Το απαρτεμάν του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

[Σε μεγάλο σπιτικό επενδύει ο θεός]

Οι πρώτοι Έλληνες στην Αυστραλία λίγο μετά το 1800 είναι επτά εξόριστοι ναυτικοί της σκούνας «Ηρακλής», καταδικασμένοι για (αναίμακτη) πειρατεία από βρετανικό δικαστήριο της Μάλτας (permisospress, 30.8.2015).

του Αναγνώστη Λασκαράτου

Η δημοσίευση ενός υπερασπιστικού άρθρου (για την αγορά του πολυτελέστατου διαμερίσματος-αρχιεπισκοπικής κατοικίας των 6.5 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων, βλ. «Για πολυτελή βίο»), στην ομογενειακή εφημερίδα ‘Νέος Κόσμος’ της Αυστραλίας με τον κωμικό τίτλο «No Pasaran! Ο εκφοβισμός προς τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο δεν θα περάσει!» (18.6), γραμμένου από έγκριτο θεολόγο,  είναι η αιτία που με κάνει να ασχοληθώ με το υπερπολυτελές διαμέρισμα του Κρητικού καλόγερου Κώστα Γρινιεζάκη, μαθητή κάποτε του Λυκείου της Ριζαρείου Σχολής, που κάτω από το επαγγελματικό ψευδώνυμο Μακάριος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, κρύβει τη δίψα του για καλοπέραση. Το άρθρο που αναδημοσιεύτηκε ευχαρίστως σε εκκλησιαστικές ιστοσελίδες, επιχειρεί να υπερασπιστεί τη βουλιμία του μοναχού, αλλά απλά αναδεικνύει τη διαφθορά και τον εμφύλιο πόλεμο στους κόλπους της εθνικής ελληνικής Εκκλησίας της Ωκεανίας και την ανοχή των Ρωμιών πιστών της, που είναι συνδεδεμένοι μαζί της, κυρίως γιατί (ιδιαίτερα οι χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου) τη βλέπουν ως γέφυρα με τις μακρινές τους ρίζες και πεδίο έκφρασης της ανατολίτικης πολιτισμικής τους κληρονομιάς, από την οποία η νέα ήπειρος δεν μπόρεσε ακόμη να τους αποσπάσει. Δεν θα ασχοληθώ με την κωμικοτραγική Ιστορία της Ελληνορθοδοξίας στην Αυστραλία, την πολύχρονη διαμάχη της επίσημης Εκκλησίας του πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης με τις ελληνικές κοινότητες (αριστερής πολιτικής τοποθέτησης), τα συνεχή εκκλησιαστικά σχίσματα, τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό Οι ορθόδοξοι προκαθήμενοι δεν αγαπούν αλλήλους», ΤΟ ΒΗΜΑ-Μ.Αντωνιάδου-24.11.2008) με το επίσης ρωμέικο πατριαρχείο Ιεροσολύμων, που άνοιξε κάποια στιγμή κι αυτό υποκαταστήματα στην ήπειρο, με απεσταλμένο μεσολαβητή, όταν τα πνεύματα οξύνθηκαν με την κανονική Εκκλησία, τον ερωτότροπο Ησύχιο («Πέτρα σκανδάλου»), το μίσος των μεταναστών Ρωμιών με τους εκεί ομοιοπαθείς Βορειομακεδόνες Ορθοδόξους, την παλαιοημερολογίτικη εκκλησιαστική τσοκαρία («Παπάς της αστυνομίας για μία εβδομάδα»), που διεκδικεί μερίδιο από τα κέρδη, με καθαιρεμένους από την κρατική ελλαδική Εκκλησία Επισκόπους, που ασχολούνται με την παιδική πορνογραφία («ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ»), κλπ. κλπ. Έτσι για την Ιστορία και για να γελάσουμε, να καταγράψω πως ο πρώτος Ρωμιός Δεσπότης στην Αυστραλία (1924), ο εριστικός Σαμιώτης Χριστόφορος Κνίτης, τον Φεβρουάριο του 1926, ενόψει κατηγοριών εναντίον του για ανηθικότητα, κατήγγειλε τέσσερις νεαρούς Έλληνες για συνωμοσία με σκοπό να συκοφαντηθεί για «κακόφημη συμπεριφορά» [H. L. N. Simmons  «Australian Dictionary of Biograph», Vol. 9, (Melbourne University Publishing-MUP), 1983]. Για κακή του τύχη, στις 14.12.1927 χτυπήθηκε σοβαρά από μοτοσυκλέτα ενώ περίμενε να επιβιβαστεί σε τραμ για κάποια κακόφημη περιοχή του Σίδνεϊ. Λίγο πριν είχε φύγει από δεξίωση αρραβώνων παριστάνοντας τον άρρωστο. Το γεγονός προκάλεσε κουτσομπολιά και η εφημερίδα «Πανελλήνιος Κήρυξ» ζήτησε από την Κωνσταντινούπολη την ανάκλησή του (βλ. «Παροικιακό Βήμα», Χρ. Φίφης  Ιούλιος 2019).

Α. Το υπερασπιστικό άρθρο, άθελά του αποκαλύπτει ένα νοσηρό εκκλησιαστικό κλίμα συγκρούσεων, που έγινε η αιτία-όπως σχεδόν πάντα-να βγει στη φόρα η ανίερη αγορά: «…στην πραγματικά αστεία πάλη τους εναντίον του Αρχιεπισκόπου ήταν ένας, καλή του ώρα, δικηγόρος εν Αθήναις, ένας ανάδελφος – ή, καλύτερα, ψευδάδελφος, που θα έλεγε και ο θεήλατος Παύλος – ιερομόναχος εν Αγίω Όρει, ένας ανήλεος την καρδίαν ημέτερος ιεράρχης κι ένας άλλος πάλαι ποτέ ημέτερος που τώρα ποιεί(ται) την νήσσαν – και οι δυο τους πικραμένοι που στην μετά τον Στυλιανό εποχή δεν έδρεψαν τις δάφνες που περίμεναν – ένας άφρων και δύστυχος Αρχιμανδρίτης, ο οποίος το φέρει βαρέως που δεν τον εκάμανε ακόμα δεσπότη, καθώς κι ένας … Ρύπος (όπως τον είχε βαφτίσει ο μακαριστός Στυλιανός), τα μάλα δεινός περί τα Ορθόδοξα πράγματα…. Πρόκειται για τους γνωστούς κύκλους που ως βασικό απώτατο στόχο έχουν τον Πατριάρχη του Γένους πάντων των Ορθοδόξων Βαρθολομαίο…».

Φωτ. από inred.gr-25 Δεκεμβρίου 2017

Β. Στη συνέχεια αποκαλύπτει και μια πικρή αλήθεια. Την σχεδόν μόνιμη ανοχή των πιστών: «Εάν όντως είναι τόσος ο σάλος, τόσο το σκάνδαλο….πού είναι έστω κι ένας φορέας αυτής της άμοιρης Ομογένειάς μας,.. κάτι ή κάποιος, τέλος πάντων, που να βγήκε και να εξέφρασε τον καημό και τον πόνο του; Πού είναι κάποιος …από τον συντεταγμένο Ελληνισμό που να διατύπωσε δημοσίως το άχτι του μπροστά στις ανίερες αγορές, τις βίλες και τις πολυτελείς βιο-πολιτείες; ΚΑΝΕΙΣ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!».

Γ. Η αγορά δικαιολογείται ως επένδυση, με τρόπο αστείο, λες και δεν υπάρχουν άλλες προτεραιότητες και δυνατότητες επενδύσεων, εκτός από αυτήν της αρχιεπισκοπικής κατοικίας, η οποία, λέει, λόγω φόρτου αρχιερατικής εργασίας κατοικείται μόνο τη νύχτα, λες και η Εκκλησία δεν πρέπει να βασίζεται στο δίλεπτο της χήρας και στη Θεία Πρόνοια, αλλά να κάνει σαν κερδοσκοπική επιχείρηση επιτυχείς επενδύσεις, που συμπτωματικά ευνοούν σκανδαλωδώς το αφεντικό της: «Ο Σεβασμιώτατος δεν αγόρασε κανένα διαμέρισμα· το Consolidated Trust της Αρχιεπισκοπής αγόρασε ένα διαμέρισμα. Το διαμέρισμα κόστισε, λένε, 6.500.000 δολάρια κι αυτό είναι απαράδεκτο….Δηλαδή, λέω εγώ, το Consolidated Trust της Ι.Αρχιεπισκοπής μπορεί να προβαίνει σε επενδύσεις μόνο σε ορισμένες περιοχές του Σύδνεϋ– ας πούμε τις φθηνιάρικες…–ας πούμε σε ένα διαμέρισμα που βλέπει κι από τις δύο μπάντες το πιο όμορφο λιμάνι του κόσμου–που η επένδυση δεν πρόκειται ποτέ να χάσει, αλλά μάλλον να πολλαπλασιάσει τα λεφτά….Φτάνουμε, το λοιπόν, στην άκρως προκλητική εικόνα του καλόγερου Αρχιεπισκόπου που κοιμάται μέσα στα μάρμαρα και πάνω στο ψαροκόκκαλο παρκέ, κάνει μπάνια στην εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα και τρώει πάνω στους γρανίτες…Κι όλα αυτά από τις έντεκα το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί, μιας και όποιος δεν το ξέρει ο Αρχιεπίσκοπος όλες τις υπόλοιπες ώρες διακονεί – δουλεύει, αν θέλετε–χωρίς τις εν λόγω πολυτέλειες στο Γραφείο του στο Ρεντφερν… Παρεμπιπτόντως, κι αυτό το Γραφείο–δημιούργημα του μακαριστού Στυλιανού – πολύ απέχει από το Γραφείο που θα δείτε εάν έρθετε στο σπίτι μου και άρα δεν επιτρέπεται ο καλόγερος Αρχιεπίσκοπος να χρησιμοποιεί έναν τέτοιο χώρο… Ας αρχίσουμε, λοιπόν, να μιλάμε και για το σκάνδαλο του Γραφείου στο Ρέντφερν… Αιδώς Αργείοι!!!..». Παρεμπιπτόντως να σημειώσω πως ο κ. συνήγορος δεν εξηγεί γιατί αρχικά έγινε η προσπάθεια να χρεωθεί αυτή η «ανιδιοτελής»  επένδυση στον ετοιμοθάνατο πρώην Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό; («Ανιψιός Στυλιανού: Μη με εμπλέκετε»).

Τελειώνοντας θέλω να θυμίσω στο θεολόγο σχετικά με τον μπον βιβέρ Αρχιεπίσκοπό του, τα λόγια του υποτιθέμενου θεού τους: «ουαί τω ανθρώπω εκείνω δι’ ου το σκάνδαλον έρχεται» και το «Υμείς έστε το φως του κόσμου, ου δύναται πόλις κρυβήναι επάνω όρους κειμένη».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
Α.«Ρασοφόροι με πισίνες, με τζακούζι κι ελικόπτερα»
«‘Έξυπνο σπίτι’ για τον Πατριάρχη Μόσχας με μπιλιάρδο και πισίνα – Στα 4.3 εκατ. δολλάρια το κόστος»

Β.«Η ιστορία της Κοινότητας Μελβούρνης». «..ο αναγνώστης θα δει να ξετυλίγονται μπροστά του διάφορα εκκλησιαστικά ζητήματα, όπως: ανεγέρσεις ναών, διαμάχη κληρικών και κοινοτικής ηγεσίας, ξιφουλκήσεις επισκόπων σχισματικών, ετεροκέφαλες και αυτοκέφαλες (για να μην πω ξεροκέφαλες) Εκκλησίες, έγκυρα και άκυρα μυστήρια, εισπηδήσεις πατριαρχείων, ακόμα και το αυτοκινητικό δυστύχημα, με οδηγό τον Ιερόθεο Κουρτέση, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο μητροπολίτης Θεοφύλακτος, που τελικά ο τάλας δεν ήταν θεοφύλακτος! Βέβαια, η ιστορία της Εκκλησίας εμπεριέχει και θετικές πτυχές. Δεν είναι όλα μαύρα σαν το ράσο».

Γ.«Τα περι ‘καθαρσεως’ στην Εκκλησία» «Υπό Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού». «Πρόκειται δια τον όλως αδοκήτως εἰς τήν Αρχιγραμματείαν της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αναρριχηθέντα, Επίσκοπον Χριστιανουπόλεως Σεραφείμ Μεντζελόπουλον (Σημ.Λ.:  τώρα μητροπολίτη Πειραιά), και δια τον υπ’ αυτού ‘προστατευόμενον’ και τεχνηέντως ‘προωθούμενον’ πρ. Μητροπολίτην Ν. Ζηλανδίας Ιωσήφ Χαρκιολάκην. Επειδή και οι δυο εν λόγω υποκριταί και αδίστακτοι, αλλά συγχρόνως μελιστάλακτοι Κόλακες διεκδικούν την στιγμήν αυτήν μεγαλωνύμους Μητροπόλεις εν Ελλάδι…διότι έτσι συμφέρει το αμετανόητο κατεστημένο της ‘Χρυσοπηγής’, εξαναγκαζόμεθα να δημοσιοποιήσουμε σήμερον δια τον Μεντζελόπουλον, … Αναφοράν μας…διά τον Χαρκιολάκην εδημοσιοποιήσαμε προ πολλού τα δέοντα».

Δ.Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ως εφαλτήριο καριέρας: «Ο ‘ενσκήψας τραγικός τσαρλατάνος’» (περ. ‘Unfollow’, Διον. Καλιντέρης τ. Μάιος 2014). «Ο Πειραιώς Σεραφείμ είναι γνωστό ότι επιδίδεται ανενόχλητος σε κηρύγματα μίσους. Λιγότερο γνωστό είναι το παρελθόν του, οι καταγγελίες του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την «ψυχοπαθολογική του κατάσταση». «…ο Στυλιανός καταγγέλλει ότι η σύντομη αυστραλιανή εξόρμηση του Σεραφείμ δεν ήταν παρά ένας πονηρός ελιγμός για την προαγωγή του στον επισκοπικό βαθμό….όταν το 2006 ετέθη ζήτημα εκλογής του Χριστιανουπόλεως Σεραφείμ στη μητρόπολη Πειραιά, ο Στυλιανός φρόντισε με επιστολή του να ενημερώσει όλη την ελλαδική ιεραρχία για το ποιόν του….Εκθέτοντας αδιάψευστα πειστήρια (από το επίσημο Αρχείο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας) περί του τρόπου με τον οποίο μας επαγίδευσε εις το να υποκλέψει το Επισκοπικό αξίωμα ο εκ της Ελλάδος ενσκήψας τραγικός τσαρλατάνος Αρχιμ. Σεραφείμ Μεντζελόπουλος,..».

*

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Ξέρουμε ότι το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε

This entry was posted in Ieres_Ependyseis, IERES_YPOKRISSIES, IERI_Exoussia, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

36 Responses to Το απαρτεμάν του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

  1. Ο/Η laskaratos λέει:






    https://img-2.homely.com.au/S3/l-AgentBox-6365157-1.jpg?enlarge=true&format=jpeg

    Λεπτομέρειες, αρχιτεκτονικό σχέδιο και φωτογραφίες του διαμερίσματος από την σχετική καταχώρηση του αυστραλιανού κτηματομεσιτικού γραφείου Ε Δ Ω.
    https://www.homely.com.au/homes/level-23-155-kent-street-millers-point-nsw-20/6365157

    Level 23/155 Kent Street, Millers Point NSW 2000
    Price Undisclosed
    3 Bed • 3 Bath • 2 Car
    Property type: Apartment
    Status: Sold on Fri 20 Dec, 2019
    Apartment
    description
    “The Georgia | Luxurious whole floor residence | Iconic Sydney Harbour Views”
    Designed by renowned architect Ercole Palazzetti, The Georgia is one of Sydney’s most exclusive and sought-after boutique apartment buildings. Located in the Kent Street Village, this magnificent 238 sqm apartment of house like proportions encompasses the entire floor (with no common walls), is bathed in natural sunlight and captures dual aspect, breathtaking and iconic views of Sydney Opera House, Harbour Bridge, Barangaroo, Darling Harbour and the City Skyline.

    Bespoke luxury renovation by renowned designer Andrea D’Cruz has delivered a one of a kind even within a building of only 20 residences. This apartments quality stands out and was quickly snapped up by one of Vanguarde’s customers off market.

    – Level lift access from the lobby directly into your own private entrance foyer
    – Striking herringbone parquet floor to foyer, floor to ceiling glass windows
    – Huge gourmet kitchen with granite benchtops and Gaggenau appliances
    – Two spacious entertaining terraces commanding panoramic views
    – Lavish master suite, extensive built in wardrobes and luxurious bathroom
    – Two further double bedrooms (one with deluxe ensuite) and built-in wardrobes – Separate marble bathroom, laundry room, additional basement storage
    – Concierge Service, heated indoor pool, fully equipped gymnasium – Level 6
    – Pet friendly, sophisticated video intercom system, A/C, parking for 2 cars

    Outgoings:
    Council: $290 pq (approx)
    Water: $180 pq (approx)
    Strata: $5600 pq (approx)

    Other features
    Built-In Wardrobes, City Views, Close to Schools, Close to Shops, Close to Transport, Ocean Views
    Read more
    Property features

    Air Conditioning

    Ensuites: 1

    Intercom

    Pet-Friendly
    Building details
    Area:


    Nearby schools in
    and around Millers Point, NSW

  2. Ο/Η Παφίτης λέει:

    https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/i-arxiepiskopi-tis-kuprou-einai-louks-diathetei-kai-pisina/

    Η αρχιεπισκοπή της Κύπρου είναι λουξ! Διαθέτει και πισίνα

    Εδώ και έναν χρόνο στην αρχιεπισκοπή της Λευκωσίας διεξάγονταν οικοδομικές εργασίες με πρόφαση την υποστήριξη του κτιρίου αλλά…στην πραγματικότητα έφτιαχναν πισίνα

    THETOC TEAM

    PUBLISHED 26 ΑΠΡ. 15 (13:36)


    Η γελοιογραφία που δημοσίευσε η εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου, η οποία αποκάλυψε το θέμα.

  3. Ο/Η Antipriest λέει:

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10221390253441741&id=1111433951

    Sirakos Ioannis Kesen

    Λέμε για τον ψευτο-γιατρό της επικαιρότητας που εξαπάτησε τόσο κόσμο και κάποιοι απ’ αυτούς πέθαναν: εγώ θα σας πω για τον παπα Δημήτρη, ο οποίος είναι στην εκκλησία των Αγ. Ισιδώρων στο Λυκαβηττό. Αυτός ο τύπος, χωρίς πτυχία θεολογίας ή κάτι τέτοιο, παραμυθιάζει κόσμο ότι έχει ένα σταυρό ο οποίος θεραπεύει μέσα από τα χέρια του μονάχα, ότι του εμφανίζεται η Παναγία -συνέχεια το λέει- ότι στο ναό αυτόν γίνονται θαύματα- σε συνεργασία με συγκεκριμένο ιστοχώρο που δημοσιεύει τα θαύματα, φάνταζομαι με το αζημίωτο. Ο κόσμος κάνει ουρές, πούλμαν και λοιπά. Παλιότερα είχε ανέβει τουρ κατόπιν πρόσκλησης μητροπολίτου στη Β. Ελλάδα κι έγινε απ’ τον κόσμο ο πανικός ο μέγας. Ο ίδιος λέει ότι ασθενείς που σταμάτησαν τις θεραπείες τους δια μέσου του σταυρού που έχει, θαραπεύτηκαν και διάφορες τέτοιες μαλακίες, οι οποίες εκτός απ’ το ότι είναι αθεολόγητες, είναι και επικίνδυνες. Κανείς δεν του λέει τίποτε -μητροπολίτες άλλωστε τον καλούν, εγκληματικός σε σώματα και συνειδήσεις, δρα ανενόχλητος.

  4. Ο/Η Ορθολογιστής λέει:

    Φίλος καταγόμενος από την συγκεκριμένη περιοχή, μου έλεγε το εξής: υπάρχει και άλλο λαμόγιο-παπάς (αν και ο χαρακτηρισμός κείται πλεοναστικώς) στην Τέμενη Αιγίου. Σε συνεργασία με τον αρχιμανδρίτη αδερφό του, που του ψαρεύει πελάτες από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου στο οποίο παριστάνει τον παπά, παρουσιάζεται για εξορκιστής και αρμέγει τα κορόιδα που φτάνουν με πούλμαν από την Πάτρα… ο πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος (ο και γνωστός ως Χαζός μεταξύ άλλων), έπειτα από καταγγελίες, αντί να ξυρίσει τον κωλόπαπα-εξορκιστή, άφησε «να λύσει το θέμα ο διάδοχός του». Και μαντέψτε τι έκανε ο διάδοχός του. Το βρήκατε! ΤΙΠΟΤΑ! Ο τύπος θέλει παλούκωμα.

  5. Ο/Η Κάπας Σ. λέει:

    Άσχετο με το θέμα, σχετικό με το σχόλιο του «Ορθολογιστή»: Μα πώς ο διάδοχος του Λενή να κάνει κάτι άλλο, αφού είναι ΕΝΕΡΓΟΎΜΕΝΌ του!!Άλλωστε γιαυτό του έδωσε μεν τυπικά το θρόνο, αλλά ενεργεί κατά το δοκούν του πάτρωνά του!!Υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα, που του επέτρεψε να «αφορίσει» μέσα σε ναό της-υποτίθεται-κυριαρχίας του τους πολιτικούς;;Χώρια τις περιοδείες με τον αγιασμό και τη λιτανεία της εικόνας!! Πάρτε το χαμπάρι «Λενή ζεις, εσύ μας οδηγείς¨, ως ουσιαστικός βέβαια μητροπολίτης!!

  6. Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

    Το διαμέρισμα θα το μοιραστεί με άλλους

    https://www.protothema.gr/greece/article/903976/arhiepiskopos-australias-makarios-eimai-edo-gia-na-moirasto-mazi-sas-oti-eimai-kai-oti-eho/

    Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος: «Είμαι εδώ για να μοιραστώ μαζί σας ό,τι είμαι και ό,τι έχω»

    Ισμήνη Χαραλαμποπούλου
    29/06/2019, 14:13 1

    Με λαμπρότητα η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Αυστραλίας Μακάριου

    Στην Αυστραλία χτύπησε σήμερα η καρδιά της Ορθοδοξίας, όπου πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακάριου.

