Το αίσχος του τριπλού μισθού ιερέων

Οι Παπανδρέου προστάτες των παπάδων

Αλληλεγγύη στους "Αγανακτισμένους"

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Είναι γνωστό πως το ελληνορθόδοξο ιερατείο παρουσιάζει μια ροπή σε ποινικά και σεξουαλικά σκάνδαλα σε αφύσικα υψηλά ποσοστά. Η ελληνική Πολιτεία όμως θεωρεί ότι μια μερίδα του ιερατείου δικαιούται να παίρνει τρεις μισθούς, ο ένας από τους οποίους πρέπει να είναι αφορολόγητος. Πρωταγωνίστρια αυτού του σκανδάλου είναι η αρμόδια υπουργός ορθόδοξου θρησκεύματος κυρία Διαμαντοπούλου. Οι ιερείς αντί να απολυθούν ή έστω αντί να απολυθούν οι 2000 υπεράριθμοι από αυτούς, που εργάζονται στην κρατική ΔΕΚΟ Εκκλησία ΑΕ παίρνουν επίσημα τρεις μισθούς.

  1. Από την αφορολόγητη εμπορία και πώληση των λεγόμενων μυστηρίων.
  2. Τον ιερατικό μισθό
  3. Τον καθηγητικό μισθό που παίρνουν όσοι από αυτούς τελείωσαν την κρατική Σχολή που διδάσκει την αντι-επιστήμη της ορθόδοξης Θεολογίας και δουλεύουν, με δεύτερη θέση στο δημόσιο, στα σχολεία.

Επιτρέψτε μου μερικές παρατηρήσεις:
Από την 1 Οκτωβρίου 1945 οι ενοριακοί Ναοί απαλλάσσονται από την υποχρέωση της καταβολής της μισθοδοσίας των Ιερέων γιατί αναλαμβάνει πλέον η Πολιτεία τη μισθοδοσία τους κατόπιν συμφωνίας με την οποία υποχρεούται κάθε ναός να καταβάλει εισφορά 25% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων στην Εφορία, η οποία αργότερα έγινε 35%. Το 1982 το ΠΑΣΟΚ αποπειράται να κόψει το δεύτερο μισθό, αλλά υποχωρεί άτακτα όταν το παπαδαριό κατεβαίνει στο πεζοδρόμιο για να υπερασπιστεί τα προνόμιά του. Το 2004 ο πρωθυπουργός των Ολυμπιακών Αγώνων και των κ.κ.Άκη, Μαντέλη, Τσουκάτου, κ.Σημίτης (εμπνευστής του ισχύοντος νόμου περί μη ευθύνης υπουργών), ως επιβράβευση της ομολογημένης και διαπιστωμένης φοροκλοπής από την Εκκλησία του συμφωνημένου φόρου παγκαριών, καταργεί δια του γνωστού υφυπουργού Οικονομικών Χρήστου Πάχτα, το φόρο (αντί να τον εισπράξει και μάλιστα με τα αναλογούντα πρόστιμα και με τις προβλεπόμενες ποινές για τους φοροκλέφτες), για να αγοράσει ψήφους στις εκλογές του 2004. Η φοροαπαλλαγή αυτή διατηρείται μέχρι σήμερα!

Στις 14 Ιουλίου του 2011, η οσία Άννα η Ευρωπαία (σύζυγος διορισμένου από την κυβέρνησή της μέλους του ΔΣ της «Εθνικό Κτηματολόγιο» ΑΕ), υπουργός ορθόδοξης θρησκείας και σχολικών βιβλίων της κυβέρνησης ΓΑΠ, αντί να περικόψει εντελώς το δεύτερο μισθό των εκπαιδευτικών ιερέων, ή πιο σωστά να τους απολύσει ώστε να καταλάβουν τις θέσεις αυτές άνεργοι νέοι, τους χαρίζει το 30%! Δυο μήνες μετά ο φορομπήχτης και μέγας Λογοκριτής (έκθεση Outlook) και Συνταγματολόγος της Εκκλησίας Bενιζέλος ο Βατοπεδινός, δηλώνει πως ο μισθός των ιερέων δεν περικόπτεται για ηθικούς λόγους!!!

    Οι ιερείς απολάμβαναν για χρόνια την χωρίς εξετάσεις εισαγωγή τους στη Θεολογική, για το τμήμα της κοινωνικής Θεολογίας της οποίας ο υφυπουργός επισημαίνει ότι «το  διδακτικό του προσωπικό απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς πάσης φύσεως, όπως σύζυγοι, τέκνα, γαμπροί, κουμπάροι κ.α., φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των Πανεπιστημίων στην  Ελλάδα αλλά και διεθνώς».

Αποκορύφωμα του σκανδάλου της Σχολής ήταν η γνωστή οικογένεια Χριστινάκη ο αρχηγός της οποίας είχε προσπαθήσει να αγιοποιήσει κάποιον Δημήτρη Λέκκα, το σπίτι του οποίου η χαροκαμένη μάνα του το είχε κάνει τόπο προσκυνήματος.

Δίνω το λόγο σε έναν τίμιο πανεπιστημιακό Θεολόγο στον μακαρίτη Σάββα Αγουρίδη:

 «…..Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, οι δύο Θεολογικές σχολές κατέταξαν όλους τους φοιτητές κληρικούς, που είχαν εισαχθεί χωρίς εξετάσεις, σε ειδικό Τμήμα Επιμορφώσεως διετούς διάρκειας. Οι απόφοιτοι του Τμήματος έπαιρναν ένα ειδικό δίπλωμα και κατατάσσονταν στην

Κωνσταντίνος Πνακάς, ιερέας-μαστροπός. Η Εκκλησία και η μαστροπεία είναι αφορολόγητες.

Α’ μισθολογική κατηγορία. Οι κληρικοί όμως απόφοιτοι αυτών των Τμημάτων συνέχισαν με τους πολιτικούς την προσπάθεια να πάρουν πτυχίο Θεολογίας. Και τελικά το κατόρθωσαν. Επί υπουργίας του κ. Ταλιαδούρου τα Επιμορφωτικά Τμήματα ονομάστηκαν «Ποιμαντικά» και έγιναν ισότιμα των Θεολογικών. Οταν ήρθε το άλλο κόμμα στην εξουσία, το διατήρησε, αν και κάποιοι κυβερνητικοί είπαν πως αυτό έγινε κατά λάθος. Αλλά ο υφυπουργός Παιδείας κ. Παπαθεμελής αποσαφήνισε πως επρόκειτο για κυβερνητική  πολιτική. Προφανώς για να γίνει κάτι τέτοιο και να εδραιωθεί συνετέλεσαν ποικίλοι παράγοντες: …. Αλλοι ενδιαφέρονταν για την καθηγητοποίηση ορισμένων εκλεκτών υποψηφίων στα πανεπιστήμια, με μικροπολιτικούς υπολογισμούς. ……Τα λεγόμενα Ποιμαντικά Τμήματα αποτελούν παρωδία, ….. Στα Ποιμαντικά Τμήματα μπαίνουν όσοι δεν έχουν συγκεντρώσει τον βαθμό του τελευταίου των εισαχθέντων στις Θεολογικές Σχολές και μετά, με χαμηλότερη βάση, κληρικοί. Ημουν ακόμη στην ενεργό υπηρεσία και φίλος μητροπολίτης μού τηλεφώνησε ότι κληρικός της επαρχίας του μπήκε στο Ποιμαντικό χωρίς να δώσει εξετάσεις. …..Γιατί οι ιερείς θέλουν να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια; Ελάχιστοι έχουν αληθινή έφεση για θεολογική γνώση. Πολλοί όμως θέλουν απλώς την Α’ μισθολογική κατηγορία, την εγκατάσταση στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, την αύξηση του εισοδήματός τους και καλύτερη τύχη για τα παιδιά τους. Αλλά και η απόκτηση ενός δεύτερου μισθού, του καθηγητή της Μέσης Παιδείας, δεν είναι αμελητέο κίνητρο. Είναι δύο μισθοί! Εξάλλου από πολιτικό άκουσα μια φορά να λέει ότι λόγοι πατριωτικοί επιβάλλουν να ανεμίζουν τα ράσα των ιερέων μέσα στα σχολεία. Από λαϊκούς όμως καθηγητές της Μέσης έχω ακούσει να καταλογίζουν την καθίζηση του μαθήματος των Θρησκευτικών στην κατηγορία των ιερωμένων καθηγητών….».

   Η Ελλάδα καταρρέει, αλλά το παπαδαριό της αρπακτικής Ανατολικής Ρωμαϊκής Εκκλησίας, που δεν ντρέπεται να έχει ως έμβλημά της το αποκρουστικό τέρας του Δικέφαλου Αετού (!) συνεχίζει να ρουφάει και την τελευταία σταγόνα του αίματός της.

This entry was posted in «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

55 Responses to Το αίσχος του τριπλού μισθού ιερέων

  1. Ο/Η papoylis λέει:

    Κυρ Αντρέα..

    να αντικατασταθεί το «σχολικών βιβλίων» με το «φωτοτυπιών και σύμπυκτων δίσκων»…

    Σύμφωνα με αυτά που μας είπε προ ολίγων ημερών διευθυντής σχολείου τα βιβλία αναμένονται περί το τέλος Νοεμβρίου. και παρεμπιπτόντως στη δευτεροβάθμια της περιοχής μου ΔΕΝ υπάρχουν κονδύλια ( ούτε αναμένωνται σύντομα ) για αναπληρωτές , ενώ στο Λύκειο του κανάκαρη μου λείπουν 4 καθηγητές ΒΑΣΙΚΩΝ μαθημάτων. Οι εκεί εκπαιδευτικοί μοιράζονται στα τμήματα κατά το χρεόν με μόνο σκοπό , όπως μας είπε ο διευθυντής » να κρατούνται στο σχολείο τα παιδία μέχρι και τη πέμπτη ή την έκτη ώρα »

    Έτσι ο γιόκας μου κάνει σχεδόν κάθε μέρα …Γυμναστική και …Βιολογία , Ιστορία μέχρι τώρα άπαξ και με «φιλόλογο» ξένης γλώσσας , σε ένα σχολείο όπου οι ΜΙΣΕΣ αίθουσες είναι παραπήγματα ( ISOBOX ) .

    φαντάζομαι ότι αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι ο Σημίτης απέφυγε να εισπράξει φόρο από τα παγκάρια , αλλά δεν είμαι και 100% βέβαιος 🙂

    ( Το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας πλέον ΔΕΝ υφίσταται αγαπητέ. Ενσωματώθηκε στη Θεολογία ( σκέτο ) για να έχουν απασχόληση τα ..Χριστινάchia..! )

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Να μην είσαι 100% βέβαιος γιατί αν τα παγκάρια φορολογούνταν έστω και με το παλιό 35% (που τώρα έπρεπε νείχε γίνει 50%), τα έσοδα για το κράτοςθα ήταν ασύλληπτα.
      Υπάρχουν παγκάρια οπως των Τεμπών, της Τήνου, του Αγ.Ραφαήλ Λέσβου, της Εκατονταπυλιανής, της Προυσιώτισας, του Αη Διονύση, του Αη Σπυρίδωνα, του πορνο-Βησσαρίωνα, του Αγιάνη Ρώσου, της Σουμελά, του βρυκόλακα Εφραίμ Ν.Μάκρης, της Πάτμου, της Έλωνας, του Αη Γιωργη Σκύρου, της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου, της Μητρόπολης Αθήνας, του Χριστού των Σπάτων, κλπ κλπ κλπ χώρια αυτά των χιλιάδων ναών, μονών, προσκυνημάτων, αγιασμάτων κλπ κλπ κλπ των διαφόρων βιομηχανιών θαυμάτων, που αποδίδουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, μαύρα, ανεξέλεγκτα και ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ.
      ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΠΑΓΚΑΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ ΑΙΣΧΟΣ.

      Φορολογούν οι απατεώνες τον μικροσυνταξιούχο, τον άνεργο και τον φουκαρά και αφήνουν το παπαδαριό να καταληστεύει τα παγκάρια και να τα σκορπίζει σε γκόμενους και σε συγγενολόγια.

      • Ο/Η papoylis λέει:

        Αγαπητέ φίλε

        με μαλώνεις 🙂 χωρίς λόγο πραγματικό…!
        Δεν πρόσεξες στο
        » φαντάζομαι ότι αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι ο Σημίτης απέφυγε να εισπράξει φόρο από τα παγκάρια , αλλά δεν είμαι και 100% βέβαιος 🙂 »

        την ακροτελεύτια φατσούλα….. 😉

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Αγαπητέ Papoylis,
        το κατάλαβα πως ειρωνευόσουνα, απλά πήρα την πάσα που μου έδωσες.
        Κάτι άλλο τώρα,
        αυτο που επισημαίνετε Σεβασμιότατε Ζωζώ (Papoylis, πληροφορούμαι από κύκλους της Ιεράς Συνόδου με τους οποίους είμαι σε επαφή-πνευματική εννοώ- πως είναι εκ των καλυτέρων παρεπιδημούντων εν Αθήναις επισκόπων), σε συνδυασμό με το συναφές που μας είχες υποδείξει Papoylis, κάνουν ένα αρκετά εκρηκτικό μίγμα το οποίο αν βρω χρόνο θα ανακατέψω δεόντως.

    • Ο/Η Mητροπολίτης Ζωζώ ο Γάμα (Γ΄) λέει:

      Καβγάς μητροπολίτη – διοικητή Νοσοκομείου Γρεβενών για το παγκάρι
      Του ΣΠ. ΚΟΥΤΑΒΑ Ολα ξεκίνησαν για το παγκάρι του μικρού ναού του Αγ. Κωνσταντίνου, που βρίσκεται στο προαύλιο του Νοσοκομείου Γρεβενών. Το εκκλησάκι κόστισε περί τα 80.000 ευρώ και ήταν δωρεά του Γρεβενιώτη δικηγόρου Κ. Στεργιάδη.
      Μάλιστα, συνοδευόταν από τον όρο τα έσοδα από τις προσφορές των πιστών να χρησιμοποιούνται από το νοσοκομείο για άπορους ασθενείς και γέροντες.

      Ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτές και εργαζόμενοι του νοσοκομείου ανέφεραν ότι «πολλές φορές με τα χρήματα από το παγκάρι αγόραζαν είδη ρουχισμού σε φτωχούς ηλικιωμένους που δεν είχαν συγγενείς, όταν χρειάστηκε να νοσηλευτούν επί μακρόν στο νοσοκομείο.

      Επίσης, όπου χρειαζόταν, εάν δεν υπήρχε ταμείο πρόνοιας, πλήρωναν ακόμη και την αποκλειστική νοσοκόμα». Ομως ο όρος του δωρητή προς το νοσοκομείο δεν τηρήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση που παρέδιδε τα έσοδα του μικρού ναού στο ταμείο της Μητρόπολης Γρεβενών. Τα πράγματα άλλαξαν μετά την τοποθέτηση του Μ. Γαβρίδη στο νοσοκομείο.

      Ο νέος διοικητής αποφάσισε να μην ακολουθήσει την πεπατημένη του προκατόχου του αλλά να υλοποιήσει τις επιθυμίες του δωρητή. Αμέσως κλείδωσε το παγκάρι και όρισε επιτροπή διαχείρισης των χρημάτων αποτελούμενη από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Η απόφαση του διοικητή δεν άρεσε στον μητροπολίτη Σέργιο, ο οποίος του έκανε μήνυση και το θέμα έφτασε στη Δικαιοσύνη.

      Η Μητρόπολη υποστήριξε ότι οι ναοί υπάγονται στη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και τα όποια έσοδά τους πρέπει να πηγαίνουν στις αντίστοιχες Μητροπόλεις. Και ότι ο συγκεκριμένος ναός κτίστηκε χωρίς την άδειά της.

      Η πρωτόδικη απόφαση δικαίωσε πανηγυρικά το διοικητή και τις ενέργειες που έκανε για να προστατέψει την επιθυμία του ευεργέτη του νοσοκομείου, ενώ αναμένεται να καθαρογραφεί και η απόφαση του Εφετείου, η οποία δικαιώνει εκ νέου τις πρωτοβουλίες του Μ. Γαβρίδη.

      Ο πρόεδρος του νοσοκομείου αναφέρει ότι υπήρξαν προσπάθειες από τη διοίκηση, ακόμη και από την οικογένεια του δωρητή, να υπάρξει συμβιβαστική λύση ώστε η Μητρόπολη να λαμβάνει μέρος του ποσού και το υπόλοιπο να μένει στο νοσοκομείο ώστε να ικανοποιείται και το πνεύμα της επιθυμίας του δωρητή. Ομως το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από τον μητροπολίτη Σέργιο

      From
      http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=307296

      • Ο/Η papoylis λέει:

        Ζωζώ

        ακριβώς αυτή τη περίπτωση είχα επισημάνει προ ημερών στους εδώ ιστολόγους. Αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το ( εξαιρετικό από πάσης ..επόψεως ) ποιόν του νεοδιορισθέντος διοικητή εις αντικατάσταση του Μ.Γ.

