To έπος της Κερατέας

Αλαβάνος επί Οβραιοκάστρω & Βορίδης μαινόμενος (Ιλαροτραγωδία)


Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Kύριε Ροΐδη,
Εξ αρχής διευκρινίζω πως δεν απαξιώνω τις λαϊκές κινητοποιήσεις, κάθε άλλο, αλλά διατηρώ το δικαίωμά μου να τις κατατάξω, και να τις κρίνω. Δεν θέλω να στενοχωρήσω τους πολλούς φίλους που θα διαφωνήσουν, αλλά ας μάθουν να ανέχονται και τις αιρετικές απόψεις.

H υπόθεση του ΧΥΤΑ Κερατέας είναι νομίζω κρίκος της μακριάς αλυσίδας των αντικοινωνικών τοπικισμών της νεοελληνικής κοινωνίας που προσποιείται τη βαθιά πατριωτική με κούφιες ποδοσφαιρικού τύπου «εθνικές» εκδηλώσεις, ενώ είναι βαθύτατα εγωκεντρική δομημένη πάνω στη βάση του ατομικού, οικογενειακού ή το πολύ τοπικού είτε συντεχνιακού συμφέροντος. Η νοοτροπία του «μακριά από εμένα κι από τα παιδιά μου»: η αποασυλοποίηση των ψυχασθενών, η αποτοξίνωση των ναρκομανών, το κέντρο υποδοχής μεταναστών, ο οικισμός των Ρομά, οι Ρομά μαθητές, η χωματερή των απορριμμάτων, ο οίκος ανοχής (Δείτε τη διαχρονική ταινία Νόμος 4000), παραμένει ισχυρή. Ο χωριάτης που δεν δίνει ούτε σπιθαμή από το χωράφι του για να διαπλατυνθεί η οδός ακόμη κι αν αυτή θα του δώσει αξία, που σκοτώνει για την κατσίκα του γείτονα που μπήκε στο περιβόλι του, που τουφεκάει τον πεινασμένο μετανάστη στο μποστάνι του, που έχει δούλους στην φραουλοφυτεία του, που ιεροποιεί τέλος πάντων την ιδιοκτησία του σαν Ρώσος κουλάκος, ζει και βασιλεύει μέχρι σήμερα και εκλέγει με την ψήφο του ανάλογου ηθικού αναστήματος πολιτευτές, που κοσμούν το Κοινοβούλιο με αυξανόμενο ποσοστό όσο στρεφόμαστε στα δεξιότερα έδρανα της αίθουσας.

Η νεοελληνική κοινωνία λοιπόν που εξέφρασε το δικό της τύπο «εθελοντισμού» στη χυδαία φιέστα των Ολυμπιακών Αγώνων, μια κοινωνία απούσα από το δύσκολο πεδίο του πραγματικού εθελοντισμού και του κοινωνικού ακτιβισμού, αδυνατεί να συσκεφθεί με δημοκρατικούς όρους κοινά αποδεκτούς, να συνδιαλαγεί και να συναποφασίσει με διαφανή, αντικειμενικά, κοινωνικά χρήσιμα και επιστημονικά κριτήρια γα τη χωροθέτηση των αναγκαίων υποδομών που θα διαχειριστούν τα σκουπίδια της καταναλωτικής της μανίας. Η λογική παντού είναι μια. Να πάνε στου γείτονα. Ο πολυδιαφημισμένος νεοελληνικός πατριωτισμός αποδεικνύεται κίβδηλος την ώρα της συγγραφής της φορολογικής δήλωσης, του χτισίματος του προικώου τη θυγατέρας, της εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας, της ψήφου και γενικά της καταβολής του χρέους προς την οργανωμένη κοινωνία.

Ξεσηκωμοί σε ρυθμό Κερατέας για την προστασία της γης, έγιναν τουλάχιστον τρεις τα τελευταία χρόνια στο χώρο της εκτός λεκανοπεδίου Αττικής. Το 1973 στα Μέγαρα με αφορμή το Διυλιστήριο Ανδρεάδη (περιοχή Πάχη) και στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στα Σπάτα με αφορμή το αεροδρόμιο. Η πρώτη έγινε εν μέσω Δικτατορίας, είχε και ηρωϊκά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, έντονο οικολογικό χρώμα, θεωρήθηκε προάγγελος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και δίκαια απαθανατίστηκε κινηματογραφικά. Έκτοτε τα Μέγαρα δεν μας χάρισαν καμιά ευχάριστη έκπληξη. Αλλαγή στις συνειδήσεις δεν έγινε τέτοια τουλάχιστον ώστε να έχουμε μια συνέχεια και διάρκεια, κάποιο ευχάριστο ορατό επακόλουθο στην έξαρση του ’73, πέρα από την εκλογή της Ζωζώς Σαπουντζάκη ως δημοτικής συμβούλου Μεγάρων, γεγονός που όμως πολύ δύσκολα μπορεί να συσχετισθεί με τα γεγονότα του ‘73

Από μια ιδιότροπη σύμπτωση Μέγαρα και Κερατέα συνδέονται με το μεγάλο μας κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη, δάσκαλο- φιλόλογο στα πρώτα και Σχολάρχη (1915-’17) στη δεύτερη: Για την πόλη του Θέογνι, θυμάται στα «Φιλολογικά» του «Απομνημονεύματα»: “.…Τα παιδιά μας έρχοναι στο σκολειό ξυπόλυτα και …μεθυσμένα κάθε πρωί. Ιδρώσαμε μαζί με το συνάδελφό μου το Σπυράκη να τ’ αναγκάσουμε να φοράνε παπούτσια τουλαχιστο, όταν έρχονται στο σκολειό….όσο για το μεθύσι αυτό δεν μπορέσαμε να τους το κόψουμε. Ήτανε μια παλιά κοινωνική παράδοση , που η αρχή της βαστάει από τους αρχαίους Ελληνες.Το πρωί δεν ξέρανε τι θα πεί γάλα, καφές η τσάι. Βάζανε το κρασί στα ποτήρια, μουσκεύανε σ’ αυτό το ψωμί τους και τρώγανε.Στο τέλος στραγγίζανε και τα ποτηρια τους.Αυτό ήτανε το λεγομενο ακράτισμα των αρχαίων. Έτσι…..μισοζαλισμένα όπως ήτανε, τα έπιανε νύστα κι ο πνευματικός …άρτος που τους δίναμε δε μούσκευε καθόλου μέσα στο…. κρασί τους….». Για τη δεύτερη θυμάται ο ποιητής: «…κατά τη γνώμη μου το καλύτερο χωριό των Μεσογείων. Αμπέλια γύρω, χωράφια, ελαιώνες, περιβόλια και μπόλικα άγρια ραδίκια και σαλιγκάρια… Και πολλά τρεχούμενα γλυκά νερά. Εξω από το σκολείο, κολλητά στον τοίχο της αυλής, ήτανε μια βρύση. Το νερό της έτρεχε χειμώνα – καλοκαίρι μέσα σε μια μεγάλη πέτρινη γούρνα. Μονάχα που την έβλεπα κάθε πρωί και άκουα το αδιάκοπο τραγούδι της, ήτανε για μένα μια μικρή ευτυχία και μια παρηγοριά». O ίδιος καταγράφει και τον ξεσηκωμό των κατοίκων στα 1916 στο Γαλλικό Αποκλεισμό. Χτυπήσανε τις καμπάνες και βγήκαν στην πλατεία οι πεινασμένοι κάτοικοι λέγοντας «σκοτωθήκαμε για τον βασιλιά γιατί δεν μας δίνετε ψωμί;». Αλλά και στα γεγονότα της 3ης Σεπτέμβρη με τον Όθωνα, υπήρξαν και Κερατιώτες που ζήτησαν Σύνταγμα. Κλείνω τα επαναστατικά Άπαντα της αγροτικής Κερατέας, χωρίς ελπίζω να αδικώ ούτε την ιστορία των ξεσηκωμών του τόπου ουτε τους κατοίκους του, με την επισήμανση πως οι ταξικοί αγώνες στο γειτονικό εργατικό Λαύριο την ακούμπησαν αφού ο Δήμαρχός της Λουκάς Παπαθανασίου που αντιτάχθηκε στο Σερπιέρι της Γαλλικής Εταιρείας έχασε τη ζωή του στα «Λαυρεωτικά». Ομολογώ πως δεν έψαξα αρκετά, κι ελπίζω να κάνω λάθος, που δεν βρήκα στοιχεία για συμμετοχή κατοίκων της Κερατέας στο ΕΑΜ.

Ο τρίτος παλλαϊκος ξεσηκωμός για τη γη έγινε στα Σπάτα, (που πήραν το όνομά τους από τον Αλβανό Μπούα Σπάτα), μετά τη μεταπολίτευση όταν κυβερνούσε η ΝΔ. Επικεφαλής ο δήμαρχος Δήμος Μπότσαρης, μετέπειτα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το οποίο έφυγε για να συγγράψει τα τρομολαγνικά του εγχειρίδια όπου ανακάλυψε τον αρχηγό της 17Ν στο πρόσωπο του Μιχάλη Ράπτη (Πάμπλο). Οι Σπαταναίοι που η γη τους απλωνόταν μέχρι τη θάλασσα της Λούτσας (επί το ελληνικότερον, Αρτέμιδος), συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ, οι αντοχές της νεότευκτης Δημοκρατίας δοκιμάστηκαν, αλλά τέλος καλό όλα καλά. Αποζημιώθηκαν, αγοράσανε έγχρωμες τηλεοράσεις, αγροτικά αυτοκίνητα, προικίσανε με πανωσηκώματα τις θυγατέρες τους κι έτσι αυτή τους η εξέγερση τους βγήκε σε καλό και η Αττική απόκτησε νέο αεροδρόμιο μετά από ατέρμονες συζητήσεις για την καταλληλότητα του χώρου κλπ στις οποίες ο κάθε ειδήμων έλεγε το κοντό του και το μακρύ του.

Οι παλιοί κάτοικοι της Κερατέας, έστω πολλοί από αυτούς είναι Αρβανίτες, σίγουρα περισσότεροι από τους Αρβανίτες των Μεγάρων. Η κάθοδος των Αρβανίτικων φύλων στον ελλαδικό χώρο ξεκινά περί το τέλος του 13ου αιώνα και τελειώνει στις αρχές του 17ου. Κατέκλυσαν την Αττική και μόνο στην Αθήνα και στα Μέγαρα ακούγονταν και τα ελληνικά. Ο Ιρλανδός περιηγητής Εδουάρδος Dodwell, που εκτός από τις υπέροχες καταγραφικές ζωγραφιές του μας άφησε και τις ταξιδιωτικές, αρχαιολογικές και κοινωνιολογικές παρατηρήσεις του πάνω στην Ελλάδα της εποχής του, γράφει στο «Classical and Topographical Tour Through Greece, during the years 1801, 1805, and 1806)»: «…φτάσαμε στην Κερατέα, ένα μεγάλο χωριό, δύο ώρες από το Πόρτο-Ράφτη και οχτώ από την Αθήνα. Βρίσκεται κοντά στους ανατολικούς πρόποδες του Υμηττού. Οι κάτοικοι είναι Έλληνες, Αρβανίτες και Τούρκοι, και η γύρω περιοχή είναι εύφορη και καλά καλλιεργημένη».

 

Πόσο νόμιμα χτίστηκαν ανενόχλητα τα μοναστήρια της Κερατέας μέσα στα δάση;

Οι Αρβανίτες της Κερατέας είναι συντηρητικοί άνθρωποι. Φαντάζομαι πως σε μεγάλο ποσοστό θα γίνουν ψηφοφόροι της Δεξιάς στο εγγύς μέλλον και οι τρίτης γενεάς απόγονοι των σημερινών Αλβανών μεταναστών, που θα νοικοκυρευτούν και θα φωνάζουν «Έξω οι ξένοι». Είναι δεμένοι με τη γη τους και έχουν αναπτύξει πέραν του ελληνικού και τοπικό πατριωτισμό. Εξεγείρεται λοιπόν η συνείδησή τους και σαν γνήσιοι Ρωμιοί, ξεσηκώνονται κατά της κοινωφελούς χωματερής. Δεν έχουν δείξει στο παρελθόν περιβαλλοντικές ανησυχίες, ειδικά στην ασύστολη αυθαίρετη δόμηση της περιοχής που βρίθει μεταξύ άλλων και πολλών παλαιοημερολογίτικων μοναστηριών αμφίβολης πολεοδομικής νομιμότητας, με προεξάρχον το μοναστήρι της Πευκοβουνογιάτρισσας, άντρο βασανιστηρίων (1950) ακόμη και σε βάρος παιδιών (!) της ηγουμένης Μαριάμ που πέθανε στη φυλακή και του Αγίου Ομολογητή επισκόπου Βρεσθένης Ματθαίου του θαυματουργού και Μυροβλήτη (τ.ιδιοκτήτη οίκου ανοχής). Από κοντά και η Μονή του επισκόπου Νήφωνος, που πρόσφατα καταδικάστηκε σε 10χρονη φυλάκιση ως παιδεραστής. Εκεί και η Μονή Αρχαγγέλων, έδρα του Μητροπολίτη Ολύμπου, Μιχαήλ, διαδόχου του αρχιεπισκόπου Βασιλουπόλεως Παγκράτιου (καταδικασμένου στις ΗΠΑ σε φυλάκιση ως παιδεραστή.)

Εδώ έχτισε και το αυθαίρετο εξοχικό του με την πισίνα ο Άγιος τ.Αττικής και φαντάζομαι τώρα που αποφυλακίστηκε λόγω ηλικίας θα ποιεί εκεί τις διατριβές του. Όχι μακριά στα Καλύβια, τελούσε τους εξορκισμούς του στον ναό της Αναστάσεως ο αιδεσιμότατος πατήρ Βασίλειος που τον διεδέχθη ο γιός του Κωνσταντίνος, που συνελήφθη το 1999 από την αστυνομία για αντιποίηση Αρχής.

 

Aλαβάνος επί Οβραιοκάστρω

Ίσως η εγνωσμένη ευσέβεια των κατοίκων να τράβηξε τόσες σεπτές μορφές της Ορθοδοξίας εδώ. Δεν θα μάθουμε ποτέ-λεφτά δεν υπάρχουν- πως θα αντιδρούσαν οι κάτοικοι αν χτιζόταν ένα Κέντρο Αποτοξίνωσης Ναρκομανών. Στην περιοχή (Κορωπί, Κερατέα, Κερατοβούνι) υπάρχουν και μονάδες κατευθυνόμενων βλημάτων της Αεροπορίας, που μέχρι το Γενάρη του 1989 είχαν πυρηνικές κεφαλές (ΝΑΤΟ), πράγμα που δεν φαίνεται να ενόχλησε τότε τους κατοίκους, που βόλευαν εκεί πολλοί από αυτούς τη θητεία των παιδιών τους. Αν και δεν φημίζονται για τα αρχαιολογικά τους ενδιαφέροντα, πρόταξαν ως επιχείρημα και την προστασία του αξιόλογου αρχαιολογικού χώρου του Οβριόκαστρου, επιχείρημα πραγματικά ισχυρό και εύγλωττο, ειδικά αν σκεφθεί κανείς πως ο χώρος κηρύχτηκε ως Α’ ζώνη απολύτου προστασίας λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (ΦΕΚ/1070/29-12-1995), κι όμως την ίδια μέρα με έγγραφο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων Κοινοτήτων Αττικής υποδείχθηκε ως χώρος ΧΥΤΑ. Φαντάζομαι πως το Υπουργείο θα έχει εδώ τα επιχειρήματά του με κυριότερο την άποψη του εφόρου Αρχαιοτήτων της περιοχής, που έχει πει ότι δεν θίγονται οι αρχαιότητες. Ο λόφος με αυτές, (5 χλμ. από Κερατέα) διασώζει στην κορυφή του ερείπια ενός οχυρού που πιθανολογείται πως κατασκευάστηκε από δούλους τον 2ο αι. π.Χ. για την προστασία των μεταλλείων, που τα δουλεύανε δούλοι κι αυτά για τη δόξα της αθηναϊκής Δημοκρατίας. Στις πλαγιές έχουν βρεθεί πολλά κομμάτια προϊστορικών αγγείων, (3500-2800 π.Χ. και 2000-1600 π.Χ.).

Άλλωστε το πράσινο φως δόθηκε από έναν εθνικόφρονα τον Αντώνη Σαμαρά που υπόγραψε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΑ αλλά πριν την υπογραφή του έπρεπε να υπάρχει η γνωμοδότηση του ΚΑΣ όπως ορίζει ο νόμος, αλλά φέρεται πως υπέγραψε αγνοώντας το ΚΑΣ. Ο γγ του Υπουργείου Θοδωρής Δραβίλλας δήλωσε στο Δήμαρχο ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει το 2003, όταν η τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κα Παπανδρέου και ο τότε Υπ.Πο. κ. Βενιζέλος παρέκαμψαν παράνομα το ΚΑΣ. Δηλώνω την αδυναμία μου να βγάλω συμπέρασμα στο ατέρμονο γαϊτανάκι των αλληλοκατηγοριών. Επαναλαμβάνω πως, αν και με κλονίζει η σιωπή των αρχαιολόγων και των πανεπιστημιακών σχολών, εδώ πιθανόν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, (περισσότερο αισθητικής και θέας, αφού το Οβριόκαστρο είναι πάνω σε λόφο), ένα από τα εκατοντάδες όμως παρεμφερή προβλήματα για τα οποία σχεδόν κανείς δεν φώναξε ποτέ στην Ελλάδα, γιατί κανείς δεν θιγόταν ατομικά, αλλά το κίνητρο των αντιδράσεων κατοίκων δεν είναι αυτό, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς.

Απαξιώ να σχολιάσω τη συμπαράσταση του τοπικού δεσπότη Βατοπεδίου και NASAs. Ξεπερνώ και τον βουλευτή του ΛΑΟΣ που παρά κάποιο βίαιο νεανικό παρελθόν του, διαμαρτύρεται κατά της βίας των ΜΑΤ(!) και καταφεύγω σε ειλικρινέστερους ανησυχούντες και ενδιαφερόμενους. Μερικοί, ανάμεσά τους και ο κ.Αλαβάνος που έσπευσε επιτόπου με ντουντούκες, θεώρησαν πως η εξέγερση της Κερατέας έχει στοιχεία αντίστασης και ανατροπής συνειδητών πολιτών που υποστηρίζουν το περιβάλλον, τον αρχαιολογικό χώρο και τα δικαιώματά τους. Μένω πάντα με την απορία, τι προτείνει ο αιώνιος μας έφηβος, το ΚΚΕ, και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αν διαφωνούν υποχρεούνται να διαθέτουν εναλλακτική πρόταση. Πιθανόν ο κ.Αλαβάνος να είδε στους Κερατιώτες τους αυριανούς ψηφοφόρους του Μετώπου Ανατροπής (2% στην προνομιακή για την Αριστερά Αττική), με τους οποίους θα καταλάβουν στο μέλλον τα Χειμερινά Ανάκτορα, αν και πιθανότατα θα τους προλάβει στη δική της Επανάσταση η Ανταρσύα (2,1%). Νομίζω όμως πως πρόκειται για κλασσικό ξεσηκωμό συντηρητικών ανθρώπων που θέλουν να προτάξουν το στενό ατομικό τους συμφέρον, ή το πολύ το τοπικό όφελος, σε βάρος του συλλογικού. Είναι ένας εγωκεντρισμός ή έστω τοπικισμός, υποσύνολα στην ουσία και αίτια ταυτόχρονα του εθνικισμού που ταλανίζει τη χώρα μας και που καλλιεργείται συστηματικά για να τυφλώνει το λαό μπροστά στο βουνό των εξοπλισμών. Ο κ.Αλαβάνος γλύτωσε με την παρουσία του στο πεδίο της μάχης το σκόπελο της θρησκευτικής ορκωμοσίας ως περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και βρήκε διπλωματική διέξοδο στη δήλωση πως ορκίστηκε στο πεδίο των αγώνων από το ντόπιο επίσης ξεσηκωμένο ιερέα, που κι αυτός όπως και οι συμπολίτες του δεν βρήκε ποτέ καλύτερη αιτία για να ξεσηκωθεί ως τα τώρα.

Στη «Δημοκρατική Αριστερά» η υπόθεση προκάλεσε πρόβλημα: «Από την μία το Γραφείο Αν. Αττικής της Δ.Α. στηρίζει απόλυτα τους κατοίκους στη θέση τους ότι η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ της Κερατέας είναι παράνομη, από την άλλη ο Τομέας Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δ.Α. παίρνει αποστάσεις ζητώντας να συνυπολογιστούν οι ανάγκες όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου και να τηρηθούν όλα τα περιβαλλοντικά προαπαιτούμενα στην κατασκευή του ΧΥΤΑ. Να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος δήμαρχος Στ. Ιατρού που ηγείται των κινητοποιήσεων είναι μέλος της Δ.Α.». (‘Αυγή’ 15/12/2010).

Ο κ.Ιατρού, αξιόλογος πολιτευτής είναι η αλήθεια, φαίνεται όμως πως γνωρίζει την τέχνη των στοχαστικών προσαρμογών γιατί είχε οργανώσει: «Με μεγάλη επιτυχία …. στις 8 Φεβρουάριου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κερατέας .. εκδήλωση – παρουσίαση του περιοδικού Patria. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με τον «Πατριωτικό Κύκλο» και τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Κερατέας. Η συγκεκριμένη ημερίδα είχε ως θέμα …. «Πολυπολιτισμικότητα και κοινωνική συνοχή», και η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας υπήρξε μεγάλη, … που δοκιμάζεται από το έντονο πρόβλημα της εγκληματικότητας των μεταναστών και της ανεργίας…..ομιλητές ήταν ο Σταύρος Ιατρού, δήμαρχος Κερατέας, …..ο Μάκης Βορίδης, βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ., ο Χ.Γούδης, πρόεδρος του Ιδρύματος «Ίων Δραγούμης», ο Δ.Ζαφειρόπουλος, εκδότης της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος»…» (Αποσπάσματα από τις Ελληνικές Γραμμές.gr). Δυστυχώς γι’αυτόν ούτε οι προσαρμογές του, ούτε η πρωτοπορία του στις κινητοποιήσεις στάθηκαν ικανές να τον επανεκλέξουν. Ίσως να φταίει και το υπερσυντηρητικό κοινό, ίσως και η στόχευση αυτών των κινητοποιήσεων που στερούνται σοβαρού ηθικού μεγέθους, γιατί ο συνεπής Αριστερός κ.Κορτζίδης του Ελληνικού, χωρίς να έχει τη λογιοσύνη του κ.Ιατρού, απευθυνόμενος είναι αλήθεια σε κοινό της πόλης, και με δίκαιους στόχους-το άνοιγμα της παραλίας-εκλέχτηκε θριαμβευτικά, έχοντας κι αυτός να αντιμετωπίσει διευρυμένο δήμο.

Αντιπαρέρχομαι ως ανάξια σχολιασμού ερώτηση τοπικού βουλευτή της (εκ παρθενογενέσεως;) ΝΔ στη Βουλή με την οποία ζητά να σταματήσει η τρομοκράτηση των κατοίκων, η κυβερνητική έπαρση κλπκαΝομίζω πως μέσα στον ορυμαγδό των μεγαλόστομων ανακοινώσεων ή των εκκωφαντικών σιωπών (ειδικά στο αιωρούμενο ερώτημα, αν όχι στην Κερατέα, που;), το κόμμα των Πράσινων πήρε μια σωστή θέση: «Ο Τομέας Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δ.Α. χαρακτηρίζει την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα «δύσκολη, αλλά αναγκαία λύση» κι αφού καταδικάσει «τα απαράδεκτα επεισόδια και την πρωτοφανή βία των αστυνομικών δυνάμεων», καταγγέλλει τις κυβερνήσεις «που χρόνια τώρα κάνουν τα στραβά μάτια -για προφανείς μικροπολιτικούς και όχι μόνο λόγους- και κωλυσιεργούν εγκληματικά, …. Ο Τομέας δείχνει κατανόηση για τους «ελλιπώς πληροφορημένους» κατοίκους της Κερατέας, αλλά τονίζει ότι … οφείλουν να κατανοήσουν ότι το θέμα αφορά τα εκατομμύρια των κατοίκων όλης της Αττικής … θα πρέπει να ληφθούν όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις και να τηρηθούν αυστηρά οι επιστημονικές προδιαγραφές ..».

Να δεχθώ ευχαρίστως πως αδικώ τους κατοίκους από εξυπνακισμό ή από άγνοια ή μιλώντας εκ του ασφαλούς. Αλλά πείτε μου για ποιό κοινωνικό πρόβλημα βγήκαν ποτέ έξω μαζικά από τα σπίτια τους οι Κερατιώτες που μας ζητούν τώρα συμπαράσταση; Με ποιό τρόπο έχουν συνεισφέρει στην ανάπτυξη μιας υψηλών προδιαγραφών Δημοκρατίας που θα ξέρει να λύνει προβλήματα στην οικιστική Κόλαση της Αττικής; Και καλά, αυτά τα ερωτήματα μπορούν να τεθούν για πολλούς και για αλλού και μπορεί να θεωρηθούν ως το άλλοθι του ιδιότροπου. Όμως, αν όχι στην Κερατέα, τότε που επιτέλους; Στο Χαρβάτι, στο Λιόπεσι, στη Λούτσα, στο Πικέρμι, στον Κουρσαλά, στην Κάντζα; Ας μας το πει ο κ.Αλαβάνος (και το Λάος, η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ), που διαλέγει την εύκολη οδό του σαματά, αλλά να σκεφτεί πρώτα πως θα ξεποδαριαστεί να τρέχει κι εκεί για συμπαράσταση και πως μετά τις εκλογές, έτσι κι αλλιώς, θα ψάχνει πάλι μάταια να βρει ψήφο στα Μεσόγεια. Βορίδης, Κατσίκης (πατήρ), Δούκας (γαμβρός), Πάγκαλος (εγγονός), Κατσιγιάννης (πατήρ και υιός) υπήρξαν οι διαχρονικές επιλογές της τοπικής αισθητικής και Ηθικής με τις ανάλογες χωροτακτικές συνέπειες.

This entry was posted in σκέψεις, Γράμμα από το Ληξούρι, Διακρίσεις (κάθε είδους), κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

94 Responses to To έπος της Κερατέας

 1. Ο/Η αντωνης λέει:

  Αν και δεν συμφωνω απολυτα με το κειμενο, δεν μπορω να μην αναγνωρισω το οτι εχει αρκετα σωστα επιχειρηματα.

  Και κατι αλλο, την Καντζα να την αφησετε απεξω απο τις χωματερες…

 2. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  Και κατά του ΧΥΤΑ

  http://www.att.atticanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6107&catid=35&Itemid=29

  και με τον Εφραίμ ο δεσπότης Μεσογέας

 3. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  Δικη ηγουμένης Μαριάμ

  http://ethnikoi.org/monasterymurder.htm

  Δολοφόνησαν 150 κορίτσια για να τα στείλουν στον παράδεισο

  Σε μια στιγμή ο εισαγγελέας Κωστόπουλος διακόπτει μάρτυρα κατηγορίας για να δώσει διέξοδο στην αγανάκτησή του.

  Η Κερατέα είναι αίσχος δια την Ελλάδα, λέγει ο εισαγγελέας. Σηκώνονται οι τρίχες της κεφαλής μου. Σκεφτείτε ότι εκεί μέσα πέθαναν 150 φυματικά κορίτσια!

