Ιερή Παιδεραστία, η παράδοση συνεχίζεται (μέρος Στ’)

Η περίπτωση του Μητροπολίτη Λέρου-Καλύμνου κι’ Αστυπάλαιας κ. Νεκταρίου

Βλέπε Μέρη ΑΒΓΔE

nektarioskalymnou1.jpgepsilon.jpgνα σκάνδαλο απίστευτων διαστάσεων σόκαρε τη κοινή γνώμη, με επίκεντρο τις δραστηριότητες της μητρόπολης Καλύμνου. Πάνω από εκατό χειρόγραφες σελίδες από σημειώσεις λέγεται ότι κράτησε ο αρχιγραμματέας της Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου.
Οι τρεις απεσταλμένοι του Πατριαρχείου που διερεύνησαν τις καταγγελίες στη Λέρο και Κάλυμνο κατά του μητροπολίτη Νεκτάριου, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στ’ αυτιά τους.
Οι απίστευτες διηγήσεις αναφέρουν.
«Κάποια αγόρια δέκα έως δώδεκα χρόνων μας εξομολογήθηκαν ότι τα κακοποιούσαν σεξουαλικά. Τα άγγιζαν στο παιδικό τους κορμάκι και τους ζητούσαν να κάνουν ακατανόητα πράγματα.» Ο απεσταλμένος αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος, προχώρησε παραπέρα κάνοντας ορισμένες διευκρινιστικές ερωτήσεις. «Σας το εξομολογήθηκαν τα ίδια τα παιδιά;» Η συνεργάτιδα του οικοτροφείου κούνησε το κεφάλι της καταφατικά και πρόσθεσε: «Τα παιδιά μας τα είπαν αυτά μετά από πολλές πιέσεις και ερωτήσεις δικές μας. Δεν ήθελαν αρχικά να μας που τι έχουν. Είχαν πάθει σοκ. Έχουν καταστραφεί ψυχολογικά, μιλάμε για αγοράκια δέκα, έντεκα και δώδεκα χρόνων. Τα έγδυναν και τα κακοποιούσαν και μετά τους έκαναν δώρα.»

Ιστορίες φρίκης
nektarioskalymnou2.jpg Μετά τις καταγγελίες αυτές, ο επικεφαλής της Εξαρχίας, μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίος, δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη, ούτε καν να κοιτάξει στα μάτια τις παιδοψυχολόγους. Κρατούσε το κεφάλι ανάμεσα στα χέρια του, παρακαλώντας προφανώς να είναι όλα αυτά που ζούσε ένας κακός εφιάλτης. Οι δύο Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου και ο αρχιμανδρίτης δεν άντεξαν και κάποια στιγμή ξέσπασαν σε κλάματα.
Όλα φαίνονταν απίστευτα. Ο «Άγιος» μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Νεκτάριος, είχε κοσμήσει με τη μορφή του και το μητροπολιτικό ναό, βάζοντας τον εαυτό του ανάμεσα σε «συνάδελφους» αγίους της Εκκλησίας. Αν και τα στόματα των περισσότερων έμεναν κλειστά, κάποιοι εξομολογήθηκαν στους ιεράρχες της Εξαρχίας ότι ο Νεκτάριος είχε γίνει κάτι σαν ανέκδοτο στα στέκια της νεολαίας. «Όποιος είχε αφραγκιές, πήγαινε στον δεσπότη». Ούτε οι καταγγελίες ότι έχει καταπατήσει έναν ολόκληρο λόφο του Δημοσίου, σόκαραν πλέον την τριμελή Εξαρχία του Οικ. Πατριαρχείου. Αυτά ήταν πταίσματα μπροστά στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.
Εκτός των άλλων «κατορθωμάτων» του, ο μητροπολίτης Καλύμνου, ήταν και μέτοχος σε εταιρεία παραγωγής μελιού. Το συγκεκριμένο μέλι το διαφήμιζε ο ίδιος, από άμβωνος! «Μόνο το μέλι της συγκεκριμένης εταιρείας να τρώτε», έλεγε στα κηρύγματα του, εξηγώντας πως το μέλι αυτό ήταν πιο άγιο κι από το αγίασμα!!! «Αυτό το μέλι είναι πραγματικό αγίασμα, είναι η ίδια η ευλογία του Κυρίου», έλεγε στους εμβρόντητους πιστούς.
«Άγγελος ο Βαβύλης»
«Ο Απόστολος Βαβύλης είναι ένας πραγματικός άγγελος», έλεγε ο ιεράρχης. Τον Βαβύλη του τον σύστησε ο αρχηγός της Μοσάντ με τον οποίο γνωρίστηκαν σε «λασπόλουτρα στη Χάιφα», είχε πει στον Οικ. Πατριάρχη. Όμως, το μοναστήρι της Λέρου γινόταν ξενώνας για τον Γιοσάκη και τον Κύριλλο Σταυρόπουλο, ενώ οι μοναχές διηγήθηκαν απίστευτε ιστορίες στους απεσταλμένους του Πατριάρχη, όπως π.χ. για τα προφυλακτικά που έβρισκαν.
Ο Μητροπολίτης, ο φαντάρος και διάκος.
Κάποτε μητροπολίτης Νεκτάριος κινδύνεψε να σφαγεί από Κρητικό για λόγους τιμής. Όπως διηγείται ο πατέρας Χρύσανθος, κληρικός που είχε επιλέξει τη σιωπή λόγω «εκκλησιαστικής υπακοής», είδε «σαν μάνα εξ ουρανού» την Εξαρχία, ο Νεκτάριος κάποτε προχώρησε σε άσεμνη πρόταση και χειρονομία προς νεαρό φαντάρο εκ Κρήτης, Ο φαντάρος το είπε στον πατέρα του, κι εκείνος πήρε το βαπόρι για Λέρο κι εμφανίστηκε στο επισκοπείο κρατώντας μαχαίρι. «Ακούσαμε έντρομοι τις φωνές ενός άνδρα που έβριζε τον δεσπότη και ζητούσε να τον δει για να τον σφάξει, επειδή ατίμασε τον γιο του. Τρέχοντας από φόβο ο δεσπότης είπε στον κληρικό Χρύσανθο «εσύ είσαι ο δεσπότης τώρα», έβγαλε το εγκόλπιο, του το φόρεσε και τον έστειλε να αντιμετωπίσει τον μαινόμενο πατέρα. «Δεν είσαι εσύ ο δεσπότης, τον έχω δει σε φωτογραφία. Φέρτε τον εδώ να τον σφάξω τον θεομπαίχτη» ούρλιαξε ο πατέρας. «Εγώ είμαι ο δεσπότης, φοράω και εγκόλπιο, δεν βλέπετε;» ψέλλισε με τρεμάμενη φωνή ο κληρικός, που όφειλε να υπακούσει στον ιεράρχη. «Ποιος άλλος είναι μέσα;» ρώτησε ο πατέρας. «Ο διάκονός μου ο Χρύσανθος. Χρύσανθε! έλα παιδί μου!» Τότε εμφανίστηκε ο μητροπολίτης ως οικονόμος, ζωσμένος με μια ποδιά, κουβαλώντας δίσκο με καφέδες. «Ναι γέροντα, έχω φτιάξει καφεδάκια. Θέλετε;» ρώτησε ο μεταμφιεσμένος δεσπότης, για να συλλάβει τελικά η Αστυνομία τον εξαγριωμένο πατέρα.

πηγή: «Το Πρώτο Θέμα» 24. Απρ. 2005.

Update

nektarioskalymnou3.jpg

nektarioskalymnou4.jpg

nektarioskalymnou5.jpg

«Το Πρώτο Θέμα» 10 Απριλίου 2005. Σελίδα 33

This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

71 Responses to Ιερή Παιδεραστία, η παράδοση συνεχίζεται (μέρος Στ’)

 1. Ο/Η πρεζα tv λέει:

  παντα λεγαμε οτι υπαρχουν παιδεραστες μεσα στην Ορθοδοξη Εκκλησια…αλλα κανενας δεν το πιστευε…

 2. Ο/Η ange-ta λέει:

  Φρίκη και οργή! Τι άλλο να πούμε;
  Να πούμε ότι αν υπήρχε θεός, θα πρεπε να τον είχε ευνουχίσει.

 3. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Ροϊδη,
  νομίζω πως η εφημερίδα υπερβάλλει στις περιγραφές της.
  Η Γεραρά Κορυφή της Ορθοδοξίας ο Παναγιώτατος κ.Βαρθ.Αρχοντώνης, πρόσφατα προήγαγε τον Πανιερώτατο Νεκτάριο σε μητροπολίτη Γάνου και Χώρας, απαλλάσοντάς τον από εκείνο το ενοχλητικό «πρώην Λέρου», που θυμίζει τις αλλεπάλληλες εναντίον του συκοφαντίες στις οποίες πρωτοστάτησε μεγάλο μέρος του Τύπου και ο αδελφός του αρχηγού του Ορθόδοξου Συναγερμού (συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες) κ.Σπ.Καρατζαφέρης ο οποίος αποκαλούσε στις εκπομπές του τον Σεβασμιώτατον με το αγενέστατο προσωνύμιον «Σουλτάνα του Αιγαίου», άγνωστον γιατί.
  Αρνούμαι να πιστέψω πως η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης προάγει και καλύπτει έναν παιδεραστή. Άλλωστε η Παναγιότης του έχει πολλές σκοτούρες στην πιο πλούσια και πολυπληθή επαρχίαν του τις ΗΠΑ όπου η Ορθοδοξία κλυδωνίζεται οικονομικά και ηθικά. Όπως μεταδίδεται από τον ημέτερον «Εθνικόν Κήρυκα» από το Ντάλλας του Τέξας, ο ιερέας Χριστόφορος Konstaninides άρχισε έρανο χαρατσώνοντας με 250 dollars κάθε ενορίτη της Αγίας Τριάδος (οποίος διασυρμός!), προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δικαστικά έξοδα από τις απαιτήσεις των θυμάτων του παιδεραστή συναδέλφου του στην ενορία, αυτού που η Αγιότης του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έκανε ότι μπορούσε για να τον καλύψει.

  (http://www.pokrov.org/display.asp?ds=Article&id=475 )

  Με αφορμή μάλιστα τα αλλεπάλληλα κρούσματα παιδεραστίας των ορθόδοξων κληρικών, ο κ.Θ.Καλμούκος της μεγαλύτερης ομογενειακής μας εφημερίδας της National Herald της 2ας-11ου 2007 (δηλονότι του ως άνω Εθν.Κήρυκος) διερωτάται για το μέλλον της Ορθόδοξης Εκκλησίας και σημειώνει για την νέα γενιά επισκόπων πως είναι κανείς να κλαίει ή να τραβά τα μαλλιά του γι’αυτούς.
  (http://www.pokrov.org/display.asp?ds=Article&id=476)
  Αλλά για να επιστρέψουμε στο θέμα σας, ενθυμούμαι πως ακόμη και η ευσεβέστατη «Απογευματινή»-κυριευμένη Κύριος οίδε από ποιόν αντιεκκλησιαστικό οίστρο-είχε πέσει θύμα των κακόβουλων εχθρών του Πανιερωτάτου Νεκτάριου και είχε δημοσιεύσει στις 17/4/2005 πως τάχα μου τo 1980 που το πατριαρχείο προώθησε στην μητρόπολη Κισσάμου τον αγιώτατο Νεκτάριο, Λυκειάρχη μέχρι τότε της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, γνωρίζοντας τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν λόγω των (δήθεν) σχέσεών του με φοιτητές της Σχολής , τον χειροτόνησε στην Χάλκη και όχι στην Κρήτη. Μέσα σ’ένα μήνα αναγκάστηκε να τον μεταθέσει στην Κάρπαθο και μετά στη Λέρο, αφού ο λαός ξεσηκώθηκε ζητώντας ως επίσκοπό του τον γνωστό για την αντιχουντική του στάση μητροπολίτη Γερμανίας Ειρηναίο.

  Κύριε Ροϊδη η Αγιότης του ο Νεκτάριος διακρινόταν πάντοτε από ειλικρινές ενδιαφέρον για την νεότητα.
  Αντιγράφω από βαρυσήμαντον άρθρον του που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο «ΒΗΜΑ» (21/06/1998 , Σελ.: A25);
  «Ο θεσμός της οικογένειας
  ………………Η Εκκλησία, η Ανατολική και Δυτική, προσέφερε έργο πολυσήμαντης αξίας χάριν του θεσμού της οικογένειας και του παιδιού. Ομως το χρέος της απέναντι στον θεσμό της οικογένειας και στο παιδί εξακολουθεί να παραμένει ΧΡΕΟΣ. …….». (σ.Λ. Τα κεφαλαία είναι της Αγιότητός του). Ομολογώ πως δεν γνωρίζω τι εννοούσε ο Σεβασμιώτατος ως προς την προσφοράν της Δ.Εκκλησίας στο παιδί, δεδομένου ότι στην αμαρτωλή Δύση εκατοντάδες καθολικοί ιερείς, για να μην πως χιλιάδες, έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για παιδεραστία. Τέλος πάντων.
  Όποιος ενδιαφέρεται να αναδιφήσει στις συκοφαντίες κατά του κάποτε δεξιού χεριού του πατριάρχη Πανιερωτάτου Νεκταρίου (μέχρι και για αρχαιοκαπηλία) ας επισκεφθεί τις παρακάτω διευθύνσεις.

  http://www.hri.org/cgi-bin/brief?/news/grpapers/typos/2005/05-03-03.typos.html – 19k – στο [04]-Αυριανή 3-2-2005

  http://www.hri.org/news/greek/eragr/2005/05-02-13_2.eragr.html – 43k – στο [02]

  http://www.greeknewsonline.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2967 – 18k –

  Επίσης μπορεί να δει και την περίπτωση του εξαίρετου ιεραποστόλου μας στην μακρινή Ταϊβάν, του πατρός Ιωνά, πνευματικού τέκνου του Αγίου Νεκτάριου, ο οποίος κατέθεσε στην Αστυνομία πως ο Βαβύλης λεγόταν Φωκάς προκειμένου να εκδοθεί πλαστή ταυτότητα.

  http://www.enet.gr/online/online_text?c=112&id=54430760

  «…….Η «βεβαίωση» του αρχιμανδρίτη Γεώργιου Καψάνη, όμως, συνδέει και τη γνωριμία του Βαβύλη με τον ιερομόναχο Ιωνά (Γεώργιο) Μούρτο. Ο τελευταίος, μετά τη γνωριμία του με τον Βαβύλη, πήγε ως μάρτυρας στο Αστυνομικό Τμήμα Καπανδριτίου και κατέθεσε ως μάρτυρας για την έκδοση αστυνομικής ταυτότητας με τα στοιχεία Απόστολος Φωκάς. Ο Ιωνάς βρέθηκε αργότερα στην Ταϊβάν και ενώ ο μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Νεκτάριος τον χειροτόνησε και τον ενέταξε στο δυναμικό της Μητρόπολης. Ο μητροπολίτης Νεκτάριος, περιγράφοντας τον Ιωνά στην «Ε», είπε ότι πρόκειται για έναν πολύ καλό άνθρωπο που τώρα βρίσκεται σε Ιεραποστολή στη Σαγκάη. Κάποια στιγμή συναντήθηκε με τον Βαβύλη, και εκείνος, σύμφωνα με τον κ. Νεκτάριο, του ζήτησε να πάει ως μάρτυρας για να βγάλει αστυνομική ταυτότητα.

  Σύμφωνα με όσα είπε στην «Ε» ο μητροπολίτης Καλύμνου, γνώρισε τον Απόστολο Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα. Μαζί με τον Γιόσι Γκέρσον, συνεργάτη του Βαβύλη, πήγαν σε μνημείο του Ολοκαυτώματος στην περιοχή των Ιεροσολύμων και φωτογραφήθηκε μαζί τους. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες όμως, ο Βαβύλης για ένα διάστημα εργάστηκε σε χρηματιστηριακή εταιρεία ενός ανιψιού του μητροπολίτη Καλύμνου. Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, πήρε άδεια οπλοφορίας που στη συνέχεια ανακλήθηκε από τον Γιάννη Τριανταφυλλάκη, όταν εκείνος υπηρετούσε στην Ελληνική Αστυνομία.

  tsath@enet.gr

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 11/02/2005

  Κύριε Ροϊδη,
  ο ευλαβής επισκέπτης μας Μύρων με κατηγόρησε πως γράφω σεντονιάδες και έχει δίκιο. Διακόπτω εδώ για να επανέλθω-συν Θεώ- αργότερα.

