Η Χώρα σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Χωρίς να υποτιμώ καθόλου τις καλές προθέσεις του πρωθυπουργού και σχεδόν όλης της κυβέρνησης, χωρίς να παραγνωρίζω τη λαϊκή δίψα για λίγη «εθνική» αξιοπρέπεια, δεν μπορώ να αγνοήσω και την ατμόσφαιρα μιας συλλογικής αυταπάτης, ψευδαισθήσεων, υποκρισίας, αλληλοεξαπάτησης, εθελοτυφλίας και ομαδικής υστερίας

©Jérôme Leuba, battlefield # 22, 2007, pilon, destructed books (MAMCO, Genève), Courtesy Gallerie annex 14

©Jérôme Leuba, battlefield # 22, 2007, pilon, destructed books (MAMCO, Genève), Courtesy Gallerie annex 14

Του Αναγνώστη Λασκαράτου

Η Ελλάδα είχε μετά τον εμφύλιο μια απόλυτα στρεβλή αντίληψη για τον πατριωτισμό. Την επέβαλε η Δεξιά που κουβαλούσε τις ενοχές του δωσιλογισμού, της λιποταξίας, της δειλίας, της ατομικής διάσωσης. Οι άνεμοι της κοινωνικής και πολιτικής αδράνειας διαιώνισαν την κατάσταση και την μετέφεραν ισχυρή μέχρι σήμερα. Το μοντέλο του φυγόστρατου και φοροφυγά υπερπατριώτη των γηπέδων έχει επιβληθεί. Το μίσος για τους γύρω λαούς, η συνωμοσιολογία και η κινδυνολογία, η μανιακή αναζήτηση εξωτερικών ενόχων και εσωτερικών εχθρών-πρακτόρων τους, η ιδεολογική κυριαρχία της κρατικής εθνικής Εκκλησίας, η πλαστογράφηση της Ιστορίας, ο αντιδυτικισμός, η απουσία κάθε αυτοκριτικής, η στρατικοποίηση και η θρησκειοποίηση της σχολικής εκπαίδευσης, ο ανορθολογισμός,ο κατά κανόνα ύποπτος και αγοραίος πατριωτισμός που καλύπτει την προσωπική διαφθορά σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, το χάιδεμα ανώριμων αυτιών είναι οι αιτίες, οι παράμετροι και τα χαρακτηριστικά αυτών των αντιλήψεων που δικαιώνουν απόλυτα τη γνωστή ρήση του Σάμιουελ Τζόνσον για τον πατριωτισμό ως έσχατο καταφύγιο του παλιανθρώπου.

Δυο ευτραφείς κύριοι, που δηλώνουν με κάθε ευκαιρία τον υπερχειλίζοντα πατριωτισμό τους, ηγούνται στα δυο καίρια ‘αρμόδια’ Υπουργεία-ευτυχώς γλύτωσε το τρίτο της Παιδείας και των «Θρησκευμάτων»- και είναι μαζί με την υπεραριστερά του κ.Λαφαζάνη, οι σημερινοί εκπρόσωποι, στον ένα ή στον άλλο βαθμό και μορφή, αυτής της κατάστασης μέσα στην κυβέρνηση. Κλασσική εθνικοφροσύνη, φιλορωσισμός, ανάκατα κατά περίπτωση με άρωμα εθνομπολσεβικισμού ή Ορθοδοξίας και με μια νοσταλγία ταξικής ή και εθνικής Επανάστασης, αναδύονται απειλητικά πλάϊ σε αγαθές κυβερνητικές προθέσεις και σε υπουργικά ονόματα αξιοπρεπή, πατριωτικά, ηθικά και ορθολογιστικά, που αναμφίβολα υπάρχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ταυτόχρονα το νέο εθνικό αφήγημα ακμάζει. Η κακιά Γερμανία και οι σύμμαχοί της, ενάντια στην τίμια Ελλαδίτσα, ενάντια στα δυο παλληκάρια, στον καλό σύζυγο που κάθε μητέρα θα ήθελε για την κόρη της και στην καλτ ναρκισσευόμενη φιγούρα που την εκπροσωπούν σήμερα και ενάντια στον ευρωπαϊκό Νότο που βράζει (σύμφωνα με ευσεβείς πόθους που πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα). Αυτός ο μύθος τους χωράει σχεδόν όλους, τον συνομιλητή των Ρώσων συνομιλητών της Χ.Α. υπουργό, τον Αμβρόσιο της Βοστίτσας, τους ανανήψαντες δημοσιογραφικούς-επιχειρηματικούς Οίκους και τις θαυμάστριες (ακόμη και γηρασμένες κυρίες της Δεξιάς, που είδαν μετεκλογικά το φως το αληθινό) των κ.κ.Τσίπρα και Βαρουφάκη.

