Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Η φιλοχουντική στάση της Ιεραρχίας το 1967 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν το αποτέλεσμα μιας διαχρονικής συνεπούς φασιστικής πορείας.

Στις 10 Απρίλη του 1925 η Σύνοδος κατήγγειλε τους κομμουνιστές που προσπαθούν να ξεριζώσουν από τους εργάτες την αγάπη προς την πατρίδα «υπό το πρόσχημα του διεθνισμού και της καταπαύσεως του πολέμου», διαπιστώνοντας πως «η ιδέα του … γενικού αφοπλισμού δεν ωρίμασεν ακόμη…». Στις 8-2-1941 στο όργανο της Ιεραρχίας «Εκκλησία», δημοσιεύτηκε σε πένθιμο πλαίσιο θρήνος για τον Μεταξά: «Το Έθνος ολόκληρον εθρήνησεν ….και η Εκκλησία εθλίβη μεγάλως δια την απώλειαν του πιστού αυτής τέκνου». Τα καθεστώτα Χίτλερ και Μουσολίνι ενθουσίασαν την «Εκκλησία»: «Από της καταστροφής εσώθησαν τα κράτη της Ιταλίας και τελευταίον της Γερμανίας δια της ανακηρύξεως δικτατοριών…» (Σ.Μαρκέτος, «Αυγή», 9.4.’06). Η μαύρη «Εκκλησία», δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό της για τον Χίτλερ και για τον Μουσολίνι από τις 18.2.1933.: «Μεταξύ των άρθρων του πολιτικού προγράμματος του νέου Αρχικαγκελαρίου υπάρχουν και τινα τα οποία, διά το οικουμενικόν του χαρακτήρος των, προκαλούν, ιδίως σήμερον, αμέριστον την προσοχήν. Υπισχνείται λοιπόν ο γερμανός αρχηγός μιας μεγίστης μερίδος του γερμανικού λαού, ότι «θα αποκαταστήσωμεν την καθαριότηταν εις την οικογενειακήν και την δημοσίαν ζωήν», «θα επαναδώσωμεν εις τον γερμανικόν λαόν την πίστιν προς τον Θεόν, την πατρίδα και την οικογένειαν», και «θα στηρίξωμεν πάλιν επί υγιών βάσεων την εκπαίδευσιν των παιδιών μας». Τοιουτοτρόπως ο προς ον απευθύνεται το πρόγραμμα εκλέκτωρ λαός ακούει σαφείς και καθαράς τας θέσεις των πολιτικών του ως προς τα θεμελιώδη ιδανικά της ατομικής και της κοινωνικής του ζωής. Και είναι καιρός -και υπάρχουν λόγοι- να ακούση, τέλος πάντων, μίαν φοράν ο ελληνικός λαός εκ στόματος των πολιτικών του επίσης καθαρά……….». Ο Μουσολίνι ανάμεσα στα άλλα επαινείται από το ίδιο έντυπο στις 10.1.1929 για την άρνησή του στο θεσμό του διαζυγίου και στις 18.3.1933 για την κυκλοφορία γραμματόσημου με το Ευαγγέλιο. Στέκομαι σε αυτά τα επίσημα έγγραφα που εκπροσωπούν συνολικά την Εκκλησία, γιατί αν καταφύγει κανείς σε ειδικές περιπτώσεις φιλοναζιστικών εκδηλώσεων Ιεραρχών όπως του Πατάρων Μελέτιου που υποδέχτηκε επίσημα τα ναζιστικά στρατεύματα στην Αλεξανδρούπολη ή των ύμνων προς τον Χίτλερ του Αγίου Όρους, ο χώρος θα αποδειχθεί πολύ μικρός. Εξυπακούεται πως έχουμε και δεκάδες περιπτώσεις απλών ιερέων που πήραν μέρος στην Αντίσταση, πολλοί από τους οποίους καταδιώχτηκαν άγρια από το μετεμφυλιοπολεμικό Κράτος και από την Εκκλησία.

Στις αρχές του εμφυλίου ο διαβόητος μητροπολίτης Παντελεήμων Φωστίνης, προπάτωρ ολόκληρου «Τάγματος» επισκόπων, συμμετέχει στις συγκεντρώσεις των δεξιών κομμάτων κραυγάζοντας: «Οργανωθείτε!», και προειδοποιούσε: «Ο Κομμουνισμός, ούτος εστίν ο πλάνος και ο Αντίχριστος» (1950). Ο επίσης σφοδρός αντικομμουνιστής μητροπολίτης Καντιώτης, δεν φαίνεται να εκτίμησε τις πατριωτικές υπηρεσίες του Φωστίνη, αφού σε δημοσίευμα της «Σπίθας» του, αποκάλεσε το «Ταγμα» του, «εστία μολύνσεως» της οποίας τα έργα «απειλούν να προκαλέσουν ναυτίαν και εις αυτούς τους βουβάλους του βορβορώδους Αλιάκμονος» (Γ.Δ.Καρανικόλα «Ανορθόδοξοι Έρωτες Ορθοδόξων Αρχιερέων»). Το τι ακριβώς θέλει να πει ο Καντιώτης θα το δει όποιος μελετήσει αυτό το εκκλησιατικό μαντρί ανήλικων αγοριών που με την κατάλληλη επεξεργασία εξελίχθηκαν σε μητροπολίτες, όπως ο γνωστός μας Αττικής Παντελεήμων (8 χρόνια φυλακή πρωτόδικα) και ο συχωρεμένος Κορινθίας Παντελεήμων (1 χρόνος φυλακή πρωτόδικα).

Στην διάρκεια του εμφυλίου, νεαροί αρχιμανδρίτες οι μετέπειτα μητροπολίτες Πατρών Νικόδημος, Μεσογαίας Αγαθόνικος, Πρεβέζης Στυλιανός και Λευκάδος Νικηφόρος, υπηρέτησαν στο κολαστήριο της Μακρονήσου με την ιδιότητα του στρατιωτικού παπά. «Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και αρκετά χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, το 1984, επί κυβερνήσεως ΠαΣοΚ, το ένα τρίτο των μελών της Ιεραρχίας δήλωναν υπερηφάνως στα βιογραφικά τους ¬ τα οποία δημοσιεύονται στα επίσημα «Δίπτυχα» (Ημερολόγιο) της Εκκλησίας ¬ την προϋπηρεσία τους στον Στρατό και στη Μακρόνησο στην περίοδο του Εμφυλίου. Ακόμη και σήμερα, το 2000, υπάρχει Μητροπολίτης, ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Αγαθόνικος Φιλιππότης, που δηλώνει στο βιογραφικό του, στα «Δίπτυχα», την προϋπηρεσία του ως στρατιωτικού ιερέα στη Μακρόνησο» («ΒΗΜΑ», 02/07/2000).Τουλάχιστον 18 στρατιωτικοί ιερείς του 1940, εξελίχθηκαν σε δεσποτάδες, χάρις στην ευδόκιμη προϋπηρεσία τους στις τάξεις του φιλόχριστου στρατού. Στο παιδικό κολαστήριο της Λέρου, μεταφέρθηκαν για να αποτοξινωθούν από το «κομμουνιστικό δηλητήριο» «συμμοριτόπαιδα» ηλικίας 14-20 ετών, Παράλληλα με τους ξυλοδαρμούς των παιδονόμων, διακεκριμένοι ιερείς όπως ο μετέπειτα μητροπολίτης Ν.Ιωνίας Τιμόθεος Ματθαιάκης ανέλαβαν να τους μάθουν προσευχές.
Από τον «Ριζοσπάστη» (Μ.Κυριακίδου-12.8.2000) δανείζομαι λίγα για τον αρχιμανδρίτη Προκόπιο Παπαθεοδώρου, «επιθεωρητή θρησκευτικής υπηρεσίας φυλακών»: «Ο πατήρ Προκόπιος ανέβηκε στο βήμα: «Ηλθατε, παιδιά μου; ήλθατε;…. ….Δεν ήλθαν οι άλλοι, ε; δεν ήλθαν; θα φωνάξουμε και θάλθουν». Ενα νεύμα και στο λεπτό οι φύλακες ξεχύθηκαν μες στις σκηνές. Βρισιές, ξύλο χωρίς διάκριση, σε άρρωστους, σε γέρους, τους τραβούσαν από τα μαλλιά, από τα πόδια για να κατεβούν στο «κήρυγμα της αγάπης».…… Ο Προκόπιος ερχόταν συνοδευόμενος από τον Αντώνη Χατζηθεοδώρου ή το Δρακόπουλο Γαλάνη (και οι δυο τους κίναιδοι) κι απ’ τους άλλους της συνοδείας του, 5-6 κλέφτες, απατεώνες, δοσίλογοι. Μιλούσε πάντα για «τον υλισμό», καταλήγοντας στο ότι «αν το σώμα, η αμαρτωλή σαρξ κουράζεται και υποφέρει στην πρόσκαιρη ζωή, φτάνει να σώσουμε την ψυχή μας». Κι έφερνε για παράδειγμα τη ζωή του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη! Προέτρεπε την επιστροφή στο Χριστό, που θα την πετύχουμε με τη μετάνοια για τα εγκλήματά μας. Αυτή ήταν πάντα η επωδός – άλλωστε και ο σκοπός του ερχομού του. …… Στις 29-10-48 μας επισκέφθηκε ο επίσκοπος Κυκλάδων, Φιλάρετος, με το βοηθό τους αρχιμανδρίτη Κορνάρο. Ο επίσκοπος Φιλάρετος μίλησε στον Α΄ όρμο. Επετέθηκε στους κρατούμενους εντελώς ανοιχτά. Είπε: «’Η θ’ αλλάξετε μυαλό, ή θα πεθάνετε – ο κομμουνισμός έσβησε». Και παρακάτω: «Αν έρθει ο κομμουνισμός στην Ελλάδα, εγώ πρώτος θα γίνω κομμουνιστής». Μας αποκάλεσε Σλάβους, εγκληματίες και μας κάλεσε να μετανοήσουμε ειλικρινά και έμπραχτα, αλλιώς θα ρημάξουμε στις φυλακές κλπ, κλπ». (Σημ.Λασκ.: Ο Άγιος Φιλάρετος είναι αυτός που επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Πλαστήρα, όταν τόλμησε ανήμερα της Παναγίας να ανακοινώσει μέτρα επιείκειας).

Ο Ιερόθεος του Μεσολογγίου (Ο Αιτωλοακαρνανίας Θεόκλητος, περιγράφει τον προκάτοχό του ως «άνδρα και λεβέντη συνάμα….Όταν λοιπόν εξεφωνήθη το όνομα μακαριστού αδελφού, ο αείμνηστος Ιερόθεος φώναξε Παρούσα. Αναστάτωση…Φωνές, διαμαρτυρίες, σάλος, σχόλια». Το συμβάν όμως απεσιωπήθη…Όλοι δάγκωσαν την γλώσσα τους ένοχοι και συνένοχοι«-«Ελευθεροτυπία»-17.3.2003), κλείνοντας στο Αγρίνιο το μνημόσυνο 120 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς είπε: «Ομολογώ όμως ότι καλώς έπαθον, διότι ήσαν προπαγανδισταί του Κομμουνισμού» (Θέμου Κορνάρου: «Αγύρτες και κλέφτες στην εξουσία.»). Η Διδώ Σωτηρίου στην «Εντολή», καταγράφει πως εκατοντάδες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, ο Αγγλικανός πριμάτος, οι Ντε Γκωλ, Σαρτρ, Τσάπλιν, Κοκτώ, Ελυάρ, Πικάσο, Αϊνστάϊν, 290 Ιταλοί γερουσιαστές, 56 Άγγλοι βουλευτές, ο ίδιος ο Άγγλος πρέσβυς, ραβίνοι και πολλοί άλλοι ζήτησαν να μην εκτελεστεί ο Νίκος Μπελογιάννης. Η απόλυτη σιωπή ήταν η προσφορά της Ιεράς Συνόδου στην υπόθεση αυτή.

Και εδώ θέλω να σημειώσω πως το υλικό της ακροδεξιάς δράσης κληρικών στον Εμφύλιο είναι πλούσιο, αλλά η στενότητα του χώρου δεν επιτρέπει να εκτεθεί. Γι’αυτό ας περάσουμε στην περίοδο της Χούντας που είναι το θέμα μας και όπου η Ιεραρχία έδωσε ρεσιτάλ θεομπαιξίας. Τιμητικές εξαιρέσεις ιερέων υπήρξαν κάμποσες, όπως του παπα-Πειρουνάκη, του παπα-Γαβαλά, του διάκου Τιμόθεου Λαγουδάκη, του αρχιμανδρίτη και μετέπειτα μητροπολίτη στην Αφρική Τιμόθεου Κοντομέρκου κ.ά. όλοι τους όμως πολεμήθηκαν από την επίσημη Εκκλησία.

Το 1968 ιδρύεται αντικανονικά μητρόπολη «Ενόπλων Δυνάμεων» με δεσπότη τον Νικόλαο της Πελαγονίας. Ο άγιος απειλούσε τους έφεδρους του Ηρακλείου: «αν ασπασθείτε τον κομμουνισμό φαρμάκι να γίνει μέσα σας το γάλα της μάνας σας». Μια ανάγνωση των βιβλίων του Γ.Καρανικόλα «Ρασοφόροι συμφορά του Έθνους» (Εκδόσεις Γραμμή-Αθήνα 1976) και του Γ.Γκίνη «Ιεράρχες Διάκονοι της Χούντας» (Εκδ.Βασδέκης 1981), δίνει άφθονο εμετικό υλικό για τους ύμνους που ανέμελψαν σχεδόν όλοι οι δεσποτάδες στην Χούντα. Μερικοί ξεπέρασαν κάθε όριο. Οι Θεσσαλονίκης Λεωνίδας και Κιλκισίου Χαρίτων (βετεράνος του πολέμου της Κορέας) συνέκριναν την Δέσποινα Παπαδοπούλου με την «Δέσποινα των Ουρανών», ο Ηλείας Αθανάσιος, γνωστός από τις κατηγορίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ιερέων, παρομοίαζε την Παναγία με την «χαϊδευτικώς όπως την ονομάζομεν εμείς οι δικοί της Καιτούλαν» σύζυγο του διοικητή Πελοποννήσου Λέκκα, ενώ ζητούσε από τους ιερείς του να καρφώνουν τους αγωνιστές του Π.Α.Κ., ο Αλεξανδρουπόλεως Κωνστάντιος ζητούσε την αναστολή των εργασιών της Συνόδου, για να μπορέσουν οι μητροπολίτες να δουλέψουν για την επιτυχή έκβαση του νόθου δημοψηφίσματος του ’73, ο Τρίκκης Διονύσιος καυχιόταν πως έστειλε το πρώτο συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην Χούντα επί τη επικρατήσει της, ο Αθηνών Ιερώνυμος φρόντιζε να βγει ταχύτατα το διαζύγιο του δικτάτορα, ο Φιλίππων Αλέξανδρος έκανε ραδιοφωνικές ομιλίες για την νίκη στο νόθο Δημοψήφισμα του ’68, ο Σάμου και μετά Θεσσαλονίκης Παντελεήμων αναρτούσε την παντιέρα της Χούντας στο μέγαρό του και έδινε εντολή να κτυπούν οι καμπάνες επί τη αφίξει του Παττακού και ευχόταν στον Παπαδόπουλο «ζήθι έτη μαθουσάλεια», ο πάπας Αλεξανδρείας Ν.Βαρελόπουλος παρασημοφορούσε τον «αρχηγόν της επανάστάσεως» με Μεγαλόσταυρο, ο Ιεροσολύμων Βενέδικτος αναγόρευε τους «πρωτεργάτας της εθνεγερσίας», σε «Μεγάλους Σταυροφόρους του Τάγματος του Παναγίου Τάφου», ο ίδιος ο πατριάρχης Αθηναγόρας διαπίστωνε πως «ο Ελληνικός λαός έχει πλήρη ελευθερίαν«, ο διάδοχός του Δημήτριος διαμήνυε «Κατασπάζομαί σε, Αντιβασιλεύ-Πρωθυπουργέ…«, ο Ιωαννίνων Σεραφείμ ορκίζει αντικανονικά την κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλου και γίνεται Αρχιεπίσκοπος, ο Μυτιλήνης Ιάκωβος φιλοξενεί τον Παττακό στο μέγαρό του και καλείται στη Δίκη της Χούντας για μάρτυρας υπεράσπισης, και όλος ο αθεόφοβος θίασος των θεομπαιχτών κώφευε στις κραυγές των θυμάτων της ΕΣΑ και τελούσε δοξολογία κάθε 21 του Απρίλη για την κατάλυση της Δημοκρατίας. Λόγους και εκδηλώσεις υπέρ της Χούντας, θα βρει κάποιος αν όχι για όλους για τους συντριπτικά περισσότερους επισκόπους, και για πολλούς παπάδες, αρκεί να ψάξει στον επαρχιακό Τύπο.

