Ο Σεβαστάκης παρομοίαζε στην Αυγή τη ρητορική Κοτζιά με αυτή του Τράγκα (και ο Κοτζιάς τον έβριζε)

Η ψυχοσύνθεση και το ήθος του νέου υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται από το παραλήρημα του στο Twitter αλλά νομίζω ότι αξίζει κανείς να σημειώσει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στην κριτική.

Το tweet του Νίκου Κοτζιά στις 14 Απριλίου 2013 για το εν λόγω άρθρο του Ν. Σεβαστάκη

Το tweet του Νίκου Κοτζιά στις 14 Απριλίου 2013 για το εν λόγω άρθρο του Ν. Σεβαστάκη

Όπως ο μέσος αντιμνημονιακός κήρυκας που νιώθει πάνω-κάτω σαν Μεσσίας, έτσι και ο κ. Κοτζιάς φρόντιζε πάντα να έχει μόνο προσωπικούς χαρακτηρισμούς γι’ αυτούς που διαφωνούσαν με τις θέσεις του. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να δει κανείς και το παραπάνω tweet του της 14ης Απριλίου του 2013.

Τι είχε συμβεί τότε; Ο Νικόλας Σεβαστάκης είχε δημοσιεύσει την ίδια μέρα ένα εξαιρετικό άρθρο στην Αυγή με το οποίο αποδομούσε τη ρητορική Κοτζιά περί «αποικίας χρέους» και προφητικά εξηγούσε ότι αυτή μπορεί να φέρει την Αριστερά στην ίδια πλευρά με περίεργα ακροατήρια. [Όλα τα παραπάνω από Parapolitiki.com]

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο, με τίτλο:

Αντι-αποικιακός αγώνας;

Του Νικόλα Σεβαστάκη στην Αυγή 14.04. 2013

Στη δεκαετία του ’60 πολλοί αριστεροί στις δυτικές χώρες θεώρησαν ότι το κέντρο της αντίστασης βρίσκεται στην περιφέρεια του ανεπτυγμένου κόσμου, στις νέες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Σε αυτή την ανακάλυψη συναντήθηκαν η απογοήτευση από τον ανατολικοευρωπαϊκό «σοσιαλισμό» και η μελαγχολία για την ενσωμάτωση των δυτικών εργατικών τάξεων στη μαζική δημοκρατία της κατανάλωσης.

Σήμερα η μεγάλη κρίση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, μοιάζει να αναθερμαίνει μια συγγενή πεποίθηση: μιας και όπως λέγεται κατά κόρον, η κρίση μετατρέπει και εμάς σε αλύτρωτη περιφέρεια ή σε «αποικία χρέους», η λύση δεν μπορεί να είναι παρά η… αποτίναξη της ευρωπαϊκής (γερμανικής) αποικιοκρατίας. Με άλλα λόγια διαμορφώνεται ένας απολυτρωτικός τριτοκοσμισμός δίχως τρίτο κόσμο, ένας αμυντικός οικονομικός πατριωτισμός ο οποίος επενδύει στην εξέγερση του οφειλέτη έναντι του πιστωτή. Η διάχυτη παράφραση αυτής της άποψης είναι η κήρυξη πολέμου στους διεθνείς τοκογλύφους ή στη γερμανική μπότα.

Πιστεύω ότι αυτό το σχήμα, με διάφορες παραλλαγές, αρχίζει και γεννοβολά σε ευρύτερα ακροατήρια και χώρους. Και εμφανίζεται μάλιστα ως ένας σκληρόπετσος ρεαλισμός, ως μια ψυχρή και δίχως συναισθηματισμούς ανάλυση των δεδομένων που δεν υπακούει πια σε μεταφυσικές προσδοκίες και ιδεαλιστικές αυταπάτες.

Η ανομολόγητη σκέψη πίσω από το παραπάνω σχήμα είναι η εξής: εφόσον η παρούσα ευρωπαϊκή ηγεσία είναι κυνική, οφείλουν και οι αντίπαλοί της να αποτινάξουν τις ηθικές ή πολιτιστικές τους αγκυλώσεις με την Ευρώπη και να δουν τα πράγματα υπό το γυμνό πρίσμα των συμφερόντων. Είτε εθνικών είτε ταξικών και λαϊκών, πράγμα που για πολλές αναλύσεις είναι ένα και το αυτό.

Υπάρχουν φυσικά αντίλογοι στην πορεία προς αυτή την αντι-αποικιοκρατική αφήγηση. Αλλά η έλξη που ασκεί η ιδέα της πάλης με την ξενοκρατία και τον «δωσιλογισμό» είναι μεγάλη. Φαίνεται να αγγίζει κάποια βαθύτερη φλέβα.

