Το μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι [1]

Όταν ξεστομίζεις την πραγματικότητα που ζεις, αποκαλείσαι ηθικολόγος, όταν τα βλέπεις και δεν βγάζεις άχνα διότι φταίει γενικώς κι αορίστως ο…προσωρινός  καπιταλισμός και σκοπό έχεις μόνο το όραμα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, θεωρείσαι αντισυστημικός, επαναστάτης, μαρξιστής, μα κυρίως… Τίμιος Αριστερός.

Το μεγάλο φαγοπότι με τα € 90 δισ.

Πώς χάθηκε το τρένο της ανάπτυξης παρά τον πακτωλό χρημάτων που έλαβε η χώρα μας από την ΕΕ με τα τρία ΚΠΣ την τελευταία 20ετία

Οι επενδύσεις που προσδοκώνται μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων ύψους 20,4 δισ. ευρώ είναι δύο από τις σημαντικότερες πηγές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Σε μια συγκυρία σαν τη σημερινή, που οι αποκρατικοποιήσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες και χρονοβόρες – ο στόχος για το 2012 ήταν 3,2 δισ. ευρώ και είναι ζήτημα εάν τελικά τα έσοδα για όλο το έτος θα ξεπεράσουν το 1 δισ. – λόγω και της απαξίωσης της περιουσίας του Δημοσίου, το βάρος πέφτει εξ ανάγκης στην ουσιαστική αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Τα τελευταία 20 χρόνια, όπως δείχνει και η έρευνα των «ΝΕΩΝ», η Ελλάδα εισέπραξε από τα διάφορα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω στα 90 δισ. ευρώ. Πολλά έργα έγιναν που μεταμόρφωσαν την εικόνα της χώρας, ωστόσο και τεράστια ποσά σπαταλήθηκαν σε πολιτικές άσχετες με την αναπτυξιακή διαδικασία – σε «δικά μας παιδιά», σε ημετέρους, μεσάζοντες και επιτηδείους. Αν τα κοινοτικά αυτά χρήματα είχαν επενδυθεί με περισσότερη σύνεση και οικονομική λογική, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα ήταν διαφορετική σήμερα. Τα λάθη του παρελθόντος πρέπει να γίνουν για όλους μας διδάγματα.

Ένα μικρό παράδειγμα

Κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων δεκαετιών η Ελλάδα έλαβε πάνω από 90 δισεκατομμύρια ευρώ κοινοτικό χρήμα για να αναπτύξει υποδομές, να εφαρμόσει την κοινή αγροτική πολιτική, να συγκλίνει στα ευρωπαϊκά στάνταρ.

Και «εγένοντο» δρόμοι, γέφυρες, λιμάνια, υδρευτικά δίκτυα και αποχετεύσεις, σχολεία και νοσοκομεία και φυσικά ενισχύθηκαν τα αγροτικά εισοδήματα.

Δύσκολα πλέον μπορεί να βρει κανείς κάτι μεγάλο στην Ελλάδα που να μην έχει στο DNA του κοινοτικά κονδύλια. Μαζί όμως με το χρήμα ήρθαν και οι έλεγχοι και τα πορίσματα των ελεγκτών. Και επειδή ποτέ άλλοτε οι επιδοτήσεις της ΕΕ δεν ήταν τόσο σημαντικές όσο σήμερα, «ΤΑ ΝΕΑ» πραγματοποίησαν έρευνα για το πώς χάθηκε πολύτιμο χρήμα για ανάπτυξη από το 1989 και μετά, στα τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης πριν από το ΕΣΠΑ.

Συνέβη στο Αργος τη δεκαετία του 1990 και κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο ανάμεσα στους ελεγκτές ακόμα και σήμερα: Η αρχική απόφαση της Κομισιόν προέβλεπε συνολικό κόστος ύψους 751.000 ευρώ για την τοποθέτηση 20 χιλιομέτρων αγωγών ύδρευσης. Τα χρήματα δεν ήταν πολλά – με μέσο κόστος 38 ευρώ ανά μέτρο, τα κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής θα έδιναν μια μικρή αναπτυξιακή ανάσα στην περιοχή με ένα νέο υδρευτικό δίκτυο.

Λίγο καιρό αργότερα υπήρξε η πρώτη τροποποίηση στην αρχική απόφαση: με επιπλέον επένδυση 130.000 ευρώ θα μπορούσε να φτιαχτεί και ένας ταμιευτήρας, ενώ το συνολικό μήκος των αγωγών θα μειωνόταν στο μισό. Έτσι το μέσο κόστος ανά μέτρο δικτύου ανέβηκε στα 62 ευρώ. Τα σχέδια όμως άλλαξαν και πάλι. Με δεύτερη τροποποίηση, το μήκος των αγωγών αυξήθηκε στα 72 χλμ., το συνολικό κόστος πλησίασε το 1 εκατομμύριο ευρώ και το μέσο κόστος δικτύου, ενώ είχε σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με την αρχική τιμή, έπεσε κάθετα στα 14 ευρώ! Τελικά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής πλήρωσε για το έργο σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 19 ευρώ ανά μέτρο δικτύου. Και έτσι οι αρμόδιοι συνέταξαν την τελική τεχνική έκθεση στην οποία φαινόταν ότι 72 χλμ. παλαιού δικτύου ύδρευσης είχαν αντικατασταθεί.

Με αυτήν ακριβώς την έκθεση στα χέρια τους οι Ευρωπαίοι έπειτα από επιτόπιους ελέγχους στα τέλη της δεκαετίας του 1990 θα ανακάλυπταν ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως φαίνονταν στα χαρτιά: το δίκτυο είχε τελικά 60 χλμ. μήκος. Επίσης, υπήρχε θέμα και με τον σταθμό άντλησης ύδατος: ενώ η σχετική έκθεση ανέφερε ότι όλα είχαν πάει κατ’ ευχήν, κατά την επίσκεψη των ελεγκτών αποκαλύφθηκε ότι ούτε λειτουργικός ήταν, ούτε είχε ολοκληρωθεί ως έργο. Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη ιστορία περικλείει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που δείχνουν τι δεν πήγε καλά με ένα μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα: κακός σχεδιασμός, ελλιπής εκτέλεση, παραποιημένα στοιχεία. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλα τα έργα.

«Τα Νέα 16.07.12» του Χάρη Καρανίκα… 

This entry was posted in σκέψεις, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

39 Responses to Το μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι [1]

  1. Ο/Η Κλαζομενεύς λέει:

    Είναι προφανές ότι φταίει ο κακός καπιταλισμός και για αυτό.

  2. Ο/Η Nτένης ο τρομερός λέει:

    Που να τα ξέρουν αυτά τα πράγματα τα αριστερά κόμματα. Αυτά κάνανε διαδηλώσεις για τον μισθό των οδηγών των λεωφορείων που απεργούσαν και πληρωνόντουσαν όπως και οι πανεπιστημιακοί. Ύστερα να φάνε λιγάκι και οι εργολάβοι. Στους ΟΤΑ γινοταν όργιο διαφθοράς αλλά οι ΟΤΑ είναι κοντά σον λαο και λαός δεν φταίει ποτέ. Είδατε να βάζουν θέμα για επιστροφή των χιλιάδων ψεύτικων συντάξεων; Αυτά γίνονται μόνο στην Ιταλία του τραπεζίτη Μόντι.

  3. Ο/Η ataktos λέει:

    αφού τα ξέρουν αυτά και αλλά πολλά η επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης .. αναρωτιόμαστε εδώ στην Β/Α Χαλκιδική …πως Τα Νεα ….υποστήριξε «αφιλοκερδώς» με δημοσιεύματα τον Αρ.Παχτα για δήμαρχο μας ..μα ντιπ για ντιπ κουκουτσ μυαλό

  4. Ο/Η Kubi λέει:

    Αν προσπαθήσουμε να πάμε στην ρίζα του κακού , αν προσπαθήσουμε να βρούμε την πραγματική αιτια πίσω από κάθε ένα από αυτά τα φαγοπότια ξεχωριστά , θα απογοητευτούμε.
    Ο λόγος είναι ότι πίσω από αυτά δεν κρύβεται ένας βουλευτής , ένας υπουργός , ένας … Ακης. Κρύβονται μεσαία και μικρά στελέχη των κομματων εξουσίας , δήμαρχοι , κοινοτάρχες και στελέχη δημοτικών συμβουλίων όλων των αποχρώσεων , πανεπιστημιακοί και στελέχη φοιτητικών οργανώσεων , ιδιωτικές εταιρείες που πήραν τα έργα, απλοί πολίτες που με κάποιο αντάλλαγμα κλείσαν τα ματια. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η μισή Ελλάδα τουλάχιστον!
    Ακόμα χειρότερο κατά την γνώμη μου είναι ότι πολλές από αυτές τις υπερβάσεις και τις αστοχίες δεν έγιναν επειδή κάποιος έφαγε τα κονδύλια. Όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω πολλές από τις αστοχίες οφείλονται απλά σε ανικανότητα. Είμαστε ένας λαός που δεν έχει καλή σχέση με τα νούμερα , το Ελληνικό μοντέλο διοίκησης (αν υπήρχε τέτοιο πράγμα) είναι η υπέρβαση των αριθμών , όποιος κοιτάει τα νούμερα είναι γραφικός , τσιγκούνης , στενόμυαλος ,μισούμε την τρόικα επειδή μας αναγκάζει να κοιτάξουμε τα νούμερα. Εδώ παραλίγο να μας κυβερνήσει ένα συνοθύλευμα αριστερών συσπειρώσεων που σαν βασική αρχή είχε την υπέρβαση των αριθμών! «Να κοιτάξουμε πέρα και πάνω από τα νούμερα» έλεγαν , «πίσω από τα νούμερα υπάρχουν άνθρωποι» , επαναλάμβαναν , λες και αυτή η διαπίστωση θα έκανε τα νούμερα να εξαφανιστούν!

    Ο πόλεμος του Έλληνα με τα νούμερα έχει βαθιές ρίζες , ξεκινάει από την ορθόδοξη παράδοση , από την απαξίωση της πραγματικότητας για χάρη μιας μελλοντικής σωτηρίας , αυτή την ορθόδοξη παράδοση ήρθε να εκπροσωπήσει η αριστερά στην χωρα μας και μας ζητα να αγνοήσουμε την πραγματικότητα για χάρη ενός μακρινού ασαφούς και άπιαστου παραδεισου. Είναι το αποκούμπι του βυζαντινού φανατικού χριστιανού που κρύβεται μέσα στους περισσοτερους αριστερούς άθεους .

  5. Ο/Η Nτένης ο τρομερός λέει:

    Eκτός από τα λαμόγια τους Ελληναράδες κλέφτες υπάρχουν και Έλληνες που είναι άνθρωποι.

    Ενας γενναίος Έλληνας, ανθρωπιστής, δημοκράτης ταξιτζής…

    [Αναδημοσίευση απο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά]

    Ο Σ. ήρθε από το Πακιστάν για να βρεί μια καλύτερη ζωή. Δουλεύει σε μηχανουργείο. Είναι καλός τεχνίτης. Ξέρει ηλεκτροσυγκόλληση, οξυγονοκόλληση, στράντζα, σχεδόν όλες τις δουλειές του μηχανουργείου.

    Φοιτά στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά γιατί θέλει να μάθει καλά την ελληνική γλώσσα. «Αγαπώ αυτή τη χώρα και τους ανθρώπους της και παρά τις δυσκολίες θέλω να μείνω εδώ» λέει.
    Την Κυριακή 8 Ιουλίου το σχολείο μας είχε τη γιορτή λήξης των μαθημάτων. Ο Σ. ξεκίνησε από το σπίτι του στη Νίκαια στις 4:30 μ.μ. για να έρθει στο σχολείο νωρίτερα, γιατί εκείνος και η τάξη του είχαν την ευθύνη να ετοιμάσουν τον αύλειο χώρο, όπου θα γινόταν η γιορτή

    Κατεβαίνοντας την 7η Μάρτη, ρατσιστές με 15 περίπου μηχανές, όρμησαν πάνω του. Ο Σ. δεν μάσησε. Έπιασε αυτόν που πλησίασε να τον χτυπήσει, τον ακινητοποίησε και χρησιμοποιώντας τον σαν ασπίδα προσπάθησε να αμυνθεί.

    Οι άλλοι τον περικύκλωσαν ουρλιάζοντας και βρίζοντας. Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για κείνον όταν άκουσε μια φωνή «Φίλε-φίλε μπές μέσα!». Ήταν ένας ταξιτζής που περνούσε εκείνη την ώρα. Ο Σ. έσπρωξε το ρατσιστή προς το μέρος των πολλών και μπήκε τρέχοντας στο ταξί που ξεκίνησε πριν καλά-καλά προλάβει να κλείσει την πόρτα.

    Οι ρατσιστές κυνήγησαν το ταξί στους δρόμους της Κοκκινιάς. Ένας με ένα ρόπαλο έσπασε το πίσω τζάμι. Σταμάτησαν να τους κυνηγούν μόνο όταν έφτασαν κοντά στο σχολείο. Ο Σ. έβγαλε ένα εικοσάευρω για να πληρώσει. Ο ταξιτζής του είπε «Φύγε-φύγε φίλε κινδυνεύουμε».

    Ο Σ. έτρεξε στο σχολείο. Πονούσε στην πλάτη και μας περιέγραψε όλα όσα συνέβησαν. «Δεν πρόλαβα ούτε να τον ευχαριστήσω. Μου έσωσε τη ζωή. Θέλω να τον συναντήσω» μας είπε.
    Και για μας είναι τιμή να γνωρίσουμε έναν τέτοιο άνθρωπο. Μας συγκινεί η πράξη του. Μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και δείχνει πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που με κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία τους υπερασπίζονται τον συνάνθρωπό τους.