 4. Ο/Η συμφωνώ και επαυξάνω λέει:

  KΑΘΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΑΡΙΑΜ ΜΟΝΑΧΗ

  Λεπροκομείο στη μονή;
  ΠΟΤΕ

  http://churchgoc.blogspot.com/2009/11/he-persecution-of-orthodox.html

  Και με τη πρόφαση αυτή, ότι δήθεν η Καθηγουμένη της Μονής αείμνηστος Μαριάμ Σουλακιώτου, σφετεριζόταν τις περιουσίες των προσερχόμενων να μονάσουν, αποκλειστικά όμως και κυριολεκτικά, διότι αυτή και η Μονή της ακολουθούσε με συνέπεια το Πάτριο Ορθόδοξο Εορτολόγιο, το 1950 δικάστηκε και καταδικάστηκε, άδικα, αναίτια και παράνομα. Και κλείστηκε παρά την κατάφορη αθωότητά της, στη φυλακή όπου οσίως και μαρτυρικώς απεβίωσε την 8η Νοεμβρίου 1954 εορτή των Αγίων Αρχαγγέλων (κατά το Ορθόδοξο Εορτολόγιο), σε ηλικία 64 ετών.
  Επομένως η αείμνηστος και αξιομακάριστος Καθηγουμένη Μαριάμ Σουλακιώτου υπήρξε αναμφισβήτητα μια ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΣ και ΟΜΟΛΟΓΗΤΡΙΑ
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Αυτή ήταν η αείμνηστη Καθηγουμένη Μαριάμ, και όχι όπως την παρουσίασαν ο αναίσχυντες εφημερίδες και ο ασεβής όχλος

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Το δε ανατριχιαστικότερο, ότι αποφάσισαν , στα κτίρια της Μονής να εγκαταστήσουν … λεπροκομείο. Αφού όμως διαδόθηκε αυτό εξηγέρθησαν οι κάτοικοι της Κερατέας, αγανακτισμένοι για την απόφαση τους αυτή, και την επίμονη απαίτηση τους, να μη πραγματοποιηθεί αυτό.
  Η κραταιά Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου και οι θεοπειθείς πρεσβείες του εν ουρανοίς αοιδίμου κτήτορα της (Αγίου Ματθαίου του Ομολογητή), διέλυσαν τις αντίθετες βουλές τους και απομάκρυναν κάθε κακόβουλη ενέργεια τους.

 5. Ο/Η Rodia λέει:

  Μικρη ένσταση: δεν προκειται για ΧΥΤΑ (χωρος υγειονομικης ταφης απορριματων) αλλά για ΧΥΤΥ (χωρος υγειονομικης ταφης υπολειμματων) που εχει μεγαλη διαφορα. Εχω δει ντοκυμαντερ γαλλικο, οπου τα εργοστασια αυτα λειτουργουν μεσα σε κατοικημενες περιοχες και δεν ενοχλουν.
  αναφορα εδω: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=516

  θα επανελθω, αν χρειαστει, μια και εχω ασχοληθει με το θεμα «σκουπιδια».

 6. Ο/Η Rodia λέει:

  δωρακι εκτος θεματος: http://tinyurl.com/3aawyrs 🙂

 7. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Αν αυτες ειναι αιρετικες αποψεις , ειμαι και εγω αιρετικος.
  Για το δεσποταριο, που ξαναεγραψα τι προσοντα χρειαζεται για να γινει καποιος δεσποτης, απο αυτα που μαθαινω συμπληρωνω συν κλεφτης και παιδεραστης.
  Τωρα για τους ΧΥΤΑ. Επιδη μια απο τις πολλες δουλειες που εκανα, ηταν και οδηγος στην Καθαριοτητα, λογω δουλειας και ενημερωσης απο τα σωματεια , εχω να σου πω αγαπητε μου Λασκαρατε τα πραγματα ειναι οπως τα περιγραφεις.
  Οι πολιτικοι φερονται σαν ρουφιανοι πολιτικαντηδες.
  Αλλα και ο λαος αγεται και φερεται απο επισης ρουφιανους δημαρχους,που τους ταζουν οτι το »προβλημα» θα ειναι μακρυα απο τον κωλο τους.
  Νομιζω πολυ υπευθυνα ζητας τα αυτονοητα.
  Υποδειγματικο και το παραδεγμα για τον αγωνιστη δημαρχο Κορτζιδη.

 8. Βάζεις πάρα πολλά ζητήματα και αφήνεις ίσως έξω το σημαντικότερο: το λαϊκισμό της οικείας τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη λατρεία του λαϊκισμό από τους πολίτες. Κουτοπόνηροι, αδιάφοροι, ψεύτες και καλοί μόνο όταν πρόκειται να κερδίσουν κάτι (όπως λες κι εσύ). Μάλιστα βρέθηκε και η ευκαιρία να μπουν στο παιχνίδι και οι διάφοροι αναρχικοί…

 9. Ο/Η Ανορθόδοξος λέει:

  Φίλε Λασκαράτε
  Αν και συμφωνώ μαζί σου περί του εκνευριστικού, μικροαστικού τοπικισμού των κατοίκων και της λαϊκίστικης στάσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης που απλά αλιεύουν ψήφους, παρόλα αυτά νομίζω πως υπάρχει και μια άλλη οπτική.

  Δεν είμαι ειδικός στα σκουπίδια, αλλά από τα ταξίδια που έχω κάνει στην Ευρώπη έχω διαπιστώσει πως υπάρχει και διαφορετική λύση, πέρα από τους πρόχειρους, μολυσματικούς και αντι-οικολογικούς ΧΥΤΑ. Στην είσοδο της Βιέννης υπάρχει ένα τεράστιο εργοστάσιο επεξεργασίας και ανακύκλωσης απορριμάτων, το οποίο ελαχιστοποιεί τρομερά τον όγκο των σκουπιδιών της συγκεκριμένης μεγαλούπολης, ενώ είναι τόσο ακίνδυνο για την υγεία των πολιτών που λειτουργεί μέσα στην ίδια την Βιέννη. Θα μου πεις άλλο Αυστρία, άλλο Ελλάντα…

  Νομίζω πως το μεγάλο ερώτημα δεν είναι το ΠΟΥ θα γίνει η επόμενη χωματερή, αλλά το ΑΝ μπορούμε να υλοποιήσουμε κάποια εναλλακτική λύση…

 10. Ο/Η περιούσιος λέει:

  Η αλήθεια είναι, ότι και εγώ διάβασα για ΧΥΤΥ, κύριοι συντελεστές του παρόντος ιστολογίου. Εν πάσει περιπτώσει, με κάθε επιφύλαξη, πιστεύω, ότι δεν υπάρχει ίχνος επαναστατικότητας στους κατοίκους της Κερατέας παρά μόνο μικροαστικό συμφέρον να φύγει ο ΧΥΤΥ και να πάει οπουδήποτε αλλού, αρκεί να μην τον έχουν στα πόδια τους.

 11. Ο/Η laskaratos λέει:

  Ροδιά, περιούσιε,
  οι ίδιοι οι κάτοικοι το λένε ΧΥΤΑ, στο επίσημο σάιτ που έχουν ανοιξει:
  http://antixyta.blogspot.com/

  Το ΒΗΜΑ, η Ελευθεροτυπία, το Πρώτο Θέμα, η tvxs, Η Αυγή, το Ιndy το λένε ΧΥΤΑ.

  Αποτελέσματα αναζήτησης ΧΥΤΑ Κερατέας
  Οχημα εκτόξευσης νερού για πρώτη φορά κατά …14 Δεκ. 2010 … ΧΥΤΑ Κερατέας Οχημα εκτόξευσης νερού για πρώτη φορά κατά διαδηλωτών.
  http://www.tovima.gr/default.asp?artId…ct... – Προσωρινά ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣΜια ακόμα μεγάλη νίκη στον αγώνα των κατοίκων έναντι της χωροθέτησης ΧΥΤΑ στη Κερατέα ήρθε σήμερα από το ειρηνοδικείο Λαυρίου. Πιο συγκεκριμένα με μια …
  antixyta.blogspot.com/ – Προσωρινά αποθηκευμένη – ΠαρόμοιεςΕπεισόδια ξανά στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Κερατέας | TVXS.gr12 Δεκ. 2010 … ΟΥΤΕ ΧΥΤΑ-ΟΥΤΕ ΧΥΤΥ ΠΟΥΘΕΝΑ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ! Να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ από την Κερατέα! Να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ από το Γραμματικό! …
  http://www.tvxs.gr/…/επεισόδια-ξανά-στον-υπό-κατασκευή-χυτα-κερατέας – Προσωρινά αποθηκευμένηΕιδήσεις για ΧΥΤΑ Κερατέα
  Newsbeast.gr Κέρδισαν οριστικά τα ασφαλιστικά μέτρα οι κάτοικοι της Κερατέας
  Πριν από 19 ώρες

  Την παύση των εργασιών του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο μέχρι να ολοκληρωθούν οι … εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κερατέας. Αδιέξοδη η συνάντηση με …Η Αυγή – 3 σχετικά άρθρα

  Εν μέρη δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων για τον ΧΥΤΑ στην …
  Ελευθεροτυπία – 2 σχετικά άρθρα

  Πρώτο ΘΕΜΑ online : «Φαρ Ουέστ» η Κερατέα από την επέμβαση των MAT …11 Δεκ. 2010 … Η υπόθεση του ΧΥΤΑ στην Κερατέα σέρνεται από το 2005 και, παρά τις προσπάθειες να ξεκινήσουν τα έργα πριν το καλοκαίρι, λόγω της …
  http://www.protothema.gr/environment/article/?... – Προσωρινά αποθηκευμένηΜόνο για ένα χρόνο ο ΧΥΤΑ Κερατέας; | EcoNews.gr21 Δεκ. 2010 … Μόνο για ένα χρόνο ο ΧΥΤΑ Κερατέας; Μόνο για έναν χρόνο θα λειτουργήσει το Βραγώνι Κερατέας ως χώρος υγειονομικής ταφής σύμφωνα με τα …
  http://www.econews.gr/…/news-xuta-kerateas/ – Προσωρινά αποθηκευμένηΔικαστικό stop στον ΧΥΤΑ Κερατέας , προσωρινή ΝΙΚΗ των κατοίκων …30 Δεκ. 2010 … ην προσωρινή παύση των εργασιών αναφορικά με την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα, αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Λαυρίου. …
  filologos10.wordpress.com/…/δικαστικό-stop-στον-χυτα-κερατέας-προσωρ/Εμφάνιση περισσότερων αποτελεσμάτων από τις τελευταίες 24 ώρες
  Η επόμενη μάχη των ΧΥΤΑ, στην Κερατέα – indy.grΗ επόμενη μάχη των ΧΥΤΑ, στην Κερατέα. δημοσιεύτηκε February 9 από anonymous. Αγαπητοί συναγωνιστές, φίλοι και συνάδελφοι. ΤΑ ΜΑΤ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ …
  indy.gr/…/i-epomeni-ma3c7i-ton-3c7yta-stin-keratea – Προσωρινά αποθηκευμένη – ΠαρόμοιεςΔικαστικό stop στον ΧΥΤΑ Κερατέας

  Δείμο,
  αναφέρθηκα εκτενέστατα στον κ.Ιατρού, ίσως δεν το πρόσεξες.

  Ανορθόδοξε,
  εφ’όσον είναι έτσι, που έτσι θα είναι, θα έπρεπε οι αγώνες των κατοίκων να στραφούν προς τα εκεί, όπως επισημαίνω και στο κείμενό μου.

 12. Ο/Η Σκουπιδολόγος λέει:

  Απ’όσο γνωρίζω, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου αναφέρεται σε ΧΥΤΑ. Για ΧΥΤΥ μιλούν διάφοροι γνωστοί και φίλοι του εργολόαβου, αλλά χωρίς έρεισμα.

  Το δε ΥΠΕΚΑ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, λύνει το γόρδιο δεσμό επιλέγοντας την αναφορά σε ΧΥΤ, δηλαδή χώρος υγιεινομικής ταφής σκέτο. Μάλλον ταφής της κοινής λογικής εννοεί.

 13. Ο/Η Eddie λέει:

  χυδαιο λαικιστικο αρθρο που με “αριστερη” κριτικη στους κατοικους που αντιστεκονται, καταληγει να υποστηριζει το κρατος του Μπομπολα -χωρις ΙΧΝΟΣ αναφορας στην παραβιαση ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ! Περιεργο για εναν τοσο “δημοκρατη” αρθρογραφο που κλεινει τα ματια επιδεικτικα στην εξωφθαλμη αυθαιρεσια της εξουσιας και το σκηνικο χουντας με τα ΜΑΤ σε ρολο στρατου κατοχης, ενω ταυτοχρονα (ως αλλος Καψης) υποστηριζει το “αναγκαιο κακο” της κατασκευης ΧΥΤΑ στην περιοχη ως “τη μονη ρεαλιστικη λυση” . Καλλιστα θα μπορουσε να το ειχε γραψει ενας Μανδραβελης ή ενας Νικος Δημου.

  Φανταζομαι οτι εφοσον οι ντοπιοι κατοικοι που αντιστεκονται ειναι “τοπικιστες, συνητηρητικοι, συμφεροντολογοι” δεν τρεχει και τιποτα που η κυβερνηση γραφει στα παπαρια της ακομα και δικαστικες αποφασεις (οταν βεβαιως αυτες αποτελουν αναχωμα στα σχεδια των εργολαβων που τη στηριζουν, γιατι αμα ειναι να επιτιθενται εναντια σε καταληψεις και στεκια τοτε αρκει μια εισαγγελικη εντολη). Παλι καλα που δεν παρομοιασε το στρατο κατοχης των ΜΑΤ με “απελευθερωτες”, σαν αυτους που εστειλαν οι ΗΠΑ στο Αφγανισταν των (επισης “σκοταδιστων, φονταμενταλιστων κλπ) ταλιμπαν.
  Και μη χειροτερα για την “προοδευτικη μας διανοηση” που κατεληξε σε ομοκρεβατη της εξουσιας των εθνικων εργολαβων και των τραπεζιτων…

  • Ο/Η Mακριά από τον κώλο μου λέει:

   @@Καλλιστα θα μπορουσε να το ειχε γραψει ενας Μανδραβελης ή ενας Νικος Δημου

   Mάγος ήσουνα;

   http://www.lifo.gr/mag/columns/3829

   ΥΠΕΡΚΕΙΜΕΝΑ
   ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΟ ΔΗΜΟΥ
   6.4.2011
   Ο Καντ στην Κερατέα

 14. Ο/Η laskaratos λέει:

  Το να μας βρίζεις, ε όχι και λαϊκιστές- είναι πολύ εύκολο.
  Τα περί στρατού στο Αφγανιστάν κλπ είναι κλασσικές ανέντιμες μέθοδοι δημιουργίας εντυπώσεων κούφιων.
  Έγραψα ολόκληρο κατεβατό. Μπορούσες να μου επισημάνεις, πονηριές, ψέματα, ανακρίβιες, παραλείψεις. Τι σπαταλάς τα λόγια σου με άσχετα πράγματα;
  Το δύσκολο είναι να μας πεις τι προτείνεις για το ζήτημα των σκουπιδιών
  Που και πως;

  Σκηνικό Χούντας δεν είδα.
  Μην χρησιμοποιείς τόσο εύκολα φράσεις της Δεξιάς (Κάτω η Χούντα του ΠΑΣΟΚ κλπ)
  Διεφθαρμένο είναι το ΠΑΣΟΚ, αντιπαθέστατο μου είναι το ΠΑΣΟΚ, Χούντα πάντως δεν είναι, κι αν ήταν είχε ο λαός την ευκαιρία στις πρόσφατες εκλογές να την ανατρέψει. Μη λέμε ότι θέλουμε. Να μιλάμε σοβαρά.

  Το μόνο επιχείρημα σου που είδα ήταν οι δικαστικές αποφάσεις που παραβιάζονται.
  Αναφέρεσαι υποθέτω στην απόφαση του Ειρηνοδικείου που αναστέλει τις εργασίες.
  Στο πρώτο σχόλιο μου παραπέμπω στο χτεσινό δημοσίευμα της Αυγής που το δημοσίευσε. Δεν το πρόλαβα στο κείμενο. Χτες διάβασα στη χτεσινή Αυγή την απόφαση.
  Υπάρχει κι άλλη απόφαση προγενέστερη;
  Ποιά είναι αυτή;
  Σε κάθε περίπτωση η δικαστική απόφαση δεν είναι τελική, είναι απλά αναστολή των έργων μέχι νομίζω 12 Γενάρη, οπότε θα βγει η οριστική απόφαση.
  Πως παραβιάστηκε;
  Συνεχίστηκαν τα έργα;

  Ελπίζω να έχεις την υπευθυνότητα να απαντήσεις, αν γίνεται χωρίς να βρίζεις, και ευχαρίστως θα δεχθώ τα λάθη μου όταν γίνεις πιό συγκεκριμένος.
  Θα με υποχρέωνες αν μου υποδείκνυες τις δικαστικές αποφάσεις που λες, τι λένε αυτές και πως παραβιάστηκαν. Αν συνέβη κάτι τέτοιο, αυτονόητα το καταδικάζω. Ενημέρωσέ με.

 15. Ο/Η rodia λέει:

  Καλημερα σας και Χρόνια πολλα! 🙂
  Διευκρινιζω για οσους δεν κατεχουν το θεμα, οτι ΧΥΤΑ ειναι αυτο που υπαρχει ηδη και λειτουργει στα Λιοσια, δλδ, ταφη των σκουπιδιων: μια στρωση σκουπιδια και μια στρωση χωμα, εξ ού και «χωματερή» με τα πολλά προβλήματα (δυσοσμίας, κλπ), ενω ΧΥΤΥ σημαινει Εργοστασιο επεξεργασιας απορριματων και ταφης υπολειμματων, δλδ, επεξεργαζονται τα συμπιεσμενα σε ντανες (οπως π.χ. τα άχυρα) απορριμματα, αφαιρουνται τα υπαρχοντα ανακυκλίσιμα υλικα (π.χ. αλουμινιο, γυαλί, κλπ) και ό,τι απομενει θαβεται υγειονομικως. Ειναι δυο διαφορετικα πραγματα.

 16. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Χωρος Υγιεινης Ταφης Απορυματων.
  Αν τηρηθουν ολες οι προβλεπομενες προβλεπομενες προδιαγραφες, ανακυκλωση, ΧΥΤΥ, κλπ, καπου πρεπει να ταφουν τα σκουπιδια.
  Δεν γνωριζω τις τοποθεσιες της Κερατεας, ουτε ειμαι ιδικος να προτεινω.
  Να ρωτησω θελω ποιοι παραγουν τα απορριμματα;
  Αν προκειται φερ ειπειν για ΧΥΤΑ στην περιοχη της Κερατεας, μονο Αθηναιοι θα ‘στελνουν’ τα σκουπιδια τους;
  Κατοικοι της κερατεας δεν παραγουν απορριμματα;
  Φανταζομαι αρκετοι κατοικοι της Κερατεας εργαζονται η εχουν επιχειρησεις στην Αθηνα η στις γυρω περιοχες που επισης παραγουν απορριμματα.
  Που θα επρεπε να τα παμε;
  Οπου θελει ας μπει, αλλα μακρυα απο τον κωλο μας;
  Αυτο δεν ειναι λαϊκισμος;

  Εδω στη θερμη, μονο ξυλο που δεν φαγαμε απο συνδημοτες μας οσοι δεχομασταν να λειτουργησει σταθμος διαλογης ανακυκλωσιμων υλικων.
  Οι πλειοψηφια των συνδημοτων μας ελεγε, μακρυα απο τον κωλο μας.
  Δηλαδη να φορτωναμε σε αλλους τα »δικα» μας ανακυκλωσιμα.
  Τωρα λειτουργει χωρις κανενας να γκρινιαζει.

 17. Ο/Η Κλαζομενεύς λέει:

  Προσυπογράφω!!!

 18. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

  Απο λαθος εγραψα τα αρχικα ΧΥΤΥ.
  Συγνωμη.

 19. Ο/Η λοτέα-ロテア λέει:

  Ροδιά κάνεις λάθος δεν σημαίνει αυτό ΧΥΤΑ. Ο ΧΥΤΑ από το ΧΥΤΥ δεν έχουν καμία διαφορά στον τρόπο κατασκευής, που γίνεται με μεμβράνες και διαμερισματοποιημεένες κυψέλες, αλλά μόνο στο είδος των απορριμμάτων που θάβονται σε αυτόν.

 20. Ο/Η Far away λέει:

  Αγαπητε κ. Λασκαρατε
  Συμφωνα με τη λογικη σας οι κατοικοι της Κερατεας πρεπει να προσκομισουν πιστοποιητικα επαναστατικοτητας πριν διεκδικισουν το δικιο τους. Προφανως η νομιμοτητα δεν σε ενδιαφερει, αρκει να στειλεις τα σκουπιδια σου σε αλλου αυλη. Ακουγεσαι σαν παπαγαλλακι της επισημης γραμμης των υπουργων και των πουλημενων ΜΜΕ (ολοι φερεφωνα των εργολαβων).

  Σε ολες τις δημοκρατικες χωρες για τετοιες εγκαταστασεις απαιτειται η συναινεση της τοπικης κοινωνιας. Εδω αποφασιζουν και διατασσουν οι υπουργοι. Η πραγματικοτητα ειναι οτι οι υπουργοι και το κρατος παρανομουν στελνοντας ιδιωτικα μηχανηματα συνοδεια ΜΑΤ σε ιδιωτικες περιουσιες που δεν εχουν απαλλοτριωθει. Παραλληλα αποκλειουν και πολιορκουν την Κερατεα για 20 μερες (ελεγχει αυτοκινητων, απαγορευση διελευσης κλπ). Τα ΜΜΕ σιωπουν για τη βια των ΜΑΤ στη Κερατεα (και τα πολλα ανοιγμενα κεφαλια εκει) αλλα κλαιγονται για μερες για τις φαπες στον Χατζηδακη.

  Οσο για το που να τα παν τα σκουπιδια. Να τα πανε εκει που δεν θιγεται το περιβαλλον και αρχαιολογικοι χωροι (και υπαρχουν πολλοι τετοιοι χωροι μακρια απο κατοικημενες περιοχες). Οχι εκει που συμφερει τους εργολαβους.
  Η επιλογη της τοποθεσιας μεταξυ αεροδρομιου και Λαυριου (οπου στο λιμανι του οποιου θα μεταφερθουν πολλες ακτοπλοϊκες γραμμες για τα νησια) αλλα ειναι και ο δρομος για το ναο του Ποσειδονα στο Σουνιο, ειναι τουλαχιστον ηλιθια (η μαλλον προιον διαφθορας). Φανταστειτε θα ταξιδευουν οι τουριστες απο αεροδρομιο για Λαυριο/Σουνιο με τα σκουπιδιαρικα στον μοναδικο δρομο που υπαρχει (και που τωρα θα εχει γεμισει πλαστικες σακουλες).
  Το κειμενο σας για τη Κερατεα που ανακατευει αρβανητες (έλλειψη εθνικης καθαροτητας?), Μαριαμ, πυρηνικες κεφαλες και παιδεραστες ειναι χαμηλοτατου επιπεδου και ξεκαθαρη (και υποπτη) αποπειρα αποπροσανατολισμου και θολουρας. Τι σχεση εχουν ολα αυτα με το συγκεκριμενο θεμα εκτος απο το να δημιουργουν αρνητικες εντυπωσεις για τους Κερατιωτες. Τι θελεις να πεις ? Οτι οι ανθρωποι αυτοι ειναι αξεστοι χωριατες, συντηρητικοι και αναξιοι οποισδηποτε στηριξης στον αγωνα τους? Το κρατος της βιας μπορει να τους κανει οτι θελει (αρκει να πληρωνει ο εργολαβος)? Μεχρι και ελλειψη συμμετοχης στο ΕΑΜ τους καταλογιζεις. Για την πληροφορηση σου ενας απο τους πιο γνωστους αντιστασιακους καπεταναιους της Αττικης ηταν ο Παναγιωτης Στουραιτης (γνωστος και ως καπεταν Αραπης) απο την Κερατεα (αποφυλλακιστηκε την μεταπολιτευση, ο αμετανοητος). Εδρασε σε ολη την Αττικη και κυριως στη Παρνηθα. Αν ναι, Κερατιωτες συμμετειχαν και στη επανασταση το 21 οπως λεει ο Μακρυγιαννης.
  Κυριε Λασκαρατε, θα σας συνιστουσα να μαθετε τι ειναι ΧΥΤΑ και τι ΧΥΤΥ πρωτα πριν κρινετε τους Κερατιωτες. Αλλοιως παρετε το Ραγκουση τηλεφωνο να ερθει να βαλει το ΧΥΤΑ στην αυλη σου. Και μην ακουτε τα ψεματα των κρατουντων-το εργο ειναι ΧΥΤΑ (η αποφαση του δικαστηριου προχθες μιλαει για ΧΥΤΑ οπως παραδεχτηκε και ο εργολαβος στο δικαστηριο).
  Οι κατοικοι της Κερατεας εχουν το δικαιωμα και την υποχρεωση να προστατευσουν τον τοπο τους. Στη Κερατεα τα παιδια (Κερατιωτες αλλα και παιδια απ’ολα τα Μεσογεια και Αθηνα) στεκονταν μπροστα στα ΜΑΤ, ενω εσεις κ. Blogger αθυροστομειτε κρυμμενος δειλα πισω απο μιαν οθονη…..

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   1. Ο κάθε άνθρωπος δικαιούται να διαμαρτύρεται όταν αδικείται. Αν έχει ο ίδιος αδικήσει, θα επισημανθεί από εμάς, δεν θα σημαίνει όμως πως δικαιούμαστε να τον αδικήσουμε. Ανέφερα κάθε αγωνιστική τους περγαμηνή. Ήμουν πολύ προσεκτικός στο ΕΑΜ είπα φοβάμαι πως δεν έψαξα αρκετά κλπ μου βρήκατε ένα ΕΑΜίτη, μπράβο, καλόπιστα θα πω πως θα είναι κι άλλοι 5-10, γατί μόνο ένας θα ήταν κρίμα.

   2. Όταν υποστηρίζουμε π.χ. το δικαίωμα των Μουσουλμάνων να έχουν τζαμί, δεν τους ζητάμε κανένα πιστοποιητικό ανεξιθρησκείας ή πρότερου δημοκρατικού βίου. Αυτά είναι σαφή.

   3. Η επισήμανση κοινωνικών φαινομένων, συνηθειών κλπ στην Κερατέα έγινε μόνο για ένα λόγο, για να δείξουμε ποιό είναι το περιβάλλον, τι έχει ανεχθεί, σε τι έχει συναινέσει, για΄ποιά πράγματα είναι συνυπεύθυνο, πλειοψηφικά πάντα, όχι συνολικά, και και γιατί εξεγείρεται. Δικαίωμά μου να το κάνω. Όλοι υπόκεινται σε κριτική.

   4. Να πάει κάπου αλλού μας λέτε. Κανείς δεν λέει το που. Μέχρι τώρα δυο εκλεγμένες κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εγω δεν τους ψήφισα, η Κερατέα τους ψήφισε) και δυο κόμματα αριστερής χροιάς, έστω και ελαφριάς (ΔΑ-Οικ.), υποδεικνύουν Κερατέα. Άλλη πρόταση δεν ρίχτηκε για συζήτηση. Ποιά είναι η πρόταση των κατοίκων, του Δημάρχου, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του κ.Αλαβάνου, η δική σας; Πείτε κάτι να το συζητήσουμε. Έτσι εκ του αφαλούς, χωρίς αντίπαλο, η Κερατέα ασφαλώς θα βγει σκάρτη επιλογή.

