Ανοιχτή επιστολή του Κ. Βαξεβάνη στον Ευαγ. Βενιζέλο


κλικ για μεγέθυνση

Κύριε Βενιζέλο,
Αυτά που σας  γράφω τα ξέρετε και εσείς και  εγώ. Τα υποψιάζεται, φαντάζομαι, πλέον και ο κόσμος. Θα περιοριζόμουν στην “αντιπαράθεσή” μας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αν δεν μου πατούσατε τον “κάλο” με αυτό το “είσαι δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης και πληρώνεσαι από τον ελληνικό λαό”. Εύχομαι να μην εννοείτε αυτό που όλοι κατάλαβαν.

Είμαι λοιπόν δημοσιογράφος και αυτή την εποχή τυγχάνει να εργάζομαι στη Δημόσια Tηλεόραση και όχι Κρατική, όπως την αποκαλείτε εσείς. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, γιατί αντικατοπτρίζει την αντίληψη που έχει ο καθένας για την ΕΡΤ. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ελέγχει την εξουσία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου, άσχετα αν αυτό δεν σας αρέσει. Το γεγονός επιπλέον πως “με πληρώνει ο ελληνικός λαός” είναι μια ακόμη ευθύνη για μένα, καθώς πρέπει να “αξίζω το μισθό μου”. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως και τους δυο μας πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εσάς από το 1989, εμένα για τα 2-3 χρόνια που είμαι στην ΕΡΤ.

Το δεύτερο που ακούστηκε ως απειλή σε αυτή την  εκπομπή είναι πως θα δημοσιοποιήσετε το πόθεν έσχες των δημοσιογράφων. Αμήν! Προς το παρόν δημοσιοποιήστε στο ίντερνετ το πόθεν έσχες των βουλευτών, όπως ορίζει ο νόμος 3979 του 2011 (νόμος Ραγκούση), γιατί ως την ώρα που σας γράφω είσαστε παράνομοι. Θα πρότεινα επίσης να ελέγξετε το “πόθεν” και όχι το “έσχες” των εκατομμυριούχων βουλευτών και βεβαίως να το φορολογήσετε. Είναι πιο ηθικό και αποδοτικό από το να κόβετε συντάξεις των 300 ευρώ. Δεν κατηγορώ κανέναν Έλληνα πολιτικό για κλέφτη. Αλλά ξέρετε τα περί της γυναικός του Καίσαρα. Αν και στην ελληνική Βουλή δίνεται η εντύπωση πως ο Καίσαρας είναι η γυναίκα του βουλευτή, που απλώς έτυχε να έχει προίκα.

Πάμε τώρα στα πιο  δύσκολα. Κύριε Βενιζέλο, είσαστε μια πολύ σημαντική μονάδα αυτού που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα. Του συστήματος που ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, γι αυτό που είναι η χώρα. Μας αρέσει να μιλάμε αορίστως γι αυτό, αλλά εγώ έχω μάθει να μιλώ συγκεκριμένα. Στα υπουργεία που υπηρετήσατε, τα νομοθετήματά σας (ναι, ξέρω είναι της Βουλής, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) τα συναντώ συνεχώς σε έρευνές μου, ως “ασπίδα προστασίας” του πολιτικού συστήματος και του ζωτικού του χώρου. Ο νόμος “περί ευθύνης υπουργών”, περί μη ευθύνης δηλαδή, είναι δικό σας δημιούργημα. Αυτό το έκτρωμα που οδηγεί στην ατιμωρησία, που μετρά την παραγραφή όχι με χρόνια αλλά (άκουσον άκουσον) με θητείες στη Βουλή, που είναι μια πρόκληση για την κοινωνία. Αυτό το νόμο χρησιμοποίησε ο κύριος Καραμανλής για να παραγράψει τα αδικήματα των υπουργών του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και όχι μόνο.

Δικός σας νόμος είναι και αυτός που ορίζει τα περί λειτουργίας των καναλιών. Σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε περίπτερο χωρίς άδεια. Μπορούν όμως τα κανάλια. Αυτά τα κέντρα εξουσίας, λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Έτσι καναλάρχες και κυβερνήσεις μπορούν να αλληλοεκβιάζονται και να “αυτορυθμίζονται”.

