Ο Αγιασμός της Αριστεράς

Η παρά φύσιν σχέση Αριστεράς-Εκκλησίας

 

Μπρεζνιεφ με πατριάρχη Ποιμένα και μελλοντικό πατριάρχη Αλέξιο Β΄

 

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Θα είμαι σύντομος. Κουράστηκα να επισημαίνω τις διασυνδέσεις Εκκλησίας και Αριστεράς που πολλές φορές παίρνουν τη διάσταση σκιάς σκανδάλου όταν η Αριστερά συγκαλύπτει ιερές υποθέσεις που βοούν. Και το κάνει αυτό συχνά ειδικά στα κρούσματα της ιερής ατιμώρητης παιδεραστίας τις οποίες καλύπτει και αυτή με πέπλο σιωπής, αποφεύγοντας να ζητήσει τιμωρία των ενόχων και καταβολή χρηματικής αποζημίωσης από την Εκκλησία στα φτωχά και απροστάτευτα κατά κανόνα θύματα. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βοούν για τα αίσχη του πάπα αλλά και αρκετών ορθόδοξων κληρικών, κι όμως η ελληνική Αριστερά δεν παρεμβαίνει για να στιγματίσει την ατιμωρησία και τη συγκάλυψη, ούτε για να προτείνει θεσμικές αλλαγές ώστε να προλάβει και να προστατεύσει τα παιδάκια των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, σχολείων και αδελφοτήτων που είναι εκτεθειμένα σε τέτοιες συμπεριφορές,

Προχτές στη Βουλή, είχαμε άλλο ένα κρούσμα συμμετοχής της Αριστεράς στη θρησκευτική υποκρισία αυτής της χώρας. Διαβάζω στα ΝΕΑ: “...Η Λιάνα Κανέλλη έκανε-όπως πάντα-τον σταυρό της, αλλά ο αγιασμός της Βουλής είχε φέτος πολλές απουσίες. …Α, πριν το ξεχάσω, διότι είναι σημαντικό: απουσίαζε η πλειονότητα των βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι ήταν εκεί; Από το ΚΚΕ- πλην Λιάνας- ήταν οι Αντώνης Σκυλλάκος, Κώστας Καζάκος, Διαμάντω Μανωλάκου και Σπύρος Χαλβατζής. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Βασίλης Μουλόπουλος και Θοδωρής Δρίτσας.Από τη Δημοκρατική Αριστερά ήταν μόνον ο Θανάσης Λεβέντης…”. Μόνον το ¼ της Κ.Ο. της Δ.Α! Να είμαστε και ευχαριστημένοι δηλαδή.

Αναρωτιέμαι, αν η Αριστερά είναι όντως υπέρ του χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας γιατί τότε νομιμοποιεί με την παρουσία της ανάρμοστες μεσαιωνικές θρησκευτικές τελετές στο Κοινοβούλιο, που δεν γίνονται σε καμία απολύτως ευρωπαϊκή χώρα, και αμφιβάλλω αν γίνονται ακόμη και στο Ιράν ή στη Σαουδική Αραβία. Η Αριστερά δεν σέβεται ούτε το γεγονός πως η Εκκλησία είναι μέχρι και σήμερα ο ανεπίσημος εκπρόσωπος της Χούντας του Παπαδόπουλου, αφού σύσσωμη η Ιεραρχία της ταυτίστηκε αμετανόητα με τη Δικτατορία,. την αμνήστευση της οποίας έχει ζητήσει και επίσημα, χωρίς να έχει ποτέ ανακαλέσει ή κάνει αυτοκριτική Ποδοπατάει η Αριστερά τις αρχές του Διαφωτισμού, είναι πιό πίσω και από φιλελεύθερους αστούς όπως ο κ. Στέφανος Μάνος σε τέτοια ζητήματα, περιφρονεί τη μνήμη των αγωνιστών της που υπέφεραν στο Μακρονήσι και στη Λέρο από τους ρασοφόρους βασανιστές.

 

 

Στάλιν με πατριάρχη Αλέξιο Α΄

 

Παράλληλα αναρωτιέμαι γιατί είχε αναμιχθεί ο ΣΥΝ στον σκυλοκαυγά Χουντόδουλοι-Βαρθολομαίου για τα ιερά φέουδα της Β. Ελλάδας; Του έπεφτε λόγος;

Η Αριστερά παρίσταται επιπόλαια σε μαγικές τελετές που υποβιβάζουν την Ελλάδα στο επίπεδο αφρικανικής χώρας, συμβιβάζεται ηθικά με την αμαρτωλή και σκανδαλοποιό Ιεραρχία, της ανοίγει, και αυτή, την πόρτα για να μπει στη Βουλή και δίνει στο λαό ένα άθλιο παράδειγμα ανέμελης ηθικής χαλαρότητας. Δεν με εκπλήσσει η παρουσία στον Αγιασμό του κ. Θ.Λεβέντη, του βουλευτή που διόρισε το γιό του στη Βουλή και που ύμνησε τον Χουντόδουλο, στα κηρύγματα μίσους και εθνικισμού του οποίου διέκρινε αγάπη και ειρήνευση!!!. Ο καθένας μπορεί να κρίνει πόση σχέση έχει η γερασμένη “Δημοκρατική Αριστερά” των Κύρκου-Κουβέλη-Τσαουσέσκου με τις αρχές και το ήθος μιας γόνιμης και συνεχούς αριστερής ανανέωσης και με τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό. Δεν με εκπλήσσει .ούτε η παρουσία του κ. Λαφαζάνη που είχε υπερασπιστεί με απίθανα σοφίσματα τον χασάπη Μιλόσεβιτς, αλλά λυπάμαι για τους κ.κ. Δρίτσα και Μουλόπουλο.

Δεν έχει νόημα όμως να λέμε τα αυτονόητα. Η Αριστερά απεμπολεί αψήφιστα ακόμη και το εκλογικό της συμφέρον, ακόμη και την ίδια της την υπόληψη, προκειμένου να συμμετάσχει και να συνεισφέρει κι αυτή ένα πετραδάκι στις δημόσιες σχέσεις της Εκκλησίας Α.Ε. Ως αίτιο αυτής της πολιτικά αυτοκτονικής συμπεριφοράς, θέλω να θεωρώ τη βλακεία, την κεκτημένη ταχύτητα και την άγνοια, χωρίς δυστυχώς να μπορώ να αποκλείσω και ενδεχόμενα ιερά αντίδωρα πάνω ή και κάτω από το τραπέζι. Δεν ξεχνώ π.χ. πως το ΚΚΕ είχε αποταθεί (επίσημα και δημόσια βέβαια) στην Εκκλησία για να ζητήσει οικονομική ενίσχυση για την διάσωση των μουσκεμένων αρχείων του κόμματος. Και σε ένα βαθμό-από τον αρχιεπίσκοπο (του Ιωαννίδη) Σεραφείμ τουλάχιστον-την πήρε όπως ανακοινώθηκε. Ας μιλήσουν λοιπόν τα γεγονότα που θα αποκτήσουν μια ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς πως ανάλογες ηθικές εκπτώσεις θα γίνονται από την Αριστερά κατ’ αναλογίαν και σε άλλα ζητήματα. Έτσι θα εξηγηθούν και τα θλιβερά φαινόμενα των ατομικών ιδιοτελών συμπεριφορών, των διασπάσεων και των προσχωρήσεων σε άλλους πολιτικούς χώρους.

 

 

Τσαουσέσκου με πατριάρχη Ιουστίνο

 

1. Ο κ. Λεβέντης (τ. ΚΚΕ, τ. ΣΥΝ, τώρα Δ.Α.) για τον Χουντόδουλο:
“.…τα πολλά θετικά στοιχεία που συνοδεύουν την διαδρομή του όπως: Τη μεγάλη του αγάπη για το ποίμνιο του και όλους τους ανθρώπους και το χάρισμα της άμεσης και ζεστής επικοινωνίας μαζί τους και ιδιαίτερα με τους νέους. Το αμείωτο ενδιαφέρον για τη γλώσσα, τις παραδόσεις τον πολιτισμό του λαού μας. Το φιλειρηνικό του κήρυγμα…» (Αυγή 29.1.2007)

2. Οι Χ.Φλωράκης, Ν.Κωνσταντόπουλος, εκφωνούν επικήδειο στον χουντικό αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Ο κ. Αλαβάνος υμνεί τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και μαζί με την κα Παπαρήγα τον ξεπροβοδίζουν θλιμμένοι στον τάφο του. Ο κ. Αλαβάνος υπερασπίζεται το Άβατο του Αγίου Όρους.

3. Ο κ. Τσίπρας εξυμνεί το χουντικό και ρατσιστικό πατριαρχείο Αλεξανδρείας

4. πιθανόν σε ανταπόδοση θερμών ευχών του πατριάρχη για την εκλογή του.

5. Ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται τον Αρχιεπίσκοπο εν όψει της υποτιθέμενης φορολόγησης της Εκκλησίας, υμνεί τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον ακούει αδιαμαρτύρητα να υπερασπίζεται το αφορολόγητο της “φτωχής” Εκκλησίας και τάσσεται υπέρ των “διακριτών ρόλων” Κράτους-Εκκλησίας.

6. Ο κ.Τσίπρας συνεντευξιαζόμενος σε εκκλησιαστική ιστοσελίδα, μιλάει με ήξεις αφίξεις στο θέμα της φορολόγησης των Πατριαρχείων των κ.κ. κτηματομεσίτου Ειρηναίου και σία και προσπαθώντας να τα έχει καλά και με την Κική και με την Κοκό, εισηγείται αύξηση των κρατικών μυστικών κονδυλίων της χρεοκοπημένης Ελλάδας προς αυτά!!!

«Γ.Φ.: Ξέρουμε ότι υπάρχει μία οικονομική βοήθεια από το κράτος προς τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων. Νομίζετε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση της περιουσίας των Πατριαρχείων;
Α.Τ.: Τώρα αυτό είναι ένα ειδικό θέμα και είναι και κάποια κονδύλια που δεν έχουν τόσο να κάνουν με την θρησκεία ή την Εκκλησία, αλλά με την ανάγκη να στηριχθούν οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις του ελληνισμού και της χώρας σε κρίσιμες περιοχές. Σε ό,τι αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και άλλες δικαιοδοσίες είναι ειδικά θέματα. Εγώ όμως θα έλεγα ότι η δίκαιη κατανομή των βαρών και η δίκαιη φορολόγηση είναι μία βασική μας αρχή. Δηλαδή θα μπορούσε να υπάρχει δίκαιη φορολόγηση και ας είναι μεγαλύτερα τα κονδύλια (σ.σ. που δίνονται) στο κάτω κάτω. Ούτως, η άλλως αυτά τα κονδύλια δίνονται για ειδικούς σκοπούς…«.

7. Ο κ. Τσίπρας σε σχολικό Αγιασμό.

8. Οι κ.κ. Μπανιάς Αλαβάνος και Τριγάζης υπερασπίζονται την οικουμενικότητα που ο Αυτοκράτορας Μαυρίκιος παραχώρησε στο πατριαρχείο (η οποία αμφισβητείται κι από πολλούς Ορθόδοξους) και θέτουν την αναγνώρισή της αυτοκρατορικής απόφασης από την Τουρκία ως όρο εισδοχής της στην Ε.Ε.!!!!!!!
“Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, επικεφαλής αντιπροσωπείας από τον βουλευτή Γιάννη Μπανιά και το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ Πάνο Τριγάζη,…..ο Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι ο σεβασμός της Τουρκίας στην οικουμενικότητα του Πατριαρχείου και γενικότερα στις θρησκευτικές ελευθερίες πρέπει να αποτελεί ένα από τα κριτήρια για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας”.

9. Ο Π. Τριγάζης του ΣΥΝ χαιρετίζει συνέδριο μιας φατρίας των Ελλήνων Παλαιοημερολογιτών στις ΗΠΑ:
Χαιρετιστήρια μηνύματα από την Ελλάδα απέστειλαν ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ Ελλάδος κ.Χρυσόστομος, οι βουλευτές της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος και Στέλιος Παπαθεμελής, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του Συνασπισμού, Πάνος Τριγάζης”.

10. Ο κ. Παπαδημούλης παρακάθεται σε δείπνο του Χριστόδουλου μαζί με μερικούς ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο Χριστόδουλος επιτίθεται στην Τουρκία και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ δηλώνει : «Σέβομαι απόλυτα τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο (sic), αλλά διαφωνώ συχνά με τον Χριστόδουλο-πολιτικό«.

