Εκκληση Πρυτανείας για την κατάληψη στο ΕΚΠΑ

Κυβερνητική ανικανότητα κι ανυπαρξία

panepistimio-athinon

H ανακοίνωση:

«Σήμερα, 15η ημέρα κατάληψης του Κεντρικού Κτηρίου, δεν έχει έρθει η Ανάσταση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Βασικότατες λειτουργίες που το νομιμοποιούν ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο πλαίσιο του πολιτισμένου κόσμου παραμένουν νεκρωμένες. Υπενθυμίζονται οι κυριότερες: πλήρης αποκοπή της σύνδεσης της κεντρικής διοίκησης με τα Τμήματα και τις Κοσμητείες των Σχολών, παρακώλυση της λειτουργίας του κεντρικού πρωτοκόλλου και της νομικής υπηρεσίας, παρακώλυση της διευθέτησης θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη και την ασφάλεια των κτηρίων του Πανεπιστημίου, υπολειτουργία του όλου δικτύου των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, δυσχέρεια στην επίλυση θεμάτων φοιτητικής μέριμνας, όπως και στη διενέργεια ορκωμοσιών των φοιτητών μας.

Από μακρού προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Κεντρικό Κτήριο αναβάλλονται, ενώ σταδιακά αποκόπτεται η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πρόσφατο λυπηρό παράδειγμα της τελευταίας αυτής δυσλειτουργίας ήταν η αδυναμία των υπηρεσιών μας να ανταποκριθούν άμεσα στην προταθείσα από ρωσικής πλευράς σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Moscow State Institute for International Relations, Ίδρυμα το οποίο σε αντιδιαστολή με το ΕΚΠΑ, λειτουργούσε και λειτουργεί κανονικά. Το Πανεπιστήμιό μας βαθμιαία αλλά σταθερά καταδικάζεται σε διεθνή απομόνωση.

Παράλληλα, με αγωνία διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών μέσα στην Πρυτανεία, αφού κατά βάσιμες πληροφορίες γίνεται εκεί χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα. Επιπλέον, παρουσιάσθηκαν αναφορές στο διαδίκτυο για ενδεχόμενες συγκρούσεις μέσα στον ίδιο κανονικά αξιοσέβαστο χώρο μεταξύ αλλότριων ως προς το Πανεπιστήμιο ομάδων. Η αλλοτρίωση χώρων σεβαστού παιδευτικού προορισμού και των χρήσεών τους προσλαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις.

Είναι αυτονόητο ότι, ως Πρυτανικές αρχές, αγωνιζόμαστε για ένα ανοιχτό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα λειτουργεί απρόσκοπτα, και το οποίο θα προσφέρει υψηλού επιπέδου προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στους φοιτητές του, που μοχθούν για τις σπουδές τους, και μαζί με αυτούς χιλιάδες συμπαριστάμενες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.

Η σύνεση δεν μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε απόψεις που θέλουν τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας και τους φοιτητές να αναλαμβάνουν ρόλους περιφρούρησης των πανεπιστημιακών κτηρίων έναντι καταλήψεων και παρεμβάσεων εξωπανεπιστημιακών ατόμων. Η ελληνική πολιτεία όμως δεν επιτρέπεται να αποποιηθεί τον αντίστοιχο ουσιώδη ρόλο της.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θεωρούσε ότι ο πραγματικός «Εθνικός Οίκος» της Ελλάδας ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και όχι οποιαδήποτε έδρα ανώτατης πολιτικής διοίκησης της χώρας. Σε αυτή λοιπόν την βαρύνουσα συγκυρία και στο πνεύμα των πιο γνήσιων πατριωτικών παραδόσεων των Ελλήνων απευθύνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους πολιτικούς αρχηγούς, να δώσουν δείγμα υψηλής αντίληψης των καθηκόντων τους οδηγώντας σε λύση την ομηρία του ελληνικού κοινού μας «Εθνικού Σπιτιού», της έδρας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα προσφέρουν έτσι επείγουσα, ανεκτίμητη όσο και αυτονόητη εθνική υπηρεσία με πολλαπλό θετικό αντίκτυπο».

