Αριστερά του Εθνικισμού και της Χριστοκαπηλίας;

[Με αφορμή παλιό άρθρο του Θεολόγου Θ.Ν.Παπαθανασίου στη «Σύναξη» και την τωρινή πρωθυπουργική δήλωση για τη «συμπαράταξη της επιστήμης και της πίστης» (!) στο Κουβούκλιο]

Ο αρχισκανδαλοποιός Ειρηναίος μεταξύ δυο τσολιάδων

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Ακούσαμε στα Ιεροσόλυμα, για τέταρτη φορά εκεί, τον κ.Τσίπρα να μιλάει σαν εκπρόσωπος ενός ζοφερού μουχλιασμένου κόσμου συλλογικής θρησκευτικής υποκρισίας και εθνικού εγωισμού. Δεν ήταν αυτό το «νέο» που της έλειπε της χώρας με το μεγαλύτερο ναζιστικό κόμμα στον κόσμο (το οποίο συναγελάζεται με τον Αρχιεπίσκοπο και δηλώνει τέκνο της χιτλερικής Κατοχής), τουναντίον της περίσσευε σε τέτοιο βαθμό που την έπνιξε.  Άλλες είναι οι πανανθρώπινες ιδέες της Αριστεράς και σε καμιά περίπτωση δεν συμβιβάζονται με τα γελοία πάρε δώσε του Τσίπρα με την Ακροδεξιά, τη «λαϊκή» Δεξιά, τη δικαστική Δεξιά και με το παπαδαριό. Τεράστιο το αριστερό πολιτικό κόστος, αλλά ποιος νοιάζεται όσο διαρκεί το φαγοπότι;

Από τις ειδήσεις ακούσαμε τον νέο Υπουργό Παπαθεμελή (πρώην λαφαζανικό) και κύριο πόλο άθροισης ψηφοφόρων του Άνθιμου, να λέει πως «το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη διατήρηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είναι ισχυρό και το καταδεικνύει και η παρουσία του πρωθυπουργού» (ΕΡΤ-22.3.2017).  Για το ηθικό κατάντημα του (από το 1534 με τη βοήθεια της εξουσίας της  Υψηλής Πύλης) πραξικοπηματικά και πειρατικά ελληνικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που υποτιμά, περιφρονώντας το Ευαγγέλιο και τους εκκλησιαστικούς Κανόνες, τους συμπατριώτες του Χριστού ιθαγενείς Ορθοδόξους, κληρονόμους μιας μεγάλης Ορθόδοξης αραβικής παράδοσης, η οποία ανέδειξε κορυφαίους Θεολόγους και Υμνογράφους όπως ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός ή ο Εφραίμ ο Σύρος, έχουμε γράψει πολλά άρθρα. Θέλαμε να καλύψουμε το κενό της γενικής Ομερτά.

Στα 2005 ξεχείλισε ο βορβορώδης υπόνομος αιώνων, μιας βλάσφημης αποικιοκρατικής Εκκλησίας, που στρατολογεί την ηγεσία της από ανήλικα αγόρια της ελληνικής  υπαίθρου, που μυούνται στην επάνδρωση της σκοτεινής της Αδελφότητας. Τα δημοσιεύματα του Τύπου υπήρξαν τότε αποκαλυπτικά όσο και φρικιαστικά, πολλά στόματα άνοιξαν και έπειτα έπεσε η γνωστή σιωπή, αυτή η σιωπή που θα πέσει και γύρω από την παραίτηση Ράικου ή από τις επικείμενες παραγραφές των δικών της Ζήμενς, του «δεύτερου» (και ιερού) «παραδικαστικού» και της ιερής «Αλληλεγγύης-Αποστολής», που φοβάμαι πως θα συνεχίσουν να χρονοτριβούν μέχρι να φτάσουν οι κατάλληλες ημερομηνίες. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ένας πατριάρχης της Αγίας Σιών τροφοδοτούσε τον Τύπο με απίστευτα κουτσομπολιά. Το είχαν κάνει σε μικρότερη έκταση οι δυο προκάτοχοί του Βενέδικτος και Διόδωρος, όχι πως υστερούσαν σε σκάνδαλα, αλλά δεν ευνόησαν οι πολιτικές, οικονομικές, δημοσιογραφικές και διαπροσωπικές συγκυρίες και φιλοδοξίες. Θεμελιωδώς επιρρεπής αποδείχτηκε από την αρχή και ο σημερινός Θεόφιλος, αναδεικνύοντας σε πολύ υψηλή αρχιερατική και κρίσιμα διοικητική θέση του πατριαρχείου του, έναν ιερέα που έφυγε από την Ελλάδα για να κρύψει τη ντροπή της σύλληψής (και της μετέπειτα καταδίκης του), στον αθηναϊκό πορνοκινηματογράφο ‘Αρίωνα’. («‘Νέοι Άνθρωποι’, 12.10.2001 & 9.12.2005. ‘Πρώτο Θέμα’, 22.1.2006. Το όνομα του Επισκόπου δημοσιεύτηκε, αλλά κανείς δεν διέψευσε). Aναρωτιέμαι τι είδους πατέρας των Παλαιστινίων Ορθοδόξων είναι ο φτωχός Γαργαλιανιώτης, που μετανάστευσε 12χρονο καλογαιροπαίδι στα μέρη τους και προάγει έναν έκθετο συμπατριώτη του σε επίσκοπο αντί για έναν καλό ντόπιο, με την ανοχή των ελληνικών αρχών που γνωρίζουν άριστα, αλλά δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή (δίνουν όμως από τους φόρους μας, στην πατριαρχική ρουφήχτρα).

Μια Εκκλησία η οποία υποτιμά τους πιστούς της ως υπανθρώπους που δεν δικαιούνται να αυτοδιοικούνται εκκλησιαστικά, με ένα μοναδικό στον χριστιανικό κόσμο σκάνδαλο, είναι εξ ορισμού ανήθικη. Σε μια Εκκλησία με ξένη Ιεραρχία και με ποίμνιο σε δυσχερή θέση, το οποίο δεν μπορεί να την ελέγξει, σε μια Εκκλησία με ξένους προστάτες μέσα σε ένα ιδιότυπο πολιτικό καθεστώς, όπως αυτό της Παλαιστίνης η οποία δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν, το σκάνδαλο έρχεται φυσιολογικά και αναμενόμενα.   Δυο μόνο Έλληνες έχουν γράψει επιτιμητικά  γι’ αυτήν την εγγενώς νοσηρή κατάσταση,  μιλώντας ως τίμιοι άνθρωποι ή ως Χριστιανοί και όχι ως διεφθαρμένοι έμμισθοι των μυστικών κονδυλίων (που θα καταργούσαν οι Τσίπρας-Κοτζιάς). Αναλυτικά, ο συντηρητικός λόγιος πρέσβης Άγγελος Βλάχος («Μια φορά κι ένα καιρό ένας διπλωμάτης», Δ΄τόμος-1985) και συνοπτικά, από τη θεολογική σκοπιά, ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Δρ Θεολογίας, αρχισυντάκτης του ορθόδοξου περιοδικού «Σύναξη», σε άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία». Σχετικά με  τον πρώτο έχουμε γράψει εδώ «Ο πρέσβυς Άγγελος Βλάχος για το Άγιο Φως» (4.3.2013). Τα σουσούμια του Τσίπρα, που διακινεί αναίσχυντα  όλα τα φτηνιάρικα δεξιά πατριδοκαπηλικά και χριστοκαπηλικά στερεότυπα, μας υποχρεώνουν να επικαλεστούμε και τον δεύτερο, που έχει απαντήσει και στον αριστεροακροδεξιό πρωθυπουργό, ο οποίος έχει γοητευτεί από το πατριαρχείο Ιεροσολύμων, γιατί είναι «πολιτικός μηχανικός» (στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις), που εκτιμά τη «συμπαράταξη της επιστήμης και της πίστης» (sic). Αυτά τα λόγια του καφενείου δεν θα αποσοβήσουν το μοιραίο τέλος, γιατί κανείς δεν συμπαθεί τον καταπατητή και τον σφετεριστή, ούτε αυτοί που τον χρησιμοποιούν προσωρινά. Οι Παλαιστίνιοι Ορθόδοξοι μεταναστεύουν στη Δύση και εντάσσονται στη Διασπορά του αραβικού πατριαρχείου της Αντιοχείας, ενώ πασχίζουν στον τόπο τους να αποτινάξουν τον ελληνικό ζυγό(“Group calls for Orthodox church reform over alleged Israel land sales», JAN. 14, 2015”).

Ακολουθεί το άρθρο («Η νύχτα του Πατριαρχείου»-2.4.2005): «Στη σκοτεινιά της εκκλησιαστικής κρίσης και μέσα στην κλαγγή των αντιμαχομένων περί του «ποιος έκανε τι», «ποιος έστειλε ποιον», «ποιος εισέπραξε πόσα», φαίνεται πως υπάρχει μια κραυγή που κάνει όλες τις πλευρές να μαρμαρώνουν και να ομονοούν: «Να μη χάσουμε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων»! Λένε πως όταν ανακαλύφθηκε τι είναι το νερό φάνηκε να ξεμπερδεύουμε με ένα ερώτημα, όμως στην πραγματικότητα βρεθήκαμε μπροστά στη γέννηση δύο ερωτημάτων: «τι είναι το οξυγόνο» και «τι είναι το υδρογόνο». Κατά παρόμοιο τρόπο, η κραυγή που προαναφέρθηκε γεννά δύο ερωτήματα: «ποιο είναι το χάσιμο» και «ποιοι είναι αυτοί που το φοβούνται».Τι νόημα μπορεί να έχουν αυτά τα ερωτήματα τη στιγμή που παγίως και ομοφώνως το Πατριαρχείο (στην πραγματικότητα όχι μόνο των Ιεροσολύμων) χαρακτηρίζεται από εκκλησιαστικά, πολιτικά, καθηγητικά χείλη ως προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού; Τα «δικαιώματα του γένους μας στην Αγία Γη» εμφανίζονται να είναι ο συναγερμός που εγείρει άπαντες: δεξιούς κι αριστερούς, αρχιεπισκοπικούς και αντιαρχιεπισκοπικούς…

Όσο όμως αντιδημοφιλή κι αν είναι στη σημερινή συγκυρία τα ερωτήματα αυτά, η αποσιώπησή τους δείχνει το μέγεθος της κρίσης της εκκλησιαστικής συνείδησης, κρίσης πολύ βαθύτερης και πολύ διαρκέστερης από αυτήν που σκιαγραφείται ως ανεπάρκεια ή αναξιότητα προσώπων. Το Πατριαρχείο όντως περισφίγγεται από δαγκάνες. Αλλά πρόκειται για τις δαγκάνες του εθνικισμού και του φυλετισμού. Με ποια θεολογική λογική θεωρείται ένα Πατριαρχείο… προίκα ενός κράτους, ενός έθνους ή μιας φυλής; Πώς είναι δυνατόν εκκλησιαστικοί άνδρες να προσδιορίζουν ατιμώρητα ως κύριο προσόν ενός Πατριάρχη το ελληνικό DNA; Πόσο εκκλησιαστικός είναι ο αποκλειστικός των Παλαιστινίων κληρικών από το βαθμό του επισκόπου, ώστε να διασφαλίζεται ότι αποκλείεται η εκλογή Αραβα Πατριάρχη; Είναι άραγε τυχαίο ότι άνθρωποι που εμφανίζουν τον εθνικισμό τους ως πατριωτική αντίσταση στην παγκοσμιοποίηση, είναι στην πραγματικότητα άθλιοι παγκοσμιοποιητές που δεν αφήνουν το πλήρωμα μιας τοπικής Εκκλησίας ακηδεμόνευτο; Ο εθνικισμός και ο φυλετισμός, όσο γλυκερά και να μεταμφιεστούν, είναι καρκίνος στα σπλάχνα της Ορθοδοξίας, με εκτεταμένες μάλιστα μεταστάσεις κατά τους τελευταίους καιρούς. Ο Χριστός -έλεγε ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος- σταυρώθηκε έξω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ, ώστε έτσι να φανερώσει ότι η θυσία του προσφέρθηκε σε όλη την ανθρωπότητα και ότι δεν είναι μονοπώλιο ενός έθνους.

Ο εθνικισμός και ο φυλετισμός, αντιθέτως, σύρουν τον σταυρωμένο μέσα στην πόλη, μπασταρδεύουν το έργο Του, φαρμακώνουν την Εκκλησία με μια λογική προχριστιανική και αντιχριστιανική. Κίνδυνος απώλειας φυσικά και υπάρχει. Είναι η απώλεια των ορθόδοξων κριτηρίων. Και οι δρόμοι αυτής της απώλειας είναι πολλοί, όπως, π.χ. να αποσιωπάται η θεμελιώδης θεολογική αλήθεια ότι μετά τον Χριστό δεν υπάρχουν ούτε ιεροί τόποι ούτε ιερές φλόγες που διαθέτουν τάχα εγγενώς αγιοσύνη.

Το θέμα δεν είναι να μείνουν οι (ορθόδοξοι) Ελληνες για να μην έρθουν οι (ορθόδοξοι) Ρώσοι ή να φύγουν οι (ορθόδοξοι) Ελληνες για να μείνουν οι (ορθόδοξοι) Αραβες, αλλά να φύγουν ο εθνικισμός και ο φυλετισμός από όλους τους κλάδους των ορθοδόξων. Ουδείς εθνικιστής είναι καλύτερος άλλου».

Και κατέληγε ο κ.Παπαθανασίου: «Προσωπικά, όμως, ελάχιστη αισιοδοξία έχω πως η νύχτα αυτού του πανάθλιου ανταγωνισμού θα ξεψυχήσει στο ορατό μέλλον. Η ικεσία για έναν πανορθόδοξο αναθεματισμό της εθνικιστικής αίρεσης δεν είναι παρά ψίθυρος».

 

 

This entry was posted in «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερή» Εξουσία, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

34 Responses to Αριστερά του Εθνικισμού και της Χριστοκαπηλίας;

  1. Ο/Η laskaratos λέει:

    Από τον Μεγαλέξανδρο αντλεί τα δικαιώματά του το ελληνικό πατριαρχείο της Παλαιστίνης κατά τον αισχρό πατριάρχη Διόδωρο Καρίβαλη, μετανάστη από τη Χίο (περί του οποίου έχει γράψει η δεξιά Καθημερινή (http://www.kathimerini.gr/96780/article/epikairothta/ellada/olo-to-paraskhnio-sta-ierosolyma 22.07.2001 Ολο το παρασκήνιο στα Ιεροσόλυμα Του Γρηγόρη Καλοκαιρινού)

    Εδώ συνεντευξιάζεται ασύστολα με την Κομμουνίστρια Ορθόδοξη πατριώτισσα Κανέλλη, σε μια συνέντευξη σχολικού επιπέδου:

    Ο κ.Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) οι Παλαιστίνιοι και η Εκκλησία

    «O Διόδωρος δεν έκρυβε στις συνεντεύξεις του ότι πωλούσε γη. ‘Χιλιάδες στρέμματα έχουν πουληθεί σε Εβραίους ειδικά στην περιοχή της Ιερουσαλήμ’ αναφέρει το πόρισμα» των Παλαιστινίων που έχει στην προμετωπίδα του την ευαγγελική φράση «Θα μάθετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει». Το πόρισμα γράφει «ότι ενώ το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο είναι πλούσιο, δεν φροντίζει να χτίσει ούτε ένα σχολείο ή να διαθέσει για φιλανθρωπία όπως κάνουν άλλες εκκλησίες». Ο ίδιος φάκελος (Κ.Ελευθεροτυπία» 29.5’05, Β.Σιούτη), περιλαμβάνει και πρόστυχες, ιταμές δηλώσεις σε ισραηλινές εφημερίδες του εκλεκτού των ελληνικών κυβερνήσεων Θερμοπυλάρχη πατριάρχη Διόδωρου Καρίβαλη (Είχε αδυναμία σε καμπαρετζούδες και κλέφτρες Ρουμάνες καλόγριες και είχε συλληφθεί για λαθρεμπόριο χρυσού, ο δε αδελφός του αρχιμανδρίτης, συνελήφθη νύχτα από την Αστυνομία να «ψωνίζεται» στον Πειραιά) για το ποίμνιό του:

    «Αυτή η εκκλησία είναι Εκκλησία των Ελλήνων. Αν δεν αποδέχονται τους κανόνες μας να αλλάξουν Εκκλησία ή να φτιάξουν μια δική τους. Εμείς οι Έλληνες βρισκόμαστε στην περιοχή από την εποχή του Μ.Αλεξάνδρου πριν τους Άραβες».
    ____________________

    Από τη δεξιά Καθημερινή, για να συγκριθεί η σοβαρή δεξιά δημοσιογραφία με την ελληνική βουλευτική κομμουνιστική

    22.07.2001
    Ολο το παρασκήνιο στα Ιεροσόλυμα
    Του Γρηγόρη Καλοκαιρινού

    ………………..
    Η «Πολιτεία» Διόδωρου

    Ο Πατριάρχης Διόδωρος -ο επιλεγόμενος «Βούδας» από τους αρχιερείς των ελληνορθοδόξων εκκλησιών- ανέβηκε στον θρόνο το 1981, έπειτα από ένα παζάρι συναλλαγών, πολιτικών και οικονομικών. Ηταν Μητροπολίτης Αμμάν, είχε σώσει λέγεται τη ζωή του μακαρίτη Χουσεΐν της Ιορδανίας και απολάμβανε της υποστηρίξεώς του. Εκτός από τη βοήθεια Χουσεΐν, για να γίνει Πατριάρχης ο Διόδωρος, «έταξε» και αρκετά «πακέτα» δολάρια στους μητροπολίτες. Η επιστολή του Μητροπολίτη Διοκαισαρείας Ιακώβου προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, το 1983, αποκαλύπτει πολλά και λέγεται ότι την έχει η κ. Δήμητρα Λιάνη στο αρχείο της.

    Διάκονος του Πατριαρχείου, πρώην γνωστός τραγουδιστής -έστειλε έχει πει, μάλιστα και σχετική επιστολή στο Οικουμενικό Πατραρχείο με αποκαλύψεις- πολλές φορές περιέγραψε δημοσίως και σε εκκλησιαστικούς κύκλους, τον καβγά Διοδώρου – Ιακώβου για τα «υπόλοιπα» που χρωστούσε ο πρώτος και τα είχε «ταμένα» στον δεύτερο για να τον ψηφίσει Πατριάρχη. Μόλις, λοιπόν, κάθησε στον θρόνο ο Διόδωρος, φαίνεται να έβαλε δύο στόχους, την συσσώρευση πλούτου και την… καλοπέραση. Περνούσε πολλούς μήνες τον χρόνο στην πατριαρχική βίλα του Αγίου Κωνσταντίνου Καμένων Βούρλων, όπου τον υπηρετούσαν Ρουμάνες καλόγριες. Μία από αυτές είχα μάλιστα, κακό τέλος. Στο μοναδικό προσκύνημα του Τάφου της Παναγίας στη Γεσθημανή ήταν κενή η θέση ηγουμένου. Ο αρχιμανδρίτης Συνέσιος ζητεί την τοποθέτησή του εκεί και ο Διόδωρος δίνει τη συγκατάθεση, έναντι… 80.000 δολαρίων, τα οποία και κατέβαλε ο Συνέσιος (άραγε πού βρίσκουν Αγιοταφίτες μοναχοί τόσο μεγάλα ποσά;). Ομως, ο Πατριάρχης, και τα χρήματα πήρε και τη θέση δεν του έδωσε. Θυμωμένος ο αρχιμανδρίτης, ήλθε στην Ελλάδα, πήγε στη βίλα Καμένων Βούρλων και επειδή γνώριζε «καλά» τα κατατόπια -είχε υπηρετήσει διάκονος εκεί- προσπάθησε να κλέψει χρήματα από το χρηματοκιβώτιο.

    Τον αντελήφθη η Ρουμάνα μοναχή Λάικα και εκείνος αναγκάστηκε για να διαφύγει να την χτυπήσει στο κεφάλι με ένα βαρύ αντικείμενο. Οταν διαπίστωσε ότι την είχε σκοτώσει, έβαλε φωτιά για να χαθούν τα ίχνη. Η δολοφονία, όμως, αποκαλύφθηκε και ο Συνέσιος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 28 ετών από τα ισραηλινά δικαστήρια. Ο φάκελος «Λάικα» βρίσκεται στα αρχεία της Μοσάντ, ενώ ο Συνέσιος δεν «μίλησε»ποτέ, παρά τις παροτρύνσεις, ακόμη και Ισραηλινών να κάνει αποκαλύψεις.

    Οι Ρουμάνες

    Φαίνεται ότι ο Διόδωρος είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις Ρουμάνες. Λέγεται ότι πήγαιναν στα Ιεροσόλυμα να υπηρετήσουν από μοναστήρια τις πατρίδας τους και πολλές από αυτές το πρωί φορούσαν το σχήμα και προσεύχονταν και το βράδυ «εργάζονταν» σε καμπαρέ στο Τελ Αβίβ. Εντονες φήμες, που συζητείται, ότι και γι’ αυτές οι Ισραηλινοί έχουν στοιχεία, αναφέρουν πως ορισμένες από τις καλόγριες εκ Ρουμανίας «ετύγχανον της ιδιαιτέρας ευνοίας» του Πατριάρχου. Η τελευταία μάλιστα -συμπληρώνουν οι πληροφορίες- έφυγε από το Ισραήλ λίγες ώρες μετά το θάνατο του Διοδώρου με 6 εκατομμύρια δολάρια στη βαλίτσα της, με τα οποία άνοιξε επιχείρηση στην πατρίδα της. Λέγεται δε, ότι οι ισραηλινές αρχές γνώριζαν την περίπτωση, αλλά την άφησαν να φύγει, για να μην δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο, κάτι που το έχουν μετανοήσει τώρα.

