όργανα). Λοιπόν, δεν αρνούμεθα αυτές καθ’ εαυτές τις μεταμοσχεύσεις. Και οι άγιοι Ανάργυροι έκαναν μεταμόσχευση. Πήραν το πόδι ενός μαύρου, μετά 4 ημέρες από τον θάνατο του, και το έβαλαν σε έναν ασθενή. Έτσι… Ας μη φοβόμαστε, μήπως στον Παράδεισο θα είμαστε χωρίς μέλη (εάν μας τα πάρουν εδώ). Δεν είναι αυτή η θεολογία.

    Άρα, βλέπετε, το πρώτο (επιχείρημά μας εναντίον των κατηγόρων μας) είναι, ότι δεν αρνούμεθα. Αλλά, δεν θέλομε να σκοτώνουν ανθρώπους για να παίρνουν τα όργανα. Αυτό, είναι το πρώτο βασικό που πρέπει να έχετε στον νου σας. Αυτό, είναι το πρώτο ουσιαστικό και βασικό.

    Προκειμένου, όμως, να πείσουν τους Χριστιανούς για να δίνουν τα όργανά τους, δεν μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό το χωρίο. Και, όμως, το χρησιμοποιούν. Αυτό είναι το λάθος. Δεν μπορούν, όμως, οι θεολόγοι, να πλανούν τους πιστούς. Δεν είπα «η Εκκλησία». Η Εκκλησία δεν έχει πάρει ακόμη επίσημη απόφαση, παρ’ όλο που οι εισηγήσεις, που γίνονται από τους θεολόγους, αυτό το χωρίο χρησιμοποιούν. Αιρετικώτατα. Σκανδαλωδώς αιρετικώτατα. Αν δεν ξέρουν τι λένε οι Πατέρες, να σωπάσουν. Ας μιλήσουν για ουράνια πράγματα, περί αγγέλων, αρχαγγέλων, Σεραφείμ, κ.λπ., και να σταματήσουν την άκαιρη ανθρωπολογία τους. Δεν μπορεί κανείς να παίζη με αυτά τα πράγματα και με την ζωή του λαού.

    Έτσι, λοιπόν, εδώ, είναι συγκεκριμένο το πράγμα. Είναι μόνο για τον Χριστό αυτό το κομμάτι. Δεν μπορούν να λένε και αυτοί: «Την ψυχήν μου τίθημι υπέρ των προβάτων», και να εννοούν, ότι και αυτοί μπορούν να κάνουν το ίδιο. Εσύ, που το λες αυτό, τί είσαι; Σωτήρ, είσαι;

    Να βρεθή τρόπος να πάρουν τα όργανά μου μετά τον θάνατο μου, καμμία αντίρρηση. Αλλά, δεν γίνεται (αυτό) σήμερα. Πρέπει το όργανο να είναι ζωντανό. Αν έχης πεθάνει, δεν μπορεί να στο πάρη. Άρα, πρέπει να σε σκοτώση για να σου το πάρη.

    Η ιστορία είναι «μόλις τρία δευτερόλεπτα ακόμα και θα πεθάνη» (λένε). Για μένα, όμως, τρία δευτερόλεπτα είναι αιώνας. Για το μάτι του Χριστού είναι αιώνας. Δεν μπορεί ο λαός να πλανάται με ψευτοθεολογίες.

    ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2011/08/blog-post_9381.html#ixzz1WFpgMWhk

  5. Ο/Η Kόκκινη Ρόζα λέει:

    φαρισαική συγχορδία που ξεχάστηκε οταν χρειάστηκε ο Χριστόδουλος

    ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΖΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

    http://www.egolpion.com/metamosxefseis_strat... – Προσωρινά αποθηκευμένη

    3 Απρ. 2011 – Διά τούτο με ο πατήρ αγαπά ότι εγώ τίθημι την ψυχήν μου, ίνα πάλιν λάβω αυτήν». «Γι’ αυτό μ’ αγαπάει ο Πατέρας, λέει, γιατί εγώ βάζω την ζωή …

    Επισκεφθήκατε αυτήν τη σελίδα στις 23/8/11.

    Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον | ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ …

    http://www.egolpion.com/metamosxefseis_strat... – Προσωρινά αποθηκευμένη

    3 Απρ. 2011 – ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ. ΖΩΤΙΚΩΝ …

    ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΖΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

    http://www.egolpion.com/metamosxefseis_strat... – Προσωρινά αποθηκευμένη

    Διά τούτο με ο πατήρ αγαπά ότι εγώ τίθημι την ψυχήν μου, ίνα πάλιν λάβω …

    Περισσότερα αποτελέσματα από egolpion.com

    ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΖΩΤΙΚΩΝ – amethystos

    amethystosbooks.blogspot.com/…/blog-p… – Προσωρινά αποθηκευμένη

    3 Απρ. 2011 – ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΖΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ …. Και έχει τρομερά την ανάγκη της Εκκλησίας γι’ αυτό το θέμα. …

    w w w . f l o g a . g r / ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΖΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

    http://www.floga.gr/50/…/200202280102.htm – Προσωρινά αποθηκευμένη

    ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΖΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ. Απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα ομιλίας του πρωτοπρεσβύτερου … Καί εἶναι μιά πιό προωθημένη ἀπάντηση, αὐτό εἰδικά τό δεύτερο μέρος, στήν θεολογία περί μεταμοσχεύσεων, πού προσπαθοῦν να θεμελιώσουν, μέσα ἀπό αὐτό τό χωρίο. … Καί ἔχει τρομερά τήν ἀνάγκη τῆς Ἐκκλησίας γι’ αὐτό τό θέμα. …

    Ελληνικά και Ορθόδοξα: ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ …

    nefthalim.blogspot.com/…/blog-post_192… – Προσωρινά αποθηκευμένη

    5 Απρ. 2011 – ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΖΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ … Και είναι μια πιο προωθημένη απάντηση, αυτό ειδικά το δεύτερο μέρος, …

    ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΖΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ …

    http://www.palo.gr/cluster/blogs/eidhseis…/23/?... – Προσωρινά αποθηκευμένη

    Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και τα νέα από Ελλάδα από όλα τα ειδησεογραφικά sites & blogs. Όλα τα τελευταία νέα στην Ελλάδα μόνο στο palo.gr.

    ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ: ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ …

    trelogiannis.blogspot.com/…/blog-post_0… – Προσωρινά αποθηκευμένη

    4 Απρ. 2011 – ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΖΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ … Και είναι μια πιο προωθημένη απάντηση, αυτό ειδικά το δεύτερο μέρος, …

    Ορθόδοξη ανθρωπολογία και μεταμοσχεύσεις ζωτικών οργάνων … – Alopsis

    http://www.alopsis.gr/modules.php?name... – Προσωρινά αποθηκευμένη

    Μεταμοσχεύσεις. Ένα θέμα που χρόνια τώρα βρίσκεται στην επικαιρότητα. … ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΖΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ … εργάτες, αγρότες, επιστήμονες, διανοούμενους— και καλείται να απαντήση σε χίλια-δυό ερωτήματα. …… Η τελεσίδικη απάντησις στο θέμα των μεταμοσχεύσεων. ΑΦΙΕΡΩΜΑ …

    ‘Ἐγκεφαλικὸς Θάνατος… Ο έσχατος πειρασμός”. | ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ …

    hristospanagia1.wordpress.com/…/ἐγκεφα… – Προσωρινά αποθηκευμένη

    28 Ιουν. 2011 – Στὴν Ἑλλάδα, ὁ νόμος «περὶ δωρεᾶς καὶ μεταμοσχεύσεων ὀργάνων καὶ ἄλλες ….. Η τελεσίδικη απάντησις στο θέμα των μεταμοσχεύσεων ζωτικών οργάνων. … Ἀπαντῆστε Ἀκυρῶστε τὴν ἀπάντηση. Πλητρολογῆστε τὸ σχόλιό σας ἐδῶ. …

  6. Ο/Η Kόκκινη Ρόζα λέει:

    Xριστόδουλος:
    Η Εκκλησία δεν βιάζεται.

    Αυτός όμως βιαζόταν

    »
    Ἡ Ἐκκλησία ὅως δέν βιάζεται. Ὀφείλει ἕναν σεβασμό καί στήν ἱερότητα τῶν στιγμῶν τοῦ θανάτου καί στήν εὐαισθησία ὅσων δυσκολεύονται νά ἀποδεχθοῦν μιά προσέγγιση τοῦ θανάτου διαφορετική ἀπό τήν παραδοσιακή ἀντίληψη πού τόν συνδέει μέ τήν παύση τῆς καρδιακῆς λειτουργίας. Ἐπιτρέψτε μου νά σημειώσω ἐδῶ ὅτι αὐτή ἡ ἀντίληψη ἔχει οὐσιαστικά διαμορφώσει καί τήν θεολογία μας σέ τέτοιο βαθμό ὥστε ἡ λειτουργία καί τό ὄργανο τῆς καρδιᾶς νά ἐνδύονται μέ ἰδιάζουσα πνευματική σημασία. Ἡ καρδιακή προσευχή ἔχει νά κάνει μέ τήν καρδιακή λειτουργία.

    Γιά νά ξεπερασθεῖ αὐτό τό πρόβλημα ἡ Ἱερά Σύνοδος ἔχει ἀναθέσει στήν Ἐπιτροπή Βιοηθικῆς τήν ὀργάνωση δύο ἡμερίδων· μιᾶς μέ ἱερεῖς πνευματικούς καί μιᾶς μέ ἰατρούς. Ταυτόχρονα προγραμματίζουμε τήν ὀργάνωση ἑνός διορθοδόξου συνεδρίου γιά νά ἀκούσουμε καί τίς ἀπόψεις τῶν ὑπολοίπων ὀρθοδόξων ἐκκλησιῶν. Εἶναι τό καλύτερο πού μποροῦμε νά κάνουμε ἐπί τοῦ παρόντος. Εὐελπιστοῦμε ὅτι θά διαφανεῖ ἡ ἀλήθεια καί σύντομα θά ἀποδεσμευθοῦμε ἀπό αὐτήν τήν ἀναστολή ὥστε ἡ Ἐκκλησία οὐσιαστικά νά συμβάλει στόν ἀγώνα ὑπέρ τῶν μεταμοσχεύσεων.

