Γιατί όχι οικονομικός έλεγχος στους Δήμους;

Εμάς και σωστό μας φαίνεται, και λογικό   

KEDE2

Έχουμε παραφρονήσει. Κατατάσσουμε τη λογική με ή άνευ, εισαγωγικών, στην αριστερά στη δεξιά στους μνημονιακούς ή στους αντιμνημονιακούς κ.ο.κ. Ξέρουμε ότι δισεκατομμύρια «σπαταλήθηκαν» και σπαταλούνται χωρίς έλεγχο, εποπτεία, χωρίς απόδοση λογαριασμού, ισολογισμού, ευθυνών, χωρίς «κανέναν κερατά στο κεφάλι μας» στο όνομα μιας σουρεαλιστικής… αυτοτέλειας. Για την πτώχευση του κράτους φταίνε πάντα οι κακοί άγγλοι γάλλοι πορτογάλοι, κυρίως γερμανοί, το αυτό ισχύει για την ισοπέδωση μισθών συντάξεων και κατάλυση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου. Για όλα φταίνε οι ξένες πονηρές δυνάμεις που επιβουλεύονται την ομορφότερη χώρα του κόσμου που έδωσε τα φώτα σε ολόκληρο τον κόσμο -όταν οι άλλοι έτρωγαν βελανίδια εμείς διορίζαμε λαδώναμε υπερτιμολογούσαμε δοξολογώντας τον θεό της Ελλάδος του φαύλου ψηφοθηρικού πελατειακού κράτους και μια Δικαιοσύνη κατάλληλα δομημένη και συμβιβασμένη στην επιβράβευση της ατιμωρησίας, της μαγκιάς κλανιάς λεβεντιάς και κωλοφινιστρίνης. Διαβάζει ο υποφαινόμενος κινέζος στα μήντια ότι «Στο εξής, τα οικονομικά των ΟΤΑ θα παρακολουθούνται στενά και σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις στην πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών τους, θα λαμβάνονται δραστικά μέτρα.[…] Όταν διαπιστώνεται απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10%, το Παρατηρητήριο θα παρεμβαίνει μέσα σ’ ένα μήνα από τη λήξη του τριμήνου και θα υποδεικνύει στον Οργανισμό πώς θα διορθώσει την απόκλιση, με τους ΟΤΑ να υποχρεούνται σε άμεση συμμόρφωση. Εφόσον ο προϋπολογισμός παραμένει εκτροχιασμένος για δύο τρίμηνα, τότε ο ΟΤΑ θα μπαίνει σε καθεστώς επιτροπείας και με απόφαση που εκδίδει ο υπουργός Εσωτερικών θα υποχρεώνεται σε: 1) Αναστολή προσλήψεων – Υποχρεωτικές μετατάξεις εργαζομένων. 2) Αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές. 3) Αύξηση έως και δεκαπλασιασμό του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου και επιβολή του αυξημένου τέλους υποχρεωτικά μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του, αλλά και… 4) Πάγωμα όλων των δαπανών εκτός από τη μισθοδοσία και τις απολύτως ανελαστικές δαπάνες».

—–Διαβάσατε κάτι παράλογο από τα προαναφερόμενα; Απολύτως λογικά μου φαίνονται. Λογικότατα μου ακούγονται, και το αυτό ελπίζω να ισχύει και για σένα αναγνώστη. Σε όλους μας, αν διαθέτουμε ένα δράμι μυαλό.

—–Σε όλους πλην των «ενδιαφερομένων». Των δημοτικών αρχόντων, φυσικά, που αντιδρούν σφόδρα στην «στην αυστηρή εποπτεία των οικονομικών των δήμων μέσω του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» (μία απλή ή σκέτη εποπτεία,  ένας απλός, νέτος-σκέτος οικονομικό έλεγχος θα γινόταν αποδεκτός;)  -Όχι μόνον αυτό. «Αποφάσισαν» λέει,  να προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της συνταγματικότητας του μέτρου, επιδιώκοντας την ακύρωσή του.
—–Χοντρικά, χωρίς αστεία τώρα: Δηλαδή οι δημοτικές αρχές. Οι δήμαρχοι επιθυμούν. Δηλαδή οι δήμαρχοι Απαιτούν. Να είναι ελεύθεροι να διαχειρίζονται όπως αυτοί νομίζουν το δικό μας χρήμα, τους δικούς μας φόρους, αυτούς που καταβάλλουμε εμείς, ο ελληνικός λαός.  Χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς τη στοιχειώδη εποπτεία, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
—–Όταν διάβασα την είδηση (και την αντίδραση των δημάρχων), δεν πίστευα στα μάτια μου. Δηλαδή δεν γίνεται – δεν γινόταν ποτέ –δεν έγινε ποτέ έλεγχος στην οικονομική διαχείριση των Δήμων; Οι Δήμοι δεν δημοσιεύουν ισολογιμούς; Δεν ξέρω αν θα πρέπει να κλάψει ή να γελάσει κανείς. Σε τι χώρα ζούμε όπου για τις δαπάνες δημοσίου χρήματος «θέλουμε και διεκδικούμε την αυτοτέλεια» μη δίνοντας λογαριασμό ούτε στο κράτος το οποίο σε χρηματοδοτεί διαχειριζόμενο τα χρήματα των φορολογούμενων.

