Το Υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές για την ταινία ‘Joker’

[«Σωστά αντέδρασε όπως αντέδρασε ο κόσμος, αυτό που έγινε ήταν τελείως ανοίκειο», σχολίασε η Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον «ΑNT1»]

Δυο γυναίκες, υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού έκαναν την καταγγελία, η αστυνομία αναγκάστηκε να πάει στις αίθουσες και επειδή η καταλληλότητα της ταινίας έχει «βγει» με βάση νόμο του 1937 (!), έπρεπε να βγάλει ανήλικους από τις αίθουσες. Τα περιστατικά είναι δυο: ένα το Σάββατο σε σινεμά στο Μαρούσι κι ένα την Κυριακή σε κινηματογράφο στην Κυψέλη.

Η υπουργός κα Λ. Μενδώνη για αστυνομική επέμβαση στην ταινία «Τζόκερ»: Ποινική διαδικασία σε βάρος των υπαλλήλων του υπουργείου

«Σωστά αντέδρασε όπως αντέδρασε ο κόσμος, αυτό που έγινε ήταν τελείως ανοίκειο», σχολίασε η Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον «ΑNT1» για τον έλεγχο που έγινε σε ανήλικους κατά την προβολή της ταινίας «Τζόκερ» σε δύο κινηματογράφους της Αθήνας.

Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πλήρη άγνοια για το περιστατικό, το οποίο η ίδια έμαθε εκ των υστέρων. Όπως είπε, η πρώτη αντίδρασή της, όταν έμαθε ότι τη διαδικασία κινήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ήταν να ρωτήσει όλη την ιεραρχεία του υπουργείου για το ποιος έδωσε την εντολή και ποιος βρίσκεται πίσω από την ενέργεια αυτήν.

«Πήρα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πήρα τα στοιχεία των δύο γυναικών και έμαθα ότι ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες κινήθηκαν αυτοβούλως χωρίς να έχουν λάβει καμία εντολή», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη και τόνισε πως: «Το υπουργείο δεν είχε δώσει καμία εντολή, αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες δεν ενημέρωσαν ούτε για τις προθέσεις ούτε για το τι έκαναν, όλη η ιεραρχία το αγνοούσε. Θα κινηθεί όλη η διαδικασία που προβλέπει ο ποινικός κώδικας για την τιμωρία τους.
Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι δύο υπάλληλοι «δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής» και σχολίασε πως «δεν είναι δυνατόν δύο κυρίες κάτω από την υπαλληλική τους ιδιότητα να προκαλούν τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα».

Όπως εξήγησε υπουργός, πρόκειται για υπάλληλους της Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού και είναι μέλη επιτροπής, η οποία εξετάζει την ακαταλληλότητα των ταινιών. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι ο ρόλος τους είναι καθαρά γνωμοδοτικός και το δικαίωμα ελέγχου τους περιορίζεται στο αν παρατηρούνται παραβάσεις στον κινηματογράφο.

«Ο έλεγχος δεν σημαίνει φωνάζω την ΕΛΑΣ και δημιουργώ προβλήματα σε ανηλίκους και τις οικογένειές τους, αλλά παρατηρώ παραβάσεις στον κινηματογράφο», κατέληξε η υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι τα περιστατικά αφορούν στους κινηματογράφους που βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι, το απόγευμα του Σαββάτου και τον κινηματογράφο «ΑΕΛΩ» στην Κυψέλη, το απόγευμα της Κυριακής.

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση οι δύο γυναίκες προέβησαν σε καταγγελία ότι επτά ανήλικοι βρίσκονταν στο εσωτερικό της αίθουσας. Αστυνομικοί από το αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου πήγαν στο σινεμά και παρέλαβαν τους επτά ανηλίκους και τον υπεύθυνο του κινηματογράφου ενώ ειδοποίησαν και τους γονείς. Σε βάρος του υπευθύνου του σινεμά σχηματίστηκε δικογραφία ενώ οι αστυνομικοί επικοινώνησαν με τον εισαγγελέα ο οποίος ζήτησε να του κοινοποιηθεί η δικογραφία και ο υπάλληλος να αφεθεί ελεύθερος.