  2. Ο/Η Σαπφώ η Λεσβία λέει:

    Ο δεσπότης έκανε τον ανήξερο ΟΧΙ ΜΟΝΟ «ΕΠΙ ΠΡΟΦΩΡΙΚΏΝ» ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙ ΓΡΑΠΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ

    ΠΗΓΗ
    http://archive.enet.gr/online/online_text?c=112&id=59081264

    ΣΤΑ ΠΡΑΣΑ Συνελήφθη την ώρα που εξέδιδε 20χρονη Πολωνή

    Παπάς νταβατζής

    ΜΥΤΙΛΗΝΗ
    Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

    Το είδαμε κι αυτό. Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα χθες συνελήφθη ο 42χρονος Κωνσταντίνος Πνακάς την ώρα που εξέδιδε 20χρονη Πολωνή. Η είδηση είναι ότι ο συλληφθείς είναι ο ιερέας του προσκυνήματος της Παναγίας της Πέτρας στη βόρεια Λέσβο.

    Εναντίον του ιερέα επανειλημμένα έχουν υπάρξει καταγγελίες για πολεοδομικές παραβάσεις έως και για εξαφάνιση μεγάλης αξίας εκκλησιαστικών κειμηλίων.

    Πλην όμως μέχρι και χθες μετά τα μεσάνυχτα ένα «αόρατο χέρι» προστάτευε τον ιερέα της Πέτρας και οι καταγγελίες είτε προέρχονταν από τον τότε υφυπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη είτε από τον δήμαρχο της Πέτρας και πρόεδρο της ΤΕΔΚ του νομού Στέλιο Παυλή, έπεφταν στο κενό!

    Ο ιερέας Κωνσταντίνος Πνακάς συνελήφθη την ώρα που έβγαινε από ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία είχε μεταφέρει τον υποψήφιο πελάτη και την 20χρονη Πολωνή που εξέδιδε. Πάνω του, από άνδρες της Ασφάλειας, βρέθηκαν προσημειωμένα δύο χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, ποσό που είχε εισπράξει από τον υποψήφιο πελάτη -πλην όμως αστυνομικό- που λίγο πριν είχε πλησιάσει σε κέντρο διασκέδασης στην Πέτρα ρωτώντας τον «αν θέλει γυναίκα»!

    Ας σημειωθεί ότι ο ιερέας, πατέρας τριών παιδιών από τα οποία τα δύο αγόρια, σπουδαστές στην Ιερατική Σχολή της Πάτμου, ήταν γνωστό από καιρό για τις περίεργες σχέσεις του με αλλοδαπές καθώς και για το ότι η εν γένει συμπεριφορά του δεν ταίριαζε με το σχήμα του.

    Ιδιαίτερη αξία αποκτά η επώνυμη καταγγελία του δημάρχου Πέτρας και προέδρου της ΤΕΔΚ Στέλιου Παυλή ο οποίος στις 18 του περασμένου Δεκεμβρίου μιλώντας στην εφημερίδα της Μυτιλήνης «Εμπρός», για τα τεκταινόμενα στην περιοχή της Μητρόπολης Μηθύμνης όπου και ανήκει το προσκύνημα της Πέτρας έλεγε «όταν οι εκκλησίες μας μένουν χωρίς ιερείς, όταν οι εκκλησίες μας καταρρέουν, τότε όλα δείχνουν πως κάτι συμβαίνει».

    Ακόμα και χθες όμως ο Μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος δήλωνε άγνοια. «Επί προφορικών καταγγελιών που όντως υπήρχαν είπε δεν μπορούσα να κάνω τίποτα». Τίποτα όμως ο Μητροπολίτης Μηθύμνης, δεν έπραξε και επί γραπτών καταγγελιών όπως αυτές που και πάλι ο δήμαρχος Πέτρας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λέσβου έκανε πριν λίγο καιρό και αφορούσαν την εξαφάνιση εικόνων από το ναό -διατηρητέο βυζαντινό μνημείο της Πέτρας- του Αγίου Νικολάου.

    Κράτος εν κράτει

    Καταγγελίες υπήρχαν επίσης και για εξαφάνιση έργων τέχνης από το εκκλησιαστικό μουσείο από το οποίο μέχρι πρότινος ο παπάς του ναού της Παναγίας απαγόρευε την είσοδο και τον έλεγχο μέχρι και στην προϊσταμένη της τοπικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Επίσης ας σημειωθεί ότι στον παραδοσιακό οικισμό της Πέτρας όπου ο παπάς υπηρετούσε πριν λίγα χρόνια, ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού Νίκος Σηφουνάκης είχε καταγγείλει το χτίσιμο ενός τριώροφου εξαμβλώματος και μάλιστα σε έναν κηρυγμένο διατηρητέο και προστατευόμενο οικισμό όπου απαγορεύεται η ύψωση τρίτου ορόφου. Και τότε ο παπάς είχε καταφέρει να μην περάσει από δικαστήριο, ενώ το τριώροφο χρόνια μετά παραμένει στη θέση του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 15/10/2005

  3. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

    Καλλικράτης τώρα στις δεσποτικές Σατραπείες

    – Ιερέας Αρχαιοκάπηλος με σπίτι-μουσείο.

    – Ιερέας λεηλατούσε ναούς στην Ήπειρο.

    – Ιερέας με ναρκωτικά.

    – Παπάς με κοκαϊνη στη Σπερχειάδα.

    – Ιερέας με οπλοστάσιο.

    – (Από τον οικουμενικόν ελληνισμόν, πρόσφατον) Ιερέας στην Κύπρο κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση.

    – Ιερέας βάζει βόμβα στον υποτιθέμενο εραστή της παπαδιάς.

    – Συνελήφθη ιερέας για απόπειρα αρπαγής και μαστροπείας.

    – Συνελήφθη ιερέας γιατί πυροβόλησε με αεροβόλο άτομο με αναπηρία.

    – Συνελήφθη παπάς να κλέβει.

    -Συνελήφθη διάκος για εμπόριο με οστά αγίων.

    – Παπάς και παπαδιά έκλεβαν τρόφιμα από Νοσοκομείο.

    – Παπάς τύφλωνε με λέϊζερ Ισραηλινό τερματοφύλακα.

    – Παπάς βασάνιζε παπαδιά.

    – Για κακούργημα η Μονή Εμμαούς με τα δάνεια της Marfin.

    – Χωρίς άδεια το ξενοδοχείο του αγίου Αμβρόσιου (του την έδωσε ο θεός;)

    – Στη Δικαιοσύνη η υπόθεση των εκτάσεων που πουλήθηκαν από τη Μητρόπολη Δημητριάδος στην εταιρία Golfing Developments Α.Ε. και φέρονται πως ανήκουν στο Δημόσιο.

    – Ηγουμένη Κασσιανή στη Δικαιοσύνη: Με εξαπάτησε ο μητροπολίτης.

  4. Ο/Η tilegrafitis λέει:

    Δυστυχώς η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα διεφθαρμένο κι αρωστημένο θεοκρατικό καθεστώς. Πρέπει να είμαστε ηλίθιοι ή μαζοχιστές,

  5. Ο/Η Αριστερός Θεολόγος λέει:

    Οι ευλαβέστατοι Χριστινάκηδες

    «Δυναστεία Χριστινάκη» II
    Τι συμβαίνει στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ;
    http://sfrang.blogspot.com/2009/03/ii_21.html

    Καθημερινή:

    Θύελλα για τη «Δυναστεία Χριστινάκη»
    Οι δύο πανεπιστημιακοί φέρεται να έχουν «αποκαταστήσει» ακαδημαϊκά τα τρία τους παιδιά
    Της Λινας Γιανναρου

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_18/02/2009_303892

    Σημειώνεται ότι ο κ. Χριστινάκης υπήρξε σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου την περίοδο της σύγκρουσής του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Οκ.Χριστινάκης
    Υπέρ της οικογενειοκρατίας

    θεματοφύλαξ όμως των ιερών παραδόσεων

    Κατά της προόδου
    Κατά της καύσης νεκρών

    Κατόπιν τῶν ἀνωτέρω, προτείνω στήν Ἐκκλησία μας νά μήν ἀλλάξει τήν μέχρι σήμερα τοποθέτησή της
    Χριστιστινακη
    http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/tafi_i_kaysi_hristinakis.html

    Παναγιώτης Τελεβάντος είπε…
    Η μόνη αποτυχία του ακτύπητου ζεύγους Χριστινάκη είναι η μη αγιοποίηση του Λέκκα.

    24 Δεκεμβρίου 2009 4:47 μ.μ.

    http://thriskeftika.blogspot.com/2009/12/blog-post_23.html?showComment=1261666063449#c8029771804310688995

  6. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

    Διπλά βιβλία κρατάνε οι ρασοφόροι στα παγκάρια

    Με εντολή μητροπολιτών διπλά βιβλία σε εκκλησίες
    [29.3.2005]

    Mε διπλά βιβλία λειτουργούσαν πολλές εκκλησίες, οι οποίες -κατ’ εντολή μητροπολιτών- εξακολουθούν και σήμερα να κρύβουν το 90% των εσόδων από τα παγκάρια, ενώ δεν δίνουν τίποτα από το δίσκο στο Tαμείο κληρικών.
    Tη συστηματική εισφοροδιαφυγή, που γίνεται σε ναούς με την καθοδήγηση μητροπολιτών, αποκάλυψε, χθες, στη Bουλή ο βουλευτής του ΣYN, Γ. Δραγασάκης. Kατέθεσε, μάλιστα, στα πρακτικά της Bουλής απόφαση του μητροπολίτη Kαλαβρύτων Aμβρόσιου -που έχει δημοσιευθεί και στο ΦEK στις 20/4/2004- που δίνει οδηγίες στους κληρικούς για το πώς θα αποφεύγεται η πλήρης καταβολή των εισφορών.
    Aποτέλεσμα της παραπάνω πρακτικής είναι να μην αποδίδεται ολόκληρη η εισφορά υπέρ του Tαμείου Aσφάλισης Kληρικών (TAKE). Σύμφωνα με την απόφαση, από τις εισπράξεις του παγκαριού μόνο το 10% θεωρείται ως τακτικό έσοδο και επ’ αυτού υπολογίζεται η εισφορά υπέρ του TAKE, ενώ το υπόλοιπο 90% θεωρείται ως δωρεά υπέρ του ναού, όπως και το σύνολο των εσόδων «εκ της περιαγωγής δίσκου υπέρ του ναού και εκ της τελέσεως ιεροπραξιών». Aκόμη, εντύπωση προκαλεί η εντολή-οδηγία του κ. Aμβρόσιου για «οριστική και αμετάκλητη κατάργηση των πάσης φύσεως ανεπισήμων δεύτερων και μυστικών λογιστικών βιβλίων».
    Kατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, ο κ. Δραγασάκης ζήτησε την επαναφορά σε ισχύ της εισφοράς 25% επί των ακαθάριστων εσόδων της Eκκλησίας προς το κράτος, ενώ κατήγγειλε πως όσο ήταν σε ισχύ λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής οι εισφορές κάλυπταν μόλις το 5 έως 8% της μισθοδοσίας των κληρικών. H κυβέρνηση -όπως είπε ο υφυπουργός Oικονομικών, Aδ. Pεγκούζας- δεν προτίθεται προς το παρόν να αντιδράσει, καθώς δεν θέλει να εμφανιστεί ότι νομοθετεί υπό το βάρος των αποκαλύψεων, τόνισε, όμως, προς έκπληξη όλων, πως αντιμετωπίζει τους πάντες φορολογικά ισότιμα!

    Λ. Γαλανός, Γ. Πίκουλας

    Το Έθνος (εφημερίδα)
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=2819

  7. Ο/Η atheofobos λέει:

    Νομίζω πως ο τίτλος πάνω από την φωτογραφία -Οι Παπανδρέου προστάτες των παπάδων-, θα προκαλέσει την διαμαρτυρία των υπολοίπων πολιτικών γιατί δεν μπορεί μόνο το ΠΑΣΟΚ να μονοπωλεί την πελατεία του σεπτού μας ιερατείου!
    Οι υπόλοιποι δηλαδή κατούρησαν στο πηγάδι;
    Αδίκως σηκώνουν την ασήκωτη Παναγία της Σουμελά, σταυροκοπιούνται σε κάθε ευκαιρία, υπογράφουν για την αναγραφή του θρησκεύματος,εξυμνούν την Μπέμπα Μπλάνς κτλ ;

  8. Ο/Η Ένας λέει:

    http://www.zougla.gr/news.php?id=17427

    ‘Ετσι »ξάφριζαν» το παγκάρι των Τεμπών

    Είναι μία από τις εκπομπές που προκάλεσαν όχι μόνο το θόρυβο στη κοινή γνώμη, αλλά και την αντίδραση της δικαιοσύνης που καταδίκασε τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου. Νοέμβριος του 1997. Η κάμερα «συλλαμβάνει» επιτρόπους και ιερείς της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη να κλέβουν τα έσοδα από το παγκάρι και να τα μοιράζονται.

    Το παραδικαστικό ζει και βασιλεύει…
    από skullone » 01/08/06 11:31

    http://www.topontiki.gr/Pontiki/index.p … &Itemid=52

    Το χρυσό παγκάρι, στα Τέμπη, δίπλα στο ποτάμι PDF Εκτύπωση E-mail

    Για τα� θαύματα της κοιλάδας των Τεμπών έχετε διαβάσει και ακούσει με αφορμή τα παγκάρια και τις διάφορες ματσακονιές που έχει καταγγελθεί ότι έχουν γίνει εκεί. Στα Τέμπη λοιπόν υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι, η Αγία Παρασκευή, που δεν σου πολυγεμίζει το μάτι. Και όμως, κατά χιλιάδες οδηγοί και συνεπιβάτες σταματούν να ανάψουν ένα κερί, με αποτέλεσμα το προσκύνημα να χαρακτηρίζεται χρυσοφόρο.

    Εύλογα θα αναρωτηθούν πολλοί πού πάνε τα λεφτά απ� το κερί με δεδομένο ότι το παρελθόν του ναού δεν είναι και το καλύτερο. Θα θυμάστε όλοι την κασέτα που είχε προβάλει ο Τριανταφυλλόπουλος, η οποία έδειχνε κάποιους υπευθύνους την ώρα που άνοιγαν το παγκάρι. Τη… δουλειά της καταγραφής με κρυφή κάμερα είχε κάνει � με επαγγελματικό τρόπο � ένας παπάς που διαφωνούσε με όσα έβλεπε εκεί, ο παπα-Λάμπρος Ρίνης, και έχει όντως ενδιαφέρον να δούμε ποια ήταν η δικαστική κατάληξη της υπόθεσης.

    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, και συγκεκριμένα πόσο καλά πήγε η χρονιά για το προσκύνημα της αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση της Μητρόπολης Λαρίσης, τα έσοδα για το οικονομικό έτος 2005 άγγιξαν τα 337.000 ευρώ (μειωμένα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, πιθανώς ένεκα των εκκλησιαστικών σκανδάλων). Η μερίδα του λέοντος προέρχεται από το κεράκι, συγκεκριμένα 263.000, ενώ άλλα 70.000 εισπράχθηκαν από τα ενοίκια των καταστημάτων.

    Στην ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Λαρίσης δίνει λόγο για το πώς διατίθενται τα χρήματα: υπέρ του ταμείου προνοίας ορθοδόξου εφημεριακού κλήρου 6%, υπέρ του γραφείου νεότητας 5%, υπέρ του μητροπολιτικού γραφείου 8%, υπέρ των κατασκηνώσεων 5%, υπέρ του γενικού φιλόπτωχου ταμείου 22%, υπέρ ιδρυμάτων 15%, υπέρ ανεγέρσεως Ι. Μονής Αγίου Ραφαήλ 5%, υπέρ του συνοδικού μεγάρου 5% και, τέλος, για τη συντήρηση του προσκυνήματος 20%.

    Αυτά λένε οι αριθμοί � ας δούμε όμως πίσω από αυτούς. Μας κίνησε το ενδιαφέρον πρόσφατο δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Αγώνας», την οποία εκδίδει μια ομάδα μαχητικών λαρισαίων χριστιανών, οι οποίοι πολέμησαν κάθε δεσπότη που ερχόταν στην περιοχή τους. Ο λόγος ήταν ότι εκείνοι θεωρούσαν ως μόνο κανονικό ιεράρχη τον μακαρίτη πια Θεολόγο (από τα χρόνια του Ιερωνύμου). Στο δημοσίευμα πιάνουν λοιπόν κάθε έναν κωδικό και τον κάνουν φύλλο και φτερό!

    Υπέρ του γραφείου νεότητας δόθηκαν 17.000 ευρώ, όμως «το υπόψη γραφείο στην πραγματικότητα λειτουργεί στα �χαρτιά�» υποστηρίζουν οι αντίπαλοι του νυν μητροπολίτη Ιγνατίου. Στην υποτιθέμενη δεκάχρονη λειτουργία του πραγματοποίησε όλες κι όλες τρεις ομιλίες (δύο προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών και μία περί… Χάρι Πότερ) και πέρσι μια κοπή πίτας. Στη σχετική φωτογραφία φαίνονταν 10 περίπου νέοι όρθιοι με τον πρωτοσύγκελο.

