Γιατί η Εκκλησία δεν θέλει σεξουαλική αγωγή στα σχολειά (1)

(Παρθενία, η «Αμαρτία που την είπαν Αρετή μέσα στις εκκλησίες και την ευλόγησαν»)

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Thris1Κύριε Ροΐδη,
Το σεξ είναι μια αδήριτη φυσική ανάγκη. Είναι μια γέφυρα επικοινωνίας των ανθρώπων. Στο κάτω κάτω για τους πιστούς, ο ίδιος ο θεός τους την δημιούργησε. Θα μπορούσε να είχε αποφύγει αν τη θεωρούσε αμαρτία να βάζει τα παιδιά του σε απάνθρωπες μαρτυρικές δοκιμασίες σαν το χειρότερο σαδιστή. Κανείς δεν μπορεί να της ξεφύγει αυτής της ανάγκης και όποιος ισχυρίζεται πως το πέτυχε είναι ή ψεύτης ή ασθενής. Δεν το λέω εγώ, το λέει η επιστήμη και η κοινή εμπειρία. Μεσαιωνικοί κανόνες που θεσπίστηκαν από αφύσικους καλόγερους δαιμονοποιούν τον Έρωτα. Eπιτρέπουν μόνο το συζυγικό σεξ υπό την προϋπόθεση πως κάποιος έμμισθος κρατικός υπάλληλος εκπρόσωπος του θεού, πληρωμένος και με έκτακτη επιπλέον αμοιβή (αφορολόγητη) από το ζευγάρι θα έχει παπαγαλίσει το μαγικό ξόρκι που επιτρέπει την ερωτική συνεύρεση μόνο 100 ημέρες το χρόνο, με την εξαίρεση των υπόλοιπων 260 (Τετάρτες, Παρασκευές, Σαββατοκύριακα, πριν τα Χριστούγεννα, Σαρακοστές, Δεκαπενταύγουστοι και λοιπές νηστείες-Σ. Τρωϊάνου «Τρωιάνος Σπ. «Έρως και Νόμος στο Βυζάντιο στο Έγκλημα και Τιμωρία στο Βυζάντιο», Εκδ. Ιδρ.Γουλανδρή Χορν Αθήνα, 2001).

Είναι συνηθισμένο δυστυχώς, οι άνθρωποι που πάσχουν από κάτι να παρηγορούνται με τη μετάδοση και σε άλλους του δικού τους νοσήματος. Παλιά είχαμε το φαινόμενο των φθισικών που έφτυναν πάνω στα νομίσματα. Ο απόστολος Παύλος, προπαγανδιστής της παρθενίας, είχε κάποιο ακατανόμαστο κουσούρι, το λέει σκόλοπα (αγκάθι) «τη σαρκί, άγγελο Σατάν» έτσι ανατριχιαστικά και αόριστα, και διόλου απίθανο αυτή η σάρκα κι αυτός ο Σατανάς να εννοούν κάτι σεξουαλικό κάποια ανικανότητα, που συχνά τη συναντάμε σε κάθε λογής μισογύνηδες και φανατικούς όπως του λόγου του. Τέτοιας κακής φύσης ανθρώπους, κάποιο σωματικό ή ψυχολογικό πρόβλημα τους κάνει χειρότερους, και έτσι παρουσιάζουν την αδυναμία τους ως αρετή, και μέσω της πνευματικής εξουσίας που ασκούν συμπαρασύρουν και άλλους στη στέρηση και στα επακόλουθά της. Γιατί τι άλλο από διαστροφή είναι η άρνηση της σωματικής και ψυχικής επαφής με κάποιο ποθητό σύντροφο; Ποιος φυσιολογικός άνθρωπος μπορεί ή θέλει να ζει μόνος και βέβαια δεν εννοώ υποχρεωτικά με ετερόφυλο σύντροφο, έχουμε συχνά διευκρινίσει εδώ τον αυτονόητο σεβασμό μας στα πλήρη δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Στον Παύλο χρεώνουν οι ομοφυλόφιλοι τη στοχοποίησή τους, αφού ο Χριστός δεν καταδίκασε την ομοφυλοφιλία. Αλλά ο Παύλος, του οποίου την αίρεση ακολουθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είχε πρόβλημα να βρίσει «άτιμο» τον ίδιο το Χριστό, αν δεχτούμε πως η Ορθόδοξη εικονογραφία που τον αναπαριστά μακρυμάλλη σαν χίπυ, δεν μας κοροϊδεύει: «…ανηρ μεν εαν κομά (=έχει μακριά μαλλιά) ατιμία αυτώ εστίν». Πώς να πάρει λοιπόν κανείς στα σοβαρά τον Ουρανοβάμονα Παύλο που σαν χουντικός Γυμνασιάρχης βρίζει άτιμο τον Χριστό επειδή είχε μακριά μαλλιά; Οι παπάδες όμως όχι, αφού οι περισσότεροι, έχουν μακριά μαλλιά που τα κάνουν και κότσο.

Η διαστροφή λοιπόν της σεξοφοβίας, του Παύλου, επέδρασε στον πολιτισμό του Βυζάντιου. Καρπός της υπήρξαν οι διάφορες σωματικές ποινές όπως η καβλοτομία, ο διαδεδομένος ευνουχισμός, και οι λευκοί γάμοι μιας μικρής μερίδας της άρχουσας τάξης. Τέτοιο συνήψε η φόνισσα αυτοκράτειρα αγία Πουλχερία με τον γέρο θρησκόληπτο στρατηγό της τον Μαρκιανό. Η παρθενία έκανε τη διεστραμμένη αυτή Ασιάτισσα να φθονήσει την ωραία και καλλιεργημένη νύφη της Αθηναϊδα, την κόρη του εθνικού Αθηναίου φιλόσοφου Λεόντιου, καταφέρνοντας να την χωρίσει από τον άντρα της.

Όργανο του Κακού είναι η γυναίκα. Εκ γυναικός τα φαύλα. Ο Παύλος έδωσε το σύνθημα και τα ιερά γεροντοπαλλήκαρα πέφτουν πάνω της να την ξεσκίσουν. Την αποκλείουν από το ιερό, τη στριμώχνουν στο γυναικωνίτη και ενοχοποιούν ακόμη και την έμμηνη ρύση της. Ο ίδιος ο διάβολος αυτοπροσώπως ενδιαφέρεται για τον εκμαυλισμό των παρθένων. Ο μάγος Κυπριανός πριν να γίνει άγιος τον στέλνει στην αθώα Ιουστίνα μεταμφιεσμένο σε γυναίκα να την πείσει να διαφθαρεί, αλλά η κόρη κάνοντας το σημείο του σταυρού τον εξουδετέρωσε. Αυτά τα παιδαριώδη λένε τα συναξάρια στις γριές, που τα έγραψαν οι ορθόδοξοι και καθολικοί καλόγεροι για να νομιμοποιήσουν τα χούγια τους, παρουσιάζοντας τη χωριατοπούλα της Ναζαρέτ ισόβια παρθένα. Ξεπερνούν ακόμη και την ευαγγελική περικοπή που σαφώς λέει πως δεν ήταν αειπάρθενος («..και ουκ εγίγνωσκεν αυτήν ΕΩΣ ΟΥ έτεκε τον υιόν αυτής ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΤΟΚΟΝ», Ματθ. α’ 20-25), και την παρουσιάζουν ως ανώμαλη εγωπαθή ύπαρξη ανίκανη να ικανοποιήσει τις ανάγκες του σώματός της, ανάγκες που ο ίδιος ο θεός τους δημιούργησε. Στη βιασύνη τους ξέχασαν πως ο πρωτότοκος Χριστός είχε αδέλφια («Ουχ ουτός εστίν ο του τέκτονος υιός, ουχί η μήτηρ αυτού λέγεται Μαρία και οι αδελφοί αυτού Ιάκωβος και Ιωσής και Σίμων και Ιούδας, και αι αδελφαί αυτού ουχί πάσαι προς ημάς εισι;»), τα εμφανίζουν όλα ως ετεροθαλή και ούτε που σκέφτηκαν το δόλιο τον Ιωσήφ, ένα παραγωγικό άντρα με τόσα παιδιά που τον εμφανίζουν αν και μνηστευμένο με μια νέα σφριγηλή χωριατοπούλα να ζει ως αιώνιος πλατωνικός μνηστήρας, σαν το Ντόναλντ Ντακ με τη Νταίζη. Εκτός κι αν ο μαραγκός (τέκτων) εδονείτο από Έρωτα υπερκόσμιο όπως οι υπεράνθρωπες μορφές των Πειραιώς Σεραφείμ, Καλαβρύτων Αμβρόσιου, Θεσσαλονίκης Άνθιμου αλλά και του τ.Αττικής Παντελεήμονος, που μπορεί μεν να έβαλε χέρι στα παγκάρια, αλλά η Σύνοδος ουδέποτε τον εθεώρησε ένοχον σεξουαλικών παρεκτροπών και εγώ την πιστεύω. Δεν είναι τυχαίον πως όλοι τους βρέθηκαν στο στόχαστρο ελεεινών κατηγόρων, αφού η ακτινοβολούσα αρετή προκαλεί εχθρότητες. Ο πρώτος στοχοποιήθηκε από τις οργανώσεις των ομοφυλόφιλων. Κι όμως η θαυματουργή συνταγή του, να βλέπει σε μια γυναίκα τον σκελετό και όχι το σώμα της («Τα Νέα»- 21/4/2006), [https://roides.wordpress.com/2008/11/15/15nov08/] θα ενέπνευσε πολλούς νέους να μην αμαρτήσουν με γυναίκες, Ο δεύτερος τον οποίον η σεβάσμια εθνικόφρων χήρα Μερτικοπούλου όρισε εκτελεστή της Διαθήκης της, στοχοποιήθηκε από κάποια ηθοποιό-πολιτικό συγγενή της μακαρίτισσας, ενώ ο τρίτος, ελεγκτής της πορνείας των πολιτικών γάμων, έχει στοχοποιηθεί από τους έκφυλους και για την παρρησία του αυτή και για το υψηλό εθνικό του φρόνημα. Δύσκολοι καιροί για ενάρετους κληρικούς σε μια εποχή πανσεξουαλισμού. Αυτοί όμως είναι λαμπρές εξαιρέσεις. Ας επιστρέψουμε στην θλιβερή πραγματικότητα.

Άργία μήτηρ πάσης κακίας και οι διάφοροι χαραμοφάηδες τεμπελχανάδες αγράμματοι Γεροντάδες, οι ανεκδιήγητοι Πορφύριοι, Παϊσιοι, Φιλόθεοι, Ιάκωβοι κλπ όταν δεν παίζουν το κομποσκοίνι τους, ικανοποιούν τα κενά τους και τον εγωϊσμό τους καθοδηγώντας τα ψυχικά και διανοητικά ναυάγια που προσαράζουν στο κελί των κηφήνων ζητώντας συμβουλές σαν τα κοριτσάκια που στη δεκαετία του ’70 αλληλογραφούσαν με την κ.Ερμίνα του περιοδικού «Φαντάζιο» για το πώς θα βρουν τον άντρα της ζωής τους. Χιλιάδες υπάρξεις χαντακώθηκαν από τους φθονερούς «πνευματικούς» τους και καταδικάστηκαν σε αφόρητη δυστυχία ενοχές, φοβίες, ψυχολογικό ή σωματικό ευνουχισμό, στερήσεις με όλα τα συνακόλουθα. Ρασοφόροι συναισθηματικά καθυστερημένοι ή ανάπηροι, ζηλόφθονοι για τους ερωτικούς ανθρώπους, ψυχικά ανισόρροποι από τη μοναξιά και την απραξία, άδειοι από ενδιαφέροντα και αισθήματα, διαβρωμένοι από τη διαρκή υποκρισία, φορτωμένοι με ανομολόγητες ανικανοποίητες ερωτικές επιθυμίες, που συνήθως τις διδάχτηκαν από ανήλικοι σε κακόφημες ιερές και μυστικοπαθείς αδελφότητες και σε ύποπτα κατηχητικά, στρέφονται έγγαμοι και άγαμοι σε σκοτεινές ατραπούς φτάνοντας με μεγάλη συχνότητα στην κακουργία της παιδεραστίας, που γίνεται ασύλληπτα κτηνώδης όταν ασκείται στα απροστάτευτα ορφανά που η υποκριτική Πολιτεία επιτρέπει να προστατεύονται από βιτσιόζους ιερείς που η Εκκλησία δεν τους καθαιρεί (πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Παπουτσάκης, τεκμήριο ατράνταχτο των ισχυρισμών μου), ή από μητροπολίτες, που ο Παναγιώτατος πατριάρχης τους προάγει σε άλλη μητρόπολη όταν τα ποινικού ενδιαφέροντος καταγγελόμενα ως καμώματά τους δεν μπορεί ούτε το υπουργείο θρησκευμάτων να τα κουκουλώσει στο νησί τους που βουϊζει από τα κουτσομπολιά. [http://www.davlos.gr/webfiles/yearspec.php?id=7490&page=41] – [https://roides.wordpress.com/2007/11/15/ierh6/]

