Κύπρος: Τρεις γυναίκες, (η μια ήταν ορφανή 16χρονη) καταγγέλλουν πρώην μητροπολίτη

[Ο Αρχιεπίσκοπος καταγγέλλεται για συγκάλυψη]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

O κρότος της βόμβας Μπεκατώρου ακούστηκε μέχρι την Κύπρο, όπου άνοιξαν κλειστά στόματα: «Σπάει τη σιωπή 25 χρόνια μετά καταγγέλλει τον πρώην Μητροπολίτη-“Νιώθω αηδία”»  (Reporter Νατάσα Χριστοφόρου  23/02/2021 06:44). Οι εφημερίδες της Κύπρου βοούν και όλοι αναφέρονται σε πρώην μητροπολίτη χωρίς να τον κατονομάζουν (ο κόσμος το ‘χει τούμπανο). Η γυναίκα που ήταν έγγαμη και 25 χρονών όταν δέχτηκε τις αισχρές επιθέσεις του δεσπότη, ενοχοποιεί και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσής Αυγής (για την ακρίβεια του αδελφικού της ΕΛΑΜ), ιερών Τραπεζών και Μανώλη Γλέζου («Εμμανουήλ Γλέζου (Μακεδονομάχου): Αρχιεπισκόπου-Τραπεζίτου Νήσου Ελβετίας εγκώμιον!») Χρυσόστομο για συγκάλυψη: «Ο Αρχιεπίσκοπος κατέθεσε στην Αστυνομία για την υπόθεση του ανώτερου κληρικού που κατηγορείται για βιασμό (ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS, 23/02/202)… αφού  η γυναίκα που κατήγγειλε το βιασμό της από τον κληρικό είχε ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο για την υπόθεση το 2011 χωρίς εντούτοις να λάβει η Αρχιεπισκοπή οποιαδήποτε μέτρα εναντίον του». Στο μεταξύ προέκυψε και «Τρίτη καταγγελία…νιώθω αηδία» (sigmalive-23.2).

Οι σχετικές περιγραφές της συμπεριφοράς του δεσπότη είναι αηδιαστικές, όποιος αντέχει μπορεί να τις διαβάσει αλλά υπάρχουν τρία ακόμη επιβαρυντικά στοιχεία. Η αποσιώπηση έγινε παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που είχε πάρει η καταγγελία το 2011 (Οκτώβρη, στη ραδιοφωνική εκπομπή «Με την Ελίτα»), οι κατηγορίες μιας τότε ανήλικης (16χρονης) που ήλθαν τώρα στο φως, με το επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο της εκμετάλλευσης της οικονομικής ανάγκης του κοριτσιού που είχε χάσει πρόσφατα τον πατέρα της, μέθοδος που σταθερά μετέρχεται η Εκκλησία για να ασκήσει την κάθε μορφής επιρροή της: «Μαρτυρία γυναίκας στον «Π» για τον σάτυρο υψηλόβαθμο κληρικό: Είχε επιχειρήσει να βιάσει και 16χρονη ο ιερωμένος».

sigmalive 27.4.2015 ο Προκαθήμενος

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ, 22/02/2021 «Είναι η ίδια γυναίκα που είχε μιλήσει το 2011 στην Ελίτα Μιχαηλίδου (ΣΙΓΜΑ) για βιασμό της από ανώτερο κληρικό…….. Δεύτερη γυναίκα που είχε υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από τον ίδιο ιερωμένο μίλησε στον «Π» μετά από μεσολάβηση της Ελίτας Μιχαηλίδου, όταν της είπε ότι δεν θέλει να πάει στην Αστυνομία για προσωπικούς λόγους, αλλά και λόγους που έχουν να κάνουν με έλλειψη εμπιστοσύνης και διαρροές ονομάτων, καταθέσεων κ.λπ. Δεν έχουν σημασία οι ερωτήσεις, γι’ αυτό παραθέτουμε μόνο τη διήγηση της γυναίκας, για την οποία κατέχουμε πλήρες ονοματεπώνυμο και στοιχεία της ταυτότητάς της,…….Όλα ξεκίνησαν όταν πέθανε ο παπάς μου. Ο παπάς μου πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1981. Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία με την υγεία του, πέθανε νεότατος 49 χρονών. Ήμασταν σε μια γειτονιά που ο ένας ήξερε τον άλλον τότε. Στη γειτονιά μας ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, που ήταν τότε και μες στην εκκλησιαστική επιτροπή της ZZZZ. Αυτός ο επίτροπος, ο κ. ΧΧΧΧ, ήρθε και βρήκε τη μάμμα μου, περίπου έναν μήνα μετά που πέθανε ο παπάς μου, και της είπε, η ZZZZ κάθε χρόνο δίνει ένα ποσό, κάπου 200 λίρες σε ένα ορφανό. Και εγώ εισηγήθηκα να πάει η μιτσιά σου η κόρη. Τότε πήγαινα σχολείο εγώ. Άκουσα τον. Είπα της μάμμας μου όχι δεν θέλω, εγώ δεν πάω. Δεν μου άρεσε ποτέ μου να μου δίνει ο άλλος κάτι, δεν το είχα συνήθειο. Με έπιασε με το καλό ο κ. ΧΧΧΧ, ‘δεν πειράζει μάνα μου, να πας, αγοράζεις και τα βιβλία σου, κάνεις ιδιαίτερα’. Για να μην τα πολυλογώ, με έπεισαν. Είπε μας ο κ. ΧΧΧΧ ότι θα σας πω πότε θα μου πει (ο ανώτερος κληρικός) ότι θα πας και είπα οκ»…… Τον ηχογράφησε ο γαμπρός μου. Της έλεγε γλυκόλογα -νόμιζε ότι ήμουν εγώ- και ‘μαζί μου θα περάσεις ωραία και θα βγάλεις και πολλά’ και, και και… Και ο γαμπρός μου την πήρε τότε την κασέτα σε μια εφημερίδα, αλλά του είπαν ότι δεν είναι ατράνταχτο στοιχείο για το δικαστήριο….».

Ο κ. Αρχιεπίσκοπος έχει πισίνα στην ταράτσα της Αρχιεπισκοπής

«… ‘Είναι κοινό μυστικό στους κόλπους της εκκλησίας τέτοιες υποθέσεις’, ανέφερε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου. Όπως υποστήριξε ήταν γνωστό για παράδειγμα πως ‘μοναχοί είχαν φιλενάδες. Υπήρχαν και κάποιοι που είχαν παιδιά, Επισκόποι κλπ. Μια μεγάλη γενιά μοναχών που έγιναν μετά Επισκόποι έμπαιναν στους κόλπους της Εκκλησίας για λόγους επιβίωσης…Ο υπό κατηγορία Επίσκοπος, προέρχεται από εκείνη την εποχή, την εποχή του κοσμικού κληρικού, που ήθελε όλες τις ανέσεις του …’. Όπως ανέφερε αυτό ήταν ένα από τα προβλήματα στην Κύπρο στο χώρο της Ιεραρχίας. ‘Μου έρχεται στο μυαλό μόνο μία λέξη. Παρακμή. Στην Κύπρο είμαστε στα όρια της παρακμής που αγγίζει όλες τις πτυχές της ζωής’…» (reporter.com/cy-Police Reporter-24/02/2021 08:23).
Ποιος είναι ο πρώην μητροπολίτης; Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στην Κύπρο; Υπάρχει εν ζωή μόνο ένας πρώην μητροπολίτης, που παραιτήθηκε το 2019 [«οι λόγοι που τον ώθησαν στην απόφαση αυτή είναι η μεγάλη του αγάπη προς το ποίμνιό του και η αίσθησή του ότι εξασθενούν οι δυνάμεις του….ο Αρχιεπίσκοπος …τον συνεχάρη για την ενέργειά του η οποία…δείχνει αρετή τεραστίων διαστάσεων. Τον ευχαρίστησε… για την πολυετή και πολύτιμη προσφορά του …Η Ι. Σύνοδος αποφάσισε να τον τιμήσει με το χρυσό μετάλλιο του Αποστόλου Βαρνάβα…» (Απ.Τομαράς-kathimerini.com.cy, 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 – 14:21)]. Ο ίδιος το λέει σε συνέντευξή του (βλ.παρακάτω) πως δεν υπάρχει άλλος. Όσο κι αν έψαξα στο google δεν βρήκα άλλον πρώην μητροπολίτη εν ζωή, άλλωστε το νησί είναι μικρό και οι μητροπολίτες του όλοι κι όλοι εννιά. Τότε προς τι η αποσιώπηση του ονόματός του; Όλοι στο νησί ξέρουν ποιον εννοούν τα ρεπορτάζ κι αυτός κάνει πως δεν ακούει, αντί να βγει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του, την Εκκλησία και τους πιστούς από το σκάνδαλο που «έρχεται δι’αυτού». Αλλά και δεύτερος αν υπήρχε, θα έπρεπε να αναφερόταν ο καταγγελλόμενος για να μην θίγεται άδικα ο άλλος. Τεράστια συλλογική υποκρισία αντάξια θεατρικής φαρσοκωμωδίας:  «Ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου» (Έμ. Αντωνίου   06/07/2019 15:01). «Απαντήσεις στη μεγάλη σεναριολογία που αναπτύχθηκε από την ημέρα που έγινε γνωστό ότι θα παραιτηθεί κι’ έπειτα, για τους πραγματικούς λόγους που φεύγει, δίνει μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στον REPORTER, ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος (σημ.Λ: φωτ.1, με τον όσιο Εφραίμ Βατοπεδινό). Η απόφασή του, είχε ξαφνιάσει πολλούς, καθώς είναι η πρώτη φορά στα εκκλησιαστικά δρώμενα που υποβάλλεται παραίτηση Αρχιερέα, τουλάχιστον στη σύγχρονη ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου. Όπως ο ίδιος ο τέως Κιτίου δήλωσε στον REPORTER, δεν είναι η πρώτη φορά στην εκκλησιαστική ιστορία που έχουμε παραίτηση, αλλά αυτό είχε συμβεί και πριν από πάρα πολλά χρόνια…». Η δεύτερη περίπτωση παραίτησης, που αναφέρει χωρίς να τον κατονομάζει ο δεσπότης, είναι ο μακαρίτης (+2006) πρώην Λεμεσού Χρύσανθος, που είχε παραιτηθεί πριν 21 χρόνια, ο μαφιόζος δεσπότης που παραιτήθηκε το 1998 κάτω από το βάρος μεγάλου οικονομικού σκανδάλου, φίλος και προστάτης («Προστατευόμενος για 3 χρόνια ο Γιοσάκης στην Kύπρο»-ΤΑ ΝΕΑ, 11.2.2005), του ακραία  διεφθαρμένου και σκανδαλωδώς προστατευόμενου των Χουντόδουλου-Ιερώνυμου (μέχρι και σήμερα) ατιμώρητου διαβόητου αρχιμανδρίτη Γιοσάκη («Συνεχίζει να ιερουργεί ο Ιάκωβος…»-dikastiko/gr, 5.7.2018-18:50).
Αν όντως είναι ο πρώην Κιτίου ο καταγγελλόμενος, φαίνεται πως Εωσφόρος στοχοποίησε την Μητρόπολη Κιτίου. Μετά το χτύπημά του με κορωνοϊό στον νυν δεσπότη άγιο Νεκτάριο, αποκάλυψε (ή κατασκεύασε δόλια) και τις (όπως καταγγέλθηκαν) ποινικά και εκκλησιαστικά ένοχες φερόμενες ως ερωτοδουλειές του πρώην δεσπότη Χρυσόστομου (φωτ.1 με τον όσιο Εφραίμ Βατοπεδινό) και τα κουκουλώματα του πάντα προκλητικού Κύπριου Αρχιεπισκόπου [βλ. «9+1 μεγάλες στιγμές του Αρχιεπισκόπου» (https://avant-garde.com.cy/articles/nea/istories/91-megales-stigmes-toy-arhiepiskopoy-poy-tha-sas-kanoyn-na-peite-eyrogison), «Αρχιεπίσκοπος: Είπα στον Πρόεδρο να σταματήσουμε όλοι να κλέβουμε, βάζω και τον εαυτό μου μέσα» (https://politis.com.cy/politis-news/kypros/katathetei-stin-ereynitiki-epitropi-gia-ta-chrysa-diavatiria-o-archiepiskopos/ -26.1.2021)]. Θα τιμωρηθούν οι δυο Αρχιερείς; Πολύ αμφιβάλλω.

 

*

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Ξέρουμε ότι το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε

This entry was posted in IERES_ATAXIES, IERES_YPOKRISSIES, IERI_Exoussia, Γράμμα από το Ληξούρι, Δικαιοσύνη, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

33 Responses to Κύπρος: Τρεις γυναίκες, (η μια ήταν ορφανή 16χρονη) καταγγέλλουν πρώην μητροπολίτη

  1. Ο/Η Παφίτης λέει:

    https://avant-garde.com.cy/articles/nea/istories/91-megales-stigmes-toy-arhiepiskopoy-poy-tha-sas-kanoyn-na-peite-eyrogison

    9+1 μεγάλες στιγμές του Αρχιεπισκόπου που θα σας κάνουν να πείτε «ευρώγησον»
    Μπίζνες, μίζες, διαπλοκή, τσαμπουκάς, εκφοβισμοί, μίσος, ρατσισμός – τι άλλο να ζητήσει κανείς;
    Γράφει: Μαρίνος Νομικός
    09 Nov 2019

    1. Έλαβε μίζα εισφορά 300.000 από Μαλαισιανό καταζητούμενο απατεώνα επειδή μεσολάβησε ώστε να μπει στο fast track η (παράνομη) απόκτηση υπηκοότητας

    Αν δεν ζούσατε την τελευταία εβδομάδα σε κάποια σπηλιά κάπου στα Ιμαλάια κάτι θα πήρε το αυτί σας για το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων όπου φαίνεται πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη μοίραζε διαβατήρια με μοναδικό κριτήριο ο αιτητής να βρίσκεται τουλάχιστον στο τοπ 20 της most wanted λίστας του FBI και της Interpol. Το σκάνδαλο -που για μερίδα του πληθυσμού δεν είναι σκάνδαλο αλλά μια τυπική μέρα στο γραφείο του Προέδρου- εκτός του ότι μάς έκανε ρόμπα ξεκούμπωτη διεθνώς (λες και δεν μας έφτανε το ξεφτιλίκι από το The Laundromat του Netflix) και ανακαλύπτουμε συνεχώς Μαλαισιανούς και Καμποτζιανούς συμπατριώτες λες και είμαστε παραλήπτες του γαμημένου “Πακέτου”, ανέδειξε μία ιδιότητα του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου που όλοι γνωρίζουμε αλλά κατά πως φαίνεται ελάχιστους ενοχλεί: του άπληστου, αδηφάγου μπίζνεσμαν. Ο Ευρωκαθήμενος της κυπριακής εκκλησίας έστειλε επιστολή στο υπουργικό συμβούλιο ώστε να βάλει την πολιτογράφηση του Μαλαισιανού μεγιστάνα στο fast track γιατί ο άνθρωπος απέκτησε βίλα 5 εκατ. σε παραλιακό οικόπεδο της Αγίας Νάπας που πούλησε η Αρχιεπισκοπή σε ντόπιο ντιβέλοπερ ο οποίος και τον παρακάλεσε να μεσολαβήσει. Ως εκ θαύματος (pun intended) η πολιτογράφηση εγκρίνεται γρηγορότερα κι απ’ την εμφάνιση ψόφου κάτω από είδηση που αφορά Τ/κ και ο Ανοσιολογιώτατος (γιατί συν τοις άλλοις δεν καταλαβαίνει Χριστό) έλαβε 300 χιλιαρικάκια ως εισφορά γιατί η “μίζα” ακούγεται σαν εξάρτημα αυτοκινήτου.

    2. Παρενέβη ώστε να αλλοιωθεί το περιβάλλον στην παραλιακή περιοχή όπου χτίστηκε η βίλα του Jho Low

    Γιατί ο καλός μπίζνεσμαν δεν φαίνεται μόνο στο κλείσιμο του deal αλλά και στο after sale service. Έτσι αφού ο συμπατριώτης μας πλέον Jho Low είχε αγοράσει τη βίλα στην περιοχή Άμμος του Καμπούρη (πάνω στην καμπούρα ποιανού μπορείτε πολύ εύκολα να μαντέψετε) και σε οικόπεδο της Αρχιεπισκοπής, ο Δήμος Αγίας Νάπας προσχώρησε αυθαίρετα και χωρίς καμία άδεια σε παρεμβάσεις στην παραλία ώστε να διευκολυνθούν οι πελάτες του ντιβέλοπερ. Συγκεκριμένα αφαιρέθηκαν βράχοι, πετρώματα και βλάστηση, για να δημιουργηθεί λιμενοβραχίονας (τεχνητή, παράνομη αμμώδης παραλία), προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση οι αγοραστές των εννέα εξοχικών κατοικιών. Οι παρεμβάσεις εκβραχισμού έγιναν χωρίς καμία άδεια και χωρίς να υποβληθεί οποιαδήποτε περιβαλλοντική μελέτη. Το Τμήμα Περιβάλλοντος ζητούσε από τον Ιούλιο του 2012 αποκατάσταση των ζημιών στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ωστόσο μέχρι στιγμής ουδεμία ενέργεια έγινε προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα ο Δήμος ζήτησε τη βοήθεια του Αρχιεπισκόπου ο οποίος μη μπορώντας να χαλάσει χατίρι στα πελατάκια, έστειλε προς τις αρμόδιες αρχές (Πολεοδομία, Τμήμα Περιβάλλοντος και Τμ. Δημοσίων Έργων) όπου τις “παρακαλάει” να βοηθήσουν στην υλοποίηση του έργου που θα συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, τονίζοντας μάλιστα ότι τα έξοδα αποκατάστασης του περιβάλλοντα χώρου θα αναλάβει ο Δήμος Αγίας Νάπας. Ο Δήμος. Τα έξοδα από το έργο ενός ιδιώτη. Με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου. Και όχι ρε σεις, όπως είπε αργότερα ο παπάς, δεν το έκανε για τον Jho Low και τα πέντε μύρια που έσκασε. Οοοόχι, το έκανε καθαρά για την… αειφόρο ανάπτυξη. Όχι τη ρασοφόρο, προς Θεού!

    3. Σήκωσε 350.000 ευρώ από το παγκάρι της Παναγίας του Τράχωνα because… fuck you that’s why

    To 2015 η Αρχιεπισκοπή πήρε δανεικά 100 χιλ.ευρώ από την εκκλησία της Παναγίας του Τράχωνα με τη δέσμευση να τα επιστρέψει μέσα σε λίγους μήνες. Όσο τα είδατε εσείς τα είδαν κι εκείνοι. Λίγο αργότερα πάλι η Αρχιεπισκοπή απέστειλε στην εκκλησιαστική επιτροπή του ναού έγγραφα για υπογραφή, για την αγορά δύο μετατρέψιμων χρεογράφων της Ελληνικής Τράπεζας (ΜΑΚ), αξίας 60 σεντ το καθένα, έναντι του συνολικού ποσού των 450.000 ευρώ. Πωλητής ήταν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Ταυτόχρονα, απεστάλη συμπληρωμένο έγγραφο αποδοχής από την Επιτροπή, καθώς και εντολή εμβάσματος του πιο πάνω ποσού εις πίστιν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Η Επιτροπή αρνήθηκε να υποκύψει με το αιτιολογικό ότι τα χρήματα αυτά έχουν προσφερθεί από τους πρόσφυγες Τραχωνίτες για την ανέγερση της εκκλησίας στη χάρη της Παναγίας, καθώς και την αγορά παρακείμενης γης για δημιουργία χώρου στάθμευσης. Η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου άμεση και εξαιρετικά… χριστιανική: Σήκωσε 350.000 από τον τραπεζικό λογαριασμό του ναού και… έπαυσε την επιτροπή που τόλμησε να πει όχι στο αφεντικό. Και οι δηλώσεις του για το θέμα ακόμα πιο… ποιμαντικές: «Οι Επίτροποι δεν μπορούν να ξοδεύσουν ούτε ένα σεντ αν δεν το εγκρίνει ο διαχειριστής, γι’ αυτό να μάθουν να σέβονται. Εκείνοι, αν επιχειρήσουν να πάρουν έστω και ένα σεντ από την εκκλησία, είναι κλέφτες. Αν εγώ πάω τα μεσάνυχτα και σπάσω και την πόρτα και μπω μέσα και πάρω οτιδήποτε δεν είμαι κλέφτης, επειδή είμαι ο διαχειριστής της περιουσίας της εκκλησίας. Αυτό να το καταλάβουν οι πάντες. Δεν θα αφήσω σεντ».

