«Αλλαξοπατριαρχίες»: Πωλείται πατριαρχικός θρόνος

(Επί τη εκκλήσει του ΓΑΠ στον Ομπάμα να επισκεφθεί τον πατριάρχη)

«Τρώγω πίνω ψάλλω με ευθυμίαν
αφού το ράσον τούτο φόρεσα
πλέον ζυγόν τινά δεν γνώρισα.
Δύο ποθώ ναι μα τας εικόνας
άσπρα πολλά και καλάς κοκκώνας.
Περί της Ελλάδος που λέτε
δεν με μέλλει κι ας τυραννιέται…
»
(Από το ποίημα «Ρωσοαγγλογάλλος», που ο Κορδάτος το αποδίδει στο Ρήγα).

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

allaxo1Ο πρώτος μετά την Άλωση εγκάθετος του Πορθητή πατριάρχης Γεννάδιος (εικ.1&2), εξευτελίστηκε όταν μια ερωμένη του, χολωμένη που την παράτησε, πήγαινε κάτω από το πατριαρχείο και τον ξεμπρόστιαζε με φωνές. Ο Σουλτάνος δεν ανέχθηκε τη διαπόμπευση ενός ανώτατου αξιωματούχου και τον απέλυσε [Δωρόθεος Μονεμβασίας «Σύνοψις Ιστοριών»-1805, Μ.Γεδεών «Πατριαρχικοί πίνακες» (1890-96) σ.472] για τρίτη και τελευταία φορά. Ο Μ. Μαλαξός στην πατριαρχική ιστορία του αναφέρει: «Και από τα πολλά και μεγάλα σκάνδαλα όπου ήσαν…έκαμε παραίτησιν». Δεν ήταν όμως έτσι ήπιες οι επόμενες απομακρύνσεις πατριαρχών. Η ενσωμάτωση του πατριαρχείου στο φορολογικό μηχανισμό του κράτους, οδήγησε την πατριαρχική εκλογή σε πλειοδοτικό διαγωνισμό. Οι συνεχείς εξευτελιστικές διαδικασίες που ονομάστηκαν αλλαξοπατριαρχίες, γέμιζαν τα ταμεία του Πατισάχ, καθιστούσαν την παραμονή των φιλόδοξων πατριαρχών στον θρόνο παλινδρομική, με ποικίλη περιοδικότητα και άδειαζαν τις τσέπες των πιστών, αφού το κόστος της εκλογής μετακυλιόταν από τους μεγαλομανείς καλόγερους, στο φορολογούμενο λαό, ενώ παράλληλα αδίστακτοι καλόγεροι περιφερόντουσαν σε Ζητείες κουβαλώντας βδελυρά λείψανα και οι αθεόφοβοι πατριάρχες τύπωναν συγχωροχάρτια (εικ. 8 ) για πώληση.
Ο ίδιος ο σοφός πατριαρχικός ερευνητής Μ.Γεδεών, αναγκάζεται από αυτά που ανακαλύπτει αναδιφώντας τα πατριαρχικά αρχεία, να ξεστομίσει πως κάποιοι πατριάρχες της περιόδου αυτής ήταν «άθεοι» («Λυκαυγές πνευματικής κινήσεως παρ’ημίν», 1700-1730», Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών 5-1930). Από κοντά οι μητροπολίτες, οι παραδουνάβιοι Φαναριώτες ηγεμόνες, οι μεγάλοι διερμηνείς και δραγουμάνοι του στόλου, συμπλήρωναν το ζοφερό βυζαντινό σκηνικό στην αυλή του Σουλτάνου. Ο «ενδοξότατος» Μ. Λογοθέτης του πατριαρχείου και Μ.Διερμηνέας της Πύλης Α. Μαυροκορδάτος, είχε «αρπαλίκι…να παίρνει το εισόδημα» την μητρόπολη της Αδριανούπολης και καταλήστευε τους Μυκονιάτες, παίρνοντας «κεφαλοχάρατζα», γενήματα και κρασιά και αναγκάζοντας τους νησιώτες να του «προσκλαύσωσι» για την φτώχεια τους (Ε.Κούκκου Κούκκου «Θεσμοί και προνόμια του Ελληνισμού μετά την άλωση». Β΄έκδοση. Α.Ν.Σάκκουλα, 1988).

Θα ήταν άδικο να καταλογίσει κανείς στην τουρκική ηγεσία το χάλι αυτό. Οι καλόγεροι που ορέγονταν τον πατριαρχικό θώκο, συνωμοτούσαν με βεζίρηδες, δυτικούς πρεσβευτές, χανούμισες και βαλιδέ σουλτάνες, για τη φυσική εξόντωση των αντιπάλων χρεωκοπόντας ταυτόχρονα και τα ιερά ταμεία. Ο βοτανολόγος Pitton de Tournefort (1700) σημειώνει πως είναι θλιβερό να βλέπει κανείς τον αρχηγό της Εκκλησίας να διορίζεται από το Σουλτάνο, αλλά «..οι ίδιοι οι Έλληνες δημιούργησαν αυτή την κατάσταση»……είναι δημιουργοί αυτής της απέχθειας…Πρώτοι οι Έλληνες έθεσαν το Πατριαρχείο σε πλειστηριασμό, χωρίς να περιμένουν…το θάνατο του αρχιερέα τους» (Μτφρ. Γ.Γεωργαμλής. «Ιστορικά-Ελευθεροτυπίας», 7-8-’03) Η κακή αρχή έγινε όταν οι ορθόδοξοι πρόκριτοι της Τραπεζούντας, θέλησαν το 1466 να εκθρονίσουν τον πατριάρχη Μάρκο για να βάλουν στην θέση του τον συμπατριώτη τους Συμεώνα, πράγμα που πέτυχαν δίνοντας στο Σουλτάνο «χίλια φλωρία» (Μ.Μαλαξού «Πατριαρχική Ιστορία»). Η όρεξη του τύραννου άνοιξε και η ταρίφα για τον διάδοχο του Συμεώνα Διονύσιο Α΄, διπλασιάστηκε.

allaxo2Η ιστορία της διαδοχής από το 1463 μέχρι το 1513, όπως την περιγράφει ο Αθ. Υψηλάντης μιλάει από μόνη της. Η 50ετία αυτή δεν είναι η χειρότερη. Όποιος μελετήσει τις επόμενες θα φρίξει περισσότερο. Για παράδειγμα όπως γράφει ο Δωρόθεος Μονεμβασίας στο «Βιβλίον Ιστορικόν…» (1631), για τα τέλη του 16ου αιώνα «ηταν γουν τα χρέη πολλά, διότι όσαις εξόδαις έκαμεν ο Παχώμιος, ο Θεόληπτος, ο Νικηφόρος, ο Ιερεμίας έγιναν ογδοήντα φορτώματα…» (Π. Κονόρτα «Η οθωμανική κρίση…»). Ο Ματθαίος Β΄ (1595-1603) πατριάρχευσε 3 φορές, τις δυο από αυτές από 20 και 17 ημέρες. Ο Κύριλλος Β΄ (17ος αι.) δυο φορές, την πρώτη για 7 ημέρες.

Ανεβαίνει στον θρόνο ο Σωφρόνιος. Ανατρέπεται σ’ έναν χρόνο από συνωμοσίες κληρικών και τον διαδέχεται ο Ιωάσαφ, που μη αντέχοντας τους δεσποτικούς καυγάδες κάνει απόπειρα αυτοκτονίας πέφτοντας σε πηγάδι. Σώζεται και εκδιώκεται ύστερα από δολοπλοκίες του λόγιου Αμοιρούτζη το 1472, για να τον διαδεχθεί ο Μάρκος. Σε λιγότερο από χρόνο, παίρνει δρόμο προπηλακιζόμενος αφού ο καλόγερος Συμεών πλήρωσε στο Σουλτάνο χίλια χρυσά νομίσματα. Ο Μάρκος όμως δεν τό έβαλε κάτω και συνωμοτούσε. Τότε η Σουλτάνα, θέλοντας να προωθήσει το φίλο της Διονύσιο της Φιλιππούπολης, πλήρωσε 2.000 φλουριά και ο Συμεών έπεσε. Ο Μάρκος βολεύτηκε στην επισκοπή Αχριδών και ο Διονύσιος ανέβηκε στον θρόνο, αλλά οι αντίπαλοί του τον αποκαλούσαν περιτμημένο κατηγορώντας τον πως οργιάζει στο χαρέμι. Αναγκάστηκε λοιπόν να επιδείξει μέσα στην Σύνοδο την ακροποσθία του (όπως είχε κάνει και ο βυζαντινός προκάτοχός του Μεθόδιος), που όμως δεν εκτιμήθηκε δεόντως και αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ο Συμεών ξαναπήρε το θρόνο πληρώνοντας 2.000 χρυσά. Η χαρά του δεν κράτησε πολύ, αφού οι εχθροί του τον κυνήγησαν για να ανεβάσουν τον Σέρβο Ραφαήλ, που την Μ.Πέμπτη, ενώ χοροστατούσε στην ακολουθία των Παθών, η αιθανόλη τον πρόδωσε. Μεθυσμένος καθώς ήταν, άφησε να του πέσει η ράβδος από το χέρι και να συντριβεί. Παρέμεινε πατριάρχης, μέχρις ότου αδυνατώντας να πληρώσει τα 2.000 φλουριά φυλακίζεται. Τον άφηναν όμως κουρελή και αλυσοδεμένο να βγαίνει στους δρόμους για να ζητιανεύει μήπως και συγκεντρώσει τα χρωστούμενα. Ο διάδοχος Μάξιμος άντεξε έξη χρόνια αλλά διώχθηκε κάτω από την γενική κατακραυγή. Ξανανέβηκε ο Νήφων που είχε διωχθεί παλιότερα αλλά σε λιγότερο από χρόνο, έφυγε χωμένος μέχρι το λαιμό στα σκάνδαλα. Το 1506 ανέβηκε ο Ιωακείμ, που έπεσε το 1511, οπότε ήλθε ο Παχώμιος. Οι οπαδοί του Ιωακείμ μάζεψαν 4.000 φλουριά και με διαταγή του Σουλτάνου ξαναγύρισε στον θρόνο.

allaxo3 Ο Κ. Παπαρηγόπουλος επισημαίνει: «Το βέβαιον είναι ότι εν διάστημα 77 ετών (1623-1700) εγένοντο 50 περίπου αλλαξοπατριαρχίαι…..κατέστησαν την τε παραχώρησιν και την ενάσκησιν όλων των ιερατικών αξιωμάτων αντικείμενον θλιβεροτάτης εμπορίας….Τοιουτοτρόπως εξευτελίσθη…η εκκλησία ημών …και….δια τας αμαρτίας των ιδίων αυτής λειτουργών«. Ο Φωτάκος γράφει: «...οι αρχιερείς του Πατριαρχείου αγόραζαν τας τοιαύτας επισκοπάς ακριβά και δια βίου» κι όταν πέθαιναν «…πάλιν ο Πατριάρχης επώλει την Επισκοπήν εις άλλον νέον αρχιερέα και το εμπόριον τούτο εγίνετο δια πολλών χαμερπών μέσων…» Ο Πιπινέλης διαπιστώνει: «Το Πατριαρχείον υπό την κραιπαλώδη αυτήν διαχείρησιν περιέπεσε ταχέως εις χρεωκοπίαν…οι εν Κωνσταντινουπόλει ευρισκόμενοι αρχιερείς εσύροντο στα δικαστήρια υπό των δανειστών των…οι μητροπολίται αναλαμβάνοντες μέρη των χρεών των Πατριαρχείων κατ’ανάγκην ήγοντο εις αύξησιν των εισπράξεών των, τόσον εκ των εκκλησιαστικών αυτών ποιμνίων, όσον και των εις τα κτήματα αυτών εργαζομένων χωρικών. Οι χωρικοί φυσικώς εδυσφόρουν…επροκαλούντο συχνά…στάσεις. Τότε οι μητροπολίται κατέφευγον εις την Τουρκικήν εξουσίαν δια να λάβωσι την βοήθειάν της εναντίον των χωρικών«. Ο Κορδάτος είναι σαφέστατος: «...γύρω στον Πατριαρχικό θρόνο …μαζεύτηκε μια συμμορία καλοθρεμένων και χρυσοφορεμένων καλόγερων, που μετέβαλε το Πατριαρχικό αξίωμα σε χρηματιστήριο αξιωμάτων…το Πατριαρχείον…είναι ιστορημένον ότι είχε τους καλύτερους επιβήτορες…αλλά και οι κρασοπατέρες είχαν επαξίως αντιπροσωπευθή στον Πατριαρχικό θρόνο«.

Ο κ. Γιώργος Μεταλληνός στο πόνημά του «Η Ορθοδοξία στην Τουρκοκρατία», αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να αναφερθεί στο θέμα. Το ήθος της θρησκευτικής ηγεσίας, αναπαράχθηκε από τους Φαναριώτες αυλικούς της οι οποίοι εξαγόραζαν το αξίωμα του βοεβόδα Μολδαβίας και Βλαχίας, παρ’όλο που εγνώριζαν ότι η εμφάνιση νέου πλειοδότη θα τους εκθρόνιζε ή και θα τους έστελνε στον τάφο. “….μάταιοι και φίλαυτοι μέχρι γελοίου….συκοφαντεί τον πατέρα ο υιός και τον αδελφόν ο αδελφός…ίνα καταλάβη το αξίωμα». Αυτά γράφει ο Ουϊλιαμ Ήτον και τα αναφέρει ο Θερειανός στον «Αδαμάντιο Κοραή» του. Ο Άμερικανός στρατιωτικός παραθέτει και το ανέκδοτο της μητέρας του αποκεφαλισμένου ηγεμόνα Γκίκα, η οποία άφησε εμβρόντητη κυρία που πήγε να τη συλλυπηθεί: «Ώφειλον…να επιθυμίσω όπως ίδω τον υιόν μου αποθνήσκοντα ως οι κοινοί των ανθρώπων;». Η δίψα για εξουσία και χρήμα, η ειδική τελετή στέψης τους που γινόταν στο πατριαρχείο, η φαντασίωση πως ο Ρωμιός τοποτηρητής του Σουλτάνου, χορηγός της Εκκλησίας και λήσταρχος των ταλαίπωρων παραδουνάβιων πληθυσμών, ήταν σύμφωνα με κάποιον ψωμοζήτη αυλκόλακα πατριάρχη Αλεξανδρείας ο «τόπον και τύπον επέχων των ορθοδοξάτων και αγίων βασιλέων», βοηθούσαν να ξεπεραστούν οι δισταγμοί. Η διαστροφή σατιρίζεται από στιχουργό της εποχής που θέλει Φαναριώτισα μάνα να λέει: «Ας δω τον γυιό μου Βλάχ-μπέη, κι ο Τούρκος ας τον κόψει». Άλλωστε η έκπτωση από το ηγεμονικό αξίωμα αν δεν συνοδευόταν από αποκεφαλισμό, δεν σήμαινε και απόλυτη καταστροφή. Ο πρώην σατράπης ζούσε τοκίζοντας τα τεράστια κεφάλαια που είχε αποκτήσει, βυσσοδομούσε για την επιστροφή του και αν είχε δημευθεί η περιουσία του, το πατριαρχείο ανελάμβανε τη συντήρησή του ανταποδίδοντας τις ευεργεσίες του και ευελπιστώντας σε παλινόρθωση (Χ.Γ.Πατρινέλη, Οι Φαναριώτες πριν από το 1821, από την τρίτη επιστημονική ημερίδα της Εταιρεία Μελέτης της καθ’ημάς Ανατολής Αθ. 2002).

Για όσους δεν υπήρχαν θέσεις στη λεηλατημένη Μολδοβλαχία, άνοιγε η ίδια η Υψηλή Πύλη. Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Μέγας Αγορητής της Μ. Εκκλησίας και διευθυντής της πατριαρχικής Ακαδημίας από 24 ετών, διορίστηκε το 1698 από το Σουλτάνο ως η «Εκλαμπροτάτη Υψηλότης», ο Πρίγκηπας, Φύλακας των Μυστικών και Αρχιγραμματέας του Σουλτάνου. Ο M.Ph.Zallony, γιατρός πασάδων και οσποδάρων διηγείται συνομιλία του με τον εξόριστο το 1802 στη Ρόδο ηγεμόνα Αλ.Σούτσο που του εκμυστηρεύτηκε: «…αυθέντης Φαναριώτης άνευ φιλοδοξίας και άνευ ραδιουργιών, ομοιάζει προς …φιλάρεσκον γυναίκα άνευ απαιτήσεων ή ιερέα άνευ υποκρισίας» (Σιμόπουλος, “Ξένοι ταξιδιώτες…” τ.Β΄). Οι φαναριώτικες οικογένειες δεν μπορούσαν να μείνουν έξω από τον χορό των αλλαξοπατριαρχιών. Ο Μ.Γεδεών μας πληροφορεί πως οι Σούτσοι «κατεβίβασαν του θρόνου τον Καλλίνικον Ε΄, ανεβίβασαν δε (1806) τον (άγιο) Γρηγόριον Ε΄παυθέντα μετά δύο έτη όπως το δεύτερον ανέλθη ο Καλλίνικος παυθείς το 1809, ανθ’ού προσεκλήθη Ιερεμίας…».

Στο βιβλίο του καθηγητή της Νεοελληνικής Ιστορίας και Φιλολογίας στο Παν. της Βιέννης H.Gunnar: «Οικουμενικό πατριαρχείο και ευρωπαϊκή πολιτική» Μορφ. Ίδρ. Εθν. Τραπέζης, περιγράφονται οι περιπέτειες του πατριάρχη Λούκαρι, που είναι αποκαλυπτικές για τον εκκλησιαστικό υπόκοσμο. Το 1612 ο για δεύτερη φορά πατριάρχης Νεόφυτος ο Β΄, ιεράρχης άρπαγας και αδίστακτος που υπέγραψε και έστειλε στον πάπα Καθολική ομολογία Πίστεως, εκτοπίστηκε από τη Σύνοδο στην Ρόδο. Ο πατριάρχης (από τα 29 του) Αλεξανδρείας Κύριλλος (εικ.), που παλινορθώθηκε πέντε φορές, αναλαμβάνει τοποτηρητής. Ο κατά κόσμον Κώστας Λούκαρις, γιός ενός χασάπη και μιας πλύστρας, πρώην μούτσος σε καράβι, που στη Δύση όπου τον έστειλε για σπουδές ο αρχιμανδρίτης Μελέτιος Πηγάς, μεγαλοπιανόταν να κυκλοφορεί στην Πάντοβα ζωσμένος με χρυσό σπαθί, βρήκε μπροστά του τον Πατρών Τιμόθεο και άλλους δεσποτάδες να υπόσχονται στο Μεγάλο βεζίρη να πλειοδοτούν για να πουληθεί ο θρόνος σε κάποιον από αυτούς. Πατριάρχης εκλέγεται ο Πατρών, που προσπαθεί να εξοντώσει τον Λούκαρι. Το 1620 πεθαίνει αιφνιδιαστικά ίσως δηλητηριασμένος από κάποιο ιερωμένο των πατριαρχείων με εντολή του Λούκαρι, που με τη βοήθεια του Ολλανδού πρέσβυ, τον διαδέχεται κληρονομώντας χρέος 15.000 άσπρων.

allaxo4 Ο Λούκαρις (εικ.) λανσάρει για πρώτη φορά την αλαζονική σατραπική μίτρα που ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος χάρισε (11ος αι.) στους πατριάρχες Αλεξανδρείας και που σταδιακά μέσω του Λούκαρη εξαπλώνεται και στον έσχατο επίσκοπο. Φιλοκαλβινιστής ο Λούκαρις, βρίσκεται σε επαφή με τους πρεσβευτές της Ολλανδίας, της Αγγλίας και της Σουηδίας. Το 1629 συντάσσει την περίφημη «Ομολογία» του, κείμενο προσεγγιστικό προς τους Προτεστάντες, στην οποία απορρίπτει το αλάθητο της Εκκλησίας και υποβαθμίζει τους Αγίους. Γίνεται στόχος του Βατικανού, το οποίο χρησιμοποιεί ορθόδοξους κληρικούς. Το 1623, κατηγορείται για συνωμοσία και εξορίζεται στη Ρόδο. Ο μονόφθαλμος μητροπολίτης Αμασείας Γρηγόριος γνωστός ως Στραβοαμασείας, προστατευόμενος του Γάλλου πρεσβευτή, μαζεύει μερικούς επισκόπους και ανακηρύσσεται πατριάρχης συνάπτοντας δάνειο για να πληρώσει το πεσκέσι. Ενώ πήγαινε να συναντήσει το Σουλτάνο η Σύνοδος τον αφόρισε, και εξέλεξε τον φιλοκαθολικό Άνθιμο, στέλνοντας μαντάτο στην Πύλη πως θα πλήρωνε μέσα σε 24 ώρες. Ο Γρηγόριος εξορίστηκε σιδεροδέσμιος στη Ρόδο.

Ο Ολλανδός πρεσβευτής πληρώνει λύτρα για τον Λούκαρι, που εγκαθίσταται στην πρεσβεία και δέχεται την συγγνώμη του Άνθιμου, που μη μπορώντας να καταβάλλει τα οφειλόμενα παραιτείται μετά πατριαρχεία 3½ μηνών. Με τη βοήθεια 60.000 τάλληρων ο Λούκαρις γίνεται ξανά πατριάρχης και εκδικείται.

allaxo5 Τα χρέη του πατριαρχείου ήταν μεγάλα και πάγια διαμοιράζονταν στους επισκόπους που με τη σειρά τους ρήμαζαν το ποίμνιο. Ο Κορίνθου έχασε την έδρα του επειδή δεν μπόρεσε να μαζέψει τα αναλογούντα. Ο Χαλκηδόνος καθαιρέθηκε γιατί είχε συνεργαστεί με τον Αμασείας. Οι απολυμένοι δεσποτάδες ζητούν λεφτά από τη Ρώμη. Τον Μάη του 1632 επειδή πολλοί δεσποτάδες αποπειράθηκαν να τον καθαιρέσουν και στην ανάγκη να τον θανατώσουν, ο πατριάρχης κατέφυγε στην ολλανδική πρεσβεία. Ο νεαρός μητροπολίτης Βεροίας Κύριλλος Κονταρής, χολωμένος που ο Πατριάρχης τού αρνήθηκε την μητρόπολη Θεσσαλονίκης, πήγε στην Μόσχα και συγκέντρωσε λεφτά από εράνους. Βοηθούμενος και από άλλους δεσποτάδες εξαγόρασε Τούρκους αξιωματούχους και αναγορεύθηκε το 1633 πατριάρχης. Ο Λούκαρις αφορίστηκε και, κατέφυγε και πάλι στην ολλανδική πρεσβεία, αλλά ο Κονταρής μη μπορώντας να πληρώσει τα χρέη του, καθαιρέθηκε σε 6 μέρες και εξορίστηκε. Ο Λούκαρις συνήψε δάνειο, πλήρωσε και παλινορθώθηκε. Αφόρισε τον Κονταρή και τον Αμασείας και προκάλεσε πογκρόμ κατά των Καθολικών.

Το 1634 το θρόνο αγοράζει ο Θεσσαλονίκης άγιος Αθανάσιος Πατελάρος (ιερά εικ.), στην τιμή των 70.000 τάλληρων, υποστηριζόμενος από τους Ιησουϊτες και το ναύαρχο Τζαφέρ, αλλά έπεσε σε λιγότερο από μήνα. Επιδίωξε τη βοήθεια του Πάπα, για να επανέλθει στο θρόνο του Το 1635 βρέθηκε στη Βενετία, από όπου κατηγορούσε τον Λούκαρι ως αιρετικό και κατάφερε να ξαναγίνει πατριάρχης για λίγες ημέρες. Επανενθρονίστηκε το 1652 για 15 ημέρες με τη βοήθεια του ηγεμόνα της Βλαχίας. Κατέφυγε στη Ρωσία, όπου ο τσάρος τον ανεκήρυξε άγιο και το κουφάρι του λατρεύεται μέχρι σήμερα ως θαυματουργό, ύστερα από την κομμουνιστική παρένθεση αναδυόμενο από κάποια απόθήκη, το 1990. Ο Λούκαρις ξαναγύρισε δωροδοκώντας με 10.000 τάλληρα, πράγμα που ανέβασε τα χρέη του Πατριαρχείου στις 150.000 ρεάλια. Το 1635, ο Κονταρής πλήρωσε 60.000 άσπρα και κατέλαβε ξανά το θρόνο, φυλακίζοντας για 6 μήνες τον προκάτοχό του. Ένας μητροπολίτης πρότεινε να δηλητηριαστεί ο Λούκαρις ή τουλάχιστον να τυφλωθεί, αλλά ο πρεσβευτής των Αψβούργων Schmid απέρριψε την πρόταση ως απάνθρωπη. Η ιδέα του Κύριλλου Β΄ να φυλακισθεί ο Κύριλλος Α΄ ισόβια στην πρεσβεία απορρίφθηκε και ο πρεσβευτής αντιπρότεινε παράδοση στην Ιερά Εξέταση ή σε καθολικούς πειρατές. Ο Σουλτάνος εξόρισε το Λόυκαρη, αλλά ο Κονταρής δεν είχε τα 1300 τάληρα που ζητούσε ο καπετάνιος για να εκτελέσει τη βρωμοδουλειά. Βρέθηκε ένα δεύτερο καράβι φτηνότερο, επιβιβάστηκε ο εξόριστος μαζί με τον Ρόδου Παχώμιο, ο οποίος θα επέβλεπε την παράδοση του Λούκαρη, αλλά τα σχέδια ναυάγησαν, αφού ο Ολλανδός πρεσβευτής δωροδόκησε με μεγαλύτερο ποσόν τον καπετάνιο που μετέφερε τον Λούκαρη στην Χίο και τον έθεσε υπό την προστασία των εκεί τουρκικών αρχών μέχρι που τον μάζεψε στη Ρόδο ο φίλος του Μπεκίρ πασάς.

Ο Κονταρής αφώρισε τους πατριάρχες άγ. Αθανάσιο και Κύριλλο Α΄, αλλά τα χρέη από τις διαδοχικές αλλαξοπατριαρχίες έτρεχαν και η Πύλη ζήτησε να πληρώσει το πατριαρχείο ένα μέρος του μισθού των στρατιωτών. Στο μεταξύ ο Λούκαρις συνωμοτούσε με τους προτεστάντες, με τους Τούρκους αξιωματούχους και με πλούσιους Έλληνες και πέτυχε να καθαιρεθεί ο Κονταρής. Στον θρόνο ανέβηκε με αντίτιμο 30.000 πιάστρα ο φιλοπροτεστάντης Νεόφυτος Γ΄. Ο Λούκαρις μπορούσε να περιμένει μέχρι ο Νεόφυτος να εξοφλούσε τα υπέρογκα χρέη. Αυτός που δεν όμως δεν είχε υπομονή ήταν ο έκπτωτος Αθανάσιος που σε επαφή με τον πάπα Ουρβανό Η΄ μηχανοραφούσε, φτάνοντας στο σημείο να υπογράψει το καθολικό σύμβολο Πίστης, αντί 1500 σκούδων και της υπόσχεσης πως θα υποστηριχθεί από τους καθολικούς πρεσβευτές να ξαναπάρει τον θρόνο. Όταν διαπίστωσε το μάταιο των κόπων του, συμβιβάστηκε με τον Λούκαρη, ο οποίος του έταξε όταν έπαιρνε την εξουσία την αρχιεπισκοπή Θεσσαλονίκης. Ο δρόμος για την επιστροφή του Λούκαρι θα ήταν ανοιχτός αν δεν έμπαιναν στην μέση οι Άγιοι Τόποι, τους οποίους ο καϊμακάμης χάρισε στους φραγκισκανούς που τον δωροδόκησαν. Ο Αθανάσιος επέστρεψε έχοντας την υποστήριξη του Βατικανού και 4.000 σκούδα. Αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη θέση του πατριάρχη έπεσε και το όνομα του Κονταρή, μαζί με 12.000 τάλληρα που ζητούσαν οι Τούρκοι για να στηρίξουν αυτή τη λύση. Οι Ρώσοι δωροδόκησαν την Πύλη, και έφερε πάλι τον Λούκαρη στον θρόνο. Ο Νεόφυτος αποσύρθηκε στη Χίο. Ο νέος πατριάρχης, ακολουθησε την εκδικητική τακτική των προκατόχων του, έχοντας εξασφαλίσει το πράσινο φως από τον Σουλτάνο Μουράτ που απηυδησμένος διεμύνησε πως δεν ήθελε να δει άλλον πατριάρχη όσο ζούσε ο Λούκαρης. Ο τελευταίος καθαίρεσε τους αντιπάλους του, Ιωάσαφ Λακεδαίμονος, Βενιαμίν Παροναξίας και Ρόδου Παχώμιο που το έσκασε στην Ιταλία όπου δεν δίστασε να γίνει επίσκοπος των Ουνιτών στο Λιβόρνο. Ο Ιωάσαφ πάλι, πληρώνοντας ένα μεγάλο ποσόν αποκαταστάθηκε στον θρόνο του.

allaxo6 Ο Κονταρής όμως τον Απρίλιο του 1637, με γράμμα του στον πάπα Ουρβανό Η΄, εκφραζόταν ως Ουνίτης και παρακαλούσε τον Πάπα να απαλλάξει την Εκκλησία από τον Λούκαρι. Το 1630 ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος Ισαάκ, είχε κατηγορήσει τον Λούκαρη, πως συνωμοτούσε με τους Κοζάκους του Δνείπερου. Τώρα, κάποιος αρχιμανδρίτης Ευθύμιος με την βοήθεια του Κονταρή τον κατηγόρησε για συνωμοσία με την Μόσχα. Το 1638 ο Λούκαρης στραγγαλίσθηκε από γενίτσαρους σε μια ερημική ακτή. Ο Κύριλλος Β΄ πατριάρχης ξανά, έβαλε να ξεθάψουν το πτώμα και να το πετάξουν στη θάλασσα. Φαίνεται πως 18 επίσκοποι, 32 ηγούμενοι και μοναχοί και 12 ιερείς γνώριζαν για τα σχέδια της δολοφονίας του. Ο Κονταρής υπέγραψε στις 15 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς το Καθολικό Σύμβολο της Πίστης. Είχε ήδη χρηματίσει δυο φορές πατριάρχης και τώρα καθαιρέθηκε ξανά και στραγγαλίστηκε το 1640 στην Β.Αφρική, τόπο της τρίτης εξορίας του.

Στην επίσημη Ιστορία μας ο Λούκαρης παρουσιάζεται ως θύμα της τουρκικής θηριωδίας. Ακόμη και ένα καλό σχολικό βιβλίο, η «ιστορία νεότερη» της Β΄Λυκείου, θεωρεί πως: «Ο Λούκαρις στραγγαλίστηκε από τους Τούρκους μετά από ραδιουργίες των Ιησουϊτών». Για τους Ρωμιούς μητροπολίτες, δεν υπάρχει ούτε λέξη.

Οι εξιστορήσεις των ξένων περιηγητών είναι αποκαλυπτικές. Ο Iταλός Cornelio Magni είναι εύγγλωτος: «Όποιος πληρώνει στον Τούρκο περισσότερα φλωριά γίνεται Πατριάρχης…«. Ο ίδιος διασώζει την τυπική προσφώνηση που εξακρίβωσε ότι απευθύνει ο Μεγάλος Βεζύρης στον νέο Πατριάρχη και στην ακολουθία του: «Άπιστα σκυλιά που αλληλοτρώγεστε λυσσασμένα, αυτός είναι ο νέος Πατριάρχης. Προσέξτε μη ξανάρθετε και μου ζητήσετε να τον διώξω κι αυτόν«. Ο Άγγλος γιατρός του λόρδου Βύρωνα Ιούλιος Millingen, έγραψε «Για να εξασφαλίσει ο επίσκοπος την προστασία των τουρκικών αρχών πρόσφερε κάθε χρόνο δώρα με δαπάνες φυσικά του ποίμνιου. Εξαγοράζοντας έτσι την ατιμωρησία μπορούσε να ικανοποιεί ανενόχλητος τις αρπακτικές του επιθυμίες ή αν είχε μεγάλες φιλοδοξίες, να συσσωρεύει πλούτη θα του χάριζαν μια πλουσιότερη έδρα, ακόμα και το πατριαρχικό αξίωμα που δινόταν στον μεγαλύτερο πλειοδότη» (Κ. Σιμόπουλου «Πως είδαν οι ξένοι την Ελλάδα του ‘21 » τ.Γ΄).

allaxo7Ο Γάλλος Ντε λα Κρουά που έζησε στην Πόλη, παρατηρεί: «Η αλλαγή των Πατριαρχών είναι τόσο γοργή που εγώ είδα πέντε νέους πατριάρχες να ανεβαίνουν στον θρόνο…Ο ένας αναθεμάτιζε τον άλλο με τόσο σκανδαλώδεις μεθόδους, που ο βεζύρης Ομάρ Κιοπρουλή αναγκάστηκε να τους επιβάλλει σιωπή για να τους κατευνάσει τις έριδες». Ο ίδιος δίνει λεπτομέρειες της κούρσας που έγινε το 1671 μεταξύ του Παρθένιου του Δ΄ (πέντε φορές πατριάρχης), του πρώην πατριάρχη Διονύσιου Γ΄ Θεσσαλονίκης και του Διονύσιου Δ΄ Λαρίσης (πέντε φορές πατριάρχη), ενός αγριάνθρωπου που πλήρωσε τριάντα πουγγιά στον καϊμακάμη. Ο νικητής γονάτισε μπροστά στον Βεζύρη που πριν του δώσει τον τιμητικό μανδύα του είπε: «Πάρτο, κράτησε το καλά και μην ξοδέψεις ούτε πεντάρα χωρίς λόγο. Και σεις καταραμένα σκυλιά ακούστε: Θα σας κόψω το κεφάλι αν ακούσω τίποτα για σας μέσα σε έξη μήνες«.

Ο Wheler γράφει: «Είναι τόσο φιλόδοξος ο Ελληνικός κλήρος που οι μητροπολίτες αγοράζουν τον πατριαρχικό θρόνο………καταβάλλουν τεράστια ποσά. Και για να τα εισπράξουν καταπιέζουν τους φτωχούς Χριστιανούς«. Ο Ν. Μοσχοβάκης γράφει πως τα επισκοπικά εισοδήματα «εισεπράττοντο υπό των δυστροπούντων δια της βίας» η οποία έφτανε μέχρις αφαιρέσεως οικιακών σκευών και αρότρων από φτωχές οικογένειες»Το εν Ελλάδι Δημόσιον Δίκαιον». Ο Μ. Ρήτορας του πατριαρχείου Ι.Ζυγομαλάς (16ος αι.), ομολογεί σε κείμενό του δημοσιευμένο από τον Gerlach, πως έπαιρνε 10 χρυσά νομίσματα από τους μητροπολίτες όταν κατάφερνε να τους διορίσει. Πολλοί περιηγητές επισημαίνουν πως τα τεράστια χρέη των πατριαρχών, αναλάμβαναν να μαζέψουν οι αρχιεπίσκοποι και μητροπολίτες φορολογώντας αλύπητα τους πιστούς. Αν το αποτέλεσμα ήταν φτωχό, ο χρεωμένος πατριάρχης που ανυπομονούσε να εξοφλήσει, τους τιμωρούσε με απώλεια της έδρας τους.

allaxo8 Το 1671 ενθρονίζεται ο από Λαρίσης Διονύσιος ο Δ΄, που πήρε την θέση του Παρθένιου. Αυτόπτης ο περιηγητής John Covel: «Καταφθάνουν οι πρώην πατριάρχες με τις ποιμαντορικές τους ράβδους….Παϊσιος, Διονύσιος, Μεθόδιος. Ο Λογοθέτης διαβάζει προκήρυξη κατά του Παρθενίου. Τον αποκαλεί…. «διάβολον κακούργον… τρισκαταραμένο». Οι πρώην πατριάρχες και οι μητροπολίτες κουνώντας τα κεφάλια τους κραύγαζαν «Ανάθεμά τον». Ο Γάλλος πρεσβευτής καθώς και άλλοι Γάλλοι μειδιούσαν. Στη συνέχεια τον αναθεμάτισαν και οι 3 πρώην πατριάρχες και στο τέλος όλοι μαζί ούρλιαζαν πάλι «Ανάθεμά τον». Στη συνέχεια ο Μ.Ρήτορας κολάκεψε τον νέο πατριάρχη, αποφεύγοντας να αναφερθεί στον προηγούμενο από τον φόβο της επιστροφής του, πράγμα όμως που έκανε ένας μητροπολίτης που τον διαδέχθηκε στο βήμα ονομάζοντας τον Παρθένιο «Εωσφόρον», αλλά κάποια στιγμή μέσα στο υβρεολόγιο μπερδεύτηκε. Τον είπε Μεθόδιο, που ακούγοντας το όνομά του έσκυψε κάτω. Παρθένιος τον διόρθωσαν οι άλλοι, «Παρθένιος λέγω» είπε και συνέχισε. Σε λιγότερο από 2 χρόνια πάντως έπεσε κι ο Διονύσιος, που ως λαϊκός και ανηψιός του Διονυσίου Γ΄, είχε προαχθεί από υπάλληλος των πατριαρχείων σε μητροπολίτη Λάρισας. Μετά την πτώση του ανέβηκε με συνωμοσίες ξανά στον θρόνο 3 φορές, βολευόμενος στο μεσοδιάστημα ως δεσπότης πλουσίων μητροπόλεων. Βρήκε πάντως τον χρόνο να συγγράψει επιθετική «Απόκρισιν εις τους Καλβινιστάς» και μετά την τελευταία του εκθρόνιση κατέφυγε στην αυλή του Βλάχου ηγεμόνα Βασσαράβα Βραγκοβάνου.

Το 1752 ο για δεύτερη φορά πατριάρχης Κύριλλος ο Ε΄ εξόριζε αλυσοδεμένους τους φιλοκαθολικούς αρχιερείς. Ο βαρώνος Tott περιγράφει την περιπέτεια του αρχιεπισκόπου Αμασείας Καλλίνικου, που κατέφυγε για να κρυφτεί σ’αυτόν ζητώντας τη μεσολάβηση μιας ανηψιάς του Σουλτάνου για να ξαναπάρει τον θρόνο του. Ο Κύριλλος φορτώθηκε σε ένα καρβουνιάρικο που τον οδήγησε στην εξορία. Ο Καλλίνικος ο Δ΄ ανέβηκε ανέλπιστα τον Ιανουάριο του 1757 στον πατριαρχικό θρόνο, αλλά συνέχιζε να κρύβεται ενώ ο Τούρκος τον έψαχνε για να τον ενθρονίσει. Ακόμη και όταν οδηγείτο στον ναό νόμιζε πως τον πήγαιναν στον δήμιο. Δεν μπόρεσε όμως να σταθεί για πολύ στην θέση του, αφού λειτουργούσε μόνο με την προστασία γενίτσαρων, που χτυπούσαν με ρόπαλα το παρεκτρεπόμενο εκκλησίασμα, που αποδοκίμαζε τον ιερουργό υποστηρίζοντας τον προκάτοχό του, ενώ την ίδια στιγμή ο Καλλίνικος το έστελνε από την Ωραία Πύλη, σύμφωνα με τον Tott, μεγαλόφωνα «σε όλους τους διαβόλους». Σε κάποια τελετή τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, οι πιστοί κατάφεραν να τον τσουβαλιάσουν έξω από τον ναό κάνοντάς τον του αλατιού και θα τον σκότωναν αν δεν τον έσωζαν οι γενίτσαροι της φρουράς του. Εξορίστηκε από την Σύνοδο στο Σινά. Το 1763 χάνει τον θρόνο του ο σπάταλος μπον βιβέρ πατριάρχης Ιωαννίκιος Γ΄ Καρατζάς, αφού προηγουμένως ως επίσκοπος των Σέρβων είχε πουλήσει την επαρχία του (Ιπεκίου) στον διάδοχό του.

Τα ίδια γινόντουσαν σε όλες τις ορθόδοξες επισκοπές της οθωμανικής επικράτειας, πολλώ μάλλον που οι αλλαγές στην πατριαρχική κορυφή, προκαλούσαν αλλυσιδωτούς τριγμούς και στην αρχιερατική βάση. Σε άρθρο της η εφημερίδα «Αθηνά» (16-5-1836) του Εμμ. Αντωνιάδη στηλιτεύει την πολιτεία των αρχιερέων της Τουρκοκρατίας: «...εάν εξαιρέσωμεν ολίγους τινάς, όλοι οι άλλοι ήσαν δεσπόται, τύραννοι των χριστιανών, εψηφίζοντο…με κολακείας ανδραποδώδεις και με παχείας προσφοράς χρημάτων….εφορολογούσαν ασπλάχνως τα δυστυχή των ποίμνια, επωλούσαν καπηλικώς …την ιεροσύνην…… και όλας …τας τελετάς. Εξέδιδον με βαρείαν χρηματικήν τιμήν τους σκληρούς και απάνθρωπους αφορισμούς, επεριφρόνων την παιδείαν και κατέτρεχον τους πεπαιδευμένους, οσάκις δεν εύρισκον allaxo9αυτούς….συνηγόρους….των τυραννικών των πράξεων…«. Ο Leak στιγματίζει τον δεσπότη Δημητσάνας που το παλάτι του μοιάζει με κατοικία Τούρκου πασά και που με τις ασωτείες του υπερχρέωσε την επισκοπή του γδέρνοντας το ποίμνιό του τόσο που όταν χηρέψει ο θρόνος δύσκολα θα βρεθεί παπάς να τον αγοράσει. Περί τα μέσα του ΙΖ΄ αιώνα ο αρχιεπίσκοπος Σερβίας Γαβριήλ, επισκέφθηκε την Ρωσία, οπότε κάποιος Μάξιμος κατέλαβε τον θρόνο του. Όταν το 1658 ο Γαβριήλ γύρισε, προσπάθησε να διώξει τον σφετεριστή, αλλά αυτός τον διέβαλε στον βεζίρη Μεχμέτ Κιοπρουλή ότι συνωμοτούσε με τους Ρώσους. Ο Γαβριήλ κρεμάστηκε στην Προύσσα.

Ο Άγγλος απεσταλμένος του Στέμματος Porter (1764), αφού καταγράψει την τρέχουσα ταρίφα των 100.000 πιάστρων για τον πατριαρχικό θρόνο, διηγείται ένα κωμικοτραγικό περιστατικό. Αρχιεπίσκοπος πεθαίνει από συμφόρηση και θρονιασμένος με την μεγάλη στολή του εκτίθεται σε προσκύνημα. Ζωντανεύει-ήταν περίπτωση νεκροφάνειας-και «παπάδες και δεσποτάδες φεύγουν πανικόβλητοι». Ο μητροπολίτης όμως που ήταν επίδοξος διάδοχός του είχε πληρώσει ήδη στην Πύλη 6.000 τσεκίνια. Ο αρμόδιος αγάς αρνείται να του τα επιστρέψει βεβαιώνοντάς του πως του κρατά την θέση γι’αργότερα. Ο αρχιεπίσκοπος όμως «έζησε άλλα δυο χρόνια κι είχε τον καιρό να γελάση με το πάθημα του διαδόχου του, που…έχασε και τα τσεκίνια και τον θρόνο».

allaxo10 Στα 1785, ο μητροπολίτης Αθήνας Βενέδικτος, έπεσε στην δυσμένεια του βοεβόδα. Ο πρωτοσύγκελος Aθανάσιος έπεισε τους κατοίκους να ζητήσουν από την Ασμά Σουλτάνα να διώξει τον Βενέδικτο και να διορίσει τον ίδιο μητροπολίτη. Ο πατριάρχης εξόρισε τον Βενέδικτο στο Αγ.Όρος. Ο τελευταίος όμως, πέτυχε το 1787 με 30 πουγγιά να πείσει τον Άγγλο πρόξενο να ενεργήσει ώστε να εξορισθεί ο Αθανάσιος (Αθ. Κομνηνός Υψηλάντης «Τα μετά την άλωσιν, 1453-1789»-1870). Το 1789 ο Αθανάσιος επανακατέλαβε για λίγο τον θρόνο, αλλά καθαιρέθηκε ξανά. Το 1796 πραγματοποίησε την τελευταία του έφοδο και έγινε ξανά μητροπολίτης διώχνοντας τον Βενέδικτο.

Κύριε Ροΐδη,
Ενώνω την φωνήν μου μαζί με τον κ. Παπανδρέου Γ΄ και καλώ την υστάτην ώραν τον πρόεδρον Ομπάμα, να επισκεφθεί τον πατριάρχην της Οικουμένης, κληρονόμον μιας ιεράς παραδόσεως. Δεν είναι δυνατόν να αρνηθεί όταν κορυφαίαι προσωπικότητες όπως οι Γ.Καρατζαφέρης, Κώστας Δεγρέτσιας-Γλύξβουργ, Σάκης Ρουβάς, Καλομοίρα και διάσημοι ποδοσφαιρισταί συγκαταλέγονται μεταξύ των vips επισκεπτών Tου.