Χωρίς να υποτιμώ καθόλου τις καλές προθέσεις του πρωθυπουργού και σχεδόν όλης της κυβέρνησης, χωρίς να παραγνωρίζω τη λαϊκή δίψα για λίγη «εθνική» αξιοπρέπεια, δεν μπορώ να αγνοήσω και την ατμόσφαιρα μιας συλλογικής αυταπάτης, ψευδαισθήσεων, υποκρισίας, αλληλοεξαπάτησης, εθελοτυφλίας και ομαδικής υστερίας.

Η κακή δημοσιογραφία των κολάκων που παραμελεί το ελεγκτικό καθήκον της μαζί με την απουσία γενναίων πολιτικών ανδρών που θα μιλήσουν δημόσια, κινδυνεύουν να εγκλωβίσουν τον πρωθυπουργό και τη χώρα στη δίνη μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας και μιας κατάστασης χωρίς διέξοδο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παίξει σήμερα κανένα ρόλο στους πίνακες του Ντελακρουά ούτε να βρει θέση στους στίχους του Βύρωνα και του Σέλλεϋ. Η πολιτική ηγεσία δεν πρέπει να είναι τυφλή οδηγός τυφλών και να προκαλέσει μια συλλογική αυτοκαταστροφική και μετωπική σύγκρουση με τον αμείλικτο τοίχο της ωμής πραγματικότητας.

Δεν εκφράζει μόνο η ελληνική κυβέρνηση του 37% (+4,5) τη λαϊκή κυριαρχία, την εκφράζει πολύ περισσότερο και η γερμανική και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις που δεν είναι προϊόντα απελπισίας και τερατογένεσης. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, διαχωρίζοντας τις δίκαιες και ρεαλιστικές επιθυμίες του από τους φαντασιακούς πόθους, δίκαιους ή άδικους.

Αυτός θα είναι σήμερα ο μέγιστος πατριωτισμός. Αρκεί μια στιγμή για να φέρει το Κακό, το Καλό όμως είναι αυτό που απαιτεί μόχθο, νου και αρετή και δεν εκφράζεται πάντα από πλειοψηφικά ευκαιριακά λαϊκά συνονθυλεύματα που μπερδεύουν τις επιθυμίες τους με την πραγματικότητα. Η δήλωση Βαρουφάκη: «Δεν είναι ότι θα πετάξουμε το παρόν πρόγραμμα, το 67% των μέτρων θα τα θέλαμε και εμείς, το πρόβλημα είναι ότι του λείπουν πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις», δηλοί πολλά και όφειλε να είναι προεκλογική και πολύ πιο συγκεκριμένη, αν θέλουμε να είμαστε τίμιοι με τους πολίτες.

This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

31 Responses to Η Χώρα σε κρίσιμο σταυροδρόμι

  1. Ο/Η Nikolaos λέει:

    …Πού να κυβερνούσαν και 200 χρόνια όπως η Δεξιά…

  2. Ο/Η Anastasios Spyropoulos λέει:

    σε οτι γραφεις ναι σχεδον….αλλα οχι τωρα φιλε…οχι τωρα!