 4. Ο/Η micromouse λέει:

  Αιδώς να λιδωρείτε»αγίους» αρσενοκοίτας

 5. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Κύριε Ροϊδη,
  επανέρχομαι για να σημειώσω πως το «Πρώτο Θέμα», (24-4-2005) σελ.33, κατηγορεί την Αυτού Θειοτάτην Παναγιότητα τον Αρχιεπίσκοπον Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικόν Πατριάρχην κύριον κύριον Βαρθολομαίον τον Α΄, πως ενήργησε δια να συγκαλύψει την υπόθεσιν. Γράφει συγκεκριμένα η εφημερίς για «σαφή εντολή του πατριάρχη να μη βγει τίποτα έξω από το Φανάρι». Η εφημερίς ισχυρίζεται επίσης πως τα σκάνδαλα των Ιεραρχών «έμεναν εδώ και αιώνες κρυφά…», μεταξύ άλλων διότι «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω». Η εφημερίς γράφει πως η τότε αρμοδία υπουργός περίμενε από το πατριαρχείον να την ενημερώσει σχετικά (φοβάμαι πως θα περιμένει για πάντα) ενώ κύκλοι του υπουργείου εξέφραζαν την βεβαιότητα πως ο πατριάρχης «θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την πλήρη διελεύκανση….». Και φαίνεται πως εγένετο ούτως.
  Ανησυχώ κε Ροϊδη μου,
  αν αυτά είναι αληθή και η Θειοτάτη Παναγιότης Του καλύπτει έναν επίσκοπον του οποίου τα υποτιθέμενα σκάνδαλα έχουν πάρει τεράστια δημοσιότητα, τότε τι θα κάνει φερ’ειπείν με μητροπολίτες που έχουν συλληφθεί σε πορνοκινηματογράφους με νεαρούς και που η υπόθεσή τους δεν δημοσιοποιήθηκε σε τόση έκταση; Και πως τολμά αντί να παραπέμψει τον δράστη στην ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία άλλωστε δεν φημίζεται δια εχθρότητα προς το Ιερατείον-κάθε άλλο-να τον προάγει όπως συνέβη με τον Πανιερώτατον Νεκτάριον. Διερωτώμαι μήπως για παράδειγμα η εξακριβωμένη προστασία και συγκάλυψις την οποίαν παρείχεν αφειδώς ο Μακαριώτατος Χριστόδουλος και η Αγιωτάτη Σύνοδος εις τον παγκοίνως γνωστόν Παντελεήμονα Αττικής, ή η συγκάλυψις την οποίαν παρέχει ο Ιερώτατος Αμερικής Δημήτριος εις τους παιδεραστάς κληρικούς όπως ισχυρίζεται συχνά ο ομογενειακός Τύπος, δεν αποτελούν τυχαία συμβάντα αλλά παγίαν εκκλησιαστικήν παράδοσιν, όπως ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος του «Πρώτου Θέματος». Να υποθέσω πως ισχύει το κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει; Να υποθέσω πως ακολουθούν το παράδειγμα του Παναγιωτάτου πάπα της Ρώμης που παρέσχεν άσυλον εις τον παραιτηθέντα προϊστάμενον των παιδεραστών ιερέων, καρδινάλιον Λου της Βοστώνης, που έφυγε νύκτωρ από τις ΗΠΑ;
  Είπαμε πως ο πατριάρχης προήγαγε πρόσφατα τον πρώην Λέρου σε μητροπολίτην Γάνου και Χώρας. Μήπως οφείλει παράλληλα για να κλείσει τα στόματα των καχύποπτων, να διακηρύξει και την αθωότητα του δεσπότη από τις τόσες πολλές και από τόσες πλευρές προερχόμενες κατηγορίες;
  Το «Πρώτο Θέμα» σημειώνει επίσης πως αν ο Άγιος Νεκτάριος δεν ήταν δεσπότης αλλά απλός αρχιμανδρίτης θα καθαιρείτο. Και ώ τι σύμπτωσις. Αρχιμανδρίτης της ίδιας περιοχής Δωδεκανήσου, ο πανοσιολογιώτατος Μιχαήλ της νήσου Κώου βρήκε, την ίδια χρονιά που ξέσπασε η κρίση και λύθηκαν οι γλώσσες των πιστών, άσχημα τον μπελά του για παρόμοια υπόθεση, όχι όμως με αγοράκια αλλά με τρία κοριτσάκια (ο αρχιμανδρίτης «αρνήθηκε ότι τα παρενόχλησε σεξουαλικά επισημαίνοντας ότι απλώς τα χάιδεψε στην πλάτη…..»)

  Διαβάζω στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 13/12/2005, πως
  η πανοσιολογιότης του ο πατέρας Μιχαήλ Σαφάς κλείστηκε στο μπαλαούρο για 17 χρόνιαγια αποπλάνηση ανηλίκων (προσωρινώς, μέχρι να λάμψει η αλήθεια). Οποίον όνειδος! Η Αγία Σκέπη ας τον σκέπει.

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=13.12.2005,id=91312152-

  Κύριε Ροϊδη μου, μια και βρισκόμαστε στα Δωδεκάνησα, φέουδον ως γνωστόν του Σεπτού οικουμενικού θρόνου, επιτρέψατέ μου να επανέλθω αργότερα με περίεργες ιστορίες.

 6. Ο/Η xasodikis λέει:

  Αγαπητέ Ροΐδη

  Είναι καθ’ οιονδήποτε τρόπο διασταυρωμένες αυτές οι πληροφορίες και οι καταγγελίες;
  Δεν ρωτάω γιατί αμφιβάλλω για εσάς, αλλά για την πηγή σας (εφημερίδα «Πρώτο θέμα»), τις δημοσιογραφικές της μεθόδους και την εν γένει αξιοπιστία της.
  Κινδυνεύετε να σας μηνύσουν τίποτα «Παναγιότατοι», και αυτό καθόλου δεν θα ήθελα να το δω…

 7. Ο/Η roidis λέει:

  Αγαπητέ xasodikis,
  Το «Πρώτο Θέμα» όσον αφορά σε κάτι τέτοια ρεπορτάζ είναι πιστεύω αξιόπιστο, και ιδιαίτερα σε αυτό το ποστ…
  Χαρακτηριστικά, θα αναφέρω ότι 2 εβδομάδες πριν το «Πρώτο Θέμα» 10 Απρ. 2005 αναφέρει ότι η υπουργός Παιδείας κα Γιαννάκου, όταν ανακοινώθηκε η πράξη παραίτησης του ιεράρχη για «λόγους υγείας» δεν ικανοποίησε τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και ζητά άμεσα να ενημερωθεί από το Πατριαρχείο για την εξέλιξη της υπόθεσης.
  1. Επίσης υπηρεσιακός παράγων του Υπουργείου αναφέρει (το έγραψαν και άλλες εφημερίδες) ότι: «Τα όσα κατήγγειλαν οι κάτοικοι της Λέρου και της Καλύμνου στη τριμελή Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για πιθανή σεξουαλική κακοποίηση δεκάχρονων αγοριών από τον δεσπότη, είναι πολύ σοβαρά και αφορούν σε ποινικά κολάσιμες πράξεις που διαδραματίστηκαν στην ελληνική επικράτεια».

  2. Επίσης, όταν η πολυσέλιδη έκθεση της Εξαρχίας διαβάστηκε μπροστά σε όλους τους συνοδικούς μητροπολίτες, ο κ. Νεκτάριος άκουγε με χαμηλωμένο το βλέμμα. Η Εφημερίδα αναφέρει ότι το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει απευθυνόμενος προς τον Οικ. Πατριάρχη ήταν:» Σας παρακαλώ, μπορείτε να με αφήσετε να κάνω Πάσχα ως δεσπότης»;…Και τελικά η παραίτηση συμφωνήθηκε να ισχύσει από τις 16 Μαΐου 2005….

  Δεν θα με χάλαγε να μου έκαναν μήνυση πάντως φίλε Χασοδίκη. Υπάρχει σοβαρός λόγος που το λέω. 🙂

 8. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Φίλτατε Χασοδίκα,
  πρέπει να είσθε τω όντως χασοδίκης για να εκφράζετε αυτού του είδους τις απορίες. Αν τα αναγραφόμενα ήταν ψευδή, ο Παναγιώτατος όφειλε προ πολλού να είχε μηνύσει το Πρώτο Θέμα, ή έστω να εκδόσει μια διάψευση. Το Θέμα πουλάει 250.000 φύλλα και άρα θα διαβάζεται τουλάχιστον από μισό εκατομμύριο αναγνώστες. Ο Ροϊδης κι ο Λασκαράτος μαράνανε το πατριαρχείο; Εμείς είμαστε απλοί αναμεταδότες μη διαψευσμένων ειδήσεων. Ξέρετε η σιωπή του πατριαρχείου σε εκατοντάδες δημοσιεύματα και τηλεοπτικές εκπομπές δεν είναι χρυσός.

  Δείτε φίλτατε Χασοδίκα άλλη μια ιστορία που συνέβη εις την επικράτειαν του Σεπτού ΟΙκουμενικού Θρόνου, εις την παννίερον μονήν της Αποκαλύψεως. Σεξ, οικόπεδα και ντόλτσε βίτα εις τον οίκον των ακτημόνων και παρθένων μοναχών. Ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής της, εξ όσων γνωρίζω μετεπήδησε εις την Εκκλησίαν των Παλαιοημερολογιτών της οποίας τυγχάνει μητροπολίτης.

  Ρεπορτάζ του ΒΗΜΑΤΟΣ:

  Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

  «Η Μερτσέντες με τον οδηγό», «τα καθίσματα», «ο σκύλος δαγκώνει» και «οι πόρτες ανοίγουν με ριμόουντ» είναι οι τέσσερις φράσεις-κλειδιά που ξεκλειδώνουν το μυστήριο του ερωτικού και οικονομικού σκανδάλου της Μονής του Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου
  Οι απολαύσεις ενός μοναχού
  Σόδομα και Γόμορρα στο νησί της Αποκάλυψης

  Παρά ταύτα ο ιερομόναχος Μιχελής όπως και οι μοναχοί Γρύλλης και Κοτσάνης διεκδικούν μια πρωτοτυπία: δεν κατόρθωσαν να στραφεί προς το πρόσωπό τους μόνο το βλέμμα της ελληνικής πολιτικής εξουσίας αλλά και του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος ζήτησε από τον νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Σάββα Καραγιάννη, όταν αυτός του εξέθεσε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μονή του Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου, να ενεργήσει με τέτοιον τρόπο ώστε «το μαχαίρι να φθάσει στο κόκαλο».

  Ας δούμε όμως την υπόθεση που δεν έχει διχάσει απλώς την Πάτμο αλλά συγκλονίζει όλη την Ελλάδα από την αρχή. Οταν έκανα γνωστό τον λόγο της αποστολής του «Βήματος» στην Πάτμο, όλοι σχεδόν οι συνομιλητές μου έλεγαν: «Ακόμη ένας δημοσιογράφος που ήρθε να ερευνήσει για τη Μερτσέντες με τον οδηγό και για τα «καθίσματα»». Αν δεν καταλάβατε, όπως βεβαίως δεν κατάλαβα και εγώ, η Μερτσέντες ήταν το αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσε ο ιερομόναχος Γεράσιμος Μιχελής, ο οποίος εκτός των άλλων ήταν και ο εν λευκώ ­ ή, πιο σωστά, ελέω Θεού διαχειριστής ­ της περιουσίας της ιστορικής Μονής του Ιωάννου του Θεολόγου στο νησί και τα «καθίσματα» ήταν τα άλλοτε μικρά εκκλησιαστικά κτίσματα τα οποία έχουν μεταβληθεί σε πολυτελείς βίλες.

  Στην είσοδο μάλιστα αυτών των ιερών κτισμάτων, που είναι απρόσιτα για τους πιστούς, μπορεί κανείς να διακρίνει απαγορευτικές πινακίδες ή πινακίδες του τύπου «o σκύλος δαγκώνει». Τα «καθίσματα», που βρίσκονται στην Κουμάνα, στην Παναγιά Γαβρά και στον Οσιο, στις Αλυκές, διαθέτουν επιπλέον σύγχρονα συστήματα ασφαλείας. «Οι πόρτες ανοίγουν με ριμόουντ», μου είπαν, «ώστε να αποφεύγουν οι ιδιοκτήτες τους ανεπιθύμητους επισκέπτες». Ποιοι ήταν οι «ιδιοκτήτες»; Ο ιερομόναχος Μιχελής και δύο ακόμη μοναχοί της Μονής, οι οποίοι είχαν φροντίσει να κλείνουν έξω από την… οικία τους τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Ο λόγος είναι προφανής: ήθελαν να αποφεύγουν τα αδιάκριτα βλέμματα. Οι μοναχοί της Μονής, με άλλα λόγια, επεδίωκαν να είναι «μικροί κροίσοι».

  Μικροί; Τρόπος τού λέγειν, διότι τα γεγονότα ομιλούν περί του αντιθέτου. Αν είστε ιστορικοί, ασφαλώς και θα γνωρίζετε ότι κάποτε η Πάτμος ανήκε στη Μονή του Ιωάννη του Θεολόγου και όχι το αντίθετο. Ισως αυτό να ερμηνεύει, εκτός των άλλων, και δύο γεγονότα: το πρώτο είναι η ιδιαίτερη σχέση που έχουν αναπτύξει οι κάτοικοι με τη Μονή, η οποία ξεφεύγει από τα πλαίσια της θρησκευτικής ευλάβειας. Το δεύτερο, η ιδιοκτησιακή κυριαρχία της Μονής, ακόμη και σήμερα, στο νότιο τμήμα του νησιού, καθώς το υπόλοιπο είχε δωρηθεί στην κοινότητα, περίπου από το 1600.

  * Το μισό νησί στο σφυρί

  Η εναπομείνασα περιουσία σε γη της Μονής αποτέλεσε μάλλον το δέλεαρ για τους μοναχούς της, οι οποίοι, ερήσθω εν παρόδω, αποτελούν ένα είδος κράτους εν κράτει στο νησί. Ο λόγος είναι η τεράστια περιουσία που διαχειρίζονται, η εξαιρετική τουριστική αξία της Μονής και το γεγονός ότι απολαμβάνουν μιας σχετικής αυτονομίας, αφού η Πάτμος, όπως και όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

  Πριν από τέσσερα χρόνια περίπου το Πατριαρχείο εξέδωσε μια απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν οποιαδήποτε περαιτέρω εκποίηση της περιουσίας της Μονής, το ύψος της οποίας παραμένει αδιευκρίνιστο. Οπως αδιευκρίνιστη παραμένει και η αιτιολογία της απόφασης ­ εκτός και αν είχαν περιέλθει στη διάθεση του Πατριαρχείου στοιχεία για ατασθαλίες. Γεγονός είναι πάντως ότι η απόφαση αυτή ουδέποτε τηρήθηκε. Ως υπαίτιος γι’ αυτό υποδεικνύεται ο ιερομόναχος Γεράσιμος Μιχελής, ο οποίος είχε αναλάβει να διαχειρίζεται την περιουσία της Μονής. Ο ίδιος, όπως και ορισμένοι άλλοι μοναχοί, είχαν στήσει, όπως καταγγέλλουν παράγοντες του νησιού, ένα κτηματομεσιτικό γραφείο που ξεπούλησε σχεδόν το μισό νησί που ανήκε στη Μονή.

  Ηδη στη διάθεση του αντεισαγγελέα της Κω κ. Γιώργου Μπούτσικου, ο οποίος διερευνά την υπόθεση των οικονομικών ατασθαλιών κατ’ εντολήν του προϊσταμένου του, εισαγγελέα Εφετών κ. Γιώργου Σαμίτα, έχουν περιέλθει στοιχεία για τις κομπίνες που έστηναν οι μοναχοί της Μονής. Το κύκλωμα, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, λειτουργούσε με ποικίλους τρόπους.

  Ο πρώτος ήταν ότι συνομολογούσαν με διάφορα άτομα της εμπιστοσύνης τους, ερωτικούς συντρόφους τους ή ακόμη και συγγενείς τους, προσύμφωνα για διάφορα τμήματα γης. Για τα προσύμφωνα αυτά εισέπρατταν μια συμβολική προκαταβολή, την οποία κατέθεταν στο ταμείο της Μονής. Ακολούθως τα άτομα που είχαν συνάψει τα προσύμφωνα έβρισκαν πραγματικούς αγοραστές και πουλούσαν τα αγροτεμάχια ­ στην πραγματικότητα ήταν οικόπεδα ­ στην πραγματική τους τιμή. Τα συμβόλαια υπογράφονταν απευθείας με τη Μονή, στην οποία όμως ουδέποτε κατετίθεντο τα πραγματικά ποσά, παρά μόνο αυτά που περιλαμβάνονταν στα προσύμφωνα και υπελείποντο συνήθως της πραγματικής εκτίμησης της Εφορίας.