    Κάνουν και… εκδόσεις

    Επιπλέον, το γραφείο εκδίδει, κατά τα γραφόμενα, το περιοδικό «Το Τάλαντο», το οποίο «πολλές φορές, αντί να ασχολείται με τους νέους και τα προβλήματά τους, αποτελεί το διαφημιστικό όργανο του δεσπότη με τις κινήσεις του, τις επισκέψεις, τις χοροστασίες, τα ταξίδια και τις εκδρομές, γεμάτο από πολύχρωμες φωτογραφίες του. Για την έκδοση του περιοδικού αυτού επιβαρύνονται κυρίως οι ναοί προκαταβάλλοντας την αξία μεγάλου αριθμού αντιτύπων, τα οποία κατόπιν διανέμουν δωρεάν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από το εκκλησίασμα». «Επομένως πού πάνε τόσα χρήματα κάθε χρόνο;» είναι το ερώτημα που θέτουν.

    Υπέρ των κατασκηνώσεων της Μητρόπολης η Αγία Παρασκευή συνεισέφερε πέρυσι επίσης 17.000 ευρώ, όμως «εδώ και 10 χρόνια είναι �υπό ανέγερσιν� (!) και έπεται συνέχεια… Ακόμη συζητείται η επιλογή του τόπου εγκαταστάσεών τους μεταξύ Στομίου, Καλλιπεύκης, Καρίτσας, Σπηλιάς, Πυργετού. Μια χρονιά ανακοινώθηκε ότι επίκειται η λειτουργία τους στην Καρίτσα. Μια άλλη φορά γράφτηκε ότι αρχίζει η κατασκευή τους στη Σπηλιά και ότι με ενέργειες του δεσπότη θα διανοιχθεί δρόμος επικοινωνίας με τη θάλασσα. Τελικά κατασκηνώσεις ακόμη δεν είδαμε»…

    Ασαφές είναι το τι γίνεται και με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 74.000 ευρώ που πηγαίνουν για το φιλόπτωχο.

    Πολλά λεφτά – μικρό έργο

    Και όμως, το φιλανθρωπικό έργο δεν είναι αντάξιο των πόρων, υποστηρίζουν οι «Αγωνιζόμενοι Χριστιανοί» (εξασφαλίζονται μόνο κρέας και γλυκίσματα για τα γεύματα των απόρων). Δεν θα πρέπει εξάλλου να διαφύγει της προσοχής ότι προ μηνός ο Ιγνάτιος μάζεψε τους ευεργέτες και χτύπησε «καμπανάκια», σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία»: «Πολλά και σοβαρά περιστατικά που χρήζουν βοηθείας αντιμετωπίζει τελευταία η Λογία Φιλαδελφείας και Αλληλεγγύης της Ι. Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου και πρέπει να καλύψει έκτακτες οικονομικές υποχρεώσεις ανθρώπων που έχουν ανάγκη, χωρίς όμως να μειωθεί η βοήθεια και σε όσους ήδη ανακουφίζονται από αυτή» γράφει το ρεπορτάζ.

    Συνεχίζουμε με τα ιδρύματα υπέρ των οποίων δαπανήθηκαν 51.000 ευρώ. «Ποια ιδρύματα εννοούνται;» επιμένει ο «Αγώνας». Προ ημερών ο τοπικός ιεράρχης εγκαινίασε ορφανοτροφείο και θα άξιζε να ενημερώσει πόσα χρήματα διατέθηκαν γι� αυτό, τι έκτασης είναι και σε πόσα παιδάκια παρέχει σήμερα θαλπωρή.

    Τέλος, 67.000 έμειναν στο ταμείο του προσκυνήματος για τη συντήρησή του. Παρ� όλα αυτά, τοπική εφημερίδα σε περσινό της ρεπορτάζ επισήμαινε: «Ούτε σε τριτοκοσμικό κράτος δεν βλέπει κανείς αυτό το αίσχος, αυτή τη βρομιά, αυτή την εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης. Ακόμη και τα τσιμέντα κινδυνεύουν να φύγουν από τη θέση τους». Αλλά τα έσοδα που εξασφάλισε το προσκύνημα για λογαριασμό του «την τελευταία δεκαετία πρέπει να ξεπέρασαν τις 600.000 ευρώ, ήτοι 200.000.000 δραχμές!» σχολιάζει ο «Αγώνας».

    Ιδιαίτερα διδακτική είναι και η δικαστική κατάληξη: παρ� ότι η προβληθείσα κασέτα έδινε την εντύπωση ότι τους πιάσανε στα πράσα (κάτι που δέχτηκε η Δικαιοσύνη σε πρώτο βαθμό καταδικάζοντας όλους τους κατηγορουμένους, δύο λαϊκούς επιτρόπους και δύο παπάδες), το Πενταμελές Εφετείο, που αρνήθηκε να δει τις κασέτες, είχε τον περασμένο Απρίλιο άλλη άποψη: αθώοι οι κληρικοί, από τέσσερα χρόνια για υπεξαίρεση στους δύο λαϊκούς. Μια απόφαση την οποία αρκετοί δεν πολυκατάλαβαν, πώς δηλαδή αθωώθηκαν οι μεν και καταδικάσθηκαν οι δε.

    Ας σημειωθεί ότι η αναίρεση που έκαναν οι δύο καταδικασθέντες ενώπιον του Αρείου Πάγου ακούγεται πως έγινε δεκτή…

    Η συνέχεια είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα: και οι τέσσερις κατηγορούμενοι υπέβαλαν μηνύσεις για ψευδορκία κατά του παπα-Λάμπρου Ρίνη (που δημοσιοποίησε την υπεξαίρεση), ενώ οι δύο παπάδες έκαναν και αγωγή ζητώντας 240.000 ευρώ έκαστος για ηθική ικανοποίηση. Εν μέσω όλων αυτών, στον παπα-Λάμπρο ήλθε και η πανταχούσα � που δημοσιοποίησε το «Π» � από τη Σύνοδο, με την οποία τον φιμώνει απαγορεύοντάς του να λέει την άποψή του για όποιο θέμα θέλει στα ΜΜΕ. Ελλαδάρα…

    (Ποντίκι, 13.7.2006)

    http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=13&t=19591&start=0#p652078

  9. Ο/Η Παφίτης λέει:

    Το ΑΚΕΛ και τα παγκάρια του επισκόπου Νικηφόρου

    Εφημερίς Ο Φιλελευθερος Κύπρου

    http://www.philenews.com/el-gr/Apopsi-ston-F/5510/79485

    Άριστος Μιχαηλίδης: Το παγκάρι και το φαγοπότι

    Σε ένα άρθρο του, με μαθήματα εκκλησιαστικής ιστορίας, που δημοσίευσε χτες ο Φιλελεύθερος, ο κ. Γιαννάκης Κολοκασίδης, μέλος του Πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ, κατέληξε σε μια εμπνευσμένη παρατήρηση, που περιγράφει τις σχέσεις διαφόρων με την Εκκλησία. Έγραφε: «Και να μην ξεχνούμε ότι υπάρχει και το παγκάρι στη μέση. Φαίνεται ότι είναι πολλοί που τρων και πίνουν απ’ αυτό το παγκάρι με αντίδωρο τη ψυχή τους…». Ο κ. Κολοκασίδης ήθελε βεβαίως να θίξει όσους «τρων και πίνουν» από το παγκάρι του Αρχιεπισκόπου. Το αντίδωρο είναι της ποιητικής έξαρσης, δεν έχει σημασία. Το παγκάρι όμως έχει πράγματι μεγάλη σημασία. Αλλά όχι μόνο το παγκάρι του Αρχιεπισκόπου, υπάρχουν κι άλλα παγκάρια από τα οποία «τρων και πίνουν» διάφοροι, όπως υπάρχει και μια προϊστορία που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Το 2006, ας πούμε, ο νυν Αρχιεπίσκοπος και τότε Μητροπολίτης Πάφου κατηγορούσε το ΑΚΕΛ ότι χρηματίζεται από το παγκάρι της Μονής Κύκκου.
    Επειδή τώρα λοιπόν, τίθεται για πολλοστή φορά το ζήτημα ανάμιξης του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην πολιτική, κυρίως από το ΑΚΕΛ που το αναγάγει βολικά σε μέγα ζήτημα πολιτικού σουρεαλισμού (του δίνει ασφαλώς το δικαίωμα ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος με τις εμπρηστικές δηλώσεις του, αφού μάλλον αρνείται να αποδεχθεί ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικός ο λόγος του αν γινόταν περισσότερο διπλωματικός και πονηρός πολιτικός), δεν πρέπει να ξεχνούμε τι είχε γίνει το 2006. Διότι, τότε είναι τα κόμματα που ανακατεύτηκαν με προκλητικό τρόπο στα εκκλησιαστικά ζητήματα και τώρα ζητούν και τα ρέστα. Το 2006 το ΑΚΕΛ ήταν το μόνο κόμμα, που τάχθηκε ανοικτά και επίσημα υπέρ της εκλογής του Κύκκου Νικηφόρου. Σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αποφασίστηκε ότι «το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος είναι ο πλέον κατάλληλος για να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος Κύπρου» (ΚΥΠΕ-22/9/2006). Αλλά και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ΓΓ του ΑΚΕΛ τότε, δήλωνε πως «είναι αυτονόητο ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα ενδιαφερθούν για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές. Έχουν τα κριτήριά τους και με αυτά τα κριτήρια κάνουν μια επιλογή. Η επιλογή είναι ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος» (16/9/2006). Αλλά, δεν ήταν μόνο ότι «ενδιαφέρθηκαν», ήταν και ο προκλητικός τρόπος που το έκαναν. Διότι αυτό που θα μείνει αξέχαστο από εκείνη τη θλιβερή ιστορία των αρχιεπισκοπικών εκλογών, ήταν η διάσκεψη τύπου που έδωσε ο ηγούμενος Κύκκου στις 16/9/2006 και στην οποία παρέστησαν πολιτικοί όλων των κομμάτων. Ανάμεσα τους, οι Γλαύκος Κληρίδης, Παντελής Κούρος, Νίκος Κατσουρίδης, Τάκης Χατζηγεωργίου, Κώστας Παπακώστας, Ελένη Μαύρου, Σωκράτης Χάσικος, Ανδρέας Αγγελίδης, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Ζαχαρίας Κουλίας, Φύτος Κωνσταντίνου, Σοφοκλής Φυττής και σε πρώτο πλάνο η σύζυγος του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Έλση Χριστόφια και η σύζυγος του προέδρου του ΔΗΣΥ, Άντρη Αναστασιάδη. Ήταν ο πρόεδρος της Ομόνοιας, ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, της Ανόρθωσης, του Ολυμπιακού, ο κεντρικός οργανωτικός της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστοφίδης…
    Ασφαλώς, για όλους αυτούς δεν μπορεί να ισχυριστεί κανένας ότι «τρων και πινουν» από τα παγκάρια του Κύκκου, που εν πάση περιπτώσει, είναι πιο πλούσια από αυτά της Αρχιεπισκοπής. Αλλά, να μην μας κάνουν και τους αγαθούς χριστιανούς, που αγωνιούν για το ρόλο του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας στο κοσμικό κράτος.

    • Ο/Η Po λέει:

      Αγαπητέ Παφίτη,
      Αντί του τίτλου «Το ΑΚΕΛ και τα παγκάρια…»
      στη θέση του θα έβαζα «Το ΑΚΕΛ και τα… πίτουρα» (ως γνωστόν: όποιος μπλέκει μ’ αυτά τον τρων οι κότες)

      Σε κάτι τέτοια οφείλεται η φυγή σκεπτόμενων της Αριστεράς από τα… «αριστερά κόμματα».
      Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ τον εαυτό μου… μέλος του ΑΚΕΛ.

  10. Ο/Η Πατρινός λέει:

    Να φορολογηθεί επιτέλους η Μαφία των μελανοχιτώνων

    http://kleitor.blogspot.com/2011/09/blog-post_28.html

    28 Σεπτεμβρίου 2011Να πως ξεπλένουν το χρήμα από τα παγκάρια και το λαθρεμπόριο
    Δωρεές «μαϊμού» από ιδιώτες σε εκκλησίες και μονές.«Πάρτι» δωρεών με το αζημίωτο.

    Στη βουλή φέρνουν το θέμα των εικονικών δωρεών σε εκκλησίες και μονές που εντοπίστηκαν στη Β΄ΔΟΥ Πατρών, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός. Οι τρείς βουλευτές χαρακτηρίζουν εξοργιστική τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος από κάθε λογής επιτήδειους, με την ανοχή ή τη συμβολή παραγόντων της εκκλησίας, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το σαθρό θεσμικό πλαίσιο των δωρεών αλλά και την άκρως περίεργη ασυλία που απολαμβάνει ο χώρος της εκκλησίας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, μεθοδεύουν χορηγήσεις δωρεών είτε προς την εκκλησία, είτε προς κοινωφελή ιδρύματα, με συνέπεια να λαμβάνουν επιστροφή φόρου το 40-45% επί της δωρεάς. Οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν διαθέτει στοιχεία που να προσδιορίζουν την έκταση του φαινομένου στην Αχαΐα αλλά και πανελλαδικά, τι προτίθεται να πράξει για τον εντοπισμό και την τιμωρία όλων όσων συμμετείχαν στο «πάρτι» των δωρεών με το αζημίωτο, καθώς και αν σκοπεύει να προχωρήσει στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα θέματα των δωρεών σε εκκλησιαστικά ιδρύματα. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: Εκατοντάδες περιπτώσεις εικονικών δωρεών από ιδιώτες επιχειρηματίες, εμπόρους, επαγγελματίες κλπ, προς εκκλησίες και μονές που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 2008, 2009 και 2010, εντοπίστηκαν μόνο στη Β΄ΔΟΥ Πατρών. Το ποσό των δωρεών αυτών προσεγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ και απέφερε στους δωρητές επιστροφή φόρου πλέον του 1,5 εκατ. ευρώ. Η περίπτωση αυτή είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, μία απίστευτου μεγέθους και σύλληψης λεηλασία του δημόσιου πλούτου, στην οποία εμπλέκονται δυστυχώς και άνθρωποι της Εκκλησίας. Η μέθοδος είναι γνωστή και άκρως προσοδοφόρα με την εκμετάλλευση του σαθρού θεσμικού πλαισίου των δωρεών αλλά και την άκρως περίεργη ασυλία που απολαμβάνει ο χώρος της εκκλησίας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, μεθοδεύονταν οι χορηγήσεις δωρεών (εικονικές ή και πραγματικές αρκετές φορές) είτε προς την εκκλησία, είτε προς κοινωφελή ιδρύματα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο «δωρητής» έχει δικαίωμα να λάβει επιστροφή φόρου το 40-45% επί της δωρεάς. Το άκρως εξοργιστικό είναι ότι οι «δωρητές» μπορούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4002/11 και την Υπουργική Απόφαση 1184/20.8.2011 να καταβάλλουν τον αναλογούντα φόρο εφάπαξ και χωρίς προσαυξήσεις. Επειδή είναι βέβαιο ότι το φαινόμενο έχει λάβει γενικευμένες διαστάσεις, επ΄ ωφελεία, όχι μόνον των δωρητών, δωρεοδόχων και μεσιτών αλλά δυστυχώς και κρατικών υπαλλήλων. Επειδή η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος από κάθε λογής επιτήδειους με την ανοχή ή τη συμβολή παραγόντων της εκκλησίας είναι εξοργιστική για τους πολίτες που αφαιμάσσονται καθημερινά, Ερωτάται ο κ. υπουργός: Διαθέτετε στοιχεία που να προσδιορίζουν την έκταση του φαινομένου στην Αχαΐα αλλά και πανελλαδικά και αν όχι τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να τα αποκτήσετε; Τι προτίθεστε να πράξετε για τον εντοπισμό όλων όσων συμμετείχαν στο «πάρτι» των δωρεών με το αζημίωτο; Προτίθεστε να αποκαταστήσετε τη ζημία του δημοσίου, να τιμωρήσετε παραδειγματικά τους εμπλεκόμενους και να δημοσιοποιήσετε τα ονόματά τους; Τέλος προτίθεστε να προχωρήσετε στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα θέματα των δωρεών σε εκκλησιαστικά ιδρύματα; Οι ερωτώντες βουλευτές Θανάσης Λεβέντης Νίκος Τσούκαλης Γρηγόρης Ψαριανός 27 / 09 / 2011

  11. Ο/Η Πατρινός λέει:

    Oι ληστές

    Αφορολόγητα παγκάρια

    Αφορολόγητα παγκάρια
    Σεπτεμβρίου 17, 2006 — εφημερίδα ΠΡΙΝ

    ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΣΜΑ

    17/9/2006

    Περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο έχει χαρίσει το κράτος στην Εκκλησία με το φορολογικό νομοσχέδιο του 2004, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Η Εκκλησία υπάγεται σε καθεστώς απόλυτης φοροασυλίας, καθώς δε φορολο­γείται για εισοδήματα από ακίνητη περιου­σία, είτε πρόκειται για ναούς είτε για μητρο­πόλεις είτε για μοναστήρια. Ο Χριστόδουλος, που ήθελε να αυξήσει τα κέρδη του για να εντείνει τη σκοταδιστική του προπαγάν­δα, βρήκε πρόσφορο έδαφος καθώς η «Δε­ξιά του Κυρίου» με το που βγήκε, άρχισε να δίνει ό,τι μπορούσε.

