Ορθόδοξη Ιερά Εξέταση

Κτηνωδίες των πατριαρχείων Κωνσταντινούπολης και Μόσχας


Ο Μ.Κωνσταντίνος καίει βιβλία

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Μπορεί η σχισματική Ορθοδοξία να μην έστησε τις χιλιάδες πυρές της δαιμονικής Μητέρας της, της Εκκλησίας της Ρώμης, από την οποία απογαλακτίστηκε το 1054, έχοντας κακουργήσει μαζί της επί πολλούς αιώνες, αλλά έχει κι αυτή να επιδείξει έργο στην καύση βιβλίων (εικ.1 ο Μ.Κωνσταντίνος) και ανθρώπων, πράξεις τις οποίες ουδέποτε καταδίκασε, αλλά τις κουβαλάει και σήμερα στην καμπούρα της (αγιοποιώντας μάλιστα τους δράστες όπως τον γδάρτη της Υπατίας πατριάρχη Κύριλλο), πιστεύοντας πως κανείς δεν τις βλέπει, ή πως παραγράφηκαν σαν κλεψιές υπουργών της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ.

Η αυτοκρατοροκεντρική δομή του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους, οι Σταυροφορίες, η οθωμανική κατάκτηση, οι επιδρομές των Τατάρων και των Μογγόλων, αποδυνάμωσαν την κοσμική ισχύ αυτής της Εκκλησίας, η οποία δεν μπορούσε να κακουργεί ανεξέλεγκτα, περιοριζόμενη πια στο να ευλογεί τα εγκλήματα της Πολιτείας με την οποία συνέπλεε, και να πίνει το αίμα που περίσσευε από το σφαγείο της Εξουσίας. Διαδεδομένη με την ωμή βία στις σλαβικές χώρες, με ομαδικές βαπτίσεις στο Βόλγα κάτω από το σπαθί των βάρβαρων ηγεμόνων που ορέγονταν βυζαντινή πριγκίπισσα, τέκνο του αίματος η σλαβική Ορθοδοξία ακολούθησε τα αιματοβαμμένα χνάρια της ανατολικής Ρωμαίας αδελφής της.

Η σφαγή ανθρώπων είναι για την Ορθοδοξία πράξη εξαγνιστική και θεάρεστη. Ο αιμοβόρος ορθόδοξος θεός που θέλει τους δούλους του να βασανίζονται με αρρώστιες, με σεξουαλική στέρηση, με απομόνωση στην έρημο με αυτομαστίγωση και με πείνα, αγιάζει όσους σφαχτούν γι’αυτό η θανατική πoινή οδηγεί το εξιλεωμένο θύμα στον Παράδεισο. Στο θεοκρατικό Βυζάντιο στήθηκε μια επίγεια Κόλαση που θα τη ζήλευε και το Νταχάου. Στραγγαλισμός, ψήσιμο στη σχάρα, λιθοβολισμός, γδάρσιμο, πνίξιμο στη θάλασσα μέσα σε σάκους με πεινασμένες γάτες ή φίδια, ανάποδη σταύρωση, αποκεφαλισμός, κάψιμο στη φωτιά, τρύπημα και καψάλισμα με πυρωμένα σίδερα, απαγχονισμός, ζεμάτισμα με βραστό νερό, λάδι ή πίσσα, παλούκωμα, δηλητηρίαση, εκτύφλωση με ερυθροπυρωμένες βελόνες (η αγία Ειρήνη- +9 Αυγούστου-τύφλωσε έτσι τον ίδιο της το γιό) , ακρωτηριασμός, αποκοπή μύτης, αυτιών, γεννητικών οργάνων (καυλοτομία), ευνουχισμός, δημόσια διαπόμπευση, δημόσιος θάνατος με αιμοραγία, στρεβλώσεις, εξαρθρώσεις, δουλεία, κάτεργα, μεταλλισμός, φυλάκιση σε μονή, ισόβια εργασία σε λατομεία και καταναγκαστικά έργα, εξορία, κλπ. Όλα αυτά με τις ευλογίες της Εκκλησίας. Με τον Aλβανό Άγιο Ιουστινιανό (482-565) η βυζαντινή «Ιερά Εξέταση» που λειτουργούσε άτυπα με διωγμούς αιρετικών νομιμοποιείται επίσημα. Ο Ιουστινιάνειος Κώδικας ορίζει για τους αιρετικούς: «Η ανάκριση μπορεί να φτάσει και μέχρι θανάτου.» (In mortem quoque inquisition tendatur). Στο 11ο κεφάλαιο εντέλλεται: «Οι Μανιχαίοι, όπου και αν βρεθούν, θα τιμωρούνται με θανατική ποινή.» (Manichaei ubicunque reperti capitali poena plectuntur.).

Οι Θεοδοσιανός και Ιουστινιάνειος Κώδιξ, βρίθουν από οδηγίες για θανατηφόρες διώξεις κατά των παγανιστων και των αιρετικών. Υπήρχε λοιπόν το νομικό υπόβαθρο για στερήσεις δικαιωμάτων, φυλακίσεις, βασανιστήρια, εκτελέσεις, εξορίες κλπ των θρησκευτικά αντιφρονούντων, μόνο που δεν είχε πάρει την ονομασία της Ιεράς Εξέτασης, όπως έγινε αργότερα μετά το οριστικό Σχίσμα στη μητρική Δυτική Εκκλησία. Ο ίδιος ο εικονολάτρης πατριαρχης Κωνσταντίνος Β΄, διαπομπεύθηκε (εικ. 2) και θανατώθηκε μετά από φρικτά βασανιστήρια, τα οποία όμως ωχριούν μπροστά σε αυτά που υπέστη ο σεξομανής αυτοκράτορας Ανδρόνικος Κομνηνός, ένας από την πλειοψηφία των αυτοκρατόρων η οποία εκτελέστηκε με στυγνό τρόπο από το διάδοχό της.

Αυτή η εγκληματική δράση της ανατολικορωμαϊκής Ορθοδοξίας συνεχίστηκε μέχρι την πτώση της αυτοκρατορίας. Είναι γνωστή η φρικιαστική παραίνεση για βασανιστικές εκτελέσεις προς πελοποννησιακό άρχοντα του μετέπειτα πρώτου οθωμανού πατριάρχη του ιερού Γεννάδιου με αφορμή τη θανάτωση του εθνικού Ιουβενάλιου στην Πελοπόννησο: «Χαίρε στρατιώτα Χριστού καί τής αυτού δόξης υπέρδικε, χαίρετε ώ μακάριαι χείρες τούς γούν δυσσεβείς καί αλάστορας Ελληνιστάς καί πυρί καί σιδήρω καί ύδατι καί πάσι τρόποις αξαγαγατέτης παρούσης ζωής ράβδιζε, είργε, είτα γλώσσαν αφαίρει, είτα χείραν απότεμνε, καί άν ούτω μένει κακός, θαλάττης πέμπε βυθώ». Ο Γεννάδιος, πιστός στην ορθόδοξη παράδοση που καθιέρωσε ο Ισαπόστολος Άγιος Μέγας Κωνσταντίνος ο παιδοκτόνος και συζυγοκτόνος (εικ 1), δεν προέτρεπε μόνο στο κάψιμο ανθρώπων, αλλά έκαψε και τα συγγράμματα των «Νόμων» του φιλόσοφου Πλήθωνα.

Έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η σχισματική Ανατολική Εκκλησία, δεν έκαψε ανθρώπους ζωντανούς όπως η Μητέρα Εκκλησία της Ρώμης. Θα καταγράψουμε εδώ περιπτώσεις που το διαψεύδουν σημειώνοντας πως και σήμερα η Εκκλησία εγκρίνει την ποινή αυτή όταν αφορά αιρετικούς, απλώς δεν έχει τη δύναμη να την επιβάλει. Όχι μόνο δεν έχει ζητήσει συγνώμη ή αποδοκιμάσει τα εγκλήματα αυτά, αλλα δεν της έχει καν ζητηθεί αυτό από κανέναν. Οι πιστοί της θεωρούν αυτονόητο πως η Εκκλησία μπορεί να κακουργεί και το πολύ να την κρίνει ο θεός της.

Ας δούμε με ποιο τρόπο ένας αμετανόητος μέχρι τέλους Ορθόδοξος Χριστιανός, ο πολύς Φώτης Κόντογλου, όχι μόνο περιγράφει απαθής την καύση του γιατρού Βασίλειου αρχηγού των εικονοκλαστών χριστιανών Βογόμιλων και πολλών οπαδών του (οι οποίοι τόλμησαν να έχουν Εκκλησία χωρίς επαγγελματικό ιερατείο, χωρίς λείψανα, χωρίς αγίους και δεν ήθελαν τον πόλεμο) αλλά βασιζόμενος στις ανόητες περιγραφές της κόρης του αυτοκράτορα Άννας Κομνηνής προσπαθεί με αστείες δικαιολογίες να εξωραΐσει το έγκλημα σε βάρος ενός βασανισμένου ανθρώπου, χωρίς ίχνος αποστροφής προς το ανοσιούργημα («Οι Βογόμιλοι, ένας κόσμος που χάθηκε»).

«Από τους Βογόμιλους, άλλοι επιμένανε στις ιδέες τους, άλλοι τις αρνιόντανε. Ο αυτοκράτορας επιχείρησε να γυρίση στην Ορθοδοξία τους πλανημένους, συμβουλεύοντάς τους ο ίδιος, είτε στέλνοντας στις φυλακές κάποιους θεολόγους κληρικούς για να τους τραβήξουνε από την αίρεση. Έτσι όσοι ξαναγυρίσανε στη σωστή πίστη, ελευθερωθήκανε, κι’ όσοι επιμείνανε στην αίρεση, απομείνανε στις φυλακές, όπου δεν στερηθήκανε τίποτα από τα χρειαζούμενα, φαγητά, ρούχα και σκεπάσματα. Τον Βασίλειο τον καταδίκασε ο βασιλιάς να καή, αν δεν αρνηθή την πλάνη του. Πρόσταξε λοιπόν μέσα στον ιππόδρομο να στήσουν από μια μεριά έναν σταυρό, κι’ από την άλλη ν’ ανάψουνε μια φωτιά, ώστε ο κατάδικος να φοβηθή τη φωτιά και να βαδίση προς τον σταυρό κ’ έτσι να γλυτώση. Aλλά ο Βασίλειος πίστευε πως θα τον αρπάξουν οι Άγγελοι, και τράβηξε προς τη φωτιά. Όταν όμως πήγε κοντά στη φωτιά, δείλιασε κι’ άρχισε να γυρίζη το πρόσωπό του από δώ κι’ από κει και να χτυπά τα χέρια του και τα μεριά του. Στο τέλος στάθηκε ακίνητος. Τότε οι δήμιοι πετάξανε στη φωτιά τον μανδύα του για να δη πως κάηκε και να μην πέση μέσα. Μα ο Βασίλειος μ’ όλο που κάηκε ο μανδύας του, φώναζε πως τον βλέπει να ανεβαίνη ψηλά στον ουρανό, κ’ έτσι έπεσε κι’ ο ίδιος μέσα στις φλόγες, και κάηκε. Ύστερα κάψανε και τους «δώδεκα αποστόλους» καθώς κι’ όλους τους κορυφαίους Βογόμιλους».

Ο ψεύτης Κόντογλου, αποφεύγει να πει πόσοι άνθρωποι εκτελέστηκαν ως Βογόμιλοι χωρίς να είναι, αρκεί να έδειχναν κάποια αποστροφή στην ειδωλολατρεία ή στην πτωματολατρεία ή προς τον πόλεμο και κουκουλώνει την ενεργή συμμετοχή του πατριάρχη Νικόλαου Γ΄Κυρδινιάτη και της Συνόδου στο έγκλημα. Αποσιωπά πως κρυμμένοι οι επίσκοποι πίσω από κουρτίνες κατέγραψαν την ομολογία της πίστης του που έδωσε ο Βασίλειος στον άτιμο αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄, που τάχα ήθελε να ασπασθεί το δόγμα του γιατρού και τον καλόπιανε και με βάση αυτήν τον καταδίκασαν στην πυρά. Οχτώ χρόνια περίμενε φυλακισμένος ο Βασίλειος μέχρι να ψηθεί ζωντανός από τον πατριάρχη Ιωάννη Θ΄τον Ιερομνήμονα. Μια τεράστια φωτιά, ανάφτηκε στον Ιππόδρομο, και ο αχρείος όχλος των Ορθόδοξων ούρλιαζε και ζητούσε να καούν και οι υπόλοιποι Βογόμιλοι. Ο αυτοκράτορας όμως μετέφερε τους (κατά τη φανατική Κομνηνή) «άθεους» στη φυλακή, όπου μετά από πολύν χρόνο πέθαναν «μέσα στην ασέβειά τους», προφανώς από την πολύ καλοπέραση που την υμνεί ο Κόντογλου. Το πατριαρχείο που εξαγοράζει σήμερα με τα μυστικά κονδύλια του Υπ.Εξ. τη σιωπή των θυμάτων της ιερής παιδεραστίας, κρύβει τη δράση των δυο αυτών πατριαρχών που ευλογήσανε την εξόντωση χιλιάδων Βογόμιλων στη Βαλκανική, με τρόπο που πιστοποιεί τη διαχρονική ορθόδοξη συνενοχή στην αντίληψή πως η καύση των αιρετικών είναι θεάρεστη και πως όταν οι συνθήκες δεν την επιτρέπουν την κουκουλώνουμε. Μάλιστα γράφει ξεδιάντροπα για το δήμιο πατριάρχη Ιωάννη: «ὁ πατριαρχικὸς θρόνος διεποιμάνθη ἐν συνέσει».
http://www.ec-patr.org/list/index.php?lang=gr&id=107
http://www.ec-patr.org/list/index.php?lang=gr&id=108

Άλλωστε την ίδια τακτική συνέχισε η Εκκλησία μέχρι πρόσφατα. Ευλόγησε όλα τα εγκλήματα της Χούντας και όταν ο Ναζιστής αρχιεπίσκοπός της ο Χουντόδουλος ξεμπροστιάστηκε, δήλωσε ψέματα πως (αν και αυλικός λακές του τότε αρχιεπίσκοπου) αγνοούσε πως γινόντουσαν βασανιστήρια γιατί «διάβαζε», προκαλώντας την αγανάκτηση των μητέρων που τα παιδιά τους βασανίστηκαν στα ελληνορθόδοξα κολαστήρια.

(Στου Χριστόδουλου την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα», «Ελευθεροτυπία» 16.3.2001)

Καύση του Παύλου της Κολόμνας

Λιγότερο γνωστή στην Ελλάδα είναι η δράση της ρωσικής Ορθοδοξίας, που τα εγκλήματά της, για τα οποία ποτέ δεν απολογήθηκε, σε βάρος των δυστυχισμένων αιρετικών που έπεσαν στα νύχια της, θα έκαναν ακόμη και τον άγιο προστάτη των παιδεραστών, τον Παναγιότατο πάπα Βενέδικτο, να ανατριχιάσει από φρίκη. Αλυσοδεμένοι σε βαθιά λαγούμια κάτω από τη γη, μέσα στα σιδερόφρακτα καστρομονάστηρα-κολαστήρια του παγωμένου Ωκεανού, όπως το φοβερό Σολοβέτσκυ, οι φανατικοί Ρασκόλνικοι που αρνιόντουσαν τις μεταρρυθμίσεις του κτηνώδη πατριάρχη Νίκωνα (που κι αυτός στο τέλος φυλακίστηκε), οι σεξουαλικά αχαλίνωτοι Χλίστι, οι ειρηνιστές Μολοκανοί και Δουχοβόρζιοι που σκορπίστηκαν διωγμένοι στα πέρατα της γης, υπέστησαν ανείπωτα βασανιστήρια. Ο Ματθαίος Σίμων Δαλμάτωφ, ο πρωτομάρτυρας των Μολοκανών, δολοφονήθηκε στο μοναστήρι που φυλακίστηκε από καλόγερους με το φρικτό μαρτύριο του τροχού, με το οποίο του ξέσκισαν τις σάρκες. Ο ίδιος ο πρώην ορθόδοξος πρωτοπρεσβύτερος Αβακούμ, ο αρχηγός των Παλαιόπιστων που μέχρι σήμερα αριθμούν πάνω από ένα εκατομμύριο πιστούς, κάηκε ζωντανός μαζί με τη συνοδεία του, αφού πρώτα εξορίστηκε αλυσοδεμένος και φυλακίστηκε για 14 χρόνια σε μια τρύπα και σε μια καλύβα του Αρκτικού κύκλου και υπέστη φοβερά βασανιστήρια. Την ίδια τύχη είχε και το 1656 και ο Ρασκόλνικος μητροπολίτης Παύλος της Κολόμνας (εικ.6), αφού πρώτα είχε θαφτεί ζωντανός σε ένα μοναστήρι σε νησί της λίμνης Ονέγκα στη μακρινή Καρελία.

