Ποιοι «επαναστάτες» διαμαρτυρήθηκαν για αυθαίρετα και καταπατήσεις δασών, π ο λ ύ πριν τις «Σκουριές»;;;

[Χιλιάδες αυθαίρετα «νομιμοποιήθηκαν» και χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων καταπατήθηκαν στη Χαλκιδική, πολύ πριν της υπόθεσης «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές – Καμία αντίδραση!]

goldmine1sept15

Από το 1945 η Χαλκιδική άλλαξε «πρόσωπο»

Mπορεί το πρόστιμο που επιβλήθηκε από τον Δήμο Σιθωνίας στον γλύπτη Διονύσιο Καρυπίδη να μην αφορούσε τελικά την «καταστροφή» του τοπίου από τη γοργόνα που σκάλισε στους βράχους μιας παραλίας (αλλά το ότι έκανε ελεύθερο κάμπινγκ), ωστόσο η είδηση προκάλεσε χαμόγελα σε όσους γνωρίζουν την… περιβαλλοντική ευαισθησία αρχών και πολιτών στη Χαλκιδική. Η διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών στον νομό έφερε στο φως την εκχέρσωση και καταπάτηση περίπου 130.000 στρεμμάτων δασών, με τις μεγαλύτερες απώλειες στις περιοχές Πολυγύρου και Σιθωνίας. Παράλληλα, η διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων αποκάλυψε την έκταση της αυθαίρετης δόμησης, καθώς μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί περίπου 18.000 αυθαίρετα κτίσματα και ακόμα 28.000 πολεοδομικές παρανομίες. Παρ’ όλα αυτά, οι τοπικές αρχές συνεχίζουν τον πολλαπλασιασμό των προς οικοδόμηση εκτάσεων.

Ο δασικός χάρτης της Χαλκιδικής ολοκληρώθηκε και είναι έτοιμος για ανάρτηση. Από τα στοιχεία που έδωσε στην «Κ» η εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογραφήσεις (ΕΚΧΑ Α.Ε.) προκύπτει ότι από το 1945 η Χαλκιδική είναι μια… άλλη Χαλκιδική:

• Στον Δήμο Σιθωνίας 22.865 στρέμματα έχασαν τον δασικό τους χαρακτήρα, ενώ 4.001 στρέμματα δασώθηκαν με το πέρασμα των ετών.

• Στον Δήμο Κασσάνδρας χρήση άλλαξαν παράνομα 6.234 στρέμματα δάσους, ενώ 13.995 στρέμματα δασώθηκαν.

• Στον Δήμο Νέας Προποντίδας 15.770 στρέμματα δασών εκχερσώθηκαν και μόλις 3.518 στρέμματα είχαν την αντίθετη πορεία.

• Στον Δήμο Πολυγύρου 59.733 στρέμματα εκχερσώθηκαν, ενώ 19.730 στρέμματα δασώθηκαν.

• Τέλος, στον Δήμο Αριστοτέλη 19.885 στρ. εκχερσώθηκαν, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι 32.773 στρέμματα μετατράπηκαν σε δασικά.

«Οι περιοχές που δασώθηκαν ήταν οι ορεινές, που εγκαταλείφθηκαν. Οπου απέκτησε αξία η γη, ξεγυμνώθηκε», λέει στην «Κ» ο κ. Κυριάκος Σαββίδης, από την εταιρεία Γεωανάλυση (που εκπόνησε τον δασικό χάρτη της Χαλκιδικής). «Γι’ αυτό και πρέπει ο δασικός χάρτης της Χαλκιδικής να αναρτηθεί και να κυρωθεί σήμερα. Να σταματήσουν οι καταπατήσεις».

Η δεκαετία του ’70 έως σήμερα

Η «υποχώρηση» των δασών σήμαινε επέκταση του τσιμέντου. Από τη δεκαετία του ’70, η δόμηση στη Χαλκιδική εκτινάχθηκε και μαζί της, η αυθαιρεσία: σύμφωνα με την απογραφή του 2011 στη Σιθωνία υπάρχουν 8.300 κατοικίες και έχουν δηλωθεί (σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, μέσω του συστήματος “τακτοποίησης” αυθαιρέτων) 2.174 αυθαίρετα. Στον Δήμο Κασσάνδρας υπάρχουν 11.270 κατοικίες και έχουν δηλωθεί 5.022 αυθαίρετα. Στον Δήμο Νέας Προποντίδας, με 25.937 κατοικίες έχουν δηλωθεί 7.864 αυθαίρετα. Στον Δήμο Πολυγύρου με 10.469 κατοικίες έχουν δηλωθεί 1.264 αυθαίρετα και τέλος στον Δήμο Αριστοτέλη (όπου υπάρχουν 7.731 κατοικίες) 1.622 αυθαίρετα. Στα 17.946 αυθαίρετα που δηλώθηκαν στη Χαλκιδική με τους δύο τελευταίους νόμους, πρέπει να προστεθούν και ακόμα 28.151 πολεοδομικές παρανομίες (σε νόμιμα κτίρια) που δηλώθηκαν με τους δύο νόμους για τους ημιυπαίθριους.

Η φιλοδοξία πάντως των δημοτικών αρχόντων (και προφανώς, όσων τους ψηφίζουν) είναι να χτιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες εκτάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Σιθωνίας που το 2008, με το νέο γενικό πολεοδομικό του σχέδιο, προέβλεψε τον υπερδιπλασιασμό των οικισμών του (στα 5.038 στρέμματα προσέθεσε ακόμα 7.305 στρέμματα). Η πολιτική αυτή έχει και τις ευλογίες της Πολιτείας: το υπό κατάρτιση Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο της Κεντρικής Μακεδονίας προτείνει μεν για πολλές περιοχές της Χαλκιδικής τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης «λόγω των πιέσεων που απορρέουν από την εξειδίκευση στον τουρισμό», αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζει «αναγκαία» την υποστήριξη οργανωμένων υποδοχέων για τουρισμό και τουριστική ή δεύτερη κατοικία. Το μόνο που ανέκοψε προσωρινά την τσιμεντοποίηση της Χαλκιδικής ήταν τελικά η κρίση… [«Καθημερινή«]