Ρωμιοί επίσκοποι και παπάδες του εξωτερικού χαφιέδιζαν τους μετανάστες. Τιμητική εξαίρεση ο Γερμανίας Ειρηναίος. Ο Μπενελούξ Αιμιλιανός, εκφώνησε τον Οκτώβρη του ’73 ομιλία επί τη εορτή της «Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων» εξηγώντας πως «τω 1967, ότε η χαώδης αναρχία ωδήγει την χώραν εις την υποδούλωσιν και εις τον κομμουνισμόν…» και αποκαλώντας τον δικτάτορα Παπαδόπουλο «Πρόεδρον αιρετόν, Έλληνα Μαχητήν, αγωνιζόμενον διά την ελευθερίαν μετά των Υψηλών Συνεργατών του…«. Αλλά και ο διάδοχός του (1982), ενθρονίστηκε με την προστασία της βελγικής Αστυνομίας, που συνέλαβε διαδηλωτές που φώναζαν «Ανάξιος», ενώ είχε αποδοκιμαστεί ως χουντικός με σωρεία ψηφισμάτων διαφόρων συλλόγων (Λ.Βεντούρα, «Έλληνες μετανάστες στο Βέλγιο», Νεφέλη 1999).

Ο αρχαιολόγος και ιστορικός Ν.Κλειτσίκας, στο βιβλίο του «Το ελληνικό φοιτητικό κίνημα και ο αντιδικτατορικός αγώνας στην Ιταλία» (Εκδ.Αγγ.Σιδεράτος, πρόλογος τ.προέδρου ΕΔΕΚ Β.Λυσσαρίδη, εισαγωγή Γερουσιαστή Βαλέντζι), αποκαλύπτει την δράση στη Νάπολη του τωρινού μητροπολίτη Ιταλίας Γεννάδιου, και του στελέχους της Αρχιεπισκοπής Αθήνας πρωτοπρεσβύτερου Κ.Τ. και του αρχιμανδρίτη Ε. Κ. «Διώξτε τους παπάδες των Ελλήνων Συνταγματαρχών», έγραφε η «Paese Sera» (3.11.’79), συνοδεύοντας την κραυγή της με γελοιογραφία του επισκόπου Γεννάδιου, που κρατά φασιστικό πέλεκυ και φορά στρατιωτικό πιλίκιο. Ο κ.Τσαμπίκος Ζερβός, όπως είναι το πραγματικό όνομά του, καταγγέλλεται στην ιταλική Βουλή και Γερουσία από το Σοσιαλιστικό κόμμα για την άρνησή του να τελέσει μημόσυνο στον Γ.Παπανδρέου και γιατί «σήκωσε χέρι να κτυπήσει» μέσα στον ναό δημοκρατικό φοιτητή.

Ο βασιλοχουντικός αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διόρισε τον νεαρό Χρ.Παρασκευαϊδη. γραμματέα της Συνόδου. Ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος προκάλεσε κύματα ειρωνικών σχολίων, όταν για να δικαιολογήσει την ένοχη σιωπή του, δήλωσε ότι σπούδαζε επί 7ετίας και δεν γνώριζε για τα βασανιστήρια, αντιφάσκοντας με άλλη συνέντευξή του, όπου δήλωνε πως γνώριζε τις επιστολές Ιερώνυμου στην Χούντα, στις οποίες γινόταν αναφορά σε αυτά. «Ο Ιερώνυμος….έκανε και λάθη…..εγώ τότε δεν είχα το θάρρος ως ένας απλός ιερέας και γραμματέας……να ελέγξω τον αρχιεπίσκοπο-έτσι δεν είναι;…», απολογείται αποκαλύπτοντας έτσι πως δεν διέθετε το θάρρος της τελευταίας αντιστασιακής φοιτητριούλας. («Ποντίκι», 8-3-2001). Η δικαιολογία της μελέτης δεν είναι καθόλου πρωτότυπη. Ο καρδινάλιος Λάγκι, εκπρόσωπος του πάπα στην Αργεντινή κάθε φορά που τίθεται το θέμα των εγκλημάτων της δικτατορίας στην χώρα αυτή δηλώνει πως δεν γνωρίζει πολλά «γιατί ασχολούνταν με τις σπουδές του» («Ελευθεροτυπία», 4-6-2002). Αλλά και το 2001 που γνώριζε, αλληλογραφούσε κρυφά ο Χ.Παρασκευαϊδης με τον, φαντάρο πλέον, Στέλιο Παττακό, αποκαλώντας τον «Στρατηγό» με «ανυπόκριτο πατριωτικό φρόνημα και πηγαία ειλικρίνεια…εκφραστή ξεχωριστών προσόντων και αρετών» που «έγραψε ιστορία» την οποία θα αποτιμήσει ο πάντα παρών στα στόματα των ενόχων «ιστορικός του μέλλοντος» (13-12-’03).

Έτσι γινόταν πάντα. Η εφημερίδα «Το Μέλλον της Πατρίδας«, που εκδιδόταν από την ανθό της νεολαίας την εποχή του Όθωνα καταγγέλει: «..Ουδέποτε ανένηψαν οι ιεράρχαι μας….ουδέποτε ύψωσαν φωνήν κατά της μαγγανείας του συστήματος, ουδέποτε ύψωσαν φωνήν κατά της ανομίας…» (Τεύχος 62, 11-6-1860. Βλ. Δ.Φωτιάδη «Όθωνας»). Η Εκκλησία πάντα ενεργούσε πολιτικά, μόνο που έπαιρνε το μέρος των άδικων και ισχυρών. Ο Ουρανοβάμων Παύλος, το επιβεβαιώνει κατηγορηματικά στους Ρωμαίους: «Πάσα ψυχή εξουσίαις υπερεχούσαις υποτασσέσθω. ….αι δε ούσαι εξουσίαι υπό του Θεού τεταγμέναι εισίν. Ώστε ο αντιτασσόμενος τη εξουσία τη του Θεού διαταγή ανθέστηκε. Οι δε ανθεστηκότες εαυτοίς κρίμα λήψονται».

Γι’ αυτό είναι υπόλογη κι ας κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Advertisement
This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

69 Responses to Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών

 1. …Ίνδαλμα είχε τα Πουλιά..,
  πάσχιζε να τα μοιάσει..,
  ερπετολάγνοι σπιούνοι -Του..,
  μην τύχει και τα φτάσει..!

  Τον γκρεμοτσάκισαν.., κρυφά..,
  σ’ αετού φωλιά φτασμένο..,
  πριν ξεψυχήσει.., κραύγαξε..:
  «Χαλάλι που πεθαίνω..!»..!

  Στους κάμπους γύρισαν, ξανά..,
  χαμοζωή μπαστάρδα..,
  κι είχαν στο πέτο σύμβολο
  τον αετό κονκάρδα..!…

  Αλέξανδρος Ζήβαςμ
  URL : http://www.siopi.gr
  Αποκωδικοποίηση..: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,…
  Σχηματοποίηση λόγου (στίχων μου), θεογονία, κοσμογονία,…
  Γεια…

 2. Ο/Η περιούσιος λέει:

  Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, λοιπόν, για το νέο Αρχιεπίσκοπο! Αν καταγγείλει και αποκηρύξει το αμαρτωλό παρελθόν της Ελληνικής Εκκλησίας, θα ανέβει πολύ στην εκτίμηση πολλών. Και αν, βέβαια, περιθωριοποιήσει φωνές, όπως είναι αυτή του Θεσσαλονίκης Ανθίμου, ακόμα καλύτερα! Μάλλον ζητάω πολλά αλλά επιθυμώ να είμαι αισιόδοξος για το νέο Αρχιεπίσκοπο. Και ας βαραίνει τις πλάτες του η στάση του απέναντι στους Μάρτυρες του Ιεχωβά, που δραστηριοποιούνταν στην πρώην μητρόπολή του!
  Από την άλλη πλευρά, καταδικάζω τη στάση της Ελληνικής Εκκλησίας απέναντι στο Κ.Κ.Ε. κατά τη δεκαετία του ’20 και του ’30 (όχι ότι άλλαξε η στάση του τα επόμενα χρόνια, με εξαίρεση την πρόσφατη σύμπλευσή τους στα εθνικά θέματα)αλλά κάπου προτιμώ να τη βλέπω και ως αντίβαρο σε ένα Κ.Κ.Ε. με ρόλο αντεθνικό με την έννοια ότι θεωρούσε τη Μακεδονία ως έδαφος ξένο και μαχόταν για την απόσχισή της από την Ελλάδα, με αποκορύφωμα τη στάση του ΕΑΜ κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Σύμφωνοι, ο ρόλος της Εκκλησίας είναι να διαδώσει, σε όσους πιστεύουν, δηλαδή, το κήρυγμα του Χριστού, σε όσους πάλι πιστεύουν ότι ο Χριστός υπήρξε, και όχι να ασχολείται με τις όποιες πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Αλλά και η στάση του Κ.Κ.Ε. εκείνα τα χρόνια ήταν απαράδεκτη στο ζήτημα της Μακεδονίας.

 3. Ο/Η Sky λέει:

  Το σφιχταγκάλιασμα Εκκλησίας – Κράτους, βρήκε την απόλυτη έκφραση του την περίοδο του Εμφυλίου, με τον ορισμό του Δαμασκηνού ως αντιβασιλέα. Μϊα από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες που εκ των υστέρων (;) της αποδόθηκαν ενέργειες όπως «η συμμετοχή του στη διάσωση ελλήνων ιουδαίων» και παρεμβάσεις στην κατοχική Διοίκηση για τον μετριασμό της βαναυσότητας της.

  Την περίοδο εκείνη, μπορεί να εξέλιπε το Κράτος (με την τυπική έννοια) όμως η -σε όλες τις συνθήκες- επιζήσασα εκκλησία ήταν παρούσα για να εξυπηρετεί τις όποιες ανάγκες της Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα.

  Ο ρόλος της εκκλησίας στην Ελλάδα πάντα ήταν η υποκατάσταση της καθεστηκυϊας τάξης όταν η τελευταία δεν απολάμβανε λαϊκών ερεισμάτων. Η μάσκα του πιο σκληρού και αδυσώπητου Κράτους.

 4. Ο/Η Θου Βου λέει:

  στο συμπέρασμα σας ξεχνάτε να πείτε στους αναγνώστες σας πως ο απ.Παύλος που συνιστούσε υποταγή στις εξουσίες,φυλακίστηκε και θανατωθηκε από την Ρωμαική διοίκηση για την ανατρεπτική του δράση.
  για το αν η Ορθοδοξη Εκκλησία ήταν πάντα με το μέρος των ισχυρών,σας προτείνω να ψαξετε πόσες φορές ορθοδοξοι πατριαρχες καθαιρέθηκαν και πόσες φορές ορθόδοξοι πιστοί διώχθηκαν από ανελεύθερα καθεστώτα στην Ανατολική Ρωμαική αυτοκρατορία.
  (πχ επι εικονομαχίας,επι αρειανισμού,επί Ιουλιανού κλπ)

  οι χιλιάδες νεκροί κληρικοί,μοναχοί και πιστοί στα χρόνια του σοβιετικού απολυταρχισμού είναι η άλλη όψη του νομίσματος που μας παρουσιαζετε.

  την μοναχή Μαρία Σκόμπτσοβα (πρόσφατα ενταγμένη στο αγιολόγιο)την έχετε ακουσει ;

  ¨Ήταν η σειρά των Εβραίων να δεχτούν την αγάπη της. Για να γλυτώσει πολλούς που κινδυνεύαν με σίγουρο αφανισμό , τους προμήθευε πλαστές βεβαιώσεις ότι είχαν βαπτιστεί χριστιανοί. Ήταν βέβαιη πως σε μια παρόμοια κατάσταση και ο ίδιος ο Χριστός θα έπραττε έτσι. Τελικά, και αφού κατάφερε να περιθάλψει δεκάδες Εβραίους στο σπίτι της και να προσφέρει βοήθεια σε πολλά παιδιά τον καιρό της κατοχής, οι ναζί θα την συλλάβουν για να την στείλουν στο στρατόπεδο του Ravensbruck στην Γερμανία όπου έζησε 2 χρόνια κι αυτό χάρη στην ασκητική της ζωή. Ο θάνατος θα βρει την Μαρία τον Μάρτιο του 1945, την Μεγάλη Παρασκευή. Οι λόγοι του θανάτου της διίστανται. Υπάρχουν κάποιοι που την αποδίδουν στις κακουχίες του στρατοπέδου συγκέντρωσης, άλλοι ότι ήταν σ αυτούς που επιλέχθηκαν να εκτελεστούν, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες ότι πήρε την θέση ενός άλλου Εβραίου φυλακισμένου για εκτέλεση.¨
  http://www.forums.gr/showthread.php?t=3734

  Λασκαράτε στην προσπάθεια σου να ακυρωσεις συλλήβδην την παρουσία της ορθοδοξης εκκλησιας στην ελληνική κοινωνία ,χρησιμοποιεις το γνωστο κόλπο της μισης αλήθειας που ισουται με μισό ψέμμα.

  θα μας πείτε για την συμβολή της Εκκλησίας στον Μακεδονικό αγωνα με την παρουσια επισκόπων οπως του Γερμανου Καραβαγγελη ή μήπως αυτές οι περιπτωσεις δεν σας βοηθουν στο συμπερασμα στο οποιο ηδη έχετε καταλήξει;
  http://www.aegeantimes.gr/pigizois/BIBLIA/germanos.htm

  θα σταθώ και σε μια μορφή που ετυχε να γνωρισω από κοντα και αδικεις καταφωρα :
  είναι ο γερων επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιωτης,ο οποιος στην διαρκεια της κατοχής εσωσε χιλιαδες ανθρωπους στην Πτολεμαίδα και την Κοζανη από την πεινα,με τα συσσιτια που διοργανωσε.
  οποιος περασει απο εκεινα τα μερη ας ρωτησει τους γηραιοτερους να μαθει την λαηθεια.
  στην διαρκεια της χουντας ο Παττακος προσπαθησε να τον βγαλει τρελο και να τον εκδιωξει από την μητρόπολη του αλλά δεν τα κατάφερε λογω της μεγάλης λαικης υποστηριξης που απελάμβανε.
  ο π.Αυγουστινος διαμορφωσε μια εξαιρετική σχεση με τους τσιγγανους της ευρυτερης περιοχης της Φλωρινας,τους οποιους έβγαλε από τον κοινωνικο αποκλεισμό στηριξε παντοιοτροπως και οι οποίοι πινουν νερο στ ονομα του.
  οσοι ξερουν εστω και λιγο τον επισκοπο Αυγουστίνο μπορουν να εχουν ενστασεις για τον τρόπο εκφορας του λογου του αλλά δε μπορουν να αμφισβητησουν οτι προκειται για ιεραρχη ανεπίληπτο,που δεν ειχε και δεν εχει ουτε δεκαρα στην τσεπη του (κυριολεκτικά αρνειται να αγγιξει τα χρηματα) και όσα χρόνια δρα στο δημοσιο βίο εκδαπανηθηκε στην υπηρεσία των αδυνάμων και του κηρυγματος.

  στην αποκρυψη σημαντικων γεγονοτων που διαπραττετε,Λασκαράτε, εντασσεται η μη αναφορα στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο που αρνηθηκε να ορκισει την κυβερνηση του δοσίλογου Τσολάκογλου και εκδιωχθηκε.

  αλλά ουτε για τον διαδοχο του Δαμασκηνο ,ο οποιος με κινδυνο και συνεχεις απειλες της ζωης του, στηριξε με ολους τους τρόπους τους κατατρεγμενους Ελληνες.
  μαλιστα για την προσφορα του στην διασωση των ελληνων εβραιων τιμηθηκε απο την Ισραηλιτική κοινοτητα Ελλαδος.
  μια ιδεα για την δραση του μπορειτε να βρειτε εδω:
  http://www.nafpaktia.gr/content/view/537/488/
  http://www.xronos.gr/church/detail.php?ID=37431
  συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τον αγωνα του κατα την διαρκεια της Γερμανικής κατοχής αναφέρει η συνεργατιδα του Ιωαννα Τσατσου (συζυγος του ακαδημαικου και προεδρου της δημοκρατιας Κων.Τσάτσου) .

