Αργεντινή ή Ουρουγουάη;

Ένα ανομολόγητο δίλημμα


Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Μπολιβάρ, του Νίκου Εγγονόπουλου

Μπολιβάρ, του Νίκου Εγγονόπουλου

Κύριε Ροΐδη,
Mια χώρα που δεν πρόλαβαν να επισκεφθούν οι φιλέρευνοι ταξιδιώτες του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική και οικογενειακή περιοδεία τους στη Ν.Αμερική είναι η  προεδρική Δημοκρατία της Ουρουγουάης, που το 1985 βγήκε πληγωμένη από μια δωδεκάχρονη στρατιωτική δικτατορία. Αντιλαμβάνομαι πως για το ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πραγματική δοκιμασία  μια τέτοια επίσκεψη σε μια χώρα που στο κάθε βήμα της αντιπροσωπείας του, θα της θύμιζε πόσο ασυνεπείς, συντηρητικοί, δογματικοί και άτολμοι είναι. Στην Ουρουγουάη όμως, που βασικά (πάνω από 80%) κατοικείται από λευκούς μετανάστες (Ισπανούς και Πορτογάλους αρχικά, Ευρωπαίους γενικά από το 19ο αι.), βρίσκεται ο πιο ενδιαφέρων ίσως Πρόεδρος του κόσμου, που εκλέχτηκε επικεφαλής της αριστερής (κυβερνητικής από το 2004) συμμαχίας «Πλατύ Μέτωπο» το 2009 με σχεδόν 53%, διαδεχόμενος τον αριστερίζοντα και πολύ δημοφιλή Πρόεδρο, του «Μετώπου» επίσης, Tabare Vazquez: «Έχει μισθό 9.700 ευρώ. Από αυτά, τα 8.730 ευρώ τα δωρίζει σε όσους έχουν ανάγκη. Μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του είναι ένας σκαραβαίος 25ετίας. Δεν ζει σε προεδρικό μέγαρο, ούτε διαθέτει προσωπική φρουρά. Ζει σε ένα αγρόκτημα με τη γυναίκα του Λουσία Τοπολάνσκι και τον κουτσό σκύλο τους, τη Μανουέλα. ‘Ο πιο φτωχός πρόεδρος’ –  αρνείται να ζήσει με περισσότερα από όσα διαθέτει προς το ζην η πλειοψηφία των πολιτών της Ουρουγουάης. Ο Μουχίκα υπήρξε αντάρτης του επαναστατικού κινήματος Τουπαμάρος. Την περίοδο της δικτατορίας στην Ουρουγουάη, πέρασε 14 χρόνια στη φυλακή, ενώ τον έχουν πυροβολήσει έξι φορές. Επίσης, έχει νομιμοποιήσει τη χρήση ινδικής κάνναβης για προσωπική χρήση, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών». Να προσθέσω στο παραπάνω πως είναι χορτοφάγος, καλλιεργεί χρυσάνθεμα και πως η γυναίκα του είναι κι αυτή μαχητική αριστερή πολιτικός, με την οποία συζούσε για χρόνια πριν να παντρευτούν το 2005. To 2009 νομιμοποίησε την υιοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια και έξι ημέρες πριν τα πρόσφατα Χριστούγεννα η Βουλή σχεδόν ομόφωνα (81 από τους 87 παρόντες, 12 απόντες) δρομολόγησε το γάμο των ομοφυλόφιλων, που θα εγκριθεί με βεβαιότητα και από τη Γερουσία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αργεντινής και της Πόλης του Μεξικού, γιατί στην Κούβα το δικτατορικό Κ.Κ. καταδιώκει με βαρβαρότητα τους ομοφυλόφιλους. Τον Οκτώβρη του 2012 η Γερουσία με οριακή πλειοψηφία νομιμοποίησε τις αμβλώσεις, που για τη Λατινική Αμερική πλην της Κούβας, είναι παράνομες και θεωρούνται ισοδύναμες με το βιασμό. Υπάρχει πολύ ισχυρό κοινωνικό Κράτος, παρά το γεγονός ότι το 2001 η οικονομία της δέχτηκε χτύπημα τόσο από τους Αργεντινούς που απέσυραν μαζικά τα δολάριά τους από τις τράπεζές της όσο και από την αναπόφευκτη επικοινωνία των δυο Οικονομιών. Η Ουρουγάη ανασυγκροτήθηκε γρήγορα βασισμένη και στο ισχυρό Κράτος, στη γεωργία της και σε μια υγιή και αδιάφθορη επιχειρηματικότητα.

—-Η χώρα έχει πολύ μεγάλο ποσοστό από άθρησκους διαφόρων διαβαθμίσεων, είναι χωρισμένη από την Καθολική Εκκλησία, υπάρχουν οπαδοί όλων των χριστιανικών δογμάτων, ακόμη και Βαλδενσιανοί (όπως και στην Αργεντινή), διαθέτει δυο ορθόδοξους ναούς έναν ελληνικό και έναν των οπαδών της ρωσικής τσαρικής Εκκλησίας. Στη μικρή κοινότητα των Ρωμιών ισχυρίζεται ότι  ψέλνει τις Κυριακές ο κ.Ροϊδης. Οι θρησκευτικές ελευθερίες και η ανεξιθρησκεία είναι κατοχυρωμένες σε τέτοιο βαθμό που θα ενοχλούσαν πολλούς αριστερούς πολιτικούς μας, οι οποίοι επωφελούνται από την ερμαφρόδιτη θεοκρατική Δημοκρατία μας και ψηφοθηρούν με αναξιοπρεπέστατο τρόπο στα θολά νερά της νεοελληνικής αγοραίας θρησκοληψίας. Τα ατομικά δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες είναι κατοχυρωμένα πιο πολύ από οποιαδήποτε χώρα της Ν.Αμερικής.
—-Η Λατινική Αμερική έτσι κι αλλιώς ξέρει να μας ξαφνιάζει μερικές φορές ευχάριστα, ακόμη και με τους μεγάλους κληρικούς μιας απελευθερωτικής θεολογικής παράδοσης, που ξεκινά από το γενναίο επίσκοπο Βαρθολομαίο ντε Λας Κάζας («Η σφαγή των Ινδιάνων») και φτάνει μέχρι το Βραζιλιάνο αρχιεπίσκοπο της Ρεσίφε Ντομ Χέντλερ Καμάρα, το Νικουαραγανό ιερέα και ποιητή Ερνέστο Καρντενάλ των Σαντινίστας και τον μάρτυρα αρχιεπίσκοπο του Σαλβαδόρ Όσκαρ Ρομέρο. Βεβαίως οι κληρικοί αυτοί δεν έχουν τίποτα το κοινό με τους Ρωμιούς επισκόπους που κολακεύουν οι δικοί μας παλαιοκομματικοί Αριστεροί.
—-Επιστρέφω στο Μουχίκα για να πω πως αυτός δεν ξέρει να υποκρίνεται, δεν κάνει δηλώσεις φιλίας με τον Αρχιεπίσκοπο, τον αψήφησε όταν αρνήθηκε να προβάλει βέτο στο νόμο για τις εκτρώσεις, όπως είχε κάνει το 2008 ο προκάτοχός του Πρόεδρος, και κάνει χιούμορ με το Θεό: «Δεν έχω ακόμη καταφέρει να γίνω ικανός να πιστέψω στο Θεό….αν ένας τόσο σημαντικός άνθρωπος υπάρχει, ελπίζω να δώσει λίγη βοήθεια στη Λατινική Αμερική υπερασπιζόμενος την υγεία του Αρχηγού Τσάβες».
—-Για να δείξω πόσο μεγάλη σημασία έχει η προσωπική εντιμότητα το προσωπικό ήθος του ηγέτη, αυτό που λείπει στη χώρα μας, θα επικαλεστώ κάτι που δεν θα αρέσει στη δική μας πολυσυλλεκτική, «ευσεβή» και «πατριωτική» Αριστερά, που χαϊδεύει συστηματικά τη λαϊκή διαφθορά και ελέγχει επιλεκτικά, ευκαιριακά και ερασιτεχνικά τη διαφθορά των ισχυρών, ξεχνώντας ακόμη και το ισοκρατικό: «Το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσιν».
—-«….Ο Μουχίκα είναι ο φτωχότερος ή ένας από τους φτωχότερους αρχηγούς κρατών σε μια χώρα της Νοτίου Αμερικής με τον χαμηλότερο δείκτη διαφθοράς στον κόσμο…». Για να είμαι δίκαιος να προσθέσω πως ο Μουχίκα δεν έχει παιδιά, γεγονός που τον αποτρέπει να αμαρτήσει για χάρη τους, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, που οι οικογενειακοί δεσμοί είναι τόσο ισχυροί ώστε να εξαναγκάζουν ακόμη και αριστερούς πολιτικούς να ενδίδουν σε μικροπειρασμούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν την οικογενειακή καλοπέραση, γνωρίζοντας πως το χριστεπώνυμο πλήρωμα και το αριστερό ποίμνιο θα δείξουν κατανόηση.
—-Να συμπληρώσω και κάτι για το Μουχίκα και για τη χώρα των Περόν, που δεν θα μας το πει ποτέ η χαρούμενη παρέα που στήθηκε στο ραντεβού της με την Πρόεδρο της Αργεντινής: «…Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ατάκες που κατά καιρούς «πετά» σχετικά με την σχέση αγάπης και μίσους που διατηρεί -όπως και πολλοί προκάτοχοί του- με την Αργεντινή. Οι παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο λαών, τουλάχιστον σε επίπεδο προέδρων, είναι συχνές. Μια από τις πλέον διάσημες ήταν την εποχή της χρεοκοπίας, το 2002, όταν ο τότε πρόεδρος της Ουρουγουάης είχε χαρακτηρίσει τους Αργεντινούς, «απατεώνες» (σημ.Λασκ.: ο Jorge Luis Batlle Ibanez, μίλησε για κλέφτες πολιτικούς «από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο», αποδίδοντας τη χρεοκοπία στην τεράστια διαφθορά που υπήρχε στην Αργεντινή, κάτι που εδώ στην Ελλάδα αποσιωπάται για προφανείς λόγους). Ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων στο Μπουένος Αϊρες με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να ζητήσει συγγνώμη με δάκρυα στα μάτια. Ο ίδιος ο Μουχίκα είχε πρόσφατα πει  ότι πολλές φορές «αναγκαζόμαστε να καταπίνουμε βατράχους» για να αντέξουμε τους γείτονές μας’..». O Moυχίκα λοιπόν δεν θα έστηνε ποτέ τον κ.Τσίπρα, όπως η κακομαθημένη ντε Κίρχνερ, που διαδέχθηκε στην προεδρία τον άνδρα της. Με λάθος πρόσωπα, σε λάθος χώρες, με λάθος πολιτικές δίνει ραντεβού ο ΣΥΡΙΖΑ.