—–Έχουν κάτι να κρύψουν οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Γιατρέ μου,
Αν η αντίδραση των δημάρχων έχει να κάνει με «τυχόν» απ’ ευθείας εργολαβικές αναθέσεις, αγορές, υπερτιμολογήσεις, ψεύτικα παραστατικά, εκατοντάδων διορισμών κάθε πονεμένου συγγενή, γνωστού και ψηφοφόρου, με ταξιδάκια αναψυχής για «αδελφοποίηση» δήμων του εξωτερικού κλπ. Αν γιατρέ μου υπάρχουν περιπτώσεις υπεξαίρεσης πολλών €κατομμυρρίων, όπως αυτή, του φτερωτού συναδέλφου σου και ολυμπιονίκη – κακώς, πολύ κακώς τον μπλέξανε- πρώην δημάρχου Θες/νίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, να μου κλείσεις επειγόντως ραντεβού, θέλω να λιποθυμήσω στο ιατρείο σου και υπό τη δική σου φροντίδα.

—–Να μη μας διαφεύγει ποτέ ότι όλα αυτά τα ωραία που διαβάσαμε έως εδώ, δεν αφορούν παρά μόνο τη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σκεφτείτε πόσες ακόμα «θεσμικές διοικήσεις» υπάρχουν, κυρίως ΠΩΣ λειτουργούσαν και εξακολουθούν να λειτουργούν, διότι ως γνωστόν, του έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει…
—–Μαθαίνω ότι αντίστοιχη ρύθμιση προωθείται για τις ΔΕΚΟ, αυτό μας κάνει να υποθέσουμε ότι έως τώρα ούτε οι ΔΕΚΟ έδιναν επαρκή λογαριασμό. Τρελαίνεσαι!
Δεν ξέρω πόση ευφυΐα χρειάζεται κανείς, για να πάρει έστω μυρουδιά ότι, για τη ειδική περίπτωση του πλανήτη Σειρίου, τα έχουμε ξαναπεί,  δεν φταίει μόνο ο καπιταλισμός, ούτε ξένες δυνάμεις κατοχής και λοιπέ εβραιομασονικέ μπαξέδε, για τα χάλια μας.

Ευφυΐα; δεν το συζητώ. Έχουμε πολύ παραπάνω απ’ ότι θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε, η κουτοπονηριά περισσεύει.

***

This entry was posted in Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

24 Responses to Γιατί όχι οικονομικός έλεγχος στους Δήμους;

  1. Ο/Η Boλταίρος λέει:

    Η Αυτοδιοίκηση είναι αυτοδιοικούμενη σαν τη Βουλή. Μπορεί να διορίζει όποιον γουστάρει. Κάτω τα χέρια από τα αυτοδιοικητα.

  2. Παράθεμα: Γιατί όχι οικονομικός έλεγχος στους Δήμους; « ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΑ

  3. Ο/Η Ωκεανός λέει:

    Είμαι σίγουρος πως όλοι συμφωνούν με όσα λέει η ανάρτηση.
    Αυτό που με εκπλήσει είναι που βρίσκουν τόση υποκρισία και οι εργατοπατέρες της μάσας και της αρπαχτής συνεχίζουν να κλαίνει για τον δυστυχή λαό και τα δεινά που του προκάεσαν οι ξένοι…

  4. Ο/Η Δημήτρης Χ. λέει:

    Πόρισμα – σοκ για τη διαφθορά στους δήμους

    Καταπέλτης για τη διαφθορά που επικρατεί στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αποκαλύπτει παρανομίες σε προσλήψεις, καταβολή αποζημιώσεων προς υπαλλήλους και ειδικούς συνεργάτες, χορήγηση επιδομάτων ευθύνης σε διευθυντές χωρίς προσόντα, επιχορηγήσεις σε φορείς, δαπάνες δημοσίων σχέσεων. Σε εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα ποσά που σπαταλήθηκαν
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63633708

  5. Ο/Η dmast λέει:

    Πριν 10 περίπου χρόνια, εργαζόμουν σε μια εταιρεία παραγωγής λογισμικού. Εργαζόμουν στο τμήμα ERP,στο λογιστικό να πούμε, πρόγραμμα που έβγαζε η εταιρεία.
    Αυτό το πρόγραμμα, το είχε αγοράσει ένας μεγάλος δήμος της Αττικής. Κάποια στιγμή, βρέθηκε ένα bug, και πήγα να το διορθώσω επί τόπου, στο λογιστήριο του δήμου. Κοιτάζοντας τα δεδομένα, διαπίστωσα με έκπληξη ότι δεν είχαν κλείσει τα 2 προηγούμενα έτη! Ήταν 2003 και προσπαθούσαν να κλείσουν το 2000. (Μπορούσε άραγε να το κάνει αυτό μια οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία; Δεν το νομίζω.)
    Γιατί λοιπόν να θελήσουν οικονομικό έλεγχο; Για να κλείνουν τα έτη στην ώρα τους;

