Όσιος Χριστόδουλος, ο αρπακτικός φεουδάρχης της Πάτμου…

[…και η αμαρτωλή κληρονομιά του, που προκαλεί σκάνδαλα μέχρι σήμερα]

Ο Άγιος Ηγούμενος Κρικρής, Επίσκοπος Τράλλεων. Ήτο αθώος

Του Αναγνώστη Λασκαράτου

Με την ευκαιρία της γιορτής του οσίου Χριστόδουλου στις 21 Οκτώβρη, έγραψα το παρακάτω, για να δείξω πως μια, εγγενώς αμαρτωλή, φεουδαρχική Μονή επιβιώνει μέχρι σήμερα βουτηγμένη στα σκάνδαλα, μέσα σε ένα κλίμα κοινωνικής και πολιτικής ανοχής: Η Πάτμος έχει έκταση 34 τετρ. χιλιόμετρα, μήκος 10 μίλια και πλάτος 6, δεν είναι παίξε γέλασε για ατομική ιδιοκτησία ενός ακτήμονα καλόγερου. Στα 1088, ένα κοινό κάθαρμα, ο Αυτοκράτορας και Μεγάλος Ιεροεξεταστής της Ορθοδοξίας Αλέξιος Α΄,  ο άνθρωπος που σε συνεργασία με τον πατριάρχη έκαψε ζωντανό μπροστά στον συναγμένο όχλο των αιμοδιψών Ορθοδόξων μέσα στον Ιππόδρομο  τον γιατρό Βασίλειο, αρχηγό των άκακων «αιρετικών» Χριστιανών Βογόμιλων και κάποιους από τους ακολούθους του, χάρισε το νησί με Χρυσόβουλο σε έναν περιπλανώμενο από τη Βιθυνία στη Μυσία Μικρασιάτη καλόγερο και ηγούμενο, τον μετέπειτα όσιο, Χριστόδουλο, ενδίδοντας στα παρακάλια του. Ο ηγούμενος ερχόταν από την Κω, όπου οι συγκρούσεις του με τους κατοίκους τον έδιωξαν και τον έφεραν ζήτουλα στα πόδια του βασιλιά. Αυτή η χυδαία βασιλική πράξη, δεν είχε ως κίνητρο την ανύπαρκτη χριστιανική πίστη του Αυτοκράτορα, η οποία αν την είχε δεν θα του επέτρεπε αυτήν την αθλιότητα, αλλά υστερόβουλα πολιτικά κίνητρα.

Αντιπαρέρχομαι το γεγονός πως το οπερετικό μας Κράτος, το οποίο κυβερνήθηκε και από τη λεγόμενη Αριστερά, δεν έχει δώσει τη μόνη σαφή και οριστική (αρνητική) απάντηση για το κατά πόσο ανατολικοί ρωμαϊκοί ή οθωμανικοί τίτλοι κατοχής ακίνητων μπορούν να έχουν ισχύ μετά από τόσους αιώνες στο σύγχρονο αστικό δίκαιο, για να εξετάσω ένα καίριο ερώτημα τι πληθυσμό είχε το νησί και ποια ήταν η τύχη του μετά από μια τέτοια πράξη. Όσο για τον πληθυσμό, ενός νησιού που προστατευόταν από την Αρτέμιδα και ήκμασε στην ελληνική του περίοδο (όπως δείχνουν τείχη του 6ου και 4ου π.χ. αιώνα ευρήματα Ιππόδρομου και Ακρόπολης, με τους ναούς των Απόλλωνα και Διόνυσου καθώς πολλά  ευρήματα, κυρίως σε τοίχους εκκλησιών που οι ρασοφόροι τα βανδάλισαν, τα λήστεψαν και τα ενσωμάτωσαν), σίγουρα θα ήταν πολύ μικρότερος από τον σημερινό των 3.000. Το νησί ήταν άνυδρο και είχε αποψιλωθεί πληθυσμιακά από πειρατικές επιδρομές. Πρέπει όμως να λάβουμε υπ’όψιν πως το 904, μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς, πολλοί κάτοικοί της κατέφυγαν στην Πάτμο. Όσος και να ήταν όμως ο πληθυσμός, προφανέστατα βρέθηκε στο έλεος του γλοιώδη ακτήμονα καλόγερου, που διψούσε για μεγάλη ιδιοκτησία, αφού το ρωμαϊκό φιρμάνι του έδινε απόλυτη κυριαρχία όπως προκύπτει από το κείμενο: «προσήλθε τη βασιλεία μου έκλιπαρών μάλα περιπαθώς… άπεσπασμένη μεν των βασιλικών δικαίων,..μόνω δε ανατεθειμένη Θεώ και τοις εν αύτη μοναχοϊς· οι καί μόνοι εν αύτη αυλισθησονται, μη συγχωρούντες τισι των λαϊκών λόγω παροικίας έγκατοίκους ταύτη γίνεσθαι…δωρεϊται δε αύτω την δηλωθεϊσαν νήσον μετά πάσης αυτής περιοχής καί διακρατήσεως, ου καιρικώς ουδέ χρόνοις άριθμητοϊς, άλλ’ έπ’ άναφαιρέτω καί διηνεκεϊ δεσποτεία καί κυριότητι…».

Ο άπληστος καλόγερος κατέληξε στην Εύβοια όπου και πέθανε, ζώντας στο πολυτελές σπίτι που του παραχώρησε κάποιος πλούσιος οπαδός του, αν και οι βιογράφοι του τον προτιμούν να ζει τάχα σε σπηλιά κι ας ήταν ένας κακομαθημένος γέρος πυργοδεσπότης. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του φεουδάρχη δυο φορές το χρόνο, στις 21.10 και στις 16.3.  Την μεγάλη του  κληρονομιά, την εγγυήθηκαν στη διαθήκη του με τις υπογραφές τους 7 αξιωματούχοι της Χαλκίδας και της Επισκοπής της. Μόλις τον 13ο αιώνα, η Μονή επέτρεψε να κτιστούν σπίτια κοντά της  για να προστατεύονται οι κάτοικοι από τις πειρατικές επιδρομές. Την εποχή της άλωσης της Πόλης, κατέφυγαν στην Πάτμο ευκατάστατοι Κωνσταντινουπολίτες, που έδωσαν ζωή στο απομονωμένο τσιφλίκι των καλόγερων, μέσω των εμπορικών τους ενασχολήσεων. Όπως πολλοί όμοιοί του, ο Όσιος βρυκολάκιασε σαν Βουδιστής καλόγερος ή σαν μαμούθ της Αλάσκας και ότι απόμεινε από το φρικαλέο θαυματουργό και αφορολόγητο κουφάρι του κρύβεται επιμελώς σε πολυτελή λάρνακα, σε τμήμα της οποίας  πού προεξέχει υπάρχει προσαρμοσμένη γυάλινη πλάκα, κάτω από την οποία διακρίνεται το πάνω μέρος κρανίου αγνώστου ανθρώπου, αγνώστου φύλου.

Η, όπως θα δούμε, αμαρτωλή και σκανδαλοποιός Μονή Πάτμου, ένα πραγματικό κάστρο γαιοκτημόνων,  μέχρι σήμερα επικαλείται τη δωρεά του τυράννου, αλλά και την προσυπογραφή μεταγενέστερων κατακτητών, χωρίς αιδώ, αφού το δεξιοαριστερό Κράτος της το επιτρέπει: «30 Νοεμβρίου-2001. H Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου ανακοινώνει ..: Εσχάτως είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορες απόψεις και γνώμες σχετικές με το ιδιοκτησιακό ζήτημα του συμπλέγματος των νησίδων Αρκιών. …1. Δια σειράς αδιασείστων και αδιαμφισβητήτων βασιλικών εγγράφων της βυζαντινής εποχής ολόκληρη η συστάς των Αρκιών είχε παραχωρηθεί κατά πλήρες και αποκλειστικό δικαίωμα κυριότητας στην Ιερά Μονή. 2. Τα ιδιοκτησιακά δίκαια της Μονής αναγνωρίστηκαν από τις κρατικές οντότητες που διαδέχθηκαν το βυζαντινό κράτος στην περιοχή της Δωδεκανήσου, ήτοι το Οθωμανικό και το Ιταλικό κράτος». Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι διαμαρτύρονται: (20 Αυγούστου 2018-Realnews).  «Δασικοί Χάρτες…Οι ίδιοι σημειώνουν ότι «η μονή ως μοναδική ιδιοκτήτρια της Πάτμου και επιπλέον ως ΝΠΙΔ μεταβίβαζε τα ακίνητά της από το 1836. Εξυπακούεται ότι πλήθος πολιτών σε 162 χρόνια έχει αγοράσει ακίνητα από μονή, ενώ ακολούθησαν διαδοχικές μεταβιβάσεις αυτών και επομένως ο τίτλος κυριότητάς (δηλαδή το άνω χρυσόβουλο) έχει διαμοιραστεί και στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που αγόρασαν από αυτήν».

Το νησί έγινε τουριστικό και η αξία όσης περιουσίας είχε απομείνει στη Μονή εκτινάχτηκε, βάζοντας σε πειρασμό ακόμη και τον φιλόπτωχο και ενάρετο πατριάρχη Δημήτρη Αρχοντώνη (Βαρθολομαίο) και κάποιους ανιδιοτελείς Επισκόπους και ηγουμένους του, οι οποίοι όμως όπως απέδειξε η αδέκαστη Δικαιοσύνη, δεν είχαν την ελάχιστη σχέση με τα οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα της Μονής. Παραθέτω ενδεικτικά μια πολύχρονης διάρκειας ειδησεογραφία που ξεκινά από το 1999 και καταλήγει στο 2016, αφού η ελληνική Δικαιοσύνη εκτός από θεότυφλη είναι και προκλητικά αργοκίνητη και το Πατριαρχείο απροκάλυπτα διεφθαρμένο, τόσο που να αποκαθιστά όχι μόνο τους αθωωμένους ενόχους, αλλά και τους καταδικασμένους.

Α. «Εισαγγελέας στην Πάτμο» (ΤΑ ΝΕΑ 11.5.1999, Ζαχαριάδης Γιώργος).  «Εισαγγελική παρέμβαση υπήρξε χθες στο θέμα της Ιεράς Μονής του Ιωάννου του Θεολόγου με αφορμή τα οικονομικά και άλλα σκάνδαλα που έχουν καταγγελθεί και συγκλονίζουν το νησί..».

Β. «Προφυλακίστηκε, για το σκάνδαλο της Πάτμου, ο ηγούμενος Κουμάνας Γεράσιμος Μιχελής (ΤΑ ΝΕΑ, Ζαχαριάδης Γ.-12.9.2000) Ο μοναχός Γεράσιμος Μιχελής προφυλακίστηκε με τις κατηγορίες υπεξαίρεσης, απάτης, ηθικής αυτουργίας σε απάτη ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας κατά συρροήν και απιστία, ενώ εναντίον του Επισκόπου Τράλλεων έχει απαγγελθεί κατηγορία για άμεση συνέργια σε υπεξαίρεση, σε βαθμό κακουργήματος, και απιστία….ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί και εναντίον άλλων τριών ιερωμένων, όπως επίσης και επτά ιδιωτών για σωρεία παραβάσεων! …Τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να απολογηθούν οι μοναχοί: Κύριλλος, Πρόχωρος και Παντελεήμων….».

Γ. «Τρεις κληρικοί και τρεις λαϊκοί παραπέμπονται» (22 Νοεμβρίου 2002 Σμαράγδα Μουλιάτη-patmostimes). «Μετά τριανταέξη μήνες από το ξέσπασμα του σκανδάλου για τις παράνομες αγοραπωλησίες της περιουσίας της Μονής, εκδόθηκε το πρωτόδικο πόρισμα του βουλεύματος του δικαστικού Συμβουλίου Κω. Οι τρεις κληρικοί που παραπέμπονται είναι: Ο επίσκοπος Τράλεων κ. Ισίδωρος Κρικρής πρώην ηγούμενος της Μονής, ο μοναχός Γεράσιμος Μιχελλής και ο ιερομόναχος Κύριλλος Πέντες..».

Δ. Αντλώ δυο διαδοχικά δημοσιεύματα από την επίσημη ιστοσελίδα-αρχείο του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής ιερού Σπυρίδωνα (archbishopspyridon.gr/spyridon), ο οποίος εκδικείται την απόλυσή του από το πατριαρχείο: «Ο Τεμαχισμός του Ιωάννου του Αποστόλου!» («Πολιτικά Θέματα»- 11 Μαρτίου 2005). «Αποκαλύψεις που καίνε Πατριάρχη, Πατριαρχείο και Αγιο Ζακύνθου. Η απίστευτη πορεία ενός σκανδάλου στην καρδιά της χριστιανοσύνης. Ο ρόλος μιας εισαγγελέως του «κατηχητικού». Σκανδαλώδεις παραχωρήσεις βίλας και μεγάλων εκτάσεων στον Αγιο Ζακύνθου. Το κόλπο του μητροπολίτη που ήταν δεξί χέρι του Οικουμενικού Πατριάρχη. Νύχτα πνίγουν σκάνδαλα και επιστρέφουν οικόπεδα»  (ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΣΚΑΣ). «Το σκάνδαλο στην οικονομική διαχείριση της ιστορικότερης  μονής της χριστιανοσύνης, της μονής της Πάτμου, φαίνεται πως έχει στο κέντρο του το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο και πως αγγίζει και προσωπικά τον πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το σκάνδαλο φαίνεται να τα έχει όλα. Και ηθικές διαστάσεις και οικονομική πλευράστη διαχείριση της οποίας οι δικαστικές Αρχές ύφαναν και ένα δικαστικό σκάνδαλο……..Αρμόδια εισαγγελέας που ανέλαβε να διαλευκάνει την υπόθεση ήταν η τότε εισαγγελέας Κω κα .. Σ…. Μία κυρία μπορεί να μοιάζει με «κυρία του κατηχητικού», όπως έλεγαν όσοι την γνώριζαν, αλλά ήταν πολύ προοδευτικό και ανοιχτό μυαλό με μεγάλες δυνατότητες «στο να κάνει σπίτι». Έτσι δεν είχε πρόβλημα να αναζητήσει το ταίρι της παντού και ενθουσιάστηκε, όταν το βρήκε στο πρόσωπο ενός δεσμοφύλακα των φυλακών της Κω. Παντρεύτηκαν και φαίνεται ότι έκαναν σωστή διαχείριση, αφού και η κα Σ…, παιδί πολύ φτωχής οικογένειας, φτιάχνει τώρα ένα πολύ ωραίο σπίτι στη Μεθώνη. … Όλα η κυρία του κατηχητικού τα βρήκε τέλεια και ζήτησε να μην πάει κανείς κατηγορούμενος. Μάλιστα για το σκάνδαλο αυτό είχε φτάσει να προφυλακιστεί και ένας ηγούμενος της μονής….».

