Καθηγητής Γαβρόγλου, ο κλητήρας του Αρχιεπισκόπου…

[…και του μητροπολίτη της (Λερναίας) Ύδρας]

“Στην Αίγινα εόρτασε τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ. Μεταξύ άλλων ευχήθηκε σχετικώς στον Σεβασμιώτατο και ο Εξοχώτατος Υπουργός Παιδείας Ερεύνης και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγλου. Διαβάστε περισσότερα: Συνάντηση Μητροπολίτη Ύδρας Εφραίμ με τον Υπουργό Παιδείας και συζήτηση για τα Θρησκευτικά” (amen.gr).

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Μπορούμε να κατανοήσουμε απολύτως τα καραγκιοζιλίκια του Τσίπρα. Απόδειξη είναι πως τον είχαμε αντιληφθεί από πολύ νωρίς και δεόντως περιποιηθεί. Σχετικά με τη διαπλοκή του με την κρατική Εκκλησία είχε δείξει εξ απαλών πολιτικών ονύχων ότι θα ακολουθούσε τα  χνάρια της πρώην πρωθυπουργού Δήμητρας (Μιμής) Λιάνη Παπανδρέου. Το είχαμε επισημάνει από το 2009, άλλοι είναι αυτοί που το ανακαλύπτουν τώρα: «O Aλέξης Τσίπρας σε Ιεραποστολή» (10.12.2009). Τα νταραβέρια του με τον αρχιεπίσκοπο προοιωνίζονταν σκανδαλώδη και το είχαμε τονίσει:  «Η ανήθικη σχέση του κ.Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο» (28.11.2012). Ο αμαθής νεαρός κραύγαζε από μίλια μακριά και όσοι στ’αλήθεια δεν το έβλεπαν τι καπνό φούμαρε, καλό θα ήταν να αναρωτηθούν για την επαφή που διατηρούν με την πραγματικότητα.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι ο Γαβρόγλου και η απάντηση αυτού του ερωτήματος θα εμπλουτίσει την βιβλιογραφία που συνδέει τη σχέση των διανοούμενων της Αριστεράς (όσο μπορεί να το πει κανείς αυτό, για τον συγκεκριμένο) με την πολιτική. Είναι καθηγητής της Ιστορίας των Επιστημών και Φυσικός, δηλαδή κατέχει υποτίθεται την επιστημονική γνώση και κρίση, μαζί με την ανθρωπιστική και ιστορική διάστασή της. Τον Γαβρόγλου τον θεωρούσα σοβαρό άνθρωπο. Είχα διαβάσει κάπου στα 2006, αν το θυμάμαι καλά, το βιβλίο του «Το παρελθόν των επιστημών ως ιστορία», όπου υπήρχαν αξιόλογες σκέψεις και επισημάνσεις πάνω στην επιστημονική Επανάσταση, που έδειχναν άνθρωπο με φιλοσοφική δυνατότητα και με επιστημοσύνη, βαθύ γνώστη του πολέμου που διεξήχθη στη Δύση μεταξύ Καθολικισμού και πρωτοπόρων Επιστημόνων και των επιπτώσεών του στην εξέλιξη του πολιτισμού. Γνωρίζει ο υπουργός την αγωνία του Κοπέρνικου για τις αντιδράσεις της Εκκλησίας στη δημοσίευση του «De Revolutionibus», που έφτασε να εκδοθεί την ημέρα που πέθανε, τα παθήματα του Γαλιλαίου και ασφαλώς και το άγχος του Δαρβίνου που καθυστερούσε την έκδοση της «Καταγωγής των ειδών», κάτω από την απειλή του Αγγλικανού επισκόπου της Οξφόρδης. Το ότι ανέχεται να είναι υπουργός του Τσίπρα και λακές του συνθαλαμίτη του Αμβρόσιου (ή «Χωροφύλακα», στο κτίριο της μεσαιωνικής οργάνωσης «Ζωή»), Γιάννη Λιάπη από τις Στανιάτες, είναι γεγονός που μας γεμίζει με απαισιόδοξες σκέψεις. Διαθέτει την αυτονομία η οποία μπορούσε να του εξασφαλίσει την αξιοπρέπεια και είναι σε θέση ανά πάσαν στιγμήν να πάρει το καπελάκι του και να πάει σπίτι του, μια δυνατότητα που οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά δεν την διαθέτουν, πολύ απλά και για οικονομικούς λόγους και από έλλειμμα αυτοεκτίμησης. Σε αυτούς παρακαλώ να δείξουμε λίγη κατανόηση. Είναι αξιολύπητοι.

Αντιγράφω από την «Καθημερινή» («Υποχρεωτικά τα Θρησκευτικά», 29.6): «… ο μητροπολίτης Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, που μετείχε στην επιτροπή διαλόγου για τα Θρησκευτικά, επανέλαβε τις «κόκκινες γραμμές» της Εκκλησίας …. ‘Το υλικό πριν τυπωθεί θα τεθεί στη διάθεση της Εκκλησίας για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση” δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος, προσθέτοντας ότι “εδώ οφείλω να καταθέσω μια δήλωση του υπουργού Κωνσταντίνου Γαβρόγλου προς εμέ προσωπικώς: Αν κάτι προκύψει προβληματικό, είμαστε έτοιμοι οι δύο πλευρές να το αντιμετωπίσουμε”.

Τιμής ένεκεν λοιπόν και ενώ το Βατικανό ξευτελίζεται διεθνώς από το νέο σκάνδαλο παιδεραστίας ενός υψηλού Αυστραλού καρδινάλιου (του τρίτου στην ηγετική ιεραρχία), διώκτη της ομοφυλοφιλίας,  θα αφιερώσω τον σχολιασμό μου στον επίκαιρο άγιο Ύδρας και στον προκάτοχό του Ύδρας Ιερόθεο, για να δείξω το βαθύ ηθικό και λογικό υπόβαθρο των ρασοφόρων που θα έχουν λόγο στα σχολικά βιβλία και στη διαμόρφωση της σκέψης και των ηθών των αυριανών πολιτών. Ο ιερός Εφραίμ λοιπόν (Βαγγέλης Στενάκης για την ακρίβεια, «πρωτότοκος υιός υπερπολυτέκνου δεκαεξαμελούς οικογενείας»!) έχει πιστοποιητικό ανδρισμού, εκδοθέν από τον φόβο και τον τρόμο των μητροπολιτών, τον Άρχοντα Οφφικιάλιο της Ορθοδοξίας, τον καταδικασμένο για εκβιασμούς ακροδεξιό εκδότη της αποκρυφιστικής «Ελεύθερης Ώρας», εφημερίδας που και σήμερα συνεργάζεται με την ‘Αποστολική Διακονία’, Γρηγόρη Μιχαλόπουλο, που έβριζε χυδαιότατα κληρικούς και αυτοί τον εξευμένιζαν με οφίτσια: «Ο ΎΔΡΑΣ, πάνω απ’όλα είναι ΑΝΤΡΑΣ!», (εφημερίδα «Νέοι Άνθρωποι», 19-1-2001). Η ανδρολογική γνωμάτευση εκδόθηκε μια βδομάδα μετά την εκλογή του ως μητροπολίτη. Την προηγούμενη βδομάδα, το ίδιο έντυπο, με αφορμή την επικείμενη τότε πλήρωση του θρόνου της Ύδρας, συμμετείχε στην ατμόσφαιρα της εκλογής και προειδοποιούσε πως θα μιλήσει για «καταχρήσεις και αρπαχτές» και για «Μοναχές» και «προστατευόμενους» και «βαλίτσες» που «όταν κατά λάθος ανοίγουν σκορπίζουν τα δεκαχίλιαρα στη θάλασσα», ενώ παρακάτω απειλούσε πως «Αν μιλήσουν τα τείχη της Ιερουσαλήμ, θα πουν πολλά και ποικίλα για κάποιο ΥΠΟΨΗΦΙΟ!. Αλλά αν βρεθεί και η Ρουμάνα καλόγρια….και τα λοιπά…» (12-1-2001). Δεν ξέρω πόσο αυτές οι βολές συνέτειναν στην εκλογή του Βαγγέλη και στον αποκλεισμό άλλου υποψήφιου, ούτε ποιόν ακριβώς στόχευαν, δείχνουν όμως ένα διαχρονικό νοσηρό κλίμα, που εμφανίζεται τις παραμονές των επισκοπικών εκλογών. Κάθε νοήμων άνθρωπος αναρωτιέται ποιος διόρισε τον Μεγάλο Υβριστή Μιχαλόπουλο μετρητή των ανδρογόνων του Αγίου Ύδρας, γιατί ο τελευταίος δεν διαμαρτυρήθηκε για την διάγνωση, που εδράστηκε αυτή και τι ακριβώς σημαίνει; Οι άλλοι μητροπολίτες δεν είναι άνδρες ή έστω δεν συνηθίζεται να είναι; Ο Άγιος Ύδρας έχει σχέση με γυναίκες; Τι τέλος πάντων σήμαινε αυτός ο αήθης προσδιορισμός, που δεν εμφανίζεται ως τίτλος επισκοπικής αρετής σε κανένα εκκλησιαστικό Συναξάρι και ο οποίος έγινε έτσι αδιαμαρτύρητα ευπρόσδεκτος από τον αποδέκτη του και έμεινε ασχολίαστος από τους υψηλούς ρασοφόρους; Παρεμπιπτόντως να αναφέρω πως ο «ΑΝΤΡΑΣ» παραπέμφθηκε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, μαζί με την ηγουμένη οσία Ευπραξία της θαυματουργής Μονής Χρυσολεόντισσας Αίγινας, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος (Έθνος, 23.8.2015).

Πετάγομαι τώρα σε ένα άλλο κεφάλι της τοπικής εκκλησιαστικής Λερναίας Ύδρας, που έχωσε τα πλοκάμια της στο βιβλίο των Θρησκευτικών. Ο προκάτοχος του δεσπότη Βαγγέλη, ο χουντικός Ιερόθεος (για την ακρίβεια Σπύρος Τσαντίλης), είχε γλυτώσει το 1974 την εκθρόνισή του, που τη σχεδίαζε ο χουντικός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, χάρις στην προσωπική παρέμβαση του δημοσιογράφου της «Καθημερινής» Σπύρου Αλεξίου, που είχε τότε ζητήσει από τον Σεραφείμ να του δείξει τον κατάλογο των 13 υπό καρατόμηση μητροπολιτών. Ο φερόμενος ως διάλογός τους, όχι και τόσο ιεροπρεπής, είναι χαρακτηριστικός:

-«Δες τον ρε Σπύρο»

-«Θα μου κάνεις το χατίρι να βγάλουμε έναν;»

-«Θα στο κάνω ρε Σπυράκο γιατί σ’αγαπώ και μ’αγαπάς και με στηρίζεις. Και ξέρω ποιόν θα βγάλεις. Αλλά στο λέω. Θα το μετανοιώσεις. Θα σε ποτίσει αχαριστία»  («Ν.Α», 14-5-’99).

