Ο Βασίλης Αλεξάκης για τη «Μαφία» του Άθωνα

[Τα οικονομικά κίνητρα της υποστήριξης του ΚΚΕ προς το αμαρτωλό Όρος]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Θέλοντας να τιμήσουμε τον Βασίλη Αλεξάκη που δεν είναι πια μαζί μας, αναδημοσιεύουμε δυο συνεντεύξεις που είχε δώσει το 2008 στο «Ε» της «Ελευθεροτυπίας» και στα ΝΕΑ, με αφορμή την έκδοση το 2007 του μυθιστορήματός του «Μ.Χ.» που μέχρι τότε είχε πουλήσει περίπου 50.000 αντίτυπα στην Ελλάδα και είχε πάρει το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας. Ο Αλεξάκης ανήκε στην Αριστερά, τα κόμματα της οποίας ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ υπερασπίζονται με φανατισμό το Άβατο (Αλ.Αλαβάνος ο και Υπέρμαχος των Επιταφίων της πανδημίας) και  τα οικονομικά (και όχι μόνο) προνόμια του Άθωνα. Με με λευκή ψήφο ως αντιπολίτευση (9.2014) και με δυο νομοσχέδια ως κυβέρνηση (12.2016, 8.2017) ο πρώτος. Με τρεις φορές λευκή ψήφο το δεύτερο (βλ. Χ.Ιωάννου ‘Εφ.τ.Συντ’.-11.8.2017-«Ου… φορολογηθείς»): «..παρά τις αμήχανες προσπάθειες, π.χ. του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου. Πώς καταλήγουν όμως τα «ιερά» ρουσφέτια να γίνονται εν μιά νυκτί νόμος του κράτους και μάλιστα με διακομματική ανοχή, αν όχι «ομερτά»; Το κόλπο είναι σχετικά απλό….».

Επειδή όμως το Όρος εκλογικά στηρίζει με συνέπεια την Ακροδεξιά και δευτερευόντως τη Δεξιά, όπως έχει αποκαλύψει και ο μοναχός συγγραφέας Μ. Χατζηαντωνίου («Στο Αγιο Όρος παίρνουν ψυχοφάρμακα!» Συνέντευξη του μοναχού Μιχαήλ στην Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-ένθετο περιοδικό Εψιλον: Τεύχος 524, 22/4/2001, βλ. newmartyrephraim), προσωπικώς φρονώ πως οι γαλαντομίες των ευσεβών άθεων κ.κ. Τσίπρα και Κουτσούμπα έχουν ανιδιοτελή πνευματικά κριτήρια αποβλέποντας στην σωτηρία των ψυχών των. Όμως ο Β. Αλεξάκης απέδωσε ευθέως στην ευγενή σιωπή του ΚΚΕ (το οποίο δεν ντράπηκε να δέχεται για τα πλημμυροπαθή αρχεία του κόμματος οικονομικές δωρεές φανερά από τον φασίστα και βασανιστή τυφλών παιδιών  Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και τον μαστροπό Ρουμάνων καλογριών, ρατσιστή και λαθρέμπορο χρυσού πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο) οικονομικά κίνητρα : «Το Σπίτι του Λαού στον Περισσό χτίστηκε εν μέρει με λεφτά που έδωσαν οι μοναχοί». Ακολουθούν, ολόκληρη η πρώτη συνέντευξη και απόσπασμα της δεύτερης:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ: «Μία μαφία ντυμένη στα μαύρα» (Ε 14.09.2008). «Μόνιμη πολιτική του Αγίου Ορους είναι να κρατήσει τα προνόμια και τα λεφτά του. Κυρίαρχο στοιχείο του είναι το ενδιαφέρον για τα οικονομικά. Ο μανδύας του μοναχού κρύβει πίσω του μια μορφή θρησκευτικού καπιταλισμού, ο οποίος είναι σκληρότατος». Ο συγγραφέας τού «μ.Χ.» ξεπερνά το ταμπού που περιβάλλει τη μοναστική πολιτεία του Αθω και μιλά για τις απάτες που εκπορεύονται από εκεί. Oι περιπέτειες ενός φοιτητή κλασικής φιλολογίας, που επισκέπτεται το Άγιο Όρος για να διεξαγάγει μια έρευνα, είναι η αφορμή για να ξεδιπλώσει ο Βασίλης Αλεξάκης μια σειρά σημαντικών κατηγοριών κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των πρακτικών της εναντίον της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς και του νεοελληνικού κράτους. Στο βιβλίο του «μ.Χ.» (εκδ. Εξάντας) αναφέρει πράγματα σκανδαλώδη, για ένα θέμα που για την ελληνική πραγματικότητα παραμένει ταμπού. Είναι και διασταυρωμένα; «Ήμουν δημοσιογράφος στη «Μοντ» για δεκαπέντε χρόνια. Μάλιστα, από ευσυνειδησία, όταν τελείωσα το χειρόγραφο, το έδωσα σε πέντε ιστορικούς και το διάβασαν, για να βεβαιωθώ πως δεν μου έχει ξεφύγει τίποτα» είναι η αφοπλιστική απάντηση του.
Στη Γαλλία το βιβλίο σας «μ.Χ.» πήρε το Μεγάλο Βραβείο της Ακαδημίας. Στην Ελλάδα, που το θέμα είναι σχεδόν ταμπού, τι αντιδράσεις είχατε;
«Η αντίδραση από την πλευρά του κόσμου ήταν πάρα πολύ θετική- το διαπίστωσα και στις εκδηλώσεις που έγιναν σε βιβλιοπωλεία, σε πνευματικά κέντρα κ.λπ. Βεβαίως, κάθε φορά υπήρχε κάποια θεούσα που άρχιζε να λέει ότι δεν επιτρέπεται να κάνουμε κριτική στη θρησκεία και τα λοιπά· είναι άνθρωποι οι οποίοι ταυτίζουν την Ελλάδα με την Ορθοδοξία, σαν να μην μπορεί κάποιος να είναι Έλληνας και άθεος ή μη ορθόδοξος». Από την Εκκλησία είχατε αντιδράσεις;
«Η γενική γραμμή (και το ξέρω καλά από μέσα) που έδωσε το Άγιο Όρος, είναι να μη γίνει λόγος για το βιβλίο, να αποσιωπηθεί, διότι δεν έχουν απαντήσεις στα στοιχεία που δίνω, δεν μπορούν να τα ανασκευάσουν. Νομίζω πως είναι η στιγμή, δηλαδή, να γίνει μια μεγάλη συζήτηση στην Ελλάδα με θέμα το διαχωρισμό Εκκλησίας – κράτους, επιτέλους. Διότι το βασικό πρόβλημα είναι εκεί. Δεν μπορούμε να διδάσκουμε την αρχαία φιλοσοφία μέσα σε τάξεις όπου έχουμε τον άγιο Αντώνιο ή δεν ξέρω ποιον άλλο. Ή θα έχουμε τους αγίους μέσα στις τάξεις ή θα έχουμε τον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη, τον Πυθαγόρα. Αυτοί οι δύο κόσμοι δεν μπορούν να συνεργήσουν- είναι η πελώρια απάτη πάνω στην οποία βασίζεται ο δήθεν νεοελληνικός πολιτισμός. Απάτη, την οποία εξύμνησε και η Χούντα.

«Συνάντηση Χρυσής Αυγής με τους φρουρούς της Πατρίδας και της Ορθοδοξίας στο Άγιον Όρος»- xristospappas.blogspot.com/2017/04/blog-post_44.html (12 Απριλίου 2017)…παρέστη ανήμερα του Ευαγγελισμού (Αγιορείτικο ημερολόγιο) στις 7/4/17 στον Εσπερινό και το Αρχιερατικό Κτητορικό Μνημόσυνο, παρουσία εκπροσώπων Μητροπολιτών του Πατριαρχείου και Ηγουμένων των υπολοίπων Μονών και Αρχιερεύοντος του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Γέροντα Εφραίμ, με τον οποίο είχε και ιδιαίτερη συνάντηση». (Κουϊζ Λ.: Που κρύβεται ο Παππάς;)

Ολα αυτά περί ελληνοχριστιανικού πολιτισμού είναι απόψεις της άκρας Δεξιάς. Οι άνθρωποι της «Ζωής» και του Αγίου Όρους είναι κατά βάσιν ακροδεξιοί. Αυτό εξηγεί και το ότι συνεργάστηκαν άριστα με τον Χίτλερ και ανάρτησαν φωτογραφίες του σε όλες τις μονές».

Συνεργάστηκαν και με αντάρτες, όμως. «Ακολουθούν την πολιτική που τους υπαγορεύουν τα συμφέροντα τους. Συμφιλιώθηκαν με τους αντάρτες τη στιγμή που νόμιζαν ότι αυτοί μπορούσαν να κερδίσουν τον Εμφύλιο. Μόλις όμως είδαν πως χάνουν, το γύρισαν από την άλλη πλευρά. Είχαν υπογράψει συμφωνίες και με τους αντάρτες, βεβαίως, για να μη θιγούν τα προνόμια τους. Η μόνιμη πολιτική του Αγίου Όρους είναι να κρατήσει τα προνόμια και τα λεφτά του. Μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης δεν τα γνωρίζει αυτά, είναι απληροφόρητη και οι πολιτικοί δεν τολμούν να τα πουν. Ακόμη και του ΚΚΕ δεν τολμούν να κηρύξουν πόλεμο ενάντια στο Άγιο Όρος. Το Σπίτι του Λαού στον Περισσό χτίστηκε εν μέρει με λεφτά που έδωσαν οι μοναχοί».

Έχετε εικόνα πόσο μεγάλη είναι η περιουσία του Αγ. Ορους;
«Όχι. Το υπουργείο Οικονομικών περίπου πριν από τρία χρόνια τους ζήτησε τη λίστα των ακινήτων τους σε όλη την Ελλάδα. Αρνήθηκαν να τη δώσουν». Και τι τα κάνουν οι μοναχοί τόσα χρήματα, ενώ διαβιούν εν πενία;

«Το να προσθέτεις μηδενικά σε έναν λογαριασμό είναι μία εξουσία. Αυτοί μπορεί αύριο να χρηματοδοτήσουν ένα κόμμα, έναν υποψήφιο. Έτσι εξηγείται, κατά τη γνώμη μου, το ότι καμία κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών δεν τόλμησε να διαμαρτυρηθεί όταν σιώπησαν οι μοναχοί και αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία. Και το ΠΑΣΟΚ διευκόλυνε σκανδαλωδώς τους Αγιορείτες όταν ο Λαλιώτης απάλλαξε από τη φορολογία όχι μόνο τα μοναστήρια στο Άγιο Όρος, αλλά και τα μετόχια τους. Αυτοί πληρώνουν και τη βενζίνη φτηνότερα από τους άλλους Έλληνες. Μιλάμε για αμύθητες περιουσίες. Σκεφτείτε ότι εδώ και χίλια χρόνια αυτά τα μοναστήρια δεν έχουν σταματήσει να κληρονομούν σπίτια και γη από όλους τους Έλληνες».

Διεκδικούν και δημόσια περιουσία…

«Οι πολιτικοί μας είναι πεπεισμένοι ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν την Ελλάδα χωρίς τη συγκατάθεση της Εκκλησίας. Κατά συνέπειαν, κανείς δεν τολμά να κηρύξει πόλεμο στο Άγιο Όρος. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μόνο έκανε ένα πρώτο βήμα, που τους πήρε κάποιες εκτάσεις για να τις δώσει στους πρόσφυγες. Δηλαδή, δεν τους αρκεί αυτή η πελώρια έκταση του Αγίου Όρους, δεν τους αρκεί που έχουν απαλλαγή από κάθε φορολογία, που παίρνουν πουρμπουάρ 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο για τις εκτάσεις που τους πήρε ο Βενιζέλος· διεκδικούν και άλλα πράγματα παντού. Και όλα αυτά με τι χαρτιά; Με εκείνα που έχουν από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία! Κωμικοτραγικό! Τι σχέση έχει το νεοελληνικό κράτος με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για να τα θεωρεί αυτά νόμιμα;

«Έβλεπα κάτι θεολόγους στην τηλεόραση πρόσφατα, οι οποίοι προβάλλουν το θολό επιχείρημα, «Εδώ είναι μια πολιτεία χιλίων ετών». Δηλαδή, κάποιος που κάνει απάτες τόσα πολλά χρόνια είναι νόμιμος; Και η μαφία της Ιταλίας έχει μια παμπάλαια ιστορία. Τα μπλέκουν όλα μαζί, βλέπετε, το συναίσθημα, τη θρησκεία, το Βυζάντιο… Όλα αυτά έχουν έναν σκοπό: να πλουτίζουν τα μοναστήρια και να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ο Εφραίμ και ο «υπουργός Οικονομικών» του, ο Αρσένιος, είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους που υπάρχουν στην Ελλάδα, ίσως και στον κόσμο. Δεν μιλάμε τώρα για κομποσκοίνια, μιλάμε για πολυκατοικίες στην Πανεπιστημίου, στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη και παντού». Γιατί αναφέρετε αυτούς τους δύο; Οι άλλοι μοναχοί δεν έχουν λόγο σε ό,τι ανήκει στη μονή; «Οι άνθρωποι των μοναστηριών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Είναι οι διευθυντές, οι οποίοι διακινούν το χρήμα και αποφασίζουν, και οι οποίοι περιβάλλονται από λακέδες. Η εξουσία ανήκει στον ηγούμενο και στους περί αυτόν. Έχουμε μέσα στα μοναστήρια μια μικρή δικτατορία, όπου αυτοί κάνουν ό,τι θέλουν και οι υπόλοιποι είναι σούζα, στρατιωτάκια. Όλα τα μοναστήρια είναι πλουσιότατα. Για τη Μονή Βατοπεδίου είναι γνωστότατο, είναι πιο επηρμένοι βέβαια». Χρειάζονται λεφτά για αναστηλώσεις, για ένα σωρό πράγματα.

«Εγώ είδα χειρόγραφα σε άθλιο χάλι στη Μονή Βατοπεδίου, τυλιγμένα σε κουρέλια· δήθεν δεν έχουν τα λεφτά να τα συντηρήσουν, που είναι κι αυτό μία απάτη. Με βάση αυτήν την απάτη έχουν αποσπάσει 300.000 ευρώ  (ο αριθμός είναι ελεγμένος) από την Ε.Ε. Και το δήθεν ενδιαφέρον τους για τη συντήρηση των μοναστηριών είναι και αυτό απάτη. Από δικά τους λεφτά δεν είχαν κάνει τίποτα, άφηναν τις μονές μισοκατεστραμμένες και μία από αυτές, η Μονή Σταυρονικήτα, κινδύνευε να πέσει μέσα στη θάλασσα. Έκαναν μερικά έργα μόνον όταν τους έδωσε η Ε. Ε. λεφτά! «Υπάρχει κι εκείνη η εκκλησία στις Καρυές που έχουν ρίξει τσιμέντο και οι τοιχογραφίες του Πανσέληνου δεν αναπνέουν και καταστρέφονται. Δεν θέλουν έλεγχο ούτε από το υπουργείο Οικονομικών ούτε και από κάποια ελληνική υπηρεσία που θα μπορούσε να προστατεύσει ορισμένα έργα». Γράφετε ότι δεν έχει γίνει ούτε μία αρχαιολογική ανασκαφή στο Αγιο Ορος. «Το απαγορεύουν τελείως. Το Αγιο Ορος χτίστηκε σε μια περιοχή όπου υπήρχαν πέντε αρχαίες πόλεις! Έμαθα ότι ένα ολόκληρο άγαλμα βρέθηκε όταν έφτιαχναν καινούργιο πάτωμα στο κελάρι της Μονής Βατοπεδίου και, αντί να το βγάλουν από εκεί, το σκέπασαν με τσιμέντο και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την κάβα. Τόση είναι η περιφρόνηση που έχουν απέναντι στην αρχαιότητα. Και η άλλη, η περιφρόνηση η μεγάλη, είναι απέναντι στο ελληνικό κράτος. Αυτοί ζουν με το μύθο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Θεωρούν ότι είναι κληρονόμοι μιας αυτοκρατορίας, εξ ου και τα κείμενα που προβάλλουν για να διεκδικήσουν εκτάσεις.

«Είναι χαρακτηριστικό το ότι δεν βλέπει κανείς την ελληνική σημαία στο Άγιο Όρος· βλέπει μόνο τη βυζαντινή. Η έπαρση, ίσως όχι όλων των ηγούμενων, αλλά τουλάχιστον του Εφραίμ, είναι πελώρια. Θεωρεί ότι είναι πολύ πιο πάνω από τον Καραμανλή αυτός. Αυτή είναι η νοοτροπία της ηγεσίας των μοναστηριών – διότι από κει και κάτω, με τους νέους καλόγερους, τους δόκιμους, είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, ηθικό, ανθρώπινο. Το ότι υπάρχει μια συνεχής παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο Άγιο Όρος είναι βέβαιο». Τι εννοείτε; «Δείτε το σχολείο στις Καρυές. Δεν είναι θρησκευτικό, είναι δήθεν κανονικό σχολείο, όπου είναι εγκλωβισμένα παιδιά 12-18 ετών, τα οποία μεγαλώνουν χωρίς να βλέπουν γυναίκα. Αυτό το τερατώδες πράγμα χρηματοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας! Έχουμε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πώς εγκλωβίζεις παιδιά σ’ έναν χώρο όπου δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα; Κανείς δεν τόλμησε να το σχολιάσει αυτό».