    Αν με κάποιο τρόπο φτάσει αυτό το μήνυμα στον γενναίο, ανθρωπιστή και δημοκράτη ταξιτζή, oι πόρτες του σχολείου είναι ανοιχτές για κείνον και ο Σ. ο μαθητής μας, κρατάει ακόμα ένα μεγάλο ευχαριστώ και περιμένει… “

    Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά

  6. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

    Κόβονται οι διπλές συντάξεις

    Στο τραπέζι με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στρουρνάρα, ο οποίος θα συναντηθεί με τον κ. Βρούτση, αναμένεται να τεθεί και η πρόταση του ΚΕΠΕ, για αξιολόγηση των πολλαπλών συντάξεων η όποια, όπως αναφέρεται, «πρέπει να γίνει αθροιστικά και καθ’ ύψος».

    Να σημειωθεί ότι, τα στοιχεία αναμένεται να βρεθούν μέσω του ΚΕΠΥΟ και υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 150.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν διπλές συντάξεις, ο οποίες θα κοπούν, ή θα μειωθούν προκειμένου το συνολικό ποσό να μην ξεπερνά το πλαφόν. Ζητούμενο παραμένει εάν το μέτρο θα αφορά και στις συντάξεις χηρείας.

    Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, δεν κρύβουν την πεποίθηση τους, ότι η περαιτέρω μείωση των μισθών θα κάνουν ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία…

    • Ο/Η athriskos λέει:

      Να κοπούν όλες οι συντάξεις, πλην αυτών των άτεκνων, οι οποίες να μειωθούν στο όριο της επιβίωσης.

      Εάν κανείς γέννησε παιδιά τα οποία δεν είναι σε θέση να τον θρέφουν μέχρι θανάτου, μάλλον δεν φρόντισε να αναθρέψει σωστά παιδιά.

      Εάν κανείς δεν γέννησε παιδιά, πλην της περίπτωσης που ήθελε αλλά δεν μπορούσε, ας ζει με τα απαραίτητα.

      Αυτό θα πει ορθή κοινωνική πρόνοια.

      Δεν είναι σιχαμερό να ζουν γέροι μέσα στην χλιδή, απέναντι σε νέους που παλεύουν για την επιβίωση;

  7. Ο/Η Μίνα λέει:

    ΒΟΥΛΗ
    Πάνε για τρίμηνες θερινές διακοπές
    Και επιπλέον… χαρτζιλίκι 1.500 ευρώ για τον κάθε βουλευτή αν τελικά γίνουν τα θερινά τμήματα

    Σε τρίμηνες θερινές διακοπές οδηγείται η Βουλή και μάλιστα με επιπλέον… χαρτζιλίκι 1.500 ευρώ για καθένα από τους «300», αφού κυβέρνηση και Κοινοβούλιο προσανατολίζονται να κλείσει την επόμενη εβδομάδα η Ολομέλεια του Σώματος και να ξεκινήσουν τα τμήματα διακοπών της Βουλής. Μόλις μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η ένδεια νομοθετημάτων, αλλά και κυρίως η απροθυμία του Μεγάρου Μαξίμου να μπει καλοκαιριάτικα στη… βάσανο του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, φαίνεται να οδηγεί προς αυτήν την απόφαση.

    Πάντως επίσημη απόφαση ακόμα δεν υπάρχει και αν αλλάξουν οι κυβερνητικές προθέσεις, η Ολομέλεια θα συνεχίσει κανονικά να λειτουργεί και η Βουλή θα κλείσει για κάποιες μέρες γύρω στον Δεκαπενταύγουστο. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές πάντως, η Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει κανονικά, κάτι που έτσι κι αλλιώς -βάσει του Κανονισμού- απαιτείται προκειμένου να οδηγηθούμε στα θερινά τμήματα.

    Στα τρία τμήματα διακοπών της Βουλής ωστόσο, αν αυτά γίνουν, οι βουλευτές δεν αμείβονται μόνο για τις παρουσίες τους στις επιτροπές, αλλά και για κάθε συνεδρίαση της Ολομέλειας. Συγκεκριμένα, λαμβάνουν 150 ευρώ «καθαρά» για την κάθε συνεδρίαση. Ετσι σε κάθε βουλευτή αναλογούν περίπου 1.500 ευρώ για τη συμμετοχή του σε ένα από τα τρία θερινά τμήματα, κάτι που αποτελεί ακόμα μία πρόκληση στον μακρύ κατάλογο των προνομίων που απολαμβάνουν οι «εθνοπατέρες».

    Κλείνει το γυμναστήριο

  8. Ο/Η Mefisto λέει:

    Για να μην μειωθούν οι μισθοί των στρατιωτικών
    Ισοδύναμο μέτρο
    Αύξηση θητείας

    ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ-ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ!

    Σημαντικές αντιδράσεις πλέον καταγράφονται ενάντια στην απόπειρα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και του στρατιωτικού κατεστημένου να αυξήσει την στρατιωτική θητεία στους 12 μήνες, με τον νέο ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλο, γνωστό για τις ακραίες θέσεις του που τον κάνουν τόσο αγαπητό σε επικίνδυνες εθνικιστικές και μιλιταριστικές δυνάμεις, να επεκτείνει κατά ένα τρίμηνο την βίαιη εργασιακή εκμετάλλευση της νεολαίας.

    Η αύξηση όμως της στρατιωτικής θητείας γυρνά μπούμερανγκ στην κυβέρνηση καθώς το αστικό κατεστημένο δέχεται τα βέλη από παντού. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η κυβέρνηση μιλά για μελέτες των Επιτελείων που απαιτούν την αύξηση της θητείας, ανώτερος αξιωματικός και μάλιστα πιο ανώτερος δε γίνεται, εναντιώνεται και θέτει ζήτημα αναδιοργάνωσης των Ενόπλων δυνάμεων, στοχοποιώντας βεβαίως το άθλιο πελατειακό σύστημα των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-στρατιωτικού κατεστημένου! Από κοντά και οι αντιδράσεις των γονιών και των δημοσιογράφων.

    Και εδώ προκύπτει μεγάλο θέμα για την κυβέρνηση καθώς ανοίγει η συζήτηση συνολικά για το ρόλο του στρατού και την αποστολή του, την σκοπιμότητα και την ουσία της στρατιωτικής θητείας, αυτό το απίστευτο βαρίδι για την νεολαία. Χαρακτηριστικά τα όσα γράφει ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος στο ΒΗΜΑ-MAGAZINO, στην στήλη ΑΙΡΕΤΙΚΑ, όπου με τίτλο «Καταταγείτε, μας έλεγαν. Η αύξηση της θητείας συζητείται ήδη. Το τέλος της λογικής μεταφέρεται από το στρατόπεδο στην κυβέρνηση», χαράζει ανεπανόρθωτα τη φανταζί εικόνα του Ελληνικού Στρατού:

    «Με την ανεργία να πλησιάζει το 23.6% δεν υπάρχει κανένας (πραγματικός, όχι στατιστικός) λόγος να κλείνονται στα στρατόπεδα παραγωγικοί πιτσιρικάδες αμειβόμενοι με 8.6 ευρώ το μήνα. Θεωρητικά θα υπηρετούν την Πατρίδα, ουσιαστικά θα κάνουν θελήματα αξιωματικών, θα μαθαίνουν την τέχνη της ανούσιας αγγαρείας, θα περιορίζουν το λεξιλόγιο τους σε επίπεδο διαλεκτικού πιθήκου, θα ιδρώνουν, θα καπνίζουν βαριεστημένα και θα τελειοποιούν την τέχνη του να κρύβονται.

    • Ο/Η doulosofos λέει:

      Ώστε η αύξηση της θητείας σε 12 μήνες, είναι μια ακόμη έκφραση του αντιδραστικού αστικού κατεστημένου.
      Να υποθέσω ότι η κατάργηση της θητείας με ισοδύναμο μέτρο την αντικατάστασή της από μισθοφορικό στρατό, θα θεωρηθεί νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στον αγώνα τους για το στέριωμα της Δημοκρατίας;

      • Ο/Η Takis λέει:

        Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει τα μυστικά του καλού σφουγγαρίσματος,του ξεφλουδίσματος πατάτας,του στρωσίματος σεντονιού σε στυλ «φάκελος», του τριψίματος ταψιών και πλείστων παρόμοιων δημιουργικών δραστηριοτήτων, υπάρχουν και οι σχολές οικοκυρικής.Δεν αντιλαμβάνομα,ι γιατί πρέπει κανείς να ξοδέψει ένα χρόνο της ζωής του στην υποχρεωτική εκμάθηση τους από συμπλεγματικούς μπαστουνόβλαχους..

  9. Ο/Η Ένας λέει:

    Θηριώδη τζιπ και πολυτελείς κατοικίες
    Χωρίς τέλος οι καταγγελίες για προκλητική ζωή

    Τα ιερά σκάνδαλα στα Φάρσαλα δεν παίρνουν τέλος και οι καταγγελίες κατοίκων και φορέων για παράνομο πλουτισμό και χλιδάτη ζωή ιερέων πυκνώνουν.

    Χρυσά μανικετόκουμπα, ζωή που δεν αρμόζει σε ιερείς, με τζιπ, πολυτελή σπίτια και εξοχικά, είναι η εικόνα που περιγράφεται για ιερείς οι οποίοι διακονούν στην περιοχή, ενώ η υπόθεση με τον ιερέα-τοκογλύφο πέρσι τον Μάιο προκάλεσε σοκ.

    Σύμφωνα με την καταγγελία 51χρονου ιερέα, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας της μητέρας του δανείστηκε από 28χρονο Αλβανό 10.000 ευρώ, εκδίδοντας συναλλαγματικές ύψους 37.000 ευρώ.

    Οταν ο Αλβανός και ο αθίγγανος συνεργάτης του άρχισαν να τον απειλούν και να τον πιέζουν για εξόφληση του χρέους, ο ιερέας απευθύνθηκε στην Αστυνομία και οι δύο δράστες συνελήφθησαν και αποκάλυψαν ότι ενεργούσαν για λογαριασμό του 35χρονου ιερέα (που συνελήφθη και προχθές για την υπεξαίρεση) και ενός άλλου ιερέα 49 χρόνων που λειτουργούσε στο Βασιλί.

    Στο αρχείο μπήκε ωστόσο μία άλλη σοβαρή υπόθεση με ιερείς και εικονικές δωρεές στα Φάρσαλα, που αποκαλύφθηκε στο τέλος του 2010.

    Επιχειρηματίες και βιομήχανοι φέρεται να έκαναν μεγάλες δωρεές σε εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής, με σκοπό να πετύχουν φοροαπαλλαγές και τα ανταλλάγματα για τους ιερείς έφταναν στο 10-15% του συνολικού ποσού της δήθεν δωρεάς. Σε πρώτη φάση τέθηκαν σε προσωρινή αργία δύο ιερείς, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως βρέθηκε δωρεά σε εκκλησία ύψους 40.000 ευρώ, αλλά το ποσό ουδέποτε εντοπίστηκε.

    ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
    ΕΘΝΟΣ

  10. Ο/Η Βολταίρος λέει:

    http://prezatv.blogspot.gr/2012/07/tv.html

    Δευτέρα, Ιούλιος 16, 2012

    Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ ΣΤΟ ΠΡΕΖΑ TV – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑ-ΕΥΠ,ΤΑ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ BLOGS,ΤΟΥΣ «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΙΣΤΟΛΙΑ»,ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ MARFIN,ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ PROTON,ΤΟΝ ΜΑΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟ,ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ,ΤΟ HOT DOC Κ.Α– ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΔΌΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΕΖΑ TV ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΧΩΝΙ».

    Ο Κώστας Βαξεβάνης είναι ένας δημοσιογράφος,του οποίου η δουλειά πολλές φορές γίνεται αντικείμενο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων σε πολιτικό και κοινωνικό επιπεδο. Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται μέσα απο τις εκπομπές του,άλλα και τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που κανει στο koutipandoras.gr και στο HOT DOC αποτέλεσαν την αφορμή της συνέντευξης,την οποία και κλείσαμε μεσώ Twitter με τον δημοσιογράφο.

    Τo Hot Doc είναι ενα νέο δημοσιογραφικό- αποκαλυπτικό περιοδικό το οποίο έκανε την εμφάνιση του στο χώρο του τύπου,τους τελευταίους μήνες. Τι σας έκανε εν μέσω κρίσης,και με την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του έντυπου τύπου,με τα διαφημιστικά πακέτα να είναι σχεδόν μηδενικά,να προχωρήσετε στην έκδοση του;

    -Να φανταστείς εμείς στο περιοδικό,τώρα στήνουμε το διαφημιστικό τμήμα. Κινηθήκαμε σε όλα με τον αντίστροφο τρόπο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει το γεγονός να στήνονται περιοδικά για να απορροφήσουν διαφήμιση που έδινε κάποιος δικός τους φίλος , κολλητός κτλ. Εμείς δεν είμαστε αυτής της λογικής. Κάναμε ένα περιοδικό γιατί πιστεύουμε πως στην Ελλάδα που ζήσαμε τα εξώφυλλα και τα περιοδικά του κώλου,μεταφορικά και κυριολεκτικά ,ξεκίνησε μια εποχή αυτογνωστική. Καταλάβαμε πως και κάτι άλλο πρέπει να γίνει. Αυτο το αποδεικνύει και η κυκλοφορία του περιοδικού. Έχουμε ενα κοινό το οποίο είναι πολύ μαχητικό. Το βλέπουμε και στα social media το πως ανταποκρίνεται. Είναι ένα περιοδικό το οποίο μενει. Μπορίς να το κρατήσεις για να το έχεις και ως αρχείο να το διαβάσεις μετά απο 1 μήνα .Ένα τέτοιο περιοδικό δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Τα τελευταία περιοδικά τέτοιου τύπου ήταν τα ποικίλης ύλης – πολιτικά τα οποία έκλεισαν με την έλευση του ΚΛΙΚ και των συναφών περιοδικόν. Έπειτα δεν υπήρξε στην Ελλάδα κάτι.