Advertisement
This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι. Bookmark the permalink.

92 Responses to «Αλλαξοπατριαρχίες»: Πωλείται πατριαρχικός θρόνος

 1. Ο/Η Κρητικός άθεος λέει:

  Tην Καλημέρα μου φίλοι. Η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης μας που ανήκει απευθείας στο πατριαρχείο της Καλομοίρας χρησιμοποιεί Νέες Τεχνολογίες.
  Από την Alpha TV
  http://www.alphatv.gr/index.asp?a_id=91&news_id=35870
  3.4.2009
  Ιερέας συνελήφθη για χρήση λέιζερ στον αγώνα Ελλάδα-Ισραήλ

  Ρεπορτάζ: Χ. Λεοντάκης, Α. Κουβέλης

  Ιερέας στην Κρήτη συνελήφθη μετά τον αγώνα της εθνικής μας ομάδας με το Ισραήλ στο Παγκρήτειο Στάδιο, καθώς αποδείχθηκε πολύ θερμόαιμος οπαδός, αφού τύφλωνε με πράσινη δέσμη λέιζερ τον Ισραηλινό τερματοφύλακα Αουάτ (φωτό), την ώρα που ο Γιώργος Σαμαράς εκτελούσε το νικηφόρο πέναλτι. Σύμφωνα με τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου Νίκο Τζηράκη, ο 45χρονος ιερέας δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι δεν ήξερε, πως απαγορεύεται η χρήση συσκευών λέιζερ στα γήπεδα.

  Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις για το θέμα, ωστόσο οι συχωριανοί του τον επικρίνουν για την ενέργειά του. Ο 45χρονος ιερέας απο τις Βουκολιές Χανίων ταξίδεψε το Σάββατο 200 χλμ. από το χωριό του στο Ηράκλειο, για να δει την εθνική, να σημαδέψει τον αντίπαλο τερματοφύλακα με το λέιζερ και να καταλήξει στο κρατητήριο. Το πρωί της Παρασκευής οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο και ζήτησε αναβολή. Αν πάντως ίσχυε ακόμα το «οφθαλμός αντί οφθαλμού», ο ιερέας θα διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο, αφού το λέιζερ που χρησιμοποίησε είναι από τα πιο ισχυρά κι επικίνδυνα.

  Πηγή: ALPHA
  Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

 2. Ο/Η ..... λέει:

  Τραγιά!

 3. Ο/Η undantag λέει:

  Κρίμα που η Κουρασμένη Κυβέρνησις Ελλάδος (ΚΚΕ) δεν ακολουθεί την έξυπνη τακτική των Τούρκων επικυριάρχων σε σχέση με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και της λοιπές επισκοπές της χώρας. Το αντίθετο, αντί να τους τα πάρει χοντρά, τους τα δίνει…

  Θα πρότεινα – στα πλαίσια της δημοκρατικής ανανέωσης της Εκκλησίας – την πλήρη κατάργηση της ισοβιότητας. Οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την πλήρωση έδρας να τελούνται δημόσια και κάθε 5 χρόνια.

  Φαντάζεστε τον Αρούλη (ΚΚΕ) να κράζει, ως άλλος μεγάλος βεζύρης Παιδείας και Θρησκευμάτων:
  «Πάρτο, κράτησε το καλά και μην ξοδέψεις ούτε πεντάρα χωρίς λόγο. Και σεις καταραμένα σκυλιά ακούστε: Θα σας κόψω το κεφάλι αν ακούσω τίποτα για σας μέσα σε έξη μήνες»

  ΥΓ: θα μου πείτε, αν η κυβέρνηση τα παίρνει απ’τους μητροπολίτες, αυτοί από ποιούς θα τα πάρουν; Ευελπιστώ από κανέναν, σε βάθος χρόνου. Έτσι ο θεσμός θα πεθάνει σύμφωνα με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης.

 4. Ο/Η Ρόζα Λούξεμπουργκ λέει:

  Το δυστύχημα είναι πως από όλα αυτά δεν έχει περάσει ούτε λέξη στα σχολικά βιβλία. Τα παιδιά μαθαίνουν την Ιστορία ανάποδα και όταν ενηλικιώνονται ελάχιστοι ενδιαφέρονται να μάθουν την αλήθεια, χωμένοι όπως είναι στη βιοπάλη.
  Έπειτα έχουμε και τα θρησκευτικά, αλλά γι αυτά έχω κάτι για τον κ.Ροίδη στο ποστ για τον Ιερώνυμο Λιάπη.

 5. Ο/Η Βορειοελλαδίτης λέει:

  Γράψτε κάτι κύριοί μου κι εσείς. Να φωνάξουμε όλοι. Η Βυζαντινοκρατία και η Τουρκοκρατία συνεχίζονται. Ντροπή, αίσχος τι μπορεί να πεις για αυτά που γίνονται στη χώρα μας. Η Ελλάδα βουλιάζει και η Δικαιοσύνη χαρίζει 20.000 στρέμματα φιλέττα σε μοναστήρι με βάση κάποια μεσαιωνικά Χρυσόβουλα, που το πιο πιθανό είναι ανύπαρκτα ή πλαστά.
  Ξεσπιτώνονται 700 οικογένειες από τη Γη τους, όπου ζουν πάνω 100 χρόνια. Τι να πεις κανείς!

  20.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ Ν. ΜΑΡΜΑΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

  http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=32596

  Χρυσόβουλο – φιλέτο για μονή του Ορους
  Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

  Με χρυσόβουλο που ποτέ δεν παρουσιάστηκε, τη γνησιότητα του οποίου κανείς δεν εξέτασε, το οποίο πάσχει ιστορικά και αναφέρεται σε τοπωνύμιο, που στην περιοχή δεν υπήρξε κι ούτε υπάρχει, αναγνωρίστηκε κυριότητα της Μονής Κασταμονίτου του Αγίου Ορους σε έκταση 20.000 στρεμμάτων στον Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής.
  Με βάση την αναγνώριση αυτή, που επήλθε έμμεσα από το Γ’ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με πρόεδρο τον Βασίλειο Νικόπουλο, η μονή αρχίζει τις διεκδικήσεις από παραλιακές εκτάσεις-φιλέτα, στις οποίες έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις! Το χρυσόβουλο που κρίθηκε ισχυρό:

  – Διατείνεται η μονή, με δεδομένο ότι ποτέ δεν παρουσιάστηκε, ότι εκδόθηκε το 1351 και φέρει την υπογραφή του Ιωάννη Παλαιολόγου Ε’.

  – Εμφανίζεται ως προς το περιεχόμενό του σε χειρόγραφο αντίγραφο – ούτε καν φωτοτυπημένο ή φωτογραφικό αντίγραφο.

  – Ιστορικά εγείρει αμφιβολίες ως προς την ισχύ του κι αν ακόμη κανείς αποδεχθεί την ύπαρξή του, γιατί ο Ιωάννης Ε’ Παλαιολόγος ουσιαστικά ποτέ δεν βασίλεψε και σε κάθε περίπτωση στον χρόνο που εμφανίζεται να παραχωρεί την έκταση στο μοναστήρι, στον θρόνο ήταν ο Ανδρόνικος Α’ Κατακουζηνός.

  – Παρουσιάζεται η μονή, με βάση το χειρόγραφο αντίγραφο του χρυσόβουλου, να έχει την κυριότητα της έκτασης στην περιοχή Μυριοφύτου, η οποία πουθενά στη Χαλκιδική δεν απαντάται, παρά μόνον στην Ανατολική Θράκη.

  Η έμμεση αναγνώριση έγινε σε προσφυγή της μονής κατά αποφάσεων του Κτηματολογίου, Πρωτοδικείου Χαλκιδικής και Εφετείου Θεσσαλονίκης, που απέρριψαν, λόγω αοριστίας, τη διεκδικητική της αγωγή κατά ιδιωτών.

  Η αοριστία, κατά τις αποφάσεις των οργάνων που προαναφέρθηκαν, είχε να κάνει με το γεγονός ότι το 1568 το οθωμανικό κράτος δήμευσε τα μοναστηριακά ακίνητα, αλλά έδινε τη δυνατότητα, στα μοναστήρια, με συμβολικό τίμημα να τα επαναγοράσουν και να τα δηλώσουν στο οθωμανικό κτηματολόγιο.

  Ηταν μία συμβολική κίνηση, που απέβλεπε στο να καταδείξει ότι αυτοκράτορες και Βυζάντιο ήταν παρλεθόν. Τέτοια δήλωση δεν προσκομίστηκε. Την «αοριστία» αυτή, που επικαλέστηκαν κτηματολόγιο, σε δύο βαθμούς, και δικαστήρια, σε δύο βαθμούς επίσης, δεν δέχτηκε τον Απρίλιο του 2007 το Γ’ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, που θεωρεί ισχυρό το «χρυσόβουλο» και ζήτησε να επανεισαχθεί το θέμα στο Εφετείο Θεσσαλονίκης.

  Η επανεισαγωγή μπορεί σ’ αυτή τη φάση να στρέφεται κατά ενός ιδιώτη, αλλά ουσιαστικά αφορά όλη την περιοχή, καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 700 ιδιοκτήτες, οι περισσότεροι από τους οποίους επένδυσαν στα ακίνητά τους και είναι κύριοι των εκτάσεων αυτών επί εκατονταετίες, δίχως ποτέ κανείς να αμφισβητήσει την ιδιοκτησία τους ή να παρεμποδίσει την επένδυσή τους.

  Τα ζητήματα που μπαίνουν, επιπλέον, μετά την έμμεση αναγνώριση του χρυσόβουλου ενός αυτοκράτορα που δεν ήταν στο θρόνο όταν το εξέδιδε έχουν να κάνουν:

  – Με τη σύγχρονη ελληνική Πολιτεία και την απόφαση της επιτροπής απαλλοτρίωσης του 1931 με την οποία απαλλοτρίωσε, για να δοθούν σε ακτήμονες, τις καλλιεργημένες εκτάσεις και τις δεκτικές καλλιέργειας της περιοχής, που η μονή Κασταμονίτου σήμερα διεκδικεί, με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης», καλλιεργούμενες εκτάσεις, που έχουν και τη μεγαλύτερη αξία.

  – Με το Κτηματολόγιο, που συντάχθηκε για τη διάνοιξη του δρόμου Νικήτης-Νέου Μαρμαρά και στην περιοχή, όπου οι επίδικες εκτάσεις, αναγνώρισε κυριότητα της μονής σε δύο μόνον μικρά ακίνητα, σε σύνολο 58 ιδιοκτησιών, δίχως να υπάρξει αντίδραση από την μονή, και

  – Στην ύπαρξη μεμονωμένων ιδιοκτησιών της μονής στην περιοχή, που κανείς δεν αμφισβήτησε, ούτε καν καλλιέργησε σ’ αυτές, και παραμένουν και σήμερα ακαλλιέργητες, αλλά δεν είναι ούτε παραλιακές εκτάσεις, ούτε και το σύνολο των εκτάσεων της περιοχής, όπως η έμμεση αναγνώριση του Γ’ Πολιτικού Τμήματος επιχειρεί. *

 6. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Μάλιστα…
  Μια από τα ίδια…

  Αυτό λοιπόν το άρθρο το γράφει κάποιος …τύπου «λασκαράτος».

  Και φυσικά το κοιτάμε ατάραχοι, ειδικά όταν έχει πέσει τόση «παντόφλα» σε αυτό το blog, το οποίο προφανώς έχει απομείνει με μερικούς αμετανόητους κόλακες.

  Ας δούμε όμως τι γράφει ο Νικόλαος Τωμαδάκης. Γιατί, άλλο όταν λέει κάτι ο Τωμαδάκης, και άλλο ο πάσα ένας, (αποδεδειγμένα πλέον) εχθρός της αλήθειας.

  Καταρχάς, ποιος ήταν ο Τωμαδάκης:

  «εξέχων βυζαντινολόγος, νεοελληνιστής, ιστορικός, πανεπιστημιακός δάσκαλος με πολύχρονη και γόνιμη θητεία και πλούσιο και πολυσχιδές συγγραφικό έργο […] Σπούδασε φιλολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών […] μετεκπαιδεύθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πίζας. Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης […] διδάκτωρ τής Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών […] Διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους […] τακτικός καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών […] επανειλημμένα κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών […] Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Αθηνών […] της οποίας το επιστημονικό περιοδικό Αθηνά διηύθυνε […] πρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών και συνεκδότης τής επετηρίδας της […] πρόεδρος τής Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος […] τιμήθηκε και από πολλά ιδρύματα τού εξωτερικού […].»

  («Τωμαδάκης, Νικόλαος», εγκυκλοπαίδεια »Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα», τόμ. 58, εκδ. Πάπυρος, Αθήνα 2004-2005)

  Μάλιστα.

  Αν κάποιος θα ήθελε να διαβάσει ιστορία, ποιανού βιβλίο θα αγόραζε;

  Πως είπατε; Σωστά. Ιστορία είναι αυτή, όχι γουρούνι στο σακί όπως νομίζουν μερικοί.

  Τι λέει λοιπόν ο Τωμαδάκης, πρώτα για τους «ιστορικούς» του διαδικτύου που εμφανίζονται με το κιλό;

  «Που πηγαίνει η σωκρατική διδασκαλία περί επαϊόντων; Κτίστης, σοβατζής, σιδεράς, ζυμωτής, μαραγκός, αμπελουργός δεν μπορεί να γίνη ο καθένας. Ιστορικός γίνεται εις το άψε-σβήσε; Και φιλόσοφος και πολιτικός και κοινωνικός αναμορφωτής και θρησκευτικός καταλύτης γίνεται ο καθένας μας διότι έτσι ενόμισεν; Είναι δυνατόν ο αυτοσχέδιος ιστοριογράφος, ο άσχετος προς την έρευναν, να ρυθμίση θέματα επιστημονικά, να αξιολόγηση ή να ιστορήση τους αγώνας της Εκκλησίας;«

  (εισαγωγή του καθ. Τωμαδάκη, στο: Χατζηφώτης Μ.Ι., «Βυζάντιο και Εκκλησία, Η απομυθοποίηση και η Ιστορική Αλήθεια», 2η έκδ., Αποστολική Διακονία, Αθήνα 1989, σελ. 11

  Και συνεχίζει για τα γνωστά επιχειρήματα του κιλού που ξέθαψαν από τον κάδο απορριμάτων κάποιοι:

  «Βεβαίως η ανθρωπίνη ιστορία δεν εξιστορεί τα έργα των αγγέλων, αλλά των ανθρώπων, με τας αδυναμίας, τα πάθη, τα σφάλματα των»

  Όμως:

  «Δεν εξηγόραζεν Εκκλησία τους σκλάβους; Δεν επροίκιζε τα άπορα; Δεν οργάνωνε τα σχολεία, δεν εδίδασκε τα Γράμματα; Δεν διέσωσε τα χειρόγραφα των αρχαίων Συγγραφέων […] Δεν διεμόρφωσε το δίκαιον, δεν έλαβεν από τους Τούρκους τα προνόμια, δεν οργάνωσε τας επαρχίας, ώστε να διασωθη το Έθνος; […] Δεν εθυσιάσθη η ιδία, προσενεγκούσα εκατοντάδας μαρτύρων, πατριάρχας απαγχονισθέντας, αρχιερείς δολοφονηθέντας, ιερείς και μοναχούς καέντας, φονευθέντας, εξολοθρευθέντας; Δεν οργάνωσε την διδασκαλίαν των θετικών επιστημών η Εκκλησία; Δεν εδωκεν εις το Γένος χιλιάδας διδασκάλων; Δεν επολέμησε με τα όπλα εναντίον των έχθρων του Γένους; […] εις την Κρήτην, εις την Κύπρον δεν εσφάγησαν αρχιερείς, δεν επρωτοστάτησαν εις τας έθνικάς εξεγέρσεις ηγούμενοι, κληρικοί; Ελησμονήσαμεν τον Γρηγόριον τον Ε΄, τον Αδριανουπόλεως Δωρόθεον τον Πρώιον, διάσημον λόγιον, τον Κύπριον Νικομηδείας Αθανάσιον, τον Εφέσου Διονύσιον Καλλιάρχην, τον Αρχιεπίσκοπον Κύπρου Κυπριανόν, αναδιοργανωτήν της παιδείας εις την μαρτυρικήν μεγαλόνησον, τον Σαλώνων Ησαΐαν, τον Μητροπολίτην Κρήτης Γεράσιμον Παρδάλην και τους Συνοδικούς τους σφαγέντας εν Ηρακλείω το 1821; Εξεχάσαμεν τον Γαβριήλ του Αρκαδίου; Εκατοντάδας κληρικών πρωτοστατήσαντας κατά τας Κρητικάς Επαναστάσεις; Ήσαν αυτοί με τους Τούρκους, με τους δυνάστας ή προήρχοντο από τον Λαόν και εμάχοντο και εθυσιάζοντο υπέρ αυτού;«

  (εισαγωγή του καθ. Τωμαδάκη, στο: Χατζηφώτης Μ.Ι., «Βυζάντιο και Εκκλησία, Η απομυθοποίηση και η Ιστορική Αλήθεια», 2η έκδ., Αποστολική Διακονία, Αθήνα 1989, σελ. 10

  Είπαμε λοιπόν, αυτά τα λέει ο καθ. Τωμαδάκης. Τα άλλα, τα λέει ο…ποιος; Α, ναι. Τα λέει ο Αθανάσιος Κομνηνός-Υψηλάντης!

  Γελάω τόσο με αυτούς τους δύο bloggers. Νομίζουν ότι ΟΛΟΣ ο κόσμος τρώει κουτόχορτο. Και χρησιμοποιούν και τις γνωστές παραπάνω ανοησίες, μαζί με λιβελλογραφήματα χωρίς ΚΑΜΜΙΑ ΑΜΕΣΗ ιστορική αξία όπως ο Ρωσσαγγλογάλος, ή τα όσα γράφει ο ρατσιστής, πλούσιος και καλοβολεμένος, το κονομημένο πλουσιόπαιδο της «Ελληνικής Νομαρχίας», που ενώ ο κόσμος ΕΔΩ σφαζότανε, εκείνος τα έξυνε στην Ιταλία γράφοντας την «Ελληνική Νομαρχία» βρίζοντας ΟΛΟ τον κόσμο εκτός από την πάρτη του. Γι αυτό μιλάει ο Κιτρομηλίδης για την ηθική ΑΠΟΤΥΧΙΑ, του ανώνυμου καραγκιόζη:

  «αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι και ο ίδιος ο Ανώνυμος πατριώτης θα μπορούσε να κατηγορηθεί για την ίδια ηθική αποτυχία, αφού ζούσε στην Ιταλία και εξαπέλυε τους μύδρους του κατά της τυραννίας και της διαφθοράς απ’ έξω« (!!!)

  (Κιτρομηλίδης Πασχάλης, «Νεοελληνικός διαφωτισμός», 3η έκδ., ΜΙΕΤ, Αθήνα 2000, σελ. 360)

  Πολύ πατριώτης το παλλικάρι…

  Έτσι λοιπόν, οι δύο bloggers δεν είναι ασφαλώς, σε θέση να ξέρουν, ποια είναι η πηγή για όλο αυτόν τον οχετό περί χρημάτων κ.λπ. κ.λπ. Όλοι οι προοδευτικάριοι, έχουν κλέψει τις ανοησίες που έχει γράψει ο Αθανάσιος Κομνηνός-Υψηλάντης! Και τι λέει ΠΑΛΙ ο πολύ καθ. Τωμαδάκης για το θέμα, αναφερόμενος καλή ώρα, σε κάποιον που έγραφε ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ με το παρόν άρθρο. Γιατί η απάτη, έχει κοντά πόδια:

  «Δεν γνωρίζω ποίος είναι ο κυρίος… [βάζω εγώ ένα τυχαίο όνομα: τύπου «λασκαράτος»] και ποίαι αι ερευνητικαί του εργασίαι αι οποίαι τον ήγαγον εις τα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου ασεβή και ανακριβή συμπεράσματα του. Γνωρίζω όμως ποίος είναι ο αρχίατρος των πασάδων Αθανάσιος Κομνηνός Υψηλάντης. Και θα είπω περί αυτού ότι δεν είναι έργον πρωτότυπον, επαναλαμβάνει με πολλάς ανακρίβειας και λάθη περι τας χρονολογίας όσα ανέγνωσεν εδώ κι εκεί, χωρίς κριτικήν των πηγών (τουρκικών και φιλοτουρκικών). Και το κυριώτερον, εχθρεύεται την Εκκλησίαν, δια την οποίαν μόνον τα κουτσομπολιά των δρόμων και των γραϊδίων γνωρίζει να μεταφέρη εις την συγγραφήν του, δηλαδή με πόσα γρόσσια εξηγόραζεν ο εις και ο άλλος πατριάρχης ή αρχιερεύς την επαρχίαν και τον θρόνον του. Ως εάν τα γρόσια αυτά δεν τα απαιτούσε και τα έπαιρνε ο κατακτητής Τούρκος, μαζί με τα χαράτσια τα οποία η Εκκλησία συνήγε, δια να πληρώνη τον κεφαλικόν φόρον όλων των ορθοδόξων εις τους Οθωμανούς δυνάστας. Η εχθρότης του, πιθανώτατα, προέρχεται, διότι δεν έλαβε οφφίκιον

  Είστε ακόμη όρθιοι; Δεν είναι υπέροχο το συναίσθημα να αποκαλύπτω αυτούς τους δύο για 26η ή 27η φορά; Τι έχουν τραβήξει από μένα; Πόσο έχουν υποφέρει. Σχεδόν τους λυπάμαι…

  Όπως όλοι καταλαβαίνετε, αυτή η σαχλαμαρολογία, όταν προέρχεται από πολέμιους της Εκκλησίας, διηγείται το γεγονός, ΑΛΛΑ …κατά τύχη, σταματάει στο ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι τα λεφτά τα ΑΠΑΙΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ!!!! Ως εκ θαύματος, παρουσιάζουν το γεγονός ως αγοραπωλησία μεταξύ χριστιανών, και δεν λένε λέξη (όπως και ο φιλότουρκος ιστορικός από τον οποίο αντλούν) ότι αυτά τα λεφτά ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ οι Τούρκοι! Και φυσικά, οι αλλαξοπατριαρχίες ήταν κάτι που το ΕΠΕΔΙΩΚΑΝ γιατί έβγαζαν λεφτά από αυτές! Πέρα από μελλοντικές αναρτήσεις που πρέπει να κάνω για το ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑ έριξαν ΣΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ Προτεστάντες και Ρωμαιοκαθολικοί για να εξορίζουν ή να φυλακίζουν οι Τούρκοι όποιον τους στεκόταν εμπόδιο στον προσυλητισμό! Γιατί όταν λένε όλοι τις γελοιότητες περί προνομίων, ξεχνούν ότι τα προνόμια:

  «ήταν για τους Τούρκους και το σουλτάνο γράμμα κενό, αφού αμέσως και κατάφορα, αλλά και όποτε οι ανάγκες και τα συμφέροντα τους εξυπηρετούσαν, τα παραβίαζαν, σε σημείο ώστε αυτό να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Για να γίνει το γεγονός τούτο αντιληπτό, αρκεί ν’ αναφερθεί η συχνότητα και ένταση των φανερών και βίαιων παρεμβάσεων, όχι μόνο κατά της εκκλησίας γενικότερα, αλλά των ιδίων των Πατριαρχών, όπως προκύπτουν απ’ τα ιστορικά κείμενα του Σκαρλάτου Βυζαντινού, Ζ. Μαθά, Α. Υψηλάντου και Μ. Γεδεών […] Απ’ της αλώσεως της Πόλης το 1453 μέχρι και της απελευθερώσεως του ελληνικού έθνους το 1830, ήτοι επί τριακόσια εβδομήντα επτά έτη, πατριάρχευσαν συνολικά ογδόντα δύο αρχιερείς […] εξ’ αυτών εκτελέστηκαν οκτώ […] σαράντα Πατριάρχες […] εκτελέστηκαν, εξορίστηκαν ή βασανίστηκαν […] κατά μέσο όρο: ένας στους δυο Πατριάρχες εκτελέστηκε, εξορίστηκε ή βασανίστηκε«

  (Αγγελής Δημήτρης, «Ελλήνων Αγώνες-Εκκλησίας Μάχες (1191-1821)», Προσκήνιο, Αθήνα 2008, σελ. 519.525)

  Είδατε τι ωραία «προνόμια»;

  Και συνεχίζει το ανελέητο σφυροκόπημα ο Νικόλαος Τωμαδάκης:

  «Ό Υψηλάντης δεν είδε πουθενά να εδημιούργησεν η Εκκλησία (και δη το Πατριαρχείον) Σχολάς, σχολεία, τυπογραφεία, γηροκομεία, πτωχοκομεία, λεπροκομεία, βιβλιοθήκας; Δεν έμαθε ποτέ εάν εξηγόραζεν αιχμαλώτους από τα παζάρια της Ανατολής; Δεν έμαθε ποτέ εάν ενίσχυε πτωχούς, αδυνάτους, εάν ετύπωνε λεξικά, βιβλία, εάν μετέφραζε την Γραφήν, δια τον λαόν; Τίποτε απ’ αυτά! Μόνον εις τα γρόσια (άσπρα και πουγγία!) είχεν τον νουν του. Δεν έμαθε ποτέ ο Υψηλάντης και οι εμβριθείς μελετηταί του, ότι αν δεν εδωροδοκούντο οι Τούρκοι μεγιστάνες (από το ταμείο του Πατριαρχείου, την Κάσαν), δεν θα διεσώζετο Ελληνισμός; Δεν έμαθεν ότι εάν δεν εξηπατάτο ο Σουλτάνος με ψευδομάρτυρας ότι η Πόλις παρεδόθη (και δεν ηλώθη), θα είχεν επιβληθή βίαιος εξισλαμισμός; […] Οι σημερινοί ευφυείς μελετηταί της Ιστορίας έχουν την αναδρομικήν απαίτησιν, όταν ένας λαός σκλαβωθή, ν’ αποθάνη. Αλλ’ εις την ιστορίαν τα πράγματα δεν συνέβησαν έτσι: Ούτε με τους Ρωμαίους, ούτε με τους Άραβας, ούτε με τους Ενετούς και τους μετ’ αυτούς κατακτητάς αυτοκτονήσαμεν, ούτε είχομεν το δικαίωμα να το πράξωμεν και να εξαφανίσωμεν το Γένος από προσώπου της Γης. Αλλ’ ούτε οι Ιταλοί ή οι Ούγγροι ή οι Κροαται ή οι Τσεχοι ηυτοκτόνησαν υπό τους Αυστριακούς, ούτε οι Αλσατοί υπό τους Γερμανούς […] Δια λόγους πρωτίστως πολιτικούς, διασώσεως του Ελληνισμού ετηρησεν ο Γεννάδιος Σχολάριος την στάσιν που ετήρησεν […] Εδώσαμεν λοιπόν τα χαράτσια, τα πεσκέσια, εδωροδοκήσαμεν, προσετερίσθημεν πασάδες και Σουλτάνους. Εξηκολουθήσαμεν να είμεθα ΓΕΝΟΣ. […] Και εφθάσαμεν εις το 1821-1830, εξαναγίναμεν Βασίλειον. Με πρωτεργάτας πολλάς δεκάδας αρχιερέων και χιλιάδας κληρικών, δίπλα εις τους λαϊκούς και τους καπεταναίους […] Τώρα, ο Αθ. Κομν. Υψηλάντης είχεν ως έργον τον καθετήρα διά τους υδρωπικούς πασάδες του Χαλεπίου! […] Το μέλλον του Ελληνισμού το εστοχάζοντο πατριάρχαι οπως ο Κύριλλος ο Λούκαρις ή ο Γρηγοριος ο Ε΄, διπλωμάται οι οποίοι επλήρωσαν τους αγώνας των (και την έναντι των Τούρκων διπλοπροσωπίαν των) με το σχοινί της αγχόνης των. Που να καταλάβη αυτά ο Αθ. Κ. Υψηλάντης και οι χαμηλοϋψηλάνται του γραικυλισμού!»

  (Χατζηφώτης Μ.Ι., «Βυζάντιο και Εκκλησία, Η απομυθοποίηση και η Ιστορική Αλήθεια», 2η έκδ., Αποστολική Διακονία, Αθήνα 1989, σελ. 115-117)

  Και ας θυμούνται κάποιοι το εξής. Πέρα από το γεγονός ότι μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του λεγόμενου «Νεοελληνικού διαφωτισμού» που ήταν κληρικοί (Ευγένιος Βούλγαρις, Νικηφόρος Θεοτόκης, Άνθιμος Γαζής κ.ά.), ο Γιάννης Γουδέλης (που μόνο φιλοεκκλησιαστικός δεν είναι), στο λεξικό του: «Οι δάσκαλοι του Γένους (1400-1900)» (εκδ. ΔΙΦΡΟΣ, Αθήνα χ.χ.) καταχωρίζει 1.068 ονόματα συνολικά, μικρότερης ή μεγαλύτερης εμβέλειας. Εκεί, ο ένας στους τρεις (περίπου 340 πρόσωπα) αναφέρεται ως:

  Αρχιεπίσκοπος,
  Αρχιμανδρίτης,
  Εκκλησιαστικός (γενικά),
  Επίσκοπος,
  Ηγούμενος,
  Θεολόγος,
  Ιεράρχης,
  Ιερέας,
  Ιεροκήρυκας,
  Ιερομόναχος,
  Κληρικός,
  Μοναχός.

  Τα άλλα δύο τρίτα προέρχονται από όλες τις υπόλοιπες ιδιότητες ή ειδικότητες του πληθυσμού.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τα 1.068, πολλά πρόσωπα χαρακτηρίζονται επιπροσθέτως ως «λόγιοι». Και σε αυτό το πλήθος των «λογίων», όσοι με επίσημη ιδιότητα σχετίζονται με την Εκκλησία ή την εκπροσωπούν, ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ, καταλαμβάνουν ποσοστό περίπου 30% (περ. 230 σε 750 συνολικά «λόγιους»)! Και ασφαλώς, τίποτε δεν αποκλείει ότι το υπόλοιπο ποσοστό «λογίων» (γιατροί, έμποροι, νομικοί κ.λπ.) δεν είναι χριστιανοί, ούτε ασφαλώς υπάρχει κάτι να μας βεβαιώνει για το αντίθετο.

  ΥΓ

  Άλλη μια διάψευση έλαβε τέλος (τελικά πόσες είναι; Έχω χάσει το μέτρημα…

  Άρα, όταν θα ξαναδιαβάσετε τέτοιες μπαρούφες, θα ξέρετε ότι οι Τούρκοι απαιτούσαν τα χρήματα, και όλες αυτές οι πληροφορίες (που επαναλαμβάνουν διάφοροι) αντλούνται από τον μη αξιόπιστη έως φιλοτουρκική πηγή του Αθ. Κομν. Υψηλάντη. Επίσης, οι αλλόδοξες ιεραποστολές πλήρωναν χοντρά για να μπαινοβγαίνουν στη χώρα με την άνεσή τους (όπως και οι «διαφωτισμένοι» για να κλέβουν τα αρχαία τα οποία και ρήμαξαν τότε, και δεν τα επιστρέφουν κιόλας…) και έδιναν τρελλά λεφτά στους Τούρκους και φρόντιζαν να ανεβάζουν υποστηρικτές τους ώστε να έχουν πλειοψηφία σε αποφάσεις της Συνόδου. Όταν ένας ήρωας όπως ο Οδυσσέας Ανδρούτσος τα έκανε πλακάκια με τους Τούρκους, είναι φανερό ότι πάντα υπήρξαν άνθρωποι πρόθυμοι να βάλουν τον εαυτό τους σε αξίωμα για δικό τους συμφέρον.

  Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα ισοπεδώσουμε την ιστορία! Θυμίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος της απάντησης στις συκοφαντίες προέρχεται από τον Νικόλαο Τωμαδάκη:

  «εξέχων βυζαντινολόγος, νεοελληνιστής, ιστορικός, πανεπιστημιακός δάσκαλος με πολύχρονη και γόνιμη θητεία και πλούσιο και πολυσχιδές συγγραφικό έργο […] Σπούδασε φιλολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών […] μετεκπαιδεύθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πίζας. Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης […] διδάκτωρ τής Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών […] Διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους […] τακτικός καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών […] επανειλημμένα κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών […] Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Αθηνών […] της οποίας το επιστημονικό περιοδικό Αθηνά διηύθυνε […] πρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών και συνεκδότης τής επετηρίδας της […] πρόεδρος τής Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος […] τιμήθηκε και από πολλά ιδρύματα τού εξωτερικού […].»

  Άρα, έχουμε μία ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ απάντηση, να συγκριθεί με το ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.

  Αυτά.

 7. Ο/Η Iστοριοδίφης λέει:

  κ.Λασκαράτε αδικείτε κατάφωρα τον καθηγητή πρωτοπρεσβύτερο αιδεσιμώτατο και λογιώτατο πατέρα Γεώργιο Μεταλληνό. Σε άρθρο του για τον Γρηγόριο τον 5ο που επαναδημοσιεύτηκε από κάποιο περιοδικό «Επάλξεις» στο γνωστό εθνικόφρον μπλογκ Αντίβαρον, αφιερώνει μια ολόκληρη λέξη στις Αλλαξοπατριαρχίες, εντάξει χωρίς να πει πως και ο Γρηγοράκης τις έκανε κι αυτός τις αλλαξοπατριαρχίες του.
  Να μην είμαστε όμως και αχάριστοι.
  Μια λέξη για ένα θέμα που κάνει τζιζ, είναι τεράστια προόδος.
  Ιδού φίλε μου:

  Χαλάρωση και αρρυθμία, αλλαξοπατριαρχίες, δράση των ιεραποστόλων και της ξένης προπαγάνδας, δημιουργούν όλα ένα κλίμα αντίξοο και απρόσφορο για ομαλή δημιουργική πορεία. Σ’ αυτό το κλίμα όμως κλήθηκε να κινηθεί και να δράσει ο Γρηγόριος. Η κριτική που αναπτύχθηκε γύρω από τη δράση του, είναι τελείως αντιφατική. Κινείται μεταξύ απόλυτης εξιδανίκευσης και απόλυτης απόρριψης, γιατί και στην περίπτωση του Γρηγορίου δεν αποφεύχθηκε η ιδεολογική ερμηνεία και χρήση της Ιστορίας.

  Πρωτ. Γεωργ. Δ. Μεταλληνός Καθηγητής Παν/μιου
  (Από την εφημ. Επάλξεις, 1-4-2000

 8. Ο/Η nomikos λέει:

  Βρε καλώς το Δηδρ.Κάτσε μάστορη, όπου να’ναι έρχεται η Αρκούδα.

 9. Ο/Η laskaratos λέει:

  Δηδρ,
  Καλά τον Αθ. Κομνηνό Υψηλάντη τον απορρίπτεις με το έτσι θέλω ως πηγή, για τον Κορδάτο δεν συζητάω ήταν Μαρξιστής, άρα ψεύτης, αλλά

  @ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ@ λοιπόν ο εθνικόφρονας, Πιπινέλλης
  @ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ@ και ο εθνικός ιστορικός, ο θεμελιωτής του ελληνοχριστιανικού ιδεολογήματος, ο τιμημένος από την κρατική εξουσία Παπαρηγόπουλος
  που μιλάνε με τα μελανώτερα χρώματα για τους αλλαξοπατριάρχες;
  @ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ@, ο ιστορικός, αξιωματούχος και αυλικός των πατριαρχείων Μ.Γεδεών, που αποκαλεί «άθεους» τους αισχρούς πατριάρχες των Αλαξοπατριαρχιών;
  @ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ» και ο Μαλαξός;
  @ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ@ και ο Δωρόθεος Μονεμβασίας;
  @ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ@ και ο ευλαβής Φωτάκος;
  @ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ@ και οι δεκάδες ξένοι φιλέλληνες περιηγητές, και οι διπλωμάτες που περιγελάνε ή θλίβονται ια το ακατανόμαστο χάλι του πατριαρχείου;
  @ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ@ και το βιβλίο του καθηγητή της Νεοελληνικής Ιστορίας και Φιλολογίας στο Παν. της Βιέννης H.Gunnar: «Οικουμενικό πατριαρχείο και ευρωπαϊκή πολιτική» που εκδόθηκε από το Μορφ. Ίδρ. Εθν. Τραπέζης, και από το οποίο πήρα ένα ελάχιστο από τα αίσχη που έγιναν από και γύρω από τον φιλόδοξο πατριάρχη Λούκαρι, συνωμοσίες, προδοσίες, εξαγορές, δολοφονίες, κωμικοτραγικές συναλλαγές, φορολογήσεις του ποιμνίου κλπ κλπ κλπ
  Τι αμφισβητείς από ότι έγραψα;
  Δεν έγιναν όλα αυτά;
  Δεν είναι κατάπτυστα και αισχρά;
  Μπορείς να μου εντοπίσεις ΕΝΑ ψέμμα μέσα σε 7 σελίδες;
  Δεν είναι άθλιοι οι πατριάρχες που πουλούσαν συγχωροχάρτια, που εμπορεύονταν πτώματα για να μαζέψουν τα λύτρα της προδοσίας, που ψωμίζονταν σε τυραννικές αυλές, αλληλοδολοφονούνταν, συνωμοτούσαν με καθολικούς ή προτεστάντες, ή Τούρκους, ή με τα χαρέμια για να εξοντώσουν αρχιερείς, για να αγοράσουν θρόνους, για να πουλήσουν επισκοπές, για να ανακαταλάβουν για τρίτη ή τέταρτη ή 5η φορά τον πατριαρχικό θρόνο, για να τυφλώσουν ή να στραγκαλίσουν τον αντίπαλο πατριάρχη, για να αφαιμάξουν τους πιστούς με τεράστιους φόρους, για να εμπορευτούν την αρχιερωσύνη με άρπαγες καλόγερους;
  Δεν ντρέπεσαι να υπερσπίζεσαι τέτοιες χυδαίες καταστάσεις;
  και νομίζεις πως αναμιγνύοντας άσχετα με το θέμα των αλλαξοπατριαρχιών γεγονότα για να θολώσεις τα νερά, ή με εκφράσεις όπως η «παντόφλα» που κακορεύεσαι πως μας έχεις ρίξει, ή με ένα «τύπου Λασκαράτος» μειώνεις τον συνομιλητή σου;
  απλά δείχνεις το ορθόδοξο ήθος σου

 10. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Κοίτα τον που έμαθε για τα «συγχωροχάρτια»! Τα ίδια δεν έλεγες για το άγιο φως και την ευχή ή για τον Εφραίμ; Νόμιζες ότι ήξερες;

  Για τα συγχωροχάρτια έχει δωθεί εκτενέστατη απάντηση που δείχνει το που μπορεί να οδηγήσει η λύσσα και η μανία έναν καλό ιστορικό. Ο Φίλιππος Ηλιού, δυστυχώς γελοιοποήθηκε σε τεράστιο βαθμό, αποκρύπτωντας το τι ήταν τα συγχωροχάρτια.

  Στην εκδοχή όπου δίνονταν χρήματα, ήταν ευχές «μνημοσύνου» με αντάλλαγμα ΑΝ ΗΘΕΛΕΣ, την ενίσχυση των αγίων τόπων. Τα χαρτιά τα έπαιρνες είτε με όνομα, είτε κενά για να τα συμπληρώσει ο ιερέας ο οποίος τα διάβαζε κιόλας. Όπως πηγαίνω σήμερα στο Ναό και γράφω το χαρτί «υπέρ υγείας» ή «εις μνήμην».

  Οι καταγραφές των περιοδιών του Χρύσανθου Νοταρά είναι κόλαφος κατά του Ηλιού καθώς δείχνουν ότι τα αγόραζαν ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ. Μηδαμινό ποσοστό! Αν πουλιώταν η σωτηρία, θα τα αγόραζαν όλοι και δυστυχώς αυτό έγραψε ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ο Ηλιού. Και σε τόσες περιοδίες, ο Χρύσανθος, μάζεψε χρήματα ίσα για να επισκευάσει τον Τρούλο του Ναού της Αναστάσεως!

  Η ξεφτίλα του Ηλιού, δυστυχώς φάνηκε από πηγές που παρέλλειψε, που απέκρυψε και από τα δικά του γελοία συμπεράσματα τα οποία δεν είχαν το παραμικρό στήριγμα. Τα θυμήθηκε ο Ηλιού, όταν δεν τα μνημονεύουν οι μεγαλύτεροι εχθροί της Εκκλησίας στην εποχή που υποτίθεται δίνονταν!

  Έτσι και οι αλλαξοπατριαρχίες ήταν σε καθεστώς δουλείας, όπου γίνονταν με επέμβαση ξένων και Τούκρων.

  Όποιος ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΣ μνημονεύει το γεγονός, μέμφεται την κατάσταση εκείνη, την κατάντια που οδήγησαν οι Τούρκοι σφαγείς, οι Ρωμαιοκαθολικοί, οι προτεστάντες, αλλά και οι λάτρες των εμφυλίων Έλληνες και όχι την Εκκλησία. Προδότες άθεοι υπήρξαν χιλιάδες. Αυτοί που αιματοκύλισαν τον λαό τους και τους συνανθρώπους τους. Προδότες ή λιπόψυχοι ή φιλοχρήματοι υπάρχουν παντού.

  Το να βρεις πρόσωπα να παίξουν το παιχνίδι σου σε μια ταραγμένη εποχή όπου ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ είναι απλό. Και εδώ είναι η γελοιοποίηση των επιχειρημάτων.

  Και αν ήσουν τίμιος θα ανέφερες τουλάχιστον ότι σημαντικότατη ευθύνη για το γεγονός, εκτός της φιλοδοξίας μερίδας των ιεραρχών, είχε η φιλοχρηματία των Τούρκων οι οποίοι απαιτούσαν διαρκώς και περισσότερα, και οι «έξωθεν επιδράσεις των κρατούντων, των ρωμαιοκαθολικών και προτεσταντών».

  Δεν υπήρξε ποτέ θέμα για το αν θα πουληθεί το αξίωμα από τους Τούρκους. το Αξίωμα εκεινη την περίοδο ΜΟΝΟ ΠΩΛΟΥΝΤΑΝ! Σ’ αυτό δεν φταίει η Εκκλησία! Εφόσον ΠΩΛΟΥΝΤΑΝ, μαζεύονταν 50 τουρκόφιλοι διαφωτιστές και κοτσαμπάσηδες, έσπρωχναν χρήματα και εφόσον πλήρωναν τους Τούρκους ανέβαζαν κάποιο ανδρίκελο στη μητρόπολη ή το Πατριαρχείο. Και φυσικά, τα γεγονότα αυτά, συνέβησαν στην Κων/νούπολη, όπου ήταν το κέντρο των αποφάσεων.

  Εϊναι όμως αηδιαστικό να γράφει κάποιος ότι σ’ αυτό φταίει η Εκκλησία. Εμετικό. Με τόσους νεκρούς και σφαγμένους, που όποιος φόραγε ράσο, ΠΡΩΤΟΣ πλήρωνε και την παραμικρή αναταραχή του όχλου της περιοχής.

  Και ενώ έχουμε τους μισούς πατριάρχες να έχουν διωχθεί και κάποιοι θανατωθεί, γράφεις ένα τραγικό κείκμενο, σαν να ήταν όλα μέλι-γάλα και απλά κάποιοι αντάλασσαν αξιώματα από το πουθενά!

  Διαψεύδω λοιπόν και το ύπουλο ύφος του κειμένου σου, και τα ισωπεδωτικά συμπέρασματά του, με τα λόγια ένος σπουδαιότατου ιστορικού, ο οποίος ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΗΝ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΗ ΑΜΕΣΗ ΠΗΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ., τον Κομηνό.

  Άκου για παράδειγμα φράση του γελοίου του Wheler:

  «Είναι τόσο φιλόδοξος ο Ελληνικός κλήρος που οι μητροπολίτες ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ τον πατριαρχικό θρόνο»

  Γιατί δεν λέει ο αλητήριος ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην απαιτήσουν τα χρήματα και να τα πάρουν οι Τούρκοι, οι οποίοι ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ εκείνη την περίοδο;

  Όμως, όλοι οι πολεμιστές του ’21 είναι υπέρ της Εκκλησίας, υπέρ του Κλήρου, υπέρ των μοναχών που έδωσαν συχνά και τη ζωή τους. Αυτοί ήξεραν καλύτερα και όχι ο καραγκιόζης ο ανώνυμος της Νομαρχίας που ήταν μαμ κακά και νάνι, βολεμένος με τα λεφτά του μπαμπά στην ιταλία!