  Η «λαοσύναξη» της Κατοχής

  Η συγκέντρωση που διοργάνωσε ο τότε αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός

  Και όμως κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα υπήρξε μία «λαοσύναξη» η οποία έφερε εθνικό αποτέλεσμα. Διοργανωτές της ο τότε αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, ο Αγγελος Εβερτ (αρχηγός της Αστυνομίας και πατέρας του κ. Μιλτ. Εβερτ) και ο Γ. Σερπάνος (αρχηγός της οργάνωσης εφέδρων αστυνομικών). Και ιδού πώς περιγράφεται η «λαοσύναξη» αυτή στα πρακτικά της Βουλής και με ποία μαεστρία ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός και ο Αγγελος Εβερτ κατάφεραν, με τον κόσμο που συγκέντρωσαν, να μην αποσταλεί κανένας Ελληνας στο μέτωπο της Ρωσίας. Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που κατείχαν οι Γερμανοί και δεν έστειλε ούτε έναν επιστρατευμένο στην επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα»: «Ο γιγαντόσωμος ιεράρχης ήταν σύμφωνος για γενική απεργία. Ακολούθησαν πυρετώδεις συνεννοήσεις προς πάσα κατεύθυνση, έπαιξε και πάλι σημαίνοντα ρόλο η συνεργασία του αρχιεπισκόπου με τους Εβερτ, Σερπάνο, Θεμ. Τσάτσο, Χρ. Σγουρίτσα, Κ. Ατσάλη, που είχαν πρωταγωνιστήσει και στην προηγούμενη απεργία. Η νέα απεργία ξέσπασε στις 7 Σεπτεμβρίου 1942 και διήρκησε μία εβδομάδα…».

  http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12972&m=A26&aa=1

  στην περιοδο τη Δικτατορίας των συνταγματαρχών ¨λησμονησες¨ να αναφέρεις τον μακαριτη κυρ Νικο Ψαρουδακη,ιδρυτη της Χριστιανικής Δημοκρατιας,ο οποιος από τις σελιδας της εφημεριδας Χριστιανικη που εξεδιδε εγραφε:
  » ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΙΛΑΤΕ κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ ;», με αφορμή το δημοψήφισμα της χούντας για τη βασιλεία.

  » ΕΠΕΣΕ Ο ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ «, αμέσως μετά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και την ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη, με συνέπεια το κλείσιμο της «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ» από την ΕΣΑ και την εξορία του Ν. Ψαρουδάκη στη Γυάρο.
  » ΔΙΑΡΚΕΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΥΡΙΟΙ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΕΣ «, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που χαρακτήριζε ως «στιγμιαίο» και όχι διαρκές το έγκλημα του πραξικοπήματος του 1967. Για το άρθρο αυτό καταδικάστηκε σε τρίμηνη φυλάκιση που εξέτισε στον Κορυδαλλό.»

  Kαταλήγω λέγοντας πως είμαι αλληλεγγυος στην καταγγελία καθε αθλιότητας που διαπράττετε από τις εξουσίες ,πολιτικές,θρησκευτικές ή εκκλησιαστικές.

  Ωστόσο αυτο δεν μπορεί να σημαίνει την συλλήβδην ακυρωση της προσφοράς της Εκκλησίας στο Γενος.
  Αν δεν υπήρχε η Ορθόδοξη Εκκλησία ,η κοινωνική,πολιτισμική και ηθική προσφορά της στο Γενος ,θα έπρεπε να την εφευρουμε ,αγαπητοί.

 5. Ο/Η Herr K. λέει:

  κ. Αν. Λασκαράτε,
  ως γνωστόν, η Επανάστασις συνεχίζεται:
  http://herrkstories.wordpress.com/2008/04/21/21

 6. Ο/Η Θου Βου λέει:

  από την σελίδα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλιου:

  «Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Ελλάδα τελούσε υπό την Κατοχή των Γερμανών Ναζί, ποσοστό 86% των Ελλήνων Εβραίων έχασαν τη ζωή τους από ενέργειες των Ναζί, μεταφορά σε στρατόπεδα, εξόντωση και εκτελέσεις. Σε πολλές πόλεις, όπου υπήρχαν ανθούσες Εβραϊκές Κοινότητες, μετά το Ολοκαύτωμα, δεν επέζησαν παρά λίγα άτομα.

  Ένα μνημειώδες κείμενο, για την υποστήριξη των Εβραίων της Ελλάδος, μοναδικό στα χρονικά ολόκληρης της κατεχόμενης Ευρώπης, ήταν η υπερήφανη απάντηση του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού προς το δοσίλογο Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο και το στρατηγό των Ναζί Στροπ, ο οποίος απείλησε τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό με τουφεκισμό, εξ αιτίας της σκληρής έγγραφης διαμαρτυρίας του για τους διωγμούς των Ισραηλιτών της Ελλάδος.

  Η επιστολή αυτή ήταν γραμμένη σε αυστηρότατο ύφος και αναφερόταν στους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τους Έλληνες Ορθόδοξους με τους Έλληνες Εβραίους ως από κοινού πολίτες της Ελλάδος στα πολιτικά δικαιώματα, αλλά κυρίως στο νου και την ψυχή. Η επιστολή απετέλεσε μνημείο θάρρους, εθνικής αξιοπρέπειας και σεβασμού των ανθρωπίνων ιδανικών και εξέφρασε τις απόψεις του τότε κατ΄ ανάγκη φιμωμένου Ελληνικού λαού.

  Την επιστολή αυτή προσυπέγραψαν 29 ιδρύματα και οργανώσεις που εκπροσωπούσαν ολόκληρη την πνευματική και επαγγελματική Ελλάδα. Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος προέτρεψε τους Έλληνες Χριστιανούς και τα μοναστήρια να παραχωρήσουν άσυλο σε εβραϊκές οικογένειες προκειμένου να αποφύγουν τον εκτοπισμό.»

  http://www.kis.gr/main.html

 7. Ο/Η Νοσφεράτος λέει:

  »γερων επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιωτης’

  Μαλιστα κυριε Θου Βου
  Καλά που μας θυμισατε τον κ Αυγουστινο…
  Τον ειχαμε σχεδόν ξεχασει …
  Θυμαστε να μας πειτε κι εκεινα με την ταινια του Αγγελοπουλου ;

  http://www.iospress.gr/ios2000/ios20000116a.htm
  http://www.cine.gr/film.asp?id=1216&page=4

 8. Ο/Η eidomen λέει:

  Η κάθε εξουσία (πολιτική, στρατιωτική, θρησκευτική κ.α.) έχει ως πρωταρχικό στόχο της όχι την ορθή προώθηση των ιδανικών της αλλά την διατήρησή της. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Έτσι και η εκκλησία κάνει τα αδύνατα δυνατά να διατηρήσει τον εαυτό της ‘παρέχοντας’ υπηρεσίες σε άλλες εξουσίες οι οποίες με την σειρά τους εξαφανίζουν όποιες απειλές προς αυτήν. Ο ‘θεόσταλτος΄ρόλος της χούντας κατά την εκκλησία, αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα.

  @ θου βου.
  Αναγνωρίζω το γεγονός ότι υπάρχουν και ιερείς που κάνουν ότι προτάσσει η θρησκεία τους (Είχα και την τύχη να γνωρίσω 1-2 από αυτούς). Αλλά είναι και αυτοί που τελικά κάνουν την δουλειά τους. Η πλειοψηφία αναλώνεται στο να μας κάνει να νιώσουμε ένοχοι και σε προσωπολατρίες. Το παράδειγμα της σοβιετικής απολυταρχίας που φέρνεις ενισχύει κατά την γνώμη μου την άποψη μου παραπάνω καθώς η σοβιετική πολιτική εξουσία θεωρούσε την θρησκεία απειλή για την σοσιαλιστική κυριαρχία.

  Επίσης θεωρώ ότι ειδικά στην περίπτωση της εκκλησίας το σωστό (και σε έναν ιδανικό κόσμο) θα ήταν οι εξαιρέσεις να ήταν αυτές που ανέφερε ο Κ Λασκαράτος και ο κανόνας αυτές οι περιπτώσεις που αναφέρεις εσύ.

 9. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Ο Αγαπητός Θου Βου νομίζω έδωσε την απόλυτη βάση στην οποία πρέπει να συζητήσουμε. Ναι είναι αλήθεια πως κατά κύριων λόγω στην εξουσία βρίσκονται άνθρωποι οι όποιοι προκειμένου να διατηρήσουν τον Θώκο της εξουσίας τους σαν χαμαιλέοντες αλλάζουν , χρώμα , απόψεις , θέσεις , αφενός για να υπηρετούνται αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ μερικές φορές και για να υπηρετούν. Υπάρχει μια υπέροχή φράση του Ιησού η οποία κατ εμέ δηλώνει ευθέος την θεϊκή του προέλευση μιας και είναι από άλλον κόσμο ο τρόπος σκέψης της . Ο ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΤΗΝ ΠΕΤΡΑ. Θα πω λοιπόν το εξής , αφού εμείς είμαστε τόσο καλλίτεροι από αυτούς που διώκοντας κακοδήκισαν , αθέτησαν, ανόμησαν και ήταν ανήθικοι ας ζητάμε και να διεκδικούμε θέσεις ευθύνης ώστε εμείς οι επώνυμοι ,οι κριτές να βρεθούμε υπό το βάρος του έργου και όχι του λόγου μας.

 10. Ο/Η sfrang λέει:

  Χρησιμοποίησα τον ίδιο τίτλο ανάρτησης αλλά θεώρησα σκόπιμο να τον συμπληρώσω πρεπόντως!

  ΥΓ: Σβήσε το προηγούμενο σχόλιό μου σε παρακαλώ!

 11. Ο/Η ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ λέει:

  ‘Hταν σχεδόν αναμενόμενο να εχω ίδιο τίτλο στο κειμενό μου σήμερα. Πως το έφερε πάντως και το δικό μου να έχει και αυτό μία σχέση με ιερωμένο ο οποίος δε στενοχωρήθηκε καθόλου με τη χούντα …

 12. Ο/Η Νοσφεράτος λέει:

  Για να δουμε πως προετοιμαστηκε η Χουντα εκεί στα σκοτεινά χρονια του ‘60….
  απο την Ελευθεροτυπία σημερα
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=82247456,89736352,2837856,24787040

 13. Ο/Η Db0 λέει:

  Καφρίλες!
  Φυσικά και όλα αυτά είναι αναμενόμενα απο την εκκλησία μιας και αυτός ήταν ό ρόλος της ανέκαθεν (να δίνει πατερίτσες στους εξουσιαστές).

  @ Θου Βου: Τα παραδείγματα που δίνεις δεν μας λένε τίποτα παραπάνω από το γεγονός οτι κάποιοι ανθρώποι έκαναν το σωστό ακόμα και αν αυτό ήταν αντίθετο με αυτό που ήθελε να κάνουν η επίσημη εκκλησία.

  Με το να αναφέρεις οτι ιερεις έκαναν και καλές πράξεις, απλά υποστηρίζεις οτι η εικόνα της εκκλησίας είναι λιγότερο αρνητική/διεφθαρμένη από ότι φαίνεται. Δυστυχώς για τον Χριστιανισμό, τα παραδείγματα διαυθοράς στην ιστορία της εκκλησίας (δυτικής και ανατολικής) κάνουν τις όποιες «καλές πράξεις» να φαίνονται, το λιγότερο, ποταπές…

  Εν τέλι, μια «λιγότερο διευθαρμένη» εκκλησία, πάραμένει διευθαρμένη και δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί πρέπει να θεωρείται παράδειγμα απο τους περισσότερους. Πόσο ακόμα να έχει εξουσία στην κυβέρνηση.

 14. Ο/Η manitaritoubounou λέει:

  Αγαπητοί φίλοι,
  το δικό μου έχει διαγωνίως παρόμοιες αναφορές, αλλά κυρίως με την εκπαραθυρωση απο το κρατος του τοτε αρχιεπ[ισκοπου.

  Συμφωνώ λοιπον ότι το σφικταγκαλιασμα του κρατους «εβλαψε’ κυριως την Εκκλησία και την θεσμική «εικονα της».

  Γραφω λοιπον (αναμεσα στα άλλα):

  «… Πριν 41 χρόνια, 21 Απριλίου 1967, ξημερώνοντας του Λαζάρου, χτύπησε και η «πόρτα» της καρδιάς του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσόστομου Β΄ Χατζησταύρου, 1962-1967)[2], του από Καβάλας[3] για να ευλογήσει τη νέα (παράνομη) εξουσία των συνταγματαρχών, με αντίτιμο την παραμονή στο φαίνεσθαι του θρόνου.

  Ο αληθής επίσκοπος του Χριστού, ως άλλος Ιωσήφ, αρνήθηκε να μετατραπεί σε υποχείριο των αναιδών της χούντας και στις 10 Μαΐου 1967 εκπαραθυρώθηκε με τον αναγκαστικό νόμο 3/1967 (επιχείρημα το όριο ηλικίας των 80…), αφού οι κενές θέσεις ήταν πολλές…

  Το 1967 λοιπόν, εκδιώχθηκε πραξικοπηματικά από τη Στρατιωτική Κυβέρνηση της 21ης Απριλίου και τα Ανάκτορα και εξαναγκάστηκε να παραμείνει στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού για περισσότερο από ένα μήνα, χωρίς να είναι ασθενής!..».

  http://manitaritoubounou.wordpress.com/2008/04/21/mdeutera-rixi-faines8ai/#more-556

 15. Ο/Η Νοσφεράτος λέει:

  κι ας θυμηθουμε οτι σημερα οι Χουνταιοι δειχνουν ξανα τα δοντια τους :
  http://pontosandaristera.wordpress.com/2008/02/11/11-2-2008/

 16. Ο/Η Νοσφεράτος λέει:

  Απο οσα νατριχιαστικά γινανε και περιγραφουν οι εφημεριδες της 21/4/2008
  Κραταω το
  »Ομως έγιναν ξανά επεισόδια, καθώς φραουλοπαραγωγοί επιτέθηκαν κατά του ιατροδικαστή του νοσοκομείου Πύργου Κοσμά Αλεξίου, τον οποίο και προπηλάκισαν. Η Αστυνομία συνέλαβε ένα άτομο, το οποίο με προφορική εντολή του εισαγγελέα Αμαλιάδας αφέθηκε ελεύθερο. Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του ιερέα του ναού, που βρίσκεται στην πλατεία όπου διαδήλωναν τα μέλη του ΠΑΜΕ, ο οποίος -σύμφωνα με καταγγελίες- τους ζήτησε να απομακρυνθούν και να μη φωνάζουν επειδή ενοχλούσαν (!) τη λειτουργία.»

  Ε φαινεται
  οτι οι μεταναστες ή η Αριστερά
  ειναι για καποιους

  παιδια ενός Κατώτερου θεού

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=30573024,45422432,53247200,59032160,76619904

 17. Ο/Η roidis λέει:

  Θου Βου + manitaritoubounou,
  Έχετε δίκιο που τονίζετε ορισμένες θετικές περιπτώσεις, άλλωστε εύκολα απαριθμούνται, είναι βλέπετε πολύ λίγες αυτές οι περιπτώσεις μέσα στην ιστορική πορεία του χριστιανισμού, δεν ξεχνιούνται εύκολα οι λίγες αυτές εξαιρέσεις.

  Ο κανόνας όμως είναι αυτός που περιγράφουμε στο σύντομο αυτό ποστ.

  Η ηγεσία της εκκλησίας από την Πρώτη ακόμη Σύνοδο της Νίκαιας, βάδισε αγέρωχα με την εκάστοτε εξουσία. Η πορεία της αυτή είναι (ιστορικά αποδεδειγμένα) φυσιολογική.

  Εμείς εδώ, δεν θέλουμε να συμβάλουμε με τον δικό μας λόγο, στα δισεκατομμύρια τόνους μελάνης που «δοξάζουν» τις «πράξεις» του Χριστιανισμού, και όχι τυχαία, βλέπετε εμείς έχουμε άλλη άποψη.

  Δεν θέλουμε να είμαστε και εμείς συνένοχοι σε αυτό που έχει διαπραχθεί στο όνομα της Αιώνιας Ζωής.

 18. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  manitaritoubounou
  Όταν επιστρέψω το βράδυ, θα σου απαντήσω εκτεταμένα. Τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζεις.

 19. Ο/Η Φωσφόρος λέει:

  Φασισμός και Χριστιανισμός συνδέονται σε οριζόντια ταυτότητα: ΦΑΣΙΣΜΟΣ=ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ=ΦΑΣΙΣΜΟΣ=ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ=ΦΑΣΙΣΜΟΣ=ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ=ΦΑΣΙΣΜΟΣ=ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ=ΦΑΣΙΣΜΟΣ=ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ=ΦΑΣΙΣΜΟΣ=ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ=ΦΑΣΙΣΜΟΣ=ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ=ΦΑΣΙΣΜΟΣ=ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ=ΦΑΣΙΣΜΟΣ=ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ=ΦΑΣΙΣΜΟΣ=ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ=ΦΑΣΙΣΜΟΣ=ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ και πάει λέγοντας………………………………………………………………………

 20. Αγαπητέ Ροϊδη

  Συγνώμη για το σπάμιγκ, αλλά μέρα που είναι, θυμήθηκα ότι προ καιρού ο φίλτατος Λασκαράτος είχε γράψει για τον Θέμο Κορνάρο, τον κομμουνιστή συγγραφέα που δούλεψε εργατης στο Αγιον Όρος και έγραψε κι ένα οδοιπορικό.

