1978: Αγιορείτης Ηγούμενος προφυλακίζεται για “απαγωγή” στον Άθωνα 5 «παιδιών» από τα Τρίκαλα

Ντοκουμέντο [ή πως υπερασπίστηκε τότε το ‘Άγιο’ Όρος «την οικογένεια», που κινδυνεύει τώρα από τους διεμφυλικούς]

Στις 25/11/1978, φάνηκε πως υπάρχουν δικαστές στη Θεσσαλία. Προφυλακίστηκε ο ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος του Άθωνα. Στο Ίντερνετ την είδηση μπορείτε να την δείτε στη σελίδα 23, της «Μακεδονίας» (26.11.1978), όπως τη διασώζει το ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Την αντιγράφω αποσπασματικά, παραλείποντας τα ονόματα των 5 παιδιών, που ήταν η αιτία της προφυλάκισης του Ηγούμενου Αλέξανδρου Ματζίρη ή Μαντζίρη (τουρκικό επώνυμο αραβικής προέλευσης, που δηλώνει τον πρόσφυγα):

Από την εφημερίδα «Μακεδονία» 26.11.1978, σελ.23 -εμείς θεωρήσαμε ότι τα επώνυμα των παιδιών έπρεπε να σβηστούν…

«ΗΡΘΗ Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΘΗΚΕ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΤΡΙΚΑΛΙΝΩΝ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Τρικάλων ήρε υπέρ του ανακριτού τη διαφωνία που είχε προκύψει μεταξύ του ανακριτού κ.Πολυζωγόπουλου και του Εισαγγελέα κ.Πασχαλίδη, σχετικά με την προφυλάκιση ή μη του ηγουμένου της Ι.Μ.Ξενοφώντος του Αγίου Όρους Αλέξανδρου Ματζίρη και διέταξε την προφυλάκισή του. Ο Ματζίρης κατηγορείται για τη φυγή τον Ιούλιο του 1977 από τα σπίτια τους και τον εγκλωβισμό τους σε μοναστήρι του Αγ.Όρους, πέντε νεαρών από τα Τρίκαλα, οι οποίοι όμως μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε και τις μηνύσεις που υποβλήθηκαν, επέστρεψαν στα σπίτια τους». Στην εύλογη απορία μας για τις μηνύσεις, απαντάει παρακάτω το ρεπορτάζ που γίνεται σαφέστερο. Οι «νεαροί» δεν ήταν ενήλικες, ήταν «παιδιά», γεγονός που εξηγεί την προφυλάκιση κι ο καθένας μπορεί να υποθέσει τι θάρρος χρειάστηκε και τι ηθικό, κοινωνικό, οικονομικό και θρησκευτικό κόστος θα είχε για τους χωρικούς της εποχής η προφυλάκιση ενός Αγιορείτη ηγούμενου με δικές τους ενέργειες, στην Ελλάδα της ΝΔ, όταν η Ελλάδα της Αριστεράς του 2017, αθωώνει πανηγυρικά τον Εφραίμ. Προσωπικά πιθανολογώ ότι αργότερα ο ηγούμενος θα αθωώθηκε, ως είθισται, από την αδέκαστη Δικαιοσύνη των δικαστών που δεν θέλουν να ελεγχθεί το «Πόθεν Έσχες» τους. Θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε το σκεπτικό αυτής της εικαζόμενης αθώωσης, αφού πέρα από το αυτονόητα σοβαρό αδίκημα να αποσπώνται παιδιά από τους γονείς τους, ειδικά για το Όρος ισχύει πως  όσοι είναι κάτω από 18 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα συγγενή και ακόμη και οι ανήλικοι που το επισκέπτονται σαν ομάδα με ενήλικο αρχηγό, πρέπει να έχουν μαζί τους έγγραφη (επικυρωμένη) άδεια από τους γονείς τους. Να υπενθυμίσω στους «αφελείς», πως πρόκειται για έναν πάρα πολύ ύποπτο χώρο, που ιστορικά έχει γίνει αποδέκτης πολυάριθμων καταγγελιών από έγκυρα πρόσωπα, ακόμη και εκ των ένδον, που μάλιστα κατάφερε να σκανδαλίσει (1893) ακόμη και τον προσκυνητή Ρασπούτιν.

Το δημοσίευμα συνεχίζει με τα πλήρη ονοματεπώνυμα των χωριατόπουλων: «Τα πέντε παιδιά είναι ο Απ.Μ. από την Εγάρπη, ο Λ.Γ.Π. από το Αρματολικό, ο Ευ.Μπ. από τον Πυργετό, ο Χ.Γ. από τα Τρίκαλα και ο Π.Β.-Μ. από το Ελληνόκαστρο. Συνήγοροι του Ματζίρη είναι οι κ.κ.Ντουλόπουλος και Πουλέας, ενώ την πλευρά των γονέων υποστηρίζουν οι κ.κ. Μπέλτσος και Βιολές».

Η ίδια είδηση δημοσιεύτηκε κάτω από τον τίτλο «Προφυλακιστέος εκρίθη αρχιμανδρίτης για απαγωγή πέντε αγοριών» (εφ. «ΝΕΑ» 26.11.78), όπως τον κατέγραψε ο Γ.Καρανικόλας («Ανορθόδοξοι έρωτες ορθοδόξων κληρικών», σελ. 25, β΄έκδοση, Θουκιδίδης, Αθήνα-1987). Στην «Απογευματινή», το ρεπορτάζ υπογράφει ο Κώστας Τσαρούχας: «Ακριβά θα κοστίζει η φρέσκια σάρκα σε ηγούμενους, ηγούμενες και άλλους ρασοφόρους εκμαυλιστές ανηλίκων για μοναστήρια». Το δημοσίευμα αναφέρεται στον ηγούμενο της μονής Ξενοφώντος Α.Μ., που οδηγήθηκε στις φυλακές Τρικάλων, επειδή παρέσυρε πέντε ανήλικους στο μοναστήρι του. Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Τρικάλων, χαρακτηρίζει κακούργημα την χορήγηση καταλύματος στο μοναστήρι του δεκατετράχρονου Ε. Μ. από τον Πυργετό. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως ο ηγούμενος ομολόγησε πως και ένας 16χρονος από την Λαμία, βρισκόταν στην μονή Ξενοφώντος τον Ιούλιο του ’77.

Ξεσηκώθηκε η ναζιστική οργάνωση με εισηγητή τον Λαγό («Μαστροπός, νονός και εκβιαστής»), «για του Χριστού την πίστη την Αγία» και ο Άθωνας («Άγιο Όρος: Θα σηκωθούν οι πρόγονοί μας από τους τάφους»), να υπερασπιστούν τάχα τον θεσμό της οικογένειας που λέει κινδυνεύει αν δεν στριμώξουμε τους διεμφυλικούς.  Έχουν περάσει 39 ολόκληρα χρόνια από τότε, που η Μονή Ξενοφώντος πήγε να διαλύσει 5 οικογένειες και να καταστρέψει πέντε αγόρια. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω με βεβαιότητα αν ο ατυχήσας ηγούμενος του 1978 Αλέξανδρος Ματζίρης, είναι ο σημερινός Αλέξιος, εάν δηλαδή ήταν από το 1978 ηγούμενος Ξενοφώντος. Μπορώ όμως να κάνω πολύ σοβαρές εικασίες με βάση δημοσιεύματα, γιατί υπάρχει λόγος, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τη Μονή και το γυναικείο μετόχι της στο Ακριτοχώρι, είχε τιμήσει με την παρουσία του (2014) ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός (στη χιλιετηρίδα της-1998-και ο Κ. Σημίτης) και στο δεύτερο, όπου ηγουμενεύει η ευλαβής Ιακώβη, ο κ.Τσίπρας είχε συναντηθεί (2012) με τον πατριάρχη.

Στέκομαι στο ασυνήθιστο για Αγιορείτη καλόγερο όνομα Αλέξανδρος και νομίζω πως θα πρόκειται για το κοσμικό όνομα του Ηγούμενου. Συνήθως οι ειδήσεις του αστυνομικού δελτίου που αφορούν κληρικούς με ιερατικό όνομα, αναγράφουν την «κατά κόσμον»  ονομασία του αναφερόμενου, όπως αυτή προκύπτει από την αστυνομική του ταυτότητα. Το ‘κατά Θεόν’ Αλέξιος, θα μπορούσε να πηγάζει από το Αλέξανδρος, αφού συνηθίζεται όταν κάποιος καλογερεύει να παίρνει επαγγελματικό ψευδώνυμο που να έχει το ίδιο αρχικό γράμμα με το βαφτιστικό του όνομα. Ας πούμε ο Ιερώνυμος Β΄λεγόταν Ιωάννης, ο συνθαλαμίτης του στη «Ζωή» Αμβρόσιος, Αθανάσιος και ο Χριστόδουλος, Χρήστος, χωρίς βεβαίως αυτό να είναι καθεστώς.  Μπορεί δηλαδή η ομοιότητα (Αλέξιος-Αλέξανδρος) να οφείλεται σε απλή σύμπτωση. Είναι βέβαια εντυπωσιακό, αλλά υποθέτω πως θα οφείλεται σε κάποιο αγιορείτικο έθιμο καλογερικής ταπεινότητας, πως δεν υπάρχει πουθενά στο διαδίκτυο (τουλάχιστον δεν μπόρεσα να το βρω, όσο κι αν έψαξα) κανένα βιογραφικό του πανοσιότατου Αλέξιου, που να δείχνει τα στοιχειώδη που τον αφορούν, παρά τα άφθονα άρθρα, τα ρεπορτάζ και τα βίντεο που αναφέρονται σε αυτόν και από τα οποία προκύπτει πως είναι άνδρας ασκητικός, θεοσεβής και ενάρετος: Όλα όμως αφήνουν κενό σχετικά με το κοσμικό του όνομα, με τον τόπο γέννησής του,  με το που ανέπτυξε την ιεραποστολική, ασκητική και ποιμαντική του δράση, πότε ανέλαβε την ηγουμενία, ποιόν διαδέχθηκε, αν πήγε σε Πανεπιστήμιο ή έστω σε Γυμνάσιο ή σταμάτησε στο Δημοτικό, γιατί πολλοί ασκητές αγίασαν στην Ορθοδοξία, Χάριτι Θεία, διαπρέποντες και στην αγραμματοσύνη. Καμιά πληροφορία επίσης δεν υπάρχει στα αθωνικά δημοσιεύματα, σχετικά με το ποιος ηγουμένευε στην Ξενοφώντος το επίδικο 1978.  Απολύτως τίποτα, ούτε εδώ που υπάρχει εκτενέστατο ιστορικό Ιερά Μονή Ξενοφώντος – Χώρα Του Αχωρήτου», 24.6.2016), ούτε εδώ που αναφέρεται στη γιορτή του πανοσιότατου: «Τα ονομαστήρια του Καθηγουμένου της Μονής Ξενοφώντος, Γέροντος Αλεξίου», 17.3.2015. Βρήκα μόνο την εξής αναφορά, στο ευσεβές σάιτ naouefprepeia/gr, στο οποίο αναφέρεται: «Την τελευταία τριακονταπενταετίαμε την καθοδήγηση του Γέροντος και Καθηγουμένου Αρχιμ. Αλεξίου, καταβάλλεται αγώνας για πνευματική προσφορά ..», όμως δεν υπάρχει πουθενά ημερομηνία δημοσίευσης, για να δούμε πόσο πίσω φτάνει αυτή η «τελευταία 35ετία» («Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους – Σύντομο Ιστορικό της Μονής»), αν δηλαδή περιλαμβάνει και το 1978. Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε, είναι πως η ηγουμενία του Αλεξίου είναι μακροχρόνια, από 35 χρόνια και πάνω ως το σήμερα.

Νομίζω πως ασφαλώς και έχουμε δικαίωμα να αναρωτηθούμε και να ρωτήσουμε δημόσια, σχετικά με μια δημοσιευμένη, πολύ επίμεμπτη είδηση, που ενδέχεται να αφορά έναν σύγχρονο διάσημο για την αρετή του Αγιορείτη Ηγούμενο ιστορικής και μεγάλης Μονής, πνευματικό πατέρα εκατοντάδων πιστών και χιλιάδων προσκυνητών (αρρένων) και συνομιλητή αυτού τούτου του ευσεβούς άθεου πρωθυπουργού. Ο χρόνος μπορεί να σβήνει πολλά, όχι όμως αδικήματα που έχουν να κάνουν με παιδιά και τα οποία στις συνειδήσεις πολλών πιστών είναι νομιμοποιημένα, εκτός κι αν αφορούν τα δικά τους παιδιά, οπότε η «πίστη» τους δεν τους εμποδίζει να πολιορκούν τη Μονή στην οποία λιποτάκτησαν, ακόμη κι όταν είναι μαντράχαλοι πάνω από 20 ετών και γενικά να διαμαρτύρονται για το κακό που τους βρήκε («Γονείς μοναχών τα «ψάλλουν» στον ηγούμενο Εφραίμ», «..η ολιγόωρη επίσκεψή τους στο σπίτι μας δεν είναι ικανή να απαλύνει τον πόνο 15 και 20 χρόνων παντελούς απουσίας, διότι τη μεγάλη χαρά της αντάμωσης το απόγευμα θα διαδεχθεί ο πόνος του αποχωρισμού, το επόμενο πρωί..», 16.5.2017).

Αν ο Αλέξανδρος Ματζίρης είναι ο πανοσιότατος Αλέξιος, είναι υποχρεωτικό πως θα αθωώθηκε από την αδέκαστη Δικαιοσύνη ή έστω θα προσγειώθηκε «στα μαλακά»,  ειδ’άλλως πως θα μπορούσε να είναι ηγούμενος; Αν όχι κακούργημα, όπως το περιγράφει η «Απογευματινή», έχουμε μια πολύ ταπεινή πράξη προσηλυτισμού πέντε ανήλικων αγοριών στο μοναχισμό, εθελούσιας απαγωγής από τους γονείς τους και μια οικογενειακή τραγωδία. Άλλωστε πόση αξία έχει η γνώμη του ανήλικου για μια τέτοια κρίσιμη απόφαση και πόσο εθελούσια είναι, κάτω από τα γνωστά καλογερικά τερτίπια πλύσης ανόητων εγκεφάλων; Να προσθέσω πάλι τώρα και την απόλυτη ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα του χώρου για ανηλίκους, όπως την έχουν περιγράψει πολλές εγκυρότατες μαρτυρίες επισκεπτών, δημοσιογράφων, συγγραφέων, διανοούμενων, ακόμη και μοναχών;

Στη Μονή εκτίθεται ένα (αφορολόγητο) θαυματουργό κομμάτι από «το δεξί χέρι του αη Γιώργη» (του γνωστού κυνηγού δράκων), παράλληλα με τοιχογραφία του αγ. Γεωργίου του «Δυσουρήτη», ενώ από ένα βράχο ρέει το αγίασμα που θεραπεύει τη δυσουρία. Κάποτε, «όχι μόνον έβγαινε από το ιερό λείψανο λεπτή καί πάντερπνη εύωδία καθώς καί άγιον μυρο, αλλά είχε πάρει μορφή καί σχήμα νωπής πληγής» (proskynitis/blogspot/gr, 23.4.2010).

Εγείρεται το ερώτημα αν ο πανοσιότατος Αλέξιος είχε κάποια σχέση καταγωγής ή δράσης  με τα Τρίκαλα. Στην ευλαβέστατη Romfea, βρήκα την μοναδική  καταφατική απάντηση, που μάλιστα χρονολογικά συμπίπτει με την περιπέτεια των αγοριών: («Η Ιερά Μονή Οσίου Ξενοφώντος Αγίου Όρους»-Romfea): «02.25. Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015. «..Όμως, μια νέα λαμπρή περίοδος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 1976, με την επάνδρωση της Μονής με νέα Αδελφότητα προερχομένη από τη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου υπό τον νυν ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Αλέξιο..».  Βεβαίως έτσι διατυπωμένη, αφήνει μια χαραμάδα ο Αλέξιος να μην ήταν τότε ή δυο χρόνια μετά ηγούμενος, περιμένοντας στωικά την εις Κύριον ή επί τα χείρω αλλαχού, εκδημίαν του μυστηριώδους Αλεξάνδρου Μαντζίρη. Και πάλι όμως, μπορεί ο Μαντζίρης, να μην ευθύνεται για τη «φυγή» των παιδιών, που ίσως θέλησαν να ξεφύγουν από έναν αμαρτωλό κόσμο που περιλαμβάνει και γυναίκες, μανάδες, αδελφές και (τι φρίκη!) ερωμένες. Για όποιον πιστεύει στην συνεχή θαυματουργία που εξελίσσεται μέσα στην Ορθοδοξία, πάνω από κάθε φυσικό νόμο και υπερλόγως, θα μπορούσε απλά η αγιότητα του Ηγουμένου, να είχε συγκινήσει με την αρετή της τα παιδιά της περιοχής, πέντε από τα οποία, δυο χρόνια μετά την αναχώρησή του από τα χωριά τους,  κι ενώ διατηρείτο ένα πήγαινε-έλα του ηγουμένου (μεταφορά προσωπικών αντικειμένων, αποχαιρετισμοί και τα τοιαύτα),  το έσκασαν αυθόρμητα για να τον βρουν στον Άθωνα και δημιουργήθηκε παρεξήγηση πως δήθεν ο ηγούμενος τους είχε πείσει να το κάνουν. Είναι επίσης πολύ πιθανό να είχαν δει κάποιο θείο όραμα, που τους παρότρυνε έναν έναν: «Διαβάς τον Πηνειόν βοήθησον το Όρος». Όσον δε αφορά στις μηνύσεις, ξεύρετε αγαπητοί πως οι γονείς συνηθίζουν να δικαιολογούν τα τέκνα των και τους εαυτούς των, αποποιούμενοι τας γονικάς των ευθύνας, επιρρίπτοντες αυτάς εις ηγουμένους, εξομολόγους, εκμαυλιστάς  κλπ. Άλλωστε προκειμένου περί κληρικών, οι νομολογίες των δικαστηρίων μας, είναι ιδιαίτερα εμπνευσμένες [«Ολισθηρό πατινάζ στον (Άρειο) Πάγο | Το Κουτί της Πανδώρας»].

