Η διδασκαλία της Εξέλιξης (5): η επιστολή που δεν στάλθηκε ποτέ

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι στόχος του υπουργείου ήταν να «διδάσκονται και να βιώνουν οι νέοι μας την ορθόδοξη πίστη και ζωή», η Ιερά Σύνοδος επανήλθε δριμύτερη με το υπ’ αρ. 648/19/2/1985 υπόμνημά της, ζητώντας ρητά «να καθαρθεί» ή «να αποσυρθεί» το βιβλίο, το οποίο σημειωτέον είχε ήδη υποστεί κάποια πρώτα «στρογγυλέματα». Αυτή τη φορά, δεν άντεξε άλλο ο κ. Κακλαμάνης, είδε ότι με τα καλοπιάσματα δεν γίνεται τίποτα, και τους αποκαλεί κακόπιστους κριτές του βιβλίου και πέρασε σε μια πιο ευθεία αντιπαράθεση με την Ιεραρχία. Θύμιζε ακόμη ότι θέσεις παρόμοιες με του Σταυριανού είχαν υποστηριχθεί και σε σχολικό βιβλίο βιολογίας του 1970, γραμμένο από στέλεχος του «Σωτήρα». «Γιατί τότε δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας;», ακολουθούσε η ρητορική ερώτηση. «Αλλά τότε στόλιζε το βιβλίο εκείνο το όρνιο της 21ης Απριλίου. Τότε όλα ήταν χριστιανικά, τώρα όλα έγιναν αντίχριστα».

Η θαρραλέα υπουργική απάντηση δημοσιεύεται μαζί με όλη τη σχετική αλληλογραφία στο βιβλίο του εκπαιδευτικού Αθανάσιου Νίκα, συντονιστή τότε της Επιτροπής Μελέτης Εκκλησιαστικών Θεμάτων («Εκκλησία και Παιδεία», 1991). Από το ίδιο βιβλίο πληροφορούμαστε μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια:

με εντολή Κακλαμάνη, η επιστολή δεν στάλθηκε ποτέ στους άγιους αποδέκτες της.

– ΤΕΛΟΣ –

Ένας Επίλογος παρμένος από τον iospress.gr…


ΔΑΡΒΙΝΟΣ. Ο καημένος ο εισηγητής της θεωρίας της εξέλιξης που έχει συγκεντρώσει τα πυρά του χριστιανικού φονταμενταλισμού επί δύο αιώνες, δήλωνε θρήσκος μέχρι το 1859 που εκδόθηκε το περίφημο «Η καταγωγή των ειδών». Οταν μάλιστα πέθανε, το 1882, η ταφή του έγινε με εθνικές τιμές στο Ουέστμίνστερ. Ομως, όπως αποδεικνύουν οι σημειώσεις και το ημερολόγιό του, ποτέ δεν διανοήθηκε να προδώσει την επιστήμη για λόγους θρησκευτικούς. Ηδη το 1838 έγραφε: «Υπάρχει βέβαια ένα χάσμα μεταξύ ανθρώπου και ζώων, αλλά ποτέ δεν θα παραδεχτώ ότι ο άνθρωπος έχει διαφορετική καταγωγή από εκείνα.»

ΠΑΠΑΣ. Η καθολική εκκλησία, μετά από πολλές περιπέτειες αποφάσισε πολύ πρόσφατα να αφήσει τον Δαρβίνο στην ησυχία του. Ο πάπας Ιωάννης-Παύλος Β’ παραδέχτηκε τον Οκτώβριο του 1996 ότι «οι νεότερες διαπιστώσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η θεωρία της εξέλιξης είναι κάτι περισσότερο από απλή υπόθεση». Φρόντισε βέβαια στην ίδια εγκύκλιο να αντιταχθεί στην «υλιστική ανάγνωση της θεωρίας». Το πρώτο βήμα είχε συντελεστεί το 1950, όταν ο πάπας Πίος ΙΒ’ στην εγκύκλιό του Humani Generis είχε χαρακτηρίσει τη θεωρία της εξέλιξης ως «μια σοβαρή υπόθεση εργασίας».

ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ. Στην προπαγανδιστική μπροσούρα του «Ο άνθρωπος από τον πίθηκο;» ο μητροπολίτης Καλλίνικος επικαλείται τη γνώμη του Αμερικανού Duane Gish και τον εμφανίζει ως διδάκτορα βιοχημείας. Λησμονεί όμως να προσθέσει ότι ο Gish είναι ο αναπληρωτής πρόεδρος του «Ινστιτούτου Ερευνας της Δημιουργίας», δηλαδή επικεφαλής της οργάνωσης των «δημιουργιστών» στις ΗΠΑ και χρηματοδότης όλων όσοι υποστηρίζουν ότι η Βίβλος μπορεί να διαβαστεί και ως επιστημονικό πόνημα φυσικής ιστορίας.

ΝΩΕ. Ο πονοκέφαλος των «δημιουργιστών» είναι, μεταξύ άλλων, να δώσουν και μια πιστευτή διάσταση στην ιστορία της Κιβωτού. Εφόσον αντιλαμβάνονται τον Κατακλυσμό ως ιστορικό γεγονός, σπάνε το κεφάλι τους να εξηγήσουν πώς βρέθηκε χώρος στο ίδιο πλεούμενο για όλα τα ζωντανά της γης. Οι Γερμανοί «δημιουργιστές» υποχρεώθηκαν να συμβιβαστούν με «ολίγη εξέλιξη». Υποστηρίζουν ότι υπάρχει «μικροεξέλιξη», δηλαδή ότι τα είδη εξελίσσονται σε πολύπλοκες παραλλαγές από πολύ λίγα «βασικά» και αμετάβλητα.

ΚΑΝΤΙΩΤΗΣ. Χαρακτηριστική για τον διπλό λόγο της Ιεραρχίας απέναντι στα μείζονα επιστημονικά ζητήματα είναι η εγκύκλιος που απηύθυνε ο τότε μητροπολίτης Φλωρίνης Καντιώτης το 1985, με αφορμή τη διαμάχη για το βιβλίο του Σταυριανού και τη θεωρία του Δαρβίνου. Από τη μια μεριά, ο φονταμενταλιστής μητροπολίτης νουθετεί τους επιστήμονες, κάνοντας χρήση «ορθολογικών» επιχειρημάτων της διεθνούς των δημιουργιστών: «Επειδή πιπιλίζετε την καραμέλα της λεγομένης εξελίξεως και πιστεύετε αυτής σαν αναντίρρητη επιστημονική αλήθεια, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε: Γνωρίζετε τι πάνω στο θέμα αυτό απεφάνθησαν διαπρεπείς επιστήμονες, βιολόγοι, γενετισταί, εμβρυολόγοι, γεωλόγοι, παλαιοντολόγοι στο Συνέδριο του Σικάγου το 1980 και στο Συνέδριο του Λίβερπουλ το 1982; Αν δεν γνωρίζετε, σας πληροφορούμε, ότι οι επιστήμονες αυτοί απεφάνθησαν, ότι διά της επιστημονικής οδού δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη ο τρόπος της προελεύσεως του ανθρώπου. Η θεωρία της εξελίξεως καταδικάζεται, και τα διάφορα γενεαλογικά δένδρα, αποκυήματα της φαντασίας ορισμένων που τα υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα, πρέπει να φύγουν από τα διδακτικά βιβλία». Ο Καντιώτης προτείνει, μάλιστα, και σχετική χριστιανική βιβλιογραφία. Από την άλλη μεριά, στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται με άλλο τρόπο στους πιστούς: «Αγαπητοί μας χριστιανοί, άνδρες, γυναίκες, μαθηταί, μαθήτριες! Μη δίνετε σημασία στους κρωγμούς των αθέων και των απίστων. Να είσθε βέβαιοι ότι τα υλιστικά των κηρύγματα, όσο κι αν εντυπωσιάζουν εκ πρώτης όψεως, θα σβήσουν σαν πυροτεχνήματα…» (εγκύκλιος 403/13-3-1985).

