Το φιλόπτωχο ταμείο  αθωνικών μονών πληρώνεται από τον Πούτιν

[Ο ρόλος του ευσεβή διοικητή και φιλάνθρωπου δομήτορα ναών εφοπλιστή Μαρτίνου]

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Μεταφέρω δυο ρεπορτάζ του Γρηγόρη Σούρκη-που δημοσιεύθηκαν στο klik.gr και αναδημοσιεύθηκαν στο radar.gr και αλλού, τα οποία σπάνε την ομερτά και αποκαλύπτουν μια πραγματικότητα που έτσι κι αλλιώς κραύγαζε από μόνη της, αλλά καλυπτόταν από πέπλο σιωπής. Oπισθοφυλακή αυτής της προστασίας είναι στις μέρες μας η παρά φύσιν πιστή στο Άγιο Όρος προσκυνηματική και φοροαπαλλαχτική κοινοβουλευτική Αριστερά. Ασφαλώς η πρώτη ευθύνη χρεώνεται στην κυβέρνηση, κάτι που είναι όμως αναμενόμενο αφού στη λαϊκή βάση της ΝΔ κυριαρχεί το πλήρωμα της Εκκλησίας. Όμως τα τελευταία χρόνια μετά τα «μνημόνια», μεγάλο μέρος της Αριστεράς, τυφλωμένο από παράλογο αντιδυτικό μίσος, συνειδητά ή υποσυνείδητα βλέπει στο πρόσωπο του Ορθόδοξου Καγκεμπίτη πατερούλη Πούτιν και της Ρωσίας τους κληρονόμους της ΕΣΣΔ. Όλα αυτά φέρνουν την Αριστερά στην κωμικοτραγική θέση να συμπλέει φανερά και αφανώς με τη διεθνή Ακροδεξιά. Είναι χαρακτηριστικό πως η OLAF («Ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης») στοιχειοθέτησε τις παρακάτω υποθέσεις τις οποίες (πιθανότατα) δεν θα ξεκαθαρίσει το ελληνικό Κράτος, χωρίς να το ζητήσει ούτε να διαμαρτυρηθεί κανένα κόμμα. Οι φωτ. είναι δικής μου επιλογής και σχετίζονται με τη νεκρολαγνική, την αγιεμπορική, την ακροδεξιά-πουτινική-αποκρυφιστική (βλ. «Η παράνοια είναι μέσα στο DNA του Άθωνα-Ο Ορθόδοξος αποκρυφισμός έχει ως θανάσιμο εχθρό του την Επιστήμη») και με την εγκληματική πλευρά του μισογυνικού περιβολιού της Παναγίας, που τα κόμματα-με πρωτοπόρο τον προσκυνητή των «Ζαπατιστών» (sic) καλόγερων κ.Τσίπρα-προσποιούνται πως δεν γνωρίζουν. Σχετικά με τον κ. Μαρτίνο παραπέμπω και σε ποστ μου όπου η ακαταμάχητη λογική του συνδέει την πίστη με τον αντιεμβολιασμό («Αθανάσιος Μαρτίνος-διοικητής Άθωνα: «είναι λίγο οξύμωρο να κάνουν το εμβόλιο, λόγω της βαθιάς πίστης που έχουν στον Θεό» (!!!)»). Ακολουθούν τα δυο δημοσιεύματα:

Α.Το μείζον – σκανδαλώδες – ζήτημα με τον εφοπλιστή Αθ. Μαρτίνο”. «Είναι απορίας άξιον πως η κυβέρνηση διατηρεί ακόμη στη θέση του έναν Διοικητή που έχει μετατρέψει το Άγιον Όρος σε κέντρο πρακτόρων και που αποδεδειγμένα έχει παραβιάσει το εμπάργκο της ΕΕ!» (KLIK.GR, 20 Σεπτεμβρίου 2022).Έγινε γνωστό προ ημερών ότι το πλοίο Stavros, υπό ελληνική διαχείριση, αφού πρώτα φόρτωσε 53.000 τόνους ρωσικού λιγνίτη από το Taman bulk cargo terminal της Ρωσίας στις 29 Αυγούστου, στη συνέχεια «ξεφόρτωσε» στο λιμάνι Iskenderum της Τουρκίας στις 5 Σεπτεμβρίου, παραβιάζοντας τις σχετικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε.! Το πλοίο Stavros ανήκει στην Eastern Mediterranean Maritime με έδρα την Αθήνα, της οικογένειας του γνωστού και προβεβλημένου εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου! Η είδηση όπως αντιλαμβάνεστε πέρασε στα ψιλά! Λίγα ΜΜΕ την ανέβασαν, ορισμένα μάλιστα εξ αυτών χωρίς ονόματα, σαν να μην τρέχει τίποτε. Βλέπετε στον εφοπλιστικό χώρο επικρατεί μια ιδιότυπη ομερτά, όπου κανείς δεν μιλάει και οι περισσότεροι, λίγο πολύ, κάνουν την ίδια δουλειά! Ειδικά όσον αφορά το θέμα του εμπάργκο μεταφοράς πετρελαίου και λοιπών προϊόντων από την Ρωσία, η κατάσταση φέρεται να έχει ξεφύγει και ήδη τα ραντάρ των Αμερικανικών Αρχών αναζητούν τους πλοιοκτήτες εκείνους που γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, νόμους, κανόνες, κοινοτικά πλαίσια, διεθνείς κατευθύνσεις!

Όμως ακτήμονα καλόγερε, όταν (αθωωμένος πανηγυρικά κάτω από τις θριαμβολογίες του Υπουργού του Τσίπρα Παπαγγελόπουλου) προκλητικά ανεμβολίαστος κόντεψες να πας στον «καλό Παράδεισο», έτρεξες-και σε δέχτηκαν-στην καλύτερη ΜΕΘ και μετά σε πανάκριβο κέντρο αποκατάστασης

Επί του προκειμένου τώρα, το ζήτημα του πλοίου του Θανάση Μαρτίνου εγείρει θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης! Ο Θανάσης Μαρτίνος δεν είναι απλώς ένας τυχαίος εφοπλιστής, αλλά ένα πρόσωπο πολιτικό που έχει οριστεί από την κυβέρνηση με απόφαση του Υπ. Εξωτερικών κυρίου Δένδια και την σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως Διοικητής του Αγίου Όρους! Μια πολιτική θέση ευθύνης ιδιαίτερης σημασίας επί των ημερών μας!Το γεγονός είναι ότι από την στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Άγιον Όρος έχει μετατραπεί σε άντρο Ρώσων κατασκόπων, που βρίσκουν καταφύγιο σε Ιερές Μονές που συνδέονται ή χρηματοδοτούνται από την Ρωσική Εκκλησία ή ακόμη οι ηγούμενοι τους διατηρούν απευθείας πρόσβαση ή επαφή με τον Πρόεδρο Πούτιν! Σε απλά λόγια το Άγιον Όρος υπό την πλημμελή και επικίνδυνη για τα εθνικά ( και της Δύσης) συμφέροντα διοίκηση Αθανάσιου Μαρτίνου έχει μεταβληθεί σε σημείο συνάντησης πρακτόρων που μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα με πλαστά διαβατήρια. Και η διοίκηση Μαρτίνου, που όλο το προηγούμενο διάστημα έχτιζε θέσεις με τον ρωσικό παράγοντα και κερδίζει ακόμη και σήμερα τεράστια οικονομικά οφέλη μεταφέροντας ρωσικό πετρέλαιο ή σπάζοντας το εμπάργκο όπως στην περίπτωση της μεταφοράς του ρωσικού λιγνίτη, αποδεικνύεται ανεπαρκής να διαχειριστεί τα συμφέροντα της χώρας και των συμμάχων της!Και παράλληλα εκθέτει την κυβέρνηση απέναντι στην κοινή γνώμη, εγείροντας ζητήματα Δημοκρατίας αλλά και σεβασμού στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, κατά τη διάρκεια εμπόλεμης κατάστασης!

Είναι λοιπόν απορίας άξιον πώς και γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών διατηρούν στην καρέκλα του Διοικητή του Αγίου Όρους τον εφοπλιστή Αθ. Μαρτίνο ο οποίος όχι μόνο έχει μετατρέψει το Άγιο Όρος σε κέντρο διερχόμενων πρακτόρων, κατασκόπων, παπάδων και πάσης φύσης υπόπτων διπλωματών, αλλά αποδεδειγμένα έχει παραβιάσει τις διεθνείς κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ για τη μεταφορά ρωσικών προϊόντων! Πως τον κρατάνε στη θέση του οι κυβερνώντες και γιατί; Θα τον πετάξουν επιτέλους έξω ή θα αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη απέναντι στον διεθνή παράγοντα, σε στιγμές ηθικής και οικονομικής κρίσης; Θα εξακολουθήσει η κυβέρνηση να κλείνει τα μάτια σε αυτή την πρωτοφανή παραβίαση κάθε έννοιας Δημοκρατίας και εφαρμογής των διεθνών κανόνων; Ναι ή όχι; Εκτός κι αν αλλάξανε …στρατόπεδο και δεν μας το έχουν πει!

Β. «Καταδρομική επίθεση σε τρεις Μονές του Αγίου Όρους πραγματοποιεί ο OLAF ψάχνοντας τους ηγούμενους που συνδέονται με Πούτιν και Ρώσους Ολιγάρχες! (Radar.gr 23, Σεπ. 2022 11:30). «Έγινε έλεγχος τραπεζικών λογαριασμών μοναχών και διαφόρων ιδρυμάτων τα οποία χρησιμοποιούν για τις ανάγκες του ξεπλύματος! Αλλεπάλληλες υποθέσεις στην Αρχή Νομιμοποίησης βρώμικου χρήματος!Πρόκειται για την ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης που έχει βάλει στο στόχαστρο τους ηγούμενους τριών ιερών μονών, οι οποίες κατά σύμπτωση συνδέονται στενά με το σύστημα Πούτιν και Ρώσους ολιγάρχες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, πριν την επιχείρηση της OLAF έγινε έλεγχος τραπεζικών λογαριασμών των ηγούμενων και διαφόρων ιδρυμάτων, τα οποία χρησιμοποιούν για τις ανάγκες του ξεπλύματοςΟι δήθεν δεσμεύσεις λογαριασμών και ακινήτων Ρώσων Ολιγαρχών στην Ελλάδα από τις Ανεξάρτητες Αρχές και το ξέπλυμα! Μόνο κάτι προειδοποιητικά τηλέφωνα έπεσαν …»-08, Σεπ. 2022 11:00). Σύντομα πρόκειται να εκδοθεί πόρισμα-κόλαφος για την οικονομική διαχείριση και την προέλευση τεράστιων ποσών που διακινούνται από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες. Η OLAF πρόκειται να υποβάλει επίσημο αίτημα στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών των συγκεκριμένων μονών, ενώ στις αρχές της εβδομάδας η έρευνα θα επεκταθεί και σε άλλα μοναστήρια.

