Πολλές καταγγελίες για “σκάνδαλα” του κ. Αρχιεπισκόπου [2]

Βοιωτοπέδιο, Σιβιτανίδειος, Βουλιαγμένη, νεποτισμός, κλπ

ΜΕΡΟΣ 2ο

του Π.Μαραγκού-Έθνος 22.3.10

(το πρώτο μέρος )

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Ξεπερνώντας τις χαιρέκακες καταγγελίες κατά του κ.Ιερώνυμου, του αξιοσέβαστου εξ απορρήτων του ιερού Χριστόδουλου, υπενθυμίζω πως αργότερα αποκαλύφθηκαν τα δυο οικονομικά σκάνδαλα της Σιβιτανιδείου(Mega) και της Βουλιαγμένης τα οποία αφορούν σε κάποιο (άγνωστο πόσο) βαθμό και το πρόσωπο του αρχιεπισκόπου. Εκτός κι αν δεχθούμε πως ο Αρχιεπίσκοπος απλά προεδρεύει όπως ο κ.Σημίτης, για τον οποίο οφείλουμε να πιστέψουμε (με τη διακομματική βούλα της Εξεταστικής της Βουλής μάλιστα), πως αγνοούσε με ποιόν τρόπο χρηματοδοτούσε ο κ.Τσουκάτος το κόμμα του. Στο σκάνδαλο της Σιβιτανιδείου, που θάφτηκε ακόμη και άπό τον Τύπο της Αριστεράς υπάρχει πάλι και δυσοσμία ρουσφετιών, που θα έκανε ακόμη και τον Μακεδονομάχο κ.Σαμαρά (του μουσείου της Ακρόπολης) να κλείσει τη μύτη του:
Φέσι πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ έβαλε στα ταμεία των Δημοσίου η διοίκηση της Σιβιτανίδειου στην οποία -βάσει νομοθεσίας- πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο αρχιεπίσκοπος …..Σύμφωνα με πόρισμα-φωτιά της έρευνας που διενήργησαν επιθεωρητές στη δημόσια σχολή την περιοδο 2005 – 2007 και Μαρτίου – Οκτωβρίου του 2009, παρακρατήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, 2.589.000 ευρώ, από τους μισθούς των 255 μόνιμων εκπαιδευτικών…..ουδέποτε αποδοθηκαν στα ταμεία του Δημοσίου ………Τα υπόλοιπα 2.300.000 ευρώ χρησιμοποιήθηκαν, συμφωνα με πληροφορίες, για τη μισθοδοσία επιπλέον περίπου 150 αναπληρωτών καθηγητών, οι οποίοι προσλήφθηκαν ρουσφετολογικά από τις διοικήσεις την περίοδο 2005-2007”.

Στον πρόσφατο Αγιασμό πάντως η κα Διαμαντοπούλου συνόδευσε (συμβολικά;) τον κ. Ιερώνυμο στη Σχολή.

Στο σκάνδαλο της Βουλιαγμένης αναδυκνείεται το σοσιαλιστικό μεγαλείο της Αρχιεπισκοπής και της κυβέρνησης: “Κάποια οικόπεδα της εκκλησίας στη Βουλιαγμένη πουλήθηκαν σε έναν οδοκαθαριστή του δήμου έναντι 14 εκατομμυρίων ευρώ. Ο υπάλληλος του δήμου, με μισθό 1.300 ευρώ, μεταπούλησε την ίδια μέρα τα οικόπεδα σε 3 κυπριακές off shore αντί 15,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στις πολλές και εύλογες απορίες του ανακριτή, ο οικονομικός υπεύθυνος της εκκλησίας απάντησε ότι δεν βλέπει τίποτα μεμπτό, τα λεφτά επενδύθηκαν σε μετοχές

Πολλά είναι παράλληλα και άλλα οικονομικά σκάνδαλα που αγγίζουν τον κ.Ιερώνυμο ο οποίος είχε ως γνωστόν αθωωθεί πανηγυρικά από την ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση των χαμένων 4 δις η οποία αποδόθηκε από τον ίδιο σε αισχρές συκοφαντίες του πανσεβάσμιου Χριστόδουλου ο οποίος ήθελε να τον εξουδετερώσει ως ανταγωνιστή του στη διεκδίκηση του θρόνου. Ο κ.Τζούμας χτυπά ξανά με λίγη ροζ σάλτσα:
“...γιατί δεν ανανεώθηκαν ακόμη οι συμβάσεις των δύο ισχυρών ανδρών της ΕΚΥΟ; Του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και του κ. Ζαμπέλη; Σημαίνει κάτι αυτό; Και με την ευκαιρία ποια η σχέση του ισχυρού άνδρα της ΕΚΥΟ με την Εμπορική Τράπεζα, η οποία έχει πάρει κατ’ ανάθεση πολλές δουλειές της Εκκλησίας σε θέματα εκτιμήσεων ακινήτων και όχι μόνον…Τι έγιναν αλήθεια τα χρήματα για την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Κηφισιάς που είχε βγάλει ο μακαριστός Χριστόδουλος με ΦΕΚ ( περί τα 4 εκατ. Ευρώ), με αποτέλεσμα να βρίσκονται οι φοιτητές υπό άθλιες συνθήκες και να διαμαρτύρονται; Μια πληροφορία μας ήρθε από γνωστό δημοσιογράφο, δοκιμασμένο σε εκκλησιαστικά θέματα… “Υπάρχει θέμα”, σε μια μεγάλη και εύρωστη οικονομικά Μητρόπολη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Κι όταν, λέμε “θέμα”, εννοούμε, θέμα οικονομικής διαχεισης, γυναικοδουλειές κ.λ.π. Κάτι μου λέει ότι θα ζήσουμε φοβερές στιγμές… Κάτι σαν “άγγιγμα ψυχής” σε επεισόδια

Χτυπήματα όμως πέφτουν κι από αλλού (28.6).
Είναι πολλά τα λεφτά Ιερώνυμε
ΙΕΡΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ «ΓΡΗΓΟΡΟΥΣΑΣ»
Ζητείται εισαγγελική παρέμβαση.
– Παρανομεί εις γνώση του ο Αρχιεπίσκοπος.
– Προκάλεσε τους ιεράρχες που διαφώνησαν μαζί του να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη».

Αλλά οι καταγγελίες δεν τελειώνουν και νέα σκάνδαλα έρχοντι στο φως:
«Λαϊκός υπάλληλος πλαστογράφησε τις υπογραφές του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του πρώην αρχιγραμματέως και υπεξαίρεσε από τον μυστικό λογαριασμό του αρχιγραμματέως μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Η πράξη αυτή είχε γίνει στο παρελθόν πολλές φορές. Οι καλά γνωρίζοντες κάνουν λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, και μάλιστα από την εποχή που ήταν ασθενής ο Αρχ.Χριστόδουλος. Επομένως η απώλεια δύο φακέλων που αφορούσαν σε έξοδα και κινήσεις της Αρχιγραμματείας δεν είναι τυχαία, αλλά ταυτίζεται απόλυτα με την πλαστογραφία και τις υπεξαιρέσεις. Και ενώ θα περίμενε κανείς τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου να έχουν αποδοθεί κάποιες ευθύνες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε το θέμα το κουκούλωσε ο αρχιγραμματέας (που το αποκάλυψε!) με εντολή άνωθεν… Και τούτο διότι φοβούνται μήπως και ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου – και τότε δεν σώζεται με τίποτα η ευρύτερη αρχιεπισκοπική παρέα”.

Επίσης:
«Τέλος στο απίστευτο «πανηγύρι» που είχε στηθεί στη Ναοδομία θέλει να βάλει, αλλά πολύ καθυστερημένα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας… θυμήθηκε πως δεν λίγοι οι ιεράρχες, οι οποίοι έκαναν τα χατίρια φίλων τους, χορηγώντας τους άδειες για κατασκευή μικρών ναών, οι οποίοι στην πραγματικότητα ήταν από πισίνες, μέχρι και ολόκληρες βίλες στην ακρογιαλιά! Ο Αρχιεπίσκοπος, μη μπορώντας να αναγνωρίσει τα κακώς κείμενα, χτυπώντας τα στη ρίζα, δηλαδή πλήττοντας αυτούς που συμπεριφέρονται σαν η εκκλησιαστική περιουσία να είναι «τσιφλίκι» τους, επιμένει να τους κάνει τα χατίρια. Συγκεκριμένα, ενώ υπόσχεται «τέλος» στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, τονίζει ότι η Εκκλησία σε συνεργασία με την Πολεοδομία θα μπορεί να νομιμοποιεί αυθαίρετες κατασκευές, ή και να επιβάλλει πρόστιμα! Από πού κι ως πού η Ναοδομία, η διαφθορά στις οποίες είναι αποδεδειγμένη και αποδεκτή από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, θα μπορούν και να νομιμοποιούν αυθαίρετα; Αυτή ήταν η «τομή» που βρήκε να κάνει;”.

