Όπου Εκκλησία και σκάνδαλο: Το ίδρυμα «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών Γηροκομείο – Πτωχοκομείο» («Ελεήμων» my ass)

Η ποινή θα είναι κι αυτή με… Αναστολήαρχιμανδρίτης Π. Μπούμπας, ο πρώην γραμματέας και ο πρώην σύμβουλος ταμία ακόμα ενός κοινωφελούς ιδρύματος κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για σκανδαλώδη διαχείριση, ιδιοποίηση μεγάλων ποσών από κληροδοτήματα και ζημία εκατομμυρίων ευρώ στη διαχείριση 700 ακινήτων]

Αντί για γέροντες, φρόντιζαν «για τα γεράματά τους»…

της ©Αντας Ψαρρά στην Εφ. τ. Συντακτών

Στις 10 Μαΐου συνεχίζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών η δίκη των τριών στελεχών της έκπτωτης εδώ και χρόνια διοίκησης του Γηροκομείου Αθηνών.

Κατηγορούμενοι, ο αρχιμανδρίτης Π. Μπούμπας, ο πρώην γραμματέας και ο πρώην σύμβουλος ταμία ακόμα ενός κοινωφελούς ιδρύματος που κατάφερνε, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ακόμα και την περίοδο της κρίσης να αμείβει πλουσιοπάροχα τα πολλά μέλη των τριών οικογενειών που είχαν διοριστεί επικεφαλής του.
Η δίκη, μετά τις αλλεπάλληλες αναβολές, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και συνεχίζεται με την κατάθεση της Ενης Πραστάκου, πρώην συμβούλου ταμία του ιδρύματος. Η ίδια ήταν και η πρώτη που τεκμηρίωσε τη σκανδαλώδη διαχείριση και της οποίας οι τεκμηριωμένες καταγγελίες οδήγησαν τις ελεγκτικές και εισαγγελικές αρχές στα άδυτα των πεπραγμένων ενός πλούσιου ιδρύματος που άφηνε απλήρωτους τους υπαλλήλους και ρήμαξε τις κτιριακές δομές φιλοξενίας των ηλικιωμένων, που είχαν οδηγηθεί σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Η «Εφ.Συν.» έχει παρακολουθήσει από κοντά (από το 2015) την αδιαφανή και ανεξέλεγκτη πορεία της «Ελεήμων Εταρεία Αθηνών Γηροκομείο – Πτωχοκομείο» (ΕΕΑ), όπως και των δύο άλλων πλούσιων ιδρυμάτων του Ασύλου Ανιάτων και, φυσικά, του Ερυθρού Σταυρού, που εκδιώχτηκε πλέον από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.
Δυστυχώς, αποτελούσε ρουτίνα των μεγάλων και πλούσιων ιδρυμάτων στην Ελλάδα η χρήση των κληροδοτημάτων για τις ανάγκες πλουτισμού των στελεχών τους σε βάρος εκείνων που πραγματικά είχαν και έχουν ανάγκη τις υποτιθέμενες παροχές τους.

Τα υπουργεία Πρόνοιας ουσιαστικά κώφευαν και για την ΕΕΑ μέχρι το 2015, παρά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον Τύπο για την εξαθλίωση των γερόντων και τον πλουτισμό των μελών της διοίκησης.

Ο εποπτεύων Δήμος Αθηναίων διόριζε στα συγκεκριμένα ιδρύματα επιτρόπους, αλλά είτε λόγω του «αδιαπέραστου τείχους» των ιθυνόντων είτε λόγω της γρήγορης ενσωμάτωσης στο «πνεύμα» των ιδρυμάτων, τα συγκλονιστικά στοιχεία σπάνια έφταναν στα αυτιά των δημάρχων.

Ο αρχιμανδρίτης και οι 2 συνεργοί του με το αμετάκλητο βούλευμα των 406 σελίδων παραπέμπονται από κοινού για κακουργήματα, έχοντας όχι μόνο ιδιοποιηθεί παράνομα μεγάλα ποσά από κληροδοτήματα, αλλά και από τον τρόπο που διαχειρίστηκαν 700 ακίνητα με ζημία εκατομμυρίων ευρώ («Εφ.Συν.» 23/5/2018).

