Αριστερά του Εθνικισμού και της Χριστοκαπηλίας;

[Με αφορμή παλιό άρθρο του Θεολόγου Θ.Ν.Παπαθανασίου στη «Σύναξη» και την τωρινή πρωθυπουργική δήλωση για τη «συμπαράταξη της επιστήμης και της πίστης» (!) στο Κουβούκλιο]

Ο αρχισκανδαλοποιός Ειρηναίος μεταξύ δυο τσολιάδων

του Αναγνώστη Λασκαράτου
Ακούσαμε στα Ιεροσόλυμα, για τέταρτη φορά εκεί, τον κ.Τσίπρα να μιλάει σαν εκπρόσωπος ενός ζοφερού μουχλιασμένου κόσμου συλλογικής θρησκευτικής υποκρισίας και εθνικού εγωισμού. Δεν ήταν αυτό το «νέο» που της έλειπε της χώρας με το μεγαλύτερο ναζιστικό κόμμα στον κόσμο (το οποίο συναγελάζεται με τον Αρχιεπίσκοπο και δηλώνει τέκνο της χιτλερικής Κατοχής), τουναντίον της περίσσευε σε τέτοιο βαθμό που την έπνιξε.  Άλλες είναι οι πανανθρώπινες ιδέες της Αριστεράς και σε καμιά περίπτωση δεν συμβιβάζονται με τα γελοία πάρε δώσε του Τσίπρα με την Ακροδεξιά, τη «λαϊκή» Δεξιά, τη δικαστική Δεξιά και με το παπαδαριό. Τεράστιο το αριστερό πολιτικό κόστος, αλλά ποιος νοιάζεται όσο διαρκεί το φαγοπότι;

Από τις ειδήσεις ακούσαμε τον νέο Υπουργό Παπαθεμελή (πρώην λαφαζανικό) και κύριο πόλο άθροισης ψηφοφόρων του Άνθιμου, να λέει πως «το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη διατήρηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είναι ισχυρό και το καταδεικνύει και η παρουσία του πρωθυπουργού» (ΕΡΤ-22.3.2017).  Για το ηθικό κατάντημα του (από το 1534 με τη βοήθεια της εξουσίας της  Υψηλής Πύλης) πραξικοπηματικά και πειρατικά ελληνικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που υποτιμά, περιφρονώντας το Ευαγγέλιο και τους εκκλησιαστικούς Κανόνες, τους συμπατριώτες του Χριστού ιθαγενείς Ορθοδόξους, κληρονόμους μιας μεγάλης Ορθόδοξης αραβικής παράδοσης, η οποία ανέδειξε κορυφαίους Θεολόγους και Υμνογράφους όπως ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός ή ο Εφραίμ ο Σύρος, έχουμε γράψει πολλά άρθρα. Θέλαμε να καλύψουμε το κενό της γενικής Ομερτά.

Στα 2005 ξεχείλισε ο βορβορώδης υπόνομος αιώνων, μιας βλάσφημης αποικιοκρατικής Εκκλησίας, που στρατολογεί την ηγεσία της από ανήλικα αγόρια της ελληνικής  υπαίθρου, που μυούνται στην επάνδρωση της σκοτεινής της Αδελφότητας. Τα δημοσιεύματα του Τύπου υπήρξαν τότε αποκαλυπτικά όσο και φρικιαστικά, πολλά στόματα άνοιξαν και έπειτα έπεσε η γνωστή σιωπή, αυτή η σιωπή που θα πέσει και γύρω από την παραίτηση Ράικου ή από τις επικείμενες παραγραφές των δικών της Ζήμενς, του «δεύτερου» (και ιερού) «παραδικαστικού» και της ιερής «Αλληλεγγύης-Αποστολής», που φοβάμαι πως θα συνεχίσουν να χρονοτριβούν μέχρι να φτάσουν οι κατάλληλες ημερομηνίες. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ένας πατριάρχης της Αγίας Σιών τροφοδοτούσε τον Τύπο με απίστευτα κουτσομπολιά. Το είχαν κάνει σε μικρότερη έκταση οι δυο προκάτοχοί του Βενέδικτος και Διόδωρος, όχι πως υστερούσαν σε σκάνδαλα, αλλά δεν ευνόησαν οι πολιτικές, οικονομικές, δημοσιογραφικές και διαπροσωπικές συγκυρίες και φιλοδοξίες. Θεμελιωδώς επιρρεπής αποδείχτηκε από την αρχή και ο σημερινός Θεόφιλος, αναδεικνύοντας σε πολύ υψηλή αρχιερατική και κρίσιμα διοικητική θέση του πατριαρχείου του, έναν ιερέα που έφυγε από την Ελλάδα για να κρύψει τη ντροπή της σύλληψής (και της μετέπειτα καταδίκης του), στον αθηναϊκό πορνοκινηματογράφο ‘Αρίωνα’. («‘Νέοι Άνθρωποι’, 12.10.2001 & 9.12.2005. ‘Πρώτο Θέμα’, 22.1.2006. Το όνομα του Επισκόπου δημοσιεύτηκε, αλλά κανείς δεν διέψευσε). Aναρωτιέμαι τι είδους πατέρας των Παλαιστινίων Ορθοδόξων είναι ο φτωχός Γαργαλιανιώτης, που μετανάστευσε 12χρονο καλογαιροπαίδι στα μέρη τους και προάγει έναν έκθετο συμπατριώτη του σε επίσκοπο αντί για έναν καλό ντόπιο, με την ανοχή των ελληνικών αρχών που γνωρίζουν άριστα, αλλά δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή (δίνουν όμως από τους φόρους μας, στην πατριαρχική ρουφήχτρα).

Μια Εκκλησία η οποία υποτιμά τους πιστούς της ως υπανθρώπους που δεν δικαιούνται να αυτοδιοικούνται εκκλησιαστικά, με ένα μοναδικό στον χριστιανικό κόσμο σκάνδαλο, είναι εξ ορισμού ανήθικη. Σε μια Εκκλησία με ξένη Ιεραρχία και με ποίμνιο σε δυσχερή θέση, το οποίο δεν μπορεί να την ελέγξει, σε μια Εκκλησία με ξένους προστάτες μέσα σε ένα ιδιότυπο πολιτικό καθεστώς, όπως αυτό της Παλαιστίνης η οποία δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν, το σκάνδαλο έρχεται φυσιολογικά και αναμενόμενα.   Δυο μόνο Έλληνες έχουν γράψει επιτιμητικά  γι’ αυτήν την εγγενώς νοσηρή κατάσταση,  μιλώντας ως τίμιοι άνθρωποι ή ως Χριστιανοί και όχι ως διεφθαρμένοι έμμισθοι των μυστικών κονδυλίων (που θα καταργούσαν οι Τσίπρας-Κοτζιάς). Αναλυτικά, ο συντηρητικός λόγιος πρέσβης Άγγελος Βλάχος («Μια φορά κι ένα καιρό ένας διπλωμάτης», Δ΄τόμος-1985) και συνοπτικά, από τη θεολογική σκοπιά, ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Δρ Θεολογίας, αρχισυντάκτης του ορθόδοξου περιοδικού «Σύναξη», σε άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία». Σχετικά με  τον πρώτο έχουμε γράψει εδώ «Ο πρέσβυς Άγγελος Βλάχος για το Άγιο Φως» (4.3.2013). Τα σουσούμια του Τσίπρα, που διακινεί αναίσχυντα  όλα τα φτηνιάρικα δεξιά πατριδοκαπηλικά και χριστοκαπηλικά στερεότυπα, μας υποχρεώνουν να επικαλεστούμε και τον δεύτερο, που έχει απαντήσει και στον αριστεροακροδεξιό πρωθυπουργό, ο οποίος έχει γοητευτεί από το πατριαρχείο Ιεροσολύμων, γιατί είναι «πολιτικός μηχανικός» (στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις), που εκτιμά τη «συμπαράταξη της επιστήμης και της πίστης» (sic). Αυτά τα λόγια του καφενείου δεν θα αποσοβήσουν το μοιραίο τέλος, γιατί κανείς δεν συμπαθεί τον καταπατητή και τον σφετεριστή, ούτε αυτοί που τον χρησιμοποιούν προσωρινά. Οι Παλαιστίνιοι Ορθόδοξοι μεταναστεύουν στη Δύση και εντάσσονται στη Διασπορά του αραβικού πατριαρχείου της Αντιοχείας, ενώ πασχίζουν στον τόπο τους να αποτινάξουν τον ελληνικό ζυγό(“Group calls for Orthodox church reform over alleged Israel land sales», JAN. 14, 2015”).

Ακολουθεί το άρθρο («Η νύχτα του Πατριαρχείου»-2.4.2005): «Στη σκοτεινιά της εκκλησιαστικής κρίσης και μέσα στην κλαγγή των αντιμαχομένων περί του «ποιος έκανε τι», «ποιος έστειλε ποιον», «ποιος εισέπραξε πόσα», φαίνεται πως υπάρχει μια κραυγή που κάνει όλες τις πλευρές να μαρμαρώνουν και να ομονοούν: «Να μη χάσουμε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων»! Λένε πως όταν ανακαλύφθηκε τι είναι το νερό φάνηκε να ξεμπερδεύουμε με ένα ερώτημα, όμως στην πραγματικότητα βρεθήκαμε μπροστά στη γέννηση δύο ερωτημάτων: «τι είναι το οξυγόνο» και «τι είναι το υδρογόνο». Κατά παρόμοιο τρόπο, η κραυγή που προαναφέρθηκε γεννά δύο ερωτήματα: «ποιο είναι το χάσιμο» και «ποιοι είναι αυτοί που το φοβούνται».Τι νόημα μπορεί να έχουν αυτά τα ερωτήματα τη στιγμή που παγίως και ομοφώνως το Πατριαρχείο (στην πραγματικότητα όχι μόνο των Ιεροσολύμων) χαρακτηρίζεται από εκκλησιαστικά, πολιτικά, καθηγητικά χείλη ως προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού; Τα «δικαιώματα του γένους μας στην Αγία Γη» εμφανίζονται να είναι ο συναγερμός που εγείρει άπαντες: δεξιούς κι αριστερούς, αρχιεπισκοπικούς και αντιαρχιεπισκοπικούς…

