Η διδασκαλία της Εξέλιξης (2): Δαρβίνος και η Eκκλησία που πιστεύει στο DNA

(συνέχεια από το (1) μέρος)

Ακόμη και σήμερα, η θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου θεωρείται «βλάσφημη» και προσφεύγουν στη λύση μια «αντί-επιστήμης» ή όπως συχνά λέγεται «δημιουργισμού»
28 Ιουνίου 2000. Γραφεία της Ιεράς Συνόδου:
Ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος διαβάζει το ανακοινωθέν με τις ενέργειες που αποφασίστηκαν από το καθοδηγητικό όργανο της Εκκλησίας για τη «μάχη των ταυτοτήτων»…Μετά από μερικές ερωτο-απαντήσεις με τους δημοσιογράφους, πηγαίνει σε μια δεύτερη απόφαση της οποίας διαβάζει το κείμενο. Κανένας δεν έδωσε τότε σημασία, ενώ θα έπρεπε να προκαλέσει έκπληξη. Παρακάτω η…

Δεύτερη Απόφαση (διά στόματος Καλλίνικου): «Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υποδέχεται με ιδιαίτερη χαρά την μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη ίσως ανακάλυψη της ανθρώπινης επιστήμης και τεχνολογίας: την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Θαυμάζει το επίτευγμα, επικροτεί την κατάκτηση της νέας γνώσεως, ανακουφίζεται φιλάνθρωπα από την προσδοκία μιας επαναστάσεως στη διαγνωστική, προληπτική και θεραπευτική ιατρική, δοξάζει τον πάνσοφο Θεό για το δώρο και εύχεται και ελπίζει πως η βαθύτερη γνώση της βιολογικής και γενετικής ταυτότητός μας θα διευκολύνει την πορεία προς την πνευματική αυτογνωσία και θεογνωσία».

Μα…Τι συμβαίνει εδώ; Αυτός ο ανυπόκριτος ενθουσιασμός της Ιεράς Συνόδου είναι τουλάχιστον... Απίστευτος! Δηλαδή η Ιερά Σύνοδος εμφανίζεται να χαιρετίζει με θαυμασμό την περίφημη θεωρία του Δαρβίνου, στην πλέον σύγχρονη εκδοχή της, κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις εδραιωμένες αντιλήψεις της.

Μήπως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια έμπρακτη διάθεση από πλευράς Εκκλησίας, αυτοκριτικής και μια αναθεώρηση της περασμένης της επιμονής να αντιμετωπίζει τη θεωρία της ως ψευδοεπιστήμη ή «δηλητήριο των υλιστών»; Ο κ. Καλλίνικος δεν είναι εκείνος που είχε αναλάβει προσωπικά την εκστρατεία κατά του «Δαρβίνου» τη δεκαετία του ’80. Βάσει του χαρακτήρα του ξέρουμε ότι ποτέ δεν θα έκανε «πίσω» τόσο εύκολα και μάλιστα τότε που έχει βαλθεί να εξοντώσει τον Ρενάν, τον Στράους και τον Χέκελ.

Δυστυχώς δεν πρόκειται για καμιά αυτοκριτική.
Η Εκκλησία έχει κατανοήσει ότι δεν μπορεί στα χρόνια μας να εμφανίζεται ως εχθρός της επιστήμης. Για να αντικρούσει μια «υλιστική» θεωρία (τη θεωρία της εξέλιξης εν προκειμένω) αισθάνεται υποχρεωμένη να συγκροτήσει μια άλλη «μη υλιστική» θεωρία.

Συνέβη λοιπόν στην Αμερική. Οι φονταμενταλιστές προτεστάντες ανακάλυψαν την «επιστήμη της δημιουργίας», επιχείρησαν δηλαδή να τεκμηριώσουν επιστημονικά τις διατυπώσεις της Βίβλου για τη δημιουργία-γένεση του κόσμου και του ανθρώπου.

