Προς ξένους δυνάστες προτάσσουμε Πολιτισμό [12]: Οι νεοβάνδαλοι στο Άργος

[αφιερωμένο εξαιρετικά στην πατριωτική αγανάκτηση/έκρηξη 500 καλλιτεχνών προς τον Jan Fabre]

dynastres-argos3.4.16

To «έργο» της «ανάπλασης» του ιστορικού κέντρου του Άργους συνεχίζεται.

Και… «Ο αντιπεριφερειάρχης και οι δήμαρχοι διαβάζουν ποίηση»

Στην «Αρχαιολογία» της 20ης Δεκεμβρίου 2015 δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά άρθρο μου για την επιχείρηση «ανάπλασης» του ιστορικού κέντρου του Άργους. Δείξαμε στο άρθρο αυτό, υπό τον τίτλο «Ηρόστρατοι στο Άργος», πώς το κέντρο της ιστορικής πόλης, με 7,5 εκατομμύρια ευρώ τού, όπως φαίνεται, διαφεύγοντος παντός ελέγχου, ευρωπαϊκού ΕΣΠΑ, όδευε προς την πλήρη παραμόρφωσή του. Και ότι συνεργοί για τον σκοπό αυτό αναδείχθηκαν ο μελετητής του έργου, ο δήμαρχος Άργους, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος και η τοπική Έφορος Αρχαιοτήτων Άλκ. Παπαδημητρίου.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (15 Μαρτίου 2016) το «έργο» της «ανάπλασης» έχει προχωρήσει στα βασικά σημεία του, ήτοι:

-Έχει «ξυριστεί» το κεντρικό άλσος της πόλης και στη θέση του έχουν δημιουργηθεί λίμνη και δύο ποταμάκια, με κατεύθυνση τον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους.

-Έχουν κοπεί οι δύο ιστορικοί φοίνικες προς νότο του ναού του Αγίου Πέτρου και έχουν αντικατασταθεί από δύο… κορμούς ελιάς.

«Ο αντιπεριφερειάρχης και οι δήμαρχοι διαβάζουν ποίηση»

-Ελιές έχουν φυτευτεί εμπρός από το δημαρχείο, στην οδό Δαναού και σε άλλα σημεία του κέντρου, το οποίο μετατρέπεται σε ελαιώνα, αραιής βεβαίως φύτευσης, αφού «ξυρίστηκαν» και όσα δένδρα υπήρχαν στην ιστορική κεντρική πλατεία της πόλης και εμπρός από το Αρχαιολογικό μουσείο.

-Κόπηκαν και οι νεραντζιές που, από τον 19ο αιώνα, υπήρχαν περιφερειακά της κεντρικής πλατείας – αφέθηκαν μόνο επτά, αραιά και πού.

Οι βανδαλισμοί αυτοί κορυφώθηκαν όταν διαλύθηκαν και πετάχτηκαν στο έδαφος τέσσερις περίτεχνοι μεγάλοι φανοστάτες που, επίσης από το τέλος του 19ου αιώνα, διακοσμούσαν ανά δύο την κεντρική πλατεία, βόρεια και νότια του ναού του Αγ. Πέτρου. Στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε φαίνονται καταγής μετά τη διάλυσή τους. Λίγο μετά διακομίσθηκαν σε άγνωστη διεύθυνση, αφού παρά τις διαμαρτυρίες πολιτών και εφημερίδων καμία ανακοίνωση από τον δήμαρχο ή τον Δήμο δεν ενημερώνει ποια θα είναι η τύχη τους. Οι φανοστάτες είναι επεξεργασμένοι στο χέρι από μαντέμι και αποτελούσαν τοπόσημα της πλατείας. Φανοστάτες και φοίνικες εικονίζονται στις φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε με το άρθρο της 20ης Δεκεμβρίου.

Κατά τις εκσκαφές στην κεντρική πλατεία βρέθηκε το δάπεδο του ναού του Αγ. Νικολάου που, άγνωστο από πότε (και πάντως πριν από τον 19ο  αιώνα) βρισκόταν βορειότερα από τον ναό του Αγ. Πέτρου, ο οποίος οικοδομήθηκε μετά το 1865. Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ, το δάπεδο και τμήματα των πλευρικών τοίχων του Αγ. Νικολάου καταχώθηκαν στις αρχές Μαρτίου.

