Το Μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι : €1,5 δισ. «έβγαλαν» στο εξωτερικό 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι (η Μέρκελ φταίει )

Από το 2010 μέχρι και το τέλος του περασμένου έτους 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι έβγαλαν με εμβάσματα (αθροιστικά άνω των 100.000 ευρώ) στο εξωτερικό συνολικά 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι 415 από τους δημοσίους υπαλλήλους που εντοπίστηκαν να έχουν στείλει χρήματα στο εξωτερικό στη συνέχεια ζήτησαν να αποχωρήσουν και συνταξιοδοτήθηκαν.
photo© elllo.org

photo© elllo.org

Έκτακτη συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα είχαν σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου.

«Είναι πλέον καθαρό ότι η παραίτηση ή η αποχώρηση από το Δημόσιο από μόνη της δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση τον φορολογικό έλεγχο, ο οποίος δεν διεξάγεται από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), που δεν έχει τη δικαιοδοσία, αλλά από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας την οποία καταβάλει για τον έλεγχο των εμβασμάτων» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της κυρίας Σαββαΐδου. Θύμισε ότι για όσους υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών έστειλαν εμβάσματα την επίμαχη περίοδο διενεργήθηκε προκαταρκτικός έλεγχος από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και σημείωσε ότι παράλληλα διενεργείται φορολογικός έλεγχος από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

Διευκρίνισε παράλληλα ότι «φορολογικός έλεγχος επίσης θα διενεργηθεί  για όσους υπαλλήλους του Δημοσίου έχουν πλέον αποχωρήσει  για διαφόρους λόγους». Επεσήμανε μάλιστα ότι «σε κάθε περίπτωση θέλω να επισημάνω ότι για όσους υπαλλήλους συνταξιοδοτούνται διενεργείται έλεγχος πόθεν έσχες από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων».

Έλεγχος εμβασμάτων και αποχωρήσεις από το Δημόσιο

Τα ποσά είναι ιλιγγιώδη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι 5.260 υπάλληλοι, είτε οι ίδιοι είτε και με τους/τις συζύγους τους, έστειλαν σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού από το 2009 εμβάσματα αθροιστικά άνω των 100.000 ευρώ και το σύνολο των εμβασμάτων ανέρχεται σε 1.450.000.000 ευρώ.

Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο αγγίζει τα 275.000 ευρώ.

Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκαν οι πρώτες εντολές ελέγχου περιουσιακής κατάστασης, με κριτήριο το συνολικό ύψος των εμβασμάτων και από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει επιπλέον ότι από τους 5.260 υπαλλήλους οι 329 έχουν στείλει εμβάσματα που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ.

Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.

Μετά την εντολή του κ. Μητσοτάκη προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης, 415 από τους 5.260 υπαλλήλους με συνολικό ποσό αποστολής εμβασμάτων 117.000.000 ευρώ (μέσος όρος 283.000 ευρώ ανά υπάλληλο) αποχώρησαν πρόσφατα από το Δημόσιο για διάφορους λόγους.

Εκ των 415 αποχωρήσαντων οι 241 είναι ιατρικό προσωπικό ηλικίας από 42 έως 67 ετών – η μεγάλη πλειοψηφία είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Το σύνολο του ποσού που έστειλαν ανέρχεται στα 65.000.000 ευρώ.

Άλλοι 101 αποχωρήσαντες είναι πρώην εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων και απέστειλαν 27.300.000 ευρώ.

Τι μπαίνει στο «μικροσκόπιο»

Η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό αποτελεί νόμιμη ενέργεια στο πλαίσιο της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων που συνιστά θεμελιώδη αρχή της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων και συγκεκριμένα εάν τα ποσά που έχουν αποσταλεί δικαιολογούνται από νόμιμα εισοδήματα.

Ο Μητσοτάκης είχε ζητήσει να εντοπιστούν οι επίορκοι που φυγάδευαν χρήματα.

Σε μια προσπάθεια να εντοπίσει νέα δεξαμενή επίορκων που έχουν βγάλει με εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού ποσά που δεν δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να εντατικοποιήσει τους σχετικούς ελέγχους.