Τέλος μια μηνιαία τοπική εφημερίδα της Αττικοβοιωτίας “Η Κόμπρα” καταγγέλει κι αυτή τον κ.Ιερώνυμο (φ.84, 6. 2010, σ.17) πως όχι μόνο αθέτησε την προεκλογική υπόσχεση των τελευταίων δημοτικών εκλογών πως η Μητρόπολη θα παραχωρούσε κάποια στρέμματα για να κατασκευασθούν στα Οινόφυτα σχολείο και αθλητικό κέντρο, αλλά πως στην ουσία την έκανε για να προικοδοτήσει πολιτικά τον υπόψήφιο δήμαρχο γαμβρανηψιό του, ο οποίος εκλέχτηκε μεν αλλά τα υπεσχημένα δεν υλοποιήθηκαν. Επιπλέον κατηγορεί τον κ.Ιερώνυμο πως έχει διορίσει στο τοπικό “Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας” (που μεταξύ άλλων φέρεται να αποσκοπεί στην καλλιέργεια “οικολογικής συνείδησης”) σε έμμισθες θέσεις δυο ανηψιές του. Το ίδρυμα μάλιστα φέρεται να απέσπασε από τον γνωστό κ.Α λογοσκούφη τον Οκτώβρη του 2008 επιδότηση 100.000 ευρώ. Στην (παράλληλη;) μάλιστα εταιρεία “Φίλοι του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας¨” ο κ.Ιερώνυμος ερωτηθείς από πιστούς ποιοί διορίστηκαν απάντησε πως δεν θυμάται ενώ η εταιρεία απαρτίζεται από τον ίδιο, από τον αδελφό του, από δεύτερο εξάδελφό του εκ συζύγου, από πρώτο εξάδελφό του, από ανηψιά του, από γαμβρανηψιό του και από ανηψιό του. Η εφημερίδα, που αναρωτιέται πως είναι δυνατόν ο αρχιεπίσκοπος να λησμονεί τα ονόματα των συγγενών του, αναφέρει τα πλήρη ονοματεπώνυμά τους, τα οποία αποφεύγω να επαναλάβω. Τετρακόσιοι δημότες του Δήλεσι στο μεταξύ με επικεφαλής την καΜαρίνα Γιώτη ζητούν ενυπόγραφα από τον κ.Ιερώνυμο να σεβαστεί το λόγο του.,

Ειλικρινά απορώ γιατί οι καταγγελίες δεν απαντιούνται, και δεν απασχολούν τη Βουλή, τον Τύπο, τα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη, αφού μάλιστα ο βίος του κ.αρχιεπισκόπου έχει τραβήξει και άλλους κεραυνούς κριτικής επάνω του. Μπορεί π.χ. για τον ΣΥΝ το γεγονός πως ο κ.Ιερώνυμος είναι εχθρός του εχθρού του Χριστόδουλου να είναι αρκετό για να κάνει τα στραβά μάτια, αλλά δεν έχουμε όλοι την ίδια αντίληψη περί ηθικής. Για τον κ.Ιερώνυμο σε σχέση με τον ποταμό Ασωπό, τον τ.Ατικής Παντελεήμονα, τον πανοσιολογιότατο Γιοσάκη και τις επιθέσεις του σε ανθρώπινα δικαιώματα κλπ εδώ:

Στο μεταξύ διαβάζω πως σε αυτό το “Κέντρο Διακονίας” της αρχιεπισκοπικής οικογένειας, στεγάστηκε μια ιδιωτική (μη κερδοσκοπική-σαν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του ΓΑΠ;) οργάνωση που θα μελετήσει εκτός ΕΣΥ, τις επιπτώσεις της μόλυνσης του Ασωπού στην περιοχή.

Φυσικά οι ενεργοί πολίτες δεν ανέχτηκαν την αυτοκατάργηση του Υπ.Υγείας και την ανάθεση δικών του υποχρεώσεων σε ιδιώτες και διαμαρτύρονται κατηγορώντας τον ανηψιό-δήμαρχο ως “πολιτικάντη”. “….«όλοι βολεύονται: οι ρυπαντές γιατί θα μπορούν να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πολιτικάντης Δήμαρχος Οινοφύτων διότι θα εμφανιστεί δήθεν ως «δραστήριος» περί το περιβάλλον και η υπουργός Υγείας διότι δεν θα αναγκαστεί να λύσει το πρόβλημα και να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις αφού η Prolepsis δεν είναι δημόσια υπηρεσία». Σύμφωνα μάλιστα με τις καταγγελίες των ενεργών πολιτών των Οινοφύτων, ακόμη και η επικεφαλής της επιστημονικής μονάδας, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Αθηνά Λινού κατά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στ Οινόφυτα «αναγνώρισε την ανάγκη να ενταχθεί το προτεινόμενο πρόγραμμα στο ΕΣΥ” (Πρώτο Θέμα στο διαδίκτυο, 23/12/2009) http://www.oikologio.gr/content/view/2661/93/

Αλλά και η συντηρητική “Καθημερινή” φαίνεται κάπως καχύποπτη γράφοντας πως οι κάτοικοι αιφνιδιάστηκαν: “...εξαπίνης κατέλαβε την κοινωνία των Οινοφύτων η εγκατάσταση παρατηρητηρίου περιβαλλοντικής και εργασιακής υγείας … στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας ….”

Να θυμίσω εδώ πως σύμφωνα με την “Αυγή” (7.3.2008), ο κ.Ιερώνυμος έχει κάποιο όχι κολακευτικό παρελθόν με το θέμα: “…..με απόφαση του Δημάρχου Οινοφύτων, καθαιρέθηκε από αντιδήμαρχος περιβάλλοντος ο Μιχάλης Γιαλούρης επειδή κατήγγειλε ότι δεν διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι από το υπουργείο Υγείας. Τη μάχη για την ανάδειξη και αντιμετώπιση του προβλήματος συνεχίζει να δίνει ο ιερέας της περιοχής Γιάννης Οικονομίδης, παρά τις πιέσεις που έχει δεχτεί από τον πρώην μητροπολίτη Θηβών και νυν αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Ενώ αρχικώς ο κ. Ιερώνυμος είχε θετική στάση απέναντι στα προφανή αιτήματα των κατοίκων, άλλαξε θέση όταν τέθηκε το ζήτημα της διαδοχής του Χριστόδουλου. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο κ. Ιερώνυμος είναι συγγενής με τον δήμαρχο Οινοφύτων…..”.

ΥΓ
«Διακοπές στη Μύκονο»
28 Φλεβάρη ο Άρχων Μέγας Οφφικιάλιος της Ορθοδοξίας και Αρχηγός της πατριωτικής “Εθνικής Συμμαχίας” κ. Γρ. Μιχαλόπουλος (φυλάκιση για απόπειρα εκβιασμού επιχειρηματιών), ο οποίος κατηγορήθηκε (χωρίς απτές αποδείξεις-αθώθηκε) από τον μητροπολίτη Ζακύνθου πως εκβίαζε τους περισσότερους μητροπολίτες και πατριάρχες και ο κ.Μάκης Τριανταφυλλόπουλος ξαναχτυπούν. Στόχος τους ο αρχιμανδρίτης κ.Δικαιάκος στενός συνεργάτης του κ.Ιερώνυμου και υποψήφιος μητροπολίτης. Κάποιος καχύποπτος θα υπέθετε πως αιτία των επιθέσεών τους είναι τα συνήθη προεκλογικά αδελφικά μαχαιρώματα (που διέρευσαν λόγω της επικείμενης πλήρωσης κενών μητροπόλεων), αν δεν γνώριζε το ειλικρινές ενδιαφέρον τους-ειδικά του πρώτου- για την Εκκλησία. Σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον να δούμε τα ενδοεκκλησιαστικά ήθη και τις συγκρούσεις των φατριών χωρίς να υιοθετούμε το πνεύμα των δημοσιευμάτων τους:
Ο Εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου για την Μητρόπολη Ιλίου κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΔΙΚΑΙΑΚΟΣ, να περιδιαβαίνει με πολιτικά ρούχα τους δρόμους της Μυκόνου, ……. αρέσκεται τους θερινούς μήνες να επισκέπτεται θέρετρα ακολασίας, έχοντας αποβάλλει το ράσο…..Ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε, όπως τον βλέπετε στη φωτογραφία, στην Μύκονο.
Εδώ προκύπτουν και μερικά ακόμη ερωτήματα για τον Αρχιμανδρίτη:
Υπάρχει η τακτική παρουσία του στην Αράχωβα;
Για ποιους λόγους έφυγε από το μοναστήρι του Σαγματά στη Λιβαδειά;
Χειρίζεται τα θέματα Τύπου για τον κ. Ιερώνυμο από την εποχή της Βοιωτίας;
«

Παράλληλα πολλά ιερά μπλογκ αναμεταδίδουν με πάθος: “Μεγαλύτερο θράσος εκδηλώνει εκείνος του οποίου η φωτογραφία μέ «πυζάμες» (μάρκας “ROBERT MATRA”) νύκτα στή Μύκονο εδέσποζε στις εφημερίδες (“Ελ. Ωρα” 28-2-10, “Veto” 28-2-10, σελ. 51”.

Ακολουθεί ενάμισυ μήνα μετά (16.4) ο κ Σωτ. Τζούμας, ο εξ απορρήτων του Τρισμάκαρος Χριστόδουλου πολιτευτής Α΄Πειραιώς της ΝΔ, που απειλεί και κουτσομπολεύει (όπως είδαμε στο 1ο μέρος) κάποια Νικόλ: “Ο Αρχιμ. Αθηναγόρας Δικαιάκος ανέλαβε τον άχαρο ρόλο να πει στη Νικόλ να μην πολυεμφανίζεται στα εκκλησιαστικά λημέρια, στην Αθήνα και στη Λεβαδεία, μήπως και την φωτογραφίσει κάποιος χωρίς να το ξέρει… Και τότε ποιος μας σώζει;…” η οποία Νικόλ “διορίζει τους συγγενείς και τους … εκλεκτούς του, σε θέσεις κλειδιά στην Αρχιεπισκοπή αλλά και στη Σιβιτανίδειο; Όχι έναν ή δύο… Αλλά ολόκληρο το σόι της και τους γνωστούς της” η οποία επίσης “εξακολουθεί να προκαλεί, να παρεμβαίνει σε όλα, να παρασύρει τον Αρχιεπίσκοπο στις επιλογές του και να τον σέρνει απ’ τη μύτη”. Ο κ.Τζούμας, συνηθισμένος από τη γνωστή αυστηρή ηθική της αυλής των Κουλουσούσα-Επιφάνειου-Θεόκλητου-Γιοσάκη-Χριστόδουλου-Παντελεήμονα και από το ενάρετο περιβάλλον της ΝΔ (ειδικά της Α΄Πειραιώς, έδρας των κ.κ.Καλλινίκου-Μαντούβαλου), ξεσπά στην άγνωστη Νικόλ: “Δεν είναι δυνατόν να είσαι τόσο καλά βολεμένη, να κάνεις όλα τα ρουσφέτια των δικών σου και ν’ αποκαλείς τον μεγάλο… “θεία”. Ντροπή σου!..”.
http://press-gr.blogspot.com/2010/04/blog-post_4743.html
http://press-gr.blogspot.com/2010/03/blog-post_9719.html
http://press-gr.blogspot.com/2010/03/blog-post_2220.html

Στις 10 Μαϊου ο κ.Δικαιάκος εξελέγη μητροπολίτης Ιλίου.