  7. Ο/Η laskaratos λέει:

    Αριστερή αδιαντροπιά, που πρέπει να απαντηθεί

    Ο Κοντονής στηρίζει τον Παπαδημούλη

    «Γιατί δεν είναι ηθικό, ένας άνθρωπος με υψηλό μισθό να μην μπορεί να επενδύσει τα χρήματά του με καθαρό και διαφανή τρόπο;» αναφέρει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

    20.06.2020

    Για τα πολυάριθμα ακίνητα, την «Παπαδημούπολη», του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, μίλησε στον Status, ο Σταύρος Κοντονής, αναφέροντας ότι «έχω αναλάβει με τον κ. Μαντά τη νομική υποστήριξη αυτού του ανθρώπου, ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν και μ’ έναν τρόπο ο οποίος είναι άθλιος. Να ταυτίζεται ο Παπαδημούλης με τον Μαντέλη και τον Τσοχατζόπουλο, είναι απαράδεκτο, είναι ψευδές, είναι συκοφαντικό κι είναι άθλιο». Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε επίσης ότι «θέλουμε οι πολιτικοί να κρύβουν τα εισοδήματα τους, τις επενδύσεις που κάνουν; Εάν θέλουμε τέτοιου είδους πολιτικούς, τότε ας κοιτάξουμε καμιά 15αριά χρόνια πίσω να δούμε τι δήλωναν στο πόθεν έσχες οι πολιτικοί ταγοί της χώρας εκείνης της περιόδου.

    Γιατί δεν είναι ηθικό, ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει έναν υψηλό μισθό από την εργασία του, γιατί είναι ευρωβουλευτής, να μην μπορεί αυτά τα χρήματα με καθαρό και διαφανή τρόπο να τα επενδύσει; Οι Αριστεροί πρέπει να είναι πένητες και να φαίνονται;».
    Όσον αφορά τη δημοσκοπική εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Κοντονής ανέφερε: «Θεωρώ ότι, ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί ορισμένα πράγματα που έχουν να κάνουν με τη δική μας διακυβέρνηση. Και έχουν μείνει σε εκκρεμότητα. Ιδίως αυτά τα θέματα της αντιπολιτευτικής περιόδου της δικιάς μας, της πρώτης του 2012 – 14, νομίζω εκεί, είχαμε υποσχεθεί περισσότερα από αυτά που κατ’ εκτίμηση θα μπορούσαμε να πετύχουμε. Βεβαίως είχαμε τη διάθεση, αυτό είναι το ελαφρυντικό, είχαμε τη διάθεση να δώσουμε μάχες και να πετύχουμε και είχαμε και την καλή πίστη, ότι συζητώντας με τους Ευρωπαίους εταίρους θα βρούμε ευήκοα ώτα σε λογικές προτάσεις. Αλλά έπρεπε λίγο έως πολύ να είμαστε λίγο πιο επιφυλακτικοί».

  8. Ο/Η laskaratos λέει:

    Για την Ιστορία
    Ελληνορθόδοξα κορυφαία δεσποτικά ρεζιλίκια της Αυστραλίας


    φωτ. από https://slideplayer.gr/slide/2678371/
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ:
    Δημοσίευσε Diarria Kazan
    63 «Ελληνικός γάμος στη Μελβούρνη το 1925. Ανάμεσα στους νεόνυμφους διακρίνεται ο Μητροπολίτης Χριστόφορος Κνίτης».

    Ως μητροπολίτης Σερρών

    Για τον ιερό Χριστόφορο Κνίτη, πρώτο Ελληνορθόδοξο μητροπολίτη Αυστραλίας.
    «Αποσύρθηκε εν μέσω σκανδάλου»
    Περιέργες δοσοληψίες του με 4 νεαρούς Έλληνες και κρυφοί περίπατοι σε κακόφημες συνοικίες.
    Χτυπήθηκε από μοτοσυκλέτα
    Συνεχή εκκλησιαστικά σχίσματα

    http://www.greektribune.com.au/articlesviews191.htm

    Οι σχέσεις της Κοινότητας Μελβούρνης με την Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη Αυστραλίας μέχρι το 1959

    Toυ Χρήστου Φίφη

    Ιούλιος 2019

    Ο πρώτος Μητροπολίτης, Χριστόφορος Κνίτης, γεννήθηκε στη Σάμο το 1872. ΄Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οχφόρδη της Αγγλίας και για ένα διάστημα υπηρέτησε ως Μητροπολίτης Σερρών. Το 1924 διορίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως ο πρώτος Μητροπολίτης Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. ΄Ηταν διαιρετικός και προκάλεσε πολλές αντιθέσεις μεταξύ των φίλων του και των μη υποστηρικτών του. Ανακλήθηκε από το Πατριαρχείο τον Απρίλιο του 1926 αλλά μετά από παρεμβάσεις υποστηρικτών του δυο μήνες αργότερα επαναδιορίστηκε. Οι αντιθέσεις όμως εξακολούθησαν.
    _________________________________________
    Στις 14 Δεκεμβρίου 1927 ο Μητροπολίτης υπέστη σοβαρά κεφαλικά τραύματα και εισήχθηκε στο νοσοκομείο. Είχε χτυπηθεί από διερχόμενη μοτοσυκλέτα ενώ περίμενε να επιβιβαστεί σε τραμ με προορισμό κάποια κακόφημη περιοχή του Σίδνεϊ. Λίγη ώρα πριν βρισκόταν σε μια δεξίωση αρραβώνων, είχε προσποιηθεί αδιαθεσία και τον οδήγησαν στο σπίτι του για ανάπαυση. Το επεισόδιο έδωσε το έναυσμα νέων αρνητικών σχολίων εναντίον του. Είχε χάσει πολλούς και από τους τελευταίους υποστηριχτές του. Η εφημερίδα «Πανελλήνιος Κήρυξ» απαίτησε πάλι από το Πατριαρχείο την ανάκλησή του:
    «Προς Θεού ΄Αγιοι Πατέρες του Φαναρίου! Εάν δεν είσθε εις θέσιν ν’ αποτρέψετε άλλας συμφοράς, τουλάχιστον μην αφήνετε να κατασυντριβή η κεφαλή της Κεφαλής της ενταύθα Εκκλησίας σας». (ΠΚ, 29/12/1927)
    Ο Κνίτης ανακλήθηκε νωρίς τον Φεβρουάριο του 1928. Δεν είχε χρήματα για τα ναύλα επιστροφής. Αναχώρησε για την Αθήνα προς τα τέλη του Ιουλίου 1928 με τη βοήθεια της Ελληνικής κυβέρνησης και διάφορων παροικιακών παραγόντων.
    ____________________________________________

    Για τα περισσότερα από τα επόμενα χρόνια του αποσύρθηκε στη γενέτειρά του Σάμο, όπου και πέθανε 30 χρόνια αργότερα, στις 7 Αυγούστου 1958.

    https://neoskosmos.com/en/136138/those-that-came-before-the-late-archbishop-stylianos/


    Metropolitan Christoforos was transferred from the Metropolis of Serres to the Metropolis of Australia and New Zealand. He led the new Metropolis for five years and,
    ______________________________________
    amidst some scandal, retired to his island of birth, Samos, Greece, in 1929.
    Αποσύρθηκε εν μέσω σκανδάλου στη γενέθλια νήσο Σάμο
    ______________________________________

    Melbourne University Publishing-MUP

    «Australian Dictionary of Biography» volume 9

    http://adb.anu.edu.au/biography/knetes-christophoros-6984

    Knetes, Christophoros (1872–1958)
    by H. L. N. Simmons

    This article was published in Australian Dictionary of Biography, Volume 9, (MUP), 1983

    Christophoros Knetes (1872-1958), Greek Orthodox bishop, was born on 17 December 1872 and baptised Charidemos at Vathi, Samos (then under Ottoman suzerainty), son of Charidemos Knetes, merchant, and his wife Fioritsa, née Phoka. He was educated at the Pythagoreion Gymnasion at Vathi, the University of Athens and the Theological School at Halki, Constantinople (Istanbul), graduating in 1898. Made deacon on 19 July, with the monastic name of Christophoros, he taught at his old school on Samos for some years.

    In 1905 Christophoros spent a year studying theology and improving his English at the University of St Andrews, Scotland. With financial support from the Greek community in London he transferred to the University of Oxford (B.Litt., 1909). His thesis, ‘The sacred ministry and its relation to marriage in the Holy Eastern Orthodox Church’, was published in the Journal of Theological Studies next year. Returning to Constantinople, he served as archivist and editor of Ekklesiastike Aletheia, the official journal of the patriarchate. Ordained priest on 23 April 1910, he was raised to the rank of archimandrite and on 12 December consecrated titular bishop of Stauropolis. In 1918 he was raised to the vacant metropolis of Serrai (Macedonia), where he organized assistance for thousands of refugees from Turkey.

    In March 1922 the ecumenical patriarchate in Constantinople resumed jurisdiction over the Greeks of the diaspora (who had been with Athens since 1908) and in March 1924 established the metropolis of Australia and New Zealand. Christophoros, with his fluent English, was appointed hierarch. Tall, with a King Edward beard ‘shot with grey’ and restless ‘deep-set brown eyes’, he arrived in Australia on 8 July, to begin what was to become a very stormy episcopate.

    Discontent soon crystallized into open confrontation—in Melbourne the priest, the consul and the Ithacan party combined against him. On 12 October the priest Archimandrite Irenaios (Kasimatis) ignored Metropolitan Christophoros in his church and also wrote inflammatory articles in the local Greek press. Although the metropolitan defrocked this priest and appointed another, the rebel and his supporters held rival services for some years. In February 1925 attempts to exclude the metropolitan from his church were frustrated, but the division continued.

    ___________________________________
    In Sydney in February 1926, in the face of accusations of immorality, Knetes charged four young Greeks with conspiring to accuse him falsely of ‘infamous conduct’. The case was dismissed but nevertheless exacerbated the situation.
    Στο Σίδνεϊ τον Φεβρουάριο του 1926, ενόψει κατηγοριών για ανηθικότητα, ο Κνίτης κατηγόρησε τέσσερις νέους Έλληνες για συνωμοσία για να τον κατηγορήσουν ψευδώς για «κακόφημη συμπεριφορά». Η υπόθεση απορρίφθηκε, αλλά παρόλα αυτά επιδείνωσε την κατάσταση.
    ___________________________________

    The Hellenic Herald conducted ‘an incessant tirade against the Metropolitan’ as a person rather than the authority and institution he represented. In November the priest in Sydney, Archimandrite Athenagoras (Waraklas), transferred himself to another jurisdiction and the metropolitan was excluded from his church. Christophoros retaliated by building a new church, St Sophia, at Paddington in 1927. In view of the untenable situation in Sydney and Melbourne, he was recalled in February 1928. He had ordained at least two priests in Australia and left six ‘official’ communities.

    Granted the title of metropolitan of Bizya (East Thrace) Knetes spent most of his remaining life at Vathi, where he died on 7 August 1958. Factional rivalry and bitterness among the Greeks of Australasia had prevented him achieving much and set unfortunate precedents for future disputes.

    Select Bibliography
    S. Zervopoulos (ed), Enkyklopaidikon Emerologion, A (Constantinople, 1934)
    O Sevasmiotatos Metropolites Bizyes Vizyes Kyrios Christophoros Knetes (Samos, 1953)
    Threskeutike kai Ethike Enkyklopaideia, vol 12 (Athens, 1980)
    Sydney Morning Herald, 12 Feb 1926
    Truth (Sydney), 14 Feb, 27 June 1926
    M. P. Tsounis, Greek Communities in Australia (Ph.D. thesis, University of Adelaide, 1971).

  9. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    Συνήγοροι με λίγο από Ροΐδη και με προβληματικά ελληνικούλια («από της σχετικής»)
    Μάλιστα ο ιδιοκτήτης με ρεκόρ ακινήτων στην Αυστραλία είναι η Καθολική Εκκλησία, γεγονός που δεν ανεφέρθη από της σχετικής με το διαμέρισμα αρθρογραφίας.
    Σε σπίτια των Αρχιεπισκόπων επενδύει η Καθολική Εκκλησία;

    «Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα»
    https://www.kathimerini.gr/1083457/article/epikairothta/ellada/apanthsh-toy-pontiakoy-idrymatos-panagia-soymela-se-dhmosieyma-gia-ton-arxiepiskopo-aystralias
    18.06.2020

    Απάντηση του «Ποντιακού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά» σε δημοσίευμα για τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

    Απάντηση σε δημοσίευμα ιστοσελίδας της Αυστραλίας, που εγκαλεί τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο για πολυτελή βίο σε διαμέρισμα 6.5 εκατ. δολαρίων, δίνει, μέσω ανοικτής επιστολής το «Ποντιακό Ιδρυμα Παναγία Σουμελά Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας».

    Οπως αναφέρεται σε αυτή:

    «Είστε Πασίγνωστοι!

    «Σέβομαι τους νεκρούς, και όταν ακόμη είναι ζωντανοί,» είχε γράψει σ’ ένα από τα έργα του ο Έλλην συγγραφέας Εμμανουήλ Ροΐδης (1836-1904). Ο σεβασμός, ωστόσο, αντλείται μέχρις ενός σημείου, ακόμη και για όσους έμαθαν ν’ απομυζούν κάθε κοινό καλό προς ιδίον όφελος. Ο λόγος για το ρεσιτάλ χυδαιογραφημάτων σε σχέση με την αγορά διαμερίσματος αξίας $6.5 εκατομμυρίων από το Consolidated Trust της Ελληνορθόδοξης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Δημοσιεύματα με πηγές που απορρέουν από την πεπαλαιωμένη αντίληψη, μιας απ’ ό,τι φαίνεται καλά ριζωμένης παθογένειας, με πολλά καρκινώματα που αν και βρίσκονται στα όρια της σήψης συνεχίζουν να δρουν συκοφαντώντας αυτή τη φορά τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο αλλά και τον Ιερότερο Θεσμό των Ελλήνων της Πέμπτης Ηπείρου.

    Συντεταγμένες διαρροές και επιθέσεις όλων όσων δυσκολεύονται να γυρίσουνε σελίδα. Ως εκ τούτου οι εγκυρώτερες πηγές, όλων, αναφέρουν ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, με την έλευση του, δεν ελάμβανε την αλληλογραφία του για διάστημα μερικών μηνών. Ουσιαστικώς του αποκρύπτονταν μέρος της αλληλογραφίας του. Ενώ περιφερόμενοι αγύρτες που ομιλούν, απολύτως ψευδώς, στο όνομά του Αρχιεπισκόπου, ζητούν την αφαίρεση Greek από Orthodox Schools της Ελληνικής Κοινότητας, συγκεκριμένα στην πολιτεία της Νοτίου Αυστραλίας. Οι περιλάλητοι αυτοί κύκλοι δρουν μεθοδικώς προσπαθώντας να υπονομεύσουνε τον νέο Αρχιεπίσκοπο αλλά επί τις ουσίας υπονομεύουνε την Ελληνορθόδοξη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Μάλιστα, αντί πηγών, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οχετοί ως προς τα δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων. Μετά βεβαιότητος πρέπει ν’ αναφερθεί πως εάν ελάμβαναν οφίτσια θα σώπαιναν. Η αξιοσύνη τους, ωστόσο, δεν φτάνει έως εκεί καθώς σπαταλήσανε τα χρόνια τους ειδικευόμενοι στον δόλο, στο φθηνό, στην παραχάραξη και στις μηχανορραφίες. Μέσες άκρες λειτουργώντας σαν παρακρατικά τσιράκια ενός ιδιότυπου τομαροκεντρισμού.

    Θα πρέπει να καταστεί σαφές πως οιοσδήποτε οργανισμός επιθυμεί ν’ αξιοποιήσει ένα κεφάλαιο δανεισμού ή μη, με βάση τα Αυστραλιανά δεδομένα της εδώ αγοράς, οφείλει να προστρέξει στην αναζήτηση ακινήτων. Πολύ δε περισσότερο σε μία περίοδο που οι νομισματικές αξίες κλειδωνίζονται και λόγω του COVID-19. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης με ρεκόρ ακινήτων στην Αυστραλία είναι η Καθολική Εκκλησία, γεγονός που δεν ανεφέρθη από της σχετικής με το διαμέρισμα αρθρογραφίας. Πού είναι το περίεργο λοιπόν σε μία χώρα όπου όλοι επενδύουν σε ακίνητα (κυριολεκτικώς άπαντες) να προβεί ο οποίος θεσμός σε όμοια αγορά; Να προσθέσουμε δε πως η οικεία διαμονής του όποιου ηγέτη αποτελεί εργαλείο χρήσης των εργασιακών του υποχρεώσεων, καθώς ένας Αρχιεπίσκοπος δεν περιορίζεται εργασιακά σε φυσιολογικά ωράρια και υποχρεούται να αποδέχεται προσκεκλημένουν ακόμη και εντός της οικείας του ορισμένες φορές (η οποία ανήκει στην Ελληνορθόδοξη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας).

    Εκ πείρας πρέπει να αναφέρουμε πως το Ίδρυμα Ποντίων Παναγία Σουμελά Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας επιθυμούσε να προβεί στη δωρεά γης προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αυτό κατέστην εφικτό μόνον υπό της παρούσης ηγεσίας, μέριμνας, φροντίδας, αγάπης και εποπτείας του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου, ο οποίος, προς τιμήν του, επέμενε να δοθεί μικρότερο κομμάτι γης από την προτεινόμενη έκταση του Ιδρύματος μας (!). Ακόμη αναρωτιόμαστε ως Ίδρυμα και μέλη προς τι οι αγκυλώσεις επί περίπου ένα τέταρτο του αιώνος; Διαβλέπουμε πως οι ίδιοι κύκλοι που γύρω από τον αοιδίμον αξιοσέβαστο Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό είχανε οικιοποιηθεί τον ρόλο του Εφιάλτη, τώρα πια τον έχουνε κάνει ένα με τη σάρκα τους.

    Όντας σε επικοινωνία με διεθνείς οργανισμούς Ποντίων από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες για τη διατήρηση της πολυαιωνόβιας ιστορίας μας, το κοινό μας μήνυμα προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο μας είναι «Πάντα Άξιος!». Ας τον αφήσουμε λοιπόν να εργαστεί, δίχως να τον αποσπούμε από το έργο του. Εδώ, στην Αυστραλία, αναμένουμε εναγωνίως την ανέγερση του Κέντρου Απεξάρτησης Ναρκωτικών για νέους. Ένα όραμα του Αρχιεπισκόπου μας που η υλοποίηση του θα προσφέρει την ελπίδα της Ανάστασης σε ανθούς της κοινωνίας μας αλλά και στους οικείους τους.

    Επανερχόμενοι στη φράση του Εμμανουήλ Ροΐδη θα θέλαμε να τονίσουμε πως τραγικότερο από το να μην υπάρχει ζωή μετά θάνατον είναι να μην υπάρχει ζωή εν τη ζωή. Γι’ αυτό απέναντι σε φθηνές παρασκηνιακές καρικατούρες που δεν είχανε ποτέ ζωή εν τη ζωή τους, εμείς παρηγορούμαστε μέσα από την Εκκλησιαστική μορφή του κ. Μακαρίου. Παρηγορούμαστε μέσα από τις μορφές που περάσανε από εδώ, την Πέμπτη Ήπειρο, προσφέροντας ένα σπάνιο κύρος σ’ ολόκληρο τον Ορθόδοξο Κόσμο. Μορφές όπως αυτές των αοιδίμων Πατρός Νικολάου Μουτάφη, του Γέροντα Ιερόθεου Κουρτέση, αλλά και του εν ζωή Παπά Λευτέρη του Red Hill.

    Καλή Δύναμη Σεβασμιώτατε, Πάντα Άξιος και Σας διαβεβαιούμε, αν και σκιές, είναι πασίγνωστοι σε όλους μας».

    Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα

  10. Ο/Η του κώλου λέει:

    Η Romfea έκανε δημοψήφισμα, μέτρησε ψήφους κι έβγαλε αποτέλεσμα

    Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 22/06 13:20

    400.000 ομογενείς στο πλευρό του Αυστραλίας Μακαρίου
    australias perth 2

    Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr

    Αμέτρητα είναι πλέον τα δημοσιεύματα, τα ψηφίσματα, τα δελτία τύπου, τα άρθρα, και οι ανοιχτές επιστολές από Ομοσπονδίες, Συλλόγους, Οργανισμούς, Σχολεία, Μοναστήρια, Ενορίες, Κοινότητες, Κληρικούς, Καθηγητές Πανεπιστημίου και επιφανείς Ομογενείς της Αυστραλίας, οι οποίοι εκφράζουν την αμέριστη συμπαράσταση στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, ενώ συγκινητικά είναι τα όσα γράφουν αναφερόμενοι στο πρόσωπό του.

    Μια έρευνα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ομογενειακών εφημερίδων της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος», «Κόσμος» και «Ελληνικός Κήρυκας» αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα αποδείξει του λόγου το αληθές.

    Οι περισσότεροι στα κείμενά τους κάνουν λόγο για αδικία και εκφράζουν την αγανάκτησή τους για όλους αυτούς που επιχειρούν να διαμορφώσουν εικόνα για την Αυστραλία χωρίς να έχουν γνώση των πράγματων και χωρίς καν να μπαίνουν στην διαδικασία να ρωτούν.

    Τα μέλη που εκπροσωπούν όλοι όσοι έγραψαν και δημοσίευσαν κείμενα συμπαράστασης ξεπερνούν τα 400.000, ενώ συνεχίζουν να φτάνουν επιστολές και ψηφίσματα τόσο στην Αρχιεπισκοπή όσο και στα γραφεία των Ομογενειακών εφημερίδων της Αυστραλίας.

    Να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος συνεχίζει το πρόγραμμά του κανονικά, εμμένοντας στο όραμα της αγάπης και της ενότητας.

    Τέλος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN τόνισε: «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας έχει ένα ένδοξο παρελθόν. Κανείς όμως δεν μπορεί να μας εμποδίσει από το να έχουμε και ένα ένδοξο μέλλον. Κοιτάζουμε το Χριστό και προχωρούμε μπροστά. Όλοι μαζί, κλήρος και λαός, ενωμένοι προχωρούμε με ζήλο, αγάπη και ενθουσιασμό για να δώσουμε τη μαρτυρία μας στην πέμπτη Ήπειρο. Τη μαρτυρία της πίστεως και της πατρίδας μας».

    • Ο/Η roidis λέει:

      Αφού «ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος συνεχίζει το πρόγραμμά του κανονικά, εμμένοντας στο όραμα της αγάπης και της ενότητας.»
      όλα ΟΚ.