Ο Γέρων Αλέξιος, είναι παρά την ηλικία του, ένας ακάματος εργάτης της Ορθοδοξίας, απολαμβάνων τιμές και διδάσκων την αρετή: «Ο Καθηγούμενος της Ι.Μ Ξενοφώντος Γέροντας Αλέξιος στη Λάρισα», 13.3.’17. «Η κάθαρση της ψυχής ήταν το θέμα με το οποίο μίλησε στον κατανυκτικό εσπερινό…». Ακόμη και ο γνωστός για την υπερβολική αυστηρότητα των ηθών του, ο διάδοχος του σεπτού Καλλινίκου μητροπολίτης του «πνευματικού» του «Σπιτιού του Παιδιού» Σεραφείμ («Εξομολόγος κατέδωσε κακοποιημένο παιδάκι»), τον υπερασπίστηκε σε κάποια απόπειρα που είχε γίνει από μοναχούς (Μιχαήλ και Αλέξιο) να τον κατηγορήσουν για κάτι, απαντώντας σε έναν εξ αυτών, τον γνωστό μοναχό-συγγραφέα Μ.Χατζηαντωνίου, που πήρε πάνω του την υπόθεση («Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012 – Ομολογία», apotixisi.blogspot/gr): «Ὁσιολογιώτατε π. Μιχαήλ …Μήπως οἱ αἰσχρουργίες πού ἀναφέρετε συνέβησαν ἐντός τοῦ Κανονικοῦ ἐδάφους τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Πειραιῶς καί δέν ἐπελήφθην ἀμέσως;… Ὁ μοναχός π. Ἀλέξιος, γιατί δέν ἐπέμενε στήν μόνη ἁρμοδία κανονικῶς Συνοδική Ἐπιτροπή γιά τό Ἅγιον Ὄρος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου γιά τήν διερεύνησι καί κάθαρσι τοῦ ἀποτρόπαιου καταγγελομένου ἐγκλήματος, προσκομίζων καί τάς ἀποδείξεις στοιχειοθετήσεως του, ὅπως ἰσχυρίζεται ὅτι ἔχει… Ἀσφαλῶς ὡς Ἐπίσκοπος χρεωστῶ νά στηλιτεύω ἐφάμαρτες καταστάσεις καί μηχανήματα τοῦ βυθίου δράκοντος, ἀλλά ὄχι ἀσφαλῶς πρόσωπα διά τά ὁποῖα ὑπάρχει ἁπλῶς φημολογία χωρίς καμμία κανονική βαρύτητα καί ἀπόδειξη… … Μετ’εὐχῶν και ἀδελφικῆς ἀγάπης ὁ Πειραιῶς ΣΕΡΑΦΕΙΜ».

Ο π. Μιχαήλ Χατζηαντωνίου, κατόπιν των ανωτέρω, παραπέμφθηκε στην αδέκαστη Δικαιοσύνη τον Οκτώβρη του 2012. Οι σχετικές αναρτήσεις του στο διαδίκτυο κατέβηκαν, αλλά για την έκβαση της δίκης, αν αυτή έγινε (εικάζω πως έγινε συμβιβασμός και ο ηγούμενος συγχώρησε τον μοναχόν), δεν ακούστηκε το παραμικρό. Στην προμετωπίδα του λειψάνου του ιστότοπού του «επικηρυγμένη ορθοδοξία» αναγράφονται όμως ακόμη και τα εξής: «Στον εκκλησιαστικό χώρο είναι πλέον καθιερωμένο να μην συζητιούνται τα προβλήματα. Απ’ την άλλη, επίσης είναι ένας κραταιός θεσμός το ασίγητο εκκλησιαστικό κουτσομπολιό, που κοχλάζει μέσα στην Εκκλησία σαν λάβα. ..Το ιερό πέπλο με το οποίο καλύπτουν τα σκάνδαλα και τις παρά φύσιν καταστάσεις της Εκκλησίας κατάντησε τόσο μεγάλο, που την κουκούλωσε σχεδόν όλη και δεν μπορεί πια ν’ αναπνεύσει. Και συνεχώς κατασκευάζονται καινούργια ιερά πέπλα για να επεκτείνουν το υπάρχον και να καλύψουν τα καινούργια σκάνδαλα…».

Μια ενδιαφέρουσα, άσχετη με το θέμα μας, συνέντευξη του μοναχού Μιχαήλ, πολύ πριν κατηγορήσει τον πανοσιότατο Αλέξιο μπορούμε να βρούμε στην ‘Ελευθεροτυπία’, αναδημοσιευμένη εδώ: ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ – ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ – ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΕ ΒΑΡΙΑ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ (ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ) «Στο Αγιο Όρος παίρνουν ψυχοφάρμακα!» Συνέντευξη του μοναχού Μιχαήλ στην Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (ένθετο περιοδικό Εψιλον: Τεύχος 524, 22/4/2001).

Σε κάθε περίπτωση η ερώτηση ισχύει. Ποιος ήταν ο ηγούμενος Ματζίρης,  τι ποινή του επιβλήθηκε για την υπόθεση της «απαγωγής» και τι μέτρα παίρνει η Πολιτεία για να προστατεύσει ανήλικους που καταφεύγουν στους κόλπους της περίπου ανεξέλεγκτης κρατικής Εκκλησίας. Αν ο ηγούμενος της Ξενοφώντος του 1978 Αλέξανδρος Ματζίρης είναι ο πανοσιότατος Αλέξιος και οι σχετικές ειδήσεις όπως τις παρουσίασαν 3 εφημερίδες αληθεύουν, τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται και δεν αφορούν μόνο τον ίδιο, αλλά την Εκκλησία, τη Δικαιοσύνη και τον πρωθυπουργό, που πρόσφατα, τόσο προσβλητικά για το πολίτευμα «έφαγε πόρτα» από αυτούς που προκλητικά και άδικα φοροαπάλλαξε σε βάρος των πολιτών. Όποιος κι αν ήταν όμως ο ηγούμενος, φταίει έτσι κι αλλιώς η αδελφότητα της Ξενοφώντος που δέχτηκε τα πέντε αγόρια στους κόλπους της. Θα έπρεπε να γνωρίζει λοιπόν ο κ.Τσίπρας και ο γκουρού του στα νάματα της Ορθοδοξίας,  ο κ.Αμανατίδης που τον συνόδευε, σε ποιους οίκους φιλοξενείται και διανυκτερεύει, με ποιους φωτογραφίζεται και συνομιλεί και τι καταστάσεις νομιμοποιεί με την παρουσία του. Υποθέτω πως αν τα δικά του αγόρια έκαναν σκασιαρχείο από τη Σχολή Χιλλ, από τον ίδιο και από την καθηγήτρια ΕΜΠ-Κοζάνης-Λαμίας-Πεκίνου, για να πάνε να καλογερέψουν στα 14, δεν θα το ξεπερνούσε με τη γνωστή ευκολία που το κάνουν οι «πιστοί», όταν πρόκειται για τα παιδιά των άλλων.

UPDATE
Ευλαβής μοναχός μας ενημέρωσε: Το 2016 συμπλήρωσε 40 χρόνια, δηλαδή ηγουμενεύει από το 1976
http://analogion.com/forum/showthread.php?p=219769
18-10-16, 12:29
Πανήγυρις Οδηγητρίας στη Ξενοφώντος 2016 (16/10 ν.η. – 3/10 π.η.)
Δεξιά Βατοπαιδινοί
Αρχιερέας ο σεβ. Ιουστίνος Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.
Ηγουμενία ο γερ. Εφραίμ Βατοπαιδινός.
Ο γερ. Αλέξιος γιόρταζε τα 40 χρόνια ηγουμενίας στη Ξενοφώντος.

 

This entry was posted in IERES_ATAXIES, IERI_Exoussia, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Δικαιοσύνη, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

29 Responses to 1978: Αγιορείτης Ηγούμενος προφυλακίζεται για “απαγωγή” στον Άθωνα 5 «παιδιών» από τα Τρίκαλα

  1. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    http://nikitidis.blogspot.gr/2007/05/blog-post_23.html

    Τετάρτη, 23 Μαΐου 2007
    Από τους ζητιάνους στους επιστήμονες [1]

    Έρευνα «Η επανάσταση των κοινοβίων»

    Δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία τον Αύγουστο του 1992

    Ιδιόρρυθμοι και «καβιώτες»
    Ιερόσυλοι και αρχαιοκάπηλοι
    «Κληρονομική κατάρα»
    Η επανάσταση αρχίζει

    Καλοκαίρι 1992. Μονή Ιβήρων. Τα πάντα δείχνουν να είναι γαλήνια. μυστηριακά και απόκοσμα. Δεν ήταν πάντα έτσι. Εδώ δόθηκε η τελευταία μάχη της «επανάστασης των κοινοβίων». Κι όπως σε κάθε επανάσταση, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν πάντοτε φανερά. Στη μονή Ιβήρων το μυστικό όπλο υπέρ των κοινοβίων είχε σχέση με το… Έιτζ!

    28 Μαΐου 1991. Στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας πεθαίνει από Έιτζ ο μοναχός Δανιήλ της μονής Ιβήρων. Ίσως να είχε προσβληθεί πριν γίνει μοναχός και να πήγε στο μοναστήρι για να ησυχάσει. Δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει ότι συνέβη στο τελευταίο μεγάλο μοναστήρι που επέμενε να είναι ιδιόρρυθμο…

    Ιδιόρρυθμοι και «καβιώτες»

    Το πρώτο αγιορείτικο κοινόβιο, η μονή Μεγίστης Λαύρας, ιδρύθηκε το 963. Ακολούθησε η ίδρυση δεκάδων άλλων. Τον 11ο αιώνα τα κοινόβια έφτασαν να είναι 180 με 6.000 μοναχούς.
    Τα κατοπινά χρόνια ο αριθμός των μοναστηριών περιορίστηκε για διάφορους λόγους και τον 16ο αιώνα είχαν απομείνει 20. Από τότε μέχρι σήμερα ο αριθμός τους παραμένει σταθερός και δεν επιτρέπεται η ίδρυση άλλου μοναστηριού. Όλη η χερσόνησος του Άθωνος είναι μοιρασμένη στις 20 κυρίαρχες μονές.
    Η τουρκοκρατία κράτησε στο Αγιον Όρος 588 χρόνια. Από το 1424 μέχρι το 1912. Το άγριο χαράτσωμα είχε μοιραία συνέπεια την οικονομική αιμορραγία και την παρακμή των κοινοβίων.
    Η οικονομική παρακμή είχε ολέθρια αποτελέσματα στην πνευματικότητα και στα ήθη των μοναχών. Οι περισσότερες μονές εγκατέλειψαν τον κοινοβιακό βίο και άρχιζαν να εφαρμόζουν ένα ιδιόρρυθμο σύστημα.
    Στα ιδιόρρυθμα μοναστήρια κάθε μοναχός παίρνει έναν μικρό μισθό και οφείλει να φροντίζει μόνος του για όλες τις υλικές και πνευματικές του ανάγκες. Κοινή είναι μόνον η προσευχή στον ναό, κάτι που στην πράξη δεν γίνεται με ιδιαίτερο φανατισμό.
    Οι ιδιορρυθμίτες μπορούν να φάνε κρέας, μία δυνατότητα που είναι εντελώς απαράδεκτη στα κοινόβια. Επιπλέον, μπορούν να πλουτίσουν από τις εργασίες τους και να διατηρούν περιουσία, παραβιάζοντας το βασικό μοναχικό ιδεώδες της ακτημοσύνης. Φαίνεται ότι πολλές φορές παραβιάστηκε και το άλλο μοναχικό ιδεώδες της παρθενίας.

    Οι φήμες για σεξουαλικές εκτροπές ξεπέρασαν τα όρια της Ελλάδας και έγιναν σκανδαλοθηρικά αναγνώσματα στην Δύση. Ιδιαίτερα στον Μεσοπόλεμο η ελληνική κοινωνία διαμόρφωσε μία καθόλου κολακευτική γνώμη για τους Αγιορείτες. Ο συγγραφέας Κώστας Ουράνης, που επισκέφθηκε εκείνη την περίοδο (1930) τις ιδιόρρυθμες μονές Λαύρας και Βατοπεδίου, στις εντυπώσεις του που δημοσιεύτηκαν στο «Ελεύθερον Βήμα» γράφει:
    «Σήμερα, όταν γίνεται λόγος για το Αγιον Όρος, ο περισσότερος κόσμος χαμογελάει ένα χαμόγελο γεμάτο ειρωνεία και υπονοούμενα. Πηγή του χαμόγελου αυτού είναι ένα σωρό ιστορίες που κυκλοφορούν, σχετικές με την ζωή και τα ήθη των μοναχών, και που κοντά τους οι ιστορίες του Βοκακίου θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατάλληλες για παρθεναγωγεία. Η Γαλλίδα Μαρίζ Σουαζύ άντλησε και με τα δυο της χέρια απ’ αυτές, για να γράψει το γνωστό βιβλίο των «προσωπικών εντυπώσεών» της από το Αγιον Όρος».

    Το πνευματικό επίπεδο και η ηθική συγκρότηση πολλών ιδιορρυθμιτών μοναχών είχε πέσει τόσο χαμηλά ώστε να χρησιμοποιούν ιερά σκεύη για γλάστρες και παλιά βιβλία για χαρτί περιτυλίγματος. Οι μαρτυρίες είναι πολλές. Ο φωτογράφος Κώστας Βρεττάκος φωτογράφησε εντελώς πρόσφατα στο (ιδιόρρυθμο τότε) Βατοπέδι ένα ξυλόγλυπτο βημόθυρο, που ο ιδιορρυθμίτης μοναχός το είχε βάλει σαν πόρτα στο… ντουλάπι του.
    Στα ιδιόρρυθμα μοναστήρια δημιουργήθηκαν τάξεις πλούσιων και φτωχών μοναχών. Παρατηρήθηκε μάλιστα στις παρυφές τους και η συγκρότηση ενός λούμπεν προλεταριάτου, όπως θα λέγαμε με πολιτική ορολογία τους «καβιώτες» του Αγίου Όρους.
    Οι «καβιώτες» ήταν αλητόβια και άτακτα στοιχεία, που ή δεν είχαν χειροτονηθεί ποτέ μοναχοί ή είχαν αποσχηματιστεί και εκδιωχθεί από τις μονές τους για σοβαρά παραπτώματα. Περιφέρονταν βρώμικοι και άθλιοι στο Αγιον Όρος και πολλές φορές έξω απ’ αυτό, στις πόλεις και τα χωριά. Συνέβαλαν με την εμφάνιση, την αμάθεια και τον φανατισμό τους στην κακή εντύπωση που είχε για τους Αγιορείτες η ελληνική κοινή γνώμη.
    Αλλά το πιο τραγικό ήταν ότι πολλοί ιδιορρυθμίτες μοναχοί πρωταγωνίστησαν σε υποθέσεις ιεροσυλίας και αρχαιοκαπηλίας.