This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι. Bookmark the permalink.

23 Responses to Πολλές καταγγελίες για “σκάνδαλα” του κ. Αρχιεπισκόπου [2]

  1. «Πολύ θετική είναι η πρωτοβουλία του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου να δώσει στη δημοσιότητα τον προϋπολογισμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στην ιστοσελίδα http://www.archdiocese.gr παρουσιάζονται ενδιαφέροντα στοιχεία, στο όνομα της διαφάνειας και της αποκατάστασης του τραυματισμένου κύρους της Εκκλησίας. Βέβαια, αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τους αριθμούς προβληματίζεται. Για παράδειγμα, το ένα τρίτο των εσόδων, δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, εμφανίζεται να κατευθύνεται σε φιλανθρωπικό έργο. Η έννοια της φιλανθρωπίας της εκκλησίας είναι τόσο γενική και αόριστη που δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την ποιότητα της διαχείρισης. Επίσης, δεν καταγράφονται με σαφήνεια τα χρήματα που αφήνουν στους ναούς οι πιστοί, πολύ περισσότερο τα φακελάκια που δίνουν στους παπάδες για τους γάμους, τα βαφτίσια και άλλες τελετές.
    Η Εκκλησία εμφανίζεται να έχει ετήσια κέρδη ύψους μόνο τριών χιλιάδων ευρώ, ενώ μόνο από τα ενοίκια 17 ακινήτων στην Αθήνα η Αρχιεπισκοπή θα λάβει άνω των 500.000 ευρώ. Σε 400.000 ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα από τα “παρεκκλήσια”, στα οποια ως γνωστόν τελούνται συχνά γάμοι και βαπτίσεις και σε 280.000 ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα από τόκους και τοκομερίδια.»
    http://www.zoomnews.gr/?p=50934

    Άδικα τους είχαμε παρεξηγήσει τελικά. Μήπως να κάνουμε κανένα έρανο;

  2. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

    Καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, δεκάδες ακίνητα, χιλιάδες στρέμματα γης και μετοχές

    Το top-10 των χρυσών μοναστηριών

    Οι μονές με τη μεγαλύτερη περιουσία στον ελλαδικό χώρο και η σκοτεινή πλευρά του «πόθεν έσχες»

    ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ | Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

    Ελάχιστοι μπορούν να υπολογίσουν το μέγεθος της περιουσίας που διαθέτουν δεκάδες μονές σε ολόκληρη τη χώρα. Για ιστορικούς λόγους κάποιες κατάφεραν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ένα πολύ πλούσιο χαρτοφυλάκιο, με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, δεκάδες ακίνητα, χιλιάδες στρέμματα γης και μετοχές. Αρχαιότερες ή νεότερες μονές γνώρισαν την απλόχερη γαλαντομία των βυζαντινών αυτοκρατόρων, ενώ άλλες πέτυχαν την έκδοση πατριαρχικών σιγιλίων και σουλτανικών φιρμανίων, επί των Οθωμανών, που τους παραχωρούσαν γη και ύδωρ. Σήμερα ορισμένες επαναφέρουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας ξεχασμένα βεράτια ή διατάγματα και διεκδικούν κολοσσιαίες εκτάσεις.

    Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=191186&ct=75&dt=21/09/2008#ixzz10LOuXaFw

  3. Ο/Η Deep red 29 λέει:

    OAKKE

    http://www.oakke.gr/na397-8/hristodoulos%20397-8.htm

    ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
    στο ταμείο του κατώτερου κλήρου

    Από τις αρχές Ιανουαρίου του 2003 έως τα τέλη Μαΐου 2004, δηλαδή για 17 μήνες, ο επιθεωρητής εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Απασχόλησης Α. Οικονομάκης, έκανε έλεγχο στη διαχείριση του Ταμείου Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος (ΤΠΟΕΚΕ) πρώην ΤΑΚΕ. Η έρευνα αφορούσε κυρίως ακίνητα ιδιοκτησίας του Ταμείου και επεκτάθηκε και σε χειρισμούς του δικηγόρου του ταμείου Ε. Μπίκα και του προέδρου του ταμείου, αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Το πόρισμα των ερευνών παραδόθηκε στον υπουργό Εργασίας Παναγιωτόπουλο. Ο συντάκτης του πορίσματος επικαλούμενος τα “πολύ σοβαρά θέματα που προέκυψαν” για την ακίνητη περιουσία του Ταμείου προτείνει: “α) να σταλεί η παρούσα έκθεσις στη Δικαιοσύνη για τις δικές της ενέργειες και β) η επιβαλλόμενη λύσις να είναι άμεση και οριστική” (Ελευθεροτυπία, 27-9-04).

    (….)

    Σε ΤΠΟΕΚΕ μετονομάστηκε το ΤΑΚΕ με τον ασφαλιστικό νόμο του 1992 ο οποίος όριζε ότι η συνταξιοδότηση των παπάδων θα γίνονταν από το κράτος, όπως και η μισθοδοσία τους που είχε θεσπιστεί επί χούντας, και σε αντάλλαγμα θα δίνονταν η περιουσία του, κινητή και ακίνητη σε αυτό. Υπάρχει μάλιστα και σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αρ. γνωμοδότησης 210/22-04-1994).
    Το Μάιο του 1999, ο Χριστόδουλος με έγγραφό του και χωρίς να ζητήσει τη γνώμη των άλλων μελών του ΔΣ του ΤΠΟΕΚΕ έδωσε τη δική του ερμηνεία στο θέμα της περιουσίας. Απευθυνόμενος στον τότε υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδη, υποστήριζε ότι το υπουργείο Οικονομικών έκανε ερμηνευτική εγκύκλιο το Νοέμβριο του 1992, για το περιουσιακό του Ταμείου των κληρικών. Μάλιστα έβαλε κι ένα απόσπασμα της ερμηνευτικής εγκυκλίου χωρίς να παρουσιάσει την ουσία της. Έγραφε ότι η εγκύκλιος προέβλεπε μια συμφωνία. Δηλαδή το Ταμείο ήταν υποχρεωμένο να αποδίδει στο Δημόσιο τα 2/3 από τα ενοίκια που προέρχονταν από τα ακίνητα που δεν δόθηκαν στην πολιτεία. Όμως ο Χριστόδουλος δεν ανέφερε ότι η ερμηνευτική εγκύκλιος ήταν μια προσωρινή λύση μέχρι την οριστική απόφαση που ήδη είχε δώσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το 1994. Προφανώς η Αρχιεπισκοπή ορεγόταν τα αρκετά ακίνητα του ταμείου.
    Το καλοκαίρι του 2002 με πρόταση του Χριστόδουλου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που ελέγχεται από αυτόν, άλλαξε τον κανονισμό “περί Οργανισμού Διοικήσεως και Λειτουργίας” του Ταμείου των Κληρικών, που είχε φτιάξει η ίδια το 1994 και ανάμεσα στ’ άλλα αποφάσισε τη σύσταση θέσης γενικού διευθυντή. Το Σεπτέμβριο με νέα πρόταση που έκανε ο Χριστόδουλος στη Σύνοδο, τοποθετήθηκε γενικός διευθυντής ο αρχιμανδρίτης Αχίλλιος Σιώκας για να μπορεί αυτός να ελέγχει πλήρως, μαζί και με το δικηγόρο Μπίκα, το ταμείο. Ο διορισμός αυτός δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, και ένας κληρικός ανέλαβε με απόφαση της Συνόδου γενικός διευθυντής ενός Ταμείου του Δημοσίου που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου!
    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας στις 4-1-03, κληρικοί-μέλη του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) απευθύνθηκαν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θέτοντας το ερώτημα: Το Ταμείο των Κληρικών είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, όπως λέει ο νόμος, ή της Αρχιεπισκοπής που το πήρε επί της ουσίας υπό τον έλεγχό της; Ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΚΕ, παπάς Ε. Κολλάς, είχε καταγγείλει τον Χριστόδουλο για προσπάθεια υφαρπαγής του Ταμείου και ένταξής του με έμμεσο τρόπο στην Αρχιεπισκοπή. Το ΤΠΟΕΚΕ διαθέτει ακίνητη περιουσία στην Αθήνα και τον Πειραιά, ακόμη και νυχτερινά κέντρα, όπως το γνωστό παραλιακό νυχτερινό κέντρο “Ακρωτήρι”. Ο ΙΣΚΕ είχε εκφράσει από νωρίς την ανησυχία του και ήδη από το Νοέμβριο του 1999 είχε κάνει λόγο για “αυθαιρεσίες του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου εις βάρος της περιουσίας του εφημεριακού κλήρου”. Ακολούθησαν επιστολές του τότε προέδρου του ΙΣΚΕ Κολλά στο υπουργείο Εργασίας, χωρίς να δοθεί απάντηση. Οι επιστολές αυτές που υποτίθεται ήταν απόρρητες, δηλαδή απευθύνονταν στον υπουργό και μόνο, έφτασαν στα χέρια του Χριστόδουλου, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στα εκκλησιαστικά δικαστήρια ο Κολλάς κατηγορούμενος για “συκοφαντική δυσφήμηση”. Και αυτό γιατί ο παπάς ζητούσε επίμονα τη σύγκληση του ΔΣ και έκανε σκληρή κριτική στον Χριστόδουλο.
    Ο υπουργός Απασχόλησης Παναγιωτόπουλος όταν πήρε την παραπάνω έκθεση αντί να τη στείλει στον εισαγγελέα, όπως όφειλε, με έγγραφό του την 1-9-04 προς τη Διεύθυνση Επιθεώρησης του υπουργείου ζητεί νέο έλεγχο!
    Παρά τη στάση του Παναγιωτόπουλου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παπαγγελόπουλος, ανέθεσε την έρευνα στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Οικονόμου.