Υπάρχει και αρχαιοκαπηλία. «Αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στο Όρος πουλήθηκαν στο εξωτερικό- εξαφανίζονται μυστηριωδώς βυζαντινά εικονίσματα, τα οποία ύστερα από καιρό βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν ή όπου αλλού. Οι πυρκαγιές που ξεσπάνε σε μοναστήρια είναι για να δικαιολογήσουν την εξαφάνιση βυζαντινών εικόνων που έχουν πουληθεί. Το Αζερμπαϊτζάν δεν το λέω τυχαία. Η Ιντερπόλ κυνηγάει έναν μοναχό που κατέφυγε εκεί». Αναφέρετε και για αυτοκτονίες μοναχών… «Εχουν αυτοπυρποληθεί μοναχοί και, μάλιστα, την ημέρα του Πάσχα. Οι αυτοκτονίες είναι συχνό φαινόμενο. Αυτό δεν βγαίνει έξω, δεν επεμβαίνει κανένας ανακριτής ή εισαγγελέας. Αμφιβάλλω αν οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών αυτών το ξέρουν. Έχουν δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στους νεαρούς που βρίσκονται εκεί, οι οποίοι συχνά, όπως συμβαίνει στο στρατό, όπως συμβαίνει και στις φυλακές, περνάνε πάρα πολύ σοβαρές κρίσεις». Δεν βρήκατε κατάνυξη, πνευματική ανάταση ή μια θετική στάση ζωής; «Βρήκα μερικούς συμπαθείς μοναχούς, συνήθως πολύ ηλικιωμένους, που δεν ενδιαφέρονται για το χρήμα, δεν ενδιαφέρονται για τη μαφία που λειτουργεί εκεί και έχουν μεγάλο πρόβλημα με την κατάντια των μοναστηριών. Βεβαίως, αυτοί πιστεύουν -και αυτό είναι σεβαστό. Δεν είναι σεβαστό, όμως, να εξαπατά κανείς το ελληνικό δημόσιο ή να ασκεί πολιτική εξουσία.

«Δυστυχώς, το κυρίαρχο στοιχείο του Αγίου Όρους είναι το ενδιαφέρον για τα οικονομικά. Ο μανδύας του μοναχού κρύβει πίσω του μια μορφή θρησκευτικού καπιταλισμού, ο οποίος είναι σκληρότατος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις τεράστιες περιουσίες που έχουν αυτοί οι άνθρωποι (που ισχυρίζονται ότι είναι άνθρωποι του Θεού), δεν κάνουν κανένα κοινωφελές έργο! Θα μπορούσαν να χρηματοδοτούν γηροκομεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία… Ούτε στους Πελοποννήσιους, όταν κάηκαν τα σπίτια τους, δεν έδωσαν κάτι. Αν οι ίδιοι σέβονταν λίγο περισσότερο τη θρησκεία τους, αν φέρονταν λίγο καλύτερα σε σχέση με τις αρχές αυτής της θρησκείας, θα τους σεβόμουν κι εγώ λίγο ‘ παραπάνω. Αλλά εδώ μιλάμε για μια αλητεία, μία μαφία ντυμένη στα μαύρα!».

Από την εφημερίδα «Μακεδονία» 26.11.1978, σελ.23. 

«Το Άγιον Όρος περιφρονεί την Ελλάδα κι ας απομυζά εκατομμύρια» (ΤΑ ΝΕΑ-Πιμπλής Μανώλης 27 Οκτ 2008). «…ο Αθανάσιος, ιδρυτής της Μεγίστης Λαύρας, το πρώτο που έκανε τότε ήταν να αγοράσει πλοίο για να κάνει εμπόριο με την Κωνσταντινούπολη. Τα μοναστήρια είναι επιχειρήσεις από τότε που δημιουργήθηκαν. Στη βυζαντινή περίοδο λειτουργούσαν σαν τράπεζες για ανασφαλείς πλούσιους της Κωνσταντινούπολης που κατέθεταν εκεί, έναντι τιμήματος, τα χρήματά τους για να τα διασφαλίσουν από πολιτικές ανατροπές. Επίσης δάνειζαν εμπόρους της Κωνσταντινούπολης. Λειτουργούσαν δηλαδή ανέκαθεν ως οικονομικά ιδρύματα. Το δράμα είναι ότι αυτά δεν λέγονται και τώρα ξαφνιαζόμαστε που η Μεγίστη Λαύρα, λ.χ., επένδυσε 450 εκατομμύρια ευρώ στη Σκύρο σε ανεμογεννήτριες και θα πουλάει το ρεύμα στη ΔΕΗ. Εθελοτυφλούμε», λέει…Στον πόλεμο είχαν τεθεί υπό την προστασία του Χίτλερ, υποστηρίζει ο συγγραφέας. «Μετά διαπραγματεύτηκαν και με το ΚΚΕ για να διατηρήσουν την αυτονομία τους σε περίπτωση που κέρδιζαν οι κομμουνιστές στον Εμφύλιο. Είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με όλους».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΘΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
«Άθωνας: Πρώτος στα κρούσματα, πρώτος στη μάχη κατά του εμβολίου»

This entry was posted in Ieres_Ependyseis, σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, Πολιτισμός-Τέχνες, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική, Logos. Bookmark the permalink.

27 Responses to Ο Βασίλης Αλεξάκης για τη «Μαφία» του Άθωνα

  1. Ο/Η laskaratos λέει:


    koutipandoras
    Δείτε πως οι ρασοφόροι της μονής Βατοπεδίου διέπρεπαν στις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους. Δείτε πώς η παρέα του Βατοπεδίου εκδιώχθηκε από την Κύπρο από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου μετά και από καταγγελίες για παιδεραστία. Δείτε την εκπομπή για την «Αδελφότητα του Βατοπεδίου» από το «Κουτί της Πανδώρας».

    Ο μοναχός Νικόδημος ξεσκεπάζει το Άγ.Όρος

    Ο μοναχός Νικόδημος ξεσκεπάζει το Άγ.Όρος

    Σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Τέταρτο” (Ιούνιος 1985), ο Άρχων Μέγας Μυρεψός του Οικ. Πατριαρχείου Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, συζητώντας για το Όρος, ρώτησε τον δημοσιογράφο, αν του “ρίχτηκε κανένας καλόγερος” και στην καταφατική απάντηση του συνομιλητή του, παρατήρησε: «Και εγώ είδα πολλούς να έχουν σπιτωμένους νέους, δόκιμους».
    Σε όποιον δεν αρκεί ούτε η μαρτυρία του Πεντζίκη, θα αραδιάσουμε περισσότερα ντοκουμέντα: Ο (ομοφυλόφιλος) μουσικός Ralph H. Brewster δημοσίευσε το 1935 το πολυδιαβασμένο «The 6000 Beards of Mount Athos», όπου γίνονται σοκαριστικές αναφορές στις ακατανόμαστες σεξουαλικές δραστηριότητες των μοναχών, μέσω των εμπειριών του νεαρού Έλληνα συνοδού του, κάποιου Γιώργου.

    «Σαν βόμβα έπεσε στην κοινωνία της Ευρυτανίας, η είδηση ότι ο 50χρονος Αρχιμανδρίτης, που συνελήφθη στην Στυλίδα (24 Ιουλίου 2009) και κατηγορείται για ασέλγεια κατά ενός 20χρονου νεαρού παιδιού με διανοητικά προβλήματα, κατάγεται από τη Βαλαώρα. Από μικρός είχε αφοσιωθεί στο Θεό και έζησε ως μοναχός στην Ιερά Μονή της Αγίας Άννης, στο Άγιο Όρος. Πριν 3 χρόνια, μετά από δικό του αίτημα, τοποθετήθηκε σε μικρή ενορία στη Θεσσαλονίκη….». Τι απέγινε ΚΑΙ με αυτή η υπόθεση; Άκρα του τάφου σιωπή.

    Ο δόκιμος μοναχός Αναστάσιος Δανδίκας έκλεψε με δυο φίλους του 2 λειτουργικά ειλητάρια 13ου και 14ου αιώνα, 7 αυτοκρατορικά φιρμάνια και διάφορες εικόνες. Τα φυγάδευσαν από μυστικά μονοπάτια στην Κατερίνη. Ένας μέλος της σπείρας συνελήφθη από την Ιντερπόλ στο Μόναχο ενώ προσπαθούσε να πουλήσει τα κειμήλια. Ο πρώην μοναχός Αναστάσιος πέθανε από Έιτζ στις 6 Ιανουαρίου 1992 στο «Νοσοκομείο Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης…”.

    Ο Ζακ Lacarriere, διαπιστώνει: “Σπάνια έχω κάνει για την θρησκεία συζητήσεις τόσο βλακώδεις και πρωτόγονες όσο στον Άθω….ο αθωνίτης μοναχός αντιπροσωπεύει μια έμμονη επιβίωση των στοιχείων που συγκροτούν το διανοητικό σύμπαν ενός βυζαντινού χωρικού“. Ο ίδιος κοιτάζοντας από έναν μικρό φεγγίτη, είδε: “κατάλαβα γιατί ο αρχοντάρης βιαζόταν να με ξαποστείλει…καμιά δεκαριά καλόγεροι ήσαν τραπεζωμένοι μπροστά σε …τηγανητά, σαλάτες, ψάρια, κρασιά και ρακή….αναγνώρισα μάλιστα κι έναν…ογκώδη και επηρμένο παπά επισκέπτη…Αργότερα διαβάζοντας τον Γρηγόριο Παλαμά….Τρώνε σαν τα γουρούνια έγραφε για τους μοναχούς του Άθω, πίνουν βαρέλια κι όταν μεθύσουν προσποιούνται ότι χρησμοδοτούν». Ο συγγραφέας Κώστας Ουράνης, που επισκέφθηκε το 1930 τις ιδιόρρυθμες μονές Λαύρας και Βατοπεδίου, στις εντυπώσεις του που δημοσιεύτηκαν στο «Ελεύθερον Βήμα» γράφει: «Σήμερα, όταν γίνεται λόγος για το Αγιον Όρος, ο περισσότερος κόσμος χαμογελάει ένα χαμόγελο γεμάτο ειρωνεία και υπονοούμενα. Πηγή του χαμόγελου αυτού είναι ένα σωρό ιστορίες που κυκλοφορούν, σχετικές με την ζωή και τα ήθη των μοναχών, και που κοντά τους οι ιστορίες του Βοκακίου θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατάλληλες για παρθεναγωγεία».

    Η Γαλλίδα συγγραφέας Μαρίζ Σουαζί, μεταμφιεσμένη σε άντρα, έζησε εκεί και περιγράφοντας διαφόρους τύπους μοναχών, έγραψε γι’αυτόν που αποκαλεί «βιτσιόζο»: «…Έχει πάντα την επιθυμία του έρωτα….οι πειρασμοί ξεφεύγουν από τα φαρδιά του μανίκια…μυρίζει σπέρμα και ένοχη συνείδηση….».

    Ο Θέμος Κορνάρος καταθέτει τη μαρτυρία του: «Φαινόμενο, θάμα, είναι ο υποψήφιος διάκος που δε θα τρέμουνε τα ποδάρια του, όταν ακούει να διαβάζεται η σχετική περικοπή: ‘Ο υποψήφιος διάκονος πρέπει να ερωτηθεί παρά του πνευματικού εάν η ανθρωπίνη φύσις τριβήν εποιήσατο περί την οπισθίαν οπήν, ή εάν εισήλθεν εν αυτή και συνάμα ροήν εποιήσατο’….…..Τ’ άλλα καλογεροπαίδια με ζήλεια παρακολουθούνε το μυστήριο της χειροτονίας του καινούριου διάκου. … Κι αυτό που λένε συναμεταξύ τους κρυφά σιγανά, πως: ‘Έπρεπε να ρωτούνε το γιατρό πριν της χειροτονίας’ το λένε από ζήλεια ασφαλώς και ποτέ δε θα θέλανε το γιατρό για δικό τους λογαριασμό. …..Και μόνο αυτή η περικοπή, για τη χειροτονία του διάκου, αν είχε γραφτεί, θα ’ταν αρκετή για ν΄αντιπροσωπεύσει τη χώρα του Άθω στον κόσμο της σοβαρής πνευματικής δημιουργίας…..Και μια που το ’φερε η σειρά, όλος ο κόσμος ξέρει πως ο πάτερ Ανανίας ο Κουτλουμουσιανός, φεύγει από το μοναστήρι 4 βδομάδες το χρόνο. Εξαφανίζεται. ….Άλλο πράμα είναι το ότι τον έπιασε η αστυνομία – κατά διαβολική σύμπτωση – ακριβώς σε μια τέτοια περίοδο να ξεφορτώνει στις αχτές της Καλλιάγρας τσιγαρόχαρτο, καπνό και χασίς».


    Όμως η συγκλονιστικότερη μαρτυρία για τις ακολασίες μεταξύ Γερόντων και υποτακτικών στο Άγιο Όρος είναι το πρόσφατο αποκαλυπτικό βιβλίο του ζωγράφου και αγιογράφου μοναχού Νικόδημου, τ.Γραμματέα (1978-1982) της Ι.Κοινότητας, «Το ταξίδι ενός αθώου», (εκδ. Λιβάνη-2011). Ομολογώ πως δεν τολμώ να μεταφέρω τις περιγραφές που περιλαμβάνουν δέσιμο με αλυσίδες του ψυχολογικά εξουθενωμένου θύματος πάνω στο κρεβάτι και τη σεξουαλική ασέλγεια μαζί με βασανιστήρια καθώς και την έριδα δυο μοναχών για τη διεκδίκηση του ίδιου νεαρού. Σημειώνω μόνο την παραγγελία του Γέροντα στο μαστροπό-επαγγελματία εραστή καλόγερων: «Βρες μου ένα αγόρι και φερ’το μου για να το έχω και εγώ σου δίνω τώρα 5000 δρχ.». (1972). Σημειώνω επίσης πως όπως προκύπτει από το βιβλίο, οι υποτακτικοί των διάφορων πορνοκαλόγερων, αν δεν είναι ανήλικα φτωχόπαιδα, ορφανά κλπ είναι ή πολύ νέοι άβουλοι ενήλικοι ή σε κάποιο βαθμό ψυχασθενείς, που δεν έχουν το σθένος να αντιδράσουν. Ο καθένας αντιλαμβάνεται πως δεν είναι φυσιολογικό κάποιος κανονικός νέος άνθρωπος να κάνει σε μια ερημιά το σκλάβο κάποιου γέρου. Νομίζω πως σε μια υγιή κοινωνία η δημοσίευση του βιβλίου θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει εισαγγελική έρευνα, διότι είναι σαφές πως η προσωπική του περίπτωση και η περίπτωση ενός ψυχασθενούς νέου που περιγράφει δεν ήταν άγνωστες στο Άγιο Όρος και καθόλου μεμονωμένες .

    https://www.politeianet.gr/books/9789601423784-monachos-nikodimos-libanis-to-taxidi-enos-athoou-172678

    Ο ΤΑΞΙΔΙ ΕΝΟΣ ΑΘΩΟΥ
    ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΑΘΩ
    ΜΟΝΑΧΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ

    Παρουσίαση

    «Στα όνειρά μου επιστρέφω στο χρόνο και γυρίζω πίσω στο Άγιον Όρος. Ξαναγίνομαι ένας δεκαεννιάχρονος φοιτητής, χαμένος στο πουθενά, και φοράω τα ράσα. Κάθομαι μόνος μου στην είσοδο του κελλιού μου και ξαφνικά εμφανίζονται πλήθος μοναχοί. Έρχονται από το μονοπάτι, περνώντας μέσα από τα βουνά. Σηκώνομαι για να τους ξεναγήσω στο κελλί. Τους πηγαίνω στο παρεκκλήσι. Προσκυνάμε τις εικόνες. Εκεί τους δείχνω το σημείο πίσω από το ξύλινο τέμπλο, στο ιερό, όπου ο Γέροντας κόλλησε με κερί μια τούφα από τα μαλλιά μου. Ξαφνικά συναντώ τον αρχιγραμματέα μου στην Ιερά Κοινότητα, με το μαύρο γένι. Είναι αδύνατος, αυστηρός, αγέρωχος. Εξακολουθώ να ονειρεύομαι. Τώρα είμαι μόνος στο κελλί μου. Αυτό είναι ένα ερείπιο. Το ταβάνι λείπει, τα απομεινάρια του κατεστραμμένου κτίσματος παντού. Πανύψηλα ντουβάρια. Παράθυρα πουθενά. Θέλω να βρω ένα παράθυρο, να τ’ ανοίξω, να δω τι υπάρχει έξω από αυτά τα χαλάσματα. Ξαφνικά ανακαλύπτω ότι είμαι τελείως γυμνός. Τα χέρια μου είναι δεμένα με χοντρό σκοινί, πίσω στην πλάτη. Πού να πάω τώρα, γυμνός και δεμένος;» (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

    https://pasatempo.wordpress.com/2019/11/03/%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%BA%CF%89%CE%BD/amp/