*

Σημείωση: Συμφωνούμε με τις αγωνίες της Πρυτανείας, και τασσόμαστε κατά αυτών που αντιπροσωπεύουν τον παραλογισμό και τον μηδενισμό. Δεν είμαστε υπέρ των καταλήψεων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, υπάρχουν πάμπολλοι άλλοι τρόποι να εκφράσει κανείς τις απόψεις του, αρκεί να έχει θέληση και φαντασία. Οι αντιεξουσιοΕτσι κουκουλοφόροι δεν εκφράζουν παρά το μαύρο της συντήρησης, τον μηδενισμό και τον εαυτό τους. Α, να μην ξεχάσω: είναι και φερέφωνα άνανδρων έγκλειστων δολοφόνων, ενός άλλου, ανεπίσημου φασισμού που περνιέται (από τους ίδιους και μόνο) ως «ένοπλη πάλη».

This entry was posted in σκέψεις, φασισμός, Ασμοδαίος, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, Των Αμνοεριφίων, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

9 Responses to Εκκληση Πρυτανείας για την κατάληψη στο ΕΚΠΑ

  1. Ο/Η bill λέει:

    δάσκαλε που δίδασκες και νόμους δεν εκράτεις. Για Πανούση. όταν μπεις στα παπούτσια του άλλου τότε καταλαβαίνεις τα ζόρια. πάλι για Πανούση. η Ελλάδα είναι κράτος και πολίτες του οι Έλληνες. Καλή ανάσταση έπεται. προς το παρόν τάφος σκοτάδι.

  2. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

    Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν στη θέση της Κωνσταντοπούλου ήταν η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά (βενζινάδικο), στη θέση του Κατρούγκαλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη θέση του Μπαλτά ο Λοβέρδος;

    • Ο/Η του κώλου λέει:

      Έλα μιμή στον τόπο σου, τρελαθήκανε στο τμήμα φεμινιστριών του κόμματος των εργαζομένων
      http://www.ysterografonews.gr/politiki/23984-sexistiki-epithesi-kataggelei-to-tmima-sejistikis-politikis.html
      14.04.2015 | 13:59


      «Σεξιστική επίθεση» εναντίον της Ζ. Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής για το επεισόδιο σε βενζινάδικο

      • Ο/Η του κώλου λέει:

        http://www.lifo.gr/now/politics/64460

        Ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ Αιδηψού για το περιστατικό με την Κωνσταντοπούλου σε βενζινάδικο .

        Καλύπτουν την πρόεδρο της Βουλής και αναφέρουν πως οι καταγγελίες είναι από κυρία νεοφιλελεύθερων απόψεων επιπέδου Μουρούτη

        ΣΧΟΛΙΑ (14)

        Αν και η ίδια η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί για την καταγγελία που την παρουσιάζει να έχει προκαλέσει επεισόδιο σε βενζινάδικο στην Αιδηψό Εύβοιας, η τοπική ΣΥΡΙΖΑ Αιδηψού έσπευσε να την υπερασπιστεί.

        Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ για την Ζωή Κωνσταντοπούλου:

        «Η ΟΜ Αιδηψού καταδικάζει απερίφραστα την προσπάθεια σπίλωσης της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, από κυρία γνωστών από το facebook νεοφιλελεύθερων απόψεων και αναρτήσεών της, επίπεδου -το λιγότερο-Μουρούτη.

        Η κυρία βρέθηκε, λέει, μπροστά σε επεισόδιο, περνώντας με το φέρυ της Γλύφας και κατευθυνόμενη στον Αγ. Γιάννη τον Ρώσο, σε πρατήριο βενζίνης, μοναδική αυτή, εν μέσω χιλιάδων δημοκρατικών πολιτών της Β. Εύβοιας, όπου υπήρχε διένεξη μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και υπάλληλου.

        Διαβεβαιώνουμε την κυρία, ότι η παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κοσμεί την πόλη μας, η ευγένειά της είναι παροιμιώδης και χαίρει άκρας εκτίμησης, από το σύνολο των συμπολιτών μας.

        Όλες τις ημέρες του Πάσχα, κυκλοφορούσε ανάμεσά μας μόνη της, χωρίς συνοδεία, παρευρέθη δε την Δευτέρα του Πάσχα, σε κηδεία συντρόφου, που αιφνίδια έφυγε από κοντά μας, φανερά συγκινημένη.