Το βούλευμα
Είναι βαρύ το κατηγορητήριο για τους τρεις βασικούς διαχειριστές του ιδρύματος: κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία απιστία, υπεξαίρεση, απείθεια κ.λπ.

«Οι περιγραφές των αδικημάτων και τα ποσά νομίζει κανείς ότι αναφέρονται στο είδος των εγκληματικών οργανώσεων που διαπράττουν ληστείες και διακίνηση λαθραίων και όχι σε πρακτικές διοίκησης ιδρύματος που είχαν αντίκτυπο στις ζωές των ηλικιωμένων» («Εφ.Συν.» 23/5/2018).

Ωστόσο, στην ηγεσία του ιδρύματος παρέμεινε ο κ. Κωνσταντίνος Κεραμίδας (μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν και είναι στελέχη της ΕΕΑ), ενώ παρέμεινε και η ίδια νομική σύμβουλος.

Δυστυχώς, όμως, σε πνεύμα Μπούμπα εξακολουθούν να κινούνται, όπως κατ’ επανάληψιν έχουμε περιγράψει σε δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.», τόσο ο διευθυντής του ιδρύματος όσο και ο σημερινός διορισμένος προσωρινός πρόεδρος κ. Κολιός, παρά τα συγκλονιστικά στοιχεία των οικονομικών εισαγγελέων αλλά και του πρώην ΓΕΔΔ, Λ. Ρακιντζή.

Μάλιστα, ο τελευταίος έχει διοριστεί επίσης προσωρινά στο Δ.Σ., κάνοντας μεγάλες προσπάθειες για την εξυγίανση της ΕΕΑ, που φαίνεται επανειλημμένα να προσκρούουν σε τοίχο.

Με αλλεπάλληλες προσφυγές, τα παλιά στελέχη και ο προσωρινός πρόεδρος εμπόδισαν τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών, την εγγραφή μελών, φτάνοντας στο σημείο, ενώ τυπικά είναι μάρτυρες κατηγορίας, να συνταχθούν με τις αιτήσεις του μέλους της οικογένειας του βασικού κατηγορούμενου Π. Μπούμπα («Εφ.Συν.» 3.8.2018).

Αρκεί να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2004 παρέλαβε την ΕΕΑ ο Μπούμπας με ζημία (1.400.000 περίπου) και το 2016 που η διοίκηση εξέπεσε από τον Δήμο Αθηναίων την άφησε κατεστραμμένη με ζημία άνω των 70.000.000 ευρώ.

Ο υπολογισμός αυτός δεν είναι ακριβής, δεδομένου ότι από το 2005 δεν υπάρχουν ισολογισμοί και ενδέχεται να φτάνει πλέον η ζημία τα 80 εκατ. ευρώ.

Τα ντοκουμέντα της ανεξέλεγκτης χρήσης της περιουσίας του Γηροκομείου Αθηνών…→Διαβάστε το υπόλοιπο κείμενο →


ΥΓ- Εμείς, σε αντίθεση με πολλούς άλλους του Ηθικού Πλεονεκτήματος που σιωπούσαν, είχαμε και στο παρελθόν γράψει για το ίδιο… ζήτημα:

  1. Γηροκομείο Αθηνών, κραυγή αγωνίας
  2. Το εκκλησιαστικό σκάνδαλο-φαγοπότι του Γηροκομείο Αθηνών, έσκασε κι επισήμως…
This entry was posted in IERES_ATAXIES, Ieres_Ependyseis, IERES_YPOKRISSIES, IERI_Exoussia, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη. Bookmark the permalink.