  Μια δεύτερη κομπίνα που έβρισκε ευρεία εφαρμογή στο νησί ήταν η χρησικτησία. Εχουν ήδη καταγραφεί περιπτώσεις κατά τις οποίες κάτοικοι της Πάτμου ­ και όχι μόνο ­ έχουν προσποριστεί τεράστιες εκτάσεις με αυτόν τον τρόπο. Οι ίδιοι δηλαδή οι μοναχοί «δώριζαν» στην ουσία τεράστιες εκτάσεις για τα δεδομένα του νησιού σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, συνηγορώντας ότι πράγματι οι εκτάσεις αυτές τούς ανήκαν λόγω χρησικτησίας. Μάλιστα λέγεται ότι οι ίδιοι φρόντιζαν ακόμη και για την εξεύρεση ψευδομαρτύρων που βεβαίωναν στα αρμόδια δικαστήρια του… λόγου το αληθές.

  Η τρίτη κομπίνα έχει καταγραφεί ως «προικοδοσία». Η κομπίνα αυτή έχει διάφορες εκφάνσεις, καθώς αφορούσε κυρίως την «προικοδοσία» των ερωτικών συντρόφων των μοναχών. Τα άτομα δηλαδή που «φιλοξενούνταν» τις νύχτες στα «καθίσματα» είχαν και μια ευκαιρία να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα.

  Οπως και αν έχει, ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Πάτμου εμφανίζεται πρόθυμος να δώσει τα στοιχεία που διαθέτει στον αντεισαγγελέα της Κω κ. Γ. Μπούτσικο, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί για την υπόθεση των οικονομικών ατασθαλιών. Το ερώτημα όμως που ανακύπτει είναι ως πού θα φθάσει το μαχαίρι, το οποίο κατά την έκφραση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου θα πρέπει να αγγίξει το κόκαλο. Και τούτο διότι κάτοικοι του νησιού εμφανίζονται απρόθυμοι να καταθέσουν.

  * Υψηλές διασυνδέσεις

  Οι λόγοι που επικαλούνται είναι πολλοί. Κατ’ αρχάς είναι η απόσταση. Το να μεταβεί κάποιος από την Πάτμο στην Κω προϋποθέτει κόστος σε χρόνο και χρήμα. Δεύτερον, κυριαρχεί ο φόβος, τόσο για τον διασυρμό της Μονής, που αποτελεί το κύριο τουριστικό αξιοθέατο του νησιού και ως εκ τούτου βασικό οικονομικό έσοδο, όσο και εξαιτίας των «υψηλών διασυνδέσεων» που διατηρούν οι μοναχοί, κυρίως με την πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία της Δωδεκανήσου. «Οι βουλευτές της περιοχής μπορεί να μην κατάφερναν να μεταθέσουν έναν φαντάρο, αλλά για τον ιερομόναχο Γεράσιμο όλα ήταν δυνατά» είναι η έκφραση που ακούγεται στο νησί. Το τρίτο, είναι η διατήρηση της ­ έστω και κακά εννοούμενης ­ κοινωνικής ισορροπίας στο νησί. Είναι ενδεικτικό ότι το σόι του ιερομονάχου Γεράσιμου, ο οποίος είναι το 16ο παιδί μιας πολυπληθούς οικογένειας, είναι τεράστιο. Ισως αυτό να ερμηνεύει και την «κοσμοσυρροή» που παρατηρήθηκε στις εκδηλώσεις αποδοκιμασίας του δημάρχου της Πάτμου κ. Ματθαίου Μελιανού, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ τού να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση.

  Οι «εκδηλώσεις διαμαρτυρίας» όμως, όπως και η στάση των παραγόντων της περιοχής, καθώς και του σημερινού ηγουμένου, του αρχιμανδρίτη Αμφιλοχίου, είναι μία άλλη ιστορία, εξίσου αποκαλυπτική της εικόνας που εμφανίζει σήμερα η Πάτμος.

  «Υπέρ αδυνάτων και πασχόντων»
  Οι «ιστορίες» που διηγούνται στο νησί είναι πολλές και αποκαλυπτικές. Η πρώτη, για παράδειγμα, αφορά έναν νεαρό ο οποίος κάποτε υπήρξε υπαίτιος ενός τροχαίου ατυχήματος που είχε αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρη σε όλη της τη ζωή μια κοπέλα. Οι γονείς της υπέβαλαν μήνυση εναντίον του νεαρού, ο οποίος κινδύνευε να χάσει ακόμη και το σπίτι του, καθώς η υπόθεση επιδικάστηκε εις βάρος του. Διεσώθη όμως χάρη στην παρέμβαση ενός μοναχού, ο οποίος δεν τον βοήθησε απλώς να επανακτήσει τη χαμένη περιουσία του αλλά και να την αυξήσει ­ έστω και αν εκ των υστέρων, λόγω της ανάγκης του να φτιάξει τη ζωή του, απεδείχθη αγνώμων προς τον ευεργέτη του.

  Βεβαίως δεν είναι ο μοναδικός ευεργετηθείς. Η ιστορία των «κοινών λογαριασμών» στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας μοναχών με συγγενείς τους ή ακόμη και ερωτικούς συντρόφους τους είναι ήδη γνωστή. Εσχάτως μάλιστα ένας από τους μοναχούς απέσυρε όλες τις καταθέσεις που είχε σε κοινούς λογαριασμούς στο υποκατάστημα της Εθνικής στην Πάτμο και τις μετέφερε σε κατάστημα της Καλύμνου. Ταυτοχρόνως «έκλεισαν» και λογαριασμοί συγγενικών του προσώπων, οι οποίοι αν και του συμπαραστάθηκαν στην τελευταία δοκιμασία που πέρασε μετά την ποινή η οποία του επεβλήθη από το Πατριαρχείο, εν τούτοις δεν εκδηλώνουν ιδιαίτερα φιλικά αισθήματα απέναντί του. Και αυτό παρ’ ότι σε αγοραπωλησίες μοναστηριακής γης εμφανίζονται να είναι ιδιαίτερα ευνοημένοι, αφού «πλήρωναν για δύο στρέμματα τα οποία στην πραγματικότητα ήταν πέντε».

  Το ΒΗΜΑ, 16/05/1999 , Σελ.: A51
  Κωδικός άρθρου: B12578A511
  ID: 154827

 9. Ο/Η atheofobos λέει:

  Αγαπητέ μου κ.Ροϊδη και Λασκαράτο
  δεν μου έγινε απόλυτα σαφές.
  Εάν χαϊδεύω μόνο αγοράκια γίνομαι μητροπολίτης ενώ αν χαϊδεύω μονο κοριτσάκια μένω απλά αρχιμανδρίτης;

 10. Ο/Η sfrang λέει:

  Μπα μπα, κάνουν τέτοια πράγματα οι μητροπολίτες?
  Καλέ είναι συκοφαντίες 😛

 11. Ο/Η Yochanan λέει:

  «Αιδώς να λιδωρείτε”αγίους” αρσενοκοίτας»

  1. O τράγος δεν ήταν γκει αλλα παιδόφιλος. Εχει τεράστια διαφορα και ειναι λαθος να ταυτιζεις τα δυο.

  2.Δεν κατηγορουμε τους τραγους επειδη ειναι γκειδες αλλα επειδη καιτι γκει ειναι οι πρωτοι που βγαζουν την μεγαλυτερη χολη και το πιο ποταπο μισος για τους αλλους ομοφιλοφιλους. Τους κατηγορουμε δηλαδη ως υποκριτες και κυριως ως μισανθρωπους και παιδεραστες.

  3. Φυσικα για το 2 δεν φταινε οι ιδιοι οι παπαδες σαν προσωπα αλλα η ομοφοβικη και μισανθρωπη θρησκεια τους. Εκείνοι ομως επιλεγουν ελευθερα να κηρθηουν το μισος που πρεσβευει αρα η κριτικη τους ειναι θεμιτη.

 12. Ο/Η Yochanan λέει:

  «14 ἰδὼν δὲ ὁ ᾿Ιησοῦς ἠγανάκτησε καὶ εἶπεν αὐτοῖς· ἄφετε τὰ παιδία ἔρχεσθαι πρός με, καὶ μὴ κωλύετε αὐτά· τῶν γὰρ τοιούτων ἐστὶν ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ.» Μαρκ 10.14

  Οι παπαδες νομίζω εχουν παρανοήσει τι εννουσε ο χριστός οταν ελεγε «έρχεσθαι προς με»* Εκτός αν πιστέυουν οτι και αυτος ηταν παιδόφιλος.

  *Για να μην πω και για το «τῶν γὰρ τοιούτων εστιν η βασιλεία του Θεού»

 13. Ο/Η claire λέει:

  Πότε θα τελειώνουμε επιτέλους με την θρησκεία-εκκλησία, βασικό προπαγανδιστή-δημιουργό εγκεφάλων θύματος-θύτη γλύφτη της εκάστοτε εξουσίας;

 14. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Έτσι γαλουχείται η νεότης (Μέρος 1ον)

  Κληρικοί φοιτητές Ιερών Πανεπιστημίων με γυναικείες περούκες.

  Κύριε Ροϊδη, Με αφορμήν την Σταυροφορίαν των Αγίων Θεσσαλονίκης και Καλαβρύτων, κληρονόμων του Μεγαλέξαντρου κατά των Γυφτοσκοπιανών, με σκοπόν την ανάκτησιν εδαφών, σας καθιστώ κοινωνόν του προβληματισμού μου, κατά πόσον θα δυνηθούν να πολεμήσουν μερικοί φοιτηταί του Ιερού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι οι γυναικείες περούκες θα δημιουργούν πρόβλημα με το κράνος και την λοιπήν πολεμικήν εξάρτησιν, ασφυξιογόνας μάσκας κλπ.
  Επειδή πρόκειται δια την χρυσήν νεολαίαν μας, τον ανθόν της Ελληνοορθοδοξίας, την εθνικήν πρωτοπορίαν, παρακαλώ προτείνατε λύσιν.

  * Σκάνδαλο στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης
  Κληρικοί με γυναικείες περούκες
  Τρεις ιερωμένοι αποπέμφθηκαν για ανάρμοστη συμπεριφορά και επτά σπουδαστές αποβλήθηκαν

  ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ
  Περούκες αντί για βιβλία στα ντουλάπια σπουδαστών εκκλησιαστικής σχολής! Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στα αμφιθέατρα, σκανδαλίζοντας φοιτητές, καθηγητές και στελέχη των τεσσάρων Ανωτέρων Εκκλησιαστικών Σχολών της χώρας, αλλά και τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, στους οποίους έφθασε η πληροφορία για το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Θεσσαλονίκη. Τον περασμένο Δεκέμβριο και ενώ ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος επισκεπτόταν τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ´ στην Αγία Εδρα, τρεις κληρικοί, που σπούδαζαν στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή της συμπρωτεύουσας, απεπέμφθησαν κατηγορούμενοι για ανάρμοστη συμπεριφορά, ενώ με αποβολή τιμωρήθηκαν άλλοι επτά σπουδαστές της σχολής, οι οποίοι είναι λαϊκοί. Οι τρεις κληρικοί διέμεναν στο οικοτροφείο της σχολής και, όπως λένε συμφοιτητές τους, κάποια στιγμή άρχισαν να εμφανίζουν περίεργη συμπεριφορά. «Εξαντλήσαμε όλη μας την αυστηρότητα επειδή πρόκειται για σχολή στελεχών της Εκκλησίας και οι συγκεκριμένοι σπουδαστές έχασαν την έξωθεν καλή μαρτυρία» δηλώνει στο «Βήμα» ο διευθυντής της σχολής κ. Χριστόφορος Κοντάκης.

  Οι λόγοι της αποπομπής των άτακτων σπουδαστών από τη σχολή ποικίλλουν. Κάποιοι λένε ότι είχαν στην κατοχή τους γυναικείες αποκριάτικες περούκες. Αλλοι, ότι ο έγγαμος ιερέας ανέλυε στους νεαρότερους σπουδαστές τις σεξουαλικές του σχέσεις με την πρεσβυτέρα του και ότι παρακολουθούσε σεξουαλικού περιεχομένου DVD. Και άλλοι ότι είς εκ των αγάμων κληρικών έστελνε μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου σε άλλον σπουδαστή της σχολής. Οι τρεις κληρικοί εστάλησαν πίσω στις Μητροπόλεις όπου υπηρετούν και σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη έχουν αποκλειστεί απ’ όλες τις εκκλησιαστικές σχολές της χώρας. Ωστόσο η επικύρωση των ποινών τους θα πρέπει να γίνει και από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας στο οποίο υπάγονται αυτές οι σχολές.

  Ο Μητροπολίτης στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται ο ένας από τους δύο κληρικούς δήλωσε στο «Βήμα» ότι ζήτησε τα αποτελέσματα της έρευνας της σχολής προκειμένου να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων κατά του κληρικού του. Πρόκειται για ιεράρχη ακριτικής περιοχής, ο οποίος, όπως επισημαίνει, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το γεγονός δεν επέτρεψε στον κληρικό να ιερουργήσει ώσπου να αποσαφηνιστεί η κατάσταση. Εύχομαι, προσθέτει, «όλα να έχουν προέλθει από μια παρεξήγηση. Θεωρώ όμως αδιανόητο ένας έγγαμος κληρικός να αναλύει τις σεξουαλικές του σχέσεις στους άλλους σπουδαστές».

  Ο δεύτερος ιεράρχης που βρίσκεται στην κεντρική Ελλάδα και στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται οι άλλοι δύο κληρικοί σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες απέπεμψε ήδη από την επαρχία του τον έναν από τους δύο ιερείς.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους κληρικούς διεξάγεται ανάκριση και από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης – στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται η Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή – καθώς θα πρέπει να αποσαφηνιστεί αν παρέβησαν τους Ιερούς Κανόνες προκειμένου στη συνέχεια να παραπεμφθούν σε εκκλησιαστικό δικαστήριο.

  Οι επτά λαϊκοί σπουδαστές, ηλικίας από 18 ως 22 ετών, απεβλήθησαν για μερικές ημέρες και ορισμένοι από αυτούς αποκλείστηκαν από τις εξετάσεις του εξαμήνου, καθώς κατηγορήθηκαν ότι βρίζονταν μεταξύ τους και χρησιμοποιούσαν λέξεις και φράσεις που δεν ταιριάζουν στο περιβάλλον της σχολής και σε ανθρώπους οι οποίοι προετοιμάζονται για να γίνουν στελέχη της Εκκλησίας.

  Το σκάνδαλο έλαβε διαστάσεις θρίλερ αμέσως μόλις ξέσπασε. Πολλά ελέχθησαν για όσα διαδραματίστηκαν στη Σχολή. Το ζήτημα απασχόλησε πολλούς ιεράρχες οι οποίοι ζήτησαν να ενημερωθούν, καθώς στο παρελθόν ένα ανάλογο γεγονός είχε προκαλέσει πολλά προβλήματα επί χρόνια στον Αρχιεπίσκοπο της περιοχής όπου εκτυλίχθηκε.

  Ο διευθυντής της Σχολής κ. Χριστόφορος Κοντάκης επισημαίνει στο «Βήμα» ότι αρχικά ελέχθησαν φοβερά πράγματα. Οταν, προσθέτει, «έμαθα τι ακουγόταν, κάλεσα το συμβούλιο των καθηγητών και δόθηκε η εντολή για τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου. Τελικά είχαμε μόνο μία μαρτυρία και, παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία με μία μόνο μαρτυρία, λάβαμε μέτρα. Ολοι οι υπόλοιποι μάρτυρες διέψευδαν τις καταγγελίες και αποδείχθηκε ότι αυτά που ελέχθησαν προήλθαν από κάποιου είδους παραποίηση των γεγονότων. Λάβαμε όμως μέτρα με αποπομπές και αποβολές φοιτητών κατ’ αρχήν διότι ο Αρχιεπίσκοπος, που είναι ο πνευματικός μας ηγέτης, μας έχει δώσει την εντολή να «πάρουμε κεφάλια». Επρεπε να αποκατασταθεί το όνομα της σχολής αλλά και να παραδειγματισθούν οι υπόλοιποι φοιτητές, και εξαντλήσαμε όλα τα όρια της αυστηρότητάς μας».

