Κάτω τα χέρια από τον κ.Παπακωνσταντίνου

Είναι συνταγματική επιταγή


Του Αναγνώστη Λασκαράτου

Δ.Βούλγαρης. Η (φυσιογνωμική) ομοιότης με τον κ.Κουβέλη είναι συμπτωματική

Δ.Βούλγαρης. Η (φυσιογνωμική) ομοιότης με τον κ.Κουβέλη είναι συμπτωματική

To βελτιωμένο το 2001 από το ΠΑΣΟΚ (το προηγoύμενο της ΝΔ ήταν πολύ χειρότερο) άρθρο 86 (παραγρ. 3) του Συντάγματος, που μεριμνά κοινή συναινέσει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την προστασία των ληστών πολιτικών, είναι σαφές:  “Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά την παράγραφο Ι αρμοδιότητα της μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος”.
Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα παραγραφή. Όσοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής, με το εφεύρημα ότι η Βουλή που προήλθε από τις εκλογές του Μαΐου του 2011 ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ, καθώς δεν προέκυψε από αυτήν κυβέρνηση και απλώς εξέλεξε προεδρείο, νομίζω πως εκφράζουν ευσεβείς πόθους ή απλά προσφέρουν προσχήματα για εκτόνωση της λαϊκής οργής. H Βουλή λειτούργησε, διόρισε την κόρη Πολύδωρα, κανείς βουλευτής δεν ζήτησε την απόλυσή της, άλωστε παλιότερα ο ΣΥΝ είχε διορίσει το γιό του θαυμαστή του Χουντόδουλου βουλευτή κ.Θ.Λεβέντη (τώρα «Δημάρ»). Το έργο της ευλογήθηκε από την Αγία Τριάδα, εκπροσωπούμενη από τον Αρχιεπίσκοπο Vips Κορυδαλλού και δωρητή (για λίγους μήνες) δασικών ή χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας εκτάσεων. Συμπροσευχήθηκαν για την επιτυχία της οι Κουβέλης, Γλέζος, Κανέλλη, Μιχαλολιάκος. Η αυτοδιοικούμενη Βουλή (και ασυστόλως διορίζουσα), συνήλθε και παρήγαγε ΝΟΜΙΜΟ έργο. ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΣΤΙΧΟ. Σε κάθε περίπτωση η μάλλον αυθαίρετη αυτή ερμηνεία περί του τι είναι “τακτική σύνοδος της Βουλής”, και γιατί αυτή προϋποθέτει τη συγκρότηση και σώματος εκτελεστικής εξουσίας, θα εφαρμοστεί μόνο αν υπάρξει σχετική πολιτική βούληση, όπως συνηθίζεται, αλλά μπορεί και να συνιστά εκτροπή. Θα ευσταθούσε κάποια ένσταση αν είχε κατατεθεί πρόταση δίωξης η οποία δεν είχε εξεταστεί λόγω έλλειψης χρόνου. Kανείς δεν εμπόδισε τη Βουλή του Μαϊου να έχει αναρωτηθεί τι συνέβη με τη λίστα Λαγκάρντ, κανείς δεν είχε εμποδίσει τον κ.Κουβέλη ούτε στην προηγούμενη, που είχε όλα τα χρονικά περιθώρια να το κάνει. Απλά όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, μετά μας κοροϊδεύει. Είναι γνωστό ότι η Αριστερά δεν έχει προλάβει ούτε πρόταση για απλή αναλογική να καταθέσει, ούτε για τη βουλευτική ασυλία σε ποινικά αδικήματα, ούτε για τη φορολόγηση και το χωρισμό της Εκκλησίας, ούτε να ανησυχήσει για τη μη δίκη Τσουκάτου και για δεκάδες άλλα περίεργα. Θα το κάνει όπως συνηθίζει, κατόπιν εορτής ή όταν οι ευθύνες έχουν παραγραφεί. Προέχουν οι συναντήσεις με τον άγιο Ταράσιο.
—-Ο κ.Βενιζέλος (‘Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία’, 30. 4.2011), έχει ισχυριστεί: «Άλλωστε η εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος έχει πλέον εμπλουτιστεί από το νέο δεδομένο της ποινικής μεταχείρισης της διακίνησης μαύρου χρήματος που δεν εμπίπτει στα χρονικά όρια του άρθρου 86 εφόσον διασώζεται το προϊόν του εγκλήματος. Αυτό είναι μία ευκαιρία να συμφωνήσουμε ευρύτερα στον δημόσιο διάλογο ότι είναι άλλο εσφαλμένες ή και επιβλαβείς επιλογές που γίνονται με πολιτικά κριτήρια αλλά χωρίς ποινικό δόλο και χωρίς προσωπικό όφελος και άλλο τα άθλια φαινόμενα της δωροδοκίας ή της διακίνησης μαύρου χρήματος η ποινική αντιμετώπιση των οποίων δεν παρεμποδίζεται από το άρθρο 86 του Συντάγματος, όπως και αν αυτό ερμηνευτεί».
—-Δεν ξέρω από πού προκύπτει ο ισχυρισμός Βενιζέλου και αν καλύπτει την περίπτωση Παπακωνσταντίνου. Με εντυπωσιάζει το αίτημα Κουβέλη να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατά του τ.υπουργού, με το δικολαβίστικο καθαρευουσιάνικο ύφος του συντηρητικού πολιτικού: «Ως εκ τούτου, θεωρώ επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην Υπουργό, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών».
—-Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον (και θρησκευτικά) Φαρισαίο κ.Κουβέλη, που έσπευσε να προλάβει τις πρώτες εντυπώσεις, του οποίου ο υπουργός κ.Ρουπακιώτης προστατεύει συστηματικά τη ‘Χ.Α.’, αφού δεν μεριμνά για την εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου 927 του 1979. Στο αίτημά του δεν καταδέχεται να αιτιολογήσει τη δυνατότητα δίωξης του κ.Παπακωνσταντίνου και φοβάμαι μήπως πρόκειται για κάποιο από τα συνηθισμένα παλαιοκομματικά του τερτίπια.