  11. Ο/Η θεολόγος από την Εύβοια λέει:

    Ενημερωτικό σημείωμα


    Νίκανδρος Ειρηνουπόλεως, από τα Στύρα της Εύβοιας, δεύτερος από αριστερά, ήταν ανεπιθύμητος ως άνθρωπος του προηγούμενου αντιπατριαρχικού αθυρόστομου αρχιεπισκόπου Στυλιανού που έβριζε συνεχώς τον πατριάρχη, τον «πρoήγαγαν» κι αυτοί από Δορυλαίου σε Ειρηνουπόλως, μόλις πέθανε ο Στυλιανός αφήνοντάς τον άστεγο και άνεργο και χωρίς σύνταξη και αυτός εκδικήθηκε καρφώνοντας τον Μακάριο.
    Ο άλλος που κάρφωσε τον Μακάριο ήταν ένας φανατικός ζηλωτής καλόγερος του Αγίου Όρους που έχωνε τη μύτη του στα δογματικά και έστελνε επιστολές σε πολιτικούς ως υπέρμαχος της Οριθοδοξίας. Δεν τον είχαν ακουμπήσει αλλά μόλις περασε την κόκκινη γραμμή και κατηγγειλε την καλοπέραση του Αυστραλίας τον σιγύρισαν.

    25/06/2020

    Το Οικ. Πατριαρχείο στηρίζει τον Αρχιεπ. Αυστραλίας Μακάριο

    Η Αγία και Ιερά Σύνοδος “εκφράζει την αμέριστον στήριξιν αυτής εις την προ­σωπικότητα και το αξιέπαινον έργον του νέου Ποιμενάρχου αυτής Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου, Ιεράρχου ευρείας μορ­φώσεως και δυναμικής ποιμαντορίας” τονίζεται στην ανακοίνωση

    Η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε ακόμα την δυσαρέσκειά της προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρο για την «ανάρμοστη» όπως την χαρακτηρίζει και «αναρμόδια» ανάμειξή του.

    Στην ανακοίνωση δεν εξηγείται πάντως ποια ακριβώς είναι η “ανάρμοστη” ανάμειξή του.

    Τέλος επέβαλε την ποινή εξάμηνης αργίας από κάθε ιεροπραξία του Ιερομόναχου Δαμασκηνού από το Κελλίον του Αγίου Γεωργίου για την «αντικανονική και σκανδαλώδη δράση του».

    όπως γράφουν στην υψηλή παπαδική διάλεκτο

    γ) μέ ἱκανοποίησιν ἐνωτίζεται τήν ὑπό τοῦ Ἐπισκόπου τοῦ Ἁγίου Ὄρους Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου ἐπιβολήν τῆς ποινῆς ἑξαμήνου ἀργίας ἀπό πάσης ἱεροπραξίας τῷ Ἱερομονάχῳ Δαμασκηνῷ (ἐκ τοῦ Κελλίου Ἁγίου Γεωργίου «τοῦ Φιλαδέλφου»), ἐξαρτηματικῷ ἀδελφῷ τῆς Ἱ. Μονῆς Κουτλουμουσίου, διά τήν ὅλως ἀντικανονικήν καί σκανδαλώδη δρᾶσιν αὐτοῦ εἰς βάρος τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Αὐστραλίας καί τοῦ Ποιμενάρχου αὐτῆς, ἀντί τῆς ἥν ὅφείλει νά καλλιεργῇ προσευχῆς καί τοῦ κομβοσχοινίου του.

  12. Ο/Η Χωρίς λόγια λέει:


    Ι.Α. Αυστραλίας. 05/07 13:04
    Αυστραλίας Μακάριος: »Δε θέλω οι Έλληνες να είμαστε μαλωμένοι»
    Κοντά στο ελληνορθόδοξο ποίμνιο της Καμπέρας βρέθηκε την Κυριακή, 5 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος.
    «Δε θέλω οι Έλληνες να είμαστε μαλωμένοι», τόνισε σε άλλο σημείο, «και δε θέλω, ακόμα και σε εκκλησιαστικό επίπεδο, να είμαστε χωρισμένοι».
    «Ξέρω ότι στην Αυστραλία υπάρχουν σχίσματα και αυτό με πονάει πάρα πολύ», επισήμανε, επαναβεβαιώνοντας τη βούλησή του να προσεγγίσει όλους τους Ομογενείς και να επιδιώξει την άρση των σχισμάτων, ώστε «κάποια στιγμή να έρθει αυτή η ευλογημένη μέρα του Θεού που θα πορευθούμε όλοι μαζί, ενωμένοι, κοντά στην Αρχιεπισκοπή, στον Χριστό και στην Εκκλησία».

  13. Ο/Η laskaratos λέει:

    Το Γηροκομείο της ελληνικής Αρχιεπισκοπής, που ονομάζεται «Βασιλειάδα»
    12 νεκροί,

    «Καταγγελίες συγγενών

    Ωστόσο, τα παράπονα συγγενών για την έλλειψη επικοινωνίας, όπως και για τις συνθήκες φροντίδας των ηλικιωμένων, ήταν καταιγιστικά, όπως, άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί και από τις πολλαπλές καταγγελίες που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες, στο Ελληνικό Πρόγραμμα της ραδιοφωνίας SBS».

    Να μεταφερθούν στο απαρτεμάν του Αρχιεπισκόπου

    https://www.tanea.gr/2020/07/29/world/koronaios-thrinos-sti-melvourni-12-omogeneis-nekroi-se-girokomeio/

    Κοροναϊός: Θρήνος στη Μελβούρνη – 12 ομογενείς νεκροί σε γηροκομείο
    Φωνάζουν για λάθη οι συγγενείς των θυμάτων στη Μελβούρνη.

    TANEA Team
    29 Ιουλίου 2020 | 17:55

    Το δεύτερο κύμα κοροναϊού σαρώνει την Αυστραλία με τα νέα να είναι τραγικά και για την ελληνική παροικία.

    Στη Μελβούρνη -και συγκεκριμένα από το Γηροκομείο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, την «Βασιλειάδα» – συνολικά 12 τρόφιμοι του γηροκομείου, όλοι ελληνικής καταγωγής, έχασαν τη ζωή τους από τον κοροναϊό τις τελευταίες μέρες, ενώ σε 84 ανέρχονται τα κρούσματα μεταξύ των τροφίμων και των μελών του προσωπικού, μέχρι χθες, Τρίτη, 28 Ιουλίου.

    Εφορία : Οσα πρέπει να ξέρετε για τις e-αποδείξεις – Μυστικά και παγίδες
    Όπως αναφέρεται σε δικτυακό τόπο της ελληνικής ομογένειας, όλο το μόνιμο προσωπικό της «Βασιλειάδας» έχει απομακρυνθεί προληπτικά από τις εγκαταστάσεις και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να ελεγχθεί με τα ειδικά τεστ για την επιδημία.

    Τη διαχείριση του γηροκομείου (όπου παραμένουν περίπου 35 τρόφιμοι με άνοια) έχει αναλάβει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας, που έχει και την σχετική αρμοδιότητα για τα ιδιωτικά γηροκομεία.

    Ογδόντα πέντε φιλοξενούμενοι του γηροκομείου της Βασιλειάδας, στο προάστιο Fawkner, της Μελβούρνης, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν βρεθεί θετικοί σε κορωνοϊό έχουν μεταφερθεί, σε κυρίως ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις αρχές της Βικτώριας.

    https://www.sbs.com.au/language/greek/audio/at-least-11-greek-australians-die-from-covid-19-in-st-basil-s

    UPDATED 5 DAYS AGO
    PRESENTED BY ALEXANDROS LOGOTHETIS
    SHARE
    Share on Facebook Share on Twitter

    Η υπουργός Υγείας της Βικτώριας, Τζένη Μικάκου, με δυσκολία συγκράτησε τη συγκίνηση της, όταν αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στο γηροκομείο της Βασιλειάδας.

    «Από την περασμένη εβδομάδα είχαμε… μια ιδιαίτερα οδυνηρή κατάσταση στη Βασιλειάδα…πρόκειται για μια δομή που σχετίζεται με πολλά μέλη της ελληνικής κοινότητας, και ξέρω ότι έχουν λυπηθεί ιδιαίτερα με τον αυξανόμενο αριθμό των θανάτων, σε αυτή τη δομή.

    Επισημαίνεται, ότι τουλάχιστον 11 τρόφιμοι της Βασιλειάδας, έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής από τη νόσο COVID-19. Νεώτερα θύματα, δύο γυναίκες γύρω στην ηλικία των 80.

    Η υπουργός Υγείας της Βικτώριας, τόνισε τη μεγάλη θλίψη της για το ξέσπασμα των πολλαπλών κρουσμάτων στα γηροκομεία και θέλησε να αναγνωρίσει το πένθος όλων αυτών των οικογενειών που έχασαν ένα δικό τους άνθρωπο.

    Η κ. Μικάκου, εξήγησε ότι από την περασμένη εβδομάδα, όταν οι κυβερνητικές αρχές ανέλαβαν τη διοίκηση του γηροκομείου, ιδιωτική εταιρία κλήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, να λειτουργήσει το γηροκομείο, σε συνεργασία με τις Βικτωριανές αρχές, παρέχοντας νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό από το νοσοκομείο Northern Hospital.

    Καταγγελίες συγγενών

    Ωστόσο, τα παράπονα συγγενών για την έλλειψη επικοινωνίας, όπως και για τις συνθήκες φροντίδας των ηλικιωμένων, ήταν καταιγιστικά, όπως, άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί και από τις πολλαπλές καταγγελίες που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες, στο Ελληνικό Πρόγραμμα της ραδιοφωνίας SBS.

    Συγγενής τροφίμου στη Βασιλειάδα: Δεν γινόταν αυστηρή χρήση μάσκας και γαντιών
    Τα προβλήματα στην επικοινωνία με τους συγγενείς των φιλοξενουμένων της Βασιλειάδας, παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ο οποίος, μάλιστα, αναγκάστηκε να διακόψει εσπευσμένα επίσημη επίσκεψη, στο Κουίνσλαντ και να επιστρέψει στην Καμπέρα, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού στον κλάδο φροντίδας ηλικιωμένων στη Βικτώρια.

    Υπό την πίεση αυτών των συνθηκών, κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά των 85 τροφίμων του γηροκομείου που έχουν βρεθεί θετικοί στο κορωνοϊό, όπως σημείωσε η κ. Μικάκου.

    Επισημαίνεται, ότι σε χθεσινή επικοινωνία του προγράμματος μας με τον Αντώνη Παπαντωνίου, του οποίου η 90-χρονη μητέρα είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο τα ξημερώματα του Σαββάτου, οπότε βρέθηκε θετική σε τεστ κορωνοϊού , η αρχική σκέψη ήταν να επιστρέψει πίσω στη Βασιλειάδα, καθώς τα συμπτώματα της δεν έδειχναν επιδείνωση. Τελικά, αποφασίστηκε η μεταφορά της σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

    Ομοσπονδιακή και Βικτωριανή κυβέρνηση εμφανίζονται ενωμένες, δημοσίως, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης στον κλάδο φροντίδας ηλικιωμένων. Εν τούτοις, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν λείπουν κατ’ ιδίαν οι αλληλοκατηγορίες για τον επιμερισμό ευθυνών.

    Όσον αφορά στη Βασιλειάδα, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, αυτής της κρίσης, η Ρυθμιστική Αρχή Λειτουργίας των γηροκομείων έχει απειλήσει ακόμα και με ανάκληση της άδειας λειτουργίας, επικαλούμενη τα ζητήματα που έχουν εγερθεί σε σχέση με το ξέσπασμα της επιδημίας στο γηροκομείο, και τον τρόπο αντιμετώπισης της από τη διοίκηση.

    https://www.sbs.com.au/language/greek/audio/son-of-st-basil-s-resident-was-told-his-father-was-safe-a-claim-contradicted-just-hours-before

    Καταγγελία συμπαροίκου: O πατέρας μου χαροπάλευε στο νοσοκομείο, ενώ μου έλεγαν ότι βρίσκεται στη Βασιλειάδα

    Πολλές μαρτυρίες συγγενών τροφίμων της «Βασιλειάδας» στη Μελβούρνη, που ήρθαν στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες, κάνουν λόγο για ανεπαρκή ή λανθασμένη ενημέρωση.

    UPDATEDUPDATED 4 DAYS AGO
    BY THEMI KALLOS, VASILIS RAGOUSIS, ZOE THOMAIDOU
    SHARE
    Share on Facebook Share on Twitter

    Ανάμεσά τους και αυτή του Νίκου Μπαρμπούσα, ο οποίος έχασε τον πατέρα του Αποστόλη.

    Ο Αποστόλης Μπαρμπούσας, που διέμενε μέχρι πρότινος στις εγκαταστάσεις του γηροκομείου της Βασιλειάδας στο προάστιο Fawkner της Μελβούρνης, άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Κυριακή.

    Βασικά σημεία

    Γιος πρώην τροφίμου της Βασιλειάδας καταγγέλλει επικοινωνιακό κομφούζιο τις τελευταίες ημέρες ζωής του πατέρα του, ο οποίος απεβίωσε την Κυριακή.
    Ο Αποστόλης Μπαρμπούσας, διακομίστηκε στο νοσοκομείο την Παρασκευή λόγω τραυματισμού, ωστόσο την επομένη διαγνώστηκε με κορωνοϊό.
    Σύμφωνα με τη μαρτυρία του γιου του, λίγες ώρες αφότου πληροφορήθηκαν από το νοσοκομείο για την κατάστασή του, η οικογένεια δέχτηκε αντικρουόμενη ενημέρωση από υπάλληλο της ομάδας διαχείρισης του γηροκομείου που υποστήριζε ότι βρισκόταν στη Βασιλειάδα.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ
    Mrs Maria Vasilakis.
    «Αντί για συλλυπητήρια, μας έστειλαν τον λογαριασμό»
    Σε συνέντευξή του στο SBS Greek, o γιος του περιγράφει το χρονικό των συμβάντων πριν την τραγική ημέρα μιλώντας για ελλιπή πληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση του πατέρα του από τους υπεύθυνους που ανέλαβαν τη διαχείριση του γηροκομείου.

    «Το Σάββατο μας πήρανε τηλέφωνο και μας είπανε ‘είμαστε από τη Βασιλειάδα, η κατάσταση του πατέρα σας δεν έχει αλλάξει, είναι στο δωμάτιο του και είναι ασφαλής. Πριν έξι ώρες μου είχανε τηλεφωνήσει απ’το νοσοκομείο και μου είπανε ‘ο πατέρας σου παλεύει για τη ζωή του’», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρμπούσας.

    Mr Paul Barboussas

    Τί είχε προηγηθεί

    Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ο Αποστόλης Μπαρμπούσας μεταφέρθηκε στο νοσοκοκομείο, όχι όμως με διάγνωση ως ασθενούς COVID-19.

    «Ο μόνος λόγος που τον μετέφεραν στο νοσοκομείο είναι γιατί έπεσε από το κρεβάτι του. Του κάνανε αξονική εγκεφάλου, αλλά δεν είχε τίποτα από το πέσιμο», λέει ο γιος του.

    «Αλλά μας είπαν ότι έχει πυρετό, το οξυγόνο του είναι πεσμένο, δυσκολεύεται να αναπνεύσει και ότι έχει βήχα. Εκείνη τη στιγμή δεν ξέρανε ακόμα ότι πρόκειται για κορωνοϊό, αλλά νομίζανε ότι αυτό ήτανε».

    Οι εργαζόμενοι στο νοσομομείο διατηρούσαν ανησυχίες και εκτιμούσαν ότι επρόκειτο για κρούσμα κορωνοϊού, βάσει των συμπτωμάτων της ασθένειας που εκδήλωνε ο κ. Μπαρμπούσας.

    Συνυπολογίστηκε βέβαια και το γεγονός της συνεχιζόμενης έξαρσης κρουσμάτων COVID-19 στο γηροκομείο της Βασιλειάδας όπου ήταν τρόφιμος.

    https://neoskosmos.com/el/250379/makarios-oloi-thrinoume-gia-tous-thanatous-stin-vasileiada/

    Μακάριος: Όλοι θρηνούμε για τους θανάτους στην “Βασιλειάδα”

    Από την επιμνημόσυνη δέηση στο Σίδνεϊ.

    «Παρακαλώ όλους τους ανθρώπους να δείξουν υπομονή και να μας δώσουν χρόνο», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «μελετώ προσωπικά τα δεδομένα και αν χρειαστεί δε θα διστάσω να λάβω σκληρές αποφάσεις για το καλό του Ιδρύματος»

  14. Ο/Η A Scandalous Situation λέει:


    Η ελληνική τραγωδία της Μελβούρνης
    Ο ομογενής Αποστόλης Μπαρμπούσας είναι το τελευταίο θύμα. Ο 79χρονος ομογενής πέθανε το μεσημέρι της Κυριακής (26.07.2020) από κορονοϊό στη «Βασιλειάδα”, όπως ενημέρωσε την εφημερίδα «Νέος Κόσμος” ο γιoς του, Νικόλας.

    https://www.sbs.com.au/language/greek/audio/frustration-and-disagreements-at-a-meeting-for-st-basil-s-covid-19-outbreak

    Εκνευρισμός και διαφωνίες σε σύσκεψη για την «Βασιλειάδα»

    Πολλές είναι οι εξελίξεις το τελευταίο 24ωρο στην διαχείριση της κρίσης που έχει προκείψει στο ελληνικό γηροκομείο της «Βασιλειάδας» στη Μελβούρνη, ενώ διαδικτυακή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και αφορούσε τον χειρισμό των κρουσμάτων στη «Βασιλειάδα».

    UPDATEDUPDATED 6 DAYS AGO
    BY PANOS APOSTOLOU

    Τα περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη μέρα από την έναρξη της πανδημίας στην Αυστραλία ανακοινώθηκαν σήμερα (538), με τα κρούσματα στον ελληνικό οίκο ευγηρίας της «Βασιλειάδας» να σημειώνει τα περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλο (μεμονωμένο) κτιριακό συγκρότημα μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων (84).

    Μια μέρα νωρίτερα, την Κυριακή (26 Ιουλίου), πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν φορείς της ομοσπονδιακής και πολιτειακής κυβέρνησης και της Αρχιεπισκοπής της Αυστραλίας, στην οποία ανήκει το γηροκομείο της «Βασιλειάδας».

    Συγκεκριμένα, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός (…..)

    Την «Βασιλειάδα» εκπροσώπησε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος. Στη σύσκεψη πήραν μέρος συγγενείς ατόμων που φιλοξενούνται στην «Βασιλειάδα».

    https://neoskosmos.com/el/250139/epitropos-janet-anderson-megali-proklisi-i-vasileiada/

    Η Επιτροπή Aged Care Quality and Safety, σημειωτέον, αποτελεί τη ρυθμιστική Αρχή για τους παρόχους φροντίδας ηλικιωμένων στην Αυστραλία. Είναι το εποπτικό όργανο, ώστε να τηρούνται οι κανόνες και τα πρότυπα ποιότητας που έχουν τεθεί για τη λειτουργία των σχετικών μονάδων.

    Όσον αφορά τη «Βασιλειάδα», η κ. Anderson επεσήμανε ότι πρόκειται για «μεγάλη πρόκληση» για οποιονδήποτε έχει εμπλακεί:

    «Τρόφιμοι και οι οικογένειες τους έχουν μία θλιβερή εμπειρία, η οποία πρέπει να αναγνωριστεί πλήρως. Οι υπηρεσίες συνεχίζουν να υποστηρίζονται από το Victorian Aged Care Response Centre, το οποίο περιλαμβάνει εκπροσώπους από το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, το υπουργό Υγείας της Βικτώριας και της Επιτροπής (σ.σ. Aged Care Quality and Safety), μεταξύ άλλων.

    »Από τη πρώτη στιγμή που έμαθε για την έξαρση στη ‘Βασιλειάδα’, η Επιτροπή ενεπλάκη ενεργά με τους επικεφαλής εκεί. Συνεργαζόμενοι με άλλες υπηρεσίες, έχουμε επικεντρωθεί στην παρακολούθηση και την υποστήριξη των προσπαθειών του παρόχου, τόσο για να διαχειριστούμε την έξαρση, όσο και να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες των τροφίμων και των συγγενών.

  15. Παράθεμα: Ρεκόρ κρουσμάτων (110), σε Ελληνορθόδοξο εκκλησιαστικό γηροκομείο | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  16. Παράθεμα: Και νέο σκάνδαλο, με…. πρωταγωνιστή τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  17. Ο/Η Β.R. λέει:


    Two new monks were welcomed in Holy Archdiocese of Australia
    Dec 30, 2020
    https://orthodoxtimes.com/two-new-monks-were-welcomed-in-holy-archdiocese-of-australia/

  18. Παράθεμα: Ο δικτάτορας Βαρθολομαίος απολύει με εξευτελιστικές μεθόδους Μητροπολίτες | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  19. Ο/Η laskaratos λέει:

    https://www.cretalive.gr/kosmos/o-arhiepiskopos-aystralias-gia-tin-epithesi-se-enoritissa-sti-melboyrni

    15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 / 13:52
    Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για την επίθεση σε ενορίτισσα στη Μελβούρνη

    Δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για το περιστατικό βίαιης επιθέσεως σε βάρος ενορίτισσας στη Μελβούρνη

    Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ενημερωθείς για το θλιβερό συμβάν της βάναυσης επιθέσεως σε βάρος μιας αφοσιωμένης ενορίτισσας του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης South Yarra, στη Μελβούρνη, επικοινώνησε άμεσα για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας της και ζήτησε να διαβιβαστούν προς την οικογένειά της οι προσωπικές ευχές του για ταχεία και πλήρη ανάρρωση, καθώς και η πατρική συμπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

    Για το εν λόγω περιστατικό, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος δήλωσε: «Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου, όπως και την έντονη αποδοκιμασία μου, για αυτή τη βίαιη ενέργεια με θύμα ένα αγαπητό σε όλους μέλος της Εκκλησίας μας, με μακρά και θυσιαστική προσφορά στην Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μελβούρνη. Επιθυμώ να διαβεβαιώσω ότι Ιερά Αρχιεπισκοπή μας θα βρίσκεται σθεναρά στο πλευρό της νοσηλευόμενης ενορίτισσάς μας, για ό,τι απαιτηθεί σε αυτήν την πορεία ανάρρωσής της. Προτρέπω τον κλήρο και τον λαό να προσευχηθούν θερμά στον Θεό για την αποκατάσταση της υγεία της, καθώς και για την ειρήνευση των ψυχών όλων των ανθρώπων και την απαλλαγή τους από κακούς λογισμούς οι οποίοι οδηγούν στην άσκηση βίας. Είθε οι υπαίτιοι της αποτρόπαιας αυτής ενέργειας να αναλογιστούν την ασέβεια που διέπραξαν και την αδικία που προκάλεσαν, και να μετανοήσουν ειλικρινώς».

