Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και οι ταυτότητες του Χριστόδουλου

[Μια αφύσικη συμμαχία χωρίς αρχές]

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Αμέσως μετά τις εκλογές του 2000, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος δήλωσε το αυτονόητο, πως δηλαδή το θρήσκευμα αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και η αναγραφή του στην αστυνομική ταυτότητα έρχεται σε αντίθεση με νόμο που ίσχυε από το 1997. Να σημειώσω εδώ πως η πίστη των Χριστιανών εκδηλώνεται μέσα από τα έργα τους, γιατί όπως λέει ο αδελφόθεος Ιάκωβος «πίστις χωρίς των έργων νεκρά εστίν». Όχι μόνο λοιπόν με αναγραφή στις ταυτότητες δεν πρέπει να ευτελίζεται η πίστη, αλλά ούτε και με δημόσιες προσευχές, που τόσο τις συνηθίζουν οι υποκριτές με τα επιδεικτικά τους σταυροκοπήματα για ψύλλου πήδημα: «όταν προσεύχη ουκ έση ώσπερ οι υποκριταί ότι φιλούσιν εν ταις συναγωγαίς και εν ταις γωνίαις των πλατειών εστώτες προσεύχέσθαι όπως αν φανώσιν τοις άνθρώποις». Τα όσα επακολούθησαν μετά την φαρισαϊκή επινόηση του Χουντόδουλου, θύμισαν την παράνοια μιας τριτοκοσμικής κατάστασης.

Η υπόθεση των ταυτοτήτων, απέδειξε πως ένας δημαγωγός μπορεί να δημιουργήσει ζήτημα εκ του μη όντος, ξεσηκώνοντας τα στίφη των αφελών, των αμαθών και των πονηρών σε πόλεμο κατά των ανεμόμυλων. Οι «Χριστιανοί» της κρατικής και εθνικής Εκκλησίας της Ελλάδας, που τίποτα από τις πράξεις τους δεν έδειχνε αυτήν τους την ιδιότητα, θέλησαν να φαίνονται τέτοιοι μέσω της αστυνομικής ταυτότητας. Είχαν την ελπίδα πως ο θυρωρός του Παραδείσου θα αγνοούσε τις αθλιότητες του βίου τους και θα τους επέτρεπε την είσοδο βασιζόμενος στην βεβαίωση του Χωροφύλακα. Η παραπομπή, μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ το 2004,  της υπόθεσης από τον εμπνευστή της Χριστόδουλο και από τον αρχηγό της σημερινής καραμανλικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, τον σύζυγο της ιατρού (εκ νηπιαγωγών), στις ελληνικές καλένδες, απέδειξε τα κίνητρά τους. Η κραυγαλέα απάτη που διέπραττε ο Καραμανλής τζούνιορ, όταν έσπευδε συν γυναικί να υπογράψει κάτω από τις κάμερες, θεωρήθηκε απόλυτα φυσιολογική και δεν προκάλεσε σοβαρή αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ ή την Αριστερά που δεν μπήκαν στον κόπο να τον ξεμπροστιάσουν όταν ως πρωθυπουργός παραβίασε τόσο πρόστυχα την ίδια την υπογραφή του. Ούτε δημοψήφισμα διεξήγαγε, ούτε τον νόμο άλλαξε και κανείς από τα εκατομμύρια των ενυπόγραφα δηλωμένων πιστών δεν διαμαρτυρήθηκε

Αν αυτοί (μερικοί από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΝ κυρίως) που τόσο ατελέσφορα υπερασπιζόντουσαν με μισόλογα τις άθρησκες ταυτότητες (μερικοί δήλωναν και «πιστοί»), αποφάσιζαν να πουν τι υπέστησαν από την Ορθοδοξία οι αντίπαλοί της, θα μετέφεραν την συζήτηση επί της ουσίας. Χρειαζόταν όμως αρετή και τόλμη. Θα μπορούσαν, αν παρακολουθούσαν τα διεθνή γεγονότα, που στην Ελλάδα αποσιωπούνται,  να επικαλεστούν την θυσία του Καθολικού επισκόπου του Φαιζαλαμπάντ Ιωάννη Ιωσήφ (βλ. «Religion to be named on national id card minorities protest change…» & «Remembering Bishop John Joseph of Pakistan»).Ο Πακιστανός Ιεράρχης αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε τον Μάη του 1998 διαμαρτυρόμενος για την υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος που πέτυχαν οι χριστοδουλικοί του Πακιστάν να ψηφιστεί το 1992, επιδεινώνοντας έτσι την καταπίεση της  καθολικής μειονότητας και για τον νόμο περί βλασφημίας που είναι πολύ αυστηρότερος ακόμη κι από από αυτόν που με επιμονή διατηρεί το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ (και εφαρμόστηκε για τελευταία φορά με απαίτηση του χιτλερικού Χρήστου Παππά) και έχει γίνει αφορμή για θανατικές εκτελέσεις πολλών χριστιανών. Με την ευκαιρία, παραπέμπω και στη δήλωση του δικηγόρου Χ.Γραμματίδη του νεαρού που καταδιώχτηκε τόσο άδικα και τελικά «απαλλάχτηκε» με το εφεύρημα της παραγραφής: ««Οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα

Συγκέντρωση κατά των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων με τον Ναζιστή Χ. Παππά (7.2.2016).

περί προσβολής των θείων περιορίζουν αθέμιτα την ελευθερία της έκφρασης και πρέπει να καταργηθούν….η κυβέρνηση δεν πρέπει μετά από αυτήν την ευτυχή κατάληξη να θεωρήσει ότι απαλλάχθηκε από την ευθύνη να καταργήσει τα άρθρα αυτά» (3.3.2017, Γ.Μπασκάκης, «Εφ.τ.Συντακτών»).

Εκτός από το μέγιστο μέρος της ΝΔ (όχι η Ντόρα και ο Κυριάκος, ούτε η Μαριέτα Γιαννάκου, ο Σπηλιωτόπουλος και ο συνεργαζόμενος Στ.Μάνος), τα κόμματα «Χρυσή Αυγή», «Πρώτη Γραμμή», «Ελληνικό Μέτωπο», «Εθνική Συμμαχία» του εκβιαστή Γρηγόρη Μιχαλόπουλου, «Λάος», «Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας», το κίνημα Χουντόδουλου το στήριξαν και προσωπικότητες όπως η Μοσχολιού η Άντζελα Δημητρίου, οι Κοινούσης και Γκλέτσος (αργότερα ανένηψε και προσεχώρησε στο ΚΚΕ), η θεούσα Λουκά, η Δήμητρα Λιάνη και η Ζωζώ Σαπουντζάκη.  Το Αγγλικό περιοδικό «New Statesman», δημοσιεύσε τότε σε ανταπόκριση: «Οι Έλληνες Αγιατολάχ έχουν τρελαθεί» («Ελευθεροτυπία», 24-8-2000). Από το πλήθος των αντιδράσεων ξεχωρίζω αυτήν του Δ.Καστάνια, πολίτη του κόσμου, πολεμιστή του «Αβέρωφ» και του «Κουντουριώτη», ταξιδευτή σε 30 χώρες της Ασίας και της Αφρικής, μάχιμου στελέχους των «Γιατρών χωρίς σύνορα» και της «SOS παιδί», ο οποίος αρνήθηκε -μόνος μεταξύ των πολλών-να πάρει τον Οκτώβριο του 2002 το μετάλλιο που ο Χουντόδουλος έδωσε σε επιζώντες Αιγυπτιώτες πολεμιστές: «..είχαμε φίλους και γειτόνους, Αιγύπτιους, Ιταλούς, Ισραηλίτες, Γάλλους, Άγγλους, Λιβανέζους, Ινδούς, Κινέζους……Μάθαμε να ξεχωρίζουμε τον άνθρωπο……Είναι μια διαμαρτυρία στο αίτημά σας όσον αφορά τη διάκριση των ανθρώπων, με την εγγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Θα επρόδιδα τον εαυτό μου» («Κ.Ελευθεροτυπία», 3-11-2002).

Ο Κώστας Μητσοτάκης, διέπραξε το βαρύτατο ατόπημα να συνταχθεί με το συρφετό των «Χριστιανών» της αστυνομικής ταυτότητας. Αν για τον μικρό Καραμανλή η πράξη αυτή ήταν απόλυτα σύμφυτη με την λαϊκοδεξιά πολιτική του αντίληψη, στην περίπτωση του Μητσοτάκη, δεν αντιστοιχούσε ούτε στην πολιτική του πορεία, ούτε στη φιλελεύθερη αστική του ιδεολογία, ούτε στην προσωπικότητά του η συστράτευση στο πλευρό ενός τόσο ανάξιου λαϊκιστή ακροδεξιού Αρχιεπισκόπου, συνεργάτη της Χούντας για τη διεκδίκηση ενός τόσο αντιευρωπαϊκού και αντιευαγγελικού αιτήματος, που παρέπεμπε σε ισλαμικές Θεοκρατίες. Δεν διάβασα μέχρι τώρα στις γνωστές υμνολογίες, που εχθροί (κυρίως) και φίλοι ανέμελψαν στον νεκρό, ούτε μια λέξη για την υπόθεση. Γι’ αυτό αναγκάζομαι να την θυμίσω σε όσους μας διαβάζουν, όχι για να μειώσω την προσωπικότητα του μακαρίτη, αλλά για την ιστορική αλήθεια, που τόσο εύκολα ξεχνιέται σε αυτό το Βασίλειο της Υποκρισίας και για την επιβεβαίωση πως ο μεγάλος αυτός πολιτικός, ήξερε πολύ καλά και την τέχνη να κάνει και μοιραία λάθη.

This entry was posted in «Ιερές» Αταξίες, «Ιερή» Εξουσία, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

20 Responses to Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και οι ταυτότητες του Χριστόδουλου

  1. Ο/Η του κώλου λέει:

    Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος

    http://www.greatlie.com/xristianismos/orthodoksa-skandala/199-xristodoule-pou-tin-kollises-tin-ipatitida-c-arage.html

    Χριστόδουλε, πού την κόλλησες την Ηπατίτιδα C άραγε;

    http://www.zougla.gr/greece/article/i-katigoroumeni-gia-to-paradikastiko-no-2
    Οι κατηγορούμενοι για το «Παραδικαστικό Νο 2»
    Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016, 10:30

    http://directnews.gr/greece/6411–2.html

    Εμπλέκουν τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο στο παραδικαστικό κύκλωμα Νο2 !

    Τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, εμπλέκει ο διαβόητος αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης στο παραδικαστικό κύκλωμα Νο2!

    Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την «έκθεση ανάλυσης» των χιλιάδων τηλεφωνικών συνομιλιών που έχει καταγράψει ο “αρχικοριός” της ΕΥΠ, προκειμένου να εντοπίσει μια από τις μεγαλύτερες συμμορίες που λυμαινόταν το χώρο της Δικαιοσύνης.

    Η έκθεση αυτή υπογράφεται από δυο αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου, που διερευνά την υπόθεση.