‘Μηχανή του Χρόνου’ (31.7.2015): «Όπως ήταν αναμενόμενο τον πόλεμο κέρδισε η Εκκλησία. Το λουκέτο δεν άργησε να μπει στο ξενοδοχείο, το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του επ’ αόριστον. Μετά το λουκέτο πολλοί κάτοικοι που πρωτοστατούσαν στις διαδηλώσεις, αναθεώρησαν, καθώς διαπίστωσαν ότι το «άντρο της ακολασίας» ήταν μια σημαντική πηγή εσόδων για ολόκληρη την περιοχή».

Ο Τσαντίλης, που γλύτωσε έτσι την έκπτωση από το θρόνο του, είχε μετά την ευκαιρία να οργανώνει βίαια επεισόδια, ίσως για να δικαιώσει το επώνυμό του. Τον Οκτώβριο του 1983 πολιορκεί κατευθύνοντας με ντουντούκα μαινόμενους οπαδούς του, το μοναστήρι των Αγίων Πάντων Σπετσών,  του αντιπάλου του αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Σπύρου. Στις 16 Μαρτίου 1984 δικαστικός επιμελητής με τη συνοδεία χωροφυλάκων και πολλών οπαδών του Τσαντίλη εισβάλλουν στο μοναστήρι και  με βρισιές και βία μεταφέρουν και εγκαταλείπουν τις καλόγριες σε ερημιά της Κορινθίας. Το 1980 ο Τσαντίλης οργάνωσε διαδηλώσεις κατά των γυμνιστών, με τη συμμετοχή και μερικών μελών της τοπικής οργάνωσης του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, το οποίο πολεμούσε τις δυτικές εκφυλιστικές επιρροές. Το «άντρο της αμαρτίας» Hotel Σαλάντι, έκλεισε λοιπόν κάτω από τις εφόδους του μητροπολίτη (στον οποίο κάποιος παπάς κρατούσε μια ομπρέλα για να αποφύγει την ηλίαση) και του όχλου που τον ακολουθούσε και σήμερα στέκει έρημο σαν σκιάχτρο και μόνο από το χωριό Δίδυμα έχασαν τη δουλειά τους περίπου 160 άνθρωποι.

Από εκείνη την ιλαροτραγωδία της απύθμενης εκκλησιαστικής υποκρισίας είναι και το σχετικό βίντεο, για να μας θυμίζει την εθνική και οικονομική σημασία του Μαθήματος των Θρησκευτικών, που το αναβάθμισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να βγαίνουν από τα σχολεία μας ισορροπημένοι, ελευθερόφρονες και λογικοί πολίτες:

This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερή» Εξουσία, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), Επάναστἀτες του Κώλου, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

24 Responses to Καθηγητής Γαβρόγλου, ο κλητήρας του Αρχιεπισκόπου…

  1. Ο/Η Μάθημα Θρησκευτικών λέει:

    http://www.iefimerida.gr/news/347323/o-mitropolitis-peiraios-serafeim-apelyse-ton-odigo-toy-giati-pire-diazygio

    Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΜΟΥ
    Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ απέλυσε τον οδηγό του γιατί… πήρε διαζύγιο!

  2. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    http://krufo-sxoleio.blogspot.gr/2015/02/blog-post_5.html

    Τον Οκτώβριο του 1983 ο Θεολόγος και Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Ύδρας & Σπετσών αείμνηστος π. Χρυσόστομος Σπύρου και σύσσωμος η αδελφότητα της Μονής των Αγίων Πάντων αποκηρύττουν την επίσημη Ιεραρχία για λόγους Πίστεως, εξαιτίας της παναιρέσεως του Οικουμενισμού.
    Η αντίδραση του δεσπότη της Ύδρας Ιεροθέου Τσαντίλη είναι άμεση. Συγκεντρώνει τους οπαδούς του και πολιορκούν το μοναστήρι, ενώ με ντουντούκα κατευθύνει τα συνθήματα του πλήθος, το οποίο υβρίζει με τις πλέον ανήθικες εκφράσεις τον Γέροντα και τις έγκλειστες μοναχές.
    Λίγο καιρό μετά το Συνοδικό Δικαστήριο «καθαίρεσε» τον π. Χρυσόστομο, επέβαλε την ποινή του «αποσχηματισμού» στην ηγουμένη και σε άλλες δύο μοναχές (ασχέτως αν ΔΕΝ υφίσταται «αποσχηματισμός μοναχού») και την ποινή της αποβολής από τη Μονή στις υπόλοιπες μοναχές.

    Στις 3/16 Μαρτίου 1984 το πρωί δικαστικός επιμελητής με τη συνοδεία χωροφυλάκων και πολλών οπαδών του Ιεροθέου εισβάλλουν στο μοναστήρι και εκτυλίσσονται σκηνές που ντροπιάζουν τους διώκτες. Μέσω βιαιοπραγιών και ύβρεων ο Γέροντας και οι μοναχές μεταφέρονται σε μια ερημιά στην Κόρινθο, όπου και εγκαταλείπονται στο έλεος του Θεού. Πολλές ακόμη ταλαιπωρίες και διώξεις υπέμειναν οι λεπτομέρειες των οποίων θα παρουσιαστούν σε βιβλίο στο σύντομο μέλλον).

  3. 😀 😀 😀

    Μνημείο για τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ στήνει η ΠΟΣΠΕΡΤ

    ΠΟΣΠΕΡΤ:
    Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017, ώρα 12:00
    Αγία Παρασκευή 29/06/2017

    Η μνήμη είναι ένα από τα πρωταρχικά συστατικά στοιχεία της πορείας του ανθρώπου στους αιώνες.
    Χρέος όλων μας είναι να θυμόμαστε τους αγώνες για τα ιδανικά τους και την αιτία που έγιναν και να τιμούμε όλους αυτούς που τα έδωσαν όλα γι’ αυτό τον αγώνα, ορισμένοι ακόμα και τη ζωή τους.
    Έτσι κι εμείς, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε μνημείο εντός του προαυλίου του Ραδιομεγάρου, όχι γιατί ζήσαμε αυτή την πραγματικότητα και είμαστε πρωταγωνιστές – μαζί με την κοινωνία – του αγώνα ενάντια στο μαύρο, για τη δημοκρατία, για τα συνταγματικά μας δικαιώματα, για την ελευθεροφωνία, για το δικαίωμα στη ζωή και στη δουλειά, αλλά και γιατί οι παρακαταθήκες, τα οράματα, οι αξίες, η αλληλεγγύη και η αυταπάρνηση, συστατικά αυτού του ανένδοτου αγώνα, πρέπει να μείνουν χαραγμένα στη μνήμη και να γίνουν ορόσημο και στις μελλοντικές γενιές.
    Αυτός ο συνδικαλιστικός αγώνας που είχε καθαρό ιδεολογικό – πολιτικό πλαίσιο και εργατική – ταξική αναφορά και συνείδηση, ξαναεπιβεβαίωσε τη ρήση και τη μόνη σίγουρη λύση «Όλα με αγώνες κατακτιούνται, τίποτα δεν μας χαρίζεται».
    Στο μνημείο «Μνήμες και χρέος», θα τοποθετηθεί μοναδικό έργο αποτύπωσης του αγώνα, φιλοτεχνημένο από τον αλληλέγγυο της ERTopen, διεθνώς αναγνωρισμένο γλύπτη Κυριάκο Ρόκο που αφιλοκερδώς προσφέρθηκε να δημιουργήσει.
    «Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει»
    Εμείς δεν σβήνουμε τη φλόγα και τη δυναμική μας, κρατάμε τις μνήμες ζωντανές και τις ψυχές μας αδούλωτες, τις παρακαταθήκες «όρθιες» και συνεχίζουμε στους ίδιους στόχους και αξίες γι’ αυτές που αγωνιστήκαμε.
    Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να επιβουλεύεται το δικό μας μέλλον και τη λειτουργία της ΕΡΤ, δεν επιτρέπουμε σε κανένα να βάζει «μαύρο» στη δημοκρατία και στις ζωές μας.

    Βόηθα Παρθένα μου

  4. Ο/Η Κου κου λέει:

    http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/sto_skamni_mitropolitis_kai_igoumeni-64237610/

    ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΦΕΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Στο «σκαμνί» μητροπολίτης και ηγουμένη

    Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά παραπέμπονται να δικαστούν ένας εν ενεργεία μητροπολίτης, η ηγουμένη ιεράς μονής και μερικά άλλα πρόσωπα, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες απιστίας σε βάρος της μοναστηριακής περιουσίας, με την πώληση ακινήτων της σε τιμή πολύ χαμηλότερη της εμπορικής τους αξίας.