Και λοιπόν; Πού είναι το πρόβλημα αν μια τέτοια εγερτήρια έκκληση έχει την ικανότητα να συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις;

Απαντώ επανερχόμενος σε μια σκέψη που την έχω εκθέσει και άλλες φορές σε αυτήν τη στήλη: νομίζω ότι οι πιθανότητες για μια αριστερή «ιδιοποίηση» του αναδυόμενου ευρωσκεπτικισμού είναι ελάχιστες. Ο παταγώδης αντιμερκελισμός και τα αναθέματα στους δαίμονες της Νέας Τάξης μου φαίνονται πολύ πιο κοντά στο εδώδιμο πνεύμα ενός Γιώργου Τράγκα παρά στις αξίες μιας κριτικής Αριστεράς.

Πέρα όμως από αυτές τις προβληματικές συνάφειες, μια άλλη διάσταση με κάνει να αντιδρώ ηθικά και πολιτικά στις κουβέντες περί αποικιοκρατούμενων και αποικιοκρατών: το γεγονός ότι σε αυτή τη ρητορική οι δραματικές και τραγικές πλευρές αυτού που ζούμε εδώ και τρία χρόνια εξισώνεται με πραγματικό πόλεμο. Κάποιοι φαντάζονται ότι η τραυματική εμπειρία της κρίσης έχει φτιάξει μια εμπόλεμη κοινωνία με τα αντίστοιχα ήθη. Η μεταφορά του πολέμου έχει δώσει έτσι τη θέση της στην κυριολεξία σα να εξαφανίστηκαν από προσώπου γης οι δεκαετίες που μεταμόρφωσαν την ελληνική ζωή σε μια στρεβλή ειρήνη, αλλά πάντως σε ειρήνη. Και σα να μην καταλαβαίνουν, οι ίδιοι θεωρητικοί στρατηγοί του πολέμου, ότι οι άνθρωποι, ακόμα και στις πιο οργισμένες και απεγνωσμένες τους στιγμές, θέλουν από την Αριστερά μια καλύτερη ποιότητα ειρήνης -δικαιοσύνης- και όχι ένα Κούγκι.

Εκτός και αν ρίχνεται στο τραπέζι η παλιά προτροπή που λέει ότι αν θέλεις ειρήνη να είσαι προετοιμασμένος για τον πόλεμο. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι η αναβίωση του πολέμου μητρόπολης – περιφέρειας είναι η ευφυέστερη πολιτική μετάφραση της παραπάνω προτροπής.

[Αυγή]

Advertisements
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Διακρίσεις (κάθε είδους), Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

15 Responses to Ο Σεβαστάκης παρομοίαζε στην Αυγή τη ρητορική Κοτζιά με αυτή του Τράγκα (και ο Κοτζιάς τον έβριζε)

 1. Ο/Η Silent Bob λέει:

  Τι είναι το «εδώδιμο πνεύμα»;

  • Ο/Η Antifa2 λέει:

   το φαγώσιμο, δηλαδή το εύπεπτο, το εύκολο, το λαϊκίστικο πνεύμα Τράγκα.

   • Ο/Η Silent Bob λέει:

    Δεν νομίζω να το πηγαίνει εκεί. Μάλλον για καραμπινάτη ακυρολεξία μου κάνει.

 2. Ο/Η eklag λέει:

  «Θέλουν από την Αριστερά μια καλύτερη ποιότητα ειρήνης-δικαιοσύνης-και όχι ένα Κούγκι».
  Άνευ τε εικότων και αναγκαίων αποδείξεων,καθένας λέει ό,τι θέλει.

 3. Ο/Η Ν.Κ. λέει:

  http://www.stoxos.gr/2015/01/blog-post_6999.html

  28/1/15
  ΑΠΟΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ: ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΤΟΝ ΚΝΙΤΗ ΥΠ.ΕΞ. ΝΙΚΟ ΚΟΤΖΙΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΟΥΓΚΙΝ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ!..
  8:36 Μ.Μ. ΣΤΟΧΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΟΛΙΑ

  ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΟΝΟ

  Ο αμφιλεγόμενος Νίκος Κοτζιάς επιλέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στη νευραλγική θέση του υπουργού Εξωτερικών, ένας άνθρωπος με σαφείς αντιευρωπαϊκές θέσεις και περίεργες σχέσεις με συγκεκριμένους ρωσικούς κύκλους.

  Αρχικά, αξίζει κανείς να ξεκινήσει από τη σχέση του με τον γνωστό και μη εξαιρετέο Φαήλο Κρανιδιώτη. Όπως είχε αποκαλύψει η Παραπολιτική τον Απρίλιο του 2011, ο Νίκος Κοτζιάς είχε επιλέξει τον κ. Κρανιδιώτη ως δικηγόρο του σε αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον της Athens Review of Books εξαιτίας ενός άρθρο του Ανδρέα Παππά που τον χαρακτήριζε «γκαουλάιτερ του σταλινισμού».