  Οι περούκες πάντως που βρέθηκαν στην κατοχή φοιτητή, σύμφωνα με τον κ. Κοντάκη, δεν ήταν τελικά παρά ευκαιρία παρεξήγησης.«Κάποιος ρουμανικής καταγωγής φοιτητής άλλαξε δωμάτιο και κατά τη μετακόμιση διαπιστώθηκε ότι κατείχε αποκριάτικες περούκες. Οταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις απέδειξε ότι εργαζόταν κατά τη διάρκεια των Αποκριών και είχε στην κατοχή του τις περούκες ώσπου να τις πάει στην πατρίδα του» εξηγεί ο διευθυντής της σχολής.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η φημολογία για όσα εκτυλίχθηκαν στο οικοτροφείο της σχολής συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί ποινές.

  Η Εκκλησιαστική Σχολή της Θεσσαλονίκης όπως και οι υπόλοιπες τρεις (Ιωαννίνων, Αθήνας και Χανίων) πριν από περίπου έναν χρόνο και ύστερα από μακροχρόνιες συζητήσεις και αντεγκλήσεις με νόμο της υπουργού Παιδείας κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου μετετράπησαν σε ακαδημίες και στο μέλλον οι φοιτητές θα εισέρχονται μέσα από το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο και αναδιοργανώνονται προκειμένου να λειτουργήσει βάσει όσων προβλέπει η νομοθεσία. Μάλιστα η Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης χαρακτηριζόταν η καλύτερη και η πιο άρτια οργανωμένη στη χώρα, και γι’ αυτό αποτελούσε πρότυπο και για τις υπόλοιπες.

  Το ΒΗΜΑ, 14/01/2007 , Σελ.: A41

 15. Ο/Η xasodikis λέει:

  Roidis

  Με αποστομώσατε!

  Λασκαράτε

  Μη με πιάνετε από το μαλλί αγαπητέ, εγώ με το μέρος σας είμαι: εφόσον έχετε γνώση των (ενδεχόμενων) συνεπειών των όσων γράφετε, εμένα δεν μου πέφτει λόγος και αρκούμαι να τα διαβάζω.
  Επιτρέψτε μου πάντως να παρατηρήσω ότι το «εμείς είμαστε απλοί αναμεταδότες μη διαψευσμένων ειδήσεων», από καθαρά νομικής πλευράς, δεν στέκει…

 16. Ο/Η nag λέει:

  αυτος ο κρητικος θα ειναι απο τους τραμπουκους, ψευτοπαλληκαραδες των ζωνιανων. και δεν καταλαβα που ειναι το προβλημα δηλαδη να πασπατευεις κανα παιδακι. εξαλλου η θρησκεια τους που τους νουθετει με ορισμενες ποινικως κολασιμες πραξεις ειναι αναγνωρισμενη απο το κρατος. αρα ειναι καθολα νομιμοι και να ασελγουν και να κλεβουν και ακομα ακομα να δολοφονουν. στο πυρ το εξωτερον θα καειτε κ.κ. Ροΐδη και Λασκαράτε(και τα παπουτσια σας μαζι)

 17. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Έτσι γαλουχείται η νεότης (Μέρος 2ον).

  α)Μιλώντας για τα Ιερά Πανεπιστήμια που ίδρυσε η κυβέρνηση της ΝΔ, όπου οι φοιτητές θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις με προφορική συνέντευξη και συστατική επιστολή του επίσκοπου, θυμήθηκα έναν δηλητηριώδη υπαινιγμό του καθηγητού πρωτοπρεσβύτερου κ.Μεταλληνού, ο οποίος όπως και οι υπόλοιποι καθηγητές της Θεολογικής διαφώνησε, ως θιγόμενος, με τα περίεργα αυτά Πανεπιστήμια: «…«…λυπούμαι να πω ότι σε ηλικία 18 ετών ο Γιοσάκης είχε τις καλύτερες συστατικές επιστολές» (Καθημερινή 24 Νοεμβρίου 2005).
  http://www.femnetsalonica.gr/ekk-kathimerini-24-11-05.htm – 7k –

  β)Πολλοί θα θυμούνται πως η κυβέρνηση είχε διορίσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων, τον οπλοφόρο αρχιμανδρίτη και συνεργάτη του μοναχού Βαβύλη, πανοσιολογιώτατο Νικόδημο Φαρμάκη, το πνευματικό τέκνο του κ.Καλλίνικου δεσπότη Πειραιά, ηγούμενου της «Χρυσοπηγής», ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους υγείας μετά τις εναντίον του κατηγορίες από κάποιον νεαρό θεολόγο-ιεροψάλτη και μερικούς ακόμη πιστούς. Αντιγράφω από σχετική συζήτηση στη Βουλή με αφορμή ερώτηση του Νίκου Κωνσταντόπουλου.

  http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=es050328.txt – 280k –

  «ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης)…………
  …..Πράγματι την 15η Σεπτεμβρίου του 2004 προτάθηκε και στη συνέχεια στις 14 Οκτωβρίου ορίστηκε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης με εισήγηση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αγγελόπουλου, Προέδρου του Συμβουλίου.
  Συνομολογώ πράγματι, ατυχής η επιλογή. Σημειώνω όμως ότι κατά τον χρόνο του ορισμού του δεν βαρυνόταν με οποιαδήποτε ενοχοποιητική σκιά. Ακόμα να σημειώσω ότι αμέσως μετά από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και τη διατύπωση των σε βάρος του καταγγελιών, ο αρχιμανδρίτης παραιτήθηκε από το συμβούλιο της εταιρείας και η παραίτησή του, όπως είναι αυτονόητο, έγινε αμέσως δεκτή.
  Περισσότερα για τη πάταξη της διαφθοράς –τα μέτρα, δηλαδή, που έχουμε πάρει- θα μου επιτρέψετε να πω στη δευτερολογία μου.
  ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
  Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όσα μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί δεν επαρκούν. Δεν τα υποβαθμίζω, δεν τα υποτιμώ, αλλά δεν επαρκούν. Και θα σας έλεγα μην εφησυχάζετε και μην αδρανείτε.
  Υπάρχει παρακρατικό κύκλωμα. Γνωστές ξένες μυστικές υπηρεσίες έχουν διεισδύσει σε καίριους θεσμούς. Αγοράζουν και πουλάνε χαλκευμένα σενάρια και παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια. Στα Ιεροσόλυμα, στην Ιταλία, στην Αλβανία, στον εκκλησιαστικό χώρο και στον οικονομικό τομέα χτυπήθηκαν καίρια εθνικά συμφέροντα, ξεπλύθηκε χρήμα, πουλήθηκαν κειμήλια, διακινήθηκαν ναρκωτικά, όπλα και πληροφορίες.
  Το κράτος δεν μπορεί να είναι τηλεθεατής και αναγνώστης, ούτε βεβαίως το θέμα του παρακρατικού κυκλώματος είναι υπόθεση επικοινωνιακής και διαφημιστικής εκστρατείας. Ποιος καθορίζει τις εθνικές αποστολές και την εξωτερική πολιτική; Οι Βαβύληδες είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά. Είναι πολιτική παράκρουση να γίνονται φίρμες και κεντρικά πρόσωπα κρύβοντας πίσω τους το πραγματικό πρόσωπο του παρακράτους και της διαπλοκής.
  Υπάρχουν κυκλώματα, μηχανισμοί στη δικαιοσύνη που προαναγγέλλουν τις επικείμενες πολιτικές αποφάσεις, κύριε Υπουργέ, για την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Όπως επίσης, στο εσωτερικό της ΕΥΠ και της Αστυνομίας γίνεται πόλεμος αλληλοεξόντωσης διαφόρων κέντρων.
  Θα σας το πω ευθέως: Το «Γιοσάκειο και το Βαβύλειο άγος» δεν είναι σύμπτωμα συγκυρίας. Είναι πολιτικό το θέμα. Είναι υπόθεση δημοκρατίας. Διαλύστε με δημοκρατική νόμιμη διαδικασία τη «Χρυσοπηγή» και όλες τις παραθρησκευτικές οργανώσεις. Παρέχουν κάλυψη σε έκνομες δραστηριότητες παρακρατικών πλοκαμιών. Δώστε στη δημοσιότητα τους κληρικούς και ιεράρχες που οπλοφορούν. Είναι περίπου εβδομήντα τον αριθμό. Δημοσιοποιείστε και ελέγξτε κάθε δωρεά και ευεργέτημα προς εκκλησιαστικούς φορείς και κάθε παροχή από αυτούς προς τρίτους.
  «Οι Φίλοι του Τζανείου», μία άλλη οργάνωση του κ. Καλλίνικου, τι ρόλο παίζει στον Πειραιά και ποια είναι η στελέχωση του διοικητικού της συμβουλίου; Βάλτε πολιτικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο στις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΥΠ και σε τομείς της Αστυνομίας, όπως τα ναρκωτικά και το οικονομικό έγκλημα.
  γ)Τέλος θα ήθελα να προτείνω στον Παναγιώτατο Άνθιμο, όταν εισβάλλει στα Γυφτοσκόπια, να θέσει επικεφαλής των ελληνορθόδοξων κομμάντος του τον ιερέα του που τον περασμένο Αύγουστο ανατίναξε το αυτοκίνητο ενός χασάπη επειδή υποψιαζόταν πως τα είχε με την παπαδιά του. Η είδηση είχε κάνει το γύρο του κόσμου.

  Orthodox priest in attack charges

  news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6952100.stm – 38k –

 18. Ο/Η zaphod λέει:

  Χαριτωμένο!

  ΤΟ πιο ωραίο πάντως είναι πως απ ότι διαβάζω στα σχόλια του Λασκαράτου πως ο εν λόγω Παναγιότατος προβιβάστηκε!
  Άρα η συμπεριφορά του θεωρήθηκε πρέπουσα και αγία φαντάζομαι

  love&kisses
  zaphod

 19. Ο/Η gaios λέει:

  Αγαπητέ «Ρ» θα έγραφα μεγαλύτερο σχόλιο επί του εξαισίου post σου, αλλά είδα και άκουσα στην TV για το δάκρυ που ξέφυγε του Καραμανλή κατά την επίσκεψή του στον Μακαριότατο, και έκτοτε ξερνάω κάθε δέκα λεπτά. Συγνώμη, να μου ξανάρθε…

 20. Ο/Η gaios λέει:

  Α, μου πέρασε λίγο. Όταν πιάσεις τον τόμο με τα όργια, οικονομικά – σεξουαλικά και κτηματικά της μονής της Πάτμος, ειδοποίησέ με. Έχω μερικά στοιχεία. Το κακό για τον πρώην ηγούμενο και τους συν αυτώ ήταν ότι έφτασαν και στο Φανάρι στο οποίο υπάγεται…

  Συγνώμη, μου ήρθε ακόμη ένα κύμα σπανακόριζου (Παρασκευή γαρ, ημέρα νηστείας και προσευχής).

 21. Ο/Η Under Const-Action λέει:

  Στο πόνημα του «Τοτέμ και ταμπού» ο Σίγκμουντ Φρόυντ περιγράφει τις παραδόσεις μιας φυλής της νήσου Παπούα, όπου η διαδικασία κοινωνικοποίησης και πλήρους ένταξης των νέων στη ζωή της κοινότητας ολοκληρώνεται με μία τελετή, κατά την οποία οι γηραιότεροι της φυλής μεταφέρουν τη γνώση και τη σοφία τους στα νέα μέλη, εκσπερματώνοντας στα στόματά τους.
  Το γεγονός βέβαια, ότι έκτοτε έχει μεσολαβήσει ένας ‘Διαφωτισμός’ και μία ‘Ταξική Χειραφέτηση’ ουδόλως φαίνεται να επηρεάζει τους εν Ελλάδι οπαδούς του Ταλιμπανισμού.

 22. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Σινεφίλ μητροπολίται

  Κύριε Ροϊδη,
  έχω αδικήσει τους Άγιους Πατέρες γι’αυτό επιτρέψτε μου να επανορθώσω, παρουσιάζοντας την περίπτωση ενός μητροπολίτου φιλότεχνου. Όπως διαβάζω στο «Πρώτο Θέμα» (22/1/2006-σελ.49), ανάμεσα σε άλλα πολλά κωμικοτραγικά, η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης ο Πατριάρχης της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης, Συρίας, Αραβίας, Πέραν του Ιορδάνου, Κανά της Γαλιλαίας και Αγίας Σιών κ.κ.Θεόφιλος προήγαγε στα πλαίσια της Αυτοκάθαρσης του πατριαρχείου του σε μητροπολίτη αρχιμανδρίτη ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 7μηνη φυλάκιση «για ανήθικη συμπεριφορά μέσα σε σινεμά της Αθήνας». Η εφημερίδα αναφέρει το όνομά του, αλλά εγώ από την υπόθεση κρατώ μόνο το γεγονός πως στο σεπτόν πατριαρχείον υπάρχουν σινεφίλ μητροπολίται.
  Για τον διορισμό αυτό υπήρξαν αντιδράσεις του
  παραγκωνισμένου μητροπολίτη Πέτρας Κορνήλιος ο οποίος όπως διαβάζω στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Νέοι Άνθρωποι» (9.12.2005) του καταδικασμένου για εκβιασμούς επιχειρηματιών Μεγάλου Άρχοντα Οφικκιάλιου, Μεγάλου Σταυροφόρου του Τάγματος του Παναγίου Τάφου και αρχηγού της ‘Εθνικής Συμμαχίας» Εντιμότατου και Ελλογιμώτατου κ.Γρηγόρη Μιχαλόπουλου (εκτίει την ποινή εκτός φυλακών για λόγους υγείας), δήλωσε: «Θα μας πάρουν με τα γιούχα. Θα αρχίσει ο Τύπος…να θυμάται» . Για την Ιστορία, η εφημερίδα αναφέρει πως το ατυχές περιστατικό συνέβη στον γνωστό κινηματογράφο υψηλής Τέχνης («Λαϊκό» τον χαρακτηρίζει) «Αρίωνα», που αν δεν απατώμαι βρίσκεται κάπου στα πέριξ της Ομόνοιας.

  Η ύπαρξη καλλιεργημένων κινηματογραφόφιλων μητροπολιτών με παρηγορεί κάπως από το σοκ που υπέστην διαβάζοντας σε δεκάδες δημοσιεύματα του Τύπου πάρα πολλά περιστατικά κληρικών των Ιεροσολύμων που εφέροντο να ομιλούνσε γλώσσα δεκανέως του προπολεμικού Πυροβολικού ή να συμπεριφέρονται ολότελα ανάρμοστα. O Συνοδικός αρχιμανδρίτης Φώτιος για παράδειγμα, απόφοιτος δημοτικού, διακρίνεται για την ειλικρίνειά του που την εκδηλώνει ακόμη και ενυπόγραφα (ανορθόγραφα), απευθυνόμενος σε αντίπαλης φράξιας επίσκοπο: «Μωρή πατσαβούρα τακουνού….που έδωσες τα κειμήλια του Αγίου Τάφου στον….». Αργότερα έγινε γνωστός από τις τηλεοπτικές μούτζες που έστελνε στους ρασοφόρους αντιπάλους του.
  «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»-3.4.’05, Βλ. και «Εποχή»:
  http://www.epohi.gr/gerasimos_columns_1042005.htm – 12k –

  Ακόμη και η Αυτού Θειοτάτη κλπ κλπ κλπ ο τ.πατριάρχης Ειρηναίος, εκλεκτός του κ.Χριστόδουλου, καταθέτοντας στις ανακριτικές αρχές του Ισραήλ για πρώην εκλεκτό συνεργάτη του και κρατικό λειτουργό, τον συκοφάντησε ως «μπάσταρδο» και «σκατάνθρωπο». Κύριε Ροϊδη μου αυτό δεν είναι λεξιλόγιο και συμπεριφορά πατριαρχών, αλλά μαουνιέρηδων.