    ΕΘΝΟΣ
    14:00, 23/8/2015


    Ο μητρο­πολίτης Υδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας και Τροιζηνίας, Εφραίμ, κατηγορείται ότι δεν άσκησε τον έλεγχο νομιμότητας που όφειλε να κάνει για να εμποδίσει παράτυπες ενέργειες και να αποτρέψει το ασύμφορο τίμημα αγοράς σε μία υπόθεση πώλησης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από καταγγελίες και αναφορές που έγιναν προς τις δικαστικές αρχές περίπου προ 8ετίας και μακρόχρονη έρευνα που ακολούθησε, το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά αποφάσισε τελικά να παραπέμψει σε δίκη τον μητροπολίτη Υδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας και Τροιζηνίας, Εφραίμ, και την ηγουμένη της Ιεράς Γυναικείας Κοινοβιακής Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Η Χρυσολεόντισσα», Ευπραξία.
    Η ηγουμένη κατηγορείται ότι μέσα από «περίεργες» και σε κάποια περίπτωση αδιαφανείς διαδικασίες πώλησης 3 ακινήτων της μονής επέφερε ζημιά στην περιουσία της ωφελώντας τους τρίτους αγοραστές, ενώ ο μητροπολίτης φέρεται να τη συνέδραμε στη μια υπόθεση πώλησης, καθώς του καταλογίζεται ότι δεν άσκησε τον έλεγχο νομιμότητας που όφειλε να κάνει για να εμποδίσει παράτυπες ενέργειες και να αποτρέψει το ασύμφορο τίμημα αγοράς της επίμαχης έκτασης.
    Οι καταγγελίες αναφέρονταν σε ασύμφορη μεταβίβαση περισσότερων ακινήτων και το βούλευμα εστίασε σε τρεις περιπτώσεις πώλησης ισάριθμων αγρών και αγροτεμαχίων, συνολικής έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων, στην Πέρδικα της Αίγινας. Στο πλαίσιο της ανάκρισης, ο μητροπολίτης, η ηγουμένη και ο νομικός σύμβουλος της μονής αρνήθηκαν τις κατηγορίες και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.
    Εκτός δημοπρασίας
    Σύμφωνα με το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα (69/15), οι εφέτες εκτιμούν ότι τα 3 ακίνητα πουλήθηκαν το διάστημα 2005-06 συνολικά έναντι τιμήματος περίπου 105.000 ευρώ, ενώ την εποχή εκείνη η εμπορική τους αξία ήταν πάνω από 6πλάσια, καθώς -κατά τις σχετικές αξιολογήσεις- ανερχόταν σε τουλάχιστον 685.000 ευρώ.
    Η εμπλοκή του μητροπολίτη περιορίστηκε τελικά στην περίπτωση ενός μόνο αγροτεμαχίου έκτασης 5.178 τ.μ. στον όρμο της Πέρδικας που πουλήθηκε το 2006 σε επιχειρηματία έναντι 70.000 ευρώ, ενώ (κατά το βούλευμα) η αξία του ξεπερνούσε τα 117.000 ευρώ. Ο επιχειρηματίας ζήτησε το φθινόπωρο του 2005 από την ηγουμένη να το αγοράσει προσφέροντας 70.000 ευρώ και, μετά από δική της θετική εισήγηση, το Τριμελές Ηγουμενοσυμβούλιο «άναψε πράσινο φως» και καταβλήθηκε προκαταβολή 50.000 ευρώ με τραπεζική επιταγή.
    Ωστόσο, διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι η αγοραπωλησία μοναστηριακής περιουσίας μπορούσε να γίνει μόνο με πλειοδοτική δημοπρασία, γι’ αυτό και η ηγουμένη, ανακαλώντας την αρχική απόφαση, προχώρησε άμεσα τις διαδικασίες δημοπρασίας στον χώρο της μονής, χωρίς όμως να τηρηθούν οι αναγκαίες συνθήκες δημοσιότητας. Ετσι εμφανίστηκε στη διαδικασία μόνο ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας και κανείς άλλος, καταθέτοντας σε κλειστό φάκελο την ίδια ακριβώς οικονομική προσφορά και ως εγγύηση την ίδια επιταγή που είχε παραδώσει νωρίτερα ως προκαταβολή.
    Το βούλευμα εκτιμά ότι η πλειοδοτική δημοπρασία έγινε σε καθεστώς αδιαφάνειας, όχι για να αναδειχθεί πλειοδότης σε φανερή διαδικασία, αλλά για να καταλήξει το ακίνητο στον ίδιο αγοραστή, τον οποίο άλλωστε είχε προεπιλέξει η ηγουμένη.
    Στον μητροπολίτη καταλογίζεται ότι, ενώ του δόθηκαν τα σχετικά πρακτικά και είδε όλες τις σοβαρές πλημμέλειες, εντούτοις επικύρωσε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, ενώ όφειλε να «μπλοκάρει» τη διαδικασία ζητώντας να επαναληφθεί η δημοπρασία, χωρίς να επιτρέψει στην ηγουμένη να καταρτίσει το επίμαχο συμβόλαιο.
    Επίσης, του καταλογίζεται ότι προχώρησε ουσιαστικά σε έλεγχο σκοπιμότητας, αφού υποστήριξε ότι το τίμημα ήταν ικανοποιητικό (υπερδιπλάσιο της αντικειμενικής αξίας), ενώ ήταν προφανώς ασύμφορο, αφού η εμπορική αξία του θεωρείτο πολύ μεγαλύτερη λόγω της θέσης του, του ιδιαίτερου κάλλους της περιοχής κ.λπ.
    Στις άλλες δύο περιπτώσεις (όπου κρίθηκε ότι δεν υπάρχει ευθύνη του μητροπολίτη και δεν έγινε κατηγορία εναντίον του) πουλήθηκαν δύο αγροί σε ιδιώτες σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την εμπορική αξία τους, αφού προηγήθηκαν διαδικασίες εξώδικου συμβιβασμού, αλλά και διεκδικητικές αγωγές (η μία κατά παναμέζικης εταιρείας) που απέδειξαν ότι η μονή ήταν πράγματι η ιδιοκτήτρια των ακινήτων αυτών.
    Εξώδικος συμβιβασμός
    Το ένα ακίνητο έκτασης 18,6 στρεμμάτων στην Πέρδικα πουλήθηκε προς 37.272 €, ενώ η εμπορική του αξία έφθανε τα 330.000 € και το άλλο έκτασης 16 στρεμμάτων, στην ίδια περιοχή, πουλήθηκε έναντι 32.000 €, ενώ η αντικειμενική αξία ήταν 51.000 € και η εμπορική υπολογιζόταν σε 237.000 €.
    Τα συμβόλαια καταρτίστηκαν μετά από εξώδικο συμβιβασμό, αφού η μονή είχε υποβάλει διεκδικητικές αγωγές κατά των φερομένων ως ιδιοκτητών των αγρών (και συγγενών τους). Με εισήγηση της ηγουμένης επικυρώθηκε ο εξώδικος συμβιβασμός από το Ηγουμενοσυμβούλιο και έγιναν τα συμβόλαια πώλησης προς τα παιδιά των φερόμενων ως ιδιοκτητών.
    Ωστόσο, αντί να ματαιωθεί η συζήτηση των σχετικών αγωγών, οι δίκες έγιναν σχεδόν 1 έτος αργότερα, καθώς εμφανίστηκε η επίσης δικηγόρος σύζυγος του νομικού συμβούλου της μονής, που (για λόγους άγνωστους για την ανάκριση) επιδίωξε τη συζήτηση των υποθέσεων με την παρουσία των διαδίκων συνιδιοκτητών, χωρίς όμως να αναφερθεί ότι ο ένας απ’ αυτούς (πατέρας της αγοράστριας) είχε στο μεταξύ πεθάνει.
    Οι δικαστικές αποφάσεις επιβεβαίωσαν την κυριότητα της μονής. Στον νομικό της σύμβουλο το βούλευμα καταλογίζει άμεση συνδρομή στην απιστία που φέρεται να διέπραξε η ηγουμένη, αφού κατάρτισε τα πωλητήρια συμβόλαια, ήταν θετικός για τον εξώδικο συμβιβασμό (μολονότι γνώριζε ότι κανένα τρίτο πρόσωπο δεν μπορούσε να επικαλεστεί κυριότητα, λόγω χρησικτησίας, στη μοναστηριακή περιουσία) και προσδιόρισε μόνος του ως τίμημα πώλησης 2€ ανά τ.μ., ποσό πολύ μικρότερο της εμπορικής αξίας.
    Οι κατηγορούμενοι αντέκρουσαν τα ποσά της εμπορικής αξίας που υιοθέτησε το βούλευμα, υποστηρίζοντας ότι οι διαδικασίες και οι τιμές ήταν νόμιμες και συμφέρουσες, επικαλούμενοι δικές τους αξιολογήσεις, χωρίς όμως να πείσουν το δικαστήριο που τους παρέπεμψε σε δίκη. Στο βούλευμα σημειώνεται επίσης ότι την περίοδο εκείνη βρίσκονταν σε εξέλιξη και εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης ακινήτων της μονής και υπήρχε ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

  5. Ο/Η Τραμπουκισμοί μητροπολιτών λέει:


    ΜΑΥΡΗ Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΓΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ. ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
    http://www.Pieria.tv

    Δημοσιεύτηκε στις 15 Αυγ 2016
    ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ http://www.Pieria.tv ΕΔΩ: http://www.pieria.tv/%CE%BC%CE%B1%CF%

    Σύμφωνα με καταγγελίες της Ηγουμένης του Μοναστηριού του Οσίου Εφραίμ στην Κονταριώτισσα Κατερίνης, σήμερα το πρωΐ η καθιερωμένη λειτουργία της εορτής της Μεγαλόχαρης έληξε άδοξα από την εισβολή του Μητροπολίτη στο ιερό ζητώντας από τον ιερέα να σταματήσει την λειτουργία ειδάλλως θα τον καθαιρέσει.
    Ο λόγος ήταν «εκδικητικός»(;) απέναντι στις καλόγριες που αρνήθηκαν να κάνουν την χθεσινή αγρυπνία.

  6. Όξω ι ξεβράκωτι από τα άγια χώματα της Ρωμιοσύνης
    Όξω ι παστρικαίς με τα μεμέ και τσι κώλοι και του ακατανόμαστου μπρος στα μάτια του κοσμάκη
    Όξω ι ξετσίπωταις

    Σαραντα χρονια Αναπτυξη.Ξενοδοχειο Σαλαντι στα Διδυμα

    Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερμιονίδας

    Σαραντα χρονια Αναπτυξη.Ξενοδοχειο Σαλαντι στα Διδυμα
    Απρίλιος 13, 2015


    Θυμαμαι την δεκαετια του 1980 οταν το πελωριο ξενοδοχειο ηταν γεματο κοσμο.Τα πουλμαν στην σειρα μπροστα στην εισοδο.τα φωτα ο κοσμος…

    Οι κουζινες σημερα




    Σημερα μεσω ΤΑΙΠΕΔ προχωραει το κρατος στο ξεπουλημα κατ αρχην μερους της παραλιας απο τον Αγ Νικολαο μεχρι μπροστα στο ξενοδοχειο για να χτιστει νεο ξενοδοχειο και βιλλες.Και μετα βλεπουμε.



    το ξενοδοχειο λεηλατημενο, με σπασμενα τζαμια και ξυλωμενα μαρμαρα, με τις εγκαταστασεις του να τις τρωει ο χρονος, στεκει εκει με μια απο τις ωραιοτερες παραλιες της Αργολιδας μπροστα του,

    2 Σχόλια Comments feed for this article

    Ιουνίου 22, 2015 στις 5:18 μμ
    kostas

    πρεπει οι ντοπιοι και η εκκλησια να καταλαβουν το τραγικο λαθος που εκαναν και ρημαξαν αυτο το μερος με τα ταμπου και τα κομπλεξ τους κυνηγοντας τους ανθρωπους που εκαναν τουρισμο γυμνιστικο……ας κατσουν τωρα μονοι τους να κοιτουν τα βραχια…..θα ημασταν καλυτερα και απο Μυκονο………

    Ο Σωτήρας της παρθενιάς των ντόπιων:



  7. Ο/Η Ελένη Λουκά λέει:

    http://www.argolikeseidhseis.gr/2016/07/blog-post_693.html


    Μια ιστορία που αυτή τη στιγμή παραμένει «έρημη» στη μέση του πουθενά. Μια ιστορία που κόστισε πολλά στην τοπική κοινωνία των Διδύμων. Πρόκειται για το ξενοδοχείο «Σαλάντι» το οποίο χτίστηκε την εποχή της Χούντας και λειτούργησε στην περιοχή Σαλάντι της Ερμιονίδας την δεκαετία του ’80.

    Το ξενοδοχείο αυτό λειτούργησε για τους λάτρεις του γυμνισμού στα πρότυπα άλλων παρόμοιων ξενοδοχείων της Ευρώπης. Η δημιουργία Γυμνιστικού Κέντρουήταν κάτι που δεν ήταν έτοιμη να δεχθεί η τοπική κοινωνία και με τη συνδρομή της υπερσυντηρητικής εκκλησίας, αντέδρασε έντονα, προκαλώντας το κλείσιμο του ξενοδοχείου με αποτέλεσμα τον τουριστικό μαρασμό της περιοχής και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.


