Αριστερές θεσμικές φεμινίστριες με μαντίλα

[Συνεχίζει να προκαλεί η σύζυγος Τσίπρα]

left-feminism11feb16

Του Αναγνώστη Λασκαράτου
Δεν εξετάζω την επίσκεψη Τσίπρα στο Ιράν, μπορούν να βρεθούν πολλές δικαιολογίες και είναι άλλης ηθικής τάξης ζήτημα. Θα εξετάσω όμως την επίσκεψη της πρωθυπουργικής συζύγου, η οποία φαίνεται να επωφελείται από τις δημόσιες θέσεις που καταλαμβάνει ο σύζυγός της. Θυμίζω αρχικά μόνο αυτές που μπορούν να ενέχουν και κάποιο στοιχείο πέραν των απλών πολιτικών και ηθικών ευθυνών, δηλαδή τη δωροληψία (δυο φορές) στο Ιασώ και τις δυο (πολύ μακρινές μεταξύ τους) πανεπιστημιακές θέσεις για τις οποίες υπάρχουν αρκετά προφανή ερωτηματικά τα οποία έχουμε θέσει στο παρελθόν. Για τα υπόλοιπα ζητήματα, σχολή Χιλλ, αστυνομικοί βαστάζοι στους Παξούς, διακοπές με έξοδα επιχειρηματιών, ταξίδια στην Αργεντινή, στο Παρίσι, στη Μόσχα, υπάρχουν ηθικής τάξης ερωτήματα μόνο. Το ταξίδι όμως στο Ιράν, βάζει πολύ βαριά ζητήματα, πολιτικής και ηθικής υφής, που δεν τους δόθηκε η δημοσιότητα που έπρεπε, με κάποιες εξαιρέσεις, όπως αυτή της κας Πορτάλιου της ΛΑΕ, η οποία και ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, διέθετε ανεξαρτησία φωνής και είχε καταγγείλει τα μασκαριλίκια του Τσίπρα στον Άθωνα. Η κυρία Πορτάλιου μίλησε ξανά (enosy.blogspot.gr, 9.2), εύστοχα στο κυρίως σώμα της δήλωσής της, αλλά αδίκησε κατάφωρα τον εαυτό της επικαλούμενη τον φιλοτύραννο και ευσεβή άθεο Μανώλη Γλέζο που είχε, εκτός των άλλων πολλών ελαττωμάτων του, υποστηρίξει την κρατική χρηματοδότηση και την ποινική ασυλία της Χ.Α: «Όσες γυναίκες [και άνδρες, μεταξύ αυτών ο Ζωρζ (υποθέτω πως εννοεί Ζοζέ) Μποβέ και ο Μανόλης Γλέζος] στηρίξαμε τους αγώνες των γυναικών του Ιράν για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, θεωρούμε την επιλογή της κας Μπαζιάνα προσβολή προς αυτούς τους αγώνες, οι οποίοι στοίχισαν και στοιχίζουν στις αγωνιζόμενες πολύ αίμα και δάκρυα».

Τέλος πάντων ο Γλέζος είναι άλλο ζήτημα, όχι όμως άσχετο με το θέμα μας, κάθε άλλο….

Το Ιράν είναι σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις σοβαρών διεθνών οργανισμών, μια θεοκρατική χώρα που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκτελεί ανθρώπους με φρικτούς τρόπους  (λιθοβολισμό, απαγχονισμό κλπ) ακόμη και ολότελα αθώους, γυναίκες  και ανήλικους, εφαρμόζει ανατριχιαστικά βασανιστήρια και βιασμούς και ζει κυριολεκτικά ένα Μεσαίωνα, ειδικά οι γυναίκες που είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας. Μια συνειδητοποιημένη γυναίκα, μορφωμένη και πολιτικοποιημένη, δεν καταδέχεται να επισκεφθεί μια τέτοια χώρα και να υποχρεωθεί να φορέσει μαντήλα, τη στιγμή μάλιστα που στη Δύση δεν υποχρεώνονται οι μουσουλμάνες να αφαιρέσουν ούτε τη μπούργκα, που τόσο προσβάλλει την ανθρώπινη υπόσταση. Είναι αυτονόητο να ρωτήσουμε : Είχε κάποια οργανική συμμετοχή η κα Τσίπρα στο ταξίδι, εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον, εξέπεμψε κάποιο ευγενικό συμβολισμό, είχε συνομιλίες με γυναικεία κινήματα και προσωπικότητες, έδωσε κάποια διάλεξη, συμμετείχε στις συνομιλίες, συναντήθηκε με τη σύζυγο (ή τις συζύγους;) του Ανώτατου Ηγέτη ή του Προέδρου; Προφανέστατα όχι. Τουναντίον θα δημιούργησε πρακτικά προβλήματα εθιμοτυπίας, φρούρησης και κινήσεων, σε μια χώρα που οι γυναίκες των πολιτικών (και θρησκευτικών) ηγετών της, ζουν στη σκιά των συζύγων τους.

Η κυρία Τσίπρα επιδεικνύει ξεδιαντροπιά, ιταμότητα, περιφρόνηση στις πιο στοιχειώδεις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της γυναικείας αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών και ασύγγνωστη ελαφρότητα. Παραδίδει από τη θέση της ως πανεπιστημιακής δασκάλας (τέλος πάντων) και ως πρωθυπουργικής συζύγου αριστερού ριζοσπάστη πρωθυπουργού, που θα ξεσήκωνε λέει τη Νότια Ευρώπη (Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου), μαθήματα ελαστικής συνείδησης και αδιαφορίας για το κοινωνικό γίγνεσθαι. Η παρουσία της στο Ιράν δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο πέρα από την εγωκεντρική μανία ενός επαρχιακού νεοπλουτισμού,  για ταξίδια, δημοσιότητα και μεγαλεία.  Η κοινωνία και το πολιτικό προσωπικό  δεν αποδοκίμασαν αυτή τη φτήνια και ίσως αυτό να είναι και το πιο δυσοίωνο σημείο της υπόθεσης αυτής, που φαίνεται ασήμαντη λεπτομέρεια με την οποία ασχολούνται εμπαθείς ανώνυμοι και γραφικοί σχολιογράφοι, πλην όμως νομίζω πως βρίσκεται στον πυρήνα του πολιτικού και οικονομικού προβλήματος αυτής της χώρας, το οποίο είναι ο ατομικός συμφεροντολογισμός και η τεραστίων διαστάσεων ηθική έκπτωση.

 

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, φασισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

25 Responses to Αριστερές θεσμικές φεμινίστριες με μαντίλα

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  H άμεση Δημοκρατία του Γλέζου γίνεται πραγματικότητα.
  «Τα αποβράσματα οι λαθρομετανάστες» της ακροδεξιάς εφημερίδας «δημοκρατίας» και της «olympia» του Καμμένου (ο μπλόγκερ προσελήφθη στο Υπ.Άμυνας) θα φύγουν με δημοψήφισμα:
  http://olympia.gr/2011/05/17/glezos/
  Posted by olympiada στο Μαΐου 17, 2011
  Η συνέντευξη – κόλαφος του Μανώλη Γλέζου: «Η Αριστερά δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της απέναντι στα αποβράσματα των μεταναστών».
  Την έδωσε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» και είναι η απόδειξη ότι ο Πατριώτης είναι πάνω από κόμματα και ιδεολογίες. Όπως επίσης ότι ο άδολος πατριωτισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης.

  Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

  Δημοψήφισμα στην Κω για την κατασκευή του hotspot

  Δημοψήφισμα στην Κω για την κατασκευή του hotspotΔιαμαρτυρία κατοίκων για την κατασκευή του hotspot στο νησί (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
  Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατασκευή hotspot στην Κω, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο του νησιού και δόθηκε σχετική εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες.

  Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε: «Εφόσον κυβερνητικοί παράγοντες και ο τοπικός βουλευτής θεωρούν ότι η πλειοψηφία των πολιτών της Κω τάσσεται υπέρ του hotspot, έχω δώσει οδηγίες στον γενικό διευθυντή του δήμου να διερευνήσει τις διαδικασίες διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος άμεσα, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες αν είναι υπέρ ή κατά του hotspot που πάει να γίνει».

  Παρών στο δημοτικό συμβούλιο ήταν και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών, ο οποίος ανέφερε πως έχουν ήδη συγκεντρωθεί 7.000 υπογραφές πολιτών του νησιού, οι οποίοι τάσσονται κατά του hotspot.

  Από την πλευρά του, ωστόσο, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μυλωνάς, μιλώντας στον Σκαϊ, εξέφρασε την αντίθεσή του στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Καλό είναι να κρατήσουμε χαμηλούς τους τόνους» είπε.

 2. Ο/Η elias λέει:

  Απ΄ την άλλη οι Αμερικάνοι το βλέπουν αλλιώς

  • Ο/Η Ζωζώ Σαπουνάκη λέει:

   Elias στη Σαουδαραβία εγένετο ούτως; οπότες μπράβο στην Ομπάμαινα ή στες ΗΠΑ; γιατί τότε διαφέρει.

 3. Ο/Η eklag λέει:

  Η «καθαρή» Ευρώπη επιθυμεί χωματερές προσφύγων στην «βρόμικη» Ελλάδα και όχι στην Τουρκία όπως ορθολογικά προκύπτει από τον κομβικό της ρόλο.
  Με υπεκφυγές απάντησε στο αυτονόητο και πολύ συγκεκριμένο ερώτημα του Χατζηνικολάου ο Αβραμόπουλος.
  Ταυτόχρονα το φαιδρό πρωθυπουργικό ζεύγος χαριεντίζεται με το πιο σκοταδιστικό-επαναλαμβάνουμε-πρόσωπο της Ανθρωπότητας που είναι το Ισλάμ.
  Ούτε καν οι Σούφι και οι λοιπές εξαιρέσεις,στις οποίες εντρυφήσαμε στα νιάτα μας,επιφυλάσσουν καλύτερη μοίρα στη γυναίκα.
  Δεν έχουμε βέβαια την απαίτηση άτομα απολύτως περιορισμένης νοημοσύνης και απέραντης γραφικότητας όπως το πρωθυπουργικό ζεύγος να αντιληφθούν τις διαστάσεις του ζητήματος.

 4. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Αηδία και πάλι.. σιχαμάρα!!