Όσο όμως αντιδημοφιλή κι αν είναι στη σημερινή συγκυρία τα ερωτήματα αυτά, η αποσιώπησή τους δείχνει το μέγεθος της κρίσης της εκκλησιαστικής συνείδησης, κρίσης πολύ βαθύτερης και πολύ διαρκέστερης από αυτήν που σκιαγραφείται ως ανεπάρκεια ή αναξιότητα προσώπων. Το Πατριαρχείο όντως περισφίγγεται από δαγκάνες. Αλλά πρόκειται για τις δαγκάνες του εθνικισμού και του φυλετισμού. Με ποια θεολογική λογική θεωρείται ένα Πατριαρχείο… προίκα ενός κράτους, ενός έθνους ή μιας φυλής; Πώς είναι δυνατόν εκκλησιαστικοί άνδρες να προσδιορίζουν ατιμώρητα ως κύριο προσόν ενός Πατριάρχη το ελληνικό DNA; Πόσο εκκλησιαστικός είναι ο αποκλειστικός των Παλαιστινίων κληρικών από το βαθμό του επισκόπου, ώστε να διασφαλίζεται ότι αποκλείεται η εκλογή Αραβα Πατριάρχη; Είναι άραγε τυχαίο ότι άνθρωποι που εμφανίζουν τον εθνικισμό τους ως πατριωτική αντίσταση στην παγκοσμιοποίηση, είναι στην πραγματικότητα άθλιοι παγκοσμιοποιητές που δεν αφήνουν το πλήρωμα μιας τοπικής Εκκλησίας ακηδεμόνευτο; Ο εθνικισμός και ο φυλετισμός, όσο γλυκερά και να μεταμφιεστούν, είναι καρκίνος στα σπλάχνα της Ορθοδοξίας, με εκτεταμένες μάλιστα μεταστάσεις κατά τους τελευταίους καιρούς. Ο Χριστός -έλεγε ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος- σταυρώθηκε έξω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ, ώστε έτσι να φανερώσει ότι η θυσία του προσφέρθηκε σε όλη την ανθρωπότητα και ότι δεν είναι μονοπώλιο ενός έθνους.

Ο εθνικισμός και ο φυλετισμός, αντιθέτως, σύρουν τον σταυρωμένο μέσα στην πόλη, μπασταρδεύουν το έργο Του, φαρμακώνουν την Εκκλησία με μια λογική προχριστιανική και αντιχριστιανική. Κίνδυνος απώλειας φυσικά και υπάρχει. Είναι η απώλεια των ορθόδοξων κριτηρίων. Και οι δρόμοι αυτής της απώλειας είναι πολλοί, όπως, π.χ. να αποσιωπάται η θεμελιώδης θεολογική αλήθεια ότι μετά τον Χριστό δεν υπάρχουν ούτε ιεροί τόποι ούτε ιερές φλόγες που διαθέτουν τάχα εγγενώς αγιοσύνη.

Το θέμα δεν είναι να μείνουν οι (ορθόδοξοι) Ελληνες για να μην έρθουν οι (ορθόδοξοι) Ρώσοι ή να φύγουν οι (ορθόδοξοι) Ελληνες για να μείνουν οι (ορθόδοξοι) Αραβες, αλλά να φύγουν ο εθνικισμός και ο φυλετισμός από όλους τους κλάδους των ορθοδόξων. Ουδείς εθνικιστής είναι καλύτερος άλλου».

Και κατέληγε ο κ.Παπαθανασίου: «Προσωπικά, όμως, ελάχιστη αισιοδοξία έχω πως η νύχτα αυτού του πανάθλιου ανταγωνισμού θα ξεψυχήσει στο ορατό μέλλον. Η ικεσία για έναν πανορθόδοξο αναθεματισμό της εθνικιστικής αίρεσης δεν είναι παρά ψίθυρος».

 

 

Advertisements
This entry was posted in «Ιερές» Επενδύσεις, «Ιερή» Εξουσία, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Επάναστἀτες του Κώλου, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, θρησκεία/κλήρος, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

12 απαντήσεις στο Αριστερά του Εθνικισμού και της Χριστοκαπηλίας;

 1. Ο/Η laskaratos λέει:

  Από τον Μεγαλέξανδρο αντλεί τα δικαιώματά του το ελληνικό πατριαρχείο της Παλαιστίνης κατά τον αισχρό πατριάρχη Διόδωρο Καρίβαλη, μετανάστη από τη Χίο (περί του οποίου έχει γράψει η δεξιά Καθημερινή (http://www.kathimerini.gr/96780/article/epikairothta/ellada/olo-to-paraskhnio-sta-ierosolyma 22.07.2001 Ολο το παρασκήνιο στα Ιεροσόλυμα Του Γρηγόρη Καλοκαιρινού)

  Εδώ συνεντευξιάζεται ασύστολα με την Κομμουνίστρια Ορθόδοξη πατριώτισσα Κανέλλη, σε μια συνέντευξη σχολικού επιπέδου:

  https://roides.wordpress.com/2013/01/26/26jan13/

  «O Διόδωρος δεν έκρυβε στις συνεντεύξεις του ότι πωλούσε γη. ‘Χιλιάδες στρέμματα έχουν πουληθεί σε Εβραίους ειδικά στην περιοχή της Ιερουσαλήμ’ αναφέρει το πόρισμα» των Παλαιστινίων που έχει στην προμετωπίδα του την ευαγγελική φράση «Θα μάθετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει». Το πόρισμα γράφει «ότι ενώ το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο είναι πλούσιο, δεν φροντίζει να χτίσει ούτε ένα σχολείο ή να διαθέσει για φιλανθρωπία όπως κάνουν άλλες εκκλησίες». Ο ίδιος φάκελος (Κ.Ελευθεροτυπία» 29.5’05, Β.Σιούτη), περιλαμβάνει και πρόστυχες, ιταμές δηλώσεις σε ισραηλινές εφημερίδες του εκλεκτού των ελληνικών κυβερνήσεων Θερμοπυλάρχη πατριάρχη Διόδωρου Καρίβαλη (Είχε αδυναμία σε καμπαρετζούδες και κλέφτρες Ρουμάνες καλόγριες και είχε συλληφθεί για λαθρεμπόριο χρυσού, ο δε αδελφός του αρχιμανδρίτης, συνελήφθη νύχτα από την Αστυνομία να «ψωνίζεται» στον Πειραιά) για το ποίμνιό του:

  «Αυτή η εκκλησία είναι Εκκλησία των Ελλήνων. Αν δεν αποδέχονται τους κανόνες μας να αλλάξουν Εκκλησία ή να φτιάξουν μια δική τους. Εμείς οι Έλληνες βρισκόμαστε στην περιοχή από την εποχή του Μ.Αλεξάνδρου πριν τους Άραβες».
  ____________________

  Από τη δεξιά Καθημερινή, για να συγκριθεί η σοβαρή δεξιά δημοσιογραφία με την ελληνική βουλευτική κομμουνιστική

  22.07.2001
  Ολο το παρασκήνιο στα Ιεροσόλυμα
  Του Γρηγόρη Καλοκαιρινού

  ………………..
  Η «Πολιτεία» Διόδωρου

  Ο Πατριάρχης Διόδωρος -ο επιλεγόμενος «Βούδας» από τους αρχιερείς των ελληνορθοδόξων εκκλησιών- ανέβηκε στον θρόνο το 1981, έπειτα από ένα παζάρι συναλλαγών, πολιτικών και οικονομικών. Ηταν Μητροπολίτης Αμμάν, είχε σώσει λέγεται τη ζωή του μακαρίτη Χουσεΐν της Ιορδανίας και απολάμβανε της υποστηρίξεώς του. Εκτός από τη βοήθεια Χουσεΐν, για να γίνει Πατριάρχης ο Διόδωρος, «έταξε» και αρκετά «πακέτα» δολάρια στους μητροπολίτες. Η επιστολή του Μητροπολίτη Διοκαισαρείας Ιακώβου προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, το 1983, αποκαλύπτει πολλά και λέγεται ότι την έχει η κ. Δήμητρα Λιάνη στο αρχείο της.

  Διάκονος του Πατριαρχείου, πρώην γνωστός τραγουδιστής -έστειλε έχει πει, μάλιστα και σχετική επιστολή στο Οικουμενικό Πατραρχείο με αποκαλύψεις- πολλές φορές περιέγραψε δημοσίως και σε εκκλησιαστικούς κύκλους, τον καβγά Διοδώρου – Ιακώβου για τα «υπόλοιπα» που χρωστούσε ο πρώτος και τα είχε «ταμένα» στον δεύτερο για να τον ψηφίσει Πατριάρχη. Μόλις, λοιπόν, κάθησε στον θρόνο ο Διόδωρος, φαίνεται να έβαλε δύο στόχους, την συσσώρευση πλούτου και την… καλοπέραση. Περνούσε πολλούς μήνες τον χρόνο στην πατριαρχική βίλα του Αγίου Κωνσταντίνου Καμένων Βούρλων, όπου τον υπηρετούσαν Ρουμάνες καλόγριες. Μία από αυτές είχα μάλιστα, κακό τέλος. Στο μοναδικό προσκύνημα του Τάφου της Παναγίας στη Γεσθημανή ήταν κενή η θέση ηγουμένου. Ο αρχιμανδρίτης Συνέσιος ζητεί την τοποθέτησή του εκεί και ο Διόδωρος δίνει τη συγκατάθεση, έναντι… 80.000 δολαρίων, τα οποία και κατέβαλε ο Συνέσιος (άραγε πού βρίσκουν Αγιοταφίτες μοναχοί τόσο μεγάλα ποσά;). Ομως, ο Πατριάρχης, και τα χρήματα πήρε και τη θέση δεν του έδωσε. Θυμωμένος ο αρχιμανδρίτης, ήλθε στην Ελλάδα, πήγε στη βίλα Καμένων Βούρλων και επειδή γνώριζε «καλά» τα κατατόπια -είχε υπηρετήσει διάκονος εκεί- προσπάθησε να κλέψει χρήματα από το χρηματοκιβώτιο.

  Τον αντελήφθη η Ρουμάνα μοναχή Λάικα και εκείνος αναγκάστηκε για να διαφύγει να την χτυπήσει στο κεφάλι με ένα βαρύ αντικείμενο. Οταν διαπίστωσε ότι την είχε σκοτώσει, έβαλε φωτιά για να χαθούν τα ίχνη. Η δολοφονία, όμως, αποκαλύφθηκε και ο Συνέσιος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 28 ετών από τα ισραηλινά δικαστήρια. Ο φάκελος «Λάικα» βρίσκεται στα αρχεία της Μοσάντ, ενώ ο Συνέσιος δεν «μίλησε»ποτέ, παρά τις παροτρύνσεις, ακόμη και Ισραηλινών να κάνει αποκαλύψεις.