«Φαναριώτικα παιχνίδια με Γιοσάκη και Πάτμο» («Πολιτικά Θέματα»-17 Μαρτίου 2005). «Πώς ενώνονται οι κρίκοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον αρχιμανδρίτη και το σκάνδαλο της Πάτμου.Ενα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τη μεγάλη κομπίνα σε χρήμα και γή…». «Αλλωστε, ο Μητροπολίτης Μελίτων ενέχεται και στην υπόθεση Γιοσάκη. Ηταν εκείνος που μαζί με τον Μητροπολίτη Παναμά Αθηναγόρα προώθησαν την αίτηση του Ιάκωβου Γιοσάκη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία όμως απορρίφθηκε απο τον τότε πρωτοσύγκελο του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος π. Γεώργιο Πασσιά (σημ.Λ.: έχει καθαιρεθεί σήμερα για σεξουαλικό και οικουμενικό σκάνδαλο)  λόγω του όζοντος φακέλλου του. Ο ίδιος ο Μελίτων, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μεσολάβησε πάραυτα για να προωθηθεί ο Γιοσάκης στους Παλαιοημερολογίτες Παίσιο και Βικέντιο, που τον έδιωξαν απο το Σικάγο όταν βρέθηκαν μπροστά στις νέες ατασθαλίες του προφυλακισμένου αρχιμανδρίτη (σημ. Λ.: Έχουν σήμερα καθαιρεθεί και οι δυο, για σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα που έγιναν βούκινο και δεν γινόταν να καλυφθούν). Το 1992 το ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής της Πάτμου με χαριστική του πράξη πώλησε στον ένα απο τους αδελφούς του Μελίτωνα, τον Ιωάννη Καρρά, ακίνητο στην περιοχή Πλακί και στην τιμή του 1 εκατομμυρίου δρχ. την ώρα που η ΔΟΥ της Λέρου εκτιμούσε το εν λόγω ακίνητο στο ποσόν των 8,4 εκατομμυρίων δρχ. Η δεύτερη υπόθεση ξεκίνησε με ενδιαφερόμενο αγοραστή αυτή τη φορά τον άλλο αδελφό του Μητροπολίτη κ. Γεώργιο Καρρά, ο οποίος ακύρωσε την αγορά οικοπέδου της Μονής όταν ξέσπασε ο έλεγχος στα οικονομικά απο τον διάδοχο του Ισίδωρου Κρικρή ηγούμενο Αμφιλόχιο Καμίτση.. Το 1997 ο Ισίδωρος Κρικρής μετά απο τετραετή αιρετή θητεία στο Μοναστήρι και με φουσκωμένους λογαριασμούς δέχθηκε πως ήρθε η ώρα να αποχωρήσει απο τη Μονή της Πάτμου και διάδοχός του εκλέχθηκε ο ηγούμενος Αμφιλόχιος Καμίτσης. Ο νέος ηγούμενος σύντομα βρέθηκε πρό των ατασθαλιών που διενεργούσαν με τις ευλογίες του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης τόσο ο προκάτοχός του Ισίδωρος Κρικρής όσο και οι μοναχοί αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μιχελής και ο Πολύκαπρος της Μονής της Κουμάνας γεμίζοντας τους λογαριασμούς τους με τα αντίτιμα απο τις διάφορες αγοραπωλησίες των οικοπέδων της Μονής του Ιωάννου του Θεολόγου. Ο νέος ηγούμενος αποφάσισε να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου….. Μετά την προκαταρτική εξέταση αξιολογήθηακν τα στοιχεία και διατάχθηκε η έναρξη ποινικής δίωξης κατά των ιερομονάχων που ασκούσαν διοίκηση στη Μονή μέχρι το 1997 και κατά διαφόρων προσώπων που επωφελήθηκαν απο τις αμαρτωλές αγοραπωλησίες των ακινήτων της Ι.Μ. Ιωάννου του Θεολόγου. Σε αυτές τις ύποπτες δικαιοπραξίες εμπίπτει και η περίπτωση της μίσθωσης του ακινήτου της Πάτμου προς τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο με εικονικό μίσθωμα, την οποία εγκρίνει κι ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Αρχοντώνης το 1994 με ευχαρισσήρια επιστολή στο Μοναστήρι της Πάτμου για την εξυπηρέτηση προς τον Ζακύνθου. Ακολούθησε η δέσμευση των λογαριασμών των ενεχομένων στις αγοραπωλησίες μοναχών καθώς και του πρώην ηγουμένου Ισίδωρου Κρικρή, ο οποίος φέρεται να κατέχει πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς με ανομολόγητα ποσά. Κατά το άνοιγμα των λογαριασμών βρέθηκαν μηδέν υπόλοιπα, καθότι οι κάτοχοι είχαν φροντίσει να εξαφανίσουν τα αμαρτωλά ποσά. Εκείνη τη σκοτεινή περίοδο πραξικοπηματικά ο Μελίτων ανάγκασε τον Αμφιλόχιο Καμίτση σε παραίτηση απο την ηγουμενία. Ηταν αρχές του 2000, όταν κατέφθασε στην Πάτμο απο την πίσω πόρτα με τριμελή εξαρχία προκειμένου να εκλέξει ετσιθεληματικά νέο ηγούμενο της δικής του αρεσκείας και έγκρισης καταστρατηγώντας τους ιερούς κανόνες αλλά και τους περί ηθικής νόμους…Τα γεγονότα της ημέρας υπήρξαν κωμικοτραγικά όπως τα περιέγραψε στις 28 Ιανουαρίου ο συνάκτης του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης Θεόδωρος Καλμούκος στις Απόψεις: «Προχτές παίχτηκε μιά ακόμη πράξη στο μελόδραμα της Πάτμου όταν με βυζαντινές μεθόδους οι οποίες επιστράτευσαν αγιορείτες μοναχούς Πατμιακής καταγωγής, που τους μετέφεραν με ελικόπτερο παρακαλώ στην Πάτμο, η τριμελής Φαναριώτικη αντιπροσωπεία αποτελούμενη απο τον Ηλιουπόλεως και Θείρων Αθανάσιο, Λαοδικείας Ιάκωβο και Φιλαδελφείας Μελίτωνα μεθόδευσε με την τοποθέτηση (ντρέπομαι να χρησιμοποιήσω τη λέξη εκλογή) ηγουμένου, αφού ο Βαρθολομάιος είχε εξαναγκάσει σε παραίτηση τον ηγούμενο Αμφιλόχιο Καμίτση. Εμ, καλά να πάθει ο Αμφιλόχιος, ποιός του είπε να είναι έντιμος άνθρωπος και να καταγγείλει όλα τα απαράδεκτα των αγοροπωλησιών των προκατόχων του. Δεν ήξερε ότι πράξεις αποκαλυπτικές ακόμη κι αν γίνονται στο Νησί της Αποκάλυψης τιμωρούνται! Πήγε, που λέτε, η Πατριαρχική Αντιπροσωπεία μέσω Σάμου με κάθε προφύλαξη αλλά οι Πάτμιοι τους πήραν είδηση και τους έκραξαν. Οταν μάλιστα βγήκε ο Μελίτων και άρχισε να διαβάζει το ανακοινωθέν ότι εκλέχτηκε ο ηγούμενος Αντύπας Νικηταράς (ανηψιός του αείμνηστου Γέροντα Παύλου), ότι δεν ανακαλείται η παραίτηση Αμφιλόχιου και τα συναφή, άρχισαν οι οργισμένοι κάτοικοι να τον κονταροχτυπούν με ομπρέλες. Φαντασθείτε τώρα τη σκηνογραφία, τον θεόρατο Μελίτωνα, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως να τον ομπρελιάζουν! Αφήστε τα ηχηρά και μηνυματοφόρα συνθήματα των κατοίκων: «Δεν είναι Τουρκία εδώ», τα οποία έσπαζαν κόκκαλα. Τέτοιο ξέσπασμα οργής των πιστών και φιλήσυχων κατοίκων του νησιού θα το θυμάται ο Μελίτων σε όλη του τη ζωή…».
Ε. «Οι απολαύσεις ενός μοναχού» (Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟ ΒΗΜΑ, 24.11.2008, https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/oi-apolayseis-enos-monaxoy/) «Η Μερτσέντες με τον οδηγό», «τα καθίσματα», «ο σκύλος δαγκώνει» και «οι πόρτες ανοίγουν με ριμόουντ» είναι οι τέσσερις φράσεις-κλειδιά που ξεκλειδώνουν το μυστήριο του ερωτικού και οικονομικού σκανδάλου της Μονής του Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου Σόδομα και Γόμορρα στο νησί της Αποκάλυψης ……Το μισό νησί στο σφυρί..Η τρίτη κομπίνα έχει καταγραφεί ως «προικοδοσία». Η κομπίνα αυτή έχει διάφορες εκφάνσεις, καθώς αφορούσε κυρίως την «προικοδοσία» των ερωτικών συντρόφων των μοναχών. Τα άτομα δηλαδή που «φιλοξενούνταν» τις νύχτες στα «καθίσματα» είχαν και μια ευκαιρία να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα….. Η εναπομείνασα περιουσία σε γη της Μονής αποτέλεσε μάλλον το δέλεαρ για τους μοναχούς της, οι οποίοι, ερήσθω εν παρόδω, αποτελούν ένα είδος κράτους εν κράτει στο νησί. Ο λόγος είναι η τεράστια περιουσία που διαχειρίζονται, η εξαιρετική τουριστική αξία της Μονής…».

Στ. «Ο πατριάρχης του ‘Κύκλου της Πάτμου’ των €κατομμυρίων». «Ιερέ (δαπανηρέ) οικολογικέ κρουαζιέρε» (19/12/2012). Η αρπακτική οργάνωση που οργανώνει «συμπόσια» από το Β.Πόλο ως τον Αμαζόνιο, όπως όλα δείχνουν συνδέεται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά με τον Πατριάρχη Δημήτρη Αρχοντώνη: «Ο ‘Κύκλος της Πάτμου’ … Μπλεγμένη σε χρηματοδοτήσεις μεγάλων ποσών βρίσκεται η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κύκλος της Πάτμου». Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι συνδέεται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο». Διοργανώθηκαν συνολικά εννέα συμπόσια για τα οποία δαπανήθηκαν τεράστια ποσά και γίνονταν σε πλοία στον Μισισιπή, τον Νείλο, τον Δούναβη αλλά και την Αρκτική! Ο Κύκλος της Πάτμου, σύμφωνα με το “Βήμα της Κυριακής”, είχε δώσει 600.000 ευρώ για να ναυλώσει παγοθραυστικό για να φιλοξενήσει σε αυτό δεκάδες καλεσμένους σε συμπόσιο στο Βόρειο Πόλο! Πρώην εστεμμένοι, ανώτατοι κληρικοί από πολλές χώρες του κόσμου, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ο πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχουν συμμετάσχει σε αυτό. Ο Κύκλος της Πάτμου έχει εισπράξει 1.190.000 ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών, 1,2 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ, 300.000 ευρώ από τη Βουλή και περίπου 60.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού. Η ίδια ΜΚΟ βρέθηκε να διαθέτει 4,2 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα του Λονδίνου το οποίο δεν είχε δηλωθεί. Η Οικονομική Αστυνομία ερευνά και υπόθεση ακινήτου στο Χορευτό Πηλίου το οποίο αγόρασε μέσω off shore εταιρείας μέλος της ΜΚΟ».

Ζ. «Συνελήφθη ο παπα-Γεράσιμος για το σκάνδαλο της Πάτμου»«ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΕΠΤΑ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΨΑΧΝΑΝ» (H ΡΟΔΙΑΚΗ-25/09/13). «Στα χέρια των διωκτικών αρχών της χώρας μας βρίσκεται από χθες ο πρώην Μητροπολίτης Παλαιοημερολογιτών Δωδεκανήσου, Μοναχός Γεράσιμος Ελευθέριος Μιχελής, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών για την υπόθεση της διαχείρισης της περιουσίας της Μονής Πάτμου….».
Η. «Με χρυσόβουλο διεκδικεί νησάκι..» («Εφ.τ.Συντακτών», Μ.Α.Κωνσταντόπουλος- 24.3.2015). «Με χρυσόβουλο από τον… Αλέξιο Κομνηνό και φιρμάνι του Αβδούλ Μεχμέτ διεκδικεί η Μονή της Πάτμου από τον Δήμο Λέρου το νησάκι Λέβιθα, έχοντας καταθέσει αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Κω. Επίσης ζητά την προσωπική κράτηση του δημάρχου Λέρου, Μιχάλη Κόλλια, για κάθε διατάραξη ή επέμβαση, όπως και αποζημίωση 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη και ζημιά που προκλήθηκε από τον Δήμο Λέρου στην ιερά μονή….».

Θ. «Άφεση… αμαρτιών..» (Αegeanews, 18.11.2016). «Με συγχωρητική επιστολή, που αποκάλυψε με δημοσίευμά της η εφημερίδα ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, ήρθη η πολυετής καθαίρεση του ιερομονάχου Γερασίμου Μιχελή με την οποία το Πατριαρχείο είχε εφαρμόσει μετά το γνωστό σκάνδαλο των αγοραπωλησιών που ταλάνισε την Πάτμο την προηγούμενη δεκαετία. Την άρση κοινοποίησε στην αδελφότητα της ΙΜ Πάτμου με πατριαρχικό και συνοδικό συγχωρητικό γράμμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συνοδεύεται από τις υπογραφές 12 επισκόπων….».

Νομίζω πως κάθε σχόλιο είναι περιττό.

*

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε

This entry was posted in Ieres_Ependyseis, IERES_YPOKRISSIES, IERI_Exoussia, Γράμμα από το Ληξούρι, Των Αμνοεριφίων, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

19 Responses to Όσιος Χριστόδουλος, ο αρπακτικός φεουδάρχης της Πάτμου…

  1. Ο/Η Κορφιάτης λέει:

    Στις 20 Οκτώβρη ήταν του Αστυνόμου Αρτέμη, τον ξεχάσατε

    https://kolobooks.blog/

    Άγιος Αρτέμιος: προστάτης μπάτσων & όρχεων 2 σε 1Οκτ.

    20 Οκτωβρίου η εκκλησία μας γιορτάζει τον Μεγαλομάρτυρα του Χριστιανισμού, Άγιο Αρτέμιο, προστάτη της αστυνομίας αλλά και των όρχεων. Μεγάλη η χάρη του!

    Απολυτίκιο Αγίου Αρτεμίου

    Εὐσέβειας τοῖς τρόποις καλλωπιζόμενος,
    ἀθλητικῆς ἀγλαΐας ὤφθης σοφὲ κοινωνός,
    πρὸς ἀγῶνας ἀνδρικοὺς παραταξάμενος
    ὅθεν ὡς λύχνος φωταυγής,
    τῶν θαυμάτων τὰς βολάς,
    ἐκλάμπεις τῇ οἰκουμένῃ,
    Ἀρτέμιε Ἀθλοφόρε,
    πρὸς σωτηρίαν τῶν ψυχῶν ἡμῶν

  2. Ο/Η laskaratos λέει:

    http://www.archbishopspyridon.gr/spyridon_2005/add_polthem-temahismos_11mar05.html

    ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
    ΑΡΧΙΕΠΙCΚΟΠΟΥ CΠΥΡΙΔΩΝΟC ΕΓΓΡΑΦΑ ΨΗΦΙΑΚΑ
    Πολιτικά Θέματα – 11 Μαρτίου 2005

    Θέμα

    Αποκαλύψεις που καίνε Πατριάρχη, Πατριαρχείο και Αγιο Ζακύνθου

    Ο ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ!

    Η απίστευτη πορεία ενός σκανδάλου στην καρδιά της χριστιανοσύνης

    Ο ρόλος μιας εισαγγελέως του «κατηχητικού»
    Σκανδαλώδεις παραχωρήσεις βίλας και μεγάλων εκτάσεων στον Αγιο Ζακύνθου
    | Το κόλπο του μητροπολίτη που ήταν δεξί χέρι του Οικουμενικού Πατριάρχη
    Νύχτα πνίγουν σκάνδαλα και επιστρέφουν οικόπεδα Επόμενη αναφορά

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ
    Το σκάνδαλο στην οικονομική διαχείριση της ιστορικότερης μονής της χριστιανοσύνης, της μονής της Πάτμου, φαίνεται πως έχει στο κέντρο του το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο και πως αγγίζει και προσωπικά τον πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Το σκάνδαλο φαίνεται να τα έχει όλα. Και ηθικές διαστάσεις και οικονομική πλευρά, στη διαχείριση της οποίας οι δικαστικές Αρχές ύφαναν και ένα δικαστικό σκάνδαλο.

    …………………………..

    Το 1997 ο Ισίδωρος Κρικρής μετά απο τετραετή αιρετή θητεία στο Μοναστήρι και με φουσκωμένους λογαριασμούς δέχθηκε πως ήρθε η ώρα να αποχωρήσει απο τη Μονή της Πάτμου και διάδοχός του εκλέχθηκε ο ηγούμενος Αμφιλόχιος Καμίτσης. Ο νέος ηγούμενος σύντομα βρέθηκε πρό των ατασθαλιών που διενεργούσαν με τις ευλογίες του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης τόσο ο προκάτοχός του Ισίδωρος Κρικρής όσο και οι μοναχοί αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μιχελής και ο Πολύκαπρος της Μονής της Κουμάνας γεμίζοντας τους λογαριασμούς τους με τα αντίτιμα απο τις διάφορες αγοραπωλησίες των οικοπέδων της Μονής του Ιωάννου του Θεολόγου.

    Ο νέος ηγούμενος αποφάσισε να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου αρχίζοντας ένα εσωτερικό οικονομικό έλεγχο στη Μονή της Πάτμου, με αποτέλεσμα το 1999 να διαταχθεί απο τον τότε εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου προκαταρτική εξέταση για να εξετασθεί η βασιμότητα ή μή των καταγγελλομένων (οι καταγγελίες αναφερόνταν στη λεηλάτηση της μοναστηριακής περιουσίας της Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και στον προκλητικό βίο ορισμένων μοναχών της). Μετά την προκαταρτική εξέταση αξιολογήθηακν τα στοιχεία και διατάχθηκε η έναρξη ποινικής δίωξης κατά των ιερομονάχων που ασκούσαν διοίκηση στη Μονή μέχρι το 1997 και κατά διαφόρων προσώπων που επωφελήθηκαν απο τις αμαρτωλές αγοραπωλησίες των ακινήτων της Ι.Μ. Ιωάννου του Θεολόγου. Σε αυτές τις ύποπτες δικαιοπραξίες εμπίπτει και η περίπτωση της μίσθωσης του ακινήτου της Πάτμου προς τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο με εικονικό μίσθωμα, την οποία εγκρίνει κι ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Αρχοντώνης το 1994 με ευχαρισσήρια επιστολή στο Μοναστήρι της Πάτμου για την εξυπηρέτηση προς τον Ζακύνθου.

    Ακολούθησε η δέσμευση των λογαριασμών των ενεχομένων στις αγοραπωλησίες μοναχών καθώς και του πρώην ηγουμένου Ισίδωρου Κρικρή, ο οποίος φέρεται να κατέχει πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς με ανομολόγητα ποσά. Κατά το άνοιγμα των λογαριασμών βρέθηκαν μηδέν υπόλοιπα, καθότι οι κάτοχοι είχαν φροντίσει να εξαφανίσουν τα αμαρτωλά ποσά.

    Εκείνη τη σκοτεινή περίοδο πραξικοπηματικά ο Μελίτων ανάγκασε τον Αμφιλόχιο Καμίτση σε παραίτηση απο την ηγουμενία. Ηταν αρχές του 2000, όταν κατέφθασε στην Πάτμο απο την πίσω πόρτα με τριμελή εξαρχία προκειμένου να εκλέξει ετσιθεληματικά νέο ηγούμενο της δικής του αρεσκείας και έγκρισης καταστρατηγώντας τους ιερούς κανόνες αλλά και τους περί ηθικής νόμους…

    Τα γεγονότα της ημέρας υπήρξαν κωμικοτραγικά όπως τα περιέγραψε στις 28 Ιανουαρίου ο συνάκτης του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης Θεόδωρος Καλμούκος στις Απόψεις:

    «Προχτές παίχτηκε μιά ακόμη πράξη στο μελόδραμα της Πάτμου όταν με βυζαντινές μεθόδους οι οποίες επιστράτευσαν αγιορείτες μοναχούς Πατμιακής καταγωγής, που τους μετέφεραν με ελικόπτερο παρακαλώ στην Πάτμο, η τριμελής Φαναριώτικη αντιπροσωπεία αποτελούμενη απο τον Ηλιουπόλεως και Θείρων Αθανάσιο, Λαοδικείας Ιάκωβο και Φιλαδελφείας Μελίτωνα μεθόδευσε με την τοποθέτηση (ντρέπομαι να χρησιμοποιήσω τη λέξη εκλογή) ηγουμένου, αφού ο Βαρθολομάιος είχε εξαναγκάσει σε παραίτηση τον ηγούμενο Αμφιλόχιο Καμίτση.

    Εμ, καλά να πάθει ο Αμφιλόχιος, ποιός του είπε να είναι έντιμοςάνθρωπος και να καταγγείλει όλα τα απαράδεκτα των αγοροπωλησιών των προκατόχων του. Δεν ήξερε ότι πράξεις αποκαλυπτικές ακόμη κι αν γίνονται στο Νησί της Αποκάλυψης τιμωρούνται! Πήγε, που λέτε, η Πατριαρχική Αντιπροσωπεία μέσω Σάμου με κάθε προφύλαξη αλλά οι Πάτμιοι τους πήραν είδηση και τους έκραξαν. Οταν μάλιστα βγήκε ο Μελίτων και άρχισε να διαβάζει το ανακοινωθέν ότι εκλέχτηκε ο ηγούμενος Αντύπας Νικηταράς (ανηψιός του αείμνηστου Γέροντα Παύλου), ότι δεν ανακαλείται η παραίτηση Αμφιλόχιου και τα συναφή, άρχισαν οι οργισμένοι κάτοικοι να τον κονταροχτυπούν με ομπρέλες. Φαντασθείτε τώρα τη σκηνογραφία, τον θεόρατο Μελίτωνα, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως να τον ομπρελιάζουν! Αφήστε τα ηχηρά και μηνυματοφόρα συνθήματα των κατοίκων: «Δεν είναι Τουρκία εδώ», τα οποία έσπαζαν κόκκαλα.

    Τέτοιο ξέσπασμα οργής των πιστών και φιλήσυχων κατοίκων του νησιού θα το θυμάται ο Μελίτων σε όλη του τη ζωή γιατί εδώ που τα λέμε το ποτήρι πιά εκεί ξεχείλισε. Οχι τίποτε, αλλά για να καταλάβουν οι πάντες και πρώτος ο Βαρθολομαίος, ο οποίος γνώριζε τα πάντα και μάλιστα επί χρόνια, πως οι Πάτμιοι δεν είναι Ελληνοαμερικανάκια. Οταν καταλάβουν ότι τους εμπαίζει κάποιος και μάλιστα τους θίγει τα ιερά τους ξεσπαθώνουν…»

    Στο μεταξύ, την ίδια εποχή διατάχθηκε πραγματογνωμοσύνη απο επιθεωρητές του υπουργείου οικονομικών με σχετικό έλεγχο στα ταμεία και τα βιβλία της Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου.