    Άγιον Όρος: Απαγωγή ανηλίκων
    Sporos
    1 έτος πριν

    Οι άνθρωποι της εκκλησίας δεν σταματούν να δίνουν αφορμές για κριτική. Και οι πράξεις τους μας κάνει να αναρωτιόμαστε: Εάν αυτοί είναι οι άνθρωποι του Θεού, οι εκπρόσωποι του Διαβόλου τι χειρότερο μπορούν να κάνουν;

    Οργια στο Άγιον Όρος και σιωπή από τον Τύπο

    Οργια στο Άγιον Όρος και σιωπή από τον Τύπο
    Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 είχε απαγορευτεί η είσοδος παιδιών στην επικράτεια του Αγίου Όρους. Οι μοναχοί διαμαρτύρονταν ότι δεν μπορούσαν να καλέσουν κοντά τους νεαρούς πιστούς (για νεαρές και μεγαλύτερες πιστές ούτε λόγος). Κάποια στιγμή επισκέφθηκε την Αθωνική Πολιτεία ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το πρώτο αίτημα που του έθεσαν ήταν να αρθεί η παράλογη, κατά τη γνώμη τους, απαγόρευση. Το αίτημα έγινε δεκτό και λίγο αργότερα άρχισε δίνεται εξήγηση στην επιμονή των μοναχών. Νέα παιδιά, ανήλικα οδηγούνταν εκεί από κυκλώματα που δρούσαν σε όλη την Ελλάδα. Ο στόχος δεν ήταν μόνο να γίνουν μοναχοί και να κάνουν τις δουλειές που θα ξεκούραζαν τους μεγαλύτερους σε ηλικία μοναχούς, αλλά και η ερωτική απόλαυση. Πολλά από τα παιδιά αυτά έγιναν.,. σκεύη ηδονής.
    Ελάχιστες περιπτώσεις ήρθαν στην επιφάνεια κι ακόμα λιγότερες έφθασαν στη δικαιοσύνη. Κάτι η κοινωνική κατακραυγή, κάτι τα χρήματα που δόθηκαν στις οικογένειες των παιδιών έφεραν αποτέλεσμα. Από κοντά και ο Τύπος που ήταν απρόθυμος να αποκαλύψει τέτοιου είδους σκάνδαλα.
    Μια από τις περιπτώσεις αυτές έχει τόπο… δράσης την Σκήτη της Αγίας Άννης, εδώ πρωταγωνιστής είναι ένας 14χρονος που με τη θέληση των γονιών του οδηγήθηκε στο μοναστήρι, αλλά βιάστηκε από τους δύο μοναχούς που υπηρετούσε. Και κανείς δεν θα το μάθαινε εάν δεν ήθελε να… αρτυθεί κι ένας κοσμικός. Η αποκάλυψη έγινε από τις αρμόδιες αρχές, αλλά στη Θεσσαλονίκη η Μακεδονία, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα δεν ανέφερε την είδηση και στην Αθήνα με εξαίρεση την Ακρόπολη οι άλλες εφημερίδες φρόντισαν να… πνίξουν το θέμα.
    Δημοσιεύουμε τα ρεπορτάζ των δύο εφημερίδων. Υπάρχουν διαφορές στις επί μέρους λεπτομέρειες, αλλά θεωρήσαμε ότι αποτελούν ντοκουμέντο που αξίζει να διαβάσει κανείς.
    Ο Ταχυδρόμος της Βορείου Ελλάδος φιλοξένησε το θέμα στην πρώτη σελίδα

    Η Ακρόπολις στην Αθήνα ήταν περισσότερο αναλυτική

    Και αργότερα αφιέρωσε το κύριο άρθρο της στο θέμα. Οπως αναφέρεται υπάρχει σειρά από σκάνδαλα που αρχίζουν και τελειώνουν στο σεξ.

  2. Ο/Η laskaratos λέει:

    Συνεχίζεται η μάχη του Αγίου Όρους κατά των Επιστημών και υπέρ του κορονοϊού
    Ο Γέρων επιτίθεται και στην Ψυχιατρική

    https://www.romfea.gr/diafora/41554-gerontas-georgios-mono-an-katafugoume-stin-pantodunamia-tou-theou-tha-dothei-lusi

    Γέροντας Γεώργιος: »Μόνο αν καταφύγουμε στην παντοδυναμία του Θεού θα δοθεί λύση»

    Δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης από την πανδημία έκανε στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr ο Αρχιμ. Γεώργιος Αλευράς, από το Ιερό Κελλί της Αγίας Τριάδος Προβάτας του Αγίου Όρους.

    Ο γέροντας Γεώργιος μίλησε για τον Γέροντα Πορφύριο, αλλά και πως ο ίδιος αντιμετώπιζε την επιστήμη και τις αρρώστιες.

    Σε άλλο σημείο ο γέροντας Γεώργιος, τονίζει ότι «αν όλοι μας δεν καταφύγουμε ταπεινά στην παντοδυναμία του Θεού, δεν υπάρχει σωτήρια και μέλλον».

    Επίσης ο γέροντας Γεώργιος μιλά για τους λοιμοξιωλόγους και τον κορωνοϊό, ενώ κάνει λόγω για βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το θέμα.

    Ακούστε ολόκληρο το ηχητικό:

  3. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    Αλβανία-Θεοφάνια


    Ο απατεώνας Αναστάσιος δεν νοιάζεται αν κάνει κακό σε ανθρώπους που δεν θα τους πάρει αεροπλάνο για την πρώτη θέση του Ευαγγελισμού

    Στὴν Ἀλβανία τοῦ Ράμα ἢ στὴν Ἑλλάδα τοῦ Μητσοτάκη;

    Στὴν Ἀλβανία τοῦ Ράμα ἢ στὴν Ἑλλάδα τοῦ Μητσοτάκη;

    Post published:10 Ιανουαρίου 2021

    Γράφει ο Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης, Φιλόλογος, πρόεδρος ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης
    Ἀπὸ τὴν ἀρχὴ τῆς κρίσης τοῦ κορωνοϊοῦ, τὸν περασμένο Μάρτιο, μοῦ προξένησε μεγάλη ἀπορία, τὸ γεγονὸς τῆς πολεμικῆς ἐκ μέρους τῆς κυβέρνησης καὶ τῶν μεγάλων συστημικῶν ΜΜΕ, ἐναντίον τῆς ἐκκλησίας καὶ τοῦ μυστηρίου τῆς Θείας Εὐχαριστίας ποὺ ὁδήγησε σὲ πολλαπλὸ κλείσιμο τῶν ἱερῶν ναῶν ἀλλὰ καὶ ἀπαγόρευση τέλεσης κάθε ἀκολουθίας σὲ ὅλους τούς ναοὺς τουλάχιστον ὡς τὴν Μεγάλη Ἑβδομάδα.

    Τὸ γεγονὸς αὐτὸ δὲν θὰ μοῦ δημιουργοῦσε τόσο μεγάλη ἐντύπωση ἂν ἀφοροῦσε ὅλες τὶς χῶρες. Δὲν συνέβη ὅμως ἔτσι. Σὲ πολλὲς δυτικὲς χῶρες, ἀλλὰ καὶ στὴν Ἀφρική, οἱ ναοὶ δὲν ἔκλεισαν καθόλου καὶ ἁπλὰ τέθηκαν κάποιοι περιορισμοὶ… στὸν ἀνώτατο ἀριθμὸ ἀτόμων, (Γερμανία, Σουηδία, ΗΠΑ, Λατινικὴ Ἀμερικὴ κ.α.). Σὲ ἄλλες οἱ ναοὶ ἔκλεισαν γιὰ λίγο ἀλλὰ μετὰ ἀπὸ δικαστικὲς προσφυγές, ἄνοιξαν ξανά, καθὼς τὸ δικαίωμα ἐλεύθερης τελέσεως τῆς λατρείας θεωρήθηκε μεῖζον (Γαλλία, ὁρισμένες πολιτεῖες τῶν ΗΠΑ). Σὲ ὀρθόδοξες χῶρες ὅπως στὴν Ἀνατολικὴ Εὐρώπη οἱ ναοὶ παρέμειναν ΠΑΝΤΟΥ ἀνοιχτοὶ μὲ τὶς κυβερνήσεις καὶ τὰ ΜΜΕ νὰ σέβονται σχεδὸν ἀπόλυτα (ἴσως μὲ κάποιες ἐξαιρέσεις στὴ Ρουμανία) τὸ δικαίωμα τῆς Ἐκκλησίας νὰ συνεχίσει νὰ τελεῖ τὴ Θεία Λατρεία. Στὸ πλαίσιο αὐτὸ τόσο ἡ μεγάλη ἑορτὴ τοῦ Πάσχα ὅσο καὶ οἱ ἑορτὲς τοῦ Ἁγίου Δωδεκαημέρου τελέστηκαν κανονικὰ χωρὶς κανένα πρόβλημα. Στὴν Κύπρο ἐπίσης οἱ ναοὶ ἔκλεισαν, ἀλλὰ ὅταν ἄνοιξαν ὁ ἀριθμὸς τῶν πιστῶν δὲν ἔπεσε κάτω ἀπὸ 75 ποὺ εἶναι ἕνα πιὸ λογικὸ νούμερο σὲ σχέση μὲ τὰ 25 ἄτομα ποὺ ἐπιτρέπουν π.χ. οἱ «εἰδικοὶ» στὸν Ἅγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης. Ἄρα οἱ «φωτισμένες» ἀποφάσεις τῶν ἐδῶ εἰδικῶν, τόσο ὁρισμένων ἐπιστημόνων ὅσο καὶ κυβερνητικῶν στελεχῶν, σχετικὰ μὲ τὴ λειτουργία τῶν ναῶν δὲν ἀκολουθοῦσαν κάποιο παγκόσμιο «τυφλοσούρτη» ἀλλὰ ἀπετέλεσαν ἑλλαδικὴ πρωτοτυπία, ἰδιαίτερα στὴν ὀξύτητα μὲ τὴν ὁποία στοχοποιήθηκε ἐξ ἀρχῆς ἡ Θεία Κοινωνία.
    Μὲ ἰδιαίτερο ἐνδιαφέρον παρακολούθησα ὅλη αὐτὴν τὴν περίοδο καὶ τὸ τί ἀκριβῶς συνέβη στὴ γειτονικὴ Ἀλβανία, καθὼς λόγω τῆς ἰδιότητάς μου ὡς μέλους τῆς ΣΦΕΒΑ, ἐπισκεπτόμαστε τὰ τελευταία 30 χρόνια τόσο τὴ Βόρειο Ἤπειρο ἀλλὰ καὶ ἄλλες περιοχὲς στὴν Ἀλβανία, πολλὲς φορὲς σὲ ἐτήσια βάση. Στὸ ὑποσυνείδητό μας ἔχει μείνει ἡ φράση «Στὴν Ἀλβανία τοῦ Χότζα…» ὅταν θέλουμε νὰ ἀναφερθοῦμε στὴν περίοδο κατὰ τὴν ὁποία εἶχε ἀπαγορευθεῖ ἡ τέλεση κάθε λατρείας, κατὰ τὴν ἀλήστου μνήμης περίοδο τοῦ δικτάτορα Ἐνβὲρ Χότζα (1967-1990). Μίλησα μὲ ἀρκετοὺς ἱερεῖς ἐκεῖ, τόσο Βορειοηπειρῶτες ὅσο καὶ Ἀλβανοὺς καὶ τώρα, μετὰ καὶ τὴν ἑορτὴ τῶν Θεοφανείων καὶ τὴν φανέρωση τῶν ἄγριων διαθέσεων τῆς πολιτείας ἀπέναντι στὴν Ἐκκλησία, μπορεῖ νὰ γίνει νομίζω μία δίκαιη σύγκριση τοῦ πῶς ἀντιμετώπισε τὴν Ἐκκλησία, ἡ «ὀρθόδοξη» (τουλάχιστον στὸ Σύνταγμα) Ἑλλάδα καὶ πῶς ἡ Ἀλβανία τοῦ Ράμα.

    1. Στὴν Ἀλβανία οἱ ἐκκλησίες δὲν ἔκλεισαν ποτέ! Εἶναι ἀλήθεια ὅτι 3-4 Κυριακὲς συνολικά τοῦ Μαρτίου καὶ τοῦ Ἀπριλίου δὲν τελέστηκε Θεία Λειτουργία, κυρίως στὶς μεγάλες πόλεις, καθὼς εἶχε ἐπιβληθεῖ αὐστηρὴ ἀπαγόρευση κυκλοφορίας ἀπὸ τὸ Σάββατο τὸ ἀπόγευμα ὡς τὴν Δευτέρα τὸ πρωϊ. Στὴν ἐπαρχία ὅμως καὶ ἰδίως στὰ χωριά, ἡ Θεία Λατρεία συνεχίστηκε κανονικά. Ἡ κυβέρνηση δηλαδὴ τοῦ Ράμα δὲν ἀσχολήθηκε νὰ βγάλει νόμους καὶ ἀποφάσεις εἰδικὰ ἐναντίον τῆς Ἐκκλησίας, οὔτε ξόδεψε δημοσιογραφικὸ κεφάλαιο γιὰ νὰ θέσει στὸ στόχαστρο τὴν Ἐκκλησία. Ἀκόμη καὶ ΜΜΕ ἐχθρικὰ διακείμενα πρὸς τὸν Ἀρχιεπίσκοπο, δὲν ἀσχολήθηκαν καθόλου μὲ τὴν Ἐκκλησία, ἢ ὅταν τὸ ἔκαναν, ἔδειξαν σεβασμὸ, στὴ βάση του ὅτι αὐτὲς τὶς δύσκολες ἐποχὲς ὁ πολίτης ἔχει ἀνάγκη τὴν ἐλπίδα ἀλλὰ καὶ τὴν καταφυγὴ σὲ μία ἀνώτερη δύναμη.

    2. Ἡ στάση τῆς ἀστυνομίας πρὸς τὴν Ἐκκλησία, ὑπῆρξε ἄψογη! Εἶναι ἀλήθεια ὅτι καὶ ἐδῶ ἡ πλειοψηφία τῶν ἀστυνομικῶν μας σεβάστηκε τὴν Ἐκκλησία, ὅταν ὅμως μετέφερα κάποια περιστατικὰ συλλήψεων καὶ προσαγωγῶν, σὲ γνωστὸ ἱερέα στὸ Ἀργυροκάστρο ἔμεινε μὲ τὸ στόμα ἀνοιχτό. «Τί λὲς παιδάκι μου; Ἐμεῖς ἐδῶ τούς εἴχαμε καὶ τὸ Πάσχα καὶ τώρα, νὰ ἔρχονται καὶ νὰ ἀνάβουν ἕνα κερί, ὄχι μόνο οἱ Χριστιανοὶ ἀλλὰ καὶ οἱ Μουσουλμάνοι!. Μόνο τὴν Μεγάλη Παρασκευὴ μᾶς πλησίασε ἕνας ἀξιωματικὸς μὲ πολὺ σεβασμὸ καὶ μᾶς παρακάλεσε νὰ κρατήσουμε ἀποστάσεις. Τίποτε ἄλλο! Νὰ συλλάβουν ἀρχιερεῖς καὶ νὰ βάλουν πρόστιμα στὴν Ὀρθόδοξη Ἑλλάδα! Φοβερό… Ἀπίστευτο!»

    3. Ἡ ἀλήθεια εἶναι ὅτι ἡ στάση αὐτὴ δὲν ὑπῆρξε ἀποτέλεσμα κάποιου ἰδιαίτερου ἀγώνα ἀπὸ τὴν πλευρὰ τῆς Ἐκκλησίας. Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος καὶ ἡ Ἱερὰ Σύνοδος δέχθηκαν καὶ ὑποστήριξαν τὰ μέτρα τῆς κυβερνήσεως. Αὐτὸ ποὺ ἀνέφερε σὲ συνέντευξή του ὁ Ἀρχιεπίσκοπος κ. Ἀναστάσιος εἶναι ὅτι στὴ συνάντησή του μὲ τὸν κ. Ράμα, συμφώνησε νὰ περιοριστεῖ ὁ ἀριθμὸς τῶν παρόντων πιστῶν ἀλλὰ ἐπεσήμανε ὅτι ἡ Θεία Εὐχαριστία εἶναι ἡ καρδιὰ τῆς Ἐκκλησίας καὶ χωρὶς αὐτὴν ἡ Ἐκκλησία δὲν μπορεῖ νὰ πορευθεῖ. Ὁ Ράμα λοιπόν, αὐτὸ τὸ σεβάστηκε!