***

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε:

***

This entry was posted in σκέψεις, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

32 Responses to Αργεντινή ή Ουρουγουάη;

 1. Ο/Η Ωκεανός λέει:

  Ο Διαμαντόπουλος που ειναι αναρχικός τα ξέρει κακλα αυτά..

 2. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Καποιος θα ελεγε , οχι μονο στην Ουρουγουαη αλλα και στην Βολιβια του επισης φτωχου, η αδερφη του ζει σε τρωγλη, ινδιανου Μοραλες να παει.
  Ομως ξερεις καλα αγαπητε μου Λασκαρατε, οτι το ταξιδι του Τσιπρα ηταν ειδικου σκοπου?
  Δηλαδη δεν ειπαν, ρε παιδια δεν παμε ενα ταξιδακι σ αλλη γη σ αλλα μερη.
  Αυτα που αποκομισαν απο την Βραζιλια Αργεντινη και γραφτηκαν κατα κορο απο Δραγασακη Ησυχο κλπ ισως σου διαφευγουν.
  Αυτο ομως περασε προ πολλου?
  Χθες μιλησε στο Βερολινο, δεν το σχολιαζεις.
  Σημερα συναντιεται με τον Σοϊμπλε στο Βερολινο, τη στιγμη που ολη η εσωτερικη ανθρωποφαγα τροϊκοπαρεα συκοφαντουν το ΣΥΡΙΖΑ , για το εργο των παρακρατικων προβοκατορων , δεν το σχολιαζεις.
  Τρεις φορες εσπασαν τα γραφεια του ΣΥΡΙΖΑ, τσιμουδια κανενας, αντιθετα τον κατηγορουν οτι δεν καταδικαζει δεοντως την τρομοκρατια.
  Εφτασε ο Βενιζελος να απαιτει συγνωμη απο το ΣΥΡΙΖΑ, οτι τον συκοφαντει, ξεχνωντας οτι ο ιδιος απαιτουσε να ζητησουμε συγνωμη για τον ανθρωπο Τσοχατζοπουλο, κανενας μα κανενας δεν το σχολιασε???
  Ποτε κομμα της αριστερας δεν συκοφαντηθηκε οσο ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτος απο τα εμφυλιο και μετεμφυλιακα χρονια, δεν το σχολιαζεις?
  Ουτε λιγο ουτε πολυ, κατηγορουν εμας τους πιο φιλησυχους, αλλα ζορικους,αριστερους ,σαν κουκουλοφορους με ολα τα μεσα, δεν ειναι λιγα, που διαθετουν, εφημεριδες τηλεορασεις μπλοκ κλπ.
  Αυτοι βλεπουν οτι μονο απο τον ΣΥΡΙΖΑ κινδυνευουν τα συμφεροντα τους, ειμαι σιγουρος κι εσυ το βλεπεις , δεν το σχολιαζεις
  Τωρα που ολοι μα ολοι ,επεσαν σαν ακριδα με οτι μεσο διαθετουν πανω στην αριστερα, με ολα τα λαθη η τις αδυναμιες της,θα περιμενα, απο εσενα τουλαχιστο, να υπερασπιστεις με ολη σου τη δυναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, την μοναδικη μεχρι στιγμης ελπιδα της πατριδας αλλα και δικη μας να ζησουμε με αξιοπρεπεια, εστω και αν εσυ , εισαι βεβαιος οτι τελικα θα αποτυχει???
  Μετα;
  Μετα βλεπουμε.
  Φιλικωτατα
  με τη συγνωμη μου που μακργορησα.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Δεν υπάρχει αντίρρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται άδικα.
   Έχω γράψει τη γνώμη μου.

   https://roides.wordpress.com/2013/01/08/8jan13/#comment-58204
   https://roides.wordpress.com/2013/01/08/8jan13/#comment-58208

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    http://panosz.wordpress.com/2013/01/13/hunds/

    Κουκουλομαχία

    Ιανουαρίου 13, 2013 in Η πολιτική στην καλύβα

    Η σφοδρή κυβερνητική επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, με τη βοήθεια του συνόλου σχεδόν των «μεγάλων» ΜΜΕ είναι ευεξήγητη, αλλά και επικίνδυνη.

    Είναι ευεξήγητη γιατί βοηθάει την κυβέρνηση να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική. Γιατί της δίνει την ευκαιρία να ανακόψει και να περιορίσει την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς να ισχυροποιήσει τη δική της θέση και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού. Γιατί βοηθάει το ΠΑΣΟΚ να πάρει ανάσα, στην απελπιστική κατάσταση που βρίσκεται. Γιατί επιτρέπει στη ΔΗΜΑΡ να εμφανίζεται ως η συνετή, σοβαρή και υπεύθυνη αριστερά.