  Μόνο από αυτό, ότι η ιστορία μνημονεύει χιλιάδες εθνομάρτυρες του κλήρου γενικά και δεν φτιάχνεις άρθρο γι αυτούς, και συγκρινόμενο με τις συκοφαντικές έως ψευδείς αναρτήσεις που κάνεις κατά καιρούς (τι να πρωτοθυμηθώ), φανερώνεται ότι δεν σε απασχολεί τίποτε άλλο παρά η ιδεοληψία σου.

  Χαιρετίσματα.

  ΥΓ
  Μην ασχολείσαι με πράγματα που δεν ξέρεις. Ασφαλώς και σε υποτιμώ. Σου έχω δείξει 25 φορές γιατί… Και άλλη μία με τον Κοσμά τον Αιτωλό και άλλη μία τώρα και άλλη μία στην άλλη αστεία ανάρτηση περί ..δουλοπρέπειας. Θα χάσω το μέτρημα.

  ΥΓ2
  Μίλησαν οι …Βολταίροι…για ήθος

  ΥΓ3
  Παλαμάκια ακούω…Ποιος χειροκροτεί πάλι;

 11. Ο/Η laskaratos λέει:

  Δηδρ,
  γράφεις σε οργίλλο ύφος, χαρακτηριστικό της χριστανορθόδοξης καλωσύνης, αυτοεπιβεβαιούμενος (@Τα ίδια δεν έλεγες για το άγιο φως και την ευχή ή για τον Εφραίμ; Νόμιζες ότι ήξερες;@-τα ίδια λέω ακόμη ρε Δηδρ, μην δημιουργείς με φτηνιάρικο τρόπο εντυπώσεις) ,
  και μη αντιλαμβανόμενος την αυτογελοιοποίησή σου.

  1. βρίζεις τον Φίλιππο Ηλιού, έναν αγωνιστή διανοητή της Αριστεράς, άνθρωπο τεράστιου επιστημονικού και ηθικού αναστήματος και νομίζεις πως έτσι τον αποδομείς στο κοινό του κ.Ροϊδη.

  2. Βρίσε τους δικούς σου. Αφού κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις, στους φέρνω εδώ μπροστά σου:

  α.Ο Κ. Παπαρηγόπουλος επισημαίνει: “Το βέβαιον είναι ότι εν διάστημα 77 ετών (1623-1700) εγένοντο 50 περίπου αλλαξοπατριαρχίαι…..κατέστησαν την τε παραχώρησιν και την ενάσκησιν όλων των ιερατικών αξιωμάτων αντικείμενον θλιβεροτάτης εμπορίας….Τοιουτοτρόπως εξευτελίσθη…η εκκλησία ημών …και….δια τας αμαρτίας των ιδίων αυτής λειτουργών“.

  β. Ο Φωτάκος γράφει: “…οι αρχιερείς του Πατριαρχείου αγόραζαν τας τοιαύτας επισκοπάς ακριβά και δια βίου” κι όταν πέθαιναν “…πάλιν ο Πατριάρχης επώλει την Επισκοπήν εις άλλον νέον αρχιερέα και το εμπόριον τούτο εγίνετο δια πολλών χαμερπών μέσων…”

  γ. Ο Πιπινέλης διαπιστώνει: “Το Πατριαρχείον υπό την κραιπαλώδη αυτήν διαχείρησιν περιέπεσε ταχέως εις χρεωκοπίαν…οι εν Κωνσταντινουπόλει ευρισκόμενοι αρχιερείς εσύροντο στα δικαστήρια υπό των δανειστών των…οι μητροπολίται αναλαμβάνοντες μέρη των χρεών των Πατριαρχείων κατ’ανάγκην ήγοντο εις αύξησιν των εισπράξεών των, τόσον εκ των εκκλησιαστικών αυτών ποιμνίων, όσον και των εις τα κτήματα αυτών εργαζομένων χωρικών. Οι χωρικοί φυσικώς εδυσφόρουν…επροκαλούντο συχνά…στάσεις. Τότε οι μητροπολίται κατέφευγον εις την Τουρκικήν εξουσίαν δια να λάβωσι την βοήθειάν της εναντίον των χωρικών“.

  3. Ώστε φταίνε οι Τούρκοι;
  Αποσπώ από όλο το κείμενο ένα κομματάκι που αναφέρεται σε έναν ΑΓΙΟ. Πες μου
  α) αν υπάρχει κάποιο ψέμμα;
  και
  β)σου φαίνονται αθώοι οι Ρωμιοί αρχιερείς:

  «..Το 1634 το θρόνο αγοράζει ο Θεσσαλονίκης άγιος Αθανάσιος Πατελάρος (ιερά εικ.), στην τιμή των 70.000 τάλληρων, υποστηριζόμενος από τους Ιησουϊτες και το ναύαρχο Τζαφέρ, αλλά έπεσε σε λιγότερο από μήνα. Επιδίωξε τη βοήθεια του Πάπα, για να επανέλθει στο θρόνο του Το 1635 βρέθηκε στη Βενετία, από όπου κατηγορούσε τον Λούκαρι ως αιρετικό και κατάφερε να ξαναγίνει πατριάρχης για λίγες ημέρες. Επανενθρονίστηκε το 1652 για 15 ημέρες με τη βοήθεια του ηγεμόνα της Βλαχίας. Κατέφυγε στη Ρωσία, όπου ο τσάρος τον ανεκήρυξε άγιο και το κουφάρι του λατρεύεται μέχρι σήμερα ως θαυματουργό, ύστερα από την κομμουνιστική παρένθεση αναδυόμενο από κάποια απόθήκη, το 1990. Ο Λούκαρις ξαναγύρισε δωροδοκώντας με 10.000 τάλληρα, πράγμα που ανέβασε τα χρέη του Πατριαρχείου στις 150.000 ρεάλια. Το 1635, ο Κονταρής πλήρωσε 60.000 άσπρα και κατέλαβε ξανά το θρόνο, φυλακίζοντας για 6 μήνες τον προκάτοχό του. Ένας μητροπολίτης πρότεινε να δηλητηριαστεί ο Λούκαρις ή τουλάχιστον να τυφλωθεί, αλλά ο πρεσβευτής των Αψβούργων Schmid απέρριψε την πρόταση ως απάνθρωπη….».

  4. Λες έτσι αυθαίρετα χωρίς ούτε μια μαρτυρία: @Εφόσον ΠΩΛΟΥΝΤΑΝ, μαζεύονταν 50 τουρκόφιλοι διαφωτιστές και κοτσαμπάσηδες, έσπρωχναν χρήματα και εφόσον πλήρωναν τους Τούρκους ανέβαζαν κάποιο ανδρίκελο στη μητρόπολη ή το Πατριαρχείο.@
  Φταίνε και οι Διαφωτιστές (!!!!!!) για τις Αλλαξοπατριαρχίες. Αυτό δεν το λέει κανείς, ποτέ πουθενά.

  5. Γλοίος ο Wheler; γιατί; Και οι πάνω από 30 ξένοι περιηγητές που λένε τα ίδια, ανάμεσά τους κι ο γιατρός του λόρδου Βύρωνα; Γελοίοι κι αυτοί; Γελοίος και ο Φωτάκος; Γελοίος και ο πατριαρχικός Μ.Γεδεών; Σιγά που θα απαντήσεις.

  6.Ώστε αθώα και τα συγχωροχάρτια. Απλά χαρτάκια μνημοσύνων.
  Μόνο του πάπα τα συγχωροχάρτια είναι βρώμικα. Τα ορθόδοξα είναι πεντακάθαρα. Κάπως αλλιώς όμως από σένα πάει να κουκουλώσει τα ακουκούλωτα η ΟΟΔΕ:

  «….Στο πλαίσιο των αναγκαιοτήτων αυτών, επετράπει ειδικά στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ως «κατ’ έθος» προνόμιο) το τύπωμα και μοίρασμα συγχωροχαρτιών, προνόμιο που συνήθιζε να επικυρώνει με πατριαρχικό και συνοδικό γράμμα και ο εκάστοτε Πατριάρχης Κων/πόλεως[65].»

  Έλα όμως Δηδρ που άνοιξε η όρεξη και άλλων παπάδων. Συνεχίζει απτόητη η ΟΟΔΕ το αυτοξεβράκωμα νο μίζοντας πως δεν την βλέπουν:

  «Και πράγματι, τις δύο φορές που παρουσιάστηκε πρόβλημα παραβίασης του προνομίου αυτού, η αντίδραση ήταν άμεση. Οι Πατριάρχες, θέλοντας να εμποδίσουν την αυθαιρεσία και να σταματήσουν τους «παράνομους εκδότες», εξέδωσαν αυστηρά πατριαρχικά σιγίλια[66] και έντονες απαγορεύσεις.

  Στη μία των περιπτώσεων ήταν ο αρχιεπίσκοπος Ανανίας της Μονής του Σινά που στα 1680 πήρε την πρωτοβουλία έκδοσης συγχωροχαρτιών ώστε να ενισχύσει οικονομικά τη Μονή, ενώ στη δεύτερη, υπήρξε μια προσπάθεια έκδοσης συγχωροχαρτιών από τον αρχιεπίσκοπο των Αχριδών στα 1742.

  Έτσι, το σιγίλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που εκδόθηκε το 1691 από τον πατριάρχη Καλλίνικο Β’ ανέφερε: «Πατριαρχικόν γαρ τούτο προνόμιον ιδιαίτατον και κατ’ ουδέν εις άλλον δαιβαίνειν δύναται». Παρόμοια αναφορά γίνεται και στον Συνοδικό Τόμο που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1688 καθώς και άλλα σιγίλια, τα οποία τονίζουν ότι οι «παράνομες» συγχωρητικές ευχές «ουκ έχουσιν την των νομίμων δύναμιν και ενέργειαν» και ότι όποιος τα δίνει είναι «παράνομος» και όποιος τα λαβαίνει «επάρατος»[67]. Τελικά, η πίεση που ασκήθηκε και τα μέτρα που πάρθηκαν, ανάγκασαν τους υπευθύνους να υποχωρήσουν και να ευθυγραμμιστούν με τις αποφάσεις των πατριαρχείων και έτσι ηρέμησαν τα πράγματα εντελώς, χωρίς να δημιουργηθούν μονιμότερες καταστάσεις[68].»

  Απλά χαρτάκια λοιπόν που ήταν ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ των μεγαλοπατριαρχείων και όχι του Αρχιεπίσκοπου του Σινά @που στα 1680 πήρε την πρωτοβουλία έκδοσης συγχωροχαρτιών ώστε να ενισχύσει οικονομικά τη Μονή@

  και του οποίου λέει τα παλιόχαρτα

  «ουκ έχουσιν την των νομίμων δύναμιν και ενέργειαν».
  Γιατί μόνο του πατριάρχη είχανε Δηδρ τη δύναμη να σβήνουν τις αμαρτίες. Όχι που θα του χαριζότανε το ληστρικό και φαταούλικο και μοναχοφάϊκο πατριαρχείο.

  Συνεχίζει το αυτοξεβράκωμα η ΟΟΔΕ:

  «Στο ερώτημα ποιες ήταν οι χρήσεις των συγχωρητικών που εξέδιδε το πατριαρχείο Ιεροσολύμων, παίρνουμε ενδιαφέρουσες απαντήσεις από τις μαρτυρίες που υπάρχουν για τα οικονομικά των περιοδειών του Πατριαρχείου. Στην αναλυτική καταγραφή επισκέψεων και πράξεων για τις τρεις περιοδείες που διενεργήθηκαν κατά τα έτη 1720-1726[69] βλέπουμε ότι τα συγχωροχάρτια αποτελούν μόλις το 8% των συνολικών πράξεων εισφορών. »

  Μόνο 8% λοιπόν λέει η ΟΟΔΕ. Φαίνεται πως οι φόροι που μαζεύανε με την εξουσία που τους έδωσε ο τύραννος, τα ιερά πτώματα, οι ζητείες, η πώληση των επισκοπών, τα παγκάρια, οι δίσκοι, η πώληση των μυστηρίων, οι διαθήκες, οι δωρεές, ήταν το 92%.

  Συνεχίζει η ΟΟΔΕ:

  «Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, σε μια περίοδο που ο λαός έχει το θρησκευτικό του αίσθημα αρκετά ανεπτυγμένο, δεν φαίνεται να δείχνει αυξημένη προτίμηση στα έντυπα αυτά, με αποτέλεσμα, σε 81 προορισμούς, από τις 80 πράξεις εισφορών, μόνο 6 από αυτές να αφορούν τα συγχωροχάρτια. Αυτό φανερώνει και τον μη υποχρεωτικό χαρακτήρα τους (έστω μέσω μιας πίεσης από την προβολή της αυθεντίας της Εκκλησίας στο ζήτημα της σωτηρίας), αλλά και την διαφορετική θεολογία των ορθοδόξων συγχωρητικών, αφού είναι δύσκολο να ερμηνευθεί για ποιο λόγο οι χριστιανοί, είτε αφορισμένοι, είτε κάτω από άλλα επιτίμια, είτε ετοιμοθάνατοι, δεν επεδίωξαν να αποκτήσουν μια βέβαιη θέση στον Παράδεισο ή μια εύκολη λύση στη συγχώρεση των αμαρτιών τους με την απόκτηση ενός χαρτιού.

  Ακόμα πιο διευκρινιστική όμως για τον ρόλο των εντύπων ευχών, είναι μια επιστολή του πατριάρχη Χρύσανθου στην οποία αποσυνδέει τα έντυπα αυτά από τις χρήσεις της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας:

  «Στέλλομεν της εντιμότητας σας, χάριν ευχής και ευλογίας είκοσι συγχωροχάρτια…»[70].

  Και συνεχίζει στο ίδιο:

  «…και είκοσι κομποσχοίνια όλα αγιασμένα επάνω εις τον άγιον καί ζωοδόχον Τάφον τα οποία θέλετε δεχθή ως χάριν ευχής, και ευλογίας»[71]…»

  20 Συγχωροχάρτια και 20 κομποσκοίνια σε μια μόνο επιστολή. Ψιλοπράγματα Δηδρ, έχεις δίκιο, αθώα πράγματα, σεμνά και ταπεινά…

  http://www.oodegr.com/oode/orthod/praktikes/sygxwroxartia2.htm#5

  7.Δηδρ, φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Μπαίνεις εδώ πότε εσύ πότε ο Διαγραμμένος, βρίζετε, ασυναρτολογείτε, αποπροσανατολίζετε, αποφεύγετε να απαντήσετε σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα. Πάρε παράδειγμα σήμερα. Γράφει ο Φωτάκος, γράφει ο Πιπινέλης, γράφει ο Παπαρηγόπουλος, γράφει ο Γεδεών, γράφουν δεκάδες φιλέλληνες ξένοι περιηγητές (Ο Σιμόπουλος έχει ολόκληρο ανθολόγιο για αυτούς) για τις αλλαξοπατριαρχίες και συ βρίζεις τον Κομνηνό Υψηλάντη γιαί έτσι θέλεις, βρίζεις καιτον Wheler, τον λες έτσι ξεκάρφωτα γελοίο, και θεωρείς πως ξόφλησες και τάχα μου μας αποστόμωσες, μόνο και μόνο επειδή αποφαίνεσαι μόνος σου πως έτσι είναι.
  Δηδρ,
  ούτε η χειρότερη γυναικούλα της γειτονιάς δεν συμπεριφέρεται έτσι. Ο συμφυρμός σας υμών των θεοσεβών στις ολονυχτίες, στους εσπερινούς και στα ευχέλαια με υστερικά γραϊδια, σας έχει αλλάξει το ορμονικό σας σύστημα.

 12. Ο/Η Heretic λέει:

  Παρακολουθώ τη συζήτηση και εκπλήσσομαι με το θράσος του πατρός Δηδρ. Τα συγχωροχάρτια στην ανατολική Εκκλησία είναι ιστορικό γεγονός αναμφισβήτητο.
  Στον ιστότοπο του Σπορέα μπορείτε να διαβάσετε.

  Και οι Ορθόδοξοι δίνουν συγχωροχάρτια»
  «και μάλιστα… νομοθετημένα»

  Δυστυχώς αυτοί που κόπτονται ότι είναι διάδοχοι των Αποστόλων του Χριστού, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Ανταγωνιζόμενοι τους Παπικούς στην βλάσφημη ανοησία ότι δήθεν μπορούν να συγχωρούν αμαρτίες, έφτασαν στο σημείο να το… «βεβαιώνουν» και γραπτώς!!! Η έκδοση συγχωροχάρτων απο τους μέν και τους δέ, επέφερε κέρδη ούκ ολίγα, και όλα αυτά εις βάρος του αφελή και αμαθή λαού.

  Ορθόδοξοι Πατριάρχες διεκδικούσαν με ζήλο το «προνόμιο» να συγχωρούν αμαρτίες ζωντανών αλλά.. και πεθαμένων!!! Μάλιστα «μπορούσαν» να συγχωρήσουν και αμαρτίες που επρόκειτο να διαπραχθούν στο μέλλον, και αυτό έναντι μεγάλης χρηματικής αμοιβής. Επειδή ήταν «πολλά τα λεφτά» που απεκόμιζαν απο τους πιστούς, μπήκε η διαμάχη ανάμεσα στα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Κων/πόλεως για την αποκλειστικότητα αυτού του προνομίου. Για να λύσουν την διαφορά τους, συμφώνησαν, ο μέν Ιεροσολύμων να εκδίδει συγχωροχάρτια για ζωντανούς, ο δέ Κωνσταντινουπόλεως για πεθαμένους!!!

  Μεγάλα εισοδήματα για τα ταμεία της εκκλησίας, και μεγάλος θησαυρός εμπορικής αλητείας. Πώς μπορούσε αυτό το θησαυροφυλάκιο να το αφήσει ανεκμετάλλευτο η Ορθόδοξη εκκλησία; Έτσι, το έτος 1727, η ορθόδοξη Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης συγκατέλεξε τα συγχωροχάρτια στους «Ιερούς όρους και τα δόγματα της Ανατολικής του Χριστού εκκλησίας» ορίζοντας ότι: «Την εξουσίαν υπέρ της αφέσεως των αμαρτιών εγγράφως διδομένην τοις ευσεβέσιν, η μέν Ανατολική του Χριστού Εκκλησία ονομάζει συγχωροχάρτια, Λατίνοι δέ ταύτα καλούσιν ιντουλκέντζας».
  Και επειδή «το Πατριαρχικόν γαρ τούτο προνόμιον ιδιαίτατον, και κατ΄ ουδέν εις άλλον διαβαίνειν δύναται», με επίσημη πράξη ο Πατριάρχης συνιστά τους «επισκόπους» και «πνευματικούς», να περιορίζονται μόνο στις εξομολογήσεις και στις αφέσεις αμαρτιών, διότι γραφτά συγχωροχάρτια μόνο τα πατριαρχεία μπορούν να δίνουν.

  Με το σατανικό αυτό εφεύρημα του ιερατείου, ο δυστυχής λαός σχημάτιζε την αντίληψη ότι, αγοράζοντας με χρήματα κάποιο συγχωροχάρτι, απαλλασσόταν όχι μόνο από την τιμωρία, αλλά ακόμα και από αυτήν την ενοχή της αμαρτίας. Αυτή την αντίληψη καλλιεργούσαν επί αιώνες οι εκκλησίες Παπική και Ορθόδοξη.

  Παρακάτω ακολουθούν συγχωροχάρτια διαφόρων εκδόσεων και Πατριαρχών, δείτε τα σε μεγέθυνση πατώντας στην κάθε εικόνα.

  http://www.sporeas.com/sigxoroxartia%20orthodokswn.htm

 13. Ο/Η Ιερέας του Σκότους λέει:

  Τελικά Λασκαράτε δεν εισακούστηκες από τον Ομπάμα. Ούτε συ ούτε ο ΓΑΠ. Ο πρόεδρος δεν θα επισκεφθεί το πατριαρχείο των Αλαξοπατριαρχιών και της Καλομοίρας. Ανακοινώθηκε πως θα συναντήσει όλους μαζί ραββίνους, ιμάμηδες, Αρμένηδες και Έλληνες πατριάρχες σε κάποιο ξενοδοχείο.
  Τουρλού-τουρλού.

 14. Ο/Η Κωσταντινουπολίτης λέει:

  Κύριοι Ροιδη και Λασκαράτο
  του κάκου απευθύνατε έκκληση στον Ομπάμα. Δεν σας άκουσε. Ο Παναγιώτατος πάντως θα έχει εκτιμήσει την ευγενή σας προσπάθεια. Ζητείστε του κάποιο συγχωροχάρτι. Θα σας το πουλήσει μισοτιμής.

  Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε «να επισκεφθεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία και τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=30829

  Δεν θα επισκεφθεί το Φανάρι ο Ομπάμα
  ΑΓΚΥΡΑ
  Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
  Σε χώρο εκτός Πατριαρχείου και ενδεχομένως μαζί με εκπροσώπους άλλων δογμάτων στην Τουρκία θα συναντηθεί ο πρόεδρος Ομπάμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία στις 6-7 Απριλίου, αναφέρουν πηγές του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

  http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,id=30438516

 15. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Βρε αθεόφοβε. Δεν βλέπεις ότι μετά την απάντηση του Τωμαδάκη αδυνατείς να βρεις στήριξη σε αυτά που νόμιζες ότι ερμήνευσες σωστά; Μπορεί την απάντηση να την ονομάζεις «δική μου» αλλά η μεγάλη αυτή διάψευση προείλθε από έναν ΜΕΓΙΣΤΟ ιστορικό.

  – ΦΥΣΙΚΑ και ήταν εμπόριο!

  AYTA EINAI AYTONOHTA!

  Τίποτε απ’ όσα παραθέτεις δεν μπορούν να αλλάξουν αυτά που έγραψα. Επειδή έκανες το λάθος να ΚΡΥΨΕΙΣ τις επεμβάσεις των Τούρκων στο ζήτημα, όπως και των ξένων δυνάμεων και σε αποκάλυψα. Και γι αυτό οι μαρτυρίες για αλλαξοπατριαρχίες αφορούν την Κων/πολη. Οι αναφορές της βιβλιογραφίας μιλάνε για την Κων/πολη, επειδή ήταν το κέντρο των αποφάσεων.

  Μιλάς ψευδώς για το θέμα σαν να μην υπήρχε άλλος λόγος παρά η φιλοχρηματία, και αυτό, σου έδειξε Τωμαδάκης είναι παραμύθι, και η ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΗ ΠΗΓΗ είναι ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΗ και για τα μπάζα.

  Στείλε γράμμα στον Τωμαδάκη αν έχεις αντίρρηση…

  Και ΟΛΑ όσα παραθέτεις με αγωνία, αφορούν τις απαιτήσεις των Τούρκων. Εάν κάποιος αναλλάμβανε την θέση και τελικά έβλεπε ότι δεν ήταν δυνατόν να ανταπεξέλθει οικονομικά, ήταν υποχρεωμένος για να μη χάσει το κεφάλι του, να παραχωρήσει τη θέση σε κάποιον που είχε μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη και η «πώληση» από τον ένα στον άλλον, δεν ήταν παρά η υποχρέωση να εξωφλήσει τους Τούρκους για τα μέχρι τότε χρωστούμενα προς τους Τούρκους.

  ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΝ από τους Τούρκους και όλα τα άλλα είναι φτηνές πονηριές. Δεν σε κατηγορώ εγώ για ψεύτη, αλλά ο Τωμαδάκης.

  Φυσικά είναι λογικό να δυσφορούσε ο λαός και όλοι όσοι έδιναν τα χαράτσια στους Τούρκους. Το ΠΟΣΟ όμως δυσφορούσαν, και το γεγονός ότι ΔΕΝ ΔΥΣΦΟΡΟΥΣΑΝ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ θέλουν να δείχνουν, φαινεται από την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ που υπάρχει σε όλα τα ιστορικά κείμενα για την Εκκλησία και την προσφορά της.

  Αν δεν συνέβαινε αυτό και κανείς δεν έδινε τα χρήματα για τις θέσεις αυτές, τότε όλη η διοίκηση, τα δικαστήρια και οι ελάχιστες δυνατότητες αυτοδιάθεσης, θα πήγαιναν χαμένες. Όχι μόνο τα ίδια και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θα έπαιρναν από τον λαό οι Τούρκοι, αλλά θα έχαναν και το ελάχιστο προνόμιο να υπάρχουν Έλληνες Ορθόδοξοι στους οποίους να απευθύνεται ο λαός.

  Φυσικά ο λαός αγανακτούσε: δεν ήταν όμως θέμα αρχιερέων. Τα λεφτά αυτά θα χάνονταν ΕΤΣΙ Η ΑΛΛΙΩΣ, όπως χάθηκαν κεφάλια και περιουσίες ολόκηρες χριστιανών από την μανία των Τούρκων. Οι ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ των Τούκρων σε όλη την Τουρκοκρατία, φέρνουν μπροστά στις ευθύνες τους ανθρώπους που, σαν να απευθύνονται σε ΑΝΟΗΤΟΥΣ, θέλουν να μας πείσουν ότι θα υπήχε περίπτωση ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ, να μην αρπάξουν τα λεφτά αυτά οι Τούρκοι με χίλιους διαφορετικούς τρόπους. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ο Τωμαδάκης το είπε!

  ====

  ΜΟΥ ΦΕΡΝΕΙΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΟΟΔΕ; ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΙ;

  Για φέρε μου το σημείο που ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ Ο ΗΛΙΟΥ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΟΤΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ. Θα σε εκθέσω μπροστά στα φιλαράκια σου γιατί το παρατραβάς.

  Ο Ηλιού είπε ότι η ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ. Που είναι τα κείμενα που το υποστηρίζουν αυτό; Τα καταδικαστικά κείμενα για το ζήτημα στο άρθρο της ΟΟΔΕ, και της Βικιπαίδεια είναι άπειρα.

  Ο Ηλιού διέπραξε ΑΠΑΤΗ, το είπε πρώτος φυσικά ο Μεταλληνός, αλλα το άρθρο το δείχνει ξεκάθαρα.

  ΤΟΣΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΧΕ ΘΑΨΕΙ ΟΛΕΣ Ή ΤΙΣ ΔΙΑΝΘΙΖΕ ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΜΕΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ, η ξένη βιβλιογραφία, και φυσικά η ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Ηλιού, ότι τα λεγόμενα «ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙΑ» ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΙΧΑΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΝΝΟΟΥΣΑΝ ΣΤΗ ΔΥΣΗ».

  Μην κάνεις το λάθος να τα βάζεις με μένα. Στο έχω δείξει πολλές φορές. Βέβαια επειδή ντροπιάζεσαι είναι λογικό. Αλλά ας προσέχεις από πριν. Σε έχω πιάσει ΤΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ να κρύβεις πληροφορίες που πλέον έχεις μετατρεψει το μέρος αυτό σε πανηγύρι.

  ΥΓ
  ΕΠΕΙΔΗ ΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΕ ΓΛΥΤΩΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΑΝΕΣ ΤΟ ΛΑΘΟΣ, ΟΝΤΑΣ ΑΣΧΕΤΟΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΘΕΛΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΤΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ. Γιατί ο Ηλιού το είπε, αλλά έλεγε ψέματα. ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΕ ήταν ερμηνείες δικές του, και ενώ τον διέψευδαν τόσα δογματικά κείμενα της Εκκλησίας ΤΑ ΕΚΡΥΨΕ Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ.

 16. Ο/Η Φούφουτος λέει:

  «Γιατί δεν λέει ο αλητήριος ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην απαιτήσουν τα χρήματα και να τα πάρουν οι Τούρκοι, οι οποίοι ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ εκείνη την περίοδο;»

  Φυσικά αυτό δεν θα συνέβαινε αν δεν ήθελαν ντε και καλά να έχουν επίσημο στάτους μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όπως και σήμερα, προκειμένου να διατηρεί το Πατριαρχείο την επίσημη αναγνώριση του Τουρκικού Κράτους, εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις του. Έχουν συνηθίσει τόσους αιώνες στους θρόνους…

  Άρα, για να κρατήσουμε το στάτους, κάνουμε «θυσίες»…

 17. Ο/Η Po λέει:

  ο Δηδρ δηλώνει:
  Μην κάνεις το λάθος να τα βάζεις με μένα. Στο έχω δείξει πολλές φορές. Βέβαια επειδή ντροπιάζεσαι είναι λογικό.

  ένας υπέροχος ορθόδοξος, σεμνός και χαμηλοβλεπούσος, οι λέξεις του στάζουν μέλι.

  πάντα έτσι ήταν οι χριστιανοί ομολογητές, κι ο Δηδρ συνεχίζει με συνέπεια μια παράδοση αιώνων.

  από που να πιάσεις την Ιστορία του Χριστιανισμού και να μην λερωθείς.

 18. Ο/Η Po λέει:

  ο Δηδρ ομολογεί και δικαιώνει κ. Λασκαράτο, λέγοντας:

  ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΝ

  Δηδρ.

  Ερώτηση 1:
  Δέχονταν οι υποψήφιοι του Πατριαρχικού Θρόνου τον εξευτελισμό αυτόν; κι αν Ναι…

  Ερώτηση 2:
  Αντέδρασαν ή…

  Ερώτηση 3:
  Μια χαρά ήταν με τα οφίτσια τους, τις εξουσίες τους, τους φόρους που εισέπρατταν, εξ ονόματος του Σουλτάνους σαν φεουδάρχες;

  συγνώμη για τις μικρές απορίες, αν δεν ρωτήσω τον ειδικό τώρα που τον βρήκα, πότε θα το κάνω

 19. Ο/Η Γ.Ο.Χ. λέει:

  Ο Τωμαδάκης -οι παλιότεροι ξέρουν με ποίον τρόπον κατέλαβε την έδρα εις το ΕΚΠΑ- είναι σουπερεπιστήμονας-παντογνώστης-αλάθητος, ο πλέον ειδήμων, ο αδιαμφισβήτητος βυζαντινολόγος, ο υπέροχος Έλλην, ο ανυπερβλητος χριαστιανολάτρης, ο φωστήρ της (βυζαντινής και ουχί μόνον) Οικουμένης. Ποίοι είστε υμείς κύριοι να διαμφισβητείτε ένα Τωμαδάκη; Και ένα ΔηΔρ που σας γράφει δι’ αυτόν; Ούτε η Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια δεν απέδιδε τόσας ικανότητας, τόσα πνευματικά χαρίσμστα, τόσα κοσμητικά επίθετα εις αυτόν τον ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ. Ιδού! Ημείς οι χριαστιανοί υπερέβημεν εις ζήλον και τους αθέους κομμουνιστάς!
  Ναι, κύριοι! Ο Τωμαδάκης ήτο, είναι και θα είναι Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. Και ο ΔηΔρ ο γνήσιος συνεχιστής του εις την σύγχρονον απολογητικήν. Η Ορθοδοξία, ανώνυμοι κύριοι του δικτύου, επέζησε χάρι εις απολογητάς τύπου ΔηΔρ (ναι, είναι επώνυμος: λέγεται ΔηΔρ!!) Υμείς ποίοι είστε κύριοι, οίτινες ορθώσατε το ουτιδανό δέμας σας εμπρός εις ένα Τωμαδάκη και -έτι περισσότερο-εμπρός εις ένα Δηδρ; Κνώδαλα είσθε αφού καταφέρεσθε κατά των Πατριαρχών του Γένους. Και ο Πατριάρχης Γεννάδιος μετά γυναικός εσχετίζετο κύριοι; Θέλετε να είναι ομοφυλόφιλος όμως δια να πλήξετε την αγίαν ορθοδοξίαν.
  Εντροπή σας!
  Εύγε Δηδρ! Συνέχισε τον χριστοφιλή σου αγώνα για την επικράτησιν της μόνης αληθείας: της ελληνορθοδοξίας

 20. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ρε συ Δηδρ, την επόμενη φορά που θα μπεις για να μου δώσεις τις απαντήσεις σου σε αυτό το διάλογο κουφού (από τη μεριά σου) που διεξάγουμε, σε παρακαλώ δήλωσε πως δεν πληρώνεσαι για να μας αβαντάρεις. Θα νομίζουν πως σε βάζουμε επίτηδες για χαβαλέ όπως στα τηλεπαράθυρα.
  Οι απαντήσεις σου γίνονται όλο και πιό παράλογες, σε βαθμό που να ανησυχώ πως η κατάστασή σου έχει χειροτερέψει.
  Τέλος πάντων σου απαντάω για τελευταία φορά σ’αυτή τη συζήτηση, αφού σε καλέσω κι εγώ να εξομολογηθείς στον Γέροντά σου την ασυγκράτητη υστερική οργή σου, ασυμβίβαστη με το ρόλο σου του ιεραπόστολου στη ζούγκλα του ορθολογισμού.

  α) Για τα συγχωροχάρτια

  1.@ΘΕΛΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΤΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ. @

  Α) ΟΟΔΕ: «ε 81 προορισμούς, από τις 80 πράξεις εισφορών, μόνο 6 από αυτές να αφορούν τα συγχωροχάρτια».

  Β)ΟΟΔΕ: «Στην αναλυτική καταγραφή επισκέψεων και πράξεων για τις τρεις περιοδείες που διενεργήθηκαν κατά τα έτη 1720-1726[69] βλέπουμε ότι τα συγχωροχάρτια αποτελούν μόλις το 8% των συνολικών πράξεων εισφορών. ”

  Γ)ΟΟΔΕ:»ο αρχιεπίσκοπος Ανανίας στα 1680 πήρε την πρωτοβουλία έκδοσης συγχωροχαρτιών ώστε να ενισχύσει οικονομικά τη Μονή»

  Δ) ΟΟΔΕ:Στην πραγματικότητα, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων λόγω της θέσης του και του ιστορικού του ρόλου ως φύλακα των προσκυνημάτων είχε επωμισθεί βαρειές οικονομικές υποχρεώσεις, ………

  Στο πλαίσιο των αναγκαιοτήτων αυτών, επετράπει ειδικά στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ως «κατ’ έθος» προνόμιο) το τύπωμα και μοίρασμα συγχωροχαρτιών, προνόμιο που συνήθιζε να επικυρώνει με πατριαρχικό και συνοδικό γράμμα και ο εκάστοτε Πατριάρχης Κων/πόλεως[65].

  Δηλαδή ρε Δηδρ, τα συγχωροχάρτια ΠΟΥΛΙΟΝΤΟΥΣΑΝ δεν το λέω εγώ ούτε ο Φίλιππος Ηλιού, το λέει η ΟΟΔΕ. Γιατί πουλιόντουσαν; Για κάδρα; Για συγχώρηση αμαρτιών, γι αυτό λεγόντουσαν συγχωροχάρτια.

  β)Για τις Αλλαξοπατριαρχίες:

  Α)Για πολλοστή φορά αρνείσαι να δεις πως οι δικοί σου Γεδεών, Παπαρηγόπουλος, Πιπινέλης, Φωτάκος κλπ επιρρίπτουν ευθύνες στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΛΗΡΟ. Δεν το λέω εγώ. Σε αυτούς να απαντήσεις και αυτούς να βρίζεις (μαζί με δεκάδες άλλους ιστορικούς, πανεπιστημιακούς, περιηγητές κλπ που λένε τα ίδια) και να τους βάλεις όλους αυτούς απέναντι στον Τωμαδάκη σου που πάει να κάνει το μαύρο άσπρο.

  Β)Ξεπερνάς το γεγονός πως η ευθύνη των πατριαρχών να αγοράζουν τις έδρες τους είναι ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΗ. Ακόμη κι αν δεχτώ το ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ΨΕΜΜΑ ΣΟΥ πως φταίνε οι Τούρκοι, υπήρχε καοι η οδός του μαρτυρίου ή της αποχής. Όχι να δεχτούν να εμπορεύονται τα αξιώματα.

  Γ)Ξεπερνάς το γεγονός πως ενώ υπήρχε πατριάρχης, πολλοί καλόγεροι, δεσποτάδες κλπ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ πλειοδοτούσαν, κινούσαν γη και ουρανό, τσιγκλάγανε τον Οθωμανό να διώξη τον προηγούμενο αγοραστή για να πάρουν αυτή το θρόνο με ΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ.
  Ξεπερνάς πως άγιοι όπως ο Πατελάρος καταφεύγανε μέχρι τον Πάπα. Λέω ψέμματα; Ας μιλήσουν οι ορθόδοξες πηγές. Η μητρόπολη Κυδωνίας του οικουμενικού πατριαρχείου:

  http://www.imka.gr/book/o-athanasios-g-patriarchis-konstantinoupoleos

  «…Το Μάρτιο του 1634 εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως με τη βοήθεια του Σουλτάνου, αλλά και λατινοφρόνων και Ιησουητών. ….Εκθρονίστηκε πάντως συντομότατα ……. Από εκεί επεδίωξε τη βοήθεια του Πάπα, για να επανέλθει στο Θρόνο του. Το 1635 βρέθηκε στη Βενετία, από όπου κατηγορούσε τον Πατριάρχη Κύριλλο Λούκαρι ως αιρετικό, αλλά και τον Πάπα που δεν τον βοηθούσε.

  Το 1639 ο Πατριάρχης Παρθένιος Α΄ του παραχώρησε τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Βλατάδων. Το 1643 ο Αθανάσιος μετέβη στη Μολδαβία και στη Βλαχία, όπου κέρδισε τη συμπαράσταση του τοπικού ηγεμόνα και αναρριχήθηκε εκ νέου στον Πατριαρχικό Θρόνο το 1652 για δεκαπέντε ημέρες. ………

  Ο τάφος του υπήρξε πηγή αγιάσματος και ιαμάτων.

  Βλέπεις πουθενά την ευθύνη των Τούρκων;

  Δ) Οι τούρκοι έβαζαν του μητροπολίτες να θέλουν να δολοφονηθεί για παράδειγμα ο πατριάρχης Λούκαρις;

  Ε) Φταίνε οι Τούρκοι; Για ξαναδιάβασε:

  «…Ο βοτανολόγος Pitton de Tournefort (1700) σημειώνει πως είναι θλιβερό να βλέπει κανείς τον αρχηγό της Εκκλησίας να διορίζεται από το Σουλτάνο, αλλά “..οι ίδιοι οι Έλληνες δημιούργησαν αυτή την κατάσταση”……είναι δημιουργοί αυτής της απέχθειας…Πρώτοι οι Έλληνες έθεσαν το Πατριαρχείο σε πλειστηριασμό, χωρίς να περιμένουν…το θάνατο του αρχιερέα τους” (Μτφρ. Γ.Γεωργαμλής. “Ιστορικά-Ελευθεροτυπίας”, 7-8-’03)
  Η κακή αρχή έγινε όταν οι ορθόδοξοι πρόκριτοι της Τραπεζούντας, θέλησαν το 1466 να εκθρονίσουν τον πατριάρχη Μάρκο για να βάλουν στην θέση του τον συμπατριώτη τους Συμεώνα, πράγμα που πέτυχαν δίνοντας στο Σουλτάνο “χίλια φλωρία” (Μ.Μαλαξού “Πατριαρχική Ιστορία”). Η όρεξη του τύραννου άνοιξε και η ταρίφα για τον διάδοχο του Συμεώνα Διονύσιο Α΄, διπλασιάστηκε.

  Και ο Μαλαξός στη συνωμοσία; και ο περιηγητής Τουρνεφώρ;

  Στ) Βρίζεις τον Αθανάσιο Κομνηνό Υψηλάντη της οικογενείας των Υψηλάντηδων που στο μνημιώδες του «Τα μετά την Άλωσιν…», ξεμπροστιάζει τους βρωμερούς πατριάρχες σου, που ο χειρότερος βαστάζος του λιμανιού είχε περισσότερο πατριωτισμό και αξιοπρέπεια από αυτούς.

  Μα ο Κομν.Υψηλάντης ήταν όπως και ο συμμαρτυρών Μ.Γεδεών που επίσης επικαλέστηκα, επίλεκτο μέλος της πατριαρχικής αυλής και ΈΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ. Τι στο διάλο λοιπόν φαντάσου να επικαλούμουν τον Κορδάτο.
  Για διάβασε εδώ:

  http://www.megalisxoli.gr/page.asp?ElementId=8688

  ΕΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗΣ

  1760
  Αδριανουπόλεος Διονύσιος
  Ο Μητροπολίτης Σερών Ιωννίκιος
  Ο Μέγας Διερμηνεύς Γρηγόριος Γκίκας
  Ο Ιατρός Αθανάσιος Κομνηνός Υψηλάντης

  Δηδρ θα στο ξαναπώ.
  Ντροπή σου να υπερασπίζεσαι ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΚΟ.
  Τους Αλλαξοπατριάρχες δεν τους υπερασπίζεται κανείς. Ακόμη και ο κ.Γιώργος Μεταλληνός στην «Τουρκοκρατία» του, προτιμάει να κάνει την πάποια. Τι στο διάλο. Σε σένα αναθέσανε τη σαβουροδουλειά;
  Νιώθω πως έχω απέναντί μου έναν πολύ εύκολο αντίπαλο.
  Θα σε υποβιβάσω στην κατηγορία των γραφικών πέμπτης διαλογής όπως ο «Θεολόγος» που μπαίνουν, βρίζουν και δεν τους απαντώ ούτε εγώ ούτε ο κ.Ροϊδης, λόγω της απόλυτης γελοιότητάς τους.

 21. Ο/Η Diagrammenos λέει:

  @Laskaratos έφα: Δηδρ, φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Μπαίνεις εδώ πότε εσύ πότε ο Διαγραμμένος, βρίζετε, ασυναρτολογείτε, αποπροσανατολίζετε, αποφεύγετε να απαντήσετε σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα.@

  Είναι πραγματικά κωμικό να με εγκαλεί ο Laskaratos για υβριστική συμπεριφορά και για αποφυγή τοποθέτησης σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, όταν, το alter ego του έσπευσε να τον προστατεύσει για το ύφος του, τις συκοφαντίες και την εκ συστήματος μούγγα του, απειλώντας με…με διαγραφή!

  Θυμίζω την ευγενέστατη απειλή του κυρίου Ρο, προς απόλαυση των αναγνωστών:

  «Θα σας έλεγα να περιοριστείτε σε σχόλια που αφορούν την όποια ανάρτηση του ιστολογίου, το πότε και εάν απαντήσει ο Λασκαράτος ή εγώ, είναι ζήτημα που δεν αφορά κανέναν που σχολιάζει εδώ. Συνεννοηθήκαμε; Σας το λέω γιατί εάν κάνετε παρόμοιο σχόλιο στο μέλλον, αυτό θα διαγραφεί χωρίς καμία προειδοποίηση».
  (https://roides.wordpress.com/2008/11/19/19nov08/)

  Φυσικά στον μάταιο τούτο κόσμο, όποιος έχει το μαχαίρι, έχει και το πεπόνι. Κι από αποτυχημένα ευρωσταλινάκια τύπου Laskaratos, δεν θα έπρεπε να περιμένει κανείς τίποτε καλύτερο, από γαυγίσματα σε τρίτο πρόσωπο εκ του ασφαλούς.

 22. Ο/Η Ορθόδοξος αναγνώστης λέει:

  Συμπολίτες και συμπατριώτες μου Σας διαβάζω αν και διαφωνώ με πολλά που λέτε και σε αρκετά συμφωνώ.
  Λύσσαξε ο Βαρθολομαίος να τον επισκεφθεί ο Ομπάμα στο πατριαρχείο. Δεν τα κατάφερε. Μετά λύσσαξε να τον δει χωρίς τον Σύρο αειεπίσκοπο και τον Αρμένη πατριάρχη. Λέει πως τον είδε 10 λεπτά στο ξενοδοχείο του. Είναι όμως έστω και έτσι; Η Ελευθεροτυπία δείχνει τον Βαρθολομαίο μπροστά σε μια λειψανοθήκη με το λείψανο του Ομπάμα!
  http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=33065

  Σας στέλνω στο πολύ ωραίο ορθόδοξο μπλογκ
  http://xairete.blogspot.com/2009/04/blog-post_3234.html που γράφει τα κάτωθι

  Αποκλειστικό: Τον σωσία του Ομπάμα είδε τελικά ο Βαρθολομαίος;
  Αναρτήθηκε από P. MICHALOPOULOS στις 3:31 μμ
  Το Φανάρι, ισχυρίζεται ότι πέτυχε τελικά (λίγο πριν) την πολυπόθητη γι αυτό συνάντηση Βαρθολομαίου – Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη, και θριαμβολογεί μάλιστα διότι λέει, αυτή έγινε πριν από την συνάντηση του Αμερικανού με τους υπόλοιπους Τούρκους θρησκευτικούς ηγέτες!

  Το ίδιο Φανάρι λέει, ότι η συνάντηση κράτησε πάνω… από 10 λεπτά, και ότι σε αυτήν την συνάντηση ο Ομπάμα ευχαρίστησε τον Βαρθολομαίο διότι εργάζεται με τόσο ζήλο υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Βέβαια, η συνάντηση αυτή, αν έγινε, έγινε εκτός προγράμματος Ομπάμα, και στο πόδι, και προφανώς στο λόμπυ του ξενοδοχείου! Έγινε όμως;

  Το CNN, το διαψεύδει! Το Δελτίο δε του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, που καταγράφει όλες τις κινήσεις του Ομπάμα, δεν αναφέρει καμιά συνάντηση Ομπάμα με Βαρθολομαίο!