  4. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    https://www.lifo.gr/now/culture/309412/pethane-o-syggrafeas-vasilis-aleksakis

    Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης

    Είχε βραβευτεί από την Γαλλική Ακαδημία με το Μεγάλο Βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του «μ.Χ»
    11.1.2021 | 18:32 893

    Ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Ο Ελληνογάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων έγραψε τόσο στα ελληνικά όσο και στα γαλλικά ενώ τα έργα του αντλούσαν και από τους δύο πολιτισμούς, προσφέροντας με το ύφος του μια οικεία και προσωπική οπτική των ιστοριών του στον αναγνώστη.

    Το 2007 είχε βραβευτεί με το Grand prix du roman από τη Γαλλική Ακαδημία, για το βιβλίο του Ap. J.-C (στα ελληνικά κυκλοφορεί με τον τίτλο «μ.Χ.»).

    Το πρώτο έργο του που γράφτηκε στην μητρική του γλώσσα, ήταν το «Τάλγκο», κυκλοφόρησε το 1982 και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να σημειώνει σπάνια επιτυχία. Το 1984 μάλιστα έγινε και ταινία με τον τίτλο Ξαφνικός Έρωτας.

    Σε ηλικία μόλις 17 ετών ο Βασίλης Αλεξάκης έλαβε υποτροφία και έφυγε για τη Λιλ της Γαλλίας για να σπουδάσει δημοσιογραφία. Η υποτροφία του ήταν μικρή και έτσι αναγκάστηκε να δουλέψει σε ένα εστιατόριο. Μετά από τρίχρονες σπουδές επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, αλλά γύρισε να εγκατασταθεί στο Παρίσι το 1968 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.

    Εργάστηκε στη Monde des livres για δεκαπέντε χρόνια. Όντας σχεδιαστής σκίτσων, ο Αλεξάκης υπήρξε δημοσιογράφος της εφημερίδας Le Monde ενώ έγραψε και ραδιοφωνικά κομμάτια.

    Το 2007 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε το Μεγάλο Βραβείο μυθιστορήματος και το 2014 συνυπέγραψε το κείμενο »Είναι η ώρα της Ευρωπαϊκής αριστεράς». Το 2017 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας από το τμήμα Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    «Σκέφτομαι και γράφω και στις δυο γλώσσες. Σε ποια γλώσσα ονειρεύομαι; Εξαρτάται από τα πρόσωπα που βλέπω. Αν είναι Γάλλοι, μιλάνε γαλλικά, αν είναι Έλληνες, ελληνικά», έλεγε παλιότερα στη LiFO, αφηγούμενος την ζωή του. Ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο και η ταινία του «Οι Αθηναίοι» κέρδισε το Α΄ βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ κωμωδίας του Σανρούς το 1990. Για το θέατρο είχε γράψει τα «Εγώ δεν…» και «Μη με λες Φωφώ.»

    https://www.lifo.gr/guide/book_reviews/111
    ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ: μ.Χ. Στο νέο του βιβλίο μ.Χ. ο Βασίλης Αλεξάκης αγγίζει τα ιερά και τα όσια της φυλής.

    Τολμά να πλησιάσει ένα μέγιστο ελληνικό ταμπού και να μιλήσει θαρραλέα για το «Άγιο Όρος», και κυρίως να επισημάνει το συστηματικό διασυρμό του ελληνισμού και της αρχαίας σκέψης από την Εκκλησία.

    ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ 31.1.2008 | 00:00

    Στο μ.Χ. ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης αγγίζει τα ιερά και τα όσια της φυλής. Τολμά να πλησιάσει ένα μέγιστο ελληνικό ταμπού και να μιλήσει θαρραλέα για την ιστορία του «Αγίου Όρους», το βίο και την πολιτεία των μοναχών, αλλά κυρίως να επισημάνει το συστηματικό διασυρμό του ελληνισμού και της αρχαίας σκέψης από την Εκκλησία.

    Μη φανταστείτε ότι ο καλός συγγραφέας ακολουθεί τον εύκολο δρόμο, του λίβελου, της καταγγελίας και των αποκαλύψεων. Ακόμα κι αν διαβάσετε ότι οι σύγχρονοι μοναχοί αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο παρά στην προσευχή. Και αποκαλούν σκωπτικά μια από τις κρυμμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας στον Άθω «Παναγία η Παναφονίττισσα».

    Το μ.Χ. -βραβευμένο πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας- δεν γράφτηκε για να αποκαθηλώσει το χριστιανισμό ή για να φανερώσει τα πιθανά σκάνδαλα των σεπτών και ταπεινών εκπροσώπων του Θεού επί της αθωνικής γης. Ζωηρεύει όμως έναν ουσιαστικό διάλογο για τη «φύση» του χριστιανισμού και την ιδιόμορφη πολιτεία του Αγίου Όρους. Ζητήματα, δηλαδή, που η Εκκλησία, η ελληνική πολιτεία και η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιμετωπίζουν σταθερά με την ευγλωττία της… σιωπής.

    Το θέμα του μ.Χ., όπως το συνοψίζει ο συγγραφέας του, είναι το κενό 13 αιώνων πνευματικής γραφής από τον 5ο αιώνα, όταν ο Ιουστινιανός έκλεισε τη Σχολή Φιλοσοφίας της Αθήνας μέχρι την επανάσταση του ‘21. Βασικός ήρωας του βιβλίου του είναι ένας 24χρονος φοιτητής από την Τήνο που αγαπά τους προσωκρατικούς φιλοσόφους. Η Ναυσικά, η πλούσια ηλικιωμένη κυρία που τον φιλοξενεί στην Αθήνα, του ζητάει κάποια στιγμή να βρει τον χαμένο αδελφό της που έχει γίνει μοναχός στο Άγιο Όρος. Η έρευνα του νεοφώτιστου ιστορικού θα φέρει τελικά στο φως δεκάδες πραγματικές και εν πολλοίς άγνωστες πληροφορίες για το Άγιο Όρος.

    Μαζί με το νεαρό φοιτητή, ο αναγνώστης μπορεί, αρχικά, να περιηγηθεί νοερά στον προχριστιανικό Άθω, όταν στο ψηλότερο σημείο του ορθωνόταν ένα άγαλμα του Δία και να νιώσει το μένος των πρώτων μοναχών που χρησιμοποίησαν τους αρχαίους ναούς της περιοχής ως οικοδομικό υλικό για να χτίσουν τα πελώρια συγκροτήματά τους. Η ιδέα της καταστροφής, του αφανισμού και της διαστρέβλωσης του αρχαίου κόσμου από το χριστιανισμό διατρέχει, άλλωστε, ολόκληρο το βιβλίο.

    Ο συγγραφέας, σε αντίθεση με αρκετούς Έλληνες διανοούμενους, δεν έχει καμία διάθεση να αναγνωρίσει στο μοναχικό βίο της αθωνικής πολιτείας κάποια πνευματική διάσταση. Το Άγιο Όρος αποκτά σιγά-σιγά στο βιβλίο την εικόνα μιας αυτόνομης, πανίσχυρης εξουσιαστικής μηχανής με αυστηρούς κανόνες, «χρυσούς συμβιβασμούς» και μοναδικά προνόμια.

    Όσο για την ευρέως διαδεδομένη σύνδεση του αρχαίου κόσμου με το Βυζάντιο, ο Αλεξάκης μάλλον καγχάζει. Αφού γνωρίζει, όπως τονίζει και σε πρόσφατες συνεντεύξεις του («Ελευθεροτυπία» 23/12/07), ότι το «Βυζάντιο ήταν ένα θεοκρατικό κράτος, μια δικτατορία στην οποία το ελληνικό στοιχείο ήταν πάρα πολύ αδύναμο και σχεδόν ανύπαρκτο επί αιώνες».

  5. Ο/Η Psycho λέει:

    https://www.kathimerini.gr/society/561139378/ti-gyreyan-oi-chrysaygites-sti-moni-esfigmenoy/

    Τι γύρευαν οι χρυσαυγίτες στη μονή Εσφιγμένου;

    Κασιδιάρης και Ηλιόπουλος με «λάβαρο» της Χρυσής Αυγής και φόντο την Ιερά Μονή Εσφιγμένου.
    Σταύρος Τζίμας
    02.11.2020 • 14:43

    «Οταν άκουσα ότι εξαφανίστηκε ο Παππάς της Χρυσής Αυγής, η πρώτη σκέψη που έκανα ήταν ότι τον έχουν στο μοναστήρι. Δεν ξέρω αν έγιναν έρευνες, αλλά πολύ δύσκολα θα μπορούσε η αστυνομία να ψάξει στη μονή, την οποία έχουν μετατρέψει σε φρούριο», λέει στην «Κ» ο καθηγούμενος της νόμιμης αδελφότητας της Εσφιγμένου του Αγίου Ορους κ. Βαρθολομαίος. «…Αυτοί οι άνθρωποι ενίσχυαν με μπράβους και ανθρώπους της νύχτας τους καταληψίες, φιλοξενώντας τους μέσα στο μοναστήρι μας, μετατρέποντάς το σε άντρο παρανόμων…».

    Ποιοι ήταν «αυτοί οι άνθρωποι»; Κατά τον κ. Βαρθολομαίο, η Χρυσή Αυγή είχε μετατρέψει σε «γιάφκα» της το ιστορικό μοναστήρι του Αθω, που δεκαετίες τώρα τελεί υπό κατάληψη από φονταμενταλιστές μοναχούς. Με αφορμή την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο ηγούμενος Βαρθολομαίος σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της μονής χαιρέτισε «με ανακούφιση την απόφαση της Δικαιοσύνης», καταγγέλλοντας ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα στήριζε «οικονομικά και δυναμικά» τους φανατικούς ζηλωτές μοναχούς της παλαιάς Εσφιγμένου.

    «…Αυτοί στηρίζουν τους καταληψίες κτιρίων της μονής μας, οικονομικά και δυναμικά. Αυτοί προπηλάκισαν τον μακαριστό Γέροντά μας, ρίχνοντάς του σπρέι στο πρόσωπο και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. Αυτοί όπλισαν τα χέρια των καταληψιών και τους εκπαίδευσαν, χρησιμοποιώντας βία στους πατέρες μας, εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον αστυνομικών (σ.σ. επεισόδια στο αντιπροσωπείο της μονής στις Καρυές το 2013). Αυτοί ενίσχυαν με μπράβους και ανθρώπους της νύχτας τους καταληψίες, φιλοξενώντας τους μέσα στο μοναστήρι μας, και μετατρέποντάς το σε άντρο παρανόμων», γράφει για τους χρυσαυγίτες ο καθηγούμενος, εκφράζοντας την ελπίδα «να νιώσουμε σύντομα κι εμείς, ως μονή Εσφιγμένου και ως Αγιον Ορος, την ίδια δικαίωση με την εκτέλεση των τελεσίδικων αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης».

    Αποτελούσε κοινό μυστικό στην αγιορείτικη κοινωνία, αλλά και γενικότερα στον κόσμο της Εκκλησίας, ότι η υπό κατάληψη Εσφιγμένου είχε καταστεί ο κατ’ εξοχήν τόπος «πνευματικού εξαγνισμού» και μεταφυσικών αναζητήσεων για τα πάσης φύσεως ακροδεξιά και νεοφασιστικά στοιχεία, που μπαινόβγαιναν παράνομα από δασικούς δρόμους και χαράδρες, καθώς η Ιερά Κοινότητα δεν εκδίδει διαμονητήρια για τη συγκεκριμένη μονή την οποία έχει χαρακτηρίσει σχισματική.

    Δεν ήταν, τόσο, η σωτηρία της ψυχής τους, όσο (κυρίως) οι ψήφοι των ανά την ελληνική επικράτεια εκατοντάδων χιλιάδων παλαιοημερολογιτών (Αττική), που θεωρούν «δική τους Ιερουσαλήμ» τη συγκεκριμένη μονή από τότε που αποστασιοποιήθηκε από τον κορμό της μοναστικής κοινωνίας καταγγέλλοντας τους πάντες ως υποτακτικούς του Πάπα, πειθήνια όργανα της παγκοσμιοποίησης, κ.λπ. και αναγορεύοντας εαυτούς σε υπερασπιστές της ανόθευτης ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, με προμαχώνα την Εσφιγμένου.

    Φωτογραφίες, όπως αυτή του Κασιδιάρη με Σέρβους ακροδεξιούς του διαβόητου εθνικιστή Σέσελι να επιδεικνύουν τα λάβαρά τους μπροστά στην Εσφιγμένου, βουλευτών της Χ.Α. (Λαγού, Παππά) στη συγκέντρωση παλαιοημερολογιτών στο Σύνταγμα εναντίον της καταδίκης σε κάθειρξη 20 χρόνων του ηγουμένου της Μεθοδίου για τα πρωτοφανή επεισόδια στο αντιπροσωπείο, ερωτήσεις από τον Μιχαλολιάκο υπέρ του συγκεκριμένου μοναστηρίου στη Βουλή με απαράδεκτες αναφορές στον πατριάρχη, «κοσμούσαν» τις ιστοσελίδες της Χρυσής Αυγής.

    «Για πάνω από 15 χρόνια τα τάγματα εφόδου παραμένουν ανέπαφα στο Αγιον Ορος, και οι τελεσίδικες αποφάσεις της Δικαιοσύνης για εκκένωση των κτιρίων από χρυσαυγίτες καταληψίες υπό τον ψευτο-ηγούμενο Μεθόδιο δεν έχουν εκτελεστεί». «Η κραυγή αγωνίας του κανονικού ηγουμένου της μονής Εσφιγμένου, Βαρθολομαίου είναι πλέον καιρός να εισακουστεί και να αποκατασταθεί επιτέλους η τάξη στον ευαίσθητο χώρο του Αγίου Ορους, η ευθύνη της οποίας ανήκει στην ελληνική πολιτεία», σχολίασε ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Πέτρος Βασιλειάδης, ενώ ο νομικός σύμβουλος της νόμιμης Εσφιγμένου, Διογένης Καραγιαννακίδης, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός.

    «Στενή συνεργασία»

    «Οι ζηλωτές καταληψίες της μονής Εσφιγμένου είχαν σταθερά στενή συνεργασία και δέχθηκαν διαρκώς έμπρακτη στήριξη στα κατορθώματά τους από τη Χρυσή Αυγή. Επώνυμα. Φανερά. Oχι εν κρυπτώ. Ακόμη και από τα έδρανα της Βουλής. Η Χρυσή Αυγή ήταν το καταφύγιό τους σε όλες τις κρίσιμες στιγμές (καταδίκες κ.λπ.). Αλλά και το κήρυγμα των καταληψιών πολύ συχνά παρέπεμπε στις διδαχές μίσους της Χρυσής Αυγής, αν δεν τις ξεπερνούσε. Ιδίως τα τελευταία χρόνια, όποτε όλα έδειχναν ότι είναι ώριμες οι συνθήκες επιτέλους για μια εκκαθάριση αυτού του παραλογισμού μέσα στο Αγιον Ορος, έρχονταν τα πρώτα ονόματα της Χρυσής Αυγής να ενώσουν απειλητικά την άγρια φωνή τους με τις κραυγές των καταληψιών και να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στο κράτος δικαίου».

    Κατά τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, «η καταγγελλόμενη στήριξη από τη Χρυσή Αυγή εντείνει την ποινική διάσταση της υπόθεσης (σ.σ. της κατάληψης της μονής) και ακυρώνει κάθε δήθεν θεολογικό ή εκκλησιολογικό επιχείρημα». Οπως το θέτει: «Τα όργανα της Πολιτείας (της Ελληνικής και της Αγιωνύμου) οφείλουν να ενεργήσουν ώστε να πάψει να ασκείται βία επί θεσμών και μνημείων».

    «Η εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων δεν συνιστά ούτε πρόκληση ούτε βία. Υπάρχουν πρακτικοί τρόποι. Συνιστά σεβασμό της δημοκρατικής νομιμότητας, του κράτους δικαίου. Μέσα στο οποίο λειτουργούν οι θρησκευτικοί θεσμοί και το Αγιον Ορος ως ιδιαίτερο καθεστώς με τις επιμέρους νομικές του οντότητες που υπάγονται όλες στην ελληνική έννομη τάξη».

    Ολα αυτά απορρίπτονται από τους «ελευθέρους πολιορκημένους» της Εσφιγμένου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μονής Εσφιγμένου, Αθανάσιος Παπαγεωργίου –οι ίδιοι δεν απαντούν στα τηλέφωνα– χαρακτήρισε, μιλώντας στην «Κ», τις κατηγορίες «ανοησίες» και ως «το ωραιότερο ανέκδοτο που έχω ακούσει». Οπως είπε, στη μονή προσέρχεται πολύς κόσμος και οι μοναχοί δεν ρωτούν για τις κομματικές ή άλλες ταυτότητες. «Δεν διώχνουν κανέναν, ουδείς ήρθε ως Χρυσή Αυγή».