  20. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ο Μακάριος τρομοκρατεί τους πιστούς που τολμούν να ασκήσουν έλεγχο στις ιερές σπατάλες, μέσω του βοηθού του, χρησιμοποιώντας μέσα που δεν συμφωνούν με κανένα Κανόνα της Εκκλησίας


    Η ορντινάτσα του Μακάριου, βοηθός Επίσκοπος Ελπίδιος Καραλής (δεξιά) γεννήθηκε το 1971 στην Πέρθ της Δ. Αυστραλίας. Στις 18 Ιανουαρίου 2020 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Κυανέων, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Τη χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

    https://neoskosmos.com/el/287560/apotaksou-ton-syzygo-gia-na-gineis-nona1/

    «Αποτάξου… τον σύζυγο» για να γίνεις νονά

    Η Εκκλησία απαγόρευσε σε ομογενή από το Περθ να βαφτίσει λόγω των απόψεων του συζύγου της

    Η Αϊλίν Μπουζίδη στερήθηκε τη χαρά να γίνει νονά ενός νεαρού προσήλυτου επειδή αρνήθηκε να γράψει επιστολή με την οποία να καταδικάζει τις δηλώσεις του συζύγου της Γιώργου. Φώτο: Supplied

    Μαίρη Σινανίδου
    28 March 2021 3:20pm


    Η 72χρονη Αϊλίν Μπουζίδη, σκωτικής καταγωγής, από τότε που παντρεύτηκε τον ελληνικής καταγωγής σύζυγό της, Γιώργο, ασπάστηκε το ορθόδοξο δόγμα με εξαιρετική πίστη και αφοσίωση.

    Ωστόσο, όπως η ίδια ισχυρίζεται, η Εκκλησία της στέρησε τη δυνατότητα να γίνει νονά ενός νεαρού προσήλυτου λίγες μόνο μέρες πριν την τέλεση του Μυστηρίου, επειδή ο σύζυγός της είχε ασκήσει κριτική στη διοίκηση της Εκκλησίας για «αλόγιστα έξοδα».

    Παρ΄ότι η ίδια δεν συμμερίζεται τις απόψεις του συζύγου της, ο Επίσκοπος Κυανέων Ελπίδιος Καραλής, της ζήτησε να καταδικάσει και εγγράφως τις θέσεις της, προκειμένου να της επιτρέψει να γίνει νονά όπως ισχυρίζονται η ίδια και ο σύζυγός της.

    Εκείνη αρνήθηκε, επικαλούμενη τις Γραφές (Προς Εφεσίους 5:22-23) που θέλουν τους συζύγους ενωμένους.

    «Του έστειλα ένα μήνυμα, καθώς εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο Σίδνεϊ, όπου του έλεγα ‘Θεοφιλέστατε, μπορώ να κάνω αυτό που μου ζητάτε δια λόγου αλλά όχι γραπτώς’», είπε στον «Νέο Κόσμο».

    «Δεν είναι σωστό να ζητείται από κάποια γυναίκα να πάει ενάντια στον σύζυγό της. Μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις και δεν είναι δική μου δουλειά να διορθώσω τον σύζυγό μου ή τον Επίσκοπο ή οποιονδήποτε άλλον» είπε.

    Έτσι, η κα Μπουζίδη δεν μπόρεσε να γίνει νονά του νεαρού προσήλυτου στον οποίο η ίδια αρχικά δικαιολόγησε το γεγονός επικαλούμενη «προσωπικούς λόγους», για να μην δηλητηριάσει την ιδιαίτερη αυτή στιγμή της ζωής του.

    Ωστόσο, όπως λέει στον «Νέο Κόσμο» είχε ήδη ξοδέψει εκατοντάδες δολάρια για την κάλυψη των υποχρεώσεων της ως νονάς, εφόσον όλα αυτά συνέβησαν λίγες μόνο μέρες πριν από την βάπτιση.

    Μια εβδομάδα μετά, αποκάλυψε την αλήθεια στον παρ΄ολίγο αναδεξιμιό της, ο οποίος τη δικαίωσε απόλυτα για την επιλογή της να μην εναντιωθεί στο σύζυγό της. Οι δυο τους, παρά τη δυσάρεστη εξέλιξη, εξακολουθούν να είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους και να επικοινωνούν πολύ συχνά.

    Από τη μεριά του, ο Επίσκοπος Ελπίδιος επιβεβαίωσε ότι εμπόδισε την κα Μπουζίδη να γίνει νονά του νεαρού εφόσον δεν συμμορφώθηκε με το αίτημά του να καταγγείλει δημοσίως τις δηλώσεις του συζύγου της με τις οποίες χαρακτήριζε κληρικούς ως «επαγγελματίες κλόουν».

    «Είπα, ‘Πρέπει να ξέρω ότι δεν συμφωνείτε με αυτές τις δηλώσεις. Τι μάθημα θα δώσετε στον νεαρό που θα βαπτίσετε;’ » είπε ο Επίσκοπος Ελπίδιος.

    «Ο ρόλος της νονάς είναι σημαντικός και θα ήθελα να είμαι σίγουρος ότι ο νεαρός προσήλυτος δεν θα δηλητηριαστεί από τις πεποιθήσεις του κ. Μπουζίδη. Η ίδια δεν έκανε τέτοιες δηλώσεις, αλλά αρνήθηκε να δηλώσει γραπτώς ότι δεν τις συμμερίζεται», κατέληξε.

    Ο Επίσκοπος Ελπίδιος δεν έχει εμποδίσει ποτέ κάποιον να γίνει νονός, αλλά εξηγεί ότι η πράξη του δεν είχε τιμωρητικό χαρακτήρα. «Οι πράξεις μας έχουν στόχο να λειτουργήσουν ως αφύπνιση», είπε.

    «Στην Ορθοδοξία, η μετάνοια δεν έχει τιμωρητική έννοια αλλά παιδαγωγική, για να μας βοηθήσει να μάθουμε».

    Ερωτηθείς εάν η εκκλησία προβαίνει σε έλεγχο του ιστορικού όλων των επίδοξων πνευματικών γονέων, ο Επίσκοπος Ελπίδιος αρνήθηκε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά εξήγησε ότι μερικές φορές όσοι είναι πιο κοντά στην εκκλησία – όπως η κ. Μπουζίδη – κρίνονται πιο αυστηρά καθώς «πρέπει να γνωρίζουν καλύτερα».

    «Κανείς δεν μπορεί να είναι τόσο επικριτικός όπως ήταν ο κ. Μπουζίδης, και ήθελα να «χτυπήσω» τέτοιες απόψεις ώστε να μην συνεχιστούν ή να ξεφύγουν από τον έλεγχο», δήλωσε ο Επίσκοπος Ελπίδιος, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι της Εκκλησίας δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ωστόσο, οι «δυσφημιστικές δηλώσεις» δεν είναι ανεκτές.

    Πρόσθεσε ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων των κληρικών, δημοσιογράφων και πολιτικών, έχουν καθήκον ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί. «Η Ορθοδοξία και η Ορθοπραξία πάνε μαζί», είπε.

    Από τη μεριά της, η κα Μπουζίδη αισθάνεται ότι τιμωρήθηκε για τις αμαρτίες του συζύγου της. Σε επιστολή της προς τον Επίσκοπο Ελπίδιο, του ζητά να συγχωρέσει τον σύζυγό της προσθέτοντας πως εάν τον αφορίσει για όσα είπε, τότε θα πρέπει να αφορίσει και το 65 τοις εκατό των ενοριτών για όσα λένε «πίσω από την πλάτη του».

    Ο Γιώργος και η Αϊλίν Μπουζίδη σε παλαιότερη φωτογραφία. Η Αϊλίν ασπάστηκε την Ορθοδοξία αμέσως μετά το γάμο τους. Φώτο: Supplied
    Αισθάνεται μπερδεμένη καθώς από την στιγμή που ασπάστηκε την Ορθοδοξία, πριν από πενήντα χρόνια, πηγαίνει στην εκκλησία στο Περθ, μελετά τις Γραφές, κάνει δωρεές, προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της για τη δημιουργία κατηχητικού σχολείου, βιβλιοπωλείου και σε κάθε δραστηριότητα, διατηρώντας ζωντανή την πίστη της.

    Τώρα έχει φτάσει στο σημείο να αναρωτιέται μήπως θα ήταν καλύτερα να στραφεί στη Σερβική ή τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

    Ο κ. Μπουζίδης είναι εξοργισμένος. Είπε ότι η εκκλησία «δεν σέβεται τις γυναίκες» και δηλώνει ότι το αίτημα προς τη σύζυγό του να συντάξει την επιστολή είναι «εκβιασμός που έχει σχεδιαστεί για να δοκιμάσει την πίστη της σε μένα και να διαλύσει την ενότητα της οικογένειάς μας», είπε.

    «Κάνουν αλόγιστες σπατάλες», ισχυρίζεται, προσθέτοντας ότι έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του και να είναι και ένας πιστός Χριστιανός.

    «Έχω το δικαίωμα να εκφράζομαι ελεύθερα. Τι σχέση έχει η γυναίκα μου με αυτό; Αισθάνεται πληγωμένη και ταπεινωμένη», είπε ο κ. Μπουζίδης και κατέληξε, επισημαίνοντας ότι «όσοι κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους θα είναι υπόλογοι στον Θεό αργότερα».

  21. Παράθεμα: Και νέο σκάνδαλο, με… πρωταγωνιστή τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  22. Ο/Η laskaratos λέει:

    Τα άπλυτα του προκατόχου Στυλιανού
    «Δεν μπορεί να αναλαμβάνει ένας ιεράρχης τη θέση του Αρχιεπισκόπου φτωχός και όταν πεθαίνει, να αφήνει μια κληρονομιά περίπου 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων».

    https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-australias/44416-katharsi-stin-iera-arxiepiskopi-afstralias

    Γράφτηκε από τον/την pontosnews.gr. 07/07 13:00

    Κάθαρση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας από τον νέο Αρχιεπίσκοπο

    Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

    Απομάκρυνε παρασιτικά άτομα, που δρούσαν υπογείως στους κόλπους της εκκλησίας, γι’ αυτό δέχεται βρόμικο πόλεμο

    Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου πριν από δύο χρόνια, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το σύνολο των πιστών της ομογένειας στη μακρινή ήπειρο η οποία, στο πρόσωπο του νέου ποιμενάρχη, είδε τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη που θα ενώσει και θα διακονήσει με αγάπη το λαό της πέμπτης ηπείρου.

    Υπήρξαν ωστόσο και κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που αντέδρασαν και δεν μπορούν ακόμη μέχρι και σήμερα να συμβιβαστούν με τα νέα δεδομένα της αλλαγής.

    Βλέπετε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο νέος Αρχιεπίσκοπος, θέλησε να καθαρίσει την Αρχιεπισκοπή και να κόψει τις βαθιές ρίζες που είχαν απλώσει διάφορα παρασιτικά στοιχεία, τα οποία απομυζούσαν είτε εξουσία και δύναμη είτε χρήμα.

    Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η κληρονομιά του μακαριστού Στυλιανού. Είθισται ο επικεφαλής της εκκλησίας, να είναι εκείνος που δίνει το παράδειγμα της ταπεινότητας, της φτώχειας και της ηθικής.

    Δεν μπορεί να αναλαμβάνει ένας ιεράρχης τη θέση του Αρχιεπισκόπου φτωχός και όταν πεθαίνει, να αφήνει μια κληρονομιά περίπου 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Τότε κάτι έχει πάει λάθος. Κι όταν κάτι γίνεται λάθος στην κεφαλή, αντιλαμβάνεται κανείς τι γίνεται μέχρι τη βάση.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος διέκοψε τις προσβάσεις στην Αρχιεπισκοπή συγκεκριμένου αγιορείτου για τον οποίο υπάρχουν σοβαρές έγγραφες καταγγελίες.

    Το ομόφωνο αίτημα του κλήρου όπως εκφράστησε σε ιερατική σύναξη “να μην ξαναέρθει στην Αυστραλία αυτός ο ιερομόναχος”, επιτέλους έγινε πράξη επί Μακαρίου.

    Άλλαξε από τη διοίκηση του Trust αυτόν ο οποίος είχε καταδικαστεί από την Αυστραλιανή δικαιοσύνη για υπεξαίρεση χρημάτων και στον οποίο η Αυστραλιανή πολιτεία αφαίρεσε την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός του.

    Το πρόσωπο αυτό σύμφωνα με τον νόμο δέν μπορούσε να μετέχει στη διαχείριση χρήματος δημόσιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού όπως είναι η Αρχιεπισκοπή για ευνόητους λόγους. Και παρότι οι άνθρωποι του Στυλιανού τον θεωρούσαν βαρόνο των οικονομικών, ο Μακάριος τόλμησε και τον απέπεμψε.

    Η μετέπειτα συμπεριφορά του δικαιώνει πλήρως τον Αρχιεπίσκοπο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος μετέθεσε αξιωματούχο κληρικό από την ενορία του. Βιάστηκαν πάλι οι άνθρωποι του Στυλιανού να επικρίνουν τον Μακάριο ότι κινείται με εμπάθεια και ότι ασκεί τρομοκρατία.

    Η αλήθεια όμως είναι ότι ο εν λόγω κληρικός πέρα από τις εκκλησιαστικές παρανομίες του, είχε καθιερώσει διπλά μπλοκ αποδείξεων δίχως φυσικά την έγκριση του Συμβουλίου.

    Όταν το Συμβούλιο ανακάλυψε την κλοπή ζήτησε την απομάκρυνση του κληρικού από την ενορία.

    Και ο Αρχιεπίσκοπος έπραξε όπως θα έπραττε κάθε ενσυνείδητος Ιεράρχης.

    Ο Μακάριος άλλαξε το πρόσωπο αυτό το οποίο ήταν ουσιαστικά ο παντοδύναμος “Αρχιεπίσκοπος” της Μελβούρνης και ο οποίος διοικούσε τη Βασιλειάδα και διαχειριζόταν τα εκκλησιαστικά πράγματα άνευ συμβουλίου και συνεργατών, σε όλη την Πολιτεία της Βικτώρια.

    Μια πρόχειρη έρευνα στη Μελβούρνη θα πληροφορήσει κάθε καλόπιστο πόσο δύσκολη ήταν αυτή η αλλαγή και πόσο ανακουφίστηκε η Ομογένεια μετά την παρέμβαση αυτή του νέου Αρχιεπισκόπου.

    Τα προβλήματα μάλιστα της Βασιλειάδος και του Άξιόν Εστι, τα οποία κληρονόμησε ο Μακάριος, τακτοποιούνται μετά τον διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και την βοήθεια της Πολιτείας.

    Στο περιώνυμο σχολείο του Αγίου Ιωάννου στη Μελβούρνη ο Αρχιεπίσκοπος βρήκε χρέος περίπου 4,5 εκ. δολάρια και προοριζόταν να ξεπουληθεί σε εργολάβο.

    Άλλαξε το Διοικητικό Συμβούλιο, άλλαξε τη διεύθυνση και τώρα το σχολείο βρήκε το δρόμο του και το βηματισμό του.

    Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το σχολείο αυτό ήταν στη λίστα 256ο όταν το παρέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και τώρα είναι 54ο, ενώ έχει 260 παιδιά.

    Η Βασιλειάδα του Σύνδεϋ κληροδότησε, εκτός των άλλων προβλημάτων, ένα έλλειμμα της τάξεως των 14 εκ. δολαρίων περίπου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος ανανέωσε το Διοικητικό Συμβούλιο, άλλαξε τον Διευθυντή, έκανε τομές στον εσωτερικό κανονισμό και κυρίως έχει κατεβάσει το έλλειμμα που βρήκε από τα 14 στα 6 εκ. δολάρια.

    Πέραν των ενδεικτικών αλλαγών που περιγράφονται παραπάνω υπήρχε και το πρόβλημα των συγγενών του μακαριστού Στυλιανού, προκατόχου του Μακαρίου.

    Κάποιοι βεβαίως εξ αυτών είναι εξαίρετοι και ξεχωρίζουν, διαχωρίζοντας τη θέση τους από κινήσεις και ενέργειες ιδιοτελείς και εμπαθείς.

    Αλλά κάποιος από αυτούς σήμερα διώκεται ποινικά από τις Αυστραλιανές δικαστικές αρχές για κλοπή της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

    Πρόκειται για το ίδιο συγγενικό πρόσωπο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, του οποίου το όνομα εμφανίζονταν ως συνδικαιούχου στον προσωπικό λογαριασμό του Στυλιανού στην Ελλάδα.

    Το πρόσωπο αυτό, ακόμη και την ημέρα που πέθανε ο Στυλιανος, ζήτησε να εκταμιευθούν από το αυστραλιανό λογαριασμό του Ιεράρχη 25.000 δολάρια, τα οποία και έλαβε, προφανώς για να παρηγορήσει το πένθος του!

    Εν τω μεταξύ, το διάστημα που ήταν στην Αυστραλία εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μεταφέρθηκαν στον κοινό λογαριασμό της Αθήνας προς ίδιον όφελος.

    Αυτός σε συνεργασία με άλλη “κυρία”, της οποίας δεν θεραπεύθηκαν οι διάφορες επιθυμίες σχετικά με την Αρχιεπισκοπή, καθώς και με τους άλλους που προαναφέρθηκαν οι οποίοι έχασαν τα προνόμιά τους, ηγούνται της σπιλώσεως του νέου Αρχιεπισκόπου και έχουν ξεκινήσει συστηματικά έναν υπόγειο και ανέντιμο πόλεμο με διάφορα ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα.

    Στην ομάδα και Ιεράρχης ο οποίος αισιοδοξεί και ακόμη ελπίζει ότι θα εκθρονιστεί ο Μακάριος για να γυρίσει πίσω στην Αυστραλία ως θριαμβευτής.

    Ο πόλεμος αυτός εμπεριέχει και άλλες περιπτώσεις τρωκτικών, όπως δημοσιογράφων από την Ελλάδα, οι οποίοι προσπάθησαν με κολακείες και με ψυχολογικούς εκβιασμούς, να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από την Αρχιεπισκοπή, γιατί όπως φαίνεται είχαν συνηθίσει να κάνουν τον ίδιο εκβιασμό όλα τα προηγούμενα χρόνια και όταν έλαβαν αρνητική απάντηση, άρχισαν τα λιβελογραφήματα σε βάρος ενός ανθρώπου, που ήδη έχουν εμπιστευθεί οι πιστοί, αφού είχαν δει πως τα πράγματα στην εκκλησία τους άλλαξαν προς το καλύτερο.

    Γεγονός που τους ενθάρρυνε στο να επιστρέψουν και πάλι στους κόλπους της Εκκλησίας, ακόμη και κοινότητες που είχαν επί δεκαετίες αποσχιστεί.

    Ο νέος Αρχιεπίσκοπος πάντως φαίνεται αποφασισμένος να βάλει οριστικό τέλος σ’ αυτή την ανορθόδοξη και αρρωστημένη κατάσταση, που επικρατούσε στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής.

    Απομάκρυνε κάθε νοσηρό στοιχείο και δεν έμεινε απαθής στον πόλεμο λάσπης που δέχεται. Απάντησε με προσφυγές στη δικαιοσύνη, ώστε να αποδείξουν τα όσα υποστηρίζουν σε βάρος του ή σε αντίθετη περίπτωση να πληρώσουν το τίμημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, όπως ορίζει ο νόμος.

    Γιατί η Εκκλησία πρέπει να απαλλαγεί από τέτοια νοσηρά φαινόμενα προκειμένου να πορευτεί το δρόμο της και να επιτελέσει το πολύπλευρο έργο το οποίο έχει αναλάβει.

    Πρέπει να εξοβελίσει άπαξ δια παντός τα παράσιτα που προσπαθούν σκοπίμως να της δυσκολέψουν το έργο. Και αυτό ευτυχώς στην Αυστραλία γίνεται.

    Η κάθαρση ξεκίνησε και συνεχίζει. Όσοι δεν χαίρονται ας κοάζουν αλλά οι φωνές τους δεν μπορούν να αναστείλουν τον οραματισμό του νέου Αρχιεπισκόπου που είναι για τη δόξα της Εκκλησίας και της Ελληνικής Ομογένειας στην πέμπτη Ήπειρο.

  23. Ο/Η Gay monk λέει:

    O Προκοννήσου Ιωσήφ, πρώην Νέας Ζηλανδίας, που ήθελε για τον εαυτό του την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, εκδικείται και χαλάει την πιάτσα

    https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/45975-synaksi-ton-episkopon-tis-ieras-arxiepiskopis-afstralias

    Γράφτηκε από τον/την Ι.Α. Αυστραλίας. 07/10 19:56

    Σύναξη των Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλία

    ……………………..

    β. Αποφασίστηκε να εορταστεί σε εθνικό παναυστραλιανό επίπεδο η επέτειος συμπληρώσεως 30 ετών από την εκλογή της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως.

    …………………………………

    ε. Επανειλημμένως έχει απασχολήσει το ευσεβές πλήρωμα της Αυστραλίας η αντικανονική και ανάδελφος συμπεριφορά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ.

    Πρόσφατα, με πολλή λύπη πληροφορηθήκαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι ο κ. Ιωσήφ, ως μη ώφελε, είναι ο μοναδικός μάρτυς υπερασπίσεως αντιδίκου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας (Consolidated Trust) σε δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νοτίου Ουαλίας.

    Αυτό λύπησε και σκανδάλισε τον πιστό λαό του Θεού, ακόμη και αυτούς που είχαν γνωρίσει τον ειρημένο Ιεράρχη και τον είχαν σε εκτίμηση.

    Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωσήφ χωρίς να γνωρίζει την υπόθεση και χωρίς να έχει ζητήσει ενημέρωση από τον Αρχιεπίσκοπο, όπως θα έπρεπε, προχώρησε σε μια πράξη η οποία στρέφεται εναντίον της τοπικής Εκκλησίας και η οποία παραβαίνει τους θείους και Ιερούς Κανόνες (14ος Αποστόλων, 2ος Β΄ Οικουμενικής Συνόδου, 20ος Πενθέκτης, κ.ά.).

    Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε ομοφώνως να προετοιμαστεί κανονικός φάκελος προς υποβολή στον Παναγιώτατο και εξέταση από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με σκοπό την προάσπιση του δικαίου και την προστασία της τοπικής εν Αυστραλία Εκκλησίας.