    Την περίοδο που η επικαιρότητα κατα­κλυζόταν με τα θαύματα των προυχόντων της Εκκλησίας η κυβέρνηση εκδήλωσε την ευσέ­βεια της απέναντι στους κατόχους της αμύθη­της εκκλησιαστικής περιουσίας. Το συμβολι­κό 10% των εσόδων που όφειλε να καταβάλλει η Εκκλησία, από το 2005 πέφτει σταδια­κά, με στόχο να φτάσει στο… 0% μέχρι το 2007! Στο καθεστώς φορολογικής ασυλίας υ­πάγονται όλα τα εισοδήματα που προέρχο­νται από οικοδομές και από εκμίσθωση γαι­ών. Επίσης, όποιος πιστός θέλει «να σώσει την ψυχή του» μπορεί να το κάνει εντελώς α­νέξοδα, αφού με το φορολογικό νόμο του 2004 καταργήθηκε και ο φόρος στα ποσά δω­ρεών και χορηγιών προς την Εκκλησία. Όμως η ΝΔ δεν περιορίστηκε εκεί. Επεν­δυτικά σχέδια που γίνονται από ιερές μονές και από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους για την ανέ­γερση, τον εκσυγχρονισμό ξενώνων ή για τη μετατρο­πή κτιρίων τους σε ξενώ­νες, καθώς και για την ανέ­γερση, επέκταση, εκσυγ­χρονισμό ή μετατροπή κτι­ρίων τους σε χώρους κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών, εργαστηρίων και χειροτεχνίας, υπάγονται στο ειδικό καθεστώς των «ενισχυμένων επενδυτικών σχεδίων», που σημαίνει απαλλαγή μέχρι και 100% από τη φορολογία.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση φρόντισε να εξαιρέσει την Εκκλησία από κάθε από κάθε υποχρέωση ελέγχου για τις ενισχύσεις που λαμβάνει. Το αίτημα για απαλλαγή της Εκκλησίας από τη φορολογία τέθηκε για πρώτη φορά το 2003 στην κυβέρνηση Σημίτη από το γενι­κό διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας, Κ. Πυλαρινό. Το αποτέλε­σμα ήταν ότι, στον προϋπολογισμό του 2004 καταργήθηκε η φορολόγηση του 35% που κατέβαλλαν οι ενοριακοί ναοί από τα έσοδα των παγκαριών. Για τα έσοδα αυτά δεν υ­πήρχε ένας αντικειμενικός μηχανισμός ελέγ­χου και λαμβανόταν υπόψη το ποσό που δή­λωνε ο κάθε ναός.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος προέβη σε διάβημα τόσο προς τον Κ, Καρα­μανλή όσο και προς τον Γ. Παπανδρέου, ζη­τώντας τα εκατομμύρια ευρώ πσυ χαρίζονται κάθε χρόνο στην Εκκλησία να διατεθούν προς όφελος του ΙΚΑ και της κοινωνικής α­σφάλισης. Το ΙΚΑ χρειάζεται, πέραν των άλλων πόρων από τον προϋπολογισμό και τις εισφορές, περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, από το 2005 έως το 2025, για να είναι σε θέση να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες των ασφαλισμένων. Ωστόσο, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ δείχνουν απροθυμία στο να δεχτούν προτάσεις που θα τους έφερναν σε κόντρα με την Εκκλησία.

  12. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ποιός είναι ο κλέφτης;
    Ο νεφροπαθής ή η Εκκλησία;
    http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&catid=1&artID=882179

    Νεφροπαθής έκλεβε παγκάρια για να κάνει μεταμόσχευση
    25.11.2008

    Νεφροπαθής, μαζί με συνεργό του, έκλεβε παγκάρια εκκλησιών στη Βόρεια Ελλάδα για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, όπως αποκάλυψε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Σερρών. Λόγω παρέλευσης του Αυτοφώρου δεν συνελήφθη, αλλά σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για σωρεία κλοπών από παγκάρια εκκλησιών στο νομό Σερρών. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο άντρες ομολόγησαν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια απέσπασαν χρήματα και χρυσά αφιερώματα από 14 εκκλησίες χωριών. Στην κατοχή τους βρέθηκαν 4.500 ευρώ και μέρος των κλεμμένων αντικειμένων.

  13. Ο/Η laskaratos λέει:

    Kύριε Ροϊδη,
    ο δωρητής του πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο παρασημοφορημένος από την Εκκλησία, ο φίλος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου,

    http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2616:——&catid=25:2009-12-18-08-37-46

    ο προστατευόμενος του Λογοκριτή της Εκλησίας κ.Βενιζέλου, ο ευλαβέστατος μεγαλοεπιχειρηματίας κος Λαυρέντιος Λαυρεντιάδης μεγαλουργεί:

    ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ 51 ΕΚΑΤ. ΣΤΗΝ PROTON ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΑΣΚΗΘΕΙ ΔΙΩΞΗ

    Εγκαινιάζει τον νέο νόμο ο Λαυρεντιάδης
    Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

    Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έγινε απότομα γνωστός ως το golden boy της βιομηχανίας, του Χρηματιστηρίου, των εξαγορών. Ταυτόχρονα εισέβαλε στην κοσμική ζωή, κατεγράφη ως μέγας φιλάνθρωπος, έγινε μεγάλος-διαφημιστικός-χορηγός Μέσων Ενημέρωσης, έμμεσα ή άμεσα και μέτοχος πολλών επιχειρήσεων ΜΜΕ, ενώ μέχρι πρότινος φρόντιζε να υπογραμμίζει τη διασύνδεσή του με τον αμερικανικό παράγοντα.
    ………………………….

    Η πρώτη γκρίζα σκιά ήρθε με την εμπλοκή εταιρειών του -το 2005- με λογαριασμούς του μαύρου ταμείου της Siemens στην Ελβετία (κάτι που ακόμα δεν έχει ερευνηθεί), ενώ χαρακτηριστική είναι η νιρβάνα των χρηματιστηριακών αρχών σχετικά με τερτίπια οριακής νομιμότητας που δεν έχει ακόμα προλάβει να εξετάσει

    ………………………..

    Στις 3/8 ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, για να καλύψει τις ευθύνες του για την πριμοδότηση της Proton κατέθεσε τροπολογία, με την οποία προσέφερε στον εαυτό του και στους προκατόχους του νομική κάλυψη και μάλιστα αναδρομικά από το 1997. Συμπαραστάτης του κ. Βενιζέλου σ’ αυτή τη ρύθμιση ήταν ο ΛΑΟΣ.

    ……………..

    http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=313727

  14. Ο/Η Βαρνάβας λέει:

    Ελλαδίτες οι δικοί μας είναι χειρότεροι
    κοιτάτε δω
    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=274600

    Οι ιερές μπίζνες της Εκκλησίας στην Κύπρο

    Οι χρυσοφόρες επενδύσεις σε συνεργασία με τους εμίρηδες του Κατάρ, με τη βοήθεια του Θεού και του Αλλάχ

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/06/2009, 07:58

    Η ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΣ Εκκλησία της Κύπρου θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο περιοδικό «Forbes»με τις πλουσιότερες στον κόσμο, αν υπήρχε τέτοια λίστα. Με 868 εκατ. ευρώ αποθεματικό, με ακίνητα, με τραπεζικές καταθέσεις, με μετοχές στο χρηματιστήριο, ποιος αλήθεια δεν θα ζήλευε το ιερό πορτοφόλι της. Και όμως, παρά την οικονομική ευρωστία της, η οικονομική κρίση χτύπησε και την Εκκλησία της Κύπρου και άρχισε ήδη περικοπές
    σε… αγαθοεργίες, σε φιλανθρωπίες και σε βοήθειες. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, τα οικονομικά της Εκκλησίας για να διατηρηθούν εύρωστα θα πρέπει να υπάρξουν οικονομίες και οι οικονομίες αυτές θα προέλθουν κυρίως από την περικοπή των φιλανθρωπιών! Ωστε μετά, Θεού- και… Αλλάχ- θέλοντος, να γίνουν χρυσοφόρες επενδύσεις με τη βοήθεια των εμίρηδων του Κατάρ.

  15. Ο/Η Βαρνάβας λέει:

    Cyprus Gay Pride

    Ένα μυστικό καλά κρυμμένο

    Της Σοφίας Θεοδοσίου

    Το ότι η Εκκλησία μας έχει μείνει κάτι αιώνες πίσω και ότι η ανάγκη εκσυγχρονισμού των διακηρύξεών της είναι επιτακτική, είναι τοις πάσι γνωστό. Το ότι τα όποια προβλήματα ή περιστατικά θεωρεί ότι δεν την τιμούν ή δεν την «συμφέρουν», τα κουκουλώνει για τα… μάτια του κόσμου, κι αυτό είναι γνωστό. Όταν όμως η άρνηση της Εκκλησίας μας να επιλύσει τα όποια ζητήματα προκύψουν στους κόλπους της με ειλικρίνεια και διάθεση αυτοκριτικής προκαλεί προβλήματα τόσο στο ποίμνιο όσο και στους ποιμενικούς, αυτή η τακτική δεν τιμά ούτε το ρόλο ούτε την ιστορία ενός θεσμού αιώνων.

    Μικρό νησί η Κύπρος και τίποτα δε μένει κρυφό. Σε όλων μας λοιπόν τα αφτιά έχουν φτάσει περίεργες ιστορίες για ύποπτους παπάδες με διπλή ζωή. Ιστορίες που όμως γρήγορα ξεχνιούνται: η… εξαφάνιση του παπά του οποίου… «βγήκε το όνομα» λίγο καιρό μετά (διά της μεταθέσεώς του σε άλλη μητρόπολη), βοηθά στον περιορισμό της ιστορίας στα στενά όρια της ενορίας. Η πρακτική τού «μαζεύω (τους παραστρατήσαντες ποιμενικούς μου) ? σκουπίζω (τα ίχνη των ύποπτων πράξεών τους) ? καθάρισα (και την έβγαλα καθαρή)» είναι από τις αγαπημένες της Εκκλησίας μας μέχρι τις μέρες μας. Ουκ ολίγες και οι ιστορίες του είδους που ο «Π» έφερε στο φως ? κι αυτές αποσιωπημένες περιτέχνως.

    Τα ονόματα κληρικών για τους οποίους κατά καιρούς ακούστηκε ότι είναι ομοφυλόφιλοι, ακόμη και αυτών που κατηγορήθηκαν για παιδεραστία, αρκετά. Μένουν όμως καλά κλειδωμένα στα συρτάρια των μητροπόλεων: οι κεφαλές της Εκκλησίας μας αδιαφορούν αν οι συγκεκριμένοι κληρικοί, έρμαια των καταπιεσμένων σεξουαλικών αναγκών τους, μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνοι για μικρά παιδιά ή ακόμη και για ενήλικες με προβλήματα.

    Τα παραδείγματα ανά το παγκόσμιο τέτοιων κληρικών-τεράτων πολλά. Ενώ όμως οι άλλες Εκκλησίες φαίνονται να τα αντιμετωπίζουν ευθέως και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τους ιερείς που συμπεριέλαβαν στους κόλπους τους, η δική μας Εκκλησία αγρόν ηγόραζεν και… συγκροτήματα πολυκατοικιών δύο!

    Στρουθοκαμηλισμός

    Όπως παραδέχτηκε στον «Π» ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, η Εκκλησία της Κύπρου στρουθοκαμηλίζει, υποκρινόμενη τη μη ύπαρξη τέτοιου προβλήματος στους κόλπους της. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που ακούστηκε ότι κάποιος παπάς είναι ομοφυλόφιλος. «Αν ένας ιερέας είναι ομοφυλόφιλος, τότε πρέπει να καθαιρεθεί. Οι ιερείς πρέπει να αποτελούν παράδειγμα, να είναι σωματικά και ηθικά άρτιοι, ώστε να καθοδηγούν σωστά το ποίμνιο. Το να μετατίθεται ένας ύποπτος για ομοφυλοφιλία ιερέας, αυτό είναι υποκρισία. Από τη στιγμή που η Εκκλησία καταδικάζει κάτι τέτοιο, οφείλει να τον παύσει».

    Και αναρωτιόμαστε, έστω και αφελώς: με το να κουκουλώνονται τέτοια περιστατικά, με το να αφήνουν τον τάδε ύποπτο για παρενόχληση ανηλίκων ιερέα να λειτουργεί ή να επιβλέπει παιδικές κατασκηνώσεις, δεν θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο; Αυτός είναι άραγε ο ρόλος της Εκκλησίας; Να σώζει το… τομάρι της και να αφήνει το ποίμνιό της απροστάτευτο;

    Παπάδες-θύματα… προπαγάνδας

    Η Ορθόδοξη Εκκλησία ταρακουνήθηκε πολλές φορές από τέτοια σκάνδαλα ιερέων που παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανηλίκους. Στην Εκκλησία της Κύπρου όμως, ποτέ δεν ακούστηκε παρόμοιο περιστατικό. Είμαστε άραγε λαός τόσο ευσεβής;

    Στην Ελλάδα πάντως τέτοια συμβάντα έχουν συχνά-πυκνά δει το φως της δημοσιότητας. Περί τα τέλη Απριλίου, ο ιερέας μικρού χωριού στην Κοζάνη συνελήφθη με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκου. Όπως έγινε γνωστό, ο ιερέας, το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, αμέσως μετά την τελετή της Αποκαθήλωσης, οδήγησε 17χρονο στο υπόγειο του ναού, όπου και προέβη σε ασελγείς πράξεις.

    Στις αρχές της δεκαετίας, και συγκεκριμένα στις 6 Αυγούστου 2001, η αγγλική εφημερίδα Ιndependent έγραψε πως ελληνορθόδοξος επίσκοπος στη Νίκαια είχε παραιτηθεί μετά από κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση εντεκάχρονου αγοριού, το οποίο είχε γνωρίσει στο ναό του Αγίου Δημητρίου στο Λονδίνο. Ο ίδιος ο ιερέας όμως έκανε λόγο για… ρώσικο δάκτυλο.

    Θύμα… αλβανικής συνωμοσίας δήλωσε το 2003 και ο επίσκοπος Βράνιας Παχώμιος. Ο Σέρβος κληρικός κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση πέντε αγοριών στη Σερβία και η υπόθεσή του οδηγήθηκε εναντίον δικαστηρίου. Τόσο όμως η σερβική Εκκλησία, όσο και οι εν Ελλάδι φίλοι του Παχώμιου, απέρριψαν τις κατηγορίες, αποδίδοντάς τις σε… αλβανική προπαγάνδα.

    8,3 εκατ. δολάρια για… βίτσια

    Η δε Ελληνική Εκκλησία της Αμερικής ταλανίζεται εδώ και χρόνια από περιστατικά παιδεραστίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος αναγκάστηκε να καταβάλει από τα εκκλησιαστικά ταμεία περίπου 8,3 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις και δικαστικά έξοδα για υποθέσεις παιδεραστίας και σεξουαλικής παρενόχλησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση του Φεβρουαρίου του 2007, όταν έγγαμος ιεράς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αγ. Τριάδας στο Ντάλας κατηγορήθηκε από τα ίδια τα θύματα, στα 72 του χρόνια, ότι 26 χρόνια πριν κακοποιούσε σεξουαλικά τον εντεκάχρονο βοηθό του, καθώς και έναν 13χρονο με εκ γενετής διανοητικά προβλήματα.

    Δεύτερη περίπτωση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής αφορά Ελληνοαμερικανό Αρχιμανδρίτη, ο οποίος δρούσε στην Καλιφόρνια. Τα σκάνδαλα τού εν λόγω κληρικού έγιναν γνωστά τη δεκαετία του ΄90 και κόστισαν στην Αρχιεπισκοπή περίπου τέσσερα εκατομμύρια δολάρια. Ο Αρχιμανδρίτης μάλιστα κατηγορήθηκε και για ασέλγεια εις βάρος του ανιψιού του. Μετά την αποφυλάκισή του, το 2003, εντούτοις, δολοφονήθηκε, πιθανόν από κάποιο θύμα του.