  Οι Ρουμάνες

  Φαίνεται ότι ο Διόδωρος είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις Ρουμάνες. Λέγεται ότι πήγαιναν στα Ιεροσόλυμα να υπηρετήσουν από μοναστήρια τις πατρίδας τους και πολλές από αυτές το πρωί φορούσαν το σχήμα και προσεύχονταν και το βράδυ «εργάζονταν» σε καμπαρέ στο Τελ Αβίβ. Εντονες φήμες, που συζητείται, ότι και γι’ αυτές οι Ισραηλινοί έχουν στοιχεία, αναφέρουν πως ορισμένες από τις καλόγριες εκ Ρουμανίας «ετύγχανον της ιδιαιτέρας ευνοίας» του Πατριάρχου. Η τελευταία μάλιστα -συμπληρώνουν οι πληροφορίες- έφυγε από το Ισραήλ λίγες ώρες μετά το θάνατο του Διοδώρου με 6 εκατομμύρια δολάρια στη βαλίτσα της, με τα οποία άνοιξε επιχείρηση στην πατρίδα της. Λέγεται δε, ότι οι ισραηλινές αρχές γνώριζαν την περίπτωση, αλλά την άφησαν να φύγει, για να μην δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο, κάτι που το έχουν μετανοήσει τώρα.

  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλης Ελληνίδας καλλιτέχνιδος, η οποία πέρασε άσχημες ώρες με την υγεία της. Οταν οι Ισραηλινοί γιατροί τη διαβεβαίωσαν ότι θα γίνει καλά, ιδιαίτερα συγκινημένη, πήγε στον Πανάγιο Τάφο να προσκυνήσει. Εκεί θέλησε, να αφιερώσει ακριβό κόσμημα που είχε στον λαιμό της. Τότε παρενέβη κληρικός Αγιοταφίτης που τη συνόδευε και της είπε: «Κυρία…, αν πράγματι αισθάνεσθε ότι πρέπει να αφιερώσετε το κόσμημά σας στον Χριστό, ως ευγνωμοσύνη που σας έσωσε, καλύτερα πουλήστε το και δώστε τα χρήματα σε φτωχούς. Εάν το αφήσετε εδώ, σε δυο – τρεις ημέρες θα κοσμεί τον λαιμό κάποιας Ρουμάνας».

  Το χρήμα

  Η σχέση με το χρήμα, φαίνεται να ήταν επίσης ξεχωριστά έντονη για τον Διόδωρο. «Ο Χιώτης ήταν παραδόπιστος», μας είπε χαρακτηριστικά Αγιοταφίτης. Είχε «ιδιαίτερες σχέσεις» με Μητροπολίτες που διαχειρίζονταν προσκυνήματα και περιουσιακά στοιχεία του Πατριαρχείου. Από παντού έπαιρνε «μίζες». «Νοίκιασε» για 90 χρόνια μεγάλες εκτάσεις στους Ισραηλινούς, κάτι που εξόργισε τους Παλαιστινίους, ενώ δεν δίστασε να κάνει και πλαστογραφίες εις βάρος Εβραίων, υπογράφοντας συμβόλαια που τελικά δεν ίσχυαν, αφού όμως πρώτα είχε εισπράξει τα χρήματα. Σε αυτές τις «ιστορίες» συμμετείχαν και Αγιοταφίτες. Υποθέσεις τέτοιες βρίσκονται στα ισραηλινά δικαστήρια, όπως και η τελευταία με την εξαφάνιση τεράστιων ποσών ακόμη και από τράπεζες της Ελβετίας, μετά το θάνατό του. Εχει αρχίσει ειδική έρευνα για 20 περίπου εκατομμύρια δολάρια. Είναι επίσης γνωστή στους Ελληνες πολιτικούς η περίπτωση που συνελήφθη ο Διόδωρος από την αστυνομία του Ισραήλ, με πλάκες λαθραίου χρυσού. Επενέβη η ελληνική κυβέρνηση και έκλεισε το θέμα. Ομως ο φάκελος έμεινε στα αρχεία της Μοσάντ, όπως και εκατοντάδες άλλοι φάκελοι.

  Κλείνοντας τη «σταχυολόγηση» των έργων και του βίου Διοδώρου, θα καταθέσουμε, ίσως την πιο χαρακτηριστική μαρτυρία, που φανερώνει το μέγεθος της εξαρτήσεως του εκδημήσαντος Πατριάρχου με το χρήμα.

  Βαριά άρρωστος τα τελευταία 2 χρόνια -ήταν περίπου 140, 150 κιλά, με μειωμένη όραση, είχε υψηλό σάκχαρο, καρδιά και υπεβάλλετο σε αιμοκάθαρση- ενώ μιλούσε, έγερνε το κεφάλι και κοιμόταν αφήνοντας τον συνομιλητή του αμήχανο, ειδικά όταν δεν υπήρχε άλλος μπροστά και μάλιστα Αγιοταφίτης. Ακόμη και δημοσιογράφοι που του έχουν πάρει συνέντευξη, είχαν γίνει μάρτυρες αυτού του γεγονότος. Ομως το να ξυπνούσε ο Διόδωρος και να συνέχιζε τη συζήτηση ήταν απλό και το συνέστηναν στους συνομιλητές του Αγιοταφίτες: «Την ώρα που τον παίρνει ο ύπνος, ρώτησέ τον, πόσο πάει σήμερα η τιμή του δολαρίου Μακαριότατε; Αμέσως θα ξυπνήσει και θα σου απαντήσει οπότε και θα συνεχίσετε να μιλάτε, μέχρι να επαναληφθεί η ίδια σκηνή».

  Οι συνέπειες
  ………………….

 2. Ο/Η Θεολόγος λέει:

  http://antifono.gr/portal/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%98%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CF%89%CE%BD/4157-%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%94%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%9F%CF%81%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%B7-%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%9C%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%AE%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%B7.html

  Θ. Παπαθανασίου: Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ορθόδοξη Θεολογία. Μια προκήρυξη

  «Ακούστε με τώρα κι εσείς οι πλούσιοι. Κλάψτε με γοερές κραυγές για τα βάσανά σας, που όπου να ’ναι έρχονται. Ο πλούτος σας σάπισε, και τα ρούχα σας τα ’φαγε ο σκόρος. το χρυσάφι σας και το ασήμι κατασκούριασαν, και η σκουριά τους θα είναι μαρτυρική κατάθεση εναντίον σας και θα καταφάει τις σάρκες σας σαν τη φωτιά. Κι ενώ πλησιάζει η κρίση εσείς μαζεύετε θησαυρούς. Να, ο μισθός των εργατών που θέρισαν τα χωράφια σας κι εσείς τους τον στερήσατε κραυγάζει. Και οι κραυγές των θεριστών έφτασαν ως τα αυτιά του παντοδύναμου Κυρίου. Ζήσατε πάνω στη γη με απολαύσεις και σπατάλες. Παχύνατε σαν τα ζώα, που τα πάνε για σφάξιμο. Καταδικάσατε και φονεύσατε τον αθώο. δεν σας πρόβαλε αντίσταση».

  Θα μπορούσε, ίσως, να είναι απόσπασμα από προκήρυξη των μεγάλων κοινωνικών εξεγέρσεων του 20ου αι. Είναι, ωστόσο, κείμενο που γράφτηκε πριν από είκοσι, χοντρικά, αιώνες. απόσπασμα από την Καινή Διαθήκη, και, συγκεκριμένα, από την επιστολή του αποστόλου Ιακώβου (5:1~6). Κατά πόσο, βέβαια, αποδέχονται τη φιλοσοφία του όσοι δηλώνουν θρησκευόμενοι και, αντίστοιχα, κατά πόσο γνωρίζουν την ύπαρξη τέτοιας σκέψης στους κόλπους του Χριστιανισμού όσοι δηλώνουν μη Χριστιανοί, είναι ερωτήματα, στα οποία η απάντηση μάλλον δεν μπορεί να είναι αισιόδοξη. Η υποβάθμιση (πολύ περισσότερο: η στρέβλωση) του Χριστιανισμού σε ένα ανώδυνο σύστημα ηθικιστικού, ατομοκεντρικού και εφησυχαστικού καθωσπρεπισμού αποτελεί μέσα στην ιστορία έναν αδιάκοπο πειρασμό.

  α΄ Η αποστέρηση του εργατικού μισθού ως φόνος

  Η παραστατικότατη μεταφορά του απ. Ιακώβου του αποστερημένου εργατικού μισθού να κραυγάζει προς τον ουρανό δεν είναι καθόλου τυχαία. Έχει χρησιμοποιηθεί όποτε χρειάστηκε να επισημανθούν τα πλέον βαριά αμαρτήματα: βοά προς τον Θεό το αίμα του δολοφονημένου Άβελ, τα αμαρτήματα των Σοδόμων, η τυραννία των Εβραίων στην Αίγυπτο και ο αποστερημένος μισθός, και μάλιστα είτε αφορά Εβραίο, είτε ξένο εργάτη. «Μην εκμεταλλεύεσαι ποτέ», λέει ο Γιαχβέ στον Ισραηλίτη, «το μισθωτό, το δυστυχισμένο και το φτωχό συμπατριώτη σου ή τον ξένο που ζει σε μια από τις πόλεις της χώρας σου. Να του δίνεις κάθε μέρα το μεροκάματό του, πριν από τη δύση του ήλιου. γιατί είναι φτωχός και το έχει ανάγκη. Αλλιώς αυτός θα φωνάξει εναντίον σου στον Κύριο, κι αυτό θα σου καταλογιστεί για αμαρτία» (Δευτ. 24:14~15). «Όποιος από το διπλανό του τη διατροφή του αφαιρεί, είναι το ίδιο σαν να τον σκοτώνει. κι όποιος δε δίνει στον εργάτη το μισθό του, είναι φονιάς» (Σοφ. Σειρ. 34:22).

  Αυτή η αντιστοίχιση εκμετάλλευσης και φόνου πέρασε και στη χριστιανική Εκκλησία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως «φονεύσας τον αδελφόν αυτού» καθαιρείται ο ανάλγητος κληρικός που δεν συνδράμει τον φτωχό συνάδελφό του. Κατά τον αγ. Νικόδημο τον Αγιορείτη σ’ αυτόν που αποστερεί το μισθό του εργαζόμενου, πρέπει να επιβάλλονται τα επιτίμια που επιβάλλονται στον φονιά.

