Να ξεμπερδεύουμε με τον (δήθεν) φιλεργατικό τυχοδιωκτισμό

[Όχι, δεν καταπατήθηκε κανένα εργασιακό δικαίωμα παρά μόνο η νοημοσύνη σκεπτόμενων πολιτών]

Σημερινό (10.08.2019) γνήσιον… επαναστατικό κίτρινο

Εδώ και περίπου 100 χρόνια, σε όλη τη Ευρώπη ισχύει (και ίσχυε και στη χώρα μας) για την απόλυση εργαζομένου: α) με βάσιμο λόγο χωρίς αποζημίωση, ή  β) αναιτιολόγητη απόλυση με αποζημίωση… «Συνέβη» (τυχαίως) το εξής:

Στις 20 Μαΐου 2019, ναι· σωστά καταλάβατε, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να κάνει (επιτέλους) και κάτι… αριστερό. Με νόμο διέγραψε το «β» και άφησε μόνο το «α» -το «με βάσιμο λόγο χωρίς αποζημίωση«…

Επομένως η τροπολογία ήρθε προεκλογικά δήθεν για να προστατεύσει τον εργαζόμενο. Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε οι απολύσεις αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια που ο νόμος ίσχυε.

Αγαπητοί μη-σκεπτόμενοι οπαδοί και σύνδροφοι, τι να κάμωμεν…Δυστυχώς/ευτυχώς, μάλλον ο κ. Βρούτσης έχει δίκιο όταν λέει:

Η τροπολογία προβλέπει ότι καταργείται η διάταξη του άρθρου 48 του Ν. 4611/2019 η οποία εισήγαγε την έννοια του «βάσιμου λόγου» ως σωρευτικό κριτήριο για να θεωρηθεί έγκυρη η καταγγελία σύμβασης εργασίας και το οποίο σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, προκάλεσε σύγχυση σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διάταξη για τις «αιτιολογημένες απολύσεις» πρακτικά λειτουργούσε ως «κόφτης προσλήψεων». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η διάταξη όχι μόνο δεν ήταν «φιλεργατική» αλλά λειτουργούσε εναντίον των εργαζομένων, καθώς: (α) δυσχέραινε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και (β) έφερνε τους ήδη εργαζόμενους σε χειρότερη θέση, καθώς στιγματιζόταν για τον υπόλοιπο εργασιακό βίο ο εργαζόμενος που απολυόταν.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές με την κατάργηση αυτών των άρθρων – με βασικό της μέλημα τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και την αποτελεσματική προστασία των υφιστάμενων – επιτυγχάνονται τα εξής:

I. Καταργείται τον «κόφτη» στις προσλήψεις που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ενδεικτικά, από το συνδυασμό των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης και της εφαρμογής του άρθρου 48, τον Ιούλιο 2019 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις.

II. Μπαίνει τέλος στον ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που έχουν εργασία και εκείνων που είναι άνεργοι, ή μόλις ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο (insiders/outsiders της αγοράς εργασίας).

III. Αποτρέπεται τη μαζική μετατροπή σχέσεων εργασίας σε ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις έργου, και σε υπεργολαβίες, και θα οδηγούσε τελικά σε σημαντική ενίσχυση της «μαύρης», αδήλωτης, εργασίας.

*

Να σοβαρευτούμε.

*

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε

 

This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

4 Responses to Να ξεμπερδεύουμε με τον (δήθεν) φιλεργατικό τυχοδιωκτισμό

  1. Ο/Η TJ Stretch λέει:

    Δεν κατάλαβα τίποτα.

  2. Ο/Η kpap01 λέει:

    Μία ακόμα συνεισφορά τού Σύριζα, τού Τσίπρα καί τών «καλών» υπουργών του όπως πχ η κα Αχτσιόγλου: Νά κατανοήσομε καλλίτερα καί πληρέστερα τήν έννοια τής φαυλότητας καί τού φαύλου. Μήν μάς διαφεύγει πώς ψήφισαν τίς μεταβολές αυτές τήν ώρα πού έφευγαν. Δέν μού έμεινε καμία αμφιβολία γιά τά φαύλα κίνητρά τους μετά από συνέντευξη πού άκουσα τής κας;Αχτσιόγλου στό κανάλι ……….. στίς 08/08/2019.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.