    Φουρτούνες όμως αντιμετωπίζει και η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας στην Αμερική, μετά από καταγγελίες σπουδαστή της Θεολογικής Σχολής του Αγ. Βλαδίμηρου. Ο Έρικ, φοιτητής με ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα, θέλησε να βρει καταφύγιο στη χριστιανοσύνη και ονειρευόταν να γίνει ιερέας. Κατά τη διάρκεια όμως του σχολικού έτους 2004-2005, ο ιερέας που υποτίθεται ότι τον καθοδηγούσε και τον συμβούλευε, τον εκμεταλλευόταν σεξουαλικά. Ως αποτέλεσμα, ο Έρικ εμφάνισε τάσεις κατάθλιψης και αυτοκτονίας. Μετά μάλιστα τις καταγγελίες και τη μήνυση κατά της Σχολής και του υπευθύνου της, Μητροπολίτη Γερμανού, αυτοκτόνησε.

    Κωδικός άρθρου: 888052
    ΠΟΛΙΤΗΣ – 02/08/2009, Σελίδα: 14

  16. Ο/Η Βαρνάβας λέει:

    http://www.makarios.eu/cgibin/hweb?-A=1671,printer.html&-V=makarios

    ============

    Σεξ και θαύματα

    Το επιτελείο του Νικηφόρου προσπάθησε να πλήξει τον Αθανάσιο με τα όπλα που κάποτε χρησιμοποίησε εναντίον του ο Πάφου Χρυσόστομος. Πρόσφατα διέρρευσαν στον Τύπο φωτογραφίες ενός αρχιμανδρίτη, στενού συνεργάτη του Αθανασίου, που τον παρουσίαζαν να έχει σεξουαλική δραστηριότητα με νεαρό ο οποίος ισχυρίζεται ότι αποτάθηκε στη Μητρόπολη Λεμεσού για οικονομική βοήθεια αλλά τον παρέσυραν σε ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές σχέσεις! Ο Αθανάσιος ισχυρίζεται ότι οι φωτογραφίες είναι πλαστές και ότι πρόκειται για σκευωρία.

    Οι καταγγελίες του Πάφου για «ροζ σκάνδαλα» στη Μητρόπολη Λεμεσού κυριαρχούσαν στην επικαιρότητα πριν από έξι ακριβώς χρόνια, όταν ο Αθανάσιος κατέγραφε επιτυχίες στο πνευματικό του έργο. Ηταν η εποχή που στην περιφέρειά του γίνονταν συχνά θαύματα. Οπόταν, αντιδρώντας ο Πάφου Χρυσόστομος, δήλωσε στα κανάλια πως «εγώ στη μητρόπολή μου δεν επιτρέπω να γίνονται θαύματα…»!

    Μακάριος Δρουσιώτης

    Ελευθεροτυπία

    30/09/2006

  17. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

    Παλιό αλλά καλό
    πηγή http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=143878

    Θύελλα σκανδάλων στην Εκκλησία

    Ο μητροπολίτης Αττικής, ο πρώην ιερέας-μοντέλο και οι φωτογραφίες από τα Ιεροσόλυμα

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2002,

    Μέθη. Γύμνια. Διασυρμός.

    ^^^^^^^

    Κάθε χρόνο τα εκκλησιαστικά δικαστήρια προβαίνουν σε μια σειρά καθαιρέσεων έγγαμων ή αγάμων κληρικών. Πρόκειται για ιστορίες που ποτέ δεν δημοσιοποιούνται.

    ^^^^^^^^

    Οι καταγγελίες εναντίον κληρικών τις τελευταίες ημέρες είναι δεκάδες. Οπως επισημαίνουν όμως στενοί συνεργάτες του κ. Χριστόδουλου, οι αρχιερείς δεν μπορούν και δεν πρέπει να λειτουργούν υπό την ασφυκτική πίεση δημοσιευμάτων. Υπενθυμίζουν μάλιστα την ιστορία του αρχιμανδρίτη κ. Παπαρούπα που, ενώ οι τηλεοπτικές εκπομπές τον εμφάνιζαν να παρενοχλεί σεξουαλικά κυρίες της ενορίας του, τελικά στα εκκλησιαστικά δικαστήρια αποδείχθηκε αθώος.

    ^^^^^^

    Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε όταν πριν από περίπου δύο μήνες ο «ιερωνυμικός» μητροπολίτης πρώην Αττικής κ. Νικόδημος Γκατζιρούλης απέστειλε στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος επιστολή με την οποία κατήγγειλε ότι είχε στα χέρια του κασέτες που αποδεικνύουν ότι ο σημερινός Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης είχε σχέσεις με κάποιο νεαρό.

    Ο κ. Παντελεήμων αποφεύγει να δώσει δημόσιες διευκρινίσεις. Δεν απαντά ούτε στα τηλεφωνήματα που δέχεται. Ισως γιατί έχει ακούσει όπως και άλλοι ιεράρχες ότι οι κασέτες με τη φωνή του ξεπερνούν τις 350. Την ίδια ώρα ο Νικόδημος Γκατζιρούλης δηλώνει ότι η Σύνοδος δεν προέβη σε απαραίτητες και άμεσες ενέργειες για να διερευνήσει το θέμα.

    Οι δύο ιεράρχες έχουν «κονταροχτυπηθεί» πολλές φορές στο παρελθόν. Ο ένας, ο Παντελεήμων Μπεζενίτης, εξελέγη το 1977 επί Αρχιεπισκοπίας Σεραφείμ αρχικά Μητροπολίτης Ζακύνθου και το 1994 κατάφερε να μετατεθεί στη Μητρόπολη Αττικής. Στη μετάθεσή του αυτή δεν είχε την υποστήριξη της λεγομένης «σεραφειμικής» πτέρυγας αλλά όλων των υπόλοιπων ιεραρχών. Μία μετάθεση ωστόσο την οποία ο κ. Νικόδημος Γκατζιρούλης αμφισβήτησε πριν από περίπου μία τριετία, όταν δήλωνε ότι πρέπει να γίνουν γραφολογικές εξετάσεις καθώς, όπως υποστήριζε και υποστηρίζει, πλαστογραφήθηκαν ορισμένες ψήφοι.

    Η Μητρόπολη Αττικής, ωστόσο, αποδεικνύεται βαρέως πάσχουσα καθώς από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 προκαλεί πολλούς τριγμούς στη διοικούσα Εκκλησία. Αλλωστε ας μην ξεχνούμε ότι πρόκειται για μια οικονομικά πανίσχυρη επαρχία, με δεκάδες πλουσίους ναούς, η οποία περιλαμβάνει περιοχές όπως η Εκάλη και η Κηφισιά, και εκκλησιαστικό πλήρωμα την άρχουσα οικονομικά και κοινωνικά τάξη.

    Το πρόσωπο των ημερών στους εκκλησιαστικούς κύκλους είναι ένας νεαρός πρώην κληρικός και νυν μοντέλο, ο οποίος μέσω των τηλεοπτικών παραθύρων προβαίνει σε μια σειρά αποκαλύψεων. Εντύπωση όμως προκαλεί ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες υπηρετούσε ο νεαρός, δεν έχει δώσει διευκρινίσεις για το ζήτημα και δεν έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή ανακρίσεων για τη διερεύνηση της υπόθεσης. «Το κόστος το επωμίζεται η Εκκλησία της Ελλάδος» δηλώνουν γνωστοί κληρικοί και, όπως προσθέτουν, «ο Μητροπολίτης ο οποίος χειροτόνησε τον νεαρό κληρικό όλη την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν σε επίσημη εκκλησιαστική επίσκεψη στο εξωτερικό ενώ εμείς ντρεπόμαστε να κυκλοφορήσουμε με το ράσο γιατί ο κόσμος μας κοιτάει περίεργα μετά τα όσα άκουσε από τα τηλεοπτικά παράθυρα». Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, οι συνοδικοί ιεράρχες ζητούν από τον Αρχιεπίσκοπο να αποστείλει επιστολή στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Πέτρο, με την οποία η Εκκλησία της Ελλάδος θα επισημαίνει την ανάγκη διερεύνησης του θέματος.

    Ο ίδιος ο κ. Χριστόδουλος έθεσε σε αργία και παρέπεμψε στο εκκλησιαστικό δικαστήριο έναν αρχιμανδρίτη φίλο του νεαρού όταν έμαθε ότι ενέχεται σε σεξουαλικό σκάνδαλο και υπήρχαν αποδείξεις για τις ενέργειές του. Αδιάψευστος μάρτυρας ήταν η τηλεοπτική κάμερα, η οποία αποθανάτισε τον αρχιμανδρίτη να ομολογεί τις πράξεις του.

    Πριν από ένα χρόνο και πάλι η ζωή ορισμένων κληρικών άλλου Ορθοδόξου Πατριαρχείου αναστάτωσε τους ορθοδόξους Ελληνες. Μεσούσης της διαδικασίας ανάδειξης νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων εμφανίστηκαν στην Αθήνα φωτογραφίες συγκεκριμένου μητροπολίτη. Οι εκλογές έγιναν και οι συζητήσεις για τις προτιμήσεις του ιεράρχη, έτσι όπως εμφανίζονται μέσα από τις φωτογραφίες, σταμάτησαν…

    ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Η οικονόμος και ο κληρικός

    Και ξαφνικά κάποιοι άρχισαν να ασχολούνται ή να ξανασχολούνται με την Αποστολική Μητρόπολη της Κορίνθου και το ακριτικό Κιλκίς και ανέσυραν από την κατάψυξη όσα ετερόκλητα είχαν ακουστεί στο παρελθόν.

    Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παντελεήμων, κοντά στον οποίο μαθήτευσαν κορυφαίοι ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στα 80 και πλέον χρόνια του βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
    ^^^^^

    Ολοι ασχολούνται με την οικονόμο του.
    ^^^^^^

  18. Ο/Η Ζωζώ Χ.Σαπουντζάκη λέει:

    Λουκά κατά παπα Κατινά

  19. Ο/Η Ζωζώ Χ.Σαπουντζάκη λέει:

    αυτόν τον παπά εμείς τον πληρώνουμε

  20. Ο/Η Ζωζώ Χ.Σαπουντζάκη λέει:

    κι αυτόν

  21. Ο/Η Εωσφόρος λέει:

    Oμοίως

  22. Ο/Η Taxi Driver λέει:

    Ο αγανακτισμένος παπάς της φωτογραφίας

  23. Ο/Η Τaxi Driver λέει:

    Δεύτερος αγανακτισμένος παπάς. Οι Δεσπότες είναι ανέραστοι κηφήνες

    • Ο/Η Κύπριος λέει:

      Φίλοι θέλω να σας ενημερώσω πως ο εν λόγω «αγανακτισμένος» ιερέας που βρίζει τους δεσποτάδες έγινε μετά και αυτός δεσπότης.
      Δείτε τον εδώ:

      Το μπλογκ (Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011)
      http://goxmiga.blogspot.com/

      που δημοσιεύει τη φωτογραφία του σχολιάζει:

      Και άλλος Δεσπότης έγινε στην Ελλάδα. Τελικά στην Ελλάδα δεν μπορούμε να καταλάβουμε εργοστάσιο Δεσποτάδων έχουν μόνο?????Μιλάμε για την σύνοδο του Νέας Αγγλίας που προέρχεται και ο Βοστώνης η Σαλονιών η Βουλιαγμένης….
      Πληροφορίες πάντως που έχουμε είναι ότι ο Συγκεκριμένος είναι παντρεμένος εν ζωή η πρεσβυτέρα και τα 3 τέκνα του….
      Τελικά ο Νέας Αγγλίας δεν του πειράζει τίποτα….εδώ έκανε τον Σάββα Πιτζάμα που γνώριζε ότι ήταν διπλοπαντρεμένος και καθηρημένος και παράτησε μάλιστα την Διακόνησα στην Κάλυμνο.
      Έκανε τον Χρυσόστομο που πότε είναι στον Νέας Αγγλίας πότε είναι στον Αυξέντιο…
      Τώρα μαθαίνουμε ότι έγινε κάποιος ο οποίος η πρεσβυτέρα του είναι εν ζωή και τα τέκνα του….
      ΤΡΑΓΙΚΆ

  24. Ο/Η nikos__alfa λέει:

    Μη τα βάζετε όλα μαζί βρε παιδιά .Το στομάχι μας έχει περιορισμένες ανοχές πλέον.Ευχαριστώ.

  25. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

    Φωνάζουν τώρα και οι απόστρατοι.
    Δεν μας φτάνουν οι παπάδες.

  26. Ο/Η Κωστής λέει:

    Επειδή αναφέρθηκε το θέμα με το παγκάρι του νοσοκομείου Γρεβενών θέλω να σας πω ότι ο ιερέας του σισμανογλείου δίνει μάχη με τη διοίκηση για τον ακριβώς αντίθετο λόγο δηλαδή τα χρήματα να πηγαίνουν στην κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου και όχι να «εξαφανίζονται» όπως μέχρι να έρθει ο ίδιος στο νοσοκομείο μας γινόταν. Να λέμε και τα καλά τους.

  27. Ο/Η Περαστικός λέει:

    Ένας παπάς που δουλειά δεν έχει και στριμώχνεται κοντά στους πολιτικούς για να τον δείξει η τηλεόραση

  28. Ο/Η Περαστικός λέει:

    http://www.capital.gr/news.asp?id=1301717

    Ο Νίκος Σηφουνάκης και ο… διπλοθεσίτης παπάς

    Του Δημήτρη Δελεβέγκου

    Με μία ανακοίνωση 667 λέξεων ο Νίκος Σηφουνάκης γνωστοποιεί στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι ενημέρωσε τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών… όπως αυτά ερευνήσουν την περίπτωση διπλοθεσίτη ιερέα που ο ίδιος «ανακάλυψε» σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Λήμνο.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος σχολιάζει στην -αν μη τι άλλο- πρωτότυπη ανακοίνωσή του ότι:

    «στην 99η επέτειο απελευθέρωσης της ακριτικής νήσου Λήμνου, μετά το πέρας της δοξολογίας στην Μητρόπολη του νησιού, κάποιος ιερέας ονόματι Νικόλαος Καλογιάννης, ενώπιον πολιτών, βουλευτών, τοπικών αρχών και πιστών, καλούσε με πύρινο λόγο το λαό να εξεγερθεί:

    · Ενάντια στο καθεστώς της «υποτέλειας»

    · Ενάντια στην Ευρώπη που «ρουφά» το αίμα του ελληνικού ορθόδοξου λαού και απεργάζεται δεινά και αιχμαλωσία του φρονήματος του, όπως έπραξε το 1453 που μας παρέδωσαν στους Τούρκους!!!

    · Ενάντια στην ντόπια «κατοχική» κυβέρνηση και την ξένη τροϊκανή πολιτική εξουσία σηκώνοντας δυνατά το χέρι εναντίον τους, να εκδιωχθούν με κάθε τρόπο.»

    «Πληροφορήθηκα» σημειώνει ο κ. Σηφουνάκης ότι «ο συγκεκριμένος ιερέας είναι διπλοθεσίτης και λαμβάνει δυο μισθούς από το κράτος το οποίο κατά τα άλλα καταγγέλλει! Εκείνον του ιερέα – χωρίς όμως να έχει ενορία για να προσφέρει τις υποτιθέμενες υπηρεσίες του- και εκείνον του καθηγητή, σε Γυμνάσιο του νησιού».

    «Ενημέρωσα τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, προκειμένου να ελέγξουν τα σχετικά με τον κύριο ιερέα» καταλήγει ο αρμόδιος υπουργός.

    Ωστόσο, ως φαίνεται, ο κ. Σηφουνάκης που έδωσε εντολή να «ερευνηθεί» η περίπτωση του συγκεκριμένου παπά αγνοεί ότι 9 στους 10 ιερείς σε όλη την Ελλάδα είναι ταυτόχρονα δάσκαλοι ή καθηγητές…

    Το χειρότερο όλων είναι ότι η «πύρινη» ανακοίνωση Σηφουνάκη περί «πολιτικαντισμού και ποπουλισμού» έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την σιγή ιχθύος που τηρεί ο ίδιος σχετικά με τον πακτωλό χρημάτων που είχαν κατευθυνθεί στα ξενοδοχεία της συζύγου του, Μαρί Δασκαλαντωνάκη από τους συνδικαλιστές στα ΕΛΤΑ.

  29. Ο/Η Σαπφώ η Λεσβία λέει:

    Μύδροι Σηφουνάκη κατά ιερέα στη Λήμνο που «διπλομισθοδοτείται ως ιερέας και ως εκπαιδευτικός», για αναφορές του σε «καθεστώς υποτέλειας» στον πανηγυρικό για τα «Ελευθέρια» της Λήμνου

    Πόλεμο κήρυξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, κατά του ιερέα της Λήμνου π. Νικολάου Καλογιάννη, που εκφώνησε ως καθηγητής λυκείου μέσα στο Μητροπολιτικό Ναό της Μύρινας, το περασμένο Σάββατο, τον πανηγυρικό της ημέρας για την 99η επέτειο απελευθέρωσης του νησιού από τους Οθωμανούς.