3 Responses to Όπου Εκκλησία και σκάνδαλο: Το ίδρυμα «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών Γηροκομείο – Πτωχοκομείο» («Ελεήμων» my ass)

  1. Ο/Η laskaratos λέει:


    Ο βοηθός Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, που πρόσφατα εξελίχθηκε σε μητροπολίτη Περιστερίου, διαδεχόμενος τον άσθενούντα ανεξήγητου πλουτισμού φίλο του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ Χρυσόστομο, συλλειτουργεί με τον Προκόπη

    Φρονώ κι εγώ, όπως είθισται με τις περιπτώσεις ιερών ανδρών όπως οι Μαντούβαλος, Φουρλεμάδης κλπ πως η αναστολή επιβάλλεται, όσο βαριά κι αν είναι η τυπική ποινή.
    Με την ευκαιρία να σημειώσω την κλασσική χρονοτριβή εκδίκασης της υπόθεσης από την ευσεβή Δικαιοσύνη, κατά το ιερόν έθιμον.

    https://www.zougla.gr/greece/article/parti-me-imigimnes-kouvanezes-sto-girokomio-a8inon

    Πάρτι με ημίγυμνες Κουβανέζες στο Γηροκομείο Αθηνών
    Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010, 11:50

    Τη στιγμή που το Ίδρυμα δεν έχει να πληρώσει τους εργαζομένους και ετοιμάζεται να πετάξει στον δρόμο 45 κατάκοιτους ανθρώπους, παρά τα 800 μισθώματα και ακίνητη περιουσία 100 εκατομμυρίων, γίνεται όργιο σπατάλης για ψυχαγωγία και δημόσιες σχέσεις.

    Στους χρυσούς μισθούς που λάμβαναν οι λίγοι και καλοί, αρεστοί των μελών της διοίκησης του γηροκομείου, στη «καταλήστευση» των ιερών κληροδοτημάτων, στη διασπάθιση του χρήματος σε παιδικά πάρτι και χορούς με Κουβανέζες καλλονές, στις μετοχές αξίας εκατομμυρίων ευρώ που περιέργως είχαν «ξεχασθεί», αλλά και σε όλες τις υποθέσεις για τις οποίες έχουν «ανοίξει» δικογραφίες, βρίσκεται -κατά πολλούς εργαζομένους- η απάντηση σε ένα επώδυνο ερώτημα.

    Ο Προκόπιος Μπούμπας είχε πολλούς συγγενείς βολεμένους στο γηροκομείο

    Πώς είναι δυνατόν το ευαγές Ίδρυμα με την αμύθητη περιουσία (800 ακίνητα με αντικειμενική αξία που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ), που ακούει στο όνομα «Γηροκομείο Αθηνών», να αδυνατεί να πληρώσει (εδώ και πέντε μήνες) τους υπαλλήλους του.

    ……………………………..

    Tα (ιερά) μυστήρια του Γηροκομείου Αθηνών

    Tα (ιερά) μυστήρια του Γηροκομείου Αθηνών
    21/07/2011
    Υποθέσεις που διαφεύγουν από το Μεσοπρόθεσμο -3

    Τα δυο προηγούμενα: Τα μυστήρια της Λέσβου. – Τα μυστήρια της Μυκόνου.

    Μέρος 1ο

    Αυτή η προίκα έκανε δυο άγιους αρχιμανδρίτες, τους Προκόπιο Μπούμα και Βασίλειο Δρόσο να ξεκινήσουν έναν καυγά γύρω από την «Ελεήμονα Εταιρεία» και το Γηροκομείο Αθηνών, ο οποίος πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις τις οποίες ο αρχιεπίσκοπος της Σιβιτανιδείου δεν μπόρεσε να ελέγξει. Μια από τις παράπλευρες απώλειες υπήρξε η καταγγελία για κάποια κειμήλια και οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί για φιλοχουντική δράση του δεύτερου στην Ιταλία στο πλευρό των αγίου μητροπολίτη Ιταλίας Γεννάδιου και πρωτοπρεσβύτερου Κυριακού Τσουρού, παλιών δικών μας γνώριμων.

    Την υπόθεση του Γηροκομείου θα εκθέσω με χρονολογική σειρά, δίνοντας στο τέλος το λόγο στο ημιεπίσημο όργανο της Ι.Συνόδου (ειδικευμένη σε καταγγελίες για διασυρμό της Θρησκείας και της Ηθικής) εφημερίδα Εspresso, η οποία επάξια υποστηρίζει τον πανοσιολογιότατο Προκόπιο.