Σημειώνεται ότι το Άγιον Όρος έχει μπει στο στόχαστρο των Αμερικανικών Αρχών, όπως και ο εφοπλιστής Διοικητής του Αθανάσιος Μαρτίνος, στον οποίο χρεώνεται η αδυναμία οποιουδήποτε ελέγχου, καθώς η Μοναστική κοινότητα φέρεται να έχει μετατραπεί σε άντρο Ρώσων και φιλορώσων πρακτόρων και κατασκόπων («Άγιο Όρος: Ο “Δούρειος Ίππος” της Ρωσίας – Ο Πούτιν, οι ολιγάρχες και οι παράνομες δραστηριότητες των μοναχών-10, Μαϊ. 2022 12:30), που διακινούνται με πλαστά διαβατήρια!»). Ταυτοχρόνως ο Αθ. Μαρτίνος περιλαμβάνεται μεταξύ των εφοπλιστών εκείνων που έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια σχέσεις με τον ρωσικό παράγοντα και θησαυρίζουν εν ώρα πολέμου από την διακίνηση ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων, παραβιάζοντας το εμπάργκο και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ. Την ίδια ώρα στην Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, οι υποθέσεις και οι καταγγελίες από τράπεζες που αφορούν ύποπτες καταθέσεις και εμβάσματα σε μοναχούς, ηγουμένους και Ιερές Μονές στο Άγιον Όρος δίνουν και παίρνουν με την Ανεξάρτητη Αρχή να επιταχύνει πλέον τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου!».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ ανιδιοτελούς (ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) Αθωνιτισμού

«Ο Βασίλης Αλεξάκης για τη «Μαφία» του ΆθωναΤα οικονομικά κίνητρα της υποστήριξης του ΚΚΕ προς το αμαρτωλό Όρος»

«Σκληρή κριτική της Ελένης Πορτάλιου στον Τσίπρα για το Άγιο Όρος» (LIFO- 19.8.2014 | 09:35).

Advertisement
This entry was posted in Ieres_Ependyseis, IERI_Exoussia, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

12 Responses to Το φιλόπτωχο ταμείο  αθωνικών μονών πληρώνεται από τον Πούτιν

 1. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Χριστιανική ισότητα στην περίθαλψη

  https://orthodoxia.info/news/thetikos-ston-koronoio-o-mitropolitis-17/

  02/10/2022

  ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

  Θετικός στον κορονοϊό ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος – Εισήχθη προληπτικά στο νοσοκομείο

  Όπως ενημερώνει η μητρόπολη, ο Παναγιώτατος καθαρά για προληπτικούς λόγους εισήχθη στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως, προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις, διευκρινίζοντας παράλληλα πως σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του η κατάσταση της υγείας του είναι εξαιρετική και δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

  https://orthodoxia.info/news/nosokomeio-eisichthi-o-mitropoliti-2-2/

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΗΚΕ ΜΕ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

  Στο νοσοκομείο εισήχθη ο μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος

  ++++++++++++++++++

  Χριστιανική ισότητα στη Δικαιοσύνη

  https://orthodoxia.info/news/ypodikos-vary-katigoritirio-o-iere/

  ΑΠΟ ΤΟ 2017 ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

  Υπόδικος με βαρύ κατηγορητήριο ο ιερέας του Λυκαβηττού ενώπιον της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης

  ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
  Το 2014 ασκήθηκε δίωξη από τον Αρχιεπίσκοπο και ξεκίνησε η ανάκριση
  Το 2017 ολοκληρώθηκε η ανάκριση και παραπέμφθηκε στο Επισκοπικό Δικαστήριο
  Την ίδια χρονιά συγκλήθηκε το επισκοπικό Δικαστήριο για να τον δικάσει. Αναβλήθηκε λόγω ασθένειας του προεδρεύοντα.
  Έκτοτε δεν έχει πραγματοποιηθεί η δίκη

  • Ο/Η Sunday Velopoul karavlach λέει:

   Μερικές γυναίκες είναι πιο ίσες από άλλες (αν η οικογένεια πληρώνει)

   https://www.ethnos.gr/greece/article/77974/mysthriomeostagynaikasstoagioorostasenariagiathntaytothtaths

   Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται γυναικεία οστά στο Αγιον Ορος

   Μυστήριο με οστά γυναίκας στο Άγιο Όρος – Τα σενάρια για την ταυτότητά της

   Η Μονή ΠαντοκράτοροςΗ Μονή Παντοκράτορος

   Τα οστά μιας γυναίκας θαμμένα στο δάπεδο του νάρθηκα, στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, που αποτελούσε στο παρελθόν κοιμητηριακό ναό της Μονής Παντοκράτορος στο Άγιον Όρος, αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης. Την αρχική έκπληξη των επιστημόνων διαδέχτηκε μια μεγάλη έρευνα και οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως, αν τελικά επιβεβαιωθούν -μέχρι στιγμής είναι πεπεισμένοι πάνω από 90%-, θα πρόκειται για τα οστά της Στάνας, της συζύγου ενός από τους κτήτορες της Μονής, του Μπάρμπουλ ή Μπάρμπουλη, βλάχικης καταγωγής, ο οποίος μόνασε εκεί μαζί με τους τρεις γιους του.

   Το ανέλπιστο εύρημα και οι πρώτες εκτιμήσεις παρουσίασαν την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης ο αρχιτέκτονας-αναστηλωτής του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ), Φαίδωνας Χατζηαντωνίου και η Αμερικανικής καταγωγής ανθρωπολόγος, Λώρα Αντίκας-Γουίν.

   Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαντωνίου, τα οστά ήταν θαμμένα στο δάπεδο του νάρθηκα και τοποθετήθηκαν εκεί πιθανόν τον 16ο αιώνα οπότε έγινε μεγάλη επέκταση της Μονής Παντοκράτορα, που συνοδεύτηκε με εργασίες και στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη. Εκείνες οι εργασίες έγιναν με χορηγίες εύπορων Ρουμάνων βλάχων. Ενα δεύτερο σημαντικό στοιχείο της έρευνας δείχνει ότι τα άλλα οστά που βρέθηκαν δεν ανήκουν σε καλόγερους, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα φυλάσσονταν στο οστεοφυλάκιο της Μονής.

   Αρα πρόκειται ενδεχομένως για κοσμικούς ίσως για κτήτορες και η οικογένεια Μπάρμπουλη κερδίσει τις περισσότερες πιθανότητες.

 2. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Γρήγορα Εφραίμ τρέχα με την Αγία Ζώνη

  https://orthodoxia.info/news/varia-symptomata-koronoioy-o-patri/

  30/09/2022

  Με βαριά συμπτώματα κορονοϊού ο Πατριάρχης Μόσχας


  PHOTO: Patriarchia.ru
  ORTHODOXTV.GR

  Κλινήρης με βαριά συμπτώματα κορονοϊού ανακοινώθηκε από τη Μόσχα πως είναι ο Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος.

  Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Πατριαρχείου Βλαντιμίρ Λεγκόϊντα: «Τις επόμενες ημέρες, όλες οι προγραμματισμένες συναντήσεις και τα ταξίδια του αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου ακυρώνονται λόγω της νόσου του κορωνοϊού, που εμφανίστηκε με σοβαρά συμπτώματα εξαιτίας των οποίων χρειάζεται ανάπαυση στο κρεβάτι και απομόνωση»

 3. Ο/Η του κώλου λέει:

  https://www.exapsalmos.gr/2022/05/23/i-dia-christon-salotita-kai-o-p-dimitrios-loupasakis-ton-agion-isidoron-lykavittou/

  Η διά Χριστόν σαλότητα και ο π.Δημήτριος Λουπασάκης των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού
  Post published:23 Μαΐου 2022

  🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

  Η διά Χριστόν σαλότητα, δηλαδή η «τρέλα για τον Χριστό», αναφέρεται σε μία ειδική κατηγορία απλών ανθρώπων αλλά και αγίων, στο ιερό σώμα της Εκκλησίας, οι οποίοι ενεργώντας με παράδοξο τρόπο και μακριά από τα συνήθη τυπικά ηθικά σχήματα και τις τυπικότητες,κατάφεραν να επιτύχουν την υπέρβαση και την αγιότητα και συνάμα να τραβήξουν κοντά τους ή να επαναφέρουν πλήθος κόσμου κοντά στην Εκκλησία.

  Το παράδειγμα και το φαινόμενο τέτοιων ανθρώπων πολλές φορές υπήρξε σκανδαλιστικό για πιστούς και μη στην ιστορία της εκκλησίας, και είναι αλήθεια ότι διήγειραν τον φθόνο και την κακότητα των υπολοίπων και μάλιστα μέσα από τον εκκλησιαστικό χώρο.

  Ωστόσο η Εκκλησία μας μέσω των ανθρώπων αυτών είδε την έκφραση και τη φανέρωση ενός ξεχωριστού χαρίσματος του Αγίου Πνεύματος, μία από τις οξύτερες μορφές της θείας λειτουργιάς και του παραστατικού θείου κηρύγματος.

  Οι «διά Χριστόν σαλοί» -τρελοί για τον Χριστό, κατά το δη λεγόμενο,είναι συνήθως κληρικοί και μοναχοί, οι οποίοι αφήνουν την ησυχία τους ξεπερνούν τους εαυτούς των και κατεβαίνουν στις πόλεις κοντά στο λαό του Θεού λειτουργώντας με πράξεις υπερβολικές και κατ´άλλους παράλογες, οι οποίες όμως έχουν βαθύτερο νόημα και σκοπό ώστε να καταδείξουν την αλήθεια που βρίσκεται πίσω από τα προσχήματα και τους τύπους του κόσμου αλλά και τα μυστήρια της Εκκλησίας.Αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν τον Θεό πραγματικά και θέλουν να κάνουν και τους άλλους να τον αγαπήσουν ή έστω να τον γνωρίσουν!

