Απρέπεια. Παπάς και μητροπολίτης αρνήθηκαν κανονική τελετή κηδείας

krokees

Κροκεές Λακωνίας

Ο κύριος Γ. Α. Καράντζαλης μας έστειλε, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την παρακάτω επιστολή:

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΡΕΠΕΙΑΣ

Στις Κροκεές Λακωνίας, στις 6/10/2013, ο παπάς του χωριού και ο μητροπολίτης Σπάρτης αρνήθηκαν την κανονική τελετή κηδείας του 49χρονου νεκρού αδερφού μου, με την αιτιολογία ότι είχε τελέσει πολιτικό γάμο. Τους αναφέρθηκε ότι ήταν βαπτισμένος, ότι ο πρώτος του γάμος ήταν θρησκευτικός, ότι είχε βαπτίσει το παιδί που απέκτησε από τον δεύτερο γάμο του και ότι ποτέ με κάποια δήλωση του ή συμπεριφορά του δεν διαχώρισε την θέση του από την εκκλησία.

Παρ’ όλα αυτά, επέμειναν στην απόφαση τους, πληγώνοντας ανεπανόρθωτα τις με πάθος θρησκευόμενες, 80χρονη μάνα μας και 96χρονη γιαγιά της συζύγου του, αλλά και άμεσα ή έμμεσα όλο το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του.

Η σύζυγος του είχε την ατυχία, δεκαπέντε ημέρες πριν τον θάνατο του, να χάσει και την 63χρονη μητέρα της. Το μνημόσυνο της ορίστηκε λίγες ημέρες μετά την κηδεία του αδερφού μου και συζύγου της, πάλι στις Κροκεές.

Την ημέρα εκείνη, πριν την έναρξη του μνημόσυνου, παπάς και μητροπολίτης επέλεξαν να αναγνώσουν κείμενο τους, που επιχειρηματολογούσε για την ορθότητα της απόφασης τους, να αρνηθούν την κηδεία του αδερφού μου. Το κείμενο αυτό διαβάστηκε παρουσία της 96χρονης γιαγιάς και της συζύγου. Το ύφος του ήταν επιθετικό, ανάρμοστο για την στιγμή , απαξιωτικό για το στενό περιβάλλον του αδερφού μου και προσβλητικό για την μνήμη του.

Με φράσεις, όπως ‘’ψεύτικο και υποκριτικό ενδιαφέρον του περιβάλλοντος του’’, ‘’αμαρτωλός’’ κ.λπ., καταρράκωσε κυριολεκτικά αυτές τις ήδη ψυχολογικά τσακισμένες γυναίκες. Τις διαπόμπευσε και τις διέσυρε μπροστά στους παρευρισκόμενους, από τους οποίους δεν υπήρξε και καμία ουσιαστική αντίδραση.

Το κείμενο αυτό διαβάστηκε επίσης σε όλες τις εκκλησίες που ανήκουν στην μητρόπολη Σπάρτης, οπότε ο διασυρμός αυτός έλαβε και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ίσως λόγω των ευπρεπών ή χλιαρών αντιδράσεων μας, δεν προβληματίστηκαν για την ορθότητα των χειρισμών τους. Αντίθετα, συνέχισαν την απρέπεια τους για παραδειγματισμό και εκφοβισμό των υπολοίπων. Να μπορούν να επιβάλουν κάθε φορά την διαστροφή τους χωρίς αντιδράσεις.

Στην Ελλάδα, το 2012 οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν αριθμητικά τους θρησκευτικούς. Περίπου 25.000 πολιτικοί και 24.000 θρησκευτικοί. Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, η εκκλησία έχει αλλάξει την στάση της, όσον αφορά στην κηδεία αυτών που τέλεσαν πολιτικό γάμο. Οι εκπρόσωποι της εκκλησίας, αφού πρώτα εκβίασαν την κοινωνία χωρίς αποτέλεσμα, έστω και καθυστερημένα, ακολούθησαν την εξέλιξη της. Οι λόγοι πρωτίστως ωφελιμιστικοί (η μη περιθωριοποίηση τους και η αποφυγή απώλειας εισπράξεων), και δευτερυόντως, από ελάχιστους για λόγους ανθρωπιστικούς.

Υπάρχουν όμως κάποιοι θύλακες σκοταδισμού, που επιμένουν να φέρονται απάνθρωπα και χυδαία. Μπορούν να κηδέψουν, με όλες τις τιμές, βιαστές, παιδεραστές, δολοφόνους, δικτάτορες, εμπόρους ναρκωτικών. Θα το αρνηθούν όμως σε ανθρώπους, που λόγω ανεπτυγμένης θρησκευτικής συνείδησης ή λόγω σεβασμού στην ίδια την θρησκεία τους, κάποια στιγμή στην ζωή τους έπραξαν διαφορετικά.

Αυτοί, οι απογυμνωμένοι από κάθε πνευματικότητα δημόσιοι υπάλληλοι, που όλοι μας πληρώνουμε (ακόμα και ο νεκρός αδερφός μου και η πληγωμένη από αυτούς μάνα μας), φέρονται λες και η εκκλησία είναι μαγαζί τους. Μπορούν, για τον έξτρα επιούσιο, να κάνουν τρισάγιο στο καινούργιο σου αυτοκίνητο, ώστε να μακροημερεύσουν οι λαμαρίνες του και την επόμενη στιγμή μπορούν χωρίς έλεος να κουρελιάσουν την ψυχή και την υπόληψη μιας 80χρονης, που τους φιλάει το χέρι κάθε Κυριακή. Γιατί; Αισθάνονται να αμφισβητείται η εξουσία τους; Γιατί περιφέρουν την ημιμάθεια και την αμετροέπεια της αλαζονείας της; Δήθεν πιστοί στην συνείδηση τους;
Τι συνείδηση μπορεί να έχει ένας ασύδοτος υποκριτής;

Η κοινωνία μας, παρ’ όλο που είναι συντηρητική, έστω και σιωπηλά, δεν εγκρίνει, δεν υιοθετεί τέτοιες συμπεριφορές. Οι νοσταλγοί της ιεράς εξέτασης, θέλουν δεν θέλουν, θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν. Σύντομα, όχι μόνο θα δέχονται, αλλά και θα παρακαλάνε να μας κηδέψουν ότι κι αν είμαστε, αφού αλλιώς, θα παραμείνουν ασήμαντοι και χωρίς είσπραξη.

Αυτή η διαπραγμάτευση της κοινωνίας με τον χειρότερο της εαυτό κρατάει από την αρχή της δημιουργίας της και οι απαντήσεις της ποικίλουν. Άλλοτε, αναλαμβάνει ο ποιητικός λόγος, όπως στον Άμλετ του Σαίξπηρ που ο παπάς μιλάει με τον Λαέρτη, αδερφό της Οφηλίας που αυτοκτόνησε: . παπάς: ‘’ θα’ ταν ασέβεια τα νεκρώσιμα να διαβάζαμε ‘’. Λαέρτης: ‘’από την σάρκα της την όμορφη κι αμόλυντη γιούλια ας φυτρώσουν.

Μάθε βάρβαρε παπά πως άγγελος υψίστου θα είναι η αδερφή μου. κι εσύ στο χώμα σου θα ουρλιάζεις.’’
Άλλοτε, αναλαμβάνει ο λαϊκός λόγος. Μερικές φορές, σκληρός, ωμός, σκωπτικός αλλά και πιο κατανοητός στους μικρονοικούς της εκκλησίας.

Όπως το παραδοσιακό τραγούδι “Τα Πύθια” απ’ την Αγία Άννα Εύβοιας (δεν είμαι δωδεκαθειστής ή αρχαιολάτρης). Αφορά στη γιορτή της Αποκριάς:
Τα Πύθια με στείλανε χρησμό για να σας φέρω
τι σκέφτηκ’ ο Απόλλωνας για τον μητροπολίτη
αν θα τολμήσει ο σάτυρος ο τράγος της Χαλκίδας
ν’ αντισταθεί στο έθιμο και να το σταματήσει
θα τον γ……ν οι θεοί κι δώδεκα του Ολύμπου
κι ο Βάκχος τα κω…..ρα θα του πετάξει απ’ όξω.
(Νίκος Τάγκας & Αγγελής Σαμιώτης CD Αποκριάτικα τραγούδια της Αγιάννας – Γαμοτράγουδα )

Οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μου χαρακτηρίζετε συλλήβδην κάποιον εντελώς ανόητο και γι’ αυτό μου λέτε να μην του δίνω πολύ σημασία. Έχεις έναν ανόητο να χειρίζεται τόσο λεπτά και ευαίσθητα θέματα της ζωής σου; Τελικά αυτός είναι ανόητος;

Μέσα στην εκκλησία εισχωρεί ανέκαθεν και ένα συνοθύλευμα ανήθικων, θλιβερών υπάρξεων. Βρίσκουν έναν χώρο που τους επιτρέπει να ξεδιπλώνουν την ασημαντότητα τους, την ασχήμια τους. Εκτρέποντας το νόημα της θρησκείας, που δήθεν υπηρετούν, αναρριχώνται σε αξιώματα, αλληλο-εξουσιάζονται και εξουσιάζουν. Βρέθηκαν να χειρίζονται και ακραία ανθρώπινα συναισθήματα. Όλων μας, έμμεσα ή άμεσα.

Φυσικά, όπως σε όλους τους χώρους, έτσι και στην εκκλησία υπάρχει μία μειοψηφία εκπροσώπων της που έχει ποιότητα, ικανότητες, ψυχή, ευαισθησία και υψηλά εσωτερικά κίνητρα. Αυτό μας αφορά όλους, είτε είμαστε μέσα, είτε είμαστε έξω από την εκκλησία.