This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

56 Responses to Ορθόδοξη Ιερά Εξέταση

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Το κάψιμο του πρωτοπρεσβύτερου Αββακούμ

  Πίνακας (1897) του Γρηγόρη Myasoyedov

 2. ΄Άλλο ένα περιεκτικό, κρυστάλλινο κείμενο του κ. Λασκαράτου…
  Ευχαριστούμε.

  • Ο/Η Μικρή Λουλού λέει:

   Tσαχπίνη Γoδεφερείδο, παιχνιδιάρη που παίζεις με τους καλόγερους της Βιστωνίδας, σε φαντάζομαι μπάνικο μορτάκι, κάνω κλικ στονομά σου και βγαίνω στου Εφραίμ και παθαίνω ντοβρουτζά.
   Ατιμούλικο χαβαλεντζίδικο αγόρι

 3. Ο/Η Μικρή Λουλού λέει:

  Φίλοι μου αγαπημένοι και λιγα που λέτε,
  συμπληρωματικά εδώ:

  http://roussos.hellasforever.gr/orbyzieraekset.html

  ΠΕΡΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ KAI ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ

  ΙΕΡΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΣ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΩΣ

  Εισαγωγή

  Πολλοί αφελείς ή αδαείς Χριστιανοί πιστοί ή στρατευμένοι εκκλησιαστικοί προπαγανδιστές και απολογητές δηλώνουν και ισχυ­ρίζονται ότι στο Βυζάντιο και στην Ανατολική Ορθόδοξο Εκκλησία δεν υπήρχε Ιερά Eξέτα­σις. Μας λέγουν ότι η Ιερά Εξέ­τασις είναι δημιούργημα των Πα­πι­κών (Καθολικών) και αργότερα των Προ­τεσταντών (Διαμαρτυρομένων) και ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία ουδέποτε χρη­σι­μο­ποί­ησε βία και Ιεράν Εξέτασιν. Ουδέν ψευ­δό­τερον τούτου, όπως θα αποδείξομε στο πα­ρόν άρθρο περιλη­πτικώς!

  Πρώ­τα απ’ όλα, η ωμή βία, ο φόβος και τρόμος, η Ιερά Εξέτασις, και όλα αυ­τά τα παρεμφερή θεμελιώνονται θε­ο­λογικώς και πρακτικώς σε πολυάριθμα χωρία της Πα­λαιάς Διαθήκης, των Ιερών Ευ­αγγελίων του Ιησού Χριστού, των Επιστο­λών του Παύλου, των Πράξεων και Επι­στο­λών των Αποστόλων, των γρα­πτών και λό­γων των Εκκλησιαστικών Πατέρων, και σε απο­φά­σεις συνόδων. (Όλα αυτά τα στοιχεία και τις αναφορές τα έχο­με καταγράψει στο άρθρο μας: «Όστις θέλει οπί­σω μου ελθείν». Με­λετείστε το άλλη μια φορά.).

  Όπως δε θα αναλύσομε εν συνεχεία, ιστορικώς η παντός είδους βία της Ορ­θο­δόξου Εκ­κλησίας ήταν πολύ σκλη­ρότερη εν συνόλω από ­τη βία της Δυ­τι­κής Εκ­κλη­σίας κατά τους αιώνες κοινής ή παραλλήλου δράσεως. Ακόμα δεν πρέπει να ξε­χνάμε ότι η Eκκλησία, εί­τε Δυτική είτε Ανα­τολική, ήταν de facto μία Εκκλησία, η Αγία, Κα­θολική και Αποστολική Εκκλησία, μέχρι του Ιερού Φωτίου (+820-891, 9ος αιών) και de juro μέ­χρι το +1054, το έτος δηλαδή που υπε­γρά­φη οριστικά το σχίσμα μεταξύ Δυ­τικής και Ανατο­λικής Εκκλησίας.

  Σύντομο Ιστορικό Περίγραμμα

 4. Ο/Η undantag λέει:

  Χωρίς να θέλω να βγάλω λάδι τον χασάπη Ιουστινιανό, η χριστιανοπρεπέστατη επιταγή:
  «In mortem quoque inquisitio tendatur» δεν είναι δική του.
  Είναι προγενέστερη, του χασάπη Αρκαδίου (377-408, γιού του χασάπη Θεοδοσίου του Μεγάλου). Η – υπερτιμημένη – ιουστινιάνεια νομοθεσία ήταν κατα πολύ ‘κωδικοποίηση’ προηγουμένων αποσπασματικών βαρβαροτήτων:
  http://webu2.upmf-grenoble.fr/Haiti/Cours/Ak/Corpus/CJ1.htm

  Κέρασμα στους φίλους του βλογ, άλλο ένα απόσπασμα από το διαμάντι αυτό του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού (στα λατινικά – βεβαίως, βεβαίως, του χασάπη Θεοδοσίου του Μικρού):

  … Nec vero impios libros nefandi et sacrilegi nestorii adversus venerabilem orthodoxarum sectam decretaque sanctissimi coetus antistitum ephesi habiti scriptos habere aut legere aut describere quisquam audeat: quos diligenti studio requiri ac publice comburi decernimus. …

  Η μετάφραση, για όσους αγνοούν τη μία από τις γλώσσες των αειμνήστων ημών βυζαντινών αυτοκρατόρων:

  «Κανείς να μην τολμήσει να:
  – έχει στην κατοχή του, ή
  – διαβάσει, ή
  – αντιγράψει
  τα ασεβή βιβλία του αισχρού και ιερόσυλου Νέστορα, τα γραμμένα ενάντια στην ευσεβή σέχτα (ΣτΜ: δεν άντεξα!) των ορθοδόξων, και τα δόγματα της ιεράς εν Εφέσωι συνόδου, και
  τα οποία διατάζουμε να αναζητηθούν προσηκόντως ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΩΣ.»

  Σήκω Χίτλερ να τους δείς 🙂

 5. Ο/Η Dennis Kamilos λέει:

  Άλλο ένα εξαιρετικό κείμενο. Μπράβο!

  • Ο/Η Vasileios Davvetas λέει:

   ΦΙΛΕ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΔΙΚΕΣ.

 6. Ο/Η Δεξιός λάϊτ. λέει:

  Όχι και Ναζί ο μακαριστός, καραδεξιός άντε να το δεχτώ, ναζιστής, σα να λες υπερβολές Λασκαράτε.

 7. Ο/Η laskaratos λέει:

  Δεξιέ λάϊτ,
  Ναζιστής ο ρατσιστής Χουντόδουλος και με τη βούλα του «Στόχου», που μετά από μια περίοδο ύβρεων, συμβαίνουν αυτά στην Ακροδεξιά, τον αναγνώρισε με τον γελοίο τίτλο «Αρχιεπίσκοπο Κεραυνο»:

  1. Ιός Ελευθεροτυπίας

  http://www.iospress.gr/mikro1998/mikro19980919.htm

  Το ΜΑΒΗ μας φέρνει πιο κοντά

  …….

  Είναι γνωστή η σκοτεινή υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στο αλβανικό φυλάκιο της Επισκοπής, τον Απρίλιο του 1994, που οδήγησε τη χώρα μας στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης με την Αλβανία και μας εξέθεσε διεθνώς. Η δικαστική διερεύνηση δεν τελεσφόρησε. Οι συλληφθέντες ως μέλη του προβοκατόρικου ΜΑΒΗ τελικώς έπεσαν στα μαλακά και καταδικάστηκαν απλώς ως λαθρέμποροι όπλων. Την ενέργεια του τρομοκρατικού κομάντο είχε καταδικάσει τότε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και ο Τύπος. Μοναδική εξαίρεση -ποιος άλλος;- ο «Στόχος», αλλά από κοντά και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος. Ο μεν Καψάλης πρόβαλε από την εφημερίδα του ως «εθνικό έργο» τη δράση του ΜΑΒΗ, και ο Χριστόδουλος ανέλαβε από τη δική του -το δελτίο της Μητρόπολής του- την υπεράσπιση των συλληφθέντων «λαθρεμπόρων»:
  «Εξ όσων γράφονται στον Τύπο φαίνεται πως οι συλληφθέντες μέλη της οργάνωσης ΜΑΒΗ, που δρα με στόχο την απελευθέρωση της Β. Ηπείρου, προσφέρονται ως εξιλαστήρια θύματα στο βωμό της βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων, προφανώς ύστερα από σχετική αξίωση του καθεστώτος Μπερίσα. Και βέβαια δεν εφθάσαμε στο σημείο να παραδώσουμε στα χέρια των Αλβανών τους Ελληνόψυχους (σ.σ.: άντε πάλι η «στοχική» ορολογία) εκείνους που κατηγορούνται για το σαμποτάζ της Επισκοπής, όμως οι συνθήκες σύλληψης, φυλάκισης και διαπόμπευσής τους, δείχνουν μια έσχατη υποτέλεια απέναντι στους Αλβανούς.» (τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 1995). Παρακάτω ο κ. Χριστόδουλος είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικός: «Στο κάτω-κάτω της γραφής και ένοχοι αν είναι οι συλληφθέντες, θα έπρεπε να συγκαλυφθούν.»
  Ιδού, λοιπόν, που ο Ιεράρχης, όχι μόνο υιοθετεί το έγκλημα, αλλά αξιώνει και τη συγκάλυψή του. Μιλάμε για την εν ψυχρώ δολοφονία ανύποπτων και άοπλων στρατιωτών μιας ξένης χώρας σε ξένο έδαφος και σε καιρό ειρήνης. Αυτή η απόλυτη σύμπλευση Καψάλη-Χριστόδουλου στο ζήτημα του ΜΑΒΗ οδήγησε τους δύο άνδρες στην κατοπινή στενή συνεργασία. ……

  Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο «Στόχος» άρχισε να προβάλλει την υποψηφιότητα Χριστόδουλου, και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος άρχισε τις φιλοφρονήσεις προς τον Καψάλη και την εφημερίδα του. Τα «σκάνδαλα» και οι ύβρεις λησμονήθηκαν. Μεταξύ «Ελληνοψύχων»…

  (Ελευθεροτυπία, 19/9/1998)

  2.
  http://www.antirrisies.gr/node/292

  Xριστόδουλος: Λοβοτομή στους αντιρρησίες συνείδησης

  Παλιά ομιλία του Χριστόδουλου, προς τους εκπροσώπους του νομικού κόσμου τής Μαγνησίας, εκφωνηθείσα την 4.10.95 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Βόλου. Θαυμάστε!

 8. Ο/Η Tσίρκο ΟΟΔΕ λέει:

  OOΔE

  27-6-2006.

  Γενικολογίες, γενικεύσεις, υπεραπλουστεύσεις και αοριστολογίες

  3. Όταν κατηγορούν τον «Χριστιανισμό» για πράγματα όπως η «Ιερά Εξέταση», πώς είναι δυνατόν να γενικεύουν και να χρεώνουν σε όλες τις άλλες Χριστιανικές θρησκείες, τα εγκλήματα της αίρεσης του Παπισμού; Και γιατί υπεραπλουστεύουν την έννοια της λέξης: «Χριστιανισμός»;

  Ουστ ρε ορθόδοξα λαμόγια.
  Εγκλήματα του παπισμού ε; της αίρεσης ε;
  Τα δικά τους ειν’ καρύδια και βροντάνε.
  Τα δικά σας είναι σύκα και δεν ακούγονται;

  Αυτοί τουλάχιστον ζήτησαν συγνώμη.
  Εσείς ρε τα κουκουλώνετε.

 9. Ο/Η Εωσφόρος λέει:

  Ξεβρακώστε τη βυζαντινορθόδοξη Μαφία

  Πολύ καλές αναρτήσεις για Βογόμιλους:

  http://sfrang.blogspot.com/2009/03/blog-post.html

  http://falsefaith.blogspot.com/2008/11/blog-post_14.html

  http://leonjes.blogspot.com/

 10. Ο/Η laskaratos λέει:

  Κύριε Ροϊδη,
  αφού ευχαριστήσω τους σχολιαστές μας για τη συνεισφορά τους και για τα καλά τους λόγια και ιδιαίτερα τον ιππότη του Μπουγιόν, επιτρέψτε μου να συμπληρώσω κι εγώ:

  Για τους διωγμούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά των Μολοκανών:

  Daniel H. Shubin: Μοναστήρια Φυλακές
  (Monastery Prisons)

  http://www.amazon.com/Monastery-Prisons-Daniel-H-Shubin/dp/073885073X/ref=tag_stc_cust_edpp_ttl

  Το βιβλίο σε ηλεκτρονική έκδοση, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που ονομάζεται Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

  http://www.angelfire.com/art2/jungstilling/Monastery1.htm

  The History of Russian Orthodox Monasteries as Prisons, the Inmates Incarcerated there, the Intolerance of Imperial Russia, and the Struggle for Orthodox Supremacy.

  Επίσης:

  Από τον πίνακα του Βασίλη Surikov που δείχνει τη σύλληψη της Παλαιόπιστης αυλικής Boyarynja Morozova (μοναχής Θεοδοσίας), που σηκώνει τα δυο δάχτυλα για να δείξει πως πρέπει να γίνεται το σημείο του Σταυρού. Μαζί με την αδελφή της πριγκίπισσα Ευδοκία Urusova θάφτηκαν κάτω από τη Γη, στη μονή του Αγίου Παφνούτιου στο Borovsk, όπου η Θεοδοσία πέθανε από την πείνα στις 1.12.1675

 11. Ο/Η Κάτω η παρθενιά λέει:

  Γυμνές γυναίκες κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

 12. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  “Ανθρώπων έκαστος δύο πήρας φέρει, την μέν έμπροσθεν την δε όπισθεν”
  Ο καθένας μας κουβαλάει το δισάκι με τους
  δυο σάκους, έναν μπροστά και έναν πίσω.
  Και μπροστά έχει τα ελαττώματα και τα
  λάθη των άλλων, οπότε τα βλέπει συνέχεια,
  ενώ στον πίσω έχει τα δικά του σφάλματα
  που δεν τα βλέπει ποτέ.