    4. Χαρακτήρισε δημόσια τους ομοφυλόφιλους “ανώμαλους”, “ξετσίπωτους” και “φρούτα” και φυσικά την έβγαλε καθαρή

    Τα είπε στην εκπομπή “Βέτο” της Κενεβέζου τον Νοέμβριο του 2016 και τα επανέλαβε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha και στον Ανδρέα Κημήτρη. Γιατί όπως και να το κάνουμε, το να βρίζεις χυδαία μία ομάδα συνανθρώπων σου που δεν γνωρίζεις, δεν σου έχουν κάνει ποτέ τίποτα και πιθανότατα είμαι μέρος του ποιμνίου μου, είναι από τις βασικές αρχές του Χριστιανισμού, σωστά; Αγαπάτε αλλήλους αλλά μόνο αν είστε λευκοί. στρέιτ άντρες.

    5. Λέει ότι ίδρυσε σχολεία που θα βγάζουν… στρέιτ μαθητές

    Αν και το Υπουργείο Παιδείας διέψευσε τους ισχυρισμούς του Μητροπολίτη Πάφου ότι ξεκίνησε φέτος η λειτουργία νηπιαγωγείων της Αρχιεπισκοπής, λέγοντας πως ουδέποτε έφτασε στο υπουργείο σχετικό αίτημα, ο Αρχιεπίσκοπος επιμένει πως τα εγκεκριμένα από την Εκκλησία σχολεία θα βγάζουν στρέιτ μαθητές και καλούς ανθρώπους. Βέβαια, δεν έχει διευκρινιστεί πως ακριβώς θα γίνει το… ίσιωμα ή πως επιτυγχάνεται η σύνδεση ετεροφυλοφιλίας και καλοσύνης (προσωπικά μερικά από τα χειρότερα καθάρματα που έχω γνωρίσει είναι δηλωμένοι στρέιτ. Και χριστιανοί ορθόδοξοι) αλλά στ’ αλήθεια τώρα, πότε ήταν η τελευταία φορά που οποιαδήποτε μπούρδα βγήκε από στόμα ρασοφόρου συνοδευόταν από επιστημονική τεκμηρίωση;

    6. Δήλωσε ικανοποιημένος από την είσοδο του ακροδεξιού ΕΛΑΜ στη Βουλή

    Και δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε κόμμα αλλά ένα που επιχείρησε να εγγραφεί στο μητρώο κομμάτων ως Χρυσή Αυγή Κύπρου όμως το Υπουργείο Εσωτερικών φρίκαρε όταν είδε ονομασία που παραπέμπει σε σβάστικες, Κασιδιάριδες και μαχαιρωμένους αριστεριστές, έφαγε πόρτα και το άλλαξε στο μπανάλ αλλά εύγλωττο Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο διατηρώντας όμως άρρηκτους δεσμούς με την εγκληματική οργάνωση των Ελλήνων νεοναζί, αφού ο αρχηγός του κυπριακού παραρτήματος υπήρξε οδηγός/σωματοφύλακας του αρχηγού της ΧΑ Νίκου Μιχαλολιάκου. Όταν το Μάιο του 2016 το ΕΛΑΜ βγήκε από το περιθώριο και μπήκε στη Βουλή ο Αρχιεπίσκοπος – ο οποίος σημειώστε είχε χαρακτηρίσει παλιότερα στους ΕΛΑΜίτες “μια χαρά παιδιά με κρυστάλλινες θέσεις”- έσπευσε να δηλώσει “ικανοποιημένος” από την εξέλιξη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “χρειάζονται και οι ακραίοι ώστε οι υπόλοιποι βουλευτές να είναι πιο προσεκτικοί”.
    Γιατί προφανώς δεν είχαμε ήδη αρκετούς νταήδες στη Βουλή.

    7. Χαρακτήρισε άξεστους και απολίτιστους μια ολόκληρη πληθυσμιακή ομάδα και -φυσικά- πάλι δεν άνοιξε ρουθούνι

    “Έχομε πέρα των 300.000 εποίκων, οι οποίοι είναι ανατολίτες, άξεστοι δεν πρόκειται να γίνουν Ευρωπαίοι ούτε μετά από 100 χρόνια και αν μείνουν εδώ, γεννοβολούν και μια δωδεκάδα παιδιά η κάθε οικογένεια, που θα πάμε;”Ένα πράγμα να καταδικάζεις τον εποικισμό των κατεχομένων ως παράνομη πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κι άλλο -εντελώς διαφορετικό- να καταφέρεσαι με τον πλέον χυδαίο τρόπο εναντίον μιας πληθυσμιακής ομάδας για κάτι που συνέβη πριν καν οι περισσότεροι απ’ αυτούς γεννηθούν! Η απαξίωση δε με την οποία εκφράζεται για τις γεννήσεις μωρών παραπέμπει σε παλιότερες -αλλά όχι ξεχασμένες- σκοτεινές εποχές όπου επιχειρούνταν με στειρώσεις ή/και εξολοθρεύσεις η προστασία της “άριας φυλής”. Κι όλα αυτά από έναν εκπρόσωπο μιας θρησκείας που (υποτίθεται πως) προάγει την αγάπη και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο.

    8. Απείλησε με απολύσεις ή ακόμα και λουκέτο στην ΚΕΟ εάν οι εργαζόμενοι δεν τερμάτιζαν την απεργία

    Γιατί ενώ ακόμα και η περίφημη Μαρικκού από τα Λεύκαρα -που τυγχάνει και θρήσκα- γνωρίζει πως ο Αρχιεπίσκοπος είναι πρώτα επιχειρηματίας και μετά ιερωμένος (αν θυμάται ακόμα την τέχνη) εκείνος όπου βρεθεί κι όπου σταθεί το αρνείται κατηγορηματικά. Γι’ αυτό φαντάζομαι πως όταν το 2011 οι εργαζόμενοι στην ΚΕΟ (της οποίας μεγαλομέτοχος είναι η Αρχιεπισκοπή) κήρυξαν απεργία διαμαρτυρόμενοι για επικείμενες απολύσεις στην εταιρεία, εκείνος τους είπε “ή θα γίνουν 150 απολύσεις τώρα ή λουκέτο” – αφού πρώτα τους κάλεσε να “προσγειωθούν ώστε να μην προσγειωθούν μετά ανώμαλα”. Αν δεν είναι αυτή χριστιανική αντιμετώπιση του φτωχού μεροκαματιάρη, ποια είναι;


    Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ είναι γιατί ο Χριστός έδιωξε τους εμπόρους από τον Ναό. Τι έχουν οι έμποροι; Μια χαρά παιδιά με κρυστάλλινες θέσεις είναι

    9. Εκφόβισε, εκβίασε και απείλησε προκειμένου να αποχαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος και να χτίσει πάνω τις ξενοδοχειάρες του

    Και μαντέψτε: Έγινε! Εκτός κι αν ζούσατε σε κάποια σπηλιά το τελευταίο διάστημα, θα ακούσατε για την υπόθεση της Γεροσκήπου όπου σε παραθαλάσσια έκταση ιδιοκτησίας της Αρχιεπισκοπής ο Χρυσόστομος συμφώνησε με Ούγγρο επιχειρηματία για την ανέγερση πολυτελούς 14όροφου ξενοδοχείου. Στο οικόπεδο όμως βρέθηκαν ρωμαϊκά ευρήματα, ο χώρος χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και τα όποια σχέδια για επένδυση που θα έθετε σε κίνδυνο τα αρχαία μπήκαν στον πάγο. Εδώ θα περίμενε κάποιος πως το πιο χριστιανικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας ποιμένας όπως ο Αρχιεπίσκοπος είναι να υποκλιθεί μπροστά στο μεγαλείο της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, να λουφάξει και να αναζητήσει αλλού διαθέσιμη γη για την επένδυση. Όμως μιλάμε για τον Χρυσόστομο, συνεπώς δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει μερικά σπασμένα αγγεία που άφησαν πίσω τους αυτοί που σταύρωσαν τον Χριστό να εμποδίσουν ολάκερη επένδυση 7 δισ. παρακαλώ! Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή (και αναμενόμενη): Ο Αρχιεπίσκοπος απείλησε Αρχαιολογική Υπηρεσία και Υπουργικό πως αν δεν αποχαρακτηριστεί η έκταση θα “μπει στον χώρο με ένα τρακτέρ και θα ξηλώσει ό,τι έχει στηθεί εκεί”. Και ω εκ θαύματος, το Υπουργικό υπάκουσε και μετά από σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα που βασίστηκε σε άρθρο του Συντάγματος όπου απαγορεύει ρητά την οποιαδήποτε επέμβαση σε εκκλησιαστική περιουσία χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση της Αρχιεπισκοπής, και αποχαρακτήρισε την έκταση ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για το 14όροφο.

    BONUS
    ΟΜΟΛΟΓΙΑ Αρχιεπισκόπου: Ο Θεός δεν σώζει κανέναν δωρεάν.

    • Ο/Η Γιάννης λέει:

      «Αρκεί κανείς να διαβάσει κάποιον Χριστιανό ταραξία, π.χ. τον Άγιο Αυγουστίνο, για να καταλάβει, για να μυριστεί, τι βρωμερά όντα πήραν το πάνω χέρι. Θα έκανε κανείς μεγάλο λάθος αν δεχόταν ότι οι ηγέτες του Χριστιανικού κινήματος δεν είναι καθόλου έξυπνοι: ω! είναι έξυπνοι , έξυπνοι μέχρι αγιότητας, αυτοί οι καλοί Χριστιανοί πατέρες! Αυτό που τους λείπει είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Η φύση τους παραμέλησε – ξέχασε να τους δώσει μια μέτρια έστω δόση αξιοσέβαστων, κόσμιων, καθαρών ενστίκτων.. Μεταξύ μας, δεν είναι άντρες…» από το «Αντίχριστος» (Αντιχριστιανός, είναι ο σωστός τίτλος)

  2. Ο/Η Παφίτης λέει:

    https://www.mixanitouxronou.com.cy/epikerotita/me-molynan-me-ton-io-toy-aids-kai-diedosan-oti-eimai-omofylofilos-gia-na-min-gino-mitropolitis-morfoy-tromeres-kataggelies-apo-ton-pagkratio-merakli-gia-to-ekklisiastiko-skandalo-poy-taraxe-tin-kypro/

    «Με μόλυναν με τον ιό του AIDS και διέδωσαν ότι είμαι ομοφυλόφιλος για να μην γίνω Μητροπολίτης Μόρφου». Τρομερές καταγγελίες από τον Παγκράτιο Μερακλή για το εκκλησιαστικό σκάνδαλο που τάραξε την Κύπρο την δεκαετία του 90…

    Ο Παγκράτιος Μερακλής μετά τα συγκλονιστικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδικασιών για εκλογή νέου Μητροπολίτη Μόρφου το 1996 και τα «σκάνδαλα» που αναδύθηκαν βγάζοντάς τον απευθείας –αν και ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί– εκτός της κούρσας διαδοχής του αποβιώσαντα Μητροπολίτη Μόρφου Χρύσανθου, μίλησε για πρώτη φορά για το παρασκήνιο όσων διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο εκείνη….

    (…..)

    https://www.tanea.gr/1998/10/21/world/pyramides-kai-stis-ipa-empleketai-kyprios-mitropolitis/

    «Πυραμίδες και στις ΗΠΑ – εμπλέκεται Κύπριος Μητροπολίτης

    Παπαδόπουλος Νότης Τσαλακός Γιώργος Κ
    21 Οκτωβρίου 1998 | 00:00

    24 μήνες στην αναμονή η επένδυση στο ΑΠΘ

    Μητροπολίτης Λεμεσού. Εμπλέκεται στην υπόθεση εξαφάνισης εκατομμυρίων δολαρίων

    Τις αλβανικές «πυραμίδες» θυμίζει υπόθεση εξαφάνισης εκατομμυρίων δολαρίων που
    ερευνά το FBI, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
    Λεμεσού Χρύσανθος, ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και Έλληνας χρηματιστής. Σύμφωνα
    με ολοσέλιδο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ»,
    υπεύθυνος του κυκλώματος φέρεται ο γνωστός Αμερικανός δικηγόρος Λούις Ρίβλιν,
    με υψηλές διασυνδέσεις στην Ουάσιγκτον, ο οποίος υποσχόταν για κάθε
    εκατομμύριο δολάρια επένδυσης 15 εκατομμύρια δολάρια κέρδος μέσα σε δύο μήνες!

    Η υπόθεση έφτασε στις αμερικανικές διωκτικές αρχές όταν στην παγίδα έπεσε
    φιλανθρωπικός οργανισμός από τη Δημοκρατία του Ισημερινού, ο οποίος έχασε,
    σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», μέσα σε λίγα 24ωρα ένα εκατομμύριο δολάρια.
    Στην υπόθεση φέρεται αναμεμειγμένος και ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος, ο
    οποίος με μεσολάβηση του Ρίβλιν έπεισε τον εκπρόσωπο της φιλανθρωπικής
    οργάνωσης να επενδύσει τα χρήματά του υποστηρίζοντας ότι το σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά.

    ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Έτσι ο εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης έστειλε στην τράπεζα ING της
    Αθήνας ένα εκατομμύριο δολάρια, τα οποία όμως εξαφανίστηκαν. Ο Ρίβλιν, ο
    οποίος αρνείται οποιαδήποτε παρανομία, υποστηρίζει, στην «Ουάσιγκτον Ποστ»,
    ότι τα χρήματα εκλάπησαν από τον Έλληνα χρηματιστή κ. Αντώνη Ζιούδα, εναντίον
    του οποίου έχει καταθέσει, όπως λέει, μήνυση.

    Ο Ρίβλιν, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης των γονέων του αντιπροέδρου Αλ
    Γκορ, κατέθεσε ακόμη στο FBI ότι το επενδυτικό αυτό σχήμα συνεχίζει να
    λειτουργεί, έχει την κάλυψη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ενώ η
    ύπαρξή του είναι άκρως απόρρητη.

    Από την πλευρά του ο Έλληνας χρηματιστής κ. Ζιούδας, με ανακοίνωση που εξέδωσε
    χθες, υποστηρίζει ότι συνεργάστηκε με τον Μητροπολίτη Λεμεσού σε πρόγραμμα
    εξαγοράς ομολόγων ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά διέκοψε τη συνεργασία τους όταν
    είδε ότι ο δικηγόρος κ. Ρίβλιν επιχείρησε να παραβιάσει τους διεθνείς
    τραπεζικούς κανόνες. Ο κ. Ζιούδας υποστηρίζει ακόμη ότι μετά τη διακοπή της
    συνεργασίας η εταιρεία του αρνήθηκε να αποδώσει τα κατατεθέντα ποσά στον
    Μητροπολίτη αφενός μεν διότι είχε απαιτήσεις από παροχή υπηρεσιών, αφετέρου δε
    διότι είχε εν τω μεταξύ αποκαλυφθεί η δραστηριότητα του Μητροπολίτη Λεμεσού σε
    αμφιβόλου νομιμότητας επενδυτικά προγράμματα.

    Ο κ. Ζιούδας υποστηρίζει ακόμη ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη να καταβάλει τα
    χρήματα που βρίσκονται στην κατοχή της στους πραγματικούς δικαιούχους.

    Η σκανδαλολογία και τα σκάνδαλα που τους τελευταίους μήνες πλήττουν την
    πολιτική και την κοινωνία της Κύπρου πήραν από χθες διεθνείς διαστάσεις. Η
    κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη διεθνή εικόνα της χώρας και
    δύο πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν την παραίτηση του μητροπολίτη.

    Στα επιχειρηματικά σχέδια του μητροπολίτη εμπλέκονται ακόμη μια μυστηριώδης
    γυναίκα που ακούει στο όνομα Νίνα Πέτρος, ο επιχειρηματίας κ. Ζιούδας από την
    Ελλάδα, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου και… μυστικές υπηρεσίες όπως
    η CIA και η Μόσαντ.

    Ο ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ

    Η «Ουάσιγκτον Ποστ» στο χθεσινό ολοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρεται μόνο σε
    μια πτυχή της πολυσχιδούς δραστηριότητας του μητροπολίτη. Η επιχειρηματική
    δράση του Μητροπολιτη Λεμεσού δεν πρέπει να ξαφνιάζει, αφού στην Κύπρο η ίδια
    η Εκκλησία είναι ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας στην Κύπρο έχοντας στην
    ιδιοκτησία της εργοστάσια, ξενοδοχεία και ελέγχοντας υπηρεσίες.

    Μέσα στα πλοκάμια του κυκλώματος έπεσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Παλάρες, από τη
    Δημοκρατία του Ισημερινού, αλλά τα χρήματα που έβαλε χάθηκαν στους δαιδάλους
    των «πυραμίδων» του Ρίβλιν. Ο ίδιος παραδέχεται ότι υπέγραψε εγγυητική
    επιστολή για την κάλυψη των κερδών, αλλά αρνείται οποιαδήποτε παρανομία.

    Ο Ρίβλιν διατηρούσε σχέσεις μέσω της Νίνας Πέτρος ­ η οποία από την ημέρα που
    ξέσπασαν στην Κύπρο τα σκάνδαλα έχει εξαφανιστεί και καταζητείται ­ με τον
    Μητροπολίτη Χρύσανθο.

    Και είναι ο Μητροπολίτης Χρύσανθος ­ σύμφωνα με το δημοσίευμα ­ που έπεισε τον
    εκπρόσωπο του φιλανθρωπικού ιδρύματος Παλάρες να επενδύσει χρήματα στις
    «πυραμίδες» του Ρίβλιν σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

    Η υπόθεση δεν αποτελεί παρά μία από τις 26 υποθέσεις με πρωταγωνιστή τον
    Μητροπολίτη που διερευνούν οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές της Κύπρου
    ενώ Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου έχει συστήσει τριμελή εξ επισκόπων
    ανακριτική επιτροπή η οποία αρχίζει σήμερα το έργο της.

    https://www.in.gr/2005/02/10/greece/drasi-kai-stin-kypro-eixe-o-arximandritis-iakwbos-giosakis/

    Δράση και στην Κύπρο είχε ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης

    Εκτεταμένες διασυνδέσεις στην Κύπρο είχε ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης. Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο αρχιμανδρίτης ήταν προστατευόμενος του τέως μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου και διέμενε στην Κύπρο για τρία χρόνια, εργαζόμενος ως ιεροκήρυκας.
    in.gr
    10 Φεβρουαρίου 2005, 11:16

    Εκτεταμένες διασυνδέσεις στην Κύπρο φέρεται να είχε ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», την Πέμπτη, ο αρχιμανδρίτης ήταν προστατευόμενος του τέως μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου και διέμενε εκεί για τρία χρόνια, εργαζόμενος ως ιεροκήρυκας.

    Αυτό πιστοποιείται και από επιστολή (η οποία δημοσιεύεται), που απέστειλε ο κ. Χρύσανθος στον αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο και με την οποία του συνιστούσε τον Ιάκωβο Γιοσάκη για να υπηρετήσει στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων «επί τω σκοπώ ανωτάτων θεολογικών σπουδών», για τις οποίες -όπως σημείωνε- «παρέχομεν εις τον εφιέμενον αρχιμανδρίτην τριετή εκπαιδευτικήν άδειαν».

    Στο βιογραφικό σημείωμα του Γιοσάκη, ο κ. Χρύσανθος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο αρχιμανδρίτης υπηρετεί για τρία χρόνια «λίαν επιτυχώς ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Ημών Μητροπόλεως», ενώ, λίγο πιο πάνω, στο ίδιο βιογραφικό, ο τέως Λεμεσού σημείωνε ότι ο Γιοσάκης «από τις 1.1.1987 έως της 16.7.1988 υπηρέτησεν λίαν ευδοκίμως ως Πρωτοσύγελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου».

    Ο «Πολίτης» αναφέρει πως ο Ι.Γιοσάκης μετέβη στην Κύπρο, όταν «αναγκάστηκε να φύγει άρον – άρον από τη Λήμνο λόγω σωρείας σκανδάλων, ροζ και οικονομικών, τα οποία προκάλεσαν την εξέγερση του ποιμνίου και το επιτακτικό αίτημα της κοινότητας για απομάκρυνσή του».

    Η εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι «η πρώτη λογική απορία, που γεννάται, είναι αν ο μητροπολίτης δε γνώριζε το ποιόν του Γιοσάκη, πράγμα αμφίβολο, καθώς τα γεγονότα της Λήμνου ήταν γνωστά στον εκκλησιαστικό χώρα.