    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλης Ελληνίδας καλλιτέχνιδος, η οποία πέρασε άσχημες ώρες με την υγεία της. Οταν οι Ισραηλινοί γιατροί τη διαβεβαίωσαν ότι θα γίνει καλά, ιδιαίτερα συγκινημένη, πήγε στον Πανάγιο Τάφο να προσκυνήσει. Εκεί θέλησε, να αφιερώσει ακριβό κόσμημα που είχε στον λαιμό της. Τότε παρενέβη κληρικός Αγιοταφίτης που τη συνόδευε και της είπε: «Κυρία…, αν πράγματι αισθάνεσθε ότι πρέπει να αφιερώσετε το κόσμημά σας στον Χριστό, ως ευγνωμοσύνη που σας έσωσε, καλύτερα πουλήστε το και δώστε τα χρήματα σε φτωχούς. Εάν το αφήσετε εδώ, σε δυο – τρεις ημέρες θα κοσμεί τον λαιμό κάποιας Ρουμάνας».

    Το χρήμα

    Η σχέση με το χρήμα, φαίνεται να ήταν επίσης ξεχωριστά έντονη για τον Διόδωρο. «Ο Χιώτης ήταν παραδόπιστος», μας είπε χαρακτηριστικά Αγιοταφίτης. Είχε «ιδιαίτερες σχέσεις» με Μητροπολίτες που διαχειρίζονταν προσκυνήματα και περιουσιακά στοιχεία του Πατριαρχείου. Από παντού έπαιρνε «μίζες». «Νοίκιασε» για 90 χρόνια μεγάλες εκτάσεις στους Ισραηλινούς, κάτι που εξόργισε τους Παλαιστινίους, ενώ δεν δίστασε να κάνει και πλαστογραφίες εις βάρος Εβραίων, υπογράφοντας συμβόλαια που τελικά δεν ίσχυαν, αφού όμως πρώτα είχε εισπράξει τα χρήματα. Σε αυτές τις «ιστορίες» συμμετείχαν και Αγιοταφίτες. Υποθέσεις τέτοιες βρίσκονται στα ισραηλινά δικαστήρια, όπως και η τελευταία με την εξαφάνιση τεράστιων ποσών ακόμη και από τράπεζες της Ελβετίας, μετά το θάνατό του. Εχει αρχίσει ειδική έρευνα για 20 περίπου εκατομμύρια δολάρια. Είναι επίσης γνωστή στους Ελληνες πολιτικούς η περίπτωση που συνελήφθη ο Διόδωρος από την αστυνομία του Ισραήλ, με πλάκες λαθραίου χρυσού. Επενέβη η ελληνική κυβέρνηση και έκλεισε το θέμα. Ομως ο φάκελος έμεινε στα αρχεία της Μοσάντ, όπως και εκατοντάδες άλλοι φάκελοι.

    Κλείνοντας τη «σταχυολόγηση» των έργων και του βίου Διοδώρου, θα καταθέσουμε, ίσως την πιο χαρακτηριστική μαρτυρία, που φανερώνει το μέγεθος της εξαρτήσεως του εκδημήσαντος Πατριάρχου με το χρήμα.

    Βαριά άρρωστος τα τελευταία 2 χρόνια -ήταν περίπου 140, 150 κιλά, με μειωμένη όραση, είχε υψηλό σάκχαρο, καρδιά και υπεβάλλετο σε αιμοκάθαρση- ενώ μιλούσε, έγερνε το κεφάλι και κοιμόταν αφήνοντας τον συνομιλητή του αμήχανο, ειδικά όταν δεν υπήρχε άλλος μπροστά και μάλιστα Αγιοταφίτης. Ακόμη και δημοσιογράφοι που του έχουν πάρει συνέντευξη, είχαν γίνει μάρτυρες αυτού του γεγονότος. Ομως το να ξυπνούσε ο Διόδωρος και να συνέχιζε τη συζήτηση ήταν απλό και το συνέστηναν στους συνομιλητές του Αγιοταφίτες: «Την ώρα που τον παίρνει ο ύπνος, ρώτησέ τον, πόσο πάει σήμερα η τιμή του δολαρίου Μακαριότατε; Αμέσως θα ξυπνήσει και θα σου απαντήσει οπότε και θα συνεχίσετε να μιλάτε, μέχρι να επαναληφθεί η ίδια σκηνή».

    Οι συνέπειες
    ………………….

  2. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    http://antifono.gr/portal/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%98%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CF%89%CE%BD/4157-%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%94%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%9F%CF%81%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%B7-%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%9C%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%AE%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%B7.html

    Θ. Παπαθανασίου: Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ορθόδοξη Θεολογία. Μια προκήρυξη

    «Ακούστε με τώρα κι εσείς οι πλούσιοι. Κλάψτε με γοερές κραυγές για τα βάσανά σας, που όπου να ’ναι έρχονται. Ο πλούτος σας σάπισε, και τα ρούχα σας τα ’φαγε ο σκόρος. το χρυσάφι σας και το ασήμι κατασκούριασαν, και η σκουριά τους θα είναι μαρτυρική κατάθεση εναντίον σας και θα καταφάει τις σάρκες σας σαν τη φωτιά. Κι ενώ πλησιάζει η κρίση εσείς μαζεύετε θησαυρούς. Να, ο μισθός των εργατών που θέρισαν τα χωράφια σας κι εσείς τους τον στερήσατε κραυγάζει. Και οι κραυγές των θεριστών έφτασαν ως τα αυτιά του παντοδύναμου Κυρίου. Ζήσατε πάνω στη γη με απολαύσεις και σπατάλες. Παχύνατε σαν τα ζώα, που τα πάνε για σφάξιμο. Καταδικάσατε και φονεύσατε τον αθώο. δεν σας πρόβαλε αντίσταση».

    Θα μπορούσε, ίσως, να είναι απόσπασμα από προκήρυξη των μεγάλων κοινωνικών εξεγέρσεων του 20ου αι. Είναι, ωστόσο, κείμενο που γράφτηκε πριν από είκοσι, χοντρικά, αιώνες. απόσπασμα από την Καινή Διαθήκη, και, συγκεκριμένα, από την επιστολή του αποστόλου Ιακώβου (5:1~6). Κατά πόσο, βέβαια, αποδέχονται τη φιλοσοφία του όσοι δηλώνουν θρησκευόμενοι και, αντίστοιχα, κατά πόσο γνωρίζουν την ύπαρξη τέτοιας σκέψης στους κόλπους του Χριστιανισμού όσοι δηλώνουν μη Χριστιανοί, είναι ερωτήματα, στα οποία η απάντηση μάλλον δεν μπορεί να είναι αισιόδοξη. Η υποβάθμιση (πολύ περισσότερο: η στρέβλωση) του Χριστιανισμού σε ένα ανώδυνο σύστημα ηθικιστικού, ατομοκεντρικού και εφησυχαστικού καθωσπρεπισμού αποτελεί μέσα στην ιστορία έναν αδιάκοπο πειρασμό.

    α΄ Η αποστέρηση του εργατικού μισθού ως φόνος

    Η παραστατικότατη μεταφορά του απ. Ιακώβου του αποστερημένου εργατικού μισθού να κραυγάζει προς τον ουρανό δεν είναι καθόλου τυχαία. Έχει χρησιμοποιηθεί όποτε χρειάστηκε να επισημανθούν τα πλέον βαριά αμαρτήματα: βοά προς τον Θεό το αίμα του δολοφονημένου Άβελ, τα αμαρτήματα των Σοδόμων, η τυραννία των Εβραίων στην Αίγυπτο και ο αποστερημένος μισθός, και μάλιστα είτε αφορά Εβραίο, είτε ξένο εργάτη. «Μην εκμεταλλεύεσαι ποτέ», λέει ο Γιαχβέ στον Ισραηλίτη, «το μισθωτό, το δυστυχισμένο και το φτωχό συμπατριώτη σου ή τον ξένο που ζει σε μια από τις πόλεις της χώρας σου. Να του δίνεις κάθε μέρα το μεροκάματό του, πριν από τη δύση του ήλιου. γιατί είναι φτωχός και το έχει ανάγκη. Αλλιώς αυτός θα φωνάξει εναντίον σου στον Κύριο, κι αυτό θα σου καταλογιστεί για αμαρτία» (Δευτ. 24:14~15). «Όποιος από το διπλανό του τη διατροφή του αφαιρεί, είναι το ίδιο σαν να τον σκοτώνει. κι όποιος δε δίνει στον εργάτη το μισθό του, είναι φονιάς» (Σοφ. Σειρ. 34:22).

    Αυτή η αντιστοίχιση εκμετάλλευσης και φόνου πέρασε και στη χριστιανική Εκκλησία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως «φονεύσας τον αδελφόν αυτού» καθαιρείται ο ανάλγητος κληρικός που δεν συνδράμει τον φτωχό συνάδελφό του. Κατά τον αγ. Νικόδημο τον Αγιορείτη σ’ αυτόν που αποστερεί το μισθό του εργαζόμενου, πρέπει να επιβάλλονται τα επιτίμια που επιβάλλονται στον φονιά.

    β΄ Η νομιμότητα της ταξικής κοινωνίας

    Δεν έχουν λείψει μέσα στην ιστορία απόψεις θεολογούντων ότι τάχα η ταξική κοινωνία είναι θέλημα Θεού, ότι οι πλούσιοι έχουν οριστεί από τον Θεό για να διαχειρίζονται τα υλικά αγαθά και ότι η ιδιότητα του φτωχού δίνεται επίσης από τον Θεό για να έχουν ορισμένοι άνθρωποι την πολύτιμη ευκαιρία να ασκούνται στην υπομονή.

    Σε ορισμένα βιβλία της Π.Δ. ο πλούτος είναι ταυτόσημος με την αδικία. σε άλλα, εν τούτοις, εμφανίζεται ως θεία επιβράβευση της ανθρώπινης ευσέβειας. Στην Κ.Δ., όμως, αυτή η δεύτερη αντίληψη απουσιάζει. Η ευθύνη για την οικονομική ανισότητα προσγράφεται στους ανθρώπους.

    Οι πατερικές θέσεις, στη συνέχεια, προσφέρουν τη βάση για μια ριζική αμφισβήτηση της ταξικής κοινωνίας. Όχι μόνο δεν την εκλαμβάνουν ως θέλημα Θεού, αλλά – αντιθέτως – τη θεωρούν ως μία από τις ολέθριες συνέπειες της πτώσης του ανθρώπου, της εξόδου του από την αρχική, παραδείσια αρμονία. Η φτώχεια, ο πλούτος και η δουλεία εισέβαλαν στην ανθρωπότητα όπως εισβάλλουν στον ανθρώπινο οργανισμό οι αρρώστιες. Ο νόμος, συνεπώς, τον οποίο πρέπει να δέχεται ο χριστιανός, δεν είναι ο νόμος του ισχυρού – δηλαδή η ανισότητα – αλλά του Δημιουργού – δηλαδή η ισότητα (Γρηγόριος Θεολόγος). Σειρά ολόκληρη Πατέρων από τον 4ο ως τον 11ο αι. επιμένουν ότι η γη δόθηκε από το Θεό σε όλους από κοινού κι ότι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας (και πολύ περισσότερο η ανισότητα στην ιδιοκτησία) αποτελεί αυθαιρεσία.

    Για να απαντήσει στους ισχυρισμούς των πλουσίων ότι τάχα δεν αδικούν κανένα, αφού η ιδιοκτησία τους είναι σύννομη, ο Μ. Βασίλειος λέει ότι ο πλούσιος μοιάζει με εκείνον που μπαίνει πρώτος στο θέατρο, πιάνει όσα άδεια καθίσματα μπορεί και κατόπιν δεν αφήνει να καθίσουν εκεί αυτοί που μπαίνουν μετά. Για να αντιληφθούμε τη ριζοσπαστικότητα των θέσεων αυτών, ας σκεφτούμε ότι διατυπώθηκαν σε εποχές δεσποτείας του ρωμαϊκού δικαίου, το οποίο είχε αποθεώσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

    γ΄ Το άλλοθι της ελεημοσύνης

    Στην ελεημοσύνη η Εκκλησία βλέπει μια πολύτιμη δυνατότητα του ανθρώπου: το άνοιγμα στον άλλον και τη διάθεση για από κοινού μετοχή στα αγαθά. Εδώ, ωστόσο, καραδοκεί ένας κίνδυνος. Η ελεημοσύνη μπορεί να καταντήσει άλλοθι της κοινωνικής αδικίας, ιδίως όταν ασκείται από αυτόν που προκάλεσε το πρόβλημα. «Ποιο είναι το όφελος, αν δημιουργείς πολλούς φτωχούς με την εκμετάλλευση και ανακουφίζεις έναν με την ελεημοσύνη; Αν δεν υπήρχε το πλήθος των εκμεταλλευτών, δεν θα υπήρχε ούτε το πλήθος των εξαθλιωμένων» (Γρηγόριος Νύσσης).

    Η ματιά των Πατέρων αναζητεί τη ρίζα της κοινωνικής κακοδαιμονίας, κι όχι απλώς μερικά παυσίπονα. Η ένσταση που διατύπωσε ο Αστέριος Αμασείας (τέλη 4ου αι.), αποτελεί μόνιμο αγκάθι στη συνείδηση του εκκλησιαστικού ανθρώπου: Είναι απίθανο να συσσωρευτεί τεράστιος πλούτος δίχως αμαρτία, δίχως την εξαθλίωση και τον πόνο των άλλων. Κάθε ομοιότητα προς σύγχρονες πολυεθνικές που αναπτύσσουν ποικίλο «φιλανθρωπικό» έργο, δεν είναι καθόλου συμπτωματική!

    Από τη θεώρηση αυτή πηγάζει και μια εκκλησιαστική ρύθμιση, η οποία απογυμνώνει την υστερόβουλη ελεημοσύνη από το προσωπείο της και, ταυτόχρονα, κλείνει το δρόμο σε όσους επιδιώκουν μέσω αυτής τη μεταφυσική δικαίωση των ανομιών τους. Απαγορεύτηκε στους κληρικούς να δέχονται για τις εκκλησίες τους δωρεές πλουσίων εκμεταλλευτών. Πρόκειται για μια ρύθμιση η οποία (όπως και άλλες) μάλλον απίστευτη θα φαινόταν σήμερα.

    Ήδη στην Π.Δ. επισημαίνεται ότι «όποιος προσφέρει μια θυσία με των φτωχών τα χρήματα, είναι σαν να θυσιάζει ένα παιδί μπροστά στα μάτια του πατέρα του» (Σοφ. Σειρ. 34:20). Το έργο «Διαταγαί των Αγίων Αποστόλων» (4ος αι.) ζητεί από τους επισκόπους να θεωρούν μυσαρές τέτοιες δωρεές και να τις αποποιούνται, ακόμα κι αν η συγκεκριμένη εκκλησία βρίσκεται σε ένδεια και κινδυνεύει να καταστραφεί. Δεν μπορεί ο Θεός να γίνει συνένοχος ληστών και αρπακτών (Μ. Βασίλειος).

    δ΄ Για μια θεολογία της διεκδίκησης

    Ο αγ. Διάδοχος Φωτικής (5ος αι.) παρατηρεί ότι η στάση ζωής του Χριστιανού νοηματοδοτείται όχι από την οργή, αλλά από την αγάπη, ακόμη και προς αυτούς οι οποίοι τον αδικούν. Η διατύπωση αυτή θα έβρισκε, φαντάζομαι, σύμφωνους και τους σημερινούς θρησκευόμενους. Μόνο που αυτοί θα έβαζαν εδώ τελεία, ενώ ο Διάδοχος συνεχίζει σε κάτι πολύ ενδιαφέρον: Είναι λάθος να νομίζουμε πως η οργή οφείλει να λείψει ολότελα από τη ζωή του Χριστιανού. Αυτό το οποίο ξεριζώνει ο πιστός, είναι ο στρεβλός προσανατολισμός της, δηλαδή η χρήση της για την ικανοποίηση του εγωισμού του. Αν η οργή φανερώνει έγνοια για τον άλλον, είναι θεμιτή.

    Είναι χαρακτηριστικό στη συνάφεια αυτή ένα περιστατικό από την Π.Δ. Όταν ο Θεός ετοίμαζε μέσω του Μωυσή τους Εβραίους να αναχωρήσουν από την Αίγυπτο, τους συμβούλεψε να δανειστούν από τους Αιγυπτίους χρυσά και ασημένια σκεύη και ρουχισμό, όχι όμως με την προοπτική να τα επιστρέψουν αργότερα, αλλά να τα παρακρατήσουν (Εξ. 11:2, 12:35~36). Για τον αγ. Ειρηναίο Λυώνος η συμβουλή του Θεού προς τον εβραϊκό λαό υπογραμμίζει το δικαίωμα του εργαζόμενου να διεκδικεί τα δίκαιά του. Οι Εβραίοι δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να εισπράξουν ένα μέρος των απλήρωτων κόπων τους, με τους οποίους οι Αιγύπτιοι είχαν πλουτίσει στο πολλαπλάσιο.

    ε΄ Απέναντι σε μια αλλιώτικη ειδωλολατρία

    Ο Χρυσόστομος κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση στην παραβολή του φτωχού Λαζάρου και του πλούσιου (Λουκ. 16:19~31). Ο Χριστός μας δίνει μεν το όνομα του φτωχού, αφήνει όμως ανώνυμο τον πλούσιο. Γιατί; Διότι όποιος επιδίδεται σε αρπαγές και σε πλουτισμό είναι λύκος κι όχι άνθρωπος. Ο δε Παύλος δεν ορίζει την πλεονεξία ως ένα παράπτωμα ηθικιστικού τύπου ή ως κάτι δευτερεύον, αλλά ως ειδωλολατρία (Κολοσ. 3:5). Ποιος είπε ότι το ευαγγέλιο αγνοεί την ύπαρξη των γιάππις;

    Η Ορθόδοξη Θεολογία δεν συμμερίζεται το προτεσταντικό δόγμα του απόλυτου προορισμού, το οποίο απολήγει στην πεποίθηση ότι οι εκλεκτοί του Θεού γίνονται επιτυχημένοι κεφαλαιοκράτες (βλ. Max Weber: Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού).

    στ’ Το κοινωνικό περιεχόμενο του Χριστιανικού δόγματος

    Ο Χριστός συγκρούστηκε με τις δυνάμεις του κακού και της φθοράς σε κάθε τους μορφή. Διωγμένος και σταυρωμένος ο ίδιος, ταύτισε ρητά τον εαυτό του με τους αδύναμους και τους διωκόμενους, με τους αλλοδαπούς και τους φυλακισμένους και, ταυτόχρονα, ταύτισε την αλληλεγγύη προς αυτούς με την αλληλεγγύη προς αυτόν τον ίδιο.

    Μέσα στην πολύμορφη ιστορική όδευση, η Εκκλησία οφείλει να κρατά εναργές το όραμά της και να κομίζει μια σύστοιχη πρόταση ζωής. Όποτε λησμονεί ή απεμπολεί το ίδιο της το όραμα, γίνεται τύραννος του ανθρώπου, φυλακή του Θεού και προδότης του εαυτού της. Αντίθετα, όποτε τάσσεται στο πλευρό των θυμάτων και μπολιάζει την ιστορία με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη κι ελευθερία, προξενεί ρωγμές στις ταφόπλακες της κοινωνίας για να περάσει στο σήμερα το φως των Εσχάτων.

    πηγή: Aντίφωνο,αποσπάσματα από το βιβλίο «Κοινωνική δικαιοσύνη και ορθόδοξη θεολογία, Μία προκήρυξη», εκδ. Ακρίτας 2001.

  3. Ο/Η του κώλου λέει:

    http://saveeirinaios.blogspot.gr/2015_01_01_archive.html

    Επάνοδος Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ Πάσης Παλαιστίνης Ειρηναίου του Ά

    ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ;
    http://greeknation.blogspot.gr/2015/01/blog-post_188.html

    Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

    Ο Μακαριότατος Ειρηναίος έχει συγχωρέσει ήδη τους εχθρούς του!! Δίνει παράδειγμα σε όλους μας με τον έγκλειστο βίο του.

    Ιερή Πλεκτάνη
    ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – ΤΗ ΓΑΖΑ – ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΔΗ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008!! ΜΙΑ ΙΕΡΗ ΠΛΕΚΤΑΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ!

    Μετά την προβολή της εκπομπής «ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» (25 Ιανουαρίου 2011) του δημοσιογράφου κ. Κώστα Χαρδαβέλα σχετικά με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και το αίσχος του εγκλεισμού (φυλάκιση) του κανονικού και νομίμου Πατριάρχη κ. κ. Ειρηναίου από τον μοιχεπιβάτη και πραξικοπηματία αρχιεπίσκοπο Θαβωρίου Θεόφιλο, τον αντικανονικό, παράνομο και παριστάνοντα τον «Πατριάρχη Ιεροσολύμων», εκδόθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μία ανακοίνωση/δελτίο τύπου ότι δήθεν ο μακαριότατος παραμένει οικειοθελώς σε απομόνωση

    Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος Α’ : Ο εγκλεισμός του προκαλεί τεράστια ερωτηματικά σε κάθε νομομαθή και πολιτισμένο άνθρωπο που γίνεται κοινωνός της περιπέτειάς του.
    Υ.Γ. Πραξικόπημα του Αμπάς με καθοδήγηση ΗΠΑ και Ισραήλ

    Επισήμανση: Σημαντικό ρόλο στη λήψη απόφασης για εκκίνηση της διαδικασίας εκλογής νέου Πατριάρχη, αλλά και επίσπευσης των διαδικασιών, διαδραμάτισε ο νομικός σύμβουλος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος συμμετείχε στην προχθεσινή Σύνοδο, ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα των επαφών του με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς («Ελευθεροτυπία», 4.7.2005, ρεπορτάζ Πάνος Χαρίτος).

