Τι κάνει η Αριστερά για τα ζώα;

Το φιλοσοφικό και ηθικό υπόβαθρο της φιλοζωίας   

Σοφία Λώρεν-Άλαν Λαντ, Ύδρα, «Το παιδί και το Δελφίνι», 1957


Ο αξέχαστος Λουκάνικος

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Ομολογώ πως αφορμή να γράψω αυτό το άρθρο, εκτός από ένα σκυλί που δεμένο από το άσπλαχνο αφεντικό του συνεχώς κλαίει νυχθημερόν,  ήταν και το φιλοζωϊκό άρθρο των άσπονδων φίλων μας Left g700, που συνοδευόταν από τη συγκλονιστική φωτογραφία μιας φυλακισμένης αρκούδας.
—–Η Αριστερά όμως αμελεί συστηματικά το καθήκον της να υπερασπίζεται μαχητικά τα δικαιώματα των ζώων και δεν θα ξεχάσω την απογοήτευση που μου προκάλεσε η αρνητική στάση του Χ.Φλωράκη απέναντι στη φιλοζωϊα, όπως την εκθέτει στη βιογραφία του η Νίτσα Λουλέ. Ασφαλώς ο μακαρίτης ήταν αγωνιστής μιας πολύ δύσκολης και σκληρής εποχής, δεν έχω το δικαίωμα να τον κρίνω με τα μέτρα του σήμερα. Όμως καταλαβαίνω πολύ καλά πως αυτοί που κρατάνε τα σκυλιά τους δεμένα είναι ικανοί να «δέσουν» αύριο και ανθρώπους, κάτι που η Αριστερά δεν έχει κατανοήσει.
—–Τo Γενάρη του 1889 ο Νίτσε κατέρρευσε ψυχικά αγκαλιάζοντας με λυγμούς ένα άλογο που το σκληρόκαρδο αφεντικό του το μαστίγωνε σε κάποιο δρόμο του Τορίνο. Είτε συνέβη, όπως είναι και το πιθανότερο είτε όχι, το γεγονός αυτό δηλώνει πως η καρδιά ή το ραγισμένο μυαλό ενός ευαίσθητου διανοητή μπορεί να σπάσουν από το θέαμα του μαρτυρίου ενός ζώου. Αναρωτιέται κανείς αν ανάλογη στάση είχαν και άλλοι μεγάλοι στοχαστές. Είναι πολύ δύσκολο να ερευνήσεις αυτή την πτυχή για πολλούς, αφού οι περισσότεροι δεν εκφράστηκαν ξεκάθαρα γι’ αυτό το ζήτημα. Μπαίνω στον πειρασμό από το Νίτσε να πεταχτώ στον Ιμμάνουελ Καντ, τον οποίο ο πρώτος αντιπαθούσε, διαφωτιστή φιλόσοφο και εχθρό, όπως κι ο Νίτσε, του παπαδαριού όπως περιφρονητικά το αποκαλούσε.
—–Ο Καντ λοιπόν υποστήριξε τα ζώα, με βάση μια καθαρά ανθρωποκεντρική σκέψη η οποία κατά την ταπεινή μου γνώμη πάσχει ηθικά. Στην ουσία της δεν είναι πολύ καλύτερη από αυτή της Εκκλησίας, η οποία θεωρώντας τον άνθρωπο ως το κέντρο της Δημιουργίας, υποβιβάζει τα ζώα σε υπηρέτες του, δίνοντάς του το δικαίωμα να τα εξοντώνει με γνώμονα το συμφέρον του. «Να πράττουμε πάντα έτσι ώστε η πράξη μας, θεωρητικά να μπορούσε να αναγορευτεί ως κανόνας για όλη την ανθρωπότητα», συμβουλεύει πολύ σωστά ο Καντ, μόνο που υπερτίμησε την ανθρωπότητα και υπονόμευσε την αυταξία και την αυτονομία των ζώων, ανοίγοντας έτσι άθελά του την πύλη των κακοποιήσεών τους ακόμη και ως πειραματόζωων. Θα μου πείτε πως οι διαστροφικοί γιατροί που βασανίζουν ζώα στα ερευνητικά τους υπόγεια, στο όνομα της σωτηρίας του υπέρτατου ανθρώπινου είδους, δεν ξέρουν τον Καντ, δεν ζήτησαν την άδεια του. Ασφαλώς και ναι, αλλά η κακουργία τους δεν συναντά τις αντιστάσεις που χρωστάει στα ζώα η κοινωνία, αφού ένα μέρος από το σκεπτόμενο κομμάτι της, από το οποίο θα ξεκινούσαν αυτές, έχει αμβλύνει τις ευαισθησίες του επηρεασμένο και από φιλοσοφικές σκέψεις σαν του Καντ ή του αγνωστικιστή Πρωταγόρα, που θέλουν τον άνθρωπο «πάντων χρημάτων μέτρο». Νομίζω πως αυτή είναι μια κλασσική περίπτωση μιας κεντρικής ιδέας η οποία οδήγησε βέβαια και στα καλύτερα, δηλαδή στη θεμελίωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά και στα χειρότερα, στην  υποβάθμιση και κακομεταχείριση της φύσης και όλων των υπόλοιπων ζώων στο όνομα της ανθρώπινης ευτυχίας. Ο ίδιος ο Καντ όμως φρόντισε ευτυχώς να μας απελευθερώσει ακόμη και  από τις δικές του αγκυλώσεις, πιστεύοντας στην καλή βούληση του ηθικού ανθρώπου, η οποία τον καθοδηγεί. Διόλου τυχαίο νομίζω που ο φιλόσοφος της περίφημης «σχολής της Φρανκφούρτης» Τεοντόρ Αντόρνο, που από πολύ νέος διάβαζε την ‘Κριτική του Καθαρού Λόγου’ του Καντ, αποδίδοντας σε αυτή την ανάγνωση περισσότερα από ότι όφειλε σε οποιονδήποτε από τους ακαδημαϊκούς του δασκάλους, είναι αυτός που είπε πως «Η πιθανότητα για ένα πογκρόμ ξεκινά κάθε φορά που το βλέμμα ενός θανάσιμα πληγωμένου ζώου πέφτει πάνω σε κάποιον κι αυτός με περιφρόνηση λέει, ‘είναι απλά ένα ζώο'». Για τον Αντόρνο το πρόβλημα έγκειται στο ότι όσοι ασκούν καταπιεστική εξουσία «αντιλαμβάνονται ως ανθρώπινο μόνο τον αντικατοπτρισμό της δικής τους εικόνας» (‘Minima Moralia’-1951).
—–Ο Καντ («Eine Vorlesung Über Ethik») ασφαλώς δεν υποστήριξε την κακομεταχείριση των ζώων. Κάθε άλλο. «Μπορούμε να κρίνουμε την ψυχή ενός ανθρώπου από τη συμπεριφορά του στα ζώα», είναι η κεντρική του ιδέα. Με μια έννοια λοιπόν τα υπερασπίστηκε με φανατισμό δίνοντας και λογικά επιχειρήματα, με ισχυρή επιρροή πάνω σε μια μερίδα συνανθρώπων μας, η οποία δεν μπορεί να δει την Ηθική πέρα από την ύπαρξη του ανθρώπου. Υποστήριξε λοιπόν  ότι ο βασανισμός ενός ζώου, ακόμη και εάν αυτό δεν ανήκει σε κάποιον άνθρωπο για να στενοχωρηθεί από το συμβάν, αποτελεί πράξη ηθικά απαράδεκτη, επειδή μπορεί αυτή να λειτουργήσει ως υπόδειγμα βίαιης συμπεριφοράς απέναντι σε  ανθρώπους. Σίγουρα αυτό το επιχείρημα θα επηρεάσει περισσότερους, γιατί θα νιώσουν πως απειλούνται και οι ίδιοι.
new-left-r—–Στην Ιστορία των Επαναστάσεων, εξέχουσα θέση έχει ένας Γερμανός, των αρχών του 16ου αιώνα, ο λόγιος, θεολόγος και παπάς Θωμάς Μύντσερ, που ξεπερνώντας την αντιδραστικότητα του Λούθηρου ξεσήκωσε τους χωρικούς σε, αποτυχημένο δυστυχώς, πόλεμο κατά της αριστοκρατίας, για να καταλήξει και ο ίδιος με βασανιστικό θάνατο. Ο Έγκελς τον θεωρούσε πρόδρομο των Κομουνιστών. Ο Μαρξ, στο «Εβραϊκό ζήτημα» (Παρίσι 1844)  κάνει μια  θετική αναφορά στο Μύντσερ μνημονεύοντάς τον στο δεύτερο μέρος του βιβλίου του: «Στην εβραϊκή θρησκεία η φύση υπάρχει, είναι αλήθεια, αλλά χρησιμοποιείται με τον τρόπο που ο Μύντσερ (σε ένα φυλλάδιο του 1524) τον χαρακτηρίζει ανυπόφορο, αφού όλα τα πλάσματα έχουν μετατραπεί σε ιδιωτική περιουσία»: «Ιδού η πρώτη πηγή της κλεψιάς, οι πρίγκηπές μας που θεωρούν όλα τα πλάσματα περιουσία τους, τα ψάρια στο νερό, τα πουλιά στον αέρα, τα φυτά στο χώμα. Τα ζώα επίσης πρέπει να ελευθερωθούν».  Πολλοί ερμηνεύουν αυτήν την παραπομπή του Μαρξ ως συμπάθεια για τα ζώα, αν και έχουν εκφραστεί γι’αυτό αντιρρήσεις (π.χ. Ted Benton, «Μarxism and moral status of animals» και Jon Elster, «Μaking Sense of Marx -Cambridge, 1985), προκαλώντας και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με αντίλογο. O πρώτος, που είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Έσσεξ  έχει θέσει από το Γενάρη του 1996 στη ναυαρχίδα της δυτικής αριστερής σκέψης, τη διμηνιαία επιθεώρηση ‘New Left Review’ και το καίριο ερώτημα που θα έπρεπε να προβληματίσει συνειδησιακά την πολύ χλιαρή ελληνική Αριστερά: «The politics of animal rights: Where is the left?» (φωτ. 2, τελευταίο θέμα). Το θέμα τέθηκε με αφορμή την αντίθεση της κοινής γνώμης και των διαδηλώσεων του 1993 κατά της εξαγωγής, κάτω από άθλιες συνθήκες, ζωντανών μοσχαριών στην Ευρώπη. Το μεγάλο σε πλήθος και χρονική διάρκεια λαϊκό ρεύμα της αντίρρησης, είχε πολύ ισχυρή ηθική βάση αλλά και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, τοπικιστικά κίνητρα των κατοίκων του λιμανιού εξαγωγής (Brightlingsea).
—–Στην Ελλάδα φοβάμαι πως η Αριστερά, που θέλει να απελευθερώσει το άνθρωπο μόνο από τα οικονομικά του δεσμά, χωρίς να υποτιμώ την πρωταρχική αυτή παράμετρο, έχει καθηλωθεί σε μοντέλα και ιδέες της δεκαετίας του ’50, σε σχήματα μονόπαντα που δεν μπορούν να δουν τα προβλήματα ολιστικά και που σχεδόν πάντα πάσχουν από έλλειψη μιας φιλοσοφικής ματιάς, μιας αντίληψης που θα υπακούει σε κάποιους κανόνες αρετής, πέρα από οικονομισμούς.  Έξω όμως υπάρχει ευτυχώς και η λεγόμενη «δαρβινική Αριστερά» του Πίτερ Σίνγκερ ενός μεγάλης επιρροής Αυστραλού φιλόσοφου και καθηγητή  της Εφαρμοσμένης Ηθικής στa Πανεπιστήμια του Πρίνστον και της Μελβούρνης, συγγραφέα του ‘Animal Liberation’, ενός βιβλίου που έβαλε τις βάσεις για το Κίνημα της Απελευθέρωσης των Ζώων. Ο Σίνγκερ, που συστηματικά επεσήμανε τις διακρίσεις σε βάρος των ζώων τις οποίες έχει νομιμοποιήσει αυθαίρετα ο άνθρωπος, διατυπώνει τον εύλογο ισχυρισμό πως ο ‘ωφελιμισμός’ δηλαδή το ηθικό κριτήριο των φιλοσόφων Μπένθαμ και Στιούαρτ Μιλ, πως σκοπός των πράξεων μας πρέπει να είναι η μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ανθρώπων, πρέπει να επεκταθεί και στα άλλα ζώα. Αυτές οι ιδέες δεν έπεσαν από τον ουρανό. Η συσχέτιση των νόμων της φύσης και Κοινωνίας είναι και μαρξιστική αντίληψη, που οδηγεί αναγκαστικά σε μεγαλύτερο σεβασμό της δεύτερης προς την πρώτη, αφού φέρνει τα ζώα και τις αγέλες τους εγγύτερα στον άνθρωπο. Θα ήθελα να σημειώσω πως ο Μαρξ έτρεφε μεγάλη εκτίμηση στο Δαρβίνο και βρισκόταν τουλάχιστον από το 1873 σε αλληλογραφία μαζί του. Μάλιστα οι Μαρξ και Ένγκελς στη δική τους αλληλογραφία συμφωνούσαν, τουλάχιστον στην αρχή,  ότι ο δαρβινισμός  έδινε μια πολύ καλή βάση από τη σκοπιά της ιστορίας της φύσης για τη θεμελίωση και των δικών τους θέσεων για τη  διαδικασία και τους νόμους  της  κοινωνική εξέλιξης και πως τέλος πάντων υπήρχε μια σχέση μεταξύ του ιστορικού υλισμού και τη φυσικής επιλογής, που εξηγεί την πορεία της κοινωνίας. Δυστυχώς μέσα στις παραδοχές που θα είχε κάνει η συνείδηση των δυο Επαναστατών, φαίνεται πως ήταν και το δικαίωμα του ανθρώπου να εκτελεί ζώα μόνο για την ψυχαγωγία του! Σε γράμμα του, ο δεύτερος περιγράφει στον πρώτο το 1857 πως το πολύωρο κυνήγι της αλεπούς τον κρατάει σε «διαβολική διέγερση» και του δίνει «τη μεγαλύτερη φυσική ευχαρίστηση που ξέρει» («The Frock-Coated Communist: The Revolutionary Life of Friedrich Engels»-Tr.Hunt-The Penguin Press). Είναι απόλυτα αντιφατικό ο γιός του εργοστασιάρχη που αγωνίστηκε με τόση πίστη για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης να καταδέχεται να κυνηγάει καβάλα στο άλογό του μια τρομοκρατημένη αλεπουδίτσα. Νομίζω πως πρέπει να αποδεχθούμε ότι ούτε οι μεγάλοι φιλόσοφοι και κοινωνικοί αναμορφωτές δεν μένουν ολότελα ανέπαφοι από την αγριότητα της εποχής τους, ειδικά όσο είναι νέοι και δυνατοί.
—–Κι όμως ήταν ο Ένγκελς, που ενθουσιασμένος το 1859 από την ανάγνωση ενός από τα μόλις 1250 αντίτυπα του ‘On the Origin of Species’, που πριν τρεις βδομάδες είχαν κυκλοφορήσει γράφει στο Μαρξ:  «Ο Δαρβίνος, τον οποίο διαβάζω αυτή την περίοδο, είναι απολύτως υπέροχος. Υπάρχει μια πλευρά της τελεολογίας που έπρεπε ήδη να έχει καταρριφθεί, και αυτό έχει ήδη γίνει. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε γίνει μια τόσο μεγαλόπνοη προσπάθεια για να παρουσιαστεί η ιστορική εξέλιξη στη Φύση και οπωσδήποτε ποτέ με τόσο καλό αποτέλεσμα». Οι Μαρξ και Έγκελς έβλεπαν στο δαρβινισμό την κατάρρευση της αντιδραστικής αριστοτελικής άποψης που υιοθέτησε και επέβαλε η Εκκλησία, πως όλα είχαν ένα σκοπό και κατευθύνονταν από ένα σχέδιο. Όταν ο Μαρξ διάβασε την «Προέλευση των ειδών» ένα χρόνο αργότερα ήταν εξίσου ενθουσιώδης. Σε επιστολή του προς τον γερμανό σοσιαλιστή φιλόσοφο Φερδινάνδο Λασσάλ έγραφε: «Το έργο του Δαρβίνου είναι το πιο σημαντικό και ταιριάζει το σκοπό μου, υπό την έννοια ότι παρέχει μια βάση στις φυσικές επιστήμες για την ιστορική πάλη των τάξεων …». Ο μεγάλος επαναστάτης φιλόσοφος μπορούσε να παραλληλίσει τους μηχανισμούς της εξέλιξης ανθρώπων και ζώων, αλλά ξεχνούσε πως και τα τελευταία έχουν αισθήματα, κάποια υποτυπώδη νόηση και, το κυριότερο, νιώθουν πόνο.
—–Πέρα από τις παραπάνω φιλοσοφικές διδασκαλίες και στάσεις ζωής, η  κοινωνία μας, έτσι που ευημερούσε, εξανθρωπιζόταν μέχρι χτες και ζωόφιλοι δεν είναι πια μόνο οι οπαδοί του Γκάντι ή κάποιοι ρομαντικοί ή μοναχικοί ή ιδιόρρυθμοι άνθρωποι. Πρόσφατα, με αφορμή το θάνατό του στις 24 του Μαϊου, μαθεύτηκε η ιστορία του χιλιοβασανισμένου  γερο-άρκουδου Ανδρέα που κατασχέθηκε τον Ιανουάριο του 1993 υποσιτισμένος, φοβισμένος και εξαθλιωμένος από το αφεντικό του τον περιπλανώμενο αρκουδιάρη.  Το ζώο βρήκε την ευτυχία και τη στοργή που δικαιούνταν στον «Αρκτούρο», χάρις στην αλληλεγγύη ανθρώπων που δεν το έβλεπαν σαν εχθρό αλλά σαν μια φιλική φυσική ετερότητα. Να κάτι που θα προκαλούσε τον ενθουσιασμό του αναρχοκομμουνιστή Ρώσου γεωγράφου και  φυσιοδίφη Κροπότκιν συγγραφέα του περίφημου “Αλληλοβοήθεια, παράγοντας εξέλιξης”, καρπού μιας επίπονης επιστημονικής διαδρομής παρατηρήσεων μέσα στην άγρια φύση και μιας αιρετικής ιστορικής περιήγησης στη ζωή των ανθρωπίνων κοινοτήτων από τις πρωτόγονες φυλές μέχρι τις συντεχνίες των μεσαιωνικών πόλεων, όπου η Αλληλεγγύη και όχι ο ανταγωνισμός, αποδεικνύεται ο αποφασιστικός παράγοντας για την επιβίωση και την ανέλιξη των ειδών, ως απάντηση στην «επιβίωση του πιο ικανού» των συγχρόνων του επιγόνων του Δαρβίνου όπως ο Τ.Χάξλεϋ. Παρεμπιπτόντως να πω πως ο πρίγκιπας που κατέβηκε στο πλευρό του λαού, επισημαίνει στο έργο του και τον αρνητικό ρόλο της Εκκλησίας, η οποία από αποστολική κοινότητα Αλληλοβοήθειας κατάντησε εξάρτημα των κρατικών εξουσιαστικών μηχανισμών και φορέας μιας προσχηματικής και ταπεινωτικής για τον άνθρωπο «φιλανθρωπίας», μιας δραστηριότητας που οι στόχοι της και οι προθέσεις της ξεπλένονται σήμερα ξεδιάντροπα από την ηγεσία της ελληνικής Αριστεράς. Η φιλοζωϊα εκπροσωπεί μια ανώτερη Ηθική και κακώς τη φέρνουν πολλοί, μάλλον προσχηματικά,  σε αντιπαράθεση με την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπό μας. Η κοινωνία μας οφείλει να διαλέξει. Αν η Ηθική-και ο επακόλουθός της ορθολογισμός-δεν γίνει η βάση της Οικονομίας, οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις θα είναι το μέλλον μας. Ακούγεται αφελές αλλά δεν είναι. Πίσω από κάθε οικονομική κρίση κρύβονται η αρπακτικότητα, η περιβαλλοντική καταστροφή, η άδικη κατανομή, η βαρβαρότητα και ο δομικός ανορθολογισμός, που εξοντώνουν ή εξαθλιώνουν ζωές ανθρώπων και ζώων. Η φτώχια αναδύει τώρα μια μεγάλη θηριωδία κρυμμένη στο συλλογικό υποσυνείδητο, που απελευθερώθηκε και αποκαλύπτει τους πραγματικούς χαρακτήρες των ανθρώπων. Η κτηνώδης βία του νεοναζιστικού υπόκοσμου δεν έπεσε από τον ουρανό, είναι η ασθένεια που προϋπήρχε και εκδηλώθηκε όταν ο κοινωνικός ιστός αδυνάτισε. Κάθε μορφή βίας γεννά και δικαιολογεί μια επόμενη έκφρασή της. Αν δεν σταματήσει η βία σε βάρος των ζώων δεν θα σταματήσει ποτέ η βία σε βάρος των ανθρώπων. Των πιο αδύναμων ασφαλώς αλλά κανείς μας δε θα είναι για πάντα δυνατός. Η αρρώστια, η φτώχεια, η ατυχία, η μοναξιά, τα γηρατειά παραμονεύουν για όλους. Πολύ περισσότερο που κανείς δεν μπορεί να ζήσει την ιδιωτική του ευτυχία καταμεσής στον ωκεανό της Δυστυχίας. Σήμερα ο κόσμος είναι λαβύρινθος συγκοινωνούντων δοχείων, η φτώχεια του Μπαγκλαντές και η εργατική Κόλαση της Κίνας θα φτάσουν παντού και το ουρλιαχτό του δεμένου σκύλου θα απειλεί την ησυχία του ύπνου μας.

*

Υστερόγραφο

ΜΗ ΔΕΝΕΤΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΣΑΣ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΤΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ
Αν είναι να βγει κάποιο πρακτικό όφελος από αυτό το αρθράκι, ας βγει το μήνυμα πως δεν πρέπει να δένουμε τα σκυλιά μας παρά μόνο για λίγο και για ειδικούς λόγους. Κανενός δεν του αρέσει να τον κρατάνε δεμένο και αυτή η παραδοχή αφορά και τα ζώα. Το άρθρο 16 του Ν.4039/12 (αλλά και το 1 του Ν.1197/81, που ισχύει ακόμη), τιμωρούν τη «μόνιμη αλυσόδεση» ως εντασσόμενη στην «παθητική κακοποίηση». «Πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα για το οποίο δεν προαπαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ, όπως ισχύει για τα κατ’ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, αλλά και η τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία για τον κολασμό του εγκλήματος αυτού που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία. Σχετική η υπ.αρ.71377/12/396322, από 30-3-2012, εγκύκλιος, του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας προς τις αστυνομικές αρχές της χώρας». Αυτά εξηγεί η ερμηνευτική εγκύκλιος της 8 Απριλίου 2013 (Αριθμ. πρωτ. Ι 63 f-Αριθ. Εγκ. 1/1-3), του Εισαγγελέα του Αρ.Πάγου κ.Εμ.Παπαδάκη και είναι ένα όπλο του οποίου οι φιλόζωοι πρέπει να κάνουν γενναιόδωρη χρήση.

*

This entry was posted in Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

97 Responses to Τι κάνει η Αριστερά για τα ζώα;

  1. Ο/Η eklag λέει:

    Η ΝΑΥΑΡΧΊΔΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΛΑΠΙΠΕΣ:
    »Μην δένετε τα σκυλιά σας…»

    Κουβέντα π.χ. για τις κότες,
    που κι αυτές αναγνωρίζουν το »αφεντικό» τους »και το κυριότερο,νιώθουν πόνο».
    (Και όταν τις τρώνε Αριστεροί)
    Ο επιλεκτικός τους ανθρωπισμός
    (π.χ. Χομπσμπάουμ και θεώρηση νεκρών υπέρ κομμουνισμού)
    συνοδεύεται με την απαραίτητη επιλεκτική ζωοφιλία.
    Υποκριτική αποσπασματική παιδαριώδης και το κυριότερο! θεολογική θεώρηση
    -πώς να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι-
    όχι του Κόσμου αλλά ενός κόσμου που ευκαιρίας δοθείσης τρώει και τα παιδιά του ακόμα.
    (Να δούμε ποιος ποιος θα φαγωθεί ωε ωε ωε ωε…)

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Κυρία μου,
      σε όλες τις κοινωνίες και στις πιο πρωτόγονες και βάρβαρες, υπήρχε μια αγάπη των φυσιολογικών ανθρώπων για τα σκυλιά και για τα άλογα.
      Υπάρχουν τόσοι διδακτικοί μύθοι, που φτάνουν και μέχρι το λιοντάρι του Ανδροκλή.
      Μακάρι να φτάσουμε και στις κότες για τις οποίες δείχνεται ενδιαφέρον, δεν το ξέρω.
      Όλα όμως γίνονται βήμα βήμα και όσο η ανάγκη νικιέται τόσο καλύτεροι θα γίνονται οι άνθρωποι.

  2. Ο/Η Ευγένιος λέει:

    Απο τους Πόντιους στο Σούλι και απο την υποχρεωτική στράτευση στην κακομεταχείρηση των ζώων.Ανυπομονώ για την ανάρτιση που θα θίξει το μείζον θέμα του ρατσισμού των αντιβιωτικών στο δικαίωμα των μικροβίων για ύπαρξη.

    • Ο/Η Po λέει:

      Η συντακτική επιτροπή του μπλογκ μας, αριθμεί 37 high-profile άτομα,έως ότου αποφασίσουν, φέξε-μου-και-γλίστρησα.
      Θλιμμένα δικός σας…
      Ρο

      • Ο/Η Πυροβόλητος λέει:

        Έτσι εξηγούνται όλα χμμμ

        Μάξιμε
        πλανασαι πλανην οικτραν αν νομιζεις οτι ο Λασκαρατος ειναι απλά αρθρογραφος. Ειναι ο κειμενογραφος ενος ολοκληρου team εκ των πλεον σκοτεινων που εχει γνωρισει η ανθρωπότητα.
        24 Μαΐου 2013 – 8:11 μ.μ.