Οπως είναι γνωστό, η κυρία Σαββαΐδου, με πρόσφατη εγκύκλιό της, έχει ζητήσει πρόσθετες διευκρινίσεις για το χειρισμό των υποθέσεων φορολογουμένων που απέστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τη φορολογική διοίκηση στον έλεγχο συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Ο υπουργός, από την πλευρά του, επιθυμεί να μπουν στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας δημόσιοι υπάλληλοι που φέρεται να έχουν βγάλει στο εξωτερικό μεγάλα ποσά.

Στην εγκύκλιο της κυρίας Σαββαϊδου αναφέρεται πως σε περίπτωση προσαύξησης περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, ο φορολογούμενος μπορεί να κληθεί να αποδείξει είτε την πραγματική πηγή ή αιτία προέλευσής της, είτε ότι φορολογείται από άλλες διατάξεις, είτε ότι απαλλάσσεται από τον φόρο με ειδική διάταξη.

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, η προσαύξηση της περιουσίας μπορεί να αναφέρεται σε κινητή ή ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής, οικόπεδα, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, πάσης φύσεως χρεόγραφα (μετοχές, τοκομερίδια), καταθέσεις κτλ.

Λοιπά φαγοπότια:  [1] [2] [3]  + [4] + [5] + [6] + [7] + [8] + [9] +[10]  +[11] + [12] + [13]

 

Advertisements
This entry was posted in Ασμοδαίος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

12 Responses to Το Μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι : €1,5 δισ. «έβγαλαν» στο εξωτερικό 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι (η Μέρκελ φταίει )

 1. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  “Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο αγγίζει τα 275.000 ευρώ”, οσο οι μισθοι 20 ετων εργασιας ενος μεσου εργαζομενου. Προσθεστε τα σπιτια, τα ΙΧ και την καταναλωση , που μπορει να ειναι τα διπλασια των εμβασματων για 20 ετη, οποτε εχετε μια πληρεστερη εικονα.

  Μιλαμε για παρα πολλα χρηματα που δεν προερχονται μονον απο γιατρους, αλλα απο καθηγητες λυκειων , μηχανικους , .., υπαλληλους τμηματων οικονομικων υπηρεσιων και προμηθειων, .εργαζομενους σε πολεοδομιες, δημοτικους υπαλληλους,…..

  Λιγο παλαιοτερα , διευθυντες δυο πολεοδομικων γραφειων ειχαν καταθεσεις 2 και 5 εκατ. που δεν μπορουσαν να δικαιολογηθουν , αν ενθυμουμαι καλως.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ποιος εμπόδιζε τόσα χρόνια τον κ.Μητσοτάκη και τους συν αυτώ να εφαρμόσουν το πόθεν έσχες;
   Εννοώ πραγματικό όχι σαν κι αυτό των βουλευτών ή των μητροπολιτικών συγγενολογιών που αποκαλύφθηκαν και κουκουλώθηκαν;

   • Ο/Η μιλαν όλοι μιλούν κι οι κώλοι λέει:

   • Ο/Η Συλλέκτης αρχαιοτήτων και συσκευών Ζήμενς λέει:

    πόσους διόρισε ο μπαμπάς, η αδελφή σου και η αφεντιά σου;
    και πόσες κουζίνες και φωτοτυπικά ζήμενς σας χάρισαν;
    άντε τώρα γιατί τα πήρα στο κρανίο, θυμήθηκα και τον Χριστοφοράκο

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Ο Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=37342
    Γιάννης Παντελάκης

    Ένα όχι νορμάλ κόμμα…

    Για κάποιο περίεργο (;) λόγο, πολλοί δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ενα «σοβαρό νέο πολιτικό». Και αν δεν το γράφουν έτσι ακριβώς, περίπου το εννοούν όταν τον περιγράφουν. Η μεταχείριση που του επιφυλάσσουν, είναι ενδιαφέρουσα για μελέτη. Αυτός ο «νέος σοβαρός πολιτικός», λοιπόν, βγήκε χθες σ’ ένα διεθνές πρακτορείο (Bloomberg), με ιδιαίτερο κύρος και επιρροή ιδιαίτερα σε οικονομικά κέντρα και αναφέρθηκε στην πιθανότητα να κερδίσει ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές «ένα κόμμα που δεν είναι νορμάλ» ! Εννοούσε τον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά.