  Τι συμβαίνει λοιπόν;

  Ακούστηκε και το έξης χαριτωμένο: Ότι δηλαδή, αυτός που πραγματικά είδε ο Βαρθολομαίος, ήταν τελικά ένας σωσίας του Ομπάμα, ένας γραφικός τύπος δηλαδή, που εκμεταλλευόμενος την δημοτικότητα Ομπάμα στην Τουρκία, διαφημίζει, και, στεγαστικά δάνεια για λογαριασμό μιας τουρκικής τράπεζας!!!..

  Τρίτη, 7 Απρίλιος 2009
  Η (αποκλειστική;) φωτογραφία της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», στο ρεπορτάζ της για τη συνάντηση (;) Βαρθολομαίου Ομπάμα!!!..

 23. Ο/Η aeroxeimarros λέει:

  Είστε τουλάχιστον προκατειλημμένοι εκ της νέας τάξεως των πραγμάτων. Καθότι ο έμπειρος συγγραφεύς-αναλυτής-προφήτης-δημοσιογράφος-Ο Μη επιδεχόμενος σάτιραν- και βιβλιοπώλης θεωρεί ότι το πατριαρχείο θα γίνει λόγω ΗΠΑ ή άλλων δυνάμεων Νέο Βατικανό. Θα αποτελέσει δε και την απαρχή του επαναπατρισμού που ονειρευόμαστε όλοι εκτός των «ψευδοκουλτουριάρηδων» άθεων.

  Από το άρθρο σας εκπηγάζει το συμπέρασμα ότι το πατριαρχείο ήτο πάντοτε ένα Βατικανό στην χειρότερη μορφή του!

  Τα πράγματα είναι απλά: Αυτά που γράφετε αγαπητοί δεν είναι του συστήματος,δεν πουλάνε αντιθέτως προκαλούν έριδες και προσβάλλουν έναν ολόκληρο λαό που έχει μάθει να ζεί με τα παραμύθια και την προπαγάνδα της εξουσιαστικής εκκλησίας Του.
  Όσο ψάχνεις και διεισδύεις στο παρελθόν της τόσο πιο πολύ βρομάς από τη σαπίλα,αλλά η αίσθηση μετά από το ξέπλυμα είναι τόσο ωραία που λες ότι άξιζε ο κόπος, έτσι δεν είναι;

  Συνεχίστε…

 24. Ο/Η nomikos λέει:

  Λασκαράτε λες «Ξεπερνάς το γεγονός πως η ευθύνη των πατριαρχών να αγοράζουν τις έδρες τους είναι ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΗ. Ακόμη κι αν δεχτώ το ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ΨΕΜΜΑ ΣΟΥ πως φταίνε οι Τούρκοι, υπήρχε και η οδός του μαρτυρίου ή της αποχής. Όχι να δεχτούν να εμπορεύονται τα αξιώματα».

  Mα που τα λες αυτά;Στον Δηδρ;Εδώ είπαμε, ότι διανύουν την Αγίαν και Μεγάλην Τεσσαρακοστήν και το βρίσιμο, η έπαρση και η ψευτομαγκιά πάνε σύννεφο, τόσο από αυτόν όσο και από τους υπόλοιπους φαιδρούς απολογητές.Τι να πει κανείς, παρά μόνον αυτό που κραυγάζει και ο ασκητής Χριστιανός Ορθόδοξος:ΑΙΣΧΟΝ ΚΑΙ ΕΝΔΡΟΠΗΝ!!!!!!!!!!!

 25. Παρεμπιπτόντως, αυτή η μανία με τον ΜΕΓΙΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΜΑΔΑΚΗ… τι να πω. Συν τοις άλλοις ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε οθωμανικά έγγραφα για την εκκλησία της Κρήτης και μπέρδευε τις χρονολογίες… [βλ. «Σύντομον διάγραμμα της ιστορίας της Εκκλησίας Κρήτης επί Τουρκοκρατίας», Δελτίον της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος 14 (1960), σελ. 19, όπου ταυτίζει το έτος 1080 Εγίρας (=1669/70) με το χριστιανικό 1680].

 26. Ο/Η Δηδρ λέει:

  «Γιατί πουλιόντουσαν; Για κάδρα; Για συγχώρηση αμαρτιών, γι αυτό λεγόντουσαν συγχωροχάρτια.»

  Παριστάνεις ότι έχεις αλτσχάϊμερ για να γλυτώσεις;

  Παριστάνεις ότι δεν κατάλαβες και δεν διάβασες στο άρθρο ότι σύμφωνα με λεξικό της Τουρκοκρατίας, συγχωροχάρτια ή συγχωρητικά σημαίνει τα χαρτιά που δίνουν στην Εκκλησία για ΜΝΗΜΝΟΝΕΥΣΗ; Όπως σήμερα τα χαρτιά υπέρ υγείας;

  Σώζουν κάποιον Ορθόδξο τα μνημόσυνα ή οι ευχές υπέρ υγείας;

  Διάβασες τις Ορθόδοξες Δογματικές ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ότι ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ; ΟΤΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΑΥΤΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΞΩΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΧΑΡΗ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ;

  ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ ΠΤΑΙΣΜΑ;

  ΔΙΑΒΑΣΕΣ

  ΟΤΙ:

  Ουδέ λέγομεν δος τόσα χρήματα, ίνα λύτρωση τους γονείς σου ή τα τέκνα σου ή τους φίλους σου…ει δε τις των πρεσβυτέρων φωραθείη προς αργύριον τοιούτον τι ποιών, κολάζεται πικρότατα και ελεεινότατα

  ΟΤΙ:

  «Τα, δια των τάδε ή τόσων λειτουργιών ή ευχών ή ελεημοσυνών ή συγχωρητικών του δεινός αρχιερέως ή του δεινός πατριάρχου απολύεσθαι την τάδε ψυχήν των κατεχόντων αυτήν ανιαρών (δηλ. οδυνών), αποβάλλομεν…ότι δε δύναμιν έχουσι ρύσασθαι εν τωδε τω οποιωδήποτε χρόνω, γενναίως αποστρεφόμεθα. Επί γαρ τω Θεώ μόνω, τω εχόντι απλώς τας κλεις του άδου και του θανάτου

  ΟΤΙ:

  Εν χειρί δε Θεού κείσθαι μάλλον πάσας απλώς και κατά την δικαίαν και φιλανθρώπον αυτού ευδοκίαν τα προς άνεσιν και δεινών απαλλαγήν αυταίς ούτως οικονομείσθαι χρη δοξάζειν, επικαμπτομένου αναμφιβόλως του Κυρίου ταις πολλαίς ικεσίαις.

  ΟΤΙ:

  το καθαρτήριον πυρ, το πρωτείον και το αλάθητον του Πάπα και τας αφέσεις των αμαρτιών δια της πωλήσεως συγχωροχαρτίων…παρανομούσιν αντιθέως εις την απόλυτον συγχώρησιν των παντοίων αμαρτημάτων…και την ανήκουστον και αντίθεον άφεσιν των μελλόντων και πραχθησομένων αμαρτημάτων

  ΟΤΙ:

  Απρίατος [δηλ. δεν αγοράζεται] γαρ η του Θεού χάρις, αδωροδόκητον τω της Εκκλησίας μυστήριον, ουκ εμπόριον η του Χριστού Εκκλησία και οι θησαυροί αυτής ακαπήλευτοι…Ούτος δε ο πλούτος διήνοικται τοις μετανοούσι και μόνοις…παρέχονται δε τα συγχωρητικά παρά των αγιωτάτων Πατριαρχών ου μόνον τοις εις αυτούς αλλά και τοις ή εις Επίσκοπον ή και εις Πρεσβύτερον εξομολογηθείσι»

  Έχεις δει τις μαρτυρίες;

  ΟΤΙ:

  Το σύστημα των συγχωροχαρτιών ποτέ δεν υιοθετήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

  ΟΤΙ:

  Οι Ορθόδοξοι διαφέρουν από εμάς ως προς το τι συμβαίνει μετά θάνατον. […] Η άποψή τους φαίνεται να υποστηρίζει ότι όλοι οι νεκροί κοιμούνται και περιμένουν σε μια μέση κατάσταση την ημέρα της κρίσης […] Και αρνούνται το δόγμα μας του καθαρτηρίου και αγανακτούν με τα συγχωροχάρτια μας […] Το σημείο στο οποίο ιδιαίτερα ενίστανται είναι η φωτιά του καθαρτηρίου

  Έχεις έρθει σε τέτοια απόγνωση που νομίζεις ότι δεν θα πάνε να διαβάσουν τι ακριβώς γράφει το άρθρο;

  Τα συγχωροχάρτια ήταν ΕΥΛΟΓΙΑ του Πατριαρχείου ιεροσολύμων. ΑΝ ΗΘΕΛΕΣ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ή τα αγόραζες για να γράψεις ονόματα και να τα μνημονεύσεις με μόνη αξία, την απλή ευλογία, την ίδια που έχουν και τα κομποσχοίνια ή άλλα παρόμοια αντικείμενα.

  Γι αυτό άλλωστε κάνεις αυτές τις ερωτήσεις για να κερδίσεις χρόνο. Γιατί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΤΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΩΛΕΙΤΟ Ή ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΕΙΧΑΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΠΙΚΑ.

  Τα δικά σου τα κόλπα (αφού τα λένε συγχωροχάρτια, άρα…) τα έκανε και ο Ηλιού, αλλά στην πορεία ανακάλυψε ότι είχε πέσει σε λούμπα, και ΑΠΕΚΡΥΨΕ ΟΛΕΣ τις Πατριαρχικές ή Συνοδικές καταδίκες της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τα συγχωροχάρτια ή το καθαρτήριο πυρ, όπως και ΟΛΗ την ξένη βιβλιογραφία η οποία σαφέστατα δεν αναγνωρίζει αυτή την πρακτική για την ορθοδοξία.

  Οι μαρτυρίες είναι πολλές και σαφείς, ενώ ο αντίλογος έχει ΜΟΝΟ ερμηνείες. Εγώ όμως δεν θέλω ερμηνείες. Θέλω ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.

  Η απάτη, έλαβε τέλος. Τρίτο μήνυμα, και συνεχίζεις να θεωρείς ως μόνη σου απόδειξη το όνομα «συγχωροχάρτια».

  Αντιθέτως, εκτός δεκάδων άλλων φέρνω σαφείς καταδίκες για την άποψή σου:

  Πρώτον:
  Τα συγχωρητικά δεν μπορούν να σώσουν κανέναν. Μόνο ο θεός έχει αυτή τη δυνατότητα (Ορθόδοξος Ομολογία Δοσιθέου 1672, εγκεκριμένη από πολλές συνόδους)

  Δεύτερον:
  αδωροδόκητον τω της Εκκλησίας μυστήριον, ουκ εμπόριον η του Χριστού Εκκλησία και οι θησαυροί αυτής ακαπήλευτοι (Δοσίθεος Νοταράς στην περιγραφή των χαρτιών αυτών)

  Τρίτον:
  Άλλη μία καταδίκη των ΠΑΠΙΚΩν συγχωροχαρτιών η πώληση των οποίων αποτελεί ΑΝΤΙΘΕΟ πράξη και η συγχώρεση δι αυτών, αποτελεί ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ (εγκυκλίος της Συνόδου του 1838)

  Πονηριές αυτού του στυλ, σε άλλους…

 27. Ο/Η Ιερέας Χ λέει:

  Κύριε Λασκαράτο, σας συγχαίρω δια τα γραπτά σας. Θέλω να απαντήσω εις τον «πιστόν» Δηδρ, ο οποίος δίδει υποτίθεται την ορθόδοξον μαρτυρίαν, αλλά εν τοις πράγμασιν δίδει την μαρτυρίαν του Σατανά.
  Ομιλείτε Δηδρ δια τον καθηγητήν Τωμαδάκη. Λυπούμαι. Γνωρίζετε ποίος ήτο ο ανήρ, αλλά διαψεύδετε δια του Τωμαδάκη Παπαρηγόπουλον, ή Φωτάκον ή τον σοφολογιώτατον Άρχοντα Μιχαήλ Γεδεών ή δεκάδας άλλων του ιδίου κλίματος;
  Υπερασπίζεσθε την ανίερον πράξιν της αγοράς και πωλήσεως του μυστηρίου της αρχιερωσύνης έτι δε και αυτών τούτων των επισκοπών και αυτού τούτου του Οικουμενικού θώκου. Δεν αισχύνεσθε;
  Αγνοείτε πως αυτοί ούτοι οι Σουλτάνοι και οι Βεζύρηδες αγανακτούσαν λέγοντες Άπιστα σκυλιά δεν θα ανεχθώ άλλο να αλλάξω ξανά πατριάρχην;
  Εθελοτυφλείτε και αρνείσθε να κονταροχτυπηθείτε με την απίστευτον πληθώραν των στοιχείων αλλά και αυτής ταύτης της Λογικής, τα οποία αντιτάσσει ευπρεπώς και ευτάκτως ο κ.Λασκαράτος;
  Δεν γνωρίζετε ότι η Σιμωνία ήτοι η εμπορία των μυστηρίων τιμωρείται αυστηρώς δια καθαιρέσως;
  Δεν γνωρίζω κύριε Δηδρ αν είσθε ιερεύς, επίσκοπος, θεολόγος ή λαϊκός αλλά σας καλώ να συναισθανθείτε το κακόν που κάμνετε εις την ψυχήν σας και τον σκανδαλισμόν που προκαλείτε εις το εκλεκτόν άμα δε και πολυάριθμον ακροατήριον του κ.Ροϊδη, τινές των οποίων ασφαλώς θρησκεύονται.
  Ουαί δι’ ού το σκάνδαλον έρχεται!

 28. Ο/Η laskaratos λέει:

  Μερικοί θεωρούν πως επικαλούμενοι τους Ιερούς Κανόνες που απαγορεύουν την πώληση των μυστηρίων και την πώληση της συγχωρήσεως, αποδεικνύουν πως αυτά δεν έγιναν ποτέ.

  Με τη λογική αυτή, επειδή δηλαδή ο Χριστός και οι Κανόνες απαγορεύουν τον πλουτισμό των επισκόπων και επιβάλλουν ακτημοσύνη, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΎΜΕ ΠΩς ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΟΙ.

  Μερικοί καταπίνουν τώρα κάθε λέξη που έγραψα στην τελευταία μου απάντηση για τις Αλλαξοπατριαρχίες.
  Τσιμουδιά για τον πατριαρχικό έφορο της πατριαρχικής σχολής Αθ.Κομνηνό Υψηλάντη της οικόγένειας των Υψηλάντηδων που τον παρουσίαζαν ως εχθρό της Εκκλησίας, άρα αναξιόπιστο.

  Τσιμουδιά για τον άγιο Αθανάσιο Πατελάρο, που για να διώξει τον πατριάρχη και να γίνει πατριάρχης στη θέση του πατριάρχη αγοράζοντας το θρόνο και ρουφώντας το αίμα του λαού, έτρεχε στον πάπα, στους Ιησουϊτες και στον ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας. Οι Τούρκοι φταίνε γι’αυτό, κι αυτόν τον άνθρωπο τον τιμάνε ως Άγιο.

  ΙΔΟΥ Ο ΜΕΓΑΣ ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ Ν.ΤΩΜΑΔΑΚΗΣ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΞΟΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ.

  Από την εφημ ΕΘΝΟΣ

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&tag=8796&pubid=900506

  «….Οι νέοι της Ευρώπης, όπως διακήρυσσαν οι γκεμπελίσκοι της εποχής, χωρίς ιδανικά, υποκινούμενοι από τους κομμουνιστές, απειλούσαν με ανατροπή τα αστικά καθεστώτα! Στην Αθήνα, όμως, οι εθνοσωτήρες είχαν προλάβει και επικρατούσε απόλυτη τάξη παντού! Ετσι, ονομαζόταν η σιγή νεκροταφείου.

  Ο καθηγητής της Φιλοσοφικής σχολής Αθήνας Ν. Τωμαδάκης, καθώς εξελίσσεται η εξέγερση, αναλαμβάνει να διαφωτίσει για την κατάσταση: «Μεγάλην πανήγυριν άγομεν κατά τας ημέρας ταύτας οι Πανέλληνες… Ο ελληνικός στρατός, σαρξ εκ της σαρκός του Λαού και εντολοδόχος αυτού απεφάσισεν, παρεμβαίνων εις τα πολιτικά πράγματα, να σώση τον τόπον από τους όνυχας του κομμουνισμού…».

 29. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Οι τοποθετήσεις σου είναι αυτές που με δικαιώνουν. Ακριβώς γιατί δεν περίμενες να την πατήσεις.

  Το θέμα είναι ΕΝΑ και ΜΟΝΟ:

  Ο πονηρός, ο στρατευμένος, θα παρουσιάσει το θέμα όπως εσύ:

  Ξέρετε, η κακή Εκκλησία πωλούσε και αγόραζε τους θρόνους μέσα σε ένα περιβάλλον όπου έκανε ό,τι ήθελε.

  Εδώ κρύβεται η απάτη.

  Και είναι απάτη, γιατί ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕΣ ΟΤΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ. Αυτή είναι η ΜΕΓΙΣΤΗ απάτη. Και όχι μόνο αυτό, αλλα ούτε επίσης έγραψες για τα συμφέροντα που παίζονταν για τους ξένους αποκιοκράτες και τα άλλα χριστιανικά δόγματα και τις σφαίρες επιρροής που ήθελαν για πάρτη τους.

  Εδώ πιάστηκες, δυστυχώς για σένα.

  Η Εκκλησία, έχει ευθύνη, για γεγονότα που συμβαίνουν όταν έχει τον πλήρη έλεγχο όλων των καταστάσεων. Εκεί δεν μπορεί να κατηγορηθεί άλλος.

  Όταν όμως πλειστηριασμό διεξήγαγαν οι Τούρκοι και γι αυτό εξόρισαν, βασάνισαν ή εκτέλεσαν τους ΜΙΣΟΥΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ, όλα τα υπόλοιπα έρχονται ως λογικός συνειρμός.

  ΑΣ ΔΟΥΝΕ λοιπόν ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ. ΒΕΒΑΙΑ (ψιλά γράμματα), ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΞΟΡΙΖΟΥΝ, ΝΑ ΦΥΛΑΚΙΖΟΥΝ, ΝΑ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ Ή ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ Πατριάρχες…:

  Πατριάρχης Ιωάσαφ Α’ ο Κόκκας: Του έκοψε τα γένεια ο Σουλτάνος «και εξέβαλε αυτόν ατίμως της πατριαρχείας».

  Πατριάρχης Ραφαήλ Α’: Φυλακίστηκε «και απέθανεν εις την φυλακήν»

  Πατριάρχης Μάξιμος Γ’: Του έκοψαν τη μύτη με διαταγή του σουλτάνου.

  Πατριάρχης Νήφων Ο Πελοποννήσιος: Εξορίστηκε απ’ τον σουλτάνο Βαγιαζίτ Β’ και «διηρπάγησαν πάντα τα σκεύη του Πατριαρχείου».

  Πατριάρχης Μάξιμος Δ’: Εξορίστηκε.

  Πατριάρχης Ιωακείμ Α’ ο Δράμας: εξορίστηκε απ’ τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Β΄.

  Πατριάρχης Παχώμιος Α’ ο Ζυχνών: Εξορίστηκε

  Πατριάρχης Ιερεμίας Β’ ο Τρανός:. Εξορίστηκε «ως κακόβουλος του τουρκικού κράτους κατήγορος»

  Πατριάρχης Νεόφυτος Β’ ο Αθηνών: Εξορίστηκε δύο φορές.

  Πατριάρχης Ραφαήλ Β’ ο Μηθύμνης: Εξορίστηκε επί Αχμέτ Α΄.

  Πατριάρχης Κύριλλος Α’ Λούκαρης: εκτελέστηκε δια στραγγαλισμού με διαταγή του Μουσά πασά.

  Πατριάρχης Κύριλλος Β’ Κονταρής: εκτελέστηκε με πνιγμό.

  Πατριάρχης Αθανάσιος Γ’ ο Πατελλάριος: Εξορίσθηκε στη Ρόδο

  Πατριάρχης Παρθένιος Α’ Γέρων ο Αδριανουπόλεως: Εκτελέστηκε με δηλητήριο

  Πατριάρχης Παρθένιος Β’ Νέος, εξ’ Ιωαννίνων: Στραγγαλίστηκε καθ’ οδόν προς την εξορία

  Πατριάρχης Ιωαννίκιος Β’ο Ηράκλειας: Φυλακίσθηκε.

  Πατριάρχης Κύριλλος Γ’ ο Σπανός: Εξορίσθηκε στην Κύπρο.

  Πατριάρχης Παρθένιος Γ’ Παρθενάκης ο Χίου: Εκτελέστηκε με απαγχονισμό.

  Πατριάρχης Γαβριήλ Β’ ο Γάνου και Χώρας: Εκτελέστηκε με απαγχονισμό.

  Πατριάρχης Παρθένιος Δ’ Μογγιλάλος ο Χουμχούμης: Φυλακίστηκε και εξορίσθηκε δύο φορές.

  Πατριάρχης Αθανάσιος Δ’ ο Ραιδεστού: Εξορίσθηκε και φυλακίσθηκε.

  Πατριάρχης Κυπριανός Α’ ο Καισαρείας: Εξορίσθηκε.

  Πατριάρχης Ιερεμίας Ο Καισαρείας: Εξορίσθηκε.

  Πατριάρχης Παΐσιος Β’ο Νικομήδειας: Εξορίσθηκε και φυλακίσθηκε.

  Πατριάρχης Σεραφείμ Α’ ο Ακαρνάν: Εξορίσθηκε.

  Πατριάρχης Νεόφυτος ΣΤ’ ο Πάτμιος: Εξορίσθηκε.

  Πατριάρχης Κύρριλος Ε’ο Νικομήδειας: Εξορίσθηκε.

  Πατριάρχης Σεραφείμ Β’ ο Φιλιππουπόλεως: Εξορίσθηκε

  Πατριάρχης Σαμουήλ Α’ Χαντζερής ο Δέρκων: Εξορίσθηκε.

  Πατριάρχης Μελέτιος Β’ ο Λαρίσης: Φυλακίσθηκε και βασανίστηκε.

  Πατριάρχης Προκόπιος Α’ ο Σμύρνης: Εξορίσθηκε.

  Πατριάρχης Νεόφυτος Ζ’ ο Μαρώνειας: Εξορίσθηκε δύο φορές

  Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’: Εκτελέστηκε με απαγχονισμό.

  Πατριάρχης Κύριλλος ΣΤ’ ο Ικονίου: Εκτελέστηκε με απαγχονισμό.

  Πατριάρχης Άνθιμος Γ’ ο Σμύρνης εκ Νάξου: Εξορίσθηκε.

  Πατριάρχης Χρύσανθος Α’: Εξορίσθηκε.

  Πατριάρχης Αγαθάγγελος Α’ο Χαλκηδόνιος: Εξορίσθηκε

  Ο Τωμαδάκης είναι ιστορικός ολκής. ΚΑΝΕΙΣ από όσους έφερες ως μαρτυρία δεν διαψεύδει τον Τωμαδάκη.

  Και είπεν ο τύπου «λασκαράτος» το απίστευτο:
  «Μα τι φταίνε οι Τούρκοι»

  Τα ιστορικού τύπου φιλοτουρκικά σου αισθήματα τύπου «λασκαράτε» δεν είναι έκπληξη για μένα. Είσαι ανίκανος να ελέγξεις την ιδεοληψία σου σε τέτοιο σημείο που οδηγείσαι ακόμη και να προσκυνάς με δουλικότητα την τουρκιά…

  Οι ΜΙΣΟΙ (προνομιούχοι) Πατριάρχες εκδιώχθηκαν με κάθε τρόπο, ακόμη και με εκτελέσεις, για να πάρουν λεφτά οι Τούρκοι και για κανέναν άλλο λόγο. Τίποτε δεν υποχρέωνε τους Τούρκους να κάνουν όλα αυτά τα εγκλήματα αν δεν ήθελαν οι ίδιοι να κονομάνε στις πλάτες των Ελλήνων.

  Και είπεν ο τύπου «λασκαράτος»:

  «Μα τι φταίνε οι Τούρκοι»

  Όντως, θα είναι το τελευταίο μήνυμα για το θέμα…αρχίζω να ανακατεύομαι πλέον…

 30. Ο/Η Φιλόλογος λέει:

  Μωρε σύ Δηδρ παλληκάρι μου μας ξεκούφανες.
  Όλοι μα όλοι οι ιστορικοί επιρρίπτουν ευθύνες για τις Αλλαξοπατριαρχίες στο σιχαμερό σκυλολόι των καλογέρων. Οι Σουλτάνοι απλά επωφελήθηκαν από τη μανία των καλογέρων να γίνουν δεσποτάδες και πατριάρχες. Μόνοι τους ξεκίνησαν το έθιμο, μόνοι τους το υποδαύλιζαν κάνοντας και πολύ χειρότερα. Φέρνεις για αντεπιχείρημα τον Τωμαδάκη, γνωστό χουντιάρη της Φιλοσοφικής, από τους χειρότερους καθηγητές αυτού του ιδρύματος της φορμόλης.
  Ας λένε οι αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες, ας γράφουν τόσοι και τόσοι σοβαροί αλλά και συντηρητικοί ιστορικοί, ταξιδιώτες, πατριαρχικοί κοκ. Ο Τωμαδάκης, ο Τωμαδάκης ο Τωμαδάκης, κακό χρόνο νάχει. Κόλησε η βελόνα κι ας σε βλέπει τόσος κόσμος. Το γινάτι βγάζει μάτι.
  Μωρέ δηδρ, εκείνα τα περίτεχνα έγγραφα, σαν κι αυτό της φωτογραφίας, κείνα τα καλλιγραφημένα με πατριαρχικές φιοριτούρες, φτιαγνόντανε για μνημόσυνα και μοσχοπουλιώντανε τόσο που να μαζεύουν καπιτάλι 8% των κερδώνε του πατριαρχείου, σαμπως μολογάνε οι φίλοι σου οι ΟΟΔΕΔΕΣ, δήθενε για να πούνε τρομάρα τους πως δεν τρέχει τίποτες; Φτηνά τα πουλάγανε όχι σαν τον πάπα.Μας δουλεύεις παλληκάρι μου για τα καλά.
  Τι πιστεύεις δηλαδή πως επειδή η Σύνοδος καταδίκαζε τα συχωροάρτια του πάπα, παναπεί πως καταδίκαζε και του πατριάρχη; Όχι καλέ μου, τα δικά μας είναι σύκα και δεν ηχούνε, του πάπα είναι καρύδια και βροντάνε.
  Ωρέ Δηδρ, μπας και κρύβεται από πίσω σου εκειός ο παπάς ο μεγάλος ντε με τα πολλά διπλώματα ο τηλεορασάκιας, ο καθηγητής, ο σπουδαίος, αυτός που έγραφε στις φυλλάδες του εκβιαστή, που κοφτοράβει την Ιστορία στα μέτρα του χωρίς αιδώ; Ωρέ μπας;

 31. Ο/Η χαρη λέει:

  κύριε δηδρ είστε και διασκεδαστικός όταν δεν είστε πληκτικώς ημιμαθής και αυτοϊκανοποιούμενος – ίνα μη τι χείρον είπω

  όσο για τίς τσαλακωμένες παντόφλες που φοράτε προσωπικά μού φέραν στο μυαλό τήν ρήσιν (φτωχού) πεζογράφου μας που περιέγραψε κάποτε (μεγαλόσχημον τινά) πως «παίζει με σπιρτόξυλα και νομίζει ότι ρίχνει ακόντιο»

  επιπλέον θα πρέπει να ξέρετε ότι στρέφεται μάλλον εναντίον σας (εκτός απ’ όλα αυτά τά οποία εν αγνοία σας λέτε) και αυτή η εμμονή σας με τόν Τωμαδάκη: τό ότι τόν έχετε σε τόσο μεγάλη εκτίμηση ως επιστήμονα σάς εκθέτει ανεπανόρθωτα, κύριέ μου. Εξάλλου υπάρχουν και μερικοί που μπορεί να θυμώνται και κάπως πιο live πράγματα από τήν καριέρα του στο πανεπιστήμιο – όσο για τό επιστημονικό του έργο – μη μάς κάνετε και τόσο μεγάλα δώρα

  τά όρια τών διαβασμάτων σας, εκτός απ’ τό να μάς θλίβουν, μπορούν και να μάς διασκεδάσουν

  υ.γ.1: εκεί δε με τόν Χατζηφώτη, είναι που μάς αποκάματε

  υ.γ.2: γιατί δεν περιλάβατε (ακόμα) στα περί Ελληνικής Νομαρχίας (σας) και τόν Σολωμό, είναι που προσωπικά απορώ – υποθέτω όμως πως (φρονίμως ποιών) επιφυλλάσσεσθε: τά δώρα σας ένα-ένα…

 32. Ο/Η nomikos λέει:

  Συγχωροχάρτια, μνημόσυνα, ευχέλαια,χαρτιά υπέρ υγείας, όλα τελικά είναι χαρτιά υγείας, αφού σύμφωνα με τον τιτάνα της ορθοδοξίας Δηδρ:»Σώζουν κάποιον Ορθόδοξο τα μνημόσυνα ή οι ευχές υπέρ υγείας»;

  Σαφώς και δεν σώζουν τίποτα και κανέναν, από οτιδήποτε.Είναι όμως ο καλύτερος τρόπος οι μαυροφόροι τεμπέληδες, να τα αρπάζουν ακόμη και μετά τον φυσικό θάνατο των προβάτων, που τους προσκύναγαν και τους τα ακούμπαγαν- μην ξεχνιόμαστε- όσο ζούσαν.

  Stay tuned.After the break DHDR will return with more revealing stories about Greek Orthodox Church.Read more on ROIDIS.COM.

  Άιντε Δηδρ.Και στο CNN βρε.

 33. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Τα περί Χουντικών τα έλεγες και για τη Χριστοφιλοπούλου και έφαγες τα σχετικά…Θυμάσαι…

  ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΣ. Και δεν μπορώ να πω ότι δεν απολαμβάνω!!!!!

  Ο Τωμαδάκης, ρε ταλαίπωρε ΕΙΧΕ ΛΑΒΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΤΡΙΣΕΙΣ πολύ πριν τη Χούντα, αφού επί χούντας ΉΤΑΝ …ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΩΝ!!!!!

  Επίσης, η βιβλιογραφία επικαλείται τον Τωμαδάκη ως εκ των ων ουκ άνευ, όταν πρόκειται για Βυζάντιο και φυσικά όσοι τον επικαλούνται δεν είναι χουντικοί.

  Εκτός αν είναι χουντική η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
  (που φιλοξενεί του άθλιους ΧΟΥΝΤΙΚΟΥΣ «ΙΟΥΣ») η οποία σε άρθρο της μιλάει για «ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ» έργο του ΤΩΜΑΔΑΚΗ» ή αλλού επικαλείται την επιστημονική αυθεντία του!!!!

  http://archive.enet.gr/online/online_issues.jsp?dt=16/08/2002&pid=51&id=68235312

  http://archive.enet.gr/online/online_print?id=36566276,28667780,13764100

  Α, πήγαινες γυρεύοντας…

 34. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Μα είναι θαυμάσιο!

  Μόλις είδα ότι την ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΗ φράση:

  «ότι συγγραφέας της «Ελληνικής Νομαρχίας» ήταν ο ίδιος ο Κοραής. Αυτή την άποψη αντέκρουσε το 1985 ο Ν.Β. Τωμαδάκης.

  ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ «ΙΟΙ» και μάλιστα για το 1985, δηλ. ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ!!!

  Οι «Ιοί», επικαλούνται διαφωνία του Τωμαδάκη για τον συγγραφέα της Νομαρχίας, 20 χρόνια ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ!!!

  χωρίς λόγια…

 35. Ο/Η O Μέγας Πέτρος λέει:

  Ο Δηδρ, γνωστός ως Πάπυρος 52 της ΟΟΔΕ και του διαδικτυακού λίκνου της Ορθοδοξίας Orthodoxwiki, εσιώπησε παντελώς επί του θέματος των «αλλαξοπατριαρχιών» και απεπειράθη να στρέψη την συζήτησι εις τα συγχωροχάρτια. Προφανώς δεν έχει να προσθέση οιανδήποτε νέαν πληροφορορίαν, αποδεχόμενος το καθεστός της πωλήσεως των εκκλησιαστικών οφφικίων διά του οποίου η Ανατολική Ορθόδοξος Εκκλησία διατηρεί την αποστολικήν διαδοχήν.

  Εν τω παρελθόντι, αναγιγνώσκων τους λόγους του Ιεροθέου Βλάχου και Ιωάννου Ρωμανίδου περί μη εγκύρου αποστολικής διαδοχής των Ρωμαιοκαθολικών παπών λόγω της φραγκικής επεμβάσεως στον παπικό θρόνον:

  «Η είσοδος, λοιπόν, των βαρβάρων στο δυτικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας συνδέεται με φοβερές λεηλασίες και σφαγές. Ο Ρωμαϊκός πληθυσμός καταστρέφεται. Οι Βάρβαροι, κυρίως οι Φράγκοι, προσπαθούν να επιβληθούν με τους φόνους και τον φόβο. Κυρίως οι Ορθόδοξοι Κληρικοί δέχθηκαν την επιθετική τους μανία. Αφού κατέσφαξαν τους Ρωμαίους Κληρικούς τοποθέτησαν του δικούς τους και έτσι αλλοίωσαν την σύνθεση της Χριστιανικής Ιεραρχίας, αλλά στην πραγματικότητα κατέστρεψαν και την αποστολική παράδοση και διαδοχή.»http://www.egolpio.com/PAPISMOS/ekbarbarismos_dusews.htm

  διερωτήθην εάν υπό το Οθωμανικό καθεστώς θα ημπορούσε να λεχθή ότι είχομεν έγκυρη αποστολική διαδοχήν, βάσει της οποίας η Ανατολική Εκκλησία να αξιοί την αντιπροσωπείαν της Βασιλείας των Ουρανών.

  Θα ήτο μείζων ευχαρίστησίς μου εάν μοι έδιδε απάντησιν ο χαλκέντερος απολογητής.

  ΥΓ. Αποστέλλω τους ενθέρμους πατριωτικούς χαιρετισμούς μου εις το κόμμα της Δημοκρατικής Αναγεννήσεως.

 36. Ο/Η Στριφτόμπολας λέει:

  Αγαπητέ Δηδρ
  αν καταλαβαίνω καλά,
  οι υποψήφιοι πατριάρχες δεν είχαν ταπεινά κίνητρα· πλειοδοτούσαν για την φουκαριάρα την πατριαρχία, για να μην μείνει ο θεσμός (που οι Τούρκοι εκπλειστήριαζαν) ακέφαλος ή ακόμα χειρότερα πέσει σε χέρια απίστων. Και πιθανόν δεν ξέραν και καλά αυτό το παιχνίδι και χτυπιόνταν μεταξύ τους και ανέβαζαν τις τιμές.

  Θα μπορούσε βέβαια η εκκλησία να θεωρήσει ότι είναι διωκομένη, να περάσει στην παρανομία, να χαθεί από την επιφάνεια του κόσμου και να εκλέγει χωρίς εξωτερική, κοσμική επικύρωση τους αξιωματούχους της, ας πούμε με βάσει τους κανόνες που ονομάζετε ιερούς, αλλά τότε θα χάνονταν τα μεγαλεία, τα παλάτια τα λεφτά, το κύρος θεσμού δηλαδή…

 37. Ο/Η laskaratos λέει:

  Δηδρ αισθάνομαι ότι εξευτελίζομαι που απαντάω στα σεντόνια σου, γύρισα κουρασμένος και θα χάσω κάποια ώρα ύπνου εξ αιτίας σου. Αλλά μου δίνεις τόσες πάσες που σαν παλιός τερματοφύλακας στη γειτονιά μου, δεν μπορώ να τους αντισταθώ.

  1. Λες:@η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
  σε άρθρο της μιλάει για “ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ” έργο του ΤΩΜΑΔΑΚΗ”@
  Δεν ντρέπεσαι να πλαστογραφείς μπρος στα μάτια μας. Η Ελευθεροτυπία μιλάει στο λινκ που παραπέμπεις για:

  «Η επόμενη, τρίτη έκδοση, του έργου θα κυκλοφορήσει το 1970. Πρόκειται για επιβλητικό τόμο»,

  μιλάει λοιπόν για κάποιον επιβλητικό τόμο του Τ. και όχι για «επιβλητικό έργο», που το έβαλες για να καταλάβουμε πως τάχα όλο το έργο του Τ. χαρακτηρίζεται επιβλητικό.

  2. Λες:

  @“ότι συγγραφέας της «Ελληνικής Νομαρχίας» ήταν ο ίδιος ο Κοραής. Αυτή την άποψη αντέκρουσε το 1985 ο Ν.Β. Τωμαδάκης.
  ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ “ΙΟΙ” και μάλιστα για το 1985, δηλ. ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ!!! Οι “Ιοί”, επικαλούνται διαφωνία του Τωμαδάκη για τον συγγραφέα της Νομαρχίας, 20 χρόνια ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ!!!@

  Απλά αναφέρουν ΔΕΝ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ, το επικαλούνται σημαίνει υιοθετούν. Δεν υιοθετούν καν την άποψή του. Τόση φτώχεια πιά να ψάχνεις να βρεις κάποια απλή ανβαφορά στον Τωμαδάκη για να αποδείξεις τι; Πως δεν ήταν Χουντικός;

  Τι δείχνει αυτό; Εκτίμηση στον Τωμαδάκη. Επικαλέστηκα Παπαρηγόπουλο, Πιπινέλη για να σε αντικρούσω. Πάει να πει πως τους εκτιμώ; Είναι δικοί σου γι’αυτό τους έβαλα, και σε αντικρούουν ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ.
  Οι Ιοί αναφέρουν όπως έχουν καθήκον πολλές πηγές, Και Πλεύρη αναφέρουν κλπ σημαίνει αυτό κάτι;

  3.Λες @Ο Τωμαδάκης, ρε ταλαίπωρε ΕΙΧΕ ΛΑΒΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΤΡΙΣΕΙΣ πολύ πριν τη Χούντα, αφού επί χούντας ΉΤΑΝ …ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΩΝ!!!!!@,

  λέω εγώ πουθενά κάτι αντίθετο; Το μόνο που έγραψα ήταν ένα αισχρό κατάπτυστο προδοτικό κείμενο που κανείς τίμιος άνθρωπος και μάλιστα λόγιος και ιστορικός επιστήμονας δεν θα καταδεχόταν να γράψει.

  Το ξαναπαραθέτω:
  ««Μεγάλην πανήγυριν άγομεν κατά τας ημέρας ταύτας οι Πανέλληνες… Ο ελληνικός στρατός, σαρξ εκ της σαρκός του Λαού και εντολοδόχος αυτού απεφάσισεν, παρεμβαίνων εις τα πολιτικά πράγματα, να σώση τον τόπον από τους όνυχας του κομμουνισμού…».

  Σε απάντηση σε αυτό μου λες πως έγινε καθηγητής πριν τη Χούντα. Ε και; είναι αυτό κάποιο είδος δικαιολογίας για τους ύμνους στη Χούντα; έγραψα εγώ πως έγινε καθηγητής επί Χούντας; Γιατί θολώνεις τα νερά απαντώντας ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΠΑ.

  4. Λες @Τα περί Χουντικών τα έλεγες και για τη Χριστοφιλοπούλου και έφαγες τα σχετικά…Θυμάσαι..@

  Κατά πάγια τακτική σου αυτοβραβεύεσαι ως νικητής με το έτσι θέλω για να δημιουργήσεις εντυπώσεις. Άσε να το πουνε οι άλλοι αν νίκησες. Είχα πει και γι αυτήν πως ήταν χουντική. Την κυνηγάγανε οι φοιτητές της το ’74. Πως την πάτησα δηλαδή; Οι επιστημονικές απόψεις αυτών των ανθρώπων σαν τον Τωμαδάκη, διέπονται από το ελληνοχριστιανικό πνεύμα.

  5. Στο θέμα των αλλαξοπατριαρχών προσπαθείς να μας πεις πως φταίνε οι Τούρκοι. Σου έφερα πηγές εκκλησιαστικές, πατριαρχικές και εθνικόφρονες, άσε τους ξένους περιηγητές, που λένε ακριβώς το ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Προσπάθησες να παρουσιάσεις ως αντιπατριαρχικό-άρα αναξιόπιστο τον πατριαρχικώτατο Αθ.Κομνηνό Υψηλάντη. Καταπίνεις Παπαρηγόπουλο, Πιπινέλη, Γεδεών, Μαλαξό, το σαιτ της μητρόπολης Κυδωνιών, Φωτάκο και ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΣΑΝ ΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΤΟ ΛΙΒΑΝΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ πανω σε αυτα που λενε οι δικοι σου.
  Εγώ έρχομαι στο οπλοστάσιό μου με 7 ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ιστορικούς, δικές σου πηγές, ΠΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΠΩΣ ΟΙ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ ΦΤΑΙΝΕ, και εσύ επικαλείσαι ΈΝΑΝ ΧΟΥΝΤΙΚΟ που προσπαθεί να τα μπαλώσει, και για να του ανεβάσεις το κύρος λες έτσι άσχετα πως οι Ιοί γράφουν πως δεν αποδίδει τη Νομαρχία στον Κοραή (από την πόλην έρχομαι) και αναφέρεις κάποιο άρθρο της Ελευθεροτυπίας που λέει πως έβγαλε ένα επιβλητικό τόμο (φράση που αλλοιώνεις σε επιβλητικό έργο).
  Κάτι τρέχει στα γύφτικα.
  Είναι σαν να επικαλιόμουν εγώ μόνο τον Κορδάτο και να σου έλεγα ξέρεις είναι σοβαρός ιστορικός γιατί σε ένα άρθρο της η ΕΣΤΙΑ αναφέρει πως ο Κορδάτος αποδίδει την πατρότητα της «Νομαρχίας» στον Κοραή.

  7. Αναφέρεις πως οι Σουλτάνοι:
  @εξόρισαν, βασάνισαν ή εκτέλεσαν τους ΜΙΣΟΥΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ, όλα τα υπόλοιπα έρχονται ως λογικός συνειρμός@.

  Τι λες ρε Δηδρ; Είναι γνωστό πόσο σκληροί ήταν οι Σουλτάνοι με τους Ανώτατους αξιωματούχους τους, Βεζύρηδες, Οσποδάρους της Μολδοβλαχίας, Μεγάλους Δραγουμάνους, Στρατηγούς, Πασάδες,Πατριάρχες, Καπουδάν-πασάδες, που αποτύγχαναν στο έργο τους.
  Κολύμπαγαν στα προνόμια οι πατριάρχες, ούτε στον ύπνο τους δεν τα είχαν δεί. Οι Σουλτάνοι τους δώσανε υποτελή και τα πατριαρχεία Αντιοχείας, Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας, που επί Ρωμαίων αυτοκρατόρων ήταν αυτόνομα, όπως και σήμερα. Είχανε λοιπόν απαιτήσεις.

  Μου λες για απαγχονισμένους πατριάρχες, μερικοί όπως ο Λούκαρις στραγκαλίστηκαν από συνωμοσίες των μητροπολιτών τους. Να σου θυμίσω πόσοι πατριάρχες ή αυτοκράτορες εκθρονίστηκαν τυφλώθηκαν, εξορίστηκαν ή εκτελέστηκαν επί Βυζαντίου; Τι πάει να πει αυτό και αυτά που μου λες, άλλο από ότι και οι δυο αυτκρατορίες ήταν βάρβαρες;

  Άκου κι αυτό:
  Για παράδειγμα, στα 18 χρόνια της διακοπτόμενης πατριαρχείας του Κύριλλου Λούκαρι στραγγαλίστηκαν ένας Σουλτάνος και περισσότεροι μεγάλοι βεζίριδες και ανώτατοι μουσουλμάνοι αξιωματούχοι της Πύλης, από όσοι ορθόδοξοι μητροπολίτες πέθαναν από φυσικό θάνατο (Gunnar Hering “Oικ. Πατριαρχείο και ευρωπαϊκή πολιτική» Μορφ Ίδρ.Εθν.Τραπ.).

  8.
  Για το άθλιο ύφος σου, τις παιδιάστικες θριαμβολογίες σου, τις επιλεκτικές αποσιωπήσεις και μη απαντήσεις σου, τις βρισιές σου, την υστερική σου επιθετικότητα, τις πλαστογραφίες σου, εσένα ενός υπερασπιστού της πίστεως, σε παραδίδω στην κρίση των αναγνωστών.
  Ούτε οι χούλιγκανς ούτε ακόμη κι ο Χριστόδουλος δεν μιλούσε με τέτοιο τρόπο δημόσια.