  3. Ο/Η Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ(ατακτος) λέει:

    Παρακαλώ ,θα άξιζε να ασχοληθεί κανείς με το προσδοκώμενο διάρκεια ζωής

    Click to access meleti20.pdf

  4. Ο/Η ashetos λέει:

    symfwnw ki epauksanw. diafwnw ki olas: auta pou perigrafeis agapite sto prwto meros tou arthrou sou einai politismika «proionta» apo to 1830 ki enteuthen, ki ohi mono apo ton emfylio kai meta. I, gia na eimai akrivis, ta aristeristika epikalymata nai, alla ta patroparadota-patriwtika-fyleto-thriskeutiko-paranoika einai apo poly pio prin. Dystyhws.

    aporia psaltou viks:
    kai giati na min sympathoume ta rwsakia, parakalw? einai ki auta omodoksa sti mafioziki logiki, opws kai oi eurwpaioi etairoi mas (katholikoi kai protestantes), apla me ta rwsakia symvainei na eimaste kai omothriskoi… Epeita ligo to heis pou oi profiteies tou Paisiou provlepoun gia to genos lambro doksis pedion? oloi ehoun programma drasis sti profiteia: oi kakoi tourkoi na mas fane, oi kaloi rwsoi na fane tous fagwmenous tourkous, o theos twn ellinwn (goustarw geniki ktitiki) na swsei to ellinario.

    paw twra na htypisw alypita ena diplogyro giati apo tis polles fagwmares, peinasa

  5. Ο/Η Βολταίρος λέει:

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγος Κωστής Λαπαβίτσας
    Λαπαβίτσας: «Ρωτήστε τον κ. Βαρουφάκη και θα τον ρωτήσω κι εγώ»

    Σόιμπλε: «Υπήρξαμε πολύ γενναιόδωροι με την Ελλάδα»

    Ενοχλημένος από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με το 67% του προγράμματος, εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγος Κωστής Λαπαβίτσας.

    Ερωτηθείς τι εννοούσε ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε: «Ρωτήστε τον ίδιο. Θα τον ρωτήσω κι εγώ, όταν τον δω».

    Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 την Παρασκευή ο κ. Λαπαβίτσας ανέφερε: «Εγώ ξέρω τι λέει το διακηρυγμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στο οποίο κέρδισε τις εκλογές και τι λέει το κόμμα, οι άνθρωποι με τους οποίους συζητάω μέσα. Αυτό ξέρω.
    Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει παντελώς το Μνημόνιο και ό,τι αυτό σημαίνει. Δεν είπα αυτό το πράγμα (σ.σ.: ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι εκτός γραμμής). Εγώ αξιολογώ τι συμβαίνει και τι λένε το πρόγραμμα και οι αποφάσεις… Δεν ξέρω πώς ακριβώς το εννοούσε ο κ. Βαρουφάκης. Να τον ρωτήσετε εσείς και θα τον ρωτήσω κι εγώ, όταν τον δω. Εγώ ξέρω ότι το Μνημόνιο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια απαράδεκτη κατάσταση και θα σταματήσει να ισχύει. Αυτό ξέρω ότι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό εκλέχθηκα μαζί του. Τώρα, ότι χρειάζεται η Ελλάδα βαθιές, διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ποιος εχέφρων άνθρωπος στη χώρα μπορεί να το αμφισβητήσει; Πιστεύω πρώτα ότι θα πρέπει να υπάρξει βαθιά διαγραφή του χρέους. Δεν έχω δει να απορρίπτεται αυτό συνολικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έχω δει να αλλάζουν οι προγραμματικές του θέσεις. Δεν ξέρω… Ξέρω τι λένε οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος και με βάση το non paper που κυκλοφόρησε, δεν έχουν αλλάξει αυτά. Δεν ξέρω πού τα βρίσκετε αυτά. Ξέρω ότι η Ελλάδα χρειάζεται βαθιά διαγραφή χρέους. Σας το λέω ως οικονομολόγος και ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει εκλεγεί».