    Πέραν αυτού, όμως, ο κ. Χρύσανθος δε μπορεί να μη γνώριζε το βίο και την πολιτεία του ιεροκήρυκά του, καθώς ο Γιοσάκης, στις 7 Ιουλίου του 1983, πέντε, δηλαδή, χρόνια πριν μεταβεί στην Κύπρο, επεχείρησε να χειροτονηθεί στην Εκκλησία των Παλαιοημερολογιτών, «καρφώνοντας» με επιστολή του στον αρχιεπίσκοπο των Παλαιοημερολογιτών Αυξέντιο, τον κυπριακής καταγωγής τότε μητροπολίτη των Παλαιοημερολογιτών Θεσσαλονίκης και πνευματικό του πατέρα κ. Ευθύμιο.

    Στην περιβόητη αυτή επιστολή, η οποία αποκαλύφθηκε προ ημερών προκαλώντας σάλο, ο Γιοσάκης ισχυρίζεται ότι ο κ. Ευθύμιος τόν παρενοχλούσε σεξουαλικά.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι «ο Ευθύμιος διατηρούσε και διατηρεί επαφές με τον τέως Λεμεσού, με τον οποίο υπήρξαν φίλοι από τα παιδικά τους χρόνια. Μάλιστα, ο κ. Χρύσανθος, κατόπιν παράκλησης του κ. Ευθυμίου, είχε χειροτοθετήσει παλαιότερα και τον μετέπειτα επίσκοπο Πέτρας των Παλαιοημερολογιτών κ. Μακάριο κατά παράβαση των κανόνων της Εκκλησίας.

    Το παράδοξο είναι γιατί ο τέως Λεμεσού, αφού γνώριζε το ποιόν του Γιοσάκη και τα όσα αυτός καταμαρτυρούσε στο φίλο του, έθεσε υπό την προστασία του και συνέχισε να προωθεί τον αμφιλεγόμενο αρχιμανδρίτη.

    Αξίζει να σημειωθεί πως, πέραν του κ. Χρυσάνθου, ο μητροπολίτης των Παλαιοημερολογιτών συνδέεται φιλικά, τόσο με τον μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο, τον οποίο και φιλοξένησε μία φορά στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, όσο και με τον καθαιρεμένο αρχιμανδρίτη Ανδρέα Κωνσταντινίδη.

    Και οι δύο προαναφερθέντες συνδέονταν άμεσα τότε με τον τέως Λεμεσού. Οπότε, θα ήταν αδύνατο ο κ. Χρύσανθος να μη γνώριζε ποιος ήταν ο Γιοσάκης και ποια ήταν τα έργα του στην Ελλάδα. Αυτό, όμως, ουδόλως τον εμπόδισε να τον «υιοθετήσει» επί τρία χρόνια και στη συνέχεια να τον συστήσει και σε έναν από τους πλέον αξιοσέβαστους Ιεράρχες της Ορθοδοξίας, τον Θυατείρων Γρηγόριο, ως «λίαν επιτυχώς» υπηρετούντα «ιεροκήρυκα» της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού.

    Ο «Πολίτης» επισημαίνει ότι ο τότε μητροπολίτης Ευθύμιος, κατά κόσμον Ευθύμιος Ορφανός, εκτός από πνευματικός πατήρ του Ιάκωβου Γιοσάκη είναι και ο άνθρωπος, ο οποίος έστειλε στην Κύπρο το γνωστό κομμωτή Χρήστο Στάγκο, ο οποίος και πρωτοστάτησε σε εκκλησιαστικό σκάνδαλο, συντάσσοντας μια επιστολή πανομοιότυπη, από απόψεως περιεχομένου, με αυτήν του Γιοσάκη, σε βάρος του νυν μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου.

    Επιπλέον, ο Ευθύμιος είχε μεταβεί το βράδυ της 13ης Ιουνίου του 2000 στην Κύπρο (σ.σ. τον παρέλαβαν οι καθαιρεμένοι αρχιμανδρίτες Κωνσταντινίδης και Αργυρίδης), προκειμένου να καταθέσει εναντίον του Λεμεσού Αθανάσιου στην Τριμελή Συνοδική Επιτροπή.

    Τέλος, η εφημερίδα προσθέτει πως, μετά το τότε δημοσίευμά της για τα διαδραματισθέντα, η Εκκλησία των Παλαιοημερολογιτών ενημέρωσε με επιστολή της τη σύνταξη της εφημερίδας ότι ο Ευθύμιος Ορφανός καθαιρέθηκε του αρχιερατικού αξιώματος και επανήλθε στις τάξεις των μοναχών, το 1995, για παραπτώματα «φατρίας, παρασυναγωγής, αποσχίσεως και καταφρονήσεως Ιεράς Συνόδου», ενώ, παράλληλα, «εκρίθη ένοχος της αποδιδόμενης αυτώ κατηγορίας της ασελγείας» και του επιβλήθηκε ποινή αποστέρησης της Θείας Κοινωνίας για 15 χρόνια.

    https://www.in.gr/2000/06/11/greece/synexizetai-i-krisi-stin-ekklisia-tis-kyproy/

    Συνεχίζεται η κρίση στην Εκκλησία της Κύπρου

    Σε κίνητρο αντεκδίκησης απέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος τις κατηγορίες που εκτόξευσε κομμωτής από τη Θεσσαλονίκη, εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου.

    in.gr
    11 Ιουνίου 2000, 21:04

    Σε κίνητρο αντεκδίκησης απέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος τις κατηγορίες που εκτόξευσε κομμωτής από τη Θεσσαλονίκη, εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου.

    Mετά το τέλος του Αρχιερατικού Συλλείτουργου που έγινε στη Λευκωσία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 2000 χρόνια χριστιανισμού, ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι ο Αθανάσιος κατήγγειλε τον αρχιμανδρίτη Ανδρέα Κωνσταντινίδη για κάποιες παράνομες πράξεις και ο αρχιμανδρίτης για να τον εκδικηθεί έγραψε στον κομμωτή στη Θεσσαλονίκη για να εκτοξεύσει τις κατηγορίες εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε τον κομμωτή να παρουσιαστεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου για να ανακριθεί. Πολλές φορές προσέθεσε ο αρχιεπίσκοπος πίσω από ανθρώπους που εκτοξεύουν τέτοιες κατηγορίες, κρύβονται άλλοι, ενώ επανέλαβε ότι οι κατηγορίες του κομμωτή δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, αν πρώτα δεν διαπιστωθεί ότι το ποιόν του είναι καθαρό.

    Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος δε θέλησε να σχολιάσει το θέμα των καταγγελιών εναντίον του, παραπέμποντας στις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου.

    Την ίδια ώρα, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, σχολιάζοντας πληροφορίες που τον φέρουν να βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να μιλήσει δημοσίως, τονίζοντας πως ό,τι έχει να πει θα το πει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

    https://cyprustimes.com/koinonia/sklires-koyventes-me-fonto-episkepsi-toy-archiepiskopoy-sto-agion-oros-anithiko-psema-oti-moy-zitithike-chrimatiki-voitheia/

    Σκληρές κουβέντες με φόντο επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Άγιον Όρος… «Ανήθικο ψέμα ότι μου ζητήθηκε χρηματική βοήθεια»

    10.07.2018 12:31

    Απέφυγα τη Μονή Βατοπαιδίου για τους γνωστούς λόγους. Συγκεκριμένα, διότι ο μακαρίτης γέροντάς τους και ο νυν ηγούμενος, από το 1978 ήταν στην επαρχία Πάφου, όταν ο ίδιος ήμουν Μητροπολίτης στην Πάφο. Δέχθηκα τον γέροντά τους ως επίγειο άγγελο και ήμουν στη διάθεσή του για τα πάντα. Δυστυχώς, άργησα να αντιληφθώ περί τίνος επρόκειτο, κι όταν ως τότε Μητροπολίτης έγινα δέκτης καταγγελιών από την Ιερά μονή Αγίων Αναργύρων Πάφου, που αφορούσαν το γέροντα, για να μην προσβάλω δημοσίως τον γέροντα, το κρατούσα επί μήνες μυστικό και προσπαθούσα να βρω άκρη, με συνέπεια να κλονιστεί η υγεία μου. Όταν αποκρυστάλλωσα άποψη, και πάλι κάλεσα τον γέροντα να μου ομολογήσει έστω και την δωδεκάτη την αλήθεια. Όμως, αντ’ αυτού, είχε μία συμπεριφορά «διαβολική», μου επιτέθηκε με όλη τη δύναμη της ψυχής του και αναγκάστηκα με αυστηρότητα να του πω να κατεβάσει τον τόνο της φωνής του ή θα φύγει από την μπαλκονόπορτα. Έφυγε.

    Άρχισε τότε να χαρακώνεται πίσω από οπαδούς, που οι περισσότεροι δυστυχώς είχαν ψυχολογικά προβλήματα, έβριζαν και με απειλούσαν, και αναγκαστήκαμε στη Μητρόπολη να διακόψουμε όλες τις τηλεφωνικές γραμμές της, διότι δεν μας άφηναν ήσυχους ούτε λεπτό.

    Κάλεσα τον γέροντα για πολλοστή φορά να με απελευθερώσει από το δίλημμα που είχα, διότι όπως του είπα επί λέξη «αυτές τις βρωμοδουλειές τις κάνουν δύο και όχι ένας». Κι όταν ο ένας λέει το έκανα, κι ο άλλος όχι, τότε βρίσκεσαι σε φοβερό αδιέξοδο.

    Μετά από την τελευταία άρνησή του, αναγκάστηκα να του πω να φύγει. Προτού απομακρυνθεί από το γραφείο μου, του είπα για πολλοστή φορά «θέλω να μου πεις όλη την αλήθεια, κι εγώ δεν θα σε εκθέσω. Αν δεν μου πεις την πραγματική αλήθεια και θα παραμείνω στο σκοτάδι, η ευχή μου για σένα θα είναι πολύ αυστηρή. Θα προσεύχομαι στο Θεό, το πρόσωπό σου, να μην δει χαρά, ούτε σε αυτή τη ζωή, ούτε στην άλλη. Θέλω να μου πεις την αλήθεια. Κι έφυγε δαιμονισμένος από το γραφείο.

    Και ένας λόγος που τον έκαναν μετά τον θάνατό του να γελάει, ήταν αυτό που τον βάραινε κι αυτόν και την συνοδεία του. Για αυτούς τους λόγους δεν πήγα στο Βατοπαίδι. Διότι αυτοί που διοικούν την Μονή, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν ορρωδούν παντελώς, αλλά εμπαίζουν και τον Θεό και τους ανθρώπους. Και για μένα είναι θεομπαίχτες.

    http://maxitisthrakis.blogspot.com/2010/01/blog-post_5989.html

    28 Ιανουαρίου
    Κώστας Βαξεβάνης: «Συμμορία» Εφραίμ – Αρσένιος!

    Συγκλονιστικές αποκαλύψεις στην προχθεσινή εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίνου και την «παρέα» Εφραίμ – Αρσένιου

    ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ ΚΑΙ….»ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ»!

    Έφυγαν από την Κύπρο το 1978, με μεγάλες κατηγορίες για παιδεραστία, έχω εδώ και κατάθεση, κοριτσιού 9 χρόνων, 29 τώρα που περιγράφει τι της έκαναν αυτοί οι παιδεραστές όταν πήγαν στο Βατοπέδι, δεν το λέω εγώ το λέει ο Χρυσόστομος ο 2ος, ο επικεφαλής της Κυπριακής Εκκλησιάς. Πήγαν στο Βατοπέδι, είναι μια μεγάλη μπίζνα, κατάφεραν να κάνουν το Βατοπέδι Life style. Από κομποσκίνι μέχρι Αγιορείτικο ψωμί. Το 1995 η μεταφορά της Αγίας Ζώνης έγινε όμως με την χορηγία της LADA. Ξεπλύθηκαν καλά καλά με συνεντεύξεις και αγιοποιηθήκαν όχι σε μένα βεβαίως, ξεπλύθηκαν, μπήκαν και έφτιαξαν τα πλοκάμια της εκκλησιάς!

    Κατηγορίες παιδεραστίας σε βάρος οσίου Ιωσήφ Βατοπεδινού (γελαστού πτώματος) [2]

    Κατηγορίες παιδεραστίας σε βάρος οσίου Ιωσήφ Βατοπεδινού (γελαστού πτώματος) [2]

    29/10/2009


    Η Ιερά Σύνοδος Κύπρου για τον όσιο Ιωσήφ Βατοπεδινό

    • Ο/Η laskaratos λέει:


      Ως νέος

      Ως προφήτης και μαχητής κατά της «διαστροφής»


      Ως γελαστό πτώμα

      Για την αθώωση του οσίου Ιωσήφ Βατοπεδινού, που ως πτώμα γελά για τα κατορθώματά του με τις κατάλληλες επεμβάσεις των Βατοπεδινών, από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, εκ κρυπτώ και παραβύστω, κάποια ερωτήματα

      O κ.Αλαφούζος και η παιδεραστία Ιωσήφ Βατοπεδινού

      Α) Γιατί η Εκκλησία που δεν δικάζει παιδεραστές κληρικούς με το πρόσχημα πως θεωρεί πιο ικανή την κοσμική Δικαιοσύνη και περιμένει (να τελεσιδικήσει μάλιστα στον Άρειο Πάγο, δηλαδή για πάνω από δεκαετία ή και ποτέ γιατί έχει ο Θεός) την απόφασή της, δεν έστειλε την υπόθεση αυτή και εκεί όπως είχε εκ του νόμου μάλιστα υποχρέωση, ούτε η Εκκλησία της Κύπρου, ούτε το πατριαρχείο, αλλά τη χειρίστηκαν παράνομα και μυστικά, σαν εσωτερικό ζήτημα μιας αυτονομημένης από την κοινωνία μυστικής οργάνωσης που δεν θέλει να μαθευτεί τίποτα παραπέρα;

      Β) Γιατί έγκλημα το οποίο φέρεται ότι διαπράχθηκε στην Κύπρο δικάζεται στην Ιστανμπούλ;

      Γ) Γιατί δεν έγινε η δίκη στην Κύπρο, έστω με πατριαρχική Εξαρχία;

      Δ) Ποιοι ήταν οι πατριαρχικοί επίσκοποι που εκδίκασαν την υπόθεση Ιωσήφ;

      Ε) Ποιοι ήταν οι μάρτυρες υπεράσπισης;

      Στ) Το φερόμενο ως θύμα κλήθηκε και διευκολύνθηκε να πάει να καταθέσει; Κατέθεσε τελικά;

      Ζ) Ποιοι ήταν οι μάρτυρες κατηγορίας;

      Η) Ποιο είναι το σκεπτικό της αθώωσης;

      Θ) Ζήτησε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου και οι μητροπολίτες εκείνοι που αποφάσισαν την ενοχή του οσίου Ιωσήφ συγνώμη; Αναγνώρισαν την απόφαση του πατριαρχείου;

      Ι) Και το συντριπτικότερο των ερωτημάτων: Έγινε γραφολογική εξέταση του ισχυρότατου πειστήριου του εγκλήματος; Δηλαδή της παιδεραστικής επιστολής που αποδόθηκε στον Ιωσήφ; Γατί δεν ανακοινώνεται τίποτα σχετικό;


      H «Αδελφότητα του Βατοπεδίου»
      47.677 προβολές•27 Δεκ 2011
      koutipandoras
      23,3 χιλ. εγγεγραμμένοι
      Δείτε πως οι ρασοφόροι της μονής Βατοπεδίου διέπρεπαν στις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους. Δείτε πώς η παρέα του Βατοπεδίου εκδιώχθηκε από την Κύπρο από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου μετά και από καταγγελίες για παιδεραστία. Δείτε την εκπομπή για την «Αδελφότητα του Βατοπεδίου» από το «Κουτί της Πανδώρας».

      https://www.tanea.gr/2008/10/27/greece/ena-mini-batikano-extize-o-efraim/

      Ένα μίνι Βατικανό «έχτιζε» ο Εφραίμ | tanea.gr

      Καταθέσεις 70 εκατ. ευρώ, δεκάδες ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Χαλκιδική, Ξάνθη, Κύπρο, μεγάλο χαρτοφυλάκιο μετοχών το οποίο καθημερινά ανανεώνεται, το Ίδρυμα Χριστιανικού Πολιτισμού, επενδύσεις σε τουριστικά καταλύματα και σχέδια για τη δημιουργία θεματικών ξενοδοχειακών μονάδων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η περιουσία της Μονής Βατοπεδίου
      Βραδέλης Στέλιος
      27 Οκτωβρίου 2008 | 07:00

      Μεγαλεπήβολα σχέδια με άρωμα Βατικανού που έφθαναν μέχρι την Κύπρο περιελάμβαναν οι φιλοδοξίες της ιεράς Μονής Βατοπεδίου, όπως εκτιμούν Αγιορείτες μοναχοί που έζησαν την εποχή Εφραίμ στο Περιβόλι της Παναγίας. Η περιουσία της μονής υπολογίζεται πως ξεπερνάει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

      Χωρίς βέβαια να προσμετρώνται σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε από την ανταλλαγή της Βιστωνίδας με τα οικόπεδα «φιλέτα». Η πραγματική αξία των προσεκτικά επιλεγμένων «φιλέτων» θα προσέθετε περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο ταμείο της μονής σύμφωνα με τις υπάρχουσες τιμές της κτηματαγοράς και θα μετέτρεπαν το Βατοπέδι στον υπ΄ αριθμόν ένα ρυθμιστή των πραγμάτων- και όχι μόνο στην εκκλησιαστική πραγματικότητα.

      «Η οικονομική δύναμη που θα συγκεντρωνόνταν στο μοναστήρι θα ήταν τεράστια. Θα γινόταν

      ΜΑΝΑΤΖΕΡ

      24 μήνες στην αναμονή η επένδυση στο ΑΠΘ
      Βlooberg: «Η Μονή Βατοπεδίου μπορεί να συγκριθεί με το Νταβός της Ελβετίας. Μόνον εκεί συναντάτε τόσους μάνατζερ»

      κράτος εν κράτει που θα διαμόρφωνε τους κανόνες του παιχνιδιού. Θα υποσκέλιζε ακόμη και την ελλαδική Εκκλησία με τη ρευστότητα που θα συγκέντρωνε», εκτιμούν γνώστες των εκκλησιαστικών θεμάτων. Στο Άγιον Όρος δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για ένα «Βατικανό στα σπάργανα». Παράδεισος επενδύσεων
      «Η Μονή Βατοπεδίου μπορεί να συγκριθεί με το Νταβός της Ελβετίας. Μόνο στα δύο αυτά μέρη μπορείτε να συναντήσετε τόσους γνωστούς μάνατζερ», επεσήμανε σε ρεπορτάζ του τον Ιανουάριο του 2005 το δίκτυο Βloomberg, το οποίο διέκρινε από νωρίς τη δυναμική που συγκεντρωνόταν στην αγιορείτικη μονή, την οποία ανέφερε ως «παράδεισο επενδύσεων».

      Real estate, business plan, επενδύσεις σε ακίνητα, τουριστικά θεματικά χωριά και αντίγραφα μοναστηριών του Αγίου Όρους προσβάσιμα σε προσκυνητές και των δύο φύλων, ήταν μόνο μερικές από τις ιδέες που κυκλοφορούσαν στο Άγιον Όρος και ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών μεταξύ των Αγιορειτών, που έβλεπαν την κατάσταση να αλλάζει, ενώ οι φήμες για επενδυτικά προγράμματα που θα απέφεραν εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της Μονής Βατοπεδίου προκάλεσαν «ιερό» πόλεμο.

      Κινήσεις ματ με γνωριμίες, επιχειρηματίες και real estate

      ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ του ΄90, το Άγιον Όρος αρχίζει να ζει σε ρυθμούς Εφραίμ, ο οποίος εκμεταλλεύεται στο έπακρον τα «δώρα» της μονής. Η ιερά Ζώνη της Παναγίας περιοδεύει σε σπίτια πολιτικών, ευλογεί τα αυτοκίνητα LΑDΑ, τα οποία γίνονται και χορηγός της περιφοράς της Ζώνης. Η περιφορά συνεχίζεται στην αλευροβιομηχανία του κ. Λούλη και σε άλλους επιχειρηματίες, οι οποίοι ενισχύουν το έργο του ηγούμενου Εφραίμ. Η έλευση του πρίγκιπα Καρόλου στη μονή σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής για το μοναστήρι. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου θα τιμήσει πολλές φορές ακόμη τη μονή και ο Εφραίμ εκμεταλλεύεται στο έπακρον την υψηλή αυτή γνωριμία. Μία από τις φήμες που κυκλοφορεί εντέχνως το δίδυμο Εφραίμ- Αρσένιου είναι η δημιουργία ενός μεσαιωνικού τουριστικού χωριού στη Βιστωνίδα, σε περιοχή που η μονή αρχίζει να διεκδικεί από το 1997. Ένα αντίστοιχο πρότζεκτ της μονής, που διαφημίζεται με τον ίδιο τρόπο, φέρει τη μονή έτοιμη να κατασκευάσει στην περιοχή τής Ουρανούπολης αντίγραφο της μονής ή κάτι παραπλήσιο, το οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται προσκυνητές ανεξαρτήτως φύλου. «Έχουμε οικονομικούς συμβούλους οι οποίοι μας καθοδηγούν σ΄ αυτόν τον τομέα, διότι εμείς δεν τα ξέρουμε αυτά, ιδιαίτερα εγώ, και μας βοηθούν σ΄ αυτά τα πράγματα για να βγαίνουν τα οικονομικά, να φτιάχνουμε το μοναστήρι και να κάνουμε και φιλανθρωπία συν τοις άλλοις», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο ηγούμενος Εφραίμ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα επιχειρηματικά πλάνα της μονής.