 38. Ο/Η bionick λέει:

  Χαίρομαι πραγματικά τα ποστ του δηδρ , καθώς δίνεται η ευκαιρία για απαντήσεις των ροϊδη και λασκαράτου και οι αναγνώστες βρισκόμαστε προ μεγαλύτερου όγκο πληροφοριών και επιχειρημάτων .

  Βρε μπας και είναι Fake character του μπλογκ προς ενίσχυση των λεγόμενων των συγγραφέων ; Γιατί το αποτέλεσμα αυτό είναι ουσιαστικά .

 39. Ο/Η bionick λέει:

  ( ένα edit κύριε ροίδη )

  Δυστυχώς δεν έχω γνώσεις βιβλιογραφίας να συμμετάσχω στη συζήτηση περί αλλαξοπατριαρχιών , αλλά η αναφορά του δηδρ στον Ηλιού είναι άθλια επίθεση σε άνθρωπο με αξιολογότατο έργο .

 40. Ο/Η dimitris-r λέει:

  Εκείνη η αίτηση να επισκεφθεί ο Ομπάμα το νησί της Μυκόνου μάλλον απερρίφθη έτσι;
  Να μην τον περιμένω λοιπόν στα εγκαίνια!
  Κρίμα και φάνταζε ως μια κάποια λύσις…

 41. Ο/Η Λεσβία φιλόλογος λέει:

  Πριν φύγω για το σχολείο μου κάπου εδώ στη Λέσβο,
  καλέ τι νομίσατε, α στο καλό,
  να πω κι εγώ το λόγο μου για τα δρώμενα.
  bionick
  πήρες μέσα από το στόμα μου την υποψία πως ο didr είναι ένα τρολλ βαλτό από τους Ροϊδη-Λασκαράτο για να τους δίνεται η δυνατότητα να στερεώνουν πιό βαθειά τα επιχειρήματά τους. Μάλιστα κάποιος απο τους δυό λέει κάπου όταν ξαναγράψεις Δηδρ πες σε παρακαλώ πως δεν σε βάζουμε εμείς για να μας κάνεις μπούγιο.
  Αστεια αστεία, o didr παίζει το δικηγόρο του διαβόλου και χάρις στον didr εγώ
  *μπήκα στο σαιτ του Έθνους και είδα πως η μοναδική πηγή που βρήκε ο ο didr να φέρει μπροστά στην πλημύρα πηγών του ποστ, ο Τωμαδάκης, ήταν υμνητής της Χούντας.
  Εγώ μπήκα το 88 στη σχολή, όταν είχε φύγει.
  *μπήκα στο σαιτ της μητρόπολης Κυδωνίας και είδα την ωμή παραδοχή πως ο αγιος Αθανάσιος Πατελάρος έπαιρνε μέρος σε πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για να γίνη πατριάρχης και έκανε και ζαβολιές με ρουσφέτια του πάπα, των παραδουνάβιων ηγεμόνων και των ιησουιτών
  *μπήκα στο σαιτ του Σπορέα και είδα πολλές φωτογραφίες συγχωροχαρτιών, από αυτά που ο δηδρ λέει πως δεν υπάρχουν
  *μπήκα στο σαιτ της ορθόδοξης ομάδας δογματικής έρευνας οοδε και είδα πως και εκείνοι ομολογούν πως υπήρχαν συγχωροχάρτια για την κονόμα, αλλά κάλυπταν μικρό μέρος των εσόδων των πατριαρχείων.
  Άγνωστε didr του πάπα τα συγχωροχάρτια σε πειράξανε, τα ορθόδοξα ήταν καλά και άγια.
  Ωραία, αν τα συγχωροχάρτια της Ανατολής δεν ήταν απάτη και εμπόριο για δεν έκδίδονται και σήμερα;
  Θέλω και εγώ συγχωροχάρτι, Λεσβία γαρ,
  δηλαδή νησιώτισσα με πολλές αμαρτίες, τι να σας λέω τώρα.

 42. Ο/Η O Μέγας Πέτρος λέει:

  Επιτρέψατέ μου να ενημερώσω την εκλεκτήν ομήγυρη διά τα ειδησεογραφικά νέα:

  Η εβδομάδα των Παθών, ξεκίνησε νωρίτερα για τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριο, που την Πέμπτη (9/4) καλείται να απολογηθεί στο τριμελές εφετείο Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος για πλαστογραφία κατ΄ εξακολούθηση και απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

  http://www.infoserres.gr/serres/index.php?option=com_content&view=article&id=683&catid=683

 43. Ο/Η Alexis λέει:

  Κύριοι Ροϊδη και Λασκαράτε,
  Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα εν ζωή χιλιάδες Έλληνες που έχουν νιώσει στο πετσί τους (κυριολεκτικά), τις θαυμάσιες μεθόδους σωφρονισμού της εθνικόφρονος ελληνικής Πολιτείας της μετεμφυλιακής περιόδου, και της ‘Ελλάδος των Ελλήνων Χριστιανών’.
  Ευτυχώς υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι που έχουν καταγράψει, με στοιχεία και ντοκουμέντα, το πως συμπεριφέρθηκε η Εκκλησία στις μαύρες αυτές περιόδους, και με πόση δουλοπρέπεια χειροκροτούσε τις κάθε μορφής τυρρανίες.
  Γιατί σκέφτομαι ότι σε λίγα χρόνια, άτομα σαν τον εκλεκτό αναγνώστη σας Δηδρ, θα βγούν και θα μας πουν ότι η συνεργασία της Εκκλησίας με τη Χούντα ήταν κόλπο για να μπορέσει να ‘σώσει’ το κατατρεγμένο ποίμνιό της, ή να ‘ελαφρύνει τον πόνο’ των αναξιοπαθούντων. Κάτι σαν την ‘αντίσταση’ που έκανε και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
  Ντροπή. Μόνο αυτή η λέξη ταιριάζει σαν απάντηση στο θράσος κάποιων ανθρώπων να προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο.

 44. Ο/Η Ουρανοκατέβατο άγιο Φως & δωρεάν Συγχωροχάρτια δώστε στο λαό! λέει:

  Στην Εκκλησία της Ανατολής δεν υπήρχαν:
  – συγχωροχάρτια
  – Ιερά Εξέτασις
  – εκφοβισμός της ψυχής και του σώματος των μελών του απλού λαού
  Αυτό θα πει ρεβιζιονισμός της εκκλησιαστικής ιστορίας της Ανατολικής Ελληνορθόδοξης εκκλησίας!

  Να λέτε πάλι καλά που απέμειναν κι αυτά τα ιστορικά τεκμήρια που στοιχειοθετούν τα παραπάνω ιστορικά γεγονότα γιατί οι θεόπτες καθ’ημάς Ανατολίτες πατέρες συνήθως κατέστρεφαν ό,τι τούς χαλούσε τη σούπα. Από τον πρώτο πρώτο προπαγανδιστή ρεβιζιονιστή εκκλησιαστικό ιστορικό Ευσέβειο μέχρι τους σημερινούς ομοίους του πουλάνε στο λαό φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

  Η Εκκλησία άμεσα ή έμμεσα μέσω των πέριξ της καταδίωξαν με κάθε μανία και κατέσφαξαν επί αιώνες πρώτα τους Ιουδαίους και Ιουδαΐζοντες Χριστιανούς, μετά ξερίζωσαν την αρχαιοελληνική λατρεία από τον τόπο της ενώ ταυτόχρονα υιοθέτησαν το μεγαλύτερο μέρος του φιλοσοφικού του οικοδομήματος (οντολογικού, τελολογικού, ανθρωπολογικού κλπ) και τελικά οικειοποιήθηκαν την κοσμική εξουσία δίνοντας κάθε δυνατό αντάλλαγμα. Αυτή είναι η ιστορία του υπαρκτού χριστιανισμού της Ανατολής (την κακή Δυτική Εκκλησία όλοι την ξέρουμε). Τι σχέση έχει όλο αυτό το σιχαμερό οικοδόμημα με το κήρυγμα του Ναζαρετηνού Ιεσουά μπεν Ιωσέφ;

  Και διερωτώμαι:
  Πότε θα ανδρωθεί επιτέλους ο Διαφωτισμός και στη δική μας θεοκρατική Γραικολανδία;

  ΥΓ. @Δηδρ, δεν χρειάζεται να αυτοπαινεύεστε με τέτοιο γελοίο τρόπο. Ο κάθε νοήμων αναγνώστης μπορεί να καταλάβει αν «νικήσατε»/»κερδίσατε»/»κονιορτοποιήσατε» τον αντίπαλο. Στη συζήτηση αυτή είχατε μία πηγή και αυτή αμφιβόλου κύρους και κινήτρων οπότε απλά αυτογελιοποιήστε κατ’ αυτό τον τρόπο.

 45. Ο/Η Εκκλησία Γ.Ο.Χ. λέει:

  Λασκαράτε, αρκετά σε ανεχθήκαμε Αντίχριστε εσένα και τις βλασφημίες σου. Τα αναθέματα των ορθοδόξων Πατριαρχών Ιερεμία Τρανού και του Δοσιθέου Ιεροσολύμων να πέσουν στο κεφάλι σου αμετανόητε πλανεμένε.

 46. Ο/Η Αστυνομικός λέει:

  Αδελφέ Δηδρ μη χαλάς δυνάμεις ενάντια στους αθέους. Η Εκκλησία σε χρειάζεται αλλού. Βόμβες σφυρίζουν δεξιά και αριστερά και απειλούν τους ναούς. Τρέξε στη Μητρόπολη νυχτερινή βάρδια μαζί με τον αρχιεπίσκοπο. Βρέθηκαν γκαζάκια.

  Πηγή:http://www.protothema.gr/content.php?id=28626

  Στο στόχαστρο των «γκαζάκηδων» τέσσερις εκκλησίες
  9 Απριλίου 2009, 16:44

  των Δημήτρη Πώποτα, Άριας Καλύβα
  Στο στόχαστρο των «γκαζάκηδων» μπήκαν πριν από λίγο τουλάχιστον τέσσερις εκκλησίες με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά η αστυνομία να τρέχει και να μην φτάνει… Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες άγνωστοι τηλεφώνησαν για τοποθέτηση αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών σε ιερούς ναούς της Αθήνας της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Συγκεκριμένα λίγα λεπτά πριν της τρεις το μεσημέρι άγνωστος τηλεφώνησε και υποστήριξε πως σε λόγο θα σκάσουν γκαζάκια στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά. Λίγο αργότερα, πράγματι τα γκαζάκια έσκασαν προκαλώντας πανικό στην ευρύτερη περιοχή… όπως προέκυψε οι άγνωστοι άφησαν δυο γκαζάκια μέσα στην εκκλησία.

  Και ενώ οι πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας κατευθυνόταν προς το «μεγάλο λιμάνι» νέος συναγερμός σήμανε αυτή τη φορά στη Μητρόπολη στην καρδιά της Αθήνας. Από τους περαστικούς εντοπίστηκε στις 14 και 35 ένα ύποπτο κουτί μέσα από το οποίο έβγαιναν καλώδια. Η περιοχή αποκλείστηκε, η οδός Μητροπόλεως «σφραγίστηκε» και αμέσως στο σημείο έφτασαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Μάλιστα …εμφανίστηκαν και άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς η υπόθεση κρίθηκε ως ιδιαίτερα σημαντική…Μέσα βρέθηκαν ένα μπιτόνι με βενζίνη, χαρτιά, γκαζάκια και ένα ρολόι. Είχε προγραμματισθεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στις 15:40.

  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες απειλητικά τηλεφωνήματα έγιναν και στην συμπρωτεύουσα. Την ίδια ακριβώς ώρα άγνωστος τηλεφώνησε και είπε έχουν τοποθετηθεί γκαζάκια στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη. Όπως είναι φυσικό η περιοχή αποκλείστηκε και πυροτεχνουργού ερευνούν προκειμένου να δουν τι ακριβώς συμβαίνει. Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως απειλητικό τηλεφώνημα έγινε και για τοποθέτηση αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού στον Ι.Ν του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Μετά από έρευνα βρέθηκαν μπιτόνια βενζίνης, γκαζάκια και χαρτιά.

  Το μπαράζ των τηλεφωνημάτων για γκαζάκια σε εκκλησίες σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ που ξαφνικά καλείται να αντιμετωπίσει ένα ακόμη πρόβλημα και μάλιστα λίγες ημέρες πριν τις γιορτές του Πάσχα, όπου χιλιάδες κόσμου συρρέουν στους ναούς όλης της χώρας

 47. Ο/Η tvxsάκιας λέει:

  http://www.tvxs.gr/v9282
  Σε ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των ενοριτών προχωρά οσονούπω η εκκλησία, η οποία αξιώνει από τους κληρικούς να εξοικειωθούν με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, Το Ποντίκι, αρμόδια επιτροπή της Ιεράς Συνόδου διοργάνωσε ειδική ημερίδα για το συγκεκριμένο σκοπό.

  _____ __________ ______________ _____

  Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από την αποθήκευση των δεδομένων, με κυριότερα αυτά της διαρροής των πληροφοριών και της αξιοποίησής τους από κύκλους εκτός της εκκλησίας. Για το λόγο αυτό, αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα, είτε με την κρυπτογράφηση των πληροφοριών, είτε με την αποφυγή πρόσβασης των πληροφοριών από το διαδίκτυο. Οι εισηγήσεις της ημερίδας δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επίσημου περιοδικού «Εκκλησία».

  Πηγή: Το Ποντίκι

 48. Ο/Η ζήτω η 4η Αυγούστου 1936! λέει:

  Δείτε στη σύγχρονη εποχή πώς προάγεται το «θρησκευτικό συναίσθημα» του λαού και πώς κατασκευάζεται ως Ορθόδοξο το 98+% του πληθυσμού.

  Παραθέτω τη νομοθεσία που θέσπισε η δικτατορία του Μεταξά και η οποία ουσιαστικά είναι σε ισχύ έως και σήμερα (βλέπε Υπόθεση Κοκκινάκη κατά Ελλάδας).

  Για το ποιοι καθοδηγούσαν τον δικτάτορα Μεταξά στην θέσπιση τέτοιων έντεχνα στοχευτικών νόμων είναι ιδιαιτέρως διαφωτιστικό το κεφάλαιο «Leonidas Philippidis and the Beginnings of the History of Religions as an Academic Discipline in Greece» του Β. Μακρίδη (σ. 283-302) στο συλλογικό έργο του Horst Junginger, «The Study of Religion Under the Impact of Fascism» (2008, Brill Publications, ISBN 978 90 04 16326 3).

  Α.Ν. 1363/1938,
  Περί κατοχυρώσεως διατάξεων
  των αρθρ. 1 και 2 του εν ισχύι Συντάγματος.

  Αρ. 1
  Δια την ανέγερσιν ή λειτουργίαν Ναού οιουδήποτε δόγματος προαπαιτείται άδεια της οικείας ανεγνωρισμένης εκκλησιαστικής αρχής και του Υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας, κατά τα δια Β.Δ/τος, εκδιδομένου προτάσει του Υπουργού Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας, ειδικώτερον καθορισθησόμενα. Ναοί ή ευκτήριοι οίκοι από της δημοσιεύσεως του κατά την προηγουμένην παράγραφον Β.Δ/τος ανεγειρόμενοι ή λειτουργούντες άνευ της τηρήσεως των εν αυτώ διατυπώσεων ή εγκαθιστώμενοι και λειτουργούντες εντός οικημάτων ή αποθηκών ή οιασδήποτε φύσεως, κτισμάτων ή στεγάστρων κατά μετατροπήν πάντων τούτων κλείονται και σφραγίζονται υπό της οικείας Αστυνομικής Αρχής, απαγορευομένης της λειτουργίας αυτών, οι δι’ ανεγείροντες ή θέντες εις λειτουργίαν τιμωρούνται δια χρηματικής ποινής μέχρι 50.000 δραχμών και φυλακίσεως 2 μέχρις 6 μηνών (μη μετατρεπομένης εις χρηματικήν).
  Δια τους άνευ αδείας ανεγηγερμένους και λειτουργούντας κατά την έναρξιν της ισχύος του παρόντος Νόμου ναούς ή ευκτηρίους οίκους απαιτείται άδεια κατά την παρ. 1 του παρόντος άρθρου, χορηγουμένη κατά τα δια Β.Δ/τος καθορισθησόμενα. Δια του αυτού Δ/τος καθορισθήσονται τα της χορηγήσεως αδειών ανεγέρσεως ή λειτουργίας ευκτηρίου οίκου, ή θρησκευτικού εντευκτηρίου.
  Υπό τον όρον «Ναός» νοούνται εν τω παρόντι Νόμω και τω αυτού προβλεπομένω Β.Δ/τι παντός είδους ναοί (ενοριακοί ή μη, εξωκκλήσια και παρεκκλήσια).
  Αρ. 4
  1. Ο ενεργών προσυλητισμόν τιμωρείται δια φυλακίσεως και χρηματικής ποινής χιλίων μέχρι πεντήκοντα χιλιάδων δραχμών, έτι δε και δι’ αστυνομικής επιτηρήσεως, ης η διάρκεια από εξ μηνών μέχρις ενός έτους ορίζεται δια της καταδικαστικής αποφάσεως.
  2. Προσηλυτισμός ιδία είναι η διά πάσης φύσεως παροχών ή δι’ υποσχέσεως τοιούτων ή άλλης ηθικής ή υλικής περιθάλψεως, δια μέσων απατηλών, δια καταχρήσεως της απειρίας ή εμπιστοσύνης ή δι’ εκμεταλλεύσεως της ανάγκης, της πνευματικής αδυναμίας ή κουφότητος άμεσος ή έμμεσος προσπάθεια προς διείσδυσιν εις την θρησκευτικήν συνείδησιν ετεροδόξων επι σκοπώ μεταβολής του περιεχομένου αυτής.
  3. Η εν σχολείω ή ιδρύματι μορφωτικώ ή φιλανθρωπικώ εκτέλεσις της πράξεως θεωρείται ως ιδιαιτέρως επιβαρυντική αιτία.

  Αρ. 5
  Εάν και πρό πάσης έτι ενάρξεως ποινικής διώξεως κατά το προηγούμενον άρθρον του παρόντος νόμου ήθελε βεβαιωθή δια διοικητικής ανακρίσεως, ενεργουμένης παρ’ αξιωματικού της Χωρ/κής ή της Αστυνομίας Πόλεων, ότι ξένος υπήκοος επιχειρεί προσηλυτισμόν, απελαύνεται ούτος αποφάσει της παρ’ εκάστη Νομαρχία Επιτροπής Ασφαλείας, καθ’ ης επιτρέπεται εντός οκτώ ημερών από της κοινοποιήσεως προσφυγή προς τον Υπουργόν Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας.

  Αρ. 12
  Η είσοδος εις τα όρια του Βασιλείου της Ελλάδος κληρικών πάντων των Θρησκευμάτων ή δογμάτων ή αρχηγών αιρέσεων μη κεκτημένων Ελληνικήν υπηκοότητα επιτρέπεται κατόπιν αδείας των Υπουργείων Θρησκευμάτων και Εξωτερικών, πλην των δια Β.Δ/τος εξαιρεθησομένων της διατυπώσεως ταύτης.
  Οι παραβάται απελαύνονται άνευ άλλης διατυπώσεως των ορίων του Βασιλείου, τιμωρουμένων πειθαρχικώς και των δημοσίων οργάνων, των συνυπευθύνων δια την παράβασιν.

  Ν. 590/ 1977, Περί του Καταστατικού Χάρτου
  της Εκκλησίας της Ελλάδος.

  Αρ. 45
  1. Οι ιεροί ναοί, τα εν λατρευτική χρήσει ιερά σκεύη, άμφια, λειτουργικά βιβλία και εικόνες αποτελούν πράγματα ιερά, καθιερωμένα ή ηγιασμένα, και ισχύουν επ’ αυτών αι διατάξεις των άρθρων 966 και 971 του Αστικού Κώδικος.
  2. Ο πωλών ή αγοράζων ιερόν, κατά την προηγουμένην παράγραφον, πράγμα ή δωρούμενος ή συνιστών επ’ αυτού εμπράγματον ασφάλειαν τιμωρείται διά φυλακίσεως τουλάχιστον ενός έτους.
  3. Η μεταφορά εις Μουσείον ιερού πράγματος, άνευ κανονικής αδείας του οικείου Αρχιερέως, τιμωρείται διά ποινής φυλακίσεως δύο έως εξ μηνών, η δε εκκλησιαστική αρχή υποχρεούται να απαιτήση την απόδοσιν αυτού.
  4. Τα του τρόπου εκποιήσεως των τιμαλφών αναθημάτων ορίζονται δι’ αποφάσεων της Δ.Ι.Σ., εγκρινομένων υπό της Ι.Σ.Ι. και δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
  5. Δι’ αποφάσεων της Δ.Ι.Σ., εγκρινομένων υπό της Ι.Σ.Ι. και δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, δύναται να συνιστώνται εις τας Ιεράς Μητροπόλεις, τη προτάσει του οικείου Μητροπολίτου, εκκλησιαστικά μουσεία προς καταγραφήν, φύλαξιν και συντήρησιν κειμηλίων, ιερών εικόνων και λοιπών έργων εκκλησιαστικής τέχνης.

  Αρ. 49
  1. Η ιερολογία του γάμου τελείται μετά προτέραν έγγραφον άδειαν του Αρχιερέως του τόπου της τελέσεως ή του επιτρόπου αυτού. Διά την χορήγησιν της αδείας απαιτείται και προηγουμένη έγγραφος υπεύθυνος δήλωσις των μελλονύμφων περί μη υπάρξεως ως προς αυτούς αναβλητικού ή ανατρεπτικού τινος κωλύματος. Διά κανονιστικών αποφάσεων της Δ.Ι.Σ. θέλει καθορισθή, κατά την κειμένην νομοθεσίαν, η διαδικασία χορηγήσεως αδείας γάμου.
  2. Εις τον άνευ επισκοπικής αδείας τελέσαντα γάμον ιερέα επιβάλλεται, εκτός των εις τούτον επιβαλλομένων υπό των εκκλησιαστικών δικαστηρίων κανονικών ποινών και ποινή φυλακίσεως μέχρις ενός έτους.
  3. Η κεχωρισμένος από της τελέσεως του μυστηρίου του γάμου ιερολογία της μνηστείας απαγορεύεται, κηρύσσεται δε πνευματικώς άκυρος υπό του Αρχιερέως του τόπου ένθε αύτη ετελέσθη. Εις τον τελέσαντα την ιερολογίαν ιερέα επιβάλλεται ποινή αργίας μέχρις ενός έτους και στέρησις του ημίσεος του μισθού αυτού, ως και φυλάκισις μέχρις ενός έτους.
  4. Τα των γάμων, κατά μεν το πολιτικόν μέρος, υπάγονται εις τα πολιτικά δικαστήρια, κατά δε το πνευματικόν, εις τας Εκκλησιαστικάς Αρχάς.

  Αρ. 50
  1. Προκειμένης εγέρσεως αγωγής διαζυγίου τα κατά την απόπειραν συμβιβασμού ενώπιον του Επισκόπου διέπονται υπό των άρθρων 593 και επέκεινα του Κώδικος Πολιτικής Δικονομίας.
  2. Καταστάσης αμετακλήτου της δικαστικής αποφάσεως, δι’ ης ακυρούται ο γάμος ή λύεται ούτος διά διαζυγίου, ο παρά τω εκδόντι την αμετάκλητον απόφασιν δικαστηρίω Εισαγγελεύς κοινοποιεί, τη αιτήσει του έχοντος έννομον συμφέρον, αντίγραφον ταύτης εις τον εκδόντα την άδειαν του γάμου Αρχιερέα, όστις εν συνεχεία προβαίνει υποχρεωτικώς εις την ακύρωσιν ή την λύσιν τούτου και πνευματικώς. Εις ην περίπτωσιν η άδεια γάμου εξεδόθη εν τη αλλοδαπή η αμετάκλητος δικαστική απόφασις του ημεδαπού Δικαστηρίου, ακυρούσα ή λύουσα τον γάμον, κοινοποιείται κατά τα ανωτέρω εις τον Αρχιερέα, εν τη επαρχία του οποίου εδρεύει το εκδόν ταύτην δικαστήριον, όστις προβαίνει υποχρεωτικώς εις την ακύρωσιν ή την πνευματικήν λύσιν τούτου. Η περί ακυρώσεως ή λύσεως του γάμου απόφασις γνωστοποιείται εις τον Αρχιερέαν τον εκδόντα την άδειαν τελέσεως του γάμου εν τη αλλοδαπή.

  Αρ. 52
  1. Όπου εν τω παρόντι γίνεται χρήσις του όρου «εν ενεργεία Μητροπολίτης» ή «εν ενεργεία Αρχιερεύς» νοείται ο διαποιμαίνων Μητρόπολιν Αρχιερεύς.
  2. Οπου εν τω παρόντι γίνεται χρήσις του όρου «Αρχιερεύς» νοείται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάντες οι εν ενεργεία Μητροπολίται. Οπου δε γίνεται χρήσις του όρου «Μητρόπολις» νοείται και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

  Αρ. 57
  1. Η κατά τας διατάξεις της κοινής ποινικής δικονομίας διατασσομένη προφυλάκισις κληρικού ή μοναχού δύναται να εκτελήται εις ειδικόν σωφρονιστήριον κληρικών, του αναγκαιούντος προς τούτο προσωπικού φυλάκων διατιθεμένου υπό του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
  2. Αι εις κληρικούς ή μοναχούς επιβαλλόμεναι δι’ αποφάσεων των κοινών ποινικών δικαστηρίων στερητικαί της ελευθερίας ποιναί, εφ’ όσον η καταδίκη δεν συνεπάγεται, προκειμένου περί κληρικών και την ποινήν της καθαιρέσεως, εκτίονται εν τω ειδικώ σωφρονιστηρίω των κληρικών. Επί ποινής στερητικής της ελευθερίας διαρκείας ελάσσονος του μηνός δύναται ο Αρχιερεύς, προκειμένου δε περί ποινής επιβληθείσης εις Αρχιερέα η Δ.Ι.Σ. να ορίση και άλλον τόπον εκτίσεως της ποινής, συναινούντος και του αρμοδίου Εισαγγελέως.
  3. Η κατά κληρικού ασκηθείσα ποινική δίωξις, ως και η επί ταύτης εκδοθείσα απόφασις ή το εκδοθέν βούλευμα, γνωστοποιούνται παραχρήμα εις την προϊσταμένην του κληρικού εκκλησιαστικήν αρχήν υπό του ασκήσαντος την δίωξιν Εισαγγελέως ή του γραμματέως του εκδόντος το βούλευμα δικαστικού συμβουλίου ή του εκδόντος την απόφασιν ποινικού δικαστηρίου.
  4. Προκειμένου περί αιτήσεως παροχής δικαστικής προστασίας, υποβαλλομένης εις οιονδήποτε πολιτειακόν δικαστήριον υπό κληρικού, ουδεμία άδεια της οικείας εκκλησιαστικής αρχής απαιτείται.
  5. Διά Προεδρικού Διατάγματος, εκδιδομένου τη προτάσει των Υπουργών δικαιοσύνης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων θέλει καθορισθή το κατά τας παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου ειδικόν διά κληρικούς σωφρονιστήριον, ως και τα της λειτουργίας αυτού.

  Αρ. 62
  1. Εκκλησιαστικά κτίρια, προοριζόμενα διά την εγκατάστασιν γραφείων Μητροπόλεων ή Ενοριών ή διά κατοικίαν Αρχιερέων ή Εφημερίων και ανεγερθέντα ή αποκτηθέντα δι’ εισφορών Μονών και Ναών ή εξ εράνων ή ειδικών φορολογιών, φερόμενα δε επ’ ονόματι Φυσικών ή Νομικών Προσώπων, πλην του Δημοσίου, μεταβιβάζονται υποχρεωτικώς εις το ποιούμενον χρήσιν Νομικόν Πρόσωπον της Μητροπόλεως ή Ενορίας, δι’ απλής ενώπιον συμβολαιογράφου δηλώσεως, συντασσομένης και μεταγραφομένης ατελώς. Τα αυτά ισχύουν και διά τα κτίρια της Ιεράς Συνόδου, των λοιπών αυτοτελών Συνοδικών Υπηρεσιών και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
  2. Αι διατάξεις των άρθρων 4 και 23 του Α.Ν. 1530/38 «περί προστασίας των Δημοσίων Κτημάτων», ως ούτος μεταγενεστέρως ετροποποιήθη και συνεπληρώθη, έχουν ανάλογον εφαρμογήν και επί των κτημάτων των ανηκόντων εις τα εν άρθρω 1 παρ. 4 του παρόντος, αναφερόμενα Νομικά Πρόσωπα.

  (διαθέσιμο και εδώ: http://www.law.uoa.gr/crime-research/thriskia.pdf)

 49. Ο/Η ΥΓ παροράματα λέει:

  “θρησκευτικό αίσθημα” αντί “θρησκευτικό συναίσθημα”

 50. Ο/Η Δηδρ λέει:

  Χάρηκα όταν είδα τους χειροκροτητές του blog, τελούντες όπως πάντα εν αγνοία να μιλάνε ακόμη και για τις αλλαξοπατριαρχίες στο ex kathedra άρθρο που έγραψαν οι bloggers:

  Μετά το θέατρο του παραλόγου, να απαξιώνεται ένας Τωμαδάκης, μέγιστος βυζαντινολόγος (το βιογραφικό του περιλαμβάνει τιμιτικές διακρίσεις από ιδρύματα ξένων χωρών που θέλουν να μας πείσουν ότι ήταν …»Χουντικοί» και αυτοί), από έναν τύπο που γράφει σε blog, να επισημάνω ότι για μια τέτοια απαξίωση απαιτώ τα επιστημονικά έργα που είναι ικανά να απαξιώσουν τις επιστημονικές απόψεις του, ή αποδείξεις μέσα από εργοκρισίες και βιβλιοκρισίες από τον επιστημονικό κύκλο του Τωμαδάκη κλάδο ότι δεν γράφει επιστημονικά, αλλά παραποιεί την ιστορία σύμφωνα με ιδεοληψίες του.

  Μέχρι τότε, η βιβλιογραφία που ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ τον Τωμαδάκη είναι τόσο γιγάντια, που μόνο χαμόγελα συγκατάβασης προκαλούν σε όσους γνωρίσουν, οι υστερικές φωνασκίες περί χουντικών. Να θυμίσω μόνο το πατατράκ, όπου όταν του έγραψα ότι η καθ. Χριστοφιλοπούλου απαξίωνε τον Γίββωνα, χρησιμοποίησε και πάλι το επιχείρημα ότι τα λέει αυτά επειδή είναι …Χουντική (δηλ. για να απαξιώσεις τον Γίββωνα πρέπει να είσαι χουντικός…) και μετά του έφερα τις ίδιες αποδείξεις από τους …»χουντικούς» του Καίμπριτζ και της Οξφόρδης και όσο νά ‘ναι, η σιωπή του τύπου «λασκαράτου» ήταν εκκωφαντική…

  Είδα επίσης τους χειροκροτητές αλλά και τους blogger να μην έχουν τι να πουν στην περίπτωση των βίαιων αλλαγών πατριαρχών από το καθεστώς των Τούρκων. Γιατί βλέπεις, μέχρι τότε, οι φιλότουρκοι του blog, παρουσίαζαν ως αθώες παρθενώπες τους οθωμανούς:

  «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρά τον πιεστικό έλεγχο των κινήσεων του από την Υψηλή Πύλη και τον οικονομικό του μαρασμό, ενίσχυσε την σταθερότητα και διεύρυνε τις εξουσίες τής πατριαρχικής συνόδου (Γεροντισμός), ώστε να μειωθούν οι οδυνηρές συνέπειες των καταπιεστικών επεμβάσεων της Υψηλής Πύλης (αλλαξοπατριαρχίες) και να διασφαλιστεί η συνέχεια τής αποστολής του

  «Χριστιανισμός» > «Οθόδοξη ΕΚκλησία» > «Οικουμενικό Πατριαρχείο», εγκυκλοπαίδεια »Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα», τόμ. 61, εκδ. Πάπυρος, Αθήνα 2004-2005.

  Βέβαια, οι πηγές μου πάντα γελοιοποιούν και ουδέποτε το αντίθετο.

  Γιατί το θέμα μας δεν ήταν αν υπήρξαν απατεώνες κληρικοί, αλλά ΑΝ όλο το καθεστώς της αλλαξοπατριαρχίας ήταν γεγονός εκκλησιαστικό όπως το παρουσίαζαν. Και φυσικά δεν ήταν. Βλέπετε, είχαν κόψει και τα περί φιλοχρηματίας των Τούκρων, και τις πιέσεις εξωεκκλησιαστικών κύκλων, και τις πιέσεις ξένων παραγόντων ευρωπαϊκών κρατών. Και αφού έβγαλαν όλα όσα δεν τους βόλευαν, τι έμεινε; Το εξής γελοίο, να παρουσιάζεται «η Εκκλησία» (συνολικά…) να κάνει παζάρι θέσεων, λες και τα λεφτά αυτά τα έπαιρναν οι ίδιοι και όχι οι Τούρκοι, και λες και γινόταν όλο αυτό σε καθεστώς ησυχίας και ελευθερίας! Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;:

  «Στις παρεμβάσεις των παραπάνω εξωεκκλησιαστικών παραγόντων, αλλά και στη φαυλότητα των τουρκικών διοικητικών άρχων που ενθάρρυναν τη σιμωνία, καθώς και στη ματαιοδοξία ορισμένων κληρικών οφείλονται οι εκπληκτικά συχνές αλλαγές πατριαρχών: τέσσερεις αλλαγές πατριαρχών κατά το πρώτο ήμισυ του 15ου αι., δεκαοκτώ όμως κατά το δεύτερο, δεκαοκτώ συνολικά αλλαξοπατριαρχείες κατά τον 16ο αι., πενήντα τέσσερεις όμως κατά τον 17ο αι.»

  ‘Ιστορία του Ελληνικού Έθνους’, τόμ. Ι’, ‘Ο ελληνισμός υπό ξένη κυριαρχία, περίοδος 1453-1669, Τουρκοκρατία – Λατινοκρατία’, Εκδοτική Αθηνών Α.Ε., Αθήνα 1974, σελ. 101

  Εδώ φαίνεται και το μέγεθος της απατεωνιάς αλλά και της άγνοιας των χειροκροτητών…
  Και ΕΞΩεκκλησιαστικές επεμβάσεις
  Και οι Τούρκικες αρχές ζητούσαν χρήματα

  Και βεβαίως βρέθηκαν πρόσωπα να υπηρετήσουν τέτοιους σκοπούς. Αλλά ΟΧΙ «η Εκκλησία» γενικά και αόριστα και όχι σαν να ήταν αυτοί μόνοι τους και να έπαιζαν τις κουμπάρες:

  «Μερικοί από το έθνος των Ρωμαίων έχοντες συναναστροφών και συμμιξίαν με το έθνος των Φράγκων, παρακινούμενοι από πλεονεξίαν και κτήσιν χρημάτων, ακουμβίζοντες εις το γένος των Φράγκων έκαμαν πράγματα εναντία της συνήθειας και αλλότρια των δογμάτων τους, έργον και τέχνην κάμνοντες να ανακατωθούν εις αλλαγήν και προβιβασμόν πατριαρχών, και ευρίσκοντες κάποιους αγροίκους και φθοροποιούς, με κακουργίας και μεθόριας τους έκαμαν πατριάρχας, και εζήτησαν τα έξοδα της πατριαρχείας από τους μητροπολίτας και τα εφόρτωσαν εις το πατριαρχείον…»

  Σάθας N. Κωνσταντίνος, ‘Μεσαιωνική Βιβλιοθήκη’, τόμ. 3, εν Βενετία 1872, σελ. 414-419.

  Γι αυτό και οι 40 περιπτώσεις των πατριαρχών που έφυγαν σε εξορία ή εκτελέστηκαν.

  Έχουμε λοιπόν σαφέστατη συνεργασία εξωεκκλησιαστικών παραγόντων με «φράγκους» οι οποίοι μάλιστα ήταν και βασικοί υποκινητές. Άλλωστε ανθρώπους που δεν στάθηκαν στο ύψος τους είχαμε στην ιστορία πολλούς, όπως οπλαρχηγούς που τα έκαναν πλακάκια με τους Τούρκους, ή αριστερούς και εθνικόφρονες που βίαζαν και έσφαζαν τους συντοπίτες τους.

  Αυτά για όσους τόλμησαν να μιλήσουν για πηγές.
  Η απάτη έχει κοντά πόδια (ή της τα κόβω εγώ για να τα κοντύνω…).

  Και πόσο ΑΣΤΕΙΟ ήταν όταν είδα, να μην μιλαει κανείς στο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ επιχείρημα ότι έγιναν αλλαξοπατριαρχείες, εξαιτίας της δωροδοκίας του 1466! Το οποίο μάλιστα, έκανε τους Τούρκους…πονηρούς.

  Σύμφωνα με αυτές τις άθλιες απόψεις μπορεί να έλθει ο πολεοδόμος του 2009 και να πει ότι υπάρχει διαφθορά στην Πολεοδομία, επειδή ο Μήτσος ο Λέπουρας, το 1950 λάδωσε τον προϊστάμενο… Ή υπάρχει διαφθορά στην Εφορία, επειδή το 1960, ο Θανάσης λάδωσε τον εφοριακό.

  Μπορεί φυσιολογικός άνθρωπος να δεχτεί ότι υπήρξαν αλλαξοπατριαρχίες επειδή το 1466 κάποιοι δωροδόκησαν τον Σουλτάνο;

  Ο Σουλτάνος, βρε φιλότουρκοι, προκειμένου να χτυπήσετε την εκκλησία, από που ήταν; Από το παρθεναγωγείο; Είχε σφάξει, είχε κρεμάσει, είχε βιάσει, είχε ληστέψει, είχε αρπάξει, είχε κάψει, είχε καταστρέψει, είχε ερημώσει… Αυτόν τον άνθρωπο και τον λαό του, τον διέφθειραν οι …Έλληνες, το 1466 και γι αυτό υπήρξαν αλλαξοπατριαρχίες;

  Ποιος είχε τη δύναμη να εξορίσει, φυλακίσει, βασανίσει ή εκτελέσει; Μόνο οι Τούρκοι φυσικά. Είχαν κανένα συμφέρον οι Τούρκοι από αυτές τις απομακρύνσεις Πατριαρχών; Βεβαίως. Πήραν 40 φορές περισσότερα χρήματα από το αν έμεναν οι 40 πατριάρχες στη θέση τους.

  Ξανείπα ότι μέρος του φανατισμού, κρύβεται στις αποσιωπήσεις. Σε ένα άθλιο κείμενο που ΚΡΥΒΕΙ όλες τις παραμέτρους που δεν βολεύουν την ιδεοληψία και δεν κάνει λόγο:

  Για το ιδιαίτερο καθεστώς της δουλείας επί 400 χρόνια όπου όλες οι πρωτοβουλίες ανήκαν στους Τούρκους.

  Χωρίς αναφορά στις δωροδοκίες των Λατίνων και των Προτεσταντών προς τον Σουλτάνο, προκειμένου να βγάζει από τη μέση όποιους ιεράρχες θεωρούσε εμπόδια.

  Χωρίς αναφορές στους Τουρκόφιλους Κοτσαμπάσηδες που δωροδοκούσαν για τον ίδιο σκοπό.

  Χωρίς αναφορές σε Έλληνες φατριαστές, που δωροδοκούσαν για πολιτικούς λόγους προκειμένου να απομακρυνθεί κάποιος ιεράρχης.

  Χωρίς αναφορά ΚΥΡΙΩΣ στη φιλοχρηματία των Τούρκων και το συμφέρον τους να απομακρύνουν τους Πατριάρχες..

  Η απάτη επιτελέσθηκε όπως και η αποκάλυψή της.

 51. Ο/Η Fremendog λέει:

  Έγραψε ο Λασκαράτος για τον Λούκαρι:
  @Το 1629 συντάσσει την περίφημη “Ομολογία” του, κείμενο προσεγγιστικό προς τους Προτεστάντες, στην οποία απορρίπτει το αλάθητο της Εκκλησίας και υποβαθμίζει τους Αγίους.@

  Εδώ προσπαθείς να μειώσεις στα μάτια των Ορθοδόξων τον Λούκαρι παρουσιάζοντάς τον ως προτεστάντη. Ξέχασες όμως να αναφέρεις ότι ο Λούκαρις αποκήρυξε προφορικά την ομολογία αυτή-η οποία είχε τον τίτλο Confessio fidei reverendissimi domini Cyrilli Patriarchae Constantinopolitani nomine et consensu Patriarcharum Alexandrini et Hierosolymitani, aliarum que Ecclesiarum orientalium antistitum, scripta Constantinopoli mense Martio anni 1629. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η σύνταξη της ομολογίας, που αναπαράγει την θεολογία του Καλβίνου (Institutio) και των Καλβινικών ομολογιών (Gallicana, Belgica), είναι έργο καλβινιστών θεολόγων με την εποπτεία του Αντωνίου Λεζέ και με την πιθανή συνδρομή των προσκείμενων στον οικουμενικό πατριάρχη καλβινιζόντων Ελλήνων θεολόγων.

 52. Ο/Η laskaratos λέει:

  Δεν φανταζόμουν πως τόσο καιρό μετά ο Δηδρ θα επανερχόταν χωρίς τίποτα καινούργιο παρακάμτοντας στρουθοκαμηλικά για πολλοστή φορά το γεγονός πως 7 εκκλησιαστικοί και εθνικόφρονες ιστορικοί (Παπαρηγόπουλος κλπ) λένε τα ίδια με εμένα και καταδικάζουν το επισκοπάτο, για να μας ξαναπεί πως οι φιλοχρήματοι «Τούρκοι» -φαντάζομαι πως με την αστεία ρατσιστική αυτή γενίκευση εννοεί τους αξιωματούχους-παρέσυραν τους καημένους πατριάρχες και επισκόπους σε ένα ράλυ πλειστηριασμών. Ακόμη κι αν ήταν έτσι-που με πατριαρχικές πηγές σου απέδειξα πως οι Ρωμιοί προύχοντες ξεκίνησαν την Ιστορία, και που όπως βλέπει κάθε ισορροπημένος άνθρωπος μόνοι τους οι φιλόδοξοι καλόγεροι τσιγκλάγανε μετά την πατριαρχική αγοραπωλησία, τον Σουλτάνο για νέα κούρσα πλειστηριασμών και ο εκθρονισμένος πατριάρχης ξαναγύριζε με καλύτερη προσφορά για να εκδικηθεί-υπήρχε η οδός της μη συνεργασίας ή ακόμη και του μαρτυρίου.

  Διάολε τόσο χαμηλά βάζεις τον πύχη του πατριαρχικού ήθους και τόσο εύκολα πετάς τα άγια τοις κυσί και τον χρυσό μαργαρίτη στους χοίρους;;

  Fremendog,
  δεν ξέρω τι καπνό φουμάρεις και τι θες να αποδείξεις με την ετεροχρονισμένη παρέμβασή σου. Η συμπεριφορά του Λούκαρι είναι για χίλιες αιτίες κατάπτυστη. Συμμετείχε σε συνωμοσίες και αγοραπωλησίες για τον θρόνο. Θυμίζω και σε σένα πως μιλάμε για τον υποτιθέμενο διάδοχο του μαρτυρικού απόστολου Ανδρέα. Έλεος πια με τους ορθόδοξους που μιλάνε για το αξίωμα του πατριάρχη τους σαν να ήταν το σκαμνί του χάνου των Τατάρων.
  Παρέλειψα, λες, να πω πως ανακάλεσε την προτεσταντική του ομολογία; Παρέλειψα και εκατοντάδες απαξιωτικά περιστατικά που μπορείς να βρεις στην έγκυρη έκδοση που παραπέμπω. Αν μου καταλογίζεις ενοχοποιητικό δόλο για την πρώτη παράλειψη, καταλόγισέ μου υπερασπιστικό δόλο για τις πολλαπλάσιες υπόλοιπες.