  Το βιβλίο αυτό είναι δυσεύρετο, οπότε ανέβασα ένα απόσπασμα, τον πρόλογο δηλαδή και τα δυο πρώτα κεφάλαια:
  http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/kornaros_agioi1.html

 21. Ο/Η pirinotriftis λέει:

  Οι έννοιες που διαχωρίζουν, αποξενώνουν και οδηγούν την ανθρωπότητα στη εσωστρέφεια που με τη σειρά της κάνει την ίδια την ύπαρξη της να απειλείται δεν είναι άλλες από το γνωστό τρίπτυχο «πατρίδα-θρησκεία- οικογένεια».
  Συνήθως η πατρίδα και τα συμφέροντα αυτής ταυτίζεται με το κυρίαρχο έθνος που ζει σε συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο. Τα σύνορα περιχαρακώνουν και οριοθετούν ένα εσωτερικό «σφαγείο» σε βάρος κάθε λογής μειονοτήτων.
  Η θρησκεία και ο επίσημος φορέας της (η κάθε εκκλησία) ως βασικό στοιχείο της έννοιας έθνος παίζει το δικό της ρόλο ενάντια σε κάθε νεωτερισμό ,καινούριες ιδέες ή ακόμα και άλλες θρησκευτικές μειονότητες που απειλούν κατά τη γνώμη τους τη συνοχή του έθνους και κατά συνέπεια του εθνικού κράτους.
  Η στάση της αυτή εξηγείται ως συνέπεια της ταύτισης της με την οποιαδήποτε εξουσία και με το φόβο μην και απειληθεί αυτή η εξουσία με την οποία συναλλάσσεται, συνυπάρχει και αλληλοστηρίζονται.
  Με πολύ απλά λόγια: η στάση των παπάδων απέναντι στους κομμουνιστές ήταν και είναι λογικότατη. Η στάση κάποιων «κομμουνιστών» απέναντι στους παπάδες έχει αλλάξει.
  Το όραμα ενός υγιούς κομμουνιστή περί κρεμάσματος του παπαδαριού στις πλατείες ήταν και παραμένει επίκαιρο κι ελπίζω να προστεθεί στο όραμα κι εκείνο του απαγχονισμού των διάφορων χριστιανοκομμουνιστών.
  Η οικογένεια στη σημερινή της μορφή το μόνο που εξυπηρετεί είναι το βόλεμα η συντήρηση κι ο εφησυχασμός. Πόσοι πρώην αγωνιστές δεν κατέθεσαν τα «όπλα» για να μη βάλουν σε ρίσκο την οικογενειακή τους γαλήνη…
  Αν η ανθρωπότητα θέλει να επιβιώσει πρέπει να απαλλαγεί από τα καρκινώματα του «έθνους», της πατρίδας, της θρησκείας και να γίνει μετάλλαξη του οικογενειακού θεσμού…για το τελευταίο ιδέες υπάρχουν πολλές αλλά δεν είναι επί του παρόντος…
  Το μέλλον δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στην «ένωση» στο «μαζί» στο «εμείς» και αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν όλους τους κατοίκους αυτού του πλανήτη…Οι θρησκείες, τα έθνη και οι πατρίδες που αυτά δημιούργησαν το μόνο που κατάφεραν είναι να οδηγούν την ανθρωπότητα άλλοτε πιο αργά και άλλοτε πιο γρήγορα στον όλεθρο…..

 22. Ο/Η roidis λέει:

  Νίκος Σαραντάκο,
  Θα σε επισκεφθώ μόλις μπορέσω…και μπράβο για το κουράγιο σου, φαντάζομαι ότι κάθισες και το αντέγραψες ο ίδιος, έτσι δεν είναι;
  .
  pirinotriftis, αυτά που λες, πέρα από το δίκιο που έχεις χρειάζεται και μια εξαιρετικά ιδιαίτερη αυξημένη κοινωνική και ατομική συνείδηση…

 23. Φίλε Ροϊδη, όχι, δεν το αντέγραψα με τα χεράκια μου. Εδώ και τέσσερις μήνες (από τα Χριστούγεννα), έχω βάλει μπροστά μια «συνεργατική προσπάθεια» ψηφιοποίησης κειμένων:
  http://www.sarantakos.com/zhtountai.html

  Δηλαδή, εγώ στέλνω τα κείμενα, οι συνεργάτες τα πληκτρολογούν,
  μετά τα ξανακοιτάζω και τα ανεβάζω στη σελίδα
  http://www.sarantakos.com/keimenamazi.html
  και, παρά το ότι ένας φθονερός ανόητος τη χλεύασε την προσπάθεια αυτή, έχουμε ψηφιοποιήσει κάπου 120 κείμενα, μερικά πολύ μεγάλα (π.χ. τον Βαρδιάνο στα σπόρκα). Σχεδόν τα μισά είναι του Παπαδιαμάντη.

 24. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  manitaritoubounou,
  Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β΄, που έπεσε θύμα της καθαρτήριας μανίας της Χούντας που ήθελε να διώξει από την Ιεραρχία τους πιό διαβόητους για τον ιδιωτικό τους βίο αρχιερείς και ήθελε γι’αυτό τον δικό της άνθρωπο τον Ιερώνυμο, δεν ήταν κάποιος αγαθός Ιεράρχης όπως τον παρουσιάζεις. Είναι χαρακτηριστικό το αναξιοπρεπές υπόμνημα που υπέβαλλε τον Απρίλη του 1962 στον υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων της ΕΡΕ Κασιμάτη με το οποίο τον ενημερώνει με δουλοπρέπεια για την προσπάθειά του να πείσει τους εξεγερμένους φοιτητές της Θεολογικής να διαλυθούν: «…Τα ανωτέρω δύνανται να βεβαιώσουν οι παρακολουθήσαντες την συζήτησιν ανώτεροι Αξιωματικοί της Αστυνομίας….Εθεωρήσαμεν ότι επετελέσαμεν πλήρως το καθήκον μας…………Οι διαδηλωταί κατόπιν επηρεαζόμενοι τις οίδε πόθεν (σημ.Λασκαρ. υπαινιγμός για δάκτυλο της Αριστεράς και της Ε.Κ.), δεν ετήρησαν….».

 25. Ο/Η manitaritoubounou λέει:

  Αγαπητέ μου Λασκαράτε,

  το θέμα είναι η 21η Απριλίου και όχι κάποιο γεγονός του 1962 (που θέλει άλλη επεξεργασία και με άλλο φόντο).

  Πέρα από το γεγονός ότι ουδείς είναι αλάθητος, πέραν του γεγονότος ότι ο Χρυσόστομος Χατζησταύρου έζησε σε μια συγκεκριμενη ιστορική περίοδο από τις αρχες του 20ου αιώνα, που δεν είναι του παροντος άρθρου, το ζήτημα είναι ότι έφυγε χωρις να ενδωσει στη χούντα. και αυτό μετράει ΤΕΛΙΚΑ.

  Επί τη ευκαιρία προσκομίζω άλλες δύο πηγές γαι το γεγονός:

  α) «Επί δικτατορίας

  *Στο θρόνο τον διαδέχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία ο Χρυσόστομος Χατζησταύρου, το Φεβρουάριο του 1962. Ομως, μετά την επικράτηση των συνταγματαρχών, του ζητήθηκε να παραιτηθεί, κάτι που αρνήθηκε, με αποτέλεσμα η δικτατορία να τον απομακρύνει με αναγκαστικό νόμο για το όριο ηλικίας. Ηταν τότε 87 ετών.

  *Ενα χρόνο αργότερα, το 1968, πέθανε, ενώ νωρίτερα είχε «εκλεγεί» από αριστίνδην σύνοδο ο πρωθιερέας των ανακτόρων Ιερώνυμος Κοτσώνης…»

  Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 19-10-2003
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=19.10.2003,id=96898132

  β) «…1967 Εκδιώχθηκε πραξικοπηματικά από τη Στρατιωτική Κυβέρνηση της 21ης Απριλίου και τα Ανάκτορα κι εξαναγκάστηκε να παραμείνει στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού για ένα τρίμηνο χωρίς να είναι ασθενής. Στο διάστημα αυτό νομοθετήθηκε όριο ηλικίας και κηρύχθηκε, ζώντος του Αρχιεπισκόπου, ο Θρόνος εν Χηρεία. Ο Χρυσόστομος, χωρίς να παραιτηθεί, ιδιώτευσε έκτοτε μέχρι τον θάνατό του ως Πρώην Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ενώ χρέη Αρχιεπισκόπου εκτελούσε ο μέχρι τότε Πρωθιερέας των Ανακτόρων Ιερώνυμος Κοτσώνης.
  1968 Ο Χρυσόστομος πέθανε μετά ολιγοήμερη ασθένεια, στις 9 Ιουνίου, Κυριακή της Πεντηκοστής…»

  http://www.hellenica.de/Griechenland/Religion

  Καλή Ανάσταση στο είναι μας πιστεύτοντες και μη.

 26. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Mantaritoubounou,
  Ευγενικό μου μανιτάρι,
  χωρί να θέλω να σε θίξω, επισκέφτηκα και το μπλογκ σου και νομίζω πως βλέπεις τα εκκλησιαστικά με υπερβολικά καλή προαίρεση, που ξεπερνά τα όρια της αφέλειας.
  Λες για τον Χρυσόστομο:

  @το ζήτημα είναι ότι έφυγε χωρις να ενδωσει στη χούντα. και αυτό μετράει ΤΕΛΙΚΑ.@

  Εγώ πάλι το βλέπω ανάποδα:

  Στο σκέλος που τον αφορούσε προσωπικά, δηλαδή στην παραμονή στο θρόνο, δεν ενέδωσε. Μάλιστα μανιτάρι μου, από το οπλοστάσιο των Ιερών Γραφών που έχουν πρόχειρο οι δεσποτάδες για να χρησιμοποιούν και ερμηνεύουν κατά το δοκούν, ανέσυρε το ρητό: «Κράτει ό έχεις», για να δικαιολογήσει στην επιστολή στο αφεντικό του τον βασιλιά που ήθελε για αρχιεπίσκοπο τον εξομολόγο της μαμάς Φρίκης, την εμμονή του να κρατήσει το θρόνο. Μέχρι εδώ πολύ καλά, έδειξε σθένος.

  Σε ρωτώ τώρα κι εγώ με τη σειρά μου και θέλω οπωσδήποτε μια καθαρή απάντηση χωρίς ήξεις αφίξεις. Έδειξε έστω και κλάσμα του σθένους αυτού, για να διαμαρτυρηθεί για τα παιδιά του (μερικοί από τους διωχθέντες ήταν μέλη της Εκκλησίας) που σύρθηκαν σε φυλακές, βασανιστήρια, θάνατο και εξορίες; Διαμαρτυρήθηκε για την ανατροπή της Δημοκρατίας; Διαμαρτυρήθηκε έστω για το συνάφι του, δηλαδή για τους αμαρτωλούς επισκόπους που με πρόσχημα τον ταραχώδη ιδιωτικό βίο (και ποιός επίσκοπος δηλαδή δεν είχε;) διώχτηκαν αντικανονικά χωρίς δίκη; Κουβέντα δεν είπε και το ξέρεις. Μάχη για τη θεσάρα του, γαία πυρί μιχθήτω για τους άλλους. Αυτός ήταν ο Χρυσόστομος Β΄.
  Αν κάπου κάνω λάθος διόρθωσέ με.

 27. Ο/Η Νοσφεράτος λέει:

  Νικο Σαραντακο

  εντυπωσιασμένος απο την (τις) συγγραφική (ες)δουλεια σου
  Αναρωτιεμαι αν θαθελες να δημοσιευσεις και (ξερεις που )
  αν σε ενδιαφερει ,σε παρακαλώ επικοινωνησε…

 28. Ο/Η manitaritoubounou λέει:

  Αγαπητέ μου Λασκαράτε,

  να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους:

  1) Δεν είμαι καθόλου αφελής. ΓΝωρίζω πολύ καλά πολύ περισσότερα απ’ ότι φαντάζεσαι κα κάνω πολύ περισσότερα απ’ ότι νομίζεις. Ότι γραφω είναι πάντα ένα πολύ μικρό κομμάτι απ τη ζωή μου.

  2) Οφείλουμε όλοι μας – και εσύ ιδιαίτερα που φαίνεται έχεις ένα σκοπό στη ζωή σου να βγάλεις τ’ ασχημα του «Χριστιανισμού» στον αέρα – να μην είμαστε μανιαχαϊστές. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πάντα μαυρο -ασπρο. Επομένως ΟΥΔΕΙς είναι τέλειος.
  Τγ στιγμή αυτή δεν έχω στοιχεία για λεπτομέρειες το πως επέζησε ο Χρυσόστομος Β τον τελευταίο χρόνο. Μη ξεχνάς ότι ήταν 87 χρονω΄ν και έζησε μόνο ένα χρόνο μετα την εκπαραθυρωση.

  Για σκέψου λίγο τον εαυτό σου – όπως και εγω το δικό μου: Έχουμε τόσες ηρωίκές πράξεις στη δική μας ζωή, όσο «απαιτούμε» από τους άλλους;

  3) Υπάρχει μια πλευρά που θελει καλύτερη προσέγγιση στα ζητήματα που θετετε μετά την Βαυαροκρατία στην Ελλάδα: Η θεσμική εκκλησία κατα κανόνα ήταν ελεγχόμενη σε πολύ μεγαλο ποσοστό στο επίπεδο Ιεραρχίας από το κράτος και πολλά οικονομικά συμεφεροντα. π.χ. ο Αγιος Νεκτάριος ήταν διωχθεις από την ίδια την Ιεραρχία.

  Γι αυτο θα συμφωνήσω σ αυτο το επίπεδο με τον Ροϊδη ότι πρόκειται για μειοψηφία οι Ιεραρχες που ξεχωρησαν στον 3-20ο αιωνα.

  4) Δεν είναι πρέπον, όταν το ποστ αφορα το ΕΛλάς ελλήων Χριστιανων των φασιστοειδων να προσπαθεις να μηδενίσεις τη ΣΤΑΣΗ ενός γέροντα 86 χρονων στα καθηκια της χούντας.
  Σ αυτο δεν θα σε ακολουθησω.

  Ειμαι εχθρός του Μηδενσιμού. Προσπαθω πάντα να βρω ουσία και σε σας ακόμα που «δειχνετε» πολέμιοι του ιστορικού χριστιανισμού, ενω χωρις να το κατανοείτε προσφέρετε ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ στην αληθή Εκκλησία του Χριστού…

  Καλή ανάσταση στο είναι μας φίλε.

 29. Ο/Η Abravanel λέει:

  /οφφ τοπικ
  O Δαμασκηνός όντως προσπάθησε να αποτρέψει την εκτόπιση των εβραίων ελλήνων. Το γεγονός οτί πραγματικά προσπάθησε και δεν ήταν μόνο για την τιμή των όπλων δείχνει τι θα μπορούσε να γίνει τότε, τι όντως έγινε και το τι δεν έγινε. Ο Δαμασκηνός πάντως σε αυτό τον τομέα υπήρξε αψεδιάγαστος, αν λάβουμε υπόψη τις συνθήκες της εποχής.

  carry on…

 30. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  manitaritoubounou,

  Μου λες

  @Τγ στιγμή αυτή δεν έχω στοιχεία για λεπτομέρειες το πως επέζησε ο Χρυσόστομος Β τον τελευταίο χρόνο. Μη ξεχνάς ότι ήταν 87 χρονω΄ν και έζησε μόνο ένα χρόνο μετα την εκπαραθυρωση.