   5. Με ενοχλεί η από μέρους μιας συγκεκριμένης ποιότητας φάσματος της Αριστεράς, ιεροποίηση κάθε κινητοποίησης, φορτηγατζήδων, πιλότων της Ολυμπιακής, προνομιούχων επαγγελματικών καστών, ή νοικοκυραίων. Καταλαβαίνω να φωνάζει ο Βορίδης και ο Βατοπεδινός μητροπολίτης αλλά κι ο Αλαβάνος;

   6. Έφερα τα Μέγαρα και τα Σπάτα σαν παράδειγμα για να πω πως τίποτα δεν άλλαξε στις συνειδήσεις. Άρα κάτι έτρεχε με την ποιότητα αυτών των αγώνων, γιατί οι έντιμοι αγώνες φέρνουν εκτεταμένες ποιοτικές αλλαγες.

   7. Αναρωτηθείτε, οι άνθρωποι που φωνάζουν εκεί, η πλειοψηφία τους εννοώ, το ίδιο δεν φώναξε όταν η Πολιτεία σκέφτηκε να γίνει το βλαβερό και δολοφονικό αιχρουργείο της Μονής Κερατεας κοινωφελές άσυλο λεπρών;
   Λειτουργεί ακόμη ανενόχλητο και αυθαίρετο το πρώτο, ενώ τίποτα το κοινωφελές δεν πήρε τη θέση του; Γιατί η λειτουργία ενός σεσημασμένου άντρου βασανιστηρίων και σκοταδισμού, πολεοδομικά μάλιστα αυθαίρετου, γίνεται ανεκτή; Να κλείσω τα μάτια μου για να ικανοποιήσω τις επαναστατικές φαντασιωσεις ανθρώπων που πίσω από κάθε σπασμένη τζαμαρία και από κάθε συμφεροντολόγο φωνακλά νοικοκύρη, βλέπουν την Επανάσταση;
   Θα είναι μαζί σας αύριο αυτοί στην υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων των μεταναστών, των φυλακισμένων, των ψυχασθενών, των ετερόθρησκων, των μειονοτικών ή των ομοφυλόφιλων; Ενοχλήθηκαν όταν ο δήμαρχός τους (ΣΥΝ) κάλεσε σε συζήτηση τον εκδότη του χουντικού Ελεύθερου Κόσμου;

   8. Για το ΧΥΤΑ και για το ΧΥΤΥ. Εγώ ανεφερα ΧΥΤΑ, μην μου καταλογίζετε πως είπα ΧΥΤΥ

   9. Κρυμμένος εγώ πίσω από μια οθόνη, ενώ εσείς επώνυμα γράφετε εδώ.

   • Ο/Η satanas λέει:

    ΡΕ ΑΝΘΡΩΠΕ ΣΟΥ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΒΗΣΕΣ..
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΞΟΔΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΩΝ 8 ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ
    ΛΑΥΡΙΟ-ΚΑΛΥΒΙΑ-ΚΑΜΑΡΙΖΑ-ΚΕΡΑΤΕΑ-ΦΩΚΑΙΑ-ΣΑΡΩΝΙΔΑ-ΚΟΥΒΑΡΑΣ-ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ
    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΞΟΔΑ
    ΘΗΒΑΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
    ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ

   • Ο/Η Po λέει:

    Κατ’ αρχήν να μάθετε να είστε ευγενικός με τους ανθρώπους, σεβόμενος το ελαχιστο: την σκεπτόμενη Ύπαρξή τους.
    Το «Ρε άνθρωπε» θα ήταν για μένα αρκετό για να σβήσω το σχόλιο σας, το αφήνω όμως για να μην πείτε ότι δεν σας αφήνω να προβάλετε τις προτάσεις σας.

    Επίσης σας έχω σβήσει σχόλια που κυρίως εσάς υποτιμούν, η βωμολοχία η οποία σας είναι ιδιαιτέρως αρεστή δεν χωρά σε αυτόν εδώ τον χώρο γιατί το αυτό ισχύει και για το σπίτι μας, την οικογενειακή μας εστία.

    Σας χαιρετώ.
    Την επόμενη φορά που θα γράψετε έστω και μόνο Κεφαλαία, το σχόλιο σας θα πεταχτεί για ανακύκλωση στον δικό μας… ΧΥΤΑ.

   • Ο/Η Far away λέει:

    Αγαπητε κ. Λασκαριδη,

    Δεν απαντησατε στη ουσια του γραμματος μου. Δεν σας ενοχλει που η νομιμοτητα (εστω και αυτη η καλπικη νομιμοτητα της ψευδοδημοκρατιας που επικρατει στην Ελλαδα) παραβιαζεται απο υπουργους και ΜΑΤ στη Κερατεα? Μονο αγωνες που εχουν ξεκαθαρο αριστερο επαναστατικο ιδεολογικο υποβαθρο ειναι δικαιοι?

    Δεν καταλαβαινω τα περι συλλογικης ευθυνης που βασικα εφαρμοζετε για οτι εχει η δεν εχει γινει στο παρελθον στη Κερατεα. Καταλογιζετε στους Κερατιωτες ελλειψη ευαισθησιας και αριστερου φρονηματος. Αυτο μαλλον ειναι αληθεια για ολη την Ελλαδα, δεν ειναι ιδιον της Κερατεας. Τι προτεινετε? Να μην διαμαρτυρεται η να μην αντιδραει κανεις στη χωρα αυτη? Ο ορος «ποιοτητα» του αγωνα που χρησιμοποιειτε με φοβιζει λιγο. Ποιος αποφασιζει τι ειναι καλη η κακη ποιοτητα ενος αγωνα? Οταν οι αγωνες αποτυγχανουν, ειχαν κακη ποιοτητα?

    Συμφωνω απολυτα μαζι για τις απαραδεκτες δρασεις μικροσυντεχνιων και ειδικων προνομιων στη χωρα αυτη, οπου το κινητρο ειναι μονο το συμφερον μιας ομαδας και οχι το συνολο. Η αντισταση στην Κερατεα ομως ειναι απο μια πολη 15,000 ανθρωπων απο ολη την κοινωνια. Μαζι τους ειναι και ο γενικοτερος πληθυσμος της Λαυρεωτικης και των Μεσογειων. Δεν προκειται για μια ειδικη συντεχνια εδω. Νομιζω η λεξη λαος ειναι δοκιμοτερη.

    Τα περι μοναστηριων, Μαριαμ, Μονής Κερατεας και το κοινωφελές άσυλο λεπρών. Το ξανατονιζω λιγη εχουν σχεση με το σημερα και ακουγονται παραπλανητικα. Μιλατε για τη δεκαετια του 50 (μαυρα χρονια) οπου λιγοι Ελληνες ειχαν την ενημερωση και η λιγη ενημερωση ηταν κατευθυνομενη (οπως σημερα). Μιλατε για Παλαιομηρολογιτικα μοναστηρια που λιγο ελεγχο εχει η τοπικη κοινωνια πανω τους (λιγοτερο απο 10% του πληθυσμου της Κερατεας ειναι παλαιοημερολογιτες). Μην με παρεξηγειτε συμφωνω να ειχε γινει λεπροκομειο (γαρ αθεος νομιζω ολα τα εκκλησιαστικα ιδρυματα θα επρεπε να γινουν κοινωφελη). Αλλα στη δεκαετια του 50 δεν υπηρχε FAI στην Κερατεα να κανει μετατροπες οπως στη Ισπανια νωριτερα. Οι σημερινοι Κερατιωτες πιθανα να ειναι ακομα συντηρητικοι ανθρωποι, αλλα προφανως κατι εχει αλλαξει γιατι αντιδρουν μαζικα.

    Που να πανε τα σκουπιδια? Αν και δεν ειμαι ειδικος, μια απο τις προτασεις ηταν ολα τα σκουπιδια της Αττικης να πανε στη Βοιωτια που ειναι αραιοκατοικημενη και υπαρχουν θεσεις πολυ μακρια απο χωρια (βεβαια μια τετοια λυση θα μειωνε τα κερδη των εργολαβων με τα μεγαλυτερα μεταφορικα εξοδα). Το αλλο ειναι ζητημα ουσιας. Να μην κανουν ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ η ΧΥΤ (πλακα μας κανουν οι υπουργοι με τις μετονομασιες) που το μονο σιγουρο ειναι οτι θα γινουν χωματερες. Να διαλεξουν αλλες επιλογες διαχειρησης σκουπιδιων οπως για παραδειγμα η προταση Οικονομόπουλου από το Πολυτεχνείο Κρήτης το 2009 (μπορειτε να τη βρειτε στο http://antixyta.blogspot.com). Χωρις, το τονιζω, να ειμαι ειδικος, φοβαμαι οτι οι επιλογες μεθοδολογιας δεν γινονται με βαση το κοινο συμφερον αλλα το ιδωτικο (κερδος).

    Οσο για το τι θα μεινει οταν τελειωσουν ολα αυτα. Ειτε νικησουν ειτε χασουν, καποιοι στην Κερατεα θα εχουν δει με τα ματια τους το Κρατος. Ισως ριζοσπαστικοποιηθουν καποια νεα παιδια στα οδοφραγματα (ολα τα σχολεια ηταν εκει). Αμα αφησουμε το Βοριδη, Χρυσαυγιιτες και διαφορους κομματικους να αλωνιζουν θα ειναι κριμα.

    Η ελλειψη ενημερωσης για την αποψη της Κερατεας ηταν το μεγαλο προβλημα του αρθρου σας. Πριν γραψετε τις πολυ προσωπικες σας αποψεις (που σε ορισμενα σημεια ακουγονταν κακοπιστες), καλο θα ειναι να δειτε τι αντιλεγουν οι ντοπιοι. Οσοι ενδιαφερονται για πληροφορηση απο την οπτικη των Κερατιωτων ας δουν το http://antixyta.blogspot.com και το http://forkeratea.blogspot.com.
    Θα δειτε οτι δεν ειναι τοσο παραλογοι και συμφεροντολογοι οι κατοικοι της Λαυρεωτικης στο θεμα στων σκουπιδιων.

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Far away,
    από Λασκαράτος που με προσφωνείτε στο πρώτο σας σχόλιο έγινα Λασκαρίδης;
    Το αποδίδω σε αβλεψία.

    1. Μην αποδίδετε προθέσεις ρατσισμού, εθνικής καθαρόττας κλπ σε ένα μαχητικά αντιρατσιστικό μπλογκ. Μια κοινωνική ανατομία αποπειράθηκα. Οι πύραυλοι, τα μοναστήρια κλπ υπάρχουν. Τα βλέπω και τα αναφέρω. Δικαίωμά μου. Μην με ερμηνεύετε.

    2. Για το ΕΑΜ εκφράσθηκα με επιφύλαξη και ομολόγησα πως δεν το έψαξα. Μην γίνεστε κακόπιστος. Έγραψα για 3η Σεπτέμβρη και για Λαυρεωτικά. Δεν είμαι παλιάνθρωπος οπυτε θελω να αδικήσω κανέναν.

    3. Σκουπίδια της Αττικής στη Βοιωτία;
    Θα ξεσηκωθεί η Βοιωτία με επικεφαλής τον Αρβανίτη αρχιεπίσκοπο κ.Λιάπη.
    Τα έξοδα μεταφοράς εκεί, δεν θα τα επωμισθούν οι εργολάβοι, θα τα επωμισθεί η κοινωνία.

    4. Τη διεύθυνση του antixyta την έχω δώσει προ πολλού
    στο σχόλιο μου 31/12/2010 12:05 πμ

    5. Κατέληξα ως εξής:

    «Να δεχθώ ευχαρίστως πως αδικώ τους κατοίκους από εξυπνακισμό ή από άγνοια ή μιλώντας εκ του ασφαλούς. Αλλά πείτε μου για ποιό κοινωνικό πρόβλημα βγήκαν ποτέ έξω μαζικά από τα σπίτια τους οι Κερατιώτες που μας ζητούν τώρα συμπαράσταση; Με ποιό τρόπο έχουν συνεισφέρει στην ανάπτυξη μιας υψηλών προδιαγραφών Δημοκρατίας που θα ξέρει να λύνει προβλήματα στην οικιστική Κόλαση της Αττικής; Και καλά, αυτά τα ερωτήματα μπορούν να τεθούν για πολλούς και για αλλού και μπορεί να θεωρηθούν ως το άλλοθι του ιδιότροπου. Όμως, αν όχι στην Κερατέα, τότε που επιτέλους;».

    Αυτό είναι το ζουμί του άρθρου μου και οι προθέσεις μου ήταν αγνές. Κάποιος χαμηλότερα με λέει πρασινοφρουρό.
    Είναι πολύ άσχημο να γράφονται βρισιές, να επικρατεί το πνεύμα της συνωμοσιολογίας και να γίνεται δίκη προθέσεων.

 21. Παράθεμα: Tweets that mention To έπος της Κερατέας « Ροΐδη Εμμονές -- Topsy.com

 22. Ο/Η satanas λέει:

  ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΧΡΟΝΙΑ ΡΕ

 23. Ο/Η Δεν παει αλλο λέει:

  Καλή χρονιά προσωπικά και σε όλους τους σχολιαστές.

  Έχετε απόλυτο δίκιο σε πολλά που έχουν σχέση με την τοπικίστικη-συμφεροντολογική κλπ, κλπ συμπεριφορά των κατοίκων (και όχι μόνο) της Κερατέας…
  Το γιατί, από πότε και ποιοί ευθύνονται για όλα αυτά θέλει πολύ συζήτηση.
  Όπως και η μορφή πολιτεύματος μας, που απέχει παρασάγγας από τη δημοκρατία.

  Και συμφωνώ μαζύ σας ότι δεν είναι δικτατορία. Επειδή την έζησα.
  Αλλά δυστυχώς κάτι πολύ χειρότερο.
  Ύπουλη και στοχευμένη στο νου και στις συνειδήσεις, συνδυασμένη κατασταλτική και ιδεολογική ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ (ΜΜΕ,Κυβέρνησης,Δικαιοσύνης,Αστυνομίας,Τραπεζών κλπ) που είναι πολύ, κατά τη γνώμη μου, πιό επικίνδυνη ( ίδε π.χ. χθεσινή προβολή των αισχρών δηλώσεων Πάγκαλου για «κοπρίτες Δ.Υ», για «Τσίπρα που κάνει παρέα με τρομοκρατικές ομάδες», για «ο ΛΑΟΣ είναι ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής της κυβέρνησης» και ακόμη την άθλια δημοσκόπηση, που δίνει 34,6% στον ΓΑΠ «ως τον σημαντικότερο για την προσφορά και το έργο του Έλληνα το 2010» , (έτος ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!!) (ΒΗΜΑ)

  Γιατί το 1967 ήξερες τι καθεστώς υπήρχε και π.χ. δεν έβγαινες στο δρόμο να διαμαρτυρηθείς, ενώ σήμερα πολλοί που βγαίνουν, είτε πηγαίνουν στα νοσοκομεία, είτε στην ΓΑΔΑ ξυλοκοπούμενοι και προπηλακιζόμενοι, («συλλάβατε αυτή την πουτάνα» ΜΑΤατζής για 15 χρονη που διαμαρτυρήθηκε), είτε πολλούς μήνες σαπίζουν στα κρατητήρια προφυλακισμένοι, από μία δικαιοσύνη που λειτουργεί σαν οιωνεί έκτακτο στρατοδικείο.

  Και το σημαντικότερο, αν παρ’όλα αυτά τότε τολμούσες και αγωνιζόσουνα, μαζύ με τις συνέπειες είχες και την αναγνώριση της «αποκοτιάς» σου, ενώ σήμερα έχεις (και) τον χλευασμό και τον διασυρμό των Πρετεντέρηδων, των Καψήδων, και των Παπουτσήδων

  Όταν λοιπόν ζούμε σε ένα τέτοιο ιδιότυπο καθεστώς* «καπιταλισμού της καταστροφής», που τόσο αναλυτικά και παραστατικά περιγράφει η Ν. Κλάϊν στο βιβλίο της «ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ», (που συνιστώ), όσο δίκιο και αν έχετε στα παραπάνω, νομίζω ότι αποπροσανατολίζετε, αντί να επικεντρώνετε στο πως θα βοηθήσουμε όλοι στο να το συνειδητοποιήσουμε και να οργανωθουμε για να ξεκουμπιστεί πρώτιστα η συμμορία και το όνειδος αυτό, που λέγεται κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

  Τα άλλα (Κερατέα, ΧΥΤΑ, συμπεριφορές, πολιτικοί, λάθη , παραλείψεις, διέξοδοι..) έπονται και τα συζητάμε, αρκεί να επιζήσουμε όρθιοι.

  *Από δηλώσεις στην διαδήλωση της 15η Δεκέμβρη (Κ. Γεωργόπουλος δύο κατάγματα στο ζυγωματικό, παραλυσία νεύρου και αιμάτωμα στο μάτι) «Είμαι 42 χρονών Δεν ανήκω σε κάποιο κόμμα και έχω χρόνια να διαδηλώσω. Είδα όμως τι σημαίνουν τα μέτρα και είπα ότι θα κινητοποιηθώ. Θα κατέβω στο δρόμο, δεν θα κάνω μία ζωή από την πολυθρόνα» (Ελευθεροτυπία).

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Mιλάτε λογικά και ευγενικά και είμαι υποχρεωμενος να σας απαντήσω.
   Ειμαστε ένα μπλογκ πολυ εχθρικό προς το ΠΑΣΟΚ και σε όλο το μιντιακό κλπ σύστημα που το στηρίζει.
   Ασφαλώς ναι να φύγει το ΠΑΣΟΚ. Χίλιες φορές.
   Όχι όμως για να έλθει ο κ.Σαμαράς.
   Χίλιες φορές όχι.
   Εφ’όσον η πολυδιασπασμένη Αριστερά δεν προτείνει μια πειστική εναλλακτική λύση, το σύνθημα να φύγει το ΠΑΣΟΚ δεν λέει τίποτα.

   Για τα ΜΑΤ κλπ που διαμαρτύρονται πολλοί, πουθενά δεν υποστήριξα τη βία των ΜΑΤ. Παρέθεσα τις δηλώσεις της ΔΑ και των Οικολόγων, που στο συγκεκριμένο ζήτημα με καλύπτουν και το είπα αυτό. Εκεί κατακρίνεται η βία των ΜΑΤ.
   Υποθέτω πως η εκεί παρουσία τους είναι η νομιμοφανής με τη δικαιολογία να μην γίνουν καταστροφές μέχρι να τελεσιδικίσει η υποθεση. Η αστυνομική βία είναι καταδικαστέα, ασυζητητί.

   • Ο/Η Δεν παει αλλο λέει:

    Ώστε έτσι λοιπόν;

    Να μην γκρεμοτσακιστεί η οιωνεί χούντα του ΠΑΣΟΚ που κατά 21/30 ευθυνεται για τα σημερινά κατάντια μας (1981-2010, 30 χρόνια) γιατί δεν υπάρχει ισχυρή αριστερά και μοιραία θα έρθει …Ο Σαμαράς! κτλ,κτλ..

    Πως είστε όμως τόσο βέβαιος πως με το 20% που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη ΝΔ και 22% στο ΠΑΣΟΚ (ΒΗΜΑ 1/1) ότι θάρθει ο ΣΑΜΑΡΑΣ, και ότι αποκλείονται άλλες καλύτερες εξελίξεις;

    Δηλαδή αν γυρίσουμε και λίγο πιό πίσω, π.χ. στα 1973, που και τότε δεν υπήρχε όχι μόνο αριστερά,, αλλά ούτε η παραμικρή προοδευτική προοπτική, θα έπρεπε να ανεχόμασταν την τότε χούντα με τα «όλα της», επειδή ίσως θα έρχοταν ο Καραμανλής, ή κάποιος άλλος;

    Ειλικρινά, το με άλλο περίβλημα (μη προοπτική αριστεράς διακυβέρνησης, σήμερα) ανασυρόμενο δίλημμα ΠΑΣΟΚ-ΔΕΞΙΑ, ΦΩΣ-Σκοτάδι δεν το καταλαβαίνω καθόλου.

    Και νομίζω ότι ελάχιστα το σκέφτεται ένας λαός που έχει απαξιώσει συνολικά το πολιτικό σύστημα, βρίσκεται σε πλήρη οργή και εκρηκτική κατάσταση και ζητάει κάτι άλλο, που κατά τη γνώμη μου, αν προκύψει, αυτό θα θα προέλθει μοιραία με πρώτο βήμα την απομάκρυνση της οιωνεί χούντας ΠΑΣΟΚ, που έχει το θράσος μάλιστα να αναγορεύει το χουντικό ΛΑΟΣ, σαν τον πιό αξιόπιστο συνομιλητή του (Πάγκαλος).

    Η άλλη λύση είναι έκρηξη και ανεξέλεγκτες, τραγικές καταστάσεις, που είμαι βέβαιος πως και σεις τις αποστρέφεστε…
    Άρα τι άλλο υπάρχει να γίνει ;

    Ειλικρινά αγαπητέ κ. Λασκαράτε με εκπλήσσεται πολύ , μα πάρα πολύ δυσάρεστα, με τους συλλογισμούς σας..

 24. Ο/Η nina λέει:

  Πολύ μεγάλη σημασία δίνετε στους τύπους..αν ο άλλος έγραψε με κεφαλαία, αν σας αποκάλεσε «ρε άνθρωπε»..Εγώ όμως στέκομαι στην ουσία του πράγματος ..και ξέρετε ποια είναι αυτή; Ότι πίσω από την καλή –ομολογουμένως- χρήση της γλώσσας γίνεστε χειρότερος και πιο επιθετικός και πιο «βρώμικος» από αυτόν που χρησιμοποιεί τον αυθορμητισμό του για να εκφράσει μια άποψη. Η ξύλινη γλώσσα σας ΔΕΝ περνάει, δεν είναι αρκετή για να πείσει τους πάντες δυστυχώς. Παρόλα αυτά θα σταθώ σε συγκεκριμένα κομμάτια.
  Αναφέρεστε στη νοοτροπία του «μακριά από μένα και τα παιδιά μου» Δε σας έχουν πληροφορήσει καλά μάλλον, κι εντάξει, αυτό δεν είναι κακό..Κακό είναι που έχετε και άποψη χωρίς να έχετε κάνει πλήρη έρευνα του θέματος. Δεν θέλουμε να φύγουν τα σκουπίδια από δω, επειδή λέμε «γιατί εμείς και όχι οι άλλοι». Λέμε όχι, γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και προδιαγραφές για ένα τέτοιο «έργο».
  Με χαροποιεί η έρευνα σας για τους ξεσηκωμούς τις Κερατέας σε βάθος χρόνου. Λογικά, θα σας κεντρίσαμε, αν μη τι άλλο το ενδιαφέρον. Έτσι ψάξατε πράγματα που πολλοί Κερατιώτες ίσως αγνοούν. Τι σχέση έχει όμως αυτό; Το παρελθόν σύμφωνα με σας υποδεικνύει και το μέλλον ή μήπως λόγω παρελθόντος απαγορεύεται να παλεύουμε για το μέλλον;
  Οι Αρβανίτες της Κερατέας λέτε ότι είναι συντηρητικοί άνθρωποι, είναι οι ίδιοι συντηρητικοί όμως που είναι κάθε μέρα απέναντι από τα ΜΑΤ. Αναφέρεστε συνέχεια σε κόμματα και πολιτικούς. Αλήθεια, έχει τόση σημασία για σας το τι ψήφισε ο καθένας από μας; Μέσα από την έρευνα σας έχει βγει το συμπέρασμα ότι είμαστε άνθρωποι κατώτερης ποιότητας ή χαμηλότερης νοημοσύνης από εσάς; Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω, αλλά αυτό δεν ισχύει.
  Δεν είδατε πουθενά λέτε σκηνικό χούντας. Τι είναι χούντα για σας , θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε. Για όλους εμάς πάντως, χούντα είναι το ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις υπέρ μας και τα αξιαγάπητα ΜΑΤ δεν ξεκουμπίζονται τόσες μέρες από δω. Χούντα είναι τα κανάλια που το έχουν βουλώσει ξαφνικά στο όνομα συμφερόντων, μεγαλύτερη χούντα είναι τα κανάλια που παραπληροφορούν μιλώντας για ΧΥΤΥ και για κατοίκους που εξαιτίας τους θα πληρώνει η Ελλάδα πρόστιμα. Χούντα είναι αυτοί που δεν αφήνουν να βιντεοσκοπούνται γεγονότα και τα παιδιά που διώκονται για κακούργημα. Ναι, αυτά είναι χούντα και τρομοκρατία μαζί. Όταν έρθουν στο δικό σας το χωριό να καταπατήσουν με το έτσι θέλω μη απαλλοτριωμένες εκτάσεις, που μπορεί να είναι το δικό σας χωραφάκι , μην μιλήσετε, κάντε και υπόκλιση. Αλλά και πάλι αυτό είναι το λιγότερο. Το χειρότερο κομμάτι είναι αυτό που αφορά αρχαιολογικές εκτάσεις και μο-λυν-ση! Καταλαβαίνετε τι σημαίνει μόλυνση; Και δεν αφορά μόνο εμάς, αφορά πολλές παραπάνω παραλίες από αυτές που όλοι εσείς κατακλύζετε και βρωμίζετε κάθε καλοκαίρι.
  Επιπλέον κύριε μου, δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε που θα γίνει η χωματερή. Υπάρχουν επιστήμονες για αυτές τις μελέτες, που αν έκαναν τη δουλειά τους αξιοκρατικά, (τι λέω τώρα), δε θα είχε επιλεγεί η Κερατέα. Αλήθεια εσείς που μένετε; Λέω να προτείνω τη δική σας περιοχή, μιας και λέτε ότι δεν έχουμε αντιπρόταση. Δεν νομίζω να έχετε πρόβλημα, ούτε να αντισταθείτε, αφού είναι προφανές πως δεν ασπάζεστε τη νοοτροπία του «μακριά από μας». Είστε υπεράνω.
  Το κείμενο σας λαϊκίζει επικίνδυνα και φοβάμαι σε ποιού ανίδεου τα χέρια μπορεί να πέσει. Είστε επικίνδυνος και αμαυρώνετε και το όνομα του Ροΐδη ..ντροπή. Το ύφος του Ροίδη είναι κάτι που ούτε στα πιο τρελά σας όνειρα δε θα ακουμπήσετε. Εν πάση περιπτώσει, τελειώνοντας θέλω να πω πως αυτές τις μέρες έχω διαβάσει υβριστικά κείμενα διαφόρων ειδών, η δική σας όμως αηδία έχει τα πρωτεία!
  Λυπάμαι ,εκτίθεστε και πρέπει να δέχεστε την κριτική.
  Τις θερμές ευχές μου για τη νέα χρονιά, και εύχομαι λιγότερο μένος για τους συντοπίτες μου από δω και στο εξής.