  Κι αν δηλαδή ανακάλεσε όπως λες τα γραπτά του που ως γνωστό μένουν με μια προφορική δήλωση που ως γνωστόν την παίρνει ο άνεμος, τι άλλο αποδεικνύει αυτό το ατελείωτο πήγαιν’-έλα αλληλοαναιρούμενων Ομολογιών Πίστης, παρά το ότι ήταν ένας χαμαιλέοντας που προσάρμοζε τα τιμαλφή των δογμάτων του στο παζάρι των καιρών;

 53. Ο/Η Fremendog λέει:

  Ο Λούκαρις ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος έζησε στην περίοδο του Τριακονταετούς Πολέμου (1618-1648). Η όξυνση του θρησκευτικού φανατισμού εκείνη την εποχή-λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ προτεσταντών και Καθολικών-ήταν τέτοια που ο Λούκαρις και να το ήθελε δεν θα μπορούσε να παραμείνει ουδέτερος. Είχε απόλυτη συναίσθηση του καθήκοντός του απέναντι στην Ορθοδοξία και ήξερε μεταξύ άλλων ότι πάλευε για τη ζωή του. Γι’ αυτό επέλεξε ως προστάτες και συμμάχους του τους πρεσβευτές των προτεσταντικών χωρών. Ο παπικός θρόνος οργάνωσε συστηματικά την εξουδετέρωση ή την εκθρόνιση του Κυρίλλου από τον οικουμενικό θρόνο και χρησιμοποίησε για τον σκοπό αυτό όχι μόνο τους πρεσβευτές των ρωμαιοκαθολικών χωρών, αλλά και τους λατινίζοντες σπουδαστές του Κολλεγίου του Αγίου Αθανασίου της Ρώμης (Λέοντα Αλλάτιο, Πέτρο Αρκούδιο, Ματθαίο Καρυοφύλλη κ.α.), οι οποίοι υποστήριζαν τις διεκδικήσεις των Ιησουιτών και ενεργούσαν εναντίον του προσώπου του Κυρίλλου με συκοφαντικές συνήθως διαδόσεις. Αποτέλεσμα των δολοπλοκιών αυτών υπήρξαν κατά τη διάρκεια της πατριαρχίας του πέντε εκθρονίσεις, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις αντίστοιχες μεταβολές επιρροών των ξένων πρεσβευτών στην πολιτική της Υψηλής Πύλης.

  Η επάνοδος του στον πατριαρχικό θρόνο επιβαλλόταν από τη σταθερή αξίωση του κλήρου και του λαού της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι παρέμειναν αφοσιωμένοι στο πρόσωπο του μεγαλόπνοου και αγωνιστή πατριάρχη, ο οποίος ίδρυσε στο πατριαρχείο αξιόλογο τυπογραφείο για την προώθηση ορθόδοξων εκδόσεων, αναδιοργάνωσε την παιδεία του Γένους, ανύψωσε την μορφωτική στάθμη του κλήρου και τόνωσε το ποιμαντικό και το κηρυκτικό έργο στη δικαιοδοσία του πατριαρχείου. Παράλληλα, έδειξε σταθερό ενδιαφέρον για τους αγώνες των ορθοδόξων της Ρωσίας εναντίον της ουνιτικής προπαγάνδας και προέτρεψε τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφάνη να μεταβεί στη Ρωσία για τη στήριξη των ορθοδόξων.

  Ο παπικός θρόνος και η Congregalo de propaganda fide με αλλεπάλληλες συνεδρίες (1627-1628) χρησιμοποίησαν και μεγάλα χρηματικά ποσά για την εκθρόνιση ή ακόμα και την εξόντωση του Κυρίλλου, καθώς και για την καταστροφή του πατριαρχικού τυπογραφείου, που τύπωνε αντιπαπικές κυρίως πραγματείες. Η καταστροφή του τυπογραφείου από τους Ιησουίτες (1628) και η γνωστοποίηση των σχεδίων του παπικού θρόνου για τον πατριάρχη έστρεψαν τον Κύριλλο προς τους πρέσβεις των προτεσταντικών χωρών και ιδιαίτερα προς τον Κορνήλιο Haga, ο οποίος με συνεχείς παρεμβάσεις στην Υψηλή Πύλη και με τη δαπάνη χρηματικών ποσών παρεμπόδιζε την εφαρμογή των αθέμιτων σχεδίων του παπισμού.

  Θα μπορούσες να γράψεις κάτι για το έργο του Κυρίλλου, για το αν θα ήταν δυνατή η προσφορά του στον ελληνισμό και την ορθοδοξία χωρίς την εμπλοκή του στις μηχανορραφίες της εποχής. Θα μπορούσες να μας πεις πώς στο καλό θα προστάτευε τη ζωή του χωρίς συμμάχους. Θα μπορούσες να περιγράψεις το κλίμα της εποχής του Τριακονταετούς Πολέμου για να κατανοήσει ο κόσμος τα κίνητρα ενός ανθρώπου που πίστευε ότι ο Πάπας και οι Ιησουίτες είχαν ως βασικό στόχο τους «να μας διώκουσι και να μας ζημιώνουν και να γυρεύουσι τον χαλασμόν μας και τον αφανισμόν του πατριαρχείου και όλης της Εκκλησίας των Γραικών». Τίποτα από αυτά όμως δεν σε ενδιαφέρει: από τη στιγμή που μπλέχτηκε σε αγοραπωλησίες για τον θρόνο είναι «κατάπτυστη» η συμπεριφορά του. Άμα σε βολεύει να απλοποιείς έτσι τα πράγματα δεν έχω να γράψω κάτι άλλο.

 54. Ο/Η Sakis de la Korfu λέει:

  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4514517&ct=4

  ΟλόκληρηΑυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.

  Βαρθολομαίος να ΄χει μεταβληθεί σε αξεσουάρ για την προμόσιον του εκάστοτε εκπροσώπου της Ελλάδας στη Γιουροβίζιον μπας και επηρεαστούν και μας ψηφίσουν οι- πολύ- ορθόδοξοι της Ανατολικής Ευρώπης κι η Παπαρίζου να μπαίνει, η Καλομοίρα να βγαίνει απ΄ το Ιερόν Φανάριον κι ο Οικουμενικός αντί γαρδένιες να τους ρίχνει τις ευλογίες του. Και φέτος ο Σάκης (φωτογραφία) να εκκλησιάζεται- Μεγαλοδευτεριάτικα ήταν; Κυριακή των Βαΐων ήταν;- έμπλεος ευλαβείας- αλλά και με τις κάμερες παρούσες- κι ο Πατριάρχης, στο τέλος της λειτουργίας, αντί κηρύγματος να μιλάει στο εκκλησίασμα για την… Γιουροβίζιον, να εύχεται στον Σάκη επιτυχία στην «ευγενή του επιδίωξη»- περίπου Fanari, twelve points/ douze points- και να καλεί τον Σάκη να βαφτίσει το μωρό του στο Φανάρι. Shake it, Βartholomew! Shake it, Βarthy! (Ο Θεός, δηλαδή, να με σχωρέσει…). Και στο προαύλιο της Μεγάλης του Γένους Σχολής οι- εναπομείναντες…- Μεγαλοσχολίτες,- οι μαθητές της-, οι Ζωγραφιώτες- του Ζωγράφειου- και οι Ζαππίδες -του Ζαππείου Παρθεναγωγείου- να ΄χουν ντυθεί Ρουβίτσες της Μεγάλης του Σάκη Σχολής και να τσιρίζουν «Σάκης! Σάκης!». Καλά, Χριστόδουλε,εσύ έφυγες νωρίς… Όλος ο κόσμος,μια σκηνή… Ένα πολύ καλό «νούμερο»- το ναυάγιο ενός γάμου- και, κάπου δεκαπέντε, είκοσι λεπτά μόνη στη σκηνή, στο «Θέατρον», η Χρύσα Ρώπα (βασική φωτογραφία) να ψιλοκεντάει, σπαρταριστή και ανεπαισθήτως μελαγχολική: απ΄ τα καλύτερά μου του χειμώνα. Και, μαζί μ΄ ένα πιο σύντομο πολιτικό «νούμερο» του Λάκη Λαζόπουλου και το εντυπωσιακό αλλά και ιδιαίτερα καλόγουστο σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά, τα μόνα που κρατώ απ΄ την κάπου τρίωρη παράστασή του «Ο βιοπαλαιστής στη στέγη». (Α, και πολύ εκτιμώ ότι τον επόμενο χειμώνα που θα επαναληφθεί, η ανώτερη τιμή εισιτηρίου, όπως ο ίδιος ο Λάκης Λαζόπουλος ανακοίνωσε, θα ΄ναι 35 αντί των φετινών 50 ευρώ. Κι ο άγιος φοβέρα θέλει…).

 55. Ο/Η laskaratos λέει:

  Fremendog,
  από τι στιγμή που έτσι αυθαίρετα ταυτίζεις τα συμφέροντα του προδοτικού και σκοταδιστικού πατριαρχείου με τα συμφέροντα του Ελληνισμού, ασφαλώς κάθε αισχρότητα που διαπράττουν οι πατριάρχες μπορεί να δικαιολογηθεί κάτω από αυτήν την ιδεοληψία. Για το συμφέρον μας αγορωπουλούσε επισκοπικούς θρόνους ο φιλοπροτεστάντης Λούκαρις για το συμφέρον μας και ο φιλοκαθολικός Κονταρής, παναγιώτατοι πατριάρχες αμφότεροι.

  Κάνω μια απλή σκέψη. Αν αύριο μπει λουκέτο στο πατριαρχείο, τι θα πάθει η Ελλάδα και οι πολίτες της; Θα αυξηθούν οι τιμές των τροφίμων, θα κλείσουν νοσοκομεία ή σχολεία, θα πέσει κάποια επιδημία στη χώρα, θα κλείσουν επιχειρήσεις, θα αυξηθεί η ανεργία, θα δεχθούμε επίθεση από τον Άρη; Ομολογώ δεν μπορώ να αντιληφθώ την ωφελιμότητα του πατριαρχείου των υμνητών της χούντας, των παιδεραστών, των κηφήνων, των σκοταδιστών, των υποκριτών των παράσιτων του κρατικού προϋπολογισμού, των μάγων που κατασκευάζουν σωτήρια ελιξήρια.

 56. Ο/Η Ρουβίτσα λέει:

  ενός πατριαρχείου κε Λασκαράτο μου, κοσμικού, γήινου, αμαρτωλού που εκλιπαρεί δια του ΓΑΠ δια της Ντόρας και δια κάθε λεφτά Ελληνοαμερικάνου μια επισκεψούλα του πλανητάρχη στο μέγαρο των Χαλυβούργων στο Φανάρι.
  Ο σείχης του Ντουμπάι έχει πιό πνευματική ενατένιση των πραγμάτων της Ιστορίας από τον πατριάρχη της Γιουροβίζιον και της ΑΕΚ.

 57. Ο/Η Δηδρ λέει:

  «Διάολε τόσο χαμηλά βάζεις τον πύχη του πατριαρχικού ήθους»

  Τύπου «λασκαράτε», απαντάς σε μένα με εξυπνάδες; έλα τώρα.

  Πρώτα ζήτα συγγνώμη για όλα όσα ΑΠΕΚΡΥΨΕΣ βάσει των πηγών, και μετά συζητάμε…

 58. Ο/Η Θησέας λέει:

  Εντελώς τυχαία βρέθηκα εδώ μέσα. Για όσα διάβασα, και επειδή ήμουν μαθητής του Τωμαδάκη από 1968-1972, έχω να πω τούτα.
  Ουδέποτε ο μεγας εκείνος άνθρωπος και καθηγητής και Έλληνας είχε κάμει λόγο στο πλαίσιο των καθηκόντων του για θέματα πολιτικά. Ουδέποτε άφησε έστω και υπαινιγμό για την πολιτική κατάσταση. Πολύ περισσότερο, ουδέποτε εργάσθηκε για τη στήριξη της Χούντας. Εκείνοι που αλιεύουν πεερικοπές από ομιλίες του με θετικές αναφορές ή και ύμνους για τη χούντα ξεχνούν ότι αυτό το έκανε στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Όχι βέβαια ότι είχε καθήκον να εγκωμιάζει τη χούντα. Κάνουμε όμως πως δεν ξέρουμε κάτω από ποιο καθεστώς ζούσαν όλοι όσοι υπηρετούσαν σε κάποια θέση στο Δημόσιο. Με αυτά δεν εννοώ ότι συμφωνώ μαζί του. Ίσα ίσα, είμαι απόλυτα αντίθετος, μόνο που έχω μάθει να κρίνω με βάση όλα τα δεδομένα που υπάρχουν. Και αν κάποιος ισχυριστεί ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί προκειμένου να μην υφίσταται τους εκβιασμούς, έχω να απαντήσω ότι σ’ αυτήν την περίπτωση δεν θα έβρισκαν σήμερα κάποια αφορμή για να τον κατηγορούν, όμως έγώ και εκατοντάδες άλλοι συμφοιτητές μου θα είχαμε χάσει τη ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη διδασκαλία ενός γίγαντα του πνεύματος και της επιστήμης. Για όσους δεν γνωρίζουν έχω να πω ότι τον Τωμαδάκη τον αναφέραμε με τον τίτλο «Δάσκαλος» – γιατί πράγματι ήταν ΔΑΣΚΑΛΟΣ. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν ορθώς έπραξε που έμεινε στη θέση του. Στο κάτω κάτω ούτε έμεινε όσο έμεινε η Χούντα χάρη σ’ αυτόν ούτε θα έπεφτε νωρίτερα αν ήταν αντίθετός της ούτε εγώ θα μπορούσα να αναπληρώσω όσα άντλησα από αυτον τον άνθρωπο και καθηγητή.
  Εξ άλλου, συμφωνώντας με όσα έγραψε για τον Τωμαδάκη ο Δηδρ έχω να πω ότι πρέπει να το σκέφτεται καλά όποιος πιάνει στο στόμα του αυτόν τον άνθρωπο. Αμφιβάλλω αν κάποιος από όσους έγραψαν αρνητικά σχόλια ξέρει τι σημαίνει για την ελληνική φιλολογική επιστήμη η παρουσία του Τωμαδάκη. Με δεκάδες αυτοτελείς εκδόσεις, με άνω των 1100 επιστημονικού περιεχομένου δημοσιεύματα, υπηρέτησε τη βυζαντινή φιλολογία αλλά και την ιστορία, τη γλωσσολογία, τη λαογραφία, τη νεοελληνική γραμματεία. Η ενασχόλησή του με την εκκλησιαστική ιστορία και μάλιστα της Κρήτης απέδωσε έργο τεράστιας σημασίας, εξ όσων δε γνωρίζω μεγάλο μέρος από αυτό παραμένει αδημοσίευτο.
  Ως προς το θέμα των αλλαξοπατριαρχιών, σημειώνει μεταξύ των άλλων για τη χρονική περίοδο 1570-1670: (Κληρικοί και μάλιστα αρχιερείς) «ως οι πρόγονοί των εζήτουν κατά την Παλαιολόγειον εποχήν βοήθειαν από την Δύσιν, συμβιβάζοντες ενίοτε τα ασυμβίβαστα χάριν της σωτηρίας της Πόλεως και του Γένους, ούτω και αυτοί, είτε ειλικρινώς πιστεύοντες είτε πλασματικώς, απηυθύνοντο προς τους Δυτικούς κοσμικούς, λογίους, εκκλησιαστικούς διαφόρων παρατάξεων, επιθυμούντες εκείθεν στήριξιν και λεκτικώς θυσιάζοντες και προσκαίρως όσα κατά βάθος υπεστήριζον και επίστευον. Και αν μεταξύ αυτών ευρέθησαν άνδρες φαινόμενοι σήμερον προδόται της πίστεως ή απατεώνες και φιλόχρυσοι, τα πάντα πρέπει να κριθούν κατά τας τότε συνθήκας και περιστάσεις: εν ήτο το φάρμακον, από την πλευράν του Τούρκου κατακτητού, το χρήμα, δι’ ου εξηγοράζετο ο θρόνος της Κωνσταντινουπόλεως. Αλλ’ οι άνθρωποι του ις’ και του ιζ’ αιώνος δεν ήσαν υπαίτιοι διά το μέσον τούτο, το οποίον άλλοι προ αυτών κατά τον ιε’ αι. υπερμεσούντα καθιέρωσαν, διά να εισπράττη ο κατακτητής, πέραν των νομίμων του φόρων, και έκτακτον φορολογίαν, μέσω της ταλανιζομένης Εκκλησίας, των αλλαξοπατριαρχιών και των επακολουθουσών αυτάς μεταβολών (καθαιρέσεων, προαγωγών, μεταθέσεων κλπ.). Δεν είχον δηλαδή οι υπόδουλοι Έλληνες δυνατότητα επιλογής μέσων» (βλ. Νικ. Β. Τωμαδάκη, «Λουκάρεια». Επετηρίς Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών τόμ. 41, 1975, σελ. 154-155). Αυτή είναι, φίλοι, αντικειμενική εξιστόρηση των πραγμάτων. Τα υπόλοιπα είναι για να υπηρετούν σκοπιμότητες.

 59. Ο/Η laskaratos λέει:

  Θησέα,
  εκφράζω την αγανάκτησή μου για την ευκολία με την οποία δικαιολογείς τους εμετικούς ύμνους του καθηγητή Τωμαδάκη στη Χούντα:
  @Εκείνοι που αλιεύουν πεερικοπές από ομιλίες του με θετικές αναφορές ή και ύμνους για τη χούντα ξεχνούν ότι αυτό το έκανε στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας@
  Εγώ πιστεύω πάλι πως ως μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας, ως δάσκαλος και επιστήμονας είχε ακριβώς το αντίθετο καθήκον.
  Απορώ πως δεν ντρεπόταν τους φοιτητές του-με εξαίρεση εσένα και κάποιους σαν κι εσένα-και έδειχνε λιγότερο θάρρος και αρετή από μια αντιστασιακή φοιτητριούλα.
  Σου λένε τίποτα τα ονόματα Στασινόπουλος, Δελαπόρτας, Σαρτζετάκης, Βεγλερής, Μουστακλής, Οπρόπουλος, Μήνης;
  Ήταν δικαστές, καθηγητές αξιωματικοί που όχι μόνο δεν ακολούθησαν τη συνταγή του ψευταράκου παλιανθρωπάκου Τωμαδάκη να υμνούνε με ψέμματα τους προδότες και τους τυράννους της πατρίδας τους, αλλά αντιστάθηκαν με κόστος φοβερό μερικοί. Πολλοί πανεπιστημιακοί απολύθηκαν αλλά ο χριστιανός Τωμαδάκης ψευδολογούσε ασύστολα υμνώντας τους βασανιστές.
  Ωραίος χριστιανός, άνθρωπος, δάσκαλος και επιστήμονας.

  Τώρα επειδή επικαλείσαι και τον ξεφωνημένο χριστιανό σχολιαστή Δηδρ, και τον Τωμαδάκη, δράττομαι της ευκαιρίας για να θυμήσω, πως ενώ ο Δηδρ υμνούσε τον Τωμαδάκη εδώ στο πρώτο του σχόλιο:

  @Γιατί, άλλο όταν λέει κάτι ο Τωμαδάκης, και άλλο ο πάσα ένας, (αποδεδειγμένα πλέον) εχθρός της αλήθειας.@,

  όταν εγώ επικαλέστηκα άρθρο του στην δική σας «Ηθική και Θρησκευτική Εγκυκλοπαίδεια», όπου παραδεχόταν πως η ξεδιάντροπη Εκκλησία σας έχει ανακηρύξει ως Αγία την εκτυφλώτρια του γιού της αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία (9 Αυγούστου), αυτός με κατηγορούσε πως ψεύδομαι, λες και το έλεγα εγώ και όχι ο Τωμαδάκης σας, ή λες και ήταν η μόνη φόνισσα και όχι ια από τις πολλές και τους πολλούς που η Εκκλησία σας τιμά ως Αγίους. Ανάμεσά τους και τον Μέγα Κώστα που δολοφόνησε γυναίκα, γιό, ανηψιό, πεθερό.

 60. Ο/Η Θησέας λέει:

  Λασκαράτε,
  βλέπω κυριεύτηκες από (ιερή;) αγανάκτηση! Γι’ αυτό και δεν είσαι νηφάλιος για διάλογο. Απόδειξη δε της σύγχυσής σου είναι το ότι ενώ καθυβρίζεις τον Τωμαδάκη (έχεις δει έστω φωτογραφία του;) στη συνέχεια τον επικαλείσαι για να στηρίξεις την άποψή σου. Αυτό γιατί στο βάθος παραδέχεσαι την αξία του ως επιστήμονα. Όσο για τα ονόματα που αράδιασες, ναι μου λένε όσα λένε και σ’ εσένα και σε όλους τους Έλληνες! Προσπέρασες όμως αυτό που έγραψα, ότι είμαι απόλυτα αντίθετος με τη στάση του Τωμαδάκη απέναντι στη χούντα. Και δεν τον δικαιολόγησα – προσπάθησα με συντομία να εξηγήσω αυτήν τη στάση του. Σε κάθε όμως περίπτωση το έργο και μάλιστα το επιστημονικό ενός ανθρώπου ακυρώνεται από τις πολιτικές του επιλογές και γενικότερα από την ιδεολογία του; Και ο Πλάτων ήταν με το μέρος της αριστοκρατίας. Τι πρέπει λοιπόν να πούμε;
  Κάτι ακόμη. Επειδή γράφεις υποτιμητικά ή και χλευαστικά για το πρόσωπό μου χωρίς να με ξέρεις (για την ηλικία μου μόνο έχεις κάποια στοιχεία), να σου επαναλάβω ότι ΠΟΤΕ ο Τωμαδάκης δεν ασχολήθηκε με την κατάσταση που επικρατούσε τότε ούτε και ενέπλεξε φοιτητές στην υπόθεση αυτή. Ήταν αφοσιωμένος στο διδακτικό και στο επιστημονικό έργο του. Αν σου λέει κάτι, να σου προσθέσω ότι από την αφοσίωσή του αυτή έμεινε ανύπαντρος, στο τελευταίο δε μάθημά του σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο (Αίθουσα Κων.Παπαρρηγοπούλου. Οι φοιτητές του τον παρακολουθούσαν με μεγάλη ευχαρίστηση παρά το ότι δεν έπαιρνε παρουσίες) είπε στο ακροατήριο: «Τωμαδάκια κατά σάρκα δεν έτυχε να αποκτήσω. Με παρηγορεί όμως το ότι απέκτησα και αφήνω πολλά κατά πνεύμα». Αυτός ήταν ο Τωμαδάκης και όχι ο «άλλος». Δικαίωμά σου, βέβαια, να έχεις τα δικά σου κριτήρια, τη δική σου άποψη. Υποψιάζομαι όμως ότι υπόβαθρο αυτής της στάσης σου είναι η εχθρότητά σου προς την Εκκλησία. Και αυτό είναι δικαίωμά σου, μόνο που χωρίς να το καταλαβαίνεις γίνεσαι άδικος κριτής, ίσως και εμπαθής.

 61. Ο/Η laskaratos λέει:

  Θησέα,
  πας γυρεύοντας.
  Άκου λοιπόν:

  1. Λες:
  @τον Τωμαδάκη τον αναφέραμε με τον τίτλο “Δάσκαλος” – γιατί πράγματι ήταν ΔΑΣΚΑΛΟΣ. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν ορθώς έπραξε που έμεινε στη θέση του. Στο κάτω κάτω ούτε έμεινε όσο έμεινε η Χούντα χάρη σ’ αυτόν ούτε θα έπεφτε νωρίτερα αν ήταν αντίθετός της@.

  α.Μάθε πως ο δάσκαλος το πρώτο που διδάσκει στους μαθητές του είναι ΤΟ ΗΘΟΣ, και οι ύμνοι στη Δικτατορία δείχνουν έλλειψη ήθους
  β.Η Χούντα δεν θα έπεφτε νωρίτερα αν δεν την υμνούσε ο Τωμαδάκης. Ούτε η Ελλάδα θα νικιόταν σε κάποια εισβολή έχθρών αν δεν πολεμούσε ο Τωμαδάκης. Τι ωραία δικαιολογία λοιπόν για να μην πολεμάνε οι κιοτήδες και οι ριψάσπιδες.

  2. Λες:
  @Απόδειξη δε της σύγχυσής σου είναι το ότι ενώ καθυβρίζεις τον Τωμαδάκη (έχεις δει έστω φωτογραφία του;) στη συνέχεια τον επικαλείσαι για να στηρίξεις την άποψή σου@.

  α.Δεν ήξερα πως θα έπρεπε να έχω δει φωτογραφία κάποιου υμνητή της Χούντας για να μπορέσω να τον κρίνω. Εσύ έχεις δει φωτογραφία του Εφιάλτη ή του Πήλιου Γούση; Άρα δεν μπορείς να τους κρίνεις.
  β. Τον Τωμαδάκη δεν τον επικαλέστηκα ως έγκυρο επιστήμονα. Κανείς που δεν έχει ήθος δεν είναι έγκυρος επιστήμονας επειδή μπορεί να θέσει την επιστήμη του στην υπηρεσία των ιδεοληψιών του και της Εξουσίας. Τον Τωμαδάκη τον επικαλέστηκα ως ορθόδοξο χριστιανό επιστήμονα που δεν είχε κανένα λόγο να συκοφαντήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία. Για σας είναι έγκυρος επιστήμονας και ο Δηδρ που τον ύμνησε ως αυθεντία, τον αμφισβήτησε όσον αφορά στην κατά την Εκκλησία σας αγιότητα της αισχρής φόνισσας του γιού της αγίας Ειρήνης της Αθηναίας.
  Δεν ήξερε βέβαια ο Δηδρ (ή το ήξερε αλλά νόμιζε πως δεν το ήξερα εγώ) τότε ότι το σχετικό λήμμα της δική σας Ηθικής Εγκυκλοπαίδιας (εγκεκριμένης από το οικ.πατριαρχείο) που ομολογούσε την Αγιότητά της το υπέγραφε ο Τωμαδάκης!!!

  3.Τώρα το ότι ήταν ανύπανδρος κλπ τι προσθέτει στο ήθος ή στην εγκυρότητά του και γιατί το αναφέρεις, ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω. Ανύπαντροι είναι και οι μητροπολίτες αλλά, άσε καλύτερα.

  4. Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια, πάνω στο ζήτημα των Αλλαξοπατριαρχιών, έχεις εντοπίσει κάποια ανακρίβεια στα όσα έγραψα;

 62. Ο/Η Θησέας λέει:

  «Πήγα γυρεύοντας» να δω πόσο μεγάλη είναι η μπουλντόζα σου. Και βλέπω πως για ισοπέδωση είναι η πρώτη. Ευτυχώς δε θυμήθηκες να μας πεις πως όταν οι άλλοι πολεμούσαν την τουρκιά ένας εκκολαπτόμενος ποιητής καθόταν κι έγραφε ποιήματα αντί να πάει να πολεμήσει. Μπόρεσε μόνο ν’ αναφωνήσει «Βάστα, καημένο Μεσολόγγι!». Θα ξέρεις πως αυτός ήταν ο Σολωμός.
  …Γι’ αυτό και στην απορία σου αν έχω έντοπίσει ανακρίβεια σε όσα έγραψες απαντώ: η μισή αλήθεια είναι ανακρίβεια, είναι ψέμα.

  Και γεια χαρά!

 63. Ο/Η laskaratos λέει:

  Θησέα,
  επικαλείσαι τον Σολωμό που δεν πολέμησε την Τουρκιά.
  Κακό παράδειγμα βρήκες. Ο Σολωμός πολέμησε με την πένα του και πάντως δεν ύμνησε τον τύραννο όπως ο Τωμαδάκης. Πως τολμάς να συγκρίνεις;
  Κατά τα λοιπά δεν απάντησες σε τίποτα. Φρόντισες και να μας αποχαιρετίσεις, πετώντας ένα καπνογόνο για μισές αλήθειες που τάχα έγραψα. Εντόπισέ μου αν μπορείς μια μισή αλήθεια που έγραψα και συμπλήρωσέ την εσύ να ολοκληρωθεί.
  Ιδού η Ρόδος.

 64. Ο/Η Εωσφόρος λέει:

  Mπαίνω στην κουβέντα σας κε Λασκαράτε με τον Θησέα (θαυμάζω την υπομονή σας να συνδιαλέγεστε με κουτούς) για να πω πως ο Τωμαδάκης που τον είχα και εγώ καθηγητή ήταν ακόμα χειρότερος από αυτό που εσείς λέτε.
  Κανείς δεν τον ανάγκασε να υμνήσει τον φασισμό. Ήταν συνειδητός οπαδός της δικτατορίας. Στο κάτω κάτω μπορούσε να κρατήσει το στόμα του κλειστό, όπως τόσοι και τόσοι.
  Όποιος θέλει διαβάζει το παρακάτω από το οποίο υπογραμμίζω για τον φασίστα Τωμαδάκη:

  http://www.elemedu.upatras.gr/eriande/synedria/synedrio4/praktika1/karamouzis.htm

  //Μάλιστα υπεραμύνεται του γεγονότος ότι ορισμένοι καθηγητές έφτασαν στο σημείο να πρωτοστατήσουν στην αποκήρυξη και ανάκληση των «εθνοβλαβών βιβλίων», δεχόμενοι την αποδοκιμασία μέρους των φοιτητών, τους οποίους κατονομάζει, λέγοντας ότι «διέθετον προσέτι ωργανωμάνας φάλαγγας ποικιλωνύμων σωματείων, και δη την επαράτου μνήμης νεολαίαν Λαμπράκη, δι’ ής εξεπόρνευον ηθικώς και εθνικώς την σπουδάζουσαν νεότητα, απασχολούντες αυτήν εις έργα αλλότρια των σπουδών της, μεταβάλλοντες τους σπουδαστάς μας εις τραπεζορρήτορας και διαδηλωτάς των πεζοδρομίων, εν ονόματι μιας δήθεν ελευθερίας, την οποίαν οι πάτρωνές των ουδέποτε είχον σεβασθεί». (Τωμαδάκη, Ν. 1968, σ. 226)//.

  Ακολουθεί το άρθρο:

  Πανεπιστήμιο και Ιδεολογία.

  Η αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογικοπολιτικής θεωρίας μέσα από τους επισήμους λόγους των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  (1900-1970)

  Πολύκαρπος ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ

  Δρ. Κοινωνιολογίας της Θρησκείας

  Διδάσκων στο Παν/μιο Αιγαίου

  ΠΕΡΙΛΗΨΗ

  Η δημιουργία του Ελληνικού Πανεπιστημίου συνδέθηκε με την παρουσία του ελληνικού κράτους και της ιδεολογίας του. Οι επίσημοι λόγοι των καθηγητών του Πανεπιστημίου, αντανακλούν την εθνική ιδεολογία και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν την σχέση του Πανεπιστημίου με το περιεχόμενο της εθνικής ιδέας. Μελετώντας τους επίσημους λόγους διαπιστώνουμε την παρουσία μιας θρησκευτικής ιδεολογίας, η οποία αναπτύσσεται μαζί με την εθνική ιδέα ως αναπόσπαστο τμήμα της. Τελικά το Πανεπιστήμιο Αθηνών γίνεται κατανοητό ως συντηρητικός θεσμός εξουσίας, που διαχειρίζεται τα εθνικά χαρακτηριστικά της φυλής, τουλάχιστον μέχρι την δεκαετία του 70.

  (…………………)

  ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥΣ

  (……..)
  Η προσπάθεια για ολοκληρωτική μετατροπή του Πανεπιστημίου από φορέα της επιστήμης, σε φορέα της εθνικής ιδεολογίας, επιχειρείται κυρίως επί ημερών της δικτατορίας του Γεώργιου Παπαδόπουλου. Την περίοδο αυτή εισάγεται και η εορτή της «επετείου της 21ης Απριλίου», ως εθνικής εορτής του Πανεπιστημίου. Έτσι το 1968 ο Καθηγητής της Βυζαντινής Φιλολογίας Νικόλαος Τωμαδάκης, θα επισημάνει σε σχετική «επετειακή» ομιλία του, ότι «οι Πανέλληνες, εορτάζοντες την πρώτην επέτειον της εθνικής Επαναστάσεως της 21ης Απριλίου, καθ’ ήν ο Ελληνικός Στρατός, σάρξ εκ της σαρκός του Ελληνικού Λαού και εντολοδόχος αυτού, απεφάσισε παρεμβαίνων εις τα πολιτικά πράγματα τα αγαγόντα την χώραν εν μικρώ διαστήματι προς αποσύνθεσιν και καταστροφήν, να σώση τον τόπον από τους όνυχας του κομμουνισμού και την απειλήν της καθολικής διαλύσεως…Έθετο δ’ ορόσημον η Εθνική Επανάστασις, διαχωρίσασα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, χαράξασα τον εθνικόν δρόμον της προόδου και της συναδελφώσεως υπό το σύνθημα της αγάπης και την ευλογίαν της αιωνίας Χριστιανικής διδασκαλίας, ήτις συνδυαζομένη με τας Ελληνικάς αξίας δύναται να οδηγήση το Έθνος εις ανάπλασιν και αναδημιουργίαν». (Τωμαδάκη, Ν. 1968, σ. 223).

  Η αποκορύφωση της εθνικής έξαρσης, μέσα από τους επίσημους Λόγους, αναδείκνυε και επέβαλε την ιδεολογικοπολιτική θεωρία του ελληνοχριστιανισμού σε κυρίαρχη εθνική ταυτότητα του νεοέλληνα φοιτητή, πέρα και πάνω από οποιαδήποτε επιστημονική δεοντολογία, ενώ δικαιολογούνταν από το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο και κατ’ επέκταση η ελληνική παιδεία ήταν και θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι μια συντηρητική υπόθεση. Έτσι ο καθηγητής Τωμαδάκης θα σημειώσει: «Ετάχθημεν όμως ακλόνητοι εις τας επάλξεις, υπερασπίζοντες τας βασικάς ημών θέσεις: Της ενότητος του Ελληνισμού, της παιδευτικής αξίας της γλώσσης και των ανθρωπιστικών γραμμάτων, της ισορροπήσεως της διπλής ιστορικής παραδόσεώς μας εθνικής και θρησκευτικής, λογίας και δημώδους, αρχαίας και νεωτέρας. Και εις δυσκόλους στιγμάς, καθ’ άς κυβερνήσεις όλων των προ της Επαναστάσεως διοικησάντων την χώραν κομμάτων ηθέλησαν ν’ ανατρέψουν την συντηρητικήν εθνικήν γραμμήν της εθνικής παιδείας, το Πανεπιστήμιον Αθηνών αντετάσσετο σύσσωμον κατά των επηγγελμένων μεταρρυθμίσεων…». (Τωμαδάκη, Ν. 1968, σ. 226). Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται από καθηγητή του Πανεπιστημίου, ότι στο όνομα μιας συγκεκριμένης ιδεολογικοπολιτικής θεωρίας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργούσε ως πνευματική «αντίσταση» σε οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια γίνονταν στο χώρο της Παιδείας. Μάλιστα υπεραμύνεται του γεγονότος ότι ορισμένοι καθηγητές έφτασαν στο σημείο να πρωτοστατήσουν στην αποκήρυξη και ανάκληση των «εθνοβλαβών βιβλίων», δεχόμενοι την αποδοκιμασία μέρους των φοιτητών, τους οποίους κατονομάζει, λέγοντας ότι «διέθετον προσέτι ωργανωμάνας φάλαγγας ποικιλωνύμων σωματείων, και δη την επαράτου μνήμης νεολαίαν Λαμπράκη, δι’ ής εξεπόρνευον ηθικώς και εθνικώς την σπουδάζουσαν νεότητα, απασχολούντες αυτήν εις έργα αλλότρια των σπουδών της, μεταβάλλοντες τους σπουδαστάς μας εις τραπεζορρήτορας και διαδηλωτάς των πεζοδρομίων, εν ονόματι μιας δήθεν ελευθερίας, την οποίαν οι πάτρωνές των ουδέποτε είχον σεβασθεί». (Τωμαδάκη, Ν. 1968, σ. 226).

  ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  (……………..)

 65. Ο/Η Po λέει:

  Εωσφόρος,
  κι εγώ απορώ με την υπομονή κ. Λασκαράτου.

  τα πράγματα είναι καθαρά.

 66. Παράθεμα: Ο κ.Βαρθολομαίος θα παραδεχτεί πως η Γη κινείται; « Ροΐδη Εμμονές

 67. Ο/Η Περαστικός λέει:

  Εγώ αυτό που βλέπω είναι:

  α) Ο Λασκαράτος έχει πήξει στην οίηση. Κι αυτό το βλέπεις με τον τρόπου που απαντά στο Θησέα. Προσπαθεί να αντικρούσει κάθε πρόταση λες κι είναι αλάθητος. Τι οίηση, τι οίηση… αυτός πρέπει να κοιτάζεται στον καθρέφτη και να βλέπει τον σούπερμαν… έλεος

  β) Έχει καταντήσει σαν τον Ανώνυμο Έλληνα. Βρίζει συνέχεια τον Τωμαδάκη τόσο πρόστυχα περί ηθικής ενώ ο ίδιος δε βρίσκεται υπό χούντας να μας αποδείξει ότι είναι αντιστασιακός. Το παίζει δηλαδή παλικάρι εν μέσω ειρήνης. Ζητά δε να είναι αντιστιασιακός ο «ἀλλος» χωρίς να μας παραθέτει τι έκανε το συγγενολόι το δικό του στη χούντα. Αν παίζει δηλαδή ρόλο η αλλοξοπατριαρχία για το ήθος στους σημερινούς πατριάρχες, τότε σίγουρα παίζει ρόλο πολύ περισσότερο το ήθος από το συγγενολόι του λασκαράτου χθες, για το δικό του ήθος σήμερα.

  γ) Βέβαια το γελοιωδέστερο εδώ μέσα, είναι αυτή η προσπάθεια να αποδειχθεί πως όλη η Εκκλησιαστική ηγεσία είναι πόρνη και χαζή και πονηρή και εν ολίγοις πουτάνα. Αυτά είναι βλακείες υψωμένες στο τετράγωνο. Φέρνει ο κάθε ένας μια είδηση για κάποιο πατριάρχη για να αποδείξει κάτι. Από έτσι φέρτε ένα κατάλογο με όλους τους εγκληματίες Έλληνες για να αποδείξετε πως όλοι οι Ελληνες γενιούνται και πεθαίνουν εγκληματίες.
  Είναι δεδομένο πως τέτοια «ιστορική εντρύφηση» είναι σάπια μήλα

  δ) Βέβαια τι σχέση έχει η πολιτική άποψη κάποιου με το επιστημονικό του έργο; Δηλαδή σήμερα δεν πήγε ο άνθρωπος στο φεγγάρι με ναζιστικικούς πυραύλους; Όμως οι «ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ & ΣΙΑ» δε φαίνεται να μιλούν για το ζήτημα αυτό… ενοχλεί ο Τωμαδάκης. Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην πολιτική, όπως ο Ροίδης έχει δικαίωμα στον αντιχριστιανισμό. Αν είναι καταδικαστική μια φιλοχουντική άποψη, τότε μια αντίθεη άποψη (θα έλεγα παραπάνω από μια) των Λασκαράτων Ροίδιη είναι παντελώς ΣΑΠΙΑ. Αν είναι να κρίνουν τον Τωμαδάκη γιατί γούσταρε ή όχι χούντα, τότε αυτοί κρίνονται γιατί δε γουστάρουν Χριστό. Εξ ιδίων τα βέλη.
  Ή θα μιλάμε για επιστήμη ή για το αν ο άλλος αυνανίζεται ή αν πηδιέται όρθιος ή πλαγιαστός. Θα παίξουμε τώρα;

  ε) Πολύ σωστά ελέχθη πως η ηθική κάποιου και οι πράξεις του πρέπει να γίνονται αντιληπτές βάση του ιστορικού περίγυρου. Αν είναι να απορρίψουμε τον Τωμαδάκη, τότε πρέπει να απορρίψουμε όλους τους αρχαίους επειδή είχαν σκλάβους. Αν είναι να απορρίψουμε τους Πατριάρχες σύσσωμους για τις πατριαρχίες, τότε να απορρίψουμε τους εαυτούς μας σαν κοινωνία επειδή μέσα εις την κοινωνία τριγυρίζουν ακάλυπτς επιταγές, κάποιοι μοιχεύουν, άλλου κλέβουν κι άλλοι πυροβολούν

  στ) και για να έρθω στο ζήτημα της Τουρκοκρατίας. Αν κατακρίνουμε όλη την ιεαρχία μέσα στην Τουρκοκρατία, τότε πρέπει να κατακρίνουμε όλους τους κλέφτες, όλους τους αρματολούς. Πρέπει να κατακρίνουμε όλους τους Έλληνες που δεν εξεγέρθηκαν ή που αδιαφορούσαν για μια επανάσταση όσο αυτή δεν θέριευε ουσιαστικά.

  η) είμαι σίγουρος πως αν ψάξετε τη ζωή του αυθεντικού Λασκαράτου και Ροΐδη θα βρείτε πολύ μεγαλύτερη σαπίλα. Απορώ λοιπόν γιατί ηθικοί ελεκτές των πατριαρχών ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ ονόματα αλητών…. ας το απαντήσουν αυτό. Εγώ δεν μπορώ να το παίζω ηθικολόγος λέγοντας πως είμαι ο Χίτλερ. Ας εξηγήσουν λοιπόν γιατί υβρίζουν όλους τους πατριάρχες λες και είανι κουρέλια ενώ υιοθετούν το όνομα του Λασκαράτου….

  ——********** Η ΟΥΣΙΑ******************—-

  Τελευταίο: το ζήτημα είναι ένα και το αυτό.
  Ας υποθέσουμε ότι όλοι οι πατριάρχες ήτο ανάξιοι στις αλλαξοπατριαρχίες.
  Ερωτώ: τους οδηγεί το ευαγγέλιο σε αυτό ; κι αν ναι με ποιες εντολές;

  Με ένα άλλο συνηρμό: είναι σήμερα όλοι οι Έλληνες κλέφτες; κι αν είναι, τους οδηγεί η νομοθεσία σε αυτό ναι ή όχι;

  Παραβλέψτε Τωμαδάκη και Σία κι απαντήστε επί της ουΣίας!

 68. Ο/Η Περαστικός λέει:

  Συμπληρώνω κι αυτά για να ολοκληρώσω τη σκέψη μου και να μην πολυλογούμε:

  α) αν λοιπόν η συμπεριφορά ορισμένων πατριαρχών δε στηρίζεται σε εντολές του ευαγγελίου τότε οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να προσπάθησαν ή να μην προσπάθησαν μα δεν έγιναν 100% χριστιανοί όπως ένας ληστής δεν είναι 100% νομοταγής

  β) αν δεν εύθύνεται ο χριστιανισμός, πόσο μάλλον ο Χριστός, για τη συμπεριφορά ορισμένων πατριαρχών , τότε η προσπάθεια του αθεϊσμού να βρωμίσει το χριστιανισμό ή το Χριστό με τέτοιες ιστορικές εντρυφύσεις είναι άκαιρη

  γ) εφόσον ισχύουν το α και το β η παράθεση πατριαρχών που δε στάθηκαν στο ύψος τους, και μάλιστα μέσα από την αθεϊσιτκή θέαση, άλλο δεν δείχνει πως η ανθρώπινη ιστορία έχει και απατεώνες.

  Αλλά ερωτώ μια βασική ερώτηση βάση των ανωτέρω:

  Οι Λασκαράτος -Ροίδης, αυτό προσπαθούν να αποδείξουν; ότι η ιστορία ενδέχεται να έχει απατεώνες; ή ότι έχει χριστιανούς απατεώνες;

  Δε νομίζω ότι χρειάζονται όλα τούτα.
  Πρώτος ο Χριστός κατηγόρησε κάποιους ιεράρχες για υποκρισία
  Συνεπώς αν γίνεται προσπάθεια να βληθεί ο Χριστός δια μέσω της υποκρισίας κάποιων, τότε κι αυτή η προσπάθεια είναι άκαιρη.

  Εκ όλων των άνωθι ένα μόνο μπορεί να ισχύει
  Ιωάννη, Ιε «18 Ει ο κόσμος υμάς μισεί, γινώσκετε ότι εμέ πρώτον υμών μεμίσηκεν.»

  Κοιτάχτε λοιπόν Ροίδη Λασκαράτε, πως αν ορισμένοι Πατριάρχες κατηγορηθούν από το Θεό για υποκρισία, ενδέχεται να έχετε συνέχεια εσείς ως προς τις κατηγορίες, γιατί η δική σας υποκρισία είναι ότι δεν είναι το ζήτημα οι Πατριάρχες αλλά ο Ιησούς Χριστός. Κι αυτό βλέπω όταν παρατηρώ με πόση χαιρεκακία ορισμένοι ειρωνεύονται εδώ μέρικούς χριστιανούς για το αν σφάλουν ή όχι, και δεν μιλώ για πατριάρχες ή Δεσποτάδες.