    Ιερόσυλοι και αρχαιοκάπηλοι

    Η οικονομική ανέχεια ανάγκασε πολλά μοναστήρια να βγαίνουν στην ζητιανιά. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο να οργανώνονται «ζητείες» (ζητιανιές) στις ορθόδοξες χώρες για να μαζευτούν χρήματα και να αντεπεξέλθουν οι μονές στα χρέη τους. Όποιος μοναχός ολοκλήρωνε αποτελεσματικά την ζητιανιά γινόταν αυτοδικαίως και Ηγούμενος (ή Προηγούμενος στα ιδιόρρυθμα).
    Σε αποστολή ζητιανιάς στην Ρωσία βρήκε τον ηγούμενο Νεόφυτο η πυρκαγιά που κατάστρεψε την Σιμωνόπετρα το 1891. Ο Νεόφυτος χρειάστηκε 4 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρώσει την «ζητεία». Το μοναστήρι ξαναχτίστηκε αλλά τα δυσβάστακτα χρέη το οδήγησαν σε παρακμή. Μόλις στην δεκαετία του ’70, με την «επανάσταση των κοινοβίων», ανέκαμψε η Σιμωνόπετρα, που σήμερα γνωρίζει τέτοια ακμή ώστε να διατηρεί 3 μετόχια-μοναστήρια στην Γαλλία.
    Η ζητιανιά και δύσκολο ήταν να οργανωθεί και δεν είχε πάντοτε θετικά αποτελέσματα. Η ανέχεια ήταν η επικρατούσα κατάσταση για πολλά χρόνια σε πολλά μοναστήρια και σε χιλιάδες μοναχούς.Η ανέχεια, η αμάθεια και η ηθική ανεπάρκεια πολλών ιδιορρυθμιτών δημιούργησε αρκετά σκάνδαλα ιεροσυλίας και αρχαιοκαπηλίας στο Αγιον Όρος.
    Αποκρουστική ήταν η υπόθεση ιεροσυλίας στην μονή Παντοκράτορος (το μοναδικό μοναστήρι που παραμένει και σήμερα ιδιόρρυθμο). Στα 1885 ο σκευοφύλαξ της μονής Αγάθων έκοψε κομματάκια τα άγια λείψανα και τα πούλησε σε Ρώσους. Λίγο αργότερα, στα 1898, ο εκκλησιάρχης έκλεψε το σπουδαιότερο περγαμηνό έγγραφο της μονής, το Ευαγγέλιο του οσίου Ιωάννου του Καλυβίτη (11ου αιώνα). Ο συνεργός του, ένας δόκιμος μοναχός, συνελήφθη στην Αθήνα όταν προσπάθησε να πουλήσει το σπανιότατο κειμήλιο σε αρχαιοκάπηλους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής ήταν μια μικτή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας και σεξ…

    Αυτές οι… «μικτές υποθέσεις» συνεχίστηκαν και φθάνουν μέχρι την εποχή μας. Οι φήμες στην δεκαετία του ’70, που αναπαράγονται ακόμα στις γειτονικές με το Αγιον Όρος περιοχές, οργίαζαν κι έλεγαν ότι οι σπείρες των αρχαιοκάπηλων έστελναν «καραβιές με αγοράκια» στα ιδιόρρυθμα μοναστήρια και για τις υπηρεσίες τους πληρωνόντουσαν με εικόνες, χειρόγραφα και άλλα κειμήλια, που οι ιδιορρυθμίτες έβγαζαν από τις μυστικές κρύπτες.

    Η πιο πρόσφατη «μικτή υπόθεση» συνέβη το 1986 στην ιδιόρρυθμη (τότε) μονή Βατοπεδίου και κατέληξε σε τραγωδία. Ο δόκιμος μοναχός Αναστάσιος Δανδίκας έκλεψε με δυο φίλους του 2 λειτουργικά ειλητάρια 13ου και 14ου αιώνα, 7 αυτοκρατορικά φιρμάνια και διάφορες εικόνες. Τα φυγάδευσαν από μυστικά μονοπάτια στην Κατερίνη. Ένας μέλος της σπείρας συνελήφθη από την Ιντερπόλ στο Μόναχο ενώ προσπαθούσε να πουλήσει τα κειμήλια.
    Ο πρώην μοναχός Αναστάσιος πέθανε από Έιτζ στις 6 Ιανουαρίου 1992 στο «Νοσοκομείο Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Ο θάνατος του αποτέλεσε αντικείμενο ρατσιστικής αντιμετώπισης από το «Ράδιο Παρατηρητής».
    Μία αποκρουστική υπόθεση ιεροσυλίας συνέβη τον Δεκέμβριο του 1989 στη μονή Μεγίστης Λαύρας. Μία σπείρα από την Χαλκίδα διέρρηξε το σκευοφυλάκιο κι έκλεψε (ανάμεσα στ’ άλλα) τον μεγαλύτερο στον κόσμο σταυρό από Τίμιο Ξύλο, δώρο στη μονή του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά το 963!
    Αρχηγός ήταν ο πρώην ιδιορρυθμίτης μοναχός της Λαύρας στο διάστημα 1968-70 Ανδρέας Κ. Χατζηιωάννου. Το αποκρουστικό είναι ότι η σπείρα είχε κόψει τον μοναδικό διπλό σταυρό σε κομμάτια.

    «Κληρονομική κατάρα»

    Οι υποθέσεις ιεροσυλίας, οι αρχαιοκαπηλίες, τα σεξουαλικά σκάνδαλα αποτελούν τις αποδείξεις για το χαμηλό επίπεδο της εκτός κοινοβίων αγιορείτικης κοινωνίας, πριν το 1970. Η κρίση ήταν τόσο μεγάλη ώστε σχεδόν κανείς νέος, που είχε την μοναχική έφεση, δεν προτιμούσε να πάει σε αγιορείτικο μοναστήρι. Το 1963, όταν γιορτάστηκε η χιλιετηρίδα του Αγίου Όρους, ο δημογραφικός μαρασμός ήταν τόσο μεγάλος ώστε πολλά μοναστήρια κινδύνευαν να κλείσουν. Οι περισσότεροι μοναχοί ήταν ηλικιωμένοι.
    Η βασική αιτία για την κρίση που απειλούσε με διάλυση έναν χιλιόχρονο θεσμό της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού ήταν γνωστή στους ενδιαφερόμενους. Το Αγιον Όρος είχε στερηθεί από το πνευματικό και μεταφυσικό του περιεχόμενο. Είχε εγκαταλείψει τις υπαρξιακές του αναζητήσεις. Και η λύση ήταν επίσης γνωστή. Έπρεπε να επαναφερθούν οι αρχαίοι θεσμοί και να αναγεννηθούν τα αγιορείτικα κοινόβια.
    Η λύση ήταν γνωστή από την δεκαετία του ’20, όταν συντάχθηκε ο Καταστατικός Χάρτης της Αθωνικής Πολιτείας. Στο άρθρο 85 απαγορεύεται η μετατροπή των κοινόβιων μοναστηριών σε ιδιόρρυθμα. Επιτρέπεται μόνον η μετατροπή των ιδιόρρυθμων σε κοινόβια.
    Ο λόγιος μοναχός Θεόκλητος, του παραδοσιακά συγκροτημένου κοινοβίου της μονής Διονυσίου, αρθρογραφούσε με πάθος στην περίοδο του εορτασμού της χιλιετηρίδας εναντίον των ιδιόρρυθμων μοναστηριών και τόνιζε:
    «…Μοιραία τινά στοιχεία, κατά διαφόρους εποχάς, λυμαινόμενα τας Ιεράς Μονάς, επέφερον αληθή επαναστάτωσιν εις τον αρχήθεν παραδεδομένον τύπον πνευματικής ζωής, παραφθείραντα παν νόημα Μοναστικόν, διά της κατά καιρούς μετατροπής των Κοινοβίων Μονών εις Ιδιορρύθμους, τύπον, ταυτόν ειπείν, τέως άγνωστον αντιχριστιανικόν, αντικοινωνικόν, άστοργον , άσπονδον. Τον τύπον αυτόν, ως κληρονομικήν κατάραν, κατέλιπον εις ημάς επί ανυπολογίστω ζημία της Εκκλησίας, του χριστεπωνύμου πληρώματος, του Μοναχισμού, του Αγίου Όρους…»
    Όταν απελευθερώθηκε το Αγιον Όρος τα ιδιόρρυθμα μοναστήρια ήταν 9. Ανάμεσά τους βρίσκονταν τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα. Για 60 χρόνια οι ιδιορρυθμίτες μοναχοί προτιμούσαν να απολαμβάνουν μοναστηριακές περιουσίες και ελευθεριότητα παρά να ζούνε τις υπαρξιακές αγωνίες και την οργανωμένη ζωή του κοινοβίου.

    Η επανάσταση αρχίζει

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, που πήγε από την Πόλη στο Αγιον Όρος για να συμμετάσχει το 1963 στον εορτασμό της χιλιετηρίδας, ήταν σύμφωνος με την ανασυγκρότηση των αθωνικών κοινοβίων. Πίστευε μάλιστα ότι η πνευματική αναγέννηση των Αγιορειτών θα τον βοηθούσε στον διάλογο, που ήταν αποφασισμένος να κάνει με τους Ρωμαιοκαθολικούς, για την ένωση των Εκκλησιών.
    Η ανασυγκρότηση των αθωνικών κοινοβίων αρχίζει μετά τον εορτασμό της χιλιετηρίδας και εξελίσσεται σε μια πνευματική επανάσταση. Το πρώτο κοινόβιο της νεώτερης εποχής ιδρύεται στην μονή Σταυρονικήτα το 1968. Και ακολουθεί η επανίδρυση ή η αναγέννηση των περισσότερων αγιορείτικων κοινοβίων.
    Σήμερα η «επανάσταση των κοινοβίων» έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της με το πέρασμα στην κοινοβιακή ζωή των μεγάλων μονών Βατοπεδίου και Ιβήρων. Μεγάλο ρόλο στην πρωτοφανή επιτυχία της έπαιξαν πνευματικοί κύκλοι της Θεσσαλονίκης και η κίνηση των «νεορθόδοξων».
    Μέσα σε 25 χρόνια το Αγιον Όρος άλλαξε. Εκατοντάδες νέοι επάνδρωσαν τα παλιά και τα νέα κοινόβια. Ο δημογραφικός μαρασμός ανακόπηκε και σύντομα ο μοναστικός πληθυσμός άρχισε να αυξάνεται. Σήμερα η πλειοψηφία των μοναχών είναι νέοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 45-50 χρόνια.
    Οι περισσότεροι νέοι μοναχοί είναι επιστήμονες. Θεολόγοι, φιλόλογοι, νομικοί. Αλλά και γιατροί, μηχανικοί, «κομπιουτεράδες»… Ανάμεσα στα έργα τους περιλαμβάνονται: H οικονομική και κτιριακή ανασυγκρότηση των μοναστηριών, η διάσωση και συντήρηση των αγιορείτικων θησαυρών, η χρήση της δημοτικής χωρίς να εγκαταλειφθεί το πολυτονικό σύστημα… Κι ακόμα: Ειδικά προγράμματα πληροφορικής και βάσεις δεδομένων, μικρά υδροηλεκτρικά και ανάστροφες αντλίες…
    Το σπουδαιότερο όμως επίτευγμα της «επανάστασης των κοινοβίων» είναι ότι επανέφερε στο προσκήνιο τον μεταφυσικό προβληματισμό, τις υπαρξιακές αναζητήσεις και την αρχαία σοφία, που η μεταπολεμική κοινωνία της αφθονίας μάς είχε κάνει να ξεχάσουμε.
    Η «επανάσταση των κοινοβίων» έφερε σε ελάχιστα χρόνια το Αγιον Όρος από τους ζητιάνους στους επιστήμονες. Και δημιούργησε ένα από τα πιο συγκροτημένα τμήματα του Ελληνισμού, με βαθιά εθνική συνείδηση αλλά και διεθνείς προσανατολισμούς, έτοιμο για τις μάχες που αρχίζουν στις αναδυόμενες κοινωνίες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.
    Καλοκαίρι του 1992. Βρισκόμαστε στη μονή των Ιβήρων. Στο μοναστήρι δηλαδή των Γεωργιανών. Ο τελευταίος καλόγερος από την (ταραγμένη σήμερα) Γεωργία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης πέθανε το 1955. Το μοναστήρι, αν και πολλούς αιώνες τώρα βρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων, εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα πνευματικά κέντρα του λαού των Ιβήρων (Γεωργιανών). Το νέο ιβηρίτικο κοινόβιο έχει σημαντική δουλειά μπροστά του. Και το ξέρει.
    Μονή Ιβήρων. Η φιλοξενία και η ελευθερία κινήσεων που είχαμε ήταν πλήρεις. Κανείς δεν μας ενόχλησε στην δουλειά μας. Κανείς δεν μας αρνήθηκε τίποτα. Φεύγουμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

    Από την παραλία των Ιβήρων φαίνεται στο Βορρά να αναδύεται μέσα από τα αφρισμένα κύματα η μονή Σταυρονικήτα, το πρώτο κοινόβιο της νεώτερης εποχής. Πιο πίσω είναι το πλούσιο Βατοπέδι, όπου κι εκεί το κίνημα των κοινοβίων χρησιμοποίησε για μυστικό όπλο το σεξ. Αυτό το μοναστήρι είναι ο επόμενος σταθμός μας…

  2. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    https://hellenicns.gr/2017/07/02/%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%81-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81/

    Επίσκεψη του Πατρός Κλεομένη στα κεντρικά γραφεία της Απέλλας!
    2 Ιουλίου 2017

    Στην χθεσινή καθιερωμένη λειτουργία των κεντρικών γραφείων της Απέλλας στην Αθήνα, είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε από κοντά τον Πατέρα Κλεομένη. Έναν άνθρωπο που δεν ζει απ’ τις ιδέες του, απ’ την θρησκευτική του πίστη εν προκειμένω -όπως κάνουν τόσοι και τόσοι άλλοι ιερωμένοι- αλλά που ζει γι΄αυτές. Έναν πραγματικό μαχητή, που εφαρμόζει κατά γράμμα ό,τι ακριβώς λέει και που έχει από καιρού ξεκινήσει μια καθημερινή ομολογία πίστεως στους δρόμους και τις γειτονιές της πατρίδας μας.

    ww.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-chrush-augh-sto-pleuro-diwkomenwn-monachwn-ths-i.m.-esfigmenou-thermh-upo

    H Χρυσή Αυγή στο πλευρό των διωκόμενων μοναχών της Ι.Μ. Εσφιγμένου – Θερμή υποδοχή των βουλευτών μας! Φωτορεπορτάζ, Βίντεο
    Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017 – 21:35

    Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΣΦΙΓΜΕΝΙΤΗΣ!!

    http://www.iefimerida.gr/news/242309/exalloi-sto-agio-oros-me-ton-kammeno-pige-kryfa-me-elikoptero-kai-synantise-mono-ton
    Η ΚΑΥΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ
    Εξαλλοι στο Αγιο Ορος με τον Καμμένο – Πήγε κρυφά με ελικόπτερο και συνάντησε μόνο τον Εφραίμ

    23|12|2015 11:13
    Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου με ελικόπτερο, χωρίς να λάβει άδεια.

    Η Χρυσή Αυγή υπερασπίζεται την Εκκλησία

    Μήνυση Χρυσής Αυγής κατά βλάσφημου θεατρικού έργου στην Θεσσαλονίκη
    Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017

    Κλιμάκιο Συναγωνιστών αποτελούμενο από τους βουλευτές Χρήστο Χατζησάββα, Γιάννη Σαχινίδη, Αντώνη Γρέγο, Γιάννη Λαγό και τον δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης Αρτέμη Ματθαιόπουλο κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του βλάσφημου θεατρικού έργου στην Θεσσαλονίκη, «η ώρα του διαβόλου».
    Ο Λαϊκός Σύνδεσμος παραμένοντας πάντα στο πλευρό της Ορθοδοξίας και του χριστεπώνυμου πλήθους καταθέτει μήνυση για προσβολή χρηστών ηθών και βλασφημία, ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

    http://www.iefimerida.gr/

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ
    Ακραίος ρατσιστής, υμνητής του Άουσβιτς ο νέος βουλευτής της Χρυσής Αυγής

    Και για να γίνει πλήρως κατανοητό ποιες είναι οι «σκέψεις» τους, και ποια η «ιδεολογία» του κ. Ματθαιόπουλου που βρίσκεται πλέον στη Βουλή, οι Pogrom μας δίνουν στο ίδιο demo ένα τραγούδι-σοκ κατά των Εβραίων που κάηκαν στο Άουσβιτς από τους Ναζί. Ο τίτλος του: «Αουσβιτς». Και οι στίχοι προκαλούν απλώς ανατριχίλα:

    Γαμώ τον Βίζενταλ
    γαμώ την Άννα Φρανκ
    γαμιέται κι όλη η φυλή του Αβραάμ.
    Τ’ αστέρι του Δαβίδ με κάνει να ξερνάω
    αχ, το Άουσβιτς, πόσο το αγαπάω!
    Ρε κωλοεβραίοι δεν θα σας αφήσω
    στο τείχος των Δακρύων θα ‘ρθώ να κατουρήσω.
    Juden Raus! Καίγομαι στο Άουσβιτς…

    http://www.avgi.gr/article/10842/1058069/mastropos-nonos-kai-ekbiastes-o-giannes-lagos

    Μαστροπός, νονός και εκβιαστής ο Γιάννης Λαγός

    02 Οκτωβρίου 2013 14:40

    http://www.protothema.gr/greece/article/315392/giannis-lagos-o-vouleutis-nonos-tis-nuhtas/
    Ο βίος και η πολιτεία του χρυσαυγίτη βουλευτή
    Γιάννης Λαγός: Ο βουλευτής – «νονός» της νύχτας
    01/10/201309:0928

    Εκθέσεις της ΕΥΠ από τον Φεβρουάριο του 2012 αναφέρουν ότι εμπλέκεται σε πλήθος παράνομων δραστηριοτήτων – Εκβιασμοί, μαστροπεία, προστασία μαγαζιών, παράνομη οπλοφορία και σπάσιμο επιταγών – Καταγγελίες και για σεξουαλική παρενόχληση

    Εκβιασμοί, προστασία σε μαγαζιά της νύχτας, διακίνηση γυναικών με σκοπό την πορνεία. Παράνομη οπλοφορία και μάλιστα με «βρώμικο» όπλο και ακόμη αναρίθμητες προσαγωγές σε αστυνομικά τμήματα, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Θεσσαλονίκη, για συμμετοχή σε επεισόδια με πρωταγωνιστές ομοϊδεάτες του, χρυσαυγίτες. Τέλος, διαστροφικές τάσεις για ανήλικα κορίτσια και σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

  3. Ο/Η Άθεος λέει:

    Άντε να παίρνει σειρά και το παπαδαριό

    https://www.vice.com/gr/article/qv3p8q/mhnysh-kata-toy-basilh-tsiarta-kate8ese-to-swmateio-yposthri3hs-diemfylikwn

    Μήνυση Κατά του Βασίλη Τσιάρτα Κατέθεσε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
    Μένει να δούμε αν αυτήν τη φορά θα εφαρμοστεί ο αντιρατσιστικός νόμος.