  7. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

    Αυτοι ειναι τοσο μαγγες που το εχουν διπορτο.
    Αν μετα απο ενα ατυχημα καποιος πεθανει λενε, τον αγαπουσε ο θεος και τον πηρε κοντα του.
    Αν τη σκαπουλαρει και ζησει τοτε λενε, τον αγαπουσε ο θεος και τον αφησε να ζησει.
    Και το [ποιμνιο] τοσο ντουγανια που τα τρωνε.

    Για τον Αλαβανο κατι ακουσα για την επισκεψη του στο Χρηστοδουλο αλλα το περασα ντουκου, και δεν διαβασα αυτα που παραθετεις αγαπητε μου Λασκαρατε.
    Για αλλη μια φορα σε ευχαριστω που με ξεστραβωνεις.
    Α ρε Αλεκο ποσο ξεπεφτεις στα ματια μου.
    Τετοια αριστερα ηθελες;Τετοια ανατροπη θελεις;
    Κανοντας φιλοφρονησεις σε ανθωπους της χουντας, που διαβαζαν και δεν ηξεραν, οτι εσενα, και αλλους πολλους αγωνιστες, σε φυλακιζαν και σε βασανιζαν;
    Πολυ με κανεις να λυπαμε Αλεκο.

  8. Ο/Η atheofobos λέει:

    Βέβαια δεν θα μπορούσε να λείψει από τον χορό και ο Πατριάρχης που ως άλλος Παΐσιος κατόπιν άνωθεν επιφοιτήσεως γνωρίζει πως «Η καρδία είναι το κέντρον της ψυχής και της υπάρξεως», η φωλεά της προσωπικότητος και το κατοικητήριον του Θεού!
    Οπότε άσχετα αν ο εγκέφαλος έχει νεκρωθεί ο θάνατος επέρχεται μόνον όταν σταματήσει η καρδιά ( οπότε αυτός που κλείνει το μηχάνημα χάρις στο οποίο μέχρι τότε λειτουργεί η καρδιά κάνει ουσιαστικά και έξωση στον θεό!)
    Διάβασα εδώ:
    http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2011/08/blog-post_06.html

    Πρόσφατα, όμως, στο θέμα αυτό παρενέβη ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σε ομιλία του που έκανε στην Καβάλα, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του:

    «Η καρδία είναι το κέντρον της ψυχής και της υπάρξεως, διό και ο καρδιακός θάνατος είναι ο όντως θάνατος και όχι ο εγκεφαλικός. Η καρδία είναι η φωλεά της προσωπικότητος με όλον το θετικόν φορτίον των σπερμάτων της αρχαίας σκωρίας των παθών. Διά τούτο και οι Πατέρες και Διδάσκαλοι της Εκκλησίας επιμένουν πολύ εις την ανάγκην της καθάρσεως της καρδίας, και μάλιστα προσδιορίζουν τον τρόπον διά της αδιαλείπτου προσευχής: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον αμαρτωλόν», διά της πνευματικής εγρηγόρσεως, ανυστάκτου προσοχής και νηπτικής ασκήσεως, διά της χαλιναγωγήσεως της φαντασίας με την φύλαξιν των αισθήσεων, διά του κατά Θεόν πένθους και των δακρύων, διά της εξαγορεύσεως των λογισμών και εξομολογήσεως των αμαρτημάτων. Τότε η Χάρις του Θεού καθαρίζει, θεραπεύει, ειρηνεύει και αγιάζει την καρδίαν, και την καθιστά άξιον κατοικητήριον του Θεού. Εις την Παλαιάν Διαθήκην ο Θεός ζητεί από τον πιστόν: «Υιέ, δος μοι σην καρδίαν». Απαιτεί δηλαδή το όλον πρόσωπον, την όλην προσωπικότητα και ζωήν. Η ένωσις της καρδίας με τον Θεόν είναι το ύψιστον των εφετών, το οποίον όμως δύναται να επιτευχθή μόνον εάν ο Θεός «διανοίξη» την καρδίαν μας, όπως της Αγίας Λυδίας. Δεν είναι αποτέλεσμα μόνον της ιδικής μας επιθυμίας».

  9. Ο/Η Ίλια Λιβυκού λέει:

    To έχει σκάσει ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Λιβύης από τον Ιούνιο

    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231125031

    Τρίπολη, Λιβύη
    Τον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στην παλιά πόλη της Τρίπολης της Λιβύης λεηλάτησαν άγνωστοι τις τελευταίες ημέρες. Η εκκλησία χρονολογείται από το 1647 και είναι η παλιότερη ορθόδοξη εκκλησία στη Βόρεια Αφρική.

    Την είδηση μετέφερε στον Μητροπολίτη Τριπόλεως, κ. Θεοφύλακτο, ο οποίος βρίσκεται από τα τέλη Ιουνίου στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Δημήτρης Αναστασίου.

  10. Ο/Η Eνιπέας λέει:

    http://wwwaristofanis.blogspot.com/2011/08/blog-post_8106.html?showComment=1314247337085#c6257316007239218617

    24 Αυγούστου 2011

    Aλεπού του Ολύμπου
    Εκκλησία κατά μεταμοσχεύσεων ζωτικών οργάνων

  11. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

    Αγαπητέ @θεοφιλε θερμη

    Διαβάζω ανέσα σε άλλα στο σχόλιό σου
    «…Για τον Αλαβανο κατι ακουσα για την επισκεψη του στο Χρηστοδουλο αλλα το περασα ντουκου,
    και δεν διαβασα αυτα που παραθετεις αγαπητε μου Λασκαρατε.
    Για αλλη μια φορα σε ευχαριστω που με ξεστραβωνεις.

    Α ρε Αλεκο ποσο ξεπεφτεις στα ματια μου.
    Τετοια αριστερα ηθελες;Τετοια ανατροπη θελεις;
    Κανοντας φιλοφρονησεις σε ανθωπους της χουντας, που διάβαζαν και δεν ηξεραν, οτι εσενα, και αλλους πολλους αγωνιστες, σε φυλακιζαν και σε βασανιζαν;

    Πολυ με κανεις να λυπαμε Αλεκο….»

    Σε βεβαιώνω, είχα καιρό να νοιώσω τέτοια συγκίνηση, από μια ειλικρίνεια, τσεκουράτη, κι από μια θλίψη που δεν διστάζει να εκτίθεται
    (και έτσι να διακαιώνεται, υψωμένη πάνω από επί μέρους ματιές, έτσι που εγώ το βλέπω) .
    Δυσκολεύομουν, βλέπεις, μέχρι τώρα, να πιστέψω στη αγνότητα των προσεγγίσεων κάποιων,
    ίσως γιατί εμένα μού έλαχε αυτού του τύπου
    (αλλά και άλλων, λιγότερο ή περισσότερο σημαντικών)
    τις ματαιώσεις & τις διαψεύσεις,
    -πολιτικά πάντα και καθόλου προσωπικά-,
    να τις έχω εισπράξει κατάμουτρα, σε αρκετά παλιότερες μέρες…

    Όπως και νάχει, νάσαι καλά…

  12. Ο/Η laskaratos λέει:

    Η παρουσία του Θεόφιλου, τιμά το ιστολόγιο.

  13. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

    Θα ηταν αγενεια απο μερους μου να μην ευχαριστησω ανθρωπους της δικης σας ποιοτητας, οταν γραφετε τοσο θερμα για την αφεντια μου.
    Εκεινο που θελω να προσθεσω, ειναι πως στη ζωη υπαρχουν διαψευσεις ματαιωσεις κλπ, προσωπικες και πολιτικες.
    Ειμαι ομως βεβαιος οτι υπαρχουν και προσωπα πολιτικα και μη, διαμαντια που στραφταλιζουν,και αλλα διαμαντια που αν φυσηξουμε λιγο τη σκονη απο πανω τους θα εκπλαγουμε απο τη λαμψη τους.
    Νομιζω δεν ειναι της ωρας να γραψω την τεραστια και απιστευτη εμπειρια μου, και ποσο τυχερος ειμαι, απο τον δικο μου διαμαντενιο περιγυρο.
    Το στοιχημα ειναι να εντοπιζουμε και να κραταμε τα διαμαντια αυτα.

  14. Ο/Η Άθεος λέει:

    Αν στ’ αλήθεια το πιστεύουν αυτό και είναι τόσο αντίθετοι με τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, λυπάμαι που πρέπει να υποθέσω ότι, δάκρυ συγκίνησης ποτέ δεν πότισε το μάτι τους, στο άκουσμα της είδησης πώς, χάνοντας τη ζωή του κάποιος σε δυστύχημα, ένας συνάνθρωπος κερδίζει τη δική του που ταλαιπωρούνταν χρόνια, πολλές φορές δικός τους, που μετά θα ανάψει ένα κερί στην παναγιά για το δώρο που του έκανε!
    Αχ αυτήν την υποκρισία, πώς την πολεμάς…

  15. Ο/Η Σταύρος λέει:

    Άθεε, νομίζω ότι πρόκειται για κάτι βαθύτερο, απότοκος του οποίου είναι η υποκρισία. Παρατηρώ το θέμα εδώ και δεκαετίες, στο στενό μου περιβάλλον, και κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα νέο περιστατικό, η απορία μου παραμένει αμείωτη .
    Πρόσφατα κάποιος γνωστός ο οποίος μεταφέρθηκε στο χειρουργείο σε κατάσταση διάλυσης από τροχαίο και αφού οι γιατροί τον ξανάφτιαξαν μ’ ένα σωρό επεμβάσεις, το πρώτο πράγμα που ζήτησε μόλις συνήλθε και αντελήφθη τι του συνέβη, ήταν μια εικόνα της Παναγίας. Ούτε που του πέρασε από το μυαλό να ευχαριστήσει τους γιατρούς που τον έσωσαν από τα χέρια του χάρου. Η αχαριστία σ’ όλο της το μεγαλείο.
    Όταν τράκαρε, το αυτοκίνητό του ήτα γεμάτο με σταυρούς και εικόνες, παρ’ όλο που δεν εκκλησιάζονταν ποτέ. Νομίζω λοιπόν ότι ο φόβος, ο οποίος καλλιεργείται μέσα στις ψυχές κυρίως αμόρφωτων ανθρώπων, δημιουργεί ισχυρές εντροπικές τάσεις στο νου, με αποτέλεσμα αυτός να παίρνει συνεχώς ανάποδες στροφές. Όπως και να έχει το πράμμα, η απορία μου αυτή παραμένει ακέραια μέσα στις σκέψεις μου.