 5. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Δὲν εἶναι μόνον ἡ ἑλληνικὴ μαρξιστικὴ ἀριστερὰ ἀνακόλουθος μὲ τὴν ἰδεολογίαν της. Γερμανὸς σατιρικός, ὑπέρμαχος τοῦ δημοκρατικοῦ σοσιαλισμοῦ, λέει ὅτι εἰς τὸ ὄνομα τῆς θρησκευτικῆς ἐλευθερίας, δὲν πρέπει νὰ ἐνδιαφέρει ἐὰν οἱ γυναῖκες εἰς τὴν Δύσιν, ἐξαναγκάζονται νὰ ἐνδύωνται σύμφωνα μὲ τοὺς ἰσλαμικοὺς κώδικες. Ἡ καλυτέρα ἐκδοχὴ εἶναι ὅτι εἰς τὴν ζέσιν του νὰ μὴν δώσῃ λαβὲς εἰς τὴν ἀκροδεξιάν, υἱοθέτησε μίαν βλακώδην ἄποψιν. Ἡ ἄλλη εἶναι ὅτι τὰ κειμενάκια του τὰ παίρνει ἀπὸ πηγὲς ἄσχετες μὲ τὴν δημοκρατικὴν σοσιαλιστικὴν ἀριστεράν.

 6. Ο/Η Ζωζώ Σαπουνάκη λέει:

  Eπί χούντας δεν πάταγε στην Ελλάδα δυτικός επίσημος, η πρώτη φορά αριστερά όμως συν γυναιξί στο Ιράν

  http://www.asafeworldforwomen.org/global-news/mid-east/iran/707-iran-execution-women-children.html


  RAN NEWS

  Iran Report

  Iran: Execution of Women & Children
  27 year old Houriyeh hanged in 2007

  October 2011: Safeworld Report by Joanne Michele – Iran reportedly executes more people per capita than any other country…

  Read more … Add new comment
  Iran: The Hanging of Teenager Alireza Molla-Soltani
  crane

  Sept 2011: 17 year old Alireza Molla-Soltani was hanged in Karaj’s Golshahr Square in Iran….

  Read more … Add new comment
  1. Iran: Execution of Women & Children – Punishable Crimes
  27 year old Houriyeh hanged in 2007

  October 2011: Safeworld Report by Joanne Michele – Adultery, lesbianism and heresy can all be punished by execution under Iranian law. There are no female judges.

  Read more … Add new comment
  2. Iran: Execution of Women & Children – Methods of Execution
  27 year old Houriyeh hanged in 2007

  October 2011: Safeworld Report by Joanne Michele – Public hangings are often carried out using large mobile construction cranes….

  Read more … Add new comment
  3. Iran: Execution of Women
  27 year old Houriyeh hanged in 2007

  October 2011: Safeworld Report by Joanne Michele – Dutch Iranian, Zahra Bahrami, was hanged without warning on 29th January 2011, before Dutch lawyers could get access to her…

  Read more … Add new comment
  4. Iran: Execution of Children
  teenage-execution

  October 2011: Safeworld Report by Joanne Michele – There are 100 juveniles on death row in Iran. In September 2011, a teenager was hanged in a public execution…

  Read more … Add new comment
  5. Iran: Execution of Women & Children – The Law
  27 year old Houriyeh hanged in 2007

  October 2011: Safeworld Report by Joanne Michele – If the judge has first-hand knowledge that the defendant is guilty, no additional evidence is required. There are no female judges.

  Read more … Add new comment
  6. The Selling of Cranes for Execution
  27 year old Houriyeh hanged in 2007

  October 2011: Safeworld Report by Joanne Michele – The use of construction cranes for public executions in Iran is widely documented…

  Read more … Add new comment
  7. Iran: Execution of Women & Children – Resources
  27 year old Houriyeh hanged in 2007

  October 2011: Resources used in the compilation of the Safe World Report – Iran: Execution of Women and Children.

  Read more … Add new comment
  Delara Darabi: Prisoner of Colors
  Delara Darabi

  Delara Darabi was sentenced to death by hanging when she was only 16 years old. She was convicted of murdering her father’s female cousin in 2003. Although Delara initially claimed that she had committed the crime, she subsequently recanted.

  Prior to her death a film, Prisoner of Colors, was made about her.

  Read more … Add new comment
  Iran: The Hanging of School Girl Atefeh Rajabi Sahaaleh
  The Hanging of Atefeh Rajabi

  Atefeh Rajabi Sahaaleh was an Iranian 16-year-old schoolgirl who was executed in August 2004, on charges of adultery and «crimes against chastity»….

  Read more … Add new comment
  The Story of Zahra Bahrami – Dutch Citizen Executed in Iran
  Zahara Bahrami and daughter

  Jan 2011: in the midst of the uprising in Egypt, Iran quietly went ahead and executed a Dutch mother, without the knowledge of her lawyer or the Dutch government and before her trial was completed…

  Read more …

  Η Τσίπραινα δεν χαμπαριάζει

 7. Ο/Η ΦΕΜΕΝ λέει:

  http://mononews.gr/i-k-peristera-mpaziana-ke-i-dieonisi-tis-anisotitas/22669
  Η κ. Περιστέρα Μπαζιάνα και η διαιώνιση της ανισότητας
  By Επαμεινώνδας Μονοκλής – February 9, 2016 – 10:27

  ** Μα πόσο κυρία είναι η κυρία πρωθυπουργού. Πήγε στην Περσία η Περιστέρα και για να δείξει σεβασμό φόρεσε την τοπική μαντήλα, εκείνη που είναι υποχρεωτική για όλες τις γυναίκες. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε η Δύση να επιτρέπει την διαιώνιση της ανισότητας.

  Μου έλεγε η φίλη μου η Ορσαλία, που είναι πολύ φεμινίστρια, ότι εκείνη στα ταξίδια σε μουσουλμανικές χώρες φορά καπέλο. Με αυτόν τον τρόπο δεν κινδυνεύει με σύλληψη αλλά δεν κάνει το χατίρι του ιμάμη. Προσπερνώ το ζήτημα της χειραφέτησης των γυναικών και επικεντρώνομαι μόνο στον σεβασμό στα τοπικά ήθη. Τηρουμένων των αναλογιών ο Αλέξης Τσίπρας στο ταξίδι στην Σκοτία θα φορέσει κιλτ και στο ταξίδι στην Ιαπωνία θα φορέσει κιμονό και στο ταξίδι στη Νιγηρία θα φορέσει παρεό. Η σύζυγός του, αυτή η ευγενεστάτη, στην Αφρική θα δείξει τα όμορφα στήθη της, με το ίδιο χαμόγελο που είχε φορώντας τη μαντήλα.

  To αφιερώνω στην τσίπραινα.
  Ιράν λίγο πριν την εκτέλεση με λιθοβολισμό, θαμμένη στο χώμα

 8. Ο/Η Άννα Μ. 45 λέει:

  Torture of Habib Pourvali an Azerbaijani Civil Activist in Iran

 9. Ο/Η του κώλου λέει:

  γοβαστιλέτο ντζι αρ

  http://www.govastileto.gr/lifestyle/celebrities-world/mpeti-mpaziana-agnoristi-me-mantila-goitefse-ti-mesi-anatoli/

  Μπέτυ Μπαζιάνα: Αγνώριστη με μαντίλα γοήτευσε τη Μέση Ανατολή!

  Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

  Η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα έκλεψε την παράσταση και μάγεψε τη συντηρητική κοινωνία της Τεχεράνης με τα πολύχρωμα μαντίλια της που επέλεξε στην πρώτη επίσημη επίσκεψή της στο Ιράν. Χαμογελαστή, με ελάχιστο μακιγιάζ και τηρώντας το έθιμο και τις παραδόσεις που θέλει τις γυναίκες να έχουν το κεφάλι τους καλυμμένο, η Μπέτυ Μπαζιάνα γοήτευσε τους πάντες.

 10. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

  Δὲν εἶναι μόνον ὁ Ἀλέξης Τσίπρας καὶ ἡ Ἀλέξαινα Τσίπρα.

  «Ανακοίνωση 312/30.01.»2016″
  Όσο σάλο και αίσθηση κι αν προκάλεσε η δουλική απόφαση των ιταλικών αρχών να καλύψουν γυμνά αλλά και ντυμένα αγάλματα για να μην έρθει σε «δύσκολη θέση» ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί στην ευρωπαϊκή περιοδεία του που σκοπό έχει επιχειρηματικές συμφωνίες, ήταν μάλλον αναμενόμενη για τους υποψιασμένους πολίτες. Καλλιτεχνήματα αιώνων και σύμβολα πολιτισμικής λάμψης κρύφτηκαν μέσα σε ομοιόμορφα ξύλινα κουτιά και μέχρι στιγμής, ούτε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, ούτε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσίνι έχουν εξηγήσει τους λόγους της κάλυψής τους. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ιρανού προέδρου πως δεν είχε προηγηθεί καμία επαφή σχετικά με το θέμα ανάμεσα στο Ιράν και τις ιταλικές αρχές, αλλά ωστόσο εκτίμησε ιδιαίτερα το καλωσόρισμα που έλαβε.
  Όσο αναίσχυντη πρωτοβουλία υποτέλειας κι εάν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια τέτοια πράξη, δεν προκαλεί ωστόσο, όπως προείπαμε, την παραμικρή εντύπωση σε ανθρώπους που έχουν την στοιχειώδη παιδεία και διαύγεια για ν’ αναγνωρίσουν την νοοτροπία που κρύβεται πίσω από τέτοιου είδους συμπεριφορές. Την νοοτροπία του αιρετικού (αποδεχόμενου την εικόνα) μονοθεϊσμού που για να υποδεχθεί τον αυθεντικό (ανεικονικό) μονοθεϊσμό, κρύβει την «ειδωλολατρική» τέχνη που καταπατητικά και κερδοσκοπικά διατηρεί στα μουσεία του, ξεσκεπάζοντας όμως ταυτόχρονα και την ειλικρινή δική του στάση απέναντι στην φύση, αλλά και απέναντι στα σημαινόμενα της συγκεκριμένης «ειδωλολατρικής» τέχνης, απέναντι δηλαδή σε όλα όσα αυτή αντιπροσωπεύει και σημαίνει.
  Το Ύπατο Συμβούλιο Ελλήνων Εθνικών δεν εντυπωσιάζεται καθόλου από τη συμπεριφορά των ιταλικών αρχών, όσο κατάπτυστη και εάν αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί. Στο κάτω – κάτω της (ιστορικής) γραφής άλλωστε, τα αγάλματα τα κομμάτιασαν πρώτοι οι πνευματικοί πρόγονοι τής τώρα δήθεν πιο ανοικτόμυαλης από το Ισλάμ Χριστιανοσύνης!

  ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ (Υ.Σ.Ε.Ε.)

  http://www.ysee.gr»

  http://ysee.gr/index.php?type=deltia_typou&f=312

 11. Ο/Η Παλιός λέει:

  Οι Αγιατολλάχ που προστατεύει ο Τσίπρας

  http://www.ierakatixisis.com/2016/02/blog-post_93.html
  ΔΕΥΤΈΡΑ, 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2016

  Υπόθεση ΓΕΡΟΤΣΑΚΟΥΛΙ. Παραβίαση όλων των Δικαστικών αποφάσεων από την Κρατική Εκκλησία.