***

Οφείλω επίσης να διαβάσω:

This entry was posted in Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

10 Responses to Κάτω τα χέρια από τον κ.Παπακωνσταντίνου

  1. Ο/Η Δρ Μεσμέρ λέει:

    Ο Φώτς είν’ πονηρός τρικαλινός

  2. Ο/Η Gas λέει:

    Ti apateones!

  3. Ο/Η Gas λέει:

    main first row
    ΑρχικήStoriesΠολιτικήΕλλάδαΟικονομίαΚόσμοςΠολιτισμόςΠόληΤεχνολογίαΖωήGreenΥγείαMediaΣπορΖώδια .ΠΟΛΙΤΙΚΗΑναζήτηση
    .
    Ειδικό Δικαστήριο για Παπακωνσταντίνου – Διχασμένοι οι συνταγματολόγοι για παραγραφή
    28.12.2012 18:29 Σχόλια -A
    +A ..Στη Βουλή θεωρείται σίγουρο -μετά και τη σχετική απόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση- ότι θα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.

    H συζήτηση διχάζει τους συνταγματολόγους καθώς οι μισοί υποστηρίζουν ότι το όποιο ποινικό σκέλος της υπόθεσης έχει ήδη παραγραφεί καθώς έχουν πραγματοποιηθεί δύο εκλογικές αναμετρήσεις -τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012- από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εικάζεται ότι έχει τελέσει το αδίκημα, καθώς η λίστα παρελήφθη το 2010 και ο ίδιος είχε τη λίστα στα χέρια του έως τον Ιούνιο του 2011.

    Χαρακτηριστική είναι η άποψη του καθηγητή Κώστα Χρυσόγονο ο οποίος χαρακτήρισε ανυπέρβλητο συνταγματικό κώλυμα τη σχετική διάταξη.

    Την ίδια ώρα, άλλοι συνταγματολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής καθώς η Βουλή που προήλθε από τις εκλογές του Μαΐου του 2011 ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ καθώς δεν προέκυψε από αυτήν κυβέρνηση και απλώς εξέλεξε προεδρείο.

    Το ίδιο σκηνικό με Βατοπαίδι

    Πάντως εκτιμάται ότι σίγουρα η προανακριτική επιτροπή θα συγκροτηθεί και θα καταλήξει σε πόρισμα. Σε περίπτωση δε που καταλήξει στην παραπομπή προσώπου ή προσώπων στο Ειδικό Δικαστήριο τότε θα συνεδριάσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που θα αποφανθεί για το ενδεχόμενο παραγραφής.

    Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο σκηνικό είχε στηθεί και για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, αλλά η δίκη δεν έγινε ποτέ λόγω της παραγραφής.

    Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής

    Τη δυνατότητα, η Βουλή να αναθέσει σε Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, τον νομικό έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και την αξιολόγηση της βασιμότητας τους, προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2011 επί υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, η πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης υποβάλλεται από 30 τουλάχιστον βουλευτές με συγκεκριμένη αναφορά στα στοιχεία της αξιόποινης πράξης και μνεία των διατάξεων που παραβιάστηκαν.

    Η Βουλή πάντως, μπορεί, αφού έχει υποβληθεί το αίτημα για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής εξέτασης, να αποφασίσει με πλειοψηφία 151 ψήφων την ανάθεση της υπόθεσης στο Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που αποτελείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς. Εντός ορισμένης προθεσμίας θα πρέπει να παραδοθεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου στον πρόεδρο της Βουλής.
    .Διαβάστε περισσότερα
    ΠολιτικήΒουλήΓιώργος ΠαπακωνσταντίνουΕιδικό Δικαστήριο.Tο iefimerida.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.

    0
    inShare. .ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
    «Kαρφιά» Ραγκούση σε Βενιζέλο: Να διερευνηθεί και η μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ
    Κεδίκογλου: Οι περιστάσεις απαιτούν υπευθυνότητα και όχι πολιτικό τυχοδιωκτισμό
    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Βενιζέλο ότι υπεξαίρεσε για μήνες τη λίστα Λαγκάρντ
    Λοβέρδος: Στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου και Γερμανία μας έβαλαν στο ΔΝΤ
    Καστανίδης: Η αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ αποτελεί ποινικό αδίκημα .ΔΗΜΟΦΙΛΗ
    Λοβέρδος: Στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου και Γερμανία μας έβαλαν στο ΔΝΤ
    Ξεσπούν οι συγγενείς της 34χρονης στην Ξάνθη: Να επανέλθει η θανατική ποινή[βίντεο]
    Καστανίδης: Η αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ αποτελεί ποινικό αδίκημα
    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Βενιζέλο ότι υπεξαίρεσε για μήνες τη λίστα Λαγκάρντ
    Χάκερ είχε αποσπάσει 2 εκατ. e-mail από ανυποψίαστους πολίτες
    «Kαρφιά» Ραγκούση σε Βενιζέλο: Να διερευνηθεί και η μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ
    Tο Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τον «φόρο Ολάντ» για τους πλουσίους
    Ο δράκος της Ξάνθης στην ίδια φυλακή με τον βιαστή της Πάρου
    FOLLOW
    .iΕΙΚΟΝΕΣ

    newsletter
    Συμπληρώστε το e-mail σας.

    footer main menu
    ΑρχικήStoriesΠολιτικήΕλλάδαΟικονομίαΚόσμοςΠολιτισμόςΠόληΤεχνολογίαΖωήGreenΥγείαMediaΣπορΖώδια.ieditorials
    iopinion
    ivideo
    imagazine
    interview
    isitemap
    Χρήσιμα
    Επικοινωνία
    Ταυτότητα
    Όροι Χρήσης
    Διαφήμιση
    Συνεργασία
    Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΜΕ DRUPAL | 2012 iefimerida

    Πηγή: Ειδικό Δικαστήριο για Παπακωνσταντίνου – Διχασμένοι οι συνταγματολόγοι για παραγραφή | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/83559#ixzz2GS8O8wJA

  4. Ο/Η Kάποιος λέει:

    Έχουν παραγραφεί, δεν γίνεται τίποτα.

  5. Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

    Θα βρεθεί φόρμουλα, άμα θέλουνε τα βολεύουνε

    Κατά πληροφορίες η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα εξετάσει τις ποινικές και τις πολιτικές ευθύνες του πρώην υπουργού οικονομικών θα λειτουργήσει σε πλαίσιο που θα ακυρώνει την όποια περίπτωση παραγραφής των αδικημάτων. Είναι προφανές πως τυπικά τουλάχιστον και πάντα κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος τα αδικήματα παραγράφονται μετά την παρέλευση δύο συνόδων της Βουλής. Κατά το γράμμα του Συντάγματος ως Σύνοδος θεωρείται και η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του Μαΐου παρά το γεγονός ότι συνεδρίασε μόνον για μία ημέρα.