Δικός σας είναι ο νόμος που ρύθμισε τα χρέη των ΠΑΕ, δηλαδή Ανωνύμων Εταιριών, κάτω από την «λαϊκή απαίτηση» των οπαδών. Οι ΠΑΕ αυτές χρεώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (μέχρι και πλαστά τιμολόγια έκοβαν) και εσείς χαρίσατε τα χρέη. Τα κλεμμένα. Πήρατε δηλαδή τα δικά μου λεφτά και τα δώσατε στα λαμόγια και τις παράγκες.

Ας αφήσουμε το παλιό σας νομοθετικό έργο και ας πάμε στο δεύτερο. Δηλαδή στο Proton. Σημειώνω προκαταβολικά πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είναι μια προσωπική σας μεθόδευση και όχι μια κυβερνητική απόφαση. Αυτό δεν έχει να κάνει με την δική μου “επιθετική σχεδίαση” αλλά με την πραγματικότητα. Στο υπουργικό συμβούλιο δεχθήκατε σφοδρή επίθεση για την υπόθεση Proton, αλλά προχωρήσατε.

Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία  αποκάλυψε πως τον Ιούλιο του 2011, πήρατε την απόφαση να δώσετε 100 εκατομμύρια από τα αδιάθετα του Δημοσίου στην Τράπεζα Proton του κυρίου Λαυρεντιάδη. Την εποχή εκείνη ο κύριος Λαυρεντιάδης και η Τράπεζά του ήταν υπό έλεγχο για υπεξαιρέσεις. Επίσης ο νόμος 2362/95 (νόμος που έγινε ακριβώς για να μην υπάρχουν σκάνδαλα Κοσκωτά) δεν επέτρεπε αυτή την χρηματοδότηση. Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με επιστολή τους σας είχαν πει πως αυτό είναι παράνομο. Εσείς όμως το κάνατε. Στην εκπομπή είπατε πως η απόφαση αυτή των στελεχών του Λογιστηρίου του Κράτους «ήταν παράνομη γιατί δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα» Πρωτοτυπία νομική. Κάτι είναι ή όχι παράνομο, με βάση το αν συμπορεύεται με το νόμο και όχι με την κυκλοφορία των εφημερίδων. Πέρα βέβαια από το γεγονός πως όταν σας κοινοποιήθηκε η διαφωνία, δεν είχε δημοσιευτεί σε καμιά εφημερίδα. Ο παράνομος ήσασταν εσείς, με βάση το νόμο του 1995.

Αυτό το ξέρατε καλά. Γι αυτό προχωρήσατε σε ένα άλλο «νομοθέτημα». Σε άσχετο νόμο, τον 4002/2011 προσθέσατε άρθρο που σας αμνηστεύει προκαταβολικά. Νομοθετήσατε δηλαδή πως αν πρόκειται για θέματα συστημικής ευστάθειας των Τραπεζών, έχετε το δικαίωμα να πάρετε αποφάσεις χρηματοδότησης των Τραπεζών. Αυτό το «συστημικής» είναι μια νέα εφεύρεση. Μάλιστα ο νόμος φροντίζει να αμνηστεύσει τους υπουργούς Οικονομίας (και εσάς βέβαια) από το 1997. Γιατί από το 1997; Είχαμε συστημική αστάθεια από τότε ή παρουσιάζει αστάθεια κάποιος υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη;

Αφού δώσατε τα 100 εκατομμύρια  τώρα χρεώνετε το Δημόσιο με άλλα 800 για την κρατικοποίηση της  Τράπεζας. Η πτώση βεβαίως της Τράπεζας Proton δεν έχει καμία σχέση με την κρίση. Είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης της από τα αφεντικά της. Επιχορηγούσαν τον εαυτό τους. Αντί να ασκήστε έλεγχο (με την Τράπεζα της Ελλάδας, (άλλη μεγάλη αμαρτία μια ιδιωτική Τράπεζα που εμφανίζεται ως θεσμικό όργανο του κράτους) τους χρηματοδοτήσατε και τελικώς μας τα φορτώσατε στην πλάτη.