        χμμμ

      • Ο/Η Πανόπτης Άργος λέει:

        Theoprόvlitos
        Μακαριώτατος πατήρ και ποιμενάρχης (πείτε και ένα ‘πολλά τα έτη’ βρε παλιόπαιδα)

        9/9/12

        DESTINATION YISRA’EL

        http://theoprovlitos.blogspot.gr/2012/09/destination-yisrael.html?showComment=1357029837713#c5222878104763896673

        Μάξιμος είπε…
        Αυτός ο «Λασκαράτος» έχει πλούσιο αρχειακό υλικό για τον βίο και την πολιτεία πολλών ιεραρχών και αρχιμανδριτών. Μα δεν κάνει τίποτε άλλο στη ζωή του αυτός ο άνθρωπος; Κάθεται πάνω από ένα πληκτρολόγιο και γράφει για πραγματικά ή υποτιθέμενα σκάνδαλα κληρικών Ελλάδος και εξωτερικού;Που βρίσκει όλο αυτό το υλικό; Του το προμηθεύει άραγε κάποιος; Μήπως είναι πράκτορας; Λογική εξήγηση δεν βρίσκω…
        1 Ιανουαρίου 2013 – 10:43 π.μ.

        *** *** *** *** *** *** **** ***

        4 μήνες μετά ο μπλόγκερ ήταν εξόδου και απάντησε

        http://theoprovlitos.blogspot.gr/2012/09/destination-yisrael.html?showComment=1369415472916#c48714500145274171

        Theoprovlitos είπε…
        Μάξιμε

        πλανασαι πλανην οικτραν αν νομιζεις οτι ο Λασκαρατος ειναι απλά αρθρογραφος. Ειναι ο κειμενογραφος ενος ολοκληρου team εκ των πλεον σκοτεινων που εχει γνωρισει η ανθρωπότητα.
        24 Μαΐου 2013 – 8:11 μ.μ.

  3. Παράθεμα: Τι κάνει η Αριστερά για τα ζώα; | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | crockorozistas

  4. Ο/Η Ana λέει:

    συγχαρητήρια!

  5. Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

    Αγαπητέ Λασκαράτε δες αυτό (μαζί με τις παραπομπές)
    http://en.wikipedia.org/wiki/On_the_Jewish_Question#Reference_to_M.C3.BCntzer

    και αναλυτικά εδώ (θέλει χρόνο και να κατέβει και να μελετηθεί)
    http://www.limina.arts.uwa.edu.au/__data/page/182365/Nicholas_Blake_-_Quasi-Marxist.rtf
    Nicholas Blake – Australian National University
    Biblical Commandment, Natural Property and Authority: a Quasi-Marxist Environmental Perspective

  6. Ο/Η Eλευθερία στα ζώα λέει:

    http://antispe.squat.gr/%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1/%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82/%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B5-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1/

    Και βουλευτής και αναρχικός δε γίνεται

    Τις τελευταίες μέρες, βλέπουμε να γίνεται λόγος στα media για την πρόσφατη δήλωση του βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, ο οποίος στην προσπάθειά του “να σταθεί στο πλευρό των καταλήψεων”, είχε το θράσος να δηλώσει πως είναι αναρχικός, αφού κατά τα λεγόμενα του “η αναρχία ταυτίζεται με την άμεση δημοκρατία”.

    ……..

    Σε ό,τι αφορά τη δήλωση Διαμαντόπουλου έχουμε να πούμε τα εξής:

    ……..

    Δεύτερον, η αναρχία δεν ταυτίζεται με κανέναν τρόπο με την άμεση δημοκρατία. Για μας η αναρχία είναι η ολική απελευθέρωση των ανθρώπων, των ζώων και της φύσης από τα δεσμά του κράτους και της κυριαρχίας. Δεν παλεύουμε για ένα κράτος αμεσοδημοκρατικό, παλεύουμε για τη ζωή και την ελευθερία κάθε έμβιου όντος, στα πλαίσια μιας απλής κοινοτικής ζωής σε σύμπνοια με τη φύση.

    Τρίτον, αυτή η ζωή και η ελευθερία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βουλευτική δράση του Διαμαντόπουλου, ο οποίος, από την αρχή της θητείας του τον Ιούνιο, δηλώνει ανοιχτά το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη της βιομηχανίας γούνας στην περιοχή της Καστοριάς, με αποκορύφωμα τη συνάντησή του με τον ΣΕΓ (Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών) και τη συμφωνία τους στην ανάγκη διεύρυνσης του ζωικού κεφάλαιου στην περιοχή· πως θα αιχμαλωτίζουν, θα σφάζουν και θα γδέρνουν περισσότερα ζώα, δηλαδή. Ο Διαμαντόπουλος είναι η ενσάρκωση αυτού που λέμε τόσα χρόνια. Είναι το κράτος μέσα από τη διαπλοκή, με το οποίο η βιομηχανία γούνας καταφέρνει να επιβιώνει σε βάρος των ζώων. Ο Διαμαντόπουλος είναι άξιος συνεχιστής των προηγούμενων βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, Τζουκαλάγια και Πετσάλνικου, οι οποίοι στήριζαν απροκάλυπτα το γουνεμπόριο. Είναι ενδεικτικό κομμάτι της τακτικής του χαμαιλέοντα που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ μιας και πριν τις εκλογές, η βουλευτής Ηρώ Διώτη είχε κάνει επερώτηση στη βουλή κατά του γουνεμπορίου. Αμέσως μετά, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς έκανε ημερίδα υπέρ της γουνοποιίας ενώ στην Αθήνα διοργάνωναν παράλληλα προεκλογικές εκδηλώσεις για τα “δικαιώματα” των ζώων, προσπαθώντας να συλλέξουν τις ψήφους των φιλόζωων και όχι μόνο. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Όμως μετά τις εκλογές έπεσαν οι μάσκες.

    Η στάση του Διαμαντόπουλου και του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί μεμονωμένο ατόπημα ούτε του συγκεκριμένου προσώπου, ούτε του συγκεκριμένου κόμματος, αλλά αποτυπώνει πλήρως τις πάγιες θέσεις και τακτικές της αριστεράς συνολικότερα.

    Η αριστερά ανέκαθεν αδυνατούσε να εντάξει στα προτάγματά της τους αγώνες για την απελευθέρωση των ζώων και της φύσης. Ιδεολογικά αποδεχόμενη τον ιστορικό υλισμό, θεωρεί την καθυπόταξη της γης και των υπόλοιπων πλασμάτων που κατοικούν σε αυτήν προϋπόθεση για την ανθρώπινη ευημερία. Έχοντας μια ιστορική και άκρως ανθρωποκεντρική αντίληψη του κόσμου, θεωρούν το τεχνοβιομηχανικό σύστημα ως πανάκεια για τη διεκπεραίωση όλων των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων αλλά και τον καπιταλισμό ως απαραίτητο ιστορικό σκαλοπάτι για “το πέρασμα από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας”. Η φύση και τα ζώα είναι λοιπόν παραγωγικοί πόροι για την εξυπηρέτηση των ανθρωπίνων αναγκών. Η μόνη διαφορά με τους καπιταλιστές είναι ότι εκείνοι είναι διατεθειμένοι να σκοτώσουν οτιδήποτε ζωντανό για το κέρδος ενώ οι αριστεροί για την κάλυψη των ανθρωπίνων “αναγκών”. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το ΣΥΡΙΖΑ και την τοπική κοινωνία της Καστοριάς: Οι ζωές των ζώων απαξιώνονται προς χάριν της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

    Δε μπορείς να είσαι και με τους καταπιεστές και με τους καταπιεσμένους,
    και με το κράτος και με τους αναρχικούς,
    και με τα ζώα και με τους γδάρτες.

    Σε αυτόν τον κόσμο καθένας επιλέγει με ποιον τάσσεται.

    Εμείς ως αναρχικοί και αντισπισιστές, αγωνιζόμαστε υπερήφανα στο πλευρό των ζώων και της άγριας φύσης.
    Αυτοί ως πολιτικοί και γλοιώδεις εξουσιαστές, στέκονται αξιολύπητοι στο πλευρό των γουναράδων παζαρεύοντας ψήφους.

    Συνέλευση για την Αντισπισιστική Δράση

  7. Ο/Η Eco λέει:

    Engels, the Red who rode to hounds

    Friedrich Engels, friend of Karl Marx and one of the architects of communism, was dedicated to the overthrow of the ruling classes, yet he also harboured a lifelong passion for hunting, finds Tristram Hunt .

    By Tristram Hunt
    6:32PM BST 02 May 2009

    «On Saturday, I went out fox-hunting – seven hours in the saddle,” Friedrich Engels wrote to his great friend Karl Marx in 1857. “That sort of thing always keeps me in a state of devilish excitement for several days; it’s the greatest physical pleasure I know. I saw only two out of the whole field who were better horsemen than myself, but then they were also better mounted… At least 20 of the chaps fell off or came down, two horses were done for, one fox killed (I was in AT THE DEATH).”

    Ever since the Labour government introduced its ill-thought-out ban on hunting with dogs, it has been assumed that the Left is necessarily opposed to blood sports.

    http://www.telegraph.co.uk/earth/countryside/5263835/Engels-the-Red-who-rode-to-hounds.html

  8. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

    TA NEA
    Πέθανε στο Νυμφαίο ο Ανδρέας, ο γηραιότερος αρκούδος του κόσμου

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2013 16:24 |

    Πέθανε στο Νυμφαίο ο Ανδρέας, ο γηραιότερος αρκούδος του κόσμου

    .

    Νεκρός στη φωλιά του στο Νυμφαίο Φλώρινας βρέθηκε ο Ανδρέας, μια από τις αρκούδες του Καταφυγίου που λειτουργεί εδώ και χρόνια η οργάνωση Αρκτούρος. Οπως ανακοίνωσε με ιδιαίτερη θλίψη την Παρασκευή ο Αρκτούρος, ο Ανδρέας η γηραιότερη αρκούδα στον κόσμο και ένα ζώο σύμβολο στην εκστρατεία κατά της αιχμαλωσίας των ζώων και των βάρβαρων εθίμων των αρκουδιάρηδων, βρέθηκε νεκρός πριν από μία εβδομάδα, το πρωινό της 24ης Μαΐου.

    Η ιστορία του γερο Ανδρέα είναι ένα αφήγημα αγάπης και μάχης για τη ζωή. Οπως διαβάζει κανείς στην ιστοσελίδα του Αρκτούρου, «ο Ανδρέας κατασχέθηκε τον Ιανουάριο του 1993 από αρκουδιάρη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Εφτασε στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ υποσιτισμένος, φοβισμένος και σε άθλια φυσική κατάσταση. Το βάρος του δεν ξεπερνούσε τα 90 κιλά, είχε αλυσίδα περασμένη με δυο χαλκάδες που του τρυπούσαν τη μύτη, θαμπό και μαδημένο τρίχωμα και κατεστραμμένη όραση»… Και όμως αυτός ο χιλιοβασανισμένος Ανδρέας, που είχε ζήσει όλη του τη ζωή ως τότε σε αιχμαλωσία, κατάφερε να ζήσει άλλα 20 ευτυχισμένα χρόνια.

    Οι άνθρωποι του Αρκτούρου τον φρόντισαν όσο μπορούσαν. «Στον Κτηνιατρικό Σταθμό», διαβάζει κανείς στην ιστοσελίδα του Αρκτούρου για τον Ανδρέα, «του έγιναν τα απαραίτητα εμβόλια και αποπαρασιτισμός. Τον Μάιο του 1993 του αφαιρέθηκαν όλα τα χαλασμένα δόντια. Ακόμη, υποβλήθηκε σε επέμβαση καταρράκτη και στα δύο μάτια.

    Ο Ανδρέας ήταν ήρεμος και φιλικός αρκούδος. Το τρίχωμά του είχε αποκατασταθεί παρόλο που είχε γκριζάρει, όχι όμως και η όρασή του. Το βάρος του τα τελευταία χρόνια ήταν περίπου 150 κιλά.

    Για να μην τον ενοχλούν οι άλλες αρκούδες ο Ανδρέας έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε δικό του περιφραγμένο χώρο στο Καταφύγιο όπου άφηνε ακόμη και γάτες να μπαίνουν μέσα, να φωλιάζουν στο τρίχωμά του και να κοιμούνται μαζί του.

    Ιδιαίτερα κοινωνικός ο παππούς Ανδρέας, απολάμβανε τις σύντομες επισκέψεις από το προσωπικό και τους εθελοντές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Αντιλαμβανόταν την παρουσία τους μέσω της πιο ισχυρής αίσθησης των αρκούδων, αυτήν της όσφρησης, μια και οι άλλες αισθήσεις του έχουν εξασθενήσει και τους πλησίαζε με αργά βήματα, αλλά με μεγάλο ενθουσιασμό!

    Συχνά οι φροντιστές του Καταφυγίου τον τάιζαν μέλι με κουταλάκι και του άρεσε πολύ.

    Εφτασε σε μεγάλη ηλικία, 50 ετών, ξεπερνώντας κάθε προσδόκιμο – που υπολογίζεται στα 25-30 έτη για τις αρκούδες. Είναι αρκούδα θρύλος, καθώς καμιά άλλη αρκούδα στον κόσμο δεν έχει καταγραφεί ποτέ σε αυτή την ηλικία».

    Σήμερα στο Καταφύγιο Αρκούδας ζουν συνολικά 10 αρκούδες που προέρχονται από αιχμαλωσία, χορεύτριες, ορφανές και ζωολογικούς κήπους.

  9. Ο/Η Μυρσίνη λέει:

    The Japanese story of a loyal dog. Hachiko (or Hachi) would wait for his master everyday at the train station. one day, his master did not return, leaving Hachiko to wait. Hachiko waited for his master for 9 years and 10 months, coming back at 5:00pm. The movie is very sad. I don’t own the pictures or story.

  10. Ο/Η Του κώλου λέει:

    πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ

    (στα χαρτιά)

    7.8 Για το σεβασμό και την προστασία της έμβιας φύσης και της βιοποικιλότητας

    Η κατανόησή μας για τα ζώα και η γνώση που έχουμε αποκτήσει για την αισθαντικότητα και την πολυπλοκότητα της συμπεριφοράς των άλλων έμβιων όντων, με τα οποία μοιραζόμαστε τον πλανήτη, έχουν οδηγήσει σε μία αυξανόμενη ηθική και πολιτική ευαισθησία σε θέματα που αφορούν στο σεβασμό και την προστασία των ζώων. Ο σεβασμός (respect), ως νομική έννοια, απορρέει από την ηθική φιλοσοφία. Η Συνθήκη της Λισαβόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζει ότι όλα τα ζώα είναι «όντα που αισθάνονται ό,τι τους περιβάλλει και επομένως είναι σε θέση να αισθάνονται ευχαρίστηση και πόνο». Απαιτεί τον πλήρη σεβασμό τους.

    Σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με αναπτυσσόμενες ηθικές ευαισθησίες, είναι αυτονόητο ότι η αριστερή οικολογική πολιτική αποτυπώνει τις νέες αντιλήψεις.

    Προς αναγνώριση όλων αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ προωθεί μια πολιτική που θα σέβεται και θα προστατεύει τα ζώα, στο πλαίσιο ενός γενικότερου προοδευτικού σχεδιασμού στην κατεύθυνση της αειφορικής και βιώσιμης προσέγγισης. Δεσμεύεται να θεσμοθετήσει στη νέα Βουλή τις προτάσεις που είχε εισηγηθεί, ήδη στην προηγούμενη, για την προστασία των αδέσποτων, δεσποζόμενων και παραγωγικών ζώων.

  11. Ο/Η Red λέει:

    Για τον καλόγερο Κάλλιστο Λαβδάκη που είναι ηγούμενος στη Μονή Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου μέχρι τώρα το μόνο που είχαμε ακούσει ότι είναι ένας ψυχανώμαλος ρασοφόρος που έβαζε τους εργάτες που έχει στο μοναστήρι του να βασανίζουν ζώα, ο ίδιος να παρακολουθεί τις κακοποιήσεις των ζώων και να το απολαμβάνει.

    Μάλιστα πέρυσι υπήρξε ενυπόγραφη καταγγελία στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για το «θεάρεστο» έργο αυτού του θεομπαίχτη.

    Αντιγράφουμε ένα απόσπασμα απ’ αυτή την καταγγελία:
    «Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Αυγούστου, άκουσα κραυγές κουταβιού, σε σημείο να νομίσω ότι κάποιος το έσφαζε. Από τη βεράντα είδα τον παπά να κάθεται και να έχει βάλει έναν από τους ξένης εθνικότητας εργάτες που «περιθάλπει» στη Μονή, να χτυπάει το κεφάλι ενός μωρού σκυλιού στο τσιμέντο. Το κράταγε κρεμασμένο από τα πίσω πόδια, με το κεφάλι προς τη γη. Άρχισα να ουρλιάζω προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να με ακούσει ο εργάτης και να κρύψει το σκυλί.
    Έτρεξα την ίδια στιγμή απέναντι να ρωτήσω τι συμβαίνει και να ζητήσω το λόγο για τον οποίο φέρονταν με τον απάνθρωπο αυτό τρόπο στο σκυλάκι, και αμέσως ο παπάς, χωρίς να του δώσω κανένα δικαίωμα αλλά και χωρίς να μου δώσει καμία εξήγηση, σηκώθηκε και βάδισε προς το μέρος μου επιθετικά, με ολοφάνερη πρόθεση να με χτυπήσει με τη μαγκούρα του. Όταν με τη σειρά μου του δήλωσα ότι δεν τον φοβάμαι αλλά οφείλει να μου εξηγήσει γιατί βασάνισε με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο το σκυλί, ο παπάς μου γύρισε την πλάτη και, κατευθυνόμενος προς το εσωτερικό της Μονής, με εξύβρισε με τα χειρότερα λόγια, τα οποία δεν είναι δυνατόν να αναγραφούν στην επιστολή αυτή»

    Σήμερα η φυλλάδα Esspreso μας ενημερώνει και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες αυτού του ρασοφόρου:

    http://vathikokkino.com/2008/12/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE/

  12. Ο/Η Red λέει:

    Γείτονες βασανίζουν κουτάβι (δράσεις)

    Στη γειτονιά μας στην Άνω Γλυφάδα, υπάρχει μια εκκλησία – οικοτροφείο μέσα σε αρκετά μεγάλη έκταση (προαύλιο και οικόπεδο), και κατά καιρούς ο Αρχι-παπά(ρα)ς μαζεύει ζώα. Από κατσίκες και γαλοπούλες μέχρι σκυλιά. Κάποιοι από τα παλιότερα μέλη θα θυμάστε ότι έχω ξαναναφερθεί στο θέμα, και μάλιστα το τότε σκυλί του το σκότωσε αυτοκίνητο διότι δεν το πρόσεχε κανείς, το πήρε μέσα στα αίματα η συγκάτοικός μου να πάει να το θάψει, ολόκληρο λυκόσκυλο, και την κατηγόρησε ο παπάς ότι του το έκλεψε… 😯

    Για να μη σας κουράσω, είναι μέρες που ακούμε κλάματα κουταβιών. Δεν μπορούμε να μπούμε μέσα όμως, αφενός διότι δεν τα εντοπίζουμε κι αφετέρου επειδή εδώ και 7 χρόνια γίνεται το ίδιο βιολί, μας έχει στο μάτι ο παπάς και απειλεί (φοβάμαι και για τις γάτες της αυλής, τον έχω ικανό να τις ξεπαστρέψει). Χτες το απόγευμα άκουσα κραυγές ζώου, νόμιζα ότι το έσφαζε. Από τη βεράντα είδα τον παπά να κάθεται και να έχει βάλει έναν από τους Αλβανούς που «περιθάλπει» να χτυπάει το κεφάλι του σκυλιού στο τσιμέντο. Το κράταγε κρεμασμένο από τα πόδια. Αρχίζω να ουρλιάζω προς τη μεριά τους, με ακούει ο Αλβανός και κρύβει το σκυλί. Τρέχει την ίδια στιγμή απέναντι η συγκάτοικός μου και ο παπάς σηκώθηκε να τη χτυπήσει με τη μαγκούρα του.

    Επειδή το να φέρω ξανά την αστυνομία δεν θα βοηθήσει σε τίποτε και επειδή είναι σπαρακτικό το τι περνάνε τα ζωάκια στα χέρια του, νηστικά, διψασμένα, με βασανιστήρια, πείτε μου τι μπορώ να κάνω. Άραγε θεωρείται δημόσιο μέρος το προαύλιο της εκκλησίας ή κάνει κουμάντο ο παπάς; Βέβαια, είναι η πίσω μεριά κι όχι η είσοδος. Σημειωτέον ότι η συγκάτοικός μου το είχε ψάξει στο παρελθόν με Μητροπόλεις κλπ και τον συγκεκριμένο παπά δεν τον «πειράζει» κανείς…

    Stella

    #2 Old 30-08-2007, 11:50
    gikkat gikkat is offline
    Senior Member Join Date: Oct 2006
    Location: Glyfada

    μιλάμε για τη Γούναρη στο ύψος της Εθνικής???
    __________________

    Την προηγούμενη φορά που πήρες την αστυνομία τι έγινε;
    __________________

    dafni
    #4 Old 30-08-2007, 11:53
    vOOz vOOz is offline
    Senior Member Join Date: Jul 2007
    Location: Νέο Φάληρο
    Posts: 361

    pes akribws dieu8insi na paw. eimai a8riski, goustaro na rikso panagies ston arxipa…ra..
    sorry pou milao etsi, alla ta exo parei agria tora.

    aggeliki aggeliki is offline
    Senior Member Join Date: Nov 2006
    Location: Ν.ΜΑΚΡΗ
    Posts: 2,709

    κατι πρεπει να γινει και οργανωμενο μαλιστα!το σωματειο τι μπορει να κανει??και εγω εμενα ανω γλυφαδα και μενουν οι γονεις μου τωρα,αλλα δεν εχω καταλαβει ,που λες?
    __________________
    #6 Old 30-08-2007, 12:05
    fwteinh fwteinh is offline
    Moderator Join Date: May 2007
    Location: ΑΦΙΔΝΕΣ
    Posts: 1,226

    ΤΟ ΣΙΧΑΜΑ!αν χρειαστει ερχομαι κ εγω να τον αρχισουμε.ειδοποιηστε

    να σου πω μπορεις να τραβηξεις βιντεο?αν εχεις κατι τετοιο και το στειλεις και σε καναλια αποκλειεται να γινει φασαρια?εν τω μεταξυ επιτρεπεται σε κατοικημενη περιοχη να εχει γαλοπουλες και τετοια?
    __________________
    μελλουσα συλλεκτρια οπως παω…
    Reply With Quote

    #7 Old 30-08-2007, 12:08
    veroniki veroniki is offline
    Senior Member Join Date: Nov 2006
    Posts: 545

    Εκτός των άλλων που σου λένε εδώ,πάρε ένα τηλέφωνο την αρχιεπισκοπή ανώνυμα,κάνε μια καταγγελία πεσ ότι θα το βγάλεις στα κανάλια (λέμε τώρα ότι θα ασχοληθούν) και να δεις τι θα γίνει.
    Reply With Quote

    veroniki
    View Public Profile
    Send a private message to veroniki
    Find all posts by veroniki

    #8 Old 30-08-2007, 12:08
    gikkat gikkat is offline
    Senior Member Join Date: Oct 2006
    Location: Glyfada
    Posts: 3,395

    το θέμα δεν είναι να τον αρχίσουμε στα βρισίδια… προφανώς μπορεί να το κάνει και η Στέλλα…
    πρέπει να βρεθεί μια λύση, ώστε να τιμωρηθούν και να μην συνεχίσουν το ίδιο… τροπάριο!!!
    __________________
    gikkat

    #9 Old 30-08-2007, 12:09
    vOOz vOOz is offline
    Senior Member Join Date: Jul 2007
    Location: Νέο Φάληρο
    Posts: 361

    Poioi goustaroun na pame simera me kameres?
    bgazoume photo, pernoume ta skylia me to zori, kai ta stelnoume sta kanalia.

    http://www.pets.gr/forum/showthread.php?t=1140

    ειμαι μεσα αρκει να γινει απογευμα για να προλαβω να παω σπιτι να φορτισω καμερα.ακου πηγε να σηκωσει και μαγκουρα ο σιχαμενος.πως λεγεται η εκκλησια θα στειλω mail παντου
    __________________
    μελλουσα συλλεκτρια οπως παω…
    Reply With Quote

    #12 Old 30-08-2007, 12:12
    Stella Stella is offline
    Member Join Date: Oct 2006
    Location: Galatsi
    Posts: 86

    Quote:
    Originally Posted by gikkat
    μιλάμε για τη Γούναρη στο ύψος της Εθνικής???

    Κατερίνα, ναι, Γούναρη, είναι το 2ο τετράγωνο πριν την Εθνική Τράπεζα. Γούναρη και Αριστείδου. Η αστυνομία έχει έρθει από άλλους γείτονες, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτε. Το μόνο που έγινε ήταν να πάψει να φέρνει κατσίκια, κουνέλια και γαλοπούλες. Ευτυχώς, αλλά δεν νομίζω ότι έγινε λόγω των αστυνομικών αυτό.
    Παιδιά, μέχρι που σκοτώθηκε το λυκόσκυλο πέρσι, η συγκάτοικός μου του τάιζε και του πότιζε καθημερινά τα σκυλιά. Μετά τις κατηγορίες ότι του κλέψαμε το σκύλο, της ζήτησα να μην ξανασχοληθεί, αυτός είναι τρελός και κινδυνεύουν και τα δικά μας ζώα. Η αλήθεια είναι ότι άργησε να ξαναφέρει σκύλο… Φοβάμαι όμως ότι μετά το χτεσινό, θα βασανίζει τα σκυλάκια όχι πια στην αυλή αλλά σε εσωτερικό χώρο να μην τα ακούμε. Και υποψιάζομαι ότι τον Robin και την αδερφή του που σκοτώθηκε απο διερχόμενο αυτοκίνητο τα είχε πετάξει αυτός στο δρόμο, βρέφη.
    http://pets.gr/phpBB/viewtopic.php?t=499

    Το λέω αυτό διότι κανένα δίμηνο αργότερα είδαμε να έχει ένα ίδιο μέσα στο χώρο.