  β΄ Η νομιμότητα της ταξικής κοινωνίας

  Δεν έχουν λείψει μέσα στην ιστορία απόψεις θεολογούντων ότι τάχα η ταξική κοινωνία είναι θέλημα Θεού, ότι οι πλούσιοι έχουν οριστεί από τον Θεό για να διαχειρίζονται τα υλικά αγαθά και ότι η ιδιότητα του φτωχού δίνεται επίσης από τον Θεό για να έχουν ορισμένοι άνθρωποι την πολύτιμη ευκαιρία να ασκούνται στην υπομονή.

  Σε ορισμένα βιβλία της Π.Δ. ο πλούτος είναι ταυτόσημος με την αδικία. σε άλλα, εν τούτοις, εμφανίζεται ως θεία επιβράβευση της ανθρώπινης ευσέβειας. Στην Κ.Δ., όμως, αυτή η δεύτερη αντίληψη απουσιάζει. Η ευθύνη για την οικονομική ανισότητα προσγράφεται στους ανθρώπους.

  Οι πατερικές θέσεις, στη συνέχεια, προσφέρουν τη βάση για μια ριζική αμφισβήτηση της ταξικής κοινωνίας. Όχι μόνο δεν την εκλαμβάνουν ως θέλημα Θεού, αλλά – αντιθέτως – τη θεωρούν ως μία από τις ολέθριες συνέπειες της πτώσης του ανθρώπου, της εξόδου του από την αρχική, παραδείσια αρμονία. Η φτώχεια, ο πλούτος και η δουλεία εισέβαλαν στην ανθρωπότητα όπως εισβάλλουν στον ανθρώπινο οργανισμό οι αρρώστιες. Ο νόμος, συνεπώς, τον οποίο πρέπει να δέχεται ο χριστιανός, δεν είναι ο νόμος του ισχυρού – δηλαδή η ανισότητα – αλλά του Δημιουργού – δηλαδή η ισότητα (Γρηγόριος Θεολόγος). Σειρά ολόκληρη Πατέρων από τον 4ο ως τον 11ο αι. επιμένουν ότι η γη δόθηκε από το Θεό σε όλους από κοινού κι ότι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας (και πολύ περισσότερο η ανισότητα στην ιδιοκτησία) αποτελεί αυθαιρεσία.

  Για να απαντήσει στους ισχυρισμούς των πλουσίων ότι τάχα δεν αδικούν κανένα, αφού η ιδιοκτησία τους είναι σύννομη, ο Μ. Βασίλειος λέει ότι ο πλούσιος μοιάζει με εκείνον που μπαίνει πρώτος στο θέατρο, πιάνει όσα άδεια καθίσματα μπορεί και κατόπιν δεν αφήνει να καθίσουν εκεί αυτοί που μπαίνουν μετά. Για να αντιληφθούμε τη ριζοσπαστικότητα των θέσεων αυτών, ας σκεφτούμε ότι διατυπώθηκαν σε εποχές δεσποτείας του ρωμαϊκού δικαίου, το οποίο είχε αποθεώσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

  γ΄ Το άλλοθι της ελεημοσύνης

  Στην ελεημοσύνη η Εκκλησία βλέπει μια πολύτιμη δυνατότητα του ανθρώπου: το άνοιγμα στον άλλον και τη διάθεση για από κοινού μετοχή στα αγαθά. Εδώ, ωστόσο, καραδοκεί ένας κίνδυνος. Η ελεημοσύνη μπορεί να καταντήσει άλλοθι της κοινωνικής αδικίας, ιδίως όταν ασκείται από αυτόν που προκάλεσε το πρόβλημα. «Ποιο είναι το όφελος, αν δημιουργείς πολλούς φτωχούς με την εκμετάλλευση και ανακουφίζεις έναν με την ελεημοσύνη; Αν δεν υπήρχε το πλήθος των εκμεταλλευτών, δεν θα υπήρχε ούτε το πλήθος των εξαθλιωμένων» (Γρηγόριος Νύσσης).

  Η ματιά των Πατέρων αναζητεί τη ρίζα της κοινωνικής κακοδαιμονίας, κι όχι απλώς μερικά παυσίπονα. Η ένσταση που διατύπωσε ο Αστέριος Αμασείας (τέλη 4ου αι.), αποτελεί μόνιμο αγκάθι στη συνείδηση του εκκλησιαστικού ανθρώπου: Είναι απίθανο να συσσωρευτεί τεράστιος πλούτος δίχως αμαρτία, δίχως την εξαθλίωση και τον πόνο των άλλων. Κάθε ομοιότητα προς σύγχρονες πολυεθνικές που αναπτύσσουν ποικίλο «φιλανθρωπικό» έργο, δεν είναι καθόλου συμπτωματική!

  Από τη θεώρηση αυτή πηγάζει και μια εκκλησιαστική ρύθμιση, η οποία απογυμνώνει την υστερόβουλη ελεημοσύνη από το προσωπείο της και, ταυτόχρονα, κλείνει το δρόμο σε όσους επιδιώκουν μέσω αυτής τη μεταφυσική δικαίωση των ανομιών τους. Απαγορεύτηκε στους κληρικούς να δέχονται για τις εκκλησίες τους δωρεές πλουσίων εκμεταλλευτών. Πρόκειται για μια ρύθμιση η οποία (όπως και άλλες) μάλλον απίστευτη θα φαινόταν σήμερα.

  Ήδη στην Π.Δ. επισημαίνεται ότι «όποιος προσφέρει μια θυσία με των φτωχών τα χρήματα, είναι σαν να θυσιάζει ένα παιδί μπροστά στα μάτια του πατέρα του» (Σοφ. Σειρ. 34:20). Το έργο «Διαταγαί των Αγίων Αποστόλων» (4ος αι.) ζητεί από τους επισκόπους να θεωρούν μυσαρές τέτοιες δωρεές και να τις αποποιούνται, ακόμα κι αν η συγκεκριμένη εκκλησία βρίσκεται σε ένδεια και κινδυνεύει να καταστραφεί. Δεν μπορεί ο Θεός να γίνει συνένοχος ληστών και αρπακτών (Μ. Βασίλειος).

  δ΄ Για μια θεολογία της διεκδίκησης

  Ο αγ. Διάδοχος Φωτικής (5ος αι.) παρατηρεί ότι η στάση ζωής του Χριστιανού νοηματοδοτείται όχι από την οργή, αλλά από την αγάπη, ακόμη και προς αυτούς οι οποίοι τον αδικούν. Η διατύπωση αυτή θα έβρισκε, φαντάζομαι, σύμφωνους και τους σημερινούς θρησκευόμενους. Μόνο που αυτοί θα έβαζαν εδώ τελεία, ενώ ο Διάδοχος συνεχίζει σε κάτι πολύ ενδιαφέρον: Είναι λάθος να νομίζουμε πως η οργή οφείλει να λείψει ολότελα από τη ζωή του Χριστιανού. Αυτό το οποίο ξεριζώνει ο πιστός, είναι ο στρεβλός προσανατολισμός της, δηλαδή η χρήση της για την ικανοποίηση του εγωισμού του. Αν η οργή φανερώνει έγνοια για τον άλλον, είναι θεμιτή.

  Είναι χαρακτηριστικό στη συνάφεια αυτή ένα περιστατικό από την Π.Δ. Όταν ο Θεός ετοίμαζε μέσω του Μωυσή τους Εβραίους να αναχωρήσουν από την Αίγυπτο, τους συμβούλεψε να δανειστούν από τους Αιγυπτίους χρυσά και ασημένια σκεύη και ρουχισμό, όχι όμως με την προοπτική να τα επιστρέψουν αργότερα, αλλά να τα παρακρατήσουν (Εξ. 11:2, 12:35~36). Για τον αγ. Ειρηναίο Λυώνος η συμβουλή του Θεού προς τον εβραϊκό λαό υπογραμμίζει το δικαίωμα του εργαζόμενου να διεκδικεί τα δίκαιά του. Οι Εβραίοι δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να εισπράξουν ένα μέρος των απλήρωτων κόπων τους, με τους οποίους οι Αιγύπτιοι είχαν πλουτίσει στο πολλαπλάσιο.

  ε΄ Απέναντι σε μια αλλιώτικη ειδωλολατρία

  Ο Χρυσόστομος κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση στην παραβολή του φτωχού Λαζάρου και του πλούσιου (Λουκ. 16:19~31). Ο Χριστός μας δίνει μεν το όνομα του φτωχού, αφήνει όμως ανώνυμο τον πλούσιο. Γιατί; Διότι όποιος επιδίδεται σε αρπαγές και σε πλουτισμό είναι λύκος κι όχι άνθρωπος. Ο δε Παύλος δεν ορίζει την πλεονεξία ως ένα παράπτωμα ηθικιστικού τύπου ή ως κάτι δευτερεύον, αλλά ως ειδωλολατρία (Κολοσ. 3:5). Ποιος είπε ότι το ευαγγέλιο αγνοεί την ύπαρξη των γιάππις;

  Η Ορθόδοξη Θεολογία δεν συμμερίζεται το προτεσταντικό δόγμα του απόλυτου προορισμού, το οποίο απολήγει στην πεποίθηση ότι οι εκλεκτοί του Θεού γίνονται επιτυχημένοι κεφαλαιοκράτες (βλ. Max Weber: Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού).

  στ’ Το κοινωνικό περιεχόμενο του Χριστιανικού δόγματος

  Ο Χριστός συγκρούστηκε με τις δυνάμεις του κακού και της φθοράς σε κάθε τους μορφή. Διωγμένος και σταυρωμένος ο ίδιος, ταύτισε ρητά τον εαυτό του με τους αδύναμους και τους διωκόμενους, με τους αλλοδαπούς και τους φυλακισμένους και, ταυτόχρονα, ταύτισε την αλληλεγγύη προς αυτούς με την αλληλεγγύη προς αυτόν τον ίδιο.

  Μέσα στην πολύμορφη ιστορική όδευση, η Εκκλησία οφείλει να κρατά εναργές το όραμά της και να κομίζει μια σύστοιχη πρόταση ζωής. Όποτε λησμονεί ή απεμπολεί το ίδιο της το όραμα, γίνεται τύραννος του ανθρώπου, φυλακή του Θεού και προδότης του εαυτού της. Αντίθετα, όποτε τάσσεται στο πλευρό των θυμάτων και μπολιάζει την ιστορία με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη κι ελευθερία, προξενεί ρωγμές στις ταφόπλακες της κοινωνίας για να περάσει στο σήμερα το φως των Εσχάτων.

