Πριν κλείσετε μήνα, κάνατε Διπλό φάουλ, κύριε πρωθυπουργέ…

Ο ©Δημήτρης Φύσσας γράφει για το διπλό φάουλ της κυβέρνησης και το δίκιο της αντιπολίτευσης

Είσαι επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχεις καταγγείλει σε όλους τους τόνους την κυβέρνηση για μια ρουσφετολογική και για μια αντιδημοκρατική πρακτική. Έρχονται οι εκλογές, τις κερδίζεις και κάνεις τα ίδια και χειρότερα. Πώς χαρακτηρίζεσαι; Και πώς σε βλέπουν όχι οι σκληροί ψηφοφόροι σου, που έτσι κι αλλιώς ψηφίζουν πάγια το κόμμα σου, αλλά αυτοί οι περίεργοι ταλαντευόμενοι, οι κεντρώοι που σου δώσανε τη νίκη;

Συγκεκριμένα:

Α. «Όλη η υποβάθμιση και η εγκατάλειψη της πόλης καθρεφτίζεται στο άχρηστο για τον πολίτη, αλλά χρήσιμο για το κομματικό ρουσφέτι, γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη». Αυτό είχατε πει, κύριε πρωθυπουργέ, το Μάρτη του 2018 σε σύσκεψη στελεχών του κόμματός σας από τη Βόρεια Ελλάδα. Κι έτσι προφανώς ήταν. Ο κ. Τσίπρας είχε προικοδοτήσει με το γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη την ευνοουμένη του κ. Κατερίνα Νοτοπούλου (και άλλα άξια παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ, που προσλήφτηκαν στο συγκεκριμένο γραφείο), η μετεωρική άνοδος της οποίας ξεκίνησε ακριβώς έτσι.

Και ερχόσαστε τώρα, κύριε Μητσοτάκη, και διατηρείτε το γραφείο. Και διορίζετε επικεφαλής τη δική σας κ. Νοτοπούλου, κάποια κ. Μαρία Αντωνίου, που απέτυχε να εκλεγεί ξανά στην Καστοριά. Η δε δικαιολόγηση της διατήρησης του γραφείου είναι ακριβώς όσα έλεγε ό κ. Τσίπρας, συν τις μαγικές λέξεις brand και «Μακεδονία». Για του λόγου το αληθές, ιδού η δικαιολόγηση: «Στόχος είναι [το γραφείο] να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο και περιεχόμενο, όχι μόνο για την επαφή με τους πολίτες και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης, αλλά σε συνεργασία με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης και τις αυτοδιοικητικές αρχές να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και την προβολή του brand Μακεδονία». Σιγά τα ωά.

Β. Φέρατε στη Βουλή ένα σοβαρότατο διιυπουργικό πολυνομοσχέδιο, με «αιχμές» τις αλλαγές στο καθεστώς του λεγόμενου πανεπιστημιακού ασύλου και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το νομοσχέδιο υπέστη την κανονική επεξεργασία στις επιτροπές του και μπήκε στην ολομέλεια για συζήτηση.

Και τότε (την Πέμπτη) ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης κατέθεσε την τελευταία στιγμή δυο άσχετες τροπολογίες, επίσης σοβαρότατου περιεχομένου, με προφανέστατη συμφωνία δική σας και συνέργεια του προεδρείου της Βουλής. Η πράξη αυτή επέφερε αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, τόσο της αριστερής (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα 25), όσο κι της δεξιάς (Ελληνική Λύση). Ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου του ΚΙΝΑΛ είπε: «Ξεπεράσατε τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον αντιγράφετε και κάνετε κακή αντιγραφή».

Οι δικαιολογίες του κ. υπουργού στηρίχτηκαν στο πρωθύστερο: «Βιάστηκαν να αποχωρήσουν, ίσως προσχηματικά επειδή ήξεραν τι θα ακούσουν» και στην ουσία των τροπολογιών: «Η Ελλάδα που θέλουμε την επόμενη μέρα δεν μπορεί να περιμένει».
Όμως η αντιπολίτευση είχε δίκιο. Η πρακτική των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής- οι οποίες ούτε είχαν συζητηθεί σε επιτροπές, ούτε προλαβαίνουν να συζητηθούν στην ολομέλεια, ενώ μάλιστα αφορούν άσχετα νομοσχέδια- είναι αντιδημοκρατική και κοινοβουλευτικά απαράδεκτη, όποιος κι αν τις φέρνει. Αν η κυβέρνηση βιαζόταν, προλάβαινε ωστόσο ν’ ακολουθήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία- το όριο της 25ης Αυγούστου για τη δεύτερη τροπολογία απείχε ακόμα πολύ.