  4. Ο/Η laskaratos λέει:

    Αλέξιος ο Φωτιστής της Ευρώπης και Αλέξιος ο Ξενοφωντινός, στο αφορολόγητο ταπεινό ηγουμενείο του δεύτερου (9.8.2014). «Μετά τον εσπερινό ο Καθηγούμενος της Μονής ξενάγησε στο Καθολικό και στην Μονή τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ….Το πρωί ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως παρέστη στη θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος… ».


    Στη μονή Ξενοφώντος έφτασε το απόγευμα της δεύτερης ημέρας της επίσκεψής του στο Άγιο Όρος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όπου τον περίμενε ένα δώρο.Πρόκειται μια σκαλιστή εικόνα με τη μορφή του Αγίου Αλεξίου, που θα παραλάμβανε από τον ηγούμενο της μονής, Αλέξιο, σε ανάμνηση της επίσκεψής του.


    2012: Τσίπρας και οσία Ιακώβη, στο Μετόχι-Χίλτον της Ξενοφώντος στο Ακριτοχώρι

    http://www.mountathosinfos.gr/pages/agionoros/pilgrims_info.gr.html
    Mount Athos Infos . gr

    Διαμονητήριο
    …………………….

    Όσοι είναι κάτω από 18 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (π.χ. πατέρα τους). Νέοι που επισκέπτονται το Άγιον Όρος σαν group με ενήλικο αρχηγό για εκπαιδευτικούς λόγους, πρέπει να έχουν μαζί τους έγγραφη άδεια από τους γονείς τους επικυρωμένη από επίσημη αρχή.

    Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016

    Ξενοφώντος Αλέξιος: »Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία εξαρτάται από την μετάνοια»


    ……………….
    Κλείνοντας ο Ηγούμενος Αλέξος υπογράμμισε ότι «οι Ουκρανοί αν στραφούν προς τον Θεό, θα μπορέσουν να αλλάξουν την πορεία των γεγονότων, όπως συνέβη και στην Παλαιά Διαθήκη.»

  5. Ο/Η Μοναχός εν τω κόσμω λέει:

    Η απάντηση εις το ερώτημά σας ευρίσκεται εδώ και είναι φρονώ η μόνη υπάρχουσα εις το Διαδίκτυον:

    Το 2016 συμπλήρωσε 40 χρόνια
    δηλαδή, από το 1976

    http://analogion.com/forum/showthread.php?p=219769
    Πανήγυρις Οδηγητρίας στη Ξενοφώντος 2016 (16/10 ν.η. – 3/10 π.η.)
    Δεξιά Βατοπαιδινοί

    Αρχιερέας ο σεβ. Ιουστίνος Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.
    Ηγουμενία ο γερ. Εφραίμ Βατοπαιδινός.

    Ο γερ. Αλέξιος γιόρταζε τα 40 χρόνια ηγουμενίας στη Ξενοφώντος.

    Στο Θεοτόκε Παρθένε του β΄ ήχου, ο π. Σεραφείμ επέλεξε το κράτημα από το Ρόδον το αμάραντον του Νικολάου.

    Τον 9ον χρόνον της ιερωσύνης του εγένετο ηγούμενος Ξενοφώντος
    Μοναχική Σεμνότης
    http://www.pemptousia.gr/2017/09/ekdilosi-afieromeni-sta-50-chronia-ierosinis-tou-ger-alexiou-xenofontinou/

    Εκδήλωση αφιερωμένη στα 50 χρόνια Ιερωσύνης του Γέρ. Αλεξίου Ξενοφωντινού
    13 Σεπτεμβρίου 2017
    Εκδήλωση σεβασμού διοργανώνει το διήμερο 21-22 Οκτωβρίου 2017 το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σιδηροκάστρου, πρόν τιμή του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους Αρχιμ. Αλεξίου που συμπληρώνει 50 έτη Ιερωσύνης. Στο πλαίσιο αυτό θα λάβει χώρα Ημερίδα με θέμα: «Η Ορθόδοξη Παράδοση και η Πολιτισμική μας Κληρονομιά». Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους Ιεράρχες, Καθηγούμενοι, καθηγητές, θεολόγοι και φιλοαγιορειτες προσκυνητές.

  6. Ο/Η laskaratos λέει:

    Σας ευχαριστούμε Μοναχέ

    Η μονή Ξενοφώντος ενώνει τους Έλληνες

    http://www.newsit.gr/politikh/kyriakos-kai-konstantinos-mitsotakis-tote-kai-tora-sto-agio-oros-pics/1222765/
    Κυριάκος και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Τότε και τώρα στο Άγιο Όρος

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 18.11.2016
    Κυριάκος και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Τότε και τώρα στο Άγιο Όρος [pics] | Newsit.gr

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης διανυκτέρευσε στη Μονή Ξενοφώντος στο Άγιον Όρος και προσκύνησε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας.

    Η έκπληξη του Αρχιμανδρίτη Αλέξιου
    Ο πρόεδρος της ΝΔ το πρωί παρακολούθησε υπό το φως των κεριών τη θεία λειτουργία.

    Μάλιστα, ο ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος του έδειξε φωτογράφιες από τον πατέρα του Κωσταντίνο Μητσοτάκη το 1983 όταν είχε και αυτός επισκεφθεί τη Μονή.

  7. Ο/Η Ένας λέει:

    https://www.efsyn.gr/arthro/h-thriskeia-os-kratiki-ypiresia

    H θρησκεία ως κρατική υπηρεσία

    Περικλής Κοροβέσης – Εφημερίδα τών Συντακτών
    20.10.2017

    Ολα τα παιδιά, σε κάποιο στάδιο της ανάπτυξής τους, θέτουν στους γονείς τους αλλεπάλληλα ερωτήματα. Αλλα μπορούν να απαντηθούν και άλλα όχι. Και σε κάποια στιγμή μπαίνει το ερώτημα, συνήθως στον μπαμπά -παραδοσιακά αυτός είναι ο σοφός αρχηγός-, για το ποιος έφτιαξε τον κόσμο. Και η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι: ο Θεός.

    Μετά ακολουθεί ένα ακόμα πιο σύνθετο ερώτημα: «Και τον Θεό ποιος τον έκανε;». Η σίγουρη απάντηση είναι πως τον Θεό δεν τον έφτιαξε κανείς. Υπήρχε πάντα από μόνος του. Αλλά αυτή η απάντηση δεν μοιάζει να ικανοποιεί το παιδί. Και συνεχίζει να ταλαιπωρεί τον μπαμπά του, μέχρι να επέμβει κατασταλτικά η μαμά νουθετώντας το βλαστάρι της, πως αυτά δεν είναι πράγματα για την ηλικία του.

    Θα τα μάθει όταν μεγαλώσει. Ψευδής φυσικά διαβεβαίωση, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς να έχουν καταλάβει κάτι, γιατί ξέχασαν τα παιδικά τους ερωτήματα. Και ο άνθρωπος που δεν ρωτάει και δεν αμφισβητεί είναι κλινικά νεκρός, ένα αναπνέον πτώμα που περπατάει. Και κατά κανόνα αυτοί οι άνθρωποι διαμορφώνουν τις μεγάλες πλειοψηφίες που αναγνωρίζονται σε ένα κέντρο, πολιτικό ή θρησκευτικό ή και τα δύο μαζί. Με άλλα λόγια, η σιωπηλή πλειοψηφία. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν λόγο.

    Ολοι ξέρουμε πως γύρω από το παιδικό αυτό ερώτημα υπάρχουν δύο στρατόπεδα: αυτοί που είναι άθεοι και αυτοί που είναι θρήσκοι. Κατά μία αφελή προσέγγιση, οι άθεοι είναι οι προοδευτικοί, και οι θρήσκοι, σκοταδιστές και αντιδραστικοί. Αλλά υπάρχει και μια άλλη προσέγγιση. Αυτή του μεγάλου θρησκειολόγου Βάλτερ Σούμπαρτ, που τα ίχνη του εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Εβραίος γαρ.

    Στο βιβλίο του «Θρησκεία και Ερως» (εκδόσεις Ολκός) λέει: «Κάθε συζήτηση για τον Θεό είναι επιτρεπτή, εκτός από μία: ότι δεν υπάρχει. Βέβαια δεν μπορεί να αποδειχθεί η ύπαρξή του, αλλά ούτε και να αμφισβητηθεί. Πρέπει να πιστεύει κανείς σ’ αυτόν, πράγμα που σημαίνει: πρέπει να τον βιώνει.

    Οπου ο Θεός βιώνεται, καμιά απόδειξη δεν έχει ισχύ, και όπου έχει βιωθεί, δεν απαιτείται καμιά απόδειξη». Αν λοιπόν η πίστη είναι βίωμα, εξ ου και δεν μπορεί να διδαχτεί, δεν είναι αντικείμενο μάθησης, αλλά μύησης, μπορεί να είναι μονοπώλιο ενός κρατικού οργανισμού; Φυσικά μιλάμε για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που ενώ είναι αναπόσπαστο μέρος μιας «διεθνούς» Ορθοδοξίας, πώς μπορεί να αποτελείται από περίπου δέκα χιλιάδες ιερείς-δημόσιους υπαλλήλους;

    Μια μικρή παρένθεση για τον όρο «διεθνής». Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Εκκλησία της Ελλάδας είναι αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού, άρα είναι οικουμενική θρησκεία, και όχι ελληνορθόδοξη, όπως χαρακτηρίστηκε υποτιμητικά από τη Δύση.

    Το πραγματικό όνομα της Θρησκείας είναι: Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού. Πουθενά δεν χαρακτηρίζεται ελληνική. Στο σημείο που μια θρησκεία ταυτίζεται με το κράτος, μπαίνει στην υπηρεσία του, και το κράτος εκμεταλλεύεται το κύρος της και τη δύναμή της, για να εδραιώσει την εξουσία του. Απόδειξη το Σύνταγμα που είναι «εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος». Δηλαδή το παλιό «ελέω Θεού Μονάρχης» γίνεται το προοίμιο του Συντάγματος με άλλη διατύπωση.

    Ετσι, κάθε έγκλημα του κράτους -φασιστικά πραξικοπήματα, εκτελέσεις, φυλακίσεις, εξορίες κ.λπ.- δικαιολογείται γιατί γίνεται στο όνομα της Αγίας Τριάδας. Ξέρουμε πως ο Εθνοφυλετισμός, δηλαδή η ταύτιση έθνους-κράτους με Ορθοδοξία είναι αίρεση και έχει καταδικαστεί από το Πατριαρχείο.

    Θα μπορούσαμε λοιπόν να λέγαμε την Εκκλησία της Ελλάδας αιρετική; Ο,τι και να πούμε εμείς δεν μετράει. Αυτή είναι δουλειά των θεολόγων και των σοφών χριστιανών που υπερασπίζονται την πίστη τους. Αυτό που μπορούμε να πούμε εμείς ως πολίτες είναι πως μια κρατική υπηρεσία είναι ακατάλληλη να διαχειριστεί θέματα πίστης.

    Γίνεται ιδεολογία του κράτους και ως εκ τούτου παύει να είναι θρησκεία. Γίνεται πολιτικό κόμμα, ζητάει μερίδιο από την εξουσία και φυσικά νέμεται και τα οφέλη της. Και αυτό το βλέπουμε καθαρά στις παρεμβάσεις κάποιων μητροπολιτών που υποστηρίζουν τις θέσεις της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

    Εντούτοις υπάρχει και η Θεολογία της Απελευθέρωσης που άνθησε στη Λατινική Αμερική και είχε τον δικό της Τσε Γκεβάρα: τον Καμίλο Τόρες, τον παπά που έγινε αντάρτης και δολοφονήθηκε άγρια. Οπως έγραφε ο εκδότης του περιοδικού «Σύναξις» (ένα από τα πιο έγκυρα περιοδικά για θέματα θρησκείας), Θανάσης Παπαθανασίου, στην «Ελευθεροτυπία»: «Τα κόκαλα του Τσε βρέθηκαν. Οχι όμως του Καμίλο Τόρες».

    Μπορεί κανείς να υποθέσει βάσιμα πως τον βασάνισαν βάναυσα, τον κατακρεούργησαν και τον διαμέλισαν εξαφανίζοντας κάθε ίχνος του. Για να μην μπορούν τα λείψανά του να μιλήσουν για τα μαρτύρια που τράβηξε. Δηλαδή, έχουμε παπάδες με τον λαό και όχι με το κράτος. Εχουμε κι εμείς τέτοιους. Για αυτούς θα μιλήσουμε σε ένα επόμενο σημείωμα.

  8. Ο/Η Αntifa2 λέει:

    http://politikosafari.blogspot.gr/2013/05/o-i.html

    Τους μακελέψαμε”: Στο φως συνομιλίες Λαγού με στελέχη της Χρυσής Αυγής για την επίθεση στο ΠΑΜΕ
    Νέα στοιχεία δημοσιοποιούνται για την επίθεση στο ΠΑΜΕ το 2013 ενόψει της επικείμενης επανέναρξης της δίκης της Χρυσής Αυγής
    THE NEWSROOM · 22 Οκτωβρίου 2016

  9. Ο/Η Epaminondas Papayannis λέει:

    Ήθελα να το γράψω (φοβάμαι ότι κατήντησα αναβλητικός):
    Εμείς που δεν πιστεύουμε [όλες αυτές τις απάτες (και μπούρδες)] πρέπει να γράφουμε: Άθως και Αθωνίτες – ok πρέπει να ακριβολογούμε.

  10. Ο/Η Kάποιος λέει:

    ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ – ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ – ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΕ ΒΑΡΙΑ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ (ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ)

    ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ – ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ – ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΕ ΒΑΡΙΑ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ (ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ)
    JANUARY 26, 2016

    «Στο Αγιο Όρος παίρνουν ψυχοφάρμακα!» Συνέντευξη του μοναχού Μιχαήλ στην Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ(ένθετο περιοδικό Εψιλον: Τεύχος 524, 22/4/2001)

    Ο πατήρ Μιχαήλ, ένας παλιός αγιορείτης μοναχός, ζει σε ένα κελί στην ορεινή Κορινθία. Και από εκεί καταγγέλλει «πράγματα και θαύματα» για την αθωνική πολιτεία: από ομοφυλοφιλία μέχρι εθισμό σε βαριά ψυχοφάρμακα!


    Υπάρχουν δύο είδη υπακοής: α) η υγιής και β) η νοσηρή υπακοή.

    Μοναχός Μιχαήλ Χατζηαντωνίου. Η φωνή του, αντίλαλος στην έρημο όπου έζησε στο Σινά για έντεκα ολόκληρα χρόνια, ίσως αποδεσμεύσει τους… εγκλωβισμένους του μοναστικού συστήματος. Ο αγιορείτης καλόγερος, μετά από δεκατέσσερα χρόνια στη Μονή Σίμωνος Πέτρα, υψώνει φωνή διαμαρτυρίας για όσα συμβαίνουν στην αθωνική πολιτεία. Ο μοναχός Μιχαήλ ζει σήμερα στα ορεινά της Κορινθίας μόνος και ήσυχος, σε ένα κελί που του έχουν διαθέσει κάποιοι ευλαβείς άνθρωποι. Εκεί συγγράφει τα βιβλία του: έχει εκδώσει δώδεκα έως σήμερα και πολλές από τις καταγγελίες του βρίσκονται και εκεί, καταγραμμένες και στοιχειοθετημένες.