  Ένας τέτοιος χαρακτήρας δοτικός και ανατρεπτικός, ένας δια Χριστόν σαλός, ζει τα τελευταία χρόνια ανάμεσα μας, μέσα στην καρδιά της Αθήνας, κεντρικά αλλά και απόκεντρα, κοσμικά αλλά και απόκοσμα και διατρανώνει με όλο του το είναι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης μαρτυρία πίστεως! Πρόκειται για τον π. Δημήτριο Λουπασάκη, τον ιερέα με τον Τίμιο Σταυρό στο χέρι και την θαυματουργική δύναμη στην προσευχή.
  Όταν ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πήρε την απόφαση να βάλει τον π. Δημήτριο στον προσκυνηματικό ναό των Αγίων Ισιδώρων ( γνωστό μέχρι τότε μόνο στους γκάγκαρους Αθηναίους)ήξερε τι έκανε.

  Από την χειροτονία του π. Δημητρίου από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που είχε καταλάβει ότι ο π. Δημήτριος θα αποτελέσει ένα εναλλακτικό κέντρο προσευχής και προσέλκυσης των πιστών.

  Του είπε να πάει εκεί στον βραχώδη ναό του Λυκαβηττού και να λειτουργεί νύχτα και μέρα και να τον καταστήσει φάρο τηλαυγή. Και ο π. Δημήτριος πήρε την εντολή και την έφερε εις πέρας.
  Τον π. Δημήτριο τον γνώρισα σε μια εποχή που η κακότητα και ο κομπλεξισμός των συναδέλφων του και μάλιστα ενός φιλόδοξου και αδίστακτου κληρικού- που ήθελε να γίνει Μητροπολίτης πάση θυσία- τον είχε τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί και τον έστελνε στο Επισκοπικό δικαστήριο με αστείες αιτιολογίες αλλά με σοβαρότατες κατηγορίες.Δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε το θέμα αυτό. Θα έλθει η ώρα του.

  Αλλά η Εκκλησία μας είναι ο χώρος του αχώρητου που τα πάντα χωρεί! Δίπλα στους κακούς και εμπαθείς κληρικούς υπάρχουν και ανοιχτόμυαλοι με φόβο Θεού και αγάπη προς τον πλησίον.
  Ένας τέτοιος κληρικός κίνησε τα νήματα και ολίγον προ της επερχόμενης θύελλας παρουσίασε με παρρησία το όλο θέμα στον Αρχιεπίσκοπο και ο πανέξυπνος Ιερώνυμος είπε να αφήσουν ήσυχο τον π. Δημήτριο να συνεχίσει να κάνει το έργο του και να μην τον ενοχλούν.
  Και πράγματι έκτοτε ο π. Δημήτριος συνεχίζει το έργο του πλαισιωμένος από τα πνευματικά του τέκνα τα οποία έχουν καταστήσει τους Αγίους Ισιδώρους ένα πνευματικό Ησυχαστήριο στην καρδιά του κράτους των Αθηνών.
  Και δεν υπάρχει μέρα που να μην χτυπήσει η καμπάνα η οποία καλεί τους πιστούς σε εσπερινό ή ιερή παράκληση ή θεία λειτουργία. Και π. Δημήτριος ακούραστος πρωί και βράδυ προΐσταται των λειτουργιών και των ακολουθιών, οι οποίες μεταδίδονται από το ιντερνετικό κανάλι που έχουν δημιουργήσει εκεί στο προσκύνημα τα πνευματικά του τέκνα και το οποίο έχει υψηλή ιντερνετική δυναμική η οποία μπορεί και βουνά να κυλήσει.

  Και να πούμε εδώ ότι τα παιδιά που πλαισιώνουν τον π. Δημήτριο είναι όλα μορφωμένα και ξεχωριστά. Και πράγματι ο π. Δημήτριος εκτός από τις δύο κατά σάρκα θυγατέρες του έχει πολλά πνευματικά παιδιά. Και δεν λέγω μόνο για τους Μοναχούς και κληρικούς που είναι κοντά του αλλά και για ανθρώπους από τον κόσμο του επιχειρείν που τον αγαπούν και τον στηρίζουν. Όπως ο διεθνούς φήμης επιχειρηματίας κ. Γιωργος Δεσύλλας γνωστός στην Ελλάδα από τη μεγάλη εταιρία leasing FLEX CARS ο οποίος αποτελεί συνεργάτη του π. Δημητρίου και όλης της Αδελφότητας των Αγίων Ισιδώρων. Μάλιστα προχθές ανακοίνωσε από την Ιταλία επένδυση 300 σχεδόν εκατομμυρίων ευρώ.( Θα σας ενημερώσουμε διεξοδικά για το θέμα αυτό με άλλη ανάρτηση).

  Πολλοί μέμφονται και διακωμωδούν τα «θαύματα» τα οποία γίνονται στο προσκύνημα και τα οποία εντυπωσιάζουν και γιαυτό γίνονται γνωστά μέσα από τα ρεπορτάζ. Όμως τα θαύματα δεν τα..κάνει ο π. Δημήτριος, αλλά η προσευχή και η πίστη των εμπεριστατωμένη συνανθρώπων μας. Ο π. Δημήτριος απλά έχει παρρησία με την προσευχή του έναντι του Θεού και τον εισακούει ο Κύριος.

  Και ναι, θα μπορούσαμε όλοι να είμαστε καχύποπτοι σε όλη αυτή την «θαυματουργία», αν όμως υπήρχε εκμετάλλευση! Κάθε άλλο,όμως, παρά αυτό συμβαίνει! Ο πιστός ανάβει το κεράκι του και πέραν τούτου ουδέν ..Κανείς δεν ζητά χρήματα! Και ως γνωστόν τα θαύματα δεν πωλούνται!

  Πολλοί πιστοί πηγαίνουν κάθε Κυριακή στον Ιερό ναό των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό αφου έχει γίνει πλέον πόλος έλξης των πιστών. Ανεβαίνουν στον λόγο, με το κρύο και με τη ζέστη, και κάθονται με τις ώρες. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα που εόρταζε ο Άγιος Ισίδωρος ο Χίος, πάνω από δυόμιση χιλιάδες πιστών -ανάμεσά τους και πολλοί επώνυμοι- κατέκλυσαν το προσκύνημα του Λυκαβηττού.Το αδιαχώρητο επικρατούσε.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την πολυκοσμία,τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας για την πανδημία παρ´οτι είναι πλέον χαλαρά.
  Μάλιστα ο πατήρ Δημήτριος που τον ακολουθεί το πλήθος των χιλιάδων πιστών βρέθηκε κοντά τους και τους «σταύρωσε»! Πολλοί εκ των ανθρώπων αυτών είναι με ανίατες ασθένειες.

  Και αυτό τον Τίμιο Σταυρό ο π. Δημήτριος τον κρατάει πάνω από 30 χρόνια στα χέρια του.
  Και οι πιστοί που πηγαίνουν στον ιερό ναό των Αγίων Ισιδώρων είτε είναι υγιείς και πηγαίνουν να προσευχηθούν, είτε πάσχουν από διάφορες σοβαρές ασθένειες. Ο π.Δημήτριος είναι πάντα κοντά τους ακούραστος και τους ευλογεί και τους Σταυρώνει..Γιαυτό τον φθονούν οι υπόλοιποι γιατί δεν μπορούν να ακολουθήσουν το εξοντωτικό του πρόγραμμα. Έχουν γίνει όλοι δημόσιοι υπάλληλοι.

  Αποφάσισα να γράψω αυτό το μικρό αφιέρωμα γιατί ένας Επίσκοπος της Εκκλησίας μας εκ των αγαπητών μου,με ρώτησε τις προάλλες για τον π. Δημήτριο. –Εσύ που τον ξέρεις μου λέει είναι αυτό που δείχνει;
  –Είναι ακριβώς αυτό και ακόμη καλύτερος. Και σου μιλάω εκ πείρας του απάντησα.
  Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι έχεις έναν
  ιερωμένο με τον πνευματικό παλμό τον π. Δημητρίου ο οποίος ξέρεις ότι σε μία δυσκολία σου θα προσευχηθεί για σένα. Θα κάνει εδαφιαίες μετάνοιες ενώπιον του Τιμίου Σταυρού για να βρει την υγεία του το παιδί σου . Είναι ο κληρικός που γίνεται τα πάντα τοις πάσι!Δεν διατάζει να μιλήσει με τον οποιοδήποτε και να τον καθοδηγήσει και να τον επαναφέρει στο δρόμο του Θεού!

  –Κι εγώ έτσι τον κόβω, μου είπε ο έξυπνος Ιεράρχης! Και να σου πω κάτι; Με τον Σταυρό ευλογεί τον κόσμο όχι με το ξόανο της Αμάλ που λίγο έλειψε να μας την παρουσιάσουν ως την Αγία των προσφύγων!
  Και πράγματι ο π. Δημήτριος δεν είναι από τους ιερείς που έχει πρόβλημα να μπεί για παράδειγμα σε ταβέρνες, σε πορνεία, να συναναστραφεί με κακόφημες συντροφιές, μοιάζοντας να συσσωματώνεται με το παράδειγμα των ανυπόληπτων της κοινωνίας, όχι για μα τους μοιάζει αλλά για να τους φέρει κοντά του και εξ αυτού κοντά στον Θεό και στην Εκκλησία.

  Και η στιγμή αυτή είναι όμως που ο π. Δημήτριος ως κληρικός φανερώνει την αλήθεια της σωτηρίας, πάντα με τρόπο που αρμόζει στο επίπεδο των συναναστραφέντων.
  Εξού και αστειεύεται, επιτιμά και ενισχύει τους αμαρτωλούς, θαυματουργεί, διαβάζει τα μυστικά των ανθρώπων, γελάει δημόσια μαζί τους , τη στιγμή που και ο ίδιος στα μάτια τους τους φαντάζει πολύ αμαρτωλός, όντας φαινομενικά στο ίδιο επίπεδο αμαρτωλότητας.

  Οι σαλοί κατά βάση έρχονται σε εποχές έντονης εκκοσμίκευσης του χριστιανικού βίου. Εμφανίζονται την εποχή που τα συμβατικά κριτήρια της κοινωνίας μετρούν την ηθική του Χριστού με τα μέτρα της κοινωνικής ευπρέπειας και όχι με το ευαγγελικό ήθος. Έρχονται να θυμίσουν πόσο ασυμβίβαστη είναι η σωτηρία του ανθρώπου όταν αυτή θέλει να ικανοποιεί την κοινωνική υπόληψη και να καταγγείλει την υποκρισία της συμβατικής ζωής. Ο ίδιος λοιπόν απορρίπτει το μανδύα της αγιότητας, γνωρίζοντας ότι η ατομική ηθική δημιουργεί αυτοϊκανοποίηση, αποφασίζοντας να άρει το σταυρό της Εκκλησίας στους ώμους του, για να σωθούν αμαρτωλοί και βασανισμένοι άνθρωποι. Γνωρίζει δε, πως αυτό μπορεί να γίνει με τη φανέρωση των πλαστών προσωπείων της συμβατικής ευπρέπειας που αφανίζει την προσωπική ετερότητα και ελευθερία, κονιορτοποιώντας το υποκριτικό καθιερωμένο ύφος και τις απατηλές αξιολογήσεις.