    Τον Μητροπολίτη Σύρου “ανακατεύει” σε συνομιλίες που είχε με το Γιοσάκη ο γνωστός επικοινωνιολόγος και από τους στενούς συνεργάτες του μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Χριστόδουλου, Σωτήρης Τζούμας.

    Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με την «έκθεση ανάλυσης» – η οποία βρίσκεται στη διάθεση του directnews.gr – στο διάστημα 27 Απριλίου 2010 έως 14 Ιουνίου 2010, Γιοσάκης και Τζούμας είχαν διάφορες τηλεφωνικές συνομιλίες για μια δίκη που θα γινόταν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαμίας.

    Κατηγορούμενοι, ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος του Μητροπολιτικού ναού Μυκόνου και ένας ιερομόναχος ονόματι «Χάρης» οι οποίοι είχαν γνωριμίες με celebrities στο νησί της Μυκόνου και υπεξαιρούσαν εικόνες μεγάλης αξίας για να τις πουλήσουν. στη Λαμία, όπου και συνελήφθησαν.

    Λίγο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης από το Δικαστήριο, ο Γιοσάκης λέει στο Τζούμα ότι αναλαμβάνει να τους “καθαρίσει” αλλά χρειάζονταν 100.000 ευρώ για να δοθούν στους δικαστές της έδρας!!!

    «Είναι το alter ego του Δεσπότη»

    Ειδικότερα, στην τηλεφωνική επικοινωνία της 27-4-2010 ο Τζούμας, ζητά από το Γιοσάκη να του πει για την υπόθεση που ενδιαφέρει τον «Σύρου», τον οποίο πιθανόν να δει την επόμενη ημέρα και τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να «αθωωθεί τελείως».

    Ο Γιοσάκης αναφέρει πως ο Δεσπότης δεν τον έχει θέσει σε αργία μέχρι τώρα, παρότι η αρχαιοκαπηλία ιερής εικόνας είναι αδίκημα ιδιαίτερης απαξίας.

    Προσθέτει μάλιστα πως αν καταδικαστεί ο ιερέας, ο Δεσπότης θα πληγεί βάναυσα, αφού, προφανώς ο κατηγορούμενος είναι χειροτονία του, είναι το άλτερ έγκο (ALTER EGO) του.
    (…..)

    ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-9-2011 από directNEWS.gr

    http://www.tanea.gr/news/greece/article/4375098/?iid=2#sthash.QtyOAi0Z.dpuf

    EΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ… ΓΙΟΣΑΚΗ

    Ξέσπασε μεταξύ Xριστόδουλου και Iερώνυμου – Mπλέκονται κι άλλοι στις νέες αποκαλύψεις

    ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΙΛΗΣ | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/02/2005 |

    Εμφύλιο πόλεμο μέχρι… τελικής πτώσεως μεταξύ του κ. Χριστόδουλου και του Μητροπολίτη Θηβών προκαλεί η υπόθεση Γιοσάκη: τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και ο κυριότερος αντίπαλός του στην εκλογή του ’98 επιχειρούν να «χρεώσουν» ο ένας στον άλλον τον αρχιμανδρίτη – ενώ καθημερινά βγαίνουν «ιερά άπλυτα» στη φόρα…

    Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε μετά τα όσα υποστήριξε προχθές ο κ. Ιερώνυμος μιλώντας στο Alter για εμπλοκή του Γιοσάκη στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου. Ο κ. Ιερώνυμος υποστήριξε μεταξύ των άλλων ότι ο Γιοσάκης τον είχε επισκεφτεί με άλλα δύο άτομα, έναν δικαστικό και ένα πολιτικό, και τον πίεσε να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.
    Χθες ο κ. Χριστόδουλος πέρασε στην αντεπίθεση και με μακροσκελέστατη ανακοίνωση επιστρέφει τις καταγγελίες του Μητροπολίτη Θηβών, τον οποίο κατηγορεί ότι ήταν εκείνος που είχε σχέσεις με τον Γιοσάκη!
    Ο Αρχιεπίσκοπος επικαλείται ένορκη καταγγελία του Ρώσου μοναχού Ιγκόρ Χλοπόνιν, τον οποίο είχε χειροτονήσει στη Θήβα ο κ. Ιερώνυμος. Στην καταγγελία του ο μοναχός αναφέρει ότι ο Μητροπολίτης Θηβών είχε σχέσεις με τον Γιοσάκη και μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι είχε ζητήσει να του φέρει από τις ΗΠΑ… σύστημα τηλεφωνικής αντιπαρακολούθησης!
    Και σαν να μην έφτανε αυτό, χθες από το γραφείο Τύπου της Μητρόπολης Θηβών εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι από τη μονή του Τιμίου Σταυρού Βαγίων – ιδρύθηκε το 1995 – απομακρύνθηκαν μοναχές οι οποίες, όπως τονίζεται, τελικά εγκαταστάθηκαν στη μητροπολιτική περιφέρεια του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητου. Σημειώνεται ότι το όνομα του κ. Θεόκλητου έχει επίσης εμπλακεί στην υπόθεση Γιοσάκη – και ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτό συνέβη για να χτυπηθεί ο Αρχιεπίσκοπος. Από την πλευρά της Μητρόπολης Θηβών αφήνονται υπονοούμενα για «περίεργες» σχέσεις του Ρώσου μοναχού με τις μοναχές που εκδιώχθηκαν…

  2. Ο/Η Αntifa2 λέει:


    Όταν ρωτήθηκε για τη σιωπή και απραξία του στα χρόνια της δικτατορίας του 1967, τότε που με το νόθο σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» κάποιοι στέρησαν τα ατομικά δικαιώματα του ελληνικού λαού υπηρετώντας ξένα συμφέροντα και πάντα με τις ευλογίες της διορισμένης από τους ίδιους ηγεσίας της Εκκλησίας –που φυσικά προερχόταν από τις τάξεις του τότε κλήρου– με μεγάλη ευκολία ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δικαιολογήθηκε ότι δεν είδε, δεν άκουσε, δεν έμαθε τίποτα για τα βασανιστήρια της χούντας, διότι εκείνη την περίοδο “…σπούδαζε”.

    http://www.iospress.gr/extra/fotochrist.htm

    1969 μ.Χ. μετά χούντας και Χριστόδουλου
    Ελευθεροτυπία, 8/7/2000

    Οι αλησμόνητες εμπειρίες του κ. Χριστόδουλου Παρασκευαΐδη

    http://www.kathimerini.gr/693655/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/pros-xoyntaioys-epistolh
    Του Παντελη Μπουκαλα
    Προς χουνταίους επιστολή…
    17.12.2003

    Μέρες τώρα ρωτούν τον αρχιεπίσκοπο οι δημοσιογράφοι αν είναι αυθεντική η επιστολή του που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό «Πολιτικά Θέματα». Αμήχανος αυτός, αποφεύγει να απαντήσει, επαναλαμβάνοντας μονότονα «χρόνια πολλά! χρόνια πολλά!» Κατά συνέπεια, δεν έχει λόγους κανείς να υποθέσει ότι πρόκειται για φάρσα ή προβοκάτσια. Δεν έχει λόγους να σκεφτεί ότι κάποιος πονηρός εισήλθε νύκτωρ στην Αρχιεπισκοπή, άρπαξε ένα επιστολόχαρτο (το οποίο μάλιστα, για λόγους διακριτικής σεμνότητας, φέρει και τη φωτογραφία του αρχιεπισκόπου), έγραψε ένα μελίρρυτο εγκώμιο του Στυλιανού Παττακού, πλαστογράφησε και την υπογραφή του κ. Χριστόδουλου και ταχυδρόμησε τον απίστευτο έπαινο στον πραξικοπηματία. Ημερομηνία της επιστολής η 31η Μαΐου 2001. Τον Μάιο εκείνο είχε επισκεφθεί την Αθήνα ο πάπας και οι ηγέτες της ορθόδοξης εκκλησίας απαιτούσαν να ζητήσει συγνώμη για τα προ χιλιετίας αμαρτήματα των καθολικών. Την ίδια στιγμή ο αρχιεπίσκοπος όχι μόνο δεν έβρισκε κανένα σφάλμα και κανένα αμάρτημα στην πολιτεία του γηραιού χουντικού, αλλά υμνούσε κιόλας «τα ξεχωριστά προσόντα και την αρετή του».

    Γνωρίζοντας ότι ο κ. Χριστόδουλος είναι μελετηρός, όπως έλεγε προσπαθώντας να «εξηγήσει» τη στάση του κατά τη δικτατορία, πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι, παρά τις τόσες έγνοιες του αξιώματός του, βρήκε τον χρόνο και μελέτησε το «πόνημα» «Οδοιπορικόν ενός στρατιώτου 90 ετών» που του είχε ευγενώς αποστείλει ο συγγραφέας του, ο Στ. Παττακός. Κι αφού το διάβασε, έλαβε την απόφαση ότι οφείλει να ανταποδώσει την ευγένεια. Μόνο που δεν αρκέστηκε σε παραφιλολογικού χαρακτήρα παρατηρήσεις που θα μπορούσαμε να τις θεωρήσουμε και διπλωματικά κοινότοπες («το αποσταλέν βιβλίον σας εντυπωσιάζει τον αναγνώστην με την απλότητα και την γλαφυρότητα του λόγου»), αλλά, αφού εξύμνησε το «ανυπόκριτο πατριωτικό φρόνημα του ανδρός», προχώρησε και σε ιδεολογικού-ιστορικού τύπου αξιολόγηση.

    Τι έγραψε; Ιδού: «Υπήρξατε εκφραστής ξεχωριστών προσόντων και αρετών και γράψατε ιστορία, την οποίαν ο ιστορικός του μέλλοντος καλείται να εκτιμήσει και να προσδιορίσει». Ως προς το ύφος το κείμενο δεν έχει πολλά να ζηλέψει από τις προς «Στόχον» επιστολές του προκαθημένου, του «ελληνόψυχου» όπως τον χαρακτήριζε το ακροδεξιό φύλλο. Ως προς το νόημα, οι διευκρινίσεις περιττεύουν. O «ενάρετος» Παττακός και οι λοιποί χουντικοί «έγραψαν ιστορία» – την 21η Απριλίου, στα ξερονήσια, στο Πολυτεχνείο, στην Κύπρο… Χρειάζεται να περιμένουμε τον «ιστορικό τού μέλλοντος»;

  3. Ο/Η laskaratos λέει:

    Η υποκριτική ομοφοβία των κρυφοομοφυλόφιλων ρασοφόρων……………

    http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/politiko_kirygma_kata_meiopsifion-111352/
    Πολιτικό κήρυγμα κατά μειοψηφιών
    Για πολεμική κατά της Εκκλησίας και από βουλευτές έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος. Πρόσκληση στους πιστούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εντονη αντίδραση από τον ΣΥΝ
    ΕΘΝΟΣ
    29/5/2007
    _________________

    Η απάντηση της «Αυγής», που μέχρι τότε έκανε πως δεν ήξερε τι καπνό φουμάρει ο υβριστής των ομοφυλόφιλων συνανθρώπων μας:
    29/05/2007