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 10 ΙΟΥΝΊΟΥ 2011

    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Μασόνος ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κατά τον Πόλεμο των 6 Ημερών

    Σύμφωνα με το μηνιαίο περιοδικό «ΑΒΑΤΟΝ» (τεύχος 107 – Απρίλιος 2011) φέτος κλείνουν 200 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Τεκτονισμού.

    Λόγω όμως και της επετείου από τα 44 χρόνια του πολέμου των 6 ημερών (άρχισε στις 5 Ιουνίου 1967 μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών) αποκαλύπτουμε, εμβόλιμα, ότι ο κ. Βασίλειος Ελευθεριάδης Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα εκείνη τη χρονική περίοδο, υπήρξε Μασόνος!

    http://www.tanea.gr/news/greece/article/4382168/?iid=2
    ΤΑ ΝΕΑ

    Ευθεία επίθεση

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Ιερουσαλήμ οι ορθόδοξες αραβικές κοινότητες, ο αρχιμανδρίτης Ατάλα Χάνα κάλεσε τις κυβερνήσεις της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας να πάψουν να φέρονται στον Ειρηναίο ως ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην περιοχή. Ο κ. Χάνα ζήτησε επίσης να μην αναφέρεται το όνομα του πατριάρχη στις λειτουργίες και κάλεσε τους πιστούς σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

    Χθες δεκάδες αραβόφωνοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Ατάλα Χάνα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Ναό της Αναστάσεως. Οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι κρατούσαν πανό με συνθήματα υπέρ της «αραβοποίησης» του Πατριαρχείου, διαδήλωσαν κατά του κ. Ειρηναίου.
    ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ΟΜΩΣ THN ΑΓΙΟΤΑΦΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ο ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ Ρίχνει τις ευθύνες στον Παπαδήμα
    Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το δημοσίευμα, έσπευσε με ανακοίνωσή του να κατονομάσει ως υπεύθυνο για τις πωλήσεις των ξενοδοχείων τον «εξαφανισμένο» ταμία Νίκο Παπαδήμα, οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Μααρίβ» προχώρησε στην ενέργεια αυτή έχοντας στα χέρια του εξουσιοδότηση με την υπογραφή του Πατριάρχη.

    «H εξουσιοδότηση για την οποία γίνεται λόγος είναι ανυπόστατη και άκυρη, επειδή δεν δόθηκε από τον Πατριάρχη εν Συνόδω» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία επίσης σημειώνεται ότι κατόπιν ενεργειών του Πατριαρχείου έχει εκδοθεί σήμα σύλληψης του ταμία.

    Όμως η ανακοίνωση δεν φαίνεται να καλύπτει την Αγιοταφική Κοινότητα, η οποία καταλογίζει ευθύνες στον Ειρηναίο, όχι μόνο για τις εξουσιοδοτήσεις πια, αλλά και για την πρόσληψη του Παπαδήμα. Μάλιστα συνεργάτες του Μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεου, βασικού αντιπάλου του Πατριάρχη, έλεγαν χθες ότι οι πωλήσεις έγιναν για να καλυφθούν «τα ελλείμματα της προεκλογικής περιόδου…».
    Άρον άρον στα Ιεροσόλυμα απεσταλμένοι της κυβέρνησης
    ΟΜΑΔΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ αποστέλλει σήμερα στα Ιεροσόλυμα το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου – όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση – να συμβάλουν στην τάχιστη διερεύνηση της υπόθεσης, σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερομένους.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κίνηση αυτή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται σε μία στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη – καθώς ο Πατριάρχης Ειρηναίος δείχνει όλο και περισσότερο εκτεθειμένος, με κίνδυνο να απολέσει μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα την εμπιστοσύνη της Παλαιστινιακής Αρχής και της Ιορδανίας. Ωστόσο, τα μηνύματα και από τις δύο πλευρές προς την Αθήνα είναι σαφή: πέρα από τα πρόσωπα, ούτε η παλαιστινιακή ούτε η ιορδανική πλευρά εμφανίζονται διατεθειμένες να μεταβάλουν την – παραδοσιακά – φιλική τους στάση απέναντι στην Ελλάδα, στην υπόθεση του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων.

    «Αν όλα αυτά αποδειχθούν, θα πρόκειται για παράνομες ενέργειες και μεθοδεύσεις, τις οποίες ασφαλώς καταδικάζουμε. Θα πρόκειται για ενέργειες και μεθοδεύσεις, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τη συντριπτική πλειονότητα των αγιοταφιτών πατέρων…», επισημαίνεται με νόημα στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών – ενώ προστίθεται ότι «η Ελλάδα ουδέποτε απεκδύθηκε τις ηθικές υποχρεώσεις της έναντι του Πατριαρχείου και του ποιμνίου του».

    Χωρίς καμία αναφορά στο πρόσωπο του κ. Ειρηναίου, ο οποίος έχει μπει στη δίνη της κρίσης ύστερα από τα δημοσιεύματα για την – φερόμενη – εν κρυπτώ πώληση ακινήτων του Πατριαρχείου, η κυβέρνηση δηλώνει ότι σέβεται το αυτοδιοίκητο του Πατριαρχείου και δεν παρεμβαίνει σε διοικητικά θέματα, που ρυθμίζονται – όπως επισημαίνεται – «τόσο από τη νομοθεσία όσο και από τις παραδόσεις αιώνων».

    «H Ελλάδα επιθυμεί την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος. «Από τη σχετική ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, προκύπτει ότι η εν λόγω αγοραπωλησία – εάν έχει όντως πραγματοποιηθεί – έγινε κατά παράβασιν των κανόνων που διέπουν τα τής λειτουργίας του Πατριαρχείου και τής Συνόδου του», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    http://www.tanea.gr/news/greece/article/4378656/?iid=2

    «Tους έστειλε ο Xριστόδουλος»
    Ο Eιρηναίος «καίει» τον Aρχιεπίσκοπο για την παρουσία Bαβύλη – Tριανταφυλλάκη στα Iεροσόλυμα

    ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΙΛΗΣ | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/02/2005 |

    ΒΑΒΥΛΗΣ – ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ Ζητούσαν από τον Πατριάρχη 300.000 δολάρια για τις υπηρεσίες τους
    ΑΠΟ TA μέχρι τώρα στοιχεία, οι Απόστολος Βαβύλης, Γιάννης Τριανταφυλλάκης και ο μοναχός και μέλος της Χρυσοπηγής Νικόδημος Φαρμάκης είχαν δραστηριοποιηθεί για να στηρίξουν την εκλογή του Ειρηναίου. Επί μήνες συμμετείχαν στο επιτελείο του σημερινού Πατριάρχη, όμως μετά την εκλογή οι δρόμοι τους χώρισαν.

    Οι Βαβύλης και Τριανταφυλλάκης απαιτούσαν από τον Ειρηναίο 300.000 δολάρια για τις υπηρεσίες τους, ένα αίτημα που απέρριψε ο Ειρηναίος. H «εκδίκηση» των δύο ήταν να καταγγείλουν τον Πατριάρχη ότι σχεδίαζε με αθέμιτα μέσα (γυμνές φωτογραφίες και άλλα) την εξουδετέρωση του βασικού του αντιπάλου Μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεου. H υπόθεση έφτασε στην ισραηλινή Δικαιοσύνη – όπου εκτός των άλλων οι κ.κ. Ειρηναίος και Τιμόθεος έχουν καταγγείλει απόπειρες δολοφονίας εις βάρος τους!

    Σημειώνεται ότι Πατριάρχης και Μητροπολίτης – μέχρι σήμερα τουλάχιστον – δεν έχουν βρει σημεία επαφής. Μάλιστα ο Ειρηναίος, από την εκλογή του και μετά δεν έχει δώσει άδεια στον Τιμόθεο για να ταξιδέψει στο εξωτερικό – και βεβαίως στην Ελλάδα – παρ’ ότι ο Βόστρων έχει υποβάλει πέντε φορές το σχετικό αίτημα.

    http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/se_neous_rolous_oi_protagonistes_tou_rasa_gkeit-780464/
    Σε νέους ρόλους οι πρωταγωνιστές του «ράσα – γκέιτ»
    Η αποφυλάκιση του Βαβύλη, οι νέοι «δρόμοι» του Κουλουσούσα και οι περιπέτειες του Θεόκλητου

    ΕΘΝΟΣ
    11:57, 6/4/2008

    Κάποτε (όχι πολύ παλιά – το «μαύρο» για την εκκλησιαστική διοίκηση 2005) ήταν «πρωταγωνιστές» και ασκούσαν εκκλησιαστική εξουσία.
    Σήμερα βρίσκονται μακριά από το επίκεντρο των γεγονότων και προσπαθούν να βρουν μια νέα αφετηρία ζωής για να ξεφύγουν από το παρελθόν.
    Ο Απόστολος Βαβύλης αποφυλακίστηκε και επιδιώκει «να ανασυγκροτήσει τη ζωή του», ενώ ο μοναχός Ειρηναίος παραμένει κλειδαμπαρωμένος στο παρεκκλήσιο της Αγίας Θέκλας στα Ιεροσόλυμα.
    Ο πρώην στενός συνεργάτης του έκπτωτου Πατριάρχη και διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών του Πατριαρχείου, Νίκος Παπαδήμας, «μονάζει» -σύμφωνα με πληροφορίες- στο Μαϊάμι των ΗΠΑ με καταθέσεις πάνω από 5 εκατ. δολάρια.
    Ο παρ’ ολίγον αυτόχειρας Σεραφείμ Κουλουσούσας πέταξε τα ράσα, απέκτησε ιδιόκτητο διαμέρισμα στο Π. Ψυχικό και απολαμβάνει την glamorous ζωή που στερήθηκε ως αρχιμανδρίτης.
    Ο μητροπολίτης πρώην Αττικής Παντελεήμων δίνει δικαστικό αγώνα για να απεμπλακεί από τον νόμο. Το 2005, εν μέσω εκκλησιαστικών σκανδάλων, αποκαλύφθηκε ότι σε off shore εταιρείες διέθετε πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ (1,5 δισ. δρχ.) για τα γεράματά του, όπως δήλωσε ο ίδιος. Διαμένει στο σπίτι της αδελφής του στην Αγία Παρασκευή.

    «Ατιμωρησία»
    Στενός φίλος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Μετατέθηκε στην Αττική πριν από δώδεκα χρόνια. Κατηγορήθηκε για ηθικά παραπτώματα βάσει ηχογραφημένων συνομιλιών, η γνησιότητα των οποίων ποτέ δεν ελέγχθηκε.
    Φέρεται να συνομίλησε και με ανώτατους δικαστικούς προκειμένου να διευθετήσει τις ανοιχτές υποθέσεις του.
    Αυτό το διάστημα ο κ. Παντελεήμων αναμένει την εξέλιξη της έφεσης που έχει υποβάλει στο δευτεροβάθμιο Πενταμελές Εφετείο για την υπόθεση της Μονής Εφραίμ. Πρωτόδικα του επιβλήθηκε ποινή οκταετούς κάθειρξης με την κατηγορία της υπεξαίρεσης «ιερού» χρήματος από την εν λόγω μονή.
    Ενώ ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, αρχιμανδρίτης Επιφάνιος, κατέφυγε στη Μητρόπολη Δημητριάδος.
    Απόστολος Βαβύλης
    Σκοπεύει να γίνει συγγραφέας ο «άνθρωπος» με τα χίλια πρόσωπα
    «Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα», Απόστολος Βαβύλης, αποφυλακίστηκε. Το υπ αριθμόν 887/2008 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών έκρινε ότι πρώην αθλητής, σωματοφύλακας, μεσάζοντας και μοναχός «δεν είναι επικίνδυνος για την τέλεση νέων αδικημάτων».
    Στις φυλακές Κορυδαλλού, απομονωμένος στο ταραγμένο παρελθόν του, παρέμεινε σχεδόν τρία χρόνια. Προηγουμένως ήταν έγκλειστος στις φυλακές της Μπολόνια.
    Τα πρώτα 24ωρα, μετά την αποφυλάκισή του, κατέφυγε προσωρινά σε κάποιους συγγενείς του στην Αθήνα. Το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξει στον Βόλο στο σπίτι των υπερήλικων γονιών του, καθώς το έχει δηλώσει ως έδρα για τις μηνιαίες επισκέψεις του στην Αστυνομία.
    «Θέλω να ξεκουραστώ, να ανασυγκροτήσω τη ζωή μου και να προγραμματίσω το μέλλον μου, χωρίς να αναγκάζομαι να κρύβομαι», ήταν τα πρώτα λόγια του σε πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του.
    Στο ίδιο πρόσωπο εξομολογήθηκε ότι του στοίχισε πάρα πολύ η κατασυκοφάντησή του: «Στους κυνηγούς του Αγρινίου, οι οποίοι σκότωσαν πέντε άτομα, οι τηλεοράσεις προστάτευσαν τα πρόσωπά τους με πλέγμα, ενώ εμένα με έδειχναν και με φωτογράφιζαν ως κατάσκοπο…».
    Ο Απόστολος Βαβύλης, ή Φωκάς, ή Αϊβαλιώτης, με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες της αποκάλυψης των μυστικών της πολιτείας και της υπεξαίρεσης και απάτης σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Magna Graecia, που είχε ιδρυθεί για να στηρίξει το έργο της αναστήλωσης των Ορθόδοξων μοναστηριών της Κάτω Ιταλίας.
    Ωστόσο στο ποινολόγιό του παραμένουν ακόμη οι κατηγορίες που αφορούν τη γνησιότητα επιστολής του κ. Ειρηναίου προς τον Γιάσερ Αραφάτ, ψευδή ένορκη βεβαίωση σχετικά με τις δραστηριότητες του έκπτωτου Πατριάρχη στους Αγίους Τόπους, καθώς και πλαστογραφία δύο επιταγών συνολικού ποσού 20.000 ευρώ.
    Η συμβολή του δικηγόρου του, Γιάννη Βλάχου, ήταν καθοριστική για την αποφυλάκισή του. Τον συμβούλεψε να μεταφερθεί από την Ιταλία στην Ελλάδα και να εμπιστευθεί την ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να διαλευκανθούν οι κατηγορίες εναντίον του, για όσο διάστημα κρατούνταν σε εκτέλεση των αμετάκλητων ποινών που του είχαν επιβληθεί στην Ιταλία. Η επιλογή αυτή απέδωσε, δικαιώνοντας τον συνήγορό του.
    Στις φυλακές της Μπολόνια παρέμεινε συνολικά για έναν χρόνο, από τις 22 Απριλίου 2005 έως το τέλος Απριλίου 2006. Ο Απόστολος Βαβύλης -όπως ο ίδιος αποκάλυψε- διαδραμάτισε καίριο ρόλο στις πατριαρχικές εκλογές του 2001 στα Ιεροσόλυμα.
    Εκτελώντας εντολές του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου -σύμφωνα με συνέντευξή του- μετέβη στους Αγίους Τόπους προκειμένου να συμβάλει στην ανάδειξη του κ. Ειρηναίου στον πατριαρχικό θρόνο. Φέρεται να συνέβαλε στη διακίνηση μονταρισμένου υλικού, ροζ απόχρωσης, το οποίο επιβάρυνε έναν από τους κύριους συνδιεκδικητές του θρόνου, τον μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεο.
    Σχεδιάζει να γράψει ένα βιβλίο για την «ιστορία της ζωής του», με βάση τις σημειώσεις που περνούσε σ’ έναν φορητό υπολογιστή, τον οποίο διέθετε κατά το πρώτο διάστημα του εγκλεισμού του στις φυλακές της Μπολόνια.
    Παπαδήμας
    «Μονάζει» στο Μαϊάμι με… 5 εκατ. δολάρια στους λογαριασμούς του
    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρώην στενός συνεργάτης του κ. Ειρηναίου φέρεται να βρίσκεται σήμερα στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, με ρευστό το ποσό των 5 εκατ. δολαρίων.
    Επισήμως κατηγορήθηκε ότι υπεξαίρεσε το ποσό των 150.000 ευρώ από τα ταμεία του Πατριαρχείου. Με εξουσιοδότηση του κ. Ειρηναίου -όπως αποκάλυψαν οι ισραηλινές εφημερίδες- προέβη στη μεταβίβαση μεγάλων και σημαντικών τμημάτων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σε μπλοκ Ισραηλινών επιχειρηματιών.
    Σε δημοσίευμά της η ισραηλινή εφημερίδα «Μaariv» αποκάλυψε ότι ο διαχειριστής της περιουσίας του Πατριαρχείου, Νίκος Παπαδήμας, κρύβεται πίσω από τη συμφωνία πώλησης δύο κεντρικών ξενοδοχείων, που ανήκαν στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Ο κ. Παπαδήμας -σύμφωνα με το δημοσίευμα- είχε λάβει εξουσιοδότηση από τον Πατριάρχη για τις πωλήσεις με τη συμβολαιογραφική πράξη 4307 και αριθμό πρωτοκόλλου 397.
    Κουλουσούσας
    Πέταξε τα ράσα και «άρπαξε» το μόντελινγκ
    Ο Νίκος Νικολάου, πρώην Σεραφείμ Κουλουσούσας, έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από το Παρίσι επέστρεψε στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με τον χορό και τη μόδα και δούλεψε σε πρακτορείο μοντέλων ως πράκτορας.
    Ο χώρος της… show biz όμως αποδείχθηκε σκληρός και τελικά τον εγκατέλειψε. Κληρικό τον χειροτόνησε ο κ. Θεόκλητος όταν ήταν μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος. Στη συνέχεια τον εγκατέστησε στο επισκοπείο. Εκανε απόπειρα αυτοκτονίας και εισήχθη στο νοσοκομείο Καρδίτσας.
    Αργότερα ήρθε στην Αθήνα προαχθείς σε αρχιμανδρίτη. Ανέλαβε το ιδιαίτερο γραφείο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και εγκαταστάθηκε στην αρχιεπισκοπική κατοικία στη Φιλοθέη.
    Το 2005 πέταξε τα ράσα. Ο πρώην αρχιμανδρίτης και ιδιαίτερος του μακαριστού Χριστόδουλου γνώριζε πολλά. Ποτέ όμως δεν αναφέρθηκε σε πρόσωπα ή καταστάσεις του παρελθόντος. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έλαβε σημαντική βοήθεια για να ξεχάσει όσα έμαθε και όσα έπαθε…
    Θεόκλητος
    Προκαταρκτική εξέταση για 100.000 ομογενειακά δολάρια που κατατέθηκαν στον λογαριασμό του για τους πυρόπληκτους
    Ο πρώην στενός συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου το τελευταίο διάστημα βρίσκεται αντιμέτωπος με ερώτημα της υπεξαίρεσης «ιερού» χρήματος.
    Ο Εισαγγελίας Βόλου, ανήμερα της Πρωταπριλιάς παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το ποσό των 100.000 δολαρίων, που είχε καταθέσει ομογενής σε τραπεζικό λογαριασμού του μητροπολίτη υπέρ των πυρόπληκτων της Ηλείας, διατέθηκε προς το σκοπό αυτό, ή αξιοποιήθηκε στην επένδυση αμοιβαίων κεφαλαίων.
    Ολα ξεκίνησαν από μια ξένη τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και σε αυτήν ο μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος διατηρεί λογαριασμό. Στον συγκεκριμένο λογαριασμό είχαν κατατεθεί χρήματα υπέρ των πυροπλήκτων, αλλά και δωρεές για τα έξοδα της ιατρικής φροντίδας του ασθενούντος, τότε, Αρχιεπισκόπου.
    Τον Σεπτέμβριο η τράπεζα απέστειλε στην Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες αναφορά με την οποία γνωστοποιούσε ότι ο κ. Θεόκλητος είχε επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια το ποσό των 100.000 δολαρίων.
    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Θεόκλητος «προς αποκατάσταση της αλήθειας», επισημαίνει τα εξής: «Ευρισκόμενος στο Μαϊάμι με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο Ελληνας ομογενής κ. Πάρης Κατσούφης ζήτησε από τον μακαριστό Χριστόδουλο να του δώσει τραπεζικό αριθμό λογαριασμού ώστε να καταθέσει το ποσό των 100.000 δολαρίων υπέρ των πυροπλήκτων της Ηλείας.
    Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μην έχοντας προσωπικό ή άλλο λογαριασμό πρόχειρο, ζήτησε από εμένα να γίνει η κατάθεση του παραπάνω ποσού σε δικό μου λογαριασμό, ώστε να κατατεθούν σε αυτόν προσωρινά τα χρήματα, όπως κι έγινε.
    Μετά την επιστροφή μου στην Αθήνα εγώ ο ίδιος έκανα την εκταμίευση των χρημάτων και τα οποία σε συνεννόηση με τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου κατέθεσα στον ειδικό για τους πυρόπληκτους λογαριασμό της Συνόδου, με απόδειξη που απεστάλη στον δωρητή και φυλάσσεται στο αρχείο της Συνόδου και το προσωπικό μου».
    Επιφάνιος
    Βρήκε «καταφύγιο» στον Βόλο
    Εγκατέλειψε την Αθήνα και τη Μονή Πετράκη καταφεύγοντας στη μητρόπολη Δημητριάδος. Με αναμφισβήτητες επικοινωνιακές και οργανωτικές ικανότητες, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και διάδοχος του κ. Θεόκλητου στα καθήκοντα αυτά αναζήτησε κασέτες με παράνομο υλικό. Το περιεχόμενό τους υποτίθεται ότι επιβάρυναν έναν… ορκισμένο «πολέμιο» του μακαριστού προκαθημένου, τον μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο.
    Μία άλλη εκδοχή -ίσως και η ασφαλέστερη- είναι ότι οι κασέτες και το ηχογραφημένο περιεχόμενό τους αναφέρονταν στον ίδιο τον μακαριστό Χριστόδουλο και σε άλλα στενά πρόσωπα του περιβάλλοντός του.
    Αποσύρθηκε για ένα διάστημα και επανήλθε στη θέση του διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου διατηρήθηκε μέχρι πρόσφατα. Ηταν ένα από τα επτά πρόσωπα που προσπαθούσε να αποκαταστήσει ο μακαριστός προκαθήμενος.
    Ειρηναίος
    Στην απομόνωση της Αγίας Θέκλας
    Παραμένει απομονωμένος σ’ ένα διαμέρισμα το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά με το παρεκκλήσιο της Αγίας Θέκλας, εντός των τειχών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
    Πρόσφατα, στις 27 Μαρτίου, οι αγιοταφίτες ανακατέλαβαν το παρεκκλήσιο και τους εξωτερικούς χώρους του χρησιμοποιώντας -σύμφωνα με πληροφορίες- σιδεροπρίονο, προκειμένου να κόψουν τις μπάρες και τις σιδεριές που είχε τοποθετήσει ο έκπτωτος Πατριάρχης για λόγους ασφαλείας.
    Ο κ. Ειρηναίος ζήτησε την παρέμβαση της ισραηλινής αστυνομίας, η οποία ωστόσο δεν αναμείχθηκε.
    Στενός φίλος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου από την εποχή που διατελούσε έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. Η «μεσιτεία» του μακαριστού Χριστόδουλου υπέρ του και η συμβολή του Απόστολου Βαβύλη, κατά τη διάρκεια των πατριαρχικών εκλογών, αποδείχθηκαν καθοριστικές.
    Ο κ. Ειρηναίος κατηγορήθηκε ότι εκχώρησε γη των Ιεροσολύμων σε Εβραίους προκειμένου να τον αναγνωρίσουν.
    ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
    petros@pegasus.gr