To εκκλησιαστικό σώμα μαθημένο να αποδέχεται και να δικαιολογεί την πιο αισχρή αμαρτία, είτε επειδή και το ίδιο τσαλαβουτά στα ίδια βρώμικα νερά είτε από ηθικό μιθριδατισμό και αδιαφορία συνεργεί στη συγκάλυψη, εναποθέτοντας υποκριτικά στο θεό του την τιμωρία εκείνων των ανομημάτων που δεν θίγουν άμεσα το ίδιο ή τα παιδιά του. Μερικοί πιστοί το παρακάνουν. Με πούλμαν έτρεξαν να υποστηρίξουν τον ιερέα του Ίλιου, ο δεσπότης των Σπάτων έσπευσε στο κελί του να του συμπαρασταθεί (για το θύμα του δεν ακούστηκε να κάνει το ίδιο), κατά δεκάδες έτρεξαν οι πιστοί να στηρίξουν τον πανιερότατο επίσκοπο Νήφωνα της Κερατέας και μόλις προχτές ο αρθογράφος του «Εθνικού Κήρυκα» της Ν.Υόρκης διαπιστώνει πως τον (συχωρεμένο πρόσφατα) παιδεραστή ελληνορθόδοξο ιερέα του Ντάλλας αιδεσιμολογιώτατο Νικόλαο, η Ιεραρχία προστάτευε με ύποπτη επιμονή.

Είναι φανερό πως πολλοί έχουν δει αγιορείτες Γεροντάδες, αγιοταφίτες ηγούμενους και σεβάσμιους δεσποτάδες να έχουν σπιτώσει αγοράκια, όπως μαρτυρεί και ο Άρχων Μέγας Μυρεψός του Οικουμενικού Θρόνου ευλαβέστατος Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης. Στο περιοδικό “Τέταρτο”-Ιούνιος 1985, συζητώντας για το Αγ.Όρος, με άνεση που εκπλήσσει, ρώτησε τον δημοσιογράφο, αν του “ρίχτηκε κανένας καλόγερος” και στην καταφατική απάντηση του συνομιλητή του, παρατήρησε: “Και εγώ είδα πολλούς να έχουν σπιτωμένους νέους, δόκιμους». Έτσι έχουν εθιστεί στη διαστροφή θεωρώντας την εκκλησιαστική παράδοση. Ενώ το ποίμνιο θεωρεί φυσιολογικό να τιμωρείται με θηριωδία από τον θεό του μια δυστυχισμένη πόρνη όπως δείχνει η εικονογράφηση του ναού του Πρόδρομου στην Καστοριά (1727-εικόνα), θεωρούσε εξ ίσου φυσικό να ζητά την ευλογία κάποιου παλιού αρχιεπισκόπου θαμώνα με την εύθυμη παρέα του των «Φορ Σίζονς», που ποτέ του δεν απάντησε στις καταγγελίες της «Αυγής» (29/05/2007) για τη δράση του σε νεαρούς τροφίμους ιδρύματος ούτε στα σχόλια θεολόγου-πανεπιστημιακού της «Καθημερινής»:
«Tον 26χρονο, προκλητικά θηλύγλωσσο κληρικό, που ο αρχιεπίσκοπος κατέστησε προϊστάμενο του 10μελούς προσωπικού του γραφείου, του τον παραχώρησε ή όχι ο ίδιος εκλεκτός του επίσκοπος; Oι λόγοι που οδήγησαν τον θηλύγλωσσο νεαρό να αυτοαποσχηματιστεί επιδεικτικά εγκαταλείποντας το ζηλευτό του αξίωμα, αφήνουν εντελώς αδιάφορη τη Σύνοδο; Δεν την ενδιέφερε ούτε η αυθόρμητη ομολογία του πρώην Iεροσολύμων ότι ο αρχιεπίσκοπος και πάλι ανέθεσε στον φυλακισμένο της Iταλίας και σε οπλοφορούντα κληρικό της αδελφότητας «Xρυσοπηγή» να εκβιάσουν, με μεθόδους υποκόσμου, την εκλογή στον πατριαρχικό θρόνο τού σήμερα καθηρημένου «πρώην»; (Χ. Γιανναράς– 7.8.2005)

«…ένα θλιβερό παιδί 26 χρόνων, θηλύγλωσσο, που εγκατέλειψε την ιερωσύνη όντας διευθυντής (ναι, διευθυντής!) του Iδιαιτέρου Γραφείου του αρχιεπισκόπου Aθηνών. Aν αυτός ο αυτοαποσχηματισμός διερευνηθεί, οι συνέπειες για το αρχιεπισκοπικό περιβάλλον θα είναι δυσμέτρητες. Aνάστημα και επιστήθιος του Θεσσαλιώτιδος, δωρήθηκε στον αρχιεπίσκοπο για να καταλάβει την πιο υπεύθυνη θέση κοντά του. Oι διαψεύσεις που συνόδευσαν την απόπειρα αυτοκτονίας του ήταν ελάχιστα πειστικές, όχι σοβαρές…» (27.2.2005).
http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_114176622372_07/08/2005_152754
http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/_w_articles_civ_141719370451_27/02/2005_135399

Thris2Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τους ορθόδοξους. Στο στόχαστρο χριστιανών κληρικών όλων των δογμάτων, μπαίνουν παιδιά απροστάτευτα, έτοιμα να υπκύψουν στα βίτσια του πατρός Ρασπούτιν. «Η οικογένεια, το σχολείο και η εκκλησία, είναι οι τρεις βασικότερες εστίες σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών» («Ελευθεροτυπία», 1-3-2001), όπως αποκάλυψε η κ. Γλύκατζη-Αρβελέρ για την Δύση. Η Καθολική Εκκλησία των ΗΠΑ (ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι θα γίνεται σε εκκλησιαστικά ορφανοτροφεία της Αφρικής) συνταράσσεται από τα σκάνδαλα των παιδεραστών ιερέων της και από τις αποκαλύψεις πως συγκάλυπτε τους δράστες εξαγοράζοντας με τεράστια ποσά την σιωπή των θυμάτων (Τα Νέα-Ταχυδρόμος», 13-4-2002). 4.500 καθολικοί ιερείς και αρχιεπίσκοποι κατηγορούνται για βιασμό 11.000 παιδιών στις ΗΠΑ από το ’50 και μετά (Γ.Ζαχιώτη-«Κ.Ελευθεροτυπία, 22-2-’04). Τον Οκτώβρη του 2005 ξέσπασε το συστηματικά αποκρυπτόμενο έγκλημα παιδεραστίας 21 καθολικών κληρικών της θρησκόληπτης Ιρλανδίας εναντίον 100 παιδιών, ένα από τα οποία αυτοκτόνησε. Η συστηματική και γενικευμένη, εδώ και παντού, προσπάθεια των χριστιανικών ηγεσιών να κουκουλώσουν τα εγκλήματά τους αποδεικνύει την έκταση και το μέγεθος του προβλήματος. Ο ίδιος ο παναγιότατος πάπας έδωσε άσυλο διορίζοντας καρδινάλιο της Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης τον διαβόητο καρδινάλιο Λο, άγιο προστάτη των παιδεραστών.

Με θρασύτητα άλλος επίσκοπος, ένα ισπανικό παγώνι με ουρά (φωτ.) προκάλεσε: «Η έκτρωση είναι χειρότερη από την παιδεραστία».

Η θεσμοθετημένη αγαμία του ανώτερου κλήρου που θεσπίστηκε από τον φονιά άγιο Ιουστινιανό, θεμελιωτή του τεμένους της θεάς Σοφίας και σύζυγο της αρχιπόρνης του Ιππόδρομου της μέγαιρας αγίας Θεοδώρας Α΄, εντείνει το πρόβλημα. Αρχικά υπήρξε αντίσταση στον απάνθρωπο κανόνα τόσο που 150 χρόνια μετά η Πενθέκτη Σύνοδος διατάζει την απομάκρυνση της συζύγου του επισκόπου. Τέτοια παλιανθρωπιά, κατ΄εντολήν του Αγ.Πνεύματος, να πετιέται στο δρόμο μια ανυπεράσπιστη γυναίκα.

Το σεξ είναι μόνιμη εμμονή των στερημένων. Του επιτίθενται σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ξορκίσουν τους δαίμονες της σάρκας που δεν τους αφήνουν να κοιμηθούν, σε καταστάσεις που περιγράφονται σε θλιβερά βιτσιόζικα Συναξάρια Αγίων. Ο Δημήτρης Φωτιάδης στον «Όθωνα», αποκαλύπτει για τον αγύρτη καλόγερο Παπουλάκο, έναν αγράμματο χασάπη που ο ρόκερ καθοδηγητής της νεότητος αρχιμανδρίτης Μουλατσιώτης και ο Αυγουστίνος της Φλώρινας ήθελαν να αγιοποιηθεί: «δεν δίσταζε ο θεομπαίχτης να περιγράφει μπροστά σε γυναίκες, άντρες, παιδιά, με τον πιο ξεγυμνωμένο τρόπο, όλα τα ερωτικά βίτσια«. Αυτό προκύπτει από αναφορά του νομάρχη Μεσσηνίας, ο οποίος τον κατηγορεί για «απεραντολογία των πλέον βαναύσων και ανηκούστων αισχρολογιών, αναπτύξας…τα διάφορα είδη των αισχρών ασελγειών».

Ο καθηγητής Γιανναράς, αποκάλυψε στο «Καταφύγιο ιδεών», το δράμα των παρθένων εργένηδων της «Ζωής», που όταν η οργάνωσή τους κατέρρεε λόγω του σχίσματος του «Σωτήρα», «φεύγανε και σε ελάχιστο χρόνο, παντρευόντουσαν. Πρέπει να ήταν μια εμπειρία εφιαλτική….ένας αδυσώπητος τρόμος μπροστά στο κενό….Στα σαράντα, στα πενήντα, στα εξήντα τους χρόνια, άνθρωποι που δεν είχαν κοιτάξει ποτέ τους γυναίκα στα μάτια….βρέθηκαν μέσα από ταχύτατες διαδικασίες με σύζυγο στο κρεββάτι…..πρέπει να παίχτηκαν τραγωδίες φοβερές….και στις ψυχές των γυναικών που ένωσαν τη μοίρα τους μαζί τους….Θυμάμαι έναν προχωρημένο στην ηλικία θεολόγο, που ήρθε να με βρεί… …ήθελε μανιασμένα να παντρευτεί, κόντευε να τρελλαθεί ξαφνικά από τη σεξουαλική ανάγκη…με ρωτούσε…πως ακριβώς είναι το κορμί της γυναίκας και πως οι άνθρωποι κάνουν έρωτα…Έμαθα ότι παντρεύτηκε μέσα σε λίγους μήνες«.