  αυτό σκεφτόμουνα διαβάζοντας στην ΟΟΔΕ

  Ορθόδοξης Ομάδος Δογματικής Ερεύνης [ΟΟΔΕ] το ανάγνωσμα. Φταίει ο Πλάτωνας:

  Ο Παπισμός είναι ΑΙΡΕΣΗ // Τα πραγματικά αίτια τού σχίσματος

  Ενότητα: Παπισμός
  Κάψιμο τών αιρετικών από τους Παπικούς στο όνομα τού Θεού

  Στο άκουσμα και μόνο των λέξεων «Ιερά Εξέτασις» η φαντασία ανατρέχει στα πιο απάνθρωπα βασανιστήρια, και τη χωρίς γλιτωμό κατάληξη στην πυρά. Και μάλιστα στην αργή καύση. Ανατρέχει στον Γαλιλαίο και τον Τζιορντάνο Μπρούνο, τα διάσημα θύματα, ανατρέχει στην Ισπανία, όπου ο θεσμός γνώρισε τη μεγαλύτερη δόξα του. Τέσσερις αιώνες και πλέον (13ος-18ος) διήρκεσε αυτή η φρικαλεότητα στην Ευρώπη. Όσο και αν οι εκφραστές της επιχείρησαν να την απαλύνουν ή να ψελλίσουν κάποιες δικαιολογίες δεν το κατάφεραν. Μια μεγάλη μελανή σελίδα στην Ιστορία της Δυτικής «εκκλησίας» είναι ακόμη ανοιχτή προς μελέτη. Λίγοι γνωρίζουν, βέβαια, πως πηγή έμπνευσης των παπικών, ήταν η διδασκαλία του Πλάτωνα.

  Οι απαρχές του ιστορικού φαινομένου τής Ιεράς Εξετάσεως (Inquisitio sacra) εντοπίζονται από 12ο αιώνα, όταν άρχισαν να πληθαίνουν οι περιπτώσεις αμφισβήτησης, τόσο από μεμονωμένα άτομα όσο και από ομάδες, του επίσημου δόγματος της Εκκλησίας στη Δύση. Ακριβέστερα, το έτος γέννησης της Ιεράς Εξετάσεως εντοπίζεται στα 1184, όταν ο πάπας Λούκιος Β΄ εκδίδει εγκύκλιο, με την οποία επιφορτίζονται οι επίσκοποι να αναθέτουν σε έμπιστους ανθρώπους του ποιμνίου τους την αποστολή να ανακαλύπτουν «αιρετικούς» στις τάξεις του ποιμνίου τους και να τους προσάγουν στα εκκλησιαστικά δικαστήρια.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Ιησούς Χριστός
   Προς «Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας»:

   ΜΑΤΘ Ζ.5

   5 Υποκριτά, έκβαλε πρώτον την δοκόν εκ του οφθαλμού σου, και τότε θέλεις ιδεί καθαρώς διά να εκβάλης το ξυλάριον εκ του οφθαλμού του αδεφλού σου.

   Με την εκαιρία.
   Οι άθλιοι του $Οικουμενικού Πατριαρχείου$.

   Όχι μόνο δεν μετανοεί ο $Βαρθολομαίος για τα αίσχη της $Εκκλησίας του, αλλά όπως και ο Κόντογλου όπως και η ΟΟΔΕ και όπως όλοι σχεδόν οι Ορθόδοξοι Θεολόγοι παντού και πάντοτε ξεδιάντροπα κουκουλώνουν, συναινούν και ευλογούν το έγκλημα.
   Ιδού πως περιγράφει τη συνεργασία του πατριάρχη Νικόλαου Γ΄ στην καύση 13 Βογόμιλων και στη φυλάκιση, βασανιστήρια, εξόντωση χιλιάδων άλλων, επειδή δεν ήταν Ορθόδοξοι, στον Ιππόδρομο:

   Νικόλαος Γ´ ὁ Κυρδινιάτης
   Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (1084-1111)
   Λόγιος πατριάρχης, ὁ ὁποῖος ὑποστηρίχθηκε καὶ ἀπὸ τὸν αὐτοκράτορα Ἀλέξιο Α´ Κομνηνό (1081-1118) γιὰ τὴν ἀντιμετώπιση σοβαρῶν ἐκκλησιαστικῶν προβλημάτων (αἴρεση Βογομίλων, ἔριδα τοῦ Λέοντος Χαλκηδόνος κ.ἄ.)

   http://www.ec-patr.org/list/index.php?lang=gr&id=107

 13. Ο/Η Robopsychologist λέει:

  Πολύ καλό άρθρο και επίσης πολύ ενδιαφέροντα σχόλια.. Ήξερα πως ο ναζιστικός στόχος στήριζε τον Χριστόδουλο, μα δεν ήξερα ακριβώς γιατί. Αυτές οι δηλώσεις του για την ΜΑΒΗ είναι αηδιαστικές…

 14. Ο/Η Ανορθόδοξος λέει:

  Φίλε Λασκαράτε
  Το κακό είναι οτι αυτή η ιστορία δεν διδάσκεται σε κανένα σχολικό, βιβλίο, αντίθετα με τα παραμυθάκια για κρυφά σχολειά και 25η Μαρτίου που παρουσιάζονται ως αναμφισβήτητα γεγονότα…

  Μου θύμισες και δυο παλιότερα άρθρα μου, ένα για τους Βογομίλους:
  http://falsefaith.blogspot.com/2008/11/blog-post_14.html

  κι ένα για τον Ιουστινιάνειο κώδικα:
  http://falsefaith.blogspot.com/2008/12/blog-post_18.html

 15. Ο/Η BH λέει:

  http://www.matia.gr/library/ebook02_15/

  Bυζαντινή Ιερή Εξέταση
  της Αμ.Ηλιάδη

 16. Ο/Η Φιλίστωρ λέει:

  «ΔΙΑΠΥΡΟΣ ΕΥΧΕΤΗΣ» του «ανυπόκριτου πατριώτη»

  Προς Παττακό επιστολή Χριστόδουλου το ανάγνωσμα

  Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ

  Διάβαζε πολύ επί δικτατορίας ο Αρχιεπίσκοπος και δεν… ήξερε για τη χούντα. Γι’ αυτό όπως φαίνεται, βρίσκει «εκφραστή ξεχωριστών προσόντων και αρετών» τον πραξικοπηματία Στ. Παττακό!

  Είναι αλήθεια τελικά. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν «κιοτεύει». Το είπε προχθές το βράδυ από τον άμβωνα του Αγίου Σπυρίδωνα και έχει βαλθεί εδώ και καιρό να το αποδείξει. Ακόμη και «συνομιλητής» του πραξικοπηματία Στέλιου Παττακού είναι ο προκαθήμενος των Αθηνών. Αφού, κατά δήλωσή του, την εποχή της επταετίας διάβαζε και δεν ήξερε όσα έκανε η παρέα των χουντικών που καταδικάστηκαν για τις πράξεις τους.

  Ο Χριστόδουλος σε επιστολή που έστειλε στον Στέλιο Παττακό -εκ των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου, και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Πολιτικά Θέματα», που κυκλοφόρησε χθες, γράφει: «Οπως προκύπτει από τα γραφόμενά σας και την αυτοβιογραφούμενη σταδιοδρομία σας, υπήρξατε εκφραστής ξεχωριστών προσόντων και αρετών και γράψατε ιστορία, την οποίαν ο ιστορικός του μέλλοντος καλείται να εκτιμήσει και να προσδιορίσει».

  Την επιστολή έστειλε ο αρχιεπίσκοπος στις 31 Μαΐου 2001, για να δηλώσει τη χαρά του για το βιβλίο που έγραψε και του έστειλε ο Στέλιος Παττακός «Οδοιπορικό, ενός στρατιώτου 90 ετών».

  Μπορεί ο αρχιεπίσκοπος τα τελευταία έξι χρόνια -το 1998 εξελέγη- να μην είχε το χρόνο ή τη διάθεση να στείλει ή να καταθέσει ο ίδιος ένα στεφάνι στη μνήμη των νεκρών των Πολυτεχνείου, είχε όμως το κουράγιο να συντάξει το κείμενο που ακολουθεί:

  «Στρατηγέ,

  Με ιδιαίτερη χαρά έλαβα το πόνημα με τον τίτλο «Οδοιπορικόν ενός στρατιώτου 90 ετών», το οποίον είχατε την ευγενή καλωσύνην να μου αποστείλετε και σας ευχαριστώ πολύ.

  Το αποσταλέν βιβλίον σας, στις σελίδες του οποίου εκθέτετε τις σκέψεις, τις επισημάνσεις, τις τοποθετήσεις σας σχετικά με περιστατικά, επεισόδια και γεγονότα από την μακρόχρονη διαδρομή και πορεία της ζωής σας, εντυπωσιάζει τον αναγνώστην με την απλότητα και την γλαφυρότητα του λόγου, το ανυπόκριτο πατριωτικό φρόνημα και την πηγαία ειλικρίνεια, τη συγκινητική εξιστόρηση και τη διάθεση αυτοκριτικής και αυτοσαρκασμού. Οπως προκύπτει από τα γραφόμενά σας και την αυτοβιογραφούμενη σταδιοδρομία σας, υπήρξατε εκφραστής ξεχωριστών προσόντων και αρετών και γράψατε ιστορία, την οποίαν ο ιστορικός του μέλλοντος καλείται να εκτιμήσει και να προσδιορίσει. Εύχομαι ο Δομήτωρ κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο δίκαιος Κριτής πάντων, να σας χαρίζει πλούσια την Χάριν και την ευλογίαν Του.

  Μετ’ ευχών διαπύρων

  Ο Αθηνών Χριστόδουλος».

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 13/12/2003

 17. Ο/Η Αντιφασίστας λέει:

 18. Ο/Η kimon λέει:

  Αγαπητοί Ρο και Λασκαράτε πιστεύω πως μια λεπτομερής έρευνα και παρουσίαση περί των Βογομίλων, θα ήταν πολύ χρήσιμη μια και μεγάλο μέρος φίλων έχει παντελή άγνοια περί της «αίρεσης» των Βογομίλων .
  Να τα αναμένομεν λοιπόν σύντομα τα περί των Βογομίλων.

 19. Παράθεμα: Ορθόδοξη Ιερά Εξέταση « Ροΐδη Εμμονές « Θρησκείες, η αλήθεια και τα ψέματα. Religions, la vérité et les mensonges.

 20. Ο/Η Ελληνορώσος λέει:

  O πατριάρχης των Παλαιόπιστων σήμερα

 21. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  Αποκαλυπτικό κείμενο. Ξεσκεπάζει τον θεοποιημένο Φώτη Κόντογλου. Εγώ μέχρι πρότινος νόμιζα ότι ο εν λόγω αγιογράφος ήταν μια χριστιανοβαρεμένη αλλά χαμηλόφωνη και συνεπής περιπτωση.

  Ποιός ξέρει πόσες άλλες μαλακίες έχει γράψει ;

 22. Ο/Η Φιλίστωρ λέει:

  Να συμπληρώσω:
  Η πρώτη εικόνα είναι η καύση των βιβλίων του Αρείου από το Μ.Κωνσταντίνο μετά τη Σύνοδο της Νίκαιας

  Σε περγαμηνή από Biblioteca Capitolare, Vercelli.

 23. Ο/Η Φιλίστωρ λέει:

  Επιτρέψτε μου και αυτό:

  Ο πατριάρχης Θεόφιλος, θείος του διαδόχου του Άγιου Κύριλλου που κληρονόμησε τον θρόνο του, κρατώντας το Ευαγγέλιο στέκει θριαμβευτικά μετά την καύση του Σεραπείου και των βιβλίων του. Ζωγραφική από Χρονικό γραμμένο στην Αλεξάνδρεια των αρχών 5ου αιώνα, που δίνει έτσι σχετικά αξιόπιστο πορτραίτο του Θεόφιλου (A. Bauer and J. Strygowski, «Eine alexandrinische Weltchronik,» Denkschriften der Kaiserlichen Akademie der Wissenschaften: Wien 51.2 [en:1906]: 1-204, fig. 6 verso).

 24. Ο/Η από Mπογιάτι λέει:

  Δείτε φίλοι τι γίνετε στα σχολειά μας. Μιλάνε και τυφλώνουν τα παιδιά μας και οι θεολόγοι της Εκκλησίας που έκαιγε ανθρώπους ζωντανούς. Που βρίσκουν το θάρρος και μιλάνε αυτοί που καίγανε βιβλία και θάβανε ζωντανούς ανθρώπους;

  http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=26/11/2010&pageNo=20&direction=1

  Καταγγέλλουν την προβολή αντικομμουνιστικού βίντεο σε σχολείο
  Την προσπάθεια καθηγήτριας στο Λύκειο του Αγίου Στεφάνου «να μπολιάσει στα μυαλά των μαθητών της Α’ Λυκείου όλη την αντικομμουνιστική, αντισοσιαλιστική προπαγάνδα που παίζουν τα αστικά ΜΜΕ και οι εκφραστές τους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.», καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Χωριών Βορειοανατολικής Αττικής του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Βορειοανατολικής Αττικής της ΚΝΕ. Ειδικότερα όπως καταγγέλλουν: «Η συγκεκριμένη καθηγήτρια θεολογίας προέβαλε την ώρα του μαθήματος των θρησκευτικών βίντεο το οποίο αφορούσε τη ζωή ενός «αγίου Λουκά», ο οποίος έζησε την περίοδο της ΕΣΣΔ. Σε όλη τη διάρκεια του βίντεο όμως ουσιαστικά παρουσιαζότανε η ΕΣΣΔ ως δικτατορικό καθεστώς, εξίσωνε το φασισμό με το σοσιαλισμό, επιστρατεύοντας τον πιο ωμό αντικομμουνισμό και αξιοποιώντας την πιο σκοτεινή προπαγάνδα της εκκλησίας, που ακόμη και ο ΛΑ.Ο.Σ. θα ζήλευε».

  • Ο/Η ΚΝίτης λέει:

   Zητάνε και τα ρέστα από πάνω στο μπλογκ
   thriskeftika.blogspot.com

   27/11/10
   To KKE καταγγέλλει για αντικομμουνιστική προπαγάνδα θεολόγο που παρουσίασε τη ζωή του Αγίου Λουκά Κριμαίας στους μαθητές!
   Το παρακάτω δημοσίευμα του Ριζοσπάστη αποδεικνύει πόσο αμετανόητοι και προσκολλημένοι στον χριστιανομάχο και ανθρωποκτόνο ακραίο κομμουνισμό της ΕΣΣΔ είναι ακόμη και σήμερα κάποιοι κομμουνιστές της Ελλάδας.

   @@@@@@

   Αναρτήθηκε από ΘΕΟΛΟΓΟΣ στις 27.11.10
   Ετικέτες ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΠΑΤΕΡΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜτΘ
   13 σχόλια:
   Ανώνυμος είπε…
   Είπε κάποιος, πολύ σοφά:»ἑίναι δυνατόν να έχει κλήσει ένα εργοστάσιο και να συνεχίζει να λειτουργεί σε άλλη χώρα η αντιπροσωπεία του»; Καλά οι αδιόρθωτοι έλληνες κομουνιστές, με την χαρακτηριστική «ξύλινη» γλώσσα, δεν πήραν κανένα μάθημα από το Ρωσικό λαό που δοκίμασε στο πετσί του τι σημαίνει κομουνισμός και τελικά τον αποδοκίμασε;

   27 Νοεμβρίου 2010 3:18 μ.μ.
   Ανώνυμος είπε…
   Ναι βέβαια! Ο Άγιος Λουκάς καπιταλιστής ήταν στην εξορία είχε τα εργοστάσια του τα οποία έσερνε από εξορία σε εξορία!
   Σαν δεν ντρεπόμαστε λίγο!

   27 Νοεμβρίου 2010 4:00 μ.μ.
   Ανώνυμος είπε…
   Αν δεν είναι αυτό που κάνει το ΚΚΕ φασισμός και προσπάθεια φίμωσης της ελευθερίας του λόγου, τότε τί είναι;

   Ευριπίδης

   27 Νοεμβρίου 2010 5:09 μ.μ.
   http://www.egolpion.com είπε…
   Όταν το δάκτυλο έδειχνε το φεγγάρι, ο ΚΝίτης κοίταγε το δάχτυλο.
   Γι’ αυτό έχουν μείνει 3 κι ο κούκος! Στρουθοκαμηλίζουν και κάνουν πως δεν βλέπουν τα εκκατομύρια μάρτυρες που δημιούργησε ο πνευματικός τους πατέρας ο Στάλιν!