    στηριγμένη σε δημοσίευμα της παράνομης Αυγής
    31.8.1970

    Η Μητρόπολη Πατρών και η Ι.Σύνοδος, υποκρίνονται πως δεν άκουσαν

    http://panagiotisandriopoulos.blogspot.gr/2010/11/blog-post_5611.html

    Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010
    ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΜΟΝΟΣ…

    Ουρανομήκεις ιαχές, δοξαστικά ακατάπαυστα, εκδηλώσεις τιμητικές σχεδόν παραληρηματικές, εκδόσεις υψιπετείς… για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Κι όμως ήταν αρκετή μια “ιδιωτική” συζήτηση του πατρινού αρχιμανδρίτη Κύριλλου Κωστόπουλου για να μας πει – αποκαλύφθηκε και δεν διαψεύστηκε – ότι ο μακαριστός ήταν απλώς ένας ομοφυλόφιλος, ο οποίος, μάλιστα, χειροτονούσε ομοφυλόφιλους.
    Μπροστά σ’ αυτή την κατά Κύριλλο εκδοχή, απλώθηκε μια βαθειά σιωπή… Κανείς δεν τόλμησε να αντιπαρατεθεί, κανείς δεν ψέλισε το παραμικρό, κανείς – ούτε κληρικός ούτε λαϊκός – δεν βρήκε μια λέξη συμπαθείας για ένα κεκοιμημένο αρχιεπίσκοπο, ο οποίος παραδόθηκε βορά στο απύλωτο στόμα ενός “καθαρού” αρχιμανδρίτη.
    “Επίσημα χείλη”, είπαν πως θα ξεκαθαρίσουν την υπόθεση. Ένα μήνα μετά δεν έχει κουνηθεί φύλλο.
    Το θέμα είναι καθαρά ηθικό. Όχι βέβαια κατά την “ηθική” του Κ.Κ., αλλά κατά την ηθική του Ευαγγελίου. Την πιστεύει κανείς άραγε;

    https://www.10percent.gr/old/issues/200602/14.html

    Ουαί υμίν!

    του Νίκου Μελά

    Μια διεστραμμένη παρεκτροπή. Μια θεομίσητη πράξη. Το όνειδος της ανθρωπότητας. Μια λαίλαπα. Μια μυσαρή πράξη. Αποσπάσματα από το ευαγγέλιο της αγάπης της Εκκλησίας. Ω, παίδες ευλογείτε!

    Ποιος ξεχνάει την απύθμενου βάθους και ακράτου χριστιανικότητος ρήση του εν Χριστώ πατρός ημών Χριστοδούλου τον Νοέμβριο του 2004. «Σκεφτείτε πού έχουμε φτάσει, σε ποιο κατάντηµα έχει φτάσει η ανθρωπότητα, η οποία την αμαρτία, – που είναι διακεκηρυγµένη, βοώσα και κράζουσα, θέλει να την καλύψει, να µη λέμε, να µη μιλάμε, γιατί ενοχλούνται αυτοί που έχουν το κουσούρι. Γιατί θέλουν όλοι οι άλλοι να το παραδεχθούν ως μια φυσιολογική κατάσταση». [in.gr, 31/10/2004]

    Πριν αλέκτωρ λαλήσει τού ήρθαν κατακέφαλα τα σκάνδαλα της Αγίας Εκκλησίας. Μητροπολίτες και αρχιμανδρίτες με καλλιτεχνικά ψευδώνυμα τύπου Μπέμπα Μπλάνς, Κάλας, Σούλα, Λέλα, Ρίτα και παρόμοια χαριτόβρυτα (γνωστά στους κοντινούς της Εκκλησίας από χρόνια [Το Καλάμι] γίνονταν επί σειράν εβδομάδων τηλεοπτικές ρόμπες. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες άλλες παπαδιές και μοναχές του ανωτέρου και κατωτέρου κλήρου βίωναν ανενόχλητες το «κουσούρι» τους στην ασφάλεια της ανωνυμίας τους.

    Τα τηλεοπτικά παράθυρα είχαν πάρει φωτιά, ο αρχιεπίσκοπος (ο οποίος inter alia μας έχει δηλώσει ότι «δεν ασχολείται με τα γήινα» [Έθνος, 14/11/2005]) προανήγγειλε κάθαρση και ξαφνικά, όλα σταμάτησαν, η Εκκλησία αυτοκαθάρθηκε στη Κολυμβήθρα του Σιλωάμ και όλα μέλι γάλα.
    …………..
    Και έχουν σοβαρούς λόγους να αρνούνται δικαιώματα σε αμαρτωλούς, γιατί ένα χρόνο μετά τις αποκαλύψεις και τα σκάνδαλα είναι σίγουρες ότι «η ομοφυλοφιλία είναι μια διεστραμμένη παρεκτροπή από του φυσικού. Είναι μία θεομίσητη μιαρή πράξη εντελώς έξω από την ακτινοβολία του χριστιανισμού. Είναι το όνειδος της ανθρωπότητας και ο μεγάλος κίνδυνος της ανθρώπινης κοινωνίας με ανυπολόγιστες επιπτώσεις. Επιφέρει συσκότιση των φύλων και εμπνέει ιδεολογίες που προωθούν την αμφισβήτηση της οικογένειας, η οποία κατά τη φύση αποτελείται από δύο ετερόφυλους γονείς, τον άνδρα και τη γυναίκα. Παρίσταται ανάγκη όπως μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα της ομοφυλοφιλίας, πολιτεία, εκκλησία και κοινωνία γενικώς, προ της διάλυσης της οικογένειας και της πολλαπλής διάβρωσης της κοινωνίας μας, να φροντίσουν ώστε να παταχθεί η μυσαρή αυτή πράξη της ομοφυλοφιλίας με τα απαραίτητα δραστικά μέτρα πριν να είναι πολύ αργά». Τα παραπάνω υπογράφει ο κ. Ε. Κολλάς, γενικός γραμματέας του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας στο Βήμα της Κυριακής στις 10/7/2005 [To Βήμα, 10/7/2005] .

    Η Μπέμπα Μπλάνς, η Κάλας, η Σούλα, η Λέλα, η Ρίτα, η Βίκυ, η Μπούλα δίνουν πάτημα στον Υπουργό Δικαιοσύνης ώστε να αρνείται κατηγορηματικά να νομοθετήσει υπέρ της συμβιώσεως ατόμων ίδιου φύλου επικαλούμενος διάφορες αρλούμπες [To Βήμα, 31/12/2005], γιατί τρέμει την αντίδραση των θρησκόληπτων ψηφοφόρων του!
    …………………………

    ……………συνοδεύεται από γερές δόσεις Ναζισμού:

    http://www.iospress.gr/mikro1998/mikro19980919.htm
    Προβατόσχημες λυκοφιλίες

    «Προσοχή, γιατί μέσα στο μαντρί υπάρχουν προβατόσχημοι λύκοι.»
    (Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, 15/9)

    Μετά την ανάρρησή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, έγιναν γνωστές από τις δικές μας στήλες, αλλά και από άλλες εφημερίδες, οι ειδικές σχέσεις που αναπτύσσει ο κ. Χριστόδουλος με στελέχη του ακροδεξιού χώρου, και ιδιαίτερα με τον εκδότη του ναζιστικού και φιλοχουντικού «Στόχου» Γεώργιο Καψάλη. Από τον περασμένο Μάιο δημοσιεύθηκαν στο «Εψιλον» τα θερμά συγχαρητήρια που είχε απευθύνει ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος στον Καψάλη, με χαρακτηρισμούς και ευχές που πρόδιδαν στενή φιλία και συναγωνιστική συγγένεια: «Θέλω να συγχαρώ για άλλη μια φορά τον κ. Καψάλη, εκδότη και διευθυντή της γνωστής εφημερίδας «Στόχος» των Αθηνών, που είναι γνωστός Ελληνοκεντρικός και Ελληνόψυχος και, ταυτόχρονα Χριστιανοκεντρικός και Ορθόδοξος. Επιτέλους, έχουμε ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους, από ανθρώπους που θα βάλουν σε ίδια μοίρα τα θρησκευτικά μας και τα εθνικά μας ιδεώδη.»
    Μετά την εκλογή του κ. Χριστόδουλου, ο Καψάλης έσπευσε, όπως ήταν αναμενόμενο, να οικειοποιηθεί την ανάδειξη του φίλου του σε νέο ποιμενάρχη και ξεκίνησε μια καμπάνια -που κρατά ακόμα- για την προβολή των «ελληνοχριστιανικών» αρετών του νέου αρχιεπισκόπου, του «Αρχιεπισκόπου-Κεραυνού». Και πλάι στη γνωστή ύλη της εφημερίδας που νοσταλγεί τη χούντα, ζητάει την εκτέλεση των πολιτικών και καλλιεργεί το εθνικιστικό και το φυλετικό μίσος, προβάλλονται ως μοναδική διέξοδος οι αρετές του νέου Αρχιεπισκόπου. Ο Καψάλης και ο Χριστόδουλος αποδίδουν ο ένας στον άλλο την ίδια ιδιότητα, του «Ελληνόψυχου». Στο γλωσσικό ιδίωμα της σύγχρονης ακροδεξιάς πρόκειται για τη μετάλλαξη του εμφυλιοπολεμικού και χουντικού όρου «Εθνικόφρων».
    Ο κ. Χριστόδουλος, ο οποίος δεν αφήνει ούτε καρφίτσα να πέσει κάτω, δεν θεώρησε σκόπιμο σε κάποια από τις δεκάδες (ή μήπως εκατοντάδες;) πολιτικές ομιλίες του, να δώσει κάποιες εξηγήσεις γι’ αυτή τη στενή του σχέση με τον «Στόχο». Δεν τον αδικούμε, λοιπόν, αν θεωρήσουμε ότι γι’ αυτόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

    Ο «Απατεώνας» που έγινε «Κεραυνός»

    Φαντασθείτε λοιπόν την έκπληξή μας, όταν διαπιστώσαμε ότι ο κ. Καψάλης δεν συγκαταλέγεται καθόλου στους παλιούς υποστηρικτές του κ. Χριστόδουλου. Το αντίθετο μάλιστα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο «Στόχος» είχε βαλθεί να πείσει το κοινό του ότι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος είναι «ψεύτης», «αριβίστας», «μπλεγμένος σε σκάνδαλα», κλπ.

    Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της 27ης Σεπτεμβρίου 1990. Στην πρώτη σελίδα της φασιστικής φυλλάδας, ο τίτλος είναι εύγλωττος: «Σκάνδαλο: Η ‘Λίλιαν’ τρώει τον Χριστόδουλο. Με ψευτιές προσπαθεί να καλύψει το μεγάλο σκάνδαλο ο Δημητριάδος. Ποιοι κινούν τα νήματα στον ‘Δούρειο Ιππο’ του Εθνους». Το μεγάλο ρεπορτάζ της τελευταίας σελίδας τιτλοφορείται «Η ‘Λίλιαν’ τρώει τον Χριστόδουλο που μπλέχτηκε σε μέγα βρωμερό σκάνδαλο» και έχει υπέρτιτλο «Με χίλια δυο ψέματα ο Μητροπολίτης προσπαθεί να καλύψει το αίσχος». Το κείμενο είναι ανυπόγραφο, όπως όλα τα κείμενα της χουντικής εφημερίδας και είναι γραμμένο στο γνωστό επιθετικό ύφος: «Σε φοβερό σκάνδαλο -του οποίου κανένας δεν ξέρει ακόμα τις διαστάσεις- είναι μπλεγμένος ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Χριστόδουλος, ο φιλόδοξος εκείνος Αρχιερέας ο οποίος κάνει τα πάντα για να βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο και ν’ ακούγεται το όνομά του!»
    Στη συνέχεια ο «Στόχος» καταγγέλλει τον κ. Χριστόδουλο επειδή «για να φανεί ‘ηγέτης’ της Εκκλησίας (μια και όνειρό του είναι η Αρχιεπισκοπή) πρωτοστάτησε στο να κατεβούν -για το θέμα της Εκκλησιαστικής περιουσίας- στους δρόμους οι Πιστοί, τους οποίους μετά (όταν αυτός συμβιβάστηκε) αποκαλούσε αλήτες, επειδή εξακολουθούσαν να φωνάζουν γι’ αυτά που τους έβαλε εκείνος να λένε!»

    Το υβρεολόγιο συνεχίζεται: «Από καιρό, λοιπόν, ο αριβίστας αυτός Ιεράρχης δημοσιογραφεί στον «Δούρειο Ιππο» του Εθνους (την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος») «συμπτωματικά», δε, η σελίδα που γράφεται το «κομμάτι» του βρίσκεται ΜΕΣΑ στις σελίδες που ο «Δούρειος Ιππος» βάζει γυμνές φωτογραφίες που συνοδεύονται από απαράδεκτα κείμενα.» Στη συνέχεια ο «Στόχος» παραθέτει κάποιο κείμενο της «Ελευθεροτυπίας» με ερωτήματα προς το Ιδρυμα «Λίλιαν Βουδούρη» και καταλήγει: «Με χοντροκομμένες ψευτιές και με έντεχνες αποκαλύψεις, λοιπόν, ο εκδότης του «Δούρειου Ιππου» του Εθνους, Μητροπολίτης (!) Χριστόδουλος, προσπάθησε να εξαπατήσει την κοινή γνώμη, για να αποφευχθεί η επέμβαση στην πορνοεφημερίδα που -μόνη απ’ όλο τον Τύπο- εξαπέλυσε χυδαία επίθεση κατά της αποφάσεως να γίνεται έπαρση σημαίας και προσευχή στα Σχολεία! Η «Λίλιαν» αποτελειώνει -τώρα που είναι νεκρή- τον Χριστόδουλο, που άρχισε να τον τρώει όταν ήταν ζωντανή. Το «στρίμωγμα» είναι μεγάλο και δεν μπορεί να ξεφύγει ο φιλόδοξος.»
    Ανάλογα υβριστικά δημοσιεύματα για τον Χριστόδουλο βρίθουν στον «Στόχο» εκείνης της περιόδου. Αρκούμαστε στην αναφορά ενός ακόμα σχετικού πρωτοσέλιδου άρθρου, με τίτλο «Υπουργοί και δεσποτάδες κουκουλώνουν κλεφταράδες»: «Στη ρεμούλα που γίνεται στο «Ιδρυμα Βουδούρη» είναι συνυπεύθυνοι ο υπουργός Προεδρίας Εβερτ, ο υπουργός Οικονομικών Παλαιοκρασάς, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Βαρβιτσιώτης, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Χριστόδουλος. Οι τέσσερεις αυτοί -μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος- είναι «συνυπεύθυνοι» στις απάτες. Και όταν ένας είναι «συνυπεύθυνος» σε κάποια απάτη, είναι, φυσικά, απατεώνας! Απατεώνες, λοιπόν, οι τρεις υπουργοί και ο Μητροπολίτης!»

    Στη συνέχεια εγκαλείται ο κ. Χριστόδουλος που δεν έχει μιλήσει για την υπόθεση: «Οι άλλοι ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ιδρύματος» γιατί δεν μίλησαν; Γιατί δεν μίλησες Μητροπολίτη Δημητριάδος Χριστόδουλε, που θες να γίνεις και Αρχιεπίσκοπος και κλείνεις τα μάτια μπροστά σε τέτοια λεηλασία που σημειώνεται και, μάλιστα, σε φιλανθρωπικά ιδρύματα; (…) Ντροπή! Και σε σας υπουργοί, και σε σένα Μητροπολίτη και σε σένα Εισαγγελέα. Τα ξευτελίσατε όλα και τα ρημάξατε.»

    Το ΜΑΒΗ μας φέρνει πιο κοντά

    Πώς είναι λοιπόν δυνατόν αυτός ο οχετός της λάσπης να μεταμορφώνεται μέσα σε λίγα χρόνια σε ύμνους προς τον προκαθήμενο της Εκκλησίας; Πώς είναι δυνατόν ο «απατεώνας» να μεταμορφώνεται σε «Αρχιεπίσκοπο Κεραυνό»; Και πώς είναι δυνατόν το ίδιο το θύμα αυτής της επίθεσης, να έχει μόνο καλά λόγια να πει για τον υβριστή του;
    Η μεταστροφή του «Στόχου» δεν μας πολυαπασχολεί. Τα έντυπα αυτού του είδους και τα άτομα που τρέφουν παρόμοιες ιδέες δεν φημίζονται για την εμμονή σε αρχές και απόψεις. Αν κρίνουν ότι κάπου αλλού φυσάει ο άνεμος, προσαρμόζονται αμέσως, με την ίδια ευκολία που το φαιό χρώμα προσαρμόζεται στο εξωτερικό περιβάλλον. Και είναι πράγματι χαμένος χρόνος να αναζητά κανείς τα κίνητρα που οδηγούν αυτά τα άτομα να χτυπούν τη μία ή την άλλη προσωπικότητα του δημόσιου βίου.
    Εκείνο που είναι ανεξήγητο είναι η μεγαθυμία του κ. Χριστόδουλου. Απ’ όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχει κανένας χριστιανικός κανόνας που σε υποχρεώνει να εξυμνείς όποιον σε αποκαλεί «απατεώνα, κλέφτη, ψεύτη». Το πολύ πολύ να τον συγχωρήσεις και να ζητήσεις και από το Θεό να τον συγχωρήσει. Ομως εδώ συνέβη μια πραγματική «υπέρβαση». Ο τότε Μητροπολίτης, λίγα χρόνια αργότερα, συστρατεύεται με τον υβριστή του και τον επαινεί δημοσίως.
    Τη λύση στο γρίφο την ανακαλύπτουμε και πάλι στον «Στόχο». Είναι γνωστή η σκοτεινή υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στο αλβανικό φυλάκιο της Επισκοπής, τον Απρίλιο του 1994, που οδήγησε τη χώρα μας στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης με την Αλβανία και μας εξέθεσε διεθνώς. Η δικαστική διερεύνηση δεν τελεσφόρησε. Οι συλληφθέντες ως μέλη του προβοκατόρικου ΜΑΒΗ τελικώς έπεσαν στα μαλακά και καταδικάστηκαν απλώς ως λαθρέμποροι όπλων. Την ενέργεια του τρομοκρατικού κομάντο είχε καταδικάσει τότε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και ο Τύπος. Μοναδική εξαίρεση -ποιος άλλος;- ο «Στόχος», αλλά από κοντά και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος. Ο μεν Καψάλης πρόβαλε από την εφημερίδα του ως «εθνικό έργο» τη δράση του ΜΑΒΗ, και ο Χριστόδουλος ανέλαβε από τη δική του -το δελτίο της Μητρόπολής του- την υπεράσπιση των συλληφθέντων «λαθρεμπόρων»:
    «Εξ όσων γράφονται στον Τύπο φαίνεται πως οι συλληφθέντες μέλη της οργάνωσης ΜΑΒΗ, που δρα με στόχο την απελευθέρωση της Β. Ηπείρου, προσφέρονται ως εξιλαστήρια θύματα στο βωμό της βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων, προφανώς ύστερα από σχετική αξίωση του καθεστώτος Μπερίσα. Και βέβαια δεν εφθάσαμε στο σημείο να παραδώσουμε στα χέρια των Αλβανών τους Ελληνόψυχους (σ.σ.: άντε πάλι η «στοχική» ορολογία) εκείνους που κατηγορούνται για το σαμποτάζ της Επισκοπής, όμως οι συνθήκες σύλληψης, φυλάκισης και διαπόμπευσής τους, δείχνουν μια έσχατη υποτέλεια απέναντι στους Αλβανούς.» (τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 1995). Παρακάτω ο κ. Χριστόδουλος είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικός: «Στο κάτω-κάτω της γραφής και ένοχοι αν είναι οι συλληφθέντες, θα έπρεπε να συγκαλυφθούν.»
    Ιδού, λοιπόν, που ο Ιεράρχης, όχι μόνο υιοθετεί το έγκλημα, αλλά αξιώνει και τη συγκάλυψή του. Μιλάμε για την εν ψυχρώ δολοφονία ανύποπτων και άοπλων στρατιωτών μιας ξένης χώρας σε ξένο έδαφος και σε καιρό ειρήνης. Αυτή η απόλυτη σύμπλευση Καψάλη-Χριστόδουλου στο ζήτημα του ΜΑΒΗ οδήγησε τους δύο άνδρες στην κατοπινή στενή συνεργασία. Ο «Στόχος» ξεκίνησε καμπάνια τον Μάρτιο του 1996, προκαλώντας όλους τους Μητροπολίτες να τοποθετηθούν πάνω στο κείμενο του Χριστόδουλου. Οσοι τόλμησαν να αρνηθούν, δέχθηκαν τον «συνήθη» οχετό λάσπης. Κάποιοι προτίμησαν την υπεκφυγή. Οι υπόλοιποι «συμμορφώθηκαν».
    Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο «Στόχος» άρχισε να προβάλλει την υποψηφιότητα Χριστόδουλου, και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος άρχισε τις φιλοφρονήσεις προς τον Καψάλη και την εφημερίδα του. Τα «σκάνδαλα» και οι ύβρεις λησμονήθηκαν. Μεταξύ «Ελληνοψύχων»…

    Ιός, Ελευθεροτυπία, 19/9/1998

    http://www.antirrisies.gr/node/292
    Xριστόδουλος: Λοβοτομή στους αντιρρησίες συνείδησης

    Παλιά ομιλία του Χριστόδουλου, προς τους εκπροσώπους του νομικού κόσμου τής Μαγνησίας, εκφωνηθείσα την 4.10.95 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Βόλου. Θαυμάστε!