***

Άποψή μας:  Οι δικοί μας… επαναστάτες και οι κάθε είδους «ακτιβιστές», δεν έχουν σχέση με τις σοβαρές αντίστοιχες δυνάμεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ό,τι δήθεν επαναστατικό «παράγει» η χώρα μας είναι ορισμένες, επικίνδυνα γραφικές επιλεκτικές επαναστατικές καρικατούρες, κάτι αστεία θλιβερά μίζερα όντα. Εδώ και πολλές δεκαετίες, οι δασικές ή άλλες καταπατήσεις και τα αυθαίρετα κτίσματα έχουν κατακλύσει τη χώρα. Ενδεχομένως τα αυθαίρετα να υπερτερούν των νόμιμων κτισμάτων σε απόλυτους αριθμούς. Κάθε πελατειακή κυβέρνηση που σέβονταν τον εαυτό της, φρόντιζε πάντα τη νομιμοποίησή τους. Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες που πληρώνουν τους φόρους τους, θα πρέπει να νιώθουν απέραντη μοναξιά.

Οι λεγόμενες «υγιείς δημοκρατικές αριστερές προοδευτικές» δυνάμεις του τόπου, τι ακριβώς έπραξαν; Οι αυτο-προσδιοριζόμενοι ως «Ενεργοί πολίτες» (νεοελληνικό ανέκδοτο) πως ακριβώς αντέδρασαν;

ΚΑΝΕΙΣ δεν μίλησε γι’ αυτά ΠΟΤΕ! Κουβέντα από τις πάμπολλες επαναστικο-αντιΕξουσιοΚιΕτσι με τις προσφιλείς μολότοφ δεν αντέδρασε.

Ας πάμε όμως στο θέμα μας: Γιατί η σημερινή κυβέρνηση, για ψηφοθηρικούς λόγους, λίγο πριν τις εκλογές δια του κου Σκουρλέτη ανέστειλε τη δραστηριότητα των μεταλλείων στις Σκουριές, παρά την αντίθετη άποψη του ΣτΕ; Μπορούν οι δικαστικές αποφάσεις να πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων; Δηλαδή μπορεί το ΣτΕ να εκδίδει αποφάσεις και οι εκάστοτε κυβερνώντες να τις αγνοούν. Η ιστορία της επενδυτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική είναι χαρακτηριστική. Πως όμως μία αντίστοιχη απόφαση του ΣτΕ για τις καθαρίστριες έγινε αυτομάτως σεβαστή και επανα-προσλήφθηκαν φωτογραφιζόμενες με τον τυχοδιώκτη πρωθυπουργό και γελαστό παιδί κ. Τσίπρα;

Επιλεκτικός σεβασμός από τις εκάστοτε κυβερνήσεις -Επιλεκτική και η… αγωνιστικότητα των επαναστατικών καρικατούρων. Θυμάται κανείς τα επεισόδια για την κατασκευή ΧΥΤα στη Κερατέα (με τα χιλιάδες επίσης αυθαίρετα σπίτια) με τα ΜΑΤ, τα μολότοφ και τη θέση μας η οποία λοιδορήθηκε δεόντως από τους επιλεκτικούς «στο περίπου» ευαίσθητους αριστερούς;

***

Νόμιμη η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» με απόφαση του ΣτΕ

Διαβάστε την στο in.gr

«Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ’ αρθμ. 1449/2015 απόφασή, του έκρινε ότι με μη νόμιμη αιτιολογία απορρίφθηκε από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας το αίτημα  για «την έγκριση  παρέκκλισης» κατασκευής εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Κατόπιν αυτού, μπορεί να προχωρήσει η κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων στη θέση Σκουριές του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής από την εταιρεία.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσε να ακυρωθεί, η από 9.7.2013 απόφαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας (της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας -Θράκης), με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της εν λόγω  εταιρείας σχετικά με «την έγκριση παρέκκλισης» κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων της μονάδας εμπλουτισμού.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, πλέον του ότι αποφάνθηκαν ότι είναι μη νόμιμη η άρνηση της σχετικής υπηρεσίας της Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνουν ότι για την ανέγερση βιομηχανικών μονάδων και άλλων υποστηρικτικών της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων, που χωροθετούνται μέσα στην μεταλλευτική παραχώρηση (όπως είναι στην συγκεκριμένη περίπτωση η μονάδα εμπλουτισμού των μεταλλευμάτων), δεν ισχύουν οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, ούτε και το Προεδρικό Διάταγμα του 1985, περί ελάχιστου προσώπου γηπέδου επί κοινοχρήστου δρόμου, αλλά αποκλειστικά η σχετική διάταξη (άρθρο 161 παράγραφος 2) του Μεταλλευτικού Κώδικα»

This entry was posted in σκέψεις, τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Για την Αριστερά, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

17 Responses to Ποιοι «επαναστάτες» διαμαρτυρήθηκαν για αυθαίρετα και καταπατήσεις δασών, π ο λ ύ πριν τις «Σκουριές»;;;

  1. Ο/Η Αλιέκςισ οικΩλόγος λέει:

    Το πρωί το ανοίγουμε, το μεσημέρι τα μασάμε, το βράδυ το κλείνουμε, αύριο έχει εκλογές, μεθαύριο το ξαναανοίγουμε, αν βγούμε, που δεν το βλέπω πια.

    ΠΡΩΙ

    Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015
    Video: Κωλοτούμπα Τσίπρα και για τις Σκουριές: «ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ 5.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ»
    Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2015/07/video-5000.html#ixzz3kSTPjbn9

    ΜΕΣΗΜΕΡΙ
    Ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν λάθος του που αναφέρθηκε σε 5.000 εργαζόμενους της Eldorado και ότι αυτό το λάθος δεν ήταν εσκεμμένο

    Την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η παρέμβαση της Κατερίνας Ιγγλέση, βουλευτού Χαλκιδικής, η οποία ανέγνωσε κείμενο διαμαρτυρίας της τοπικής οργάνωσης Ιερισσού για τις δηλώσεις του σε ό,τι αφορά τις Σκουριές, στη χθεσινή συνέντευξή του.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ήταν λάθος του που αναφέρθηκε σε 5.000 εργαζόμενους της Eldorado και ότι αυτό το λάθος δεν ήταν εσκεμμένο.