  6. Ο/Η nispell λέει:

    !……………………………………..:-)

  7. Ο/Η MLOG λέει:

    Το Παρατηρητήριο αγαπητοί μου φίλοι, δεν στήθηκε ως εργαλείο κατά της διαφθοράς. Στήθηκε για να μπορούν οι τοκογύφοι δανειστές μας να μας έχουν το τσεπάκι τους ότι ώρα θέλουν και να μας χαρατσώνουν κατά βούλησιν. Κι αν οι δήμαρχοι κάνουν ατασθαλίες, αυτές δ ε ν θα τις πληρώνουν εκείνοι, αλλά εμείς (Αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές… Αύξηση έως και δεκαπλασιασμό του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου και επιβολή του αυξημένου τέλους υποχρεωτικά μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του).
    Επιπλέον, με τις περικοπές του Καλλικράτη και της τρόϊκας προς την Τ.Α., ακόμα και οι υγιείς δήμοι θα μπαίνουν σε καραντίνα, αφού δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα και θα καταγράφονται ως ελλειμματικοί, ούτως ή άλλως.

    Εν ολίγοις πάλι εμείς θα πληρώσουμε τη διαφθορά τών δημοτικών αρχόντων. Δεν ξεριζώνονται έτσι, από τα πάνω, οι φεουδαρχικές αντιλήψεις, αγαπητοί μου εκσυγχρονιστές

    • Ο/Η Po λέει:

      ΟΚ.
      Τότε δεν πρέπει να καταγγέλλουμε τα κακώς κείμενα, επειδή όπως λέτε «Δεν ξεριζώνονται έτσι, από τα πάνω, οι φεουδαρχικές αντιλήψεις»
      Θα πρέπει να περιμένουμε να έρθει η εποχή όπου θα… «ξεριζωθούν από τα κάτω»
      Έως τότε κάνουμε τα στραβά μάτια, για να μη μας χαρακτηρίσουν, όπως κάνατε τώρα εσείς,…εκσυγχρονιστές, αλλά επαναστάτες.

      Το πιάσαμε το νόημα.

      😐

    • Ο/Η Ζουζού Μπελαφόντε λέει:

      Και από πάνω και από κάτω.
      Εσύ MLOG δούλεψε από κάτω, ο καθείς όπου μπορεί.

    • Ο/Η Tomoly λέει:

      Ένας δήμαρχος, ΟΜΩΣ, απ’ ό,τι φαίνεται, τα πάει πολύ καλά:

      «Τέλη- φωτιά απειλούν τους ιδιοκτήτες σε υπερχρεωμένους δήμους, ΑΛΛΆ ο Μπουτάρης «κουρεύει» ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ τα δημοτικά τέλη»- http://gkdata.gr/?p=30925

      [..] Σε ν έ α μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών για το 2013 προχωρεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος για δ ε ύ τ ε ρ η συνεχή χρονιά επιλέγει να ελαφρύνει το σχετικό οικονομικό βάρος, τόσο για τις κατοικίες, όσο και για τους επαγγελματικούς χώρους. Όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να απαλλάξει από την πληρωμή των δημοτικών τελών τις επιχειρήσεις – επαγγελματίες, που πλήττονται από τα έργα υλοποίησης του Μετρό. Στις επιχειρήσεις αυτές είχαν ήδη συρρικνωθεί τα δημοτικά τέλη κατά 75% […]

      Οι ξένοι τον βραβεύουν και κάποιοι ντόπιοι, ντοπαρισμένοι με όπιο του λαού τον… λοιδορούν:

      ««Άξιον εστί» το βραβείο καλλίτερου δημάρχου του κόσμου (!) για τον… «Μπουτάρη, τουρκολάγνε, θα σε σφάξουμε! Δεν επιτρέπεται να φιλάς την εικόνας της Παναγίας!! Μασόνε!!!»»- http://gkdata.gr/?p=29077

      [..] Ο Γιάννης Μπουτάρης έλαβε τη διάκριση «Δήμαρχος του μήνα» από την ιστοσελίδα citymayors για τον Οκτώβριο του 2012. Τους δύο προηγούμενους μήνες, την ίδια διάκριση έλαβαν ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

      Η ιστοσελίδα σημειώνει: Αν όλοι οι Έλληνες πολιτικοί ήταν σαν τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, η Ελλάδα δεν θα ήταν σε αυτό το οικονομικό χάλι που βρίσκεται σήμερα, επεσήμαναν οι γερμανικές εφημερίδες μετά την επίσκεψη του Μπουτάρη στο Βερολίνο τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε, ο Δήμαρχος μεταξύ αστείου και σοβαρού είχε πει στους δημοσιογράφους ότι η οικονομική κρίση βοήθησε στο να αλλάξουν τα «ήθη» στην πόλη του: «Αφού δεν υπάρχουν χρήματα για να εξαγοράσουμε ψήφους, οι πολιτικοί πρέπει να γίνουμε αποτελεσματικοί» […]

      Αλλά και ο «κυρ- Γιάννης» δεν κωλώνει:

      «Μπουτάρης: «Χουντικό καρακιτσαριό η αναπαράσταση της απελευθέρωσης – Άδωνι, είσαι βλάκας και λαϊκιστής του κερατά»!!! (βίντεο)»- http://gkdata.gr/?p=30068

      Έντονος καβγάς με σκληρούς χαρακτηρισμούς ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γ.Μπουτάρη και του βουλευτή της ΝΔ, Άδ.Γεωργιάδη με αφορμή την εκδήλωση της αναπαράστασης της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.