    Τον Μάιο του 2000 παραδόθηκε το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης στις δικαστικές αρχές. Διαπιστώθηκε έλλειμμα 318 εκατομμυρίων δρχ στο ταμείο της Μονής (απο ποσά που δεν είχαν μπεί στο ταμείο της απο τις αγοραπωλησίες ακινήτων) και ζημιά 1,6 δισεκατομυρίου στη Μονή λόγω του χαμηλού ποσού για την εκποίηση των ακινήτων της. Το Σεπτέμβριο του 2000 απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του μοναχού Γεράσιμου Μιχελή και τέθηκαν περιοριστικοί όροι για την εξοδό του απο τη χώρα. Την ίδια ώρα αναγκάσθηκε ο πρώην ηγούμενος Ισίδωρος Κρικρής να καταβάλλει εγγύηση 80 εκατομμυρίων δρχ.

    Παραδόξως το Σεπτέμβριο η εισαγγελέας της Κώ κα Σ…. παραδιδει πρόταση στο συμβούλιο πλημμελειοδικών, με την οποία προτείνει την παύση της όλης ποινικής διαδικασίας γιατί κατά τη γνώμη της δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία για την ενοχή των κατηγορουμένων, παρότι το κατηγορητήριο ήδη περιείχε 160 ειδικές περιπτώσεις μεταβιβάσεως ακινήτων της Μονής χωρίς την καταβολή του αντιτίμου στο ταμείο της.

    Τον Οκτώβριο του 2002 με το υπ’ αριθμόν 137/2002 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Κώ παραπέμπονται στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μόνο 6 κατηγορούμενοι με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης, απιστίας, απάτης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια αποδοχής προϊόντων εγκλήματος καθώς και παράβασης καθήκοντος.

    Στο μεταξύ, ο χρόνος κυλάει και παραγράφονται τα αδικήματα των 2 απο τους 6 κατηγορουμένους, ενώ το Δεκέμβριο του 2004 κρίθηκε άκυρη η όλη διαδικασία της ποινικής δίωξης για λόγους καθαρά δικονομικούς. Ο επιθεωρητής του υπουργείου οικονομικών σήμερα κραδαίνει τον φάκελλο των ατασθαλιών της Πάτμου για λόγους εντυπωσιασμού στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, αλλά πραγματικά τί μέλλει γενέσθαι; Ποιός θα βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο μιάς ιστορίας στην οποία ενέχεται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αλλά και ο στενός συμβουλάτοράς του Μελίτων Καρράς; Ποιός θα αναλάβει να κλείσει αυτό το λυπηρό κεφάλαιο της Ορθοδοξίας που το συνθέτουν ίντριγκες, αμαρτωλές αγοραπωλησίες και έκλυτοι βίοι αγίων ανδρών;

    [ Πολιτικά Θέματα – Αρ. τεύχους 1459 – 17 Μαρτίου 2005 – σσ. 6-7 ]

    http://www.archbishopspyridon.gr/spyridon_2005/polthem_patmos-g_17mar05.html

    ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
    ΑΡΧΙΕΠΙCΚΟΠΟΥ CΠΥΡΙΔΩΝΟC ΕΓΓΡΑΦΑ ΨΗΦΙΑΚΑ

    Πολιτικά Θέματα – 17 Μαρτίου 2005

    Πώς ενώνονται οι κρίκοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου
    με τον αρχιμανδρίτη και το σκάνδαλο της Πάτμου

    Φαναριώτικα παιχνίδια με Γιοσάκη και Πάτμο

    Ενα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τη μεγάλη κομπίνα σε χρήμα και γή

    Ειδικού συνεργάτη

    Βυζαντινές ίντριγκες με πρωταγωνιστή τον πρώην Αρχιγραμματεύοντα της ιεράς Συνόδου Μελίτωνα Καρρά αλλά και τον ίδιο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο αποκαλύπτει η υπόθεση της κατάχρησης στην Πάτμο. Ο Μελίτων διαπλεκόμενος σε πολλά επίπεδα με τις αγοραπωλησίες του ιστορικού Μοναστηριού αποπέμφθηκε πρόσφατα απο τη θέση του Αρχιγραμματεύοντος στο Φανάρι για να αποσυνδεθεί το κέντρο της Ορθοδοξίας απο τα σκάνδαλα. Αλλά ο ιερός τόπος, όπου ο Αγιος Ιωάννης έγραψε την αποκάλυψη, όζει απο τις μυστικές συναλλαγές, τις παράνομες αγοραπωλησίες, τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηγουμένων και μοναχών ζητώντας κάθαρση εδώ και τώρα.
    |
    Αλλωστε, ο Μητροπολίτης Μελίτων ενέχεται και στην υπόθεση Γιοσάκη. Ηταν εκείνος που μαζί με τον Μητροπολίτη Παναμά Αθηναγόρα προώθησαν την αίτηση του Ιάκωβου Γιοσάκη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία όμως απορρίφθηκε απο τον τότε πρωτοσύγκελο του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος π. Γεώργιο Πασσιά λόγω του όζοντος φακέλλου του. Ο ίδιος ο Μελίτων, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μεσολάβησε πάραυτα για να προωθηθεί ο Γιοσάκης στους Παλαιοημερολογίτες Παίσιο και Βικέντιο, που τον έδιωξαν απο το Σικάγο όταν βρέθηκαν μπροστά στις νέες ατασθαλίες του προφυλακισμένου αρχιμανδρίτη.

    ………………………

    Παραδόξως το Σεπτέμβριο η εισαγγελέας της Κώ κα Σ παραδιδει πρόταση στο συμβούλιο πλημμελειοδικών, με την οποία προτείνει την παύση της όλης ποινικής διαδικασίας γιατί κατά τη γνώμη της δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία για την ενοχή των κατηγορουμένων, παρότι το κατηγορητήριο ήδη περιείχε 160 ειδικές περιπτώσεις μεταβιβάσεως ακινήτων της Μονής χωρίς την καταβολή του αντιτίμου στο ταμείο της.

    Τον Οκτώβριο του 2002 με το υπ’ αριθμόν 137/2002 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Κώ παραπέμπονται στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μόνο 6 κατηγορούμενοι με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης, απιστίας, απάτης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια αποδοχής προϊόντων εγκλήματος καθώς και παράβασης καθήκοντος.

    Στο μεταξύ, ο χρόνος κυλάει και παραγράφονται τα αδικήματα των 2 απο τους 6 κατηγορουμένους, ενώ το Δεκέμβριο του 2004 κρίθηκε άκυρη η όλη διαδικασία της ποινικής δίωξης για λόγους καθαρά δικονομικούς. Ο επιθεωρητής του υπουργείου οικονομικών σήμερα κραδαίνει τον φάκελλο των ατασθαλιών της Πάτμου για λόγους εντυπωσιασμού στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, αλλά πραγματικά τί μέλλει γενέσθαι; Ποιός θα βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο μιάς ιστορίας στην οποία ενέχεται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αλλά και ο στενός συμβουλάτοράς του Μελίτων Καρράς; Ποιός θα αναλάβει να κλείσει αυτό το λυπηρό κεφάλαιο της Ορθοδοξίας που το συνθέτουν ίντριγκες, αμαρτωλές αγοραπωλησίες και έκλυτοι βίοι αγίων ανδρών;

    [ Πολιτικά Θέματα – Αρ. τεύχους 1459 – 17 Μαρτίου 2005 – σσ. 6-7 ]
    _____________________________
    σημ.Λασκαράτου:
    1. Ο αναφερόμενος πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής ΗΠΑ ιερεύς Γεώργιος Πασσιάς (ο Αντιδαρβινιστής)

    2. Οι αναφερόμενοι πρώην Παλαιοημερολογίτες Επίσκοποι Παϊσιος και Βικέντιος, που παραχώρησαν το μαγαζί τους (θαυματουργή Χρυσοβαλάντου Ν.Υόρκης) στο Βαρθολομαίο και αυτός τους δέχτηκε στους κόλπους της Εκκλησίας τους, μέχρι που τα οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα της Μονής (ακόμη και με νεαρή μοναχή ακόμη και με 17χρονο αγόρι, αδελφό του Βικέντιου) που βγήκαν στη φόρα, ανάγκασαν τον πατριάρχη θέλοντας και μη να τους καθαιρέσει, βλέπετε είχε αναμιχθεί το άτιμο το FBI που χώνει τη μύτη του εκεί που δεν το σπέρνουν (Novartis, Noor-1 κλπ).

    https://sites.google.com/site/voiotospcom/erga-kai-emeres-paiesiou-kai-bikentiou-sten-iera-mone-osias-eirenes-chrysobalantou-sten-astoria-neas-yorkes-3

    Επώνυμες καταγγελίες σε FBI και Αστυνομία για Παϊσιο

    Του Θεόδωρου Καλμούκου
    ΒΟΣΤΩΝΗ

    Επώνυμες καταγγελίες έγιναν σε βάρος του Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου τόσο στην κεντρική Διεύθυνση του FBI στο Μανχάταν, όσο και στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα 114 της Αστόριας, για άκρως σοβαρά θέματα, τα οποία εάν αποδειχθούν μπορεί να επισύρουν ακόμα και ποινικές ευθύνες, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα». Ενα τουλάχιστον από τα πρόσωπα που κατέθεσαν στις Διωκτικές Αρχές είχε ενδιατρίψει επί μακρά σειρά ετών στη Μονή, διέμενε σ’ αυτή και γνωρίζει, όπως ισχυρίζεται, πρόσωπα και καταστάσεις.

    Ο «Εθνικός Κήρυκας» επικοινώνησε με ένα εκ των προσώπων που έκαναν τις καταγγελίες στο FBI και την Αστυνομία, το οποίο επιβεβαίωσε ότι έχει «καταθέσει τα πάντα» καθότι, όπως λέει, ήταν αυτόπτης μάρτυρας κάποιων καταστάσεων, πλην όμως αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για να μη «χαλάσει η έρευνα των Αρχών» και μας μίλησε με τον όρο να διατηρηθεί «για τώρα» η ανωνυμία του. Η εξέλιξη αυτή περιήλθε στη γνώση του Μητροπολίτη Παϊσίου κι όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση αυτός φαίνεται να ήταν κι ένας από τους βασικούς λόγους που τον εξανάγκασε να υποβάλλει την παραίτησή του.

    Ηδη οι επώνυμες καταγγελίες και καταθέσεις στο FBI έγιναν από το καλοκαίρι, ενώ στο Αστυνομικό Τμήμα 114 της Αστόριας έγιναν πριν από δέκα ημέρες όταν έγιναν γνωστές η παραίτηση του κ. Παϊσίου και η εκδήλωση της επιθυμίας του να φύγει για πάντα στην Ελλάδα. Στις επιστολές παραίτησής του είχε επικαλεστεί λόγους «υγείας» και λόγους «ευθιξίας» επειδή ο στενός του συνεργάτης Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» διαχώρισε τη θέση του από τα διαμειφθέντα στο Μετόχι της Αναλήψεως της Φλόριδας όπου ως γνωστό έγινε διάσπαση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις υποθέσεις τις οποίες ερευνά το FBI και η Αστυνομία εμπλέκονται ενήλικοι σήμερα νέοι και νέες που εκκλησιάζονταν στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου από μικρά παιδιά, εξομολογούντο στον Μητροπολίτη Παϊσιο και είχαν εγγύτητα με τη Μονή.

    Επίσης, λέγεται ότι εμπλέκονται και μέλη της Μοναστικής Αδελφότητας της Μονής Χρυσοβαλάντου τα οποία εντάχθηκαν στο τάγμα του Μητροπολίτη Παϊσίου όταν ήταν ανήλικα.Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυξ» στο άρθρο του της Τρίτης 26 Οκτωβρίου, με τίτλο «Ποιοι είναι οι λόγοι της παραίτησης του Παϊσίου», ανάμεσα στα άλλα ανέφερε, ότι «ο ‘Εθνικός Κήρυξ’ έχει υπόψη του διάφορες συζητήσεις, διεργασίες, ακόμα και καταγγελίες, για θέματα που αφορούν τον ίδιο τον κ. Παϊσιο γι’ αυτό και τίθεται το ερώτημα μήπως οι λόγοι της παραίτησής του είναι βαθύτεροι;».
    …………………………

  3. Ο/Η laskaratos λέει:

    https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/oi-apolayseis-enos-monaxoy/

    ΤΟ ΒΗΜΑ

    Δ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
    24 Νοεμβρίου 2008, 22:51 Ενημερώθηκε: 16 Μαΐου 1999, 00:00

    Η τρίτη κομπίνα έχει καταγραφεί ως «προικοδοσία». Η κομπίνα αυτή έχει διάφορες εκφάνσεις, καθώς αφορούσε κυρίως την «προικοδοσία» των ερωτικών συντρόφων των μοναχών. Τα άτομα δηλαδή που «φιλοξενούνταν» τις νύχτες στα «καθίσματα» είχαν και μια ευκαιρία να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα.

    ______________________

    Το δίπορτο.

    Ηγούμενος του εμπορικού συγκροτήματος Πάτμου του Πατριαρχείου, καταγγέλεται για σκάνδαλα, καταδικάζεται, φυλακίζεται, καθαιρείται από την ιερωσύνη, αποφυλακίζεται, γίνεται δεσπότης των Παλαιοημερολογιτών και όταν μισοξεχαστεί η υπόθεση, συγχωρείται και επιστρέφει στους κόλπους του Πατριαρχείου.
    Ούτε γάτα ούτε ζημιά.

    https://www.patmostimes.gr/58-offline/topika/1436–sp-893696419

    Χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Παλαιοημερολογιτών ο καθαιρεμένος από την ανωτάτη εκκλησιαστική αρχή της Πάτμου μοναχός Γεράσιμος Μιχελής.

    Δημιουργήθηκε : Κυριακή, 02 Νοεμβρίου 2003 02:00 | Γράφτηκε από τον/την Σμαράγδα Μουλιάτη

    Ο μοναχός Γεράσιμος Μιχελής πρώην αδελφός της Ιεράς Μονής Πάτμου και ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα πρόσωπα των τελευταίων ετών εξαιτίας της ανάμειξης του στο σκάνδαλο για τις παράνομες αγοραπωλησίες της Ιεράς Μονής Πάτμου χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Παλαιοημερολογιτών Δωδεκανήσου , το Σάββατο 1η Νοεμβρίου στην Σαλαμίνα. Η χειροτονία του έγινε από τον Μητροπολίτη Αυξέντιο του Πατρώου εορτολογίου ή όπως είναι γνωστό παλιό ημερολόγιο. Να θυμίσουμε ότι ο Γεράσιμος Μιχελής πρώην αδελφός της Μονής και νυν Μητροπολίτης Δωδεκανήσου των Αυξεντιακών, καθαιρέθηκε με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη της ανωτάτης εκκλησιαστικής αρχής της Πάτμου, τον Μάιο του 1999, για τη οποία ισχυρίζεται πως ήταν παράνομη και καταχρηστική και η Ιερά Σύνοδος των Παλαιοημερολογιτών τη θεώρησε ως μη γενομένη… και μαζί με άλλους μοναχούς και κοσμικούς, παραπέμφθηκε με βούλευμα για τις παράνομες αγοραπωλησίες της Μονής, για το οποίο έκανε έφεση, η απόφαση της οποίας ακόμα εκκρεμεί. Αυτό που είναι το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι ότι έδρα της Μητρόπολης αυτής θα είναι η Πάτμος. Η Πάτμος που σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. β του Ν.1155/81 , Νόμος Ιερότητος (Φ.Ε.Κ. Α` 122 δεν επιτρέπεται η ίδρυση άλλης εκκλησίας χωρίς την έγκριση της Εξαρχίας και του Πατριαρχείου. ………………………….

    http://www.vimatisko.gr/?page=news&records=details&_p.id=13522#

    Ο καθαιρεμένος μοναχός της Πάτμου Γερ. Μιχελής είναι ο …Μητροπολίτης που συνελήφθη

    Έξω από τον Κορυδαλλό στην Αθήνα εντοπίστηκε και συνελήφθη τη Δευτέρα το πρωί ο πρώην Μητροπολίτης Παλαιοημερολογιτών Δωδεκανήσου Γεράσιμος Ελευθέριος Μιχελής ο οποίος έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη επτά ετών από το Πενταμελές Εφετείο Δωδ/σου για υπεξαίρεση στο Μοναστήρι στης Πάτμου όπου υπηρέτησε ως μοναχός και ηγούμενος.

    Επίσης σε βάρος του μοναχού εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Κω για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από επαγγελματική δραστηριότητα που επίσης σχετίζεται με την υπεξαίρεση σε βάρος της ακίνητης περιουσίας της Μονής της Πάτμου.

    https://www.aegeanews.gr/news/en-dodekaniso/18551/afesi-amartion-ston-ieromonacho-micheli-edose-ikoumeniko-patriarchio/

    18 Νοέ 2016

    Με συγχωρητική επιστολή, που αποκάλυψε με δημοσίευμά της η εφημερίδα ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, ήρθη η πολυετής καθαίρεση του ιερομονάχου Γερασίμου Μιχελή με την οποία το Πατριαρχείο είχε εφαρμόσει μετά το γνωστό σκάνδαλο των αγοραπωλησιών που ταλάνισε την Πάτμο την προηγούμενη δεκαετία.

    Την άρση κοινοποίησε στην αδελφότητα της ΙΜ Πάτμου με πατριαρχικό και συνοδικό συγχωρητικό γράμμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συνοδεύεται από τις υπογραφές 12 επισκόπων.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το πατριαρχικό γράμμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το Πατριαρχείο συνοδικώς αποφάσισε για λόγους ελέους και φιλευσπλαχνίας μετά και την απόφαση του Συνοδικού της Μονής Πάτμου, να αιτηθεί την επανεγγραφή του ιερομονάχου Γερασίμου Μιχελή, εις το μοναχολόγιό της ως εξαρτηματικού μοναχού που θα διαμένει όπως δήλωσε στον Κορυδαλλό Αττικής και παράσχει την αιτηθείσα άφεση και συγχώρεση στον βαθμό της Ιεροσύνης από τον οποίο κατέπεσε, τον επαναγάγει και τον αποκαθιστά.

    Οι ίδιες πληροφορίες που επικαλούνται τα ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, αναφέρουν ότι ο ιερομόναχος Γεράσιμος Μιχελής, θα λειτουργεί σε ενορία της Σαλαμίνας και δεν θα μπορεί να λειτουργεί στην Πάτμο τουλάχιστον προς το παρόν.

    https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/oi-apolayseis-enos-monaxoy/

    Οι απολαύσεις ενός μοναχού

    «Η Μερτσέντες με τον οδηγό», «τα καθίσματα», «ο σκύλος δαγκώνει» και «οι πόρτες ανοίγουν με ριμόουντ» είναι οι τέσσερις φράσεις-κλειδιά που ξεκλειδώνουν το μυστήριο του ερωτικού και οικονομικού σκανδάλου της Μονής του Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου Οι απολαύσεις ενός μοναχού Σόδομα και Γόμορρα στο νησί της Αποκάλυψης Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Παρά ταύτα ο ιερομόναχος Μιχελής
    Δ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
    ΤΟ ΒΗΜΑ

    24 Νοεμβρίου 2008, 22:51 Ενημερώθηκε: 16 Μαΐου 1999, 00:00

    …………….