    ΒΡΑΔΥ
    Κλείστο σκουρλέτι και γλέπουμε.

  2. Ο/Η Η Ιγγλέση με τη ΛΑΕ, κάτι επαναστατικό να κάνουμε και μεις λέει:

    Πολιτική σκοπιμότητα πίσω από το αναίτιο λουκέτο στις Σκουριές
    Του Δημήτρη Δελεβέγκου

    Αλγεινή εντύπωση στην εγχώρια, διεθνή επενδυτική κοινότητα, τον καναδικό όμιλο Eldorado Gold και βέβαια τους περίπου 2.000 εργαζομένους στα Μεταλλεία Κασσάνδρας προκαλεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη για την ανάκληση των τεχνικών μελετών που αφορούν το έργο στις Σκουριές. Και αυτό διότι η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση, που φαίνεται να μην διαθέτει επαρκώς αιτιολογημένη βάση, οδηγεί σε αναστολή την μεγαλύτερη επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. δολαρίων, που υλοποιείται σήμερα στον ελληνικό ορυκτό πλούτο.

    Έτσι, στην απόφαση αυτή που ανακοίνωσε, πρώτα στα τηλεοπτικά συνεργεία ο Π. Σκουρλέτης και την οποία ο άμεσα ενδιαφερόμενος, η Ελληνικός Χρυσός (θυγατρική της Eldorado) πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, παράγοντες της αγοράς διαβλέπουν πολιτική σκοπιμότητα. Και θεωρούν ότι η επένδυση θυσιάζεται στο βωμό της μικροπολιτικής και του εξευμενισμού ή προσέλκυσης – ενόψει πιθανών εκλογών / ενδεχόμενης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης – βουλευτών, όπως η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη που είναι διακριτή για τους «αγώνες” υπέρ του κλεισίματος των μεταλλείων χρυσού.

    Στο πλαίσιο αυτό εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για το εάν η βάση στην οποία στηρίζεται η απόφαση Σκουρλέτη είναι επαρκώς αιτιολογημένη, με την Ελληνικός Χρυσός να εξετάζει νέα προσφυγή στο ΣτΕ.

    Η απόφαση…

    Η απόφαση Σκουρλέτη βάσει της οποίας σταματά σχεδόν το σύνολο της εξορυκτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική λαμβάνει ως παραδοχή ότι η εταιρεία, μέσα σε τρία χρόνια από την έγκριση των τεχνικών μελετών για τα υποέργα των Σκουριών και της Κασσάνδρας αντί να εκτελέσει το πρόγραμμα δοκιμών σε ημιβιομηχανική μονάδα στην περιοχή που βρίσκεται το έργο, το υλοποίησε σε ερευνητικό κέντρο του εξωτερικού. Το πρόγραμμα δοκιμών αποσκοπεί στο να αποδειχθεί ότι η μέθοδος κατεργασίας της ακαριαίας τήξης (flash melting), που αποκλείει τη χρήση κυανίου, είναι συμβατή με το μετάλλευμα στην περιοχή.

    Επίσης, η απόφαση λαμβάνει ως παραδοχή ότι η εταιρεία δεν προσκόμισε, κατά την τριετία, δύο προσαρτήματα για την έγκριση των τεχνικών μελετών της μεταλλουργίας χαλκού, χρυσού και του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου.

    …και τα ερωτήματα

    Ωστόσο, όπως αναφέρουν από την εταιρεία οι παραπάνω φερόμενες παραλείψεις δεν υφίστανται. Συγκεκριμένα, οι απαιτούμενες πειραματικές δοκιμές με μετάλλευμα της Ολυμπιάδας και των Σκουριών πραγματοποιήθηκαν για διάστημα έξι μηνών σε πιστοποιημένο ερευνητικό κέντρο στο εξωτερικό. Σκοπός, άλλωστε, όπως εξηγούν, των πειραματικών αυτών δοκιμών είναι να αποδειχθεί ότι η μέθοδος κατεργασίας της ακαριαίας τήξης (flash melting), που αποκλείει τη χρήση κυανίου, είναι συμβατή με το μετάλλευμα στην περιοχή. Και ο σκοπός αυτό επιτεύχθηκε με τη διεξαγωγή των πειραματικών δοκιμών εκτός Ελλάδας.

    Αρκεί αυτό, λοιπόν, δηλαδή η διενέργεια των πειραματικών δοκιμών σε ερευνητικό κέντρο του εξωτερικού για να σταματήσει η επένδυση;

    Όπως προκύπτει από την απόφαση του ΥΠΑΠΕΝ αρκεί.

    Το ερώτημα όμως, που θέτουν παράγοντες της αγοράς είναι «γιατί η κυβέρνηση δεν ζήτησε από την εταιρεία να πραγματοποιήσει τις πειραματικές δοκιμές εδώ και τώρα, εντός Ελλάδας, στις περιοχές όπου πραγματοποιείται η μεταλλευτική δραστηριότητα αντί δηλαδή να προχωρήσει στην ανάκληση των τεχνικών μελετών” που οδηγούν ουσιαστικά σε αναστολή των εργασιών.

    Ένα ακόμη ερώτημα, που θέτουν όσοι διακρίνουν ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα στην απόφαση Σκουρλέτη, είναι γιατί η δημόσια διοίκηση δεν προχώρησε στην επιβολή προστίμου ή άλλου είδους διοικητικών μέτρων για τις φερόμενες παραλείψεις, με δεδομένο ότι θεωρεί ότι υπάρχει παράλειψη. Συμπληρώνουν επίσης, ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν έλαβε χώρα ούτε επί των ημερών του επικεφαλής της αριστερής πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη και σφοδρού πολέμιου της επένδυσης χρυσού.

    Τα ερωτήματα γίνονται εντονότερα εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στις 22 Δεκεμβρίου 2014, η εταιρεία υπέβαλε, όπως ήταν υποχρεωμένη, τα δύο προσαρτήματα που το ΥΠΑΠΕΝ αναφέρει στην απόφασή του ότι απουσιάζουν και γι’αυτό προχώρησε στην ανάκληση των τεχνικών μελετών.