Το δεύτερο περιστατικό αφορούσε την παρουσία οκτώ παιδιών και δύο γονέων ωστόσο σε αυτή την περίπτωση δεν σχηματίστηκε δικογραφία παρά μόνο έγιναν κάποιες συστάσεις στους γονείς από άνδρες του αστυνομικού τμήματος Πατησίων. [kathimerini.gr]

***

Σημείωση Ρ & Λ ΕμμονέςΠάντως ο νόμος υπάρχει, έστω κι αν είναι του 1937, και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, εφόσον ισχύουν. Τόσες κυβερνήσεις πέρασαν και καμία δεν κοίταξε να τους «ξεκαθαρίσει», να τους καταργήσει ή να τους αλλάξει. Η κα Μενδώνη δεν είπε λέξη για το θέμα…

*

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε

This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

7 Responses to Το Υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές για την ταινία ‘Joker’

  • Ο/Η Nτένης ο τρομερός λέει:

   https://www.ethnos.gr/politismos/sinema/67781_mendoni-gia-joker-me-endiaferoyn-ta-kinitra-ton-kyrion-poy-kinithikan

   Μενδώνη για Joker: Με ενδιαφέρουν τα κίνητρα των κυριών που κινήθηκαν

   21.10.2019 10:11

   Η Λίνα Μενδώνη πήρε θέση για το θέμα που ξέσπασε με τη γνωστή κινηματογραφική ταινία
   Ύστερα από τον σάλο που ξέσπασε με την υπόθεση Joker, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έδωσε απαντήσεις σχετικά με το «φιάσκο» και τόνισε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες για να επιβληθούν -αν διαπιστωθεί ότι έσφαλαν οι δύο υπάλληλοι- κυρώσεις.

   «Το υπουργείο δεν παρενέβη. Παρενέβησαν δύο υπάλληλοι και μάθαμε εκ των υστέρων ότι είναι υπάλληλοι οι οποίες παρενέβησαν χωρίς να ενημερώσουν κανέναν. Δύο υπουργικές αποφάσεις, μία του 2011 και μία του 2014 και σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έλεγχο, αποκλειστικώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, καθώς οι δύο αυτές υπάλληλοι ανήκουν στην επιτροπή γνωμοδοτικών επιτροπών για την καταλληλότητα κινηματογραφικών έργων. Έλεγχος δεν σημαίνει ότι καλούν την αστυνομία» είπε, μιλώντας στο Open TV και πρόσθεσε:

   «Εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και διαπιστώθηκε, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Το τι έγινε μέσα στους κινηματογράφους, δεν το γνωρίζω. Εμένα αυτό που με απασχολεί είναι τα κίνητρα των συγκεκριμένων κυριών να εφαρμόσουν μια διαδικασία που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Ο αρμόδιος γ.γ. του υπουργείου, κ. Γιατρομανωλάκης, έχει καλέσει όλη την ιεραρχία για να μάθει τι συνέβη».

   Όλα τα παραπάνω έγιναν με αφορμή τα δύο ξεχωριστά περιστατικά, που έλαβαν χώρα το Σάββατο και την Κυριακή, σε κινηματογράφους στο Μαρούσι και τα Πατήσια. υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, κάλεσαν την αστυνομία και την ενημέρωσαν για παρουσία ανηλίκων σε προβολές της ταινίας «Joker».

   Το απόγευμα του Σαββάτου, αστυνομικοί διέκοψαν την προβολή της ταινίας και προχώρησαν σε ταυτοποίηση στοιχείων με τα παιδιά να βγαίνουν από τις αίθουσες και να περιμένουν τους γονείς τους να τους πάρουν, ενώ ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και την Κυριακή.

   • Ο/Η Lawyer λέει:

    Mην βιάζεστε αγαπητέ Ντένης, άσε να δουμε τι ακριβώς εγινε

    Αγαπητοί φίλοι πολύ σωστή η τοποθέτησή σας
    Τόσες κυβερνήσεις πέρασαν και καμία δεν κοίταξε να τους «ξεκαθαρίσει», να τους καταργήσει ή να τους αλλάξει. Η κα Μενδώνη δεν είπε λέξη για το θέμα…

    Τι προβλέπει ο Αν. Νόμος 445/1937 για την απαγόρευση εισόδου ανηλίκων σε κινηματογράφους
    Ο Αναγκαστικός Νόμος δημοσιεύθηκε την 25η Ιανουαρίου 1937 στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος»