  4. Ο/Η του κώλου λέει:

    http://www.tanea.gr/news/greece/article/4282253/?iid=2

    Τo κατά Ειρηναίον θρίλερ
    Καταγγέλλει απόπειρα δολοφονίας του, ενώ το Ισραήλ δεν τον αναγνωρίζει

    ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΙΛΗΣ | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/05/2003 |

    Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την εκλογή Ειρηναίου, αλλά οι ισραηλινές αρχές ακόμη δεν τον έχουν αναγνωρίσει ως Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

    Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος (αριστερά) υπέβαλε μήνυση κατά του Μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεου για απόπειρα δολοφονίας του. Ο δεύτερος ήταν ο κυριότερος αντίπαλός του στη διεκδίκηση του θρόνου
    Όμως αυτό δεν φαίνεται να είναι το χειρότερο για τον κ. Ειρηναίο, αφού τους τελευταίους δύο μήνες έχει εμπλακεί σε μία σκοτεινή υπόθεση: ο Πατριάρχης υποστηρίζει ότι ήταν υποψήφιο θύμα δύο Παλαιστίνιων δολοφόνων – τους οποίους, όπως κατήγγειλε, πλήρωσε ο βασικός του αντίπαλος στη διεκδίκηση του πατριαρχικού θρόνου, Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος!

    Φρουρά

    Οι φήμες για απόπειρα δολοφονίας κατά του κ. Ειρηναίου – με δεδομένη και την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή – δεν είναι καινούργιες. Άρχισαν να κυκλοφορούν σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του. Ο ίδιος μάλιστα από τότε είχε ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών αστυνομική προστασία από Έλληνες αστυνομικούς, οι οποίοι έφθασαν στα Ιεροσόλυμα πριν από έναν χρόνο, χωρίς όμως τα όπλα τους, τα οποία παρέλαβαν μόλις πριν από τέσσερις μήνες. Για περισσότερη ασφάλεια, επιχειρηματίας δώρισε στον Πατριάρχη ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο, το οποίο όμως ακόμη δεν έχει εκτελωνισθεί!

    Παλαιστίνιοι «εκτελεστές»

    Τα πράγματα – μετά την πάροδο δύο χρόνων – είχαν ησυχάσει. Ωστόσο, πριν από έναν μήνα η Παλαιστινιακή Αρχή συνέλαβε ένα άτομο, ο πατέρας του οποίου εργάζεται στον Ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ, με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του Πατριάρχη. Ο Παλαιστίνιος ανακρινόμενος κατέθεσε ότι ο Βόστρων τού είχε δώσει 100.000 δολάρια για να σκοτώσει τον Ειρηναίο, ενώ θα του έδινε άλλες 400.000 χιλιάδες εάν το επετύγχανε. Είπε ακόμη ότι προσέλαβε με τη σειρά του Παλαιστίνιο αστυνομικό ως εκτελεστή, ο οποίος συνελήφθη και αυτός από τις ισραηλινές αρχές.

    Μετά τις συλλήψεις, ενημερώθηκε ο ο Ειρηναίος και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Ο ίδιος ο Πατριάρχης απέφυγε αρχικά να παραπέμψει τον Βόστρων στα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια, αλλά προσέφυγε διά του δικηγόρου του στην ελληνική Δικαιοσύνη.

    Το Θέατρο Χατζηχρήστου

    Και ενώ όλα αυτά τα πρωτοφανή βρίσκονται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση του Ισραήλ εξακολουθεί να μπλοκάρει το θέμα της αναγνώρισης. Επίσημα οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι εκκρεμεί στην Ελλάδα η υπόθεση του Θεάτρου Χατζηχρήστου: το Πατριαρχείο διά του κ. Ειρηναίου είχε ζητήσει την έξωση του επιχειρηματία από το ακίνητο το οποίο ανήκει στο Πατριαρχείο, ο επιχειρηματίας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και τώρα η υπόθεση βρίσκεται στον Άρειο Πάγο.

    Η αλήθεια όμως βρίσκεται αλλού: αυτό που πραγματικά ενοχλεί είναι ότι ο νέος Πατριάρχης θεωρείται φίλος των Παλαιστινίων και πως το Πατριαρχείο είναι από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στην περιοχή. Ήδη η ισραηλινή κυβέρνηση ζητεί από τον κ. Ειρηναίο να ανανεώσει τη σύμβαση ενοικίασης του οικοπέδου στο οποίο έχει ανεγερθεί το κτίριο όπου στεγάζεται το Κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι το συμβόλαιο ισχύει μέχρι το 2020. Με τον τρόπο αυτό (της μη αναγνώρισης), το Ισραήλ προσπαθεί να πιέσει τον κ. Ειρηναίο να υπογράψει νέες συμβάσεις για τα ακίνητα προτού λυθεί το Παλαιστινιακό.

    Με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, οι δύο πλευρές (Πατριαρχείο – κυβέρνηση Ισραήλ) άρχισαν να επικοινωνούν αφήνοντας στο περιθώριο τον Βόστρων, ο οποίος προεκλογικά είχε κατηγορηθεί ως φιλοϊσραηλινός.

    http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=167818

    Αντωνιάδου Μαρία

    TA KPATH
    Οι υποψήφιοι διάδοχοι του κ. Ειρηναίου
    * Τα ονόματα των ιεραρχών που ακούγονται ως επικρατέστερα για τον θρόνο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και ποια στάση τηρούν οι ενδιαφερόμενες χώρες
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2005 00:00

    (….)

    Αντίδραση Τιμόθεου

    Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, ο κ. Τιμόθεος αντέδρασε καταθέτοντας στα ισραηλινά δικαστήρια μήνυση για ψευδή καταμήνυση, κινητοποιώντας παράλληλα τους φίλους του στα Ιεροσόλυμα «ώστε να σταματήσει η κατασυκοφάντησή του». Με τις κινήσεις αυτές καταστρώνει την υπερασπιστική του γραμμή ενώπιον της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης, στην οποία πρόκειται να προσφύγει ο κ. Ειρηναίος αποδεχόμενος «τις συμβουλές φίλων και συνεργατών».

    Ο Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος είναι ένας ιεράρχης που έχει απασχολήσει όλους τους ορθόδοξους Προκαθημένους. Οι επιθετικοί προσδιορισμοί που χρησιμοποιούν είτε οι ίδιοι είτε οι συνεργάτες τους όταν θέλουν να χαρακτηρίσουν τον κ. Τιμόθεο είναι άκρως αντιθετικοί. Από τη μια πλευρά δηλώνουν ότι πρόκειται για έναν ευφυή, πανέξυπνο και αυτοδημιούργητο άνθρωπο, ο οποίος έχει γνώσεις διεθνούς πολιτικής και διαθέτει ισχυρές διασυνδέσεις. Από την άλλη ισχυρίζονται ότι, αν και προέρχεται από φτωχή οικογένεια, διαθέτει πακτωλό χρημάτων. Οπως τονίζουν, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην τότε Σοβιετική Ενωση απέκτησε ισχυρούς φίλους οι οποίοι δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ. Γι’ αυτό και δίνουν ιδιαίτερο βάρος στους ισχυρισμούς ορισμένων ότι ο Μητροπολίτης βρέθηκε στη Ρωσία στις αρχές του μήνα στην προσπάθειά του να ενισχύσει την υποψηφιότητά του.

    Επί σχεδόν δέκα χρόνια ο κ. Τιμόθεος υπήρξε στενός συνεργάτης του Πατριάρχη Διόδωρου. Πολλές εξάλλου από τις αποφάσεις Διόδωρου, όπως η εκποίηση ακινήτων σε ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες, χρεώνονται στον Μητροπολίτη Βόστρων.

    * H δεύτερη μάχη του κ. Τιμόθεου

    Πελοποννήσιος την καταγωγή, ο κ. Τιμόθεος γνωρίζει πολύ καλά τα δεδομένα που ισχύουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Οταν αποφάσισε να τα ανατρέψει, την πλήρωσε αφού ήταν ένας από τους δύο αρχιερείς που καθαιρέθηκαν από Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο των Ελληνοφώνων Εκκλησιών, η οποία συγκλήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για να αντιμετωπιστεί η εισπήδηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Αυστραλία η οποία ανήκει στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Φαναρίου. Τότε ο κ. Τιμόθεος ήταν Μητροπολίτης Λύδης. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, και αφού ζήτησε συγγνώμη, αποκαταστάθηκε και ο Πατριάρχης Διόδωρος του έδωσε τον τίτλο του Μητροπολίτη Βόστρων.

    Τις τελευταίες ώρες τα μάτια των Αγιοταφιτών στρέφονται στον κ. Τιμόθεο. Και αυτό διότι γνωρίζουν ότι δίνει σκληρές μάχες. Διαθέτει, τονίζουν όλοι, το μοναδικό χάρισμα να γνωρίζει ποιος είναι ο αντίπαλός του και να τον αντιμετωπίζει σε όλα τα μέτωπα. Το 2001 ο κ. Τιμόθεος δεν ασχολήθηκε καθόλου με την υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Πέτρας κ. Κορνηλίου. Αντιθέτως προσπάθησε να αποκλείσει την είσοδο του κ. Ειρηναίου στο λεγόμενο τριπρόσωπο προωθώντας και μοιράζοντας τις ψήφους που διέθετε στον Μητροπολίτη Πτολεμαΐδος κ. Παλλάδιο. Τελικά έχασε τη μάχη για μία ψήφο και όταν είδε ότι ο κ. Ειρηναίος εισήλθε στο τριπρόσωπο ήξερε ότι έχασε… Ποτέ όμως δεν ξέχασε την ήττα και τον διασυρμό του. Και διασύρθηκε όταν δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες του με σεξουαλικό περιεχόμενο, οι οποίες αργότερα αποδείχθηκαν πλαστές. Κατηγορήθηκε εξάλλου ότι προσπάθησε να δολοφονήσει τον κ. Ειρηναίο. Ετσι, όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις περί Απόστολου Βαβύλη και Νίκου Παπαδήμα, αισθανόταν δικαιωμένος από τη νίκη του κατά του κ. Ειρηναίου.

    Ο κ. Τιμόθεος δίνει αύριο για δεύτερη φορά τη μάχη για να εκλεγεί Πατριάρχης και στο «στόχαστρό» του βρίσκεται η υποψηφιότητα του Αρχιεπισκόπου Θαβωρίου κ. Θεόφιλου.

    * H ομάδα των Κρητικών

  5. Ο/Η Nikolaos λέει:

    έχετε μείνει πίσω στην ενημέρωση και εκπλήσσομαι…Αφήστε τα Ιεροσόλυμα και για δείτε τη έγινε τις προάλλες στη Θεσσαλονίκη των 70000 αφανισμένων εβραίων και του ναού του Αγίου Δημητρίου που χτίστηκε με τις εβραικές ταφόπλακες….

    http://www.romfea.gr/diafora/13790-ston-mitropoliti-thessalonikis-o-nikos-mixaloliakos

    Στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ο Νίκος Μιχαλολιάκος

    Σύμφωνα με δελτίο τύπου η συνάντηση «διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία».

    Αυτή η επίσκεψη μπορεί να μην ξαφνιάζει, είναι όμως χαρακτηριστική.

    Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, οι δηλώσεις του οποίου έχουν απασχολήσει επανειλημμένα το πανελλήνιο άνοιξε σήμερα το γραφείο του και υποδέχθηκε τον Γενικό Γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο μαζί με την γυναίκα του.

    Επίσης στην συνάντηση αναφέρθηκε η άρνηση της Χρυσής Αυγής σε ανέγερση ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό, καθώς σύμφωνα με την Χρυσή Αυγή, αυτά τα φαινόμενα οδηγούν σε «ισλαμοποίηση της πατρίδας».

    Σημειώνεται πως ο Γ.Γ της Χρυσής Αυγής, βρίσκεται από το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Eυχαριστώ,
      με προλάβατε, είχα ετοιμάσει αυτό:

      Ο «Σκατιάρης» Άνθιμος (ζητώ συγνώμη για την αισχρή λέξη από το κοινό μας, ο χαρακτηρισμός ανήκει στον ευσεβή Φύρερ «ποιητή»¨του Εωσφόρου)

      Άνοιξαν δρόμους ο Παρρασκαιβώπουλλλως και ο Βοίτσας

      Ο Φύρερ της σποράς των νικημένων του 45 και η βουλευτίνα του ιδιοκτήτρια του ροζ New Dream


      με τον «σκατιάρη» διώκτη της «πορνείας» του πολιτικού γάμου

      http://www.lifo.gr/now/greece/138529
      Ο Άνθιμος υποδέχτηκε τον Μιχαλολιάκο και τη Ζαρούλια Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα»

      27.3.2017

      Μικρή λεπτομέρεια:


      Δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκ 2013
      Ο Μιχαλολιάκος, ακούγεται να λέει: Έχουμε Μητροπολίτες που αξίζουν. Ο Πειραιώς Σεραφείμ που δεν καταλαβαίνει τίποτε… Αποκαλεί τον Άνθιμο «Μεγάλο πολιτικάντη και σκατιάρη».
      «Αυτός ο σκατιάρης αν δεν ήτανε δεν θα ήταν Αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος, θα ήταν ο Ευστάθιος που είναι καθαρός… Το έπαιξε δίπορτο ο Άνθιμος…. Ο Σπάρτης είναι πολύ καλός, δέχτηκε τα παιδιά από την τοπική οργάνωση, έβαλε ένα ολόκληρο γηροκομείο και μας ψήφισε στις εκλογές ο Σπάρτης. Καλός αλλά επίσης πολιτικάντης, παρά τα πύρινα λόγια του είναι ο Καλαβρύτων. Αυτοί που είναι διαμάντια στην εκκλησία, τους έχω μετρήσει και ζυγίσει, να ξέρεις είναι: Ο Ανδρέας ο Κονίτσης, ο λεβέντης. Πλήρωνε και το γραφείο μας όποτε είμαστε… Ο Πειραιώς Σεραφείμ και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος βοήθησε τώρα στις εκλογές με όλες του τις δυνάμεις και παρά λίγες χιλιάδες ψήφους θα έβγαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου εθνικιστής βουλευτής.»

      http://www.enikos.gr/politics/428346/o-tsipras-ston-anthimo-kalosorisate-sto-ftoxiko-mas-video
      Ο Tσίπρας στον Άνθιμο: Καλωσορίσατε στο φτωχικό μας

  6. Ο/Η Μητροπολίτης Ζωζώ ο Γάμα λέει:

    Άλατις και κότσο η πανδοχέσα για να δει ως θεούσα τον «σκατό»τραγο.

  7. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

    Τζάμπα διαφήμιση των παπάδων στο Μετρό
    Εδώ Τουρκμενιστάν
    http://www.athenstransport.com/2017/03/ekklisia-metro/

  8. Ο/Η Antifa2 λέει:

  9. Ο/Η Left λέει:

    https://www.thepressproject.gr/article/109360/Imerologio-27is-Martiou-2017#.WNoJEP9MeuV.facebook

    Ημερολόγιο 27ης Μαρτίου 2017

    Αναμνηστικές φωτογραφίες… Η εκκλησία αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, τα ζώα και τα ναζιστικά εξαμβλώματα. Δυο ταινίες: “The Hitch-Hiker” 1953 & “Hermosa Juvented” 2014.

  10. Ο/Η G.A. λέει:

    http://kalami.us/

    »Μυστικό ταξίδι» του πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου, στις ΗΠΑ. Ιορδανία και Παλαιστίνιοι ετοιμάζονται να τον »πετάξουν έξω με τις κλωτσιές», επειδή ξεπουλά την περιουσία του Πατριαρχείου

    Ξεπουλά την περιουσία του Πατριαρχείου σε ισραηλινές εταιρίες και τώρα ζητά »προστασία» από το εβραιο-ισραηλινό »λόμπι» στις ΗΠΑ. Ακόμα και ισραηλινά ΜΜΕ αναρωτιούνται με τον »πρόθυμο» Θεόφιλο Γ΄ (κατά κόσμον Ηλία Γιαννόπουλο), με αφορμή τις πονηρές συναλλαγές του και την »ευκολία» με την οποίαν πωλεί ή ενοικιάζει, σε χαμηλές τιμές, ακίνητα και οικόπεδα του πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

    Ενδεικτικό και το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, γιά το τι γίνεται με τον διαπλεκόμενο πατριάρχη και την μεγάλη περιουσία -σε ακίνητα και ειδικά οικόπεδα- του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων:
    «The Greek Orthodox Patriarchate sold most of its leasing rights to large swaths of Jerusalem to a group of Jewish investors last week. The 80 million agreement puts an end to the long draw-out land affair – at least for the next 140 years. In the deal, the Patriarchate sold most of its rights to lease the land it has held in Jerusalem to a group of Jewish investors from Israel and abroad».

    • Ο/Η Ρασπούτιν λέει:

      http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/07/blog-post_629.html

      14/7/17
      Πουλώντας κρυφά και για πρώτη φορά, περιουσία του Πατριαρχείου, στην Ιερουσαλήμ.

      Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*

      Πριν από 12 χρόνια, την άνοιξη του 2005, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων συγκλονιζόταν από ένα σκάνδαλο διαχείρισης της τεράστιας περιουσίας του, στους Αγίους Τόπους. Ο κλυδωνισμός ήταν τέτοιος για το άλλοτε κραταιό «Τάγμα των Σπουδαίων», δηλαδή την Αγιοταφική Αδελφότητα, ώστε να συμβούν γεγονότα υψίστης σημασίας, πρωτοφανή και μοναδικά στην μακραίωνα ιστορία και παρουσία του. Ο μέχρι τότε Πατριάρχης Ειρηναίος Ι, καθαιρέθηκε από Πατριάρχης και υποβιβάσθηκε σε απλό μοναχό. Κατόπιν εκλέχθηκε από την Ιερά Σύνοδο και ανήλθε στον θρόνο ο νυν Πατριάρχης Θεόφιλος.