    Είναι επικίνδυνη γιατί δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα και προσπαθεί να επιβάλει εμφυλιοπολεμική πόλωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει οπουδήποτε. Γιατί νομιμοποιεί πολιτικά εκ των προτέρων τις ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις ενδεχόμενες πολιτικές πρωτοβουλίες εις βάρος της συνταγματικής νομιμότητας: δεν υπάρχει, προς το παρόν, περίπτωση ο φίλος των κουκουλοφόρων ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχτεί σε κυβερνητική εξουσία, αλλά η ανάγκη της τρικομματικής κυβέρνησης για όλο και μεγαλύτερη πολιτική, νομοθετική, και αστυνομική αυθαιρεσία είναι προφανής και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το βασικό εμπόδιο σ’ αυτή την ανάγκη της. Αλλά, αν περάσει η εξίσωση ΣΥΡΙΖΑ = κουκουλοφόροι, ποιος θα του δίνει σημασία;

    Είναι προφανές σε κάθε καλόπιστο παρατηρητή των εξελίξεων ότι η χειμερινή επικοινωνιακή εκστρατεία της κυβέρνησης είναι πολιτικά έωλη και βαθύτατα υποκριτική. Δεν είναι σίγουρο αν θα είναι αποτελεσματική ή θα ξεφουσκώσει γρήγορα, κάτω από το βάρος της θλιβερής πραγματικότητας, που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική. Εξαρτάται κυρίως από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να αντέξει, να αντεπιτεθεί πολιτικά και επικοινωνιακά και να αποδείξει ότι δεν είναι ένα συνοθύλευμα ερασιτεχνών χωρίς προοπτική.

    Αυτό είναι και το πιο δύσκολο προαπαιτούμενο, γιατί μέχρι τώρα ο πολιτικός και επικοινωνιακός ερασιτεχνισμός είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτός που (προφανώς) εμπνεύστηκε αυτή την επικοινωνιακή καταιγίδα, ως παλαιός αριστερός, ξέρει που χτυπάει. Μένει να δούμε τα αποτελέσματα.

  • Ο/Η Αχ, τι τραβάμε! λέει:

   Σήμερα 6-8-18 τα επικροτείς αυτά που υποστήριζες; Ας πούμε για τον Ήσυχο τι γνώμη έχεις σήμερα; Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 3. Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:

  Bιντεο με αυτόματη google translation από τα σπανιόλικα

  Τίποτα ιδιαίτερα στο σπίτι του Ζοζέ Mujica που ζει εκεί πραγματικά δείχνει: ένας άνθρωπος με το παρελθόν της ταινίας Officeholder Ουρουγουάη με περισσότερη δύναμη.
  Φτάνοντας στο αγρόκτημά του σε μια αγροτική περιοχή του Μοντεβιδέο, είναι ορατό από το δρόμο ρούχα Mujica και η σύζυγός του, ο γερουσιαστής Lucia Topolansky, αερόστρωμα νότιος πρωί άνοιξη.
  Εκείνος κάθεται στη σκιά δίπλα από την πύλη. Φορέστε ένα παλιό παντελόνι βαμβάκι τυλίγονται, πόλο και σπορ σακάκι. Λίγο σκύλα του Manuela-μιγάδων και ένα πόδι ακρωτηριασμένο, συνοδεύει, μυρίζει.
  «Δεν έχω καμία θρησκεία, αλλά είμαι σχεδόν πανθεϊστική: θαυμάσουν τη φύση», λέει κατά τη διάρκεια μιας μακράς συνομιλίας με το BBC World αποκλειστική. «Θαυμάζω που θαυμάζει σχεδόν σαν μαγεία.»
  Mujica Α χτυπάει το τηλέφωνο και βγάζει ένα παλιό flip τηλέφωνο, δεμένα με ένα λαστιχάκι. Η μπάντα είναι σπασμένα, αλλά ο πρόεδρος κάνει ένα κόμπο, ενώ μιλώντας. Και να το θέσω πίσω γύρω από το τηλέφωνό σας.
  «Εγώ δεν ντύνονται ως Πρόεδρος και εγώ παραμένουν όπως ήταν», λέει.
  Η εικόνα του δεν ταιριάζει αναγκαστικά τον αρχηγό του κράτους του αιώνα. Δεν χρησιμοποιούν το Twitter ή e-mail και στον ελεύθερο χρόνο του είναι αφιερωμένο στην καλλιέργεια λουλουδιών και λαχανικών.
  Dona σχεδόν το 90% του μισθού του για φιλανθρωπικούς σκοπούς και την τελευταία δήλωση των περιουσιακών στοιχείων πρέπει να Topolansky περιουσιακά στοιχεία περίπου $ 200 000: το αγρόκτημα, δύο παλιά αυτοκίνητα Volkswagen «Beetle» και τρία τρακτέρ.
  Είναι ένας τρόπος ζωής που δεν έχει περάσει απαρατήρητη στον διεθνή Τύπο και τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία έχουν την ονομασία «πρόεδρος των φτωχότερων του κόσμου.» Έχει περιοδεύσει επίσης τον κόσμο για να προωθήσει ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στην Ουρουγουάης παράγουν και πωλούν μαριχουάνα.
  Διαβάστε επίσης: πατήστε το κάνναβης «αξίζει περισσότερο σεβασμό»
  «Καλπάζοντας προς τα μέσα»
  Mujica, που πολλοί Ουρουγουανοί που ονομάζεται απλά «Pepe» απέχει πολύ από το να είναι μια πολιτική αουτσάιντερ, μια δραστηριότητα που θα εξασφαλίζει «με τα πόδια προς τα εμπρός», έννοια που σκέφτεται την άσκηση, ενώ ζωντανός.
  Γεννήθηκε 77 χρόνια πριν, ως νέος άνθρωπος και έπαιξε για το Εθνικό Κόμμα (PN, αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του) και στη δεκαετία του ’60 ίδρυσε το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα-Τουπαμάρος (MLN-T), ένας αριστερός αντάρτικου πόλης που ασκείται επίθεση, απαγωγή παραστάσεις επηρεάζεται από την κουβανική επανάσταση και τον μαρξισμό.
  Πυροβολήθηκε και συνελήφθη αρκετές φορές. Το 1971 δραπέτευσε από τη φυλακή με περισσότερες από εκατό μαχητές, σε μια από τις μεγαλύτερες διαρροές φυλακή στην ιστορία της χώρας. Ήταν ανακατέλαβε, δραπέτευσε και πήγε στη φυλακή και πάλι.
  Συνολικά πέρασε 14 χρόνια κλειδωμένο.
  Μετά το πραξικόπημα του 1973, εντάχθηκε σε μια ομάδα των Τουπαμάρος «εννέα ομήρους» ότι το στρατιωτικό καθεστώς είχε σε βασανιστήρια και απάνθρωπες συνθήκες απομόνωσης, ο χρόνος κλειδωμένο σε μια δεξαμενή.
  «Αυτά τα χρόνια της μοναξιάς πιθανότατα δίδαξε το πιο. Πέρασα επτά χρόνια χωρίς την ανάγνωση ενός βιβλίου,» θυμάται. «Έπρεπε να ξανασκεφτούμε τα πάντα και να μάθουν να καλπάζουν προς τα μέσα κατά καιρούς, για να μην τρελαίνομαι.»
  «Χρειάζομαι μερικές»
  Είχε κυκλοφορήσει σε μια αμνηστία το 1985 και μια δεκαετία αργότερα εξελέγη βουλευτής, τότε γερουσιαστής και το 2005 διετέλεσε Υπουργός Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της πρώτης κυβέρνησης του ευρύ μέτωπο αριστερό συνασπισμό.
  Κέρδισε το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2009 με 53% των ψήφων.
  Αλλά συνέχισε να ζει στο σπίτι που ζούσε με τη σύζυγό του, όπου η είσοδος είναι ένα σαλόνι γεμάτο με εικόνες και αναμνήσεις, και μια κουζίνα όπου πίσω από Mujica Πλύσιμο στο χέρι μερικά ποτήρια να εξυπηρετήσει ένα ποτό για τους επισκέπτες.
  «Για να ζήσουν χρειάζονται δύο ή τρία μικρά δωμάτια, ένα βασικά κουζίνα (ότι) θα το διορθώσετε με το σύντροφό μου σε ένα λεπτό», λέει.
  Mujica είπε ότι η λιτότητα είναι μέρος ενός «αγώνα για την ελευθερία».
  «Αν έχω μερικά πράγματα που χρειάζομαι λίγο να τους στηρίξει,» ο ίδιος λόγους. «Ως εκ τούτου, ο χρόνος μου δούλευαν είναι το ελάχιστο. Και τι έχω χρόνο; να δαπανήσουν για τα πράγματα που μου αρέσουν. Σε αυτό το σημείο νομίζω ότι είμαι ελεύθερος.»