  Νίνα Μωυσίδου

 25. Ο/Η Panoptis λέει:

  Πρασινοφρουρέ Λασκαράτο, όπως λέει και ένας φίλος blogger, η αλήθεια υπάρχει ενώ το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
  Κρατώ μια επιφύλαξη μήπως είσαι ηλίθιος αλλά με δεδομένο ότι το κείμενό σου έχει μια επιδερμική λογικοφανεια, μάλλον δεν είσαι.
  Το μόνο που μένει να σκεφθώ είναι ότι είσαι βαμένος πρασινοφρουρός από κούνια, του ίδιου επιπέδου με όσους γίνονται Ολυμπιακοί ή Παναθηναϊκοί επειδή του του «εμπέδωσε» ο μπαμπάκας τους όταν ήταν μικρά παιδάκια.
  Απαξιώ ακόμη και να απαντήσω στα υποτιθέμενα επιχειρήματά σου που είναι χειρότερα και από της σοφιστείες στην Αρχαία Ελλάδα.
  Περιττό να σου πώ βέβαια ότι χέστηκα που θα σβήσεις το σχόλιό μου, η γνώμη μιας κομματικής κουράδας σαν και σένα δεν έχει καμία αξία.
  ΥΓ. Οι κάτοικοι της περιοχής (που ψηφίζει πασόκ και αριστερά εδώ και πολλά πολλά χρόνια) είναι τόσο μονιασμένοι και θιγμένοι από την αισχρή συμπεριφορά (οι κάτοικοι μαζεύουν δόντια σχεδόν καθημερινά από τα ΜΑΤ) του υπαλληλάκου του Μπόμπολα του Παπουτσή που όχι μόνο δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αλλά εάν το παΣΟΚ επιμείνει περισσότερο θα χυθεί …
  Με το ζόρι οι γεροντότεροι συγκρατούν τους νεότερους, … κάποια στιγμή θα χαθεί ο έλεγχος.
  Δεν λέω περισσότερα γιατί υπάρχει και ο σφακιανάκης αλλά ελπίζω να εννοείς τί εννοώ.

 26. Ο/Η Μαθητής Λυκείου Κερατέας λέει:

  Έγραψα ένα γράμμα προς τους Κυβερνόντες και τα ΜΜΕ όχι για να ευαισθητοποιηθούν από την φωνή μου, ούτε για να αγγίξω για μια στιγμή μονάχα την υποσυνείδητη αγάπη και ενδιαφέρον τους για μας τα παιδιά. (και δεν λέω Παιδιά της Κερατέας, αλλά της Χώρας Αυτής!) Ξέρω πλέον πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ!! Ποτέ όμως!! Αγαπητοί Κοι, όλοι εσείς που γράφετε και μιλάτε όμορφα! Επιχειρηματολογείτε με σαφήνεια, αποδεικνύοντας τις σκέψεις σας, Αναλύετε, Κρίνετε! Ενεργείτε! Αποφασίζετε … για ποιους τα κάνετε όλα αυτά; Μήπως για μας; Μήπως για τα δικά σας παιδιά; Για τους εαυτούς σας; Για την Χώρα σας;
  Γράφω με όλη την ειλικρίνεια, τον αυθορμητισμό και τις γνώσεις που μπορώ να έχω στα 16 χρόνια ζωής που διανύω και σας λέω: Έχουμε σταματήσει πλέον να σας πιστεύουμε! Δεν πιστεύουμε τίποτα από όσα λέτε! Μας λέτε συνεχώς ψέματα! Ξέρετε γιατί; Γιατί οι πράξεις σας δεν συμβαδίζουν με τα λόγια σας! Οι πράξεις σας συνεχώς κάνουν το μέλλον μας (το οποίο και εκθειάζετε!) ανύπαρκτο.
  Αγαπητοί Κοι, αναφέρεστε για την δημιουργία ΧΥΤΥ στην Κερατέα, άλλοι λέτε ότι οι κάτοικοι αρνούνται τα σκουπίδια τους, ότι δεν θέλουν καν εργοστάσια επεξεργασίας σκουπιδιών όπως γίνονται μέσα στις πρωτεύουσες Ευρωπαϊκών Κρατών, ότι να τα πάνε στην πλάτη του γείτονα, ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες που προβάλουν είναι ψεύτικες, ότι αντιδρούν γιατί έχουν αναπτύξει πέραν του ελληνικού και τοπικό πατριωτισμό.. κι ένα σωρό άλλα… ίσως ψέματα ίσως αλήθειες! Δεν ξέρω, ούτε και με ενδιαφέρει….
  Εγώ και οι συνομήλικοι μου, μαθητές και κάτοικοι αυτής της πόλης σας απαντούμε ότι : Θέλουμε να μπορούμε να πηγαίνουμε με τα ποδήλατά μας βόλτα εκεί ψηλά στο Οβριόκαστρο και να απολαμβάνουμε την φύση, την πανοραμική θέα, το ρέμα.. την ηρεμία μας. Θέλουμε να κολυμπάμε ξέγνοιαστα στην Θάλασσα το Καλοκαίρι.
  Θέλουμε το σπίτι και η πόλη μας να είναι το καταφύγιο μας!
  Εσείς λοιπόν που μιλάτε όμορφα! Είστε σπουδαγμένοι, γνωρίζετε τα πάντα σχεδόν! Δεν είστε ικανοί να βρείτε λύση για το θέμα των σκουπιδιών μη επώδυνη τουλάχιστον για μας τα παιδιά; Και αν ενδιαφέρεστε τόσο για μας τότε ασχοληθείτε και Φτιάξτε την Παιδεία που μας παρέχετε!

  Ευχαριστώ
  Μαθητής Λυκείου Κερατέας

  http://antixyta.blogspot.com/2010/12/blog-post_5938.html

 27. Ο/Η Μαντρακούκος λέει:

  αντιγραφω απο antixyta.blogspot:
  —————————————————-

  10 ερωτήματα από την Κερατέα που ζητούν απάντηση

  1.Είναι η δεν είναι βαρβαρότητα η επιδρομή των ΜΑΤ και 600 αστυνομικών ως στρατός κατοχής στις 4 τα ξημερώματα το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου κατά των κατοίκων μιας ολόκληρης πόλης της Κερατέας… που αντιστέκονται επειδή η Κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει χωματερή ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου;
  2. Είναι ή δεν είναι αθλιότητα να ξυλοκοπούνται άγρια και να ποδοπατούνται από τα ΜΑΤ ο Δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού, ηλικιωμένοι, νέα παιδιά, γυναίκες, δημοσιογράφοι; Να εκτοξεύονται εναντίον των διαδηλωτών άφθονα χημικά, δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού; Να χρησιμοποιείται μετά στην Σεούλ και την Στουτγκαρδη, σε Πανελλήνια πρώτη το θωρακισμένο όχημα – κανονάκι που εκτοξεύει νερό που τυφλώνει;
  3. Είναι ή δεν είναι αδικία να αρχίζει δημόσιο έργο με την καταπάτηση ιδιωτικών εκτάσεων που δεν έχουν απαλλοτριωθεί; Γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου (29/12/2010) που έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα, νομής ιδιοκτητών;
  4. Τι νόημα έχουν οι αποφάσεις των Υπουργών Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που προστατεύουν τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου (ΦΕΚ 852/Β/3-9-1980 και 1070/Β/29-12-1995); Γιατί ο Εισαγγελέας δεν ολοκληρώνει την προκαταρκτική εξέταση με βάση το βιβλίο «Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ» (έκδοση Δήμου Κερατέας – Νομαρχίας Αν. Αττικής ) που του έστειλε τον Φεβρουάριο του 2008 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης;
  5. Είναι ή δεν είναι υποκρισία, από την μια όλο το σύστημα εκπαίδευσης της χώρας μας να επικεντρώνεται στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό κι από την άλλη το κράτος υποκύπτοντας στα συμφέροντα των γνωστών εργολάβων να τον πετάει στα σκουπίδια;
  6. Είναι ή δεν είναι εξωφρενικό να δίνεται η χαριστική βολή στα Μεσόγεια και την Λαυρεωτική που είναι τόπος εξοχής, θέρετρο και ανάσα των Αθηναίων;
  7. Πως θα ένιωθε ο μεγάλος εργολάβος και οι πολιτικοί των δύο μεγάλων κομμάτων αν έβλεπαν τα ΜΑΤ 500 μέτρα από το σπίτι τους, στα βόρεια προάστια που κατοικούν ή όπου κατοικούν; Θα δέχονταν να τους επιβάλουν με το ASTE NTOUA (αρβανίτικα σημαίνει: έτσι θέλω ) μία χωματερή;
  8. Γιατί έχουν καταπιεί την γλώσσα τους οι δημοσιογράφοι, κοκοράκια του MEGA(εργολαβικόν) και των περισσότερων τηλεοπτικών καναλιών; Οι κύριοι των εφημερίδων ΕΘΝΟΣ, ΝΕΑ δεν ξέρουν τίποτα για την Κερατέα; Αυτή είναι η δημοκρατία των μέσων η ελεύθερη δημοσιογραφία;
  9. Γιατί οι υπεύθυνοι αναφέρουν προς κάθε κατεύθυνση ότι πρόκειται για ΧΥΤΥ και πρόσφατα για ΧΥΤ, ενώ ο νόμος, ο περιφερειακός σχεδιασμός, η δημοπράτηση έχουν γίνει αποκλειστικά για ΧΥΤΑ;
  10. Όλη η Γαλατία βρίσκεται υπό Ρωμαϊκή κατοχή… ΌΛΗ;

  ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ 20 ΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

  ΥΓ1. στο 10ο ερώτημα δανεισμένο από τον ΑΣΤΕΡΙΞ απαντάμε:
  ΟΧΙ ένα χωριό ανένταχτων αντιστέκεται και θα αντιστέκεται για πάντα στους εισβολείς και η ζωή δε θα είναι εύκολη για τους Ρωμαίους λεγεωνάριους που φυλάνε 3 μηχανήματα του
  Μπόμπολα
  Υ.Γ.2 – Για την θετική απόφαση του Ειρηνοδικείου θα έχουμε νεότερα αργότερα. Άλλη μια νίκη…
  Υ.Γ.3 – Ευχόμαστε γρήγορα περαστικά στους 4 φίλους μας που έπεσαν θύματα τροχαίου χθες το βράδυ…
  ——————————————————-

  κυριε Λασκαρατε οριστε τα ερωτηματα απαντηστε σε αυτα και οχι σε στρευλους προβληματισμους περι της προτερης επαναστικοτητας των κατοικων και λοιπα άλλα τέτοια…
  και δε χρειαζεται να απαντησετε σε εμενα, εμεις τα ειπαμε και σε αλλο μπλογκ, αλλά χρωστατε μια απαντηση στους ιδιους τους κατοικους που τοσο απαξιωνετε στο «εγκυρο» αρθρο σας…

 28. Ο/Η Επιδαύριος λέει:

  Στην Παιανία δεν θέλουν το τζαμί στην Κερατέα δεν θέλουν το ΧΥΤΑ.
  Αθάνατη Ελλάδα.

 29. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  Είδες καλέ μου φίλε @Ρο και σύ φίλε @Λασκαράτε, πόσο «αγριεύουν» οι «τοπικές κοινωνίες», όταν νοιώθουν κάπως, κάποτε, να απειλείται (πώς αλήθεια;) το «έχει» τους;
  «Λεβέντικες» τοποθετήσεις θρασυμιών, που καθεύδουν τα 99,99% του χωρίς νόημα ΘΛΙΒΕΡΟΎ βίου τους, αλλά όταν έρθει στην πόρτα τους ή ξαστοχήσει και πέσει στην ανάγκη τους ο «πρωτευουσιάνος» ο δόλιος,
  «εξεγείρονται» κατά τις εκλεκτότερες(;) παραδόσεις της φυλής(!)…
  Ου μην αλλά και της Φυλής. Της οδού…
  Έστω και έτσι, ΚΑΛΗ μας ΧΡΟΝΙΑ!

 30. Θα προσπαθήσω να κάνω μια ψύχραιμη τοποθέτηση, γιατί διάβασα πολλά προκλητικά, ανεύθυνα και άσχετα.
  Με θα σχολιάσω τα περί Αρβανιτών. Είμαι βέρος Αρβανίτης και είμαι περήφανος γι΄ αυτό, όπως περήφανοι πρέπει να είναι κι όσοι ανήκουν στις άλλες Ελληνικές φυλές. Οι Αρβανίτες δεν είναι «κατά πλειοψηφία» συντηρητικοί, ούτε «κατά πλειοψηφία» χωριάτες (αν και το «χωριάτες» δεν είναι κατ΄ ανάγκη κακό, εγώ θεωρώ πιο κακό το «πρωτευσιάνοι»). Οι Αρβανίτες είναι ότι είναι «κατά πλειοψηφία» κι όλοι οι άλλοι Έλληνες.
  Επί της ουσίας τώρα.
  Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που τόσοι προοδευτικοί έγραψαν, χωρίς ΚΑΝΕΝΑΣ τους να αναφερθεί στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Όλοι «ψάχνετε» που θα πάνε τα σκουπίδια και κανένας σας δεν μίλησε για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, διαδικασία η οποία αποτελεί η ΜΟΝΗ ΕΓΓΥΗΣΗ για ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.
  Το πρόβλημα αγαπητοί δεν είναι κυρίως το ΠΟΥ αλλά το ΠΩΣ.
  Αλλά ποιος να μιλήσει για ανακύκλωση; Τα βολεμένα ανθρωπάκια, τα καταναλωτικά ζώα της πόλης, για το μόνο που νοιάζονται πραγματικά είναι να βρεθεί ένα μέρος, ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΄ΝΑΙ, ΟΠΟΥ ΝΑ ΄ΝΑΙ, για να πετάνε τα σκουπίδια τους, όπως τα ζώα ψάχνουν ένα μέρος να αφοδεύσουν, μακριά από την φωλιά τους; Χωρίς να κάνουν αυτά καμία κίνηση, χωρίς να προσπαθήσουν για το οτιδήποτε. Το περισσότερο που δέχονται να κάνουν είναι να πάρουν την σακούλα τους και να την ρίξουν στο κάδο (μέσα ή έξω δεν έχει καμία σημασία γι΄ αυτούς).
  Κι όταν ακούνε για αγώνες στο Γραμματικό, την Κερατέα κι αλλού, το μόνο σχόλιο που έχουν να κάνουν, ξαπλωμένοι στον καναπέ τους, είναι «απαράδεκτοι αυτοί οι χωριάτες! Τι θέλουν δηλαδή; Τα σκουπίδια μακριά από τον κώλο τους; Στην αυλή του γείτονα να πάνε δηλαδή;».
  Και δεν καταλαβαίνουν (ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν) ότι ΑΥΤΟΙ είναι που θέλουν τα σκουπίδια «μακριά από τον κώλο τους», ότι ΑΥΤΟΙ είναι που θέλουν να πάνε τα σκουπίδια τους στην αυλή του γείτονα. Γιατί ο «γείτονας» είναι η Φυλή, το Γραμματικό, η Κερατέα.
  Σε μια κοινωνία που θα αποτελούνταν από συνειδητοποιημένους Πολίτες (με Π κεφαλαίο) θα υπήρχε η αρχή της ατομικής και της κοινωνικής ευθύνης.
  Ποιος παράγει, αγαπητοί, τους τόνους των σκουπιδιών; Οι κάτοικοι του Γραμματικού και της Κερατέας κι όχι τα 4 εκατομμύρια των «Αθηναίων»; Μήπως τελικά η διαχείριση των απορριμμάτων της Αθήνας και των πέριξ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που πρέπει να λυθεί στα όρια του δικού του τόπου κι όχι «στα βουνά» που κατοικούν αγροίκοι χωριάτες και Αρβανίτες;
  Τι έκαναν επί σειρά ετών οι Δήμαρχοι των πόλεων για να λύσουν ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; Πόσο προώθησαν την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, για να μειώσουν τουλάχιστον τον όγκο των σκουπιδιών ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ! Το μόνο που κάνουν είναι να κατηγορούν τους «ανεύθυνους» τοπικούς παράγοντες της Αυτοδιοίκησης του Γραμματικού, της Κερατέας, γιατί δεν δέχονται οι τόποι τους να γίνουν θύματα ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ;
  Τι έκανε επί σειρά ετών η Πολιτεία; Πόσο προώθησε την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ; ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ! Απλά στοιχιζόμενη και κρυπτόμενη πίσω από τους (Εθνικούς ή μη) εργολάβους και χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις καταστολής, προσπαθεί να επιβάλει, δια της βίας, «λύσεις» που μόνο το πραγματικό συμφέρον του Πολίτη δεν υπηρετούν.
  Σ΄ αυτό το ζοφερό περιβάλλον είναι αστείο να φορτώνουμε όλη την ευθύνη στους αγροίκους χωριάτες της Κερατέας, του Γραμματικού και κάθε άλλης περιοχής που αντιστέκεται, καλύπτοντας στην πραγματικότητα τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ των ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ που συντελούνται, με την κατασκευή των υποτιθέμενων Χ«Υ»ΤΑ.
  Το να αναφερθώ στα «κριτήρια αποκλεισμού» των περιοχών αυτών, στους αρχαιολογικούς χώρους, στον κίνδυνο μόλυνσης του Ευβοϊκού, δεν θα είχε κανένα νόημα γιατί η «κουβέντα» έχει ξεφύγει από την ουσία της και κινείται σε επίπεδο
  Επειδή, όμως, πολύ κουβέντα γίνεται για τους ΧΥΤΥ, νομίζω ότι αξίζει να επισημάνω ότι η διαφορά του ΧΥΤΑ με τον ΧΥΤΥ δεν είναι το «Υ», αλλά ουσιαστικότατη. Το «Α» σημαίνει Απορρίμματα και το «Υ» Υπολείμματα. Αλλά και εδώ η Πολιτεία και τα «παπαγαλάκια» της ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ.
  Όχι αγαπητοί στην Κερατέα και το Γραμματικό δεν κατασκευάζονται ΧΥΤΥ, αλλά ΧΥΤΑ, εξευγενισμένες δηλαδή χωματερές. Γιατί για να έχει Υπολείμματα πρέπει να υπάρξει επεξεργασία των απορριμμάτων. Η «σειρά» είναι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ – ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ- ΕΠΕΓΕΡΓΑΣΙΑ- ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ. Έχετε ακούσει από τους «υπευθύνους» τίποτα για όλα αυτά; Όχι φυσικά. Και ξέρετε γιατί;
  Γιατί από την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ δεν κερδίζει κανένας εργολάβος, μόνο ο πολίτης, γιατί οι ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ πρέπει να γίνουν στις πόλεις (ένας στην Κηφισιά) και κανείς δεν τους θέλει (κι αυτοί δεν είναι αγροίκοι χωριάτες), γιατί ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ σημαίνει εργοστάσια και πουθενά δεν προβλέπονται. Άρα τι μένει; Μια λακκούβα να ρίχνουμε τα σκουπίδια. Είναι ΧΥΤΥ αυτό; Κι όμως αυτό κατασκευάζεται σε Κερατέα και Γραμματικό.

 31. Ο/Η Po λέει:

  Ο κ. Λασκαράτος κι εγώ θεωρούμε τη σύγκρουση αντίθετων απόψεων πάνω σε ένα φλέγον ή μη θέμα, ουσιαστικό συστατικό υγιούς προβληματισμού.

  Τη σύγκληση απόψεων επίσης.

  Το χυδαίο δεν συμπεριλαμβάνετε σε κανένα από τα δύο προαναφερόμενα αναγκαία συστατικά της Δημοκρατίας, που όμως δεχτήκαμε σε αμέτρητες ποσότητες τις τελευταίες μέρες, γεγονός άδικο αν κάποιος κάνει τον κόπο να «διαβάσει» την πορεία του ιστολογίου μας τα τελευταία 6 περίπου χρόνια.

  Σας ευχαριστούμε όπως και νά ‘χει, ότι και να γράψατε.

  Εδώ σταματά η δική μας «συμμετοχή» στο θέμα.

  Στην Ελλάδα ζούμε και έχουμε τόσα ζητήματα να σκεφτούμε και να γράψουμε.

  Το «έπος της Κερατέας» ήταν ένα από αυτά.

  Η ζωή συνεχίζεται.

 32. Ο/Η Eleni Panagopoulou λέει:

  Κύριε Λασκαράτο από το Ληξούρι – αν και σύμφωνα με τη βιογραφία σας, αποβιώσατε το 1901

  Διάβασα το σχόλιό σας και ομολογώ ότι έμεινα έκθαμβη από το βαρύγδουπο ύφος και τον τόσο κόπο που κάνατε για να «ανακαλύψετε» αν και κατά πόσο είχαν συμμετέχει οι αρβανίτες κάτοικοι της Κερατέας σε επαναστάσεις για το κοινό συμφέρον.

  Δεν θα φέρω ουδεμία αντίρρηση στα όσα αναφέρετε, γιατί απλά τα θεωρώ ανάξια λόγου. Άλλωστε σε κάθε κοινωνία, είτε μεγάλη, είτε μικρή» υπάρχουν πάντα ήρωες, προδότες, δειλοί, δοσίλογοι, αγωνιστές, καιροσκόποι κτλ. και δεν νομίζω ότι επί της παρούσης είναι σκόπιμο να κάνουμε διαγωνισμό για το πόσους αγωνιστές έβγαλε η Κερατέα, το Λαύριο ή το Ληξούρι και να κάνουμε το ΧΥΤΑ στην περιοχή με τους λιγότερους – έτσι για παραδειγματισμό.

  Θα αναφερθώ μόνο σε μία απορία που μού δημιούργησε το άρθρο σας. Αφού μπήκατε σε τόσο κόπο να βρείτε στοιχεία για τη μη συμμετοχή στο ΕΑΜ, την αυθαίρετη δόμηση, τα μοναστήρια κολαστήρια, τους διάφορους ιερείς και μοναχούς και τη βάση του NATO, πώς και δεν βρήκατε στοιχεία και για τους λόγους που δικαιώνουν τους κατοίκους της Κερατέας ως προς τις αντιρρήσεις τους στην κατασκευή ΧΥΤΑ;

  Αναφέρετε ότι οι κάτοικοι της Κερατέας δεν φημίζονται για τα αρχαιολογικά τους ενδιαφέροντα. Ίσως η αναζήτηση στο διαδίκτυο σάς έδωσε μόνο πληροφορίες για τη Μαριάμ, τους πολιτικούς που βρέθηκαν στο πλευρό των κατοίκων ευελπιστώντας σε μερικές ψήφους και τις δράσεις των «αρβανιτών» στο παρελθόν. Ίσως εσείς να γνωρίζετε καλύτερα ποιες πόλεις δείχνουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον και ποιες είναι αρχαιολογικά «αμόρφωτες». Εγώ πάλι όχι. Ίσως να υπάρχει και κάποιο ελάχιστο ποσοστό «ενδιαφερομένων» μεταξύ του πληθυσμού που δίνει το δικαίωμα στην πόλη τους να εκφράζει ή όχι τις θέσεις της. Δυστυχώς η συγκεκριμένη διάταξη μού διαφεύγει και εδώ με πιάσατε «αδιάβαστη». Αλήθεια, υπάρχει μετρητής «αρχαιολογικού ενδιαφέροντος»;

  Όμως φίλε Ανδρέα, αν και πιθανότατα δεν είναι αυτό το πραγματικό σας όνομα, είμαι βέβαιη ότι γνωρίζετε ελάχιστα ή ακόμα και τίποτα για το πολιτισμικό επίπεδο των κατοίκων της Κερατέας και η όποια κατά τη γνώμη σας «αρχαιολογική αδιαφορία» δεν σημαίνει ούτε ότι οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται κατά κανόνα για το χαμένο τους πολιτισμό, ούτε και ότι αφού δεν ενδιαφέρονται, ας τον σκεπάσουμε κάτω από τόνους σκουπιδιών.

  Οι κάτοικοι της Κερατέας δεν μάχονται μόνο για να μην υποβαθμιστεί η περιοχή τους, πράγμα που είναι βέβαιο με τα ελληνικά δεδομένα.

  Μάχονται γιατί κάποια στιγμή οι κυβερνήσεις πρέπει να πάψουν να συμπεριφέρονται στους Έλληνες σαν να είναι σκουπίδια.

  Μάχονται για τον πολιτισμό μας. Μάχονται για το μοναδικό στοιχείο που έκανε και κάνει τους Έλληνες γνωστούς και αξιοσέβαστους σε παγκόσμιο επίπεδο – καθώς δεν έχουμε δυστυχώς να επιδείξουμε τίποτα άλλο, παρά τον αρχαίο πολιτισμό μας και τα σύγχρονα χάλια μας.

  Έτσι για την ιστορία, αναφέρω τους λόγους αποκλεισμού της δημιουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή:
  α. Η περιοχή ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής που έχει χαρακτηριστεί ως «Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους» (ΦΕΚ 852/Β/03-09-1980)

  β. Η περιοχή είναι Ιστορικός και Αρχαιολογικός Χώρος (ΦΕΚ 107/Β/29-12-1995)
  γ. Στο κέντρο του χώρου στον οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο Χ.Υ.Τ.Α. υπάρχει πηγή και το υδατόρευμα Μουζάκι διασχίζει κατά μήκος όλο τον χώρο των εγκαταστάσεων
  δ. Η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτά, τόσο σε ποσότητες, όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων. Επίσης υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός μεταλλοφόρων εκτάσεων)
  ε. Μέσα στον προτεινόμενο χώρο υπάρχει νόμιμη κατοικία
  στ. Η περιοχή είναι κηρυγμένη αναδασωτέα από το 1980, ή μάλλον ήταν, αφού ο τότε περιφερειάρχης Αττικής, αποφάσισε και διέταξε «άρση της αναδάσωσης» τον Αύγουστο του 2007, την ώρα που όλη η Ελλάδα καιγόταν…. (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός αναδασωτέων εκτάσεων)
  ζ. Το σεισμικό ρήγμα της περιοχής τέμνει κάθετα τον προτεινόμενο χώρο (υποχρέωση χωροθέτησης » μη ύπαρξη Γεωλογικού Ρήγματος»)

  Επίσης το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ περιλαμβάνει το ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ στον ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΚΗΡΥΓΜΕΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

  Μια σύντομη αναζήτηση στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO αρκεί για να δείτε ότι ολόκληρη η Λαυρεωτική αναφέρεται ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

  Η περιοχή περιγράφεται ως Ζώνη Προστασίας Ορεινού Όγκου Λαυρίου ακόμα και στα δημόσια, ανοικτά δεδομένα (geodata.gov.gr)

  Ο μόνος λόγος που δικαιολογεί την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή, είναι το κέρδος ορισμένων. Απλά παραθέτω ένα μικρό τμήμα άρθρου από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:
  «Υπάρχουν βέβαια και οι τσαντισμένοι. Οι αντιδραστικοί. Τελευταία πολλοί μαζεύτηκαν στην Κερατέα. Αρκετοί συγκρούονται με τα ΜΑΤ γιατί δεν θέλουν τα σκουπίδια στη γειτονιά τους. Ορισμένοι γιατί ξέρουν ότι πουθενά σε όλη την Ευρώπη δεν κατασκευάζονται τέτοιες χωματερές (επισήμως ΧΥΤΑ). Άλλοι γιατί γνωρίζουν πως το μότο «κάπου δεν πρέπει να τα πάνε;» προκαλεί θυμηδία ανάμεσα στους σοβαρούς επιστήμονες. Όλοι όμως οι κάτοικοι της «Σκουπιδοχώρας» οφείλουν να αναρωτηθούν πού στο καλό πάνε τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που πληρώνουν υποχρεωτικά -μέσω της ΔΕΗ- ως δημοτικά τέλη. Ίσως γι’ αυτό η κυβέρνηση προωθεί τη συμφωνία μεταξύ της Περιφέρειας και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), μέσω της τεχνολογίας της βιοξήρανσης, ώστε τουλάχιστον στην Αττική να καταλήξουν μόνο σ’ έναν, τον διάσημο Εθνικό Εργολάβο που κανείς ποτέ δεν λέει τ’ όνομά του (όμιλος Μπόμπολα). Ο τζίρος της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής θα αγγίξει τα 5,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια.»