  Και αυτή τη μορφή άσκησης, δεν την επιλέγουν όμως οι ίδιοι. Δηλαδή δεν το επέλεξε ο π. Δημήτριος να πάρει αυτό το δρόμο. Αντιθέτως επιλέχθηκε απ΄τον ίδιο το Θεό να πάρει αυτό το δρόμο.

  Ο ίδιος αποφάσισε να δεχτεί την κλήση αυτή αλλά και τις…αμαρτίες που του προσάπτουν, αμαρτίες κοινές και κρύφιες μέσα στην κοινωνία, έτσι ώστε να ξεσκεπάσουν το ψευδές προσωπείο της κοινωνίας.

  Τελικά οι περίεργοι αυτοί άγιοι , μέτοχοι της βασιλείας του Θεού, υπερβαίνουν τη διάσπαση την ανθρώπινης οντότητας που προέρχεται από την αμαρτία και την κάνουν γεγονός κοινωνίας και αγάπης. Αποφασίζουν να καταδείξουν το ευαγγελικό ήθος, το οποίο δεν επιθυμεί την κατάλυση του νόμου, αλλά την υπέρβαση του νόμου στα πλαίσια της βασιλείας του Θεού. Έτσι και κερδίζουν την εμπιστοσύνη των αμαρτωλών, των δυστυχισμένων και των ανυπόληπτων, οδηγώντας τους στη σωτηρία.

 4. https://radar.gr/article/giati-oi-amerikanoi-skanaroun-ton-efoplisti-dioikiti-tou-agiou-orous

  EDITOR’S CHOICE
  Γιατί οι Αμερικάνοι «σκανάρουν» τον εφοπλιστή Διοικητή του Αγίου Όρους!
  Οι HΠΑ ερευνούν τη σύνδεση της τυχόν ύπαρξης κατασκόπων στο Άγιο Όρος, με την ανυπαρξία αυστηρού ελέγχου καθώς και τη μεταφορά ρωσικών πετρελαίων μέσα από τα καράβια του εφοπλιστή Μαρτίνου.

  Δημοσιεύθηκε 25, Μαρ. 2022 08:20

  Radar Team

  Είναι γεγονός που δεν αμφισβητείται, πως το Άγιον Όρος, η διοίκηση του οποίου έχει ανατεθεί στον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο από την κυβέρνηση και ειδικότερα από το Υπ. Εξωτερικών, έχει μπει για τα καλά στο «κάδρο» των Αμερικανικών Αρχών!

  Και τούτο διότι οι υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν βάσιμες υποψίες μέσα από την έρευνα που διενεργούν, πως το τρίτο ιερό πόδι της χερσονήσου της Χαλκιδικής έχει μετατραπεί σε άντρο Ρώσων κατασκόπων που μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα τρυπώνοντας από Μονή σε Μονή ρωσικών συμφερόντων και επιρροής!

  Χωρίς η Διοίκηση του Αγίου Όρους να έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα ελέγχου ούτως ώστε το πέρα δώθε ύποπτων και σκοτεινών προσώπων εν μέσω πολέμου να σταματήσει!

  Υπό το πρίσμα αυτό, στην Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έχει σημάνει «συναγερμός», έχουν ήδη υπάρξει οχλήσεις στην ελληνική κυβέρνηση ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Διοικητής του Αγίου Όρους και συνομιλητής του ηγουμένου Εφραίμ, στενού φίλου του προέδρου Πούτιν, εφοπλιστής Αθ. Μαρτίνος, «σκανάρεται» από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ!

  Οι αμερικανοί ερευνούν τη σύνδεση της τυχόν ύπαρξης κατασκόπων στο Άγιο Όρος, με την ανυπαρξία αυστηρού ελέγχου ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, η οποία βαρύνει τον Διοικητή, καθώς και με τη μεταφορά ρωσικών πετρελαίων μέσα από τα καράβια του εφοπλιστή Μαρτίνου, κεντρικού και πρωταγωνιστικού μέλους της γνωστής οικογένειας!

  Καθίσταται αντιληπτό ότι το ζήτημα είναι μείζον καθώς αναδεικνύονται σχέσεις, ρόλοι, συμφέροντα, επιρροές σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Δημοκρατία …

  https://www.pagenews.gr/2019/09/08/ellada/athanasios-martinos-filanthropos-kai-filagios-o-neos-dioikitis-tou-agiou-orous/

  Αθανάσιος Μαρτίνος: Φιλάνθρωπος και φιλάγιος ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους

  ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΟΥΦΕΞΗΣ
  08.09.2019 |

  https://www.lifo.gr/now/politics/efoplistis-martinos-i-alitheia-gia-tis-diakopes-tis-oikogeneias-tsipra-se-bila-moy-sto

  Εφοπλιστής Μαρτίνος: Η αλήθεια για τις διακοπές της οικογένειας Τσίπρα σε βίλα μου στο Σούνιο

  Άμεση ήταν η αντίδραση του ιδιοκτήτη ακινήτων Θανάση Μαρτίνου, στα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τις διακοπές του πρωθυπουργού στο Σούνιο

  18.8.2018 | 18:49

  Αν και το Μαξίμου ποτέ δεν ανακοινώνει τις διακοπές του πρωθυπουργού, φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας και η οικογένειά του τις περνάνε στο Σούνιο, σε σπίτι που ανήκει στον εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο.

  Τα παραπάνω φέρεται να επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης καθώς αντέδρασε στα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τις διακοπές του πρωθυπουργού σε βίλα ιδιοκτησίας του.

  Με επιστολή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Δημότης Ανατολικής Αττικής», ο ιδιοκτήτης ακινήτων Θανάσης Μαρτίνος, διαψεύδει ότι η βίλα που νοικιάζει ο Αλέξης Τσίπρας είναι 2.000 περίπου τ.μ. σε οικόπεδο 16 στρεμμάτων, όπως γράφτηκε.

  Όπως επισημαίνει ο κ. Μαρτίνος, η βίλα που νοικιάζει ο πρωθυπουργος είναι πράγματι δική του, αλλά είναι μόλις 250 τ.μ, του 1965 και «χωρίς πολυτέλειες» σε παραθαλάσσια τοποθεσία του Σουνίου.

  Η ιστοσελίδα dimotisnews.gr είχε αναδημοσιεύσει ανάρτηση σχετικά με τη βίλα του κ. Μαρτίνου που μισθώνει ο πρωθυπουργός, συνοδεύοντάς της με στοιχεία από λάθος βίλα.

  Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μαρτίνου

  «Κύριε Κοντογεώργο,

  Στην έγκριτη εφημερίδα/site της περιοχής μας αναδημοσιεύεται ανάρτηση σχετικά με τη βίλλα ιδιοκτησίας μου όπου δήθεν φιλοξενείται ο Πρωθυπουργός, κύριος Αλέξης Τσίπρας.

  Η εικονιζόμενη (λάθος) βίλλα στο δημοσίευμα σας ανήκει στον εφοπλιστή, κ. Διαμαντίδη. Είναι όντως πολυτελής, 2.000 περίπου τ.μ. σε οικόπεδο 16 στρεμμάτων. Βρίσκεται στα Λεγραινά.

  Για να έχετε πλήρη ενημέρωση του θέματος σας στέλνω διευκρινιστικές σημειώσεις:

  1) Το σπίτι που υπομισθώνει η οικογένεια του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται στο Σούνιο και ανήκει όντως στην οικογένειά μου.

  2) Είναι μισθωμένο εδώ και 20 έτη στον κ. Κωνσταντίνο Γιώτη, ιδιοκτήτη της εταιρείας DHΙ. Η μίσθωση είναι μακροχρόνια και λήγει στις 10/3/2024.

  3) Η εταιρεία DHI του κυρίου Κωνσταντίνου Γιώτη υπομισθώνει το σπίτι σε μέλος της οικογενείας του Πρωθυπουργού, κυρίου Αλέξη Τσίπρα, για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, καθώς έχει δικαίωμα υπομίσθωσης. Ο κ. Κωνσταντίνος Γιώτης με ενημέρωσε, κατόπιν των δημοσιευμάτων, ότι το υπομισθωτήριο έχει κατατεθεί στην εφορεία και ότι το υπομίσθωμα καταβάλλεται κανονικά μέσω Τράπεζας από την οικογένεια του κυρίου Πρωθυπουργού.

  4) Το σπίτι είναι 250 τ.μ., χτισμένο το 1965, απλό, χωρίς πολυτέλειες/πισίνα κ.λπ., σε ωραία παραθαλάσσια τοποθεσία του Σουνίου.

  Με τιμή,
  Θανάσης Μαρτίνος»

 5. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  https://www.tribune.gr/politics/news/article/62466/portaliou-ampelofilosofies-tsipra-sto-agio-oros.html

  αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να επισκεφτεί μέρες Δεκαπενταύγουστου το Άγιον Όρος. Η Αυγή αντιμετώπισε το θέμα ειδησεογραφικά με σύντομες ενημερώσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνοδοί του (Ν. Παππάς, Γ. Αμανατίδης, Μ. Λυκόπουλος) δεν συζήτησαν τίποτα ουσιώδες από τα επίδικα των σχέσεων κυβερνώσας Αριστεράς και Εκκλησίας.

  Η Ελλάδα είναι ένα ανολοκλήρωτο κοσμικό κράτος – η Εκκλησία στηρίζεται από την πολιτική εξουσία, διαπλέκεται μαζί της ιστορικά και αιμοδοτείται οικονομικά με δημόσιο χρήμα. Πολύ απλά δεν ισχύει ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η θέση αυτή δεν θίγει φυσικά ούτε τη χριστιανική εκκλησία των πιστών που έχουν κάθε δικαίωμα να θρησκεύονται, όπως, άλλωστε, και οι πιστοί όλων των άλλων δογμάτων, για τους οποίους υπάρχουν κατάφορες διακρίσεις και παραβιάσεις δικαιωμάτων στη χώρα μας – αναφέρομαι στις αποδιοπομπαίες θρησκείες , όπως το Ισλάμ, και στην πυρπόληση αυτοσχέδιων χώρων λατρείας των πιστών αυτής της θρησκείας. Ανεξιθρησκεία και ισότητα δικαιωμάτων θρησκευόμενων και άθεων δεν πρόκειται να υπάρξει όσο η Εκκλησία παραμένει μέρος της κρατικής δομής και οι πολιτικοί σταυροκοπιούνται όχι ως ιδιώτες αλλά ως εκπρόσωποι της κοσμικής εξουσίας.