  Για σκέψου λίγο τον εαυτό σου – όπως και εγω το δικό μου: Έχουμε τόσες ηρωίκές πράξεις στη δική μας ζωή, όσο “απαιτούμε” από τους άλλους;@

  Λυπάμαι αλλά ξεφεύγεις (νομίζεις) με το κλασσικό παπαδίστικο επιχειρημα, εσύ τι έχεις κάνει, μην κρίνεις ίνα μη κριθείς, και ποιός είσαι εσύ που θα κρίνεις, θα τον κρίνει ο θεός, κλπ
  Το αν και τι ηρωϊκές πράξεις έχω κάνει στη ζωή μου δεν αφορά κανέναν εδώ μέσα. Δεν είμαι ούτε δημόσιο ούτε ιστορικό πρόσωπο. Με το έωλο αυτό επιχείρημα δεν μπορούμε να κρίνουμε ιστορικά κανέναν παρεκτός και προηγουμένως έχουμε θυσιάσει τη ζωή μας στον αγώνα. Εγώ δεν είμαι αρχιεπίσκοπος, ο Χρυσόστομος ήταν και θα κριθεί για τις πράξεις του. Αν εγώ είμαι δειλός, αυτό δεν απαλλάσει τον Χρυσόστομο.
  Την Χούντα πολέμησαν χιλιάδες απλοί άνθρωποι, φοιτητές, φοιτητριούλες, εργατες, διανοούμενοι ακόμη και μαθητές. Πολλοί χάσανε την αρτιμέλειά τους, περισσότεροι τη ζωή τους και ακόμη περισσότεροι την ελευθερία τους. Κοτζάμ αρχηγός της Εκκλησίας, με το ένα πόδι στον τάφο-δηλαδή δεν είχε να χάσει τίποτα, ακόμη κι αν τον σκοτώνανε τα είχε φάει τα ψωμιά του, άσε που κανείς δεν θα τον άγγιζε-και αντί να καταγγείλει την τυραννία, αντί να υψώσει τη φωνή του για να υπερασπιστεί τους φυλακισμένους, βρήκε τη δύναμη (εκεί την είχε τη δύναμη, δεν ήταν ούτε άρρωστος ούτε 86άρης) να αλληλογραφεί με παλάτι και χούντα για να σώσει τον θρόνο του. Αυτό τον έκοφτε, για τα υπόλοιπα δεν έδινε δεκάρα. Πατέρα τον λέει ό ένας, Η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης τον λέει ο άλλος, Μακαριώτατο τον φωνάζει ο τρίτος, αρχηγό της Εκκλησίας ο τέταρτος, Ποιμένα λογικών προβάτων ο άλλος κ.ο.κ. φορτωμένος στο χρυσαφικό και στις τιμές έζησε, κι όλα αυτά κρύβανε ένα φίλαυτο και αμετανόητο μέχρι τέλους ανθρωπάκι. Ένας τσοπανάκος θα φρόντιζε πιό πολύ να σώσει ενα προβατάκι του, ο άγιος Χρυσόστομος ήταν τέτοιο ανθρωπάκι που νοιάστηκε μόνο για την πολυτέλειά του. Κανείς δεν θα τον ακουμπούσε, τίποτα δεν θα διακινδύνευε, αλλά ήταν υπαλληλάκος του παλατιού και άλλο δεν μπορούσε να κάνει. Ούτε μια δήλωση, έτσι για την υστεροφημία του ή για την ψυχή του που λέτε εσείς οι καλοί χριστιανοί.

 31. Ο/Η manitaritoubounou λέει:

  Τώτα νομίζεις αγαπητέ μου Λασκαράτε ότι απάντησες για την μη υποταγη του Χρυσόστομου στη Χούντα; Δεν έχεις στοιχεία για τη μετέπειτα ζωή του βλέπω. Έτσι τα γραφεις: Ριχνεις αδεινά για να πιασεις γεματα εκτιμώ.
  Όπως είδες δεν εχω πρόχειρα τα στοιχεια και το γραφω «αφελώς». Με αναγκάζεις όμως να ερευνήσω και για μετα και για πριν. Όχι τίποτα άλλο, αλλά μου ανοιξε ΚΑΙ η περιέργεια. Και σε ευχαριστω γι αυτο.
  Μηπως ΤΩΡΑ γνωρίζεις πόσοι απο τους διωχθέντες αριστερούς ή δημοκράτες διωχθεντες ήταν χριστιανοί ΚΑΙ μάλιστα πολύ;
  Γνωρίζεις π.χ. ότι στη συνοικία της πλ. ελευθερίας της Πάτρας ή της Νέας Ιωνίας του Βόλου κλπ συνεβαινε αυτό κατα κόρο;
  Που να γνωρίζεις ότι ο παπάς π.χ. του Χωριού μου έκατσε όλη τη Μεγαλη βδομάδα (από του Λαζάρου 21 /04/67 και μετά ) στη φυλακή;

  ΥΓ1 Φυσικά και δεν είπα ότι δεν μπορείς να κρίνεις. Εσυ ούτως ή αλλως το κανεις χωρις να ρωτήσεις, παρα μόνο τη δική σου συνειδηση. Απλά σου είπα να ζυγίζεις τα πράγματα. Ή μήποως ούτε αυτό χρειάζεται;

  ΥΓ2 Λυπάμαι εγω αυτη τη φορά. Εγω δεν ξεφευγω, αλλα εσυ. Αντι να αποδεχτείς «κατι» που ξεχασες να γραψεις στο αρχικο σου αρθρο, ότι δηλ. ο υπάρχον Αρχιεπίσκοπος δεν αποδεχτηκε τη χουντα και αποδιωχτηκε, ψαχνεις να βρεις «κάτι άλλο» στη ζωή του για να μειωσεις την αξία μια τετοιας ενεργειας. Πηγαίνοντας στο 62 στην αρχή και στο υπόλοπο 67 στη συνέχεια. Ποιός ξεφυγε λοιπόν από τις 21 Απριλίου 1967;
  Ξαναλέω ότι με τέτοιες νιχιλιστικές αντιληψεις δεν τα πάω καλά.

 32. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Καταρχάς, τις διαπιστώσεις τις γράφει κάποιος τύπου «Λασκαράτος» αυτός που εγώ ο ίδιος αποκάλυψα ότι στο ποστ για τον γάμο έγραψε ασύστολα ψεύδη και συκοφαντίες, και μη μπορώντας να δευτερολογήσει όταν αποκαλύφθηκαν οι απάτες του, άρχισε τις ύβρεις κατά παντός.

  Μετά το ψευδές post, το γεμάτο παραμύθια και ύβρεις το οποίο διαψεύστηκε με βιβλιογραφία, δικαιούμαστε όλοι να αμφιβάλουμε εκτός από το ήθος του κάθε τύπου «Ροΐδη» και τύπου «Λασκαράτου», και για το αληθές των πληροφοριών.

  Πάντως, σε γενικές γραμμές, η αλήθεια είναι μία:

  Όποιος γυρίζει την πλάτη σε οποιαδήποτε παθογένεια προσώπων της εκκλησίας, ταυτοχρόνως γυρίζει το πρόσωπο στην αληθινή εκκλησία του Χριστού. Αυτό ισχύει για όλους τους χριστιανούς. Και όλοι εμείς αυτήν την εκκλησία δεχόμαστε και καμμία παραμόρφωσή της, από όπου κι αν προέρχεται. Και οι παραμορφώσεις από τύπους σαν τους παρόντες blogers είναι τεράστιες, ανάλογες με αυτές των προσώπων που κατηγορούν.

  Οι κριτικές των κάθε «τύπου» Λασκαράτος είναι τέτοιου απλοϊκού περιεχομένου σαν να λέγαμε:

  Επειδή ο κάθε Μπους βομβαρδίζει στο όνομα της Ελευθερίας ή της Δημοκρατίας, τότε εμείς πρέπει να στραφούμε ενάντια σε αυτά τα αγαθά επειδή εκείνος καπηλεύεται τις έννοιες! Αν είναι δυνατόν!

  Αυτά είναι κομπογιαννίτικα και παραμύθια για μικρά παιδιά! Παθογένεια υπάρχει παντού. Και απορώ πως τάχα ο τύπου «Λασκαράτος» παριστάνει των τιμητή αξιών, όταν ο ίδιος για να φορτώσει με περιεχόμενο το blog γράφει οχετό ψεμάτων χωρίς την παραμικρή βάση αληθείας, τουλάχιστον στο θέμα περί Γάμου για το οποίο είμαι και βέβαιος.

  Και από τη στιγμή που δεν ανακάλεσε και δεν ζήτησε συγγνώμη για τα παραμύθια περί γάμου και δεν αφαιρέθηκε το ποστ εκείνο, τότε είναι ΜΕΡΟΣ του προβλήματος της κοινωνικής παθογένειας και όχι κριτής του! Κανείς ψεύτης και συκοφάντης δεν δικαιούται να κατηγορεί άλλους για τα όσα κάνει ο ίδιος.

  Και φυσικά, να μην παραλείψουμε την βασικότατη παράβαση που κάνουν όλοι αυτοί οι γιαλαντζί τιμητές: τους ιστορικούς αχρονισμούς, δηλ. η μεγαλύτερη πληγή που προκαλούν όλοι αυτοί οι στρατευμένοι «ιστορικοί-ερευνητές» του διαδικτύου.

  Επειδή λοιπόν η αριστερά εξαιτίας δικών της λαθών δεν κατάφερε να υπερισχύσει στη χώρα μας, έχει αποκτήσει θέση στο απυρόβλητο. Κακώς!

  Μπράβο για τους αγώνες της ΤΩΡΑ, που τα πράγματα βρίσκονται κάτω από γενικότερο δημοκρατικό έλεγχο, όταν όμως είχε τη δύναμη να εφαρμόζει τις δικτατορίες της ανά τον κόσμο, με την απειλή των όπλων βάπτιζε χριστιανούς μέσα σε ούρα και κόπρανα υποχρεώνοντάς τους ταυτόχρονα να βλαστημούν τα πιο ιερά πρόσωπα της πίστης τους για να διασκεδάζουν οι στρατιώτες! Έκλεισαν εκκλησίες, τις μετέτρεψαν σε στάβλους και διοικητήρια, απαγόρεψαν βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου, τα έκαψαν, εκτέλεσαν, δίωξαν, εξόρισαν.

  Από τον Στάλιν λοιπόν μέχρι τον Πολ-Ποτ και πολλούς ενδιάμεσους, οι αφορμές ήταν χιλιάδες και τα εκατομμύρια των θυμάτων τόσα, που όσοι φοβούνταν τον ερχομό του κομμουνισμού είχαν χιλιάδες άλλοθι. Τις σαχλαμάρες ας τις αφήσουν οι έλληνες αριστεροί συγγραφείς, γιατί εκείνοι μπορεί να έχουν αμνησία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν και όλοι οι άλλοι. Η ιστορία είναι αμείλικτη. Αν μέσα στο μυαλό τους η θρησκευτικότητα είναι καταδικασμένη, έχουν φροντίσει ώστε η εφαρμοσμένη αθεΐα να ευθύνεται για μερικά από τα μεγαλύτερα μαζίκά εγκλήματα στον πλανήτη, με πληγές μεγαλύτερες και από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

  Όταν θα κάνουν την αυτοκριτική τους και θα ομολογήσουν ότι ορθώς οι άνθρωποι τους φοβόντουσαν γιατί εκείνοι υπηρετούσαν την αριστερά σε εποχές που άλλοι αριστεροί έσφαζαν και διαμέλιζαν χιλιάδες ανθρώπων τότε κάτι μπορεί να γίνει. Δεν διαχώρισαν όμως τη θέση τους παρόλο που ήξεραν ότι καμμία διαφορά δεν είχε στην εφαρμογή του ο κομμουνισμός από οποιοδήποτε μοναρχικό καθεστώς. Η μόνη διαφορά ήταν ότι λέγονταν «σύντροφοι» μεταξύ τους…

  Όταν λοιπόν οι διαδικτυακοί τύποι προβάλουν την αθεΐα τους ως καταπιεζόμενη, να θυμούνται ότι είχαν την παγκόσμια ευκαιρία τους και την εφάρμοσαν. Και όταν την εφάρμοσαν, τα ποτάμια αίματος δεν στέγνωναν. Μέχρι και σήμερα βλέπουμε που οδηγούν τον πλανήτη άνθρωποι με τα πιστεύω των τύπου «Λασκαράτων». Βλέπε Κίνα π.χ.

  Εσείς λοιπόν δεν είστε ενάντια στην παθογένεια. Όχι βέβαια. Μην ξεγελάτε τον εαυτό σας. Θεωρείτε απλώς ότι η παθογένεια είναι μόνο δικό σας προνόμιο και ο εαυτούλης σας αποτελεί τον μοναδικό γνώμονα ορθότητας του κόσμου.

  ΥΓ

  Ο πραγματικός Ροΐδης πριν πεθάνει έλαβε την Θεία Κοινωνία και κηδεύτηκε Ορθόδοξα.

 33. Ο/Η roidis λέει:

  Κάποιος τύπου Δηδρ ή Deidre που…
  ο κ. Λασκαράτος τον αποστόμωσε στο ποστ περί Γάμου και που τώρα αντιστρέφει την πραγματικότητα, σχολιάζει με ένα κατεβατό-κατήχηση για νήπια, χωρίς να αρθρώσει λέξη για το θέμα της ανάρτησης που όλως τυχαίως έχει τίτλο «Ελλάς Ελλήνων (και κυρίως) Χριστιανών»

  Ένα θέμα με λίγα, επιλεγμένα (για να λεχθούν όλα χρειάζεται μία βιβλιοθήκη τεραστίων διαστάσεων και πολλών τετραγωνικών μέτρων… ) καμώματα-παιχνιδίσματα της εκκλησίας με την εκάστοτε εξουσία…

  Ξέρετε κύριε Deidre, δεν μιλάμε ιδιωτικώς, σας διαβάζει κόσμος.

 34. Ο/Η Servitoros λέει:

  Αυτό που ξεχνάνε οι περισσότεροι είναι ότι πέρα από την ιεραρχία της εκκλησίας, τα πραγματικά δεκανίκια της χούντας υπήρξαν οι δυο παραθρησκευτικές οργανώσεις ο Σωτήρ και η Ζωή. Χάρη σε αυτές τις δύο οργανώσεις, η χούντα απέκτησε πλήθος χειροκροτητών, ρουφιάνων και προπαγανδιστών που βοήθησαν στην διατήρηση της δικτατορίας καθόλη την επταετία. Οργανώσεις που φυσικά η περίφημη και μηδενική αποτελεσματικότητας αποχουντοποίηση ουδέποτε άγγιξε.

 35. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Ροϊδη,
  ευχαριστώ.
  Δηδρ αντιπαρέρχομαι τις βρισιές γιατί δεν θέλω όπως εσύ να αποφύγω την συζήτηση επί της ουσίας.
  Ώστε με αποαστομώσατε στα περί γάμου; όσο με αποστομώσατε και τώρα που δεν διαψεύδετε ούτε ένα κόμμα από όσα ελάχιστα έγραψα για τις εμετικές χουντικές ή ναζιστικές εκδηλώσεις των Ιεραρχών.
  Για τον γάμο, σας παραθέτω άρθρο του ΙΕΡΕΑ και ΚΑΘΗΓΗΤΗ της ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Κώστα Ε.Μπέη που δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία την Πέμπτη, 10 Απρίλη 2008, όπου μαζί με άλλα καθόλου κολακευτικά για τους αγίους πατέρες, παραδέχεται πως ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΥΣΤΗΡΙΟ του Γάμου τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Αν ο πανεπιστημιακός ιερέας ψεύδεται, εξηγείστε μου γιατί δεν έχει ακόμη κληθεί σε απολογία, ή έστω γιατί δεν τον αντέκρουσε ούτε ένας εκκλησιαστικός ή έστω εσείς, ή έστω κάποιος πιστός, έστω και με επιχειρήματα σαν τα δικά σας.
  ΌΛΟ ΤΟ ΆΡΘΡΟ ΕΔΏ:

  http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/dt=09.04.2008,id=62260848

  Το επίμαχο απόσπασμα εδώ:

  “……ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, κατά τους πρώτους ΠΕΝΤΕ μεταχριστιανικούς αιώνες, ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ στο Βυζάντιο ΟΥΤΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ούτε άλλη κρατική ΤΕΛΕΤΗ ΓΑΜΟΥ. (Τα κεφαλαία δικά μου)

  Για πρώτη φορά ο Ιουστινιανός αξίωσε, προς απόδειξη του γάμου, την υπογραφή προικοσυμβολαίου, κάτι που αργότερα οι Ισαυροι καθιέρωσαν ως συστατικό τύπο, με εξαίρεση τους απόρους, των οποίων ο γάμος ήταν έγκυρος, αν γινόταν ενώπιον φίλων ή με την απλή ευλογία ιερέα, δίχως ιεροτελεστία, κάτι που καθιερώθηκε από τον Λέοντα ς’, το 895, μόνο για τους ελεύθερους πολίτες, ενώ στους δούλους επεκτάθηκε από τον Αλέξιο Κομνηνό (μεταξύ 1085 και 1095). Τέλος, κατά την πατριαρχία του Λουκά Χρυσοβέργη (1156-1169) διακηρύχτηκε ότι ο μη ιερολογημένος γάμος συνιστά πορνεία………….”

  Για το ότι κοινώνησε ο Ροϊδης, πριν πεθάνει δεν το ξέρω. Υπάρχει μία ασάφεια σχετικά με το αν τελικά αφορίστηκε ο ίδιος ο Ροΐδης ή αν τελικά δεν αφορίστηκε ποτέ και αφορίστηκε μόνο το βιβλίο του και οι αναγνώστες του. Αλλά κατά μείζονα λόγο θα αφορίστηκε και ο αναγνώστης-συγγραφέας. Άρα πως κοινώνησε και ποιά τεκμήρια υπάρχουν γι’αυτό;

 36. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Επιπλέον βιβλιογραφικές πηγές για τον Δηδρ που αμφιβάλλει, είναι και τα βιβλία:

  1)Γιώργου Καραγιάννη «Εκκλησία και Κράτος 1833-1997» (Εκδόσεις «Το Ποντίκι», Αθήνα 1997).
  2)Δρα Θεολόγου Γιώργου Μουστάκη «Η γέννηση του χριστιανοφασισμού στην Ελλάδα» (εκδόσεις «Κάκτος», Αθήνα 1983).