   27 Νοεμβρίου 2010 7:19 μ.μ.
   Ανώνυμος είπε…
   Οι αμετανόητοι Κομμουνιστές, πολεμούν τον Άγιο του Θεού, ακόμα και 50 χρόνια μετά την οσιακή κοίμησή του! Και κατηγορόυν άλλους ότι λένε ψέματα, όταν λένε κάτι που, αν και είναι ιστορική αλήθεια, δεν ταιριάζει με τα πιστεύω τους! Ο Θεός να τους λυπηθεί! Ὁυ γαρ οίδασι τι ποιούσι»
   Όμως ο άμεσος τρόπος αντίδρασής τους πρέπει να γίνει παράδειγμα για μας τους Χριστιανούς που βλέπουμε τον πόλεμο κατά του Ευαγγελίου και στεκόμαστε πολλές φορές σιωπηλοί!

   27 Νοεμβρίου 2010 7:58 μ.μ.
   Ανώνυμος είπε…
   ΤΟ ΚΚΕ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ….ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΟΝΤΑ ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ….ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΩΤΙΚΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΜΙΑΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ ΠΛΕΟΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…..ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΩΣ ΣΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ …..Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ ΜΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΑΚΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΑΖΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ…ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙΤΕ…ΠΡΕΣΒΕΥΕΤΕ ΙΔΕΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ…ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ…

   27 Νοεμβρίου 2010 8:50 μ.μ.
   Ανώνυμος είπε…
   Μία και μόνη παρατήρηση για ΟΛΟΥΣ
   τους αμετανόητους»σοσιαλιστές»:Αν
   η ιδεολογία σας,που εφαρμόσθηκε ως
   κρατική εξουσία ήταν καλή και φι-
   λάνθρωπη τότε γιατί κατέρρευσε ως
   χάρτινος πύργος;Γιατί μετά το 1990
   εισέρρευσαν στην Ελλάδα και αλλαχού
   εξαθλιωμένοι και εξουθενωμένοι άν-
   θρωποι,που συνήλθαν και «λίγδωσε»το
   άντερό τους;!Γιατί όσο επικρατούσα
   τε είχατε συρματοπλεγμένα και ηλε-
   κτροφόρα σύνορα και φυλάγατε τους αγρότες,που θέριζαν ολόγυρα με πά
   νοπλους στρατιώτες,για να μη φύ-
   γουν από τον παράδεισό σας;Τα ίδια μου τα μάτια ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να τα δι
   αψεύσετε!!Σύνορα Αλβανίας!!
   Έρετε λωβητήρες,προδότες και ξεθε-
   μελιωτές των πάντων!ΓΝΩΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΙΣ ΠΑΣΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΣ από το 1918
   έως σήμερα!!

   27 Νοεμβρίου 2010 11:46 μ.μ.
   Ανώνυμος είπε…
   Δεν χρειάζεται να φανεί η ανοησία τους με αφορμή τον εξαιρετικό αυτόν Άγιο ανθρωπο. Το κλείσιμο των λιμανιών, η δυσφήμηση του ελληνικου τουριστικού προϊόντος, η καταδίκη των αγροτών σε αφανισμό, εφόσον δεν μπορούν να διακινήσουν τα προϊόντα τους, το ανόητο κλείσιμο των σχολείων, μαρτυρούν σαφώς για τις επιδιώξεις και τις προθέσεις τους. Απ’ την άλλη δε συζητούν με κανέναν, βλέπεις τα αστικά κομματα δεν ταιριάζουν στο επαναστατικό τους οίστρο…
   Καλό καναπέ παιδιά!
   Αυτός ο άνθρωπος όμως μάτωσε μαζί με το Χριστό και για το Χριστό και πήγε την ιατρική επιστήμη πολλά βήματα μπροστά, όσο κι αν δε σας αρέσει. Είθε η απέραντη αγάπη του Αγίου αυτού και βασανισμένου ανθρώπου να σας σκεπάζει, και σας και όλους μας!

   27 Νοεμβρίου 2010 11:56 μ.μ.
   Γιώργος Βλάχος είπε…
   «Γι’ αυτό έχουν μείνει 3 κι ο κούκος!»

   Δυστυχώς δεν είναι έτσι! Το τρίτο κόμμα σε αριθμό ψήφων είναι!

   28 Νοεμβρίου 2010 1:00 μ.μ.
   http://www.egolpion.com είπε…
   Γειά σου Γιώργο!
   Το ΚΚΕ είναι τρίτο κόμμα όχι επειδή οι ψηφοφόροι του είναι ιδεολόγοι κομμουνιστές αλλά λόγω έλλειψης εναντίων φωνών στο ΔΝΤ. Ας μη γελιόμαστε αδελφοί, αντίδραση στο ΔΝΤ και στην ετοιμαζόμενη παγκόσμια κυριαρχία της Νέας Τάξης –σε πολιτικό επίπεδο- κάνει μόνο το ΚΚΕ και γι’αυτό ψηφίστηκε και από αντικομμουνιστές. Αν μπορείς να θεωρήσεις εκλογές το μόρφωμα με την τεράστια αποχή… Το ΚΚΕ αν μπορέσει ποτέ να μετρήσει τους ‘καθαρούς’ ψήφους του δεν θα ξεπερνούσε το 5-6 % του εκλογικού σώματος.

   28 Νοεμβρίου 2010 2:01 μ.μ.
   Γιώργος Βλάχος είπε…
   Φίλε Κώστα η αποχή ΔΕΝ μετράει!
   Αν είναι να κάνει μόνο το ΚΚΕ αντίσταση στην Νέα Τάξη, τότε μάλλον υπέρ της Νέας Τάξης συνεργεί! Πρόκειται για αντίπαλο προβέψιμο και κυρίως ΚΑΜΜΕΝΟ προ πολλού.
   Και δεν νομίζω ότι με το να κάνεις την ζωή των συμπολιτών σου από δύσκολη έως αβίωτη, χτυπάς την Νέα Τάξη. Το αντίθετο μάλλον!

   28 Νοεμβρίου 2010 3:16 μ.μ.
   Alexandros είπε…
   ΔΕΝ ΣΟΒΑΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΛΕΩ ΕΓΩ!

   30 Νοεμβρίου 2010 4:25 μ.μ.
   Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε…
   συγχαρητήρια στη θεολόγο που έδειξε την ταινία, και έμαθαν επί τέλους οι μαθητές πόσο «ρομαντικά όμορφα» ήταν πλασμένος ο κόσμος στην ΕΣΣΔ, στα στρατόπεδα εργασίας και στα γκουλάγκ.

   Οι σημερινοί μαθητές δεν διδάσκονται τίποτε.
   Μόνο για τον «ρατσισμό» και τον «φασισμό».
   Αυτή είναι η σημερινή ιδεολογία που περνάει από τα βιβλία και τους φιλολόγους.

   άχνα δεν βγάζουν για τα εγκλήματα του κομμουνισμού.

   Ε λοιπόν 1000 μπράβο στην καθηγήτρια.
   Παρακαλώ κρατήστε μας ενήμερους για πιθανές αντιδράσεις που ίσως χρειαστούν εκ μέρους μας αν η «δημοκρατία» και ο «πλουραλισμός» των εγχώριων σταλινικών συνεχίσει την πίεση.

   30 Νοεμβρίου 2010 6:44 μ.μ.
   Δημοσίευση σχολίου

 25. Ο/Η ΚΝίτης λέει:

  Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

  Να σταματήσει κάθε είδους αντικομμουνιστική προπαγάνδα μέσα στο χώρο των σχολείων, ζητάει από την κυβέρνηση με παρέμβασή του το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας προς την υπουργό Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων…

  Αφορμή όπως σημειώνεται και στο κείμενο της Ερώτησης το νέο κρούσμα αντικομμουνισμού στις 18 Νοέμβρη 2010 στο ΓΕΛ Αγίου Στεφάνου.

  Ειδικότερα όπως καταγγέλλει ο βουλευτής: «Εκπαιδευτικός του σχολείου με αφορμή διδασκαλία μαθήματος θρησκευτικών, πρόβαλε βίντεο παραγωγής ενός μοναστηριού από το Μήλεσι Ωρωπού, στο οποίο παρουσιάζονταν μεταξύ άλλων διώξεις και εξορίες πολιτών λόγω πίστης, από τη σοβιετική «άθεη» εξουσία, καταστροφές εκκλησιών, φυλακίσεις, εξορίες και εκτελέσεις χιλιάδων ανθρώπων και γινόταν λόγος περί ανίερης συμμαχίας Στάλιν-Χίτλερ κ.ά.».
  «Ενώ από τη μια η κυβέρνηση και το υπουργείο απαγορεύει στους μαθητές τη διακίνηση ιδεών και εντύπων μέσα στο σχολείο, από την άλλη υπάρχει η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς να λένε ή και να προβάλλουν ακόμη οτιδήποτε αντικομμουνιστικό δημιούργημα υπάρχει με την κάλυψη δήθεν του «παιδαγωγικού έργου»», σημειώνει καταλήγοντας ο βουλευτής και ρωτάει την υπουργό: Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει την κάθε είδους αντικομμουνιστική προπαγάνδα μέσα στο χώρο των σχολείων;».

  http://www.dictyo.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=39&Itemid=58

 26. Παράθεμα: Φώτης Κόντογλου, ένας τυφλωμένος φανατικός « Ροΐδη Εμμονές

 27. Παράθεμα: Ανοιχτή επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας « Ροΐδη Εμμονές

 28. Ο/Η Mefisto λέει:

  H θηριωδία της ρώσικης ορθοδοξίας

  http://www.godspeakstoday.info/sh_Toc24.html

  From the History of Ancient Russia
  Ideas of Jesus Christ about Love as a method of self-perfection for the sake of cognition of Unified Universal God-the-Father and the Mergence with Him, Who is Love, were first brought to the southern regions of Russia by apostle Andrew. And people did not have any reasons not to accept this Divine Teaching; they would get massively baptized by the personal disciple of Christ.

  The second “baptist” of Russia was prince Ascold. He was baptized by the Greek and baptized a certain number of Russian into Judaic-Greek faith himself.

  But the main tragedy of Russia began later. This is how the events unfolded.

  The successors of Ruerick: Oleg — the guardian of his son Igor, then Igor himself, and after his death — his widow Olga — a family of extremely cruel, treacherous, aggressive, and greedy rulers.

  Having created a strong fighting squad made up of scumbags, devoid of all philanthropic traits, whose favorite occupation was murder and brigandage, they used to undertake regular armed assaults against their neighbors.

  After Oleg and then Igor had died, Olga took over as the head of the retinue, and as such she was expressing even more gruesome degree of cruelty and treachery: with Olga as the leader the squad not only would kill people for the sake of robbery, but also murdered in a sophisticated manner peace envoys from the neighbors and people of the captured settlements, burying or burning them alive [45,77].

  Later she was baptized in Constantinople, but it did not have any positive impact either on her temper or her behavior.

  The son of Igor and Olga — Svyatoslav — adopted the same kind of temper. He would pick a victim out of his neighbors and declare through a messenger: “I am willing to go against you!” — after which his ruthless squad would murder thousands of people for the sake of robbery or just for fun.

  After Svyatoslav had died, his son Vladimir started to reign — he was the main “baptist” of Russia, who later was declared “equi-apostolic prince” for this “feat” by the Russian Orthodox Church’s officials…

  When he grew up, he also became a bloodthirsty robber, like his ancestors. And following his grandmother’s example, he also accepted baptism from the Greek.

  Having learned the way the church was operating in Byzantium, he realized that he could derive a great personal benefit in terms of robbing his subjects and neighbors from introducing this religious system in Russia and decided to “baptize” Russia into the faith of that grossly perverted pseudo-Christian sect, which existed at that time in the eastern part of the decaying Roman Empire. The “advantages” of the new faith for the atrocious ruler were evident: with its help he could totally suppress free-thinking, to “belittle” the people and “weight down” against them, to bend them to his will trough “priests”…

  Did Vladimir become a Christian himself after he had been baptized? — No: he continued with brigandage and mass murders.

  Another bloody crime of his was mass compulsory baptism of people, which was carried out by the same gang of murderers, who made up his squad.

  Naturally, the population did not want to accept this devilish faith from the bloody executioner and the leader of gangsters. People would evade being baptized. Then Vladimir’s bandits started to issue wooden crosses to those who had already been baptized, which they were supposed to wear around their necks, so that to make it easier to identify those who were evading this ritual, to catch, torture, or kill them. (Since then there has existed the Orthodox custom of wearing crosses next to the skin — as a sign of belonging to this sect).

  And later Vladimir and then his son Yaroslav, with an assistance of Greek “monks”, began to establish in Russia the same order that existed at this time in Western Europe.

  One should not think that in the temples that were being built people were told about the Christ’s Teaching of Love and methods of cognizing God-the-Father. Of course, not. Instead, an idea was being drummed into their heads of the total sinfulness and insignificance of an ordinary man, of “saving” power of prayers for him performed by “priests”, who pray “for us” so hard, get tired and suffer so much because of this, that they need to be rewarded by money and other things for that.

  http://www.godspeakstoday.info/sh_Toc24.html

 29. Ο/Η Θ. Ρηγινιώτης λέει:

  Τα εγκλήματα της αυτοκρατορικής εξουσίας (που στη μισή βυζαντινή ιστορία στράφηκε κατά των ορθοδόξων) δε μπορούν να χρεώνονται «στην Ορθοδοξία». «Ορθόδοξοι» είναι και οι σύγχρονοι Έλληνες πολιτικοί, αλλά και οι πλείστοι ελληνικής καταγωγής εγκληματίες που διαβιούν σήμερα στις φυλακές.
  Σημειωτέον ότι ο Ιουστινιανός δεν τιμάται ως άγιος, μόνο μνημονεύεται ως ευσεβής (αυτό δεν αποκλείει να είναι άγιος, όσα λάθη κι αν έκανε – εκτός αν σκεφτόμαστε ηθικιστικά και αρνούμαστε τη μετάνοια). Του γινόταν δηλ. μνημόσυνο, όχι τιμή αγίου – διότι τότε πού είναι τα τροπάρια και οι εικόνες του; (Το γνωστό ψηφιδωτό της Ραβέννας τον εικονίζει με φωτοστέφανο λόγω του αυτοκρατορικού αξιώματος, όχι ως άγιο – τα ίδια ισχύουν και για τη Θεοδώρα).
  Ας έχουμε υπόψιν πως πολλοί διωγμοί κατά αιρετικών είχαν πολιτικά κίνητρα, γιατί οι παυλικιανοί και οι βογόμιλοι π.χ. ήταν εμπόλεμοι εχθροί του Βυζαντίου.
  Ομοίως, μην ξεχνάμε πως ο Μιχαήλ Παλαιολόγος [σε συνεργασία με τον πατριάρχη Βέκκο] σκότωσε πλήθος αγιορειτών, που αρνούνταν να αναγνωρίσουν τη Σύνοδο της Λυών (ένωση Εκκλησιών υπό τον πάπα για πολιτικούς λόγους). Ποιοι είναι λοιπόν «η Ορθοδοξία»; Ο αυτοκράτορας και ο πατριάρχης ή οι αντάρτες μοναχοί;
  Μην ξεχνάμε τον άγιο Νείλο της Σόρας, Παΐσιο Βελιτσκόφσκι και τους μοναχούς του Μπελοζέρσκ που αντιστάθηκαν σε εκτροπές της ρωσικής Ιεραρχίας περί το 1500 (διωγμό κατά αιρετικών και συσσώρευση περιουσίας), καθώς και τον άγιο Μάξιμο Γραικό, που για τον ίδιο λόγο, φυλακίστηκε στη Ρωσία μέχρις εσχάτων. Και τέτοια παραδείγματα υπάρχουν αμέτρητα…
  Μια αναφορά στο Μ. Κωνσταντίνο: «Άγιος ή όχι ο Κωνσταντίνος ο Μέγας;» (συνολική αποτίμηση του θέματος, που μάλλον θα σας ενδιαφέρει): http://o-nekros.blogspot.com/2011/05/blog-post_21.html.
  Ευχαριστώ.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Θέλετε να αγνοείτε πως στο κάψιμο των Βογόμιλων συνεργάστηκε και ο πατριάρχης και η Ι.Σύνοδος.
   Ασφαλώς όταν στην εξουσία ήταν «αιρετικοί» αυτοκράτορες κυνηγούσαν και ορθόδοξους κληρικούς. Αυτό ήταν το Βυζάντιο.
   Οι αιρετικοί του, κατά κανονα ήταν ίδιοι και χειρότεροι από τους ορθόδοξους.
   Τον συντριπτικά περισσότερο καιρό την πολιτική δύναμη την είχε η Ορθοδοξία κι αυτή ήταν ο διώκτης.
   Ελάχιστες επί μέρους εξαιρέσεις κληρικών δεν αναιρούν τον κανόνα.
   Με λυπεί που δεν βρίσκετε το θάρρος να καταδικάσετε την Εκκλησία σας για διωγμούς αιρετικών ή Εθνικών ή Εβραίων, ή ακόμη και καλών ορθόδοξων κληρικών για τις οποίες δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη.
   Βρίσκετε τη στάση σας αυτή χριστιανική;
   Νομίζετε πως προσφέρετε υπηρεσίες αρνούμενος να ομολογήσετε την ωμή πραγματικότητα;
   Ακόμη και πρόσφατα η Εκκλησία σας στην Ελλάδα δεν συνεργούσε ή και απαιτούσε διωγμούς των λεγομενων Μαρτύρων του Ιεχωβά;
   Λέω ψέματα;
   Την αποδοκιμάζετε γι’αυτό;
   Έχει ζητήσει συγνώμη για τους άθλιους βασανιστές των Ελλήνων αριστερών παπάδες της, σαν τον Στυλιανό Πρεβέζης και τον Προκόπιο Παπαθεοδώρου ή σαν τους αισχρούς Ιωακείμ Βόλου και Φιλάρετο Τήνου που ζητούσαν εκτελέσεις κομμουνιστών;
   Θα δικάσει ποτέ η Εκλησία σας τον βασανιστή ορφανών κοριτσιών πρωτοπρεσβύτερο Παπουτσάκη (20 χρόνια φυλακή).
   Θα δικάσει ποτέ τον αρχιμανδρίτη Γιοσάκη (10 χρονια φυλακή);
   Θα καθαιρέσει τον παιδεραστή παπά του Ιλίου (24 χρόνια φυλακή);

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Kύριε Ρηγινιώτη,
    αντιγράφω από το άρθρο στο οποίο με παραπέμψατε:

    «»»»»»»»Μια διαβολική σκέψη πέρασε από τον νου της και εκμεταλλεύτηκε ένα επίκαιρο γεγονός: Ο Κωνσταντίνος, για να περιφρουρήσει τον θεσμό της οικογένειας, που βρισκόταν εκείνη την εποχή σε αποσύνθεση, εξαιτίας νόμων τού αυτοκράτορα Αυγούστου (ελευθερία στη μοιχεία για την αύξηση τού πληθυσμού και άλλα παρόμοια τρελά), είχε επιβάλει πριν από ένα μήνα νόμο, που όριζε θανατική εκτέλεση για τον άνδρα που θα διέπραττε το αδίκημα της μοιχείας με παντρεμένη γυναίκα. Αυτό ήταν! Η δολοπλόκα γυναίκα θα στήριζε εκεί πάνω τη συκοφαντία της για τον Κρίσπο, μαζί με την κατηγορία της συνωμοσίας! Αφού εξασφάλισε τους αναγκαίους ψευδομάρτυρες στην παλατιανή καμαρίλα, κατηγόρησε το παλικάρι στον πατέρα του ότι συνωμοτούσε εναντίον του με σκοπό να τον ανατρέψει από τον θρόνο, καθώς και ότι επιτέθηκε εναντίον της με ανήθικους σκοπούς! Οι μάρτυρες κατάλληλα δασκαλεμένοι, επιβεβαίωσαν ενώπιον του αυτοκράτορα τις άθλιες καταγγελίες της.

    Ο ίδιος ο Ζώσιμος (5ος αιώνας μ.Χ.), παγανιστής και πολέμιος τού Κωνσταντίνου, αλλά και ο Ιωάννης Ζωναράς (12ος αιώνας) παραδέχονται ότι οι κατηγορίες εναντίον του Κρίσπου ήταν άδικες και ότι όλες ήταν εφευρήματα της Αυγούστας Φαύστας, Η όποια με τον τρόπο αυτό φρόντισε να βγάλει τον Κρίσπο από τη διαδοχή τού θρόνου για χάρη των τριών αγοριών της, που είχε με τον Κωνσταντίνο, και που αυτή την περίοδο βρίσκονταν ακόμα στην παιδική τους ηλικία.

    Έτσι ο Κωνσταντίνος βρέθηκε στο τρομερότερο δίλημμα της ζωής του. Πώς έπρεπε να ενεργήσει; Ως στοργικός πατέρας ή ως αυτοκράτωρ και ψυχρός τηρητής του νόμου; Και πώς θα αξίωνε την εφαρμογή του νόμου από το λαό, αν ο ίδιος δεν τον εφήρμοζε; Αυτή η θέση ήταν η δυσκολότερη και τραγικότερη, που θα μπορούσε να βρεθεί ποτέ ένας νομοθέτης και συνάμα δικαστής και πατέρας: να εφαρμόσει δηλαδή για πρώτη φορά τον σκληρό νόμο πάνω στον γιό του. Δε διέταξε αμέσως την εκτέλεση του, όπως πολύ θα το ‘θελαν η Φαύστα και οι εχθροί του, αλλά τη φυλάκισή του στις φυλακές της Πώλας, στην περιοχή Ίστρια. Αργότερα ο άτυχος νέος εκτελέστηκε, άγνωστο με ποιόν τρόπο. Όλοι πίστεψαν πως εκτελέστηκε με υπογραφή τού Κωνσταντίνου, αλλά δεν υπάρχουν μαρτυρίες γι’ αυτό. Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό στοιχείο, και όσα έχουν γραφεί είναι αυθαίρετα συμπεράσματα και εικασίες. Ποτέ δε βρέθηκε διάταγμα με την υπογραφή και τη σφραγίδα τού αυτοκράτορα για τη θανάτωση τού Κρίσπου. Οι σύγχρονοί του χρονικογράφοι Ευσέβιος και Σέξτος Αυρήλιος Βίκτωρ περιορίζονται στη δήλωση πως δε γνωρίζουν τους λόγους του θανάτου του Κρίσπου. «»»»»»»»»

    Λυπάμαι για την προσπάθεια να δικαιολογηθεί ένα ανοσιούργημα με τόσο φτηνιάρικο τρόπο.

    1. Κανένα συνειδησιακό πρόβλημα λοιπόν δεν δημιουργεί η θέσπιση από έναν άγιο θανατικής ποινής για τη μοιχεία με παντρεμένη γυναίκα;
    «Τρελό» η ατιμωρησία της μοιχείας και γνωστικό η θανάτωση; Δηλαδή η ευσεβέστατη κυρία Δήμητρα Λιάνη, η αγαπημένη των πατριαρχών σας, θα ήταν λογικό να έχει θανατωθεί και τρελλό που έμεινε ατιμώρητη; Το μισό σας ποίμνιο θα έπρεπε να είχε θανατωθεί.
    Ποσοι αθώοι θανατώθηκαν εξ αιτίας αυτού του νόμου που ψήφισε ο ανώμαλος άγιος σας.

    2. Τι είδους Δικαιοσύνη ήταν αυτή αν κάθε παντρεμένη γυναίκα μπορούσε να κατηγορήσει κάποιον άνδρα πως της ρίχτηκε κι αυτός θανατωνόταν;

    3. Τα φτηνιάρικα παπαδίστικα πως δεν ξέρουμε πως πότε και από ποιόν θανατώθηκε αυτός που ομολογείτε πως ο αυτοκράτορας διέταξε να θανατωθεί, μιλάμε μάλιστα για το γιό του, λέτε να σκοτώθηκε σε τροχαίο, τα παραδίνω στην κρίση κάθε αναγνώστη μας.

 30. Παράθεμα: Συνάντησις Σεραφείμ Πειραιώς με Σατανιστήν « Ροΐδη Εμμονές

 31. Παράθεμα: Ορθόδοξη Ιερά Εξέταση

 32. Παράθεμα: Ο απολογητής και ομολογητής της χριστιανικής πίστεως καθηγητης Γ. Μπαμπινιώτης Υπουργός Παιδείας!

 33. Παράθεμα: Ορθόδοξη Ιερά Εξέταση » ΑΘΡΗΣΚΟΣ

 34. Ο/Η Βυζαντινολόγος λέει:

  http://english.pravda.ru/society/stories/16-03-2012/120811-pussy_riot-0/

  Pussy Riot vs. Orthodox Inquisition

  http://eng.yabloko.ru/Press/2012/03172013-attack-yabloko.html

  “Inquisition” by the Orthodox fascists against the YABLOKO party

 35. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://enthemata.wordpress.com/2013/10/26/rogiros-2/

  «Ψάχνοντας για μάγισσες στον Μεσαίωνα
  26 Οκτωβρίου 2013
  Η ισχύς των στερεοτύπων

  του Ρογήρου

  ……………..

  Δεν θα ήταν, βεβαίως, δυνατό να υποστηριχθεί ότι οι πρακτικές μαγείας και μαγγανείας ήταν άγνωστες στις μεσαιωνικές κοινωνίες. Απαντούν, άλλωστε, σε όλες τις εποχές και όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες, ενώ κάποιες από αυτές ενσωματώνονται, επίσημα ή ανεπίσημα, σε θρησκείες. Όποιος όμως προσπαθήσει να μελετήσει τον Μεσαίωνα αναζητώντας ψυχώσεις και κυνήγια μαγισσών θα έχει την εντύπωση ότι διασχίζει μια έρημο και, φυσικά, θα απογοητευθεί.

  Μερικές παράγραφοι σε ένα σύγγραμμα εκκλησιαστικού δικαίου των αρχών του 9ου αιώνα, όπου ο τότε επίσκοπος Ραιτίας προτείνει την επιβολή ατιμωτικών ποινών (χωρίς, πάντως, να μνημονεύει ρητώς τη θανατική ποινή) σε όσους ασχολούνται με τη μαγεία και μαγγανεία. Στοργικές συμβουλές για την καθοδήγηση των παραπλανημένων αυτών ψυχών από τον ηγούμενο Ρηγίνο της Πρυμ, περίπου έναν αιώνα αργότερα. Κανένα ίχνος διωγμών, δικών και καταδικών! Είναι προφανές ότι η μαγεία ως κοινωνικό φαινόμενο δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την κοινωνία του Μεσαίωνα.

  Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται ακόμη και σε εποχές κατά τις οποίες η Καθολική Εκκλησία εξαπολύει απηνείς διωγμούς κατά των αιρέσεων, έχοντας ήδη προβεί στη σύσταση της Ιεράς Εξέτασης. Στο κλασικό του σύγγραμμα Practica officii Inquisitionis heretic epravitatis (Τουλούζη, περ. 1323-1324), γνωστό και ως Εγχειρίδιο του Ιεροεξεταστή, ο Βερνάρδος Γκι δεν αφιερώνει ούτε δύο σελίδες στη μαγεία, ενώ οι αναφορές στο δυϊστικό δόγμα των Καθαρών καταλαμβάνουν το μισό περίπου βιβλίο και η εξέταση της αίρεσης των Πτωχών της Λυών απαιτεί μερικές δεκάδες σελίδες.

  Είναι αλήθεια ότι το γεγονός που σηματοδοτεί ποιοτική αλλαγή της στάσης της δυτικής Εκκλησίας έναντι της μαγείας είναι σχεδόν σύγχρονο με τη συγγραφή του έργου του δομινικανού ιεροεξεταστή: τον Αύγουστο του 1326, ο πάπας Ιωάννης ΚΒ΄ (Ιάκωβος Ντιέζ της Καόρ) εκδίδει τη βούλλα «super illius specula», με την οποία οι πρακτικές μαγείας και μαγγανείας εξομοιώνονται με αίρεση. Πρέπει, όμως, να επισημανθεί ότι ο Ιωάννης ΚΒ΄ (στον οποίο παραδόξως κάποιοι αποδίδουν τη συγγραφή αλχημιστικών βιβλίων) είχε προσωπικούς λόγους να απεχθάνεται τη μαγεία: παραλίγο να δολοφονηθεί από τον επίσκοπο της γενέτειράς του, τον Ούγο Ζερώ, τον οποίο είχε παραπέμψει σε δίκη για οικονομικές ατασθαλίες. Μέσα στην τρέλα και τον πανικό του, ο Ζερώ δεν είχε αρκεσθεί στην προσπάθειά του να δηλητηριάσει τον ποντίφηκα, αλλά είχε καταφύγει και σε πρακτικές μαγείας, καίγοντας κέρινα ομοιώματα του αντιπάλου του!

  Στην πραγματικότητα, το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή στάσης της κοινωνίας, η οποία ανάγεται στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα. Παρέλκει, ίσως, η υπόμνηση, των γεγονότων που σημάδεψαν την εποχή: μακροχρόνια οικονομική κρίση, ραγδαία επιδείνωση των κλιματολογικών συνθηκών και, κυρίως, η τρομακτική επιδημία βουβωνικής πανώλης που ξεκληρίζει το ένα τρίτο τουλάχιστον του πληθυσμού της Ευρώπης. Είναι δύσκολο για τον σύγχρονο άνθρωπο να αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο σημάδεψε τη συλλογική συνείδηση των κοινωνιών της εποχής μια συμφορά τέτοιου μεγέθους. Σε όλα αυτά ας προστεθεί και η αυξανόμενη τάση της κεντρικής εξουσίας (κρατικής και εκκλησιαστικής) για στενότερο έλεγχο των κοινωνιών, κάτι που συνεπάγεται την όλο και μεγαλύτερη χρήση μεθόδων καταστολής. Πρόκειται, όμως, για στοιχεία που δεν χαρακτηρίζουν τόσο τη φεουδαλική οργάνωση του Μεσαίωνα όσο τα κράτη κατά τους Νεότερους Χρόνους.

  Οι πρώτες δίκες για μαγεία (χωρίς, πάντως, καταδίκες σε θάνατο) καταγράφονται στην περιοχή της Τουλούζης κατά το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα. Ακόμη, όμως, και κατά τον Ύστερο Μεσαίωνα αποτελούν περιστασιακό φαινόμενο. Η πραγματική φρενίτιδα με τη μαγεία και το κυνήγι μαγισσών αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Αναγέννησης και των Νεότερων Χρόνων! Τα πρώτα εγχειρίδια οδηγιών για την καταπολέμηση της μαγείας συγγράφονται μετά το 1480: οι Γερμανοί δομινικανοί μοναχοί Ερρίκος Κράμερ (γνωστότερος ως Ινστιτόρις) και Ιάκωβος Σπρέγγερ δημοσιεύουν το διαβόητο σύγγραμα «Malleus Maleficarum» το 1486-1487, ο Γάλλος νομικός Ιωάννης Μποντέν δημοσιεύει τη «Démonomanie des sorciers» το 1580 και ο συνάδελφός του από τη Λωρραίνη Νικόλαος Ρεμύ εκδίδει τη «Δαιμονολατρεία» του το 1592. Όσο για τον παροξυσμό των δικών μαγισσών, αυτός είναι υπόθεση του 17ου αιώνα: από την αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ΄ μέχρι τον Νέο Κόσμο, όλοι ψάχνουν για μάγισσες! Η πασίγνωστη δίκη των Μαγισσών του Σάλεμ στη Μασσαχουσέττη γίνεται το 1698. Στη Γαλλία, ειδικά, η τελευταία δίκη για μαγεία καταγράφεται στο Μπορντώ το 1718. Μάλλον χρειάζεται διαστροφική φαντασία για να καταλογιστούν όλα αυτά στον άμοιρο Μεσαίωνα.