      Το «έγκλημα» του Ειρηναίου ήταν η κακή διαχείριση της περιουσίας και η πρόθεση για πώληση δύο ξενοδοχείων, του Imperial και του Petra, στον Χριστιανικό τομέα της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. Και να όμως, που σήμερα αποκαλύπτεται ότι και ο νυν Πατριάρχης Θεόφιλος πούλησε ήδη μεγάλη ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου, στην Ιερουσαλήμ και μάλιστα «εν κρυπτώ και παραβύστω», κάτι που δημιουργεί υπόνοιες και επιφυλάξεις, για την ορθότητα της απόφασης.
      Έτσι στις 27/6/17 στον ιστότοπο της οικονομικής Ισραηλινής εφημερίδας Calcalist δημοσιεύτηκε άρθρο του Amitai Gazit με τίτλο «500 στρέμματα στην καρδιά της Ιερουσαλήμ περνάνε από την Εκκλησία σε ιδιώτες επιχειρηματίες» και υπότιτλο «Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, πούλησε πέρυσι περισσότερα από 200 οικόπεδα στις συνοικίες Talbiya και Nayot σε μυστηριώδη επενδυτικό όμιλο. Οι κάτοικοι των παραπάνω συνοικιών, των οποίων τα ακίνητα υπάγονται σε καθεστώς υπεκμίσθωσης που λήγει σε 30 χρόνια, ανησυχούν ότι οι επιχειρηματίες θα ζητήσουν υψηλά ποσά για την ανανέωση της υπεκμίσθωσης».
      Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η αίτηση που κατατέθηκε από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο στο Περιφερειακό Δικαστήριο Ιεροσολύμων σχετικά με αίτημα χορήγησης πιστοποιητικού από τον Δήμο Ιεροσολύμων, αναμένεται να επιφέρει δραματικές και ιστορικές συνέπειες στον τομέα των ακινήτων. Στη συγκεκριμένη αίτηση, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ζητάει να του χορηγηθεί από τον Δήμο Ιεροσολύμων, πιστοποιητικό μη οφειλής στον Δήμο, για τα 500 στρέμματα που κατέχει, στις συνοικίες των Ιεροσολύμων Talbiya και Nayot. Στην αίτηση, αποκαλύπτεται ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, πούλησε τον Αύγουστο του 2016 έκταση 500 στρεμμάτων σε «μυστηριώδη επενδυτικό όμιλο» με την επωνυμία Nayot Komemiyut Investments, με επικεφαλής τον δικηγόρο Noam Ben David. Στην αίτηση του Πατριαρχείου επισυνάπτεται έγγραφο που απαριθμεί τα 200 οικόπεδα των παραπάνω συνοικιών και το οποίο κατατέθηκε στο δικαστήριο, επειδή ο Δήμος καθυστέρησε να χορηγήσει τη βεβαίωση που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των ακινήτων. Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων πουλάει οικόπεδα στα Ιεροσόλυμα, καθόσον η μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική εκμετάλλευσης της τεράστιας περιουσίας του, ήταν η ενοικίαση για 49ή 99 χρόνια. Ο πολεοδόμος Dr. Israel Kimchi, από το Ινστιτούτο των Ιεροσολύμων [The Jerusalem Institute for Israel Studies] αποκαλύπτει ότι: «Η Εκκλησία δεν συνήθιζε μέχρι σήμερα να πουλάει εδάφη της. Ειδικά η πώληση οικοπέδων της Εκκλησίας σε ομάδα εβραίων επιχειρηματιών, είναι κάτι που δεν είθισται και δεν συνέβαινε μέχρι τώρα».
      Και τα περίεργα και πρωτόγνωρα για το Πατριαρχείο συνεχίζονται. Στην αίτηση που κατέθεσε το Πατριαρχείο δεν σημειώνεται το ποσό που έλαβε για την εν λόγω συναλλαγή και από ό,τι φαίνεται τόσο το Πατριαρχείο όσο και ο επενδυτικός όμιλος θέλουν να αποκρύψουν αυτό το στοιχείο. Στο άρθρο αναφέρεται, ότι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου, στην προσπάθειά τους να πείσουν τον Δήμο Ιεροσολύμων να τους χορηγήσει το έγγραφο έγραψαν ότι «Παράγοντες στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, μερικοί εκ των οποίων είναι εχθρικοί, κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες για να αποτραπούν αυτού του είδους οι συναλλαγές (…) Βάσει αυτού, για το καλό των κατοίκων των Ιεροσολύμων και του Κράτους του Ισραήλ, είναι υψίστης σημασίας να τηρηθούν άκρως απόρρητα η σύναψη της συμφωνίας και τα στοιχεία αυτής»!! Δηλαδή για το καλό των κατοίκων της Ιερουσαλήμ και του κράτους του Ισραήλ, πρέπει τα πάντα να είναι απόρρητα!!Εδώ τι να πει κανείς.
      Να αναφέρουμε δε, ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει τον έλεγχο των προαναφερθέντων οικοπέδων από τις αρχές του 19ου αιώνα. Την περίοδο εκείνη χρησίμευαν για καλλιέργειες και αποτελούσαν πηγή εισοδήματος. Όταν όμως η πόλη διευρύνθηκε, το Πατριαρχείο αντελήφθη ότι η αξία των οικοπέδων για οικιστική χρήση θα είναι υψηλότερη από ό,τι για γεωργική. Έτσι, κατά το διάστημα 1950-1952 το Πατριαρχείο υπέγραψε με το JNF (Jewish National Fund) τρία συμβόλαια εκμίσθωσης για εκατό χρόνια. Στο Ισραήλ το JNF είναι κρατικός φορέας που ασχολείται με την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, καθόσον εκεί ισχύει το Αγγλοσαξονικό σύστημα και η ακίνητη περιουσία ενοικιάζεται και σπάνια πωλείται. Οι συμφωνίες της εκμίσθωσης ήταν για τρία διαφορετικά συγκροτήματα πάνω στα οποία χτίστηκαν οι συνοικίες Talbiya και Nayot, καθώς επίσης και τμήμα του Μουσείου του Ισραήλ, περιοχές – φιλέτα σήμερα στην Ιερουσαλήμ. To JNF εκμίσθωσε τα οικόπεδα από το Πατριαρχείο με συμβόλαιο για εκατό χρόνια, το οποίο αναμένεται να λήξει το 2050-2052, και στη συνέχεια τα υπεκμίσθωσε στις 1.500 οικογένειες που κατοικούν εκεί. Μάλιστα το άρθρο αποκαλύπτονται και κάποια ποσά που δόθηκαν στο Πατριαρχείο. Συγκεκριμένα, ένα από τα οικόπεδα που ήταν στην ιδιοκτησία του Πατριαρχείου πουλήθηκε έναντι 38 εκατομμυρίων σέκελ (περίπου 8 εκατομμύρια Ευρώ). Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 76 εκατομμύρια σέκελ (περίπου 16 εκατομμύρια Ευρώ) που πλήρωσε το 2011 άλλη εταιρεία με επικεφαλής ξανά τον Ben David – με την επωνυμία Nayot Komemiyut – για το δικαίωμα να συλλέξει το αντίτιμο της υπεκμίσθωσης στο τέλος της περιόδου υπεκμίσθωσης του Jewish National Fund (JNF). Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, εκτός από την ιστορική σημασία αυτής της συναλλαγής, η πώληση των οικοπέδων αναμένεται να επηρεάσει την ζωή εκατοντάδων οικογενειών που κατοικούν στις εν λόγω συνοικίες.
      Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κάτοικοι αυτών των συνοικιών εδώ και δεκαετίες πίστευαν ότι το JNF θα ανανέωνε τη συμφωνία εκμίσθωσης με το Πατριαρχείο, όπως ισχύει για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ισραήλ, που υπεκμισθώνουν κρατικά οικόπεδα με συμβόλαια που ανανεώνονται αυτόματα. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις δικαστικές αποφάσεις των τελευταίων ετών, με τη λήξη του συμβολαίου εκμίσθωσης, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων θα μπορούν να βγάλουν τους κατοίκους από τα σπίτια τους. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, υπάρχει το ενδεχόμενο, επειδή στη θέση του Πατριαρχείου θα είναι μια επιχείρηση, οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συμφωνίας εκμίσθωσης να γίνουν με πιο απλό τρόπο, αλλά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, καθώς θα διεξαχθούν με επιχειρηματίες που αναζητούν το κέρδος, σε σύγκριση με έναν θρησκευτικό οργανισμό [το Πατριαρχείο] που η οικονομική θεώρηση δεν αποτελεί τον κύριο τρόπο θεώρησης των πραγμάτων. Από την άλλη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Dr. Israel Kimchi, από το Ινστιτούτο των Ιεροσολύμων, η αλλαγή του ιδιοκτήτη και η μετάβαση του ακινήτου σε ιδιώτη επιχειρηματία ενδέχεται να συνοδεύεται από πρόσθετη αβεβαιότητα. «Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας δίνουν στην ομάδα των επιχειρηματιών απόλυτο δικαίωμα απόφασης. Μπορούν να αλλάξουν τη χρήση του οικοπέδου και να ζητήσουν από τον Δήμο να χτίσουν οτιδήποτε θελήσουν στα οικόπεδα της ιδιοκτησίας τους (…) Επίσης, σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρηματίες θα είναι σε θέση να εκμισθώσουν την περιοχή εκ νέου και να ζητήσουν για αυτό πολλά χρήματα».
      Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, σε ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων απάντησε ότι επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση της συναλλαγής, προσθέτοντας ότι «μια από τις αιτίες για τις οποίες πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή με ιδιωτικούς παράγοντες είναι η αμελής συμπεριφορά του JNF και των δικηγόρων που το εκπροσωπούσαν. Μολονότι στο παρελθόν τούς προτάθηκε να ανανεώσουν την εκμίσθωση, δεν έκαναν τίποτα». Από τον Δήμο Ιεροσολύμων δόθηκε η απάντηση ότι «ο Δήμος έλαβε την αίτηση και εξετάζει τη θέση του επί του θέματος». Ομάδα κατοίκων των συνοικιών αυτών στα Ιεροσόλυμα ανέφερε, ότι οι περισσότεροι κάτοικοι ανησυχούν πολύ για το μέλλον τους και ότι βρίσκονται σε διαδικασία οργάνωσης για έναρξη δημόσιου αγώνα με σκοπό την εξασφάλιση του μέλλοντος των κατοίκων των περιοχών αυτών. Και τονίζουν ότι «δεν επιτρέπεται η κοινωνία μας να εγκαταλείπει την γενιά που ίδρυσε το κράτος και τώρα έχει μείνει αβοήθητη».
      Το θέμα έχει λάβει διαστάσεις, καθόσον και άλλα ΜΜΕ του Ισραήλ αναφέρθηκαν στην μυστική αυτή αγοροπωλησία. Παρεμφερές άρθρο του Nir Hasson δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Haaretz {και μάλιστα πρωτοσέλιδο}, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Η Εκκλησία πούλησε τα οικόπεδά τους στα Ιεροσόλυμα σε ιδιώτες επενδυτές: Χιλιάδες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους». Αναφέρεται στο πρόβλημα που δημιουργείται καθόσον ενώ το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκμίσθωνε μέχρι τώρα τα ακίνητα στο JNF, τώρα όμως για πρώτη φορά θα περάσουν όλα τα δικαιώματα στα χέρια αγνώστων ιδιωτών. Έτσι σε 33 χρόνια, που θα λήξουν τα συμβόλαια των 1.500 οικογενειών στις περιοχές αυτές, θα μείνουν μόνες τους, αντιμέτωπες με τους επενδυτές, δημιουργώντας ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα, που το Ισραηλινό κράτος δεν μπορεί να επέμβει, ούτε να το επιλύσει. Και αυτό, λόγω της κρυφής αυτής συναλλαγής του Πατριαρχείου, με άγνωστη εταιρεία επενδυτών και μάλιστα με την για πρώτη φορά αλλαγή τακτικής και πολιτικής, όπου αντί για ενοικίαση, τώρα έχουμε πώληση περιουσίας του Πατριαρχείου, άρα και οριστική απώλεια αυτής. Και μπορεί κάποιος κυνικά να πει, καλά κάνει το Πατριαρχείο και διασφαλίζει τα συμφέροντά του. Από την άλλη όμως χάνει οριστικά περιουσία που κατέχει και χρησιμοποιούσε για την οικονομική του επιβίωση. Και φυσικά υπάρχει και το ηθικό θέμα των οικογενειών που θα χάσουν τα σπίτια τους, κάτι που για την θρησκεία μας, την θρησκεία της αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας αποτελεί ουσιαστικό συστατικό της πίστης μας. Πάντως το εν λόγω θέμα έχει πλήρως εξαφανισθεί από τα Ελληνικά ΜΜΕ, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε για κάποιον άλλο λόγο. Καθόσον κυρίαρχο θέμα, είναι ο νικητής του Survivor και όχι τα όσια και ιερά μας. Και μπορεί η συναλλαγή να είναι νόμιμη, είναι όμως ηθική για ένα Πατριαρχείο και δη το πιο ιστορικό όλων, στον τόπο που περπάτησε, δίδαξε και μαρτύρησε ο Θεάνθρωπος και Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός;

      Πηγές: http://www.Calcalist.com
      http://www.Haaretz.com
      https://www.google.gr (φωτό)
      *O Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, πρώην Αξκος επιχειρήσεων ECMM στον πόλεμο της Βοσνίας, Απόφοιτος Tactical Intelligence School (U.S.Army), Μεταπτυχιακό στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Δικαίου του ΕΚΠΑ, μέλος ΔΣ του ΕΛΙΣΜΕ.

  11. Ο/Η R. λέει:

    Ελληνικός μικροϊμπεριαλισμός.
    Ποια είναι τα «Ελληνικά εθνικά συμφέροντα» στην περιοχή;

    «Αντί να φροντίσει το ποίμνιό του, ο Πατριάρχης προέβη σε μια τελεσίδικη απόφαση πώλησης εκκλησιαστικής περιουσίας», η οποία σύμφωνα με το Πατριαρχείο,προορίζεται για την οικονομική υποστήριξη της ορθόδοξης κοινότητας. Έτσι κατά την επίσκεψή του (8/10/17) στο χωριό Reineh, ο Πατριάρχης Θεόφιλος είχε αστυνομική συνοδεία που εμπόδιζε τους διαδηλωτές να τον πλησιάσουν. Εκατοντάδες μέλη της [Ελληνορθόδοξης] κοινότητας διαμαρτύρονταν εναντίον του Πατριάρχη κατά την είσοδό του στην εκκλησία, αποκαλώντας τον διεφθαρμένο και ανάξιο του υψηλόβαθμου αξιώματός του και προτρέποντάς τον να παραιτηθεί.»

    αυτή η περιουσία είναι το εχέγγυο για την επιβίωση του Πατριαρχείου και των Ελληνικών εθνικών συμφερόντων στην περιοχή

    http://www.analystsforchange.org/2017/10/blog-post_973.html

    Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σε μεγάλη κρίση: Η αμφισβήτηση του Πατριάρχη από τους Άραβες Χριστιανούς!
    12.10.17 GBAL

    File Photo: Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος μιλάει στην παρουσίαση του προγράμματος συντήρησης του ιερού κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλύμα, σε τελετή που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣFile Photo: Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος μιλάει στην παρουσίαση του προγράμματος συντήρησης του ιερού κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλύμα, σε τελετή που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

    Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*

    Τα προβλήματα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου δεν έχουν τέλος, αν και για τους γνωρίζοντας ήταν αναμενόμενα. Αιτία, η πολιτική πώλησης της περιουσίας του Πατριαρχείου από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους Παλαιστίνιους χριστιανούς, οι οποίοι έχουν κλιμακώσει τις αντιδράσεις των και εστιάζονται πλέον στον ίδιο τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ζητώντας την καθαίρεσή του, όπως έχουμε αναφέρει εκτενώς σε προηγούμενη αρθρογραφία μας. (παραπομπές 1, 3.)

    Έτσι πρόσφατα (05/10/17), η Αστυνομία εξέδωσε μια περιοριστική εντολή εναντίον του Ορθόδοξου Άραβα, Ghassan Munair, απαγορεύοντάς του για μία εβδομάδα την είσοδο του στο Παλαιστινιακό χωριό Reineh στην Γαλιλαία, ενόψει της επίσκεψης του Πατριάρχη στην περιοχή. Ο Munair είναι πολιτικός ακτιβιστής και διαμαρτύρεται για την πώληση ακίνητης περιουσίας του Πατριαρχείου και για αυτό τον λόγο ζητά την απομάκρυνση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλου Γ.
    Η περιοριστική εντολή εναντίον του Munair εκδόθηκε λόγω «υποψιών για διατάραξη της δημόσιας ασφάλειας». Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, ότι «Θέλουμε να απελευθερώσουμε την Εκκλησία από τον επί ετών Ελληνικό έλεγχο και να φροντίσουμε την κοινότητά μας, την οποία [ο Πατριάρχης] παραμελεί και δεν ανησυχεί για αυτούς.

    Αντί να φροντίσει το ποίμνιό του, ο Πατριάρχης προέβη σε μια τελεσίδικη απόφαση πώλησης εκκλησιαστικής περιουσίας», η οποία σύμφωνα με το Πατριαρχείο,προορίζεται για την οικονομική υποστήριξη της ορθόδοξης κοινότητας. Έτσι κατά την επίσκεψή του (8/10/17) στο χωριό Reineh, ο Πατριάρχης Θεόφιλος είχε αστυνομική συνοδεία που εμπόδιζε τους διαδηλωτές να τον πλησιάσουν. Εκατοντάδες μέλη της [Ελληνορθόδοξης] κοινότητας διαμαρτύρονταν εναντίον του Πατριάρχη κατά την είσοδό του στην εκκλησία, αποκαλώντας τον διεφθαρμένο και ανάξιο του υψηλόβαθμου αξιώματός του και προτρέποντάς τον να παραιτηθεί.

    Μάλιστα το κίνημα εναντίον του Πατριάρχη αρχίζει να διογκώνεται επικίνδυνα πλέον, με αποτέλεσμα όχι μόνο να αμφισβητείται ο επικεφαλής του Πατριαρχείου, αλλά να κατηγορείται ευθέως για διαφθορά, καθόσον οι συμφωνίες πώλησης είναι προϊόντα διαφθοράς , όπως ισχυρίζονται και να απαιτείται επιτακτικά η καθαίρεσή του, καλώντας μάλιστα όλους τους πιστούς να αντιταχθούν στις πωλήσεις εκκλησιαστικής περιουσίας.

    Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της Haaretz, η συγκεκριμένη προσπάθεια παρεμπόδισης της επίσκεψης του Πατριάρχη, ήταν η πρώτη «δοκιμή» για τους εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας, μετά από μια συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Βηθλεέμ, στο πλαίσιο της οποίας, ζητήθηκε η απομάκρυνση του Θεόφιλου και η υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στον τρόπο διαχείρισης της περιουσίας της κοινότητας.

    Η συνέλευση προσέλκυσε εκατοντάδες Παλαιστίνιους Ορθόδοξους Χριστιανούς από το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, καθώς και εκπροσώπους από την Ιορδανία και διάφορες παλαιστινιακές παρατάξεις. Επίσης παρευρέθηκαν ο Mahmoud Aloul, ανώτερος αξιωματούχος της Φατάχ, και ο Παλαιστίνιος Επίσκοπος Atallah Hanna, ο οποίος έχει αντιταχθεί ανοιχτά κατά του Πατριάρχη και έχει σηκώσει την σημαία της αντίστασης κατά της Ελληνικής ταυτότητας του ανωτέρου κλήρου του Πατριαρχείου και την αντικατάστασή της από Παλαιστινιακή.

    Η εν λόγω συνέλευση υιοθέτησε το συμπέρασμα ότι η πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας αποτελεί εθνικό Παλαιστινιακό ζήτημα που απειλεί τη συνεχιζόμενη παρουσία της χριστιανικής κοινότητας στο Ισραήλ. Επίσης, απεύθυνε έκκληση για άμεση δράση με σκοπό την αναστολή όλων αυτών των συναλλαγών και την παρεμπόδιση της ανάμειξης του Πατριάρχη Θεόφιλου και των υποστηρικτών του στα περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας (παραπομπή 2).
    Οι συμμετέχοντες στη συνέλευση, εκλήθησαν να μποϋκοτάρουν τον Πατριάρχη και να μην τον υποδέχονται σε δεξιώσεις και λειτουργίες, ειδικά κατά τους εορτασμούς των Χριστουγέννων. Απαντώντας, παράγοντες του Πατριαρχείου, αρνήθηκαν τις κατηγορίες εναντίον του Θεόφιλου. Υπενθυμίζεται ότι, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στο Αμμάν, ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ, ισχυρίστηκε ότι οι πωλήσεις ακίνητης περιουσίας δεν ήταν πρόσφατες και ανέφερε ότι το Πατριαρχείο προσπάθησε είτε να διασώσει την εν λόγω περιουσία, είτε να εξασφαλίσει το αρμόζον αντίτιμο.

    Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και άπτεται των εθνικών μας θεμάτων. Η πολιτική πώλησης περιουσίας του Πατριαρχείου αποτελεί καυτό θέμα, που δεν πρέπει να αγγίζεται. Το 2005, μετά από μια σειρά δραματικών γεγονότων που συγκλόνισαν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ο τότε Πατριάρχης Ειρηναίος Α’, καθαιρέθηκε (γεγονός πρωτοφανές και μοναδικό στην ιστορία της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης), όταν αποκαλύφθηκε ότι «ενεπλάκη σε συναλλαγή», κατά την οποίαν έγινε προσπάθεια να πουληθεί ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου, δηλαδή τα ξενοδοχεία Petra και Imperial, εντός της παλαιάς πόλη της Ιερουσαλήμ και μάλιστα στην δεξιά εθνικιστική Εβραϊκή οργάνωση Ateret Hakohanim.

    Και ενώ ο νυν Πατριάρχης Θεόφιλος Γ΄, ανήλθε στον θρόνο του Πατριαρχείου, μετά από το πρωτοφανές αυτό γεγονός, εν τούτοις ευρίσκεται και αυτός στο μέσον ενός μεγάλου και ενδεχομένως επικίνδυνου για τα εθνικά μας θέματα κλυδωνισμού του Πατριαρχείου, για παρόμοιο θέμα διαχείρισης της περιουσίας του Πατριαρχείου και πιο σοβαρού, αφού αφορά πλέον αποδεδειγμένη πώληση πατριαρχικής περιουσίας. Φαίνεται, μετά από αυτές τις εξελίξεις, ότι ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ΄, δεν είχε εκτιμήσει τους κινδύνους των ενεργειών του, καθόσον είναι βέβαιο ότι γνωρίζει το γεγονός, ότι η πώληση περιουσίας αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Άραβες (Παλαιστινίους και Ιορδανούς) Ορθοδόξους Χριστιανούς, καθόσον την θεωρούν δική τους εθνική γη , το δε θέμα δεν είναι πλέον εκκλησιαστικό αλλά καθαρά εθνικό και ότι θα αντιδράσουν οπωσδήποτε.