  4. Ο/Η Τραγόπαπας λέει:

    πηγή Παπαδολόγιο

    http://papadologio.blogspot.com/2010_02_01_archive.html

    ——το «ιερό» θησαυροφυλάκιο είναι τόσο βαθύ που αρκεί μία και μόνο αναφορά. Πέντε μονές που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του νόμου Τρίτση αποτιμούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο αστρονομικό ποσό των 8 τρισ. δρχ. (!!!). Και μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τους επιδίκασε το ποσό των 3 τρισ. δρχ. Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι εάν η περιουσία των 5 μονών άγγιζε πριν μια 20ετία τα 3 ή 8 τρισ. δρχ., τότε πώς μπορεί κανείς να υπολογίσει την περιουσία των 2.500 μοναστηριών και ναών σε όλη τη χώρα;

    Όλη αυτή η περιουσία που υπάρχει, τα στελέχη της Εκκλησίας, προσπαθούν να πείσουν ότι αξιοποιείται στην κατεύθυνση του φιλανθρωπικού έργου. Επιχείρημα που βέβαια δεν ευσταθεί, αφού, πλειάδα μητροπολιτών έχουν κατηγορηθεί για τεράστιες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ακα Βατοπέδι!.

    Υπεράκτιες εταιρίες, περιουσίες δισεκατομμυρίων, τραπεζικές καταθέσεις, προφανώς δεν είναι το αποτέλεσμα του …μόχθου των ιεραρχών. Αυτός ο τρελός χορός δισεκατομμυρίων, τη στιγμή μάλιστα που οι Έλληνες εργαζόμενοι βιώνουν την πιο άγρια αντιλαϊκή επίθεση, έχει μετατρέψει την Εκκλησία σε μια εμπορική επιχείρηση. Που σκοπό έχει τον πολλαπλασιασμό των κερδών της, ώστε να παίξει ακόμα πιο αποτελεσματικά το ρόλο της ως δεκανίκι της κυρίαρχης πολιτικής.

    Η έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά και στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Απ΄ αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Και περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα» αφού γι΄ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Έχει, επίσης, σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει παράλληλα και ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες (!) σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως π.χ στις Σποράδες και στις Κυκλάδες. Η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται μεταξύ άλλων να διαθέτει περίπου οκτακόσια (800) κτήρια με γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, ακόμα και μισθωμένα βενζινάδικα.

    Όσον αφορά δε την ρευστότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα η Εκκλησία της Ελλάδος έχει συστήσει δύο Ανώνυμες Εταιρίες (Α.Ε.), μία για την διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, με την επωνυμία «Υποστήριξη Επιχειρησιακών και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Μελετών και Έργων, Ανώνυμη Εταιρία» και μία για την διαχείριση της περιουσίας της——-.

  5. Ο/Η Kαθηγητής Σιβ. λέει:

    Για να δούμε θα φιλοτιμηθούνε οι εφημερίδες να γράψουνε για αυτό. Ούτε ο Ριζοσπάστης ούτε η Αυγή γράψανε τίποτα κατα τα άλλα τους ενδιαφέρουνε οι εργαζόμενοι και τα ταμεία τους. Μούγγα στη στρούγκα

    http://meonomateponymo.blogspot.com/2010/09/2500000.html

    ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 2.500.000εκ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟ
    Σκάνδαλο στη Σιβιτανίδειο!!!!

    Έκαναν γαργάρα τα Μ.Μ.Ε και τα μπλόγκς την είδηση του μεγάλου σκανδάλου της χριστιανικής μαφίας !! Έφαγαν στη Σιβιτανίδειο σχολή που έχει πρόεδρο τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο 2.500.000 εκ. ευρώ και το έκαναν μούγκα!! Έχει περάσει ένας μήνας κύριε εισαγγελέα έχουμε κανένα νέο???Που είναι ο λαλίλαστος πρωθυπουργός και αρχιερέας της κάθαρσης ??Που είναι ο κύριος Παπακωνσταντινου γιατί δεν βγαίνει να μας πει κάτι για την μεγάλη απάτη στη Σιβιτανίδειο σχολή??Δεν ντρέπονται να κόβουν από τον συνταξιούχο την ώρα που η εκκλησία σαν τον ποντικό καταβροχθίζει το δημόσιο χρήμα!!Απ’ ότι μαθαίνω ετοιμάζεται ο Ιερώνυμος να πραγματοποιήσει αγιασμό στο τόπο του εγκλήματος αυτό και αν είναι θράσος!!!ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΛΑΜΟΓΙΑ!!

    Φέσι πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ έβαλε στα ταμεία των Δημοσίου η διοίκηση της Σιβιτανίδειου Σχολής, στην οποία -βάσει νομοθεσίας- πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και μέλη ανώτατα στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
    Σύμφωνα με πόρισμα-φωτιά της έρευνας που διενήργησαν οι οικονομικοί επιθεωρητές στη δημόσια σχολή τεχνών και επαγγελμάτων, που εδρεύει στην Καλλιθέα, την περιοδο 2005 – 2007 και Μαρτίου – Οκτωβρίου του 2009, παρακρατήθηκαν οι ασφαλιστικές τους εισφορές, ύψους 2.589.000 ευρώ, από τους μισθούς των 255 μόνιμων εκπαιδευτικών που διδάσκουν εκεί.

    Ωστόσο, οι εισφορές αυτές ουδέποτε αποδοθηκαν από τη διοίκηση της σχολής στα ταμεία του Δημοσίου και συγκεκριμένα στο επικουρικό, το μετοχικό και το ταμείο Πρόνοιας.
    Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις που πήραν οι επιθεωρητές, οι διοικούντες είχαν ισχυριστεί ότι οι παρακρατηθείσες εισφορές των εκπαιδευτικών χρησιμοποιήθηκαν για άλλες λειτουργικές δαπάνες της σχολής, καθώς δεν είχαν λάβει επαρκείς επιχορηγήσεις από το κράτος.
    Όπως, όμως, λένε οι επιθεωρητές, οι δαπάνες κάλυψαν μόλις το 10% των επιπλέον αναγκών της σχολής, περίπου 250.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 2.300.000 ευρώ χρησιμοποιήθηκαν, συμφωνα με πληροφορίες, για τη μισθοδοσία επιπλέον περίπου 150 αναπληρωτών καθηγητών, οι οποίοι προσλήφθηκαν ρουσφετολογικά από τις διοικήσεις της σχολής, την περίοδο 2005-2007.
    Η υπόθεση έχει σταλεί ήδη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, για το πόρισμα-φωτιά έχει ενημερωθεί η αρχιεπισκοπή Αθηνών, ενώ δικαστικά κατά της Σιβιτανιδειου Σχολής έχουν στραφεί τα ταμεία του Δημοσίου, διεκδικώντας τις παρακρατηθείσες οφειλές των εκπαιδευτικών.
    Αναρτήθηκε από ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

  6. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Κύριε Λσκαράτε βρίσκετε τίποτα το κακό στο να γυρνάει στη Μύκονο με πολιτικά κάποιος ιερέας;
    Δεν έχει το δικαίωμα;

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Όχι δεν είναι υποχρεωτικά κακό. Οι Ιεροί Κανόνες όμως θα έχουν κάποιες αντιρρήσεις. Γιατί ένας καλόγερος να νυχτοπερπατά με πολιτικά στο συγκεκριμένο μάλιστα νησί, μακριά από τη μονή του;
      Σε κάθε περίπτωση βρίσκω κακό το να βγάζουν οι ιερές φατρίες τα άπλυτα η μια της άλλης στη φόρα όχι στα πλαίσια κάποιου ελέγχου της συμπεριφοράς των κληρικών αλλά καθάρά ως απειλή στον υπόγειο πόλεμο της κατάληψης επισκοπικών θρόνων. Βρίσκω επίσης μεμπτή τη σιωπή, που δείχνει περιφρόνηση στην κοινή γνώμη.
      Ήμουν με πολιτικά γιατί επισκέφθηκα ινγκόγνιτο μια φτωχή οικογένεια που χρειάζεται τη βοήθειά μου, κάποια απάντηση τέλος πάντων. Και ύστερα έρχεται και η αρχιεπισκοπική επιβράβευση. Η προαγωγή σε επίσκοπο.

      Αλλά εδώ έγινε επίσκοπος κάποιος που ο Ορθόδοξος Τύπος τον είχε διασύρει ανεπανόρθωτα -σύμφωνα με το εκκλησιαστικό δίκαιο, όχι το δικό μου ηθικό κώδικα και ούτε η ίδια η εφημερίδα που είχε ηθικά εξουθενώσει τον επίσκοπο δεν διαμαρτυρήθηκε στα πλαίσια όχι μιας ευρύτερης ηθικής αντίληψης αλλά στα πλαίσια νέων λυκοσυμμαχιών.