    Να σας πω ότι δυτυχώς δεν πρόλαβα να τραβήξω με την κάμερα. Θα πρότεινα να μην πάει κανείς με επιθετικές διαθέσεις διότι έχει ακουστεί στο παρελθόν ότι κάποιοι γείτονες που αντέδρασαν επειδή κουβαλούσε Αλβανούς στο οικοτροφείο, τους συνέβησαν διάφορα… Πιστεύω ότι και με κάμερες να έρθει κάποιος, δεν θα κάνει δουλειά, διότι όταν περνάει κόσμος δεν βγαίνουν έξω. Εγώ μένω στον 5ο όροφο και μου είναι ευκολότερο να βγάλω με κάμερα κρυμένη στη ζαρντινιέρα, αλλά δεν πρόλαβα, με έπιασε εξ’ απείνης ο άθλιος.
    Reply With Quote

    Stella

    #13 Old 30-08-2007, 12:15
    fwteinh fwteinh is offline
    Moderator Join Date: May 2007
    Location: ΑΦΙΔΝΕΣ
    Posts: 1,226

    θελεις να μου πεις πως λεγεται η εκκλησια?
    __________________
    μελλουσα συλλεκτρια οπως παω…

    #14 Old 30-08-2007, 12:19
    vOOz vOOz is offline
    Senior Member Join Date: Jul 2007
    Location: Νέο Φάληρο
    Posts: 361

    e re gmt giati enilikio8ika?!!? Tha ton espaga sto ksylo kai dn 8a mporousan na mou kanoun tipota.. o kataramenos…
    tespa an paei kamia sas simera, steilte mou ena pm na er8w.
    Reply With Quote

    #15 Old 30-08-2007, 12:23
    Stella Stella is offline
    Member Join Date: Oct 2006
    Location: Galatsi
    Posts: 86

    Originally Posted by fwteinh
    θελεις να μου πεις πως λεγεται η εκκλησια?

    Δυστυχώς δεν γνωρίζω πως λέγεται, όπως καταλαβαίνεις η συμπεριφορά τους δεν μου επειτρέπει να είμαι και πολύ θρήσκα… Το κοιτάζω και στο χάρτη και το μόνο που λέει είναι «ορφανοτροφείο» και περικύεται από τις οδούς Αριστείδου, Γούναρη και Αλκιβιάδου.

    Update: Το βρήκα: Μονή Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου
    Reply With Quote

    Stella
    #16 Old 30-08-2007, 12:25
    vOOz vOOz is offline
    Senior Member Join Date: Jul 2007
    Location: Νέο Φάληρο
    Posts: 361

    #17 Old 30-08-2007, 12:26
    gikkat gikkat is offline
    Senior Member Join Date: Oct 2006
    Location: Glyfada
    Posts: 3,395

    Agios Tryfwnas i kati tetoio?

    καμία σχέση…
    κι εγώ ως ορφανοτροφείο το ξέρω… 😕
    gikkat

    #18 Old 30-08-2007, 12:31
    aggeliki aggeliki is offline
    Senior Member Join Date: Nov 2006
    Location: Ν.ΜΑΚΡΗ
    Posts: 2,709

    ειναι πολυ κοντα στο σπιτι των γονειων μου αυτο,αλλα δεν το ειχα προσεξει ποτε…

    http://www.pets.gr/forum/showthread.php?t=1140&page=2

    Άργησα λίγο να ενημερώσω όσους ενδιαφέρθηκαν για το θέμα, αλλά μόλις έλαβα μια απάντηση. Η πρώτη μας κίνηση ήταν να ενημερώσουμε την Αρχιεπισκοπή Αθηνών για τον άθλιο παπά και τις ακόμη αθλιότερες πράξεις του ΓΡΑΠΤΩΣ. Αφού επιβεβαίωσα ότι έλαβαν γνώση της επιστολής και του περιεχομένου της, μίλησα με το Γραφείο Προσωπικού της Αρχιεπισκοπής, κι από εκεί με διαβεβαίωσαν ότι ο παπάς έχει ήδη κληθεί σε απολογία αφού του γνωστοποιήθηκε η καταγγελία μας. Θα μας απαντήσουν ΓΡΑΠΤΩΣ για την εξέλιξη της υπόθεσης μετά την απολογία και για τα μέτρα που θα λάβουν. Διότι τους ενημέρωσα πως εαν δεν κινηθούν εκείνοι που τον ελέγχουν, θα αναγκαστούμε να κινηθούμε εμείς με τον χειρότερο για τη φήμη των παπάδων τρόπο. Έγινα κατανοητή – θέλω να πιστεύω – και τώρα αναμένουμε την γραπτή απάντησή τους.

    Πάντως κραυγές σκύλων ουδέποτε ξανακούστηκαν και τα κουτάβια βγαίνουν στο δρόμο πια βολτάροντας – πράγμα πολύ επικίνδυνο (αλλά για το οποίο φρόντισα να ενημερώσω στο τηλέφωνο την Αρχιεπισκοπή, σαν επιπλέον στοιχείο της καταγγελίας για κακομεταχείρηση των ζώων) 😦

    Επίσης να σας ενημερώσω ότι στο παρελθόν το συγκεκριμένο μοναστήρι – οικοτροφείο ήταν το διάσημο «Σπίτι της Στοργής» όπου κακοποιούνταν και βιάζονταν ορφανά παιδιά από τους «λειτουργούς». Αυτό πως σας ακούγεται για το ποιόν των ανθρώπων αυτών;
    http://www.pets.gr/forum/showpost.php?p=17835&postcount=107

    Η τελευταία μου επικοινωνία με την Αρχιεπισκοπή έγινε 20 Σεπτεμβρίου. Επιστολή – απάντηση δεν έχει έρθει ακόμα. Όπως ανέφερα και παραπάνω, εμείς πια έχουμε αλλάξει σπίτι και γειτονιά, κι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο βιαζόμουν να γίνει κάτι εναντίον του παπά, εφόσον τώρα είναι ανεπίβλεπτος. Δυο φορές έχω πάει στο παλιό σπίτι να ταϊσω τις γάτες της αυλής και να προμηθεύσω τροφή μια γειτόνισσα να τις φροντίζει, αλλά κουτάβια από απέναντι ούτε είδα ούτε άκουσα.

    Θα ξέρετε όλοι ότι τώρα η Αρχιεπισκοπή είναι απασχολημένη θάβοντας πρόωρα τον Αρχιεπίσκοπο

    Φυλάκιση – Φίμωση της Ελεύθερης Έκφρασης: 10 μήνες στον «Γέροντα Παστίτσιο» -Hellas 2014

  13. Ο/Η eklag λέει:

    Κύριε Λασκαράτε,
    θα μπορούσα να απαντήσω στο ίδιο »ύφος» ή να ρωτήσω ποιοι είναι οι φυσιολογικοί άνθρωποι
    και γενικά να υπεκφύγω από το βαθύτερο και ουσιαστικό κατά την γνώμη μου μήνυμα της ανάρτησης,η οποία ήταν για μένα μια ευχάριστη έκπληξη κι ας διαφωνώ με την οπτική της.
    Η Ζωή-προς το παρόν-είναι συνυφασμένη με τον αλληλοσπαραγμό των όντων,
    με όλες τις φιλότιμες προσπάθειες εναντίωσης στους νόμους της Φύσης.
    Ακόμα κι αν δεν φάμε εμείς την κοτούλα,θα την φάει η αλεπού.
    Κάποιοι το θεωρούν φυσιολογικό…
    (Το τελευταίο αφορά ειδικώς την θεώρηση των φίλων Αναρχικών.
    Η άμεση δημοκρατία τα φταίει;
    άσε που Άμεση Δημοκρατία δεν είναι π.χ. το Φαιδρό μας Κοινοβούλιο.
    Ας υπάρξει πρώτα και μετά τα βάζουν μαζί της…)
    Για την ιστορία πάντως:
    όποιος έχει δει άνθρωπο και περιστέρι να πεθαίνουν στα χέρια του,
    με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ως την τελευταία ανάσα
    και με τα άλλα περιστέρια να μαζεύονται γύρω από τον φίλο τους
    και να μην αποχωρούν παρά μόνο μετά το…τέλος,
    γνωρίζει για τους ανθρώπους και τα ζώα όσα η ναυαρχίδα της δυτικής αριστερής σκέψης
    και άλλες ναυαρχίδες δεν θα μάθουν ποτέ.

  14. Ο/Η Left G700 λέει:

    Το προηγούμενο σχόλιο, παρακαλώ πολύ, να διαγραφεί. Έχει ένα λαθάκι που ίσως αλλοιώνει το νόημα στο συγκεκριμένο σημείο. Αποστέλεται σύντομα άλλο, διορθωμένο.

  15. Ο/Η Left G700 λέει:

    Φίλε Λασκαράτε,

    Ευχαριστούμε πολύ για την επαινετική αναφορά. Χαίρομαι που η συγκεκριμένη ανάρτησή μας (εν μέρει οφειλόμενη στον Πάνο τής Καλύβας που δημοσιοποίησε πρώτος εκείνος τη συγκεκριμένη συγκλονιστική φωτογραφία, για να τα λέμε όλα) σε ώθησε για μία δική σου φιλοζωική. (Λυπάμαι όμως που για μία ακόμα φορά έστρεψες τα βέλη σου εναντίον τής Αριστεράς, κρίνοντας ερήμην εποχών, συνθηκών, καταγωγής και συνηθειών —αυτά τα δύο τελευταία τα λέω κυρίως για τον Καπετάνιο τον Χαρίλαο, τον οποίο τον αδίκησες).

    Όμως ας τα αφήσουμε αυτά. Συνήθεις διαφωνίες. Ο λόγος που ποστάρω αυτό το σχόλιο, εκτός από τις ευχαριστίες βέβαια, είναι άλλος. Και θα στον πω με ένα δημοτικότροπο ποίημα:

    Ας πάψει πια ο πόλεμος!
    Σώνει με τα μαχαίρια!
    Εχθροί μπλιό να μη ’μαστε
    μόνο αντιγνωμούντες.

    Πρώτος εσύ ‘σουν οπού ‘φυγες
    μια μέρα απ’ το τσαρδί μας
    πρώτος εσύ πρέπει θαρρώ
    ‘πίσκεψη να μας κάνεις.

    Κι απέ μετά κι εμείς εδώ
    ξαρμάτωτοι θα ’ρθούμε
    λόγο στο λόγο σας να λεμ’
    και όποιου τού περάσει!

    Έτσι εμείς σκεφτήκαμε
    κι έτσι τα μολογάμε
    κι αν νιώθεις την κουβέντα μας
    και την καταλαβαίνεις,
    στο «μπέσα» οπού σου λέουμε
    «μπέσα για μπέσα» πες μας!

    Τα λέμε

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Left G700,
      1. Για τον Χ.Φλωράκη έγραψα:
      «Ασφαλώς ο μακαρίτης ήταν αγωνιστής μιας πολύ δύσκολης και σκληρής εποχής, δεν έχω το δικαίωμα να τον κρίνω με τα μέτρα του σήμερα».

      Δεν νομίζω πως τον αδίκησα. Υπήρχαν και στην εποχή του λαϊκοί άνθρωποι που αγαπούσαν τα ζώα, χωρικοί που γηροκομούσαν το γαϊδουράκι τους όταν οι συγχωριανοί τους το γκρεμοτσάκιζαν όταν γερνούσε.

      2. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με όσους μας κριτικάρουν.
      Εσείς μας ξεφωνίσατε σε μόνιμη βάση κλπ.
      Προσωπικά δεν με ένοιαξε καθόλου.
      Με ενοχλούν μόνο τα εξης.
      1.Φιλελεύθεροι στα οικονομικά από που κι ως που;
      2. Ένα σχολιάκι μου καλοπροαίρετο και εκ των υστέρων αποδειγμένο αφελές υπέρ του Τζήμερου, όχι στη βάση ότι τον ακολουθούμε αλλά με την ελπίδα ότι θα ξεκινούσε μια κεντροδεξιά, όχι εθνικιστική και θρησκοκάπηλη Δεξιά τύπου Σαμαρά, εμφανίστηκε από εσάς σαν απόδειξη της νεοφιλελεύθερης οικονομικής μας τοποθέτησης.
      3. Με ποιόν Χρυσαυγίτη συζητήσαμε ποτέ φιλικά στο μπλογκ;
      4. Μου αποδώσατε κουτοπονηριές στο μεταξύ μας διάλογο, πολύ άδικα.
      Ποτέ δεν καταφεύγω σε τέτοιες μεθόδους, όχι από ανωτερότητα ηθική κλπ από απλή αίσθηση του γελοίου.
      Αν δεν είμαι ηθικός άνθρωπος, σίγουρα δεν είμαι τόσο ηλίθιος.
      5. Μέχρι και το όνομά μου ενοχοποιήσατε, λες και υιοθετώ συνολικά ντε και καλά ότι εκπροσωπεί έξω από μια πολύ έντιμη κριτική που ασκούσε ο μακαρίτης ο Λασκαράτος στο παπαδαριό.

      Παρ’όλα αυτά, δεν έχω κακά αισθήματα, λόγω τιμής δεν θα τα έβαζα ποτέ με άντιπάθεια με αριστερούς πιτσιρικάδες, αν και σας κόβω να πλησιάζετε τα τριάντα, ίσα ίσα σας βλέπω με πολύ συμπάθεια μέσα σε μια έρημο απολίτικης νεολαίας, υποθέτω το ίδιο και ο κ.Ροϊδης, γιατί δεν το έχουμε συζητήσει το θέμα. Προσωικά πιστεύω ότι η αναλίσκεστε σε καυγάδες με ομοϊδεάτες και δεν εννοώ εμάς ή το Νοσφεράτο, που είμαστε ας πούμε αμφισβητίσημης αριστερωσύνης, αλλά και με καραμπινάτους Αριστερούς. Δεν αξίζει τον κόπο. Έχουμε πολλούς κοινούς φίλους, πολλούς κοινούς σκοπούς και πολλούς κοινούς εχθρούς.
      Με πρώτη ευκαιρία αν ασχοληθείτε με κάτι που με ενδιαφέρει θα σχολιάσω στο μπλογκ σας.

      Διακρίνω πάντως καλά αισθήματα για μας, πέρα από τις νεανικές γαϊδουροφωνάρες σας εναντίον μας και σας ευχαριστώ.

      • Ο/Η Left G700 λέει:

        Φίλε Λασκαράτε,

        Θα σχολιάσω μερικά μόνο σημεία. Για τα υπόλοιπα θα σου στείλω email στις προσεχείς ένα-δυο ημέρες.

        Κατ’ αρχήν επί του πολιτικού (Φλωράκης, φιλοζωία κ.λπ.):

        Δεν θα το καταλάβεις ποτέ, αλλά: ο Λένιν και η Ρόζα θα μπορούσαν να είναι αυτοί ακριβώς που υπήρξαν, ακόμα κι αν δεν ήθελαν να βλέπουν γάτα ούτε ζωγραφιστή, αντί να τις υπεραγαπούν, όπως συνέβαινε στην πραγματικότητα. Βεβαίως και υπήρχαν χωριάτες τής ίδιας γενιάς με τον Χαρίλαο που έμεναν νηστικοί από τον καημό τους μια βδομάδα όταν πέθαινε ο γάιδαρός τους ή το σκυλί τους. Όμως ο κανόνας ήταν πως οι χωριάτες ήταν πολύ σκληροί με τα ζώα (ακόμα αυτός είναι, αν και σε μικρότερο βαθμό φυσικά). Τι να κάνουμε; Να ‘‘κρεμάσουμε’’ τον Χαρίλαο επειδή εντάσσεται σε αυτόν τον κανόνα; Άνθρωπος ήταν, γιατί είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις ότι για όλους υπάρχουν κάποια ανθρώπινα και κοινωνικά όρια;

        Στα ‘‘δικά μας’’ (προσοχή: η αρίθμηση είναι δική μου, δεν αντιστοιχεί στη δική σου):

        1. ΟΚ. Αναμένουμε την επίσκεψή σου με πρώτη ευκαιρία.

        2. Ουδέποτε υποστήριξα ότι είστε κακοί άνθρωποι. Ακόμα κι όταν έχετε πετάξει ‘‘κακίες’’ (κυρίως ο Ρο, για να μη σε αδικώ),

        3. Υπήρχαν τουλάχιστον δύο τακτικοί σχολιαστές σας πέρυσι εκ των οποίων ο ένας είχε δηλώσει πως ήταν σταθερός ψηφοφόρος τού ΛΑΟΣ τα τελευταία χρόνια και ο άλλος πως θα ψήφιζε ΧΑ. Καμία ξινίλα δεν είχα διαπιστώσει εκ μέρους σας απέναντί τους. Ούτε καν τη μισή από αυτή που έβγαζε ο Ρο για μένα εδώ.

        4. Δεν ενοχοποιήσαμε το όνομά σου. Ενοχοποιήσαμε την αντικληρικαλιστική εμμονή σου που σε έσπρωξε να επιλέξεις για διαδικτυακή σου περσόνα έναν μαύρο (κατάμαυρο) αντιδραστικό.

        5. Σε ανθρώπινο επίπεδο έχουμε όλα τα καλά αισθήματα για σας. Πολιτικά όμως είμαστε ριζικά διαφωνούντες μαζί σας. Πρέπει να το κατανοήσεις κι εσύ και ο Ρο αυτό. Δεν τρώω τις ώρες μου για ανθρώπινα συναισθήματα συμπάθειας ή αντιπάθειας (και μάλιστα για ανθρώπους που δεν γνωρίζω και δεν με γνωρίζουν). Τις τρώω για πολιτικές ιδέες και για να συνεισφέρω στην υπόθεση της Αριστεράς όσο μπορώ και όπως καταλαβαίνω.

        6. Αν μιλώντας για καραμπινάτους αριστερούς έχεις στο μυαλό σου τον Κωστή Παπαϊωάννου καλύτερα να αναθεωρήσεις. Όχι ότι δεν είναι αριστερός. Και αριστερός είναι και καραμπινάτος. Αλλά είναι και κάτι άλλο εκτός από αυτό: καραμπινάτος δογματικός και άνθρωπος με αφάνταστα ολοκληρωτικό τρόπο σκέψης. Με αυτή την έννοια, αν και καραμπινάτος αριστερός, αποτελεί ταυτόχρονα και καραμπινάτη δυσφήμηση για την Αριστερά. Παρεμπιπτόντως: έχω μήνες και μήνες να ασχοληθώ με τον Παπαϊωάννου. Αντίθετα, εκείνος δεν αφήνει την ευκαιρία, σε τσαρδιά που μπαίνουμε κι εμείς ή σε τσαρδιά που έχουμε ‘‘προηγούμενα’’ (καλή ώρα το δικό σας, όχι όμως μόνο το δικό σας: και στο Lenin Reloaded τα ίδια κάνει), να αφήνει σχόλια (χωρίς να έχω αναφερθεί καν σε αυτόν, έτσι στα ξεκάρφωτα), όπου κάνει λόγο για καραγκιόζηδες (αυτό το ξέρεις) και αλλού (Red Notebook) με άλλα ωραιότερα. Πάρε μια γεύση για να δεις τι θα πει καραμπινάτος αριστερός όπως προσωποποιεί την έννοια ο Κωστής Παπαϊωάννου:

        Σχόλιο από: Κωστής Παπαϊωάννου

        Δεν διάβασα την αρχική δημοσίευση, ούτε και τα σχόλια που έκανε ο LOL G 700, αυτός ο ξεπεσμένος αυτόκλητος μακάρθυ της οπορτουνιστικής αριστεράς. Υποθέτω άλλωστε ότι θα είναι (όπως πάντα)ασχετα από το ζήτημα που συζητιέται και σχετικά με το μεγαλείο του εαυτού του.
        Και μόνο το ψιτ κορίτσια … και η ασχετη αναφορά στον Ζίζεκ (μόνο και μόνο για να δείξει πως είναι πολύ διαβασμένος) φτάνει για να καταλάβει κανείς ποιό είναι το πρόβλημά του.
        Γράφω λοιπόν αυτό το σχόλιο μόνο και μόνο δώσω μια απάντηση στην δήθεν ειρωνική απορία του (λίγο πιο πανω) για το γεγονός πως δεν απαντάνε οι εδώ συνομιλητές στους μύδρους που εκτόξευσε:

        * * * * *

        Τι να σου απαντήσουν βρε ταλαίπωρε κουκουλοφόρε της συμφοράς; Μήπως λές και τίποτα που να έχει ενδιαφέρον (έστω και ως κακοήθια)για να σου απαντήσει κανείς από αυτούς που βρίζεις με τον πιό ηλιθια χυδαίο τρόπο;
        Αντε βρε τυχερέ σου απαντάω εγώ για να μην έχεις παράπονο. Σου απαντάω οχι γιατι με ενδιαφέρουν οι ηλιθιότητες που γράφεις που γράφεις αλλά γιατι με ενδιαφέρει το είδος του πνευματικού υπόκοσμου της Αριστεράς που αντιπροσωπεύεις.
        Και σου απαντάω για να σου πώ ότι από μόνιμος μακάρθυ με έδρα το κατάπτυστο τσαρδί σου αναγκάζεσαι τώρα να περιφέρεις τον κουκουλοφόρο μακαρθισμό σου σε ξένα νερά μπας και ψαρέψεις κανένα κορόιδο να σου δώσει σημασία και να θρέψεις τον άρρωστο ναρκισισμό σου.
        Δεν είναι και άσχημη η ιδέα σου.
        Αντε καλές δουλειές.
        Κ.Π.

        Θες κι άλλο; Πάρε! —από το ίδιο θρεντ.

        Σχόλιο από: Κωστής Παπαϊωάννου

        Αγαπητέ LOL G 700 Με κολακεύεις …

        Δεν εκπροσωπώ παρά μόνο τον εαυτό μου και τις απόψεις μου. Τις οποίες ούτε τις ξέρεις ούτε έχεις την δυνατότητα να τις καταλάβεις.

        Δεν είσαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που δεν μπορεί να σκεφτεί πολιτικά. Είσαι όμως ο πρώτος και ελπίζω ο τελευταίος που έχεις το θράσος και την αλητεία να παριστάνεις τον υπέρτατο κριτή της αριστερότητας των πάντων κρυμμένος κάτω από την κουκούλα.

        Ώστε λοιπόν εκπροσωπώ αριστερές ιδέες και απόψεις που είναι προ πολλών ετών πεθαμένες.

        lol

        Μα καλά, πόσο αγράμματος ή πόσο φασίστας πρέπει να είσαι για να μην καταλαβαίνεις πως δεν μπορεί ένας αριστερός να λέει ότι υπάρχουν πεθαμένες αριστερές ιδέες … Αν οι ιδέες μου είναι πεθαμένες (καθόλου αδύνατον αλλά δεν θα το πεις εσύ ο αγράμματος αυτό) τότε πολύ απλά η ιδέες μου είναι πεθαμένες ακριβώς γιατί δεν είναι αριστερές!

        Αυτά για τις αριστερές ιδέες …

        Υπάρχουν όμως πεθαμένες Αριστερές. Κατά την γνώμη μου, η αριστερά των επιτελείων είναι ο βρικόλακας της Αριστεράς που έχει πεθάνει.

        Η σύγχρονη Αριστερά της κοινωνικής βάσης δεν έχει ακόμα γεννηθεί ακόμα.

        (την οποία είσαι αρκετά αγράμματος για να λες πως την εκπροσωπώ και να ρωτάς ειρωνικά πότε κατέθεσε το καταστατικό της στο πρωτοδικείο)

        Από σήμερα θα λέω ότι υπάρχει και μια τρίτη Αριστερά την οποία εκπροσωπείς εσύ:

        η αριστερά του πολιτικού υποκόσμου.

        Αυτά προς το παρόν σε κάποια ευκαιρία θα ακούσεις κι άλλα.

        Κ.Π.

        Δεν χόρτασες καραμπινάτη αριστεροσύνη; Πάρε κι άλλη (πάλι από το ίδιο θρεντ):

        Σχόλιο από: Κωστής Παπαϊωάννου

        φίλοι διαχειριστές αυτού του site,

        συγνώμη για την εκτός θέματος παρέμβαση αλλά σ αυτή την κότα με την κουκούλα τον LOL G 700 που παριστάνει το γεράκι (και ενίοτε τον κόκορα) χρωστάω πολλά χεσίματα για την αθλιότητα του .. και δεν τον πετυχαίνω συχνά έξω από το κοτέτσι του.

        πάλι κρύφτηκες απατεώνα τις δεκάρας ?? έλα βρε γελοίε να μας πεις κι άλλα για τις πεθαμένες αριστερές ιδέες !!!!

        Κ.Π.

        Τα συμπεράσματα για το ποιος αναλίσκεται σε «καυγάδες με ομοϊδεάτες», για το ποιοι είναι οι λόγοι που ο ΚΠ, αν και από μια άποψη ομοϊδεάτης, πρέπει να μπει στο χρονοντούλαπο της αριστερής Ιστορίας από τους ίδιους τους αριστερούς και για μερικά άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τα παραπάνω, τα συμπεράσματα για όλα αυτά δικά σου. Αλλά, το κόβω: δεν θα βγάλεις τα σωστά συμπεράσματα, φίλε Λασκαράτε. Δεν έχεις τα κατάλληλα διανοητικά εργαλεία για κάτι τέτοιο. Βλέπει, ο αντικληρικαλισμός και η φιλελευθεροφροσύνη δεν είναι τα κλειδιά για όλα τα πράγματα…

        Αυτά για την ώρα. Τα υπόλοιπα στο email.