  Μάλιστα, ο Φαήλος Κρανιδιώτης έχει γράψει γι’ αυτόν:

  -Ο Κοτζιάς, παίδες, δεν είναι τυχαία περίπτωση. Έχει συγκρότηση, πατριωτικό πυρήνα και καθαρό μυαλό.

  -Ο Κοτζιάς έχει δύο ελαττώματα: ελληνοκεντρική ρεαλιστική άποψη και δύσκαμπτη μέση. Αν δε τίς των γνωστών μαλακίων του την έπεφτε για “υπερπατριωτισμό” θα ’πεφτε πολύ γέλιο.

  Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Κοτζιάς εξηγούσε κάποτε γιατί οι εξωτερικές δυνάμεις και το εγχώριο κατεστημένο προσπαθούν να πριονίσουν- κατ΄ αυτόν- τον κ. Σαμαρά «διότι θέλουν να εξασφαλίσουν χρόνο και ηρεμία στην πολιτική σκηνή προκειμένου να διασφαλίσουν τη λεηλασία των 50 και άλλων τινών δισεκατομμυρίων που η κυβέρνηση τους κάνει δώρο».

  Ρίξτε μια ματιά σε παλαιότερες απόψεις του υπέρ διαφόρων δικτατοριών ενώ το τελευταίο του βιβλίο έχει τον σαφή τίτλο «Ελλάδα, αποικία χρέους».

  Πρόσφατα, είχε συνοδεύσει τον Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και οι σχέσεις του με τη Ρωσία προβληματίζουν. Τον Απρίλιο του 2013 ο Νίκος Κοτζιάς είχε διοργανώσει διάλεξη υπέρ του Αλεξάντρ Ντούγκιν, ενός ακροδεξιού συμβούλου του Βλάντιμιρ Πούτιν, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

  Στην εισήγηση του είχε αναφέρει ότι ο Πούτιν έχει με τη μεριά του το λαό(!):

  Έχουμε το φιλοαμερικανικό, φιλελεύθερο, ατλαντικό, μονοπολικό λόμπι, και έχουμε τον Πούτιν προσωπικά με τη δική του πορεία και τους δικούς του ανθρώπους γύρω του οι οποίοι έχουν μια μεγάλη υποστήριξη από τον πληθυσμό. Διότι ο Πούτιν είναι δημοφιλής λόγω των κύριων χαρακτηριστικών των πολιτικών του, τα οποία συμμερίζονται όλοι ή τουλάχιστον η πλειοψηφία. Θα πρέπει να αποκόψουμε από την πλειοψηφία το φιλελεύθερο δίκτυο, το οποίο είναι πολύ δραστήριο σε κάθε περίπτωση, αλλά μέχρι εκεί. Και ο Πούτιν επιλέγοντας μεταξύ της φιλελεύθερης ελίτ και της πλειοψηφίας του απλού ρωσικού πληθυσμού, επέλεξε τον απλόΡώσο άντρα και τη Ρωσίδα γυναίκα. Και αυτό ήταν ένα αποφασιστικό βήμα στη διαδρομή του και για αυτό το λόγο είναι Ευρασιατιστής και υπέρ της πολυπολικότητας και για αυτό παραμένει και θα παραμείνει στην εξουσία για τόσο πολύ καιρό.

  Αν δεν έχετε χρόνο να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για τον Αλεξάντρ Ντούγκιν, αρκεί να δείτε τις δυο παρακάτω φωτογραφίες. Η μια είναι από την εκδήλωση του Νίκου Κοτζιά…

  …και η άλλη είναι από το όταν ο συγκεκριμένος κύριος συνάντησε στη Μόσχα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
  Θυμίζω ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής υπέρ της Ρωσίας έχουν εκφραστεί με τον ίδιο τρόπο σε ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα της Ουκρανίας.