Αλλά δεν σταματήσατε  εκεί. Ο κύριος Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να έχει καταχραστεί 51 εκατομμύρια, δεν θα πάει φυλακή. Δεν θα υπάρξει καν ποινική δίωξη. Ο λόγος είναι ένας άλλος νόμος που έχετε ψηφίσει. Πάλι εδώ η υπογραφή σας. Με τον νόμο 3904/2010, θεσμοθετείτε το ακαταδίωκτο γι’ αυτούς που θα καταχραστούν χρήματα αλλά θα τα επιστρέψουν πριν διωχθούν ποινικά. Ετσι ο κύριος Λαυρεντιάδης, επιστρέφοντας τα 51 εκατομμύρια (αφού τα επένδυσε, κέρδισε απ αυτά ή οτιδήποτε άλλο) δεν διώκεται. Πρόκειται για μία ακόμη νομική «επανάσταση» που γίνεται με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των φυλακών. Ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, γνωρίζετε πως κατά καιρούς νόμοι για «αποσυμφορήσεις» κρύβουν την απελευθέρωση ολίγων επωνύμων που καταδικάστηκαν. Έτσι στο παρελθόν έχουν αποφυλακιστεί, «για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος» ο Μάκης Ψωμιάδης, ένας καναλάρχης και κάποιοι απατεώνες δικηγόροι εκ Θεσσαλονίκης…

Μπορώ να σας πω πολλά ακόμη. Πολλά, τα οποία είναι η δουλειά μου να σας τα πω. Πώς τα λένε στα δικαστήρια στις αγωγές κατά δημοσιογράφων (άλλος δικός σας νόμος); «Γεγονότα και αξιολογικές κρίσεις». Αυτό ακριβώς κάνω. Ένας λόγος παραπάνω γιατί πληρώνομαι «από τα λεφτά του Ελληνικού Λαού», όντας εργαζόμενος στην πολύπαθη Δημόσια Τηλεόραση που οι κυβερνήσεις θεωρούν τσιφλίκι τους. Θα σας παρακαλούσα να το σεβαστείτε. Και να σπαταλήσετε λίγη από την φημολογούμενη ευφυΐα και ρητορεία σας, να μου απαντήσετε. Γιατί αυτή είναι η δικιά σας υποχρέωση. Εκτός αν προτιμάτε να με απολύσετε.

video εκπομπής

[Το κουτί της Πανδώρας]

This entry was posted in Ασμοδαίου 7ήμερο, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

24 Responses to Ανοιχτή επιστολή του Κ. Βαξεβάνη στον Ευαγ. Βενιζέλο

  1. Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

    O Bαξεβάνης είναι πραγματικός δημοσιογράφος.
    Ο Βενιζέλος είναι άνθρωπος των παπάδων και των επιχειρηματιών τους σαν τον Λαυρεντιάδη

    http://romfea.org/index.php?option=com_content&task=view&id=2516&Itemid=2

  2. Ο/Η eklag λέει:

    »Σαν πολλά μας τα λέει κι ο Μπαξε-βάνης τώρα!»
    αναφώνησε υπάλληλος όχι με το μισθό του Μπαξέ-βάνη
    αλλά με 19 χρόνια υπηρεσίας
    και 1300 προ Περικοπών,1000 now και βλέπουμε…
    Προσέθεσε δε απολογητικά:
    »όλοι είμαστε παρτάκηδες»
    (κοιτάμε την πάρτη μας),
    »τόσο καιρό δεν μ’ένοιαζε η πωλήτρια με 700 από πρωί ως βράδυ!»
    Και το ερώτημα είναι:
    πότε επανέρχεται η συλλογική μνήμη;
    πότε προβαίνουμε σε βαρύγδουπες εξαγγελίες;
    μόνον όταν καίγεται η περδικούλα μας;

    Με τον δέοντα σεβασμό προς τον μαχητικό κ.τλ. δημοσιογράφο

    • Ο/Η Po λέει:

      πρωτίστως ενδιαφέρει ο Λόγος, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι κοφτερός, δίκαιος και με επιχειρήματα.