  6. Ο/Η Psycho λέει:

    https://tvxs.gr/news/kosmos/oi-lykoi-tis-nyxtas-pano-apo-ta-balkania

    08:35 | 01 Ιουλ. 2019Τελευταία ανανέωση 08:27 | 02 Ιουλ. 2019
    Γιώργος Στάμκος

    Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, όταν συνέβαιναν κοσμογονικές αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια ο εμφύλιος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία άνοιγε τις καταπακτές για να επανέλθουν οι αιμοδιψείς δαίμονες του εθνικισμού στην περιοχή. Εκείνη την περίοδο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες, και η επανεμφάνιση μιας σλαβο-ορθόδοξης αλληλεγγύης μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας, καθώς και η επίκληση του πανσλαβισμού, που είχε αρχικά ως φορείς τις εθνικιστικές δυνάμεις των δύο χωρών.

    Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μεσουρανούσε στη Σερβία το πολιτικό άστρο του Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος είχε συμμαχήσει ανοικτά με τη σέρβικη εθνικιστική Δεξιά, και ο, ελεγχόμενος από τους Σέρβους, γιουγκοσλαβικός στρατός πολεμούσε στην Κροατία και στη Βοσνία, μαζί με Σέρβους παραστρατιωτικούς, όπως οι “Τίγρεις” του Άρκαν, και άλλους “νέο-Τσέτνικ”, κι επικρατούσε γενικά μια “μεγαλοσερβική” ατμόσφαιρα, η επίκληση του “μεγάλου Σλάβου Ορθόδοξου αδελφού”, δηλαδή της Ρωσίας ως προστάτη και σωτήρα, είχε γίνει mainstream ανάμεσα στους Σέρβους, που ένιωθαν απομονωμένοι και στοχοποιημένοι από μια όλο και πιο εχθρική Δύση.

    “Η Σερβία μέχρι το Τόκιο!”

    Τότε γνώρισε μεγάλη διάδοση ανάμεσα στους Σέρβους και το σύνθημα “Serbija do Tokija!”, δηλαδή “Η Σερβία μέχρι το Τόκιο!”. Ήταν ένα πανσλαβιστικό σύνθημα, που υπενθύμιζε την εν δυνάμει ενότητα και αλληλεγγύη της σλαβο-ορθόδοξης ομοεθνίας και ομογλωσσίας, με επίκεντρο φυσικά τη Ρωσία, που εκτεινόταν από τα Βαλκάνια μέχρι τις Κουρίλες νήσους στις βόρειες ακτές της Ιαπωνίας. Φυσικά αυτό το σύνθημα ήταν περισσότερο παρηγορητικό, για να τονώσει το φρόνημα των διεθνώς απομονωμένων Σέρβων. Υπενθύμιζε ωστόσο την ύπαρξη έντονων πανσλαβιστικών τάσεων, πέρα από την ίδια τη Ρωσία που είναι η ιστορική κοιτίδα αυτής της πολιτικής ιδεολογίας, αλλά κι ανάμεσα στους Σλαβικούς Ορθόδοξους λαούς των Βαλκανίων και ειδικά ανάμεσα στους Σέρβους.

    Αυτές οι, περιθωριακές αρχικά τάσεις, ενισχύθηκαν με την ανάληψη της εξουσίας στο Κρεμλίνο από τον δυναμικό Βλάντιμιρ Πούτιν, που θέλησε να αναβιώσει το ρωσικό μεγαλείο χρησιμοποιώντας ως όχημά του τον εθνικισμό, την Ορθοδοξία και τον Πανσλαβισμό. Ο ίδιος και το κόμμα του “Μεγάλη Ρωσία” βοήθησαν στο να δημιουργηθούν οργανώσεις, κυρίως νέων, όπως οι λεγόμενοι “Λύκοι της Νύχτας”, μια οργάνωση μοτοσικλετιστών που υποστήριζαν με επιθετικό ακτιβισμό αυτό το ιδεολόγημα.

    Ενισχύθηκαν κι από το γεγονός πως οι σλαβικές ορθόδοξες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Σερβία, παρέμειναν σχεδόν επί δύο δεκαετίες εγκλωβισμένες σε μια “υγειονομική ζώνη”, στον προθάλαμο της Ε.Ε., χωρίς να τους δοθεί, έως πρόσφατα τουλάχιστον, μια σαφέστατη ευρωπαϊκή προοπτική. Την ίδια εποχή ο αντιδυτικισμός και ο Ευρωσκεπτικισμός στη Σερβία ενισχύθηκε, όπως ενισχύθηκε και ο Πανσλαβισμός και μια, σχεδόν θρησκευτική, λατρεία του Πούτιν -γνωστή και ως ‘Πουτινισμός”- από την πλειονότητα των Σέρβων.

    Αντιδυτικισμός και Πανσλαβισμός στα σημερινά Βαλκάνια

    Συνδυάζοντας Ορθοδόξο Χριστιανισμό και Σλαβικό εθνικισμό, η ρωσική οργάνωση “Λύκοι της Νύχτας”, δεν μπορεί να θεωρηθούν απλά ως ένας “πολιτιστικός και θρησκευτικός οργανισμός”, ειδικά σε μια τόσο εύθραυστη περιοχή, όπως τα Βαλκάνια, όπου τα “τύμπανα του πολέμου” δεν έχουν ακόμη σιγήσει εντελώς. Είναι ένας ακόμη μοχλός για άσκηση, τόσο θρησκευτικής όσο και πολιτιστικής επιρροής, της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια. Πρόκειται άλλωστε για μια περιοχή, όπου η Μόσχα συνεχίζει να διαδραματίζει ρόλο δραστήριου γεωπολιτικού παίκτη, χρησιμοποιώντας ως όχημα της την Ορθοδοξία και τον Πανσλαβισμό, σε συνδυασμό με την πολιτική, οικονομική, ενεργειακή και στρατιωτική επιρροή που διαθέτει.

    Προωθώντας μια ορθόδοξη πανσλαβική ταυτότητα σε χώρες όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και, σε μικρότερο βαθμό στη Βόρεια Μακεδονία και στη Βουλγαρία, η Ρωσία είναι σε θέση να παρουσιάσει τον εαυτό της ως προστάτη των παραδοσιακών αξιών, ενώ παράλληλα τροφοδοτεί το αντιδυτικό συναίσθημα και τον Ευρωσκεπτικισμό των λαών της περιοχής. Αν και πολλές από αυτές τις ρωσικές κινήσεις περιλαμβάνουν σχετικά καλοδεχούμενες δραστηριότητες, όπως η αποκατάσταση θρησκευτικών χώρων και μνημείων καθώς και η οικοδόμηση θρησκευτικών και πολιτιστικών κέντρων, η πολιτική διασύνδεση μεταξύ μεταξύ Ορθοδοξάις και εθνικιστικού εξτρεμισμού θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες βίαιες εντάσεις σε μια περιοχή που ήδη έχει πληγεί από τον πόλεμο κατά τη δεκαετία του 1990.

    “Λύκοι της Νύχτας”: η “μηχανοκίνητη Χρυσή Αυγή” της Ρωσίας

    Αποτελεί κοινό μυστικό πως η Ρωσία συχνά διασυνδέεται με θρησκευτικά και πολιτικά κίνητρα για να ασκήσει την επιρροή της στο εξωτερικό και ειδικά σε γεωπολιτικά ευαίσθητες περιοχές που την ενδιαφέρουν, όπως τα Βαλκάνια. Μέσω των στενών δεσμών της με τις τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες και άλλους θεσμούς και οργανισμούς της περιοχής, η Μόσχα μπόρεσε να προκαλέσει εθνικιστικό εξτρεμισμό, συχνά μέσω προπαγάνδας και διοχέτευσης Fake News, και να ξεσηκώσει εθνικιστικές “ακτιβιστικές” ομάδες που ξέσπασαν βίαια κατά των πολιτικών τους αντιπάλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμμορία μοτοσικλετιστών γνωστή με το όνομα “Λύκοι της Νύχτας”, που είναι ένα είδος “μηχανοκίνητης Χρυσής Αυγής” -ή “μηχανοκίνητων Γκρίζων Λύκων”- των Σλαβο-ορθόδοξων χωρών.

    Οι “Λύκοι της Νύχτας” ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1980, όταν στην ηγεσία της τότε Σοβιετικής Ένωσης βρισκόταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και επικρατούσε η περίφημη “Περεστρόικα”. Ξεκίνησαν ως μια, φαινομενικά αθώα, λέσχη Ρώσων δικυκλιστών, που τότε είχαν ως αρχικό πολιτικό τους στόχο τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Σύντομα ωστόσο εξελίχθηκαν σε μια υπερπατριωτική οργάνωση με ισχυρές ορθόδοξες φιλοδοξίες και στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και τον Πούτιν.

    Η “Αυτοκρατορία των Λύκων”

    Κατά την τελευταία δεκαετία οι “Λύκοι της Νύχτας” έχουν εξελιχθεί σε ένα περίπλοκο δίκτυο ιδιωτικών επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, οι δραστηριότητες των οποίων κυμαίνονται από ομάδες νεολαίας και πατριωτικές δραστηριότητες έως νυχτερινά κέντρα, τατουάζ και πώληση ενθυμίων και κάθε λογής εμπορευμάτων. Είναι συνδεδεμένοι με την Wolf Holdings, η οποία παρέχει ασφάλεια (Security) και ειδική εκπαίδευση και διαθέτει 17 κέντρα στη Ρωσία, την Ευρώπη και την Ασία. Οι “Λύκοι της Νύχτας”, μέχρι το 2016, είχαν δημιουργήσει 51 τοπικά παραρτήματα σε πολλά μέρη και χώρες, από την Τσετσενία μέχρι τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία. Συνολικά, έχουν σήμερα περίπου 5.000 δραστήρια μέλη, που είναι και μοτοσυκλετιστές.

    Αυτή η οργάνωση ήρθε, από το 2008, πολύ πιο κοντά στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, χάρη στον ηγέτη της, τον Αλέξανδρο Ζαλντοστάνοφ, ευρύτερα γνωστός και ως “χειρούργος”, και το εξέχον μέλος, τον Αλέξεϊ Βελτζ. Ο Ζαλντοστάνοφ, έπειτα από ατύχημα που είχε το 1999 με τη μοτοσυκλέτα του, υπέστη μια “πνευματική μεταμόρφωση” και, με τη συνδρομή του Βελτζ, ανέθεσε στην ομάδα του μια “νέα αποστολή”: την προώθηση παντορθόδοξων συναισθημάτων και αλληλεγγύης μεταξύ των σλαβικών λαών. Ο ίδιος συναντά τακτικά τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (και πρώην πράκτορα της KGB) Πατριάρχη Κύριλο, για να συζητήσει τη φιλοξενία “πατριωτικών εκδηλώσεων” της οργάνωσης σε θρησκευτικούς χώρους. Καθόλου παράξενο άλλωστε που οι “Λύκοι της Νύχτας” υπερασπίστηκαν με βία την Ρωσική Εκκλησία ενάντια σε διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις εναντίον της.

    Τα “προσκυνηματικά” ταξίδια των Ρώσων “Λύκων” στα Βαλκάνια

    Μια τακτική με τον οποία αυτή η “λέσχη μοτοσυκλετιστών” προωθεί την ατζέντα της είναι η οργάνωση “προσκυνηματικών ταξιδιών” των μελών της σε ιερούς τόπους, συχνά σε περιόδους πολιτικής έντασης. Το 2018, όταν το Λονδίνο κατηγόρησε τους πράκτορες του Κρεμλίνου για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πράκτορα Σέργκεϊ Σκριπάλ, οι “Λύκοι της Νύχτας” ξεκίνησαν μια 9ημερη περιοδεία στα Βαλκάνια.

    Στα σύνορα της Σερβίας και Βοσνίας, ο Γιεβγένι Στρογκόφ δήλωσε στους NY Times ότι ο σκοπός του προσκυνήματος ήταν «να επεκταθεί ο πνευματικός δεσμός μεταξύ ανθρώπων και φίλων στη Σερβία και στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα (σ.σ. τη σέρβικη αυτόνομη οντότητα της Βοσνίας” και πως οι Ρώσοι και οι Σέρβοι «έχουν τον ίδιο πολιτισμό και την ίδια θρησκεία κι αυτό σημαίνει πολλά για μας». Καθόλου τυχαίο ότι το 2017 ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ απέρριψε πολλές προσκλήσεις για να συναντήσει τους Ευρωπαίους πρεσβευτές, ενώ μίλησε ακόμη και για “ένωση με τη Σερβία”, καθώς και για τη “μητέρα Ρωσία”, τον υποτιθέμενο προστάτη όλων των Ορθοδόξων.

    Το ταξίδι των “Λύκων” στην Ελλάδα και στο Άγιον Όρος

    Πρέπει να σημειωθεί πως μία ομάδα Ρώσων “Λύκων της Νύχτας” έκαναν την άνοιξη του 2016 με τις μοτοσικλέτεστες τους περιοδεία και στην Ελλάδα. Επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη (12.5.2016), τα Μετέωρα, την Αθήνα (όπου επισκέφθηκαν τη Ρωσική Εκκλησία και το ρωσικό κοιμητήριο στον Πειραιά), την Κόρινθο, την Πάτρα κ.ά. Αν και, όπως κατήγγειλαν, “οι ελληνικές αστυνομικές αρχές ακύρωσαν πολλές βίζες από μέλη μας”, κάποιοι ήρθαν τελικά με αυτοκίνητα και όχι με τις μηχανές τους. Μάλιστα μια αντιπροσωπεία των “Λύκων” έβγαλαν διαμονητήρια και επισκέφθηκαν το Άγιον Όρος και συγκεκριμένα τη Μονη Βατοπαιδίου και το Ρωσικό Ορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, όπου και φιλοξενήθηκαν βγάζοντας μάλιστα φωτογραφίες με τους Ρώσους μοναχούς. Σύμφωνα μ’ ένα μέλος της αποστολης “στην Ελλάδα αισθανόμασταν σαν στο σπίτι μας. Όλος ο κόσμος και όλα τα μοναστήρια μας υποδέχθηκαν με πολύ ζεστασία”.

    Οι εξτρεμιστικές δράσεις των “Λύκων της Νύχτας”

    Αν και η Ρωσία και ορισμένοι ηγέτες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, χαρακτηρίζουν τους “Λύκους της Νύχτας” ως ανθρωπιστική οργάνωση, στη Δύση θεωρούνται ως τμήμα ενός τοξικού και εξτρεμιστικού οικοσυστήματος, που αναπτύσσεται στη Ρωσία κι εξάγεται στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Όταν η Ρωσία το 2014 προσάρτησε την Κριμαία οι “Λύκοι της Νύχτας” βοήθησαν τις ρωσικές αρχές δημιουργώντας οδοφράγματα, εκφοβίζοντας τους τοπικούς αξιωματούχους και βοηθώντας τη ρωσική στρατιωτική επιδρομή σε μια ουκρανική ναυτική εγκατάσταση. Αυτές οι ενέργειες απέσπασαν πολλά μετάλλια από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, γιατί βοήθησαν στην “επιστροφή της Κριμαίας”. Κέρδισαν ωστόσο για την οργάνωση και μια περίοπτη στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ.

    Οι εξτρεμιστικές δράσεις των “Λύκων της Νύχτας” δεν περιορίστηκαν στην Ουκρανία. Στο υποτιθέμενο πραξικόπημα που έγινε το 2016 στο Μαυροβούνιο το 2016 συμμετείχαν και ντόπια μέλη αυτής της συμμορίας. Ο Αλεξάντρ Σίντζιλιτς, κατηγορούμενος από το Μαυροβούνιο ως ένας από τους υποκινητές του πραξικοπήματος για την ανατροπή της φιλοδυτικής κυβέρνησης, ήταν ο συνιδρυτής του σερβικού παραρτήματος των “Λύκων της Νύχτας”. Ενώ η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν εμπλέκετο άμεσα στο φερόμενο πραξικόπημα, φιλοξένησε ωστόσο τους ηγέτες των “Λύκων της Νύχτας” στο μοναστήρι του Όστρογκ, στο Μαυροβουνιο, τη νύχτα πριν από την πραγματοποίησή του.

    Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι γνωστή για την υποστήριξή της προς τους Σέρβους εθνικιστές, μερικοί από τους οποίους εξακολουθούν να ελπίζουν να δημιουργήσουν μια Μεγάλη Σερβία. Η Εκκλησία χρησιμοποιεί την επιρροή της σε χώρες, όπως το Μαυροβούνιο, για να τροφοδοτήσει τα αντιδυτικά συναισθήματα, κατά του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. παρέχοντας στις δυνάμεις αυτές οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη.