Ο καλός παπα-Φιλόθεος Φάρος καταγγέλει: «Ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο καταδικάζουν τα εκκλησιαστικά δικαστήρια είναι οι ερωτικές παρεκτροπές….οι δικαστές επίσκοποι εκφράζουν τον βαθύτατο αποτροπιασμό τους….υπαινισσόμενοι σαφώς ότι εκείνοι δεν έχουν καμία σχέση με αυτού του είδους την ανθρώπινη ατέλεια…..Κανείς κληρικός….δεν οδηγείται στα εκκλησιαστικά δικαστήρια για την εμπορία της θείας χάριτος που διεξάγεται χωρίς καμία αιδώ….» («Η Εκκλησία ως Σκάνδαλο και ως Σωτηρία»). O ίδιος μιλάει για το κατάντημα των δυστυχισμένων υπάρξεων που έχοντας ανάγκη από κάποιο στήριγμα, πέφτουν στα δίχτυα του «πνευματικού»: «...οι πιό πολλοί, αν όχι όλοι, με την τρομοκρατία που ασκούν στα πνευματικά τους παιδιά…ιδιαίτερα, αν όχι αποκλειστικά με τη σαρκική αμαρτία, καταφέρνουν να την κάνουν μια αποκλειστική, έμμονη ιδέα, που εξασφαλίζει….πτώσεις και στη συνέχεια ένα φαύλο κύκλο από ενοχές και ιεροτελεστικούς εξαγνισμούς, και που οδηγεί αμέτρητους ταλαίπωρους, ιδιαίτερα νέους ανθρώπους, στα όρια της παραφροσύνης, πολύ συχνά μάλιστα και πέραν αυτών. Όλη δε αυτή η διαδικασία της ανατριχιαστικής παθολογίας, δημιουργεί…ανατριχιαστική παθολογική εξάρτηση του πνευματικού τέκνου από τον πνευματικό πατέρα, που ασκεί επάνω του μια επιρροή υπνωτιστική» («Έρωτος φύσις»).

.

Συνεχίζεται. Το 2ο μέρος Δευτέρα 26.07.09

This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός. Bookmark the permalink.

44 Responses to Γιατί η Εκκλησία δεν θέλει σεξουαλική αγωγή στα σχολειά (1)

  1. Ο/Η Μπαρόβιος λέει:

    Τι μου θύμισες βρε Λασκαράτο. Μια ιστορία που τα λέει όλα. Είναι για κλάματα η κατάσταση. Μια ματιά στα ρεπορτάζ δεν αφήνουν αμφιβολίες για το τι παίζει στα ράσα. Πως τολμάνε αυτοί άνθρωποι να μιλάνε; Τι κοινωνία είναι αυτή που τους ανέχεται σε τόσο υψηλό ρόλο; Χριστόδουλος, Θεόκλητος, Κουλουσούσας, Γιοσάκης, Αντωνία Ηλία.
    Υπεράσπιση ο κ.Κούγιας.

    Κουλουσούσας: Βγάζω τα ράσα

    Παράλληλα, ένα από τα πολυσυζητημένα πρόσωπα των τελευταίων ημερών για τον οποίο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζήτησε να διεξαχθούν ανακρίσεις για το αν έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κουλουσούσας, ανακοινώνει ότι επανέρχεται στις τάξεις των λαϊκών και υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με όσα ακούγονται για το πρόσωπό του.

    Για την απόπειρα αυτοκτονίας δηλώνει στα Νέα: «Όλα αυτά είναι φήμες και δεν ξέρω για ποιον λόγο ακούγονται. Όμως επειδή πάσχω από ημικρανίες τις οποίες κληρονόμησα από τον πατέρα μου -και ο πατέρας μου είχε ημικρανίες- και από υπερβολική δόση φαρμάκων για να ηρεμήσει ο πονοκέφαλος έτυχε να γίνει σύμπτωμα και να πάω στο νοσοκομείο, πρέπει αυτό να ερμηνευτεί δηλαδή ως απόπειρα αυτοκτονίας;».

    Εκτενέστερες δηλώσεις του κ. Κουλουσούσα φιλοξενεί η Ελευθεροτυπία. Εκεί αρνείται ότι βρέθηκε σε κακόφημο κέντρο διασκέδασης («ποτέ δεν υπήρξε κάτι τέτοιο. Αν ήθελα να πάω σε μπαρ θα το έκανα όσο βρισκόμουν στο εξωτερικό»), αναφέρει ότι με τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος έχει «πνευματική επικοινωνία χωρίς εισαγωγικά» και ότι έφυγε από την Αρχιεπισκοπή για προσωπικούς λόγους.

    «Δεν έγινε απολύτως κανένας καυγάς. Είπαν ότι πέταξα το ράσο στον αρχιεπίσκοπο. Ο αρχιεπίσκοπος είναι πνευματικός πατέρας και ηγέτης. Δεν επιτρέπει η ανατροφή μου να βγάλω το ράσο και να το πετάξω στα μούτρα του αρχιεπισκόπου. Ουδέποτε θα το έκανα», προσθέτει, εκτιμώντας παράλληλα ότι όλα αυτά λέγονται για να πλήξουν τον αρχιεπίσκοπο».

    Newsroom ΔΟΛ
    http://www.in.gr/NEWS/article.asp?lngEntityID=602356
    http://www.hri.org/news/greek/mpegrb/2005/05-03-01.mpegrb.html#01

    Στον Αρειο Πάγο μετέβη σήμερα στις 11:30 το πρωί ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητος Κουμαριανός, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του, Αλέξη Κούγια, προκειμένου να καταθέσει στον αρμόδιο αρεοπαγίτη, Χρήστο Μπαλτά, στο πλαίσιο της έρευνας για το παραδικαστικό κύκλωμα.

    Συγκεκριμένα, ο κ.Θεόκλητος κλήθηκε να καταθέσει για δήλωση ψευδούς διεύθυνσης στον Πειραιά, για την οποία κατηγορείται ότι υπάρχει εμπλοκή του στην υπόθεση Γιοσάκη. Επίσης, κατέθεσε για τις κατηγορίες του πρώην Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, Κωνσταντίνου, σύμφωνα με τις οποίες συνελήφθη σε νυχτερινό κέντρο μαζί με τον πρώην αρχιμανδρίτη, Σεραφείμ Κουλουσούσα, για διακίνηση ναρκωτικών.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο παραιτηθείς Μητροπολίτης μίλησε στον κ.Μπαλτά για ονόματα δικαστών αλλά και πολιτικών οι οποίοι τον είχαν πλησιάσει και τον πίεζαν να μεσολαβήσει στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο προκειμένου ο αρχιμανδρίτης, Ιάκωβος Γιοσάκης, να πάρει τη θέση του αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

    Ο κ.Θεόκλητος όπως είπε έχει στοιχεία και μιλάει για ταξίδια στο εξωτερικό που διοργάνωνε ο Γιοσάκης ανώτερους και ανώτατους δικαστές και δικηγόρους. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι τον Δεκέμβριο του 2003 η πρώην ανακρίτρια, Αντωνία Ηλία, του ζήτησε δανεικά 15.000 ευρώ. Ο κ.Θεόκλητος κατέθεσε τα χρήματα σε ένα νούμερο τραπεζικού λογαριασμού, αλλά δεν έβαλε το δικό της όνομα.

    Στο μεταξύ, προσερχόμενος στον Αρειο Πάγο ο κ.Θεόκλητος σε σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους δήλωσε για τον Ιάκωβο Γιοσάκη ότι τον γνώρισε πριν από 20 χρόνια και τον ξαναείδε πέρυσι ή πρόπερσι όταν του ζήτησε να μεσολαβήσει για να γίνει αρχιγραμματέας στην Ιερά Σύνοδο.

    Βγαίνοντας από το γραφείο του κ.Μπαλτά, στις 2:15 το μεσημέρι, ο κ.Θεόκλητος ανέφερε: «Ηρθα σήμερα στον Αρειο Πάγο για να πω την αλήθεια. Και αυτό είπα. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο». Ο δικηγόρος του παραιτηθέντα Μητροπολίτη, Αλέξης Κούγιας, είπε: «Τόσο ο σεβασμιότατος όσο και εγώ ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε τη δικαιοσύνη να βρει την αλήθεια. Οσο και αν ακούγεται υπερβολικά αισιόδοξο είμαι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη θα βρει το δρόμο το σωστό και θα αποκαταστήσει την τάξη, γιατί η δικαιοσύνη όπως και η εκκλησία είναι το καταφύγιο των υγιών ανθρώπων. Η ανάκριση είναι μυστική και δεν θέλω να πω τίποτα άλλο».

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο κ.Θεόκλητος υπέβαλε επίσημα την παραίτηση του στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο από τη θέση του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, η οποία και έγινε αποδεκτή.

  2. Ο/Η human rights λέει:

    ΕΠΙΘΕΣΗ κατά του αρχιεπισκόπου από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

    «Ρατσιστικός ο λόγος του Χριστόδουλου»

    Επίθεση κατά του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για τις πρόσφατες δηλώσεις του, ότι η ομοφυλοφυλία είναι «κράζουσα αμαρτία» και «κουσούρι», εξαπέλυσε η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

    Χαρακτηρίζει ευθέως τον επίσημο θεσμικό λόγο του κ. Χριστόδουλου ως ρατσιστικό και ανεπίτρεπτο, ζητά να προχωρήσει επιτέλους ο διαχωρισμός Εκκλησίας και κράτους και καλεί τον αρχιεπίσκοπο να ελέγχει έως τότε το δημόσιο τρόπο έκφρασής του.

    Χωρίς να αμφισβητεί το δικαίωμα των εκπροσώπων θρησκευτικών κοινοτήτων να ορίζουν, με μέτρο τα δικά τους δογματικά κριτήρια, ποιες συμπεριφορές των μελών τους θεωρούν ηθικά καταδικαστέες, η Ενωση επισημαίνει:

    «Ωστόσο, καθ’ όσον η συγκεκριμένη θρησκευτική κοινότητα αποτελεί ταυτόχρονα πολιτειακό μόρφωμα, οι εκπρόσωποί της τυγχάνουν ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι και το πεδίο της παρέμβασης είναι η δημόσια πολιτική συζήτηση, ο ρατσιστικός λόγος προσλαμβάνει θεσμικές διαστάσεις. Ως τέτοιος, είναι καταφανώς ανεπίτρεπτος και ενθαρρύνει αντί, όπως θα όφειλε, να αποτρέπει διακρίσεις και ρατσιστικές πρακτικές, οπότε παύει να καλύπτεται από το προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο της ελευθερίας λόγου και πεποιθήσεων. Οποιος θεωρεί εαυτόν ελεύθερο να προβαίνει σε τέτοια κηρύγματα ως θρησκευτικός ηγέτης με αυτόκλητη πολιτική αποστολή, απαλλάσσει τους επικριτές του από το βάρος της απόδειξης του θεσμικού ρατσισμού του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 08/11/2004

  3. Ο/Η espectador λέει:

    Οταν νεκρωνεται το σωμα αδειαζει και το μυαλο και δεν μπορει να ανταποκριθει στις στοιχειωδεις αναγκες. Του ζωου που ρωταει, τελος παντων. Βεβαια και το σωμα θελει και αυτο την «πνευματικοτητα» του, δεν ειναι εργαλειο αναπαραγωγης -ετσι το θελει η φυση-ουτε μηχανισμος παραγωγης ηδονης μονο. Η συνευρεση περιεχει-η πρεπει να-και το μεγαλειο και της πνευματικης προσεγγισης και της προσφορας προς τον αλλο/η. Κοινοτοπιες λεω. Συγγνωμη. Περιμενω την συνεχεια Λασκαρατε…

  4. Ο/Η Sky λέει:

    Θα έβλεπα και μία ακόμα διάσταση της επιβολής της ερωτικής αποχής. Έχει να κάνει με τον έλεγχο (όπως και όλο το δόγμα) των ανθρωπίνων κοινοτήτων.

    Όταν τα μέλη των κοινοτήτων υποκαθιστούν τη γενετήσια ηδονή με την καλλιεργημένη «ευχαρίστηση» του να υπηρετούν τη «θεία υπαρξη» δηλώνουν απερίφραστα στους «ποιμένες» τους την απόλυτη υποταγή τους. Την εκούσια αποστέρηση κάθε ανθρώπινου στοιχείου και τον απόλυτο εξανδραποδισμό τους.