      Είναι αφόρητη η υποκρισία των δεσποτάδων και του κλήρου γενικότερα και μολύνει ανεπανόρθωτα την κοινωνία και με το άθλιο παράδειγμα του φαρισαϊσμού και με τις ψευτοηθικολογίες που εμποδίζουν τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας (σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλόφιλων κλπ) και μάλιστα από ανθρώπους με τεράστιο και προφανέστατο ηθικό πρόβλημα

  7. Ο/Η Αδαμάντιος Κοραής λέει:

    Ο κύριος Τζούμας ρίχνει ομοβροντίες

    http://www.inews.gr/61/exapsalmos.htm

    ΕΞΑΨΑΛΜΟΣ…
    Γράφει ο ΣΩΤΗΡΗΣ Μ. ΤΖΟΥΜΑΣ
    Επικοινωνιολόγος- Σύμβουλος Διοίκησης Επιχειρήσεων

    -« Ξέρω ότι είναι ενοχλητικό να λες αλήθειες. Αλλά, ομολογώ, ότι δεν περιμέναμε τέτοια αντίδραση απ’ αυτούς που διαφωνούν με τα κείμενα αυτά. Όπως δεν περιμέναμε ότι το πνεύμα και το ήθος αυτών που στηρίζουν τις επιλογές του κ. Ιερώνυμου, υβρίζοντας εμάς θα ήταν τόσο χαμηλό.
    Συνεχίστε αγαπητοί μου. Αν νομίζατε ότι θα μας πτοήσουν όλα αυτά είστε γελασμένοι. Δεν ξέρετε με ποιόν έχετε να κάνετε… Εδώ κάποτε τα βάλαμε με κοτζάμ… Ηρωδιάδα και βγήκαμε αλώβητοι… Εσάς θα φοβηθούμε; Κάνετε καλύτερα το σημείο του Σταυρού, μήπως και σας υπενθυμίσει το ήθος που μας διδάσκει… Αλλά τι ζητάμε;… Και από ποιους… φευ!»
    -Η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου την Κυριακή των Βαΐων στο MEGA, ήταν το εκκλησιαστικό γεγονός που επεσκίασε όλα τα άλλα. Ακόμη και την Ιεραρχία, η οποία πέρασε, σχεδόν, απαρατήρητη!
    Η συνέντευξη αυτή έχει ένα παρασκήνιο που αξίζει να το γνωρίζετε… Ο Αρχιεπίσκοπος επέλεξε τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, διότι είναι ένας δημοσιογράφος σεμνός και διακριτικός και τις δυσκολότερες ερωτήσεις τις κάνει με ωραίο και αξιοπρεπή τρόπο. Επίσης ο κ. Θεοδωράκης είχε την “τύχη” να πέσει πάνω στον Αρχιεπίσκοπο, τη μέρα που διένειμαν τρόφιμα στους μετανάστες με τον Πατριάρχη. Ήταν τότε που του είπε ότι αποφεύγει τα τρία δ: δεσποτάδες, δημοσιογράφους και δικηγόρους.
    Ωστόσο υπάρχει κάτι ακόμη. Στο επιτελείο του κ. Θεοδωράκη και μάλιστα δεξιός βραχίονάς του είναι ένα πρόσωπο, πολύ προσφιλές στον Αρχιεπίσκοπο από τότε που ήταν Θηβών. Αυτό το πρόσωπο, προφανώς, αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο! Τον γερό κρίκο!

    -Μια συμβουλή προς σπουδ- αρχίδι, νεόκοπο κληρικό, αιθεροβάμονα και λίαν φιλόδοξο!
    Πάτερ μου ο μεγάλος Βαγγέλης Γιαννόπουλος συνήθιζε να λέγει… «Προσέχετε όσοι ανεβαίνετε με φόρα… Γιατί θα σας συμβεί αυτό που έπαθε η μαϊμού, που όσο ανέβαινε, άρχισε να φαίνεται ο … κώλος της!
    -Το περιστατικό είναι ακριβές. Τουλάχιστον το πρόσωπο που μας το διηγήθηκε είναι φερέγγυο. Ως γνωστόν οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο ( εκ των συντελεστών της εκλογής του) διέρχονται κρίση… Σε μια από τις τελευταίες συναντήσεις τους ο Αρχιεπίσκοπος, έκρινε σκόπιμο, να πει στον Μητροπολίτη Ζακύνθου, ότι όλα αυτά που λέγονται κι ακούγονται για ένα πρόσωπο (τη … Νικόλ) είναι μυθεύματα, στερούνται αλήθειας και γράφονται από εμπάθεια! Και η απάντηση- καταπέλτης του Ζακύνθου στον Αρχιεπίσκοπο:
    – Έννοια σου και ξέρω χειρότερα!
    Το τι ακολούθησε μετά απ’ αυτό, ο πληροφοριοδότης μας δεν ήταν σε θέση να μας το πει…

    -Καλά θα κάνει η φαρμακερή οχιά και ο επονείδιστος ψευτάνθρακας- ψευτοδημοσιογράφος που φυγοδικεί και εδρεύει στη Νέα Υόρκη, παριστάνοντας τον… π. Άλεξ… Καρλούτσο του κ. Ιερώνυμου, να σταματήσει τους λιβελλους και τα μηνύματα στα blogs γιατί έχουμε πολλά ράματα για τη γούνα του… Όπως λ.χ. για τις κάθε άλλο παρά αθώες επαφές του, με ομογενή επιχειρηματία που κατάγεται από νησί του Αιγαίου, στον οποίο πουλάει Παραγοντιλίκι έναντι αδράς αμοιβής, εννοείται, ότι θα του δώσει δουλειες της Εκκλησίας… Είναι κατασκευαστής ο εν λόγω ομογενής επιχειρηματίας και ελπίζει… Και μην μας πει ο Αρχιεπίσκοπος ότι και αυτό είναι “μύθευμα”, γιατί θα του παρουσιάσουμε στοιχεία συγκεκριμένα, όταν τον είδε και ο ίδιος και του είπε ό, τι ήθελε ν’ ακούσει ο εν λόγω ομογενής…
    Άσχετο αν μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα… Αυτά προς το παρόν. Μείζω- η μάλλον… “Χείρω τούτων όψει”.

    -Ο… Άδωνις, όπως αποκαλούν τον φέρελπι Πρωτοσύγκελο, καλά θα κάνει να προσέχει τι λέγει και που το λέγει, γιατί και οι τοίχοι έχουν αυτιά…
    Ας μην προκαλεί την τύχη του και το … έλεος του Θεού, που του φέρθηκαν τόσο γενναιόδωρα. Έχει ο καιρός πολλά γυρίσματα…

  8. Ο/Η Zακυνθηνός λέει:

    Η ηθική της Εκκλησίας. Ροζ κασέτες, φωτογραφίες στην Μύκονο και ντοκουμέντα για να κρατάμε στο χέρι τους αντίπαλους.

    http://archive.enet.gr/online/online_print?id=50771528,66658248,72377672,21772040,35953800

    Ραντεβού για ροζ κασέτες

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου βρέθηκε στον κυκλώνα των «καταγγελιών» που φτάνουν στην Ιεραρχία.

    Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στην Ιεραρχία ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, ο κ. Επιφάνιος πήγε να αγοράσει κασέτες με «ροζ» περιεχόμενο από «καταζητούμενο» που του έκλεισε ραντεβού στην πλατεία Κουμουνδούρου. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος παραδέχτηκε ότι συνέβη κάτι τέτοιο, χαρακτήρισε τη στάση του εκπροσώπου του «ανώριμη» και περιέγραψε τα γεγόνοτα σύμφωνα με τη δική του εκδοχή: «Κάποιος άγνωστος παρουσιάστηκε στην Αρχιεπισκοπή, είδε τον πατέρα Επιφάνιο και του πρότεινε να αγοράσει αντί 200 ευρώ κάποιες κασέτες. Ο Επιφάνιος, αντί να του πει να πάει στην επιτροπή της Συνόδου, πήγε στο ραντεβού. Εδωσε και 200 ευρώ. Αλλά εκείνος που έκανε την καταγγελία δεν εμφανίστηκε».

    Στο εσωτερικό της Ιεραρχίας το περιστατικό αυτό προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις. Ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, που το έφερε στη δημοσιότητα επικρίνοντας τη στάση του εκπροσώπου Τύπου του αρχιεπισκόπου, μίλησε για συμπεριφορές που «θυμίζουν τον Παπακατινά». Εναν κληρικό που την εποχή της δικτατορίας συγκέντρωνε «στοιχεία» για άλλους κληρικούς για να μπορεί να τους εκβιάζει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό, που ήρθε στη δημοσιότητα μέσω της Ιεραρχίας, έγινε πριν από δύο εβδομάδες. Οταν ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος αντιλήφθηκε το λάθος που είχε, κάνει πήγε και κατέθεσε στον εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αντιλαμβανόμενος ότι κάποιος τον είχε παγιδεύσει. Εκείνο που δεν έχει γίνει σαφές είναι αν ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχιεπισκόπου αγόρασε κασέτες και αν αυτό συνέβη, ποιο ήταν το περιεχόμενο των κασετών. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν μεταδοθεί το περιστατικό έχει καταγραφεί από κάμερες -γι’ αυτό από την Αρχιεπισκοπή κάνουν λόγο για παγίδα- και κάποια στιγμή θα μεταδοθεί από τηλεοπτικό σταθμό.

    ΘΩΜΑΣ ΤΣΑΤΣΗΣ – tsath@enet.gr

  9. Ο/Η globek λέει:

    Η πυραμίδα του συστήματος
    Φώτης Γεωργελές, Athens Voice, 20/09/2010

    Μέσα στον Αύγουστο μια περίεργη υπόθεση οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Κάποια οικόπεδα της εκκλησίας στη Βουλιαγμένη πουλήθηκαν σε έναν οδοκαθαριστή του δήμου έναντι 14 εκατομμυρίων ευρώ. Ο υπάλληλος του δήμου, με μισθό 1.300 ευρώ, μεταπούλησε την ίδια μέρα τα οικόπεδα σε 3 κυπριακές off shore αντί 15,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στις πολλές και εύλογες απορίες του ανακριτή, ο οικονομικός υπεύθυνος της εκκλησίας απάντησε ότι δεν βλέπει τίποτα μεμπτό, τα λεφτά επενδύθηκαν σε μετοχές.