        Τα λέμε

        ΥΓ Παραλίγο να το ξεχάσω! Ουδείς από την παρέα είναι κάτω από τα 30! Ούτε καν τα 31!

      • Ο/Η Left G700 λέει:

        ERRATUM

        «Αλλά, το κόβω: δεν θα βγάλεις τα σωστά συμπεράσματα, φίλε Λασκαράτε. Δεν έχεις τα κατάλληλα διανοητικά εργαλεία για κάτι τέτοιο. Βλέπει, ο αντικληρικαλισμός και η φιλελευθεροφροσύνη δεν είναι τα κλειδιά για όλα τα πράγματα…»

        Στο παραπάνω απόσπασμα του σχολίου μου υπάρχει ένα λάθος αβλαβές και ένα …καταστρεπτικό.

        Το αβλαβές: λείπει το τελικό σίγμα από τη λέξη Βλέπεις. Παρ’ όλα αυτά ο αναγνώστης όχι μόνο καταλαβαίνει, αλλά σχεδόν το βλέπει αυτό το ς που λείπει.

        Το καταστρεπτικό: όταν έγραφα Δεν έχεις τα κατάλληλα διανοητικά εργαλεία για κάτι τέτοιο. είχα στο μυαλό μου βεβαίως βεβαίως τη φράση Δεν έχεις τα κατάλληλα θεωρητικά εργαλεία για κάτι τέτοιο. κι όχι αυτή τη μλκ που έγραψα.

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Left G700,
        δεν το είχα προσέξει μην ανησυχείς.
        Πάντως δεν έχω μόνο δυο κλειδιά για να ερμηνεύω τα πράγματα.
        Έχω και Passe-Partout.

  16. Ο/Η Αριστείδης Καρατζόγλου λέει:

    Σε ένδειξη έμπρακτης διαμαρτυρίας και για να αποδείξετε αν μιλάτε σοβαρά ή όχι, προτείνω στους ευσεβείς φιλόζωους να μποϋκοτάρουν τη χρήση φαρμάκων που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Καλή τύχη με το φασκόμηλο, να δουλέψει επίτέλους η φυσική επιλογή…

  17. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ana,
    ευχαριστώ πολύ,
    Αρχειοφύλακς,
    τρομερά ενδιαφέροντα όσα έστειλες, ευχαριστώ.
    Red,
    ευχαριστώ για τον κόπο σου, τα έχω δημοσιεύσει κι εγώ σε κάποιο παλιό ποστ.

    Όφη Σόφη, Ρόζα, Μυρσίνη, φίλε «Του κώλου», ευχαριστώ με την ευκαιρία.

    Kυρία eklag,
    θα σας δώσω τον, για μένα, ορισμό του φυσιολογικού ανθρώπου:
    Είναι αυτός που πιστεύει αυτό που λέει η Αντιγόνη του Σοφοκλή:
    «Ούτοι συνέχθειν αλλά συμφιλείν έφυν»

  18. Ο/Η laskaratos λέει:

    Left g700,
    δεν είμαστε κακοί άνθρωποι ούτε κρατάμε κακίες.
    Ούτε χτυπάω εδώ την Αριστερά.
    Της ζητώ να γίνει καλύτερη, αντάξια των υψηλών της στόχων και της ηθικής βάσης πάνω στην οποία πατάει.
    Θα σας απαντήσω εκτενέστερα το βράδυ που θα επιστρεψω.

    Kύριε Καρατζόγλου,
    ότι λέμε το εννοούμε, ή τουλάχιστον έτσι κολακευόμαστε να πιστεύουμε.

    Το θέμα της φιλοζωϊας είναι τεράστιο, εχει και την πτυχή της χορτοφαγίας κλπ, εγώ έθιξα μόνο κάποια ηθικοφιλοσοφική του πλευρά.
    Δεν θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες.
    Το θέμα δεν είναι τι θα κάνω εγώ, μπορεί να κιοτέψω, το ζήτημα είναι το τι θα κάνει η οργανωμένη κοινωνία.

    Στο θέμα των πειραματόζωων σας παραπέμπω στο παρακάτω άρθρο της Εφημ. Συντακτών με το οποίο συμφωνώ απόλυτα:

    http://www.efsyn.gr/?p=30395
    Eίναι απαραίτητα τα πειραματόζωα;

    «Φάρμες» πειραματοζώων θα δημιουργηθούν σύντομα στην Ελλάδα, ύστερα από την έγκριση του προγράμματος infrafrontier-GR από το ΕΣΠΑ. Είναι όμως αναγκαία τα πειράματα σε ζώα για ερευνητικούς σκοπούς; Το θέμα διχάζει ερευνητές και φιλόζωους

    Η σκοτεινή πλευρά της επιστήμης

    Της Μαρίζα Χριστοδούλου*

    Παγκοσμίως, 100 έως 300 εκατομμύρια ζώα πεθαίνουν κάθε χρόνο σε εργαστηριακά πειράματα, οι μέθοδοι των οποίων είναι αδικαιολόγητα σκληρές και τα αποτελέσματα συχνά ασαφή.

    Τα ζώα προσβάλλονται από ασθένειες που ποτέ δεν θα εκδηλώνονταν στην κανονική ζωή τους. Μικροσκοπικά ποντίκια αναπτύσσουν όγκους τόσο μεγάλους όσο όλο τους το σώμα, γατάκια τυφλώνονται σκοπίμως, αρουραίοι εξαναγκάζονται να εκδηλώσουν επιληπτικές κρίσεις. Εκατομμύρια σκυλιών, γατιών, πιθήκων, κουνελιών και ινδικών χοιριδίων τσουρουφλίζονται, δηλητηριάζονται, ακρωτηριάζονται, χειρουργούνται χωρίς αναισθητικό, παραλύουν, αιμορραγούν. Εάν αυτές οι αποτρόπαιες πράξεις είχαν διεξαχθεί εκτός εργαστηρίων, θα συνιστούσαν κακουργήματα.

    Σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο δοκιμάζονται οι χημικές ουσίες, τα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα καλλυντικά, ή διαμελίζονται στα μαθήματα βιολογίας και της ιατρικής εκπαίδευσης. Ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός, επειδή τα ποντίκια, οι αρουραίοι, τα πουλιά και τα ψυχρόαιμα ζώα, που αποτελούν περισσότερο από το 95% των ζώων που χρησιμοποιούνται σε πειράματα, δεν καλύπτονται καν από τις ελάχιστες νομοθετικές διατάξεις περί καλής μεταχείρισης και ως εκ τούτου δεν καταμετρώνται.

    Από το 1800, η επιστήμη και η ιατρική εξελίσσεται με πρωτοφανείς ρυθμούς βασιζόμενη στην εξόντωση των άλλων ειδών. Εκατομμύρια ζώα σφαγιάζονται στον βωμό της επιστήμης

    Ο 20ό αιώνας έφερε πληθώρα φαρμάκων και επιστημονικών ανακαλύψεων. Το ίδιο γίνεται και τον 21ο. Ψυχολογικές μελέτες γίνονται σε πιθήκους και γάτες. Ο άνθρωπος βελτίωσε την ποιότητα της ζωής του αυξάνοντας και το προσδόκιμό της, αλλά η μοίρα των πειραματόζωων ελάχιστα έχει βελτιωθεί από τον 18ο αιώνα.

    Η ανάπτυξη της γενετικής πρόσθεσε σειρά φρικαλέων πειραμάτων.

    Κάποιοι επιμένουν ότι ενώ μπορεί τα πειράματα σε ζώα να είναι σκληρά, είναι ωστόσο αναγκαία. Δεν έχουν δίκιο. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις και οι επιστήμονες δημιουργούν όλο και περισσότερες κάθε μέρα.

    Αυτές περιλαμβάνουν εργαστηριακές καλλιέργειες κυττάρων και οργάνων, βελτιωμένες πειραματικές μεθόδους και ανθρώπινες κλινικές δοκιμές.

    Ερευνες αποδεικνύουν περίτρανα ότι, τουλάχιστον στην ιατρική και τη φαρμακολογία, μόνο ένα 5-25% μπορεί να εξασφαλίσει ότι ουσίες που δοκιμάζονται επιτυχώς στα ζώα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και στους ανθρώπους.

    Σύμφωνα με την FDA το 92% των φαρμάκων που χορηγήθηκαν με ασφάλεια σε ζώα, απέτυχαν στις δοκιμές στους ανθρώπους. Το περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης προειδοποιεί τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς ότι η έρευνα σε ζώα δεν είναι αξιόπιστη.

    Πέντε βασικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να σταματήσουν τα πειράματα στα ζώα:

    1) Είναι ανήθικο να καταδικάζουμε 100 εκατομμύρια συναισθανόμενα και νοήμονα ζώα να ζουν σε κλουβιά προκαλώντας τους πόνο, τρόμο, μοναξιά και στρες.

    2) Είναι κακή επιστήμη. Είναι η σκοτεινή πλευρά της επιστήμης. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ αναφέρει ότι 92 στα 100 φάρμακα που περνούν τις δοκιμές σε ζώα αποτυγχάνουν στους ανθρώπους.

    3) Είναι σπατάλη. Τα πειράματα σε ζώα παρατείνουν την ταλαιπωρία των ανθρώπων που περιμένουν για αποτελεσματικές θεραπείες από τους παραπλανημένους πειραματιστές.

    4) Είναι αρχαϊκή μεθοδολογία: οι μελλοντοστραφείς επιστήμονες έχουν αναπτύξει σύγχρονες, αποτελεσματικές και αναίμακτες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της μικροδοσιμέτρησης βασισμένης στον άνθρωπο, την τεχνολογία in vitro, τους προσομοιωτές και τα εξελιγμένα υπολογιστικά μοντέλα, τα οποία είναι φθηνότερα, πιο γρήγορα και πιο ακριβή από τα πειράματα σε ζώα.

    5) Ο κόσμος δεν χρειάζεται άλλο eyeliner, σαπούνι χεριών, συστατικά τροφίμων, φάρμακα ή παρασιτοκτόνα εις βάρος της ζωής των ζώων.

    Εν κατακλείδι, όλο και περισσότεροι νέοι επιστήμονες αναγνωρίζουν πλέον πως η έρευνα που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με μεθόδους που «αναπαράγουν» τις συνθήκες του ανθρώπινου οργανισμού ή στον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό. Μόνο που αυτές οι εναλλακτικές εφαρμόζονται με απίστευτα βραδύ ρυθμό γιατί η συνήθεια τόσων χρόνων και κυρίως η βαθιά ριζωμένη νοοτροπία που θέλει τα ζώα αυτά αντικείμενα στην υπηρεσία του ανθρώπου, πολύ δύσκολα μπορούν να αλλάξουν.

    Η Μάριζα Χριστοδούλου είναι μέλος του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

  19. Ο/Η Aνιμώ λέει:

    Τελικά υπάρχει φιλοζωία στην Ελλάδα?

    Όχι φιλοζωία δεν υπάρχει .

    Αλλά υπάρχουν οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων, άνθρωποι που θυσιάζουν την ζωή τους για αυτά, άνθρωποι που πετάγονται στους δρόμους, γιατί δεν έχουν πλέον χρήματα να συντηρήσουν τον εαυτό τους και τα ζώα που περιθάλπουν.

    Ήρθε πλέον η ώρα εμείς οι άνθρωποι αυτού του αιώνα να αναλογιστούμε αν είμαστε φιλόζωοι και άνθρωποι ή απάνθρωποι.

    Η ζωή των ανθρώπων πλέον εξαρτάται από το χρήμα. Η παγκόσμια οικονομία τρέφεται με το αίμα των ζώων. Ο άνθρωπος, το θαυμαστό αυτό πλάσμα έχει δύο όψεις, από την μία είναι ένα φιλεύσπλαχνο ον γεμάτο αγάπη και αλτρουισμό και από την άλλη ένα καταστροφικό όν που σπέρνει τον όλεθρο. Και αυτό γιατί ο ανθρωποκεντρικός πολιτισμός μας, θεώρησε τον άνθρωπο κυρίαρχο ζωικό είδος και όχι αυτό που είναι, ένα ακόμη θηλαστικό στον πλανήτη μας και τον ώθησε να αυθαιρετεί στο ζωικό-φυτικό κόσμο.

    Τα αδέσποτα ζώα είναι το δένδρο, το δάσος είναι οι αιτίες που οδηγούν κάποια ζώα να καταλήγουν αδέσποτα. Οι Έλληνες δεν έχουν φιλοζωική παιδεία και όλα ξεκινάνε από εκεί. Χωρίς να κατανοούν πως ένα ζώο είναι όπως ένα παιδί, αψηφούνε αυτήν την αρχή και αποδίδοντας τον τίτλο «παιχνίδι» στα κατοικίδια, τα παίρνουν, τα βάζουν στο σπίτι τους, τα βαριούνται ή τότε αντιλαμβάνονται τι πάει να πει κατοικίδιο και στο τέλος το πετάνε στον δρόμο.

    Με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, δεν είμαστε ένα μοναδικό ον, αλλά είμαστε το μοναδικό είδος που διέπεται από ηθικούς κανόνες και το μόνο είδος που μπορεί να αγωνιστεί για την σωτηρία των άλλων ειδών.

    Το να ντυθούμε φορώντας γδαρμένα ζώα, δεν είναι αναγκαίο πλέον, εφόσον υπάρχουν χιλιάδες άλλα υλικά για να εξυπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό.

    Το να δοκιμαστούν στα ζώα φάρμακα, στην αρχή ήταν απαραίτητο. Τώρα πια υπάρχουν άλλες μέθοδοι που εξυπηρετούν και αυτόν τον σκοπό.

    Το να γδέρνουμε λοιπόν τα ζώα για να ντυθεί η κάθε ματαιόδοξη …είναι έγκλημα.

    Το να δοκιμάζουμε φάρμακα στα ζώα για να μην χρησιμοποιηθούν οι σαφώς ακριβότερες μέθοδοι από την πάμπλουτη πλέον φαρμακοβιομηχανία είναι επίσης έγκλημα .

    Το να δοκιμάζονται καλλυντικά στα ζώα για να ικανοποιεί την αυταρέσκεια του ο κάθε «άνθρωπος» που θέλει να διατηρηθεί νέος, είναι ακόμη ένα έγκλημα.

    Το να θεωρείται το κυνήγι νόμιμη και «φιλοπεριβαλλοντική» δραστηριότητα, που διεξάγεται για επιστημονικούς-παραδοσιακούς-ψυχαγωγικούς και άλλους λόγους και να μην τολμούμε να το απαγορεύσουμε, γιατί σε λίγο δεν θα υπάρχει ζώο για να κυνηγηθεί, είναι και αυτό έγκλημα.

    Το να ψάχνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να βρει φόρμουλες επιβίωσης του Τσίρκο – αυτού του μετακινούμενου μπουλουκιού βασανισμένων ζώων -, αντί να το καταργήσει, είναι έγκλημα.

    Το να παίρνεις ένα ζώο – παιχνίδι και να το πετάς μετά από λίγο στο δρόμο είναι και αυτό έγκλημα.

    Η ελευθερία δεν είναι μόνο αναφαίρετο δικαίωμα των ανθρώπων αλλά και των ζώων.

    http://animal-planet.pblogs.gr/2010/06/651034.html

  20. Ο/Η Αριστείδης Καρατζόγλου λέει:

    Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις του ιστολογίου, κάθε άλλο . Ωστόσο τα επιχειρήματα του άρθρου κατά της χρήσης πειραματόζωων είναι δυστυχώς παιδαριώδη. Αναλυτικά: 1) ναι, είναι ανήθικο, ας το πούμε στους διαβητικούς ή τους καρκινοπαθείς που περιμένουν νέες θεραπείες. 2) εδώ ο συντάκτης κάπου μπερδεύτηκε γιατί όπως τοποθετείται μάλλον ζητά περισσότερα και αναλυτικότερα πειράματα σε ζώα ώστε να εντοπίζονται οι παρενέργειες των φαρμάκων πριν το στάδιο δοκιμής σε ανθρώπους, 3 και 4) τα έξοδα, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε μετρημένα σε χρόνο, είναι όντως τεράστια, άλλης τάξης μεγέθους σε σχέση με την «μικροδοσιμέτρηση βασισμένη στον άνθρωπο, την τεχνολογία in vitro, τους προσομοιωτές» που αναφέρονται ως εναλλακτικές λύσεις. Όμως τα πειράματα σε ζώα είναι αναντικατάστατα προς το παρόν, γι’ αυτό άλλωστε και οι φαρμακευτικές, που δεν δίνουν του αγγέλου τους νερό, επίμένουν σε μια τόσο πολυδάπανη διαδικασία. 5) ίσως ο συντάκτης δεν χρειάζεται eyeliner, σαπούνι κτλ, αλλά ας μη μιλάει εκ μέρους της ανθρωπότητας.

  21. Ο/Η Αριστείδης Καρατζόγλου λέει:

    Να συπληρώσω ότι οι τοποθετήσεις σας για την κακοποίηση που υφίστανται τα δεμένα ζώα από τα δίποδα αφεντικά τους με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Προσθέτω στο σκηνικό και τα σκυλάκια υπο μόνιμο περιορισμό σε μπαλκόνια και ταράτσες, που τώρα το καλοκαίρι με τις ζέστες τα λυπάται η ψυχή μου.

  22. Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

    http://goo.gl/be8vB

    Tue, August 7, 2007
    … As for Nietzsche and the horse, that is a myth that will never seem to die. It was concocted nearly fifty years after the event and published in an Italian newspaper akin to the NY Post. How could a myopic man see a horse being whipped across a large, crowded Italian piazza?

    από το παραπάνω σχόλιο και κάτω

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Εντάξει κύριε Καρατζόγλου,
      έχουμε λοιπόν μια κοινή βάση για να παλαίψουμε.

      Όσο για τα πειραματόζωα, το λιγότερο, το ελάχιστο πρώτο βήμα, να τους εξασφαλισθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες και όχι η βασανιστική εξόντωση, κάτω από κάποιο κρατικό έλεγχο, όχι στο σκοτάδι οποιουδήποτε ανώμαλου Μένγκελε.
      Δεν θα χτίσουμε την ευτυχία του ανθρώπινου είδους πάνω στη απόγνωση των ζώων.
      Μπορεί κάπου αλλού, σε κάποιο άλλο κόσμο, σε άλλη εποχή, να βρεθούμε εμείς στη θέση τους.

      • Ο/Η Αριστείδης Καρατζόγλου λέει:

        Με την πρόοδο της γενετικής και βιοτεχνολογίας πιθανότατα σε κάποια χρόνια δεν θα χρειαζόμαστε πειραματόζωα. Μέχρι τότε ο σκοπός ας αγιάζει τα μέσα, με μέτρο, σεβασμό και αυστηρό έλεγχο.
        Στα υπόλοιπα δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.

  23. Ο/Η παπα Ν. λέει:

    Τόμας Μύντσερ περίπου 1490-1525

    Ο λόγιος και οι χωρικοί

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2004 00:00

    Ο γερμανός θρησκευτικός μεταρρυθμιστής και κοινωνικός επαναστάτης Τόμας Μύντσερ γεννήθηκε στο Στόλμπεργκ της Θουριγγίας και ήταν γιος αστού. Αν και δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τα παιδικά και τα πρώτα νεανικά του χρόνια, γνωρίζουμε ότι ο Μύντσερ έλαβε λαμπρή μόρφωση σπουδάζοντας στα πανεπιστήμια της Λειψίας και της Φραγκφούρτης επί του Οντερ. Εγινε ένας από τους πιο μορφωμένους ανθρώπους του καιρού του, με βαθιά γνώση τόσο της κοσμικής όσο και της θεολογικής γραμματείας.

    Ο Μύντσερ διετέλεσε δάσκαλος και κληρικός σε διάφορες πόλεις ώσπου το 1518 συναντήθηκε με τις μεταρρυθμιστικές ιδέες του Λούθηρου, που άσκησαν στη σκέψη του μεγάλη έλξη. Μόλις έναν χρόνο πριν, ο Μαρτίνος Λούθηρος είχε αναρτήσει στη θύρα του ναού των Αγίων Πάντων στο Βίτενμπεργκ τις 95 Θέσεις του που έμελλε να οδηγήσουν στο κοσμογονικό κίνημα της Μεταρρύθμισης. Ο Μύντσερ εγκολπώθηκε αυτές τις απόψεις και μίλησε κατά του μοναστικού τάγματος των Φραγκισκανών, της ιεραρχίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της προσκύνησης των αγίων. Αλλά, ανεξάρτητος στοχαστής καθώς ήταν, ανέπτυξε τελικά το δικό του σύστημα ιδεών προχωρώντας πέρα από τη διδασκαλία του Λούθηρου και συμπληρώνοντας το θεολογικό του κήρυγμα με το κοινωνικό όραμά του για την έλευση της Βασιλείας των Ουρανών επί της γης με τη μορφή καθεστώτος δικαιοσύνης και ισότητας.

    Ρήξη με τους λουθηρανούς

    Το 1521 ο Μύντσερ εκδιώχθηκε από την πόλη Τσβίκαου λόγω των επαναστατικών κηρυγμάτων του και πήγε στην Πράγα με τον σκοπό να προσηλυτίσει στις ιδέες του την ομάδα των οπαδών της διδασκαλίας του τσέχου μεταρρυθμιστή του 15ου αι. Γιαν Χους, ο οποίος είχε θανατωθεί στην πυρά λόγω των ιδεών του. Εκεί ο Μύντσερ εξέδωσε το Μανιφέστο της Πράγας, όπου εξέθετε τη θεωρία του και καλούσε τα λαϊκά στρώματα σε επαναστατική δράση.

    Με το πέρασμα του χρόνου ο Μύντσερ όλο και περισσότερο απομακρυνόταν από τα κηρύγματα των λουθηρανών και διαμόρφωνε τη δική του αντίληψη για τη θρησκεία και την κοινωνία. H οριστική ρήξη επήλθε το 1522 στο Νόρντχαουζεν, από όπου επίσης εκδιώχθηκε ο Μύντσερ, αυτή τη φορά από τους λουθηρανούς.

    Οι θεωρίες του Μύντσερ διέφεραν από τις απόψεις του Λούθηρου σε βασικά θεολογικά ζητήματα, όπως λόγου χάρη η λουθηρανική έμφαση στην αυθεντία της Αγίας Γραφής, στην οποία ο Μύντσερ αντέτασσε την υπεροχή του εσώτερου φωτός που χάριζε στον πιστό το Αγιο Πνεύμα (πράγμα που έκανε τον Λούθηρο να πει ότι ο Μύντσερ είχε καταπιεί ακέραιο το Αγιο Πνεύμα, «μαζί με τα φτερά του»). Εκείνο όμως που κυρίως διέκρινε τις θεωρίες του Μύντσερ από τον λουθηρανισμό ήταν η σύνδεσή τους με το κοινωνικοπολιτικό καθεστώς και με τη μελλοντική εξέλιξή του. Ο Μύντσερ πίστευε και δίδασκε ότι η κρατούσα στην εποχή του κατάσταση, με την κυριαρχία της «αντίχριστης αριστοκρατίας», έμελλε να ανατραπεί και ότι οι φτωχοί, απλοί άνθρωποι είχαν επιλεγεί από τον Θεό ως όργανά του για την επίτευξη αυτής της αλλαγής.

    Ο Πόλεμος των Χωρικών

    Τα χρόνια που ακολούθησαν ο Μύντσερ περιόδευσε σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας διαδίδοντας τις ιδέες του και προσελκύοντας πολλούς οπαδούς ανάμεσα στους φτωχούς πληθυσμούς της υπαίθρου αλλά και των αστικών κέντρων. Την εποχή αυτή ο Μύντσερ γνώρισε και την κατοπινή σύζυγό του, τη μοναχή Οτιλία φον Γκέρσεν, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά.

    Διδάσκοντας και οργανώνοντας τους φτωχούς ο Μύντσερ πέρασε από τη Χάλλη, το Αλστεντ, όπου και συνέγραψε τα περισσότερα από τα έργα του, το Μύλχαουζεν, τη Νυρεμβέργη, όπου εκδόθηκαν τα κυριότερα πολιτικά έργα του, για να καταλήξει στο Χέγκαου και στο Κλέτγκαου, όπου άρχιζε η μεγαλύτερη λαϊκή εξέγερση που είχαν γνωρίσει ποτέ οι γερμανικές χώρες και που έμεινε στην ιστορία ως ο Πόλεμος (ή η Εξέγερση) των Χωρικών.

    Την εποχή εκείνη στην Ευρώπη η αναδυόμενη οικονομία της αγοράς, η αύξηση των τιμών των αγαθών και η γενική κρίση λόγω σειράς από κακές εσοδείες έκαναν τους ευγενείς γαιοκτήμονες να πιέζουν απάνθρωπα τους καλλιεργητές των κτημάτων τους ώστε να αποσπούν από αυτούς υψηλότερα έσοδα.

    Στην Ανατολική Ευρώπη οι ευγενείς είχαν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τους καλλιεργητές σε δουλοπαροίκους και έτσι να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα. Στη Δυτική Ευρώπη, όπου αυτό δεν ήταν δυνατόν, οι ευγενείς κατέφυγαν σε άλλες μορφές καταπίεσης αυξάνοντας υπερβολικά τις οικονομικές επιβαρύνσεις των χωρικών και επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα σε διάφορους ζωτικούς τομείς, όπως στο κυνήγι και στο ψάρεμα.

    Καταδίκη από τον Λούθηρο

    Στην Κεντρική και στη Νοτιοδυτική Γερμανία, όπου άρχισε ο Πόλεμος των Χωρικών, τα καταπιεστικά αυτά μέτρα δεν ήταν έργο τόσο των εντόπιων ευγενών όσο ήταν των ηγεμόνων, κοσμικών και κληρικών, που κατείχαν κτήματα σε περιοχές απομακρυσμένες από την έδρα τους. Στα καταπιεστικά μέτρα ήλθαν να προστεθούν και άλλες προκλήσεις, όπως ήταν η εφαρμογή του απολυταρχικού ρωμαϊκού δικαίου στη θέση του κατά τόπους εθιμικού δικαίου και η αύξηση των φόρων και της δεκάτης.