  Είναι η πρώτη φορά που νιώθω ότι η ψυχοσύνθεση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας αρκεί από μόνη της για να μας βάλει σε μπελάδες. – See more at: http://www.parapolitiki.com/2015/01/nikos-kotzias-o-pio-ethnikistis-ypourgos-eksoterikon-meta-ton-antoni-samara.html#sthash.RwpvzubZ.dpuf

 4. Ο/Η Left and Liberal λέει:

  http://www.parapolitiki.com/2015/02/sigoura-diafoneite-me-ton-soible.html

  Μιας και η επικοινωνιακή μηχανή του ΣΥΡΙΖΑ δουλεύει στο φουλ και χαρακτηρίζει ξανά προδότες και γερμανοτσολιάδες όσους δεν συμφωνούν με την τυχοδιωκτική στρατηγική Τσίπρα, ας ρίξουμε απενεχοποιημένα μια ματιά στα όσα υποστήριξε χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

  Παραθέτω μερικά από τα όσα είπε σε συνέντευξη του σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής:

  -Όλος ο ΕΜΣ και ο EFSF είναι ένα πρόγραμμα – γέφυρα. Αλλά γι’ αυτό η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να κάνει κάποια συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να διαλύσει τις βάσεις της οικονομικής δυσπραγίας.

  -Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει μόνο αυτό που είναι μέρος του προγράμματος εδώ και δύο χρόνια. Τότε θα εκταμιευθεί η δόση. Αλλά χωρίς αυτό, θα επρόκειτο για αλλαγή του προγράμματος και θα έπρεπε να δώσει έγκριση η Βουλή.

  -Διαπραγματευτήκαμε προσεκτικά τους όρους με όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, το τι είναι απαραίτητο για μια χώρα που δεν έχει κανονική πρόσβαση στις αγορές, δηλαδή δεν δανείζεται πια, προκειμένου να κερδίσει πάλι αξιοπιστία. Για την Ελλάδα φτιάξαμε τους όρους κάτι παραπάνω από γενναιόδωρους. Τι θα έλεγαν οι άλλες χώρες στις οποίες επιβάλαμε πιο αυστηρούς όρους; Τι θα έλεγε ο Γερμανός φορολογούμενος;

  -Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο, δηλαδή δεν τηρούμε αυτά που συμφωνήσαμε και ξαφνικά λέμε ,’τώρα χρειαζόμαστε όμως λεφτά’.

  -Αν η Ελλάδα αυξήσει πάλι τον κατώτατο μισθό πάνω από το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα είναι δύσκολο να το εξηγήσεις στους φορολογούμενους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι αυτό πρέπει να το χρηματοδοτήσεις εις βάρος του δικού σου προϋπολογισμού.

  -Κάποια στιγμή οι αγορές είπαν ‘δεν σε εμπιστευόμαστε και δεν σου δίνουμε άλλα δάνεια’ …και τώρα (οι Έλληνες) μας λένε ‘δεν έπρεπε να μας είχατε δώσει τόσα πολλά δάνεια’. Λοιπόν, με συγχωρείτε. Πρέπει λοιπόν να έρθουν σε έναν δρόμο προκειμένου να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη άλλων δανειστών. Αυτός είναι ο δρόμος και σε αυτόν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Αλλά δεν έχουν ξεφύγει από τον κίνδυνο και αν σβήσουν όλα αυτά, θα καταστρέψουν όσα πέτυχαν.

  -Το υψηλό χρέος της Ελλάδας σήμερα είναι χρηματοδοτούμενο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και οι πληρωμές των τόκων έχουν μετατεθεί στο μέλλον. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας αν δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και για να έχει, χρειάζεται πρόγραμμα ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να της διαθέτει ρευστότητα.

  -Δεν τους αρέσει η λέξη τρόικα – αυτή είναι ελληνική λέξη, νομίζω. ΟΚ, εγώ είπα ότι αυτό δεν παίζει ρόλο». Διευκρίνισε πάντως ότι η Αθήνα πρέπει να συνεργαστεί με τους τρεις θεσμούς, δηλ. την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ήδη τον Σεπτέμβριο είχα προτείνει αν θέλουν να συναντηθούν στο Παρίσι, το οποίο και έκαναν. Αλλά για τους όρους και την υλοποίηση του προγράμματος, μόνο με αυτούς τους τρεις θεσμούς μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει πρόγραμμα. Αυτό όμως ο Βαρουφάκης το παραδέχθηκε ρητά.

  -Επαινώ τις επιτυχίες της Ελλάδας πολύ περισσότερο από ό,τι πολλοί Έλληνες. Δεν αναμιγνύομαι στις εσωπολιτικές αντιπαραθέσεις στην Ελλάδα. Αλλά όποιος θέλει να παραβλέψει ότι η Ελλάδα μπήκε σε αυτή τη βαριά κρίση λόγω δικών της παραλείψεων, όποιος θέλει να παραβλέψει ότι μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας φέραμε επιτέλους σε δρόμο που να έχει ανάπτυξη, να μειώσει επιτέλους ανεργία, να κάνει σιγά-σιγά τα δημοσιονομικά ξανά βιώσιμα ώστε να δανειστεί και πάλι από τις αγορές, έχει μόνο λίγη ιδέα από την πραγματικότητα. Και γι’ αυτό ο Βαρουφάκης ήταν πολύ ευγενικός και εγώ προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν πιο ευγενικός. Αλλά επί της ουσίας, δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ αιτίου και συνέπειας.
  Προσωπικά, συμφωνώ με τα περισσότερα από όλα τα παραπάνω και θα ήθελα πολύ να μάθω γιατί διαφωνεί η κυβέρνηση. Η άποψη του Σόιμπλε μου μοιάζει πολύ πιο συγκεκριμένη από τις διάφορες αερολογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. – See more at: http://www.parapolitiki.com/2015/02/sigoura-diafoneite-me-ton-soible.html#sthash.SBQ3xnQH.dpuf