  Όσο για το καθεστώς χούντας που βιώνουμε; Αν είχαμε χούντα θα ήταν καλύτερα, γιατί τουλάχιστον τότε θα είχαμε συμφιλιωθεί με την ιδέα και δεν θα βγαίναμε στους δρόμους για να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας πιστεύοντας ότι ζούμε στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.

  Ενδεικτικά αναφέρω:
  Τη Δευτέρα 13/12/2010 κερδήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. Το δίκιο των κατοίκων επιβεβαιώθηκε και δεύτερη φορά στις 16/12/2010 με απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου για την παύση των εργασιών και απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής. Κι όμως ο εισαγγελέας αφού δέχθηκε την απόφαση, παρέπεμψε το θέμα στις δυνάμεις της αστυνομίας και στον εθνικό μας εργολάβο (Κο. Μπόμπολα). Είναι προφανές πως η δικαστική εξουσία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ και περιμένει πολιτικές εντολές (έτσι ανέφερε ο Διοικητής των ΜΑΤ), αντί να εφαρμόσει το νόμο. Το δίκαιο τον κατοίκων επιβεβαιώθηκε και από νέα απόφαση στις 29/12/2010. Ωστόσο τα ΜΑΤ εξακολουθούν να βρίσκονται εδώ…

  • Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκκρεμούν 2 προσφυγές στο ΣτΕ, και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατή η έναρξη των εργασιών πριν την έκδοση σχετικών αποφάσεων (για τους απλούς πολίτες τουλάχιστον, αυτό ισχύει). Αυτό είναι κατάλυση της Δημοκρατίας και του Συντάγματος…
  • Επίσης δεν έχει περαιωθεί, και είναι παράνομη η έναρξη διαδικασίας απαλλοτριώσεων στο χώρο αυτό γι’ αυτό και έχει προσβληθεί στο Σ.τ.Ε., συνεπώς σύμφωνα με την νομολογία για τα ιδιωτικά ή δημόσια έργα δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει καμία ενέργεια που αφορά αυτό το έργο.
  • Την 25/1/2008 υπήρξε αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου για την χωροθέτηση ΟΕΔΑ-ΧΥΤΑ στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρο Κερατέας.
  • Την 16/7/08 ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ότι σχηματίστηκε ιδιαίτερη δικογραφία με θέμα » ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΧΥΤΑ ΣΤΟΝ ΚΗΡΥΓΜΕΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ-ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ» και διετάχθη προκαταρκτική έρευνα η οποία είναι σε εξέλιξη.

  Για να μη σας βάλω στον κόπο να προσπαθήσετε να σκιαγραφήσετε το προφίλ μου, σας ενημερώνω για τα ακόλουθα: δυστυχώς δεν είμαι ούτε Κερατιώτισσα, ούτε αρβανίτικης ή τουρκικής καταγωγής, δεν υποστηρίζω κανένα πολιτικό κόμμα, δεν είμαι ρατσίστρια, δεν έχω ζητήσει ποτέ ρουσφέτι, δεν διστάζω να λέω ποτέ την άποψή μου, είμαι υπερήφανη για το ένδοξο παρελθόν την πατρίδας μου, ντρέπομαι για τη σημερινή της κατάντια και φοβάμαι και ελπίζω για το μέλλον της.

  Αυτά προς το παρόν,
  Θα υπέγραφα ως Πηνελόπη Δέλτα, αλλά καθώς δεν μου αρέσει ούτε να κρύβομαι πίσω από την ανωνυμία μου, ούτε να καταχρώμαι τέτοια σπουδαία ονόματα, θα χρησιμοποιήσω το απλό, πραγματικό και ταπεινό μου όνομα.

  Ελένη Παναγοπούλου

 33. Ο/Η Κώστας λέει:

  Μπράβο, πολύ ωραίο και τεκμηριωμένο κείμενο που βάζει τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις!

 34. Ο/Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΟΥΡΤΖΗ λέει:

  Ευχαριστώ πολύ την Ελένη που έβαλε τα πράγματα στην θέση τους.
  Θα ήθελα όμως να πω και εγώ δυο λόγια στον συχωρεμένο κύριο Λασκαράτο λόγια μιας γυναίκας που είναι και αρβανίτισα περήφανη για την καταγωγή της, παντρεμένη με κεφαλλονίτη απόγονο αυτού του τόπου,μιας και σύμφωνα με την ιστορία ο Κέφαλος ιδρυτής της Κεφαλλονιάς ήταν βασιλιάς του Δήμου Κεφαλής σημερινού Δήμου Κερατέας. Από αυτά τα μέρη επίσης καταγόταν και ο Θεμιστοκλής.
  Η πόλη μας αγαπητέ φίλε δεν αγωνίζεται παρά μόνο για την αξιοπρέπεια της δεν έχει σημασία η πολιτική ταυτότητα και η καταγωγή κάποιου όταν προσπαθούν να εμποδίσουν κομματόσκυλα του κερατά και χαρτογιακάδες να γεμίσουν τις τσέπες τους.Και να σας θυμίσω και κάτι άλλο τα τρακτέρ που κατέβηκαν στο πολυτεχνείο το 1974 τα οδηγούσαν άξεστοι χωριάτες αρβανίτες όπως εσείς τους λέτε!!
  Σεβόμουν ιδιαίτερα την Κεφαλλονιά και εξακολουθώ, όμως λυπάμαι που και σε αυτό τον τόπο συχωρεμένοι όπως εσείς εξακολουθούν να χωρίζουν τους ανθρώπους σε κολίγους και αφεντάδες. Ε ναι αγαπητέ εμείς οι αρβανίτες δεν θέλουμε άλλο αφεντάδες!!!

  • Ο/Η Εθνολόγος λέει:

   Κύριε Λασκαράτε θέλω να σας συγχαρώ για την οπτική σας. Παρακολουθώ εδώ και δυο χρόνια το ιστολόγιο του κυρίου Ροιδη και σήμερα θυμηθηκα τις επιθέσεις που δεχόσαστε παλιότερα από Μουτζαχεντίν της Εκκλησίας.
   Με εκπλήσσει η προσπάθεια που γίνεται να ειπωθή απο αγανακτισμένους πολίτες πως έχετε αντιαλβανικό ή αντιαρβανίτικο ρατσισμό.
   Μάλλον κάποιοι έχουν μια μύγα και μυγιάζονται.
   Η ανάλυσή σας είναι σωστή. Συντηρητικοί Νεοέλληνες φωνάζουν για τα δικά τους συμφέροντα. Όπως λέτε ξεκάθαρα το αυτό γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Απορώ γιατι κάνουν πως καταλαβαινουν ότι κατηγορείτε μόνο τους κατοίκους της Κερατέας. Όπως λέτε είναι κλασσική συμπεριφορά Ρωμιών.
   Θα συνεχίσω να σας διαβάζω εσάς και τον κ.Ρο.
   Να μάθουμε οι Νεοέλληνες να σεβώμαστε την άλλη άποψη. Δεν βρίσατε κανέναν και σας βρίσανε μέσα στο χώρο σας.

   • Ο/Η isamorilougkra λέει:

    Μπραβο κυριε εθνολογε ! κλειστε λιγο το ανοιχτο μυαλο σας , θα πουντιασετε !

 35. Ο/Η Περίεργος Κουβαριώτης λέει:

  Δεν κατηγοράω κανένα. Ζω εδώ και δεν θέλω χωματερή. Όλοι το ίδιο θα έκαναν. Καταλαβαινω και τους μεν και τους δε. Οι πολιτικοί έκαναν την Ελλάδα έτσι και ο ελληνικός λαός έβαλε το χεράκι του.
  Κανείς δεν θυσιάζει τον τόπο του γιατί ξέρει πως τίποτα δεν θα γίνει σωστά, το χυτά και το χυτύ θα είναι σκουπιδότοπος άρπα κόλα. Οι άνθρωποι δεν βλέπουν το καλό παράδειγμα από τους πολιτικούς.

  Για το λεπροκομείο που δεν εγινε και για τη μονή σας στελνω μερικά στοιχεία χρήσιμα.

  Πως δεν έγινε λεπροκομείο στην Κερατέα.

  http://churchgoc.blogspot.com/2009/11/he-persecution-of-orthodox.html

  Το δε ανατριχιαστικότερο, ότι αποφάσισαν , στα κτίρια της Μονής να εγκαταστήσουν … λεπροκομείο. Αφού όμως διαδόθηκε αυτό εξηγέρθησαν οι κάτοικοι της Κερατέας, αγανακτισμένοι για την απόφαση τους αυτή, και την επίμονη απαίτηση τους, να μη πραγματοποιηθεί αυτό.
  Η κραταιά Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου και οι θεοπειθείς πρεσβείες του εν ουρανοίς αοιδίμου κτήτορα της (Αγίου Ματθαίου του Ομολογητή), διέλυσαν τις αντίθετες βουλές τους και απομάκρυναν κάθε κακόβουλη ενέργεια τους. Οι μοναχές στη Μονή, αν και με τις καθημερινές αυτές εφόδους διαρκώς ευρίσκονταν σε θλίψη και αγωνία, είχαν όμως ακμαίο το φρόνημα και μεγάλη γενναιοψυχία και καρτερικότητα υπέμειναν όλα αυτά. Έλαβαν την ηρωική απόφαση, εάν τελικά αποφασιστεί η διάλυση της Μονής και έλθουν να τις εξαναγκάσουν δια της βίας, τότε να την ανατινάξουν στον αέρα και να την αναδείξουν ένα νέο Αρκάδι. Προτιμώντας να ταφούν στα ερείπια της, παρά να εγκαταλείψουν τη Μονή της Μετανοίας τους, την οποία με τόσους μόχθους και κόπους ίδρυσαν, δια τη ψυχική τους σωτηρία.

  Για την μονή

  http://www.ysee.gr/index.php?type=article&f=200501302

  Σε μια στιγμή ο εισαγγελέας Κωστόπουλος διακόπτει μάρτυρα κατηγορίας για να δώσει διέξοδο στην αγανάκτησή του.

  •Η Κερατέα είναι αίσχος δια την Ελλάδα, λέγει ο εισαγγελέας. Σηκώνονται οι τρίχες της κεφαλής μου. Σκεφτείτε ότι εκεί μέσα πέθαναν 150 φυματικά κορίτσια!
  Ο μάρτυρας Σεραφείμ Σίλβεστρος κατάθεσε…

  Εκεί πέθαναν η αδελφή του κι ο γαμπρός του φυματικοί. Τα δε τρία παιδάκια τους υπεβάλλοντο σε διάφορες κακοποιήσεις όπως το αγοράκι που εκρεμάσθη ανάποδα γυμνό πολλές φορές και τόδερναν μέχρις αναισθησίας. Όταν δε ζούσε ο πατέρας οι καλόγριες τον προέτρεπαν να μολύνει το παιδί του με φυματίωση γιατί αν ζούσε θα γινόταν κακός άνθρωπος. Τον συμβούλεψαν να μασάει αυτός το φαγητό και να ταίζει μ’ αυτό το αγοράκι του, ώστε να πεθάνει πριν από αυτόν….

  Μας έλεγαν -συνέχισε ο μάρτυς- ότι πρέπει να πεθαίνουμε, να αδειάζουν τα κελλιά, νάρχονται άλλοι, για να πηγαίνουν στον παράδεισο.

  – Από το βιβλίο του Γ. Καρανικόλα, Ανορθόδοξοι έρωτες ορθοδόξων κληρικών, εκδόσεις Θουκιδίδης

  Αποσπάσματα από την εφημερίδα «Ελευθερία»

  Κυριακή 19 Νοεμβρίου 1950
  Η ηγουμένη Μαριάμ μετά το θάνατο του επισκόπου Ματθαίου Καρπαθάκη διέδωσε επίτηδες ότι το πτώμα του «μυροβόλησε»! Δια του τρόπου αυτού προσέλκυσαν εκατοντάδες απλοικούς ανθρώπους, οι οποίοι έσπευσαν εκεί από πολλά μέρη της Ελλάδας για να δουν το θαύμα του αγίου Ματθαίου του οποίου το σώμα έβγαζε δήθεν μύρο.
  Στη πραγματικότητα όμως η πονηρή ηγουμένη είχε ραντίσει το πτώμα του με άρωμα για να παραπλανήσει τους ευσεβείς και να δημιουργήσει θρύλο πέριξ του ονόματος του Ματθαίου.

  Σάββατο 25 Νοεμβρίου 1950
  Συνεχίζουσα την αποκαλυπτική αφήγησή της η γραία Ευγενία Μαργέτη περιέγραψε με τα μελανώτερα χρώματα μερικά από τα φρικώδη βασανιστήρια εις τα οποία υπεβάλλετο αυτή και άλλες μοναχές…
  Η Μαριάμ διέτασσε τις υπό τιμωρία μοναχές να μείνουν με τα εσώρουχα μόνο και κατόπιν ανέθετε σε μια μοναχή από το περιβάλλον της να τις κτυπά με μια σανίδα.
  Άλλες μοναχές μετά τον εσπερινό ωδηγούντο εις τα περί την μονήν δάση και ημίγυμνοι προσδένεντο εις τα πεύκα και παρέμειναν δεμέναι μέχρι του όρθρου.

  Τρίτη 28 Νοεμβρίου 1950
  Από την συνεχιζόμενη προανάκριση για τα σκάνδαλα της μονής Κερατέας απεκαλύφθη χθες ότι ο συνηθέστερος τρόπος βασανισμού των θυμάτων της Μαριάμ ήτο το κρέμασμα των ανάποδα από τα γύρω πεύκα για να… εξέλθουν τα εντός αυτών εμφωλεύοντα δαιμόνια.

  Ο υιός της Παυλάκη αφηγήθη εις τη μητέρα του ότι οι μοναχές εις τη μονή Κερατέας το υπέβαλλαν σε βασανιστήρια. Συγκεκριμένα, πριν ξημερώσει και προκειμένου οι μοναχές να ξυπνήσουν τους μικρούς και τις μικρές για τον όρθρο τα ξυπνούσαν με ένα άγριο ξυλοκόπημα και τους έλεγαν ότι αυτό το έπραττον δια τον εξαγνισμό των, διότι δια να μεταβούν εις την εκκλησία και να ακούσουν τον όρθρο και την λειτουργία έπρεπε προηγουμένως να δαρούν αγρίως, να πονέσουν και να κλάψουν, διότι μόνον έτσι θα αντιλαμβάνονταν το μεγαλείον της χριστιανικής θρησκείας. Αν κανένα από τα μικρά τολμούσε να διαμαρτυρηθεί, οι μοναχές το μετέφεραν εις τον πλησίον πευκώνα, του έδεναν τα πόδια και το κρεμούσαν από ένα πεύκο με το κεφάλι προς το έδαφος.

  Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 1951
  Η προανάκριση για τα σκάνδαλα της μονής Κερατέας η οποία άρχισε στις 15 Νοεμβρίου ο αντιεισαγγελέας κ. Παπακαρυάς κατόπιν παραγγελίας του προισταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών κ. Βελούζου επερατώθη χθες… άσκησε νέες ποινικές αγωγές κατά της Μαριάμ Σουλακιώτου και άλλων μοναχών για 13 νέα κακουργήματα αυτών ήτοι δι’ ανθρωποκτονία, απάτη, πλαστογραφία διαθηκών, εκβιάσεις,…

  Εκτός της Μαριάμ Σουλακιώτη, διαβοήτου ηγουμένης της μονής «Πευκοβουνογιάτρισσα» στην Κερατέα, της βοηθού της Ευφροσύνη Μενδρινού καθώς και των καλογραιών και καλογήρων του άμεσου περιβάλλοντός των, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί, έχουν προκύψει εκ της προανάκρισης υπό του κ. Παπακαρυά στοιχεία ενοχής και εναντίων άλλων ξένων προσώπων…

  •Ο Μπάκας, η σύζυγός του και τα τρία τέκνα των, κάτοχοι σημαντικής περιουσίας, εισήλθον εις την μονή διαθέσαντες την περιουσία των. Μετά τινά χρόνου όμως η Μπάκα αντιληφθείσα περί τίνος επρόκειτο θέλησε να φύγει από την μονή αλλά τότε η Μαριάμ την έθεσε σε απομόνωση εντός τρώγλης επί εξαμήνου και με ανεπαρκέστατη τροφή. Η Μπάκα εξήχθη εκ της τρώγλης φυματική και μετά από λίγο απέθανε. Ο σύζυγός της επίσης κατά τον ίδιο τρόπο εμολύνθη εκ φυματιώσεως και απέθανεν.
  •Ως ανθρωποκτονία επίσης εχαρακτηρίσθη και η περίπτωσις του ζεύγους Παναγιωτοπούλου το οποίον ηναγκάσθη να εκχωρήσει στη Μάριαμ μια οικία εις τη Καλλιθέα χρησιμοποιουμένην ήδη ως μετόχι των παλαιοημερολογιτών. Το ζεύγος κατόπιν απέθανε από ασιτία εις τη μονή.
  •Ανθρωποκτονία επίσης εχαρακτηρίσθη και η περίπτωση της Μιχαλάκου η οποία ήτο φυματική και εν γνώσει της παθήσεώς της ετιμωρήθη με περιορισμόν εις τρώγλην και απέθανεν εντός ολίγων ημερών.
  •Άλλη κατηγορία ανθρωποκτονίας αφορά την περίπτωση της μοναχής Θεοδότης, την οποία εκτύπησαν κατά τόσο βάρβαρο τρόπο οι μοναχές ώστε έκανε αιμόπτυση και απέθανεν εξ αυτής.
  •Παρόμοια περίπτωση είναι και μιας άλλης μοναχής της Μαρίας η οποία χωρίς να γνωρίζει τι υπογράφει υπέγραψε εκχωρητήριο της περιουσίας της εις τη Μαριάμ και το περιβάλλον της και κατόπιν νομίζουσα ότι ήτο κυρία των κτημάτων της μετέβη εις αυτά για να μαζέψει ελιές. Οι άλλες μοναχές όμως επιτέθηκαν εναντίον της, την ξυλοκόπησαν αγριότατα και η μοναχή Μαρία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου και απέθανε.

  Tετάρτη 26 Ιανουαρίου 1953
  Εισαγγελεύς: Είναι αίσχος δια την Ελλάδα το ότι υπάρχει Κερατέα!…
  ΜΑΡΤΥΣ: Υποχρέωσαν τον φυματικό γαμπρό μου να μασά την τροφή και να την δίνει στο 6ετές παιδάκι του για να του μεταδώσει την επάρατη αρρώστια.
  ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΙΣ: Γιατί;
  ΜΑΡΤΥΣ: Γιατί τον έπεισαν ότι θα γινόταν το παιδί του διάβολος και θα έκαιγε το μοναστήρι.

  Κάποτε το ανηψάκι μου, 10 χρονών κοριτσάκι, το έβαλαν αγγαρεία στο μαγειρείο. Πεινούσε κι έγλειψε μια πατάτα. Να η ποινή που του επέβαλαν: Το έδεσαν ολόγυμνο όλη τη νύκτα στο στάβλο και το πρωί το βρήκαν λιπόθυμο από το κρύο και το φόβο.
  Είχε καθαρίσει τη ψυχή του και είχε υποστεί όλη την προεργασία για τον παράδεισο…

  Είναι αίσχη όσα έγιναν. Φαντασθείτε πως ο νεωκόρος της μονής Κερατέας εχρίσθη από τον άγιον πατέρα μητροπολίτης Θεσσαλονίκης! Όταν λέγω ο άγιος πατέρας εννοώ αυτό το κάθαρμα τον μυρόβλητον Ματθαίον που ο τότε πρωτοσύγγελος και νυν Α.Θ.Π. ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρας καθήρεσε διότι διατηρούσε οίκο ανοχής! Κι η αγία μητέρα η περίφημη οσία Μαριάμ ήταν μιά… κορδελιάστρα.

  Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1955
  Εις τα κράσπεδα της πρωτευούσης και υπό την ρίνα του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος ελειτουργούσεν επί έτη ανενόχλητον ένα φρικαλέον άντρον παχυλής αμαθείας, εγκληματικής ασυνειδησίας και ακατανόμαστων οργίων. Ένας αγράμματος μοναχός, εν συνεργασία με μίαν κτηνώδη μοναχήν παρέσυραν εις το άντρον αυτό διαφόρους αφελείς και κουρασμένους και ψυχασθενείς και αμαθείς και σιγά σιγά με μεθόδους αναλόγους των χιτλερικών στρατοπέδων συγκεντρώσεως τους εξαπέστελλαν εις τα αιωνίους μονάς…

 36. Ο/Η Kάποιος λέει:

  Aπορία
  Οι Οικολόγοι και το κόμμα Ανανεωτική Αριστερά του Φ.Κουβέλη, υποστηρίζουν το ΧΥΤΑ.
  Γιατί;
  είναι και αυτοί υποπτοι πρασινοφρουροί, εργολάβοι;

 37. Ο/Η isamorilougkra λέει:

  Αιρετικος λογος ειναι ο λογος που μας κανει να σκευτουμε και μια αλλη εκδοχη καποιου θεματος, ο »αιρετικος» λογος σας κυριε Λασκαρατε καθε αλλο παρα αιρετικος ειναι ! Ειναι ενας λογος καθαρος και ντομπρος, περναει το μηνυμα του αποπροσανατολοισμου κιαι της συγχησης, εχετε μπερδεψει το παρον με το παρελθον και το μελλον, τα χυτα με τα χυτυ και της καλογριες, τους αρβανιτες , με τους αλβανους και τους χωριατες, τον ρατζισμο, με την θρησκια , με τον εθνηκισμο και την αρριστερα… Απο τα σχολια που υπαρχουν μετα το αρθρο σας καταλαβενει το iq των φανατικων αναγνοστων σας και τον ανθρωπων που με χειροπιαστα παραδηγματα προσπαθουν και το καταφερνουν να εκθεσουν το αρθρο σας ! Εγω μονο ενα μεγαλο μπραβο εχω να γραψω σε εσας και τον κυριο ΡΟ για το πραγματικα δημοκρατικο site σας που πρωτα λογοκρινει και μετα αναρτει, πραγματικους αιρετικους λογους. Σας φιλω στο στομα, για παντα δικος σας !

 38. Ο/Η Καμβύσης λέει:

  Κύριε Λασκαράτε,

  το γεγονός παραμένει ότι οι καθυστερημένοι έστω Αρβανίτες της Κερατέας ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ τη χωματερή, για τους λόγους τους δικούς τους.
  Σας ρωτώ λοιπόν αν θεωρείτε σύγχρονη αντίληψη το να τους το φορτώνουν ΠΑΡΑ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ – και μη μου πείτε ότι εδώ δεν υπάρχει ταξική και τοπική διάκριση.
  Η λύση θα ήταν μια σύγχρονη μονάδα ΚΡΑΤΙΚΗ (γιατί ξέρετε φαντάζομαι τι σπέκουλα γίνεται για την ιδιωτική ταφή των αποριμμάτων), αν έχει όντως τελικά βρεθεί μια λύση… άοσμη. Τέτοια όμως μελέτη ΔΕΝ έγινε. Οι σχεδιασμοί απ’ ότι κατάλαβα ήταν πώς να βρούμε τα κορόιδα να τους τα φορτώσουμε αφού έχουμε ανάγκη.
  Και σας ρωτώ: με το βούρδουλα θα εκσυγχρονιστεί ο Έλλην; Τη στιγμή που, υποτίθεται, εκσυγχρονισμός σημαινει δημοκρατία; Διαφορετικα, τύφλα νάχει ο μπαρμπα-Στάλιν, που θα στους πέταγε έξω στο πιτς φυτίλι.
  Τα καθυστερημένα ήθη περιλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος βίας και αυθαιρεσίας. ΑΥΤΟ είναι το πρόβλημα και ΟΧΙ τα σκουπίδια ή το αδέκαστον κρατος-οργανωτής, λες και το κράτος είναι… ρομπότ.
  Κατά συνέπεια πιο εκσυγχρονισμένοι κατ’ εμέ θα ήταν 3-4 Τουρκόγυφτοι, που όμως ζουν χωρις βία και αυθαιρεσία, παρά ένα ολόκληρο σύγχρονο κράτος που ζει έτσι ακριβώς.

 39. Ο/Η vasilis λέει:

  Κύριε Λασκαράτε είναι αλήθεια ότι συμμετείχατε στην έκδοση της Πανσπουδαστικής νο 8?

 40. Ο/Η Bόμβα Μολότωφ λέει:

  Βρίζουν εδώ κάποιοι τον Λασκαράτο και υποκρίνονται.
  ΤΑ ΝΕΑ όμως λένε κάποια πράγματα

  http://www.tanea.gr/default.asp?artid=4609011&ct=1&pid=2

  Τα µάτια τους ήταν κόκκινα απ’ τα δακρυγόνα. Αλλά οι νεαροί µε τα κασκόλ είχαν τσιτώσει απ’ την αδρεναλίνη. Δεν ήταν στο περιθώριο ενός µατς, αλλά στο διάλειµµα µιας µάχης ενάντια στην κατασκευή µίας «χωµατερής».

  Κάποιος χτυπούσε ένα ταµπούρλο, µαθητές λυκείου περίµεναν τα εφόδια για να χιµήξουν σταΜΑΤ και οι µεγαλύτεροι προσπαθούν να ηρεµήσουν τα πνεύµατα και να αποτρέψουντα επεισόδια. Ηταν περίπου 400άνθρωποι. Κάτοικοι του Λαυρίου, του Μαρκόπουλου και της Κερατέας που διαµαρτύρονταν και χτες για τη δηµιουργία χώρου υγειονοµικής ταφής υπολειµµάτων στην περιοχή Οβριόκαστρο.

  88888

  Αγροτικά αυτοκίνητα κουβαλούσαν κάσες µε µολότοφ µε τις οποίες τροφοδοτούσαν µια οµάδα τριάντα νεαρών. Η ανταλλαγή µολότοφ και δακρυγόνων συνεχίστηκε γιαλίγα λεπτά και µέσα στο σκοτάδι, καθώς έσβησαν τα φώτα στον δρόµο για να διαλυθεί το πλήθος. Οι επιθέσεις εκδηλώνονταν κατά κύµατα. Στα διαλείµµατα κάποιοι από τους νέους αντάλλασσαν ιστορίες καταδίωξης και οι µεγαλύτεροι παραδέχονταν ότι ήταν ανήµποροι να τους ελέγξουν. Χθες το βράδυ φαινόταν πως είχε εκτονωθεί η κατάσταση. Τοπρωί όµως η προϊσταµένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, είχε δώσει εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου, στα οποία δέχτηκε επίθεση συνάδελφός της ενώ τραυµατίστηκε και ένας δηµοσιογράφος.

  8888888

  Η δηµιουργία χώρου υγειονοµικής ταφής θα υποβαθµίσει την περιοχή και θα καταστρέψει τον φυσικό και αρχαιολογικό της πλούτο, σύµφωνα µε τους κατοίκους. Ωστόσο εδώ και δεκαετίες λειτουργεί στα όρια του δήµου ανεξέλεγκτη χωµατερή στην οποία πραγµατοποιούνται και καύσεις απορριµµάτων. Ο περιφερειάρχης Αττικής,Ηλίας Λιακόπουλος, λέει στα «ΝΕΑ» ότι όπως συνέβη και στο Γραµµατικό, οι εργασίες θα πραγµατοποιηθούν υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων και θασταµατήσουν για όσο χρειαστεί εφόσον βρεθούν αρχαία. Ακόµη, η Θεοδότα Νάντσου, συντονίστρια πολιτικήςτης WWF, λέει ότι η περιοχή δεν είναι προστατευόµενη. «Είναι χειρότερονα έχεις µια ανεξέλεγκτη χωµατερή. Είναι ένα µέρος που δεν φυλάσσεται και δεν ξέρεις πού φεύγουν τα στραγγίσµατα, ενώ από την καύση εκλύονται µεγάλες ποσότητες διοξινών. Η λειτουργία ενός χώρου υγειονοµικής ταφής υπό τις προϋποθέσεις που θέτει ονόµος είναι προτιµότερη», τονίζει.