  16. Ο/Η Άθεος λέει:

    Έτσι είναι Φίλε μου Σταύρε!
    Ακόμα και το πούλμαν που μεταφέρει γέρους από το ΚΑΠΗ σε κάποιο μοναστήρι και ντελαπάρει, άσχετα από κείνους που έχασαν τη ζωή τους, ακούς να λένε εκείνοι που έζησαν: Ευτυχώς είχαμε άγιο! Έτσι ακριβώς αναγγέλλεται και στις ειδήσεις: Άγιο είχαν οι 43 επιβάτες που επέβαιναν σε πούλμαν, όμως στην μάχη που έδωσαν δυο συνεπιβάτες, δυστυχώς δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή!
    Συγνώμη Ροΐδη που βγήκα από το θέμα, αλλά η υποκρισία και η αχαριστία είναι συνώνυμα με την αντίδραση της εκκλησίας για τις μεταμοσχεύσεις των ζωτικών οργάνων!

  17. Ο/Η λέει:

    Απίστευτο και όμως αληθινό. Εν έτη 2011 η εκκλησία απαγορεύει στους πιστούς να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση. Σας φαίνεται απίστευτο; Κι όμως είναι πραγματικό! Μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της φετινής σεζόν, τα «Κορίτσια με τα μαύρα», βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σε περιοδεία ανά την Ελλάδα.

    http://www.gossip247.gr/showbiz/6621-%CE%97-%CE%9C%CE%B7%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%9E%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B8%CE%B5%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7.html

  18. Κυριε Ροϊδη,
    Σχετικα με τις μεταμοσχευσεις εχω να παρατηρησω οτι οπως δηλωσε ο κ. Ανθιμος Θεσ-κης, στελεχος της εθνικοπολιτικης οργανωσης «Εκκλησια της Ελλαδος » – που ειναι εχθρος της Εκκλησιας του Χριστου – οι μεταμοσχευσεις οργανων ειναι συμφωνες με τη χριστιανικη Διδασκαλια, αλλα αυτοι εχουν καποια αντιρρηση. Η αληθεια αυτη ειναι, και την αντιρηση τη προβαλλουν για να τη παζαρεψουν με καποιο απο τα δικα τους συντεχνιακα αιτηματα.

  19. Ο/Η Αδαμάντιος Κοραής λέει:

    Καλό χειμώνα φίλοι μου

  20. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    Η τεράστια αξία της ζωής ενός αρχιεπισκόπου
    Γιατί σε μένα Θεέ μου
    Διπλοί καρκίνοι και απαγορευμένες μεταμοσχεύσεις.
    Όλα για το τομάρι μας

    http://www.paron.gr/v3/new.php?id=82275&colid=&catid=26&dt=2013-02-03%200:0:0
    ΤΟ ΠΑΡΟΝ
    03/02/2013

    Ανοίγουμε τον φάκελο – Προκύπτουν τεράστιες ευθύνες

    ………..

    Συγκεκριμένα αντιμετώπιζε, σύμφωνα με έγκυρους ιατρικούς κύκλους, τα εξής σοβαρά προβλήματα υγείας:
    = Καρκίνο του παχέος εντέρου με απόφραξη,
    = Κίρρωση του ήπατος, εξ αιτίας της οποίας επαπειλείτο ασκίτης, που εκδηλώθηκε μετεγχειρητικά,
    = Ξεχωριστό καρκίνωμα του ήπατος πρωτοπαθές,
    = Αρρύθμιστο ζάχαρο και
    = Αυξημένο βάρος που επιδείνωνε την κατάστασή του.

    ……..

    Η πορεία προς την Αμερική…

    Ο Eλληνοαμερικανός καθηγητής κ. Τζάκης κατέβαλε κάθε προσπάθεια να γίνει η μεταμόσχευση σε εύλογο χρόνο, έπρεπε όμως να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, με την αυστηρή τήρηση της σειράς προτεραιότητας του καταλόγου των ασθενών που περιμένουν να μεταμοσχευτούν, όπως επιβάλλει ο αμερικανικός νόμος. Όταν βρέθηκε το μόσχευμα, που προερχόταν από έναν μαύρο που είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, την επομένη το πρωί μπήκε στο χειρουργείο ο Αρχιεπίσκοπος. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο δότης ήταν μουσουλμάνος, ειπώθηκε στον Χριστόδουλο μήπως υπήρχε πρόβλημα θρησκείας. Και η απάντησή του ήταν ότι όλοι είμαστε άνθρωποι, προχωρήσετε…

    Δυστυχώς ο καρκίνος του ήπατος είχε κάνει τη δουλειά του… Είχε επεκταθεί και δεν επέτρεπε να γίνει η εγχείρηση… Και από εκείνη τη στιγμή άρχιζε η ανεπίστρεπτη αντίστροφη μέτρηση. Με το τέλος να μην είναι πολύ μακριά… Μια από τις επόμενες μέρες, πριν πάρει τον δρόμο της επιστροφής προς την Ελλάδα του, λειτούργησε σε Εκκλησία στο Μαϊάμι. Και εκεί λύγισε… Έκλαψε.. Και είπε εκείνο το «Γιατί εγώ, Θεέ μου…».

    http://enavimabrosta.blogspot.gr/2007/10/blog-post_14.html

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ

    Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σχολιάσω οτι στην περίπτωση του Αρχιεπισκόπου ισχύουν 2 από τα «μή ηθικά» δεδομένα: η μή δίκαιη κατανομή των μοσχευμάτων και η παραβίαση της λίστας, αφού σύμφωνα με το ιατρικό κέντρο του Μαϊάμι, ο Αρχιεπίσκοπος δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για την μεταμόσχευση ήπατος (χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του καθηγητή κυρίου Τζάκη), ενώ η σημαίνουσα θέση του, του επέτρεψε να προηγηθεί άλλων συνανθρώπων του στο αδυσώπητο κυνήγι ενός μοσχεύματος. Οι μή πληρούμενες προϋποθέσεις (μεταξύ των οποίων 2 καρκίνοι με πιθανολογούμενες μεταστάσεις), οδήγησαν και στην αποτυχία της επέμβασης. Ευτυχώς το μόσχευμα τελικά δόθηκε σε άλλο συνάνθρωπό μας, αφού είχε προβλεφθεί το ενδεχόμενο αποτυχίας της αρχικής μεταμόσχευσης.

    http://www.archbishopspyridon.gr/spyridon_2008/ek_xairopoulos.htm

    Εξομολόγηση» του Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Χαιρόπουλου στον «Ε.Κ.»

    Του Θεόδωρου Καλμούκου
    Ειδικά για τον Εθνικό Κήρυκα

    ΒΟΣΤΩΝΗ. Κεραυνός εν αιθρία ήταν η είδηση του «Ε.Κ.» πριν από δέκα πέντε περίπου μέρες, πως ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Χαιρόπουλος, πρώην Διάκονος του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, καθώς και εκ των στενότερων και εξ’ απορρήτων συνεργατών του πρώην Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα, εγκαταλείπει την ιεροσύνη, ζητά να καθαιρεθεί και να επιστρέψει στις τάξεις των λαϊκών. Ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Χαιρόπουλος, με ικανότητες και προσόντα ποιμαντικά, διοικητικά, αλλά και ευαισθησίες και ανθρωπιά αφού πριν από πέντε χρόνια δώρισε το ένα του νεφρό και σώθηκε ένα δεκαεξάχρονο Ελληνοαμερικανόπουλο, με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» μίλησε για τη μεγάλη του απόφαση η οποία αλλάζει καθοριστικά τη ρότα της ζωής δίχως να αποκλείει τίποτε, ακόμα και το γάμο.