      Ο κ. Μπουτάρης εξήγησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega γιατί δεν παρευρέθηκε στη συγκεκριμένη εκδήλωση την οποία χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, «χουντική» και «καρακιτσαριό»[…]

      «Επειδή τιμάω τα λόγια μου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανέχομαι να παραποιούνται κατά το δοκούν και με αφόρητο λαϊκισμό, δηλώνω πως κατά την άποψή μου και της παρούσας Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης οι εν λόγω εκδηλώσεις θύμισαν τις γνωστές εκδηλώσεις με φορεσιές εποχής που διοργανώνονταν επί Χ ο ύ ν τ α ς. Ήταν προφανώς και αυτές εκδηλώσεις που στόχο είχαν να διεγείρουν τον ε θ ν ι κ ο λ α ϊ κ ι σ μ ό, ο οποίος όμως δεν προάγει την έξοδο από την κρίση που μαστίζει την Θεσσαλονίκη και τη χώρα, το αντίθετο μάλλον, φωνές τέτοιου τύπου κρατούν τη χώρα καθηλωμένη…

      Όσο για την καθιερωμένη Μαθητική παρέλαση, στην οποία ο Δήμος παρέστη δια του εκπροσώπου του, του αρμόδιου Αντιδημάρχου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, η άποψή μου, που επίσης την έχω δηλώσει δημοσίως και ευθέως πολλές φορές, είναι πως πρέπει επιτέλους να καταργηθεί…

      Μήπως επιτέλους να αναθεωρήσουμε την πρακτική μας, προκειμένου να αποκτήσει οι χώρα μορφωμένους, πεπαιδευμένους και ενεργούς πολίτες ικανούς να τη βγάλουν από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται τώρα και να την οδηγήσουν στο νέο αιώνα που διανύουμε ήδη;
      Read, άμα θες, more… http://gkdata.gr/?p=30068

      ΥΓ. Τον Μπουτάρη θα τον ψήφιζα, λέμε, με χαρά για πρωθυπουργό.
      Και να μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα πετυχαίνει στην Θεσσαλονίκη, του ψωροφαντασμένου Παπαγεωργόπουλου και του φανατικοχαζού «αδελφού της Χρυσής Αυγής», Ψωμιάδη, και, φυσικά, των ψηφοφόρων τους.

  8. Ο/Η Ένας λέει:

    Άσχετο:
    Γιατί έχει πέσει το
    http://www.athriskos.gr
    του φίλου Σταύρου;

  9. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

    Αγαπητέ Ρο,

    Για μια ακόμη φορά χτυπάς το πρόβλημα στη ρίζα του. Φωτίζεις την καπηλεία. Την καπηλεία θυσιών και αγώνων, την καπηλεία του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, την καπηλεία της Αριστεράς, από μερίδα «αριστερών» της μάσας και της ρεμούλας. Την καπηλεία του ιδρώτα των παππούδων και των γιαγιάδων μας, στο όνομα των «αγώνων» και των «κινημάτων».

    Όταν η αναρχία στην Ελλάδα το μόνο που έχει να πει είναι «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» και οι μόνοι στους οποίους αντιτίθεται είναι οι μπάτσοι, τους οποίους πολλές φορές μάλιστα σκοτώνει κιόλας, τότε η κοινωνία έχει πέσει σε κώμα. Δεν θα ξεχάσω κείμενα αναρχικού (εντός ή εκτός εισαγωγικών), κατηγορούμενου για δολοφονία εκ προθέσεως ενός ταξιτζή και ληστεία, όπου το μόνο για το οποίο έγραφε ήταν οι μπάτσοι και ο ρόλος τους.

    Οι δήμοι, στο όνομα της «αυτονομίας» και της «αυτοδιοίκησης» έχουν καταβροχθίσει το δημόσιο χρήμα. Ποιός θυμάται αλήθεια το «τρένο του Βερελή» και τα «λιπάσματα ράουντ απ»; Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπέρτατης σήψης και παρακμής. Και όμως η Αριστερά επίσημα προάσπιζε και προασπίζει αυτά τα συμφέροντα.

    Το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, ο αστυφύλαξ, ο χωροφύλαξ πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων εδώ και δεκαετίες. Και όμως ο αλήστου μνήμης αστυφύλαξ εξακολουθεί να παραμένει το κύριο, μόνιμο πρόβλημα του όποιου στοχασμού της αναρχίας.