  κατηγορήστε βρε και τους αδελφούς σας, τις ξαδέλφες σας, τις μανάδες σας, πως δεν είναι σωστοί Χριστιανοί επειδή σφάλλουν.
  κατηγορήστε το Χριστό, όχι μόνο για τους συγγενείς σας και την μη ΑΓΙΑ συμπεριφορά τους, αλλά τους πολιτικούς, τους κλέφτες, τους μοίχους, τους αυνανιστές, τους σεξομανείς, τους τοκογλύφπυς και τους ίδιους σας τους εαυτούς.
  Γιατί ούτε σεις είστε άγιοι, εφόσον το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι να βγάζετε άπλυτα στη φόρα, όχι για μια κάποια εξιγύανση αλλά από καθαρή και ξάστερη χαιρεκακία προς τον πλάστη μας.

  Για όλους και για όλα φταίει ο Χριστός και ο Χριστιανισμός.
  Αυτή η πολιτιή σας, και γενικά όλων των αθέων, είναι η πιο σκοταδιστική θεωρία επί της γης. Να θες δηλαδή να αποδείξεις πως για όλα τα κακά, ευθύνεται ΜΟΝΟ μια ΘΡΗΣΚΕΙΑ, λες και το κακό και η πουστιά δεν υπήρχαν νωρίτερα ή δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρξουν σέ ένα αθεϊστικό κράτος.

  Αυτά. Τα περισσότερα λόγια είναι περιττά.
  Ευχαριστώ για τη μη λογοκρισία, είναι το μόνο πρακτικό ζήτημα για το οποίο μπορώ να σας αποδώσω ευγνωμοσύνη.
  Καλή χρονιά, καλό βράδυ.

 69. Ο/Η Κώστας λέει:

  Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους.

  Συμφωνώ μεν καταρχήν με την ένσταση ότι δεν είναι δυνατόν οι όποιες παρεκκλίσεις ενός τμήματος μιας κοινωνικής ή επαγγελματικής ομάδας, να συνεπάγονται τη συλλήβδην απαξίωση αυτής, με τη διαφορά, όμως, ότι στην περίπτωση τού κλήρου ο αντίχτυπος δικαίως είναι μεγαλύτερος και βαρύτερος, αφού εκεί υπεισέρχεται το θείο. Όταν φερ’ ειπείν ένας παιδόφιλος δάσκαλος αποδεικνύεται ανάξιος τού λειτουργήματος του, ο μόνος που μπορεί να κατηγορηθεί είναι αυτός ο ίδιος, υπό προϋποθέσεις άντε να προκύψουν ευθύνες και για τη διεύθυνση ή να οργιστεί η κοινωνία μ’ αυτούς που βγάζουν τέτοιους δασκάλους. Όμως όπως και να ‘χει, το ανάθεμα μόνο σε άνθρωπο μπορεί να πέσει. Και δυσπιστία μόνο σε ανθρώπους μπορείς μετά να έχεις. Όταν όμως ένας πατριάρχης, ξέρω ‘γώ, ανεβαίνει στον θρόνο με υποχθόνια μέσα και ραδιουργίες και όχι -όπως υποτίθεται πως συμβαίνει- μέσω τής παρουσίας τού Αγίου Πνεύματος, το πράγμα σαφώς αλλάζει και γίνεται πολύ σοβαρότερο. Ή όταν ένας εξομολόγος αποδεικνύεται, ξέρω ‘γώ, παιδεραστής ή καταχραστής, τότε η βαρύτητα είναι σαφώς διαφορετική, αφού εδώ δεν κλονίζεται μόνο η εμπιστοσύνη σε ανθρώπους, αλλά -με εξαίρεση, φυσικά, τους ενημερωμένους και συνειδητοποιημένους χριστιανούς- γεννιούνται σοβαρές αμφιβολίες και ως προς την ίδια την παρουσία τού Α. Πνεύματος στον άνθρωπο αυτό. Γενικά, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως είναι το ίδιο. Έτσι τουλάχιστον το βλέπω εγώ.

  • Ο/Η Kωλοσούζας λέει:

   Όταν το δεσποτολόϊ κουκουλώνει;
   Γίνεται συχνά αυτό.
   Να μην πω σχεδόν πάντα.
   Τότε μιλάμε για συνενοχή.

 70. Ο/Η Περαστικός λέει:

  Για το δεσποτολόι, όπως και για τους πολιτικούς που έχουμε: ο ίδιος ο λαός είναι υπεύθυνος. Διότι όλοι αυτοί μέσα από τον ελληνικό λαό βγαίνουν. Αν εμείς θεωρούμαστε καλύτεροι, και θέλουμε να αλλάξει η ιεραρχία, ας πάμε εμείς. Αυτό ισχύει και για την πολιτική. Ωραίο και σωστό να λέμε οι πολιτικοί τη σήμερον καταχράζονται. Αλλά γιατί δε γινόμαστε εμείς πολιτικοί; Μήπως γιατί μας έχει διαλύσει ο ωχαδερφισμός;

  Γι αυτό με ενοχλεί πολύ η διανόηση… γιατί όλο μιλάει ενώ δε καταβαίνει στο πεδίο της μάχης να συμπράξει κατά των όσων καταγγέλει Πίσω από μια αναπαυτική καρέκλα κι ένα μοντέρνο πληκτρολόγιο όλα είναι εύκολα. Ακόμη και να λες πως κάποιοι πέθαναν δίχως φόβο στον πόλεμο.

  Για παράδειγμα, ακόμη και οι Λασκαράτος -Ροίδης, γράφουν με ψευδώνυμο. Ερωτώ: γιατί γράφεις με ψευδώνυμο αφού κάνεις ηθική κριτική; Φοβάσαι μήπως ότι μπορείς και συ ο ίδιος να την υποστείς;

  Αυτό δεν είπε ο Χριστός; βγάλε πρώτα το δοκάρι από το μάτι σου; ή το άλλο: ο πρώτος αναμάρτητος τω λίθω βαλέτω;

  Ποιος είναι εκείνος που στη ζωή του δεν έκλεψε κάτι από το σούπερ μάρκετ; ποιος είναι εκείνος που δεν έκανε μια πουστιά σε κάποιο φίλο του ή γνωστό του ή άγνωστό του; ποιος είναι εκείνος που δεν ψήφισε τους κλέφτες πολιτικούς της σήμερον καθιστώντας ευατόν συνένοχον;

  Άρα όταν κατηγορούμε για ηθικά παραπτώματα τόσο απόλυτα ενέχει το ότι εμείς είμαστε άμεμπτοι. Ήμαστε σε όλα και καθόλα άμεπτοι, η μήπως προχτές κερατώσαμε το σύντροφό/σα μας – γυναίκα/σύζυγό μας;

  Αυτό ήταν κάτι που μου τη σπάει ακόμη περισσότερο στους λεγομένους διανοούμενους. Η περηφάνεια.

  Τέλος, για την Θεοδώρα και τον μ Κωνσταντίνο δεν έχει καμία σημασία τι ήταν πριν αγιοποιηθούν. Ακόμη και μια πουτάνα, όπως η Οσία Μαρία η Αιγυπτία έχει το δικαίωμα να αλλάξει και να γίνει Οσία. Αυτό είναι Θεός και μετάνοια.

  Το να καταδικάζουμε τους πάντες για το τι ήταν χθες είναι πανευκολότατο. Όχι ότι δεν πρέπει να βλέπουμε την ιστορία τους, αλλά να δεχόμεθα ότι έμειναν ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ μέχρι και το θάνατο, νομίζω υπερβαίνει τα όρια του καθενός για την εσωτερικότητα του άλλου. Η Εκκλησία δε βλέπει την ιστορία μιας πουτάνας για να πει:ξέρετε κύριοι ήταν μια πουτάνα! Βλέπει την ιστορία για να δείξει τη δύναμη της μετάνοιας. Γιατί άλλο πράγμα να έχεις ιδρώσει και να πλυθείς κι άλλο πράγμα να πλυθείς ενόσω έχει γεμίσει πούπουλα και πίσσα. Το δεύτερο είναι πιο δύσκολο. Κι ομοίως μια πουτάνα για να ξεπλύνει την ψυχή της, όπως κι ένας ζιγκλολό, θέλει μεγάλη προσπάθεια. Σε αυτό συγκεντρώνει τον εαυτό της η Εκκλησία. Στην προσπάθεια και στην συνεργία του Θεού εις το ξέπλυμα της αμαρτίας.

  Έπειτα το ότι για παράδειγμα οι 300 του Λεωνίδα πέθαναν στις Θερμοπύλες, δε σημαίνει ότι κάποιοι απ΄πο αυτούς λίγο πριν πεθάνουν δε δειλίασαν από το φόβο του θανάτου. Έτσι κι ένας δολοφόνος πριν πεθάνει, ποτέ δεν ξέρεις αν μετανόησε.

  Άλλο λοιπόν το σίδερο όταν είναι πυρακτωμένο κι άλλο όταν είναι κρύο. Άλλη η ψυχή του αμετανόητου κι άλλη του μετανοημένου.

  Τα πάντα ρει. Γι αυτό μην το καταργούμε αυτό το απόφθεγμα λέγοντας πως δεν μπορεί να γίνει Αγία ή Οσία μια πρώην πουτάνα. Το άσχημο είναι η πουτάνα να παραμείνει πουτάνα μέχρι και τα βαθιά γεράματα. Κι το ίδιο άσχημο είναι εμείς να κατηγορούμε τους εαυτούς μας πάντοτε για λάθη του παρελθόντος από τη στιγμή που πάψαμε να τα επαναλαβάνουμε.

  Αυτά λοιπόν για το Δεσποτολόι. Αμα δεν το γουστάρουμε ας γίνουμε εμείς. Αν πάλι αυτοί εκεί πάνω δεν είανι χριστιανοί, τότε τόσο το χειρότερο γι αυτούς. Σαν τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Αν ένας παίχτης δεν είναι καλός τότε ας κάνομε αλλαγή. Αν δεν έχομε διαθέσιμη αλλαγή τότε στάμπα φωνάζουμε και βρίζουμε…

  αλήθεια έχει δει το γήπεδο; όλοι φωνάζουν: μαλάκα βάλε γκολ! μαλάκα το έχασες το πέναλντι!

  Πόσοι όμως από όλους αυτούς τους υβριστές ξέρουν να σουτάρουν; να στο απαντήσω εγώ: ΚΑΝΕΙΣ
  Απο κει κι έπειτα δε μιλάμε για τρέξιμο, τρίμπλες, σέντρες κ.λ.π.

  Το ίδιο ισχύει και για τους παιδεραστές. Αν ένας δάσκαλος είναι παιδέρα τότε ας το βοθήσει κάποιος να ξεκολλήσει. Αλλά αν αυτός που τον καταγγέλει το βράδυ την βρίσκει με μαστίγια ή τον παίρνει από πίσω ή τον δίνει από πίσω, τότε οι διαστροφές του στην ουσία δεν έχουν διαφορά από τον παιδέρα. Αυτό βάση της άποψής μου. Διότι θυμάμαι πως ο συγχωρεμένος ο πάππους μου νυμφέυθηκε στα 14 και η γιαγιά μου τον παντρεύτηκε στα 12. Δεν ήταν παιδεραστές. Ήταν άλλες εποχές με σώματα έτοιμα για παντριά εκ φύσεως. Άρα επιστρέφω λέγοντας πως η καταγγελία μιας τέτοιας παιδεραστίας με ΜΑΝΙΑ ΤΙΜΩΡΙΑΣ ενέχει άλλα από κάτω, κι όχι κατανόηση του τι συμβαίνει (νομική φύση κακουργήματος όχι ηθική πτώση)

  • Ο/Η Σταύρος λέει:

   Κύριε περαστικέ, επειδή έχω μπαφιάσει να διαβάζω για τα περί ανωνυμίας, και παρ’ όλο που στην ιστοσελίδα μου παρουσιάστηκα, από την πρώτη στιγμή καταθέτοντας ακόμη και τον αριθμό του αυτοκινήτου μου, θέλω εδώ να επισημάνω το γιατί δεν έχει καμμιά σημασία η ανωνυμία, των Ροΐδη και Λασκαράτου, όπως δεν έχει και καμμιά σημασία η επωνυμία η δική μου.

   Διότι και οι μεν και οι δε, ουδεμία σχέση έχουμε με το να κάνουμε θέμα τους εαυτούς μας.

   Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι τα θέματα, αυτά καθ’ εαυτά, και καθόλου ο idiot (ηλίθιος πάει να πει διεθνώς) εαυτός μας.

   Μάλιστα, μπορώ να ομολογήσω αβασάνιστα ότι η επώνυμος αφεντιά μου, πολλάκις παρασύρθηκε σε συμπεριφορές ηλιθίου τύπου, σε αντίθεση με τους ανώνυμους, οι οποίοι και να θέλουν να το πράξουν τους είναι αδύνατον.

   Επομένως μπορούν οι ανώνυμοι να εκτεθούν απέναντι στα θέματα που διαχειρίζονται, και φυσικά απέναντι κυρίως στον τρόπο με τον οποίο τα χειρίζονται, ακριβώς στον ίδιο βαθμό, μ’ αυτόν που αντιστοιχεί στον κάθε επώνυμο μαλάκα ή μη.

   Πρέπει να ομολογήσω ότι οι εδώ οικοδεσπότες, έχουν επιδείξει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αξιοθαύμαστο σεβασμό και υπευθυνότητα (όλο τους το έργο είναι προσβάσιμο, ανά πάσα ώρα και στιγμή) απέναντι στην διαχείριση των θεμάτων που ανακινούν.

   Και θεωρώ ότι εξ ανεπαρκείας του δηλώνοντος, θίγεται εδώ, κάθε φορά, το γαμημένο θέμα τις επωνυμίας. Έχει σημασία δηλαδή αν αυτό το λέει ο τάδε ή ο δείνα, ή τι είναι αυτό που λέει.

   Δυόμιση χιλιετίες πριν, είπε ο Ηράκλειτος: να μην ακούτε τον τάδε ή τον δείνα, αλλά να ακούτε αυτό που λέει.

 71. Ο/Η Κώστας λέει:

  @Περαστικός

  «[…] Αν ένας δάσκαλος είναι παιδέρα τότε ας το βοθήσει κάποιος να ξεκολλήσει. Αλλά αν αυτός που τον καταγγέλει το βράδυ την βρίσκει με μαστίγια ή τον παίρνει από πίσω ή τον δίνει από πίσω, τότε οι διαστροφές του στην ουσία δεν έχουν διαφορά από τον παιδέρα. […]»

  Μα γιατί δεν έχουν διαφορά; Εδώ το ζητούμενο είναι ο αντίχτυπος των παρεκκλίσεων τού ατόμου στην ομάδα που εκπροσωπεί και όχι η ηθική ακεραιότητα εκείνων που ασκούν κριτική. Το αν αυτοί που καταδικάζουν τον παιδεραστή δάσκαλο, προπονητή, ομαδάρχη κ.λπ. είναι οι ίδιοι ηθικά άμεμπτοι, εμπίπτει σε άλλη συζήτηση. Το θέμα εδώ είναι πού αποδίδεται η αντικειμενική ευθύνη για την παρρέκλιση και ποιοι (αδίκως) συμπαρασύρονται απ’ αυτήν.

  «[…] Αν εμείς θεωρούμαστε καλύτεροι, και θέλουμε να αλλάξει η ιεραρχία, ας πάμε εμείς. […]»

  Μα αυτό ακριβώς είναι το θέμα! Ότι όποιοι και να πάνε, από τη στιγμή που πάλι άνθρωποι θα ’ναι, οι παρεκκλίσεις πάντοτε θα υπάρχουν. Έτσι ήταν πάντοτε, έτσι είναι και τώρα, έτσι θα ’ναι και στο μέλλον. Γι’ αυτό άλλωστε και η Εκκλησία φρόντισε από πολύ νωρίς να δημιουργήσει στεγανά δογματίζοντας ότι ενδεχόμενη αναξιότητα τού ιερωμένου δεν επηρεάζει αρνητικά την επενέργεια τής χάρης τού Α. Πνεύματος. Όμως πόσο πειστικό ακούγεται αυτό όταν ακόμα και σήμερα, όταν είναι να εκλεγεί ανώτατος ιεράρχης, η συνεργία τού αει φωτίζοντος Αγίου Πνεύματος είναι κοινό μυστικό ότι συχνά συμπληρώνεται από διάφορα υπόγεια μαγειρέματα; Και πόσο ανεπηρέαστος μπορεί να μείνει κανείς στη θέα αποδεδειγμένα ξεφωνημένων –και όχι απλά ομοφυλόφιλων– κληρικών να κουνάνε αυστηρά το δαχτυλάκι πέρα δώθε από άμβωνος; Εντάξει, ασφαλώς και δεν πρέπει να παίρνουν όλους τα σκάγια. Όμως, επαναλαμβάνω, εδώ υποτίθεται ότι σε όλα αυτά είναι παρόν το Άγιο Πνεύμα! Πώς μπορεί ένας μέσος πιστός να μη δυσπιστεί; Κι αν ξινίζει ο πιστός, τότε γιατί όχι και οι εκτός Εκκλησίας;

  • Ο/Η Περαστικός λέει:

   Θα σου απαντήσω ως εξής: αν ο κατακρίνων τον δάσκαλο είναι όμοιος ή χειρότερος αυτομάτως πίπτει εις την κριτική του δασκάλου κι υπάρχει σχετικοποίηση των θέσεων.

   Αν δε και οι δύο είναι χριστιανοί, τότε αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα παθών. Κι όταν μιλάμε για πάθη της ψυχής ενοούμε πως μετά το θάνατο της σάρκας η ψυχή επιμένει να ικανοποιεί τα πρότερα τις εν ζωή έξεις όταν είχε τη σάρκα. Οι διαστροφές άλλο δε δεικνύουν παρά πάθη της ψυχής.

   Κατά συνέπεια είτε γουστάρει κανείς παιδάκια (μωρά) ένεκα μια κάποιας ψυχικής διαστροφής κατά τη γέννησή του (πιθανός βιασμός από ενήλικα) είτε πηδάει πρωκτό, πίπτει εις τους ιδίους παραλογισμούς, έξεις δηλαδή προς μη φυσιολογικές καταστάσεις και ζητάει διαρκώς τη σάρκα για να τους ικανοποιεί. Αυτές οι έξεις δίχως σάρκα μετά θάνατον μένουν ανικανοποίητες ακριβώς ένεκα απουσίας του σώματος και επιφέρουν κολασμό ψυχής δηλαδή ανικανοποίηση του σχετικού πάθους, όπως ακριβώς ο αλκοολικός παθαίνει στέρηση. το πρόβλημα είναι ιδιαίτερο όταν ο άλλος δεν είναι χριστιανός και δεν έχει ζητήσει ποτέ του βοήθεια από το Θεό να του πάψει ή να πολεμήσει τα πάθη του. Μόνος + πάθη =Κόλαση
   Πάθη +βοήθεια Θεού = παίζεται από την θέληση και προσπάθειά μας

   Ματθαίος, Ιθ «Τίς άρα δύναται σωθήναι; 26 εμβλέψας δε ο Ιησούς είπεν αυτοίς· Παρά ανθρώποις τούτο αδύνατόν εστι, παρά δε Θεώ πάντα δυνατά εστι.»

   Συνεπώς μπορεί κάποιος να είναι «παιδέρα» αλλά εκείνος που τον κατακρίνει αν έχει πάθη σφάλει σε δύο σημεία. 1ον πιθανόν να κολαστεί αν τυχερός ομοίως 2ο κατακρίνει κιόλας το συνάνθρωπο ενώ δεν είναι καλύτερος σε τίποτα. Μόνον αλαζόνας. Σου θυμίζω το δοκάρι εις το μάτι… συνέπεια να κολαστεί περισσότερο ως έχων κατάκριση

   Για την εκκλησία κάνεις λάθος. Το πηδάλιο δογματίζει ότι ανάξιος κληρικός πρέπει να εξοβελίζεται. τα στεγανά που αναφέρεις είναι ανθρώπινα, όχι πατερικοί κανόνες.

   Δεν μπορείς να μιλάς για Αγ. Πνεύμα και παρεγκλίσεις ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ και ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΕΣ μέχρι ΘΑΝΑΤΟΥ τόσο τραγικές όσο η παιδεραστία ή η ομοφυλοφιλία.

   Ακόμη κι αν υπάρχει Άγιο πνεύμα σε ορισμένους που παθιάζονται μέσα στη κοινωνία (ακόμη και μοίχους) υπάρχει πάντα λόγος. Αυτός είναι εκείνος της ταπείνωσης. Συνήθως ο έχων πάθη όταν νικήσει μερικά από αυτά πέφτει σε μια κατάσταση υπερηφάνειας κατά την οποία κρίνει διαρκώς το συνάνθρωπο θεωρώντας τον εαυτό του τέλειο. Τότε ο Θεός τον αφήνει πάλι στα πρότερα πάθη (εγκατάλειψη αγίου Πνεύματος) για να εννοήσει πως δεν είναι καλύτερος από τον αδελφό του χωρίς τη βοήθεια του Θεού ώστε να προσπαθήσει πάλι τον αγώνα. Αν δεν προσπαθήσει τότε θα γεμίσει πάθος φουλ. (Ρωμαίους α 26 Διά τούτο παρέδωκεν αυτούς ο Θεός εις πάθη ατιμίας.)

   Σου θυμίζω πως ο Χριστός εις το λιθοβολισμό της μοιχαλίδος έγραψε κάτι στο χώμα. Αυτά ήταν οι αμαρτίες εκείνων των ιερέων στο λιθοβολισμό. Τους τις έδειξε για να ταπεινωθούν και να μαλακώσουν έναντι της μοιχαλίδος. Βλέπεις δεν ήταν αναμάρτητοι. Μόνον ο Χριστός είναι εκτός αμαρτίας.

   Η μανία λοιπόν λασκαράτου-Ροίδη αλλά και άλλων κατά των παθών των υπολοίπων ΜΕΤΑ ΜΑΝΙΑΣ ενέχει μερικά πράγματα:

   1) άγνοια της ύπαρξης του Θεού. Μιλάω για πλήρες σκότος. Δεν το καταλαβαίνουν, δεν με μέλει
   2) άγνοιας της ύπαρξης των δικών τους παθών. Για να τα εννοήσουν θα πρέπει να δοκιμάσουν να ασκηθουν ακριβώς όπως ένας τρέχτης δοκιμάζει να τρέξει 400. Τότε θέλει δει πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Αλλά χωρίς άσκηση δεν έχουν ταπείνωση. Είναι σαν τους φιλάθλους που βρίζουν από την κερκίδα τους ποδοσφαιριστές ως ανίκανους. Βάλτους όμως να παίξουν το παιχνίδι για 10 λεπτά και τότε θα δεις κλάμα που θα ρίξουν σαν δουν πως δεν θα μπορούν να πάρουν τα πόδια τους.
   3) επειδή δεν γνωρίζουν τα δικά τους πάθη, και δεν έχουν ασκηθεί είναι υπερήφανοι κατακρίνωτας διαρκώς τους άλλους ( σαν στην μοιχαλίδα, οι ιερείς με τις πέτρες εις το χέρι).

   Ο Χριστός το δήλωσε όμως : στο μέτρο που κρίνετε στο αυτό μέτρο θα κριθείται.
   Ματθαίος ζ «2 εν ώ γάρ κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε, και εν ώ μέτρω μετρείτε μετρηθήσεται υμίν. »

   Το ζήτημα είναι μεγάλο.
   Σε μια κοινωνία που είναι άπιστη, αλλά και πιστή να είναι, η υπερηφάνεια του να λές πως «εγώ δεν έχω ανάγκη ή δεν αμαρτάνω» χωρίς να εξασκείσαι σε νηστείες ή ενάντια στα πάθη, το κήρυγμα είναι κενός λόγος.

   Άμα τρέχεις 20km δεν μπορείς να εξηγήσεις στον άλλο τι σημαίνει. Λοιπόν, αν είσαι πιστός δοκίμασε να τρέξεις, διότι όταν δεις πόσο αποτυγχάνεις τότε θα πάψεις και να σκανδαλίζεσαι με τους άλλους και τις δικές τους αποτυχίες. Το ότι σκανδαλίζονται οι περισσότεροι είναι γιατί δεν γνωρίζουν τα δικά τους λάθη….

   Βλέπεις ο μέτριος μαθητής νιώει καλύτερα σε μια τάξη με μέτριους και είναι συγκαταβατικός απέναντι στους άλλους. Όταν γίνει ο καλύτερος υπάρχει περίπτωση να γίνει αλαζόνας
   ΌΤαν δε είναι ο χειρότερος και δεν το ξέρει, υβρίζοντας όλους τους μέτριους που προσπαθούν, ενώ ο ίδιος το έχει παρατήσει το διάβασμα, τότε είναι «άστα να πάνε»
   Τέλος δε όταν είναι εκτός σχολείο υβρίζει πολύ εύκολα τους μέτριους. Σαν πάει όμως σχολείο και μείνει μετεξεταστεός, τότε μαλακώνει.

   Αν από την άλλη αν δεν πιστεύεις, δεν έχει νόημα κάθε συζήτηση. Τότε για μένα δεν έχει νόημα η ηθική κι ο νόμος γιατί είναι ανθρώπινες συμβάσεις και τρέχα να βρεις ποιος έχει δίκαιο. Παράνομος μπορεί να είσαι, αλλά το άδικος δεν έχει σημασία σε μια πολιτεία.

   Ο Κώστας μου έλεγε για το Νίτσε. Πού κολλάει το άδικο και το δίκαιο στον υπεράνθρωπο;
   Βλέπεις λοιπόν; πώς μπορείς να ασπάζεσαι το Νίτσε και μετά να κολλάς σε ηθικολογίες;

   Αν είσαι υπεράνθρωπος Δον Ζουάν δεν σε ενδιαφέρει το δίκαιο της διάλυσης οικογενειών ένεκα της δικής σου επιτυχίας. Εκεί το δίκαιο είναι η δικη΄σου σωματική ικανοποίηση… οι υπόλοιποι, δλδ οι οικογένειες των μοιχαλίδων μπορουν και να πάνε «να πηδηχθούν» αυτές και τα παιδιά τους, ας διαλυθούν, ας πάρουν διαζύγιο, «τι σε ενδιαφέρει»;

   Είναι όμως έτσι;

   Ο Χριστός είναι αγάπη αρχηγέ. Τούτο δε σημαίνει να κάνεις πατριάρχες διαβόλους. Αλλά από την άλλη δεν σημαίνει πως πρέπει να είσαι αυστηρότατος με όλους λες κι είσαι ΘΕΟΣ της ΑΝΑΜΑΡΤΗΣΙΑΣ. Είσαι; «για δοκίμασε» και μετά εννόησε και το επίπεδό σου.

   Ένα σου λέω: βάλε όλους εδώ μέσα να κάνουν 40 μέρες σαρκικής αποχής, μιας και η ζωή τη σήμερον είναι πόρνη,…. τότε θα γελάσεις κι αυτοί θα κλάψουν όσο πείσμα κι αν δείξουν

   Δε μιλάμε για ταπείνωση, σιγή, υπακοή και τα ρέστα.
   Μιλάμε δηλαδή για 200άρι. Για 3-5-10 χλ ούτε λόγος.
   Άλλά «άμε εξήγησέ το» με ωραία λόγια στο διαδίκτυο…

   Αυτά καλό βράδυ.

 72. Ο/Η Περαστικός λέει:

  Φίλε Σταύρο δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ανωνυμία. Αλλά καταγγέλω την ΜΑΝΙΑ ηθικής ΚΡΙΤΙΚΗΣ επί των άλλων. Τέτοια κριτική, ως είπα προϋποθέτει ηθική καθαρότητα. Ειδάλλως είναι κακία. Απλά τα πράγματα.

  Όσο αφορά τον Ηράκλειτο. Δείχνεις να μην κατανοείς τι λές. Διότι παρουσιάζοντάς μου μια φράση ενός επωνύμου, προσπαθείς να την περάσεις σαν έγκυρο δόγμα μπρος μου. Αν ήταν ανωνύμου δεν θα είχε τόση βαρύτηρα. Τώρα κατάλαβες το λάθος εις την προσπάθειά σου; ελπίζω πως ναι.

  Ο Χριστός (επώνυμος) είπε : Ποιος από εσάς θα με ελέγξει περί αμαρτίας; κι εννούσε ότι ήταν Θεός κι άμεμπτος, και πάνω από όλα εκτός ηθικής.

  Θα σε βοηθήσω ελπίζω να καταλάβεις και το άδικο του Ηρακλείτου: να μην ακούτε τον τάδε ή τον δείνα, αλλά να ακούτε αυτό που λέει.

  Στην εξωτερική πολιτική, ένα απλό παράδειγμα, ο πολιτικός ΟΦΕΙΛΕΙ να ακουει από που έρχεται η φωνή που του λέγει κάτι, ειδάλλως την έχει πατήσει, μπορεί να πέσει θύμα δολοπλοκίας ή προπαγάνδας.

  Για να σου φέρω ένα επώνυμο παράδειγμα, του Αισώπου, σου θυμίζω το μύθο του λύκου με το βοσκόπουλο. ΤΗν τρίφη φορά κανείς δεν πίστεψε τις φωνές για τους λύκους γιατί ήταν επώνυμες.

  Οι Λασκαράτος και Σία έχουν κάθε δικαίωμα να κρίνουν θεολογία επώνυμα ή ανώνυμα.
  Όμως η ΜΑΝΙΩΔΗΣ ηθική κριτική, ως και περί αντιστάσεως στη χούντα (εμένα μια φορά ο πατέρας μου δεν αντιστάθηκε και στο δρόμο θα βρεις δεκάδες γέροντες που γουστάρανε χούτα), είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ αλαζονική. Αυτό έχω πω. Κι όταν γίνεται με ανωνυμία έχει ένα και μόνο σκοπό. Να παραστήσει μια φωνή αμέμπτου ηθικής που στην ουσία δεν υπάρχει.

  Παίρνω για παράδειγμα τον Κοραή. Ο τύπος έγραψε διάφορες εργασίας όχι μόνο ψευδώνυμα αλλά και δήλωνε δήθεν ότι δεν τυπώνονταν τα έργα στο Παρίσι, αλλά πότε στη Λιψία, πότε στην Αίγυπτο κ.λ.π. Αυτό δείχνει ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ και ΗΘΙΚΟ ΕΛΙΓΜΟ.

  Ας κρίνουμε την ιστορία, αλλά φίλε μου με κατανόηση. Όχι λες και είμαστε παρθένες ή παρθενώπες γιατί ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ.

  Στις αλαξοπατριαρχίες υπάρχουν και άνθρωποι άριστοι. Αλλά σε ερωτώ: πες που εσύ και 10 επίσκοποι είστε οι «καλοί». Κι άλλοι 10 είανι οι «κακοί῾ Οι τελταίοι αγοράζουν τον θρόνο από του Σουλτάνο. Εσύ ως «καλός» δε θα φροντίσεις να αγοράσεις το θρόνο από τους «κακούς»; Σαφώς.

  Γι αυτό δε γίνεται όλες οι αλλαξοπατριαρχίες να είναι μια διαρκής ΔΟΛΟπλοκία, όπως ακριβώς κάθε κόμα που ανεβαίνει στη βουλή και εναλάσσεται με το προηγούμενο δεν ενέχει ΠΑΝΤΑ Δόλο.

  Αυτά. Ή δηλαδή θα μιλάμε για ιστορία ή θα προσπαθούμε ΝΤΕ και ΚΑΛΑ να συκοφαντήσουμε ΟΛΟΥΣ κι ΟΛΑ.
  Με συγχωρείτε αλλά εγώ με το νιο νιο μου δεν το θέχομαι. Εσείς μπορεί να είστε πιο έξυπνοι.

 73. Ο/Η Σταύρος λέει:

  Περαστικέ, αγαπητέ μου καταπονείσαι από τον μειωτισμό του σκέπτεσθαι και λογίζεσται τους πάντας με τον ίδιο τρόπο. Όμως αυτός είναι ένας ασεβής τρόπος ολοκληρωτικής πάστας.

  Φαντάσου ότι προσωπικά σκέπτομαι, λαμβάνοντας, μεταξύ των άλλων, και την παράμετρο που υπέδειξε ο Νίτσε, ότι αληθινό είναι ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που προτείνει ο χριστιανισμός, σε κάθε και για κάθε θέμα και ζήτημα. Οποία παρεκτροπή!

  Επίσης, κι ακόμα χειρότερα: να έχω γραμμένο, τον οποιοδήποτε, είτε θεό είτε άνθρωπο, προληπτικά, όταν λέει κάτι, και να ακούω μόνον αυτό που λέει, εάν βεβαίως μου κάνει εντύπωση.

  Αυτό είναι το καλούπι μου, και κανείς θεός ή άνθρωπος δεν μπορεί να μου το αλλάξει.

  Όσο για τα πατριαρχεία, όλους τους πατριάρχες δεν τους θεωρώ άξιους ούτε για σερβιέτες, στο αιδοίο, ας πούμε της Λασκαρίνας. Ήτοι χυδαϊστί, το πολύ μουνόπανα.

  Θέλεις να σου πω το γιατί; Και ο εδώ ιστότοπος και ο δικός μου και αρκετοί άλλοι, έχουμε καταθέσει υπέρ-ικανά ντοκουμέντα, τα οποία είναι ανεξάρτητα από τις αφεντιές μας.

  Και πάντως, το να υπερασπίζεται κανείς αυτά τα ανθρωπάρια, τους πατριάρχες, είναι λογικό, εμείς που γνωρίζουμε την ιστορία τους, να μας βάζει ψύλλους στα ώτα, και μάλιστα πολλών και διαφορετικών αποχρώσεων.

  Αυτούς τους τοποτηρητές του θρησκευτικού σκοταδισμού.

 74. Ο/Η Περαστικός λέει:

  Καλησπέρα Σταύρο, αν δηλώνεις ότι πιστεύεις εις τον Νίτσε με ικανοποιεί η απάντηση και δεν έχω να προσθέσω κάτι δοαφιρετοικό από ότι παραπάνω δλδ.

  α) το ζήτημα δεν είναι οι πατριάρχες αλλά
  β) Ιωάννη, Ιε “18 Ει ο κόσμος υμάς μισεί, γινώσκετε ότι εμέ πρώτον υμών μεμίσηκεν.”

  Νίτσε δεν είπες; ε, τότε δεν ξέρω σε τι διαφωνείς μαζί μου.
  Αν ο Νίτσε πρεσβεύει την ανώτερη ανθρώπινη ράτσα όπου ο δυνατός νικά τον αδύνατο, τότε μη κατακρίνεις τους πατριάρχες. Διότι και σε αυτούς ο ικανότερος έφαγε το πόστο του αδύνατου.
  Θαύμαζε λοιπόν και μην ηθικολογείς.

  Και για να στο πω με διαφορετικα λόγια. Αν δεν υπήρχε ο Χριστός, την ηθική την είχα γραμμένη στα παλιά μου τα παπούτσια. Ξέρεις, για πολλούς άθεους γνωστούς μου εκείνοι που κονομάνε είναι «μάγκες» και «καπάτσοι» μέσα στην κοινωνία. Να μια ΝΙΤΣΕΙΚΗ θέαση του πράγματος.

  Αν εσύ ηθικολογείς κατά των πατριαρχών με μια ανθρώπινη ηθικολογία, τότε φυσάς τον ανεμοστρόβιλο να πάψει… δηλαδή για τον Νίτσε είσαι αδύναμος κι άρα θα υποστείς τις συνέπειες μιας «low profile» ζωής (κοινωνική εξόντωση), την ώρα που οι πατριάρχες είναι πετυχημένοι με την κονόμα και τη θέση εξουσίας την οποία εσύ θα μπορούσες, βάση του Νϊτσε, να ζηλεύεις ως αδύναμο στέλεχος της κοινωνίας.

  Ο άνθρωπος είναι υπεράνθρωπος. Κι αν δεν είναι υπεράνθρωπος ο πατριάρχης με την κονόμα, τότε δεν μπορεί να είσαι εσύ ή εγώ που πληκτρολογούμε γράφοντας μ@λ@κίες, δηλαδή λόγια δίχως ορατό αποτέλεσμα.

  Συ είπας.

  Καλό βράδυ

  • Ο/Η Σταύρος λέει:

   Περαστικέ, αγαπητέ μου ο Νίτσε όταν μιλούσε για υπεράνθρωπο, δεν εννοούσε και πολλά περισσότερα πράγματα από το να θεραπεύσουν οι άνθρωποι την χριστιανικοί τους χολέρα.

   Τα λέει όλα μαζεμένα στον ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ.

   Επίσης ο ίδιος είπε ότι ο φθόνος κινεί την ιστορία. Το παραδέχομαι. Αλλά τι να φθονήσει κανείς από τους πατριάρχες; Την αγαμία τους, ή τα επιτίμια της φύσεως, εξ αιτίας των οποίων ξεπέφτουν αναγκαστικώς στην αρσενοκοιτία.

   Δηλαδή ο Πατήρ Κολλάς όταν έκανε δημοσίως την δήλωση και είπε «δεν πάει άλλο, γεμίσαμε με ομοφυλόφιλους Επισκόπους», ψέματα έλεγε ο άνθρωπος;

   Ή μήπως δεν τους θερίζει η παιδεραστία, όπως φαίνεται από τα δεκάδες σκάνδαλα, που βγαίνουν συνεχώς στη φόρα. Για ποιόν φθόνο μιλάμε τώρα δηλαδή! Ή μήπως οι Πατριάρχιδες διαφέρουν σε κάτι από τους επισκόπους;

   • Ο/Η Περαστικός λέει:

    Καλησπέρα, λες
    «Επίσης ο ίδιος είπε ότι ο φθόνος κινεί την ιστορία. Το παραδέχομαι. Αλλά τι να φθονήσει κανείς από τους πατριάρχες; »
    Ήρθες στα λόγια μου: «Ιωάννη, Ιε “18 Ει ο κόσμος υμάς μισεί, γινώσκετε ότι εμέ πρώτον υμών μεμίσηκεν.”»

    Φίλε, δεν είπε ψέματα όταν μιλούσε για ομοφυλόφιλους. Αλλά κάποτε θα πρέπει να καταλάβεις πως ξεκινά η ομοφυλοφιλία και πως η παιδεραστία.

    Ξαναείπα ότι πολλοί παιδεραστές βιάστηκαν νήπια. Μέσα από το βιασμό απέχτησαν το πάθος. Οι ομοφυλόφιλοι, αλλά κι άλλοι κατέχοντες ερωτικά πάθη [β. ανωμαλίες] συνήθως τις κονόμησαν στην παιδική ηλικία από «απροσεξίες» των μεγαλυτέρων τους και δη των συγγενών τους.

    Για το Θεό θα πρέπει να φτύσουν αίμα για να αποβάλλουν τελείως ορισμένοι τα πάθη τους. Αυτό όμως δε σημαίνει κατ ανάγκη κολασμό. Γιατί αν έχεις κολλήσει το πάθος από ένα βιασμό δεν ευθύνεσαι στην ουσία εσύ ο ίδιος για την εμφύτευσή του μέσα σου. Εσύ ευθύνεσαι για τη συνέχεια. Ο Θεός είναι ακριβοδίκαιος, που σημαίνει τα λογαριάζει όλα.

    Άλλο να γίνεις μαστρωπός στα 30 κι άλλο οι γονείς σου στην άπω ανατολή να σε εκπορνεύουν από τα 12. Στη 2η παερίπτωση θέλοντας και μη αποκτάς πάθη.

    Στην Τουρκοκρατία υπήρχαν άπειρες ελληνίδες που βιάστηκαν. Κάποιες ντράπηκαν. Ελάχιστες ίσως συνήθησαν Κάποιες έφυγαν σε χαρέμια ή έγιναν γυναίκες μουσουλμάνων. Δεν είναι το ίδιο με το να είχαν σπάσει τους γάμους τους χωρίς εξωτερική βία. Γιατί μερικές ἐφυγαν αυτοβούλως. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα στην ιστοριογραφία.

    Ξέρεις πάντως πόσο δύσκολο είναι ένας επίσκοπος που γεννήθηκε με τάσεις ομοφυλοφιλικές τις οποίες ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ και κατά κάποιο τρόπο εξάσκησε έφηβος, να τις αποβάλλει αμέσως χωρίς ούτε ένα λάθος; Δοκίμασε εσύ να κόψεις τα σεξουαλικά και θα καταλάβεις τι εννοώ. Θα πρέπει να κάνεις πολλές νηστείες για να ξεκολλήσεις και να μπορείς να καταφέρεις κάτι. Πίστεψέ με σε αυτό.

    Μην είσαι λοιπόν τόσο αυστηρός λες κι οι άλλοι είναι ρομπότ ή αυτομάτως ΑΓΙΟΙ. Διότι έτσι, ενώ μας κατηγορείτε τους χριστιανούς για ρατσισμό έναντι των ομοφυλοφίλων, καταντάτε σείς χειρότεροι μισητές τους, επειδή συν τοις άλλους φέρουν και την ιεροσύνη.

    Δεν γίνεται έτσι φίλε η αλλαγή-αποβολή των παθών μέσα από ένα άνθρωπο… με το πάτημα ενός κουμπιού να φύγει ο Θυμός ή η φιλαργυρία. Κι εκεί είναι το πρόβλημα για όσους δε νηστεύούν και δεν ασκούνται. Θα πεθάνουν και δεν θα έχουν μειώσει σε τίποτα τα πάθη τους.

    Ξέρεις πόσα ζευγάρια τσακώθηκαν, πόσες φορές, μέχρι να έχουν μια κάποια σχετική ηρεμία. Τί θα πρέπει να πούμε λοιπόν; με τον πρώτο τσάκο διαζύγιο; Δεν είναι η ανθρωπότης φίλε αυτοματισμοί. Καλά το είπε ο Χριστός να συγχωρούμε 77 φορές. Όπως συγχωρούμε τη γυναίκα μας πρέπει να συγχρωρούμε και τους άλλους. Με αυτό δε λέω να αφήνουμε ανάξιους σε θρόνους. Οι αποστολικοί κανόνες άλλωστε το απαγορεύουν.

    Εγώ δεν παραβλέπω τις αμαρτίες κανενός και τα λάθη. Αλλά να ηθικολογώ όταν δεν πιστεύω σε ανώτερη δύναμη το θεωρώ αστείο. Αν δεν υππηρχε Θεός θα μπορούσα κάλλιστα όταν ήμουν αρκετά νέος να καταταγώ στη λεγεώνα των Ξένων… το σκότωμα εκεί είναι για πλάκα…

    … είναι όμως;….

 75. Ο/Η undantag λέει:

  @ Περαστικός,
  Διάβασα με ενδιαφέρον τις απόψεις σας περί σεξουαλικότητος, τις βγαλμένες από την ηθικοπλαστική λογοτεχνία του προηγούμενου αιώνα. Η αδιατάρακτη βεβαιότητά σας με συγκλόνισε.

  Ως εκ τούτου, θα με ενδιέφερε να διαβάσω τις πηγές και τα στοιχεία σας, αν έχετε, για τους παρακάτω ισχυρισμούς σας:
  – πολλοί παιδεραστές βιάστηκαν νήπια
  – η ομοφυλοφιλία είναι πάθος
  – η ομοφυλοφιλία είναι ανωμαλία
  – η ομοφυλοφιλία συνήθως «οικονομείται» στην παιδική ηλικία από “απροσεξίες” των μεγαλυτέρων και δη των συγγενών του θύματος. (τι απροσεξίες ακριβώς, έπεσαν και γλύστρησαν ή ξέχασαν το φώς στο μπάνιο αναμένο;)

  Ευαγγέλια, παραβολές και συναξάρια του γέροντα Μπίχλα και των ομοίων του απορρίπτονται ως πηγές.

  Επίσης, λέτε: «Ο Θεός είναι ακριβοδίκαιος, που σημαίνει τα λογαριάζει όλα.»

  Πώς ακριβώς συμβιβάζεται το υψηλό αίσθημα της δικαιοσύνης του θεού σας με τον υφ’ υμών προρρηθέντα βιασμό του νηπίου, τις «απροσεξίες» των συγγενών του ή την εκπόρνευσή του στην άπω Ανατολή (γιατί στο Ελλάντα αποκλείεται) από τους γονείς του απ΄τα 12;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων
  Undantag, o ελάχιστος

  • Ο/Η Περαστικός λέει:

   Αγαπητέ φίλε,
   κρίμα. Συ και ο Κώστας το ρίξατε στη λασπολογία. Για σένα, η μικρή λάσπη που διογκώθηκε δια μέσω του Κώστα, είναι η εξής:

   «Διάβασα με ενδιαφέρον τις απόψεις σας περί σεξουαλικότητος, τις βγαλμένες από την ηθικοπλαστική λογοτεχνία του προηγούμενου αιώνα. Η αδιατάρακτη βεβαιότητά σας με συγκλόνισε»

   Εγώ δεν είχα «αδιατάρακτη βεβαιότητα» καθώς έγραφα
   «Ξαναείπα ότι πολλοί παιδεραστές βιάστηκαν νήπια»
   Αυτό το ΠΟΛΛΟΙ το βλέπεις, ναι ή όχι;

   Συνεπώς η αδιατάραχτη βεβαιότητα είναι η αντιπάθειά σας προς όποιον πρεσβεύει το Χριστό και τις διδασκαλίες του «κατηχητικού». Δεν υπάρχει αμφιβολία

   α) Για το ζήτημα περί σύνδεσης ομυφολοφιλίας από βιασμό στη παιδική ηλικία βλέπε:

   Macmillan, 1997
   Tomeo et al, 2001
   Holmes et al, 1998
   Doll et al, 1992
   Soukup, 1995
   Shrier et al, 1988
   Dickson; Finkelhor, 1984

   Το αντίπαλο δέος
   Ridley, 2003
   Balsam et al 2005
   Bell et al, 1981
   Hammersmith, 1982
   Peters & Cantrall, 1991
   Slap, 1998

   Υπάρχει συζήτηση ΤΙΠΟΤΑ δεν αποκλείεται. Μια φορά ΠΟΛΛΟΙ ομοφυλόφιλοι βιάστηκαν παιδιά και διάφοροι από αυτούς έχουν σβπησει αυτό το συμβάν από τη μνήμη τους.