    Το μισό νησί στο σφυρί

    Η εναπομείνασα περιουσία σε γη της Μονής αποτέλεσε μάλλον το δέλεαρ για τους μοναχούς της, οι οποίοι, ερήσθω εν παρόδω, αποτελούν ένα είδος κράτους εν κράτει στο νησί. Ο λόγος είναι η τεράστια περιουσία που διαχειρίζονται, η εξαιρετική τουριστική αξία της Μονής και το γεγονός ότι απολαμβάνουν μιας σχετικής αυτονομίας, αφού η Πάτμος, όπως και όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Πριν από τέσσερα χρόνια περίπου το Πατριαρχείο εξέδωσε μια απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν οποιαδήποτε περαιτέρω εκποίηση της περιουσίας της Μονής, το ύψος της οποίας παραμένει αδιευκρίνιστο. Οπως αδιευκρίνιστη παραμένει και η αιτιολογία της απόφασης ­ εκτός και αν είχαν περιέλθει στη διάθεση του Πατριαρχείου στοιχεία για ατασθαλίες. Γεγονός είναι πάντως ότι η απόφαση αυτή ουδέποτε τηρήθηκε. Ως υπαίτιος γι’ αυτό υποδεικνύεται ο ιερομόναχος Γεράσιμος Μιχελής, ο οποίος είχε αναλάβει να διαχειρίζεται την περιουσία της Μονής. Ο ίδιος, όπως και ορισμένοι άλλοι μοναχοί, είχαν στήσει, όπως καταγγέλλουν παράγοντες του νησιού, ένα κτηματομεσιτικό γραφείο που ξεπούλησε σχεδόν το μισό νησί που ανήκε στη Μονή.

    ……………………..

    Μια δεύτερη κομπίνα που έβρισκε ευρεία εφαρμογή στο νησί ήταν η χρησικτησία. Εχουν ήδη καταγραφεί περιπτώσεις κατά τις οποίες κάτοικοι της Πάτμου ­ και όχι μόνο ­ έχουν προσποριστεί τεράστιες εκτάσεις με αυτόν τον τρόπο. Οι ίδιοι δηλαδή οι μοναχοί «δώριζαν» στην ουσία τεράστιες εκτάσεις για τα δεδομένα του νησιού σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, συνηγορώντας ότι πράγματι οι εκτάσεις αυτές τούς ανήκαν λόγω χρησικτησίας. Μάλιστα λέγεται ότι οι ίδιοι φρόντιζαν ακόμη και για την εξεύρεση ψευδομαρτύρων που βεβαίωναν στα αρμόδια δικαστήρια του… λόγου το αληθές.

    Η τρίτη κομπίνα έχει καταγραφεί ως «προικοδοσία». Η κομπίνα αυτή έχει διάφορες εκφάνσεις, καθώς αφορούσε κυρίως την «προικοδοσία» των ερωτικών συντρόφων των μοναχών. Τα άτομα δηλαδή που «φιλοξενούνταν» τις νύχτες στα «καθίσματα» είχαν και μια ευκαιρία να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα.

    …………………….

  4. Ο/Η Γιάννης λέει:

    Βυζαντινός μεσαίωνας και έσχατη παρακμή. Η Ορθοδοξία είναι ο πρώτος διδάξας της μηχανορραφίας, σκανδάλων,της αρπαχτής και του παρασιτισμού. Μετά από τόσους αιώνες εκπαίδευσης, οι νεοέλληνες έγιναν οι κορυφαίοι μαθητές της και πιστή εικόνα της.
    Αποκορύφωμα αυτής της.. εκπαίδευσης, που αποδεικνύει ότι οι νεοέλληνες την έφθασαν και την ξεπέρασαν σε παρακμή και σαπίλα, αποτελεί η περίοδος (χονδρικά) 1980-2010.
    Τεράστια ποσά, πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, από εξωτερικό υπερδανεισμό, από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, Μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα, πακέτα Ντελόρ, Κοινοτικά πακέτα στήριξης και άλλα, αντί να να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της παραγωγής, της βιομηχανικής ανάπτυξης, της τεχνολογίας, της έρευνας, του αγροτικού τομέα και στις επενδύσεις, κατασπαράχθηκαν από την πλειοψηφία των νεοελλήνων στο όνομα της καλοπέρασης (πχ διακοποδάνεια), της κατανάλωσης, των πρόωρων και παχυλών συντάξεων, σε μισθούς (δημόσιο) που συγκρίνονταν με αυτούς προηγμένων κρατών της ΕυρωπαΪκής Ένωσης, σε κρατικοδίαιτους καναλάρχες, σε μίζες, σε παροχές κομμάτων κλπ.
    Αυτό το τεράστιο μαζικό σκάνδαλο μπορεί να συγκριθεί, μόνο με το αντίστοιχο των δανείων που έλαβε το νεο ιδρυθέν κράτος μας όπου οι επιτήδειοι πλιατσικολόγοι επέτρεψαν να φθάσει στο δημόσιο ταμείο, ένα ελάχιστο ποσόν.

  5. Ο/Η laskaratos λέει:

    Σχετικά με τον δωρητή της Πάτμου Αλέξιο Α΄στον πλεονέκτη καλόγερο που έγλυφε την βασιλική εξουσία, οι Ορθόδοξοι πιστοί αρνούνται να δουν την βαρβαρότητα ενός αυτοκράτορα που καίει ζωντανούς ανθρώπους, επειδή δεν είναι Ορθόδοξοι.

    Φώτης Κόντογλου, ένας φανατικός

    Φώτης Κόντογλου, ένας φανατικός
    25/12/2010
    Μυθοποιημένοι Ορθόδοξοι Τάλιμπαν


    ………………..
    Δεν διστάζει ο Κόντογλου μιλώντας για τον ανόσιο τραμπούκο Νίκωνα, αφού υιοθέτησε κάθε ψευτοθαύμα που του αποδίδεται, να αποκρύψει το πογκρόμ και να ισχυριστεί σε πλήρη γνώση του πως ψεύδεται: «Στὸ μεταξὺ βαφτιζόντανε οἱ Ἑβραῖοι, ποὺ ὑπήρχανε πολλοὶ σ᾿ αὐτὰ τὰ μέρη, καὶ πλήθαινε ἡ πίστη τοῦ Χριστοῦ». Ο Κόντογλου έχει ενστερνιστεί τον βυζαντινό «Χριστιανισμό», βίαιο, άδικο σκληρό, που δεν έχει καμιά σχέση με το ευαγγελικό πνεύμα. Ευαγγέλιο του Κόντογλου ήταν οι ευσεβείς Ρωμαίοι αυτοκράτορες που διψούσαν για εξουσία, χρήμα και δόξα και οι διαστροφικοί «πατέρες» που ήθελαν να ιεροποιήσουν τους παύλειους «σκόλοπες» με τους οποίους ήταν φορτωμένοι από γεννησιμιού τους ή τους φορτώθηκαν επίκτητα από τις θρησκόληπτες μανάδες τους, τις Ανθούσες, Νόννες και Εμμέλειες, που τους ευνούχισαν με τη διαπαιδαγώγησή τους. Αν βέβαια υπήρχε Δικαιοσύνη ο Κόντογλου θα έπρεπε να ριχνόταν όπως ο Βογόμιλος γιατρός Βασίλειος για 8 χρόνια σε κάποιο σκοτεινό υπόγειο υγρό κελί αλυσοδεμένος, «με όλα τα χρειαζούμενα» (η ελευθερία δεν είναι χρειαζούμενο;) και αν αρνιόταν να δηλώσει πίστη π.χ. στον πάπα, να καιγόταν ζωντανός στη φωτιά. Γιατί ο Κόντογλου δεν ήταν ο μέσος ορθόδοξος πιστός που μπορεί να επικαλεστεί το ελαφρυντικό της αμορφωσιάς ή της βλακείας. Ήξερε πολύ καλά τι υμνούσε και ποιάς Εκκλησίας ήταν μέλος.

    («Οι Βογόμιλοι, ένας κόσμος που χάθηκε»).

    «Από τους Βογόμιλους, άλλοι επιμένανε στις ιδέες τους, άλλοι τις αρνιόντανε. Ο αυτοκράτορας επιχείρησε να γυρίση στην Ορθοδοξία τους πλανημένους, συμβουλεύοντάς τους ο ίδιος, είτε στέλνοντας στις φυλακές κάποιους θεολόγους κληρικούς για να τους τραβήξουνε από την αίρεση. Έτσι όσοι ξαναγυρίσανε στη σωστή πίστη, ελευθερωθήκανε, κι’ όσοι επιμείνανε στην αίρεση, απομείνανε στις φυλακές, όπου δεν στερηθήκανε τίποτα από τα χρειαζούμενα, φαγητά, ρούχα και σκεπάσματα. Τον Βασίλειο τον καταδίκασε ο βασιλιάς να καή, αν δεν αρνηθή την πλάνη του. Πρόσταξε λοιπόν μέσα στον ιππόδρομο να στήσουν από μια μεριά έναν σταυρό, κι’ από την άλλη ν’ ανάψουνε μια φωτιά, ώστε ο κατάδικος να φοβηθή τη φωτιά και να βαδίση προς τον σταυρό κ’ έτσι να γλυτώση. Aλλά ο Βασίλειος πίστευε πως θα τον αρπάξουν οι Άγγελοι, και τράβηξε προς τη φωτιά. Όταν όμως πήγε κοντά στη φωτιά, δείλιασε κι’ άρχισε να γυρίζη το πρόσωπό του από δώ κι’ από κει και να χτυπά τα χέρια του και τα μεριά του. Στο τέλος στάθηκε ακίνητος. Τότε οι δήμιοι πετάξανε στη φωτιά τον μανδύα του για να δη πως κάηκε και να μην πέση μέσα. Μα ο Βασίλειος μ’ όλο που κάηκε ο μανδύας του, φώναζε πως τον βλέπει να ανεβαίνη ψηλά στον ουρανό, κ’ έτσι έπεσε κι’ ο ίδιος μέσα στις φλόγες, και κάηκε. Ύστερα κάψανε και τους «δώδεκα αποστόλους» καθώς κι’ όλους τους κορυφαίους Βογόμιλους».
    ……………….

    Ορθόδοξη Ιερά Εξέταση

    Ορθόδοξη Ιερά Εξέταση
    ……………………………..


    Καύση του Παύλου της Κολόμνας
    …………………………..
    Ο ψεύτης Κόντογλου, αποφεύγει να πει πόσοι άνθρωποι εκτελέστηκαν ως Βογόμιλοι χωρίς να είναι, αρκεί να έδειχναν κάποια αποστροφή στην ειδωλολατρεία ή στην πτωματολατρεία ή προς τον πόλεμο και κουκουλώνει την ενεργή συμμετοχή του πατριάρχη Νικόλαου Γ΄Κυρδινιάτη και της Συνόδου στο έγκλημα. Αποσιωπά πως κρυμμένοι οι επίσκοποι πίσω από κουρτίνες κατέγραψαν την ομολογία της πίστης του που έδωσε ο Βασίλειος στον άτιμο αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄, που τάχα ήθελε να ασπασθεί το δόγμα του γιατρού και τον καλόπιανε και με βάση αυτήν τον καταδίκασαν στην πυρά. Οχτώ χρόνια περίμενε φυλακισμένος ο Βασίλειος μέχρι να ψηθεί ζωντανός από τον πατριάρχη Ιωάννη Θ΄τον Ιερομνήμονα. Μια τεράστια φωτιά, ανάφτηκε στον Ιππόδρομο, και ο αχρείος όχλος των Ορθόδοξων ούρλιαζε και ζητούσε να καούν και οι υπόλοιποι Βογόμιλοι. Ο αυτοκράτορας όμως μετέφερε τους (κατά τη φανατική Κομνηνή) «άθεους» στη φυλακή, όπου μετά από πολύν χρόνο πέθαναν «μέσα στην ασέβειά τους», προφανώς από την πολύ καλοπέραση που την υμνεί ο Κόντογλου. Το πατριαρχείο που εξαγοράζει σήμερα με τα μυστικά κονδύλια του Υπ.Εξ. τη σιωπή των θυμάτων της ιερής παιδεραστίας, κρύβει τη δράση των δυο αυτών πατριαρχών που ευλογήσανε την εξόντωση χιλιάδων Βογόμιλων στη Βαλκανική, με τρόπο που πιστοποιεί τη διαχρονική ορθόδοξη συνενοχή στην αντίληψή πως η καύση των αιρετικών είναι θεάρεστη και πως όταν οι συνθήκες δεν την επιτρέπουν την κουκουλώνουμε. Μάλιστα γράφει ξεδιάντροπα για το δήμιο πατριάρχη Ιωάννη: «ὁ πατριαρχικὸς θρόνος διεποιμάνθη ἐν συνέσει».
    …………………………

    1682: H καύση του πρωτοπρεσβύτερου Αββακούμ και οπαδών του, αρχηγού των Ρώσων Παλαιόπιστων, από τον τσάρο και την ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

    • Ο/Η Atheist λέει:

      http://www.skepdic.gr/bookmarksMain.cfm?tagName=%CE%95%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%98%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1

      ΑΝΟΥΣΙΑ ΠΙΣΤΗ: Συγχωροχάρτια… made in the East!
      …γιατί τα μονοπώλια είναι εις βάρος του καταναλωτή…
      ΑΝΟΥΣΙΑ ΠΙΣΤΗ: Οι κωμικοτραγικές τακτικές των απολογητών της ΟΟΔΕ
      Είναι παρήγορο να βλέπουμε την Εκκλησία να χρησιμοποιεί εποικοδομητικά τις νέες τεχνολογίες…
      Are power and compassion mutually exclusive? | Eureka! Science News
      Δύναμη και συμπόνια, αμοιβαίως αποκλειόμενα;
      YouTube – Fight at Church in Jerusalem . Monks Fight
      Οι εν Χριστώ Ελληνορθόδοξοι και Αρμένιοι Αδερφοί σε στιγμές κατάνυξης…
      Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ επί της θρησκείας
      Συγχαρητήρια στον κ. Ναύαρχο! Μακάρι οι περισσότεροι στρατιωτικοί να είχαν την ίδια στάση
      Religion is a product of evolution, software suggests
      Η θρησκεία είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης; Ενδιαφέρον άθρο απο το New Scientist.
      Τελικά όλοι είμαστε «πόρνοι», σεβασμιότατε
      Ένα πολύ ωραίο κείμενο από τον Γιώργο Χελάκη
      Άβατο, ένα μεσαιωνικό κατάλοιπο στην Ευρ.Ένωση « Ροΐδη Εμμονές
      «…οι μονές του Άθω με εικοσασφράγιστη επιστολή τους προς τον Χίτλερ, ζήτησαν την προστασία του…»
      Παραμεθόριος: Ο ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ…
      Σε ποιόν ανήκει το σώμα της γυναίκας;;;;
      Κατηχητικό!
      Από μικρό και από τρελό…
      Κατηχητικό!
      Από μικρό και από τρελό…
      Προειδοποιητικό αυτοκόλλητο στην Αγία Γραφή, τώρα και στα Ελληνικά! « Διαγόρας
      Μήπως πρέπει ν’ αρχίσουν να τυπώνονται;
      Μονής Βατοπεδίου αυτοκρατορικά χρυσόβουλα (The End?) « Ροΐδη Εμμονες
      Είναι (πάρα) πολλά τα λεφτά, άγιε!
      Μονής Βατοπεδίου αυτοκρατορικά χρυσόβουλα (2) « Ροΐδη Εμμονες
      Είναι (πιο) πολλά τα λεφτά, άγιε!
      Μονής Βατοπεδίου αυτοκρατορικά χρυσόβουλα (1) « Ροΐδη Εμμονες
      Είναι πολλά τα λεφτά, άγιε!
      Το ΒΗΜΑ Ιδεών – Ο Ιεροδίκης, η Σαρία και η μειονότητα της Θράκης
      «Ανεπίτρεπτοι αναχρονισμοί εις βάρος ελλήνων πολιτών: μια ελληνική πρωτοτυπία»
      Έρευνα της TNS ICAP: Η θρησκευτικότητα στον 21ο αιώνα
      «…όχι μόνο είμαστε οι πιο θρησκευόμενοι πολίτες στην Ευρώπη, αλλά συγχρόνως κατατασσόμαστε στους 10 πιο θρησκευόμενους λαούς παγκοσμίως»
      Περί 97% χριστιανορθόδοξου έθνους « Διαγόρας
      «…οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών έχουν συνταχθεί χωρίς να έχει ποτέ ερωτηθεί ούτε ένας από αυτούς τους πολίτες»
      Η περί Θεού αυταπάτη – Το ΒΗΜΑ onLine
      Προδημοσίευση από το βιβλίο του Richard Dawkins «The God Delusion»
      Εκκλησιαστικά ιδρύματα και ΑΕΙ δεν ταιριάζουν!
      «Οι Ακαδημίες της Εκκλησίας δεν είναι ΑΕΙ»
      Παλιά Χρήσιμα 19: Κολαστήριο Μονής Κερατέας 1950 « Ροΐδη Εμμονες
      «Δολοφόνησαν 150 κορίτσια για να τα στείλουν στον… παράδεισο». Για να μην ξεχνιούνται κάποια πράγματα.
      Νέο πρωτόκολλο του Σοφού Γιανναρά
      «Από τη «δήλωση Κίσινγκερ» στην «καύχηση αθεΐας» της Μαριέττας». Άλλη μια «Εμμονή» από τον Ροΐδη.
      Η σιωπή του Θεού και η προπαγάνδα της πίστης
      Εκπληκτικό κείμενο από το Νίκο Δήμου. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
      Πατρίς, θρησκεία, ιστορία
      Κριτική από τον Πάσχο Μανδραβέλη
      Οι «αγαθοί» μας μύθοι…
      Tο «κρυφό σχολειό», o Παλαιών Πατρών Γερμανός, η τωρινή Εκκλησία και η …κοσμική εξουσία. Ωραίο άρθρο από τον Πάσχο Μανδραβέλη.
      Το δίκιο του Αρχιεπισκόπου
      Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν για τις θυσίες του Παπαφλέσσα και του Διάκου, αλλά και επίσης ότι η επίσημη εκκλησία αφόρισε την Επανάσταση
      Η τηλεόραση των θαυμάτων
      Η «θαυματοπληξία» που μαστίζει τα ελληνικά ΜΜΕ. Ωραίο κείμενο από τον Πάσχο Μανδραβέλη
      Επιμένει στο ζήτημα της εξομολόγησης στα σχολεία η Ιερά Σύνοδος
      Εμπρός προς τα πίσω…
      Να επανέλθει η εξομολόγηση στα σχολεία θα ζητήσουν οι ιεράρχες
      Εμπρός προς τα πίσω…
      Προς Παττακό επιστολή Χριστόδουλου το ανάγνωσμα
      e-rooster.gr » Ιεροί παραλογισμοί
      ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ
      …πολυ διάβασμα…

  6. Ο/Η Atheist λέει:

    Άξιοι όλοι οι Χριστόδουλοι












    Αχ!

    ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ-ΤΡΙΣΑΓΙΟ

    Δευτέρα, 21 Οκτώβριος 2019 15:43

    Εκκλησία Online

    Μητρόπολη Κορίνθου.

    Σήμερα, 21 Οκτωβρίου 2019, ημέρα μνήμης της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω, ημέρα κατά την οποία εόρταζε τα ονομαστήριά του ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Χριστόδουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, τον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο και Κληρικούς εκ των Γραφείων της Ι. Μητροπόλεως μας ετέλεσε Νεκρώσιμο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου πνευματικού του πατρός, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κυρού Χριστοδούλου του Παρασκευαΐδου, εις το Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής.

  7. Ο/Η Φίφης λέει:

    Για τον Ζακύνθου και Δωδώνης Χρυσόστομο που στα δημοσιεύματα μπλέχτηκε με τα ιερά οικοπεδα της Πάτμου.

    https://www.thebest.gr/article/85282-

    23/08/2011, 12:59

    Το σκάνδαλο με τους «νονούς» της Ζακύνθου και η παραίτηση Χρυσοστόμου – Όλο το παρασκήνιο

    Γιατί παραιτήθηκε τώρα ο μητροπολίτης Ζακύνθου;

    Γιατί παραιτήθηκε τώρα ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος; Με δεδομένη την πορεία του, με τις συνεχείς πύρινες δηλώσεις για τα πολιτικά δρώμενα αλλά και τις παλιότερες επιθέσεις του στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλου, δύσκολα κανείς βλέπει έναν μητροπολίτη που θα παραιτούνταν μόνο επειδή «το αξίωμα δεν πρέπει να είναι ισόβιο».

    Η παραίτησή του έρχεται εν μέσω των γνωστών σκανδάλων με τις εγκληματικές οργανώσεις που πουλούσαν προστασία και εμπορεύονταν ναρκωτικά και η οποία ταλανίζει την κοινωνία της Ζακύνθου.

    Όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» μέρος των κατοίκων του νησιού συζητούσε μήνες τώρα τη σχέση που είχαν κάποιοι εκ των κατηγορούμενων κακοποιών με τον κ. Χρυσόστομο.

    Το ζήτημα γινόταν όλο και πιο πιεστικό ενώ υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να ζητηθούν από τον μητροπολίτη διευκρινίσεις σχετικά με τις σχέσεις που διατηρούσε με κάποια μέλη της σπείρας.

    Υπενθυμίζουμε ότι οι δύο σπείρες νονών με εμπλοκή του λιμενάρχη Ζακύνθου εξαρθρώθηκαν πρόσφατα από την υποδιεύθυνση αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, ενώ δρούσαν τουλάχιστον επί μια τριετία.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Πρόκειται για έναν πραγματικό Άγιο, που συκοφαντείται συνεχώς από σκοτεινές δυνάμεις, οι οποίες παρασύρουν ακόμη και ευλαβέστατους βουλευτές

      Μια ερώτηση του ευσεβή βουλευτή Νικολόπουλου αγγίζει την Εκκλησία

      Μια ερώτηση του ευσεβή βουλευτή Νικολόπουλου αγγίζει την Εκκλησία
      19/07/2017

      [Γεμάτη σαφέστατα υπονοούμενα δημιουργεί ερωτηματικά]

      «Ερώτηση Νικολόπουλου στη Βουλή για την πολύκροτη υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών στην Ζάκυνθο» (Κουτί Πανδώρας, 12.7.2017). Ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονή, αναφορικά με τη «θαμμένη» υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών στη Ζάκυνθο κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ρωτώντας να μάθει την πορεία της δικαστικής έρευνας για το ζήτημα που φέρεται να εμπλέκονται στελέχη του Λιμενικού, της Αστυνομίας και της Εκκλησίας. Θέμα: «Ποια είναι η χρονική πορεία της μεγάλης υπόθεσης ναρκωτικών με εμπλοκή και στελεχών των τοπικών αρχών (λιμενικό, αστυνομία, εκκλησία) που αποκαλύφθηκε το 2011 στην περιοχή της Ζακύνθου;»… πολλά έχουν πραγματικά συμβεί στη Ζάκυνθο γύρω από την παγκόσμιας φήμης και αξίας περιοχή του «ναυαγίου». Κάποιοι προβάλλονται ως ιδιοκτήτες μιας έκτασης τεράστιας χιλιάδων στρεμμάτων και επικαλούνται τίτλους βγαλμένους μέσα από τα λασπόνερα της Βενετίας της εποχής των Δόγηδων, στους οποίους δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει την υπογραφή του ούτε ο φερόμενος ως υπογράφων «Δόγης» ,εάν ζούσε….. Τότε που η Πεντέλη κάηκε και δεν έμεινε πελεκούδι. Τότε …στη θέση των δένδρων ξεφύτρωσαν οικοδομικά τετράγωνα συνεταιρισμών και ιδιωτών και τα παιχνίδια επιτηδείων γύρω από τη Μονή Πεντέλης. Τι συνέβη στην πραγματικότητα; Πολλά και απανωτά εγκλήματα πλουτισμού και ξεπλύματος χρήματος μέσω ακινήτων…..Τα συμβαίνοντα στη Ζάκυνθο και στην προαναφερόμενη περιοχή έχουν περίπου την ίδια τεχνοτροπία της Πεντέλης. Δικογραφίες πολύ σοβαρές έχουν σχηματιστεί και προσδιορίζονται πολιτικά και από την ανάμειξη σοβαρού στελέχους του πάλε ποτέ γνωστού ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτές «σέρνονται» χρόνια γιατί η Δικαιοσύνη εκτός από τυφλή, εκτός από κουφή είναι προφανώς και κουτσή και δεν «τραβάει» στις ανηφόρες της Βόρειας Ζακύνθου ,μιας περιοχής που στοιχειώνεται εδώ και 30 χρόνια από την εισέτι ανεξιχνίαστη δολοφονία με τη μέθοδο της «ηλίασης» δυο νεαρών παιδιών από την Θεσσαλονίκη, τα οποία προφανώς άθελα τους έγιναν μάρτυρες εγκλημάτων διακίνησης στην περιοχή του «ναυαγίου» (….) Κάτω από τέτοιες πληροφορίες για ασύδοτη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών η Ελλάδα δυσφημείται παγκοσμίως από τον τραγικό θάνατο, δια της μεθόδου του Λίντς, του άτυχου Αμερικανού στην περιοχή του Λαγανά. (…..) στελέχη των αρχών συνεργάστηκαν με το αζημίωτο στο «χτίσιμο» και πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας θρυλείται ότι κάτω από τις χρυσοποίκιλτες στολές τους και τα υπενδεδυμένα με ολόλευκα μάρμαρα Πεντέλης παλάτια τους, έκρυψαν καλά μυστικά φοβερά και ευθύνες αδυσώπητες, με δύναμη που άντλησαν από το κέντρο και από εποχές βρόμικες, τις οποίες θεωρούν ότι έπνιξε η λήθη και θάμπωσαν τα αξιώματα. (….)

      ΕΡΩΤΑΣΘΕ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

      Ποια είναι η χρονική πορεία της μεγάλης υπόθεσης ναρκωτικών με εμπλοκή και στελεχών των τοπικών αρχών (λιμενικό, αστυνομία, εκκλησία) που αποκαλύφθηκε το 2011 στην περιοχή της Ζακύνθου; 2. Σε ποιο στάδιο απονομής δικαιοσύνης βρίσκεται τώρα η υπόθεση αυτή; 3. Οι περίφημεςμαγνητοταινίες, στις οποίες στέλεχος της Εκκλησίας ζητεί 2,5 εκατομμύρια ευρώ και μία βίλα με το κλειδί στο χέρι για να συνεργαστεί στην «οικοπεδοποίηση» της έκτασης που προαναφέρουμε στην περιοχή του «ναυαγίου», έχουν αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής έρευνας και εκτίμησης; 4. Έχει εξιχνιασθεί ο θάνατος των δυο νεαρών εκ Θεσσαλονίκης στην ίδια περιοχή το καλοκαίρι του 1987;

      …………………….

      Οι συκοφαντικές επιθέσεις κατά του ενάρετου μητροπολίτη τέως Δωδώνης, τέως Ζακύνθου, νυν Δωδώνης που ενεργεί και σήμερα ως Ζακύνθου είναι συνεχείς.
      Θύμα τους (πρωτοφανές) έπεσε και ο Ριζοσπάστης που δεν ασχολείται ποτέ με τέτοια κουτσομπολιά, που αντέγραψε από την ασεβέστατη Ελευθεροτυπία.

      http://www.rizospastis.gr/story.do?id=2493109

      Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
      ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
      Σελίδα 4

      Aπό μέρα σε μέρα

      «Φύγε από δω «μωρή»!»

      Αντιγράφουμε από τη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» με την υπογραφή Θ. Τσ.: «Ενα επεισόδιο μεταξύ ιεραρχών με αυτήκοο μάρτυρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο έγινε μετά την κηδεία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ΄.
      Πρωταγωνιστές, οι μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομος και Ιωαννουπόλεως (Γιοχάνεσμπουργκ) Σεραφείμ. Η κόντρα έγινε στη διάρκεια του καφέ που προσφέρεται ως είθισται μετά τις κηδείες. Ο Ζακύνθου πήγαινε να πάρει δύο καρέκλες για τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον μητροπολίτη Κιτίου. Ο μητροπολίτης Γιοχάνεσμπουργκ αντέδρασε λέγοντας ότι «δεν είναι Ζάκυνθος εδώ». Οσα ακολούθησαν τα άκουσαν λίγοι, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Φύγε από εδώ «μωρή»…»! Οι φράσεις ακούστηκαν στη διπλανή αίθουσα, στην οποία βρίσκονταν πατριάρχες, υπουργοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το επεισόδιο συνεχίστηκε και λίγο αργότερα όταν οι δύο ιεράρχες συναντήθηκαν και πάλι. Εκεί ακολούθησε ο δεύτερος γύρος…».

      • Ο/Η Po λέει:

        χαχα, υπάρχουν και οι αστείες πλευρές, σε όλα τα ζητήματα…

  8. Ο/Η του κώλου τα εννιάμερα λέει:

    Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει

    https://www.tanea.gr/1999/05/15/greece/1-000-symbolaia-ston-eisaggelea/

    Το σκάνδαλο αγοραπωλησιών οικοπέδων της Μονής Πάτμου έχει πάρει διαστάσεις και έχει ξεσηκώσει το νησί. Οι αλληλοκατηγορίες πηγαινοέρχονται ενώ οι κάτοικοι μιλούν για μεγάλης έκτασης καταχρήσεις

    1.000 συμβόλαια στον εισαγγελέα

    Μπαΐλης Πάνος
    15 Μαΐου 1999 | 00:00

    Τουλάχιστον 1.000 συμβόλαια, τα οποία έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και
    αφορούν αγοραπωλησίες οικοπέδων που ανήκουν στη Μονή της Πάτμου, θα
    εξετασθούν. (….)

    Από την πλευρά του ο αρχιμανδρίτης Γεράσιμος προσπαθεί να επισκεφθεί το
    Πατριαρχείο, δηλώνοντας ότι όλα είναι «ψεύδη και συκοφαντίες», απειλώντας και
    με μηνύσεις.

    «Βεβαίως θα υποβάλλω μηνύσεις. Είναι ανήκουστα τα όσα λένε εις βάρος μου.
    Είπανε ακόμη και για το αυτοκίνητο το οποίο έκανε δωρεάν ο εφοπλιστής
    Αγούδημος. Είπανε ότι πωλούσαμε οικόπεδα και δεν εμφανίζαμε τα πραγματικά
    στοιχεία. Ψεύδονται. Εάν έγιναν εικονικές πωλήσεις ή αν έγιναν δωρεές είναι
    ένα θέμα που θα πρέπει να εξετασθεί. Τα υπόλοιπα δεν έχουν καμία σχέση με την
    πραγματικότητα», είπε στα «ΝΕΑ».

    Στο καθιστικό της Παναγίας της Κουμάνας ο π.
    Γεράσιμος προσπαθεί, όπως λέει, να κατανοήσει γιατί έγιναν όλα αυτά. «Προσπαθώ
    να κατανοήσω. Πολλοί είναι ευνοημένοι από αυτούς που φωνάζουν. Εγώ για να
    φτιάξω όλα αυτά εδώ έχω πάρει και παίρνω συνεχώς καταναλωτικά δάνεια», λέει.
    Έχει μπροστά του ένα φάκελο όπου υπάρχουν αποδείξεις τραπεζών.

    Πατήρ Γεράσιμος. Προσπαθεί να επισκεφθεί το Πατριαρχείο και απειλεί με μηνύσεις

    Σύμφωνα με τον ίδιο όλα άρχισαν τον περασμένο Μάρτιο όταν ο νυν ηγούμενος της
    μονής, αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος, κατέθεσε σε τράπεζα το ποσό των 20
    εκατομμυρίων δραχμών. Υπήρχε διαφωνία στον ηγουμενοσυμβούλιο και αυτό τον
    οδήγησε σε παραίτηση. Ήρθε Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και
    συμφωνήθηκε το θέμα να εξετασθεί μετά το Πάσχα.

    Ο Αμφιλόχιος δεν παραιτήθηκε και τότε παραιτήθηκε το ηγουμενοσυμβούλιο. Από
    κει και μετά οι μοναχοί μέσα στις μονές επικοινωνούσαν με τον ηγούμενο με
    χαρτάκια και επιστολές για να φτάσουμε στα προχθεσινά γεγονότα και τις
    καταγγελίες για οικονομικά σκάνδαλα.

    (….)

    $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
    Είναι
    ενδεικτικό ότι οικόπεδο των 4 στρεμμάτων πωλούνταν προς 1 εκατομμύριο το
    στρέμμα. Δηλαδή 1.000 δραχμές το τετραγωνικό μέτρο σε ένα νησί που τα
    τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.
    $$$$$$$$$$$$$$$$$$$

    Από την πλευρά του ο Αμφιλόχιος προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία από τα
    αρχεία της μονής, αλλά και να εξετάζει και τα οικονομικά.

    $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
    Τα έσοδα του
    μοναστηριού μόνο από τους επισκέπτες φτάνουν το χρόνο περίπου τα 450
    εκατομμύρια δραχμές, ενώ πολλές είναι οι δωρεές, κυρίως εφοπλιστών.
    $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

    Δίπλα του έχει κατοίκους της Πάτμου, οι οποίοι κάνουν λόγο για μεγάλες
    καταχρήσεις και οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν.

    ***************
    Παράλληλα μιλούν και για
    σκάνδαλα «ηθικής φύσεως» για τα οποία ο π. Γεράσιμος προτίθεται να καταθέσει
    μηνύσεις τονίζοντας ότι «πρόκειται για αθλιότητες». Την ίδια στιγμή στην Πάτμο
    οι επιχειρηματίες προσπαθούν να κλείσει το θέμα για να μην υποστούν ζημιά λόγω
    τουρισμού, χαμηλώνοντας ιδιαίτερα τους τόνους.
    ++++++++++++++++++

    (…..)

    Το Πατριαρχείο, αν και προσπάθησε να κλείσει το θέμα «με μία συγγνώμη», τώρα
    δέχεται να μιλήσει με επιτροπή μοναχών της Πάτμου. Και ανάλογα να πράξει.
    (Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Ιεράς Συνόδου καθαιρέθηκε ο π. Γεράσιμος και
    επεβλήθη η ποινή της αργίας σε δύο άλλους μοναχούς).

    Όμως οι μοναχοί θεωρούν ιδιαίτερα δύσκολη τη συγκατοίκηση με τον Αμφιλόχιο
    μετατρέποντας έτσι τη διένεξη σε «εσωκοινοβιακή υπόθεση» όταν οι βασικές
    διαφωνίες στην αρχή αφορούσαν πωλήσεις εκτάσεων χιλιάδων στρεμμάτων.

    Ευγενική συνδρομή του αυτοκράτορα. Ένα νησί δώρο.
    Με τι λεφτά χτίστηκε το κάστρο;

    http://labelnews.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF/

    Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Χριστόδουλος – Ο μοναχός που έχτισε το ξακουστό Μοναστήρι της Πάτμου – Διαβάστε τον βίο του …

    Αναζητώντας τόπο ασκήσεως ο άγιος Χριστόδουλος φτάνει στη Στρόβιλο, μια θαλάσσια περιοχή στα παράλια της Μικράς Ασίας. Εκεί θα μείνει για λίγο καιρό, γιατί μια νέα επιδρομή θα τον αναγκάσει να διαφύγει στη Λέρο και στη συνέχεια στην Κώ, όπου και θα ιδρύσει Μονύδρια. Οι διαφορές όμως με τους εκεί κατοίκους θα τον καταστήσουν ανέστιο και αυτή τη φορά.

    Αργότερα, και με την ευγενική συνδρομή του αυτοκράτορα Αλέξιου του Κομνηνού, ο άγιος Χριστόδουλος έκτισε το μοναστήρι της Πάτμου όπου και μόνασε. Όμως οι επιδρομές των αράβων, τον ανάγκασαν να καταφύγει στη Εύβοια, όπου και εκοιμήθη το 1101. Το λείψανο του Οσίου φυλάσσεται ως σήμερα στο μικρό φερώνυμο Παρεκκλήσιο του Οσίου Χριστοδούλου, στη Νοτιοδυτική πλευρά του Καθολικού της Μονής Πάτμο

  9. Ο/Η laskaratos λέει:

    Εις μνημόσυνον αιώνιον

    https://www.romfea.gr/prosopa/8307-isidoros-tralleon-o-afanis-kai-tapeinos-episkopos

    +Ισίδωρος Τράλλεων, ο αφανής και ταπεινός Επίσκοπος

    Romfea.gr

    …..
    ……πρόσωπα αλησμόνητων κληρικών,που αν και έφυγαν από την ζωή, συνεχίζουν να υπάρχουν στην θύμηση και στην σκέψη μας.

    Εννέα έτη συμπληρώνονται σήμερα από τότε που ξαφνικά και απροσδόκητα έκλεινε τους χοϊκούς οφθαλμούς του, ο αξιαγάπητος και γλυκύς στην όψη και την καρδία,

    αείμνηστος Επίσκοπος Τράλλεων κυρός Ισίδωρος, καθηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, της νήσου Πάτμου.

    (….)

    Το 1955 σε ηλικία μόλις 17 ετών εισήλθε δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου θεολόγου, Πάτμου και το έτος 1957 εκάρη μοναχός λαβών το όνομα Γερμανός.
    (….)