  24. Ο/Η laskaratos λέει:

    Aλλεπάλληλες κατηγορίες σε δημοσιεύματα της σουηδικής εφημερίδας Göteborgs-Postenκατά με την υπογραφή του δημοσιογράφου Michael Verdicchio κατά του αγιότατου Ελληνορθόδοξου μητροπολίτη Σουηδίας Κλεόπα

    https://www.gp.se/nyheter/gp-granskar/%C3%A4rkebiskopen-k%C3%B6pte-lyxhus-samtidigt-som-pengar-f%C3%B6rsvann-1.58944975

    Ärkebiskopen köpte lyxhus – samtidigt som pengar försvann

    Familjer har inte råd att begrava sina föräldrar och skattepengar uteblir till församlingar – som hamnat hos Kronofogden. Nu kan GP avslöja att kyrkans högste ledare renoverat svart, rekordhöjt sin egen lön – och köpt ett hemligt lyxhus i Stockholms skärgård.
    – Jag skäms över att vara grekiska, säger mångåriga församlingsmedlemmen Helene Kikkos Brentmar.
    Text: Michael Verdicchio Bild: Sanna Tedeborg Tv: Kristina Petersen Grafik: GP

    Ο αρχιεπίσκοπος αγόρασε ένα πολυτελές σπίτι – την ίδια στιγμή που εξαφανίστηκαν τα χρήματα

    Οι οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θάψουν τους γονείς τους και τα χρήματα από τους φόρους δεν πηγαίνουν σε ενορίες – οι οποίες έχουν καταλήξει στον ανώτατο ηγέτη. Τώρα ο GP μπορεί να αποκαλύψει ότι ο κορυφαίος ηγέτης της εκκλησίας ανακαίνισε το μαύρο κτίριο, αύξησε τον μισθό του σε υψηλό επίπεδο – και αγόρασε ένα μυστικό πολυτελές σπίτι στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης.
    – Ντρέπομαι που είμαι Ελληνίδα, λέει η επί χρόνια ενορίτης Helene Kikkos Brentmar.
    Κείμενο: Michael Verdicchio Εικόνα: Sanna Tedeborg Τηλεόραση: Kristina Petersen Γραφικά: GP

    https://www.gp.se/nyheter/gp-granskar/hemliga-dokument-%C3%A4rkebiskopen-utreddes-f%C3%B6r-bedr%C3%A4gerier-i-usa-1.59310041

    Hemliga dokument: Ärkebiskopen utreddes för bedrägerier i USA

    Anklagelser om fiffel med statliga bidrag, korruption och ett svartbygge skakar grekisk-ortodoxa kyrkan i Sverige. Nu kan GP avslöja hemliga dokument som visar kyrkans högste ledares okända förflutna i New York – anklagad för stöld, bedrägerier och förfalskade namnteckningar – där han tillrättavisades av kyrkan men slapp prövning i domstol.
    – Kyrkan mörkade allt, säger ekobrottsutredaren Evan Tziazas.
    Text: Michael Verdicchio | Bild: Sanna Tedeborg & Pontus Höök | Tv: Kristina

    Μυστικά έγγραφα: Ο Αρχιεπίσκοπος ερευνήθηκε για απάτη στις Ηνωμένες Πολιτείες

    Κατηγορίες για ενασχόληση με κρατικές επιδοτήσεις, διαφθορά και ένα μαύρο κτίριο συγκλονίζουν την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σουηδία. Ο γενικός γιατρός μπορεί τώρα να αποκαλύψει μυστικά έγγραφα που δείχνουν το άγνωστο παρελθόν του ανώτερου ηγέτη της εκκλησίας στη Νέα Υόρκη – κατηγορούμενος για κλοπή, απάτη και πλαστές υπογραφές – όπου επιπλήχθηκε από την εκκλησία αλλά διέφυγε τη δίκη στο δικαστήριο.
    – Η εκκλησία σκότωσε τα πάντα, λέει ο ανακριτής οικονομικού εγκλήματος Εβάν Τζιάζας.
    Κείμενο: Michael Verdicchio | Φωτογραφία: Sanna Tedeborg & Pontus Höök | Τηλεόραση: Κριστίνα

    https://www.gp.se/nyheter/gp-granskar/hot-och-f%C3%B6rsvunna-skattepengar-i-grekiska-kyrkan-1.58384894

    Hot och försvunna skattepengar i grekiska kyrkan

    Väskor med kontanter, hot och skattepengar som försvinner. GP har granskat grekisk-ortodoxa kyrkans miljonbidrag från svenska staten. Nu träder ledande medarbetare fram och larmar om fiffel, manipulation och misstänkta ekobrott. Där den enda som sitter på svaren – kyrkans högste ledare i Skandinavien – vägrar svara på frågor.
    – Greker har försökt larma i flera år, säger kommunpolitikern Maria Kehagia (S).
    Text: Michael Verdicchio Bild: Sanna Tedeborg Tv: Kristina Petersen Grafik: GP

    Απειλές και χαμένοι φόροι στην ελληνική εκκλησία

    Τσάντες με μετρητά, απειλές και χρήματα φόρου που εξαφανίζονται. Ο GP εξέτασε τη συνεισφορά εκατομμυρίων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το σουηδικό κράτος. Οι κορυφαίοι υπάλληλοι έρχονται τώρα μπροστά και ειδοποιούν για κουβάρια, χειραγώγηση και ύποπτα οικονομικά εγκλήματα. Εκεί που ο μόνος που κάθεται στις απαντήσεις – ο ανώτατος ηγέτης της εκκλησίας στη Σκανδιναβία – αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις.
    – Οι Έλληνες προσπαθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και αρκετά χρόνια, λέει η δημοτική πολιτικός Μαρία Κεχαγιά (Σ).
    Κείμενο: Michael Verdicchio Εικόνα: Sanna Tedeborg Τηλεόραση: Kristina Petersen Γραφικά: GP

    https://www.gp.se/nyheter/gp-granskar/regeringen-delade-ut-100-miljoner-i-statsbidrag-till-religi%C3%B6sa-samfund-vet-inte-var-pengarna-hamnat-1.59101494

    Regeringen delade ut 100 miljoner i statsbidrag till religiösa samfund – vet inte var pengarna hamnat

    Η κυβέρνηση μοίρασε 100 εκατομμύρια κρατικές επιχορηγήσεις σε θρησκευτικές κοινότητες – δεν ξέρω πού κατέληξαν τα χρήματα

    ___________________________________

    Η προσωρινή απάντηση της αγιότατης; Μητρόπολης, που «θα απαντήσει σύντομα σε κάθε μια από τις ψευδείς κατηγορίες, παρουσιάζοντας τα πραγματικά γεγονότα, αποδεικνύοντας ότι όλες οι δημοσιευθείσες κατηγορίες είναι είτε αναληθείς είτε εντελώς αβάσιμες».

    https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/mitropoleis-exoterikou/46780-i-iera-mitropoli-souidias-apanta-gia-dimosieymata

    18/11

    Με έκπληξη περιήλθαν σε γνώση της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας προσφάτως δημοσιευθέντα άρθρα της εφημερίδος Göteborgs-Posten (gp.se), συνταχθέντα από το δημοσιογράφο κ. Michael Verdicchio και τους συνεργάτες του, τα οποία περιλαμβάνουν συκοφαντικές αναφορές εναντίον του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα, βασισμένα σε ψευδείς, αβάσιμες και τεχνηέντως κατασκευασμένες ιστορίες.

    Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ήλθε σε επικοινωνία με την Ι. Μητρόπολη, απαριθμώντας διάφορες κατηγορίες, και μολονότι του ζητήθηκε να παρουσιάσει «αποδεικτικά» και «υποστηρικτικά» στοιχεία, εντούτοις η Ι. Μητρόπολις δεν έχει λάβει κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

    Από το γεγονός και μόνο ότι δεν έχει κατατεθεί κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, για τις κατηγορίες που περιέχουν τα άρθρα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υφίστανται. Οι κατηγορίες βασίζονται σε αναληθείς ή καθ᾽ ολοκληρίαν αβάσιμες δηλώσεις, οι οποίες εκτοξεύθηκαν από πρόσωπα που δεν κατέχουν κάποιο εκκλησιαστικό αξίωμα, έχοντας αποκλειστικά και μόνο σκοπό να βλάψουν την Εκκλησία.

    Η Ι. Μητρόπολις αρνείται όλες τις διατυπωθείσες στα ανωτέρω άρθρα κατηγορίες και αποποιείται οποιονδήποτε παρανόμων πράξεων, που αναφέρονται στα εν λόγω άρθρα.

    Η Ι. Μητρόπολις θα απαντήσει σύντομα σε κάθε μια από τις ψευδείς κατηγορίες, παρουσιάζοντας τα πραγματικά γεγονότα, αποδεικνύοντας ότι όλες οι δημοσιευθείσες κατηγορίες είναι είτε αναληθείς είτε εντελώς αβάσιμες.

    Στοκχόλμη, 18 Νοεμβρίου 2021

    Εκ της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Πως τολμούν και κατηγορούν τον ιερό Κλεόπα;
      Τέτοιοι άνθρωποι καλέ δεν κατηγόρησαν και τον Νεκτάριο;

      Ο άγιος Σουηδίας για την ταινία:

      https://m.naftemporiki.gr/story/1795860/mitropolitis-souidias-kleopas-o-anthropos-tou-theou-kai-o-bobos-kinimatografos

      Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας: «Ο άνθρωπος του Θεού» και ο βωβός κινηματογράφος
      Τρίτη, 02 Νοε 2021 19:08UPD: 19:08

      Ι.Μ. Σουηδίας: «Τη βδομάδα που μας πέρασε, μου δόθηκε η ευκαιρία να δω την ταινία “Ο άνθρωπος του Θεού”, σε σκηνοθεσία της Yelena Popovic. Ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στα τελευταία 30 χρόνια της επίγειας ζωής και δράσης του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως (1890-1920), αρχής γενομένης από την απομάκρυνσή του από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το διορισμό του ως σχολάρχη στη Ριζάρειο Σχολή, την ίδρυση της μονής του στην Αίγινα και την κοίμησή του.

      Πολυσυζητημένη ταινία, με εξαιρετικούς ηθοποιούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με αντιφατικές όμως κριτικές, αλλά με μεγάλη επιτυχία στην πώληση εισιτηρίων και στην ανταπόκριση που βρήκε από τους φίλους του κινηματογράφου και όχι μόνο.

      Αρκετούς μήνες πριν την έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας, μου τηλεφώνησε η σκηνοθέτις κ. Yelena Popovic και ζήτησε τις μελέτες μου για τον Άγιο Νεκτάριο. Της συνέστησα, να περιμένει μέχρι το Νοέμβριο του 2019, που επρόκειτο να εκδοθεί το δίτομο έργο μου για τον άγιο, στην ελληνική και την αγγλική, το οποίο θα της προσέφερε αρκετό υλικό για τη σύνταξη του σεναρίου της.

      Η σκηνοθέτις ήλθε όντως στη βιβλιοπαρουσίαση της μελέτης μου με το σύζυγό της Αλέξανδρο, που διοργάνωσε ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη και προμηθεύτηκε τα βιβλία μου στην αγγλική.

      …………………….

      _____________________________

      Mε την ευκαιρία

      Ένα ερώτημα στους Έλληνες μετανάστες της Σουηδίας


      Τρίτος εξ αριστερών καθήμενος της ιδιοκτήτριας του πορνοξενοδοχείου

      ……………

      Θα παραθέσω εδώ τη συνέντευξη μιας Ελληνίδας μετανάστριας στη Σουηδία, της Δήμητρας Χαλκιά, που δείχνει πως φέρεται στους μετανάστες η σουηδική ‘Χρυσή Αυγή’: «Έλληνες μετανάστες: 6 μικρές ιστορίες ρατσισμού». (Huffington Post, 20/3/2015): “Βρίσκομαι γύρω στον 1,5 μήνα στη Στοκχόλμη, όπου πήγα για να ζήσω μαζί με τον σύντροφό μου που είναι Σουηδός. Το περιστατικό που μου συνέβη ήταν δυσάρεστο … Ήταν η πρώτη φορά που κατάλαβα πραγματικά το θυμό που σου προκαλεί ο ρατσισμός και πως μπορείς να νιώσεις αδικημένος χωρίς να έχεις προκαλέσει στο παραμικρό. Καθόμουν, λοιπόν, σε μία θέση στο βαγόνι του μετρό όταν μπήκαν μέσα δύο μεσήλικοι άντρες και κάθισαν ο ένας απέναντί μου και ο άλλος δίπλα μου. Ξαφνικά, αυτός που καθόταν δίπλα μου, χτύπησε δυνατά με το χέρι του την μπότα μου και μου είπε να μαζέψω το πόδι μου, το οποίο ήταν προς τη μεριά τους, αλλά δεν ξεπερνούσε το νοητό χώρο της θέσης μου και σε καμία περίπτωση δεν τον ενοχλούσε, και μου είπε να το μαζέψω. Ενώ κατάλαβα τι μου είπε στα σουηδικά, έκανα ότι δεν κατάλαβα και τον ρώτησα στα αγγλικά τι είπε για να ακούσω εκείνον που ήταν μαζί του να σχολιάζει στα γερμανικά «Τι περιμένεις, αφού ο τερματικός σταθμός είναι η Hagsätra». Να σημειώσω ότι οι τελευταίοι τρεις σταθμοί της γραμμής μετρό που βρισκόμουν και τερματικός είναι η Hagsätra θεωρούνται «γκέτο» και πολλοί δεν μιλούν σουηδικά εκεί. Εκεί η πλειονότητα των κατοίκων είναι σκουρόχρωμοι, άραβες, Σύριοι, Κούρδοι, Ιρακινοί και Σομαλοί και, μάλλον, λόγω του σκούρου χρώματος που έχω στο δέρμα, στα μαλλιά και τα μάτια μου και λόγω άγνοιας σουηδικών θα θεώρησαν ότι είμαι κι εγώ ίδιας εθνικότητας. Πληροφοριακά αναφέρω ότι η Σουηδία είναι μία χώρα που έχει συντριπτικά


      Επώνυμοι Σουηδοί Ναζιστές το Μάρτη του 1994, προτού μεταμφιεστούν, κατά τα γλοιώδη και υποκριτικά ναζιστικά ήθη, σε κοινοβουλευτικό κόμμα, στο «Sverige Demokraterna» (Φωτ. δημοσιευμένη στις 17.10.2013, στο polimasaren.wordpress.com)

      περισσότερους μετανάστες από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τα τελευταία δύο χρόνια και στην οποία το ρατσιστικό νεοναζί κόμμα «Sverige Demokraterna», ήταν τρίτο στις φετινές εκλογές”.
      …………………..

  25. Παράθεμα: Σουηδική εφημερίδα κατηγορεί τον Ελληνορθόδοξο μητροπολίτη για οικονομικά σκάνδαλα. | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  26. Ο/Η Andrew λέει:

    https://neoskosmos.com/el/2022/01/09/news/entasi-stin-agia-paraskevi-tou-st-albans/

    Ένταση στην Αγία Παρασκευή του St Albans
    Ανταλλάχθηκαν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί εντός του ναού για τη διατήρηση της εκκλησίας εκτός της Αρχιεπισκοπής


    Ο π. Ειρηναίος Κόικας

  27. Ο/Η L. λέει:

    https://www.goodnet.gr/news-item/anoichti-epistoli-ton-stenon-kata-sarka-suggenon-tou-makaristou-archiepiskopou-australias-stulianou-gia-to-dithen-timitiko-ntoki.html

    Ανοιχτή Επιστολή των στενών κατά σάρκα συγγενών του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού για το δήθεν «τιμητικό» ντοκιμαντέρ στη μνήμη Του
    08-01-2021 08:54

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΕΝΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    Ως οι κατά σάρκα στενοί συγγενείς του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, με θλίψη και αγανάκτηση δίνουμε στη δημοσιότητα αυτή την Ανοιχτή Επιστολή, που απευθύνεται πρωτίστως στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο και στον (υπ’ αυτόν προεδρευόμενο) Φιλανθρωπικό Οργανισμό της «Βασιλειάδας», που είχε την πρωτοβουλία και το βάρος της χρηματοδότησης ενός κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ-αφιερώματος στον προσφιλέστατο αδελφό και θείο μας, αείμνηστο Ιεράρχη Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό Χαρκιανάκη.

    Παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες με απέραντη απογοήτευση το εν λόγω ντοκιμαντέρ, μέσω των διαδικτυακών Μέσων της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, διαπιστώνοντας με πόση έλλειψη σεβασμού και με πόση προχειρότητα αντιμετωπίζεται στο εν λόγω «τιμητικό αφιέρωμα» ο αείμνηστος αδελφός και θείος μας.

    Γνωρίζοντας βήμα βήμα την κοπιώδη και αγωνιώδη πορεία Του στη ζωή, από το ένδοξο και ιστορικό χωριό καταγωγής μας (το Άδελε Ρεθύμνης) μέχρι το Σύδνεϋ Αυστραλίας, έχοντας ζήσει από κοντά τους αδιάκοπους και σκληρούς αγώνες Του (με χρονολογική σειρά: στην Ελλάδα, στην Κωνσταντινούπολη, στη Γερμανία, πάλι στην Ελλάδα και στην Αυστραλία), βιώνοντας τη μέχρι αυτοθυσίας αφοσίωσή Του στην Εκκλησία, καθώς και τη βαθιά και συγκλονιστική αγάπη Του για τον Ελληνισμό – ιδιαιτέρως για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας στον οποίο αφιέρωσε τα πιο μεστά και παραγωγικά Του χρόνια, την ίδια Του την ψυχή, αντιμετωπίζοντας επί δεκαετίες άδικο κι ανηλεή πόλεμο από συγκεκριμένα εντόπια μικροσυμφέροντα που όμως δεν Τον έκαμψαν – δεν μπορούμε παρά να θλιβόμαστε για τη μεταχείριση που Του επιφυλάχθηκε στο δήθεν «τιμητικό» για τη μνήμη Του αφιέρωμα.

    Στο ντοκιμαντέρ αυτό, που υποτίθεται ότι θα τιμούσε τη μνήμη Του και θα κατέγραφε τους μεγάλους σταθμούς της ζωής Του μέσω ζωντανών μαρτυριών ανθρώπων που συμπορεύτηκαν μαζί Του στον μακρύ βίο Του, το πολύπτυχο και μοναδικό έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού (επί περίπου έξι δεκαετίες) έχει κατά γενική ομολογία υποτιμηθεί, υποβαθμιστεί και αποσιωπηθεί. Οι μακρόχρονες και απαράμιλλες υπηρεσίες Του προς την πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και την Ορθοδοξία έχουν θαφτεί κάτω από τόνους αδιάφορων και άνευ ουσίας φράσεων και αποσπασματικών εντυπώσεων, προκειμένου να μην αφεθεί χρόνος για να προβληθούν στο εν λόγω ντοκιμαντέρ τα πραγματικά σπουδαία που με ταπεινοφροσύνη και με νυχθημερόν μόχθο πέτυχε Εκείνος για το Πατριαρχείο, την Ορθοδοξία, το Γένος μας. (Λογοκρίθηκε ακόμα και η συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη σε σκανδαλώδη βαθμό –όπως δημόσια και με αποδείξεις καταγγέλθηκε! Αυτοπροβάλλεται, όμως, στο εν λόγω ντοκιμαντέρ -επίσης σε σκανδαλώδη βαθμό και διάρκεια- ο διάδοχος του Μακαριστού Ιεράρχη, νυν Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, παρ’ ότι ουδεμία γνωριμία και σχέση είχε εν ζωή με τον αδελφό και θείο μας.)

    Την πικρία και την απογοήτευσή μας πολλαπλασιάζει η βάσιμη υποψία μας ότι το φτωχό και υποτονικό -για την πραγματική αξία, το διεθνές κύρος και το εύρος της πολυσήμαντης συνεισφοράς του αειμνήστου στενού κατά σάρκα συγγενούς μας- αποτέλεσμα της παραγωγής του προαναφερθέντος ντοκιμαντέρ δεν προέκυψε τυχαίως. Αλλά, κατά τα φαινόμενα, «κάποιοι» σκόπευαν και φρόντισαν να μην προβληθούν στον πρέποντα βαθμό και με τον αρμόζοντα τρόπο η υστεροφημία Του και το μέγεθος της προσφοράς Του προς την Εκκλησία, την Ομογένεια της Αυστραλίας και το Έθνος μας. Στοχεύοντας πιθανότατα να καλλιεργηθεί στους θεατές του ντοκιμαντέρ η εσφαλμένη εντύπωση ότι ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός υπήρξε ένας «συνηθισμένος» Κληρικός, καθώς μέσα στο σχεδόν 70λεπτο «αφιέρωμα» στην ουσία πουθενά δεν θεμελιώνεται και δεν αναδεικνύεται (από τα χρησιμοποιηθέντα αποσπάσματα των δεκάδων συνεντεύξεων, από τις αναφορές της αφήγησης κι από τις παραθέσεις των διαφόρων στιγμιότυπων) όχι το σύνολο του έργου Του, αλλά έστω τα κυριότερα σημεία της πολυκύμαντης δράσης Του και των επιτευγμάτων της αυστραλιανής Ομογένειας υπό την στιβαρή πνευματική ηγεσία Του επί σχεδόν μισό αιώνα.

    Σεβόμαστε και εκτιμούμε ότι ένας Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας (που αναπτύχθηκε αξιοθαύμαστα επί ημερών του Μακαριστού αδελφού και θείου μας) είχε την ευγενή πρόθεση να Τον τιμήσει και να χρηματοδοτήσει την παραγωγή ενός κινηματογραφικού αφιερώματος στη μνήμη Του, ελάχιστες ημέρες μετά την εκδημία Του. Γνωρίζουμε από κοντά οι περισσότεροι από εμάς τη δημοσιογραφική παραγωγό του ντοκιμαντέρ, έμπειρη Ελληνο-Αυστραλή δημοσιογράφο κ. Βάσω Μώραλη, που διατηρούσε πολύχρονη γνωριμία και σχέση εμπιστοσύνης με τον προσφιλέστατο συγγενή μας Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο. Και πιστέψαμε αρχικά ότι η προσπάθεια αυτή της καταγραφής της ζωής και του έργου Του (που είχε αναλάβει η κ. Μώραλη) θα ήταν έντιμη και επαρκής, προκειμένου να αποτυπωθούν με αντικειμενικότητα και με βάση αληθινά γεγονότα το εύρος των εφ’ όρου ζωής προσπαθειών Του και το σπάνιο πνευματικό Του μέγεθος. Όμως, η -από μηνών τώρα- απομάκρυνση της κ. Μώραλη από τα καθήκοντά της υπό τις «ευλογίες» του κ. Μακαρίου, και όσα ακολούθησαν μας έπεισαν ότι σκοπίμως αφέθηκε «ανυπεράσπιστη» η τελική επεξεργασία του ντοκιμαντέρ στα χέρια ανθρώπων που δεν διέθεταν ούτε τις γνώσεις ούτε τα εχέγγυα για να διαχειριστούν τον πνευματικό κόπο της κ. Μώραλη. Αντίθετα, «πέτυχαν»να αλλοιώσουν τις εντυπώσεις από τη ζωή και το ξεχωριστό έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, παρουσιάζοντάς Τον στον κόσμο (ιδίως σ’ αυτούς που δεν Τον ήξεραν από κοντά ή από παλιά) ως έναν ανήμπορο και «της σειράς» ηλικιωμένο Ιεράρχη, που το ενδιαφέρον Του μονοπωλούσε η Ποίηση (η οποία, όντως, ήταν η μόνιμη καταφυγή Του). Και, παράλληλα, αποκρύπτοντας όσα -πάμπολλα σπουδαία και ουσιαστικά για την Εκκλησία και τον Ελληνισμό- οραματίστηκε, καθοδήγησε και έπραξε σε Ελλάδα και Αυστραλία για πάνω από 50 χρόνια με σθένος, θεόσταλτη αντοχή και αγωνιστικότητα.