    Στην αναμπουμπούλα οι «λυκοι» χαίρονται…

    Οι “Λύκοι της Νύχτας”, μαζί με ορισμένες άλλες ΜΚΟ, ενεργούν ως βραχίονας της ρωσικής κυβέρνησης, επιτρέποντας ταυτόχρονα στην επίσημη Ρωσία ένα επίπεδο δυσπιστίας στις πράξεις τους και αποστασιοποόιησει από αυτές , όταν αυτό τη βολεύει. Η αυξανόμενη διστακτικότητα της Ε.Ε. σχετικά με το να δώσει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική στα Δυτικα Βαλκάνια, με πρόσφατο παράδειγμα την αναβολή έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, όπου επίσης δραστηριοποιούνται έντονα οι “Λύκοι της Νύχτας”, συνεχίζει να προσφέρει χώρο στη Ρωσία για να αποκομίσει γεωπολιτικά και άλλα οφέλη.

    Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι οι Βρυξέλλες, αφού ξεκαθαρίσουν το ζήτημα της νέας ηγεσίας τους (νέος επικεφαλής της Κομισιόν κ.λ.π.) να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση της ένταξης όλων των χωρών της περιοχής στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Όσο αυτό καθυστερεί, τόσο οι τοπικές εθνικιστικές και εθνοτικές εντάσεις θα αυξάνονται, προσφέροντας πεδίο δράσης σε εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως οι “Λύκοι της Νύχτας”. Άλλωστε “στην αναμπουμπούλα οι λυκοι χαίρονται…”

  7. Ο/Η του κώλου λέει:

    https://www.makeleio.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/top-14-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF/

    TOP 14!! Διάσημοι Έλληνες φανατικοί του Άγιου Όρους (ΦΩΤΟ)

    Ημέρες περισυλλογής και κατάνυξης είναι αυτές του Πάσχα, υπάρχουν όμως διάσημοι που δεν περιμένουν μόνο την μεγάλη Εβδομάδα για να προσευχηθούν!


    Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας διάσημα ονόματα όπως: ο πρίγκιπας Κάρολος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και ο Αντώνης Ρέμος, επισκέπτονται συχνά το Άγιο Όρος. Λιτή διατροφή, ξύπνημα τα χαράματα, προσευχή και κατάνυξη στις μονές της αθωνικής κοινότητας, είναι τα στοιχεία που αποζητούν για να καθαρίσουν το μυαλό και την καρδιά τους και να επιστρέψουν στο απαιτητικό ημερήσιο πρόγραμμά τους. Εκτός από τους 25 Έλληνες και ξένους που αναφέρουμε στη συνέχεια, είναι πολλοί ακόμη αυτοί που έχουν επισκεφθεί τις μονές για να προσευχηθούν στον Θεό και στην Παναγία. Γιώργος Αυτιάς, Κώστας Σπυρόπουλος, Γιώργος Αλκαίος, Νίκος Παπαδάκης, Χρήστος Δάντης, αλλά και πολιτικοί όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Άδωνης Γεωργιάδης.


    Ο Γιώργος Τσαλίκης δημοσίευσε φωτογραφίες από την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος γράφοντας το σχόλιο: Το ταξίδι στο Άγιο Όρος είναι το πιο ωραίο… Ταξίδι μέσα στη ψυχή… Ο καθένας παίρνει το μήνυμα του όταν έρχεται. Αυτό που έχει ανάγκη… Τώρα είμαι πιο έτοιμος. Σε ευχαριστώ… Σε άλλη φωτογραφία στέλνει στους θαυμαστές του μια καληνύχτα συνοδευόμενη από μία διδαχή του Αγίου Παϊσίου. Γράφει χαρακτηριστικά: Όλοι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα στους τρελούς ρυθμούς που ζούμε όσο καλά και να νιώθουμε και να κάνουμε μια ενδοσκόπηση κι ένα τσεκ απ μέσα μας… Γιατί … Αυτός που νομίζει ότι είναι καλά, είναι ο χειρότερος, γιατί δεν θα πάει ποτέ στο γιατρό . Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης. Καληνύχτα…


    Μία μοναδική εμπειρία είχε ο Νίκος Αναδιώτης όταν επισκέφτηκε το «περιβόλι της Παναγίας». Ο ίδιος είχε πει: «Η περιέργεια και η αναζήτηση με έφερε στο Άγιο Όρος. Ήθελα να αλλάξω τρόπο ζωής. Μέσα από αυτό βρήκα περισσότερα από όσα αναζητούσα… Πήγα ανοιχτός, εισέπραξα μια μοναδική κατάνυξη, είναι ευλογημένος ο τόπος και αυτό το ένιωσα. Κατάλαβα ότι πλέον σε δύσκολες φάσεις της ζωής μου μπορώ να βρω καταφύγιο στο Άγιο Όρος». Ο ίδιος παραδέχτηκε πως: «Έπαψα να σκέπτομαι μάταια πράγματα της κοσμικής ζωής όπως είναι τα χρήματα, οι φιλοδοξίες, οι κενοδοξίες και άλλες καταχρήσεις».


    Η παρουσία του γνωστού τραγουδιστή Ηλία Βρεττού στο Περιβόλι της Παναγίας ήταν μια ξεχωριστή στιγμή που θα τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή: Έχω ανάγκη να κάνω τον Σταυρό μου , τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως με αυτό τον τρόπο ευχαριστεί τον Θεό για όσα έχει κάνει γι’αυτόν
    2 kourkoulis


    Ο Νίκος Κουρκούλης είχε μια συγκλονιστική εμπειρία στο Άγιο Όρος. Την εποχή που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και λίγο πριν φύγει για την Αμερική να χειρουργηθεί, πήγε με τους φίλους του στο Άγιο Όρος. Λίγο πριν από αυτή την επίσκεψη ο Νίκος επανέλαβε τις ιατρικές εξετάσεις του, χωρίς όμως να πάρει τα αποτελέσματα. Ταξιδεύοντας με το καραβάκι για το Άγιο Όρος, κάθισε δίπλα σε έναν κύριο που τον αναγνώρισε και του ζήτησε να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί. Ο Νίκος πόζαρε με χαρά, έπιασε κουβέντα μαζί του και του είπε ότι θα πήγαινε στην Αμερική, αναφέροντας μεταξύ άλλων και το όνομα του γιατρού που θα τον χειρουργούσε. Τότε ο συνομιλητής του έμεινε έκπληκτος, γιατί αυτός ήταν το δεξί χέρι του συγκεκριμένου γιατρού. Ο ίδιος ο γιατρός καθόταν σε διπλανή θέση στο ίδιο καραβάκι!

    Ο Γιώργος Θεοφάνους πηγαίνει συχνά στο Άγιο Όρος και συνήθως φιλοξενείται στη Μονή Κουτλουμουσίου. Εκεί ηρεμεί και ξεκουράζεται πραγματικά. Ο ίδιος έχει γράψει το βιβλίο «Ο αιώνιος δείπνος», που έγινε best seller και σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα κεφάλαια τα έγραψε σε ατμόσφαιρα γαλήνης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο μοναστήρι.


    Άλλος ένας τραγουδιστής που καταφεύγει στις μονές του Αγίου Όρους προκειμένου να ηρεμήσει, να εξομολογηθεί και να βρεθεί πιο κοντά στο Θεό, είναι ο Γιώργος Μαζωνάκης. Φήμες μάλιστα τον ήθελαν να απαρνείται τα εγκόσμια, για να μονάσει! Κάτι τέτοιο δεν ισχύει…


    Ένα πολύ σοβαρό προσωπικό πρόβλημα οδήγησε το γνωστό ηθοποιό Στράτο Τζώρτζογλου να βιώσει την κατανυκτική ατμόσφαιρα του Αγίου Όρους. Έμεινε για έναν ολόκληρο μήνα κλεισμένος σε ένα κελί ιεράς μονής ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα των μοναχών.


    Στο «Κελί των Αγγέλων» φιλοξενείται ο Λάκης Λαζόπουλος όταν καταφεύγει στο Περιβόλι της Παναγίας όπου διαβάζει προσευχές, απομονώνεται και γαληνεύει.


    Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου επισκέπτεται τακτικά το Άγιο Όρος, ενώ είχε πάντα πνευματικό για να τον συμβουλεύει…


    Ο Κωνσταντίνος Αργυρός έχει δηλώσει για το ταξίδι του στο Άγιο Όρος: Πήγα για πρώτη φορά και από εδώ και πέρα θα πηγαίνω. Έχω και κάποια δώρα που αισθάνομαι εγώ ότι μου φέρνουν γούρι ίσως. Εμένα δεν με ήξεραν στο Άγιο Όρος, αλλά ήξεραν τα τραγούδια μου. Πήγα σε μια μονή και τα ήξεραν. Ήταν οι τραγουδιστές του Αγίου Όρους, είναι αυτοί που κάνουν τα cd του Αγίου Όρους με τις ψαλμωδίες. Έμεινα τρεις μέρες και από μόνος μου πήρα την απόφαση να πάω. Ήθελα να δω πώς είναι εκεί .


    Ο παρουσιαστής και αγιογράφος Νίκος Παπαδάκης, έχει περάσει σχεδόν δύο χρόνια στο Άγιο Όρος και δεν έκρυψε ότι πέρασε από το μυαλό του να μονάσει. Επισκέπτομαι το Άγιο Όρος και μου κάνει πολύ καλό. Χαλαρώνω… είχε πει στα Καρντάσιανς και συνέχισε: Θέλω να δω όλο το Άγιο Όρος και για να το κάνεις πρέπει να πας πολλές φορές. Ναι, σκέφτηκα να μείνω, αλλά δεν μπήκα στην διαδικασία να γίνω δόκιμος. Όταν όλοι νόμιζαν ότι εγώ έκανα πράγματα πολλά, ήταν η αρχή, ήμουν δύο χρόνια στο χώρο, εγώ σκέφτηκα αυτό το πράγμα. Οπότε ήταν και η πρώτη φορά που πήγα. Πήγα με σκοπό να δω αν μπορώ να μείνω εκεί, αλλά δεν ήμουν έτοιμος… Ή θα πας από μικρή ηλικία γιατί κι εγώ έχω δει δόκιμους που είναι νέα παιδιά και τους αρέσει αυτό. Και επειδή μου αρέσει να συζητάω πάρα πολύ όταν πηγαίνω, μου έχουν πει πολλές φορές ότι είχαμε μια άλλη ζωή έξω, αλλά κάτι έλειπε και το βρήκαμε εδώ. Δεν ξέρεις πότε θα σου έρθει το κάλεσμα .

    Λάτρης της αθωνικής πολιτείας είναι ο Νίκος Γαλανός που επισκέπτεται συχνά τις μονές στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής. Είναι επίσης από τα πρόσωπα που ακολουθούν πιστά το τελετουργικό και τις συνήθειες των μοναχών. Πολλοί έσπευσαν να πουν πως είχε σκοπό να μονάσει. Ο ίδιος ξεκαθάρισε τα πράγματα: Πήγα πολλές φορές στο Άγιο Όρος. Πάντα όμως σιωπηλά. Δεν πήρα ποτέ κάμερες, όπως έκαναν κατά καιρούς πολλοί συνάδελφοί μου, για να διαφημίσω το πνευματικό αυτό ταξίδι , είχε δηλώσει ο ηθοποιός στη news και συνέχισε: Μου αρέσει τόσο πολύ που θα καθόμουν αρκετό καιρό. Όχι όμως να μονάσω .


    Η εικόνα του Χριστού που κουβαλάει τον σταυρό, δηλαδή η άνοδος στον Γολγοθά είναι το τατουάζ του Ρέμου, ο οποίος επισκέπτεται το Όρος αρκετά συχνά και μάλιστα εκεί βρίσκεται ο πνευματικός του.

  8. Ο/Η Παφίτης λέει:

    https://www.in.gr/2021/01/11/greece/anastasiadis-gia-mitropoliti-morfou-tous-deilous-den-thelo-na-tous-metatrepo-se-iroes/

    Αναστασιάδης για μητροπολίτη Μόρφου : Τους δειλούς δεν θέλω να τους μετατρέπω σε ήρωες

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει ανοχή απέναντι στους κληρικούς και αν τα μέτρα κατά του κοροναϊού αφορούν εντέλει μόνο το κοινό.
    in.gr

  9. Ο/Η Παφίτης λέει:

    Στις εκκλησίες δεν κολλάς ιό κολλάς θεό

    https://www.in.gr/2021/01/11/greece/efyge-apo-ti-zoi-o-arxon-protopsaltis-xarilaos-taliadoros/

    Έφυγε από τη ζωή ο «άρχων πρωτοψάλτης» Χαρίλαος Ταλιαδώρος

    Σίγησε σε ηλικία ενενήντα πέντε ετών, η φωνή του Χαρίλαου Ταλιαδώρου, κορυφαίου εκπροσώπου και διδάσκαλου της βυζαντινής ψαλτικής τέχνης, με εγχώρια και διεθνή ακτινοβολία.

    in.gr
    11 Ιανουαρίου 2021, 21:55

    Επί εξηνταοκτώ συναπτά χρόνια υπηρέτησε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη και πολύ περισσότερα την ψαλτική τέχνη και τη διδασκαλία της, αφήνοντας πίσω του πλούσιο μουσικό και εκπαιδευτικό έργο.

    Έφερε, το οφφίκιο του «Αρχοντος πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως» και ήταν ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους της βυζαντινής μουσικής, χοράρχης και διευθυντής βυζαντινών χορωδιών, με πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος εισήχθη στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο στις 6 Δεκεμβρίου, προσβεβλημένος από κοροναϊό και υπέκυψε, μετά από πολυήμερη νοσηλεία, συνεπεία επιπλοκών που επέφεραν πολυοργανική ανεπάρκεια.

    Η γραμματεύς του πατριάρχη της Γεωργίας Ηλία 2ου, με covid

    http://georgiatoday.ge/news/23555/Patriarch%E2%80%99s-Secretary-Tests-Positive-for-Coronavirus

    Patriarch’s Secretary Tests Positive for Coronavirus

    Secretary of the Catholicos-Patriarch of Georgia, Shorena Tetruashvili, has tested positive for coronavirus, the Public Relations Service of the Patriarchate reports.

  10. Ο/Η laskaratos λέει:

    Κι άλλος από κορωνοϊό

    Πέθανε ο πατριαρχικός Έξαρχος μητροπολίτης Φιλάρετος της Λευκορωσίας από κορωνοϊό, αλλά στην Ελλάδα μέχρι στιγμής τα ευσεβή ΜΜΕ το κρύβουν
    Είχε μπει στην 21 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο με κορονωϊο

    https://www.interfax.ru/world/744773

    Скончался почетный Патриарший экзарх всея Белоруссии Филарет
    Москва. 12 января. INTERFAX.RU – В Белорусской православной церкви подтвердили кончину митрополита Филарета, почетного Патриаршего экзарха всея Белоруссии. Ранее об этом сообщило госагентство БелТА.

    «12 января 2021 года на 86-м году жизни скончался высокопреосвященный митрополит Филарет (Вахромеев), почетный Патриарший экзарх всея Беларуси», – сообщает официальный портал БПЦ во вторник.

    Причина смерти митрополита не указывается, однако ранее в белорусских телеграм-каналах появилась информация, что он заразился коронавирусом.

    Πέθανε ο Επίτιμος Πατριαρχικός Εξάρχης Όλης της Λευκορωσίας Φιλάρετος

    Μόσχα. 12 Ιανουαρίου INTERFAX.RU –

    Ο θάνατος του Μητροπολίτη Φιλάρετου, του επίτιμου Πατριαρχικού Εξάρχου πάσηςΛευκορωσίας, επιβεβαιώθηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Λευκορωσίας. Νωρίτερα αυτό αναφέρθηκε από την κρατική υπηρεσία BelTA.

    «Στις 12 Ιανουαρίου 2021, σε ηλικία 86 ετών, πέθανε οΜητροπολίτης Φιλάρετος (Βαχκόμεεφ), Επίτιμος Πατριάρχης Έξαρχος όλης της Λευκορωσίας»….

    Η αιτία του θανάτου του μητροπολίτη δεν αναφέρεται, ωστόσο, παλαιότερες πληροφορίες εμφανίστηκαν στα κανάλια τηλεγραφημάτων της Λευκορωσίας ότι είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

    https://people.onliner.by/2021/01/12/umer-mitropolit-filaret


    Τον Δεκέμβριο του 2020, ο μητροπολίτης Φιλάρετος νοσηλεύτηκε με λοίμωξη από κορωνοϊό.

    https://sputnik.by/religion/20201221/1046449049/Mitropolit-Filaret-gospitalizirovan-s-koronavirusom.html

    Митрополит Филарет госпитализирован с коронавирусом© Sputnik Сергей Пятаков
    РЕЛИГИЯ
    15:38 21.12.2020

    Ο Μητροπολίτης Φιλάρετος νοσηλεύεται με κορωνοϊό © Sputnik Sergei Pyatakov
    ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    15:38 21/12/2020

    • Ο/Η Ιερέας Χ λέει:

      http://www.uniindia.com/news/world/religion-russia-belarus-church/2290483.html

      Russian Orthodox Church confirms death of honorary patriarchal exarch of all Belarus
      Moscow, Jan 12 (Sputnik) The Russian Orthodox Church on Tuesday confirmed to Sputnik that Honorary Patriarchal Exarch of All Belarus Metropolitan Filaret had passed away at the age of 85.