    Στην συνέχεια προκηρύχτηκαν νέες εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο. Παρά ταύτα το συγκεκριμένο «αγκάθι» φαίνεται πως θα ξεπεραστεί κοινή συναινέσει και δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην ΔΗΜΑΡ προεξοφλούν πώς θα βρεθεί νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει αυτήν την υπέρβαση. Στον ΣΥΡΙΖΑ δε επισημαίνουν πως στο πολύ πρόσφατο παρελθόν η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε κατηγορηματικά πώς δεν τίθεται θέμα παραγραφής για αδικήματα που έχουν να κάνουν με την λίστα Λαγκάρντ αλλά και με άλλα συναφή ζητήματα και λίστες που τελούν υπό επεξεργασία από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς ή ερευνώνται από το Υπουργείο Οικονομικών

  6. Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

    Οικογενειακή υπόθεση των Παπακωνσταντίνου το εργοστάσιο της ΔΕΗ

    Τελευταία ανανέωση: Δευτέρα 28 Μαΐου 2012 11:39

    Στο βιβλίο του Δημοσθένη Κούκουνα αποδεικνύεται πως ο υπουργός των Μνημονίων έχει λύσει το οικονομικό του πρόβλημα αδιαφορώντας για την εξόφληση των κατοχικών δανείων.

    Η σχέση της οικογένειας Παπακωνσταντίνου με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα περιγράφεται στο νέο βιβλίο του Δημοσθένη Κούκουνα «Μια οικογένεια για όλες τις εποχές», που διατρέχει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία από το 1941 μέχρι σήμερα.

    Μέσω σπάνιων φωτογραφιών – ντοκουμέντων, ο ιστορικός και δημοσιογράφος Δημοσθένης Κούκουνας παραθέτει στοιχεία για το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που η οικογένεια Παπακωνσταντίνου και συγκεκριμένα ο Γεώργιος Μ. Παπακωνσταντίνου, είχε αποκτήσει το 1941 σύμφωνα με το προνόμιο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα που του είχε παραχωρήσει ο κατοχικός πρωθυπουργός Γεώργιος Τσολάκογλου.

    Ο Μακεδόνας πολιτικός Σωτήριος Γκοτζαμάνης, ως υπουργός Οικονομικών της κατοχικής κυβέρνησης Τσολόκογλου, υπέγραψε τα κατοχικά δάνεια, που θα όφειλε η μεταπολεμική Γερμανία να επιστρέψει στην Ελλάδα.

    Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου (1919-2000), υιός του Γεώργιου Παπακωνσταντίνου, υπηρέτησε ως διερμηνέας των Γερμανών στην Κοζάνη. Ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη όμως, αδιαφόρησε για την είσπραξη των κατοχικών δανείων.

    Το ίδιο έκανε και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εγγονός του επιχειρηματία που ευνοήθηκε από τον Τσολάκογλου, όταν ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου το 2009-11 αντί να ζητήσει την εξόφληση των κατοχικών δανείων προτίμησε να υπογράψει το μνημόνιο και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

    Ποιος είναι ο Δημοσθένης Κούκουνας

    Ο Δημοσθένης Κούκουνας είναι δημοσιογράφος και ιστορικός συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1950στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει οικονομικά στην Αγγλία, αλλά από νεαρή ηλικία δραστηριοποιήθηκε στη συγγραφή βιβλίων, τη δημοσιογραφία και γενικά στον εκδοτικό χώρο.

    Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/137430/oikogeneiaki-ypothesi-ton-papakonstantinoy-to-ergostasio-tis-dei#ixzz2GWR8Npwz

  7. Ο/Η Lawyer λέει:

    http://www.evenizelos.gr/el/articlesinthepress/articles2011/1955-enet

    Η Αναθεώρηση του 2001 ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1995, μετά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, που ταυτόχρονα ανακοίνωσε την πρόθεση της τότε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ να αναστείλει τις ποινικές διαδικασίες που είχαν κινηθεί σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος κατά του πρώην Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και υπουργών της κυβέρνησης του.

    Η Αναθεώρηση του 2001 ήταν εκτεταμένη (σχεδόν ολική) και πρωτίστως συναινετική καθώς, όπως επιβάλλει άλλωστε το ίδιο το άρθρο 110 του Συντάγματος, υπερψηφίστηκε από την αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή πρακτικά τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη φάση τη διαδικασίας.