Γιώργος Άρη Καράντζαλης

This entry was posted in «Ιερές» Υποκρισίες, «Ιερή» Εξουσία, θρησκεία/κλήρος. Bookmark the permalink.

60 Responses to Απρέπεια. Παπάς και μητροπολίτης αρνήθηκαν κανονική τελετή κηδείας

  1. Ο/Η Πανδίων λέει:

    Ορθώς πράξαν, οι σωστοί χριστιανοί λειτουργοί δεν δέχονται εκπτώσεις.
    Το τραγικό είναι πως όχι μόνο τους παρακαλάγανε αλλά μετά ζητανε και τα ρέστα που δεν εισακούστηκαν τα παρακάλια τους και επιτίθονται με κείμενα ενώ φαντάζομαι αν η κήδευση πραγματοποιούνταν εις κόλπους Αβρααμ κατά την επιθυμία των συγγενών δεν θα υπήρχε πρόβλημα..
    Ας κάνανε στον άνθρωπο πολιτική κηδεία.
    Ξεφτύλα.

    • Ο/Η Gina-Kyriaki λέει:

      Καλώς κάνει η οικογένεια του θανόντος κι επισημαίνει τη μικροψυχιά που επέδειξαν οι άρχοντες της τοπικής εκκλησίας. Αν το αίτημα των συγγενών είχε συνοδευτεί από μια δωρεά στην Ιερά Μητρόπολη, θα’βλεπες αγαπητέ αν θα γινόταν ή όχι η κηδεία … Πού να το φαντάζονταν όμως..

      • Ο/Η athriskos λέει:

        «Αν το αίτημα των συγγενών είχε συνοδευτεί από μια δωρεά στην Ιερά Μητρόπολη, θα’ βλεπες αγαπητέ αν θα γινόταν ή όχι η κηδεία …»

        Όρε γλέντια το παπαδαριό τότενες. Προ παντός αν πρόκειται μάλιστα για κληροδοτήματα τρανής ακίνητης περιουσίας. Έχουν ρε παιδάκι μου μια αδυναμία οι ρασοφόροι στα ακίνητα!

        Πολλοί δεσποτάδες και Αρχιμανδρίτες γνωρίζουν τις διατάξεις του κληρονομικού δικαίου τόσο καλά που ακόμη και μεγαλοδικηγόροι τους συμβουλεύονται για σχετικά θέματα. Παλιά τους τέχνη από την εποχή των Αποστόλων.

  2. Ο/Η Αλμπιρέο λέει:

    Θυμό μεγάλο σου προκαλούν όλα αυτά. Κυρίως αυτή η διαστρεύλωση και η καπήλευση της «αμαρτίας».
    Τελικά; δεν βρέθηκε κάποιος καλός παπάς να κάνει την τελετή; γιατί θα περίμενε κανείς κάποια αντίσταση σε όλο αυτό το αίσχος και από τα «έσω» του εκκλησιαστικού χώρου.

  3. Ο/Η ev.b λέει:

    ….μα, Χριστιανέ μου, γιατί παραπονείσαι ; Κατανοώ τον πόνο σας των συγγενών, εκτός της απώλειας του αγαπημένου σας, και για την άρνηση της εξαψαλματοποίησης του αποθανόντας, ως τόσο οι ιεροί κανόνες της εκκλησίας πρέπει να θεωρούνται απαραβίαστοι από τους χριστιανούς όλους. Άρα, άν είσαι χριστιανός, υπάκουε, αλλιώς γράψε τους κιε απελευθερώσου απο δάφτους (και όχι δαύτους)…

  4. Ο/Η eklag λέει:

    Άντε να τελειώνουμε με την επανένωση της Μεγάλης Αλβανίας
    των Μεγάλων Σκοπίων
    και της Μεγάλης Τουρκιάς
    ώστε σε ό,τι ελληνικό απομείνει ελεύθερο
    να βασιλέψει ο Γενναίος του Μπρανκαλεόνε cool Αλέξης,
    να επιβάλει την καύση των νεκρών
    (και ζωντανών αν το επιθυμούν)
    και να τελειώνουμε επιτέλους με αυτές τις λεπτομέρειες!

  5. Ο/Η Castellio λέει:

    Σοκαριστικό… Φαντάζεστε το Χριστό να συμπεριφέρεται έτσι;

  6. Ο/Η stefanis nikos λέει:

    Με την πρόταση μομφής του Συριζα, εκτός από την δωρεάν επιθεώρηση που απολαύσαμε, κερδίσαμε και κάτι καλύτερο: Ισχυρή κυβέρνηση!

    […και επειδή κάποιοι μπορεί να μην καταλάβουν το καλαμπούρι] Εδωσε δηλαδή ο Σύριζα την ευκαιρία στην κυβέρνηση Σαμαρά να βγει ενισχυμένη, με την πρόταση μομφής, ώστε να περάσει  τους φόρους το ξεπούλημα  και τα μέτρα που θέλει. Ισχυριζόμενη πως έχει και νωπή την διαπίστωση της δεδηλωμένης.

    Μα με 70 βουλευτές πας για πρόταση μομφής και περιμένεις αποτέλεσμα και κέρδος; Μόνο για την κυβέρνηση θα προκύψει κέρδος με τέτοιο συσχετισμό δυνάμεων.

    Εύγε Σύριζα!

      Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ(ατακτος)

    Στις 10:20 π.μ. Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013, ο/η Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές έγραψε: WordPress.com Po posted: » Ο κύριος Γ. Α. Καράντζαλης μας έστειλε, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την παρακάτω επιστολή: ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΡΕΠΕΙΑΣ Στις Κροκεές Λακωνίας, στις 6/10/2013, ο παπάς του χωριού και ο μητροπολίτης Σπάρτης αρνήθηκαν την κανονική τελετή κηδείας του 49χρον»

  7. Ο/Η eklag λέει:

    ps
    ‘Η παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς.
    Έτσι πάει:
    άμα θέλετε να σας κηδεύουν- θα κάθεστε και να σας παντρεύουν.

  8. Ο/Η Evan T λέει:

    Πήγα να σχολιάσω και μου βγήκε ένα τεράστιο σεντόνι, οπότε ας τα συμμαζέψω λιγάκι. Παρακάτω συχνά γράφω «Έλληνας» αναφερόμενος σε σημεία της επιστολής. Το κάνω διότι η αντίδραση του επιστολογράφου αντανακλά, νομίζω, την αντίδραση του τυπικού Έλληνα και δεν πρόκειται για άμεση, προσωπική επίθεση.

    1. Ο μητροπολίτης κατάπτυστος. Θα μπορούσε να δικαιολογήσει την επιλογή του να μην κηδέψει ορθόδοξα τον θανόντα χωρίς να ξεφτιλίσει την οικογένεια. Εφόσον βέβαια μας μεταφέρεται ο τόνος του κειμένου ορθά (γιατί καλούμαστε να κρίνουμε χωρίς να έχουμε τα λεγόμενα της άλλης πλευράς).
    2. Οι παπάδες ανακατέψαν τη θρησκευτική συνείδηση στην Ελλάδα με την εθνική. Τώρα ο κάθε Έλληνας νομίζει πως δικαιούται να είναι Χ.Ο. de facto και να επιλέγει ποια δόγματα αξίζουν να διατηρηθούν και ποια όχι. Παπάδες, τώρα λουστείτε τα.
    3. Ο Έλληνας μπερδεύει τη συνταγματική δημοκρατία με τη δογματική θρησκεία. Έχουν όση σχέση έχει και ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Η θρησκεία σας είναι αυτή που είναι. Δεν αλλάζει κατά τις ορέξεις τις δικές σας. Δεν επιλέγεις ό,τι σου αρέσει από αυτή και πετάς ό,τι δεν σου αρέσει. Άμα δε σ’αρέσει, υπάρχουν κι άλλες θρησκείες ή μπορείς να φτιάξεις τη δικιά σου, a la carte. Αλλά άμα θες τον τίτλο του «Χ.Ο.» θα πρέπει να τα λουστείς όλα, «καλά» και «κακά».
    4. Ο Έλληνας χρυσοπληρώνει τα λαμόγια τους παπάδες και ως εργοδότης τους νομίζει πως… [βλ.#3]
    5. Ο Έλληνας θεωρεί πως η ανηθικότητα των παπάδων τον εξουσιοδοτεί να… [βλ.#3]
    6. Ο Έλληνας δέχεται κριτική μόνο από αναμάρτητους. Δυστυχώς για αυτόν οι Οικομενικές Σύνοδοι έχουν διαφορετική άποψη για το ζήτημα (επίσης το tu quoque δεν είναι επιχείρημα και επίσης βλ. και #3).
    7. Ο Έλληνας ξεχνά ότι βασικές επιταγές του Χριστιανισμού είναι η ταπείνωση, η αγάπη και η συγχώρεση προς τον εχθρό και τον αδικούντα και η αδιαμαρτύρητη υποταγή στους κατά κόσμον αφέντες. Η καλοπέραση μετά θάνατον.

    Και κάθε λίγους μήνες ξεπροβάλλει ένα τέτοιο άρθρο (μία για παντρεμένο με πολιτικό γάμο, μία για αυτόχειρα, μία για αβάπτιστο βρέφος) και έχω βαρεθεί εγώ, όντας άθεος, να πρέπει να υπερασπίζομαι πλαγίως τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό από την κριτική επειδή οι ίδιοι του οι πιστοί δεν ξέρουν τι προσυπογράφουν όταν δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Άμα θέλετε θρησκεία μόνο για το φολκλόρ και για το σουβλιστό αρνί, έχει καλώς, αλλά πείτε το πιο φωναχτά, μπας και αποκτήσουμε και Διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους οι υπόλοιποι, κάποια στιγμή.