    Όπως, λοιπόν, διευκρινίζουν από την Ελληνικός Χρυσός, τα εν λόγω προσαρτήματα – μελέτες υποβλήθηκαν και επειδή το υπουργείο Περιβάλλοντος:

    – δεν τα ενέκρινε μέσα σε 60 ημέρες (από τις 22 Δεκεμβρίου) όπως ορίζει ο νόμος

    – αλλά ούτε αμφισβήτησε την πληρότητα του φακέλου (με τα προσαρτήματα-μελέτες) στις 24 Απριλίου κατατέθηκε αίτηση στο ΣτΕ κατά του ΥΠΑΠΕΝ για παράλειψη νόμιμων ενεργειών.

    Μάλιστα, στο κείμενο της αίτησης ακυρώσεως επισημαίνεται ότι «η στάση του αρμόδιου υπουργείου συνιστά παράβαση της αρχής της ασφάλειας δικαίου και της συνέχισης του κράτους, με δεδομένο ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν κατέθεσε αίτημα για διευκρινίσεις ή οποιαδήποτε προσθήκη».

    Εξάλλου, τέσσερις ημέρες, μετά την προσφυγή της Ελ. Χρυσός στο ΣτΕ, το ΥΠΑΠΕΝ επέστρεψε τα προσαρτήματα στην εταιρεία για «συμπλήρωση και διόρθωση ελλείψεων” που αυτό διαπίστωσε. Και η επιστροφή των προσαρτημάτων -μελετών δεν φανερώνει παρά το ότι η εταιρεία προσκόμισε τα «επίμαχα» παραρτήματα, όπως αναφέρουν από την εταιρεία.

    Με άλλα λόγια, η φερόμενη μη προσκόμιση των προσαρτημάτων που συνιστά αιτία, βάσει της υπουργικής απόφασης, για τον «τορπιλισμό” της επένδυσης, εκ των πραγμάτων, δεν υφίσταται, όπως σημειώνουν από την εταιρεία. Εξάλλου, το ΣτΕ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδώσει την απόφασή του για το εάν πράγματι υπήρξε κωλυσιεργία ως προς την εξέταση των προσαρτημάτων από το ΥΠΑΠΕΝ.

    Οι αποφάσεις του ΣτΕ

    Παράλληλα, όσοι βλέπουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση Σκουρλέτη σημειώνουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αναστείλει την επένδυση μέσω της «οδού” των τεχνικών μελετών για τον εξής λόγο. Επειδή αδυνατεί να ακυρώσει τις περιβαλλοντικές μελέτες του έργου, όπως και τη σύμβαση παραχώρησης, καθώς αυτές συνοδεύονται από τρεις θετικές αποφάσεις του ΣτΕ και από έγκριση από το Κοινοβούλιο, θεμελιώνοντας τη νομιμότητα της επένδυσης.

    Ας σημειωθεί εν παρόδω ότι για την «κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης και της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ)» είχε δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των προγραμματικών δεσμεύσεών που έγιναν γνωστές τον περασμένο Ιανουάριο.

    Όλα αυτά χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι πρόσφατα, το ΣτΕ εξέδωσε δύο ακόμη αποφάσεις υπέρ του έργου. Για τη νομιμότητα της παραχώρησης έκτασης δάσους 4.166 στρεμμάτων (3.339 στρέμματα στις Σκουριές και 827 στο Μαντέμ Λάκκο) στην Ελληνικός Χρυσός. Και για το μπλόκο -το οποίο κρίνει άκυρο- του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στη διαδικασία υλοτόμησης στην περιοχή Λάκκος Καρατζά.

    dimitris.delevegos@capital.gr

    Διαβάστε ακόμη:

    * P. Wright: Είμαστε απογοητευμένοι και μπερδεμένοι από τον Π. Σκουρλέτη

    * Π. Σκουρλέτης: Δεν μπορούμε να παίζουμε με το περιβάλλον

  3. Ειδικά για τη Χαλκιδική τα φαινόμενα απατούν: Η δασοκάλυψη δεν περιλαμβάνει τη συνολική δενδροκάλυψη (κυρίως ελαιώνες). Επίσης η αυθαίρετη δόμηση έχει τη ρίζα της στο αρτηριοσκληρωτικό νομικό πλαίσιο που ουσιαστικά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την έκδοση και ενημέρωση πολεοδομικών σχεδίων (ο χρόνος έγκρισης είναι περίπου εικοσαετία). Τελος υπάρχει και το ζήτημα της εκπροσώπησης συμφερόντων: Οι δημαρχοι εκλεγονται με περίπου 3000 ψήφους, ενώ 5 μήνες το χρόνο, ο Δήμος έχει 150000 – 200000 κατοίκους.
    Σημείωση; ότι και να λέμε, είμαστε μακριά απο την τσιμέντοποίηση των παραλιών – απλώς ριξτε μια ματιά στην Ισποανία (https://www.google.gr/maps/@41.1938816,1.6167905,3128m/data=!3m1!1e3?hl=en)

  4. Ο/Η Nikolaos λέει:

    Προσοχή στην εξίσωση της λεηλασίας και της καταστροφής του περιβάλλοντος με τις ανάγκες του κόσμου να χτίσει σπίτι και να ζήσει…

    • Ο/Η Po λέει:

      Δεν ξέρω για εξίσωση, ξέρω όμως ότι οι «ανάγκες του κόσμου» με τα αυθαίρετά τους έφτασαν κι έγιναν χόμπυ παρανομίας και του «δεν πληρώνω». Ξέρω ότι μηδαμινές ήταν/είναι οι καταγγελίες ιδιωτών μπρος το καθημερινό θέαμα της ανομίας, στο μαζικό και πολυπληθές θέαμα χτισίματος παράνομων σπιτιών. Τα 3,5 εκατ. αυθαίρετα κτίσματα σε όλη την χώρα, δεν χτίστηκαν λόγω άμεσης «ανάγκης του κόσμους να χτίσει σπίτι και να ζήσει…».

      Ξέρω επίσης ότι η καταγγελία μιας ανομίας του είδους ονομάζεται «ρουφιανιά» στιγματίζοντας κοινωνικά τους εναπομείναντες ελάχιστους
      που επιμένουν να ζουν σεβόμενοι το γράμμα του νόμου, αυτούς που γενικά αποκαλούμε περιφρονητικά (και έχουμε επίσης στιγματίσει ως μαλάκες) πως «πάει με το σταυρό στο χέρι».