    Το σεξ ελευθερώνει. Ο σεβασμός στα κελεύσματα της φύσης για την απόλαυση και τη δημιουργία ελευθερώνει. Πως να μην έβρισκε αντίθετες και τη θρησκεία και την εκκλησία, δύο έννοιες ταυτισμένες με τον όρο «απόλυτη εξουσία»

  5. Πας φιρί-φιρί για αφορισμό. Καλά μιλάμε για σεξ στην ελληνική Εκκλησία και γνεικά στο Χριστιανισμό; Ειδικά τη στιγμή που αυτό τυπικά απαγορεύεται για παπάδες; Ειδικά όταν επιτρέπεται μόνο για τεκνοποίηση;

  6. Ο/Η ecobubble λέει:

    κ. Ρο, μην ξεχνάμε ότι η ορθοδοξία [και όχι μόνον] έχει στηρίξει όλο το οικοδόμημά της στην ενοχή και το φόβο. Για το σώμα, τον έρωτα , το sex και βέβαια την γυναίκα, που θεωρείται κατώτερο ον , εκτός εαν είναι παρθένα και γεννήσει τον διάδοχο…
    Οι λόγοι είναι νομίζω προφανείς…
    Η απόλαυση και η χαρά της ζωής είναι μεταξύ των κινητήριων δυνάμεων της αμφισβήτησης. Ενώ η ενοχή, ένα κατεξοχήν άχρηστο συναίσθημα, είναι ο ορισμός της στασιμότητας.
    Όσο για το λόγο για τον οποίο η εκκλησία δεν θέλει το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία… μεταξύ άλλων γιατί μεγάλο κεφάλαιο θα έπρεπε να είναι και η σεξουαλική κακοποίηση 😉

  7. Ο/Η aeroxeimarros λέει:

    Εδώ δεν θα μιλήσω για «μεταμοντερνισμό» αλλά για ένα θαυμάσιο-έξοχο άρθρο το οποίο συστήνω κυρίως στους θρήσκους να το διαβάσουν με ψυχραιμία και λογική.

    Είναι αλήθεια όλα αυτά. Κανείς δεν τολμά να σας διαψεύσει, πως θα μπορούσε άλλωστε!

    Εμένα μου προκαλεί απορία το γεγονός που αναφέρατε στο άρθρο σας.

    Ο ίδιος ο Θεός έδωσε τη δυνατότητα της αναπαραγωγής του ανθρώπου με το σεξ. Γιατί ενοχοποιήθηκε τόσο πολύ από τους «εκπροσώπους» του; Ποιοι λόγοι κοινωνιολογικοί-πολιτικοί(;) οδήγησαν σε κάτι τέτοιο και γιατί επηρεάστηκαν τόσοι άνθρωποι στη δύση;;

    Μία ιδέα πάντως μπορούμε να αντλήσουμε από τον Αδάμ και την Εύα όπου μόνο όταν αμάρτησαν ο Θεός τους έδωσε την συγκεκριμένη ιδιότητα!!(πολύ ύπουλο το παραμύθι έτσι δεν είναι;;)

    Και κάτι άλλο: Ο Απόστολος Παύλος όσο μισογύνης κι αν εμφανίζεται και εν γένει όσο κι αν μισεί το σεξ, ταυτόχρονα δικαιώνοντας εδώ την αντίφαση της προσωπικότητας του είπε επίσης το εξής υπέροχο:

    «Από τις ομορφότερες αρετές που είναι η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη, προκρίνω την τελευταία την αγάπη!!

    Μα, πως είναι δυνατόν; Τι αντίφαση! Αυτό είναι η θρησκεία τελικά!

  8. Ο/Η Eπ-αναστάσιος λέει:

    Εύστοχο το post, κ. Λασκαράτε!

    Οι ενοχές που επέβαλλε (κυρίως η μονοθεϊστική) θρησκεία συνδυάζοντας την αμαρτία με τη φυσική επιθυμία για το σεξ, καθώς και η δια της βίας πλύση εγκεφάλου αμέτρητων γενεών αθώων παιδιών, των οποίων κατεστράφη η ζωή και τα οποία, ως ενήλικες, κατέστρεψαν παρόμοια τη ζωή των απογόνων τους, είναι το απεχθέστερο των εγκλημάτων της θρησκείας, αυτού του φρικτού επινοήματος ανωμάλων χαρακτήρων σε βάρος της Ανθρωπότητας, περισσότερο ακόμη και από την καθυστέρηση της επιστημονικής προόδου κατά 1500 χρόνια, τους ιερούς πολέμους, το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, την απάτη, την κατάχρηση και όλα τα υπόλοιπα κατορθώματά της…

    Από εκεί ακριβώς, από τη δαιμονοποίηση ενός φυσικότατου ενστίκτου με σκοπό το οικονομικό κέρδος και τον έλεγχο των γυναικών, εκπορεύονται όλα ανεξαιρέτως τα δεινά που υποφέρει η Ανθρωπότητα, επειδή ένα κεντρικό σημείο αναφοράς της ζωής του ανθρώπου και κλειδί για την ευτυχία του, όπως και όλων των άλλων ζώων, μεταβλήθηκε σε πηγή μυρίων ψυχολογικών προβλημάτων των ατόμων και των κοινωνιών.

  9. Ο/Η Δρ. Νο λέει:

    Kαλά τα λέτε, αλλά το φόρτωμά του με αμαρτία και ενοχές κάνει το σεξ καλύτερο;)

  10. Ο/Η nomikos λέει:

    Espectador λες:» Η συνευρεση περιεχει-η πρεπει να-και το μεγαλειο και της πνευματικης προσεγγισης και της προσφορας προς τον αλλο/η. Κοινοτοπιες λεω. Συγγνωμη. Περιμενω την συνεχεια».

    Τι λες φίλτατε;Ξέρεις για πόσο κόσμο, αυτά που εσύ θεωρείς κοινοτοπίες, είναι για αυτούς terra incognita;Άσε να υπάρχει εδώ το κείμενό σου, μήπως κάποιος «τυφλός» το διαβάσει και αρχίσει να διακρίνει το φως το αληθινό.Όταν μιλά κάποιος σωστά, ποτέ δεν λέει κοινοτοπίες.Καλό απόγευμα.

  11. Ο/Η Δον Κιχώτης λέει:

    Το sex και βέβαια την γυναίκα, που θεωρείται κατώτερο ον, εκτός εαν είναι παρθένα και γεννήσει τον διάδοχο…
    Οντως ετσι ειναι και αυτο αποδεικνυει την ορθοτητα της θεωριας της εξελιξη σε σχεση με οσα η εκκλησια φερεται οτι πρεσβευεί για τον ανθρωπο στη γη. Οντως το αρσενικο γονιμοποιεί τα θηλυκα όσο ποιό πολλά αρσενικα τοσο ποιο ισχυρη η φυλη γιατι ετσι ειναι το γονιδιο.
    Τι κατηγορείτε βρε την εκκλησια παντα οπαδος της εξελιξης ηταν και δεν τό’χατε καταλάβει;
    Το αντιθετο παντως φλιτατε ecobubble δεν ειναι καθολου σωστο.

  12. Ο/Η laskaratos λέει:

    aeroxeimarros,
    θα συμφωνήσω μαζί σου στην αντιφατικότητα του Παύλου.
    Ο κήρυκας της υποταγής των δούλων στα αφεντικά τους, ο κύρηκας της υποταγής στην Εξουσία, ο μισογύνης έχει πει και το παρακάτω:

    Εαν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί. … Η αγάπη πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει. Είτε δε προφητείαι καταργηθήσονται, είτε γλώσσαι παύσονται, είτε γνώσις καταργηθήσεται. Εκ μέρους γαρ γιγνώσκομεν και εκ μέρους προφητεύομεν. Οταν δε έλθη το τέλειον το εκ μέρους καταργηθήσεται. Οτε ήμην νήπιος, ως νήπιος ελάλουν, ως νήπιος εφρόνουν, ως νήπιος ελογιζόμην. Οτε δε γέγονα ανήρ, κατήργηκα τα του νηπίου. Βλέπομεν γαρ άρτι δι’ εσόπτρου εν αινίγματι, τότε δε πρόσωπον προς πρόσωπον. Αρτι γιγνώσκω εκ μέρους, τότε δε επιγνώσομαι ως και επεγνώσθην. Νυνί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα. Μείζων δε τούτων η αγάπη.

  13. Ο/Η laskaratos λέει:

    sky,
    βάζεις μια οπτική που ομολογώ δεν είχα σκεφτεί. Πράγματι μια κοινότητα ανθρώπων με απαγορευμένη την ηδονή, έχει ως υπέρτατη ηδονή τη μαζοχιστική παρακολούθηση πληκτικών μακρόσυρτων τελετών.
    Μία ακόμη εκδοχή. Δεν επικοινωνώ με τον διπλανό μου, επικοινωνώ με το Θεό. Θείος Έρως. Οι μοναχές παντρεύονται τον Χριστό. (Τις θέλει άραγε;)

    Δρ Νο,
    ίσως έχεις δίκιο. Η κρυφή γοητεία της αμαρτίας. Το απαγορευμένο είναι γλυκό. Συμβολή της Εκκλησίας στην αυξημένη ηδονή.

  14. Ο/Η Kωστας Κοροβιλας λέει:

    Η χριστιανικη εκκλησια δεν εχει καταπολεμησει μονο τον Ερωτα, αλλα και οτι αποτελει Πολιτισμο. π.χ. Τεχνες, γραμματα, τις επιστημες γενικα, και σαν μια απολυταρχικη εξουσια θελει να κραταει το πληθος που την ακολουθει στα καταγωγια του σκοτους και της αμαθειας με τα δεσμα του φοβου και της ενοχης.
    Σεξ και Ερωτας πανε μαζι, (σεξ – sex, απο την Ελληνικη λεξη εξις) δεν μπορεις να χωρισεις το ενα απο το αλλο. Ειναι σαν να θελεις να χωρισεις το οξυγονο απο το υδρογονο, που αποτελουν το νερο. Ο χριστιανισμος εχει καταδικασει τον Ερωτα, που ειναι η ιδια η πεμπτουσια της ζωης. Θελω να πιστευω πως ο Ορφικος Φανης, αυτος που φανηκε, οταν εγινε η εκρηξη της υλης, το γνωστο μας σημερα Big bang, ηταν ο Ερωτας, ο οποιος εδιωξε το χαος και εφερε την αρμονια στον κοσμο. Γι’ αυτο και οι αρχεγονοι λαοι, τον πρωτο θεο που επινοησαν ηταν ο Ερωτας.
    Ο Ερωτας, αυτη η ακατανικητη δυναμη, η Ελξη, αυτος ο μαγνητισμος σωματων, ουρανιων και εμβιων, που μας κραταει σ’ αυτην την κοσμικη ισορροπια, αρμονια, ειναι ο Μεγας δημιουργος ζωης και πολιτισμου. Ειναι ο Μεγας θεραπευτης, που διωχνει ψυχασθενιες, ακομη και σωματικες ασθενιες. Ο Ερωτας ειναι ο κυριος στοχος της χριστιανικης εκκλησιας, διοτι αυτος απελευθερωνει τους ανθρωπους, ενωνει λαους, στο σωμα και στο πνευμα, δημιουργει ανθρωπους ελευθερους, ανεξαρτητους, περηφανους, δημιουργικους, σε Τεχνες και επιστημες. Αυτον τον Ανθρωπο, η εκκλησια δεν τον θελει, γι’ αυτο δεν θελει τα παιδια να μαθουν για το σεξ, για τον ερωτα. Τα οπλα της ειναι ο φοβος, η ενοχη. Ποσες φτωχες ψυχες γεμισανε τα ψυχιατρεια, γιατι πιστεψανε πως ηταν αρρωστοι γιατι ο ερωτας τους, η ελξη τους απευθυνοταν σε ανθρωπους του ιδιου φυλου, ενας ερωτας καταδικασμενος, και σκληρα ενοχοποιημενος? Ποσοι αδυναμοι, τρομοκρατημενοι, ανθρωπινα ερειπια, προστρεχανε στην εκκλησια στον παπα, να εξομολογηθουν την ομοφιλοφυλια τους και να ζητησουν βηθεια απο αυτους που οι ιδιοι τους εχουν ενσταλαξει, και τους εχουν εμποτισει με ενοχες και φοβο για αυτο που νιωθουν, και στην συνεχεια να τους προτεινουν να κανουν «θεραπεια» γιατι ταχα ειναι αρρωστοι και να θεραπευτουν απο την ομοφιλοφυλια τους? Μετα αυτοι οι παπαδες, βγαινουν στην τηλεοραση και φερνουν αυτα τα περιστατικα ως παραδειγματα, ομοφιλοφυλων που ζητανε την βοηθεια της εκκλησιας. Η ιδια η δηλητηριαστρια, εμφανιζεται ως θεραπευτρεια.