  ***

  Για να είμαστε, άλλωστε, ακριβείς και δίκαιοι, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η στάση του μεσαιωνικού ανθρώπου απέναντι στη μαγεία μοιάζει εκπληκτικά σύγχρονη: η μαγεία αντιμετωπιζόταν περισσότερο ως εκδήλωση ψυχικής ασθένειας. Για τον συμπαθή Ρηγίνο, οι ισχυρισμοί κάποιων γυναικών για συναντήσεις με δαίμονες δεν είναι παρά «αποτελέσματα παραισθήσεων». Όσο για τον Ιωάννη του Σώλσμπρυ, επίσκοπο Σαρτρ (12ος αιώνας), αρκεί απλώς «να μη δίνει κανείς προσοχή σε τόσο αξιοθρήνητες παλαβομάρες»… Οπότε, τι να κάνουμε; Όσο κι αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους, οι άνθρωποι κατά τον Μεσαίωνα δεν είχαν ποτέ ως κύρια απασχόληση το κυνήγι μαγισσών!

  Ο Ρογήρος σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Ζει κα εργάζεται στο Λουξεμβούργο. Γράφει στο ιστολόγιο του Ρογήρου (http://rogerios.wordpress.com/)».

 36. Ο/Η Oρθόδοξα γκούλαγκ λέει:

  http://www.koutipandoras.gr/46923/%CF%83%CE%B5-%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%B3%CE%BA-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%B9%CE%B2%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%81.html

  Σε… γκουλάγκ στη Σιβηρία η τραγουδίστρια των Pussy Riots
  Posted date: Νοεμβρίου 12, 2013

  Η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, μία από τις δύο φυλακισμένες νεαρές τραγουδίστριες του ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot, μεταφέρεται σε στρατόπεδο εργασίας στη Σιβηρία.

  Οι συγγενείς της 24χρονης φυλακισμένης τραγουδίστριας δεν είχαν νέα της από τις 22 Οκτωβρίου.

  Η απόφαση να μεταφερθεί σε άλλη φυλακή ελήφθη μετά την απόφασή της να ξεκινήσει απεργία πείνας, καταγγέλλοντας ότι απειλείται η ζωή της μετά τη δημοσίευση μιας επιστολής στην οποία περιγράφει τις άσχημες συνθήκες κράτησης στο στρατόπεδο εργασίας αρ. 14 της Μορδόβια.

 37. Ο/Η laskaratos λέει:

  Θράσος, ανοησία και παραχάραξη, ο αρχιεπίσκοπος Τσίπρα, Κυριακίδη και Λαυρεντιάδη

  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/arxiepiskopos-ierwnymos-sto-onoma-toy-diafwtismou-ftasane-na-kaine-stoys-fournoys-anthrwpoys.3460008.html

  Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Στο όνομα του διαφωτισμού φτάσανε να καίνε στους φούρνους ανθρώπους

  Ομιλία Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου στα Τρίκαλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υποδοχής της Τίμιας Κάρας του Αγίου Βησσαρίωνος.

  «Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός. Ο ελληνικός λαός αντέχει. Θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Αλλά σήμερα χρειαζόμαστε γεφύρια, γέφυρες. Χρειαζόμαστε γέφυρα που ενώνει τα μέλη της κοινωνίας μας, γέφυρα που ενώνει την οικογένεια. Χρειάζονται γέφυρες που ενώνουν τις ιδεολογίες. Χρειάζονται γέφυρες που ενώνουν τις προσπάθειες. Αυτή είναι η ελπίδα, αυτό είναι το νόημα της σημερινής γιορτής του Αγίου Βησσαρίωνα».

  Αυτά ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε σήμερα από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κηρύσσοντας το Θείο Λόγο στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υποδοχής της Τίμιας Κάρας του Αγίου Βησσαρίωνος που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Δούσικου του Δήμου Πύλης. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο βίο και το έργο του Αγίου Βησσαρίωνα, ενώ μιλώντας για τον διαφωτισμό, είπε χαρακτηριστικά:

  «Έτσι κυκλοφορούνε στα πανεπιστήμια, σε διάφορους χώρους και ομάδες οι θεωρίες για τον διαφωτισμό. Τι είναι ο διαφωτισμός; Ο Χριστιανισμός της Δύσεως δυστυχώς, είχε πολλές προεκτροπές. Έγινε κοσμικός».

  Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή του διαφωτισμού, φτάνοντας ως τις μέρες μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στο όνομα του διαφωτισμού φτάσανε να καίνε στους φούρνους ανθρώπους».

  Για αυτό, τόνισε, ότι «δεν υπήρχε διαφωτισμός μόνον ευρωπαϊκός. Υπήρχε και διαφωτισμός ελληνορθόδοξος». Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος, αναφερόμενος στο έργο του Αγίου Βησσαρίωνα, μίλησε για την παράδοση και τις ρίζες μας, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ σημαντικές και ήταν αυτές που κράτησαν τα θεμέλια, μπόρεσαν και διατήρησαν με πολλές θυσίες όρθια την πατρίδα μας, διατηρώντας τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας.

 38. Ο/Η Βολταίρος λέει:

  Όταν οι Χριστιανοί κατέστρεφαν αρχαίους ναούς, οι τζιχαντιστές έτρωγαν βελανίδια

 39. Ο/Η Left λέει:

  https://enosy.blogspot.gr/2017/03/1221.html

  ΔΕΥΤΈΡΑ, 6 ΜΑΡΤΊΟΥ 2017
  Η Κυριακή της Ορθοδοξίας: Η ανατροπή μιας παράδοση 1221 ετών που έχει αποσιωπηθεί…

  Η Κυριακή της 5ης Μαρτίου ήταν η εορτή της Ορθοδοξίας. Οι χριστιανοί που πηγαίνουν στις εκκλησίες δεν δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στα “ιερά κείμενα” που αναγνώσκονται στις θρησκευτικές τελετές. Αν τους ρωτήσετε αν έχει κάτι αλλάξει τα τελευταία χρόνια στο τελετουργικό της εορτής της Ορθοδοξίας, θα δυσκολευτούν να σας απαντήσουν. Κι όμως έχει σημειωθεί μια σημαντική ανατροπή μιας της θρησκευτικής παράδοσης που κράτησε 1221 χρόνια.

  Μέχρι το 2008 στην θρησκευτική τελετή της εορτής, ο ιερέας διάβαζε το παρακάτω κείμενο των «Επτά Αναθεματισμών» από το 787 μ.Χ., όταν το καθιέρωσε η εν Νικαία Οικουμενική Σύνοδος ως «Κανόνα», το οποίο οριοθετούσε τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τον Ελληνισμό:

  1ος Αναθεματισμός

  Ἐπὶ τοῖς φρονοῦσι καὶ λέγουσι κτιστὴν εἶναι πᾶσαν φυσικὴν δύναμιν καὶ ἐνάργειαν τῆς τρισυποστάτου θεότητος, ὡς κτιστὴν ἐκ τούτου πάντως καὶ αὐτὴν τὴν θείαν οὐσίαν ἀναγκαζομένοις δοξάζειν. Κτιστὴ γὰρ κατὰ τοὺς Ἁγίους ἐνέργεια, κτιστὴν δηλώσει καὶ φύσιν ἄκτιστον δέ, ἄκτιστον χαρακτηρίζει οὐσίαν. Κἀντεῦθεν ἤδη κινδυνεύουσι εἰς αθεΐαν παντελῆ περιπίπτειν, καὶ τὴν ἑλληνικὴν μυθολογίαν καὶ τὴν τῶν κτισμάτων λατρείαν, τῇ καθαρᾷ καὶ ἀμώμω τῶν χριστιανῶν πίστει προστριβομένοις. Μὴ ὁμολογοῦσι δὲ κατὰ τὰς ἁγίας θεοπνεύστους θεολογίας καὶ τὸ τῆς Ἐκκλησίας εὐσεβὲς φρόνημα, ἄκτιστον εἶναι πᾶσαν φυσικὴν δύναμιν καὶ ἐνέργειαν τῆς τρισυποστάτου θεότητος ἀνάθεμα τρίς.

  Σε όσους φρονούν και λένε ότι είναι φτιαχτή κάθε φυσική δύναμη και ενέργεια της τρισυπόστατης Θεότητας, και αναγκάζονται ως εκ τούτου να δεχτούν ότι και η θεία ουσία είναι χωρίς άλλο φτιαχτή· γιατί η δημιουργημένη ενέργεια, σύμφωνα με τους Αγίους, θα φανερώσει ότι είναι [εκ των υστέρων] φτιαγμένη- δημιουργημένη και η [θεία] ουσία [της τρισυπόστατης Θεότητας]. Κι από κει και πέρα, πλέον, κινδυνεύουν να πέσουν σε ολοκληρωτική αθεΐα, όσοι ζουν με την καθαρή κι αμόλυντη χριστιανική πίστη, και να δεχθούν την ελληνική μυθολογία και την λατρεία των κτισμάτων – δημιουργημάτων. Σε όσους, άρα, δεν ομολογούν, σύμφωνα με τις θεόπνευστες θεολογικές ερμηνείες των Αγίων και το ευσεβές φρόνημα της Εκκλησίας, ότι είναι άκτιστη κάθε φυσική δύναμη και ενέργεια της τρισυπόστατης Θεότητας, τρεις φορές ανάθεμα.

  2ος Αναθεματισμός

  Τοῖς τὰ ἑλληνικὰ διεξιοῦσι μαθήματα, καὶ μὴ διὰ παίδευσιν μόνον ταῦτα παιδευομένοις, ἀλλὰ καὶ ταῖς δόξαις αὐτῶν ταῖς ματαίαις ἑπομένοις, καὶ ὡς ἀληθέσι πιστεύουσι καὶ οὕτως αὐταῖς ὡς τὸ βέβαιον ἐχούσαις ἐγκειμένοις, ὥστε ἑτέρους ποτὲ μὲν λάθρα, ποτὲ δὲ φανερῶς ἐνάγειν αὐταῖς καὶ διδάσκειν ἀνενδοιάστως ἀνάθεμα τρίς.

  Σε όσους ασπάζονται τις διδασκαλίες των Ελληνων και δεν τις σπουδάζουν μόνο για μόρφωση, αλλά ακολουθούν και τις μάταιες θεωρίες τους και τις πιστεύουν ως αληθινές, και μάλιστα ωσάν αυτές να περιέχουν τη βεβαιότητα, και παρασύρουν σ’ αυτές άλλοτε κρυφά και άλλοτε φανερά και τις διδάσκουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό, τρεις φορές ανάθεμα.

  3ος Αναθεματισμός

  Τοῖς μετὰ τῶν ἄλλων μυθικῶν πλασμάτων, ἐφ᾿ ἑαυτῶν καὶ τὴν καθ᾿ ἡμᾶς κλίσιν μεταπλάττουσι, καὶ τὰς πλατωνικὰς ἰδέας ὡς ἀληθεῖς δεχομένοις καὶ ὡς αὐθυπόστατον τὴν ὕλην παρὰ τῶν ἰδίων μορφοῦσθαι λέγουσι, καὶ προφανῶς διαβάλλουσι τὸ αὐτεξούσιον τοῦ Δημιουργοῦ, τοῦ ἀπὸ τοῦ μὴ ὄντος εἰς τὸ εἶναι παραγαγόντος τὰ πάντα, καὶ ὡς ποιητοῦ πᾶσιν ἀρχὴν καὶ τέλος ἐπιτιθέντος ἐξουσιαστικῶς καὶ δεσποτικῶς ἀνάθεμα τρίς.

  Σε όσους μαζί με τα άλλα μυθικά πλάσματα, με δική τους πρωτοβουλία, διαστρεβλώνουν τις δικές μας πεποιθήσεις και δέχονται ως αληθινές τις πλατωνικές ιδέες και λέγουν ότι η ύλη, ούσα αυθύπαρκτη, μορφοποιείται από τις ίδιες ιδέες, και προφανώς αμφισβητούν το αυτεξούσιο του Δημιουργού, ο οποίος από την ανυπαρξία έφερε στην ύπαρξη τα πάντα και ως ποιητής έθεσε σε όλα αρχή και τέλος με τη δύναμη του εξουσιαστή και δεσπότη, τρεις φορές ανάθεμα.

  4ος Αναθεματισμός

  Τοῖς δεχομένοις καὶ παραδίδουσι τὰ μάταια καὶ ἑλληνικὰ ῥήματα, ὅτι τε προΰπαρξίς ἐστι τῶν ψυχῶν, καὶ οὐκ ἐκ τοῦ μὴ ὄντος τὰ πάντα ἐγένετο, καὶ παρήχθησαν, ὅτι τέλος ἐστὶ τῆς κολάσεως ἡ ἀποκατάστασις αὔθις τῆς κτίσεως, καὶ τῶν ἀνθρωπίνων πραγμάτων, καὶ διὰ τῶν τοιούτων λόγων τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν λυομένην πάντως, καὶ παράγουσαν εἰσάγουσιν, ἣν αἰωνίαν καὶ ἀκατάλυτον αὐτός τε ὁ Χριστὸς καὶ Θεὸς ἡμῶν ἐδίδαξε, καὶ παρέδοτο καὶ διὰ πάσης τῆς Παλαιᾶς καὶ Νέας Γραφῆς ἡμεῖς παρελάβομεν ὅτι καὶ ἡ κόλασις ἀτελεύτητος καὶ ἡ βασιλεία ἀΐδιος, διὰ δὲ τῶν τοιούτων λόγων ἑαυτούς τε ἀπολλύουσι, καὶ ἑτέροις αἰωνίας καταδίκης προξένους γενομένοις ἀνάθεμα τρίς.

  Σε όσους δέχονται και διαδίδουν τις μάταιες ελληνικές αντιλήψεις, ότι και οι ψυχές προϋπήρχαν και ότι τα πάντα δεν προήλθαν ούτε προέκυψαν από την ανυπαρξία, και ότι ήρθε το τέλος της κολάσεως από τη στιγμή που δημιουργήθηκε και η κτίση και το ανθρώπινο είδος, και διαδίδουν με τέτοια λόγια ότι η Βασιλεία των Ουρανών έχει τελείως καταλυθεί και εκλείψει, την οποία και ο ίδιος ο Χριστός και Θεός ως αιώνια και ακατάλυτη μας δίδαξε, παρέδωσε και εμείς από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη παραλάβαμε ότι και η Κόλαση είναι ατέλειωτη και η Βασιλεία παντοτινή, και καταστρέφουν με τέτοια λόγια και τους εαυτούς τους και προξενούν σε άλλους αιώνια καταδίκη, τρεις φορές ανάθεμα.

  5ος Αναθεματισμός

  Τοῖς εὐσεβεῖν μὲν ἐπαγγελλομένοις τὰ τῶν Ἑλλήνων δὲ δυσσεβῆ δόγματα τῇ ὀρθοδόξῳ καὶ καθολικῇ ἐκκλησίᾳ περί τε ψυχῶν ἀνθρωπίνων, καὶ οὐρανοῦ καὶ γῆς, καὶ τῶν ἄλλων κτισμάτων ἀναιδῶς ἢ μᾶλλον ἀσεβῶς ἐπεισάγουσιν ἀνάθεμα τρίς.