    • Ο/Η Palaros λέει:

      Ο κυνηγημένος λαός απο τη βάναυση και απρόσιτη «ολιγαρχία» τρεχει στα δάση και την ακροθαλασσιά της Χαλκιδικής να κτίσει καλύβια για να στεγάσει την φτωχή φαμίλια. Αυτό το πολεοδομικό αντάρτικο θα το ζήλευε και ο Τσε. Αλήθεια πως και δεν τους ήρθε σε άλλες χώρες να κάνουν τα ίδια; Βέβαια σκέψου πως εκεί είναι τόσο χαζοί που έχουν δασικούς χάρτες και κτηματολόγιο εδώ και 150 χρόνια -σε κάποιες περιπτώσεις- ακριβώς για αυτό τον λόγο. «Μυαλα να σου πετύχουν»

  5. Ο/Η Ευγένιος λέει:

    Οι αντιδικίες που προκύπτουν σε θέμα χωρικού προγραμματισμού έχουν την βάση τους ένα νομικό και πολεοδομικό πλέγμα σαθρό και κομπογιαννήτικο. ΓΟΚ (παλαιότερα) ΝΟΚ (τώρα) ΣΧΟΟΑΠ, ΓΠΣ, Ρυθμιστικά Σχέδια, 4178(Νόμος για αυθαίρετα) και πάει λέγοντας είναι απλά τσιρότα σε ένα σώμα ακόμα γυμνό που τραυματίζεται συνέχεια ενώ απλά χρειάζεται ρούχα. Οι πολιτικοί είτε το ξέρουν(πιστέψτε με ελάχιστοι) είτε το αγνοούν γιατί απλά δεν τους εμπόδισε ποτέ η άγνοια τους σε συγκεκριμένα θέματα να εκλεγούν.(Κοίτα Λαφαζάνη)
    Για χάρη της ιστορίας λίγοι είναι εκείνοι που ασχολήθηκαν ή τοποθετήθηκαν σοβαρά πάνω στο θέμα. Επιγραμματικά στην νεώτερη ιστορία, Τρίτσης, Μάνος, Ανδριανόπουλος.(δείτε την κατάληξη που είχε ο καθένας τους) Δυστυχώς από τον χώρο της αριστεράς (που κυριαρχεί ακαδημαϊκά) αρκεί μια παρακολούθηση από κοντά της «επίσημης» βιβλιογραφίας που είναι κυρίως απολιθωμένου μαρξιστικού πρόσημου, για να διαπιστώσει κανείς την υστέρηση σε θεωρητικό επίπεδο (στην κοσμάρα τους στην κυριολεξία…..έχει μείνει ακόμα στην σχολή της Φρανκφούρτης το κρατικοδίαιτο κηφηναριό) γιατί σε πολιτικό-ρεαλιστικό επίπεδο είναι παντελώς ανύπαρκτοι. Απλά και εκεί έχουν μπερδέψει κολεκτιβισμούς, ακτιβιστικές ιδιοποιήσεις του χώρου, αναρχοτουρισμό, ιμπεριαλισμούς, καπιταλισμους, bottom to up σχεδιασμό, στο μπλέντερ της βλακείας και της τσιτατολογίας. Σοβαρές ερευνητικές ομάδες χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και προγραμματισμού όποτε καταφέρνουν να συντάξουν κάτι μετά από πολύ κόπο απλά πάει κατευθείαν στον κάλαθο των αχρήστων.
    Το ΤΕΕ απλά φαύλο και κομματοκρατούμενο. Τεχνικές Υπηρεσίες γεμάτες ανθρωπάρια, επί το πλείστον αστοιχείωτα και με μηδαμινή εκτελεστική ισχύ που όμως είναι μόνιμοι υπάλληλοι. Αυτούς έχουμε με αυτούς βολέψου.Ελεγκτικοί μηχανισμοί ανύπαρκτοι που κινητοποιούνται μόνο κατόπιν ρουφιανιάς. Για ότι προκύψει αρκεί μιά τροπολογία αν όχι μια Υπουργική Απόφαση και καθάρισες. Οι υπόλοιποι επαγγελματίες και μη, βγάλτε τα πέρα όπως μπορεί ο καθένας με νόμους που τους συνοδεύουν άπειρες ερμηνευτικές γιατί απλά το γίδι που έγραφε τους νόμους δεν είχε δουλέψει ποτέ του ούτε έστω ως απλός σχεδιαστής.
    Όμως αγαπητοί μου χωρικός και αστικός προγραμματισμός είναι κατεξοχήν πολιτική χειρονομία που υλοποιεί χωρικά, κοινωνικά συμβόλαια, πολιτικούς προσανατολισμούς και οράματα και τεστάρει (διεπιστημονικές) δεξιότητες και συνθετικές ικανότητες κοινωνίας ειδικών και πολιτών αμείλικτα και το κυριότερο δεσμεύει πόρους με προδιαγραφές και πρόγραμμα.Εκεί ο ξεβράκωτος είναι απλά ξεβράκωτος και ο ανεπαρκής ανεπαρκής. Δεν υπήρξε ποτέ σοβαρό κράτος, αυτοκρατορία, κ.ο.κ. χωρίς σοβαρούς «χτίστες» αλλά και σοβαροί ηγεμόνες χωρίς σοβαρούς «αρχιτέκτονες» που να τους ακούν. Από τον Περικλή μέχρι τον Ρούζβελτ και από τον Μ.Αλέξανδρο μέχρι τους Σασσανίδες.Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Σήμερα τον Περικλή μπορεί να τον παίζουν πολλοί και άλλες τόσες την Ασπασία (απλά και μόνο επειδή ξέρουν πως είναι τσουλάρες οι βλαχάρες) τον Ιππόδαμο και τον Ικτίνο ποιος;-Μα φυσικά οι περιώνυμοι εργολάβοι της κακιάς ώρας.
    Παράδειγμα;Το γίδι που κυβερνούσε μέχρι πρόσφατα έχει λένε μεταπτυχιακό στην χωροταξία. Πως λέμε ότι ο Τζέφερσον ήταν και αρχιτέκτονας ……έ καμία σχέση. (Μανούλααααααααααα!!!!!!!!!!!!!.)
    Λοιπόν ερχόμαστε στο δια ταύτα. Ποιο από τα κόμματα που κατεβαίνουν έχει σοβαρό χωροταξικό και πολεοδομικό πρόγραμμα; Σε ποιο είναι ξεκάθαρη η αναγκαιότητα μιας εκ βάθρου αλλαγής στα του χώρου που τα ευχολόγια περί ελέγχων και τήρησης των νόμων δεν μπορούν πλέον να σημαίνουν τίποτα; Με ποιους προτείθονται να οικοδομήσουν στο πλάι τους; Με τα κωλόπαιδα από ΔΑΠ,ΚΝΕ,ΠΑΣΠ k.o.k.που πήραν θέση σε κάθε λογής ΤΕΕ και τεχνικές υπηρεσίες ή με το απολιθωμένο ακαδημαϊκό κηφηναριό; Και μην μου πει κανείς χωροταξία είναι τα οικολογικά προτάγματα επιπέδου σώστε τις αρκούδες και τις φώκιες, oi αοριστολογίες περί αεϊφορίας και κουραφέξαλα(βρήκαμε τώρα) ή οι ακτιβισμοί τύπου καταλάβαμε τον λόφο Στρέφη και να ο σοσιαλισμός ανεβαίνει σαχλά βαμμένα σκαλοπάτια στην Καλλιδρομίου γιατί θα ξεράσω. Το «έξω τώρα τα κόμματα από τα Πανεπιστήμια και τα Επιμελητήρια» θα το ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ κανείς επιτέλους ανοικτά………έτσι για αρχή;
    P.S. Να δούμε χειμώνας που έρχεται που θα πάει τα σκουπίδια η Δούρου.