    Το 1975 η Μονή εκτιμώντας τον ένθερμο ζήλο και το παραδειγματικό έργο του, προς όφελος της Μονής, τιμά το πρόσωπό του και την διακονία του και εκλέγει αυτόν Καθηγούμενο και Πατριαρχικό Έξαρχο Πάτμου.

    (….)
    Επί των ημερών του η Μονή μετατράπηκε σε κοινοβιακή και κατόρθωσε την αγιοκατάταξη του Αγίου Μακαρίου, ιδρυτού της Πατμιάδος Σχολής.

    Διόρισε νέο Ηγουμενοσυμβούλιο που συνεδρίαζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, διοικητικό προσωπικό, γραμματείς της Μονής και μόνιμο εφημέριο εις το σπήλαιον της Αποκαλύψεως.

    Χειροτόνησε νέους κληρικούς καλύπτοντας τα εφημεριακά κενά του νησιού.

    Έντονο το ενδιαφέρον του για την αντιαιρετική δράση σε όλη την επαρχία του με συχνές ομιλίες.

    Ιδιαίτερη ευαισθησία και επέδειξε δια τις γυναικείες Ιερές Μονές της Νήσου και τις στελεχώσεις τους, τα Ιερά Ησυχαστήρια και τα Ιερά Καθίσματα της Πατριαρχικής Εξαρχίας.

    Αναδιοργάνωσε τα κατηχητικά σχολεία, το πνευματικό κέντρο, μεγάλη η μέριμνά του για την χριστιανική αγωγή και εκκλησιαστική παιδεία των νέων της Νήσου.

    (….)

    Ως άριστος οικονομολόγος διασφάλισε στο ακέραιο την περιουσία και τα οικονομικά της Μονής με υποτυπώδεις και αξιοζήλευτες ενέργειες, ένεκα και της μεγάλης οξυδέρκειας και των πολλών αξιοζήλευτων ικανοτήτων που διέθετε.

    (….)
    Στις 21 Δεκεμβρίου 1989 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκλέγει παμψηφεί τον Καθηγούμενο Ισίδωρο, σε Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τράλλεων, της χειροτονίας του γενομένης την 7ην Ιανουαρίου 1990, εις τον Πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν Κωνσταντινουπόλεως, υπό του Μητροπολίτου Πέργης Ευαγγέλλου.

    (….)

    Η προσωπική του βιωτή ήταν ένας αγώνας μοναχού που αγωνιζόταν δια την κατάκτηση της επουρανίου Βασιλείας.

    Ζούσε ως απλός μοναχός, συμπεριφερόταν ως μοναχός, σιωπούσε ως μοναχός…

    Σπανίως μιλούσε για τον εαυτό του και το πολύπλευρο έργο του, ουδέποτε επετίμα κάποιον, σπανίως έκαμε παρατηρήσεις.

    Από το λεξιλόγιο του έλειπε εντελώς η προσωπική αντωνυμία «εγώ».

    Συνταξιδεύοντας ως συνοδός του, στο Άγιον Όρος μέσα στο καραβάκι για Δάφνη, τον πλησίασε ένας κληρικός και αφού του εξιστορούσε όλη την ιστορία της ζωής του, τα πτυχία του, την ρητορική και συγγραφική του ικανότητα, την εγγραφή του στον κατάλογο προς αρχιερατεία και την μελλοντική πρωτοσυγκελλία του, στο τέλος τον ρώτησε με πολλή αγωνία αν είχε ελπίδες να γίνει σύντομα επίσκοπος…

    Ο αοίδιμος Ισίδωρος τον κοίταξε με εκείνο το αφοπλιστικό βλέμμα του και χαμογελώντας του είπε, το εύχομαι και παρακαλώ να με μνημονεύετε στην πρόθεση, Ισιδώρου, αναξίου Αρχιερέως…

    Ο κληρικός τον κοίταξε με λίγη απορία, φίλησε την δεξιά του και εξαφανίστηκε…

    Δίδασκε μόνο με την παρουσία του και «μιλούσε ακαταπαύστως» με την διδακτική σιωπή του…

    Μεγαλοπρεπής ως προς την εμφάνιση του, επιβλητικός ως προς το παράστημά του, προκαλούσε δέος και θαυμασμό.

    Αληθινός στις ανθρώπινες συναναστροφές του και πλήρης αγαθούς νηφαλιότητος η αγία ψυχή του

    Το καθαρό του βλέμμα και το πηγαίο και γεμάτο ανυπόκριτη αγάπη, χαμόγελό του δεν λησμονήθηκαν ποτέ από όσους τον γνώρισαν από κοντά….

    Χαμογελούσε πάντοτε, ουδέποτε εθεάθη κατηφής, εκνευρισμένος ή απόμακρος. Είχε εντός του την χαρά του Αναστάντος Χριστού, την οποία βίωνε όχι εν τύποις αλλά εν ουσία και αυτή ακριβώς η πνευματική χαρά ζωγραφίζονταν με τα πιο όμορφα χρώματα στο πρόσωπό του…

    Όλες οι αρετές ελάμπρυναν και κοσμούσαν τον χαρακτήρα του.

    Τίμιος, ανιδιοτελής, αφιλοχρήματος, γαλήνιος, ειρηνικός, ευλαβής, φιλάγιος, ανυπόκριτος, ταπεινός, ευγενέστατος, αρχοντικός, διακριτικός, συμπονετικός με γνήσιο ορθόδοξο φρόνημα και με μεγάλη κηρυκτική δράση, συνέβαλλε τα μέγιστα στην κατά Θεόν πρόοδο εκατοντάδων πιστών.

    (….)

    Συχνή ήταν η παραίνεσίς του: «Μην ασχολείσθε με τους άλλους, να ενδιαφέρεσθε μόνον για την πνευματική σας προκοπή…»

    (….)

    Παρά την όχι και τόσο μεγάλη ηλικία του, το έτος 1997 παραιτείται οριστικώς από Καθηγούμενος και Πατριαρχικός Έξαρχος Πάτμου, ένεκα των σοβαρών προβλημάτων που άρχισε να αντιμετωπίζει με την υγεία του.

    Έκτοτε εφησύχαζε εν Αθήναις, αλλά το ενδιαφέρον του και η αγάπη του για την πνευματική πρόοδο της Ι.Μονής της μετανοίας του, ήτο συνεχές και αμείωτο.

    (…)

    Ανεχώρησε αιφνιδίως στις 14 Μαίου, του έτους 2007.

    Η εξόδιος ακολουθία του ετελέσθη στην Αθήνα προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου και πολλών άλλων Αρχιερέων.

    (…..)
    Ίσως πολλοί να λησμόνησαν μετά από τόσα έτη ακόμη και το όνομά του και ίσως αυτό να επιθυμούσε και ο ίδιος…

    (….)
    ______________________________

    Ένας κατηγορούμενος απόμεινε, όλοι οι άλλοι άδικα κατηγορήθηκαν, μια δίκη που ναι να γίνει να τελειώνουμε, μιλάμε για ψωρο-δις. Θα καταδικαστεί, θα αποφυλακιστεί, θα τον συγχωρήσει το πατριαρχείο, θα φύγει από τους Παλαιοημερολογίτες που κρύφτηκε προσωρινά, θα επιστρέψει στην κρατική Εκκλησία κι όλα μέλι γάλα.

    http://archive.romfea.gr/diafora-ekklisiastika/3891-2911

    Τον Σεπτέμβριο η δίκη για τα σκάνδαλα της Ι.Μ.Πάτμου

    11 Αυγούστου 2009

    Για τις 24 Σεπτεμβρίου 2009 ορίστηκε η εξ αναβολής δίκη του μοναδικού κατηγορούμενου για τα σκάνδαλα της Ιεράς Μονής Πάτμου
    και του καθίσματος της Κουμάνας, πατέρα Γεράσιμου Μιχελή.

    Ο π. Γεράσιμος –ο οποίος μετά τις πολύχρονες περιπέτειές του που τον είχαν οδηγήσει ακόμη και σε τετράμηνη φυλάκιση κάποτε- αντιμετωπίζει το βαρύ κατηγορητήριο της υπεξαίρεσης των 5 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Η δίκη είχε οριστεί αρχικά στο Εφετείο Δωδεκανήσου (στη Ρόδο) στις 6 Νοεμβρίου του 2008, όμως ο π. Γεράσιμος – που έχει προσχωρήσει στην εκκλησία των Παλαιοημερολογιτών – για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί και ζήτησε αναβολή διά του πληρεξουσίου δικηγόρου του.

    Αποκλειστικές πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο πρώην ηγούμενος του καθίσματος της Κουμάνας έχει ζητήσει από τον Αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου Αρχιμ. Ελπιδοφόρο, να του παραδώσει ο νυν ηγούμενος της Μονής Αντύπας Νικηταράς, τους οικονομικούς απολογισμούς των ετών που ήταν εκείνος στην Μονή και αναμένει απάντηση.

    Η υπόθεση ξεκίνησε το 1997 με τον έλεγχο στα οικονομικά από τον διάδοχο του πρ. Ηγούμενου Ισίδωρου Κρικρή, ηγούμενο Αμφιλόχιο Καμίτση με τις εντολές του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για οικονομικές ατασθαλίες που διαπιστώθηκαν στα ταμεία της Μονής.

    Ο Αμφιλόχιος Καμίτσης παραιτήθηκε το 2000 και έκτοτε βρίσκεται στην Αθήνα.

    Η πλευρά της Μονής Πάτμου, εκτιμά ότι η υπόθεση που ταλάνισε το νησί και τους εκκλησιαστικούς κύκλους, πρέπει να κλείσει με αυτή την δίκη του μοναδικού πλέον κατηγορούμενου, π. Γεράσιμου Μιχελή, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να ζητήσει άλλη αναίρεση του βουλεύματος που έχει εκδοθεί εναντίον του από τον Άρειο Πάγο.

  10. Ο/Η Ιατροδικαστής λέει:

    https://www.tanea.gr/2001/06/21/greece/kataggelies-gia-roz-skandala-se-moni-bazoyn-fwtia-stin-patmo/

    Καταγγελίες για ροζ σκάνδαλα σε Μονή, βάζουν φωτιά στην Πάτμο

    Ζαχαριάδης Γιώργος Ζ
    21 Ιουνίου 2001 | 00:00

    ΡΟΔΟΣ

    Μια επιστολή (που υπογράφει ένας ιερέας, ονόματι Δημήτριος, αγνώστων λοιπών
    στοιχείων) άναψε μεγάλες φωτιές στην Πάτμο. Ο επιστολογράφος (που εκτιμάται
    ότι έχει υπογράψει με ψεύτικο όνομα) κάνει λόγο για ροζ σκάνδαλα στην Ιερά
    Μονή του Αγίου Ιωάννου και μάλιστα κατονομάζει ορισμένα άτομα (κληρικούς και
    λαϊκούς) για συμμετοχή σε αυτά.

    Η επιστολή – καταγγελία εστάλη προ δεκαημέρου στον εισαγγελέα της Κω, αλλά
    παράλληλα κοινοποιήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εισαγγελία Εφετών
    Δωδεκανήσου, το υπουργείο Παιδείας κ.α. και στρέφεται κυρίως κατά του
    σημερινού ηγουμένου της Μονής κ. Αντύπα Νικηταρά, ο οποίος με χθεσινές
    δηλώσεις του χαρακτηρίζει όλα όσα του καταμαρτυρούν «ως ανυπόστατα και
    συκοφαντικά», μάλιστα εκφράζει την ικανοποίησή του για την επέμβαση της
    Δικαιοσύνης, ώστε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

    Με τη λήψη της επιστολής, ο αντεισαγγελέας Κω κ. Κων. Μπουτσίκος διέταξε τη
    διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την ανέθεσε στην ειρηνοδίκη κ. Μαρία
    Κατσανάκη, η οποία βρίσκεται στην Πάτμο και εξετάζει διάφορα άτομα που τα
    ονόματά τους αναφέρονται στην καταγγελία.

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Στην επιστολή γίνεται λόγος για βιασμό μαθητή στην Ιερατική Σχολή της Πάτμου,
    αλλά και σεξουαλικές παρενοχλήσεις άλλων μαθητών, όπως επίσης και φιλοξενία
    «λαϊκών προστατών» στη Μονή, και μοναχών από άλλες περιοχές της χώρας, μεταξύ
    των οποίων και ένας εξομολόγος που έχει εκδιωχθεί από το Άγιον Όρος γιατί
    συνελήφθη να ασχημονεί.
    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Οι καταγγελίες αυτές δεν πρέπει να θεωρηθούν άσχετες και με τα οικονομικά
    σκάνδαλα που συγκλονίζουν τη Μονή Αγίου Ιωάννου στην Πάτμο.

    Στην υπόθεση αυτή ­ που βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση ­ εμπλέκονται
    πολλοί μοναχοί και λαϊκοί, εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις
    και σε βαθμό κακουργήματος για απάτες, πλαστογραφίες κ.λπ.

    • Ο/Η Πρεζόνι λέει:

      https://www.protothema.gr/greece/article/955046/sti-fulaki-paidofilos-arhimandritis-gia-parenohlisi-anilikon/

      Στη φυλακή παιδόφιλος αρχιμανδρίτης
      13/12/2019, 10:55 60

      […..]

      ΣΧΟΛΙΑ (60)

      Stamatis
      14/12/2019, 23:16
      «Παλιόγατες»; Ο παπάς σε ρόλο Σιλβέστρο και τα καημένα τα παιδάκια σε ρόλο τουίτι. Βρωμιάρης. Όμως για μερικούς εδώ μέσα: μην ψάχνετε ευκαιρία να καταδικάζετε το δημιουργό σας Θεό και την Εκκλησία επειδή κάποιος από το χώρο της Εκκλησίας έκανε τέτοιες βρωμιές! Ξυπνήστε επιτέλους κάποιοι. Λύσσα με την πρώτη ευκαιρία να τα ρίξετε όλα στην Εκκλησία και επομένως στο δημιουργό σας Θεό.

      Κοκός
      13/12/2019, 19:31
      Προσπαθώ να βρω ελαφρυντικά για τον παπά. Δεν υπάρχουν. Ένοιχοι: 1. Αντίχριστα ιερατεία, 2. Ηλιθιότητα γονέων. 3. Κράτος – κρατικοποιημένη Ελληνορθόδοξη εκκλησία.

      Κώστας
      13/12/2019, 22:51
      Κι εγώ προσπαθώ να βρω ελαφρυντικά για τη βλακεία σου αλλά δε μπορώ… Ο συγκεκριμένος εγκληματισε και καταδικάστηκε. Από κει και ύστερα αυτά που λες είναι σαχλαμάρες περιοπης. Η πίστη στον Χριστό μας δεν αμαυρωνεται με τέτοια. Έχουμε Αγίους σύγχρονους και παλιούς, έχουμε στόχο τη σωτηρία της ψυχής μας. Δε πα να μας βαράτε όλοι εσείς οι άθεοι. Εμείς ξέρουμε την Αλήθεια κι εύχομαι κάποτε να τη βρείτε κι εσείς. Θες δε θες είσαι δημιούργημα του Θεού και σε περιμένει πάντα να τον αποδεχτείς.

      ΕΡΩΤΗΜΑ
      13/12/2019, 19:21
      ΜΟΥΦΤΗΔΕΣ ΚΑΙ ΡΑΒΙΝΟΙ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ; ΜΟΝΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΙΣΧΗ;

      κα
      13/12/2019, 18:49
      Και εγώ νόμιζα ότι αυτά τα κάνουν μόνο καθολικοί. Πέφτω από τα σύννεφα!

      Ο κόσμος τόχει βούκινο
      13/12/2019, 18:44
      Πας π… παπάς! Και πας παπας π….!

      Ολοι!
      13/12/2019, 18:44
      Και ποιος παπάς δεν παίζει σαν τις παλιόγατες. ΟΛΟΙ τους φαίνεται παίζουν! Το βλέπουμε συνεχώς… το νοιώθουμε συνεχώς…

      Ετεοκλής
      14/12/2019, 23:38
      Εσύ όντως το νιώθεις…;;;; Μάλιστα.

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ …
      13/12/2019, 18:28
      Και ισοβια στους γονεις γιατι ουνται ορθιοι..

      Αθεη καπιταλίστρια
      13/12/2019, 17:46
      Το διαβρωτικό ρόλο της εκκλησίας στη πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού και ειδικά στον λαμπρό αρχαιοελληνικό πολιτισμό μας τον οποίο δαιμονοποίησε ο Χριστιανισμός γιατι δεν συμβάδιζε το ελευθερο πνεύμα των αρχαίων φιλοσόφων με τη στείρα Χριστιανική ηθικολογία, εξέφρασε τέλεια ο Γάλλος συγγραφέας Emile Zola πριν περίπου 150 χρόνια «O πολιτισμός δεν θα φτάσει στη τελειότητα του μέχρι και η τελευταία πέτρα από τη τελευταία εκκλησία να πέσει πάνω στο τελευταία ιερέα» Ο άθλιος αυτός Αρχιμανδίτης είναι ένα κλασικό παράδειγμα της χρησιμότητας της παραπάνω ρήσης

      Μαρίνα
      14/12/2019, 05:00
      Ζήτημα χρόνου ήταν να μας αποδείξεις πως ούτε γυναίκα εισαι, ούτε άθεη ούτε καπιταλιστρια.. 1) Αν ήσουν γυναίκα δε θα εκθειαζες τόσο την αρχαία Ελλάδα γιατί η θέση της γυναίκας ήταν πολύ χαμηλή. Ούτε καν στοιχειώδη μόρφωση δεν είχαν. Εκτός κι αν ήσουν εταίρα. Επίσης αν διάβαζες τη Νανα του Ζολα θα ηξερες πως ξεφτιλιζει τις γυναικες. 2) Ο άθεος δεν ασχολείται με τόσο πάθος με τον Θεό. Εσύ έβγαλες μανιφέστο του κ.. για κάτι το οποίο σύμφωνα με το username σου δεν αποδέχεσαι. Απλα αντιθεος εισαι. 3) Καπιταλιστρια..; Έλα τώρα… Απλά το κοτσαρες κι αυτό για να καλύψεις πως είσαι συριζακι προοδευτικό και κατά πάσα πιθανότητα θηλυπρεπες για να το πω ευγενικά. Κι αφού θαυμάζεις μαλιστα τοσο την αρχαία Ελλάδα, μάλλον δε σε πειράζει που γλεντούσαν τους εφήβους οι διάφοροι. Άσε.. Καλύτερα άλλαξε username. Δε πείθεις κανέναν.

      Κ Θ
      13/12/2019, 16:23
      Αίσχος, καταδικάζουν τον σωματικό βιασμό και δεν αναφέρουν καν το διανοητικό βιασμό, που απαιτεί η θρησκεία, και προηγείται του σωματικού βιασμού. Όταν πιστεύεις σε παραλογές οι τερατουργίες φαντάζουν νορμάλ.

      @
      14/12/2019, 10:00
      Εσένα σε κόβω για φαν των έργων επιστημονικής φαντασίας..