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, απάντησε στα σχόλια για το τι εννοούσε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως σημείωσε: «Ο Γ. Βαρουφάκης εννοούσε πως η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν να κάνουν -όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός- με το φορολογικό σύστημα, την πάταξη της φοροδιαφυγής -για να έχουμε ένα πιο αποδοτικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα-, τη διαπλοκή, την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα».

    «Όχι, δεν συμφωνούμε με το μνημόνιο. Συμφωνούμε σε ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που αν γίνει με έναν τρόπο λειτουργικό θα βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία» τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα τιμήσει τη λαϊκή εντολή».

  6. Ο/Η Αλμπιρέο λέει:

    Ναι, αλλά και τα γενικευμένα ειρωνικότροπα σχόλια του τύπου «παλικάρια – σύζυγοι που οι μαμάδες θα ήθελαν και φιγούρες καλτ …» πριν ακόμα καν δέσει το γλυκό, δεν φαίνεται και πολύ να βοηθάνε.
    Η σοβαρότητα και η ευθύνη βαρύνει όλους μας πλέον, έκαστος εφ’ ω ετάχθη, έτσι δεν είναι;
    Εννοώ ότι οι καιροί απαιτούν συγκεκριμένες παρατηρήσεις μόνο, αρνητικές ή θετικές, και πολύ προσεκτικές, γιατί αλλιώς, κάθε τι γενικευμένο, πάλι σε «εθνικό αφήγημα» θα κλίνει, και μάλιστα «αυτομαστιγωτικό», γιατί κι αυτό εύκολο το έχουμε, ως λαός.

  7. Ο/Η pitsiloti λέει:

    Εξαιρετικό…. Ας ευχηθούμε να περάσει το μήνυμα σε όλους μας …..

  8. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ευτυχώς η Δικαιοσύνη στην οποία ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει 4 φορές την εμπιστοσύνη του, συνεχίζει και λειτουργεί άψογα.
    Να δοθούν άμεσα τα αναδρομικά στους ένστολους και στους δικαστές.
    Για όλα φταίει η Μέρκελ και η τρόικα

    http://www.madata.gr/epikairotita/social/399209.html

    06 Φεβρουαρίου 2015

    Ποινή κάθειρξης 145 ετών σε 19χρονο για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

    Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης στον 19χρονο Σύρο Κ. Η. που επωμίστηκε την ευθύνη της τραγωδίας του θανάτου 12 μεταναστών, οι οποίοι επέβαιναν σε σκάφος που αναποδογύρισε ανοιχτά του Φαρμακονησίου την 20η Ιανουαρίου 2014.

    Το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου του επέβαλε ποινή κάθειρξης 145 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή 570.500 ευρώ κρίνοντάς τον ένοχο για το σύνολο των αδικημάτων που αντιμετώπιζε και αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

    Ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή του για το θάνατο των 12 μεταναστών (εννέα παιδιά και τρεις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους). Επεσήμανε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή του ότι ο θάνατος των μεταναστών επήλθε κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης του σκάφους από το Λιμενικό, ενώ τόνισε ότι με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχει απαλλακτική κρίση από Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου για του λιμενικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν θα επιρρίψει ευθύνες για το ατύχημα.

    Το δικαστήριο ωστόσο με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ένας δικαστής) έκρινε τον 19χρονο Σύρο ένοχο και για το θάνατο δύο μεταναστών (το κατηγορητήριο δεν περιελάμβανε και τα υπόλοιπα θύματα)………………..