    Τα μέτρα είχαν οδηγήσει σε σποραδικές εξεγέρσεις των χωρικών στην Ελβετία και στη Γερμανία κατά τον 15ο αι., αλλά ο Πόλεμος των Χωρικών αποδείχθηκε ένα τεράστιο μαζικό κίνημα. Υποβοηθήθηκε από την ελευθερία της σκέψης και του λόγου που είχε φέρει η διδασκαλία του Λούθηρου, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκαν κινήσεις, όπως των αναβαπτιστών, που προσδοκούσαν από τη Δευτέρα Παρουσία να φέρει την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο ίδιος ο Λούθηρος ωστόσο καταδίκασε βίαια την επανάσταση, και σε εγκύκλιό του τού 1525 χαρακτήρισε τους εξεγερμένους χωρικούς «ορδές από κλέφτες και δολοφόνους».

    Στο μαρτυρολόγιο της Αριστεράς

    H εξέγερση άρχισε στη Νοτιοδυτική Γερμανία και εξαπλώθηκε ως την Αυστρία και την Κεντρική και τη Βόρεια Γερμανία. Οι χωρικοί κατέλυσαν τις κοσμικές και εκκλησιαστικές αρχές, και τον Απρίλιο-Μάιο του 1525 πόλεις ολόκληρες αλλά και τοπικοί ευγενείς είχαν προσχωρήσει στην εξέγερση. Ο Μύντσερ, έχοντας επιστρέψει στο Μύλχαουζεν, που είχε γίνει το κέντρο της εξέγερσης στην Κεντρική Γερμανία, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθοδήγηση των χωρικών επιδεικνύοντας μεγάλη αποφασιστικότητα και συνέπεια. Προσπάθησε να τους διαπαιδαγωγήσει θρησκευτικά και ηθικά και να τους μεταδώσει την πεποίθησή του για την αξία που είχε το καλό της κοινότητας απέναντι στο ατομικό συμφέρον.

    H μεγάλη αδυναμία των εξεγερμένων, η ηγεσία τους, αποτελούμενη από χωρικούς και τεχνίτες, δεν μπορούσε παρά να παίξει μοιραίο ρόλο στην έκβαση της εξέγερσης, που ήταν μαζική και ηρωική αλλά ασυντόνιστη.

    H επίθεση που εξαπέλυσαν οι ευγενείς, όπως ο Φίλιππος της Εσσης, για την καταστολή της εξέγερσης ήταν τρομερή. Οι χωρικοί σφαγιάστηκαν κατά χιλιάδες, και το ίδιο συνέβη με το κύριο σώμα των εξεγερμένων στη μάχη του Φρανκενχάουζεν της Σαξονίας στις 15 Μαΐου 1525. Ο Πόλεμος των Χωρικών έληξε μέσα σε λουτρό αίματος. Ο Μύντσερ συνελήφθη και αφού βασανίστηκε φρικτά, στις 27 Μαΐου 1525, στο στρατόπεδο των ηγεμόνων στο Μύλχαουζεν, δικάστηκε και εκτελέστηκε.

    Ο Μύντσερ κατέχει εξέχουσα θέση στο μαρτυρολόγιο της Αριστεράς θεωρούμενος πρόδρομος της ιδέας της αταξικής κοινωνίας. Ο Φρειδερίκος Ενγκελς του έχει πλέξει το εγκώμιο χαρακτηρίζοντας το κοινωνικοπολιτικό πρόγραμμα του Μύντσερ συγγενές προς τον κομμουνισμό.

    KEIMENA: ΙΩΑΝΝΑ ΖΟΥΛΑ

  24. Ο/Η Kostas Korovilas λέει:

    Ισως, Νά έχει αρχίσει η μεγάλη αφύπνηση τού ανθρώπου καί ο οποίος, όπως φαίνεται έχει αρχίσει νά θέτει ερωτήματα γιά τό ποιός είναι, ποιός ο ρόλος του στόν πλανήτη αυτόν, Τί είναι, καί ποιά η σχέση του μέ τόν υπόλοιπο έμβιο καί φυτικό κόσμο τού πλανήτη που τυχαία κι αυτός βρέθηκε νά κατοικεί. Τά τελευταία χρόνια βλέπουμε νά υπάρχει μία έντονη δραστηριότητα υπέρ τών ζώων, τού φυσικού περιβάλλοντος, τής διατροφής μας καί τού αέρα που αναπνέουμε. Ο αγώνας υπέρ τών δικαιωμάτων τών ζώων, η αποχή από τήν κρεατοφαγία, σέ σύγκριση μέ τήν χορτοφαγία έχει γίνει αποδεκτή από πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Οί προεκτάσεις αυτές τής φιλοζωϊας καί τής αγάπης γιά τό περιβάλλον, τά δικαιώματα τών ζώων, τό δικαίωμα μας νά ζούμε σέ έναν καθαρό αρμονικό καί ειρηνικά συμβιώσιμο κόσμο, φθάνει καί στίς περιοχές τού κοινωνικού καί πολιτικού μας βίου. Ολα αυτά είναι αλληλένδετα. Οί αγώνες ενάντια στήν κακομεταχείρηση τών ζώων, στά πειραματικά εργαστήρια τά οποία έχουν αποδειχτεί μάταια καί άχρηστα, αλλά παρ’ ολα αυτά όμως συντελούν στόν απεχθή βασανισμό εκατομμυρίων ζώων καί όλα αυτά πρός μάτην καί χάριν τής κερδοσκοπίας καί τής ματαιότητας. Θεωρώ πως όλες αυτές οί κινητοποιήσεις υπέρ τών ζώων, η ελευθερία τών ζώων, τά δικαιώματά τους νά ζήσουν απαλαγμένα από τόν ανθρώπινο ζυγό καί τόν ανθρώπινο φασισμό, (εμείς οί φιλόζωοι είμαστε η φωνή τους) καί οί κοινωνικές καί πολιτικές αναταραχές που βιώνουμε τά τελευταία χρόνια, οί αγώνες τού σημερινού ανθρώπου ενάντια στήν καταπίεση τής πολιτικής καί οικονομικής καθώς καί τής θρησκευτικής ολιγαρχίας, (βλέπεις πως καί η αθεϊα, όπως η χορτοφαγία, κερδίζουν όλο καί περισσότερο έδαφος), όλα αυτά οδηγούν πρός μιά νέα ηθική, μιά νέα θεώρηση τού κόσμου στόν πολιτικοκοινωνικό καί οικονομικό τομέα, καθώς καί τού ανθρώπινου ΕΓΩ. Χαίρομαι όταν αντιλαμβάνομαι πως αυτό τό πρισμένο ΕΓΩ τού ανθρώπου συνθλείβεται κατακριμνείζεται ξεφουσκώνει, καί τήν θέση του παίρνει η αντίληψη τού «είμαι ένα εφήμερο κάτι, μέ ένα ικανό μυαλό νά μέ οδηγήσει σέ μιά ευτυχισμένη ύπαρξη καί συνύπαρξη μέ όλα τά υπόλοιπα ζώντα τού πλανήτη αυτού.» Ο κύριος Λασκαράτος μέ τό υπέροχο του άρθρο και πολλοί σχολιαστές μέ έχουν καλύψει όσον αφορά νόμους καί συμπεριφορές απέναντι στά ζώα οπότε δέν υπάρχει λόγος νά αναφερθώ σέ κακοποιήσεις, δεσήματα καί εκμεταλεύσεις ζώων , καί άλλα.
    Ενα μεγάλο ευχαριστώ στόν κ. Λασκαράτο που μέ αυτό τό άρθρο του συνέβαλε σέ αυτήν τήν αφύπνηση όπως θέλω νά τήν λέω. Ελπίζομεν πρός τό Καλύτερον.
    Υ.Γ. Παρακάτω, υπάρχει ο σύνδεσμος σχετικά μέ μία ημερίδα που έγινε στά Χανια υπέρ τών ζώων. Αξίζει νά δείτε τά θέματα πρός συζήτηση. Είναι σημαντικά.

    http://flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=128932&cid=3

  25. Ο/Η Κόπρος Αυγείου λέει:

    Ιερείς που δε σέβονται τα ζώα

    Ιερείς που δε σέβονται τα ζώα

    Posted on 06/03/2013 by Po

    Κληρικοί με όπλα, κυνηγοί ή βασανιστές ζώων

  26. Ο/Η ΕΡΤ λέει:

    Τι ζώα τώρα μας λέτε;
    Έκλεισε η ΕΡΤ.
    Από τη μια κλείνει το κομματικό μαγαζί των αργόμισθων πελατών και μεγαλόμισθων πρωταγωνιστών. Από την άλλη λες ήταν η Δημόσια τηλεοραση, καλύτερη από τις ιδιωτικές χαβούζες.
    Τίποτα σωστό δεν γίνεται.
    Να δούμε την εξέλιξη.

  27. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

    Αυτόφωρο για τους βασανιστές ζώων και μήνυση χωρίς την καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ -που ισχύει για τις άλλες περιπτώσεις μηνύσεων- αφού πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα, ζητεί με ερμηνευτική εγκύκλιο της νομοθεσίας προστασίας των ζώων ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης ….

    .http://www.radioevros.gr/2013/04/%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%86%CF%89%CF%81%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B6%CF%8E%CE%B1-%CE%BC/

  28. Ο/Η Nίκος λέει:

    http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2012/11/o_17.html
    Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

    Αλέξη Τσίπρα πρέπει και οφείλεις να απαντήσεις ή έστω να μηνύσεις τους συκοφάντες σου… (εάν και εφόσον τους θεωρείς τέτοιους… η σιωπή είναι ενοχή και συνενοχή κατά το: «O σιωπών δοκεί συναινείν»)

    Αποκάλυψη: Τσίπρας…ο «Σκαπανεύς» εξ Άρτης!

    Του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα

    •Ο μακαρίτης μεγαλοεργολάβος «Σκαπανεύς» της Χούντας…!
    •Αυτή ήταν η περίφημη αντιστασιακή δράσις του μπαμπά του Αλέξη

    Ως γνωστόν, στίς 29-10-2012 πέθανε ο πατέρας του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο Παύλος Τσίπρας, 78 ετών. Μόνος του πήρε την πρωτοβουλία να χοροστατήσει στην κηδεία του πάμπλουτου μπαμπά του Αλέξη Τσίπρα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος Λιάπης.

    Ο 78χρονος Παύλος Τσίπρας πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας 29 Οκτωβρίου και κηδεύτηκε στις 4 το απόγευμα της Τρίτης από τον Άγιο Γεώργιο του Διονύσου.

    Στους δημοσιογράφους απαγορεύτηκε να καλύψουν την κηδεία, για να μη μάθουν οι αφελείς Έλληνες από πόσο «χριστιανική» οικογένεια προέρχεται ο άθεος Αρχηγός του Σύριζα.

    Κάνω επιγραμματικά τις αποκαλύψεις, γιατί δεν με παίρνει ο χώρος:

    1) Ο γεννημένος στην Άρτα το 1934 Παύλος Τσίπρας, υπήρξε συνιδρυτής (με τον Ίωνα Παράσχη) της τεχνικής εταιρείας «Σκαπανεύς ΑΤΕ» που μαζί με την «ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ» και την «ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ» ήσαν οι τρείς εταιρείες που έπαιρναν ΟΛΑ τα Μεγάλα Έργα επί 21ης Απριλίου.

    Ο Στυλιανός Παττακός (Έγινε 100 ετών την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου!) είχε απαγορεύσει στον πολιτικό μηχανικό γαμπρό του, σύζυγο της κόρης του να παίρνει δημόσια έργα επί Χούντας. Στον Παύλο Τσίπρα επέτρεπε, με αποτέλεσμα ο μπαμπάς του Αρχηγού του Σύριζα να γίνει πάμπλουτος επί 21ης Απριλίου.

    2) Η οικονομική άνεση του «καλού χριστιανού» Παύλου Τσίπρα επί Χούντας, τον έκανε να χρηματοδοτεί τις δράσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αποτέλεσμα να τον εκτιμήσει ιδιαιτέρως ο Χουντικός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Κοτσώνης. Ο Παύλος Τσίπρας μπαινόβγαινε επί Χούντας στην Αρχιεπισκοπή και βοηθούσε οικονομικά τον «Αγαπισμό» του Κοτσώνη και το Ιεραποστολικό Έργο του (νύν Αλβανίας) Αναστάσιου Γιαννουλάτου στην Αφρική, όπου έπαιρνε έργα ο «Σκαπανεύς»!

    Εκεί στην Αρχιεπισκοπή (όπου τότε ήταν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου) πρωτογνώρισε ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Λιάπηςτον μπαμπά του Τσίπρα, γι’ αυτό και σκίστηκε να πάει στην προχθεσινή κηδεία του Παύλου στον Διόνυσο, χωρίς να τον καλέσει η οικογένεια Τσίπρα!

    3) Μέσω του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Κοτσώνη, ο Παύλος Τσίπρας συνδέθηκε με την «χριστιανικώτατη» οικογένεια των Αλαβάνων (Κοτσώνης και Αλαβάνοι ήσαν Τήνιοι), η οποία διαχειριζόταν επί 100 χρόνια ! ! ! το χρυσοφόρο Προσκύνημα της Τήνου.

    Ετσι έμαθε τον μικρό Αλέξη (γεννήθηκε το 1974) ο Αλέκος Αλαβάνος, και γι’ αυτό τον πρότεινε για την Αρχηγία του Συνασπισμού τον Φεβρουάριο του 2008.

    Όλα εξηγούνται σε αυτή την ζωή:

    Είναι μέγα ψεύδος ότι ο Παύλος Τσίπρας ήταν Αντιστασιακός και τον είχε συλλάβει η Χούντα. Η Αλήθεια έχει ως εξής: Ο μεγαλύτερος αδελφός του Παύλου και θείος του Αλέξη, μακαριτης Ηρακλής Τσίπρας, υπήρξε την δεκαετία του 1950 στέλεχος της ΕΔΑ, όπως πάρα πολλοί άλλοι καλοί χριστιανοί. Όταν ήρθε η 21η Απριλίου, οι Αξιωματικοί προσπάθησαν να βρούν και να συλλάβουν τον Ηρακλή, διότι ήταν φακελωμένος ως στέλεχος της ΕΔΑ. Δεν τον βρήκαν και γι’ αυτό συνέλαβαν τον Παύλο Τσίπρα, τον οποίο και άφησαν ελεύθερο σε λίγες ημέρες !

    Αυτή ήταν η περίφημη αντιστασιακή δράσις του μπαμπά του Αλέξη, ο οποίος τσάκωνε ΟΛΑ τα Μεγάλα Έργα της Χούντας δια του «Σκαπανέως ΑΤΕ»!..

    Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας,
    Ορθοπεδικός, Πρέβεζα,
    harrygouvas@gmail.com

  29. Ο/Η eklag λέει:

    Αγαπητή ΕΡΤ,
    θα συμφωνήσω ότι ήσουν μια κομματική μαγαζάρα,
    όχι όμως ότι είχες καμία σχέση με τις ιδιωτικές χαβούζες.
    Με όλες μας τις ενστάσεις,
    κάποιοι από μας είχαμε συντονισμένους τους δέκτες μας μόνο σε σένα.
    Μακρύς ο κατάλογος αγαπημένων εκπομπών για ανθρώπους και ζώα.
    Πώς θα την βγάλουμε τώρα;
    με μαγειρέματα σουλεϊμάν και τηλεπωλήσεις;
    Δεν κατέστη εφικτή η ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα.
    Χωρίς κρατική τηλεόραση η Μπανανία.
    Μέχρις ότου προσληφθούν αξιοκρατικά (χαχαχα) οι καινούργιοι τουλάχιστον.
    Μπράβο once again στο αδιάφθορο κρατικό σχήμα.
    Πάντα τέτοιες επιτυχίες ευχόμαστε.

  30. Ο/Η punky λέει:

    Παρά τη συναισθηματική ταύτιση με το άρθρο σας σε πρώτο επίπεδο, νομίζω ότι το θέμα δεν έχει εύκολη απάντηση και με εκπλήσσει που έχετε τόση ασπρόμαυρη άποψη για το θέμα. Συνήθως σταθμίζετε και αναγνωρίζετε τις όψεις του θέματος.

    Συνοπτικά, για να μη σας κουράζω, οι δικές μου αμφιβολίες:

    1. Ποτέ δεν κατάλαβα τη σύνδεση της φιλοζωίας με το να είσαι ιδιοκτήτης κάποιου ζώου.
    2. Οι φιλόζωοι ιδιοκτήτες ζώων έχουν αναρωτηθεί ποτέ ότι το ζώο που σήμερα έχουν είναι προϊον ευγονικής και «εξημέρωσης»; Το κουτάβι στο σαλόνι τους είναι απόγονος λύκου.
    3. Βάσιμο επιχείρημα η ανθρώπινη ηθική στάση απέναντι σε πλάσματα που νιώθουν σωματικό και ψυχολογικό πόνο αλλά δεν νομίζετε ότι η ηθική ίσως αφορά όντα όπου αυτή μπορεί να είναι αμφίδρομη; Θέλω να πω ότι στη φύση του άγριου ζώου είναι η φυσική εξόντωση του ανθρώπου, και το ότι τυγχάνει να κυριαρχήσαμε επί αυτών εξαιτίας εξελικτικών μας πλεονεκτημάτων, είναι ο μόνος λόγος που δεν είμαστε γεύμα τους ή συνεχίζουμε να υπάρχουμε σαν είδος;
    4. Δεν είμαι ειδικός, ούτε βιολόγος, αλλά συχνά ακούω το επιχείρημα ότι τα ζώα σκοτώνουν για την επιβίωσή τους ενώ οι άνθρωποι για τη διασκέδαση τους. Δύο προβληματικές σε αυτό το επιχείρημα: Πρώτον, δεν είναι αληθές. Υπάρχουν ζώα που «παίζουν» με το θύμα τους. Και δεύτερον, το να εξάγουμε ηθικούς κανόνες από τη «Φύση» νομίζω καταλαβαίνετε σε τι φιλοσοφικά αδιέξοδα μας οδηγεί σε ένα σωρό άλλα πράγματα.
    5. Βάσιμο βρίσκω εξίσου το αντεπιχείρημα που λέει ότι και οι φονικοί για των άνθρωποι μικροοργανισμοί είναι οργανισμοί. Δεν τους εξοντώνουμε; Άλλωστε, όταν η Αριστερά διατείνεται ότι η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό, για ποια υγεία μιλάει; Δεν είναι αυτής που παρατείνει τη ζωή του ανθρώπου, εις βάρος άλλων οργανισμών;

    Δυσκολεύομαι πραγματικά να φτάσω σε κάποιο συμπέρασμα για το θέμα ώστε να νιώσω ικανοποιημένος με τον εαυτό μου που έλυσα άλλο ένα μεγάλο φιλοσοφικό ζήτημα, χωρίς να νιώσω υποκριτής.

    Ενίοτε καταλήγω στο ότι η πιο τίμια και πραγματιστική στάση θα ήταν η παύση της ύπαρξης κατοικίδιων ζώων. Γούνες, ιατρικά πειράματα, μαζική εκτροφή για μπριζόλες κλπ, το συζητάμε αν θέλετε. Πάντως για μένα σαν πρώτο ειλικρινές βήμα δεν νοείται φιλοζωία και σκλαβια, κι ας βγαίνει ο καθένας να λέει ιστορίες για πιστά κατοικίδια, ανθρωπομορφισμούς και ζώα συντροφιάς που αναστήσαν καρκινοπαθείς. Από κάθε σκοπιά, εργαλεία είναι και πάλι αυτά. Ας λύσουμε αυτή την υποκρισία και ας πάμε και παρακάτω.

    • Ο/Η Animalmad λέει:

      Η συλλογστική σου είναι για τα μπάζα.
      Τα κατοικίδια παίρνουν και δίνουν ευτυχία.
      Έχει διαμορφωθεί η συνύπαρξη με αυτά από αιώνες.

  31. Ο/Η ανεργος,πρωην ντελιβερας λέει:

    Αν χρειαζομαστε αναλυσεις επι αναλυσεων για το πως θα φερθουμε στα ζωα δεν ειναι να απορει κανεις για τους λογους που δεν μπορουμε να συνεννοηθουμε για τιποτα σχεδον.Ειχα και εχω φιλους(σκυλια)ολη μου την μεχρι τωρα ζωη.τους εδωσα και δινω ολη την αγαπη μου και αυτα μου την επιστρεφουν με ανιδιοτελεια και με τοκο μαλιστα.δεν τα χτυπησα ποτε αλλα τα εμαθα να πειθαρχουν σε δυο τρια πραγματακια με υπομονη και συνεση.και οσο εγω τους μαθαινα τουτα αυτα μου καλλιεργουσαν τον ανθρωπο μεσα μου.Πιστεω λοιπον πως οι οφελημενοι σε αυτη την συνυπαρξη ειμαστε εμεις,η μεριδα του λεοντος ειναι δικια μας.

  32. Ο/Η eklag λέει:

    punky,
    η συλλογιστική σας είναι υψηλής ευκρίνειας
    (σε αντίθεση με το σήμα της ΕΡΤ κλαψ)
    και κάπως δύσπεπτη για το…φυσιολογικό κοινό.
    Τo the point η παρατήρησή σας για τα κατοικίδια
    και ο λόγος ακριβώς που εξηγεί γιατί πολλοί αν και τα λατρεύουν,
    ανθίστανται σθεναρά »να πάρουν και να δώσουν αγάπη»
    με τον συνήθη εγωϊστικό ανθρώπινο τρόπο.

  33. Ο/Η athriskos λέει:

    Τα τυχερά οικόσιτα ζώα! Πόσο όφελος είδαν από την πολύ αγάπη των ανθρώπων. Σχεδόν ισάξια μ’ αυτή των χριστιανών, των πιστών της θρησκείας της αγάπης, προς τους συνανθρώπους τους, τους οποίους τόσο πολύ υπεραγάπησαν και υπεραγαπούν.

  34. Ο/Η Eco & left λέει:

    Φίλοι Ροϊδη και Λασκαράτε πάνω στην ώρα

    ΣΥΡΙΖΑ
    Συμβολή για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων
    12.06.2013

    Η Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προσυπογράφουμε, ως πρώτο -ατελές αλλά ουσιαστικό βήμα-, την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Ζώων (Παρίσι, 1978).

    Απορρίπτουμε για προφανείς πολιτικούς, ηθικούς και οικολογικούς λόγους την αντίληψη που θέλει το είδος μας, τον Homo sapiens, επικυρίαρχο και με πλήρη ιδιοκτησιακά δικαιώματα εκμετάλλευσης πάνω στον πλανήτη, τη φύση και τα υπόλοιπα μη ανθρώπινα όντα. Μια στρεβλή αντίληψη, που βρίσκεται στον πυρήνα της σημερινής παγκόσμιας οικονομικής, οικολογικής, και όχι μόνο, κρίσης και που συνοψίζεται στο ότι ο ισχυρός δικαιούται να επιβάλλει, και μάλιστα ανεξέλεγκτα και απεριόριστα την εξουσία του στον αδύναμο – τον όποιο αδύναμο.

    Η στάση μας και οι θέσεις μας για τα ζητήματα που αφορούν τη σχέση μας με τα υπόλοιπα νοήμονα και συναισθανόμενα πλάσματα -σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης, οικονομικής και άλλης, δραστηριότητας- δεν είναι στάση απλώς «ζωόφιλων», αλλά συνειδητοποιημένων πολιτών. Στάση πολιτική ενάντια στην αδικία, την εκμετάλλευση, την πρόκληση αδικαιολόγητου και αχρείαστου πόνου στον πιο αδύναμο.

    Στάση πολιτική και ηθική υπέρ της ζωής, υπέρ μιας ποιότητας ζωής που δικαιούνται όλα τα πλάσματα στον πλανήτη -και κατά των απάνθρωπων πρακτικών, εθίμων και παραδόσεων που, στρεφόμενες κατά των ζώων, προσβάλλουν βάναυσα την ίδια τη ζωή- και την όποια αξιοπρέπεια αρμόζει σε κάθε ζωντανό και νοήμον πλάσμα.

    Η επικρατούσα αντίληψη θεωρεί, λανθασμένα, ως δευτερεύον και παρεμπίπτον το ζήτημα των Δικαιωμάτων και της Προστασίας των Ζώων. Απεναντίας, επιστημονικές μελέτες αμερικανικών πανεπιστημίων αποδεικνύουν την ξεκάθαρη σχέση μεταξύ βαναυσότητας κατά των ζώων και βίαιου εγκλήματος κατά των ανθρώπων. Μπορούμε, επομένως, στο μέλλον, επενδύοντας στην παιδεία των νέων ανθρώπων και μειώνοντας τα εγκλήματα κατά των ζώων να επιτύχουμε συρρίκνωση της εγκληματικότητας κατά των ανθρώπων.

    Η

    ………

    Αδέσποτα

    Δεκάδες άστεγα ζώα, σκυλιά και γάτες περιφέρονται χωρίς καμιά φροντίδα στους δρόμους της Ελλάδας. Ανεπίσημα στοιχεία διαφόρων ΜΚΟ ανεβάζουν στις 80.000 με 85.000 τον αριθμό των εγκαταλειμμένων ζώων κάθε χρόνο. Ο μέσος όρος ζωής του άστεγου ζώου υπολογίζεται στον ενάμιση χρόνο, αφού οι κίνδυνοι είναι πολλοί: έλλειψη σίτισης, εσκεμμένη δηλητηρίαση (φόλες), τροχαία ατυχήματα, ασθένειες, κακοποιήσεις.