  Ελευθεροτυπία – Απογευματινή Αδέσμευτη Εφημερίδα Ειρηναίος στις ανακριτικές αρχές του Ισραήλ: «Ο Τριανταφυλλάκης είναι μπάσταρδος και σκατάνθρωπος». Ω, τι κόσμος (και λόγος) παπά. …
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=26.02.2005,id=55050040 – Παρόμοιες σελίδες

 23. Ο/Η doctor λέει:

  Το ξαναλέω: η Χριστιανική Ηθική οδηγεί στο «παρά φύσιν», ο βασανισμός του σώματος οδηγεί σε ψυχικές διαταραχές.
  Δεν υπάρχει πιο ισχυρό ένστικτο από την libido και όσο οι ιεράρχες επιμένουν σε αυτή τη διαστροφή, τόσο θα έχουμε τέτοια φαινόμενα.

  doctor

 24. Ο/Η Τυχαίος λέει:

  Αγαπητέ γιατρέ κάνεις λάθος,
  όπως αποδεικνύουν τα ίδια τα πράγματα, ο έρως για το χρήμα και την εξουσία είναι ισχυρότερος από τη libido…

  Αγαπητέ Λασκαράτε,
  βλέπω ότι κρατάτε αρχείο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όσο δεν υπάρχει η ελάχιστη συνείδηση και το στοιχειώδες φιλότιμο στους κρατικούς (πολιτικούς και δικαστικούς) λειτουργούς, όλες οι ανάλογες περιπτώσεις που κάθε τόσο θα βγαίνουν στη φόρα, μόνο την όρεξη για πιπεράτα του Έλληνα θα καταφέρνουν να γαργαλούνε.
  Προσωπικά ελάχιστα -έως καθόλου- με απασχολούν οι ερωτικές (ή «πολιτιστικές») περιπέτειες οποιωνδήποτε. Αυτό που με προβληματίζει είναι η θεσμική αδυναμία να ελεγχθεί αυτό το τόσο μεγάλο παρακράτος, με την τόση μεγάλη παρα-οικονομική δραστηριότητα.
  Κάποτε πίστευα πως υπήρχε πρόβλημα προσώπων. Τώρα όμως βλέπω ότι περισσότερο το πρόβλημα είναι θεσμικό. Στην Ελλάδα υπάρχουν 5 εξουσίες, και από ότι βλέπω έχουν συμφωνήσει να μην πολυπειράζουν η μία την άλλη… Μόνο που και που να διαπλέκονται.

  Πέρα από τα πικάντικα, αγαπητέ Ροϊδη, εγώ θα ήθελα περισσότερο ο κόσμος να είναι ενημερωμένος για τη διοίκηση και την οικονομική διαχείριση αυτού του νπ που λέγεται Εκκλησία. Σας διαβεβαιώ, ότι εκεί τα πράγματα είναι τόσο (σκοπίμως) συγκεχυμένα και στονεινά, που ούτε δικηγόροι ή συμβολαιογράφοι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν το νομικό καθεστώς για υποθέσεις που πρέπει να χειριστούν.

  Α, μην το ξεχάσω,
  καληνύχτα μακαριώτατε.

 25. Ο/Η Νομίζω λέει:

  Ω! Τι έκπληξη!

 26. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Όταν οι μητροπολίτες παραβιάζουν την ομερτά, αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων πως σεβάσμιος μητροπολίτης αναφωνεί εις την Σύνοδον: «Παρούσα».

  Είθισται όταν ένας μητροπολίτης απειλείται να χάσει τον θρόνον του, αγανακτισμένος από την αδικίαν, να ανοίγει το στόμα του κι όποιον πάρει ο χάρος. Αντιγράφω από την Ελευθεροτυπία:

  «Η διαφθορά ενδημεί στην Ιερά Σύνοδο»

  Μια σκληρή σε ύφος επιστολή έλαβε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στα τέλη Ιανουαρίου, από τον μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητο.

  Το γηραιό ιεράρχη επισκέφθηκε επιτροπή μητροπολιτών για να δει την κατάσταση της υγείας του και να διαπιστώσει αν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του. Πριν πάει η επιτροπή, ο μητροπολίτης έστειλε στον αρχιεπίσκοπο επιστολή, χαρακτηρίζοντας την ενέργειά του «δαιμονική». Εκείνο που προκαλεί εντύπωση όμως είναι ότι στο τετρασέλιδο κείμενο ο 81 χρόνων Θεόκλητος αφήνει αιχμές για το «ήθος» μητροπολιτών, μιλά για «διαφθορά» εντός της Ιεραρχίας και ζητεί «κάθαρση». Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται σ’ ένα περιστατικό που έγινε στην Ιεραρχία το Μάιο του 1960 και το συνδέει με συμπεριφορές αρχιερέων τού σήμερα: «Αυτήν τη στιγμή έρχεται εις τον νούν μου κάποιο περιστατικό που έχει σχέσιν με τον αείμνηστον προκάτοχόν μου Κυρόν Ιερόθεον, εκ Καλαβρύτων ορμώμενον, άνδρα και λεβέντη συνάμα. Εγένετο λοιπόν συνεδρία της Ιεράς Συνόδου. Αρχικά εξεφωνούντο τα ονόματα των συνέδρων. Οταν λοιπόν εξεφωνήθη το όνομα μακαριστού αδελφού, ο αείμνηστος Ιερόθεος φώναξε «Παρούσα». Αναστάτωση εις την αίθουσαν. Φωνές, διαμαρτυρίες, σάλος, σχόλια… Το συμβάν όμως απεσιωπήθη εντός της αιθούσης. Κανείς δεν εκινήθη εναντίον του Ιεροθέου. Ολοι δάγκωσαν τη γλώσσα τους, ένοχοι και συνένοχοι».

  Και ρωτάει: «Σας ενδιαφέρει μόνον να διώξετε ένα γηραιόν αδελφόν, να κενωθή η έδρα και εκεί να τοποθετηθή ευνοούμενός σας; Η λέξη κάθαρση δεν μας εγγίζει; Προέχει η λασπολογία έναντι του Αιτωλίας και Ακαρνανίας, έναντι της διαφθοράς που ζει και εις τους κόλπους μας».

  ΘΩΜΑΣ ΤΣΑΤΣΗΣ

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 17/03/2003

  Ελευθεροτυπία – «Η διαφθορά ενδημεί στην Ιερά Σύνοδο»«Η διαφθορά ενδημεί στην Ιερά Σύνοδο». Μια σκληρή σε ύφος επιστολή έλαβε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στα τέλη Ιανουαρίου, από τον μητροπολίτη Αιτωλίας και …

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=17.03.2003,id=12158760
  Παρόμοιες σελίδες

 27. Ο/Η omadeon λέει:

  Καλησπέρα, μικρή μόνο υποσημείωση. Ο Χασοδίκης είναι ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ, το μπλογκ του είναι πολύ καλό. Μην τον αποθαρρύνετε, όσα λέει τα εννοεί, αλλά είναι λάτρης της λεπτομέρειας.

  Αχ Ροίδη, τα σεμινάριά σας ΔΕΝ τελειώνουν ποτέ, κι είναι πάντα σωστά. Σε λίγο δεν θα φτάνουν δέκα ζωές για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της εκκλησιαστικής διαφθοράς, αλλά χαλάλι σας.

 28. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Έκτακτη θλιβερά είδησις-Η Αρχιεπισκοπή μας εν Αμερική κινδυνεύει.
  (Η ζάπλουτη Καθολική Αρχιεπισκοπή έφτασε τα όρια της χρεωκοπίας, ξεπουλώντας ακόμη και κτίριά της)

  Η Ιερά Ελληνική Αρχιεπισκοπή Αμερικής αποζημιώνει αδρά θύματα παιδεραστών ιερέων.

  http://www.pokrov.org/display.asp?ds=Article&id=483

  Συγγραφέας: Theodore Kalmoukos

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/11/2007

  The National Herald ή «Εθνικός Κήρυξ»

  Archdiocese to Settle Misconduct Cases
  By Theodore Kalmoukos
  The National Herald
  BOSTON – The Greek Orthodox Archdiocese is about to agree to an out-of-court settlement concerning two old cases of sexual misconduct involving former priests – archimandrites from California – according to information obtained by the National Herald.

  read more

  Περιληπτική μετάφραση Λασκαράτου.
  Η ελληνική Αρχιεπισκοπή πρόκειται να συμφωνήσει σε εξωδικαστική διευθέτηση δυό παλιών υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης δυο πρώην αρχιμανδριτών της Καλλιφόρνιας Το κόστος αναμένεται 2 εκατομμύρια δολλάρια συν 300.000 δολλάρια νόμιμων φόρων. Η μια περίπτωση αφορά τον μακαρίτη πατέρα Σ.Αδαμάκη που δολοφονήθηκε το 2003 από κάποιον με τον οποίο είχε ιδιαίτερη σχέση. Ο Αδαμάκης είχε καταδικαστεί το 1990 για σεξουαλική κακοποίηση δυο εφήβων.
  Η άλλη υπόθεση αφορά τον Μιχαήλ Rymer, καθαιρεμένο ιερέα και τώρα μοναχό της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική (σ.Λ. Ρωσοαμερικανική), τον οποίο ένας Ελληνοαμερικανός κατηγορεί πως τον αποπλάνησε όταν ακόμη ήταν ενεργός ιερέας. Οι υποθέσεις δεν είχαν ανακοινωθεί στο Εκκλησίασμα ούτε στην Ιερά Σύνοδο. Πρόκειται για παλιές υποθέσεις που ανάγονται στην εποχή του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου (σ.Λ. του υμνητή της Χούντας που το ΠΑΣΟΚ αποκαλούσε CIAκωβο πριν τον αναγνωρίσει ως Εθνάρχη των Ελλήνων της Αμερικής). Ο ίδιος ο Ιάκωβος είχε εμπνεύσει και χειροτονήσει τον Αδαμάκη να γίνει παπάς την εποχή που ήταν παπαδοπαίδι στον ναό της Βοστώνης όπου ο Ιάκωβος εφημέρευε.

  Ο Εθν.Κήρυξ αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει με τον εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής επίσκοπο Τρωάδος Σάββα, ο οποίος όμως αναχωρούσε σε υπερατλαντικό προσκυνηματικό ταξίδι επικεφαλής νέων πιστών. Η Αρχιεπισκοπή έχει μέχρι τώρα πληρώσει 7-10 εκατομμύρια δολλάρια σε θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Άλλες δυό υποθέσεις εκκρεμούν στο μεταξύ πέραν όλων αυτών.

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ. (Τα κεφαλαία του Λασκ.)

 29. Ο/Η roidis λέει:

  omadeon, ποιος αποθαρρύνει τον Χασοδίκη βρε συ; Κουβέντα κάνουμε. Εκείνος ξέρει πόσο ευπρόσδεκτος είναι εδώ.
  🙂

 30. Ο/Η omadeon λέει:

  OK, μάλλον επρόκειτο για αστειϊσμό η φράση
  «πρέπει να είσθε τω όντως χασοδίκης για να εκφράζετε αυτού του είδους τις απορίες.» (του Λασκαράτου)

  Κάποιος με αποκάλεσε προχθές κι εμένα χασοδίκη και επηρεάστηκα!
  🙂

 31. Ο/Η Μύρων λέει:

  Το άρθρο και η αναπαραγωγή του, η αποκορύφωση του κιτρινισμού.

  «Μετά τις καταγγελίες αυτές, ο επικεφαλής της Εξαρχίας, μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίος, δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη, ούτε καν να κοιτάξει στα μάτια τις παιδοψυχολόγους. Κρατούσε το κεφάλι ανάμεσα στα χέρια του, παρακαλώντας προφανώς να είναι όλα αυτά που ζούσε ένας κακός εφιάλτης….»

  Αυτά και τα υπόλοιπα δεν κάνουν ούτε για καλοκαιρινή παράσταση στο Δελφινάριο.

 32. Ο/Η omadeon λέει:

  Εντάξει κ. Μύρων, δεν συμφωνούμε απαραίτητα με αυτό το στυλ της περιγραφής, αλλά μάλλον ασχολείστε -ως συνήθως- με ΤΥΠΟ και όχι με ΟΥΣΙΑ.

  Γιατί δεν δίνετε τη συμπαράστασή σας στο ξεσκέπασμα όλων αυτών των κατάπτυστων ανθρώπων, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις; Σε τι θα διαφωνήσουμε τώρα; Στο κίτρινο ή μπλε στυλ;

 33. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Οmadeon,
  ασφαλώς και αστειευόμουνα και καθόλου δεν ήθελα να θίξω τον φίλο χασοδίκη. Απλά μου έδωσε πάσα με το ψευδώνυμό του και έπαιξα. Είναι φανερό πως μίλησε με ενδιαφέρον για μας, αλλά βρήκα τις ανησυχίες του υπερβολικές. Ενάντια στον Νεκτάριο της Λέρου γράφτηκαν και ειπώθηκαν τόσα πολλά κι αυτός διέψευσε μόνο μια επιστολή-την κατήγγειλε ως πλαστή- την οποία υποτίθετο πως είχε στείλει στον πρόεδρο του Αρ.Πάγου για να εκβιάσει τον δεσπότη Θηβών. Για τα υπόλοιπα σιωπή. Νομίζω πως αν η χριστιανική του εγκαρτέρηση και μεγαλοψυχία τον εμπόδισαν να μηνύσει το Πρώτο Θέμα, δεν τον εμπόδιζαν να διαψεύσει τις κακοήθειες. Το όφειλε στο ποίμνιό του, στο οποίο το πατριαρχείο οφείλει να εξηγήσει τα αίτια της παραιτήσεώς του. Δεν θεωρώ λοιπόν πως δεν δικαιούσαι-αντίθετα νομίζω υποχρεούσαι- να ρωτάς τι έγινε με τις φοβερές καταγγελίες που δημοσίευσε μια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας. Είναι αυτονόητο πως όταν καταγγέλονται κακουργήματα και μάλιστα σε βάρος παιδιών, ζητάς εξηγήσεις. Ο Ν.Κωνσταντόπουλος του ΣΥΝ μήνυσε την εφημερίδα για δημοσίευση κουτσομπολιού μιας κυρίας της Αρχιεπισκοπής σε βάρος του, πολύ αθωότερο, οι βουλευτές του ΣΥΝ κατήγγειλαν τον κ.Τριανταφυλόπουλο για κάποιο αναπόδεικτο υπαινιγμό και η εφημερίδα καταδικάστηκε. Αυτή είναι η αυτονόητη συμπεριφορά των αθώων. Όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και τόσοι πολλοί από πολλές μεριές σε κατηγορούν και σωπαίνεις είναι αυτονόητο πως θα ερωτηθείς γιατί δεν απαντάς. Μπορούσε το πατριαρχείο να έχει δώσει εξηγήσεις. Το ξαναλέω. Η σιωπή δεν είναι χρυσός.

  Ιδού τώρα η επιλεκτική διάψευση του κ.Νεκτάριου στην τελευταία παράγραφο του ρεπορτάζ της εφημερίδας ΝΕΑ που ακολουθεί. Δεν έχουμε κανένα λόγο να την αμφισβητήσουμε.

  Χριστόδουλος κατά Ιερώνυμου
  Διαψεύδει ο Αρχιεπίσκοπος ότι γνώριζε τον αρχιμανδρίτη Ι.Γιοσάκη
  31/1/2005 19:47
  Στην αντεπίθεση πέρασε τη Δευτέρα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, καταδικάζοντας τους επικριτές του, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι γνώριζε τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη.

  Εξαπέλυσε επίθεση και εναντίον των μητροπολιτών Θηβών, Ιερώνυμο και Ζακύνθου, Χρυσόστομο, για τα όσα δήλωσαν, αφήνοντας αιχμές εναντίον του Μακαριοτάτου για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πριν από τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές του Μαΐου του 1998.

  «Η επίσκεψη του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη, τη συνοδεία ανωτάτου δικαστικού, στον Μητροπολίτη Θηβών, λίγο πριν από την Αρχιεπισκοπική εκλογή, είναι παντελώς άγνωστη στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Χριστόδουλο, υπέρ του οποίου δήθεν ενήργησε ο Γιοσάκης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.

  Επισημαίνεται «αντιθέτως, όπως προκύπτει από έγγραφη καταγγελία του ιεροδιάκονου Ίγκορ Χλοπόνιν, υπήρχαν πολύ στενές σχέσεις μεταξύ του κ. Ιερωνύμου και του Γιοσάκη».

  Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται «είναι απορίας άξιο, γιατί ο Μητροπολίτης Θηβών δεν κατήγγειλε τότε στα αρμόδια όργανα της Ιεράς Συνόδου τα περί της επισκέψεως που ο ίδιος σημειώνει ότι δέχθηκε».