11. Η Αριστερά καλύπτει Ιερώνυμο για Βοιωτοπέδιο, Σιβιτανίδειο: εδώ κι εδώ

12. Η Λιάνα Κανέλη για τους Τρεις Ιεράρχες σε εκδήλωση του Πειραιώς Σεραφείμ.

13. Λιάνα Κανέλλη ιπτάμενη πατριώτισσα και πιστή:
«Τη υπερμάχω στρατηγώ κατατίθεται η έργω αγάπη μας. Το Άγιον Όρος, την τύχη την αγαθή είχα να το πρωτοαντικρίσω εγώ πετώντας μ’ ένα «Μιράζ 2000» πάνω απ’ τον Άθω. πέρυσι τέτοιες μέρες. Ήταν το δώρο των φρουρών του Αιγαίου, όπως έκτοτε αποκαλώ τους πιλότους της πολεμικής μας αεροπορίας, για τη γιορτή των αρχαγγέλων…όσοι δεν ένιωσαν το προνόμιο να ….περιδιάβαιναν τις κατοικίες των αγγέλων. Να βλέπουν μ’ όλα τα κύτταρα του φθαρτού σώματος τους, την προσευχή ως αύρα χαρμολύπης να εγκολπώνεται σκήτες και μοναστήρια, ….. δύο κοινοτικές κυρίες αξιωματούχοι βγήκαν να μας επιτιμήσουν που επιμένουμε στο Άβατον του «Περιβολιού της Παναγιάς» μας, ανάμεσα σε κάτι φληναφήματα περί ισότητας των δύο φύλων…”.

 

 

H κα Κανέλλη με τον διάδοχο του ιερού Καλλίνικου, καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής κ.Χρήστο Μετζελόπουλο (Σεραφείμ), που έχει καταγγείλει τους ομοφυλόφιλους ως: “ηθικά απονευρωμένους, με ψυχοπαθολογικές εκτροπές και ψυχασθένειες, με μανία ικανοποιήσεως της ψυχοπαθολογικής των εκτροπής, που έκαναν αξία ζωής τον σωλήνα αποβολής των περιττωμάτων”.

 

14. Ο Μανώλης Γλέζος δεν ξέρει τίποτα για τη συνεργασία μητροπολιτών με το στρατό της Γερμανικής Κατοχής, ούτε για τους πατριώτες και δημοκράτες κληρικούς που η Εκκλησία έγδαρε ζωντανούς, σε συνέντευξή του στο Ρ.Σ. της Εκκλησίας.

15. Ο Μανώλης Γλέζος ξεχνά σε εκδήλωση του Χουντόδουλου για το ρόλο του κλήρου στην Εθνική Αντίσταση να ζητήσει την αποκατάσταση του ΕΑΜίτη μητροπολίτη Χίου Ιωακείμ και την πραγματική αποκατάσταση, και όχι την προσβλητική “συγχώρηση”, των ΕΑΜιτών μητροπολιτών Ηλείας Αντώνιου και Κοζάνης Ιωακείμ

This entry was posted in Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, ανορθολογισμός. Bookmark the permalink.

46 Responses to Ο Αγιασμός της Αριστεράς

  1. Ο/Η Ιερέας Χ λέει:

    To είχα διαβάσει και εγώ πως ο κύριος πρόεδρος του Συνασπισμού εζήτησε να αυξηθεί η οικονομική χορηγία προς τα χουντικά πατριαρχεία και εξεπλάγην.
    Δια την υμνητικήν στάσιν των πατριαρχείων έναντι της επαράτου Δικτατορίας δύνασθε να πληροφορηθείτε από την έγκυρον έκδοσιν:

    Ιεράρχες, Διάκονοι της Χούντας
    Συγγραφέας: Γκίνης, Γιάννης
    Εκδότης: Ροδάκη

    Σελ. 151
    Ετος Εκδοσης : 1978
    Αθήνα

    Τόμοι : 1
    http://www.palaiobibliopolio.gr/%CE%93%20%CE%93%EF%BF%BD%CE%93%C2%B1%CE%93%20%CE%93%C2%B1%CE%93%C2%B7%CE%93%EF%BF%BD%CE%93%C2%B2-%CE%93%20%CE%93%C2%A9%CE%93%20%CE%93%EF%BF%BD%CE%93%E2%80%95%CE%93%C2%AD%CE%93%E2%80%95%CE%93%C2%A9-%CE%93%20%CE%93%E2%80%95%CE%93%C2%BD%CE%93%C2%AD%CE%93%CE%84%CE%93%E2%80%98%CE%93%C2%B2-p-24723.html

    Η ιστοσελίς Αμήν εις την οποίαν αναφέρεσθε προλογίζει ως εξής την συνέντευξιν του όντως επιπόλαιου νεαρού πολιτικού δια τον οποίον συμβουλεύω πατρικώς
    Κρείττον το σιγάν

    {Υποστηρίζει, επίσης, ότι θα πρέπει όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των θρησκευτικών Κοινοτήτων να φορολογηθούν το ίδιο ενώ εμφανίζεται περισσότερο διαλλακτικός και διαλεκτικός για την αντιμετώπιση των πρεσβυγενών Πατριαρχείων που διαθέτουν περιουσία στην Ελλάδα. }

    http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1927

  2. Παράθεμα: «Πνίγονται» 72 υγρότοποι της Αττικής | Διαιτες

  3. Ο/Η Αδαμάντιος Κοραής λέει:

    Η Αριστερά πρέπει να ντρέπεται για τα σου ξου μου ξου της και τα νταραβέρια με το παπαδαριό.
    Πράγματι Εκκλησία και Χούντα ταυτίστηκαν και οι δεσπότες είναι εκπρόσωποι της Χούντας τα τελευταία υπολείμματα της Δικτατορίας.

    Στοιχεία για τα φασιστικά ρεζιλίκια της Ιεραρχίας υπάρχουν στον Ιό.της Ε.

    Λιβανίζοντας τον δικτάτορα

    Δεν υπάρχει άλλος πολιτικός στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους που να έχει υμνηθεί τόσο πολύ και να έχει τιμηθεί με τέτοιο τρόπο από την Εκκλησία όσο ο δικτάτορας Παπαδόπουλος και ο στενός πυρήνας των πραξικοπηματιών.

    Το Μάιο του 1968 ο Ιερώνυμος απένειμε στον Παπαδόπουλο τον «Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου», μια τιμή που δεν αξιώθηκε κανείς πρωθυπουργός δημοκρατικής κυβέρνησης. Ολόκληρη η Ιεραρχία δήλωσε ότι κάνει δεήσεις στον Υψιστο για να φυλάει τον δικτάτορα και τους πραξικοπηματίες «ίνα φέρητε εις πέρας το ιερόν και σωτήριον έργον το οποίον ανελάβατε προς αιωνίαν δόξαν της πατρίδος».

    Την ίδια μέρα προσφώνησε τον Παπαδόπουλο στο μέγαρο της Αρχιεπισκοπής ο Αντώνιος Γαβαλάς εκ μέρους όλων των κληρικών που εργάζονταν εκεί (δηλαδή και του γραμματέα της κ. Χριστόδουλου Παρασκευαΐδη): «Αι άγιαι ψυχαί των ιερέων θα δέωνται του Θεού ημών υπέρ της ευοδώσεως και ολοκληρώσεως του εθνοσωτηρίου έργου της Επαναστάσεως της 21ης Απριλίου 1967. Αποδεικνύετε ότι είσθε ο πρώτος και μόνος που σέβεται και τιμά το ευλογημένον, αλλά τόσον περιφρονημένον ελληνικόν ράσον (…) Αλλά ο Θεός αγαπά την Ελλάδα (…) Επρεπε να ανατείλη, έπρεπε να ξημερώση η θεοδώρητος εκείνη ημέρα της 21ης Απριλίου 1967. Η Επανάστασις της 21ης Απριλίου σώζει την Ελλάδα από την καταστροφήν και την εξουθένωσιν, εις την οποίαν αφεύκτως ωδηγείτο. Επί της Εθνικής Κυβερνήσεως αποκτά επί τέλους και η Εκκλησία της Ελλάδος Ηγεσίαν. Ω χαράς ευαγγέλια!».

    Το Νοέμβριο του 1972 η Ιεραρχία παραδίδει στον Παπαδόπουλο και τα «Διάσημα Μεγαλοσταύρου του Τάγματος Αποστόλου Παύλου» και ο Ιερώνυμος δίνει μια σπάνια παράσταση δουλικότητας: «Δεν τολμώ να καταχραστώ περαιτέρω της καλωσύνης Σας και να λάβω και άλλο μέρος του πολυτίμου χρόνου Σας (…) Η Υμετέρα μόνον Εξοχότης το ετόλμησε (από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους) και με το ξίφος της αποφασιστικότητος, η οποία
    Σας διακρίνει, αποκόψατε τα δεσμά της εσταυρωμένης Εκκλησίας. Η Εκκλησία Σάς ικετεύει: ολοκληρώσατε το Εργο Σας μέχρι τέλους. Η Εκκλησία Σάς ευγνωμονεί ήδη και θα Σας ευγνωμονεί εσαεί».

    Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι πραξικοπηματίες δήλωναν σε κάθε ευκαιρία ότι
    επιτελούν θείο έργο και υπονοούσαν ότι έχουν ειδική θεϊκή εντολή. Ο Παττακός, κάτω από τα θερμά χειροκροτήματα των συνέδρων στο Δ’ Πανελλήνιο Θεολογικό Συνέδριο, το έλεγε καθαρά: «Θεωρώ επιδαψίλευσιν της Θείας Χάριτος το γεγονός ότι μου παρέχεται η ευκαιρία να σας μεταφέρω το μήνυμα της ελληνοχριστιανικής επιβεβαιώσεως του Αποστόλου της
    Επαναστάσεως πρωθυπουργού κ. Γ. Παπαδοπούλου».

    Και πάλι ο Παττακός, το 1971, δήλωνε ότι «η απαρέγκλιτος γραμμή της Εθνικής Κυβερνήσεως είναι η υλοποίησις της χριστιανικής διδασκαλίας και της εμπραγμάτου αγάπης», και απέδιδε τη γραμμή «εις τον ευσεβή πρωθυπουργό μας».

    Ούτε ένας από τους σημερινούς μητροπολίτες που είχαν κάποια ηλικία (και θέση) επί δικτατορίας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι διαφοροποιήθηκε. Με πικρία το διαπιστώνει ο πρωτοπρεσβύτερος Πυρουνάκης, με επιστολή του στον ερευνητή Γιώργο Καρανικόλα: «Σημειώνω το καλόπιστο λάθος σου, να νομίζεις ότι ελάχιστοι δεσπότες στη δικτατορία έκαναν Αντίσταση. Κανείς!».

    Μητροπολίτες και πατριάρχες

    Ακόμα και οι σημερινοί «εκσυγχρονιστές» ιεράρχες νιώθουν άβολα όταν τίθεται σχετικό θέμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα που υποστήριζε μέχρι θανάτου τον Παπαδόπουλο και έχει σήμερα ταχθεί υπέρ του Χριστόδουλου, δημοσιεύει φωτογραφίες του «αντιπολιτευόμενου» μητροπολίτη Χρυσοστόμου με τον Λαδά για να τον πιέσει να μη μιλά για χουντικούς μέσα στην Εκκλησία.

    Ποιον να πρωτοθυμηθεί κανείς;

    * Τον μητροπολίτη Κωνστάντιο Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έγραφε επιστολές στον Παπαδόπουλο και του ζητούσε νέα παρέμβαση, και δήλωνε ότι εργάζεται για το δημοψήφισμα; «Με το θάρρος που μου δίδει η αφοσίωσίς μου προς το πρόσωπόν Σας και η ειλικρινής αγάπη μου προς το έργον της Επαναστάσεως, έρχομαι να θέσω υπ’ όψιν Σας την αγανάκτησιν και τον αναβρασμόν, ο οποίος επικρατεί εις την παράταξιν των Αρχιερέων που προήλθαν μετά την Επανάστασιν της 21ης Απριλίου (…) Φρονώ ότι εν όψει του Δημοψηφίσματος, διά την επιτυχίαν του οποίου όλοι μας εργαζόμεθα, επιβάλλεται η αναστολή των εργασιών της Ιεράς Συνόδου».

    * Τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κωνσταντίνο, ο οποίος με εγκύκλιό του δήλωνε: «Η Εθνική Κυβέρνησις έχει επιτελέσει τεράστιον εθνικόν έργον. Το σύνθημα του Προέδρου της Εθνικής Κυβερνήσεως «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» μοναδικόν και ιστορικόν, ήχησεν ως εγερτήριον σάλπισμα»;

    * Τον μητροπολίτη Σάμου Παντελεήμονα, ο οποίος χτυπούσε τις καμπάνες όταν τον επισκεπτόταν ο Παττακός, και είχε αναρτήσει τη σημαία με το όρνιο της χούντας στη μητρόπολή του;

    * Τον μητροπολίτη Κιλκισίου Χαρίτωνα, ο οποίος δήλωνε ότι «η Επανάστασις εδώ είμεθα ο κ. Νομάρχης, ο κ. Διοικητής, και εγώ»;

    * Τον μητροπολίτη Καστοριάς Δωρόθεο, ο οποίος χαρακτήριζε την 21η Απριλίου «λαμπροφόρο νύκτα» και καλούσε τους πιστούς να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της χούντας; «Η επανάστασις της 21ης Απριλίου 1967 ήνοιξε την λεωφόρον της ευτυχίας, της γαλήνης, της ευημερίας, της προόδου και της Ειρήνης. Εάν δώσωμεν το ψηφοδέλτιόν μας με το ΝΑΙ θα ευτυχήσωμεν, ενώ αντιθέτως εάν ψηφίσωμεν ΟΧΙ θα δυστυχήσωμεν
    και οδύνην πολλήν θα δοκιμάσωμεν». («Φωνή της Καστοριάς», 15/9/68).

    * Τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Κωνσταντίνο, ο οποίος ανακοίνωνε την «περίλαμπρον νίκην του Δημοψηφίσματος»;

    * Τον μητροπολίτη Λαρίσης Θεολόγο, ο οποίος με εγκύκλιό του αποφαινόταν ότι όσοι δεν ψηφίσουν «ναι» δεν είναι χριστιανοί (6/1207-20/9/68);

    * Τον μητροπολίτη Ζακύνθου Απόστολο, ο οποίος καταπατώντας την παράδοση, έδινε στον Παττακό το σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου κατά τη λιτανεία;

    * Τον μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Διονύσιο, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος που έσπευσε να συγχαρεί την 21η Απριλίου;

    * Τον μητροπολίτη Καβάλας Αλέξανδρο, ο οποίος θεωρούσε το χουντικό Σύνταγμα «το καλύτερο, αρτιώτερο, σαφέστερο και πλέον δημοκρατικό και φιλελεύθερο από κάθε προηγούμενο του τόπου μας»; Υπερηφανευόταν, μάλιστα, ότι «θα το ψηφίσωμεν ρίπτοντες την Κυριακήν ένα μεγαλοπρεπές ΝΑΙ εις την κάλπην, διά να διατρανώσωμεν τα ευγνώμονα αισθήματά μας προς τους μεγαλουργούς ηγέτες μας».

    * Τον μητροπολίτη Ζιχνών (και μετέπειτα Πατρών) Νικόδημο, ο οποίος είχε συντάξει παρόμοια εγκύκλιο (576/20/9/68);

    * Ο θλιβερός κατάλογος δεν έχει τέλος. Αν εξαιρέσουμε τον Χρυσόστομο Πειραιώς, οι υπόλοιποι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδας δέχτηκαν μετά χαράς να αναλάβουν το ρόλο εκφωνητή της χουντικής προπαγάνδας. Αλλά δεν πήγαν πίσω και οι πατριάρχες.

    Πρώτος απ’ όλους ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα δήλωνε: «Εγώ γνωρίζω και βλέπω ότι ο ελληνικός λαός έχει πλήρη ελευθερίαν» (18/5/69). Απευθυνόμενος δε προς τον Παττακό: «Παρακολουθώ το έργον της κυβερνήσεως εκ διαφόρων πληροφοριών και εκπλήσσομαι διά την αποδοτικότητα των προσπαθειών της,
    ιδιαιτέρως εκπλησσόμενος διά την ιδικήν σας δραστηριότητα: Σεις πλέον δεν πετάτε καν αεροπορικώς, πετάτε ο ίδιος».

    – Τον Αύγουστο του 1968 ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Βενέδικτος αναγόρευσε τη χουντική τρόικα σε «Μεγάλους Σταυροφόρους του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου».

    – Τον Μάιο του 1969 ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Νικόλαος απένειμε στον Παπαδόπουλο το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, λέγοντας: «Ο δρόμος τον οποίον ακολουθήσατε διά την λύσιν της πολιτικής καταστάσεως και την εξυγίανσιν του τόπου είναι ο καλύτερος, και θα μας φέρει εις την Ανάστασιν του έθνους (…) Ο Θεός σας επέλεξεν ως όργανόν Του (…) Το έργο αυτό σάς το ανέθεσεν η πρόνοια του Θεού».

    Το τραγικό είναι ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι δημοσιευμένα στα επίσημα έντυπα της Εκκλησίας ή στις εφημερίδες της εποχής και είναι προσιτά σε κάθε ενδιαφερόμενο. Οσο για τα πιο «προσωπικά» στοιχεία, αυτά προέρχονται από ειδικό Δελτίο που εκδόθηκε από την ίδια την Αρχιεπισκοπή κατά τη μεταπολίτευση, όταν η «ιωαννιδική» ομάδα Σεραφείμ ήθελε να εκθέσει την «παπαδοπουλική» ομάδα του Ιερώνυμου. Φυσικά από τα έντυπα των ιερωνυμικών μπορεί κανείς να αντλήσει ανάλογες πληροφορίες και για τους σεραφειμικούς.

    Μετά από όλα αυτά, ας μην απορεί κανείς που οι ιεράρχες υπήρξαν και μετά τη δικτατορία οι πρώτοι που υποστήριξαν «ως μέτρο χριστιανικής αγάπης» την αμνήστευση των χουντικών και την αποφυλάκιση των πρωταιτίων του πραξικοπήματος. Επικεφαλής της πρώτης φιλοχουντικής οργάνωσης της μεταπολίτευσης, της «Ελληνικής Αμνηστίας», ήταν ο γνωστός μητροπολίτης Λεωνίδας. Με προκήρυξή του τον Σεπτέμβριο του 1979 ο διαβόητος Λεωνίδας καταγγέλλει: «Είναι γνωστό σε όλους ότι Ελληνες Αξιωματικοί επί πέντε χρόνια τώρα σαπίζουν στις φυλακές του Κορυδαλλού ως πολιτικοί κρατούμενοι. Και να σκεφθή κανείς ότι αυτοί οι έντιμοι στρατιωτικοί προέταξαν πάντοτε τα στήθη τους μέχρι αίματος για την ελευθερία και τη σωτηρία της πατρίδος. Είναι ολοφάνερο ότι η πράξις αυτή είναι άδικη, παράνομη, καταλυτική κάθε έννοιας ηθικής τάξεως, διασπαστική της ενότητος του έθνους και διά τούτο αντιχριστιανική. Συνεπώς αυτοί οι άνθρωποι δεν έπρεπε να μείνουν ούτε μια ώρα φυλακή».

    Βέβαια ο Λεωνίδας έπαψε να είναι μητροπολίτης. Αλλά και ολόκληρη η Ιερά Σύνοδος του «δημοκράτη» Σεραφείμ, μόλις θεώρησε ότι οι καιροί το επιτρέπουν, έσπευσε να ζητήσει την αποφυλάκιση. Ηταν το 1992, επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη. Τότε ενώθηκαν όλοι, παπαδοπουλικοί,
    ιωαννιδικοί και ουδέτεροι ιεράρχες για να ζητήσουν την απελευθέρωση των παλιών τους ευργετών. Και βέβαια δεν διαφώνησε ούτε ο κ. Χριστόδουλος ούτε κανείς άλλος από τους σημερινούς κήνσορες της δημοκρατίας.

    (Ελευθεροτυπία, 22/4/2001)

  4. Ο/Η yiannis63 λέει:

    Λες τα πράγματα με το όνομα τους. Χαίρομαι να σε διαβάζω.

  5. Ο/Η Χιώτης λέει:

    Ήταν πολύ ντροπιαστικό για τον Γλέζο να παίρνει μέρος στα πανηγηράκια του Χουντόδουλου που ήθελε λέει να τιμήσει την Αντίσταση του κλήρου. Καρφί δεν του καιγότανε του παπαχούντα για την Αντίσταση τη διαφήμησή του ήθελε να κάνει προβάλοντας μια αφυδατωμένη Αντίσταση χωρίς την Αριστερά. Δίπλα του ο Γλέζος σε ρόλο μαιντανού.
    Γιατί Μανώλη Γλέζο δεν είπες μια κουβέντα για τούτον τον αδικαίωτο παπά τον Νικόλα τον Ξενάκη στην φιέστα του Χρυσόδουλου; Δεν τον είχες ακουστά; Γιατί δεν ζήτησες να αποκατασταθούν οι τρεις δεσποτάδες του ΕΑΜ και ένα σωρό αριστεροί παπάδες που τους έφαγε η μαρμάγκα των δεσποτάδων και της Δεξιάς;

    ΠΑΠΑ ΝΙΚΟΛΑΣ ΞΕΝΑΚΗΣ
    ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
    ΑΔΙΚΑΙΩΤΟΣ
    Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΝ ΞΕΣΚΙΣΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ

    http://www.dafninet.gr/teuxos13/%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%82.htm

    Γεννήθηκε στη Κοινότητα Αυγωνύμων. Εφοίτησε στο Γυμνάσιο Χίου κι υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός στον Ελληνικό Στρατό.

    Έχειροτονήθη μετά τον γάμο διάκος και ακολούθως ιερέας. Απέκτησε τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι.

    Μετέβη στη Μέση Ανατολή κατά την Γερμανική Κατοχή και υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό μυηθείς εις το αντιφασιστικό κίνημα. Κλείστηκε μαζί με χιλιάδες αντιφασίστες σε στρατόπεδα.

    Όταν επανήλθε εις Χίο με την λήξη του πόλεμου διορίσθηκε από το Μητροπολίτη Ιωακείμ Στρουμπή ως εφημέριος εις τον Άγιο Νικόλαο Γρου.

    Με την ενθρόνιση στην Μητρόπολη Χίου του Μητροπολίτη Παντελεήμονα Φωστίνη, άρχισαν οι διωγμοί του Παπά Νικόλα Ξενάκη. Εχθρός των αντιστασιακών ο Φωστίνης πιέζει τον Παπά Ξενάκη να αποκηρύξει τις αντιφασιστικές του ιδέες. Τον μισεί και τον διώκει. Το έτος 1948 αναγκάζεται ο παπάς να κρύβεται αποφεύγοντας την καταπίεση του Φωστίνη. Κρύβεται στο κτήμα τον Λεμάνη στον Γρου, όπου προδόθηκε.

    Ο παπά Νικόλας Ξενάκης

    Για να αποφύγει την σύλληψη των αστυνομικών πηδάει από το κρησφύγετό του και βάλλεται από πολυβόλο των αστυνομικών.

    Συλλαμβάνεται και μετά την επούλωση των τραυμάτων του φυλακίζεται και καταδικάζεται μαζί με άλλους Χιώτες πατριώτες αντιφασίστες σε θάνατο.

    Τον Αύγουστο 1948 την παραμονή της εκτέλεσής των, τον ξεχωρίζουν από το απόσπασμα επειδή προβλέπεται(!!!) πρώτα η καθαίρεσή του από την τότε Ιερά Συνοδό(;;;)

    Έτσι μεταφέρεται από τους δήμιούς του ξανά στο κελί των κρατουμένων όπου του αφαιρούν το ράσο. Όμως οι δήμιοι τον πιέζουν για να του αφαιρέσουν (κόψουν) την γενειάδα του. Ο παπάς

    αρνείται και ακολουθεί το πλέον απάνθρωπο μέσο βίας. Τον κρατάνε δύο και ο τρίτος με το ψαλίδι επιδιώκει να του κόψει τα γένια. Ανθίσταται ο γεροδεμένος Παπά Νικόλας και ο δήμιος εξορμώντας του κόβει γένια με σάρκες μαζί. Το άλλο πρωί οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα.

    Έτσι σφράγισε με τη μαρτυρική θυσία της ζωής του την αγάπη του για τον Χριστό, για. την Πατρίδα, για μια Πανανθρώπινη Ελευθερία.