    Τα όσα ανέφερε κατά διάρκεια του πανηγυρικού ο ιερέας-καθηγητής του Λυκείου της Μύρινας, προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Σηφουνάκη, ο οποίος σε μακροσκελή δήλωσή του χθες αναφερόταν στο περιστατικό με βαρείς χαρακτηρισμούς, καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά του ιερέα, αλλά και τον ίδιο ως διπλοθεσίτη, καθώς εισπράττει μισθό ιερέα χωρίς να είναι τοποθετημένος καν σε ενορία ενώ διδάσκει και στο Λύκειο της Μύρινας. Το επεισόδιο ήδη συζητείται έντονα στην κοινωνία της Λήμνου και έχει προκαλέσει αναταραχή και μεγάλες αντιδράσεις.

    Ρωτάει η Σαπφώ.
    Πάτερ μου, τα μπουρδούκλωσες με τους πολιτικούς, όλοι στο ίδιο σακκί, ΚΚΕ και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έριξες σουπιά το μελάνι σου, κάτι και για τον δεσπότη σου;

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:LTl9wpDlrxIJ:147.102.210.250/ccc/Record/10052109+%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CF%82+%CE%B3%CE%B1%CF%81%CF%8D%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82+%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr

    Ιερόθεος Γαρύφαλλος :
    ο ερωτύλος δεσπότης της Λήμνου και οι κασσέτες του /έγραψε ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος
    Κύριος Συγγραφέας: Μιχαλόπουλος, Γρηγόρης
    Δημοσίευση: Αθήνα : [χ. ό.] 1989

    Θέματα: Γαρύφαλλος Ιερόθεος > Μητροπολίτης Λήμνου > Σεξουαλική συμπεριφορά

  30. Ο/Η Σαπφώ η Λεσβία λέει:

    Ο ΣΥΡΙΖΑ για την Εκκλησιαστική Περιουσία

    Πετάει το «γάντι» στον Σηφουνάκη

    Από την εφημερίδα «Τα Νέα της Λέσβου», 14/10/2011

    «Αφήστε τις κορώνες για τον διπλοθεσίτη ιερέα της Λήμνου και φορολογήστε αν τολμάτε την εκκλησιαστική περιουσία» αντί να βάζετε χαράτσια στον κόσμο», τονίζει σε ανακοίνωση της η Ν.Ε. του κόμματος στη Λέσβο

  31. Παράθεμα: Η αποκολοκύνθωση της Δημάρ « Ροΐδη Εμμονές

  32. Ο/Η 666 λέει:

    http://www.star.gr/Pages/Ellada_Kosmos.aspx?art=188105&artTitle=troika_kopste_tous_misthous_ton_papadon

    Τρόικα: Κόψτε τους μισθούς των παπάδων!

    13.07.2013

    Ο λόγος για τον Τόμσεν και την «παρέα» του οι οποίοι έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση να ετοιμάζεται για περικοπές στους μισθούς των ιερέων!

    Το θέμα είχε τεθεί από το 2011 επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου αλλά φαίνεται πως τώρα… ήγγικεν η ώρα!

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της τρόικας κάνει λόγο για μείωση κατά 50% στους μισθούς 9.500 κληρικών, κάτι που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση περίπου 200 εκ. ευρώ ετησίως.

    • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

      Λογαριάζουν χωρίς την γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ. Κούνια που τους κούναγε!

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το κορόιδο.
        Είναι συνένοχος.

        http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=25944
        10 Ιουλίου 2013
        Γιάννης Παντελάκης

        Παπάδες ούμπερ άλες…

        Το Πάσχα στη Σίφνο, κάποιοι κάτοικοι είχαν παράπονα. Θα έπρεπε να μετακινηθούν από ένα χωριό σε άλλο για να κάνουν επιτάφιο, ανάσταση κ.ο.κ., γιατί οι παπάδες του νησιού δεν επαρκούσαν. Το νησί έχει περισσότερες από 360 εκκλησίες και μοναστήρια, άρα για να καλυφθεί εκείνες τις ημέρες πρέπει να έχει περίπου ανάλογο αριθμό παπάδων.

        Ρώτησα πόσοι είναι οι παπάδες του νησιού. Μου απάντησαν πως δεν ξεπερνούσαν τους 5-6. Μου φάνηκαν πολλοί, τους φάνηκαν λίγοι. Ρώτησα πόσοι είναι οι γιατροί του νησιού. Ελάχιστοι και μερικές φορές κανένας ! Πέρυσι, ο δήμαρχος του νησιού Ανδρέας Μπαμπούνης κατήγγειλε πως ένας αγροτικός γιατρός που επισκεπτόταν το νησί, σταμάτησε να πηγαίνει από την γειτονική Σέριφο γιατί το νοσοκομείο Σύρου αρνείται να του δώσει εκτός έδρας.

        Κι όμως, ποτέ κανένας δεν διανοήθηκε να προτείνει στην Πολιτεία να μειωθούν οι παπάδες του νησιού και ν αυξηθούν οι γιατροί. Να ιεραρχηθούν δηλαδή τα προβλήματα και οι αναγκαιότητες και με δεδομένη την κρίση, να δοθούν κίνητρα για επαρκή ιατρική περίθαλψη στο νησί με διορισμούς γιατρών σε βάρος των ιερέων. Θεωρούν άραγε πιο αναγκαίους τους παπάδες από τους γιατρούς; Προφανώς. Παρότι, ιδιαίτερα τους χειμωνιάτικους μήνες, η επικοινωνία με το κέντρο είναι προβληματική και τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη δυσκολία. Κάποιο καίκι να πάει τους ασθενείς ως την Σύρο αν τα μποφόρ το επιτρέψουν ή κάποια ελικόπτερα, αν είναι διαθέσιμα, για να τους μεταφέρει ως την Αθήνα. Αν προλάβουν…

        Η μικρή αυτή ιστορία, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα που οδηγούνται σε απόλυση χιλιάδες υπάλληλοι από άλλους τομείς του δημοσίου. Και παράλληλα, ενδεικτική αντιλήψεων μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας . Οι αντιλήψεις αυτές δεν είναι κυρίαρχες και διαδεδομένες μόνο στη Σίφνο. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν. Και όχι μόνο σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, αλλά σχεδόν στο σύνολο του πολιτικού κόσμου. Το …αξίωμα «δεν πειράζουμε τους ιερείς», ίσως να είναι το μοναδικό στο οποίο συμφωνούν όλα τα κόμματα. Αν δεν ξεγελιέμαι, δεν υπάρχει πολιτικός φορέας που να πρότεινε τη μείωση του αριθμού των ιερέων, αρχιερέων και λοιπών, ως εναλλακτική ή ισοδύναμη πρόταση στις απολύσεις και διαθεσιμότητες καθηγητών ή σχολικών φυλάκων.

        Δυο μήνες πριν, είχα αναρωτηθεί γι αυτό το θέμα ταμπού στη χώρα μας. Φυσικά δεν πήρα απάντηση από κανένα, ούτε καν από εκείνους που συγκυβερνούσαν τότε και δηλώνουν ότι έχουν αριστερό πρόσημο. Ούτε τώρα θα πάρω. Ούτε από αυτούς, ούτε από τους υποτιθέμενους φιλελεύθερους κάθε είδους, ούτε από Αριστερούς με ή χωρίς εισαγωγικά. Είναι προφανές πως οι ιεραρχήσεις σ’ αυτή τη χώρα έχουν γίνει, είναι δεδομένες και είναι παγιωμένες. Οι παπάδες αποτελούν μια από τις σταθερές μας.

        Για την ιστορία μόνο του θέματος να θυμίσω πως οι ιερείς στη χώρα φτάνουν περίπου τις 10.000 χιλιάδες. Αμείβονται από το δημόσιο και δεν αρκούνται στο μισθό τους. Όλοι γνωρίζουμε πως αθροίζουν εισοδήματα από κάθε είδους δραστηριότητες (γάμους, βαφτίσια, κηδείες κ.α.) τα οποία μάλιστα ξεφεύγουν από την εμμονή του Στουρνάρα ν αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή.

        Κάποιος θα σκεφτεί, πως αυτή η ηχηρή σιωπή απέναντι στους ανέγγιχτους παπάδες, έχει μεταφυσικές αιτίες. Ίσως σκέφτονται πως εκεί ψηλά που θα πάμε όλοι, θα έχουν να δώσουν λόγο στον ύψιστο επειδή δεν φέρθηκαν καλά στους εκπροσώπους του ! Είναι και αυτή μια εξήγηση. Υπάρχει και μια δεύτερη. Ότι δεν θέλουν να συγκρουστούν με την πανίσχυρη εκκλησιαστική ιεραρχία η οποία επηρεάζει ψήφους και συνειδήσεις…

        Συναφή:
        Ράσο και δημοσιοϋπαλληλίκι;
        Της Αλεξάνδρας Μάνου

        http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.anagnwstes&id=9074

        Γιάννης Παντελάκης

        Παπάδες εκτός νόμου!
        Δεν μου φαίνεται δίκαιο ν’ ασχολούνται σχεδόν όλοι με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα πρέπει(;) ν’ απολυθούν και κανένας -ή σχεδόν κανένας- να μη μιλάει για τους ιερείς. Είναι οι ανέγγιχτοι. Όταν επιχειρήθηκε η περίφημη εφεδρεία, δυο χρόνια πριν, η κυβέρνηση τότε, έσπευσε να εξαιρέσει από τον σχετικό νόμο τους παπάδες. Προφανώς τους θεώρησαν πιο αναγκαίους για την κοινωνία, απ’ ό,τι τους γιατρούς, τους νοσοκόμους, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

        http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.oikonomia&id=23688

        του Θωμά Τσάτση

        Οι «132» περιττοί

        Αλλά ποιος τα βάζει με τους «κρατικοδίαιτους» εκπροσώπους του Θεού στη Γη;

        Κανένας δεν είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο αριθμός των διορισμένων, χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ ή κάποιας μορφής αξιολόγησης που υπηρετεί αυτή τη στιγμή μέσω του ελληνικού δημοσίου την Ορθόδοξη Εκκλησία και όχι μόνο. Σίγουρα είναι περισσότεροι από 10.000. Και εάν γίνει έλεγχος εύκολα θα διαπιστώσει ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι στην περίπτωση της Εκκλησίας της Ελλάδας δεν ισχύει το λεγόμενο «ένας προς δέκα» (μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις).

        Όταν ενημερωθεί, καλό θα ήταν με τη σειρά του να ενημερώσει και ο ίδιος τους πολίτες για ποιο λόγο πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο, όχι μόνο οι κληρικοί κατώτατων βαθμίδων, αλλά και οι 132 «ανώτατοι» κληρικοί.
        Αναλυτικά στην Εκκλησία της Ελλάδας υπηρετούν 91 μητροπολίτες, 11 τιτουλάριοι μητροπολίτες, οκτώ βοηθοί επίσκοποι, τέσσερις τιτουλάριοι επίσκοποι και τέσσερις σχολάζοντες αρχιερείς.

        Στην ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης -υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο- υπηρετούν εννέα μητροπολίτες ενώ στα Δωδεκάνησα, που είναι μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, άλλοι πέντε.
        Σύνολο 132, δεσποτάδες οι περισσότεροι, από τους οποίους υπό «κανονικές» συνθήκες θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί.

        http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=25726

  33. Ο/Η Ένας λέει:

    http://www.enet.gr/?i=portofoli.el.home&id=374510

    Ελευθεροτυπία, Κυριακή 14 Ιουλίου 2013
    ΣΤΟ ΤΕΦΤΕΡΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΙΕΡΕΙΣ

    Στη μέγκενη οι μισθοί των τελευταίων «εκλεκτών»

    Του ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Ο κ. Στουρνάρας συμφώνησε πως πρέπει να ξαναδούν το θέμα με τα μισθολόγια που «αποτελούν κρυφή όαση στο Δημόσιο, αφού προηγουμένως υπάρξει συνεννόηση σε κεντρικό επίπεδο με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό».

    Θέμα έθεσε η τρόικα για τους ιερείς που αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη στιγμή που η Εκκλησία διαχειρίζεται τεράστια περιουσία, η οποία αποκλίνει της φορολογίας, καθώς και για γιατρούς δικηγόρους, δικαστές κ.ά.

  34. Ο/Η laskaratos λέει:

    ΣΥΡΙΖΑ Η ΑΣΠΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
    _______________________________________

    »Καμία τύχη» στην πρόταση για διακοπή της μισθοδοσίας του κλήρου
    13 Ιουλίου 2013
    Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr
    Του Γιάννη Αργυρίου, για την Romfea.gr

    Καμία τύχη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Romfea.gr, δεν φαίνεται να έχει η πρόταση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Παραπολιτικά» την οποία φέρεται να επαναφέρει η τρόικα για τη διακοπή ή τη μείωση των μισθών των κληρικών.

    Τα δύο κόμματα της κυβέρνησης (και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση) αναγνωρίζουν την προσφορά του κλήρου και είναι σφόδρα αντίθετοι σε μία ανάλογη πρόταση, αφού τυγχάνει να γνωρίζουν καλά την προσφορά των ιερέων και τη μεγάλη στήριξη που προσφέρουν στην κοινωνία μέσω του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας.

    Το ενδεχόμενο μείωσης ή διακοπής της μισθοδοσίας του κλήρου βρίσκει κάθετα αντίθετους τόσο τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά όσο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο. Ο μόνος που φαίνεται θετικός σε μία τέτοια πρόταση είναι ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας

    • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

      «…Ο μόνος που φαίνεται θετικός σε μία τέτοια πρόταση είναι ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας».

      Μην απορείτε, ο άνθρωπος είναι σιωνιστής. Απ’ αυτούς δηλαδή που μέρα νύχτα απεργάζονται την καταστροφή της Ελλάδος. Της αγαπημένης μας πατρίδας.
      Ο Τσίπρας είναι υπέρ των ρασοφόρων διότι δεν είναι σιωνιστής. Διότι οι σιωνιστές δεν βάζουν στα βρώμικα σχέδιά τους ανθρώπους που αγαπάνε την πατρίδα τους.

      Ώρα δηλαδή είναι να ακούσουμε ότι ο Σαμαρά και ο Τσίπρας είναι σιωνιστές! Πλάκα θα έχει.

  35. Ο/Η Αργόμισθος μητροπολίτης λέει:

    http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=3457&catid=3

    Ο Μητροπολίτης Κίτρους δεν είναι η μοναδική περίπτωση Ιεράρχη που αδυνατεί να επιτελέσει όχι μόνο τα συνοδικά αλλά και τα καθημερινά αρχιερατικά καθήκοντα του.

    Πρόσφατα Μητροπολίτης ο οποίος αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα υγείας βρέθηκε να κυκλοφορεί με τις πιτζάμες έξω από το Επισκοπείο του, ευρισκόμενος σε σύγχυση. Άλλος αδυνατεί πλέον να υπογράψει και άρχισαν να κυκλοφορούν επιστολές με την υπογραφή του σε σφραγίδα ενώ Μητροπολίτης που καιρό τώρα αντιμετωπίζει σημαντικά θέματα υγείας, πλέον μιλάει με δυσκολία ενώ η μετακίνηση του έχει μετατραπεί σε «μαρτύριο» όπως λένε όσοι τον έχουν δει.

    Δυο φορές τέθηκε σε συζήτηση το θέμα του Μητροπολίτη Κίτρους κατά την τρέχουσα συνοδική περίοδο. Αυτός που αρνείται περισσότερο απ’ όλους, για συναισθηματικούς λόγους όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, να ανοίξει θέμα παραίτησης Μητροπολιτών είναι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

    Για την περίπτωση Κίτρους όμως ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησε να σταλεί επιτροπή. Όταν όμως τέθηκε στο τραπέζι, τότε η συζήτηση… άνοιξε.

    «Γιατί μόνο τον Κίτρους και όχι και τον δείνα που επίσης ξέρουμε ότι αδυνατεί να διοικήσει» είπαν ορισμένοι Αρχιερείς.

    Τότε υπό τον φόβο μιας γενίκευσης, ο Αρχιεπίσκοπος έκλεισε το θέμα, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα ως έχει.

    http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=2924&catid=1

    Κι εδώ είναι που το θέμα περιπλέκεται. Ο Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος, άνθρωπος της πατριαρχικής αυλής, βρέθηκε στο νησί και από άμβωνος «κατακεραύνωσε» όσους έπλεξαν την «σκευωρία» κατά του Αρχιμανδρίτη.

    Η ομιλία ήταν ιδιαίτερα σκληρή και «διανθισμένη» με κατάρες. Αυτά ειπώθηκαν την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

    Το Σάββατο, η εφημερίδα «Εμπρός» δημοσίευσε συνέντευξη του Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεόληπτου, από τα λεγόμενα του οποίου, παρά το γεγονός πως σημειώνει ότι «…είναι ένα εσωτερικό πρόβλημα της Μητρόπολης Μυτιλήνης, και ο εδώ μητροπολίτης έχει κάθε δικαίωμα να διορίσει και να παύσει και να δώσει» υπάρχει άμεση παρέμβαση και έμμεση παραδοχή ότι ο Μητροπολίτης κ. Ιάκωβος δεν ελέγχει την Μητρόπολη του.