    Παρά ταύτα, και ενόψει του ότι δεν αναγνωρίζεται στην Ευρώπη ως ατομικό το δικαίωμα των αντιρρησιών, άρχισε στην καθ΄ ημάς θεωρίαν του ποινικού Δικαίου να προβάλλεται επ΄ εσχάτων η θέση ότι δήθεν όλη η θεωρία και η νομολογία των πολιτισμένων κρατών δέχεται ως λόγον άρσεως του αξιοποίνου, για την περίπτωση των αντιρρησιών, την εσωτερική σύγκρουση καθηκόντων που υφίστανται ένεκα των θρησκευτικών ή φιλοσοφικών ή ιδεολογικών των αντιλήψεων, και την ύπαρξη καταπιεστικού ηθικού διλήμματος (Βλ. απόψεις Καθ. Ιω. Μανωλεδάκη). Όμως οι αλλεπάλληλες καταδίκες των αντιρρησιών από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια -ως προελέχθη- και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι 83 αιώνες ποινών φυλάκισης που έχουν ήδη επιβληθεί σε αντιρρησίες μόνο από τα γαλλικά δικαστήρια, μαρτυρούν ότι δεν αναγνωρίζεται τέτοιος λόγος άρσεως του αξιοποίνου.
    Αντιθέτως μάλιστα η εμφάνιση πολλαπλών κρουσμάτων αντιρρησιών στην Ευρώπη έδωσε την αίσθηση ότι επρόκειτο για ομαδική παράκρουση, που ενέπιπτε στην δικαιοδοσία των ψυχιάτρων. Γι[ αυτό και ο Γάλλος Καθηγητής J.-Pierre Cattelain στο επιστημονικό του έργο «L’ objection de Consience» (3η έκδοση, 1982, σελ. 38, επ.) αναφέρεται στις εργασίες του διεθνούς ιατρικού συνεδρίου, όπου υπεστηρίχθη ότι η πλειοψηφία των αντιρρησιών συνειδήσεως είναι άτομα ψυχοπαθή, ότι ευρίσκονται στην αρχή της σχιζοφρένειας, ότι η προβαλλόμενη αντίρρηση συνειδήσεως αποτελεί παθολογική εκδήλωση και ότι για τον λόγο αυτό εφηρμόσθη η μέθοδος της λοβοτομής προκειμένου ο ασθενής να θεραπευθεί.
    Ιδού επί λέξει το απόσπασμα του βιβλίου: «Dans la majorite des vas l[ objection de conscience est une manifestation pathologique et que non traitement est du domaine de la psychiatrie: Une lobotomie pratiquee jur le rujet eu question lui periuit de repreudre une vie normale et de cesser de se singulariser». Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι οι αντιρρησίες ευρίσκονται «en debut d[ une schizophrenie»……………………………..
    …………………….

  4. Ο/Η Πατρινός λέει:

    Κ. Στεφανόπουλος : Αυστηρή στάση στο αίτημα της εκκλησίας

    Ιδιαίτερα αυστηρή στάση κράτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος
    Στεφανόπουλος στο αίτημα που του υπέβαλε κατά τη χθεσινή τους συνάντηση ο
    Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, να παρέμβει στο θέμα
    των ταυτοτήτων.
    Σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας που εξεδόθη αμέσως μετά τη
    συνάντηση, τονίζεται ότι οι τρόποι με τους οποίους εκφράζεται η λαϊκή κυριαρχία,
    μεταξύ των οποίων και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και οι προς τούτο διαδικασίες,
    προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Βάσει αυτών, συνεχίζει
    η ανακοίνωση, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος
    και πάντες έχουν υποχρέωση συμμορφώσεως προς τους κανόνες του ισχύοντος
    δικαίου.
    «Οι εκτός νομοθετημένης διαδικασίας συλλεγείσες υπογραφές, δεν είναι δυνατόν να
    ανατρέψουν τις διατάξεις του Συντάγματος», καταλήγει η ανακοίνωση.

  5. Ο/Η Ιερό πορνείο ανδρών λέει:

    Επίσης, άλλη μία καταγγελία έγινε στo ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ 105,8 διά στόματος του γγ του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας Ευστάθιου Κολλά, ο οποίος αποκάλυψε ότι είχε ενημερώσει τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, χωρίς όμως να εισακουστεί, ότι ένας υποψήφιος μητροπολίτης διατηρούσε πορνείο ανδρών

    http://news.in.gr/greece/article/?aid=600703
    10 Φεβ. 2005
    «Ποιμαντικού χαρακτήρα»

    Νέες αποκαλύψεις για την κρίση στην Εκκλησία – «Συγχωροχάρτι» αγιορείτη στον Βαβύλη

    «Βεβαίωση» για δικαστική χρήση είχε λάβει ο Απόστολος Βαβύλης από ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, έπειτα από παράκληση του κ. Χριστόδουλου. Για ποιμαντικού χαρακτήρα ενέργειες κάνει λόγο η Αρχιεπισκοπή. Παρέμβαση της Εισαγγελίας στην υπόθεση Βαβύλη.
    O αρχιμανδρίτης Γεώργιος (κατά κόσμον Καψάνης), ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι τον Απόστολο Βαβύλη τον γνώρισε το 1998, όταν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος του τηλεφώνησε και του ζήτησε να δεχθεί τον Βαβύλη για εξομολόγηση και πνευματική συμπαράσταση, όπως είχε κάνει και για άλλα άτομα.

    Ο αρχιμανδρίτης σημειώνει ότι δέχθηκε τον Βαβύλη μερικές φορές για εξομολόγηση και από τις επαφές που είχε μαζί του διαπίστωσε ότι «δεν έδειχνε φύσις εγκληματική, αλλά είχε ηθικές και χριστιανικές αρχές»,

    (….)

    Στη βεβαίωση, που φέρει την υπογραφή του αρχιμανδρίτη Γεωργίου, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος απέστειλε τον Βαβύλη στον αγιορείτη, και τονίζεται ότι ο Βαβύλης είναι έντιμος, ηθικός άνδρας «με χριστιανικάς αρχάς, τας οποίας εδιδάχθη παρά τον ευυπόληπτων γονέων του, ευφήμως γνωστών εις την κοινωνίαν του Βόλου. Μάλιστα ο πατήρ του τυγχάνει και διακεκριμένος εκπαιδευτικός».

    Ο αρχιμανδρίτης βεβαιώνει: «Πιστεύω ότι κάθε ηθική συμπαράστασις προς αυτόν θα συντελέση εις καλλιτέραν κοινωνικήν αποκατάστασιν αυτού δεδομένου ότι τυγχάνει πρόσωπον λίαν μεμορφωμένον και προσοντούχον».

    Αρχιεπισκοπή: Κατόπιν αιτήματος των γονέων

    (…)

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Βαβύλης χρησιμοποίησε το όνομα Ραφαήλ Απόστολος Αναγνωστάκης.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, ο Αναγνωστάκης -ή Βαβύλης, ή Φωκάς- στην Ασίζη είχε την ιδιότητα του κληρικού και στο δελτίο του Βατικανού αναφέρεται ότι θα συνόδευε τον αρχιμανδρίτη Νικόλαο Νικόδημο Φαρμάκη, κληρικό της γνωστής Μοναστηριακής Αδελφότητας «Χρυσοπηγή».

    Καταγγελία για μητροπολίτη

    .Επίσης, άλλη μία καταγγελία έγινε στo ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ 105,8 διά στόματος του γγ του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας Ευστάθιου Κολλά, ο οποίος αποκάλυψε ότι είχε ενημερώσει τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, χωρίς όμως να εισακουστεί, ότι ένας υποψήφιος μητροπολίτης διατηρούσε πορνείο ανδρών. «Ανησυχώ ποιοι θα είναι αυτοί, που θα αναλάβουν την κάθαρση. Ποιοι διαθέτουν καθαρά χέρια για να κάνουν κάτι τέτοιο. Από τους αρχιερείς δεν περιμένω τίποτα. Πρέπει να συγκροτηθεί ένα εκκλησιαστικό δικαστήριο από επισκόπους, έγγαμους ιερείς και πιστούς» είπε.

    Παρέμβαση της Εισαγγελίας

    Ειδικότερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος

    (….)

  6. Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

    http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=170942

    Αντωνιάδου Μαρία

    * Παρά τις δεσμεύσεις, όλες οι καταγγελίες κατά ιεραρχών έχουν «παραγραφεί»
    Ο κ. Χριστόδουλος έβαλε την αυτοκάθαρση στο αρχείο
    Μόνο στην περίπτωση του κ. Παντελεήμονος αναμένονται εξελίξεις

    * Ο Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητος, ο οποίος παραιτήθηκε υπό το βάρος της αποκάλυψης ότι δάνεισε – όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε – 5.000 ευρώ στην ανακρίτρια κυρία Αντωνία Ηλία σχεδόν την ίδια περίοδο που βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με τους ιερωνυμικούς μητροπολίτες πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Κωνσταντίνο Σακελλαρόπουλο και πρώην Αττικής κ. Νικόδημο Μπεζενίτη, έλαβε πριν από 15 ημέρες τον τίτλο του Τιτουλάριου – χωρίς ποίμνιο – Μητροπολίτη Βρεσθένης και διαδέχθηκε τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. H υπόθεσή του ετέθη στο αρχείο καθώς, όπως δήλωσε η Ιερά Σύνοδος, από τις ανακρίσεις που διεξήχθησαν διαψεύστηκαν οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Θεόκλητος συνελήφθη σε μπαρ της Θεσσαλίας μαζί με τον τότε Αρχιμανδρίτη κ. Σεραφείμ Κουλουσούσα. Υπέρ του κ. Θεοκλήτου κατέθεσαν 24 μάρτυρες και εναντίον του οκτώ, οι οποίοι όμως δεν παρουσίασαν αποδείξεις.

    Σήμερα ο κ. Θεόκλητος ζει στον Βόλο και αναμένει την ώρα που θα εκλεγεί από την Ιεραρχία ποιμενάρχης μιας περιοχής. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Σεραφείμ Κουλουσούσας παραιτήθηκε και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό. Ανεξάρτητα από την παραίτηση που υπέβαλε, η Σύνοδος τον καθαίρεσε.

    * H υπόθεση του Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παντελεήμονος μπήκε ουσιαστικά στο αρχείο. H Σύνοδος, σεβόμενη, όπως δήλωσε, το γεγονός ότι ο Ιεράρχης είναι 86 χρόνων, θα αναμένει τις αποφάσεις του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ναυπλίου ενώπιον του οποίου θα δικαστεί κατηγορούμενος για υπεξαίρεση 100 εκατ. δρχ. από τη Μητρόπολή του. Ακόμη εις βάρος του εκκρεμούν κατηγορίες για κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων της Μονής Αγίου Γεωργίου Φενεού.

    Σήμερα ο Μητροπολίτης νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας αφού αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο Κακουργημάτων Ναυπλίου αναβλήθηκε.

    * Στο αρχείο ετέθησαν και οι καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης εις βάρος του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Νικηφόρου. Εναντίον του κ. Νικηφόρου κατέθεσε μόνο ένας μάρτυρας ενώ ο δεύτερος που εκλήθη δεν προσήλθε ποτέ. Αντίθετα, υποστηρίχθηκε από 537 μάρτυρες που προσήλθαν αυτοβούλως και άλλους 47 που κάλεσε η Σύνοδος.