    Δεν είπε μόνο αυτά. Όταν ρωτήθηκε για το εάν πρέπει οι επενδυτές να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν έως ότου εκλεγεί και πάλι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολίασε: «Μη με ρωτάτε εμένα, εγώ κάνω τη δουλειά μου. Ρωτήστε τον ΣΥΡΙΖΑ».

    Αν ήμουν ξένος, μικρός ή μεγάλος επενδυτής, και διάβαζα αυτές τις δηλώσεις ενός Έλληνα υπουργού (που θεωρείται και σοβαρός μάλιστα), όχι ευρώ δεν θα επένδυα σ’ αυτή τη χώρα, αλλά θα φρόντιζα να απαλλαγώ και απ’ όσα ελληνικά ομόλογα είχα ήδη. Όταν μάλιστα ακούω ότι αυτή τη χώρα μπορεί να την κυβερνήσει ένα «όχι νορμάλ κόμμα»!

    Προφανώς, την ίδια σκέψη (όχι μόνο λόγω Μητσοτάκη, αλλά και πολλών άλλων λόγων), έχουν κάνει και πολλοί ξένοι επενδυτές. Αυτό αποδεικνύει η αρνητική απόδοση των ελληνικών ομολόγων και χθες, φθάνοντας στο 8,02% και παραπέμποντας σε εποχές του Γ. Παπανδρέου, ενώ και το χρηματιστήριο συνέχισε την πτώση του.

    Προφανώς, η αρνητική πορεία των ομολόγων ή του χρηματιστηρίου, δεν οφείλονται μόνο στον συγκεκριμένο υπερτιμημένο πολιτικό. Η πολιτική αστάθεια, η βιασύνη (για εντυπωσιασμό) της κυβέρνησης για δήθεν έξοδο απο το μνημόνιο και ανάλογες μ’ εκείνες του Μητσοτάκη δηλώσεις υπουργών, δηλώσεις ή ασάφειες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν παίξει ρόλο.

    Ωστόσο, το παράδειγμα Μητσοτάκη είναι ενδεικτικό για δύο λόγους. Για το πόσο ανεπαρκείς είναι πολλοί νέοι πολιτικοί, προϊόντα είτε του κομματικού σωλήνα, είτε της οικογενειοκρατίας. Και για τη νοοτροπία που εξακολουθεί να υπάρχει και σ’ αυτούς και η οποία συνοψίζεται στη λογική «μετά απά μας το χάος». Ειδικά το δεύτερο, αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα κυβερνήσεων υπό αποχώρηση. Κινδυνολογούν για να παραμείνουν στην εξουσία και δεν ενδιαφέρονται για τη ζημιά που μπορει να προκληθεί την επόμενη ημέρα στη χώρα. Και αυτό, απλά επειδή υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην βρίσκονται οι ίδιοι στην εξουσία.

 2. Ο/Η Πειραχτήρι λέει:

  Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί αποτελούν ένα κομμάτι των μεγαλοαστών, που όχι μόνο συσσωρεύουν τον πλούτο, αλλά και τον εξάγουν υπόγεια και μεθοδευμένα στο εξωτερικό!!!
  Κατόπιν αυτού,είμαι πεπεισμένος ότι τουλάχιστον η μισή λίστα Λαγκάρντ,αποτελείται από πλούσιους νηπιαγωγούς, πάμπλουτους δασκάλους και μεγιστάνες καθηγητές Μέσης εκπαίδευσης…

 3. Ο/Η kostas λέει:

  60 δισ εχουν βγαλει πολιτικοι επιχειρηματιες κλπ κοινωνικαι ταξεις .
  το 1,5 ειναι λιγα ας τους ανακοινωσουν αφου εχουν την πολιτικη βουληση και να μην διασυρουν τοσο κοσμο ελεος.οτι μας ταιζουν το τρωμε αμασητο.