Πηγές:
Evolution Resources From the National Academies
US National Center for Science Education
BerkeleyUniversity
The Talk Origins Archives
• 1.Physics4u.gr
• 2. Physics4u.gr
Καθημερινή
Ιστοσελίδα κ. Θάνου Καψάλη
Το Βήμα + Physic4u
http://iospress.gr

This entry was posted in επιστήμη, ιστοΕπιφυλλίδες. Bookmark the permalink.

19 Responses to Η διδασκαλία της Εξέλιξης (5): η επιστολή που δεν στάλθηκε ποτέ

  1. Ο/Η penguin_witch λέει:

    Α, και χρόνια μας πολλά!
    Του Δαρβίνου του φωτοδότη σήμερα!

  2. Ο/Η roidis λέει:

    🙂
    τι λες βρε πιγκουΐνα μου, υπάρχει και τέτοια γιορτή; τι εννοείς; χε χε!

  3. Ο/Η kelsos λέει:

    Τελικά το συμπέρασμα είναι ότι οι σκοταδιστές έχουν τεράστια εξουσία ακόμα και στον 20ο αιώνα και η οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία υποχωρεί στις παράλογες απαιτήσεις της εκκλησίας. Το ότι βέβαια προσπαθούν να καπηλευτούν μέρος των επιστημονικών θεωριών η γενικά στοιχείων που στην πραγματικότητα αντιτίθεται στις πεποιθήσεις τους, για να στηρίξουν το σαθρό οικοδόμημα τους είναι πάγια τακτική.

    Ίσως ο κ. Κακλαμάνης να φοβήθηκε το πολιτικό κόστος (όπως και οι σημερινοί πολιτικοί) αλλά πέραν αυτού, πολύ πιθανόν να φοβήθηκε ακόμη περισσότερο το αφιονισμένο ποίμνιο το οποίο σίγουρα θα ξεσήκωναν εναντίων του οι της εκκλησίας.

    Κάποτε πίστευα παρεμπιπτόντως ότι ζούσα σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα, τελευταία όλο προς ανατολική θεοκρατία μου φέρνει.

  4. Ο/Η penguin_witch λέει:

    Σαν σήμερα δεν γεννήθηκε ο Δαρβίνος?

  5. Ο/Η ioudas λέει:

    @ Ρο: παρακολούθησα την επιμελέστατη σταυροφορία ενημέρωσης
    που έκανες και ένα μπράβο το χρειάζεσαι για τη δουλειά που έριξες.
    Το παπαδαριό βέβαια θα συνεχίσει με νύχια και δόντια να υπερασπίζεται τα κεκτημένα, είναι αυτονόητο. Αν ποτέ καταργούνταν αυτά τα «κεκτημένα», καταλαβαίνεις ότι δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης πλέον. Όσο και να προσπαθούν να πείσουν περί πνευματικότητας είναι δυστυχώς αλυσσοδεμένοι με την εξουσία επί της ύλης και γλιτωμό δεν έχουν.

  6. Το αστείο της ημέρας: «η Βίβλος μπορεί να διαβαστεί και ως επιστημονικό πόνημα φυσικής ιστορίας»… Τα υπόλοιπα τα είπαμε και σε άλλα σχόλια.