  Όσον αφορά δε την καταγγελία του κ. Ιερώνυμου, όπου ο Ιεράρχης άφησε να εννοηθεί ότι ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε με επιστολή του μητροπολίτη Λέρου κ. Νεκταρίου προς τον τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. Σ. Ματθία , αναφέρεται ότι ο ίδιος ο κ. Νεκτάριος έχει αποδοκιμάσει την επιστολή αυτή ως πλαστή και ανύπαρκτη.

  ekloges.dolnet.gr/2007/news/article.asplngInstID=5&lngEntityID=597915&lngDtrID=-1 – 20k –

  Μύρωνα συμφωνώ μαζί σου. Αν οι επίσκοποι του πατριαρχείου είχαν συγκλονιστεί από τις καταγγελίες, δεν θα προήγαγαν τον φερόμενο ως ένοχο. Μπορείς να μας εξηγήσεις παρακαλώ γιατί δεν διαψεύδουν ούτε αυτοί τα δημοσιεύματα της εφημερίδας στον βαθμό που τους αφορούν;

 34. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Ιερέας ιδιοκτήτης πορνείου ανδρών, καταγγέλεται από τον πρόεδρο των κληρικών και προάγεται από τον κ.Χριστόδουλο σε επίσκοπο.

  Φίλε Τυχαίε
  συμφωνώ μαζί σου πως οι ερωτικές ενασχολήσεις των μητροπολιτών είναι το λιγώτερο. Αν τις επισημαίνω είναι για να υπογραμμίσω την απίστευτη ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ του επισκοπάτου. Η παιδεραστία αφαλώς δεν εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία. Πρόκειται για ειδεχθές κακούργημα. Συμφωνώ πως το οικονομικό σκάνδαλο είναι απείρως μεγαλύτερο και μαζί με αυτό η αλλοίωση των συνειδήσεων των ανθρώπων μέσω της έμπρακτης διδασκαλίας του φαρισαϊσμού, της λατρείας του άνομου πλούτου και της εξουσιομανίας.
  Καταγγελίες όμως σαν κι αυτήν που αναδημοσιεύω παρακάτω, είναι ζήτημα πολύ περισσότερο από ροζ ειδήσεις και δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους, όταν μάλιστα γίνονται από τα χείλη του προέδρου του εργατικού σωματείου των ιερέων (Ιερό σύνδεσμο κληρικών Ελλάδος,ονομάζουν το συνδικαλιστικό τους όργανο), ο οποίος επισημαίνει στο κρατικό ραδιόφωνο την συνενοχή του αρχιεπισκόπου, χωρίς να ιδρώσει κανένα αυτί:

  The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-02-11Καταγγελία για μητροπολίτη ιδιοκτήτη αντρικού πορνείου … χωρίς όμως να εισακουστεί, ότι ένας υποψήφιος μητροπολίτης διατηρούσε πορνείο ανδρών. …
  http://www.hri.org/cgi-bin/brief?/news/greek/eragr/2005/05-02-11.eragr.html – 31k – Προσωρινά αποθηκευμένη – Παρόμοιες σελίδες

  Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-02-11ESPRESSO: Μητροπολίτης διατηρούσε ιερό… «πορνείο ανδρών». Συνέντευξη – βόμβα του γραμματέα του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος. …
  http://www.hri.org/news/grpapers/typos/2005/05-02-11.typos.html – 27k – Προσωρινά αποθηκευμένη – Παρόμοιες σελίδες

  Καταγγελία για μητροπολίτη ιδιοκτήτη αντρικού πορνείου

  Επίσης, άλλη μία καταγγελία-βόμβα έγινε στη ΝΕΤ 105,8 δια στόματος του γ.γ. του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας Ευστάθιου Κολλά, ο οποίος αποκάλυψε ότι είχε ενημερώσει τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, χωρίς όμως να εισακουστεί, ότι ένας υποψήφιος μητροπολίτης διατηρούσε πορνείο ανδρών. «Είναι ελάχιστοι, όσοι δημιουργούν προβλήματα στην Εκκλησία και είναι αυτοί, που μπήκαν στην Εκκλησία για να κρύψουν με τα ράσα τους τις βρωμιές τους και τις κοιλιές τους», δήλωσε ο πατήρ Κολλάς και συμπλήρωσε, «ανησυχώ ποιοι θα είναι αυτοί, που θα αναλάβουν την κάθαρση. Ποιοι διαθέτουν καθαρά χέρια για να κάνουν κάτι τέτοιο. Από τους αρχιερείς δεν περιμένω τίποτα. Πρέπει να συγκροτηθεί ένα εκκλησιαστικό δικαστήριο από επισκόπους, έγγαμους ιερείς και πιστούς».

  Η ίδια είδηση στην Ελευθεροτυπία (11.2.2005). Ο πορνοβοσκός ανδρών ιερέας,προήχθη από τον αρχιεπίσκοπο σε επίσκοπο:

  «……Εντύπωση όμως προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ευστάθιου Κολλά, Γενικού Γραμματέα του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας: «Είχαμε προειδοποιήσει τον Αρχιεπίσκοπο για κάποιον ότι διατηρούσε πορνείο ανδρών και τον προώθησε επίσκοπο…», είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

  …………………………………………………………………………………

  Και πρόσθεσε: «Είχαμε προειδοποιήσει και μάλιστα για κάποιον στον Αρχιεπίσκοπο, μέσα στη Σύνοδο που πήγαμε, ότι δεν είναι απλώς πού…ης αλλά διατηρεί και πορνείο ανδρών και τον προώθησε επίσκοπο. Αρα εδώ έχουν γίνει παιχνίδια…».

  Θ.ΤΣ.

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=11.02.2005,id=54430760,67664680,89871912,81838248,32493864,49822792

 35. Ο/Η vasikos metoxos λέει:

  Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια….

 36. Ο/Η Τυχαίος λέει:

  Ο π. Κολλάς θα είχε κάποιο δίκιο, αν τολμούσε να ασχοληθεί, πέρα από τις ροζ δραστηριότητες συναδέλφων του, με τις θεσμικές ανωμαλίες που διέπουν τη λειτουργία του εφημεριακού κλήρου. Ο ίδιος μου θυμίζει απολιθώματα της επταετίας που θεωρούσαν τον εαυτό τους τιμητή των πάντων.

  Για να σε κάνω να υποψιαστείς, αγαπητέ Λασκαράτε, και χωρίς να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, γιατί θα χρειαζόμουν βιβλία ολόκληρα, ο π. Κολλάς καλά θα έκανε να ασχοληθεί και με κάποια από τα εξής:

  -παράτυπες διασπάσεις ενοριών προκειμένου να δημιουργηθούν (ανύπαρκτες) εφημεριακές θέσεις. Ξέρετε πώς δημιουργούνται οργανικές ενοριακές θέσεις; Με ψευδείς βεβαιώσεις των μητροπολιτών.

  -παράτυπη πλήρωση οργανικών εφημεριακών θέσεων. Παρότι ο νόμος προβλέπει μια συγκεκριμένη διαδικασία, και απαιτεί και συγκεκριμένα προσόντα από την πλευρά του υποψηφίου, προκειμένου αυτός να καταλάβει μια ενοριακή θέση, τίποτα ποτέ δεν τηρείται. Ο δεσπότης διορίζει όποιον, όπου, όπως θέλει, και κανείς δεν ελέγχει.

  -παράτυπες (πολλές φορές εικονικές) συγκροτήσεις συμβουλίων (μητροπολιτικών και ενοριακών) τα οποία υποτίθεται διοικούν τα ανάλογα νπ. Τα μέλη του μητροπολιτκού συμβουλίου υποτίθεται βγαίνουν με κλήρωση για τριετή θητεία. Αν ελέγξεις τα δίπτυχα των μητροπόλεων της Ελλάδας, θα δεις ότι τα μητροπολιτικά συμβούλια αποτελούνται από τα ίδια πρόσωπα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μάλλον θα βγάζει η κληρωτίδα τους ίδιους συνέχεια…

  -παράτυπες (έως εικονικές) συγκροτήσεις φιλοπτώχων ταμείων (ξέρετε, κι αυτά είναι ξεχωριστά νπ). Ξέρετε πως διορίζονται τα εκκλησιαστικά συμβούλια; Απλά προτείνει εγγράφως κάποια ονόματα ο εφημέριος στον επίσκοπό του, αυτός τα περνά από το μητροπολιτικό συμβούλιο το οποίο εγκρίνει, και στέλνονται οι ανάλογοι διορισμοί στον εφημέριο προκειμένου να τους παραδώσει στα μέλη του συμβουλίου του. Κανένας έλεγχος ποτέ δε γίνεται. Ξέρω προσωπικά περίπτωση που ο παπάς πρότεινε ανύπαρκτους για μέλη, το μητροπολιτκό συμβούλιο ενέκρινε, και ο παπάς διοικεί την ενορία του βάζοντας υπογραφές για έξι, μία δικιά του και πέντε για τα ανύπαρκτα πρόσωπα. Αυτό συμβαίνει και στα φιλόπτωχα. Πώς σου φαίνεται αγαπητέ;

  -παράνομες αποσπάσεις κληρικών από οργανικές θέσεις σε μοναστήρια, προσκυνήματα, ιδρύματα κλπ. Το κράτος πληρώνει έναν παπά να εξυπηρετεί μια ενορία, και η εκκλησία τον αποσπά όπου βολεύει η συγκυρία και η σκοπιμότητα. Διορίζουν έναν σε κάποια δεύτερη θέση κάποιου ναού και καπάκι τον «αποσπούν» σε κάποιο προσκύνημα (που δεν δικαιολογεί οργανική θέση) προκειμένου να γίνεται η δουλειά τους.

  -καταστρατηγήσεις νόμων του κράτους. Επειδή θα σου φανεί λίγο (έως πολύ αόριστο) να σου πώ ένα πραγματικό παράδειγμα. Για να πουλήσει ένα μοναστήρι κάποιο ακίνητο, χρειάζεται έγκριση από το Σύνοδο, η οποία απαιτεί κάποια αιτιολογία. Δε χρειάζεται όμως έγκριση προκειμένου να το δωρίσει στη μητρόπολη για τους «ιεραποστολικούς» σκοπούς της. Ένα μοναστήρι λοιπόν δωρίζει το ακίνητο στη μητρόπολη, που τώρα το πουλάει αυτή χωρίς να χρειάζεται έγκριση, και το προϊόν το κατανέμει ανάλογα με τη συμφωνία. Τόσο απλά.

  -ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ. Να μην επεκταθώ. Να σου αναφέρω μόνο πως υπήρξε πρόσφατα παρέμβαση των οικονομικών ελεγκτικών υπηρεσιών στο προσκύνημα της Τήνου που επέβαλε πρόστιμα στους εκεί εφημερίους και το άλλο προσωπικό για φοροδιαφυγή. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την τελική έκβαση της υπόθεσης, γιατί υπήρξαν κάποιες ενστάσεις και προσφυγές. Αν κάποιος δώσει στο χέρι του παπά ένα ποσό, για οποιοδήποτε λόγο, αυτό θεωρείται τυχερό και δεν φορολογείται. Αν, για οποιοδήποτε λόγο, ο παπάς ζητήσει συγκεκριμένο ποσό, αυτό δεν είναι πια τυχερό. Επίσης, όσα μπαίνουν στα παγκάρια των εκκλησιών για παρακλήσεις κλπ, αυτά καταμετρώνται και μοιράζονται, οπότε δεν είναι τυχερά. Τίποτα δεν δηλώνεται όμως.

  -Εισφοροδιαφυγή. Τα περισσότερα προσκυνήματα (αυτά που έχουν και τα μεγαλύτερα έσοδα) δεν πληρώνουν τις εισφορές στα ταμεία ασφάλισης των κληρικών. Οι δε ενορίες που καταβάλουν τις εισφορές αυτές, ας πούμε κανονικά, κάνουν εικονικούς προϋπολογισμούς προκειμένου να πληρώνουν πολύ λιγότερα.

  -απάτες. Πάλι να σου πω ένα παράδειγμα για να γίνω συγκεκριμένος. Μια ενορία προσλαμβάνει έναν ψάλτη και συμφωνεί να του δίνει 300 ευρώ το μήνα. Στα βιβλία της καταχωρεί το καταβληθέν ως βοήθημα. Προσέχεις τα ωφέλη; Η εκκλησία φαίνεται ότι έχει δώσει βοήθημα σε κάποιο φτωχό, γλυτώνει τις όποιες εισφορές, ο δε ψάλτης εισπράττει ένα ποσό χωρίς να χρειαστεί να το δηλώσει πουθενά. Να μην αναφερθώ στα πλαστά τιμολόγια, τα εικονικά βοηθήματα, τους εικονικούς πλειστηριασμούς κλπ. Να ξέρεις πως το μεγαλύτερο ποσοστό από τις δαπάνες που η εκκλησία ισχυρίζεται ότι πάνε στο φιλανθρωπικό έργο, στην πραγματικότητα πάνε για την πληρωμή των «ημετέρων».

  Ξέρεις, αγαπητέ Λασκαράτε, όσο ασχολούμαι νιώθω μια ναυτία, οπότε καλό είναι να σταματήσω προς το παρόν.
  Και πάλι σου επαναλαμβάνω ότι οι διαστροφές και η υποκρισία των εκκλησιαστικών ταγών είναι το λιγότερο. Και καλά θα έκανε ο π. Κολλάς ή όποιος άλλος υποτίθεται ότι θέλει κάθαρση να πάρει θέση για τέτοια ζητήματα, και όχι για πασατέμπους…

 37. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Αγαπητέ Τυχαίε,
  παραβιάζεις ανοιχτές πόρτες. Συμφωνώ σε όλα όσα γράφεις, που δείχνουν άνθρωπο σοβαρό. Σου εξήγησα γιατί πιστεύω ότι και οι ροζ ιστορίες, ιδιαίτερα όσες είναι ποινικά κολάσιμες (παιδεραστεία-δεν το συζητώ, ίδρυση πορνείου, προσβολή δημόσιας αιδούς σε πορνοκινηματογράφο, σεξουαλική παρενόχληση υφισταμένου, συγκάλυψη κλπ) πρέπει να δημοσιοποιούνται αφού αναδεικνύουν την αβάσταχτη υποκρισία της εκκλησιαστικής ηγεσίας είτε αυτή λέγεται Βαρθολομαίος, είτε Χριστόδουλος, είτε Δημήτριος Αμερικής.
  Τυχαίε,
  γνωρίζεις άριστα τα εκκλησιαστικά και σωστά πεισημαίνεις την πρωτεραιότητα της οικονομικής διάστασης των σκανδάλων που επίτρεψέ μου να σου πω μου είναι και εμένα γνωστή και που δεν την έχουμε παραλείψει εδώ. Ίσως δεν την έχουμε αναδείξει όσο θα έπρεπε.
  Για τον ιερέα κ.Κολλά, νομίζω ότι πρέπει να έχεις αντιληφθεί τη γνώμη μου. Τον αποκάλεσα πρόεδρο σωματείου εργατικού και διορθώνω το εργατικού σε δημοσιοϋπαλληλικού. Έχει το σωματείο των ιερέων όλα τα στραβά του κυβερνητικού και εργοδοτικού εργατοπατερισμού, παρ’όλο που στον κ.Κολλά αναγνωρίζω πως έχει συγκρουστεί με την Αρχιεπισκοπή και για οικονομικά όταν θίγεται η τσέπη των απλών παπάδων(Σφετερισμός περιουσείας Ταμείου Κληρικών από Αρχιεπισκοπή), που κι αυτούς βέβαια δεν πρέπει να αποενοχοποιούμε συλλήβδην βάσει του αστείου μύθου του καλού παπά του χωριού. Αποκαλούνται Ιερός Σύνδεσμος κλπ γιατί τάχα μου δεν είναι εργαζόμενοι αλλά μεταφυσικοί λειτουργοί. Πληρώνονται από τον Καίσαρα, έχουν και τα τυχερά για να μεσιτεύουν στον Θεό που δεν ακούει απ’ευθείας τις προσευχές των παιδιών του-των δούλων του λένε αυτοί-αλλά απαιτεί την επί χρήμασι μεσολάβηση μαυροφόρου δημοσίου υπαλλήλου.
  Ο κ.Κολλάς επιτίθεται κατά καιρούς στους ομοφυλόφιλους δεσποτάδες-υπάρχουν αποκαλυπτικές συνεντεύξεις του επί του θέματος, κραυγαλέες, με πιό κραυγαλέα τη σιωπή της Συνόδου που τις αποδέχεται αφού δεν τολμά να τον τιμωρήσει ια τον διασυρμό της. Τον επικαλούμαι μόνο ως προς το σκέλος της γνωστής σε όλους φαρισαϊκής πραγματικότητας. Έχει μιλήσει απαξιωτικά και για τους ομοφυλόφιλους πιστούς με γλώσσα άκαρδου Κριτή της Παλαιάς Διαθήκης, ξεχνώντας πως υποτίθεται πως και αυτοί είναι πνευματικά παιδιά του, αφού κι αυτός αυτοαποκαλείται πατήρ. Ο πατήρ Κολλάς λοιπόν (δεν έχει σχέση με τον ομώνυμο συνάδελφό του παλιό συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ λεωφορείων-θυμάσαι τους Κολλάδες που έλεγε η Δεξιά) είναι νομίζω αδελφός του αρχιμανδρίτη Αθανάσιου Κολλά που στα 1978 έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον (πεθαμένο τώρα) μητροπολίτη Ηλείας Αθανάσιο που βρέθηκε νεκρός σε ιταλικό ξενοδοχείο, για τον οποίο στην Ηλεία κυκλοφορούν διάφορες φήμες (όχι μονο ροζ)καταγραμμένες σε παλιότερο τεύχος του Πρώτου Θέματος. Η Ιερά Σύνοδος αθώωσε τότε τόσο τον μητροπολίτη όσο και τον κατήγορό του αρχιμανδρίτη!!!. Έχει ίσως λοιπόν ο κ.Κολλάς προηγούμενα με τους δεσποτάδες που έχουν το «κουσούρι», γι’αυτό και του διαφεύγουν πάνω στον ιερό ομοφοβικό του ζήλο, τα οικονομικά των παπάδων που εύστοχα επιοσημαίνεις.
  Κατανοώ απόλυτα τη ναυτία σου αλλά σε παρακαλώ να συνεχίσεις να γράφεις εδώ για όποια πτυχή του εκκλησιαστικού σκανδάλου κρίνεις σημαντική. Το ποίμνιο μπορεί να προσποιείται πως δεν γνωρίζει (Θα τους κρίνει καλέ ο Θεός, εσύ να κοιτάξεις τις δικές σου αμαρτίες, Μη κρίνεις ίνα μη κριθείς κλπ), αλλά εμείς στο μέτρο των μικρών μας δυνάμεων θα του στερήσουμε αυτό το άλλοθι.
  Υ.Γ.
  Σου χρωστάω μια μικρή υπεράσπιση.
  Σε παλιότερο δημοσίευμα (ιερ.παιδερ. Ε) ο Μύρωνας προσπάθησε να απαξιώσει (Σχ.40: Μύρων:Tυχαίε
  συγνώμη ζητώ για το ύφος μου, πράγματι δεν μπορώ να μιμηθώ το δικό σου …
  « ένας μητροπολίτης μιά φορά και μιά Γαλλίδα … »)