    • Ο/Η του κώλου λέει:

      μετά τον Αμβρόσιο και ο φίλος του ο Μπαλτάκος
      http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=674561
      Τ. Μπαλτάκος: «Βαράω προσοχή, σε όσα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»

      «Θα ήλπιζα και ευχόμουν αυτά που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι να τα κάνουμε εμείς»

      ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2015 13:18

  9. Ο/Η Βολταίρος λέει:

    Η Μόσχα υποδέχθηκε το χέρι του Αγίου Δημητρίου (ΦΩΤΟ)

    Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2015
    Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr – 23.13

    Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

    Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξαν κλήρος και λαός στο τμήμα ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου, που μετέφερε στη Μόσχα ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων.

  10. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ευχαριστώ όσους συμφωνούν αλλά και όσους επικρίνουν.
    Το εγγύς μέλλον θα δείξει.
    Η στιγμή δεν είναι ακατάλληλη για κριτική.
    Το προλαμβάνειν καλύτερο κλπ

    Αγαπητή Αλμπιρέο,
    αυτά που λέω για Τσίπρα-Βαρουφάκη θα μπορούσαν και να χαρακτηριστούν ακόμη και κακοήθειες, αν δεν μας είχαν δώσει κάθε δικαίωμα να τα λένε.
    Ο κ.Βαρουφάκης οφείλει να θυμηθεί πως δεν είναι ιδιώτης και ο κ.Τσίπρας οφείλει να αντιληφθεί πως πέρα από ένα μέρος του 36,5% που τον ψήφισε πιστεύοντας κάποιες από τις συνεχώς εναλλασσόμενες θέσεις του που διάλεξε για να πιστέψει, υπάρχει το καλό της χώρας, η λογική και το δίκιο. Αν μοναδικό του κριτήριο είναι να αποσπάσει τον έπαινο κάθε δεξιού, ακροδεξιού ή της κυρα-Κατίνας, που φαντασιώνεται πως ο νεαρός ήρωάς της υπερασπίζεται την εθνική μας αξιοπρέπεια μέσω της απόλυτης πτώχευσης, θα τα ακούσει.

    • Ο/Η Αλμπιρέο λέει:

      Η αλήθεια είναι ότι δεν είδα ακόμα κάτι σαφές που να δείχνει ότι δεν έχουν κατά νου το καλό της χώρας, με λογική και δίκιο.
      Αναγνωρίζω όμως ότι εν μέσω ενός τεράστιου κυκεώνα που επικρατεί στις σκέψεις καθενός μας προσωπικά αλλά και ως συνολικό ανθρώπινο είδος, με κάποιον τρόπο μια κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει υπόψη της όλες τις συνιστώσες (σ’ αυτό συμφωνούμε νομίζω), και στο «φτωχό» αλλά και εξαιρετικά ποικιλόμορφο 36,5% που την ψήφισε, αλλά και σε αυτό που δεν την ψήφισε, διότι κι αυτού του – μεγαλύτερου – κομματιού κυβέρνηση είναι. Δεν είναι κι εύκολο. Και με την πρώτη.

      Αυτό ήθελα να πω, συν το ότι αυτό που εμείς οι άλλοι μπορούμε να κάνουμε, είναι να βρούμε κοινά μεταξύ μας σημεία, και όχι μόνο να τονίζουμε τα αρνητικά. Να τα επισημαίνουμε, ασφαλώς (και σ’ αυτό συμφωνούμε νομίζω), αλλά με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό, και αποβάλλοντας όσο γίνεται την επικριτική και υποτιμητική διάθεση – αυτή που όλοι ξέρουμε πως οδηγεί σε αντιδράσεις φασιστικές.
      Αλλιώς, στα ίδια και στα ίδια θα γυρνάμε διαρκώς.
      Και είμαστε όλοι τόσο πολύ κουρασμένοι.

