[Αρχείο 11/02/2016] Αριστερές θεσμικές φεμινίστριες με μαντίλα και η κυρία Τσίπρα

[Μια συνειδητοποιημένη γυναίκα, μορφωμένη και πολιτικοποιημένη, δεν καταδέχεται να επισκεφθεί μια τέτοια χώρα και να υποχρεωθεί να φορέσει μαντίλα, τη στιγμή μάλιστα που στη Δύση δεν υποχρεώνονται οι μουσουλμάνες να αφαιρέσουν ούτε τη μπούργκα]

left-feminism11feb16

Του Αναγνώστη Λασκαράτου
Δεν εξετάζω την επίσκεψη Τσίπρα στο Ιράν, μπορούν να βρεθούν πολλές δικαιολογίες και είναι άλλης ηθικής τάξης ζήτημα. Θα εξετάσω όμως την επίσκεψη της πρωθυπουργικής συζύγου, η οποία φαίνεται να επωφελείται από τις δημόσιες θέσεις που καταλαμβάνει ο σύζυγός της. Θυμίζω αρχικά μόνο αυτές που μπορούν να ενέχουν και κάποιο στοιχείο πέραν των απλών πολιτικών και ηθικών ευθυνών, δηλαδή τη δωροληψία (δυο φορές) στο Ιασώ και τις δυο (πολύ μακρινές μεταξύ τους) πανεπιστημιακές θέσεις για τις οποίες υπάρχουν αρκετά προφανή ερωτηματικά τα οποία έχουμε θέσει στο παρελθόν. Για τα υπόλοιπα ζητήματα, σχολή Χιλλ, αστυνομικοί βαστάζοι στους Παξούς, διακοπές με έξοδα επιχειρηματιών, ταξίδια στην Αργεντινή, στο Παρίσι, στη Μόσχα, υπάρχουν ηθικής τάξης ερωτήματα μόνο. Το ταξίδι όμως στο Ιράν, βάζει πολύ βαριά ζητήματα, πολιτικής και ηθικής υφής, που δεν τους δόθηκε η δημοσιότητα που έπρεπε, με κάποιες εξαιρέσεις, όπως αυτή της κας Πορτάλιου της ΛΑΕ, η οποία και ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, διέθετε ανεξαρτησία φωνής και είχε καταγγείλει τα μασκαριλίκια του Τσίπρα στον Άθωνα. Η κυρία Πορτάλιου μίλησε ξανά (enosy.blogspot.gr, 9.2), εύστοχα στο κυρίως σώμα της δήλωσής της, αλλά αδίκησε κατάφωρα τον εαυτό της επικαλούμενη τον φιλοτύραννο και ευσεβή άθεο Μανώλη Γλέζο που είχε, εκτός των άλλων πολλών ελαττωμάτων του, υποστηρίξει την κρατική χρηματοδότηση και την ποινική ασυλία της Χ.Α: «Όσες γυναίκες [και άνδρες, μεταξύ αυτών ο Ζωρζ (υποθέτω πως εννοεί Ζοζέ) Μποβέ και ο Μανόλης Γλέζος] στηρίξαμε τους αγώνες των γυναικών του Ιράν για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, θεωρούμε την επιλογή της κας Μπαζιάνα προσβολή προς αυτούς τους αγώνες, οι οποίοι στοίχισαν και στοιχίζουν στις αγωνιζόμενες πολύ αίμα και δάκρυα».

Τέλος πάντων ο Γλέζος είναι άλλο ζήτημα, όχι όμως άσχετο με το θέμα μας, κάθε άλλο….

Το Ιράν είναι σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις σοβαρών διεθνών οργανισμών, μια θεοκρατική χώρα που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκτελεί ανθρώπους με φρικτούς τρόπους  (λιθοβολισμό, απαγχονισμό κλπ) ακόμη και ολότελα αθώους, γυναίκες  και ανήλικους, εφαρμόζει ανατριχιαστικά βασανιστήρια και βιασμούς και ζει κυριολεκτικά ένα Μεσαίωνα, ειδικά οι γυναίκες που είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας. Μια συνειδητοποιημένη γυναίκα, μορφωμένη και πολιτικοποιημένη, δεν καταδέχεται να επισκεφθεί μια τέτοια χώρα και να υποχρεωθεί να φορέσει μαντίλα, τη στιγμή μάλιστα που στη Δύση δεν υποχρεώνονται οι μουσουλμάνες να αφαιρέσουν ούτε τη μπούργκα, που τόσο προσβάλλει την ανθρώπινη υπόσταση. Είναι αυτονόητο να ρωτήσουμε: Είχε κάποια οργανική συμμετοχή η κα Τσίπρα στο ταξίδι, εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον, εξέπεμψε κάποιο ευγενικό συμβολισμό, είχε συνομιλίες με γυναικεία κινήματα και προσωπικότητες, έδωσε κάποια διάλεξη, συμμετείχε στις συνομιλίες, συναντήθηκε με τη σύζυγο (ή τις συζύγους;) του Ανώτατου Ηγέτη ή του Προέδρου; Προφανέστατα όχι. Τουναντίον θα δημιούργησε πρακτικά προβλήματα εθιμοτυπίας, φρούρησης και κινήσεων, σε μια χώρα που οι γυναίκες των πολιτικών (και θρησκευτικών) ηγετών της, ζουν στη σκιά των συζύγων τους.