 4. Ο/Η Τερέζα Ν. άθεη πρώην Καθολική λέει:

  Ο αρχιεπίσκοπος του Μοντεβιδέο, Νικόλαος Κοτούνγκο μιλάει και πάλι κατά των αμβλώσεων στο κήρυγμα του Πάσχα. Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στην Ουρουγουάη παρέμβηκε σε μια εποχή που το Κοινοβούλιο προτίθεται να εξετάσει το σχέδιο νόμου για την άμβλωση, προετρεψε τους πιστούς να καλέσουν τους Καθολική βουλευτές να ψηφίσουν κατά των αμβλώσεων. Είπε ότι όσοι είναι καθολικοί θα πρέπει να ακούσουν τι λέει η Εκκλησία και ότι πρέπει να ψηφίσουν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, ενισχυμένοι από την πίστη

 5. Ο/Η Τερέζα Ν. άθεη πρώην Καθολική λέει:

  Τι είναι οι Βαλδεσιανοί;

 6. Ο/Η Nίκος λέει:

  H σημαία τους είναι γαλανόλευκη με λουρίδες σαν τη δική μας χωρίς τον σταυρό, πως σας ξεφυγε;

  http://www.mapsofworld.com/flags/uruguay-flag.html

 7. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  Αργεντινή: τέσσερα χρόνια φυλακή σε πρώην υπουργό Οικονομίας για διαφθορά

  Η Φελίσα Μισέλι δηλώνει αθώα και προτίθεται να καταθέσει έφεση

  Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για διακεκριμένη κλεπταποδοχή καταδίκασε δικαστήριο στην Αργεντινή την Φελίσα Μισέλι, άλλοτε υπουργό Οικονομίας στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Νέστορ Κίρτσνερ, έπειτα από τον εντοπισμό το 2007 ενός σάκου με δεκάδες χιλιάδες δολάρια στο μπάνιο του υπουργικού της γραφείου.

  Οι δικαστές έκριναν ένοχη της Μισέλι «για διακεκριμένη κλεπταποδοχή ως προς το ιδιότητά της, της δημοσίας λειτουργού».

  Της επέβαλαν επίσης απαγόρευση να ασκεί οποιοδήποτε δημόσιο λειτούργημα για οκτώ χρόνια.

  Η πρώην υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να οδηγηθεί στις φυλακές έως ότου επιβεβαιωθεί η καταδίκη της.

  «Υπάρχουν σοβαρότατες περιπτώσεις διαφθοράς για τις οποίες κανένας δεν προσάγεται στο δικαστήριο», υποστήριξε η ίδια κατά την έξοδό της από το δικαστήριο του Μπουένος Άιρες.

  Η δίκη της πρώην υπουργού μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση

 8. Ο/Η Δεξιός λέει:

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=492613

  ΒΗΜΑτοδότης:

  Στον ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι έγιναν κυβέρνηση

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2013 07:12

  Ας αρχίσουμε σήμερα με ένα ερώτημα που όλο και περισσότερο ακούγεται (χωρίς όμως απάντηση) στους διαδρόμους της Βουλής, από βουλευτές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση: Αλήθεια, εκείνος ο βουλευτής, ο οποίος σημειωτέον «το παίζει» και πολύ… αντιμνημονιακός, έφερε πίσω στην Ελλάδα τα χρήματα που του βρήκανε σε ελβετική τράπεζα; Διότι όταν τον εντόπισαν με λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα, διερρήγνυε τα ιμάτιά του (και μάλιστα στην ολομέλεια της Βουλής), ότι τον λογαριασμό τον είχε ανοίξει για τα παιδιά του και ότι θα έφερνε πίσω τα λεφτά πάραυτα σε ελληνικές τράπεζες. Το έκανε; Τι λέει το κόμμα του γι΄ αυτό;

  Θεωρώντας πλέον βέβαιο οι του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καλπάσουν στις εκλογές και θα σχηματίσουν κυβέρνηση, άρχισαν από τώρα να συμπεριφέρονται ως ένα συνηθισμένο αστικό κυβερνητικό κόμμα. Εκλεισαν συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε, τον άνθρωπο που έως τώρα κατέκριναν για την επιμονή του στην αυστηρή εφαρμογή του μνημονίου

 9. Ο/Η Left λέει:

  Το φάντασμα του Τσίπρα – Του Κώστα Βαξεβάνη

  Posted on 13/01/2013by kapagriniou

  Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω απ’ την Ευρώπη. Δεν είναι το φάντασμα που περιγράφεται στο κομμουνιστικό μανιφέστο. Είναι το φάντασμα του Τσίπρα. Για όσους δεν καταλάβατε ακόμη, η Ευρώπη ολόκληρη- η Ελλάδα σίγουρα- κινδυνεύει από την πιθανότητα ανάληψης της εξουσίας από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Ό,τι έφτιαξαν με επιμέλεια τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις της Ελλάδας πάει κατά διαόλου. Η χώρα δεν θα είναι η ίδια. Το τιμόνι της δεν θα είναι στα στιβαρά χέρια της Τόνιας Αντωνίου, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του καπετάνιου του Τιτανικού Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η καρέκλα της εξουσίας δεν θα τρίζει πια, κάτω από το πολιτικό βάρος του Ευάγγελου Βενιζέλου και ο Άκης δεν μπορεί πια να βοηθήσει γιατί είναι φυλακή. Η ευρωπαϊκή προοπτική του Σαμαρά που ατένιζε την Ευρώπη στα προεκλογικά σποτ από τα παράθυρα της Αγιά Σοφιάς απειλείται να ακυρωθεί. Ο δε Καραμανλής, δεν θα μπορεί να αρθρώσει στο μέλλον ούτε τις 15 λέξεις που είπε μέσα σε 3 χρόνια. Ακέραιοι άνθρωποι όπως ο Παυλίδης, ο Μπασιάκος, ο Δούκας, κάτι κουμπάροι μετά του Παναγιώτη Ψωμιάδη, δεν θα μπορούν πια να προσφέρουν. Όλα θα παραδοθούν στο χάος.
  http://kapagriniou.wordpress.com/2013/01/13/%cf%84%ce%bf-%cf%86%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%83%ce%af%cf%80%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%8e%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b2%ce%b1%ce%be%ce%b5%ce%b2/

 10. Ο/Η Του κώλου λέει:

 11. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Επιδη γραφτηκε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ονοματιζει στη βουλη τον Τσουκατο και λοιπους φωστηρες της μεγαλης αρπαχτηε, θελω να υπενθυμισω οτι πριν λιγη ωρα ο Τσιπρας με τον πιο επισημο τροπο εθεσε στον ιδιο τον Σοϊμπλε θεμα λιστας Χριστοφορακου?
  Εκει μεσα κρυβεται το μεγαλο φαγοποτι?

 12. Ο/Η laskaratos λέει:

  Θεόφιλε,
  η εκδίκαση της υπόθεσης Τσουκάτου-τεράστιο θέμα-είναι υπόθεση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δεν θέλω να σε στενοχωρήσω αλλά αν ο Τσίπρας ενδιαφεροταν θα απευθυνόταν με διάβημα στον Άρειο Πάγο και με ερώτηση στη Βουλή και όχι στο Σόιμπλε.
  Στο μεταξύ τη ζημιά (ένα εκατομμύριο μάρκα) την πληρώνουν οι συνταξιούχοι.