  9. Ο/Η zack λέει:

    Όσο και αν ακούγεται περίεργο στην κλήρο υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι έχουν τελέσει πολιτικό γάμο. Τι θα τους κάνουν όταν αποδημήσουν? Θα τους πετάξουν στη θάλασσα?

  10. Ο/Η Αόρατη Μελάνη λέει:

    Είχα ήδη δει την ανάρτηση στο http://athriskos.gr/20359/, μέσω σχολίου του Λασκαράτου στην δική σας ανάρτηση «πολιτικές κηδείες στην Ελλάδα»https://roides.wordpress.com/2008/09/22/political_funerals/#comment-66109

    Μεταφέρω το εκεί σχόλιό μου:

    Δεν καταλαβαίνω σε τι συνίσταται η απρέπεια.

    Εάν κάποιος επιθυμεί να τελέσει μια θρησκευτική κηδεία στο πλαίσιο συγκεκριμένου θρησκεύματος, εναπόκειται στους ιερουργούς του συγκεκριμένου θρησκεύματος να κρίνουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την τελετή ή όχι.

    Εάν κάποιος θέλει να λέγεται οπαδός ενός θρησκεύματος και μέλος ενός θρησκευτικού οργανισμού, θα πρέπει να δεχτεί τις παρεμβάσεις των λειτουργών αυτού του οργανισμού, από τη στιγμή που ο ίδιος τους έχει δώσει αυτό το δικαίωμα. Εκείνοι κάνουν κουμάντο, όχι το ποίμνιο.

    Θρησκεία α λα καρτ δε γίνεται, πώς να το κάνουμε. Παίρνεις όλο το πακέτο. Ίσως είναι καιρός να σκεφτούν οι « πιστοί » αν θέλουν να εξακολουθήσουν να θεωρούνται « πιστοί ».

    Λέει ο επιστολογράφος: « Έχεις έναν ανόητο να χειρίζεται τόσο λεπτά και ευαίσθητα θέματα της ζωής σου; Τελικά αυτός είναι ανόητος; »

    Εκεί, κατ’ εμέ, είναι όλη η ουσία.

  11. Ο/Η Ωκεανός λέει:

    Kάνουν οτι μπορούν οι παπάδες να σώσουν οτι έμεινε.Κανείς πια δεν κάνει θρησκευτικο γάμο (εκτός απο μερικούς ανεγκέφαλους).Το τέλος τους ειναι κοντα.

  12. Ο/Η laskaratos λέει:

    Αγαπητοί σχολιαστές,
    σέβομαι τις ενστάσεις σας, όσων δηλαδή δεν συμφωνούν με τη διαμαρτυρία, αλλά δεν έχετε δίκιο.
    Σας διαφεύγουν κάποια σημεία.

    1. Ο νεκρός δεν ήταν άθεος, ήταν Χ.Ο. που απλά δεν τέλεσε θρησκευτικά δεύτερο γάμο.
    Αυτό δεν δημιουργεί κανένα απολύτως δογματικό κώλυμα για την θρησκευτική του κηδεία.

    2. Και τι σας αφορά εσάς θα μου πείτε.
    Μας αφορά για δυο λόγους.
    α. Η Εκκλησία είναι κρατική και χρηματοδοτείται από τους φόρους μας.
    Η Μητρόπολη Σπάρτης παραβιάζοντας τους Ιερούς Κανόνες έχει και βοηθό επίσκοπο (αντικανονικό) που τον πληρώνουμε εμείς.
    Επιπλέον κάνει ότι μπορεί για να προσηλυτίζει μέσω του Κράτους ανήλικους μαθητές χωρίς να ρωτάει αν οι ίδιοι ή οι γονείς τους, το θέλουν. Είχε καταντήσει στο σημείο να πιστοποιείται η ιδιότητα του Χ.Ο. μέσω του αστυνομικού δελτίου ταυτοτητας. Εκεί δεν ρωτούσε τι γάμο είχες τελέσει, ούτε όταν σε φορολογεί σε ρωτάει.

    β. Θέλουμε να αναδεικνύουμε την απύθμενη υποκρισία του κλήρου, μας ενδιαφέρει πολύ γιατί αποτελούν τροχοπέδη, βαρύδι για κάθε πρόοδο και δύναμη πολιτισμικης υστέρησης και οπισθοδρόμησης.

    γ. Η βαναυσότητά του ιερατείου της αντισημιτικής Μητρόπολης του βάρβαρου οσίου Νίκωνα,

    Όσιος Νίκων, η ντροπή της Σπάρτης


    εφαρμόστηκε σε δυο πιστές ηλικιωμένες γυναίκες που πληγώθηκαν βάναυσα και αυτό δεν μπορουμε να το δεχθούμε.

    δ. Παιδεραστές κληρικοί και μητροπολίτες, κρατικοί υπάλληλοι, κηδεύονται με εκκλησιαστικές τιμές ακόμη και όταν έχουν καταδικαστεί από τα πολιτικά δικαστήρια (Τα εκκλησιαστικά δικαστήρια συνήθως κάνουν το κορόιδο, π.χ. Πέτρος Παπουτσάκης).
    Η παιδεραστία δεν είναι κώλυμα, ο πολιτικός γάμος είναι;
    Θελω να ρωτήσω. Ο κρατικός υπάλληλος μητροπολίτης Σπάρτης έχει καθαιρέσει τον παιδόφιλο αρχιμανδρίτη της Μητρόπολής του και κρατικό υπάλληλο Φώτιο Μακρυστάθη, που λειτουργούσε κάπου στα μέρη των Κροκεών;
    http://leimonitis.blogspot.gr/2009/01/blog-post_8755.html

    ε. Η κρατική Εκκλησία δεν ντρέπεται να αγιάζει τα Γραφεία των ναζιστικών Ταγμάτων Εφόδου, άντρα εγκληματικών εξορμήσεων και φωλιές Σατανιστών.
    Εκεί δεν έχει κώλυμα;

    στ) Στην Ανατολική Εκκλησία ο γάμος δεν είναι μυστήριο, αντικανονικά θεωρείται σήμερα ως τέτοιο.
    Καθιερώθηκε ως μυστήριο από τον Ιουστινιανό, δειλά στην αρχή και πολύ αργότερα από άλλους αυτοκράτορες. Δεν έχει να κάνει η τέλεση του η μη με την ένταξη κάποιου στην Ανατολική Εκκλησία.

    ζ)Οι ενστάσεις σας θα είχαν βάση, αν η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα, δεν ήταν μια απλή εθνική και κρατική υπηρεσία και αν εφάρμοζε τις ευαγγελικές αρχές, που γενικά τις περιφρονεί βάναυσα. Κι εκεί όμως θα έπρεπε να αιτιολογήσει πως το μισος της και η άρνησή της να προσευχηθεί για κάποιο καλό άνθρωπο, συμβιβάζεται με το ευαγγελικό κήρυγμα. Κανονικά ο κ.Καράντζαλης πρέπει να στραφεί δικαστικά κατά του μητροπολίτη που αρνείται να εφαρμόσει τους νόμους του Κράτους. Κάθε νεκρός Χ.Ο. δικαιούται, αν το επιθυμεί ο ίδιος ή οι συγγενείς του κηδείας από την κρατική Εκκλησία, που έχει καταφέρει με τις επεμβάσεις της να παρεμποδίζει ακόμη και την καύση των νεκρών, άθεων, ετερόθρησκων ή Ορθόδοξων που την επιθυμούν. Τα δικά της δικά της και τα ξένα δικά της;

    η)Πολιτική κηδεία επιφυλάσσεται από σκληρόκαρδους παπάδες, ταμπουρωμένους πίσω από συνοδικές εγκυκλίους, στα αβάπτιστα μωρά και στους παντρεμένους με πολιτικό γάμο. Ο καθηγητής Κ. Μπέης (“Ελευθεροτυπία”, 8-3-2000) σε άρθρο του επικαλείται σχόλιο του κ. Κ. Ι. Αγγελόπουλου στην “Καθημερινή” για να επικρίνει παπά που αρνείται να κηδεύσει παιδάκι 9 μηνών, επειδή ήταν αβάπτιστο. Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Ο ιερέας του χωριού Κάτω Μητρούσι, με διαταγή του τα τότε δεσπότη Σερρών Μάξιμου, αρνήθηκε να ψάλλει την εξόδιο ακολουθία, σε ηλικίας 3 μηνών.

    Οι Κροκεές, είναι η πατρίδα του μεγάλου μας ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου.
    Νιώθω τη βλάσφημη και ανίερη δεσποτική ύβρη να μολύνει το ιστολόγιό μας.
    Ας ακούσουμε τη «Λειτουργια κάτω από την Ακρόπολη»

    • Ο/Η Evan T λέει:

      (Ένα σχόλιο που πήγα να υποβάλω δυστυχώς βρέθηκε αντιμέτωπο με «This comment could not be posted». Αν πιάστηκε ως spam, παρακαλώ αγνοήστε αυτό το σχόλιο και προωθήστε εκείνο.).

      Κύριε Λασκαράτε, λυπάμαι, αλλά φρονώ πως έχετε άδικο σε ορισμένα ζητήματα.

      Για να μην παρεξηγηθώ, κατ’αρχάς να πω ξανά:
      Ο μητροπολίτης είναι κατάπτυστος. Θα μπορούσε να δικαιολογήσει την επιλογή του να μην κηδέψει ορθόδοξα τον θανόντα χωρίς να ξεφτιλίσει την οικογένεια. Εφόσον βέβαια μας μεταφέρεται ο τόνος του κειμένου ορθά (γιατί καλούμαστε να κρίνουμε χωρίς να έχουμε τα λεγόμενα της άλλης πλευράς).