  Αλλά και εξ οικείων:
  3)Κωνσταντίνου Δωρ. Μουρατίδου «Η μεγάλη προδοσία (1973-1993) του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ» (Εκδόσεις «Ορθοδόξου Τύπου», Αθήναι 1993). Το ιστορικό της μετά-Ιερωνυμικής περιόδου, από τον τέως καθηγητή Κανονικού Δικαίου και Ποιμαντικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων.

  4)»Η αλήθεια δια το ‘εκκλησιαστικόν ζήτημα'» (πρόλογος Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, έκτακτη έκδοση του περιοδικού «Εκκλησία», επίσημου δελτίου της Ιεράς Συνόδου, Σεπτέμβριος 1974). Εδώ ο αρχιχουντικός Σεραφείμ και η χουντική Εκκλησία του εξηγούν με απολαυστικό τρόπο πως εκθρόνισε ως χουντικούς 12 μητροπολίτες. (Αττικής Νικόδημο, Φαναριοφερσάλων Κωνσταντίνο, Δημητριάδος Ηλία, Θεσσαλονίκης Λεωνίδα κλπ) Βγάζει τα χουντικά άπλυτά τους στη φόρα.

  5)Κωνσταντίνου Δωρ. Μουρατίδου «Το εκκλησιαστικόν ζήτημα» (Εκδόσεις «Ορθοδόξου Τύπου», Αθήναι 1975). Απάντηση στο ίδιο ζήτημα από τον νομικό υπερασπιστή της ιερωνυμικής πτέρυγας των 12 χουντικών που λένε με λίγα λόγια πως εσείς χουντικός μας διώκετε ως χουντικούς

  Έτσι για να γελάσουμε, μια αστεία ιστορία, από τις πολλές των επισκόπων που κυνηγήθηκαν από τον πουριτανό Ιερώνυμο την πρώτη περίοδο της Χούντας για την ταραχώδη ιδιωτική τους ζωή και αποκαταστάθηκαν από τον ανεκτικό Σεραφείμ:
  Ο επίσκοπος Αρσινόης Στέφανος, καθαιρέθηκε ως αρχιμανδρίτης επί Ιερώνυμου για εμπορία οικοπέδων και για Εξομολόγηση γυναικών επί κλίνης!!!

  Ο Σεραφείμ τον αποκατέστησε, με την δικαιολογία πως δεν εξομολογούσε τις γυναίκες στο κρεββάτι του, γιατί απλούστατα δεν έφερε επιτραχήλιο!!!
  Στη συνέχεια προήχθη από τον πάπα Αλεξανδρείας Βαρελόπουλο σε επίσκοπο.
  Το περιστατικό διασώζει ο Σπ.Καρατζαφέρης στα βιβλίο του
  «Βίοι Αγίων» και «Φάκελος Εκκλησία».

 37. Ο/Η stinathina λέει:

  Ε, ρε γλέντια! Όλοι δίκιο έχουν ως συνήθως κι όλο μαλώνουμε και μυαλό δε βάζουμε. Ρε παιδιά λίγη ηρεμία γιατί αρχίζουμε να λέμε ότι να’ ναι.. (Επιτρέψτε μου Κε Ροίδη μόνο ένα σχολιάκι. Ίσως έχει ενδιαφέρον)

  @prinotriftis
  «Αν η ανθρωπότητα θέλει να επιβιώσει πρέπει να απαλλαγεί από τα καρκινώματα του “έθνους”, της πατρίδας, της θρησκείας και να γίνει μετάλλαξη του οικογενειακού θεσμού…για το τελευταίο ιδέες υπάρχουν πολλές αλλά δεν είναι επί του παρόντος…»

  Εχετε καταλάβει πως αυτός είναι στις μέρες μας ο Λόγος της πλέον επιθετικής και απάνθρωπης παγκοσμιοποίησης; Έχετε επίγνωση τι σημαίνουν (μ’όλη την εξ’ ορισμού ανεπάρκεια τους) σύμβολα, θεσμοί και έννοιες για την σύσταση του υποκειμένου; Νομίζω πως ο λόγος σας είναι είτε βιαστικός είτε ξεπερασμένος. Προσπαθήσαμε να τις πετάξουμε αυτές τις έννοιες με διάφορες εύκολες λύσεις κ δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται πρέπει να τις καταλάβουμε και να τις μεταμορφώσουμε. Στην αντίθετη περίπτωση σε πρώτο χρόνο όλα θα γίνουν απλώς εμπορεύματα και η οικονομία θα καταπιεί ακόμα περισσότερο την πολιτική και την φιλοσοφία. Νομίζω καταλαβαίνετε.

  Κατά τ’άλλα Κε Λασκαράτε και Κε Δηδρ, συμφωνώ με πολλά που λέτε και θα ήθελα να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο όποτε έχετε τον χρόνο! 🙂

 38. Ο/Η Db0 λέει:

  Έχετε επίγνωση τι σημαίνουν (μ’όλη την εξ’ ορισμού ανεπάρκεια τους) σύμβολα, θεσμοί και έννοιες για την σύσταση του υποκειμένου;

  Τίποτα;
  Εαν μπορεί ένας άνθρωπος να ξεσκαρτάρει αυτούς τους θεσμούς, έννοιες και σύμβολα χωρίς αρνητικές επιδράσεις τότε μπορούν καί οι υπόλοιποι.

 39. Ο/Η stinathina λέει:

  Αυτός ο άνθρωπος είσαστε εσείς, υποθέτω. Συγχαρητήρια!
  Υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο πάντως εκτός από το manitari κι εμένα να είσαστε και σεις λίγο αφελής αγαπητέ.. Η φιλοσοφία δεν είναι ένα ανόργανο υλικό, ένα έπιπλο του μυαλού. Αν νομίζεται ότι απαντήσατε μια κι έξω στα ερωτήματα που προσπαθούν να απαντήσουν «τα καρκινώματα του “έθνους”, της πατρίδας, της θρησκείας» τότε ή είσαστε πολύ μεγάλος ή δε ξέρετε για τι πράγμα μιλάτε και ταυτίζετε την νοσηρή πλευρά όλων αυτών αυτών των εφευρέσεων της Ιστορίας με την παθολογία τους. Έτσι όμως αγνοείτε τον πυρήνα τους ο οποίος παραμένει ζωντανός και χυμώδης και ειλικρινής και απαραίτητος και γι’ αυτό παρ’ όλη την εξυπνάδα σας είναι τόσοι αυτοί που δε δέχονται να τους φωτίσετε. Οι έννοιες είναι ζωντανές και παλλόμενες δεν είναι μπιφτέκια (ο παραλληλισμός δεν είναι μόνον σκωπτικός τα μπιφτέκια είναι σταθεροποιημένη πρώην ζωντανή σάρκα, «άμορφη» μάζα με υπεραπλουστευμένο και βολικό σχήμα )
  Και φανταστείτε είναι τόσο σημαντικά αυτά που κρύβονται εκεί ώστε κάποιος πονηρός μπορεί να οδηγείσει τους άλλους σε εγκλήματα και θυσίες ανείπωτες! Το ότι ο κομουνισμός έγινε εργαλείο των χαμηλότερων ενστιγκτων και φιλοδοξιών δεν αναιρεί την εμβέλεια ούτε των πειραμάτων που έγιναν ούτε εξουδενώνει την Μαρξιστική σκέψη. Για να μη πάμε στην ψυχαναλυτική εμπειρία που δείχνει πολλούς έτσι συγυρισμένους κατά τα φαινόμενα και κατά πάντα ειλικρινείς ανθρώπους να γονατίζουν γύρω από τα βασικά θέματα της καταγωγής της ταυτότητας του χρόνου και του θανάτου για να αναφέρουμε μερικά.
  Χαίρετε και πάλι!

 40. Ο/Η db0 λέει:

  Καλά, ας μην ποιάνουμε τους πληθυντικούς διότι παραείναι…

  Έτσι όμως αγνοείτε τον πυρήνα τους ο οποίος παραμένει ζωντανός και χυμώδης και ειλικρινής και απαραίτητος και γι’ αυτό παρ’ όλη την εξυπνάδα σας είναι τόσοι αυτοί που δε δέχονται να τους φωτίσετε…

  Πολύ ρητορεία αλλά καθόλου ουσία δεν βλέπω; Ποιός είναι αυτός ο ζωντανός και χυμώδης πυρήνας που αγνοώ;
  Μια εξήγηση θα με βοηθήσει να αντικρούσω ή τελος πάντων να γίνει συζήτηση.

 41. Ο/Η penguin-witch λέει:

  «…Έτσι όμως αγνοείτε τον πυρήνα τους ο οποίος παραμένει ζωντανός και χυμώδης…»

  Με το συγγνώμη δηλαδή, αλλα για ιδεολογίες μιλάμε, ή για ντομάτες;

 42. Ο/Η stinathina λέει:

  @db0

  Συγνώμη αν δεν ήμουν σαφής. Ειλικρινά προσπαθώ. Τον πυρήνα τον αποτελούν τα ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Τα ερωτήματα αυτά συνήθως δεν έχουν τελεσίδικες απαντήσεις. αυτό εννοώ όταν λέω:

  ..γύρω από τα βασικά θέματα της καταγωγής της ταυτότητας του χρόνου και του θανάτου για να αναφέρουμε μερικά.»

  Όσο διαφωτιστική κι αν είναι, δεν αρκεί μια οικονομική ανάλυση. Όλη η επιστήμη και η έρευνα αλλά και η πολιτική σκέψη αναφέρονται παράλληλα στα στοιχειώδη ερωτήματα. Δυστυχώς δε μπορούμε να μπαζώσουμε τις «κακές» απαντήσεις αν δεν βρούμε ικανοποιητικές άλλες να τις αντικαταστήσουν. Το να πούμε σε κάποιον «μην έχεις εθνική ταυτότητα» «μη φοβάσαι τον θάνατο» δε λειτουργεί, ο νους δε καταλαβαίνει καλά τις «αρνητικές» εντολές, πρέπει να του αντιπροτείνεις κάτι, αν δε τα καταφέρνεις και οι προτάσεις σου πέφτουν στο κενό τότε κάτι δεν έχεις καταλάβει καλά ή δεν έχεις προσπαθήσει με απλότητα αλλά με περιφρόνηση.
  Αν, δε, μπαζώσουμε όσα δε μας αρέσουν τότε αργά ή γρήγορα θα σκάσουν με βία στην επιφάνεια. Το ΛΑΟΣ ριζώνει σ’ όσα μπαζώσαμε, και βγαίνουν πλέον σπασμωδικά καταστροφικά και τυφλά.
  Ελπίζω να είναι σαφέστερο.

 43. Ο/Η omadeon λέει:

  Μα αγαπητή Μάγισσα (σχόλιο 42) οι ιδεολογίες ΕΙΝΑΙ ντομάτες (και λαχανικά).

  Ποιός πίνει (στο τέλος) το ΧΥΜΟ είναι το μεγάλο θέμα.

  Η απάντησή σας είναι… 42.

  Κάτι σοβαρό προσπαθεί να πει πάντως ο/η stinathina. Το παλεύω κι εγώ το θέμα μέσω Ράϊχ και μορφογενετικών πεδίων αλλά… θα φάω ντομάτες σαν νιου-έϊτζερ. ΜΟΝΗ λύση ο αυτοσαρκασμός! 🙂

 44. Ο/Η Ευάγγελος Πολυμερόπουλος λέει:

  Τυπικό δείγμα της λογικής του ποστ είναι η ανάμιξη του ονόματος του Καρυστίας Παντελεήμονος. Ο Καρυστίας Παντελεήμων ήταν πράγματι φανατικός αντικομμουνιστής, είχε πάρει μέρος και στην εκστρατεία στην Ουκρανία, οπότε ήταν και από τους λίγους ανθρώπους στην Ελλάδα που ήξερε ποιοι ήταν πραγματικά οι μπολσεβίκοι. Αν ανατρέξει στα απομνημονεύματα του Άγι Στίνα, γνωστού σε όλους τους Αναρχικούς/Αυτόνομους και δάσκαλου του συνιδρυτή του ρεύματος της Αυτονομίας Κορνήλιου Καστοριάδη, θα κάνει μια αναπάντεχη ανακάλυψη. Ο Σπύρος Στίνας, τότε τροτσκιστής και αριστερός ντεφετιστής συνάμα, αποφάσισε να δραπετεύσει στην Μέση Ανατολή. Πήγε στον Καρυστίας Παντελεήμονα γιατί όπως αναφέρει ο ίδιος ο Στίνας, ο Παντελεήμονας προστάτευε όλους τους κρατουμένους της περιοχής σαν πατέρας, ανεξάρτητα του τι πίστευαν. Του ζήτησε την άδειά του να αποδράσει. Ο Παντελεήμονας τον βοήθησε και να αποδράσει τελικά.

  Σκεφτείτε τώρα έναν μαχητικό εθνικιστή όπως ο Παντελεήμονας να προστατεύει έναν τροτσκιστή που πίστευε ότι πρέπει οι Έλληνες να πετάξουν τα όπλα και να συμφιλιωθούν με τους Γερμανούς φαντάρους με τους οποίους δεν είχαν τίποτα να χωρίσουν. Δεν είμαι βέβαιος ότι κανένας από τους σχολιαστές θα έφτανε σε αυτό το ηθικό μεγαλείο. Δείγμα του πόσο αμβλυμένα κριτήρια έχει κανείς βέβαια είναι ακριβώς αυτό: ο συμφυρμός ιερέων κάποιοι από τους ήταν διεφθαρμένοι με σπουδαίους άνδρες όπως ο Παντελεήμονας. Πρέπει κάποιος να μην έχει οίηση όμως για να αναγνωρίσει τον ανώτερώ του. Αν έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, τον ανώτερό του δεν θα τον καταλαβαίνει και θα τον διαβάλλει. Έτσι χάνει αυτός όμως, αφού με την μίμηση των καλύτερων από εμάς βελτιωνόμαστε. Αν στεκόμαστε στα σφάλματα των άλλων θεωρούμε ότι εμείς είμαστε τέλειοι και δεν έχουμε να βελτιωθούμε καθόλου, αλλά οι άλλοι μόνον.

  Στα βιβλία για το θέμα ξεχάσατε αδικαιολόγητα το βιβλίο του Σπύρου Καρατζαφέρη «Φάκελος Εκκλησία» του 1985. Ο Καρατζαφέρης έχει και μόνιμο καλεσμένο τον Μουστάκη, που γίνεται παραπομπή σε βιβλίο του για διάβασμα. Γιατί όχι λοιπόν και τον ίδιο; Και φυσικά τις σχετικές εκπομπές του Τράγκα-παλιότερα, του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και του ίδιου του Σπύρου Καρατζαφέρη για το θέμα. Η Espresso και η Traffic είναι λαμπρά αναγνώσματα όπου μπορεί κανείς να εντρυφήσει για το θέμα, εξάλλου μετά από 40 χρόνια, ο Λασκαράτος του μέλλοντος θα επικαλείται βιβλία που βασίζονται σε αυτές για πρωτογενείς πηγές.

 45. Ο/Η roidis λέει:

  Ευάγγελος Πολυμερόπουλος,
  ΟΚ.
  Δηλαδή, τι θέλετε ακριβώς να πείτε.
  Υπάρχει κάποιο ψέμα σε αυτό το ποστ;
  Κάποια τυχόν ανακρίβεια, ίσως;

  Πείτε μας αγαπητέ.

  Ποια είναι τα ψεύδη του κειμένου, για να μάθουν όχι μόνο οι αναγνώστες, αλλά και εμείς.

 46. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Ευάγγελος Πολυμερόπουλος,
  Μας λέτε

  1)@Στα βιβλία για το θέμα ξεχάσατε αδικαιολόγητα το βιβλίο του Σπύρου Καρατζαφέρη “Φάκελος Εκκλησία” του 1985@

  Κοιτάξτε καλύτερα. Σχόλιό μου αριθ.37

  «Το περιστατικό διασώζει ο Σπ.Καρατζαφέρης στα βιβλίο του
  “Βίοι Αγίων” και “Φάκελος Εκκλησία”.