Εκτός από τη γενική αυτή τοποθέτηση, η διαδικασία που ακολουθήθηκε:

  • Πρώτο, έδωσε λαβή στην αντιπολίτευση να μιλάει για «εν κρυπτώ εξυπηρέτηση του ΣΕΒ».
  • Δεύτερο, συσκότισε το ουσιαστικότερο μέρος του πολυνομοσχεδίου, δηλαδή τις νέες ρυθμίσεις για το λεγόμενο πανεπιστημιακό άσυλο.
  • Τρίτο, έκανε να περάσει απαρατήρητο το περιεχόμενο της δεύτερης τροπολογίας, που διόρθωνε αβελτηρίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στις συντάξεις.

Κι όλα αυτά, πριν κλείσει ένας μήνας από τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

Προτείνω νομοσχέδιο μ’ ένα μόνο άρθρο, που θ’ απαγορεύει τις άσχετες τροπολογίες στην Ολομέλεια, αν δεν έχουν περάσει νωρίτερα από την αρμόδια επιτροπή.

*

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε

This entry was posted in σκέψεις, Ασμοδαίος, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

9 Responses to Πριν κλείσετε μήνα, κάνατε Διπλό φάουλ, κύριε πρωθυπουργέ…

  1. Ο/Η Γιάννης λέει:

    Πέραν όλων αυτών ο πρωθυπουργός διέπραξε ακόμη ένα φάουλ, καθώς εξήγγειλε την δημιουργία μίας επιτροπής για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, ώστε να υπάρξει » η ανάπτυξη του εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας με σκοπό την δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους «.
    Πέραν του ολοκληρωτικού και αντιιστορικού εγχειρήματος, πρόκειται για ένα α- δύνατο στόχο. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και η επιβολή μίας ενιαίας άποψης σε ένα σημαντικό ιστορικό εθνικό γεγονός που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις οι οποίες είναι συχνά αντικρουόμενες, καθώς και η προσπάθεια για ενιαία εθνική ταυτότητα (βλ. ελληνορθοδοξία), είναι καταδικασμένη σε αποτυχία με μαθηματική ακρίβεια. Ακόμη και αν έχεις όλη την εκκλησιαστική ιεραρχία μαζί σου.
    Αυτά σου συμβαίνουν, αν έχεις το κεφάλι συνεχώς στραμμένο σε ένα παρελθόν που είναι εν πολλοίς φανταστικό και βασική αιτία αναρίθμητων αδιέξοδων.

    • Ο/Η Nikolaos λέει:

      εγώ αντίθετα το βλέπω ως μια πολύ καλή ευκαιρία να τεθεί ουσιαστικά επί τάπητος αυτό το θέμα. Η συγκυρία της «επετείου» με την διάδοση του διαδικτύου θα αποτελέσει μοναδική ευκαιρία να γίνουν ευρέως γνωστές πτυχές της Επανάστασης που η πλέμπα τα αγνοεί. ‘Ασχετα με το αν η άλλη άποψη, πιο ρεαλιστική, δεν τύχει ευρείας αποδοχής, τουλάχιστον θα έχει διαβαστεί, και ο εγκέφαλος δουλεύει έστω και αργά….

      • Ο/Η Γιάννης λέει:

        Ισως, να μην έχεις άδικο για τις δυνατότητες να ακουστούν και άλλες απόψεις επί του θέματος.
        Αλλά εγώ ήθελα να επισημάνω την κατεύθυνση που έδωσε ο πρωθυπουργός, γύρω απ’ αυτό το θέμα και πόσο αναχρονιστική, αναληθής και ανιστόρητη είναι αυτή, που μιλά για ένα μονολιθικό αφήγημα και μια εθνική ταυτότητα – όπου σίγουρα, η συμβολή (ουσιαστικά αρνητική) της Ορθοδοξίας θα εξωραϊζεται

  2. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

  3. Ο/Η kpap01 λέει:

    Εκ πρώτης όψεως αδικαιολόγητα καί τά δύο θέματα. «Ασήμαντα» πάντως.
    Οι αντιφάσεις στό εσωτερικό τής ΝΔ θά μεταφερθούν αργά ή γρήγορα καί στήν κυβέρνηση.