      Για τα άλλα τώρα:
      Κατ’αρχάς φαίνεται να αγνοείτε την έννοια του αυτοαφορισμού και του «θέτω εαυτόν εκτός Εκκλησίας». Οπώς φαίνεται π.χ. εδώ ο θανών από τη στιγμή που έκανε πολιτικό γάμο έθεσε εαυτόν εκτός Εκκλησίας και έπαψε να είναι Χ.Ο. (μέχρι να κάνει θρησκευτικό γάμο). Το ίδιο ισχύει αν έχεις να κοινωνήσεις μεγάλο διάστημα (η μετάληψη δεν είναι προαιρετικό μυστήριο. Ούτε η εξομολόγηση). Το ίδιο ισχύει και για ένα αβάπτιστο βρέφος (εξ ορισμού). Μπορεί ένας ιερέας να πει μια ευχή, αλλά δεν μπορεί να γίνει κηδεία. Το ότι ο περισσότερος κόσμος αγνοεί τι είναι υποχρεωτικό και τι όχι από τη θρησκεία του, αυτό δεν αλλάζει το αν είναι ή όχι υποχρεωτικό και ούτε βασίζονται τα δόγματα σε popular vote, τουλάχιστον όχι φανερά.

      Δεύτερον, δεν μπορεί να γίνεται κριτική στην Ορθόδοξη Εκκλησία με επιχειρήματα που θα έπιαναν μόνο κατά Προτεσταντών (το αναφέρω για να προλάβω αντιδράσεις). Η Ορθοδοξία δεν έχει Sola Scriptura για τα δογματικά της ζητήματα, αλλά την Ιερά Παράδοση, μέρος της οποίας είναι η Βίβλος. Ο γάμος καθιερώθηκε ως μυστήριο βάσει της κοινής διδασκαλίας των Πατέρων. Οικουμενική Σύνοδος δεν απαιτήθηκε διότι δεν υπήρξε κάποια αντιμαχία για το ζήτημα. Το πότε καθιερώθηκε ο γάμος ως μυστήριο είναι παντελώς αδιάφορο και αγγίζει τα όρια της γενετικής πλάνης. Σημασία έχει τι ισχύει σήμερα και σήμερα ο γάμος ΕΙΝΑΙ μυστήριο για την Εκκλησία.

      Τρίτον, το επιχείρημα ότι η Εκκλησία είναι κρατική και χρηματοδοτούμενη από το κράτος και ως εκ τούτου δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τελετουργία σε κάποιον πιστό είναι δυστυχώς λανθασμένη, διότι είμαστε τόσο πολιτισμένο κράτος και τόσο προοδευτικό που το Σύνταγμα της Ελλάδος καθιστά όλη αυτή την επιχειρηματολογία άκυρη (βλ. αρ.3§1). Με τις υγείες μας.

      Ναι, η προσπάθεια για εξυγίανση της Εκκλησίας είναι αξιέπαινη (όλα όσα αναφέρατε) και οι εκκλήσεις για τιμωρία για τις αντικανονικές της ενέργειες, αλλά το θέμα είναι ότι ακόμα και αν η Εκκλησία ήταν τέλεια και δεν είχε καθόλου υποκρισία στους κόλπους της και δεν ευλογούσε στρατούς και Χρυσαυγίτες και δίωκε παιδόφιλους ιερείς, πάλι δεν θα κήδευε παντρεμένους με πολιτικό γάμο, αβάπτιστα βρέφη και αυτόχειρες (και μάλιστα στο 100% των περιπτώσεων και όχι μεμονωμένα). Το tu quoque δεν είναι επιχείρημα. Ούτε εξυπηρετεί σε κάτι η μετατροπή δογματικού/θεολογικού θέματος σε ηθικό/πολιτικό. Αν μη τι άλλο, αυτή η επιστολή για μένα έχει ενδιαφέρον επειδή δείχνει και πάλι την πλήρη σχιζοφρενική σχέση που έχει ο Έλληνας με την Εκκλησία. Poetic Justice. Ας τα λουστεί τώρα και η Εκκλησία και οι πιστοί της. Το κακό είναι ότι τα λουζόμαστε και οι υπόλοιποι.

      Εν τέλει, εγώ ένα ξέρω: Όποιος διαφωνεί σε δογματικό ή θεολογικό επίπεδο με την Ορθόδοξη Εκκλησία παύει να είναι Ορθόδοξος (υπάρχουν και άλλες χριστιανικές ομολογίες για κάθε γούστο ή και άλλες θρησκείες ακόμη). Ή γίνεται ανώτερος κληρικός και συγκαλεί πανορθόδοξη σύνοδο για τα αλλάξει. Αυτά.

  13. Ο/Η Kροκεάτης λίθος λέει:

    http://krokeai.gr/%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B5-%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%82/

    Οκτ 6, 2013  Posted by krokeai.gr  κροκεατικα νεα

    Απεβίωσε ο Αγησίλαος Καράντζαλης

    Πέθανε στην Αθήνα και κηδεύτηκε σήμερα στις Κροκεές ο Αγησίλαος Καράντζαλης ετών 49.

    Ο Αγησίλαος ηταν γιός του αείμνηστου Αρη και της Ματίνας Καράντζαλη που διατηρούσαν το Βενζινάδικο στην κεντρική μας πλατεία.

    Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια

    http://krokeai.gr/a%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%ba%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%b7%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b3%cf%8d/

    Νοε 9, 2013  Posted by krokeai.gr  κροκεατικα νεα

    Aπρέπεια της Εκκλησίας σε κηδεία…. [τον γύρο του διαδικτύου κάνει η επιστολή]

    Το γύρο του διαδικτύου κάνει η επιστολή του Κροκεάτη Καράντζαλη Γιώργου του Αρη σχετικά με τόν θάνατο του αδελφού του Αγη και την στάση της εκκλησίας.

    Πολλά ειναι τα site που δημοσιευουν την επιστολή σε ολη την Ελλάδα.

  14. Ο/Η Iερέας του Ευρώτα λέει:

    http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=186611

    Οι καταγγελίες και οι διαψεύσεις

    Το μεγάλο παζάρι για τον νέο Αρχιεπίσκοπο

    Κορυφώνεται η μάχη μεταξύ των διεκδικητών.
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/02/2008 00:00

    Με έντονο παρασκήνιο, μυστικά δείπνα, ακόμη και με καταγγελίες για επιχειρούμενους εκβιασμούς κορυφώνεται η μάχη για τη διαδοχή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων μονομάχων, των Μητροπολιτών Θηβών κ. Ιερώνυμου και Σπάρτης κ. Ευστάθιου, έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις

    Το γεγονός ότι αδελφός του είναι ο επικεφαλής της Αδελφότητας Θεολόγων «Ο Σωτήρ» δίνει την ευκαιρία για κριτική από την πλευρά των αντιπάλων του Μητροπολίτη Σπάρτης που κάνουν λόγο για επανεμφάνιση διαχωριστικών γραμμών που αναπτύχθηκαν στα μέσα της δεκαετίες του ’50 και κυριάρχησαν κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. «Θα επιστρέψουν οι σκοταδιστές. Θα μας διοικήσουν οι οργανωσιακοί. Θα αναβιώσουν τα ιεροδικεία. Θα μετράνε τα γένια και τις κοτσίδες μας. Δεν θα μπορούμε να κυκλοφορούμε χωρίς καλυμμαύχι» είναι τα επιχειρήματα που προβάλλουν όσοι επικρίνουν τον Μητροπολίτη Σπάρτης.

    http://www.madata.gr/epikairotita/social/13560.html?print&output_type=txt

    Δηλώσεις «φωτιά» κατά υποστηρικτών του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου

    Στα άκρα έχει φθάσει η «μάχη» στην Ιεραρχία της διαδοχής στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, μετά τις δηλώσεις «φωτιά» που έκανε κατά υποστηρικτών του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος την Κυριακή ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος στην διάρκεια χειροτονίας ενός νέου διακόνου. Την ίδια ώρα, υποδοχή νέου Αρχιεπισκόπου επεφύλαξαν οι πιστοί στο Μητροπολίτη Σπάρτης στη Θεία Λειτουργία, φωνάζοντας «Αρχιεπίσκοπος» και «άξιος» και χειροκροτώντας τον.

    Ο Μητροπολίτης Σπάρτης δήλωσε, ότι δεν μπορεί να πιστέψει, ότι υπήρξε δικός του υποστηρικτής, που προέβη σε εκβιασμό. «Εάν παρουσιαστεί και καταθέσει κάποιος ενόρκως, ότι εστάλη από εμένα για να κάνει εκβιασμό, είναι τελείως αδιανόητο» είπε και πρόσθεσε: «Είναι δυνατόν ένας Επίσκοπος να εκβιάζεται, εν πάση περιπτώσει να κάνει εκβιασμό και να έχει σταλεί από μένα, εγώ δεν θα περιμένω τιμωρία δική μου από κάποιο δικαστήριο εκκλησιαστικό ή ποινικό, αλλά μόνος μου θα καταθέσω το ωμοφόριο μου». Αναφερόμενος δε στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας είπε ότι «εάν αγαπώ πολύ όλους τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, αυτόν αγαπώ ακόμη περισσότερο, διότι είναι Μητροπολίτης της ιδιαιτέρας πατρίδας μου».

    Ελευθεροτυπία – Εκβιασμοί και λασπολογία στο «ιερό» αλισβερίσι

    http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=33483624

    2 Φεβ 2008 – Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, το νεότερο μέλος της Ιεραρχίας, … Ευσταθίου, επιφυλασσόμενος συγχρόνως διά την άσκησιν …

    http://www.paron.gr/v3/new.php?id=31485&colid=&catid=26&dt=2008-08-31%200:0:0
    31/08/2008

    ΩΡΑΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΑΣ

    Άδειασαν τον Σπάρτης!