  Κυρία Τερέζα,
  Βαλδενσιανοί ή Βοντουά είναι μια καλή προτεσταντική Εκκλησία του 12ου αιώνα.
  Καταδιώχτηκαν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, η Εκκλησία τους παλούκωνε και τους έψηνε ζωντανούς σε καζάνια.
  Σήμερα έχουν απομείνει περίπου 55.000 σε Ιταλία, Γερμανία, Αργεντινή και Ουρουγουάη.
  Αν αντέχετε τη φρίκη δείτε πως τους φέρθηκαν:

 13. Ο/Η Nέο κύμα λέει:

  Μπολιβάρ! Μπολιβάρ! Μπολιβάρ!
  Μπολιβάρ! Μπολιβάρ! Μπολιβάρ!
  Κράζω τ’ όνομα σου ξαπλωμένος στην κορφή του βουνού Έρε,
  Την πιο ψηλή κορφή της νήσου `Υδρας.
  Από `δω η θέα εκτείνεται μαγευτική μέχρι των νήσων του Σαρωνικού, τη Θήβα,
  Μέχρι `κει κάτω, πέρα απ’ τη Μονεβασιά, το τρανό Μισίρι, ω Μπολιβάρ!
  Αλλά και μέχρι του Παναμά, της Γουατεμάλα, της Νικαράουγα, της Οντούρας, της
  Αϊτής, του Σαν Ντομίγκο, της Βολιβίας, της Κολομβίας, του Περού, της
  Βενεζουέλας, της Χιλής, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, Ουρουγουάη, Παραγουάη, του Ισημερινού,
  Ακόμα και του Μεξικού.
  Μ’ ένα σκληρό λιθάρι χαράζω τ’ όνομά σου πάνω στην
  πέτρα, όπου νά `ρχουνται αργότερα οι άνθρωποι να προσκυνούν.
  Μπολιβάρ! Μπολιβάρ! Μπολιβάρ!
  Μπολιβάρ! Μπολιβάρ! Μπολιβάρ

  Mάνος Χατζηδάκις Μπολιβάρ

  «…Την πρώτη απόπειρα του Μάνου Χατζιδάκι να μελοποιήσει ποιητικό κείμενο, την συναντάμε το 1945 στο ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου «Μπολιβάρ». Ο 20χρονος Μάνος Χατζιδάκις καταπιάνεται με την μελοποίηση του ποιήματος του Εγγονόπουλου και τραγουδάει μαζί του: «Μπολιβάρ, είσαι ωραίος σαν Έλληνας», αφήνοντας ανολοκλήρωτη τη μελοποίηση αυτού υπέροχου ποιήματος, απόσπασμα του οποίου θα ηχογραφήσει πολλά χρόνια μετά, το 1983, με τον Βασίλη Λέκκα σε δίσκο 45 στροφών. Η σπάνια αυτή εκτέλεση του 1983 δεν επανεκδόθηκε από τότε. Το 1999 όμως, στο δίσκο «Μάνος Χατζιδάκις 2000 Μ.Χ.», συναντάμε μια ακόμα πιο σπάνια εκτέλεση του ίδιου αποσπάσματος από την μελοποίηση του «Μπολιβάρ», με τον ίδιο τον Χατζιδάκι στο πιάνο να τραγουδάει: «Μπολιβάρ δεν είσαι όνειρο, είσαι η αλήθεια»…»

  «Μπολιβάρ δεν είσαι όνειρο
  Είσαι η αλήθεια
  Μπολιβάρ είσαι ωραίος, ωραίος σαν Έλληνας

  Είσαι του Ρήγα, του Ρήγα Φεραίου παιδί,
  Του Αντωνίου Οικονόμου και του Πασβαντζόγλου αδελφός

  Είσαι ο λευτερωτής της νότιας Αμερικής
  Ένα μονάχα είναι γνωστό, πως είμαι γιος σου

 14. Ο/Η LELOS λέει:

  Κυριε Ρο

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ αρθρο.Συγχαρητηρια.
  Ο Μουχικα φενεται ανθρωπος που αγαπα την πατριδα του και ζει στη φτωχεια ηθελημενα.
  Ενας τετοιος πολιτικος στην Ελλαδα ειναι αδνατον να υπαρξει ειναι σα
  να λεμε να γινει ο σχωρεμενος ο Μισσιος Πρωθυπουργος.
  Χαλας τη πιατσα , ο Μουχικα κυκλοφορα με παλιες μπλουζες μεχρι και φυλλαδια στο δρομο μοιραζει , μακρια απο εμας , στην Ελλαδα υπαρχει
  »πολιτικος πολιτισμος» γραβατα ριαλ εστειτ , οφσσορ απο 40 σπιτια
  ο καθενας αυτο ειναι το προτυπο.
  Οσοι πρεσβεβουν κατι αλλο απομωνονονται ως περιθωριο.

  Τωρα για το Συριζα , το μεγαλο του προβλημα ειναι οτι ηρθε σ αυτον
  πολυ σαβουρα απο το πρωην Πασοκ πολλοι που θελουν ρουσφετια διορισμους στο δημοσιο, ατιμωρισια ,φακελακηδες κλπ
  Φυσικα πηγαν και πολλοι τιμιοι και δημιουργηκοι ανθρωποι αλλα το ενα δεν αναιρει το αλλο….
  Τωρα για την τρικομματικη τι να σχολιασω απαραδεκτη ,αισχρη και επικυνδυνη εξισου και οι τρεις κινδυνος για τη κοινωνια νδ-πασοκ-ρημαδ.
  Θα επρεπε να ασχολειθητε περισσοτερο με αυτους τους επικυνδυνους
  που καταστρεφουν συστηματικα τη χωρα.

  Τερεζα Ν , Βαλδενσιανοι ειναι μια μεσαιωνικη θρησκευτικη ομαδα
  παρομοια με τους προτεσταντες που ξεκινησε απο την Ιταλια ,διωχθηκε
  βαναυσα απο την Ιερα Εξεταση αλλα υπαρχει ακομα και σημερα
  και ειναι η μονη μεσαιωνικη ομαδα που επεζησε των διωγμων πχ οι Καθαροι
  εξαφανιστηκαν.
  Μπορεις να βρεις βιντεο σχετικα στο youtube , γενικα δε διαφερουν σε κατι
  απο τον κλασσικο προτεσταντισμο.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   LELOS,
   @Θα επρεπε να ασχολειθητε περισσοτερο με αυτους τους επικυνδυνους
   που καταστρεφουν συστηματικα τη χωρα.

   Η αντίθεσή μας στην τρικομματική κυβέρνηση και στον καθένα χωριστά από αυτούς που τη συγκροτούν είναι δεδομένη, όχι όμως τυφλή και ισοπεδωτική, όχι μόνο για τα άδικα, όχι μόνο για αυτά που κάνουν μισά και πρόχειρα αλλά και για αυτά (τα θεσμικά, μεταρρυθμιστικά και καθαρτήρια) που δεν κάνουν, επίσης δε και με αιτία το παρελθόν των ΝΔΠΑΣΟΚ που δεν μπορεί να ξεχαστεί και ρίχνει τη σκιά του σε κάθε πράξη της κυβέρνησης.
   Προσωπική μου γνώμη είναι πως η μόνη αιτία που αυτή η κυβέρνηση δεν πέφτει είναι η ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει μια ενιαία, ρεαλιστική, πειστική, προοδευτική εναλλακτική πρόταση και να αναδείξει μια νέα ηθική αντίληψη για την άσκηση της πολιτικής.
   Κατά συνέπεια όποιος θέλει να αλλάξει η κατάσταση οφείλει να συνεισφέρει στην ριζική βελτίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Κραυγές και οργή κατά των άδικων μέτρων της κυβέρνησης, θα ακούσεις και από τους οπαδούς της, το θέμα είναι να ανοίξει κάποια διέξοδος.

 15. Ο/Η Αριστερός Θεολόγος λέει:

  http://www.left.gr/article.php?id=20820

  Έντονες παρασκηνιακές πιέσεις της κυβέρνησης σε αρχιεπίσκοπο με φόντο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

  Ημερομηνία: 14/01/2013

  Παρασκηνιακές πιέσεις στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ασκεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του tvxs.gr, ώστε να τον πείσει να μη συμμετάσχει σε επιστημονικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα την Εκκλησία, την Αριστερά και την Κοινωνική Αλληλεγγύη.

  Το συνέδριο με τίτλο «Εκκλησία και Αριστερά» θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Ιανουαρίου στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ με πρωτοβουλία του τμήματος Θεολογίας και υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας.