      Μιλούσε για φιλανθρωπίες

      Επισήμως η μονή υποστηρίζει πως κάθε χρόνο προσφέρει τρία εκατομμύρια ευρώ σε φιλανθρωπίες, αποφυλακίζει φυλακισμένους, προσφέρει υποτροφίες σε φοιτητές, ενώ έχει εξαγγείλει και την κατασκευή ενός γηροκομείου κληρικών και πρεσβυτέρων στην Κύπρο, κόστους πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

      Οι επενδύσεις όμως της μονής δείχνουν πως το Βατοπέδι έχει λύσει για τα καλά το οικονομικό του πρόβλημα, χάρη στις επιχειρηματικές κινήσεις που συνήθως καθοδηγεί ο μοναχός Αρσένιος. Αυτός αναλαμβάνει να μιλήσει και με δημάρχους περιοχών, οι οποίοι αντιδρούν στην παραχώρηση στη μονή εκτάσεων από το Δημόσιο, δελεάζοντάς τους με ευρωπαϊκά προγράμματα.

      Ακίνητα παντού

      Το μοναστήρι έχοντας στην κατοχή του μόνο το 10% των πραγματικών του εκτάσεων, όπως επανειλημμένως έχει επισημάνει ο Εφραίμ, κάνει κινήσεις ματ στην κτηματαγορά, όπως εκτιμούν οι επαΐοντες. Στην ιδιοκτησία της βρίσκονται οικόπεδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Πέλλα. Είναι ο ιδιοκτήτης των γραφείων όπου στεγάζεται η γενική γραμματεία Αθλητισμού στη Λεωφόρο Κηφισίας, ενώ κατέχει δεκάδες διαμερίσματα μεγάλης αξίας σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

      Εκδιώχθηκε για σκάνδαλα από την Κύπρο

      «ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΗΘΕΛΑΝ να βάλουν στο Βατοπέδι, καλά να πάθουν», είναι η πιο συνηθισμένη φράση τους δύο τελευταίους μήνες στο Άγιον Όρος και οι παλαιότεροι στον Άθωνα θυμούνται τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όταν ο 34χρονος τότε Εφραίμ ανέλαβε ηγούμενος στη δεύτερη τη τάξει μονή του Αγίου Όρους. Τότε ο απεσταλμένος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως Μάξιμος είχε αποστολή να εγκρίνει ή να απορρίψει την παράδοση της μονής στην αδελφότητα του κ. Εφραίμ και του πνευματικού του πατέρα Ιωσήφ. Η κυπριακή καταγωγή, όπως θυμούνται μοναχοί, είχε προβληματίσει ιδιαίτερα τον κ. Μάξιμο κυρίως για το γεγονός πως Κύπριοι μοναχοί βρισκόταν σε αρκετές μονές, αλλά δεν είχαν σε καμία τον έλεγχο. Η βασική ένσταση που έθεταν κύκλοι του Πατριαρχείου αφορούσε τη διαφορετική προσέγγιση στον ρόλο της Εκκλησίας που έχει η Κυπριακή Εκκλησία. «Η σημαντικότερη διαφοροποίηση είναι πως στην Κύπρο ισχύει ο χωρισμός Κράτους- Εκκλησίας κατά το βρετανικό πρότυπο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Εκκλησία έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως ξεχωριστή οντότητα και να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά», επισημαίνει ο καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάριος Μπέγζος. Υπόγειος πόλεμος
      Η τοποθέτησή του επισημοποίησε τον μέχρι τότε υπόγειο πόλεμο της μονής με την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας. Το παλιότερο μοναστήρι της Αθωνικής Χερσονήσου εποφθαλμιούσε το Βατοπέδι, το οποίο ύστερα από 536 χρόνια αποφάσισε να εγκαταλείψει τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του και να γίνει κοινοβιακό. «Πρακτικά αυτό σήμαινε πως στο μοναστήρι έμπαινε ηγούμενος και τελείωνε η εποχή όπου κάθε μοναχός που έμενε στη μονή λειτουργούσε όπως αυτός ήθελε». Η μακρόχρονη αυτή επιλογή είχε σημαδέψει ανεξίτηλα το Βατοπέδι, το οποίο είχε πληρώσει ακριβά τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του:

      τα περισσότερα από τα κτίρια κινδύνευαν από κατάρρευση και μαζί τους κινδύνευαν να χαθούν και κειμήλια ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας, όπως η Αγία Ζώνη. Η απόφαση αυτή, που ελήφθη το 1989, αποτέλεσε σύμφωνα με τον τότε διοικητή του Αγίου Όρους Κωνσταντίνο Λούλη τη σοβαρότερη απόφαση της εν Άθω παρουσίας του.

      Η έλευση του κ. Εφραίμ στη Μονή Βατοπεδίου υπήρξε το ίδιο επεισοδιακή με τη σημερινή κατάσταση. Η πρώτη επαφή τού γεννημένου το 1956 στην κατεχόμενη σήμερα Πηγή Αμμοχώστου Βασίλη Κουτσού, όπως είναι το λαϊκό του όνομα, με τον μοναχισμό αρχίζει στα τέλη της δεκαετίας του 1970. «Ο Βασίλης», θυμάται ένας από τους συμμαθητές του στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας, «ήταν καλός μαθητής στη Σχολή, είχε αναπτύξει από νωρίς στενούς δεσμούς με εκκλησιαστικούς κύκλους, αλλά δεν είχε δώσει δείγματα ανθρώπου που σκόπευε να ασχοληθεί με τον μοναχισμό. Όταν πληροφορήθηκα το 1983 τη χειροτόνησή του στο Άγιον Όρος εξεπλάγην, όπως και αρκετοί από τους συμμαθητές μας». Στην Αθήνα, ο νεαρός Κύπριος, μέσω της Αποστολικής Διακονίας, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον τότε Μητροπολίτη Βύρωνα Γεώργιο, ο οποίος τον τοποθετεί κατηχητή στην ενορία των Τριών Ιεραρχών της Καισαριανής έως και το 1978, οπότε παίρνει το πτυχίο του. Στην Κύπρο όμως έχουν μείνει τα τέσσερα αδέλφια του και η μητέρα του Βασιλική, η οποία ύστερα από την εξαφάνιση του άντρα της Σωτήρη στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής τα φέρνει βόλτα δύσκολα.

      Αρχικά διορίστηκε καθηγητής και επιμελητής της Ιερατικής Σχολής που βρίσκεται στη Λευκωσία. Τότε είναι που γνώρισε και τον μοναχό Ιωσήφ, τον άνθρωπο που τον έπεισε να ακολουθήσει το μοναχικό σχήμα. Ο Ιωσήφ ο Βατοπεδινός, όπως αποκαλύπτουν Κύπριοι μοναχοί, είναι προσωπικότητα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις γύρω από το όνομά του στη Μεγαλόνησο και από την οποία ουσιαστικά εκδιώχθηκε με πρωτοβουλία τού νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσόστομου. Ο Ιωσήφ γίνεται ο «γέροντας» του Εφραίμ.

      Τους έδιωξαν

      Στη δυναμική ομάδα του Ιωσήφ, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή της Πάφου, εντάσσονται επίσης ο σημερινός Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος. Το όνομα του Ιωσήφ και της ομάδας του συνδέεται με σκάνδαλα ηθικής φύσης, σύμφωνα με τις κατηγορίες των επικριτών τους, και υποχρεώνουν τον τότε Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο να τους ζητήσει να εγκαταλείψουν την επαρχία του. Την ίδια στάση τηρούν και οι υπόλοιποι μητροπολίτες, οι οποίοι υποχρεώνουν ουσιαστικά τον Ιωσήφ και τους υποτακτικούς του να εγκαταλείψουν τη Μεγαλόνησο. Ο Χρυσόστομος από τότε βρίσκεται στην κορυφή των εχθρών της ομάδας.

      Η περιουσία της Κυπριακής Εκκλησίας

      1. ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ πολυτελών ξενοδοχείων σε Πάφο, Λεμεσό, Λάρνακα, τα οποία επινοικιάζονται σε επιχειρηματίες.

      2. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στην εταιρεία ζυθοποιίας CΕΟ από τη Μονή Κύκκου.

      3. ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ της Ελληνικής Τράπεζας. 4. ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΜΕΤΟΧΩΝ 5. ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΚΙΝΗΤΑ σε Κύπρο, Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία.

      «Το Βατοπέδι θέλει να αλώσει την Εκκλησία της Κύπρου»

      ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΝΤΡΑ ξέσπασε μεταξύ Εφραίμ και Χρυσόστομου, με αφορμή τις αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο το 2006. Κερδισμένος αναδείχθηκε ο Χρυσόστομος, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον Εφραίμ για προσπάθεια επηρεασμού των εκλογών. «Το Βατοπέδι θέλει να αλώσει την Εκκλησία της Κύπρου» είναι η βασική κατηγορία που εξαπολύθηκε κατά του κ. Αθανασίου, την εκλογή του οποίου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο προώθησε η αδελφότητα της Μονής Βατοπεδίου.

      Οι κατηγορίες εναντίον του Εφραίμ επεκτάθηκαν και στα πολιτικά πράγματα της Κύπρου, καθώς ο ηγούμενος του Βατοπεδίου κατηγορήθηκε και για την οικονομική ενίσχυση του κόμματος των Νέων Οριζόντων, του ετεροθαλούς αδελφού του Νίκου Κουτσού. Κατηγορίες που επανήλθαν στο προσκήνιο με το σκάνδαλο της Βιστωνίδας και διαψεύστηκαν και από τα δύο αδέλφια. Ο Εφραίμ χειροτονήθηκε μοναχός το 1982 στη Μονή του Αγίου Παύλου, ενώ η ομάδα Ιωσήφ είχε βρει αρχικά καταφύγιο στη Νέα Σκήτη. Ακολούθησε η μετεγκατάσταση της ομάδας στο Κουτλουμούσι, τη μονή που βρίσκεται πιο κοντά από όλες στις Καρυές, το διοικητικό κέντρο του Όρους. Ούτε και εκεί ο Ιωσήφ και οι υποτακτικοί του θα τύχουν θερμής υποδοχής και θα αναγκαστούν σύντομα να την εγκαταλείψουν έχοντας προλάβει να έρθουν σε σύγκρουση με αρκετούς από τους υπόλοιπους μοναχούς. Κέρδος της ομάδας από την παραμονή της στο Κουτλουμούσι ο μοναχός Αρσένιος, ο οποίος μαζί με τον Εφραίμ μπήκαν στο κάδρο των πρωταγωνιστών στο σκάνδαλο της Βιστωνίδας. Η ομάδα στο Βατοπέδι
      Πρώην στέλεχος της ΚΝΕ με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Πανσπουδαστική της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου, όπως θυμάται συμφοιτητής του και σήμερα επίσης μοναχός στο Άγιον Όρος, ο Αρσένιος ή Αντώνιος Φίλος, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, είχε δώσει από νωρίς διαπιστευτήρια μιας εξαιρετικά δραστήριας προσωπικότητας για την οποία τα σύνορα του Όρους ήταν πολύ μικρά. Από το 2000, όταν επισημοποιήθηκε με τις ευλογίες του Ιωσήφ ο ρόλος του ως το δεξί χέρι του Εφραίμ, ο Αρσένιος ανέλαβε και τις επαφές με τους πολιτικούς και τους «ευεργέτες» της μονής.

      Η ομάδα του Ιωσήφ κατέληξε στο Βατοπέδι, στο οποίο χρονικά είχε προηγηθεί η εγκατάσταση του Αθανασίου και του Αρσενίου και ακολούθησαν ο Ιωσήφ και ο Εφραίμ. Το Βατοπέδι ήταν διαλυμένο και η πρωτοβουλία του κ. Λούλη να ενθαρρύνει την αλλαγή του σε κοινοβιακό υποχρεώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο να επέμβει στη μονή και να εγκρίνει την τοποθέτηση της αδελφότητας του κ. Ιωσήφ.

      Μεταξύ άλλων η αδελφότητα αναλαμβάνει να προχωρήσει το αναστηλωτικό έργο της μονής, το οποίο αρχίζει το 1994. Στο μεταξύ ο Ιωσήφ έχει επιλέξει τον Εφραίμ ως ηγούμενο προκαλώντας την αποχώρηση του άλλου του πνευματικού τέκνου, του Αθανασίου, ο οποίος επιστρέφει στην Κύπρο, ενώ ο Χρυσόστομος που έχει ήδη επιστρέψει στην Κύπρο έχει αποβιώσει.
      ______________________________________________

      Η τωρινή υπόθεση που συγκλονίζει την Εκκλησία της Κύπρου

      https://www.sigmalive.com/news/local/741799/vinteo-i-sygklonistiki-martyria-gynaikas-sto-sigma-gia-viasmo-apo-kliriko?fbclid=IwAR1gtsQZ8Gh1oAhyFmUC1O6LlNHtLzRH4IxyVRCeKNyg2DttcVW-pJuoKWc

      ΒΙΝΤΕΟ: Η συγκλονιστική μαρτυρία γυναίκας στο ΣΙΓΜΑ για βιασμό από κληρικό
      18.02.2021 11:01 Κύπρος Επιμέλεια: Φρόσω Βιολάρη

      Το SigmaLive εντόπισε την επίμαχη εκπομπή «Με την Ελίτα» όπου ακούστηκε η συγκλονιστική αυτή μαρτυρία. Η καταγγελία έγινε τον Οκτώβριο του 2011 στον αέρα της εκπομπής «Με την Ελίτα».

      Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το ΣΙΓΜΑ στις Τομές στα Γεγονότα το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου 2021 η υπόθεση τότε είχε αποσιωποιηθεί με παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, ωστόσο η γυναίκα επανήλθε τώρα με νέα καταγγελία. Ζητήθηκε μάλιστα ως ντοκουμέντο εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, στην οποία είχε εξομολογηθεί τα όσα βίωσε.

      Η γυναίκα κατήγγειλε δημόσια τα όσα έζησε υπό το όνομα «Ελπίδα».

      Με την Ελίτα μαρτυρία κακοποίησης από ανώτερο κληρικό

  3. Ο/Η laskaratos λέει:

    https://city.sigmalive.com/article/2015/4/27/otan-o-prokathimenos-ginetai-viral/

    Όταν ο Προκαθήμενος γίνεται viral!

  4. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    https://www.protothema.gr/greece/article/773644/kupros-29hroni-pou-ti-viaze-o-thetos-iereas-pateras-tis-telika-autoktonise/

    Κύπρος: 29χρονη που τη βίαζε ο ιερέας πατριός της τελικά αυτοκτόνησε

    Σοκάρει η φωτογραφία του σάτυρου-ιερέα με παιδιά

    Ο ιερέας καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση το 2013 και το 2015 αποφυλακίστηκε.

    Αντί όμως να απομακρυνθεί από την Εκκλησία, επανήλθε στα καθήκοντά του και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, του παραχώρησε δωρεάν σπίτι δίπλα σε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο.

    Ταυτόχρονα του ανέθεσε καθήκοντα ιερέα σε γυναικείο μοναστήρι! Τον Αύγουστο του 2015 ο Μητροπολίτης Ησαΐας δήλωνε στο protothema.gr ότι είναι άλλη η δικαιοσύνη της Πολιτείας και άλλη της Εκκλησίας. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε γιατί του παραχωρήθηκε σπίτι κοντά σε σχολεία και τοποθετήθηκε σε μοναστήρι γυναικών απάντησε: «Ποιο το πρόβλημα;»

    https://www.protothema.gr/greece/article/774073/hamos-stin-ekklisia-tis-kuprou-gia-ton-patera-tis-29hronis-elenas/

    Χαμός στην Εκκλησία της Κύπρου για τον πατέρα της 29χρονης Έλενας

    Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας είχε εισηγηθεί αποκατάσταση του ιερέα λέγοντας πως «έχει αρκετά ταλαιπωρηθεί».

    Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος υπέδειξε πως «όταν σε μία υπόθεση δεν υπάρχουν δύο ή τρεις μάρτυρες, τότε θεωρείται ως μη υπάρχουσα». Ο Μητρπολίτης Κύκκου Νικηφόρος είπε πως ο ιερέας δεν κατηγορείται ούτε για μοιχεία ούτε για πορνεία αλλά για «συγκυλισμό» (επαφή άνευ συνουσίας). Ο Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος είπε ότι ως μέλος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, κρίνει πως «δεν ευρέθη οιονδήποτε κώλυμα…». Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος είπε πως «αν ο Οικείος Επίσκοπος δεν αποσύρει την υπόθεσην, τότε θα πρέπει να αναλάβει το Πενταμελές Δικαστήριο».

    «Κατόπιν τούτων», όπως καταγράφουν τα πρακτικά, «ο Μητροπολίτης Ταμασού λέγει ότι ως οικείος Επίσκοπος αποσύρει την υπόθεσιν από την Ιεράν Σύνοδον και θα την εξετάσει ο ίδιος κατά την κρίσιν αυτού». Πρόταση του Μητροπολίτη Πάφου να επανεξεταστεί η υπόθεση ενόψει των καταδικαστικών αποφάσεων των Δικαστηρίων, έπεσε στο κενό.

    Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου η οποία «απεφάσισε ομοφώνως» ότι δεν τρέχει τίποτε. Συγκεκριμένα «η Επιτροπή, μελετήσασα τον φάκελον των ανακρίσεων και ακούσασα τον ανακριτήν, απεφάνθη ομοφώνως ότι δεν υφίστανται αποχρώσες ενδείξεις διά την άσκησιν διώξεως και παραπομπής του εν λόγω ιερέως ενώπιον τού Συνοδικού Δικαστηρίου διά την υπόθεσιν αυτού μετά της κας Ε.Φ.»

    Μετά την κατακραυγή
    https://tvxs.gr/news/ellada/kathairethike-o-iereas-biastis-tis-elenas-frantzi

    Καθαιρέθηκε ο ιερέας – βιαστής της Έλενας Φραντζή20:56 | 18 Απρ. 2018

    Ομόφωνη ήταν η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, για καθαίρεση του ιερέα που βίαζε την θετή του κόρη Έλενα Φραντζή. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι, εξετάστηκε το γραπτό αίτημα που κατέθεσε ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας για καθαίρεση του ιερέα από τους Εργάτες.

    Ο ιερέας έχει δικαίωμα έφεσης, σύμφωνα με δηλώσεις του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά το πενταμελές της Ιεράς Συνόδου έλαβε τέτοια απόφαση.

    Ο Μητροπολίτης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο ίδιος, όπως είχε αποκαλύψει νωρίτερα το SigmaLive, κατέθεσε γραπτώς τη διαμαρτυρία του για διαρροή παλαιότερων πρακτικών της Συνόδου στον Τύπο.

    Στην Ελλάδα οι «νεοφιλελεύθεροι» χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

    Η διαρροή, όπως ισχυρίστηκε ο Μητροπολίτης, έγινε μέσα από τη Σύνοδο και είχε ως στόχο να πληγεί το πρόσωπό του, αφού αφέθηκε να εννοηθεί ότι ο ίδιος κάλυπτε ανήθικες πράξεις του οποιουδήποτε.

  5. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    https://politis.com.cy/politis-news/kypros/mitropolitis-morfoy-oi-sexoyalikes-protimiseis-tis-miteras-ypeythynes-gia-tin-omofylofilia-paidion/

    Μητροπολίτης Μόρφου: Το πρωκτικό σεξ μεταξύ των γονιών προκαλεί ομοφυλοφιλία

    https://www.ant1.com.cy/news/cyprus/article/412285/den-plironei-to-exodiko-o-morfou-amfisvitodas-ti-nomimotita-ton-diatagmaton-video/

    Δεν πληρώνει το εξώδικο ο Μόρφου αμφισβητώντας τη νομιμότητα των Διαταγμάτων [ΒΙΝΤΕΟ]
    Τη γραμμή υπεράσπισης του Μόρφου Νεόφυτου ανέλυσε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο δικηγόρος του, Νίκος Κληρίδης.