    Στο τελευταίο ΗΟΤ DOC κάνετε ένα άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις διαπλεκόμενες σχέσεις μεταξύ Τραπεζιτών,Παρακράτους και συγκεκριμένων blogs που τα έχουν γνωστοί δημοσιοκαφροι.
    -Ας τα πάρουμε από την αρχή….
    Ο δημοσιογράφος του Reuters Steven Grey παρακολουθούνταν,ώστε κάποιοι να ξέρουν το τι μαθανει…την ώρα που κάνει ερεύνα για συγκεκριμένη τράπεζα…Πείτε μας για την υποθεση…Τι παίχτηκε;

    -Μέχρι σήμερα μιλάγαμε για μια διαπλοκή μεταξύ επιχειρηματιών,πολιτικών και δημοσιογράφων .Αυτό το πράγμα πλέον δεν υπάρχει. Έχει γίνει ακόμη χειρότερο. Δεν μιλάμε για διαπλοκή πλέον και αλληλοκάλυψη συμφερόντων.
    Μιλάμε για ένα κλειστό κύκλωμα εξουσίας το οποίο λειτουργεί αυθαίρετα,όπως γουστάρει , όποτε γουστάρει και μετά θεσμοθετεί για να καλυφθεί. Αν πάρετε διάφορα παραδείγματα ,ειδικά στο τομέα των τραπεζών θα καταλάβετε.
    Βλέπετε τι έγινε με την Proton Bank.Την ώρα που ερευνούσε η δικαιοσύνη την Proton Bank για 780 εκατομμύρια, καμιά τράπεζα της Ελλάδας δεν έκανε σχετικό έλεγχο γι αυτο. Ουτε για καμιά άλλη τράπεζα.
    Στη Τράπεζα της Ελλάδος που είναι θεσμικό όργανο ,ο Βενιζέλος της δίνει 100 εκατομμύρια για να την ενισχύσει , το λογιστήριο του κράτους λέει πως αυτό είναι παράνομο, εκείνος το κάνει και πάει και κάνει νόμο για να μην έχει ευθύνη .
    Μιλάμε για ενα κλειστό σύστημα εξουσίας το οποίο πια δρα παρακρατικά. Είναι πέρα απο κάθε έλεγχο.
    Τις μέρες που ψηφιζαμε για να βγάλουμε κυβέρνηση,περάσανε δεκάδες νόμοι στην Ελληνική Βουλή,με τους οποίους τακτοποιούν νομικές εκκρεμότητες που έχουν.
    Πχ το Mall,κάτι νταμάρια…

    -Τακτοποιήθηκε το The Mall Athens το οποίο είχε βγει πως ήταν αυθαίρετο;;;

    -Όλα τα Mall.
    Eιχαν προσφύγει οι κάτοικοι εναντίον της εταιρείας στο συμβούλιο της επικράτειας,υπήρξε η γνωμοδότηση ,πριν την απόφαση,του εισηγητή για το συμβούλιο της επικρατείας και επι κυβέρνησης Παπαδημου,την ώρα που Πασοκ και ΝΔ μάλωναν για τον ποιον θα βγάλουν πρωθυπουργό,ψηφίσαν μαζί στη Βουλή,έναν νόμο που αλλάζει οτι προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος προκείμενου να δομηθεί κάτι.
    Δηλαδή απελευθερώνουν την δόμηση σε οτι αφορά τις διαστάσεις,ύψος κτλ και νομιμοποιούν με αυτό, το Mall .

    Έχεις ένα κράτος το οποίο όχι μόνο λειτουργεί υπέρ των επιχειρηματιών , αλλά δρα παρακρατικά. Ποια τράπεζα εχει ελεγχθεί στην Ελλάδα;Η ιστορία με την Proton αποκάλυψε ενα παράλληλο σκάνδαλο απο κάτω. Ποιο ήταν αυτό;
    Η Proton έδωσε 80 εκατομμύρια σε offshore εταιρείες ,οι οποίες offshore εταιρείες χωρίς αντίκρισμα,χωρίς να έχουν το νόμιμο αντίκρισμα,έκαναν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Ποιος το ερεύνησε αυτό;
    Αναγκάστηκε η Τράπεζα της Ελλάδας να πει πως αυτό έγινε παράτυπα και παράνομα. Ποιος το το ερεύνησε;
    Και αυτές οι offshore εταιρείες,συναντιούνται με άλλες offshore εταιρείες,οι οποίες επίσης είναι στην Πειραιώς κάτω απο έναν επιχειρηματία. Και εμφανίζεται τώρα η κάθε μια τράπεζα να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη διπλανή τράπεζα. Και κάνουν έναν κύκλο …δηλαδή δεν βγάζουν καν λεφτά απο την τσέπη. Μεταφέρονται εικονικά ποσά ,η άλφα τράπεζα δίνει δάνειο για να κάνει αύξηση μετοχικοί κεφαλαίου η βήτα τράπεζα , η βήτα δίνει λεφτά στη γ’ τράπεζα για να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μετα η γ’τραπεζα δίνει ξανά τα λεφτά στην Άλφα τράπεζα.
    Καταρρέει ολόκληρη η Κύπρος. Και παμε πισω στην ιστορία που λεμε…
    O Steven Gray έβγαλε ένα θέμα όπως βγάλαμε και εμείς για το πως η Marfin και τα αφεντικά της έκαναν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έπρεπε να διερευνηθούν. Έδωσαν πχ στο Βατοπέδι 115 εκατομμύρια ευρώ ,τα οποία επέστρεψε το Βατοπέδι ,ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων Marfin . Αυτό το έγραψε ο Steven Gray .Το γράψαμε και εμείς ,.Το έβγαλαν τα κανάλια και τα blogs.
    Για οτι αφορούσε όμως την Πειραιώς δεν γράφτηκε τίποτε .

    Όταν ερευνούσαμε εμείς το θέμα με τις τράπεζες,πριν απο 3 τεύχη,εμφανίζονται διάφορα blogs μέσα σε 40 λεπτά,να βαφτίζουν ,έναν απο τους πιο καλούς ερευνητές του Reuters τον Steven Gray,ως άνθρωπο που ήρθε να χτυπήσει την Ελλάδα. Και όχι μόνο τον βαφτίζουν έτσι,αλλά εμφανίζουν και φωτογραφία που είναι αποτέλεσμα παρακολούθησης. Για οποίον ξέρει είναι μια φωτογραφία τραβηγμένη απο 50 μέτρα με τηλεφακό και κατεβασμένο διάφραγμα και κόκο.

    -Οπότε του την έβγαλαν για να στείλουν μήνυμα σε αυτόν,οτι τον παρακολουθούν ή για να στείλουν μήνυμα κάπου αλλού;

    -Όχι,αυτό έγινε λίγο πριν βγει το τεύχος του HOT DOC περιπτερά … έβγαλαν το θέμα με την λεζάντα οτι ήρθε ο Steven Gray για να χτυπήσει την Ελληνική Οικονομία.
    Επειδή οτι θα έγραφε εκείνος ή οτι θα γράφαμε εμείς για τις τράπεζες,ήθελαν να το ταυτίσουν με χτύπημα κατά της Ελληνικής οικονομίας. Και την επόμενη μέρα οταν βγαίνει το περιοδικό στα περίπτερα,εμφανίζεται στο Fimotro του Παπαγιαννη αυτή η απόδειξη με την ΕΥΠ και λίγο αργότερα ακομη 10 – 15 αποδείξεις για άλλους δημοσιογράφους.
    Αυτό το πράγμα είναι παρακρατική λειτουργιά.

    -Και τα Blogs στο κόλπο;Υπάρχουν πελατειακές σχέσεις με blogs;

    -Όχι δεν υπάρχουν πελατειακές σχέσεις. Υπάρχει χρηματοδότηση των blogs απο συγκεκριμένους επιχειρηματικούς παράγοντες. Ανοίξτε τα blogs και δείτε αν εχει χτυπηθεί ποτέ η Τράπεζα Πειραιώς ή εάν έχει χτυπηθεί ποτέ απο τα συγκεκριμένα blogs ο Μαρινακης. Χτυπιούνται πάντα οι συγκεκριμένοι και μετά γίνεται μια κωλοτουμπα και χτυπιούνται κάποιοι άλλοι.
    Εγώ τους έχω καλέσει επίσημα να απαντήσουν.
    Εμείς στο koutipandoras.gr είμαστε 10 άτομα και κάνουμε 50 αναρτήσεις την μέρα. Να μας πουν αυτοί που κάνουν 400 αναρτήσεις την μέρα,ποιος πληρώνει τους 10-15 δημοσιογράφους που έχουν,όσους έχουν… για να κάνουν αναρτήσεις. Ας απαντήσουν. Εμας μας πληρώνει η διαφήμιση. Αυτοί που βρίσκουν τα λεφτά για να πληρώνουν ανθρώπους να κάνουν αναρτήσεις όλη μέρα,ακόμη και ολόκληρη τη νύχτα,απο τη στιγμή που δεν έχουν διαφημίσεις;

    -Αναφορικά με την πλάστη επιταγή της ΕΥΠ και τα χρήματα που δήθεν εισπράξατε απο την υπηρεσία ,ήθελαν να στείλουν κάποιο μήνυμα και σε εσάς;

    -Όχι,αυτό δεν ήταν κάποιο μήνυμα. Αυτό ήταν ξεκάθαρη προσπάθεια αποκαθήλωσης .Ισχύει αυτό που έλεγε ο μέγας της προπαγάνδας. Συκοφαντείς συκοφαντείς και στο τέλος κάτι θα μείνει .Δεν ξέρει η γιαγιά για παράδειγμα που το διαβάζει αυτό,πως είναι εμφανώς πλαστό για διάφορους λόγους.
    Εκείνη την περίοδο είχα γράψει ενα άρθρο στο οποίο έλεγα,πως στην αρχή βγαίνει αυτό,μετά βγαίνει κάτι άλλο και μετά σε εκτελεί κάποιος στο δρόμο και όλα αυτά μετά δένουν σαν να είναι ένα παρελθόν κρυφό …Δεν απαραίτητα για να συκοφαντήσουν. Μπορεί να είναι πράγματα τα οποία να θέλουν να δικαιολογήσουν μια εγκληματική πράξη εναντίον σου στο μέλλον.
    Για να πέσει μετά και μια προκήρυξη απο την “Σέχτα του Αγανακτισμένου πχ Μιχάλη” ή απο την “Σεχτα 3 πουλάκια κάθονταν” που θα λέει πως έγινε επειδή είχε σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες κτλ και θα πάει μετά στο μυαλό του άλλου πως γι’αυτο τον λόγο είχε βγει τότε η απόδειξη.
    Και όπως ξέρεις οι νεκροί δεν μιλάνε για να τα αναιρέσουν αυτα.
    Παρακράτος. Πρόκειται για παρακράτος.

    -Την σφραγίδα της ΕΥΠ που την βρήκαν;Ποιος έστησε το παιχνίδι;

    -Εμείς ξέρουμε ποιος το έστησε το παιχνίδι και έχουμε γράψει στο τελευταίο τεύχος οτι είναι κοινά συμφέροντα ενός ομίλου επιχειρηματιών ,ενός δικηγόρου και ενος υπόδικου παλιού της ΕΥΠ.Αν δείτε ποιους δημοσιογράφους εχει κατηγορήσει στέλνοντας αυτά τα πλαστά παραστατικά στην ΕΣΗΕΑ , είναι όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι που τον έχουν χτυπήσει ή έχουν χτυπήσει συγκεκριμένες τράπεζες. Παρακράτος.

    -Η ΕΥΠ παίζει ρόλο στην υπόθεση;

    -Δεν το ξέρω αυτο. Αλλα μέσα υπάρχει άνθρωπος της και μάλιστα υπόδικος. Ο οποίος έχει πιαστεί.

    -Είναι μόνο αυτός;

    -Όχι. Είναι ομάδα ολόκληρη .Είναι μια παραΕΥΠ,η λειτουργιά της οποίας ξεκινά απο το 2004.
    Το 2004 δημιουργήθηκε,ανδρώθηκε επι Ολυμπιακών Αγώνων,όταν είχε θεσμικό ρόλο παρακολούθησης και αυτή τη λειτουργία της παρακολούθησης την χρησιμοποίησε αργότερα για ιδιοτελή σκοπό. Δηλαδή έκανε παρακολούθηση μια ομάδα τεχνικών, ο Σ.Κ ο Κ.Α ,έχουμε τα ονόματα τους,οι οποίοι παρακολουθούσαν και στη συνεχεία όλα αυτά τα στοιχειά παρακολούθησης τα διοχέτευαν σε επιχειρηματίες κτλ και έτσι πούλαγαν πληροφορίες.
    Έτσι δημιούργησαν έναν κύκλο σχέσεων με πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες.

    -Και χτύπαγαν ανάλογα με την εργολαβία που έπαιρναν…

    -Ναι…Αυτός ο άνθρωπος πιάστηκε με 20.000 πλαστά έγγραφα.

    -Αυτός ο άνθρωπος της ΕΥΠ ο οποίος κατηγορείται ειναι ελεύθερος σωστά;.Με ποια λογική συμβαίνει αυτό;

    -Ελεύθερος είναι,ναι. Δεν ξέρω με ποια λογική. Πρέπει να απαντήσει η Εισαγγελία. Και γιατί το κακούργημα έγινε πλημμέλημα.