  15. Ο/Η Iodine solution λέει:

    Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν άγαλμα για τον Παρασκεβαϊδη

    Από το
    http://www.xairete.blogspot.com/

    Διαβάζω, σήμερα:

    «Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας και ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, στενός συνεργάτης του μακαριστού (σ.σ. του Κακαριστού Χριστόδουλου) , πρότειναν να στηθεί ο ανδριάντας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου (σ.σ. του Κακαριστού Χριστόδουλου) μπροστά από τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου Βόλου, ως ένδειξη τιμής στον μεγάλο Ιεράρχη.

    Την πρόταση άμεσα αποδέχτηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ροδούλα Ζήση και ο αντιδήμαρχος Βόλου κ. Απόστολος Φοινικόπουλος.»

  16. Ο/Η Po λέει:

    Ο φίλος sky αποσαφήνισε το ρόλο που πρέπει παίζουν – και το κάνουν έως ένα σημείο- ιστολόγια σαν το δικό μας, και φυσικά το δικό του…

    Η συνεχή, και θέλω να πιστεύω συνεπή, στοχευμένη αρθρογραφία μας, αποπειράται να ξεγυμνώσει όλο αυτό το οικοδόμημα αιώνων που παραλαμβάνει (και το επιβάλλει) το παιδί από την κολυμβήθρα, στο κατηχητικό και την ορθόδοξη πλύση εγκεφάλου στο σχολείο με την «αμέριστη» συνδρομή των γονέων στον πλήρη ουσιαστικό έλεγχο των συνειδήσεων. Πρόκειται για ένα βαθύτατο, περίτεχνο και πολύπλοκο πλέγμα που καλύπτει την ανθρώπινη δραστηριότητα από τη γέννησή του, ο ελεύθερος Λόγος του διαδικτύου χαλά σχέδια αιώνων, γιατί διαβρώνει «τσούκου-τσούκου» αυτό το ατσάλινο περιτύλιγμα και το χτυπά με το αυτονόητο της ανθρώπινης ύπαρξης: Την άλλη άποψη, τη Γνώση. Γράφονται ανοικτά πλέον πράγματα «πρωτάκουστα» και γίνονται αμέσως ευρύτατα γνωστά – αυτό το «ευρύτατα (και ταχύτατα) γνωστά» είναι που διαφοροποιεί την εποχή μας από τις προηγούμενες, γιατί φωτεινές απόψεις πάντα γράφονταν και δεν ανησυχούσαν τις πολιτικές και θρησκευτικές εξουσίες, λόγω της περιορισμένης εμβέλειας της πληροφόρησης…

  17. Ο/Η trivoli λέει:

    …τι είναι αυτό που κάνει ανθρώπους που κάποτε θεωρούσα ανοιχτά μυαλά να ανακαλύπτουν το «Θεό» στα 40 τους και να τρέχουν σε μοναστήρια και παπάδες; Παλιοί γνωστοί και συμμαθητές που κάποτε προσπαθούσσαν ν΄»αλλάξουν» τον κόσμο ( πρώην κνίτες στην πλειοψηφία τους γεμίζουν τα παπαδομάγαζα). Άσε που έχουν και το φανατισμό του νεοφώτιστου…
    Η μια γεροντοκόρη που θεώρησε τη γνωριμία με τον άντρα της θέλημα και δώρο θεού ή άλλη έπιασε επιτέλους παιδί και θεώρησε κι αυτή πως ο θεός έβαλε το χέρι του, κάποιος άλλος κατάφερε επιτέλους να στήσει μια δουλίτσα και μπαινοβγαίνουν οι παπάδες στο μαγαζί του για αγιασμούς, ένα φιλικό ζευγάρι από ευχέλαιο σε ευχέλαιο το πάνε για να ξορκίσουν το κακό κ.τ.λ.
    Παρόλη την ταχύτατη διάδοση της πληροφορίας, την έλλειψη λογοκρισίας στο διαδίκτυο και γενικά την πρόσβαση στη γνώση που μέχρι πρότινος ήταν απαγορευμένη, η δεισιδαιμονία ζει και βασιλεύει υπαγορεύει συμπεριφορές που δίνουν εξουσία και κύρος στο παπαδαριό , βγάζουν κυβερνήσεις, φρενάρουν την ανθρώπινη κοινωνία και διάνοια απ’ το να προχωρήσει και να εξελιχθεί….

  18. Ο/Η traoullos λέει:

    i eklisia na vlepi tin douleia tis. I sexoualiki agogi ine anakea, didaskete edo ke xronia se poles xores , ke mou tin didaksane ke mena stin kipro (se idiotiko sxolio).

    An akousoume tis eklisias , tha vrethoume antimetopi me afksimenes efivikes egimosines ke sexoualika metadotikes asthenies stous efivous opos HIV!!!

  19. Ο/Η aeroxeimarros λέει:

    @Ρο

    Συμπληρώνοντας θα έλεγα το σχόλιο σας(στο οποίο προσυπογράφω) , νομίζω ότι εκτός αυτών που αναφέρατε θα πρέπει να μάθουμε όλοι μας άθεοι και πιστοί να εστιάσουμε επιτέλους σ αυτό που μας ενώνει και όχι πάντα σ αυτό που μας χωρίζει.

    Τι θέλω να πώ; Στην επίγεια ζωή μας! Δε νομίζετε ότι λίγη σημασία έχει εάν κάποιος προσεύχεται στον Θεό η όχι; αυτό που μετράει είναι η αφοσίωση στην αγάπη.

    Εγώ είμαι άθεος! Ο Ιησούς δεν ξέρω εάν υπήρξε ποτέ ή ακόμα και να υπήρξε τον αντιλαμβάνομαι απλά ως άνθρωπο που μίλησε για την αγάπη, αυτό το ωραίο το -Σάββατο φτιάχτηκε για τον άνθρωπο- ή τόσα άλλα που είπε όντως ηθικά παραδείγματα προς μίμηση!

    Απλά ο άθεος σταματά -μιλώντας αλληγορικά- εκεί που ο Ιησούς πάνω στον σταυρό λεει: Θεε μου, γιατι με εγκαταλείπεις;

    Η συνέχεια είναι για τους πιστούς!:)

    Καταλαβαίνετε….

  20. Ο/Η undantag λέει:

    Υπέροχο ποστ κε Λασκαράτο.
    Αντί σχολίου, ένα απόσπασμα από αγαπημένο μου λογοτεχνικό έργο. Α. Εμπειρίκου, ο Μέγας Ανατολικός, Μέρος Δεύτερον κεφ 49 σελ. 274 et seq. (κράτησα την ορθογραφία αλλ΄όχι τη στίξη)

    » … Πες μου πώς, ενώ είσαι κατά βάθος ένας τόσο καλός άνθρωπος, μιλάς τόσο συχνά σαν να έχης μέσα σου τον Μαμωνά;»

    Ο λόρδος Κλίφφορντ εγέλασε. Κατόπιν άδειασε το ποτήριόν του και είπε:
    «Αγαπητή μου Παολίνα, μιλώ και σκέπτομαι έτσι επειδή, απλούστατα, όπως σου είπα πολλές φορές, θεωρώ ότι ο Χριστιανισμός είναι απάνθρωπος και αντιβιολογικός, και διότι πιστεύω ότι πάσα περαιτέρω εξάπλωσις και επέκτασίς του θα αποβήι προς ακόμη μεγαλυτέρα βλάβη της ανθρωπότητος, αφού η διδασκαλία του τείνει να ευνουχίσηι τους ανθρώπους και να τους στερήσηι από την πρωταρχική, την βασική τους δύναμη – δηλαδή την ιμερική, άνευ της οποίας θα έσβηνε το ανθρώπινο γένος, αφού θα έπεφτε προηγουμένως σε έναν μακροχρόνιο μαρασμό. Έπειτα, αγαπητή μου, πιστεύω ότι η σημερινή ηθική, και όταν δεν απορρέηι άμεσα από τον Χριστιανισμό, οφείλεται σε αυτόν, ή σε ό,τι εγέννησε την θρησκεία αυτή, σε μια αδυναμία να χρησιμοποιήσηι ο άνθρωπος τον νού πέραν της λογικής και το συναίσθημα πέραν του αισθηματισμού, και τούτο πάλιν οφείλεται στο γεγονός ότι ωρισμένοι άνθρωποι, εξασθενίσαντες, έπαυσαν να στηρίζουν την δράσιν τον, κάθε ελπίδαν των, στον καθολικόν έρωτα, και εδημιούργησαν την έννοιαν της εξωβιολογικής αγάπης, δια να αποφύγουν το άγχος που τους γεννούσε η πάλη για το θήλυ και τον επιούσιον άρτον, μετατρεπόμενοι ούτως από δότας μαχητικούς εις άρπαγας της παθητικής προσδοκίας … όλα τα άλλα είναι εκλογικεύσεις αγαπητή μου Παολίνα. Όσο για την απορία σου, περί του πώς ένας καλός άνθρωπος μπορεί να σκέπτεται σαν Μαμωνάς, μάθε ότι, για να διαλυθήι η απορία σου, θα χρειασθήι να παραδεχθείς ότι αυτό που ονομάζεις Μαμωνά, δεν είναι τίποτε άλλο από το ένστικτο, το οποίον μόνον όταν δεν κυριαρχείται λυσιτελώς (εννοώ ως προς την ικανοποίησίν του), τότε μόνον, παραμένον αδιοχέτευτο, μπορεί να γίνηι επικίνδυνο.»

  21. Ο/Η Δον Κιχώτης λέει:

    Εδω και καιρο ειμαι αντιμετωπος με ανα σοβαρο λογικό σφαλμα σε αυτο το μπλογκ.
    Ο ανθρωπος δεν δημιουργηθηκε από κανεναν Θεο.
    Εξελιχθηκε από τους μονοκυταρους οργανισμους που με τη
    σειρα τους προηρθαν από ενωσεις μοριων μεσα στους ωκεανους κλπ ( η ιστορια ειναι γνωστη). Για τη διαιωνιση τους ορισμενα κυτταρα χρησιμοποιουν ορισμενες διαδικασιες. Η βαση των διαδικασιων αυτων εστιαζεται στη βαση του εγκεφαλου μας .
    Ο ερωτας και το σεξ μελετηθηκαν και απο ανθρωπολογους τοσο στα ζωα, γονιδια των οποιων εχουμε κι εμεις, οσο και στους
    ανθρωπους, απλα σαν ενα αλλο ειδος. Θεωρουμε τον εαυτο μας εξυπνο για οτιδηποτε κανουμε εδω στη γη. Δεν ξερω αν αυτο που λεμε εξυπναδα θα οδηγήσει στην συνεχιση της υπαρξης του «εξελιγμενου» αυτου ειδους.
    Οι ιερωμενοι ειναι και αυτοι οντα ανθρωπινα προερχομενα από τον πιθηκο επισης. Κανενα ζωο δεν μπορει να παει εναντια στη φυση του. Η ομοφυλοφυλοφιλια ειναι διαδεδομενη στο ζωικο βασιλειο στα νεαρα λιονταρια στους πιθηκους στις υαινες κλπ Τα ενστικτα τα βασικα ειναι κυριαρχα και με βαση την εξελιξη αυτα δεν μπορει κανεις να τα εξαλειψει, οσο ο ανθρωπος εχει να τρωει, δεν σκοτωνει οταν δεν εχει μπορει και σκοτωνει με καθε μεσο. Ομοιως και για την σεξουλαικη ζωη των ενεργων σεξουαλικα του ανθρωπινου ειδους ατομων δεν υπαρχουν ορια.
    Δεν καταλαβαινω γιατι ειδικα εμεις κανουμε εκπληκτοι πως αυτα τα πραγματα δεν θα πρεπει να υπαρχουν και γιατι ειδικα εμεις ζηταμε από τα ρασοφορα εξελιγμενα οντα προγονους του αυστραλοπιθηκου αγαπη πιστη και διαφορα αλλα πραγματα τα οποία δεν εχουν σχεση με την ανθρωπινη φυση, την εξυπηρετουν ομως κατα τη διαδικασία της επιγειας επιβιωσης οταν τα επικαλεται το κοινωνικο ον ο ανρθωπος για το συμφερον της υπαρξης του. Η αγαπη λειτουργει μονο οταν δεν πληττει τα βασικα ενστικτα μας οπως της πεινας( και της σεξουαλικης) της διψας και της επιβιωσης εν γενει. Κακως λοιπον κουραζουμε τον αυχενα και χερια μας γραφοντας για κατι ιδιατερα συνηθισμενο στον ανθρωπο ειτε το παζει εκπροσωπος του δημιουργου ειτε οχι.
    Οι λεξεις αγαπη, πιστη και αφοσιωση εχουν να κανουν μονο με την αποδοχη της αποδεδειγμενης ορθοτητας των οσων οι θρησκειες αναφερουν. Ο αθεος λοιπον να δει τα ζητηματα λιγο ποιο αντικειμενικα γιατι παραπαιει σε λογικα σφαλματα. Αγαπη ειναι εννοια σχετικη πλεον και θελει θεωρητικη ταυτοτητα συγκεκριμενη για να λειτουργησει σε συγκεκριμενη χρονικη στιγμη.Η αγαπη ειναι εννοια που φωτιζεται αναλογα με το πρισμα που τη διαθλα.
    Ας παψουμε να δουλευουμε χωρις συνεπεια στους συλλογισμους μας. Δυο μετρα και δυο στασθμα δηλαδή. Η ο κοσμος δημιουργηθηκε από αγαπη Θεου δημιοργου και αλλα τετοια και διδαχθηκε και ο ανθρωπος αυτο το συναισθημα που το δοθηκε σαν δωρο και αρα οι εκρποσωποι του πρεπει να τιμωρηθουν «με το πυρ το εξωτερο» ή ο κοσμος δεν χει σχεση με την αγαπη και την πιστη τα κουραφεξαλα αλλα την αναγκαια επιβιωση στον πλανητη των ισχυροτερων ατόμων του καθε ειδους, που φισικα δρουν δυναμει των ενστικτων τους των βασικων .
    Στα πλασια αυτα η εκκλησιαστικοι ανρθωποι ειναι πανισχυροι σε σχεση με τα αδυναμα μελη της κοινωνιας που καταπιεζουν και δη τα νεραροτερα του ειδους τους. Οι αρμοδιες αρχες εισαγγελικες δικαστικες συνήθως πλαισιωνονται από ατομα οπως οι ανωτερω. Στην ιδια αγελη λοιπον σπανια τα λιονταρια τρογωνται μεταξυ τους , Αρα γιατι απορείτε που τα κτηνη αυτα δεν τα τιμωρουν τα αλλα κτηνη.
    Γι αυτο λεω λιγη συνεπεια μην κανουμε τους εκπληκτους τρεις και λιγο με τετοια θεματα που μας γινονται εμμονες .

  22. Ο/Η pølsemannen λέει:

    «…ως αιώνιος πλατωνικός μνηστήρας, σαν το Ντόναλντ Ντακ με τη Νταίζη…»

    Ο Όcιοc +Δoνάλντιοc o Ντάκιοc+!

  23. Ο/Η O Κανένας λέει:

    Απόσπασμα από το βιβλίο της Julia Kristeva «Στην αρχή ήταν η αγάπη – Ψυχανάλυση και πίστη», εκδόσεις Άγρα :

    Ένα αίτημα, έστω και διανοητικό, μεταφράζει έναν πόνο. Το θέμα της συζήτησής μας ίσως να κρύβει τον πόνο του θρησκευτικού λόγου καθώς και του ορθολογισμού, όπως και μια οποιαδήποτε δυσφορία ή ανυσυχία, προσωπικού αυστηρά τύπου. Άς δοκιμάσουμε απλώς να τις δεχτούμε, και ενδεχωμένως ν΄άνοίξουμε τα αυτιά μας σ΄ενα άλλο νόημα.

    Ένα βιβλιαράκι πολύ ενδιαφέρον για όσους τους απασχολεί η κατανόηση του άλλου, κατά τη γνώμη μου.

    • Ο/Η Po λέει:

      O Κανένας,
      ίσως να ήμουν από τους πρώτους που αγόρασα όταν βγήκε το βιβλίο της Julia Kristeva και σ’ ευχαριστώ που το αναφέρεις, όμως, το ποστ αυτό δεν πραγματεύεται αν πρέπει να σεβόμαστε την πίστη ή πιστεύω του άλλου (εμείς τουλάχιστον σεβόμαστε, ρωτήστε και τους…πιστούς), άλλο είναι το θέμα του ποστ: Πως μια εξουσία επιβάλλει (και διαμορφώνει) αιώνες τώρα συνειδήσεις. Το σχόλιο σου ενδεχομένως είναι για άλλου είδους ποστ.
      .
      φίλε aeroxeimarros,
      το ίδιο πάνω-κάτω ισχύει και για το σχόλιό σου.

  24. Ο/Η Έλληνας μετανάστης λέει:

    κύριε Roides συχαρητήρια για το μπλογκ σας.Ζω στη Ζηλανδία, μετανάστης 40 χρόνια, στην Αυστραλία αρχικώς μετά εδώ, και σας διαβάζω εδώ και πολούς μήνες. Ήλθαμε στην πατρίδα για καλοκαίρι και σας γράφω από την Αργολίδα.
    Λοιπόν το παπαδαρηό είναι παντού ίδιο.
    Εδώ στη Ζηλανδία ο πολύτεκνος ευαγγεληκός πάστορας reverend Graham Capill αρχηγός του κόματος της «Χριστιανικής Κληρονομιάς» στην Ν.Ζηλανδία και προστάτης των χριστιανικών ηθών, το 2005 βρέθηκε ένοχος παρενόχλησης 8χρονου κοριτσιού και καταδικάστηκε σε φυλακή 9 χρόνια για αυτό και για άλλες ακόμη σεξουαληκές εγκλιματηκές πράξεις σε άλλα κορίτσια κάτω των 12. Σαν καλός παπάς κι αυτός φώναζε για τα σεξουαλικά αμαρτίματα αλλά στην πράξη άλλα έκανε. Μόνο που αυτός σε αντίθεση με τους δικούς μας βητσιόζους παπάδες δεν πήγαινε με αγοράκηα.

    The exposure of Capill’s offending has caused a reaction because of his Christian Heritage profile. His sexual offending took place at the same time that he was addressing meetings and doing television interviews – talking about family values, morality, and how he considered child abuse to be totally unacceptable. His pronouncements on sexual immorality were the hallmark of his political career

    http://allthings2all.blogspot.com/2005/06/nzide-news-rev-graham-capill-guilty-of.html

    μπορείτε να δήτε και εδώ

    Graham Capill (born 1959) is a former New Zealand Christian leader and politician. He served as the first leader of the now-defunct Christian Heritage Party, stepping down in 2003. In 2005 he was convicted of multiple sexual offences against girls under 12 years of age, and is currently serving a nine year prison sentence.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Graham_Capill

    Καλό καλοκαίρη σε όλους μας.

  25. Ο/Η Νεκρολάγνος λέει:

    Ωραίο μαγαζί η Εκκλησία κύριοι μου.
    Πωλείται τρόμος, σεξοφοβία, νεκροεμπόριο κ.ά εδώδιμα.
    Στα κρυφά γίνονται αίσχη αλλά και στα φανερά γίνονται τα απίστευτα.

    πηγη
    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4523571&ct=1ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ
    Βίοι αγίων και εκμετάλλευση
    Πράματα και θάματα με σκοπό το χρήμα
    Του Βασίλη Κρεμμυδά
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

    «Το αντιτορπιλικό με τα ιερά λείψανα». «Πρώτη φορά ταυτοποίηση λειψάνων…». Για Αγίους θα μιλήσω σήμερα· ακούγεται παράξενο· έχουμε όμως να μάθουμε πράματα και θάματα, αφού πρώτα διευκρινίσω ότι τις δύο πρώτες φράσεις του σημερινού σημειώματος τις «έκλεψα» από εφημερίδες του τόπου καταγωγής των νέων Αγίων. Οι νέοι Άγιοι λοιπόν, ονομάζονται «Άγιοι Φανέντες»(!) από το ρήμα φαίνομαι, σε αρχαίο γραμματικό τύπο, όπως ταιριάζει σε Αγίους.

    Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Οι Άγιοι αυτοί, που ήταν τρεις, ο Γρηγόριος, ο Θεόδωρος και ο Λέων, ήταν, λέει, στρατιωτικοί που έζησαν τον 4ο μ.Χ. αιώνα κάπου στο ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Όταν επί αυτοκράτορα Κωνστάντιου (337-361) εκδόθηκε διάταγμα που υποχρέωνε τους υπηκόους να ασπασθούν τον Αρκανισμό, οι τρεις αρνήθηκαν, εγκατέλειψαν το στρατόπεδό τους και το επάγγελμά τους και έφτασαν σε ελληνικό νησί. Τότε, λέει, η βιογραφία τους, ο Γρηγόριος ήταν ηλικιωμένος, ο Θεόδωρος ήταν περίπου τριάντα ετών και ο Λέων «έλαμπε στη νιότη του»! Στο ελληνικό νησί πήγαν για να ασκητέψουν- και να κρυφτούν. Βρήκαν έναν λόφο που σήμερα λέγεται «των Αγίων Φανέντων». Εκεί λοιπόν, έζησαν ως ερημίτες μέχρι που πέθαναν.

    Τότε, λέει, οι τρεις ήταν εντελώς άγνωστοι. Στην περιοχή όμως ζούσε ένας πλούσιος άνθρωπος, ο οποίος έπασχε από μια μορφή λέπρας· ξόδεψε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στους γιατρούς χωρίς να θεραπευτεί· ώσπου ένα βράδυ, στον ύπνο του, εμφανίστηκαν τρεις άνδρες με τη μορφή αγγέλων και του είπαν πως θα γίνει καλά μόνον εάν βρει τα σώματά τους, τα οποία παρέμεναν άταφα. Πουρνό πουρνό, ο πλούσιος Μιχαήλ άρχισε την αναζήτησή τους· για καλή του τύχη, αμέσως μόλις άρχισε, καταφθάνει τρέχοντας ένας βοσκός και του διηγήθηκε πως ακολουθώντας ένα γουρούνι που είχε ξεκόψει από το κοπάδι, μπήκε σε ένα πυκνό δάσος και εκεί είδε τρία άταφα σώματα «που ευωδίαζαν»!

    Αμέσως, ο Μιχαήλ, δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει, καταφθάνει και βρίσκει τα τρία ολόσωμα ιερά λείψανα. Παρακάλεσε τότε με δάκρυα στα μάτια για τη θεραπεία του και, ώ του θαύματος, μεμιάς η λέπρα εξαφανίζεται. Από ευγνωμοσύνη, λέει, προς τους τρεις Αγίους, Γρηγόριο, Θεόδωρο και Λέοντα, τους οποίους τότε ονόμασαν φανέντες, επειδή φανερώθηκαν (!) ίδρυσε στην τοποθεσία αυτή ένα μοναστήρι προς τιμήν τους. Έκτοτε, με επίκεντρο αυτό το μοναστήρι, γιορτάζουμε τους «Αγίους Φανέντες» την Κυριακή των Αγίων Πάντων.

    Δεν τελειώνει εδώ η ιστορία. Κατά την παράδοση, επί Φραγκοκρατίας τα λείψανα των Αγίων αυτών εξαφανίστηκαν. Πιστευόταν ότι τα έκλεψαν οι Φράγκοι και ότι το πλοίο με το οποίο τα μετέφεραν βούλιαξε. Προσέξτε τώρα να δείτε τι θαύματα κάνει η επιστήμη, όπως μας λέει η βιογραφία των Αγίων· «η μακροχρόνια μελέτη της ιστοριογραφίας και των βενετσάνικων αρχείων.