    * Στο αρχείο ετέθησαν και οι κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης ιεροψάλτη από τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικο αφού, σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, οι καταγγελίες δεν αποδείχθηκαν. Αυτή η υπόθεση θα απασχολήσει και την τακτική δικαιοσύνη, όπου υποβλήθηκαν μηνύσεις και από τις δύο πλευρές.

    * Στο αρχείο ετέθη και η υπόθεση του Μητροπολίτη Τριφυλίας κ. Στεφάνου. Ο 91 χρόνων ιεράρχης φαινόταν γυμνός σε φωτογραφία που δημοσίευσε εφημερίδα και υπέβαλε μήνυση. Το δικαστήριο, όπως ανακοίνωσε η Σύνοδος, δέχθηκε τη δήλωση του δικηγόρου της εφημερίδας ότι «μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε πως το περιεχόμενο του δημοσιεύματος δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα και είναι προϊόν εσφαλμένης παραπληροφόρησης, οφειλομένης σε άλλους σκοπούς».

    * Στο αρχείο ετέθη και η υπόθεση του Αρχιμανδρίτη κ. Επιφάνιου Οικονόμου, ο οποίος πριν από έναν χρόνο και ως εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου προσπάθησε να αγοράσει κασέτες που ενοχοποιούσαν τον Μητροπολίτη Ζακύνθου. Το ζήτημα διερευνήθηκε από την Αρχιεπισκοπή και ετέθη στο αρχείο. Ο Αρχιμανδρίτης έχασε τη θέση του εκπροσώπου Τύπου αλλά πριν από δύο μήνες διορίστηκε γενικός διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

  7. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    http://news.in.gr/greece/article/?aid=252735

    24 Σεπ. 2000
    Ο Κ.Καραμανλής και η σύζυγός του υπέγραψαν για το «δημοψήφισμα» της Εκκλησίας


    Το ζεύγος Καραμανλή περιηγείται στην Εκθεση Βιβλίου

    O πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσα υπέγραψαν σήμερα, Κυριακή, στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής το έντυπο – δήλωση της Εκκλησίας για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

    ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ:

    http://www.tanea.gr/PrintArticle/?article=4483423&iid=2
    Δεύτερο «χτύπημα» Γιαννάκου στον Χριστόδουλο

    ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2006 |

    ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ για την απαγόρευση της εξομολόγησης στα σχολεία η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου βάζει για δεύτερη φορά «πάγο» στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Την πρώτη φορά είχε υποχρεώσει τον Αρχιεπίσκοπο να υποχωρήσει στην αντιπαράθεση που είχε με τον Βαρθολομαίο για τους μητροπολίτες των Νέων Χωρών.

    Κυβερνητικές πηγές λένε ότι οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου με την υπουργό Παιδείας δεν είναι οι καλύτερες. Ο κ. Χριστόδουλος αντιμετώπισε με καχυποψία από την αρχή την κ. Γιαννάκου, καθώς δεν της συγχώρησε ποτέ ότι εκείνη ήταν το ένα από τα δύο προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. (ο άλλος ήταν ο Άρης Σπηλιωτόπουλος) που δεν υπέγραψε στο δημοψήφισμα για τις ταυτότητες. Και παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια της θητείας της η υπουργός Παιδείας ικανοποίησε σημαντικά αιτήματα της Εκκλησίας, όπως την εκκλησιαστική εκπαίδευση, το κλίμα ανάμεσά τους δεν βελτιώθηκε.

  8. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη νήσο Τήνο
    Δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουνίου 2017 .

    Την Ιερά Νήσο Τήνο επεσκέφθη σήμερα, δι’ ολίγον, ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λυδία Κονιόρδου, τον Διοικητή ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο κ. Μανωλάκο και Αξιωματικούς, ο οποίος έγινε δεκτός με εγκάρδιες εκδηλώσεις αγάπης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεο Β’,

    http://www.ereportaz.gr/ieres-biznes-ta-tamata-tis-panagias-tis-tinou/

    Ιερές μπίζνες με τα τάματα της Παναγίας της Τήνου
    31 Μαρτίου 2017

    Των Πέτρου Κουσουλού και Ελένης Τσιάβο

    Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τις «Ιερές μπίζνες» που γίνονται με τα τάματα της Παναγίας της Τήνου προκύπτουν από έρευνα του ΣΔΟΕ αλλά και των δικαστικών Αρχών.

    Διάλογοι-φωτιά οι οποίοι περιέχονται σε δικογραφία που βρίσκεται υπό διερεύνηση από την εισαγγελία αποκαλύπτουν πως τα κοσμήματα και τα αναθήματα των χιλιάδων πιστών καταλήγουν στην Τουρκία τα λιώνουν και τα επιστρέφουν ως πλάκες χρυσού στο Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας της Τήνου. Στην συνέχεια πωλούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος από όπου εισπράττεται ζεστό χρήμα.

    Αποκαλύπτεται όμως και κάτι άλλο. Ότι το ευαγές Ίδρυμα της μεγαλύτερης –κατά πολλούς- εκκλησίας της Ελλάδος συνεργάζεται γι αυτές τις δουλειές με «περίεργες» εταιρείες οι οποίες φαινομενικά ανήκουν σε επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον χρυσό, αλλά στην πραγματικότητα –σύμφωνα με το διαβιβαστικό του ΣΔΟΕ- ανήκουν στον πολυπράγμονα Π.Μ. ο οποίος εμφανίζεται να κάνει και οτι «deal» με τους ιερείς για να επιτυγχάνει τις ανανεώσεις των συμβάσεων.

    Μάλιστα τα μέλη της φερόμενης οργάνωσης δεν διστάζουν να εμπλέξουν ακόμη και σε υπόθεση δωροδοκίας τον Μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεο. Σε διαλόγους μεταξύ τους κάνουν λόγο για «μίζες» που ισχυρίζονται ότι δίνουν στον κληρικό, όπως χαρακτηριστικά λένε, για να ανανεώνονται οι συμβάσεις με το Ίδρυμα της Εκκλησίας. Σημειώνουμε όμως ότι στην δικογραφία δεν υφίσταται καταγεγραμμένη συνομιλία του Μητροπολίτη με μέλη του κυκλώματος.

    Εμπλέκουν με μίζες τον Δωρόθεο

    Στις συνομιλίες που αποκαλύπτει το ereportaz τόσο ο Π.Μ. όσο και οι συνεργάτες του σε αυτήν την «επιχείρηση» εμπλέκουν τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο σε περίεργες δοσοληψίες. Λένε ότι του δίνουν λεφτά για να ανανεώνουν την σύμβαση της εταιρείας με το Ίδρυμα της Εκκλησίας.

    Στις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από τον κοριό της ΕΥΠ και αποτελούν μέρος της δικογραφίας εμφανίζουν τον Μητροπολίτη Σύρου να ζητεί «μίζα» μέχρι και 10.000 ευρώ. Επιπλέον εμπλέκουν σε δωροδοκία και έναν λαϊκό, στενό συνεργάτη του Μητροπολίτη.

  9. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

    λίγη ειλικρίνεια κάτω από αυτόν τον βόρβορο της υποκρισίας

    http://www.lifo.gr/now/world/147240

    Ο Λίο Βάραντκαρ γίνεται ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εκλέχθηκε νέος ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Ιρλανδίας και αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργία όταν συγκληθεί το κοινοβούλιο στις 12 Ιουνίου 2.6.2017

    Το κυβερνών, κεντροδεξιό κόμμα της Ιρλανδίας, Φάιν Γκέιλ (Fine Gael), εξέλεξε σήμερα νέο ηγέτη του τον Λίο Βάραντκαρ, έναν 38χρονο πολιτικό, γιο ενός ινδού μετανάστη και ανοιχτά ομοφυλόφιλο, ο οποίος αναμένεται να διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον Έντα Κένι.

    Το 2015, στην προεκλογική εκστρατεία του τάχθηκε υπέρ του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και της χαλάρωσης του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις, όμως ταυτόχρονα υπερασπίστηκε τα μέτρα λιτότητας που είχε επιβάλει η κυβέρνηση. Ως πρωθυπουργός, δεν αναμένεται να παρεκλίνει από αυτήν την πολιτική λιτότητας.

  10. Ο/Η Ένας λέει:






    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=194158
    ΤΟ ΒΗΜΑ
    Πανδώρα

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/03/2007 00:00

    Πολύ κακό για το τίποτε η φασαρία για τη διήμερη διαμονή του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο αγαπημένο του «Four Seasons» του Μιλάνου. Τo συνολικό κόστος των 3.527 ευρώ ασφαλώς δεν είναι ευκαταφρόνητο, όμως ο κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος οφείλει να αναγνωρίσει στον Μακαριότατο ότι υπήρξε συνετός ως προς το οικονομικό ζήτημα. Λόγου χάριν, άλλος στη θέση του ίσως είχε βολέψει τον συνοδό του σε άλλο δωμάτιο, φθηνότερο.

    Οχι όμως ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ούτε μείωσε τον συνοδό του ούτε επιβάρυνε το ταμείο της Αρχιεπισκοπής (ή, τέλος πάντων, του ευγενούς και γαλαντόμου χορηγού του) με το κόστος ενός ακόμη δωματίου, αλλά μοιράστηκε τη δική του σουίτα με τον συνοδό του.

    Προφανώς δε, μοιράστηκε μαζί του και το κρεβάτι του, διότι βάσει της ίδιας λογικής θα ήταν μάλλον αντιχριστιανικό αν κρατούσε για τον εαυτό του ένα υπέρδιπλο κρεβάτι και έστελνε τον συνοδό του στον καναπέ.

    Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρχει τίποτε επιλήψιμο στην περίπτωση δύο καλογέρων που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι. Αν επρόκειτο για δύο λαϊκούς ίσως ετίθετο ένα ζήτημα, όχι όμως για δύο ανθρώπους που έχουν πάρει όρκο αγαμίας ενώπιον του Θεού. Και, εν πάση περιπτώσει, ας μη μας διαφεύγει ότι, στην κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου που λατρεύουν οι σχεδιαστές μόδας και τα μοντέλα, η περίπτωση δύο ανδρών που μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο δεν προξενεί εντυπώσεις. Αν μάλιστα συνοδός του Μακαριοτάτου ήταν ο παχύς διάκος που έχουμε συνηθίσει πια να τον βλέπουμε στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου εδώ και αρκετούς μήνες, τότε η Εκκλησία θα πρέπει να μένει υποχρεωμένη έναντι του «Four Seasons» του Μιλάνου, διότι θα μπορούσε να τους έχει χρεώσει ως τρία άτομα…

    Μαθαίνω πάντως ότι οι χειμερινές διακοπές του Αρχιεπισκόπου δεν περιορίστηκαν στο διήμερο του Μιλάνου. Ο Μακαριότατος και η παρέα του έφθασαν εκεί κατευθείαν από την Ελβετία, όπου είχαν περάσει τέσσερις ημέρες. Στη συντροφιά του περιλαμβάνονταν ο υπέργηρος τέως Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος (που έχει αποκτήσει και νέο προσωνύμιο στους κύκλους της ιεραρχίας), ο Δημητριάδος Ιγνάτιος και ο Δημήτρης Φουρλεμάδης της «Αλληλεγγύης»
    Απάντηση

  11. Ο/Η Ένας λέει:

    http://www.athensvoice.gr/politiki/ierarhes-politikantides

    Ιεράρχες πολιτικάντηδες
    Ο Ιερώνυμος ταυτίζεται με τη μυθοπλασία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους αθωώνει
    ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΕΤΣΑΣ
    15.04.2017

    Η εκκλησιαστική ηγεσία στην Ελλάδα δείχνει διαρκώς μεγάλο ενδιαφέρον στην άσκηση κοσμικής εξουσίας. Με κάθε αφορμή οι ιεράρχες δεν χάνουν την ευκαιρία να προστατεύσουν το έδαφος που έχουν κερδίσει. Δείχνουν να απολαμβάνουν μια εξουσία, η οποία όχι απλώς δεν ταιριάζει με την πνευματική τους αποστολή, αλλά την αντιστρατεύεται.