      Αλεξ
      13/12/2019, 16:03
      Το μεγαλο καρκινωμα της εκκλησιας ειναι οι λεγομενοι αρχιμανδριτες.η μονη λυση ειναι να τους μαζεψουν στα μοναστηρια.οπου αρχιμανδριτης,κι ενα παρομοιο θεμα. Δεν διορθωνεται η κατασταση

      Μανος
      13/12/2019, 15:21
      Κι ομως ντορος θα γινει μονο για τους Ελληνες.. ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΜΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΑΤΑ …………. ΚΡΙΜΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΣΗΚΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

      Chris13
      13/12/2019, 14:47
      Έλληνας;

      ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
      13/12/2019, 14:00
      Καλα οι γονεις των παιδιων τοσο ζωα ηταν που έστελναν τα παιδια τους στο στομα του λυκου. Τοσο αχρηστοι γονεις?

      Ε.Β
      13/12/2019, 13:45
      Εγώ ένα ξέρω να πω. Δεν υπάρχει μέρα που να μην διαβάσουμε για κακοποίηση (όλων των ειδών) παιδιών. Ειτε από τους ίδιους τους γονείς, είτε από δασκάλους, ιερείς, γιατρούς κλπ. Τόση αρρώστια πια στον κόσμο; Πως να προστατέψουμε τα παιδιά μας;

      Καθηγητής
      13/12/2019, 13:32
      Κάποτε είχα ρωτήσει έναν ιερέα, πώς γίνεται και πάνε ομοφυλόφιλοι κλπ στο ‘Αγιον Όρος ή σε άλλες μονές; Τι δουλειά έχουν εκεί, και δεν μένουν στα εγκόσμια όπου μπορούν να ικανοποιούν τα πάθη τους χωρίς περιορισμό; Μου εξήγησε, ότι στα μοναστήρια δεν στέλνει μόνο ο Θεός, στέλνει και ο εξαποδώ, επειδή θέλει να καταστρέψει το έργο που γίνεται εκεί.

      Πολ
      13/12/2019, 14:01
      Αν ήταν το παιδί σου να δω τι θα έλεγες…

      Εθνικιστής
      13/12/2019, 13:26
      Εμείς οι Εθνικιστές, τόσο καιρό είμαστε χαρούμενοι που δημοσιεύετε στο ΠΘ για τους λαθρομετανάστες, τους Ρομά, τους ισλαμοφασίστες και άλλους που παρανομούν και σφάζουν μέσα στη Πατρίδα μας. Γιατί τώρα μας το χαλάτε και βάζετε τον παπά παιδόφιλο; Αν το διαβάσει ο γιος μου μπορεί να μπερδευτεί και να νομίζει ότι αυτά τα κάνουν και οι Έλληνες, η καθαρή μας φυλή.

      ΕΙΣΑΙ
      13/12/2019, 13:40
      μεγαλος (αριστερος) καραγκιοζης….


      13/12/2019, 14:42
      Έτσι κι αλλιώς δεξιέ αριστεριστή, η παιδοφιλία λανσάρονταν ανέκαθεν από την αρχαία ελληνική μυθική θρησκεία. Όπως άλλωστε και η ομοφυλοφιλία…

      Έλληνας
      13/12/2019, 13:00
      Παιδιά μη γελιώμαστε.. . Η λαθρομετανάστης είναι, ή Ρομά ή το πολύ πολύ να είναι Αριστερός…Τους ξέρω πολύ καλά μεταμφιέζονται πολύ εύκολα πια, στα Τζάμπο μια στολή παπά που είχα δεί κάνει 7.99€. Δε γίνεται Έλληνας καθαρόαιμος (οι αριστεροί δεν είναι καθαρόαιμοι το έχω ψάξει) να κάνει τέτοια πράγματα. Εμείς οι Έλληνες είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι και νοικοκυραίοι δε κάνουμε τέτοια.

      Τελειο σχολιο
      13/12/2019, 13:42
      Να αγιασει το στομα σου.

      «ΠΙΕΡΙΟΣ»
      13/12/2019, 14:59
      Το να ταυτίζεις με έναν ανώμαλο παπά όλους τους παπάδες και με έναν επίσης ανώμαλο παπά όλους τους Ορθόδοξους Έλληνες, σημαίνει απλά πως είσαι φασίστας, καθότι η γενίκευση είναι και φασισμός, εκτός από μικρόνοια.

      Μακριά από μοναχούς,διακόνους και πνευματικούς.
      13/12/2019, 12:39
      Ειδικά όπου βλέπετε παπά που έχει κάνει μοναχός ή έχει σχέσεις με μοναχούς,ΜΑΚΡΙΑ!!Όλη η ανωμαλία εκεί φωλιάζει!

  11. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

    Κάποιος Θεόκλητος

    Η εκκλησιαστική πορεία του αρχιμανδρίτη ξεκίνησε το 1988, όταν έγινε μοναχός και μόνασε στο Μοναστήρι της Πάτμου έως το 1994, ενώ στο μεταξύ το 1992 χειροτονήθηκε διάκονος.

    https://www.protothema.gr/greece/article/955046/sti-fulaki-paidofilos-arhimandritis-gia-parenohlisi-anilikon/

    Στη φυλακή παιδόφιλος αρχιμανδρίτης για παρενόχληση ανηλίκων

    Παναγιώτης Τσιμπούκης
    13/12/2019, 10:55 60

    Φρίκη από όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο – «Παίζουμε σαν τις παλιόγατες» έλεγε στα παιδιά – Είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 27,5 ετών για κατ’ επανάληψη σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος δύο ανήλικων αγοριών – Οι αρεοπαγίτες επικύρωσαν την καταδικαστική εφετειακή απόφαση και δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό
    Στις Φυλακές Τρικάλων θα παραμείνει ο 53χρονος σήμερα αρχιμανδρίτης Θεόκλητος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 27,5 ετών για κατ’ επανάληψη σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος δύο ανήλικων αγοριών (παπαδάκια), ηλικίας 10 και 14 ετών, και για κατοχή πλούσιου πορνογραφικού υλικού. Και αυτό επειδή οι αρεοπαγίτες επικύρωσαν την καταδικαστική απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών.

    Η εκκλησιαστική πορεία του αρχιμανδρίτη ξεκίνησε το 1988, όταν έγινε μοναχός και μόνασε στο Μοναστήρι της Πάτμου έως το 1994, ενώ στο μεταξύ το 1992 χειροτονήθηκε διάκονος.

    Πέρασε από διάφορες ενορίες και μητροπόλεις και τον Φεβρουάριο του 2011 χρίστηκε αρχιμανδρίτης και μετακινήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης σε περιοχή της Αττικής. Στην ενορία του ήταν γνωστός ως πατήρ Θεόκλητος. Εκεί υπήρχαν δύο παπαδάκια ηλικίας 10 και 14 ετών, τα οποία ήταν αφοσιωμένα από μικρά παιδιά στην Εκκλησία, καθόσον είχαν εκφράσει την επιθυμία να γίνουν ιερωμένοι. Μάλιστα η μητέρα του ενός ήταν μέλος του φιλόπτωχου ταμείου της ενορίας.

    Αρχικά ο αρχιμανδρίτης προσέγγισε τους δύο ανηλίκους. Ετσι, δημιούργησε πνευματική σχέση με τους ανηλίκους. Στο μεταξύ, ο πατήρ Θεόκλητος απέκτησε φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (laptop) με σύνδεση στο Διαδίκτυο. Από το καλοκαίρι του 2011 έως τον Μάρτιο του 2012 προχώρησε στο επόμενο βήμα, το οποίο δεν ήταν άλλο από το να αγοράσει σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 55 ψηφιακοί δίσκοι οι οποίοι περιείχαν ασελγείς πράξεις που διενεργούνταν από και με ανηλίκους, ενώ σε 17 από αυτούς πρωταγωνιστές ήταν ανήλικοι.

    Πέρα από αυτό, την ίδια χρονική περίοδο ο αρχιμανδρίτης απέκτησε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους γονείς των δύο ανήλικων παιδιών, οι οποίοι τους επέτρεπαν να μένουν με τον «πνευματικό» τους τόσο μέσα στην εκκλησία (και το Ιερό της) όσο στο σπίτι του, αλλά και στο σπίτι των γονέων που συχνά επισκεπτόταν. Ετσι, ο πατήρ Θεόκλητος είχε την ευχέρεια να προβαίνει «σε ασελγείς πράξεις που προσβάλλουν την αγνότητα της παιδικής ηλικίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αρεοπαγίτες.

    Σε πρώτο στάδιο ξεκίνησε με φιλιά και δαγκώματα στα μάγουλα λέγοντας τη φράση «εμείς παίζουμε σαν τις παλιόγατες». Μετά έβαζε τους ανήλικους να κάθονται στα πόδια του και «με τα δυο του χέρια έτριβε τους ώμους τους και τους έγλειφε με τη γλώσσα του στον λαιμό και στον σβέρκο». Στη συνέχεια άνοιγε το laptop, έβαζε τα ακουστικά στα παιδιά και τους έβαζε να βλέπουν πορνογραφικό υλικό.

    Δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτά ο αρχιμανδρίτης, αλλά έκανε πολλά περισσότερα, όπως περιγράφεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου, σε σημείο που να ζητεί από τους ανήλικους να γδύνονται μπροστά του

    Ο αρχιμανδρίτης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 27,5 ετών (με ανώτερο όριο έκτισης ποινής τα 25 χρόνια) και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για τα αδικήματα:

    α) Της πορνογραφίας ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια και με τη χρησιμοποίηση ανηλίκων που δεν έχουν συμπληρώσει 15 έτη.

    β) Της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια μη συμπληρώσαντος τα 14 έτη από κληρικό, με τον οποίο ο ανήλικος διατηρούσε πνευματική σχέση, κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα, σε βάρος του ανηλίκου.

    γ) Της κατ’ εξακολούθηση κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια συμπληρώσαντος τα 14, όχι όμως και τα 18 έτη, από κληρικό με τον οποίο ο ανήλικος διατηρούσε πνευματική σχέση.

    δ) Της αποπλάνησης παιδιού που δεν είχε συμπληρώσει τα 12 έτη, κατ’ εξακολούθηση.

    ε) Της αποπλάνησης παιδιού που είχε συμπληρώσει τα 14, όχι όμως και τα 15 έτη, κατ’ εξακολούθηση.

    στ) Της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένης και σε απόπειρα σε βάρος ανηλίκων. Το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε ως αόριστους και αβάσιμους όλους τους αναιρετικούς ισχυρισμούς του αρχιμανδρίτη, όπως και το αίτημά του να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την τέλεση των πράξεών του. Τελικά, οι αρεοπαγίτες επικύρωσαν την καταδικαστική εφετειακή απόφαση.

  12. Ο/Η Ηγουμένη Λουκρητία Βοργία λέει:

    http://www.ikd.gr/periech%20talos%20kc.htm

    Τ Α Λ Ω Σ

    ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

    ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

    ΤΟΜΟΣ ΚΓ΄ (2015)

    (……)

    Σύμφωνα λοιπόν με το πιο πάνω έγγραφο, υπήρχε στην Κρήτη, στην τοποθεσία ‘Ψυχρός’ (σημερινή περιοχή Αποκορώνου και Σφακίων), ένα βασιλικό κτήμα, το οποίο με χρυσόβουλλο[410] του Ισαακίου Αγγέλου είχε παραχωρηθεί εφ’ όρου ζωής στον επίσκοπο Καλαμώνος Αρά (προσωπικά στον ίδιο και όχι στην εκκλησία του). Ο αυτοκράτορας μάλιστα του είχε χαρίσει και το ετήσιο τέλος του ίδιου κτήματος, ύψους 48 χρυσών νομισμά-των.

    Ο επίσκοπος Καλαμών ίδρυσε εκεί τη μονή του αγίου Νικήτα (ή αγίου Νικολάου), συγκεντρώνοντας 5 περίπου μοναχούς.[411] Μετά το θάνατο του επισκόπου, ένας γείτονας, από τη γνωστή οικογένεια των Χορτάτζηδων, παρουσιάστηκε στον δούκα Κρήτης και κατόρθωσε να του δοθεί το μονα-στήρι ‘εις λόγον εφορείας’, αποκτώντας δηλαδή το ισόβιο δικαίωμα να το επιβλέπει και να εισπράττει ό,τι περίσσευμα υπήρχε από τα εισοδήματά του. Επειδή όμως το ιδιοκτησιακό καθεστώς της μονής του αγίου Νικήτα ήταν μετέωρο, ο κρητικής καταγωγής ηγούμενος της μονής της Πάτμου Αρσένιος, υπέβαλε την πιο πάνω αίτηση προς τον αυτοκράτορα, ζητώντας την προσκύρωση του αγίου Νικήτα σε εκείνην της Πάτμου, με την αιτιολογία ότι η σιτοπαραγωγή της διεκδικούμενης αυτής περιοχής της Κρήτης θα μπο-ρούσε να καλύψει τις υλικές ανάγκες της πολυάνθρωπης μονής της Πάτμου.

    Έτσι, το έτος 1196 η μονή της Πάτμου πέτυχε να της παραχωρηθεί το μοναστήρι του Αρά από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Γ΄ Κομνηνό, με τη ρητή διάταξη ότι η Πάτμος θα εισπράττει από αυτό τα εισοδήματα που μέχρι τότε καρπούνταν ο Χορτάτζης.[412]

    (….)

    412 Από βιβλιογραφικά σημειώματα του 13ου αιώνα σε βιβλία της μονής της Πάτμου, πληροφορούμαστε ότι η μονή του αγίου Νικήτα εξακολουθούσε να υφίσταται ως μετόχι της Πάτμου, δανειζόμενη μάλιστα και βιβλία από την κυρίαρχη μονή, βλ. ΕΡΑ Λ. ΒΡΑΝΟΥΣΗ, Έγγραφα Πάτμου Αυτοκρατορικά, έκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών – Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών, Αθήνα 1980, 88-89, 216.

    Μεγάλος αριθμός παροίκων καλλιεργητών απασχολείται σε κτήματα των μονών ή γενικότερα της Εκκλησίας, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι εκκλη-σιαστικοί οργανισμοί αποτελούσαν μεγαλογαιοκτήμονες, με ιδιαίτερη ταξική συνείδηση των ιθυνόντων τους. Το γεγονός βεβαίως αυτό ήλκυσε αργότερα το ενδιαφέρον των Βενετών, οι οποίοι προχώρησαν σε δημεύσεις μεγάλων εκτάσεων εκκλησιαστικής γης, την κατάργηση φοροαπαλλαγών της εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά και σε άρση προνομίων που είχαν παρα-σχεθεί κατά τους παλαιότερους αιώνες προς τον ορθόδοξο κλήρο.

    ΙΙΙ. Αυτοκρατορικές χορηγίες. Ερχόμαστε τώρα σε μία σειρά ειδικότερων ιστορικών μαρτυριών, σχετικών με αυτοκρατορικές χορηγίες που συνδέονται με το νησί και το σχηματισμό της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    Ως γνωστόν, ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός (1081-1118), με χρυσόβουλλο το οποίο απέλυσε τον Απρίλιο του έτους 1088,[423] είχε δωρήσει στον μοναχό όσιο Χριστόδουλο την νήσο Πάτμο, όπου και αυτός ίδρυσε τη μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Με άλλο χρυσόβουλλο, το οποίο δεν σώζεται αυτούσιο αλλά μνημονεύεται σε απόσπασμα της Διαθήκης του μετέπειτα Καθηγουμένου της Πάτμου Θεόκτιστου,[424] ο ίδιος αυτοκράτορας παρεχώρησε στους Πατμίους μοναχούς 300 μοδίους[425] σιταριού από το νησί της Κρήτης. Η αυτοκρατορική αυτή πράξη ικανοποίησε αίτημα των Πατμίων μοναχών Ιωσήφ Ιασίτη[426] και Θεόκτιστου, που αυτοί υπέβαλαν λίγο μετά το θάνατο του οσίου Χριστοδούλου, δηλαδή μετά το 1093 και αρκετά πριν το 1118, έτος θανάτου του αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ του Κομνηνού.[427]

    Σειρά μεταγενέστερων αυτοκρατορικών δωρεών αύξησαν το ποσό της χορηγίας υπέρ της Πάτμου σε 700 συνολικά μόδια σιταριού, που πράγματι η μονή της λάμβανε κάθε χρόνο από τους δούκες, ως στρατιωτικοπολιτικούς διοικητές της Κρήτης. Τούτο ρητώς αναφέρεται σε ‘πρόσταξιν’ του αυτο-κράτορα Μανουήλ Α΄ του Κομνηνού, που εκδόθηκε το Μάϊο του 1161 και έχει ως εξής:

    «Τοις ενασκουμένοις εν τη κατά την νήσον Πάτμον ιδρυμένη σεβασμία μονή επ’ ονόματι του αγίου αποστόλου και ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεο-λόγου… όπως παρά των εν βασιλεύσιν αοιδίμων, του τε πάππου της βασιλείας μου και του αυθέντου και πατρός αυτής, αλλά δη και παρ’ αυτής της βασιλείας μου παρέχωνται αυτοίς, σίτου μόδιοι επτακόσιοι […]».[428]

    Σύμφωνα με τον ‘Βίο του οσίου Λεοντίου’,[429] μετέπειτα ηγουμένου της μονής της Πάτμου και πατριάρχη Ιεροσολύμων (1176), ο όσιος, φέροντας περί το έτος 1157 την ιδιότητα του οικονόμου της μονής, κατέπλευσε από την Πάτμο στην Κρήτη για να παραλάβει το σιτάρι, απεσταλμένος του ηγουμένου Θεόκτιστου. Τα χρόνια εκείνα, πάντοτε κατά το συναξάρι:

    «εποιείτο την ενέργειαν των δημοσίων φορολογημάτων της Κρήτης Ιωάν-νης τις, το επίκλην Στραβορωμανός, εξυπηρετουμένω τω επί της βασιλείας Μανουήλ Κομνηνού μεγάλω δομεστίκω Ιωάννη τω Αξούχω, ου δηλαδή δικαίω και την τοιαύτην διείπεν ο δηλωθείς Στραβορωμανός διοίκησιν».[430]

    Η παραλαβή αυτή του σιταριού από τη μονή της Πάτμου γινόταν χωρίς προσκόμματα μέχρι το έτος 1171. Τη χρονιά εκείνη, πάλι ο Λεόντιος, ως ηγούμενος πλέον της μονής, έρχεται στην Κρήτη «το σύνηθες λήψεσθαι σιτηρέσιον». Τότε όμως, ο φορολόγος της Κρήτης αρνείται να παραδώσει το σιτάρι στον εκπρόσωπο της μονής: «υποκεκράτητο γαρ ο σίτος παρά του τότε την εν Κρήτη των δημοσίων φορολογημάτων ποιουμένου είσπραξιν»,[431] προσθέτοντας προς τον ηγούμενο ότι: «ο σίτος δοθήσεται, επάν βασιλικός ορισμός γένηται τοις, ως η κατά σε μονή, εκ Κρήτης λαμβάνουσι σιτηρέσια, νομίσματα αντί σίτου δίδοσθαι? επί γαρ τω εκ Κρήτης σίτω άλλης τις οικονομία γέγονε».[432]

    Ο φορολόγος, δηλαδή, ζήτησε βασιλικό ‘ορισμό’ για να παραδώσει στον Λεόντιο νομίσματα και όχι πλέον σιτηρά, αφού οι ‘βασιλικές επισκέψεις’ της Κρήτης, δηλαδή τα κτήματα που εκμεταλλευόταν το στέμμα στο νησί, είχαν παλαιότερα παραδοθεί από τον αυτοκράτορα στους «εντοπίους», έκτοτε δε το κράτος εισέπραττε νομίσματα: «των… βασιλικών επισκέψεων παρα-δοθεισών τοις εντοπίοις … και τελουμένων παρ’ αυτών νομισματικώς».[433]

    Μετά από αυτό, ο Λεόντιος αναγκάσθηκε να μεταβεί στην Κωνσταντι-νούπολη, εποτυγχάνοντας την έκδοση του σχετικού αυτοκρατορικού εγγρά-φου από τον Μανουήλ.