    [Ο μοναχός Μιχαήλ γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας (του Μεγάλου Αλεξάνδρου) το 1955. Από το 1973 μέχρι τις αρχές του 1988 έζησε στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας στο Άγιον Όρος. Από τότε ως το καλοκαίρι του 1988 έμεινε στο Σινά. Από τον Οκτώβριο δε του 1998 και μετά, ζει μόνος και ήσυχος.]

    Επιδεικνύουν απολυταρχική συμπεριφορά οι ηγούμενοι στα μοναστήρια του Αγίου Όρους;

    Ο Αντίχριστος: Τι είπε ο γέρων Παΐσιος στον μοναχό Μιχαήλ και σχόλια

    «Στην αρχή, όταν εμφανίστηκαν, προέβαλαν εαυτούς ως χαρισματικές προσωπικότητες, οι οποίες κατά κάποιο τρόπο είχαν πάρει από το Θεό την αποστολή να δημιουργήσουν ένα καινούργιο μοντέλο μοναχισμού. Έτσι, γι’ αρκετό κόσμο οι προσωπικότητες αυτές εξέφραζαν ελπίδες και όνειρα. Προσπάθησαν, δημιούργησαν, οικοδόμησαν αδελφότητες, μοναστήρια, δραστηριοποιήθηκαν πάρα πολύ. Σημασία όμως έχει τι απέδωσε αυτή η δραστηριότητα. Και πάνω σ’ αυτό μπορώ να αναφέρω μία συζήτηση που είχαμε με το γερο-Παΐσιο. Το βασικό ερώτημα που με απασχολούσε ήταν το εξής: Γιατί η γενιά μου, σε επίπεδο μοναχών, ενώ παρουσίασε καλλιέργεια, κουλτούρα, ευαισθησία -σημεία πολύ θετικά για το γερο-Παΐσιο- δεν απέδωσε πνευματική καρποφορία;»

    Χρησιμοποιούν «ειδικές» μεθόδους οι ηγούμενοι για να συνετίσουν ή να συμμορφώσουν το σύνολο των μοναχών;

    «Νομίζω ότι πολλοί γέροντες ηγούμενοι αλλιώς ξεκίνησαν και αλλιώς κατέληξαν. Ήταν τελείως διαφορετικά όταν η αδελφότητα αριθμούσε έξι-εφτά μοναχούς και διαφορετικά όταν ο ίδιος γέροντας είχε περισσότερους μοναχούς. Το οργάνωσαν στην αρχή πατερικά, μοναχικά, είχαν βρει και μια παράδοση στο Άγιο Όρος…. Αργότερα όμως, όσο μεγάλωνε η αδελφότητα, άρχισαν να τη “στρατιωτικοποιούν”, να την αντιμετωπίζουν ως στρατόπεδο.

    Έπρεπε να μείνει η συνοχή, η τάξη· κι ένα καινούργιο στοιχείο που εμφανίστηκε, το οποίο ήταν καθοριστικό στη νοοτροπία αυτής της οργάνωσης: η βιτρίνα. Ήταν πάρα πολύ προσεκτικοί στο πώς θα εκφραζόμασταν, άσχετα πώς ζούσαμε και τι λέγαμε μεταξύ μας. Πώς θα φανούμε, πώς δεν θα “γρατσουνιστεί” η βιτρίνα μας, πώς δεν θα ακουστούν τα προβλήματά μας μέχρι τη Θεσσαλονίκη… Ήμουν παρόν σε διάλογο στη Σύναξη όταν τηλεφώνησε κάποιος Ηγούμενος και είπε ότι βρέθηκε ένας Ιβηρίτης (σ.σ.: μοναχός από τη Μονή Ιβήρων) νεκρός στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ήταν ομοφυλόφιλος και είχε σχέση με δύο Ρουμάνους. Δεν μας ενόχλησε ιδιαίτερα, διότι μέσα σ’ ένα μεγάλο αριθμό μοναχών μπορεί να συμβαίνουν και τέτοια γεγονότα. Ο Ηγούμενος όμως που το έθιξε, ζήτησε απ’ την Ιερά Κοινότητα να εκδώσει χαρτί το οποίο θα ’λεγε, ότι ο συγκεκριμένος μοναχός δεν έχει καμιά σχέση με το Άγιο Όρος. Και ο παθών ήταν αγιορείτης πολλών δεκαετιών. Συζητιόταν τότε το θέμα και έλεγαν: “Πώς θα το πούμε αυτό, ο καθένας θα μπορεί να μας ανατρέψει, αφού δεν έχει διαγραφεί από τη Μονή… είναι κανονικός αγιορείτης”. Το πρόβλημα αυτό δείχνει ότι αρκετοί γέροντες σήμερα έχουν μεταφέρει το ενδιαφέρον τους στη βιτρίνα».

    Ποια είναι τα προβλήματα πίσω από τη βιτρίνα; Στα βιβλία σας υποστηρίζετε ότι ποσοστό μοναχών παίρνει βαριά ψυχοφάρμακα, κατ’ εντολή μάλιστα του ηγουμένου.

    «Ήταν και για μένα αυτό μια πάρα πολύ μεγάλη και λυπηρή διαπίστωση. Ήταν οδυνηρή η απόφαση ν’ αρχίσω να τα δημοσιοποιώ και να γράφω γι’ αυτά τα πράγματα. Το έκανα μετά από 25 χρόνια στο μοναχισμό, ενώ οι διαπιστώσεις μου είχαν γίνει πολλά χρόνια πριν. Μετά δε απ’ την έκδοση των συγκεκριμένων βιβλίων που αναφέρονται στα ψυχοφάρμακα, ήρθαν πολλοί μοναχοί και με διαβεβαίωσαν ότι αυτά που γράφω είναι πάρα πολύ ήπια σε σχέση με την πραγματικότητα που ισχύει στο Άγιο Όρος».

    Αναφέρετε σ’ ένα από τα βιβλία σας ότι φαρμακοποιός από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνδεόταν πνευματικά με κάποιο μοναστήρι του Αγίου Όρους, ήρθε σε δυσχερέστατη θέση όταν ο ηγούμενος του ζήτησε με τις…κούτες, βαριά ψυχοφάρμακα.

    «Να πούμε ότι αυτό το μοναστήρι είναι ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της “νοεράς” προσευχής (σ.σ.: η συνεχής επανάληψη της φράσης “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον αμαρτωλό”, η οποία οδηγεί σε φώτιση), που σημαίνει αυτό ότι εκπροσωπεί ό,τι πνευματικότερο μπορεί αυτή τη στιγμή να διαθέσει η Ορθοδοξία απέναντι στον σύγχρονο προβληματισμό».

    Ποιο είναι αυτό το μοναστήρι, πατέρα Μιχαήλ; Και το περιστατικό με τις δύο κούτες ψυχοφάρμακα σε ποια Μονή συνέβη;

    «Το περιστατικό αφορά τη Μονή Φιλοθέου και ο ηγούμενος που ήθελε τα ψυχοφάρμακα ήταν ο γέροντας Εφραίμ».

    Μπορεί κάποιος να αντειπεί ότι η μισή Ελλάδα παίρνει ψυχοφάρμακα, αγχολυτικά ή οτιδήποτε άλλο.

    «Δεν ανέχομαι αυτή την κατάσταση. Θα ήθελα ο καθένας να μπορεί να βελτιώσει με προσπάθεια την ψυχολογική και πνευματική του κατάσταση και να εξισορροπήσει την καθημερινότητά του. Αλλά ακόμη περισσότερο δεν μπορώ να το ανεχθώ από ανθρώπους που ήρθαν να ασχοληθούν με υψηλότερο τρόπο ζωής, επομένως να ξεπεράσουν ανθρώπινα στοιχεία και αδυναμίες και ν’ αποκτήσουν, όπως λέμε, αγγελικό βίο».

    Το νηφάλιο και μειλίχιο ύφος, δηλαδή, πολλών μοναχών στο Άγιο Όρος, οφείλεται στην επίδραση των ηρεμιστικών μιλιγκράμ;

    «Μπορώ να κάνω μια σύγκριση με τους βεδουίνους που έζησα στο Σινά 11 χρόνια. Εκεί ήμουν υπεύθυνος για κάποια ερημητήρια σε αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, και τους έβλεπα να λιάζονται μ’ ένα υπέροχο χαμόγελο, διότι χρησιμοποιούσαν χασίς. Ιερά φυτά τα λέγανε εκεί. Τα είχαν μέσα στην καθημερινή τους ζωή, σαν ντομάτες. Ήταν και αυτοί πάρα πολύ πράοι, ήπιοι, χαμογελαστοί, γλυκείς. Επομένως, δεν μου αρκούν οι εξωτερικές συμπεριφορές».

    Επανερχόμαστε στα του Αγίου Όρους. Γράφετε στα βιβλία σας ότι ο ηγούμενος, προκειμένου ν’ ασκήσει ψυχοσωματικό έλεγχο, επιβάλει στους «αντιδραστικούς» μοναχούς και σε όσους αμφισβητούν τα λεγόμενά του, να λαμβάνουν κάθε βράδυ ισχυρή δόση ηρεμιστικού. Αληθεύει αυτό;

    «Δεν είναι κανόνας αυτό που περιγράφετε, αλλά συμβαίνει. Ρώτησα μοναχό, που ήρθε προσκύνημα στο Σινά και συζητούσαμε: “Πώς πήρες ψυχοφάρμακο την πρώτη φορά;”. Εκείνος μου απάντησε: “Ήρθε ο επίτροπος (σ.σ.: επίτροπος είναι ο αντικαταστάτης του ηγουμένου), έβαλε πάνω στο τραπέζι ένα μπουκαλάκι και μου είπε: «Θα παίρνεις ένα χάπι το πρωί και ένα το βράδυ. Αυτό το στέλνει ο Γέροντας και πρέπει να το πιεις…»”. Όπως μου είπε ο νεαρός μοναχός, εκείνο το βράδυ έκανε “υπακοή” και ήπιε το φάρμακο. Συνεχίζοντας τη συζήτηση μαζί του, τον ρώτησα σε τι ποσοστό στο μοναστήρι του οι μοναχοί λαμβάνουν ψυχοφάρμακα. Και μου απάντησε: “Είναι πολύ μεγάλο…”».

    Ο νεαρός μοναχός σας μίλησε για μεγάλα ποσοστά. Αναφερόταν στο μοναστήρι του ή γενικότερα;

    «Αυτός μου είπε για το μοναστήρι του. Ποτέ δεν φανταζόμουν βέβαια ότι τα ψυχοφάρμακα θα έβρισκαν εφαρμογή σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Υπήρχε γιατρός, που είχε διατελέσει στις Καρυές και είχε αναλάβει να τακτοποιήσει το φαρμακείο σε ένα μοναστήρι, ο οποίος είχε δει τις κούτες με τα ψυχοφάρμακα. Αυτός ο γιατρός αργότερα αποφάσισε να γίνει μοναχός».

    Αφού είδε τις κούτες με τα ψυχοφάρμακα;

    «Ναι, και μάλιστα σε αυτό το μοναστήρι που είχε τακτοποιήσει το φαρμακείο».

    Ποιο είναι αυτό το μοναστήρι;

    «Είναι γνωστή μονή, η οποία έχει στις τάξεις της πάνω από πενήντα μοναχούς».

    Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

    «Όχι, γιατί νομίζω ότι καταντάει πλέον προσωπική εμπάθεια. Είναι αδύνατο, δηλαδή, να μην το χαρακτηρίσουν έτσι, γιατί αυτούς τους μοναχούς τους ξέρω. Θα πουν ότι ο Μιχαήλ επιτέθηκε εναντίον μας προσωπικά. Δεν θέλω, αλλά εάν για κάποιο λόγο χρειαστεί, εάν π.χ. η Κοινότητα του Αγίου Όρους με καλέσει, τότε θα πω τα στοιχεία. Εκεί θα μπορώ. Δεν θέλω να γίνω τόσο πολύ συγκεκριμένος, ή ίσως δεν ήλθε ακόμη η ώρα… Η ευθύνη όμως γι’ αυτά μεταφέρεται στον Ηγούμενο και σε δυο-τρία πρόσωπα του περιβάλλοντός του, τα οποία επιβάλλουν όχι μόνο τον απολυταρχισμό, αλλά και τη ρουφιανιά και μεθόδους ταπεινές, χαμηλού πνευματικού επιπέδου. Υπάρχει κάποια ευθύνη, θα έλεγα ακόμη και νομική. Διότι το να μπει κάποιος χωρίς να παίρνει ψυχοφάρμακα και μετά από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια να παίρνει ψυχοφάρμακα και να είναι μεγάλο το ποσοστό, ε, τότε, εάν η κοινωνία μας ήταν υγιής, δεν θα το ανεχόταν απλά και ήπια».

    Υπάρχουν, δηλαδή, και τέτοια περιστατικά; Μπαίνει στο Άγιο Όρος κανείς υγιής και βγαίνει εθισμένος σε… καταπραϋντικές ουσίες;

    «Ναι, πολλά… (χαμηλόφωνα και με αίσθηση ντροπής). Πρόσφατα μίλησε μαζί μου ένας πρώην μοναχός του Αγίου Όρους, ο οποίος μου είπε: “Θέλω να ψάξω για ένα κανάλι για να το πω. Δοκίμασαν τριάντα ψυχολογικά φάρμακα πάνω μου. Έζησα δεκαπέντε χρόνια απλά και φυσιολογικά. Πώς κατέληξα να γίνω πειραματόζωο;”».

    Εσείς βλέπατε να διακινούνται κούτες στο Άγιο Όρος τα χρόνια που μονάζατε εκεί;

    «Όχι, δεν τα ήξερα. Έβλεπα κουτιά αλλά δεν ήξερα τι περιείχαν ακριβώς».

    Νομίζατε ότι ήταν απλά φάρμακα…

    «Ναι. Με είχε στείλει, για παράδειγμα, μια φορά να αγοράσω φάρμακα ένας μοναχός όταν ήμασταν έξω. Μου είχε δώσει μια λίστα. Στο φαρμακείο, ο φαρμακοποιός με κοίταζε καλά καλά».

    Σε φαρμακείο της Θεσσαλονίκης;

    «Ναι. Με ρώτησε: “Για ποιόν τα θες τα φάρμακα αυτά;” και του είπα ότι τα ’θελα για έναν μοναχό. “Το ξέρετε, πάτερ”, μου είπε, “ότι τα φάρμακα αυτά είναι πολύ βαριά και δεν τα δίνουμε χωρίς συνταγή;”. Σκέφτηκα τότε ότι δεν θα είχε τα φάρμακα που ζητούσα και πήγα σ’ άλλο φαρμακείο, όπου μου είπαν ακριβώς τα ίδια. Όταν ρώτησα τι φάρμακα είναι επιτέλους αυτά που δεν μου τα δίνει κανείς, μου απάντησε ο φαρμακοποιός: “Πάτερ μου, αυτά δεν στα δίνω χωρίς συνταγή και χωρίς να γνωρίζω για ποιον προορίζονται γιατί είναι βαριά ψυχοφάρμακα…”. Εκνευρίστηκα λοιπόν πολύ με τον μοναχό που με είχε στείλει».

    Σε άλλη κουβέντα, πατέρα Μιχαήλ, μου έχετε αποκαλύψει ότι πολλοί αγιορείτες επισκέπτονται συχνά ψυχίατρο. Είναι γεγονός;

    «Στη Θεσσαλονίκη είναι ο πρώτος. Ασκεί θεραπευτική, γνωρίζει πολύ καλά τη νοοτροπία των μοναχών κι είναι πολύ οικείος μαζί τους. Πηγαίνουν σ’ αυτόν πολλοί μοναχοί και τους αρχίζει πάντοτε μιλώντας τους περί ακτίστου φωτός (σ.σ.: ένδειξη της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος που περιβάλλει τους πνευματικούς μοναχούς με μια λάμψη) και νοεράς προσευχής».

    Ο ψυχίατρος επισκέπτεται ο ίδιος το Άγιο Όρος ως θεράπων ιατρός;

    «Ναι, θεραπεύει και στο Άγιον Όρος, αλλά τον επισκέπτονται οι μοναχοί και στη Θεσσαλονίκη για πιο ολοκληρωμένη αγωγή. Υπήρξε περιστατικό όπου μοναχός πήδηξε από το μπαλκόνι του και τον ανέσυραν εκεί, σ’ ένα παραλιακό μοναστήρι. Ευτυχώς έζησε…».

    Εφόσον το περιστατικό ανήκει στο παρελθόν, μπορούμε να το γνωστοποιήσουμε;

    «Κι όμως δεν έγινε ποτέ γνωστό».