    ……

    Πειραματόζωα

    Μαζί με τη ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας τον 20ο αιώνα, επήλθε κι ένα είδος «απελευθέρωσης» της χρήσης πειραματοζώων, σε βαθμό κατάχρησης και ασυδοσίας.

    Ένα ζώο πεθαίνει κάθε 22 δευτερόλεπτα στα εργαστήρια όλου του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα η αναλογία αγγίζει το ένα ζώο κάθε 31 δευτερόλεπτα, παρ’ ότι οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους περίπου 450 εναλλακτικές μεθόδους για τη δοκιμή νέων φαρμάκων και θεραπειών.

    Η συντριπτική πλειονότητα των κλινικών μελετών αποτυγχάνουν, ενώ πληθαίνουν οι δημοσιεύσεις ερευνών που αποδεικνύουν την ακαταλληλότητα των ποντικίσιων μοντέλων στην αντιμετώπιση ανθρωπίνων ασθενειών. Φάρμακα όπως η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη και η ινσουλίνη, θα είχαν απαγορευτεί αν τα αποτελέσματα πειραμάτων σε ζώα θεωρούνταν 100% αποτελεσματικά.

    Στην Ευρωζώνη χρησιμοποιούνται ετησίως σε πειράματα πάνω από 12 εκατομμύρια σπονδυλωτά ζώα (στοιχεία 2008).

    Κι ενώ η ελληνική επιτροπή Βιοηθικής, αναλογιζόμενη την υφιστάμενη ομοιότητα του ανθρώπου σε επίπεδο νευροφυσιολογικών ή/και άλλων εγκεφαλικών λειτουργιών, αναγνωρίζει «κάποια ηθική σπουδαιότητα» στα ζώα, ωστόσο, αυτή δεν είναι αρκετή ώστε να αναγνωριστούν και ως «ηθικά υποκείμενα». Έτσι, εκατομμύρια έμψυχα, νοήμονα και συναισθανόμενα όντα βασανίζονται και θυσιάζονται ετησίως (χωρίς καν αναισθητικό ή παυσίπονο) σε πειράματα ιατρικής και γενετικής, σε δοκιμές καλλυντικών και χημικών προϊόντων, ακόμα και σε πειράματα της πολεμικής βιομηχανίας, χωρίς την ουσιαστική αξιολόγηση της σημασίας και της αναγκαιότητας του κάθε πειράματος.

    Πρόσφατα, εισήχθη η κοινοτική Οδηγία 2010/63/Ε.Ε. με στόχο να υπενθυμίσει στα μέλη-κράτη την ανάγκη εναρμόνισής τους με την «αρχή των 3Rs» (Μείωση, Αντικατάσταση, Βελτίωση) για την ευζωία των πειραματόζωων. Ωστόσο η ελαστικότητα του νομοθετικού πλαισίου, η ευκολία των ερευνητικών αδειοδοτήσεων, ο προβληματικός» ορισμός του «μη βάναυσου θανάτου» (από πότε οι θάλαμοι αερίων, το ηλεκτροσόκ, η κρανιοεγκεφαλική θραύση, η θραύση της σπονδυλικής στήλης θεωρούνται «μη βάναυσοι μέθοδοι»;) και η ανεπάρκεια των ελέγχων των συνθηκών διαβίωσης και μεταχείρισης των πειραματόζωων, έχουν ως αποτέλεσμα ανεξέλεγκτος αριθμός ζώων να θανατώνονται με μέσα που δεν ελέγχονται σε καθημερινή βάση στους εργαστηριακούς πάγκους, ως αποτέλεσμα μιας έρευνας η αναγκαιότητα και η σπουδαιότητα της οποίας ελάχιστα εκτιμάται, τόσο πριν και πολύ περισσότερο μετά το πέρας της έρευνας.

    Η ανάγκη χρήσης πειραματόζωων δεν είναι στατική, δεν είναι πανάκεια. Είναι δυναμική, εξελίσσεται και αναθεωρείται ανάλογα με τις επικρατούσες ηθικο-κοινωνικές αντιλήψεις, οι οποίες, με τη σειρά τους, επηρεάζονται από το επίπεδο πολιτισμού και την πρόοδο των επιστημονικών γνώσεών μας.

    Η εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης του ανθρώπου (φυσιολογία, νευροεπιστήμες) για τα υπόλοιπα έμψυχα όντα, σε συνδυασμό με τη γενικότερη τάση της εποχής για μείωση ή και κατάργηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων που εμπλέκουν με βάρβαρο τρόπο τα ζώα (π.χ. γουνεμπόριο, ταυρομαχίες, κυνήγι φώκιας και δελφινιών), καθιστούν επιτακτική την απαίτηση, τόσο προς την Ελλάδα όσο και την Ε.Ε., να πάρουν μια σαφέστερη και αυστηρότερη θέση απέναντι στην ανεξέλεγκτη χρήση πειραματόζωων στην έρευνα.

    Προτείνουμε:

    …..

  35. Ο/Η Kostas Korovilas λέει:

    Χορτοφαγία ενάντια στήν κρεατοφαγία.
    Η χορτοφαγία σώζει ζωές ανθρώπων καί ζώων καί σώζει καί τό περιβάλλον.

    http://psychanimalvegan.blogspot.gr/2013/06/30.html

  36. Ο/Η Ρόζα λέει:

    http://www.tanea.gr/news/greece/article/5024303/mastiga-oi-mazikes-dhlhthriaseis-adespotwn-zwwn/

    Βροχή καταγγελιών στις φιλοζωικές οργανώσεις για φόλες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

    Μάστιγα οι μαζικές δηλητηριάσεις αδέσποτων ζώων

    Εύη Σαλτού 18/06/2013

  37. Ο/Η Δεμένα σκυλιά λέει:

    http://www.zoosos.gr/article/4203/ti-kanoume-otan-edopizoume-zoo-na-zei-monimos-se-balkoni

    Τι κάνουμε όταν εντοπίζουμε ζώο να ζει μονίμως σε μπαλκόνι
    29.05.2013 – 14:56

    4 0 888

    Η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη με αφορμή τα μηνύματα φιλόζωων οι οποίοι ζητούν συμβουλές για να καταγγείλουν περιστατικά – συνήθως σκύλων – που διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες και βρίσκονται μονίμως σε μπαλκόνια, δίνει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε όταν πέφτουν στην αντίληψη μας τέτοιες περιπτώσεις.

    Πιο συγκεκριμένα η κα Μπομπολάκη εξηγεί: «Επειδή πολύ συχνά λαμβάνουμε μηνύματα για σκυλάκια που είναι μόνιμα σε μπαλκόνια – δεμένα ή μη – θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε μια ενημέρωση.

    Σύμφωνα με το άρθρο 8, 1β του νόμου 4039/2012 απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή των ζώων στα μπαλκόνια, βεράντες ή άλλους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος. Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο νόμο και την πρόσφατη επεξηγηματική εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία εξεδόθη μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας μας, η μη τήρηση των κανόνων ευζωίας του άρθρου 1 και 5 του ίδιου νόμου, συνιστούν το αδίκημα της παθητικής κακοποίησης ζώων.

    Έτσι, οφείλουμε ως πολίτες να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε το ζώο, έχουμε δε τις παρακάτω επιλογές:

    α. Να επικοινωνήσουμε με τον ιδιοκτήτη του ζώου, να του εξηγήσουμε τι πρέπει να αλλάξει, ως προς τις συνθήκες διαβίωσής του, και να κάνουμε αναφορά στον νόμο.

    β. Αν δεν συμμορφωθεί, οι κινήσεις μας είναι οι εξής:

    1. Καλούμε τη Δημοτική Αστυνομία η οποία οφείλει να προσέλθει.

    Η Δημοτική Αστυνομία, αφού διαπιστώσει τις παραβάσεις του νόμου, πρέπει να κόψει τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα, που ορίζονται για την κάθε περίπτωση στο άρθρο 21 του 4039/12.

    Συνήθως πριν κόψει το σχετικό πρόστιμο, εξηγεί στον ιδιοκτήτη τον νόμο, του δίνει περιθώριο μιας βδομάδας περίπου και μετά – αν δεν συμμορφωθεί – κόβει το αντίστοιχο πρόστιμο στα ειδικά μπλοκάκια που υπάρχουν ή αν δεν έχει ο συγκεκριμένο δήμος εκδώσει ακόμα τα ειδικά μπλοκ ακόμη, το πρόστιμο κόβεται σε αυτά που ήδη έχουν για άλλες παραβάσεις.

    2. Καλούμε το 100 για τις ποινικές πλέον κυρώσεις, δίνουμε πληροφορίες για το σημείο όπου βρίσκεται το κακοποιημένο παθητικά ζώο και αυτοί είναι υποχρεωμένοι να στείλουν περιπολικό.

    Ή πηγαίνουμε στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα και κάνουμε καταγγελία επώνυμη, περιγράφοντας τις συνθήκες που ζει το ζώο και επικαλούμαστε τον ανωτέρω νόμο.

    Όταν η Αστυνομία προσέλθει και διαπιστώσει τις παραβάσεις εκ του νόμου, τότε κανονικά πρέπει να προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε μήνυση κατά του ιδιοκτήτη, να τον συλλάβει και να έλθει σε επικοινωνία με τον εισαγγελέα υπηρεσίας, ή την εισαγγελέα Ζώων Αθηνών αν πρόκειται για την Αττική, ώστε να του δώσει οδηγίες.

    Ο εισαγγελέας ή θα διατάξει την κράτηση του ιδιοκτήτη και θα τον οδηγήσει την επόμενη μέρα στο αυτόφωρο ή θα διατάξει να αφεθεί ελεύθερος και θα ορίσει σύντομα μέσα σε ένα μήνα περίπου, άλλη ημερομηνία για να εκδικαστεί το αυτόφωρο.

    3. Εάν μετά τα παραπάνω οι συνθήκες του ζώου παραμένουν οι ίδιες, τότε μπορούμε με αίτημα ενός φιλοζωικού συλλόγου αιτιολογημένο, με φωτογραφίες και ό,τι άλλο στοιχείο έχουμε, να ζητήσουμε την αφαίρεση του ζώου προσωρινά ή οριστικά.

    Εάν ο εισαγγελέας, που θα παραλάβει το αίτημά μας, το κάνει αποδεκτό, τότε εκδίδει εισαγγελική εντολή προς το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα για την αφαίρεση του ζώου και την παράδοσή του στο φιλοζωικό σωματείο.

    Οι παραπάνω ενέργειες, Δημοτική Αστυνομία, Ελληνική Αστυνομία, αίτημα αφαίρεσης μπορούν να γίνουν είτε σωρευτικά, είτε μεμονωμένα η κάθε μία. Επίσης οι ενέργειες αυτές είναι οι ίδιες σε κάθε περίπτωση κακοποίησης ζώου είτε παθητικά, είτε ενεργητικά.

    Ανάλογα βέβαια με την περίπτωση, πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν περαιτέρω ενέργειες».

  38. Ο/Η laskaratos λέει:

    Aγαπητέ φίλε Αρ.,
    ευχαριστώ.
    Δείτε κι αυτό αν θέλετε γιατί νομίζω πως ίσως έτσι έχουν τα πράγματα, αν και μπορεί να είναι μια διαδεδομένη παρεξήγηση.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Talk%3AAdorno#Was_Adorno_a_vegetarian.3F

    Was Adorno a vegetarian

    Somebody sent me the following alleged quote from Adorno: «Auschwitz begins wherever someone looks at a slaughterhouse and thinks they´re only animals.» Did he really write that? Was he vegetarian (or vegan)? — Gabi S. (talk) 20:14, 20 February 2008 (UTC)

    Adorno did write it, in «Minima Moralia». However, I do not think it is a defence (or promotion) of vegetarianism, as much as a part of a broader poing of how human beings are able to rationalize their ‘evil’ (for the lack of a better term) acts. –Bora Nesic (talk) 01:37, 30 June 2008 (UTC).

    Αν τώρα υπάρχει παρεξήγηση, ίσως οφείλεται εδώ.
    Θα το δω
    Patterson, Charles. Eternal Treblinka, Lantern Books, 2002.

  39. Ο/Η Logan Davidson λέει:

    Ερωτηθείς για τη σχέση του κόμματός του με τη βία, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής είπε ότι είναι η βία είναι απορριπτέα, αλλά αποτελεί μια πραγματικότητα της ζωής, ενώ επικαλέστηκε τη ρήση του Μαρξ ότι «η βία είναι η μαμή της Ιστορίας».

  40. Ο/Η Αστυνόμος Ρεξ λέει:

    Αν αντιληφθώ ότι κάποιο ζώο κακοποιείται από τους ιδιοκτήτες του που μπορώ να απευθυνθώ για να το καταγγείλω;
    Η κακοποίηση, ο βασανισμός, η κακή και βάναυση μεταχείριση, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος ζώου είναι πράξεις άδικες, που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, σύμφωνα με το Ν. 1197 / 1981, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4039/ 2012 και ισχύει σήμερα.

    Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της αρμόδιας Νομαρχίας, καθώς επίσης και στη οικεία Εισαγγελία.

  41. Ο/Η eklag λέει:

    ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ,
    Προς συλλόγους ζωόφιλων και κάθε ενδιαφερόμενο:

    Σήμερα στο σταθμό του τρένου στον Πειραιά,
    υπάλληλος φύλαξης μας απαγόρευσε να αφήσουμε φαγητό
    -όπως κάνουμε επί σειρά μηνών έξω από τα κάγκελά τους σε μιαν άκρη-
    στα αδέσποτα γατάκια που διαβιούν στον εσωτερικό προαύλιο χώρο των σχετικών γραφείων,
    με το αιτιολογικό ότι άλλαξε η Δ/νση.
    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τα ήθη της νέας Δ/νσης,
    η οποία καταδικάζει έτσι σε βέβαιο θάνατο τα άμοιρα πλασματάκια.
    Πολλά δε περνούν από το μυαλό μας,
    καθώς τις τελευταίες μέρες απουσιάζουν συστηματικά συγκεκριμένα αγαπημένα γατάκια,
    παρήγοροι φίλοι όλων των υπολοίπων εκεί επί τόσον καιρό…
    Κάποιος πρέπει να σταματήσει τα ανθρωπόμορφα αυτά τέρατα,
    των οποίων και μόνο η παρουσία βρομίζει τον πλανήτη,
    σε αντίθεση με τα πεντακάθαρα αυτά πλασματάκια,
    που γλείφουν και την τελευταία σταγόνα από το φαγητάκι τους,
    αφήνοντας τα πάντα πεντακάθαρα!

  42. Ο/Η eklag λέει:

    Μακάρι να συμφωνήσουν κι άλλοι,
    καθώς ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.
    Το πολύ πολύ να μαλώσει με πέντε μπούφους όπως εγώ σήμερα
    και να νιώθει στο τέλος μπούφος κι ο ίδιος,
    όπως εγώ σήμερα.
    Κάποιες μέρες πραγματικά δεν παλεύονται.
    Ευχαριστώ για την στήριξη.

    • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

      Eklag, και τα ζώα έχουν ψυχή. Κι όλες αυτές οι ψυχές τους θα πάνε στον παράδεισο. Για τις ψυχές αυτές έκανε ο θεός τον παράδεισο.

      Για τον λόγο αυτόν στον παράδεισο θα δεχτεί και κάποιες ψυχές ανθρώπων. Αλλά, αλλά μόνο αυτές που φέρονταν από ανθρώπους που συμπεριφέρονταν με τρόπο, ο οποίος προσέγγιζε τον τρόπο των ζώων.

  43. Ο/Η eklag λέει:

    Σταύρο ας είναι κι έτσι…
    Εδώ πάντως,τα αδέσποτα του πλανήτη-όλα-μια κόλαση την έχουμε σίγουρη.
    Την λένε πάντα-Νέα-Δ/νση.
    Ωραίο το τραγουδάκι που μας χάρισες.
    Εγώ ακούω το epitaph για χιλιοστή φορά.
    Σου το αφιερώνω για να ευθυμήσεις κι εσύ!

  44. Ο/Η Εco λέει:

    http://www.oikologos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=218&Itemid=200

    Μια Δαρβινική Αριστερά, του Πίτερ Σίνγκερ

    Λεωνίδας Μανιάτης

    Ο Πίτερ Σίνγκερ είναι Αυστραλός φιλόσοφος, καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Θεωρείται ένας από τους σύγχρονους διανοητές με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Γεννήθηκε το 1946 στη Μελβούρνη.

    Έξω από του ακαδημαϊκούς κύκλους, ο Σίνγκερ είναι περισσότερο γνωστός για το βιβλίο του Animal Liberation, το οποίο ευρέως θεωρείται θεμέλιος λίθος για το Κίνημα της Απελευθέρωσης των Ζώων (αν και δεν συμφωνούν με αυτή την άποψη όλα τα μέλη του κινήματος).

    Η βασική του θέση είναι ο κοινωνικός ωφελιμισμός, πιστεύει δηλαδή ότι ηθικό κριτήριο μιας συμπεριφοράς είναι το κατά πόσο αυτή αποφέρει το μεγαλύτερο δυνατό καλό για το μεγαλύτερο δυνατό πλήθος. Δεδομένης της συγγένειας και της συνέχειας μεταξύ ζώων και ανθρώπων, ο Σίνγκερ διατείνεται ότι δεν υπάρχει δικαιολογία να μην επεκταθεί η αρχή αυτή και για τα άλλα ζώα, πέρα από τον άνθρωπο.
    Χρησιμοποίησε και διάδωσε ευρέως την έννοια «speciesism» (στα ελληνικά αναφέρεται ως «σπισισμός»), για να περιγράψει την πρακτική των διακρίσεων υπέρ του ανθρώπου και εις βάρος των άλλων ζώων.

    Μαζί με τη φιλόσοφο Πάολα Καβαλιέρι ίδρυσε το 1993 το Πρόγραμμα Ανθρωποειδών Πιθήκων, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και τον μη βασανισμό πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα μέλη της βιολογικής οικογένειας των ανθρωπιδών.

    Πάντως κάποιες θέσεις του έχουν προκαλέσει κατά καιρούς έντονες διαμάχες, ιδιαίτερα η θέση του ότι οι γονείς έχουν δικαίωμα να κάνουν ευθανασία σε ένα ανάπηρο βρέφος.

    Βασικά βιβλία:

    Animal Liberation (1975)

    Practical Ethics (1979)

  45. Ο/Η eklag λέει:

    Θλιβερό ενημερωτικό update:

    Ο υπεύθυνος(;) τρένων Πειραιά δεν δέχεται χωρίς ραντεβού,
    ειπώθηκε σε εκπροσώπους φιλοζωικών ομάδων,
    οι οποίες θα προβούν σε σχετική καταγγελία στην ανώτερη αυτού αρχή.
    Διαδικασία χρονοβόρα όπως κάθε γραφειοκρατία.
    Εν τω μεταξύ τα ζώα θα πεθάνουν,
    καθώς οι υπάλληλοι όχι μόνο αδιαφορούν αλλά έχουν εντολή
    να αποτρέπουν τον κόσμο από το να τα φροντίζει.
    Το όλο θέμα βεβαίως
    -αφού δεν υπάρχει ανθρωπιά-
    εμπίπτει στο νομικό πλαίσιο περί κακοποίησης ζώων,
    όπου υποθέτουμε περιμένουν άλλες ατέλειωτες γραφειοκρατίες,
    καθώς η αστυνομία έχει πιο σοβαρές δουλειές να κάνει,
    όπως να φυλάει τον κάθε τέως ή τα κουμάσια των πρεσβειών.
    Τα ζωάκια αυτά είναι πολλά
    -χωρίς μέριμνα στείρωσης κ.τλ.-
    και βεβαίως δεν γίνεται »να τα πάρεις σπίτι σου» όλα.
    Η μόνη τους ελπίδα είναι η αγάπη των ξένων,
    οι οποίοι ας γνωρίζουν
    (όσοι επιθυμούν να αφήσουν λίγο νεράκι ή μια κονσέρβα όποτε βολεύει)
    ότι κανείς δεν έχει νόμιμο δικαίωμα να τους απαγορεύσει την φροντίδα των αδέσποτων ζώων.
    Ισχύει το αντίθετο.
    Tους ευχαριστούμε θερμά.
    Αυτοί που προσφέρουν στα ζώα,προσφέρουν σίγουρα και στους ανθρώπους.
    Όσοι επικρίνουν το πρώτο,είναι βέβαιον ότι έχουν γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και το δεύτερο.

  46. Ο/Η Lawyer. λέει:

    ΕKLAG συνεχίστε τη μάχη σας.
    Τρομοκρατείστε τους τρομοκράτες.
    Έχετε το νόμο με το μέρος σας.

  47. Ο/Η eklag λέει:

    Lawyer,
    θα επιθυμούσα να είχα με το μέρος μου περισσότερους υπαλλήλους εκεί,
    όπως ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ που έκανε ότι μπορούσε να βοηθήσει
    και μου είπαν ότι δεν εργάζεται πια εκεί.
    (μέσα σε 2-3 μέρες μιλάμε…)
    Τι είμαστε όμως χωρίς τους μάταιους αγώνες μας;
    Σας ευχαριστώ θερμά.

  48. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε το λάθος να χρησιμοποιήσει στη Βουλή τη φράση “ραντεβού στα γουναράδικα”, όχι για τους λόγους που ισχυρίζεται η γκαιμπελική Δεξιά.

    Καλό θα είναι να μην μας θυμίζει ο δήθεν «αναρχικός» κ.Διαμαντόπουλος τη στάση του υποστήριξης στο γουνεμπόριο.
    http://www.sentra.com.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3713:anakoinosi-ne-kastorias-syriza-epitropi-kastorias-siatistas&catid=73:topicality&Itemid=139

    http://antispe.squat.gr/%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1/%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD/%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B1%CE%AF%CE%BC%CE%B1/

    Η βιομηχανία γούνας είναι μια απ’ αυτές τις μορφές εκμετάλλευσης. Το μεγαλύτερο μέρος της γούνας που διατίθεται στο εμπόριο παράγεται στα “εκτροφεία γουνοφόρων ζώων”. Εκεί χιλιάδες ζώα αναγκάζονται να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στοιβαγμένα σε πολύ μικρά κλουβιά, καταδικασμένα σε ένα φρικτό τέλος. Ο εγκλεισμός οδηγεί τα ζώα σε στερεοτυπικές επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές: αυτοακρωτηριασμοί και κανιβαλισμοί, συνηθισμένα φαινόμενα που παρουσιάζονται στα εκτροφεία για την παραγωγή γούνας και οι συνθήκες αυτές διαρκούν απο 7 μήνες μέχρι και 8 χρόνια. Προκειμένου να μην καταστραφεί η γούνα τα ζώα δολοφονούνται με τις πιο βάναυσες μεθόδους: πνιγμός, σπάσιμο του λαιμού, αεριοποίηση, δηλητηριασμός, κλωτσιές στο θώρακα, χτυπήματα με ρόπαλο, ηλεκτροπληξία στον πρωκτό.

    Ζώα όπως αγριόγατες, κογιότ, αλεπούδες, κάστορες, λύγκες, ρακούν, λύκοι, σκύλοι, γάτες, αιχμαλωτίζονται κάθε χρόνο σε συσκευές παγίδευσης. Παρατημένα εκεί για μέρες, συχνά πεθαίνουν απ’ την πείνα κι άλλες φορές τραυματίζονται βαριά στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Άλλα θύματα της βιομηχανίας γούνας είναι οι φώκιες. Το κυνήγι φώκιας συνεχίζει να υφίσταται νόμιμα στη Ναμίμπια και τον Καναδά ως σπόρ, δημιουργώντας ετησίως λίμνες αίματος. Δεκάδες χιλιάδες φώκιες, οι περισσότερες εκ των οποίων σε ηλικία 2 μηνών ή και μικρότερη, καταδικάζονται σε θάνατο.

    • Ο/Η λέει:

      Άνθρωποι και ζώα


      Άνθρωποι και ζώα

      Ιουλίου 17, 2013 in Κοινωνία ώρα μηδέν

      «ΚΑΜΠΑΝΑ» 31.200€ ΚΑΙ ΕΔΩΛΙΟ ΓΙΑ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΠΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΤΟΥ

      Η μεγαλύτερη ως τώρα «καμπάνα» για κακοποίηση ζώου στην Ελλάδα επιβλήθηκε βάσει του νέου νόμου σε κάτοικο της Θεσσαλονίκης ο οποίος εντοπίστηκε πρόσφατα να εγκαταλείπει το σκυλάκι του μέσα σε ένα τσουβάλι σε επαρχιακό δρόμο του Κιλκίς.

      Ο Δήμος Κιλκίς τού επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 31.200 ευρώ, ενώ ο ιδιοκτήτης του ζώου αναμένεται να καθίσει και στο εδώλιο του δικαστηρίου, αντιμέτωπος με τις ποινικές του ευθύνες.

      Ο οδηγός πήγε με το αυτοκίνητό του στον νομό Κιλκίς στις 26 Ιουνίου, και στην περιοχή του Σταυροχωρίου πέταξε στην άκρη του δρόμου έναν λευκό σάκο μέσα στον οποίο είχε βάλει το σκυλάκι, ένα ημίαιμο θηλυκό γκριφόν ηλικίας περίπου 1 έτους.

      Μια φιλόζωη που περνούσε από το σημείο είδε τις κινήσεις του και κράτησε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

      Οταν ο οδηγός απομακρύνθηκε, η γυναίκα πλησίασε και ανοίγοντας τον σάκο αντίκρισε τα τρομαγμένα μάτια του ανυπεράσπιστου ζώου.

      Κάλεσε την αστυνομία και από εκεί ενημερώθηκε ο Φιλοζωικός Σύλλογος Κιλκίς, μέλη του οποίου περισυνέλεξαν τη σκυλίτσα.