    Είναι ενδεικτικό πως όπως καταγγέλλει ο κ. Θεόληπτος , μετά την αδυναμία του να επικοινωνήσει με τον Μητροπολίτη μέσω του Πρωτοσυγκέλλου αναγκάστηκε να ζητήσει από την νύφη του Μητροπολίτη να μεσολαβήσει για να τον δεχτεί, κάτι το οποίο δεν είχε συμβεί μέχρι την δημοσίευση της συνέντευξης.

    Τι συμβαίνει στον Μητροπολίτη και είναι «άφαντος»; Από πότε οι απεσταλμένοι του Πατριάρχη πρέπει επικοινωνούν με τους συγγενείς των Μητροπολιτών για υπηρεσιακά ζητήματα;

    Άθελα ή ηθελημένα, ο Μητροπολίτης Ικονίου ανέδειξε ένα τεράστιο θέμα που κατά καιρούς έχει «βασανίσει» την Εκκλησία και έχει να κάνει με την διοίκηση των Μητροπόλεων όταν οι φυσικοί διοικητές τους, οι Μητροπολίτες, αδυνατούν

  36. Ο/Η Πλωμαρίτης λέει:

    http://www.emprosnet.gr/article/40514-perimenoyme-apantiseis

    Με αφορμή μια απάντηση στο «Εμπρός» μέσω… «Δημοκράτη Μυτιλήνης»!

    Περιμένουμε απαντήσεις!

    Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012 | Στρατής Μπαλάσκας

    Πάνε χρόνια από ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του υπογράφοντος στα «Αιολικά Νέα», που τότε εργαζόταν περί της καταστροφής των οροφογραφιών του Μητροπολιτικού Ναού της Μυτιλήνης από συνεργεία που επισκεύαζαν το ναό και προχώρησαν σε επιζωγράφιση των εικόνων, μεταξύ των οποίων και κάποιες ζωγραφισμένες από το ζωγράφο των οθωμανικών ανακτόρων Κεσανλή, παππού του τότε πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών. Δεν το άντεξε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης τότε, κριτική από νεαρό – τότε – δημοσιογράφο

    Ο λόγος για τη Μονή του Αγίου Ραφαήλ. Πότε και τι κάνατε για τα όσα καταγγέλλαμε; Σιωπούσατε. Και συνεχίζετε να σιωπάτε για την εξωθεσμική διασπάθιση, χρόνια τώρα, εκατομμυρίων ευρώ, που θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει ανθρωπιστική υποδομή πρότυπο στη Λέσβο. Αλλά κατέληξαν σε τσέπες σφουγγοκωλάριων και κολάκων, Σεβασμιότατε. Τι κάνατε αλήθεια;

    Έχουμε λοιπόν άποψη. Και εμείς, και άλλοι πολίτες της Μυτιλήνης που σκανδαλίζονται όταν βλέπουν φωτογραφίες ελεύθερα ανεβασμένες στο Facebook από Αρχιμανδρίτη που υπηρετεί στη Μητρόπολη Μυτιλήνης, δηλαδή ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ από το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, κι εσείς λέτε πως κάνει διδακτορικό στη Ρουμανία. Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα, Σεβασμιότατε, λέγεται αυτό.

  37. Ο/Η Eωσφόρος λέει:

    Ιερέας στο γήπεδο

  38. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    Στο τραπέζι της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας θα θέσει προς συζήτηση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος το θέμα της διχοτόμησης της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

    Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης θα παραθέσει την επόμενη εβδομάδα, ενώπιον της Ιεραρχίας, τα επιχειρήματα για τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και την δημιουργία μίας προσωποπαγούς Μητρόπολης.

    Πριν μερικούς μήνες η διχοτόμηση θεωρούνταν περισσότερο πιθανή, ωστόσο στη συνέχεια υπήρξαν αντιδράσεις και εντός της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με αποτέλεσμα να «παγώσει» η διαδικασία.

    Αντίθετος στη διχοτόμηση της Μητρόπολης φερόταν, σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, και ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος.

    Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου της Ιεραρχίας έχει οριστεί να μιλήσει για το θέμα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος θεωρείται και ως ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές του Μητροπολίτη Αυλώνος Χριστοδούλου.

    Ενός προσώπου που θεωρείται και ο επικρατέστερος να καλύψει την προσωποπαγή Μητρόπολη, εφόσον τελικά προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο.

    Αρχιερείς μιλώντας στη Romfea.gr δεν απέκλειαν, τέλος, η Ιεραρχία να αποφασίσει τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, και η κάλυψη της προσωποπαγούς Μητρόπολης να γίνει ταυτόχρονα με την φερόμενη «αντικατάσταση» του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κυρίλλου.

    Υπέρ και κατά

    Οι προσωποπαγείς Μητροπόλεις είναι ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει επί μακρόν τις συνεδριάσεις της Ι.Σ.Ι. που ξεκινούν την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου.

    Δεν είναι λίγοι οι Ιεράρχες που θεωρούν μάταιη και αντικανονική την επαναφορά του θεσμού των προσωποπαγών Μητροπόλεων.

    Μητροπολίτες μιλώντας στη Romfea.gr διευκρίνιζαν πως οι προσωποπαγείς Μητροπόλεις ήταν το »τέχνασμα» που επινοήθηκε για να καλυφθούν οι Αρχιερείς που είχαν εκλεγεί την περίοδο της δικτατορίας και στη συνέχεια είχαν κηρυχθεί έκπτωτοι.

    Επίσης Αρχιερείς με επιστολές τους που απηύθυναν στην Ιερά Σύνοδο και στις Μητροπόλεις, όπως ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, έχουν ταχθεί ανοικτά κατά των προσωποπαγών Μητροπόλεων, τονίζοντας ότι οι κανόνες δεν μιλούν για προσωποπαγείς Μητροπόλεις.

    Άλλοι, βέβαια, έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας προσωποπαγών Μητροπόλεων έχοντας στο μυαλό τους την κάλυψή τους από συγκεκριμένα πρόσωπα.

  39. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    http://automobileheresy.blogspot.gr/2007/12/blog-post_1387.html

    Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2007

    Και για να θυμόμαστε…

    Από το «ένδοξο» παρελθόν της εκκληcίας, η οποία αιώνες τώρα παρασιτεί σα βδέλλα εις βάρος της χώρας μας…

    http://www.hri.org/E/1996/96-11-15.dir/keimena/greece/greece3.htm

    Συγκλονιστικές καταθέσεις 13 ανήλικων κοριτσιών, που είχαν την ατυχία να «φιλοξενηθούν» στα πιο ευαίσθητά τους χρόνια από το ίδρυμα «Στέγη της Aγάπης», ενοχοποιούν τον ιερέα Πέτρο Παπουτσάκη, ιδιοκτήτη και «ψυχή» του ιδρύματος, για ακατονόμαστες πράξεις σεξουαλικής παρενόχλησης ή και βιασμού των ανυπεράσπιστων κοριτσιών.
    Σε βάρος του παπα-Πέτρου Παπουτσάκη, ο οποίος ίδρυσε στην Aγία Παρασκευή τη «Στέγη της Aγάπης» το 1962, ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, με σκοπό να παρέχει τροφή και στέγη αποκλειστικά σε κορίτσια, που για διάφορους λόγους δεν είχαν πού αλλού να ζήσουν και στο οποίο μάλιστα παλαιότερα ανέθετε την επιμέλεια ανηλίκων το ίδιο το δικαστήριο, έχει ήδη ασκηθεί από την Eισαγγελία Πρωτοδικών ποινική δίωξη για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή (κακούργημα).

    Tο νήμα της υπόθεσης, η οποία αν επισφραγιστεί από καταδικαστική απόφαση θα αποτελέσει δυσβάστακτο όνειδος τόσο για την πολιτεία όσο και για την εκκλησία, άρχισε να ξετυλίγεται πριν από περίπου δύο χρόνια όταν μια 15χρονη κατήγγειλε, χωρίς αρχικά να γίνει πιστευτή (!), ότι ο «πατέρας» όπως αποκαλούσαν τον Π. Παπουτσάκη στο ίδρυμα, την παρενοχλούσε σεξουαλικά.

    Eσπασε την «ομερτά»

    Aν και δεν έγινε πιστευτή, η μικρή φάνηκε αποφασισμένη να σπάσει τη συνωμοσία της ντροπής και θέλησε να καταθέσει ενόρκως όσα κατήγγειλε. Παράλληλα, εκείνη την εποχή εκπαιδευτικός (στο σχολείο όπου δίδασκε πήγαινε άλλο κορίτσι από το ίδρυμα) κατήγγειλε ότι η κοπέλα της είχε αποκαλύψει ότι ο παπάς ασελγούσε σε βάρος της.

    Eτσι ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στο ίδρυμα «Στέγη της Aγάπης», το οποίο από το 1980, όπως αναφέρεται και σε έγγραφο της Nομαρχίας Aθηνών με δήλωση του ίδιου του ιερέα, σταμάτησε να επιχορηγείται από το νομαρχιακό προϋπολογισμό. Ο εντελώς ιδιωτικός χαρακτήρας του ιδρύματος είχε αποτέλεσμα να χαλαρώσει και ο έλεγχος σε αυτό.

    H μια κατάθεση διαδεχόταν την άλλη και τελικά συγκεντρώθηκαν οι μαρτυρίες 13 κοριτσιών – τα οποία, ας σημειωθεί, είχαν «εκχωρηθεί» με υπεύθυνες δηλώσεις κάποιου από τους πολλές φορές αγράμματους γονείς τους στα χέρια του ιερέα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα κορίτσια αυτά δέχονται πιέσεις για να ανακαλέσουν τις καταθέσεις τους.

    Kατά τη διάρκεια της έρευνας που προχωρούσε με προσεκτικά βήματα, ενημερώθηκε από την Eισαγγελία τόσο το υπουργείο Yγείας όσο και η Mητρόπολη. Aξίζει να σημειωθεί ότι ο ιερέας είναι αδελφός του νυν Aρχιεπισκόπου Kρήτης, ενώ παλιότερα είχε κατηγορηθεί και αθωωθεί για καταπάτηση γης (έχει μία βίλα στη Bραυρώνα), καθώς και για μη καταβολή δεδουλευμένων.

    Σε επίσημο έγγραφο της Nομαρχίας Aθηνών προς το υπουργείο Πρόνοιας, που έχει ημερομηνία 6/9/96, αναφέρεται ότι η μόνη επικοινωνία που έχει η κοινωνική υπηρεσία με τα παιδιά του ιδρύματος είναι όταν χρειάζεται να εκδώσουν βιβλιάριο υγείας και τότε «εμφανίζονται επιφυλακτικά και δημιουργείται η εντύπωση ότι τους έχουν δοθεί οδηγίες για το τι πρέπει να λένε για το ίδρυμα».

    Aσφαλιστικά μέτρα

    Eπειδή η Eισαγγελία ανηλίκων, ανύποπτη για τα τεκταινόμενα μέσα στο ίδρυμα, είχε στο παρελθόν στείλει εκεί πολλά παιδιά διαλυμένων οικογενειών, μετά την άκηση της δίωξης κατέθεσε αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για να ανακληθούν προηγούμενες αποφάσεις που ανέθεταν την επιμέλεια των ανηλίκων στο ίδρυμα, στο οποίο πάντως παραμένουν ακόμη πολλά παιδιά που έχουν πάει εκεί με αιτήσεις γονέων.

    H περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης έχει ανατεθεί στην 27η ανακρίτρια Aγγελική Tζαβάρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κύκλος των κατηγορουμένων ενδέχεται να διευρυνθεί και η ποινική δίωξη να επεκταθεί, καθώς υπάρχει η υποψία ότι και άλλοι άντρες που επισκέπτονταν για διάφορες δουλειές (διάφοροι τεχνικοί συντήρησης κ.λπ.) το ίδρυμα, βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν και αυτοί ανήλικα μοναχικά κορίτσια.

    Ο εν λόγω «πάτερ» δεν αποσχηματίσθηκε… Με πρόσχημα την ηλικία του. Να ξέρατε πόσα τέτοια γίνονται στην εκκληcία… Σε ό,τι αφορά το εν λόγω κτήνος, αδελφός του ήταν ο – νεκρός πλέον – Τιμόθεος, αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κατά κόσμον Μιχαήλ Παπουτσάκης. Ο Πέτρος Παπουτσάκης είναι ελεύθερος «για λόγους υγείας». Όπως έγραψα, ΔΕΝ αποσχηματίσθηκε – εξακολουθεί λοιπόν να είναι ιερέας. Και, όπως έγραψε το περιοδικό «Δαυλός» (χωρίς να υπάρξει διάψευση), εξακολουθεί να μισθοδοτείται κανονικά.
    Θα πει βεβαίως κάποιος απολογητής του διεφθαρμένου αυτού κονκλαβίου, » μα και η υπόλοιπη κοινωνία δεν έχει σαπίλα; είμαστε αθώοι και αναμάρτητοι;» ΟΧΙ. Δεν είμαστε. Αλλά πουθενά σε όλη τη χώρα δεν είναι μαζεμένοι τόσοι κλέφτες, παιδεραστές, ηθικολογούντες κρυπτοομοφυλόφιλοι, υποκριτές, αρχαιοκάπηλοι, χουντικοί, τυμβωρύχοι και φοροφυγάδες. Ούτε βλέπετε την υπόλοιπη (αμαρτωλή) κοινωνία να αξιώνει φαραωνικούς τίτλους (παναγιώτατε, μακαριώτατε, αιδεσιμώτατε, πάτερ κλπ κλπ κλπ). Ούτε, βεβαίως, πλην ηλιθίων και επικινδύνων εξαιρέσεων, βλέπετε τόσους πολλούς εκπροσώπους και έμμισθου κρατικού μεσάζοντος του θεού.

  40. Ο/Η Kάποιος λέει:

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=32137
    Μαρτίου 2014

    Γιάννης Παντελάκης

    Οι εμμονές μου…

    Έχω μερικές εμμονές. Μια από αυτές είναι ότι θεωρώ πως αυτή η χώρα χρειάζεται περισσότερους δάσκαλους/καθηγητές και γιατρούς και λιγότερους παπάδες. Έχω αρθρογραφήσει πολλές φορές για το θέμα. Όχι, ότι με πήρε κάποιος -από αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες μας- στα σοβαρά. Σημασία δεν έδωσε στις εμμονές ενός αρθρογράφου ενός site. Το εντυπωσιακό είναι πως εξίσου αδιάφοροι ν΄ ασχοληθούν έστω με το θέμα, έδειξαν και εκείνοι που δεν διαχειρίζονται τις τύχες μας. Και ιδιαίτερα εκείνοι που φιλοδοξούν να το κάνουν. Και οι οποίοι έχουν και αριστερό πρόσημο. Ή έτσι δηλώνουν τουλάχιστον, ξεχνώντας τι είπε ο Κάρολος (όχι ο Μπρούσαλης, ο άλλος!) για τη θρησκεία…

    Θα επαναφέρω το θέμα, άλλωστε τι εμμονικός θα ήμουν αν δεν το έκανα; Οι εμμονικοί με κάτι, συνήθως βρίσκουν μια αφορμή για να επαναλάβουν το θέμα τους. Η δική μου αφορμή, είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του υιού Μητσοτάκη ότι «η κυβέρνηση θα τιμήσει τη δέσμευσή της για συνολικά 15.000 απολύσεις από το δημόσιο». Αυτές οι απολύσεις, θα συνοδευτούν με τις υπόλοιπες από τις 25.000 διαθεσιμότητες. ΄Εως τώρα έχουν γίνει 21.600 διαθεσιμότητες. Και για να έρθουμε στην εμμονή μου, από αυτούς κανένας δεν είναι ιερέας. Ούτε μισός.

    Το ίδιο συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί και με τους απολυθέντες ή εκείνους που πρόκειται ν’ απολυθούν. Οι περίπου10.000 ιερείς έχουν αποκλεισθεί από τις δεξαμενές δημοσίων υπαλλήλων, από τις οποίες θα προέλθουν οι απολύσεις. Κι όμως, οι ιερείς αυτοί ειναι δημόσιοι υπάλληλοι. Πληρώνονται από τους ίδιους δυσβάσταχτους φόρους που πληρώνουμε για όλους τους άλλους και για όλα τα αλλα.

    Στο αγαπημένο μου νησί, τον χειμώνα τον βγάζουν όπως κάθε χειμώνα. Με αγωνία μη τυχόν και συμβεί και αρρωστήσει κάποιος σοβαρά. Οι γιατροί στο νησί είναι ελάχιστοι και καλύπτουν ελάχιστες ανάγκες. Το ίδιο συμβαίνει με τα περισσότερα νησιά. Ειδήσεις που λένε ότι «έχασε τη ζωή του γιατί δεν πρόλαβαν να τον μεταφέρουν σ’ ένα κέντρο υγείας ενός μεγάλου νησιού»,περνάνε σχεδόν απαρατήρητες πια. Λίγοι δίνουν σημασία εκτός από αυτούς που βιώνουν το πρόβλημα. Άλλωστε, ειδήσεις που επαναλαμβάνονται, παύουν να είναι ειδήσεις. Κι ομως, αυτό το νησί με τους ελάχιστους γιατρούς, έχει πολλούς ιερείς, ιδιαίτερα πολλούς.