    Ο μακαριστός πρώην Ύδρας Ιερόθεος

  8. Ο/Η Μίνως Κουριακού λέει:

    http://www.saronicmagazine.com/?p=40260

    Με εισήγηση του Μητροπολίτη Ύδρας Εφραίμ “κόπηκαν” Άσιμος, Σαββόπουλος και Ριάννα από το βιβλίο των Θρησκευτικών

    http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/parembasi-gianni-aggelaka-sto-tvxsgr-gia-psalidi-tis-ekklisias-sta-thriskeytika

    Παρέμβαση Γιάννη Αγγελάκα στο Tvxs.gr για το «ψαλίδι» της εκκλησίας στα θρησκευτικά

    Με άρθρο – παρέμβαση στο TVXS.gr ο τραγουδιστής και δημιουργός Γιάννης Αγγελάκας μιλάει για την «ταλαίπωρη μεταρρύθμιση στην Παιδεία» και την παρέμβαση της Εκκλησίας ώστε να αφαιρεθούν από το βιβλίο των θρησκευτικών στίχοι του Νικόλα Άσιμου, του Διονύση Σαββόπουλου αλλά και κάποιες γελοιογραφίες και αναφορές που κρίθηκαν «αντιθρησκευτικές».

    Ο Γιάννης Αγγελάκας στην παρέμβασή με τίτλο «Πέρι της ταλαίπωρης μεταρρύθμιση στην Παιδεία» αναφέρει:

    «Πριν από δύο μέρες παρακολούθησα λίγο καθυστερημένα από το διαδίκτυο μία απόκοσμη σουρεαλιστική εφιαλτική και θαρρείς θαμένη κάτω από τόνους ψυχοφάρμακα τηλεοπτική εκπομπή της Τατιάννας απ’ όπου και ενημερώθηκα ότι και το τραγούδι μας ‘Γιορτή” συμπεριλαμβάνεται στα τραγούδια-στίχους κάποιου βιβλίου θρησκευτικών που θα διδάσκεται στα σχολεία.

    Σήμερα διάβασα πως η Συννεφούλα” του Διονύση Σαβόπουλου,ο “Μπαγάσας” του Άσιμου,κάποιες σοφές γελοιογραφείες,διηγήματα κ.α είχαν συμπεριληφθεί και αυτά στο εν λόγω βιβλίο και παρ’ολα αυτά κατόπιν επιθυμίας, άρα διαταγής, της Εκκλησίας κόπηκαν από την διδακτέα ύλη.

    Θα ήθελα να ζητήσω από τον κύριο Υπουργό να αποσύρει από την διδακτέα ύλη και το τραγούδι μας “Γιορτή” (αν όντως υπάρχει τέτοια πρόταση). Δεν θέλω να συμμετέχω σε εκπαιδευτικά πονήματα εάν αυτά χρειάζονται την έγκριση οποιουδήποτε ιερατείου. Ακόμα κι αν με εγκρίνουν αυτοί, δεν τους εγκρίνω εγώ γι’ αυτόν τον ρόλο».

    http://tvxs.gr/news/ellada/maxi-arxiepiskopis-ypoyrgeioy-gia-ti-synnefoyla?utm_source=engageya

    Μάχη Αρχιεπισκοπής-Υπουργείου για τη «Συννεφούλα»

    «Ισχύει στο ακέραιο η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου στη χθεσινή Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Ελλάδος, με βάση την εισήγηση του Μητροπολίτη Ύδρας, Εφραίμ» δήλωσε στο real.gr ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, Χάρης Κονιδάρης, απαντώντας στο υπουργείο Παιδείας που ανέφερε ότι η «Συννεφούλα» παραμένει, ενώ τα άλλα δύο είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016.

    «Με βάση την εισήγηση έχουν καταργηθεί από την διδασκαλία των Θρησκευτικών:

    Οι στίχοι από το «Ο Μπαγάσας» του Νικόλα Άσιμου (Ρε μπαγάσα, περνάς καλά εκεί πάνω…)
    Η «Συννεφούλα», του Σαββόπουλου
    Το τραγούδι «Umbrella» της Ριάνα
    Και μια γελοιογραφία του Economist που απεικόνιζε ένα πεδίο μάχης, ερείπια, νεκρούς και έναν επιζώντα που αναφέρει: «Όλα ξεκίνησαν με μια διαφωνία ποιανού ο Θεός ήταν πιο ειρηνικός, καλοσυνάτος και συγχωρητικός».
    Όλα αυτά με βάση τα συμπεράσματα του διαλόγου του υπουργείου Παιδείας με την Εκκλησία τα οποία έχουν αποτυπωθεί με καθαρότητα και σαφήνεια», αναφέρει ο Χάρης Κονιδάρης.

    http://tvxs.gr/news/i-apopsi-mas/i-xoynta-tis-ekklisias
    Η χούντα της Εκκλησίας

    Πριν από 50 χρόνια, η χούντα απαγόρευσε από τον Αριστοφάνη μέχρι τον Θεοδωράκη. Χθες η Εκκλησία έκοψε από τα βιβλία των Θρησκευτικών τον Σαββόπουλο, τον Ασιμο, την Ριάνα, γελοιογραφίες κατά του θρησκευτικού φανατισμού και γενικώς ότι της κατέβηκε στο στενό της κεφάλι.

    Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα, το ιερατείο δεν αποφασίζει για το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων, έστω κι αν πρόκειται για το μάθημα των θρησκευτικών. Πρώτον γιατί δεν είναι δική της δουλειά, αλλά της πολιτείας. Και δεύτερο επειδή στα σχολεία φοιτούν και άλλοι μαθητές που δεν είναι ορθόδοξοι Χριστιανοί, Καθολικοί, Εβραίοι, άθεοι και δεν συμμαζεύεται. Αλλά των οποίων οι γονείς, ειδικά στην Ελλάδα, πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους, από τους οποίους – επίσης κακώς – πληρώνονται οι ιερείς της ορθόδοξης εκκλησίας.

    Η θρησκευτική ελευθερία και ο διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος, είναι μέτρο της δημοκρατίας μιας χώρας. Και σε αυτό το βασικό μάθημα η Ελλάδα παίρνει βαθμό πολύ κάτω από τη βάση, ενώ τα φαινόμενα Αγιατολάχ πολλαπλασιάζονται. Προχθές στο άνοιγμα ενός απλού ΑΤΜ σε ένα χωριό της Καρπάθου έγινε αγιασμός. Για να ευλογήσει ο Θεός να πάνε καλά οι δουλειές της τράπεζας; Για να αγιάσει το ATM;

    Χθες ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ

  9. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ποιοι μιλάνε για Θρησκεία, θρησκευτικά και ηθική:

    Τέσσερις υποθέσεις που τρέχουν τον Ιούνιο


    Ο Ρουμάνος Ορθόδοξος επίσκοπος Ειρηναίος των Dearborn Hights στις ΗΠΑ (δεξιά στη φωτ.) καθαιρείται, πιθανότατα για παιδεραστία, αλλά η Εκκλησία κρύβει τις κατηγορίες.


    Σε αργία ο Ορθόδοξος πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Mamaladze που κατηγορείται για απόπειρα δηλητηρίασης του πατριάρχη της Γεωργίας.


    Θύμα Ορθόδοξου παιδεραστή ιερέα στις ΗΠΑ αναζητεί τον δράστη


    Εν δράσει

    Προσευχόμενος

    Ο Επίσκοπος της Φασιανής Αντώνιος δηλώνει πως δεν θα καλυφθούν οι οικονομικές καταχρήσεις που έγιναν στην ενορία του από τον πορνο-πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Πασσιά (αυστηρό διώκτη της πορνείας) και την έγγαμη ερωμένη και βαφτιστήρα του, έναν ζηλωτή Ορθόδοξο και ενεργό αντιδαρβινιστή, πνευματικόν τέκνον του ηγούμενου 17 μονών Εφραίμ της Αριζόνα (αναμιγμένου σε υπόθεση με μορφίνες στη Θεσσαλονίκη).
    ————————————-

    29/6
    https://www.pokrov.org/mi-orthodox-bishop-defrocked-following-investigation-sexual-misconduct-victims-group-urges-church/
    Author: Melanie Jula Sakoda
    Date Published: 06/29/2017
    MI–Orthodox bishop defrocked following investigation into sexual misconduct; victims group urges Church to do more
    ……………………………
    However, the nature of the sexual misconduct has never been publicly disclosed. Other than the fact that there appear to have been multiple allegations, we do not know if the charges involved a member of the Faithful, children or adults, men or women. We appealed to the OCA to make this information public in 2015.
    ……………………
    Αναλυτικά:

    https://www.pokrov.org/archpriest-accused-georgian-church-poison-plot-stripped-rank/
    Date Published: 06/28/2017
    Publication: OC Media

    Giorgi Mamaladze, the archpriest accused of plotting to poison a ‘high ranking member’ of Georgia’s Orthodox Church, has been stripped of his rank and the right to accept communion, until his trial is concluded.

    18/6
    https://www.pokrov.org/abuse-survivor-seeks-help-identifying-abuser/
    Abuse Survivor Seeks Help Identifying His Abuser

    Author: Melanie Jula Sakoda
    Date Published: 06/18/2017
    Publication: Pokrov.org

    https://www.pokrov.org/bishop-andonios-tnh-not-going-cover-anything/
    Bishop Andonios to TNH “We are Not going to Cover up” Anything

    Author: Theodore Kalmoukos
    Date Published: 06/25/2017
    Publication: The National Herald


    Archbishop Demetrios of America honored Steve and Stamatiki Valiotis for their $10 million donation

  10. Ο/Η laskaratos λέει:

    Γαβρόγλου, υπουργέ ενός αγράμματου, δειλού και αρχιψεύτη πρωθυπουργού, δεν έχεις ούτε χιλιοστό από την παρρησία και την εντιμότητα της Γιαννάκου.

  11. http://www.iefimerida.gr/news/336508/doro-toy-gavrogloy-ston-tsipra-me-ton-ainstain-soy-moiazei-apantise-o-prothypoyrgos


    Το δώρο του Γαβρόγλου στον Τσίπρα με τον Αϊνστάιν -«Σου μοιάζει» απάντησε ο Πρωθυπουργός

    Ο Κ. Γαβρόγλου, πρόσφερε στον πρωθυπουργό μια ευχετήρια κάρτα με θέμα τον Αϊνστάιν.

    «Εσύ είσαι αυτός!», είπε γελώντας ο Πρωθυπουργός. Μάλιστα στράφηκε προς τον Κ. Ζουράρι από τον οποίο ζήτησε επιβεβαίωση: «Δεν του φέρνει λίγο; Αν είχε αφήσει λίγο περισσότερο μαλλί…».

  12. Ο/Η Κ.Δ. λέει:

    https://www.thepressproject.gr/article/101002/Epomeni-ora-Thriskeutika

    Επόμενη ώρα: Θρησκευτικά
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    by ThePressProject
    της Τζένης Τσιροπούλου

    Έλεγα σε έναν Ιρανό πολιτικό επιστήμονα ότι στην Ελλάδα ξεκινάγαμε τη μέρα μας με προσευχή στο σχολείο και ότι σε κάθε αίθουσα πάνω από τον πίνακα κρέμεται ο Ιησούς Χριστός. Δε με πίστευε. Αισιόδοξα σκεπτόμενοι, η αλλαγή στη διδασκαλία των θρησκευτικών μπορεί να φέρει στη σχολική αίθουσα έναν πλουραλιστικό διάλογο, αντίδοτο στην «τυφλότητα» της ξενοφοβίας, τώρα που το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Τα μοντέλα διδασκαλίας των άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι άραγε όντως πιο «εξευρωπαϊσμένα»;

    [……]

  13. Ο/Η του κώλου λέει:


    Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευαν οι μητροπολίτες Ύδρας Εφραίμ, Χαλκίδος Χρυσόστομος και Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ,

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=220915


    Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

    Η Μητρόπολη δίνει γη και Υδρα για μπίζνες
    Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ
    Για αναλγησία και προσπάθεια να τους μετατρέψει σε κολίγους, που θυμίζει την εποχή του Μαρίνου Αντύπα, καταγγέλλουν τη Μητρόπολη Υδρας 154 οικογένειες ακτήμονων αγροτών που ζουν στο Μετόχι Ερμιονίδας και απειλούν να κάνουν την περιοχή νέο Κιλελέρ.