Η κυρία Τσίπρα επιδεικνύει ξεδιαντροπιά, ιταμότητα, περιφρόνηση στις πιο στοιχειώδεις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της γυναικείας αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών και ασύγγνωστη ελαφρότητα. Παραδίδει από τη θέση της ως πανεπιστημιακής δασκάλας (τέλος πάντων) και ως πρωθυπουργικής συζύγου αριστερού ριζοσπάστη πρωθυπουργού, που θα ξεσήκωνε λέει τη Νότια Ευρώπη (Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου), μαθήματα ελαστικής συνείδησης και αδιαφορίας για το κοινωνικό γίγνεσθαι. Η παρουσία της στο Ιράν δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο πέρα από την εγωκεντρική μανία ενός επαρχιακού νεοπλουτισμού,  για ταξίδια, δημοσιότητα και μεγαλεία.  Η κοινωνία και το πολιτικό προσωπικό  δεν αποδοκίμασαν αυτή τη φτήνια και ίσως αυτό να είναι και το πιο δυσοίωνο σημείο της υπόθεσης αυτής, που φαίνεται ασήμαντη λεπτομέρεια με την οποία ασχολούνται εμπαθείς ανώνυμοι και γραφικοί σχολιογράφοι, πλην όμως νομίζω πως βρίσκεται στον πυρήνα του πολιτικού και οικονομικού προβλήματος αυτής της χώρας, το οποίο είναι ο ατομικός συμφεροντολογισμός και η τεραστίων διαστάσεων ηθική έκπτωση.

*

Α’ δημοσίευση ε δ ώ »»»

This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

4 Responses to [Αρχείο 11/02/2016] Αριστερές θεσμικές φεμινίστριες με μαντίλα και η κυρία Τσίπρα

  1. Ο/Η Zωζώ Σαπουνάκη τζαμπατζού βλαχάρα λέει:

    https://tomov.gr/en/2016/02/09/syzygos-prothypoyrgoy-endyetai-ti-mantila/

    TUESDAY FEBRUARY 9TH, 2016
    Η σύζυγος του πρωθυπουργού ενδύεται τη μαντήλα

    http://pandiera.gr/%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CE%B6%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CF%89%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%8D%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84/

    https://enosy.blogspot.com/2016/02/blog-post_9.html

    της Ελένης Πορτάλιου

    Η σύζυγος του πρωθυπουργού κα Μπαζιάνα, μετέχουσα στην ελληνική αντιπροσωπία που επισκέφτηκε το Ιράν, εμφανίστηκε με μαντήλα για να τιμήσει, όπως δήλωσε, τις θρησκευτικές παραδόσεις της χώρας.

    Είναι προφανές ότι αγνοεί ή αδιαφορεί για τις «παραδόσεις» της θρησκευτικής εξουσίας που, ταυτισμένη με την πολιτική, επιβάλλει σκληρή καταστολή στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών και βασανιστικές τιμωρητικές ποινές για οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους κανόνες, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ενδυματολογικοί. Οι γυναίκες στο Ιράν δεν επιλέγουν να φορέσουν μαντήλα, πράγμα που ανάγεται στην ελεύθερη επιλογή κάθε ατόμου, αλλά είναι υποχρεωμένες να τη φορούν, ζώντας σε καθεστώς μέγιστης ανελευθερίας.

    https://www.bbc.com/news/world-middle-east-62342689

    Iran: Ex-child bride among three women executed in one day – report
    By Sebastian Usher and Leo Sands
    BBC News

    Published
    29 July


    Protesters in London campaign against Iran’s use of the death penalty in 2020

    https://iranhr.net/en/articles/1102/

    Woman Hanged in Northern Iran- Mother in Law Carried Out the Execution
    28 May 14 Qesas, Qisas, Amol

  2. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ούτε για τσάμπα τουρισμό ούτε με αναξιοπρέπεια

    Αντί για μαντίλα, ένα καπέλο

    https://www.tanea.gr/1998/11/28/greece/gia-ton-iranoarmeniko-agwgo-fysikoy-aerioy-syzitei-i-b-papandreoy-stin-texerani/

    Για τον ιρανοαρμενικό αγωγό φυσικού αερίου συζητεί η Β. Παπανδρέου στην Τεχεράνη

    TANEA Team
    28 Νοεμβρίου 1998 | 00:00

  3. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

    https://women.ncr-iran.org/2020/01/18/maliheh-haji-hassani-executed-in-shiraz-105-women-executed-under-rouhani/

    Maliheh Haji Hassani executed in Shiraz – 105 women executed under Rouhani
    January 18, 2020in Women’s News

    https://iranhr.net/en/articles/4910/

    Women and the Death Penalty in Iran: a 12 Year Analysis
    8 Oct 21 Women, Death, Report, 2021, and, Penalty

    https://iranhr.net/en/articles/3673/
    Iran Report: Execution of Women, Juveniles, Ethnic Minorities and Foreigners in 2018
    26 Mar 19 IranReport2018

    Iran remains one of the few countries sentencing juveniles to death and it executes more juvenile offenders than any other country in the world.

    Iran Execution Report 2018: Public Executions
    Iran Report: Execution of Women, Juveniles, Ethnic Minorities and Foreigners in 2018

  4. Παράθεμα: [Αρχείο 11/02/2016] Αριστερές θεσμικές φεμινίστριες με μαντίλα και η κυρία Τσίπρα — Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.