    [423] Έκδοσή του βλ. σε FRANZ MIKLOSICH – JOSEPH MULLER, Acta et Diplomata Graeca Medii aevi. Sacra et Profana et edita, vol. VI, Vindobonae 1890, ανατύπωση: Spanos editions, Athens 1996, σ. 44-49, αρ. ΧΙΙΙ. Διπλωματική του έκδοση βλ. σε ΕΡΑ Λ. ΒΡΑΝΟΥΣΗ, Έγγραφα Πάτμου Αυτοκρατορικά, έκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών-Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών, Αθήνα 1980, 25.

    [424] ΕΡΑ Λ. ΒΡΑΝΟΥΣΗ, «Πρόσταξις Μανουήλ Β΄ Κομνηνού υπέρ της εν Πάτμω Μονής Ιωάννου του Θεολόγου. Χρονολογικά και προσωπογραφικά ζητήματα», Χαριστήριον εις Αναστάσιον Κ. Ορλάνδον, τόμ. Β’, Αθήνα 1964, 80 επ.

    [425] Για τη χωρητικότητα του βυζαντινού ‘μοδίου’, βλ. Δ. ΖΑΚΥΘΗΝΟΣ, «Περί της τιμής του σίτου εν Βυζαντίω», ΕΕΒΣ 12 (1936) 390 επ.

    [426] Περισσότερα περί αυτού, βλ. σε ΕΡΑ Λ. ΒΡΑΝΟΥΣΗ, «Ο καθηγούμενος της μονής Πάτμου Ιωσήφ Ιασίτης και η αρχαιότερη αναγραφή χειρογράφων της μονής», Δελτίον Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας 4 (1964) 345-351.

    [427] Βλ. Διαθήκη Θεοκτίστου, Καθηγουμένου Ι. Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου (23 Σεπτεμβρίου 1157): «Ο ευτελής Θεόκτιστος μοναχός ο της Πάτμου … εισήλθομεν δε άμφω [ο μοναχός Ιωσήφ Ιασίτης και ο Θεόκτιστος] εις την βασιλίδα των πόλεων και δι’ αιτήσεως αυτού του μοναχού κυρού Ιωσήφ ανελαβόμεθα παρά του αοιδίμου βασιλέως κυρού Αλεξίου τον χρυσόβουλλον λόγον τον παρακελευόμενον δίδοσθαι ημίν ετησίως από της νήσου Κρήτης ψυχικόν αυτού σίτον μοδίους τριακοσίους …», MIKLOSICH – MULLER, ό.π., σ. 106-110.

    [428] MIKLOSICH – MULLER, ό.π., σ. 117-119. Πρβλ. ΒΡΑΝΟΥΣΗ, ό.π., τόμ. Β΄, σ. 80 επ., ΝΙΚ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, «Η διανομή των βασιλικών ‘επισκέψεων’ της Κρήτης (1170-1171) και η δημοσιονομική πολιτική του Μανουήλ Α΄ του Κομνηνού», Πεπρ. Β΄ ΔΚΣ, Φιλολογικός Σύλλογος «Ο Χρυσόστομος», τόμ. Γ΄, Τμήμα Μεσαιωνολογικόν’, Αθήνα 1968, 195-201.

    [429] Ο Βίος αυτός συγγράφηκε περί τα τέλη του 12ου αιώνα από τον μοναχό Θεοδόσιο Γουδέλη τον Βυζάντιο, που ασκήτεψε στη μονή της Πάτμου και έχει τυπωθεί μαζί με άλλα κείμενα στο βιβλίο: Λόγοι πανηγυρικοί ΙΔ’ του πανιερωτάτου αρχιεπισκόπου Φιλαδελφείας […] κυρού Μακαρίου του Χρυσοκεφάλου […] Οις έτερα άττα προσετέθησαν, οίον Βίος του εν αγίοις πατρός ημών Λεοντίου πατριάρχου Ιεροσολύμων, Βιέννη 1794, 380-434. Εκτενέστερα βλ. ΕΡΑ Λ. ΒΡΑΝΟΥΣΗ, «Ιστορικές μαρτυρίες για την Κρήτη τον ΙΒ΄ αιώνα από πατμιακές πηγές», Πεπρ. Β΄ ΔΚΣ, τόμ. Γ΄, Αθήναι 1968, 5-15, και, ΙΔΙΑΣ, Τα αγιολογικά κείμενα του οσίου Χριστοδούλου, ιδρυτού της εν Πάτμω Μονής. Φιλολογική παράδοσις και ιστορικαί μαρτυρίαι, Αθήνα 1966, 77 επ.? πρβλ. ΑΘ. ΚΟΜΙΝΗΣ, Ο νέος Κατάλογος των χειρογράφων της εν Πάτμω ιεράς μονής Ιωάννου του Θεολόγου, Σύμμικτα Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών, τόμ. Α΄, Αθήνα 1966, 19 επ.

    [430] ΒΡΑΝΟΥΣΗ, ό.π., σ. 7. Για τον όρο ‘διοικητής’ και ‘διοίκησις’, βλ. Δ. ΖΑΚΥΘΗΝΟΣ, «Μελέται περί της διοικητικής διαιρέσεως και της επαρχιακής διοικήσεως εν τω Βυζαντινώ κράτει», ΕΕΒΣ 17 (1942) 60 επ.

    [431] ΒΡΑΝΟΥΣΗ, ό.π., σ. 10.

    [432] ΒΡΑΝΟΥΣΗ, ό.π.

    [433] MIKLOSICH – MULLER, Acta et Diplomata Graeca Medii aevi. ό.π. Όπως παρατηρείται: «Η βασική μεταβολή, την οποία μαρτυρούν τα έγγραφά μας, ήταν ότι οι επισκέψεις αυτές έπαψαν να αποφέρουν είδος (γεννήματα) και άρχισαν να αποφέρουν χρήμα, να τελούν ‘νομισματικώς’. Για να ερμηνεύσουμε το μέτρο θα έπρεπε να το συσχετίσουμε με την δημοσιονομική πολιτική του αυτοκράτορα Μανουήλ. Κατά τον 10ο αιώνα η χρηματοδότηση των ενόπλων δυνάμεων γινόταν κυρίως με βάση τα στρατιωτικά κτήματα. Αργότερα η ‘στρατεία’, δηλαδή η υποχρέωση του κατόχου ενός στρατιωτικού κτήματος να υπηρετήσει αυτοπροσώπως στο στράτευμα ή το ναυτικό ή να εξαγοράσει την θητεία του, μετατρέπεται σχεδόν ολοκληρωτικά σε εξαγορά της θητείας. Το μέτρο δίνει ευκινησία στον κρατικό προϋπολογισμό εφόσον επιτρέπει να διατίθεται το προϊόν της στρατιωτικής

  13. Ο/Η Παλιός λέει:

    Ο νέος ηγούμενος γεννήθηκε το 1960 είναι 53 ετών σήμερα και σε ηλικία 17 ετών μπήκε στο Μοναστήρι ως δόκιμος μοναχός.

    https://www.lerosnews.gr/ta-nea-tis-lerou/neos-igoymenos-ekselegi-stin-iera-moni-tis-patmou

    Νέος ηγούμενος Εξελέγη στην Ιερά μονή της Πάτμου!

    Γράφτηκε από τον/την Γρεκός Άκης Δημοσιεύθηκε : Ιουλ 22, 2013

    Νέος ηγούμενος ΠάτμουΞημερώματα Σαββάτου 20 Ιουλίου 2013 στις 06:45 π.μ. άρχισε να βγαίνει λευκός καπνός (μεταφορικά) από την καμινάδα της Μονής που μαζί με τις κωδωνοκρουσίες σηματοδότησε το τέλος μιας ακέφαλης περιόδου για τη Μονή που προήλθε από την παραίτηση-απομάκρυνση του πρ. ηγουμένου.

    Έτσι μετά από εκλογές που έγιναν και μετά από την μεταμεσονύχτια ακολουθία στο χώρο του Καθολικού της Μονής για πρώτη φορά, με κοινό ψηφοδέλτιο στο οποίο εν δυνάμει ήταν σχεδόν όλοι υποψήφιοι, ψηφίστηκε και εξελέγη ως νέος ηγούμενος της Μονής ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος.

    Πέντες με 7 σταυρούς προτίμησης σε σύνολο 11 ψηφισάντων 3 πήρε ο συνυποψήφιος του ο Σεραφείμ Κοτσάνης και 1 ο π. Πολύκαρπος Γρύλλης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Πατριαρχικός Επίτροπος της Μονής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα αν και μπορούσε από τις καταστατικές διαδικασίες, δεν έλαβε μέρος στην ψηφοφορία.

    Ο νέος ηγούμενος γεννήθηκε το 1960 είναι 53 ετών σήμερα και σε ηλικία 17 ετών μπήκε στο Μοναστήρι ως δόκιμος μοναχός.

    Χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη Κάσου και Καρπάθου κ.κ. Αμβρόσιο στις 18-9-84 διάκονος και στις 27-8-89 πρεσβύτερος.

    Αμέσως μετά ορίστηκε εκκλησιάρχης, θέση στην οποία κατείχε μέχρι χθες, ενώ του απονεμήθηκε και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Η παρουσία του στο χώρο εκτιμήθηκε από όλους τους προϊσταμένους του ηγουμένους οι οποίοι τον διατήρησαν στη θέση του εκκλησιάρχη επί 25 συναπτά έτη.

    Μετά την εκλογή παρατέθηκε μικρή δεξίωση στο ηγουμενείο της Μονής, όπου οι μοναχοί συνεχάρησαν το νεοεκλεγέντα ηγούμενο, εκτός από δύο, οι οποίοι ήδη τον είχαν συγχαρεί αμέσως μετά την εκλογή του.

    Αναμένεται έγκριση επικύρωσης της εκλογής από το Πατριαρχείο και ως ημερομηνία ενθρόνισης αναφέρεται η 28η Ιουλίου ημέρα Κυριακή. Ευχή όλων είναι να πετύχει επειδή οι καιροί «ου μενετοί» και τα προβλήματα της Μονής πολύ σοβαρά και μεγάλα, και να μπορέσει το σκάφος του μοναστηριού να μπει σε απάνεμο λιμάνι, μετά τις φουρτούνες και τις τρικυμίες των τελευταίων χρόνων.

    patmostimes.gr

    Ιεροί καυγάδες στην Εκκλησία της αγάπης

    http://orthodoxostypos.gr/%CE%BF-%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B2%CE%B5/

    6 Απριλίου 2019
    Ο Ηγούμενος της Πάτμου υπόλογος για βεβήλωση

    Πως επετράπη εις καθηρημένον και αναθεματισμένον να λειτουργήση εις το Ιερόν Σπήλαιον; «Ιδιοκτησία» του είναι; Ποίος επιτρέπει αυτά να συμβαίνουν εντός ελληνικής επικρατείας; Συμφώνως προς την ιστοσελίδα amethystosbooks.blogspot.com της 26ης Μαρτίου 2019:

    «Κατά το τριήμερο 23-25 Μαρτίου αντιπροσωπία της νεοσυσταθείσας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στο ιερό νησί της Αποκαλύψεως. Της αντιπροσωπίας ηγείτο ο Αρχιεπίσκοπος Τερνομπίλσκι και Κρεμενέτσκι κ. Νέστωρ, τον οποίο υποδέχτηκε ο Πατριαρχικός Έξαρχος Πάτμου, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Κύριλλος στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Στο τριήμερο αυτό είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στα Ιερά Προσκυνήματα της νήσου, αλλά και να τελέσουν την Θεία Λειτουργία στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως.

    Επ’ ευκαιρία δε της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο Ουκρανός Αρχιεπίσκοπος προεξήρχε της Ιεράς Αγρυπνίας, αλλά και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα Ιερά Γυναικεία Μονή Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου, της οποίας κτήτορας είναι ο νέος Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Όσιος Αμφιλόχιος ο εν Πάτμω.

    Φίλος και συνεργάτης του ιστολογίου μας από την Πάτμο μας είπε:«Πραγματικά πρόκειται για μία μαύρη ημέρα για την Ορθοδοξία στην Ι. Νήσο μας. Δυστυχώς όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα και χωρίς να προλάβουμε να καταλάβουμε ποιοί και από που ήταν οι εν λόγω επισκέπτες. Τόσο εμείς όσο και πολύς άλλος κόσμος από τους ευλαβείς κατοίκους της Πάτμου αναγκαστήκαμε να μείνουμε φέτος για πρώτη φορά μακριά από τους Πανηγυρικούς εορτασμούς της Ι. Μ. Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου, για να αποφύγουμε τη συμπροσευχή με τους σχισματικούς (διότι ο,τι και να λέει το εν πολλαίς «αμαρτίαις» περιπεσόν Οικουμενικό Πατριαρχείο, περί σχισματικών πρόκειται).Να ξέρουν όμως ότι δεν θα μας ξαναπιάσουν στον ύπνο!».

    Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 12/05 23:41

    Επιστολή Ηγούμενου της Ι.Μ. Δοχειαρίου στον Ηγούμενο της Πάτμου

    Επιστολή προς τον Ηγούμενο της Μονής Πάτμου Αρχι. Κύριλλο για την είδηση της παραχώρησης Ναού σε παπικούς, απέστειλε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Δοχειαρίου του Αγίου Όρους, Γέροντας Γρηγόριος.

    Η επιστολή του Καθηγουμένου έχει ως εξής:

    Ἀγαπητὲ ἐν Χριστῷ ἅγιε Καθηγούμενε καὶ πατριαρχικὲ Ἔξαρχε τῆς παλαιφάτου Μονῆς τοῦ Εὐαγγελιστοῦ Ἰωάννου, ὁ νοῦς μου παραμένει ἀκόμη στὴν ἀγρυπνία τοῦ Θεολόγου καὶ τὴν Θεία Λειτουργία στὸ Καθολικό τῆς Μονῆς ἀπαρασάλευτος.

    Σοῦ γράφω αὐτὸ τὸ μικρὸ γράμμα, γιὰ νὰ ἐκφράσω τὴν θλίψη μου καὶ τὸν πόνο τῆς καρδιᾶς μου ποὺ ἐπιμένει ὁ ἀρχιεπίσκοπός μας νὰ ἔχουν οἱ καθολικοὶ ἐκκλησία στὴν Πάτμο, χωρὶς νὰ ὑπάρχει πλήρωμα μὲ τὴν παπικὴ ὁμολογία. Ἀλλοίμονο ἂν ὅπου λούονται οἱ Φράγκοι, ἐπιτρέπουμε νὰ πηγνύουν καὶ ἱερά.

  14. Ο/Η Αχαρνείς λέει:

    Χειροτονία παιδεραστή από τον Ηγούμενο Πάτμου Κρικρή

    https://www.kalamatajournal.gr/koinonia/astynomika/item/414-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B1-%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B1

    Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2012 16:42

    ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ

    Καλαματιανός, με καταγωγή από χωριό του καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης, είναι ο αρχιμανδρίτης του Μενιδίου που κατηγορείται για παιδεραστία.

    Είναι 42 ετών και, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, όταν τελείωσε το σχολείο, επιδίωξε να χειροτονηθεί δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Βουλκάνου, όμως ο πάντα προσεκτικός μακαριστός Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος Θέμελης, δεν ήταν σίγουρος για τον χαρακτήρα του και απέρριψε το αίτημά του. Τότε ο κατηγορούμενος πήγε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και έγινε μοναχός, ενώ τον χειροτόνησε ο μακαριστός Επίσκοπος Τράλλεων και Πατριαρχικός Έξαρχος Πάτμου, Ισίδωρος.

    Τελευταία υπηρετούσε ως αρχιμανδρίτης στη Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.
    Όπως γράφει σήμερα το ηλεκτρονικό πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων «ierovima», τρία παιδιά, ηλικίας από δέκα έως δεκατεσσάρων ετών, αποκάλυψαν στους γονείς τους ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον αρχιμανδρίτη, ενώ πιθανόν τα θύματά του να είναι περισσότερα.

    Η αστυνομία έλεγξε το σπίτι του, στο Περιστέρι, όπου φέρεται να βρέθηκε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή υλικό παιδικής πορνογραφίας, καθώς επίσης φέρεται να έχει υπεξαιρέσει από το Φιλόπτωχο Ταμείο 6.500 ευρώ.

  15. Ο/Η Γραμματική Φαρισαίου λέει:

    https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/50041-agathi-anamnisi-tralleon-isidorou

    Αγαθή ανάμνηση Τράλλεων Ισιδώρου
    i
    Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά στην Romfea.gr
    Πρωτοσυγκέλλου
    Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας

    Ως άλλος Ηγαπημένος μαθητής στάθηκε κάτω από το Σταυρό του μονήρους βίου και άκουσε τον Κύριο να του παραδίδει την περιώνυμο Μονή του Θεολόγου και Ευαγγελιστού Ιωάννου να την διαφυλάξει και αναδείξει έτι περαιτέρω, ως ο Ιωάννης την Μητέρα Του.

    Ναι…στάθηκε κάτω από τον Σταυρό και σήκωσε και τον δικό του προσωπικό σταυρό της ασθενείας αλλά και της αδικίας υπό των ευεργετηθέντων.

    Μετά από την παραίτησή του, για λόγους υγείας, αφού η ταλαιπωρημένη καρδιά του δεν επέτρεπε πλέον ταξίδια και κόπωση, κατετάγη στους Εφησυχάζοντες Ιεράρχες του Θρόνου.

    Μα ο Τράλλεων Ισίδωρος δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι Εφησυχάζων, αφού το πνέυμα του ήταν πάντα ανήσυχο και δραστήριο.

    Ο Τράλλεων Ισίδωρος δεν θα μπορούσε ποτέ να μείνει στη μνήμη όσων των γνωρίσαμε, ως ανενεργός ή ως απόμαχος.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.