  6. Ο/Η ΜΑΧΝΟ λέει:

    Οι δικοί μας… επαναστάτες και οι κάθε είδους «ακτιβιστές», δεν έχουν σχέση με τις σοβαρές αντίστοιχες δυνάμεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ό,τι δήθεν επαναστατικό «παράγει» η χώρα μας είναι ορισμένες, επικίνδυνα γραφικές επιλεκτικές επαναστατικές καρικατούρες, κάτι αστεία θλιβερά μίζερα όντα
    Οπως και οι δικοι μας δηθεν διαννοουμενοι,κριτες των παντων,ελιτιστες του ΤΙΠΟΤΑ και σιτιζομενοι απο ΜΚΟ,νταβατζηδες και ιδεοληπτικους κρατικοδιαιτους αντικρατιστες δεν εχουν σχεση με αρθρογραφους και μπλογκερ του εξωτερικου.
    Εαν στο ΣτΕ ηταν ο Δεκλερης στο Ε Τμημα και οχι οι νυν πολυθεσιτες και ειχε βγει με βαση την παγια νομολογια του ΣτΕ αντισυνταγματικη η επενδυση τι θα λεγατε?

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Ακούστε,
      προσωπικά δεν θέλω την εξόρυξη χρυσού.

      Όμως έχει δρομολογηθεί, έχουν γίνει τεράστιες δαπάνες, δίνει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους, εργάτες, δεν μπορείς να τους πάρεις τη μπουκιά από το στόμα και στο Σ.τ.Επ. δεν είναι ο Μ.Δεκλερής.
      Αν ήταν, πιθανόν να μην είχε ξεκινήσει αυτή η επένδυση.
      Τώρα όμως είναι τετελεσμένο.
      Λίγος πραγματισμός, λίγη ειλικρίνεια (το λέω για τους υποκριτές και αρχιψεύτες του ΣΥΡΙΖΑ, που ενήργησαν προεκλογικά, μετά θα ανοίξει πάλι το έργο), δεν βλάπτουν.
      Η ανάγκη μας για επενδύσεις ΤΕΡΑΣΤΙΑ, η ζημιά από την ασυνέπεια, την ανασφάλεια και την επιλεκτική εφαρμογή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης είναι ανυπολόγιστη.
      Ποιος θα έλθει να επενδύσει;

      • Ο/Η ΟΙΚΩΛΟΓΑΚΙ λέει:

        ΑΠΑΝΤΩ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ ΑΙΤΗΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΞΟΡΥΞΗ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΛΑ ΧΩΡΙΑ ΑΠΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΜΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΟ ΕΝΑ Κ ΤΟ ΑΛΛΟ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΝΕ ΘΕΛΕΙ Κ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ

  7. Ο/Η laskaratos λέει:

    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=733060

    Παππάς Ανδρέας

    ΣΥΡΙΖΑ: εκατό επίθετα και ένα ρήμα

    Στις 24.11.2013 στις «Νέες Εποχές» του «Βήματος της Κυριακής» δημοσιευόταν κείμενό μου με τίτλο «Απαντήσεις σε (όχι πάντα) καλόπιστα ερωτήματα». Εκεί αμφισβητούσα κατά πόσο ευσταθούσαν επιχειρήματα που προβάλλονταν από αρκετούς οι οποίοι ετοιμάζονταν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

    Το ένα από αυτά τα «επιχειρήματα» που αμφισβητούσα ήταν: «Μα η Αριστερά δεν έχει ασκήσει εξουσία στη χώρα μας. Πού ξέρεις; Μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη από τους προηγούμενους». Σε αυτό αντέτασσα όχι μόνον ότι όπου οι φίλοι και οι ομοϊδεάτες του Τσίπρα και του Λαφαζάνη έχουν ασκήσει εξουσία… άσ’ τα να πάνε, αλλά και ότι «εξουσία δεν είναι μόνον η κεντρική κυβέρνηση. Εξουσία ασκείται και στο συνδικάτο, και στον συνεταιρισμό, και στην τοπική αυτοδιοίκηση, ακόμη και στον εξωραϊστικό σύλλογο». Και εκεί, βέβαια, τα δείγματα γραφής (ευνοιοκρατία, διορισμοί ημετέρων, αναποτελεσματικότητα, καπελώματα) της αυτοαποκαλούμενης Αριστεράς κάθε άλλο παρά θετικά, και επομένως ενθαρρυντικά, είναι.