    Άρθρο 91. Απαγορεύεται απολύτως η εις δημοσίους κινηματογράφους είσοδος ανηλίκων. Η ηλικία εξακριβούται δια της επιδείξεως εις τα όργανα της Αστυνομίας ή τον αρμόδιον υπάλληλον της επιχειρήσεως πιστοποιητικού του οικείου Δημάρχου ή Προέδρου Κοινότητος, δια δε τους αλλοδαπούς της Προξενικής αρχής του Κράτους, ου τυγχάνουσιν υπήκοοι. Τα πιστοποιητικά ταύτα δέον να φέρωσιν επικεκολλημένην και εσφραγισμένην την φωτογραφίαν του υπέρ ου εξεδόθησαν είναι δε υποχρεωτικά δια τους έχοντας ηλικίαν μέχρι της στρατευσίμου τοιαύτης.2. Δια Διατάγματος εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υφυπουργού Δημοσίας Ασφαλείας δύναται να επιτραπή όπως τοιαύτα πιστοποιητικά εκδίδωνται και υπό των αρμοδίων διευθυντών σχολείων δημοσίων και ιδιωτικών.3. Η απαγόρευσις αύτη δεν ισχύει εις παραστάσεις ταινιών κριθεισών καταλλήλων δι’ ανηλίκους.4. Δια την άσκησιν του ελέγχου του εδαφίου 1 και εις πόλεις εχούσας πληθυσμόν άνω των 10.000 κατοίκων διορίζονται τη υποδείξει της Αστυνομικής Αρχής υπό των Διευθυντών των επιχειρήσεων ειδικοί υπάλληλοι, μισθοδοτούμενοι υπό τούτων.Η αντικατάστασις των υπαλλήλων τούτων ως και πάσα μεταβολή εν τω προσώπω αυτών ανακοινούται αμελλητί εις την Αστυνομικήν Αρχήν δικαιουμένην να μη εγκρίνη ταύτην προκειμένου περί προσώπων μη παρεχόντων κατά την κρίσιν της εγγυήσεις περί της ευσυνειδήτου και ακριβούς εκτελέσεως των καθηκόντων των. Εις την περίπτωσιν αρνήσεως διευθυντού κινηματογράφου προς διορισμόν ειδικού επί της εισόδου των ανηλίκων υπαλλήλου τας εκ του παρόντος νόμου σχετικάς ευθύνας υπέχει ο ίδιος.Εκάστη κινηματογραφική επιχείρησις υποχρεούται, όπως δι’ εκάστην προβολήν παρέχη εις την οικείαν προϊσταμένην Αστυνομικήν Αρχήν, δύο δελτία ελευθέρας εισόδου. Τα δελτία ταύτα θα διατίθενται αποκλειστικώς μόνον εις κατωτέρους αστυνομικούς υπαλλήλους ή οπλίτας της Χωροφυλακής. Οι ούτω εισερχόμενοι είναι άσχετοι προς τους διατιθεμένους δι’ υπηρεσίαν.Εν ιδίω βιβλίω τηρουμένω παρ’ εκάστη των ως άνω υπηρεσιών θα αναγράφηται το ονοματεπώνυμον του εκάστοτε λαμβάνοντος το ως άνω δελτίον.5. Με κράτησιν και πρόστιμον τιμωρούνται:1) Οι διευθυνταί κινηματογράφων και εν γένει πας τις όστις ήθελε παρεμποδίσει την εις αυτούς είσοδον εις τους δικαιουμένους ταύτην κατά το άρθρον 7 του παρόντος νόμου ή ήθελε παρεμβάλει οπωσδήποτε προσκόμματα εις την εκτέλεσιν των καθηκόντων αυτών και 2) οι διευθυνταί κινηματογράφων οίτινες εις το πρόγραμμα και τας διαφημίσεις αυτού δεν ανέγραψαν κατά τα υπό του άρθρου 6 παράγρ. 3 οριζόμενα τον χαρακτηρισμόν της ταινίας ως ακαταλλήλου ή μη δι’ ανηλίκους.Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες διατάξεις του εν λόγω αναγκαστικού νόμου, αναφορικά με την αδειοδότηση κινηματογράφων και τα μέτρα πυροπροστασίας τροποποιοήθηκαν με τον Νόμο 4442/2016.

 1. Ο/Η Αριστείδης Καρατζόγλου λέει:

  Πράγματι ανοίκεια η εφαρμογή των νόμων εν Ελλάδι, καλά τα λέει η υπουργός.
  Είμαι σίγουρος ότι ακόμα και τώρα μετά από αυτή την ανόητη φασαρία, ακόμα και για ένα θέμα τόσο ανώδυνο πολιτικά, η κυβέρνηση θα ξεχάσει να ξεκαθαρίσει το ισχύον νομικό πλαίσιο.