    (Το παραπάνω κείμενο και η φωτογραφία είναι από το ημερολόγιο του 1999, «Χιώτες Ιερωμένοι στην Εθνική Αντίσταση» που τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν για την κατασκευή προτομής του Μητροπολίτη Ιωακείμ Στρουμπή).

    *

  6. Ο/Η Po λέει:

    όσο περνά ο καιρός νιώθω ξένος με Aυτήν την Αριστερά

  7. Ο/Η aeroxeimarros λέει:

    Πολύ ωραίο άρθρο αν και κατά την γνώμη μου, αυτή η αριστερά είναι τόσο εξαρτημένη από τα δόγματα της τα οποία ούτως ή αλλως αναπτύσσονται σε πολιτικές ιδεολογίες που δεν αποσκοπούν στην ρήξη του υπάρχοντος συστήματος, που δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ούτε με πειράζει ότι η κ.Κανέλλη κάνει τον σαυρό της όπως μερικοί πιο αριστεροί απ αυτήν διαμαρτύρονται ακόμα και οταν πεις «η πατρίδα μου». Βέβαια είναι γελοία ως έκφραση, αλλά δικαίωμα του καθενός αριστερού να την χρησιμοποιεί.

    Εξάλλου, η αθεία από την αριστερά απέχει και δεν ταυτίζεται κατά την αποψή μου. Αυτό που ζητάμε είναι απλά να υποστηρίξει την ανεξιθρησκία. Και ούτε αυτό κάνει! Κρίμα..

  8. Ο/Η Λεωνίδας Κρίκος λέει:

    Ο πατριάρχης της Ρουμανίας Τεοκτίστ δηλαδή θεόκτιστος.
    Διαλεγμένος από τον Τσαουσέσκου.
    Υπηρέτης του δικτάτορα.
    Απόφοιτος της σχολής της παιδοφιλίας.
    Όταν έπεσε ο Τσαουσέσκου κρύφτηκε σε κάποιο κάστρο για να σώσει το κεφάλι του από την οργή του κόσμου.
    Ο Ιλιέσκου τον ξανάβαλε στη θέση του.
    Κυκλοφορούσε γεμάτος χρυσάφι στολισμένος σαν αυτοκράτορας

    http://romerican.com/2006/04/23/paste-fericit/

    • Ο/Η Πρεζόνι λέει:

      Λεωνίδα Κρίκε μπηκα στο λινκ που έδωσες και διάβασα για τον πατριάρχη Ρουμανίας Θεόχτιστο. Μεγάλο καθίκι που η περίπτωση του δείχνει την βρωμιά της συνεργασίας ανώμαλων παπάδων και βασανιστών σταλινικών.
      Από το πάρα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι κοπιάρω αυτό

      As the tenth of 11 children, he was attention starved and irritable for most of his formative years. At the ripe age of 13, he shipped off to a hermitage where may have gotten his first taste of pedophilia.

      Μετάφραση
      Δέκατο από 11 παιδιά πεινασμένος στα νεανικά του χρόνια. Στα 13 του κλείστηκε σε μοναστήρι όπου πιθανόν να πήρε την πρώτη του γεύση της παιδοφιλίας.

      Αυτό επιβεβαιώνει αυτό που λέτε για τη σιωπή της αριστεράς στα δικαιώματα των παιδιών που φυλακίζονται στο Άγιο όρος όπως είχε καταγγείλει ο Βασίλης Αλεξάκης ή στα Ιεροσόλυμα ή σε οικοτροφεία της Εκκλησίας.
      Που είναι η παρέμβαση της Αριστεράς να σταματήσει το αίσχος;
      Η Ευρώπη ξεσηκώθηκε εδώ τσιμουδιά.

      • Ο/Η Αντρίκος λέει:

        Ρε παιδιά, τι ανακρίβειες είναι αυτές που λέτε. Και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, το ‘χω διαβάσει κατά καιρούς στα προγράμματά τους, φαντάζομαι ανάλογες θέσεις έχουν και τα μ-λ.
        Γενικά η θέση όλων των αριστερών κομμάτων είναι ενιαία δημόσια δωρεαν 12χρονη υποχρεωτική παιδεία με πλήρη κάλυψη του κόστους σπουδών από το κράτος.

        Γιατί προβοκάρετε έτσι???

  9. Ο/Η redkangaroo λέει:

    Εδώ αναδεικνύεται ένα υπαρκτό, αλλά αποσωπημένο, πρόβλημα. Μόλις το θέμα πάει στην Εκκλησία, στη θεσμική ισχύ της, στη διαρκή παρεμβολή της στο δημόσιο βίο, ή κατά όλα τ’ άλλα λαλίστατη Αριστερά, γίνεται χαμηλόφωνη και αιδημονούσα παρθένος. Ακόμα και για απλά πράγματα που αλλού τα έχουν κατακτήσει εδώ και -τουλάχιστον- δεκαετίες (όχι εικόνες στα δημόσια κτίρια και στα σχολεία, αναχρονιστικό μάθημα θρησκευτικών, θρησκευτικός όρκος, καύση των νεκρών και τόσα άλλα) το στοματάκι των ταγών της Αριστεράς δεν έχει ανοίξει. Ακόμα και στην κορυφαία σύγκρουση για το θέμα των ταυτοτήτων δεν πήρα είδηση την Αριστερά να μιλήσει για να πει τα πράγματα όπως ο ιδεολογικός, τουλάχιστον, προσανατολισμός της θα επέβαλλε (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Ας αφήσουμε τα μεγάλα θέματα εκκλησιαστική περιουσία, χωρισμός εκκλησίας και κράτους (εννοείται όχι ως αόριστα ευχολόγια που σκονίζονται στα προεκλογικά προγράμματα, αλλά ως θέματα της ατζέντας που αγωνίζεσαι να επιβάλλεις). Ε… μετά απ’ όλα αυτά πώς να μην ξεσαλώνει η θεούσα σ. Λιάνα και να αγγελοσκιάζεται μέσα σε Μιράζ 2000 πάνω από το Άγιον Όρος;

  10. Ο/Η Αντρίκος λέει:

    Ρε παιδιά, το θρησκευτικό συναίσθημα είναι ριζωμένο μέσα στην πλειοψηφία των ανθρώπων για διάφορους λόγους. Η θρησκεία είναι σαν ένα εξελικτικό (πλέον) ελάττωμα, σαν τον κόκυγα να πούμε, σαν τη σκωληκοειδή απόφυση, σαν τους φρονιμίτες που ραγδαία ανπτύσσονται ομάδες πληθυσμού που δεν τους έχουν.
    Δεν μπορούμε να χτυπάμε το θρησκευτικό φρόνημα του λαού, είναι σα να χτυπάμε μια αναπηρία. Ε, λοιπόν, ο ανάπηρος χρήζει προστασίας κι όχι καταδίωξης ούτε εμπαιγμού (σε αντίθεση με τον εκμεταλλευτή του ανάπηρου!).

    Γι’ αυτό και η Αριστερά σε όλες τις παραλλαγές της ποτέ δεν έθεσε ως προϋπόθεση την αθεΐα του λαού για την υλοποίηση του προγράμματός της, σε κανένα ΚΚ δεν ήταν προϋπόθεση για την ένταξη σ’ αυτό η αθεΐα πλην του Αλβανίας. Η αντίληψη ήταν ότι ο κομμουνιστής οφείλει να είναι άθεος αλλά η ένταξη στο ΚΚ γίνεται με βάση τη συμφωνία στο καταστατικό και το πρόγραμμά του. Εφόσον ούτε το καταστατικό ούτε το πρόγραμμα έθεταν ζήτημα αθεΐας, στα κόμματα αυτά δεν γινόταν έλεγχος θρησκευτικών φρονημάτων.
    Βεβαίως, με βάση τις αρχές του διαλεκτικού υλισμού, που γενικά τον αποδέχονται οι κομμουνιστές και οι αναρχικοί, ο κομμουνιστής ή ο αριστερός παροτρύνεται να ακολουθήσει και τις γενικές αρχές του διαλ. υλισμού, επομένως οφείλει να είναι άθεος, αν δεν είναι όμως δεν συνιστάται λόγος διαγραφής.

    Απ’ την άλλη, η υλοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος γίνεται πάντοτε μέσα από οργανωμένα εξουσιαστικά σύνολα, που στο χριστιανισμό ονομάζονται εκκλησίες και ασκούν τεράστια επιρροή σε σημαντική μερίδα των ανθρώπων που πιστεύουν στο θεό (όχι σε όλους τους πιστούς). Συνεπώς ένα ΚΚ ή αριστερό κόμμα θα πρέπει να επιλέξει αν θα διαχωρίσει τους εργαζόμενους που υποτίθεται ότι προσπαθεί να εκφράσει σε θρησκευόμενους και μη και αν κηρύξει πόλεμο στον πνευματικό εξουσιαστικό θεσμό της εκκλησίας.

    Η πάγια πολιτική των ΚΚ, εργατικών και αριστερών κομμάτων ήταν να μη διαχωρίζει τους εργαζόμενους ανάλογα με το θρήσκευμά τους, να μη σπέρνουν διαίρεση εξ αυτού του λόγου, και να ζητούν από τους εργαζόμενους συμφωνία στο πρόγραμμα στο οποίο, πλην Αλβανίας, δεν περιλαμβανόταν ο πόλεμος ενάντια στη θρησκεία.

    Επιπλέον όλα τα Αριστερά κόμματα (όχι σοσιαλδημοκρατικά) είχαν πάντοτε στο πρόγραμμά τους το στόχο απαλλοτρίωσης της εκκλησιαστικής περιουσίας, τα δε κόμμματα που κυβέρνησαν στο λεγόμενο ανατολικό μπλοκ κοινωνικοποίησαν όλα τα μέσα παραγωγής που κατείχαν οι εκκλησίες και τα βακούφια και άφησαν μόνο τα κτήρια για να πηγαίνουν οι πιστοί να μαστουρώνουν πνευματικώς, ακριβώς διότι δεν πολέμησαν το θρησκευτικό συναίσθημα αλλά τη θρησκευτική εξουσία.
    Και τολμώ να πω ότι στο σοσιαλισμό μπορεί ν’ απέτυχαν αλλά τη θρησκευτική εξουσία μια χαρά την ξεδόντιασαν.

    Βεβαίως, οι εκκλησίες πολέμησαν λυσσαλέα τα σοσιαλιστικά καθεστώτα. Η εκκλησία της Ρωσίας κατά τον εμφύλιο πόλεμο τάχθηκε ενεργά με τις δυνάμεις των Λευκών αντεπαναστατών. Επομένως κατ’ εκείνο το χρονικό διάστημα οι σχέσεις σοβιετικής εξουσίας και εκκλησίες ήταν εχθρικές όχι λόγω της αθεϊστικού προγράμματος του ΚΚ αλλά λόγω της επιθετικής στάσης της ρωσικής εκκλησίας. Καθ’ όλο το διάστημα του εμφυλίου οι παπάδες λειτουργούσαν ανεμπόδιστα αλλά οι δεσποτάδες ήταν εξαφανισμένοι. Οι παπάδες που έκαναν αντικομμουνιστική προπαγάνδα τους απαγορεύτηκε να λειτουργούν. Αυτά εν μέσω πολέμου. Το 1921 έληξε οι εμφύλιος πόλεμος, το 1922 έληξαν κάποιες μεμονωμένες ένοπλες συγκρούσεις. Το 1925 εγκαταστάθηκε ξανά στη Μόσχα νέος πατριάρχης ο Τύχων ενώ είχε δημευτεί το σύνολο της περιουσίας της εκκλησίας.
    Το 1942, στα πλαίσια σφυρηλάτησης εθνικής ενότητας (να μην το έκανε???) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ναζιστική εισβολή, σταμάτησε κάθε είδους αθεϊστική προπαγάνδα, ώστε να μη διαιρούνται οι εργαζόμενοι και να πολεμήσουν ομόθυμα τους ναζί.

    Θεωρώ ότι η πολιτική μη διαχωρισμού με βάση το θρησκευτικό φρόνημα που ασκήθηκε γενικά από τα ΚΚ και αριστερά κόμματα και υλοποιήθηκε απ’ όσα κυβέρνησαν, αποτελούσε σωστή αντίληψη για τη σχέση με τη θρησκεία.