  ………

  Οι υποθέσεις παρανομίας και ασυδοσίας των δεσποτάδων είναι πολλές, γνωστές και λιγότερο γνωστές.
  Μία από αυτές είναι το Γεροτσακούλι. Και σ΄ αυτήν την περίπτωση γίνεται το ίδιο εδώ και χρόνια. Το τραγικό Κράτος δεν επεμβαίνει έχοντας μοιράσει την πίτα με τους διεφθαρμένους δεσποτάδες. Δικαστικές αποφάσεις που δεν εκτελούνται αφού στη μία πλευρά βρίσκεται πάντα το βαθύ παρακράτος της μαφίας που λυμαίνεται την Εκκλησία έχοντας πλοκάμια παντού.
  Για όσους δε γνωρίζουν την υπόθεση αντιγράφω από την επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου Αποκατάστασης Ιδιοκτητών Ακινήτων Γεροτσακούλι και την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:

  Στον Άγιο Ανδρέα, έναν συνοικισμό στην Νέα Μάκρη Αττικής, εδώ και δεκαετίες ζούσαν ανενόχλητες περίπου 70 οικογένειες, σχεδόν 300 άτομα, κυρίως Μικρασιάτες πρόσφυγες και γηγενείς κτηνοτρόφοι, από τα βουνά της Πεντέλης. Κάποιοι μάλιστα έχουν εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Οι άνθρωποι αυτοί, που κατασκήνωσαν αρχικά στο δάσος, μέσα στην άγρια τότε βλάστηση της περιοχής, για να προφυλαχτούν από τα χιόνια και την κακοκαιρία, με την πάροδο των χρόνων έφτιαξαν στον χώρο αυτό κάποια παραπήγματα, τα οποία κληρονόμησαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Κάποιοι μπόρεσαν να τα βελτιώσουν και να ζουν ανθρώπινα, οι περισσότεροι όμως, λόγω των μόνιμων οικονομικών προβλημάτων μέσα στα οποία γεννήθηκαν, δεν τα έχουν καταφέρει έως και σήμερα.

  Εδώ και 30 περίπου χρόνια, όταν άρχισε να φαίνεται ότι αυτή η πευκόφυτη, παραθαλάσσια περιοχή, που βρίσκεται τόσο κοντά στην Αθήνα, είναι ιδανική για τουριστικές εγκαταστάσεις και παραθερισμό και ότι η αξία της θα ανεβαίνει κατακόρυφα, τις παράγκες αυτές ήρθε να διεκδικήσει η εκκλησία, επικαλούμενη φιρμάνια από την εποχή της Τουρκοκρατίας και τα ιδιωτικά της αρχεία, σύμφωνα με τα οποία ανήκει σε ευρύτερο δικό της χώρο. Ο Σύλλογος και οι κάτοικοι καταγγέλλουν ένα ανελέητο κυνήγι από την πλευρά της, που τους οδηγεί στα δικαστήρια και μάλιστα έναν-έναν και όχι όλους μαζί, ώστε να εξαντλούνται οικονομικά με τα δικαστικά έξοδα. Έτσι καθώς δεν έχουν την δυνατότητα να τα αντιμετωπίσουν, αναγκάζονται να παραιτούνται από τη διεκδίκηση των σπιτιών και συνθηκολογούν με τους όρους της Εκκλησίας. Επίσης, μιλάνε πιο γενικά για απαράδεκτα επιθετικό τρόπο από την πλευρά των εκπροσώπων της, σε πλήρη αντίθεση με την διδασκαλία της.

  Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο η Εκκλησία επέβαλε το δίκιο της ήταν ασυνήθιστα σκληρός.

  Εκτός από τα ερωτηματικά που προκύπτουν μετά από όλα αυτά σχετικά με το κοινωνικό πρόσωπο της Εκκλησίας, ο Σύλλογος και οι κάτοικοι καταγγέλλουν κάτι που έρχεται να δώσει άλλη διάσταση στην υπόθεση: ότι η Ι.Μ. Πεντέλης, ο αρχικός ιδιοκτήτης της περιοχής, έχει πουλήσει από τον Μάρτιο του 1930 μια έκταση 4.500 στρεμμάτων, η οποία συμπεριλαμβάνει τον χώρο που βρίσκονται τα σπίτια των οικογενειών που σήμερα πετάει στον δρόμο!

  Αυτό αποδεικνύεται από δύο συμβόλαια: υπ’ αριθμόν 6165 και 6166 της 6/3/1930 του συμβολαιογράφου Αθηνών Πέτρου Καββαδία και από την μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νέας Μάκρης, του Αντιδημάρχου Νέας Μάκρης Βασίλη Κουλουμπή προσωπικά, αλλά και της εταιρίας SILVA – NATURA L.t.d., που εφάρμοσαν τα περιγραφόμενα στα συμβόλαια του 1930 όρια της έκτασης που πουλήθηκε, στα αντίστοιχα σημερινά σημεία.
  Επίσης, από την μελέτη της μερίδας της Ι.Μ. Πεντέλης φαίνεται ότι έκτοτε δεν περιήλθε ξανά στην ιδιοκτησία της η συγκεκριμένη έκταση.

  Τη συγκεκριμένη έκταση όμως, επίσης διεκδικούσε για δεκαετίες το Ελληνικό Δημόσιο, και προκειμένου να λήξει αυτή η διαφορά του με την Εκκλησία, τον Οκτώβριο του 1988 ήρθαν σε συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας ψηφίστηκε ο νόμος 1811/1988, πιο γνωστός ώς «Νόμος Τρίτση», με βάση τον οποίο η Εκκλησία της Ελλάδας παραχώρησε όλη την δασική και αγροτολιβαδική της περιουσία στο Ελληνικό Κράτος. Αυτό, σύμφωνα με Ανώτατους Υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σημαίνει ότι, ακόμη και να μην είχε πουλήσει το 1930 τη συγκεκριμένη περιοχή, πάλι δεν έχει κανένα έρεισμα να συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης της, κάνοντας εξώσεις και ότι άλλο αυτό συνεπάγεται.

  Από την πλευρά της, η Εκκλησία δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας της έκτασης και επικαλείται ένα προεδρικό διάταγμα του 1932, που αναφέρεται ασαφώς στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να συνοδεύεται από αντίστοιχο τοπογραφικό σχεδιάγραμμα και το Μεγάλο Κώδικα της Ι.Μ.Πεντέλης, δηλαδή το αρχείο της Μονής, που είναι καταγεγραμμένα τα περιουσιακά της στοιχεία, κάτι που όμως δεν αποτελεί απόδειξη, σύμφωνα με την απόφαση αρίθμ. 26/2002 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά. Μάλιστα δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί όσον αφορά τα συμβόλαια, σύμφωνα με τα οποία έχει πουλήσει τη γη από το 1930 – ούτε καν για να τα διαψεύσει, κάτι που, σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους των κατοίκων σημαίνει ότι συνομολογεί την ύπαρξή τους -, συνεχίζει όμως να διεκδικεί την έκταση.

  http://gerotsakouli.gr

  Σε άρθρο με τίτλο «το θράσος των παπάδων είναι αδιανόητο» ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Νίκος Σοφιανόπουλος αποκαλύπτει ότι η Εκκλησία παρόλο που έχει χάσει το δικαστικό αγώνα εν τούτοις συνεχίζει τις προκλήσεις με το Κτηματολόγιο.

  Συγκεκριμένα ο κ. Σοφιανόπουλος ανέφερε: «Ενώ υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τις 72 οικογένειες όσο αφορά το ιδιοκτησιακό, κανείς δεν μας άκουγε όταν φωνάζαμε ότι η εκκλησία δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας. Μέχρι που ήρθε μια πολύ γενναία απόφαση του Εφετείου Αθηνών η 2579/2006 καθώς επίσης και η Έκθεση Αρεοπαγίτη κου Ζερβομπεάκου Γ πολιτικό τμήμα πινάκιο 14 του 2009 και ανατρέπει όλα τα δεδομένα στην περιοχή Γεροτσακούλι. Τα ψεύτικα στοιχεία που επικαλείται η Εκκλησία σε κάθε δικαστήριο των μελών μας, τα πλαστογραφημένα έγγραφα ,οι εικονικές εξώσεις ,και τα μισθωτήρια κάτω από εκβιασμούς σε λευκές κόλλες, όλα καταρρέουν. Παρόλα αυτά έχει το θράσος να διεκδικεί ακόμα και τώρα τα σπίτια μας καταθέτοντας τα στοιχεία που έχει απορρίψει το εφετείο στο κτηματολόγιο».

  http://www.protothema.gr

  Στοιχεία Επικοινωνίας
  Σύλλογος Αποκατάστασης Ιδιοκτητών Ακινήτων
  Γεροτσακούλι Αγ. Ανδρέα Δήμου Νέας Μάκρης
  Λ. Ποσειδώνος & Αγίας Μαρίνας 1
  ΤΚ 19005
  Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2294090356
  email: info@gerotsakouli.gr

  http://gerotsakouli.gr

 12. Ο/Η Ένας λέει:

  https://www.facebook.com/petros.tatsopoulos

  Petros Tatsopoulos

  Δεν θα ισχυριστώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός υποκριτής ευρωπαίος πρωθυπουργός που ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία και κάνει γαργάρα κάθε συζήτηση για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν προσπαθεί να αναβαθμίσει τις οικονομικές σχέσεις με ένα τόσο αποκρουστικό δικτατορικό καθεστώς όσο το καθεστώς του Ιράν. Αναμφίβολα, δεν είναι περισσότερο υποκριτής από τον Ρέντσι, που έκανε το ίδιο στη Ρώμη με τον ιρανό πρόεδρο ή από τον Κάμερον, που έγλειφε ξεδιάντροπα το άλλο καθεστωτικό όνειδος, τη Σαουδική Αραβία. Κατανοητό. Αυτές οι τυραννίες έχουν το πετρέλαιο. Εάν δεν είχαν το πετρέλαιο, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα τις πλευροκοπούσαμε καθημερινά με τις ανθρωπιστικές μας κορόνες. Οι ίδιες οι τυραννίες γνωρίζουν πολύ καλά ότι χρησιμοποιούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά -μια ρητορική για την κοινή μας γνώμη και μια ρητορική για την τσέπη μας- και συνεχίζουν ανενόχλητα να σφαγιάζουν τους πολίτες τους. Μπορούμε τουλάχιστον να το παραδεχτούμε δημόσια, αντί να λέμε ότι θα είμαστε «η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για το Ιράν» και ανάλογες βαρύγδουπες μαλακίες ρίχνοντας και άλλο αλάτι στις πληγές των θυμάτων τους;

 13. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

  Tι δώρα μάζεψε η κυρία από την περσική βίζιτα;

 14. Ο/Η Elias λέει:

  Το ηθικό δίδαγμα είναι: οι Συριζαίοι αντιστάθηκαν στη γραβάτα, άλλα όχι στη μαντίλα.