    Πέρασαν 17 χρόνια από όταν η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε να καταργήσει την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Σε αυτά τα χρόνια κανείς Χριστιανός Ορθόδοξος πιστός δεν εμποδίστηκε στην εκδήλωση της πίστης του. Όπως δεν είχε εμποδιστεί και στην Κύπρο, όπου ποτέ δεν μπήκε το θρήσκευμα στις ταυτότητες. Όπως δεν εμποδίστηκε κανείς στην Ελλάδα πριν την κατοχή, όταν επίσης δεν υπήρχε αναφορά στις ταυτότητες για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών.

    Καμία γραφή, κανένα κείμενο των πατέρων της εκκλησίας, καμία απόφαση οικουμενικής συνόδου συνάρτησαν ποτέ την πίστη με τις ταυτότητες. Ούτε στην ορθόδοξη παράδοση υπάρχει. Κι όμως τότε η Εκκλησία και οι πολιτικοί σύμμαχοί της παρουσίασαν την κατάργηση της αναγραφής σαν ένα διωγμό στην πίστη των ορθοδόξων Ελλήνων.

    Με την κινητοποίηση για τις ταυτότητες ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος απαιτούσε να έχει η Εκκλησία τον τελευταίο λόγο στη θέσπιση των νόμων. Η συλλογή υπογραφών για δημοψήφισμα ήταν μια επίδειξη δύναμης απέναντι στον πολιτικό κόσμο. Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκλεισε το θέμα απαντώντας ότι «οι εκτός νομοθετημένης διαδικασίας συλλεγείσες υπογραφές δεν είναι δυνατόν να ανατρέψουν τις διατάξεις του Συντάγματος».

    Αντίθετα ο Κώστας Καραμανλής, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την εποχή εκείνη, έσπευσε να υπογράψει για το δημοψήφισμα του Χριστόδουλου. Όταν όμως έγινε πρωθυπουργός ξέχασε τις ταυτότητες, όπως τις ξέχασε και ο Χριστόδουλος και δεν έθεσε ποτέ το ζήτημα, για το οποίο προηγουμένως είχε ξεσηκώσει τον κόσμο. Αυτή η αλλαγή αποκάλυψε πόσο υποκριτική ήταν η στάση και των δύο στο θέμα των ταυτοτήτων.

  12. Ο/Η massilia λέει:

    Αγαπητέ κ. Λασκαράτο,
    Ένα ακόμα επεισόδιο της πολιτικής πορείας Μητσοτάκη που αποσιωπήθηκε στις πρόσφατες δοξολογίες ήταν ο τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνησή του τους Γιουγκοσλαβικούς πολέμους της δεκαετίας του 90. Αντιμετωπίζοντας μια παγκόσμιας εμβέλειας κρίση με ιλιγγιώδη ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη (και αυτή του Α. Παπανδρέου που ακολούθησε) απέδειξαν ότι στην Ελλάδα οι ταμπέλες νεοφιλελεύθερος, σοσιαλιστής, Ευρωπαϊστής, αντιΕυρωπαϊστής, εκσυγχρονιστής ή λαϊκιστής δεν είναι παρά λέξεις που κρύβουν την υποκείμενη ουσία: αυτή του Βαλκάνιου αυταρχικού εξουσιαστή. Οσο για την ευκολία με την οποία ο Μιλόσεβιτς κατάφερε να πείσει τις δύο μεγαλύτερες υποτίθεται πολιτικές φυσιογνωμίες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας να υποστηρίξουν το γενοκτονικό του σχέδιο, σε πείσμα κάθε λογικής ή υπευθυνότητας, μόνο και μόνο τάζοντάς τους Μακεδονικές χάντρες και καθρεφτάκια, αυτό ίσως να μιλάει πιο εύγλωττα από οτιδήποτε άλλο για τη φύση της κυριαρχίας στη χώρα μας.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Ο Μιλόσεβιτς καλή μας φίλη και η Σερβία των φυλετικών και θρησκευτικών εκκαθαρίσεων, υπήρξαν ο μαγικός καθρέφτης που αποκάλυψε σε κουτούς, όπως ο υποφαινόμενος, το πραγματικό πρόσωπο του τέρατος που ονομάζεται ελληνική πολιτική σκηνή και ιδιαίτερα του αριστερού, άκρου της. Κάλιο αργα….κλπ

      • Ο/Η Psycho λέει:


        Ελληνορθόδοξο Εθνικολαϊκό Επαναστατικό Κίνημα ΕΕΛΕΚ

        http://www.gazzetta.gr/plus/article/772447/oi-sfages-me-elliniko-hroma-sti-sremprenitsa-kai-i-symmetohi-tis-hrysis-aygis

        Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015 – 12:44

        από Gazzetta team

        Οι σφαγές με Ελληνικό χρώμα στη Σρεμπρένιτσα και η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής
        Δύο κράτη έχουν την χειρότερη φήμη διεθνώς σχετικά με την στάση που κράτησαν στα γεγονότα της Σρεμπρένιτσα, που όπως ξέρουμε είναι η μοναδική περίπτωση πολεμικής θηριωδίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη σε τέτοια ασύλληπτη κλίμακα, ώστε να χαρακτηριστεί από τα Ηνωμένα Εθνη με τον όρο ‘γενοκτονία‘.

        Οι σφαγές με Ελληνικό χρώμα στη Σρεμπρένιτσα και η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής

        Η Ρωσία και η Ελλάδα. Δεν ήταν μόνο η πολύπλευρη βοήθεια που πρόσφεραν στους επιτιθέμενους Σέρβους και Σερβοβόσνιους. Από τις χώρες αυτές ξεκίνησαν και πήγαν στα καυτά μέτωπα των συγκρούσεων -αλλά και των θηριωδιών που έγιναν κατά παράβαση των νόμων και των ηθών του πολέμου- ένοπλοι. Ενοπλοι που μάτωσαν τα χέρια τους, μαζί με τους Σέρβους ομοϊδεάτες τους, πιθανόν και με αίμα αθώων. Η Ελλάδα ποτέ δεν καταδίκασε καθαρά και κρυστάλλινα τα σερβικά εγκλήματα πολέμου, ούτε βοήθησε ποτέ ουσιαστικά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

        Και, βεβαίως, ενώ οι ελληνικές αρχές γνώριζαν απ’ την πρώτη στιγμή για αυτήν την ‘εξαγωγή πολεμιστών’, αφού η κοινή γνώμη βομβαρδιζόταν από υμνητικά δημοσιεύματα και εκπομπές, δεν έκαναν απολύτως τίποτε για το ζήτημα αυτό, αν δεν τους διευκόλυναν κιόλας. Η Ρωσία δεν ανήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κι έτσι η χώρα μας είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είναι δακτυλοδεικτούμενη στην Ευρώπη και διεθνώς, για την μεγάλη ντροπή της ανθρωποσφαγής 8.000 αόπλων, κρατουμένων και αιχμαλώτων. Αυτή η ντροπή (πρέπει να) βαραίνει τη συνείδηση κάθε δημοκρατικού πολίτη αυτής της χώρας, αφού στη χώρα μας, αναμφισβήτητα, αναλογούν πολλά μερίδια ευθύνης για τις εξελίξεις που οδήγησαν στο αδιανόητο απάνθρωπο μακελειό.

        Κανείς -εκτός από τους αρνητές της γενοκτονίας- δεν διανοείται να αμφισβητήσει σήμερα εκείνα τα τραγικά γεγονότα· ακόμη και οι ίδιοι οι Σέρβοι τα παραδέχονται: Επρόκειτο για έγκλημα πολέμου, και, ό,τι κι αν ενδέχεται να ήταν αυτοί οι 8.000 άνθρωποι -ακόμη και αφοπλισμένοι στρατιώτες να ήταν (ένα μικρό ποσοστό στην πραγματικότητα)-, δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο η μαζική και βιομηχανικού τύπου προσχεδιασμένη εξόντωσή τους στα πλαίσια του σχεδίου της σερβικής εθνοκάθαρσης εναντίον των μη σερβικών πληθυσμών της ανατολικής Βοσνίας.

        Από σήμερα, ίσως να υπάρχει κάτι πολύ ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να ξεπλυθεί η ντροπή. Εξηγούμαστε στη συνέχεια, με το παρόν σημείωμα, που έχει κι έναν ‘κρυφό’ σκοπό: Να σας εξαγριώσει. Αν πιστεύετε στη Δικαιοσύνη και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πρέπει να εξοργιστείτε με ό,τι ακολουθεί.

        Η νέα έρευνα του XYZ Contagion γράφτηκε με βασικό σκοπό να απαντήσει σε κάποια δύσκολα ερωτήματα:

        ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Vlasenica Βοσνίας, 12 Ιουλίου 1995, μια μέρα μετά την κατάληψη της Σρεμπρένιτσα. Ο στρατηγός Milenko Zivanovic, διοικητής του Σώματος Στρατού Ντρίνα, λέει ιστορίες για το πως «καθάρισαν και τελείωσαν το τζαμί των Τούρκων στη Σρεμπρένιτσα» και όλοι χειροκροτούν εκστασιασμένοι όταν ο στρατηγός αναλύει το θέμα: «Αφού καθαρίσαμε χτες βράδυ τη Σρεμπρένιτσα και εξαφανίσαμε κάθε ίχνος μουσουλμανικής ζωής, πρέπει να κάνουμε το ίδιο στη συνέχεια και στις άλλες μουσουλμανικές περιοχές».

        Παρόντες στο επινίκιο γεύμα ήταν και Ελληνες εθελοντές, μεταξύ των οποίων οι Μήτκος Αντώνιος και Καλτσούνης Κωνσταντίνος. Μαζί τους στο τραπέζι οι Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς, ο παιδόφιλος Μητροπολίτης Zvornik-Tuzla Vasilije Kacavenda και άλλοι πολλοί.