  Ενας από τους φόβους των κατοίκων είναι ότι στον ΧΥΤΥ που θα κατασκευαστεί θα καταλήγουν τα σκουπίδια και των Αθηνών.Ωστόσο οπρόεδρος του ΕΣ∆ΚΝΑ, ΝίκοςΧιωτάκης, ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν πρόκειται να συµβεί.

  «Οι ΧΥΤΑ του Γραµµατικού και της Κερατέας θα καλύπτουν τις ανάγκες της ΝοτιοανατολικήςΑττικής, όχι της Αθήνας. Εφόσον κλείσει ο ΧΑ∆Ατης Κερατέας και µέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα στο Οβριόκαστρο θα µπορεί ο δήµος να φέρνει στη Φυλή τα απορρίµµατά του», λέει

 41. Ο/Η Bόμβα Μολότωφ λέει:

  TA NEA δίνουν απαντήσεις σε αυτούς που σας έκαναν κακόβουλη κριτική

  Εφτασαν έως την Κοµισιόν για να αποτρέψουν τη δηµιουργία ΧΥΤΑ
  ΡΕΠΟΡΤΆΖ: Νικολέττα Μουτούση

  ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΟΣΚΟΜΜΑΤΑ έθεταν οι κάτοικοι και ο ∆ήµος Κερατέας ενάντια στη δηµιουργία ΧΥΤΑ. Μετά τη νοµοθετική ρύθµιση του 2003, που όριζε την περιοχή ως µία από αυτές που θα φιλοξενήσουν χώρους απόθεσης απορριµµάτων, ενεργοποιήθηκαν από φορείς της Κερατέας όλα τα ένδικα µέσα. Σε καµιά ωστόσο δικαστική διαµάχη δεν δικαιώθηκαν.

  Τα επιχειρήµατα ήταν πως πρόκειται για περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και εντός του αρχαιολογικού χώρου της Λαυρεωτικής, ενώ αµφισβητούσαν και τα στοιχεία που είχαν χρησιµοποιηθεί στη µελέτη περιβαλλοντικών όρων.

  Στην πορεία των χρόνων υλοποιήθηκε µάλιστα και ανεξάρτητη µελέτη για τη διαχείριση των απορριµµάτων της Ελλάδας, όπου ως λύση για τα σκουπίδια της Ανατολικής Αττικής προκρινόταν η µεταφορά τους σε µεγάλο σταθµό που θα λειτουργούσε στη Βοιωτία.

  Οι αρχικές προσφυγές κατατέθηκαν στο Συµβούλιο της Επικρατείας το 2004. Η πρώτη ήταν από την πλευρά του δήµου, µε την οποία ζητούσε ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων, και στη δεύτερη προσέφυγαν προσωπικά ο δήµαρχος, κάποιοι δηµοτικοί σύµβουλοι και κάτοικοι της Κερατέας. Και οι δύο αποφάσεις, που εκδόθηκαν το 2007, ήταν απορριπτικές.

  Την ίδια χρονιά – το 2007 – γίνεται αίτηση ακύρωσης της σύµβασης µε τον εργολάβο, που είχε αναδειχθεί έπειτα από διαγωνισµό, προς το Ελεγκτικό Συνέδριο. ∆εν έγινε όµως ούτε αυτή δεκτή. Ακολούθησε νέα τακτική από πλευράς Κερατέας, όταν το 2008 καταθέτει αίτηση ασφαλιστικών µέτρων στο Μονοµελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά του φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ Φυλής (ΕΣ∆ΚΝΑ), διεκδικώντας να γίνουν ορισµένοι δήµοι της Ανατολικής Αττικής µέλη του.

  Σηµειώνεται ότι ο ΕΣ∆ΚΝΑ έχει τη δυνατότητα µε απόφαση του διοικητικού του συµβουλίου να επιλέγει τους δήµους – µέλη και ειδικά στην περίπτωση αυτών της Ανατολικής Αττικής είχαν εκφραστεί σφοδρές αντιδράσεις. Ο λόγος ήταν πως εδώ και δεκαετίες η ∆υτική Αττική έχει επιβαρυνθεί µε την κάλυψη των αναγκών απόθεσης των σκουπιδιών όλου του Λεκανοπεδίου, όταν κανείς δεν ήθελε ΧΥΤΑ στην περιοχή του. Το Πρωτοδικείο εξάλλου έκρινε πως ορθώς ο ΕΣ∆ΚΝΑ δεν δεχόταν απορρίµµατα από τους δήµους αυτούς.

  Το θέµα έφτασε µέχρικαι την Κοµισιόν, ότανύστερα απόεισήγησητου∆ήµου Κερατέας ένα από τα ευρωπαϊκά δίκτυα δήµων σε επιστολή του απηύθυνε έκκληση για επανεξέταση της χορήγησης κοινοτικών πόρων για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή.

  Το τελευταίο εµπόδιο που έβαλαν ήταν προς την περιφέρεια Αττικής, ζητώντας να υπάρξει γνωµοδότηση από τις αρµόδιες υπηρεσίες για το κατά πόσο ο χώρος του ΧΥΤΑ βρίσκεται σε αρχαιολογική περιοχή. Η αξιολόγηση έγινε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων µετά και την επίσκεψη δύο αρχαιολόγων στον χώρο. Οταν όµως δόθηκε το πράσινο φως για να προχωρήσουν τα έργα, ο ∆ήµος και οι κάτοικοι Κερατέας ζήτησαν να περάσει η σχετική απόφαση και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο.

  Στα σχέδια των φορέων της περιοχής ήταν και η κατάθεση νέας προσφυγής στο ΣΤΕ. Οπως επισηµαίνεται, αυτή θα στηριχθεί σε νέες, εµπεριστατωµένες και περισσότερο τεκµηριωµένες µελέτες από τις προηγούµενες και εκτός από την ακαταλληλότητα του χώρου προτάσσεται η µη αναγκαιότητά του καθώς και το γεγονός ότι είναι «ατελέσφορο». Ενα από τα πρόσφατα επιχειρήµατα από πλευράς Κερατέας είναι εξάλλου πως πρόκειται για κατασκευή ΧΥΤΑ, δηλαδή χώρου ταφής απορριµµάτων, και όχι ΧΥΤΥ, χώρου ταφής υπολειµµάτων, όπως επιτάσσουν και τα κοινοτικά δεδοµένα. Ο αντίλογος είναι πως στις προβλέψεις για τους ΧΥΤΑ περιλαµβάνονται πλέον και µέτρα ώστε σταδιακά να µετατραπούν σε ΧΥΤΥ.

  • Ο/Η Matina λέει:

   Αφού ο ΧΥΤΥ δε βλάπτει το περιβάλλον και την αισθητική γιατί να μην κατασκευαστεί ένας για κάθε Δήμο της Αττικής σε χώρο εντός του εκάστοτε Δήμου;

   • Ο/Η Ντίνος λέει:

    Κατοικώ στην Ηλιούπολη. Σας γράφω για πρώτη φορά. Είναι απαράδεκτες οι επιθέσεις που δεχθήκατε επειδή είπατε τεκμηριωμένα την γνώμη σας διανθισμένη με άγνωστα εν πολλοίς στοιχεία για την περιοχή.

    Κυρία Matina η πρότασή σας είναι πολυέξοδη και ανέφικτη. Υπάρχουν καθαρά αστικές περιχές χωρίς τη δυνατότητα του δικού τους ΧΥΤΥ, ΧΥΤΑ.

    Φίλοι η συμπεριφορά της Κερατέας αφορά όπως και σεις γράψατε όλη την Ελάδα. Εγώ θα καταγγείλω τον δικό μου δήμο τον δικό μου δήμαρχο:

    «Ταύρος» εν… υπουργείω Υγείας!

    Ημερομηνία δημοσίευσης: 05/01/2011
    Με πρωτοφανές θράσος και απύθμενο «τσαμπουκά» εισήλθε την περασμένη Τετάρτη στα γραφεία της διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας ο νέος δήμαρχος Ηλιούπολης Αττικής Βασ. Βαλασόπουλος! Ο απίθανος δήμαρχος επετέθη φραστικά και με άγριες διαθέσεις κατά των στελεχών Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας, επειδή… δεν επιθυμεί να μετεγκατασταθεί στην Ηλιούπολη ένα πολύτιμο οικοτροφείο αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ίρις»!

    «Δεν μπορείτε να ‘φυτεύετε’ ασθενείς όπου θέλετε εσείς», ήταν μία από τις ανατριχιαστικά χαρακτηριστικές φράσεις του «τσαμπουκά» δημάρχου, από το απειλητικό μένος του οποίου δεν ξέφυγε ούτε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος: «Να τα δει αυτά και ο υπουργός, ο οποίος εκλέγεται στη Β’ Αθηνών»… Μα, ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξέφυγε: «Να πάτε τις μονάδες στα βόρεια προάστια, δίπλα στο σπίτι του Γιωργάκη»… Ο δυστυχής και βαθιά νυχτωμένος δήμαρχος δεν γνωρίζει ότι η πλειονότητα των μονάδων αποασυλοποίησης της Αττικής είναι εγκατεστημένες στα βόρεια προάστια.

    Αφού επεχείρησε ακόμη και να χειροδικήσει εναντίον στελεχών της διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας, ο Βασ. Βαλασόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Γ. Παπανδρέου, αποχώρησε μαινόμενος, υποσχόμενος ότι θα επιστρέψει… δριμύτερος!

    Τέτοιοι… τοπικοί «αρχοντες», οι οποίοι ζουν ακόμη στον μεσαίωνα και θέτουν στο στόχαστρο τους πλέον αδύναμους από τους συνανθρώπους μας ασθενείς, τους ψυχικώς πάσχοντες, συκοφαντούν με τον χειρότερο τρόπο τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Β.Β.

    πηγή: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=590899

 42. Ο/Η Eleni Panagopoulou λέει:

  Σε απάντηση του άρθρου από ΤΑ ΝΕΑ, παραθέτω άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ:
  ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ, ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

  Κερατέα: ΜΑΤωμένα Χριστούγεννα
  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Φωτ.: ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ «Ζούμε μια δημοκρατική χούντα», έλεγε Σάββατο βράδυ ένας ανήλικος κάτοικος Κερατέας στα οδοφράγματα της λεωφόρου Λαυρίου, στον κόμβο Βιομηχανικού Πάρκου, όπου συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες και οι οδομαχίες για να μην περάσει ο ΧΥΤΑ.

  Για άλλη μια φορά οι διμοιρίες της ντροπής χτύπησαν ηλικιωμένους ανθρώπους, ενώ φώναζαν στον κόσμο «χούντα, ρε»
  Η αστυνομία το προηγούμενο βράδυ απομακρύνθηκε από τον κόμβο. Προτού όμως αποχωρήσει, συνέβησαν τα ακόλουθα: τα εκατοντάδες μπουκάλια νερού που είχαν αφήσει κατά την άτακτη φυγή τους οι κάτοικοι, τρύπησαν. Το CD player που έπαιζε χριστουγεννιάτικα και λαϊκά τραγούδια εξαφανίστηκε, ενώ το χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχαν στολίσει στον δρόμο, όχι απλώς αποκαθηλώθηκε, αλλά πριονίστηκε (!) στα δύο.

  Κατά τ’ άλλα, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών από καουτσούκ, κατέβασαν τα παντελόνια ενός συλληφθέντος, χτύπησαν γι’ άλλη μια φορά ηλικιωμένους ανθρώπους και φώναζαν «χούντα, ρε» στον κόσμο που έτρεχε να σωθεί. Οι κάτοικοι τόσο της Κερατέας όσο και όμορων δήμων επιμένουν: «Οχι ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο. Οχι στο κράτος των εργολάβων. Οχι στο κράτος της παρανομίας».

  Η Κερατέα ζει υπό καθεστώς κατοχής. Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν αποκλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Οβριόκαστρο. Οι δυνάμεις τους αριθμούν κάπου τους 2.000 αστυνομικούς. Παντού υπάρχουν αστυνομικά μπλόκα. Για να περάσεις: μίνι ανάκριση, φακοί στο πρόσωπο, επίδειξη ταυτότητας, επιβεβαίωση στοιχείων και ψάξιμο τόσο του Ι.Χ. όσο και των επιβατών. Οι κάτοικοι όμως επιμένουν. Ούτε για εορτασμό γενεθλίων δεν απομακρύνονται. Η τούρτα που έσβησε νεαρός διαδηλωτής μπροστά στα ΜΑΤ έγραφε: «Οσες πέτρες έριξες, διπλά να είναι τα χρόνια σου».

  Οι πλαστικές σφαίρες από καουτσούκ, που έριχνε η αστυνομία, σίγουρα πονάνε. Από κοντά μπορεί και να σκοτώσουν.
  Κυνηγητό

  Το βράδυ του Σαββάτου ξεκίνησαν οι διμοιρίες με τις κλούβες και την «αύρα» να κατηφορίζουν με προορισμό τον κόμβο όπου βρίσκονταν χιλιάδες κάτοικοι. Από μεγάφωνα τους φώναζαν: «Είναι εντολή εισαγγελέα να πάτε πίσω στο χωριό. Γυρίστε σπίτια σας». Μέχρι και τον κόμβο, ο κόσμος υποχωρούσε ειρηνικά, αλλά φώναζε πίσω στο μεγάφωνο… και τα φερέφωνά του: «Με περισσότερο πάθος απαιτεί ο Πάγκαλος και ο Μπόμπολας να δίνετε τα προστάγματα». Από το Σάββατο βρίσκεται στην περιοχή και ο Ερυθρός Σταυρός: το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών, συγκεκριμένα, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου Κερατέας για την περίθαλψη τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών και δημοσιογράφων.

  Κατά την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν προς τα πίσω πανικόβλητοι. Απλοί άνθρωποι, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά. Κάποιοι με τα κατοικίδιά τους. Ομως η αστυνομία δεν είχε πει ακόμα την τελευταία της λέξη. Τουλάχιστον δύο διμοιρίες ΜΑΤ βρίσκονταν κρυμμένες στα χωράφια και επιτέθηκαν στους πολίτες από μπροστά. Ο κόσμος παγιδεύτηκε. Οι νεότεροι, τουλάχιστον, μπόρεσαν και πήδηξαν πάνω από τις προστατευτικές μεταλλικές μπάρες της λεωφόρου, κουτρουβάλησαν όπως όπως στην απότομη κατηφόρα και χάθηκαν στο σκοτάδι, μέσα στα χωράφια με τις ελιές. Από πάνω τους, βέβαια, βροχή τα δακρυγόνα και τα χημικά, που προκαλούν πανικό και αίσθημα εμετού. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία όμως δεν μπορούσαν ούτε να πηδήξουν ούτε να τρέξουν. Αλλά και να μπορούσαν, ήταν περικυκλωμένοι. Ασφυκτιούσαν και καλούσαν σε βοήθεια. Αλλοι πήγαιναν προς τα πίσω, άλλοι προς τα μπρος και όλη την ώρα συγκρούονταν μεταξύ τους.

  Οπως ο παίκτης του μπάσκετ χτυπά τα χέρια όλων όσοι κάθονται στον πάγκο μόλις βγαίνει αλλαγή, έτσι και οι αστυνομικοί έτρεχαν χτυπώντας με δύναμη τα κεφάλια μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων, που βρίσκονταν εκεί και προσπαθούσαν να γλιτώσουν. Το μοναδικό τους «έγκλημα»: ότι θέλουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους, την ποιότητα της ζωής τους και το μέλλον των παιδιών τους. «Θάβετε σαν σκουπίδι το αίσθημα της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας αυτού του τόπου», είπε την Κυριακή το πρωί σε συγκεντρωμένο πλήθος ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος.

  Δυο συλλήψεις

  Στην αστυνομική έφοδο του Σαββάτου συνελήφθησαν ένας 15χρονος και ένας 19χρονος, από Κερατέα και Καλύβια αντίστοιχα. Οι αστυνομικοί κατέβασαν το παντελόνι του 15χρονου, ενώ τα χέρια του ήταν δεμένα με χειροπέδες πισώπλατα. Ο δε 19χρονος είχε στην κατοχή του μόνο τσιγάρα και κινητό τηλέφωνο. Θα τον παρέπεμπαν για πλημμέλημα, αλλά φορούσε κασκόλ (Παρασκευή βράδυ είχε -2 βαθμούς), που θεωρήθηκε απόκρυψη στοιχείων προσώπου και έτσι θα παραπεμφθεί για κακούργημα. Για τις δύο συλλήψεις, ο απερχόμενος δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού, είπε πως είναι «βαρύ το τίμημα για την πόλη μας. Το κράτος μάς δείχνει τα δόντια του. Πρέπει να συμπαρασταθούμε στα παιδιά μας». Από την πρώτη στιγμή στα οδοφράγματα βρίσκονται όλοι οι τοπικοί -απερχόμενοι και ανερχόμενοι- «καλλικρατικοί» άρχοντες καθώς και πολλοί ιερείς.

  Προβληματισμένος για τη βία αλλά και αποφασισμένος εμφανίζεται ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λαυρεωτικής Κώστας Λεβαντής. Μαζί με τον δήμαρχο Σαρωνικού, Πέτρο Φιλίππου, και τη συμμετοχή βουλευτών της Περιφέρειας Αττικής, του νομάρχη Ανατολικής Αττικής Λεωνίδα Κουρή, και δεκάδων ακόμα εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αναλάβουν πρωτοβουλίες αλλά και «το δύσκολο έργο της αναζήτησης διαλόγου με τους αρμόδιους υπουργούς».

  Οσο παράξενο και να ακούγεται, ανεπίσημη «μασκότ» των κινητοποιήσεων είναι ένας αστυνομικός των ΜΑΤ που λέγεται «Ευτύχης». Ο Ευτύχης ήταν εμπροσθοφυλακή σε κάποια διμοιρία που εφορμούσε. Κάποια στιγμή, η διμοιρία άλλαξε γνώμη και υποχώρησε. Ο Ευτύχης όμως δεν το κατάλαβε και έμεινε μόνος. «Ευτύχη», φώναζαν από μακριά οι συνάδελφοί του, «γύρνα πίσω». Ολη η Κερατέα τότε άκουσε πως υπάρχει ένας άντρας των ΜΑΤ που λέγεται Ευτύχης. Μέχρι και μπλουζάκι έγινε, που γράφει: «Ευτύχη, σε αγαπάμε». Αλλού βέβαια, «Ευτύχη, θα σε κάνουμε δυστύχη…». *

  Δύο «ΟΧΙ» με κεφαλαία συναντιούνται γύρω από μια φωτιά. «ΟΧΙ στη διαπλοκή στον Τύπο», η «Ε», «ΟΧΙ στο Κράτος των εργολάβων» η Κερατέα

 43. Ο/Η Eleni Panagopoulou λέει:

  Και ένα ακόμα, από την ίδια εφημερίδα:
  Μια δικαστική απόφαση κατέδειξε το μέγεθος της κρατικής παρανομίας στη Κερατέα.
  Το ειρηνοδικείο Λαυρίου, σταμάτησε τα έργα κατασκευής νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή, έως ότου εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες, εκπονηθεί η αρχαιολογική μελέτη για τα ευρήματα και απαλλοτριωθεί η έκταση από τους ιδιοκτήτες της. Η απόφαση αυτή δεν δικαιώνει απλώς τον αγώνα των κατοίκων. Αποκαλύπτει σε όλο του το μεγαλείο την αυθαιρεσία ενός κράτους που με τα ΜΑΤ, αντλίες νερού, άπειρα χημικά, άγριο ξύλο και δεκάδες ασφαλίτες επιχειρεί να επιβάλει επί ένα σχεδόν μήνα, στρατιωτική κατοχή σε μια ολόκληρη πόλη, για το δίκιο των εργολάβων.

  ΧΡΗ. ΖΕ.

  • Ο/Η Κάποιος λέει:

   Η είδηση για το Ειρηνοδικείο έχει μπει από τον κυριο Λακσαρατο την ίδια μέρα που βγήκε.
   στο 30/12/2010 στο 5:01 μμ | Απάντηση laskaratos
   όπως δημοσιεύτηκε στην Αβγή.
   Η είδηση δημοσιεύτηκε και στο Ποντίκι
   http://www.topontiki.gr/article/12569
   όπου και γράφει
   ##Στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου πολύς κόσμος για την αναστολή εργασιών κατά των εργολάβων, που επιτυγχάνεται. Τα σχολεία Κερατέας, Καλυβίων απέναντι στα ΜΑΤ μαζί με τους δημάρχους τους σε ειρηνική διαδήλωση με επιτυχημένα συνθήματα και πανό. «Θα μας φάτε το μούτι», «Είμαστε Αρβανίτες και όπλο μας είναι το πείσμα». Αντιπροσωπεία μαθητών χόρευε δημοτικούς χορούς μπροστά στα ΜΑΤ.##
   Ως Αρβανίτες δηλωθήκαν μόνοι τους δεν κατάλαβα γιατί οι αναφορές του κυρίου Λασκαράτου στους Αβρανίτες θεωρήθηκαν ραστισμός. Πράγματι σηκωθήκανε μόνο όταν απειληθηκαν τα συμφέροντά τους. Αυτή είναι μια πικρή διαπιστωση που καλά τονιστηκε και αφορά τους περισσότερους Έλληνες.
   Εχω την άποψη πως κανείς δεν δικαιωθηκε. Μόλις αρθούν οι λόγοι της προσωρινής αναστολής το θέμα θα ξαναμπει.
   Που θα πανε τα σκουπίδια;
   Κανείς δεν τα θέλει.
   Το ίδιο θα φώναζε όλη η Ελλάδα όπως εκτίμησε και ο άρθοργάφος του μπλογκ, στην θέση των Κερατιωτων και όχι από αγάπη για τα αρχαία.
   Τα ΜΑΤ έχουν χτυπήσει κόσμο και ντουνιά μέχρι και συνταξιούχους, τώρα τα ανακαλυψαν στην Κερατεα;
   Tα μμε υπερετουν το καθετσως το καταλαβαίνουμε. Κανείς προοδευτικός ανθρωπος δεν το αγνοει αυτό.

 44. Ο/Η Eleni Panagopoulou λέει:

  Και μια απλή ερώτηση: Δεν πέρασε από το μυαλό κανενός από εσάς που κατακρίνετε με τόση άνεση τους χωριάτες κατοίκους της Κερατέας ότι κάτι βρωμάει στην υπόθεση – και αυτό δεν είναι τα σκουπίδια; Δεν σας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μετά από 26 ημέρες κατοχής της περιοχής από τα ΜΑΤ, τα οποία εκτελούν καθήκοντα security και φυλάνε 3 αρχαία μηχανήματα του εργολάβου, σχεδόν κανένα κανάλι και καμία εφημερίδα δεν έχει κάνει αναφορά στο συμβάν; Δεν είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι κανείς δεν έχει αναφέρει τις τρεις διαδοχικές δικαιώσεις των κατοίκων από το Ειρηνοδικείο Λαυρίου; Μήπως τελικά προσπάθούν κάτι να κρύψουν; Οι εποχές είναι περιέργες, και καλό θα ήταν να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά….

  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΜΑΣ ΔΙΠΛΟΒΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΤΩΝ ΜΑΤ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Κ.Α. ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΡΟΥΡΟΥΝ ΔΥΟ ΣΑΡΑΒΑΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΕΚΣΚΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΦΟΡΤΗΓΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ.
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΦΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΜΗ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΟ ΣΠΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΗΤΗΣ?

  ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΩ ΝΑ ΜΕ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ. ΑΠΛΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!

 45. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  Κα Παναγοπούλου, προσπάθησα κάμποσο να παρακολουθήσω, (έστω και εξάγοντάς το διασταλτικά, από τα -πάμπολλα- συμφραζόμενα, και ίσως και κάπως αυθαίρετα)
  ένα κεντρικό σκεπτικό, που να διατρέχει τον εξαιρετικά εκτεταμένο (και σε συνέχειες) σχολιασμό σας.

  Σας ομολογώ ότι (ακόμα και έτσι),ελάχιστα καταλαβαίνω.
  Καταλαβαίνω, ας πούμε, ότι προκειμένου να φωτίσουμε μια ορισμένη πλευρά της πραγματικότητας
  (φυσικά όιπως εμείς την προσλαμβάνουμε)
  που τη θεωρούμε καίρια, μπορούμε, καμιά φορά, να καταφεύγουμε και σε κάποιες θεμιτές υπερβολές.
  Αυτό, αγαπητή Κυρία, είμαι έτοιμος και να το αντιληφθώ, έως και να το συνομολογήσω.

  Από το σημείο όμως αυτό, υπάρχει μια χαώδης, αγεφύρωτη απόσταση
  (για να το πω μετριοπαθώς)
  μέχρι το να επιχειρήσετε αυτό ακριβώς το οποίο επιχειρείτε, με συνείδηση μάλιστα «διωκόμενου»(από ποιόν, άραγε;):

  Να θέλετε δηλαδή να μας πείσετε ότι είναι το πιο αυτονόητο πράγμα του κόσμου, το να αποδώσουμε όλοι μαζί, καλά και ντε, διαστάσεις παλλαϊκής Εξέγερσης και μάλιστα με περιεχόμενο Εθνικο-απελευθερωτικό,
  (κάπως σαν οιονεί Παλλιγγενεσία δηλαδή),
  σε μια τοπικής κλίμακας κινητοποίηση των κατοίκων της Κερατέας.
  Επειδή απλά θεωρούν
  (όπως σίγουρα το ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ, ακόμα και με επιχειρήματα απολύτως παράλογα)
  ότι η κεντρικά σχειαζόμενη μέθοδος αποκομιδής & επεξεργασίας των λυμμάτων ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
  (όπως παραλείπετε να διευκρινήσετε, για λόγους προφανώς που δεν θεωρείτε αναγκαίο να μας εξηγήσετε),
  οικιακών και άλλων, τους θίγει στον πυρήνα των καλώς εννοούμενων συμφερόντων τους, της οικονομικής απαξίωσης των ιδιοκτησιών τους περιλαμβανομένης(!!)
  Καλώς πράττουν λοιπόν
  (αν σ’ αυτό θέλετε να συμφωνήσουμε)
  οι εκ Κερατέας ή οι εν Κερατέα Συμπολίτες μας, και δεν υποχρεούνται να παρέχουν σε κανέναν επεξηγήσεις, εκτός από μαι περίπτωση:
  Σ αυτήν κατά την οποία η δράση τους, εξελίσσεται πέραν των ορίων της θεσμισμένη νομιμότητας.
  Η υπεράσπιση της οποίας, κα Παναγοπούλου, στην περίπτωση που επιμένετε να το προσπερνάτε, βρίσκεται στον κεντρικό αξιακό πυρήνα όλων των Δημοκρατικών Πολιτευμάτων.
  Για τον εξαιρετικά απλό λόγο, ότι η νομιμότητα, αγαπητή κυρία, δεν είναι, παρά η ύπαρξη κανόνων, κοινών για όλους μας:
  Αρβανίτες, Θράκες (όπως η αφεντιά μου!), Αιτωλούς πιθανώς,
  «και λοιπούς συστασιώτες», αν με εννοείτε.