      In December, Filaret contracted the novel coronavirus.

      Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επιβεβαιώνει το θάνατο του επιτίμου πατριαρχικού Εξάρχου πάσης Λευκορωσίας
      Μόσχα, 12 Ιανουαρίου (πρακτορείον Σπούτνικ)

      Η Ρωσική Ορθόδοξος Εκκλησία επιβεβαίωσε την Τρίτη εις το Σπούτνικ ότι ο Επίτιμος πατριαρχικός Έξαρχος πάσης Λευκορωσίας Μητροπολίτης Φιλάρετος εκοιμήθη σε ηλικία 85 ετών.

      Τον Δεκέμβριο, o Φιλάρετος εμολύνθη από κορονοϊό

      Ματαιότης ματαιοτήτων
      1986 ο Φιλάρετος εις Ζάκυνθον με τον φυλακισθέντα και καθαιρεθέντα αργότερον μητροπολίτην Αττικής, τότε Ζακύνθου, Παντελεήμονα

      Η Romfea ποιεί την νήσσαν
      Δεν γνωρίζει την αιτίαν θανάτου

      https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/41564-ekoimithi-o-epitimos-ejarxos-leukorosias-mitropolitis-filaretos

      Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 12/01 12:40

      Εκοιμήθη ο επίτιμος έξαρχος Λευκορωσίας Μητροπολίτης Φιλάρετος

      Σε ηλικία 86 ετών, άφησε σήμερα, Τρίτη 12 Ιανουαρίου την τελευταία του πνοή ο Επίτιμος Πατριαρχικός Έξαρχος Λευκορωσίας, Μητροπολίτης Φιλάρετος (Βαχκόμεεφ).

      Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μητροπολίτης Φιλάρετος τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, τα οποία υπέμεινε μέχρι σήμερα με πολύ υπομονή.

      Η Εκκλησία της Λευκορωσία σε ανακοίνωσή της, καλεί τον κλήρο και τον λαό να προσευχηθεί για την ανάπαυση του κοιμηθέντος Μητροπολίτη Φιλαρέτου.

  11. Ο/Η Μimi metallurgico λέει:

    Μεγάλη η χάρη της Παναγιάς της Τήνου

    https://www.lawandorder.gr/Article/87149/astynomia/thetikos-ston-koronoio-astunomikos-sto-mouzaki

    Θετικός στον κορονοϊό αστυνομικός-ιερέας στο Μουζάκι
    Μιχάλης Τεζάρης 25-08-2020 12:05 Τελευταία ενημέρωση: 25-08-2020 12:09

    Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε μετά την επιστροφή του από την Τήνο όπου είχε μεταβεί, ένας αστυνομικός-ιερέας που υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα Μουζακίου στην Καρδίτσα.

    Ο αστυνομικός-ιερέας εμφάνισε συμπτώματα αμέσως μετά την επιστροφή του από το νησί των Κυκλάδων και άμεσα επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές.

  12. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

    https://www.naftemporiki.gr/story/1677882/diethni-mesa-i-ekklisia-stin-ellada-apsifise-ta-metra-gia-ton-koronoio

    Διεθνή Μέσα: Η Εκκλησία στην Ελλάδα αψήφησε τα μέτρα για τον κορωνοϊό

    Τα διεθνή πρακτορεία σχολιάζουν τον χθεσινό εορτασμό των Θεοφανείων παρά τα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό, τα οποία ισχύουν αυτήν την εβδομάδα. Ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters σχολιάζει τον χθεσινό εορτασμό των Θεοφανείων στην Ελλάδα, αναφέροντας πως η Ορθόδοξη Εκκλησία αψήφησε την κυβερνητική απόφαση για lockdown.

    Η Ελλάδα ενίσχυσε τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό για μια εβδομάδα από την Κυριακή απαγορεύοντας τους εορτασμούς για τα Θεοφάνεια, καθώς τα νοσοκομεία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κρουσμάτων.

    Το Reuters δίνει λεπτομέρειες για το πώς εορτάζονται τα Θεοφάνεια στη χώρα μας.
    «Οι κρατικές εντολές είναι ένα πράγμα και η πίστη ένα άλλο» λέει η 38χρονη Σταυρούλα στο πρακτορείο, βγαίνοντας από την πρωινή λειτουργία σε μια εκκλησία κοντά στην Αθήνα. «Κανένας νόμος δεν μπορεί αν μας επιβάλλει το τι θα κάνουμε», συμπληρώνει.
    Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι οι νόμοι για το απαγορευτικό εφαρμόζονται σε όλους εξίσου. «Ελπίζουμε ότι η Εκκλησία θα συνειδητοποιήσει τον επείγον της στιγμής για την κοινωνία, όπως έχει κάνει υπεύθυνα μέχρι τώρα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

    «Ενώ η Ελλάδα αντιμετώπισε πιο πετυχημένα από άλλες χώρες το πρώτο κύμα της πανδημίας, οι υπηρεσίες υγείας της, που έχουν αποδυναμωθεί μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης, αγωνίστηκαν να αντιμετωπίσουν χιλιάδες νέες περιπτώσεις», τονίζει το Reuters στο ρεπορτάζ του.

    «Οι ελληνικές εκκλησίες ανοίγουν κατά τη γιορτή των Θεοφανίων παρά το σφιχτό lockdown» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο Associated Press

    Στην αντιπαράθεση κυβέρνησης-εκκλησίας στέκεται ο Guardian, τονίζοντας: «Τελικά, ήταν η κυβέρνηση που αναγκάστηκε να κάνει πίσω αφού ο κλήρος ορκίστηκε ότι θα τηρήσει μια απόφαση της ιεράς συνόδου, του διοικητικού οργάνου της Εκκλησίας, και θα γιορτάσουν τα Θεοφάνια, αν και με περιορισμούς στις εκκλησίες».

    «Η αντιπαράθεση κατέδειξε την τεράστια επιρροή της εκκλησίας σε μια χώρα όπου θρησκευτικές εικόνες κοσμούν ακόμα δημόσια κτίρια και ο αρχιεπίσκοπος επιβλέπει την ορκωμοσία των υπουργών της κυβέρνησης», καταλήγει το ρεπορτάζ του Guardian.

  13. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

    Τα παιδιά δεν έχουν θέση στον Άθωνα.
    Να πάνε σε κανονικά σχολεία μέσα στην κοινωνία.


    Βασίλης Αλεξάκης [διότι από κει και κάτω, με τους νέους καλόγερους, τους δόκιμους, είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, ηθικό, ανθρώπινο. Το ότι υπάρχει μια συνεχής παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο Άγιο Όρος είναι βέβαιο». Τι εννοείτε; «Δείτε το σχολείο στις Καρυές. Δεν είναι θρησκευτικό, είναι δήθεν κανονικό σχολείο, όπου είναι εγκλωβισμένα παιδιά 12-18 ετών, τα οποία μεγαλώνουν χωρίς να βλέπουν γυναίκα. Αυτό το τερατώδες πράγμα χρηματοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας! Έχουμε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πώς εγκλωβίζεις παιδιά σ’ έναν χώρο όπου δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα; Κανείς δεν τόλμησε να το σχολιάσει αυτό].

    Ο Γέροντας Εφραίμ στην Αθωνιάδα Σχολή
    27/01/2017



    20η Οκτωβρίου 2019, η Επίσημος Υποδοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, παρίσταται σύσσωμη η Αθωνιάδα Σχολή, από όπου αλιεύουμε τη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ της σημερινής ημέρας.


  14. Ο/Η Ηγουμένη Παρθενία λέει:

    Γέρων Παρθένιος: Δεν θα δώσω σε κανέναν ευλογία να πάει να κάνει το εμβόλιο … Ὁ καθηγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Παύλου Ἁγίου Ὅρους

  15. Ο/Η του κώλου λέει:


    Ιερομόναχος Ευφρόσυνος
    Πριν από 4 ημέρες
    Πονηρός λόγος, αντιπατερικός, μη ομολογιακός, αίρεση κηρύττει κι αυτός ο παππουλης, Στώμεν καλώς αδελφοί, οι Άγιοι μας είπαν όχι σε αυτό το εμβόλιο…δεν είναι θέμα επιλογής, όλα θα συνοδεύονται από ψηφιακό σφράγισμα της Νέας Τάξης…Για να εγκριθεί κάποιο εμβόλιο διεθνώς, πρέπει να το εγκρίνει η Μασονία….μη σας ταΐζουν σανό αγαπητοί. Δείτε την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου το 2012 και θα καταλάβετε, ότι το εμβόλιο το συγκεκριμένο ήταν προετοιμασμένο από τον διάβολο και τα όργανα του! Εμείς θα ακούμε μόνο τους Αγίους μας, όχι τους καπηλευτές τους!

  16. Ο/Η Παλιός λέει:

    https://www.iellada.gr/thriskeia/otan-o-harilaos-florakis-episkeythike-agio-oros-vinteo

    Όταν ο Χαρίλαος Φλωράκης επισκεύθηκε το Άγιο Όρος (ΒΙΝΤΕΟ)
    Θρησκεία

    22/07/2018 – 15:46

    Γύρω στο 1995 μια τριμελής ομάδα που αποτελείται από το Χαρίλαο Φλωράκη, το συμμαθητή και φίλο του ηθοποιό Τίτο Βανδή καθώς και ένα νέο δημοσιογράφο, επισκέπτονται το Άγιο Όρος. Ο Χαρίλαος συνοδεύεται και από δύο άτομα της προσωπικής φρουράς. Ζητά επιτακτικά από τους συνοδούς αστυνομικούς ν’ αφήσουν τα όπλα τους στην Ουρανούπολη, πράγμα που έγινε.

    Όμως με το μπάσιμο στο Όρος άρχισαν να γίνονται μερικά ευτράπελα από θερμόαιμους-που πάντα υπάρχουν – πράγμα που αναγκάζει τους αστυνομικούς να δανεισθούν δύο όπλα από την Δάφνη. Αυτό είναι το καλαμπούρι μας καθώς και το ότι συνάντησε συναγωνιστές να είναι τώρα μοναχοί που μαζί του θυμήθηκαν τα παλιά!!!

    Στις Καρυές τον ξενάγησε ο λόγιος μοναχός π. Μωυσής που μου τόνισε με πόσο σεβασμό άκουγε την ενημέρωση που του έγινε. Μια μέρα φιλοξενήθηκε στο κελλί του π. Ιερόθεου του βιβλιοπώλη των Καρυών. Ήταν ημέρα νηστείας και έφαγε τα νηστίσιμα που του παρέθεσαν. Τα βρήκε πολύ νόστιμα και στην κουβέντα με τα καλογέρια της συνοδείας μίλησε με σεβασμό για το άβατο και τους νόμους του Αγίου Όρους που όφειλε να σεβαστεί η Ευρώπη. «Δεν έκανε όμως το Σταυρό του».

    Ιδού και το μυστήριο. Μ’ ένα τζιπ μόνος με τον οδηγό του, εξαφανίζεται προς άγνωστη κατεύθυνση. Κρύος ιδρώτας αρχίζει να λούζει τους αστυνομικούς. Τι έγινε ο Χαρίλαος …;

    Επιστρέφει μετά από αρκετές ώρες έχοντας αφήσει άναυδη τη συνοδεία του χωρίς να τους πει που πήγε. Είναι πολύ πιθανό μου ‘παν οι πατέρες στην Ιβήρων να επισκέφθηκε το Ρουμάνο Μοναχό που πρόσφατα απεβίωσε.

    Έχουμε και μια επίσκεψη στη Σιμωνόπετρα που με σεβασμό γράφει στο βιβλίο του προσκυνητή. Κάπως έτσι λοιπόν έγινε το ταξίδι αυτό. Φτάνοντας στην Ουρανούπολη κάνει τις ακόλουθες δηλώσεις:

    Βρε παιδιά, περίμενα να βρω μέσα στο Όρος γέρους μοναχούς και απεναντίας είδα νέα παιδιά, σπουδαγμένα…

    Τι ήταν λοιπόν η επίσκεψη αυτή; Μόνο τουριστική; Όχι όπως θα δείξουμε παρακάτω.

    Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι ο Χαρίλαος όπως και κάθε Έλληνας έχει την Ορθοδοξία από τα γεννοφάσκια του, από τη μάνα του. Πώς αλλιώς θα εξηγήσουμε ότι ζήτησε να ταφεί στον «Αϊ Λια» δύο μέτρα από το Αγ. Βήμα; Αλλά πάνω στο θέμα της κηδείας του θα επανέλθουμε αργότερα. Ας επιστρέψουμε στην αποχώρηση του Χαρίλαου από το Όρος όπου δήλωνε συγκλονισμένος.

    Πολλοί γνωστοί του τον ρωτούν ανάμεσα τους και η Μαρία Δαμανάκη: και εσύ Χαρίλαε στο Όρος; Απαντούσε ευθέως: «Μακάρι να ‘χα πάει νωρίτερα και ‘γω θα ‘μουν καλύτερα και ο τόπος»!!! «Ο νοών νοείτω». Και όχι μόνο αυτό. Είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι μετά απ’ αυτήν την επίσκεψη, στο γραφείο του στον Περισσό εξομολογήθηκε σε Ιερομόναχο του Αγ. Όρους (αφού απομακρύνθηκε το προσωπικό του γραφείου του).

    Υ. Γ.

    Ευχαριστώ του πατέρες του Όρους που μου έδωσαν τις πληροφορίες πάνω στις οποίες στηρίχτηκε το προηγούμενο κείμενο, ιδιαίτερα τον π. Μάξιμο, τον π. Πρόδρομο από την Ι. Μ. Ιβήρων, τον π. Κύριλλο και π. Μωυσή από τις Καρυές



    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=591759

    21 Δεκέμβρη 2000-Σελίδα 8

    Κηδεύεται αύριο ο πατριάρχης Διόδωρος

    Κηδεύεται αύριο στα Ιεροσόλυμα ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος και κατά κόσμον Δαμιανός Καρίβαλης. Ο εκλιπών έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τρίτης. Προηγουμένως είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Η σορός του εκτίθεται από σήμερα σε λαϊκό προσκύνημα στο ναό του Αγ. Κωνσταντίνου στην παλιά πόλη των Ιεροσολύμων. Στην κηδεία αναμένεται να παρευρεθούν εκπρόσωποι όλων των ορθόδοξων Εκκλησιών, εκπρόσωποι αρχηγών κρατών, καθώς και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και πιθανότατα και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Στο μεταξύ, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου πατριάρχη και η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου εξέλεξε ως τοποτηρητή του θρόνου τον μητροπολίτη Πέτρας, Κορνήλιο. Ο Διόδωρος γεννήθηκε στη Χίο το 1923 και το 1938 μετέβη στα Ιεροσόλυμα, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο. Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από τις 3 Φεβρουαρίου του 1981 ήταν πατριάρχης Ιεροσολύμων.

    Ο πατριάρχης Διόδωρος, μετά τις καταστροφές που υπέστη το κτιριακό συγκρότημα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό από την πλημμύρα της 21ης Οκτώβρη 1994 και ανταποκρινόμενος σε σχετική έκκληση του αείμνηστου ευρωβουλευτή του κόμματος Β. Εφραιμίδη για συμμετοχή στην προσπάθεια διάσωσης του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ, είχε προβεί στη συμβολική χειρονομία της προσφοράς ενός εκατομμυρίου δραχμών. «Διαθέτουμε, ανέφερε σε επιστολή του ο πατριάρχης, το συμβολικόν ποσόν του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δραχμών… ως έκφρασιν συμμετοχής εις την αποκατάσταση των ζημιών… συμμεριζόμενοι δε ολοψύχως την αγωνία αυτής διά τας ζημίας, αίτινες ενέσκηψαν εις τα περιουσιακά στοιχεία του κόμματος και κατ’ επέκταση εις τα μέλη αυτού». Ο Β. Εφραιμίδης ευχαρίστησε, εκ μέρους του Κόμματος, τον πατριάρχη για την ευγενική του προσφορά.

    Η θρησκευτική κηδεία του Χαρίλαου Φλωράκη
    https://www.pilgrimtours.gr/contents_gr.asp?id=123

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Ο Χαρίλαος Φλωράκης στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ

      Tele Mark2
      Πριν από 5 μήνες
      ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΔΥΟ ΑΞΕΣΤΟΙ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΑ ΥΠΑΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ.Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ!!!
      GOD BLESS AMERICA!!!GREETINGS FROM HOUSTON!!!


      Χαρίλαος Φλωράκης 1998 για τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ
      152.408 προβολές•24 Ιαν 2016

      Αρχιεπίσκοπος με αποθήκη όπλων!