  3. Ο/Η αναξίμανδρος λέει:

    επιτέλους! κάποιος αρθρώνει δομημένο κριτικό λόγο! μπράβο, κ. Μπαξεβάνη!

  4. Ο/Η eklag λέει:

    Πρωτίστως! ενδιαφέρουν όλα!
    Ποιος πώς και ΠΟΤΕ μιλάει!
    και άλλα αλλά δεν είναι της παρούσης…

  5. Ο/Η Μισίρκωφ λέει:

    enet.gr, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

    Κίνα: Η λύση της ευρωπαϊκής κρίσης βρίσκεται στην ένωση της Ευρώπης

    Μία εβδομάδα πριν την συνάντηση Κίνας-Ευρώπης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε σήμερα πως η λύση για την ευρωπαϊκή κρίση χρεών βρίσκεται στα χέρια της ίδιας της Ευρώπης.
    Ο δε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου, Jiang Yu, δήλωσε σε κανονική συνέντευξη Τύπου πως η Κίνα πιστεύει πως οι χώρες της Ευρώπης θα ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες.

    Πρόσθεσε, δε, πως η Κίνα έχει τη βούληση να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τα προβλήματα αυτά.

    ———————————————————————
    απάντηση στις μπουεδολοηίες των ελλήνων εθνικιστών , οι οποίοι αναφέρουν ότι η Κίνα και η Αμερική επιδιώκουν την διάλυση του ευρώ και της ΕΕ…

  6. Ο κύριος Βαξεβάνης όντως τιμάει τον δημοσιογραφικό κόσμο, ειδικά τώρα, αλλά και γενικά με τη δουλειά του τον τελευταίο καιρό.

  7. Ο/Η papoylis λέει:

    Ας προσθέσουμε , αγαπητέ Ρο στο παίγνιο και το γεγονός ότι ΗΔΗ κα΄ποιες ιδιωτικές τράπεζες έχουν έπωφεληθεί από τον επείγοντα μηχανισμό ρευστότητας ( ELA ) κατά περίπου 6 δις τους τελευταίους μήνες. Τα επιμέρους στοιχεία παραμένουν απόρρητα για λόγους «συστημικής ευστάθειας» . Αυτά είναι τα ΚΑΙΡΙΑ που έλεγα σε σχόλιο που εκκρεμεί στο προηγούμενο ποστ.

    • Ο/Η Po λέει:

      από τη στιγμή όπου το σύστημα ομολογεί, ή μάλλον θεωρεί νομοτέλεια τον τραπεζικό θεσμό προκειμένου «να πάρει μπρος» (όπως λέγεται) η… μηχανή της ανάπτυξης, μία νομοθετική αβάντα σε μια τράπεζα δεν μπορεί παρά να αφορά κ’ τις υπόλοιπες. Αυτό είναι.

      • Ο/Η papoylis λέει:

        Δεν πρόκειται για νομοθετική»αβάντα» Ρο

        Ο ELA είναι μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ και της ΤτΕ , αυτός που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από την Ιρλανδία για περίπου 12,5 δις , όταν ακόμα ΔΕΝ είχε υπογράψει μουνιμόνιο. .

        και να παρατηρήσω ότι δεν μπορεί κανείς να θεωρεί ως νομοτελειακό όχημα ανάπτυξης το ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο που οδήγησε τη παγκόσμια οικονομία στη μεγαλύτερη μετά το 29 οικονομική ανωμαλία 😉 🙂

      • Ο/Η Po λέει:

        συμφωνώ, όμως το σύστημα ανάγει καθαρά το ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο ως νομοτελειακό όχημα.
        τι πιστεύουμε εμείς; αδιάφορο.
        τη Κυριακή στη σύνοδο κορυφής το κύριο θέμα είναι η στήριξη σ’αυτο το… ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο
        😉

      • Ο/Η papoylis λέει:

        Βεβαίως αγαπητέ

        γιατί οι τύχες μερικών ( πολλών ) εκατομμυρίων ευρωπαίων ( ειδικά στο Νότο ) δεν αποτελούν σοβαρό ζήτημα για αυτό το σύστημα. Είμαστε αναλώσιμοι . 😉

  8. Ο/Η undantag λέει:

    Παραδόξως, θα συμφωνήσω με την eklag. Τα περισσότερα (όχι όλα) απ’όσα λέει ο κος Βαξεβάνης με βρίσκουν σύμφωνο και τα θεωρώ δίκαια και λογικά. Αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω ότι εδέησε να μιλήσει μόνο όταν ο Βενιζέλος του πάτησε τον κάλο – και όταν η απόλυση, ακριβώς εξαιτίας της διάστασης που πήρε το θέμα, μάλλον λιγότερο πιθανή έγινε.

    • Ο/Η Po λέει:

      φίλτατε undantag, μη ξεχνας ότι τέτοιου είδους «συμπεριφορές» (επιλεκτικές ίσως) τις συναντούμε, τις ζούμε, είναι η καθημερινότητά μας, εννοώ δισταγμούς, φοβίες, ιδιοτέλειες κ.ο.κ.

      ανθρώπινα πράγματα…

      • Ο/Η undantag λέει:

        Αγαπητέ Ρο,
        Δεν το ξεχνάω – παλεύω με τέτοιες συμπεριφορές του εαυτού μου ο ίδιος άλλωστε! Φυσικά και είναι ανθρώπινα. Αλλά αυτό που σε προσωπικό επίπεδο είναι ανθρώπινο, σε δημόσιο είναι, αν μη ανήθικο, ανεπαρκές.

  9. Ο/Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΙΧΑΗΛ λέει:

    Σωστά όσα λέει ο κ. Βαξεβάνης αλλά ξέχασε να αναφέρει και την ιστορία του «ετοιμόρροπου» σταθμού που τον «φιλοξένησε». Γνωρίζουμε τα 500 εκατ. ευρώ!!! που έχει πάρει ο χρεωκοπημένος σταθμός από τις Τράπεζες/α??? τι στιγμή που αυτές δεν δανείζουν τις μικροεπιχειρήσεις. Τόσο καιρό τώρα ο σταθμός «πνέει τα λοίσθια», ο anchorman πάει και έρχεται, φαίνεται όταν του δίνουν κάτι έναντι, αρχίζει πάλι τις εκπομπές του. ‘Ολοι μα όλοι έχουν βάλει το δάχτυλό τους στο «μέλι». Πάει δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σ’αυτον τον τόπο.

  10. Ο/Η Βαγγέλης λέει:

    Ένας άντρας που τιμάει τα παντελόνια του… (Τον Βαξεβάνη εννοώ, προς αποφυγή παρεξηγήσεων…)

  11. Ο/Η Μισίρκωφ λέει:

    ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΣΡΕΝΤΕΡ;

    Bloomberg: Πολιτικό «χαρακίρι» για τη Μέρκελ η ελληνική διάσωση

    Αποφάσεις που δεν θα είναι δημοφιλείς στους ψηφοφόρους της ενδέχεται να πάρει η Ανγκελα Μέρκελ για την σωτηρία της Ελλάδας κατά την επικείμενη σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, γεγονός που ίσως οδηγήσει σε πολιτικό «χαρακίρι» της Γερμανίδας καγκελάριου, ανάλογο με αυτό του προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Όπως τονίζει σε δημοσίευμα του το Bloomberg, «το επόμενο βήμα της Μέρκελ είναι να πείσει τους ψηφοφόρους», δηλώνει Ζ. Μερίτ, επικεφαλής του ομίλου ερευνών στις Βρυξέλλες, Friends of Europe. «Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης βομβαρδίζουν συνεχώς τη γερμανική κοινή γνώμη με την εικόνα των Ελλήνων που κάθονται άπραγοι, και αυτό έχει περάσει στη συνείδηση του Γερμανού πολίτη», προσθέτει ο κ. Μέριτ.
    Μάλιστα, το Bloomberg τονίζει πως ενδεχόμενη αποτυχία να πείσει τα μέλη της κυβέρνησής της, ίσως οδηγήσει τη Μέρκελ σε πολιτικό χαρακίρι, αντίστοιχο με αυτό του προκατόχου της, Γ. Σρέντερ.
    Υπενθυμίζεται ότι ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης έχασε σημαντική στήριξη από τους ψηφοφόρους με το «Ατζέντα 2010» πακέτο φορολόγησης και μείωσης επιδομάτων, που από τη μια ενίσχυσε τη γερμανική οικονομία, οδήγησε ωστόσο και στην πτώση της.
    «Η συγκεκριμένη κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει η Μέρκελ μοιάζει λίγο με την περίπτωση του «Ατζέντα 2010″, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αντιμετώπισε ο Σρέντερ», σχολιάζει ο Ιαν Τεσώ, διευθυντής του European Center of the Carnegie Endowment for International Peace.
    Παράλληλα, δήλωσε πως ενώ η ασθενής οικονομία που αντιμετώπιζε ο Σρέντερ ήταν εύκολο να εξηγηθεί στους ψηφοφόρους, είναι πολύ πιο δύσκολο για τη Μέρκελ να απομυθοποιήσει την ελληνική και την ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση. «Η Μέρκελ είναι ο στόχος της οργής της κοινής γνώμης για την Ελλάδα και τις διασώσεις, αν και όλα τα μεγάλα κόμματα, μεταξύ των οποίων και αυτά της αντιπολίτευσης, την έχουν υποστηρίξει», τονίζει.
    Σημειώνεται ότι οι επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία θα είναι πιθανότατα τον Σεπτέμβριο του 2013.
    ————————————————————————————————————————————————————————————————–
    στη δανείστρια Γερμανία η Μέρκελ παίζει το πολιτικό της μέλλον λόγω των πακέτων διάσωσης και στην δανειζόμενη χρεοκοπημένη Ελλάδα ο αντιγερμανισμός και ιδιαίτερα ο αντιμερκελισμός έχει κτυπήσει κόκκινο…
    ιδιαίτερα στους οπαδούς του κυρίαρχου διακομματικά υπερεθνικιστικού μπλόγκ….

  12. Ο/Η eklag λέει:

    »Παραδόξως»;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    άκου παραδόξως!!!!!!!!
    Αμ στα λόγια μου θα ‘ρθετε…
    πού θα πάει…

    • Ο/Η undantag λέει:

      Το παραδόξως δεν είχε, σας διαβεβαιώ, καμία υποτιμητική χροιά. Μια αντικειμενική πραγματικότητα εξέφραζε – ήτοι, ότι σπάνια μέχρι τώρα συμφωνώ μαζί σας.

  13. Ο/Η Μισίρκωφ λέει:

    Δημήτρης Κ. Ψυχογιός

    Είμαι εναντίον των 100.000 διαδηλωτών

    Το πρόβλημα μου δεν είναι μόνο οι 100 που πάλι έπαιξαν ξύλο με την αστυνομία και έκαψαν την Αθήνα, την έκαναν πάλι ρημαδιό, σαν την ιδεολογία τους και τη ζωή τους. Το πρόβλημά μου είναι οι 100.000 της διαδήλωσης. Ποιο είναι το αίτημα τους;

    Να γίνει επαναδιαπραγμάτευση, όπως προτείνει ο κ. Σαμαράς; Όταν για να έγκριθούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου απαιτήθηκαν τρεις μήνες, παραιτήθηκε μία κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις τις πέρασαν από τα κοινοβούλιά τους με την ψυχή στο στόμα, τι περιθώρια νομίζουμε ότι υπάρχουν να συνεχίσουν οι διαπραγματεύονται μαζί μας οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ; Όταν η Αμερική, η Κίνα, το G20, οι αγορές, όλοι φωνάζουν ότι η Ευρώπη έχει αργήσει και το ευρώ κινδυνεύει με κατάρρευση, μόνο αφελείς ή ψεύτες μπορούν να ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση όσων με τόσο κόπο και τόσο αργά συμφωνήθηκαν. Και αναρωτιέμαι: πόσο καλύτερους όρους θα επιτύχουν οι νέοι διαπραγματευτές όταν αυτή τη στιγμή, μέσω της τρόικας και του μνημονίου, μας δανείζουν η Ιταλία και η Ισπανία (και πολλές άλλες χώρες) με επιτόκιο μικρότερο από αυτό που δανείζονται οι ίδιες;