Από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού δεν υπήρξε καμία αντίδραση σε όσα αναφέραμε. Αλλά φαίνεται ότι έπεται και συνέχεια, αφού από τη δημοτική πλειοψηφία ψηφίστηκε και… «Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού» (βρίσκεται στον ιστότοπο του Δήμου Άργους και της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας). Προβλέπεται χρηματοδότηση πάλι  από το ΕΣΠΑ, προφανώς με την ίδια «μέθοδο», και στις 318 σελίδες του μπορείτε να ιχνηλατήσετε την αφετηρία των μελλοντικών βανδαλισμών στην πόλη.

Θέλω να τονίσω ότι με την κατ’ ουσία ανεξέλεγκτη διάθεση ευρωπαϊκών πόρων από το ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο στο Άργος όπου εκτελούνται βανδαλικά «έργα». Μόνον ο γράφων έχει υπόψη του ανάλογο «έργο» στο Αγρίνιο «ξυρίσματος» 90 αιωνόβιων δένδρων στο πάρκο Παπαστράτου (όπου όμως αντέδρασαν οργανωμένα κάτοικοι και το σταμάτησαν) και στον Μόλυβο της Μυτιλήνης, όπου «θα ξυριζόταν» ο κεντρικός λόφος, θα τσιμεντωνόταν και θα δεχόταν 300 φωτιστικά. Προσφυγή που συνέταξα και χειρίστηκα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατ’ εντολή ευαισθητοποιημένων και συνειδητών κατοίκων, κατέληξε στην «απένταξη» και διαγραφή του έργου από το ΕΣΠΑ.

Στο Άργος δεν υπήρξε καμία οργανωμένη αντίδραση από την πλευρά της δημοτικής αντιπολίτευσης, ούτε και από την πλευρά της κοινωνίας των πολιτών. Ιδιαίτερα οι επιστημονικοί και εμπορικοί-παραγωγικοί φορείς κατά βάση υπήρξαν μοιρολατρικά αφασικοί.

© Αρχαιολογία, Βασίλης Κ. Δωροβίνης

Εικ. 1. Οι φανοστάτες πεσμένοι στο έδαφος.

Εικ. 2. Δημοσίευμα στην εφημερίδα «Αργολίδα» (11-3-2016) με τίτλο «Ο αντιπεριφερειάρχης και οι δήμαρχοι διαβάζουν ποίηση».

Θαυμάστε τα λοιπά νούμερα του πολιτισμού [1] – [2] – [3] – [4] – [5] – [6] – [7] – [8] – [9] – [10] – [11]

This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Επάναστἀτες του Κώλου, Πολιτισμός-Τέχνες, Των Αμνοεριφίων, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

3 Responses to Προς ξένους δυνάστες προτάσσουμε Πολιτισμό [12]: Οι νεοβάνδαλοι στο Άργος

  1. Ο/Η Φορωνέας λέει:

    http://anagnostis.org/content/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%82

    Στο σημερινό Άργος τα περισσότερα μνημεία είναι αναξιοποίητα, εγκαταλελειμμένα ή ελλιπώς αναστηλωμένα.

    Μερικά από αυτά είναι:

    – Το κάστρο της Λάρισας, οικοδομημένο κατά τους προϊστορικούς χρόνους, το οποίο επισκευάστηκε και επεκτάθηκε αρκετές φορές από την αρχαιότητα και έπαιξε σημαντικό ιστορικό ρόλο κατά την Ενετοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Βρίσκεται στην κορυφή του φερώνυμου λόφου, που αποτελεί και το ψηλότερο σημείο της πόλης (289 μ.).

    – Στην αρχαιότητα υπήρχε κάστρο και στο γειτονικό λόφο της Ασπίδος, το οποίο ωστόσο δε διασώζεται. Σώζεται όμως μια σειρά τειχών στο βόρειο και στο ανατολικό μέρος του λόφου. Συνδεόμενα με τείχη, τα δύο αυτά κάστρα οχύρωναν την πόλη και την προστάτευαν από εχθρικές επιδρομές.