    Στα μικρά νησιά βέβαια, υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Οι χαμηλοί μισθοί σε συνδυασμό με τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης τον χειμώνα, αποτρέπουν πολλούς γιατρούς να πάνε σ’ αυτά. Ωστόσο, κάποια επιπλέον κίνητρα, θα περιόριζαν το πρόβλημα. Και εν πάσει περιπτώσει, αυτή ειναι μια μικρή μόνο διάσταση του θέματος. Γιατί το ζητούμενο, είναι οι ιεραρχήσεις που κάνει μια χώρα σε ό,τι αφορά τις ανάγκες της. Να απολυθούν υπάλληλοι, γιατροί, δάσκαλοι, φύλακες, οτιδήποτε άλλο εκτός απο ιερείς. Αυτό ειναι το πρόβλημα.

    Μια που έρχονται εκλογές, λέω να επαναφέρω το θέμα. Οι ευρωεκλογές και οι τοπικές εκλογές δεν προσφέρονται για ειδικά θέματα εσωτερικής πολιτικής σαν κι αυτό, θα μου πείτε. Το ζητούμενο είναι οι ικανοί ευρωβουλευτές και δήμαρχοι. Κοροιδευόμαστε, λέω εγώ. Όλες οι εκλογές προσφέρονται για τέτοια θέματα. Θα ήθελα να δω παλαιά και νέα κόμματα να αγγίζουν και αυτό το θέμα.

    Οι ιερείς που κανένας δεν αγγίζει, είναι μια μικρή μόνο διάσταση του μεγάλου ζητήματος που αφορά στις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας. Ας μην είμαστε απαιτητικοί όμως. Ας ξεκινήσουμε μ’ αυτό και βλέπουμε. Είμαι σχεδόν σίγουρος πως και παλι τίποτα δεν θα γίνει. Αλλά είπαμε, ένας εμμονικός, είναι εμμονικός. Εδώ θα είμαι…
    ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

  41. Ο/Η laskaratos λέει:

    http://www.efsyn.gr/?p=206321

    15/06/14 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
    Παπάδες

    Του Γιώργου Σταματόπουλου

    Σέβομαι τους πιστούς κάθε θρησκείας, αρνούμαι, όμως, την ύπαρξη πολλών θρησκειών, θεωρώντας μεγάλη απερισκεψία και ανοησία ότι κάθε λαός, σχεδόν, έχει τον δικό του θεό. Βλέπω ότι και οι λογής παπάδες δεν πολυπιστεύουν, όπως και η ιεραρχία της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Οτιδήποτε αποκαλεί το σώμα ακάθαρτο, και μάλιστα τη σεξουαλικότητα, είναι αποκρουστικό, οτιδήποτε ψέγει και καταριέται (μπα!) τον χορό και το γέλιο είναι απωθητικό. Οτιδήποτε θέλει να μάς κάνει να ντρεπόμαστε εάν δεν πιστεύουμε είναι ντροπή. Ολοι πλέον γνωρίζουμε τη μεγάλη απάτη της Εκκλησίας και της πολιτικής, όλοι αναγκαζόμαστε να βιώνουμε τη γελοία αντίφαση πίστης και πράξης. Εάν πραγματικά πίστευαν οι παπάδες και οι πολιτικοί θα ήσαν απλώς ηθικοί, έντιμοι, θα αγαπούσαν τον πλησίον, θα αρνούνταν τον πλουτισμό, θα πίστευαν στο δίκαιο και τη δικαιοσύνη. Θα προσπαθούσαν να εξαϋλωθούν, διάολε, και όχι να προσεταιρίζονται και να περιφρουρούν αμύθητες περιουσίες.

    Υποκριτές και ψεύτες οι εκπρόσωποι του θεού στη γη (χριστιανοί, μουσουλμάνοι, ινδουιστές, βουδιστές και δεν συμμαζεύεται). Κηρύσσουν την αγάπη και ταυτόχρονα απεργάζονται μύρια επίβουλα σχέδια για την επικράτησή τους, για τη διαιώνιση της δικής τους βασιλείας επί γης· το Επέκεινα δεν φαίνεται να τους απασχολεί (και έχουν δίκιο βεβαίως).

    Και ‘κείνο το «Αγάπα τον πλησίον σου ως σεαυτόν» πόσο ψεύτικο, πόσο υποκριτικό είναι· πόση φιλαυτία προϋποθέτει! Ποια παραίτηση από το Εγώ; Ποια μέριμνα για τον διπλανό; Πρώτα ο εαυτούλης μας και μετά ό,τι θέμε λέμε, ακριβώς για να συνεχιστεί η επικυριαρχία μας. Από τη στιγμή που η πίστη έγινε μοχλός εξουσίας, είναι λυπηρό και εκφυλιστικό να μιλάμε με στοργή και κατανόηση γι’ αυτήν.

    Παρ’ όλα αυτά αγαπώ τους πιστούς. Πέρα από το αναφαίρετο δικαίωμά τους να πιστεύουν, σε όποιον θεό ή δαίμονα, δεν έχει σημασία, μερικοί έχουν μια γλυκύτητα και μια πραότητα που δεν τη συναντάς σε κοκορόμυαλους που δηλώνουν πανεύκολα άθεοι ή άθρησκοι ή στον κάθε ορθολογιστή, που απλώς επαίρεται για την επιστημονική του σκέψη και την ίδια ώρα προβαίνει, όπως και η Εκκλησία, στα πιο φριχτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Τι εμμονή κι αυτή στα ευαγγέλια, αφού ελάχιστοι έχουν διαβάσει τι αγγέλλουν (στην ουσία είναι δυσαγγέλια, όπως έγραψε ένας σφοδρός πολέμιος του χριστιανισμού, αλλά δεν έχει σημασία αυτή τη στιγμή).

    Ας το ξαναπούμε: ιερείς και πολιτικοί γνωρίζουν ότι ψεύδονται, παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν, με θράσος ενίοτε και με απειλές για όσους τους αμφισβητούν ότι θα καταλήξουν (οι αμφισβητίες) σε φυλακές ή στην κόλαση. Αλλο παράδοξο και τούτο, μια θρησκεία της αγάπης και της συγχώρεσης να διαθέτει βασανιστικούς τόπους, να εκδικείται όταν την ίδια ώρα λέει ότι η εκδίκηση δεν είναι ανθρώπινη ιδιότητα. Ή δεν το λέει; ‘Η είναι μια θρησκεία της εκδίκησης και μόνο; Μήπως είναι η θρησκεία των μνησίκακων και τον αποτυχημένων;

    Τελοσπάντων. Ενας μεγαλοπαπάς, ο μητροπολίτης Κορινθίας απαγορεύει στους κατοίκους ενός ορεινού χωριού να απολαμβάνουν τον καφέ τους στην πλατεία του χωριού που τη σκεπάζει ένας τεράστιος πλάτανος γιατί έτσι γουστάρει· κάποιος νόμος, λέει, τού δίνει αυτό το δικαίωμα. Και παρατηρείται το εξής τραγικό: οι κάτοικοι να έρχονται σαν ζώα γύρω από την πλατεία και μέσα στην πλατεία να παίζουν, να αφοδεύουν και λοιπά όλα τα ζώα του χωριού. Δεν είναι μια ελεεινή συμπεριφορά; Δεν είναι ένας ανελέητος μεγαλοπαπάς;

    gstamatopoulos@efsyn.gr
    http://www.efsyn.gr/?p=206321

  42. Ο/Η laskaratos λέει:

    21 Ιουλίου 2014

    Γιάννης Παντελάκης
    «….Πως δεν μπορεί πολιτικοί σχηματισμοί με αριστερό υποτίθεται πρόσημο να σιωπούν για όλο αυτό το αλισβερίσι πολιτικής με εκκλησιαστική εξουσία και ν’ αναπτύσσουν οι ίδιοι τέτοιες σχέσεις.
    …».
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=35462

    Ωραία και τριτοκοσμικά…

    Η χώρα αρχίζει να ξαναβρίσκει τον παλιό… καλό της εαυτό! Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες, πως όλα θα γίνουν όπως πριν. Ωραία και τριτοκοσμικά! Ποιο είναι το ζητούμενο γι’ αυτόν τον τόπο; Προφανώς «η προστασία της ελληνικής Οικονομίας με επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης». Σε νομοσχέδιο με αυτόν ακριβώς τον τίτλο (!), ο κεντροαριστερός υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος προώθησε διάταξη με την οποία προβλέπεται ο τρόπος με τον οποίο θα μοιραστούν σε Μητροπόλεις, 123 μόνιμοι κληρικοί που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο. Εξαιρετικό! Προσλήψεις ιερέων για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης!

    Έχει μια ακόμα διάσταση αυτή η ιστορία, ενδεικτική της εκτίμησης πως όλα θα επανέλθουν στην προ κρίσης θέση τους. Το σχετικό αίτημα για πρόσληψη επιπλέον ιερέων, δεν ήταν μόνο εκκλησιαστικών κύκλων. Αλλά και πολλών βουλευτών της Ν.Δ. (29 από αυτούς είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση δυο μήνες πριν), οι οποίοι ζητούσαν τις προσλήψεις με το κορυφαίο επιχείρημα πως οι ιερείς «επιτελούν εθνικό έργο, διατηρώντας την πατρίδα όρθια και την εθνική συνείδηση ζωντανή».

    Έχει άραγε νόημα να εξακολουθούμε κάποιοι να επιμένουμε κάθε τόσο για τ’ αυτονόητα; Πως η χώρα δεν έχει ανάγκη από επιπλέον παπάδες, αλλά γιατρούς, εκπαιδευτικούς, νοσοκόμες. Πως δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν σε καθεστώς απολύσεων ή διαθεσιμοτήτων σχεδόν όλες οι κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (επειδή θεωρούνται περιττοί), αλλά όχι οι περίπου 10.000 κληρικοί. Πως είναι τραγικό να συνεχίζει η ιεραρχία να εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την επιρροή της στην κοινωνία, να συναλλάσσεται με τους πολιτικούς και να επηρεάζει τα δημόσια πράγματα της χώρας. Πως δεν είναι δυνατόν οι πολιτικοί για λόγους ιδιοτέλειας και επανεκλογιμότητας να υποκύπτουν στους ρασοφόρους.

    Πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώνουμε οι φορολογούμενοι τους ιερείς. Πως πρέπει να υπάρξει επιτέλους ο διαχωρισμός Εκκλησίας-κράτους. Πως δεν έχουμε κανέναν λόγο να αισθανόμαστε υπερήφανοι μοιάζοντας ολοένα και περισσότερο με χώρες όπως το Ιράν. Πως δεν μπορεί πολιτικοί σχηματισμοί με αριστερό υποτίθεται πρόσημο να σιωπούν για όλο αυτό το αλισβερίσι πολιτικής με εκκλησιαστική εξουσία και ν’ αναπτύσσουν οι ίδιοι τέτοιες σχέσεις. ………..».

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=35462

  43. Ο/Η Ούστ! λέει:

    Οι εμμονές ενός γελοιοδέστατου υποκειμένου ονόματι Ροϊδη Λασκαράτου!!!! Πόση εκτίμηση έχεις για τον συνάνθρωπό σου και τους συνέλληνες!!! Έκτρωμα για βόθρο είσαι παλιομαλάκα…Οι παπάδες σου φταίνε γεειοδέστατο ανθελληνικό σκουλίκι…

  44. Ο/Η laskaratos λέει:

    Η Καθημερινή

    https://www.kathimerini.gr/994608/article/epikairothta/ellada/ellada-h-xwra-toy-ay3anes8e-kai-plh8ynes8e-gia-toys-iereis?fbclid=IwAR1465hwFnp7ss_9iOGaXI9DlsX8sSjTez9RSgtjhj9ySfLbewuT7L7Y2uo

    12.11.2018
    Ελλάδα, η χώρα του «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε» για τους ιερείς
    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

    Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους ιερείς στην Ευρώπη, αναλογικά φυσικά με τον πληθυσμό της κι αυτό έχει εξήγηση, βαθιά ριζωμένη στην ταυτότητα της χώρας. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, και εξαιτίας της οξύτατης οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, αυξήθηκε το ενδιαφέρον των νέων να γίνουν κληρικοί. Η τάση δεν αποκλείεται να ανακοπεί μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, που δημιουργούν ανησυχία στους ιερείς της χώρας για τον τρόπο μισθοδοσίας τους και το εργασιακό καθεστώς τους.

    Ειδικότερα, στην Ελλάδα το θρησκευτικό στοιχείο αφήνει τα ίχνη του παντού. Αμέτρητοι ναοί χτισμένοι από κορυφές βουνών έως και σε βίλες δίπλα σε πισίνες. Αγρυπνα μάτια για τη λειτουργία τους, εκείνα των ιερέων· κάποιοι στωικές μορφές, άλλοι γλυκύτατοι γέροντες που ανακαλούν μνήμες παιδικών χρόνων. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει το ισχυρό θρησκευτικό στοιχείο που τη χαρακτηρίζει διαθέτοντας τους περισσότερους ιερείς ανά 100.000 κατοίκους μεταξύ 29 χωρών της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Πατριαρχείων και των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, όπως αποτυπώνονται στην ιστοσελίδα https://jodi.graphics/, η αναλογία της χώρας μας είναι 87,7, αρκετά υψηλότερη από τη δεύτερη Ιταλία (82,8), ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ρουμανία (με αναλογία 80,1), η Πολωνία (71,1) και το Βέλγιο (64,1).

    Στον αντίποδα τη μικρότερη αναλογία ιερέων ανά 100.000 κατοίκους έχει η Βουλγαρία (12), και ακολουθούν η Τσεχία (18,9), η Ολλανδία (20,1), η Ουγγαρία (22,2) και η Γερμανία (22,3). Η υψηλή αναλογία της Ελλάδας αποδίδεται στο ισχυρό θρησκευτικό στοιχείο στη χώρα μας, καθώς η πλειονότητα των Ελλήνων ταυτίζει την ελληνικότητα με την ορθοδοξία αλλά και στο γεωγραφικό ανάγλυφο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του αρμόδιου υπουργείου, στη χώρα μας υπάρχουν συνολικά 9.792 ενοριακοί και μοναστηριακοί ναοί, αλλά ο αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεν συνυπολογίζονται τα παρεκκλήσια, τα ξωκλήσια, οι προκυνηματικοί, οι ιδιόκτητοι και οι κοιμητηριακοί ναοί. Από τις 9.792 ναούς, οι 9.146 είναι ενοριακοί και οι 646 μοναστηριακοί, οι οποίοι ανήκουν στη δικαιοδοσία των 82 μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, των 9 μητροπόλεων της Εκκλησίας της Κρήτης, των 5 μητροπόλεων των εκκλησιαστικών επαρχιών Δωδεκανήσου και στην Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου. Οπως ανέφερε στην «Κ», ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής, ο αριθμός των ναών κάθε μητρόπολης δεν έχει ευθεία αντιστοιχία με τον αριθμό των κατοίκων του νομού.

    Αλλωστε, ο ρόλος του ιερέα της ενορίας είναι πάντα καθοριστικός στην ελληνική κοινωνία, πόσο μάλλον που η οικονομική κρίση ενίσχυσε τη σημασία του κοινωνικού έργου που Εκκλησίας της Ελλάδος. Μάλιστα, αυξήθηκε και το ενδιαφέρον για τις θέσεις των κληρικών. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (ΙΠΕ) της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, η ζήτηση για το πρόγραμμα υποψήφιων κληρικών έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με τα προ τριετίας επίπεδα. Το 2017-2018 μετείχαν 35 άτομα, ενώ για το πρόγραμμα 2018-2019 ο αριθμός των αιτήσεων έχει αυξηθεί.

    Η εκπαίδευση

    Οι τέσσερις εκκλησιαστικές ακαδημίες της Ελλάδας αποτελούν ένα βήμα για τους μελλοντικούς ιερείς, όμως η φοίτηση σε αυτές δεν είναι προϋπόθεση. Βέβαια, ιερείς μπορούν να γίνουν όλοι οι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αρκεί να πληρούν ορισμένες ποιοτικές προϋποθέσεις. Απαιτείται μία περίοδος γνωριμίας με τον υποψήφιο και δοκιμασία και του ίδιου ως προς τις πτυχές του λειτουργήματος και αφού υπάρξει η συμμαρτυρία-πρόταση του πνευματικού, τον οποίο επιλέγει ο ίδιος.

    Επίσης, για την κατάρτιση των υποψηφίων ιερέων υπάρχει το Εργαστήριο της Αρχιεπισκοπής, όπου η φοίτηση είναι τριετής, δωρεάν και οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν θεωρητική κατάρτιση, κάνοντας και πρακτικά μαθήματα σχετικά με το ιερατικό λειτούργημα. Το ΙΠΕ προσφέρει επίσης προγράμματα διά βίου μάθησης για τους κληρικούς όλων των μητροπόλεων της χώρας.

    Έντυπη

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.