    -Το κακούργημα που έγινε πλημμέλημα έχει την υπογραφή κάποιου δικαστή σωστά;

    -Ναι. Ας απαντήσουν λοιπόν. Βρήκαν 20.000 πλαστά έγγραφα. Βρηκαν τα πρωτότυπα έγγραφα μέσα απο τα οποία γίνονταν σε blog εκβιασμός. Στο polinikosnous αν δεν κάνω λάθος. Και είναι έξω .Και θα πάει για απλή κατασκοπία. Οχι για κατασκοπία κατά της Ελλαδας.
    Μπορεί να μην φταίει η Εισαγγελία,διότι εκεί έχουν να εξετάσουν στοιχειά τα οποία έδωσε η ΕΥΠ.Και προφανώς η διοίκηση της ΕΥΠ δεν έχει δώσει όλα τα στοιχεία. Αυτός ο άνθρωπος της ΕΥΠ είχε στήσει σε ιδιωτικό κολέγιο, θάλαμο παρακολούθησης και χρησιμοποιούσε το κολέγιο για να βγάζει ψεύτικες πιστοποιήσεις μεταπτυχιακών σε ανθρώπους της ΕΥΠ οι οποίοι έπαιρναν μέσα στην ΕΥΠ δάφνες και χρήματα!
    Παρακράτος.

    -Είστε υπέρ της άρσης της ανωνυμίας στα blogs,μετά απ’ολα αυτά;

    -Οχι. Είμαι υπέρ της αυτορύθμισης. Και επειδή διάφοροι με κοροϊδεύουν και λένε τι σημαίνει αυτορύθμιση κτλ…
    Σημαίνει πως οποίος θέλει να έχει ένα blog για να λέει άποψη για να αποκαλύπτει κάτι κτλ ,πρέπει να σταθεί απέναντι στα υπόλοιπα εκβιαστικά blogs . Είμαι υπέρ της ελευθερίας στα blogs. Αλλά πρέπει όλοι αυτοί οι τύποι ,οι οποίοι είναι εκβιαστές , οι οποίοι παίρνουν λεφτά για παίζουν το πιστόλι…
    Και ανοίγω παρένθεση εδώ….
    Όλοι αυτοί οι πεμπτοκλασατοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι ειναι αποτυχημένοι απο παντού και δεν τους ήξερε η μάνα τους πριν ανοίξουν ένα blog και αρχίζουν να μπαίνουν σε αυτή τη λειτουργία,τους έχουν προσλάβει μεγάλα αφεντικά. Τι τους θέλουν;Τι θέλει τον κυριο Παπατρεχαγυρευε ,έναν άθλιο δημοσιογράφο,ένας μεγάλος δημοσιογράφος και τον παίρνει στη δούλεψη του,αν δεν τον θέλει για πιστόλι;
    Τόσο κάλος δημοσιογράφος είναι;Υπάρχουν 2500 άνεργοι δημοσιογράφοι ,μερικοί απο αυτούς είναι εξαιρετικοί. Τι τον θέλει λοιπόν;
    Αυτά τα θέματα πρέπει να τα σταθμίσουμε και όσοι θέλουν να παλέψουν ενάντια στο άνοιγμα της επωνυμίας των blogs ,πρέπει να παλέψουν σε όλον αυτόν τον παρακρατικό μηχανισμό. Αλλιώς όλοι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για να χτυπηθούν τα blogs .Εαν δεν θέλουμε να χτυπηθούν τα blogs και η δυνατότητα που δίνουν για να γράφουμε πράγματα χωρίς να υπάρχει λογοκρισία κτλ πρέπει να υπερασπιστείς την ελευθερία των blogs Και οχι την ασυδοσία .
    Είμαι υπέρ της προσπάθειας λοιπόν,είτε είμαστε δημοσιογράφοι είτε ερασιτέχνες,να υπάρξει μια αυτορύθμιση. Η αυτορύθμιση είναι θέση μάχης ενάντια σε όλο αυτό το μηχανισμό που βρομίζει οτι υπάρχει.
    Έκαναν σαν τα μούτρα τους τις τηλεοράσεις,τα ραδιόφωνα,τις εφημερίδες και θέλουν να κάνουν σαν τα μούτρα τους και το διαδίκτυο.
    Το διαδίκτυο δεν ειναι ακινδυνο. Δεν ειναι νομοτελειακά τίμιο. Υπάρχουν τα πάντα στο διαδίκτυο,αλλά υπάρχει ένα καλό. Πως μπορεί ο καθένας να γράψει, να απαντήσει,να πάρει θέση κτλ .Αυτό πρέπει να διατηρηθεί.

    -Επανερχόμαστε σε αυτά που λέγαμε πριν.Σας εχουν απειλήσει πότε για να μην βγάλετε ενα θέμα,είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο;
    Έχετε αυτολογοκριθεί ποτέ;

    -Όχι. Υπάρχουν διάφορες πιέσεις συνέχεια. Και τώρα στην ΕΡΤ που είμαστε ,κάθε εβδομάδα δίνουμε μια μάχη για να παίξει η εκπομπή.”Όχι δεν θα παιχτεί μας λένε γιατί χτυπάει τον τάδε” και τους απαντάμε “είναι κάτι αστήριχτο ή ψεύτικο;”. Φταίω εγώ που βουλευτής άνθρωπος είναι απατεώνας;Φταίω εγώ που ο τάδε υπουργός ειναι μπλεγμένος στο χ σκάνδαλο; Η θα κάνουμε συμψηφισμούς για τον κάθε εναν της Νέας Δημοκρατίας για παράδειγμα , που βρίσκουμε να εφευρισκουμε και έναν απο το ΠΑΣΟΚ;Αυτή είναι δημοσιογραφία;
    Το BBC που είναι κρατικό κανάλι,όπως θα έλεγε και ο Βενιζέλος,ήταν αυτό που έβγαλε το θέμα ενάντια στη κυβέρνηση της Αγγλίας ,πως ήταν αυτή που χρησιμοποίησε χημικά όπλα ενάντια στη κυβέρνηση του Σανταμ Χουσειν προκείμενου να ξεκινήσει ο πόλεμος. Αυτό το έκανε η δημοσιά τηλεόραση της Αγγλίας,ενάντια στη Κυβέρνηση της Αγγλίας.
    Εδώ το θεωρώ αδιανόητο. Προχθές έγραφε ο υπεύθυνος τύπου της Νέας Δημοκρατίας στο twitter για τα παπαγαλάκια που θα φύγουν απο την ΕΡΤ. Αυτά είναι Ουγκατα. Και το χειρότερο είναι πως αυτού του είδους ο πολιτισμός που προάγεται,επειδή πια τον έχουμε συνηθίσει ,γίνεται αποδεχτός και απο τον κόσμο.

    -Η κατάσταση που επικρατεί τώρα στην ΕΡΤ με την αλλαγή της κυβέρνησης ποια είναι;

    -Δεν το ξέρουμε. Αυτο που ξέρουμε είναι πως η ΕΡΤ πρέπει να είναι ενα πεδίο που να υπάρχουν όλες οι απόψεις ,είτε αφορούν την πολιτική,είτε τον πολιτισμό και εάν θες και με ιδιωτικά κριτήρια πχ τι είναι αυτός που κάνει αυτί την εκπομπή,τι προσφέρει ….
    Μέχρι σήμερα η ΕΡΤ ήταν ένα παραμάγαζο στο οποίο μεγάλωναν οι μαργαρίτες του κομματικού θερμοκηπίου ή ένα πεδίο κονομας. Βγαίναν τα διάφορα στελέχη στην ΕΡΤ και με το δικαίωμα που είχαν να κάνουν οτι θέλουν επειδή ήταν κομματικοί στρουκτορες ,επειδή ήταν τοποθετημένοι κομματικά,πούλαγαν κομματικές εξυπηρετήσεις στα πολιτικά κόμματα και απο την άλλη έκλεβαν. Έχει γεμίσει Eurovision και μπάλες. Γιατί τόσο ακριβά προϊόντα;Σε όλο τον κόσμο το ποδόσφαιρο είναι στην καλωδιακή τηλεόραση. Εδω η ΕΡΤ πήγαινε και έδινε 2 φορές την τιμή των παιχνιδιών ,χωρίς κάνεις να πηγαίνει να την ελενξει. Τώρα βεβαία είναι υπόδικοι όλοι αυτοί . Και όλοι αυτοί που είναι υπόδικοι τι έλεγαν;
    Εγώ είμαι το κομματικό στέλεχος που εγγυώμαι την κομματική γραμμή στην ΕΡΤ και ως τέτοιοι ήταν αποδεχτοί. Αυτό θέλουμε απο την ΕΡΤ ; Ας αφήσουν την ΕΡΤ να βάλουν έναν άνθρωπο εκεί πέρα,να είναι ενας μάνατζερ,ένας δημοσιογράφος σοβαρός,οτιδήποτε,να είναι κοινής αποδοχής,δεν μας ενδιαφέρει αν είναι Νεα Δημοκρατία ή Πασοκ. Εμένα δεν με ενδιαφερει. Το θέμα είναι να κάνει την δουλειά του.

    -Το Κουτί της Πανδώρας συνεχίζεται την επόμενη σεζόν;

    -Δεν το ξέρω. Ειχαμε υπογράψει ενα συμβόλαιο το οποίο έλεγε πως θα έπρεπε να είχαμε παραδώσει 36 εκπομπές ,με ενα κοστολόγιο της τάξης των 19.500 ευρω /επεισοδιο. Δηλαδή 15 άτομα εργαζόμενοι,δημοσιογράφοι,κάμερες,μοντάζ,τεχνικοί,αναλώσιμα κτλ .Είμαστε η πιο φθηνή εκπομπή στην ΕΡΤ.Οι ομοιοειδής εκπομπές στην ΕΡΤ κάνουν 35.000.Λόγω απεργιών εκλογών κτλ,έχουμε παραδώσει 12 εκπομπές. Δηλαδή 15 άνθρωποι δουλεύοντας 1 χρόνο τώρα έχουν πάρει 240.000 .Αυτά περί κοστολογίου γιατί ακούγονταν διλαφορα. Είναι ντροπή να μεταφράζεις το κόστος μιας παράγωγης σε μισθό δημοσιογράφου.
    Επειδή έβγαιναν και έλεγαν πως ο Βαξεβάνης παίρνει τόσα .Ντροπή.
    Εμείς μπορούμε να υποστηρίξουμε την δουλειά και να δικαιολογήσουμε το που πάει το κάθε τι.Δεν είναι αυτή η δουλειά. Εμεις αύριο μπορεί να μην είμαστε στην ΕΡΤ. Εχουμε το koutipandoras.gr,έχουμε το ΗΟΤ DOC…Αλλά είναι αμαρτία η ΕΡΤ να είναι ενα χωράφι το οποίο το οργώνει κάθε φορά το κομματικό τρακτέρ και διάφορα κομματικά καρτούν που βγαίνουν δεξιά αριστερά.

    -Σκάνδαλο Μονής Βατοπεδίου. Όλοι ξέρουν το ποιοι υπέγραψαν τις σκανδαλώδεις συμβάσεις,όλοι ξέρουν το τι πραγματικά έγινε,κάνεις δεν δικάστηκε ποτέ,ο Εφραίμ πήγε για λίγο στη φυλακή,κανείς δεν είναι στη στενή και η υπόθεση πάει στο αρχείο. Τι έγινε;

    -Όχι,δεν είναι ετσι. Πρεπει να διαχωρίσουμε 2 πραγματα. Σε οτι αφορά την δικαιοσύνη και τη διαδικασία την οποία ξεκίνησε για τους υπεύθυνους του Βατοπεδίου,32 άνθρωποι αυτή τη στιγμή είναι υπόδικοι. Δεν το λένε επίτηδες. Διοτι θέλουν να δημιουργήσουν την εικόνα πως δεν υπάρχει σκάνδαλο.32 είναι υπόδικοι . Συμπεριλαμβανονται Εφραιμ και Αρσενιος.

    -Είναι όλοι έξω όμως.

    -Δεν έχει σημασία αν είναι έξω.32 άτομα είναι υποδικοι. Δεν είναι ύποπτοι φυγης. Ο Εφράιμ μπήκε στη φυλακή για τους λογούς που επέλεξε το δικαστικό συμβούλιο. Τώρα εάν επικαλέστηκε λογούς υγείας και κατάφερε να βγει έξω είναι άλλη υπόθεση. Αυτή την στιγμή πάντως το σκάνδαλο του Βατοπεδίου πιστοποιείται πως ειναι σκάνδαλο απο τους 32 υπόδικους.
    Ποιοι δεν είναι υπόδικοι;
    Δεν είναι τα πολιτικά πρόσωπα.
    Γιατί δεν είναι τα πολιτικά πρόσωπα ;Γιατί υπάρχει ο νόμος περι ευθύνης Υπουργών του κυρίου Βενιζέλου. Και το 2009 ο Καραμανλής έκλεισε εσπευσμένα την Βουλή ,περάσαν δηλαδή 2 ολομέλειες και παραγράφηκαν τα αδικήματα.
    Και βγαίνει ο κυριος Δούκας στη τηλεόραση και λέει πως η Βουλη ψήφισε πως είμαι αθώος.
    Ο κ. Δουκας χρησιμοποιεί την ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος που είναι διαρκές έγκλημα ,οπού δεν πιστοποιήθηκε ξέπλυμα μαυρου χρήματος,για να δηλώσει αθωότητα και στη παράβαση καθήκοντος και στα υπόλοιπα.
    Για τα υπόλοιπα έχει πάει απο την εισαγγελία στη Βουλή θέμα οτι έχει ευθύνη για παράβαση καθήκοντος κτλ.
    Απλός λέει το ανώτατο συμβούλιο πως αυτά έχουν παραγραφεί. Έχει δείξει 3 υπουργούς η δικαστική ερεύνα,ως υπεύθυνους το σκανδάλου Βατοπεδίου.
    Το οτι αυτοί δεν μπορούν να κάτσουν στο σκαμνί,δεν έχει να κάνει με την δικαιοσύνη αυτό. Έχει να κάνει με αυτό που λέμε πως το πολίτικο σύστημα αυτοαμνιστευεται ,σαν να είναι μαφία της Νέας Υόρκης στη Δεκαετία του ’30,εχει φτιάξει μια σειρά απο νομούς για να μην πιάνεται πουθενά.
    Ξέρετε πως ο νόμος για την φορολόγηση των εφοπλιστών ,θέμα που εχουμε και στο ΗΟΤ DOC,είναι ενταγμένος-προσαρτημένος,στο αρθρο 107 του Συντάγματος,με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αλλάξει η φορολόγηση των εφοπλιστών γιατί πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα και η φορολόγηση των εφοπλιστών είναι περίπου 2000-3500 ευρω ανα καράβι…Αυτοί όλοι που σηκώνουν σημαία και λένε είμαστε πατριώτες,γλάροι και σηκώνουν Ελληνικές σημαίες. Ποιοι πατριώτες;2000 ευρώ ανα βαπόρι δινουν. Τα άλλα είναι αφορολόγητα.