 5. Ο/Η laskaratos λέει:

  Η άνευ όρων υπεράσπιση του Καμμένου

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=39405

  Δημήτρης Καμπουράκης

  Η άνευ όρων υπεράσπιση του Καμμένου

  Συνομιλώ καθημερινά με πολλά στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ανάγκες της δουλειάς βλέπετε… Της συγκυρίας δεδομένης, όλα πάνω τους τα καταλαβαίνω. Και τον ενθουσιασμό τους για το «νέο» που κομίζουν στην πατρίδα, και την αψηφισιά τους απέναντι στους ολοφάνερους κινδύνους, και την σχεδόν θεολογική τους πίστη ότι «τελικά, όλα καλά θα πάνε». Συχνά μοιάζουν στα μάτια μου με ανέμελες μπεκάτσες που βγήκαν βόλτα στους αιθέρες εν’ μέσω κυνηγετικής περιόδου, όμως όλο αυτό έχει και κάτι το ηρωικά εύμορφο που μας είχε λείψει. Ενίοτε δαγκώνομαι όταν τους ακούω με τις δηλώσεις τους να καίνε πίσω τους τα καράβια της υποχώρησης τους: «Και ο Κορτέζ έτσι έκανε και νίκησε» λέω, πιο πολύ για να καθησυχάσω τον εαυτό μου. Ώρες-ώρες συγχύζομαι, όταν λαμβάνω πολιτικές αερολογίες ως απάντηση σε προβλήματα απλής αριθμητικής, πλην λέω πως μπορεί να έχω γίνει πολύ συντηρητικός και να μην αντιλαμβάνομαι πλέον τους υπόγειους κραδασμούς της ιστορίας. Όλα προσπαθώ να τα καταλάβω, μπαίνοντας με απόλυτη ειλικρίνεια στη θέση τους.

  Ένα όμως δε μπορώ να τους συγχωρήσω. Την ανελαστική και άνευ όρων υπεράσπιση του Πάνου Καμμένου. Δεν σηκώνουν κουβέντα επ’ αυτού. Για οτιδήποτε άλλο εκφράζουν πότε-πότε και κάποια αμφιβολία, κάποιον προβληματισμό, κάποιο αδιόρατο φόβο. Για τον Καμμένο ποτέ. Ακόμα και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις απαντούν με την ατσάλινη αποφασιστικότητα του προσήλυτου στη νέα αριστεροδεξιά θρησκεία, με την οργή αυτού που δεν αναγνωρίζεται το πασιφανές δίκιο του.
  ………………………………..

 6. Ο/Η Frixos λέει:

  Καποτε τυποι με τις εμμονες του Κοτζια αποτελουσαν απλως ένα γραφικο περιθωριο, ομως σημερα είναι το δεσπόζον στην ελληνικη πολιτικη. Δυστυχως δεν είναι μονο αυτοι, εκτος από ενα πολυ σημαντικο τμημα της αριστερας (ΚΚΕ-Συριζαιοι) και τους φασιστες ακομα και ο αποκαλουμενος κεντροδεξιος χωρος (Νεο-Καραμανλικοι) φλερταρουν με την Ρωσια του Πουτιν θετωντας ετσι σε κινδυνο τον ευρωπαϊκο προσανατολισμο της Ελλαδας.
  Μια και αναφέρατε τον Τραγκα θα σας θυμησω ότι αυτος ο κυριος διαλαλουσε ότι οι Ρωσοι πρακτορες εσωσαν τον Καραμανλη (νεοτερο) που ηθελαν να τον δολοφονησουν οι Αμερικανοι;;;!!!
  Η ελληνικη ολιγαρχια (που καταλαμβανει τη θεση της ανυπαρκτης ελληνικης αστικης ταξης) προκειμενου να δρα ανεξελεγκτη εντος της ελληνικης επικρατειας (τσιφλικι της) αρνειται να ενταχθεί σε ένα πλαισιο καπιταλιστικης νομιμότητας, όπως το οριζει η Δυση.
  Φυσικα επιθυμει να επιβαινει στο Ευρωπαικο, γιατι αυτό της εξασφαλιζει άλλες δυνατότητες, αλλα αν στριμωχτει από την ΕΕ ειναι πιθανο να μην διστασει ακομα και να οδηγησει τη χωρα στην αγκαλια της Ρωσιας. Ετσι κι αλλιως ελεγχει το κρατος και μεσω μεσω των ΜΜΕ που διαθετει, διαμορφωνει την κοινη γνωμη.
  Το οχημα διαφυγης τους μπορει θαυμασια να είναι ένα δημοψήφισμα με το οποιο ο …»κυριαρχος λαος θα ….κατρωπωσει τη λαομισητη Μερκελ και τους «Γερμανους κατακτητες» υπογραφοντας ετσι ο ιδιος την καταστροφή του.
  Το προθυμο πολιτικο προσωπικο θα είναι το πληρωμα αυτου το οχήματος.