    Θα έπρεπε ο Πατριάρχης να γνωρίζει, ότι η πώληση περιουσίας τροφοδοτεί με νερό το μύλο του Παλαιστινιακού εθνικισμού, με τελικό σκοπό την ανάληψη της ηγεσίας του Πατριαρχείου από Άραβες χριστιανούς, όπως έγινε με το Πατριαρχείο Αντιοχείας, διακυβεύοντας έτσι τα επί αιώνες Ελληνικά εθνικά συμφέροντα στην περιοχή . Οι δε οικονομικές δυσκολίες, όπως ισχυρίζεται, θα έπρεπε να αντιμετωπισθούν με άλλους τρόπους, όπως πολλάκις συνέβη στο παρελθόν από τους προκατόχους του, οι οποίοι διαφύλαξαν την περιουσία του Πατριαρχείου επί αιώνες τώρα, καθόσον αυτή η περιουσία είναι το εχέγγυο για την επιβίωση του Πατριαρχείου και των Ελληνικών εθνικών συμφερόντων στην περιοχή. Εκτός και αν οι λόγοι είναι άλλοι, όπως θέματα διαφθοράς, όπως ισχυρίζονται οι Παλαιστίνιοι, που ελπίζουμε να μην είναι αληθείς.

    O Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, πρώην Αξκος επιχειρήσεων της ECMM στον πόλεμο της Βοσνίας, Απόφοιτος Tactical Intelligence School (U.S.Army), Μεταπτυχιακό στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος ΔΣ του ΕΛΙΣΜΕ.
    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

    1. http://www.analystsforchange.org/2017/07/blog-post_219.html
    2. http://www.analystsforchange.org/2017/07/blog-post_246.html
    3. http://www.analystsforchange.org/2017/07/blog-post_669.html
    Πηγή:mignatiou.com

  12. Ο/Η Ένας. λέει:

    http://www.zougla.gr/greece/article/diamartiria-gia-tin-polisi-megalis-periousias-tou-patriarxiou-ierosolimon-se-israilinous

    Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν «ύποπτες πωλήσεις περιουσιών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων» – παρέμβαση-διαμαρτυρία στην Πλάκα
    11 Νοεμβρίου 2017

    Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

    Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το «Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι» στην Εξαρχία Παναγίου Τάφου, στο Μετόχι Αγίων Αναργύρων Πλάκας, για το ζήτημα που έχει προκύψει με τις πωλήσεις εκτάσεων που ανήκουν στο Πατριαρχείο στην Ιερουσαλήμ, σε Ισραηλινούς.
    Όπως αναφέρουν, οι πωλήσεις αυτές υπονομεύουν τον αγώνα των Παλαιστινίων και παράλληλα ενισχύουν την «Ατερέτ Κοναχίμ», «μία Ακροδεξιά σιωνιστική οργάνωση εποίκων, που εργάζεται εδώ και δεκαετίες για να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους από τα σπίτια και τα καταστήματα τους, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ».

    Το ψήφισμα που επέδωσαν οι διαδηλωτές στην Εξαρχία:
    «Το Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι» καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την παραχώρηση Παλαιστινιακής γης από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στο Σιωνιστικό Κράτος Κατοχής.

    Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ έχει την απόλυτη ευθύνη για το ξεπούλημα της περιουσίας του Πατριαρχείου, η οποία ανήκει δικαιωματικά στον Παλαιστινιακό λαό, και τορπιλίζει με αυτόν τον τρόπο τις διαχρονικές ΕλληνοΠαλαιστινιακές σχέσεις φιλίας.
    Εμείς από την Ελλάδα στεκόμαστε απέναντι σ΄ αυτές τις μεθοδεύσεις και ζητάμε:
    • Άμεση απομάκρυνση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.
    • Άμεση διακοπή οποιασδήποτε δοσοληψίας Παλαιστινιακής γης για οποιαδήποτε εκμετάλλευση.
    • Επαναπροσέγγιση και αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ του Πατριαρχείου και του Αραβοχριστιανικού κόσμου.
    • Άμεση διακοπή οποιασδήποτε συνεργασίας του Πατριαρχείου με εταιρείες-βιτρίνα της ακροδεξιάς οργάνωσης εποίκων «Ατερέτ Κοναχίμ».

    • Καμιά υποταγή σε εκβιασμούς με σκοπό το ξεπούλημα Παλαιστινιακής γης.
    • Άμεση ανάληψη ευθύνης από την Ελληνική κυβέρνηση.
    Επί τη ευκαιρία, χαιρετίζουμε τον αγώνα των Παλαιστινίων Ορθόδοξων Χριστιανών που με τη διαρκή τους δράση προβάλλουν σθεναρή αντίσταση απέναντι στη Σιωνιστική Κατοχή».
    Το zougla.gr επικοινώνησε μέσω skype με τον παλαιστίνιο οδοντίατρο Aghlab Khoury, ο οποίος αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ. Ο Aghlab Khoury, γνώστης του θέματος, ζητάει με τη σειρά την παραίτηση του Πατριάρχη καταγγέλλοντας δόλιες δοσοληψίες με το ισραηλινό κράτος.
    Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Χριστόφορο Τριαντάφυλλο, μέλος του Μετώπου που συμμετείχε στην παρέμβαση, ο οποίος εξήγησε τους λόγους της κινητοποίησης, καθώς και τις προεκτάσεις αυτού του ζητήματος
    Όπως αναφέρει αναλυτικά στην ανακοίνωση το «Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι»:
    «Όχι στο ξεπούλημα των εδαφών από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων- Παραίτηση του Θεόφιλου Γ’ τώρα!
    Τους τελευταίους μήνες, ένα νέο έγκλημα διεξάγεται εναντίων του παλαιστινιακού λαού, μία Νάκμπα που δεν σταματάει και αυτή την φορά έχει σαν υπεύθυνο τον Έλληνα Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο Γ’. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ξεπουλάει οικόπεδα στα κρυφά, τα οποία ανήκουν στην ιδιοκτησία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και τα παραχωρεί σε Σιωνιστικά χέρια, ξεσηκώνοντας έτσι πολλές αντιδράσεις στους κύκλους των Χριστιανικών κοινοτήτων των Αράβων, που ζητάνε την άμεση εκθρόνιση του Πατριάρχη.
    Όλα ξεκίνησαν, όταν οι Άραβες ορθόδοξοι χριστιανοί σε Παλαιστίνη και Ιορδανία πληροφορήθηκαν μια μυστική συμφωνία πώλησης, περισσότερων από 200 οικοπέδων, στις συνοικίες Ταλμπίγια και Ναγιότ στην Ιερουσαλήμ, σε έναν μυστηριώδη Ισραηλινό επενδυτικό όμιλο. Επίσης μέχρι τώρα έχει αποκαλυφθεί πως έχει πουληθεί έναντι μόλις 1,5 εκατ. δολαρίων ακριβό συγκρότημα επιχειρήσεων και γραφείων, έκτασης έξι στρεμμάτων, κοντά στον Πύργο του Ρολογιού στη Τζάφα και 430 στρέμματα στην περιοχή Καισάρεια, όπου περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα ενός εθνικού πάρκου και το Αμφιθέατρο που πωλήθηκαν έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
    Στις πρώτες αντιδράσεις που επακολούθησαν της αποκάλυψης, υπήρξε το αίτημα προς την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή, να αποσύρουν την αναγνώριση προς τον Πατριάρχη, με σκοπό την καθαίρεσή του και έτσι να καταφέρουν να ακυρώσουν την συμφωνία. Παράλληλα, από τότε που δημοσιοποιήθηκε η πώληση της ακίνητης περιουσίας στην Ιερουσαλήμ, άρχισαν να ακούγονται και οι φωνές για την «ποινική δίωξη του Πατριάρχη, για διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων». Ταυτόχρονα Παλαιστινιακοί Ορθόδοξοι φορείς ίδρυσαν ειδική επιτροπή για να παρακολουθεί την υπόθεση, μάλιστα φρόντισαν να διαρρεύσει στα αραβικά ΜΜΕ, ότι όλοι οι επικεφαλής των Εκκλησιών στην Κατεχόμενη Παλαιστίνη , όπως και 14 τοπικά εκκλησιαστικά συμβούλια, αποφάσισαν από τις 3 Ιουλίου του 2017 «να ζητήσουν να μην μνημονεύεται το όνομα του Πατριάρχη Θεόφιλου, καθώς επίσης να μην γίνεται δεκτός, ο ίδιος και άνθρωποί του σε οποιαδήποτε εκδήλωση πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του έτους και να ανακηρυχθεί ως ανεπιθύμητη προσωπικότητα». Στις 8 Οκτωβρίου, χρειάστηκε αστυνομική συνοδεία για να καταφέρει να παραβρεθεί στην λειτουργία, λόγω των διαδηλωτών που μαζευτήκαν εναντίων του.
    Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο προηγούμενος πατριάρχης, ο Ειρηναίος Α΄, είχε εμπλακεί σε παρόμοιο σκάνδαλο 12 χρόνια πριν, καθώς παραχωρούσε οικόπεδα της εκκλησίας σε επιχειρηματίες που εκπροσωπούσαν την ακροδεξιά οργάνωση εποίκων «Ατερέτ Κοναχιμ», με αποτέλεσμα τον Μάη του 2005, μετά από αντιδράσεις η Αγιογραφική Αδελφότητα να τον αποκηρύξει.
    Η «Ατερετ Κοναχιμ» είναι μία Ακροδεξιά σιωνιστική οργάνωση εποίκων, που εργάζεται εδώ και δεκαετίες για να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους από τα σπίτια και τα καταστήματα τους, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών ιερών τοποθεσιών, όπως το Τέμενος Αλ Άκσα. Το 2004,ο Ειρηναίος είχε παραχωρήσει για 99 χρόνια, στρατηγικής σημασίας κτήρια σε εταιρείες που εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα της οργάνωσης. Περίεργο ρόλο σε αυτό το σκάνδαλο τότε είχε παίξει ο Νικόλαος Παπαδήμος, ο οποίος χειριζόταν τα οικονομικά του Πατριαρχείου. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος είχε κατηγορήσει τον Παπαδήμο πως έκανε τη μίσθωση χωρίς την έγκριση του, εκμεταλλευόμενος ένα πληρεξούσιο. Ο Παπαδήμος, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε, το όργιο φημών σχετικά με την οικονομική του κατάσταση αλλά και τις κατηγορίες που είχε δεχθεί από τον Ειρηναίο, είχε διαφύγει από το «Ισραήλ» έχοντας μάλιστα, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι του Πατριαρχείου στη δίκη, καταχραστεί κεφάλαια από λογαριασμούς του Πατριαρχείου. Ο Παπαδήμος τελικά συνελήφθη στην Ελλάδα το 2013 και καταδικάστηκε για πλαστογραφία.
    Αυτή η συμφωνία της Ιερουσαλήμ, που είχε κάνει τότε ο Ειρηναίος, έφτασε τώρα να στοιχειώσει τον Θεόφιλο, αφού ένα εφετείο της Ιερουσαλήμ ενέκρινε τη συναλλαγή τον Αύγουστο του 2017. Οι επικριτές του Θεόφιλου όμως τονίζουν ότι δεν έκανε κάποια ουσιαστική προσπάθεια να πείσει το δικαστήριο να εμποδίσει την πώληση. Επίσης, σε μυστικές ηχογραφήσεις των αξιωματούχων της «Ατερετ Κοναχιμ» που διέρρευσαν, αποκαλύφθηκε ότι το Ισραήλ εκβιάζει κάθε νέο ελληνορθόδοξο πατριάρχη να πουλήσει γη, αρνούμενο να αναγνωρίσει το διορισμό του, μέχρι αυτός να συνεργαστεί με την ομάδα εποικισμού.
    Θεωρείται ότι η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία έχει την δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση ιδιοκτησία στην χώρα, μετά το Κράτος Κατοχής, με έκταση 400 τετ. χιλιόμετρα. Περίπου το ένα τέταρτο της γης στην ανατολική Ιερουσαλήμ ανήκει στην εκκλησία, η οποία είναι στόχος του σιωνιστικού επεκτατισμού και της περικύκλωσης του Τεμένους Αλ Ακσα
    Οι πωλήσεις γης, είναι ένα ιδιαίτερα επίμαχο ζήτημα για την Ανατολική Ιερουσαλήμ, επειδή η πόλη υποτίθεται ότι θα γίνει η πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Πολλά διακυβεύονται, καθώς περίπου το ένα τέταρτο της γης στην ανατολική Ιερουσαλήμ ανήκει στην Εκκλησία, συμπεριλαμβανομένου του Όρους των Ελαιών, του Σέιχ Τζάρρα και των μεγάλων περιβλημάτων της Παλιάς Πόλης- Τοποθεσίες που βρίσκονται στον στόχο των Σιωνιστών εποίκων.
    Ζήτημα που αναζωπυρώνει και την διαμάχη για τον έλεγχο του Πατριαρχείου, αφού οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου, φέρονται ανήμποροι να σταθούν εμπόδιο στους Σιωνιστές κατακτητές, τους οποίους τελικά διευκολύνουν, στην προσπάθεια των Εποίκων να εξαγοράσουν εδάφη. Πάντα, έχοντας στο πλευρό τους, την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία έχει παραδώσει εξ’ ολοκλήρου τα κλειδιά της χώρας στα Σιωνιστικά συμφέροντα και τα εκπροσωπεί με κάθε τρόπο.
    O Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’ με την στάση του, κατάφερε και έστρεψε όλον τον Αραβικό κόσμο απέναντι στο Πατριαρχείο και κατ’ επέκταση στον ελληνικό λαό, αφού μας θεωρούν υπεύθυνους για αυτή την προδοσία. Μία προδοσία, που σαν αποτέλεσμα θα έχει τον έλεγχο στρατηγικών σημείων από τους Κατακτητές αλλά και τον ξεριζωμό χιλιάδων Αράβων που ζουν εκεί. Θα πρέπει να σταθεί το ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί!
    Το Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασάν Καναφάνι» από την Ελλάδα:
    -Καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις εχθρικές πράξεις του Πατριάρχη Θεόφιλου Γ’ και ζητάμε την άμεση απομάκρυνση του από την θέση αυτή.
    -Ζητάει από την Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της μεγάλης έντασης που έχει προκύψει
    -Αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια εκτόπισης του Παλαιστινιακού λαού από την ίδια του την χώρα.
    -Χαιρετίζει τον ηρωικό αγώνα των Χριστιανικών Κοινοτήτων των Αράβων απέναντι στην Σιωνιστική Κατοχή και της κλοπής των εδαφών τους
    Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι»

  13. Ο/Η Γνώστης λέει:

    δυο λάθη κάνει το άρθρο

    α/ η ελληνική παρουσία είναι παράνομη, αντικανονική και πραξικοπηματική και χρονολογείται από το 1534, δηλαδή λιγότερο από 500 χρόνια και όχι «υπερχιλιόχρονη παρουσία» !!!!!!!!!!
    β/ ο Ειρηναίος δεν είναι πια φυλακισμένος. Οι δυο Μαφίες τα βρήκαν μεταξύ τους

    Τα μαύρα και ανέλεγκτα λεφτά των πωλήσεων πάνε στις τσέπες του πατριάρχη.

    http://www.liberal.gr/arthro/181835/amyna–diplomatia/2017/i-polisi-tis-periousias-tou-patriarcheiou-ierosolumon-kai-o-kindunos-emplokis-tis-elladas.html

    Η πώληση της περιουσίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και ο κίνδυνος εμπλοκής της Ελλάδας
    Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

    Του Νίκου Μελέτη

    Σοβαρό κίνδυνο εμπλοκής και της Ελλάδας σε μια σκληρή αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει για το μέλλον των Ιεροσολύμων προκαλεί η σκοτεινή υπόθεση διαχείρισης της περιουσίας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου και οι αποκαλύψεις για πώληση μεγάλου μέρους της περιουσίας του στην ιερή πόλη σε off shore εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων.
    Το Πατριαρχείο είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στα Ιεροσόλυμα μετά το ισραηλινό κράτος και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η ισραηλινή βουλή, η Κνεσέτ, είναι κτισμένη σε έκταση που έχει μισθώσει από το Πατριαρχείο, ενώ σημαντική είναι η περιουσία του εντός των τειχών της παλιάς Πόλης (υπολογίζεται σε σχεδόν 30% της συνολικής έκτασής της) αλλά και εκτός της Ιερουσαλήμ.

    Πλήγμα για την Ελλάδα

    Δεν έχει γίνει γνωστό εάν η Αθήνα έχει ζητήσει και έχει λάβει επαρκείς εξηγήσεις από το Πατριαρχείο, καθώς πρόκειται για θεσμό με «ελληνική ταυτότητα» και είναι η ελληνική σημαία που δεσπόζει στη θύρα του, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τον Πανάγιο Τάφο, συμβολίζοντας μια υπερχιλιόχρονη παρουσία στον ιερότερο τόπο της Χριστιανοσύνης. Κάθε πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του Πατριαρχείου αποτελεί πλήγμα και για την Ελλάδα.
    Παλαιστίνιοι που αποτελούν το σημαντικότερο μέρος του ποιμνίου του Πατριαρχείου δηλώνουν ότι δεν θα αποδεχθούν την παραχώρηση της περιουσίας του Πατριαρχείου σε εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων, που θα επιδιώξουν να αλλοιώσουν την ταυτότητα των Ιεροσολύμων, ενώ από την άλλη πλευρά Ισραηλινοί που ζουν μέχρι τώρα στις περιοχές που πωλούνται έχουν ξεσηκωθεί, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να χρειαστεί να μετακινηθούν από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους.

    Οι πωλήσεις, ο Ειρηναίος και ο Θεόφιλος Γ’

    Η διαμάχη για την περιουσία του Πατριαρχείου ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, όταν στην περίφημη είσοδο της παλιάς Πόλης, την Jaffa Gate, τα δύο εμβληματικά ξενοδοχεία που ανήκαν στο Πατριαρχείο και τα διαχειρίζονταν Παλαιστίνιοι πουλήθηκαν, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, σε μια ομάδα Εβραίων εποίκων (Ateret Cohamin) που αγόραζε εκτάσεις στην Ιερουσαλήμ προκειμένου να αυξήσει τις εκτάσεις που ελέγχονται από Εβραίους. Η αποκάλυψη της πώλησης η οποία φαίνεται να έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες με εμπλοκή και ενός Ελληνα πολίτη, ο οποίος φέρεται να είχε αποσπάσει τις εξουσιοδοτήσεις του τότε Πατριάρχη Ειρηναίου, έδωσε αφορμή για να ξεσπάσουν έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα την καθαίρεση του Ειρηναίου. Από τότε ο Ειρηναίος ζει κλεισμένος στο «κελί» του σε χώρο του Πατριαρχείου και επιβιώνει με τρόφιμα που του μεταφέρουν ορισμένοι πιστοί, καθώς εφόσον βγει από τον χώρο αυτό θεωρεί -και σωστά- ότι δεν θα του επιτρέψουν να επιστρέψει ξανά.
    Αλλά και ο νέος Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’, ενώ είχε προσφύγει στην ισραηλινή δικαιοσύνη για να ακυρώσει την πώληση των ξενοδοχείων στην Jaffa Gate, υπόθεση που έχει φθάσει τελικά στο Ανώτατο Ισραηλινό Δικαστήριο, φαίνεται ότι προχώρησε το καλοκαίρι σε πώληση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του Πατριαρχείου, πυροδοτώντας νέο κύμα αντιδράσεων.

    ΤΟ JEWISH NATIONAL FUND – JNF

    Ενα από τα περιουσιακά στοιχεία αφορά μεγάλη έκταση στην Ιερουσαλήμ που έχει μισθωθεί από το 1950 στο κυβερνητικό ίδρυμα Jewish National Fund-JNF, το οποίο για 100 χρόνια έχει αποστολή να εξασφαλίζει γη και να αναπτύσσει εβραϊκές κοινότητες στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πηγές του Πατριαρχείου, το JNF πίεζε για ανανέωση του συμβολαίου αυτού των 100 ετών τώρα πριν από τη λήξη του, προσφέροντας όμως πολύ χαμηλή τιμή και έτσι το Πατριαρχείο προχώρησε στην πώληση της έκτασης αυτής στη συνοικία Rehavia.
    Το Πατριαρχείο έχει πουλήσει ακόμη γη σε σημαντικά θέρετρα στη Χάιφα, με αγοραστές εταιρείες στην Καραϊβική. Αλλοι Ισραηλινοί επενδυτές εξασφάλισαν εκτάσεις σε πολυτελείς συνοικίες της Ιερουσαλήμ, ενώ οι εταιρείες αυτές θα αποφασίσουν μελλοντικά για την τύχη των περιουσιών αυτών στις οποίες είναι εγκατεστημένοι Ισραηλινοί πολίτες με μακροχρόνια συμβόλαια μίσθωσης.

    Αποκτήστε το νέο ανδρικό άρωμα COLONIA PURA από την ACQUA DI PARMA!