  Προς τι, λοιπόν, η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της συνοδείας του στο Άγιον Όρος; Σπεύδω να πω ότι ο διάλογος ΣΥΡΙΖΑ και μοναστηριακής διοίκησης του Αγίου Όρους δεν απαγορεύεται εξ ορισμού. Το ζήτημα είναι επί ποίων θεμάτων διαλέγονται. Πάλι από την ειδησεογραφία της Αυγής πληροφορούμαστε ότι αντάλλαξαν ανέξοδες (αμπελο)φιλοσοφικές απόψεις με «ειλικρίνεια» και «σεβασμό» περί της κοινής βάσης της «αλληλεγγύης» και της «ισότητας» που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι μονές έχουν εγγεγραμμένες στις σημαίες τους.

  Οι αναφορές στο Νίτσε και τον Ηράκλειτο – μυστήριο τι είπαν επ’ αυτών οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ – καλύτερα να μείνουν ασχολίαστες. Αυτό, όμως, που αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τους Ζαπατίστας αλλά και για τους απανταχού της γης υποστηρικτές τους είναι η ταύτιση των κοινοτήτων των μοναχών με τις Ζαπατίστικες κοινότητες. Το σύνθημα «Όλα για όλους τίποτε για μας» χρησιμοποίησε, όπως γράφει η Αυγή, ο Αλέξης Τσίπρας για να περιγράψει τον τρόπο ζωής των πατέρων του Άθω. Τα άγια τοις κυσί, λοιπόν. Όλα για τους (φανταστικούς) ψήφους που η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα εισρεύσουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δια της θρησκευτικής οδού. Ταυτόχρονα όμως – και κυρίως – διαβεβαίωση της θρησκευτικής εξουσίας του Αγίου Όρους ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συμμάχων. Δεν χρειάζεται να διαβάζουμε πίσω από τις γραμμές, οι γραμμές παρουσιάζονται με σαφήνεια σε όλα όσα αποσιωπήθηκαν.


  Ένα άρθρο του Νίκου Καρανίκα με τον τίτλο «Η Αριστερά που θα κοινωνήσει, η κοινωνία που θα αυτοκυβερνηθεί» (Αυγή 12/8) εμβαθύνει στα επίδικα που δεν συζητήθηκαν ή συζητήθηκαν χωρίς να ανακοινωθούν. Μέσα από την παράθεση ασύνδετων μεταξύ τους αναφορών – από τους Ζαπατίστας μέχρι τον Μαρξ – το άρθρο αναφέρεται στο υλικό μέρος της ιστορίας : «Η διαχείριση αλλά και η φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι πολιτικές που θέλουν τον «κρίσιμο χρόνο» τους, τη συγκυρία, τη δυναμική της κατάστασης που θα δημιουργήσει συναίνεση και αποτέλεσμα χωρίς να προκαλέσει πόλεμο τριβής και διασπορά δυνάμεων». Και συνεχίζει με το αφορολόγητο της εκκλησίας, σε αντίθεση με το μεγάλο κεφάλαιο, ώστε να μη διασπαστεί η συμμαχία με τους πεινώντες και διψώντες δικαιοσύνη, λες και οι λαϊκές τάξεις θα σπεύσουν να υπερασπιστούν τον εκκλησιαστικό πλούτο και πλουτισμό.

  Οι καταστάσεις που ζούμε είναι δυστυχώς αμείλικτες και οι αποφάσεις δεν είναι της αρμοδιότητας των επικοινωνιολόγων της Νέας Ελλάδας αλλά των πολιτικών και έχουν σκληρά ταξικά χαρακτηριστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πλην των δεκάδων άλλων τεράστιων θεμάτων τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει, έχει μπροστά του δύο μείζονα προαπαιτούμενα της πολιτικής που διατείνεται ότι θα ασκήσει: τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και τη φορολογία του πλούτου. Αλλιώς η χώρα θα συνεχίσει τον σημερινό δρόμο, με ή χωρίς ΣΥΡΙΖΑ. Κι εδώ οι σχέσεις κράτους- Εκκλησίας δεν αντιμετωπίζονται με την αγιαστούρα του πολιτικού. Τα θέματα στα οποία υποχρεούται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί είναι : ιδιοκτησία και φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας, εκκρεμή σκάνδαλα όπως αυτό του Βατοπεδίου, έλεγχος των χρηματοδοτήσεων του Αγίου Όρους, χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος, Στα βασικά αυτά πρέπει να γίνουν ρήξεις. Δεν θα ήθελα να θυμίσω τον Αντώνη Τρίτση που προχώρησε στην εθνικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και αποπέμφθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Οι καιροί αλλάζουν προς το χειρότερο. Ακριβώς γι’ αυτό τα 3.795.000 πιστών ή άπιστων φτωχών δεν μπορεί πλέον να τρέφονται με τη θεία κοινωνία. Οι έχοντες και κατέχοντες πρέπει να πληρώσουν.


  http://tsak-giorgis.blogspot.com/2014/08/blog-post_9.html

  Τάδε έφη Τσίπρας: «Οι Αγιορείτες ενσαρκώνουν το σύνθημα των Ζαπατίστας – Όλα για όλους, τίποτε για μας!»
  Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 9 Αυγούστου 2014 | 7:07 μ.μ.

  https://vouliwatch.gr/news/article/pali-tropologia-me-foroapallages-gia-to-agio-oros-tin-katathesan-oi-skoyroliakos-syriza-lazaridis-anel-saridis-e-kentroon

  Πάλι τροπολογία με φοροαπαλλαγές για το Άγιο Όρος! • Την κατάθεσαν οι Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ) Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) Σαρίδης (Ε.Κεντρώων)

  ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ


  Εκπροσωπώντας την Βουλή των Ελλήνων, ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος, (….)

  Νέες και μάλιστα αναδρομικές φοροαπαλλαγές για τις μονές και την ακίνητη περιουσία του Αγίου ‘Ορους ζητούν οι βουλευτές Π.Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και Γιάννης Σαρίδης (Ε.Κεντρώων) με τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίζεται σήμερα Παρασκευή.

  Πρόκειται για την γνωστή …τριάδα Bουλευτών που είχε καταθέσει αντίστοιχη τροπολογία στο τελευταίο νομοσχέδιο του 2016 η οποία και έγινε αποδεκτή μέσα σε ένα ορυμαγδό τροπολογιών. Οι ίδιες συνθήκες ισχύουν και τώρα αφού είναι το τελευταίο νομοσχέδιο πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις διακοπές του Αυγούστου και υπάρχουν αντίστοιχα δεκάδες τροπολογίες.

  Η τροπολογία ορίζει φοροαπαλλαγές για καταβολή του παλαιού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και αφορά όλα τα ακίνητα των μονών είτε βρίσκονται μέσα είτε έξω από την Αθωνική Πολιτείας. Η ρύθμιση αφορά μη καταλογισμένα ποσά που βρίσκονται όμως σε καθεστώς εκκρεμότητας και θα μπορούσαν να καταλογιστούν.

  https://www.efsyn.gr/politiki/120254_oy-forologitheis

  11.08.2017, 15:12
  «Ου… φορολογηθείς»
  Χάρης Ιωάννου


  Αγιον Ορος: Πώς καταλήγουν τα «ιερά» ρουσφέτια να γίνονται εν μιά νυκτί νόμος του κράτους και μάλιστα με διακομματική ανοχή, αν όχι «ομερτά» Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα
  EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

  Το μείζον ζήτημα με τις προκλητικές φοροαπαλλαγές στις ιερές μονές του Αγίου Ορους, που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή, εξακολουθεί να μη βρίσκει πειστικές εξηγήσεις, παρά τις αμήχανες προσπάθειες, π.χ. του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου. Πώς καταλήγουν όμως τα «ιερά» ρουσφέτια να γίνονται εν μιά νυκτί νόμος του κράτους και μάλιστα με διακομματική ανοχή, αν όχι «ομερτά»;

  Το κόλπο είναι σχετικά απλό. Ενας ή περισσότεροι βουλευτές καταθέτουν στη Βουλή μια βουλευτική τροπολογία, κατά προτίμηση την τελευταία στιγμή. Η διαφορά της με την υπουργική τροπολογία είναι ότι αποφεύγει τη «βάσανο» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με απλά λόγια γλιτώνει την κοστολόγηση των συνεπειών της.

  Η διατύπωση είναι πάντοτε νομικά αριστοτεχνική και με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δύσκολο με μια πρώτη ανάγνωση να γίνει πλήρως αντιληπτή. Αφού έχει ήδη γίνει η παρασκηνιακή συνεννόηση με την κυβέρνηση, ξαφνικά στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός, το νομοσχέδιο του οποίου συζητείται, λέει –συνήθως σε αδιάφορο τόνο– ότι γίνεται δεκτή η τροπολογία με τον αριθμό τάδε, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

  Στην ψηφοφορία αρκεί ένα απλό «ναι» από τον εισηγητή ή τους εισηγητές της πλειοψηφίας και το «κόλπο» ολοκληρώνεται νομότυπα και αθόρυβα.

  Ακολουθούν τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις με το Αγιον Ορος την τελευταία τριετία.

  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017
  Ρουσφέτι με τη… δεύτερη

  (….)

  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

  Ανεξέλεγκτοι λόγω… Μικρασιατικής Καταστροφής

  (….)

  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014
  Απαλλαγές και επισκέψεις

  (….)

 6. Ο/Η laskaratos λέει:

  Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη

  Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Ο Πατριάρχης Μόσχας δεν υπηρετεί τον Θεό, αλλά την αποκρουστική ατζέντα του Κρεμλίνου.

  Για την βάφτιση των παιδιών του ομόφυλου ζευγαριού, τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ, τη χρήση ξεχωριστών λαβίδων για τη θεία κοινωνία κατά το αποκορύφωμα της πανδημίας του κορονοϊού, για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση που έχει κρατήσει σε αυτόν ο Πατριάρχης Μόσχας, μίλησε -μεταξύ άλλων- σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΝΕΑ”, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

  Λάβατε μέρος σε διαδηλώσεις για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ, υποστηρίξατε τη χρησιμοποίηση πλαστικών λαβίδων για τη θεία κοινωνία, βαφτίσατε τα παιδιά ενός γκέι ζευγαριού. Τι είδους ιεράρχης είστε; Aπό τι καλούπι βγήκατε;

  Από τη μήτρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της πρωτόθρονης Εκκλησίας, όπου ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος μάς δίδαξε πως στο κέντρο της χριστιανικής πίστης είναι η αγάπη και η αλληλεγγύη με όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους. Χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς προϋποθέσεις, παρεκτός σε θέματα πίστης.