    … Η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι μέρος από τα λείψανα των τριών Αγίων έφθασαν στη Βενετία μεταξύ 9ου και 14ου αιώνα και πως βρίσκονται στον φημισμένο ναό του Προφήτη Ζαχαρία, μέσα σε μαρμάρινη λάρνακα».

    Και έτσι διατυπώθηκε αρμοδίως το αίτημα του τοπικού Μητροπολίτη για την επιστροφή τους. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια στον καρδινάλιο της Βενετίας για να εγκρίνει την επιστροφή μερικών μόνον από τα ιερά οστά – σκέφτηκε φαίνεται, μόνον το ελληνικό νησί θα βγάζει λεφτά από τους «Αγίους Φανέντες»;- οπότε ξεκινάει ένα αντιτορπιλικό του ελληνικού ναυτικού και φτάνει στη Βενετία για να παραλάβει τα ιερά λείψανα. Ας μου επιτραπεί εδώ μια παρένθεση: υπενθυμίζω απλώς ότι το ταξίδι του αντιτορπιλικού το πληρώσαμε συ κι εγώ.

    Εν τω μεταξύ στην πατρίδα, στον τόπο όπου ασκήτεψαν και πέθαναν οι «Άγιοι Φανέντες» οργανώθηκε μεγάλη τελετή: «Ιερά Μητρόπολη…

    Ο Μητροπολίτης…, ο Νομάρχης… και ο Δήμαρχος… Σας προσκαλούν εις την επίσημον Τελετήν Υποδοχής των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Φανέντων η οποία θα λάβη χώρα εις την πόλιν…

    το Σάββατο 2 Μαΐου 2009 και περί ώραν 6ην απογευματινήν. Μετά το πέρας της λιτανευτικής πομπής θα ψαλή Πανηγυρικός Εσπερινός και την πρωΐαν της Κυριακής 3 Μαΐου 2009 θα τελεσθή πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον Ι. Ναόν…».

    Φτάνει λοιπόν το αντιτορπιλικό με τα ολίγα ιερά οστά και εκεί άγημα του στρατού αποδίδει τιμές και ακολουθούν όσα λέει η παραπάνω πρόσκληση· και βέβαια κατά την τελετή υποδοχής- αντιγράφω από τοπική εφημερίδα- «δυναμική και πολυπρόσωπη η παρουσία της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν εκεί ο υφυπουργός…, ο βουλευτής…, ο βουλευτής…, ο βουλευτής…, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ… Από το ΠΑΣΟΚ… ούτε…, ούτε…, ούτε…».

    Υπάρχουν και πολλά άλλα· λυπάμαι που δεν χωράνε στο σημερινό σημείωμα. Τώρα, όσους μου κάνουν την τιμή να διαβάζουν κείμενά μου, τους παρακαλώ: α) να θαυμάσουν τα ελληνικά της πρόσκλησης- και την ορθογραφία· β) να παραδεχθούν ότι είναι ένα ωραίο παραμύθι· γ) να ομολογήσουν ότι το αφηγήθηκα καλά. Εάν προβληματίστηκαν με το ίδιο το γεγονός, έχω δύο προτάσεις να τους κάνω: ή να πάνε να προσκυνήσουν, όπως εκείνος ο πλούσιος Μιχαήλ, παρακαλώντας για ό,τι θέλουν ή να σηκώσουν τις παλάμες στο ύψος του προσώπου και να ανοίξουν τα δάχτυλα. Το τελευταίο έκανα εγώ.

    Ο Βασίλης Κρεμμυδάς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

  26. Ο/Η Ιερόσυλος λέει:

    Που είναι ο Δηδρ;
    η παναγία δεν έμεινε παρθένα παρά μόνο μέχρι που γεννήθηκε ο Χριστός.
    Μετά ο Ιωσήφ την γίγνωσκε για τα καλά.
    Εκτελούσε τα συζυγικά του καθήκοντα.
    Ω της φρίκης!
    Ο Χριστός ήταν πρωτότοκος, άρα υπήρχαν και άλλα παιδιά.
    Τα ονόματα τους στο Ευαγγέλιο.
    Ο Χριστός είχε μαλλιά άρα άτιμος κατά τον Παύλο.
    Δεν είναι ψέματα του Λασκαράτου.
    Τα λένε τα Ευαγγέλια και ο Απόστολος.
    Ξεκάθαρα.
    Ωιμέ!
    Δηδρ που κοιμάσαι που γυρνάς΄;

  27. Ο/Η Δρ. Νο λέει:

    Ο trivoli έγραψε:

    «πρώην κνίτες στην πλειοψηφία τους γεμίζουν τα παπαδομάγαζα»

    Και εγώ ρωτάω: Τι περίεργο βρίσκεις σ’ αυτό; Οι άνθρωποι ξέρουν από δόγματα, απόλυτες αλήθειες και αλάνθαστα ιερατεία.

  28. Ο/Η O Κανένας λέει:

    @Ρο

    Μιά εξουσία επιβάλλει και διαμορφώνει συνηδήσεις, στο βαθμό που επαφιέμεθα σε αυτήν και μόνο αποκλειστικώς για να το κάνει. Βολεύει. Αλλιώς πρέπει κι εμείς να ασχοληθούμε. Κατανοητό;

  29. Ο/Η Σεξολόγος λέει:

    Κύριε Ροϊδη υπάρχει ένας καλόγερος που δεν μασάει τα λόγια του. Είναι ο πρώην Αγιορείτης Μιχαήλ.
    Τα λέει ωμά στα βιβλία του, από τη χριστιανική σκοπιά, αλλά λέει αλήθειες.
    Υπάρχει κάποιο βιβλίο που θίγει αυτό το θέμα που διαπραγματεύεστε.

    Σεξουαλική αγωγή στην ορθόδοξη εκκλησία – Η ανύπαρκτος
    (76813) 13.00EUR

    Εκδότης: Δορκάς
    Συγγραφέας: Μιχαήλ, Μοναχός
    ISBN: 960-8048-13-3
    Έτος Έκδοσης: 2002
    Σελ.: 173

    Ο τρόμος της σεξουαλικότητας χαρακτήρισε την Ορθόδοξη ελευθερία σαν κάτι πολύ ολισθηρό, κάτι σαν προϋπόθεση ανάπτυξης αμαρτωλότητος. Όπου όμως καταστρατηγείται η ελευθερία, το Αγιο Πνεύμα φτερουγίζει μακριά. Και πλέον αυτός ο χώρος, όσο κι αν ήταν άγιος και ιστορικός πριν, καθίσταται τώρα καθαρά επίγειος και απλά θρησκευτικός. Η θεραπεία είναι και πάλι η ελευθερία, ώστε να βρει τις προϋποθέσεις το Αγιο Πνεύμα να ξαναλειτουργήσει και να οδηγήσει τις ανθρώπινες καρδιές στην μετοχή των γνήσιων πνευματικών φαινομένων κι έτσι να ξαναπάρει μπρος η ναρκωμένη Εκκλησία. Ελευθερία, μετάνοια κι αλήθεια είναι σχεδόν ταυτόσημες έννοιες για το Αγιο Πνεύμα.

  30. Ο/Η χαρη λέει:

    @δρα Νο
    ιδιαίτερα εύστοχο σάς βρίσκω σήμερα αν μού επιτρέπετε

  31. Ο/Η Παρείσακτος λέει:

    Άσχετο μεν εληνοχριστιανικό δε.
    Καμαρώστε τα κόμματα που τρέμουν να βάλουν σεξουαλική αγωγή στα σχολεία. Φοβούνται το παπαδαριό.

    Πρεσσ τζι αρ (μαι ας)

    153 βουλευτές εμπλέκει τώρα ο Χριστοφοράκος!
    ΔΥΟ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ, ΕΠΤΑ ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΣΟΚ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ. Επίσης, όλο το παρασκήνιο για τη σύλληψή του. Πού και πώς πιάστηκε. Το μεγάλο δίλημμά του για να μην πάει στον Κορυδαλλό. Γιατί πήγε στο κυπριακό προξενείο της Βιέννης. Διαβάστε εδώ και εδώ!
    27 Ιουν 2009
    Σοκ! 153 βουλευτές εμπλέκει με την Siemens ο Μιχάλης Χριστοφοράκος…

    Άρχισε τις «περίεργες» διαρροές για δώρα

    και ύποπτα πάρε – δώσε.

    Πρώην είναι οι δύο υπουργοί της ΝΔ για τους οποίους

    λέει ότι έχει εμβάσματα.

    Επτά από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ…
    Από τον Στάθη Παλαιολόγο
    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

    Η πλευρά Χριστοφοράκου συνεχίζει τις «διαρροές» για τα στοιχεία που λέει ότι έχει σε βάρος πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα σχετικά με το σκάνδαλο της Siemens. Μπορεί δημοσίως οι δικηγόροι του πρώην ισχυρού άνδρα να μιλούν για πολιτικά κόμματα και όχι πρόσωπα, αλλά στο παρασκήνιο διοχετεύονται -για λόγους πίεσης;- και άλλα πράγματα. Έτσι μιλούν, όπως ήδη σας έγραψα, για στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ με τους οποίους είχε επαφές και συναλλαγές.
    Σε ο,τι αφορά τη ΝΔ γίνεται λόγος, από πλευράς Χριστοφοράκου, για πέντε υπουργικά στελέχη για δύο από τα οποία, όπως λέει, έχει και εμβάσματα στα χέρια του. Οι νεότερες πληροφορίες που έχω λένε ότι «φωτογραφίζει» για την ακρίβεια δύο γνωστούς πρώην, πλέον, υπουργούς οι οποίοι σήμερα είναι απλοί βουλευτές.
    Σε ο,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ η πλευρά Χριστοφοράκου κάνει λόγο για επτά πρώην υπουργούς από τους οποίους ορισμένοι δεν μετέχουν μεν σήμερα στη Βουλή, ωστόσο κάποιοι άλλοι μετέχουν ενεργά…
    Δεν απειλεί όμως να κάψει μόνο υπουργικά στελέχη. Η πλευρά Χριστοφοράκου λέει στο παρασκήνιο ότι συνολικά 153 βουλευτές από διάφορα κόμματα είχαν…
    πάρει κατά καιρούς από την Siemens διάφορες οικιακές συσκευές (ψυγεία, κουζίνες κλπ) είτε ως δώρα είτε με εκπτώσεις. Είναι προφανώς άγνωστο αν αυτά έχουν γίνει για τους βουλευτές (ή για τους περισσότερους από αυτούς) με επιλήψιμο τρόπο. Το γεγονός όμως ότι ο Μιχ. Χριστοφοράκος βγάζει προς τα έξω τέτοια «στοιχεία», που δημιουργούν σίγουρα εντυπωσιασμό και ανησυχία στο πολιτικό σύστημα, δείχνει ότι αρχίζει να σκληραίνει το παιχνίδι και ενδεχομένως να παίρνει και άλλες διαστάσεις…

  32. Ο/Η Παρείσακτος λέει:

    anti news
    Στοιχεία για πληρωμές σε 12 πολιτικούς των δυο μεγάλων κομμάτων, οι οποίοι άσκησαν υπουργικά καθήκοντα, καθώς επίσης για δώρα, εκπτώσεις και χορηγίες (λεμονοστύφτες, κουζίνες, ψυγεία, υπολογιστές) που είχαν γίνει από τη Siemens σε 153 βουλευτές από το 1997 ως το 2007 απειλεί ότι έχει στην διάθεσή του ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» και της «Ελευθεροτυπίας» της Κυριακής. Όπως ακούγεται απο τους υπουργούς οι δυο είναι πρώην της ΝΔ και οι επτά από του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρώην διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» της Siemens, ισχυρίζονται οτι «τα περισσότερα χρήματα δίδονταν σε συγκεκριμένους πολιτικούς, όχι στα κόμματα», ενώ ο πρώην ισχυρός ανήρ της εταιρείας Μίχαελ Κουτσερόιτερ καταθέτει ότι «ο Χριστοφοράκος χρηματοδοτούσε υποψηφίους και από τα δύο μεγάλα κόμματα». Ο κρατούμενος του Στάντελχαϊμ δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα μιλήσει με ονόματα. Ωστόσο, στην πρώτη ακρόασή του από τον Γερμανό εισαγγελέα, ο κ. Χριστοφοράκος θα πρέπει να εξηγήσει γιατί πρέπει να μην εκδοθεί στην Ελλάδα. Ενδεχομένως, τότε θα «κάψει» κάποιους για να προειδοποιήσει άλλους.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, ύστερα από αίτημα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, ενέκρινε τη μετάβαση δύο Ελλήνων δικαστικών λειτουργών στο Μόναχο προκειμένου να επισπευσθεί και να διευκολυνθεί η διαδικασία έκδοσης στην Ελλάδα του Μιχάλη Χριστοφοράκου

  33. Ο/Η Σέβας λέει:

    Αγαπητέ Ρο

    λέτε κάποια στιγμή:
    το ποστ αυτό δεν πραγματεύεται αν πρέπει να σεβόμαστε την πίστη ή πιστεύω του άλλου (εμείς τουλάχιστον σεβόμαστε, ρωτήστε και τους…πιστούς),

    Επειδή το θέμα του σεβασμού της πίστης ενός ανθρώπου, έχει σχέση και με τον σεβασμό της ανάγκης του ανθρώπου για αγάπη και έρωτα, παραθέτω τι λένε κάποια λεξικά μου για τον σεβασμό.