    Με θλίψη μου σημειώνω τη διάσπαση του στρατοπέδου των ευσεβών, αφού τρία επίλεκτα στελέχη Ελ.Βόζεμπεργκ (ΝΔ), Δ.Κωνσταντάρας (ΝΔ-Λάος) και Θ.Πλεύρης (Λάος), ορμόμενα από τις αποκαλύψεις του πατρός Βασιλείου, αναγκάζονται να στραφούν κατά του πατρός Προκοπίου, ο οποίος φαίνεται πως κλίνει προς το σοσιαλιστικό στρατόπεδο (Γιάννος Παπαντωνίου κλπ).
    ………………………..

    Γ. 27-12-2007

    «ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Βουλευτή κ. Αθ. Πλεύρη

    ….4. Κατόπιν της από 10-1-2006 αναφοράς του Αρχιμανδρίτη Βασ. Δρόσου κατά του νομίμου εκπροσώπου του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου Αθηνών σχηματίσθηκε και νέα δικογραφία….».

    Δ. 14 Απριλίου 2008

    «Είναι δυνατόν ο πρωτοσύγκελος θεοφιλέστατος επίσκοπος Βελεστίνου Δαμασκηνός να μεταθέτει ιερείς εν αγνοία του Αρχιεπισκόπου; Για ποιο λόγο, έδιωξε από τον Αγιο Νικόλαο Κολωνακίου τον Αρχιμανδρίτη Βασίλειο Δρόσο; Ποιος του το ζήτησε; Μήπως ο αρχιμανδρίτης και κατά δήλωση του πνευματικό του τέκνο Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας; ……»
    ……………….

    Αγωγή Γιοσάκη κατά της zougla.gr

    Ο Ιάκωβος Γιοσάκης, βασικός συντελεστής στο παραδικαστικό κύκλωμα, κατέθεσε αγωγή κατά της ηλεκτρονικής εφημερίδας zougla.gr, επειδή θεώρησε πως εθίγη βάναυσα από την αρθρογραφία της περασμένης Πέμπτης, 11 Ιουνίου 2009, με τις αποκαλύψεις για τα τεκταινόμενα στο Γηροκομείο Αθηνών. Στο ρεπορτάζ συμπεριλήφθηκε και ειδική αναφορά στις διαχρονικές σχέσεις μεταξύ του προέδρου του Δ.Σ. του γηροκομείου, αρχιμανδρίτη Προκόπιου Μπούμπα και του Ιάκωβου Γιοσάκη. …».

    Ζ. 16/ 6/ 2009

    Εθνικό πλιάτσικο

    Το γηροκομείο που λειτουργεί χωρίς άδεια και προσελκύει τον πολιτικό κόσμο. Το οικονομικό μπάχαλο που επικρατεί στις υπηρεσίες του και τα ψέματα του Γιάννου Παπαντωνίου.

    … οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη. … φωτίζονται πολλές σκοτεινές πτυχές …..Και πρώτα πρώτα, η σχέση του Ιάκωβου Γιοσάκη, της ηγετικής αυτής προσωπικότητας του παραδικαστικού κυκλώματος, με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και απόλυτο άρχοντα του Γηροκομείου Αθηνών, αρχιμανδρίτη Προκόπιο Μπούμπα. Η σχέση του αρχιμανδρίτη Προκόπιου Μπούμπα με τον πρωταγωνιστή στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, Ιάκωβο Γιοσάκη, είναι διαχρονική. Αν παρατηρήσει κανείς τα δικαστικά έγγραφα, θα ανακαλύψει πως ο Γιοσάκης ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη κατά του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.
    ……………………………

    Tα (ιερά) μυστήρια του Γηροκομείου Αθηνών [2]

    Tα (ιερά) μυστήρια του Γηροκομείου Αθηνών [2]
    ………………..
    Κ. (31 /12/ 2010)

    «Πάρτυ με ημίγυμνες Κουβανέζες στο Γηροκομείο που πετάει στο δρόμο 45 κατάκοιτους

    Όργιο σπατάλης για ψυχαγωγία και δημόσιες σχέσεις
    …………………….
    ΥΓ

    Δυο ακόμη ιεροί Προκόπιοι.