    Από τότε κύλησε αρκετό νερό κάτω απ’ τις γέφυρες (;) της Αθήνας. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να έρθει στην εξουσία το ταχύτερο και… είδαμε τα χαΐρια του. Η χώρα ξανακύλησε στην ύφεση, οι τράπεζες έκλεισαν για μερικές εβδομάδες και ακόμη υπολειτουργούν, η αγορά έχει νεκρώσει, εισαγωγείς και εξαγωγείς βρίσκονται σε απόγνωση, ο ΕΝΦΙΑ ζει και βασιλεύει, οι φόροι αυξήθηκαν, στην ανώτατη Παιδεία έχει ενσκήψει νεοαλτουσεριανό τσουνάμι, το μεταναστευτικό ρεύμα βρίσκεται σε πρωτοφανή έξαρση ενώ η Τασούλα αγρόν αγοράζει, τη Βουλή την «έδωσαν» στη μωροφιλόδοξη κόρη του κυρ-Νίκου για να παίζει όπως με τις κούκλες της, ο σαλτιμπάγκος που ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους αντικαταστάθηκε αφού πρώτα μάς στοίχισε καμιά εικοσαριά δισεκατομμύρια, διορατικές μανάδες υπουργών απέσυραν εγκαίρως τις καταθέσεις τους, το Ασφαλιστικό ανατέθηκε σε άνθρωπο που, αν μη τι άλλο, ξέρει να μας κάνει να γελάμε κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.

    Τούτων όλων δοθέντων, που έλεγαν και οι παλαιότεροι, λόγω επαγγελματικής (και όχι μόνον) εμμονής με τη γλώσσα, θα επιχειρήσω να συμπυκνώσω την εμπειρία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε εκατό επίθετα, όλα από Α. Οι άνθρωποι που μας κυβέρνησαν τους τελευταίους οκτώ μήνες μπορεί λοιπόν να χαρακτηριστούν (στις παρενθέσεις, αναγκαίες διευκρινίσεις προς αποφυγήν παρεξηγήσεων):

    Αβαθείς, άβουλοι, άγαρμποι, άγλωσσοι, αγοραίοι (οι περισσότεροι), αγράμματοι (οι περισσότεροι), αδαείς, αδιάντροποι (πολιτικά), αδιόρθωτοι, αδίστακτοι, αδρόπετσοι, αεροβάμονες, αεριτζήδες, ακαιρολόγοι, ακαλλιέργητοι (οι περισσότεροι), ακατάλληλοι, ακατανόητοι, ακατατόπιστοι, άκομψοι, ακούρδιστοι, αλαζόνες, αλαφροκέφαλοι, αλλαξοπρόσωποι, αλλοπρόσαλλοι, αλυσιτελείς, αμαθείς (οι περισσότεροι), αμέθοδοι, αμετανόητοι, αμετροεπείς, αμήχανοι, αμφίθυμοι, ανακόλουθοι, ανακράκτες, αναξιοκρατικοί, αναξιόπιστοι, αναποτελεσματικοί, αναχρονιστικοί, ανεδαφικοί, ανειλικρινείς, ανεκδιήγητοι, ανεπαρκείς, ανεπίδεκτοι, ανεπρόκοποι, ανερμάτιστοι, ανερυθρίαστοι, ανεύθυνοι, ανήξεροι, ανίκανοι, ανιστόρητοι (πολιτικά), ανορθολογικοί, άνοστοι, ανούσιοι, αντιφατικοί, ανυπόληπτοι (πολιτικά), ανώριμοι, ανωφελείς, απαίδευτοι (οι περισσότεροι), απαράδεκτοι, απαράσκευοι, απεραντολόγοι, απερίγραπτοι, απερίσκεπτοι, αποτελματωμένοι, αποφευκταίοι, απροετοίμαστοι, απρονόητοι, απρόσφοροι, απωθητικοί, αρειμάνιοι, αρλουμπολόγοι, αρτηριοσκληρωτικοί, ασόβαροι, αστάθμητοι, άστατοι, αστοιχείωτοι, αστόχαστοι, ασύδοτοι, ασυλλόγιστοι, ασυνάρτητοι, ασυνείδητοι (πολιτικά), ασυνεπείς, ασύνετοι, ασύντακτοι, άσχετοι, ασώφρονες, ατάλαντοι, ατελέσφοροι, ατζαμήδες, αυτάρεσκοι, αυτοαναφορικοί, αυτοσχεδιαστικοί, αφελείς, αφερέγγυοι, αφιλόκαλοι, αφιλτράριστοι, άφρονες, αχαλίνωτοι, αχαρακτήριστοι, αχόρταγοι (για εξουσία), αχρείαστοι (να ‘ναι).

    Σήμερα, που οι ίδιοι λίγο-πολύ άνθρωποι επιχειρούν νέο ρεσάλτο στην εξουσία μοιράζοντας και πάλι ανενδοίαστα ψεύτικες υποσχέσεις, κάθε σκεπτόμενος πολίτης – με βάση πλέον όχι απλώς εκτιμήσεις και αναλύσεις για τις ικανότητές τους και τις προθέσεις τους αλλά την εμπειρία από τα πεπραγμένα τους και τη διακυβέρνησή τους – δεν μπορεί παρά (οφείλει, θα τολμούσα να πω) να τους αποδοκιμάσει.

    Ο κ. Ανδρέας Παππάς είναι επιμελητής εκδόσεων και μεταφραστής.

  8. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

    Αὐτὴ ἦταν ἡ οἰκολογικὴ εὐαισθησία. Οἱ ἐπενδύσεις σημαίνουν ἐργασία, ἐν ᾦ οἱ καταπατήσεις πωλήσεις οἰκοπέδων. Ἡ ἠθικὴ τῆς ἐργασίας εἶναι προτεσταντικὴ καὶ ἡ Ἑλλὰς εἶναι ἡ χώρα τῆς Ὀρθοδοξίας· νὰ προδώσουν τὴν πίστιν τους θέλετε;

  9. Ο/Η αδελφη lola λέει:

    βρε ροϊδη και λασκαρατε μηπως ειστε ο αρης και ο μπαμπης;
    oh my goodness δλδ

  10. Ο/Η ΤΟΥ ΝΟΟΥ ΑΣ ΜΠΕΤΕΡ λέει:

    Προφανως και δεν ειμαι υπερ της αυθαιρετης δομησης και σιγουρα καθολου ευχαριστημενος απο τον τροπο που μεταχειριζομαστε τη γη στην χωρα μας.Τα οικολογικα περιβαλοντικα κινηματα παγκοσμιως εχουν χρησιμοποιηθει απο διαφορα συμφεροντα και κρατη.Αλλα σε καμμια περιπτωση δεν μπορει να εξισωθει μια εξορυξη τετοιου τυπου και εντασης, με μηδαμινα οφελη για το κοινωνικο συνολο πλην της εταιριας και των εργαζομενων ,με τα αυθαιρετα.Καλως βαζετε το θεμα μεν αλλα και παλι η συγκριση ειναι συντριπτικα εναντιον αυτης της εξορυξης, μιλαμε για πραγματικη λεηλασια της φυσης.