    Τώρα, αν οι παπάδες έγιναν χαφιέδες και καγκεμπίτες, όπως κι ο για λίγες μέρες πολωνός αρχιεπίσκοπος, ε σ’ αυτό δε φταίει η καγκεμπέ! Αυτή τη δουλειά της έκανε, αφού ο κρατικός μηχανισμός δεν παύει να είναι ένας μηχανισμός καταπίεσης της κυρίαρχης τάξης. Και σε μας έβαζαν τους κομμουνιστές να υπογράψουν δήλωση μετανοίας αλλά κανείς από τα ηγετικά στελέχη δεν υπέγραψε. Μακάρι ο σοβιετικός κρατικός μηχανισμός να παρέμενε να είναι μηχανισμός καταπίεσης της εργατικής τάξης κατά των ιδιοκτητών (πάσης φύσεως) και καταπιεστών της από το να περάσει στη νέα ομάδα εκμεταλλευτών.

    Με δυο λογια: Κάνεις μεγάλος λάθος να θεωρείς ότι η Αριστερά έχει τακιμιάσει με τους παπάδες κι ότι πρέπει να συγκρουστεί με την εκκλησία στην παρούσα φάση. Η θρησκεία στη Δύση έχει πάρει την κατιούσα από τον 16ο αι., η πνευματική επιρροή της όλο και μειώνεται, κι όπως έκανε 16 αιώνες να κυριαρχήσει ετσι χρειάζεται 5-6 αιώνες για να εξαλειφθεί. Η επιστήμη έχει αναλάβει αυτό το ρόλο, αυτόβουλα αλλά παρεμπιπτόντως.

  11. Ο/Η Αναρχικός +Άθεος λέει:

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=821492

    Συμβιβασμοί στην κηδεία του Χριστόδουλου

    από ΜΚ 11:10πμ, Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008
    (Τροποποιήθηκε 2:35πμ, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008)
    θεματικές: Ανένταχτο
    Σκήψαν το κεφάλι Παπαρήγα και Αλαβάνος και πήγαν να προσκυνήσουν…

    Κρίμα! Παπαρήγα και Αλαβάνος αντί να γυρίσουν την πλάτη στη μιντιακή φιέστα του υμνητή της χούντας και του πολέμιου των αγώνων της νεολαίας της τελευταίας δεκαετίας (μαθητικές καταλήψεις, φοιτητικό κίνημα, κ.α.) σπεύσαν να παραστούν στην LIVE κηδεία του λαοπρόβλητου Χριστόδουλου.

    Σαν να μην έφτασε αυτό, πριν από λίγο ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος ακούστηκε από το τηλεοπτικό κοινό να βγάζει λόγο υπέρ του Χριστόδουλου και να προσφωνεί μεταξύ άλλων τον «τέως Βασιλέα της Ελλάδος, Κωνσταντίνο». Αμέσως μετά προσφώνησε το ΚΚΕ, το Συνασπισμό, το ΛΑΟΣ, κ.α.

    Φυσικά, ούτε κουβέντα για το ρόλο του στην 7ετία και για το γεγονός ότι σαν Αρχιεπίσκοπος έχωνε τη μύτη του όπου ήθελε…

    Προσθέστε τα σχόλιά σας

  12. Ο/Η Αντρίκος λέει:

    Στη φωτό πανω – πάνω, ο Μπρέζνιεφ με τον Πατριάρχη, κι απ’ ό,τι φαίνεται και με κάποιον μάλλον τάταρο που φοράει καπελάκι μουφτή· είναι προφανές ότι πρόκειται για συνάντηση με θρησκευτικούς ηγέτες που τους αντιμετώπιζε ισότιμα, πού είναι το κακό;
    Ή μάλλον αυτό είναι το κακό που έκανε ο Μπρέζνιεφ στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα;
    Το ‘πα και το ξαναλέω: Τα ΚΚ που κυβέρνησαν μπορεί να απέτυχαν στο σοσιαλισμό αλλά στη θρησκευτική πολιτική μια χαρά τα πήγαν. Ακόμη και σήμερα η κύρια μάζα αθέων της Ευρώπης βρίσκεται στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ασχέτως αν είναι αριστεροί ή όχι. Ακόμη και σήμερα σ’ αυτές τις χώρες το κράτος είναι σαφώς διαχωρισμένο απο την εκκλησία αν και σε ρωσία και πολωνία γίνονται τεράστιες προσπάθειες χομεϊνισμού (στην πολωνία θαρρώ η καθολική εκκλησία το ‘χει πετύχει απαγορεύοντας τις εκτρώσεις), ο πολιτικός γάμος είναι υποχρεωτικός ενώ ο θρησκευτικός δεν αναγνωρίζεται καθόλου.
    Ακόμη και σήμερα και παρά την ιμπεριαλιστική θρησκευτική εισβολή, το 75% των Αλβανών εξακολουθεί να θεωρεί εαυτόν άθεο. Αυτή είναι και η μεγάλη συνεισφορά του Ενβέρ Χότζα στην ανθρωπότητα (αξίζει να του συγχωρήσουμε τα υπόλοιπα χάριν αυτής).

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Αντρίκο,
      έγραψες τόσα πολλά που είναι δύσκολο να απαντήσω.

      1. @Γενικά η θέση όλων των αριστερών κομμάτων είναι ενιαία δημόσια δωρεαν 12χρονη υποχρεωτική παιδεία με πλήρη κάλυψη του κόστους σπουδών από το κράτος.

      Γιατί προβοκάρετε έτσι???@

      Βαρειές κουβέντες χωρίς λόγο.
      Το Πρεζόνι αναφέρεται στην ύπαρξη σχολείου στο Άγιο Όρος όπου όπωες κατήγγειλε ο Βασίλης Αλεξάκης κι έχουμε επαναλάβει και εμείς νεαρά παιδιά ζουν απομονωμένα από τις γυναίκες. Επίσης στον Πανάγιο Τάφο στρατολογούνται ανήλικα αγόρια από την Ελλάδα. Τέλος επιτρέπεται σε παπάδες και καλόγριες να λειτουργούν οικοτροφεία κλπ. Η Αριστερά όχι μόνο δεν ζητά να σταματήσει αυτό το αίσχος αλλά κλείνει τα μάτια σε περιπτώσεις όπως του πρτοπρεσβύτερου Παπουτσάκη που καταδικασμένος πρωτόδικα σε 20 χρόνια φυλακή για κακοποίηση ανήλικων στο Οικοτροφείο του, όχι μόνο δεν εκτίει την ποινή του, όχι μόνο αναβάλει την έφεσή του, αλλά δεν έχει καν προσαχθεί σε ανάκριση από την Εκκλησία!!!!
      Το ίδιο έκανε την πάπια και για τον πεθαμένο τώρα δεσπότη Καλύμνου που παρά το ότι δημοσιεύτηκαν κατηγορίες εναντίον του πολύ σοβαρές και επίμονες για τα αγοράκια του Οικοτροφείου Καλύμνου, το πατριαρχείο δεν ανακοίνωσε το πόρισμα των ερευνών του, η Δικαιοσύνη δεν επελήφθη, ο ίδιος δεν απάντησε ποτέ και ο πατριάρχης του έδωσε προαγωγή.
      Να συνεχίσω με την Αυγή που κατήγγειλε για παρόμοια περιστατικά τον Χριστόδουλο, μόνο όμως όταν επιτέθηκε αυτός άγρια στον ΣΥΝ χωρίς ούτε αυτός ούτε ο ΣΥΝ να δώσουν συνέχεια;
      Θέλεις κι άλλα ακόμη; Υπάρχουν πολλά.
      Ποιός είναι ο ρόλος της Αριστεράς; Να κάνει πως δεν ξέρει;

      Στα υπόλοιπα που λες απορώ.
      Διάβασες το ποστ;
      Κανείς δεν ζήτησε από την Αριστερά να κάνει κήρυγμα αθεϊας.
      Να μάχεται κατά της παλιανθρωπιάς, να ζητά επίμονα θεσμικές αλλαγές, να ζητά επίμονα τη φορολόγηση, να μην εγκωμιάζει Χουντικούς κληρικούς, να μην ζητά να αυξηθούν οι κρατικές χορηγίες σε αυτούς, να μην κλείνει τα μάτια σε οικονομικά ιερά σκάνδαλα Βοιωτοπέδια, Σιβιτανείδιο κλπ κλπ

      Αν δεν βλέπεις πόσο σάπιο είναι το βασίλειο της Αριστερής Δανιμαρκίας και πόσο διαπλεκόμενο με την ιερή Μαφία, θα σε βοηθήσω να το δεις με ένα προσεχές ποστ.

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Στο θέμα της ΕΣΣΔ, αφού σου διευκρινίσω πως ο Τατάρος σου είναι ο Αρχιραβίνος, να σου πω πως η πολιτική της ΕΣΣΔ και των σοσιαλιστικών καθεστώτων στο θέμα της θρησκείας ήταν άθλια.
        Πολέμησαν τις θρησκευτικές ελευθερίες από τη μιά-για μένα απαράδεκτο- και δημιούργησαν μια νέα τάξη ελεεινών κληρικών η οποία υπηρέτησε το καθεστώς όπως θα υπηρετούσε και τους τσάρους.
        Ταυτόχρονα το πιο καθυστερημένο κομμάτι του λαού που ζούσε ένα νέο καθεστώς ανελευθερίας και δυστυχίας, στράφηκε για παρηγοριά στην Εκκλησία.
        Η Εκκλησία δεν πολεμιέται με ανέντιμα μέσα. Πολεμιέται μόνο με Παιδεία, Διαφωτισμό, Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Δημοκρατία και Ευημερία. Ανήθικη αριστερά δεν είναι Αριστερά, δεν έχει λόγο ύπαρξης.
        Ας το καταλάβουν υτό όσοι δηλώνουν Αριστεροί.

      • Ο/Η antrikos λέει:

        Το βασίλειο της Αριστερής Δανιμαρκίας δεν πάσχει από θρησκευτισμό. Πάσχει από παραγοντισμό και συμβιβασμό με την αστική ιδιοκτησία που οδηγεί στη χαλάρωση της αγωνιστικότητάς του μέσω του ατομικού βολέματος πλειάδας εργατικών στελεχών. Ο θρησκευτισμός, όπου μπορεί να ανχιχνευτεί, είναι ένα σύμπτωμα του συμβιβασμού με την ιδιοκτησία των αφεντικών δεν είναι η ίδια η αρρώστια.

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Ασφαλώς και δεν πάσχει από θρησκευτικότητα. Πάσχει από υποκρισία, λιγότερη από αλλού αλλά υπαρκτή..

        Αγαπάμε την Αριστερά, τη θέλουμε μαχόμενη, ΤΙΜΙΑ, ανατρεπτική, τολμηρή, σκεπτόμενη, ενημερωμένη..

        Προσωπικές γελοιότητες είναι τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφω, εντασσόμενες όμως σε ένα γενικότερο κλίμα αριστερής ηθικής χαλάρωσης και ανοχής, αφού δεν βρήκαν καμία αντίδραση.

        Περιπτώσεις όμως όπως το κουκούλωμα του Βοιωτοπέδιου, ή αποσιώπησης της στρατολόγησης φτωχών ανήλικων σε Αδελφότητες και ιερά ιδρύματα δημιουργούν τεράστιο ηθικό ζήτημα για την Αριστερά.

  13. Ο/Η Σοφή Κουκουβάγια λέει:

    http://www.pokrov.org/display.asp?ds=Article&id=1404

    Ο Kαναδός ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος Σερεφείμ κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 2 αγοριών

    Canadian archbishop accused of sexual abuse
    Author: Adrian Morrow

    Date Published: 10/6/2010

    Publication: The Globe and Mail (Canada)

    One of Canada’s highest-ranking orthodox officials is being investigated by police and his own church for allegations of sexual misconduct more than two decades ago.

    Victims advocates say the allegations against Archbishop Seraphim Storheim relate to his time as rector of a Winnipeg church and concern two young boys.