    Με την Ανοιχτή αυτή Επιστολή μας αποδοκιμάζουμε ως υποκριτική την δήθεν «τιμητική» κινηματογραφική παραγωγή, που αποδεικνύεται στην ουσία υποτιμητική και υπονομευτική για την υστεροφημία τού κατά σάρκα αειμνήστου αδελφού και θείου μας. Το ντοκιμαντέρ που παρέδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, υπό τον -ελάχιστα θρησκευτικής χροιάς- τίτλο «Οπάλιο Πολύχρωμο» (ποιητικός χαρακτηρισμός του ίδιου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου για την Αυστραλία και όχι, βέβαια, για τον εαυτό Του!), όχι μόνο δεν τιμά και δεν αναδεικνύει το έργο και την ανεκτίμητη προσφορά του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού (όπως ήταν ο αρχικός σκοπός παραγωγής του), αλλά μειώνει και προσβάλλει τη μνήμη Του. Και είναι οφθαλμοφανές ότι εκ των υστέρων «επιστρατεύθηκε» και το αφιέρωμα αυτό για να εξυπηρετήσει τους ιδιοτελείς σκοπούς του κ. Μακαρίου και όχι για να τιμήσει τον Μακαριστό προκάτοχό του, αείμνηστο αδελφό και θείο μας.

    Το 70λεπτο κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής και ευθύνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, για τη ζωή και το έργο του επί 44 χρόνια προκαθημένου της Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, υπήρξε τελικώς τουλάχιστον ατυχές. Έχει παρεκκλίνει ευκρινώς των στόχων του αρχικού «τιμητικού αφιερώματος» στη μνήμη Του.

    Για όλα αυτά εκφράζουμε τη δικαιολογημένη απορία μας, την έντονη δυσφορία καιδημόσια διαμαρτυρία μας.

    Οι υπογράφουσες/ντες

    ΧΑΡΑ ΣΤ. ΧΑΡΚΙΑΝΑΚΗ – ΚΑΛΛΙΟΥΡΗ(Αδελφή Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού)
    ΒΑΡΔΗΣ ΣΤ. ΧΑΡΚΙΑΝΑΚΗΣ(Αδελφός Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού)
    ΜΑΡΙΑ ΣΤ. ΧΑΡΚΙΑΝΑΚΗ – ΓΚΕΜΙΤΖΗ(Αδελφή Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού)
    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜ. ΚΑΛΛΙΟΥΡΗΣ(Ανεψιός Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού)
    ΜΑΡΙΑ ΔΗΜ. ΚΑΛΛΙΟΥΡΗ – ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ(Ανεψιά Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού)
    ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜ. ΚΑΛΛΙΟΥΡΗΣ(Ανεψιός Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού)
    ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΕΜΜ. ΧΑΡΚΙΑΝΑΚΗΣ(Ανεψιός Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού)
    ΒΑΡΔΗΣ ΕΜΜ. ΧΑΡΚΙΑΝΑΚΗΣ(Ανεψιός Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού)
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε. ΓΚΕΜΙΤΖΗΣ(Ανεψιός Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού)
    ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΓΚΕΜΙΤΖΗ(Ανεψιά Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού)
    ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Β. ΧΑΡΚΙΑΝΑΚΗ(Ανεψιά Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού)
    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Β. ΧΑΡΚΙΑΝΑΚΗ(Ανεψιά Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού)

  28. Ο/Η AM λέει:

    https://www.sbs.com.au/language/greek/el/podcast-episode/sbs-investigation-uncovers-allegations-of-abuse-within-australias-coptic-orthodox-church/7xvspgemk

    Σοβαροί ισχυρισμοί για παιδική σεξουαλική κακοποίηση στην Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας
    SBS Investigation uncovers allegations of abuse within Australia’s Coptic Orthodox Church
    Source: SBS

    Published 28 December 2021 at 4:36pm
    By Henry Zwartz, Marianna Kefallinou

    Μια έρευνα του SBS News αποκαλύπτει πολλά θύματα φερόμενης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εντός της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας.

    Η Χάνα ήταν επτά ετών όταν έγινε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από έναν δάσκαλο στην Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας, όπως ισχυρίζεται.

    «Με καλούσε να πάω κοντά του, με έβαζε να καθίσω στην αγκαλιά του, άγγιζες διάφορα σημεία του σώματός μου και μου έλεγε ότι θα με ανταμείψει επειδή είχα κάνει τόσο καλή δουλειά», λέει η Χάνα.

    Τώρα, στα 20 της, η Χάνα –της οποίας έχει αλλοιωθεί η φωνή και έχει αλλαχθεί το πραγματικό όνομά της για να προστατευθεί η ταυτότητά της– εξακολουθεί να επιδιώκει να απονεμηθεί δικαιοσύνη.

    Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που είδε το SBS αποκαλύπτουν ότι το 2016, η μητέρα της Χάνα κατήγγειλε έναν ιερέα για την φερόμενη κακοποίηση.

    Το 2019, η Hanna τον κατήγγειλε στην Εκκλησία των Κοπτών.

    Φέτος, λέει ότι είδαν φωτογραφίες του φερόμενου κακοποιού της που διδάσκει παιδιά – χρόνια αφ’ ότου η εκκλησία ενημερώθηκε για το συμβάν.

    «Μάθαμε αμέσως μετά ότι είχε επιστρέψει ως εθελοντής σε μια άλλη Κοπτική εκκλησία. Είχε μόλις μετακομίσει σε άλλη πολιτεία, αλλά συνέχιζε να εργάζεται σε άλλη λειτουργία εκεί», αναφέρει η Χάνα.

    Η Χάνα πιστεύει ότι η ιστορία της κακοποίησης παραμερίστηκε από την Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία.

    Το SBS αντιλαμβάνεται ότι ο δάσκαλος δεν συνεργάζεται πλέον με την Εκκλησία όπου φωτογραφήθηκε, αφού η Χάνα γνωστοποίησε ξανά το θέμα φέτος.

    «Πιστεύω ότι είναι ένα πολιτιστικό ζήτημα μέσα στην εκκλησία, που εκτείνεται πέρα ​​από τη σεξουαλική κακοποίηση. Αισθάνομαι ότι στο μυαλό τους είναι να μην διαταραχθεί η ειρήνη, να καλυφθεί το πρόβλημα, να προσποιηθούν ότι δεν υπάρχει και ως αποτέλεσμα τόσοι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν», σημειώνει η Χάνα.

    Το SBS News ανακάλυψε ότι άλλες δύο άλλες νεαρές κοπέλες είχαν παρόμοιες εμπειρίες μ’ αυτήν της Χάνα.

    Ισχυρίζονται ότι η κακοποίησή τους διήρκεσε από το 2009 έως το 2016 και λένε ότι ξεκίνησε όταν ήταν παιδιά.

    Η μία κοπέλα ισχυρίζεται ότι κακοποιήθηκε από έναν δάσκαλο ενώ η άλλη υποστηρίζει από έναν ιερέα.

    Οι γυναίκες μιλούν δημόσια για να διευρύνουν την ευαισθητοποίηση σε παρόμοια θέματα, παρ’ όλο που δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να υποστούν το στίγμα στη δική τους κοινότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις, στην οικογένειά τους.

    Η νομική εμπειρογνώμονας Angela Sdrinis έχει αναλάβει εκατοντάδες υποθέσεις θεσμικής κακοποίησης σε πολλούς θρησκευτικούς οργανισμούς.

    Λέει ότι οι ισχυρισμοί που αποκάλυψε η SBS είναι σοκαριστικοί.

    «Είναι τόσο απογοητευτικό, είναι πολύ τρομακτικό, και προφανώς πρέπει να κάνουμε περισσότερα, για να εκπαιδεύσουμε κοινότητες που ίσως δεν έχουν κατανοήσει τις νομικές υποχρεώσεις τους, τις ηθικές υποχρεώσεις τους και τις επιπτώσεις της παιδικής κακοποίησης», τονίζει η κυρία Sdrinis.

    Η Βασιλική Επιτροπή για τις θεσμικές αντιδράσεις στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ασχολήθηκε με πολύ λίγες υποθέσεις που σχετίζονται με την συγκεκριμένη εκκλησία – και κανένας από τους ισχυρισμούς που αποκαλύφθηκαν από το SBS News δεν διερευνήθηκε από την Επιτροπή.

    Η SBS απέστειλε λεπτομερές αίτημα για δηλώσεις και στις δύο επισκοπές της Αυστραλιανής Κοπτικής Εκκλησίας.

    Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί την Επισκοπή του Σύδνεϋ είπε στο SBS ότι η Μητρόπολη δεν γνωρίζει τους ισχυρισμούς και δεν είναι σε θέση να σχολιάσει κάτι.

    Η Μητρόπολη Μελβούρνης δεν απάντησε απ’ ευθείας στις ερωτήσεις του SBS, αλλά μοιράστηκε αντίγραφα της πολιτικής της και δήλωσε ότι επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

    Και ότι η φροντίδα και η ασφάλεια όλων των ενοριτών είναι μέρος του έργου της εκκλησίας.

    Τέλος, τα θύματα αναφέρουν στο SBS ότι δεν πηγαίνουν πλέον στην εκκλησία.

    https://www.sbs.com.au/news/article/coptic-orthodox-church-apologises-to-woman-who-shared-abuse-claims-with-sbs-news/2sjfso8eb

    Coptic Orthodox Church apologises to woman who shared abuse claims with SBS News
    Australia’s Coptic Orthodox Church has said sorry to an alleged child sexual abuse survivor following allegations uncovered by SBS News. Her alleged abuser was found to still be teaching children when the story was published and has now been suspended.
    A woman stands near a church window
    Hanna (not pictured) received an email from a senior clergy member. Source: SBS News

    Content warning: This article contains descriptions of sexual abuse.

    An SBS News investigation that uncovered multiple allegations of child sexual abuse within Australia’s Coptic Orthodox Church has led to an apology and the suspension of an accused teacher who had gone on to teach at another parish years after clergy were told of the allegations.

    In correspondence seen by SBS News, a senior clergy member from one of Australia’s two main dioceses wrote to Hanna (not her real name) after she revealed to the Church last month via email that she was one of the anonymous alleged survivors in the investigation.

    Advertisement
    READ MORE
    Image for read more article ‘READ MORE’
    Hanna told her church she was abused. Years later, her abuser was still working with children

    The clergy member responded, acknowledging a “deficiency” in the diocese’s child safety training and expressing their “sincerest regret for any injury or offence that may have been caused to you during your service in the church”.

    “Though I have not had the blessing of meeting you, I personally unreservedly apologies [sic] to you and seek your forgiveness,” the email to Hanna read.

    “I can only assure you that the safety and welfare of all people, particularly children in the church’s care, are of utmost importance to all of us.”

    The lay teacher from Hanna’s former church – who she said repeatedly sexually abused her from the age of seven – had a valid Working with Children Check, the email said. They had moved to another parish interstate to teach after the allegations were raised with the Church by Hanna and have now been suspended.

    Hanna
    Hanna says she was seven when the alleged abuse started. Source: Henry Zwartz/SBS News

    “We have written to the parish directing them to immediately suspend the person of concern from any contact with children,” the email to Hanna said.

    “This situation has highlighted deficiency in the Diocese Child Safe training. To close this gap, we have contracted with an external Child Safe Organisation to deliver Child Safe Training for all the Diocese clergy and then to all servants.”

    Hanna said the email and the removal of her alleged abuser was a “positive step” and reassured her that the Church can now “appropriately deal with cases of child sexual abuse”, but more was needed.

    “It is encouraging to see the Child Safe policies now available on the Diocese website,” she added, but “for these policies to make a material difference, they must be accompanied by an effort to realise cultural change and greater awareness about the reality of this issue within our community”.

    Alleged abuser still teaching
    A legal expert has questioned why the Church did not conduct a full investigation prior to 2019, particularly after SBS News revealed senior clergy in the Church were told in writing of allegations of child sexual abuse relating to the teacher as far back as 2016, and again in 2019.

    Angela Sdrinis, a senior lawyer based in Melbourne who specialises in institutional responses to child abuse, said she was taken aback by the revelation that the alleged abuser was found to still be teaching children.

    “In a post child abuse Royal Commission world, I must say I do find it shocking,” she said.

    Hanna’s story
    09 Dec 2021, 10:55 pm

    Ms Sdrinis said the Working with Children Check only worked if institutions properly followed up allegations of abuse in the first instance.

    “There’s an acknowledgment about cracks in the system … but of course, they’re going to have a valid check if the allegations aren’t properly investigated.”

    Ms Sdrinis said in her view “based on the investigation, it seems the Church knew about these allegations and so more should have been done so as to potentially protect others.”

    “I think what this reporting shows is a serious cultural issue within the Church around tackling these issues, and that needs to change.”

    A woman stands near a church window
    Hanna (not pictured) told the church she was one of the anonymous alleged survivors in the SBS News investigation. Source: SBS News

    The allegations uncovered by SBS News spanned three states across Australia. As well as Hanna, two other women came forward to allege they were abused as children by Coptic Orthodox Church staff between 2008 and 2016.

    One of the women said she was raped by a priest, the other said she was sexually abused by a lay teacher.

    The Church said some of the allegations in the original report have been referred to the Australian Federal Police.

    The clergy member who sent the apology to Hanna told SBS News in a statement the diocese had «zero tolerance to any form of child sexual abuse or abuse of any kind» and that the issue required “eternal vigilance”.

    “[We need] ongoing education and training … policy development and review, cultural change, and empowerment of the vulnerable,” they said, adding that all staff, including lay staff, required approvals to work with children.

    Do you know more about this story? Contact Henry Zwartz at henry.zwartz@sbs.com.au or henryzwartz@protonmail.com.

    If you or someone you know is impacted by sexual assault, call 1800RESPECT on 1800 737 732 or visit 1800RESPECT.org.au. In an emergency, call 000.

    Bravehearts’ national Information and Support Line can be accessed by anyone wanting information or support relating to child sexual assault and exploitation on 1800 272 831.

    Readers seeking mental health support can contact Lifeline crisis support on 13 11 14, Suicide Call Back Service on 1300 659 467 and Kids Helpline on 1800 55 1800 (for young people aged 5 to 25). More information is available at Beyond Blue.org.au and lifeline.org.au.

    Published 24 January 2022 at 7:16am
    By Henry Zwartz


    Hanna told her Coptic Church she was abused. Years later, her abuser was still working with children

    https://en.wataninet.com/coptic-affairs-coptic-affairs/coptic-affairs/coptic-orthodox-church-in-sydney-celebrate-golden-jubilee-1969-2019/28386/

    Coptic Orthodox Church in Sydney celebrate Golden Jubilee (1969 – 2019)

    18 March, 2019 – (12:08 AM)
    0 0
    Ashraf Helmy


    To commemorate the 50th anniversary of the Coptic Church of St Mark in Arncleff, South of Sydney, Mass was celebrated there this morning, officiated by Anba Daniel, Bishop of Sydney; and Anba Daniel, Bishop and Abbot of St Shenouda’s Monastery in Sydney. Attending was Prime Minster of Australia, Scott Morrison, with his wife and two daughters. They were joined by Egyptian Consul General to Sydney, Yasser Abed; Australian Minister for Immigration, Citizenship and Multicultural Affairs David Coleman, and other dignitaries.

  29. Ο/Η Greek Australian λέει:

    https://greekflash.com/2023/06/12/%ce%b5%ce%bd-%cf%81%ce%b9%cf%80%ce%ae-%ce%bf%cf%86%ce%b8%ce%b1%ce%bb%ce%bc%ce%bf%cf%8d/

    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΟ GREEK FLASH NEWS, ΠΟΥ ΜΕ ΡΩΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΉ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΜΑΚΑΡΙΟ, ΕΧΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΑ ΕΞΗΣ.

    ΗΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΚΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΑΝΤΑΛΑΓΕΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΆ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΕΝΤΟΛΗ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΣ κ. ABRAHAM. ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΜΟΥ, ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ.

    ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΕΩΤΕΡΟ ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 5 ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η ΝΕΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΥΤΗ, Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΜΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΞΗΣ.

    NATIONAL BANK AUSTRALIA

    ARGYRIOS MORELAS: BSB. 083 357 ACC. NUMBER 16 413 7281

    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ….

    ===========================================
    12 / 06 / 2023
    Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΟΤΑΝ ΕΒΡΙΖΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

    https://kosmodromio.gr/2023/06/17/%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%BD/

    Nέο σκάνδαλο Έλληνα κληρικού συγκλονίζει την Αυστραλία!
    Ανέβηκε: 17/06/2023
    Τελευταία ενημέρωση: 16/06/2023

    Βάσω Ε. Μώραλη

    Αρχιμανδρίτης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας πρώτο θέμα στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Νότιας Αυστραλίας – «Τρίτωσε» το κακό! «Καταγγέλλεται για διπλή ζωή».

    Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας της Νότιας Αυστραλίας “The Advertiser” για τις «δραστηριότητες» του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Χριστόδουλου Βασιλάρη

    Σοκ και κατακραυγή στις τάξεις της αυστραλιανής ομογένειας (και όχι μόνο) προκλήθηκαν το περασμένο Σάββατο 10 Ιουνίου ύστερα από εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της μεγάλης ημερήσιας εφημερίδας της Νότιας Αυστραλίας «The Advertiser», που κατάγγειλε για «κρυφή διπλή ζωή» και είσπραξη μεγάλων ποσών από ηλικιωμένους ενορίτες του έναν Αρχιμανδρίτη της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας! Έναν κληρικό που δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί σκάνδαλο με τις πράξεις του, αφ’ ότου εδώ και περίπου 12 χρόνια πρωτοπάτησε σε αυστραλιανό έδαφος…

    Πρόκειται για τον Αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλο – Ιωάννη Βασιλάρη, γνωστό στην Αυστραλία και ως Fr John Christodoulos, που οι έως πρόσφατα ενορίτες του στη Νότια Αυστραλία και (εδώ και δύο εβδομάδες, μετά τη μετάθεση-προαγωγή του) οι νέοι ενορίτες του στον Άγιο Νεκτάριο του προαστίου Fawkner της Μελβούρνης έχουν χάσει κυριολεκτικά τον λογαριασμό από τις πάμπολλες παλινωδίες και μετακινήσεις του μεταξύ της επίσημης Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας (Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου), της Εκκλησίας των Παλαιοημερολογιτών (Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί) και σχισματικών «Εκκλησιών» της Αυστραλίας!

    Ο εν λόγω κληρικός «μετράει» από το 2011 δύο καθαιρέσεις (από το Οικουμενικό Πατριαρχείο/Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και από τους Γ.Ο.Χ.) και μία αποκατάστασή του στην ιεροσύνη (πάλι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρά τα όσα «έσερνε» προφορικώς και εγγράφως εις βάρος του Φαναρίου ο ίδιος από το 2011 έως και το 2019) ύστερα από ένθερμη εισήγηση και συνηγορία υπέρ του από τον νυν Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο (Γρινιεζάκη). Μάλιστα, ο ενθουσιώδης συνήγορός του κ. Μακάριος, ως Αρχιεπίσκοπος, αναγνώρισε τα προσόντα και την προσφορά του εν λόγω κληρικού στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας σε τέτοιο βαθμό, μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια (!), που με εισήγησή του απονεμήθηκε στον κ. Χριστόδουλο προ μηνών το οφίκιο του «Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου» -επιβράβευση που συνήθως απονέμεται σε διακεκριμένους κληρικούς ύστερα από αφοσιωμένη θητεία και αδιαμφισβήτητη προσφορά δεκαετιών στην Εκκλησία και στο ποίμνιό της!..

    Αυτός, όμως, δεν είναι ο μοναδικός κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας που προκαλεί σκανδαλισμό (πιστών και μη, εντός και εκτός της ομογένειάς μας) με τις -κάθε άλλο παρά συνάδουσες με την χριστιανική διδασκαλία και ηθική- πράξεις του τα τελευταία χρόνια, όπως θα παραθέσουμε τεκμηριωμένα παρακάτω.

    Οι αποκαλύψεις της Advertiser

    Το περασμένο Σάββατο η Advertiser (ο μεγαλύτερος οργανισμός ΜΜΕ στην Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, που η έκδοσή της ανατρέχει στα 1858 και εδώ κι επτά δεκαετίες ανήκει στην οικογένεια Μέρντοχ) φιλοξένησε ως κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα της τις «δραστηριότητες» του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Βασιλάρη (Fr John Christodoulos), με φωτογραφία του κρατώντας το Άγιο Δισκοπότηρο και τίτλο «CASH, SEX & frock and roll – ΜΕΤΡΗΤΑ, ΣΕΞ και ράσο μετά μουσικής»! Μέρος του τίτλου, δηλαδή, ήταν λογοπαίγνιο με το γνωστό μουσικό κύμα «rock and roll» και την αγγλική λέξη «frock (ράσο)».


    Το αποκαλυπτικό δισέλιδο της εφημερίδας της Νότιας Αυστραλίας The Advertiser, με τις «καυτές συνομιλίες» του π. Χριστόδουλου στην εφαρμογή Grindr για gay άνδρες (και πολλά άλλα…). Ο κεντρικός τίτλος «κραυγάζει»: “Θεός φυλάξοι!”
    Στον υπέρτιτλο και στον υπότιτλο του πρώτου θέματός της η αυστραλιανή εφημερίδα σημείωνε:

    «Έρευνα για εκκλησιαστικές δωρεές και διπλή ζωή» (υπέρτιτλος) και «Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει συγκλονιστεί από αποκαλύψεις ότι ένας ανώτερος κληρικός που απέκτησε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από δωρεές ευλαβών ενοριτών ζει διπλή ζωή, συναντώντας άνδρες μέσω της εφαρμογής για ομοφυλόφιλους Grindr» (υπότιτλος).