    α. Προκόπιος μητροπολίτης Κεφαλληνίας, ο Φραγκεστάϊν.

    β. Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Παπαθεοδώρου της Ζούρτσας, ο βασανιστής.

    Τα Μυστήρια των ιερών Γηροκομείων

    Τα Μυστήρια των ιερών Γηροκομείων
    27/04/2013
    Από την Αγία Αθανασία στον πανοσιολογιότατο Προκόπιο

    Το εκκλησιαστικό σκάνδαλο-φαγοπότι του Γηροκομείο Αθηνών, έσκασε κι επισήμως…

    Το εκκλησιαστικό σκάνδαλο-φαγοπότι του Γηροκομείο Αθηνών, έσκασε κι επισήμως…
    Posted on 27/07/2015 by Po
    [Το μεγάλο φαγοπότι της «Ανελεήμονος» Εταιρείας. Σύντροφοι Τσίπρας-Παππάς-Αμανατίδης: «Η εκκλησία έχει κοινούς στόχους με την Αριστερά«]

    Γηροκομείο Αθηνών, κραυγή αγωνίας

    Γηροκομείο Αθηνών, κραυγή αγωνίας
    Posted on 28/01/2019 by Po

    [Οι εκκρεμείς δικαστικές δίκες πρώην στελεχών του γηροκομείου για διαφθορά, οι διενέξεις μεταξύ των προσωρινών διοικήσεων και των εργαζομένων, οι δικαστικές διαδικασίες για πράξεις των προσωρινών διοικήσεων, ο δημόσιος θόρυβος, ότι οι τρόφιμοι πεινούν…]

  2. Ο/Η Προκοπία ηγουμένη αγίας Μάσας λέει:

    https://www.documentonews.gr/article/bios-kai-politeia-toy-amartwloy-arximandrith

    Στο σκαμνί για το σκάνδαλο του Γηροκομείου
    Βίος και πολιτεία του αμαρτωλού αρχιμανδρίτη

    Νίκος Σπυρόπουλος

    Δημοσίευση
    23.05.2018 | 07:05

    Στο σκαμνί του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών θα καθίσει τον Ιούνιο ο αμαρτωλός αρχιμανδρίτης του Γηροκομείου Αθηνών Προκόπιος Μπούμπας.

    Μαζί του συγκατηγορούμενοι στο φαγοπότι, οι Αντώνιος Διονυσόπουλος, πρώην γραμματέας, και Εμμανουήλ Γρινιεζάκης, πρώην σύμβουλος ταμίας του ΔΣ του γηροκομείου.

    Ο «παπάς των σκανδάλων», όπως τον αποκαλούν στο γηροκομείο, αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες, ενώ για πρώτη φορά, στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα το Documento, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Τόσο η έκθεση όσο και τα σχετικά έγγραφα διαβιβάζονται στον αρμόδιο εισαγγελέα ώστε να καταστεί «εφικτή η διερεύνηση για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

    Σύμφωνα με το βούλευμα υπ’ αριθμόν 2388/2017 του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών έχουν προκύψει «επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητές, συνιστάμενες στο γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι απέκτησαν, κατείχαν και διαχειρίζονταν περιουσία, εν γνώσει, κατά τον χρόνο της κτήσης και διαχείρισης, του γεγονότος ότι η περιουσία προέρχεται από εγκληματίες δραστηριότητές ή από πράξη συμμετοχής σε τέτοιες δραστηριότητες». Οι δικαστικές αρχές εντόπισαν τεράστια ποσά στους προσωπικούς λογαριασμούς των τριών κατηγορουμένων τα οποία δεν δικαιολογούνται.