    Ο «πατριάρχης» των αγροτών Βασίλης Δημαράκης

    Πρόκειται για 34 οικογένειες αγροτών-ενοικιαστών γης, 60 μόνιμων αγροτοεργατών με κανονικές ασφαλιστικές κρατήσεις και 60 εποχικών που «αξιοποιούνται» στη σπορά και συγκομιδή και εκβιάζονται με εξώδικα-τελεσίγραφα να φύγουν από τη γη τους, γιατί η μητρόπολη αποφάσισε να φέρει επενδυτές και να κάνει μπίζνες, στα πρότυπα του Βατοπεδίου.

    Ως υπεύθυνους για την κατάσταση που επικρατεί δείχνουν όλοι τον πρωτοσύγκελο Ακίνδυνο Δάρδανο και τη μητρόπολη, η οποία από το 2007 συνήψε συμφωνία με την Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων – Διαχείρισης και Ανάπτυξης «Hydra Mare-D Α.Ε.» του Ομίλου «Apollo Capital Group», επενδυτή και συνέταιρό της.

    Ενδεικτικές για την οργή και την αποφασιστικότητα των αγροτών είναι η δήλωση των Βασίλη, Βαγγέλη, Αριστείδη και Αντώνη Δημαράκη και των Τάσου, Δημήτρη και Γιώργου Πλατανίτη από τους 34 ενοικιαστές – καλλιεργητές, παραλήπτες εξωδίκων.

    «Τούτη τη γη, την έχουμε ποτίσει με ιδρώτα και αίμα. Κάποιοι από μας τη δουλεύουν από μικρά παιδιά, όταν ήρθαμε εδώ, με τους βοσκούς-γεωργούς πατεράδες μας. Ηταν ενοικιαστές των εκτάσεων στο Μετόχι Ερμιονίδας, από το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου της Ιεράς Μητρόπολης Υδρας. Είμαι 54 ετών. Με διώχνουν. Πού να πάω; Τι να κάνω; Αυτοί στη μητρόπολη νομίζουν ότι η γη, που «ημερέψαμε», αξίζει χρυσάφι και μας αντιμετωπίζουν σαν κουνούπια!

    Ε, λοιπόν, αυτό τον πλούτο που νοίκιασαν παίρνοντας από την μπίζνα 4 εκατ. ευρώ, δεν τους τον χαρίζουμε. Θα παλέψουμε. Θα γίνει Κιλελέρ».

    Επενδύσεις

    Για να πάρουμε το νήμα από την αρχή, το 2006 η Εταιρεία «Hydra Mare-D Α.Ε.» του Σπ. Ρασόλυμου -μία εκ των 5 θυγατρικών του Ομίλου «Apollo Capital Group» (ασχολείται με Real Estate, επενδύσεις γης, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε Ελλάδα και εξωτερικό με υπεύθυνο τον κ. Κ. Ευσταθίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του), σχεδίασε να επενδύσει στο Μετόχι Ερμιονίδας και να συνεταιριστεί με τη μητρόπολη.

    Το θέμα έφεραν στη Βουλή με τρεις διαδοχικές ερωτήσεις τους (από 18/3/2009 μέχρι σήμερα) οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, Αντ. Σκυλλάκος, Δ. Μανωλάκου, Ν. Καραθανασόπουλος και Γ. Πρωτούλης, συνδυάζοντας τις «μπίζνες της Ι.Μ.Υδρας» με την υπόθεση Βατοπεδίου και τον ηγούμενο Εφραίμ.

    Κατά σύμπτωση, και ο μητροπολίτης Υδρας ονομάζεται Εφραίμ και για την ιδιοκτησία της έκτασης, στο Μετόχι Ερμιονίδας, γίνονται επικλήσεις αυτοκρατορικών εγγράφων, χρυσόβουλων σουλτάνων και τίτλων του 1743. (σ.σ. Η Ι.Μ. Υδρας για να έχει τα νώτα της καλυμμένα «περί των τίτλων κυριότητας» έχει πάρει γνωμοδότηση και από τη Νομική Υπηρεσία της Συνόδου). Βάσει του Συμφωνητικού Διακήρυξης, η μητρόπολη προτίθεται και να πουλήσει και να εκμισθώσει γη 32.148 στρεμ. στην «Hydra Mare-D Α.Ε.» για 30 χρόνια! (ΙΙ, παράγ. 4).

    (Σ.σ. Βάσει της κανονιστικής διάταξης 4/1969 αρ.3 «Περί εκμίσθωσης κτημάτων Εκκλησιαστικής περιουσίας», ο χρόνος μίσθωσης ορίζεται αρχικά 5 χρόνια και πέραν αυτής απαιτείται απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας [ΟΔΕΠ], που σήμερα έχει καταργηθεί και αντικατασταθεί από την ΕΚΚΟ. Αν αυτή η έγκριση δεν έχει ζητηθεί, η υπόθεση προκαλεί πολλές και διαφορετικές νομικές ερμηνείες).

    Στο συμφωνητικό μίσθωσης, τα όρια της έκτασης προσδιορίζονται από «κορυφογραμμές, οροπέδια μέχρι τη θάλασσα». Αναφέρεται επίσης ότι το «μετόχι διασχίζεται από ποτάμια και ρέματα, περιλαμβάνει καλλιεργούμενες εκτάσεις, περιβόλια, φρεάτια άρδευσης, γεωτρήσεις, ελαιώνες, βουνά και δάση, δασώδεις εκτάσεις, δημόσιους δρόμους (επαρχιακή οδός Ερμιονίδας-Γαλατά), αποβάθρες, αιγιαλό, έλη.

    Περιλαμβάνει τρεις ναούς (Αγίων Νικολάου, Χαραλάμπους και Βλασίου), κτίσματα παλιάς Μονής και οικία φύλακα». Οι δασικές εκτάσεις, αναφέρεται στη σύμβαση, «καταχωρήθηκαν νόμιμα στα βιβλία του δασονομείου Σπετσών – Ερμιονίδας (7.2.1892) περιερχόμενα στη Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Υδρας με τακτική και έκτακτο χρησικτησία, αφού σε αυτές ασκείται νομή συνεχώς και καλόπιστα από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα».

    Η «Hydra Mare-D Α.Ε.» πλειοδότησε μεταξύ τριών επενδυτικών κατασκευαστικών εταιρειών και ενός ιδιώτη από την περιοχή, κατέθεσε δε στη μητρόπολη 2.999.839,80 ευρώ και εγγύηση άλλα 999.946,60 ευρώ. Δηλαδή συνολικά περίπου 4 εκατ. ευρώ. Θα κατασκευάσει ξενοδοχειακά συγκροτήματα, αιολικά πάρκα και άλλες εγκαταστάσεις για τουριστικές δραστηριότητες, εκτός από χρήσεις ρυπαίνουσες το περιβάλλον και τη θάλασσα και κέντρα γυμνιστών (άρθρο 9§& 9.1).

    Στη σύμβαση, η μητρόπολη εκχωρεί τα δικαιώματα τον ενοικιαστών-αγροτών στην εταιρεία και ζητεί αναδρομικά από το 2007 με εξώδικα.

    Θέση Μητρόπολης

    Η «Ε» ζήτησε, δυο φορές προφορικά και με φαξ (17.9.2010), από τον νομικό σύμβουλο της «Hydra Mare-D Α.Ε.» Κων. Βλάχο τη νομική θέση της εταιρείας για τη σύμβαση και το μέλλον των καλλιεργητών. Μάλλον το φαξ… χάθηκε, γιατί μέχρι σήμερα απάντηση δεν λάβαμε.

    Φυσικά ζητήσαμε, τη θέση της μητρόπολης. Μας δέχθηκε ο πρωτοσύγκελος Ακίνδυνος Δάρδανος.

    «Ναι, έχουμε εκχωρήσει τα δικαιώματα των αγροτών στην «Hydra Mare-D Α.Ε.» για να μπει μια τάξη. Η εταιρεία προπλήρωσε σε μας τα μισθώματά τους και τώρα «τρέχει» για να εισπράξει από τους αγρότες όσα μας κατέβαλλε» Και συνέχισε:

    «Το 2001 άρχισαν τις καταπατήσεις. Ετσι, ο σεβασμιότατος σκέφθηκε την αξιοποίηση του κτήματος. Οι αγρότες πιστεύουν ότι η γη είναι δική τους. Δεν έχουν την αίσθηση ότι είναι ενοικιαστές. Υπολογίζουμε ότι έχουν γίνει 5.000 καταπατήσεις. Δεν σκοπεύουμε να τους εκδιώξουμε, αλλά και εμείς, ως εκκλησία, πληρώνουμε 20% εφορία.

    Εκεί, θα γίνουν εγκαταστάσεις αγρο-τουρισμού και αιολικά πάρκα. Η φορολογική μας ενημέρωση είναι άριστη. Εγώ, κοιμάμαι ήσυχος.

    Επιπλέον, δημοπρατήσαμε και νοικιάσαμε στον ιδιώτη Δημ. Παγάνη χώρο για πάρκινγκ και λιμενικές εγκαταστάσεις στο μετόχι, αντί 46.000 ευρώ.

    Από τα συνολικά χρήματα που πήραμε, περισσότερα από 600.000 ευρώ διατέθηκαν σε κοινωφελή έργα (γηροκομείο, κατασκηνώσεις, νοσοκομείο, έργα αναστηλώσεων,κ.λπ.). Στο τέλος του 2010 θα εκδοθεί λεπτομερής κατάλογος των έργων».

    Η άποψη του δήμαρχου Υδρας Κωνστ. Αναστόπουλου είναι: «Ναι, η μητρόπολη προσπάθησε να πουλήσει το μετόχι, έγινε κινητοποίηση και η μητρόπολη αναδιπλώθηκε και προχώρησε στην εκμίσθωση. Δεν ξέρω τι θέλει να κάνει στην περιοχή. Τα λεφτά που πήρε είναι πάρα πολλά. Θα ‘θελα να δρομολογήσει ένα «Σκάφος Πρώτων Βοηθειών για μεταφορά ασθενών». Και στις περασμένες εκλογές και τώρα, ο π. Ακίνδυνος κατέβασε υποψήφιο δήμαρχο – αντίπαλό μου, τον αρχιτέκτονα των έργων τους. Την απάντηση… έδωσαν οι Υδραίοι, ελπίζω και τώρα. Ο δεσπότης υποσχέθηκε ότι το 2007 θα συγκροτήσει τριμελή διαχειριστική επιτροπή. Περιμένω να τη δω. Συμπάσχω με τους αγρότες».