    Για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου πάντως εμείς απαντήσαμε με έγγραφα και στοιχεία. Τα πάντα είναι ξεκάθαρα. Μέχρι και το πως συνεργάστηκαν με τον Ακη Τσοχατζοπουλο. Δεν το λέει κανένας αυτό. Οτι αυτός που εκπαίδευσε τη μονή Βατοπεδίου σε όλα αυτά ήταν ο Ακης. Ο Ακης ξεκίνησε τις αγοραπωλησίες με τον Σαχπατζιδη. Η Offshore εταιρεία του Σαχπατζιδη.Και μετα κατάλαβαν πως στο Βατοπέδι υπάρχει ψωμί και πήγαν σε μια διπλανή τράπεζα. Την Marfin.

    -Πως βλέπετε τις τελευταίες πολίτικες εξελίξεις;Πέρυσι τέτοιο καιρό περίπου,ήμασταν όλοι μαζί στο Σύνταγμα και διαδηλώναμε. Τώρα μας έχουν περάσει μνημόνια,δανειακές συμβάσεις,έχουν εδραιώσει τις κυβερνήσεις συνεργασίας…

    -Όπως συμβαίνει και με την ζωή μας…θεωρούμε πως ζωή είναι αυτό που φανταζόμαστε. Ενώ ζωη ειναι αυτό που μας συμβαινει. Το ίδιο συμβαίνει και με την πολίτικη. Πολίτικη δεν ειναι το ιδεατό κομμάτι εκείνο το οποίο κάποια στιγμή θα επέλθει και θα σώσει τα πράγματα. Ειναι οι καθημερινοί συσχετισμοί που δημιουργούνται πολιτικά και κοινωνικά .Είναι ο φόβος που έκανε τον άλλον τελευταία στιγμή να ψηφίσει κάτι άλλο απο αυτό που ήθελε,είναι η εξαπάτηση. Έλεγαν για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και τώρα όλα καλά. Όλα αυτά είναι η πολίτικη .Μέσα απο όλα αυτά πρέπει να βρούμε μια άκρη. Πέρυσι,το πρώτο βήμα έγινε .Καταλάβαμε πως αυτό το σύστημα εχει πλέον τελειώσει. Πρέπει κάτι να γίνει. Φέτος κληθήκαμε να πιστοποιήσουμε πως αυτό πρέπει να τελειώσει. Εγω πιστεύω θα τελειώσει.

    -Βλέπουμε πως συνεχώς περνάνε νέα φοροεισπρακτικά μετρά,ετοιμάζουν νεα χαράτσια,νεες φορολογίες ,η καταγεγραμμένη ανεργία είναι στο 23% και κάνεις δεν αντιδρά. Πως το ερμηνεύετε αυτο;

    -Εδω και 40 χρόνια εκπαιδευτήκαμε να είμαστε προσανατολισμένοι στον εαυτό μας,να εγκαταλείψουμε κάθε συλλογικότητα και να πιστέψουμε πως οτι και να γίνει κάτι θα συμβεί και θα την γλυτώσουμε. Το οτι δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε ως συλλογικότητες,να κάτσουμε κάτω εγώ και εσύ και να μιλήσουμε να αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει ,αυτό είναι πολύ μεγάλο μειονέκτημα. Αυτό το μαθαίνει τώρα η νέα γενιά. Που ξαφνικά είναι και οι 2 άνεργοι και κάθονται στο ίδιο τραπέζι να κουβεντιάσουν το τι τους έχει βρει και πρέπει κατι να κάνουν. Μέχρι προχθές μιλάγαμε για το εάν πρέπει ο τάδε υπάλληλος να φτιάξει πισίνα επειδή έχει και ο απέναντι του που είναι επιχειρηματίας .Αυτές οι αυταπάτες που δημιουργήθηκαν,αυτή η κατά μονας ζωή και όλα αυτά τα θελκτικά που αναπτύχθηκαν και μας παρέσυραν δεν βοήθησαν στο να υπάρξει συλλογικότητα. Η μεγαλύτερη συλλογικότητα ήταν τα Μπουζούκια. Πηγαίναμε εκεί πίναμε όλοι μαζί,καπνίζαμε πουρά όλοι μαζί και ενδεχόμενος ξεφτιλιζόμασταν όλοι μαζί και αυτό ήταν. Τώρα πρέπει να ανακαλύψουμε πραγματικές συλλογικότητες.

    -Τι προβλέπετε να γίνετε στη πολιτική ζωή απο το φθινόπωρο;

    -Εμείς οταν τελείωσαν οι πρώτες εκλογές,βγάλαμε μια απόρρητη έκθεση της Τρόικα. Έκθεση η οποία είχε διοχετευθεί σε έναν κύκλο ελίτ απο την Τρόικα και έλεγε τι πρόκειται να γίνει. Λίγους μήνες μετά επιβεβαιωθήκαμε.
    Αυτά τα οποία έρχονται είναι μετρά τα οποία θα αγγίζουν τα 15 δις.ευρω.Θα κληθεί ο κόσμος που δεν έχει να πληρώσει,να δώσει 15 δις. Αφού σώσαμε πρώτα το ευρό,τώρα θα πρέπει να το βρούμε για να πληρώσουμε με ευρώ,αυτά που θα μας ζητήσουν να πληρώσουμε. Αυτό δεν γινεται. Θα συνεχίσουν να κλείνουν μαγαζιά. Τα μεσαία στρωματά έχουν καταστραφεί,οι άνεργοι θα ανεβαίνουν…αυτό που θα οδηγήσει;

    -Υπάρχει πολίτικη λύση;

    -Βεβαία και υπάρχει πολίτικη λύση. Όταν βλέπεις πως ο δρόμος δεν σε βγάζει πουθενά,μην περιμένεις να περάσει άλλος δρόμος να σε πάρει. Βρες εσύ άλλο δρομο. Αν λοιπόν πούμε,πως αυτό που μας οδήγησε εδώ που είμαστε ήταν οι αυθαίρετες,ρουσφετολογικές πολίτικες και στη συνεχεία οι πολίτικες λιτότητας,όλο αυτό πρέπει να αντιστραφεί. Πως θα αντιστραφεί;Πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση όχι για να επαναδιαπραγματευτεί,αλλά να επανασχεδιάσει την Ελλάδα. Πρέπει να σπάσει το κλειστό σύστημα εξουσίας που υπάρχει και είναι διακομματικό.
    Δεν σου κάνει εντύπωση πως εκεί που σκοτώνονταν ξαφνικά μεταπηδά ο ταδε Πασοκος τραπεζίτης,στη κυβέρνηση που ηγείται ο Νεοδημοκράτης Σαμαράς και από κατω χειροκροτά ο αριστερός Κουβελης. Δεν σου κάνει εντύπωση όλο αυτο;Με τι ευκολία υπάρχει ένα σύστημα με τραπεζίτες ,οικονομική ελίτ που αλληλοτροφοδοτεί το σύστημα εξουσίας. Ούτε για μεταγραφές σε ομάδες να μιλάγαμε. Μεταγραφή σε ομάδες ποδοσφαίρου να κάναμε πιο πολύ θόρυβος θα υπήρχε. Θα έλεγαν έλα ρε εγκαταλείπεις την σημαία;
    Τώρα είναι όλοι εκεί. Ένας αχταρμας. Αυτό το κλειστό σύστημα εξουσίας που νομοθετεί για τον εαυτό του,υπάρχει για τον εαυτό του, επιδοτεί με το ΕΣΠΑ για τον εαυτό του ,κλέβει για τον εαυτό του πρέπει να τελειώσει .

    -Υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν νέας μορφής Δεκεμβριανά,αντίστοιχες δηλαδή καταστάσεις;

    -Αυτό δεν το ξερω. Οταν όμως η ανεργία ειναι 25% περίπου,δηλαδή σε κάθε σπίτι υπάρχει άνεργος,η ύφεση καλπάζει ,ανάπτυξη δεν υπάρχει,αυτό θα δημιουργήσει βίαια κοινωνικά φαινόμενα. Τι θα πω στον διπλανό μου όταν εγώ έχω να φάω και αυτουνού πεινάει το παιδί του;Να μην με κλέψει; Θα κάνουμε ευχέλαιο να μην υπάρξουν κλέφτες;Θα υπάρξει κοινωνική βια. Δεν ξέρω αν θα είναι κόσμος στο δρόμο που θα διεκδικεί πολιτικά ή θα είναι κόσμος που θα κλέψει για να ζήσει,αλλά θα υπάρξει κοινωνική βια. Αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος. Οτι μετρό πάρουν δημιουργεί ανεργία και ύφεση. Θα καταρρεύσει η πραγματική οικονομία,δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί τίποτε. Τοσοι άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε μέρα .Τι να λέμε τώρα.
    Και επειδή δεν έχουν όλοι την αντίληψη “αυτοκτονώ”,μήπως κάνουν κάτι άλλο.

    -Αυτό όμως δεν θα λειτουργήσει ενδεχόμενος και ως αποσυμφόρηση της κατάστασης;

    -Η ένταση μπορεί να συνειδητοποιήσει κόσμο ή να κάνει και το ανάποδο. Να δημιουργήσει αυτή την αποφόρτιση. Όπως αποφόρτιση δημιούργησαν και οι εκλογές. Εκεί που δεν μπορούσαν να βγουν οι πολίτικοι απο τα σπίτια τους,ξαφνικά έγιναν εκλογές ,χειροκροτήθηκαν και κάποιοι απο αυτούς που πριν από 1 μήνα τους μουτζώναμε .Κάθε τέτοια κατάσταση δημιουργεί ενα άλλο επίπεδο πολίτικης συνειδητοτητας.
    Αυτο που φαίνεται τώρα αναποτελεσματικό,έχει δημιουργήσει ενα άλλο επίπεδο πολιτικης συνειδητοτητας,αρα μπορεί να βγει κάπου αλλού.

    -Την κατάσταση που επικρατεί στα μεγάλα κανάλια πως την βλέπετε;

    -Όπως ήταν πάντα. Σοκ και δεος. Τα ελληνικά κανάλια ειναι μια μεγάλη ιστορία .Και εαν θέλει κάποιος να καταλάβει τι συμβαίνει με τα Ελληνικά κανάλια ας αναρωτηθεί πως γίνεται κανένα περίπτερο να μην μπορεί να λειτουργήσει χωρίς άδεια,αλλά να μπορεί να λειτουργήσει ενας τηλεοπτικός σταθμός χωρίς άδεια. Όποιος δώσει εξήγηση σε αυτο,θα δώσει εξήγηση στο γιατί τα μέσα είναι αυτά που είναι.
    Γιατι εκπροσωπούν το σύστημα εξουσίας. Κανονίζουν την πολίτικη ατζέντα,κανονίζουν ποιοι θα είναι πρόεδροι στα κόμματα,κανονίζουν ποιοι θα είναι πρωθυπουργοί και προκείμενου να περάσουν όλα αυτά κάνουν τον κόσμο να φοβάται ή να ντρέπεται. Δεν είναι μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κάνουν καμπανιες. Είμαστε στη καμπάνια μνημόνιο 1,καμπάνια μνημόνιο 2,καμπάνια εκλογές 1 κτλ.
    Παρέλασαν επι μνημονίου φοβέρες φυσιογνωμίες που έλεγαν πως θα πάμε στη δραχμή .Και τώρα που σώσαμε το ευρώ πρέπει να βρούμε να πληρώσουμε. Άντε να δούμε.

    -Τι θα έχει το ΗΟΤ DOC της Πέμπτης ;

    -Θα ασχοληθούμε με τον πατριωτισμό των εφοπλιστών. Θεωρούμε πως ειναι προκλητικό , το σύνολο των εφοπλιστών με Ελληνική σημαία να πληρώνει 12εκατ.ευρω φορολόγηση όπως εχει γραφτεί στον Ελληνικό προϋπολογισμό και γύρω απο άλλες δραστηρίοτητες άλλου τύπου 248.Οσα πληρώνει το Μπραχάμι. Και είναι σκανδαλώδες να λένε πως αν δεν τους κάνουμε κάτι,οτι θα σηκωθούν να φύγουν απο τη χώρα. Αυτά που εξασφαλίζει το κράτος στα πλοία με Ελληνική σημαία δεν τα εξασφαλίζει κανένα κράτος.
    Και ένα δεύτερο θέμα,θα γράψουμε για το πως η επιστημονικοφανεια χρησιμοποιείται για να εξαπατήσει τον κοσμο. Με τα γιλεκακια του Καματεροί,τον Φικιορη της δημοσιογραφίας κτλ.