    Ο Πρ. Μπούμπας δήλωνε ως εισόδημα τον μισθό του από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Σε έρευνα των αρχών σε προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό προέκυψαν διαφορές σε σχέση με τα εισοδήματα που δήλωνε. Ειδικότερα, το 2004, το 2006 και το 2009 βρέθηκαν στον λογαριασμό του σχεδόν 5.000 ευρώ ανά έτος τα οποία δεν δικαιολογούνται.

    Ο Αντ. Διονυσόπουλος δήλωνε εισοδήματα προερχόμενα από κύριες και επικουρικές συντάξεις. Σχεδόν 28.000 ευρώ το 2004 δεν δικαιολογούνται. Το 2007 η διαφορά ανέρχεται σε 19.208,56 ευρώ, το 2008 σε 54.747,17 ευρώ ενώ το 2009 σε 36,740,03 ευρώ.

    Ο Εμμ. Γρινιεζάκης δήλωνε εισοδήματα από μισθούς και ημερομίσθια, ενώ τις χρονιές 2011 και 2012 από κύρια και επικουρική σύνταξη. Σύζυγός του είναι η Αγγελική Μπούμπα, ανιψιά του υπόδικου αρχιμανδρίτη. Το 2004 βρέθηκαν 35.095,46 ευρώ που δεν δικαιολογούνται, το 2005 65.881,32 ευρώ, ενώ το 2009 το ποσό αγγίζει τις 49.083,21 ευρώ.

    Οι κατηγορίες

    Στο κατηγορητήριο που βαραίνει τον αρχιμανδρίτη –το οποίο είχε αποκαλύψει κατ’ αποκλειστικότητα το koutipandoras.gr τον Ιανουάριο του 2017– περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η τεράστια οικονομική ζημία που έχει προκληθεί στην Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών (ΕΕΑ) από την καταστροφική αμέλεια της διοίκησης Μπούμπα στη μίσθωση και τη συντήρηση των ακινήτων της, η τρύπα εκατομμυρίων ευρώ στα κληροδοτήματα καθώς και διάφορες άλλες παρανομίες που έφεραν ουκ ολίγες φορές το γηροκομείο κοντά στο οριστικό λουκέτο.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι Μπούμπας, Διονυσόπουλος και Γρινιεζάκης θα καθίσουν στο σκαμνί αντιμέτωποι με τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:

    [……]

  3. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ένας άλλος Προκόπης, χειρότερος και από τον ιερό Γηροκόμο

    http://yannitsochori.blogspot.com/2012/09/blog-post_2.html

    TO ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ, ΤΗΣ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ,ΣΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

    ΚΥΡΙΑΚΉ, 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2012
    Φασίστες ορθόδοξοι κληρικοί
    1. Ο αρχιμανδρίτης Γυάρου Προκόπιος Παπαθεοδώρου της Ζούρτσας
    Από την 15θήμερη εφημερίδα της Σύρου

    Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

    Κύριε Ροΐδη,
    Με αφορμή το θάνατο των Μακρονησιωτών Λάκη Σάντα και Θανάση Βέγγου, φιλοδοξώ με μια σειρά άρθρων μου να παρουσιάσω μια μικρή Πινακοθήκη Νεοελλήνων φασιστών ορθόδοξων κληρικών, ήδη κατοίκων της Κόλασης, που έδρασαν στους τόπους μαρτυρίου των Ελλήνων Αριστερών και Δημοκρατών. Με την ευκαιρία ζητώ πληροφορίες για όποιον μπορεί να μας στείλει σχετικά με το Χίτη αρχιμανδρίτη Αλέξανδρο Παπαγεωργίου.
    Αντιγράφω από άρθρο του τ.βουλευτή Νίκανδρου Κεπέση (ΚΚΕ) στο Ριζοσπάστη (27.7. 2001), ο οποίος έφυγε δυο χρόνια πριν και κηδεύτηκε πολιτικά: «Στη Γιούρα κατά τακτά χρονικά διαστήματα ερχότανε ο θρησκευτικός επιθεωρητής των φυλακών του κράτους Αρχιμανδρίτης Παπαθεοδώρου Προκόπιος για να ευλογεί τα βασανιστήρια των τραμπούκων, για να μας φέρουν με τα βασανιστήρια στο «δρόμο του Θεού». Όποτε ερχότανε ο Προκόπιος, ο Γλάστρας τον υποδεχότανε με ανοιχτές αγκάλες, αφού θα έλεγε τον καλό του λόγο για το «θεάρεστο» έργο του Γλάστρα. Ποιος ήταν ο Γλάστρας; Ενας δήμιος. Μια όρθια λυσσασμένη αρκούδα. Βασανιστής των Γερμανών στο Επταπύργιο (φυλακές στη Θεσσαλονίκη) από γραμματέας Α’ προήχθη απ’ το δοσίλογο κράτος σε διευθυντή φυλακών. Οταν ερχότανε ο Προκόπιος οι κράχτες στον Α’ όρμο καλούσαν «όποιοι θέλουν να πάνε στη σκηνή του αρχιμανδρίτη να εξομολογηθούν». Στον Α’ όρμο υπήρχαν και δοσίλογοι. Δεν ξέρουμε τι λέγανε όταν πήγαιναν. Πάντως ο Προκόπιος, από το «βήμα της εκκλησίας» (έναν τσιμεντένιο βωμό μ’ ένα εικονοστάσι στη μέση της πλαγιάς του λόφου) δεν έπαυε να μας καλεί με λόγια σαν αυτά:
    «Μη διστάσετε να κάμετε το βήμα προς το Χριστό. Μετανοήστε!!». Δυο κουβέντες ακόμα για τον «κύριο» αυτό και την υποκρισία του. Δεν του άρεσαν, έλεγε (χωρίς να κοκκινίζει), το βρωμόψαρα (μπαρμπούνια – μισό κιλό το καθένα, φρέσκα, που μ’ αυτά τον υποδεχότανε ο Γλάστρας) και μακάριζε εμάς για τας «φακάς» που έχουν σίδερο, αλλά κείνου το στομάχι, δεν του το επέτρεπε. Φακές με ελάχιστες σταγόνες λάδι. Εκείνου το στομάχι δεν του επέτρεπε. Και οι ελκοπαθείς μας με τα ξερατά; Δεν τα άκουγε; Ο φαρισαϊσμός του δεν είχε όρια. Πέρα απ’ αυτόν τον φαρισαϊσμό ήταν και η εθελοτυφλία του. Μισόκλεινε τα μάτια για να μη βλέπει τάχα τα μπαμπού που έσπαζαν στα κεφάλια ή τις πλάτες μας κι έκλεινε τ’ αυτιά του για να μην ακούει τις «σταυροπαναγίες» των τραμπούκων, για να μας συγκεντρώσει στην «εκκλησία» του και γιομάτος υποκρισία έλεγε: «Είμαι λίαν συγκινημένος παιδιά μου, για την αθρόα προσέλευσή σας εις τον ιερόν αυτόν χώρον». Είπα πιο πάνω ποιος ήταν ο ιερός χώρος. Το τσιμεντένιο βάθρο με το εικονοστάσι κι όλη η πλαγιά του λόφου. Ιερός πραγματικά χώρος ήταν η χαράδρα με τη συκιά, το χαντάκι, διακόσια και περισσότερα μέτρα μάκρος, πέντε μέτρα φάρδος κι ένα μέτρο βάθος, που μας αλώνιζε ο Γλάστρας και οι τραμπούκοι του, όπου μαρτυρούσαμε. Μα κι όλες οι πλαγιές των λόφων, ο Δ` όρμος ο πειθαρχικός, με καταναγκαστική εργασία, για να χτίσουμε τους τσιμεντένιους τάφους (τα κτίρια) που θα μας θάβανε………….Τέτοιος, λοιπόν, υπήρξε ο Προκόπιος κι αυτός ωχριά σε αντικομμουνισμό μπροστά στον μητροπολίτη Σύρου – Τήνου – Νάξου Φιλάρετο. …..Σωστός Αντίχριστος. Κι είναι άραγε ο μόνος αντίχριστος, που καμουφλάρεται με χρυσή μίτρα, χρυσοκέντητα άμφια και βακτηρία;”.
    ……………..

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.