    Θέση Τσακίρη

    Υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής του μετοχίου, εφόσον δεν θίγει αναντικατάστατα στοιχεία του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής τάσσεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικολόγων Υδρας – υποψήφιος δήμαρχος, Μανόλης Τσακίρης.

    «Ανεξαρτήτως της έκβασης της επένδυσης», διευκρινίζει, «είμαστε υπέρ του να γίνει το ασφαλές λιμάνι στο μετόχι. Θα επιδιώξουμε δωρεάν πάρκινγκ για τους δημότες της Υδρας, όπως και δεξαμενή πετρελαιοειδών στα 1.000 μ. από τον αιγιαλό, γιατί ο αιγιαλός είναι δημόσια ιδιοκτησία».

    «Με το λιμάνι, το νησί θα εξασφαλίσει όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές, τουρισμό για ολόκληρο το χρόνο. Η κοινοπραξία των Υδραίων ναυτικών για τις θαλάσσιες μεταφορές από το μετόχι στην Υδρα θα εξασφαλίσουν χαμηλό εισιτήριο και σταθερό αριθμό διαδρομών.

    Επιδιώκουμε τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των αγροτών, διότι είναι εκεί πάνω από έναν αιώνα.

    Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 32.000, στρεμμάτων στο μετόχι είναι αρμοδιότητα άλλων. Αν έγιναν λάθη, επιζήμιες υπαναχωρήσεις των ενοικιαστών, ή από όπου αλλού, είναι θέμα των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών».

    Τι λένε οι αγρότες;

    «Ο πατέρας μου -αφηγείται ο Τάσος Πλατανίτης- ήρθε εδώ το 1952. Εγώ γεννήθηκα το 1956. Ηταν βοσκός και καλλιεργητής. Τότε, οι αγρότες δούλευαν με «μεσιακά». Υπήρχαν 10ετή συμβόλαια με τη μητρόπολη, με όρους, να φυτεύουμε ελιές για εξημέρωση του τόπου κ.λπ. Ετσι συνέχισαν μέχρι το 1982, εποχή που ο Ανδ. Παπανδρέου και ο Αν. Τρίτσης προσπάθησαν να ελέγξουν τη μοναστηριακή περιουσία. Ετσι η μητρόπολη αναγκαστικά νοίκιασε εκτάσεις στους ακτήμονες, με κανονικά συμβόλαια (1984).

    »Με τα συμβόλαια, πήραμε επιδοτήσεις από την ΕΟΚ, κάναμε εγγειοβελτιωτικά έργα. Είμαστε εντάξει με τις συμβατικές υποχρεώσεις, αλλά το 1992 τα συμβόλαια έληξαν. Ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης (ο σημερινός μητροπολίτης Υδρας Εφραίμ) έκανε τότε μια θεαματική κίνηση. Μηδένισε τα χρέη όσων δεν πλήρωναν και σύναψε νέα συμβόλαια. Ισως να ξύπνησε μέσα του το αριστερό παρελθόν του. Λένε εδώ ότι είχε πρωτοστατήσει στα γεγονότα της Νομικής. Η κίνησή του έδωσε ανάσα ζωής στους μικρο-καλλιεργητές που αδυνατούσαν να πληρώσουν».

    – Ηταν πολλοί αυτοί;

    «Είναι το 1/3. Συνταξιούχοι-αγρότες που φυτοζωούν. Παράγουν λίγο λάδι και καλλιεργούν κάνα στρέμμα με κηπευτικά για το χαρτζιλίκι τους», απαντά ο Βασ. Δημαράκης, ο «καπετάνιος» όπως τον αποκαλούν, 70άρης αγρότης-επιχειρηματίας, όπως και τα παιδιά και τα εγγόνια του, μετά τις πανεπιστημιακές τους σπουδές. Διαθέτουν ψυγεία, συσκευαστήριο συμφώνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. και τριαξονικά για τη μεταφορά των εμπορευμάτων στη Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών.

    «Εδώ εμείς στην αγροτο-επιχείρηση και πάλι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Μεσάζοντες και αγροτικές πολιτικές καταδικάζουν σήμερα τον αγρότη», λέει χαρακτηριστικά.

    Ο Γιώργος Πλατανίτης έχει μείνει στην κουβέντα για να προσθέσει: «Ολα πήγαιναν μια χαρά μέχρι το 2007. Μετά, έπεσε πολύ χρήμα, 4 εκατ. ευρώ. Ανοιξε η όρεξη στους παπάδες με την εμπλοκή της «Hydra Mare-D Α.Ε.» Παλαιότερα έρχονταν εδώ, τους δίναμε το ενοίκιο και προϊόντα από τη γη, πίναμε το κρασάκι μας και χωρίζαμε σαν φίλοι και συνεργάτες. Από τότε που έπεσε η «χαρτούρα» δεν θέλουν να μας ξέρουν. Μας αντιμετωπίζουν σαν πολυεθνική». *

  14. Ο/Η Μίνως Κουριακού λέει:

    https://orangespotters.blogspot.gr/2010/11/blog-post_07.html

    Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2010
    Ιερές μπίζνες…στο Μετόχι.

    Σημειώνουμε ότι δεν εχει γίνει η νομική διαδικασία αναγνώρισης της κυριότητας της μονής.
    και επίσης την ύπαρξη υγροβιότοπων στο παραλικαό μέτωπο της έκτασης που ισχυρίζεται
    η Μητρόπολη ότι της ανήκει.
    Θαν .Δημ.
    http://www.rizospastis.gr/story.do?id=5730953
    ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΥΔΡΑΣ
    Οι μπίζνες καλά κρατούν

    Πρόκειται για έκταση που η Μητρόπολη Υδρας θεωρεί δική της, επικαλούμενη υποτιθέμενα αυτοκρατορικά έγγραφα, χρυσόβουλα σουλτάνων και τίτλους του 1743. Η έκταση διασχίζεται από ποτάμια και ρέματα, περιλαμβάνει καλλιεργούμενες εκτάσεις, περιβόλια, ελαιώνες, δασώδεις εκτάσεις, βουνά, μία λίμνη, ενώ το παραθαλάσσιο μέτωπο φτάνει τα 1.000 στρέμματα!
    Η Μητρόπολη Υδρας, εκμεταλλευόμενη τη σιωπηλή υποστήριξη που λαμβάνει από διαδοχικές κυβερνήσεις και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προχώρησε την 1η Φλεβάρη του 2010, σε σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού με την εταιρεία «Hydra Mare «D»» εκχώρησης εκμισθωτικών δικαιωμάτων στις γεωργικές εκτάσεις που βρίσκονται εντός της παραπάνω έκτασης. Δηλαδή, τα ενοίκια που κατέβαλλαν μέχρι σήμερα οι 27 αγρότες της περιοχής στη Μητρόπολη, στο εξής θα καταβάλλονται στην παραπάνω εταιρεία.
    Στο συμβόλαιο αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί συνέχεια της δημοπρασίας που διενεργήθηκε στην Υδρα τον Απρίλη του 2008, η οποία προέβλεπε εκτός από τη μακροχρόνια μίσθωση και την πώληση μέρους της έκτασης στην ίδια εταιρεία. Εννοείται ότι το παραπάνω συμφωνητικό συνοδεύεται και από εξώδικα που στάλθηκαν σε όσους αγρότες χρωστούν ενοίκια στη Μητρόπολη, με τα οποία καλούνται να παραδώσουν πίσω τις εκτάσεις που καλλιεργούν εδώ και δεκαετίες.
    http://stamdamd.blogspot.gr/2014/09/blog-post_61.html

    Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014
    Το Μετόχι Θερμησίας Ερμιονίδας και η απόφαση των οργάνων της Δικαιοσύνης που συντάραξε το Λαό της Ερμιονίδας και ευρύτερα!!!
    e-mail στο blog…

    ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
    […] Καλούμε το λαό της Ερμιονίδος να μην επιτρέψει να προχωρήσει αυτό το σκάνδαλο, να υπερασπιστεί και να διεκδικήσει να παραμείνει αυτή η περιοχή δημόσια περιουσία του λαού κι όχι ιδιοκτησία της εκκλησίας, που την πουλάει σκανδαλωδώς σε μεγαλοεπιχειρηματίες…

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Όχι μόνο το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και η εκκλησία πουλάει δημόσια γη. Και φυσικά δικαιώνεται και στα δικαστήρια από την Ελληνική δικαιοσύνη.
    Ο λόγος για την απόφαση του μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κρανιδίου ότι η περιοχή ‘Μετόχι’ Ερμιονίδος δεν ανήκει στο δημόσιο λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων!
    Πρόκειται για έκταση που η Μητρόπολη Ύδρας θεωρεί δική της, επικαλούμενη υποτιθέμενα έγγραφα αυτοκρατορικά, χρυσόβουλα σουλτάνων και τίτλους του 1743.
    Η έκταση διασχίζεται από ποτάμια και ρέματα, περιλαμβάνει καλλιεργούμενες εκτάσεις, περιβόλια, ελαιώνες, δασώδεις εκτάσεις, βουνά , μια λίμνη ενώ το παραθαλάσσιο μέτωπο φτάνει τα 1000 στρεμ.
    Η μητρόπολη Ύδρας, με τη σιωπηλή υποστήριξη των κυβερνήσεων και υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ , προχώρησε το 2010, σε σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού με την εταιρία Ήydra Mare ‘D’ , εκχώρησης εκμισθωτικών δικαιωμάτων στις γεωργικές εκτάσεις που βρίσκονται εντός της παραπάνω έκτασης. Το συμβόλαιο προέβλεπε εκτός από τη μακροχρόνια μίσθωση και την πώληση μέρους της έκτασης στην ίδια εταιρεία.
    Εννοείται ότι το παραπάνω συμφωνητικό συνοδεύονταν από εξώδικα που στάλθηκαν σε όσους αγρότες χρωστούσαν ενοίκια στη μητρόπολη ,με τα οποία καλούνταν να δώσουν πίσω τις εκτάσεις που καλλιεργούσαν εδώ και δεκαετίες.

    Ο επιχειρηματικός όμιλος ‘Apollo Capital Group’,στον οποίο ανήκει και η παραπάνω εταιρεία, έχει σχεδιάσει επένδυση για την συγκεκριμένη περιοχή που περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων και θεματικού πάρκου οικοδομικής έκτασης 292.000μ2.
    Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , που όπως και σε άλλες περιπτώσεις αφήνουν άθικτο το καθεστώς με τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, και παραδίνουν φιλέτα δημόσιας γης στο κεφάλαιο για επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Καλούμε το λαό της Ερμιονίδος να μην επιτρέψει να προχωρήσει αυτό το σκάνδαλο να υπερασπιστεί και να διεκδικήσει να παραμείνει αυτή η περιοχή, δημόσια περιουσία του λαού κι όχι ιδιοκτησία της εκκλησίας που την πουλάει σκανδαλωδώς σε μεγαλοεπιχειρηματίες.