    Ζητούν μήπως να φύγει η τρόικα; Έφυγε στις αρχές Σεπτεμβρίου και αγωνιούσαμε για το αν και πότε θα ξαναγυρίσει για να πάρουμε την περίφημη 6η δόση – που ακόμη την περιμένουμε. Οι 100.000 προφανώς δεν ήσαν μεταξύ αυτών που αγωνιούσαν, γιατί αλλιώς δεν θα διαδήλωναν. Ίσως επειδή δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει χρεοκοπία, δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει να μην καταβάλει το κράτος μισθούς συντάξεις, αμοιβές για έργα, ενοίκια, λογαριασμούς: θα γίνουν απείρως περισσότεροι οι πολίτες που σήμερα δυσκολεύονται να πληρώσουν ενοίκια και λογαριασμούς, οι επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να καταβάλλουν μισθούς, οι άνεργοι θα πολλαπλασιαστούν. Η απλή αλήθεια είναι ότι αν δεν πληρώσουμε τους φόρους, αν χρεοκοπήσουμε, αυτά που «εξοικονομήσαμε» θα εξαφανιστούν. Και αν αποτρέψουμε τις μειώσεις μισθών, μετά τη χρεοκοπία θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

    Ζητούν εκλογές οι 100.000 διαδηλωτές; Είναι αλήθεια ότι όλη η αντιπολίτευση ζητά εκλογές, γιατί όλα τα κόμματα, πλην του ΠαΣοΚ, είναι βέβαια ότι θα αυξήσουν τα ποσοστά τους, τις βουλευτικές έδρες τους, τους υπαλλήλους που θα αποσπάσουν από το κράτος, την επιχορήγησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό – και θα μπορούν να συνεχίσουν να πολιτεύονται όπως έκαναν, και φθάσαμε ως εδώ. Αν προκηρυχθούν εκλογές, οι συνέπειες θα είναι οι ίδιες με την αποχώρηση της τρόικας ή την επαναδιαπραγμάτευση.

    Ζητούν να διαγραφεί το χρέος της χώρας, όπως προτείνουν διάφοροι επαναστάτες; Να μας χαρίσουν οι ξένοι ιδιώτες και κράτη, τα 300 δισεκατομμύρια που τους οφείλουμε και επιπλέον να δώσουν και 60 δισεκατομμύρια στις ελληνικές τράπεζες και στα ασφαλιστικά μας ταμεία για να μη φαλιρίσουν, αφού και αυτών τα ομόλογα θα έχουν διαγραφεί; Θα έπρεπε να τους απειλούμε για να δεχθούν κάτι τέτοιο· όχι με το πιστόλι που διεκδικούσε κάποτε ο πρωθυπουργός αλλά με πυρηνικό ολοκαύτωμα, μόνο έτσι θα υποκύψουν σε τέτοιο εκβιασμό. Μπορεί να το κάνει η ελληνική Βουλή, υποστηρίζουν οι επαναστάτες, γιατί διέπονται από το ελληνικό δίκαιο τα ομόλογα, μπορεί να αλλάξει τους όρους εξόφλησής τους όπως θέλει. Φυσικά και μπορεί – και η χώρα θα υποστεί όλες τις συνέπειες που υφίστανται από καταβολής δανείων οι αφερέγγυοι πιστωτές. Φυλακή θα μας βάλουν, στο χειρότερο κελί μάλιστα: στην απομόνωση.