  14. Ο/Η iconology2009 λέει:

    Με την εξαίρεση της Κανέλλη-που είναι μιά sui generis περίπτωση γιά την αριστερά αν και η ένταξη της μπορεί ίσως να αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν επετηρίδες και αυτό καλό μού φαίνεται-με την εξαίρεση της Κανέλλη λοιπόν, δεν βλέπω κάτι που να είναι τόσο ακραία ενοχλητικό στη στάση της αριστεράς απέναντι στην Εκκλησία. Τα όσα αναφέρετε περισσότερο μοιάζουν με στοιχεία πολιτικής και θεσμικής αβροφροσύνης και όχι ταύτιση με θέσεις της κατεστημένης εκκλησίας.
    Αν το καλοσκεφθείτε πέντε ανθρώποι είμαστε και σε δυό οικογένειες ανήκουμε. Κρατώντας ο καθένας τις απόψεις του, δεν σημαίνει ότι θα σφαχτούμε κιόλας. Η ουσία είναι να υπάρχει σαφήνεια στις προθέσεις και τις διακηρύξεις και πράξεις που ανάγονται στο πολιτικό και θεσμικό(αν και δεν αναγνωρίζω καμιά θεσμική ιδιότητα στην Εκκλησία που την θεωρώ ιδιωτικού και όχι δημόσιου δικαίου θεσμό) τακτ. Κι εγώ όταν κήδεψα τον πατέρα μου τόκανα με το συμβατικό τρόπο της θρησκευτικής τελετής. Είπα τρία τέσσερα μπινελίκια γιά τους τράγους μέσα μου και μερικά και πιό φωναχτά αλλά από κεί και πέρα χάζεψα το θέαμα σαν τρίτος και το έβαλα-στο περιθώριο φυσικά των κυρίαρχων συναισθημάτων μου γιά τον γονιό μου-στα χαριτωμένα παραλειπόμενα της θλίψης.

  15. Ο/Η iconology2009 λέει:

    Θέλω να πώ ότι το κυρίαρχο γιά μένα είναι η διαπλοκή της εκκλησίας με την πολιτική εξουσία.Αυτό με συγκλονίζει και αυτό με εξοργίζει. Και τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα ίσως και νάναι καλή μιά κάποια κριτική στην αριστερά γιά να την κάνει αληθινά επιθετικότερη στις θεσμικές απρέπειες της Εκκλησίας.
    Μού έκανε εντύπωση η σιωπή όλων των κομμάτων γιά την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου. Η σημειολογία εκείνης της Παπανδρεϊκής θεσμικής μπαρούφας είναι εκτάκτως πυρηνική.Είχαμε να δούμε μιά τέτοια εικόνα από την εποχή που ένας άλλος Παπανδρέου-ο Γεώργιος ο Α΄-συνομιλούσε με τον τότε αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό σαν εκπρόσωπο της Μοναρχίας και Αντιβασιλέα της.Μπρρρρρρρρρρρρ!

  16. Ο/Η Κάποιος λέει:

    Νικόδημος μητροπολίτης του Λένινγκραντ ο πιο διάσημος παπάς πράκτορας της Κα Γκε Μπε

  17. Ο/Η Ellinas λέει:

    Diavaste auta
    Canadian archbishop accused of sexual abuse

    http://www.theglobeandmail.com/news/national/canadian-archbishop-accused-of-sexual-abuse/article1744564/

    the allegations against Archbishop Seraphim Storheim relate to his time as rector of a Winnipeg church and concern two young boys.

    Archbishop Seraphim, Top Canadian Orthodox Bishop, On Leave For ‘Misconduct’

    http://www.huffingtonpost.com/2010/10/06/top-canadian-orthodox-bis_n_751782.html

  18. Ο/Η xigiorge λέει:

    Στην ιστορία καλοί είστε αλλά βλέπω ότι δεν νοιάζεστε για την πληροφόρηση αλλά για την παραπληροφόρηση. Ίσως αυτός είναι ο στόχος σας γιατί ως ΓΝΗΣΙΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ στοχεύετε στον έλεγχο των μαζών ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΤΙ;;;;;;;;

    Ως εδώ καλά λοιπόν…

    Σκεφτήκατε ποτέ ότι οι εργατοπατέρες σας αρχηγοί κομμώτων σας εκμεταλεύτηκαν για να αποκτήσουν τον μισθό του πολιτικού μέσα από θέσεις εκλεγμένων και εσείς απλά ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΤΥΦΛΑ;;;;;

    Σκεφτήκατε ποτέ ότι η επίθεση προς τους Ιεράρχες έχει στόχο να νομιμοποιήσει διεφθαρμένες επιλογές όπως αυτές των αναρχικών και των αντιεξουσιαστών μέσα από τα πρότυπα μηδενισμού που διδάσκουν οι ψευτροφιλοσοφίες που ασπαστήκατε;;;

    Θα είχα πολλά να πω και να σας δείξω αν είχα χρόνο να συζητήσω μαζί σας… κάτι το οποίο ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕ άνθρωπος να το πράξει με τους λάτρεις του σοφιστικού ταμπεραμέντου που αναλίσκονται στην φαφλατολογία εκρτός θέματος. ΠΡΟΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ το ποιόν σας καθώς ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ να συνδυλεχθεί κανείς με παρωπιδιασμένους … απλά θα προσπεράσω ελπίζοντας να συναντηθούμε κάπου αλλού και όταν ίσως έχω χρόνο για συζήτηση.

    Ο Θεόκτιστος Ρουμανίας ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΝ ΚΑΙ ΠΑΑΝΤΕΛΩΣ ΑΘΩΟΣ. ΘΑ αναφερθώ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΝ γιατί πολλοί από τους άλλους που αναφέρθηκαν δεν είναι τόσο αθώοι. Διώχθηκε και επανατοποθετήθηκε στην θέση του … ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;;;; Μήπως γιατί ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΙΧΕ με το πρότερο καθεστώς;;; Λέγω… Μήπως;;;;; Μήπως αυτός είναι ο λόγος που επανατοποθετήθηκε;;;

    Άραγε ξέρετε να διακρίνετε αλήθειες από ψεύδη;;;

    Αυτά τα λίγα και ελπίζω άλλη φορά να έχω την δυνατότητα να γράψω περισσότερα καθώς είμαι ΑΠΟΛΥΤΑ ΒΕΒΑΙΟΣ ότι δεν έχετε ιδέα για την φιλοσοφία(στην πραγματικότητα είναι σοφιστείες ΚΑΙ ΟΧΙ φιλοσοφία) και τον στόχο των αριστερών ιδεών…. ΕΚΤΟΣ ΑΝ… εκτόν αν γνωρίζετε και έχετε ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ που ανέφερα ήδη αρχικά.

    • Ο/Η Po λέει:

      καλώς ορίσατε,
      σας ευχαριστούμε για την πληροφόρηση.
      (ένας σοφιστής)

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Ευλαβέστατε,
        πάτε γυρεύοντας.
        Ούτε ο ίδιος ο Θεόκτιστος της Ρουμανίας-απόφοιτος της παιδοφιλικής σχολής όπως τον καταγγέλουν στο σαιτ που είδατε-δεν ήξερε αυτό που εσείς ξέρετε, πως δηλαδή ήταν «ΠΑΑΝΤΕΛΩΣ ΑΘΩΟΣ». Κρίμα, γιατί αν το ήξερε δεν θα ζητούσε συγνώμη από τον λαό:

        Η σημαντική, όπως χαρακτηρίζεται από Ιεράρχες, ποιμαντορία του στιγματίστηκε όταν στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 του καταλογίστηκε ότι είχε σχέσεις με το καθεστώς Τσαουσέσκου, ενώ οι φανατικοί του αντίπαλοι τον κατηγόρησαν ακόμη και ότι ήταν μέλος της πολυθρύλητης Σεκουριτάτε. Ο ίδιος αποχώρησε από τον θρόνο του και παρέμεινε για έναν χρόνο σε μοναστήρι της Ρουμανίας. Στη συνέχεια επέστρεψε με τη στήριξη του τότε πρωθυπουργού Ιόν Ιλιέσκου και το 2000 ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τον λαό του για όσα δεν έπραξε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Τσαουσέσκου.

        Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=87&artId=191711&dt=31/07/2007#ixzz11yfGcKgJ

  19. Ο/Η laskaratos λέει:

    Eυλαβέστατε xigiorge,
    είσθε πολύ άτυχος.
    Ο Θεόκτιστος ήταν πολύ ξεφωνημένη περίπτωση. Πιό άθεος ακόμη και από τον Καντιώτη, αφού ο Καντιώτης γκρέμισε στη Φλώρινα μόνο 6 Σλαβομακεδονικούς ορθόδοξους ναούς, ενώ ο Θεόκτιστος:

    Το 1981 δημιουργήθηκε σκάνδαλο, καθώς χρησιμοποίησε χρήματα της Εκκλησίας για να χρηματοδοτήσει την ποδοσφαιρική ομάδα του Πολυτεχνίου του Ιασίου.

    Το 1986 έγινε Πατριάρχης Βουκουρεστίου και πάσης Ρουμανίας. Με το κομμουνιστικό καθεστώς είχε σχέσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν αγαστές, καθώς συναίνεσε στην καταστροφή 26 ιστορικών ναών και αντάλλασσε επισκέψεις και δώρα με τον Νικολάε Τσαουσέσκου.

    Μετά την Επανάσταση του 1989 παραιτήθηκε και κατέφυγε σε μοναστήρι. Τον Ιανουάριο του 1990 η Ιερά Σύνοδος δέχτηκε την παραίτησή του και συγκρότησε επιτροπή τοποτηρητείας μέχρι την εκλογή νέου Πατριάρχη. Όμως, η νέα Κυβέρνηση της χώρας υπό τον Ίον Ιλιέσκου τον κάλεσε να επιστρέψει, οπότε επανήλθε στην Πατριαρχεία το Μάρτιο του ίδιου έτους. Παρέμεινε Πατριάρχης μέχρι το θάνατό του

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%98%CE%B5%CF%8C%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82

    Δείτε και αυτό ευσεβέστατε:

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=en&article_id=745151

    Πράκτορας του Τσαουσέσκου, φίλος της Ελένα Τσαουσέσκου

    Ρεπορτάζ του ΒΗΜΑΤΟΣ

    Κυριακή 5 Αυγούστου 2007

    Η «μυστική» πλευρά ενός Πατριάρχη Οι σχέσεις με τη Σεκουριτάτε και τα δώρα της Ελενας Τσαουσέσκου

    ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

    «Ζητούμε συγγνώμη από τον Θεό και απ’ όλους εσάς, αγαπητά πνευματικά μας παιδιά, για όλες τις δημόσιες δηλώσεις και για τους ποιμαντορικούς μας λόγους, μέσα από τους οποίους αναγκαστήκαμε να σας πούμε ότι απολαμβάναμε πλήρη θρησκευτική ελευθερία, ενώ πάνω στην Εκκλησία ασκούνταν πιέσεις και περιορισμοί. Ζητούμε συγγνώμη για τον φόβο που είχαμε να αντισταθούμε ανοιχτά στη δικτατορία, καθώς και για τον τρόπο που αναγκαστήκαμε να εγκωμιάζουμε τον δικτάτορα». Με αυτή τη δήλωση πριν από 18 χρόνια ο Πατριάρχης Βουκουρεστίου Θεόκτιστος ζήτησε συγγνώμη από τα 22 εκατομμύρια Ρουμάνων για τα λάθη και τις παραλείψεις του. Μερικές ημέρες αργότερα υπέβαλε την παραίτησή του.
    ……………………………

    Τα προβλήματα του Πατριάρχη θα αρχίσουν τρία χρόνια αργότερα, στα τέλη του 1989, όταν οι αποκαλύψεις για τον βίο και την πολιτεία του ζεύγους Τσαουσέσκου θα αφήσουν άφωνη την παγκόσμια κοινότητα. Τότε που η οργή του λαού μετατράπηκε σε ποτάμι, το οποίο «έπνιξε» και «γκρέμισε» οτιδήποτε θύμιζε τον δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου και τη σύζυγό του Ελενα. Εκείνη την εποχή πληροφορίες και δημοσιεύματα άρχισαν να προκαλούν προβλήματα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας και ιδιαίτερα στον Προκαθήμενό της. Οι πιο ακραίες πληροφορίες έφεραν την Ελενα Τσαουσέσκου να έχει επιβάλει στην Ιεραρχία την εκλογή Θεοκτίστου στον Πατριαρχικό Θρόνο. Σύμφωνα με άλλες πηγές ο Θεόκτιστος ήταν μέλος της μισητής στον λαό Σεκουριτάτε, της διαβόητης μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος, και σύμφωνα με τις πιο… ανώδυνες ο Πατριάρχης αντήλλασσε – και δεχόταν – δώρα με τους Τσαουσέσκου. Επιπλέον κατηγορούνταν ότι ανέχθηκε, ακόμη χειρότερα ότι επέτρεψε, την κατεδάφιση ναών που βρίσκονταν στο ιστορικό κέντρο του Βουκουρεστίου όπου οι Τσαουσέσκου έφτιαξαν τα «ανάκτορά» τους και ήθελαν να δημιουργήσουν «Ηλύσια» πεδία.