    Η εφημερίδα παρέπεμπε σε εσωτερικό δισέλιδό της (σελ. 4-5) για περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος, όπου παρέθετε και φωτογραφίες από «καυτούς» διαλόγους του εν λόγω Αρχιμανδρίτη με αγνώστους του άνδρες μέσα στη συγκεκριμένη εφαρμογή γνωριμιών. Ο συγκεκριμένος κληρικός, που φέρεται να είχε δικό του προφίλ με φωτογραφία του στο Grindr, φαίνεται πως ένιωθε τόσο «άνετα» στο περιβάλλον αυτό που δεν είχε πρόβλημα καν να δίνει τη διεύθυνση κατοικίας του σε συνομιλητές του για «κατ’ οίκον επισκέψεις» τους και να τους πληροφορεί ανοιχτά πως σε ορισμένη ημέρα (Τρίτη 30/5) θα μετακόμιζε οριστικά από την Αδελαΐδα για να εγκατασταθεί στη Μελβούρνη «για δουλειά» (γράφοντας και το όνομα του προαστίου Fawkner, στην Ενορία του οποίου είχε πράγματι μετατεθεί εκείνες τις ημέρες)! Όμως, για να παραπλανήσει, απάντησε σε σχετική ερώτηση αγνώστου ότι είναι… Ιταλός, ενώ χαρακτήριζε έναν 35χρονο συνομιλητή του «καυτό»! Στις συνομιλίες του δεν διστάζει να χρησιμοποιεί ωμά σεξουαλικές εκφράσεις σχετικά με το σώμα του και τις επαφές του.


    Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα οθόνης από τη σκανδαλώδη επικοινωνία (σεξουαλικού κ.α. περιεχομένου) του π. Χριστόδουλου με άγνωστούς του άνδρες στην εφαρμογή Grindr για ομοφυλόφιλους. Στην οθόνη διακρίνεται ολοκάθαρα ο ίδιος στη διάρκεια της συνομιλίας

    Επίσης, η Advertiser ανέφερε πως έχει στην κατοχή της βίντεο (από «ανεξάρτητο ερευνητή») που δείχνει νυχτερινές επισκέψεις πολλών ανδρών στο σπίτι του καταγγελλόμενου κληρικού, ενώ διαθέτει επιπλέον και τουλάχιστον μία μαρτυρία άνδρα που έχει επισκεφθεί πολλές φορές τον αρχιμανδρίτη στο σπίτι του.

    Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρεται και σε σωρεία σημαντικών χρηματικών δωρεών προς τον Αρχιμανδρίτη John Christodoulos από ευλαβείς ηλικιωμένους ενορίτες του, κατά περίπτωση ακόμα και για ποσά άνω των 500.000 δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 350.000 ευρώ), που φυσικά είναι άγνωστο αν τις παρακρατούσε ο ίδιος, αν τις διοχέτευε επίσημα στον «εργοδότη» του (την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, όπου υπηρετούσε από το 2020 και μετά, ύστερα από την ανάκληση της καθαίρεσής του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο), αν τις «μοιραζόταν» με άλλους ή αν τις δήλωνε στην εφορία.

    Η εφημερίδα, όπως αναγράφει, απευθύνθηκε την περασμένη Πέμπτη 8/6 με email στον ίδιο τον π. Χριστόδουλο Βασιλάρη, στον Επίσκοπο της Αρχιεπισκοπής Σιλουανό στην Αδελαΐδα και στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο στο Σίδνεϊ (ως προϊστάμενό του και αρχηγό της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα), θέτοντας υπ’ όψιν τους τις πληροφορίες που είχε στην κατοχή της και επρόκειτο να δημοσιεύσει, αλλά ούτε ο καταγγελλόμενος κληρικός ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απάντησαν ποτέ. Στην Advertiser έφτασε μόνο μία απάντηση από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ότι «έχουν άγνοια για όσα τους πληροφορούσε η εφημερίδα και θα κάνουν τη δική τους εσωτερική έρευνα σχετικά, διατηρώντας όμως τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των διαδικασιών και μην ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της όποιας έρευνάς τους για τον εν λόγω κληρικό».

    Τις μέρες αυτές (8 -15/6/2023) καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την υπόθεση του «υπό έρευνα» Αρχιμανδρίτη δεν δημοσιεύθηκε εκ μέρους της (συνήθως λαλίστατης) Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, που είχε εκδώσει πρόσφατα μέχρι και Ανακοίνωση για την επίσκεψη του εξ Ελλάδος τραγουδιστή Νίκου Οικονομόπουλου στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο! Μόνο κάποιες «πηγές», οι οποίες δεν κατονομάζονται από την ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» Μελβούρνης που δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ μετά το πρωτοσέλιδο της Advertiser, αναφέρουν ότι ο εν λόγω κληρικός έχει τεθεί σε προσωρινή αργία, έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεσή του. Η ίδια ομογενειακή εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι παρ’ ότι ο π. Χριστόδουλος Βασιλάρης μετά την πρώτη επίσημη παρουσία του στη νέα του Ενορία (Άγιος Νεκτάριος Fawkner, Μελβούρνης) στον Εσπερινό της περασμένης Παρασκευής 9/6/2023 -παραμονή του εκρηκτικού δημοσιεύματος εις βάρος του- έχει «εξαφανιστεί» και δεν παρουσιάστηκε την Κυριακή (11/6) για να λειτουργήσει στον ναό όπου μόλις μετατέθηκε, «κύκλοι» του διοχετεύουν την πληροφορία ότι το προφίλ του στην εφαρμογή γνωριμιών για ομοφυλόφιλους άνδρες Grindr είναι πλαστό και δημιουργήθηκε με «κλοπή ταυτότητας» για να τον ενοχοποιήσει.

    Όμως, όπως αναφέρει η εφημερίδα Advertiser, λίγες ώρες μετά την αποστολή των emailτης με «καυτές» ερωτήσεις προς τον Αρχιμανδρίτη, τον Επίσκοπο Σιλουανό και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, διαγράφηκαν (προφανώς από τον ίδιο τον καταγγελλόμενο) αρχικά η φωτογραφία του και λίγο αργότερα ολόκληρο το προφίλ του στο Grindr, καθώς και το δημόσιο προφίλ του στο Facebook (όπου συχνά πυκνά ο κληρικός δημοσιοποιούσε φωτογραφίες του και άλλες αναρτήσεις -ενδεικτικά κάποια από αυτά στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε).


    Ο καταγγελλόμενος Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Βασιλάρης με τον άνθρωπο που τον «αποκατέστησε» στις τάξεις του Κλήρου (μετά τις δύο καθαιρέσεις του το 2011): τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο

    Μία από τις πολλές φωτογραφίες του που φιλοξενούσε στο προφίλ του στο Facebook (πριν το διαγράψει) ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Βασιλάρης

    «Βίος και πολιτεία» ο Αρχιμανδρίτης!

    Ο π. Χριστόδουλος Βασιλάρης (κατά κόσμον ΙωάννηςΒασιλάρης) «μπαινοβγαίνει» στις τάξεις του Ελληνορθόδοξου Κλήρου κατά βούληση ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων της ομογενειακής εφημερίδας «Νέος Κόσμος» από το 2011 (όταν πρωτοπαρουσιάστηκε ο εν λόγω στην Αυστραλία ως «Επίσκοπος» των Παλαιοημερολογιτών και ήλθε σε σύγκρουση με την επίσημη Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας επί των ημερών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού), ο Ιωάννης Βασιλάρης -με καταγωγή από το Κάτω Νευροκόπι Δράμας- αρχικά εκάρη μοναχός με το όνομα Ιωαννίκιος στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος, στο Άγιο Όρος, το 1996.

    Τον επόμενο χρόνο, όμως, αποφάσισε να επανέλθει στις τάξεις των λαϊκών και αποχώρησε από τον μοναχισμό για να υπηρετήσει τη θητεία του στον στρατό.

    Επανεμφανίζεται στις τάξεις της Ελλαδικής Εκκλησίας το 2004, όταν χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος Βαρθολομαίο, με νέο όνομα Ευστράτιος. Ακολούθησε ο διορισμός του ως εφημερίου στη Μαγούλα Ελευσίνας Αττικής.


    Η απονομή του οφικίου του «Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου» στον π. Χριστόδουλο Βασιλάρη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, τον περασμένο Νοέμβριο (2022)

    Το 2010 μεταπήδησε στη Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου για περίπου έναν χρόνο, απ’ όπου και πήρε «απολυτήριο» για να προσχωρήσει αμέσως (αρχές 2011) στην Εκκλησία των Παλαιοημερολογιτών/«Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών»-και συγκεκριμένα στην «Ομάδα Αυξεντίου (Μαρίνη)», από τον οποίο και χειροτονήθηκε με το όνομα Χριστόδουλος ως «Επίσκοπος Τριμυθούντος» -αν και δεν διαθέτει πτυχίο ανώτερου ή ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

    Λίγους μήνες αργότερα (Μάρτιος 2011) πρωτοεμφανίστηκε στην Αυστραλία, ως απεσταλμένος εκπρόσωπος των Γ.Ο.Χ. για να τεθεί ως Επίσκοπος επικεφαλής της «Εκκλησίας» των λεγόμενων «Ανεξάρτητων Ελληνικών Κοινοτήτων Αυστραλίας» (ολιγάριθμων κοινοτήτων στις Πολιτείες της Βικτώριας, Νέας Νότιας Ουαλίας και Νότιας Αυστραλίας που δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία της επίσημης Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας εδώ και πολλές δεκαετίες –από τα χρόνια του ‘60), με έδρα την Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας –όπου βρίσκεται και η πιο πολυπληθής Κοινότητα των «ανεξάρτητων». Όμως, σε λιγότερο από ένα δίμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων του στην («ανεξάρτητη») Ελληνική Κοινότητα Αδελαΐδας ο «Επίσκοπος Τριμυθούντος Χριστόδουλος» καθαιρέθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Πατρίου Ημερολογίου (και ειδικότερα από την ομάδα παλαιοημερολογιτών του Αυξεντίου Μαρίνη),βάσει απόφασης του Πρωτοβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου της (1-2011/21.05.2011) με την οποία «καθαιρείται από το αρχιερατικό του αξίωμα, δια σωρεία εκκλησιαστικών παραπτωμάτων» και επαναφέρεται στην τάξη των μοναχών!

    Παράλληλα με την καθαίρεση αυτή, ο νυν «Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου»-και τότε (2011) τυπικά ιερέας της Ελλαδικής Εκκλησίας-Χριστόδουλος -Ευστράτιος-Ιωάννης Βασιλάρης καθαιρέθηκε τον Μάιο του 2011 και από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου (αρ. πρωτ. 468/2011) και καταβιβάστηκε στην τάξη των μοναχών, αφού είχε κληθεί προς απολογία στο Πνευματικό Δικαστήριο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για τη δράση του στη χώρα ως «Επίσκοπος Τριμυθούντος» των Παλαιοημερολογιτών και αρνήθηκε να παρουσιαστεί. Μάλιστα, στην επίσημη αλληλογραφία του με τον τότε Επίσκοπο Δορυλαίου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας κ. Νίκανδρο (η οποία είχε δημοσιευθεί στον ελλαδικό εκκλησιαστικό Τύπο τον Μάρτιο του 2011), όχι μόνο αμφισβητούσε σαφώς τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Απόδημο Ελληνισμό (λόγω της …υιοθέτησης του Νέου Ημερολογίου από το Φανάρι πριν από έναν αιώνα!), αλλά και αποκαλούσε την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας «αμαρτωλή θυγατέρα αμαρτωλής μητρός» (όπου «αμαρτωλή μητέρα» το Οικουμενικό Πατριαρχείο)! «Εφ’ ω και εν Αγίω Πνεύματι αποφαινόμενοι Συνοδικώς ορίζομεν όπως ό διαληφθείς τέως Ιερομόναχος Ευστράτιος Βασιλάρης υπάρχη από του νυν καθηρημένος του ιερατικού αυτού βαθμού και αξιώματος, εις την τάξιν και αύθις των μοναχών επαναφερόμενος» τονιζόταν στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου.


    Δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» Μελβούρνης από το 2011 για την διπλή καθαίρεση του τότε «Επισκόπου Τριμυθούντος Χριστοδούλου», και νυν Αρχιμανδρίτη Χριστοδούλου Βασιλάρη

    Διωγμένος από την «ανεξάρτητη» Ελληνική Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας, που διέκοψε τη συνεργασία της με την Ομάδα Αυξεντίου των Γ.Ο.Χ. και με τον ίδιο τον καθαιρεθέντα «Επίσκοπο Τριμυθούντος» Χριστόδουλο, και ανέστιος εκκλησιαστικά (μετά τη διπλή καθαίρεσή του), ο επαναφερθείς στην τάξη των μοναχών Χριστόδουλος (πρώην ιερέας Ευστράτιος, πρώην μοναχός Ιωαννίκιος και κατά κόσμον Ιωάννης Βασιλάρης) παρέμεινε στην Αυστραλία συμπλέοντας με τον –επίσης καθαιρεθέντα από ετών πρώην ιερέα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας (για εκκλησιαστικά και ποινικής φύσης παραπτώματά του)- Γεώργιο Αθανασιάδη εκ Μελβούρνης και προσπαθώντας να ιδρύσουν από κοινού «νέα Εκκλησία» εκεί χωρίς επιτυχία. Κάποια εποχή οι δυο τους κατάφεραν να συνεργαστούν ως «ιερείς» με την «ανεξάρτητη» και πολέμια της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας μικρή ελληνική κοινότητα του Clayton Μελβούρνης, όπου και τους βρήκε ο νυν Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Λίγες εβδομάδες μετά την ενθρόνισή του (29.06.2019) συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης της συγκεκριμένης κοινότητας, καθώς και με τους δύο «σχισματικούς» ιερείς της, και συμφώνησε μαζί τους για την ένταξη της κοινότητας Clayton στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας (Ιούλιος 2019). Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Μακαρίου για την «αποκατάσταση» των δύο καθηρημένων αυτών κληρικών εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πράγμα που συνέβη μερικούς μήνες αργότερα όταν ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και η υπάκουη Σύνοδός του στο Φανάρι ανακάλεσαν τις καθαιρέσεις Βασιλάρη και Αθανασιάδη, που στη συνέχεια αποκαταστάθηκαν σε ενορίες της Νότιας Αυστραλίας και της Μελβούρνης, αντίστοιχα. Κατά την πρόσφατη εκδημία του π. Γ. Αθανασιάδη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τέλεσε αυτοπροσώπως την κηδεία του και εκφώνησε εγκωμιαστικό επικήδειο ουσιαστικής «αγιοποίησης» τού -επί σχεδόν 20 χρόνια καθηρημένου- ιερέα και συστηματικού πολέμιου της Αρχιεπισκοπής μέσω «σχισματικών» εκκλησιών τις οποίες ίδρυε ή υπηρετούσε.


    Ο τότε «νεοφώτιστος» Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος εν μέσω των δυο από ετών καθηρημένων κληρικών, Γεωργίου Αθανασιάδη (αριστερά) και Χριστόδουλου Βασιλάρη (δεξιά), τους οποίους «αποκατέστησε» σύντομα και ενέταξε στην Αρχιεπισκοπή (Ιούλιος 2019)

    Είναι πασίγνωστο στις τάξεις της ομογένειάς μας στην Αδελαΐδα ότι στη διάρκεια της περιόδου της καθαίρεσής του (2011-2019) και έως σήμερα ο (νυν «Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου») π. Χριστόδουλος Βασιλάρης απολάμβανε -και συνεχίζει να απολαμβάνει- τη συνεχή θαλπωρή και γενναιόδωρη οικονομική στήριξη εύπορης ηλικιωμένης ομογενούς της πόλης, της μικρασιατικής καταγωγής και οικονομικής χορηγού δραστηριοτήτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Φ. Κ., η οποία στη συνέχεια μεταβλήθηκε σε ένθερμη υποστηρίκτρια και του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου. Πάντως, έγκυρες πηγές από τη Νότια Αυστραλία επιμένουν πως οι ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες του κ. Βασιλάρη (και η «διπλή ζωή» του ως κληρικού -έστω και καθηρημένου) ήταν γνωστές με αδιάσειστα τεκμήρια στην επίσημη Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας (και στο Πατριαρχείο), τόσο πριν, όσο και επί θητείας του νυν Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

    Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε καθόλου την ομαλή επανένταξή του στις τάξεις της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας, σε σημείο να φιλοξενείται το 2021 σε πανηγυρικό κλίμα στη Μητρόπολη Ίμβρου από τον εκεί Μητροπολίτη Κύριλλο (τον οποίο ο Αρχιμανδρίτης αποκαλεί «λατρεμένο του γέροντα» και ανταλλάσσει μαζί του δημόσια-στο προφίλ του π. Χριστοδούλου στο Facebook- φράσεις αμοιβαίας αγάπης κι αφοσίωσης), αλλά και να ποζάρει μαζί του δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε).


    Ιούνιος 2021 στην Ίμβρο: ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Βασιλάρης στην πρώτη σειρά μαζί με τον Μητροπολίτη Ίμβρου κ. Κύριλλο (στη μέση) και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο (αριστερά)
    Οι αποκαλύψεις για τη σεξουαλική συμπεριφορά του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου, όπως δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα Advertiser (και αναδημοσιεύθηκαν κι από πολλά αυστραλιανά, ομογενειακά κ.α. ΜΜΕ) σκανδαλίζοντας πιστούς και μη, θα απασχολήσουν προφανώς την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσεχώς. Όμως σίγουρα οι δωρεές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων προς τον συγκεκριμένο κληρικό από ηλικιωμένους -και ίσως ευάλωτους– Ελληνοαυστραλούς που τον εμπιστεύονταν μπαίνουν ήδη στο στόχαστρο των αυστραλιανών Αρχών.

    Άλλοι δύο κληρικοί «υπό προστασία»
    Ο π. Χριστόδουλος Βασιλάρης (John Christodoulos), πάντως, δεν είναι ο μόνος κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας που γίνεται «είδηση» την τελευταία διετία για τους «λάθος λόγους».

    Άλλοι δύο βρίσκονται είτε ενώπιον της αυστραλιανής Δικαιοσύνης είτε στο επίκεντρο αστυνομικής έρευνας για σεξουαλικής φύσης και άλλα αδικήματα εις βάρος ενοριτών τους, όμως η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας τηρεί «σιγήν ιχθύος» για όσα τους αφορούν και στην ουσία τους «προστατεύει» με τη σιωπή της.

    Σε δίκη για 7 κατηγορίες σεξουαλικών αδικημάτων
    Συγκεκριμένα, ο λιβανέζικης καταγωγής π. Μάριο Γεώργιος Φαϊτζλούν (Mario Fayjloun) –που υπηρετούσε από το 2018 ως ιερέας της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στην Ιερά Μονή/Ενορία Αγίου Διονυσίου Mangrove της Νέας Νότιας Ουαλίας (κοντά στο Σίδνεϊ) θα βρεθεί σύντομα στο εδώλιο του δικαστηρίου του Bankstownτου Σίδνεϊ με επτά κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση και επαφή εις βάρος τουλάχιστον δύο ενοριτισσών του (σε κάποιες περιπτώσεις και εντός του ναού όπου ιερουργούσε!), ύστερα από δύο αναβολές της δίκης του κι ενώ βρίσκεται εκτός φυλακής με εγγύηση και με απαγόρευση εξόδου από την Αυστραλία. Ο π. Γεώργιος συνελήφθη στο σπίτι του στην αρχή Σεπτεμβρίου 2021 και του ασκήθηκε ποινική δίωξη για επτά κατηγορίες συνολικά (για αδικήματα που φέρεται να είχαν διαπραχθεί από τα τέλη του 2019 και το 2020 –επί θητείας του κ. Μακαρίου ως Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας), ύστερα από καταγγελίες των οικογενειών των θυμάτων του στην Αστυνομία.

    Οι οικογένειες είχαν καταγγείλει εγκαίρως την παράνομη και αντιχριστιανική συμπεριφορά του ιερέα τους αρχικά στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, η οποία όμως άφησε ανενόχλητο τον κληρικό της να υπηρετεί στην Ενορία του μέχρι και σχεδόν τα τέλη Ιουνίου 2021 –όταν και της γνωστοποιήθηκε από τις οικογένειες των θυμάτων η έναρξη έρευνας από την Αστυνομία εις βάρος του π. Γ. Fayjloun(σε σύσκεψη με ανώτερους κληρικούς της, με επακόλουθη ενημέρωση και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που βρισκόταν τότε -για άλλη μια φορά- σε πολύμηνο ταξίδι του εκτός Αυστραλίας). Τότε και μόνο τότε, με τηλεφωνική εντολή του κ. Μακαρίου από το εξωτερικό, ο ιερέας απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του αιφνιδιαστικά και στα κρυφά, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση των ενοριτών του Αγίου Διονυσίου και των πιστών της Αρχιεπισκοπής, χωρίς μια συγγνώμη προς τα θύματα, και με οργανωμένη επιχείρηση «εξαφάνισης» κάθε ίχνους ύπαρξής του (φωτογραφίες του, αναρτήσεις του κ.α. επί σχεδόν τρία χρόνια) από τη Σελίδα της Ενορίας Αγ. Διονυσίου στο Facebook! Από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ουδέποτε ανακοινώθηκε το παραμικρό για την τύχη του, για τυχόν ποινή που του επιβλήθηκε κ.λπ., παρά το ότι την είδηση της σύλληψης και της δίκης του φιλοξένησαν (με ονομαστικές λεπτομέρειες για την ταυτότητα και την ιδιότητά του ως κληρικού της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας) και ο αυστραλιανός και ο ομογενειακός Τύπος!


    Η επίσημη σελίδα της Ενορίας Αγ. Διονυσίου Mangroveτης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας με τον ιερέα της (έως 6/2021), υπόδικο π. Γεώργιο Fayjloun
    Έρευνα για σεξ και ναρκωτικά με ανήλικα!

    Άλλη μία περίπτωση «ειδικής μεταχείρισης» από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας επί θητείας του κ. Μακαρίου είναι ο π. Ειρηναίος (κοσμικό όνομα Νεκτάριος) Κόικας, ο οποίος μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο έκανε «καριέρα» ως «σχισματικός» ιερέας σε μικρές «ανεξάρτητες» ελληνικές κοινότητες της Μελβούρνης (εκτός της επίσημης Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, δηλαδή). Τελευταίο του «πόστο» (έως την αρχή Ιανουαρίου 2022) ήταν η μικρή Ελληνική Κοινότητα Αγίας Παρασκευής St Albans (προάστιο της Μελβούρνης), όπου και τον εντόπισαν η Αστυνομία και η Επιτροπή για τα Παιδιά και τη Νεολαία της Πολιτείας της Βικτώριας.