    – Και στήριξαν τον υβριστή του… – Έγιναν ξαφνικά όλοι Ιερωνυμικοί;

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έβαλε τέλος στη γνωστή διαμάχη που είχε ξεσπάσει εδώ και 8 μήνες στις σχέσεις των Μητροπολιτών Σπάρτης κ. Ευσταθίου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου μετά τις καταγγελίες του δεύτερου για εκβιασμό του από τοπική εφημερίδα που στήριζε στις αρχιεπισκοπικές εκλογές την υποψηφιότητα του Μεσσήνιου στην καταγωγή Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Νωρίτερα ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος διαδέχθηκε στον θρόνο της Καλαμάτας τον πνευματικό πατέρα του κ. Ευσταθίου, είχε διώξει από τα γραφεία της Μητροπόλεως κληρικό, στενό φίλο του κ. Ευσταθίου. Και αν όλα αυτά φαντάζουν σαν κουβάρι μπερδεμένο, οι δύο Ιεράρχες θεώρησαν τους εαυτούς τους ιδιαίτερα θιγμένους, ζητώντας ξεκαθάρισμα της υπόθεσης. Η πολιτική δικαιοσύνη έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, κάτι το οποίο όμως δεν ικανοποίησε τον Μητροπολίτη Σπάρτης, ο οποίος κάλεσε τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας να του ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για την όλη εμπλοκή του στο θέμα. Από την άλλη, ο κ. Χρυσόστομος αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη.
    Το θέμα έφερε στη Σύνοδο ο Συνοδικός Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος ζητώντας ηθική αποκατάσταση, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι θα φτάσει την υπόθεση στα άκρα.
    Η Ιερά Σύνοδος ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Χρυσόστομο και έθεσε την υπόθεση σε ψηφοφορία για το αν αυτές κρίνονται ή όχι ικανοποιητικές.
    Και ενώ ο καθένας πίστευε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν μπορούσε να προβλεφθεί μια και ο κ. Ευστάθιος διέθετε μια ικανή ομάδα υποστηρικτών στη Σύνοδο (ως υποψήφιος Αρχιεπίσκοπος), το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας απέδειξε ότι ο κ. Ευστάθιος βρέθηκε μόνος του, με μοναδική ψήφο υποστήριξης αυτή του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβρουσίου. Τα συμπεράσματα πολλά και διαφορετικά. Οι τηλεφωνικές γραμμές άναψαν, η είδηση έκανε σε μικρό χρονικό διάστημα τον γύρο των μητροπολιτικών γραφείων. Ο καθένας έδωσε τη δική του εξήγηση. «Το αποτέλεσμα αυτό έχει το δικό του μήνυμα», τονίζει στην εφημερίδα μας Μητροπολίτης του οποίου ζητήσαμε να σχολιάσει την είδηση.

  15. Ο/Η Iερέας του Ευρώτα λέει:

    Koυράζεται ο Σπάρτης (στο καθισιό), του πληρώνουμε και βοηθό

    http://www.lakonikos.gr/?page=3&item=9776

    Τελετή διαβεβαίωσης του επισκόπου Ανδρούσης

    24/11/2009

    Την Δευτέρα 23/11 πραγματοποιήθηκε στο Επισκοπείο η τελετή διαβεβαίωσης του θεοφιλεστάτου βοηθού επισκόπου Ανδρούσης κ. Θεοκτίστου.
    Κατά τη σύντομη αυτή εκδήλωση, ενώπιον του κ. Ευσταθίου και εκπροσώπων των αρχών του νομού και της πόλης μας, ο θεοφιλέστατος, όπως προβλέπεται από το εκκλησιαστικό τυπικό, έδωσε τη «διαβεβαίωση», που αφορά στην τήρηση των αποστολικών και συνοδικών κανόνων, και στην υπακοή στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και το σεβασμιώτατο μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, πλησίον του οποίου θα βρίσκεται ως επίκουρος και βοηθός.
    Στη σύντομη προσλαλιά του ο σεβασμιώτατος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Θεόκτιστος, ο οποίος κοσμείται με πολλά χαρίσματα, θα επιτελέσει στο ακέραιο τα πνευματικά διακονήματα που ο ίδιος θα του αναθέσει, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης.
    Ο θεοφιλέστατος Ανδρούσης, από την πλευρά του, υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει τα μέγιστα, προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα ποιμαντικά του καθήκοντα, και ευχαρίστησε θερμά τον κ. Ευστάθιο για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό του, προτείνοντάς τον στη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
    Στην τελετή μεταξύ άλλων παρευρέθησαν ο διοικητής του ΚΕΕΜ, ταξίαρχος κ. Αντώνης Θεοφιλάτος, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, η αντινομάρχης κ. Ντία Τζανετέα και ο αντιδήμαρχος Σπαρτιατών κ. Παρασκευάς Καλομοίρης.

  16. Ο/Η Θεολόγος λέει:

    http://thriskeftika.blogspot.gr/2009/12/blog-post_27.html

    27/12/09

    Πρωτοπρ. Διονύσιος Τάτσης, Βοηθοί επίσκοποι – Μιά περιττή διακόσμησις

    πηγή: Ορθόδοξος Τύπος, 25/12/2009

    ΒΟΗΘΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ
    Μία περιττὴ διακόσμησις

    Τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση
    Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ἀπόφαση τῆς Συνόδου τῆς Ἱεραρχίας τῆςἘκκλησίας μας, κατά τόν παρελθόντα Ὀκτώβριο, νά ἐκλέξει ἕξι νέους βοηθούς ἐπισκόπους γιά ἰσάριθμες Μητροπόλεις, δεν προκάλεσε χαρά καί ἐνθουσιασμό στό λαό τοῦ Θεοῦ. Ἴσως νά χάρηκαν οἱ γνωστοί καί οἱ φίλοι τῶν ἐκλεγέντων βοηθῶν ἐπισκόπων καί οἱ Μητροπολίτες πού τούς ζήτησαν. Ἀλλά αὐτό δέν εἶναι κάτι πού πρέπει νά μᾶς ὁδηγήσει σέ ἐσφαλμένα συμπεράσματα.
    Ἴσως τό μόνο πού θά μποροῦσα νά τούς καταλογίσω εἶναι ἡ ἐπιθυμία τους νά γίνουν βοηθοί ἐπίσκοποι, δηλαδή ἐπίσκοποι χωρίς ποίμνιο. Ἡ φιλοδοξία τους νά ἀποκτήσουν τον τρίτο βαθμό τῆς ἱερωσύνης, γιά νά φοροῦν τήν πεποικιλμένη μίτρα καί νά κρατοῦν τήν ποιμαντική ράβδο, δέν μπορεῖ νά ἀποσπάσει τούς ἐπαίνους μου,

    5 σχόλια:

    Παναγιώτης Τελεβάντος είπε…
    Νομίζω ότι δεν αναφέρατε το πιο σημαντικό στοιχείο π. Διονύσιε για το θέμα.

    Βοηθοί επίσκοποι δεν προνοούνται από τους Ιερούς Κανόνες. Είναι αντικανονικός θεσμός. Μόνον οι χωρεπίσκοποι είναι κανονικός θεσμός.

    Ο Θεσμός των βοηθών επισκόπων εισήχθη στην Εκκλησία της Ελλάδος, για πρώτη φορά, από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄.

    Πρέπει λοιπόν να καταργηθεί όχι μόνον για τους πρακτικούς και ποιμαντικούς λόγους που αναφέρετε αλλά επειδή προσβάλλει την κανονική παράδοση της Εκκλησίας μας.

    Δεν είναι απλά «περιττή διακόσμηση», όπως την αποκαλείτε, αλλά αντικανονική ασχημία.

    Ο επίσκοπος είναι ο νυμφίος της επισκοπής του. Επιτρέπεται να υπάρχει και δεύτερος νυμφίος;
    27 Δεκεμβρίου 2009 – 3:35 μ.μ.

    Ανώνυμος είπε…
    Δίκιο έχει ο κ Τελεβάνος.
    Άλλωστε και ο Μητροπολίτης Περγάμου διαρκώς στηλιτεύει και θεολογικά τον καινοφανή υπό επίσκοπον θεσμό των πάσης φύσεως (τιτουλαρίων, βοηθών κλπ) επισκόπων.
    27 Δεκεμβρίου 2009 – 4:24 μ.μ.

    Ανώνυμος είπε…
    Δηλαδή, ο βοηθός Επίσκοπος είναι ο υποτακτικός του Επισκόπου, ο νεροκουβαλητής του; Και ποιό ποίμνιο έχει; Αυτό του Επισκόπου ή δικό του;

    Αλλά μόνο στην Εκκλησία της Ελλάδας υπάρχουν; Υπάρχουν και στην Εκκλησία της Κων/πολης, της Αλεξάνδρειας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας. Δηλαδή στις μισές δικαιοδοσίες. Οι άλλες μισές τι κάνουν; Δεν θέτουν θέμα;

    Ανοίξτε τα δίπτυχα να δείτε.

    Αι
    27 Δεκεμβρίου 2009 – 5:53 μ.μ.