 15. Ο/Η του κώλου λέει:

  Η Κωνσταντοπούλου ιστορεί πώς έγινε πρόεδρος της Βουλής

  «Κομματικό και προσωπικό οπορτουνισμό» αποδίδει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δημοσιοποίησε χθες στο Διαδίκτυο άρθρο με τίτλο «Πώς και γιατί έγινα πρόεδρος της Βουλής». Η κ. Κωνσταντοπούλου καθιστά σαφές με την κίνησή της αυτή ότι οι πρόσφατες παρεμβάσεις της δεν ήταν συγκυριακές και ότι θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις σχετικά με την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015, καθώς, όπως επισημαίνει, θα καταθέσει δημόσια εκείνα που θεωρεί απαραίτητα «ως κομμάτι της Ιστορίας».

  Η κ. Κωνσταντοπούλου αφήνει σαφείς αιχμές ότι ο κ. Τσίπρας είχε αποφασίσει αρκετά νωρίς να μην της αναθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης (κάτι που εθεωρείτο αναμενόμενο, καθώς ήταν υπεύθυνη του σχετικού τομέα όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση). Μάλιστα, συνδέει την απόφαση αυτή με «λόγους που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργού Δικαιοσύνης και, κυρίως, των αρμοδιοτήτων που αφορούν τη διαφάνεια, τη διαφθορά και τα σχετικά σκάνδαλα, αλλά και τις γερμανικές οφειλές».

  Στο κείμενό της αναφέρει ότι πριν από τις εκλογές επιχειρήθηκε δύο φορές να της αφαιρεθεί η σχετική αρμοδιότητα και της προτάθηκε αρχικά να είναι υποψήφια για τον Δήμο Αθηναίων και ακολούθως να αναλάβει τον τομέα Αμυνας. Μετά τις εκλογές, αναφέρει ότι της προτάθηκε να αναλάβει το υπερυπουργείο Εσωτερικών και, όταν αρνήθηκε επίμονα, της προτάθηκε να είναι η νέα πρόεδρος της Βουλής. Αναφορικά με τις πρώτες κινήσεις του κ. Τσίπρα μετά την εκλογική επικράτηση, εκφράζει έκπληξη και δυσαρέσκεια για την ταχύτητα με την οποία ανακοινώθηκε η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, κάτι που, όπως λέει, δείχνει προσυνεννόηση και για την επιλογή του κ. Σπύρου Σαγιά ως γ.γ. της κυβέρνησης.

  Η κ. Κωνσταντοπούλου απαντά και στην απορία που προκλήθηκε με την παρουσία της στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015, λέγοντας ότι την προσκάλεσε ο διευθυντής του γραφείου πρωθυπουργού Δ. Τζανακόπουλος, μεταφέροντας σχετική επιθυμία του κ. Τσίπρα, και παρατηρεί ότι λίγο καιρό αργότερα το Μαξίμου εμφανιζόταν σε δημοσίευμα εφημερίδας ενοχλημένο από την παρουσία της εκεί.

  Αναλυτικά η ανάρτηση της κ. Κωνσταντοπούλου:

  «Ενα χρόνο μετά την εκλογή μου στη θέση της Προέδρου της Βουλής (6/2/2015), από όπου υπηρέτησα με όλες μου τις δυνάμεις την εντολή που ο ελληνικός λαός έδωσε στις 25/1/2015 και ανατρέχοντας στα γεγονότα που οδήγησαν στην αποκρυστάλλωση της προδοσίας τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και σε όσα ακολούθησαν και εξακολουθούν να εκτυλίσσονται, θεωρώ καίριας σημασίας την δημοσιοποίηση του τρόπου με τον οποίο μου προτάθηκε η Προεδρία της Βουλής, των λόγων για τους οποίους συμπεραίνω ότι μου προτάθηκε αυτή η θέση και των προβλημάτων που δημιούργησε η εκ μέρους μου άσκηση των καθηκόντων μου στην εκ μέρους του Α. Τσίπρα προμελετημένη, όπως αποδείχθηκε, καταστρατήγηση της λαϊκής ετυμηγορίας:

  Ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχα αναλάβει την ευθύνη των τομέων της Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Με πρωτοβουλία και επιμονή μου δημιουργήθηκε Τμήμα Δικαιοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Οργάνωση Δικηγόρων και παράταξη δικηγόρων, ενώ τίποτε από αυτά δεν υπήρχε προηγουμένως. Σε όλο το διάστημα Μαΐου 2012-Ιανουαρίου 2015 ανέδειξα βασικά ζητήματα της που άπτονται της Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με κυριότερα:

  1) Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την λογοδοσία Κυβερνητικών Προσώπων που προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις (Κατάργηση Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, αλλά και διαδικασία έγκαιρης επεξεργασίας δικογραφιών που αφορούσαν Κυβερνητικά πρόσωπα)

  2) Τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου κατά της διαφθοράς, με έμφαση όχι μόνον στην ποινική αλλά και στην αστική ευθύνη και στην διαδικασία αποζημίωσης του κράτους

  3) Την αποτελεσματική χρήση στοιχείων όπως η λίστα Λαγκάρντ, όχι μόνον για την φορολόγηση ποσών που είχαν διαφύγει της φορολογίας, αλλά και για την κατάσχεση προϊόντων εγκλήματος και την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους του Δημοσίου

  4) Την λήψη μέτρων για την αποζημίωση της χώρας από υποθέσεις διαφθοράς, με κυριότερες την υπόθεση Siemens, και τις υποθέσεις των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων

  5) Την ενίσχυση των μικτών ορκωτών δικαστηρίων όχι μόνον για ποινικές, αλλά και για αστικές υποθέσεις

  6) Την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και την ενεργοποίηση της εκτέλεσης της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου
  Σε πάρα πολλά δημοσιεύματα της περιόδου, εμφανιζόμουν ως Υπουργός Δικαιοσύνης σε μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη συνείδηση των ανθρώπων που συναντούσα, αυτό φάνταζε ως φυσική εξέλιξη. Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεχόμουν διαρκείς επιθέσεις από συγκεκριμένα στελέχη, με προεξάρχοντα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος με χαρακτήριζε ως υποστηρίκτρια «του δικαστικού δρόμου για το σοσιαλισμό». [Ο ίδιος ο Τσακαλώτος, σε μία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το πρώτο τρίμηνο του 2014, παρά την αντίθεσή του στον «δικαστικό δρόμο», μου είχε επιτεθεί υπερασπιζόμενος τον Γιάννη Στουρνάρα και δηλώνοντας ότι εάν ήταν στη θέση της συνεργάτιδάς του (σ.σ. της οποίας το όνομα συνδέεται με την επεξεργασία στη λίστα Λαγκάρντ), θα μου έκανε μήνυση «γιατί την προσέβαλα». Αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι ήταν αποδέκτης παραπόνων από τον ίδιο τον Στουρνάρα και αυτό σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρουόταν ολομέτωπα με τον τότε Υπουργό Οικονομικών]

  Προσωπικά, ουδέποτε ενθάρρυνα σενάρια περί εκ μέρους μου ανάληψης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, γιατί πρώτη προτεραιότητά μου ήταν η προετοιμασία του τομέα της Δικαιοσύνης και όχι η ανάληψη εξουσίας.

  Ωστόσο, στο διάστημα κατά το οποίο είχα την ευθύνη αυτή, υπήρξαν δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας, με έμμεσους ή άμεσους τρόπους προσπάθησε να μου αφαιρέσει την ευθύνη του τομέα της Δικαιοσύνης. Η πρώτη φορά ήταν το φθινόπωρο του 2013, όταν, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, άρχισαν να διοχετεύονται σενάρια περί επικείμενης δήθεν διεκδίκησης της Δημαρχίας της Αθήνας από εμένα. Φρόντισα δημόσια να διαψεύσω αυτά τα σενάρια, πριν μου γίνει οποιαδήποτε πρόταση. Παρόλη τη δημόσια διάψευση, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου, με βολιδοσκόπησε εμμέσως, λέγοντάς μου: «Πρέπει να κατέβω στην Κεντρική Επιτροπή, και μπορεί να αποφασίσουμε να είσαι υποψήφια για το Δήμο της Αθήνας». Του απάντησα αμέσως «Να μην πάρετε τέτοια απόφαση γιατί θα αρνηθώ, έχω και δημοσίως αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Του εξήγησα την πάγια θέση μου ότι το πρότυπο ενός αριστερού, ριζοσπαστικού κόμματος δεν μπορεί να είναι ένα κακέκτυπο των παλαιοπολιτικών και χρεοκοπημένων κομμάτων, που ανακυκλώνουν τα στελέχη τους σε όλες τις θέσεις και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Τότε είχα εισηγηθεί την υποψηφιότητα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ενός νέου ανθρώπου, που είχε κατά την γνώμη μου την προοπτική να ενσαρκώσει ένα άλλο πρότυπο και να διεκδικήσει με αξιώσεις τη Δημαρχία, άποψη που συμμερίζονταν πολλοί και πολλές και που, τελικά, επικράτησε.

  Η δεύτερη φορά που ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να μου αφαιρέσει την αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης ήταν την Άνοιξη 2014, όταν με κάλεσε στο γραφείο του και μου πρότεινε να αναλάβω τον τομέα της Άμυνας, εν όψει της υποψηφιότητας του Θ. Δρίτσα στις Δημοτικές Εκλογές, επιχειρώντας να μου εμφανίσει την πρόταση αυτή ως «αναβάθμιση». Του απάντησα αρνητικά, επισημαίνοντάς του ότι η Άμυνα σε καμμία περίπτωση δεν ήταν το πρώτο πεδίο της ειδίκευσης και των γνώσεών μου και ότι θα έπρεπε να αξιοποιούμε τους καλύτερους στο πεδίο της μέγιστης απόδοσής τους και όχι να αυτοσχεδιάζουμε. Στη συνέχεια του επέδωσα και αναλυτική επιστολή, όπου του εξηγούσα για ποιο λόγο η Δικαιοσύνη θα αποτελούσε το πρώτο πεδίο της πολιτικής μας δοκιμασίας. Του είπα ότι, εάν θέλει να μου αφαιρέσει αυτήν την ευθύνη, έχει φυσικά την εξουσία, αλλά ότι δεν επιθυμούσα να μετακινηθώ στον τομέα της Άμυνας. Με σκοπό την μετακίνησή μου στον τομέα της Άμυνας με είχε προσεγγίσει την ίδια περίοδο και ο Κώστας Αθανασίου, τότε διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και σήμερα Γενικός Γραμματέας της Βουλής. Μου είχε πει ότι θεωρεί πολύ σημαντική αυτήν την αναβάθμιση και απορούσε γιατί αρνήθηκα. Επίσης είχε ισχυρισθεί ότι με προσέγγιζε εμπιστευτικά, με δική του πρωτοβουλία.