  13. Ο/Η laskaratos λέει:

    Πυροβολισμοί στον αέρα για τον Μητσοτάκη.
    Υπάρχουν νόμιμοι πυροβολισμοί;
    Το πελατειακό Κράτος ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρθηκε να καταργήσει το εγκληματικό αυτό έθιμο.
    Δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του Υπ.Δημ.Τάξης;


    Κρητικός αποχαιρετισμός με ριζίτικα και μπαλωθιές στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (Alpha, 1/6/17)

    Ρομά στο Μενίδι: ‘Δεν είμαστε δολοφόνοι, θέλουμε δικαιοσύνη, να βρεθεί ο φονιάς’ (video)

    Ρομά στο Μενίδι: ‘Δεν είμαστε δολοφόνοι, θέλουμε δικαιοσύνη, να βρεθεί ο φονιάς’ (video)


    Ρομά με πανό έχουν συγκεντρωθεί στο Μενίδι και φωνάζουν πως “δεν είναι δολοφόνοι”. Συλληπηθηκαν την οικογένεια του 10χρνου και ζητούν να βρεθεί ο φονιάς. “Δεν είναι λύση να μας καίνε τα σπίτια”
    ………………………………..

  14. Ο/Η laskaratos λέει:

    «Αριστερή»(;) πολιτική και ηθική μικροψυχία

    Μισή ώρα έψαχνα «γκουγκλάροντας» στο διαδίκτυο μια δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ή έστω ατομική, στελέχους του, για τη γενναία, άκρως συγκινητική, ανθρωπιστική εμβληματική κίνηση του Κυριάκου, μια κίνηση που εκπέμπει μήνυμα ανθρωπισμού και πολιτισμού στην ταλαίπωρη και δυστυχώς πολλαπλά παραπαίουσα ελληνική κοινωνία. Δεν έδειξαν ούτε τη στοιχειώδη ανθρώπινη χαρά που όφειλαν μπροστά στη σωτηρία 50 άτυχων προσφυγόπουλων.

    Μακάρι να μπορέσει να κάνει και άλλες ανάλογες υπερβάσεις και να φτιάξει τη ΝΔ, ένα ευρωπαίκό κεντροδεξιό-κεντρώο φιλελεύθερο δημοκρατικό κόμμα, μεταρρυθμιστικό και ορθολογικό, όσο αυτό είναι εφικτό.

  15. Παράθεμα: Δεν τα πάμε κι άσχημα… | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  16. Ο/Η laskaratos λέει:

    https://info-war.gr/ki-omos-o-mitsotakis-esose-ton-kazan/


    H φωτογραφία είναι από την κηδεία του μεγάλου λογοτέχνη, η οποία έγινε στις 5 Νοεμβρίου 1957 στο Μητροπολιτικό Ναό Ηρακλείου Κρήτης. Στη φωτογραφία Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Γεώργιος Παπανδρέου, Ανδρέας Μοθωνιός.

    Κι όμως ο Μητσοτάκης «έσωσε» τον Καζαντζάκη από τον αφορισμό
    17/05/2020

    Αποτελεί ένα είδος αστικού μύθου ότι η ελληνική εκκλησία αφόρισε τον μεγάλο συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε του τη ζωή του Ιησού στο έργο.

    Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν συνέβη. Όπως διαβάζουμε στη Μηχανή του Χρόνου «το αίτημα της εκκλησίας για αφορισμό του Καζαντζάκη προκάλεσε αντιδράσεις στον πολιτικό αλλά και συγγραφικό κόσμο. Ο νεαρός τότε βουλευτής Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέκρινε την «επιχειρούμενη δίωξη του πνεύματος». Ο δήμος Αθηναίων ζήτησε την αποτροπή οποιασδήποτε δίωξης των έργων του συγγραφέα ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης χαρακτήρισαν την απαγόρευση «πλήγμα για τον πολιτισμό».

    «Το ζήτημα του αφορισμού του Καζαντζάκη έφτασε στην Ιερά Σύνοδο, όπου αποφασίστηκε από την πλειοψηφία ότι η εκκλησία δε θα έπρεπε να παρέμβει επίσημα και ότι το θέμα θα εξετάζονταν από το Μητροπολίτη Κασσανδρείας Καλλίνικο και από δύο καθηγητές της θεολογικής σχολής.

    Ο Μητροπολίτης, φοβούμενος τις αντιδράσεις, αποφάσισε ότι δεν ήταν σωστό να κατηγορηθεί ο συγγραφέας σαν άπιστος, αλλά ότι καλό θα ήταν να μην κυκλοφορήσει το βιβλίο του «ο Τελευταίος Πειρασμός» γιατί μπορεί οι αναγνώστες να μην καταλάβαιναν τους συμβολισμούς του και να το παρεξηγήσουν».

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η πληροφορία, που παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου, πως «πολλοί υποστήριξαν ότι ο συγγραφέας δεν πολεμήθηκε για το περιεχόμενο των βιβλίων του, αλλά για τα φιλοκομμουνιστικά του φρονήματα. Ο Καζαντζάκης κατά τη δεκαετία του ’20 είχε κάνει πολλά ταξίδια στη Σοβιετική Ένωση και παρουσίαζε με θετικό τρόπο τις κομμουνιστικές αλλαγές. Έτσι αρκετοί θεώρησαν πως αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος της επίθεσης, και η προσβολή των θρησκευτικών ηθών, ήταν πρόσχημα».

    Η παρέμβαση του πατριάρχη της οικογένειας Μητσοτάκη λοιπόν μπορεί να μην ήταν ο καθοριστικός παράγοντας στην αποτροπή του αφορισμού του Νίκου Καζαντζάκη. Τουλάχιστον όμως προσπάθησε.

    Λέτε για αυτό να την είχαν «φυλαγμένη» στο γιο του;

  17. Ο/Η laskaratos λέει:

    https://info-war.gr/i-paidiki-afeleia-tis-plateias-omonoi/

    Η παιδική αφέλεια της πλατείας Ομονοίας
    15/05/2020

    Χρειάζεται μια παιδική αφέλεια για να κάνεις κάτι σαν τη φιέστα εγκαινίων της αναμορφωμένης πλατείας Ομονοίας, που μάζεψε πλήθος από την «καλή κοινωνία» των Αθηνών χθες γύρω από ένα συντριβάνι.

    Αν όχι παιδική, τότε σίγουρα εφηβική. Αλλά θα επιμείνω στις μικρότερες ηλικίες, διότι μπορεί η εφηβική ηλικία να έχει συχνά τον χαρακτήρα της ατρωτότητας, αλλά έχει συχνά και αυτόν της έντονης αυτο-αμφισβήτησης.

    Τέτοιο στοιχείο δεν είδαμε χθες. Είδαμε μια διάχυτη αίσθηση υπέρμετρης χαράς για κάτι το ασήμαντο, ένα καινούριο συντριβάνι – ακριβώς όπως τα μικρά παιδιά. Είδαμε τον ορισμό της άγνοιας κινδύνου – όπως τα μικρά παιδιά βάζουν οτιδήποτε στο στόμα τους χωρίς να το σκεφτούν, έτσι και στον χθεσινό επίσημο συνωστισμό δεν υπήρχε ατομικό μέσο προστασίας ούτε για δείγμα. Και είδαμε επίσης να πλανάται πάνω από την Ομόνοια μια αίσθηση ασφάλειας, ίδια με αυτήν που έχουν τα μικρά παιδιά στην αγκαλιά της μάνας τους – ασφάλεια από την κριτική, ασφάλεια από τα φθονερά βλέμματα της πλέμπας και από οποιουδήποτε είδους επίθεση.

    Κανένας δεν επρόκειτο να πειράξει την Αγία Οικογένεια, την ελίτ της πόλης και τους πρόθυμους που μαζεύτηκαν να βγάλουν φωτογραφίες με ένα συντριβάνι. Δεν πρόκειται να ζημιωθούν από τον κορονοϊό, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, διότι οι περισσότεροι από όσους μαζεύτηκαν χθες έχουν εύκολη πρόσβαση σε τεστ και μπορούν να είναι σχετικά σίγουροι ότι δεν είναι φορείς. Δεν επρόκειτο να διακοπεί το «πάρτι» διότι σίγουρα τα ΜΑΤ δεν θα έραιναν την Ομόνοια με χημικά και χθες βράδυ μάλλον θα ήταν λίγο πιο εύκολο να μπεις στην πλατεία ακάλεστος από ό,τι στη Βόρειο Κορέα.

    Πιο σημαντικά, πίστευαν όλοι αυτοί ότι η φιέστα θα γίνει σε κενό κριτικής διότι υπάρχουν, σαν μια πολυδιάστατη μητέρα, τα ΜΜΕ – τα ίδια ΜΜΕ που έψαχναν πριν λίγες μέρες για «τρομοκράτες» σε πλατείες με νέα παιδιά και στα πεζοδρόμια έξω από τα σπίτια τους.

    Ποιος μεγαλοδημοσιογράφος θα κριτικάρει τα χθεσινά εγκαίνια; Μήπως περιμένουμε κάτι από την σύζυγο του Δημάρχου που τα οργάνωσε; Μήπως περιμένουμε κάτι από τους ιδιοκτήτες των οποίων τα χρέη χαρίστηκαν; Ή από ένα ευρύ σύστημα «φιλικών» Μέσων που μοιράστηκε 20 εκατομμυριάκια σε καιρούς αναμφίβολα στεγνούς;

    Όχι, καλά κάνει η κυβέρνηση, ο δήμος, όποιος ήταν εκεί να μην περιμένει κριτική από αυτήν την πλευρά. Το πολύ-πολύ κάποιος θα ψελλίσει ένα «απρέπεια, μωρέ», στο τέλος των διθυράμβων για την αισθητική της «Αθήνας που αλλάζει».

    Όμως η αφέλεια έγκειται στο πως πιστεύουν ότι αυτό είναι αρκετό. Πως η φούσκα που δημιουργούν γύρω από τους πολίτες τα ΜΜΕ είναι αρκετά μεγάλη για να εγκολπώσει όλη την κοινωνία, και πως είναι άσκαστη. Πως το γλείψιμο, η μονομερής παρουσίαση, η απόκρυψη και τα ψέμματα από οθόνης, ηχητικών κυμάτων και χαρτιού είναι αρκετά.

    Η παιδική αφέλεια των «ευγενών» είναι ότι θαρρούν πως κανείς δεν πρόκειται να φέρει αντίρρηση. Ότι θα κάνουν ό,τι γουστάρουν και θα τους σώζει πάντα, δεν ξέρω, η ομορφιά και η λάμψη τους, το πόσο καλοντυμένοι, καλοί οικογενειάρχες, πιστοί Χριστιανοί είναι, το χαμόγελο του δημάρχου, η επιτελικότητα και οι προσωπικές αποφάσεις του Αλέν Ντελόν-Μωυσή και η πίστη όσων τα διαβάζουν αυτά ότι διαβάζουν την αλήθεια.

    Να τη θυμάστε αυτή την αφέλεια. Αυτά τα χαμογελαστά, συνωστισμένα πρόσωπα, που θαρρούν ότι το βασίλειο τους ανήκει και οι υπήκοοι θα σκύβουν το κεφάλι και δε θα βλέπουν τι συμβαίνει μέσα στο παλάτι. Ή στο καινούριο συντριβάνι της πλατείας.

    Ανδρέας Κοσιάρης

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.