      Αρχιεπίσκοπος με αποθήκη όπλων!

      Για τον επιρρεπή σε άξεστες συμπεριφορές, αμαθή, αντικανονικό και εγκάθετο χουντικό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, που οπλοφορούσε και στα γηρατειά του, έχουμε δημοσιεύσει δυο άρθρα, όπου εκθέταμε τα όσα είχαν γραφτεί στον Τύπο εναντίον του χωρίς να έχουν ποτέ διαψευστεί. Εξηγήσαμε αναλυτικά γιατί πάμπολλα περιστατικά του δημόσιου βίου του, δεν δικαιολογούν με κανέναν τρόπο τους τιμητικούς επικήδειους των Φλωράκη-Κωνσταντόπουλου, ειδικά του δεύτερου, γιατί το εγκώμιο του πρώτου μπορούμε να το δούμε, αν δείξουμε τεράστια κατανόηση, κάτω από το συγχωρητικό πρίσμα του κοντοχωριανού και του αυθόρμητου ηλικιωμένου λαϊκού ανθρώπου. Καταγράψαμε επίσης πολύ σοβαρές κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του ακόμη και από μητροπολίτες και εκθέσαμε στοιχεία για τη συστηματική συγκάλυψη που προσέφερε σε σκανδαλοποιούς κληρικούς, αλλά στο κάτω-κάτω αυτός δεν ‘ηθικολογούσε’ ασύστολα όπως ο Χουντόδουλος. Επιλέγω μόνο, από όσα είχα συγκεντρώσει, το εξής σημείο: Ίσως αρμοδιότεροι να πουν πόσο «ωραίος» (Χ.Φλωράκης) ήταν ο Σεραφείμ να ήταν οι εξεγερμένοι το 1976 βασανισμένοι τυφλοί του εκκλησιαστικού «Οίκου Καλλιθέας», που τους αντιμετώπισε (μέσω του πρωτοπρεσβύτερου Εμμανουήλ Σχοινιωτάκη, γνωστού και από το θάνατο της δικηγόρου από τα ανθρωποφάγα λυκόσκυλά του) με φοβερή βαρβαρότητα, που απαθανατίστηκε κινηματογραφικά και προκάλεσε παγκόσμια εξέγερση των πνευματικών ανθρώπων, την οποία και οι δύο αρχηγοί της Αριστεράς γνώριζαν πολύ καλά.


      Τυφλά παιδάκια του ιερού Νταχάου της Καλλιθέας. Η κάμερα της Παπαλιού απαθανάτισε αυτήν την αιώνια καταισχύνη για την Εκκλησία, τον Σεραφείμ και τους υμνητές του

      Τώρα προστέθηκε ένα ακόμη ντοκουμέντο, που αμαυρώνει ακόμη περισσότερο το Σεραφείμ. Πιθανότατα η ηγεσία της Αριστεράς το αγνοούσε, αλλά θα όφειλε και να το πιθανολογούσε με βάση τις γνωστές «ιδέες» και το χαρακτήρα του Σεραφείμ. Το περιοδικό ‘Hot Doc’ του Κ.Βαξεβάνη,

      αποκάλυψε χωρίς να τολμήσει κανείς μέχρι στιγμής να το διαψεύσει, πως ο Σεραφείμ ως μητροπολίτης Ιωαννίνων ήταν μέλος παραστρατιωτικού δικτύου συνδεδεμένου με τη CIA, με σκοπό την πραγματοποίηση προβοκάτσιας από Βορειοηπειρώτες για τη δημιουργία κρίσης στην Αλβανία και με ενδεχόμενη άγνωστη παράπλευρη δράση, το οποίο αφόπλισε αθόρυβα, μετά από καταγγελίες πατριωτών δημοκρατικών αξιωματικών, η κυβέρνηση Α. Παπανδρέου το 1984. Στη Μονή Βελά, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, είχαν αποθηκευτεί όπλα με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ως μητροπολίτη Άρτας, που ήταν μέλος της διαβόητης ψυχροπολεμικής οργάνωσης «Κόκκινη Προβιά». Τη δεκαετία του ΄70, το πληροφορήθηκε ο τότε Υπ.Εθ.Α. Ευ.Αβέρωφ και τελικά τα όπλα έφυγαν αθόρυβα από εκεί. Περιέργως τόσο η Αυγή, όσο και ο Ριζοσπάστης, λογόκριναν ή για την ακρίβεια έθαψαν το ρεπορτάζ, παρ’όλο που μπορεί να τροφοδοτήσει τον αντιαμερικανισμό τους, ειδικά του δεύτερου.

      https://e-homoreligiosus.blogspot.com/search/label/%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%99%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A3%CE%9A%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A3%20%CE%A3%CE%95%CE%A1%CE%91%CE%A6%CE%95%CE%99%CE%9C

      http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=158256
      Ενάντια στο κατεστημένο, επέμειναν και δικαιώθηκαν

      Ο εξεγερμένος Μάης των ελλήνων τυφλών

      Λεπτομέρειες και ντοκουμέντα από την ιστορική εξέγερση του 1976

      Αργά το βράδυ στη 1 καταφθάνει επιστολή του τότε αρχιεπισκόπου που μη αντιλαμβανόμενος την συνειδητότητα της εξέγερσης … πατρικά νουθετεί: «Αποχωρήστε και δεν θα διωχθείτε ποινικά». Κανείς δεν τη λαμβάνει σοβαρά υπόψη.

      Τα πράγματα σε χρόνο μηδέν αγριεύουν. Απ’ την επόμενη κιόλας μέρα τα μέλη της Συντονιστικής καλούνται για ανακρίσεις στο Α.Τ. Καλλιθέας (διοικητής ο περιβόητος Καραθανάσης) όπου επίμονα ρωτούνται για τα πολιτικά τους φρονήματα. «Αποτελούν άμεσο εθνικό κίνδυνο, εφαρμόστε εναντίον τους τους νόμους περί συμμοριτοπολέμου» απαιτεί με επιστολή της στον τότε υπουργό Υγείας-Πρόνοιας η Εκκλησία της Ελλάδας λίγες μέρες μετά. «Αν δεν υποχωρήσουν, θα τους προσθέσω άλλη μια αναπηρία», απειλεί δημόσια (και… χριστιανικά) ο τότε διευθυντής της Χριστιανικής Αλληλεγγύης. Κινούνται μηχανισμοί δίωξης και τα μέλη της Συντονιστικής κατηγορούνται για παράβαση του Ν4000 περί τεντιμποϊσμού!


      Ο Σέρβος Ναζιστής και εγκληματίας πολέμου Μιλόσεβιτς, κοινός φίλος ΚΚΕ και Σεραφείμ

      • Ο/Η Red λέει:

        https://www.iefimerida.gr/news/166051/o-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CE%BD

        ΤΟΥ ΕΠΙΦΥΛΑΞΑΝ ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ
        O Τσίπρας στο Αγιον Ορος: Οποιος δεν το έχει επισκεφθεί, αδικεί τον εαυτό του -Δεν θέλαμε να νιώθουμε αδικημένοι

        http://tsak-giorgis.blogspot.com/2014/08/blog-post_96.html

        Αρχιεπίσκοπος με αποθήκη όπλων!
        Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014 | 5:49 μ.μ.

        Πηγή: Του Αναγνώστη Λασκαράτου – Ροϊδη και Λασκαράτου Εμμονές

        Θα κάνει η Αριστερά την αυτοκριτική της;

        Όμως η δημοσιογραφία που στριμώχνει ισχυρούς πολιτικούς και κόμματα εξουσίας, είναι στην Ελλάδα σπανιότατο δείγμα κι αν κάποιος ενημερωμένος ξένος δημοσιογράφος της FAZ, φέρει αντιμέτωπο αριστερό ηγέτη (που θεωρεί συμμάχους του τους ΑΝΕΞΕΛ, θαυμάζει τη «Δημοκρατία του Αγίου Όρους» και προσεύχεται κατανυκτικά σε αφορολόγητες θαυματουργές εικόνες) με δικά του λόγια, τότε πετάγεται έξω από το γραφείο του και μετά συκοφαντείται με καταιγισμό προφανών ψεμάτων. Σε βαρύτερες περιπτώσεις δημοσιογραφικής κριτικής (Spiegel-Bild) γίνεται επιλεκτική αγωγή (Bild), η οποία υποψιάζομαι πως δεν θα εκδικαστεί ποτέ, για ευνόητους λόγους, άλλωστε κανείς δεν θα ρωτήσει τι απέγινε.

        Αλλά τι να περιμένεις από κάποιον που θεωρεί πως η Αριστερά έχει κοινούς (οικονομικούς μήπως;) στόχους με την Εκκλησία, μπερδεύει τον Εμιλιάνο Ζαπάτα με τον Ιωσήφ Βατοπεδινό και δεν ντρέπεται να δίνει στους πολίτες το παράδειγμα της πιο προκλητικής πολιτικής μπουρδολογίας: «Για μας είναι επίσης σημαντικό το Άγιο Όρος ως μοντέλο αυτοοργάνωσης, ισότητας και δημοκρατίας. Ένα από τα συνθήματά μας είναι: όλα για όλους, τίποτα για μας. Εσείς το έχετε κάνει πράξη ζωής». Οι μοναδικές αντιδράσεις της Ελένης Πορτάλιου (εξαιρετικά εύστοχη) και του Αλέξη Μπένου (από μια ιδιαίτερη οπτική), κάνουν τη σιωπή όλων των (επαγγελματιών;) βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη πιο εκκωφαντική.

  17. Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

    Έχουν μάθει να μην πληρώνουν. Και δεν είναι οι μόνοι.
    Ο Αλεξάκης επαναλαμβάνει (στο βιβλίο του «μ. Χ.») και το πραγματικό γεγονός ότι οι Αθωνίτες δεν πληρώνουν ούτε φόρο ακίνητης περιουσίας για τα εκτός Άθω ακίνητα τους. Δηλ., όλοι οι αλλοδαποί (συμπεριλαμβανομένων και τών αλλοδαπών δημοσίων) πληρώνουν φόρο κατοχής ακίνητης περιουσίας (πρώην ΦΑΠ, μετέπειτα ΦΜΑΠ και νυν ΕνΦΙΑ) για ακίνητα στην Ελλάδα. Οι Αθωνίτες όχι μόνον δεν πληρώνουν για τα ακίνητα τους στον Άθω, αλλά ούτε και για όσα έχουν (και δεν είναι και λίγα) στην Ελλάδα. Και όσον αφορά τα ακίνητα τους στον Άθω, η επίκληση τού αυτοδιοίκητου (άρθρο 105 Συντάγματος) είναι επιεικώς γελοία: εφόσον το δημόσιο (με φορολόγηση όλων ημών τών φορολογουμένων) αναλαμβάνει τα πάντα για τον Άθω (πχ πυροσβεστική, κλπ), με ποια λογική δεν πληρώνουν φόρο κατοχής ακίνητης περιουσίας (πρώην ΦΑΠ, μετέπειτα ΦΜΑΠ και νυν ΕνΦΙΑ) για τα ακίνητα στον Άθω; Δηλ. μονά ζυγά δικά τους! Και: το πιο εξοργιστικό/παρανοϊκό: με ποια λογική δεν πληρώνουν φόρο κατοχής ακίνητης περιουσίας (πρώην ΦΑΠ, μετέπειτα ΦΜΑΠ και νυν ΕνΦΙΑ) για όσα ακίνητα έχουν (και δεν είναι και λίγα) στην Ελλάδα; Γιατί όλες οι κυβερνήσεις το «καταπίνουν» (και σε βάρος τών ψηφοφόρων τους);
    Θα επιθυμούσα να επισημάνω το πραγματικό γεγονός ότι και το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και η αυτοκέφαλη αρχιεπισκοπή τής Ελλάδος αντιπαθούν σφόδρα τους Αθωνίτες – ok προς τα έξω δεν το βγάζουν· αντίθετα, προσπαθούν να το αποκρύπτουν (ορθοδοξίας αλληλεγγύη).
    Επίσης, δράττομαι τής ευκαιρίας να γράψω ότι οι Αθωνίτες είναι «σε ανοικτή γραμμή» και με τον Путин και, ακόμη, με τον Erdoğan [σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες φήμες, αυτοί (οι Αθωνίτες) είναι «σε ανοικτή γραμμή» και με Σέρβους (δεδομένου, όμως, ότι οι Σέρβοι είναι «ψόφιοι» δεν μπορεί να αξιολογηθεί)]! Εάν τυχόν, κάποια κυβέρνηση τολμήσει να κάνει το καθήκον της, αυτοί θα ζητήσουν ένωση είτε με τη Ρωσία είτε με την Τουρκία (ποιος θα τους δώσει τα περισσότερα προνόμια) και, αμφότεροι, Путин και Erdoğan καραδοκούν. Ίδου, λοιπόν, η «κιβωτός» τής ορθοδοξίας τους· θαυμάστε τους! Μήπως είμαστε, πράγματι, «ραγιάδες»;

  18. Ο/Η Κάσυ Διάρη λέει:

  19. Ο/Η Ιερωνύμη μοναχή Κωλοπετεινίτσης λέει:

    Δεν γνωρίζω πόσο φταίει ο εκκλησιασμός, όμως θα μπορούσε να μην γίνει.
    Ο Θεός δεν χρειάζεται τους εκκλησιασμούς, έχει πολλούς τρόπους να περνάει την ώρα του από το να ακούει δοξασμούς
    Ο δεσπότης με τα γάντια που φοράει δεν προστατεύει τους πιστούς αλλά τον εαυτό του.
    Οι πιστοί να βλέπανε τον αγιασμό από τα χαζοκούτια τους

    https://www.protothema.gr/greece/article/1083652/giati-bike-se-skliro-lockdown-i-voiotia/

    Γιατί μπήκε σε «σκληρό» lockdown η Βοιωτία


    Ο δήμαρχος Λειβαδέων Γιάννης Ταγκαλέγκας και ακριβώς πίσω του, ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου

    Φρίξος Δρακοντίδης
    12/01/2021, 07:48

    Σε καθεστώς σκληρού lockdown μπαίνει από σήμερα η Βοιωτία. Όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, η κατάργηση του απαγορευτικού της κυβέρνησης για τις εκκλησίες με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανείων στη Λιβαδειά, έγινε με τις ευλογίες των εκπροσώπων της δημοτικής Αρχής και τοπικών παραγόντων, οι οποίοι παρευρέθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό μαζί με πλήθος κόσμου.

    Μάλιστα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Θεοφανείων στον Μητροπολιτικό Ναό της Λιβαδειάς και στις ενορίες της Βοιωτικής Εκκλησίας, με την αστυνομία να παρακολουθεί διακριτικά την προσέλευση των πιστών, ανάμεσα τους ήταν και ο δήμαρχος Λεβαδέων, Ιωάννης Ταγκαλέγκας, μαζί με τον στενό συνεργάτη του, Δημήτρη Σάκκο, όπως διαπιστώνεται και από το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στα τοπικά sites.


    Ο στενός συνεργάτης του δημάρχου, Δημήτρης Σάκκος

    O Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδειάς, Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και τη δοξολογία του καθαγιασμού των υδάτων εντός του ναού, ωστόσο κάποιοι ιερείς απέφυγαν να φορέσουν μάσκες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τηρήθηκαν ούτε οι απαραίτητες αποστάσεις.



    Αρκετοί πιστοί συγκεντρώθηκαν εντός και εκτός Μητροπολιτικού Ναού για τον εορτασμό των Θεοφανίων, μαζί με εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής, γεγονός που έθεσε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία

    Τα μέτρα για την εφαρμογή σκληρού lockdown σε ολόκληρη τη Βοιωτία τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα τα ξημερώματα έως τις 18 Ιανουαρίου, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία και αφού ελήφθησαν υπόψη «τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης και τη ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων επτά ημερών».

    Έτσι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, «για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19», λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

    Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
    Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
    Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
    Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

    Επίσης προβλέπεται:

    H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
    H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
    H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Περιφερειακής Ενότητας .
    H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15/11.
    Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Τρίτη 12/01/2021 και ώρα 06:00 μέχρι την Δευτέρα 18/01/2021 και ώρα 06:00.

    Συμπληρωματική φωτογραφία από την βραδιά της νίκης του δημάρχου μας

    Πάντα κοντά στον ιερό κλήρο της πόλης μας

  20. Παράθεμα: Άθωνας: Μοναχός που πέθανε χωρίς να δει ποτέ του γυναίκα | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  21. Παράθεμα: Ο κορωνοϊός δεν έριξε μόνο τη μάσκα του Άθωνα | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  22. Παράθεμα: Το φιλόπτωχο ταμείο  αθωνικών μονών πληρώνεται από τον Πούτιν | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  23. Παράθεμα: Είναι ο Άθωνας το κατάλληλο καταφύγιο για σεξουαλικά κακοποιημένα αγόρια; | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  24. Παράθεμα: Ο πρ. κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς στηρίζει ΚΚΕ | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.