    τα Ματ υπερασπίζονται τη δημοκρατία Τους [2]

    Νόμιμη η παραχώρηση έκτασης στην Ερμιόνη από την Εκκλησία

    By Paratiritis-news.com / 5 years ago

    Νόμιμη η παραχώρηση έκτασης στην Ερμιόνη από την Εκκλησία
    Απολύτως νόμιμη είναι η παραχώρηση, από την Εκκλησία, έκτασης στην περιοχή της Ερμιόνης σε ιδιωτική τουριστική εταιρεία, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη. Το έγγραφο διαβιβάστηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς απάντηση ερώτησης τεσσάρων βουλευτών του ΚΚΕ, οι οποίοι καταγγέλλουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας, στην περιοχή «Μετόχι Θερμησίας Ερμιονίδας».

    Προς απάντηση της ερώτησης, ο υπουργός Παιδείας επικαλείται την ενημέρωση από τη Μητρόπολη, σύμφωνα με την οποία η παραχώρηση έκτασης ακίνητης περιουσίας του Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην εταιρεία HYDRA MARE D ΑΕ έγινε με βάση το άρθρο 16 του Κανονισμού 8/1979 της Εκκλησίας της Ελλάδος «Περί μισθώσεων και εκποιήσεων» και κατ΄εξουσιοδότηση των διατάξεων των άρθρων 1, 36 και 51 του Ν. 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

    Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Πρωτούλης και Νίκος Καραθανασόπουλος, που υπογράφουν την ερώτηση, έχουν καταγγείλει ότι η παραχώρηση έκτασης «φιλέτο» στην εταιρεία HYDRA MARE D ΑΕ του επιχειρηματικού ομίλου Apollo Capital Group και άλλους τουριστικούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, είναι σε βάρος της δημόσιας-λαϊκής περιουσίας. Οι βουλευτές έχουν επίσης καταγγείλει προκλητικές «επιχειρηματικές δραστηριότητες» της Μητρόπολης στην περιοχή- την οποία χαρακτηρίζουν «φιλέτο»- που εκτείνεται από τον αιγιαλό μέχρι τις παρυφές των βουνών απέναντι από την Ύδρα και επιπλέον κάνουν λόγο για «σοβαρό σκάνδαλο καταπάτησης»

  15. Ο/Η Ντένης ο τρομερός λέει:
  16. Ο/Η του κώλου λέει:

    http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341441809-44341441809

    Τα Θρησκευτικά πιο σημαντικά από την Ιστορία…

    Οι βαρύγδουπες εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για «κατάργηση των Πανελλαδικών» κατέληξαν στη μετονομασία τους σε «απολυτήριες» και κάποιες αλλαγές με πιο αξιοσημείωτη τα υποχρεωτικά μέχρι τέλους Θρησκευτικά. Ναι, το σχολείο γίνεται πιο «εύκολο». Αλλά αυτό ποτέ δεν είναι προς όφελος των αδυνάμων

    Μάρνυ Παπαματθαίου
    8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017, 07:30

  17. Ο/Η ΚΔ λέει:

    Περονόσπορος που έφερε την ερήμωση στο Σαλάντι

  18. Ο/Η του κώλου λέει:

    Γαβρόγλου: Συγκλονιστικός καπετάνιος ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ

    Γαβρόγλου: Συγκλονιστικός καπετάνιος ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ
    Δημοσιεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 από Angel

  19. Παράθεμα: Ο Υπουργός του Κατακώλου… | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  20. Ο/Η Left λέει:

    https://iskra.gr/%CE%B8%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%BB/?fbclid=IwAR2x9C71I_0bVmmLDwi1BAXnGuXKp02ZQoGu-gPSUuggEMDHWs6EzhNdP3c

    Θα τιμήσει κι άλλους κατοχικούς δωσίλογους ο Γαβρόγλου;
    Από Γ.Α. – 19/05/2019

    Το ξέραμε πως ο πανεπιστημιακός υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου συμμετέχει εδώ και χρόνια στη Διοίκηση του Ιδρύματος Λάτση. Τον είδαμε, μάλιστα, να παραβρίσκεται και στις εκδηλώσεις που έγιναν πριν μερικούς μήνες, όταν με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το λιμάνι του Κατάκολου Ηλείας μετονομάστηκε σε λιμάνι Γιάννη Λάτση.

    Προς τιμή του κατοχικού δωσίλογου, που ξεκίνησε από κει τη μαυραγορίτικη δραστηριότητά του, η οποία αποτέλεσε την αφετηρία για την ανάδειξή του σε μεγαλοεφοπλιστή.

    Μόνο που ο Κώστας Γαβρόγλου δεν έμεινε στις τιμές προς τον Λάτση. Που συνέπεσαν, μάλιστα, με την παραχώρηση στον γιο του κατοχικού δωσίλογου του Ελληνικού, για την οικοδόμηση καζίνο και άλλων αντίστοιχων χώρων… πολιτιστικής αναγέννησης.

    Όπως μάθαμε, πολύ πρόσφατα και συγκεκριμένα με την με την υπ’ αριθμό Φ10/16286/Δ1 υπουργική απόφαση που υπογράφει ο ίδιος και που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 796 τεύχος Β της 7ης Μαρτίου 2019, ο Γαβρόγλου έδωσε στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Κίου στην Αργολίδα το όνομα ενός ακόμη κατοχικού δωσίλογου.

    Πρόκειται για τον Απόστολο Πεζά, ο οποίος επί Κατοχής ανέλαβε την εξόρυξη λιγνίτη στην Καλογρέζα της Νέας Ιωνίας Αττικής. Έχοντας τεθεί στην υπηρεσία των Γερμανών κατακτητών, ο Πεζάς πρωτοστάτησε στο Μπλόκο της 15ης Μαρτίου 1944, όταν 22 εργάτες των λιγνιτωρυχείων εκτελέστηκαν από ταγματασφαλίτες.

    Έχοντας καταδικαστικές αποφάσεις για δωσιλογισμό από τα μετακατοχικά δικαστήρια, ο Απόστολος Πεζάς συνέχισε μετά το 1945 τις οικονομικές του δραστηριότητες στο εξωτερικό, αναδεικνυόμενος κι αυτός, όπως και ο Λάτσης, σε έναν από τους σημαντικούς εφοπλιστές.

    Μετά θάνατον και με απόφαση ενός υπουργού Παιδείας που εμφανίζεται ως “αντιφασίστας” και “αριστερός”, το όνομα του Απόστολου Πεζά δίνεται σε δημοτικό σχολείο. Όπως φαίνεται, ο βίος και η πολιτεία του δωσίλογου εγκληματία μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για τους μικρούς μαθητές.

    Δεν νομίζει πως το ‘χει παραξηλώσει ο Κώστας Γαβρόγλου; Δεν νομίζει η κυβέρνηση πως οφείλει μια εξήγηση για την προκλητική δραστηριότητα του υπουργού Παιδείας; Σχεδιάσει να τιμήσει κι άλλους κατοχικούς δωσίλογους ο υπουργός του Τσίπρα;

  21. Παράθεμα: Ενθρονη Πνευματικη Ηγεσια . | Παραθυρο στον Κοσμο

  22. Ο/Η Lawyer λέει:

    Ομόφωνα

    https://www.tovima.gr/2019/10/31/society/edad-katadiki-tis-elladas-gia-ton-tropo-apallagis-apo-ta-thriskeytika/

    ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Ελλάδας για τον τρόπο απαλλαγής από τα Θρησκευτικά

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρεί ότι το σύστημα για την εξαίρεση μαθητών από το θρησκευτικά παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, καθώς οι γονείς απαιτείται να υποβάλλουν επίσημη δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν ότι τα παιδιά τους δεν είναι ορθόδοξα
    ΤοΒΗΜΑ Team
    31.10.2019, 15:52

    «Χαστούκι» αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Ελλάδα,

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι υπάρχει παραβίαση του Άρθρου 2 του Πρωτοκόλλου 1 (δικαίωμα στην εκπαίδευση) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ερμηνευόμενη υπό το πρίσμα του άρθρου 9 (ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας).

    Σύμφωνα με τους δικαστές, οι αρχές δεν έχουν το δικαίωμα να υποχρεώνουν τα πρόσωπα να αποκαλύπτουν τις πεποιθήσεις τους. Ωστόσο, το σύστημα απαλλαγής εξαίρεσης παιδιών από μαθήματα θρησκευτικών απαιτεί από τους γονείς να υποβάλλουν επίσημη δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν ότι τα παιδιά τους δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Κάτι τέτοιο, θεωρούν οι δικαστές, επιβαρύνει αδικαιολόγητα τους γονείς που καλούνται να αποκαλύψουν πληροφορίες από τις οποίες θα μπορούσε να συναχθεί ότι αυτοί και τα παιδιά τους είχαν ή δεν είχαν συγκεκριμένη θρησκευτική πίστη.

    Μάλιστα, το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους γονείς από την υποβολή αίτησης απαλλαγής, ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτών που προσέφυγαν στο Στρασβούργο, που ζουν σε μικρά νησιά, η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού πιστεύει σε συγκεκριμένη θρησκεία και ο κίνδυνος στιγματισμού είναι πολύ υψηλότερος.

    Το χρονικό
    Οι προσφεύγοντες ήταν πέντε Έλληνες, γονείς και παιδιά, που μένουν στη Μήλο και τη Σίφνο. Με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα και άλλα νομοθετικά κείμενα, η θρησκευτική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Τον Ιούλιο του 2017, οι προσφεύγοντες ζήτησαν από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο να ακυρώσει δύο πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις για το σχολικό έτος 2017-2018. Την εποχή εκείνη, το ένα από τα παιδιά φοιτούσε στην τρίτη γυμνασίου στη Μήλο, ενώ το άλλο στην τετάρτη δημοτικού στη Σίφνο.

    Οι προσφεύγοντες είχαν ζητήσει να εξεταστεί η υπόθεσή τους με τη διαδικασίας του κατεπείγοντος, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε, λόγω έλλειψης σημασίας.

    Επίσης, το δικαστήριο ουδέποτε αποφάνθηκε επί της υπόθεσης, καθώς η αρχική ακρόαση είχε αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο του 2018, οπότε και το σχολικό έτος είχε ολοκληρωθεί.

    (…….)

    Το Ευρωπαίκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα να καταβάλλει 8.000 ευρώ στους πρώτους τρεις προσφεύγοντες και το ίδιο ποσό, από κοινού, προς τον τέταρτο και τον πέμπτο. Επίσης, επιδίκασε 6.566,52 ευρώ στους πρώτους τρεις προσφεύγοντες για δικαστική δαπάνη.

  23. Ο/Η Γυμνιστής λέει:


    Σαλάντι Ξενοδοχείο Γυμνιστών. Τα λεηλατημένα Σόδομα και Γόμορρα της Ελλάδας.
    40.545 προβολές•1 Μαρ 2019

    https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/5789136/to-xenodocheio-poy-kapoioi-charaktirisan-ta-sodoma-kai-gomorra-tis-elladas
    04/01/2020

    Το ξενοδοχείο που κάποιοι χαρακτήρισαν «τα Σόδομα και Γόμορρα της Ελλάδας»
    Η επιχειρηματική κίνηση που ήταν μπροστά από την εποχή του

    Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι δεν συμβάδιζε με τις τεχνολογικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις του δυτικού κόσμου. Πάντα ακολουθούσε. Αυτό σημαίνει ότι διάφορες μόδες ήρθαν σχετικά αργά στην ελληνική κοινωνία.