Αν μελετήσει κανείς τα βιβλία και τις μπροσούρες που εκδίδουν τα τελευταία χρόνια οι επίσημοι εκκλησιαστικοί φορείς θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για έναν θρησκευτικό «μεταμορφισμό» της επιστήμης, δηλαδή για μια επιχείρηση οικειοποίησης εκ μέρους της εκκλησίας ορισμένων μόνο επιστημονικών δεδομένων (όσων θεωρούνται συμβατά με το θρησκευτικό δόγμα) και την απόρριψη συλλήβδην όλων των άλλων.

Είναι γνωστό ότι η θεωρία της εξέλιξης, όταν διατυπώθηκε από τον Δαρβίνο στο πρωτοποριακό «Η καταγωγή των ειδών» το 1859, προκάλεσε πραγματικό σάλο στην Αγγλία και ισχυρές αντιδράσεις από εκκλησιαστικούς παράγοντες. Σε λίγα χρόνια, όμως, η μάχη στο χώρο της επιστήμης είχε κερδηθεί. Η θεωρία της εξέλιξης γονιμοποίησε σχεδόν άμεσα τη σκέψη και την έρευνα, όσο καμιά άλλη στο χώρο της βιολογίας και της ανθρωπολογίας. Έτσι, όταν το 1871 ο Δαρβίνος εξέδωσε το έργο «Η καταγωγή του ανθρώπου», όπου διατυπώνεται ευθέως η «βέβηλη» σκέψη ότι ο σημερινός άνθρωπος και ο σημερινός πίθηκος έχουν κοινούς προγόνους, οι αντιδράσεις ήταν πολύ ηπιότερες. Ακόμα και οι εκκλησιαστικοί παράγοντες δεν έβρισκαν τρόπο να διαμαρτυρηθούν αποτελεσματικά και επέλεξαν την πλήρη αποδοχή.

Η ανάπαυλα, όμως, είναι προσωρινή. Οι εκκλησιαστικοί παράγοντες όλων των δογμάτων δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι υπάρχει «φυσική» και όχι «θεία» επιλογή. Οι φονταμενταλιστές, μάλιστα, δεν είναι διατεθειμένοι ούτε καν να συζητήσουν ότι τα αποσπάσματα της Γενέσεως που περιέχει η Παλαιά Διαθήκη δεν είναι επιστημονικά θέσφατα. Στην Αμερική υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 2000 σχολεία, στα οποία το μάθημα της φυσικής ιστορίας έχει αντικατασταθεί από τη διδασκαλία της creation science, της «επιστήμης της δημιουργίας», η οποία επιχειρεί να δώσει επιστημονική τεκμηρίωση στις διατυπώσεις της Βίβλου.

(Συνεχίζεται αύριο 07.02, το 3ο μέρος, η βιβλιογραφία θα αναφερθεί στο τελευταίο μέρος)

This entry was posted in επιστήμη, ιστοΕπιφυλλίδες. Bookmark the permalink.

23 Responses to Η διδασκαλία της Εξέλιξης (2): Δαρβίνος και η Eκκλησία που πιστεύει στο DNA

  1. Ο/Η ioudas λέει:

    σκοταδισμός σε έκδοση ιλλουστρασιόν.
    είχα ακούσει για τους creationists πριν καιρό αλλά δεν το έψαξα παραπάνω, οπότε βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την «παρουσιάση» σου.

    καλημέρες, από μια υποτυπωδώς χειμωνιάτικη Αθήνα. κάναμε θέμα το λίγο χιόνι που έπεσε…από αύριο μάλλον πάλι παραλία θα πάμε.