    -Το Πρώτο Θέμα την προηγούμενη εβδομάδα στις τελευταίες σελίδες,σχολίασε με κάπως σαρκαστικό τρόπο τις μηνύσεις που κάνετε σε συνάδελφους σας.

    -Αυτο πιστεύουν αυτοί. Αυτοί έχουν κατασπαραχτεί μεταξύ τους. Αφού ήταν στην μπανιερά βγήκαν γυμνοί και κατασπαραχθηκαν. Εγώ προτίμησα να κάνω μηνύσεις. Αν πεις πως είμαι κακός δημοσιογράφος ή αν μιλήσεις σκληρά για έμενα έχεις δικαίωμα να το κάνεις ,είμαι κατά μια έννοια δημόσιο πρόσωπο. Θέματα όμως που αφορούν συκοφάντηση και υπόληψη και πράγματα για τα οποία επι 25 χρονιά δεν μπορεί να μου πει κανένας κουβέντα εκεί περνάει κόκκινη γραμμη. Εκει εχει μήνυση,αγωγη. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Εγώ σκελετούς στη ντουλάπα δεν έχω. Κάτι βρόμικα σώβρακα μόνο.

    ΠΡΕΖΑ TV
    16-7-2012

    http://prezatv.blogspot.gr/2012/07/tv.html

  11. Ο/Η Ευγένιος λέει:

    Το παράδειγμα του τεχνικού έργου είναι ενδεικτικό για το φαγοπότι αλλά επίσης καλή αφορμή για ένα θέμα μείζονος σημασίας που πολύ λίγο έχει θιχτεί. Ανήκω στον λεγόμενο τεχνικό κόσμο, μηχανικός γαρ, και η ιστορία του παραδείγματός σας είναι η ιστορία που συναντώ συνέχεια από τότε που αποφοίτησα μέχρι σήμερα-και για όσο έχουμε δουλεία ακόμα- Το pattern παραμένει ίδιο παρόλη την κρίση. Τα παραδείγματα πραγματικά άπειρα με το δικό σας (το φαντάζεστε άλλωστε) να είναι μια παιδική εκπομπή μπροστά στο hardcore που παίζεται. Η αναφορά τους καταλήγει όμως μόνο σε διαπιστώσεις και τίποτα παραπέρα.(και αυτό δεν είναι κατηγορία απέναντί σας)
    Η διαχείριση και η σκοπιμότητες των τεχνικών έργων μαρτυρούν πολύ βρομιά ,κάτι που δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία, γιατί απλά έχει μεγάλες εκταμιεύσεις και μετακινήσεις χρήματος, μεγάλα περιθώρια κέρδους, δυνατότητα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και προπάντων!!! οδηγεί σε «κατάληψη» χώρου και τότε το χρήμα μετατρέπετε, σε υλική υπόσταση με εδαφικό στρατηγικό «λόγο» στον προγραμματισμό (θεσμικό και εξωθεσμικό) των σχέσεων που διέπουν το πολύπλοκό της αστικής και χωρικής οργάνωσης (πόλης, νομού, περιφέρειας χώρας κ.τ.λ) αλλά και τις προσόδους (χρήματος και εξουσίας ) που τέτοιες σχέσεις μπορούν να επιφέρουν. «Τα λεφτά πολλά» και για αυτό κάθε μαφιόζος που σέβεται τον εαυτό του αλλά και τους απογόνους του κάποια στιγμή θα ασχοληθεί έμμεσα ή άμεσα με τις εργολαβίες. Και αυτό όχι μόνο στο ελλάντα ξανατονίζω. Έτσι δούλευε και έτσι θα δουλεύει.
    Το σημαντικό στο παιχνίδι αυτό είναι το ποιός κάνει τον προγραμματισμό(θα μου πεις κάτι μας είπες ρε μεγάλε) αλλά και με ποιά εργαλεία . Στα εργαλεία είναι το θέμα. Γιατί στην τελική είναι θέμα τεχνολογίας (πες το και τεχνο-επιστήμης στο επίπεδο της εφαρμογής της για έναν πολύσυγκεκριμένο σκοπό-στην περίπτωσή μας το χ τεχνικό έργο) αλλά και της φιλοσοφίας (πρωταρχικά τον στοχασμό) πάνω σε αυτή την «Τεχνολογία» που την μετατρέπει σε πολιτική και συμπληρώνει τα όποια πολιτικά οράματα με τα εργαλεία που δημιουργεί κατά το δοκούν. H ποιότητα του εγχειρήματος χαρακτηρίζει πολιτισμό.
    Σε αυτή την χώρα όμως κανένας δεν μιλάει για την Τεχνολογία και δεν εννοώ ξαναλέω τα gadgets. Πλατειάζω και ζητώ συγνώμη αλλά πάω κατευθείαν στο θέμα. Όταν κάποιος μου λέει ότι θα μου κάνει έναν κύκλο πρέπει να έχει διαβήτη. Αν δεν έχει είναι απλά απατεώνας και εγώ μα….κας που τον πιστεύω. Βάλε στην θέση του διαβήτη αστικό και χωρικό προγραμματισμό μόνο για αρχή και έχεις το ψέμα μπροστά σου από σύσσωμο την πολιτικό κόσμο της χώρας.(ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ). Η σιωπή μας σίγουρα μας καθιστά ΜΑ….ΚΕΣ. (Όλα κεφαλαία και με νέον να αναβοσβήνουν)
    Ουτε ένας ΠΟΥ…ΗΣ πολιτικός δεν έχει πει κουβέντα για σοβαρό χωροταξικό σε αυτή την χώρα. Ας ψάξει κάποιος όσο θέλει να βρει έστω και μια προγραμματική δήλωση σοβαρή (και χέστικα αν είναι της σχολής του Σικάγο, του σοσιαλισμού και της αριστεράς ….σοβαρή να είναι ) ΤΙΠΟΤΑ. Από ‘κεί και πέρα ανάπτυξη σου λέει. Μάλιστα. Με τις υλικές προεκτάσεις τις ανάπτυξης που ρε μεγάλε. Εδώ, απέναντι, παραδίπλα και γιατί, πώς με πόσα λεφτά και ποιές συνέπειες;;;;;;;. ΤΙΠΟΤΑ. Μετά πάλι σου λέει σκάνδαλα. Πάλι μάλιστα. Λίμνες Mall, Βοτανικοί, καμένα δάση, ξενοδοχεία στο αιγιαλό. Μετά σου λέει Κερατέες, συνωστισμός μεταναστών στο κέντρο, εκτροπές Αχελώου, γέφυρες, διόδια και πάει λέγοντας. Και όλα αυτά θα τα διαχειριστούν κωθώνια και λαμόγια που κουβέντα για τα σωστά εργαλεία. Που θα τους ακούσουν γίδια που πρέφα για την ένδεια σε απαιτούμενα εργαλεία. Και κάπως έτσι ο κύκλος θα γίνει από μόνος του. Ο ως τώρα καταναλωτισμός μας και η ευμάρεια που τον επέτρεπε μας ξεγελούσε γιατί απλά αγοράζαμε είδωλα του κύκλου. Δεν τον φτιάχναμε. Δεν τον επιχειρούσαμε. Το ξέραμε βαθειά μέσα μας και λειτουργούσαμε μειονεκτικά. Εκτιμούσαμε περισσότερο τον κάτοχο της αστραφτερής μπέμπας από τον δημιουργό της-τον γερμαναρά που τώρα μας πίνει το αίμα αλλά αυτός δεν έχει ιδέα από ζωή και φιλότιμο. Η ψυχολογία του σκλάβου.
    Live your myth in Greece. Ότι πιο σωστό έχει ειπωθεί ποτέ.
    Το θέμα της τεχνολογίας λοιπόν με την ευρύτερη έννοιά της αλλά και της συγκεκριμένης εφαρμογής της ποτέ δεν απασχόλησε την βαλκανική μας γωνιά που έχει μαζέψει τα απόνερα του διαφωτισμού και της βυζαντινό-οθωμανική μας καταβολής και τα έχει κάνει βούρκο.
    Παράδειγμα. Όλοι ξέρουμε την ιστορία του γενναίου Λεωνίδα και των 300. Τί ξέρουμε όμως για τον αρχαίο σιδηρουργό που επέτρεπε μέσω της τέχνης του στην ελληνική φάλαγγα να είναι σε σημερινή αντιστοιχία σαν το stealth απέναντι σε ελικοφόρο;Όλοι ξέρουμε για την Σαλαμίνα αλλά τί ξέρουμε για τους αρχαίους ναυπηγούς; Ποίες διαδικασίες τους, και ποιό περιβάλλον τους επέτρεψαν να ακμάσουν και να αποδώσουν στην κοινωνία τους τα μέγιστα; Μπούρδες τίποτα. Από την μία Ελληναράδες που πιστεύουν πως ο Λεωνίδας ήταν απλά πολύ μάγκας, από την άλλη αριστεροί που βλέπουν άλλο ένα ντοκουμέντο της ταξικής ανισότητας και της εκμετάλλευσης των παραγωγικών μέσων απο τον ιμπεριαλισμό.(Kiss my …..) ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΕΙ Γ…….Ω ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ;;;;;; Ξέφυγα, ζητώ συγνώμη, κλείνω……….
    Θα μου κάνεις κύκλο λοιπόν αγαπητέ πολιτικάντ; Δειξε μου τον διαβήτη ή σκάσε και χάσου. Καλές οι ιδεολογίες για τα εργαλεία λοιπόν καμία κουβέντα;

  12. Ο/Η Μίμης ο σιδεράς λέει:

    Έλεγχοι σε συνταξιούχους του Τομέα Υγειονομικών

    Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012 21:23RedAlert

    Απάτη σε βάρος του Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ) ανακάλυψαν έλεγχοι των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

    Συγκεκριμένα, αποδείχτηκε ότι συνταξιούχοι του ταμείου δεν έχουν υποβάλλει δήλωση εισοδήματος ή δηλώνουν στην εφορία μικρότερα ποσά από εκείνα που έχουν χορηγηθεί από το ταμείο.

    Ειδικότερα, το 5,5% των συνταξιούχων του Τομέα Υγειονομικών λαμβάνει μηνιαία σύνταξη μεγαλύτερη από 6.000 ευρώ χωρίς να υποβάλλει δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ το 12% των συνταξιούχων του ίδιου φορέα δηλώνει στην εφορία μικρότερα ποσά.

    Επιπλέον, το ποσοστό των συνταξιούχων του συγκεκριμένου Ταμείου που δηλώνει αναπηρία φθάνει στο 11,3%, την ώρα που ο συνολικός πληθυσμός των συνταξιούχων που δηλώνει αναπηρία κινείται στο 7,7%.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι δηλώσεις αναπηρίας θα επανεξεταστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ώστε να εντοπιστούν τυχόν περιπτώσεις ατασθαλιών.

  13. Ο/Η λέει:

    http://www.koutipandoras.gr/?p=21733

    Οι αποκαλύψεις του Hot Doc στο Reuters

    Δημοσιευμένο στις 13 Ιουν 2012 | ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Συντάκτης:

    Οι αποκαλύψεις του περιοδικού HOT DOC τις οποίες δεν είδαν τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης συμπεριλήφθηκαν σε εκτενές ρεπορτάζ του Reuters και του δημοσιογράφου Stephen Grey. Στο δημοσίευμα που αναφέρεται πως ο Βγενόπουλος μόλυνε την οικονομία της Κύπρου γίνεται σημαντική αναφορά στις αποκαλύψεις του HOT DOC και της τηλεοπτικής εκπομπής «Το Κουτί της Πανδώρας».

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το 2010 ο όμιλος MIG που διαθέτει μετοχές σε μια μεγάλη γκάμα εταιρειών από την Ολυμπιακή Αεροπορία μέχρι τη βιομηχανία τροφίμων Vivartia το 2010 κατέγραψε ζημιές ύψους 1,8 δις ευρώ. Καθώς η φημολογία στην Κύπρο φουντώνει για προσφυγή σε ένα πακέτο διάσωσης το Reuters αναφέρει ότι η πορεία του Βγενόπουλου και της Marfin μπορεί ίσως να φωτίσει πως η Ελληνική και Κυπριακή οικονομία έφτασαν στο σημείο που βρίσκονται.

    Το περασμένο Νοέμβριο οι Αρχές στη Μεγαλόνησο άσκησαν πιέσεις στον κ. Βγενόπουλο να εγκαταλείψει την προεδρία της Marfin Bank που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank και τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο. Τα καινούργια στελέχη της τράπεζας αποκάλυψαν στοιχεία που δείχνουν μεγάλη έκθεση ελληνικών εταιρειών του ομίλου σε υψηλού κινδύνου επενδύσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται δάνεια σε επενδυτές οι οποίοι στη συνέχεια αγόραζαν μετοχές του ομίλου.

    «Νομίζω ότι υπήρξαν ξεκάθαρα πολλές αποφάσεις, οι οποίες εκ των υστέρων αποδείχθηκαν μη συνετές», δηλώνει στο πρακτορείο ο Μ. Σαρρής, σημερινός πρόεδρος της Cyprus Popular Bank και πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ανώνυμες πληροφορίες, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ετοιμάζεται να ζητήσει λεπτομερή έρευνα «για το τι πήγε στραβά με τη Marfin και για τις παραλείψεις των κυπριακών εποπτικών αρχών».