  Για δειτε εδώ τι παιζει
  http://www.iefimerida.gr/news/190550/die-zeit-diktyo-tis-rosias-stin-ellada-ta-700-kayta-mail-poy-perigrafoyn-tis-stenes

  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Πολύ σωστή ανάλυση.
   Ο Σύριζα, με αποδυναμωμένη λόγω ΔΗΜΑΡ την φιλοευρωπαϊκή του πτέρυγα, η Ακροδεξιά η κοτζαμπάσικη Δεξιά, η Εκκλησία προσβλέπουν ή εκβιάζουν με τη Ρωσία.
   Ο κίνδυνος είναι τεράστιος με δεδομένο πως η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να λύσει τα οικονομικά προβλήματα και να ικανοποιήσει στοιχειωδώς αυτά που υποσχέθηκε και κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνει κάτι.

 7. Ο/Η laskaratos λέει:

  http://tvxs.gr/news/ellada/panepistimiakoi-enantion-kotzia-yperaspizomaste-ton-kritiko-logo

  Πανεπιστημιακοί εναντίον Κοτζιά: Υπερασπιζόμαστε τον κριτικό λόγο

  09 Φεβ. 2015

  Με ένα κείμενο που φέρει τίτλο «Υπερασπιζόμαστε τον κριτικό λόγο», 43 πανεπιστημιακοί καθηγητές ασκούν δριμεία κριτική στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, επειδή αξιώνει αποζημίωση ύψους 250.000 ευρώ από την Athens Review of Books. Αιτία στάθηκε μια επιστολή που είχε δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Αθηναϊκής Επιθεώρησης του Βιβλίου και καταφερόταν εναντίον του.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κείμενο που υπογράφουν οι ακαδημαϊκοί, σε επιστολή αναγνώστη ο κ. Κοτζιάς χαρακτηρίζεται ως «ο πιο ακραίος και φανατικός, σκληρός και αμείλικτος κνίτης της γενιάς μας/του, έναν πραγματικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού, δηλαδή φανατικό προπαγανδιστή των αλήστου μνήμης σταλινικών καθεστώτων (Γιαρουζέλσκι, Χόνεκερ, Μπρέζνιεφ κ.λπ.)».

  Και σημειώνουν οι πανεπιστημιακοί στο κείμενό τους: «Ο Ν. Κοτζιάς, προκειμένου να θεμελιώσει τις απαιτήσεις του, ισχυρίζεται, με τον πιο παράλογο και αυθαίρετο τρόπο, ότι ο συντάκτης της επιστολής (και άρα και η Athens Review of Books που την φιλοξένησε) τον χαρακτήρισε δήθεν σαν ‘Ράινχαρτ Χάιντριχ’ και ‘Γιούλιους Στράιχερ’ και ‘Γιόζεφ Γκέμπελς’, σαν ‘επιτελάρχη ακραίων απολυταρχικών, γενοκτονικών, καθεστώτων!’ και άλλα παρόμοια. Οι συνέπειες της όλης κατασκευής του είναι καφκικές / οργουελιανές».

  «Μια τέτοια μεθόδευση, η οποία διαστρέφει την ουσία της κριτικής στο πρόσωπο του Κοτζιά, δεν απειλεί μόνο την Athens Review of Books, απειλεί ανοιχτά την ελευθερία του Τύπου. Ο Ν. Κοτζιάς, ενώ έχει ενεργή δημόσια παρουσία και πολιτική δράση δεκαετίες τώρα, αξιώνει να μην αντιμετωπίζεται ως πολιτικό πρόσωπο, όποτε τον βολεύει, αλλά ως ιδιώτης του οποίου το πολιτικό παρελθόν και η δράση μένουν στο απυρόβλητο της δημόσιας κριτικής», συμπληρώνουν – μεταξύ άλλων – οι υπογράφοντες το κείμενο.