  6. Ο/Η Κ. από Λ. λέει:

    Είμαστε κι εμείς αλλά είσαστε κι εσείς

    https://www.sigmalive.com/news/greece/743226/espase-o-kodikas-siopis-stin-ellada-thema-sta-diethni-mme-i-syllipsi-lignadi

    Έσπασε ο κώδικας σιωπής στην Ελλάδα»: Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η σύλληψη Λιγνάδη
    21.02.2021 15:11 ΕλλάδαSigmaLive

    Facebook

    Κάνοντας λεπτομερή αναφορά στις κατηγορίες που τον βαραίνουν αλλά και την απόρριψή τους από μέρους του καλλιτέχνη, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει: «Η υπόθεση Λιγνάδη έχει προκαλέσει έναν πόλεμο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί την υπ. Πολιτισμού για καθυστερημένη ανταπόκριση στην υπόθεση και τον πρωθυπουργό για απόπειρα συγκάλυψης».

    Το πρακτορείο αναφέρεται όμως και στις άλλες περιπτώσεις σεξουαλικής, λεκτικής ή ψυχολογικής βίας που έχουν δει τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας και στις οποίες πρωταγωνιστούν δημοφιλείς φιγούρες του ελληνικού θεάτρου και της τηλεόρασης.

    «Πάνω από τρία χρόνια αφότου εμφανίστηκε το κίνημα #MeToo στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κώδικας της σιωπής στην Ελλάδα έσπασε από μια Ολυμπιονίκη ιστιοπλοΐας, την Σοφία Μπεκατούρου».

  7. Ο/Η kostantinos diamadopoulos λέει:

    Η αηδια που δοκιμαζει κανεις οταν διαβαζει το τι γινεται στους ιερους κολπους της εκκλησιας (ετσι λεγεται;) ειναι χωρις ορια. Το ιδιο και με την αδρανεια της δικαστικης αρχης. Αλλα και του κοσμακη η κουφαμαρα, η αγνοια και η αδιαφορια, που δεν διαβαζει ουτε ενα αρθρο εφημεριδας και συνεχιζει να στελνει τα παιδακια στην εκκλησια σαν αρνια, δεν ειναι λιγοτερο αηδιαστικη.
    Ο Παπας τουλαχιστον αναγνωρισε οτι στην καθολικη εκκλησια υπηρχαν και υπαρχουν κληρικοι παιδοφιλοι, διορισε μια επιτροπη να κανει ερευνα και ζητησε δημοσια συγνωμη. Απο τους δικους μας τους τραγους και αρχιτραγους βγηκε κανεις να κτυπησει το στηθος του και να πει Συγνωμη, mea culpa mea maxima culpa;

    • Ο/Η Κύπριος από Λευκωσία λέει:

      https://www.lifo.gr/now/world/kyprios-proin-eyroboyleytis-katigorise-dimosia-ton-arhiepiskopo-ki-i-ekklisia-ton-aforise

      Κύπριος πρώην ευρωβουλευτής κατηγόρησε δημόσια τον Αρχιεπίσκοπο κι η Εκκλησία τον αφόρισε

      Μεταξύ άλλων, ο Αντρέας Πιτσιλλίδης κατηγορείται επειδή αποκάλεσε «ρε» τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο

      Newsroom
      2.10.2015 | 21:17

      Ο Ανδρέας Πιτσιλίδης, θεολόγος στο επάγγελμα και πρώην ευρωβουλευτής και βουλευτής, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή κυπριακού καναλιού επιτέθηκε στον Αρχιπίσκοπο Χρυσόστομο σχετικά με τα λεφτά του παγκαριού της Εκκλησίας της Παναγίας του Τράχωνα, κι αναφερθείς, μεταξύ άλλων, σε έντονο τόνο προς τον Αρχιεπίσκοπο τον αποκάλεσε «ρε».

      «Ποιός είσαι ρε και από πού θα διώξεις τους ανθρώπους; Από τον γουμά (κοτέτσι) της μάνας σου;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιλλίδης, κατηγορώντας ταυτόχρονα τον προκαθήμενο της κυπριακής εκκλησίας για «σφετερισμό» του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου με 1%.

      Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, με αφορμή τις δηλώσεις, η Συνοδική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου αφόρισε σήμερα τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση πως «η αποκοπή του από το σώμα της Εκκλησίας, ισχύει μέχρις ότου αυτός ανανήψει, αποκηρύξει τις πλάνες και τις κακοδοξίες του και ζητήσει το έλεος του Θεού».

      Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, προστίθεται πως «ύστερα από συστηματική και εις βάθος μελέτη των θέσεων του κ. Πιτσιλλίδη όπως αυτές εκφράστηκαν από τον ίδιο και με βάση τη δήλωση ότι δεν αρνείται και δεν αλλάζει τίποτε απ’ όσα κατά καιρούς δημόσια δήλωσε, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι θέσεις του και το ήθος του είναι σαφώς αντίθετα προς τις θέσεις και το ήθος της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

  8. Ο/Η Frixos λέει:

    Ενταξει, η εκκλησια ειναι μια οργανωμενη σπείρα απατεωνων, που εκμεταλευομενη το υπαρξιακο αγχος του θανατου χειραγωγει τους ανθρωπους πουλωντας τους σωτηριολογικη διαμεσολαβηση.

    Για να μπορεσει να επιτυχει το στοχο της η πνευματικη της πραμάτεια υποχρεωτικα εχει, εκτος από ανορθολογικό και τρομολαγνικο αφηγημα, συνισταται και από μια μονιμη αρνηση οποιασδηποτε χαρας της ζωης, του ερωτα, των σαρκικων απολαυσεων κ.ο.κ.
    Και βεβαιως δεν μιλαμε για περιορισμο εντος των οριων που θετουν οι αναγκες της ανθρωπινης συνυπαρξης σε ότι αφορα την εκδηλωση και τη διαχειρηση της λιμπιντο τους. Η εκκλησια ειναι ο χωροφυλακας της κοινωνικης ηθικης.

    Επειδη ομως το προσταγμα της φυσης και εν τελει της ιδιας της ζωης ειναι πιο ισχυρο από οποιοδηποτε θρησκευτικο αφηγημα, ουτε οι ιδιοι οι λειτουργοι της εκκλησιας αντεχουν να υποβαλουν τους εαυτους τους σε τετοιες παραλογες στερησεις.
    Ετσι αναγκαζονται να ζουνε και να απολαμβανουν τις πιο ακραιες μορφες των ανωτερω απολαυσεων σαν τους τυφλοποντικες μεσα στο σκοτεινο λαγουμι τους και μεσα στην υποκρισια.

    Αυτα ειναι γνωστα, το προβλημα ειναι τι γινεται εκτος εκκλησιας, στον κοσμικο χωρο, στην περιοχη των θεσμων.

    Κι εκει τα πραγματα δεν πανε καλα: Απο την πρωτη στιγμη ειχα σχολιασει οτι η δηλωση της κυριας Μενδωνη πως «ο Λιγναδης ειναι επικινδυνος ανθρωπος» με απογοητευσε (ανεξαρτητα για το τι νομιζω εγω για τον Λιγναδη).

    Δεκα μερες μετα ο πρωθυπουργος αναγκαστηκε να χαρακτηρησει αστοχη την επικοινωνιακη διαχειρηση της Υπουργου του, αφου όμως προηγουμενως ο ιδιος ειχε κανει το ιδιο ή και χειροτερο παραπτωμα: ειχε παρει εμεσως πλην σαφως θεση στην υποθεση Μπεκατωρου, επικοινωνωντας μαλιστα τηλεφωνικα μαζι της.

    Στο ιδιο ατοπημα υπεπεσε και η ΠτΔ και πρωην επικεφαλης του ΣτΕ, η οποια το …τερματισε όταν δεχτηκε την κυρια Μπεκατωρου στο Προεδρικο Μεγαρο.

    Πως είναι δυνατον να γνωριζουν ο Πρωθυπουργος και η ΠτΔ αν καποια καταγγελια είναι αληθης πριν να την διερευνισει η δικαιοσυνη;

    Και πως είναι δυνατον μετα από αυτό η –ετσι κι αλλιως διαχρονικά χειραγωγημενη και ευνουχισμενη από την πολιτικη εξουσια- δικαιοσυνη να λειτουργησει ανεπηρεαστη κατω από την τεραστια προστιθεμενη πιεση που δημιουργει η εκ των προτερων παρεμβαση της πολιτικης και πολιτειακης ηγεσιας στο εργο της;

    Προφανως δεν προκειται για αστοχια αλλά για μονιμη αρνηση του πολιτικου κοσμου να περιοριστει στον θεσμικο του ρολο χωρις να χειραγωγει τους αλλλους θεσμους.

    Αλλά και οι λειτουργοι της διακορευμενης δικαιοσυνης, ενω αδυνατουν να επιτελεσουν τον δικο τους θεσμικο ρολο, θελουν να εχουν λογο και ρολο στις δουλειες των αλλων θεσμων: Η Ενωση Δικαστων και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) υπο την εμπνευσμενη καθοδηγηση των συντροφων αδελφων Σεβαστιδη με ανακοινωση τους εγκαλούν την κυβερνηση για… «ελειψη ανθρωπισμου», υποδεικνυοντας της σε π[οια φυλακη πρεπει να μεταφερει τον ψυχρο και κατά συρροή δολοφονο Κουφοντινα.

    Οθεν αποδεικνυεται περιτρανα ότι κανενας σε αυτόν το τοπο δεν είναι διατεθειμενος να κανει σωστα τη δουλεια του.

    Συνεπως o πρωθυπουργος ηταν αυτος που με την παρεμβαση και την ταύτιση του με το …me too, ηταν αυτος που εβαλε τον ανεμιστηρα στη πριζα, για ερθει στη συνεχεια ο Τσιπρας και οι συν αυτω να κανουν αυτό που ξερουν καλα: να ριξουν πανω του (στον ανεμιστηρα και στον Πρωθυπουργο) τη λασπη τους βρωμιζοντας ολο το δημοσιο χωρο, μπροστα στα ματια μιας κοινωνιας που –λες και- είναι …προγραμματισμενη να αντιμετωπιζει τα παντα με υστερικες κρισεις.

    Ετσι σε αυτό το γαϊτανακι του παραλογου βρηκε τη θεση του ο κάθε γελοιος θυματοποιημενος με μοναδικους ηττημενους τα πραγματικα θυματα του βιασμου

  9. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    «Άνοιξε» το απόστημα σεξουαλικών σκανδάλων στην Κύπρο: Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κατάθεσε για υπόθεση Ιεράρχη που κατηγορείται για βιασμό

    «Άνοιξε» το απόστημα σεξουαλικών σκανδάλων στην Κύπρο: Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κατάθεσε για υπόθεση Ιεράρχη που κατηγορείται για βιασμό

    Post published:23 Φεβρουαρίου 2021

    «Άνοιξε» το απόστημα σεξουαλικών σκανδάλων στην Κύπρο. Με κομμένη την ανάσα τους παρακολουθούν οι πιστοί τα πρώτα σκάνδαλα που ακούγονται και όπως λένε οι πληροφορίες κολουθούν περισσότερα. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος κατάθεσε στην Αστυνομία για την υπόθεση καταγγελίας γυναίκας εναντίον ανώτερου ιερωμένου- Ιεράρχη της Εκκλησίας της Κύπρου- με την κατηγορία του βιασμού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήσαμε από το politis.com.cy η Αστυνομία προχώρησε στη λήψη κατάθεσης από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού η γυναίκα που κατήγγειλε το βιασμό της από τον κληρικό είχε λέει ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο για την υπόθεση το 2011, χωρίς εντούτοις να λάβει η Αρχιεπισκοπή οποιαδήποτε μέτρα εναντίον του.

    Η εφημερίδα «Πολίτης» την προηγούμενη Δευτέρα έφερε στο φως της δημοσιότητας ακόμα μια υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης από τον ίδιο Ιεράρχη

  10. Ο/Η Βαρνάβας λέει:

    https://larnakaonline.com.cy/2016/06/23/filakisi-se-skalioti-ierea/

    ΛΑΡΝΑΚΑ ΦΥΛΆΚΙΣΗ ΣΕ… ΣΚΑΛΙΏΤΗ «ΙΕΡΈΑ»!

    23/06/2016

    Πίσω από της φυλακής τα σίδερα κατέληξε ο Δημήτριος Πιττάκης Χρυσοδόντας, ο οποίος εμφανιζόταν στο δικαστήριο με ράσα και υποστήριζε πως ήταν ιερέας Παλαιοημερολογιτών, έπειτα από την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας να τον κρίνει ένοχο, μετά από ακροαματική διαδικασία, σε υπόθεση που αφορούσε κλοπή χρηματικού ποσού 3200 ευρώ υπό αντιπροσώπου.

    Χθες, το δικαστήριο τον καταδίκασε σε άμεση φυλάκιση 10 μηνών, κρίνοντας ως επιβαρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ενοχή στην κατηγορία που αντιμετώπιζε. Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, κατά το 2012 ο Δημήτριος Χρυσοδόντας προσφέρθηκε να βοηθήσει ζευγάρι από την επαρχία Λευκωσίας, το οποίο αντιμετώπιζε ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις στο δικαστήριο που αφορούσαν έκδοση ακάλυπτων επιταγών. Ο κατηγορούμενος εισέπραξε από τους παραπονούμενους τις 3200 ευρώ σε χώρο πλησίον του σταδίου της Ανόρθωσης «Αντώνης Παπαδόπουλος», χρήματα που αφορούσαν, δήθεν, φόρους ακίνητης περιουσίας ενός ακινήτου που υποτίθεται θα μεριμνούσε να πωληθεί προς ανακούφιση του ζεύγους που αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

    Έκτοτε οι παραπονούμενοι ανέμεναν τη βοήθεια του κατηγορουμένου και της εκκλησίας (έτσι τους έλεγε), αλλά βοήθεια δεν έβλεπαν… Μετά το πέρας της δίκης, το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο κατηγορούμενος οικειοποιήθηκε το πιο πάνω ποσό.

    Να σημειωθεί, ότι ο κατηγορούμενος ήταν διορισμένος σε σχολείο της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και δίδασκε θρησκευτικά. Όπως πληροφορούμαστε, εναντίον του ίδιου προσώπου εκκρεμούν στο δικαστήριο κι άλλες υποθέσεις.

    https://channel45news.com/2019/12/%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%83-%CE%B4%CE%B5%CF%83%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%83/

    ΑΠΑΤΕΏΝΑΣ “ΔΕΣΠΌΤΗΣ”

    Σε όποιον πιστεύει ότι τέτοιοι Άνθρωποι είναι επικίνδυνοι….. Κοινοποιήστε!!!

    Αρχίζουμε από τα κάτω προς τα επάνω λοιπόν….
    Στη μέση κεντρικό πρόσωπο της εικόνας….. :

    Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής Πάσης Κύπρου και νέων Χωρών
    κκ Ειρηναίος.

    Κατά κόσμον Δημήτριος πιττάκης-Χρυσοδόντας
    (αδελφός του Κωνσταντίνου Πιττάκη-Χρυσοδόντα Βουλευτού της Κυπριακής Δημοκρατίας)…

    Πρώην Ταγματάρχης του Κυπριακού Στρατού.

    Ως ταγματάρχης ετέθη στην φρουρά του Μακαριωτάτου πρώην Πατριάρχου Ειρηναίου όπου και τον προχείρισε εις Διάκονον

    Διετέλεσε καθηγητής Θρησκευτικών (ενώ σπούδασε Νομικά???) ύστερα από Ε. Δ. Ε. Για Σεξουαλικη παρενόχληση και ασέλγεια όπου κι έπαυσεν.
    Στη συνέχεια καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση για απάτη του κοινού ποινικού κώδικα όπου παρακάτω θα παραθέσω σχετικό Άρθρο του Κυπριακού τύπου. Στη συνέχεια ήλθε εις Ελλάδα όπου και προχειρίστη Επίσκοπος από το δεξιά της εικόνας, τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Γ. Ο. Χ κκ Ιάκωβον Γιαννακή.

    Ο κκ Ιάκωβος διαδίδει (δεν είμαι σίγουρος) ότι κατόπιν Συνοδικής απόφασης, καθαίρεσαι τον κκ Ειρηναίο διότι απέκρυψε τα ως άνω γεγραμμένα από την αίτηση του προς ένταξη στην Ιερά Σύνοδό του. Φήμες λένε (ο ίδιος το είπε σε εμένα) ότι οι Θείες Λειτουργίες στα κατεχόμενα έγιναν από αυτόν και τους Όμοιους του.

    Τέλος για κερασάκι Δηλώνει Νεοημερολογίτης ως Έξαρχος Νέας Αγγλίας & Καναδά της Κύπρου. Και χειροτονεί Επισκόπους εν Ελλάδι μια εκ των χειροτονιών του ο ΑΓΙΟΣ Καρπασίας και Αχαΐας και Εξάρχου Νέας Ιουστινιανής Πάσης Κύπρου και νέων χωρών κκ Χριστόδουλος….

    Έρχετε συνέχεια….. Μείνετε συντονισμένοι!!!

  11. Ο/Η laskaratos λέει:

    4 γυναίκες τελικά!

    https://cyprusnews.eu/reporter-kipros/11712682-o-%CE%BA%CF%8D%CE%B2%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%81%CF%81%CE%AF%CF%86%CE%B8%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%AF%CF%89%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CF%8E%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1.html

    2021-03-18 14:42
    O κύβος ερρίφθη! Εισηγείται την ποινική δίωξη του πρώην Μητροπολίτη η Αστυνομία

    Στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας διαβιβάστηκε ο φάκελος της υπόθεσης με τον πρώην Μητροπολίτη, εναντίον του οποίου προέκυψαν τέσσερις καταγγελίες για βιασμό και άσεμνες επιθέσεις από γυναίκες, οι οποίες αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους χρόνια μετά, ζητώντας Δικαιοσύνη.

    Οι έρευνες των ανακριτών έχουν ολοκληρωθεί και το πρωί της Πέμπτης, ο φάκελος της υπόθεσης παραδόθηκε στην Νομική Υπηρεσία, ώστε να εξετάσει το μαρτυρικό υλικό και να λάβει οδηγίες για τον περεταίρω χειρισμό της υπόθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι ανακριτές της υπόθεσης, εισηγούνται την ποινική δίωξη του πρώην Μητροπολίτη, καθώς θεωρείται πως με βάση τις μαρτυρίες και τα στοιχεία, μπορούν να στοιχειοθετηθούν τα υπό διερεύνηση αδικήματα.

    Σε περίπτωση που η Νομική Υπηρεσία συμφωνεί με την εισήγηση των ανακριτών, τότε η υπόθεση καταχωρείται στο Δικαστήριο άμεσα και ο πρώην Μητροπολίτης παραπέμπεται σε απευθείας δίκη, αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες που επισύρουν πολυετής ποινές φυλάκισης. Στο μεταξύ, ο πρώην Μητροπολίτης αρνείται τα όσα του καταλογίζονται προβάλλοντας τους δικούς του ισχυρισμούς.

    Πάντως, σε περίπτωση που η υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, θα έχει ενδιαφέρον η κατάληξη της δίκης, αφού λαμβάνεται υπόψη πως ο ύποπτος είναι υπερήλικας.

  12. Ο/Η Παφίτης λέει:

    https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1151454

    Δύο νέες καταγγελίες για παρενόχληση από ιερωμένο
    ΑΡΧΙΚΗ • ΚΟΙΝΩΝΙΑ • ΚΟΙΝΩΝΙΑ • Δύο νέες καταγγελίες για παρενόχληση από ιερωμένο
    Δύο νέες καταγγελίες για παρενόχληση από ιερωμένο

    20 Μαρτίου 2021, 8:38 πμ

    Άλλες τρεις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση υποβλήθηκαν στο ειδικό κλιμάκιο της Αστυνομίας που διερευνά αυτού του είδους τις υποθέσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 23. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι δύο από τις τρεις νέες καταγγελίες αφορούν επίσης ιερωμένο και η τρίτη σε παρενόχληση γυναίκας από άντρα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο καταγγελίες κατά ιερωμένου προέρχονται από γυναίκες και τα κατ’ ισχυρισμόν αδικήματα έγιναν πριν από λίγα χρόνια. Με αυτές τις δύο περιπτώσεις, οι καταγγελίες κατά ατόμων που προέρχονται από τον εκκλησιαστικό χώρο και που μπήκαν στο κάδρο των ερευνών, ανέρχονται σε πέντε και αφορούν τρία πρόσωπα.