    Σε ποιο μοναστήρι είχε γίνει αυτό;

    «Στα πρώτα, όπως πάει το καραβάκι… Εμένα, όμως, με απασχολούν κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα: 1ον. Γιατί ένας μοναχός να μην έχει τη δυνατότητα να φύγει από ένα χώρο όπου φθάνει σε αδιέξοδο – γιατί μιλήσαμε πριν για απολυταρχισμό. 2ον. Εάν ένας μοναχός κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, έχει δικαίωμα ο ηγούμενος να τον κρατήσει κοντά του; Δεν νομίζω. Ξέρουμε ότι όλοι γινόμαστε μοναχοί για να διεκδικήσουμε ένα δικαίωμα, ν’ αναπαύσουμε την καρδούλα μας, να ικανοποιήσουμε μια πνευματική λαχτάρα, μια δίψα που έχουμε στη ζωή. Πώς φθάνουν αυτά τα παιδιά σ’ αυτό το τραγικό σημείο και πώς δεν γίνεται θέμα;».

    Υπάρχουν πολλές απόπειρες αυτοκτονιών στο Άγιο Όρος;

    «Γνωρίζω ένα περιστατικό. Μοναχός έχει αυτοπυρποληθεί».

    Ποια χρονιά έγινε αυτό;

    «Το 1994 περίπου».

    Συνέβη σε μοναστήρι ή σε σκήτη;

    «Σε μοναστήρι. Στις σκήτες είναι πιο ήπια τα πράγματα. Αν και βλέπουμε ότι και αυτά τώρα, τα μεγάλα παραδοσιακά καλιά στις Σκήτες, επειδή είχαν λειψανδρία, απέκτησαν και αυτά γέροντα, αυστηρή ζωή, πρόγραμμα και τάξη… κι έλυσαν το πρόβλημα».

    Ποιος ευθύνεται τελικά για όλα αυτά που συμβαίνουν στο Περιβόλι της Παναγίας;

    «Ευθύνονται και οι δύο πλευρές (σ.σ.: εννοεί και τους ηγουμένους και τους μοναχούς). Περισσότερο, όμως, νομίζω ενοχοποιείται η κεφαλή, αφού έχει τη δυνατότητα να εξυγιάνει τον προσερχόμενο, διότι ο προσερχόμενος έρχεται και παραδίδεται σ’ αυτόν με μια εμπιστοσύνη σχεδόν απόλυτη. Θα ήθελα να δω και περιπτώσεις κάποιων προσωπικοτήτων υγιών, ανοιχτόμυαλων, ελεύθερων, να δραστηριοποιούνται χωρίς κόμπλεξ, καταπιέσεις κτλ. Αυτό δεν το έχουμε δει ακόμα…».

    Το θέμα των ψυχοφαρμάκων έχει τεθεί ποτέ στη σύναξη της Ιεράς Κοινότητας;

    «Απ’ ό,τι ξέρω, όχι».

    Μόνο το θέμα των ομοφυλοφιλικών σχέσεων τέθηκε, όποτε και εάν προέκυψε κάποιο κρούσμα…

    «Πολλά κρούσματα – και μάλιστα, πριν από λίγο καιρό, ένας παλιός μοναχός αγιορείτης με αποκάλεσε UFO και ότι με περίμενε λίγο πιο έξυπνο. Γιατί υπήρχαν παρέες στις Καρυές, ή σε κάποιο κελί, όπου συναντιόμασταν γνωστοί μοναχοί και περίμεναν πότε θα φύγω για να εκδηλωθούν πιο ελεύθερα οι άνθρωποι. Τους αντιμετώπιζα όλους τόσο φυσικά που τους μπέρδευα. Με ρώτησε λοιπόν ο μοναχός: “Καλά, δεν καταλάβαινες τίποτε από αυτά που γινόντουσαν;”. Και συνέχισε στο ίδιο ύφος: “Τον τάδε μοναχό τον υποψιάστηκες ποτέ σου; Να σου πω ότι υπάρχει και κασέτα η οποία έχει καταγεγραμμένες συνομιλίες”. Απάντησα: “Μα ήμασταν φίλοι μ’ αυτόν που μου λες τόσα χρόνια. Πότε έγιναν αυτά;” Και μου αποκρίθηκε: “Γι’ αυτό σε αποκαλώ UFO”. Ναι, ζητήματα ομοφυλοφιλίας τέθηκαν στη Σύναξη, αλλά δεν πιστεύω πλέον σ’ αυτό το θεσμό, ότι μπορεί να μιλήσει έντιμα, ειλικρινά, με κόστος, διότι είδα πολλά χρόνια, δεκαετίες, η προτεραιότητά τους να είναι η βιτρίνα τους και -μπορώ να πω- κάποια στιγμή και η οικονομία τους. Όχι οικονομία με τον εκκλησιαστικό όρο, αλλά οικονομία “πρακτική”, δηλαδή κουκούλωμα των πάντων».

    Πατέρα Μιχαήλ, θέλετε να συμπληρώσετε κάτι;

    «Θέλω να υπογραμμίσω ότι τα παιδιά σήμερα στο Άγιο Όρος (σ.σ.: εννοεί τους μοναχούς) είναι πολύ καλά παιδιά. Τα αγαπάς, σε κοιτάζουν με καθαρή ματιά. Μιλάω για την πλειοψηφία, γιατί οπωσδήποτε υπάρχει κι ένας πολύ μικρός αριθμός μοναχών που δεν έχουν καθαρή καρδιά. Είπαμε, το μεγάλο μερίδιο ευθύνης το φέρουν οι κεφαλές…».

    Κυριακάτικη (ένθετο περιοδικό έψιλον: Τεύχος 524)

    http://greekjungle.blogspot.com.tr/2008/02/blog-post.html

  11. Ο/Η Παφίτης λέει:

    http://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/398887/gneis-monachon-ta-psalloyn-ston-igymeno-efraim

    Γονείς μοναχών τα «ψάλλουν» στον ηγούμενο Εφραίμ

    Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μαΐου 2017, 1:00 μμ

    Αντιδράσεις στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Συγγενών και Φίλων Μοναχών προκαλεί η ενέργεια του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ να επιτρέψει, ύστερα από 27 χρόνια (αφότου ανέλαβε ηγούμενος), σε μοναχούς να διανυκτερεύσουν στο πατρικό τους στην Κύπρο.

    Όπως έγραψε ήδη ο «Φ», η επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο τάματος του ηγουμένου Εφραίμ στα Ιεροσόλυμα και η Κύπρος θα αποτελέσει ενδιάμεσο σταθμό.

    Ήδη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη, στις 23 τρέχοντος ο ηγούμενος Εφραίμ θα λειτουργήσει στον ιερό ναό Αγίας Θέκλας στον συνοικισμό Αγίων Αναργύρων Β’ στη Λάρνακα και θα απευθυνθεί στους πιστούς. Σε επιστολή του Συνδέσμου στον «Φ», η διανυκτέρευση χαρακτηρίζεται ως θετικό βήμα, αλλά προστίθεται πως θα έπρεπε να επιτραπεί στους μοναχούς να παραμείνουν μια βδομάδα στα σπίτια των γονιών τους.

    Στην επιστολή των γονέων που διαμαρτύρονται αναφέρεται πως από την έναρξη της ηγουμενίας του γέροντα Εφραίμ το 1990 μέχρι σήμερα, κατά καιρούς αρκετοί γονείς που ήταν σοβαρά άρρωστοι ή ετοιμοθάνατοι ικέτευσαν τον γέροντα να επιτρέψει στο παιδί τους να έλθει στη Κύπρο για να τους επισκεφθεί, αλλά πάντοτε η απάντηση ήταν αρνητική. Αρνητική ήταν, προστίθεται στην επιστολή, και η απάντηση στο αίτημα για να παρευρεθούν στην κηδεία των γονιών τους. Επίσης η θέση του ηγουμένου ήταν ότι «το ίδιο το παιδί σας δεν θέλει να παρευρεθεί στην κηδεία και προτιμά να προσευχηθεί».

    Στην επιστολή προστίθεται πως, λόγω της μέχρι σήμερα επιμονής του γέροντα Εφραίμ σε αυστηρούς περιορισμούς στη σχέση των μοναχών με τους γονείς τους, ορισμένοι έχουν την άποψη ότι η ξαφνική αυτή κίνηση, που γίνεται μετά από 27 χρόνια, αποτελεί επικοινωνιακό παιχνίδι, που εξυπηρετεί κάποιες σκοπιμότητες του ιδίου προσωπικά.

    «Εμείς», συνεχίζει η επιστολή, «που βιώνουμε καθημερινά το πρόβλημα των περιορισμών στην επικοινωνία με τα παιδιά μας, κρίνουμε ότι η ολιγόωρη επίσκεψή τους στο σπίτι μας δεν είναι ικανή να απαλύνει τον πόνο 15 και 20 χρόνων παντελούς απουσίας, διότι τη μεγάλη χαρά της αντάμωσης το απόγευμα θα διαδεχθεί ο πόνος του αποχωρισμού, το επόμενο πρωί».

    Σύμφωνα πάντα με την επιστολή, η ολιγόωρη επίσκεψη θα είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τους γονείς των μοναχών που, λόγω ηλικίας ή και ασθενειών, δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να δουν τα παιδιά τους και περίμεναν αυτή την ευκαιρία για χρόνια για να ζήσουν κάποιες ημέρες με τα παιδιά τους και όχι λίγες ώρες.

    Στην επιστολή αναφέρεται επίσης:

    «Αναμένουμε από τον γέροντα Εφραίμ, έστω και τη δωδεκάτη, να αφήσει τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από την ενέργειά του αυτή και να δει τις πραγματικότητες. Ζητούμε από αυτόν να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς του, να μας λάβει σοβαρά υπόψη και να είναι βέβαιος πως οποιαδήποτε ουσιαστική ενέργεια για ικανοποίηση των γονιών, θα τύχει της ανάλογης εκτίμησης και θα αποτελέσει τη βάση για οικοδόμηση μιας καλύτερης σχέσης μεταξύ αυτού και των γονιών, προς όφελος πάντοτε των παιδιών μας».

    Βάσος Βασιλείου

  12. Ο/Η Κάποιος λέει:


    Απόκρισις αγιότατου Σεραφείμ μητροπολίτου Πειραιώς εις την επιστολήν του μοναχού Μιχαήλ εκπροσωπούντος και τον κατήγορον μοναχόν Αλέξιον κατά του σεπτού ηγουμένου Αλεξίου Ξενοφωντινού

    https://apotixisi.blogspot.gr/2012/03/normal-0-false-false-false_6910.html

    Ὁσιολογιώτατε π. Μιχαήλ,

    Στό κείμενο πού ἀναρτᾶται στόν ἱστόποπο σας http://epikirigmeni. blogspot.com ἀναφέρεσθε καί στήν ἐλαχιστότητά μου ἀπευθύνοντας δημόσια τήν κατηγορία ὅτι δῆθεν εἶμαι ὑποκριτής καί ἰδιοτελής καί ὅτι μέ γνωρίζετε ἐνῶ ἐγώ δέν σᾶς γνωρίζω καί μάλιστα προβαίνετε καί σέ ἐπικριτική ἀνάλυση τῶν ἐνεργειῶν μου, ἐν ὑποσημειώσει ἀναφέρων ὅτι σέ μελλοντικό βιβλίο σας θά ἀναφερθῆτε στό πρόσωπό μου σημειώνων ὅτι «τούς ὑποκριτές δέν τούς σιχαίνεται μόνο ὁ Χριστός, ἀλλά καί οἱ ἄνθρωποί Του».

    Τήν δῆθεν ὑποκρισία μου τήν στηρίζετε στό γεγονός ὅτι δἐν ἀνέλαβα αὐτοκλήτως καθήκοντα γενικοῦ εἰσαγγελέως καί κριτοῦ τῆς οἰκουμένης ὅταν ὁ δυστυχής μοναχός Ἀλέξιος μοῦ ἀπέστειλε ταχυδρομικῶς, μέσα στήν πληθώρα τῶν ἐπιστολῶν πού λαμβάνω, τόν φάκελλο καταγγελίας κατά τοῦ πρ. γέροντός του καί ἡγουμένου τῆς Μονῆς Ξενοφῶντος Ἀρχιμ. Ἀλεξίου, τόν ὁποῖον καί ἀνέγνωσα μετά φρίκης καί ἄλγους καί ἐνδομύχως ἐξέφρασα πρός τόν Κύριο τῆς Ἐκκλησίας τόν μέγιστο παραπικρασμό μου, διότι ἤ ὁ ἡγούμενος ἦτο ἀθῶος καί ἐσυκοφαντεῖτο ὑπό τοῦ πνευματικοῦ του τέκνου πού ἀνέστησε ἤ ἦτο ἔνοχος καί ἐμίανε τόν ἱερόν Ἄθωνα μέ τό εἰδεχθές μίασμα τῆς θεηλάτου αἰσχρουργίας τῆς παρά φύσιν ἐξωανθρωπίνης καί δαιμονικῆς συμπεριφορᾶς.

    Ὁσιολογιώτατε Γέροντα, ἀσφαλῶς γνωρίζετε τούς ἱερούς Κανόνας καί τήν κανονική ἁρμοδιότητα καί δικαιοδοσία ἑκάστου.

    Μέ ποῖα λοιπόν ἁρμοδιότητα ἠδυνάμην νά ἀσχοληθῶ μέ τήν συγκεκριμένη Κανονική ὑπόθεσι;

    Μήπως τυγχάνω ὁ Κανονικός Ἐπίσκοπος τοῦ Ἁγιωνύμου Ὄρους καί δέν τό ἔχω ἀντιληφθῆ εἰσέτι;

    Μήπως οἱ αἰσχρουργίες πού ἀναφέρετε συνέβησαν ἐντός τοῦ Κανονικοῦ ἐδάφους τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Πειραιῶς καί δέν ἐπελήφθην ἀμέσως;

    Μήπως οἱ ἀνά τόν κόσμον αὐτοκέφαλες Ἐκκλησίες μοῦ ἔχουν ἀναθέσει καθήκοντα «πρωτεκδίκου» καί τό ἀγνοῶ;

    Μήπως ὁ Παναγιώτατος Οἰκουμενικός Πατριάρχης μέ ὥρισε ἔξαρχο Αὐτοῦ στό Ἅγιον Ὄρος καί δέν ἀπεδέχθην τό λειτούργημα;

    Ἑπομένως Ὁσιολογιώτατε, κατά ποίαν ἔννοιαν εὐθύνομαι καί μάλιστα χαρακτηρίζομαι καί ὡς ὑποκριτής γιά τήν ὑπόθεση πού περιγράφετε;

    Ὁ μοναχός π. Ἀλέξιος, γιατί δέν ἐπέμενε στήν μόνη ἁρμοδία κανονικῶς Συνοδική Ἐπιτροπή γιά τό Ἅγιον Ὄρος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου γιά τήν διερεύνησι καί κάθαρσι τοῦ ἀποτρόπαιου καταγγελομένου ἐγκλήματος, προσκομίζων καί τάς ἀποδείξεις στοιχειοθετήσεως του, ὅπως ἰσχυρίζεται ὅτι ἔχει καί ἐν περιπτώσει ἀδιαφορίας γιατί δέν δημοσιοποίησε τίς ἀποδείξεις πού κατέχει, ὥστε νά ἀναγκάση τούς ὑπευθύνους ἑκόντας ἄκοντας, στήν ἀντιμετώπιση τοῦ ὡς εἴρηται τραγικοῦ θέματος;

    Ἀκολούθως ἐπιχειρεῖτε νά θεμελιώσετε τήν δῆθεν ὑποκρισία καί ἰδιοτέλειά μου στό γεγονός ὅτι δέν καταγγέλω ἐπωνύμως πρόσωπα καί ὅτι ἐμφοροῦμαι ἀπό «ἀόριστο ἡρωϊσμό». Ἀναφέρετε δέ χαρακτηριστικῶς, ὅτι οἱ «ὁμοφυλόφιλοι ἐπίσκοποι εἶναι περίπου τό ἤμισυ» καί ὅτι «15 Ἐπίσκοποι μετέχουν στίς συνάξεις τῶν μασσόνων».

    Διερωτῶμαι Σεβάσμιε ἀδελφέ, τίς μέ κατέστησε κριτή τῶν συνανθρώπων μου;

    Ἀσφαλῶς ὡς Ἐπίσκοπος χρεωστῶ νά στηλιτεύω ἐφάμαρτες καταστάσεις καί μηχανήματα τοῦ βυθίου δράκοντος, ἀλλά ὄχι ἀσφαλῶς πρόσωπα διά τά ὁποῖα ὑπάρχει ἁπλῶς φημολογία χωρίς καμμία κανονική βαρύτητα καί ἀπόδειξη.