  Το κείμενο υπογράφουν:
  • Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη Καθηγήτρια Φιλολογίας ΑΠΘ
  • Νάσος Βαγενάς, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Περικλής Σ. Βαλλιάνος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Θάνος Βερέμης, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Χάρης Βλαβιανός, ποιητής, διευθυντής περιοδικού «Ποιητική».
  • Κυριακή Βουλγαρέλη, Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης
  • Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Βασιλική Γεωργιάδου, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου
  • Αθηνά Δημητριάδου, φιλόλογος-μεταφράστρια
  • Δημήτρης Δημηρούλης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
  • Κώστας Δημόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
  • Πέρσα Ζέρη, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου
  • Σταύρος Ζουμπουλάκης, Συγγραφέας, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
  • Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Βίκτωρ Ιβάνοβιτς, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Γιάννης Ιωαννίδης, Καθηγητής Οικονομικών (έδρα “Max and Herta Neubauer”) Πανεπιστημίου Tufts.
  • Παναγιώτης Θανασάς, Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας ΑΠΘ
  • Ηλίας Κατσούλης, ομ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
  • Τίνα Κροντήρη, Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ
  • Θάνος Λίποβατς, ομ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
  • Ιωάννης Ληξουριώτης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
  • Peter Mackridge, Ομότιμος Καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
  • Χ. Ε. Μαραβέλιας, δικηγόρος, Δρ Νομικής, μεταφραστής.
  • Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
  • Πέτρος Μαρτινίδης, συγγραφέας, ομ. Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ
  • Άρης Μπερλής, μεταφραστής και κριτικός λογοτεχνίας
  • Γεώργιος Κ. Μπήτρος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Μιράντα Ξαφά, Ερευνήτρια του Center for International Governance Innovation
  • Δημήτρης Παπαδημητρίου, Professor of Politics, Director of the Manchester Jean Monnet Centre of Excellence (JMCE)
  • Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, εικαστικός
  • Αθ. X. Παπανδρόπουλος, δημοσιογράφος, διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
  • Στάθης Ποταμίτης, δικηγόρος
  • Ιακώβ Σιμπή, Ιστορικός
  • Νικήτας Σινιόσογλου, συγγραφέας, Δρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Cambridge
  • Εύα Στάμου, Συγγραφέας, Δρ Ψυχολογίας
  • Γεώργιος Τσαγδής, Δρ Φιλοσοφίας
  • Λίζυ Τσιριμώκου, Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Σταύρος Τσιτσιρίδης, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών
  • Ευστράτιος Φουντούλης, εικαστικός
  • Φύσσας Δημήτρης, συγγραφέας
  • Ελισάβετ Χάιντενράιχ, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης, δημοσιογράφος, συγγραφέας
  • Αντώνης Χατζημωυσής, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Ελένη Χοντολίδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ
  • Μαρία Χριστοφορίδου, αρχαιοελληνίστρια, διδάκτωρ φιλολογίας

  • Ο/Η Antifa2 λέει:

   συνέντευξη Κοτζιά

   http://www.kathimerini.gr/802930/article/epikairothta/politikh/n-kotzias-eimaste-mia-xwra-ftwxh-alla-me-isa-dikaiwmata

   Γιατί καλέσατε, τον Απρίλιο του 2013, τον μεγαλοϊδεάτη Ρώσο προπαγανδιστή Αλεξάντερ Ντούγκιν στον Πειραιά;

   Ήταν ένας από τους συμβούλους του Πούτιν και κατείχε μία από τις σπουδαίες έδρες στο Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας. Διδάσκω διεθνείς σχέσεις, και προσκαλώ τακτικά διπλωμάτες και καθηγητές. Ο Ντούγκιν, μού επισημάνθηκε από διπλωμάτες και εκτός από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, θα πραγματοποιούσε ομιλίες και σε άλλα Πανεπιστήμια. Ο Ντούγκιν ήταν πολύ αντιαμερικανός, πολύ φιλογερμανός, με ανάμιξη από Χάντινγκτον και Φουκουγιάμα. Δεν μου άρεσε, διαπληκτισθήκαμε και δεν τον συνόδεψα μετά καν στην έξοδο.

   – Υπάρχει όμως μία φωτογραφία, όπου φαίνεστε να χαμογελάτε φιλικά ο ένας δίπλα στον άλλο

   Αυτό ήταν αργότερα, όταν τον συνάντησα στην έξοδο και οι φοιτητές ήθελαν να βγάλουν μία αναμνηστική φωτογραφία. Από αυτήν την φωτογραφία συμπέραναν ότι είμαι στην πραγματικότητα ένας ακραίος δεξιός.