    Αντιδρούν Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί

    Καθώς οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει αναταράξεις, εκδηλώνονται αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές.
    Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν σειρά διαμαρτυριών εναντίον του Πατριάρχη Θεόφιλου, αμφισβητώντας έτσι ευθέως και τον ελληνικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου, καθώς ζήτησαν να αποδοθεί ο έλεγχός του στους Αραβες, θεωρώντας ότι η πώληση της περιουσίας του σε Ισραηλινούς αποδυναμώνει τον θεσμό και τη σχέση του με τους Αραβες χριστιανούς και υπονομεύει την παλαιστινιακή παρουσία στην Ιερουσαλήμ. Εντάσσουν μάλιστα την πώληση των περιουσιών με την ιστορική διαμάχη για τον έλεγχο της Ιερουσαλήμ, που τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει τις γνωστές ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
    Ομως και οι Ισραηλινοί που θίγονται έχουν ξεσηκωθεί εναντίον του Πατριαρχείου, με αποτέλεσμα να ακούγονται και από αυτήν την πλευρά ακραίες φωνές, ενώστην Κνεσέτ υποβλήθηκε πρόταση για απαλλοτρίωση της περιουσίας της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας που επιχειρείται να πωληθεί.
    Ενα ακόμη σοβαρό θέμα έχει προκύψει από τον αδιαφανή τρόπο που γίνονται αυτές οι συναλλαγές, ενώ δεν γίνεται γνωστό ούτε καν το ποσό το οποίο εισπράττει το Πατριαρχείο και ισραηλινές εφημερίδες έκαναν και πάλι λόγο για κατάθεση μεγάλων ποσών σε λογαριασμούς και εταιρείες στο εξωτερικό. Από πλευράς του Πατριαρχείου, βεβαίως, υποστηρίζεται ότι τα έσοδα θα διατεθούν είτε για κοινωφελείς δραστηριότητες είτε για τη συντήρηση των μνημείων που ανήκουν στο Πατριαρχείο.
    Η κρίση αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορη την Αθήνα…

    • Ο/Η Red λέει:

      http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2017/12/blog-post_26.html

      Ο Έλληνας Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας Θεοφιλος ο 3ος πουλάει γη στη Δυτική Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ Carlos Latuff‏
      Από Δίκτυο Σπάρτακος , Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017

      Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος γης στο Ισραήλ, μετά την ισραηλινή κυβέρνηση.

      Στην παλαιά πόλη του Ιερουσαλήμ, που αποτελεί τον ιστορικό πυρήνα, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει το πατριαρχείο Ιεροσολύμων με κορωνίδα τον ιερό τάφο.

      Το πατριαρχείο διαθέτει επίσης εδάφη σε όλη την Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη.
      Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνορθόδοξοι ηγέτες του πατριαρχείου ενεπλάκησαν σε πώληση αθόρυβα πολλών ακινήτων σε ανώνυμους επενδυτές.
      Αυτοί φέρονται να είναι κατά πλειοψηφία Ισραηλινοί «επιχειρηματίες».

      Αυτές οι συναλλαγές αύξησαν τον πανικό μεταξύ των Ισραηλινών κατοίκων των οποίων διαμερίσματα είναι χτισμένα σε γη του Πατριαρχείου ενώ οδήγησαν και σε αυξανόμενη δημόσια διαμαρτυρία πολλούς Παλαιστινίους που είναι ενεργά μέλη της ελληνορθόδοξης εκκλησίας.
      Το Πατριαρχείο κυριαρχείται από Έλληνες πολίτες, αλλά το ποίμνιο είναι σε μεγάλο βαθμό Παλαιστίνιοι , πολλοί από τους οποίους ανησυχούν βαθιά.

      «Ανησυχούμε για αυτές τις πράξεις της εκκλησίας. Η ιδιοκτησία της μειώνεται χρόνο με το χρόνο», δήλωσε ο Hanna Amireh, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος υπεύθυνος για εκκλησιαστικές υποθέσεις.
      «Αυτό είναι μέρος της γης μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν θέλουμε να πωληθεί αυτή η γη … στον εχθρό μας», τόνισε ο ίδιος.

      Το ζήτημα της ιδιοκτησίας γης πλήττει τον πυρήνα του ισραηλο-παλαιστινιακού ζητήματος έχοντας προκαλέσει πολλούς πολέμους στο παρελθόν.
      Σε ένα τέτοιο πόλεμο το Ισραήλ κατέλαβε την ανατολική Ιερουσαλήμ, της οποίας τα ιερά εδάφη περιλαμβάνουν την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, το τζαμί Al-Aqsa και το Δυτικό Τείχος το 1967.

      Οι Παλαιστίνιοι απαιτούν αυτό το τμήμα της πόλης ως πρωτεύουσα του μελλοντικού δικού τους ανεξάρτητου κράτους

      http://diktiospartakos.blogspot.gr/2017/12/3-carlos-latuff.html

      Οι διαφορές σχετικά με την πώληση γης ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία και αφορούσε την Πύλη Γιάφα, την πιο σημαντική είσοδο στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου πλήθη προσκυνητών διέρχονταν στο δρόμο τους για τα πιο σεβαστά θρησκευτικά μνημεία της πόλης.
      Ακριβώς μέσα στην πύλη υπάρχουν δύο ξενοδοχεία που ελέγχονται από παλαιστινιακές οικογένειες αλλά ανήκουν στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία.
      Το 2005, ισραηλινή εφημερίδα ανέφερε μια μυστική συμφωνία μεταξύ του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου για την πώληση των ξενοδοχείων σε μια εβραϊκή ομάδα εποίκων που είχε ως στόχο να αγοράσει ιδιοκτησία του Πατριαρχείου σε στρατηγικά σημεία εντός Ιερουσαλήμ για να αυξήσει τον εβραϊκό έλεγχο στην αμφισβητούμενη πόλη.
      Η πώληση προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων που ανήκουν στην ορθόδοξη κοινότητα.
      Στη συνέχεια ο ελληνορθόδοξος πατριάρχης Ειρηναίος Α κατηγορήθηκε ότι ενεπλάκη προσωπικά στην πώληση των ακινήτων .
      Οι φήμες προκάλεσαν ρήγμα στην σχέση του Πατριάρχη με αυτόν που πραγματοποίησε τις μυστικές διαπραγματεύσεις και ήταν ο πληρεξούσιος του.
      Το σκάνδαλο οδήγησε στην αποχώρηση του Ειρηναίου προκαλώντας.
      Νέος προκαθήμενος του πατριαρχείου διορίστηκε ο Πατριάρχης Θεόφιλος ΙΙΙ.
      Όλες οι συμφωνίες του πατριαρχείου για αυτές τις ιδιοκτησίες που έχει μισθώσει η ορθόδοξη εκκλησία έγιναν την δεκαετία του 1950 σε Οργανισμούς που συνδέονται με την ισραηλινή κυβέρνηση, όπως το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο, (ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό αφιερωμένο στην απόκτηση γης και την ανάπτυξη των εβραϊκών κοινοτήτων στο Ισραήλ).
      Η ορθόδοξη εκκλησία πώλησε εκτάσεις στις πολυτελείς παραλιακές πόλεις της Καισάρειας και της Jaffa. Σε άλλες συμφωνίες, οι Ισραηλινοί επενδυτές αγόρασαν μεγάλες εκτάσεις γης στις πιο πολυτελείς γειτονιές της Δυτικής Ιερουσαλήμ.
      Ένα νομοσχέδιο στο ισραηλινό κοινοβούλιο προτείνει στην κυβέρνηση του Ισραήλ να απαλλοτριώσει άμεσα όλα τα εδάφη της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας εκτός εάν πωληθούν σε ιδιώτες επενδυτές.

  14. Ο/Η laskaratos λέει:

    Οι υποκριτές της ελληνικής Αριστεράς όλου του φάσματος, στηρίζουν την κτηνώδη Χαμάς, μισούν το Ισραήλ, αλλά δεν λένε λέξη για τον Ρωμιό αρχιπειρατή, του κακόφημου πατριαρχείου των σκανδάλων, από τους Γαργαλιάνους, που έχει κάτσει στο σβέρκο των Παλαιστινίων Ορθοδόξων:

    http://news.in.gr/world/article/?aid=1500188226

    «Προδότη, Προδότη»
    Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων [Βίντεο]


    (Φωτογραφία: EPA pictures)

    Πλήθος Παλαιστίνιων διαδηλωτών επιτέθηκε στο αυτοκίνητο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ΄ την ώρα που προσερχόταν για την λειτουργία των Θεοφανείων στη Βηθλεέμ.

    Οι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για την απόφαση του πατριαρχείου να πουλήσει γη σε εβραϊκές κοινότητες, επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο πετώντας μπουκάλια και πέτρες, ενώ κάποιοι εξ’ αυτών χτυπούσαν το όχημα με τις μπουνιές τους, φωνάζοντας του «Προδότη, Προδότη»! προτού απομακρυνθούν από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

    Από την επίθεση έσπασαν τα τζάμια τριών αυτοκινήτων από το κονβόι, αλλά όχι εκείνου που μετέφερε τον πατριάρχη.

    Όπως σχολιάζει το Reuters, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αποτελεί έναν εκ των σημαντικότερων ιδιοκτητών γης στους Αγίους Τόπους και τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί επικρίσεις τόσο από Ισραηλινούς, όσο κι από Παλαιστινίους μετά την απόφαση του να πουλήσει «φιλέτα» γης σε επενδυτές.

    Ο διαδηλωτής Ελιέφ Σαγέχ είπε: «Αυτό που συνέβη σήμερα είναι ένα μήνυμα προς την Παλαιστινιακή Αρχή και την Ιορδανία ότι δεν θα επιτρέψουμε αυτός ο προδότης να παραμείνει στην Εκκλησία».

    Οι εκκλησιαστικές αρχές έχουν δηλώσει ότι είναι αναγκαία η πώληση γης προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος το οποίο έχει συσσωρευθεί με την πάροδο των χρόνων. Μέχρι σήμερα η εκκλησία μίσθωνε τη γη σε κατοίκους με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

    Κάποιοι ισραηλινοί βουλευτές επιχειρούν να μπλοκάρουν τις συμφωνίες φοβούμενοι ότι μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων. Οι Παλαιστίνιοι αντιτίθενται στην πώληση γης σε εβραϊκές και ισραηλινές κοινότητες και το θεωρούν προδοσία.

    Οι διαδηλωτές ήταν χριστιανοί από την Βηθλεέμ, την Ναζαρέτ και άλλες πόλεις εντός του Ισραήλ.

  15. Παράθεμα: Υπάρχουν Μακεδονομάχοι μητροπολίτες και στη σλαβική Μακεδονία | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  16. Ο/Η laskaratos λέει:


    Αραβική συνωμοσία κατά του αρείου ελληνικού Έθνους επιστρατεύει ο Ησύχιος από το Μενίδι, που από 14 χρονών στρατεύτηκε από την σκοτεινή και αμαρτωλή αδελφότητα του Τάφου και στα 17 του τον κάνανε καλόγερο

    https://www.ekklisiaonline.gr/nea/kapitoliados-isychios-enorchistromeno-schedio-apostatheropiisis-%CE%84%CE%84vlepi%CE%84%CE%84-to-patriarchio/

    ΚΑΠΙΤΩΛΙΑΔΟΣ ΗΣΥΧΙΟΣ: ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΄΄ΒΛΕΠΕΙ΄΄ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
    Κυριακή, 22 Απρίλιος 2018 17:37

    Φανούρης Ευστράτιος Facebook
    Θεολόγος – Κοινωνιολόγος

    Θύμα πλεκτάνης αναφέρει πως έπεσε ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος στο φλέγον ζήτημα που έχει προσκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    Θύμα πλεκτάνης που έχει στηθεί από συγκεκριμένα πρόσωπα ισχυρίζεται πως έχει πέσει ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος μετά τον καταιγισμό δημοσιευμάτων που αφορούν το πρόσωπό του το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    Δια μέσω υπομνήματος που κατέθεσε μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του, ισχυρίζεται πως τεχνιέντως τον παγίδευσαν και πως τα όποια εικονιζόμενα γεγονότα απέχουν παρασάγκας από την πραγματικότητα.

    Κύκλοι του Σεβασμιωτάτου εκτιμούν πως το επίμαχο υλικό είναι προϊόν μοντάζ, κάνοντας λόγο για σκευωρία, θεωρούν πως δεν δύναται να αποδειχθεί το παραμικρό εις βάρος του Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος.

    Δεν διστάζουν να κάνουν λόγο ακόμα και για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης που έχει εκπονηθεί από σκοτεινούς κύκλους και χρησιμοποιεί ως αιχμή του δόρατος τα δημοσιεύματα που αφορούν τον Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες προσέρχεται καθημερινά στο γραφείο του και στα καθήκοντά του.

    Οι ίδιοι άνθρωποι τονίζουν ότι πίσω από το περιστατικό και την επίθεση λάσπης κρύβονται ομάδες ατόμων που στοχεύουν στην απομάκρυνση των Ελλήνων υψηλόβαθμων κληρικών από το Πατριαρχείο και την αντικατάστασή τους από Άραβες.

  17. Παράθεμα: Ο Λαφαζάνης, με την εγκληματική συμμορία Χαμάς | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  18. Ο/Η laskaratos λέει:

    http://www.zougla.gr/greece/article/skandalo-me-tin-periousia-tou-patriarxiou-ierosolimon
    romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-ierosolimon/21908-skandalo-me-tin-periousia-tou-patriarxeiou-ierosolumon-binteo
    23 Μαΐου 2018
    Σκάνδαλο με την περιουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

    Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

    «Ιερός εμφύλιος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ΄ και ομάδας αρχιερέων του Πατριαρχείου με επίκεντρο πωλήσεις ακινήτων και εδαφών που φέρεται να έχει πραγματοποιήσει το Πατριαρχείο από το 2005 μέχρι σήμερα.

    Οι καταγγελίες που διατυπώνονται από επίσημα και επώνυμα χείλη για τις διαδικασίες αγοραπωλησίας που φέρεται να έχει ακολουθήσει ο προκαθήμενος της Αδελφότητας του Πανάγιου Τάφου προκαλούν σοκ και αποκαλύπτουν ένα πολυπλόκαμο δίκτυο εκμετάλλευσης της ιερής ιδιοκτησίας, στις κορυφές του οποίου βρίσκονται το Πατριαρχείο, πλήθος offshore στις Παρθένες Νήσους της Καραϊβικής και ισραηλινές ιδιωτικές εταιρείες.

    Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και έχει ήδη απασχολήσει μεγάλα ισραηλινά ΜΜΕ, αφού το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, εκτός από την εξαιρετικά συμβολική και θρησκευτική του σημασία, είναι και ο μεγαλύτερος κάτοχος ακίνητης περιουσίας μετά το κράτος του Ισραήλ.

    Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι η Βουλή, το Ανώτατο Δικαστήριο, το Ισραηλινό Μουσείο και η κατοικία του πρωθυπουργού έχουν χτιστεί σε γη του Πατριαρχείου, ενώ στην ανατολική Ιερουσαλήμ το 37% των ακινήτων ανήκει σε αυτό.

    Σύμφωνα λοιπόν με τις καταγγελίες, το Πατριαρχείο φέρεται, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, να πουλά σε πολύ χαμηλές τιμές γη και ακίνητα τεράστιας αξίας σε offshore, οι οποίες, στη συνέχεια, τα μεταπωλούν ακριβά σε ιδιωτικές ισραηλινές εταιρείες.

    Με αυτόν τον τρόπο το Πατριαρχείο βγαίνει ζημιωμένο, τη στιγμή που θα μπορούσε -αποκλείοντας τις offshore- να μισθώνει τα ακίνητα απευθείας στις εταιρείες λαμβάνοντας πολύ περισσότερα χρήματα.

    Οι offshore, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι καταγγέλλοντες, έχουν έδρα τις Παρθένες Νήσους της Καραϊβικής και φέρουν περίεργα ονόματα, όπως Kronti, Saint Vincent, Bona κ.ά.

    Η σοβαρότερη απ’ όλες τις καταγγελίες, ωστόσο, αφορά στη διαδρομή που φαίνεται να ακολουθούν τα χρήματα από τις συναλλαγές αυτές.

    Ειδικότερα, ενώ τα χρήματα θα έπρεπε κανονικά να κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Πατριαρχείου, αντιθέτως φέρονται να καταλήγουν στην τράπεζα Βερμούδα της Καραϊβικής με δικαιούχους φυσικά πρόσωπα, όπως τον ίδιο τον Πατριάρχη Θεόφιλο, Ισραηλινούς και μέλη της οικογένειας δικηγόρου του Πατριαρχείου που συμμετείχε στις εν λόγω αγοραπωλησίες.

    Προς επίρρωση μάλιστα των προαναφερθέντων, οι καταγγέλλοντες επικαλούνται και ένα λογιστικό έγγραφο, που βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr και στο οποίο αναγράφονται διάφορες πωλήσεις και τα αντίτιμα αυτών καθώς και τα ονόματα (στην τελευταία στήλη) των δικαιούχων. Πράγματι εκεί βρίσκεται τόσο το όνομα του Πατριάρχη όσο κι άλλων ιδιωτών.

    Το εν λόγω έγγραφο προέρχεται από λογιστική βρετανική εταιρεία στην οποία απευθύνθηκε το Πατριαρχείο για τη διαχείριση των χρημάτων από τις συναλλαγές.

    Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η εν λόγω εταιρεία δεν δέχθηκε να προβεί στη διαχείριση των χρημάτων, επειδή το υπαρκτό κεφάλαιο υπερέβαινε ποσοτικά το αναγραφόμενο στα συμβόλαια απόκτησης.

    Η αποκάλυψη των «περίεργων» συναλλαγών

    Για την υπόθεση, η οποία έχει προκαλέσει «σεισμό» τόσο στα Ιεροσόλυμα όσο και στην Αθήνα, αφού κυβερνητικοί παράγοντες έχουν ήδη ενημερωθεί για όλα τα «περίεργα» και «μυστήρια» που συμβαίνουν εκεί, έδωσε μία συνέντευξη-ποταμό στο zougla.gr ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, πρώην πρόεδρος των Οικονομικών Υπηρεσιών του Πατριαρχείου.

    Ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος βρέθηκε στη θέση αυτή έπειτα από κλήση του πρώην Πατριάρχη Ειρηναίου, ο οποίος και του ζήτησε, κατόπιν συνοδικής αποφάσεως τον Ιανουάριο του 2005, να ανοίξει τα κιτάπια του Πατριαρχείου και να ερευνήσει τις συναλλαγές που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν.

    Όπως λέει ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, ο τότε Πατριάρχης τον κάλεσε μετά την αιφνίδια και μυστήρια εξαφάνιση του τότε λογιστή (ονόματι Παπαδήμα), η οποία δημιούργησε την υποψία ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με κάποιες συναλλαγές.

    «Τα πράγματα άρχισαν να ξεδιαλύνονται έπειτα από μία συνάντηση μεταξύ του Πατριαρχείου, ενός επιχειρηματία και ενός δικηγόρου από το Ισραήλ.

    Αντικείμενο ήταν η παρουσίαση της συνθήκης μεταξύ του Ισραήλ και της Αγίας Έδρας για την αναγνώριση της νομικής προσωπικότητος των προσκυνημάτων του καθολικού δόγματος στα Ιεροσόλυμα.

    Εκεί άκουσα το όνομα του επιχειρηματία και θυμήθηκα ότι είχα δει το όνομά του στα αρχεία του λογιστή Παπαδήμα, ενώ δίπλα σε αυτό αναγραφόταν το ποσό 500 χιλ. δολάρια. Αργότερα ο επιχειρηματίας παραδέχθηκε ότι είχε συναλλακτική σχέση με το Πατριαρχείο και μάλιστα για ακίνητα εντός της Παλιάς Πόλης» περιγράφει.

    Στη συνέχεια ο πατήρ Ειρηναίος προέβη σε μία πολύ σοβαρή αποκάλυψη τονίζοντας ότι, όπωςδιαπιστώθηκε εκ των υστέρων, οι καταγγελλόμενες αγοραπωλησίες είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση της Συνόδου, διαδικασία απολύτως παράνομη. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε μία, κατ’ αυτόν, εταιρεία-κλειδί, η οποία φέρεται να είναι αυτή που κινεί τα νήματα πίσω από τις περίεργες αγοραπωλησίες.

    Ο λόγος για την ισραηλινή «Ateret Kohanim», που σημαίνει στέμμα των ιερέων, και, σύμφωνα με τον πατέρα Ειρηναίο, αποσκοπεί στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερων ακινήτων ιστορικής και στρατηγικής σημασίας, που βρίσκονται κυρίως στην Παλιά Πόλη των Ιεροσολύμων, την ιδιοκτησία των οποίων μεταπουλά στη συνέχεια στο κράτος του Ισραήλ.

    «Σκοπός της είναι η κτήση της παλαιάς ιστορικής Πόλης από το Ισραήλ, όχι υπό το καθεστώς στρατιωτικής κατοχής όπως αναγνωρίζεται σήμερα από τον ΟΗΕ, αλλά ως ιδιοκτήτου γης. Όταν ο Πατριάρχης Ειρηναίος άρχισε να καταλαβαίνει πως έχουν πραγματοποιηθεί παράνομες συναλλαγές κατέθεσε αγωγή, η οποία όμως δεν προχώρησε καθώς τον Ειρηναίο διαδέχθηκε ο Θεόφιλος και απέσυρε τους ισχυρισμούς του Πατριαρχείου» σημείωσε μεταξύ άλλων.