  2. Ο/Η badoulis λέει:

    Αγαπητέ Ροϊδη, έχεις επιλέξει ένα από τα αγαπημένα μου θέματα, αλλα φοβάμαι ότι αυτοί που πρέπει να ασχοληθούν, απλά αδιαφορούν είτε επίτηδες είτε όχι. Στην Αμερική έχουν ξεφύγει και περιμένω να δω πότε θα ξεφουρνίσουν τα περι Creationism και οι δικοί μας… Τύφλα να έχει η φραπελιά.
    btw, ξέρει κανένας πού υπάρχει εκείνο το φοβερό φυλλάδιο «Ο άνθρωπος από τον πίθηκο;» του Καλλίνικου;
    Επίσης, το http://www.odal.gr τελικά έχει κατέβει οριστικά;

  3. Ο/Η bioannis λέει:

    Φίλτατε, είναι έτσι όπως ακριβώς τα λες. Στις μέρες μας ζούμε αφενός την «θρησμευτικοποίηση» της επιστήμης (σκασμός!!! μιλάνε οι ειδικοί) και από την άλλη την «επιστημονικοποίηση» της Θρησκείας («επιστημονική» τεκμηρίωση της ύπαρξης του Θεού). Όπου και αν συναντιούνται αυτά τα δύο αντιδραστικά ρεύματα ένα είναι σίγουρο: Η έκφρασή τους, ο επελαύνων τεχνοφασισμός είναι ο κοινός τους τόπος. Η εξουσία της δύναμης που παρέχει η γνώση και η χειραγώγηση της θρησκευτικής πίστης είναι η σύγχρονη διακινδύνευση της ανθρωπότητας στο σύνολό της. Δεν θα μπορούσε ο κύριος εκφραστής του τεχνοφασισμού (χριστοδουλοκαλίνικος και οι συν αυτό…) να μην βάλει τη σφραγίδα του σκοταδισμού του. Πρόσεξε τη λέξη στο τέλος…. για «θεογνωσία» μιλάει ο επαγγελματίας αντιπρόσωπος του θεού στη γή. Δυστυχώς σήμερα οι λέξεις έχουν χάσει το αρχικό νόημά τους με συνέπεια στη θολούρα ο διάολος να κάνει τρελές στρατολογίες…. Όσο για μας, χάι !!! πολύ χαί !!!! όσα πάνε και όσα έρθουν και όσα πιάσει ο κώλος μας…. Στο μεταξύ σας προτείνω ένα βιβίλο πραγματικό θησαυρό: «Αυτή είναι η Βιολογία» του Έρνεστ Μαϊρ, είναι καταπληκτικό βιβλίο το οποίο ξανατοποθετεί τη βιολογία στην αρχική ριζοσπαστική της επιστημονική θεώρηση του κόσμου!

  4. Τι να πούμε; Μια φορά θυμάμαι ότι ένας θεολόγος έλεγε στα παιδιά ότι είναι ψέματα των άθεων κομμουνιστών (sic) η προπαγάνδα. Όταν του ζήτησα με τρόπο το λόγο μόνο που δεν με έσφαξε μέσα στην αίθουσα των καθηγητών.

    Ο φανατσιμός είναι το μεγαλύτερο όπλο των αντιρρησιών και αντυεπιστημόνων. Είναι ένα όπλο όμως σαν πυρηνικό. Σπέρνει μεγαλύτερο όλεθρο από τα «θετικά» αποτελέσματά του.

  5. Ο/Η penguin_witch λέει:

    Σαν καλή ρουφιάνα, πρώην κατηχητόπουλο και γόνος ζωϊκών, σας πληροφορώ ότι μέχρι και το 1984-1985 τουλάχιστον απο τα βιβλιοπωλεία των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων κυκλοφορούσαν εκδόσεις που απέρριπταν την θεωρία της εξέλιξης Θυμάμαι χαρακτηριστικά το βιβλίο ενός τυπά που κατέρριπτε -ορθώς- την υπόθεση περι επισκέψεων ΟΥΦΟ, αλλά ένιωσε υποχρεωμένος να αναφέρει ότι η θεωρία της εξέλιξης είναι εντελώς λανθασμένη.
    Σήμερα, ο (ζ)ΟΟΔΕ υποστηρίζει την θεωρία του ευφυούς σχεδιασμού, ενώ η γνωστή νεορθόδοξη ενζενύ σε κείμενο που υποτίθεται στηλιτεύει το δημιουργισμό, ρίχνει πονηρά μπηχτές κατά της θεωρίας της εξέλιξης («δαρβινισμού»). Και έχω δει νεορθόδοξους να ψιλοφλερτάρουν με τον κρεασιονισμό…