  Σε όλο το διάστημα αυτό, ουδέποτε είχα συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα την ανάθεση κάποιου υπουργικού χαρτοφυλακίου στην περίπτωση ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας. Θεωρούσα υποχρέωσή μου να δουλέψω για την προετοιμασία των τομέων και αντικειμένων που είχα αναλάβει και σε αυτήν την υποχρέωση ανταποκρινόμουν. Ποτέ δεν μπήκα στη λογική διεκδικήσεων θώκων και παζαριών.

  «Ζωή, σου έχω μία πρόκληση»

  Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ής Ιανουαρίου, μετά τη μεγάλη χαρά της νίκης και της δικαίωσης και την προσωπική ικανοποίηση που μου έδωσε η τιμή που μου έκαναν οι συμπολίτες μου να με αναδείξουν ξανά πρώτη στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθήνας, και μάλιστα με τετραπλάσιες ψήφους από το 2012, γεγονός που θεώρησα ως επιβράβευση της σκληρής δουλειάς 3,5 ετών, ήρθαν οι απανωτές δυσάρεστες εκπλήξεις:
  1) Έκπληξη 1η, η άμεση, χωρίς καμμία διαβούλευση και διεργασία ανακοίνωση της συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛΛ. την Δευτέρα 26/1, με τρόπο που έδειχνε προσυμφωνημένη σύμπραξη, με άγνωστους όρους
  2) Έκπληξη 2η, ο ορισμός ως Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης του Σπύρου Σαγιά, ο οποίος παρέστη στην ορκωμοσία του Πρωθυπουργού τη Δευτέρα 26/1/2015

  Σε όλη τη διάρκεια της Δευτέρας 26/1/2015 δεχόμουν καταιγιστικά τηλεφωνήματα από εκπροσώπους του Τύπου, στους οποίους δεν απαντούσα, αλλά και από συντρόφους και συμπολίτες, που αγωνιωδώς με ρωτούσαν αν θα αναλάμβανα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στους οποίους απαντούσα ότι η σύνθεση και η διαδικασία συγκρότησης της Κυβέρνησης θα αποφασισθούν από τον Πρωθυπουργό.

  Στις 10 το βράδυ της Δευτέρας 26/1/2015 με κάλεσε στο τηλέφωνο ο Αλέξης Τσίπρας.

  «Ζωή, σου έχω μία πρόκληση», μου είπε.

  «Σε ακούω», απάντησα

  «Να αναλάβεις το πρώτο τη τάξει Υπουργείο, το Υπουργείο Εσωτερικών. Θα είναι ένα υπερ-Υπουργείο και ως Υπουργός θα συμμετέχεις στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, που θα είναι 10μελές. Θα έχεις έναν αναπληρωτή, που θα τον επιλέξεις εσύ. Θα έχεις και 3 ακόμη Αναπληρωτές, τον Πανούση ως Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έναν Υπουργό Μετανάστευσης, σκέφτομαι την Τασία (Χριστοδουλοπούλου) και έναν από τους ΑΝ.ΕΛΛ. στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Τι λες;»

  «Λέω ότι πρέπει να έρθω να μιλήσουμε από κοντά», του απάντησα.

  «Εντάξει, αλλά θα το αναλάβεις;»

  «Θα έρθω να τα πούμε από κοντά»

  «Εντάξει, έλα», μου είπε κάπως απρόθυμα.

  Πήγα στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου, το οποίο είχε πρόσφατα ανακαινιστεί με επιμέλεια της Θεανώς Φωτίου. Τον είχα δει το βράδυ των εκλογικών αποτελεσμάτων, δηλαδή της Κυριακής, μόλις 24 ώρες νωρίτερα, και τότε δεν μου είχε αναφέρει το παραμικρό για όσα έγιναν στη διάρκεια της Δευτέρας (συνεργασία με ΑΝ.ΕΛΛ., Σαγιάς και, τώρα, πρόταση να αναλάβω ένα Υπουργείο με τερατώδη και αλλοπρόσαλλη δομή, που ουδέποτε είχε συζητηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας που γινόταν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα).

  Ήμουν πολύ στενοχωρημένη και ανήσυχη.

  Αναμένοντας τον Α. Τσίπρα, είδα τον Σ. Σαγιά να αναχωρεί και στην συνέχεια τον Δ. Τζανακόπουλο, νομικό σύμβουλο τότε του Τσίπρα και μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, στον οποίο εξέφρασα τη βαθιά μου ανησυχία. Ο Τζανακόπουλος (που μετέπειτα και μέχρι σήμερα έγινε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του Α. Τσίπρα, μετά την Υπουργοποίηση Ν. Παππά, που μέχρι τότε ήταν Διευθυντής του Γραφείου Τσίπρα) τότε εμφανιζόταν εξίσου ανήσυχος για το πρόσωπο του Σ. Σαγιά, ενώ στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι αυτή ήταν μία φαινομενική μόνον διαφοροποίηση και ανησυχία.

  «Λοιπόν, θα το αναλάβεις;», με ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας μόλις μπήκα στο γραφείο του.

  «Ποιος το σκέφτηκε αυτό το Υπουργείο;», τον ρώτησα

  «Τι εννοείς;»

  «Ποιος σκέφτηκε αυτή τη δομή; Με ποιον συζήτησες μία τέτοια δομή Υπουργείου;» τον ξαναρώτησα

  «Έχουμε φτιάξει Προεδρικά Διατάγματα με τον Σπύρο (Σαγιά) και τον Δημήτρη (Τζανακόπουλο)», μου απάντησε

  «Πώς επέλεξες τον Σαγιά ως Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης;», τον ρώτησα, αναφερόμενη σε γνωστά και στους δύο γεγονότα που θα έπρεπε να αποκλείσουν μια τέτοια επιλογή. Μου απαντά ότι τον γνωρίζει χρόνια, ότι τους έφερε σε επαφή ο Στέργιος Πιτσιόρλας, και ότι τον εμπιστεύεται, αν και «για κανέναν δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά». Του επισήμανα ότι ο μεν Πιτσιόρλας καθύβριζε τον ΣΥΡΙΖΑ και η σύζυγός του, Νόνη Καραγιάννη, από τον 9,84 εξαπέλυε ουκ ολίγες επιθέσεις. Του είπα ότι η επιλογή Σαγιά έδινε ένα στίγμα αντίθετο προς το πρότυπο που θα έπρεπε να οικοδομήσουμε.

  Επανέρχεται στο Υπουργείο Εσωτερικών:

  «Θα το αναλάβεις;», με ξαναρώτησε

  «Όχι», του απάντησα αμέσως

  «Τι όχι;» με ρώτησε, εμβρόντητος

  «Όχι», επανέλαβα

  «Γιατί;»

  «Γιατί δεν πιστεύω σε αυτήν την δομή. Ο Υπουργός σε αυτό το Υπουργείο θα είναι στην καλύτερη περίπτωση διακοσμητικός και στη χειρότερη θηριοδαμαστής των υφισταμένων του Υπουργών. Δεν θα είμαι χρήσιμη σε αυτό το ρόλο και δεν με ενδιαφέρει να αναλάβω κάτι όπου δεν θα μπορώ να είμαι χρήσιμη. Ποιον ρώτησες, με ποιον συζήτησες μια τέτοια δομή;», του είπα

  «Μα σου είπα, τα έχουμε ετοιμάσει με τον Σπύρο και τον Δημήτρη. Μόνο εσύ μπορείς να το αναλάβεις, ζήτησα από το Σκουρλέτη, ο οποίος λέει δεν μπορεί, δεν είναι νομικός», μου λέει

  «Εγώ δεν θα το αναλάβω, γιατί δεν το πιστεύω, δεν θεωρώ αυτή τη δομή λειτουργική», του επανέλαβα.

  «Ο Τζανακόπουλος πρότεινε να βάλουμε την Προστασία του Πολίτη μαζί με τη Δικαιοσύνη», μου λέει τότε.

  «Αυτό έχει μία λογική, του απαντάω. Και κάτι τέτοιο θα μπορούσα να το αναλάβω.»

  «Τώρα έχουμε φτιάξει τα ΦΕΚ, δεν γίνεται», μου λέει

  «Τι άλλες συγχωνεύσεις έχετε κάνει;» τον ρωτάω και μου εκθέτει συνοπτικά τον σχεδιασμό των Υπουργείων, λέγοντάς μου ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αφεθεί ως είχε και έχει επιπλέον δημιουργηθεί ένα νέο Χαρτοφυλάκιο, παρά τω Πρωθυπουργώ, για θέματα διαφθοράς, το οποίο θα αναθέσει στον Παναγιώτη Νικολούδη. «Μου είπε ότι θα μου φέρει 2 δις ευρώ από τη φοροδιαφυγή». Με εντυπωσιάζει που για τίποτε από αυτά δεν έχει καν ζητήσει την άποψή μου ως αρμόδιας για τα θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας, Δικαιωμάτων και μου δημιουργούνται ακόμη πιο έντονες ανησυχίες για τον τρόπο που σχεδιάζεται η διακυβέρνηση.

  «Μπορώ να αναλάβω την Δικαιοσύνη, την οποία, όπως γνωρίζεις έχω προετοιμάσει όλον αυτόν τον καιρό ως αρμόδια για την Κοινοβουλευτική Ομάδα»

  «Δεν είναι για σένα το Υπουργείο Δικαιοσύνης,. Είναι το 7ο τη τάξει Υπουργείο», μου λέει

  «Δεν με νοιάζει και αν είναι το 17ο, είναι το πρώτο πεδίο της πολιτικής μας δοκιμασίας», του λέω. «Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει αποφασιστική αρμοδιότητα για την εκτέλεση της απόφασης για το Δίστομο, έχει αρμοδιότητα νομοθέτησης σε πλείστα πεδία όπως η διαφθορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία των αδυνάτων, η εξυγίανση της Δικαιοσύνης, η ανεξαρτητοποίησή της»

  «Έχω ήδη προτείνει στον Νίκο Παρασκευόπουλο να το αναλάβει και περιμένω την απάντησή του. Τι γνώμη έχεις;»

  «Έχω πολύ καλή γνώμη για τον Παρασκευόπουλο, τον εκτιμώ πολύ ως νομικό και καθηγητή. Νομίζω, όμως, ότι θα δυσκολευτεί γιατί δεν έχει πρακτική εμπειρία της Δικαστικής και δικηγορικής πραγματικότητας ούτε επαφή με τα προβλήματα και τους χώρους.» του απαντάω.