  21. Ο/Η Ένας λέει:

    εκτός κι αν ο αποδέκτης είναι Αγιορείτης

    http://www.pentapostagma.gr/2014/02/e%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CF%8E%CE%B4%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BF-%CE%B3-%CE%BC%CF%89%CF%8B%CF%83%CE%AE.html#.Uu3d1cLxvrc

    Σε σοβαρή κωματώδη κατάσταση βρίσκετε ο μοναχός Μωυσής, στο νοσοκομείο ”Αγιος Λουκάς” στη Θεσσαλονίκη, όπου και νοσηλεύεται.
    Ο γέροντας Μωυσής αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα με το ήπαρ, είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση

  22. Παράθεμα: Οι ρασοφόροι κατά της δωρεάς οργάνων σώματος εκτός κι αν προορίζονται για την πάρτη τους | ΑΘΡΗΣΚΟΣ

  23. Παράθεμα: Ένας τ.αρχιμανδρίτης παντρεύεται με άντρα | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  24. Ο/Η Δρ Νο λέει:

    Στις ΗΠΑ για μεταμόσχευση ο Λαρίσης Ιγνάτιος
    Γράφτηκε από Romfea.gr. Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

    Του Αιμίλιου Πολυγένη

    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος εντός των επομένων ημερών θα μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος κατόπιν αποφάσεως του ιατρικού του επιτελείου στην Ελλάδα σε συνεννοήση με τον Ιατρό κ. Ανδρέα Τζάκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr αύριο θα υπάρξει και επίσημο ανακοινωθέν από την Ιερά Μητρόπολη.

    http://thriskeftika.blogspot.gr/2011/09/blog-post_8139.html
    30/9/11
    Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων

    ……………………………
    Συνεπῶς ἡ ἀπαράδεκτος νομοθετική πρωτοβουλία τῆς Κυβερνήσεως πού δέν λαμβάνει ὑπ’ ὄψιν αὐτῆς τά ἀνωτέρω καί πού εἰσαγάγει τήν λειτουργία ἰδιωτικῶν συμφερόντων Κέντρων Μεταμοσχεύσεων, μέ ὅ,τι ἰδιοτελές αὐτό συνεπάγεται μᾶς ὑποχρεώνει νά προτρέψωμεν τό πλήρωμα τῆς τοπικῆς Ἐκκλησίας, πρός διασφάλισι τῆς ἱερότητος τῆς ζωῆς του νά προβῆ στίς σχετικές δηλώσεις στά ἁρμόδια Κέντρα Ἐξυπηρετήσεως Πολιτῶν (Κ.Ε.Π.) ὅτι δέν συναινεῖ διά τήν ἐφαρμογή σ’αὐτό τοῦ σχετικοῦ Νόμου.

    Μέ ὅλη μου τήν ἀγάπη
    Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
    + ὁ Πειραιῶς ΣΕΡΑΦΕΙΜ

    https://www.pemptousia.gr/2017/01/metamoschefsis-pia-i-thesi-tis-ekklisias/

    Μεταμοσχεύσεις: Ποια η θέση της Εκκλησίας;
    21 Ιανουαρίου 2017
    …………………………….
    Υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις για το δικαίωμα του ανθρώπου να προβεί σε τέτοιες προσφορές ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για προσφορά κάποιου κεντρικού σωματικού οργάνου όπως της καρδιά, που για τους πιστούς συνδέεται με την άσκηση της καρδιακής προσευχής. Η αρνητική επιχειρηματολογία για τις μεταμοσχεύσεις επικαλείται πρωτίστως την ιερότητα του ανθρώπινου σώματος και την πνευματική διάσταση που έχουν τα βασικά όργανα του στην ανθρωπολογία της Παλαιάς Διαθήκης. Επιπλέον υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος οφείλει το σώμα του στο Θεό και δεν μπορεί να το δωρίζει . Το σώμα του κάθε χριστιανού είναι μέλος Χριστού, ολόκληρος ο Χριστιανός δεν ανήκει στον εαυτό του αλλά «ηγοράσθη τιμής».[3]

    • Ο/Η Po λέει:

      μέγα ανέκδοτο
      που πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό.

      • Ο/Η Δρ Δρακατόρ λέει:

        Mεταμόσχευση ήπατος σημαίνει δολοφονία του δότη.
        Δεν είναι μάτι, είναι όργανο που η αφαίρεσή του ενώ ο δότης είναι ζωντανός, προκαλεί τον θάνατό του.
        Γιατί ο δεσπότης δεν καταφεύγει σε κάποιο θαυματουργό χέρι, πόδι, σαγιονάρα, κάστανο ή όρχι;


        https://eleftheroiellines.blogspot.com/2018/05/blog-post_295.html

        Πλήθη λαού στο Λυκαβηττό: Ο θαυματουργός Σταυρός που θεραπεύει (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Ο Άγιος Ιγνάτιος, δεσπότης της πολύ αμαρτωλής Μητρόπολης Λάρισας,

      Πως ο Αλβανός δεσπότης Λάρισας Πολύκαρπος Μπιθικούκης (Κοκκινοκώλης) γίνεται (κι αυτός) Έλληνας («Δαρδαίος»=Αχλαδαίος)

      Άγιος που o προκάτοχός του Δημήτρης ενθρονίστηκε με τη βοήθεια των ΜΑΤ,

      ένας Άγιος με πολύ βεβαρημένο παρελθόν (θαυματουργά αφορολόγητα Τέμπη, κλπ) δεν εμπιστεύεται τα ιερά πτώματα, κρανία, σκελετούς κλπ των αγίων βρυκολάκων της Ορθοδοξίας, όπως του ομοφυλόφιλου αρχαιοκάπηλου αγίου μοναχού Βησσαρίωνα του θαυματουργού και ερωτύλου

      Ορθόδοξη Μαύρη Μαγεία (8) – Η μούμια Βησσαρίων


      [[[[Η “Espresso”, ανέδειξε η “Espresso” αποκαθήλωσε. Στις 6.3.’07 κάτω από τον τίτλο «Ο Βησσαρίων έμεινε μισός», κάνει τη μεγάλη αποκάλυψη πρωτοσέλιδα: «Αποστολή στο χωριό που δεν έχει καλές αναμνήσεις από τον ιερομόναχο»:
      Ο αιδεσιμώτατος Βησσαρίωνας, εφημέριος του Καππαδοκικού Καρδίτσας, πιάνεται στα πράσα με το δάσκαλο. Το τρυφερό ζευγάρι το σκάει στην Αθήνα όπου με τα κέρδη από τις αρχαιοκαπηλίες (ασημένιο Ευαγγέλιο στα αραμαϊκά φερμένο το 1922 από τη Μικρασία, αδαμαντοποίκιλτο χρυσό δισκοπότηρο, εικόνες) στεγάζεται σε ιδιόκτητο διαμέρισμα. Ο δάσκαλος μεταβιβάζει την ερωτική φωλιά στο όνομά του και ο πανοσιώτατος αναγκάζεται να σπιτωθεί στο μοναστήρι….]]]]
      _____________________

      Ο Άγιος Ιγνάτιος του κερδοφόρου προσκυνήματος των Τεμπών προσπαθεί να αναβάλει με αμαρτωλά μέσα το ραντεβού του με τον Ελληνορθόδοξο κρατικό θεό.
      Ο Άγιος Ιγνάτιος της Λάρισας είναι 72 ετών (Γεννήθηκε στη Σαλαμίνα στις 11 Ιανουαρίου 1946).
      Δεν δικαιούται μόσχευμα λόγω ηλικίας (βλ. παρακάτω: Δρ. Νακρατζάς: «η επέμβαση αυτή αποκλείεται σε ασθενείς ηλικίας 70 ετών και άνω, απλώς και μόνο λόγω ηλικίας»).
      Είναι πανικόβλητος σαν τον Χουντόδουλο:

      http://aqua-aquamarine.blogspot.gr/2007/09/o.html

      Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2007
      O Δρ Γ.Νακρατζάς για τον Αρχιεπίσκοπο

      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

      Η ασθένεια του Αρχιεπισκόπου αποτελεί για μας μία αφορμή ώστε να διατυπώσουμε ορισμένες σκέψεις, σκέψεις που αφορούν τόσο σε θέματα θεολογίας όσο και σε θέματα ιατρικής.
      Η απόφαση του ανθρώπου Παρασκευαϊδη, να ζητήσει την βοήθεια των Δυτικών, όπως τους ονομάζει στα κηρύγματά του, είναι απόλυτα κατανοητή.
      Θα πρέπει βέβαια να αναφέρει κανείς ότι στα περισσότερα Κέντρα Μεταμόσχευσης Ήπατος του εξωτερικού η επέμβαση αυτή αποκλείεται σε ασθενείς ηλικίας 70 ετών και άνω, απλώς και μόνο λόγω ηλικίας.
      Από τον Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος μόλις αφίχθηκε στην Φλόριντα των ΗΠΑ μπήκε σε μία λίστα αναμονής για μεταμόσχευση Ήπατος, παίρνοντας μία ευνοϊκή θέση προτεραιότητας.
      Εάν η πληροφορία αυτή αληθεύει τότε αυτό σημαίνει ότι ο αρχιεπίσκοπος υφάρπαξε την θέση προτεραιότητας ενός άλλου ασθενούς, ίσως νεότερου στην ηλικία.
      Σύμφωνα με τον ημερήσιο Τύπο ο κύριος Παρασκευαϊδης εκτός από την κίρρωση του ήπατος πάσχει και από δύο καρκίνους, συγκεκριμένα ο ένας στο παχύ έντερο ήδη χειρουργηθείς και ο δεύτερος στο Ήπαρ μη χειρουργηθείς.
      Το νεόπλασμα (καρκίνος) του Ήπατος είναι πρωτοπαθές και παρουσιάζεται ως επιπλοκή στο 10% περίπου των ασθενών πασχόντων από χρόνια Ηπατίτιδα.
      Τέλος δε ο κύριος Παρασκευαϊδης πάσχει και από σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος χρήζει θεραπείας με ινσουλίνη.
      Η τελευταία αυτή ασθένεια σημαίνει ότι μετά από πιθανή μεταμόσχευση μια ενδεχόμενη θεραπεία με κορτιζόνη θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα.

      Εάν οι ανωτέρω πληροφορίες αληθεύουν τότε συνέπεια τούτου είναι ότι ένας τέτοιος ασθενής πιθανότατα θα αποκλεισθεί από μεταμόσχευση ήπατος και θα θεραπευθεί με άλλον τρόπο.