      Από τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος ταυτοποιήθηκε ως ιδιοκτήτης ένας κάτοικος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, σε βάρος του οποίου υποβλήθηκε μήνυση από τον Φιλοζωικό Σύλλογο και κινήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

      «Δεν επρόκειτο για απλή εγκατάλειψη, αλλά για κακοποίηση και πραγματική βαρβαρότητα. Το ζώο θα πέθαινε από ασφυξία μέσα στον σάκο αν δεν το έβρισκε τυχαία η γυναίκα», είπε στο «Εθνος» ο αντιπρόεδρος του Φιλοζωικού, δικηγόρος Χριστόφορος Τουτουντζίδης, ο οποίος ενημερώθηκε πριν από λίγες μέρες πως έχει ήδη επιβληθεί στον πρώην ιδιοκτήτη του σκυλιού πρόστιμο 31.200 ευρώ από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Κιλκίς.

      Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται ποινές για την εγκατάλειψη, την κακοποίηση, την απουσία μικροτσίπ και βιβλιαρίου και τη μη τήρηση ευζωίας του ζώου.

    • Ο/Η Νεολιθικός λέει:

      H ΔΗΜΑΡ πήγε να πει κάτι για τις γούνες αλλά απειλήθηκε να μην βρει ούτε την ψήφο της.
      Διαβάστε σε μπλογκ του νομού μας στο τέλος πως αντιμετωπίστηκε.
      /////Φυσικά και μεις αλλά και εσείς περιμένετε με αγωνία το ονόματα των υποψήφιων βουλευτών του κόμματος για τον ν. Καστοριάς///////

      Ο Διαμαντόπουλος είναι απλά ένας γραφικός που του καλάρεσε που βγήκε βουλευτής.

      http://www.alphafm.gr/archives/40072

      ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Δημοκρατική Αριστερά »
      ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΣ»

      Έρχονται εκλογές και θέλουμε να υπάρχει για όλους σας καλή ενημέρωση. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε το κόμμα του Φώτη Κουβέλη να βρίσκεται πολύ ψηλά, ας δούμε τις θέσεις του κόμματος στο θέμα της γουνοποιίας…..

      Δημοκρατική Αριστερά :

      »Δεν ζούμε πια στην εποχή των σπηλαίων! Να μπει οριστικό τέλος στο αιματοβαμμένο εμπόριο της γούνας, στη φρίκη για εκατομμύρια αθώα πλάσματα που θυσιάζονται άσκοπα και παράλογα στο βωμό του κέρδους!

      Τον Μάρτιο ξεκινά η 2η Διεθνής Έκθεση Γούνας στην Αθήνα. Σκοπός του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών που τη διοργανώνει είναι η επέκταση της ελληνικής γουνοποιίας. Ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η παραγωγή γούνας περιορίζεται ή καταργείται, η Ελλάδα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο εμπορίου γούνας στον κόσμο!

      Ο Τομέας Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς καταδικάζει αυτό το άχρηστο εμπόριο της φρίκης που προκαλεί τη λογική μας και την ανθρωπιά μας, που αντίκειται σε κάθε έννοια αειφορίας και βιωσιμότητας, που παραβιάζει κάθε ηθική και πολιτική αντίληψη για μια ισορροπημένη σχέση ανθρώπου-έμβιας φύσης.

      Λες και ζούμε ακόμη στην εποχή των σπηλαίων, όταν οι άνθρωποι για λόγους επιβίωσης σκότωναν και έγδερναν τα ζώα για να τραφούν και να ενδυθούν! Σήμερα δεν υπάρχει καμιά πραγματική ανθρώπινη ανάγκη για γούνες, ώστε να δικαιολογεί το ότι, για χάρη αποκλειστικά του επιχειρηματικού κέρδους, εκατομμύρια γουνοφόρα ζώα βιώνουν μια μαρτυρική ζωή κάτω από αποτρόπαιες συνθήκες αιχμαλωσίας και θανατώνονται με ασύλληπτη, νοσηρή σκληρότητα. Όποιος έχει δει τα σχετικά βίντεο, το γνωρίζει πολύ καλά κι ας λένε οι γουναράδες…

      (Για να σκοτώσουν τα ζώα χωρίς να καταστρέψουν τη γούνα τους, οι γουναράδες συνήθως τα πνίγουν, τα χτυπούν ή τα σφυροκοπούν μέχρι θανάτου. Τα ζώα σε εκτροφεία γούνας θανατώνονται με αέρια, πρωκτική ηλεκτροπληξία ή με δηλητηρίαση με στρυχνίνη. Τα μικρά ζώα στριμώχνονται σε κιβώτια και δηλητηριάζονται με την καυτή εξάτμιση ενός φορτηγού, ενώ οι θάλαμοι αποσυμπίεσης και το σπάσιμο του λαιμού είναι άλλες συνήθεις μέθοδοι εξολόθρευσης στα βιομηχανικά εκτροφεία γούνας. Αυτές οι μέθοδοι δεν είναι πάντα αποτελεσματικές και πολλά ζώα «ξυπνούν» ενώ τα γδέρνουν ζωντανά…)

      Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, αντί να επιδοτούν με χρήματα των δοκιμαζόμενων από την κρίση πολιτών αυτή τη φθίνουσα και παρακμιακή εμπορική δραστηριότητα –με πρόσχημα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας– να λάβουν άμεσα και χωρίς άλλη κωλυσιεργία μέτρα για τον οριστικό τερματισμό της παραγωγής και εμπορίας γούνας στη χώρα μας, παρέχοντας ταυτόχρονα τα απαραίτητα εχέγγυα στους σημερινούς απασχολούμενους στη γουνοποιία με επιδοτούμενα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναλλακτικά προγράμματα για τη στροφή τους σε ήπιες μορφές οικονομικής ανάπτυξης όπως ο οικοτουρισμός και οι βιολογικές καλλιέργειες, που άλλωστε προσιδιάζουν ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας η οποία αποτελεί το κέντρο της γουνοποιίας στην Ελλάδα.

      Τα μέλη του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς θα συμμετάσχουμε ενεργά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο EXPO. ( Δημοκρατική Αριστερά . Πατήστε ΕΔΩ» )

      Φυσικά και μεις αλλά και εσείς περιμένετε με αγωνία το ονόματα των υποψήφιων βουλευτών του κόμματος για τον ν. Καστοριάς

      πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/40072

      • Ο/Η Ρήγας λέει:

        Οι παραπάνω απόψεις είναι του Θέμη Δημητρακόπουλου ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ, που τις είδαν το φώς της δημοσιότητας το μικρό διάστημα που συμμετείχε στην ΔΗΜΑΡ πριν διαφωνήσει και αποχωρήσει βρίσκοντας στέγη στην ζεστή αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ

      • Ο/Η Ρόζα Λ. λέει:

        Ωραία τα λέει ο κ.Δημητρακόπουλος, πρώην ΔΗΜΑΡ και νυν ΣΥΡΙΖΑ.
        Ο αναρχικός Διαμαντόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Καστοριάς είναι αναρχικός του γλυκού νερού
        Εδώ σε θέλω κάβουρα στα δύσκολα αλλά εσύ πάνω απ όλα θες την επανεκλογή σου.
        Γλυκάθηκες.

        Ένα παρακμασμένο εμπόριο, ένα χρόνιο πρόβλημα, που ζητάει άμεση, βιώσιμη λύση!


        Ένα παρακμασμένο εμπόριο, ένα χρόνιο πρόβλημα, που ζητάει άμεση, βιώσιμη λύση!

        Με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Γούνας (Metropolitan Expo, Αθήνα, 26-29 Μαρτίου), όλοι εμείς οι προοδευτικοί και αριστεροί πολίτες που αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των ζώων, στοχεύοντας σε μια ριζικά διαφορετική και πιο δίκαιη κοινωνία, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην ακολουθούμενη πολιτική προνομιακής μεταχείρισης του κλάδου της γούνας και των υψηλών επιδοτήσεων σε βάρος του φορολογούμενου, προς μια παρωχημένη, μη βιώσιμη και απαξιωμένη -ηθικά και πολιτικά- από το παγκόσμιο προοδευτικό οικολογικό κίνημα, οικονομική δραστηριότητα. Και μάλιστα τη στιγμή που oι αντιδράσεις κατά του εμπορίου γούνας πληθαίνουν σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η εκτροφή και η θανάτωση ζώων για τη γούνα τους είναι μια άχρηστη για τον σημερινό άνθρωπο, μη βιώσιμη και καταδικαστέα οικονομική δραστηριότητα!

        Λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό, για μια πολιτισμένη κοινωνία, ζήτημα της ευζωίας των ζώων (ήδη από τον Δεκέμβριο 2001, η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή για την Υγεία και την Ευζωία των Ζώων δημοσίευσε έκθεση για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων που εκτρέφονται για τη γούνα τους, όπου επισημαίνονται πολύ σημαντικά προβλήματα http://ec.europa.eu/food/animal/welfare/international/out67_en.pdf) και σεβόμενες τη βούληση των πολιτών τους, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Κροατία, η Δανία, η Ολλανδία, η Σλοβενία κ.λπ. έχουν ήδη προχωρήσει σε περιορισμούς και απαγορεύσεις της εκτροφής γουνοφόρων ζώων. Επίσης στη Σουηδία, πριν από 20 χρόνια υπήρχαν περίπου 500 φάρμες μινκ ενώ σήμερα λειτουργούν μόνο 75 και η οριστική απαγόρευση είναι ορατός στόχος.

        Ζητάμε από την πολιτεία να βάλει άμεσα φρένο στην ίδρυση νέων και στην επέκταση των υφιστάμενων μονάδων εκτροφής γουνοφόρων, καθώς και στην επιδότηση κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται με το γουνεμπόριο, και ταυτόχρονα να θέσει ως στόχο, σε λελογισμένο βάθος χρόνου, τον τερματισμό της εκτροφής ζώων για τη γούνα τους.

        Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει όλα τα προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι επιβάλλεται η διαφοροποίηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου στην περιοχή, στα μέτρα της οικονομίας των αναγκών -όπως επιβάλλει άλλωστε η εποχή κρίσης που διανύουμε- και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για έναν ολοκληρωμένο οικονομικό σχεδιασμό, με πρόβλεψη μεταβατικού σταδίου προσαρμογής στις νέες παραγωγικές συνθήκες.

        Είναι ευθύνη της πολιτείας η προετοιμασία των επαγγελματιών του κλάδου της γούνας για το πέρασμα σε εναλλακτικές, προσοδοφόρες οικονομικές δραστηριότητες, που δεν εμπεριέχουν βασανισμό ζώων και παράλληλα εξασφαλίζουν ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο μέλλον στις επόμενες γενιές.

        Θέμης Δημητρακόπουλος

        Μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

  49. Ο/Η Αρχειοφύλακς λέει:

    (αφορμής δοθείσης από ανακρίβεια που δημοσιεύθηκε σε άλλο ιστολόγιο
    στο οποίο δεν επιθυμώ να σχολιάσω)

    ———–
    Ο «προπαρασκευαστικός» νόμος (μετά από εισήγηση του βουλευτή ραββίνου Dov Lipman και κατόπιν συνεργασίας του με φιλοζωικές οργανώσεις) για την απαγόρευση της εισαγωγής και εμπορίας του foie gras ψηφίστηκε στην Ισραηλινή Βουλή με ψήφους 59 υπέρ και 10 κατά. Θα ακολουθήσει συζήτηση και ψήφισή του στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται εδώ
    http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Foie-gras-trade-prohibition-passes-in-preliminary-Knesset-reading-319431
    Foie gras trade prohibition passes in preliminary Knesset reading
    By SHARON UDASIN 07/10/2013

    και εδώ
    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/169790
    Foie Gras to Soon be Banned in Israel
    MK Rabbi Dov Lipman applauds passage of bill, cites Jewish law prohibiting unecessary animal suffering
    By David Lev – 7/10/2013

    ———–
    Για την ιστορία, το τάισμα των χηνών με την βία (force feeding)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Foie_gras_controversy#Israel

    έχει απαγορευτεί με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου από το 2005,
    του οποίου την απόφαση και το σκεπτικό μπορείτε να διαβάσετε εδώ

    Click to access foiegras.pdf

    Verdict of the Supreme Court of Israel – Foie Gras – August 2003

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Ομολογώ ότι τα αγνοούσα αυτά.
      Είναι εξαιρετικά τιμητικό για το Ισραήλ και για τους ραββίνους, αυτή η απαγόρευση που έγινε με ενέργειες του ραββίνου-βουλευτή Dov Lipman.

  50. Ο/Η Kostas Korovilas λέει:

    Δύο σκύλοι στό αυτοκίνητο. Βαρύ πρόστιμο. Ευτυχώς σκύλοι εσώθηκαν. Αρχίζουμε καί Ξεβαρβαριζόμαστε και Εκπολιτιζόμαστε? Επι τέλους!

    http://happydogsworld.com/forum/newspage.php?news=5892

  51. Παράθεμα: Τα γουναράδικα του ΣΥΡΙΖΑ | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  52. Ο/Η Ιωάννα λέει:

    Ελληνικός Στρατός. Βασανιστής ζώων : Κρούσμα βασανισμού σκύλων στο ΚΕΤΘ Αυλώνας.
    http://mpalothia.com/2013/12/02/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%b6%cf%8e%cf%89%ce%bd-%ce%ba%cf%81/
    02/12/2013 by jonnybandroul in Αντιπληροφόρηση,Αναδημοσιεύσεις and tagged Ελλάδα

    Σοβαρή καταγγελία λάβαμε πριν από λίγο αποκλειστικά στο postin.gr, από την Αυλώνα και το ΚΕΤΘ (κέντρο εκπαίδευσης τεθωρακισμένων). Με εντολή του Ταξίαρχου Παπαδόπουλου Βασίλη, αυστηρή και απόλυτη προς όλα τα στελέχη αλλά και τους απλούς φαντάρους απαγορεύεται αυστηρά να ταιστούν οι περίπου 10 σκύλοι του στρατοπέδου.

    Η εντολή μάλιστα είναι επακριβώς “Αφήστε τους να ψοφήσουν” και οποιοσδήποτε φαντάρος παρακούσει κινδυνεύει με βαριά καμπάνα. Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό μιας και η κατάσταση των ζώων κρίνεται κρίσιμη (υπάρχει ρινική αιμορραγία, ενώ τα ζώα είναι τελείως σκελετωμένα) και απαγορεύεται ακόμα και να ταιστούν από τα περρισεύματα του μαγειρίου. Δε γνωρίζουμε για ποιο λόγο ο συγκεκριμένος αξιωματικός επιδεικνύει τέτοιο σαδισμό απέναντι σε ανυπεράσπιστα ζωντανά, αλλά το postin.gr σας παρακαλεί να μοιραστεί το συγκεκριμένο άρθρο για το καλό των ζώων, αλλά και τη παραδειγματική τιμωρία του συγκεκριμένου Ταξίαρχου. Πριν λίγες μέρες το όνομα του συγκεκριμένου αξιωματικού είχε εμπλακεί πάλι στις ειδήσεις μιας και υπήρξε κρούσμα εθνικισμού στην νεοεισελθούσα ΕΣΣΟ το οποίο είχε περάσει ατιμώρητο μέχρι να λάβει δημοσιότητα

  53. Παράθεμα: Μαοϊσμός και Αναρχισμός στο ΣΥΡΙΖΑ | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  54. Ο/Η Αζώρ λέει:

    http://action.ciwf.org.uk/ea-action/action?ea.client.id=119&ea.campaign.id=24200&ea.tracking.id=05bb9ddb

    Επείγον:
    Όσοι μπορούν ας μπουν στο λινκ να υπογράψουν για να κλείσει το σφαγείο στη Βηρυττό όπου καταλήγουν ζώα από χώρες τις ΕΕ. Το εμπόριο της μεταφοράς ζωντανών ζώων εκτός ΕΕ συνεχίζεται.

    προσοχή: οι σκηνές είναι σκληρές

  55. Ο/Η Κ.Δ. λέει:

    Το αρκουδάκι πέθανε αγκαλιάζοντας τη νεκρή από τα σκάγια μάνα του!
    17.12.2013 – 12:10

    http://www.zoosos.gr/article/4906/arkoudaki-pethane-agaliazodas-te-nekre-apo-ta-skagia-mana-tou

    Το χθεσινό ρεπορτάζ του http://www.zoosos.gr επιβεβαιώνει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ο οποίος σε σχετικό δελτίο Τύπου εξηγεί ότι δύο ακόμη αρκούδες, μία θηλυκή και το αρκουδάκι της, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από αγνώστους σε δασική περιοχή κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

    http://www.zoosos.gr/article/4899/krete-sunelavan-13-atoma-epeide-kakopoiousan-ta-zoa-tous

    Κρήτη: Συνέλαβαν 13 άτομα επειδή κακοποιούσαν τα ζώα τους
    11.12.2013 – 18:07
    Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης με ανακοίνωση της σήμερα 11 Δεκεμβρίου τονίζει ότι στο πλαίσιο των στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων έγιναν το προηγούμενο δεκαπενθήμερο 13 συλλήψεις ατόμων. Οι αστυνομικοί προχώρησαν παράλληλα και στη βεβαίωση 50 παραβάσεων, (μεταξύ αυτών και διοικητικές παραβάσεις, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για την επιβολή προστίμων).

  56. Ο/Η Ρόζα λέει:

    http://www.koutipandoras.gr/article/101772/tsirko-krematoria-zoon

    Τσίρκο – «Κρεματόρια» ζώων

    Στα περισσότερα (αν όχι σε όλα τα τσίρκο), τα ζώα εκπαιδεύονται με τη χρήση εκφοβισμού και σωματικής κακοποίησης. Από πρώην εργαζόμενους, έχουν αναφερθεί ξυλοδαρμοί, μαστιγώσεις και στέρηση τροφής και νερού, προκειμένου να μάθουν να εκτελούν τα εντελώς αφύσικα και επώδυνα αυτά «κόλπα». Οι παραστάσεις των τσίρκων εκτός του ότι τα γελοιοποιούν, υποκρύπτουν μια διαρκή κακομεταχείριση, ξυλοδαρμούς, χρήση ηλεκτροσόκ, εγκλεισμό σε μικρά κλουβιά

  57. Ο/Η Βασανιστήρια στη Ναύπακτο λέει:

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1511603

    Στη Ναύπακτο έξω από τον ιδιωτικό χώρο φιλοξενίας αδέσποτων σκυλιών στον Πούντο βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι το σκυλί που βλέπετε πυροβολημένο και κρεμασμένο πάνω στο συρματόπλεγμα.

    Το σκυλί, όπως εξήγησε στο http://www.zoosos.gr η Γιώτα Παγκράτη από την Εθελοντική Ομάδα Φιλόζωων Ναυπάκτου δεν ήταν αδέσποτο. Ζούσε μέσα στον περιφραγμένο χώρο αλλά τις τελευταίες μέρες είχε εξαφανιστεί και το αναζητούσαν. Όπως αναζητούν ένα ακόμα το οποίο είναι τυφλό ζούσε εκεί αλλά ακόμα δεν το έχουν βρει.

    Εκεί στο Πούντο και μέσα σε αυτό το ιδιωτικό κτήμα, που ανήκει στην πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου Ναυπάκτου, Α. Γιαννοπούλου – Μαυρομύτη, ζουν περίπου 50 από τα σκυλιά που ήταν εγκλωβισμένα στο παράνομο κυνοκομείο του Δήμου Ναυπάκτου.

    Θυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να αδειάσει το παράνομο κυνοκομείο μετά τις καταγγελίες και τη δημοσιοποίηση των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των σκυλιών. Κάποια από τα σκυλιά μεταφέρθηκαν στον «Σταθμός Μέριμνας Ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών» ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται και πάλι υπό την αιγίδα της προέδρου του Φιλοζωικού Συλλόγου Ναυπάκτου.

    Και αυτό το έγκλημα είναι άλλη μια ατράνταχτη απόδειξη του τι συμβαίνει εις βάρος των ζώων παντού στην Ελλάδα αλλά και της ανάγκης οι αυστηρές ποινές που η νομοθεσία ορίζει, να επιβάλλονται από τα δικαστήρια όταν οι δράστες συλλαμβάνονται και οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

    Τέτοια απεχθή εγκλήματα εις βάρος των ανυπεράσπιστων ζώων φυσικά και μας εκθέτουν διεθνώς και όχι άδικα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ναύπακτος: Την πυροβόλησαν στο κεφάλι

    Ναύπακτος: Του έδεσαν τα πόδια και το πέταξαν στη θάλασσα!

    Πυροβόλησε δύο σκυλιά, σκότωσε το ένα και όλοι σωπαίνουν…

    Στειρωμένα μόνο τα 25 από τα 150 σκυλιά στο παράνομο δημοτικό κυνοκομείο

    Ναύπακτος: Θα απελευθερώσουν 150 σκυλιά αδιαφορώντας για την τύχη τους

    Ένα κολαστήριο ζώων στη Ναύπακτο με τη σφραγίδα του Δήμου Ναυπακτίας

    Δήμος Ναυπακτίας: Ανυπόστατες οι κατηγορίες φροντίζουμε τα ζώα του Κυνοκομείου

    Κρυφτούλι με τους φιλόζωους παίζει ο Δήμος Ναυπακτίας

    Ενημερωτική καμπάνια για τα Δημοτικά Κυνοκομεία – «Νταχάου» αδέσποτων ψυχών

  58. Ο/Η Ρόζα Λου λέει:

    ΔΗΜΑΡ

    http://www.alphafm.gr/archives/40072

    Δεν ζούμε πια στην εποχή των σπηλαίων! Να μπει οριστικό τέλος στο αιματοβαμμένο εμπόριο της γούνας, στη φρίκη για εκατομμύρια αθώα πλάσματα που θυσιάζονται άσκοπα και παράλογα στο βωμό του κέρδους!

    Τον Μάρτιο ξεκινά η 2η Διεθνής Έκθεση Γούνας στην Αθήνα. Σκοπός του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών που τη διοργανώνει είναι η επέκταση της ελληνικής γουνοποιίας. Ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η παραγωγή γούνας περιορίζεται ή καταργείται, η Ελλάδα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο εμπορίου γούνας στον κόσμο!

    Ο Τομέας Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς καταδικάζει αυτό το άχρηστο εμπόριο της φρίκης που προκαλεί τη λογική μας και την ανθρωπιά μας, που αντίκειται σε κάθε έννοια αειφορίας και βιωσιμότητας, που παραβιάζει κάθε ηθική και πολιτική αντίληψη για μια ισορροπημένη σχέση ανθρώπου-έμβιας φύσης.

    Λες και ζούμε ακόμη στην εποχή των σπηλαίων, όταν οι άνθρωποι για λόγους επιβίωσης σκότωναν και έγδερναν τα ζώα για να τραφούν και να ενδυθούν! Σήμερα δεν υπάρχει καμιά πραγματική ανθρώπινη ανάγκη για γούνες, ώστε να δικαιολογεί το ότι, για χάρη αποκλειστικά του επιχειρηματικού κέρδους, εκατομμύρια γουνοφόρα ζώα βιώνουν μια μαρτυρική ζωή κάτω από αποτρόπαιες συνθήκες αιχμαλωσίας και θανατώνονται με ασύλληπτη, νοσηρή σκληρότητα. Όποιος έχει δει τα σχετικά βίντεο, το γνωρίζει πολύ καλά κι ας λένε οι γουναράδες…

    (Για να σκοτώσουν τα ζώα χωρίς να καταστρέψουν τη γούνα τους, οι γουναράδες συνήθως τα πνίγουν, τα χτυπούν ή τα σφυροκοπούν μέχρι θανάτου. Τα ζώα σε εκτροφεία γούνας θανατώνονται με αέρια, πρωκτική ηλεκτροπληξία ή με δηλητηρίαση με στρυχνίνη. Τα μικρά ζώα στριμώχνονται σε κιβώτια και δηλητηριάζονται με την καυτή εξάτμιση ενός φορτηγού, ενώ οι θάλαμοι αποσυμπίεσης και το σπάσιμο του λαιμού είναι άλλες συνήθεις μέθοδοι εξολόθρευσης στα βιομηχανικά εκτροφεία γούνας. Αυτές οι μέθοδοι δεν είναι πάντα αποτελεσματικές και πολλά ζώα «ξυπνούν» ενώ τα γδέρνουν ζωντανά…)

    Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, αντί να επιδοτούν με χρήματα των δοκιμαζόμενων από την κρίση πολιτών αυτή τη φθίνουσα και παρακμιακή εμπορική δραστηριότητα –με πρόσχημα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας– να λάβουν άμεσα και χωρίς άλλη κωλυσιεργία μέτρα για τον οριστικό τερματισμό της παραγωγής και εμπορίας γούνας στη χώρα μας, παρέχοντας ταυτόχρονα τα απαραίτητα εχέγγυα στους σημερινούς απασχολούμενους στη γουνοποιία με επιδοτούμενα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναλλακτικά προγράμματα για τη στροφή τους σε ήπιες μορφές οικονομικής ανάπτυξης όπως ο οικοτουρισμός και οι βιολογικές καλλιέργειες, που άλλωστε προσιδιάζουν ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας η οποία αποτελεί το κέντρο της γουνοποιίας στην Ελλάδα.

  59. Ο/Η Left and Liberal λέει:

    Έλληνας παπάς εκτέλεσε σκύλο
    http://www.occupyforanimals.org/greece-priest-shot-dog-for-trespassing-the-convent-yard-in-patra.html
    Greece, priest executed a dog
    who had entered the convent yard

  60. Ο/Η laskaratos λέει:

    Yπογράψτε

    http://action.ciwf.org.uk/ea-action/action?ea.client.id=119&ea.campaign.id=25818&ea.tracking.id=7774353c&utm_campaign=transport&utm_source=actionemail&utm_medium=email&forwarded=true

    Where do farm animals end up once they leave the EU?
    Three million animals a year are exported live from the EU to non-EU countries. As soon as they leave European Union borders they are no longer protected by European law. They’re on their own out there.
    Cow tied down in street
    At the end of 2013 we released evidence showing appalling cruelty to European animals at a slaughterhouse in Beirut. Now, Compassion’s Investigation Unit, in partnership with Animals Australia, has also documented brutal handling at abattoirs and on the streets in Jordan, Turkey and the West Bank.