   ……………
   Πώς στέκεστε απέναντι σε παλαιότερα κείμενα, στα οποία υπερασπιζόσασταν την καταστολή της πολωνικής Solidarnosc;

   Δεν έριξα ποτέ πέτρες, όπως ένας άλλος υπουργός Εξωτερικών. Παρόλα αυτά μερικοί πιστεύουν ότι είμαι ό,τι χειρότερο υπάρχει. Ήμουν στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Έγραψα κατ’ εντολήν του κόμματός μου πράγματα, π.χ. για την Πολωνία, τα οποία ήταν ανοησίες. ΟΚ. Αυτά ήταν πριν από 35 χρόνια. Αλλά ποιος μιλάει για το ότι εξέδωσα τα έργα του Γιούργκεν Χάμπερμας στην Ελλάδα;

   • Ο/Η laskaratos λέει:

    Ένας υπουργός που διαψεύδει τον εαυτό του:

    http://www.protothema.gr/politics/article/450091/strofi-180-moiron-apo-kotzia-paradehetai-tin-prosklisi-ston-roso-fasista-dougin/

    «Στροφή 180 μοιρών» από Κοτζιά: Παραδέχεται την πρόσκληση στον Ρώσο εθνικιστή Ντούγκιν

    Ο υπουργός Εξωτερικών είχε διαψεύσει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times στις 28 Ιανουαρίου

    Μπορεί πριν από μερικές ημέρες -όταν κυκλοφόρησε φωτογραφία τους στο Διαδίκτυο- να διέψευδε τη σχέση του με τον Ρώσο ακροδεξιό Αλεξάντρ Ντούγκιν, ωστόσο ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, παραδέχτηκε σήμερα ότι είχε προσκαλέσει τον εθνικιστή καθηγητή σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιά.

    Με πρόσφατη ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών είχε απαντήσει σε δημοσίευμα των Financial Times για τη γνωριμία του κ. Κοτζιά με τον Ντούγκιν, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σε άρθρο των Financial Times που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου αναφέρονται ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί ύπαρξης σχέσεων μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά και του Ρώσου καθηγητή κ. Αλεξάντρ Ντούγκιν. Στο άρθρο αναφέρεται ο ψευδής ισχυρισμός ότι ο κ. Κοτζιάς είχε προσκαλέσει τον κ. Ντούγκιν σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όπως το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει διαψεύσει με χωριστή ανακοίνωσή του, ο κ. Κοτζιάς ουδέποτε προσκάλεσε τον κ. Ντούγκιν στην εν λόγω διάλεξη και ουδέποτε, όπως ψευδώς αναφέρεται στο δημοσίευμα, μετέβη στη Μόσχα για να τον συναντήσει».

    Σε συνέντευξή του, ωστόσο, που δημοσιεύεται σήμερα, Δευτέρα, στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παραδέχεται, ουσιαστικά, ότι απηύθυνε πρόσκληση στον γνωστό για τις εθνικιστικές του θέσεις καθηγητή, καθώς, σε ερώτηση γιατί κάλεσε «τον Απρίλιο του 2013, τον Αλεξάντρ Ντούγκιν στον Πειραιά», απάντησε ότι «ήταν ένας από τους συμβούλους του Πούτιν και κατείχε μία από τις σπουδαίες έδρες στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας».

    «Διδάσκω διεθνείς σχέσεις και προσκαλώ τακτικά διπλωμάτες και καθηγητές. Ο Ντούγκιν, μού επισημάνθηκε από διπλωμάτες και εκτός από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, θα πραγματοποιούσε ομιλίες και σε άλλα πανεπιστήμια. Ο Ντούγκιν ήταν πολύ αντιαμερικανός, πολύ φιλογερμανός, με ανάμιξη από Χάντινγκτον και Φουκουγιάμα. Δεν μου άρεσε, διαπληκτισθήκαμε και δεν τον συνόδεψα μετά καν στην έξοδο» συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.
    …………………………..

 8. Ο/Η Στη Μόσχα στη Μόσχα λέει:

  Ρωσία: Συνάντηση Λαβρόφ – Ν. Κοτζιά στις 11 Φεβρουαρίου

  © naftemporiki.gr .

  Συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά θα έχει στη Μόσχα στις 11 Φεβρουαρίου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τα πρακτορεία Interfax και TASS που επικαλούνται πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

  Πηγή: Reuters

 9. Παράθεμα: «Die Zeit»: Το δίκτυο της Ρωσίας στην Ελλάδα -Τα 700 «καυτά» mail | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 10. Παράθεμα: Οι υπόγειοι ελληνορωσικοί «αγωγοί» | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.