      Με την ευκαιρία, κάπου διάβασα και για ένα παράλληλο αφήγημα, και το παραθέτω : http://tvxs.gr/news/ellada/guardian-min-pniksete-ton-syriza-tha-einai-teleytaio-moiraio-lathos

  11. Ο/Η Antifa2 λέει:

    http://vathikokkino.gr/archives/92608

    05/02/2015
    ΙΜΙΑ: το εθνικιστικό σόου του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου Απειλή για την Ειρήνη!

    Τι συνέπειες θα είχε η βύθιση ενός πλοιαρίου του Λιμενικού ή της Τουρκικής Ακτοφυλακής κατά τη διάρκεια του θερμού επεισοδίου που προκάλεσε ο νέος Υπουργός Άμυνας;

    Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας ολοένα περισσότερες λεπτομέρειες του θερμού επεισοδίου που προκάλεσε ο νέος ΥΕΘΑ Π.Καμμένος πετώντας με ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια το Σαββάτο 31/1/2015.

    Στο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων σημειώνοντας ναυμαχία μεταξύ σκαφών του Λιμενικού και της Τουρκικής Ακτοφυλακής, αλλά και αναμετρήσεις πολεμικών αεροσκαφών των δύο χωρών.

    Όμως από διάφορες πηγές –που δε φημίζονται φυσικά για τα φιλειρηνικά τους αισθήματα- άρχισε να διαρρέει το τι πραγματικά είχε συμβεί. Έστω και αν ο εθνικισμός τους χρεώνει την ευθύνη πάντα στου άλλους…

    ΚΑΙ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΠΛΟΙΑΡΙΩΝ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ

    Το γνωστό φιλοχρυσαυγίτικο μέσο ανέλαβε να μας ενημερώσει ότι «Πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής επιχειρούν να εμβολίσουν σκάφη του ελληνικού Λιμενικού στα Ίμια τη στιγμή που το ελικόπτερο NH-90 με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ίπταντο στην περιοχή. Στα βίντεο-ντοκουμέντο που ελήφθησαν από την τουρκική κρατική τηλεόραση φαίνεται ξεκάθαρα πώς το σκηνικό ήταν απόλυτα στημένο προκειμένου η Άγκυρα να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο», νέα Ίμια ή να παρουσιάσει πώς η Τουρκία ασκεί κυριαρχία στη περιοχή στέλνοντας σκάφη της να κάνουν βόλτες κοντά στις ακτές και αεροσκάφη της να πετούν πάνω από τις βραχονησίδες.[…] Επτά σκάφη της Ακτοφυλακής έστειλαν οι Τούρκοι στα Ίμια κάνοντας «τσαμπουκά» στα σκάφη του Λιμενικού Σώματος τα οποία όπως διακρίνεται επιχειρούν μάλιστα κάποια στιγμή ακόμη και να τα εμβολίσουν παραβιάζοντας εμφανώς τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησιάζοντας πολύ κοντά στις ακτές των Ιμίων.

    Αναρωτιόμαστε, τι θα συνέβαινε αν –έστω από λάθος ανθρώπινο χειρισμό, που σε τέτοιου είδους ακραίες καταστάσεις δεν είναι δύσκολο να συμβεί- προκαλούνταν από σύγκρουση η βύθιση του οποιουδήποτε πλοιαρίου; Για ποιο λόγο διακινδύνευσαν το Σαββάτο την ακεραιότητα και την ζωή τους τα πληρώματα των πολεμικών μέσων και των δύο πλευρών; Αναλογίστηκε κανείς το ενδεχόμενο και τις συνέπειες της ευρύτερης πολεμικής κλιμάκωσης που θα ξεσπούσε; Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να παίζουν τέτοιου είδους τυχοδιωκτικά παιχνίδια στις πλάτες των δύο λαών;

    ΟΠΩΣ ΤΟ 1996, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟ 2015, ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥΣ ΜΕ ΟΛΕΘΡΟ

    ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
    http://vathikokkino.gr/archives/92608

  12. Το κακό είναι πως με το «νέο εθνικό μας αφήγημα» και ειδικά με την «κακιά Γερμανία», έχουν επηρεαστεί 2 νομπελίστες οικονομολόγοι, καμιά 300 διανοούμενοι που υπέγραψαν όλοι μαζί μια επιστολή, οικονομικοί και πολιτικοί συντάκτες, γελοιογράφοι, bloggers, κάτι δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες αλλά ευτυχώς όχι ο αρθρογράφος.