    Πριν λίγες μέρες, ο εκπρόσωπος μιας συντεχνίας του δημοσίου πέρασε στην αντεπίθεση. Δήλωσε ότι όχι περιορισμός των εργαζομένων και μετατάξεις δεν πρέπει να γίνουν, αλλά αντιθέτως πρέπει να διπλασιαστεί ο αριθμός τους από 6.500 σε 12.500 για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Στην κρατική αυτή επιχείρηση έχει γίνει ήδη μείωση των εργαζομένων από την προηγούμενη κυβέρνηση, με εθελούσια έξοδο η οποία οδήγησε μερικές χιλιάδες υγιείς πενηντάρηδες στη σύνταξη χρεοκοπώντας λίγο ακόμα περισσότερο τα ταμεία. Στη χρεοκοπημένη κρατική αυτή επιχείρηση, επίσης, συνέβη το περίεργο φαινόμενο οι τωρινοί λιγότεροι εργαζόμενοι να έχουν μισθολογικό κόστος μεγαλύτερο απ’ ό,τι είχαν πριν, που ήταν 9.000. Ο συνδικαλιστής εκπρόσωπος κατήγγειλε κι αυτός με τη σειρά του, όπως είναι φυσικό, τους «δοσίλογους» και τους «κουκουλοφόρους» που οδηγούν την «κοινωνία σε εξόντωση». Μια μικρή αμηχανία μόνο επικράτησε, όταν ένας δημοσιογράφος έκανε την εξής ερώτηση: Δεν είναι λίγο υπερβολικό να μιλάνε για «εργασιακό μεσαίωνα» εργαζόμενοι των 61.000 ευρώ το χρόνο;

    Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το σύστημα ήταν αρκετά δημοκρατικό. Σίτιζε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Το σύστημα είχε τη μορφή μιας πυραμίδας. Στην κορυφή βασίλευε η κλεπτοκρατία. Και στη βάση οι πελατειακές σχέσεις. Παπάδες στην Αττική, δήμαρχοι στην Πελοπόννησο, μοναχοί στη Χαλκιδική, νομάρχες στη Μακεδονία αγοράζουν και πουλούν οικόπεδα του δημοσίου, με συμβολαιογράφους-συζύγους υπουργών να συντάσσουν τα πωλητήρια. Πολιτικοί διαχειρίζονται τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, εισπράττουν μίζες από τις Ζίμενς, διανέμουν τις επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές. Και στη βάση, προσλήψεις υπεράριθμων, παροχές χωρίς αντίκρισμα, συνδικαλιστικά προνόμια, εθελούσιες έξοδοι, παχυλά εφάπαξ, πρόωρες συντάξεις στα 45, επιδοτούμενα επαγγέλματα, επαγγέλματα με κρατικά οριζόμενο υψηλό κέρδος, κλειστά που αποκλείουν την είσοδο άλλων, ελεύθεροι επιχειρηματίες μεταμφιεσμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, προμήθειες από «ημέτερους», 200.000 μαϊμού συντάξεις, παράνομος πλουτισμός. Στην κορυφή της πυραμίδας οι βουλευτικές off shore και στη βάση οι εισοδηματίες του δημοσίου.

    Αυτό που παρακολουθούμε 10 μήνες τώρα να διεξάγεται με μεγάλη ένταση, είναι ο αγώνας ανάμεσα στις διάφορες ομάδες των προσοδούχων του δημοσίου να μεταθέσουν το λογαριασμό της χρεοκοπίας ο ένας στον άλλον. Και όλοι μαζί στην υπόλοιπη κοινωνία. Με αυξήσεις φόρων, με έμμεσους φόρους, με αύξηση του ΦΠΑ, με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με έκτακτες εισφορές. Δηλαδή με ύφεση, με ασφυξία της αγοράς, με ανεργία.

    Αν η υπόλοιπη κοινωνία παρακολουθεί με δυσπιστία την επιθετική ρητορική για «καταστροφή, μεσαίωνα, εξόντωση, κατοχή, δοσίλογους», αν οι συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις συνεχώς φθίνουν, αν σε εποχή οικονομικής κρίσης και χρεοκοπίας η Αριστερά όχι μόνο δεν ενισχύεται αλλά αντίθετα διασπάται και διαλύεται, ο λόγος δεν είναι η απάθεια της κοινωνίας, η αλλοτρίωση των πολιτών. Είναι ότι η υπόλοιπη μισή κοινωνία, αυτή που δεν έπαιζε στο παιχνίδι, ξέρει ότι οι πόλεμοι αυτής της περιόδου είναι εσωτερικές αντιθέσεις του συστήματος. Μπορεί η χώρα να χρεοκόπησε, μπορεί η απίθανη κυβέρνηση Καραμανλή να είναι ο άμεσος ένοχος γι’ αυτό, μπορεί τα δύο κόμματα εξουσίας να ευθύνονται για την καθυστέρηση δεκαετιών, αλλά η πραγματική, ιδεολογική χρεοκοπία είναι αυτών που ακόμα και τώρα, την ώρα της κρίσης, υπερασπίζονται το χρεοκοπημένο σύστημα, θέλουν μεγαλύτερη δόση απ’ αυτό, αντιδρούν στην αλλαγή του, μάχονται για την επιστροφή σ’ ένα αδύνατο παρελθόν. Γι’ αυτό η απαξίωση του πολιτικού συστήματος είναι γενική. Γιατί αυτό το παρελθόν στο οποίο θέλουν να επιστρέψουν για την υπόλοιπη κοινωνία είναι απεχθές. Δεν το ’χουν καταλάβει, αλλά η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει πολύ τον τελευταίο χρόνο. Δεν θέλει να ασχολείται με προνόμια, με «κεκτημένα», με κλειστά επαγγέλματα, με εισοδηματίες του δημοσίου. Θέλει να μιλήσει για ανάπτυξη. Και μια καινούργια επανεκκίνηση δεν μπορεί να γίνει αν δεν σταματήσει η σπατάλη και η διαφθορά του κράτους, αν δεν ξαναμπεί το δημόσιο σε λειτουργία για να δουλέψει.

  10. Ο/Η Σταύρος λέει:

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ (ΓΕΩΣΚΟΛΗΚΩΝ) ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΩΝ (idiot)

    Οι γεωσκώληκες τρώνε το χώμα της γης και το χέζουν επάνω της. Όπως άλλωστε όλα τα πλάσματά της.
    Η γη και τα χώματά της είναι αθάνατα πράγματα.
    Τα σκουλήκια όταν ψοφήσουν, προσθέτουν στη γη ότι πήραν απ’ αυτήν.
    Τα σκουλήκια δεν ενοχλούν την γη. Ούτε καν μερικά απ’ αυτά που ανήκουν στο ανθρώπινο είδος.
    Διότι κι αυτά θα επιστρέψουν σ’ αυτήν, όλα όσα αποκόμισαν από τα δοσίματά της.

  11. Ο/Η globek λέει:

    θαυμάστε ….http://mkka.blogspot.com/2010/09/blog-post_19.html…βλαξ η ελεεινός

  12. Ο/Η globek λέει:

    ακούστε και θαυμάστε το … «λόγο» http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5896:2010-09-23-23-21-51&catid=26:2009-12-18-08-38-40 …. σκοταδισμός

  13. Ο/Η Αδελφή Νοσοκόμος λέει:

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρακολουθεί με αφιοσίωση τον τραγουδιστή Πέτρο Γαϊτάνο, έναν πολύ ευλαβικό άνδρα, που και αυτός τον κοιτάζει στα μάτια με σεβασμόν.

  14. Ο/Η Xριστόδουλος λέει:

    http://www.press-time.com/new/index.php/components/com_comment/images/index.php?option=com_content&view=article&id=91:2010-06-28-15-07-24&catid=16:reportage&Itemid=72

    «ΙΕΡΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ «ΓΡΗΓΟΡΟΥΣΑΣ»

    Ζητείται εισαγγελική παρέμβαση.

    – Παρανομεί εις γνώση του ο Αρχιεπίσκοπος.

    – Προκάλεσε τους ιεράρχες που διαφώνησαν μαζί του να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

    – Αντιστάθηκαν ο Γλυφάδας Παύλος και ο Παροναξίας Καλλίνικος.

    Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι με αυτά που γράψαμε για την «Παναγία την Γρηγορούσα», για τα οποία ζητούμε την παρέμβαση του εισαγγελέα του Α.Π. και των άλλων δύο κρατικών λειτουργών, και ο Αρχιεπίσκοπος, προσπάθησε να αιφνιδιάσει και να θέσει με τον τρόπο του ένα τέλος στις απαράδεκτες ενέργειές του, με τις οποίες ιδιοποιείται η Αρχιεπισκοπή τις εισπράξεις του προσκυνήματος.

    Όπως γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, η «Παναγία Γρηγορούσα» ανήκει με νομοθετικό διάταγμα του ’48, που επέχει θέση νόμου, στο Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης προκειμένου να το ενισχύει οικονομικά. Είναι ένα είδος «ορφανοτροφειακού παρεκκλησίου» και η χρήση του δεν μπορεί ν’ αλλάξει.

    Εν τούτοις ο Αρχιεπίσκοπος και μια ομάδα συνεργατών του έχουν βάλει από καιρό στο μάτι τις εισπράξεις του προσκυνήματος, για τις οποίες δεν ενημερώνουν το Δ.Σ. του ορφανοτροφείου ως όφειλαν, αλλά τις διοχετεύουν σε αλλότριους σκοπούς, δήθεν φιλανθρωπικούς, όπως στις…. ανύπαρκτες κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής.