      Όμως το θέμα που μας απασχολεί κυρίως δεν είναι το ιατρικό αλλά το θεολογικό, δηλαδή πως ο προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας ουσιαστικά περιφρονεί τα εκκλησιαστικά θαύματα, τα οποία σημειωτέον συνιστά ολόθερμα στους πιστούς του ποιμνίου του.
      Εάν ο Αρχιεπίσκοπος ήταν όντως συνεπής με την ορθόδοξη πίστη του θα έπρεπε να επικαλεστεί ένα θαύμα της Παναγία της Τήνου ή μιας άλλης θαυματουργής εικόνας του Αγίου Όρους, όπως διαφήμισε προ καιρού για τους πιστούς του στην Μητρόπολη Αθηνών.
      Αντί αυτού ο Αρχιεπίσκοπος ενάντια σε αυτά που συνιστά στο ποίμνιο του προσέφυγε σε ένα κέντρο του εξωτερικού που δεν το χαρακτηρίζει θρησκευτική πίστη αλλά ορθολογιστική σκέψη και ιατρική τέχνη.
      Το θέμα αυτό πραγματεύεται λεπτομερώς ο κύριος Γουσέτης στο άρθρο του περί φυλαχτών, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΥΓΗ στις 25 Αυγούστου 2007.

      Δρ Γεώργιος Νακρατζάς
      Ιατρός Πνευμονολόγος
      Τέως Διευθυντής Πνευμονολογικού τμήματος
      Νοσοκομείου του Ρότερνταμ της Ολλανδίας
      Σημ : την παραπάνω ανακοίνωση έλαβα με mail
      Αντιθετα με την παραπάνω ανακοίνωση αυτό με το οποίο όχι μόνο διαφωνώ αλλά και με εξοργίζει είναι η σκαναλωδώς ευνοική μεταχείριση το αρχιεπισκόπου.
      Ναι ,είναι γνωστό πως στις κοινωνίες μας η ζωές μας αξίξουν αναλογα με την οικονομική μας δύναμη.ή την κοινωνική μας θέση
      Το βλέπουμε κάθε μερα να συμβαινει .
      Στη δουλειά, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην δικαιοσύνη.
      Μα το θέμα της υγείας αφορά στο δικαίωμα για ζωή.
      Κι όταν χιλιάδες άνθρωποι ζούν με την καθημερινή αγωνία της εύρεσης κατάλληλου δότη ,βλέποντας την ζωή τους όλο να μικραίνει και να στέκουν ανήμποροι περιμένοντας τον θανατο ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ένας ιεράρχης να δέχεται να μπαίνει σε λίστα προτίμησης ,λες κι η ζωή του αξίζει περισσότερο από την ζωή π.χ. ενός παιδιού που ζει σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου ,περιμένοντας να βρεθεί το μόσχευμα ,που θα του δώσει την ελπίδα να ζήσει.
      Το ίδιο ισχύει για τον καθένα μας ,που με οποιονδήποτε τρόπο επιχειρεί κάτι ανάλογο. Μα για ένα πατέρα ή μια μάνα θα μπορούσα ,παρά το ανήθικο της πράξης τους ,να δεχτώ κάποιο ελαφρυντικό. Δεν είναι εύκολο να διατηρείς τις αρχές σου ,όταν πρόκειται για την ζωή του παιδιού σου.
      Μα για έναν ηγέτη και μάλιστα θρησκευτικό μια τέτοια πράξη αυτοδίκαια τον καταργεί.
      Κατανοώ τον ανθρώπινο φόβο, μα κάποιες φορές πρέπει να πληρώνουμε το τίμημα και να διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας ακόμα και απέναντι στο θάνατο .

      Αναρτήθηκε από aqua στις Κυριακή, Σεπτεμβρίου 23, 2007

      12 σχόλια:

      • Ο/Η Ιερά Μοντελάκια και Χ.Α. λέει:

        Πρέπει να κάνει μεταμόσχευση ήπατος λκαι ας την απαγορεύει η Εκκλησία (για τους κοινούς θνητούς).
        Τόσα μοντελάκια να πάνε χαμένα;
        Αμαρτία είναι

        http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/11590/%CE%B7-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE-%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%8C%CE%BC%CF%80%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CE%B3%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85

        Η «χρυσή» γκαρνταρόμπα του μητροπολίτη Λαρίσης Ιγνατίου
        ΡΕΠΟΡΤΑΖ
        Οι αρχιερατικές στολές του 62χρονου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου ξεπερνούν τις εκατό και κοστίζουν μια περιουσία.
        Η «χρυσή» γκαρνταρόμπα του μητροπολίτη Λαρίσης Ιγνατίου
        Δευτέρα, Μάιος 12, 2008 – 18:40
        Ξεπερνούν τις εκατό (100) οι αρχιερατικές στολές του 62χρονου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 600.000 ευρώ αν υπολογιστούν και τα εγκόλπια, οι πατερίτσες και οι μίτρες που τις συνοδεύουν, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγώνας» της Λάρισας. Η εφημερίδα σε τέσσερις σελίδες δημοσιεύει 100 διαφορετικές φωτογραφίες του μητροπολίτη Ιγνατίου που σε καθεμία φορά και διαφορετική αρχιερατική στολή και ενδεχομένως εγκόλπιο και μίτρα. Ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας Τριαντάφυλλος Τασιόπουλος δημοσιεύει και πίνακα με τις τιμές των αρχιερατικών στολών. Σύμφωνα με τον πίνακα: Η απλή αρχιερατική στολή κοστίζει από 2.000 έως 13.000 ευρώ στα καταστήματα, ενώ στα μοναστήρια η απλή στολή κοστίζει από 4.500 έως 30.000 ευρώ. Οι μίτρες από 1.000 έως 10.000 ευρώ, οι πατερίτσες από 1.000 έως 12.000 ευρώ, τα μπαστούνια από 450 έως 2.500 ευρώ. Το εγκόλπιο και οι σταυροί από 1.200 ευρώ, ανάλογα με τα πρόσωπα που εικονίζονται και το βάρος σε χρυσό. Το ωμοφόριο από 600 έως 3.000 ευρώ.

        Επίσης, στην εφημερίδα «Αγώνας» δημοσιεύεται απόσπασμα από το βιβλίο «Πρόσχωμεν» του αρχιμανδρίτη Δανιήλ Αεράκη, το οποίο αναφέρει τα εξής: «Τα χρυσοποίκιλτα και χρυσοκέντητα άμφια των κληρικών αποτελούν: πρόκλησι, σπατάλη, σκανδαλισμό». Τα άμφια του 62χρονου σεβασμιότατου Ιγνατίου θα πρέπει να προέρχονται από δώρα, από αγορές του ιδίου ή και συνδυασμό των δύο. Πιθανόν θα υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην γκαρνταρόμπα του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου και δεν αποκλείεται να έχει την πλουσιότερη συλλογή αρχιερατικών στολών και παρελκομένων από όλους τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συνήθως οι μητροπολίτες έχουν από 10 έως 30 στολές, αρκετές πατερίτσες και όχι περισσότερες από 10-15 μίτρες, λόγω του όγκου που καταλαμβάνουν. Ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος (κατά κόσμον Ιάκωβος Λάππας) γεννήθηκε το 1946 στη Σαλαμίνα. Μητροπολίτης εξελέγη το 1994. Αύριο Τετάρτη τη Λάρισα θα επισκεφθούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, με αφορμή την εορτή του πολιούχου της Λάρισας Αγίου Αχιλλίου. Ενδιαφέρον θα έχει και το τι δώρα θα φέρουν στον επιχώριο μητροπολίτη. Και κάτι τελευταίο: Στις προσκλήσεις που τυπώθηκαν από τη Μητρόπολη Λάρισας υπάρχει ένα λαθάκι: αντί της Α.Θ.Π. (Αυτού Θείας Παναγιότητος) τυπώθηκε Α.Π.Θ.

        ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

        http://pssiit.blogspot.gr/2012/11/video.html
        Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012
        ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO:Ο Αγιασμός της Χρυσής Αυγής στην ΛΑΡΙΣΑ

        Τα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής πραγματοποιήθηκαν χθες 24/11 νωρίς το απόγευμα παρουσία του Γενικού Γραμματέα του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου ,Στελεχών και Βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος .

      • Ο/Η Δρ Μένγκελε λέει:

        Η ζωή στη γη είναι γλυκιά. Ποιός πιστεύει στον Παράδεισο; Μην πιστεύετε καλέ στα θαύματα. Όποιος έχει υποστεί εγκεφαλικό θάνατο δεν μπορεί να γίνει θαύμα και να γίνει καλά. Να του βγάλουν το συκώτι και γρήγορα.
        Υπάρχουν και οι ζωντανοί δότες αν πληρώσεις καλά

        https://www.medlook.net/%CE%93%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/2518.html

        Μεταμόσχευση ήπατος από ζωντανούς δότες: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

        Η έλλειψη ικανοποιητικού αριθμού μοσχευμάτων ήπατος από δότες οργάνων που αποβιώνουν υποχρέωσε τους γιατρούς να αναπτύξουν τη μέθοδο της μεταμόσχευσης μέρους του ήπατος που λαμβάνουν από ζωντανό δότη. Σε ορισμένες χώρες η μεταμόσχευση μέρους του ήπατος ζωντανού δότη σε ασθενείς με οξεία ηπατική ανεπάρκεια χρησιμοποιείται ευρέως ενώ σε άλλες σπανιότερα.

        Στη μεταμόσχευση ήπατος από ζωντανό δότη λαμβάνεται αρχικά από το δότη κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης ένα μέρος του ήπατος του. Στη συνέχεια το κομμάτι αυτό μεταμοσχεύεται στον ασθενή με οξεία ηπατική ανεπάρκεια.

        Η μεταμόσχευση ήπατος με μόσχευμα από ζωντανούς δότες είναι μια πολύ ελκυστική και καλή λύση για ασθενείς σε κατάσταση απελπισίας που επιδεινώνονται ταχέως λόγω της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας. Το ερώτημα που τέθηκε πολλές φορές και αποτελεί αντικείμενο επισταμένων ερευνών είναι οι επιπλοκές και οι κίνδυνοι για τη ζωή των δοτών ήπατος.