    Ἐν πάσει περιπτώσει νά ἀποδεχθῶ τό κατηγορητήριό Σας ὅτι εἶμαι κίβδηλος καί ὑποκριτής καί νά παρακαλέσω Ἐσᾶς Ὁσιολογιώτατε, τόν φιλαλήθη καί ἀνυπόκριτο μοναχό, ὅστις ἐξῆλθε τοῦ κόσμου γιά νά θεωθῆ μετέχοντας τῶν Ἀκτίστων ἐνεργειῶν τοῦ Παναγίου Θεοῦ, νά ἀναφέρετε Ἐσεῖς, τό πλῆθος τῶν ὁμοφυλοφίλων Ἐπισκόπων καί τούς 15 ἑωσφοριστές Ἐπισκόπους μέλη Μασσονικῶν Στοῶν, πού δηλώνετε ὅτι ὑφίστανται.

    Ἄν δέν τό κάνετε γιά νά ἀποδείξετε τήν δική μου ὑποκρισία καί ἰδιοτέλεια, Σᾶς ἐναγάγω, Ἀγαπητέ Ἀδελφέ, ἐνώπιον τοῦ Δικαίου Κριτοῦ ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῆς Κρίσεως καί Ἐκεῖνος θά ἀποφασίσῃ γιά μᾶς.

    Ἀγνοεῖτε Ὁσιολογιώτατε ὅτι μέσα στήν «ὑποκρισία» καί τήν «ἰδιοτέλεια» μου ἔχω προσφύγει στό ΣτΕ γιά τήν διάλυση τοῦ Τεκτονικοῦ Ἱδρύματος καί ἔχω καθυβρισθῆ ἀπό τούς μεγαλοσχήμους τῶν Μασονικῶν Στοῶν καί ἔχω προσφύγει στό ΣτΕ κατά τῆς ἀνεγέρσεως Μουσουλμανικοῦ Τεμένους στήν Ἀθήνα καί ἔχω ἀπειληθεῖ εὐθέως ἀπό Ἰσλαμικές Ὀργανώσεις καί ἔχω καταμηνυθεῖ ἀπό ὁμοφυλοφιλικά Σωματεία ἐνώπιον τῶν Ποινικῶν Ἀρχῶν καί ἔχω καθυβρισθῆ ἀπό τό διεθνές Σιωνιστικό καί Ἑβραϊκό λόμπυ μέ δηλώσεις ἐναντίον μου καί πολιτικῶν καί ἐκκλησιαστικῶν προσώπων.

    Μετ’ εὐχῶν καί ἀδελφικῆς ἀγάπης
    ὁ Πειραιῶς ΣΕΡΑΦΕΙΜ
    Αναρτήθηκε από ΟΜΟΛΟΓΙΑ στις 11:13 π.μ.

    4 σχόλια:

  13. Ο/Η Antifa2 λέει:

    Από το ένθετο Ε της Ελευθεροτυπίας 14.09.2008

    http://dikaiopolis.pblogs.gr/2008/09/327068.html

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ: «Μία μαφία ντυμένη στα μαύρα»
    20 Σεπ 2008


    Ε 14.09.2008

    «Μόνιμη πολιτική του Αγίου Ορους είναι να κρατήσει τα προνόμια και τα λεφτά του. Κυρίαρχο στοιχείο του είναι το ενδιαφέρον για τα οικονομικά. Ο μανδύας του μοναχού κρύβει πίσω του μια μορφή θρησκευτικού καπιταλισμού, ο οποίος είναι σκληρότατος».

    Ο συγγραφέας τού «μ.Χ.» ξεπερνά το ταμπού που περιβάλλει τη μοναστική πολιτεία του Αθω και μιλά για τις απάτες που εκπορεύονται από εκεί.

    Oι περιπέτειες ενός φοιτητή κλασικής φιλολογίας, που επισκέπτεται το Άγιο Όρος για να διεξαγάγει μια έρευνα, είναι η αφορμή για να ξεδιπλώσει ο Βασίλης Αλεξάκης μια σειρά σημαντικών κατηγοριών κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των πρακτικών της εναντίον της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς και του νεοελληνικού κράτους. Στο βιβλίο του «μ.Χ.» (εκδ. Εξάντας) αναφέρει πράγματα σκανδαλώδη, για ένα θέμα που για την ελληνική πραγματικότητα παραμένει ταμπού. Είναι και διασταυρωμένα; «Ήμουν δημοσιογράφος στη «Μοντ» για δεκαπέντε χρόνια. Μάλιστα, από ευσυνειδησία, όταν τελείωσα το χειρόγραφο, το έδωσα σε πέντε ιστορικούς και το διάβασαν, για να βεβαιωθώ πως δεν μου έχει ξεφύγει τίποτα» είναι η αφοπλιστική απάντηση του.

    Στη Γαλλία το βιβλίο σας «μ.Χ.» πήρε το Μεγάλο Βραβείο της Ακαδημίας. Στην Ελλάδα, που το θέμα είναι σχεδόν ταμπού, τι αντιδράσεις είχατε;

    «Η αντίδραση από την πλευρά του κόσμου ήταν πάρα πολύ θετική- το διαπίστωσα και στις εκδηλώσεις που έγιναν σε βιβλιοπωλεία, σε πνευματικά κέντρα κ.λπ. Βεβαίως, κάθε φορά υπήρχε κάποια θεούσα που άρχιζε να λέει ότι δεν επιτρέπεται να κάνουμε κριτική στη θρησκεία και τα λοιπά· είναι άνθρωποι οι οποίοι ταυτίζουν την Ελλάδα με την Ορθοδοξία, σαν να μην μπορεί κάποιος να είναι Έλληνας και άθεος ή μη ορθόδοξος».

    Από την Εκκλησία είχατε αντιδράσεις;

    «Η γενική γραμμή (και το ξέρω καλά από μέσα) που έδωσε το Άγιο Όρος, είναι να μη γίνει λόγος για το βιβλίο, να αποσιωπηθεί, διότι δεν έχουν απαντήσεις στα στοιχεία που δίνω, δεν μπορούν να τα ανασκευάσουν. Νομίζω πως είναι η στιγμή, δηλαδή, να γίνει μια μεγάλη συζήτηση στην Ελλάδα με θέμα το διαχωρισμό Εκκλησίας – κράτους, επιτέλους. Διότι το βασικό πρόβλημα είναι εκεί. Δεν μπορούμε να διδάσκουμε την αρχαία φιλοσοφία μέσα σε τάξεις όπου έχουμε τον άγιο Αντώνιο ή δεν ξέρω ποιον άλλο. Ή θα έχουμε τους αγίους μέσα στις τάξεις ή θα έχουμε τον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη, τον Πυθαγόρα. Αυτοί οι δύο κόσμοι δεν μπορούν να συνεργήσουν- είναι η πελώρια απάτη πάνω στην οποία βασίζεται ο δήθεν νεοελληνικός πολιτισμός. Απάτη, την οποία εξύμνησε και η Χούντα. Ολα αυτά περί ελληνοχριστιανικού πολιτισμού είναι απόψεις της άκρας Δεξιάς. Οι άνθρωποι της «Ζωής» και του Αγίου Όρους είναι κατά βάσιν ακροδεξιοί. Αυτό εξηγεί και το ότι συνεργάστηκαν άριστα με τον Χίτλερ και ανάρτησαν φωτογραφίες του σε όλες τις μονές».

    Συνεργάστηκαν και με αντάρτες, όμως.

    «Ακολουθούν την πολιτική που τους υπαγορεύουν τα συμφέροντα τους. Συμφιλιώθηκαν με τους αντάρτες τη στιγμή που νόμιζαν ότι αυτοί μπορούσαν να κερδίσουν τον Εμφύλιο. Μόλις όμως είδαν πως χάνουν, το γύρισαν από την άλλη πλευρά. Είχαν υπογράψει συμφωνίες και με τους αντάρτες, βεβαίως, για να μη θιγούν τα προνόμια τους. Η μόνιμη πολιτική του Αγίου Όρους είναι να κρατήσει τα προνόμια και τα λεφτά του.

    Μεγαλη μερίδα της κοινής γνώμης δεν τα γνωρίζει αυτά, είναι απληροφόρητη και οι πολιτικοί δεν τολμούν να τα πουν. Ακόμη και του ΚΚΕ δεν τολμούν να κηρύξουν πόλεμο ενάντια στο Άγιο Όρος. Το Σπίτι του Λαού στον Περισσό χτίστηκε εν μέρει με λεφτά που έδωσαν οι μοναχοί».

    Έχετε εικόνα πόσο μεγάλη είναι η περιουσία του Αγ. Ορους;

    «Όχι. Το υπουργείο Οικονομικών περίπου πριν από τρία χρόνια τους ζήτησε τη λίστα των ακινήτων τους σε όλη την Ελλάδα. Αρνήθηκαν να τη δώσουν».

    Και τι τα κάνουν οι μοναχοί τόσα χρήματα, ενώ διαβιούν εν πενία;

    «Το να προσθέτεις μηδενικά σε έναν λογαριασμό είναι μία εξουσία. Αυτοί μπορεί αύριο να χρηματοδοτήσουν ένα κόμμα, έναν υποψήφιο. Έτσι εξηγείται, κατά τη γνώμη μου, το ότι καμία κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών δεν τόλμησε να διαμαρτυρηθεί όταν σιώπησαν οι μοναχοί και αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία. Και το ΠΑΣΟΚ διευκόλυνε σκανδαλωδώς τους Αγιορείτες όταν ο Λαλιώτης απάλλαξε από τη φορολογία όχι μόνο τα μοναστήρια στο Άγιο Όρος, αλλά και τα μετόχια τους. Αυτοί πληρώνουν και τη βενζίνη φτηνότερα από τους άλλους Έλληνες. Μιλάμε για αμύθητες περιουσίες. Σκεφτείτε ότι εδώ και χίλια χρόνια αυτά τα μοναστήρια δεν έχουν σταματήσει να κληρονομούν σπίτια και γη από όλους τους Έλληνες».

    Διεκδικούν και δημόσια περιουσία…

    «Οι πολιτικοί μας είναι πεπεισμένοι ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν την Ελλάδα χωρίς τη συγκατάθεση της Εκκλησίας. Κατά συνέπειαν, κανείς δεν τολμά να κηρύξει πόλεμο στο Άγιο Όρος. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μόνο έκανε ένα πρώτο βήμα, που τους πήρε κάποιες εκτάσεις για να τις δώσει στους πρόσφυγες. Δηλαδή, δεν τους αρκεί αυτή η πελώρια έκταση του Αγίου Όρους, δεν τους αρκεί που έχουν απαλλαγή από κάθε φορολογία, που παίρνουν πουρμπουάρ 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο για τις εκτάσεις που τους πήρε ο Βενιζέλος· διεκδικούν και άλλα πράγματα παντού. Και όλα αυτά με τι χαρτιά; Με εκείνα που έχουν από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία! Κωμικοτραγικό! Τι σχέση έχει το νεοελληνικό κράτος με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για να τα θεωρεί αυτά νόμιμα;

    «Έβλεπα κάτι θεολόγους στην τηλεόραση πρόσφατα, οι οποίοι προβάλλουν το θολό επιχείρημα, «Εδώ είναι μια πολιτεία χιλίων ετών». Δηλαδή, κάποιος που κάνει απάτες τόσα πολλά χρόνια είναι νόμιμος; Και η μαφία της Ιταλίας έχει μια παμπάλαια ιστορία. Τα μπλέκουν όλα μαζί, βλέπετε, το συναίσθημα, τη θρησκεία, το Βυζάντιο… Όλα αυτά έχουν έναν σκοπό: να πλουτίζουν τα μοναστήρια και να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ο Εφραίμ και ο «υπουργός Οικονομικών» του, ο Αρσένιος, είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους που υπάρχουν στην Ελλάδα, ίσως και στον κόσμο. Δεν μιλάμε τώρα για κομποσκοίνια, μιλάμε για πολυκατοικίες στην Πανεπιστημίου, στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη και παντού».

    Γιατί αναφέρετε αυτούς τους δύο; Οι άλλοι μοναχοί δεν έχουν λόγο σε ό,τι ανήκει στη μονή;

    «Οι άνθρωποι των μοναστηριών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Είναι οι διευθυντές, οι οποίοι διακινούν το χρήμα και αποφασίζουν, και οι οποίοι περιβάλλονται από λακέδες. Η εξουσία ανήκει στον ηγούμενο και στους περί αυτόν.

    Έχουμε μέσα στα μοναστήρια μια μικρή δικτατορία, όπου αυτοί κάνουν ό,τι θέλουν και οι υπόλοιποι είναι σούζα, στρατιωτάκια. Όλα τα μοναστήρια είναι πλουσιότατα. Για τη Μονή Βατοπεδίου είναι γνωστότατο, είναι πιο επηρμένοι βέβαια».

    Χρειάζονται λεφτά για αναστηλώσεις, για ένα σωρό πράγματα.

    «Εγώ είδα χειρόγραφα σε άθλιο χάλι στη Μονή Βατοπεδίου, τυλιγμένα σε κουρέλια· δήθεν δεν έχουν τα λεφτά να τα συντηρήσουν, που είναι κι αυτό μία απάτη. Με βάση αυτήν την απάτη έχουν αποσπάσει 300.000? (ο αριθμός είναι ελεγμένος) από την Ε.Ε. Και το δήθεν ενδιαφέρον τους για τη συντήρηση των μοναστηριών είναι και αυτό απάτη. Από δικά τους λεφτά δεν είχαν κάνει τίποτα, άφηναν τις μονές μισοκατεστραμμένες και μία από αυτές, η Μονή Σταυρονικήτα, κινδύνευε να πέσει μέσα στη θάλασσα. Έκαναν μερικά έργα μόνον όταν τους έδωσε η Ε. Ε. λεφτά!
    «Υπάρχει κι εκείνη η εκκλησία στις Καρυές που έχουν ρίξει τσιμέντο και οι τοιχογραφίες του Πανσέληνου δεν αναπνέουν και καταστρέφονται. Δεν θέλουν έλεγχο ούτε από το υπουργείο Οικονομικών ούτε και από κάποια ελληνική υπηρεσία που θα μπορούσε να προστατεύσει ορισμένα έργα».

    Γράφετε ότι δεν έχει γίνει ούτε μία αρχαιολογική ανασκαφή στο Αγιο Ορος.

    «Το απαγορεύουν τελείως. Το Αγιο Ορος χτίστηκε σε μια περιοχή όπου υπήρχαν πέντε αρχαίες πόλεις! Έμαθα ότι ένα ολόκληρο άγαλμα βρέθηκε όταν έφτιαχναν καινούργιο πάτωμα στο κελάρι της Μονής Βατοπεδίου και, αντί να το βγάλουν από εκεί, το σκέπασαν με τσιμέντο και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την κάβα. Τόση είναι η περιφρόνηση που έχουν απέναντι στην αρχαιότητα. Και η άλλη, η περιφρόνηση η μεγάλη, είναι απέναντι στο ελληνικό κράτος. Αυτοί ζουν με το μύθο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Θεωρούν ότι είναι κληρονόμοι μιας αυτοκρατορίας, εξ ου και τα κείμενα που προβάλλουν για να διεκδικήσουν εκτάσεις.
    «Είναι χαρακτηριστικό το ότι δεν βλέπει κανείς την ελληνική σημαία στο Άγιο Όρος· βλέπει μόνο τη βυζαντινή. Η έπαρση, ίσως όχι όλων των ηγούμενων, αλλά τουλάχιστον του Εφραίμ, είναι πελώρια. Θεωρεί ότι είναι πολύ πιο πάνω από τον Καραμανλή αυτός. Αυτή είναι η νοοτροπία της ηγεσίας των μοναστηριών – διότι από κει και κάτω, με τους νέους καλόγερους, τους δόκιμους, είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, ηθικό, ανθρώπινο. Το ότι υπάρχει μια συνεχής παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο Άγιο Όρος είναι βέβαιο».

    Τι εννοείτε;

    «Δείτε το σχολείο στις Καρυές. Δεν είναι θρησκευτικό, είναι δήθεν κανονικό σχολείο, όπου είναι εγκλωβισμένα παιδιά 12-18 ετών, τα οποία μεγαλώνουν χωρίς να βλέπουν γυναίκα. Αυτό το τερατώδες πράγμα χρηματοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας! Έχουμε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πώς εγκλωβίζεις παιδιά σ’ έναν χώρο όπου δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα; Κανείς δεν τόλμησε να το σχολιάσει αυτό».

    Υπάρχει και αρχαιοκαπηλία.

    «Αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στο Όρος πουλήθηκαν στο εξωτερικό- εξαφανίζονται μυστηριωδώς βυζαντινά εικονίσματα, τα οποία ύστερα από καιρό βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν ή όπου αλλού. Οι πυρκαγιές που ξεσπάνε σε μοναστήρια είναι για να δικαιολογήσουν την εξαφάνιση βυζαντινών εικόνων που έχουν πουληθεί. Το Αζερμπαϊτζάν δεν το λέω τυχαία. Η Ιντερπόλ κυνηγάει έναν μοναχό που κατέφυγε εκεί».