    Ανώνυμος είπε…
    Σεβαστέ και λίαν πεφιλημένε π. Διο-
    νύσιε ασπάζομαι την δεξιά σας και συγχαίρω εκ μέσης καρδίας το μικρόν
    μεν, αλλά μεστόν πόνημά σας περί του θέματος, το οποίον θίγετε! Εκεί
    νο όμως, που είναι το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕ-
    ΡΟΝ βρίσκεται στην παράγραφον,όπου
    αναφέρεται η οικειοθελής αποχώρη-
    σις των μητροπολιτών! Είχε ξανατε-
    θεί και παλαιότερον η χειροτονία
    «βοηθών»,αλλά ο τότε υπουργός αντέ-
    στη σθεναρώς: «Όποιος δε μπορεί να παραιτηθεί..!»Τοιάυται πολυτέλειαι και δη εν μέσω οικονομικής δυσπρα-
    γίας είναι περιταί! Και σήμερα ακό-
    μη υπάρχουν αρχιερείς γηραιοί και αδύναμοι, αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ παραμένουν
    «γατζωμένοι» στους θρόνους τους! Μήπως κάποιος πρέπει να τους υπένθυ
    μίσει ΠΟΙΟ είναι το καθήκον τους;!

  17. Παράθεμα: Κροκεές Λακωνίας: Απρέπεια. Παπάς και μητροπολίτης αρνήθηκαν κανονική τελετή κηδείας | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη(beta)

  18. Ο/Η Silent Bob λέει:

    Σε ό,τι είπε ο Λασκαράτος, σε απάντηση όσων ελαφρά τη καρδία υιοθέτησαν την στάση «ας πρόσεχε», να προσθέσω και εγώ ότι ο γάμος είναι υπόθεση δύο ανθρώπων και όχι ενός. Αν δηλαδή η δεύτερη γυναίκα του μακαρίτη ήταν αλλόθρησκη ή άθεη, εσείς λέτε ότι θα έπρεπε να της είχε επιβάλει τον θρησκευτικό γάμο για να μην χάσει την κηδεία που ήθελε ο άνθρωπος.

  19. Ο/Η laskaratos λέει:

    Silent Bob,
    πολύ σοβαρό νομίζω το επιχείρημά σου, ευχαριστώ.
    Ευχαριστώ και τους Θεολόγο, Ιερέα Ευρώτα για τις πληροφορίες που μας κατέθεσαν.

    Αγαπητέ Evan Τ,
    να ξεπεράσω τα πάντα σχετικά με το γεγονός πως η Εκκλησία είναι κρατική, αντιφάσκει, αμαρτανει, υποκρίνεται κλπ που έγραψα.
    Στέκομαι σε ένα:
    Η Εκκλησία πράγματι δεν μπορεί να μεταδώσει τα μυστήριά της σε κάποιον μη Ορθόδοξο.
    Το δέχομαι, είναι σωστό.
    Αλλά σου διαφεύγουν τα παρακάτω:
    1. Από που προκύπτει πως ο μακαρίτης δεν ήταν Ορθόδοξος;
    Αποκήρυξε τα δόγματα της Ορθοδοξίας;
    Όχι.
    Προσχώρησε σε κάποια άλλη Εκκλησία;
    Όχι.
    Έγραψε κάποιο άρθρο με «αιρετικές» απόψεις;
    Όχι.
    Αρνήθηκε το θρησκευτικό γάμο;
    Όχι.
    Το γεγονός πως παντρεύτηκε πολιτικά, ισοδυναμεί με αμαρτία. Δεν συνεπάγεται αποκήρυξη του μυστηρίου. Για κάποιο λόγο που ο δεσπότης δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ( Ο Βob δίνει μια από τις πολλές εκδοχές), παντρεύτηκε πολιτικά.
    Διέπραξε μοιχεία ή πορνεία κατά την Εκκλησία. Ναι. Αλλά η Εκκλησία κηδεύει και τους μοιχούς και τις πόρνες και τους παιδεραστές (αν είναι επίσκοποι, τους δίνει και προαγωγή) και πολύ πολύ χειρότρους ακόμη, φονιάδες, τυράννους κλπ που η ζωή τους αποτελεί άρνηση του Χριστού, αλλά όχι δηλωμένη άρνηση, εικαζόμενη.

    2. Η κηδεία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟ.
    Είναι προσευχή στο Θεό να συγχωρήσει και να δεχθεί κοντά του το νεκρό, όσο κακούργος ή αμαρτωλός κι αν ήταν. Ακόμη και το Μιχαλολιάκο μπορεί να κηδέψει παπάς κι ας έχει αποκηρύξει τον ίδιο το Θεό επίσημα και έμπρακτα με το ποίημά του στον Εωσφόρο κλπ.
    Ακόμη και Εβραίο ή μουσουλμάνο μπορεί να κηδέψει ο καλός παπάς. Όχι μόνο μπορεί.
    Επιβάλλεται. Είναι σαφής εντολή του Χριστού: «ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς καλώς ποιείτε τοις μισούσιν υμάς και προσεύχεσθε υπέρ των επηρεαζόντων υμάς και διωκόντων υμάς».

    Ο μητροπολίτης Σπάρτης, επωφελείται του γεγονότος πως μπορεί να ασχημονεί μισθοδοτούμενος από το Κράτος. Όταν το μαγαζί του χωριστεί από το Κράτος και κοπεί ο μισθός που του δίνει ο Καίσαρας, αυτός και οι όμοιοί του θα αλλάξουν τροπάρι και θα παρακαλάνε να έρχονται συγγενείς να τους ζητούν να κηδεύσουν το νεκρό και να τους σκάνε κάποιο πενηντάευρο.

    Ο δεσπότης δεν ξέρει τι πίστευε, τι είχε στο μυαλό του, τι έκανε ο μακαρίτης.
    Δεν δικαιούται να ξέρει. Ακόμη και μυστικό θρησκευτικό γάμο μπορεί να είχε συνάψει.
    Δεν είναι Κριτής των νεκρών.
    Ακόμη και ο αυτοαποκαλούμενος Μέγας Κριτής της Οικουμένης (και δεν κοκκινίζει), ο απερίγραπτος πατριάρχης Θοδωρος Χορευτάκης της Αλεξάνδρειας, δεν μπορεί ούτε το σκανδαλοποιό μητροπολίτη του Κονγκό να κρίνει ο αχαϊρευτος.

    Ο ρόλος του Κριτή ανήκει σε άλλον, αν αυτός υπάρχει.
    Ας κοιτάξει ο Σπάρτης , Μονεμβασίας κλπ τα απερίγραπτα χάλια του ιερατείου κι ας ντραπεί λιγάκι.
    Δεν είναι σε θέση να κρίνει ούτε το χειρότερο άθεο.
    Η μίτρα, η ράβδος, ο θρόνος, το Μέγαρό του και ο βλάσφημος τίτλος του Παναγιότατου που σφετερίζεται με αυτοκρατορικό διάταγμα, τον καθιστούν απόλυτα ανίκανο να το κάνει.

  20. Ο/Η Eπισκέπτης λέει:

    http://xairete.blogspot.gr/2009/01/blog-post_2069.html

    Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009

    Ο Μητροπολίτης Σπάρτης, πάει να βγάλει τρελό τον παιδόφιλο αρχιμανδρίτη του! Ο ίδιος ο μητροπολίτης, …«πάει καλά»;

    Μεγάλο σοκ προκάλεσε η περίπτωση του 44χρονου αρχιμανδρίτη και υποψήφιου μητροπολίτη Φώτη Μακρυστάθη, του ρασοφόρου που ήταν λάτρης της παιδικής πορνογραφίας που «φτιαχνόταν» να βλέπει με άυπνα μάτια βρέφη δύο μηνών δεμένα πισθάγκωνα να κακοποιούνται σεξουαλικά!

    Ας δούμε όμως τίνος οικοδόμημα ήταν ο συγκεκριμένος «πάτερ», οικοδόμημα που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

    Μαθαίνουμε λοιπόν, ότι ο άνθρωπος, αυτός, είχε πράγματι… «εκκλησιαστικές» ρίζες!!!..

    Η μητέρα του, έχει καταγωγή από τη Μύκονο, και ήταν παλιά επίτροπος στην ενορία του Αγίου Σπυρίδωνα.

    Ο πατέρας του, ήταν λέει ιερωμένος σε ενορία του φίλου του, μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευσταθίου.

    Στην ίδια μητρόπολη (Μονεμβασίας και Σπάρτης) ιερουργούσε (μετά το θάνατο του πατέρα του) και ο παπα-Φώτης!

    Ο ίδιος μάλιστα ο μητροπολίτης, τώρα που ξέσπασε το σκάνδαλο, το παίζει Πόντιος Πιλάτος νίπτοντας τας χείρας του, λέγοντας ότι ο αρχιμανδρίτης αυτός «δεν είναι δημιούργημα δικό του»! Δηλαδή, δεν τον χειροτόνησε αυτός!

    Έχουμε μάθει όμως ότι, διάκο, τον έχει χειροτονήσει ο Καλλίνικος (ήταν πνευματικό παιδί του). Ο Καλλίνικος, που ήταν μητροπολίτης Πειραιά και που αναγκάστηκε να παραιτηθεί – σχετικά πρόσφατα – μετά το σκάνδαλο και τη ρετσινιά του… «πούστη».

    Αρχιμανδρίτη, τον έκανε ένας άλλος εσχατόγηρος σήμερα, ο πρώην Κυθήρων Ιάκωβος. Ήταν στην παρέα (αν θυμάμαι καλά) με τον Παντελεήμονα (Ζακύνθου τότε) ο οποίος Παντελεήμονας ακούστηκε στην είσοδο του Υπουργείου Παιδείας (το 1993) να αποκαλεί «πούστη» τον μητροπολίτη Περιστερίου.

    Πρωτο-διορίστηκε, στη Νέα Ιωνία, για τον μητροπολίτη δε της περιοχής αυτής έχει κάνει σειρά εκπομπών ο Σπύρος Καρατζαφέρης (με καταγγελίες για ομοφυλοφιλία, κλπ) και ο μητροπολίτης έχει κάνει αγωγή εναντίον του…

    Πληροφορούμαστε ακόμα από ρεπορτάζ του κ. Στεφάνου Χίου στην Εσπρέσο, σήμερα, ότι ο αρχιμανδρίτης, τελευταία «ξαποσταίνει» στην ενορία του Αγίου Δημητρίου, στο χωριό Τσεραμιό, σε μια γραφική περιοχή πέντε χιλιόμετρα έξω από τη Σπάρτη.