    Για να ηρεμήσει, λοιπόν ο Αρχιεπίσκοπος από την κριτική που του γίνεται για τις ενέργειες αυτές, αποφάσισε να περάσει τον ναό στον έλεγχο της Αρχιεπισκοπής και να αποστερήσει το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης από μια ισχυρή πηγή εσόδων, ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

    Από την τελευταία ΔΙΣ την περασμένη εβδομάδα μεθόδευσε ο Αρχιεπίσκοπος το πραξικόπημα αυτό και το ολοκλήρωσε στην Ιεραρχία την περασμένη Τετάρτη. Πολλοί αρχιερείς αντιστάθηκαν, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος επέμεινε…. «Όσοι διαφωνούν με αυτό ή το θεωρούν παράνομη πράξη δεν έχουν παρά να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη», είπε… Τελικά, πέρασε κατά πλειοψηφία.

    Δύο ιεράρχες αντιστάθηκαν με όλες τους τις δυνάμεις στα σχέδια του Αρχιεπισκόπου. Ο μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά που διέπουν τον Αρχιεπίσκοπο και το σαθρό περιβάλλον του. «Εγώ δεν σας ζήτησα», είπε, «να μου δώσετε μερικά τετραγωνικά του ορφανοτροφείου για χρήση, μήπως και εγκαταστήσω εκεί υπηρεσίες της Μητροπόλεώς μου και σεις μου είπατε ότι δεν το επιτρέπει το νομοθετικό καθεστώς που διέπει το ίδρυμα; Τι άλλαξε τώρα και σας επιτρέπει να “κλέψετε” με τρόπο παράνομο και καταχρηστικό έναν ιερό χώρο;». Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος, ο οποίος είπε ότι είναι τόσο παράνομες ενέργειες που μια προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας θα τις ακυρώσει.

    Στο μεταξύ ο υπεύθυνος των εισπράξεων και γραμματέας Β’ της Συνόδου αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Νικολόπουλος εξακολουθεί να προκαλεί με τη στάση του και την εμπαθή συμπεριφορά του και να αγνοεί τα μέλη του Δ.Σ. του ορφανοτροφείου.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο άτυπος σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου με τις υπερεξουσίες που έχει, ο οποίος κάνει ό,τι θέλει στην Αρχιεπισκοπή και στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο. Μάλιστα χωρίς να είναι μέλος του και να συμμετέχει ο ίδιος προσθέτει ή αφαιρεί στην ημερήσια διάταξη και ανακοινώνει ή αλλάζει αποφάσεις του Σώματος.

    Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες που έχουμε, ο εισαγγελέας του Α.Π. ανέθεσε την υπόθεση σε ειδικό εισαγγελικό λειτουργό προς διερεύνηση.

  15. Ο/Η Xριστόδουλος λέει:

    Kαλό είναι κύριοι να έχετε στο αρχείο σας και αυτό

    http://www.vimaonline.gr/default.asp?pid=20&ct=8&artid=2787

    Ένας θησαυρός της εκκλησίας κρυμμένος καλά στο δασός της Βουλιαγμένης

    του Βασίλειου Γραμμένου
    19 Ιουλίου 2011

    Η περιουσία της Ελλαδικής εκκλησίας, το πώς αυτή αποκτήθηκε αλλά και το πώς ολοένα και αυξάνεται, ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα μελέτης και έρευνας για κάθε δημοσιογράφο. Δεν είναι λίγες οι φορές που το συγκεκριμένο θέμα αναδείχτηκε και έγινε αντικείμενο συζήτησης και έρευνας σε δεκάδες εκπομπές. Δεκάδες άρθρα και ρεπορτάζ δημοσιεύονται και ξαναδημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά, πότε όμως δεν καταλήγουμε πουθενά και καμία ξεκάθαρη απάντηση δεν παίρνουμε.

    Αμύθητη χαρακτηρίζεται η εκκλησιαστική περιουσία και στην περιοχή των νοτίων προαστίων και συγκεκριμένα σε όλη την έκταση της Βουλιαγμένης. Αφορμή για τη δική μου αναφορά στο θέμα υπήρξαν μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που κάνουν λόγο για εκατοντάδες στρέμματα που η εκκλησία επιθυμεί να αξιοποιήσει, παρόλο που από τον νόμο χαρακτηρίζονται ως… δασικές εκτάσεις. Σε αντίθεση βέβαια με τις εκτάσεις της εκκλησίας που από το 1926 απαλλοτριώθηκαν για να στεγαστούν οι άστεγοι γηγενείς ακτήμονες της Βάρης, και σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το εάν οι περιοχές αυτές κηρύχθηκαν η όχι αναδασωτέες το 1934,πριν δηλαδή το 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

    Το ενδιαφέρον μου κέντρισε επιπλέον η ιστορία ενός γέροντα, πρώην ηγουμένου της Βουλιαγμένης, ο οποίος είχε εκμυστηρευτεί σε κάτοικο της περιοχής τον τρόπο με τον οποίο η εκκλησία απέκτησε 200 στρέμματα δίπλα από τη λίμνη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Καβουρίου.

    Διαβάστε προσεκτικά τα λόγια του Ηγουμένου και θα καταλάβετε…

    «Η Μονή Πετράκη έδρευε στο Κολωνάκι, σε ένα από τα πλέον αξιομνημόνευτα βυζαντινά κτίρια που αργότερα υποδέχθηκε και την Αρχιεπισκοπή. Ηγουμενία ασκούσε ο εκ Δημητσάνης Παρθένιος Πετράκης, ο οποίος ανέλαβε την αξιοποίηση και διευθέτηση του μοναστηριού στις αρχές του 19ου αιώνα.

    Πίσω από τη Μονή υπήρχαν οικίσκοι όμοροι, κατά ειωθότα της εποχής ώστε μέσω της συστέγασης να προφυλάσσονται από τις Τουρκικές επιδρομές. Κάτοικοί τους ήταν δύο έφηβοι που γοητεύονταν από τις καμπανοκρουσίες. Ενόψει της ενηλικίωσής τους και προ του κινδύνου να επιτείνουν από τα Τουρκικά σώματα στρατού, προτίμησαν να εστερνιθούν το σχήμα παρά την απογοήτευση και τις αντιδράσεις των γονέων τους. Είναι οι μετέπειτα μοναχοί Αρσένιος και Τιμόθεος.

    Κάποιον εξαιρετικά ζεστό Αύγουστο, ζήτησαν από τον πατέρα τού ενός που είχε μόνιππο (άμαξα πολυτελείας εκείνης της εποχής) να το δανειστούν ώστε να μεταβούν σε περιοχή που θα μπορούσαν να κολυμπήσουν. Με τις προμήθειές τους ακολούθησαν την οδό της Αγίας Φωτεινής, σημερινής Λεωφ. Βουλιαγμένης. Μετά το τέλος του ευγχάρακτου δρόμου και αφού πεζοπόρησαν επί μακρόν, συνάντησαν και κατάληξαν σε περιοχή με σχοίνα και αιωνόβια δένδρα, στο μονοπάτι πάνω από την Λίμνη, εκεί που σήμερα τοποθετείται το parking .Μαγεύτηκαν από τη θέα και απεφάσισαν να κατασκηνώσουν εκεί.

    Περπάτησαν προς το μέρος της στέρνας και κατέληξαν στην όχθη της τότε λεγόμενης λίμνης με τα χέλια. Έδεσαν το άλογο σύθαμνα, καθώς δεν μπορούσε η καρότσα να ακολουθήσει την κατάβαση των βράχων και παρέμειναν στο σημείο αυτό για τρεις ημέρες για να κάνουν τα μπάνια τους.

    Μετά την επιστροφή τους στο μοναστήρι αφηγήθηκαν στον Ηγούμενο τα γεγονότα και του πρότειναν να ανεγείρουν κατάλυμα υπό την κτήτορα μονή, ώστε εκ περιτροπής οι καλόγεροι να κάνουν τα μπάνια τους. Ο Ηγούμενος ενθουσιάστηκε και προώθησε την ιδέα, με αποτέλεσμα κοντά στη Λίμνη να κατασκευασθούν τρεις οικίσκοι των δέκα δωματίων ο καθένας (σύνολο 30) με την αρχιτεκτονική του κελιού (πόρτα παράθυρο).

    Έτσι άρχισαν οι καλόγεροι να συχνάζουν εκ περιτροπής, καθώς στη μονή ανήκε και το μετόχι του Καρέα καθώς και εκείνο της Καισαριανής. Προϊόντος του χρόνου όλο και περισσότερο εξεδείλωναν ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να κατασκευασθούν δύο διώροφα (σήμερα εκεί βρίσκεται το κέντρο Αγνάντι) όπου κάτω φιλοξενούνταν οι Δεσποτάδες και επάνω οι Μητροπολίτες.

    Ωστόσο η επιμηκυνόμενη παραμονή ήγειρε πρόβλημα σίτισης, έκτισαν τότε μαγειρείο εκεί που βρίσκεται σήμερα το εστιατόριο Λάμπρος, έφτιαξαν και τον φούρνο κοντά στη Λίμνη, τον οποίο εξεμίσθωσαν σε δύο Ρωσοπόντιους αδελφούς, οι οποίοι με την σειρά τους ανήγειραν ένα σπιτάκι για να στεγάσουν τις οικογένειές τους.

 Φυσικά το όλο έργο έπρεπε να συνοδεύεται και από μία εκκλησία, τον Άγιο Παντελεήμονα, ως Άγιο προστάτη των ιαματικών λουτρών. Μέσα στον περίβολο της εκκλησίας ανεγέρθηκε νέο διώροφο, όπου έμενε ο Αρχιεπίσκοπος και ο Ηγούμενος και πολλές φορές εφιλοξενείτο ο τότε Καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου και σύμβουλος του τότε Βασιλέως Γεωργίου Β’, Δημ .Πετρακάκος.