        Η λεπτότητα του χαρακτήρα της, το ήθος και η ευγένειά της, δεν θα επέτρεπαν ποτέ να έχει τέτοιου είδους συμπεριφορά -όπως ισχυρίζεται η κυρία- σε υπαλληλικό προσωπικό. Όπως φαίνεται, ο δυναμισμός της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενοχλεί μεγάλα συμφέροντα, τα οποία δημιουργούν φανταστικές ιστορίες, προσπαθώντας να επισκιάσουν το έργο της…. Άδικος κόπος»!

        *Διαβάστε επίσης: «Ήμουν κι εγώ στο βενζινάδικο και ξέρω πολύ καλά τι έκανε η Ζωή»

  3. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

    http://www.lifo.gr/authors/42

    «Ήμουν κι εγώ στο βενζινάδικο και ξέρω πολύ καλά τι έκανε η Ζωή» .

    Με αφορμή τις καταγγελίες για τραμπουκισμό της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε βενζινάδικο – και την Απόλυτη Σιγουριά της κάθε πλευράς

    ΣΧΟΛΙΑ (39)

    Μπροστά στο περιστατικό ήταν πέντε άτομα. Τα τρία μίλησαν ήδη και είπαν το ίδιο πράγμα.

    Η ίδια η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν έχει αναφερθεί ακόμα στο γεγονός, πράγμα που έκανε κάποιους να εικάσουν ότι περιμένει να δει αν θα ανακτηθούν τελικά τα βίντεο, πριν διαψεύσει ή παραδεχτεί τα γεγονότα.

    Κι όμως, ενώ η ίδια δεν έχει πει ούτε λέξη -ούτε καν για το αν βρέθηκε όντως στο εν λόγω βενζινάδικο ή και στην ευρύτερη περιοχή-, οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της είναι πιο σίγουροι κι απ’ την ίδια για το τι έχει συμβεί – κι ας μην έχουν ιδέα, στην πραγματικότητα.

    «Ήμουν κι εγώ στο βενζινάδικο και ξέρω πολύ καλά τι έκανε η Ζωή» μοιάζουν να φωνάζουν όλοι με τρόπο παραπλανητικό, προσπαθώντας να πείσουν αλλήλους. (Όχι, δεν ήσουν, και γι’ αυτό κάνε μόνο εικασίες ή πες την ξεκάθαρα υποκειμενική γνώμη σου. Μην το παίζεις έξυπνος που μόνο εσύ αντιλήφθηκες τι κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά: Μην προσπαθείς να πουλήσεις τη γνώμη σου ως την Απόλυτη Αλήθεια, τουλάχιστον μέχρι να βεβαιωθείς με αποδείξεις για το τι συνέβη.)

    Έχουμε δει τόσες ανατροπές, τόσες διαψεύσεις και τόσες διαψεύσεις των διαψεύσεων τον τελευταίο καιρό, που το να κρίνουμε με απόλυτο τρόπο ότι έφταιγε η Ζωή επειδή έχει αυστηρή φάτσα ή πως δεν έφταιγε λόγω του ήθους της (η Ραχήλ Μακρή ήταν ανάμεσα σ’ αυτούς που υποστήριξαν το τελευταίο) μπορεί να μας γελοιοποιήσει όταν στο τέλος γνωστοποιηθεί η αλήθεια.

    Προς το παρόν μπορούμε μόνο να εικάσουμε τι συνέβη, χάρη σε αυτά που ακούμε – και μέχρι στιγμής οι περισσότερες μαρτυρίες συγκλίνουν προς τη μία κατεύθυνση.

    Όμως μέχρι η Ζωή Κωνσταντοπούλου να παραδεχτεί ή να διαψεύσει τους τραμπουκισμούς, είναι ανώφελο να συμπεριφερόμαστε σαν Φωτεινοί Παντογνώστες είτε καταδικάζοντάς την ή ηρωοποιώντας την ανακαλύπτοντας δικές μας παράνομες σκευωρίες…

    ……………………….

  4. Ο/Η Liberal λέει:

    http://www.capital.gr/News.asp?id=2277689
    Κυρίες, κύριοι, δεν έχουμε πρωθυπουργό!