  Αυτά, αγαπητή Κυρία, και μένω στη συμπάθεια που μου εμπνέει το πάθος με το οποίο υπερασπίζεστε την «υπόθεσή» σας…

  • Ο/Η Σταύρος λέει:

   Κύριε Καργούδη, με όλο το θάρρος που αισθάνομαι απέναντί σου, θέλω να σου ξομολογηθώ το πρόβλημα που αντιμετωπίζω κατά την ανάγνωση των σχολίων σου. Ότι δηλαδή κάποιος λάθος μου φαίνεται ότι κάνεις.
   Και δικαιούσαι βεβαίως να μου πεις: δεν μ’ ενδιαφέρει. Μπορώ να κάνω τα λάθη μου και μόνος μου.

   Αγαπητέ μου, στα σώματα αλλά και στον λόγο, υπάρχει η δυνατότητα της ελαστικότητας. Να το τραβάς το πράγμα μέχρις ενός σημείου και μετά αυτό να επανέρχεται στο αρχικό του μήκος. Όπως ένα κομμάτι λάστιχο. Υπάρχει όμως και το όριο ελαστικότητας, το οποίο όταν το υπερβούμε τότε το σώμα σπάει.

   Για ποιόν λόγο το λέω αυτό; Κάθε φορά που προσπαθώ να διαβάσω ένα σχόλιό σου, αισθάνομαι ότι βλέπω μπροστά μου ένα κομμάτι λάστιχο να τραβιέται, και να επιμηκύνεται συνεχώς, μέχρι που σε λίγο να σπάει. Και μετά τρέχω να ψάχνω τις δυο σπασμένες άκρες του, για να μπορέσω να συνεχίσω την ανάγνωση, μεταβαίνοντας από το αριστερό σπάσιμο στο δεξιό. Και μόλις το καταφέρω, να σου και πέφτω ξανά σε καινούργιο κόψιμο.

   Και λέω μέσα μου: ρε συ, αν είχες πρόβλημα στην ανάγνωση, δεν θα το πάθαινες και σε κάποια άλλη περίπτωση; Έλα μου όμως που δεν το παθαίνω ποτέ αλλού, παρά μόνον μέσα στα σχόλιά σου.

   Εσύ αγαπητέ μου τι λες; Να είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά ν’ αρμενίζω εγώ;

 46. Ο/Η nina λέει:

  Αγαπητέ Βόμβα Μολότωφ, όλα όσα παραθέτετε δε μου λένε τίποτα απολύτως. Ξέρετε γιατί; Πρώτα από όλα, δε θα απολογηθούμε σε ΚΑΝΕΝΑ- πόσο μάλλον σε όλους εσάς τους απ’ έξω που παρακολουθείτε από τον καναπέ και εκ του ασφαλούς- για την οργή μας και για τον τρόπο εκδήλωσης της. Όταν σας πετάξουν δακρυγόνο, καθίστε και εισπνεύστε, δεν είναι τίποτα..άλλωστε αν το κλωτσήσετε προς το μέρος της «εξουσίας» είναι ενεργητική αντίσταση κατά της αρχής. Όσον αφορά τα δικαστήρια και τις τότε αποφάσεις. .τι μου λέτε τώρα; Εδώ μιλάμε ότι έχουμε καταντήσει η δικαστική εξουσία να περιμένει πολιτική εντολή! Τι να μου πουν και τα δικαστήρια πια κύριε μου; Υπάρχει αξιοκρατία και δικαιοσύνη; Εγώ απορώ ήδη και με τις τωρινές αποφάσεις που μας δικαιώνουν προσωρινά. Δεν περίμενα η χούντα να έχει και αναλαμπές διαφάνειας.
  Δεν μας ενδιαφέρει ο ΧΥΤΑ να γίνει ΧΥΤΥ, καθώς θα επαναλάβω για πολλοστή φορά, ότι δεν τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις. Αλλά ακόμη κι έτσι να είναι , ποιος εγγυάται σε όλους εμάς, ότι όλοι αυτοί οι αναξιόπιστοι και οι αυλικοί τους θα το κάνουν; Είναι να μη γίνει η αρχή, να μας παραμυθιάσουν και να μας φορτώσουν ΧΥΤΑ με την προσδοκία το Α να γίνει Υ. Έλεος, δεν απευθύνεστε σε 15χρονα (που κι αυτά ακόμα καταλαβαίνουν το μέγεθος του προβλήματος).
  Εσείς, κύριε «Κάποιε» μου, έχετε κάνει έρευνα και γνωρίζετε κάθε πότε ξεσηκώνονται οι Κερατιώτες; Μας έχετε όλους φακελωμένους και ξέρετε αν διαμαρτυρόμαστε μόνο για τα σκουπίδια ή και για άλλα κοινωνικά θέματα; Με την ίδια λογική υποθέτω ότι γνωρίζετε ακριβώς κάθε πότε εξεγείρεται κάθε μέρος της Αττικής ξεχωριστά. Γνωρίζετε ότι είμαστε καλά βολεμένοι πολίτες όλοι και τώρα που ήρθαν να καταπατήσουν τα χωράφια μας ξεσηκωθήκαμε; Γνωρίζετε κιόλας ότι δεν έχουμε αρχαιολογικές και οικολογικές ανησυχίες; Παραείναι γραφικό για να ισχύει, αλλά αν σας βολεύει μη σας χαλάσω την πλάνη, κρίμα είναι. Και όχι..στην Κερατέα δεν ανακάλυψαν τώρα τα ΜΑΤ, τώρα όμως ανακάλυψαν πόσο καιρό μπορούν να αντέξουν απέναντι στα ΜΑΤ- γιατί είμαι σίγουρη ότι ούτε οι ίδιοι το γνώριζαν.
  Εσείς κ. Καργούδη δεν κατανοείτε την κ.Παναγοπούλου που παραθέτει απλά και συγκεκριμένα και θεωρείτε ότι εσείς είστε σαφής και ευανάγνωστος;
  Εύχομαι όλοι εσείς, να απολαμβάνετε τη δημοκρατία που σας προσφέρεται. Να τρώτε βραδινό μπροστά στα πουλημένα δελτία ειδήσεων με ήσυχη συνείδηση, κρίνοντας ανθρώπους που διεκδικούν τα αυτονόητα. Αυτά τα αυτονόητα…ξέρετε..που μερικοί «αγράμματοι που μετά βίας μιλούσαν ελληνικά» κατάφεραν να εξασφαλίσουν. (παρεμπιπτόντως ελπίζω να συμφωνούμε όλοι ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά). Αναρωτιέμαι μόνο, τι θα κάνατε στη θέση μας.. Πριν αποκτήσετε άποψη και πριν την εκφράσετε δημοσίως ενημερωθείτε λίγο καλύτερα.

 47. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  Aγαπητέ φίλε @Σταύρο
  Αφού πρώτα σ ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον, πρέπει να παραδεχτώ με τη σειρά μου, ότι αν εσύ αντιμετωπίζεις πρόβλημα στα σχόλιά μου με την ανάγνωσή τους, σκέψου τί τραβάω εγώ ο δόλιος με τη γραφή τους.
  Και για να σοβαρευτούμε!
  Ναι, υπάρχει σε ό,τι γράφω μια φανερή αγωνία, μπας και εκπέσει και ο δικός μου λόγος σε μια τρέχουσα λογική του τηλεοπτικού μας (ιδίως) συρμού.
  Που μας θέλει να μιλάμε και να γράφουμε με τρεις άντε τέσερις το πολύ λέξεις ανά πρόταση,
  (που πάει να πει ανά ενότητα νοήματος)
  Και μεταξύ των προτάσεων αυτών, χάος! Αυτό που στην TV αναπαράγεται σαν εκείνα τα απίστευτα αμήχανα-δισταγμού δηλωτικά «αααα» των ημιαναλφάβητων συντακτών-παρουσιαστών!
  Που οι «ειδικοί» της «ομιλούσας TV» (!) τους συμβουλεύουν, μ αυτά τα επιφωνήματα μεταξύ «νοημάτων», να παρέχουν στον πίθηκο που θεωρούν ότι τους παρακολουθεί, το χρόνο να αφομοιώσει τα «υψηλά & σύνθετα» νοήματα που εκπέμπουν.
  Όπως άλλωστε μάλλον καλύτερα από μένα θα ξέρεις,
  (τι διάολο άλλωστε, δείχνεις εξαιρετικής κατάρτισης άνθρωπος)
  πέρα από την κατανόηση, φίλε μου @Σταύρο, υποτίθεται πως εκείνο που μένει (και αξίζει) από ένα κείμενο είναι κυρίως εκείνη η σύνθετη, η πολύπλοκη αίσθηση, η επίγευση, που (μάλλον για να καταλαβαινόμαστε τη λέμε «η απόλαυση της ανάγνωσης».

  Άλλο βέβαια αν εγώ είναι σίγουρο πως δεν τα πολυκαταφέρνω ούτε ακόμα και σ αυτό.
  Προσπαθώ όμως τουλάχιστο!…
  Νάσαι καλά!

 48. Ο/Η Β.Δ. Καργούδης λέει:

  (συνέχεια)…Και κάτι για την @nina
  Συμβαίνει πολλές φορές αγαπητή φίλη, όταν νοιώθουμε
  (σωστά ή -κυρίως- λάθος)
  να «μας πνίγει το δίκιο»,
  -να βρισκόμαστε δηλαδή κάτω από την τυραννική κυριαρχία του «Θύμου αδένα»-,
  οι ανάγκες μας να το εκφράσουμε, να το εξωτερικέψουμε αυτό το πολύτιμο, το ακριβό αίσθημα δικαίου, να το μοιραστούμε με πολλούς, να πείσουμε εν τέλει,
  να τρέχουν χιλιόμετρα μπροστά, από τη δυνατότητά μας να εκλογικεύουμε.

  Μαγική διαδικασία ομολογώ, που άλλωστε βρίσκεται στον πυρήνα και όλων των κινητοποιήσεων με αιτήματα που αφορούν την με καλή πίστη σύζευξη του δικού μας, του στενού ατομικού ή τοπικού συμφέροντος, με μια ενότητα ευρύτερη, αυτή του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.

  Στο σχόλιό μου, (όπως ελπίζω είδατε), προλαβαίνω να πω, πως έχουν κάθε δικαίωμα οι άνθρωποι της Κερατέας, να διαμαρτύρονται πιστεύοντας
  (σωστά ή -όπως εγώ νομίζω- λάθος)
  ότι «ευρίσκονται εν δικαίω».
  Εκεί που ενίσταμαι, είναι στην απαίτηση κάποιων απ αυτούς, να αποδώσει το Πανελλήνιο στα αιτήματα και (ιδίως) στις κινητοποιήσεις τους, διαστάσεις Εθνικού Ξεσηκωμού, και μάλιστααυτό να ενισχυθεί από τη γενική αποδοχή, τις ζόρικες μέρες που περνάει ο τόπος.
  Τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα,
  -και ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ (εμένα και -υποθέτω- όσους περίπου με τον ίδιο τρόπο σκέφτονται)-
  σε κάθε λογική των Κερατε-ωτών, να θεωρούν αυτονόητο δικαίωμά τους, να κάμπτεται Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ μπροστά στο (εξαιρετικά αμφισβητούμενο, τεχνοκρατικά αλλά και πολιτκά) «δίκιο που τους πνίγει» και τις κινητοποιήσει τους ακριβώς στο όνομα αυτού του «δίκιου» τους.
  Και όταν η νομιμότητα ΔΕΝ ΚΑΜΠΤΕΤΑΙ με το ζόρι, που θα πεί «με τον τσαμπουκά»
  (όπως το οφείλει αυτό Συνταγματικά απέναντι στα 10 εκ. Έλληνες Πολίτες),
  να θεωρούν αυτονόητο δικαίωμά τους να κάνουν ότι κάνουν, και που εγώ τουλάχιστο, δεν θέλω ούτε να το αναπαράγω ούτε (φυσικά) να το σχολιάσω.
  (Νοιώθω πως έτσι θα αδικούσα τους ίδιους τους κατοίκους της Κ.)

  Και να ζητούν από εμάς όλους, να συντριβόμαστε ανακαλύπτοντας δήθεν την δική μας ηθικο-πολιτική έκπτωση, όταν σ’ αυτή τους τη δράση, ΔΕΝ στεκόμαστε ΟΛΟΙ στο πλάϊ τους…

  Εύχομαι αγαπητή @nina
  (και είμαι σίγουρος, τουλάχιστο για τους καλής πίστης ανθρώπους),
  όταν «κατακάτσει ο αχός της μάχης» σας, πίσω απ τους καπνούς της, να αρχίσει να ξαναφαίνεται ένα πνεύμα ψιλολησμονημένο αυτούς τους ζόρικους καιρούς. Που όμως όλοι μας, Αρβανίτες, ή Θράκες ή Μακεδόνες ή…κλπ, το έχουμε εντός μας σε διαθεσιμότητα:
  το πνεύμα της προστασίας και της αποκατάστασης των κοινωνικών δεσμών όταν έχουν προβλήματα και φθείρονται.
  Πνεύμα μάλιστα, που βρίσκει κανείς σε μεγαλύτερη επάρκεια, στις μικρότερες, τοπικές κοινωνίες…

  • Ο/Η Far away λέει:

   Αγαπητε κ. Καργουδη,
   Θα σταθω πρωτα στο σχολιο σας που φαινεται ειναι και η κυρια αντιθεση σας με το τη συμβαινει στην Κερατεα. Γραφετε: “… ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ……σε κάθε λογική των Κερατε-ωτών, να θεωρούν αυτονόητο δικαίωμά τους, να κάμπτεται Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ μπροστά στο (εξαιρετικά αμφισβητούμενο, τεχνοκρατικά αλλά και πολιτκά) “δίκιο που τους πνίγει”

   Μερικοι οπαδοι εδω του blog του Ρο συνεχιζεται να προσπερνατε το προβλημα της νομιμοτητας των ενεργειων του Κρατους στην συγκεκριμμενη υποθεση . Οπως εγραψα νωριτερα σε απαντηση στον Λασκαρατο, στα γεγονοτα της Κερατεας ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ. Το κρατος παρανομει στελνοντας ιδιωτικα μηχανηματα συνοδεια ΜΑΤ σε ξενες περιουσιες που δεν εχουν απαλλοτριωθει. Αρα κ Καργουδη, το κρατος καμπτει τη νομιμοτητα. Και αυτο θα επρεπε να σας εβρισκε απεναντι του οχι οι Κερατιωτες.

   Κυριε Καργουδη, πιστευετε οτι οι το συμφερον της πλειοψηφιας (και αμφιβαλουμε αν ειναι αληθεια αυτο στη συγκεκριμμενη περιπτωση) πρεπει να επιβαλλεται δια της βιας στις μειοψηφιες? Η δημοκρατια σεβεται τις μειοψηφιες αλλοιως καταληγουμε στο φασισμο της πλειοψηφιας (με γνωστες συνεπειες για οποιον και οτι θεωρειται διαφορετικο). Σε ολες τις δημοκρατικες χωρες για εγκαταστασεις σκουπιδιων ή αλλες αμφιλεγομενες εγκαταστασεις απαιτειται η συναινεση της τοπικης κοινωνιας. Στην Ελλαδα της ελλειματικης δημοκρατιας διατασσουν οι υπουργοι και επιβαλουν με τσαμπουκα (για να χρησιμοποιησω την ορολογια σου).

   Οσοι εδω μεσα σκεφτεστε, δεν μπορει κοτζαμ υπουργοι εχουν μελετησει το θεμα κατι θα ξερουν για το που πρεπει να παει ο ΧΥΤΑ. Σας λεω ξανασκεφτητε το. Το μεγεθος της αναξιοπιστιας των κρατουντων ειναι φανερο απο το οτι ο Ρακγουσης αμεσως μετα τη νυχτα που εστειλε τα ΜΑΤ και 3 μηχανηματα στο Οβριοκαστρο εστειλε επιστολη στους κουτοφραγκους της ΕΕ οτι τα εργα αρχισαν. Αυτο ειναι το γελοιο επιπεδο τους.

   Οσο για το ερωτημα αμα δεν γινει ο ΧΥΤΑ στη Κερατεα θα πληρωνει ολη η Ελλαδα. Αντι να τα βαζετε με τους κατοικους της Λαυρεωτικης θα επρεπε να τα βαλετε με τους ανικανους και διεφθαρμενους πολιτικους σας οι οποιοι 20 χρονια δεν ελυσαν το προβλημα και στο παραπεντε ταχατες καιγονται.

   ΥΓ Ο θυμος αδενας φτιαχνει Τ λεμφοκυτταρα. Μην τον ταραζετε.

   • Ο/Η Φιλίστωρ λέει:

    Μπορώ να πω και γω δυο λόγια;

    Το μπλογκ του Ροιδη είναι σαφέστατα αντικυβερνητικό και κατά της αστυνομικής βιας.
    Υπερασπίζεται πάντα τη νομιμότητα.
    Οι κυβερνήσεις δεν έπεσαν από τον ουρανό.
    Ψηφίσηκαν από κάποιους.
    Αυτοί οι κάποιοι δεν είναι ανεύθυνοι.
    Λούζονται τις συνέπειες των επιλογών τους.
    Η Δικαιοσύνη έχει αναστείλε τα έργα προσωρινά.
    Οι απαλλοτριώσεις καθυστέρησαν λόγω των ρυθμών των κυβερνώντων, λόγω της ταχύτητας του μηχανισμού και πιθανά λόγω παρεμβάσεων τρίτων, του Μάκη το οικόπεδο άστο ρε παιδί μου.
    Στην Ελλάδα ζούμε και ξέρουμε.
    Το θέμα δεν είναι τα ΜΑΤ και η νομιμότητα.
    Θα γίνουν τελικά όλα με τον μανδύα των δικαστικών αποφάσεων.
    Αν αργήσουν θα χαθεί πολύτιμο χρήμα.
    Δεν έχουμε την πολυτέλεια.
    Για πράσινες χωματερές που ακούστηκε δεν υπάρχει ούτε σάλιο ούτε χρόνος.
    Για τοπικές χωματερές ή όπως αλλιώς τις πείτε, βιολογικές, πεντακάθαρες, σου ξου μου, της κάθε πόλης και χωριού δεν υπάρχει χώρος.

    Το μέγιστο ερώτημα παραμένει.
    Όταν και ότι γίνει που;
    Τα υπόλοιπα, αρχαιολογίες και μανταλάκια όχι σε τα μας.
    Ξαναλέω.
    Γνωριζόμαστε όλοι μας.
    Η Κερατέα δεν έπεσε από τα ουράνια.
    Όλη η Ελλάδα και γω που σας μιλώ μια Κερατέα είναι

   • Ο/Η Ξένος λέει:

    TA NEA

    σήμερα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Εκδικάζονται µάλιστα σήµερα τα ασφαλιστικά µέτρα που κατέθεσε η Περιφέρεια Αττικής προκειµένου να ξεκινήσουν οιεργασίες κατασκευής. Σηµειώνεται ότι το έργο δηµιουργίας του ΧΥΤΥ – Χώρου Υγειονοµικής Ταφής Υπολειµµάτων – είχε παγώσει λίγο µετάτην εγκατάσταση του εργολάβου στον χώρο εξαιτίας της προσωρινής αναστολής που εκδόθηκε κατόπιν προσφυγής κατοίκων και φορέων της Κερατέας.

    «Είναι κόλπα για νέες καθυστερήσεις», σηµειώνει ο γενικός γραµµατέας Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος, επισηµαίνοντας πως µέχρι σήµερα έχουν χάσειόλες τις προσφυγές στις οποίες προχώρησαν.Από πλευράς ∆ιοίκησης θα προσκοµιστούν πάντως σήµερα όλατα στοιχεία που είχαν ζητηθεί, όπως για παράδειγµα τα αποδεικτικά καταβολής αποζηµιώσεων για απαλλοτριώσεις – ένα από τα τελευταία επιχειρήµατα κατοίκων ήταν πως δεν έχουν αποζηµιωθεί, άρα οι εκτάσεις ακόµη τους ανήκουν καιδεν µπορεί να γίνει το έργο.

    Σύµφωνα µε τον κ. Λιακόπουλο, µέχρι να ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες, προχωράνε οι τοπογραφικές εργασίες στον χώρο, ενώ βρίσκονται εκείκαι αρχαιολόγοι προκειµένου να ελέγχουν για τυχόν αρχαιολογικά ευρήµατα.

 49. Ο/Η nina λέει:

  Κύριε Καργούδη…δε θυμάμαι να ζητήσαμε να μας αποδοθούν εύσημα και διαστάσεις εθνικού ξεσηκωμού σε αυτόν τον αγώνα μας. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε γιατί έτσι νιώθουμε- σωστά ή λανθασμένα όπως πιστεύετε εσείς. Αν αφήσουμε ,όμως, απ’έξω τον παράγοντα του δήθεν εθνικού ξεσηκωμού, με ενδιαφέρει ειλικρινά να μάθω γιατί θεωρείτε πως είναι λάθος η διαμαρτυρία μας. Πού κάμπτεται η νομιμότητα; Αυτοί όλοι οι κυβερνώντες κάμπτουν τη νομιμότητα και παραβαίνουν νόμους που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει. Δε νομίζω να υπάρχει μεγαλύτερη παρακμή για ένα κράτος από αυτό. Μου φέρνει στο νου ασυδοσίες και ανόσιες πράξεις σε έτη ολιγαρχίας της αρχαιότητας (όπως βλέπετε τον όρο «χούντα» τον έχω συνηθίσει πλέον και πηγαίνω ακόμα πιο πίσω χρονικά. Εκεί καταντήσαμε). Ξέρετε όμως τι αγνοείτε οι περισσότεροι; Ότι εφόσον μπορούν να παραβαίνουν ένα νόμο που έχει σήμερα να κάνει με το θέμα της Κερατέας, αύριο είναι πανεύκολο να παραβούν έναν άλλο που θα σας αφορά προσωπικά- ούτε καν σε επίπεδο πόλης όπως εδώ, αλλά προσωπικά. Τότε τι θα κάνατε; Θα λέγατε, δεν πειράζει, μέσα σε όλο το δύσκολο κλίμα ας πάει και το παλιάμπελο;
  Γνωρίζετε το θέμα μάλλον από την μια πλευρά και απορώ γιατί. Γιατί- εφόσον καταλαβαίνω ότι είστε άνθρωπος με κάποιο επίπεδο και πνεύμα- δεν κάνετε μια επιπλέον έρευνα να δείτε σε ποιον τόπο θέλουν να εγκαταστήσουν χωματερή;
  Δε μπορούμε σαφώς όλοι να έχουμε ίδιες απόψεις. Αν ζούσατε εδώ, θα τις είχαμε. Αλλά βλέπετε, πράγματα που δε μας θίγουν άμεσα δεν ασχολούμαστε και άμεσα. Εμείς δεν έχουμε την απαίτηση να είστε όλοι συμπαραστάτες μας. Κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και ουτοπικό. Τουλάχιστον, όμως ζητούμε να μην κρίνετε γεγονότα και καταστάσεις ελαφρά τη καρδία, τη στιγμή μάλιστα που δεν είστε παρόντες σε κανένα περιστατικό και τη στιγμή που έχετε επιλεκτική ενημέρωση.

 50. Ο/Η Eleni Panagopoulou λέει:

  Κύριε Καργούδη,
  διάβασα στο σχόλιό σας ότι κατανοείτε ότι «προκειμένου να φωτίσουμε μια ορισμένη πλευρά της πραγματικότητας (φυσικά όπως εμείς την προσλαμβάνουμε) που τη θεωρούμε καίρια, μπορούμε, καμιά φορά, να καταφεύγουμε και σε κάποιες θεμιτές υπερβολές». Χαίρομαι λοιπόν που έχω την κατανόησή σας. Δυστυχώς όμως εσείς δεν έχετε τη δική μου κατανόηση! Πού είδατε τις υπερβολές και ποιο από τα στοιχεία που παρέθεσα κρίνετε ως «μη πραγματικό»;

  Μήπως το γεγονός ότι η περιοχή ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής που έχει χαρακτηριστεί ως “Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους”; Αν διαβάσετε το ΦΕΚ 852/Β/03-09-1980 θα δείτε ότι ακριβώς έτσι είναι.

  Μήπως το γεγονός ότι η περιοχή είναι Ιστορικός και Αρχαιολογικός Χώρος; Διαβάστε το ΦΕΚ 107/Β/29-12-1995 για να βεβαιωθείτε.

  Μήπως το γεγονός ότι στο κέντρο του χώρου στον οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο Χ.Υ.Τ.Α. υπάρχει πηγή και το υδατόρευμα Μουζάκι διασχίζει κατά μήκος όλο τον χώρο των εγκαταστάσεων; Κάντε μια βόλτα στην περιοχή (όταν αποχωρήσουν τα ΜΑΤ, γιατί τώρα δεν μπορείτε) και βουτήξτε τα πόδια σας στο δροσερό νερό.

  Μήπως το γεγονός ότι η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτά, τόσο σε ποσότητες, όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων και ότι υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός μεταλλοφόρων εκτάσεων); Η πρόσφατη μελέτη του ΙΓΜΕ που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ και την UNESCO το αποδεικνύει.

  Ανέφερα επίσης (υπερβολικά, κατά τη γνώμη σας) ότι το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ περιλαμβάνει το ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ στον ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΚΗΡΥΓΜΕΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Αν το αμφισβητείτε, κάντε ένα απλό search για να βεβαιωθείτε.

  Και αφού θα μπείτε στον κόπο, ρίξτε μια ματιά στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για να δείτε ότι ολόκληρη η Λαυρεωτική αναφέρεται ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

  Κι αν δεν καλυφθείτε και εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι καταφεύγω σε «θεμιτές υπερβολές», τότε κάντε ένα κλικ στα δημόσια, ανοικτά δεδομένα (geodata.gov.gr) για να δείτε ότι η περιοχή περιγράφεται ως Ζώνη Προστασίας Ορεινού Όγκου Λαυρίου.

  Αναφέρετε επίσης ότι επιθυμώ να σας πείσω ότι «είναι το πιο αυτονόητο πράγμα του κόσμου, το να αποδώσουμε όλοι μαζί, καλά και ντε, διαστάσεις παλλαϊκής Εξέγερσης και μάλιστα με περιεχόμενο Εθνικο-απελευθερωτικό, (κάπως σαν οιονεί Παλλιγγενεσία δηλαδή), σε μια τοπικής κλίμακας κινητοποίηση των κατοίκων της Κερατέας.»
  Αγαπητέ κύριε Καργούδη, εγώ δεν μίλησα ποτέ για εθνικό ξεσηκωμό. Απλά υποστήριξα με στοιχεία τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, τον οποίο ίσως στην πορεία υποστηρίξετε και εσείς, αν αποφασίσετε να μελετήσετε κάπως την υπόθεση.