    Μετά την απελευθέρωση έξωθεν του περιβόλου, πολύ αργότερα εγκαταστάθηκε ο Α’ αστυνομικός σταθμός της Βουλ/νης, υπό την διοίκηση νωματάρχη με ένα γραφείο και ένα κρατητήριο. Οι υγειονομικές ανάγκες εξυπηρετήθηκαν από μία συστάδα τουαλέτες στο σημείο της σημερινής παιδικής χαράς προ του ξενοδοχείου, Vouliagmeni Suittes. Κοντά στη Λίμνη κατασκευάσθηκε δεύτερη συστάδα από τουαλέτες και ένα ιατρείο. Ακόμα κατασκευάσθηκε ξύλινη εξέδρα με πασσάλους στη μεσημβρινή όχθη που οδηγούσε σε μεμονωμένη τετράγωνη μπανιέρα, προς χρήση του Ηγουμένου και των Δεσποτάδων, παρόμοια προς εκείνη που υπήρχε στο θαλάσσιο χώρο του σημερινού εστιατορίου ΑΚΤΗ.

    Το 1913, επί Δημαρχίας Εμ. Μπενάκη, κατασκευάσθηκε το τρίτο οίκημα όπου στεγάστηκε το μαγειρείο, το εστιατόριο και οι αποθήκες. Δυστυχώς κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο εγκαταλείφθηκαν τα πάντα.

    Το 1920 επισκέφθηκε το χώρο ο Μητροπολίτης Αθηνών, Μελέτιος Μεταξάκης, αργότερα Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος αποφάσισε την ανέγερση Ορφανοτροφείου της Μητροπόλεως Αθηνών. Κατά την ολική επισκευή, το 1920 ήρθαν τα πρώτα είκοσι ορφανά. Υποστηρικτής του Ορφανοτροφείου υπήρξε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος. Το 1925 μετενομάσθηκε επίσημα σε Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης. Το 1938 αναγέρθηκε και ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πολιούχου του Ορφανοτροφείου.

    Το 1941, οι Γερμανοί κατέλαβαν το κτίριο και διέταξαν την εκκένωσή του για να μείνουν οι ίδιοι και να εγκαταστήσουν την Ναυτική Διοίκησή τους. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και μετέπειτα Αντιβασιλεύς Δαμασκηνός, φρόντισε για την μεταφορά των παιδιών στο Αρχοντικό Σημαντήρα της λεγόμενης »Στέγης Πατρίδας».
    Μετά την απομάκρυνση των Γερμανών, ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας Χρ. Νεαμονιτάκης, ανέλαβε το ίδρυμα και χάρις σε αυτόν επέστρεψαν τα παιδιά στο Ορφανοτροφείο.

    Σπουδαία επίσης μορφή του Ορφανοτροφείου υπήρξε η Μοναχή, Δωροθέα »Μητερούλα» η οποία για πάρα πολλά χρόνια προστάτευε και γαλούχησε τα ορφανά και τα άλλα παιδιά της Βουλιαγμένης, που φοίτησαν στο Δημοτικό Σχολείο του Ορφανοτροφείου.

    Όλα αυτά τα έργα, κατ’ αναφορά του Ηγούμενου Ρουμελιώτη αναπτύχθηκαν κατά 1880 και μετά. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον λοιπόν φίλοι μου ,διαπιστώνουμε το πώς η εκκλησιαστική περιούσια γιγαντώθηκε αλλά και με ποιον τρόπο περιήλθαν στην κατοχή της σημαντικά κομμάτια «φιλέτα» γης, που σήμερα κοστολογούνται σε δισεκατομμύρια ευρω.

    Ελάχιστοι επίσης γνωρίζουν το γεγονός ότι μετά την αποχώρηση των Τούρκων από τα ελληνικά εδάφη, η εκκλησία βρέθηκε να κατέχει μεγάλες εκτάσεις, χωρίς ωστόσο να έχει στα χέρια της κάποιους επίσημους τίτλους ιδιοκτησίας . Σύμφωνα μάλιστα με καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα, το 1795 επί τουρκοκρατίας, η Μιχριζάχ σουλτάνα και ο σύζυγος του Μουσταφά του Γ΄, παραχώρησαν στο Μοναστήρι Ασωμάτων Πετράκη δεκάδες εκτάσεις στα παράλια της Αττικής, στην Αθήνα αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Αττική.

    Σήμερα στη Βουλιαγμένη, η Μονή Πετράκη διαθέτει 200 στρέμματα, τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στη λίμνη και στο Καβούρι. Τα στρέμματα, που σύμφωνα με ειδικούς, χαρακτηρίζονται φιλέτα ήταν η αφορμή να βρεθεί η Εκκλησία σε αντιδικία με τον Δήμο και η υπόθεση να φτάσει μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων. Η εκκλησία κατάφερε να δικαιωθεί, επί αρχιεπισκοπίας Χριστόδουλου και τώρα επιθυμεί την αξιοποίησή τους.

    Για ποια αξιοποίηση όμως μιλάμε αφού πρόκειται, κυρίως, για εκατοντάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, που με βάσει τον νόμο δεν μπορούν να αξιοποιηθούν; Αξίζει να αναφέρουμε σ΄ αυτό το σημείο πως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η εκκλησία σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο όλες αυτές τις εκτάσεις να τις παραχωρήσει σε επιχειρηματίες (βάζοντας στα ταμεία της εκατομμύρια ευρω) οι οποίοι με τη σειρά τους θα τις αξιοποιήσουν δημιουργώντας υπερπολυτελή bungalows.

    Λέτε η ατζέντα της συνάντησης Βενιζέλου-Ιερώνυμου, να εμπεριείχε και αλλαγές χρήσης γης δασικών εκτάσεων με προεδρικά διατάγματα… Express;

  16. Παράθεμα: Βαθύ Κόκκινο | Θρησκεία και Εξουσία

  17. Ο/Η ΟΜΟΓΕΝΗΣ λέει:

    Απίστευτα εκκλησιαστικά σκάνδαλα στις ελληνικές εκκλησίες της Νέας Υόρκης! ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΞΥΠΝΙΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ!!!
    http://hellenicpsyche.blogspot.com/2015/05/31-2015-0758-0.html

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Συγνώμη αλλά δεν παρέχεται καμία απόδειξη για αυτά που λέει το μπλογκ και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού εκτός από κάποια συναφή εδώ
      palo.gr/eidhseis-ellada/(αναφέρεται το όνομα)…….-o-kynaidos-arximandritis-tis-omogeneias-neas-yorkis/9396078/.
      και σε επώνυμο σχόλιο εδώ, από 30.9.2013:
      greekamericannewsagency.blogspot.gr/2010/11/blog-post_20.html

      Το μόνο για το οποίο έχει «κατηγορηθεί» δημόσια ο ιερωμένος αυτός, και δεν το βρίσκω τραγικό, είναι το εξής:

      http://www.timesledger.com/stories/2012/18/bdaypetition_jh_2012_05_03_q.html

      While……of the Sts. …..Orthodox Church, signed a petition by Jackson Heights Imam Mohd Qayyoom to make the Prophet Mohammad’s historical birthday a U.S. holiday, …. later said he did not understand the petition

  18. Ο/Η Iερέας Χ λέει:

    https://www.lifo.gr/now/greece/287386/diamaxi-gia-to-asklipieio-voylas-o-dimos-voylas-kataggellei-tin-ekklisia-tis-ellados

    Διαμάχη για το Ασκληπιείο Βούλας: Ο Δήμος Βούλας «καταγγέλλει» την Εκκλησία της Ελλάδος

    Σε σχετική ανακοίνωση κάνει λόγο για «προκλητική διεκδίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος εις βάρος του Ασκληπιείου Βούλας»

    24.6.2020 | 00:04

    Ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κατηγορεί την Εκκλησία της Ελλάδος ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη μισή έκταση του Ασκληπιείου, με πηγές της Ελλαδικής Εκκλησίας να απαντούν πως το θέμα φορά μόνο την Πολιτεία και ότι ο δήμος αποκρύπτει τη δική του διεκδίκηση επί του ακινήτου. Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση, ζητά την άρση της δικαστικής διεκδίκησης από την Εκκλησία της Ελλάδος, για τμήμα της έκτασης στην οποία ανεγέρθηκε, στεγάζεται και λειτουργεί το Ασκληπιείο Βούλας, σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο τμήμα απαλλοτριώθηκε από το ελληνικό δημόσιο το 1925 και σύμφωνα με το δήμο, η Εκκλησία της Ελλάδος, 100 χρόνια μετά, διεκδικεί την ανάκλησή της.

    «Με την ενέργεια αυτή, η Εκκλησία επί της ουσίας αποκηρύσσει το φιλανθρωπικό της χαρακτήρα και σε συνδυασμό με την προσπάθεια τσιμεντοποίησης των αδόμητων χώρων πρασίνου της Βουλιαγμένης, επιδίδεται πλέον σε βιομηχανία αγοροπωλησίας ακινήτων (real estate)», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

    Παράλληλα, τονίζει ότι η Εκκλησία ζητάει την άρση της απαλλοτρίωσης 46 στρεμμάτων, δηλαδή τη μισή έκταση που φιλοξενεί το Ασκληπιείο Νοσοκομείο, κάνοντας λόγο για «μέγιστη πρόκληση» από την πλευρά της Εκκλησίας γιατί αν αυτή η δικαστική επιδίωξη πετύχει, ουσιαστικά σηματοδοτεί την οριστική διάλυση του Ασκληπιείου Βούλας, αφήνοντας χωρίς Γενικό Νοσοκομείο όλη την Νοτιοανατολική Αττική, μία περιοχή με περισσότερο από 1 εκ. πληθυσμό.

  19. Παράθεμα: Αρχείο του 2010: Ο Αγιασμός της Αριστεράς | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.