    Μπαμπινιώτης >
    σέβομαι
    1.τρέφω εκτίμηση για (κάποιον) τιμή :τα παιδιά πρέπει να σέβονται τους γονείς τους. εγώ ~ τον εαυτό μου και δεν κάνω πράγματα που τον μειώνουν.
    2.φροντίζω για (κάτι) ώστε αυτό να διατηρεί το κύρος του, να μην θίγεται. Τους κανόνες του παιχνιδιού, τα έθιμα του τόπου μου.
    3.συμπεριφέρομαι με τρόπο που φανερώνει αναγνώριση της αξίας του άλλου: οι γονείς πρέπει να σέβονται την ανάγκη του παιδιού για το παιχνίδι.
    Liddel & Scott>
    σεβάζομαι
    φοβούμαι τι, αιδούμαι, εντρέπομαι να πράξω τι.
    2) παρα μεταγεν. =σέβομαι ξεῖνον θανόντα

    Προσωπικά σε τίποτα από όλα αυτά δεν μπορώ να δεχθώ ότι με εκπροσωπεί η λέξη σεβασμός για την πίστη κάποιου στην εβραϊκή, χριστιανική ή μουσουλμανική θρησκεία, (βάζω μια εξαίρεση στην τελευταία περίπτωση του L & Sc που μάλλον δεν θα ζήσω να χαρώ).

    Πως μπορώ να δείξω σεβασμό στην πίστη κάποιου, όταν αρνείται από τον άνθρωπο την λογική (αυτή που ο Θεός υποτίθεται έδωσε), όταν αρνείται τον έρωτα (επίσης δώρο του Θεού), όταν πρέπει να εκ-χχχ τους πάντες για να γνωρίσουν το Θεό του. Όταν ζώνεται εκρηκτικά, σκοτώνοντας αθώους, για να πάει στον παράδεισο. Όταν υποβιβάζει την γυναίκα (ζωντανή νεκρή μέσα σε μπούργκες -μαντίλες ή θεωρώντας την μιαρή), όταν πιστεύει ότι είναι ο περιούσιος. Το χειρότερο από όλα είναι ότι η οποιαδήποτε σχετική πίστη δεν είναι άμοιρη της ζωής μας και επηρεάζει πιστούς και μη, άμεσα και έμμεσα, με χιλιάδες τρόπους.

    Το μόνο που μπορώ να σεβαστώ είναι η ιστορική πραγματικότητα που ζούμε, δηλαδή (τουλάχιστον για το χωριό μας) από τον 4ο αι. σταδιακά, ο ανατολικός θεοκρατικός σκοταδισμός μας έχει φέρει σε αυτά τα χάλια, για την ανάδειξη των οποίων σας αξίζουν εύσημα.

  34. Ο/Η stavroula λέει:

    Po
    Thn apopsh mou epi tou 8ematos thn exw ekfrash k se prohgoumenh anarthsh sou.
    Dn uparxei kanena provlhma gia ta paidia mas na vgoun diastrevlwmena ean parakolou8hsoun ma8hmata se3oualikhs agwghs ektos k an merikoi nomizoun oti 8a doun tsonta:-S
    Pistepste me kurioi tou Yp. Paideias k Sevasmiotatoi k meis me tas paradwseis anatrafikamen.
    Auto pou me apasxolei gt toso katevato se o,ti afora thn dogmatikh tou Xristianismou k malista apo kapoion dhlwmeno
    a8eo.
    Twra 8a mou peis oso plhrwnw ton papa exw dikaiwma na lew oti
    8elw. Swsta?
    O ka8enas allwste mporei na ermhneusei oti 8elei (Von Pleurious k to Talmoud, Eugonikoi k Darwin) k ena swro.
    Epeidh omws tuxainei na diavazw ena polu endeiaferon vivlio
    twra teleutaia «American Theocracy» The peril and politics of Radical Religion,by Kevin Phillips, dn vlepw pou8ena na 8eigontai 8emata 8eologikou perioxomenou. Anti8eta dinetai emfash sthn kataxrhsh ths e3ousias k 8rhskeias.
    Pisteuw oti s auto to shmeio 8a eprepe na dinotan perissoterh
    emfash.

    @Sevas
    3ereis exw skeutei polles fores oti o «anatolikos 8eokratikos skotadismos» exei na kanei arketa me ta shmerina xalia.
    Allwste 400 xronia tourkika htan auta… k poio meta isws, asxeta ean mas pedeuoun akoma k dn leme na t apovaloume.
    Einai polu gnwsto sthn Eurwph gia to an 8a prepei na epikrathsei h Saria gia polites mousoulmanous.

  35. Ο/Η Δον Κιχώτης λέει:

    Κυριοι
    Οι Χριστοφορακοι και οι πολιτικοι που τους πλαισιωνουν ειναι επισης από τα ισχυροτερα ατομα του ανρθωπινου ειδους. Πρεπει να πραδεχθειτε οτι ολα τα περι ηθικης διακυβερνησης ενος τοπου από ατομα που προσφερουν χωρις να λαμβανουν και η παραλογη απαιτηση που εχουμε ολοι εμεις, να μην αγγιζουν το μελι αυτοι που το διαχειριζονται δεν εχουν καμια σχεση με την ανρθωπινη φυση και τις ιδιοτητες του ειδους μας
    Οποιος ειναι ισχυρος κλεβει από τον ανισχυρο και δημιουργει για τον εαυτο του και την οικογενεια του συνθηκες διαβιωσης ιακνοποιητικες ετσι ωστε οι απογονοι τους επισης να διαφαλιζουν ενα σθγουρο μελλον Διαιωνιζεται παντα και μονο ισχυρος οχι ο μαλθακος και ο ανισχυρος
    Επισης διαβαστε το τευχος Ιουνιου του περιοδικου Science Illustrate εχει αφιερωμα στην ομοφυλοφιλια στο ζωικο βασιλειο αυτο για να δειτε οτι δεν τα βγαζω από το μυαλο μου.

  36. Ο/Η O Κανένας λέει:

    Eντυπωσιάζωμαι !

    Τέτοια μακραίωνη παράδοση ηθικών και συναισθηματικών εκβιασμών, έτσι με μιας στα σκουπίδια θα την πετάξουμε; Το σκεφτίκατε καλά κύριοι; Και μετά πώς θα ζήσουν τόσες και τόσοι πλουσιοπάροχα χωρίς τα περιθώρια των εκβιασμών που η υποκρισία παρέχει άφθονα; Θα πρέπει δηλαδή (ούτε που να το σκέφτομαι δεν θέλω) να πάνε να εργαστούνε ;! Πού;

  37. Ο/Η χαρη λέει:

    @Δον Κιχώτη: ασφαλώς και δεν τα βγάζετε από το μυαλό σας. Πριν τους επιστήμονες τα’χε πει κι η τέχνη (βλ. Αντρέ Ζιντ «Κορυντόν» μεταφρ. Νίκου Σπάνια)

  38. Παράθεμα: Γιατί η Εκκλησία δεν θέλει σεξουαλική αγωγή στα σχολειά (2) « Ροΐδη Εμμονές

  39. Ο/Η Σφουγγαράς λέει:

    Για τον μητροπολίτη Καλύμνου Νεκτάριο, ρεπορτάζ για το πως τελικώς απεχώρησε. Το δικό μου ερώτημα είναι. Κατηγορήθηκε τελικώς για τα ανήλικα του οικοτροφείου όπως έγραψε το Πρώτο Θέμα δυο φορές, για κάτι άλλο για τι;
    Αν ήταν αθώος γιατί έφυγε, αν ήταν ένοχος γιατί πήρε αργότερα προαγωγή; Γιατί αυτή η σιωπή; Είναι ομερτά όπως λέτε και εσείς; Θα φιλοτομηθεί κανείς να απαντήσει;
    Αν έκανε ότι λέγεται γιατί η Δικαιοσύνη δεν κινείται;

    στο:
    http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=08.04.2005,id=100078656

    Εκθεση – φωτιά για τον μητροπολίτη Λέρου

    ΚΑΛΥΜΝΟΣ.

    Στη συνεδρίαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου (19-20 Απριλίου) θα κριθεί το μέλλον του μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Νεκτάριου. Η «έκθεση πεπραγμένων» της επιτροπής που επέστρεψε στο Φανάρι αναμένεται βαριά για τον κ. Νεκτάριο.

    Ο μητροπολίτης Λέρου Νεκτάριος
    Οι συντάκτες της έκθεσης παρέμειναν για περίπου μία εβδομάδα στα τρία νησιά που ποιμαίνει ο ιεράρχης και άκουσαν με προσοχή όσα τους είπαν τόσο εκείνοι που έκαναν καταγγελίες εις βάρος του ιεράρχη όσο και εκείνοι που μίλησαν υπέρ του έργου του.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλύμνου, με απόφαση που πήρε προχθές το βράδυ, ζήτησε την παραίτηση του μητροπολίτη σε μια πράξη υπέρβασης της κρίσης στην τοπική Εκκλησία.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλυμνίων δηλώνει ότι «σέβεται πλήρως την ευθύνη και την αρμοδιότητα της τελικής απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στηρίζει και εμπιστεύεται πλήρως και απολύτως τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

    Ο δήμαρχος Καλυμνίων Γιώργος Ρούσσος ζήτησε με επιστολή του από τον μητροπολίτη κ. Νεκτάριο «να ζητήσει συγγνώμη από τον καλυμνιακό λαό και να υποβάλει την παραίτησή του, εν όψει και των εορτών του Πάσχα, που δεν πρέπει να βρουν διχασμένο κι εντόνως προβληματισμένο το ποίμνιο, θέτοντας τέρμα στη μέχρι τώρα σιωπή του».

    Παρόμοια απόφαση πάντως μ’ αυτήν του Δημοτικού Συμβουλίου είχε εκδώσει την περασμένη εβδομάδα το Επαρχιακό Συμβούλιο Καλυμνίων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 08/04/2005

  40. Ο/Η skeptikos λέει:

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΛΛΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΕΝΑΝ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΡΙΝΕΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΡΙΝΕΙ…. ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΑΜΙΑΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΕΝΣΤΙΚΤΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΦΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΜΟΥ ΠΙΣΤΗ (ΓΙΑΤΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ Ε ΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΥΡΗΓΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΕΞ)…ΣΥΝΕΠΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΚΡΩ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΛΕΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΠΑΗΣΙΟ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ… ΘΕΜΙΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ…ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΕΒΑΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΕΒΟΝΑΤΙ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ…

  41. Παράθεμα: Η έλλειψη σεξουαλική αγωγής στα σχολεία, η ΟΛΜΕ, η Αριστερά και η «προοδευτικότητα» | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.