  6. Ο/Η Rodia λέει:

    ~~ penguin_witch: «Και έχω δει νεορθόδοξους να ψιλοφλερτάρουν με τον κρεασιονισμό…»
    ..επειδή είναι παντρεμένοι με τον κρετινισμό και τον ψιλοβαρέθηκαν.. ε, συμβαίνουν αυτά στο θεσμό του γάμου.. 😉

    σόρρυ αγαπητέ Ροΐδη για την παρεμβολή, καταλαβαίνετε.. δεν κρατήθηκα!:-))

  7. Ο/Η greek history x λέει:

    Ωραίο θέμα. Σχετικά πρόσφατα διάβασα για το όλο θέμα στο
    http://www.skepdic.gr/Entries/Delta/creationism.htm

    Το όλο κόλπο, για μένα, είναι ο μανδύας της επιστήμης που προσπαθούν να ντύσουν της συγκεκριμένη «θεωρία» ενώ είναι καθαρά θρησκευτική. Αυτό βέβαια γίνεται για να μπορεί να διδαχτεί στα σχολεία και να προσυλιτίσουν περισσότερους πιστούς. Αν θέλει κάποιος να πιστέψει θα πίστεψει ότι και να τους πασάρεις, αυτή η είναι η ουσία. Και στην Ελλάδα ως χώρα με πολλούς πιστούς δεν θα αργίσει να έρθει αυτή η «θεωρία».

    Πάντως είναι τραγικό πως σε χώρες που που είναι τόσο πρωτοποριακές σε πολλά πράγματα είναι ταυτόχρονα και τόσο πουρανικές. Καινούργιος μεσαίωνας έρχεται, με προκαταλήψεις και δοξασίες. Καλά λένε ότι η ιστορία κάνει κύκλους…

  8. Ο/Η zero λέει:

    Πολυ σωστο το ποστ αυτο.

  9. Ο/Η almelidis λέει:

    @bioannis

    Ο ιός της θρησκειοποίησης έχει ισχύ, όπως φαίνεται απο τη θρησκειοποίηση της πολιτικής και της επιστήμης για να μην αναφερθούμε και σε άλλα πεδία δράσης. Τελευταία όντως εμφανίζεται και το φρούτο της επιστημονικοποίησης της θρησκείας.
    Αντίδοτο σε αυτά τα τερατουργήματα μπορεί να αποτελέσει η καλλιέργεια και η διάδοση ενός πολιτισμού της αμφισβήτησης και της ερμηνείας.
    Σε πρόσφατο post για σχετικό θέμα παραπέμπω και σε ένα ενδιαφέρον επιστημονικό άρθρο.

  10. Ο/Η o erwtas pernaei ap' to stomaxi λέει:

    πονεμένες ιστορίες…

    η καθολική εκκλησία το 1992 με τον Ιωάννη Παύλο Β’ αναγνώρισε ότι η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο και όχι είναι σφαιρική…

    η ορθόδοξη εκκλησία ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος…

  11. Ο/Η o -kairos λέει:

    Θεωρια και πραξη.Μια διαδρομη για σιωπη και μελετη.

  12. Ο/Η kelsos λέει:

    Θυμάμε ένα ωραίο ειρωνικό flash movie που κορόιδευε ακριβώς αυτό το κίνημα του δημιουργισμού.

    Είναι τραγικό αυτό που κάνουν. Απλά οικιοποιούνται τμήματα τις επιστήμης τα οποία τους συμφέρουν και και απορρίπτουν οτιδήποτε άλλο είναι αντίθετο με αυτό που θέλουν να στηρίξουν.

    Εννοείται ότι η λεγόμενη «επιστήμη της δημιουργίας» μόνο επιστήμη δεν μπορεί να θεωρηθεί μιας και δεν βασίζεται στης ίδεες αρχές της πραγματικής επιστήμης, αλλά έχει ένα δόγμα το οποίο είναι εντελώς άκαμπτο και πάνω στο οποίο προσαρμόζονται όλα.