    Μαθαίνουμε ακόμη ότι, …τώρα, ξύπνησε (;) ο μητροπολίτης Σπάρτης και (προσπαθώντας να τον προστατέψει άραγε;) δηλώνει για τον αρχιμανδρίτη ότι:
    «Στην υγεία του αυτός ο άνθρωπος δεν είναι καλά, υπάρχει στη μητρόπολη ο φάκελός του, το βιβλιάριο και τα φάρμακα. Είναι ψυχοπαθής ο άνθρωπος αυτός».

    Ο ίδιος ο μητροπολίτης, είναι καλά;

  21. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

    H Oρθόδοξη βαρβαρότητα

  22. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

    Σωστότατα καὶ εὐαγγελικότατα καὶ βιβλικότατα καὶ καινοδιαθηκητικότα ἐνήργησε ὁ Μητροπολῖτης. Ὁ Ἰησοῦς ἦρθε νὰ χωρίσῃ τὶς οἰκογένειες καὶ νὰ κάνει τοὺς πλούσιους πλουσιοτέρους εἰς βάρος τῶν πτωχῶν. Ἕνας ἀπὸ τοὺς πολλοὺς ποὺ περιγράφονται σ’αὐτὰ τὰ κακογραμμένα κείμενα γιὰ τὸν ἀνύπαρκτο ἱστορικῶς Ἰησοῦ. Ὁ θεσμὸς τῶν νονῶν ὑπάρχει γιὰ νὰ ἐπιβλέπῃ τὴν σωστὴ πλύσι ἐγκεφάλου τῶν τέκνων, ναὶ ἢ ὄχι; Ἀφοῦ εἶχε τελέσῃ πολιτικὸ γάμο, οἱ συγγενεῖς του ἔπρεπε χριστιανικότατα νὰ τὸν ἀποκυρήξουν καὶ νὰ τὸν θεωρήσουν ὡς θηρίο πρὸς σφαγή. Ἡ οἰκογένεια ἀναγνωρίζεται μόνον μέσῳ τοῦ Τετραγράμματου. Ὁ χριστιανὸς ἔχει τὴν ὑποχρέωσι νὰ καταδώσῃ τὴν μητέρα του, τὸ παιδί του καὶ ὁποιοδήποτε ἐφ’ὅσον παρεκκλίνει ἔστω καὶ ἐλάχιστα ἀπὸ τὸν χριστιανισμὸ καὶ νὰ τὸν κυνηγήσῃ ἀμείλικτα. Παλαιότερα εἶχαν τὴν ὑποχρέωσι νὰ τὸν παραδώσουν στὴν πυρά, ἢ νὰ τὸν παραδώσουν ὥστε νὰ πεθάνῃ μὲ βασανιστήρια, ἢ προσφάτως νὰ τιμωρηθῇ ὡς κομμουνιστὴς στὰ ξερονήσια. Οἱ παπάδες ἀσκοῦν τρομοκρατία στοὺς παππούδες καὶ στὶς γιαγιάδες ὥστε νὰ πᾶνε τὰ ἐγγονάκια στὴν ἐκκλησία, ἀφοῦ οἱ γονῆς εἶναι ἀπασχολημένοι καὶ ἐξαρτημένοι.
    Ἀφοῦ εἶστε ὀρθόδοξοι χριστιανοὶ τότε νὰ δώσετε τὸν τελευταῖο ὀβολό σας στὴν Ἐκκλησία. Νὰ μείνετε στοὺς δρόμους καὶ νὰ τραφῆτε ἀπὸ τὰ σκουπίδια. Νὰ πωληθῆτε σκλάβοι. Δὲν εἶναι ἀρχαιολάτρης, οὔτε δωδεκαθεϊστής, καὶ τὸ τονίζει προφανῶς γιατί τὸ θεωρεῖ κάτι τὸ αἰσχρό. Καμμία ἀλληλεγγύη, λοιπόν! Ἐὰν τοὺς κάνῃ τὸ χατήρι ὁ παπὰς θὰ μᾶς ξαναδιαβάλουν, θὰ μᾶς ξανακαταδιώξουν, ὅπως αὐτοὶ ξέρουν!

    Δὲν γίνεται ὁ χριστιανισμὸς καλός!

  23. Ο/Η Ἀριστοκλῆς λέει:

    Ἀποκηρύξουν καὶ ὄχι ἀποκυρήξουν.

  24. Ο/Η pelekanos92 λέει:

    Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
    Εφόσον ο μακαριστός αδελφός του αρθρογράφου τέλεσε πολιτικό γάμο, αυτό σημαίνει πως δεν ήθελε τον θρησκευτικό. Δεν θέλησε δηλαδή να ευλογήσει ο Θεός το δεσμό του με έναν άλλο άνθρωπο, και πολύ καλά έκανε βέβαια, άποψη προσωπική και καθόλα σεβαστή. Όταν όμως απαξιείς τα Μυστήρια, απαξιείς την Εκκλησία την ίδια, απαξιείς Αυτόν που αγιάζει και την Εκκλησία και τα Μυστήρια. Άρα δεν θέλεις τον Χριστό. Δεν είναι λίγο γελοίο λοιπόν, στη ζωή σου να μη δέχεσαι το Θεό (και πολύ καλά κάνεις όπως είπαμε, άποψη προσωπική και καθόλα σεβαστή) αλλά να έχεις απαίτηση στο θάνατο να ταφείς με Εκκλησιαστική ταφή, συμμετέχοντας σε ένα Μυστήριο δηλαδή, τη στιγμή που εμπράκτως στη ζωή σου απαξίωσες τα Μυστήρια, επιλέγοντας όχι τον Εκκλησιαστικό μα πολιτικό γάμο; Εκτός και αν υπάρχει μετάνοια προ του θανάτου, οπότε ο μητροπολίτης Σπάρτης έχει άδικο. Αλλά ο αρθρογράφος δεν λέει κάτι για μετάνοια.
    Σαν κάποιους δεδηλωμένους άθεους (που καλά κάνουν και είναι άθεοι και πιστεύουν ό,τι πιστεύουν, απόψεις προσωπικές και καθόλα σεβαστές, τα ‘παμε, μην τα ξαναλέμε) που πάνε να γίνουν νονοί σε παιδιά φίλων τους Χριστιανών ή κουμπάροι, και απορούν κι εξίστανται όταν ο παπάς τους απαγορεύει να συμμετάσχουν στο Μυστήριο. Αν και η γελοιότητα είναι όλη δική τους, διότι δεν μπορείς τη μία μέρα να βρίζεις τον Χριστό και την Εκκλησία Του και την αμέσως επόμενη να απαιτείς να συμμετέχεις σε Μυστήριο, χωρίς να έχεις μετανοήσει για την προηγούμενη αντιχριστιανική σου συμπεριφορά. Είναι ολοφάνερο ποιος είναι ο απρεπής εδώ.
    Κακά τα ψέματα, πόσο ποιο φτηνός είναι ένας πολιτικός γάμος; Και ο θρησκευτικός μπορεί να είναι φτηνός, διότι δεν είναι αναγκαστικό να καλέσεις μέχρι και τα πέμπτα ξαδέρφια απ’ το χωριό, να χρυσοπληρώσεις τα κομμωτήρια και τα νυφικά για να τα δει η γειτόνισα να σκάσει, λευκές λιμουζίνες για να θαυμάσουν οι θείες απ’ το χωριό και να χαρεί η μαμά, και φυσικά το εστιατόριο, για να σερβίρει το κρύο ρύζι με την άψητη πατάτα (αλλά βεβαίως τα 50-100 ευρώ που θα δώσουμε στην Εκκλησία ώστε να φάει και κανένας άπορος φαΐ είναι τα περιτά έξοδα). Και δε νομίζω να ζήτησε γάμο κάποιος άπορος και η Εκκλησία να τον πέταξε έξω, έτσι;
    Καλό θα είναι όταν λέμε ή γράφουμε κάτι, να το κάνουμε έχοντας γνώση και των δύο πλευρών του πράγματος, ειδάλλως δεν γινόμαστε επικοδομοιτικοί κριτικοί, μα απρεπείς λιβελογράφοι.
    Ζωή σε λόγου μας λοιπόν, και ας ευχηθούμε καλό Παράδεισο στον κεκοιμημένο αδελφό μας.

  25. Ο/Η laskaratos λέει:

    @»σημαίνει πως δεν ήθελε τον θρησκευτικό».
    Aστεία πράγματα.
    Απλά σημαίνει πως δεν παντρεύτηκε, για κάποιο λόγο, θρησκευτικά.
    Ενώ ο έγγαμος παιδεραστής (σε βάρος ορφανών) και βασανιστής πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Παπουτσάκης που παρα την 20ετή καταδίκη του σε φυλάκιση, την οποία ποτέ δεν εξέτισε, κηδεύτηκε με τιμές ιερέα, ήταν οπαδός του μυστηρίου του γάμου.

    Επίσης αυτοι που κουρελιάζουν τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας σου, κάνοντας την(κοσμική) θρησκευτική τελετή του πολιτικού γάμου τους την ίδια μέρα που βαπτίζουν το πρώτο παιδί τους για να τους έλθει φτηνότερα, θα κηδευτούν θρησκευτικά.