  2)Για το τάγμα Φωστίνη που μύριζε χειρότερα από τα βουβάλια του Αλιακμονα (κατά τον Άγιο Φλωρίνης, ζει ακόμη, εκεί να διαμαρτυρηθείτε) ολίγα τινά ακόμη:
  Ο Άγιος Παντελ.Φωστίνης, (συγγραφέας του αριστουργήματος «Ο Αντίχριστος ελλοχεύει»)
  ανέδειξε μητροπολίτες τέσσερεις Παντελεήμονες Κορινθίας, Θεσσαλονίκης (ο Α΄), Αττικής και Λήμνου, (από τους 2 τελευταίους ο ένας υπέθαλψε κι ο άλλος σπίτωσε τον Γιοσάκη), τον Φίλιππο Δράμας, τον Ιάκωβο Αττικής και Αθηνών, όλους κατηγορούμενους όπως θα ξέρετε με ροζ σκάνδαλα (Ο Φίλιππος από την κωμικοτραγική υπόθεση της παπαδιάς εκθρονίστηκε, Ο Ιάκωβος έχασε την Αρχιεπισκοπή ύστερα από 13 μέρες στο θρόνο, κατηγορούμενος για πιό προχωρημένες καταστάσεις, ο Λήμνου έφυγε κυνηγημένος μαζί με τον Γιοσάκη, ο Παντελεήμων Κορίνθου γνωστός από τις βίλλες του, από την υπόθεση με την κα Λούλα και από τον 1 χρονο φυλακή, για τον Αττικής περιττεύει κάθε σχόλιο, ο Θεσσαλονίκης κυνηγήθηκε από τη Χούντα με προσβλητικότατες κατηγορίες).

  Ο Φωστίνης «βρέθηκε και στο επίκεντρο καταγγελιών (κυρίως για ηθικής φύσεως σκάνδαλα) για το μοναχικό ‘Τάγμα….’ που είχε ιδρύσει» και το οποίο «φιλοξενούσε νεαρά άτομα που προορίζονταν για κληρικοί»(«Ποντίκι», 4.8.’05).

  Επίσης:
  «…το συγκεκριμένο τάγμα θεωρήθηκε άντρο ακολασίας»(«Έθνος», 28.1.’06) .

  Ειλικρινά απορώ με εσάς κύριε Πολυμερόπουλος. Όπως σας λέει και ο κ.Ρο, εντοπίσατε κάποια ανακρίβεια;

 47. Ο/Η db0 λέει:

  Το να πούμε σε κάποιον “μην έχεις εθνική ταυτότητα” “μη φοβάσαι τον θάνατο” δε λειτουργεί, ο νους δε καταλαβαίνει καλά τις “αρνητικές” εντολές, πρέπει να του αντιπροτείνεις κάτι, αν δε τα καταφέρνεις και οι προτάσεις σου πέφτουν στο κενό τότε κάτι δεν έχεις καταλάβει καλά ή δεν έχεις προσπαθήσει με απλότητα αλλά με περιφρόνηση.

  Μα δεν λέω σε κανένα να μην έχει «εθνική ταυτότητα» κλπ. Το μόνο που λέω είναι ότι Εγώ δεν έχει, όπως δεν έχω θρησκεία και δεν φοβάμαι τον θάνατο. Αρνητικές αντιδράσεις δεν έχω παρά μόνο θετικές και μπορώ να δείξω αρκετές αρνητικές επιδράσεις που μπορούν να έχουν αυτοί οι όροι.
  Εαν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει πως μπορώ εγω και πόσοι άλλοι να το επιτυγχάνουν αυτό, τότε μπορώ να εξηγήσω.

  Από την άλλη, όταν κάποιος παραθέτει ότι χωρίς αυτές τις αξίες δεν μπορείς να επιζήσεις, τότε θα πω τον αντίλογο.

 48. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Πολυμερόπουλος

  Για τον εθνικόφρονα μητροπολίτη Καρυστίας και Χίου Άγιο Παντελεήμονα Φωστίνη, ιδρυτή του περιβόητου Τάγματος, μερικά ακόμη:

  1)Από την εφημερίδα της Χίου «Αλήθεια» 29/03/2008

  «60 χρόνια απ’ τη δολοφονία του Χαρ. Κανόνη»

  http://www.alithia.gr/newspaper/2008/29032008/29032008,25270.html – 25k

  «……Η σύλληψη του παπά – Ξενάκη, η εν ψυχρώ δολοφονία του Δημήτρη Ευαγγελινού με την διαπόμπευση του πτώματός του και η σύλληψη στη φουντάνα στο Βροντάδο που ήταν το παράνομο τυπογραφείο των ΠΡΩΤΟΠΟΡΩΝ των Μιχάλη Βαττάκη και Φώτη Αγγουλέ έκλεισε τον κύκλο ενός αιματηρού τριμήνου στο νησί.
  Τον Αύγουστο του 1948 με τη δίκη των 56 αριστερών από το έκτακτο στρατοδικείο και την εκτέλεση των 16 κουμουνιστών στο Γουδί, η Χίος θα παραδοθεί «αμόλυντη από τα κουμουνιστικά μιάσματα» στα χέρια των φασιστών του μοιράρχου Παντελίδη, του νομάρχη Σβώκου και του Μητροπολίτη Φωστίνη Π……»

  2)Από τη βιογραφία του μεγάλου δημοκράτη (κεντρώου) πολιτικού της Εύβοιας Θρασύβουλου Παπαστρατή:
  eviac.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=230&Itemid=34 – 134k

  «….Σ’ όλη του τη πολιτική σταδιοδρομία, πήρε πάντα στη Βουλή κι έξω απ’ τη Βουλή, με τις αγορεύσεις, με τις εισηγήσεις και με την εφημερίδα του, θέσεις απόλυτα προοδευτικές. Όπως σημειώσαμε και παραπάνω, κατέθεσε νομοσχέδια, για την κατάργηση του φόρου της Δεκάτης στο λάδι, την απαλλοτρίωση των Μοναστηριακών κτημάτων κ.λπ. Για το Νομοσχέδιο αυτό, ήρθε μάλιστα σε σκληρή σύγκρουση με τον τότε Μητροπολίτη Καρυστίας Παντελεήμονα Φωστίνη. …..»

  3) Παρέλειψα να αναφέρω ένα ακόμη επιφανές στέλεχος του Τάγματος Φωστίνη. Τον αρχιμανδρίτη Βενέδικτο Καρίβαλη, εφημέριο του «Ρόδου του Αμάραντου Πειραιώς», αδελφό του διαβόητου πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρου. Συνελήφθη νύχτα από την Αστυνομία στον Πειραιά να ψαρεύει νεαρούς μέσα στο αυτοκίνητό του και αναγκαστικά επειδή η υπόθεση του δεν μπορούσε να κουκουλωθεί αφού είχε περάσει στο αστυνομικό δελτίο, καθαιρέθηκε. Το 2005 με αφορμή τις καταγγελίες ιεροψάλτη θεολόγου κατά του Πειραιώς Καλλίνικου, επανεμφανίστηκε στις γνωστές εκπομπές του κ.Σπ.Καρατζαφέρη για να κατηγορήσει κι αυτός τον μητροπολίτη Πειραιά Καλλίνικο.

 49. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Ευάγγελος Πολυμερόπουλος
  Μια συμβουλή: Τα των δεσποτάδων μη τα σκαλίζετε. Θα αναδυθεί αφόρητη δυσωδία.

  Συνέχεια για τον Άγιο Παντ.Φωστίνη:

  Στη μνήμη του ηρωϊκού αντιστασιακού παπα-Ξενάκη, θύματος της ηγεσίας της Εκκλησίας:

  http://www.dafninet.gr/teuxos13/Παπάς.htm – 30k

  Γεννήθηκε στη Κοινότητα Αυγωνύμων. Εφοίτησε στο Γυμνάσιο Χίου κι υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός στον Ελληνικό Στρατό.

  Έχειροτονήθη μετά τον γάμο διάκος και ακολούθως ιερέας. Απέκτησε τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι.

  Μετέβη στη Μέση Ανατολή κατά την Γερμανική Κατοχή και υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό μυηθείς εις το αντιφασιστικό κίνημα. Κλείστηκε μαζί με χιλιάδες αντιφασίστες σε στρατόπεδα.

  Όταν επανήλθε εις Χίο με την λήξη του πόλεμου διορίσθηκε από το Μητροπολίτη Ιωακείμ Στρουμπή ως εφημέριος εις τον Άγιο Νικόλαο Γρου.

  Με την ενθρόνιση στην Μητρόπολη Χίου του Μητροπολίτη Παντελεήμονα Φωστίνη, άρχισαν οι διωγμοί του Παπά Νικόλα Ξενάκη. Εχθρός των αντιστασιακών ο Φωστίνης πιέζει τον Παπά Ξενάκη να αποκηρύξει τις αντιφασιστικές του ιδέες. Τον μισεί και τον διώκει. Το έτος 1948 αναγκάζεται ο παπάς να κρύβεται αποφεύγοντας την καταπίεση του Φωστίνη. Κρύβεται στο κτήμα τον Λεμάνη στον Γρου, όπου προδόθηκε.

  Για να αποφύγει την σύλληψη των αστυνομικών πηδάει από το κρησφύγετό του και βάλλεται από πολυβόλο των αστυνομικών.

  Συλλαμβάνεται και μετά την επούλωση των τραυμάτων του φυλακίζεται και καταδικάζεται μαζί με άλλους Χιώτες πατριώτες αντιφασίστες σε θάνατο.

  Τον Αύγουστο 1948 την παραμονή της εκτέλεσής των, τον ξεχωρίζουν από το απόσπασμα επειδή προβλέπεται(!!!) πρώτα η καθαίρεσή του από την τότε Ιερά Συνοδό(;;;)

  Έτσι μεταφέρεται από τους δήμιούς του ξανά στο κελί των κρατουμένων όπου του αφαιρούν το ράσο. Όμως οι δήμιοι τον πιέζουν για να του αφαιρέσουν (κόψουν) την γενειάδα του. Ο παπάς

  αρνείται και ακολουθεί το πλέον απάνθρωπο μέσο βίας. Τον κρατάνε δύο και ο τρίτος με το ψαλίδι επιδιώκει να του κόψει τα γένια. Ανθίσταται ο γεροδεμένος Παπά Νικόλας και ο δήμιος εξορμώντας του κόβει γένια με σάρκες μαζί. Το άλλο πρωί οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα.

  Έτσι σφράγισε με τη μαρτυρική θυσία της ζωής του την αγάπη του για τον Χριστό, για. την Πατρίδα, για μια Πανανθρώπινη Ελευθερία.

  (Το παραπάνω κείμενο και η φωτογραφία είναι από το ημερολόγιο του 1999, «Χιώτες Ιερωμένοι στην Εθνική Αντίσταση» που τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν για την κατασκευή προτομής του Μητροπολίτη Ιωακείμ Στρουμπή).

  Σημείωση Λασκαράτου. Ο μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ ήταν ένας από τους 3 δεσποτάδες (Αλείας Αντώνιος, Ιωακείμ Κοζάνης) που πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση και διώχτηκαν από την Εκκλησία, πεθαίνοντας μέσα στην αφάνεια. Τον Ιωακείμ του οποίου σώζεται ένα μνημιώδες ΚΑΤΗΓΟΡΩ κατά των δεσποτάδων, διαδέχτηκε ο διαβόητος Φωστίνης.
  Μικρή λεπτομέρεια
  Η Εκκλησία τιμά τον Φωστίνη, ενώ τον Ιωακείμ εξακολουθεί να το συκοφαντεί, ο δε Χρ.Παρασκευαϊδης, αρνιόταν να αποκαταστήσει τη μνήμη του.
  (Ευτυχώς για τον Ιωακείμ).

 50. Φίλε Λασκαράτε, σ’ ευχαριστώ που με αφορμή τον δεσπότη Φ. μνημόνεψες τον λαϊκό ποιητή Φώτη Αγγουλέ, που πέθανε στο πλοίο της γραμμής με ένα εικοσάρικο στην τσέπη, και τον γεωπόνο Χαράλαμπο Κανόνη, αδελφικό φίλο του παπού μου.

 51. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Αγαπητέ κύριε Σαραντάκο,
  πρόκειται για ευτυχή σύμπτωση οφειλόμενη στην παρέμβαση του ευλαβούς αναγνώστου κ.Ευ.Π.

 52. Παράθεμα: 1967 και 1973: Εκκλησία και χούντα - οι δυο όψεις « Το Μανιτάρι του Βουνού

 53. Παράθεμα: Το ρομάντζο του Αγ. Όρους με τον Αδόλφο « e-nux

 54. Παράθεμα: Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών [1] « Ροΐδη Εμμονές

 55. Παράθεμα: 21η Απριλίου 1967 « Κανάλι

 56. Ο/Η Φιλίστωρ λέει:

 57. Παράθεμα: Η Εκκλησία ευλογεί τη Χρυσή Αυγή « Ροΐδη Εμμονές

 58. Παράθεμα: Η Εκκλησία ευλογεί τη Χρυσή Αυγή « noumero11888

 59. Παράθεμα: Οι πονηριές του κ. +Γιώργου Μεταλληνού+ « Ροΐδη Εμμονές

 60. Παράθεμα: Αγαλματα κομματια στα ματια της τα δυο | Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερμιονίδας

 61. Ο/Η Εco λέει:

  https://sikam.wordpress.com/2015/01/29/%ce%b1%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b1-%ce%b4%cf%85%ce%bf/

  Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερμιονίδας
  Αγαλματα κομματια στα ματια της τα δυο

  Ιανουαρίου 29, 2015
  Tags: Παντελεημονας Φωστινης,

  Στην πολη μας το Κρανιδι εχουμε οπως και σε αλλες μικροτερες πολεις της Ερμιονιδας τα μνημεια
  (….)

  Εκτιμηση μου ειναι πως η τοπικη κοινωνια προσεγγιζει τις προτομες μεσα σε ενα συννεφο ασαφων πληροφοριων για το προσωπο που αναπαρισταται. Αν για παραδειγμα ζητουσαν οι δασκαλοι απο τους μαθητες του Λυκειου μια εκθεση για τον Ρεπουλη τον Παπαρσενη τον Φωστινη τον Κρανιδιωτη τι θα εγρφαν τα παιδια; Ποσο συζητιωνται στα σπιτια αυτα τα προσωπα; Τι τους λενε οι γονεις οι παπουδες για την ιστορια του τοπου;

  Για να τα δουμε ομως πιο συγκεκριμενα τα πραγματα.

  Ξεκιναω απο τον Παντελεημονα Φωστινη

  fostinis

  Σιγουρα δεν ηταν ενας ιερεας χωρις πολιτικο στιγμα και δραση ηταν εξ αλλου και επισκοπος των Ενοπλων Δυναμεων 1944-1946

  apospasma

  Απο την επιθεση των Ελληνων εναντια στην νεα τοτε Σοβιετικη Ενωση μεχρι την προταση για αφορισμο του αθεου Καζαντζακη ο Παντελεημων Φωστινης ηταν ενεργο και δραστηριο πολιτικο στελεχος του ακροδεξιου πολιτικου χωρου.Ετσι το αγαλμα του στο Κρανιδι μπορει να να ειδωθει σαν μια τιμη προς τον πολιτικο αντρα περισσοτερο παρα προς τον ιερεα που με το φιλανθρωπικο του εργο (υπαρχει και αυτο)στην περιοχη και ευρυτερα αφησε ιστορια.Και για οποιον εχει αμφιβολιες τα παρασημα και τα πολεμικα συμβολα στο μερος της καρδιας ξεκαθαριζουν τα πραγματα.

  Συνειδητα δεν αναφερομαι στις κατηγοριες που του εχουν απευθυνει ανθρωποι που ασχολουνται με τις εκκλησιαστικες οργανωσεις. Συνηθως αυτοι οι ανθρωποι γνωριζουν πολλα απο τα μεσα αλλα ειναι και οι ιδιοι μπλεγμενοι στις δολοπλοκιες τους ανταγωνισμους τις συγκρουσεις.Επισημαινω ομως πως το ονομα του Φωστινη και του ταγματος του ακουγεται πολυ σε αυτους τους κυκλους σε αντιθεση με αλλους ιερεις που κανεις ποτε δεν αναφερθηκε αρνητικα στην ζωη και το εργο τους. Πιστευω πως η εξειδανικευση ενος ανθρωπου μετα θανατο δεν βοηθα. Οι αρνητικες αποψεις της ζωης του παντα θα κυκλοφορουν και θα δυναμητιζουν την εικονα του.

  Η προτομη του ειναι σε μια μικρη πανεμορφη πλατεια μεσα στα στενα του Κρανιδιου. Συνηθως ο γυρω χωρος ειναι απεριποιητος και απο τον δρομο δεν φαινεται πως υπαρχει εκει κατι σημαντικο.

  Φωστινης3

  Παντως ερωτευμενοι γνωριζουν την πλατεια και την προτομη Φωστινη και με μαρκαδορο γραφουν στην βαση της τις αποψεις τα ονειρα την φιλοσοφια τους.Ειναι και οι ΑΕΚ τζηδες που μας θυμιζουν την δικια τους αγαπη την θυρα 21.