    Την δεκαετία του ’80 η χώρα εντάχθηκε στην ΕΟΚ και έκανε βήματα προς τον «εξευρωπαϊσμό» της. Σε διάφορα επίπεδα. Σε θέματα ηθών και νοοτροπίας, παρέμενε πολύ πίσω. Κάτι που μπορούμε να πούμε ότι ισχύει, σε μικρότερο βαθμό, μέχρι και σήμερα.

    Οι φιλόδοξες επιχειρηματικές κινήσεις ήταν ευπρόσδεκτες. Ειδικά στην επαρχία. Αρκεί να μην χαλούσαν το δίπτυχο της «τάξης και της ηθικής». Αυτό το αντιλήφθηκε και ένας επιχειρηματίας που είχε την τρομερή ιδέα να μετατρέψει το ξενοδοχείο του σε κέντρο γυμvιστών. Και όλα αυτά στις αρχές της εν λόγω δεκαετίας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Το πλάνο για το πώς θα λειτουργούσε το «Ακτή Salanti» ήταν αρκετά φιλόδοξο και αρκετά μπροστά για την εποχή του. Παρόλες τις προθέσεις και τα πλάνα που δεν έμειναν επί χάρτου, η μονάδα δεν κατάφερε να μακροημερεύσει.

    Η περιοχή που μετατράπηκε σε πόλο έλξης γυμνιστών από όλο τον κόσμο
    Το θέρετρο Ακτή Salanti, μέσω του οποίου η ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας στην Αργολίδα μετατράπηκε σε πόλο έλξης τουριστών, που συνέρρεαν από όλη την Ευρώπη, δεν ήταν ένα απλό ξενοδοχείο.

    Το «Σαλάντι» στην ομώνυμη ακτή στο Κρανίδι γίνεται αρκετά γρήγορα γνωστό στην Ελλάδα και η φήμη του και η πελατεία του ξεπερνά τα εγχώρια σύνορα. Το περιβάλλον ονειρικό: Πλούσια βλάστηση, υπέροχη παραλία, καταγάλανα νερά. Και το βασικότερο; Το ξενοδοχείο βρισκόταν 5 χλμ. μακριά από το κοντινότερο χωριό, τους Δίδυμους. Και αυτό ήταν κρίσιμο για δύο λόγους. Αρχικά οι υπεύθυνοι της μονάδας δεν ήθελαν να υπάρχει γειτνίαση των γυμνιστών με τους κατοίκους, ενώ ήθελαν και οι πελάτες να μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους, όπως ήθελαν, μακριά απόν αδιάκριτα βλέμματα.

    Το ξενοδοχείο δεν ήταν ένα απλό κέντρο γυμvιστών, αλλά μιας πλήρης τουριστική μονάδα. Οι υπηρεσίες που παρείχε ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους.

    Ήταν pet friendly, ενώ ο όρος «προσβασιμότητα ΑμΕΑ» δεν ήταν άγνωστος. Οι εγκαταστάσεις του Ακτή Slanati ήταν απλά εκτός ανταγωνισμού.

    Οι επισκέπτες μπορούσαν να απολαύσουν αθλητικές δραστηριότητες στα γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ακόμη και μίνι γκολφ! Φυσικά, υπήρχε πισίνα με pool bar, για εκείνους που δεν προτιμούσαν την θάλασσα, ενώ όσοι για κάποιο λόγο έπρεπε ή ήθελαν να μείνουν στα δωμάτιά τους, γνώριζαν ότι εκείνα ήταν πλήρως εφοδιασμένα με τηλεόραση, ψυγείο, κλιματισμό. Σε αυτό το σημείο αξίζει να θυμίσουμε ότι την περίοδο που δημιουργήθηκε τ ξενοδοχείο, τίποτα από τα παραπάνω δεν ήταν αυτονόητο

    Επιπλέον οι ιδιοκτήτες είχαν την πρόνοια να φτιάξουν και άλλους χώρους ικανούς να φιλοξενήσουν συνέδρια ή ακόμη και να καλύψουν επαγγελματικές ανάγκες των επισκεπτών, προσφέροντάς τους παροχές για επικοινωνία με τους χώρους εργασίας τους πίσω στις πατρίδες τους ή και υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.

    Η πρωτοποριακή μονάδα που πολεμήθηκε

    Επιχειρηματικά η μονάδα μπορούσε να καλύψει όλες τις ανάγκες των επισκεπτών της. Είτε αυτές αφορούσαν την ησυχία και τον γυμνισμό είτε επαγγελματικούς σκοπούς. Στην αρχή το επιχειρηματικό πλάνο είχε θριαμβεύσει. Η κοινότητα των γυμvιστών της Ευρώπης μετέτρεψε την Ερμιονίδα σε στέκι της. Οι τοπικές κοινωνίες καθώς και… σύλλογοι ηδονοβλεψιών είχαν άλλες βλέψεις.

    Όπως αναφέρει ο Τύπος της εποχής, όταν το νέο για την άφιξη των γυμνιστών διαδόθηκε, οι ηδονοβλεψίες έβαλαν την περιοχή στο στόχαστρο και οργάνωναν εκδρομές στην Ερμιόνη.

    Τα ρεπορτάζ της εποχής μάλιστα αναφέρουν ότι στην Κυψέλη είχε την έδρα του σύλλογος που ονομάζονταν «ΣΗΚ» δηλαδή Σύλλογος Ηδονοβλεψιών Κυψέλης. Αυτό δεν μπορούσε να το σηκώσει η τοπική κοινωνία. Ούτε η τοπική Μητρόπολη.

    Οι ντόπιοι ξεσηκώθηκαν κατά της μονάδας και της πελατείας της, θεωρώντας πως οι Ευρωπαίοι επισκέπτες ήταν ελαφρών ηθών και αποτελούσαν ηθικό κίνδυνο για την τοπική κοινωνία. Μάλιστα το ξενοδοχείο είχε αποκτήσει το όνομα «τα Σόδομα και Γόμορρα της Ελλάδας». Τα οποία ο τοπικός Τύπος έγραφε ότι «συνέβαιναν κάτω από τη μύτη τους».

    Ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους, με συλλαλητήρια και πορείες που κατέληγαν μέχρι και την είσοδο του ξενοδοχείου. Οι διαμαρτυρίες και ο πόλεμος μέσω ανακοινώσεων και εφημερίδων είχε τεράστιο κόστος για την επιχείρηση. Αλλά και για την τοπική κοινωνία εν τέλει.

    Ο «ιερός πόλεμος» της Εκκλησίας ήταν νικηφόρος. Δεν ήταν λίγες οι φορές που γυμνιστές είχαν έρθει στα χέρια με κατοίκους παρακείμενων περιοχών. Ενώ έχει καταγραφεί γλαφυρά και η προσπάθεια διαδήλωσης τον Ιούλιο του 1980, να περικυκλώσει το ξενοδοχείο από θάλασσα και στεριά με τους συγκεντρωμένους να κραδαίνουν σημαίες και λάβαρα.

    Η μονάδα σταδιακά σταμάτησε να είναι το ίδιο θελκτική για το κοινό στο οποίο απευθυνόταν αρχικά. Άλλωστε, δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος θα πλήρωνε αδρά για να έχει την ησυχία του στις διακοπές του (ντυμένος ή όχι) που θα ήθελε κραυγές, οχλαγωγία και κατάρες για το πώς ζει τη ζωή του.

    Ένα λεηλατημένο κουφάρι
    Το παράδειγμα του ξενοδοχείου «Σαλάντι» είναι χαρακτηριστική περίπτωση επιχειρηματικής ιδέας στην Ελλάδα που ευδοκίμησε αλλά δεν θριάμβευσε για καθαρά μη εμπορικούς και εξωγενείς παράγοντες.

    Το κατάλυμα που τάραξε τα νερά πριν από σχεδόν 40 χρόνια, δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει ξανά ποτέ. Το λουκέτο δεν άργησε να μπει στο ξενοδοχείο, το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του επ’ αόριστον.

    Μετά το λουκέτο πολλοί κάτοικοι που ήταν μπροστάρηδες στις διαδηλώσεις, αναθεώρησαν, καθώς διαπίστωσαν ότι τα «Σόδομα και τα Γόμορρα» ήταν μια σημαντική πηγή εσόδων για ολόκληρη την περιοχή.

    Δείτε το βίντεο από το κουφάρι του ξενοδοχείου από την ομάδα Up Drones.

    Λίγο καιρό μετά το οριστικό λουκέτο το κτίριο του Salanti έμεινε έκθετο σε πλιάτσικα και λεηλασίες. Λεηλατημένο, με σπασμένα τζάμια και ξηλωμένα μάρμαρα, με τις εγκαταστάσεις του να τις τρώει ο χρόνος, στέκει εκεί για να θυμίζει μία, όχι και τόσο, λαμπρή ιστορία της Ελλάδα.

    45 σχόλια αναγνωστών

    ΚΡΙΜΑ
    ΤΡΙΤΗ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020, 16:04
    Το 1991 ετυχε να κανω εκει μια βδομαδα διακοπες…αν και φαινοταν λιγο παραμελημενο παρολαυτα το ξενοδοχειο διατηρουσε μια λαμψη αιγλη καινοτομια μεγεθος που σε εντυπωσιαζε κ οχι μονο…Σε εβαζε σε σκεψεις λοιπον πως ποιος ποτε χτιστηκε…υποψην οτι διεθετε κ μπαγκαλοους πανεμορφα σπιτακια μεσα στο δασος, ενα πολυ ομορφο θεατρο τυπου επιδαυρος σε πιο μικρο…εκανα λοιπον καποιες ερωτησεις στην περιοχη κ εμαθα οτι χτιστηκε την εποχη της χουντας απτον Πατακο κ ηταν το τουριστικο του θερετρο…κατοπιν βεβαια περασς στα χερια του επιχειρηματια οπο κ η συνεχεια ειναι γνωστη με τους συνηθεις υποπτους υπερμετρης χαζομαρας στον εγκεφαλο γνωστοι κ ως πιστοι σε μια θρησκεια (χριστιανοι κ οχι μονο).-

    Bazjotopoulos
    ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020, 3:14
    Υπαρχει κατι ποιο χυδαιο απο την υποκρισια της εκκλησιας;

    Γιωργος 003
    ΣΑΒΒΑΤΟ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020, 7:23
    Η υποκρισια σε ολο της το μεγαλειο.Θυμίζει εντονα μεσαίωνα και καθολικισμο.Και ποιος τους ειπε οτι τους χρειαζόμαστε; Μονο καποιες και κάποιοι υπεργηροι που νιώθουν να πλησιαζει το τελος τους.Ξυριστε τους τους ηλιθιους επιτελους

    ………………….

  24. Ο/Η του Γαβρόγλου λέει:

    Διορισμένος από Γαβρόγλου ο Κ. Καλέμης που εξαπέλυσε ρατσιστικά σχόλια κατά Αντετοκούμπο
    ο Κωνσταντίνος Καλέμης είναι καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στέλεχος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, ενώ στο προφίλ του Linkedin δηλώνει σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας στον τομέα της Εκπαίδευσης Προσφύγων. Πρώην.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.