    Η Επιτροπή για τα Παιδιά και τη Νεολαία, με επιστολή της τον Μάρτιο του 2021, απευθύνθηκε στην Κοινότητα ζητώντας εξηγήσεις από την τότε πρόεδρό της κ. Τζωρτζίνα Παπαφωτίου για τους λόγους και τις συνθήκες απασχόλησης του εν λόγω κληρικού από την Κοινότητα την ώρα που η Αστυνομία διερευνούσε καταγγελθείσες επιλήψιμες πράξεις του στο παρελθόν (2015-2019), με «εμπλοκή του σε σεξουαλικές επαφές με ανήλικες και με πώληση/αγορά ναρκωτικών σε νεαρούς ενορίτες του» σε εκκλησίες των περιοχών Brunswickκαι Coburg της Μελβούρνης! Μάλιστα, παρότρυνε την πρόεδρο της εν λόγω κοινότητας να επικοινωνήσει με συγκεκριμένη αστυνομικό της Βικτώριας, που είχε «χρεωθεί» την έρευνα για το παρελθόν του π. Κόικα, και να επανέλθει εντός τριημέρου με έγγραφες εξηγήσεις της προς την Επιτροπή για την απασχόλησή του ως έμμισθου «ιερέα» της Κοινότητάς τους παρά τις εκκρεμότητές του με την Αστυνομία -και ειδικά για τα «διαπιστευτήριά» του σε σχέση με τα νεαρά μέλη της κοινότητας.


    Η προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής για τα Παιδιά και τη Νεολαία της Πολιτείας της Βικτώριας για τις καταγγελθείσες επιλήψιμες δραστηριότητες του ιερέα Ειρηναίου Κόικα (2021)
    Ενώ η αστυνομική έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν είχε ολοκληρωθεί, ομογενειακό ΜΜΕ της Μελβούρνης (Greek Flash News) αποκάλυψε την «υπόθεση Κόικα» την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της «σχισματικής»Κοινότητας της Αγίας Παρασκευής St Albans στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, με «γεφυροποιό» τον π. Ειρηναίο Κόικα (αρχή Ιανουαρίου 2022).

    Το δημοσίευμα προκάλεσε σάλο στην ομογένεια της Μελβούρνης και μεταξύ του Κλήρου της Αρχιεπισκοπής. Αν και τελικώς τα μέλη της Κοινότητας αυτής καταψήφισαν την ένταξή τους στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ο κ. Μακάριος επιβράβευσε τους δυο «σχισματικούς ιερείς» της Αγίας Παρασκευής St Albans εντάσσοντάς τους στην Αρχιεπισκοπή -και μάλιστα χειροτονώντας ο ίδιος τον π. Ειρηναίο Κόικα ως διάκονο στα μέσα Ιανουαρίου και διορίζοντάς τον μετέπειτα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου Μελβούρνης (μεταξύ των καθηκόντων του ήταν και επαφές/συντονισμός με τις Επιτροπές Νεολαίας Ενοριών της Αρχιεπισκοπής!).


    Ο π. Ειρηναίος Κόικας είχε το προνόμιο να χειροτονηθεί και ως διάκονος και ως ιερέας από τον προστάτη του Αρχιεπίσκοπο Μακάριο αυτοπροσώπως (Ιαν. και Αύγ. 2022)!
    Περίπου μισό χρόνο αργότερα (Αύγουστος 2022) και ενώ η Αστυνομία της Πολιτείας της Βικτώριας δεν είχε/έχει κλείσει ακόμα τον «φάκελο Κόικα», ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος σε οργανωμένη επίσκεψή του στην Πολιτεία της Τασμανίας (το μεγάλο νησί της Αυστραλίας που έχει ξεχωριστή κυβέρνηση, Αστυνομική Αρχή κ.α. από την Πολιτεία της Βικτώριας) χειροτόνησε τον έως τότε διάκονο Ειρηναίο Κόικα σε πρεσβύτερο και τον τοποθέτησε ως ιερέα της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Hobart (στην πρωτεύουσα της Τασμανίας, με το ολιγάριθμο ελληνορθόδοξο ποίμνιο). Έκτοτε ο π. Κόικας παραμένει ως κληρικός στην απομακρυσμένη Τασμανία, αλλά συχνά πυκνά δίνει το παρών σε θρησκευτικές και άλλες εκδηλώσεις στην ηπειρωτική Αυστραλία όποτε προεξάρχει ο ιεραρχικώς προϊστάμενος και προστάτης του κ. Μακάριος (σχετικές φωτογραφίες).


    Ανάρτηση του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Βασιλάρη για την επίσκεψή του στο Σίδνεϊ με αφορμή την 4η επέτειο της εκλογής του κ. Μακαρίου ως Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας (9 Μαΐου 2023). Ο ίδιος διακρίνεται στη δεύτερη σειρά, πίσω αριστερά από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ενώ δίπλα του (στα δεξιά του) είναι ο νεαρός ιερέας Ειρηναίος Κόικας, εν μέσω 5 Βοηθών Επισκόπων της Αυστραλίας και στελεχών της Αρχιεπισκοπής


    Ο Αρχιμ. Χριστόδουλος Βασιλάρης (αριστερά) με τον π. Ειρηναίο Κόικα: και οι δύο υπηρετούσαν τα προηγούμενα χρόνια ως «σχισματικοί ιερείς» στην Αυστραλία, τους ερευνούν οι αυστραλιανές Αρχές, αλλά «αποκαταστάθηκαν» στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας χάρη στη μεγαλοψυχία του προστάτη τους Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

    Σε έγγραφη επικοινωνία μας με την Επιτροπή για τα Παιδιά και τη Νεολαία Βικτώριας, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε αν η Επιτροπή εξακολουθεί να «ενδιαφέρεται» για τον π. Ειρηναίο Κόικα και τις παλαιότερες δραστηριότητες και εμπλοκές του σε σχέση με «ανήλικα μέλη της Ενορίας του», μας δόθηκε η απάντηση εκ μέρους της επικεφαλής της Επιτροπής κ. Liana Buchanan ότι «νομοθετικές προβλέψεις δεν επιτρέπουν να σχολιάζεται αν συγκεκριμένες υποθέσεις παραμένουν υπό διερεύνηση ή όχι…». Πάντως, διαβεβαιώνουν ότι «…οι έρευνες συνεχίζονται ανεξάρτητα αν τα συγκεκριμένα πρόσωπα παραμένουν στον ίδιο Οργανισμό ή έχουν αλλάξει εργοδότη, με σκοπό να μην αποφευχθεί η διεξοδική διερεύνηση τυχόν εις βάρος τους κατηγοριών».

    Βάσω Ε. Μώραλη
    Η Βάσω Ε. Μώραλη είναι δημοσιογράφος και νομικός, με μακρόχρονη θητεία στην ΕΡΤ (μεταξύ άλλων, υπήρξε η πρώτη ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Αυστραλία από το 1989) και σε άλλα ελλαδικά ΜΜΕ. Επί οκταετία έζησε στο Σίδνεϊ και συνεργάστηκε με την κρατική Ραδιοτηλεόραση Αυστραλίας SBS (Διευθύντρια του Ελληνικού Προγράμματος 2011 – 2015). Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ.

    • Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

      https://www.protothema.gr/world/article/1382632/australia-ellinas-arhimandritis-katigoreitai-oti-ekleve-apo-dorees-kai-plirone-efarmogi-gnorimion-omofulofilon/

      Αυστραλία: Έλληνας Αρχιμανδρίτης κατηγορείται ότι έκλεβε από δωρεές και πλήρωνε εφαρμογή γνωριμιών ομοφυλόφιλων
      Ο ιερέας φέρεται πως χρησιμοποιούσε την εφαρμογή Grindr για να κάνει sexting με άνδρες και να στέλνει πορνογραφικές εικόνες – «Είναι ψεύτικο προφίλ», λέει ο ίδιος

      Βασίλης Γούλας
      16.06.2023, 12:25
      16 ΣΧΟΛΙΑ

      Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην ελληνική ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα της Μελβούρνης, από την υπόθεση που αφορά Έλληνα αρχιμανδρίτη ο οποίος κατηγορείται ότι πήρε χρήματα από δωρεές για να τα χρησιμοποιήσει σε εφαρμογή γνωριμιών για ομοφυλόφιλους.

      Το θέμα αποκάλυψε η εφημερίδα The Advertiser η οποία παρουσίασε τον αρχιμανδρίτη Ιωάννη Χριστόδουλο ως τον κατηγορούμενο ιερέα που χρησιμοποιούσε την εφαρμογή Grindr για να συνομιλεί με άνδρες και να τους στέλνει γλαφυρές περιγραφές σεξουαλικών πράξεων και πορνογραφικές εικόνες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Νέος Κόσμος, ο αρχιμανδρίτης τέθηκε σε προσωρινή αργία από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας μετά το δημοσίευμα που παρουσιάζει και συνομιλίες του ιερέα με άνδρες.

      Παράλληλα, η Αρχιεπισκοπή διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει αν τα όσα αναφέρονται για τον εν λόγω Αρχιμανδρίτη ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ από το περιβάλλον του αρχιμανδρίτη ισχυρίζεται ότι ο Έλληνας ιερέας είναι αθώος και έχει πέσει θύμα πλεκτάνης. Ότι δηλαδή κάποιος του πήρε την ταυτότητα και έφτιαξε ψεύτικο προφίλ στην εν λόγω εφαρμογή για ομοφυλόφιλους, με σκοπό να εκθέσουν τον ιερέα.

      Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Νέος Κόσμος ο αρχιμανδρίτης «φέρεται να υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα απάτης. οτι, δηλαδή, δεν έφτιαξε ο ίδιος τον λογαριασμό στην ιστοσελίδα Grindr, αλλά κάποιος άλλος, εν αγνοία του, για να τον εκθέσουν. Λέει ότι «μόνος ένας ηλίθιος θα μπορούσε να είναι Αρχιμανδρίτης και, συγχρόνως, να έχει και λογαριασμό σε ιστοσελίδα με ομοφυλόφιλους και, μάλιστα, με φωτογραφία του και να πιστεύει ότι αυτό δεν θα γίνει αντιληπτό».

      Πάντως, η εφημερίδα «The Advertiser» υποστηρίζει ότι ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος, που έως τώρα υπηρετούσε στην Αδελαΐδα και είχε τοποθετηθεί στον Άγιο Νεκτάριο στο Fawkner της Μελβούρνης , «ήταν μέχρι πριν λίγες μέρες ενεργός στην ιστοσελίδα ομοφυλοφιλικών συναντήσεων Grindr». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας The Advertiser τα χρήματα που έλαβε από πιστούς ο αρχιμανδρίτης αγγίζουν τις 500.000 δολάρια κάτι που το περιβάλλον του ιερέα αρνείται κατηγορηματικά.

      Όπως αναφέρει ο Νέος Κόσμος, παρά τα δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου, ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος δεν κατηγορείται από τις Αρχές για κανένα αδίκημα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος έφτασε στην Αδελαΐδα από την Ελλάδα στις αρχές του 2011, όπου εξαιτίας της συμπεριφοράς του είχε απομακρυνθεί από τις εκκλησίες της Ελληνικής Κοινότητας της Ν. Αυστραλίας. Μάλιστα είχε περάσει από διάφορα μοναστήρια παλαιοημερολογιτών ενώ κάποια στιγμή είχε στείλει υβριστική επιστολή προς τον Μητροπολίτη Νίκανδρο που είχε οδηγήσει και στην καθαίρεσή του τότε.

      Σύμφωνα με τον Νέο Κόσμο, μετά την απόλυσή του από την Κοινότητα Ν. Αυστραλίας και από ένα σύντομο πέρασμα από το Wollongong, επέστρεψε στην Αδελαΐδα το 2014 και προσπάθησε να ιδρύσει μια νέα εκκλησία. Τελικά, αποκαταστάθηκε και τον Ιούλιο του 2020 διορίστηκε εφημέριος στον Άγιο Ανδρέα Νότιας Αυστραλίας.

  30. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

    https://www.protothema.gr/world/article/1382632/australia-ellinas-arhimandritis-katigoreitai-oti-ekleve-apo-dorees-kai-plirone-efarmogi-gnorimion-omofulofilon/#Comments

    https://s.prth.gr/assets/Media/logo-main.svg

    Αυστραλία: Έλληνας Αρχιμανδρίτης κατηγορείται ότι έκλεβε από δωρεές και πλήρωνε εφαρμογή γνωριμιών ομοφυλόφιλων

    ΣΧΟΛΙΑ
    (16)
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

    Planet
    18.06.2023, 14:22
    Το τέλειο κρυσφήγετο δεν παντρεύεσαι το χρήμα πέφτει και απλώνεις χέρι…τι είναι?

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    ΝιψονανομηματαμημονανοψιΝ
    18.06.2023, 09:01
    Η ορθόδοξη εκκλησία έχει απομακρυνθεί πολύ από το Λόγο του Θεού…οι ιερείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ξέρω άθεο που έγινε παπάς για το μισθό…το βλέπουν σαν καριέρα, όπου οι ίντριγκες και η εξαπάτηση για την ανέλιξη δίνουν και παίρνουν. Το Ευαγγέλιο το έχουν βάλει στην άκρη και ασχολούνται μόνο με την παράδοση…τα εντάλματα ανθρώπων. Πως θα κάνεις το σταυρό, πως θα προσκυνήσεις την εικόνα, τι άμφια θα βάλει στην τάδε λειτουργία…δεν έχουν καμία σχέση με το Θεό και δεν αφήνουν ούτε τον κόσμο να πλησιάσει το Θεό…γραμματείς και Φαρισαίοι!

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Στέργιος
    17.06.2023, 17:41
    Τετοια περιστατικά με ιερείς ακούγονται συνέχεια και πάντοτε. Αυτός είναι ο λόγος που ο λαός πλέον μας αποφεύγει την θρησκεία και δεν πάει στην εκκλησία, ειδικά η νέα γενιά.

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Δεν πειραζει
    16.06.2023, 16:08
    Ας πάει να κλειστεί σε ένα μοναστήρι και να γίνει πνευματικός

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Κυκλοφορεί και πολύ Ράδιο Αρβύλα
    16.06.2023, 14:38
    Σήμερα όποιος θέλει να κάνει κακό σε κάποιον για σεξουαλικά τον κατηγορεί

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Ενα κύμα συμπαραστασης απο το πρώτο θέμα ….
    16.06.2023, 14:10
    Μπράβο ! Άξιος !

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    ΠΑΝΟΣ
    16.06.2023, 14:07
    Ντροπηηη τι θα πει τώρα ο Βελόπουλος και η ΝΙΚΗ για την Ορθοδοξία και τους παπάδες της πέφτουμε απ τα συννεφα χα χα

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Γιατί;
    16.06.2023, 16:42
    Ο Βελόπουλος και ο Νατσιός είναι ο Θεός; Κάτι σαχλαμάρες που διαβάζουμε …

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Ό,τι λέγεται και γράφεται
    16.06.2023, 16:43
    Εσύ να το πιστεύεις αμέσως. Τέτοια μυαλά έχουμε αναγκη. Υγειή!

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    E N Z O
    16.06.2023, 14:01
    Τώρα που θα μπει στην φυλακή θα βγάλει τζάμπα γούστα ο ανώμαλος.

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Ότι να ναι γράφετε μερικοί
    16.06.2023, 17:04
    Αν λέμε αν ήταν αλήθεια αυτό, θα ήταν παράνομο;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Πολ
    16.06.2023, 13:53
    Σαπιλα…..

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Την ξέρω ! Την ξέρω!
    16.06.2023, 13:42
    Αχ καλέ αυτή είναι η Σούλα! Βρε πως μεγάλωσε έτσι το μούσι της !

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    look
    16.06.2023, 17:36
    το καλύτερο σχόλιο……

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  31. Ο/Η laskaratos λέει:

    https://neoskosmos.com/el/2023/06/11/news/community/i-archiepiskopi-erevna-tis-katigories-se-varos-archimandriti-meta-apo-protoselido-dimosievma-tis-efimeridas-the-advertiser/

    Η Αρχιεπισκοπή ερευνά τις κατηγορίες σε βάρος Αρχιμανδρίτη μετά από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας The Advertiser

    Καμιά επίσημη δήλωση από κανέναν αλλά από ανθρώπους του ιερωμένου γίνεται λόγος για «ψεύτικο λογαριασμό» που έγινε για να τον εκθέσουν

    Το επίμαχο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που έκανε πάταγο

    11 June 2023 11:58am

    Σε προσωρινή αργία έχει τεθεί ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Χριστόδουλος, της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, μετά από δημοσιεύματα του αυστραλιανού τύπου που τον κατηγορούν για «διπλή ζωή».

    Το δημοσίευμα στην εφημερίδα της Νότιας Αυστραλίας «The Advertiser», που αναπαράχθηκε και από άλλα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, προκάλεσε σάλο το Σάββατο στις τάξεις της ομογένειας.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αρχιεπισκοπή διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει αν τα όσα αναφέρονται για τον εν λόγω Αρχιμανδρίτη ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Οι κυριότερες κατηγορίες είναι δυο:

    * Ο Αρχιμανδρίτης κατηγορείται ότι έλαβε «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε δωρεές από ευσεβείς ηλικιωμένους ενορίτες, ενώ ζούσε διπλή ζωή περιφρονώντας τις διδασκαλίες και τους κανόνες της Εκκλησίας».

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Χριστόδουλος, συνομιλούσε τακτικά με άλλους άνδρες τη νύχτα μέσω της ιστοσελίδας Grindr που απευθύνεται κυρίως σε ομοφυλόφιλους».

    Ο «Νέος Κόσμος» δεν μπόρεσε να μιλήσει με τον συγκεκριμένο Αρχιμανδρίτη, ενώ ούτε και από την Αρχιεπισκοπή μέχρι αυτή την στιγμή δεν μας έχει γίνει κάποιο σχόλιο.

    Από κύκλους της Αρχιεπισκοπής ενημερωθήκαμε ότι ο Αρχιμανδρίτης φέρεται να υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα απάτης.

    Ότι, δηλαδή, δεν έφτιαξε ο ίδιος τον λογαριασμό στην ιστοσελίδα Grindr, αλλά κάποιος άλλος, εν αγνοία του, για να τον εκθέσουν…

    Λέει ότι «μόνος ένας ηλίθιος θα μπορούσε να είναι Αρχιμανδρίτης και, συγχρόνως, να έχει και λογαριασμό σε ιστοσελίδα με ομοφυλόφιλους και, μάλιστα, με φωτογραφία του και να πιστεύει ότι αυτό δεν θα γίνει αντιληπτό».

    Πάντως, η εφημερίδα «The Advertiser» υποστηρίζει ότι ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος, που έως τώρα υπηρετούσε στην Αδελαΐδα και τώρα τοποθετήθηκε στον Άγιο Νεκτάριο στο Fawkner της Μελβούρνης , «ήταν μέχρι πριν λίγες μέρες ενεργός στην ιστοσελίδα ομοφυλοφιλικών συναντήσεων Grindr».

    Η «Advertiser» γράφει ακόμα ότι έχει λάβει βίντεο παρακολούθησης που τραβήχτηκε από ιδιωτικό ερευνητή από δημόσιο δρόμο, το οποίο φαίνεται να δείχνει πολλούς άνδρες να επισκέπτονται το σπίτι του στο Seacombe Gardens τη νύχτα.

    «Ένας τέτοιος επισκέπτης έχει επίσης επιβεβαιώσει τις νυχτερινές του επισκέψεις», αναφέρει.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, όταν έστειλε ερωτήσεις στον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο αυτός διέγραψε τη φωτογραφία του προφίλ του στο λογαριασμό του στο Grindr. Ο ίδιος διέγραψε και εντελώς το προφίλ του αργότερα».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε αναρτηθεί επισήμως πως ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος θα ερχόταν στον Άγιο Νεκτάριο της Μελβούρνης, όπου όντως έφτασε πριν λίγες μέρες.

    Μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «The Advertiser» και η ανάρτηση αυτή έχει διαγραφεί και δεν υπάρχει πουθενά.

    Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής δηλώνουν άγνοια για την αλήθεια ή μη των δημοσιευμάτων και σημειώνουν ότι γίνεται έρευνα.

    Ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος την Κυριακή δεν εμφανίστηκε στον Άγιο Νεκτάριο της Μελβούρνης.

    Την Παρασκευή το βράδυ συμμετείχε στον Εσπερινό, στο ναό του Άξιον Εστί, αλλά μετά το δημοσίευμα δεν εμφανίστηκε πουθενά.

    Σχετικά με τα χρήματα που φέρεται να έλαβε από πιστούς (η εφημερίδα «The Advertiser» λέει έως και 500.000 δολάρια) άνθρωποι του ιερωμένου λένε πως «αυτά είναι παραμύθια».

    Συμπληρώνουν πάντως πως ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος όταν απομακρύνθηκε από την Κοινότητα της Ν. Αυστραλίας (εκεί υπηρετούσε όταν έφτασε από την Ελλάδα) είχε μείνει χωρίς εισόδημα και τον βοηθούσαν πιστοί οικονομικά κάνοντας τα ψώνια του κλπ.

    Θα πρέπει να υπογραμμιστεί εδώ ότι, μέχρι στιγμής, παρά τα δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου, ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος δεν κατηγορείται από τις Αρχές για κανένα αδίκημα.

    Ο πατέρας Χριστόδουλος έφτασε στην Αδελαΐδα από την Ελλάδα στις αρχές του 2011, αφού είχε τιμωρηθεί πειθαρχικά από την Εκκλησία της Ελλάδας.

    Κατά την άφιξή του απασχόλησε πολλές φορές τον «Νέο Κόσμο» (ο αείμνηστος συνάδελφος, Κώστας Νικολόπουλος, είχε γράψει σειρά άρθρων το 2011) πριν απομακρυνθεί από τις εκκλησίες της Ελληνικής Κοινότητας της Ν. Αυστραλίας.

    Στα δημοσιεύματα εκείνα αναφέρεται η πορεία του μέσα από μοναστήρια, εκκλησία ΓΟΧ (Παλαιοημερολογιτών) αλλά και υβριστική επιστολή προς τον Μητροπολίτη Νίκανδρο που είχαν οδηγήσει και στην καθαίρεσή του τότε.

    Μετά την απόλυσή του από την Κοινότητα Ν. Αυστραλίας και από ένα σύντομο πέρασμα από το Wollongong, επέστρεψε στην Αδελαΐδα το 2014 και προσπάθησε να ιδρύσει μια νέα εκκλησία.

    Τελικά, αποκαταστάθηκε και τον Ιούλιο του 2020 διορίστηκε εφημέριος στον Άγιο Ανδρέα Νότιας Αυστραλίας.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.