        Στην έρευνα έλαβαν μέρος 9 κέντρα μεταμόσχευσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Συμπεριλήφθηκαν 1201 ασθενείς που ήσαν υποψήφιοι για μεταμόσχευση με μόσχευμα από ζωντανό δότη στην περίοδο 1998-2007.

        Η ανάλυση της εξέλιξης των ασθενών και των ζωντανών δοτών έδειξε:

        Οι κίνδυνοι για τους δότες ήταν μέσα στα αποδεκτά όρια. Κανένας ζωντανός δότης δεν αποβίωσε και 50% παρουσίασαν επιπλοκές

        Η ανάλυση αναφέρεται σε 405 ζωντανούς δότες ήπατος στην ίδια έρευνα The Adult-to-Adult Living Donor Liver Transplantation Cohort Study για την περίοδο 1998-2003.

        Η κατάσταση και οι επιπλοκές που παρουσίασαν οι ζωντανοί δότες ήπατος ήταν:

        62% δεν παρουσίασαν επιπλοκές

        21% είχαν μόνο μία επιπλοκή

        17% είχαν 2 ή περισσότερες επιπλοκές

        Το σύνολο των επιπλοκών ήταν 220: 48% ήταν ήπιες (βαθμού 1), 47% δεν προκαλούσαν μόνιμες αναπηρίες στους δότες (βαθμού 2), 4% των επιπλοκών προκαλούσαν μόνιμες αναπηρίες στους δότες (βαθμού 3) και 0,8% των επιπλοκών ήσαν θανάσιμες (βαθμού 4)

        Η συχνότερη επιπλοκή (12% των περιπτώσεων) ήταν βακτηριδιακή μόλυνση, μετά ήταν η διαρροή χολής (9%), η κήλη (6%) και σε δύο περιπτώσεις δημιουργήθηκε θρόμβος στην πυλαία φλέβα

        Στο 13% των δοτών χρειάστηκαν νέες εισαγωγές σε νοσοκομείο και στο 4% των δοτών χρειάστηκαν πολλαπλές νέες εισαγωγές

        Με βάση τη λεπτομερή πληροφόρηση από τους γιατρούς τους, οι δότες μπορούν να αποφασίσουν ελεύθερα γνωρίζοντας όλες τις συνιστώσες της δωρεάς που προτίθενται να κάνουν.

        http://www.cancer-society.gr/%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82/%CF%84%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B6%CF%89-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%AE%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82

        Τι πρέπει να γνωρίζω για τη Μεταμόσχευση Ήπατος

        Από πού προέρχεται το νέο, υγιές, ήπαρ, που μεταμοσχεύεται στον ασθενή μετά την αφαίρεση του πάσχοντος ήπατος;

        Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων προέρχεται από υγιή άτομα, τα οποία έχουν πέσει σε εγκεφαλικό θάνατο. Αυτό σημαίνει ότι ένας δότης ήπατος, εκτός από τον εγκεφαλικό θάνατο που έχει, τα υπόλοιπα όργανά του και ιδιαιτέρως το ήπαρ του είναι απολύτως υγιή.

        Πώς αποφασίζεται το ποιος θα πάρει ένα ηπατικό μόσχευμα που προσφέρεται;

        Κάθε Νοσοκομείο που κάνει μεταμοσχεύσεις ήπατος έχει το δικό του κατάλογο των ασθενών, που, ύστερα από μελέτη, έχει τεκμηριωθεί ότι έχουν ένδειξη για μεταμόσχευση ήπατος. Σ’ αυτό τον κατάλογο περιέχονται για τον κάθε ασθενή, εκτός από τα στοιχεία και τη βαρύτητα της βασικής ηπατικής νόσου, και τα προσωπικά του στοιχεία, όπως είναι η ηλικία,

        https://www.hpbonline.org/article/S1365-182X(16)31496-4/fulltext
        Outcomes after liver transplant in patients aged 70 years or older

        Method: From 2000 January to 2014 June, 16 patients over 70 years old underwent liver transplantation. We analyzed clinical course of these patients retrospectively.

        Results: Mean age was 71.4 years old, ranged from 70 to 78 years old. Means MELD score was 16.1. 8 patients received single living donor LT, 4 patients underwent cadaveric donor LT, and 4 patients had dual living donor LT. 6 patients had diabetes, 5 patients with hypertension, and one patient had coronary artery disease. 1-year survival rate was 81.3%. Mean survival time was 38.9 months. 3 in-hospital mortality occurred. One patient with graft failure due to acute rejection, and two patients expired with pneumonia and sepsis.

        Conclusion: Liver transplantation should be considered judiciously in elderly recipients. Old age itself is not a contraindication for deciding liver transplantation in these patients.

        Αποτελέσματα μετά από μεταμόσχευση ήπατος σε ασθενείς ηλικίας 70 ετών και άνω

        Μέθοδος: Από το 2000 έως το 2014, 16 ασθενείς άνω των 70 ετών υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Αναλύσαμε την κλινική πορεία αυτών των ασθενών αναδρομικά.

        Αποτελέσματα: Η μέση ηλικία ήταν 71,4 ετών, κυμαινόταν από 70 έως 78 ετών. Η βαθμολογία MELD ήταν 16,1. 8 ασθενείς έλαβαν LT, τέσσερις ασθενείς υποβλήθηκαν σε λιποβαρή δότη LT και 4 ασθενείς είχαν διπλό ζωντανό δότη LT. 6 ασθενείς είχαν διαβήτη, 5 ασθενείς με υπέρταση και ένας ασθενής είχε στεφανιαία νόσο. Το 1ετές ποσοστό επιβίωσης ήταν 81,3%. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης ήταν 38,9 μήνες. 3 θνησιμότητα στο νοσοκομείο. Ένας ασθενής με αποτυχία μοσχεύματος λόγω οξείας απόρριψης και δύο ασθενείς έληξαν με πνευμονία και σήψη.

        Συμπέρασμα: Η μεταμόσχευση του ήπατος θα πρέπει να εξετάζεται με σύνεση στους ηλικιωμένους λήπτες. Η ίδια η γήρανση δεν αποτελεί αντένδειξη για τη λήψη μεταμόσχευσης ήπατος σε αυτούς τους ασθενείς.

        http://orthodox-watch.blogspot.gr/2011/12/blog-post_9017.html

        Ἡ Ἐπίσημη θέση τῆς Ἐκκλησίας

        Τά ἐδάφια αὐτά, ἀλλά καί ἄλλα πού προβάλλονται, δέν πείθουν ὅτι ὁ Ἰησοῦς Χριστός ὑποστήριζε τή δωρεά ὀργάνων (καί τήν κερδοφορία τρίτων ἀπό τέτοιες «δωρεές»). Ἀντίθετα μάλιστα, ἡ Ἐκκλησία ἔχει καταδικάσει ὡς κακόφρονες αἱρετικούς αὐτούς πού ἐθελοντικά ἀποσποῦν κάποιο μέλος τοῦ σώματός τους, γιά νά κάνουν “καλοσύνη” ἤ “φιλανθρωπία”.(Πηδάλιον, σελ.23) Ψεύδονται προσπαθώντας νά πνίξουν τόν ἄγραφο νόμο πού ἔχει βάλει ὁ Θεός μέσα στόν ἄνθρωπο πού εἶναι τό: «οὐ φονεύσεις, οὐ ψευδομαρτυρήσεις, οὐκ ἐπιθυμήσεις ὅσα ἀνήκουν στόν πλησίον σου….»(10 ἐντολές – Λουκᾶ ιη΄ 20)

        Μποροῦμε νά ἀγαποῦμε καί νά θυσιαζόμαστε ἄν θέλουμε γιά τόν συνάνθρωπό μας, μή φονεύοντας, μή ψευδομαρτυρώντας, μήν ἐπιθυμώντας ὅσα ἔχει ὁ πλησίον μας.
        Ὁ Θεός ἔδωσε ἐντολή στούς Ἀποστόλους καί στήν Ἐκκλησία, νά μήν ἀφαιρεῖ κανείς ἄνθρωπος μέρος ἤ μέλος τοῦ σώματός του γιά κανένα λόγο.
        Οἱ Ἀποστολικές διαταγές λένε: Ὅποιος ἀκρωτηριάζει ἕνα μέλος τοῦ σώματός του εἶναι ἐχθρός τῆς δημιουργίας τοῦ Θεοῦ, καί φονιάς τοῦ ἑαυτοῦ του. Ὅποιος θέλει νά ἀκρωτηριάσει, ἤ εὐνουχίσει τόν ἑαυτό του, ἤ βάλει ἄλλον νά τό κάνει νά ἀφορίζεται ἀπό τά μυστήρια καί ἀπό τήν ἐκκλησιαστική συνάθροιση τῶν Χριστιανῶν τρία χρόνια, ἐπειδή μέ αὐτόν τόν τρόπο γίνεται ἐπίβουλος τῆς ζωῆς του. (Ἀποστ. Διατ. κα΄ κβ΄ κδ΄ ) Τά ἴδια λέει καί ὁ πρῶτος κανών τῆς πρώτης Οἰκουμενικῆς Συνόδου.
        Τό ἴδιο ἐπιτίμιο ἔχουν καί ὅσοι κακόφρονες αἱρετικοί, πού ἀκούγοντας τά λόγια του Κυρίου: «ἀνίσως τό χέρι σου ἤ τό πόδι σου σέ σκανδαλίσει ἔκοψον αὐτά..» τά ἑρμηνεύουν κατά γράμμα καί ὄχι τροπολογικῶς (Πηδάλιον, σελ.23). Στό αὐτό πνεῦμα εἶναι καί οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας.(Ἅγιοι Χρυσόστομος, Θεοφύλακτος, Ἐπιφάνιος, Γρηγόριος ὁ Θεολόγος, κ. ά.) Ὁ Μέγας Βασίλειος χαρακτηριστικά λέγει ὅτι τό γένος αὐτό τῶν ἀνθρώπων πού ἀφαιροῦν (θεληματικά) κάποιο μέλος τοῦ σώματός τους εἶναι ἄτιμοι, πανώλεθροι, ἄνανδροι, σιδηροκατάδικοι, καί ἄλλα.