    Ο Πατριάρχης και τα μέλη της Ιεραρχίας δέχονταν βολές και δεν μπορούσαν να δώσουν πειστικές απαντήσεις. Ο λαός ζητούσε να ακούσει γιατί η Εκκλησία δεν τον προστάτευσε, δεν τον στήριξε.
    ……………………………

    Στις 18 Ιανουαρίου του 1990 συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος και ύστερα από επίπονη διαδικασία ανακοινώνεται: «Κατά τη συνεδρία ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόκτιστος υπέβαλε στην Ιερά Σύνοδο αίτηση για συνταξιοδότηση για λόγους υγείας και προχωρημένης ηλικίας. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και τον Καταστατικό Χάρτη τη συγκρότηση επιτροπής Τοποτηρητείας (…) η οποία θα λειτουργεί μέχρι την εκλογή νέου Πατριάρχη».

    Ο Πατριάρχης Θεόκτιστος αποχωρεί από το Βουκουρέστι και εγκαθίσταται στη Μονή Σινάια της Ρουμανίας όπου παραμένει για περίπου τέσσερις μήνες.

    …………………………………….
    Ο Θεόκτιστος επέστρεψε στον θρόνο του.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Ζητώ συγνώμη για τη δυσωδία που θα ξεχυθεί για τον αισχρό πατριάρχη Ρουμανίας Θεόκτιστο.

      Ευχαριστώ τον πιστό xigiorge
      για την ευκαιρία που μου έδωσε. Κατά κανόνα αποφεύγουμε να ανακατώσουμε το βρωμερό καζάνι του ορθόδοξου επισκοπάτου, αλλά αν προκαλούμαστε πρέπει να δώσουμε απάντηση.

      Από την έγκυρη Independent

      Σύντομη μετάφραση:

      Ενθουσιώδης οπαδός του καθεστώτος Τσαουσέσκου. Μέλος της φασιστικής Σιδηράς Φρουράς, πήρε μέρος το 1941 σε επίθεση σε εβραϊκή Συναγωγή, ομοφυλόφιλος κοι χαφιές της κομμουνιστικής μυστικής αστυνομίας.

      http://www.independent.co.uk/news/obituaries/patriarch-teoctist-459888.html

      Patriarch Teoctist

      Head of the Romanian Orthodox Church who was an enthusiastic supporter of the Ceausescu regime

      ……………………..
      But Teoctist’s reputation was undermined by the drip-drip of revelations from the Communist-era Securitate secret police archives in recent years. Securitate reports that he had joined the Fascist Iron Guard before the war and took part in a 1941 assault on a synagogue, that he was homosexual and that he had been an informer for the secret police did little to enhance his image.

      Το κλασσικό πορτραίτο κάθε σχεδόν ορθόδοξου προκαθήμενου.
      Εκβιάσιμος από πολλές μεριές, τρισάθλιος, για να ελέγχεται από την κυβέρνηση.
      Με τέτοια προσόντα διόλου περίεργο που απέσπασε την εκτίμηση του πατριάρχη Βαρθολομαίου που έτρεξε να τον κηδέψει.
      Την κατάρα του να έχουμε

  20. Ο/Η xigiorge λέει:

    Το άρθρο του βήματος που παρουσιάστηκε δείχνει πολλά τα οποία δεν αντιλαμβάνονται οι παρωπιδιασμένοι. Δείχνει ότι ο Πατριάρχης ένιωσε τύψεις ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ που του πρόσαψαν, αλλά γιατί ένιωσε υπέυθυνος που δεν έπραξε όσα έπρεπε( ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ) κάποιος σε ένα φασιστικό κομμούνι όπως ο δικτάτορας που κυβερνούσε τότε;;;;;;

    Πως να αντισταθεί κάποιος που διδάσκει ΑΓΑΠΗ ενάντια σε διώκτες και συκοφάντε του;;;

    Αν ποεμούσε τον Τσαουσέσκου δεν θα δρούσε ένάντια σε όσα δίδασκε;;;

    Ηταν ή δεν ήταν ο Τσαουσέσκου ομοιδεάτης των αριστερών;;;
    ήταν ή δεν ήταν φασίστες και δικτάτορες οι εργατοπατέρες της Ρώσικης επανάστασης του ’17΄;;;;;
    Είναι ή δεν είναι φασιστικός ο τρόπος που δρουν οι αριστεροί αγωνιστές;;;;;

    ΔΕΝ ΕΧΩ ΙΔΕΑ για το πραγματικό ποιόν του πατριάρχη αλλά γνωρίζω για τον τρόπο που δρουν και την δυσωδία που αναδύουν οι συκοφάντες. Βλέπω την δυσωδία που αναδύουν ορισμένα δημοσιεύματα τα οποία είναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ότι είναι συκοφαντίες όπως αυτές που απευθύνθηκαν στον Άγιο Νεκτάριο και σε χιλιάδες Αγίους της Ορθοδόξου εκκλησίας.

    ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΛΩΘΩ λοιπόν για τον Πατριάρχη αλλά είδα ότι προσπεράσατε τα σχετικά για την αριστερά και τις ιδέες σας που ανέφερα και φλυαρήσατε ΑΣΚΟΠΩΣ.

    Θα ήθελα να ξέρω λοιπόν ποιον μάχεστε αν και είναι φανερό ότι τρώγεστε με τα ρούχα σας μην αφήνοντας κάποιες ψυχές να ησυχάσουν ακόμη και μετά θάνατον.

    Διέκρινα λοιπόν το σοφιστικό ταμπεραμέντο και είδα ήδη την ειρωνία δείγμα του ποιόντως των προσώπων που σχολίασα γεγονός που τεκμηριώνει ότι είχα δίκιο.

    ΠΟΙΟΝ ΜΑΧΕΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ;;;;

    Μάχεστε την Αριστερά και τις ιδέες της;;;
    Μάχεστε την Ορθοδοξία;;;;
    Είστε σε ένθεη ή άθεη κατάσταση;;;;

    Απαντήστε μου λοιπόν απλά και σύντομα χωρίς παρουσιάσεις δημοσιευμάτων τα οποία ονομάζετε έγκυρα ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑΣ των πηγών που όρισαν τα δημοσιεύματα, δείγμα του γεγονότος ότι θεωρείτε έγκυρο αυτό με το οποίο συμφωνεί με τις απόψεις σας απλά.

    Για να μην ξανάρθω λοιπόν και γιατί δεν αντέχω την δυσωδία της σελίδας εδώ θα σας παραπέμψω ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται στους ομοιδεάτες σας μηδενογέννητους.

    http://xigiorgefilosofia.blogspot.com/

    ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ στους σκεπτικιστές και σε όσους διαθέτουν φιλοσοφική αναζήτηση. Στους άλλους απλά αφήνω ένα χαμόγελο αν και η φιλοσοφική διάσταση των απόψεων που φέρουν δεν είναι για χαμόγελα αλλά ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ κυριολεκτικά.

    • Ο/Η jean λέει:

      Είστε σε ένθεη ή άθεη κατάσταση;;;;
      είναι σε έξαλλη κατάσταση.
      Πάτερ μου βρίσκεστε στο κλουβί με τις τρελές!!!

      Και μόνον που βρίσκεσθε εδώ βαρύνεσθε με απωτάτη αμαρτίαν!

      κλουβί με τις τρελές σας λέγω!!!
      🙄

    • Ο/Η antrikos λέει:

      Στο μπλογκ σου το παίζεις φιλόσοφος. Σε πιστεύω. Επομένως δεν είσαι άσχετος, γνωρίζεις πολύ καλά τι είναι φασισμός. Κι ενώ το γνωρίζεις σπεκουλάρεις με την εξομοίωση κομμουνισμού – φασισμού. Αυτή είναι η πρώτη φάση του παιχνιδιού. Αύριο που θα περάσει η εξίσωση θα έχουμε το β΄ στάδιο των θυμάτων. Και φυσικά ο κομμουνισμός θ’ «αποδειχτεί» πιο φασιστικός από το φασισμό αφού είχε περισσότερα θύματα· μόνο σήμερα η μαύρη βίβλος τα μετρά σε 200 εκ. τουλάχιστον.

      Στο πλαίσιο αυτής της μαύρης παραπληροφόρησης και της πλήρους υιοθέτησης της προπαγάνδας των ιδιοκτητών των μέσων παραγωγής (αυτών που εκμεταλλεύονται την ξένη εργασία και πιθανόν και τη δική σου) πετάς την πεπονόφλουδα του φασιστικού κομμουνισμού κι όποιος την πατήσει, την πάτησε.

      Για να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, τα πράματα και να αποκαλύψουμε τον μαύρο ρόλο του εν λόγω xigiorge:
      Ο φασισμός αποτελεί συγκεκριμένο ιστορικό στάδιο εξέλιξης του καπιταλισμού που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου με τα εξής χαρακτηριστικά:
      1. Πλήρης αποδοχή της ύπαρξης της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.
      2. Αγώνας εναντίον των κομμουνιστών για διατήρηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.
      3. Θεωρία περί ανωτερότητας του συγκεκριμένου έθνους έναντι των άλλων.
      4. Θεωρία του ζωτικού χώρου ανάπτυξης του έθνους επί του οποίου τα λοιπά έθνη θα ήταν υποτελή.
      5. Ύπαρξη κατώτερων φυλών και υποταγή τους (ιταλικός φασισμός) ή εξόντωσή τους (ναζισμός), δηλ. ρατσισμός.

      Ποια απ’ αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να έχει ένας κομμουνιστής για να χαρακτηριστεί φασίστας;

      Ένα, πείτε μου ένα.

      Μα είναι άγιοι οι κομμουνιστές; Ε όχι βέβαια! Μπορεί κάποιος ορισμένες πρακτικές τους να τις χαρακτηρίσει αντιδημοκρατικές ή αυταρχικές ή ακόμη κι εγκληματικές, άλλο πράμα είναι όμως αυτό κι άλλο ο φασισμός, που έχει συγκεκριμένο ιδεολογικό περιεχόμενο.

      Και για να μη θεωρηθεί ότι συμφωνώ με το χαρακτηρισμό του αυταρχισμού κλπ., επιθυμώ να διευκρινίσω το εξής:
      Το κράτος είναι ούτως ή άλλως μορφή καταπίεσης μιας τάξης από μια άλλη. Επομένως το κράτος εξ ορισμού είνα αυταρχικό, αφού επιβάλλει τη θέλησή του στο σύνολο της κοινωνίας επομένως και της μειοψηφίας που του αντιτίθεται, είναι αντιδημοκρατικό, καθώς η καταπιεζόμενη τάξη (είτε αστική είτε εργατική) δεν λαμβάνει μέρος στη λήψη των αποφάσεων και είναι και εγκληματικό, καθώς στερεί την ελευθερία ή και τη ζωή πολλών πολιτών του μέσω του σωφρονιστικού συστήματος, της καταστολής και εν γένει της κρατικής βίας.

      Αυτά εν ολίγοις για τον προβοκάτορα xigiorge

  21. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

    |
    xigiorge 3:53 μμ:
    Ο Θεόκτιστος Ρουμανίας ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΘΩΟΣ

    Λασκαράτος 7:52 μμ:

    Ενθουσιώδης οπαδός του καθεστώτος Τσαουσέσκου. Μέλος της φασιστικής Σιδηράς Φρουράς, πήρε μέρος το 1941 σε επίθεση σε εβραϊκή Συναγωγή, ομοφυλόφιλος κοι χαφιές της κομμουνιστικής μυστικής αστυνομίας.

    http://www.independent.co.uk/news/obituaries/patriarch-teoctist-459888.html

    xigiorge 9:17 μμ
    ΔΕΝ ΕΧΩ ΙΔΕΑ για το πραγματικό ποιόν του πατριάρχη

    Βλέπω την δυσωδία που αναδύουν ορισμένα δημοσιεύματα τα οποία είναι ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ότι είναι συκοφαντίες όπως αυτές που απευθύνθηκαν στον Άγιο Νεκτάριο και σε χιλιάδες Αγίους της Ορθοδόξου εκκλησίας.

    Ρασπούτιν:
    Έτσι συκοφάντησαν και τον Αρχιεπίσκοπο Μπέμπα Μπλανς, τον μητροπολίτη Σουλτάνα του Αιγαίου, τον μητροπολίτη Ντώντω, τον μητροπολίτη Κούλα, τον μητροπολίτη Τάγκα, τον μητροπολίτη παρούσα κ.ο.κ.