    Αναφέρετε και για αυτοκτονίες μοναχών…

    «Εχουν αυτοπυρποληθεί μοναχοί και, μάλιστα, την ημέρα του Πάσχα. Οι αυτοκτονίες είναι συχνό φαινόμενο. Αυτό δεν βγαίνει έξω, δεν επεμβαίνει κανένας ανακριτής ή εισαγγελέας. Αμφιβάλλω αν οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών αυτών το ξέρουν. Έχουν δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στους νεαρούς που βρίσκονται εκεί, οι οποίοι συχνά, όπως συμβαίνει στο στρατό, όπως συμβαίνει και στις φυλακές, περνάνε πάρα πολύ σοβαρές κρίσεις».

    Δεν βρήκατε κατάνυξη, πνευματική ανάταση ή μια θετική στάση ζωής;

    «Βρήκα μερικούς συμπαθείς μοναχούς, συνήθως πολύ ηλικιωμένους, που δεν ενδιαφέρονται για το χρήμα, δεν ενδιαφέρονται για τη μαφία που λειτουργεί εκεί και έχουν μεγάλο πρόβλημα με την κατάντια των μοναστηριών. Βεβαίως, αυτοί πιστεύουν -και αυτό είναι σεβαστό. Δεν είναι σεβαστό, όμως, να εξαπατά κανείς το ελληνικό δημόσιο ή να ασκεί πολιτική εξουσία.
    «Δυστυχώς, το κυρίαρχο στοιχείο του Αγίου Όρους είναι το ενδιαφέρον για τα οικονομικά. Ο μανδύας του μοναχού κρύβει πίσω του μια μορφή θρησκευτικού καπιταλισμού, ο οποίος είναι σκληρότατος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις τεράστιες περιουσίες που έχουν αυτοί οι άνθρωποι (που ισχυρίζονται ότι είναι άνθρωποι του Θεού), δεν κάνουν κανένα κοινωφελές έργο! Θα μπορούσαν να χρηματοδοτούν γηροκομεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία… Ούτε στους Πελοποννήσιους, όταν κάηκαν τα σπίτια τους, δεν έδωσαν κάτι. Αν οι ίδιοι σέβονταν λίγο περισσότερο τη θρησκεία τους, αν φέρονταν λίγο καλύτερα σε σχέση με τις αρχές αυτής της θρησκείας, θα τους σεβόμουν κι εγώ λίγο ‘ παραπάνω. Αλλά εδώ μιλάμε για μια αλητεία, μία μαφία ντυμένη στα μαύρα!»

  14. Ο/Η Αλεξία Γλυξβούργα λέει:

    Βεβαίως και ο Αλεξανδρος Ματζίρης ή Μαντζίρης είναι ο ηγούμενος Ξενοφώντος που προφυλακιστηκε για την απόσπαση παιδιώνα από τους γονείς τους.
    Εδώ μπορείτε να το δείτε, δε μια σπανιότατη αναφορά, στην παρουσία του στα Τρίκαλα στο πλευρό του χουντικού δεσπότη Διονυσίου.

    Ὁ Μητροπολίτης Τρίκκης καί Σταγῶν Διονύσιος [Χαραλάμπους (1907-1970)] καί ὁ Ὀρθόδοξος Μοναχισμός

    • Ο/Η του κώλου λέει:

      Nοσηρότητες

      Ὁ Μητροπολίτης Τρίκκης καί Σταγῶν Διονύσιος [Χαραλάμπους (1907-1970)] καί ὁ Ὀρθόδοξος Μοναχισμός


      ΟΜΟΘΥΜΑΔΟΝ
      Σύλλογος Ενοριτών Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων

      Ἀπολυτίκιο καί Βίος τοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου
      Θέλω να γίνω Χριστιανός (πραγματική ιστορία)

      04/01/2012 BY LAWGAP
      Ὁ Μητροπολίτης Τρίκκης καί Σταγῶν Διονύσιος [Χαραλάμπους (1907-1970)] καί ὁ Ὀρθόδοξος Μοναχισμός

      «Ὁ Μοναχισμός θεμελιοῦται ἐπί περιβάλλοντος ἀθορύβου. Ἐν τῇ ἐπικρατούσῃ ἀδιαταράκτῳ ἡσυχίᾳ ἔστρεφον χωρίς κόπον τάς κεραίας τῆς ψυχῆς μου εἰς τήν περιοχήν τοῦ θείου καί συνελάμβανον εὐκρινῶς τά μηνύματα τοῦ Οὐρανοῦ. Ἐπεδιδόμην ἀπερίσπαστος εἰς τήν προσευχήν καί τήν μελέτην. Ἐφιλοσόφουν περί τῶν ἀνθρωπίνων πραγμάτων. Μετηρσιούμην καί ἀφιστάμην τῶν ἐγκοσμίων. Ἐπτερύγιζα διαρκῶς εἰς ὑψηλούς πνευματικούς ὁρίζοντας»

      ιά λίγο ἤ καί γιά ὅλο τό διάστημα τῆς ἑνδεκαετίας ὑπηρέτησαν κοντά του στα Τρίκαλα: Ὁ Καλλίνικος Καροῦσος, καθηγούμενος Ἱ. Μ. Βαρλαάμ, κατοπινός μητροπολίτης Πειραιῶς μέ τή συνοδεία του (τό μακαριστό ἀρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο Παρασκευαΐδη καί τό μητροπολίτη Αἰγιαλείας Ἀμβρόσιο Λενῆ),…. ὁ π. Ἀλέξιος Μαντζίρης, νῦν καθηγούμενος τῆς Ἱ. Μ. Ξενοφῶντος τοῦ Ἄθω, …..

      Ἡ ἀνασύνταξη τοῦ μοναχισμοῦ τῶν Ἁγίων Μετεώρων καί τῶν ἄλλων μονῶν τῆς ἐπαρχίας του
      …………………

      Ὁ πρώην Πειραιῶς ἄοκνος Γέρων Καλλίνικος Καροῦσος μέ τούς ὑποτακτικούς του (Χριστόδουλο, Ἀμβρόσιο, Ἀγαθόνικο) ἀνεστήλωσαν την πρώτη πτέρυγα κελλίων τῆς μονῆς καταβάλλοντας ἄφθονη προσωπική ἐργασία. Ἡ Μονή Βαρλαάμ καί μετά τήν ἀποχώρηση τῆς ἀδελφότητος τοῦ ἀρχιμ. π. Καλλινίκου Καρούσου
      ……

      Πατήρ πατέρων καί ἀφετηρία νέων ἀδελφοτήτων

      Ὁ Διονύσιος «μηδέποτε λησμονήσας τή μοναχική του ἰδιότητα»[23]ἤδη ἀπό τήν ἐποχή τῆς διακονίας του στή Λῆμνο ζοῦσε, ὅπως εἴδαμε, κοινοβιακά μέ τούς δύο ὑποτακτικούς του ἀρχιμανδρίτες, κατοπινούς Μητροπολίτες

      Πολύκαρπος Βαγενάς, Μητροπολίτης Κέρκυρας και Παξών

      Λαρίσης καί Κερκύρας, π. Θεολόγο Πασχαλίδη καί Πολύκαρπο Βαγενᾶ. Συνέχισε δέ νά ζεῖ μαζί τους στό ἴδιο μοναχικό πλαίσιο καί στά Τρίκαλα καί νά παιδαγωγεῖ ὡς Γέρων τούς ὥριμους πλέον πνευματικούς αὐτούς πατέρες. Μαρτυρίες γιά τήν ἄσκηση τῆς καθαρότητος, τῆς θείας ἀγάπης, τῆς ὑπακοῆς, τῆς ἀκτημοσύνης τους καί τῆς ἀποδοχῆς τῆς ταπεινωτικῆς ἀγωγῆς πού ἀγαπητικά καί ὑπεύθυνα τούς προσέφερε μπορεῖ νά βρεῖ κανείς στά βιβλία πού γράφτηκαν στίς μέρες μας γι᾿ αὐτούς. Ἐνδεικτικά παραθέτουμε τήν εὐγνώμονη μεταφορική ἀναφορά τοῦ ἀοιδίμου Μητροπολίτου Κερκύρας Κυροῦ Πολυκάρπου Βαγενᾶ στήν ταπεινωτική παιδεία πού τοῦ ἔκανε ὁ Γέροντάς του: «Πολλές φορές ὁ Γερο Τρίκκης μέ ἔβαλε νά καταπιῶ ἀναμμένα κάρβουνα». [24]…

      [24] Βλ. κυρίως Πολύκαρπος Βαγενᾶς ἐπίσκοπος καί καλόγερος, ἐκδ. Ἱ. Μ. Παντοκράτορος Κέρκυρας, 2006, σσ. 61-64, 73-80 καί 81-85.
      ………………..
      Ἀκριτοχωρίου, πού εἶναι δημιουργήματα του Γέροντος Ἀλεξίου Μαντζίρη, ἀλλά καί ……..

  15. Παράθεμα: Ο Τσίπρας, η Εκκλησία, τα άπορα παιδιά και τα ιερά σκάνδαλα | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  16. Ο/Η Kάσυ Διάρη, θεούσα λέει:

    https://koinonikosethnikismos.wordpress.com/2017/11/15/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5/

    15/11/2017 · 20:50

    Αποστολή Χρυσής Αυγής στο Άγιο Όρος με Σέρβους Εθνικιστές βουλευτές – Φωτορεπορτάζ


    Με τον Ιερομόναχο Αρσένιο, ο οποίος έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά των διώξεων και της σκευωρίας κατά της Χρυσής Αυγής


    Με τον Ιερομόναχο Άνθιμο, ο οποίος στηρίζει τους Έλληνες Εθνικιστές.

  17. Παράθεμα: Η Υπατία απέναντι στην Κασσιανή | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  18. Παράθεμα: O 13χρονος Πορφύρης Καψοκαλύβης και η «συστολή του Χρόνου»… | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  19. Ο/Η Ένας λέει:

    http://anemosanatropis.blogspot.com/2017/10/1978-5.html

    1978: Αγιορείτης Ηγούμενος προφυλακίζεται για “απαγωγή” στον Άθωνα 5 «παιδιών» από τα Τρίκαλα[ή πως υπερασπίστηκε τότε το ‘Άγιο’ Όρος «την οικογένεια», που κινδυνεύει τώρα από τους διεμφυλικούς]

  20. Ο/Η του κώλου λέει:

    https://www.lifo.gr/team/music/54180
    Είναι ο πατήρ Προκόπιος ο Μπάμπης ο Φλου του Παύλου Σιδηρόπουλου; Εγώ λέω πως η μαρτυρία του είναι μεγάλη μούφα… 27.12.2014 | 12:18

    Από τον ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗ

    Ότι νά’ναι!

    Ένα site, προκειμένου μάλλον να κάνει ντόρο και να μαθευτεί (πιθανώς να το κατάφερε ήδη), ανάρτησε στο youtube ένα ερασιτεχνικό βίντεο με τη μαρτυρία ενός μοναχού από το Άγιο Όρος, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι ο Μπάμπης ο Φλου και γι’αυτόν ο Παύλος Σιδηρόπουλος έγραψε το ομότιτλο τραγούδι που δισκογραφήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970! Ο πατέρας Προκόπιος θα πρέπει τότε να ήταν 18 – 19 ετών. Δεν έχω δει και την ταυτότητα του ανθρώπου, αλλά δε μου φαίνεται για άνω των 55 ετών. Κομματάκι δύσκολο ο Σιδηρόπουλος να εμπνεόταν το κομμάτι από τον βίο ενός »πιτσιρικά». Πόσω μάλλον όταν υπάρχει η μαρτυρία του τραγουδοποιού Βαγγέλη Γερμανού, φίλου και συγκάτοικου του Παύλου Σιδηρόπουλου, από τα φοιτητικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη το 1970: Θυμάμαι μια βόλτα με τις κοπέλες μας που είχαν έρθει από την Αθήνα και τη Ρένα να λέει στη δικιά μου: »Ρούλα μου, αυτός ο Παύλος με τσιμπάει στο δρόμο σα μάγκας». Ακριβώς αυτό που τραγούδησε στον Μπάμπη το Φλου, »Τσιμπολογούσε τις ξανθές»… (ολόκληρο το κείμενο του Γερμανού πρωτοδημοσιεύθηκε στην έκδοση Παύλος Σιδηρόπουλος – Ταξιδεύοντας ως premium CD με το περιοδικό ΠΟΠ+ΡΟΚ, 1996). Άρα ήταν υπαρκτό πρόσωπο ο Μπάμπης ο Φλου ή ο Σιδηρόπουλος έγραψε ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του, εμπνεόμενος από διαφορετικούς ανθρώπους που συνάντησε στην πορεία του; Οι αδερφοί Σπυρόπουλου που έπαιζαν ως Σπυριδούλα στο άλμπουμ »Φλου» σε τηλεοπτική τους συνέντευξη είχαν πει πως επρόκειτο για μάλλον ανύπαρκτο πρόσωπο που ο Παύλος εμπνεύστηκε και »έφτιαξε» από διάφορους φίλους με παρόμοιο τρόπο ζωής.

    Η αδερφή του εκλιπόντος, Μελίνα Σιδηροπούλου, σε εκείνη τη μαραθώνια συνέντευξη της που αναδημοσιεύθηκε στο LIFO.gr ταυτίστηκε με την άποψη του Βασίλη και του Νίκου Σπυρόπουλου. Λόγω χώρου, η συγκεκριμένη μαρτυρία δεν συμπεριλήφθηκε στη συνέντευξη, αλλά υπάρχει φυσικά ηχογραφημένη σε κασέτα. Σύμφωνα πάλι με τον δημοσιογράφο – συγγραφέα Μανώλη Νταλούκα, ο Μπάμπης ο Φλου »ήταν» ο πατέρας του Νίκου Τζονιχάκη, κολλητού φίλου του Παύλου και μουσικού επίσης. Εν προκειμένω δεν μας ενδιαφέρει τι έκανε στη ζωή του ο Τζονιχάκης (τραγουδιστής για ένα φεγγάρι των M.G.C. με εξαιρετική φωνή και σκηνική παρουσία, όπως λέγεται), αλλά μας ενδιαφέρει η ιστορία του μέθυσου »λούμπεν» πατέρα του, όπως την εμπιστεύθηκε στον φίλο του κι αυτός με τη σειρά του εμπνεύστηκε το περιβόητο τραγούδι.

    Όποιος γνωρίζει κάτι άλλο, διαφορετικό, ας μας το καταθέσει. Εγώ γι’αυτό το post βασίστηκα στα λόγια της Μελίνας Σιδηροπούλου, στα γραπτά του Μανώλη Νταλούκα και στο κειμενάκι του Βαγγέλη Γερμανού, χωρίς να τό’χω ψάξει περαιτέρω το θέμα. Απ’ όλα αυτά, όμως, και όποια και νά’ναι η αλήθεια – αν υπάρχει διαφορετική άποψη -, η μαρτυρία του πατέρα Προκόπιου που μόνο τον Λάκη με τα Ψηλά Ρεβέρ θυμάται ως συνοδοιπόρο εκείνων των χρόνων (και όχι τον Πουλικάκο;), μου μοιάζει με μεγάλη μούφα! Πιο πιστευτός θα γινόταν αν έλεγε πως δεν είναι ο Μπάμπης ο Φλου, αλλά ο »Μοναχός στο Άγιο Όρος» του Λάκη με τα Ψηλά Ρεβέρ!

  21. Ο/Η Πριγκίπισσα Αλεξία λέει:

    http://orthodoxhpisth.eu/viewtopic.php?f=46&t=807

    Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή – Η Σχολή των Αγίων

  22. Παράθεμα: Όταν μια μητέρα εμπιστεύεται το αγόρι της σε άγνωστο Ορθόδοξο ιερέα | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  23. Ο/Η laskaratos λέει:

    Να διανυκτερεύσει πάλι στο κονάκι του οσίου Αλεξίου Ξενοφωντινού

    https://www.cnn.gr/news/politiki/story/152265/to-agio-oros-tha-episkefthei-o-alexis-tsipras

    Tο Άγιο Όρος θα επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας

    26 Οκτωβρίου 2018

    Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, με τους οποίους συνομίλησε για την επικείμενη επίσκεψή του.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του Αγίου Όρους για την Ορθοδοξία και τον Διορθόδοξο Διάλογο, ενώ συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην υποστήριξη της Ιεράς Κοινότητας, κυρίως στον τομέα των υποδομών του Αγίου Όρους.

  24. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  25. Παράθεμα: Να συλληφθεί ο πατριάρχης Βαρθολομαίος για απόπειρα δολοφονίας του πουτινικού Εφραίμ | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.