   β) για το ότι είναι πάθος (ψυχολογικό) προκύπτει από το ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΓΟΝΙΔΙΟ. Τόσο απλό. Παίζουν λόγο και κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες. Αν δεν το βλέπεις εθελοτυφλείς. Και μην μου αναφέρεις τίποτα για μια τέτοια ανακάλυψη γιατί σε πληροφορώ έχει ήδη αποδειχθεί απάτη «επιστημονική»

   γ) Το ότι η ομοφυλοφιλία είναι ανωμαλία προκύπτει βάση της μηχανικής της βιολογίας, της ανατομίας και της φυσιολογίας.
   Ο πρωκτός αγαπητέ ΧΕΖΕΙ, αποβάλλει «τρόφιμα». Αν εσύ τον ΓΑΜΑΣ, τότε χαιρέτα μας τον πλάτανο. (είτε γαμάς γυναίκα ή άνδρα) Γιατί αυτός δεν είναι αναπαραγωγικό σύστημα. Αυτή είναι ακόμη μια ΑΠΟΔΕΙΞΗ της ψυχολογικής συνάφειας του ΠΑΘΟΥΣ (τυφλωμάρα) με το σεξ.
   Η λογική λέει ότι η ΒΕΝΖΙΝΗ πηγαίνει στο ΝΤΕΠΟΖΙΤΟ όχι στην ΕΞΑΤΜΙΣΗ. Αν εσύ βάζεις βενζίνη στην ΕΞΑΤΜΙΣΗ αυτό συμβαίνει γιατί έχεις ΠΑΘΙΑΣΤΕΙ (δηλ. σε αρέσει), αλλά από λογική και φυσιολογία/ανατομία τα έχεις κάνει μαντάρα. Τόσο απλό.
   Αναρωτιέμαι, και τις «κατάρες» του Κώστα δηλαδή περί «κατήχησης». Όταν δεν αντιλαμβάνεστε οι δυο σας ζητήματα απλής λογικής της βιολογίας, τότε εγώ τι να σας κάμω; ξαμολάτε εκεί ένα «κατηχητής» για να πέσετε για ύπνο. Δικαίωμά σας βέβαια.

   δ) «Απροσεξίες» εννοώ τα δικά τους πάθη ή ορέξεις, όχι συστηματικά.

   Μια φορά κοίτα να ψάξεις στο διαδίκτυο να δεις τη σύνδεση ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ και ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ από την παιδική ηλικία. Εκεί γεννώνται οι περισσότερες «προτιμήσεις» προς συγκεκριμένες ερωτικές συμπεριφορές. Και δεν χρειάζεται κάν το δίκτυο….. επειδή εσύ κι ο Κώστας δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεστε πράγματα απλά, αναλύστε τη δική σας τη ζωή , δείτε τι σας αρέσει στο σεξ σήμερα και ΠΟΤΕ για πρώτη φορά αυτή η «ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ» σας εμφανίστηκε στη δική σας ζωή.

   «Την μούχλα των μουρτζούφληδων κατηχητών, την οποία έτυχε να μυρίσω στα παιδικά μου χρόνια, και η οποία σαν γουρουνίσια λίγδα κόλλησε μέσα στα ρουθούνια μου και δεν λέει να ξεκολλήσει με τίποτα.»

   … βλέπεις πως ότι έμαθε μικρός δεν μεγαλοξεχνά;

   Παραπάνω δεν έχω να σας πω τίποτα άλλο. Από αυτά που είπατε και το πως αντιλαμβάνεστε το συνομιλιτή σας, αντιλαμβάνονται πως χάνω τον καιρό μου κι ήδη τον έχασα μαζί σας.

   Εντούτοις σας εύχομαι καλή συνέχεια.

   • Ο/Η undantag λέει:

    Μάλιστα.
    H γνωστή τακτική της ορθόδοξης σουπιάς που, ενώ πετάει κρίσεις επί παντός του επιστητού, όταν της ζητούνται αποδείξεις κατηγορεί τους άλλους για «λασπολογία» και την κάνει αλλα γαλλλικά.
    Της σουπιάς που αφενός ρωτάει «που είδα την αδιατάρακτη βεβαιότητα;» και που λίγες αράδες παραπέρα ξεσπαθώνει λέγοντας: «Ο πρωκτός αγαπητέ ΧΕΖΕΙ, αποβάλλει “τρόφιμα”. Αν εσύ τον ΓΑΜΑΣ, τότε χαιρέτα μας τον πλάτανο. (είτε γαμάς γυναίκα ή άνδρα) Γιατί αυτός δεν είναι αναπαραγωγικό σύστημα.»

    Παρά την αηδία που μου προξενείς εσύ και οι όμοιοί σου ταλιμπάν κάθε θρησκείας, θα σου απαντήσω, έστω και επί τροχάδην, καθώς εδωμέσα δε συχνάζουν οι λοβοτομημένοι που εντυπωσιάζεις στα κατηχητικά και στους εσπερινούς μετ’αρτοκλασίας.

    Καταδέχτηκες, έστω και αργά, έστω και μονομερώς, να αναφερθείς σε πηγές «για το ζήτημα περί σύνδεσης ομυφολοφιλίας από βιασμό στη παιδική ηλικία». Έστω.

    Για το ζήτημα ότι είναι πάθος (ψυχολογικό) αρκέστηκες να υποστηρίξεις ότι «προκύπτει από το ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΓΟΝΙΔΙΟ».

    Να υποθέσω πως ΟΛΑ ΟΣΑ δεν έχει αποδειχθεί ότι οφείλονται αποκλειστικά σε γονίδιο είναι πάθη ψυχολογικά; Δε θά θελα να μαι ο ψυχίατρός σου.
    Ή να υποθέσω ότι θα ανακαλέσεις αν κάποια μέρα αποδειχθεί ότι οφείλεται αποκλειστικά σε γονίδιο;
    Ποιόν δουλεύεις;
    Το γεγονός ότι η American Psychiatric Association από το 1973 ακόμη άλλαξε το «Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders» αποχαρακτηρίζοντας την ομοφυλοφιλία δε σου λέει τίποτε;
    Η τοποθετείς εαυτόν υπεράνω;

    ‘Όσο για τη γελοία παραβολή σου περί αυτοκινήτου και βενζίνης, για να … αποδείξεις (μη χέσω) ότι είναι ανωμαλία, μάθε ότι:
    – Του πρώτου διδάξαντος πατρός Επιφανίου (του κολητού του κουσουρλή Χουντόδουλου ντε!), δεν του βγήκε σε καλό αυτή η ρητορική… συνελήφθη κλέπτων οπώρας.
    – ο μεσαίωνας πέρασε, δε θα υποδείξεις εσύ στην ανθρωπότητα τι θα γαμάει και τι όχι. Πολύ θα το θελες, φάνηκε στην απάντησή σου («Γιατί αυτός δεν είναι αναπαραγωγικό σύστημα»), η γενετήσια πράξη να σχετίζεται με το «αναπαραγωγικό σύστημα». Μ’αλλα λόγια, σεξ για τεκνοποιοία. Για χαλιναγώγηση των φυσικών ορμών των ανθρώπων και πλύσιμο εγκεφάλου. Για μαζική παραγωγή θρησκολήπτων.

    Αν δε σεβόμουν τον οικοδεσπότη, και αν πίστευα ότι με τα χάλια θα εύρισκες παρτεναίρ, θα σε προέτρεπα να γεμίσεις το ρεζερβουάρ με κανα εκατόευρο βενζίνη μπας και χαλαρώσεις και ξελαμπικάρεις.

 76. Ο/Η Σταύρος λέει:

  undantag, όλ’ αυτά που έγραψε ο περαστικός, και για τα οποία του ζητάς εξηγήσεις, είναι πράγματι μια αξιοθαύμαστη επίδοση, του να βλέπει κανείς την πραγματικότητα, περπατώντας με το κεφάλι προς τα κάτω και πηγαίνοντας προς τα πίσω.

  Με άλλα λόγια, είναι όντως εντυπωσιακό να πρεσβεύει κανείς όχι μόνον ακριβώς τα αντίθετα από τα ανθρωπίνως φυσιολογικά, αλλά και τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που εξάγονται από τα πορίσματα των σχετικών επιστημών.

  Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα, αλλά οσφραίνομαι κάπως μια λανθάνουσα ανωμαλία, κάθε φορά που ακούω απόψεις, σαν κι αυτές, που όντως με μεγάλη αίσθηση σιγουριάς εκφράζονται τόσο αβασάνιστα.

  Τι διάλογος άραγε μπορεί να προκύψει με κάποιον που λέει ότι «…- η ομοφυλοφιλία συνήθως “οικονομείται” στην παιδική ηλικία από “απροσεξίες” των μεγαλυτέρων και δη των συγγενών του θύματος», ή «πολλοί παιδεραστές βιάστηκαν νήπια».

  Τέτοιες χαζοβιόλικες απόψεις μου βρωμάνε δεσποτικής, επισκοπικής και αρχιμανδριτικής φύσεως διαστροφές.

  Ζέχνουν την αποφορά του μίσους προς την ζωή. Την μούχλα των μουρτζούφληδων κατηχητών, την οποία έτυχε να μυρίσω στα παιδικά μου χρόνια, και η οποία σαν γουρουνίσια λίγδα κόλλησε μέσα στα ρουθούνια μου και δεν λέει να ξεκολλήσει με τίποτα.

 77. Ο/Η Περαστικός λέει:

  Για να τελειώνω και με το βασικό θέμα.
  Λυπάμαι αλλά θα συμφωνήσω με τον Δηδρ.

  Άσχετοι ΣΙΓΟΥΡΑ ανέβηκαν στο θρόνο.
  Αν δούμε την ιστορία της εποχής, θα δούμε ακόμη και Φαναριώτες χρηματίζοντας τους Τούρκους να ανεβαίνουν στο θρόνο.

  Όμως το να μιλάμε για Πατριάρχες μέσα σε μια ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗ διαδικασία ΑΝΟΔΟΥ εις το ΘΡΟΝΟ, είναι σαν αν λέμε ότι η Δημοκρατία φταίει στη Ν. Αμερική για την ΑΝΟΔΟ τόσων και τόσων προέδρων όταν από πίσω υπάρχει η πίεση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ με τα ανδρείκελα δικτάτοτερες/προέδρους εις την περιοχή.

  Ακόμη και στη χημεία γνωρίζουμε πως 2Η2 + 2Ο2 -> 2Η2Ο
  Όταν όμως κατά τη διάρκεια της αντίδρασης επέμβουμε, η αντίδραση δεν τελείται σε «ιδανικές συνθήκες» κι το αποτέλεσμά της είναι «ἀρες μάρες κουκουνάρες»

  Ακόμη και στο Β ΠΠ θα δούμε λ.χ.. τη Γαλία να έχει ως αρχηγό τον Πεταίν και τη Δανία τον Κουίσλινγκ, αν θυμάμαι καλά. Από αυτούς όμως, που ήταν αδρείκελα του Χίτλερ, δεν μπορούμε να βγάλουμε υγιή ιστορικά συμπεράσματα για τους πολιτικούς που εξέλεξαν οι ίδιοι αυτοί λαοί.

  Κατά συνέπεια ξεφυλλίζοντας την ιστορία των Πατριαρχών, όταν από πάνω ή έξω αριστερά ή έξω δεξιά υπήρχαν πιέσεις για άνοδο προσώπων, αυτό που θα δω είναι ΑΝΩΜΑΛΙΑ σε σχέση με την χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις ΚΑΝΟΝΙΚΗ/ΣΥΝΗΘΗΣ άνοδό τους εις τον θρόνο.

  Άρα τα συμπεράσματά μου για το ποιον αυτών των ανδρών ως προκύπτοντα από την ιδιότητά των ως Πατριαρχών είναι ΕΠΙΣΦΑΛΗ. Αν δε τα προωθώ μετα μανίας ως ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ, τότε κάποιο λάκο έχει η φάβα.

  Σημειωτέον πως ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ , ιδίως ΞΕΝΟΙ, δεν δύνανται να έχουν βαρύνουσα σημασία ως μάρτυρες γεγονότων. Για τους πανεπιστημιακούς είναι γνωστές οι ιστορικές αλχημείες τέτοιων προσώπων. Με την έννοια ότι έχουν βρεθεί πολλές φορές να ψεύδονται, να μην είναι αυτόπτες μάρτυρες γιατί δεν προλάβαιναν να επισκεφτούν όλους τους τόπους κ.α. Συνήθως αυτοί μετέφεραν απόψεις τρίτων.

  Εντούτοις. Ενδιαφέρον το άρθρο από άποψη ιστορική αλλά για τα συμπεράσματα που προσπαθεί να εξάγει δε κόπτομαι ιδιαιτέρως κι ανέλυσα αρκούντως τους λόγους.

  Εσείς προφανώς έχετε άλλους.

  Θα καταγγείλω κάτι τέλευταίο. Βλέποντας τις απόψεις του Κώστα και του undantag για τα σεξουαλικά συμπτώματα έχω να προσθέσω τα εξής:

  Πολλοί αποδέχονται στατιστικές τις δύσης και συμπερασμούς δικούς της αρκεί να είναι αντίθετες προς τις ορθόδοξες διδασκαλίες.

  Αυτό είναι λάθος. Δεν κάνουμε στατιστική με αλλόθρησκους επάνω μας. Καθόσον η στατιστική αναφέρεται σε αιρετικούς δίχως βάπτισμα, δίχως μυστηριακή ζωή, διχως ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. Με λίγα λόγια τις στατιστικές επάνω σε πόρνους ή μοίχους για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων επί όλων των ανθρώπων την έχω γραμμένη στα παλιά μου τα παπούτσια.

  Δεν κάνουμε στατιστικές πάνω σε κοιλαράδες γαστριμάργους, μπεκρούλιακες και ναρκομανείς για να δούμε τι είναι οι ΑΘΛΗΤΕΣ… ή πως μπορεί να γίνει κανεί ΑΘΛΗΤΗΣ.
  Όταν του λέμε πως η ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ είναι η ΚΟΙΛΙΟΔΟΥΛΕΙΑ, τότε του κόβουμε τα πόδια και τη θέληση για ΑΘΛΗΣΗ.

  Η στατιστική είναι μια επιστήμη αλλά επικίνδυνη πολλές φορές. Κι αυτό έχει αποδειχθεί από πολλές μέχρι σήμερα πρακτικές.
  Αν κάνουμε στατιστική για το Σεξ στην Αθήνα, στην Κω, στην Κρήτη, στο Πεκίνο, στο Θιβέτ, στην Ιαπωνία, σε ένα μπορδέλο, σε ένα μοναστήρι, σε ένα ναό της Αφροδίτης, σε ένα ναό του Σιντοισμού, θα βρούμε ΠΟΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ συμπεράσματα.

  Οπότε ας μην ιδρώνουν μερικοί να μας λένε: να είδατε; είστε ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΕΣ, γιατί δεν αποδέχεστε τα συμπεράσματα της δύσης για το «νορμάλ».

  Αν η άλλη ή ο άλλος πηδιέται από το πρωΐ μέχρι το βράδυ επειδή το κεφάλι του έχει γεμίσει από ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ πάθη και παραμύθι λίμπιντο (λογισμούς), και κάποιος μου φέρει τη συμπεριφορά του και μου πει:
  -Ξέρεις περαστικέ, βάση της στατιστικής αυτού του ακαμάτη ή περισσοτέρων, θα πρέπει να έχεις και συ την ίδια [νορμάλ] σεξουαλική ζωή…
  τότε θα του πω:
  – Χαιρετάτε μου τον πλάτανο.

  το ότι η Αγγλία έχει την πιο ενεργή σεξουαλική ζωή στους εφήβους, δείχνει ένα και το αυτό πράγμα… οι άνθρωποι εκεί δεν είναι βιολογικά διαφορετικοί. Αλλά βάση ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ /ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ στερεοτύπων οθούνται προς αυτή την κατεύθυνση

  Κι είναι γνωστό πως όποιος βλέπει τσόντες στο τέλος έχει «ορμές»
  Και βλέπει τσόντες για να έχει «ορμές»

  Τρώγοντας θα πεινάσεις
  Πείναγε για να τρως

  Αυτά μας τα λέει όλα , …

  Καλή συνέχεια σε όλους.
  Από το παρόν θέμα παραιτούμαι.

  • Ο/Η Περαστικός λέει:

   Μιας και ξαναπέρασα να επικολλήσω κι αυτό εις απόδειξη της επιρροής της Πύλης από ξένους.

   Είναι της ελληνικής νομαρχίας, κείμενο που εσείς προωθείτε, αν δεν κάνω λάθος:

   Εἰς τὴν Βασιλεύουσαν ὁρίζουν περισσότερον οἱ μάγειρες τῶν πρέσβεων καὶ ἐπιτρόπων τῶν ξένων βασιλειῶν, παρὰ οἱ σύγκλητοι τῆς ὀθωμανικῆς αὐλῆς.

 78. Ο/Η Περαστικός λέει:

  Να υποθέσω πως ΟΛΑ ΟΣΑ δεν έχει αποδειχθεί ότι οφείλονται αποκλειστικά σε γονίδιο είναι πάθη ψυχολογικά; Δε θά θελα να μαι ο ψυχίατρός σου.
  ——————————————————————
  ‘Καλή’ απάντηση… αν τη θεωρείς απάντηση. Εσύ κατάρριψες δηλαδή τη «βεβαιότητά» μου με την άγνοιά σου… «καλός».
  Και πως στηρίζεις φίλε πως δεν είναι ψυχολογικό θέμα άνευ γονιδιακής κληρονομικότητας; Σας θεωρούσα σοβαρούς αλλά…. λυπάμαι, ΛΥΠΑΜΑΙ!

  Ή να υποθέσω ότι θα ανακαλέσεις αν κάποια μέρα αποδειχθεί ότι οφείλεται αποκλειστικά σε γονίδιο; Ποιόν δουλεύεις;
  ——————————————————————–
  Προστρέχεις σε «προφητολογείες» ήτις ΠΙΣΤΗ σε ένα ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ για να αποδείξεις τους συλλογισμούς σου ορθούς τη σήμερον ! «Δε θά θελα να μαι ο ψυχίατρός σου.». Ποιός σε θέλει ρε κουμπάρε;
  Μας μιλάς για θρησκεία κι εσύ έχεις φτιάξει δική σου με σένα ΠΡΟΦΗΤΗ ΑΒΑΚΟΥΜ!

  Το γεγονός ότι η American Psychiatric Association από το 1973 ακόμη άλλαξε το «Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders» αποχαρακτηρίζοντας την ομοφυλοφιλία δε σου λέει τίποτε;
  Η τοποθετείς εαυτόν υπεράνω;
  ——————————————————————
  Βλέπεις τι κάνεις; Τη μια επικαλλείσαι το προφητικό σου χάρισμα και μετά προστρέχεις σε ντε φάκτο καταστάσεις!
  ΘΑ μπορούσε να απαντήσω δια μέσω προφητείας όπως και συ: Πού ξέρεις μπορεί η «Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders» να αλλάξει γνώμη στο μέλλον, και να έχει την άποψη που είχε προ του 1973.

  Εντούτοις δεν θα παίξω με τη λογική σου, ούτε θα πεσω στο επίπεδό σου γιατί δεν το έχω ανάγκη.
  Βλέπε -> Πολλές απόψεις ιδρυμάτων/οργανισμών υγείας ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ από ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ αν δεν το έχεις πάρα χαμπάρι. Και δεν θα καθίσω να σου αναλύσω τι σημαίνει αυτό. Αν είσαι μορφωμένος το αντιλαμβάνεσαι.

  ‘Όσο για τη γελοία παραβολή σου περί αυτοκινήτου και βενζίνης, για να … αποδείξεις (μη χέσω) ότι είναι ανωμαλία, μάθε ότι:
  – Του πρώτου διδάξαντος πατρός Επιφανίου (του κολητού του κουσουρλή Χουντόδουλου ντε!), δεν του βγήκε σε καλό αυτή η ρητορική… συνελήφθη κλέπτων οπώρας.
  ————————————————————
  Από πότε η λογική έγινε γελοιότης; να στο απαντήσω εγώ. Από όταν γέμισε το δίκτυο με ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να φέρουν στο τραπέζι της συζήτησς μια ισχυρότερη ΛΟΓΙΚΗ κατάρριψη του ισχυρισμού που σου έδωσα.
  Άμα σε αρέσει ρίχνε βενζίνη στην εξάτμιση. Άμα πάρει μπρος τότε εμένα να με χ*****

  Και μάθε και τούτο. Εσύ και γω και ο Ροίδης και ο ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ βγήκαμε στη γη γιατί οι μανάδες μας και οι πατεράδες μας το έριξαν ΕΣΤΩ και ΜΙΑ ΦΟΡΑ στην τεκνογονία.
  Η ΔΙΚΗ Σας διδασκαλία είνα ΣΚΕΤΗ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ.
  ΑΝτιπαρέρχεσαι την ύπαρξη και καλά με επιχειρήματα της πλάκας.. μας λες να έχουμε ρεύση επί του πουθενά!

  – ο μεσαίωνας πέρασε, δε θα υποδείξεις εσύ στην ανθρωπότητα τι θα γαμάει και τι όχι.
  ————————————————————
  Εγώ δεν υπέδειξα πως θα γαμάει κάποιος. Αυτό είναι δικό του ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ πάθος. Δηλαδή ο ΤΡΟΠΟΣ που γαμάει είναι ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Αν πηδάει ζώα, ήτις είναι κτηνοβάτης, τότε έχει πρόβλημα ψυχολογικό, όχι γονιδιακό.
  Εγώ έδειξα απλώς που βρίσκεται το λάθος της ΛΟΓΙΚΗΣ του ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥ όπως μου ζήτησες..
  Από κει και πέρα εσύ μιλάς για μεσαίωνα προσπαθώντας να υποβαθμίσεις την άποψη με ένα χρονικό τέχνασμα. Αυτά σε εμένα δε περνάνε. Πεστα σε κανένα άλλο μπλογκ,μπορεί να σε πιστέψουν, τέτοιος προφήτης…

  «Μεσαίωνας»είναι η δική σου απάρνηση της λογικής χρήσης του αναπαραγωγικού συστήματος. ΜΠΟΡΕΙ να μην σε αρέσει (ΠΑΘΟΣ) αλλά αυτή είναι η λογική χρήση. Εκτός κι αν στο σχολείο θελεις να μαθαίνουν τα παιδιά σου πως το αιδοίο είναι στον πρωκτό.! Να μια ωραία ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ γελειότητα.

  Πολύ θα το θελες, φάνηκε στην απάντησή σου («Γιατί αυτός δεν είναι αναπαραγωγικό σύστημα»), η γενετήσια πράξη να σχετίζεται με το «αναπαραγωγικό σύστημα». Μ’αλλα λόγια, σεξ για τεκνοποιοία.
  ———————————————————-
  Πουθενά δεν είπα κάτι τέτοιο. Αυτό είναι ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ να λες κάτι που δεν είπα.
  «ΦΥΣΙΚΗ ΟΡΜΗ» δε ξέρεις τι είναι και καλύτερα να το απαρατήσεις το θέμα.
  Εκατοντάδες χρόνια έχει μείνει αναπόδεικτο το λίμπιντο (ψυχολογική κοτσάνα του μάστερ οφ τηε γιούνιβερς Φρόυντ που παγαλάνε όλα τα περιοδικά «ερωτισμού»), όσο και τα «αφροδισιακά»
  «ΦΥΣΙΚΗ ΟΡΜΗ» υπάρχει σε όλους μας. Αλλά το ΠΟΣΟ της χρήσης, όσο και το ΠΟΙΟΝ της στηρίζεται σε άλλους μηχανισμούς.

  Για χαλιναγώγηση των φυσικών ορμών των ανθρώπων και πλύσιμο εγκεφάλου. Για μαζική παραγωγή θρησκολήπτων.
  —————————————————————-
  Αυτό είναι αηδία να το λες γνωρίζοντας πως όλη η ΔΥΣΗ ΠΗΔΑΕΙ και ΠΟΡΝΕΥΕΙ κι άρα η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
  Μην απελπίζεσαι τόσο… όταν δεν έχεις επιχειρηματα

  Μια φορά ο Χριστιανός/νη μπορεί να πηδάει άνετα αρκεί να είναι ΝΟΜΙΜΟΣ (τη γυναίκα του /το σύζυγο). Το ζήτημα όπως είπα είναι ότι παρεκτροπές στο ΠΩΣ τη βρίσκει κανείς και ΠΟΣΕΣ φορές. Αυτό ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ σε ψυχολογικά αίτια, όχι γονιδιακά, όχι ανατομικά, όχι φυσιολογικά. Αν θες το καταλαβαίνεις…

  Αλλά αν δε σε αρέσει αυτό δες πως η ίδια η ΦΥΣΗ αντιστρατεύεται τη γενικευμενη ΠΟΡΝΕΙΑ και το AIDS είναι απόδειξη. ΚΑταδικάστε και τη ΦΥΣΗ άμα γουστάρετε να είστε πόρνοι μερικοί (δεν αναφέρομαι σε σένα)

  Αν δε σεβόμουν τον οικοδεσπότη, και αν πίστευα ότι με τα χάλια θα εύρισκες παρτεναίρ, θα σε προέτρεπα να γεμίσεις το ρεζερβουάρ με κανα εκατόευρο βενζίνη μπας και χαλαρώσεις και ξελαμπικάρεις.
  ——————————————————————–
  Άκου τούτο. Μια φορά πήγα σε νηστεία σε ένα σπίτι . Μου λέει η οικοδέσποινα;
  -Να σε κεράσω γλυκό;
  -Όχι δεν θέλω, έχουμε νηστεία
  -Δηλαδή τί; (έφριξε, όπως εσύ έφριξες για το σεξ) δεν θα ΑΠΟΛΑΥΣΩ το γλυκό μου;

  Δεν απάντησα τότε… αλλά τώρα λέγω:
  Άμα κόψεις το τσιγάρο, το να μην καπνίσεις δεν είναι ΒΑΣΑΝΟ
  Άμα κόψεις το γλυκό, το γλυκό δεν είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΗ. Παραμένει απόλαυση αλλά δεν είναι αναγκαίο
  Ομοίως το σεξ

  Αν δεν μπορείς να αποφύγεις το γλυκό είσαι ανελεύθερος
  Αν δεν μπορείς να αποφύγεις το τσιγάρο είσαι ανελεύθερος
  Αν δεν μπορείς να αποφύγεις το σεξ είσαι ανελεύθερος

  Αυτά είναι ψυχολογικές ΕΞΕΙΣ ήτις αναγκαιότητες ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΣ δια μέσω των οποίων ΝΕΕΣ ΕΞΕΙΣ και ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ στο δρόμο για ΗΔΟΝΗ. Επειδή στο τέλος υπάρχει ΚΟΡΕΣΜΟΣ αρχίζουν κι οι παραδρομές.

  Στο φαγητό η παχυχασρκία, στο τσιγάρο τα ναρκωτικά και το πιοτό, στο σεξ οι διάφορες ανωμαλίες, όπως και η κατάποση σπέρματος (! να η βενζίνη στο καρμπυρατέρ)

  Προς τούτο από ξαρχής μίλησα υπερασπιστικά για πάθη των Επισκόπων και ομοφυλοφίλων τους οποίους ΕΣΕΙΣ κοροϊδεύετε (το έπραξες κι εσύ αν θυμάσαι) ΟΧΙ ΕΓΩ, μη αντιλαμβανόμενοι τα ΔΙΚΑ ΣΑΣ πάθη (ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΟΝΤΕΣ)

  Γι αυτό είπα από μιας εξαρχής: χωρίς να τρέχετε στο στίβο κάνετε τους ξερόλες. Αλλά άμα τρέξετε στο στίβο θα σκάσετε στο πρώτο κατοστάρι.

  Μιλάτε όλοι μαζί για επισκόπους και αρχιεπισκόπους επειδή πηδήξανε… ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ καυμένοι το «ΞΕΠΕΡΑΣΑΤΕ»… τσ.. ρε κοιτάτε κάτι αθληταράδες της φακής.

  Αν έχεις στόχο την αναπαραγωγή αναγκαστικά θα περάσεις μέσα από την ηδονή
  Αν έχεις στόχο μόνο την ηδονή αναγκαστικά θα περάσεις μέσα από παραλογισμούς (κι ο πρώτος παραλογισμός είναι αυτός που ήδη είπα, δηλαδή η ρίψη του σπέρματος αλλού πλην του κόλπου. Μετά ακολουθούν χιλιάδες ακόλαστες έξεις. Ψάξε στο δίκτυο να δεις που έχουν καταντήσει. Τίποτα δεν τους αρκεί για να φτάσουν στην ηδονή.)

  Αν το πέος ήταν ΜΟΝΟ παιχνίδι δεν θα είχε σπέρμα. Απλά πράγματα. 1+1 =2
  Έτσι το έφτιαξε η «φύση», είτε σας αρέσει είτε όχι.

  Και κάτι να έχεις κατανού. Όσοι χριστιανοί γίναμε ασκητές, πηδούσαμε/καμακώναμε χρόνια πριν γίνουμε τέτοιοι, άγαμοι όντες. Ήμασταν δηλαδή πόρνοι/παράνομοι γκε γκε;

  Οπότε τις διαλέξεις περί «με τα χάλια θα εύρισκες παρτεναίρ» να τις αφήσεις κατα μέρους…. δεν περνάνε σε μας αυτά. Αυτά να τα πεις στο μικρούς του δικού σου «κατηχητικού». Όχι σε μας που γυρνούσαμε χρόνια στις παραλίες με τουρίστριες.

  Καλό βράδυ και προσοχή στα ναρκωτικά
  ΘΥΜΗΣΟΥ… όταν πεθάνουμε σώμα/σεξ γιοκ. Αν λοιπόν νομίζεις πως έχεις και πνεύμα, κοίτα να δεις τι θα κάνεις εκεί έξω, αν έχεις ΈΞΕΙΣ.

  Βάλε καμιά προσευχή κι έχει ο Θεός για όλους
  Συγχωρέστε με δε αν σας πίκρανα.
  Αύριο είναι η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ.
  Ο ΘΕΟΣ ΜΕΘ ΥΜΩΝ

 79. Ο/Η Σταύρος λέει:

  Εύχομαι αγαπητοί μου, ο Περαστικός να τηρήσει την υπόσχεσή του.

 80. Παράθεμα: Ο ανήλικος ευνούχος πατριάρχης Θεοφύλακτος « Ροΐδη Εμμονές

 81. Παράθεμα: Απάντηση στον υπηρέτη του Αρχιεπισκόπου [2] « Ροΐδη Εμμονές

 82. Παράθεμα: Οι πρώτοι Αλλαξοπατριάρχες | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 83. Ο/Η Μίλων Φιρήκης λέει:

  http://www.ksm.gr/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CF%81%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%81-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CE%B9/

  Η Ελένη Αρβελέρ διαλύει τους μύθους για την Αλωση
  29 05 2013

  «Κερκόπορτα; Αστεία πράγματα»

  Η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ θυμάται παλαιότερα τους- ξένους φοιτητές της στη Σορβόννη να της στέλνουν… συλλυπητήριο τηλεγράφημα κάθε 29η Μαΐου, την ίδια ώρα που τα περισσότερα Ελληνόπουλα αν τα ρωτούσες τι έγινε τη μέρα εκείνη δεν ήξεραν ακριβώς. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση αντιστράφηκε. Στην Ελλάδα έγινε, λίγο έως πολύ, μόδα να θυμόμαστε κάθε χρόνο τέτοια μέρα την Αλωση της Πόλης- μερικοί από κεκτημένη ταχύτητα ή άγνοια μιλούν για «εορτασμό», αντί για επέτειο, και να μην αρκούμαστε στον εορτασμό της έναρξης της Επανάστασης, κάθε 25 του Μαρτίου. Μεγάλη η σημασία της Πόλης, θα πει κανείς, για τους Ελληνες. Σωστό. Οπότε και η συμβολική σημασία της Αλωσης είναι εξίσου μεγάλη. Εστω και αν η πολιορκία της από τους Οθωμανούς ήταν απλώς μία από τις πολλές, έστω και αν το κλίμα της εποχής ήταν τέτοιο, η κατάσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν τέτοια, που έκπληξη θα ήταν το να μην αλωθεί η Πόλη.

  «Βρισκόμαστε στα μέσα του 15ου αιώνα, γύρω στο 1450. Η Πόλη είναι μια μικρή πόλη πια- έχει δεν έχει 70.000 κατοίκους, όταν άλλοτε είχε περάσει το μισό εκατομμύριο» αφηγείται στα «ΝΕΑ» η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, επιχειρώντας να βάλει για λογαριασμό μας τα πράγματα στη θέση τους, να καταγράψει αλήθειες και μύθους της Αλωσης έτσι όπως μόνο μία βυζαντινολόγος με τη δική της διαδρομή μπορεί να κάνει. «Η Πόλη έχει αποδεκατιστεί από την πανώλη και τις αλλεπάλληλες πολιορκίες των Τούρκων. Αλλά και από τις διαμάχες των Δυτικών, αφού οι προστριβές Γενοβέζων και Βενετσιάνων γίνονταν στο λιμάνι της μέσα. Υπήρχε και μια τάση ανεξαρτητοποίησης των λίγων χωρών που παρέμεναν ελεύθερες- όχι μόνο του Μυστρά που παρεμπιπτόντως έπεσε το 1460, επίσης στις 29 Μαΐου! Η κατάσταση ήταν μιας ανασφάλειας γενικής».

  Ο διχασμός. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, «υπήρχε μια μεγάλη ενωτική και ανθενωτική διαμάχη, υπέρ και εναντίον της Ενωσης των Εκκλησιών. Οι αντίθετοι στην Ενωση συμμαχούσαν και με τους Τούρκουςήταν οι λεγόμενες παρά φύσιν συμμαχίες. Οι υπέρμαχοι της Ενωσης διακήρυσσαν: “Οταν οι δύο Ρώμες ήταν ενωμένες διαφεντεύαμε τον κόσμο. Οταν διχάστηκαν, χάσαμε τα πρωτεία”. Με αυτή την έννοια η πραγματική πτώση της Πόλης χρονολογείται από το 1204 και μετά. Η ανθενωτική διαμάχη πήρε μάλιστα τεράστιες διαστάσεις μετά το 1438 και τη Σύνοδο της Φερράρας. Εκεί ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Η΄ ξεσήκωσε την Εκκλησία σε μια τελευταία προσπάθεια Ενωσης, αλλά ενώ η διανόηση ήθελε να είναι αναγεννησιακή, η Εκκλησία παρέμενε προσηλωμένη στα πάτρια κατά τρόπο φανατικό, αν όχι τίποτα παραπάνω», λέει χωρίς να μασάει τα λόγια της η ελληνίδα βυζαντινολόγος, η πρώτη γυναίκα πρύτανης της Σορβόννης στα 700 χρόνια ιστορίας του μεγάλου γαλλικού πανεπιστημίου.

  Και συνεχίζει: «Υπήρχε όμως ακόμη ένας παράγοντας παρακμής. Ηταν η γενική δεισιδαιμονία που τρεφόταν από τις προφητείες. Ηδη από τον 6ο αιώνα υπήρχαν προφητείες, τότε ήταν όμως αισιόδοξες. Τώρα προφήτευαν το τέλος της Πόλης και μαζί το τέλος του κόσμου και της Ιστορίας. Αυτό ήταν, λοιπόν, το κλίμα στην Κωνσταντινούπολη της εποχής. Δεισιδαιμονία, διχόνοια, φτώχεια, κακομοιριά. Οι Βυζαντινοί ζούσαν σε μια πόλη ερημωμένη. Και στα ανάκτορα του Πορφυρογέννητου πολύ λίγα δωμάτια χρησιμοποιούνταν. Οπως λέει και ο Παλαμάς στον “Δωδεκάλογο του Γύφτου”: “Και ήταν οι καιροί που η Πόλη/ πόρνη σε μετάνοιες ξενυχτούσε/ και τα χέρια της δεμένα τα κρατούσε/ και καρτέραγ΄ ένα μακελάρη (…) Και καρτέραγε τον Τούρκο να την πάρει”».

  «Η Πόλη θα μπορούσε να είχε πέσει πολύ νωρίτερα»

  Η Πόλη θα μπορούσε να είχε πέσει στα χέρια των Τούρκων πολύ νωρίτερα. «Ο λόγος που δεν έγινε αυτό και ανάσανε για πενήντα χρόνια ήταν ότι ο Βαγιαζίτ έπεσε στα χέρια των Μογγόλων» λέει η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ. «Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν μπορούσε να σταθεί μόνη της όρθια. Ο Μανουήλ έτρεχε να δει τους Καρόλους, ο Ιωάννης πήγε στη Φερράρα. Είναι η εποχή των επαιτών αυτοκρατόρων. Πήγαιναν επαίτες στη Δύση, έστω και αν τους δέχονταν εκεί με τιμές και δόξες. Κάτι που συνήθως οι Ελληνες δεν δέχονται είναι ότι ο Πάπας προσπάθησε να βοηθήσει. Διέθεσε τις ιντουλγκέντσιες- τα επί πληρωμή συγχωροχάρτια- του 1450, που ως ιντουλγκέντσιες Ιωβηλαίου ήταν πιο προσοδοφόρες, στον πόλεμο κατά των Τούρκων. Αλλο αν αυτό δεν ήταν αποτελεσματικό, αφού έδωσε τα χρήματα στους Αραγωνέζους που τα χρησιμοποίησαν για δικούς τους σκοπούς.

  Πολλοί λένε ότι η Δύση δεν βοήθησε. Οταν όμως μιλάμε για Δύση τι εννοούμε; Οι Βυζαντινοί ήταν όλη η Ανατολή. Η Δύση ήταν πολυδιασπασμένη και ο Πάπας είχε ένα σχίσμα στην πλάτη του και την Ανατολική Εκκλησία εναντίον του. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Παλαιολόγος πολεμάει τους Τούρκους μαζί με τον απεσταλμένο του Πάπα, Ισίδωρο του Κιέβου, και τους Γενοβέζους, ο Γεννάδιος- ο Γεώργιος Σχολάριος, πρώτος Πατριάρχης μετά την Αλωσητοιχοκολλούσε ανάθεμα εναντίον του Παλαιολόγου. Και επίσης: μετά την πτώση της Πόλης, οι Δυτικοί έτρεμαν. Οταν ανέλαβε Πάπας ο Ενιο Σίβλιο Πικολομίνι, δηλαδή ο Πίος Β΄, έγραψε μια πραγματεία για την Αλωση στην οποία μιλούσε για καταστροφή της Χριστιανοσύνης. Αντίθετα οι Ρώσοι, που είναι μάλιστα φανατικοί ανθενωτικοί, δεν γράφουν σχεδόν τίποτα για την πτώση της Πόλης. Πέρασαν χρόνια για να αρχίσουν οι σλαβικοί θρήνοι. Εκείνοι που θρήνησαν από την αρχή για την Πόλη είναι στην Τραπεζούντα. “Πάρθεν η Πόλη, πάρθεν η Ρωμανία”, έλεγαν».

  Η συμφωνία του σουλτάνου με τον Πατριάρχη

  Το Ρούμελι Χισάρ, το κάστρο που έχτισε ο Μωάμεθ το 1452 για να ελέγχει το πέρασμα ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην έκβαση της πολιορκίας, λέει η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ. «Διούλκησε και τον στόλο περνώντας τα πλοία του στον Κεράτιο. Από την άλλη πλευρά, μόνο 3-4 πλοία γενοβέζικα πέρασαν και αυτά για να φέρουν τροφή στους πολιορκημένους». Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτή η αιτία της ήττας των Βυζαντινών. «Ο Μωάμεθ είχε μαζέψει Σέρβους, Αλβανούς, Τούρκους. Απέναντι στους τουλάχιστον 100.000 άντρες του- μερικοί μιλούν για 120.000, άλλοι τους ανεβάζουν σε 200.000- αντιπαρατάσσονταν περίπου 4.500 άνθρωποι το πολύ, μαζί με τους ξένους. Και πολλοί ήταν παιδιά και γυναίκες που πολεμούσαν με αγκωνάρια. Μεγάλη ήταν η βοήθεια των Γενοβέζων, αλλά όταν σκοτώθηκε ο Τζουστινιάνι έχασαν το ηθικό τους και υποχώρησαν. Οσοι πολέμησαν, πάντως, πολέμησαν ηρωικά. Οταν ο Μωάμεθ έστειλε αποκρισάριο στον Παλαιολόγο ζητώντας του να παραδώσει την Πόλη, πήρε την απάντηση ότι η Πόλη δεν είναι δικό του πράγμα και πως “με τη δική μας θέληση αποφασίσαμε να πεθάνουμε”. Ακόμη και ο περίφημος Νοταράς που είχε τρεις υπηκοότητες και όλη του την περιουσία στο εξωτερικό, και που είπε ότι είναι καλύτερο το τουρκικό καφτάνι από τη λατινική τιάρα, πολέμησε και εν τέλει εκτελέστηκε από τους Τούρκους. Χαρακτηριστικό του ηρωισμού είναι ότι όταν στην Πύλη του Ρωμανού οι Τούρκοι άρχισαν να ανεβαίνουν πάνω και πέρασαν μέσα, έψαχναν τους αντίπαλους πολεμιστές και δεν πίστευαν ότι ήταν τόσοι λίγοι. Και πρέπει να πούμε και για τον Μωάμεθ, που συνηθίζουμε να τον ταυτίζουμε με τη βαρβαρότητα, ότι δεν ήταν βάρβαρος ή δεν ήταν μόνο βάρβαρος. Ηταν από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές της Τουρκίας. Ηξερε τι ήθελε και πώς να το κάνει». Οσο για την Κερκόπορτα… «Ανοιγμένη ή ξεχασμένη. Αστεία πράγματα. Ηταν χιλιάδες έξω, τα καράβια τους στον Κεράτιο, οι Γενοβέζοι έφευγαν. Τι να πεις για την Κερκόπορτα; Σε συμβολικό επίπεδο μόνο μπορείς κάτι να πεις. Αλλά είναι σαν να λέμε ότι αντί να σκοτώνονταν τρεις Τούρκοι κατά την είσοδό τους στην Πόλη, θα σκοτώνονταν δέκα αν η πόρτα ήταν κλειστή. Και λοιπόν; Αφού είχαν ανεβάσει σκάλες και έμπαιναν από όπου ήθελαν».

  «Ο Μωάμεθ έδωσε το πατριαρχικό αξίωμα στον Γεννάδιο Σχολάριο, ορίζοντάς τον αμέσως αρχηγό του Μιλιέτ, δηλαδή όλων των ορθοδόξων. Κάπως έτσι ξέρουμε γιατί η Εκκλησία κράτησε όλα τα κτήματά της και η αυτοκρατορία τα έχασε», λέει δηκτικά η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ. «Κάπως έτσι φτάσαμε και στα σημερινά βατοπεδινά βακούφια. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, σε αντίθεση με άλλες συμπεριφορές της πολιτείας, ότι όταν ο Μανουήλ Παλαιολόγος είναι στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει κίνδυνος καταστροφής, δημεύει όλα τα κτήματα του Αθω. Και ότι ο Κομνηνός δημεύει όλη την εκκλησιαστική περιουσία για να αντιμετωπίσει τους Σελτζούκους». Την εποχή της Αλωσης, εξάλλου, υπήρχε έξαρση του μοναχισμού. «Σε όλη τη διαμάχη των ανθενωτικών οι καλόγεροι στα μοναστήρια της Πόλης και του Αθω ήταν πρώτοι. Είναι πολλοί και δεν πολεμούν. Αντίθετα με τους δυτικούς μοναχούς που μπορούν να φέρουν όπλα, οι ορθόδοξοι δεν μπορούν», σημειώνει η ελληνίδα βυζαντινολόγος.

  Πηγη:http://antikleidi.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.