    Το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα, όπως διαμορφώθηκε το 2001 και έμεινε ευτυχώς αλώβητο το 2008, είναι το βασικό θεσμικό όπλο κάθε πολίτη που αγωνίζεται για το σεβασμό των δικαιωμάτων του.
    .

    Το 2001 η σχετική ρύθμιση του Συντάγματος του 1975 έγινε από πολλές πλευρές αυστηρότερη. Διπλασιάστηκε ο χρόνος μέσα στον οποίο μπορεί να επιληφθεί η Βουλή. Μέχρι το 2001 ο χρόνος αυτός ήταν η πρώτη σύνοδος της κοινοβουλευτικής περιόδου που ακολουθεί την τέλεση της πράξης. Τώρα ο χρόνος αυτός εκτείνεται μέχρι το τέλος της Β΄ τακτικής συνόδου. Η Βουλή περιορίζεται τώρα στη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης, ενώ η ανάκριση και κυρίως η παραπομπή στο ακροατήριο ανατίθεται σε πενταμελές δικαστικό συμβούλιο. Το 2001 ρυθμίστηκε η μεταχείριση των συμμέτοχων έτσι ώστε αυτοί να μην μπορούν να διαφύγουν από τη δικαιοδοσία της κοινής ποινικής δικαιοσύνης. Το 2001 καταργήθηκαν οι κατήγοροι βουλευτές και η εισαγγελική αρμοδιότητα ανατέθηκε σε μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κληρώνεται. Όλα αυτά υπερψηφίστηκαν πράγματι το 2001 από τους 268 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Όταν όμως δύο χρόνια αργότερα ήλθε ο εκτελεστικός νόμος «Περί ευθύνης υπουργών» (νόμος 3126/2003) με εισήγηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης και νυν Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, αυτός υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές και του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δόθηκε η ευκαιρία να θυμηθεί η Βουλή σε πρόσφατη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων

  8. Ο/Η Lawyer λέει:

    Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ζητεί το ΚΚΕ

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

    «Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ βγάζει ακόμα για μια φορά στην επιφάνεια την σαπίλα του πολιτικού συστήματος αλλά και την συνειδητή προσπάθεια να παραμένει σε ισχύ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Καμιά παραγραφή, να εξαντληθούν όλα τα
    περιθώρια, να υπάρχει τιμωρία μέσα κι έξω απο την Βουλή» δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    «Για το συνταγματικό κώλυμα που υπάρχει, δεν μπορεί να περιμένουμε πότε θα γινει αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν μπορεί να υπάρξει παραγραφή ούτε μιας μέρας. Με την έννοια αυτή, θεωρούμε οτι δεν αρκεί η διαδικασία τιμωρίας των σημερινών ενόχων. Πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, όταν κάτι βγαίνει στην δημοσιότητα, γιατί τα περισσότερα μένουν κρυφά, να υπάρχει άμεση και αποφασιστική αντίδραση και τιμωρία», κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Αγαπητέ Lawyer,
      ξέρετε καλυτερα από εμένα πως χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, που είναι πολύ μακροχρόνια διαδικασία, ο νόμος δεν μπορεί να αλλάξει στο επίμαχο σκέλος του, αυτό της παραγραφής.
      Το ΚΚΕ βεβαίως δεν βαρύνεται με το άρθρο 86, είχε αν δεν κάνω λάθος αντιταχθεί, όπως και όλη η Αριστερά.
      Η ευθύνη της κας Παπαρήγα, του κ.Κουβέλη κλπ είναι να καταθέτουν ρεαλιστικές και έγκυρες απόψεις και να μην μιλάνε μόνο για τις εντυπώσεις.

  9. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Αρχοντιλίκια του Αντώνη Παπαγιαννίδη