        Ὁ Ἀπόστολος Παῦλος κρίνει τόν “ἐθελοντή δότη” ὡς “κατάρας ὑπεύθυνο”, ἀφοῦ θεληματικά ἀποκόπτει μέλος ἀπό τό σῶμα του, ἔστω κι ἄν τό κάνει αὐτό γιά τό καλό τῆς ψυχῆς του καί τῶν συνανθρώπων του (Πηδάλιον, σελ23).

        Στήν Ἐκκλησία μας ὁ σκοπός δέν ἁγιάζει τά μέσα.
        Δέν ὑπάρχει φιλανθρωπία ἤ ἀγαθοεργία πού γίνεται μέ ἔγκλημα γιά ὁποιονδήποτε λόγο, καί δέν ἐπιτρέπεται ἡ εὐθανασία.
        Δέν μπορεῖ κάποιος νά γίνει ἐθελοντής δότης ὀργάνων πρίν πεθάνει διότι αὐτό εἶναι αὐτοκτονία καί δέν σώζεται. Εἶναι σάν νά λέει στό Θεό ὅτι: “πρίν μοῦ πάρεις τήν ζωή, ἔχω τό δικαίωμα νά τήν ἀφαιρέσω ἐγώ”. Ἀφοῦ ὁ καθένας πού ἀποφασίζει νά δώσει τή συγκατάθεσή του γιά κάτι τέτοιο, στήν πραγματικότητα ἐξουσιοδοτεῖ μέ τόν πιό ἐπίσημο τρόπο κάποιους πού θέλουν νά λέγονται γιατροί, νά τόν τεμαχίσουν ζωντανό.
        Ἀκόμα ὁ δότης συμπαρασύρει στήν ἁμαρτία τοῦ φόνου καί ὅσους συμμετέχουν στήν λήψη τῶν ὀργάνων.
        Ἡ ἐθελοντική θυσία τοῦ δότη εἶναι ἀντίθετη μέ τή θυσία τοῦ Χριστοῦ. Διότι ὁ Χριστός, δέν ζήτησε ἀπό τόν Ἰούδα νά τόν προδόσει οὔτε ἀπό τούς στρατιῶτες, τούς Ἀρχιερείς ἤ τό λαό νά τόν σταυρώσουν. Ἀντίθετα μάλιστα, προσπαθοῦσε νά τούς ἀποτρέψει ἀπό αὐτό τό μεγάλο θανάσιμο ἁμάρτημα πού ἐμπαθώς προσπαθοῦσαν νά διαπράξουν.
        Γι’ αὐτό τό λόγο καί ὅσοι συμμετεῖχαν στήν σταύρωση τοῦ Χριστοῦ ἁμάρτησαν θανάσιμα.

        Ἀπαγορεύει ἡ Ἐκκλησία τό φόνο. Ὁ Γιατρός δέν μπορεῖ νά τερματίσει κάποιον ἀσθενῆ ἔστω κι ἄν αὐτός ἔχει δηλώσει “δότης ὀργάνων”. Ἀν ὁ ἀσθενής πεθάνει μόνος του, δέν εὐθύνεται κανείς ἀπέναντι στό Θεό. Ἄν ὅμως τόν τερματίσει ὁ γιατρός γιά ἀφαίρεση ὀργάνων, τότε χρεώνεται αὐτός τό μεγάλο ἁμάρτημα τῆς ἐσκεμμένης κλοπῆς μετά φόνου καί ὄχι μόνο ὁ γιατρός ἀλλά καί ὅσοι συναινοῦν σ’ αὐτό.

        Πολύ περισσότερο ὁ Θεός ἀπαγορεύει τόν φόνο ἐκ προμελέτης. Πρέπει λοιπόν μέ πολλή προσοχή νά δοῦμε, ὑπό τό φῶς τῆς διδασκαλίας τοῦ Λόγου τοῦ Θεοῦ, κατά πόσο ὁ ἀναπνευστήρας τροφοδοτεῖ μέ ὀξυγόνο ἁπλῶς ἕνα πτῶμα ἤ ἐάν διατηρεῖ στή ζωή ἕνα ζωντανό ἀνθρώπινο ὄν γιά “ἀνταλλακτικά”. Δυστυχῶς οἱ ἀσθενεῖς συχνά ἀντιμετωπίζονται ἀπό τούς γιατρούς καί ἀπό τό κράτος πρόνοιας ὄχι ὡς ἄνθρωποι, ἀλλά ὡς «χρήσιμα προ-πτώματα».

        Ὁ λήπτης τοῦ ζωντανοῦ μοσχεύματος, γίνεται ὁ ἠθικός αὐτουργός τοῦ φόνου. Ἀποδέχεται νά πεθάνει κάποιος ἄλλος γι’ αὐτόν τόν ὁποῖο, κατά τήν ἰατρική δεοντολογία, δέν πρέπει νά μάθει ποτέ. Κι αὐτό γιατί μέ τή μεταμόσχευση λαμβάνει προσωρινά τή σωματική του ὑγεία ἀλλά ὂχι τήν ψυχική. Τό ἰατρικό αὐτό ἐπίτευγμα, διαφημίζει καί προβάλλει τόν λήπτη ἐνῶ τόν φόνο τόν ἀποκρύπτει.

        Τό ἴδιο κάνουν καί τά μαιευτήρια, πού προβάλλουν τίς γεννήσεις, ἐνῶ τίς ἐκτρώσεις τίς ἀποκρύπτουν. Τήν κλοπή ὀργάνων τή λένε δωρεά ὀργάνων καί τήν εὐθανασία τή λένε φιλανθρωπία. Δέν μπορεῖ ὁ λήπτης νά κάνει “καρδιακή” προσευχή, μέ κλεμμένη καρδιά, διότι δέν εἰσακούγεται ἀπό τό Θεό ἐπειδή ἡ καρδιά πού ἔχει εἶναι προϊόν ἀδικίας καί φόνου.(Ἰακώβου β΄ 8-12)

        Κατά τήν Ἐκκλησία μας, ὁ δότης, ὁ γιατρός, ὁ λήπτης, καί οἱ συνεργοῦντες ἐμπίπτουν σέ θανάσιμα ἁμαρτήματα καί δέν μποροῦν νά σωθοῦν. (Ἐκτός κι ἄν μετανοήσουν ἀληθινά). Κύριος τῆς ζωῆς καί τοῦ Θανάτου εἶναι μόνο ὁ Θεός.

        Οἱ Γιατροί ὁμοιάζουν μέ τούς στρατιῶτες πού σταύρωσαν τόν Χριστό. Οἱ συγγενεῖς πού δίνουν τόν ἄνθρωπό τους στούς γιατρούς ὁμοιάζουν μέ τόν Ἰούδα. Ὅσοι ἀποδέχονται αὐτή τήν κατάσταση ὁμοιάζουν μέ τούς Ἀρχιερεῖς καί τούς Φαρισαίους, πού θέλησαν νά θυσιαστεῖ ὁ Χριστός γιά ἰδιοτελεῖς λόγους. Τέλος, τόν Πόντιο Πιλάτο τόν παριστάνει τό Κράτος, τό ὁποίο νομοθετεῖ μέ βάση τό δικό του πολιτικό οἰκονομικό ὤφελος, τίς πιέσεις τῶν ἀντιΧριστιανικῶν συμφερόντων τοῦ λαοῦ καί μετά “νίπτει τας χείρας του”.
        Γενικά αὐτοῦ τοῦ εἴδους οἱ μεταμοσχεύσεις εἶναι μία καλοστημένη παγίδα τοῦ διαβόλου γιά νά μαζεύει ψυχές.
        Ἀκόμη καί ἡ δωρεά μέ τόν δότη ἐν ζωῆ (δωρεά νεφροῦ γιά παράδειγμα) δέν εἶναι πάντα ἀποδεκτή». (ΣΣ. Ὅμως ὁ δωρητής εἶναι ἄραγε πλήρως ἐνημερωμένος γιά τό πῶς θά ζήσει τήν ὑπόλοιπη ζωή του; Πόσα θά στερηθεῖ στήν πράξη καί πόσο θά κινδυνεύσει στό μέλλον; Σίγουρα ὄχι, ἄν κρίνουμε ἀπό τά παραδείγματα τῶν δοτῶν ἀπό τίς ἀνατολικές χῶρες καί τίς μαρτυρίες τους.

        Πρέπει νά καταλάβουμε ὅτι ἡ ἐπιστήμη θά συνεχίσει νά προχωρεῖ μέ βάση αὐτό πού ἔχει γίνει γνωστό ὡς «τεχνολογικά ἐπιβεβλημένο», δηλαδή, «ἄν μπορεῖ νά γίνει κάτι, πρέπει νά γίνει». Ὡς Χριστιανοί, ὀφείλουμε νά ἰσοζυγίσουμε τή ζωή μας μέ τό Εὐαγγέλιο καί νά εἴμαστε ἕτοιμοι περιστασιακά νά ποῦμε «ὄχι» σέ ἰατρικά ἐπιτεύγματα, πού εἶναι ἠθικῶς ἀπαράδεκτα. Πρέπει νά δείξουμε σέ ὅλους ὅτι, παρόλο πού ἐκτιμοῦμε τά ἐπιτεύγματα τῆς ἰατρικῆς ἐπιστήμης, ἐντούτοις, στή Χριστιανική ἠθική αὐτά δέν ἔχουν τόν πρῶτο λόγο.

        ΑΛΛΕΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

        Δυστυχῶς δέν πρέπει νά ξεχνᾶμε ὅτι ὑπάρχει πάντα καί ἡ πολύ σκοτεινή πλευρά τοῦ ἀνθρώπου. Ὑπάρχει λοιπόν ὁ κίνδυνος νά δημιουργηθεῖ τό φαινόμενο τοῦ Καϊνισμού σέ φτωχές ἴσως οἰκογένειες, ὅπου κάποιο ἀπό τά παιδιά θά θυσιάζεται ἔντεχνα (μέ μιά κακοποίηση τύπου “ἀτυχήματος”), ὥστε ἡ οἰκογένεια νά ἐξασφαλίσει πόρους γιά τήν ἐπιβίωσή της.
        Ὑπάρχει ἡ περίπτωση νά δημιουργηθοῦν συμμορίες θανάτου πού θά ἐκτελοῦν ἀνθρώπους σέ διάφορα ἀτυχήματα (αὐτοκινητιστικά, ξυλοδαρμούς κλπ) ὥστε νά ὑπάρχει πάντα ὑλικό γιά μεταμόσχευση καί χωρίς κάποιο ἐνοχοποιητικό κίνητρο εἰς βάρος τους, ὥστε νά λειτουργοῦν ἀνενόχλητες.
        Ὑπάρχει ὁ κίνδυνος τά παιδιά πού εἶναι ἀπροστάτευτα νά εἶναι εὔκολος στόχος καί πηγή ὀργάνων, ὅπως καταγγέλλεται ἤδη γιά τούς μεταπράτες ἀπαγωγεῖς.
        Μπορεῖ δηλαδή νά ξεσπάσουν ἀνεξέλεγκτες κοινωνικές καταστάσεις.

        ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

        Τελικά, ἡ μεταμόσχευση ὀργάνων θυμίζει τίς κανιβαλιστικές συνήθειες πρωτόγονων λαών πού θεωροῦσαν ὅτι τά σπλάχνα τῶν νεκρῶν ἀντιπάλων τους ἦταν ἕνας τρόπος ἄντλησης τῆς δύναμης τους.
        Ἄλλοι θυμοῦνται τήν ἱστορία τοῦ Φρανκεστάϊν, ἤ τίς ἱστορίες μάγων πού μέ κάποιο δαιμονικό τρόπο, προσπαθοῦν νά ἀπομυζήσουν τήν ζωϊκή ἐνέργεια τῶν συνήθως νεαρῶν θυμάτων τους μέ σκοπό τήν κατάκτηση τῆς αἰώνιας ζωῆς. Ἕνα γνωστό παιδικό τραγουδάκι μᾶς λέει: «ἦταν ἕνα μικρό καράβι πού ἤταν ἀταξίδευτο, καί σέ πέντε ἔξι ἐβδομάδες σωθήκαν ὅλες οἱ τροφές καί τότε ρίξανε τόν κλῆρο νά δοῦνε ποιός θά φαγωθεῖ καί ὁ κλῆρος πέφτει (συνήθως) στό πιό νέο, οέ οέ οέ οέ».
        Φυσικά σήμερα στόν πολιτισμένο κόσμο αὐτές οἱ πρακτικές δέν ἔχουν θέση. Σωστά;
        Κι ὅμως ἡ ἀνθρωποφαγία δέν ἔχει πεθάνει. Ἁπλῶς ἄλλαξε μορφή. Ἔγινε ἐπιστημονικό ἐπίτευγμα καί φιλανθρωπικός σκοπός. Καθημερινά οἱ κινοῦντες τά νήματα θέλουν νά τρέφονται ἀπό σάρκες καί ψυχές καί οὔτε πού τό παίρνουμε χαμπάρι….. Βεβαίως ἡ ἀνθρωποφαγία μεταξύ «πολιτισμένων» γίνεται μέ τάκτ, διπλωματικά καί πολλές φορές χωρίς κἄν νά τό καταλαβαίνει τό «θῦμα». Τώρα οἱ ἀρχηγοί τῶν φυλῶν μας εἶναι παχιοί καί ροδαλοί μέ γραβάτες καί πτυχία.
        Ἄν δέν παρουσιάζονταν σάν ἰατρογενεῖς αἰτίες, τότε ἡ ἁρπαγή ὀργάνων ἀπό ζωντανούς ὀργανισμούς θά χαρακτηριζόταν μέ συνοπτικές διαδικασίες φόνος.
        Ἔτσι παρουσιάζεται ἡ ἰατρική ἐπιστήμη νά δίνει ἄλλοθι σέ μία καταδικαστέα πράξη.
        Ὁ Ὅρκος τοῦ Ἰπποκράτη ὅμως ἀναφέρει: «…νά θεραπεύω τούς πάσχοντες κατά τή δύναμή μου καί τήν κρίση μου χωρίς ποτέ ἑκουσίως νά τούς βλάπτω ἤ νά τούς ἀδικήσω…» καί ἀναρωτιέται κάποιος δίκαια, ἄν ἡ ἀπόσπαση ζωτικῶν ὀργάνων πού ἐπιφέρει ὁπωσδήποτε τόν θάνατο, δέν εἶναι βλάβη ἤ ἀδικία πρός τόν πάσχοντα ἀπό τόν ἰατρό;
        Ἡ παραβολή τοῦ καλοῦ Σαμαρείτη μᾶς διδάσκει ὅτι ὁ Θεός θέλει νά φροντίζουμε τούς ἀσθενεῖς μέχρι τέλους, ἔστω κι ἄν δέν ἔχουμε κανένα ὤφελος ἀπό αὐτούς, ἔστω κι ἄν μᾶς ἐπιβαρύνουν οἰκονομικά. Οἱ ὑποψήφιοι λῆπτες πού δέν δέχθηκαν μόσχευμα, καί τερμάτισαν -φοβούμενοι μήν ἀδικήσουν τόν πονεμένο συνάνθρωπό τους- ὑπολογίζονται ἀπό τήν Ἐκκλησία ὡς Μάρτυρες, διότι μιμήθηκαν τό Χριστό στό μαρτύριο μέχρι τέλους.
        Δέν φοβήθηκαν τό θάνατο, γιατί ἑνώθηκαν μέ τό Χριστό προσδοκώντας ἀνάσταση νεκρών καί ζωή τοῦ μέλλοντος αἰῶνος.

        ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

        Δέν ὑπάρχουν «πτωματικές μεταμοσχεύσεις», διότι ὁ ἐγκεφαλικά νεκρός δέν εἶναι πτῶμα. Ἐξακολουθεῖ νά κτυπᾶ ἡ καρδιά του καί νά ἀναπνέει. Δέν εἶναι νεκρός ἀλλά ζωντανός δότης. Ἄν σταματήσει ἡ καρδιοαναπνευστική λειτουργία, τά πρός μεταμό­σχευση ὄργανα εἶναι ἀκατάλληλα. Οἱ ἐντολές «οὐ φονεύσεις, οὐ κλέψεις» καί ὁ ἱπποκράτειος ὅρκος περί τοῦ ὅτι ὁ ἰατρός πρέπει, μέχρι τελευταίας ἀναπνοῆς, νά φροντίζει νά σώσει τόν ἀσθενῆ καί τόν βαρύτατα τραυματισθέντα, μέχρι νά καταλήξει, δέν εἶναι δυνατόν νά ἀγνοοῦνται καί νά παραβαίνονται μέ τήν ὕπουλη καί σκόπιμη θεωρία περί «ἐγκεφα­λικοῦ θανάτου».

        Ἕνα ἀνεγκέφαλο παιδί, πού θεωρεῖται ἄχρηστο καί ἴσως ὄχι ἐξ ὁλοκλήρουἀνθρώπινο ἀπό μιά αὐστηρά κοινωνική σκοπιά, στά μάτια τοῦ Θεοῦ εἶναι ἕνα ἔμψυχο πρόσωπο, καί ἰσχύουν οἱ θεῖοι νόμοι καί ὄχι οἱ ἀνθρώπινοι. Τό ἴδιο ἰσχύει καί γιά τόν ἀσθενῆ σέ ἐπίμονη φυτική κατάσταση, πού δέν ἀντιδρᾶ καθόλου ἤ γιά τόν τραυματία, πού δέν μπορεῖ νά διατηρηθεῖ στή ζωή παρά μόνο μέ ἀναπνευστῆρα.

        Ὁ ὑποψήφιος “δότης” καί ὁ ὑποψήφιος “λήπτης”, εἶναι βαριά ἀσθενεῖς ἄνθρωποι πού ἔχουν μεγάλη ἀνάγκη ἀπό βοήθεια καί θεραπεία ἀμφότεροι. Ἡ θεραπεία γιά νά εἶναι ἀποδεκτή ἀπό Θεό κι ἀνθρώπους, ἐπειδή ὁ ἄνθρωπος εἶναι διφυής πρέπει νά εἶναι ψυχοσωματική, πού σημαίνει ὅτι χρειάζονται μόνο τά νόμιμα (κατά Θεόν) μέσα. Ὀρθή καί ἀληθινή ἰατρική ἐπιστήμη. Οὔτε ὁ πρῶτος νά θανατώνεται οὔτε ὁ δεύτερος νά ζημιώνει τήν ψυχή του.

        Ἡ ὀρθή τοποθέτηση γιά τίς μεταμοσχεύσεις ζωτικών οργάνων, εἶναι ἡ ἀναζήτηση καί προώθηση τεχνητῶν ἤ ζωικῶν μοσχευμάτων γιά τήν ἀνακούφιση καί τήν ὑγεία τῶν ἀσθενῶν, καί ἡ ἀνεύρεση νέων μεθόδων γιά τήν ἀποκατάσταση τῶν ἐγκεφαλικά “νεκρῶν” καί ὄχι ἡ μέχρι τώρα ἄθλια κατάσταση.

  25. Παράθεμα: 72χρονος μητροπολίτης αρπάζει ζωτικό όργανο για να αποφύγει τον Παράδεισο | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  26. Παράθεμα: Οι Εισαγγελείς και η Εφορία δεν ακουμπούν τους θαυματουργούς ιερείς; | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.