  Κύκλοι της Εκκλησίας αναφέρουν πως οι πιέσεις από την κυβέρνηση ασκούνται υπό τον φόβο πως η παρουσία του αρχιεπίσκοπου στο συνέδριο θα ενίσχυε την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση, η οποία αντίθετα επιθυμεί να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με φαινόμενα βίας.

  Οι πιέσεις σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν ενταθεί την τελευταία εβδομάδα, παράλληλα με την επικοινωνιακή επίθεση της κυβέρνησης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

  Σημειώνεται πως στο συνέδριο θα συμμετάσχουν και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που θα χαιρετίσει στην έναρξη της εκδήλωσης.

  Ολόκληρο το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.

 16. Ο/Η Φρουφρού αναρχικός λέει:

  http://www.newsnow.gr/article/330200/otan-o-anarxikos-diamantopoulos-synantise-ton-voridi.html

  Όταν ο «αναρχικός» Διαμαντόπουλος συνάντησε τον Βορίδη.

  Έτριβαν τα μάτια τους οι βουλευτές όλων των κομμάτων όταν λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο στην Βουλή είδαν τον … αναρχικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλο να συνομιλεί για αρκετή ώρα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Μάκης Βοριδη

  http://www.newsnow.gr/article/331157/o-anarxikos-vouleftis-yper-ton-vouleftikon-pronomion.html

  Ο «αναρχικός βουλευτής» υπέρ των βουλευτικών προνομίων!

  2013-01-13 22:36:03

  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, σε παλαιότερη του συνέντευξη σε τοπικό κανάλι, είχε βάλει… πλάτη για τα βουλευτικά προνόμια.

  Η συγκεκριμένη συνέντευξη, είχε παραχωρηθεί σε κανάλι της Καστοριάς, όταν ήταν στην επικαιρότητα το θέμα των βουλευτικών προνομίων.

  Δείτε το βίντεο:

 17. Ο/Η LELOS λέει:

  Κυριε Λασκαρατε

  Επανερχομαι στο θεμα της αθλιας τρικομματικης και επιμενω πως πρεπει
  να ασχολειθητε περισσοτερο γιατι:
  – Πασοκ-ΝΔ ειναι οι κυριοι υπευθυνοι της εξαθλιωσης της χωρας
  – Η φορολογια της τρικομματικης ειναι απανθρωπη σε βαθμο που παραβιαζει βαναυσα τα ανθρωπινα δικαιωματα
  – Δε διορθωνονται τα αιτια που οδηγησαν στην καταστροφη πχ
  ασυλια πολιτικων, γραφειοκρατια, διεφθορα
  – Πληρωνει με εξαθλιωση ο μικρομεσαιος το γιγαντιαιο και απαραδεκτο δημοσιο για να μη φυγουμε απο το ευρω
  – Δεν καταργουνται τρελες οπως διπλες- τριπλες συνταξεις οταν κοσμος
  λιποθυμα απο πεινα, για να μην χαθουν ψηφοι
  – Δεν δημιουργηται στη χωρα ενα στοιχειωδες κρατος προνοιας πχ μονιμο επιδομα ανεργιας οπως στην Καθολικη Ιρλανδια και μη μου πειτε οτι
  δε γινετε!!

  Με λιγα λογια κ Λασκαρατε οι παθογενειες συνεχιζονται ανεπαφες σχεδον
  για να μη χαλασει η μαγινεζα της μεταπολιτευσης!!
  Λυση ; ΜΟΝΟ Η ΔΡΑΧΜΗ, ενα τριτοκοσμικο δημοσιο σε τετοιες συνθηκες
  πρεπει να χρεοκοπει απλα!!!!

 18. Ο/Η laskaratos λέει:

  Αριστερέ Θεολόγε,
  αν η Αριστερά συζητά με αρχιεπισκόπους που ελέγχονται από την κυβέρνηση και όχι από την αρχιερατική τους συνείδηση, γιατί φωνάζει, ποιός της φταίει;

  Lelo,
  πρόσεξε τι θέλω να πω.
  Ο κόσμος νιώθει πολύ σκληρά στην τσέπη του,στην ιδια τη ζωή του, στη δουλειά του, τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής και των εγκλημάτων του παρελθόντος που διέπραξε το ΝΔΠΑΣΟΚ. Δεν έχει ανάγκη κανέναν να του το πει.

  Έχει όμως τεράστια ανάγκη από τίμιους και ευφυείς πολιτικούς και πολιτικές που θα τον βγάλουν από το αδιέξοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνται σε αυτές τις δυο προδιαγραφές, ούτε άλλος κανείς.

  Συναντήθηκε λέει με το Σόιμπλε ο κ.Τσίπρας και του είπε για τις γερμανικές αποζημιώσεις και για τη Ζήμενς. Αυτά δηλαδή ανακοίνωσε, το τι πραγματικά είπαν δεν το ξέρω..
  Αυτά όμως είναι για τους αφελείς.
  Ο Γλέζος που ήταν πριν 27 χρόνια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δεν έθεσε ποτέ στο Ευρωκοινοβούλιο-από ότι ξέρω-το θέμα των αποζημιώσεων για το οποίο πρωτοστατεί. Τώρα το θυμήθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ;
  Ο Τσουκάτος που έχει ομολογήσει δεν δικάζεται με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ.
  Δεν νομίζω να φταίει γι’αυτό ο Σόιμπλε.
  Κανείς δεν του ζητάει , να επιστρέψει το 1 εκατομμύριο μάρκα που έκλεψε για να τα δώσει στο ΠΑΣΟΚ.
  Ούτε από το ΠΑΣΟΚ τα ζητάει κανείς.

  Φταίει σαφώς ο ελληνικός λαός.
  Όταν υπάρχει τόσο γενικευμένη διαφθορά και βλακεία, κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
  Αλωνίζει η Νέμεση.

 19. Ο/Η Lol 56 λέει:

  Ο Τσίπρας θα επαναφέρει τους μισθούς και τις συντάξεις εκει που ήταν με ενα νόμο.
  Μετά θα περπατήσει πάνω στη λίμνη.

 20. Ο/Η Red λέει:

  http://seisaxthia.wordpress.com/2013/01/14/%cf%84%ce%b5%cf%83%cf%84-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%bf%ce%b9%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%80%cf%81%ce%b1-%ce%b1%ce%bd-%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%b1%ce%b9/

  ΤΕΣΤ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ… «ΣΑΜΑΡΑΣ»!

  Ιανουαρίου 14, 2013 από seisaxthiablog

  Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

  Εξετάσεις περνάει σήμερα στο Βερολίνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Η ημίωρη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα είναι ενδεχομένως καθοριστική για το πολιτικό μέλλον του νεαρού πολιτικού ηγέτη και ως εκ τούτου θα έχει σοβαρότατες πολιτικές συνέπειες και για το μέλλον της Ελλάδας.

 21. Ο/Η Αλέκςισ της Βραζιλίας λέει:

  http://tvxs.gr/news/ellada/altsipras-apo-ti-brazilia-yparxoyn-enallaktikes-lyseis
  Η ακραία, βάρβαρη και νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος αλλά υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις, διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με την ηγεσία του PT, του κυβερνώντος κόμματος της Βραζιλίας.

  Παράλληλα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της επίσκεψης στη Βραζιλία είναι να αξιολογηθεί η εμπειρία για το πώς η χώρα, 10 χρόνια πριν, κατάφερε από τα πρόθυρα της κοινωνικής κρίσης, στην οποία την είχαν οδηγήσει ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές, να οδηγηθεί σε μια συντεταγμένη δημοκρατική έξοδο από την κρίση, με αναδιανομή του πλούτου, αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και παραγωγική ανασυγκρότηση.

  Η ηγεσία του PT ήταν σαφής ως προς το ότι, οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και η διάλυση του κοινωνικού ιστού μιας χώρας δεν μπορεί επ’ ουδενί να αποτελεί λύση.