    Ζητούν να μπούμε στο κελί και στην απομόνωση, οι 100.000 διαδηλωτές; Δηλαδή να αποχωρήσουμε από το ευρώ και την ΕΕ, όπως προτείνει το ΚΚΕ, επειδή πιστεύει πως μέσω της εξαθλίωσης μας θα ανοίξει ο δρόμος της εξουσίας για το ίδιο; Σίγουρα υπάρχουν 100.000 Έλληνες που το θέλουν αυτό, το αποδεικνύουν τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος – αλλά τη διήμερη γενική απεργία και τις διαδηλώσεις δεν την οργάνωσε μόνο του το ΠΑΜΕ, την οργάνωσαν και η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ, η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕ, δεκάδες άλλα συνδικάτα. Έχουν προσχωρήσει στον μπολσεβικισμό οι δύο κορυφαίες οργανώσεις των μισθωτών, οι ενώσεις των επαγγελματιών και των εμπόρων; Επιθυμούν να επιστρέψουμε στη δραχμή, να γίνουμε η Κούβα της Ευρώπης; Αυτό έχουν να προτείνουν στα μέλη τους, στα εκατομμύρια των Ελλήνων;

    Στην πρώτη-πρώτη διαδήλωση και γενική απεργία κατά του μνημονίου, πέρυσι τον Μάιο, θρηνήσαμε τρεις νεκρούς, στη Marfin. Έκτοτε, οι διαδηλώσεις, οι συγκρούσεις και οι απεργίες δεν σταμάτησαν. Χάρη σε αυτή την ενεργή αντίσταση και την παθητική πολλών υπουργών και βουλευτών του ΠαΣοΚ, η κατάσταση για τη χώρα συνεχώς χειροτερεύει. Οι απειλές που συσσωρεύονται είναι μεγαλύτερες, οι προσαρμογές που μας ζητούν σκληρότερες, οι επιπτώσεις στη ζωή μας χειρότερες. Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε, δίκαια, ότι πριν δύο χρόνια καθυστέρησε έξι μήνες να λάβει έγκαιρα μέτρα. Ισως τα πράγματα να μην είχαν εξελιχθεί έτσι, αν είχε δράσει αμέσως – αλλά την έκοφτε, τότε, να ιδρύσει Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και τους παρά τον πρωθυπουργό απασχολούσε αν το Μαξίμου θα διοικείται σαν τον Λευκό Οίκο ή το Μέγαρο των Ηλυσίων. Όμως το πάθημα δεν έγινε μάθημα: συνεχίζουμε να καθυστερούμε με βίαιες αντιδράσεις, πρωτίστως από τους προνομιούχους, και τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. Θα περίμενε κανείς περισυλλογή και συζήτηση για να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή, για να διορθώσουμε αυτά που την έφεραν. Αντί για αυτό, συγκρούσεις και κραυγές.

    Αν κόμματα και συνδικάτα, υπουργοί και βουλευτές συνεχίσουν στα ίδια χνάρια, στην τελευταία γενική απεργία και διαδήλωση, τη νικηφόρα, που θα καταργήσει το μνημόνιο, θα διώξει την τρόικα και θα οδηγήσει σε εκλογές, σε επαναδιαπραγμάτευση, σε αποχώρηση από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μακάρι να μη θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα. Μπορεί 100.000 να πανηγυρίζουν αλλά εκατομμύρια θα θρηνούμε για τη χώρα και τις ζωές μας που θα έχουν γίνει ρημαδιό, σαν την Αθήνα που την αφήσαμε στα χέρια των 100.

  14. Ο/Η eklag λέει:

    Αγαπητέ undantag,
    ποιος είναι τέλειος;
    έχετε κι εσείς 1 μικρό ανθρώπινο προβληματάκι!

  15. Ο/Η ένας λέει:

    Όταν ο Βαξεβάνης λέει ότι ο Βενιζέλος αποφυλάκισε δικηγόρους της Θεσ/νίκης ποιους εννοεί; Τίποτε συγγενείς του;

  16. Παράθεμα: Κάτω τα χέρια από τον κ.Παπακωνσταντίνου « Ροΐδη Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.