  13. Ο/Η laskaratos λέει:

    Περονόσπορος στους δεσποτάδες

    https://www.reporter.com.cy/local-news/article/755431/diafonei-me-ta-metra-o-athanasios-tha-praxo-me-ton-sosto-kai-endedeigeno-tropo

    Διαφωνεί με τα μέτρα ο Αθανάσιος-«Θα πράξω με τον σωστό και ενδεδειγμένο τρόπο»
    11/12/2020 16:13

    https://www.reporter.com.cy/local-news/article/755431/diafonei-me-ta-metra-o-athanasios-tha-praxo-me-ton-sosto-kai-endedeigeno-tropo

    ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
    Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 17:51

    Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του.

    O Μητροπολίτης Αθανάσιος υποβλήθηκε το πρωί σε μοριακή εξέταση PCR και το μεσημέρι ενημερώθηκε πως ήταν θετικός στον ιό.

    Αμέσως τέθηκε σε αυτοπεριορισμό στην Μητροπολιτική κατοικία και άρχισε η διαδικασία ιχνηλάτισης των επαφών του, ενώ ακυρώθηκαν όλα τα ραντεβού και οι υποχρεώσεις του.

    • Ο/Η AΚΕΛίτης λέει:

      https://www.dw.com/el/%CE%B7-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%89%CF%80%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%AF%CE%B1/a-53299989

      Η Κύπρος αντιμέτωπη με τον κορωνοϊό και τη θρησκοληψία

      Πέραν της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί και τη βαθιά ριζωμένη θρησκοληψία που συντηρείται από την πολιτική ισχύ και κοινωνική επιρροή της εκκλησίας.

      Με την εμφάνιση του κορωνοϊού στο νησί διαφάνηκε ότι αργά ή γρήγορα το συντεταγμένο κράτος θα καλούνταν να αντιμετωπίσει φαινόμενα κοινωνικής καθυστέρησης, στο πλαίσιο των προσπαθειών αναχαίτισης της πανδημίας αλλά και της περιφρούρησης της ίδιας της κοσμικότητας του κράτους. Η προδιαγεγραμμένη σύγκρουση ξεκίνησε με την απόφαση του κράτους να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στη διακίνηση και τη συνάθροιση πολιτών. Με την εφαρμογή των μέτρων, ισχυρά μέλη της Ιεράς Συνόδου της κυπριακής εκκλησίας έδειξαν τις προθέσεις τους, παρακούοντας τα περιοριστικά μέτρα, αναγκάζοντας έτσι τις αρχές να προχωρήσουν σε πρωτοφανείς ενέργειες, όπως δεκάδες καταγγελίες πιστών και ανακρίσεις Μητροπολιτών.

      Νόμος του Θεού ή του κράτους;


      Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

      Η πρώτη πράξη της διελκυστίνδας μεταξύ κυπριακού κράτους και εκκλησίας παίχτηκε στις 24 Μαρτίου όταν η κυπριακή κυβέρνηση εξέδωσε το δεύτερο διάταγμά της με ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, το οποίο θα ίσχυε από το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Ως απάντηση στα μέτρα, ο προερχόμενος από το Άγιο Όρος, Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος – ο οποίος χαρακτηρίζεται ως δογματικός αλλά και λαοφιλής ιεράρχης – αποφάσισε να επισπεύσει την ακολουθία του Εσπερινού στην Μητρόπολή του καλώντας τους πιστούς να παραβρεθούν.

      Μεταθέτοντας τον Εσπερινό δύο ώρες νωρίτερα κατάφερε να συγκεντρώσει τους πιστούς του στο ναό. Ωστόσο, φωτογραφίες που είδαν αυθημερόν το φως της δημοσιότητας αποτέλεσαν τεκμήριο παραβίασης προηγούμενου διατάγματος περί μαζικών συγκεντρώσεων, αφού οι πιστοί που βρίσκονταν στην εκκλησία φαίνεται να ξεπερνούσαν τους 75.

      Η παραβίαση των διαταγμάτων της κυβέρνησης από μέλη της Ιεράς Συνόδου συνεχίστηκε και τις ημέρες του Πάσχα. Ενδεικτικά, ο γνωστός και στην Ελλάδα για τις θέσεις του Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, τέλεσε κανονικά τη θείας λειτουργία την Κυριακή των Βαΐων σε εκκλησία της ενορίας του, στην οποία μάλιστα παρευρέθηκαν και πιστοί. Ακολούθησαν πρωτόγνωρες, για τα κυπριακά δεδομένα, αστυνομικές έρευνες για τις υποθέσεις των ιεραρχών, με τις ηγεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας να διαμηνύουν ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, σε μία προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων των πιστών. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και ενώπιον των ανακριτικών αρχών τα εν λόγω μέλη της Ιεράς Συνόδου εμφανίστηκαν αμετανόητα, διαμηνύοντας ότι ο μόνος νόμος στον οποίο υπόκεινται είναι ο νόμος του Θεού.

      Η εφεκτικότητα της δικαιοσύνης


      Γελοιογραφία του Σεργκέι Έλκιν

      Ο φάκελος των υποθέσεων διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και πλέον ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης θα κληθεί να αποφασίσει αν οι υποθέσεις θα οδηγηθούν στο δικαστήριο. Αν αυτό τελικά γίνει, θα είναι η πρώτη φορά που μέλη της Ιεράς Συνόδου θα βρεθούν ενώπιον δικαστηρίου. Αυτό το ενδεχόμενο πάντως αποτιμάται ως εξαιρετικά απίθανο, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας απέφυγε και στο παρελθόν να προωθήσει υποθέσεις που αφορούν μέλη της Ιεράς Συνόδου για υβριστικές και ρατσιστικές δηλώσεις τους εναντίον των ομοφυλόφιλων.

      Οι μητροπολίτες Αθανάσιος και Νεόφυτος δεν έχουν, πάντως, τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου Χρυσοστόμου, ο οποίος με δημόσιες παρεμβάσεις του στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις αποφάσεις της κυβέρνησής του, καλώντας τους πιστούς να απέχουν από τις λειτουργίες στους ναούς. Καθώς όμως κάθε μητροπολίτης έχει το «ποίμνιό» του, ούτε ο λόγος του Αρχιεπισκόπου ούτε οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πασχαλινό διάγγελμά του περί «παράφωνων που ταυτίζουν την πίστη στο Θεό με την επιλογή του θανάτου», δεν ήταν αρκετά για να πείσουν τους πιστούς για την ανάγκη αποχής από τον εκκλησιασμό. Ως εκ τούτου, η αστυνομία συνεχίζει να διενεργεί ελέγχους σε μονές και εκκλησίες με την πιο σοβαρή υπόθεση να αφορά εκκλησιασμό σε επαρχία της Λεμεσού. Κατά τον έλεγχο της αστυνομίας μάλιστα απειλήθηκαν επεισόδια ενώ ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε 20 άτομα μεταξύ των οποίων και ο ιερέας.

      Επιστήμη με άμφια

      Τί είδους ιατρική θεραπεύεται στην Κύπρο;

      Στην εξίσωση της διελκυστίνδας κράτους-εκκλησίας μπήκε πρόσφατα και η επιστημονική κοινότητα της Κύπρου. Η είσοδος των επιστημόνων στον διάλογο έγινε θορυβωδώς, μέσω ανοικτής επιστολής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία υπέγραψαν 152 επαγγελματίες υγείας – εκ των οποίων γιατροί σε ανώτατα πόστα των δημοσίων δομών υγείας – και με την οποία ζητείται η επαναλειτουργία των ναών. Εντύπωση προκάλεσε η πρόταξη της επιστολής στην οποία διατυπώνεται η αντιεπιστημονική θέση ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω της θείας κοινωνίας. Η επιστολή προκάλεσε μεγάλη ένταση στον δημόσιο διάλογο και προβλήθηκε εκτενώς από τα ΜΜΕ.

      Η ένταση αναζωπυρώθηκε με τη δημοσιοποίηση νέας ανοικτής επιστολής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από άλλη ομάδα 186 επαγγελματιών στον χώρο της υγείας, με κύριο αίτημα το άμεσο άνοιγμα των εκκλησιών για τους πιστούς. Στις αναφορές κλήθηκε να απαντήσει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος με σχετική ανακοίνωση αναφέρθηκε μεν στην υψηλή μεταδοτικότητα του ιού και στην ανάγκη περιορισμού του συνωστισμού, απέφυγε ωστόσο να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο κατά πόσον ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί με την θεία κοινωνία.


      Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη

      Η DW επικοινώνησε με το θεσμικό όργανο των ιατρών ζητώντας μια ξεκάθαρη απάντηση επί του θέματος. Η θέση του ΠΙΣ είναι ότι ελλείψει επιστημονικών μελετών δεν μπορεί να δοθεί επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση για τη μεταδοτικότητα του ιού μέσω θείας κοινωνίας. Από την πλευρά της, η Δρ Μυρτάνη Πιερή, η οποία ήταν η πρώτη επιστήμονας που τοποθετήθηκε δημοσίως για τα όσα υποστήριξαν οι 152 επαγγελματίες υγείας, μιλώντας στην DW εξήγησε ότι είναι λογικό η βιβλιογραφία για ένα θέμα που επαφίεται σε θρησκευτικές πρακτικές να είναι περιορισμένη. Τόνισε ωστόσο ότι ακόμα και η πλήρης απουσία βιβλιογραφίας δεν μπορεί να μεταφραστεί σε απουσία επικινδυνότητας. Ως εκ τούτου κατέληξε, ένα κράτος που σέβεται την υγεία των πολιτών του οφείλει να υιοθετεί την Αρχή της Προφύλαξης.

      Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση για το ζήτημα του εκκλησιασμού συνεχίζει να εκτυλίσσεται με ένταση τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στα ΜΜΕ μέσω αρθρογραφίας γιατρών, πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων. Το θέμα που αναδεικνύεται είναι το κατά πόσον το κράτος, το αρμόδιο υπουργείο και η επιστημονική κοινότητα έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για αποτροπή της έκθεσης της κοινής γνώμης σε ένα ζοφερό μείγμα θρησκοληψίας και αντιεπιστημονικών απόψεων. Το σήμα κινδύνου που εκπέμπεται, καθίσταται ακόμα πιο ηχηρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι στις συνθήκες κοινωνικού απομονωτισμού που επέβαλε η πανδημία, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα δύο βανδαλισμοί σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας μετά από fake news σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρονταν σε φερόμενους κινδύνους από την εισαγωγή της τεχνολογίας 5G.

      Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

  14. Ο/Η Παφίτης λέει:

    https://www.reporter.com.cy/politics/article/780716/skandala-kai-kriseis-thesmon-61-eton-ios-choris-embolio

    Σκάνδαλα και κρίσεις θεσμών 61 ετών… Ιός χωρίς εμβόλιο…
    Μιχάλης Πολυδώρου 22/02/2021 06:55

    (…..)

    Η κρίση της Εκκλησίας

    Το 1996, ήταν μια χρονιά σταθμός για την Εκκλησία της Κύπρου, η οποία βίωσε την μεγαλύτερη κρίση της στη σύγχρονη εποχή της. Εκείνη τη χρονιά, έφυγε από τη ζωή ο Μητροπολίτης Μόρφου Χρύσανθος και στις εκλογές που διεξήχθησαν κέρδισε με ποσοστό 96%, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Παγκράτιος Μερακλής, ωστόσο ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’, απέρριψε την υποψηφιότητα του Μερακλή, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση του κόσμου.

    Λίγες μέρες αργότερα, ξεσπούν φήμες για περί ομοφυλοφιλίας και AIDS. Ο Παγκράτιος Μερακλής, απέρριψε τις φήμες, ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επέμεινε στις κατηγορίες εναντίον του. Από το 1998 ο Παγκράτιος Μερακλής αποτραβήχτηκε και ζει μια ήρεμη ζωή σε χωριό της Επαρχίας Λευκωσίας.

    Για μέρες ο χώρος έξω από την Αρχιεπισκοπή θύμιζε πολεμικό τοπίο. Χιλιάδες υποστηρικτές του έσπευσαν στο σημείο για να εκφράσουν, πολλές φορές και βίαια, την διαφωνία τους με τους χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου, βυθίζοντας την εκκλησία σε μια πρωτοφανή κρίση.

    Ο Παγκράτιος Μερακλής μέχρι σήμερα απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Αρχιεπισκόπου, ενώ κάνει λόγο για σκευωρία που στήθηκε εναντίον του, για την οποία κατέχει στοιχεία, ωστόσο δεν θέλει να τα δώσει στη δημοσιότητα.

  15. Ο/Η Gay priest λέει:

    Κουκουλώματα-Συνενοχές-Κοινές αμαρτίες

    https://www.tanea.gr/2021/02/23/greece/kypros-se-ekseliksi-ereyna-gia-kataggelies-seksoualikon-epitheseon/

    TANEA Team
    23 Φεβρουαρίου 2021 | 13:02

    Aπό προπονητές έως ιερωμένο και πρεσβευτή

    Κύπρος : Σε εξέλιξη έρευνα για καταγγελίες σεξουαλικών επιθέσεων

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθεί για ανάκριση και μητροπολίτης, ο οποίος καταγγέλθηκε για απόπειρα βιασμού σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και άλλες καταγγελίες εναντίον του

    Καταγγέλλουν μητροπολίτη

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθεί για ανάκριση και μητροπολίτης, ο οποίος καταγγέλθηκε για απόπειρα βιασμού σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και άλλες καταγγελίες εναντίον του. Η περίπτωση του μητροπολίτη ήταν γνωστή στην ηγεσία της Εκκλησίας της Κύπρου, αλλά είχε αποσιωπηθεί, για να μην δημιουργηθεί σκάνδαλο.

    Μία από τις περιπτώσεις αφορά γυναίκα, η οποία κατήγγειλε ότι ο μητροπολίτης την είχε καλέσει στο γραφείο του, την κέρασε ουίσκι και αυτή έχασε τις αισθήσεις της. Όταν ανέκτησε τις αισθήσεις της, είδε τον ιερωμένο με σηκωμένα τα ράσα να επιχειρεί να τη βιάσει και να την ρωτάει αν της αρέσει. Η γυναίκα τον έσπρωξε και κατάφερε να φύγει. Παρόμοιο περιστατικό κατήγγειλε ακόμα μία γυναίκα, όταν ήταν 16 ετών.

  16. Ο/Η Φαίδρα λέει:

    https://www.reporter.com.cy/police/article/795969/sto-edolio-o-proin-mitropolitis-parapempetai-se-diki121

    Στο εδώλιο ο πρώην Μητροπολίτης-Παραπέμπεται σε δίκη για βιασμό και άσεμνη επίθεση
    06/04/2021 16:01

    Σε δίκη θα παραπεμθεί ο πρώην Μητροπολίτης, ο οποίος είχε καταγγελθεί από δύο γυναίκες για βιασμό και άσεμνη επίθεση.

    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, Χρίστος Ανδρέου στάλθηκε σήμερα στην Αστυνομία φάκελος για δύο υποθέσεις, με οδηγίες όπως καταχωρηθούν ενώπιον του Δικαστηρίου.

    Και οι δύο υποθέσεις αφορούν στον πρώην Μητροπολίτη, εναντίον του οποίου υπάρχει μαρτυρία και από άλλες δύο γυναίκες.

    H μία υπόθεση που αφορά στον βιασμό θα καταχωρηθεί ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου και η άλλη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου.

    Νέα καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση

    Ερωτηθείς για το θέμα των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση, ο κ. Ανδρέου είπε ότι είχαν σήμερα μια νέα καταγγελία.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για τον αριθμό των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση που έχει ενώπιον της η Αστυνομία, από την ημέρα που είδαν οι υποθέσεις αυτές το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα, ο κ. Ανδρέου είπε ότι είχαν μέχρι σήμερα 25 καταγγελίες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    Σπάει τη σιωπή 25 χρόνια μετά, καταγγέλλει τον πρώην Μητροπολίτη-«Νιώθω αηδία»
    https://www.reporter.com.cy/local-news/article/781086/spaei-ti-siopi-25-chronia-meta-katangellei-ton-proin-mitropoliti-niotho-aidia
    «Μου έβαλε ποτό, έχασα τις αισθήσεις μου… Μετά τον είδα να με βιάζει με τα ράσα»
    https://www.reporter.com.cy/police/article/779911/-moy-ebale-poto-echasa-tis-aisthiseis-moy-meta-ton-eida-na-me-biazei-me-ta-rasa
    Ξεσκονίζουν αρχεία της Μητρόπολης οι ανακριτές-Ψάχνουν στοιχεία από εισφορές
    https://www.reporter.com.cy/police/article/782810/xeskonizoyn-archeia-tis-mitropolis-oi-anakrites-psachnoyn-stoicheia-apo-eisfores
    Σε άμυνα ο πρώην Μητροπολίτης, τα φώτα στον πολιτισμό-Στα βαθιά οι έρευνες
    https://www.reporter.com.cy/police/article/782463/se-amyna-o-proin-mitropolitis-ta-fota-ston-politismo-sta-bathia-oi-erevnes
    Κατέθεσε για τον πρώην Μητροπολίτη ο Αρχιεπίσκοπος-«Θα καθαιρεθεί αν πάει Δικαστήριο»
    https://www.reporter.com.cy/police/article/781253/katethese-ga-ton-proin-mitropoliti-o-archiepiskopos-tha-kathairethei-an-paei-dikastirio

  17. Ο/Η Φαίδρα λέει:

    Μια νεκροκεφαλλη από το Βατοπεδι στην Κύπρο.
    Δηλώνεται σαν κρανίο του Ιωάννη Χρυσόστομου.
    Μόνο που έτσι δηλώνονται και άλλα τρία.
    Την υποδέχεται ο Κιτίου Χρυσόστομος

    Ο Κιτίου Χρυσόστομος προσφωνεί τον Ελλαδίτη Χριστόδουλο στην ενθρόνιση του

    https://www.pemptousia.gr/video/o-mitropolitis-kitiou-chrisostomos-st/

    Ο μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος στο Συνοδικό της Ι. Μονής Βατοπαιδίου κατά την εορτή του αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου 13/26 Νοεμβρίου 2013 μιλά για τη σύλληψη και φυλάκισή του από το παράνομο καθεστώς των Τούρκων εισβολέων το 1989, που συνελήφθηκε μαζί με τον νυν μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο και με άλλους λαϊκούς. Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Μονή Βατοπαιδίου με αφορμή τα ονομαστήριά του και την επέτειο των 40 χρόνων αρχιερατείας του.

  18. Ο/Η του covid λέει:

    O covid ρίχνει σφαλιάρες

    https://luben.tv/stream/194960

    Κύπρος: Πρώην μητροπολίτης θα μείνει σπίτι του επειδή κόλλησαν δύο ψάλτες

    Ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος θα τεθεί σε αυτοπεριορισμό μετά από κρούσμα σε ναό όπου απήγγειλε Χαιρετισμούς

    THE NEWSROOM · 18 Μαρτίου 2020

    Στο σπίτι του πρόκειται να περάσει τις επόμενες 14 μέρες ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος. Ο πρώην chief ιερέας της Κυπριακής μητρόπολης δήλωσε χτες το βράδυ 17/3 στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της Κρατικής τηλεόρασης ότι θα μπει σε αυτοπεριορισμό, λόγω του ότι την προηγούμενη Παρασκευή απήγγειλε τους Χαιρετισμούς στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου, όπου ο δεξιός ψάλτης προσβλήθηκε επιβεβαιωμένα από κορωνοϊό.

  19. Ο/Η laskaratos λέει:

    Επιτέλους απέκτησε όνομα

    https://www.protothema.gr/greece/article/1114083/kupros-gia-viasmo-kai-aselgeia-se-16hroni-katigoreitai-mitropolitis/

    Κύπρος: Στο εδώλιο για βιασμό ο πρώην μητροπολίτης Κιτίου

    Μανώλης Καλατζής – Λευκωσία
    12/04/2021, 18:50 6

    Ο πρώην Μητροπολίτης αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μέχρι να δικαστεί – Ο βιασμός φέρεται να έγινε μέσα στο γραφείο του στη Μητρόπολη – Άλλες τρεις γυναίκες τον έχουν κατηγορήσει για σεξουαλικές επιθέσεις, ανάμεσά τους μια 16χρονη
    Ελεύθερος με καταβολή εγγύησης 50.000 ευρώ αφέθηκε σήμερα ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος, από δικαστήριο της Κύπρου, προκειμένου να παρουσιαστεί τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου ενώπιον του Κακουργιοδικείου για να δικαστεί ως κατηγορούμενος για βιασμό γυναίκας το 2011 στο γραφείο του στην Μητρόπολη.