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63845019

  Η ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΦΙΤΙΛΙ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ

  Εισιτήριο… εξέγερσης στη Βραζιλία

  Η αγανάκτηση σιγόκαιγε εδώ και εβδομάδες, ωστόσο η σπίθα που έβγαλε εκατοντάδες χιλιάδες Βραζιλιάνων στους δρόμους ήταν κάτι τόσο «ασήμαντο», όπως η αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου των λεωφορείων.

  Το βράδυ της Δευτέρας, ύστερα από αρκετές ημέρες εκδηλώσεων διαμαρτυρίας μικρότερης κλίμακας, διαδήλωσαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι στις μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας για να διαμαρτυρηθούν για το υψηλό κόστος διαβίωσης, τις ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, την αστυνομική βία και τις υπέρμετρες σπατάλες εν όψει των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων που φιλοξενεί η χώρα.

  Η βίαιη καταστολή των πρώτων διαδηλώσεων οδήγησε ακόμη περισσότερους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία και να δηλώσουν αποφασισμένοι ότι θα βάλουν ένα τέρμα στις σπατάλες εις βάρος τους, απαιτώντας καλύτερη παιδεία, νοσοκομειακή περίθαλψη, μεταφορές και ασφάλεια.

  Η κατάσταση παρεκτράπηκε το βράδυ, όταν δεκάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν με βόμβες μολότοφ στο Κοινοβούλιο της πολιτείας του Ρίο και οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να διαλύσουν το πλήθος.

  Νωρίτερα νέοι διαδηλωτές είχαν πυρπολήσει αυτοκίνητο, κάδους απορριμμάτων και είχαν σπάσει γυάλινες προθήκες τραπεζών. Στη Μπραζίλια, περίπου 200 διαδηλωτές κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στη στέγη του Κοινοβουλίου και να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο.«Δεν θα επιτρέψουμε στις διαδηλώσεις να επηρεάσουν τις εκδηλώσεις που έχουμε αναλάβει να πραγματοποιήσουμε», προειδοποίησε ο υπουργός Αθλητισμού Αλντο Ρεμπέλο αναφερόμενος στους αγώνες του Κυπέλλου των Συνομοσπονδιών που άρχισε το Σάββατο, του Μουντιάλ 2014 και στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

  Το κόστος μόνο για το Κύπελλο των Συνομοσπονδιών αναμένεται να φτάσει τα 11 δισ. ευρώ, γεγονός που εξόργισε μεγάλη μερίδα κόσμου, ακόμη και σε μια χώρα που παραδοσιακά λατρεύει τη «στρογγυλή θεά». Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Οσο ο πλανήτης παρακολουθεί άντρες να παίζουν μπάλα, 250.000 άνθρωποι είναι άστεγοι», αναφερόμενοι στις απαλλοτριώσεις κατοικιών που κάνει η κυβέρνηση για την κατασκευή φιλόδοξων έργων για τους Ολυμπιακούς.

  ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ
  «Τέλος στη διαφθορά»

  ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

 22. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://www.lifo.gr/now/world/47671

  24.5.2014 | 14:52

  Ο «πιο φτωχός πρόεδρος στον κόσμο» θα φιλοξενήσει παιδιά από τη Συρία .

  Θα στεγάσει 100 ορφανά του εμφυλίου στο εξοχικό του σπίτι

  ΣΧΟΛΙΑ (11)

  Όλα τα έξοδα θα βαρύνουν την κυβέρνηση της Ουρουγουάης.

 23. Ο/Η Λαθρεπιβάτης λέει:

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.proswpa&id=38036

  4 Δεκεμβρίου 2014

  Niko Ago

  Με «σκαραβαίο» στη ράχη της ιστορίας
  Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι «από τον πάτο ενός πηγαδιού, στην κορυφή της ιστορίας». Θα απέδιδε με την ίδια ακρίβεια, χωρίς μεταφορική έννοια, την (όχι πάντα) συναρπαστική διαδρομή του Jose Mujica. Ο, μέχρι την περασμένη Κυριακή, πρόεδρος της Ουρουγουάης, «ο φτωχότερος πρόεδρος χώρας στον κόσμο» όπως τον έχουν χαρακτηρίσει και ο ίδιος δεν παραδέχεται, αναμετρήθηκε με την ιστορία και θριάμβευσε. Την ανάγκασε να του επιφυλάξει μια ξεχωριστή σελίδα, ανάμεσα σε εκείνους που το όνομά τους προκαλεί ξεχωριστό σεβασμό, αν όχι δέος.

  Σε μια από τις συνεντεύξεις του (για τους γνωρίζοντες ισπανικά, εδώ) χάρισε μερικές ξεχωριστές ατάκες. Κάποιες μόνο, από εκείνες που τον καθιστούν ξεχωριστό. Δεν είναι ένας άγιος, αναμφίβολα, είναι όμως ο πολιτικός που θα τον ήθελες να κυβερνά τον τόπο σου. Δίχως άλλο, αυτό που τον έκανε γνωστό στη χώρα του και μετέπειτα σε ολόκληρο τον κόσμο, ήταν η δράση του, οι πράξεις του, και όχι η οικειότητα που εκπέμπει πάνω στο μικρό τρακτέρ, με το οποίο καλλιεργεί τη φάρμα, και που είναι το ίδιο διάσημο με τον παλιό «σκαραβαίο», τον οποίο αρνήθηκε να δώσει και με ένα εκατομμύριο δολάρια.

  Ως νέος, υπήρξε αντάρτης πόλης των «Τουπαμάρος», που εμπλεκόταν σε κλοπές τραπεζών, απαγωγές επιχειρηματιών, αλλά και δολοφονίες. Καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση και πέρασε αρκετό χρόνο, στην απομόνωση, στον πάτο ενός πηγαδιού. Η ιστορία, όμως, του κρατούσε για τα γεράματα, μια ξεχωριστή θέση. «Φτωχοί δεν είναι αυτοί που έχουν λίγα, αλλά όσοι θέλουν πολλά κι εγώ δεν ζω στη φτώχεια. Ζω με λίγα και μετρημένα» έχει δηλώσει, και το πράττει, χαρίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του μισθού του σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. «Κατάλοιπο φεουδαρχικών εποχών» θεωρεί το προεδρικό πρωτόκολλο, το οποίο απεχθάνεται. Ούτε γραβάτα, ούτε κοστούμι, ούτε λιμουζίνες. Τα γυμνά πόδια στα σανδάλια του, σε συνέντευξη τύπου με τον υπ. Οικονομικών της χώρας, αποτελούσαν για αυτόν φυσιολογικό τρόπο ζωής και άνεσης. Ένας συνάδελφός του, του είπε ότι η προεδρία πρέπει να περικυκλώνεται με μια μορφή μυστηρίου. «Μα, ποιο μυστήριο; Ποιο μυστήριο;» αναρωτιέται σχεδόν θυμωμένος ο Mujica. «Είναι μια λειτουργία με μεγάλη σημασία, αλλά ο πρόεδρος δεν είναι ούτε θεός ούτε μονάρχης. Αφού όλοι οι άνθρωποι είμαστε το ίδιο», λέει.

  Στα πρακτικά, εκτός από τις καλές ατάκες που χαρίζει ο ίδιος -ενίοτε και «φαρμακερές», όπως όταν αναφέρεται στους «άσπονδους» φίλους, τους Αργεντινούς, θυμίζοντας κάπως τα Βαλκάνια-, οι δείκτες διαφθοράς, στην Ουρουγουάη του Mujica είναι οι χαμηλότεροι της Λατινικής Αμερικής και από τους χαμηλότερους στον κόσμο. Σε κοινωνικά ζητήματα, όπως οι γάμοι ομοφυλοφίλων ζευγαριών, ή η νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης και άλλα, η μικρή του χώρα «βάζει τα γυαλιά» και σε χώρες της Ευρώπης. Ακόμα και σε αυτές που καυχιούνται για τα «φώτα της Δημοκρατίας». Πρόσφατα, επίσης, εγκαινίασε πρόγραμμα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων από τη Συρία. Όχι σε στρατόπεδα, εννοείται.