  Φωστινης2

  Ισως ειναι οι μονοι που τιμουν εμμεσα εστω αυτο το πολιτικο τεκνο της πολης που ειναι δεμενο με τις πιο ταραγμενες περιοδους της συγχρονης ιστοριας μας. Γιατι διαφωνω να υπαρχει προτομη του Φωστινη αλλα αφου καποιοι θεωρουν πως πρεπει να υπαρχει τοτε πρεπει να την φροντιζουν και ετσι να τιμουν οπως αυτοι θεωρουν σωστο το προσωπο που αναπαρισταται.

  Ο γυρω χωρος να καθαριστει τα δεντρα θελουν κλαδεμα και κυριως να υπαρχει μια μερα τιμης προς τον Φωστινη οπου να υπενθυμιζεται αυτο που θεωρουν διακριτη προσφορα και ιστορια του.Γιατι η ιστορια ειναι κατι που γραφεται και ξαναγραφεται καθημερινα απο τους σημερινους ανθρωπους που προσεγγιζουν (συνθετουν)το παρελθον τους με βαση τις αναγκες του σημερα.

 62. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ο καλός μας αναγνώστης και σχολιαστής ιερέας Χ, κατέθεσε πληροφορίες για τον χουντικό πάπα και πατριάρχη Αλεξάνδρειας Νίκο Βαρελόπουλο,
  https://roides.wordpress.com/2015/03/24/24mar15/#comment-77102

  τις οποίες μεταφέρω και εδώ:
  http://e-theologia.blogspot.gr/2012/11/1967-1974_16.html

  Ακολουθώντας τη γραμμή του στις 6-5-1969 ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Νικόλαος απένειμε στον δικτάτορα Παπαδόπουλο το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου. Στη προσφώνησή του υπογραμμίζει «ο δρόμος τον οποίον ακολουθήσατε δια την λύσιν της πολιτικής καταστάσεως και την εξυγίανσιν του τόπου είναι ο καλύτερος,ασφαλής και βέβαιος, ο οποίος θα μας φέρη εις την κορυφήν της δόξης και της Αναστάσεως του Έθνους ημών. Είναι ασφαλώς, όπως θα γνωρίζετε και εσείς ο ίδιος, ο δρόμος αυτός ολίγον τι δύσκολος και ανηφορικός, αλλά να ενθυμήσθε πάντοτε τον δρόμον τον οποίον ηκολούθησε Αυτός, οΑρχηγός της εκκλησίας μας,ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Από τον Γολγοθάν θα πορευθούμε προς την Ανάστασιν. Έχετε παρά το πλευρόν σας σύμπασαν την εκκλησίαν όχι μόνον της Αλεξανδρείας και της Ελλάδος, αλλά όπου απανταχού ευρίσκονται Έλληνες Χριστιανοί. Και ο Θεός, ο οποίος σας εξέλεξε ως όργανόν του, θα σας βοηθήσει δια να φέρετε εις αίσιον πέρας το βαρύ έργον, το οποίον αναλάβατε, ήτοι την Αναγέννησιν του τόπου αυτού. Σας εύχομαι εξοχώτατε υγείαν σιδηράν και ακλόνητον, δια να ημπορέσετε να φέρετε εις αίσιον πέρας το έργον το οποίον σας ανέθεσε η πρόνοια του Θεού»[18].

  [18] Σ.Μ.Παπαθ., Η μαύρη βίβλος του Ελληνικού κατηχητισμού, εφ. Χριστιανική, αρ. φ. 59 (7/9/1974) σ. 6.

 63. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  Για τον Ιάκωβο, τ.Αθηνών, τ.Αττικής
  http://3.bp.blogspot.com/-_JOZxVeS1Cs/T1O_ACtZa-I/AAAAAAAAAws/YTrMW-0qsaQ/s1600/Iakovos.bmp
  Ο Γιάννης Ρέγκας, αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Στέλιου Κούλογλου Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα (Ημερομηνία προβολής 14/11/2005) ανέφερε σχετικά με τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο: «Μας ζήτησε να μας γνωρίσει ο τέως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιάκωβος ο Βαβανάτσος, γύρω από τον οποίο είχαν υπάρξει προδικτατορικά σοβαρά προβλήματα και ο οποίος ήταν και μια εξέχουσα προσωπικότητα της αντίστασης. Την επαφή με τον Ιάκωβο είχα την τιμή να την κάνω εγώ. Ζήτησε εμένα ο Ιάκωβος. Κρατούσε επαφή μαζί μας, ζήτησε την γυναίκα του Λεωνίδα και ζήτησε ο Ιάκωβος να συναντηθεί με τα παιδιά της δίκης. Ο Κώστας, ο Φώτης, ο Σπηλιώτης είχαν πάει στην φυλακή και την συνάντηση την έκανα εγώ μαζί του. Και διατήρησα αυτές τις σχέσεις μαζί του μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο οποίος ήταν ένα πρόσωπο, αυτό το κομμάτι της ζωής του δεν έχει αναδειχθεί, όλος ο παράνομος μηχανισμός του ΕΛΑΣ των υπολοίπων, Μεγαρίδος και των υπολοίπων της Αττικής ήταν σε εκκλησίες τις οποίες τις κάλυπτε ο Ιάκωβος ο Βαβανάτσος. Ήταν ένα πρόσωπο εξαιρετικών δυνατοτήτων και πολύ μεγάλου κύρους και είναι και ο μοναδικός Μητροπολίτης γιατί είχε πια παραιτηθεί από Αρχιεπίσκοπος ο οποίος δεν δέχτηκε να παραιτηθεί στην χούντα. Ο Σπαντιδάκης τον επισκέφθηκε και ζήτησε την παραίτησή του. Ο μοναδικός που δεν παραιτήθηκε και τον έδιωξε λέγοντάς του ότι πηγαίνετε κύριοι, εγώ έχω Ιερά Σύνοδο, εσείς να πάτε στον στρατό σας, όλοι οι άλλοι Μητροπολίτες παραιτηθήκανε.»

 64. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

  Ο Αμερικής Ιάκωβος με τον δικτάτορα και τον Τομ Πάπας

 65. Ο/Η laskaratos λέει:

  Μπορεί ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει τόσο αισχρά ψέματα πως έγινε αποχουντοποίηση στην Εκκλησία και να μην του απαντάει κανείς; Η Ιεραρχία προσκύνησε σύσσωμη τη Χούντα και δεν έκανε ούτε ίχνος αποχουντοποίησης. Όσο για τα Πανεπιστήμια εκεί ο γερο-Καραμανλής, εκών άκων, δια του Δ.Τσάτσου, έκανε την πιο εκτεταμένη αποχουντοποίηση

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=830636

  Ήθελα να έχω εδώ τον κ. Φίλη για να του δώσω την ευκαιρία να ανασκευάσει όσα είπε για την Εκκλησία για το τι έκανε την περίοδο της κατοχής και της χούντας», είπε ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Παιδείας Θ. Πελεγρίνη, ο οποίος προσήλθε για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτησή του για αρχαία ελληνικά. Όπως σημείωσε, «είναι ντροπή ο κ. Φίλης, ο υπουργός Παιδείας, να πετάει έτσι λάσπη από το κόμπλεξ που έχει βαθιά μέσα του για την Εκκλησία».

  Ο «γαλάζιος» βουλευτής είπε ότι η Εκκλησία, όταν έπεσε η χούντα, άλλαξε σχεδόν όλη την Ιερά Σύνοδο. «Τα πανεπιστήμια έκαναν το ίδιο αλλάζοντας όσους διορίστηκαν επί χούντας;», ….

 66. Παράθεμα: Απάντηση στους Γλέζο-Άδωνι-Αρχ. Ιερώνυμο | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 67. Ο/Η Δ.Κ.Π. λέει:

  http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=132573

  Μουλόπουλος Βασίλης

  Η Αριστερά, η Δεξιά, οι δυνάμεις κατοχής, οι εθνικές συγκρούσεις και η ιεραρχία την ταραγμένη δεκαετία του »40
  14/04/2001

  Μια αναλυτική παρουσίαση της στάσης της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον τελευταίο χρόνο της Κατοχής ως και το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου επιχειρεί ο Γιώργος Ν. Καραγιάννης με το βιβλίο του Η Εκκλησία από την Κατοχή στον Εμφύλιο.
  Το βιβλίο του Γ. Ν. Καραγιάννη συμβάλλει ουσιαστικά στη συμπλήρωση των «λευκών σελίδων» της ιστορίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μια ιστορία η οποία στα 168 χρόνια που μεσολάβησαν από την ανακήρυξη του Αυτοκεφάλου ως τις ημέρες μας χαρακτηρίστηκε από τη συνύπαρξη, την κοινή πορεία και την αλληλοϋποστήριξη Εκκλησίας και Κράτους και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου σχέσεων το οποίο επηρεάστηκε κυρίως από τις επεμβάσεις της Πολιτείας στην Εκκλησία.

  Ο Γ. Ν. Καραγιάννης παρουσιάζει άγνωστα ντοκουμέντα της δραματικής δεκαετίας 1940-1950 και κυρίως της περιόδου 1946-1949. Χρόνια κατά τα οποία η στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος και των ηγετικών της κύκλων ήταν καθοριστική για την έκβαση της πολιτικής σύγκρουσης Αριστεράς – Δεξιάς.

  Κεντρικά πρόσωπα στο βιβλίο αναδεικνύονται κατά τα χρόνια της Κατοχής, όταν ο αγώνας κατά των κατακτητών είχε άμεση σχέση με τη διαπάλη για την πολιτική εξουσία και τη μελλοντική τύχη της χώρας, ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός που λόγω αξιώματος δρούσε στο προσκήνιο και ο προκάτοχός του Χρύσανθος, από το παρασκήνιο.

  Οπως σημειώνει ο συγγραφέας, ο «βενιζελικός» Δαμασκηνός εθεωρείτο από τους Βρετανούς το κατ’ εξοχήν ικανό πρόσωπο για να συσπειρώσει γύρω του ευρύτατα στρώματα λαού με στόχο την εξασφάλιση της συνέχειας του αστικού καθεστώτος και την αποτροπή της νίκης των δυνάμεων της Αριστεράς. Με τους ίδιους στόχους, από το στρατόπεδο των βασιλικών όμως, εκινείτο και ο Χρύσανθος, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του Γεωργίου Β’ στην κατεχόμενη Ελλάδα και καθοδηγητής μαχητικών αντικομμουνιστικών ομάδων.

  Την ίδια περίοδο μια μεγάλη μερίδα μελών της Ιεράς Συνόδου αντιτάχθηκε στο αντιστασιακό κίνημα και κάλεσε τον λαό να απομονώσει τις αντιστασιακές οργανώσεις και να αποδεχθεί τη συνύπαρξη με τους κατακτητές. Δεν έλειψαν επίσης και οι ιεράρχες που προτίμησαν την ασφάλεια της Αθήνας από την ανασφάλεια των επαρχιών τους.

  Την ίδια εποχή όμως και για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος μέσα στους κόλπους της αναπτύσσεται ένα ισχυρό ρεύμα συμπόρευσης με τις αντιστασιακές οργανώσεις και τις δυνάμεις της Αριστεράς. Μητροπολίτες όπως οι Κοζάνης Ιωακείμ, Ηλείας Αντώνιος και Χίου Ιωακείμ εντάσσονται στο ΕΑΜ. Αλλοι όπως οι Σάμου Ειρηναίος και Χαλκίδος Γρηγόριος συνεργάζονται με τις ΕΑΜικές οργανώσεις. Μεγάλη είναι και η συμμετοχή κατώτερων κληρικών όχι μόνο στις πολιτικές αντιστασιακές οργανώσεις αλλά και στις μονάδες του ΕΛΑΣ.

  Ολα αυτά αλλάζουν μετά τον Δεκέμβρη, τη Βάρκιζα και τον αφοπλισμό της Αριστεράς. Οι ΕΑΜικοί κληρικοί απομακρύνονται και όσο η χώρα διολισθαίνει στον Εμφύλιο η Εκκλησία και οι παραεκκλησιαστικές οργανώσεις μετατρέπονται σε ισχυρό βραχίονα του ιερού αντικομμουνιστικού αγώνα. Και η Πολιτεία ποδηγετεί την Εκκλησία ως ιδεολογικό (και όχι μόνο) μηχανισμό.

  Η συνεργασία αυτή, όπως αναλύεται με πλήθος στοιχείων στο βιβλίο, αλλά και η ανοχή της επίσημης Εκκλησίας στην τρομοκρατία των συμμοριών της Ακροδεξιάς, στους βασανισμούς χιλιάδων πολιτών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, είχαν και τη θεωρητική θεμελίωσή τους. Σε «άρθρα γραμμής» κορυφαίων παραγόντων της Εκκλησίας μέσα από τα επίσημα έντυπά της ο μαρξισμός χαρακτηριζόταν εγκληματική ιδεολογία και οι κομμουνιστές άνθρωποι εκθηριούμενοι που έπρεπε να αντιμετωπισθούν ως εγκληματίες.

  Ο συγγραφέας σημειώνει όμως ότι, παρά τη σκληρότητα του Εμφυλίου Πολέμου, η Εκκλησία δεν προχώρησε σε αφορισμό των οπαδών της Αριστεράς, όπως έκανε εκείνα τα χρόνια η Καθολική Εκκλησία. Μάλιστα στο βιβλίο παρατίθεται και η αρνητική απάντηση της Ελλαδικής Εκκλησίας μέσω γνωματεύσεως του καθηγητή Αμίλκα Αλιβιζάτου σε σχετικό ερώτημα της Εκκλησίας της Κύπρου.

  Ιδιαίτερα επίκαιρο, λόγω της επικείμενης επίσκεψης του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ και της πολεμικής που ξεσήκωσε η αποδοχή της από την Εκκλησία της Ελλάδος, είναι το κεφάλαιο που αναφέρεται στις σχέσεις με το Βατικανό. Τότε που μεσούντος του Εμφυλίου Πολέμου αναβίωσε το παλιό δίλημμα «τουρκικόν φακιόλιον ή λατινική καλύπτρα;» μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η Εκκλησία της Ελλάδος να συναινέσει στη σύναψη διακρατικών σχέσεων μεταξύ του Βατικανού και του Βασιλείου της Ελλάδος στο όνομα της μάχης κατά του «κοινού εχθρού»: του πανσλαβισμού και του κομμουνισμού. Παρά τις πιέσεις των Αμερικανών και των Βρετανών και τη θετική στάση της κυβέρνησης των Αθηνών, η απάντηση της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν κατηγορηματική: για την Ελλαδική Εκκλησία αντίπαλοι δεν ήταν μόνο ο πανσλαβισμός και κομμουνισμός αλλά και ο παπισμός, ο οποίος για αιώνες ακολουθούσε επεκτατική πολιτική κατά των ορθοδόξων.

  Γίνεται ακόμη προσπάθεια να φωτισθούν ορισμένα σημεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ουσιαστικότερη ερμηνεία σημαντικών πτυχών της νεότερης ιστορίας μας. Οπως είναι ο ρόλος της οργάνωσης «Ζωή» και οι προσπάθειες για τη δημιουργία και στη χώρα μας ενός χριστιανοδημοκρατικού πολιτικού σχηματισμού στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων· οι δεσμοί που δημιουργήθηκαν στα χρόνια του Εμφυλίου μεταξύ της Εκκλησίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, τότε που οι νεαροί αξιωματικοί, μεταξύ αυτών και οι πρωτεργάτες του απριλιανού πραξικοπήματος, συμμετείχαν στους «Κύκλους» της «Ζωής» μαθαίνοντας για την ανάγκη οικοδόμησης της «Ελλάδος Ελλήνων Χριστιανών»· ο ρόλος των Αμερικανών στην άνοδο του Αθηναγόρα στον Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινούπολης ώστε το Πατριαρχείο να αποτελέσει το κυριότερο εμπόδιο στην αύξηση της επιρροής του Πατριαρχείου της Μόσχας.

  Ο συγγραφέας παραθέτει πλήθος ιστορικών στοιχείων αντλημένων από αρχεία, αφηγήσεις πρωταγωνιστών της εποχής, εφημερίδες και περιοδικά μαζί με ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βιογραφικά, χρονολόγιο και κείμενα που δίνουν το στίγμα της εποχής.

  Ενα υλικό που βοηθάει στην απαραίτητη σήμερα υπενθύμιση της Ιστορίας. Σήμερα που και στη χώρα μας οι ιδέες του «ιντεγρισμού», της δημιουργίας δηλαδή μιας κοινωνίας ταυτισμένης με το περιεχόμενο της θρησκείας, προπαγανδίζονται και από επίσημα χείλη, η γνώση των όσων έγιναν εκείνα τα τραγικά χρόνια είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη.

 68. Παράθεμα: Αρχείο του 2010: Ο Αγιασμός της Αριστεράς | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.