    Σαφέστατα η επιστήμη δεν μπορεί να είναι δογματική αλλά βασίζεται στο πείραμα και στην απόρριψη παλαιών θέσεων μόλις βρεθεί μια νέα που εξηγεί καλύτερα τα αποτελέσματα των πειραμάτων.

  13. Ο/Η frel λέει:

    Η εκκλησία πιστεύει σε ένα θεό και αυτός είναι η εξουσία. Προκειμένου να εδραιώσει τη θέση της είναι ικανή και τους κουμουνιστές και τους δαρβινιστές να ευλογήσει. Δεν νομίζω ότι έχουν πραγματικά καταλάβει τι είναι αυτός ο δαρβινισμός, απλά τους φαίνεται ότι είναι μοντέρνος και ότι καλό είναι και αυτοί να μην φαίνονται εκτός εποχής.

  14. Ο/Η zaphod λέει:

    Πολύ καλό ποστ…όσο δεν μας πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι συνέχισε!

    …και δεν βλέπω να πέφτει τπτ άρα….

  15. Παράθεμα: Περί Εξέλιξης: «…σαν να μη διδάσκονται τα παιδιά ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο» « Ροΐδη Εμμονές

  16. Παράθεμα: Η παρουσία Δαρβίνου - απουσία Θεού « Ροΐδη Εμμονές

  17. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ο αντιδαρβινιστής Καλλίνικος, τ.μητρ. Πειραιώς (συκοφαντηθείς για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ανδρών, ακόμη και γύρω από την Αγία Τράπεζα
    http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=164776
    παραιτήθηκε αμέσως «για λόγους υγείας»), παρασημοφορείται (για τις επιστημονικές του γνώσεις;) από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων (30.4.2015).