    – Το Αρχαίο Θέατρο, χωρητικότητας 20.000 θεατών, που κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. αντικαθιστώντας το παλαιότερο γειτονικό θέατρο του 5ου π.Χ., και συνδεόταν με την Αρχαία Αγορά, ήταν ορατό σε ολόκληρη την αρχαία πόλη και στον Αργολικό κόλπο. Το 1829 χρησιμοποιήθηκε από τον Καποδίστρια για την 4η Εθνοσυνέλευση του νέου ελληνικού κράτους. Σήμερα στεγάζονται στο χώρο πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

    – Η Αρχαία Αγορά, πλησίον του Αρχαίου Θεάτρου, διαμορφώθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. σε κεντρικό σημείο όπου κατέληγαν οδοί από την Κόρινθο, το Ηραίο και την Τεγέα. Στο χώρο έχουν εκσκαφεί Βουλευτήριο, που κατασκευάστηκε το 460 π.Χ. όταν το Άργος υιοθέτησε το δημοκρατικό πολίτευμα, Ιερό του Λυκείου Απόλλωνα και παλαίστρα, μεταξύ άλλων.

    – Η πυραμίδα του Ελληνικού (περιοχής του Δήμου Άργους-Μυκηνών). Χρονολογείται στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα και υπάρχουν αρκετές θεωρίες για τη χρήση που μπορεί να είχε (τύμβος, οχυρό, φρυκτωρία). Σε αντίθεση με την αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα χρονολόγηση του μνημείου, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το πυραμοειδές αυτό κτίσμα κτίστηκε λίγο μετά τους τάφους των Φαραώ, τις γνωστές πυραμίδες και υποδηλώνει τη σχέση των Αργείων με την Αίγυπτο.

    – Οι θαλαμωτοί τάφοι του λόφου της Ασπίδος, που σήμερα, έχουν μετατραπεί σε τσιμεντένιο χώρο παρκινγκ, λαχανόκηπους ή συνεχίζουν να είναι μπαζωμένοι με την ανοχή της εφορίας αρχαιοτήτων.

    – Οι Στρατώνες του Καποδίστρια αποτελούν διατηρητέο κτίριο με μακρά ιστορία. Κατασκευασμένοι τη δεκαετία 1690 επί Ενετοκρατίας, χρησίμευσαν αρχικά ως νοσοκομείο υπό τη διεύθυνση των Αδελφών του Ελέους. Επί Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως αγορά και έπειτα ως ταχυδρομείο. Το 1829 επιδιορθώθηκαν από τον Καποδίστρια σοβαρές ζημιές που είχαν υποστεί κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και έκτοτε κτίσμα μετατράπηκε σε στρατώνα ιππικού, σχολείο (1893-1894), εκθεσιακό χώρο (1899), χώρο στέγασης Μικρασιατών προσφύγων (1920 κ.ε.) και χώρο ανακρίσεων και βασανιστηρίων (επί Κατοχής). Το 1955-68 χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά από το Στρατό ενώ σήμερα χρησιμεύει κυρίως ως εκθεσιακός χώρος και για τη στέγαση τοπικών σωματείων.

    – Η Οικία Γόρδωνος, κατασκευασμένη το 1829 από το φιλέλληνα Thomas Gordon, η οποία χρησίμευσε ως Παρθεναγωγείο, χοροδιδασκαλείο, στέγη του 4ου Συντάγματος Πυροβολικού και σήμερα ως στέγη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (Institut Français d’ Athènes).

    – Η Οικία Σπυρίδωνος Τρικούπη, όπου γεννήθηκε και έζησε στα νεανικά του χρόνια ο πολιτικός. Στο οίκημα, το οποίο δεν είναι ανοιχτό στο κοινό, υπάρχει και το παρεκκλήσι του Αγίου Χαράλαμπου όπου βαπτίστηκε ο Τρικούπης.

    – Η Οικία του στρατηγού Τσώκρη, εξέχουσας στρατιωτικής προσωπικότητας του 1821 και μετέπειτα βουλευτή του Άργους. Αγοράστικε μεν απ τον δήμο Άργους αλλά συνεχίζει να παραμένει σε άθλια κατάσταση.

    – Το παλιό Δημαρχείο, κτισμένο επί Καποδίστρια το 1830, που χρησίμευσε αρχικά ως Ειρηνοδικείο, Δημογεροντία του Άργους και ακόμα και φυλακές. Από το 1987 μέχρι το 2012 στεγαζόταν εδώ το Δημαρχείο της πόλης, το οποίο βρίσκεται σήμερα στην οδό Καποδιστρίου.

  2. Ο/Η rodia λέει:

    Reblogged στις rodia.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.