 2. Παράθεμα: Το Υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές για την ταινία ‘Joker’ — Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονέ

 3. Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

  Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχει και Νόμος τού 2010 με ανάλογο περιεχόμενο· δεν έχω το χρόνο ούτε την όρεξη να το ψάξω.
  Το θέμα δεν είναι εάν ένας Νόμος είναι παλαιός ή όχι ούτε εάν συμφωνούμε ή όχι. Το θέμα είναι ότι θεωρείται επιεικώς απαράδεκτο μία υπουργός να εγκαλεί (και απειλεί;) δημοσίους υπαλλήλους (τού υπουργείου της), μόνον και μόνον, επειδή ζήτησαν την … εφαρμογή τής Νομοθεσίας!
  Ζούμε σε μία παράνοια.
  Και ερωτώ: πώς αύριο οι κυβερνώντες θα έχουν την απαίτηση οι ήδη αδιαφόροι δημόσιοι υπάλληλοι να δείξουν κάποιο ενδιαφέρον όταν η συγκεκριμένη χαοτική υπουργός, με τη γνωστή αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της, δήλωσε ότι θα ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο;
  Μετά από αυτή τη δήλωση τής Μενδώνη, και εφόσον παραμείνει στην κυβέρνηση, δεν νομίζω η ΝΔ (αλήθεια τι απέγινε με την κατάργηση τού γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονική;) να εγκαλέσει ξανά το ΣυΡιζΑ για λαϊκισμό.

  ps σε κάθε περίπτωση, έχω τη βεβαιότητα ότι αυτή η φασαρία αποτελεί (και) μια καλή διαφήμιση τής ταινίας

 4. Ο/Η Mimi metallurgico λέει:

  https://www.lifo.gr/now/greece/256484/vlazaki-gia-tzoker-den-kalesa-ego-tin-astynomia-syggnomi-apo-ntora-mpakogianni

  Βλαζάκη για Τζόκερ: Δεν κάλεσα εγώ την αστυνομία

  – «Συγγνώμη» από Ντόρα Μπακογιάννη και Μπογδάνο

  22.10.2019 | 23:15

  «Απολύτως ψευδής και ανυπόστατη είναι η πληροφορία ότι κάλεσε τηλεφωνικά την αστυνομία να επέμβει προκειμένου να επιληφθεί του θέματος της παρακολούθησης της ταινίας Τζόκερ από ανηλίκους», τονίζει σε γραπτή δήλωσή της η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. Την ίδια ώρα, η πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει ότι ψευδώς την κατονόμασαν σχετικώς οι βουλευτές της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη και Κ. Μπογδάνος και τους ζητά να ανακαλέσουν.

  Οι κλήσεις στην Αστυνομία, όπως έχει δημόσια κι επίσημα συνομολογήσει το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έγιναν από υπαλλήλους του . Ως γνωστόν, εγώ δεν διατελώ υπάλληλος του ΥΠΠΟΑ. Επιπλέον, από τις 8.7.2019, οπότε και υπέβαλα παραίτηση από τη θέση της Γενικής Γραμματέως, ουδεμία σχέση έχω με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τις πολιτικές που ασκεί. Επομένως, διαψεύδω κατηγορηματικά τις δηλώσεις των παραπάνω βουλευτών κ .κ. Θεοδώρας Μπακογιάννη και Κωνσταντίνου Μπογδάνου, με τις οποίες σήμερα το πρωί 22.10.2019 με κατονόμασαν ψευδώς αμφότεροι στους τηλεοπτικούς σταθμούς OPEN TV και ΣΚΑΪ , αντιστοίχως, ο δε τελευταίος και με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τους καλώ να ανακαλέσουν δημοσίως τις ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές τους στο πρόσωπό μου. Περαιτέρω, τους καλώ να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη από μένα και τον ελληνικό λαό, τον οποίο εν πλήρη γνώσει τους παραπληροφορούν. Τέλος, δηλώνω ότι στο βαθμό που με αφορά θα κινήσω κάθε νόμιμη διαδικασία, διαφυλάσσοντας την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπόληψή μου και υπερασπιζόμενη το δικαίωμα στην αληθή και αντικειμενική ενημέρωση».

  Μπακογιάννη: Λυπάμαι πολύ για το σχόλιό μου Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε μέσω Twitter: Λυπάμαι πολύ για το σημερινό μου σχόλιο που αφορούσε την κα.Μαρία Βλαζάκη σε σχέση με τους υπαλλήλους του Υπ.Πολιτισμού που συμμετείχαν στην υπόθεση με την ταινία Joker.Όπως αποδεικνύεται,ουδεμία σχέση είχε με την υπόθεση και προσωπικά έπεσα θύμα παραπληροφόρησης ανεύθυνων πηγών.

  Απολογούμαι λέει και ο Κ. Μπογδάνος:

  Η αρετή της επωνυμίας είναι αυτή: Όταν γίνεται ένα λάθος, το σφάλμα αποδίδεται στον φταίχτη. Στην περίπτωσή μας, η κα Μπακογιάννη κι εγώ είχαμε λάθος πληροφόρηση ως προς την εμπλοκή της κας Βλαζάκη στην επίμαχη υπόθεση. Σε ό,τι με αφορά, αναλαμβάνω την ευθύνη μου και απολογούμαι.

  https://pbs.twimg.com/media/EHgYvlpXUAIXo8-?format=jpg

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.