  4. Ο/Η Πράκτωρ syriza007 λέει:

    Aυτό εδώ δεν είναι ασήμαντο, ούτε η υπόθεση του διοικητή της ΕΥΠ που δεν έχει πτυχίο

  5. Ο/Η Πράκτωρ syriza007 λέει:

    https://www.kathimerini.gr/1037872/opinion/epikairothta/politikh/ekei-poy-eisai-hmoyna?fbclid=IwAR2Ib65w2g1rFGCbWs-VyTDiXTuBhBWthLglA7nn-7NluJeZ8TIpo3duV4Q


    ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

    Στον έναν μήνα της η νέα κυβέρνηση πρόλαβε να δείξει ότι στις κυβιστήσεις τα ρεκόρ υπάρχουν για να καταρρίπτονται. Γι’ αυτό και ακούει όσες καταγγελίες εκτόξευε η ίδια έως τον Ιούνιο. Από το «ολιγομελές σχήμα» των κοντά εξήντα υπουργών και υφυπουργών στο «άχρηστο» Γραφείο Πρωθυπουργού της Θεσσαλονίκης (με τη διεύθυνση του οποίου αποζημιώθηκε για την αποτυχία της στις εκλογές η κ. Αντωνίου, ίσως και για την παρουσία της στις «γιορτές» στον Γράμμο, χέρι χέρι με τη Χ.Α.), και από την παγερή αδιαφορία και για την πιο γερά θεμελιωμένη κριτική (λ.χ. για το φιλοχουντικό ιστοριογράφημα του γενικού γραμματέα Τουρισμού ή για τους λειψούς τίτλους του νέου ΚΥΠαρχου) στις ντροπολογίες της τελευταίας στιγμής, σαν τις ευΣΕΒείς του κ. Βρούτση, οι αυτοδιαψεύσεις καλά κρατούν.

    Εικάζω λοιπόν ότι τα τρία λαθάκια που έκανε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην ορκωμοσία του δεν οφείλονταν στην έκτακτη συγκίνηση της στιγμής, αλλά σε κάποιον μύχιο ενδοιασμό, συναρτημένο με την τρίτη εντολή. «Ορκίζομαι εις το όνομα της αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος» υπαγόρευε ο αρχιεπίσκοπος. Και ο πρωθυπουργός έφαγε ένα «και», το «ομοουσίου» το έκανε «ομοουσίας», το δε «Τριάδος», «Τριάδας». Εκδημοτίκισε τον όρκο; Οχι, αφού το «αδιαιρέτου» το επανέλαβε ατόφιο. Απλώς, σαν χριστιανός ένιωθε ότι ελάμβανε το όνομα Κυρίου του Θεού επί ματαίω. Και φάλτσαρε ενστικτωδώς.

  6. Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

    Παραθέτω το άρθρ. 74 § 5 Συντάγματος 1975:

    Νομοσχέδιον ἢ πρότασις νόμου, περιέχουσα διατάξεις ἀσχέτους πρὸς τὸ κύριον ἀντικείμενον αὐτῶν, δὲν εἰσάγονται πρὸς συζήτησιν.
    Οὐδεμία προσθήκη ἢ τροπολογία εἰσάγεται πρὸς συζήτησιν, ἂν δὲν σχετίζεται πρὸς τὸ κύριον ἀντικείμενον τοῦ νομοσχεδίου ἢ τῆς προτάσεως.
    Ἐν ἀμφισβητήσει ἀποφαίνεται ἡ Βουλή.

    • Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

      Συγγνώμη (και η ζέστη ουδόλως μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία), ξέχασα την τροποποίηση (με το ψήφισμα τής ζ΄ αναθεωρητικής βουλής 2001):

      Τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 ισχύουν και για τα νομοσχέδια ή τις προτάσεις νόμων που εισάγονται για συζήτηση και ψήφιση στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.
      Νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου που περιέχει διατάξεις άσχετες με το κύριο αντικείμενο τους δεν εισάγεται για συζήτηση.
      Προσθήκη ή τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμου δεν εισάγεται για συζήτηση.
      Προσθήκες ή τροπολογίες Υπουργών συζητούνται μόνο αν έχουν υποβληθεί τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια στο κατά το άρθρο 71 Τμήμα ή στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπως ορίζει ο Κανονισμός.
      Τα οριζόμενα στα προηγούμενα δύο εδάφια ισχύουν και για τις προσθήκες ή τροπολογίες βουλευτών.
      Σε περίπτωση αμφισβήτησης αποφαίνεται η βουλή.
      Βουλευτές που δεν μετέχουν στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή ή στο κατά το άρθρο 71 Τμήμα έχουν το δικαίωμα να λάβουν το λόγο επί της αρχής και για να υποστηρίξουν προτάσεις νόμων και προσθήκες ή τροπολογίες που έχουν υποβάλει όπως ορίζει ο Κανονισμός.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.