Χρηματοδότηση Ευρ. Ένωσης: Επέκταση βιολογικού καθαρισμού λυμάτων Γαζίου Ηρακλείου

[Προϋπολογισμός: €8.976.000]

Βιολογικός Καθαρισμός Γαζίου, Ηράκλειο Κρήτης

Επέκταση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του Ηρακλείου Κρήτης, προκειμένου να δεχθεί τα λύματα του οικισμού Γαζίου, με σημερινό πληθυσμό αιχμής 14.200 ισοδύναμους κατοίκους. Το έργο περιλαμβάνει φρεάτιο τροφοδοσίας, μονάδα λεπτοκοσκίνισης λυμάτων, μονάδα βιολογικής βαθμίδας, απολύμανση, πάχυνση – αφυδάτωση ιλύος, σύστημα αυτόματου ελέγχου, βοηθητικά έργα υποδομής. Η νέα μονάδα χρησιμοποιεί την τεχνολογία των βιοαντιδραστήρων μεμβρανών (MBR), με μεμβράνες υπερδιήθησης κοίλης ίνας. Στο έργο περιλαμβάνεται η δοκιμαστική λειτουργία και η εκπαίδευση προσωπικού (ΔΕΥΑ Ηρακλείου). Ένα τμήμα της εκροής (περίπου 2.000-2.500 m3 ημερησίως) χρησιμοποιείται ήδη για άρδευση αμπελώνων και ελαιώνων στην ευρύτερη αρδευτική περιοχή του οικισμού του Προφήτη Ηλία (γεωργικού οικισμού στα νότια του Ηρακλείου).

Οφέλη: Η ΕΕΛ Ηρακλείου, που λειτουργεί από το 1996, σήμερα εξυπηρετεί συνολικά 170.000 ισοδύναμους κατοίκους και 30.000 m3 λυμάτων/ημέρα. Με το έργο της επέκτασης–αναβάθμισής της αυξήθηκε η ημερήσια δυναμικότητα σε 36.000 m3 λυμάτων/ημέρα. Η ΕΕΛ Ηρακλείου έτσι, εξυπηρετεί τα οικιστικά συγκροτήματα του καποδιστριακών Δήμων Ηρακλείου και Ν. Αλικαρνασσού, του οικισμού Γαζίου (συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων και όλης της παράκτιας ζώνης από τα Λινοπεράματα έως το Αεροδρόμιο).

ΕΣΠΑ. Η λογική είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων (συνήθως πάνω από 80%) και χρηματοδοτούνται έτσι τα προγράμματα αυτά (έργα, καινούριες επιχειρήσεις, σεμινάρια, κλπ).
Το υπόλοιπο καλύπτεται από το κράτος-μέλος. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν απαιτείται ίδια συμμετοχή (δηλαδή παρέχεται το 100% των χρημάτων από το ΕΣΠΑ και το κράτος δεν πληρώνει τίποτα).

espa

Διαβάστε όλες τις δημοσιεύσεις μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση

This entry was posted in EU. Bookmark the permalink.

1 Responses to Χρηματοδότηση Ευρ. Ένωσης: Επέκταση βιολογικού καθαρισμού λυμάτων Γαζίου Ηρακλείου

  1. Ο/Η Frixos λέει:

    Κυριε Ροϊδη,
    ειστε αξιεπαινοι για τις αναρτησεις σας σχετικα με την χρηματοδοτηση σημαντικων εργων στην Ελλαδα απο την ΕΕ.
    Υπαρχουν αδαεις που δεν τα γνωριζουν και αλλοι καφροι που τα γνωριζουν αλλα προτιμουν να να ζουν με τα σκατα μεσ΄τα μουτρα τους παρα με τον …ανθελληνα Σόιμπλε!
    Προκειται για εργα (και οχι λογια) που αφορουν αμεσα τη βελτιωση της ζωης των ανθρωπων σε αυτη τη χωρα.

    ΥΓ
    Μολις διαβασα τη χολερικη αναρτηση της Αφροδιτης Μανου για τον Σόιμπλε. Ειναι απιστευτη η μαυριλα που κρυβουν μεσα τους καπιοι ανθρωποι που μεχρι προσφατα φανταζαν απο αδιαφοροι εως συμπαθεις, καθως κατω την πιεση που ασκει η κριση διερραγη καθε στοιχειωδης επαφη με τη λογικη και βουλιαζουν στην αθλιοτητα.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.