  Όσον αφορά στην «κεντρικά σχεδιαζόμενη μέθοδο αποκομιδής & επεξεργασίας των λυμάτων ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ», μπορείτε να διαβάσετε στα site του Δήμου τις επίσημες προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων της ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ και την ενεργή δράση όλων των κατοίκων της Κερατέας στην ανακύκλωση. Εγώ δεν είμαι η αρμόδια για να παρέχω αυτές τις πληροφορίες, αλλά πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου δύσκολο να τις βρείτε (αν τελικά το επιθυμείτε).
  Μιλήσατε επίσης για τα «όρια της θεσπισμένης νομιμότητας, η υπεράσπιση της οποίας βρίσκεται στον κεντρικό αξιακό πυρήνα όλων των Δημοκρατικών Πολιτευμάτων». Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και συμμορφώνομαι πάντα με τους κανόνες του κράτους μας. Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση, το πρόβλημα είναι ότι το κράτος αρνείται πεισματικά να συμμορφωθεί με τους κανόνες που έχει θεσπίσει το ίδιο (βλέπε τα άνω ΦΕΚ κτλ), οπότε θεωρώ καθήκον μου να υπερασπιστώ όχι την «υπόθεσή μου», αλλά την υπόθεση όλων μας με κάθε τρόπο και μέσο.
  Πιστέψτε με, η κατασκευή ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στην Κερατέα δεν πρόκειται να βλάψει κανένα από τα δικά μου συμφέροντα. Σίγουρα όμως θα βλάψει τα συμφέροντα όλων όσων αισθάνονται απόγονοι του Περικλή και είναι υπερήφανοι για τους αγράμματους και αδαείς προ-προ-παππούδες τους που έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να καθόμαστε μπροστά σε μία οθόνη και να ανταλλάσσουμε απόψεις.
  Αυτά προς το παρόν. Επειδή από το λόγο σας κατάλαβα ότι είστε άτομο με ανοιχτό νου, μελετήστε τα όσα έγραψα και αν εξακολουθήσετε να πιστεύετε ότι υπερβάλω, στη διάθεσή σας.

  Υ.Γ. Ρίξτε μια ματιά και στον ακόλουθο χάρτη και σε αυτούς που τον υπογράφουν
  http://old.igme.gr/Lavreotiki_Geopark_Enclosure_II_1.pdf

  Φιλικά,
  Παναγοπούλου Ελένη

 51. Ο/Η rodia λέει:

  Εαν προκειται πραγματι για αλλο ενα ΧΥΤΑ, δεν καταλαβαινω πού πάει το πραγμα.. Να πληρωνουμε κι αλλα προστιμα στην ΕΕ;

  Καλη Χρονια παιδες και κορασιδες 🙂

 52. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

  Ο Τσίπρας όπως φαίνεται έχει πάρει γραμμή όλους τους μητροπολίτες, Ιερώνυμο, Βαρθολομαίο, Θεόδωρο της Αλεξάνδρειας, Νικόλαο των Μεσογείων.
  Βοήθειά του

  http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1935217

  Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε συγκεκριμένα με το μητροπολίτη Μεσογαίας-Λαυρεωτικής, ο κ. Τσίπρας εξέθεσε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το πρόβλημα των απορριμμάτων με ευθύνη, όπως είπε, της κυβέρνησης, μπορεί να οδηγηθεί σε καταστάσεις έκρυθμες.

  • Ο/Η Παλαβάνος λέει:

   ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ και την τιμή να συνομιλήσω με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και να του θέσω το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής, οι κάτοικοι της Κερατέας εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται στο δρόμο, διεκδικούν ποιότητα ζωής, διεκδικούν το δίκιο τους και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει ως άνομους, παράνομους,, αντεξουσιαστές, που το μόνο που θέλουν είναι τη βία.

   Του εξέθεσα την μεγάλη ανησυχία μας για το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση, με ευθύνη της κυβέρνησης κατά τη δική μας εκτίμηση, μπορεί να οδηγηθεί σε καταστάσεις έκρυθμες που, αν δεν υπάρξει άμεσα μια προσπάθεια δημιουργίας ενός μετώπου λογικής και αλλαγής στάσης από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν θα είναι ελέγξιμη η κατάσταση.

   ( + Δόξα + Σοι + Κύριε + Δόξα + Σοι +)

   Εξηγήσαμε λοιπόν στον σεβασμιότατο ότι, κατά τη δική μας εκτίμηση, όλοι όσοι διεκδικούν το δίκιο τους και βρίσκονται ανυπάκουοι απέναντι στην κοινωνική αυθαιρεσία και την κοινωνική αδικία δεν είναι άνομοι. Ασκούν ένα βασικό δημοκρατικό τους δικαίωμα. Και είχα την τύχη να ακούσω από τον σεβασμιότατo ότι οι ενεργοί πολίτες που ασκούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα απέναντι στην αδικία είναι και ευλογημένοι.

 53. Ο/Η Μαριάμ ηγουμένη Κερατέας λέει:

  http://feleki.wordpress.com/2011/02/19/%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%ad%ce%b1%cf%82/

  Τα “παλικάρια” της Κερατέας
  Posted on Φεβρουαρίου 19, 2011 by το φελέκι
  Στην Κερατέα μπορεί οι βόμβες μολότωφ και τα χημικά να πέφτουν βροχή και ο αγώνας να συνεχίζεται σκληρός, όμως οι ντόπιοι έχουν αναδείξει και στηρίξει με σθένος και την αρβανίτικη καταγωγή τους. Είναι ένα από τα ατράνταχτα επιχειρήματα που χαλυβδώνει την πίστη στον αγώνα τους και τους διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους “λαπάδες”, είτε πρόκειται για πολιτικούς είτε για γηγενείς που δεν προέρχονται από τους σκληροτράχηλους κατοίκους της Νότιας Αλβανίας.

  Βέβαια το φαινόμενο της Κερατέας και της επίκλησης των προγόνων δεν είναι καινούριο και το έχουμε ξανασυναντήσει για παράδειγμα στην Κρήτη (βλ. Ανώγεια και χασισοκαλλιέργειες) ή στην Πελοπόννησο (βλ. Μάνη και βεντέτα). Η ανυπακοή στην κεντρική εξουσία υπαγορεύεται από ένα “εθιμικό δίκαιο” που ικανοποιεί την κοινή περί δικαίου αντίληψη.

  Στην περίπτωση της Κερατέας έχει ενεργοποιηθεί το πρότυπο του αγέρωχου, ορεσίβιου Αλβανού, εννοείται άντρα, που αδικημένος από τα κέντρα των αποφάσεων, φτωχός και χωρίς ελπίδα σηκώνει το μπαϊράκι της ανυπακοής.

  Είμαι σίγουρος ότι η σύγκριση του αγώνα των κατοίκων της Κερατέας με αυτόν των Κλεφτών και Αρματωλών κατά των τοπικών αρχόντων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα έχει, αν μη τι άλλο, αναδειχθεί τον τελευταίο καιρό. Ο φόβος είναι απαγορευτική λέξη στο λεξιλόγιο των κατοίκων, καθώς ως γνωστόν “είμαστε Αρβανίτες” (ακούστε εδώ τη μαρτυρία από ένα οκτάχρονο κοριτσάκι).
  Οι κινητοποιήσεις στην Κερατέα αποκάλυψαν -εκτός των άλλων- ότι τα ήθη και έθιμα ενός τόπου, η πολιτιστική κληρονομιά, η “καταγωγή” μπορούν με εύκολο τρόπο να χρησιμοποιηθούν για την διευθέτηση κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων και να προσδώσουν χαρακτηριστικά που όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα αλλά παραπέμπουν σε μορφές οργάνωσης προνεοτερικών κοινωνιών. Δεν είναι εξάλλου και λίγοι (βουλευτές, δήμαρχοι κλπ.) που στην αγωνία τους για συλλογή ψήφων τιμούν δεόντως την αρβανίτικη παράδοση της Αν. Αττικής. Έτσι η σύγκρουση γίνεται πιο απλή και κατανοητή, μεταξύ αναγνωρίσιμων «εχθρών», ξένων και ντόπιων, πλούσιων και φτωχών.

  Βέβαια δε γνωρίζω κατά πόσο ήταν περήφανοι για την καταγωγή τους οι γηγενείς της Αν. Αττικής τη δεκαετία του 1990, όταν συνέρρεαν κατά εκατοντάδες οι Αλβανοί στη χώρα μας και κατά πόσο φάνηκαν αλληλέγγυοι στα αυτονόητα διακιώματά τους όταν τους είχαν στη δούλεψή τους. Ίσως κάποτε κάποιος κοινωνιολόγος ή κοινωνικός ανθρωπολόγος μελετήσει εκείνη την περίοδο.

 54. Ο/Η nina λέει:

  Τα ίδια και τα ίδια Μαριάμ μου….Ξανά να λέμε τα ίδια? Πόσο ακόμα? Αναρωτιέμαι τι σας ενοχλεί τελικά τόσο πολύ σε αυτόν τον αγώνα της Κερατέας. Η καταγωγή των κατοίκων? Οι συγκρίσεις με Κρήτη και Μάνη είναι άτοπες. Υπάρχει ένας αγώνας 3 μηνών και κάτι που είτε σας αρέσει είτε όχι , συνδέεται ναι..με την ΑΝΥΠΑΚΟΗ! Δεν υπάρχει πια υπακοή..
  Το κείμενάκι σας είναι γραφικό μεν, κάνει φιλότιμες προσπάθειες δε.

 55. Ο/Η Μονή Κερατέας ενταύθα λέει:

  http://www.lifo.gr/mag/columns/3829

  Νίκος Δήμου

  Ο Καντ στην Κερατέα

  ΣΧΟΛΙΑ (28)

  Ομολογώ πως το πρόβλημα της Κερατέας με ξεπερνάει. Δεν καταλαβαίνω πώς εξελίχθηκε σε εξέγερση, ανοιχτή σύγκρουση και ανταγωνισμό βαρβαρότητας. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα τελειώσει. Εκεί που φτάσαμε, όποια λύση και αν επιλεγεί, θα έχει αρνητικές συνέπειες.

  Οι «ηρωικοί» (το διάβασα κι αυτό) κάτοικοι της Κερατέας έχουν στην πραγματικότητα ένα μόνο επιχείρημα. (Όλα τα άλλα περί αρχαιολογικού χώρου κ.λπ. είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.) Δεν θέλουν τα σκουπίδια στην περιοχή τους. Σε οποιαδήποτε μορφή (ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, με εργοστάσιο ή χωρίς, θαμμένα ή επεξεργασμένα. Δεν τα θέλουν.

  Μα, είναι νόμος του κράτους. Μα, έχει κυρωθεί από αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις. Μέχρι και το φιλο-περιβαλλοντολογικό Συμβούλιο της Επικρατείας δεν είχε αντίρρηση. Μα, δεν θα είναι χωματερή, αλλά βιομηχανική μονάδα.

  Δεν εμπιστεύονται κανένα, δεν ακούνε κανένα. Απλώς ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ!

  Έχουν κατσικωθεί μέσα σε μία απόλυτη άρνηση που τελικά δημιουργεί ένα άλυτο πρόβλημα. Ας υποθέσουμε ότι το κράτος κάμπτεται, ακυρώνει νόμους και αποφάσεις, υποχωρεί και σταματάει. Τότε δικαιώνονται η άρνηση και ο εγωισμός. Δημιουργείται προηγούμενο. Γίνεται γενικός κανόνας.

  Ποιος θα δεχθεί τώρα σκουπίδια; Και ειδικά στην Αττική, πού θα πάνε; Το Γραμματικό μόνο δεν επαρκεί, η Φυλή κλείνει και χώρος προσιτός και έρημος στην Αττικοβοιωτία δεν υπάρχει. Ας όψονται τα αυθαίρετα, που έχουν ξεφυτρώσει παντού. (Και τα περισσότερα σπίτια της Κερατέας, αυθαίρετα είναι.)

  Στη Δυτική Ευρώπη δεν υπάρχει πρόβλημα. Εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων λειτουργούν και μέσα στις πόλεις. Αλλά με την καχυποψία των Ρωμιών κανένα δεν θα γινόταν δεκτό – εδώ δεν το θέλουν ούτε στα πέντε χιλιόμετρα.

  Νομίζω ότι το αδιέξοδο της Κερατέας οφείλεται στο πιο χαρακτηριστικό νεοελληνικό γνώρισμα: τον απόλυτο και άνευ όρων εγωισμό. « Έξω από τη δική μου αυλή – κι ας πάνε όπου θέλουν!».

  Κι εκείνος ο ταλαίπωρος Εμμάνουελ Καντ όρισε ως ύψιστη ηθική αρχή την «κατηγορική προσταγή»: πράττε έτσι, που αυτό που θέλεις να μπορεί να γίνει καθολικός νόμος.

  Καθολικός νόμος από την ανάποδη, η βούληση των Ελλήνων. «Κάνε εσύ το δικό σου, κι οι άλλοι ας πάνε να…».

  Τελικά, όλοι από την Κερατέα είμαστε…
  .

 56. Ο/Η Mάρκος Μπότσαρης λέει:

  O Εθνάρχης Μίκης, ο σοφός Γέρων, ο Nέστωρ του πολιτισμού, ο υπερκομματικός [ΚΚΕ-ΝΔ] πήγε στο κάλεσμα της Ιστορίας.
  Άραγες πόσους ψήφους θα του δίνανε το 1979 αν αντί για υποψήφιος του ΚΚΕ στην Αθήνα κατέβαινε στην Κερατέα; 2 ή 3%;

  • Ο/Η Μάκης Κουρλής εκδότης της Καφριανής λέει:

   H Kερατέα και ο Ασπρόπυργος ενώνουν τους υγιώς σκεπτόμενους Έλληνες.

 57. Ο/Η Μάρκος Μπότσαρης λέει:

  Eίναι έπος Λασκαράτε.
  Είχατε τελικά δίκιο.

  http://lavreotiki.com/archives/2230

  «Αυτό που γίνεται στην Κερατέα είναι ένα συγκλονιστικό έπος. Ξυπνήστε Έλληνες!»

  Με αυτά τα μεστά λόγια ο Μίκης Θεοδωράκης, περιέγραψε τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Λαυρεωτικής, που εδώ και 4 μήνες αγωνίζονται ενωμένοι σαν μια γροθιά, αντιμέτωποι με τεράστια οικονομικά συμφέροντα και δουλικούς πολιτικούς. Ο αγώνας των κατοίκων της Λαυρεωτικής, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μίκης Θεοδωράκης, δείχνει το δρόμο για το πώς θα πρέπει να αγωνιστούν όλοι οι έλληνες για να διασώσουν την πατρίδα, την τιμή και την αξιοπρέπεια τους. Ο αγώνας είναι τίμιος και στο τέλος θα κερδηθεί.
  Δείτε το αποκλειστικό video με τις συγκλονιστικές δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη, που εμψύχωσε με την παρουσία του στα μπλόκα, τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Λαυρεωτικής

  http://lavreotiki.com/archives/2230

 58. Ο/Η Ένας λέει:

  Μακριά από μένα, να κόψουν το λαιμό τους, όπου θέλουν ας πάνε.
  Η Σημαία του Νεοέλληνα.

  Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει πάρει την άδεια για ανέγερση ξενώνα παιδιών με αυτισμό σε οικόπεδό της στην οδό Ράμφου στα Πατήσια, και μετά το Πάσχα σκοπεύει να βάλει τον θεμέλιο λίθο. Πρόκειται για μία σημαντική κίνηση, καθώς μόλις δύο ανάλογοι ξενώνες λειτουργούν στην Αθήνα. Ομως, η πρωτοβουλία συναντά τις αντιδράσεις των κατοίκων.

  O ξενώνας θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και πρόκειται, με βάση τον προγραμματισμό, να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περί τα 20 παιδιά με αυτισμό. Παρότι τα στελέχη της Αρχιεπισκοπής περίμεναν η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας τους να γίνει δεκτή με θετικό τρόπο, οι πρώτες ηχηρές αντιδράσεις ήταν αποδοκιμασίας. Συγκεκριμένα, υπάρχουν κάτοικοι οι οποίοι θεωρούν ότι ένας ξενώνας με παιδιά με προβλήματα, θα υποβαθμίσει την περιοχή τους, ενώ μία μερίδα κατοίκων ζητεί ο χώρος να δοθεί για πάρκο.

 59. Ο/Η Κερατάς λέει:

  Επίθεση με βόμβες μολότοφ έγινε τα ξημερώματα σε σπίτι που διαμένει ζευγάρι αστυνομικών στην Κερατέα και βρισκόταν μέσα μαζί με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του. Από τις μολότοφ προκλήθηκε φωτιά σε τρία αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα έξω από την κατοικία, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς.

  Τα δύο ανήκαν στο ζευγάρι και το τρίτο σε φιλικό τους πρόσωπο.

  Η επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν έγκαιρη και η φωτιά κατασβέστηκε πριν επεκταθεί στο σπίτι.

  Η επίθεση από ομάδα νεαρών έγινε 40 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στη μονοκατοικία που ζει το ζευγάρι, στη διασταύρωση της λεωφόρου ΝΑΤΟ με την οδό Δελίση.

  Το ζευγάρι ζει εκεί από το 1994 και συνεπώς είναι γνωστό στους κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα, ο σύζυγος, αστυνόμος Α,΄ είναι διοικητής στο Αστυνομικό Τμήμα Γλυκών Νερών και η σύζυγος, αρχιφύλακας, υπηρετεί στην υπηρεσία διαβατηρίων του τμήματος της Κερατέας.

 60. Ο/Η Λέανδρος Καριόλης εργολάβος λέει:

  LIFO
  http://www.lifo.gr/now/view/2275

  Είναι η Κερατέα ένα συγκλονιστικό έπος?

  Τα μπλόκα της Κερατέας επισκέφθηκε το Σάββατο ο Μίκης Θεοδωράκης θέλοντας να εμψυχώσει τους κατοίκους της περιοχής που δεν θέλουν την κατασκευή χωματερής. Ο συνθέτης έφτασε με το αυτοκίνητο του και μίλησε στους παρευρισκόμενους, λέγοντας κάποια στιγμή ότι “στην Κερατέα διαδραματίζεται ένα συγκλονιστικό έπος”. “Ξυπνήστε Έλληνες, αυτό που γίνεται στην Κερατέα είναι ένα συγκλονιστικό έπος. Ξυπνήστε Έλληνες”,είπε συγκεκριμένα ο Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι “ο αγώνας των κατοίκων της Λαυρεωτικής,δείχνει το δρόμο για το πώς θα πρέπει να αγωνιστούν όλοι οι Έλληνες για να διασώσουν την πατρίδα, την τιμή και την αξιοπρέπεια τους. Ο αγώνας είναι τίμιος και στο τέλος θα κερδηθεί”.

 61. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

  Η Κερατέα είναι μια περιοχή αυθαιρέτων εξοχικών κατά κύριο λόγο κτισμάτων που οι ιδιοκτήτες τους έχουν τουλάχιστον ένα άλλο οίκημα στην Αθήνα. Κάποιοι που διαμαρτύρονται είναι οι γονείς που επειδή τα παιδιά τους ενηλικιώθηκαν και τους βαρέθηκαν αυτούς και τη μίρλα τους φυσιολογικά, αποφάσισαν να μοιράσουν τα τσανάκια τους. Προφανώς και δεν είναι τα δήθεν φτωχαδάκια όπως μας παρουσιάζονται. Η Κερατέα ανήκε κλασικά στην δεξιά και είναι τώρα η δεξιά που κρατά την παντιέρα του ψευτοξεσηκωμού. Η φωτιά με τα σκουπίδια τους που καίει στο Βρωμοπούσι δεν τους πείραξε;

  Όπως σωστά γράφει ο Λασκαράτος πρόκειται για τη λογική του σκατόψυχου που δεν δίνει σπιθαμή γης για να φτιαχτεί δρόμος. Ο δρόμος όμως γίνεται και τα παιδιά του σκατόψυχου δεν κληρονομούν πάντοτε τη σοφία του.

  Κανένα έλεος στον τοπικισμό, τα τελευταία ψευτοαρματολίκια από την οθωμανική αυτοκρατορία πρέπει επιτέλους να ξεριζωθούν. Αλλιώς να θεωρούμαστε Τιμπουχτού.

 62. Ο/Η Κάποιος λέει:

  Ούτε ΧΥΤΗ στην Κερατέα, ούτε απτεφρωτήριο νεκρών στο Μαρκόπουλο, με του δεσποτη τις προτροπές οι κάτοικοι προάγουν το σκουπιδαριό και την πτωμαϊνη.
  Ελλάδα σου φταίει ο Σόϊμπλε;
  Νομίζεις.

 63. Ο/Η Λαθρεπιβάτης ζητά φιλοξενία λέει:

  Επειδή μνημονεύετε τα Μέγαρα, αν θέλετε το δημοσιεύετε:

  Ντοκιμαντέρ του 1973, που καταγράφει τον αγώνα των κατοίκων των Μεγάρων κατά της βίαιης απαλλοτρίωσης της γης τους προκειμένου να κατασκευαστεί στην περιοχή ένα συγκρότημα διυλιστηρίων.

  ● Η ταινία αποτυπώνει τη βίαιη αλλαγή που υπέστη το φυσικό τοπίο, μαρτυρίες των κατοίκων σχετικά με τις συνέπειες της μαζικής απαλλοτρίωσης της γης, τις διαδηλώσεις των Μεγαρέων στους δρόμους της Αθήνας και την είσοδό τους στο Πολυτεχνείο, το οποίο βρισκόταν υπό κατάληψη από τους φοιτητές, λίγες ώρες πριν από την εισβολή του τανκ και την καταστολή της εξέγερσης από το δικτατορικό καθεστώς στις 17 Νοεμβρίου του ’73.

  ● Ένα σημαντικό πολιτικό τεκμήριο και μια από τις πρώτες ταινίες με οικολογική διάσταση στον ελληνικό κινηματογράφο.

  Στα τέλη του 1968, οι πραξικοπηματίες διαπραγματεύονται με τον Αριστοτέλη Ωνάση το σχέδιο «Ω», δηλαδή την κατασκευή και εκμετάλλευση του τρίτου για τη χώρα συγκροτήματος διυλιστηρίων και άλλων μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, στις περιοχές Πάχη (Βασιλικά) και Λάκκα Καλογήρου των Μεγάρων. Το σχέδιο αφορά σε μια επένδυση ύψους 400-500 εκατ. δολαρίων.
  Οι παρασκηνιακές συγκρούσεις μεταξύ των ισχυρών οικονομικών παραγόντων της εποχής οδηγούν τελικά την ανάθεση του έργου στην εταιρεία Στραν Α. Ε. του επιχειρηματία και τραπεζίτη Στρατή Ανδρεάδη, το 1972. Η σχετική σύμβαση καταγγέλθηκε, από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, το 1977.

  Σενάριο: Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Σάκης Μανιάτης
  Φωτογραφία, Μοντάζ: Σάκης Μανιάτης

  Βραβεία
  1974 FIPRESCI Award, Berlin Film ForumInternational of the Young Cinema
  1974 Best Production Award, Thessaloniki Film Festival of Greek Cinema

 64. Ο/Η Μιχαλοκάφρος λέει:

  http://www.thermopilai.org/content/iereas-tes-kerateas-kapote-tous-psephizame-tora-giname-khruse-auge

  Στο επίκεντρο αυτής της όμορφης, λαϊκής σύναξης και ο Ιερέας της Κερατέας, πρωτοπόρος και αυτός στον αγώνα των κατοίκων για να μη γίνει για χάρη των εργολάβων σκουπιδότοπος η περιοχή τους, που δήλωσε ότι: “κάποτε τους ψηφίζαμε, τώρα όμως περάσαμε στο άλλο άκρο… γίναμε Χρυσή Αυγή” (στο 2 και 30).

 65. Παράθεμα: Ποιοι «επαναστάτες» διαμαρτυρήθηκαν για αυθαίρετα και καταπατήσεις δασών, π ο λ ύ πριν τις «Σκουριές»;;; | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 66. Ο/Η laskaratos λέει:

  Eθνικοί μύθοι και στο βάθος η προσδοκία των γερμανικών αποζημιώσεων που τάζουν οι Τσιπρογλεζοκωνσταντοπουλαίοι

  http://www.efsyn.gr/arthro/i-alitheia-gia-ti-sfagi-toy-1944-sto-koropi
  08.10.2015
  Η αλήθεια για τη σφαγή του 1944 στο Κορωπί
  Συντάκτης:
  Θωμάς Σ. Πρόφης
  Απόστρατος αξιωματικός της Αεροπορίας, συγγραφέας του βιβλίου «Η τραγωδία του Κορωπίου (8-9 Οκτωβρίου 1944). Οι μύθοι, οι πλαστογράφοι και η αλήθεια» (Κορωπί 2006).


  Το έγγραφο της οικογένειας Θεόδωρου Θάνου, που καταγράφει το τι έκλεψαν από το κατάστημα οι «Γερμανοί», είδη που σίγουρα οι Γερμανοί δεν χρειάζονταν. Οι υπεύθυνοι της τραγωδίας του Κορωπίου ήσαν γερμανοντυμένοι Ελληνες, που εκτελούσαν επιχείρηση εκκαθάρισης του χωριού από τους ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες κατά διαταγή του στρατιωτικού διοικητή Αττικής Παναγιώτη Σπηλιωτόπουλου
  …..
  Το 1947 ο Σταύρος Παπανικολάου γράφει πως κάποιοι «φεύγοντες Γερμανοί» ενεπλάκησαν με ενεδρεύοντες ΕΛΑΣίτες και εφαρμόζοντας αντίποινα πυρπόλησαν και δολοφόνησαν στο Κορωπί (47 οι νεκροί, 45 εκ Κορωπίου και 2 εκ Παιανίας, 400 σπίτια και καταστήματα λεηλατημένα και πυρπολημένα).

  Ομως αυτή η καταστροφή (λεηλασία σπιτιών και καταστημάτων πριν από τον εμπρησμό τους και η πλήρης καταστροφή συμβολαιογραφείων, κοινοτικού καταστήματος και υποθηκοφυλακείου) δεν δικαιολογήθηκε ποτέ. Αντίθετα, δείχνει τις προθέσεις των πραγματικών ενόχων: τα αρχεία των δημόσιων καταστημάτων «έκρυβαν» όλες τις αδικίες της Κατοχής κι αυτοί είναι που έσβησαν τα ίχνη τους, καίγοντας και δολοφονώντας αθώους στις 9 Οκτωβρίου 1944 στο Κορωπί.
  …………………
  Η «αλήθεια», συνεπώς, του Στ. Παπανικολάου είναι μονομερής (ως προς τα θύματα και τις καταστροφές) και, παράλληλα, αθωωτική για τους θύτες, που ταυτίστηκαν με θηριωδίες του παρελθόντος (Καλάβρυτα, Δίστομο κ.λπ.). Η αλήθεια αποκαλύφθηκε δεκαετίες αργότερα μέσω των Αρχείων Εθνικής Αντιστάσεως και Εμφυλίου Πολέμου που εκδόθηκαν από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (1998). Το περιεχόμενό τους αποκάλυψε τους θύτες της τραγωδίας του Κορωπίου, καθώς οι αναφορές τους για κατοχικά «πεπραγμένα» περιλαμβάνονται στα αρχεία αυτά.
  ………..
  Οσο κι αν επιμένουν ακόμα πολλοί στον μύθο της γερμανικής θηριωδίας, η αλήθεια για συνέβη στο Κορωπί την 9η Οκτωβρίου 1944 είναι ότι οι δράστες ήταν γερμανοντυμένοι Ελληνες. Κι είναι ντροπή το σημερινό Κορωπί να υπερψηφίζει τα νεοναζιστικά μορφώματα με 12%.
  ………
  Διαβάστε επίσης:
  http://www.efsyn.gr/arthro/xanagrafontas-tin-istoria-kata-voylisi
  Ξαναγράφοντας την Iστορία κατά βούληση
  Το στέλεχος του ΥΠ.ΕΞ., Φωτεινή Τομαή
  05.10.2015,

  Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρόπουλος
  Ενα βήμα πίσω από την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας σχετικά με την απελευθέρωση της Πάτμου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο φαίνεται ότι έκανε πριν από λίγες μέρες η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου σε μια κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και εγείρει πολλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της.

 67. Παράθεμα: Ο μητροπολίτης της Λούτσας έγινε υποστράτηγος | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.