  22. Ο/Η xigiorge λέει:

    Αρχικά ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ και ΟΥΤΕ παριστάνω τον φιλόσοφο. Είμαι ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ.

    Επί του προβοκάτορος και όπως κατηγορήθηκα, έχω να πω ότι είναι τη γνωστή καραμέλα ανθρώπων οι οποίοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΚΕΨΗ. Αναμασούν φτηνό λόγο δείγμα του σοφιστικού τους ταμπεραμέντου προσπαθώντας να πείσουν ότι το άσπρο είναι μαύρο. ΑΜ ΔΕΕΕΕΕ η μύγα ξεχωρίζει μες στο γάλα.

    Φασισμός επίσης είναι το σύστημα εξουσίας που ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ και δεν είναι αυτοί που κυνηγούν τον Κομουνισμό ο οποίος ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ δια της βίας και όπως γεννήθηκε αλλά και δρα ακόμη και σήμερα. Το αριστερό και το δεξί χέρι ΕΦΑΠΤΟΝΤΑΙ. Απλά το ένα χέρι είναι δεξιόστροφο ενώ το άλλο αριστερόστροφο και μοιάζουν ΣΑΝ ΔΥΟ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΝΕΡΟ. Έχουμε δηλαδή ένα κίνημα φασθσμού όπως είναι η άκρα δεξία να μάχεται ένα ΑΛΛΟ ΚΙΝΗΜΑ ΦΑΣΙΣΜΟΥ όπως είναι και δρα η άκρα Αριστερά.

    Αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ αλλά η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.

    Ποιος δημοκρατικός πολίτης χτίζει τις πόρτες και κλείνει στην φυλακή έναν καθηγητή;; Δεν είναι φασισκός αυτό;;;

    Ποιος δημοκρατικός πολίτης εμποδίζει την δίοδο και την δυνατότητα να ταξιδέψει κάποιος διαμέσω των λιμανιών και των δρόμων;;;;

    Οι έχοντες σκέψη ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ. Οι μη έχοντες σκέψη απλά ΟΧΛΑΓΩΓΟΥΝ όπως ΟΛΑ τα αριστερής κατεύθυνσης κόμματα.

    Αυτά είχα να πω και ΟΛΟΙ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ αλλά αρνείστε πεισματικά να δείτε την ΑΛΗΘΕΙΑ.

  23. xigiorge γειά σας.
    «Είμαι ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ.»

    Μπορεί, αλλά οι ταπεινοί δεν το φωνάζουν γράφοντάς το με Κεφαλαία.

    πως λοιπόν να πιστέψω, την ευγενική σας ψυχή;
    🙄

  24. Ο/Η Γιώργης Χ.Ι. λέει:

    Θα σου απαντήσω με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

    1. Μην με ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ.
    2. Η ταπεινότητα μπορεί να κρύβεται πίσω από μία κουρτίνα η οποία έχει ελαφρύ κόκκινο χρώμα με μεγάλη διαφάνεια, αλλά εσύ επειδή ΓΕΝΙΚΩΣ τα βλέπεις όλα κόκκινα, δεν μπορείς να δεις τι κρύβεται πίσω από αυτήν.
    3. Αυτοί που φαίνονται ταπεινοί κάτι υπερόπτες σαν τους Αριστερούς στο φρόνιμα, φασίστες βεβαίως που το παίζουν δημοκράτες, τους τσαλαπατούν και εγώ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΜΕ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣΕΙ.

    ΔΕΝ ΣΚΥΒΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ εμπρός στο ψεύδος.
    Σκύβω το κεφάλι ΜΟΝΟ ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΤΑΠΕΙΝΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΣ και είναι προφανές ότι έτσι ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να δει αν διαθέτω ταπεινότητα, πόσο μάλιστα αν εκφράζεται ειρωνικά … και ας μην άκουσα την φωνή του

    …όπως και οι υπόλοιποι που μπήκαν στον κόπο να παντήσουν ΑΛΛΑ ΑΝΤΙ ΑΛΛΩΝ σε απάντηση όσων έθεσα υπόψην σας

    … ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;;;;;;

    • Ο/Η Θεολόγος λέει:

      Αγαπητέ Κύριε Γιώργη Χ.Ι. Παρακολουθώ τις παρεμβάσεις σας και ως ουδέτερος διαιτητής σας δίνω δίκιο. Ο κύριος με το ψευδώνυμο Γοδεφρείδος μπορεί να μην είναι Αριστερός αλλά επειδή παρακολουθώ τα λεγόμενα του πρέπει να είναι Άθεος.
      Εδώ είναι μια φωλιά άθεων αριστεριζόντων παγκοσμοιοποιητών οι οποίοι κτυπούν την Ορθοδοξία διότι είναι το τείχος κατά της Νέας Εποχής του Αντίχριστου που έρχεται.
      Αν η Ορθοδοξία καταρακωθεί αν οι Αγιορείται πατέρες συκοφαντηθούν τότε ο Αντίχριστος δεν θα έχει αντίπαλο.
      Χτυπούν το Βατοπέδι διότι από την πτώση του κάσττρου αυτού θα είναι η πύλη για την άλωση του Όρους.
      Δίνετε αγαπητέ Γιώργη την καλήν μαρτυρία του ησυχαστικού και φιλοσοφημένου πατερικού και συνάμα νηπτικού λόγου της Ορθοδοξίας εις σπήλαιον ληστών.
      Σας συγχαίρω.

      • Ο/Η Θεολόγος από Θεσσαλονίκη λέει:

        Αγαπητέ Θεολόγε έχετε απόλυτο δίκιο. Συγχαίρω αμφοτέρους εσάς και τον αγαπητόν μου κύριον Γιώργην τον οποίο παρακολουθώ και στο μπλογκ του.
        Παρακολουθώ στενώς με άδεια του πνευματικού μου τον βόθρο των Ροϊδολασκαράτων που τους πληρώνουν ξένες δυνάμεις για να καταστρέφουν όσα χτίζουμε για την Ελλάδα μας και για του Χριστού την πίστη την Αγία.
        Δεν είναι τυχαίον πως χτυπούν διαρκώς τους δυο κορυφαίους Ιεράρχας μας Άνθιμον και Σεραφείμ του ορθοτομούντας τον λόγον της Αληθείας. Κάνει υπομονήν ο Θεός αλλά θα χτυπήσει συντόμως.
        Επειδή έχω διαβάσει κάθε λέξη που έχει λεχθεί σε αυτό το σπήλαιο των ληστών πολύ ορθά το λέτε, σας λέγω και τούτο.
        Το μπλογκ του Ροϊδη συνδέεται με το μπλογκ ενός ψευδοπροφήτη που ονομάζει εαυτόν Χριστιανός Ορθόδοξος.
        Θα δείτε πως ο Γοδεφρείδος Μπουγιόν καταθέτει σχόλια και εκεί. Το ίδιο και κάποιος μητροπολίτης Ζωζώ δήθεν και 3 έως 4 ακόμα.
        Είναι η ίδια συμμορία που ελέγχει τα δυο μπλογκς ή τα χρηματοδοτεί με πολύ προσωπικό που γράφει για να προλαβαίνει.
        Οι περισσότεροι είναι εδώ και οι λιγότεροι γράφουν στο άλλο για να παρασύρουν με την ψευδεπίγραφη ονομασία αθώους ανθρώπους
        Προς επίρωσιν να ο Γοδεφρείδος της Μπουγάτσας

        Κάρτα του Πολίτη; (Ποτές δια μαλλίν της γριάς!!!)

  25. … ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;;;;;;

    Αλήθεια, γιατί.

    (…και δεν σας ειρωνεύτηκα καλέ μου άνθρωπε αλλά το «ταπεινός», όταν περιγράφουμε τον εαυτό μας, δεν γράφετε ποτέ με κεφαλαία, δεν είναι πρέπων, πως να το κάνουμε.

    σας ήξερα και χτες για να σας ειρωνευτώ, Έλεος!)

    Ούτε Αριστερός είμαι!
    Με ποιο δικαίωμα…Όχι δεν θα ταραχτώ, θα μείνω ήρεμος.

  26. Ο/Η C.B.G.-69 λέει:

    Σχολιαστές χωρίς Σύνορα

    «Το ακροδεξιό lifestyle μάς πολιορκεί»
    αναδημοσίευση της συνέντευξης στον Γιώργο “Περού” Κεφαλλονίτη, για το περιοδικό “Υποβρύχιο”

    Ο χείμαρρος που ακολουθεί λέγεται Στάθης Δρογώσης.

    «μαγκιά, βλαχιά κι αρχαίοι πρόγονοι»

    ……

    Τι ρόλο έχει παίξει ή μπορεί να παίξει η Αριστερά;
    «Οι ευθύνες γι’ αυτό το χάλι κατά 80% ανήκουν στις κυβερνήσεις και στον κόσμο που τις ψήφιζε. Όσοι υμνούσαν την Πασοκάρα ή εκείνοι που έφεραν στην εξουσία έναν μπούλη… Θυμήσου τη φωτογραφία με τις σαγιονάρες και το μαγιό, με λεζάντα “Ο άνθρωπος που διέλυσε την ευρωζώνη – Κώστας Καραμανλής”. Οι Πασόκοι ήταν κυνικοί, ύπουλοι και κλέφτες, αλλά τουλάχιστον κρατούσαν τα προσχήματα. Η Αριστερά δεν μπορεί να έχει πρόταση, γιατί μας έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα. Αυτήν τη στιγμή η ελληνική κοινωνία είναι “βλέποντας και κάνοντας”. Το ΚΚΕ πιστεύει πως θα εκμεταλλευτεί την κρίση και θα φτιαχτεί ένα μεγάλο σοβιέτ στην Ελλάδα που θα δένει ο ένας τα κορδόνια του άλλου (γέλια). Τα στελέχη του δεν αναλύουν την πραγματικότητα, απλώς αναμασούν τα συγγράμματα του Μαρξ σαν ευαγγέλια. Όλοι ξέρουμε πόσο επικίνδυνα εφαρμόστηκαν τα οράματά τους στις πρώην λαϊκές δημοκρατίες. Αυτή η Αριστερά δεν με συγκινεί καθόλου, αλλά σέβομαι τον κόσμο που τη στηρίζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά προβλήματα, γιατί περιλαμβάνει παρανοϊκές συνιστώσες που θέλουν να γίνουν ΚΚΕ στη θέση του ΚΚΕ και γιατί λαϊκίζει. Χρειάζεται να φτιάξουμε άλλες κοινωνικές δομές με αυτοοργάνωση, αντιεξουσιαστικές, στη γειτονιά μας, στην πόλη μας, στη χώρα μας».

    http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2010/10/18/%c2%ab%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%b5%ce%be%ce%b9%cf%8c-lifestyle-%ce%bc%ce%ac%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%ba%ce%b5%ce%af-%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%b9%ce%ac/

  27. Ο/Η laskaratos λέει:

    Επιτέλους κ.Ροϊδη!

    Δημόσια αυτοκριτική

    «Άδικη και αστήρικτη» η κατηγορία του ΚΚΕ κατά του Ν.Πλουμπίδη λέει η Αλέκα Παπαρήγα

    Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011 [ 18:40 ]

    Η γεν.γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα Δημόσια αυτοκριτική για τη στάση της καθοδήγησης του ΚΚΕ κατά του ηγετικού στελέχους του κόμματος Νίκου Πλουμπίδη, τον οποίο είχε κατηγορήσει άδικα και αποκατέστησε μετά την εκτέλεση του, έκανε η γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    Σε ομιλία της σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή για τα 68 χρόνια της ΕΠΟΝ, η κυρία Παπαρήγα είπε ότι «ο κομμουνιστής ήρωας και μάρτυρας βρέθηκε αντιμέτωπος με τη θανατική καταδίκη και το εκτελεστικό απόσπασμα, με το βάρος μιας «άδικης κατηγορίας (όπως τη χαρακτήρισε η γραμματέας του ΚΚΕ) από την καθοδήγηση του ίδιου του κόμματος για το οποίο έδινε και τη ζωή του.»

    Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=386850&ct=32&dt=27/02/2011#ixzz1FBXJRDn2

  28. Ο/Η Po λέει:

    κάλιο αργά…

  29. Ο/Η efi λέει:

    κάλλιο να πάρω κάλιο!

  30. Παράθεμα: Εκκλησία κατά μεταμοσχεύσεων ζωτικών οργάνων « Ροΐδη Εμμονές

  31. Παράθεμα: Αρχείο του 2010: Ο Αγιασμός της Αριστεράς | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.