  7. Ο/Η roidis λέει:

    @penguin_witch, Merci ! 😉
    .
    @Kelsos, ο κος Κακλαμάνης όπως και πολλοί άλλοι θα έκαναν τα πάντα να μείνουν εντός κοινοβουλίου..
    .
    @Ιούδας, σε ευχαριστώ πολύ, δεν έκανα παρά του τι οφείλει να κάνει δεοντολογικά ένα ιστολόγιο σαν το δικό μου.
    .
    @Δείμε, μάλιστα φίλε μου! Μάλιστα…

  8. Ο/Η sfrang λέει:

    Καλά, αν δεν εστάλη ποτέ η επιστολή, είναι σαν να μην γράφτηκε! Αν δεις πόσα κείμενα έχω που δεν δημοσιεύτηκαν ή δεν κυκλοφόρησαν με άλλο τρόπο, θα μάζευα τόμους, άχρηστοι όμως για τη δημόσια συζήτηση! Καιροσκοπούν κάποιοι, όταν ήταν υποχρεωμένοι να βγουν θαρραλέα στη δημοσιότητα και δεν το έκαναν, αλλά τώρα δημοσιεύουν τις παραλίγο θαρραλέες πράξεις τους.

  9. Ο/Η roidis λέει:

    sfrang,
    πήγαινε στου φίλου Πετεφρή να δεις τι γράφει.

  10. Ο/Η zaphod λέει:

    Ο Κακλαμάνης πάντως έδειξε τσαγανό στον τελευταίο τσακωμό με την εκκλησία για τις ταυτότητες. Ακόμα θυμάμαι αυτό που είχε πει για ανθρώπους χωρίς παιδιά και χωρίς πατρίδα. Ίσως τότε όμως να ένιωθε πως τα πολιτικά του ψωμιά ήταν έτσι και αλλιώς λίγα λόγω ηλικίας και κεκτημένου σεβασμού, από τους Πασόκους ψηφοφόρους τουλάχιστον.
    Πάντως είναι όντως ανέκδοτο η προσπάθεια που γίνεται περί επιστημοσύνης της Βίβλου αλλά οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να το κάνουν. Η θεοπνευστία έχει το μειονέκτημα πως πρέπει να ισχύει πάντα και να βγαίνει πάντα σωστή. Ο μεγάλος αδερφός πρέπει να είναι αλάθητος είχε πει και ο θείος Όργουελ… Χμμ….μόλις βρήκα ιδέα για το επόμενο ποστ μου 🙂

  11. όταν το παπαδαριό (αυτό το συνάφι του πίστευε και μη ερεύνα) μπλέκει τα μπούτια του με την επιστήμη συμβαίνουν τραγελαφικές καταστάσεις…

  12. Ο/Η jim_hellas λέει:

    Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί η Θρησκεία μπλέκεται συνέχεια στα πόδια της Παιδείας και της Επιστήμης. Άλλο πράγμα το ένα,άλλο το άλλο, πως να το κάνουμε;

    Ο καθένας δουλεύει στον τομέα του. Αν κάπου υπάρχει μια σύγκρουση σε θεωρητικό επίπεδο, ο μόνος τρόπος να λυθεί είναι:
    α) η έρευνα = πείραμα και επαλήθευση ή παρατήρηση και
    β) περισσότερη πίστη

    εννοείται ότι το α το ακολουθούν οι της επιστημονικής οδού και το β οι της θρησκευτικής.

    Αυτή η εκκλησία έχει καταντήσει αηδία πια! Θέλει να έχει λόγο στην εκπαίδευση (γιατί;;;;), στις επιστημονικές θεωρίες (περικαλώ;;;), στην.. πολιτική (αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για το ένδοξο ελληνικόν έθνος που ζει στιγμές χριστοδουλικής δόξας), τον… αθλητισμό (θα ξεχάσω εγώ την χοντρόφατσα του Χριστόδουλου να χαιρετάει τους παίκτες της εθνικής και να απευθύνει λόγο στο λαό; ελεοc) αλλά εννοείται και στις τέχνες (απαγορεύονται οι Lordi, οι Metalica αλλά και οι Rolling Stones).

    Μας έχουν πρήξει τα ούμπαλα πια με τα ΜΗ τους! Στο καλό… συγχύστηκα πάλι!