    Εναντίον του Μητροπολίτη που σήμερα είναι 83 ετών καταχωρήθηκε ακόμα μία υπόθεση στο επαρχιακό δικαστήριο Λάρνακας για σεξουαλική επίθεση εναντίον 16χρονης το 1981.

    Ακόμα δύο γυναίκες έχουν καταγγείλει απόπειρα βιασμού τους από τον ίδιο Μητροπολίτη.

    Οι δύο γυναίκες ζουν μόνιμα στο εξωτερικό και πρόκειται να δώσουν κατάθεση στην αστυνομία όταν επιστρέψουν στην Κύπρο.

    Ο Μητροπολίτης παραιτήθηκε πριν από ένα χρόνο από τον θρόνο του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Διατηρεί το αρχιερατικό του αξίωμα και διαμένει στην Μητρόπολη Κιτίου στην Λάρνακα.

    Για την δραστηριότητα του, υπήρχαν πληροφορίες πολλά χρόνια και μάλιστα είχαν γίνει καταγγελίες στην Αρχιεπισκοπή η οποία δεν έλαβε μέτρα, καθώς δεν είχε πειστεί ο Αρχιεπίσκοπος.

    Οι γυναίκες που κατήγγειλαν τον Μητροπολίτη, είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό την ανάγκη που τις οδήγησε στην Μητρόπολη για να ζητήσουν βοήθεια.

    Ο Μητροπολίτης φέρεται σε κάποιες περιπτώσεις να τους πρόσφερε ουίσκι για να κάμψει τις αντιστάσεις τους και στη συνέχεια τους επιτέθηκε στο γραφείο του.

    ΣΧΟΛΙΑ (6)

    panagiotis tsirogiannos
    12/04/2021, 20:02
    Ο πιο ιδιοτελης και επιρρεπης στο χρημα,τον πλουτο,μητροπολιτης του μητροπολιτικου Ελληνισμου(Ελλαδος,Κυπρου),γνωστος για τα παραπανω στο ποιμνιο της Λαρνακας.Αναισθητος και αδιαφορος,για τις αναγκες της περιοχης του,διαχειριζεται το ταμειο της μητροπολης,αγνοωντας το κοινωνικο του εργο.Αργησε αρκετα η δικαιοσυνη,αγνοωντας ολλο αυτο τον καιρο,σχετικες καταγγελιες,αλλα αν ο Αρχιεπισκοπος τον καθαιρουσε,θα ηταν πραξη δικαιωσης για τα θυματα του.

    Αστραχάν
    12/04/2021, 19:30
    Ευλογισον

    Αντώνης
    12/04/2021, 19:23
    ωραία είδηση. θα περάσουν 2-3 μέρες με σχόλια, κλπ. , και σ’ ανώτερα. Το me too είναι η μεγαλύτερη και η καλύτερη επανάσταση

    Μάγνητας
    12/04/2021, 19:15
    Έπρεπε ήδη να έχουν ξυρίσει δημοσίως τον μερακλή.

    Oust
    12/04/2021, 19:08
    Τράγοι έρχεται η σειρά σας. Τα δικαστήρια σας περιμένουν

    Καντιλαναυτισα
    12/04/2021, 19:07
    Μένω άφονη

  20. Ο/Η ethnikist λέει:

    https://www.makeleio.gr/%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF/%CE%9A%CE%A5%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3-%CE%A3%CE%A4%CE%9F-%CE%95%CE%94%CE%A9%CE%9B%CE%99%CE%9F-%CE%98%CE%91-%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%A3%CE%95%CE%99-%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%97%CE%93%CE%9F%CE%A1%CE%9F%CE%A5/

    ΚΥΠΡΟΣ: ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟ Ο ΠΡΩΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΙΟΥ – ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΜΙΑΣ 16ΧΡΟΝΗΣ ΚΟΠΕΛΑΣ – ΗΔΗ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Ο ΣΑΤΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣ – ΗΞΕΡΕ Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ… ΠΑΠΙΑ

    Οι γυναίκες που κατήγγειλαν τον Μητροπολίτη, είχαν ως κοινό χαρακτηριστικό την ανάγκη που τις οδήγησε στην Μητρόπολη για να ζητήσουν βοήθεια. Ο Μητροπολίτης φέρεται σε κάποιες περιπτώσεις να τους πρόσφερε ουίσκι για να κάμψει τις αντιστάσεις τους και στη συνέχεια τους επιτέθηκε στο γραφείο του.

  21. Ο/Η laskaratos λέει:

    Η Μαφία που λέγεται Εκκλησία της Κύπρου

    https://www.reporter.com.cy/police/article/798799/apo-ton-kitioy-ston-mitropoliti-poy-erevnoyse-to-fbi-ta-pente-skoteina-kefalaia

    Από τον Κιτίου στον Μητροπολίτη που ερευνούσε το FBI-Τα πέντε σκοτεινά κεφάλαια
    14/04/2021 06:45

    Έχουν μαζευτεί πλέον πολλά, με τις καταγγελίες εναντίον του τέως Μητροπολίτη Κιτίου που είναι κατηγορούμενος για βιασμό και άσεμνη επίθεση εναντίον γυναικών, να φαντάζουν απλώς ως το… κερασάκι στην τούρτα. Η Εκκλησία της Κύπρου, διέρχεται εδώ και καιρό ίσως την πιο μεγάλη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της… Μια περίοδο βαθιάς παρακμής, κατά πολλούς.

    Ειδικά τα τελευταία χρόνια, το κύρος της έχει καταβαραθρωθεί αφού βρέθηκε ουκ ολίγες φορές στη δίνη κοινωνικών, οικονομικών, αλλά και σεξουαλικών σκανδάλων. Τα τελευταία μάλιστα, όπως αποδεικνύεται αποτελούσαν ένα καλά κρυμμένο, αλλά κοινό μυστικό στις τάξεις της εκκλησίας.

    Από το οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη το όνομα του Μητροπολίτη Λεμεσού, Χρύσανθου και την εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου στη χορήγηση διαβατηρίου στον Μαλαισιανό καταζητούμενο Jho low, μέχρι τις σοκαριστικές καταγγελίες εναντίον του κατηγορούμενου τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομου, έχουν μεσολαβήσει πολλά, που άφησαν μεγάλες πληγές στην Εκκλησία της Κύπρου.

    Πολλοί καταλογίζουν την ευθύνη της… πτώσης αποκλειστικά στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και στην ενασχόλησή του με πιο πολλά κοσμικά παρά εκκλησιαστικά ζητήματα. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι η ευθύνη βαραίνει όλους τους Ιεράρχες, που ένιψαν, ουκ ολίγες φορές, τας χείρας στο βωμό της διατήρησης των ισορροπιών εντός της Ιεράς Συνόδου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τα συγχαρητήρια Αρχιεπισκόπου στον «Άγιο»… στο εδώλιο ο Κιτίου-«Είμαι αθώος»
    https://www.reporter.com.cy/police/article/798547/apo-ta-syncharitiria-archiepiskopoy-ston-ago-sto-edolio-o-kitioy-eimai-athoos

    Κεφάλαιο: « Ο Άγιος Κιτίου»

    Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι καταγγελίες για βιασμό και άσεμνες επιθέσεις εναντίον του κατηγορούμενου τέως Μητροπολίτη Κιτίου, δύο εκ των οποίων βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης, έχουν πλήξει την εικόνα της εκκλησίας. Κι αυτό επειδή η μία γυναίκα, είχε καταγγείλει το περιστατικό στον Αρχιεπίσκοπο το 2011, που δεν την πήρε στα σοβαρά και δεν την οδήγησε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου προς διερεύνηση. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε η συγκεκριμένη καταγγελία, ήταν εις γνώση και άλλων Ιεραρχών, που τώρα τηρούν σιγήν ιχθύος επί του θέματος. Η σφοδρή κριτική στην Ιεραρχία της εκκλησίας, δεν ασκείται επειδή δεν καταδίκασε τον πρώην Μητροπολίτη, για τις κατ’ ισχυρισμό πράξεις του οποίου θα αποφανθεί η δικαιοσύνη. Η Ιερά Σύνοδος, ελέγχεται για τον τρόπο που έκρυψε κάτω από το χαλί την καταγγελία της γυναίκας, αλλά και τις φήμες εναντίον του.

    Σημειώνεται πως ο τέως Κιτίου Χρυσόστομος είχε παραιτηθεί τον Ιούνιο του 2019, επικαλούμενος εξασθένηση των δυνάμεών του, διαψεύδοντας τότε σε συνέντευξή του στον REPORTER, τις φήμες πως αυτό έγινε προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ισορροπίες στην Ιερά Σύνοδο, προς όφελος ενός ενδεχομένως νέου διαδόχου του Αρχιεπισκοπικού Θώκου. Αναφέρθηκε μάλιστα και στο διάλογο που ακολούθησε της παραίτησής του στην Ιερά Σύνοδο.

    «Είναι γεγονός ότι ο Μακαριώτατος στη συνεδρία, μου είπε συγχαρητήρια Άγιε Κιτίου. Σας συγχαίρω για την απόφασή σας αυτή, η οποία ανοίγει σε όλους μας τον δρόμο. Και στρεφόμενος στα άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τους είπε: Άγιοι Αδελφοί το παράδειγμα που μας δίνει σήμερα ο Άγιος Κιτίου πρέπει κι’ εμείς να το ακολουθήσουμε. Εάν ποτέ αισθανθούμε τις δυνάμεις μας να φεύγουν, πρέπει να δίνουμε τόπο στα νιάτα για το καλό της Εκκλησίας».

    Σημειώνεται πως η Αστυνομία διερευνά αυτήν την περίοδο υπόθεση εναντίον δεύτερου ιερωμένου, για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σπάει τη σιωπή του ο Αρχιεπίσκοπος για το διαβατήριο στο Low-Πήρε…εισφορά 300 χιλιάδες
    https://www.reporter.com.cy/politics/article/585126/spaei-ti-siopi-toy-o-archiepiskopos-ga-to-diabatirio-ston-low-ga-to-kalo-tis-kyproy

    Κεφάλαιο: Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β’

    Δεν είναι λίγες οι φορές που με αμφιλεγόμενες δηλώσεις αλλά και πράξεις, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστίνης και Πάσης Κύπρου, Χρυσόστομος ο Β’ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Ωστόσο η εμπλοκή του στη χορήγηση κυπριακού διαβατηρίου στο διαβόητο καταζητούμενο Μαλαισιανό Jho Low και η 300 χιλιάδων «εισφορά» του δεύτερου στη Θεολογική Σχολή, θα παραμείνει στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα του ατοπήματα.

    Αυτό που αποδίδεται στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, είναι ότι λειτουργεί περισσότερο ως επιχειρηματίας και λιγότερο ως πνευματικός ηγέτης. Άλλωστε και ο ίδιος σε δημόσιες δηλώσεις του τον Νοέμβριο του 2015, παραδέχθηκε ότι «ναι, έχω καλή αντίληψη επί των οικονομικών. Είμαι υποχρεωμένος να καταπιάνομαι με τα οικονομικά, επειδή ασκώ διοίκηση. Δεν μπορεί να μένω μόνο στον πνευματικό τομέα. Η Εκκλησία, βέβαια, είναι καλά στελεχωμένη, έχουμε οικονομολόγους και charter accountants, αλλά, κακά τα ψέματα, δυστυχώς ο προϊστάμενος είναι αυτός που χαράσσει πολιτική».

    «Όσοι θέλουν την Εκκλησία να λέει μόνο Κύριε Ελέησον να το ξεχάσουν… Σε όποιον δεν του αρέσει η πόρτα είναι ανοικτή», είχε δηλώσει εξάλλου σε άλλη παρέμβασή του που προκάλεσε αίσθηση.

    Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν ακόμη η κατεδάφιση των διατηρητέων στη Λευκωσία, η στάση του για τα αρχαία στη Γεροσκήπου, οι δηλώσεις του για τους ομοφυλόφιλους και πολλές άλλες δημόσιες παρεμβάσεις του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα χτυπήματα που έφεραν… κατεδάφιση θεσμού-Από το «φόρο της πελλάρας» στη βίτσα
    https://www.reporter.com.cy/local-news/article/773836/ta-chtypimata-poy-eferan-katedafisi-thesmoy-apo-to-foro-tis-pellaras-sti-bitsa

    Κεφάλαιο: Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Α’

    Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι αυτά είναι νέα «ήθη» για την Εκκλησία της Κύπρου. Δεν είναι έτσι ωστόσο, αφού και επί θητείας του προηγουμένου Αρχιεπισκόπου που ανέλαβε μετά το θάνατο του Μακαρίου του Γ’, δεν είναι λίγα τα σκάνδαλα που ταλάνισαν την εκκλησία. Όταν δε το 2002, είχε ένα ατύχημα έπειτα από πτώση στην Αρχιεπισκοπή και κατέστη ανίκανος να εκτελεί τα καθήκοντά του, οι έριδες για τη διαδοχή του ήταν πρωτοφανείς.

    Αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, προκειμένου να τερματίσει την «αταξία» μεταξύ Ιεραρχών. Συγκάλεσε διευρυμένη σύνοδο που κήρυξε κενό τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου, με τιμητική παύση του ασθενούντος αρχιεπισκόπου.

    Η πιο μεγάλη έριδα, που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις της εκκλησίας και δίχασε τους πιστούς, ήταν οι κατηγορίες περί ομοφυλοφιλικών σχέσεων εναντίον του Μητροπολίτη Αθανάσιου. Καταγγελίες που κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της Μείζονος και Υπερτελούς Συνόδου, η οποία συνήλθε το 2000 και λειτούργησε ως Συνοδικό Δικαστήριο.

    Το 2001, όπως γράφει το athens.indymedia, «η διαμάχη των Μητροπολιτών Λεμεσού και Πάφου (νυν Αρχιεπίσκοπος) για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου μεταφέρθηκε στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, το οποίο καταδίκασε σε φυλάκιση 2 ετών και 8 μηνών τον πρώην μοναχό που κατηγορείται ότι συκοφάντησε και ενέπλεξε, σε σεξουαλικά σκάνδαλα, το Μητροπολίτη Λεμεσού, Αθανάσιο και τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, Ευφραίμ».

    Το 2006 πραγματοποιήθηκαν οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, με υποψηφίους τον Πάφου Χρυσόστομο, τον Κύκκου Νικηφόρο και τον Μητροπολίτης Λεμεσού. Αρχιεπίσκοπος εξελέγη ο Πάφου Χρυσόστομος, ο οποίος έλαβε στη λαϊκή ψήφο λίγο περισσότερο από 8%. Μετά ο Πάφου και ο Νικηφόρος ήλθαν σε συμφωνία και οι αντιπρόσωποι του Νικηφόρου ψήφισαν τον Χρυσόστομο για αρχιεπίσκοπο. Αυτό προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις ανάμεσα στο χριστεπώνυμο πλήθος, τραυματίζοντας όπως ανέφερε στον REPORTER o θεολόγος, Θεόδωρος Κυριάκου «τις σχέσεις των πρωταγωνιστών και ιδιαίτερα τις σχέσεις των Ιεραρχών».

    Κεφάλαιο: Παγκράτιος Μερακλής

    Το 1996, ήταν μια χρονιά σταθμός για την Εκκλησία της Κύπρου, η οποία βίωσε την μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στη σύγχρονη εποχή της. Είχε φύγει από τη ζωή ο Μητροπολίτης Μόρφου Χρύσανθος και στις εκλογές κέρδισε με ποσοστό 96%, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Παγκράτιος Μερακλής. Ωστόσο ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’, είχε απορρίψει την υποψηφιότητα του Μερακλή, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση του κόσμου.

    Λίγες μέρες αργότερα, ξεσπούν φήμες περί ομοφυλοφιλίας και AIDS. Ο Παγκράτιος Μερακλής, απέρριψε τις φήμες, ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επέμεινε στις κατηγορίες εναντίον του. Από το 1998 ο Παγκράτιος Μερακλής αποτραβήχτηκε και ζει μια ήρεμη ζωή σε χωριό της Επαρχίας Λευκωσίας.

    Για μέρες ο χώρος έξω από την Αρχιεπισκοπή θύμιζε πολεμικό τοπίο. Χιλιάδες υποστηρικτές του έσπευσαν στο σημείο για να εκφράσουν, πολλές φορές και βίαια, την διαφωνία τους με τους χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου, βυθίζοντας την εκκλησία σε μια πρωτοφανή κρίση.

    Ο Παγκράτιος Μερακλής μέχρι σήμερα απορρίπτει τους ισχυρισμούς του τότε Αρχιεπισκόπου, ενώ κάνει λόγο για σκευωρία που στήθηκε εναντίον του, για την οποία κατέχει στοιχεία, ωστόσο δεν θέλει να τα δώσει στη δημοσιότητα.

    Κεφάλαιο: Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος

    Ένα από τα πιο μεγάλα σκάνδαλα που βίωσε η Εκκλησία της Κύπρου, ήταν αυτό που ενέπλεξε το όνομα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου σε οικονομικές και εμπορικές ατασθαλίες που δημιούργησαν σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα στην Εκκλησία, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί σε παραίτηση στις 24 Νοεμβρίου 1998. Η υπόθεση του Μητροπολίτη Χρύσανθου, που ανάγκασε την Ιερά Σύνοδο να του επιβάλει την ποινή της διετούς αργίας, μοιάζει βγαλμένη από Αστυνομική κινηματογραφική ταινία αφού εκτός από τις κυπριακές, ενεπλάκησαν τόσο οι Ελληνικές όσο και οι Αμερικανικές αρχές.

    Η υπόθεση μάλιστα έλαβε διαστάσεις στο διεθνή τύπο. Τον Οκτώβριο του 1998, η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, αναφέρεται στην πολυσχιδή, όπως τη χαρακτηρίζει, δραστηριότητα του Μητροπολίτη, επικαλούμενη δημοσίευμα της Washington Post. Αναφέρεται σε μία από τις 26 υποθέσεις για οικονομικές ατασθαλίες που διερευνούσαν τότε οι κυπριακές αρχές, σημειώνοντας πως ο Μητροπολίτης Χρύσανθος, «φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση εξαφάνισης εκατομμυρίων δολαρίων που διερευνά το FBI». Εγκέφαλος του κυκλώματος αναφέρεται πως ήταν Αμερικανός δικηγόρος, με υψηλές διασυνδέσεις στην Ουάσιγκτον, «ο οποίος υποσχόταν για κάθε εκατομμύριο δολάρια επένδυσης 15 εκατομμύρια δολάρια κέρδος μέσα σε δύο μήνες». Ο Μητροπολίτης Χρύσανθος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να έπεισε εκπρόσωπο φιλανθρωπικής οργάνωσης να επενδύσει τα χρήματά του, «υποστηρίζοντας ότι το σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά».

    Στα όρια της παρακμής

    Αυτά και αρκετά άλλα μικρότερης εμβέλειας, είναι τα σκάνδαλα που ταρακούνησαν τα τελευταία χρόνια την Εκκλησία της Κύπρου, το κύρος της οποίας μοιάζει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

    «Η Κύπρος ως κοινωνία και αυτό αγγίζει όλες τις πτυχές της, βρίσκεται στα όρια μεταξύ κρίσεως και παρακμής. Για να την ξεπεράσεις χρειάζεται ένα καινούριο δυνατό, μοναδικό ξεκίνημα», ανέφερε θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου, κληθείς να σχολιάσει τα σκάνδαλα που ταλανίζουν την εκκλησία.

    Όπως σημείωσε, «η εκκλησία για να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση της που είναι κρίση θεσμών και προσώπων, χρειάζεται να λειτουργήσει το Συνοδικό της σύστημα».

    Ο νυν Αρχιεπίσκοπος, υπέδειξε ενώ θα μείνει στην ιστορία για την συμπλήρωση της πλήρους Συνόδου, «είναι ο ίδιος που την καταργεί στην πράξη, γιατί δεν πιστεύει στο Συνοδικό σύστημα».