  • Ο/Η Po λέει:

   Εντάξει αγαπητέ Κώστα, τότε τα ψίχουλα των 1,5 δισ. να κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε, εφόσον υπάρχουν μεγαλύτερα ψάρια. Είναι λογική αυτή;
   (έχουμε γράψει και για τους άλλους που λες, και το ξέρεις)

 4. Ο/Η kostas λέει:

  ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΡΟ ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΑ 1,5 ΔΙΣ ΔΙΕΦΑΡΜΕΝΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ
  ΤΑ ΓΙΑ ΤΑ 58,5 ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΛΙΣΤΩΝ ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΑΛΟΓΟΣ ΝΤΟΡΟΣ

  • Ο/Η Po λέει:

   Εμείς, αν σκεφτεί κανείς, την ασήμαντη αναγνωσιμότητα/επιρροή μας, κάναμε/αναδείξαμε για τα μεγάλα ψάρια (των 58,5 δισ. όπως λες), ό,τι μπορούσαμε.
   να τα λέμε κι αυτά…

 5. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  “ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ 2.470 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
  329 εμβάσματα στο εξωτερικό με ποσά πάνω από 600.000€

  “…Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό αποτελεί νόμιμη ενέργεια και ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων και συγκεκριμένα εάν τα ποσά που έχουν αποσταλεί δικαιολογούνται από νόμιμα εισοδήματα.
  Στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης πάντως σημειώνουν ότι η σύνθεση των υπαλλήλων που έχουν αποστείλει στο εξωτερικό σημαντικά ποσά, αφού σχεδόν οι μισοί είναι εκπαιδευτικοί, μπορεί να οδηγήσουν σε αρκετές περιπτώσεις στην ανακάλυψη «μαύρων εισοδημάτων» που προέρχονται από τη συμμετοχή τους στην παραπαιδεία. Επίσης στην κατηγορία των γιατρών ενδέχεται να αποκαλυφθούν εισοδήματα από φακελάκια που δεν δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα νόμιμα εισοδήματά τους…..”

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64086417

  ΥΓ Μιλαμε για παρα πολλα (ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΜΑΥΡΑ) χρηματα που δεν προερχονται μονον απο γιατρους, αλλα απο καθηγητες λυκειων ,(ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ), μηχανικους , υπαλληλους τμηματων οικονομικων υπηρεσιων και προμηθειων, .εργαζομενους σε πολεοδομιες, δημοτικους υπαλληλους,…..

  ΥΓ2 Εχω αναφερθει πολλες φορες στην αναγκη για φορολογηση των κατοχων μη φορολογημενων ποσων (συμπεριλαμβανομενου του πολιτικου μαυρου χρηματος,….) που περιλαμβανονται σε διαφορες λιστες (Λαγκαρντ, Λιχνεσταϊν….), προσφατους ιδιοκτητες ακινητων στο Λονδινο και αλλαχου,….

  ΥΓ3 Ο μεσος ορος των ποσων (275.000) ειναι αρκετα υψηλος , ενω 329 εμβάσματα στο εξωτερικό αφορουν σε ποσά πάνω από 600.000€, για να κατηγορηθουμε οτι δηθεν συκοφαντουμε τους ΔΥ. Και την οικονομικη και πολιτικη ελιτ κατηγορουμε και επισης την ανωτερη αρπαχτρα μεσοαστικη δημοσιοϋπαλληλικη “ταξη” δεν αφηνουμε ησυχη.

  Και τούτο ποιήσαι κακείνο μη αφιέναι = Και αυτό να κάνω και εκείνο να μην παραμελήσω.Πβ.Ματθ.ΚΓ.23).

 6. Ο/Η kostas λέει:

  αξιοτιμε ρο δεν τα βαζω με το ποιοτικο σου μπλογκ,αλλα με τα μυαλα ολων εκεινων που ψαχνουν ευκαιρια να σπειρουν -ταξικο- διχασμο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.