  πηγή: Aντίφωνο,αποσπάσματα από το βιβλίο «Κοινωνική δικαιοσύνη και ορθόδοξη θεολογία, Μία προκήρυξη», εκδ. Ακρίτας 2001.

 3. Ο/Η του κώλου λέει:

  http://saveeirinaios.blogspot.gr/2015_01_01_archive.html

  Επάνοδος Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ Πάσης Παλαιστίνης Ειρηναίου του Ά

  ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ;
  http://greeknation.blogspot.gr/2015/01/blog-post_188.html

  Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

  Ο Μακαριότατος Ειρηναίος έχει συγχωρέσει ήδη τους εχθρούς του!! Δίνει παράδειγμα σε όλους μας με τον έγκλειστο βίο του.

  Ιερή Πλεκτάνη
  ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – ΤΗ ΓΑΖΑ – ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΔΗ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008!! ΜΙΑ ΙΕΡΗ ΠΛΕΚΤΑΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ!

  Μετά την προβολή της εκπομπής «ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» (25 Ιανουαρίου 2011) του δημοσιογράφου κ. Κώστα Χαρδαβέλα σχετικά με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και το αίσχος του εγκλεισμού (φυλάκιση) του κανονικού και νομίμου Πατριάρχη κ. κ. Ειρηναίου από τον μοιχεπιβάτη και πραξικοπηματία αρχιεπίσκοπο Θαβωρίου Θεόφιλο, τον αντικανονικό, παράνομο και παριστάνοντα τον «Πατριάρχη Ιεροσολύμων», εκδόθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μία ανακοίνωση/δελτίο τύπου ότι δήθεν ο μακαριότατος παραμένει οικειοθελώς σε απομόνωση

  Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος Α’ : Ο εγκλεισμός του προκαλεί τεράστια ερωτηματικά σε κάθε νομομαθή και πολιτισμένο άνθρωπο που γίνεται κοινωνός της περιπέτειάς του.
  Υ.Γ. Πραξικόπημα του Αμπάς με καθοδήγηση ΗΠΑ και Ισραήλ

  Επισήμανση: Σημαντικό ρόλο στη λήψη απόφασης για εκκίνηση της διαδικασίας εκλογής νέου Πατριάρχη, αλλά και επίσπευσης των διαδικασιών, διαδραμάτισε ο νομικός σύμβουλος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος συμμετείχε στην προχθεσινή Σύνοδο, ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα των επαφών του με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς («Ελευθεροτυπία», 4.7.2005, ρεπορτάζ Πάνος Χαρίτος).

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 10 ΙΟΥΝΊΟΥ 2011

  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Μασόνος ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κατά τον Πόλεμο των 6 Ημερών

  Σύμφωνα με το μηνιαίο περιοδικό «ΑΒΑΤΟΝ» (τεύχος 107 – Απρίλιος 2011) φέτος κλείνουν 200 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Τεκτονισμού.

  Λόγω όμως και της επετείου από τα 44 χρόνια του πολέμου των 6 ημερών (άρχισε στις 5 Ιουνίου 1967 μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών) αποκαλύπτουμε, εμβόλιμα, ότι ο κ. Βασίλειος Ελευθεριάδης Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα εκείνη τη χρονική περίοδο, υπήρξε Μασόνος!

  http://www.tanea.gr/news/greece/article/4382168/?iid=2
  ΤΑ ΝΕΑ

  Ευθεία επίθεση

  Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Ιερουσαλήμ οι ορθόδοξες αραβικές κοινότητες, ο αρχιμανδρίτης Ατάλα Χάνα κάλεσε τις κυβερνήσεις της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας να πάψουν να φέρονται στον Ειρηναίο ως ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην περιοχή. Ο κ. Χάνα ζήτησε επίσης να μην αναφέρεται το όνομα του πατριάρχη στις λειτουργίες και κάλεσε τους πιστούς σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

  Χθες δεκάδες αραβόφωνοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Ατάλα Χάνα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Ναό της Αναστάσεως. Οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι κρατούσαν πανό με συνθήματα υπέρ της «αραβοποίησης» του Πατριαρχείου, διαδήλωσαν κατά του κ. Ειρηναίου.
  ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ΟΜΩΣ THN ΑΓΙΟΤΑΦΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ο ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ Ρίχνει τις ευθύνες στον Παπαδήμα
  Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το δημοσίευμα, έσπευσε με ανακοίνωσή του να κατονομάσει ως υπεύθυνο για τις πωλήσεις των ξενοδοχείων τον «εξαφανισμένο» ταμία Νίκο Παπαδήμα, οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Μααρίβ» προχώρησε στην ενέργεια αυτή έχοντας στα χέρια του εξουσιοδότηση με την υπογραφή του Πατριάρχη.

  «H εξουσιοδότηση για την οποία γίνεται λόγος είναι ανυπόστατη και άκυρη, επειδή δεν δόθηκε από τον Πατριάρχη εν Συνόδω» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία επίσης σημειώνεται ότι κατόπιν ενεργειών του Πατριαρχείου έχει εκδοθεί σήμα σύλληψης του ταμία.

  Όμως η ανακοίνωση δεν φαίνεται να καλύπτει την Αγιοταφική Κοινότητα, η οποία καταλογίζει ευθύνες στον Ειρηναίο, όχι μόνο για τις εξουσιοδοτήσεις πια, αλλά και για την πρόσληψη του Παπαδήμα. Μάλιστα συνεργάτες του Μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεου, βασικού αντιπάλου του Πατριάρχη, έλεγαν χθες ότι οι πωλήσεις έγιναν για να καλυφθούν «τα ελλείμματα της προεκλογικής περιόδου…».
  Άρον άρον στα Ιεροσόλυμα απεσταλμένοι της κυβέρνησης
  ΟΜΑΔΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ αποστέλλει σήμερα στα Ιεροσόλυμα το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου – όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση – να συμβάλουν στην τάχιστη διερεύνηση της υπόθεσης, σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερομένους.

  Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κίνηση αυτή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται σε μία στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη – καθώς ο Πατριάρχης Ειρηναίος δείχνει όλο και περισσότερο εκτεθειμένος, με κίνδυνο να απολέσει μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα την εμπιστοσύνη της Παλαιστινιακής Αρχής και της Ιορδανίας. Ωστόσο, τα μηνύματα και από τις δύο πλευρές προς την Αθήνα είναι σαφή: πέρα από τα πρόσωπα, ούτε η παλαιστινιακή ούτε η ιορδανική πλευρά εμφανίζονται διατεθειμένες να μεταβάλουν την – παραδοσιακά – φιλική τους στάση απέναντι στην Ελλάδα, στην υπόθεση του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων.

  «Αν όλα αυτά αποδειχθούν, θα πρόκειται για παράνομες ενέργειες και μεθοδεύσεις, τις οποίες ασφαλώς καταδικάζουμε. Θα πρόκειται για ενέργειες και μεθοδεύσεις, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τη συντριπτική πλειονότητα των αγιοταφιτών πατέρων…», επισημαίνεται με νόημα στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών – ενώ προστίθεται ότι «η Ελλάδα ουδέποτε απεκδύθηκε τις ηθικές υποχρεώσεις της έναντι του Πατριαρχείου και του ποιμνίου του».

  Χωρίς καμία αναφορά στο πρόσωπο του κ. Ειρηναίου, ο οποίος έχει μπει στη δίνη της κρίσης ύστερα από τα δημοσιεύματα για την – φερόμενη – εν κρυπτώ πώληση ακινήτων του Πατριαρχείου, η κυβέρνηση δηλώνει ότι σέβεται το αυτοδιοίκητο του Πατριαρχείου και δεν παρεμβαίνει σε διοικητικά θέματα, που ρυθμίζονται – όπως επισημαίνεται – «τόσο από τη νομοθεσία όσο και από τις παραδόσεις αιώνων».

  «H Ελλάδα επιθυμεί την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος. «Από τη σχετική ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, προκύπτει ότι η εν λόγω αγοραπωλησία – εάν έχει όντως πραγματοποιηθεί – έγινε κατά παράβασιν των κανόνων που διέπουν τα τής λειτουργίας του Πατριαρχείου και τής Συνόδου του», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

  http://www.tanea.gr/news/greece/article/4378656/?iid=2

  «Tους έστειλε ο Xριστόδουλος»
  Ο Eιρηναίος «καίει» τον Aρχιεπίσκοπο για την παρουσία Bαβύλη – Tριανταφυλλάκη στα Iεροσόλυμα

  ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΙΛΗΣ | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/02/2005 |

  ΒΑΒΥΛΗΣ – ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ Ζητούσαν από τον Πατριάρχη 300.000 δολάρια για τις υπηρεσίες τους
  ΑΠΟ TA μέχρι τώρα στοιχεία, οι Απόστολος Βαβύλης, Γιάννης Τριανταφυλλάκης και ο μοναχός και μέλος της Χρυσοπηγής Νικόδημος Φαρμάκης είχαν δραστηριοποιηθεί για να στηρίξουν την εκλογή του Ειρηναίου. Επί μήνες συμμετείχαν στο επιτελείο του σημερινού Πατριάρχη, όμως μετά την εκλογή οι δρόμοι τους χώρισαν.

  Οι Βαβύλης και Τριανταφυλλάκης απαιτούσαν από τον Ειρηναίο 300.000 δολάρια για τις υπηρεσίες τους, ένα αίτημα που απέρριψε ο Ειρηναίος. H «εκδίκηση» των δύο ήταν να καταγγείλουν τον Πατριάρχη ότι σχεδίαζε με αθέμιτα μέσα (γυμνές φωτογραφίες και άλλα) την εξουδετέρωση του βασικού του αντιπάλου Μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεου. H υπόθεση έφτασε στην ισραηλινή Δικαιοσύνη – όπου εκτός των άλλων οι κ.κ. Ειρηναίος και Τιμόθεος έχουν καταγγείλει απόπειρες δολοφονίας εις βάρος τους!