    Πότε θα καταλάβουν ότι η μόνη αλήθεια είναι η ελευθερία του ανθρώπου; Ελευθερία να κάνει ότι θέλει, να πιστέψει ότι θέλει, να πει ότι θέλει, να εκφραστεί όπως θέλει, εφόσον δεν παραβιάζει την ελευθερία του άλλου (αλλά να μιλάμε για ουσιαστική παραβίαση, όχι «με έθιξες, θα σε κάνω ντα»).

    Over and out!

    . –

  13. Ο/Η northaura λέει:

    όσοι απο εμας ειχαν την «τυχη» να διδαξουν βιολογια σε τελειοφοιτους λυκειου στην επαρχια (τον 21ο αιωνα) γνωριζουν ποσο αποτελεσματικοι ειναι οι εκαστοτε Καλλινικοι.
    -και γιατι διδασκεις εξελιξη αφου ειναι εκτος υλης;
    -γιατι χωρις εξελιξη ειναι σα να διδασκω σε τυφλους βιολογια
    -και προτιμας να μεινεις ανεργος τεκνον μου ή να διδασκεις σε τυφλους;
    -το τι προτιμω δεν εχει ιδιαιτερη σημασια πατερ, η εκπαιδευση δεν αφορα μονο τα πιστευω μας, στις επιστημες τουλαχιστον

    (για την ιστορια δεν του περασε του παπα, ενω τα παιδια περασαν στις πανελληνιες, δυο απο αυτους ειναι τωρα φοιτητες βιολογιας και χρ. ορθοδοξοι)

    με συγχωρεις για το σεντονι

  14. Παράθεμα: Περί Εξέλιξης: «…σαν να μη διδάσκονται τα παιδιά ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο» « Ροΐδη Εμμονές

  15. Παράθεμα: Η παρουσία Δαρβίνου - απουσία Θεού « Ροΐδη Εμμονές

  16. Ο/Η laskaratos λέει:

    Δεν ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκεται τώρα ο κ.Απόστολος Κακλαμάνης, που έχει πλέον αποσυρθεί από την ενεργή πολιτική. Αν όμως είναι νηφάλιος θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του για την υποχώρησή του στο θέμα της διδασκαλίας της δαρβινικής θεωρίας και για άλλες περιπτώσεις που κάτω από την πίεση του αρχηγού του, έδειξε πολιτική δειλία, την ίδια δειλία που δείχνουν σήμερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποτάσσονται στις εντολές του Τσιπρανδρέου και ξέρω πόσο κωμική είναι η σύγκριση ενός ασήμαντου πολιτικάντη και απατεωνίσκου με τον Παπανδρέου που ήταν πολιτικός και απατεώνας ολκής.
    Ο πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης, είχε ανοίξει το στόμα του μια φορά να καταγγείλει την Ιεραρχία, σαν υπουργός Παιδείας που είχε χρηματίσει, ήξερε για το βόρβορο που επικρατούσε στις τάξεις της. Έτσι με αφορμή τις αντιδράσεις του Χουντόδουλου στο ζήτημα των ταυτοτήτων, μια μάχη που η Εκκλησία την έχασε πανηγυρικά και πανεύκολα, όπως πανηγυρικά και πανεύκολα έχασε τη μάχη του αυτόματου διαζυγίου και του συμφώνου συμβίωσης :

    «…. μιλούν για πατρίδα άνθρωποι που δεν πολέμησαν, ούτε πρόκειται να πολεμήσουν για πατρίδα, για θρησκεία άνθρωποι που καπηλεύονται τη θρησκεία και την πίστη, για οικογένεια άνθρωποι οι οποίοι δεν θέλησαν και ούτε πρόκειται να θελήσουν να κάνουν οικογένεια. Ξέρετε πόσοι ιεράρχες σήμερα έχουν διάφορες αμαρτίες, διαχειριστικές, προσωπικές και η εισαγγελική αρχή ουδέποτε θέλησε, ουδέποτε τόλμησε να βάλει τον δάκτυλο επί τον τύπον τον ήλων και να βάλει και την καρφίτσα εκεί που υπάρχει το πύον». » (14-6-2000, Ρ.Σ. «Φλας).