    The handling and slaughter these animals can face is nothing short of horrendous. But it shouldn’t be that way. All of the countries we visited have signed up as members of the World Organisation for Animal Health (OIE) and in doing so have signed up to a code of recommendations on the slaughter of livestock. Yet, everywhere we visited we saw multiple breaches of even the most basic OIE recommendations.

    In slaughterhouses we filmed staff moving animals into place by dragging them by the tail, legs, fleece and even by the eye sockets. Some animals were strung up with chains; their whole body weight on one leg. Others were restrained in mechanical boxes that flipped them completely upside down and then dropped them onto the bodies of other dying animals.

    When animals don’t end up in slaughterhouses, they face death on the streets – an even more brutal and unregulated ending. We found animals being pulled out of the backs of trucks without ramps, bound by the feet, tripped over with ropes, contorted into position and then tied to the ground or pinned down by large groups of people before being slaughtered. Often, when it came to slaughter the knives used were blunt and ineffective and animals remained conscious for many minutes after having their throats cut.

    What’s the solution?
    Much of the suffering we witnessed could easily be stopped with just basic and inexpensive changes to slaughterhouses and staff training.

    Ultimately, Compassion wants an end to all long-distance transport of farm animals. But the cruel trade in animals from the EU is vast and will take time to crack. As an interim measure, we’re therefore calling for action to ensure that exported European animals are slaughtered to at least the standards recommended by the World Organisation for Animal Health (OIE).

    EU Member States that wish to export animals outside of the EU should be providing practical support to improve the standards of slaughter in importing countries.

    Supporting improvements to slaughter in this way will of course not only help any European animals that end up in non-EU countries. It would also reduce the suffering of all animals facing slaughter in those countries.

    Please watch our exposé today and then take action by filling out the form to the right to email the Agriculture Ministers of the EUs biggest exporters of live animals.
    Warning: The contents of this video are graphic and will be distressing.

    Take action
    Email the Member States that export the most animals beyond the EU.
    Fill in your details below and click submit to email this message to the Agriculture Ministers in Bulgaria, Romania, France, Hungary and Germany.

    http://action.ciwf.org.uk/ea-action/action?ea.client.id=119&ea.campaign.id=25818&ea.tracking.id=7774353c&utm_campaign=transport&utm_source=actionemail&utm_medium=email&forwarded=true

  61. Ο/Η Ένας λέει:

    Oι Τούρκοι ταϊζουν τα αδέσποτα

  62. Ο/Η Κυρία με σκύλο (Aισθαντική κλπ) λέει:

    http://www.lifo.gr/team/apopseis/49268#comment

    9.6.2014 | 14:49

    Η φιλία του σκύλου. Από τον Κωστή Παπαγιώργη .

    Η σκυλοφιλία είναι απόλυτη και σώψυχη ταύτιση. Όποιος πενθεί για το σκύλο του, πενθεί για την προαπώλεια του εαυτού του. Xάνει ένα μύχιο στοιχείο του εαυτού του το οποίο ασυνειδήτως είχε επενδυθεί στη σκυλίσια παρουσία.

    ΣΧΟΛΙΑ (8)

  63. Ο/Η Aισθαντική κυρία που διαβάζει ποίηση λέει:

    Ζωήρεψε η Ζωή, η ορφανή αρκουδίτσα που υιοθέτησε ο «Αρκτούρος»

    Κερδίζει τη μάχη με τη ζωή, παίζει αρκετά και δείχνει ανεξάρτητος χαρακτήρας – Είχε βρεθεί χωρίς τη μητέρα τουΤο αρκουδάκι που είχε βρεθεί χωρίς τη μητέρα του πριν από περίπου δύο εβδομάδες και «υιοθέτησε» ο «Αρκτούρος», η μικρή Ζωή, έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, αφού δείχνει πολύ καλά, τρώει, πλέον, κανονικά και με αρκετή όρεξη και έχει επανακτήσει τις δυνάμεις και το βάρος που είχε χάσει όταν εντοπίστηκε χωρίς τη μητέρα του. Μάλιστα, φαίνεται πως έχει συνηθίσει και στο νέο περιβάλλον της, στην Αγραπιδιά Φλώρινας. Μάλιστα, οι του περιβάλλοντος σημειώνουν πως είναι πολύ δραστήρια, παίζει αρκετά και δείχνει ανεξάρτητος χαρακτήρας.Η καθημερινή της φροντίδα, ακολουθώντας το ίδιο πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε με επιτυχία στην περίπτωση των αρκούδων Τζον και Νικήτα, γίνεται αποκλειστικά από τους φροντιστές του «Αρκτούρου» Μελίνα Αυγερινού και Κώστα Στεφανίδη. Παράλληλα, έχει απαγορευτεί η προσέγγισή της από οποιοδήποτε άλλο μέλος του προσωπικού καθώς και από Μέσα Ενημέρωσης προκειμένου να προστατευθεί η υγεία της αλλά και να αποτραπεί η εξοικείωσή της με ανθρώπους.«Ακόμα και οι φροντιστές της επιδιώκουν να μην έρχονται σε άμεση επαφή μαζί της. Σε λίγο καιρό θα έχουν μόνο οπτική επαφή καθώς το αρκουδάκι θα απελευθερωθεί σε μεγάλο, περιφραγμένο χώρο, έκτασης περίπου δέκα στρεμμάτων, όπου θα παρακολουθείται με κάμερες. Εκεί, θα παραμείνει μέχρι και τις αρχές του χειμώνα προκειμένου στη συνέχεια, να τη βάλουμε σε μια τεχνητή φωλιά, έξω στη φύση, για να μπορέσει να βυθιστεί σε χειμέριο ύπνο» εξήγησε ο επιστημονικός συντονιστής του «Αρκτούρου», Δρ. Αλέξανδρος Καραμανλίδης. Τόνισε δε ότι επειδή τα μικρά αρκουδάκια, κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους, είναι συνέχεια μαζί με τη μητέρα τους, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βοηθήσουν το ορφανό αρκουδάκι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες επιβίωσης που θα αντιμετωπίσει όταν απελευθερωθεί.

    Ιωάννου Πολέμη

    Τὰ ζῶα

    Ποτὲ δὲ θὰ πειράξω
    τὰ ζῶα τὰ καημένα,
    μὴν τάχα σὰν ἐμένα
    κι ἐκεῖνα δὲν πονοῦν;

    Θὰ τὰ χαϊδεύω πάντα,
    προστάτης τους θα γίνω.
    Ποτὲ δὲ θὰ τ᾿ ἀφήνω
    στοὺς δρόμους νὰ πεινοῦν.

    Ἀκόμα κι ὅταν βλέπω
    πὼς τὰ παιδεύουν ἄλλοι,
    ἐγὼ θὰ τρέχω πάλι
    μὲ θάρρος σταθερό,

    θὰ προσπαθῶ μὲ χάδια
    τὸν πόνο τους νὰ γιάνω
    κι ὅ,τι μπορῶ θὰ κάνω
    νὰ τὰ παρηγορῶ.

    Μερσί για την ανάγνωσιν

  64. Παράθεμα: Άνθρωποι και σκύλοι στην υπερχρεωμένη Ελλάδα | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  65. Ο/Η eklag λέει:

    »Μην τάχα σαν εμένα κι εκείνα δεν πονούν;’
    φέρεται να δήλωσε και ο Τσίπρας,υποσχόμενος για όλα τα αδέσποτα δωρεάν περίθαλψη και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
    Έρχονται καλύτερες μέρες!

  66. Παράθεμα: Άνθρωποι και σκύλοι στην υπερχρεωμένη Ελλάδα | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | crockorozistas

  67. Ο/Η Ρόζα λέει:

    Το Reuters κάνει πλατιά αναφορά στο θάνατο του Λουκάνικου, του σκύλου των αθηναϊκών διαδηλώσεων

    http://www.reuters.com/article/2014/10/09/greece-dog-idUSL6N0S43CK20141009

    Oct 9, 2014
    Sausage, Greece’s «protest dog», dies of heart attack

    http://www.koutipandoras.gr/article/124492/o-thanatos-toy-loykanikoy-kanei-ton-gyro-toy-kosmoy-mesa-apo-reportaz-toy-reuters
    Η είδηση του θανάτου του Λουκάνικου, του αδέσποτου σκύλου που έγινε διάσημος το 2011 εξαιτίας της παρουσίας του στις διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας, κάνει τον γύρο του κόσμου, μέσα από το σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

    Ο Λουκάνικος είχε συμπεριληφθεί το 2011 στη λίστα του Time στην κατηγορία «Ζώο της χρονιάς», χάνοντας την πρωτιά από τον σκύλο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ο οποίος συνόδευσε την ομάδα η οποία σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

  68. Ο/Η Tζένη Ζ. λέει:

    δάκρυσε η αγελάδα την ώρα που πήγαν να την σφάξουν

  69. Ο/Η Λαφαζανιές λέει:

    http://www.econews.gr/2015/04/21/lafazanis-kynhgi-121863/

    21 Απριλίου 2015

    Λαφαζάνης: το κυνήγι είναι ψυχαγωγία που αναδεικνύει μια νέα ποιότητα ζωής

    http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23385&subid=2&pubid=64165578

    EΚΘΕΣΗ OUTDOOREXPO

    Εγκαίνια από τον Παν. Λαφαζάνη

    Τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, υποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι της κυνηγετικής οικογένειας στην έκθεση Outdoor 2015, για να πραγματοποιήσει τα εγκαίνιά της, την Παρασκευή 27 Μαρτίου.

    Σε ειδική εκδήλωση ο κ. Λευτέρης Κακαβούλης από την πλευρά των διοργανωτών και ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Νίκος Παπαδόδημας, καλωσόρισαν τον υπουργό, τονίζοντας ότι μέσα στη γενικότερη οικονομική κρίση μια ειδική έκθεση για το κυνήγι μπορεί ακόμη και αντέχει…

    Εγκαίνια από τον Παν. Λαφαζάνη

    Μια δραστηριότητα που ασκείται μέσα σε αυστηρό πλαίσιο, πάντοτε με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφόρο προστασία. Τονίστηκε δε πως στις προσπάθειες του αρμόδιου υπουργείου για το Περιβάλλον ο υπουργός θα έχει σταθερούς συμπαραστάτες τις κυνηγετικές οργανώσεις.

    Αειφόρο ανάπτυξη
    Στην ομιλία του ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την παρουσία του και τόνισε πως ως υπουργός μιας νέας ριζοσπαστικής κυβέρνησης έχει πλήρη επίγνωση πως για να υπάρξει κυνήγι πρέπει να υπάρχει περιβάλλον και πρέπει να έχουμε αειφόρο ανάπτυξη.

    Ο πραγματικός κυνηγός άλλωστε είναι αυτός που διαφυλάττει το φυσικό περιβάλλον και δεν πηγαίνει απλά για να θηρεύσει, αλλά κυρίως για τον περίπατο, την επαφή με τη φύση, την αναψυχή και την κοινωνική συναναστροφή.

    Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας χρειάζεται την αειφόρο ανάπτυξη. Ο υπουργός χαιρετίζει τις προσπάθειες της ΚΣΕ και τόνισε ότι το υπουργείο θα σταθεί συμπαραστάτης σε όλες αυτές τις ενέργειες που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη, καθώς το κυνήγι επιχειρεί να αναδείξει μια νέα ποιότητα ζωής. Παραβρέθηκαν επίσης στα εγκαίνια οι βουλευτές Σταυρούλα Ξουλίδου (ΑΝΕΛ), Σταύρος Καλαφάτης, Θανάσης Μπούρας, Γεώργιος Βλάχος (ΝΔ), και Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ), καθώς και ο πολιτευτής και γνωστός μετεωρολόγος Νίκος Καντερές.

  70. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ηράκλειο: Βοήθησε τον ανάπηρο σκύλο του να περπατήσει ξανά

    Σάβ, 25/07/2015

    Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο που κάνει θραύση στο youtube!

    Ο παράλυτος Νέμο κατάφερε να περπατήσει ξανά χάρη στο πείσμα του νέου του κηδεμόνα (Βίντεο)

    Δάκρυα συγκίνησης φέρνει στα μάτια η ιστορία του Νέμο, ενός παράλυτου πρώην αδέσποτου σκύλου από το Ηράκλειο Κρήτης, που μετά από πολύ φροντίδα του κηδεμόνα του Χάρη Πανταγούτσου, αλλά και δική του θέληση, κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να περπατήσει ξανά παρουσιάζοντας καθημερινά σημάδια βελτίωσης στο κινητικό του πρόβλημα.

    Ο Νέμο είχε τραυματιστεί σοβαρά στα μπροστινά ποδαράκια του και παρά τα χειρουργεία που υποβλήθηκε δεν κατάφερε να περπατήσει. Είχε χάσει τη δυνατότητα να κινεί τα δύο μπροστινά του άκρα και οι κτηνίατροι δεν πίστευαν ότι αυτός ο σκύλος θα μπορούσε να περπατήσει ξανά. Κλεισμένος στο κλουβί του Καταφυγίου Ζώων του Δήμου Ηρακλείου ο Νέμο γινόταν όλο και πιο μελαγχολικός και οι φιλόζωοι που τον φρόντιζαν αγωνιούσαν για την τύχη του.

    Το ατύχημα & η υιοθεσία του

    Μιλώντας στις «Ιστορίες Αδέσποτων» η κα Ελένη Ανδρεαδάκη, ενεργό μέλος της «Ζωόφιλης Δράσης» ανέφερε: «Ο Νέμο ζούσε αδέσποτος στην βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου. Έβρισκε την καθημερινή του τροφή από εθελοντές που πήγαιναν εκεί για να ταΐσουν και να φροντίσουν αδέσποτα. Ήταν ένα χαρούμενο σκυλί, ευχάριστο σε όλους και έτοιμο με το κούνημα της ουράς του να σου κλέψει τα χάδια σου. Ώσπου σε μια πολύ άτυχη στιγμή της ζωής του ο Νέμο παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Για το σοβαρό περιστατικό ειδοποιήθηκε άμεσα το Κυνοκομείο Ηρακλείου.

    Ο σκύλος περισυλλέχθηκε κι άρχισε η θεραπεία του από την ομάδα εργαζομένων στο κυνοκομείο. Με την φροντίδα τους, ο Νέμο κατάφερε να γίνει οργανικά καλά, δεν κατάφερε όμως να περπατήσει τα δύο του μπροστινά πόδια. Ήταν αυτά που πατήθηκαν και έμειναν εντελώς παράλυτα. Όλοι γνωρίζαμε ότι δεν θα μπορέσει δυστυχώς να περπατήσει ποτέ ξανά.

    Αρχίσαμε μια προσπάθεια υιοθεσίας του μήπως κάποιος από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υπάρχουν, είναι πιο ευαίσθητος από τους άλλους. Κι ενώ τα σχόλια έπεφταν βροχή κάτω από τις κοινοποιήσεις του Νέμο κανένας δεν αποφάσιζε να τον κάνει, το δικό του σκυλί! Οι μέρες περνούσαν και η ανησυχία μας για την τύχη του Νέμο είχε αρχίσει να κορυφώνετε για όλους. Ώσπου χτύπησε το τηλέφωνό μου, ήταν ο Χάρης Πανταγούτσος , γνωστός για την ζωοφιλία του, με δύναμη ψυχής και περίσσια αγάπη σε όλα τα ζώα. Όταν με ενημέρωσε για το λόγο του τηλεφωνήματός του κόντεψα να τρελαθώ από την χαρά μου. “Κάνε κάτι να έλθει σε μένα. Τον θέλω τώρα” μου είπε».

    Η υπόσχεση του Χάρη για τον Νέμο

    Έτσι άρχισαν αμέσως οι συζητήσεις με τη γραμματεία του Κυνοκομείου Ηρακλείου για να παραλάβει ο Χάρης τον Νέμο όσο γίνεται πιο γρήγορα. Κατά την ώρα της υπογραφής του συμβολαίου υιοθεσίας στο Γραφείο Αδέσποτων του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, παρουσία της κα Ελένης Ανδρεαδάκη, η γραμματέας του ζήτησε πρώτα να δει το Νέμο και μετά να υπογράψει. «Δεν θέλω να τον δω. Μου φτάνει που το ζώο είναι με ειδικές ανάγκες. Γι’ αυτό το θέλω. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι μαύρο ή καστανό. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι μεγαλόσωμο ή μικρόσωμο, γέρικο ή νεαρό, ράτσας ή ημίαιμο, όμορφο ή άσχημο. Το μόνο που θέλω είναι να το βοηθήσω. Εγώ θα δείτε, ότι θα το κάνω και θα περπατήσει ξανά» της απάντησε ο Χάρης Πανταγούτσος.

    Ο Νέμο περπάτησε ξανά

    Αυτή την υπόσχεση που έδωσε ο κ. Πανταγούτσος την τήρησε μ’ έναν άκρως συγκλονιστικό τρόπο. Με ατελείωτες ώρες άσκησης, μασάζ και φυσιοθεραπείες, ο Νέμο κατάφερε να σταθεί και στα τέσσερα του πόδια, άρχισε να κινεί τα μπροστινά του άκρα και να περπατάει σιγά – σιγά, αλλά με θέληση να ξεπεράσει τις όποιες κινητικές του δυσκολίες. «Από την πρώτη μέρα που τον υιοθέτησε ο Χάρης έγινε Φύλακας Άγγελος για τον Νέμο. Μακάρι στις μέρες μας να βρίσκονται τέτοιοι άνθρωποι με δύναμη ψυχής που θα θέλουν να βοηθήσουν ένα ιδιαίτερο ζωάκι» επεσήμανε στις «Ιστορίες Αδέσποτων» η κα Ελένη Ανδρεαδάκη.

    Στο βίντεο που ακολουθεί ο Χάρης Πανταγούτσος βοηθάει τον Νέμο να κολυμπήσει σε παραλία στο Ηράκλειο Κρήτης, για να βελτιωθεί και στο τέλος να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Όπως θα δείτε στο βίντεο ο Νέμο κουνάει τα μπροστινά ποδαράκια του και κολυμπάει περίφημα. Κάποια στιγμή ο κ. Πανταγούτσος τον αφήνει ελεύθερο και ο Νέμο συνεχίζει να κολυμπάει και να βγαίνει μόνος και όρθιος στην παραλία.

    Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%B7%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%B2%CE%BF%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%AC#ixzz3h0GB2cKz

  71. Ο/Η Δίκες-εξπρές για τους βασανιστές ζώων λέει:

    http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/dikes_ekspres_gia_tous_basanistes_zoon-65112442/

    ΑΥΤΟΦΩΡΟ

    Δίκες-εξπρές για τους βασανιστές ζώων
    Σε εγρήγορση καλούνται οι εισαγγελείς προκειμένου να οδηγούν πάραυτα στο εδώλιο και με την αυτόφωρη διαδικασία τα «κτήνη» που βασανίζουν, κακοποιούν και θανατώνουν ανυπεράσπιστα ζώα.

    ΕΘΝΟΣ 11:31, 14/4/2017

    Οι εισαγγελείς καλούνται να οδηγούν άμεσα στο εδώλιο με την αυτόφωρη διαδικασία όσους βασανίζουν, κακοποιούν ή θανατώνουν ζώα
    Οι εισαγγελείς καλούνται να οδηγούν άμεσα στο εδώλιο με την αυτόφωρη διαδικασία όσους βασανίζουν, κακοποιούν ή θανατώνουν ζώα
    Ανησυχώντας για τις συνεχείς καταγγελίες και την έξαρση των φαινομένων βασανισμού και κακοποίησης ζώων, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρεμβαίνει δυναμικά και ζητεί από τους εισαγγελείς Εφετών της χώρας να φροντίσουν για την πιστή τήρηση της προστατευτικής για τα ζώα νομοθεσίας, καθώς και την αντίστοιχη εφαρμογή των εισαγγελικών εγκυκλίων, που επιβάλλουν συλλήψεις, διώξεις και αυτόφωρη διαδικασία για τους απάνθρωπους δράστες, απειλώντας τους με ποινές φυλάκισης έως 5 ετών και πρόστιμα έως 30.000 ευρώ για κάθε κακοποίηση ή φόνο ζώου.
    Σε σχετική παραγγελία του προς τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας ο αντεισαγγελέας ΑΠ Β. Πλιώτας, επικαλούμενος συνεχείς καταγγελίες αποτρόπαιων πράξεων κατά ζώων, ζητεί από τους εισαγγελείς διαρκείς παρεμβάσεις και ελέγχους προκειμένου να τηρείται πιστά η νομοθεσία για την υγεία και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση, τη χρησιμοποίησή τους για κερδοσκοπία, την κακοποίησή τους, τους βασανισμούς τους κ.ά.
    Οι εισαγγελικές εγκύκλιοι 1/13 και 4/14 εκτός από την αυτόφωρη διαδικασία υποδεικνύουν άμεση εκδίκαση αυτών των υποθέσεων και σε περίπτωση αναβολής τους τον προσδιορισμό τους σε σύντομη δικάσιμο, κάτι που δεν φαίνεται πάντως να έγινε στην περίπτωση του 65χρονου ιερέα, ο οποίος οδηγήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών κατηγορούμενος ότι σκότωσε δύο σκυλιά με καραμπίνα (την οποία κατείχε νομίμως μολονότι η Εκκλησία με εγκύκλιό της απαγορεύει την οπλοφορία και την οπλοχρησία σε κληρικούς, ακόμα και για κυνήγι) μπροστά μάλιστα στα μάτια παιδιών.
    Η δίκη του αναβλήθηκε για τις 24/1/2018 λόγω κωλύματος ενός εκ των δικηγόρων του που παρευρισκόταν σε άλλη δίκη.
    Εξαρση της αγριότητας
    Εκτός από την ποσοτική αύξηση των φαινομένων βασανισμού και θανάτωσης, παράλληλα διαπιστώνεται έξαρση της αγριότητας με την οποία «συνάνθρωποί μας» αντιμετωπίζουν ανυπεράσπιστα ζώα.
    Ανατριχιαστικές σε περιεχόμενο δικογραφίες – πολλές από αυτές βρίσκονται, δυστυχώς, σε διαδικασία αναζήτησης των συχνά άγνωστων δραστών- φέρνουν στο προσκήνιο θανατώσεις και κακοποιήσεις γατιών και σκυλιών με καυτό λάδι, με βέλη τοξοβολίας και αεροβόλα, αποκαλύπτουν απαγχονισμούς, ακρωτηριασμούς, εμπρησμούς, πνιγμούς, χτυπήματα με σκουπόξυλα, λοστούς, μαχαίρια, ακόμα και με ξιφολόγχες, καθώς και δηλητηριάσεις μαζικές ή ατομικές με χάπια και φόλες, μέχρι και στραγγαλισμό πάπιας!
    Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον διαταραγμένο ψυχικό κόσμο όσων καταφεύγουν σε τέτοιες πράξεις, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι εύκολα θα μπορούσαν να επιδείξουν αντίστοιχη βιαιότητα και ωμότητα απέναντι και σε ανθρώπους, γεγονός που σημαίνει στην πράξη ότι μπορεί να έχουν χαρακτηριστικά εν δυνάμει δολοφόνων.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

  72. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ο Τζακ Λόντον στις ελληνικές εκδόσεις των «Κλασσικών Εικονογραφημένων».

    Ο Τζακ Λόντον στις ελληνικές εκδόσεις των «Κλασσικών Εικονογραφημένων».
    December 18, 2018 by shadesmag

    άρθρο άποψης του Λ
    ………………………….

    Ο Λόντον παρά την αναγκαστική του πρόωρη ωρίμανση λόγω της πολύ δύσκολης οικογενειακής του κατάστασης (φτώχια, πατριός χήρος με προβλήματα υγείας, μάνα που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει), είχε σε όλη τη σύντομη ζωή του (πέθανε 40 ετών) την αθωότητα και τον αυθορμητισμό ενός άτακτου και πανέξυπνου αγοριού. Άλλωστε το παραδέχεται και το ερμηνεύει και ο ίδιος: Στο πρώτο από τα τρία αυτοβιογραφικά του βιβλία (‘The Road’-1907) ο Λόντον γράφει: «Στα 15 ήμουν κανονικός άνδρας και αν μου περίσσευαν χρήματα, αγόραζα μπύρα κι όχι γλυκά. Τώρα που βρίσκομαι στα διπλάσια χρόνια, κυνηγάω τα παιδικά χρόνια που δεν είχα, γι’ αυτό θέλω περιπέτειες». Στα πρώτα του νιάτα, όντας δυνατός και υγιής ήταν εγωκεντρικός, απότομα στα 20, μεταστράφηκε σε μαχητικό σοσιαλιστή όταν αντελήφθη τον βαθύ πόνο των φτωχών και των ανήμπορων, μια κατάσταση στην οποία και ο ίδιος ήταν εύκολο να περιπέσει. Έκφραση αυτών των ιδεών του ήταν το εργατικό-επαναστατικό «Σιδερένιο Τακούνι» (‘Iron Heel’) που είχε την τύχη να το μεταφράσει στα ελληνικά στα 1943-46 ο 21χρονος Άρης Αλεξάνδρου, για τον οίκο Γκοβόστη, όπου κάπου παράπεσε και ξαναβρέθηκε για να εκδοθεί το 1911! Κάλιο αργά βεβαίως παρά ποτέ.

    Ο Λόντον 21 χρόνων πήγε στην περιοχή του Κλοντάικ της Αλάσκας σαν χρυσοθήρας, ακολουθώντας τον ρεύμα της εποχής, εκεί η υγεία του υποσκάφθηκε, αλλά τον έσωσε ένας εκπληκτικός Καθολικός παπάς ο William Judge, γνωστός ως «ο άγιος της Ντόσον Σίτυ», που είχε στήσει ένα νοσοκομείο-ξενώνα για όσους είχαν ανάγκη.
    …………………………………..

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.