  ​Οι διαδηλώσεις για τον Φλόιντ, η θεία κοινωνία την περίοδο της πανδημίας, και η βάπτιση το περασμένο καλοκαίρι παρουσιάστηκαν σαν σύγχρονες προκλήσεις στην καθημερινή μου ποιμαντική διακονία. Το ερώτημα της εκκλησίας σε κάθε εποχή θα πρέπει να είναι πώς ακριβώς θα αγκαλιάσει τον κόσμο. Ποιους προσκαλούμε στο μεγάλο ιερό δείπνο που λέγεται εκκλησία; Και γιατί φοβόμαστε να προχωρήσουμε πέρα από τους χώρους όπου αισθανόμαστε άνετοι; Ας μην ξεχνάμε πως ο Σταυρός του Χριστού κάθε άλλο παρά άνεση υπόσχεται.

  ​Οφείλω, ωστόσο, να διευκρινίσω ότι τον καιρό της πανδημίας παρουσιάσαμε ως μία πιθανή λύση τη χρήση κανονικών μεταλλικών λαβίδων, με τη διαφορά ότι προτείναμε τη χρήση ατομικών, πάντως σε καμιά περίπτωση πλαστικών.

  Αυτό που είναι σημαντικό, είπατε, είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, όχι η μέθοδος με την οποία τα λαμβάνουμε. Γιατί πιστεύετε ότι είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβει η Ορθόδοξη Εκκλησία;

  Νομίζω πως η πρωτόγνωρη, τουλάχιστον για τη γενιά μας, πανδημία μας οδήγησε να επαναξιολογήσουμε πολλές από τις δεδομένες καθημερινές πρακτικές μας σε όλες τις δραστηριότητες που στο παρελθόν τις θεωρούσαμε δεδομένες: παραδείγματος χάρη στον τρόπο που εργαζόμαστε και στον τρόπο που εκκλησιαζόμαστε. Και δεν είναι καθόλου απλό ή εύκολο να αποδεχθούμε μια άλλη, νέα πραγματικότητα. Το σημαντικό όμως είναι να διατηρούμε νηφάλια την κρίση μας στις προκλήσεις των καιρών και να μπορούμε να διακρίνουμε την ουσία μιας παρακαταθήκης, από μια πρακτική συμπεριφορά, δηλαδή από τον τύπο. Οπως ξέρετε, η λαβίδα είναι ιστορικά πολύ μεταγενέστερη παράδοση και πρακτική της Εκκλησίας.

  Το Μυστήριο της Ευχαριστίας δεν είναι η μεταλλική λαβίδα, αλλά η θεία μετάληψη, το ίδιο το τίμιο Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Σε προηγούμενους αιώνες, πριν δηλαδή καθιερωθεί η μεταλλική λαβίδα, η Θεία Κοινωνία μεταδιδόταν με διάφορους τρόπους: την αποστολική εποχή μεταδιδόταν ξεχωριστά ως Σώμα (άρτος) και Αίμα (οίνος), ή μπορούσαν οι πιστοί να τη μεταφέρουν στα σπίτια τους. Ακόμη και σήμερα, στη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, στις 23 Οκτωβρίου, η θεία μετάληψη μεταδίδεται στους πιστούς χωρίς λαβίδα, ξεχωριστά, πρώτα το Σώμα και μετά το Αίμα.

  Ενώ λοιπόν διευκρινίσαμε ότι η ισχύουσα παράδοση δεν καταργείται, εν τούτοις στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής δώσαμε την ελευθερία στους ιερείς να αποφασίσουν με τα μέλη της κοινότητάς τους για το πώς ένιωθαν αναπαυμένοι οι ενορίτες τους κατά την εν λόγω εξαιρετική και προσωρινή περίπτωση της πανδημίας, χωρίς να επιβάλουμε υποχρεωτικά κάποια νέα μέθοδο. Οπως άλλωστε γνωρίζετε, το ίδιο κάναμε και με το θέμα του εκκλησιασμού. Το ότι δώσαμε την ευκαιρία στους πιστούς μας να παρακολουθούν τις ιερές ακολουθίες από το Διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι καταργήσαμε ή ότι αντικαταστήσαμε τον φυσικό εκκλησιασμό γενικότερα.

  Δεχθήκατε ομοφοβικές επιθέσεις για τη βάφτιση στη Γλυφάδα. Και η Ιερά Σύνοδος όμως έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας σε σας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είναι «δύο ταχυτήτων» άραγε τα παιδιά, ενός ανώτερου κι ενός κατώτερου Θεού;

  Η χριστιανική πίστη μάς διδάσκει ότι ο Θεός αγαπάει όλα τα παιδιά του και δεν τα διαχωρίζει με κανένα απολύτως κριτήριο. Πιθανώς να μην είναι γνωστό, αλλά η Εκκλησία δεν αρνείται – και στην περίπτωση ενός βρέφους δεν μπορεί να αρνηθεί – το ιερό μυστήριο της βάπτισης σε κανέναν. Θα έλεγα μάλιστα ότι το ιερό μυστήριο της βαπτίσεως είναι το κατεξοχήν μυστήριο της απόλυτης χάριτος του Θεού. Πώς μπορούμε να αποκλείσουμε την πρόσβαση ενός παιδιού στο άπειρο έλεος του Θεού; Αυτό το αναγνώρισε ακόμα και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στο γράμμα που αναφέρεται ότι έστειλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ένταση προκλήθηκε διότι η Εκκλησία εκλήθη και πάλι να επιλέξει μεταξύ του «είναι» και του «φαίνεσθαι».

  Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί ότι θα νομιμοποιήσει τον γάμο των ομοφύλων. Συμφωνείτε μαζί του;

  «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», κ. Μητσέ. Ο Πρωθυπουργός έχει γνώση και ευθυκρισία για να πάρει τις αποφάσεις με τρόπο που να υπηρετούν την εντολή του ελληνικού λαού. Η Εκκλησία ασφαλώς θα εκφράσει την πίστη, την πεποίθηση, και την παράδοσή της που για αιώνες εκφράζει και εφαρμόζει.

  Το ζήτημα, ξέρετε, δεν είναι εάν η Εκκλησία έχει διαφορετική αντίληψη απ’ αυτήν του κράτους ή ενός μέρους του λαού. Το ζήτημα έγκειται στον τρόπο και στους λόγους με τους οποίους αποφαίνεται και συνδιαλέγεται η Εκκλησία. Δεν μπορούμε σήμερα οι ιεράρχες να επιμένουμε χωρίς επιχειρήματα, να εκφέρουμε γνώμες ή να διακηρύσσουμε αποφάσεις χωρίς εξηγήσεις. Δεν αρκεί στη σημερινή εποχή να δημοσιεύουμε δημόσια «αφορισμούς» ή «διακηρύξεις» με τη διδασκαλία του Ευαγγελίου «ρίχνοντας στην πυρά» της σκληρής κριτικής μας όσους διαφωνούν μαζί μας ή απλά θέλουν να το συζητήσουν μαζί μας. Ο διάλογος με τη διαφορετική άποψη πάντα βοηθούσε την Εκκλησία να εμβαθύνει η ίδια στη διδασκαλία του Ευαγγελίου και την υποχρέωνε να μιλήσει τη γλώσσα της κάθε εποχής, αποφεύγοντας έτσι την περιθωριοποίηση. Οπως είπε πρόσφατα και ο Πατριάρχης μας «στον αυθεντικό διάλογο δεν υπάρχουν χαμένοι».

  Θα έλεγα μάλιστα ότι δεν μπορούμε σήμερα οι θεολόγοι να στηρίζουμε τις απόψεις μας μονάχα κοιτάζοντας το παρελθόν, όσο ιερό και πειστικό κι αν είναι αυτό. Θα πρέπει επίσης να σεβόμαστε τη σύγχρονη επιστήμη, την ιατρική και την ψυχιατρική. Και είναι μεγάλη ευλογία και μεγάλο πλεονέκτημα ότι η Εκκλησία σήμερα κατέχει έμπειρους κληρικούς-ιατρούς και θεολόγους-ψυχίατρους.

  Έξι στις 10 Αμερικανίδες ζουν πλέον σε πολιτείες που διάκεινται εχθρικά απέναντι στις αμβλώσεις. Η Τζόρτζια Μελόνι, που θα αναλάβει πιθανότατα την πρωθυπουργία στην Ιταλία, τάσσεται κατά των αμβλώσεων. Η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας ανέγνωσε πρόσφατα στις εκκλησίες εγκύκλιο κατά των αμβλώσεων. Ποια είναι η θέση σας;

  Η θέση μου είναι ξεκάθαρη και την επανέλαβα σε μία ομιλία μου νωρίτερα φέτος. Και η θέση μου δεν μπορεί παρά να είναι η θέση της Εκκλησίας μας, η οποία τονίζει την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής, γεννημένης και αγέννητης. Η άμβλωση είναι γνωστή τεχνική εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά η Εκκλησία ουδέποτε την υποστήριξε, ούτε την ευλόγησε. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύουμε βαθύτατα και στις θεμελιώδεις ελευθερίες του ανθρώπου. Οι γυναίκες φέρουν κατά κανόνα όλο το βάρος μιας γέννησης και ανατροφής των παιδιών, ενώ οι άνδρες, αν και είναι άμεσα εμπλεκόμενοι σε μία εγκυμοσύνη, δεν σηκώνουν το ίδιο βάρος. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να υποστηρίξουμε το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν με τη θέλησή τους αν θέλουν να γίνουν μητέρες και παράλληλα να αναπτύξουμε ως εκκλησία και ως κοινωνία κάθε δράση και πρόνοια που θα καθιστά περιττή την άμβλωση και θα στηρίζει τη γυναίκα που θα επιλέξει να γεννήσει το παιδί της.

  Υποστηρίζουμε τον ασφαλή και αποτελεσματικό έλεγχο των γεννήσεων, ο οποίος επίσης εφαρμόζεται από αμνημονεύτων ετών με διάφορους τρόπους. Θα πρέπει να αποφύγουμε να αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες απλώς και μόνο ως γεννήτορες, σαν να είναι αυτός ο μοναδικός σκοπός της ζωής τους. Ας θυμηθούμε την περίπτωση της Παναγίας, η οποία αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα του τι σημαίνει να είσαι «Θεο-τόκος». Είναι η γυναίκα εκείνη, η οποία, όπως δηλώνει και το προσωνύμιό της, συναίνεσε πρόθυμα και ελεύθερα να λάβει μέσα στην αγία μήτρα της τον Θεό «εν σαρκί». Συγκατένευσε ασκώντας την ελευθερία της στον Αρχάγγελο Γαβριήλ, λέγοντας «ιδού η δούλη Κυρίου, γεννηθήτω μοι κατά το θέλημά σου». Έκανε δηλαδή το αντίθετο από αυτό που έκανε η Εύα, η οποία επίσης ασκώντας την ελευθερία της αρνήθηκε να υπακούσει στο θείο θέλημα και παραβίασε την εντολή. Γι’ αυτό και η Παναγία μας ονομάζεται και «δεύτερη Εύα» από τους πατέρες της Εκκλησίας.