    Η πολεμική των Εκκλησιών κατά Δαρβίνου

    Η πολεμική των Εκκλησιών κατά Δαρβίνου

    07/12/2009

    Η γελοιοποίηση των βιολόγων της Π. Διαθήκης
    ……………………………………

    ……………………………….
    Η Ορθόδοξη Εκκλησία, η πιο πρωτόγονη από τις 3 βασικές αιρέσεις της Χριστιανοσύνης, αφού απευθύνεται κυρίως στην καθυστερημένη Ανατολή, πολέμησε τον Δαρβίνο, όχι συστηματικά είναι η Αλήθεια αφού το κοινό της δεν χαμπαριάζει από αυτά, αλλά με ανταρτοπόλεμο. Κατά καιρούς θεολόγοι, μητροπολίτες και απλοί κληρικοί επιτέθηκαν με αφελή επιχειρήματα στον «πιθηκάνθρωπο». Ήδη από την δεκαετά του 1870, οι θεολόγοι Ιγ.Μοσχάκης και Σ.Π.Σούγκρας, είχαν μεταφράσει και δημοσιεύσει αντίστοιχα έργα για τον «Δαρουϊνισμό και το ανυπόστατον αυτού». Στα «Αθεϊκά» του Βόλου, ο δεσπότης Γερμανός κατήγγειλε τον Δελμούζο και τους φωτισμένους δασκάλους του «Παρθεναγωγείου» πως «από του Σεπτεμβρίου 1908 μέχρι τέλους Μαρτίου 1911 εν Βόλω, Λαρίση και ιδίως εν τω Εργατικώ Κέντρω και τω Ανωτέρω Παρθεναγωγείω Βόλου, προσεπάθησαν διά ζώσης, διά διδασκαλίας και δι’ εντύπων φυλλαδίων να ελκύσωσι προσηλύτους εις λεγόμενα θρησκευτικά δόγματα, τουτέστι την αθεϊαν, με τα οποία ενεργούμενα είναι ασυμβίβαστος η διατήρησις της πολιτικής τάξεως, διδάσκοντες ότι δεν υπάρχει Θεός (…), ότι ο άνθρωπος εδημιουργήθη υπό πιθήκων, ότι ο Θεός είναι ένα αγγούρι (!!!) ….». Η μετεμφυλιοπολεμική «Διακήρυξις της Χριστιανικής Ενώσεως Επιστημόνων» που κυκλοφόρησε σε χιλιάδες αντίτυπα το 1946, με πρωτοβουλία των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων ήταν μια προσπάθεια να χτυπηθούν οι ιδέες της Αριστεράς. Στόχος των συντακτών της Διακήρυξης ήταν και ο Δαρβίνος: «Ο Δαρβινισμός δεν είναι ταμπού άθικτον, αλλά θεωρία περί της οποίας θα μας επιτρέπεται κάποια συζήτησις……Ναι μεν η θεωρία του Δαρβίνου είναι μια επιστημονική θεωρία, η οποία είχε και έχει τους υποστηρικτάς της, αλλά … μόνον εις κύκλους που εμφορούνται από σκόπιμον προχειρολογίαν, θεωρείται ο δαρβινισμός ως η τελευταία λέξις της επιστήμης». Στη σύγχρονη ορθόδοξη Σερβία ο βιολόγος Ν.Τούσιτς κατήγγειλε την αφαίρεση από τα σχολεία της Σερβίας της («δογματικής»! κατά την υπουργό) θεωρίας του Δαρβίνου ως «αποτέλεσμα της ανάμιξης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα πόδια της πολιτικής». Ο Χριστόδουλος δεν δίστασε σε μια έκρηξη εθνικιστικής χυδαιότητας να κάνει αισχρή χρήση του δαρβινισμού, διερωτώμενος αν οι «βάρβαροι» Ευρωπαίοι περπατούσαν στα τέσσερα, όταν οι Έλληνες μεγαλουργούσαν («Ελευθεροτυπία», 20.10.’04). Αποκορύφωμα των αντιδράσεων υπήρξε το βιβλίο της Ιστορίας Α΄Λυκείου του Λέυτέρη Σταυριανού (1984), που μια απλή αναφορά του στο Δαρβίνο προκάλεσε την αντίδραση της Συνόδου και του όχλου των πιστών που με χάντρες και με χαϊμαλιά βγήκε να διαδηλώσει ξορκίζοντας τον αιρετικό συγγραφέα και αναγκάζοντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε μια από τις πολλές ακόμη άτακτες υποχωρήσεις της μπροστά στις ορδές του ιερατείου. Τη σκυτάλη του αντιδαρβινισμού σήκωσε ο πνευματικός πατέρας του Xριστόδουλου ο μητροπολίτης Καλλίνικος της παρακρατικής «Χρυσοπηγής» ένα απηνής διώκτης των δαιμόνων της Σαρκός, που αποχώρησε πρόωρα, συκοφαντημένος για σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος ανδρών. Στο μανιφέστο του «Ο άνθρωπος από τον πίθηκο;» επικαλείται τη γνώμη του Αμερικανού Duane Gish και τον εμφανίζει ως διδάκτορα βιοχημείας. Λησμόνησε όμως να προσθέσει ότι ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του «Ινστιτούτου Ερευνας της Δημιουργίας», δηλαδή ο επικεφαλής της οργάνωσης των «δημιουργιστών» στις ΗΠΑ και χρηματοδότης όλων όσοι υποστηρίζουν ότι η Βίβλος μπορεί να διαβαστεί και ως επιστημονικό πόνημα φυσικής ιστορίας. – http://www.iospress.gr/ios2000/ios20000730a.htmhttp://www.iospress.gr/ios2000/ios20000730b.htm
    …………………………

  18. Παράθεμα: [βιβλίο] Λευτέρης Ζούρος, Ας συμφιλιωθούμε με τον Δαρβίνο [1] | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  19. Παράθεμα: [βιβλίο] Mark Ridley, Δαρβίνος | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  20. Παράθεμα: [βιβλίο] Mark Ridley, Δαρβίνος [2] | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.