    Στο τελευταίο σκέλος των καταγγελιών ενός κορυφαίου παράγοντα της Πολιτείας, κανείς δεν ζήτησε διευκρινίσεις. Βέβαια ο κ.Κακλαμάνης είναι από τους τελευταίους που δικαιούνται «δια να ομιλούν», ως συνυπεύθυνος για την καρφίτσα που δεν μπήκε στο πύον και ιδιαίτερα γιατί ως υπουργός Παιδείας θέσπισε την αντιδημοκρατική συμπληρωματική διάταξη στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας που δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε Χριστόδουλο να ξηλώνει χωρίς δίκη όποιον μητροπολίτη θέλει . Με χρήση αυτής της διάταξης, παρακάμφθηκε από τον κ.Π. ο σκόπελος της δίκης του Αττικής Παντελεήμονα και ο δεσπότης έπεσε στα μαλακά με έκπτωση, γλυτώνοντας την καθαίρεση.

    Η στρεψόδικη απάντηση της πανικόβλητης Συνόδου στα περί αμαρτιών με τις οποιες την απείλησε ο Πρ.τ. Βουλής έβριθε γενικολογιών για την «τεράστια για το έθνος προσφορά της Εκκλησίας, έλλειψη σεβασμού στο μοναδικό ιδεώδες της Πίστεώς μας και στην Ποιμαντική προσφορά του Ιερού κλήρου…».

    Γιατί η Σύνοδος δεν σήκωσε το γάντι ζητώντας ονόματα; Για τον ίδιο λόγο που σιωπούν στις επανειλημμένες προκλήσεις του καταδικασμένου για εκβιασμούς Γ. Μιχαλόπουλου, του εκδότη που απειλούσε και έβριζε τους κληρικούς και αυτοί πανικόβλητοι τον κολάκευαν (ακόμη συνεργάζονται με τη φασιστοφυλλάδα του)

    Γνωρίζει η Εκκλησία της Ελλάδας ότι η Αποστολική Διακονία συνεργάζεται εμπορικά με την αποκρυφιστική, συνωμοσιολογική και αντισημιτική ‘Ελεύθερη Ωρα’;;;

    και τον παρασημοφορούσαν:

    Το σάπιο ιερό βασίλειο της Δανιμαρκίας [2]

    «Περί αυτής της φωτογραφίας του εν ενεργεία μητροπολίτου (ερωτικό σύμπλεγμα) δεν ακούσαμε καμμία αντίδραση….Μήπως γιατί υπάρχει κοινό Έγκλημα; Μήπως γιατί και άλλοι υψηλόβαθμοι ρασοφόροι έχουν λερωμένη την φωλιά τους; Μήπως γιατί υπάρχουν 45 φάκελοι Ανδρών και ΜΗ Ανδρών;….» (“ΝέοιΆνθρωποι.”, 24-5-2002).

    Η αντιμετώπιση των μελών της Συνόδου είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Απλά να ειπωθεί δημόσια η αλήθεια την οποία όλοι γνωρίζουν. Αυτό δεν γίνεται διότι οι πρωθυπουργοί από λάθος εκτιμήσεις ή συνειδητά, επιλέγουν καθαρά προσωπικές πελατειακού και συμφεροντολογικού τύπου σχέσεις με την Εκκλησία «για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο» ή για να καρπωθούν προσωπικά οφέλη.

  17. Παράθεμα: [βιβλίο] Λευτέρης Ζούρος, Ας συμφιλιωθούμε με τον Δαρβίνο [1] | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  18. Παράθεμα: [βιβλίο] Mark Ridley, Δαρβίνος | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  19. Παράθεμα: [βιβλίο] Mark Ridley, Δαρβίνος [2] | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.