  Το κυβερνητικό σχήμα

  Η συζήτηση γυρνάει στα άλλα πρόσωπα του Κυβερνητικού Σχήματος.

  «Υπουργό Άμυνας θα κάνεις τον Καμμένο;», τον ρωτάω, έχοντας διαβάσει τις σχετικές διαρροές

  «Δυστυχώς», μου απαντάει, με μια γκριμάτσα.

  Και για τα υπόλοιπα πρόσωπα του Κυβερνητικού Σχήματος μου εκθέτει τις επιλογές του, για τα κυρίως Υπουργεία και για κάποιες θέσεις αναπληρωτών.

  «Θα προτείνω στον Γαβριήλ να είναι Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού», μου λέει

  «Θεωρώ ότι αυτό είναι μία πολύ κακή ιδέα και ελπίζω ότι δεν ήταν δική σου», του λέω. Με ανησυχεί το γεγονός ότι υποχρέωσαν τον Γαβριήλ να είναι υποψήφιος βουλευτής, ενώ επιλογή του είναι να παραμείνει στο Δήμο και να χτίσει την Ανοιχτή Πόλη. Με ανησυχεί ότι η πίεση είναι προς μία κατεύθυνση αποδόμησης του προτύπου που ο Γαβριήλ έχει οικοδομήσει.

  «Πρόεδρο της Βουλής ποιον θα κάνεις;», τον ρωτάω.

  «Το Βούτση», μου απαντάει.

  «Εγώ στη θέση σου ξέρεις ποιον θα έκανα;»

  «Ποιον;», με ρωτάει

  «Το Λαφαζάνη», του λέω

  «Το Λαφαζάνη;», με ρωτάει απορημένος

  «Ναι. Είναι ο πιο έμπειρος κοινοβουλευτικός σου, ξέρει απ’ έξω τον Κανονισμό και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι θα έχει την εμπειρία και τη γνώση να αποφύγει κοινοβουλευτικές παγίδες ή κακοτοπιές»

  «Άμα θέλω να τους τρελάνω όλους, θα κάνω εσένα Πρόεδρο της Βουλής», λέει τότε. Είναι κάτι που δεν είχα ποτέ σκεφθεί και ούτε εκείνη την ώρα περνάει από το μυαλό μου και δεν αντιδρώ καν σε αυτή τη φράση.

  Συνεχίζεται η συζήτηση και επανέρχεται στην πίεση να αναλάβω το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επιμένει να παρουσιάζει ως «πρώτο τη τάξει». Ήδη είμαι ακόμη πιο προβληματισμένη από το γεγονός ότι δείχνει να μην θέλει σε καμμία περίπτωση να αναλάβω τον τομέα της Δικαιοσύνης, που έχω προετοιμάσει.

  «Μην επιμένεις, δεν θα αναλάβω κάτι που πιστεύω ότι δεν έχει καμμία λειτουργικότητα. Τα προεδρικά διατάγματα μπορούν να φτιαχτούν ξανά, σημασία έχει να είναι λειτουργική η Κυβέρνηση», του λέω

  «Έτσι έχουμε αποφασίσει να γίνει», μου απαντάει

  «Εγώ δεν θα το αναλάβω», του λέω

  «Θα με κρεμάσεις, δηλαδή;», μου λέει

  «Θα σε κρέμαγα αν το αναλάμβανα», του απαντάω

  «Μα είσαι δουλευταρού, είσαι η μόνη που μπορεί να το φέρει εις πέρας», μου λέει

  «Εσύ μου είπες ότι το πρότεινες κατ’ αρχήν στο Σκουρλέτη. Κι ακόμη κι αν ο Σκουρλέτης αρνείται ή δεν θέλει, υπάρχουν σίγουρα ικανά και άξια πρόσωπα που μπορείς να επιλέξεις», του λέω.

  «Αν μου βρεις σε ποιον να το προτείνω, θα σε απαλλάξω»

  «Αλέξη, δεν είναι δική μου υποχρέωση να σου βρω σε ποιον να το προτείνεις, όταν έχεις φτιάξει μόνος σου μια δομή-τέρας, χωρίς να συμβουλευτείς κανέναν από όσους είχαν την αρμοδιότητα. Αφού, όμως, με ρωτάς ποια πρόσωπα θα μπορούσαν να αναλάβουν, σου υπενθυμίζω ότι υπεύθυνη για τον τομέα των Εσωτερικών και της Δημόσιας Διοίκησης ήταν η Σοφία Σακοράφα, την οποία θα έπρεπε να έχεις τουλάχιστον συμβουλευτεί. Επίσης, γνώστης του αντικειμένου είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που ως Συνταγματολόγος θα μπορούσε να συμβάλει πολύ θετικά στη διαμόρφωση του πλαισίου», είπα τότε

  «Είναι Ευρωβουλευτές», μου απαντάει

  «Δεν ξέρω αν η Σοφία θα ενδιαφερόταν να αναλάβει Κυβερνητική θέση, αλλά ο Κατρούγκαλος έχει δημόσια δηλώσει ότι θα ήταν έτοιμος να βοηθήσει την Κυβέρνηση», του υπενθυμίζω.

  Η συζήτηση συνεχίζεται με τον Τσίπρα να εμφανίζει ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο κατάλληλο πρόσωπο για αυτό το Υπουργείο, μολονότι μου έχει προηγουμένως πει ότι η αρχική του επιλογή ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αρνήθηκε.

  «Αν δεν μου προτείνεις κάποιον, πρέπει να το αναλάβεις εσύ», μου λέει

  Θυμάμαι ότι όταν μου είχε προτείνει να αναλάβω την Άμυνα, μου δήλωσε με μεγάλη φυσικότητα ότι την Δικαιοσύνη θα μπορούσε να αναλάβει ο Σ. Κοντονής.

  «Αν δεν έχεις άλλον, κάνε τον Κοντονή», του λέω

  «Τον Βουλευτή Ζακύνθου να κάνω πρώτο τη τάξει Υπουργό;», μου απαντάει.

  Η συζήτηση αποβαίνει άκαρπη. Μου ζητάει να ξαναμιλήσουμε το πρωί.

  «Να μιλήσουμε το πρωί, βεβαίως, αλλά μην υπολογίζεις ότι θα αλλάξω γνώμη, δεν σου απαντάω ελαφρά τη καρδία», του απαντάω

  Η συζήτηση με έχει προβληματίσει και ανησυχήσει. Αισθάνομαι ότι οι επιλογές γίνονται με ελαφρότητα και χωρίς σχεδιασμό ή με σχεδιασμούς που δεν έχουν ποτέ συζητηθεί σε οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία.

  Του τηλεφωνώ το πρωί, αποφασισμένη αφενός να μην δεχθώ την πρόταση για το Υπουργείο Εσωτερικών, αφετέρου να μην έχω καμμία ανάμειξη στο Κυβερνητικό Σχήμα και να ζητήσω να προεδρεύσω στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, από όπου μπορώ να αναλάβω πρωτοβουλίες κατά της διαφθοράς και για την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των θεσμών.

  «Αλέξη, εδώ Ζωή. Δεν έχει αλλάξει κάτι εκ μέρους μου. Και εφ’ όσον ισχύει ότι έχεις δεσμευθεί στον Ν. Παρασκευόπουλο για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, εγώ δεν χρειάζεται να είμαι στην Κυβέρνηση. Μπορώ να αναλάβω την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής…»

  «Σου έχω κάτι καλύτερο. Πρόεδρος της Βουλής, τι λες;», μου λέει

  Αιφνιδιάζομαι πλήρως.

  «Να το σκεφτώ και να σου απαντήσω. Θα σε καλέσω σε λίγο».

  Η πρόταση μου φαίνεται πολύ τιμητική, αλλά ασύμβατη με την προηγούμενη. Με προβληματίζει η επιμονή να μην αναλάβω την Δικαιοσύνη χωρίς καμμία σοβαρή ή πειστική εξήγηση. Διερωτώμαι αν ο Α. Τσίπρας αντιλαμβάνεται το εύρος των αρμοδιοτήτων και του πεδίου δράσης ενός Προέδρου της Βουλής σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό. Αναλογίζομαι την ευθύνη αλλά και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν και αποφασίζω να αποδεχθώ την πρόταση.

  Την ίδια ημέρα ανακοινώνεται το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και η πρότασή για Πρόεδρο της Βουλής. Ο Δ. Τζανακόπουλος με καλεί και μου ζητά, εκ μέρους του Τσίπρα, να παρευρεθώ στην Ορκωμοσία της Κυβέρνησης, λέγοντάς μου ότι θα αναλάβει τις σχετικές διατυπώσεις για την είσοδό μου στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά από λίγο καιρό, ο κοινοβουλευτικός συντάκτης της ΕφΣυν εμφανίζει το Μαξίμου ενοχλημένο από την παρουσία μου στην ορκωμοσία της Κυβέρνησης και επιμένει ότι έχει την πληροφορία από έγκυρη κυβερνητική πηγή. Ο Νίκος Παρασκευόπουλος δεν ορκίζεται με την υπόλοιπη κυβέρνηση. Όπως με πληροφορεί ο ίδιος αργότερα, η πρόταση για το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν του είχε γίνει από την Δευτέρα, όπως μου είχε πει ο Τσίπρας, αλλά την Τρίτη το πρωί (ημέρα της ορκωμοσίας της Κυβέρνησης).

  Στο διάστημα μέχρι την ορκωμοσία της Βουλής (5/2/2015) και την εκλογή Προέδρου (6/2/2015) καλώ τον Νίκο Παρασκευόπουλο στο γραφείο μου, με δική μου πρωτοβουλία, για να τον ενημερώσω για την προεργασία που έχει γίνει στον τομέα αρμοδιότητάς του. Με ευχαριστεί γιατί ουδείς τον έχει ενημερώσει σχετικά και ο ίδιος δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν του γεγονότος ότι η σύζυγός του Ι. Καμτσίδου είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

  Του δίνω τις προτάσεις που έχουμε επεξεργασθεί ως πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Δικαιοσύνης. Μεταξύ αυτών η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, η νομοθεσία κατά της διαφθοράς, η οριστική απόσυρση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (εκείνου που ο Ν. Παρασκευόπουλος εν συνεχεία υπέγραψε και έφερε στη Βουλή), οι αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα.