    Η λογική του κνίτικου ή μη κνίτικου 15μελους, όπου όλοι είναι αντιεξουσιαστές, μόρτες και μόρτισσες, στο κυνήγι της γκόμενας ή του γκόμενου, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε να δώσει ραπόρτο για τα λεφτά της πενταήμερης όπου κάποιοι βέβαια το σκέφτηκαν, αλλά ντράπηκαν να το πουν για να μην χάσουν την εύνοια του μορτισμού, έχει κατακλύσει τη δημόσια ζωή.

    Με τιμή,
    Κύριος Κωλόγερας

  10. Ο/Η Left λέει:

    Stern: Την Ελλάδα τη διοικεί ένα μονοπώλιο εκατομμυριούχων

    Δεκεμβρίου 27, 2012

    Εκτενές άρθρο για τα «πανίσχυρα οικονομικά τζάκια» περιλαμβάνει το γερμανικό περιοδικό Stern στο τεύχος που κυκλοφορεί με τίτλο «Μονοπώλιο των εκατομμυριούχων» και ισχυρίζεται ότι εδώ και πολλές γενιές 2.000 οικογένειες διαμόρφωσαν το υπάρχον σύστημα και αποκόμισαν τεράστια κέρδη.

    Η επίθεση αυτή στο ελληνικό επιχειρηματικό κατεστημένο ενισχύει τα σενάρια που φέρουν τους δανειστές και την Τρόικα να βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα που οικοδομήθηκαν στη Μεταπολίτευση.

    Το δημοσίευμα ξεκινάει από τον Φώτη Μπόμπολα, τον οποίο οι συντάκτες του άρθρου επισκέπτονται στο γραφείο του:

    «Ο Φώτης Μπόμπολας έχει μπροστά από το γραφείο του τέσσερεις οθόνες υπολογιστών εγκατεστημένες στον απέναντι τοίχο, ο οποίος φέρει μια ξύλινη επένδυση. Έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεται στα κεντρικά ενός αρχηγείου. Η γραμματέας του Λυδία του φέρνει φραπέ. Ο Μπόμπολας, ετών 52, με κοντοξυρισμένα μαλλιά, στρίβει ένα τσιγάρο. Καπνίζει Ολντ Χόλμπορν. Το πουκάμισό του είναι ανοιχτό στο στήθος, στο καρπό του χεριού του δεν φέρει κανένα ρολόι. «Προτιμώ να κρατώ χαμηλό προφίλ», διατείνεται ο ίδιος. Ο Μπόμπολας είναι ένας από τους …..

    Πανίσχυρα τζάκια

    «Η οικογένειά του ανήκει σε μια χούφτα από σχεδόν πανίσχυρα ελληνικά τζάκια, τα οποία εδώ και πολλές γενιές διαμόρφωσαν το υπάρχον σύστημα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Τώρα όμως που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. ….

    Τι λέει για την Γιάννα Αγγελοπούλου

    Άλλοι πάλι επιχειρηματίες εξαφανίζονται στο εξωτερικό, όπως, λόγου χάριν, η διαβόητη Άννα Αγγελοπούλου, η πρώην πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών αγώνων, η οποία ακούει στο όνομα Lady G, όνoμα που της έδωσε ο ελληνικός κίτρινος τύπος» γράφει το περιοδικό για την πρώην ισχυρή κυρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Αναφέρει μάλιστα ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου «ίδρυσε το Ίδρυμα Αγγελόπουλος, με τη βοήθεια του οποίου θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να διασφαλίσει τη περιουσία της. Έτσι, εξ αποστάσεως μπορούσε πλέον να παρακολουθεί γαλήνια, πως η ελληνική Βουλή ψήφισε ένα από τα σκληρότερα πακέτα λιτότητας ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ……

    Τι λέει για τον Μπόμπολα

    Και το άρθρο συνεχίζει για τον Φώτη Μπόμπολα:

    «Στο ερώτημα αν έχει έλθει η ώρα για τους ζάμπλουτους Έλληνες να δείξουν αλληλεγγύη, ο Μπόμπολας αντιδρά εκνευρισμένος: «Μα τι θέλετε; …..

    Τι λέει για τη λίστα Λαγκάρντ και τον Αντώνη Σαμαρά

    «Η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα, απλώς η κατανομή του πλούτου είναι άνιση. Τα 80 τις εκατό του ιδιωτικού κεφαλαίου βρίσκεται στα χέρια μόνον 2.000 οικογενειών. Γύρω στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ αυτού του κεφαλαίου βρίσκεται σε ξένες τράπεζες. Επισήμως μόνον εννέα πρόσωπα δηλώνουν στην Ελλάδα εισόδημα άνω των 700.000 ευρώ το έτος.