  Παλιοί σύντροφοι τον έχουν επικρίνει ως «αντεπαναστάτη» αλλά εκείνος, λειτουργώντας στην «πιάτσα» της ιστορίας, έκλεψε καρδιές. Ένα εμπνευσμένο σκίτσο συμπατριώτη του, τον παρουσιάζει να κουβαλά στην πλάτη ένα κομπόδεμα, με τη λεζάντα να γράφει: Είσαι κλέφτης. Έκλεψες την καρδιά των φτωχών, των δίκαιων, των ειλικρινών, των αξιοπρεπών, των ηθικών του πλανήτη. Σε αγαπάμε Jose Mujica! Και νομίζω πως αυτές οι λέξεις δεν εμπεριέχουν καμία υπερβολή μέσα τους.

  ΥΓ1: Ο «γέρος» ανέβηκε στην κορυφή της ιστορίας, με τον «σκαραβαίο». Στα μέρη μας, μερικοί καταβαίνουν τα σκαλιά της σε λαμπερές λιμουζίνες. «Δεν το συζητώ, δεν το διανοούμαι. Είμαστε μια χώρα η οποία σέβεται τις παραδόσεις, σέβεται τη φύση του ανθρώπου και δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί, τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση και με αυτή την υπουργία, ο γάμος (ανάμεσα σε ομόφυλα άτομα)», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης. Δικαιώνοντας απόλυτα τον κύριο Μπαλτάκο και αποδεικνύοντας, ακόμα μια φορά, πως αυτή η κυβέρνηση, είναι η πραγμάτωση του ονείρου (και) κάθε ομοφοβικού.

 24. Ο/Η του κώλου λέει:

  Τσίπρας: Αντίο κομαντάντε, ως την παντοτινή νίκη των λαών
  Με μήνυμα στο Twitter και ανάρτηση στο Facebook αποχαιρέτισε τον Κάστρο

  • Ο/Η Αλέκσις Κωλοτούμπας λέει:
   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;
    Όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη.
    Στην Κούβα για την κηδεία του Κάστρο ο Τσίπρας.

   • Ο/Η Αλέκσις Πανύβλακς λέει:

    https://athens.indymedia.org/post/700663/

    Ο Γκεβάρα, ο Κάστρο και οι ομοφυλόφιλοι στην Κούβα

    {……}

    Εν τω μεταξύ, ο “Τσε”, έχει ήδη στείλει τον αρχηγό της μυστικής αστυνομίας Ραμίρο Βαλντές να μάθει από τον δήμαρχο της Σανγκάης πώς τα κατάφερε να απαλλάξει την πόλη του από τους ομοφυλόφιλους. “Πολύ εύκολο. Χτυπάτε τους στο κεφάλι και πετάτε τους στο ποτάμι”, απαντά ο Κινέζος. Η λύση θεωρήθηκε λίγο παραπάνω…ριζοσπαστική απ’ όσο θα ’πρεπε (βλέπετε όλα μόλις τότε άρχιζαν, επιπλέον η Κούβα δεν διέθετε ποτάμι…).

    “Σας ρωτώ. Μπορεί μια χώρα που έχει θυσιάσει τόσους ήρωες στον μακρύ δρόμο για τη λευτεριά, μια χώρα που για αυτήν έδωσαν τις ζωές τους τόσοι εκλεκτοί νέοι άνδρες και γυναίκες, μπορεί να ανεχθεί τόση ασέβεια;” -είναι ο Φιντέλ Κάστρο που ρωτά. “Αυτή η συμπεριφορά τους είναι καθαρά υποπροϊόν του καπιταλισμού και προέρχεται από μια μικρή ομάδα που μοναδικός της σκοπός είναι να συμπαρασύρει τους υπολοίπους. Αλλά εμείς δεν θα τους επιτρέψουμε να εξαπλώνονται και να διαδίδουν τις συνήθειές τους. Σας υπόσχομαι πως θα έρθει η μέρα που θα δούμε τους δρόμους καθαρούς, σας το υπόσχομαι!”.

    Έτσι ο Ραούλ Κάστρο, αδελφός του Φιντέλ, αναλαμβάνει να ενημερωθεί από τους Βούλγαρους σχετικά με τις μεθόδους που αυτοί εφαρμόζουν ούτως ώστε “οι δρόμοι της Σόφιας να παραμένουν καθαροί”. “Εμείς έχουμε ανοίξει ένα ειδικό στρατόπεδο για τα αντικοινωνικά στοιχεία, σαν τους ομοφυλόφιλους, που η περίπτωσή τους μας ανησυχεί περισσότερο”, του απαντούν.

    Ο Γκεβάρα υιοθετεί τη “βουλγάρικη λύση”. Συλλαμβάνει και φυλακίζει τους “acusados ser afeminados y vagos”, γνωστούς (καλλιτέχνες, συγγραφείς, κλπ) και μη –ακόμη και όσους αγωνίστηκαν στο πλευρό της Επανάστασης. “Περιττό να σας πω, ότι η Επανάσταση δεν έγινε για όλους…”, έγραφε ο Αρένας, πριν τον συλλάβουν.

    Στις 23/2/1961 ο Γκεβάρα αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Βιομηχανίας. Ο Φιντέλ συμφωνεί με την πρότασή του για το άνοιγμα τριών ακόμη στρατοπέδων. Σε ένα από αυτά, το “Nueva Vida”, στο Palos, θα συγκεντρώσουν 500 ανήλικους, έως και μωρά, παιδιά των αντιφρονούντων που είχαν ήδη εκτελεστεί.

    Επιζήσαντες μαρτυρούν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα: για τα κελιά παραδειγματισμού στο Pinar del Rio, γνωστά ως “tostadoras”, την πτέρυγα “Kilo 7” στο Camaguey, τα “gavetas” στο Tres Racios de Oriente -κελιά φάρδους 1 μέτρου και ύψους 1,80- ή τα 5 επί 5 της Nueva Carceral, όπου σε 22 αιώρες στοιβάζονταν 44 κρατούμενοι (σημ.: στο φιλμ “Before Night Falls”, βιογραφικό του Ρ. Αρένας, γίνεται εκτενή αναφορά στα κρατητήρια).

    Θα είναι ο Γκεβάρα αυτός που θα επεξεργαστεί, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, τον Κανονισμό των Φυλακών και θα καθορίσει επακριβώς τη “λίστα” βασανιστηρίων. Αυτός και μόνο αυτός που θα αποφασίζει για την τύχη κάθε συλληφθέντος. Αυτός θα υπογράφει τις, χωρίς δίκη, θανατικές ποινές…έως το 1962, οπότε οι ευθύνες περνούν σε χέρια άλλων, των οποίων ηγείται ο Ραούλ Κάστρο. Οι συνεχιστές του εμπνευσμένου Σχεδίου Φυλακών του Τσε συγκροτούν τις Umap, στρατιωτικές φάλαγγες για την προώθηση της παραγωγής.

    “Οι Umap επινοήθηκαν επί τούτου για τους ομοφυλόφιλους”, λέει ο σκηνοθέτης Νέστωρ Άλμεντρος. “Ένας διαρκής ομοφοβικός παροξυσμός κατείχε το καθεστώς!..”. Στα κατά τόπους στρατόπεδα των Umap κατανέμονται οι έγκλειστοι ομοφυλόφιλοι της Nueva Carceral de la Havana del Est, της πρώτης φυλακής οργανωμένης αποκλειστικά για την “κατηγορία” από τον Ερνέστο Γκεβάρα, την περίοδο 1961-1962.

    Όταν ο Άλεν Γκίνσμπεργκ επισκέπτεται την Κούβα το ’65, οι έγκλειστοι ομοφυλόφιλοι ανέρχονται σε 45 χιλιάδες.[…].

    [περιοδικό HETERON 1/2, τεύχος 3ο, Μάρτιος – Μάιος 2007]

    http://www.thedailybeast.com/articles/2016/11/27/don-t-forget-fidel-castro-s-brutal-oppression-of-gay-people.html

    Fidel Castro’s Horrific Record on Gay Rights

    https://en.wikipedia.org/wiki/Human_rights_in_Cuba

    Human rights in Cuba

    Political executions

    Torture of prisoners

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.