    • Ο/Η Θέκλα Φακλάνα-σεκσολόγος λέει:

      Θα πληρώσουν τίποτα οι 300 στοχασταί ή είναι τσάμπα η υποστήριξη;

  13. Τό βρώμικο παρελθόν τού «όρθιου» Σόϊμπλε, τότε που………..

    http://www.freepen.gr/2015/02/blog-post_927.html

  14. Ο/Η zaratustra λέει:

    Νά ὑποθέσω ὅτι εἶσθε φιλικά διακείμενος στούς ἀγοραίους πατριῶτες τοῦ Κιέβου; Σᾶς πληροφορῶ ὅτι ἐκτός ἀπό τόν ἀγοραῖο πατριωτισμό , ὁ ὁποῖος εὐδοκιμεῖ κατά μῆκος ὅλου τοῦ πολιτικοῦ φάσματος, ὑπάρχει καί τό ταίρι του δηλαδή ὁ ἀγοραῖος εὐρωπαϊσμός. Ἐσεῖς ἐκεῖ ἀνήκετε; Πάντως ἡ νηφαλιότητα – αὐτό πού ζητᾶτε ἀπό τούς κυβερνῶντες – δέν σᾶς διακρίνει. Πολύ σύμπλεγμα στό ἄρθρο σας…

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Δεν ξέρω αν υπάρχει «Πολύ σύμπλεγμα στό ἄρθρο», ξέρω όμως πως η υπόθεση πως ίσως είμαι «φιλικά διακείμενος στούς ἀγοραίους πατριῶτες τοῦ Κιέβου», έχει προβλήματα με τη λογική, κι ας είναι διατυπωμένη με πνεύματα.

      • Ο/Η zaratustra λέει:

        Πῆρα ἀφορμή ἀπό τούς ἀρκετά ἀπαξιωτικούς – κατ’ ἐμένα – χαρακτηρισμούς γιά φιλορωσισμό. Ἐπίσης τά σχόλια γιά τόν Κοτζιᾶ εἶναι κτυπήματα κάτω ἀπό τήν μέση – ἀσχέτως ἄν εἶναι ἡ ὄχι ἀληθινή ἡ διάψευσή του

    • Ο/Η Po λέει:

      zaratustra,
      Θεωρούμε τη θέση της χώρας μας στην Ε.Ε. ως μονόδρομο.
      Αυτή είναι και η αδιαπραγμάτευτη θέση μας.

      • Ο/Η zaratustra λέει:

        Δικαίωμά σας. Ἴσως ἐσεῖς ξέρετε κάτι παραπάνω ἀπό ἐμένα τόν κοινό θνητό…Νά ἀντιστρέψω ὅμως τό προβοκατόρικο προεκλογικό ἐρώτημα πού κυριάρχησε στά ΜΜΕ πρός τόν ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή τό » Ἄν σᾶς ποῦν ὄχι στό κούρεμα τί θά κάνετε; Μέχρι πού θά τό τραβήξετε;» νά γίνει ἀπευθνόμενο τώρα πρός ἐσᾶς » μέχρι τί εἶστε διατεθειμένοι νά ὑπογράψετε γιά νά μείνετε ἐντός Ε.Ε.;» Εὐχαριστῶ…

      • Ο/Η Po λέει:

        είπαμε εμείς ποτέ για διαγραφή ή κούρεμα του χρέους και δεν το γνωρίζουμε;
        Ρωτήστε αυτούς που εξαπολύουν (προεκλογικές) ρουκέτες του είδους…

      • Ο/Η zaratustra λέει:

        Δέν καταλάβατε. Δέν εἶπα ὅτι εἴπατε ἐσεῖς γιά κούρεμα. Εἰσαγωγή ἔκανα καί κατόπιν ἅπλά σᾶς ἔθεσα καί θά σᾶς ἐπαναδιατυπώσω τό ἐρώτημα
        Τό ἀδιαπραγμάτευτο πού ἀναφέρετε τό θεωρῶ ἀτυχές ἀφοῦ ἡ θέση τῆς χώρας στήν Ε.Ε δέν εἶναι τό ἀντικείμενο τῆς διαπραγμάτευσης. Ἴσως νά ἔπρεπε νά πεῖτε ὅτι ΄δέν βάζετε σέ κίνδυνο τήν θέση τῆς χώρας ἐντός τῆς ΕΕ. Ἄρα μιά ἐπαναδιατύπωση τήν ὀφείλω «μέχρι τί εἶστε διατεθειμένοι νά ἀποδεχτεῖτε ὥστε νά μείνει ἡ χώρα – ἄν ὑποθέσουμε ὅτι κινδυνεύει – ἐντός Ε.Ε.;»
        Εὐχαριστῶ…

    • Ο/Η Aλέκσις Καμένος Ντούγκιν λέει:

      Η Αριστεροακροδεξιά κυβέρνηση, μη μπορώντας πλέον να εισπράττει από την Ε.Ε. θα οδηγήσει τη χώρα στη δραχμούλα έξω από την Ευρώπη και για να ικανοποιήσει τις στρατιές των πελατών της που θα φοροαπαλλάξει ως δήθεν φτωχούς, θα μοιράσει με υπερφορολόγηση ότι νόμιμο χρήμα βρει να υπάρχει, γιατί το μαύρο δεν θα το ψάξει, είναι δυσκολία και η κυβέρνηση αυτή αγαπάει τις ευκολίες.Οι μεγαλοαστοί τα έχουν ασφαλίσει τα λεφτά τους και το πολύ πολύ να την κάνουν για Φλώριντα ή Βέρνη.
      Θα οδηγήσει μοιραία σε διακοπή κάθε επένδυσης, σε απόκρυψη κεφαλαίων, σε διακοπή κάθε αποταμιευτικής, οικοδομικής ή νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Χρήμα θα μπαίνει μόνο από τουρισμό και από κεφάλαια που θα έρχονται να αγοράσουν κοψοχρονιά. Οι φτωχοί θα ανακουφιστούν για λίγο, θα παραμυθιαστούν για το ηλιόλουστο μέλλον που έρχεται, θα βοηθήσει και το παπαδαριό με συσσίτια.
      Αυτό θα κρατήσει το πολύ ένα χρόνο, μετά η χώρα θα πάει να γίνει Βενεζουέλα ή Σομαλία, πολλοί όμως θα έχουν βγάλει χρήμα στην Αντίγκουα πριν φύγουν οικογενειακά με το ελικόπτερο από κάποια ταράτσα.

  15. Υποστηρίξτε τό έργο τής κυβέρνησης στόν αγώνα της ενάντια στήν λιτότητα καί στόν εξευτελισμό τού Ελληνικού λαού. ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ

    https://secure.avaaz.org/el/end_of_austerity_2/?bjtFidb&v=53694

  16. Ελβετική Τράπεζα έκρυβε μεγαλοκαταθέσεις από τρείς (τουλάχιστον) ύποπτους εγκληματίες. Μεταξύ αυτών καί ο πολύ δικός μας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Καί πόσοι θά είναι ακόμη μόνο μιά έρευνα θά δείξει.

    http://www.theguardian.com/news/2015/feb/12/hsbc-files-swiss-bank-hid-money-for-suspected-criminals?CMP=EMCNEWEML6619I2

  17. Παράθεμα: Η Χώρα σε κρίσιμο σταυροδρόμι | ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.