    30/12/2012

    Ετικέτες: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    Χρονιάρες μέρες, αλλά θα μας επιτραπεί να ξεκινήσουμε με Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Γιατί; Διότι όταν προέκυψε και στην Γερμανία ζήτημα με λίστες ανθρώπων με καταθέσεις στο εξωτερικό – εκεί, η βασική λίστα είχε αγοραστεί από υπάλληλο τράπεζα του Λιχτενστάιν -, υπήρξαν σημαντικές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις σχετικά με την νομιμότητα χρήσης τους για φορολογικούς ελέγχους (λόγω παράνομης κτήσης). Τελικά, κατέληξαν στην Γερμανία σε νομοθετική ρύθμιση που παραμέρισε τα ιερά «προσωπικά δεδομένα», όμως μέχρι τότε τι θα γινόταν; Ο εκεί Γιώργος Παπακωνσταντίνου ή Βαγγέλης Βενιζέλος – ποιος; ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε en personne! – έκατσε και έγραψε επιστολή που ζητούσε να προχωρήσουν οι έλεγχοι αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα τα οποία επέτρεπαν να προχωρήσουν οι έλεγχοι «προσυπογράφοντάς» τα δημοσίως και επισήμως. Και, προσοχή!, το κείμενο αυτό αναρτήθηκε ως φαίνεται και στην ιστοσελίδα του Finanz Minsterium, ώστε να ισχύει και ως δεδηλωμένη κάλυψη για τα στελέχη του υπουργείου στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Α, ναι, σε όσους θα έκαναν επαφή με υπηρεσίες «ευαίσθητων» χωρών (όπως η Ελβετία, αλλά και το Λουξεμβούργο) δόθηκε η οδηγία να μην… αναφέρονται στην πηγή απόκτησης των αρχικών πληροφοριών, δηλαδή τις με αμφιλεγόμενο τρόπο κτηθείσες λίστες.

    Έτσι, οι άθλιοι Γερμανοί! Τώρα, σ’ εμάς, είδαμε την τόσο δυσάρεστη υπόθεση Παπακωνσταντίνου σ’ όλη της την εξέλιξη. Την αποσαθρωτική για τον ίδιο (ουδένα ενδιαφέρει πλην των δικών του ανθρώπων), για το ΠΑΣΟΚ (εδώ οι «δικοί του» είναι περισσότεροι, αν και ετούτη η οικογένεια ταχύτατα συρρικνώνεται), για το πολιτικό σύστημά μας εν γένει όπως είναι και λειτουργεί. Εκείνο που μένει όταν φύγουν από το προσκήνιο οι πολιτικοί χειρισμοί – ο Βενιζέλος να φορτώσει στον Παπακωνσταντίνου όλη την ευθύνη, Σαμαράς/Βενιζέλος/κύριος Φώτης να σπεύσουν για Προανακριτική ώστε να μην προτείνει (ευρύτερη…) Εξεταστική ο ΣΥΡΙΖΑ κλπ. – και οι συζητήσεις περί ποινικής ευθύνης (όπου τώρα όλοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους κατά του τρισάθλιου Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών και του αθλιούτσικου Συντάγματος), είναι η αίσθηση ότι το πολιτικό σύστημα είναι τραγικά, είναι απελπιστικά κοντόφθαλμο.

    Είναι δε κοντόφθαλμο ακόμη και όταν δεν χαρακτηρίζεται από βλακεία, ευθέως – όπως π.χ. συνέβη στο ασύλληπτο άλλο συμβάν των ημερών: την χοντροκομμένη απάτη/πλαστογραφία στον ΕΟΤ – αλλά «απλώς» λειτουργεί με την αίσθηση, ή μάλλον με την βεβαιότητα, του κλειστού συστήματος. Έτσι λειτούργησε και ο Παπακωνσταντίνου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος (δυστυχώς και ο Γιάννης Διώτης: κρίμα!) στην υπόθεση της λίστας. Όμως εμφιλοχωρεί και το άλλο φαινόμενο: το αρχοντιλήκι. Τι θα πει αυτό; Θα πει ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Παπακωνσταντίνου, αλλά και ο πολύ βαρύτερος Βενιζέλος μιλούσε π.χ. στην Βουλή για το πώς χειρίστηκαν, διέθεσαν, ξέχασαν, έχασαν, συναποκόμισαν σπίτι τους κλπ. το στικάκι με την λίστα, δείχνει μια τραγική υπεροψία άρχοντα. Που κάνει ό,τι θέλει. Που λειτουργεί ιδιοκτησιακά.

    Αυτό και μόνο θάπρεπε να είχε τιμωρηθεί – βαρύτατα. Τρίχες τα ποινικά! Ανοησίες τα πολιτικά (διαγραφές από το ΠΑΣΟΚ, π.χ.)! Μόνον η περιφρόνηση του κόσμου – και η κάλπη – μπορεί να τιμωρήσει τέτοιου είδους αρχοντιλήκια. Όμως ο λαός, επιλέγει τους άρχοντες που του ταιριάζουν, όχι;

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=21030

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.