    Του Σάκη Μουμτζή

    Η πολυφωνία ήταν ανέκαθεν το κύριο χαρακτηριστικό του Σύριζα. Προέκυπτε από την οργανωτική δομή του, ήταν αναμενόμενη και ειδομένη με ευρύτητα καλοπροαίρετου πνεύματος, προσέφερε ιδέες και πρακτικές, πολλές φορές βέβαια ανορθόδοξες. Ηταν προφανές πως αυτό το μοντέλο, όταν πλέον ο Σύριζα έγινε κυβέρνηση, έπρεπε να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα, απαλλάσσοντας τις κυβερνητικές λειτουργίες από τα προβλήματα που θα τους δημιουργούσε η μεταφορά της πολυφωνίας από το εσωτερικό του κόμματος στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Αν για τις συνιστώσες αυτό ήταν δυσνόητο, για την ηγετική ομάδα έπρεπε να ήταν το πρώτο και βασικό αυτονόητο. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ετσι παρακολουθούμε έκπληκτοι αλλά και ανήσυχοι να διεξάγεται δημόσιος διάλογος μεταξύ υπουργών που αντανακλά τις διαφωνίες των συνιστωσών του κόμματος. Το αποτέλεσμα γνωστό. Κυβερνητική παραλυσία και αβεβαιότητα προς κάθε κατεύθυνση.

    Βασικός υπεύθυνος αυτής της χαώδους κατάστασης, ο πρωθυπουργός. Ex officio, αυτός συνθέτει, συντονίζει, επιβάλλει την κυβερνητική γραμμή και με τις παρεμβάσεις του επιλύει τις ανακύπτουσες διχογνωμίες. Ετσι τουλάχιστον συμβαίνει σε όλα τα πολιτισμένα κράτη που το πολίτευμα τους είναι πρωθυπουργοκεντρικό. Στη χώρα μας η ανεπάρκεια του Τσίπρα αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι. Π.χ όταν υπουργός δημοσίως θέτει υπαρξιακά ερωτήματα για την ίδια την αριστερά, σε σχέση με την άσκηση των καθηκόντων του, το πρόβλημα προφανώς δεν βρίσκεται μόνον στον υπουργό αλλά κυρίως στον πρωθυπουργό: 1) που έχει επιτρέψει να δημιουργηθεί η κατάσταση που περιγράφει ο υπουργός και 2) που τον κρατεί ακόμα στη θέση του. Η αφετηρία του σκηνικού που ζούμε, βρίσκεται στο γεγονός πως ο «μικρός», ως τέτοιος, δεν διαθέτει το κύρος και συνακόλουθα τη δύναμη επιβολής στην παλαιά φρουρά, στην ιστορική ηγεσία. Επιπλέον αποδεικνύεται από σειρά περιστατικών πως δεν αντιμετωπίζεται ως ηγέτης και από το σύνολο σχεδόν των κομματικών οργανώσεων. Και είναι λογικό. Ένας πολιτικός σχηματισμός που ιστορικά έχει διαπαιδαγωγηθεί με το σύστημα της συλλογικής καθοδήγησης δεν αποδέχεται το πρόσωπο-ηγέτη. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτό στερείται και χαρισμάτων. Αυτός ο τρόπος εσωκομματικής λειτουργίας ουδόλως θα μας αφορούσε, αν το υπο αμφισβήτηση πρόσωπο δεν τύχαινε να είναι και ο πρωθυπουργός της χώρας. Έτσι φτάσαμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

    Όσοι λοιπόν περιμένετε δραματικές πρωτοβουλίες, τομές, ρήξεις και «ξεκαθαρίσματα» στο εσωτερικό του Σύριζα, με πρωταγωνιστή τον Αλέξη, άδικα περιμένετε. Ένα άτομο με περιορισμένες προσλαμβάνουσες παραστάσεις, με ανύπαρκτους δεσμούς με την κοινωνία και με αποκλειστικό εφόδιο την κομματική παιδεία, είναι επόμενο να παρακολουθεί ως θεατής την διαπάλη των συνιστωσών που διεξάγεται πλέον στο κυβερνητικό επίπεδο. Ας σκεφτούμε τον Φλωράκη, το Φαράκο, τον Λουλέ, μπαρουτοκαπνισμένους ηγέτες, να αναδεικνύουν για λόγους τακτικής γραμματέα του κόμματος έναν χαμογελαστό Κνίτη, πρώην στέλεχος της ΜΟΔΝΕ (μαθητική παράταξη της ΚΝΕ, τότε…). Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι πώς θα έβλεπαν οι πολύπειροι ηγέτες τον «μικρό» αλλά πώς θα αισθανόταν αυτός απέναντι τους, απέναντι στους κομματικούς μύθους. Τι δυνατότητα αντίστασης θα είχε, τι περιθώρια δυναμικών πρωτοβουλιών θα διέθετε, η σχέση του με τους μηχανισμούς του κόμματος.