    Η κλίμακα των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τράπεζα της Marfin δημιουργεί δυσκολίες για την κυβέρνηση στην Κύπρο. Σε μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση στις 17 Μαΐου, που ψήφισε υπέρ της βοήθειας στην τράπεζα για να συμπληρώσει ένα έλλειμμα κεφαλαίων η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών και της τράπεζας ήταν χρειάζονταν περίπου 2 δις ευρώ. Στην Κύπρο εκφράζονται φόβοι ότι αν δεν βρεθούν νέοι επενδυτές η διάσωση της τράπεζας μπορεί να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να προσφύγει σε ένα πακέτο διάσωσης. Τα αναγκαία χρήματα αντιπροσωπεύουν το ένα δέκατο του ΑΕΠ της χώρας.

    Ο Ζαχαρίας Κουλίας, Κύπριος βουλευτής πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο είπε «είναι η πρώτη φορά (κατά τη διάρκεια της θητείας μου) που βρισκόμαστε σε μια τόσο δύσκολη θέση.» Όπως και πολλοί άλλοι πολιτικοί της Κύπρου, ο ίδιος κατηγορεί τον Βγενόπουλο. «Πώς μπόρεσαν (οι κυπριακές αρχές) να ξεγελαστούν από έναν άνθρωπο ο οποίος πήρε το κεφάλαιο των Κυπρίων καταθετών και το μετέφερε στην Ελλάδα μετατρέποντας το σε αέρα κοπανιστό;». «Πως είναι δυνατόν το στελεχικό δυναμικό της τράπεζας να μην κατάλαβε τι γινόταν;» διερωτήθηκε ο βουλευτής.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βγενόπουλος με δηλώσεις του στο Reuters απορρίπτει όλες τις αιτιάσεις εναντίον του, λέγοντας ότι οι εποπτικές αρχές της Κύπρου επιδόθηκαν σε μία εκστρατεία σπίλωσής του, ότι η αποχώρησή του από τη Marfin δεν υπήρξε αποτέλεσμα πιέσεων αλλά δική του απόφαση και ότι ο ίδιος ενεπλάκη σε ένα «πραξικόπημα» που οργάνωσε ο τότε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κ. Αθανάσιος Ορφανίδης. Μάλιστα, ο κ. Βγενόπουλος χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του το γεγονός ότι κράτησε την τράπεζα στη Κύπρο, και τελικά έπεσε σε παγίδα.

    Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Ορφανίδης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχετικό σχόλιο στο πρακτορείο Reuters, ενώ από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος σχολιάζει ότι έχουν καταστεί διαθέσιμες στο ελληνικό κοινοβούλιο «όλες οι σχετικές πληροφορίες» και ότι από νομικής πλευράς δεν επιτρέπεται να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

    Ένας φτωχός άνθρωπος με χρήματα

    Πρώην πρωταθλητής ξιφασκίας που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του 1972, ο Βγενόπουλος είναι δικηγόρος στην εκπαίδευση. Έφτιαξε τη φήμη του κάνοντας πρακτική στο ναυτιλιακό δίκαιο, όπου και έχτισε τη φήμη του πειστικού πωλητή και πετυχημένου διαπραγματευτή. ‘’Δεν είμαι πλούσιος’’, είχε κάποτε σε δημοσιογράφο. ‘’Θεωρώ τον εαυτό μου φτωχό άνθρωπο με χρήματα’’.

    Ποτέ δε δίστασε να αντιμετωπίζει καταστάσεις. Μάλιστα, κάποτε είχε προκαλέσει την οργή του ελληνικού κοινοβουλίου όταν ανέφερε ότι είναι υπηρέτης των μετόχων, ‘’ενώ εσείς από τη μεριά σας, είστε υπηρέτες του λαού, άρα υπηρέτες μου’’.
    Η ίδρυση του ομίλου Marfin έγινε το 1998 και εστίαζε στις τραπεζικές επενδύσεις. Το 2006, η έδρα του ομίλου μεταφέρθηκε στην Κύπρο, μετά από συγχώνευση με τη Marfin Λαϊκή Τράπεζα. Το 2007, ο Βγενόπουλος διαχώρισε όλες τις μη τραπεζικές δραστηριότητες, ενοποιώντας τες κάτω από την ομπρέλα της MIG, ενώ αργότερα προγραμμάτισε το ποσό των 5,1 δις ευρώ να πάει στην MIG της Αθήνας, αυξάνοντας το ποσοστό της τράπεζας Marfin στην εταιρία από 6,5% σε 97%. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει νομικός διαχωρισμός μεταξύ MIG και Marfin.
    Ο Βγενόπουλος παρέμεινε στα ΔΣ και των δύο εταιριών. Στη τράπεζα Marfin ήταν διευθύνων σύμβουλος μέχρι το 2010, όταν και έγινε μη εκτελεστικός πρόεδρος. Στον όμιλο MIG, ήταν το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος μέχρι που έγινε μη εκτελεστικός πρόεδρος τον Ιανουάριο. Διατηρεί μόνο μικρές συμμετοχές στις εταιρίες.

    Στόχος του ομίλου Marfin είναι να γίνει ένα από τα μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους με κεφαλαιοποίηση με πάνω από 140 δις ευρώ την επόμενη πενταετία’’, είπε ο ίδιος το 2007, αναφερόμενος στο MIG. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, κάποιοι στην Ελλάδα άρχισαν να αναρωτιούνται από πού προήλθαν τα χρήματα για την αγορά των μετοχών της MIG. Το έναυσμα για τα ερωτήματα αυτά ένα σκάνδαλο με το μοναστήρι του Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος, στην απομονωμένη χερσόνησο βόρεια της χώρας. Ο Έλληνας δημοσιογράφος των ερευνών, Κώστας Βαξεβάνης προέβαλε πώς οι μοναχοί του Βατοπεδίου εξασφάλισαν πολιτική βοήθεια για να αποκτήσουν τα δικαιώματα σε ένα φυσικό καταφύγιο στη Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια, εξασφάλισαν περισσότερη βοήθεια για να το ανταλλάξουν με κρατική ακίνητη περιουσία μεγάλης αξίας σε όλη τη χώρα. Οι μοναχοί συμμετείχαν και οι ίδιοι ως παίχτες στην αγορά μετοχών και παρέλαβαν 109 εκ. ευρώ σε δάνεια από την τράπεζα Marfin.

    Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου απεμπόλισε από την κυβέρνηση το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το 2009 και αποκάλυψε την έκταση της διαφθοράς της ελληνικής πολιτικής. Κατ’επέκταση, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου γέννησε ερωτήματα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Μια ειδική έκθεση του 2010 για το Βατοπέδι έκανε λόγο για 30 εκατομμύρια ευρώ που ξόδεψαν οι μοναχοί -και τα οποία είχαν δανειστεί από την τράπεζα Marfin, το μεγαλύτερο δανειστή του μοναστηριού- για να αγοράσουν μετοχές του ομίλου MIG και άλλα 42 εκατομμύρια ευρώ σε άλλα επενδυτικά σχέδια με τη MIG ή συνεργάτες της. Έλληνες βουλευτές που προσπάθησαν να υποχρεώσουν την ΤτΕ να παράσχει λεπτομέρειες για όλα τα δάνεια της Marfin Λαϊκής Bank και των δύο θυγατρικών της το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η Marfin-Egnatia και η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, έκαναν τους επενδυτές να λάβουν μέρος στην άντληση κεφαλαίων.

    Ο Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της ΤτΕ, αποκάλυψε στους βουλευτές ότι η Marfin-Egnatia είχε δανειστεί πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ το 2007 για να χρηματοδοτήσει την αγορά των μεριδίων της MIG και η τράπεζα είχε υποστεί κυρώσεις αφού απέτυχε να τα κατηγοριοποιήσει ως περιθωριοποιημένα δάνεια – δάνεια που εξασφαλίζουν ασφάλεια, συνήθως μετοχές. Αυτό τους επέτρεψε να προσπεράσουν αυστηρούς ελέγχους.
    ‘’Τα δάνεια αυτά είναι νόμιμα, σεβόμενες τις νομικές συνθήκες’’, είπε ο Προβόπουλος στους βουλευτές. ‘’ Αν η αξία των εξασφαλίσεων πέσει, τότε η τράπεζα καλείται να αυξήσει τα κεφάλαιά της’’.

    Η πιο βασική απόδειξη προήλθε από τον κοινού έλεγχο της ΤτΕ και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στη Marfin-Egnatia, με έκθεση που συντάχθηκε το Μάρτιο του 2009. Η έκθεση που έφτασε στα χέρια του Reuters, ανέφερε ότι η τράπεζα ανέλαβε ρίσκα, ‘’το επίπεδο των οποίων αλλά και η φύση τους προκαλούν ανησυχία στις εποπτικές αρχές αναφορικά με την ορθή και επαρκή διαχείρισή τους’’.

    Τα δάνεια από τη Marfin στον όμιλο MIG υποδεικνύουν ευνοϊκή μεταχείριση, όταν η ΄΄σχέση μεταξύ του ομίλου MPB και του ομίλου MIG δημιουργεί την εντύπωση ότι οι στενοί δεσμοί μεταξύ των 2 ομίλων διαδραμάτισαν ένα σημαντικό ρόλο στην έγκριση των δανείων αυτών’’.
    Η ερευνητική έκθεση για το Βατοπέδι, ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2010, αναφέροντας ότι η Marfin λανθασμένα διοχέτευε δάνεια στο μοναστήρι για σχέδια που επωφελούσαν τη MIG.

    Υπήρξε σημαντική ‘’σύμπλευση’’ συμφερόντων για όσους διοικούσαν το Βατοπέδι και τους συμβούλους του αλλά και για τη διοίκηση της Marfin που έδωσε τεράστια ποσά μετρητών που ωφέλησαν όχι μόνο το μοναστήρι αλλά ταυτοχρόνως και εκτελεστικά μέλη της διοίκησης της Marfin”.
    Στην έκθεση περιγράφεται ‘’σωρεία παραβάσεων, ψευδορκία και ενδεχομένως πλαστογραφία εγγράφων από αυτούς που ενεπλάκησαν άμεσα με το Βατοπέδι, όπως και με τις δύο θυγατρικές της Marfin’’. Ο ανεκτικός ρόλος της ΤτΕ άφηνε τα μέλη της επιτροπής ‘’μπλεγμένα΄΄.

    Σε μια επιστολή προς το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο, ο πρόεδρος της επιτροπής, Δημήτρης Τσιρώνης του σοσισαλιστικού κόμματος του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε τη διερεύνηση των έκνομων πράξεων από τη Marfin και άλλους. Ο Τσιρώνης έκανε ευρύτερες τις κατηγορίες, θεωρώντας ότι η Marfin-Egnatia έγινε όχημα για τη διάχυση σχεδόν 2 δις ευρώ στα χέρια ενός μικρού μέρους επενδυτών του ομίλου MIG. Η Marfin δάνεισε χρήματα σε ‘’ευρέως γνωστούς μεγιστάνες και επιχειρηματίες’’ για να αγοράσουν μετοχές της MIG.

    ‘’Όλα τα δάνεια για τις μετοχές ήταν εξασφαλισμένα’’, ανέφερε ο Τσιρώνης, ‘’με ασυνήθιστα πλεονεκτικούς όρους για τους δανειζόμενους χάρη στους στενούς δεσμούς ανάμεσα στη MIG και τη Marfin’’. Και δημιούργησε ένα ξεχωριστό επενδυτικό ρίσκο που θα έπρεπε να γίνει δημοσίως γνωστό.
    ‘’Η Marfin και η MIG’’, ανέφερε, ‘’ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες ,όχι μόνο επειδή είχαν πολλά κοινά στελέχη και πολλούς κοινούς μετόχους. Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Marfin και MIG και των άλλων σχετικών εταιριών δημιουργεί μια αλληλεξάρτηση και συγκέντρωση κινδύνων’’.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Προβόπουλος διαφώνησε λέγοντας ότι αφού η MIG και η Marfin ήταν ξεχωριστές εταιρείες τα δάνεια για να αγοραστούν μετοχές του ομίλου MIG είναι αποδεκτά και είπε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Τσιρώνης δεν αντιλαμβάνεται τα δεδομένα.

    Η MIG ισχυρίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος «δεν είναι ούτε άμεσα ούτε έμμεσα» μητρική εταιρεία της Μαρφίν Εγνατία ή της Μαρφίν Λαική Τράπεζα στην Κύπρο. Η MIG δεν ασκεί «κυρίαρχη επιρροή» στη Μαρφίν ούτε η MIG και η Μαρφίν υπόκεινται σε «κοινή διαχείρηση».

    Σε δήλωσή της στο Reuters, η Τράπεζα της Ελλάδος είπε ότι έχει παράσχει στους βουλευτές «όλες τις σχετικές πληροφορίες», αλλά ότι νομίμως είχε την υποχρέωση τήρησης του απορρήτου που σημαίνει ότι «δεν μας επιτρέπεται να σας παράσχουμε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα θέματα αυτά.»

    O Βγενόπουλος απορρίπτει τους ισχυρισμούς Τσιρώνη. Λέει ότι τα δάνεια προς την MIG και τους συνεργάτες είναι εξασφαλισμένα και έχουν αποφέρει τεράστια έσοδα για την τράπεζα. Ο κίνδυνος από δάνεια εξασφαλισμένα με μετοχές της MIG είναι επίσης μια υπερβολή: είναι παραπλανητικό να υπολογίσουμε το ύψος του ρίσκου της τράπεζας με βάση την τιμή αγοράς των μετοχών αυτών, δεδομένου ότι οι μετοχές είναι «εξαιρετικά υποτιμημένες» και η διαπραγμάτευση τους γίνεται στο ένα δέκατο της «πραγματικής» τους αξίας . Η τράπεζα είχε μεγάλα κέρδη από το ελληνικό χαρτοφυλάκιό της στις καλές εποχές, είπε, και πρέπει να βλέπουμε μακροπρόθεσμα.