  Του εφιστώ την προσοχή στο ζήτημα της απόφασης για το Δίστομο. «Χρειάζεται μόνον η υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης για να εκτελεσθεί η Απόφαση, που έχει καταστεί αμετάκλητη πριν 15 χρόνια. Ως υπεύθυνη για τον τομέα Δικαιοσύνης έχω δημόσια δηλώσει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει αυτήν την υπογραφή που κανένας Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έβαλε εδώ και 15 χρόνια»

  Μου λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι δεν γνωρίζει το θέμα και θέλει να ενημερωθεί. Του λέω ότι ο πιο κατάλληλος για να τον ενημερώσει είναι ο Γιάννης Σταθάς, ο Διστομίτης βουλευτής μας. Επιφυλάσσεται να ενημερωθεί.

  Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, στις 8/2/2015, ο Νίκος Παρασκευόπουλος δηλώνει ότι θα υπογράψει για την εκτέλεση της απόφασης του Διστόμου. Σήμερα, ένα χρόνο αργότερα, αυτή η υπογραφή δεν έχει τεθεί.

  Από όλα τα παραπάνω και από όσα ακολούθησαν, συνάγεται ένα οδυνηρό συμπέρασμα: για λόγους που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργού Δικαιοσύνης και, κυρίως, των αρμοδιοτήτων που αφορούν τη Διαφάνεια, τη Διαφθορά και τα σχετικά σκάνδαλα, αλλά και τις Γερμανικές Οφειλές, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει αρκετά νωρίς να μου αφαιρέσει αυτήν την αρμοδιότητα και προσπάθησε με διάφορα προσχήματα αφενός να υποβαθμίσει τη σημασία αυτού του τομέα αφετέρου να μου προτείνει άλλα πεδία. Ουδέποτε μου είπε ευθέως ότι διαφωνεί με επιλογές μου. Με έμμεσους τρόπους, ωστόσο, μου έγινε αντιληπτό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ότι η στάση μου δεν ήταν αποδεκτή.

  Η πρώτη φορά, ήταν κατά την εξέταση Διώτη στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, όταν η υπόθεση μόλις άνοιγε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τον Οκτώβριο 2012. Ο Τσίπρας τότε μου εξέφρασε την απορία του γιατί ήμουν τόσο σκληρή με τον Διώτη και του απάντησα ότι κατά την άποψή μου ο Διώτης ήταν εξίσου υπεύθυνος με τον Βενιζέλο και τον Παπακωνσταντίνου για υπεξαγωγή σε βαθμό κακουργήματος.

  «Στόχος μας δεν είναι ο Διώτης», μου είχε πει.

  «Στόχος μας πρέπει να είναι η Αλήθεια και η Δικαιοσύνη», του είχα απαντήσει.

  Όταν, στη συνέχεια, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, υπήρξα ακόμη πιο εξονυχιστική στην εξέταση του Ι. Διώτη, ο οποίος δήλωσε ότι θα αρνηθεί την περαιτέρω εξέτασή του από εμένα και θα δηλώσει ασθένεια. Δεν δέχθηκα άλλα σχόλια από τον Τσίπρα για το θέμα, άλλωστε η Επιτροπή λειτουργούσε ως προανακριτική. Ωστόσο, αμέσως μετά την βίαιη ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής, πριν την ολοκλήρωση της έρευνας, ξεκίνησαν οι διαρροές για εκ μέρους μου διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων.

  Η δεύτερη φορά που υπήρξε εμφανής δυσαρέσκεια εναντίον μου κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ήταν στις 4 Ιουνίου 2014, όταν Παπούλιας και Σαμαράς έκλεισαν τη Βουλή για να παραγραφεί η υπόθεση των υποβρυχίων- ναυπηγείων Σκαραμαγκά και άλλων ποινικών υποθέσεων και των συναφών ευθυνών Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου. Η τότε δημοσιογράφος και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία μετέδωσε ρεπορτάζ περί δυσαρέσκειας της Κουμουνδούρου για την ανακοίνωσή μου εναντίον του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όταν την κάλεσα στο τηλέφωνο, μου δήλωσε ότι η δυσαρέσκεια είχε διατυπωθεί από τον Π. Σκουρλέτη.

  Όταν τον Μάιο 2012 εξελέγην πρώτη σε ψήφους βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών, χωρίς να είμαι ούτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε να έχω προηγουμένως θέσει υποψηφιότητα σε άλλη εκλογική αναμέτρηση (πλην της συμμετοχής μου στη λίστα των Ευρωεκλογών του 2009, όπου δεν υπήρχε ζήτημα σταυροδοσίας), πολλοί ήταν αυτοί που με προειδοποίησαν ότι αυτό θα ενοχλούσε και θα ενεργοποιούσε αντανακλαστικά εσωτερικής υπονόμευσης. Μολονότι δεν αγνοούσα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ουδέποτε πίστεψα ότι μία τέτοια υπονόμευση θα προερχόταν από τον ίδιο τον Α. Τσίπρα, τον οποίο είχα στηρίξει σε δύσκολες στιγμές ως δικηγόρος του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπεράσπισή του απέναντι στην μήνυση και αγωγή του Α. Βγενόπουλου για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, την κατάθεση μήνυσης για την αστυνομική βία και τα χημικά σε βάρος διαδηλωτών το 2011, την υποστήριξή του στην υπόθεση καταγγελίας των απορρήτων δαπανών του ΥπΕξ επί Γ. Παπανδρέου, την κατάθεση αγωγής κατά της Bild προεκλογικά.

  Με οδύνη διαπίστωσα, μέσα από την εμπειρία του 2015, ότι πολλές από τις επιλογές τότε του Α. Τσίπρα δεν εκπορεύονταν από στάση αρχής και αναφορά σε αξίες, αλλά καθαρά από κομματικό και προσωπικό οπορτουνισμό. Δεν μπορεί ο ίδιος άνθρωπος που κατήγγελλε το ξεπούλημα του ΟΤΕ το 2008, να ξεπουλάει το σύνολο των δημοσίων επιχειρήσεων και υποδομών της χώρας. Δεν μπορεί ο άνθρωπος που κατέθετε μήνυση για αστυνομική βία εναντίον διαδηλωτών, να επιχειρηματολογεί υπέρ των επιλογών Πανούση. Δεν μπορεί ο άνθρωπος που ζητούσε διαφάνεια στη λειτουργία του ΥπΕξ να δημιουργεί την πλέον παραθεσμική λειτουργία της ΕΥΠ.

  Το συμπέρασμα συνάγεται αβίαστα, ένα χρόνο μετά, και με δεδομένα όσα μεσολάβησαν: η επιλογή μου για την Προεδρία της Βουλής ήταν ο τρόπος που απεργάσθηκε ο Α. Τσίπρας προκειμένου αφενός να εξασφαλίσει ότι δεν θα αναλάμβανα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και, επομένως, δεν θα αναλαμβάνονταν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες αρμοδιότητας του Υπουργού Δικαιοσύνης ούτε για την υπογραφή της εκτέλεσης της Απόφασης για τις Γερμανικές Οφειλές ούτε για την νομοθεσία κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της ευθύνης Υπουργών. Είναι πρόδηλο ότι, έχοντας στο μυαλό του το «πρότυπο» διακοσμητικών Προέδρων της Βουλής, θεώρησε ότι με αυτήν την πρόταση απλώς με τοποθετούσε σε μία τιμητική θέση ψυγείου. Όταν συνειδητοποίησε ότι αναλάμβανα πρωτοβουλίες πέρα και έξω από τα συνηθισμένα και αναμενόμενα, αποφάσισε σε εμένα μεν να προσποιείται ότι με υποστηρίζει, να το πράττει και δημόσια όποτε χρειαζόταν, αλλά την ίδια ώρα υπόγεια να στηρίζει και όλους τους μηχανισμούς υπονόμευσης αυτών των πρωτοβουλιών. Από την πλευρά μου, δυστυχώς, και μολονότι κατά καιρούς είχα έντονες ανησυχίες, καθησυχαζόμουν από ενέργειες που θόλωναν τα νερά. Τέτοια ήταν και η ομιλία του Τσίπρα στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης:

  «Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού…Αυτόν τον λαό θα υπηρετήσουμε…Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος αυτής της χώρας. Σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε, αυτό το Σύνταγμα θα υπηρετήσουμε»

  Ήταν μία ομιλία που διέγραψε όλες τις προηγούμενες ανησυχίες μου.

  Για να αναβιώσουν αυτές με δραματικό τρόπο όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, ημερομηνία που σηματοδότησε μία περίοδο τεράστιας ανησυχίας και εγρήγορσης εκ μέρους μου, μέχρι την προκήρυξη του δημοψηφίσματος…».

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Είναι όντως ανήλικη η κόρη Κωνσταντόπουλου;