  την πληροφορία σου (σχ. 38) για τον μητροπολίτη που παραιτήθηκε και τόσκασε στην με την Γαλλίδα φιλενάδα του. Έχει καταγραφεί λοιπόν η υπόθεση και δεν διαψεύστηκε από πουθενά, πρωτοσέλιδα στην ιερή Espresso. Μπράβο στην Πανιερότητά του, αλλά όχι με τα λεφτά μας. Ενώ έπρεπε να είχε καθαιρεθεί σύμφωνα με τους Κανόνες που υποστήριζε, εισπράττει όμως παχυλή μητροπολιτική σύνταξη και ιερουργεί όπου του γουστάρει διατηρώντας τον τίτλο του πρώην……….με την συνενοχή του κ.Χριστόδουλου και της Συνόδου:

  Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-01-17Espresso: «Μητροπολίτης εγκατέλειψε τη μητρόπολη για τα μάτια μιας γυναίκας». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Πέφτει ο «αέρας» Γιώργου». Ικανοποίηση ΝΔ, πρώτες σκέψεις στο …
  http://www.hri.org/news/grpapers/typos/2004/04-01-17.typos.html – 18k –

 38. Ο/Η Mastor λέει:

  Πέστα βρε Τυχαίε!

  Και για του λόγου το αληθές μπείτε στον κόπο να κάνετε το παρακάτω:

  1. Μπείτε στο site του εθνικού τυπογραφείου για ανεύρεση ΦΕΚ:

  http://www.et.gr/search_publication

  2. Επιλέξτε έτος

  3. Τεύχος Γ (προσλήψεις),

  4. Λέξεις κλειδιά: «Μητρόπολη»

  5. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  6. Απολαύστε κορόιδα που κάνετε τα χαρτιά σας στο ΑΣΕΠ πώς γίνονται οι δουλειές!

  Σημ. Φυσικά για τις θέσεις που καλύπτονται δεν υπάρχει προκήρυξη στο ΑΣΕΠ.

 39. Ο/Η Mastor λέει:

  Και για καλύτερα αποτελέσματα ψάξτε για:

  Λέξεις κλειδιά: “Μητρόπολη διορίζεται”

 40. Ο/Η Τυχαίος λέει:

  Φίλε Λασκαράτε,
  δεν διαφωνώ σχεδόν σε τίποτα από όσα έχεις πει, ούτε βέβαια και στα τελευταία.
  Νομίζω ότι η υποκρισία των ρασοφόρων γίνεται πολύ πιο φανερή στις μαύρες (βλέπε χρήμα) παρά στις ροζ αποχρώσεις της, για αυτό και επιμένω. Θεωρώ πάλι πως οι ερωτικές προτιμήσεις κάποιων από αυτούς δεν είναι κατακριτέες (εφόσον δεν είναι αξιόποινες, πχ. περιπτώσεις παιδεραστίας), και στη δική μας περίπτωση το να επιμένουμε σε αυτές μάλλον δίνει ένα χρώμα στα επιχειρήματά μας όχι και τόσο σοβαρό.

  Γνωρίζω προσωπικά κάποιον επίσκοπο (από αυτούς που δεν «ποιμαίνουν» μητρόπολη) που είχε κι αυτός «αμαυρώσει» το μητρώο του με «επίσκεψη» σε κεντρικό σινεμά. Αυτός λοιπόν κατά τα άλλα είναι ένας ευγενέστατος άνθρωπος, που σε καμία περίπτωση δεν έχει ενοχλήσει στο παραμικρό οποιονδήποτε, παρά μόνο περιφέρεται τα τελευταία χρόνια της ζωής του στα μεγάλα κοιμητήρια των Αθηνών και βγάζει το παντεσπάνι του. Βεβαίως και αυτός δεν καθαιρέθηκε, απλά τέθηκε στο περιθώριο από τον νυν (και οσονούπω πρώην) αρχιεπίσκοπο γιατί δεν είναι του κλίματος. Θεωρώ λοιπόν τέτοιους ανθρώπους καθόλου επιζήμιους και είμαι υποχρεωμένος να τους σεβαστώ και αν μπορούσα να τους υπερασπιζόμουν κιόλας.
  Αντίθετα, θεωρώ εκείνους τους φλογερούς περί ηθικής μαχητές, που πιθανόν να μην έχουν ανάλογες σαρκικές «εκτροπές» πλέον υποκριτές, κομπλεξικούς και επικίνδυνους. Νταβατζήδες της φιλανθρωπίας. Φέρτε μας για να δώσουμε εμείς, Κατά το εσείς θα πολεμήσετε, εμείς θα δοξαστούμε.

  Αγαπητοί Ροΐδη και Λασκαράτε,
  νομίζω ότι όσο επιμένουμε να περιορίζουμε το πρόβλημα σε προσωπικό επίπεδο δεν βγάζουμε τίποτα. Το ζήτημα δεν είναι ο Χριστόδουλος, ο Βαρθολομαίος ή δεν ξέρω γω ποιος άλλος. Τέτοιοι υπήρχαν και πριν από αυτούς και τέτοιοι θα τους διαδεχτούν, είναι νομοτελειακό αυτό.
  Υπάρχει τρόπος να δημιουργηθεί η πολιτική εκείνη βούληση που θα επιχειρήσει να επαναλάβει εκείνον τον άθλο του Ηρακλή; Να καθαρίσει αυτήν την κόπρον;

 41. Ο/Η xasodikis λέει:

  omadeon

  Ευχαριστώ για την συνηγορία 🙂

  Roidis, Λασκαράτος

  Ασφαλώς δεν τίθεται θέμα παρεξήγησης…

 42. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Φίλε Τυχαίε,
  Αν διαβάσεις προσεκτικά το 90-95% των όσων δημοσιεύτηκαν εδώ είναι υποθέσεις παιδεραστίας. Τα υπόλοιπα που τα έβαλα αν πασάν εγώ μόνο σε σχόλια-όχι ο Ροϊδης- έχουν αν πρόσεξες κάποια ιδιαίτερη χροιά. Βγάζουν γέλιο που γκρεμίζει την σοβαροφάνεια των εξουσιαστικών ηγεσιών που τα κουκουλώνουν και δεν είναι απλές υποθέσεις κάποιου αρχιμανδρίτη που συνελήφθη με κάποιον φαντάρο από αυτές που ξέρεις πως είναι πολυάριθμες δημοσιοποιημένες στον Τύπο και από τις οποίες δεν γράφτηκε εδώ ούτε λέξη. Τώρα μητροπολίτης που διατηρεί ανδρικό (και γυναικείο να ήταν υπάρχει θέμα τεράστιο) πορνείο και επί πλέον προάγεται από τον αρχιεπίσκοπο, άλλος μητροπολίτης στις τουαλέτες πορνοκινηματογράφου που καταδικασμένος γι’αυτό, προάγεται από πατριάρχη στα πλαίσια της αυτοκάθαρσης και παίρνει πόστο καίριο-δεν το έγραψα το πόστο για να μην τον φωτογραφήσω, έκρυψα και το όνομά του που το έγραψε η εφημερίδα-, μεγαλομητροπολίτης που συγκατοικεί με την οικονόμο του και συγγράφει την Κλείδα των Ιερών Κανόνων κλπ κλπ και για οικονομικά σκάνδαλα μαζί της καταδικασμένος, φοιτητές ιερών πανεπιστημίων με γυναικείες περούκες (θέμα και πολιτικό τα ιερά αυτά πανεπιστήμια), τάγκα εσώρουχα στην εκκλησιαστική βοήθεια για το τσουνάμι, ιερέας μέλος της επιτροπής κατά των σεξουαλικών παρενοχλήσεων ήρωας ερωτικών σκανδάλων, έ αυτά δεν κάνει να κρύβονται. Αν ήθελα να κουτσομπολέψω, ή να στραφώ κατά της ομοφυλοφιλίας των κληρικών-που ειλικρινά δεν με ενοχλεί καθόλου, με ενοχλεί η υποκριτική ηθικολογία των ομοφυλόφιλων επισκόπων που σπέρνουν ρατσισμό κατά των ομοφυλόφιλων-υπάρχουν τόσα πολλά περιστατικά στην Εσπρέσσο, στην Απογευματινή,στον Ελ.Τύπο, στην Ελ.Ώρα, στην Βραδυνή, στην Αυριανή, σε εβδομαδιαία life styl περιοδικά, σε έντυπα της ακροδεξιάς που τους εκβιάζανε συστηματικά, σε εκπομπές των Τράγκα-Τριανταφυλόπουλου, Στεφανίδου, Καρατζαφέρη, σε βιβλία του Γρ.Μιχαλόπουλου, σε βιβλία των Γ.Καρανικόλα (εξαιρετική περίπτωση έντιμου αγωνιστή της Αριστεράς), Σπ.Καρατζαφέρη στην ειδησεογραφία όλου του Τύπου με βιτσιόζες καλόγριες, ερωτύλους εξομολόγους, διάκους θυρωρούς πορνείων, διάκους μοντέλα, αλληλοκατηγορίες κληρικών κλπ κλπ ακόμη και στον «Ορθόδοξο Τύπο», που δεν θα φτάνανε 20 μπλογκς να τις καταγράψουνε. Άσε που σχεδόν κάθε οικονομικό σκάνδαλο που πιάνει κανείς στην Εκκλησία,έχει μέσα του και ροζ χρώμα, όπως τα οικόπεδα της Πάτμου κλπ κλπ.
  Συμφωνώ μαζί σου γι’αυτό και δεν είπα κουβέντα για την υπόθεση ενός άλλου σινεφίλ επισκόπου που την ξέρεις κι εσύ, καταγραμμένη στα ψιλά του Τύπου, υπόθεση που απασχόλησε όπως θα ξέρεις τη δικαιοσύνη αφήνοντας πίσω με την σε δεύτερη δίκη αθωωτική της απόφαση μια υποψία διαπλοκής, μπορεί βέβαια να πεις και οίκτου, ίσως οι δικαστές να μην θέλανε να δολοφονήσουν ηθικά τον άνθρωπο και καλά να κάνανε, αν έτσι βλέπανε και κάθε ταπεινό ανθρωπάκο που κάθεται στο σκαμνί για τέτοις υποθέσεις προσβολής της αιδούς. Και μόνο η δημοσίευση της απόφασης-γράφτηκε σε μικρή μερίδα του Τύπου- θα προκαλούσε τα γέλια του κόσμου. Τέλος πάντων δεν είμαστε κριτές της ηθικής κανενός ανθρώπου σε αυτό το επίπεδο, ανθρώπου μάλιστα που όπως πολύ σωστά λες δεν προκαλεί, και καμμιά διάθεση δεν έχουμε για κουτσομπολιό ή για να ρίξουμε κάποιον στην πυρά. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω.
  Εκεί μόνο που θα διαφωνήσω μαζί σου είναι πως οι Βαρθολομαίος, Χριστόδουλος κλπ αποτελούν προσωπικές περιπτώσεις. Εκλέχτηκαν από επισκοπικές πλειοψηφίες και το ήθος τους και τα έργα τους συνάπτονται με το ήθος των εκλεκτόρων τους και της Εκκλησίας. Ο ηγέτης δεν είναι ατομική περίπτωση, εκφράζει πολύ ευρύτερα πράγματα.

 43. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

  Και κάτι ακόμα φίλε Τυχαίε,
  Αν, λέω άν, κάποιος ομοφυλόφιλος επίσκοπος καθαιρεί και πετάει στον δρόμο τον φτωχόπαπα που χήρος με τρία παιδάκια, δίνει στέγη στη Ρουμάνα πρόσφυγα και μπορεί και να κοιμάται μαζί της στα κρυφά αφού οι απάνθρωποι Ιεροί Κανόνες δεν του επιτρέπουν δεύτερο γάμο, αυτός ο υποκρίταρος δεσπότης δεν πρέπει να ξεφωνηθεί; Υπάρχουν περιστατικά χήρων παπάδων καταδικασμένων στην μοναξιά με τα παιδιά τους στην ορφάνια χωρίς ούτε μια καλή μητριά, στο όνομα της ανήθικης ηθικής των δεσποτάδων. Κι αν, λέω άν, κάποιος φυγόστρατος παπάς με ζαρτιέρες, μας καλέσει να πολεμήσουμε και να σκοτωθούμε, αυτός θα μας ευλογήσει λέει τα όπλα, για να πάρουμε τα Τίρανα ή τα Σκόπια, ή την Αγιασοφιά, ή τη Σμύρνη, αυτός δεν πρέπει να ξεφωνηθεί;
  Βλέπεις πως το πράγμα δεν είναι πάντα απλό.

 44. Ο/Η Τυχαίος λέει:

  Αγαπητέ Λασκαράτε,
  η διαφορά μας απλά είναι στο ότι για μένα δεν είναι το ζητούμενο να αποκαλυφθεί και να ελεγχθεί η υποκρισία τέτοιων ανθρώπων, τη θεωρώ δεδομένη. Βλέπω ότι ξέρεις πολύ καλά πως οι περισσότεροι -σχεδόν όλοι- από αυτούς είναι φυγόστρατοι, τη στιγμή που εμφανίζονται όχι απλώς υπερπατριώτες και πατριδοκάπηλοι, αλλά εξαπολύουν μύδρους κατά ανθρώπων που για θρησκευτικούς ή πολιτικούς λόγους δεν επιθυμούν να στρατευθούν. Σε μένα είναι πάντα πολύ νωπές οι εικόνες παλαιότερων (πολύ) εκπομπών της τηλεόρασης, όπου ρασοφόροι με τη θέρμη του Κολοκοτρώνη κατακεραύνωναν χιλιαστές επειδή αρνούνταν να πάρουν όπλο.
  Από ότι καταλαβαίνω πάλι, ο ίδιος πιστεύεις ότι αν αποκαλύψεις την υποκρισία αυτών στα θύματά τους θα μπορέσεις κάπως να τα διαφωτίσεις και να τα απελευθερώσεις. Πιστεύω πως στην πράξη αυτό λειτουργεί αντίθετα από το επιδιωκόμενο, γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με σκεπτόμενους και στοιχειωδώς καλλιεργημένους ανθρώπους. Οι γριούλες και οι συνταξιούχοι της χωροφυλακής που αποτελούν το ποίμνιο δεν πρόκειται να πειστούν ακόμα κι αν πειστούν. Οι δε υπόλοιποι ξέρουν, και αυτό φαίνεται κάθε Κυριακή στις εκκλησίες, εκεί όπου γίνεται το πιο αντικειμενικό δημοψήφισμα. Στο κάτω κάτω εμένα πάλι δε με απασχολεί τί γνώμη έχει το ποίμνιο για τον ποιμένα. Με νοιάζει επιτέλους κάποτε ένας υπουργός, έστω ένας εισαγγελέας να κάνει τη δουλειά του.