  Σε όσους παριστάνουν τους ευσεβείς, ενώ, την ίδια στιγμή, εισάγουν τις ασεβείς δοξασίες των Ελλήνων στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία για τις ανθρώπινες ψυχές και για τον ουρανό και τη γη και για τα άλλα κτίσματα με αναίδεια ή πολύ περισσότερο με ασέβεια, τρεις φορές ανάθεμα.

  6ος Αναθεματισμός

  Τοῖς τὴν μωρὰν τῶν ἔξωθεν φιλοσόφων λεγομένην σοφίαν προτιμοῦσι, καὶ τοῖς καθηγηταῖς αὐτῶν ἑπομένοις, καὶ τάς τε μετεμψυχώσεις τῶν ἀνθρωπίνων ψυχῶν, ἢ καὶ ὁμοίως τοῖς ἀλόγοις ζῴοις ταύτας ἀπόλλυσθαι, καὶ εἰς τὸ μηδὲν χωρεῖν δεχομένοις καὶ διὰ τοῦτο ἀνάστασιν, καὶ κρίσιν, καὶ τὴν τελευταίαν τῶν βεβιωμένων ἀνταπόδοσιν ἀθετοῦσιν ἀνάθεμα τρίς.

  Σε όσους προτιμούν την ανόητη λεγόμενη σοφία των εκτός [χριστιανισμού] φιλοσόφων και ακολουθούν τους δασκάλους τους και δέχονται τις μετεμψυχώσεις των ανθρώπινων ψυχών, ή ότι αυτές [οι ψυχές] χάνονται ομοίως με των άλογων ζώων και ξεπέφτουν στην ανυπαρξία και για αυτό αθετούν την ανάσταση, την κρίση και την ανταπόδοση σύμφωνα με όσα βίωσαν, τρεις φορές ανάθεμα.

  7ος Αναθεματισμός

  Τοῖς λέγουσιν ὅτι οἱ τῶν Ἑλλήνων σοφοὶ καὶ πρῶτοι τῶν αἱρεσιαρχῶν, οἱ παρὰ τῶν ἑπτὰ ἁγίων καὶ καθολικῶν συνόδων, καὶ παρὰ πάντων τῶν ἐν Ὀρθοδοξίᾳ λαμψάντων πατέρων ἀναθέματι καθυποβληθέντας, ὡς ἀλλότριοι τῆς καθολικῆς ἐκκλησίας διὰ τὴν ἐν λόγοις αὐτῶν κίβδηλον καὶ ῥυπαρὰν περιουσίαν κρείττονες εἰσι κατὰ πολύ, καὶ ἐνταῦθα καὶ ἐν τῇ μελλούσῃ κρίσει, καὶ τῶν εὐσεβῶν μὲν καὶ ὀρθοδόξων ἀνδρῶν, ἄλλως δὲ κατὰ πάθος ἀνθρώπινον ἣ ἀγνόημα πλημμελησάντων ἀνάθεμα τρίς.

  Σε όσους λένε ότι οι σοφοί των Ελλήνων και πρωτοστάτες στις αιρέσεις – στους οποίους οι επτά άγιες και Καθολικές Σύνοδοι και όλοι οι Πατέρες που έλαμψαν μέσα στην Ορθοδοξία τούς αναθεμάτισαν, ως ξένους στην Καθολική Εκκλησία, λόγω του ψεύτικου και βρώμικου περιεχομένου των λόγων τους – είναι πολύ καλύτεροι κι εδώ και στην μέλλουσα κρίση από τους ευσεβείς και ορθόδοξους ανθρώπους που αμάρτησαν από ανθρώπινο πάθος ή από άγνοια, τρεις φορές ανάθεμα.

  Στις 8 Μαρτίου 2009, εορτή της «Κυριακής της Ορθοδοξίας», στην σχετική τελετή παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αποσιώπησε το κείμενο των Επτά Αναθεματισμών, το οποίο διαβαζόταν κάθε χρόνο την ημέρα αυτή σ’ όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες και τα μοναστήρια. Η αλλαγή δεν συνέβη ξαφνικά. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν είχαν σημειωθεί διαμαρτυρίες από κύκλους “ελληνιστών” και είχε προηγηθεί από το 2002 μια απάντηση του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου ως προέδρου της Δημοκρατίας σε μια επιστολή διαμαρτυρίας:

  Κύριε Χατζηθεοδώρου,

  Έλαβα την από 26.3.2002 επιστολήν σας. Οι αναθεματισμοί κλπ. κατά των Ελλήνων εγράφησαν προ αιώνων και θα έπρεπε νυν να παραλείπονται. Η εκκλησία, ως φαίνεται, διστάζει να προβεί σε μεταβολές χάριν της παραδόσεως.

  Με χαιρετισμούς

 40. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://tvxs.gr/news/ellada/o-ieros-polemos-tis-ekklisias-gia-tin-eksafanisi-kathe-bogomilikoy-mnimeioy

  Ο πόλεμος της Εκκλησίας για να χαθεί κάθε ίχνος μιας ξεχασμένης αίρεσης

  10:06 | 30 Ιουλ. 2017
  Γιώργος Στάμκος

  «Καταγγέλλουν τους πλουσίους, απεχθάνονται τον Αυτοκράτορα, γελοιοποιούν τους ανώτερους, καταδικάζουν τους ευγενείς κι απαγορεύουν τους δούλους να υπακούουν στους κυρίους τους». Κοσμάς ο Ιερέας, Κατά των Βογομίλων.

  Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, κοντά στην περιοχή της αρχαίας Πέλλας, βρίσκονται μια σειρά από παράξενα μεσαιωνικά μνημεία, που μέχρι πρόσφατα προβλημάτιζαν τους αρχαιολόγους, ενώ ενοχλούσαν και συνεχίζουν να ενοχλούν τη, γνωστή για την αλαζονεία και μισαλλοδοξία της, Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας μας. Πρόκειται για δεκάδες λίθινους σταυρούς, κυκλικού τύπου, που ορισμένοι φτάνουν σε ύψος τα δύο μέτρα. Τυλιγμένοι με λειχήνες, λυγισμένοι και φθαρμένοι από το βάρος των αιώνων αυτοί οι αινιγματικοί σταυροί είναι μοναδικοί στον ελλαδικό χώρο και αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες όχι μόνον της παρουσίας αλλά και της ακμής κατά το Μεσαίωνα θρησκευτικών ομάδων που δεν άνηκαν στο ορθόδοξο δόγμα, που υιοθετήθηκε επίσημα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

  Πρόκειται για μνημεία-κατάλοιπα των Βογόμιλών, μιας νεογνωστικιστικής αίρεσης που εμφανίστηκε στο χώρο της Θράκης και της Μακεδονίας τον 10 μ.Χ. αιώνα και, παρά τις διώξεις των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, των Βούλγαρων Τσάρων και της ορθόδοξης «Ιεράς Εξέτασης», κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι τον 15ο μ.Χ. αιώνα. Οι ίδιοι μπορεί να εξαφανίστηκαν (στη Βοσνία εξισλαμίστηκαν, ενώ στη Βουλγαρία έγιναν κυρίως Καθολικοί) αλλά τα μνημεία τους –όσα τουλάχιστον επέζησαν από τη μανία των διωκτών τους– συνεχίζουν να μας τους θυμίζουν. Και αυτό είναι κάτι που ενοχλεί την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους εγχώριους «Ορθόδοξους Ταλιμπάν», που δεν έπαψαν στιγμή να θεωρούν «εθνικό καθήκον» την εξάλειψη αυτών των «αιρετικών» μνημείων.

  Αποτελεί κοινό μυστικό πως το ορθόδοξο ιερατείο, πιέστηκε πολύ από τους Ευρωπαίους ρομαντικούς και Διαφωτιστές κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, για να αποδεχθεί την ανάγκη ανάδειξης και προστασίας των αρχαίων ελληνικών ναών, στους οποίους λατρεύονταν οι παλιοί θεοί των Ελλήνων. Είναι γνωστό άλλωστε πως πολλοί αρχαιοελληνικοί ναοί καταστράφηκαν από τους ίδιους τους Χριστιανούς και σε ορισμένους από αυτούς κτίστηκαν πάνω στα θεμέλια τους ορθόδοξες εκκλησίες. Παρ’ όλα αυτά το ορθόδοξο ιερατείο αναγκάστηκε να ανεχθεί την ύπαρξη τους και να αναγνωρίσει το αυτονόητο: πως οι Έλληνες δεν ήταν πάντα Χριστιανοί, και πως τα αρχαία μνημεία «έχουν δικαίωμα» να υπάρχουν.

  Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τα μνημεία άλλων θρησκειών και πολιτισμών, που υπήρχαν διάσπαρτα στον ελλαδικό χώρο. Μέχρι πρόσφατα η εξαφάνιση αυτών των μνημείων θεωρούνταν «εθνικό χρέος». Να σας θυμίσω μόνο τα εκατοντάδες μουσουλμανικά τεμένη που υπήρχαν διασκορπισμένα σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και μέχρι το 1923 λειτουργούσαν κανονικά, όπως συμβαίνει σήμερα μόνο στη Δυτική Θράκη. Όλα αυτά τα τεμένη καταστράφηκαν μετά το 1923, οι μιναρέδες τους «αποκεφαλίστηκαν», και αφέθηκαν να φθαρούν από το χρόνο –ακόμη κι εκείνα τα μνημεία που είχαν μεγάλη ιστορική και πολιτιστική σημασία. Το ίδιο συνέβη και με αρκετές συναγωγές και νεκροταφεία των Εβραίων. Το ίδιο συνεχίζει να συμβαίνει και στις μέρες μας με τα μεσαιωνικά μνημεία των «αιρετικών» Βογόμιλων.

  Εξαφανίστε τα Βογομιλικά Μνημεία!

  Η εξαφάνιση αυτών των «αιρετικών» νεκροταφείων από το χώρο της Μακεδονίας συνεχίζει να θεωρείται «ιερό καθήκον» από τους «ορθόδοξους Ταλιμπάν». Αυτό συνέβη πριν από από μερικά χρόνια στους εντυπωσιακούς μονολιθικούς σταυρούς του παλιού νεκροταφείου της Παλιάς Πέλλας των Γιαννιτσών. Τον Οκτώβριο του 2001, όπως κατήγγειλαν ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι της περιοχής, «τα συνεργεία του δήμου, υπό την καθοδήγηση της τοπικής εκκλησιαστικής αρχής εισέβαλαν με μπουλντόζα στο χώρο του παλιού νεκροταφείου, εκθεμελίωσαν και κατέστρεψαν το βογομιλικό νεκροταφείο, χωρίς την επίβλεψη αρχαιολόγου και ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων αντιδρά για την επιλεγείσα περιοχή». Ως δικαιολογία αυτής της ανυπολόγιστης καταστροφής προβλήθηκε η ανάγκη «ανάπλασης» του χώρου και η επιθυμία του τοπικού ιερέα για την εκεί οικοδόμηση μιας νέας εκκλησίας!

  Στις καταγγελίες η αρμόδια 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αντέδρασε χλιαρά, παρά το γεγονός ότι κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε εκεί στις 9 Οκτωβρίου του 2001 «διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια σκαπτικών εργασιών καθαιρέθηκαν λίθινοι σταυροί μεταβυζαντινής περιόδου». [Ορισμένοι Έλληνες αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως αυτά τα “βογομιλικού τύπου” μνημεία είναι μεταξύ 15ου-17ου αιώνα, άρα “μεταβυζαντινά”, αλλά ακόμη κι ισχύει αυτό, σπάνια μνημεία μισής χιλιετίας δεν πρέπει να θεωρούνται “άνευ ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας”. Ακόμη και στη Βοσνία, που γνώρισε επί τέσσερα χρόνια (1992-1995) έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, υπολογίζεται πως υπάρχουν και διατηρούνται ακόμη περίπου 50.000 παρόμοια “βογομιλικού τύπου” ταφικά μνημεία, γνωστά και ως stecci].

  Στην πραγματικότητα τότε μια μπουλντόζα ξερίζωσε τους μεσαιωνικούς σταυρούς και τους μετέφερε σ’ ένα «ακριανό σημείο» και κατά τη μεταφορά πολλοί σταυροί γδάρθηκαν, ενώ ορισμένοι (2-3 σε σύνολο 21) θρυμματίστηκαν κιόλας! Στις πιεστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, που ήταν η μόνη που ασχολήθηκε τότε με το θέμα, οι υπάλληλοι της 11ης Εφορείαςείχαν το θράσος να δηλώσουν πως «το εν λόγω νεκροταφείο είναι μη αρχαιολογικός, και ως εκ τούτου μη διατηρητέος χώρος», γι’ αυτό και χρησιμοποιούν επίτηδες τον όρο «μεταβυζαντινά μνημεία», άσχετα αν αυτοί οι μονολιθικοί σταυροί χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα! Τι απέγιναν σήμερα αυτοί οι σπάνιοι μεσαιωνικοί “βογομιλικού τύπου” σταυροί, που ξεριζώθηκαν και πετάχθηκαν στην άκρη του νεκροταφείου της Παλαιάς Πέλλας; Σύμφωνα με σημερινές μαρτυρίες ευαισθητοποιημένων κατοίκων του χωριού, όπως ο Σταύρος Κούλης: “Δεν έχει απομείνει το παραμικρό μνημείο πλέον και σας σας το λέω εγώ που γεννήθηκα και μένω μόνιμα σε αυτό το χωριό! Είχα όμως την τιμή να τα προλάβω, μιας κι ο παππούς μου ήταν θαμμένος ακριβώς δίπλα σε ένα τέτοιο ταφικό μνημείο! Είτε πετάχθηκαν είτε χρησιμοποιήθηκαν ως μπαζώματα σε διάφορα έργα του χωριού!”

  Η Συνωμοσία της Σιωπής

  Στην περιοχή του νομού Πέλλας υπάρχουν πολλά μεσαιωνικά νεκροταφείακαι ορισμένα από αυτά χαρακτηρίζονται τυπολογικά «βογομιλικού τύπου», παρουσιάζοντας πολλές ομοιότητες με τις βογομιλικές νεκροπόλεις της Βοσνίας καθώς και με τα μνημεία των Καθαρών της Προβηγκίας, οι οποίοι αποτελούσαν ακόμη μια προέκταση των νεογνωστικιστών και νεομανιχαίων Βογόμιλων στο χώρο της νότιας Γαλλίας. Αυτό άλλωστε είχε επισημάνει το 1988 στο 8ο Συμπόσιο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης ο βυζαντινολόγος Νικόλαος Οικονομίδης, που έκανε λόγο για την ομοιότητα αυτών των μνημείων με αντίστοιχες μονολιθικές στήλες της νότιας Γαλλίας, της Βουλγαρίας και της Βοσνίας, που αποδίδονται στους Βογόμιλους και τη «θυγατρική» τους δυτικοευρωπαϊκή μεσαιωνική αίρεση των Καθαρών.