  Στην Αμερική το θέμα των αμβλώσεων πολιτικοποιήθηκε πλήρως. Έφθασε στο σημείο να θεωρείται ως αποκλειστικό κριτήριο της εκλογής ενός πολιτικού το εάν είναι υπέρ των αμβλώσεων ή όχι. Ιδιαίτερα για τους πιστούς, διαδίδεται από πολιτικά κέντρα το επιχείρημα ότι είναι αδιανόητο ένας σωστός χριστιανός να ψηφίσει κάποιον πολιτικό, εάν αυτός υποστηρίζει το δικαίωμα της γυναίκας να κάνει νόμιμη άμβλωση με τρόπο που να διασφαλίζεται η υγεία της και η ζωή της. Λες το μόνο κριτήριο που σε κάνει καλό χριστιανό ή καλό πολιτικό είναι η στάση σου στο θέμα των αμβλώσεων. Όλες οι υπόλοιπες αρχές και τα δόγματα του χριστιανισμού δεν έχουν σημασία. Μπορείς να είσαι απατεώνας, ψεύτης, εκμεταλλευτής, φιλοπόλεμος, βίαιος, μισογύνης, αλλά αν είσαι κατά των αμβλώσεων, τότε είσαι κατάλληλος πολιτικός για να τον ψηφίζουν οι «ευσεβείς».

  Η πολιτικοποίηση των αρχών του χριστιανισμού με ενοχλεί, διότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση της διδασκαλίας του Ευαγγελίου για σκοπούς κοσμικούς και πολιτικούς.

  Ήσασταν εξαρχής ξεκάθαρος στο θέμα του εμβολιασμού για την Covid-19: ΝΑΙ στον εμβολιασμό, ΟΧΙ σε εξαιρέσεις για θρησκευτικούς λόγους. Πιστεύετε λοιπόν ότι δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην επιστήμη και τη θρησκεία και ότι μπορούν να πορευτούν μαζί;

  Όχι απλώς δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ πίστης και επιστήμης, αλλά υπάρχει απόλυτη εναρμόνιση. Η επιστήμη είναι δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο. Είναι το δώρο της γνώσης, μέσα από την οποία ανακαλύπτει ο καθένας μας το θαύμα, τον πλούτο και την ποικιλία της δημιουργίας. Και μέσα από αυτά, ανακαλύπτουμε τον ίδιο τον Δημιουργό, τον Θεό.

  Υπάρχει μία υπέροχη φράση στην ιστορία της Εκκλησίας, σύμφωνα με την οποία «η πίστη προϋποθέτει την κατανόηση». Αυτή η αντίληψη είναι το άκρως αντίθετο της λαϊκής αντίληψης «πίστευε και μη ερεύνα». Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η πίστη μας ή η γνώση μας είναι τέλειες. Όπως υπογραμμίζει ο Απόστολος Παύλος «βλέποµεν ἄρτι δι ̓ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγµατι» (Α’ Κορ. 13:12). Κατά συνέπεια, βαδίζουμε στη ζωή μας με τη λογική (σε ό,τι αφορά την επιστήμη) και με την πίστη (σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική μας ζωή). Αν το κίνητρό μας είναι η δύναμη της αγάπης και όχι η αγάπη της δύναμης, τότε θα μπορέσουμε να βρούμε τις απαιτούμενες ισορροπίες. Γιατί ούτε η επιστήμη μπορεί να αντικαταστήσει τη θρησκεία, αλλά ούτε και η θρησκεία είναι σε θέση να αντικαταστήσει την επιστήμη. Μια τέτοια θέση θα την καταδίκαζαν οι Πατέρες της Εκκλησίας ως αλαζονική.

  Στο κάτω κάτω, η επιστήμη και η εκκλησία δεν αναζητούν διαφορετικές αλήθειες. Μπορεί να υπάρχει διάκριση, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει διχοτόμηση μεταξύ του υπερβατικού και του εγκόσμιου, μεταξύ ουρανού και γης.

  Η Εκκλησία έχει διχαστεί στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Πατριάρχη Κύριλλο να συντάσσεται πλήρως με το επιτιθέμενο μέρος. Πώς το εξηγείτε;

  Η Εκκλησία δεν έχει διχαστεί. Αντιθέτως, ο Πατριάρχης Μόσχας είναι αυτός που έχει διαχωρίσει τη θέση του από τη διδασκαλία του Χριστού και την παράδοση της Ορθοδοξίας, ενώ έχει συνταχθεί με έναν αποκρουστικό πόλεμο, που έχει ήδη στοιχίσει τις ζωές δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών αλλά και Ρώσων, δηλαδή αδελφών ορθοδόξων χριστιανών. Με μια παράνομη εισβολή που έχει οδηγήσει στην ισοπέδωση αμέτρητων πόλεων και χωριών της Ουκρανίας και έχει καταστήσει πρόσφυγες εκατομμύρια κατοίκους της. Ταυτόχρονα έχει οδηγήσει σε παγκόσμια επισιτιστική κρίση με τεράστιες συνέπειες, ειδικά για φτωχότερες χώρες, και σε ενεργειακή κρίση που πλήττει όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους.

  Είναι αδιανόητη η στάση του Πατριάρχη Μόσχας, να ευλογεί έναν κατ᾽ εξοχήν «ιμπεριαλιστικό» πόλεμο στο όνομα του χριστιανισμού ή του πανσλαβισμού. Λυπάμαι που το λέω, αλλά ο Πατριάρχης Μόσχας δεν υπηρετεί ούτε τον Θεό, ούτε το ποίμνιό του, που και αυτό δοκιμάζεται από τον πόλεμο. Αντιθέτως, εξυπηρετεί την αποκρουστική ατζέντα μιας ομάδας στο Κρεμλίνο με την οποία έχει απόλυτα, άκριτα και αδιάκριτα ταυτιστεί.

  Όλοι είμαστε μάρτυρες των συνεπειών των τελευταίων εξελίξεων στη Ρωσία, με την αναγκαστική επιστράτευση στην οποία αντιδρά πλέον ο λαός της που δεν θέλει να στείλει τα παιδιά του να πεθάνουν στις πεδιάδες της Ουκρανίας. Ο Πατριάρχης Κύριλλος θα έπρεπε να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να σταματήσει ο αδελφοκτόνος αυτός πόλεμος, να διαχωρίσει τη θέση του από την εγκληματική πολιτική του Πούτιν, και να ταυτιστεί με τους αδελφούς του Ορθοδόξους, μεταξύ των οποίων ανήκουν και οι φίλοι μας ουκρανοί ορθόδοξοι. Και όπως είπε και ο Πατριάρχης μας, ο Πατριάρχης Μόσχας θα έπρεπε να επιλέξει ακόμα και την παραίτηση από τον θρόνο του, παρά να ευλογήσει τα όπλα παίρνοντας το κρίμα τόσων αδικοχαμένων ανθρώπων.

  Επισκεφθήκατε πρόσφατα το χωριό παιδικής προστασίας της «Κιβωτού του Κόσμου» στη Χίο και είπατε σε πρόσφυγες από την Ουκρανία ότι έχουν «την υποστήριξη όλου του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου που μοιράζεται τις ίδιες αξίες». Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που βρίσκουν ελαφρυντικά στον πρόεδρο Πούτιν για την εισβολή;

  Κάθε επίσκεψη στην «Κιβωτό του Κόσμου» με συγκινεί βαθύτατα και με γειώνει στην τραγική πραγματικότητα που υπάρχει γύρω μας, τόσο κοντά μας, και μου υπενθυμίζει την ευθύνη όλων μας να εργαζόμαστε για την εξάλειψή της, στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις θαυμάσιες πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη, η οποία αποτελεί άλλη μία απόδειξη για το τι μπορούμε να πετύχουμε όταν εμπνεόμαστε από τα παραδείγματα ανθρώπων της θυσίας, όπως είναι ο πατήρ Αντώνιος.

  Μια που μιλάω σε ελληνικό αναγνωστικό κοινό, θεωρώ πως δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω σε εμάς τους Έλληνες τι σημαίνει πολεμική εισβολή ή προσφυγιά. Δυστυχώς μέχρι και η πρόσφατη ιστορία μας έχει σημαδευτεί ανεξίτηλα από τέτοια τραγικά γεγονότα. Για αυτό και όλοι οι λαοί του κόσμου συμφωνήσαμε πως δεν θα λύνουμε στο εξής τις διαφορές μας με θανατηφόρους πολέμους. Την τρίτη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα μού είναι αδιανόητο ότι ακόμα είναι αναγκαίο να εξηγήσουμε γιατί η εισβολή στην Ουκρανία, και μαζί και τα φρικτά εγκλήματα που τη συνοδεύουν, είναι αποτρόπαιη. Στην Ελλάδα όπου έχουμε ένα εξαιρετικό παγκόσμιο παράδειγμα διασταύρωσης των ιδεωδών της Δημοκρατίας και του Χριστιανισμού, δεν μπορεί παρά να είναι κανείς ξεκάθαρα και απερίφραστα αντίθετος στην πολεμική εισβολή στην Ουκρανία.

  Ησασταν μεταξύ των 227 καθηγητών και διανοουμένων που ζήτησαν να αφαιρεθεί από τον ρώσο πρόεδρο ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του ΕΚΠΑ. Πιστεύετε ότι έχει θέση ο ακτιβισμός στη θρησκεία;

  Κατ’ αρχάς να μου επιτρέψετε να σας πω ότι πριν εκλεγώ Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ήμουν ενεργός πανεπιστημιακός, έχοντας την τιμή να διδάσκω στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μια ιδιότητα που δεν απεμπόλησα ποτέ. Και εγώ, όπως και πλήθος ακαδημαϊκών δασκάλων στην Ελλάδα, αισθάνομαι βαθύτατα προσβεβλημένος όταν ένα ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα συνεχίζει να τιμά τον εμπνευστή και υπεύθυνο της αιματηρής εισβολής στην Ουκρανία με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.