  Σημειώνεται ότι Πατριάρχης και Μητροπολίτης – μέχρι σήμερα τουλάχιστον – δεν έχουν βρει σημεία επαφής. Μάλιστα ο Ειρηναίος, από την εκλογή του και μετά δεν έχει δώσει άδεια στον Τιμόθεο για να ταξιδέψει στο εξωτερικό – και βεβαίως στην Ελλάδα – παρ’ ότι ο Βόστρων έχει υποβάλει πέντε φορές το σχετικό αίτημα.

  http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/se_neous_rolous_oi_protagonistes_tou_rasa_gkeit-780464/
  Σε νέους ρόλους οι πρωταγωνιστές του «ράσα – γκέιτ»
  Η αποφυλάκιση του Βαβύλη, οι νέοι «δρόμοι» του Κουλουσούσα και οι περιπέτειες του Θεόκλητου

  ΕΘΝΟΣ
  11:57, 6/4/2008

  Κάποτε (όχι πολύ παλιά – το «μαύρο» για την εκκλησιαστική διοίκηση 2005) ήταν «πρωταγωνιστές» και ασκούσαν εκκλησιαστική εξουσία.
  Σήμερα βρίσκονται μακριά από το επίκεντρο των γεγονότων και προσπαθούν να βρουν μια νέα αφετηρία ζωής για να ξεφύγουν από το παρελθόν.
  Ο Απόστολος Βαβύλης αποφυλακίστηκε και επιδιώκει «να ανασυγκροτήσει τη ζωή του», ενώ ο μοναχός Ειρηναίος παραμένει κλειδαμπαρωμένος στο παρεκκλήσιο της Αγίας Θέκλας στα Ιεροσόλυμα.
  Ο πρώην στενός συνεργάτης του έκπτωτου Πατριάρχη και διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών του Πατριαρχείου, Νίκος Παπαδήμας, «μονάζει» -σύμφωνα με πληροφορίες- στο Μαϊάμι των ΗΠΑ με καταθέσεις πάνω από 5 εκατ. δολάρια.
  Ο παρ’ ολίγον αυτόχειρας Σεραφείμ Κουλουσούσας πέταξε τα ράσα, απέκτησε ιδιόκτητο διαμέρισμα στο Π. Ψυχικό και απολαμβάνει την glamorous ζωή που στερήθηκε ως αρχιμανδρίτης.
  Ο μητροπολίτης πρώην Αττικής Παντελεήμων δίνει δικαστικό αγώνα για να απεμπλακεί από τον νόμο. Το 2005, εν μέσω εκκλησιαστικών σκανδάλων, αποκαλύφθηκε ότι σε off shore εταιρείες διέθετε πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ (1,5 δισ. δρχ.) για τα γεράματά του, όπως δήλωσε ο ίδιος. Διαμένει στο σπίτι της αδελφής του στην Αγία Παρασκευή.

  «Ατιμωρησία»
  Στενός φίλος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Μετατέθηκε στην Αττική πριν από δώδεκα χρόνια. Κατηγορήθηκε για ηθικά παραπτώματα βάσει ηχογραφημένων συνομιλιών, η γνησιότητα των οποίων ποτέ δεν ελέγχθηκε.
  Φέρεται να συνομίλησε και με ανώτατους δικαστικούς προκειμένου να διευθετήσει τις ανοιχτές υποθέσεις του.
  Αυτό το διάστημα ο κ. Παντελεήμων αναμένει την εξέλιξη της έφεσης που έχει υποβάλει στο δευτεροβάθμιο Πενταμελές Εφετείο για την υπόθεση της Μονής Εφραίμ. Πρωτόδικα του επιβλήθηκε ποινή οκταετούς κάθειρξης με την κατηγορία της υπεξαίρεσης «ιερού» χρήματος από την εν λόγω μονή.
  Ενώ ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, αρχιμανδρίτης Επιφάνιος, κατέφυγε στη Μητρόπολη Δημητριάδος.
  Απόστολος Βαβύλης
  Σκοπεύει να γίνει συγγραφέας ο «άνθρωπος» με τα χίλια πρόσωπα
  «Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα», Απόστολος Βαβύλης, αποφυλακίστηκε. Το υπ αριθμόν 887/2008 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών έκρινε ότι πρώην αθλητής, σωματοφύλακας, μεσάζοντας και μοναχός «δεν είναι επικίνδυνος για την τέλεση νέων αδικημάτων».
  Στις φυλακές Κορυδαλλού, απομονωμένος στο ταραγμένο παρελθόν του, παρέμεινε σχεδόν τρία χρόνια. Προηγουμένως ήταν έγκλειστος στις φυλακές της Μπολόνια.
  Τα πρώτα 24ωρα, μετά την αποφυλάκισή του, κατέφυγε προσωρινά σε κάποιους συγγενείς του στην Αθήνα. Το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξει στον Βόλο στο σπίτι των υπερήλικων γονιών του, καθώς το έχει δηλώσει ως έδρα για τις μηνιαίες επισκέψεις του στην Αστυνομία.
  «Θέλω να ξεκουραστώ, να ανασυγκροτήσω τη ζωή μου και να προγραμματίσω το μέλλον μου, χωρίς να αναγκάζομαι να κρύβομαι», ήταν τα πρώτα λόγια του σε πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του.
  Στο ίδιο πρόσωπο εξομολογήθηκε ότι του στοίχισε πάρα πολύ η κατασυκοφάντησή του: «Στους κυνηγούς του Αγρινίου, οι οποίοι σκότωσαν πέντε άτομα, οι τηλεοράσεις προστάτευσαν τα πρόσωπά τους με πλέγμα, ενώ εμένα με έδειχναν και με φωτογράφιζαν ως κατάσκοπο…».
  Ο Απόστολος Βαβύλης, ή Φωκάς, ή Αϊβαλιώτης, με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες της αποκάλυψης των μυστικών της πολιτείας και της υπεξαίρεσης και απάτης σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Magna Graecia, που είχε ιδρυθεί για να στηρίξει το έργο της αναστήλωσης των Ορθόδοξων μοναστηριών της Κάτω Ιταλίας.
  Ωστόσο στο ποινολόγιό του παραμένουν ακόμη οι κατηγορίες που αφορούν τη γνησιότητα επιστολής του κ. Ειρηναίου προς τον Γιάσερ Αραφάτ, ψευδή ένορκη βεβαίωση σχετικά με τις δραστηριότητες του έκπτωτου Πατριάρχη στους Αγίους Τόπους, καθώς και πλαστογραφία δύο επιταγών συνολικού ποσού 20.000 ευρώ.
  Η συμβολή του δικηγόρου του, Γιάννη Βλάχου, ήταν καθοριστική για την αποφυλάκισή του. Τον συμβούλεψε να μεταφερθεί από την Ιταλία στην Ελλάδα και να εμπιστευθεί την ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να διαλευκανθούν οι κατηγορίες εναντίον του, για όσο διάστημα κρατούνταν σε εκτέλεση των αμετάκλητων ποινών που του είχαν επιβληθεί στην Ιταλία. Η επιλογή αυτή απέδωσε, δικαιώνοντας τον συνήγορό του.
  Στις φυλακές της Μπολόνια παρέμεινε συνολικά για έναν χρόνο, από τις 22 Απριλίου 2005 έως το τέλος Απριλίου 2006. Ο Απόστολος Βαβύλης -όπως ο ίδιος αποκάλυψε- διαδραμάτισε καίριο ρόλο στις πατριαρχικές εκλογές του 2001 στα Ιεροσόλυμα.
  Εκτελώντας εντολές του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου -σύμφωνα με συνέντευξή του- μετέβη στους Αγίους Τόπους προκειμένου να συμβάλει στην ανάδειξη του κ. Ειρηναίου στον πατριαρχικό θρόνο. Φέρεται να συνέβαλε στη διακίνηση μονταρισμένου υλικού, ροζ απόχρωσης, το οποίο επιβάρυνε έναν από τους κύριους συνδιεκδικητές του θρόνου, τον μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεο.
  Σχεδιάζει να γράψει ένα βιβλίο για την «ιστορία της ζωής του», με βάση τις σημειώσεις που περνούσε σ’ έναν φορητό υπολογιστή, τον οποίο διέθετε κατά το πρώτο διάστημα του εγκλεισμού του στις φυλακές της Μπολόνια.
  Παπαδήμας
  «Μονάζει» στο Μαϊάμι με… 5 εκατ. δολάρια στους λογαριασμούς του
  Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρώην στενός συνεργάτης του κ. Ειρηναίου φέρεται να βρίσκεται σήμερα στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, με ρευστό το ποσό των 5 εκατ. δολαρίων.
  Επισήμως κατηγορήθηκε ότι υπεξαίρεσε το ποσό των 150.000 ευρώ από τα ταμεία του Πατριαρχείου. Με εξουσιοδότηση του κ. Ειρηναίου -όπως αποκάλυψαν οι ισραηλινές εφημερίδες- προέβη στη μεταβίβαση μεγάλων και σημαντικών τμημάτων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σε μπλοκ Ισραηλινών επιχειρηματιών.
  Σε δημοσίευμά της η ισραηλινή εφημερίδα «Μaariv» αποκάλυψε ότι ο διαχειριστής της περιουσίας του Πατριαρχείου, Νίκος Παπαδήμας, κρύβεται πίσω από τη συμφωνία πώλησης δύο κεντρικών ξενοδοχείων, που ανήκαν στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Ο κ. Παπαδήμας -σύμφωνα με το δημοσίευμα- είχε λάβει εξουσιοδότηση από τον Πατριάρχη για τις πωλήσεις με τη συμβολαιογραφική πράξη 4307 και αριθμό πρωτοκόλλου 397.
  Κουλουσούσας
  Πέταξε τα ράσα και «άρπαξε» το μόντελινγκ
  Ο Νίκος Νικολάου, πρώην Σεραφείμ Κουλουσούσας, έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από το Παρίσι επέστρεψε στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με τον χορό και τη μόδα και δούλεψε σε πρακτορείο μοντέλων ως πράκτορας.
  Ο χώρος της… show biz όμως αποδείχθηκε σκληρός και τελικά τον εγκατέλειψε. Κληρικό τον χειροτόνησε ο κ. Θεόκλητος όταν ήταν μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος. Στη συνέχεια τον εγκατέστησε στο επισκοπείο. Εκανε απόπειρα αυτοκτονίας και εισήχθη στο νοσοκομείο Καρδίτσας.
  Αργότερα ήρθε στην Αθήνα προαχθείς σε αρχιμανδρίτη. Ανέλαβε το ιδιαίτερο γραφείο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και εγκαταστάθηκε στην αρχιεπισκοπική κατοικία στη Φιλοθέη.
  Το 2005 πέταξε τα ράσα. Ο πρώην αρχιμανδρίτης και ιδιαίτερος του μακαριστού Χριστόδουλου γνώριζε πολλά. Ποτέ όμως δεν αναφέρθηκε σε πρόσωπα ή καταστάσεις του παρελθόντος. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έλαβε σημαντική βοήθεια για να ξεχάσει όσα έμαθε και όσα έπαθε…
  Θεόκλητος
  Προκαταρκτική εξέταση για 100.000 ομογενειακά δολάρια που κατατέθηκαν στον λογαριασμό του για τους πυρόπληκτους
  Ο πρώην στενός συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου το τελευταίο διάστημα βρίσκεται αντιμέτωπος με ερώτημα της υπεξαίρεσης «ιερού» χρήματος.
  Ο Εισαγγελίας Βόλου, ανήμερα της Πρωταπριλιάς παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το ποσό των 100.000 δολαρίων, που είχε καταθέσει ομογενής σε τραπεζικό λογαριασμού του μητροπολίτη υπέρ των πυρόπληκτων της Ηλείας, διατέθηκε προς το σκοπό αυτό, ή αξιοποιήθηκε στην επένδυση αμοιβαίων κεφαλαίων.
  Ολα ξεκίνησαν από μια ξένη τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και σε αυτήν ο μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος διατηρεί λογαριασμό. Στον συγκεκριμένο λογαριασμό είχαν κατατεθεί χρήματα υπέρ των πυροπλήκτων, αλλά και δωρεές για τα έξοδα της ιατρικής φροντίδας του ασθενούντος, τότε, Αρχιεπισκόπου.
  Τον Σεπτέμβριο η τράπεζα απέστειλε στην Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες αναφορά με την οποία γνωστοποιούσε ότι ο κ. Θεόκλητος είχε επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια το ποσό των 100.000 δολαρίων.
  Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Θεόκλητος «προς αποκατάσταση της αλήθειας», επισημαίνει τα εξής: «Ευρισκόμενος στο Μαϊάμι με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο Ελληνας ομογενής κ. Πάρης Κατσούφης ζήτησε από τον μακαριστό Χριστόδουλο να του δώσει τραπεζικό αριθμό λογαριασμού ώστε να καταθέσει το ποσό των 100.000 δολαρίων υπέρ των πυροπλήκτων της Ηλείας.
  Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μην έχοντας προσωπικό ή άλλο λογαριασμό πρόχειρο, ζήτησε από εμένα να γίνει η κατάθεση του παραπάνω ποσού σε δικό μου λογαριασμό, ώστε να κατατεθούν σε αυτόν προσωρινά τα χρήματα, όπως κι έγινε.
  Μετά την επιστροφή μου στην Αθήνα εγώ ο ίδιος έκανα την εκταμίευση των χρημάτων και τα οποία σε συνεννόηση με τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου κατέθεσα στον ειδικό για τους πυρόπληκτους λογαριασμό της Συνόδου, με απόδειξη που απεστάλη στον δωρητή και φυλάσσεται στο αρχείο της Συνόδου και το προσωπικό μου».
  Επιφάνιος
  Βρήκε «καταφύγιο» στον Βόλο
  Εγκατέλειψε την Αθήνα και τη Μονή Πετράκη καταφεύγοντας στη μητρόπολη Δημητριάδος. Με αναμφισβήτητες επικοινωνιακές και οργανωτικές ικανότητες, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και διάδοχος του κ. Θεόκλητου στα καθήκοντα αυτά αναζήτησε κασέτες με παράνομο υλικό. Το περιεχόμενό τους υποτίθεται ότι επιβάρυναν έναν… ορκισμένο «πολέμιο» του μακαριστού προκαθημένου, τον μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο.
  Μία άλλη εκδοχή -ίσως και η ασφαλέστερη- είναι ότι οι κασέτες και το ηχογραφημένο περιεχόμενό τους αναφέρονταν στον ίδιο τον μακαριστό Χριστόδουλο και σε άλλα στενά πρόσωπα του περιβάλλοντός του.
  Αποσύρθηκε για ένα διάστημα και επανήλθε στη θέση του διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου διατηρήθηκε μέχρι πρόσφατα. Ηταν ένα από τα επτά πρόσωπα που προσπαθούσε να αποκαταστήσει ο μακαριστός προκαθήμενος.
  Ειρηναίος
  Στην απομόνωση της Αγίας Θέκλας
  Παραμένει απομονωμένος σ’ ένα διαμέρισμα το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά με το παρεκκλήσιο της Αγίας Θέκλας, εντός των τειχών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
  Πρόσφατα, στις 27 Μαρτίου, οι αγιοταφίτες ανακατέλαβαν το παρεκκλήσιο και τους εξωτερικούς χώρους του χρησιμοποιώντας -σύμφωνα με πληροφορίες- σιδεροπρίονο, προκειμένου να κόψουν τις μπάρες και τις σιδεριές που είχε τοποθετήσει ο έκπτωτος Πατριάρχης για λόγους ασφαλείας.
  Ο κ. Ειρηναίος ζήτησε την παρέμβαση της ισραηλινής αστυνομίας, η οποία ωστόσο δεν αναμείχθηκε.
  Στενός φίλος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου από την εποχή που διατελούσε έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. Η «μεσιτεία» του μακαριστού Χριστόδουλου υπέρ του και η συμβολή του Απόστολου Βαβύλη, κατά τη διάρκεια των πατριαρχικών εκλογών, αποδείχθηκαν καθοριστικές.
  Ο κ. Ειρηναίος κατηγορήθηκε ότι εκχώρησε γη των Ιεροσολύμων σε Εβραίους προκειμένου να τον αναγνωρίσουν.
  ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  petros@pegasus.gr