    Ο νέος Αρχιεπίσκοπος για να βοηθήσει την εκκλησία να ορθοποδήσει πρέπει σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, να επιστρέψει ξανά στο Συνοδικό σύστημα. «Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τη σύνοδο και δεν θα μπορεί ο ένας να την αποκαθιστά, όπως κάνει αυτή τη στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος. Πρέπει να αλλάξουν και τα κριτήρια της επιλογής ιεραρχών με την έννοια ότι δεν είναι η ισορροπία των ομάδων στη σύνοδο, που επιλέγει τους Ιεράρχες. Ο Ιεράρχης πρέπει να έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στα υψηλά του καθήκοντα», υπογράμμισε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    «Μου έβαλε ποτό, έχασα τις αισθήσεις μου… Μετά τον είδα να με βιάζει με τα ράσα»
    https://www.reporter.com.cy/police/article/779911/-moy-ebale-poto-echasa-tis-aisthiseis-moy-meta-ton-eida-na-me-biazei-me-ta-rasa
    Σπάει τη σιωπή 25 χρόνια μετά, καταγγέλλει τον πρώην Μητροπολίτη-«Νιώθω αηδία»
    https://www.reporter.com.cy/police/article/781086/spaei-ti-siopi-25-chronia-meta-katangellei-ton-proin-mitropoliti-niotho-aidia
    «Έβαλε τα χείλη του στα δικά μου… Φώναζα, κλωτσούσα, έσπρωχνα»
    https://www.reporter.com.cy/police/article/781451/-ebale-ta-cheili-toy-sta-dika-moy-fonaza-klotsoysa-esprochna

  22. Ο/Η Εφραίμ Βαλτοπεδινός λέει:

    Έτσι θα γλυτώσει η Εκκλησία της Κύπρου τη δίκη

    https://politis.com.cy/politis-news/kypros/ypothesi-mitropoliti-kitioy-perimenei-iatriki-martyria-to-kakoyrgiodikeio/

    Υπόθεση βιασμού: Το Κακουργιοδικείο εξετάζει θέμα ανικανότητας του Μητροπολίτη τέως Κιτίου να παρακολουθήσει τη δίκη
    ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS, 19/05/2021 (τελευταία ενημέρωση 15:27)

    Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου παρουσιάστηκε σήμερα ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου, για εξέταση του θέματος που έθεσε στις 26 Απριλίου ο συνήγορος υπεράσπισής του, Μιχάλης Πικής, για ανικανότητα του πελάτη του, λόγω «έκπτωσης των νοητικών του λειτουργιών» να παρακολουθήσει τη δικαστική διαδικασία στην οποία κατηγορείται για βιασμό.

    Το αδίκημα φέρεται να διαπράχθηκε μεταξύ 1 – 30 Απριλίου 2011 στον χώρο εργασίας του ηλικίας 83 ετών ανώτερου κληρικού, στη Λάρνακα.

    Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι σήμερα το Κακουργιοδικείο διέταξε την διεξαγωγή έρευνας από πραγματογνώμονα που θα οριστεί από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, όπως ορίζει το άρθρο 70 της Ποινικής Δικονομίας.

    Το Κακουργιοδικείο όρισε την 28η Ιουνίου ως ημερομηνία για να ακούσει ιατρική μαρτυρία επί του θέματος, πρώτα από τον συνήγορο υπεράσπισης του Μητροπολίτη τέως Κιτίου και ακολούθως από την Κατηγορούσα Αρχή.

    Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της υπεράσπισης για ανικανότητα του πελάτη της να παρακολουθήσει τη δικαστική διαδικασία, στις 26 Απριλίου, τέθηκε προτού ο ανώτερος κληρικός κληθεί να απαντήσει στην κατηγορία του βιασμού.

  23. Ο/Η Παφίτης λέει:

    https://politis.com.cy/politis-news/kypros/tha-provei-se-anomoti-dilosi-ti-deytera-o-mitropolitis-teos-kitioy-antimetopizei-tin-katigoria-toy-viasmoy/

    Δήλωση χωρίς το χέρι στο Ευαγγέλιο θα κάνει τη Δευτέρα ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου

    – Αντιμετωπίζει την κατηγορία του βιασμού

    ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS, 29/07/2021 (τελευταία ενημέρωση 19:54)

    Θα προβεί σε ανωμοτί δήλωση (χωρίς όρκο) ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας Αμμόχωστου την προσεχή Δευτέρα ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος, η δίκη του οποίου συνεχίστηκε σήμερα στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας Αμμοχώστου. Ο Μητροπολίτης αντιμετωπίζει κατηγορία βιασμού και το αδίκημα φέρεται να διαπράχθηκε κατά τον μήνα Απρίλιο 2011, στο χώρο εργασίας του ηλικίας 83 ετών ανώτερου κληρικού, στη Λάρνακα.

    Σήμερα στο Κακουργιοδικείο η υπεράσπιση πληροφόρησε το δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος θα προβεί σε ανωμοτί δήλωση. Αυτό θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 2 Αυγούστου ημερομηνία κατά την οποία η υπόθεση είναι ορισμένη για συνέχιση της ακρόασης.

    Ακολούθως θα κληθούν ορισμένοι μάρτυρες από τους οποίους έχουν ληφθεί καταθέσεις από την Αστυνομία και αναμένεται ότι μέχρι την προσεχή Τετάρτη 4 Αυγούστου θα ολοκληρωθεί η παρουσίαση της υπόθεσης της υπεράσπισης.

    Υπενθυμίζεται πως χθες το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας Αμμοχώστου διαπίστωσε την ύπαρξη εκ πρώτης όψεως υπόθεση και κάλεσε τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου σε απολογία.

    Πηγή: ΚΥΠΕ

  24. Ο/Η του κώλου λέει:

    https://www.newsbomb.gr/ellada/ekklhsia/story/1274356/sto-edolio-pali-o-teos-mitropolitis-kitioy-katigoreitai-gia-asemni-epithesi-enantion-anilikis

    18/01/2022 13:39
    Στο εδώλιο πάλι ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου – Κατηγορείται για άσεμνη επίθεση εναντίον ανήλικης
    Είχε αθωωθεί πρόσφατα για υπόθεση βιασμού γυναίκας

    Ξανά στο δικαστήριο ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου – Νέα καταγγελία για άσεμνη επίθεση εναντίον ανήλικης – Είχε αθωωθεί πρόσφατα για υπόθεση βιασμού γυναίκας

    Ξανά στο επίκεντρο και ενώπιον δικαστηρίου βρίσκεται ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος για υπόθεση άσεμνης επίθεσης εναντίον ανήλικης στη Λάρνακα.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες η γυναίκα ανέφερε ότι πρόκειται για περιστατικό που έγινε πριν 41 χρόνια, καθώς όπως καταγγέλλει, ο Μητροπολίτης όταν ήταν 17 ετών προσπάθησε να τη φιλήσει.

    H εκδίκαση της υπόθεσης ήταν ορισμένη για τις 17 Ιανουαρίου ωστόσο αναβλήθηκε και ορίστηκε για αρχές Μαΐου. Ο τέως Κιτίου πάντως αρνείται τα όσα του καταλογίζονται.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης είναι ελεύθερος με όρους.

    Πρόσφατα αθωώθηκε από το δικαστήριο για υπόθεση βιασμού γυναίκας.

    ΠΗΓΗ:cyprustimes.com

  25. Ο/Η Παφίτης λέει:

    https://www.alphanews.live/cyprus/i-ntropi-diki-sas-apantise-o-mitropolitis-teos-kitioy-se-diadilotes

    Δευ, 30/05/2022 – 13:45

    «Η ντροπή δική σας» απάντησε ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου σε διαδηλωτές
    συντάχθηκε από AlphaNewsLive

    Συγκλονίζει η κατάθεση της γυναίκας που κατήγγειλε άσεμνη επίθεση από τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας. Μικρή ένταση σημειώθηκε με τη λήξη της διαδικασίας στο δικαστήριο όταν την ώρα που εξερχόταν από το κτίριο ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου, μέλος του Δικτύου ενάντια στη βία κατά των γυναικών φώναξε «αίσχος, ντροπή σας» με τον Μητροπολίτη να απαντά «η ντροπή δική σας», όπως και άτομο που τον συνόδευε.

    Συγκλονιστική κατάθεση

    Η παραπονούμενη, με λυγμούς στα μάτια, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα όπως ισχυρίζεται ότι εκτιλύχθηκαν στη Μητρόπολη, όταν ήταν 16 ετών. Στην κατάθεσή της ανέφερε ότι της έβαλε το χέρι στο στόμα για να μην ακούγεται και της έπιασε το πόδι. Όπως είπε, ενώ ήταν εκτός εαυτού φώναζε να την αφήσει να φύγει και όταν τελικά σηκώθηκε από πάνω της, της είπε πως ότι έγινε θα μείνει μεταξύ τους.

    Η ίδια, όπως περιέγραψε, έφυγε κλαίγοντας. «Εγώ ήξερα το πατρικό χάδι μόνο», αναφέρει, προσθέτοντας «τώρα είμαι μεγάλη αλλά βάλτε στη θέση μου τις κόρες σας».

    Είπε επίσης ότι η αδελφή της τον πήρε τηλέφωνο παριστάνοντας την ίδια και ηχογραφόντας τον του είπε να ξαναβρεθούν, με τον ίδιο να της λέει να πάει κι έχουν πολλά να κάνουν μαζί. Η παραπονούμενη ανέφερε ότι αρνήθηκε να ακούσει την κασέτα, καθώς της προκαλούσε αηδία.

    Παρά τις παροτρύνσεις της οικογένειάς της για να τον παγιδεύσουν, η ίδια αρνήθηκε να υποβάλει τον εαυτό της για άλλη μια φορά στην ίδια θέση. Εκείνη δεν προέβη σε καταγγελία καθώς δεν ήξερε πως να αντιδράσει και περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησε μετά το συμβάν.

    Με το πέρασμα των χρόνων και αφού υπήρξαν διάφορες φήμες γύρω από το πρόσωπό του, όπως λέει, ο γιος της την παρότρυνε να τον καταγγείλει γιατί «κάποιος πρέπει να τον σταματήσει». Είπε επίσης ότι πολλοί δικηγόροι αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπόθεση «γιατί πίσω είναι η εκκλησία».

    Τόνισε επίσης ότι σκοπός της δεν είναι τα λεφτά και αν υπάρξει αποζημίωση θα την προσφέρει σε παιδιά που πέφτουν θύματα βίας.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του Μητροπολίτη τέως Κιτίου ζήτησε όπως γίνει την Τρίτη η αντεξέταση της παραπονούμενης, με το δικαστήριο να κάνει δεκτό το αίτημα. Η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη στις 11:30.

  26. Παράθεμα: Χτυπήματα «κάτω από τη μέση», στη μάχη για τον αμαρτωλό αρχιεπισκοπικό θρόνο Κύπρου | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  27. Ο/Η Έλενα λέει:

    https://www.protothema.gr/greece/article/1371187/kupros-enohos-gia-asemni-epithesi-se-16hroni-to-1981-o-mitropolitis-teos-kitiou-hrusostomos/

    Κύπρος: Ένοχος για άσεμνη επίθεση σε 16χρονη το 1981 ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος

    Η απόφαση προκάλεσε την ικανοποίηση του ακροατηρίου και έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και αποδοκιμασίες προς τον Μητροπολίτη

    Μανώλης Καλατζής
    15.05.2023, 15:02
    6 ΣΧΟΛΙΑ

    Ένοχος κρίθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος, ο οποίος κατηγορείται πως το 1981 επιτέθηκε άσεμνα στο γραφείο του σε κοπέλα που τότε ήταν 16 ετών.

    Η απόφαση προκάλεσε την ικανοποίηση του ακροατηρίου και έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και αποδοκιμασίες προς τον Μητροπολίτη.

    Η υπόθεση θα συνεχιστεί στις 26 Μαΐου για σκοπούς αγόρευσης της υπεράσπισης με σκοπό τον μετριασμό της ποινής.

    Υπενθυμίζεται πως στις 6 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκαν οι τελικές αγορεύσεις της Κατηγορούσας Αρχής, κατά τις οποίες ο δικηγόρος του Μητροπολίτη Μιχάλης Πικής, ζήτησε την αθώωση του πελάτη του, ισχυριζόμενος ότι επηρεάστηκε το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη καθώς οι σημαντικότεροι μάρτυρες, είτε έχουν αποβιώσει είτε δεν ήταν σε θέση να καταθέσουν.

    ΣΧΟΛΙΑ
    (6)

    θεσπρωτος
    15.05.2023, 21:05
    Μετα τόν θανατό του , θά Ἀγιοποιηθει , οπως ο Άγιος Νεκτάριος.! Αιγίνης ή Πενταπόλεως (1846-1920), ένας από τούς αναρίθμητους «αγίους» τής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που όχι μόνο ο βίος του δεν δικαιολογεί τέτοιον τίτλο, αλλά θα έπρεπε να αποτελεί και παράδειγμα προς αποφυγήν για το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Αυτή η «άγια» λέρα (κατά κόσμον, Αναστάσιος Κεφαλάς), εκτός από τις «ιερές» δολοπλοκίες στην οποίες εμπλέκονταν, ήταν αναμεμειγμένος και σε σκάνδαλα ηθικής φύσεως, γι’ αυτό και καθαιρέθηκε κι εκδιώχθηκε από το πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στο οποίο «μεγαλουργούσε». Μετακομίζοντας στην Ελλάδα, ο «άγιος» δεν ξέχασε τις παλιές, «καλές» συνήθειες. Το 1918, σε ηλικία 72 ετών, οδηγήθηκε στην Δικαιοσύνη, με την κατηγορία τής ασέλγειας και τής ανηθικότητας, μετά από καταγγελία μητέρας νεαρής μοναχής, η οποία μόναζε στο μαναστήρι που είχε ιδρύσει ο «άγιος» στην Αίγινα. Ο ανακριτής Πειραιά, ο οποίος εξέταζε την υπόθεση, συμπτωματικά πέθανε λίγο αργότερα από καρκίνο. Ο θάνατος τού δικαστή, ερμηνεύτηκε (όπως ήταν φυσικό) από τούς σαπιοκοιλιάδες κληρικούς, ως θεία τιμωρία για την «άδικη» κατηγορία και δίκη, τού διακορευτή «αγίου» (τού οποίου η «αγιοσύνη» επισημοποιήθηκε μόλις το 1999 και τιμάται πλέον στις 9 Νοεμβρίου). Βεβαίως, το ότι και ο ίδιος ο «άγιος», πέθανε δυο χρόνια αργότερα από καρκίνο τού προστάτη, δεν έτυχε ανάλογης «ερμηνείας» από τούς «αντιπροσώπους» τού Θεού επί γης. Απεναντίας, ο «άγιος» θεωρείται μάλιστα και «προστάτης» όσων πάσχουν από…ανίατες ασθένειες! Δηλ. Γέροντα Νεκτάριου Μουλατσιώτη 30/11/2011 .→ Η Εισαγγελέας κ. Καλού γνωρίζει το τέλος του Εισαγγελέα που αδίκως δίωξε τον Επίσκοπο Πενταπόλεως Νεκτάριο και σημερινό Άγιο Νεκτάριο; Εάν όχι ας διαβάσει την ζωή του Αγίου Νεκταρίου να δει τι έπαθε ο Εισαγγελέας. Εμείς ευχόμαστε για την σωτηρία της, αλλά δεν ξέρω αν θα την σκεπάζει ο Θεός από εδώ και πέρα…διότι αδίκως διώκει τον Γέροντα κατ’ εντολήν….όταν ολόκληρη Ρωσία και άλλα κράτη τον τιμούν, το κράτος το ελληνικό τον διώκει…

    • Ο/Η Ένας λέει:

      θα του επιβάλουν προσωρινή αργία μέχρι να τον δικάσουν, αλλά όχι πρεν πεθάνει.
      Κόλπα αλληλεγγύης μεταξύ συνενόχων, παρ’ολο που αυτός πήγε με ανήλικη γυναίκα και όχι με αγοράκι, χαλώντας την πιάτσα

      ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ – ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΚΙΤΙΟΥ
      Τρίτη, 16 Μαΐου 2023 07:43

      Εκκλησία OnlineΙστότοπος Facebook Google+ Twitter YouTube
      Όλη η Ορθοδοξία στο Διαδίκτυο.

      Μετά την επιβολή ποινής η Ιεραρχία θα αποφασίσει για την ποινή που θα επιβάλει στον αρχιερέα.

      Η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσία να κρίνει ένοχο ιεράρχη της Εκκλησίας της Κύπρου ίσως να είναι η μοναδική στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Εκκλησιαστικές πηγές με τις οποίες μίλησε η «Κ» ανέφεραν πως δεν υπάρχει προηγούμενο τα τελευταία 100 χρόνια κύπριος Ιεράρχης να καταδικαστεί από πολιτικό δικαστήριο για άσεμνη επίθεση σε γυναίκα. Μετά την απόφαση το ζητούμενο της υπόθεσης είναι πρώτον: το ύψος της ποινής που θα επιβάλει το Δικαστήριο και δεύτερον ο χειρισμός που θα τύχει το όλο θέμα από την Ιερά Σύνοδο. Στο πρώτο σκέλος το Δικαστήριο θα συνεδριάσει στις 26 Μαΐου για μετριασμό της ποινής. Στο δεύτερο σκέλος με το που θα επιβληθεί η ποινή στον Μητροπολίτη πρώην Κιτίου Χρυσόστομο θα ξεκινήσει η εμπλοκή της Ιεράς Συνόδου. Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές τα μέλη της κυπριακής Ιεραρχίας θα συνέλθουν προκειμένου να αποφασίσουν για το τι μέλει γενέσθαι με τον Ιεράρχη.

      Η Ιερά Σύνοδος θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβει υπόψη της, τόσο το προχωρημένο της ηλικίας όσο και την κατάσταση της υγείας του πρώην Κιτίου.

      Οι επιλογές
      Η Ιερά Σύνοδος έχοντας την οριστική απόφαση του Δικαστηρίου θα προχωρήσει σε εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης και επιβολή εκκλησιαστικής ποινής. Επειδή πρόκειται για ανώτερο κληρικό της υποθέσεως θα επιληφθεί η Ιερά Σύνοδος με σύνθεση στην οποία μετέχουν ο Πρόεδρος της και τουλάχιστον 12 Αρχιερείς και επιβάλει τις ποινές: της μομφής, της αργίας με ή χωρίς στέρηση αποδοχών, της εκπτώσεως και της καθαιρέσεως. Με βάση το άρθρο 80 του Καταστατικού Χάρτη η ποινή της προσωρινής αργίας επιβάλλεται σε περίπτωση κατά την οποία «υφίστανται αποχρώσες ενδείξεις για τη τέλεση σοβαρού εκκλησιαστικού αδικήματος κυρίως δε όταν έχει προκληθεί από αυτόν (κληρικό) και σκανδαλισμός του ποιμνίου». Η συγκεκριμένη ποινή επιβάλλεται μέχρι την έκδοση δικαστικής αποφάσεως από όργανα της Εκκλησίας. Εάν η Ιερά Σύνοδος αποφασίσει να πραγματοποιήσει και δικές της έρευνες σε μια τέτοια περίπτωση με βάση τον Καταστατικό Χάρτη μπορεί να επιβληθεί η ποινή της προσωρινής αργίας μέχρι έκδοση απόφασης από τα όργανα της Εκκλησίας.

      Άρθρο 81
      Με βάση τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 81 του Καταστατικού Χάρτη, σε Αρχιερέα που καταδικάστηκε και από τα όργανα της Εκκλησίας μπορεί να το επιβληθεί ποινή της στερητικής ιεροσύνης ή έκπτωση από το Θρόνο, ή ποινή αργίας που επιφέρει έκπτωση. Στην περίπτωση που επιβληθεί η ποινή της προσωρινής αργίας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 14 του Καταστατικού Χάρτη, ο υπόλογος Αρχιερέας θα κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

      Η διαδικασία
      Με βάση τον νέο Καταστατικό Χάρτη όποιος κληρικός καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα από πολιτικό δικαστήριο ταυτόχρονα αντιμετωπίζει και ποινή από την Ιερά Σύνοδο. Επί του προκειμένου όπως σημείωνε εκκλησιαστική πηγή στην «Κ» υπάρχει πρόσφατο προηγούμενο με κληρικό ο οποίος καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκιση για σοβαρό ποινικό αδίκημα και την ίδια ώρα με απόφαση εκκλησιαστικού οργάνου καθαιρέθηκε. Επίσης αν και δεν αναφέρεται στον Καταστατικό Χάρτη, η Ιερά Σύνοδος με βάση τους εκκλησιαστικούς κανόνες μπορεί να επιβάλει και την ποινή της επαναφοράς εις την τάξιν των μοναχών. Σε μια τέτοια περίπτωση ο υπόλογος Αρχιερέας θα πρέπει να εγκλειστεί στη Μονή της Μετάνοιας του, που για την περίπτωση του πρώην Κιτίου είναι η Μονή Μαχαιρά. Η ποινή τα επαναφοράς εις την τάξιν των Μοναχών προϋποθέτει ότι ο Ιεράρχης στον οποίο επιβάλλεται η ποινή έχει την Μοναχική Κουρά κάτι που δεν είναι βέβαιο για τον πρώην Κιτίου. Επίσης η Ιερά Σύνοδος θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβει υπόψη της, τόσο το προχωρημένο της ηλικίας όσο και την κατάσταση της υγείας του πρώην Κιτίου.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.