   Η άτυχη αναφορά της στα μυστικά κονδύλια

   Από τη μακροσκελή αρθρογραφία-σεντονιάδα, δηλαδή το συνεχιζόμενο διασυρμό του μέχρι χτες πεφιλημένου Αλέξη, της τ. Πρ.τ.Βουλής, παίρνω μόνο ένα απόσπασμα από τα πάρα πολλά εκείνα, τα οποία στην ουσία τους συνιστούν και αυτοκαταγγελλίες (π.χ. ο τρόπος που επισημαίνει τα προβλήματα της Δικαιοσύνης είναι αποκαλυπτικός σε βάρος της) χωρίς η εριστική κυρία να το αντιλαμβάνεται [π.χ. η υποτιθέμενη άγνοιά της για το τετελεσμένο της κυβερνητικής συμμαχίας με τον επί των τιμητικών της αγημάτων τελετάρχη και φίλο της, τον παλαιοημερολογίτη, ελικοπτερειάρχη-Σαλαμινομάχο Π.Καμμένο και τον, στην πλειοψηφία του, ακροδεξιό συρφετό του, ένα γεγονός που η εφημ. ‘ΤΑ ΝΕΑ’ (και κάποιοι μπλόγκερς παράλληλα και από πάρα πολύ νωρίς κλπ) το είχαν επισημάνει από πολύ παλιότερα, με εκτεταμένο ρεπορτάζ ακόμη και για τα συμφωνημένα υπουργεία]:
   «Με οδύνη διαπίστωσα, μέσα από την εμπειρία του 2015, ότι πολλές από τις επιλογές τότε του Α. Τσίπρα δεν εκπορεύονταν από στάση αρχής και αναφορά σε αξίες, αλλά καθαρά από κομματικό και προσωπικό οπορτουνισμό. …. Δεν μπορεί ο άνθρωπος που ζητούσε διαφάνεια στη λειτουργία του ΥπΕξ να δημιουργεί την πλέον παραθεσμική λειτουργία της ΕΥΠ».
   Η κα Κωνσταντοπούλου, που πιο πάνω μιλάει με μια εσκεμμένη δημιουργική ασάφεια για το θέμα των μυστικών κονδυλίων του Υπ.Εξ. («ουδέποτε πίστεψα ότι μία τέτοια υπονόμευση θα προερχόταν από τον ίδιο τον Α. Τσίπρα, τον οποίο είχα στηρίξει σε δύσκολες στιγμές ως δικηγόρος του, με χαρακτηριστικό παράδειγμα …. την υποστήριξή του στην υπόθεση καταγγελίας των απορρήτων δαπανών του ΥπΕξ επί Γ. Παπανδρέου»), τοποθετώντας τα μόνο ως πρόβλημα του ΓΑΠ και όχι και ως παλιότερο πρόβλημα (εποχή Σαμαρά κλπ) και κυρίως όχι και ως σημερινό ανοιχτό διαρκές ζήτημα αρχής, αφού η αδιαφάνεια δεν έχει καταργηθεί ακόμη νομοθετικά παρά τις προεκλογικές και μετεκλογικές εξαγγελίες, δηλώσεις, δεσμεύσεις μέσα στη Βουλή κλπ..
   Επειδή διαχρονικά έχουμε επισημάνει την πληγή των ανεξέλεγκτων μυστικών κονδυλίων, που αφορά και τα τρία κόμματα εξουσίας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι απόλυτα εκτεθειμένος συλλογικά ως εξαπατών, ψευδόμενος και υποκρινόμενος, χωρίς η κα Κωνσταντοπούλου να έχει διαφοροποηθεί ως μέλος του ή ως διαζευχθείσα μαζί του στο ελάχιστο, νομίζω πως έχουμε κάθε δικαίωμα να ρωτήσουμε την κυρία αυτή, γιατί δεν διεκδικεί ανταγωνιστικά από τον αρχιεπίσκοπο και το πρωθυπουργό το επόμενο Νόμπελ υποκρισίας; Στο ρόλο της εξαπατηθείσης παιδίσκης, το δικαιούται.

 16. Ο/Η ζωολόγος #syriza_zoo λέει:

 17. Ο/Η chretienorthodox λέει:

  Κυριοι Ροΐδη και Λασκαρατο,

  Παρακαλω πολυ να μου επτρεψετε να σας υπενθυμισω σχετικα με το λιθοβολισμο πορνων και μοιχαλιδων οτι αυτο προβλεπεται απο τον νομο του Μωϋση και τον εφαρμοζαν οι αρχαιοι Ιουδαιοι. Η θεση του Κυριου ημων Ιησου Χριστου (ηταν βεβαια Ιουδαιος αλλα οι ομοθρησκοι Του τον σταυρωσαν) υπαρχει στη περικοπη της μοιχαλιδας γυναικας (http://kainidiathiki.agiooros.org/index.php?id=4&bt=%CE%99%CF%89%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CE%BD&ch=8&ancnew=AM). Με λιγα λογια ειπε στους Φαρισαιους· «Ο αναμάρτητος από εσάς, πρώτος ας ρίξει λίθο πάνω της » και βεβαια πηραν δρομο γιατι δεν μπορουσαν να πουν οτι ειναι αναμαρτητοι. Φαρισαιοι στη νοοτροπια υπαρχουν σε ολες τις θρησκειες.

  Με εκτιμηση και φιλια
  Γεωργιος Θεοδοσιου

 18. Παράθεμα: Ποιος θα εξηγήσει στην κα Τσίπρα πως έχουμε Δημοκρατία; | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 19. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

  http://www.lifo.gr/now/politics/100609
  Σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης Ελληνίδων από τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα εμπλέκει και παρέμβαση Τσίπρα για το θέμα .

  Αντιδράσεις για το δημοσίευμα που αποκαλύπτει επιστολή Τσίπρα σε Μαδούρο για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης με θύματα Ελληνίδες εργαζόμενες

  14.5.2016 | 19:56

  Aνάμεσα στις 5 γυναίκες που φέρονται σύμφωνα με το δημοσίευμα να είχαν πέσει θύματα του πρώην πρέσβη ήταν και κόρη πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποσπάσματα που δημοσιεύει η εφημερίδα αποκαλύπτουν μαρτυρίες των γυναικών που εργάζονταν στην πρεσβεία και το πώς δέονταν συστηματικά σεξουαλικές παρενοχλήσεις από τον πρέσβη. Όταν η υπόθεση πήρε διαστάσεις, ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή για το θέμα στον πρόεδρο Μοράλες και του ζητούσε την απομάκρυνσή του πρέσβη πριν ξεσπάσει σκάνδαλο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα συστημικά μέσα για να βλάψει την Αριστερή παράταξη.

  «Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά, τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα», ανέφερε η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα.

  Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

  «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει αν συγκάλυψε υπόθεση που εκθέτει τη χώρα»

  «Ο έχων «αυταπάτες» κ. Τσίπρας, που επί χρόνια επικαλείται το δήθεν ηθικό του πλεονέκτημα, αποκαλύφθηκε.

  Η στενή σχέση του με τον ηγέτη της Βενεζουέλας κ. Μαδούρο ήταν γνωστή από καιρό.

  Αυτό όμως που δεν ήταν γνωστό, είναι ότι, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έφτανε στο σημείο να πρωταγωνιστήσει σε μια πρωτοφανή συγκάλυψη υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης στη χώρα μας από πρέσβη της Βενεζουέλας, με θύματα Ελληνίδες εργαζόμενες.

  Αυτός είναι ο σεβασμός του κ. Τσίπρα για τις εργαζόμενες γυναίκες;

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις.

  Να απαντήσει, αν συγκάλυψε μια υπόθεση που εκθέτει τη χώρα, για να μην πληγωθεί το γόητρο της τότε ανερχόμενης «Αριστεράς»».

 20. Ο/Η laskaratos λέει:

  Να κάνουμε ότι μπορούμε
  https://twitter.com/search?q=%23saveZeinab
  για να αποτρέψουμε την εκτέλεση μιας 22χρονης κοπέλας στο θεοκρατικό Ιράν. Η Ζεϊνάμπ Σεκανβάντ καταδικάστηκε σε θάνατο, όταν ήταν 17 ετών με την κατηγορία ότι σκότωσε τον σύζυγό της, τον οποίο είχε καταγγείλει για κακοποίηση. Σε δίκη η οποία χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικά άδικη» καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού με την εκτέλεσή της να έχει οριστεί για αύριο, Πέμπτη. Η Σεκανβάντ κρατούνταν σε αστυνομικό τμήμα επί 20 ημέρες, όπου ξυλοκοπήθηκε από άνδρες αστυνομικούς.
  https://www.amnesty.org/en/documents/mde13/4949/2016/en/

 21. Ο/Η laskaratos λέει:

  Γυναίκες με αξιοπρέπεια απαντούν έμπρακτα στην εθελούσια ευτέλεια της Τσίπρα

  Η γερμανίδα υπουργός Αμυνας αρνήθηκε να φορέσει χιτζάμπ στη Σαουδική Αραβία


  Michelle Obama was ridiculed for not wearing a hijab during Obama’s visit to the state this year


  he Duchess of Cornwall wore a hijab for part of her visit

 22. Ο/Η laskaratos λέει:

  Οι γυναικούλες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

  ΥΓ protagon: Για την Ιστορία, η Ελενα Κουντουρά είχε επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία με κανονική στολή,

  http://www.protagon.gr/epikairotita/xwris-mantila-i-angkela-merkel-sti-saoudiki-aravia-44341402162

  Χωρίς μαντίλα η Ανγκελα Μέρκελ στη Σαουδική Αραβία

  Η γερμανίδα καγκελάριος ταξίδεψε για επαφές με τον μονάρχη του -πλούσιου σε κοιτάσματα πετρελαίου- βασιλείου. Νούμερο 1 σε όλον τον πλανήτη είναι το γεγονός ότι αψήφησε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που ισχύει για τις γυναίκες εκεί

  Protagon Team
  1 ΜΑΪΟΥ 2017

  Οπως θα δείτε και πιο κάτω στο σχετικό βίντεο, η γερμανίδα καγκελάριος κατέβηκε από το αεροσκάφος που τη μετέφερε, ενώ κατά την άφιξή της στην Τζέντα την υποδέχθηκε ο βασιλιάς Σαλμάν, αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι του (συντηρητικού) ισλαμικού βασιλείου.

  Και όσον αφορά σε αυτό που όλοι περίμεναν, η Μέρκελ -και πολύ σωστά- δεν κάλυψε τα μαλλιά της. Αυτό, άλλωστε, είχαν κάνει η Χίλαρι Κλίντον, η Μισέλ Ομπάμα και πρόσφατα και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Εκείνη, μάλιστα, είχε δηλώσει πως ήλπιζε ότι με αυτή την κίνησή της θα ενέπνεε τις καταπιεσμένες γυναίκες στη Σαουδική Αραβία.

  Από την πλευρά της, η Μέρκελ ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο απαγόρευσης της μπούρκα στη Γερμανία, χαρακτηρίζοντάς τη «μη αποδεκτή στη χώρα μας». Και αυτά δεν αποτελούν λόγια του αέρα-φθηνές δηλώσεις. Την περασμένη εβδομάδα η Μπούντεσταγκ ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο απαγορεύει στις εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα, στη Δικαιοσύνη και στις ένοπλες δυνάμεις να καλύπτουν πλήρως τα πρόσωπά τους. Μπούρκα και νικάμπ θα απαγορεύονται για συγκεκριμένα επαγγέλματα, βάσει νόμου ο οποίος αναμένεται να επικυρωθεί κι απ’ την Ανω Βουλή.

  Η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, αναφέρθηκε και στα ανθρώπινα δικαιώματα: «Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη θανατική ποινή, οι μπλόγκερς και όσοι άλλοι επιθυμούν να είναι πολιτικά ενεργοί πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται» δήλωσε η ίδια.

  Στο καθαρά πολιτικό κομμάτι, η γερμανίδα ηγέτιδα αναμένεται να πιέσει τους Σαουδάραβες να κάνουν περισσότερα για την υποδοχή προσφύγων στη χώρα τους και να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες από μουσουλμανικές χώρες.

  • Ο/Η Po λέει:

   η κα Μέρκελ έδωσε σεμινάριο των κατακτήσεων του δυτικού ανθρώπου σε μια χώρα ζάπλουτη, του μεσαίωνα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.