  Τώρα για τις περιπτώσεις που αναφέρεις.
  Οι δεσποτάδες δεν εκλέγονται από πλειοψηφίες, αλλά διορίζονται μέσα από μια διοικητική νομενκλατούρα. Το δε επίπεδό τους είναι τέτοιο, ώστε να φαίνονται μπροστά τους οι τύποι που αναφέραμε ως χαρισματικοί φωστήρες.
  Οι παπάδες που μένουν χήροι, ας τα πετάξουν, να βρουν μια έντιμη δουλειά και να κάνουν οικογένεια. Δεν τους λυπάμαι που είναι θύματα των όρων του παιχνιδιού που οι ίδιοι υπηρετούν.
  Όσο για τις υποθέσεις παιδεραστίας, και πάλι το ζητούμενο είναι η (μη) αντίδραση της πολιτείας, και δη της δικαιοσύνης όπου σε τέτοιες περιπτώσεις υποχρεούται αυτεπαγγέλτως να παρεμβαίνει. Στην υπόθεση του Νεκτάριου ο πατριάρχης που τον κάλυψε και τον προήγαγε είναι ένα μέγεθος. Τί είναι όμως η αδράνεια της ελληνικής έννομης τάξης;

  Πάντως, εντελώς φιλικά, θα γελάσουμε περισσότερο αν τολμήσει να μπει ορκωτός στα άδυτα των μητροπολιτικών λογιστιρίων. Εκεί όπου οι κάθε είδους προσωπικές δαπάνες του μητροπολίτη και του περιβάλλοντός του αναβαπτίζονται και λαμβάνουν δημόσιο χαρακτήρα.

  Και τέλος ξαναρωτώ: Τί είναι αυτό που μπορεί να δώσει την πρώτη ώθηση στο να ξεκινήσει το ξεκαθάρισμα; Ας το αναζητήσουμε και ας δώσουμε και τη δική μας δύναμη.

 45. Ο/Η roidis λέει:

  Αγαπητέ Φίλε Τυχαίε,
  Διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον αυτά που γράφεις, είναι τόσο καθαρά διατυπωμένα και στη καρδιά της ουσίας… Προσυπογράφω μέχρι κεραίας, αλλά ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα το δικό μου, το δικό σου, και ας πούμε του κ. Λασκαράτου; Είμαστε ερασιτέχνες. Τι εννοώ; Αυτά μπορούμε και προλαβαίνουμε να γράψουμε, και επιλέγουμε την μία ή την άλλη οπτική με έναν ανύπαρκτο συντονισμό, ή μάλλον στοιχειώδη, για να είμαι ακριβής. Αν δεις στην αρχή του πριν 2 χρόνια το ιστολόγιο αυτό παραπατούσε ως αναφορά τι, και πότε θα το δημοσιεύει, και επίσης σημαντικό, αν προλαβαίνει(ω)…
  Με το χρόνο και με την ενθάρρυνση των αναγνωστών ανώνυμων και επώνυμων προχώρησε και τώρα αρχίζει, θέλω να πιστεύω, κάπως να «ακούγεται»…
  Μην ξεχνάμε επίσης ότι δημοσιεύονται εδώ και άλλα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τη κακοδιαχείριση, την ηλιθιότητα, το μεταναστευτικό και κ.ο.κ. Ταυτόχρονα έχουμε και την ιδιωτική μας ζωή, οικογένεια, την καθημερινότητα και πολλές άλλες ασχολίες και υποχρεώσεις.

  Ο κος Λασκαράτος που δεν έχει δικό του μπλογκ τον ρώτησα αν θέλει και όποτε μπορεί να ρίχνει τον όβολό του. Τώρα συμμετέχει με δικά του ποστ συμβάλλοντας στην όλη προσπάθεια.

  Απευθύνω και σε σένα λοιπόν την πρόσκληση αυτή, εάν δεν έχεις μπλογκ δικό σου, και εάν επιθυμείς, είσαι ευπρόσδεκτος να δημοσιεύεις τα κείμενά σου.

  Το εμέηλ μου mroidis@gmail.com είναι στη διάθεσή σου.

  Σε ευχαριστώ για όσες φορές έχεις σχολιάσει.

  ρο.

 46. αυτό και αν είναι εμμονή..

 47. Ο/Η απ'αλλού λέει:

  ααααααααααααααααααααρωστοι Παπαδοπόρνοι

 48. Ο/Η Apocalypto-GR λέει:

  Μα καλα δεν ντρεπονται λιγο? τι να πεις ρε γμτ! ελεος….

  Αντε πηγαιντε σε κανενα μπουρδελο ρε που πειραζετε τα παιδακια σκατογεροι… σιχτιρ. εκκλησια σου λεει μετα…

 49. Ο/Η hamomili λέει:

  Από που να πρωτο-προφυλάξουμε τα παιδιά μας, από που;

 50. Παράθεμα: Γιατί η Εκκλησία δεν θέλει σεξουαλική αγωγή στα σχολειά (1) « Ροΐδη Εμμονές

 51. Παράθεμα: Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος πίσω από τη μάσκα [4] « Ροΐδη Εμμονές

 52. Παράθεμα: Ο ΓΑΠ στον Άγιο Νεκτάριο « Ροΐδη Εμμονές

 53. Παράθεμα: Περι θρησκευτικής ιθικής « Απελευθέρωση απο τα δεσμά.

 54. Παράθεμα: Καλλικράτης τώρα στις δεσποτικές Σατραπείες « Ροΐδη Εμμονές

 55. Ο/Η Mefisto λέει:

  Διπλό Γιαούρτωμα δέχθηκε από ακτιβιστές στο πρόσωπο ο ο Αρχιεπίσκοπος του Βελγίου André-Joseph Léonard στη πόλη Louvain La Neuve του Βελγίου.

  Στον αρχιεπίσκοπο αρχικά επιτέθηκε ένας νεαρός έξω από την αίθουσα. Αυτός χωρίς να χάσει τη ψυχραιμία του αφού καθαρίστηκε επέστρεψε στο αμφιθέατρο για την ομιλία. Εκεί για δεύτερη φορά τρεις ακτιβιστές » κομάντο», όπως τους αποκαλούν τον γιαούρτωσαν για δεύτερη φορά!

  Όπως δήλωσε ένας εκ των νεαρών μετά την επίθεση, με αυτή του την κίνηση ήθελε να διαφωνήσει ως προς τον συντηρητισμό της Βελγικής Καθολικής εκκλησίας.

  Πέρσι, αποκαλύψεις σοκ είχαν ταράξει τα θεμέλια της καθολικής εκκλησίας του Βελγίου. Σε ηχογραφημένα ντοκουμέντα που διέρρευσαν, ακούγεται ο πρώην επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας του Βελγίου, Καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνεελς, να ζητάει από ένα από τα θύματά του να μην αποκαλύψει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από επίσκοπο.

  Στις ηχογραφημένες συνομιλίες, που καταγράφηκαν από το θύμα και δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες του Βελγίου, ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Βελγίου, ακούγεται να προτρέπει το θύμα του να δεχτεί μία ιδιωτική συγγνώμη ή να περιμένει ένα χρόνο μέχρι ο επίσκοπος να συνταξιοδοτηθεί, προτού δημοσιοποιήσει το σκάνδαλο.

  http://www.newsport.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10494:2011-04-08-09-29-02&catid=22:2011-01-07-22-12-11&Itemid=21

 56. Ο/Η Ένας λέει:

  blog eatheia blogspot
  Θαύμα στην Κάλυμνο με εμφάνιση του Χριστού!

  Την Κυριακή 3 Απριλίου και την ώρα που εψάλλοντο τα εγκώμια της Θεοτόκου εμφανίστηκε ξαφνικά επί του τέμπλου και συγκεκριμένα στην θέση όπου βρίσκεται η εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, η μορφή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού με ακάνθινο στέφανο επι της κεφαλής Του.

  Την στιγμή της Θαυματουργού εμφανίσεως της μορφής του Σωτήρος μας η κανδήλα της εικόνος εκινείτο, όπως μαρτυρούν όλοι παρευρισκόμενοι πιστοί στην ακολουθία.

  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ενώ όλα τα καντήλια του Ιερού Ναού ήσαν ακίνητα, το μόνο που εκινείτο επί ώρα ήταν εκείνο που καίει εμπρός στην εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, εκεί δηλαδή που εμφανίστηκε η μορφή του Κυρίου μας.

  Ο ίδιος ο εφημέριος του Ναού ήταν αυτόπτης μάρτυς και μάλιστα δηλώνει ότι εκείνη την στιγμή δεν υπήρχε κανένα ρεύμα αέρα που ενδεχομένως θα κινούσε αυτο και μόνο το καντήλι.

  Ο Πανάγαθος Θεός θαυματουργώντας μας δίνει όπως όλα δείχνουν ένα ακόμα σημείο.

  Ενα σημείο το οποίο συνέβη εντός Ιερού Ορθόδοξου Ναού και μάλιστα ενώπιον όλων σε ώρα κοινής προσευχής και λατρείας και το οποίο αν δεν ερμηνευτεί ως προειδοποίηση για κάποια επερχόμενη εθνική δοκιμασία, τότε σίγουρα εφ΄όσον πρόκειται πέραν πάσης αμφιβολίας περί θαύματος, θα πρέπει να μας αφυπνίσει πνευματικά ώστε σαν λαός να ξαναβρούμε το Ορθόδοξο φρόνημα που εν πολλοίς εχουμε απωλέσει.

  Λίγο πριν την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και ενώ η χώρα μας βάλλεται πανταχόθεν, η θαυματουργική αυτή εμφάνιση της μορφής του Κυρίου μας, μας υπενθυμίζει ότι δεν έχουμε πλέον άλλα περιθώρια.

  Εδώ και τώρα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας το νου και την καρδιά μας στον μόνο Μέσσία και με δάκρυα μετανοίας να ζητήσουμε όλοι την βοήθεια Του.

 57. Παράθεμα: Ποτ πουρί Ιερής Παιδεραστίας « Ροΐδη Εμμονές

 58. Ο/Η Ουστ λέει:

  Θάμα στην μητρόπολη του Νεχτάρη καλέ θάμα τρεχάτε κορίτσια

 59. Παράθεμα: Η ΜΚΟ «Ρωμιοσύνη»… « Ροΐδη Εμμονές

 60. Παράθεμα: Why send Paisios to Kalymnos « Paisios Scandal

 61. Παράθεμα: Βροχή από ιερές παιδεραστίες | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 62. Παράθεμα: Βροχή από ιερές παιδεραστίες | ΑΘΡΗΣΚΟΣ

 63. Παράθεμα: Πνευματικά τέκνα Παϊσίου στη δίνη κατηγοριών παιδοφιλίας | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 64. Παράθεμα: Λειτουργία Κυριακής: Ο Σεραφείμ μόνον κατά Καθολικών παιδεραστών (οι Ορθόδοξοι είναι αλλιώς) | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 65. Ο/Η ιερός παιδεραστής λέει:

  http://www.pokrov.org/persons/father-adam-metropoulos/

  Father Adam Metropoulos

  Public Allegations

  Father Adam Metropoulos is a married priest in the Greek Orthodox Archdiocese of America, Metropolis of Boston. He attended Holy Cross Seminary in Brookline, Massachusetts, and has been the presiding priest at Saint George Greek Orthodox Church in Bangor, Maine, since September of 2001.

  Metropoulos was arrested on September 15, 2014, accused of possessing child pornography and photographing a woman without her permission. According to news reports, the priest had previously been convicted of abusing a 13 year old girl in Michigan. Following his court appearance on September 17th, it was also reported that during police questioning the clergyman admitted abusing two teen-aged boys at his home in Bangor. A copy of that portion of his statement is linked above. Metropoulos’ bail was set at $100,000. At last report, he remained incarcerated. His next court appearance is scheduled for November

  Before attending seminary, Metropoulos taught high school chemistry in Maine from 1990-1997.

 66. Ο/Η panagiotis spinoulas λέει:

  Παρακαλώ επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για ένα θέμα ΠΆΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ που αφορά όλους μας, ώστε να λάβουμε τα μέτρα μας αφού οι τρομοκράτες-παιδεραστές που κακοποιούν παιδία και μωρά μέχρι θανάτου στην Ελλάδα των διωγμών, ίσως έχουν ενημερωθεί ότι το νέο τρομονομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Βουλή των Ελλήνων τους προστατεύει, διαβάστε το …????!!!!!!!
  Στις 8 Νοεμβρίου 2011 δημοσιεύτηκε ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ μετά από την έγκριση του πρώην αγωνιστή Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ,το νέο ΥΠΕΡ νομοσχέδιο όπου ΑΝΑΦΈΡΟΥΝ ΣΤΟΝ Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας τις (αναπηρίες(?) των ΠΑΙΔΟΦΙΛΩΝ.?????
  http://newpost.gr/var/files/blog/newpost/newpost.gr-fek.pdf (Στο φύλλο της Κυβέρνησης αριθ.2611—8 Νοεμβρίου 2011στην σελίδα 38170 αναφέρονται οι “αναπηρίες” ).
  Σας στέλνω επίσης την ηλεκτρονική Δ/νση για να δείτε σε βίντεο, πως ψηφίζουν http://www.newsalamina.net/2015/01/blog-post_76.html τα ανήθικα-απάνθρωπα νομοσχέδια στην Βουλή των Ελλήνων-ξέφραγο αμπέλι –κολαστήριο (ορισμένοι) πάμπλουτοι αδίστακτοι (πολιτικοί(?) που έχουν ασυλία..??? με την έγκριση των ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΑΔΙΣΤΑΚΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΎΦΩΝ αποφασίζουν για εμάς στις σκοτεινές θλιβερές αίθουσες των Βρυξελλών όπως ομολόγησε και ο κ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ……!!!!!! Όπως επίσης σας θυμίζω την ομολογία του πρώην Πρωθυπουργού κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ https://www.youtube.com/watch?v=NS90TlfMFDs τι έλεγε για τους Έλληνες , για το λόγο αυτό μας θεωρούν εγκληματίες και μας καταδιώκουν με ανήθικους τρομονόμους και είμαστε ακόμα στην αρχή…!!!!!!
  Σας στέλνω επίσης την ηλεκτρονική Δ/νση όπου συγκεντρώνονται συμμετοχές, για να πιέσουμε να αλλάξει η νομοθεσία.
  https://secure.avaaz.org/…/STOP_GREEK_GOVERNMENT…/… Ας κάνουμε την προσπάθεια να προστατέψουμε τα παιδιά Μας. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
  Τώρα αφού αντιληφτήκατε πως προστατεύουν στην Ελλάδα τα παιδιά και τα μωρά , ακούστε τον Αξιότιμο Κ.ΚΑΣΙΜΑΤΗ πως προστατεύουν οι ίδιοι πάμπλουτοι-καλοφαγάδες- καλοπερασάκηδες (πολιτικοί(!) με απίστευτες καταθέσεις Τρομάρα τους….. !!! Τους Ελληνες/δες ανυπεράσπιστους –καταδιωκόμενους με χιλιάδες-εκατομμύρια νομοσχέδια, πολίτες..ΑΙΣΧΟΣ και ΝΤΡΟΠΗ….!!!!!
  http://www.dailymotion.com/…/xjgj53_%CF%8C%CE%BB%CE%B7…
  Με εκτίμηση
  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΙΝΟΥΛΑΣ

 67. Παράθεμα: Εκκλησία: Αγοραίος «πατριωτισμός» και αφόρητη υποκρισία | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 68. Ο/Η Μαρκήσιος ντε Σαντ λέει:

  Για τον ιστορικό της Ιερής παιδεραστίας, της δικαστικής ασυλίας της και της κοινωνικής ανοχής.


  Κυριακή, 10.4.2005

  Απογευματινή της Κυριακής, 17/4/2005


  Κυριακή, 24.4.2005

 69. Παράθεμα: Ιερή Παιδεραστία: Ιερέας βίαζε την 9χρονη κόρη της ερωμένης του [η Παράδοση Αιώνων συνεχίζεται…] | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 70. Παράθεμα: «Μα, παπάς άνθρωπος;» | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.