 4. Ο/Η του κώλου λέει:

  http://www.tanea.gr/news/greece/article/4282253/?iid=2

  Τo κατά Ειρηναίον θρίλερ
  Καταγγέλλει απόπειρα δολοφονίας του, ενώ το Ισραήλ δεν τον αναγνωρίζει

  ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΙΛΗΣ | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/05/2003 |

  Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την εκλογή Ειρηναίου, αλλά οι ισραηλινές αρχές ακόμη δεν τον έχουν αναγνωρίσει ως Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

  Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος (αριστερά) υπέβαλε μήνυση κατά του Μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεου για απόπειρα δολοφονίας του. Ο δεύτερος ήταν ο κυριότερος αντίπαλός του στη διεκδίκηση του θρόνου
  Όμως αυτό δεν φαίνεται να είναι το χειρότερο για τον κ. Ειρηναίο, αφού τους τελευταίους δύο μήνες έχει εμπλακεί σε μία σκοτεινή υπόθεση: ο Πατριάρχης υποστηρίζει ότι ήταν υποψήφιο θύμα δύο Παλαιστίνιων δολοφόνων – τους οποίους, όπως κατήγγειλε, πλήρωσε ο βασικός του αντίπαλος στη διεκδίκηση του πατριαρχικού θρόνου, Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος!

  Φρουρά

  Οι φήμες για απόπειρα δολοφονίας κατά του κ. Ειρηναίου – με δεδομένη και την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή – δεν είναι καινούργιες. Άρχισαν να κυκλοφορούν σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του. Ο ίδιος μάλιστα από τότε είχε ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών αστυνομική προστασία από Έλληνες αστυνομικούς, οι οποίοι έφθασαν στα Ιεροσόλυμα πριν από έναν χρόνο, χωρίς όμως τα όπλα τους, τα οποία παρέλαβαν μόλις πριν από τέσσερις μήνες. Για περισσότερη ασφάλεια, επιχειρηματίας δώρισε στον Πατριάρχη ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο, το οποίο όμως ακόμη δεν έχει εκτελωνισθεί!

  Παλαιστίνιοι «εκτελεστές»

  Τα πράγματα – μετά την πάροδο δύο χρόνων – είχαν ησυχάσει. Ωστόσο, πριν από έναν μήνα η Παλαιστινιακή Αρχή συνέλαβε ένα άτομο, ο πατέρας του οποίου εργάζεται στον Ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ, με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του Πατριάρχη. Ο Παλαιστίνιος ανακρινόμενος κατέθεσε ότι ο Βόστρων τού είχε δώσει 100.000 δολάρια για να σκοτώσει τον Ειρηναίο, ενώ θα του έδινε άλλες 400.000 χιλιάδες εάν το επετύγχανε. Είπε ακόμη ότι προσέλαβε με τη σειρά του Παλαιστίνιο αστυνομικό ως εκτελεστή, ο οποίος συνελήφθη και αυτός από τις ισραηλινές αρχές.

  Μετά τις συλλήψεις, ενημερώθηκε ο ο Ειρηναίος και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Ο ίδιος ο Πατριάρχης απέφυγε αρχικά να παραπέμψει τον Βόστρων στα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια, αλλά προσέφυγε διά του δικηγόρου του στην ελληνική Δικαιοσύνη.

  Το Θέατρο Χατζηχρήστου

  Και ενώ όλα αυτά τα πρωτοφανή βρίσκονται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση του Ισραήλ εξακολουθεί να μπλοκάρει το θέμα της αναγνώρισης. Επίσημα οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι εκκρεμεί στην Ελλάδα η υπόθεση του Θεάτρου Χατζηχρήστου: το Πατριαρχείο διά του κ. Ειρηναίου είχε ζητήσει την έξωση του επιχειρηματία από το ακίνητο το οποίο ανήκει στο Πατριαρχείο, ο επιχειρηματίας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και τώρα η υπόθεση βρίσκεται στον Άρειο Πάγο.

  Η αλήθεια όμως βρίσκεται αλλού: αυτό που πραγματικά ενοχλεί είναι ότι ο νέος Πατριάρχης θεωρείται φίλος των Παλαιστινίων και πως το Πατριαρχείο είναι από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στην περιοχή. Ήδη η ισραηλινή κυβέρνηση ζητεί από τον κ. Ειρηναίο να ανανεώσει τη σύμβαση ενοικίασης του οικοπέδου στο οποίο έχει ανεγερθεί το κτίριο όπου στεγάζεται το Κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι το συμβόλαιο ισχύει μέχρι το 2020. Με τον τρόπο αυτό (της μη αναγνώρισης), το Ισραήλ προσπαθεί να πιέσει τον κ. Ειρηναίο να υπογράψει νέες συμβάσεις για τα ακίνητα προτού λυθεί το Παλαιστινιακό.