  Η θρησκεία από τη φύση της είναι «ακτιβιστική». Εννοώ, δηλαδή, ότι δεν είναι μια θεωρητική άσκηση, αλλά μία πράξη, ένας τρόπος ζωής.

  Η αλήθεια και η ειλικρίνεια οφείλουν να χαρακτηρίζουν όλους τους ηγέτες, πνευματικούς και πολιτικούς. Ο ηγέτης, επίσης, θα πρέπει να λειτουργεί ως παράδειγμα. Ακριβώς όπως κανένας πολιτικός δεν είναι υπεράνω του κρατικού νόμου, έτσι και κανένας άνθρωπος δεν είναι υπεράνω του νόμου του Θεού. Και ποιος είναι ο νόμος του Θεού; Να αγαπάμε τον Θεό και τον πλησίον μας, όπως αγαπάμε τον εαυτό μας. Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, ένας τέτοιος πόλεμος να θεωρηθεί ως πράξη αγάπης;

  Το μεταναστευτικό είναι μια μόνιμη μαχαιριά στον ανθρωπισμό μας. Πέρα από την εργαλειοποίησή του, πώς βλέπετε εσείς την προσπάθεια των προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν ή την Ουκρανία να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον και τι θεωρείτε ότι πρέπει να κάνει ο πολιτισμένος κόσμος γι’αυτούς;

  Ξέρετε κ. Μητσέ, γνωρίζω καλά τι σημαίνει προσφυγιά γιατί το έχω ζήσει ως μικρό παιδί, όταν με την οικογένειά μου αναγκαστήκαμε να φύγουμε από την Κωνσταντινούπολη και να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη μόνο με τα ρούχα μας. Το πρώτο βράδυ που φθάσαμε στην Ελλάδα, κοιμηθήκαμε πάνω στις βαλίτσες μας. Είναι σκληρή η προσφυγιά και η απόφαση να εγκαταλείψεις τον τόπο των προγόνων σου είναι μια επιλογή που δεν την παίρνεις «ελαφρά τη καρδία».

  Οι πρόσφυγες από τη Συρία, την Ουκρανία ή το Αφγανιστάν επιλέγουν, νομίζω, όπως θα επιλέγατε και εσείς και εγώ στη θέση τους, αν σήμερα αντιμετωπίζαμε πόλεμο, διώξεις, φυλακίσεις, και αβάστακτη φτώχεια. Και σε όλα αυτά τα δεινά, προσθέστε και την κλιματική αλλαγή που επιταχύνεται, και που θα εξωθήσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους από την ύπαιθρο στα αστικά κέντρα, που δεν θα μπορέσουν να τους δώσουν δουλειά, και τότε η πορεία για τη μετανάστευση θα είναι μονόδρομος.

  Ο κόσμος, για να δικαιούται να αυτοαποκαλείται «πολιτισμένος», δεν μπορεί να αποστρέφει το πρόσωπό του από αυτό το πρόβλημα. Θα δούμε και θα δείξουμε πόσο τελικά φιλάνθρωποι είμαστε ως γένος, πόσο τελικά φιλόξενοι είμαστε ως κόσμος και πόσο τελικά φιλόχριστοι είμαστε ως χριστιανοί. Άλλωστε, ο ίδιος ο Κύριός μας είπε ότι θα κριθούμε για το αν προσφέραμε τροφή και φιλοξενία και συμπόνια στον συνάνθρωπό μας γιατί στο πρόσωπο του αδελφού και της αδελφής μας αποκαλύπτεται ο ίδιος ο Θεός!

 7. Ο/Η Ακραίος Κεντρώος λέει:

  Η εμετική κρυφοπουτινική ανακοίνωση του ΚΚΕ

  Xαρακτηρίζει [δημοψηφίσματα] την εκλογική βία λαι νοθεία καιζητά να αφεθεί η Ουκρανία βορά στο δολοφόνο

  Η προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών στη Χερσώνα, Ζαπορίζια, Λουγκάνσκ και Ντονιέσκ από τη Ρωσία, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πούτιν, μετά την ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων σ’ αυτές τις περιοχές, ρίχνει κι άλλο “λάδι στη φωτιά”.
  Μετά την προσάρτηση, κάθε επίθεση σε αυτά τα εδάφη θα θεωρείται επίθεση σε ρωσικό έδαφος και η ρωσική κυβέρνηση απειλεί ακόμα και με χρήση πυρηνικών όπλων.
  Οι εξελίξεις αυτές, καθώς και η ανακοίνωση της Ουκρανίας για αποχώρηση από “το στάτους του μη πυρηνικού κράτους”, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, οδηγούν σε ολέθρια κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με θύματα τους λαούς.

  Στις συνθήκες αυτές, η εμπλοκή της Ελλάδας στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και η χρησιμοποίηση των αμερικάνικων βάσεων στη χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους και βάζει το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.
  Τώρα γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή πάλη για να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

  https://www.alphanews.live/greece/igoymenoi-sto-agio-oros-exetazontai-gia-oikonomika-egklimata-binteo

  27/09/2022 – 20:35
  Ηγούμενοι στο Άγιο Όρος εξετάζονται για οικονομικά εγκλήματα (ΒΙΝΤΕΟ)
  συντάχθηκε από AlphaNewsLive

  Του Γιώργου Χρυσάνθου

  Πίσω από τις πόρτες Μοναστηριών του Αγίου Όρους, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καθοδηγούνται από τη Μόσχα, επικεντρώνονται οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας OLAF, η οποία διερευνά περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ.

  Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία πραγματοποίησε έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς τριών Μοναστηριών, και σύντομα αναμένεται να εκδοθεί έκθεση για την προέλευση και οικονομική διαχείριση ποσών, τα οποία διακινούνται από τράπεζες, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που επικαλούνται πηγές της Ευρ. Ένωσης.

  Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, η Υπηρεσία δεν αποκλείεται να υποβάλλει επίσημο αίτημα για «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών των συγκεκριμένων Μοναστηριών, ενώ η έρευνα θα επεκταθεί και σε άλλες μονές.

  Ο Διοικητής
  Παράλληλα με τα όσα συμβαίνουν στο Άγιο Όρος – και με δεδομένο ότι οι έρευνες γίνονται εν μέσω των κυρώσεων για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία – στο στόχαστρο των Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Αρχών βρίσκεται εδώ και μήνες ο εδώ και δύο χρόνια Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος.

  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ, Πολιτικός Διοικητής Αγίου Όρους

  «Με τη βοήθεια του θεού και της Παναγίας να προσθέσω και εγώ το λιθαράκι μου».

  Πρόκειται για γνωστό εφοπλιστή, ο οποίος κατηγορήθηκε εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ότι πλοίο δικών του συμφερόντων έσπασε το εμπάργκο της Ε.Ε. στη Ρωσία, μεταφέροντας άνθρακα.

  Αν και οι πληροφορίες τον φέρουν να μην έχει πολιτικές σχέσεις με την Ρωσία, παρά μόνο οικονομικές σχέσεις που σχετίζονται με την μεταφορά ορυκτού πλούτου.

  Ρωσική επιρροή

  Η προσπάθεια ρωσικής επιρροής στο Άγιο Όρος πάει αιώνες πίσω. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρείς Μονές τις οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φαίνεται να ελέγχει η Μόσχα.

  Μια από αυτές είναι του Αγίου Παντελεήμωνος, την οποία ο Βλαδιμίρ Πούτιν είχε επισκεφτεί το 2016.

  Μια επίσκεψη η οποία έμεινε στην ιστορία για τον λεγόμενο… πόλεμο του Θρόνου, όταν δημιουργήθηκε διπλωματικό επεισόδιο μετά την απόφαση των αγιορειτών να παραχωρήσουν τον επισκοπικό θρόνο στον Πούτιν και όχι στον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές.

  Ρωσική επιρροή υπάρχει και στην Μονή Εσφιγμένου, στην οποία συνεχίζει να τελεί υπό κατάληψη ένα κομμάτι της Μονής από παλαιοημερολογίτες της λεγόμενης εκκλησίας «Γνήσιον Ορθόδοξων Χριστιανών», οι οποίοι έχουν άμεσες σχέσεις με τη Μόσχα.

  ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, Οικουμενικός Πατριάρχης

  Ευχόμαστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων,  να εκκενωθεί από τη σχισματική αδελφότητα.

  Ενώ ρωσική υπόγεια επιρροή φαίνεται να υπάρχει και σε άλλες Μονές του Αγίου Όρους, η οποία πολλές φορές, πέραν των οικονομικών ενισχύσεων, σχετίζεται και με την εγκατάσταση Ρώσων Μοναχών.

  Δύο από αυτές, οι Μονές Καρακάλου και Φιλοθέου. Οικονομικός αρωγός της δεύτερης φαίνεται να είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος επισκέφτηκε ιδιωτικά σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις το Άγιο

  • Ο/Η roidis λέει:

   υπάρχουν σκέψεις κ. Ακραίε Κεντρώε να αναρτήσω αυτό του ΚΚΕ…
   τι λές.

   • Ο/Η Ακραίος Κεντρώος λέει:

    Αναρτήστε το κύριε με 5 παρατηρήσεις για το ΚΚΕ.
    Η μια είναι πως δεν λέει λέξη για τη βία και νοθεία των δημοψηφισμάτων όπως τα αποκαλεί.
    Η δεύτερη πως μιλά αόριστα για ιμπεριαλιστικό πόλεμο τσουβαλιάζοντας τη ρωσική αυτοκρατορία που επιτίθεται στην ίδια μοίρα με την αμυνόμενη Ουκρανία.
    Η τρίτη πως χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Ζελένσκι αντιδραστική ενώ για τη κυβέρνηση του δολοφόνου Πούτιν και της μαφιόζικης ολιγαρχίας του δεν κάνει κανένα χαρακτηρισμό.
    Η 4η πως καταδικάζει την ελληνική συμπαράσταση στην Ουκρανία. Δεν ξέρει τη λέξη Αλληλεγγύη.
    Η 5η πως δεν βρίσκει έναν χαρακτηρισμό αποδοκιμασίας για τις απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων από τον παλιό σύντροφό του κόμματος, τον Καγκεμπίτη.

   • Ο/Η roidis λέει:

    Merci monsieur.

 8. Ο/Η Ακραίος Κεντρώος λέει:

  https://www.lifo.gr/podcasts/fake-news/ta-ellinika-fake-news-toy-poytin

  Τα «ελληνικά» fake news του Πούτιν

  Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για το πώς διείσδυσε στην Ελλάδα -μέσω ελληνικών κομμάτων και ΜΜΕ- η ρωσική προπαγάνδα απ’ την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι σήμερα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.