  11. Τα επίθετα ταιριάζουν σε ολες τις τελευταίες κυβερνήσεις της Ελλάδας και περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ μιας και είναι η πιο φρέσκια εμπειρία, αλλά πολύ φοβάμαι ότι τα ίδια θα είναι και για τις επόμενες….υπάρχει κόσμος που τους χειροκροτεί , τρέχει στις συγκεντρώσεις τους , περιμένει το ταισμά το βόλεμα , και η κάθε κυβέρνηση αυτό κάνει βολεύει και ταίζει τα δικά της παιδιά…..Που να βρεθεί «γκισέμι» να οδηγήσει αυτόν τον τόπο που να μην του ταιριάζουν τα επίθετα….

  12. Ο/Η Goldsmith metalworker λέει:

    Μεταλλωρύχοι υπέρ ΚΚΕ και Ποταμιού

    Ανακοινώσεις στήριξης της στάσης του ΚΚΕ και του Ποταμιού εξέδωσαν τα Σωματεία εργαζομένων στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής σχετικά με την στάση των δύο κομμάτων στο ζήτημα της παύσης των εργασιών της Ελληνικός Χρυσός.

    Ανακοινώσεις στήριξης της στάσης του ΚΚΕ και του Ποταμιού εξέδωσαν τα Σωματεία εργαζομένων στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής σχετικά με την στάση των δύο κομμάτων στο ζήτημα της παύσης των εργασιών της Ελληνικός Χρυσός.

    «Εμείς οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό που βιώνουμε μήνες τώρα ΔΕΝ είναι η αριστερά. Η αριστερά ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό του κάθε εργαζόμενου. Η αριστερά δεν έπαιζε και δεν θα παίξει ποτέ πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες εργατών», αναφέρουν.

    «Εμείς τιμούμε την στάση του ΚΚΕ, το οποίο σταθερά στην πορεία του βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, όπου και αν αυτοί δουλεύουν, χωρίς να τους διαχωρίζει σε καλούς και κακούς ή δικούς μας και των άλλων, όπως πρόσφατα επιβεβαίωσε και με τις δηλώσεις του ο Γ.Γ. του Κόμματος κος Δ. Κουτσιούμπας», προσθέτουν.

    Όσον αφορά το Ποτάμι τονίζουν πως «ο πρώην υπουργός ΠΑΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης, αντί να μαλώνει τον πρόεδρο του Ποταμιού, επειδή στην επικοινωνία του με την υπηρεσιακή κυβέρνηση ζήτησε το αυτονόητο, την τήρηση δηλαδή της νομιμότητας, καλό θα ήταν να κάνει την αυτοκριτική του σχετικά με το καταστροφικό λάθος που έκανε και έπεσε στις πλάτες εργαζομένων, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα καπρίτσια της ντόπιας υποψήφιας βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Ιγγλέζη”.

    «Βλέπουμε ότι ο πρόεδρος του Ποταμιού κος Σταύρος Θεοδωράκης, γνωρίζει το θέμα μας πολύ καλύτερα από τον πρώην αρμόδιο υπουργό, ο οποίος ακόμα και τώρα ψηφοθηρεί. Τα ανώτατα δικαστήρια έχουν αποφανθεί πολλάκις και το σύνολο των κομμάτων στηρίζει την νομιμότητα και απαιτεί πρωτοβουλίες προς την οριστική λύση του προβλήματος μας. Πάνο Σκουρλέτη δεν φταίμε εμείς που εργαζόμαστε σε μια νόμιμη επένδυση. Το Ποτάμι ασχολείται με το θέμα μας πολύ πριν εσύ γίνεις υπουργός, ίσως θα έπρεπε να τους ζητήσεις ευγενικά να σε ενημερώσουν αφού εμάς μας απαξιώνεις», προσθέτουν.
    – See more at: https://left.gr/news/metalloryhoi-yper-kke-kai-potamioy#sthash.XEkeSgmu.dpuf

  13. Ο/Η μεκάνο λέει:

    Επειδή είμαι μηχανικός που πήρε σε κάποια στιγμή μέρος στο σχεδιασμό αυτής της εξόρυξης και έχω κάποια γνώση της περιοχής και των ανθρώπων.
    Ο καθένας λέει τον μακρύ του και τον κοντό του και γίνεται πιστευτός. Οι εργαζόμενοι και όσοι θέλουν τα καινούργια μεταλλεία είναι εντάξει με ό,τι και να γίνει στο βουνό σαν στρουθοκάμηλοι. Οι αντιτιθέμενοι οραματίζονται ερήμους, λειψυδρία και αποκαλυπτικά τοπία έως τη Θεσσαλονίκη ενώ από την άλλη δεν γνωρίζουν ότι στη Γερακινή έχει εξόρυξη μεγαλύτερου μεγέθους και μεταλλουργία μέσα στον κάμπο και δίπλα στα τουριστικά θέρετρα.
    Η δυνατότητα διαλόγου έχει χαθεί εκεί πάνω με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων και διαφόρων τοπικών παραγοντίσκων. Άσε που και οι δυο πλευρές έχουν άγνοια και ότι πληροφόρηση έχουν για το θέμα είναι κατευθυνόμενη.

    Το κακό έγινε το 2002-2003 τότε που πτώχευσε η προηγούμενη εταιρεία και σύσσωμη η τοπική κοινωνία, κυβέρνηση, κόμματα, φοιτητικοί σύλλογοι τρίζανε τα δόντια ότι τα μεταλλεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά με κάθε κόστος.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.