  Με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, οι δύο πλευρές (Πατριαρχείο – κυβέρνηση Ισραήλ) άρχισαν να επικοινωνούν αφήνοντας στο περιθώριο τον Βόστρων, ο οποίος προεκλογικά είχε κατηγορηθεί ως φιλοϊσραηλινός.

  http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=167818

  Αντωνιάδου Μαρία

  TA KPATH
  Οι υποψήφιοι διάδοχοι του κ. Ειρηναίου
  * Τα ονόματα των ιεραρχών που ακούγονται ως επικρατέστερα για τον θρόνο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και ποια στάση τηρούν οι ενδιαφερόμενες χώρες
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2005 00:00

  (….)

  Αντίδραση Τιμόθεου

  Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, ο κ. Τιμόθεος αντέδρασε καταθέτοντας στα ισραηλινά δικαστήρια μήνυση για ψευδή καταμήνυση, κινητοποιώντας παράλληλα τους φίλους του στα Ιεροσόλυμα «ώστε να σταματήσει η κατασυκοφάντησή του». Με τις κινήσεις αυτές καταστρώνει την υπερασπιστική του γραμμή ενώπιον της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης, στην οποία πρόκειται να προσφύγει ο κ. Ειρηναίος αποδεχόμενος «τις συμβουλές φίλων και συνεργατών».

  Ο Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος είναι ένας ιεράρχης που έχει απασχολήσει όλους τους ορθόδοξους Προκαθημένους. Οι επιθετικοί προσδιορισμοί που χρησιμοποιούν είτε οι ίδιοι είτε οι συνεργάτες τους όταν θέλουν να χαρακτηρίσουν τον κ. Τιμόθεο είναι άκρως αντιθετικοί. Από τη μια πλευρά δηλώνουν ότι πρόκειται για έναν ευφυή, πανέξυπνο και αυτοδημιούργητο άνθρωπο, ο οποίος έχει γνώσεις διεθνούς πολιτικής και διαθέτει ισχυρές διασυνδέσεις. Από την άλλη ισχυρίζονται ότι, αν και προέρχεται από φτωχή οικογένεια, διαθέτει πακτωλό χρημάτων. Οπως τονίζουν, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην τότε Σοβιετική Ενωση απέκτησε ισχυρούς φίλους οι οποίοι δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ. Γι’ αυτό και δίνουν ιδιαίτερο βάρος στους ισχυρισμούς ορισμένων ότι ο Μητροπολίτης βρέθηκε στη Ρωσία στις αρχές του μήνα στην προσπάθειά του να ενισχύσει την υποψηφιότητά του.

  Επί σχεδόν δέκα χρόνια ο κ. Τιμόθεος υπήρξε στενός συνεργάτης του Πατριάρχη Διόδωρου. Πολλές εξάλλου από τις αποφάσεις Διόδωρου, όπως η εκποίηση ακινήτων σε ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες, χρεώνονται στον Μητροπολίτη Βόστρων.

  * H δεύτερη μάχη του κ. Τιμόθεου

  Πελοποννήσιος την καταγωγή, ο κ. Τιμόθεος γνωρίζει πολύ καλά τα δεδομένα που ισχύουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Οταν αποφάσισε να τα ανατρέψει, την πλήρωσε αφού ήταν ένας από τους δύο αρχιερείς που καθαιρέθηκαν από Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο των Ελληνοφώνων Εκκλησιών, η οποία συγκλήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για να αντιμετωπιστεί η εισπήδηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Αυστραλία η οποία ανήκει στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Φαναρίου. Τότε ο κ. Τιμόθεος ήταν Μητροπολίτης Λύδης. Σχεδόν έναν χρόνο μετά, και αφού ζήτησε συγγνώμη, αποκαταστάθηκε και ο Πατριάρχης Διόδωρος του έδωσε τον τίτλο του Μητροπολίτη Βόστρων.

  Τις τελευταίες ώρες τα μάτια των Αγιοταφιτών στρέφονται στον κ. Τιμόθεο. Και αυτό διότι γνωρίζουν ότι δίνει σκληρές μάχες. Διαθέτει, τονίζουν όλοι, το μοναδικό χάρισμα να γνωρίζει ποιος είναι ο αντίπαλός του και να τον αντιμετωπίζει σε όλα τα μέτωπα. Το 2001 ο κ. Τιμόθεος δεν ασχολήθηκε καθόλου με την υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Πέτρας κ. Κορνηλίου. Αντιθέτως προσπάθησε να αποκλείσει την είσοδο του κ. Ειρηναίου στο λεγόμενο τριπρόσωπο προωθώντας και μοιράζοντας τις ψήφους που διέθετε στον Μητροπολίτη Πτολεμαΐδος κ. Παλλάδιο. Τελικά έχασε τη μάχη για μία ψήφο και όταν είδε ότι ο κ. Ειρηναίος εισήλθε στο τριπρόσωπο ήξερε ότι έχασε… Ποτέ όμως δεν ξέχασε την ήττα και τον διασυρμό του. Και διασύρθηκε όταν δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες του με σεξουαλικό περιεχόμενο, οι οποίες αργότερα αποδείχθηκαν πλαστές. Κατηγορήθηκε εξάλλου ότι προσπάθησε να δολοφονήσει τον κ. Ειρηναίο. Ετσι, όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις περί Απόστολου Βαβύλη και Νίκου Παπαδήμα, αισθανόταν δικαιωμένος από τη νίκη του κατά του κ. Ειρηναίου.

  Ο κ. Τιμόθεος δίνει αύριο για δεύτερη φορά τη μάχη για να εκλεγεί Πατριάρχης και στο «στόχαστρό» του βρίσκεται η υποψηφιότητα του Αρχιεπισκόπου Θαβωρίου κ. Θεόφιλου.

  * H ομάδα των Κρητικών

 5. Ο/Η Nikolaos λέει:

  έχετε μείνει πίσω στην ενημέρωση και εκπλήσσομαι…Αφήστε τα Ιεροσόλυμα και για δείτε τη έγινε τις προάλλες στη Θεσσαλονίκη των 70000 αφανισμένων εβραίων και του ναού του Αγίου Δημητρίου που χτίστηκε με τις εβραικές ταφόπλακες….

  http://www.romfea.gr/diafora/13790-ston-mitropoliti-thessalonikis-o-nikos-mixaloliakos

  Στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ο Νίκος Μιχαλολιάκος

  Σύμφωνα με δελτίο τύπου η συνάντηση «διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία».

  Αυτή η επίσκεψη μπορεί να μην ξαφνιάζει, είναι όμως χαρακτηριστική.

  Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, οι δηλώσεις του οποίου έχουν απασχολήσει επανειλημμένα το πανελλήνιο άνοιξε σήμερα το γραφείο του και υποδέχθηκε τον Γενικό Γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο μαζί με την γυναίκα του.

  Επίσης στην συνάντηση αναφέρθηκε η άρνηση της Χρυσής Αυγής σε ανέγερση ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό, καθώς σύμφωνα με την Χρυσή Αυγή, αυτά τα φαινόμενα οδηγούν σε «ισλαμοποίηση της πατρίδας».

  Σημειώνεται πως ο Γ.Γ της Χρυσής Αυγής, βρίσκεται από το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης.

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Eυχαριστώ,
   με προλάβατε, είχα ετοιμάσει αυτό:

   Ο «Σκατιάρης» Άνθιμος (ζητώ συγνώμη για την αισχρή λέξη από το κοινό μας, ο χαρακτηρισμός ανήκει στον ευσεβή Φύρερ «ποιητή»¨του Εωσφόρου)

   Άνοιξαν δρόμους ο Παρρασκαιβώπουλλλως και ο Βοίτσας

   Ο Φύρερ της σποράς των νικημένων του 45 και η βουλευτίνα του ιδιοκτήτρια του ροζ New Dream


   με τον «σκατιάρη» διώκτη της «πορνείας» του πολιτικού γάμου

   http://www.lifo.gr/now/greece/138529
   Ο Άνθιμος υποδέχτηκε τον Μιχαλολιάκο και τη Ζαρούλια Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα»

   27.3.2017

   Μικρή λεπτομέρεια:


   Δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκ 2013
   Ο Μιχαλολιάκος, ακούγεται να λέει: Έχουμε Μητροπολίτες που αξίζουν. Ο Πειραιώς Σεραφείμ που δεν καταλαβαίνει τίποτε… Αποκαλεί τον Άνθιμο «Μεγάλο πολιτικάντη και σκατιάρη».
   «Αυτός ο σκατιάρης αν δεν ήτανε δεν θα ήταν Αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος, θα ήταν ο Ευστάθιος που είναι καθαρός… Το έπαιξε δίπορτο ο Άνθιμος…. Ο Σπάρτης είναι πολύ καλός, δέχτηκε τα παιδιά από την τοπική οργάνωση, έβαλε ένα ολόκληρο γηροκομείο και μας ψήφισε στις εκλογές ο Σπάρτης. Καλός αλλά επίσης πολιτικάντης, παρά τα πύρινα λόγια του είναι ο Καλαβρύτων. Αυτοί που είναι διαμάντια στην εκκλησία, τους έχω μετρήσει και ζυγίσει, να ξέρεις είναι: Ο Ανδρέας ο Κονίτσης, ο λεβέντης. Πλήρωνε και το γραφείο μας όποτε είμαστε… Ο Πειραιώς Σεραφείμ και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος βοήθησε τώρα στις εκλογές με όλες του τις δυνάμεις και παρά λίγες χιλιάδες ψήφους θα έβγαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου εθνικιστής βουλευτής.»

   http://www.enikos.gr/politics/428346/o-tsipras-ston-anthimo-kalosorisate-sto-ftoxiko-mas-video
   Ο Tσίπρας στον Άνθιμο: Καλωσορίσατε στο φτωχικό μας

 6. Ο/Η Μητροπολίτης Ζωζώ ο Γάμα λέει:

  Άλατις και κότσο η πανδοχέσα για να δει ως θεούσα τον «σκατό»τραγο.

 7. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  Τζάμπα διαφήμιση των παπάδων στο Μετρό
  Εδώ Τουρκμενιστάν
  http://www.athenstransport.com/2017/03/ekklisia-metro/

 8. Ο/Η Antifa2 λέει:

 9. Ο/Η Left λέει:

  https://www.thepressproject.gr/article/109360/Imerologio-27is-Martiou-2017#.WNoJEP9MeuV.facebook

  Ημερολόγιο 27ης Μαρτίου 2017

  Αναμνηστικές φωτογραφίες… Η εκκλησία αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, τα ζώα και τα ναζιστικά εξαμβλώματα. Δυο ταινίες: “The Hitch-Hiker” 1953 & “Hermosa Juvented” 2014.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s