    Η επονομαζόμενη Λίστα-Λαγκάρντ, με τα ονόματα 2059 Ελλήνων που κατέχουν λογαριασμούς στην Ελβετία, κρατήθηκε για πάνω από δύο χρόνια μυστική. Στη λίστα αυτή υπάρχουν ονόματα που θεωρούνται έμπιστα πρόσωπα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, ένα από τα δέκα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

    Η εν λόγω λίστα δεν είχε καμία συνέπεια για τους πλουσίους, εκτός ενός δημοσιογράφου που αντιμετώπισε δυσκολίες. Επειδή δημοσίευσε όλα τα ονόματα της λίστας στο περιοδικό Hot Doc, συνελήφθη από μια ομάδα άμεσης δράσης 50 αστυνομικών και απειλείται με διετή φυλάκιση λόγω παραβίασης δικαιωμάτων της ιδιωτικής σφαίρας».

    Τι λέει για τον Λαυρεντιάδη

    «Είναι αναμενόμενο ότι με τη πίεση που ασκείται από τη πλευρά της Ευρώπης βαθμιαία κάτι αρχίζει να αλλάζει: τη τελευταία βδομάδα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για τη σύλληψη του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος διατηρούσε 31 τις εκατό της Pronton-Bank και η οποία διασώθηκε από το ελληνικό κράτος με τη βοήθεια 900 εκατομμυρίων ευρώ. Λέγεται ότι ο ίδιος μεταβίβασε εν τω μεταξύ στο εξωτερικό 700 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο καθηγητής των πολιτικών επιστημών Σεραφείμ Σεφεριάδης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο συγκρίνει την αθηναϊκή ολιγαρχία με την ιταλική μαφία: «έχει παντού τους ανθρώπους της: έναν αδελφό στην Αριστερά, έναν στη Δεξιά, έναν στο δημαρχείο και έναν εντός της εκκλησίας. Οι ζάμπλουτοι Έλληνες εξαγοράζουν τους πολιτικούς μέσω της χρηματοδότησης των εκλογικών τους αγώνων. Η εξουσία που ασκούν μέσω των μίντια τούς καθιστά απρόσβλητους». Στο τηλεοπτικό κανάλι Mega, που έχει τεράστια επιρροή, συμμετέχουν δύο τζάκια: Ο Μπόμπολας και η εκδοτική δυναστεία του Λαμπράκη. Ο γιος του μεγαλύτερου μετόχου της τελευταίας έγινε ο προσωπικός σύμβουλος του Σαμαρά.

    Αποκαλύψεις μέσω του Wikileaks

    Tο άρθρο κάνει αναφορά και στις αποκαλύψεις μέσω του Wikileaks που έκανε επίσης αναφορά σε ομάδα Ελλήνων μεγιστάνων:

    «Μια τηλεγραφική είδηση που έφτασε σε μας από την Αμερική μέσω του Wikileaks, αναφέρει ότι «μια μικρή ομάδα επιχειρηματικών μεγιστάνων έχει συνδεθεί με την πολιτική μέσω βαθμών συγγενείας, γάμων ή και διαζυγίων. …..Τι λέει για τον Σπύρο Λάτση

    «…..

    Τι λέει για τον Σωκράτη Κόκκαλη

    ……

    Τι λέει για τους εφοπλιστές

    «Όπως όμως ισχυρίζεται ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής οικονομικών κοινωνικής πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο «είναι σχεδόν αδύνατον να αποδειχτούν οι παράνομες ραδιουργίες των ολιγαρχικών δυνάμεων […] Δεν είναι μόνον που έχουν παντού τους ανθρώπους τους. Οι νόμοι έχουν γραφτεί εδώ και πολλές γενιές γι’ αυτούς. Δεν χρειάζεται καν να εξαπατήσουν την εφορία αφού απαλλάσσονται ούτως ή άλλως από τους φόρους». Κάθε χρόνο η Βουλή ανακοινώνει -όπως άλλωστε και το 2012- φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεφοπλιστές. ……

    Για το πόσο μακριά φτάνει εν τέλει η επιρροή αυτής της ελληνικής ολιγαρχίας, γνωρίζει καλά ο Γιάννης Δερμιτζάκης ο οποίος κατέχει Διυλιστηρίο ανακύκλωσης παλαιού ορυκτελαίου στη Θεσσαλονίκη. Ο Δερμιτζάκης είναι ένας ηλικιωμένος κύριος χαμηλών τόνων που φέρει το κινητό σε μια δερμάτινη θήκη πάνω στη ζώνη του παντελονιού του. Έως το 2004 οι δουλειές του πήγαιναν καλά. Μετά ψηφίστηκε ένας νέος νόμος που απαιτούσε άδεια για τη συλλογή χρησιμοποιημένων ορυκτέλαιων. Ο Δερμιτζάκης έκανε αμέσως αίτηση, όμως ματαίως περίμενε: «Πρώτα μου είπαν ότι τα χαρτιά μου ξεχάστηκαν στη γραμματεία του υπουργού προστασίας του περιβάλλοντος. Μετά μου είπαν ότι το διυλιστήριο θα έπρεπε να επανεξεταστεί. Βέβαια αυτό ήταν τελείως καινούργιο. Τελικά απευθύνθηκα σε έναν φίλο του υπουργού, ο οποίος μου διαμήνυσε: πρόκειται για σκοτεινή υπόθεση και θα κάνω καλά να την ξεχάσω». Εν τω μεταξύ η αγορά απόβλητων ορυκτέλαιων –μιλάμε για 35.000 τόνους ετησίως- καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από το ολιγαρχικό τζάκι του Βαρδινογιάννη. Ο Δερμιτζάκης στέκεται στο κατώφλι της πτώχευσης.