  Καθόλου περίεργο λοιπόν που η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, η τότε Υπουργός Πολιτισμού, αποφάσισε να κηρύξει διατηρητέο το μεσαιωνικό νεκροταφείο της Νέας Χαλκηδόνας, όπου συναντάμε άλλους 53 λίθινους σταυρούς «βογομιλικού τύπου» (απόφαση αρ. Β2/Φ34/29280/756 της 4 Αυγούστου του 1988). Ωστόσο τα εντυπωσιακά αυτά μνημεία δεν αναφέρονται σε κανέναν τουριστικό οδηγό, σε κανένα βιβλίο (ήμουν ο πρώτος που έγραψα σχετικά άρθρα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και έκανα εκτενή αναφορά σ’ αυτό σε κεφάλαιο μου στο βιβλίο μου Στοιχειωμένα Βαλκάνια, που πρωτοεκδόθηκε το 2006), δεν υπάρχει καμιά πινακίδα που οδηγεί σ’ αυτά και γενικώς υπάρχει γύρω τους μια «διατεταγμένη σιωπή». Πρέπει κανείς να ψάξει πολύ για να τα ανακαλύψει…

  Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως πρώτος έγραψε για την καταστροφή των “βογομιλικού τύπου” μνημείων στην ελληνική Μακεδονία ο αυτοεξόριστος κι αντιφρονών Έλληνας συγγραφέας Ηλίας Πετρόπουλος (1928-2003), ο οποίος είπε σχετικά σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, στην οποία καταφέρθηκε και κατά των ημίμετρων προστασίας που είχε λάβει η τότε Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη: «Πιστεύω ότι ο ρατσισμός είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και ότι είναι αδύνατον να τον ξεριζώσουμε. Και ακριβώς γι’ αυτό, απαιτείται ένας συνεχής και έντονος αγώνας εναντίον του ρατσισμού, που, ως γνωστόν, εμφανίζεται με πολλές μορφές. Ο νεοελληνικός ρατσισμός οφείλεται, κατά μεγάλο μέρος, στην παιδεία μας που οδηγεί τα ελληνόπουλα στην παρανοϊκή αντιμετώπιση της βαλκανικής πραγματικότητας. Νομίζω ότι, το καλύτερο αντίδοτο κατά του ρατσισμού είναι η βαθιά γνωριμία μεταξύ των λαών. Όσο για τους τάφους των Bογομίλων της Βεύης (Μππάνιτσα), τους είδα με τα μάτια μου και τους εδημοσίευσα και στην Αθήνα και στο Παρίσι. Εννοείται πως η Μελίνα Μερκούρη δεν απάντησε ποτέ ούτε στην επίσημη επιστολή μου, ούτε στα άρθρα μου. Έτσι, η ψευτοσοσιαλίστρια υπουργίνα “απόδειξε” πως οι Σλάβοι δεν πατήσανε ποτέ το “ιερόν έδαφος” της Ελλάδας!»

  Για την ώρα το σπάνιο στην Ευρώπη και μοναδικής ομορφιάς μεσαιωνικό νεκροταφείο της Νέας Χαλκηδόνας, που βρίσκεται μόλις 31 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, είναι άγνωστο στους πολλούς. Δεν υπάρχει καμιά πινακίδα που να οδηγεί σ’ αυτό, παρά το γεγονός πως βρίσκεται εκατό μόλις μέτρα από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας. Για να βρει κανείς αυτό το σπάνιο νεκροταφείο θα πρέπει, λίγο πριν μπει στη Νέα Χαλκηδόνα, να στρίψει δεξιά και, αφού ακολουθήσει για λίγο έναν χωματόδρομο, να φθάσει εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Αυτή η εκκλησία είναι μεσαιωνική, όπως μαρτυρούν και οι ογκόλιθοι των τοίχων της –μάλιστα στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας υπάρχει εντοιχισμένη μια σπάνια βογομιλική ταφόπλακα που έχει χαραγμένο τον ήλιο και τη Σελήνη, συνηθισμένα σύμβολα των πρώην παγανιστών Σλάβων Βογόμιλων.

  Ακριβώς πίσω της υπάρχουν διάσπαρτοι οι μονολιθικοί σταυροί των Βογόμιλων. Κάποιοι είναι σπασμένοι, άλλοι είναι θαμμένοι μέσα στο χώμα και μόλις διακρίνονται, ενώ δύο-τρεις στέκουν ακόμη όρθιοι, αν και γυρτοί, και το ύψος τους φθάνει τα δύο μέτρα. Εννοείται πως ο χώρος είναι καλυμμένος με αγριόχορτα, ενώ κάποιοι επιτήδειοι αρχαιοκάπηλοι έχουν ανασκάψει ορισμένους τάφους για να κλέψουν οτιδήποτε θάφτηκε μαζί με τους νεκρούς. Η ατμόσφαιρα είναι εντελώς «γκόθικ», πράγμα που επηρεάζει ακόμη και τους ανίδεους σχετικά με τους Βογόμιλους. Τα μνημεία σε ταξιδεύουν. Νομίζεις προς στιγμήν πως δεν βρίσκεσαι στην Ελλάδα, αλλά στους λόφους της Βοσνίας, ακόμη και στα γεμάτα με κέλτικα μνημεία οροπέδια της Σκοτίας. Πρόκειται ασφαλώς για ψευδαίσθηση γιατί το νεκροταφείο αυτό, αν βρισκόταν σε κάποια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα, θα ήταν περιποιημένο, καλοδιατηρημένο, και θα υπήρχαν παντού πινακίδες που θα υποδείκνυαν την ύπαρξη του. Όχι όμως στην Ελλάδα, όπου τα μεσαιωνικά βογομιλικά μνημεία της Μακεδονίας έχουν μπει στο στο στόχαστρο των εγχώριων «ΟρθόδοξωνΤαλιμπάν».

  Είναι παράξενο πάντως πως αυτά τα «αιρετικά» μνημεία στην αυλή της εκκλησίας των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου κατόρθωσαν να επιζήσουν ως τις μέρες μας και δεν καταστράφηκαν προηγουμένως από τους φανατικούς ορθόδοξους. Το μυστήριο λύνεται αν παρατηρήσει κανείς τα ίχνη της βάσης του μιναρέ που σώζονται ακόμη εκεί. Στα τέλη του 14ου αιώνα, με την έλευση των Οθωμανών, η παλιά βυζαντινή εκκλησία μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος για τους πιστούς του Αλλάχ της περιοχής. Αυτοί δεν πρέπει να ήταν μόνο νεοφερμένοι Τούρκοι, αλλά και πρώην Βογόμιλοι και Μανιχαίοι της κεντρικής Μακεδονίας που πέρασαν στο Ισλάμ προσελκυόμενοι από την ανεικονικότητα της μουσουλμανικής θρησκείας (οι Βογόμιλοι απέρριπταν τις εικόνες, το σταυρό και τις εκκλησίες, αν και είχαν κάποιους ιερούς χώρους θρησκευτικής συνάθροισης). Αφού εξισλαμίστηκαν οι Βογόμιλοι είχαν κάθε λόγο να σεβαστούν τους τάφους των προγόνων τους και τα σύμβολα της «παλιάς θρησκείας» τους. Έτσι οι μεσαιωνικοί τάφοι παρέμειναν σχεδόν ανέπαφοι μέχρι το 1923, όταν οι μουσουλμάνοι της Μακεδονίας ανταλλάγησαν με τους ορθόδοξους της Μικρά Ασίας και της ανατολικής Θράκης και εκδιώχθηκαν στην Τουρκία.

  Η παρουσία πάντως ισχυρών βογομιλικών κοινοτήτων στην ενδοχώρα της Θεσσαλονίκης μεταξύ του 10ου και του 14ου αιώνα επιβεβαιώνεται από πολλες βυζαντινές πηγές. Στην πραγματεία του Κατά Πασών των Αιρέσεων, ο αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης Συμεών (15ος αιώνας) ταξινομεί ως υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για τους Ορθόδοξους τους «Βογόμυλους, ανθρωπάρια δυσσεβέστατα, οι οποίοι και Κουδούγεροι ονομάζονται» (Μακαρίου Συμεών Απαντα, Λειψία 1791, σ.17). Σύμφωνα μάλιστα με τον γνωστό βυζαντινολόγο Στίβεν Ράνσιμαν, η επικρατέστερη προέλευση της ονομασίας «Κουδούγεροι» σχετίζεται με το χωριό Κουτούγερι των Βοδενών (Έδεσσα), τα σημερινά δηλαδή Καισαριανά Πέλλας (Steven Runciman, The Medieval Manichee, Cambridge University Press 1947). Όπως καταλαβαίνετε η περιοχή του κάμπου της κεντρικής Μακεδονίας έβριθε το Μεσαίωνα από «αιρετικούς» Βογόμιλους και νεομανιχαϊκές κοινότητες και αυτό είναι κάτι που ενοχλεί την κυρίαρχη ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας, που απροκάλυπτα επιδιώκει να κάνει «πολιτισμική εθνοκάθαρση» ακόμη και στα μνημεία του παρελθόντος…

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι φωτογραφίες, που συνθέτουν το κολάζ της κεντρικής φωτογραφίας, είναι από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα, και χρονολογούνται από το 2006.


  O συγγραφέας Γιώργος Στάμκος δίπλα από έναν «βογομιλικού τύπου» σταυρό στο μεσαιωνικό νεκροταφείο της Νέας Χαλκηδώνας, που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης.

  * Ο συγγραφέας Γιώργος Στάμκος (stamkos@pot.com), που είναι και δημιουργός του ΖΕΝΙΘ (www.zenithmag.wordpress.com), ερευνά, μελετά και γράφει εδώ και 25 χρόνια σχετικά με το θέμα των Βογόμιλων, του Γνωστικισμού και των μεσαιωνικών “αιρετικών” ομάδων στα Βαλκάνια, αναζητώντας τα κατάλοιπα τους. Αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας αποτελεί η συγγραφή μιας Τριλογίας με θέμα τους Βογόμιλους και το Γνωστικισμό γενικότερα και την επίδραση τους στον ανθρώπινο πολιτισμό και στην πνευματική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Το πρώτο, και βασικότερο, βιβλίο της Τριλογίας έχει τίτλο «ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΒΟΓΟΜΙΛΩΝ: Στη Σκιά του Άλλου Θεού– Γνωστικοί, Ζωροάστρες, Μιθραϊστές, Μανιχαίοι, Μεσσαλιανοι, Αλαουίτες, Γεζίντι, Μπεκτασήδες, Παυλικιανοί και η Αυγή των Βογόμιλων» εκδόθηκε το 2017.

 41. Παράθεμα: Ορθόδοξη Ιερά Εξέταση | Ασμοδαιος

 42. Ο/Η laskaratos λέει:

  Δήλωση μετανοίας δημοσιογράφου
  ή
  ο θαυματουργός Νόμος περί βλασφημίας που διατήρησαν οι Τσίπρας και Παρρρασκεβώπουλως (της συνιστώσας των φίλων της Χ.Α.)

  Romfea.gr. Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018

  Συντετριμμένος ζητά συγνώμη ο Δήμος Βερύκιος μέσω της Romfea.gr

  Την ειλικρινή του συγνώμη δηλώνει δημοσίως από τον Τριαδικό Θεό και την Υπεραγία Θεοτόκο και τον πιστό λαό που σκανδαλίστηκε ο γνωστός δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος μέσω του εκκλησιαστικού πρακτορείου Romfea.gr.

  Ο γνωστός δημοσιογράφος και αντιπρόεδρος του τηλεοπτικού σταθμού Alpha στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media (twitter) χρησιμοποίησε μία εικόνα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, προσβλητική για την εικόνα της Παναγίας από την οποία έβγαιναν τρωκτικά.

  Θέλοντας να στείλει μηνύματα και συμβολισμούς με τον χαρακτηριστικό του οξύ τρόπο έκφρασης, η αλήθεια είναι πως ξεπέρασε τα όρια. Το σημαντικό είναι πως αφαίρεσε την προσβλητική εικόνα και με δήλωσή του ζητά συντετριμμένος συγνώμη για αυτό το σφάλμα.

  Ολόκληρη η δήλωση του κ. Δ. Βερύκιου είναι η ακόλουθη:

  «Με πόνο ψυχής και πραγματικη συντριβή αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη πρώτα και πάνω από όλους, από τον Τριαδικό Θεό και την Υπεραγία Θεοτόκο, που κατ’ επανάληψη και οπότε αυτό χρειάστηκε, αποτέλεσαν στήριγμα και παρηγοριά στη ζωή μου.

  Η ευσπλαχνία της, είμαι σίγουρος, για ακόμη μια φορά πως θα αποτελέσει σωσίβιο στην τρικυμία που βρίσκομαι, μετά από μια μεγάλη πλάνη, από την οποία παρασύρθηκα, αναζητώντας στο διαδύκτιο εικόνα της Παναγίας που προστατεύει τα πάσης φύσεως τροκτικα ζώα, προκειμένου να αναδείξω, όχι τα αθώα ζωα, αλλά τα ανθρωπόμορφα, που αναζητούν απελπισμένα προστασία κρυπτόμενοι ακόμη και πίσω από τα Ιερά Εικονίσματα.

  Η ταχύτητα με την οποία έκανα την αναζήτησή με «στράβωσαν» και δε συνειδητοποίησα πως ήταν απεικόνιση προσβλητική για το πρόσωπο της Παναγίας και γι αυτό την απέσυρα από τον προσωπικό μου λογαριασμό.

  Τόσο ο πνευματικός μου, όσο η προσπάθεια μου να ενισχύσω όλα αυτά τα χρόνια, από όποιο πόστο και αν υπηρέτησα, το έργο της εκκλησία και η προσπάθεια μου να αναδείξω το φιλανθρωπικό της έργο, ομολογούν πως όχι μόνο πρόθεση δεν είχα να προσβάλλω το Πανίερο Πρόσωπο της Παναγίας, αλλά αντίθετα ότι αποτελεί το Πρόσωπο που αντλώ και εγώ πολλές φορές δύναμη για να ξεπεράσω τα εμπόδια και τα θηρία που επιθυμούν να με κατασπαράξουν.

  Οι ψαλμοί του Δαυιδ στους στίχους 4, 5, 17 , 50, 81 και 90 περιγράφουν με σαφήνεια.

  Ένα μεγάλο συγνώμη όμως, οφείλω και στον πιστό λαό του Θεού, που σκανδαλίστηκε, από δικό μου λάθος.

  Συγνώμη νοιώθω την ανάγκη να ζητήσω και από τον ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό Alpha που εργάζομαι από την πρώτη μέρα λειτουργίας του και προσωπικά από τον Δ. Κοντομηνά που διαρκώς κρατάει ψηλά το λάβαρο της Ορθοδοξίας και επιδεικνύει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα εκκλησιαστικά ζήτημα.

  Έχω μάθει να παραδέχομαι τα λάθη μου, πάνω από όλα όμως έχω μάθει να σέβομαι και να ζητάω συγνώμη, όταν η συνείδηση μου το επιβάλει.

  Δήμος Βερύκιος”.

 43. Ο/Η Psycho λέει:

  Haig A. Bosmajian
  McFarland, 2006 – 233 σελίδες

  For over 2000 years, book burners have laid their torches to millions of books condemned as heretical, blasphemous, immoral, obscene, subversive or seditious. Books have been reduced to ashes in church yards, college yards, school furnaces, public squares and city streets. The goals of the book burners have been to extirpate history, to intimidate and stamp out opposition, to create solidarity, and to cleanse society of controversial ideas. Too often, book burning foreshadows violence against those who originated or shared the ideas. This work provides a detailed account of book burning worldwide over the past 2000 years. (Book burning is meant literally, not as a figurative reference to book banning.) The book burners are identified, along with the works they deliberately set aflame. An important aspect of this study is its examination of the metaphoric language that «justified» the destruction; books being burned were “tares,” “pestilence,” “plagues,” “cancers,” and “poison.” Such language is a central part to the control the burners hope to exercise over those who might otherwise read the books and become part of the exchange of ideas. Also considered is the primeval pull of the book burning ritual, which in its simplicity leads to the destruction of ideas and the uniformity of thought most often associated with totalitarian regimes.

 44. Παράθεμα: Κ.Κ.Ρωσίας, ένα αντιδραστικό κόμμα, που θέλει τον ορθόδοξο θεό στο Σύνταγμα | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.