    Ο Βγενόπουλος κατηγόρησε τους βουλευτές της επιτροπής για δειλία, διότι ποτέ δεν τον κάλεσαν να καταθέσει. Αυτός και οι εταιρείες του κατέθεσαν τρεις αγωγές εναντίον του Τσιρώνη για συκοφαντική δυσφήμιση. Η μία από αυτές έχει απορριφθεί και οι υπόλοιπες μένει να εκδικαστούν.

    Ο Βγενόπουλος αναφέρει ότι η Marfin βρέθηκε καθαρή για ατασθαλίες από την έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας μετά τον έλεγχο του 2009 και την έκθεση των βουλευτών». Η τράπεζα σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την έρευνα που διεξήγαγε δεν έκανε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. «Τίποτα δεν έχει ποτέ τεκμηριωθεί ποτέ,» είπε.

    Ο Κώστας Μποτόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν έχει την εποπτεία της υπόθεσης Βατοπεδίου και δεν έχει διενεργήσει έρευνα.

    Ο Παναγιώτης Νικολούδης, ο επικεφαλής της Αρχής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Ελλάδα, δήλωσε ότι δεν υπήρχε λόγος να ερευνήσει τις δραστηριότητες της Marfin. «Η Τράπεζα της Ελλάδα έχει ήδη διερευνήσει αυτή την υπόθεση και διαπίστωσε όλα ήταν εντάξει. Δεν έχω δει κανένα ισχυρό επιχείρημα που θα μπορούσε να ανατρέψει τα συμπεράσματά της». Δύο ανώτεροι εισαγγελείς στην Αθήνα, ωστόσο, όπως δήλωσαν στους δικαστικούς ανακριτές είχαν ακόμη μια ανοιχτή έρευνα για τις ανακαλύψεις των βουλευτών.

    Τον περασμένο χρόνο, οι Κυπριακές αρχές έριξαν μια πιο προσεκτική ματιά. Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους στην Κύπρο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ορφανίδης είπε στο προσωπικό του το περασμένο φθινόπωρο ότι η αγορά της Marfin Popular Bank τόσο πολλών ελληνικών ομολόγων είχε ως αποτέλεσμα κρίση ρευστότητας.

    Οι σχέσεις μεταξύ Ορφανίδη και Βγενόπουλου επιδεινώθηκαν, και το Νοέμβριο του Βγενόπουλος εγκατέλειψε ως πρόεδρος της Marfin, τη στιγμή ακριβώς που ο Ορφανίδης ετοιμαζόταν να του ζητήσει να παραιτηθεί λόγω του ότι ήταν υπεύθυνος για την κρίση μετρητών. Ένα μήνα αργότερα, ο διευθύνων σύμβουλος Ευθύμιος Μπουλούτας, απολύθηκε κατόπιν οδηγιών του Ορφανίδη, ο οποίος δεν έχει εξηγήσει δημοσίως το λόγο. Ο Μπουλούτας, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει, διευθύνει τώρα τη MIG στην Αθήνα.

    Η νέα διοίκηση της Marfin πιστεύει ότι η έκθεση της τράπεζας σε δάνεια που χορηγήθηκαν το 2007 για να αγοράσει μετοχές της MIG μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι έχει αναφερθεί. Συνολικά περισσότερα από € 510 εκατομμύρια, δεν έχουν ακόμη επιστραφεί. Με τη διαπραγμάτευση μετοχών της MIG στο 3% των επιπέδων του 2007, η εγγύηση για τα δάνεια αυτά είναι αποτιμάται πλέον σε περίπου 140 εκατ. ευρώ.

    Ο Ορφανίδης παύτηκε τον Απρίλιο, αφού η κυβέρνηση επέλεξε να μην ανανεώσει την πενταετή θητεία του. Στις λίγες δημόσιες παρατηρήσεις του επί του θέματος, κατηγόρησε την απόφαση της κομμουνιστικής κυβέρνησης της Κύπρου για να πλαισιώσει το Βγενόπουλο με αντιτιθέμενες και αυστηρότερες ρυθμίσεις τραπεζικό τομέα.

    «Μου προκάλεσε θλίψη το γεγονός ότι είναι ο αποδέκτης των πολιτικών παρεμβάσεων, που σε όλες τις περιπτώσεις έγιναν για να χαλαρώσει το εποπτικό πλαίσιο και να πληγούν ορισμένα συμφέροντα», είπε στο κοινοβούλιο.

    Σε συνέντευξη Τύπου στην Κύπρος στις 4 Μαΐου, Βγενόπουλος, ο οποίος είπε ότι πολεμούσε για αυστηρότερους κανόνες, κατηγόρησε Ορφανίδης να ενεργήσει σωστά.

    «Ήταν το θέατρο του παραλόγου. Έχοντας κάνει τη ζωή για την τράπεζα απίστευτα δύσκολη, άρχισε να κατασκευάζει εξωθεσμικές και παράνομες παρεμβάσεις στους μετόχους », είπε ο Βγενόπουλος.

    «Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας καλούσε τους μετόχους! Και τους συναντούσε με ραντεβού στο γραφείο του. Κάλεσε Ντουμπάι» – η Dubai Financial Group, η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Marfin και η δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχος της MIG. «Ήταν πολύ σοκαρισμένος και τους πήγαινε σε ταβέρνες στην Κύπρο.»

    Ένας εκπρόσωπος για την ομάδα του Ντουμπάι, αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Ο Βγενόπουλος λέει ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει τη σχέση μεταξύ της MIG και της Marfin. Ερωτηθείς σχετικά με δάνεια που χορηγήθηκαν για την αγορά μετοχών της MIG στο κεφάλαιο ευαισθητοποίησης, είπε ότι δεν έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν την MIG. Η άντληση κεφαλαίων υπερκαλύφθηκε τόσο πολύ, το σύνολο των μετοχών θα έχουν πωληθεί ακόμη και αν δεν είχαν εκδοθεί τα δάνεια», είπε.

    «Αυτά τα δάνεια χορηγήθηκαν από την τράπεζα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πελατείας που δεν μπορούσε να τους αρνηθεί, σε καλούς πελάτες, ο καθένας από τους οποίους είχε μια σχέση με την τράπεζα, από την οποία η τράπεζα κέρδισε πολλά χρήματα, και η τράπεζα δεν θα μπορούσε να πει όχι»

    Δεν υπήρχαν δάνεια προς τους μετόχους, όπως ισχυρίστηκε Τσιρώνης, γιατί οι υφιστάμενοι πελάτες της τράπεζας έγιναν μέτοχοι μόνο αφότου η τράπεζα τους δάνεισε τα χρήματα.

    Ο Βγενόπουλος προμηθεύσε ένα αντίγραφο του σημειώματος που έστειλε στις 29 Ιουνίου 2007, για να υπενθυμίσει στο προσωπικό της τράπεζας ότι οι πελάτες δεν πρέπει να ρισκάρουν αδικαιολόγητη έκθεση και να κάνουν επενδύσεις με χρήματα που δεν έχουν. Είπε ότι το μήνυμα ακολουθήθηκε μια εβδομάδα αργότερα από μια επιστολή προς το προσωπικό από τον Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων.

    «Επίσης, κανένα δάνειο δε χορηγήθηκε στους φίλους μου, τους συγγενείς μου, και σε μένα,» είπε ο Βγενόπουλος.

    Ο Βγενόπουλος, ο οποίος πιστεύει ότι η τράπεζα κακοδιαχειρίζεται τώρα, πιστεύει ότι η Κύπρος πρέπει να καλέσει την BlackRock, με έδρα τις ΗΠΑ, για να επιχειρήσει να ελέγξει που επενδύθηκαν στα δανειακά χαρτοφυλάκια των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, να κάνουν το ίδιο εκεί.

    «Οι προσπάθειες να αμαυρώθει το όνομά του και το όνομα της Marfin θα βλάψει μόνο την Κύπρο», είπε.

  14. Ο/Η ataktos λέει:

    μένω παλι πράγματι «εντυπωσιασμένος» από την βλακεία η την κουτοπονηριά
    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=702647

  15. Ο/Η Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ(κατά της μπλογκοσφαιρας... ataktos) λέει:

    Ο κόσμος καίγεται αυτός….. ψειρίζεται http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=27705

  16. Ο/Η ataktos λέει:

    προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου η «επίσκεψη» του Κλιντων στο Αντωνάκη … κάτι μου βρωμάει

  17. Ο/Η Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ(κατά της μπλογκοσφαιρας... ataktos) λέει:

    κυρία Διωτη σας ταιριάζουν λόγια του Πλάτωνα…. «Όταν δεν έχεις γνώση, δεν δικαιούσαι να έχεις γνώμη»

  18. Ο/Η Κράτα εργατιά στη Χαλυβουργία λέει:

  19. Ο/Η gold price λέει:

    Στα επίπεδα του 2004 επέστρεψαν κατά το προηγούμενο έτος οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων, μιας και διαμορφώθηκαν σε περίπου 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε σε πρόσφατη ημερίδα για την αγορά ακινήτων ο κ. Γ. Μαλιγιάννης, αναπληρωτής διευθυντής Κτηματικής Πίστης της Εθνικής Τράπεζας. Απόδειξη της σημαντικής ανόδου των τιμών των κατοικιών την τελευταία πενταετία είναι και το γεγονός ότι το ποσό αυτό αφορά μόλις 70.000 δάνεια, έναντι 120.000 το 2008 και ανάλογο αριθμό εκταμιεύσεων το 2004. Εν ολίγοις, περισσότερα δάνεια το 2004 «αγόραζαν» ίδιας αξίας ακίνητα με το 2009. Ενδεικτικό της πτώσης της αγοράς της στεγαστικής πίστης πέρυσι είναι και το γεγονός ότι κατά τη διετία 2006 και 2007, οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

  20. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΤ (χθες)

    Κατεβαινει απο το πολυτελες αυτοκινητο ο Βουλευτης κ.Δ.Στρατουλης, ντυμενος με μπλε λινο κοστουμι, για να συμαπαρασταθει στον αγωνα των απεργων της Χαλυβουργικης. Κανει τις δηλωσεις που παρακολουθησα και σκεφτομαι εκνευρισμενος.

    Αυτος δεν εχει γεννηθει το 1958, σπουδασει νομικη, ηταν ΚΚΕ, μετα περασε και εμεινε στον ΣΥΝ, ενω το βρωμικο 89 ηταν στο Δ.Σ. του ΟΤΕ και στη συνεχεια στελεχος του.

    Δεν εχει ομολογησει οτι εχει βγαλει πολλα χρηματα απο την εργασια του, σε υψηλομισθη θεση, την οποια κατελαβε φυσικα με την αξια του και -επ ουδενι- μεσω της συνδικαλιστικης του δρασης με ποσοστωσεις μεταξυ των κομματων;

    Ο επαναστατικος μου εαυτος αντεδρασε:

    Μην πιστευεις τιποτα , οι πολιτικοι ειναι ψευτες, ακομη και της «αριστερας».Καθε στελεχος μακρας θητειας (40 ετη κατα μ.ο.)με παρατρεχαμενους, προσωπικο στρατο για συλλογη ψηφων και δημοσιογραφους για προβολη, κ.λ.π. ειναι μερος ενος υποσυστηματος ενος κλειστου συστηματος.Αφηστε που δεν πιστεουν στην «αριστερη» φιλανθρωπια, γιατι ειναι αντιδραστικη, ουτε καν στην αλληλεγγυη.

    Πιστευουν στην διαιωνιση του ειδους τους μεσω των φυσικων ή πνευματικων απογονων τους.

    Χ. Φλωρακης: Μ.Δαμανακη, Α.Αλαβανος, Μ.Ανδρουλακης,…

    Α.Αλαβανος: Α.Τσιπρας

    Ν.Κωνσταντοπουλος: Ζωη Κωνσταντοπουλου

    ……………

    Παρακαλουμε τους ‘αριστερους» σωτηρες μας να μην μας σωσουν αλλο.

  21. Παράθεμα: Το μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι [2] « Ροΐδη Εμμονές

  22. Παράθεμα: naftilos.info » Blog Archive » Το μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι !!!!!!!!!!

  23. Παράθεμα: Το μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι [3] « Ροΐδη Εμμονές

  24. Παράθεμα: Το μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι [4] « Ροΐδη Εμμονές

  25. Παράθεμα: Το μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι [5] « Ροΐδη Εμμονές

  26. Παράθεμα: Το μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι [6] « Ροΐδη Εμμονές

  27. Παράθεμα: Το Μεγάλο Πατριωτικό Φαγοπότι [7] « Ροΐδη Εμμονές

  28. Παράθεμα: Το Μεγάλο Πατριωτικό Φαγοπότι [8] « Ροΐδη Εμμονές

  29. Παράθεμα: Το Μεγάλο Πατριωτικό Φαγοπότι [8] – Το Άκις « Ροΐδη Εμμονές

  30. Παράθεμα: Το Μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α. | Ροΐδη Εμμονές

  31. Παράθεμα: Το Μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι (10) -Κύπρος | Ροΐδη Εμμονές

  32. Παράθεμα: Το Μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι (11) -Το Υπουργείο Υγείας | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  33. Παράθεμα: Το Μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι (12) -Το ΥΠΕΞ και οι… Νάρκες (γαβ-γαβ-ΓΑΠ) | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  34. Παράθεμα: Το Μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι (13): Αι Δημοτικαί… επιχειρήσεις | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  35. Παράθεμα: Το Μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι : €1,5 δισ. «έβγαλαν» στο εξωτερικό 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι (η Μέρκελ φταίει ) | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.