    Σήμερα, ακριβώς αυτή είναι η κατάσταση στο εσωτερικό του Σύριζα. Μην αυταπατόμαστε από την νεανική φυσιογνωμία του Τσίπρα, τον εύληπτο τρόπο που ομιλεί, τη ρητορική του ετοιμότητα. Αλλωστε συνδικαλιστής ήταν (και μόνον αυτό). Η πραγματική εξουσία βρίσκεται στην παλαιά φρουρά των στελεχών, που μπροστά τους ο Αλέξης ελάχιστα μπορεί να κάνει.Το δυστύχημα είναι πως και η ιστορική ηγεσία δεν είναι πολιτικά ομογενοποιημένη αλλά βρίσκεται διασκορπισμένη στις διάφορες συνιστώσες. Έτσι παρουσιάζεται το φαινομένο, το πολιτικό μας σύστημα που είναι πρωθυπουργοκεντρικό, να έχει πρωθυπουργό-βιτρίνα. Πρωθυπουργό εξοπλισμένο εκ του Συντάγματος με τεράστια εξουσία, την οποία όμως για τους λόγους που προαναφέρθηκαν δεν την ασκεί. Και οι στιγμές είναι οριακές για την χώρα μας και απαιτούν δραματικές αποφάσεις. Ποιος θα τις πάρει;

  5. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

    ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της κατάληψης της πρυτανείας

    Τα ευαίσθητα αντανακλαστικά μεγάλης μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η επέμβαση της αστυνομίας στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να λήξει η 19 ημερών κατάληψη από αντιεξουσιαστές.

    Η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, δέχθηκε σφοδρά «φίλια» πυρά από κομματικά στελέχη, βουλευτές και την Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι ο κ. Πανούσης λειτούργησε υπό την πίεση συντηρητικών δυνάμεων αλλά και των ΜΜΕ, κάνουν λόγο για παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ κάποιοι ζήτησαν ακόμη και την παραίτησή του από το αξίωμα που κατέχει.

    Στελέχη του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος (Σπύρος Απέργης, Ιωάννα Κούρτοβικ, Πάνος Λάμπρου, Πόπη Μέλλιου και Δημοσθένης Παπαδάτος) τα… έψαλλαν κατά πρόσωπο στον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης με τον οποίο συναντήθηκαν το απόγευμα. «Η αντιπροσωπεία του Τμήματος δήλωσε τη διαφωνία της για τη σημερινή επέμβαση της Αστυνομίας, σκοπός της οποίας ήταν η εκκένωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από μια πολυήμερη, σαφώς μειοψηφική, αλλά ειρηνική κατάληψη» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν τα κομματικά μέλη. Σημειώνουν δε πως «με δεδομένο ότι η κινητοποίηση συνδεόταν με αιτήματα για τις φυλακές, η σημερινή υπερψήφιση του νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης, η κατάργηση του κουκουλονόμου και η θέσπιση εγγυήσεων στη λήψη DNA, θα σήμαινε πιθανότατα και την λήξη της κατάληψης».

    Δεν μένουν όμως μόνο εκεί. Οπως τονίζουν «στον αντίποδα, η υπό συντηρητικές πιέσεις αστυνομική εισβολή σε πανεπιστημιακό χώρο, με όλο το συμβολικό και πολιτικό φορτίο που περιβάλλει μια τέτοια ενέργεια λίγους μήνες μετά τα έργα και τις ημέρες Φορτσάκη, σηματοδοτεί υποχώρηση, έστω προσωρινή, από τη θέση ότι κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός».