    Ακόμη και η παγκόσμια πολυεθνική εταιρία Shell γονάτισε μπροστά στον Βαρδινογιάννη. ……

    Τι λέει για την οικογένεια Βαρδινογιάννη

    «Ο αρχηγός της οικογένειας Βαρδινογιάννη, Βαρδής, κατοικεί σε μια μεσογειακή βίλα στο αθηναϊκό αριστοκρατικό προάστιο Εκάλη. Μπροστά στη πύλη στέκεται ένας φύλακας. Στην ερώτηση αν ο Κύριος είναι διαθέσιμος για μια συνέντευξη, τραβάει το πιστόλι του και το απασφαλίζει. Ο Βαρδινογιάννης διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Αιγύπτιο πρώην δικτάτορα Μουμπάρακ. Η οικογενειακή επιχείρηση «Avin Oil» πλήρωσε στον δικτάτορα Σαντάμ Χουσείν υψηλά ποσά ….

    Τι λέει για την ελληνική «ολιγαρχία»

    «Όλες οι προσπάθειες που έγιναν για να φέρουν την ελληνική ολιγαρχία στο τραπέζι της συζήτησης για τη σωτηρία της χώρας, απέτυχαν. «Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν χρήμα, εξουσία ή τα μίντια με το μέρος τους, αμύνονται κατά των μεταρρυθμίσεων», παραπονιόταν ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου.

    Κάποτε επισκέφθηκε μια αποστολή μεγάλων εφοπλιστών το γραφείο της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα. «Σκεφτήκαμε ότι θέλουν να βοηθήσουν», αφηγούνταν ένας δημόσιος υπάλληλος. Όμως αυτοί έκαναν μόνον παράπονα για την υψηλή φορολόγηση και την υπερβολική νομική ρύθμιση. Αισθάνονταν ότι καταδιώκονται από το κράτος. Συμπεριφερόντουσαν σαν δωρητές που ζητούσαν πίσω ότι είχαν χαρίσει λόγω πτωχισμού».

    Πηγή: Stern: Την Ελλάδα τη διοικεί ένα μονοπώλιο εκατομμυριούχων | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/83283#ixzz2GFJeT8Xg

  11. Ο/Η Γουάου! λέει:

    Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει ο πρώην γγ του ΕΟΤ, Νίκος Καραχάλιος κατά του προέδρου των εργαζομένων, Κωνσταντίνου Ράντου

    Στέλιος Μπαμιατζής
    news247Δεκέμβριος 27 2012 18:15

    Ο πρόεδρος των υπαλλήλων του ΕΟΤ τον χαρακτήρισε νωρίτερα τουρίστα και είπε ότι για αυτό το λόγο προσέλαβε τον ειδικό σύμβουλο, προκειμένου να διοικεί αντ’ αυτού.

    «Όντως έλειπα στο εξωτερικό γιατί στις προτεραιότητές μας ήταν να είμαστε εκεί για να κλείσουμε τα πακέτα με τους tour operator», απάντησε ο κ. Καραχάλιος.

    Ο κ. Καραχάλιος προανήγγειλε και την αποκάλυψη στον εισαγγελέα στοιχείων για τα κυκλώματα που δρουν στον ΕΟΤ.

    «Αναλαμβάνω την ευθύνη γιατί ο σύμβουλος ήταν δική μου επιλογή», είπε ο κ. Καραχάλιος ….
    Στη συνέχεια όμως παραδέχτηκε πως «αν είχε πάνω του καρνέ επιταγών ή στο γραφείο του που δεν ήταν συμπληρωμένες (οι επιταγές) από το λογιστήριο, είναι παράτυπο».

    Πρόσθεσε ότι «την παραίτησή του ζήτησε η υπουργός Τουρισμού, λόγω διαφορών σε στρατηγικές πολιτικές που έπρεπε – όπως είπε – να ακολουθηθούν»,

  12. Παράθεμα: Ανάλεκτα 19/12-27/12 | firiki2010

  13. Ο/Η Lawyer λέει:

    Για τον Παπακωνσταντίνου μην κάνετε όρεξη.
    ΈΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ ΟΛΑ
    άρθρο 86 του Σ/ματος
    Δυο βουλευτικές θητείες μεσολάβησαν
    Yesssss

  14. Ο/Η kostas λέει:

    μου προκαλεί μεγάλη απορία με τον τρόπο που προσπαθείς να αναλύσεις την διαφθορά στην αυτοδιοίκηση.
    είναι εκείνος ο τρόπος που τα καθεστωτικά μμε βάλουν κατά των θεσμών και όχι κατά των ανθρώπων που ξευτελίζουν τους θεσμούς η επιτροπεία δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην αυτοδιοίκηση παρά μόνο την υποτέλεια της στην κεντρική διοίκηση.
    ο γνήσιος λαϊκός θεσμός της αυτοδιοίκησης μπορεί να αναβαθμισθεί μόνο από τους ίδιους τους δημότες, με την συμμετοχή τους ελέγχοντας σε ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες και όχι στημένα δημοτικά συμβούλια την δημοτική τους αρχή, ανακλητοτητα και η εναλλαγή μπορούν να αναβαθμίσουν τον θεσμό που είναι ο ποιο κοντινός στον πολίτη.
    δυστυχώς σε τούτο τον τόπο αυτό που λείπει είναι οι πολίτες

    • Ο/Η Po λέει:

      ΟΚ
      ερώτηση: Πρέπει ή όχι οι Δήμοι να δίνουν λογαριασμό για το τι κάνουν στη κεντρική εξουσία, να υπόκεινται οικονομικό έλεγχο, να δημοσιοποιούν ισολογισμούς, να διορίζουν με διαφάνεια, να ελέγχονται αυστηρά και με πλήρης διαφάνεια οι αναθέσεις έργων, το ίδιο κι οι δημοτικές επιχειρήσεις;

      Ναι ή Όχι.

      Ποιοι είπατε ότι εξευτελίζουν τους θεσμούς;
      Ψάξτε πως λειτουργούσε και λειτουργεί ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, καταγράψτε τα… φαινόμενα του θεσμού, κι εδώ είμαστε.

      αυτά τα λίγα.

  15. Ο/Η kostas λέει:

    αγαπητε ρο λογαριασμο πρεπει να δινουμε στον -δημο- και οχι στην κεντρικη εξουσια.
    πρεπει να κανουμε δημοσιο οτι δηποτε αφορα την ζωη των πολιτων.οι πραξεις -δημοσιες- πρεπει να υποκεινται στην κριση των ενεργων πολιτων.
    σας παρακολουθω με προσοχη και αναγνωριζω την αγωνια σας ,ευτελιζουν τον θεσμο οσοι δεν συμμετεχουν στην κοινη ζωη.

  16. Παράθεμα: Αργεντινή ή Ουρουγουάη; « Ροΐδη Εμμονές

  17. Ο/Η ioanna λέει:

    O έλεγχος είναι σωστός και θα έπρεπε να υπάρχει και προ μνημονίου. Το θέμα είναι ότι τώρα με το μνημόνιο ο έλεγχος δεν αποσκοπεί απολύτως καθόλου στο να βελτιωθεί ο τρόπος άσκηση της εξουσίας των οργάνων της τοπ.αυτοδιοίκησης αλλά στο να εισπραχτούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τους πολίτες στα πλάισια της δημοσιονομικής προσαρμογής.
    Επειδή έχω φίλη αντιδήμαρχο(σε επαρχιακό Δήμο) έχει δεί στην πράξη ότι ο έλεγχος είναι απαραίτητος σε σχέση με την προηγούμενη μπάτε σκύλοι αλέστε κατάσταση ασυδοσίας αλλά οι στόχοι που έχουν τεθεί και τα σχερικά κονδύλια που εγκρίνονται είναι αδύνατον να επιτρέψουν σε ένα Δήμο να λειτουργεί αποτελεσματικά. Και αφού δεν επαρκούν τα κονδύλια είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα υποχρεωθεούν τα δημοτικά συμβούλια να αυξήσουν τους φόρους στους δημότες.
    Δηλ κ. Ροίδη το ένα σκέλος της του άρθρου σας με βρίσκει σύμφωνη, ότι δηλ. κάποτε έπρεπε να τελειώσει το πάρτυ στους Δήμους, η σπατάλη και η διαφθορά πλην όμως τώρα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με την δικαιολογία της εξυγείανσης των Δήμων ως αφορμή για μια ακόμα αφαίμαξη των δημοτών δεδομένου ότι τη νύφη αυτοί θα την πληρώσουν και μάλιστα σε εποχή σκληρής οικονομικής ανέχειας.
    Να τα λέμε όλα λοιπόν και όχι τα μισά, καθότι η μισή αλήθεια μπορεί να αποτελέσει ένα τεράστιο ψέμμα!
    Ευχαριστώ.

  18. Ο/Η ioanna λέει:

    Επίσης έχω να πώ ότι είναι πολύ σωστό και πρωτοποριακό το σχόλιο του Kostas. Μακάρι να γινόταν οι ίδιοι οι δημότες να ελέγχουν τους δήμους και να υπάρχει συμμετοχή των πολιτών στο έργο του Δήμου. Και όχι να υπάρχει το μπουλντόγκ της Τρόικα ή της εκάστοτε κυβέρνησης η οποία κάλιστα μπορεί και να μην κάνει σωστα τον έλεγχο λόγω διαφθοράς , όπως γινόταν και τόσα χρόνια.
    Αρα το θέμα του ελέγχου πρέπει να είναι εν μέρει και έργο των πολιτών, γ δε τιμωρία να αφορά αυτόν που έχει προβεί στην ατασθαλία και όχι να είναι τιμωρία η άυξηση των φόρων.

  19. Παράθεμα: Το Μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α. | Ροΐδη Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.