    Η επικοινωνία του zougla.gr με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων:

    Κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης του ρεπορτάζ το zougla.gr θεώρησε ως δημοσιογραφικό καθήκον να απευθυνθεί στην Αδελφικότητα του Παναγίου Τάφου, δηλαδή στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, προκειμένου να καταγραφεί η τοποθέτησή του έναντι αυτών των σοβαρών καταγγελιών.

    Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με δύο τρόπους. Τηλεφωνικά, όπου συνομιλήσαμε με τον Αρχιδιάκονο Μάρκο ενημερώνοντάς τον σχετικά, αλλά και ηλεκτρονικά, στέλνοντας δύο ηλεκτρονικά μηνύματα (email) προς το Πατριαρχείο, στα οποία αναφέραμε λεπτομέρειες σχετικά με τις καταγγελίες αυτές.

    Το πρώτο email εστάλη την Παρασκευή 18 Μαΐου στις 10.34 το πρωί. Το δεύτερο εστάλη σήμερα, Δευτέρα 21 Μαΐου, στις 10.13 το πρωί. Επίσης, επαναλήφθηκαν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. Προφανώς το zougla.gr θα φιλοξενήσει την οποιαδήποτε απάντηση ή τοποθέτηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, όποτε κι όταν τη στείλει.

  19. Ο/Η Καλέ άντες λέει:

    https://www.ekklisiaonline.gr/nea/kapitoliados-isychios-enorchistromeno-schedio-apostatheropiisis-%CE%84%CE%84vlepi%CE%84%CE%84-to-patriarchio/

    ΚΑΠΙΤΩΛΙΑΔΟΣ ΗΣΥΧΙΟΣ: ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΄΄ΒΛΕΠΕΙ΄΄ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
    Κυριακή, 22 Απρίλιος 2018 17:37

    Φανούρης Ευστράτιος Facebook
    Θεολόγος – Κοινωνιολόγος

    .

    Θύμα πλεκτάνης που έχει στηθεί από συγκεκριμένα πρόσωπα ισχυρίζεται πως έχει πέσει ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος μετά τον καταιγισμό δημοσιευμάτων που αφορούν το πρόσωπό του το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    Δια μέσω υπομνήματος που κατέθεσε μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του, ισχυρίζεται πως τεχνιέντως τον παγίδευσαν και πως τα όποια εικονιζόμενα γεγονότα απέχουν παρασάγκας από την πραγματικότητα.

    Κύκλοι του Σεβασμιωτάτου εκτιμούν πως το επίμαχο υλικό είναι προϊόν μοντάζ, κάνοντας λόγο για σκευωρία, θεωρούν πως δεν δύναται να αποδειχθεί το παραμικρό εις βάρος του Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος.

    Δεν διστάζουν να κάνουν λόγο ακόμα και για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης που έχει εκπονηθεί από σκοτεινούς κύκλους και χρησιμοποιεί ως αιχμή του δόρατος τα δημοσιεύματα που αφορούν τον Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες προσέρχεται καθημερινά στο γραφείο του και στα καθήκοντά του.

    Οι ίδιοι άνθρωποι τονίζουν ότι πίσω από το περιστατικό και την επίθεση λάσπης κρύβονται ομάδες ατόμων που στοχεύουν στην απομάκρυνση των Ελλήνων υψηλόβαθμων κληρικών από το Πατριαρχείο και την αντικατάστασή τους από Άραβες.

  20. Ο/Η Κάσυ Διάρη, ίμε Αιλυνύς λέει:

    https://mikropragmata.lifo.gr/social-media/oi-antidraseis-gia-tin-viral-apantisi-paidiou-sto-ethnikistiko-kresento-proponiti/

    Οι αντιδράσεις για την viral απάντηση παιδιού «στο εθνικιστικό κρεσέντο προπονητή»
    Η μητέρα που έβαλε την έκθεση του παιδιού της στο Facebook αντιμετωπίζει τα πυρά περήφανων πατριωτών

    Άρης Δημοκίδης

    Η Ελπίδα ανέβασε στο Facebook της ένα κείμενο του γιου της γράφοντας:
    Απάντηση του γιου μου στο εθνικιστικό κρεσέντο προπονητή του που εξέφρασε στα παιδιά το αίτημα -καλοκαιριάτικα- να γράψουν έκθεση (!!!) με θέμα «Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας”!!!✔️

  21. Ο/Η Κάποιος λέει:

    Κατσίφας στο facebook του

  22. Παράθεμα: H κα Σακοράφα τιμά μητροπολίτη που έχει καταγγελθεί για βοήθεια προς τη Χ.Α. | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  23. Ο/Η Κινεζορθοδοξία λέει:

    https://alopsis.gr/%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BFx%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%B1%CF%81%CF%87-%CE%B5/

    Η πλάνη τού “Ελληνοxριστιανισμού” (Αρχ. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος)

    Δημοσιεύθηκε στις Δεκεμβρίου 10th, 2015 Print This Post Download PDF

    (1.725 άτομα το έχουν διαβάσει)
    theologia

    Η συλλογή αυτή επιστολών / άρθρων του π. Επιφάνειου Θεοδωρόπουλου μπορεί να ξενίσει κάποιους. Τι συμβαίνει λοιπόν; Μήπως αποκηρύττουμε την εθνική μας ταυτότητα με τον ίδιο τρόπο που οι παγανιστές αποκηρύττουν την συμπόρευση Ελληνισμού και Χριστιανισμού εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια; Τίποτα τέτοιο. Ο μακαριστός Γέροντας σε καμία περίπτωση δεν εννοεί κάτι τέτοιο, όπως θα δείτε διαβάζοντας. Όμως λανθασμένοι και αντιεκκλησιαστικοί όροι όπως “Ελληνοχριστιανισμός” γεννήθηκαν από εθνοφυλετικά ιδεολογήματα και υπονοούν όχι απλά συμπόρευση, αλλά ταύτιση και ένωση των δύο, πράγμα άτοπο, αφού ο Χριστιανισμός είναι και πανανθρώπινος και υπερφυλετικός αλλά και ο Εθνοφυλετισμός (όχι: Πατριωτισμός) έχουν καταδικαστεί από την Εκκλησία μας. Ορθότερο ίσως είναι να μιλάμε για “Ελληνορθόδοξη πολιτισμική παράδοση”, ή καλύτερα: “Ρωμηοσύνη”, όπως λεγόταν. Αυτή είναι υπαρκτότατη και πρόκειται περί ενός πολιτισμικού μεγέθους πολλών αιώνων στο οποίο βρίσκουμε να συμβιώνουν και να διαλέγονται τις ταυτότητες της Ορθοδοξίας και του Ελληνικού πολιτισμού. Όμως το να μιλάμε περί “Ελληνοχριστιανισμού” (η ακόμα και περί Ελληνορθοδοξίας) είναι πέρα για πέρα λάθος, όσο το να μιλάμε για “Ρωσοχριστιανισμό” ή “κινεζοχριστιανισμό” ή «κινεζορθοδοξία», όπως μας εξηγεί και ο μακαριστός Πατέρας. Για όσους δεν γνωρίζουν θα πρέπει να πούμε πως σε όσα αρχαία κείμενα παραθέτοντας αναφέρεται η λέξη «Έλληνας», αυτή θα πρέπει να μεταφράζεται σήμερα ως «Ειδωλολάτρης», και όχι με την σημερινή εθνική σημασία.

  24. Παράθεμα: 9 Ορθόδοξοι Επίσκοποι (οι 6 νεκροί) με covid, δεν αρκούν στον (εγκληματικά παρανομούντα και ψευδόμενο) Αρχιεπίσκοπο Κρήτης; | Ροΐδη και Λασκαράτ

  25. Ο/Η عربي λέει:

    1534
    Πως το πατριαρχείο των Παλαιστινίων αλώθηκε από Ρωμιούς απατεώνες

    http://mansaf.org/En-Greek-Introduction.htm

    Part one

    The Greek Orthodox Patriarchate

    ………………….

    The Ottomans conquered Palestine in AD 1516. From the political standpoint, Mamluk sovereignty was replaced with that of Turks. From the religious standpoint, Arab sovereignty was replaced with that of the Greeks. Following the Ottoman conquest of Constantinople, the Patriarch of Constantinople became the head of the Orthodox Millet in the Sultanate. The Ottomans used the millet system to rule non-Islamic peoples. They viewed the Patriarch of Constantinople as the representative of all the Orthodox subjects in the Sultanate. Thus, the Patriarchate of Constantinople, and through it, the Greek clergy controlled all the Orthodox Patriarchates that were under the jurisdiction of Istanbul. Therefore, the Jerusalem Patriarchate was hellenized[1] in the sixteenth century, and Greek Patriarchs replaced the Arabs in the St. James Jerusalem See. Germanos, one of the clergy of the Ecumenical Patriarchate of Constantinople, was enthroned as the Patriarch of Jerusalem to succeed the last Arab Patriarch Dorothaos, or Atallah. “It is, therefore, no coincidence that the successor to the Arab Patriarch of that time, Atallah, was a Greek, Germanos, from the Morea, who instituted the custom of nominating a Greek successor and not living in Jerusalem but in Constantinople as a member of the Ecumenical Patriarchate’s court”.[2]

    Arab ecclesiastical literature points out that: “the Greek Germanos gained a perfect command of Arabic and that among the many visitors who came to the city of Jerusalem, there was a young man from Morea, called Germanos, who had spent several years in Egypt and learned Arabic there. He gained a good command of Arabic to the point that he was not suspected of being of Greek origin. He mixed with the monks and proved his ability and skills. He was ordained by Patriarch Atallah as a deacon and continued to advance in the clerical hierarchy until he was enthroned as Patriarch in AD 1534 at the resignation of Patriarch Atallah.”[3] Germanos was nominated to his new post by the Patriarch of Constantinople Jeremiah I, who recommended him to the Ottoman rulers for the post of the Patriarch of Jerusalem.[4]

    The Orthodox Arabs call this era of the history of the Jerusalem Patriarchate the “Age of Usurpation.”[5] In other words, the Greeks usurped the patriarchal post from the Arabs. Qazaqya narrates the story of the arrival of the Greek clerics to Jerusalem and describes them as the “dignified guests.”[6] These guests included Ioakim and Germanos, the first was appointed Patriarch of Alexandria and the second was appointed Patriarch of Jerusalem.

    But what was the influence which Germanos left in the Jerusalem Church? “Germanos was the first Greek Patriarch, who with great resolve and shrewdness, devised the system and nature of the Jerusalem Church and turned it into a Greek entity, once and for all.”[7] As the new Patriarch, Germanos enforced practical steps in his bid to control the Patriarchate. “He reserved the high ecclesiastical posts to his Greek kinsmen and gave them the holy shrines, such as the churches, monasteries and property as a booty.”[8] Germanos founded a congregation of monks and empowered it to run the Jerusalem Church. It came to be known as the Brotherhood of the Holy Sepulcher. Germanos ruled the Jerusalem Patriarchate for 45 years (1534-1579) during which he enabled the Greeks in the Patriarchate to exclude the Arabs. “He restricted the rank of bishop to the Greeks, and every time an Arab bishop died, he appointed a Greek bishop in his place. In fact, the status of the Greek bishops of Jerusalem during the long reign of Patriarch Germanos and before his death, became codified and is still in force to date. In other words, no bishop could be ordained unless he was Greek.”[9] These facts are confirmed by other sources than Arab historians, “The Church of Jerusalem lost its natural independence and self-control. During a Patriarchate of forty five years, he filled all the Episcopal sees with his fellow Grecians.”[10]

    Arab and Greek writers offer contradicting information on the story of Germanos and the control of the Greek Brotherhood of the Holy Sepulcher of the Jerusalem Patriarchate. It is very difficult to gain access to the old documents at the library of the Orthodox Patriarchate in Jerusalem. There is no doubt that the two reports of Anton Bertram of 1921 and 1925 are closer to historical objectivity. Bertram was a British judge appointed by the British mandate authorities to investigate the difference, which erupted between Patriarch Damianos and the Synod[11] and the Arabs and Greeks. Bertram studied and revised several documents and met with several Arab and Greek figures. He explained the views of the two sides in an objective manner. He sometimes gives his own views. Therefore, we can depend on the views of Bertram to reach a result that is relatively objective on the issues that are raised by this study. Otherwise, our discussion would be held in a vicious circle. In his comments on the Germanos story, Bertram says the following: “There can be no question that, considered from this point of view, the Patriarchate of Germanos marks a turning-point in the history of the Church. Gregorios Palamas, who published a history of the Church of Jerusalem in the year 1862, speaks of him as commencing the glorious and up to to-day unbroken succession of Greek Patriarchs on the throne,”[12] Another writer believes that the Greeks came to Palestine “under the slogan of Orthodoxy.”[13] In other words, the Arabs accepted Germanos as their own Patriarch because he was Orthodox like them. As a result of the hellenization of the Patriarchate, many of the Orthodox converted to the Latin denomination, particularly in the nineteenth century. A conflict erupted between the Latins and the Greeks over the proprietorship of the Holy Places, while both parties were alien to the country. Had power remained in the hands of the locals, the Latins would not have dared to demand rights on the Holy Places[14]. It should be recalled that the Catholic Church represented by the Franciscan Fathers established permanent rights on the Holy Places since the fourteenth century during the rule of the Mamlukes, at the end of the Crusades.

    Greek historians call the Palestinian Arabs “Arabophones”[15],[16] according to the theory, which says that the Orthodox Palestinians are ethnic Greeks by origin and that over time; these ethnic Greeks lost their identity and became Arabs. Some Greek historians do not deny that the Patriarchs of Jerusalem before the Ottoman conquest were from these Arabophones. However, since these Arabophones are originally Greek, the succession of Greek Patriarchs to the Jerusalem See did not stop at all, even in the period when the Arabophones were exercising the patriarchal jurisdiction. Farid Kassab, a contemporary of the Arab-Greek conflict answers by assuming the authenticity of the Greek theory which says: “people can belong to an ethnic group by their own will and emotions more than by belonging to this group by virtue of blood.”[17] Bertram estimates that the Patriarchs of Palestine before the Ottoman conquest were Arabs, not Arabophones, including Patriarch Atallah (1505-1553), whom Greek sources call Dorotheos, or Atallah in Arabic, “there seems no reason to doubt that a Patriarch who at this period ordinarily bore an Arabic name was himself of local extraction.”[18]

    The successors of Germanos remain Greek until this very day. Germanos made arrangements for his successor to be a Greek. “As a result of one of these tours (in Orthodox countries) he brought back his nephew, Sofronios, to the monastery and ultimately nominated him as his successor. In 1579 Germanos after a laborious patriarchate, being an old man decided to retire and asked that his nephew should take his place.”[19] The Arabs believed that the enthronement of Sofronios as Patriarch was done through shrewdness, trickery, and deception[20]. The Arab-Greek conflict which dates back to the era of Germanos was not clear or tangible at the beginning and did not take the explosive form which it reached in the second half of the nineteenth century and the early twentieth century. “Another point to notice is the complete harmony between all elements in the Church. There is no indication that Germanos was considered as initiating a new Hellenic dynasty of Patriarchs. There would appear to have been no conscious distinction between a Patriarch who came from Greece and one, like Dorotheos, was of native origin.”[21] However, the Patriarchate was gradually hellenized and a difference could be detected between an Arab and Greek: “There can be no doubt, however, that during the last four centuries the Patriarchate, by a gradual and almost inevitable development, has become more Greek in character. It was during this period, moreover, that it assumed the form with which we are now familiar as a continuous and active institution. The Patriarchate, as we know it, may be said to date from the time of Germanos. From the first years of his patriarchate it became involved in a series of continuous struggles with the Latins which did not cease till after the Crimean war.”[22]

    Thus the Patriarchate was hellenized with the Brotherhood of the Holy Sepulcher from which Patriarchs and bishops who run the holy shrines were elected. The Brotherhood of the Holy Sepulcher, “is the most ancient and powerful institution of the Patriarchate, its president is the Patriarch himself, and its principal function is to act as the guardians of the sacred shrines.”[23] In the last four centuries, the Brotherhood of the Holy Sepulcher became more Greek. In fact, it became almost purely Greek, although some of its members were Arabs and some of them became Patriarchs, such as Sofronios (1771-1775) and Anthimos (1788 – 1808). Historians say that Germanos was not the founder of the Brotherhood but only reorganized it. The Brotherhood was only the old group of monks, which existed in the Holy Places ever since it was established and is called the monks of Spoudaei or the Zealots. Its main task was to supervise the Holy Places and to guide the pilgrims. The Spoudaei, according to Moschopoulos, are the founders or the origin of the Brotherhood of the Holy Sepulcher[24]. There may have been a relationship between the old group of monks and the Brotherhood, but it cannot be viewed as a constituent relationship.

    There is no doubt that Germanos was the real founder of the Brotherhood, which governs the Jerusalem patriarchal diocese today. According to Bliss, the Brotherhood “under the present rules dates back from the Patriarchate of Dositheos, which began in the year 1662[25].” The Brotherhood includes among its members bishops with the rank of metropolitan[26] bishops and archimandrites,[27] deacons and monks. The Patriarch is the head of the Brotherhood, and his Synod is formed from its members. Its central monastery is located next to the Patriarchate. The Central Monastery has other affiliated monasteries such as St. Savvas Monastery (Mar Saba Monastery), Mont Temptation Monastery (Qarantal Monastery), Monastery of St. George and John the Hozevites (Wadi Kelt Monastery), and the Cross Monastery (al-Musallabah). The Brotherhood owns 18 monasteries in Jerusalem inhabited by monks and the families of the Orthodox community. It also had 19 monasteries outside Palestine, in Istanbul, Athens and Crete, which have the status of agencies for the Patriarchate. Among the unique characteristics of the Brotherhood, which makes it different from the Western Catholic orders, is that the monks are paid a salary from the Patriarchate (from 12 to 75 pounds in 1925). They also hold Church jobs and own, lease or invest in real estate. They are not forced to live a collective life, some of them live with their families. All of the 120 members of the Brotherhood are from Greece, with the exception of one member from Bulgaria, who was admitted in 1925[28]. Moschopoulos sums up the privileges and rights of the Brotherhood in the following thirteen points[29]:
    ……………………………

  26. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ο εθνικισμός (και ο κληρικαλισμός και ο αντιεμβολιασμός και ο αυριανισμός) ως σωσίβιο για μια τυχοδιωκτική Αριστερά

    https://enosy.blogspot.com/2019/06/blog-post.html

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 7 ΙΟΥΝΊΟΥ 2019
    Τα αδιέξοδα ενός …απατημένου

    του Γιώργου Καλαντζόπουλου

    ένα σχόλιο για το κείμενο του του Θανάση Σκαμνάκη:
    «Η Αριστερά ως σχέση»

    Αν είσαι ερωτευμένος με κάποιον και αυτός σου ρίχνει την μια ροχάλα μετά την άλλη και σε απατάει συστηματικά, τότε υπάρχει πρόβλημα στη «σχέση». Αυτό συμβαίνει με την ΑΡΙΣΤΕΡΑ και την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ. Αυτή είναι η πραγματική σχέση, που την κρατάει κρυφή στο κείμενό του ο Θανάσης Σκαμνάκης. Όλα τ’ άλλα είναι απλές φαντασιώσεις του απατημένου, που δεν μπορεί να βρει διέξοδο στον πραγματικό του έρωτα…

    Κάποιοι αριστεροί που έχουν δει το πρόβλημα στη σχέση τους με την «εργατική τάξη», προσπαθούν να φτιάξουν – για καβάτζα – μια άλλη παράλληλη σχέση με το «έθνος», για να το ‘χουν δίπορτο… Παραμιλούν φωναχτά για το πως σχετίζεται το «ταξικό» με το «εθνικό» και για άλλα ωραία παρόμοια, αλλά έχουν μπλέξει τα μπούτια τους. Τα αδιέξοδα είναι κοινά…

    Τα κομματικά ιερατεία, αντιδρούν όπως Ι. Σύνοδος στο νομοσχέδιο για την λύση των «ΝΕΚΡΩΝ ΓΑΜΩΝ»…

  27. Ο/Η Gay monk λέει:

    https://www.syriza.gr/article/id/124881/Koinoboyleytikh-antiproswpeia-toy-SYRIZA-Proodeytikh-Symmachia-episkefthhke-thn-Palaistinh.html

    01/04/2022

    Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισκέφθηκε την Παλαιστίνη

    Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή και από τον Πατριάρχη Θεόφιλο ΙΙΙ, με τον οποίο συνομίλησε για τα πρόσφατα προκλητικά περιστατικά που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων υπογραμμίζοντας την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον θεσμικό του ρόλου και την ανάγκη να τερματιστεί το επεισόδιο με σεβασμό στα δικαιώματα του Πατριαρχείου.

    Στην κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Γιάννης Αμανατίδης (Βουλευτής Α` Θεσσαλονίκης, πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών), Καλλιόπη Βέττα (Βουλεύτρια Κοζάνης), Θοδωρής Δρίτσας (Βουλευτής Α` Πειραιά & Νησιών, πρ. Υπουργός Ναυτιλίας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Παλαιστίνης) και Ανδρέας Μιχαηλίδης (Βουλευτής Χίου).

  28. Παράθεμα: 1534: Με δόλο το πατριαρχείο Ιεροσολύμων περνά από τα χέρια των Παλαιστινίων σε Έλληνα πατριάρχη | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  29. Παράθεμα: Το ΜΕΡΑ-25 «ανακαλύπτει» τη Σοφία Σακοράφα | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.