    Πετράκος: Δυστυχώς, παραβιάσαμε το άσυλο

    Επιπλέον το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ επέστησε την προσοχή στον υπουργό με αφορμή φωτογραφίες από το «ντου» στην Πρυτανεία, όπου αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ εμφανίζονται να επιχειρούν με ενσωματωμένες κάμερες στα κράνη τους. «Είναι πλέον επείγουσα η δραστική αντιμετώπιση ομάδων της ΕΛ.ΑΣ που συνδέονται συστηματικά με αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, ανεξαρτήτως αν αυτές εμπίπτουν στο πλαίσιο λειτουργίας που τους είχε ανατεθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις» είπαν στον κ. Πανούση, ο οποίος δεσμεύτηκε να ερευνήσει το συμβάν και βεβαίωσε ότι η χρήση κάμερας δεν αποτελεί εντολή του Αρχηγείου.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος είπε ότι υπήρξε παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου κάνοντας λόγο για «σημαντικό θέμα». Πρόσθεσε ακόμη ότι «για εμάς, το πανεπιστημιακό άσυλο είναι αδιαπραγμάτευτο και γι’ αυτό θα το επαναφέρουμε με το νέο νομοσχέδιο. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, εφαρμόστηκε ένας νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης».

    Διαμαντόπουλος υπέρ παραίτησης Πανούση

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος αναδημοσίευσε άρθρο από ιστοσελίδα που πρόσκειται σε συνιστώσες του κόμματος, το οποίο ζητά ευθέως, την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προτασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.

    Σε ένα ιδιαίτερα σκληρό κείμενο το οποίο έκανε share στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο κ. Διαμαντόπουλος σχολιάζει: «Μια άποψη που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά…».

    Στο κείμενο που αναρτήθηκε στο «Δίκτυο για τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα» διατυπώνονται βαριές εκφράσεις κατά του υπουργού και της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση διακινεί το επιχείρημα ότι διέπραξε την εισβολή γιατί ήταν αδύνατον να ψηφιστεί το νομοσχέδιο υπό καθεστώς ομηρίας της από τους καταληψίες! Και ψευδές και γελοίο…Γιατί απλώς τελεί σε ομηρία από τη Δεξιά, τους τηλεεισαγγελείς, «κυβερνητικούς εταίρους» και βεβαίως τον ίδιο τον ανεκδιήγητο υπουργό Δημόσιας Τάξης» αναφέρεται στο άρθρο. Τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υπονομεύει τη νομοθετική πρωτοβουλία του, εξευτελίζεται, αφού είναι η πρώτη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση που εισβάλλει στην Πρυτανεία ενώ έχει καταγγείλει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, παρουσιάζεται ανίσχυρος και πανικόβλητος (πώς θα τα βγάλει πέρα με τους «δανειστές» όταν τρέμει την Τρέμη, τον Άδωνι και την Ντόρα;) και, το χειρότερο, ανοίγει ένα νέο κύκλο καταστολής». Ζητείται τέλος, να παραιτηθεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούσης».

    Καταδικάζουν την επέμβαση και οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ

    Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση της καταδίκασε την αστυνομική επιχείρηση.

    «Η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής αποτελεί υποχώρηση προς τις πιέσεις και την τρομοϋστερία του συντηρητικού μπλοκ και των καθεστωτικών ΜΜΕ που με τέτοιες κινήσεις βλέπουν το δικό τους αυταρχισμό να δικαιώνεται» τονίζουν. Ζητούν την επαναφορά και την διεύρυνση του πανεπιστημιακού ασύλου και προσθέτουν: «Η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ συνιστά καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο οι αγώνες δεκαετιών του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος, καθώς και της Αριστεράς, έχουν κατοχυρώσει και διαφυλάξει. Ως τέτοια είναι από μας καταδικαστέα».

    Οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ακόμη αιχμηρά πως «η διαφύλαξη του ασύλου, ωστόσο, δεν μπορεί να αφορά τις δυνάμεις καταστολής» και προειδοποιούν την κυβέρνηση πως «το δόγμα «Νόμος και Τάξη», της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά, καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές της 25ης Γενάρη κι έτσι πρέπει να παραμείνει».
    Σημειώνουν επίσης την αντίστιξη καθώς η επέμβαση της αστυνομίας ήρθε στον αντίποδα της ψήφισης ενός νομοσχεδίου (για τις φυλακές τύπου Γ’) «που πραγματοποιεί μια βαθιά τομή σε προοδευτική κατεύθυνση για την ελληνική κοινωνία, δικαιώνει αγώνες χρόνων του κινήματος για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας».

    Πηγή: Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της κατάληψης της πρυτανείας | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/201996/o-misos-syriza-einai-yper-tis-katalipsis-tis-prytaneias#ixzz3XbQMfBYu

  6. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.