    Εμάς εδώ πολύ λίγο μας αφορούν οι εσωτερικές πρακτικές της Εκκλησίας.
    Αναδεικνύουμε απλά και μέσω αυτών την απύθμενη υποκρισία ενός αφύσικα αμαρτωλού νοσηρού οργανισμού, που δηλητηριάζει με διεφθαρμένα ήθη, μίσος, φανατισμό και ανορθολογισμό την κοινωνία. Και βέβαια δεν ανεχόμαστε ο δεσπότης να προκαλεί τόσο αφορητο πόνο σε υπερήλικες γυναίκες χωρίς να σηκωθεί κάποιος να του βάλει τις φωνές.
    Αυτό έκανε ο κ.Καράντζαλης και εκπροσώπησε επάξια πολλούς τίμιους ανθρώπους, πιστούς ή άθεους, υπερασπιζόμενος τη μνήμη του αδελφού του που προσπάθησε να αμαυρώσει ο ρασοφόρος Κρέων, που δεν έμαθε ότι ‘συμφιλείν έφυ και ου συνέχθη’.

    • Ο/Η pelekanos92 λέει:

      Το ότι δεν παντρεύτηκε με θρησκευτικό γάμο δεν είναι απλό· δείχνει έμπρακτη άρνηση της πίστης, εφόσον η τέλεση του πολιτικού γάμου δείχνει εμπράκτως και ουχί εικαζόμενα την απαξίωση του Μυστηρίου του γάμου. Ορθώς έπραξε ο συγχωρεμένος και τέλεσε πολιτικό γάμο, εφόσον το ήθελε. Η Εκκλησία όμως δεν είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε», ούτε τσιφλίκι του μητροπολίτη· διέπεται από νόμους και κανόνες, θεσπισμένους από πολύ σπουδαίους ανθρώπους. Δεν μπορεί να συμμετάσχει σε Μυστήριο άνθρωπος μη βαπτισμένος ή (αυτο)αφορισμένος, ακόμα και της κηδείας («Ὄντως φοβερώτατον τὸ τοῦ θανάτου μυστήριον, πῶς ψυχὴ ἐκ τοῦ σώματος, βιαίως χωρίζεται ἐκ τῆς ἁρμονίας…» ψάλουμε στην εξόδιο ακολουθία). Μπορεί κάποιος να είναι παιδεραστής, δολοφόνος, κλέφτης, βασανιστής, πόρνος, μοιχός, κ.λπ., και να κηδευτεί κανονικά, διότε είτε μετανόησε είτε θεωρείται πως μετανόησε, ακόμη κι αν δεν μετανόησε, στην κηδεία προσευχόμαστε υπέρ αναπαύσεως του κεκοιμημένου αδελφού. Ακόμα και να αγιάσει (βλέπε το ληστή δίπλα στο σταυρωμένο Χριστό, ο οποίος με την έμπρακτή του μετάνοια μπήκε στην Εκκλησία -ή μάλλον έβαλε την Εκκλησία-δηλαδή το Χριστό- μέσα του- και από κει στον Παράδεισο). Πρέπει όμως να ανήκει στην Εκκλησία, στον Οίκο του Θεού· πρέπει να έχει αποδεχτεί την Εκκλησία και την Αγία Τριάδα. Ειδάλλως πως να γίνει προσευχή προς τον Θεό, τη στιγμή που ο κεκοιμημένος Τον έχει ο ίδιος αποτάξει (στη συγκεκριμένη περίπτωση εμπράκτως, τελώντας πολιτικό γάμο, για τους λόγους που προανέφερα);… Μπορεί βέβαια να γίνει ατομική προσευχή, δηλαδή εάν κάποιος συγγενής ή φίλος του αποθανώντος είναι Ορθόδοξος Χριστιανός, μπορεί να προσευχηθεί μόνος του για τη σωτηρία του μη-Χριστιανού κεκοιμημένου.
      Αφήνω ασχολίαστη την νεοελληνική γελοιότητα να παντρεύονται και να βαπτίζουν το παιδί τους την ίδια μέρα (αν και είμαι υπέρ της εκκλησιαστικής οικονομίας, η κατάχρηση αυτής στο τέλος θα τους ξεχειλώσει τους Ιερούς Κανόνες· αποτελεί τρανό παράδειγμα προς αυτούς που δε θέλουν τα θρησκευτικά στα σχολεία, το ότι ακόμη και μετά από 12 χρόνια σχολία, οι περισσότεροι Έλληνες είναι παντελώς ακατήχητοι, αφού ούτε τα βασικά δε γνωρίζουν -όπως τι είναι ο γάμος, τι είναι το Μυστήριο, τι είναι η Εκκλησία, κ.λπ. …) όπως και τις επιθέσεις σου προς την Εκκλησία, οι οποίες είτε προέρχονται από απωθημένα είτε από ιδεολογικές προκαταλήψεις με αφήνουν αδιάφορο.
      Αυτά τα ολίγα και ευχαριστώ για την φιλοξενία.

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Περίεργη αντίληψη έχει ο μητροπολίτης Σπάρτης για τους ιερούς κανόνες κλπ.
        Το να έχει αντικανονικό βοηθό επίσκοπο, δεν τον πειράζει.
        Περίεργη αντίληψη έχει και για τη θρησκευτική κηδεία σε σχέση με τον πολιτικό γάμο.
        Η Μελίνα Μερκούρη και ο Αντώνης Τρίτσης, παντρεμένοι πολιτικά, κηδεύτηκαν θρησκευτικά.
        Δεν είδα ο κ.Ευστάθιος να διαμαρτυρήθηκε γι’αυτό.

        Περίεργη αντίληψη έχει η Εκκλησία γύρω από όλα τα μυστήρια.
        Οι νονοί του γιού του Παύλου Ντεγκρέτσια Γλύξμπουργκ, ήταν Αγγλικανοί κι όμως ανέλαβαν να τον μυήσουν στην Ορθοδοξία.
        Δεν καταλαβα ο κ.Ευστάθιος να διαμαρτυρήθηκε για την προκλητική θεομπαιξία.

  26. Ο/Η Καράντζαλης Γιώργος λέει:

    Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους.
    Πρώτα, τον φιλόξενο οικοδεσπότη που για την ευαίσθητη και γεμάτη κατανόηση προσέγγιση του στο κείμενο μου. Μετά, όλους εσάς που σχολιάσατε θετικά ή αρνητικά τα γραφόμενα μου. Τελικά σ’ αυτόν τον ιστοχώρο συχνάζετε σημαντικοί άνθρωποι με επίπεδο και αξιοπρέπεια. Η συζήτηση μαζί σας είναι απολαυστική και μοχλός εξέλιξης για μένα.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Εμείς σας ευχαριστούμε για την παρρησία σας, σε μια εποχή που ακόμη και αυτοί που υποχρεούνται θεσμικά και ιστορικά να μιλήσουν κατά των ανηθικοτήτων μιας μεγάλης μερίδας του κλήρου, προτιμούν τη «σιγή» που ψήφους (νομίζουν πως) «φέρει»…

  27. Ο/Η Silent Bob λέει:

    Με την ευκαιρία, να σας συγχαρώ κύριε Καράντζαλη για το κείμενό σας. Καλογραμμένο και χτυπάει εκεί που πρέπει. Ένας συντοπίτης σας.

  28. Ο/Η Παιδόφιλος παπάς λέει:

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63917443

    ΕΘΝΟΣ
    12/11

    Παιδόφιλος ιερέας «ψάρευε» κορίτσια

    Παιδόφιλος ιερέας, 65 ετών, εμφανιζόταν στα chat rooms (δωμάτια επικοινωνίας) ως 15χρονος μαθητής, προκειμένου να «ψαρεύει» ανήλικα κορίτσια.

    Σε μια περίπτωση, έκλεισε ραντεβού για καφέ με 13χρονη μαθήτρια, έπειτα από μήνες διαδικτυακής επικοινωνίας. Βγήκε από ένα κλειστό βανάκι χωρίς πινακίδες, ήπιε καφέ με την ανήλικη και της ζήτησε να τον συνοδεύσει στο σπίτι του. Το κορίτσι είχε προνοήσει να ζητήσει από κάποιους φίλους να βρίσκονται κοντά στο σημείο συνάντησης και σώθηκε απ’ αυτούς.

    Το περιστατικό διηγήθηκε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μ. Σφακιανάκης, μιλώντας σε μαθητές στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη για τους κινδύνους που παραμονεύουν στο Διαδίκτυο. Οπως είπε, ο δράστης εντοπίστηκε, και η υπόθεση εκκρεμεί στα ποινικά δικαστήρια

  29. Ο/Η Παιδόφιλος παπάς λέει:

    http://www.alithia.com.cy/koinonia/item/21931-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-18-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1.html

    Στη φυλακή για 18 μήνες ιερέας από τη Λευκωσία

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας επέβαλε ποινή 18 μηνών στον ιερέα ο οποίος κρίθηκε ένοχος για άσεμνη επίθεση σε βάρος ανήλικης.

    Τη διαδικασία στην αίθουσα του Δικαστηρίου, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών παρακολούθησαν αρκετοί συγχωριανοί του ιερέα.

    Ο ιερέας είχε κριθεί ένοχος την περασμένη Παρασκευή για άσεμνη επίθεση εναντίον ενός παιδιού, το οποίο τοποθετήθηκε από το Γραφείο Ευημερίας για μερικά χρόνια στο σπίτι του. Το αδίκημα φέρεται να διαπράχθηκε μεταξύ των ετών 1995 και 2000.

    Όλα άρχισαν όταν το παιδί ήταν μόλις πέντε χρονών και το θύμα αποφάσισε να μιλήσει χρόνια μετά, κατόπιν προτροπής ψυχολόγου την οποία επισκεπτόταν

  30. Ο/Η Servitoros λέει:

    Μπορεί κάποιος να είναι παιδεραστής, δολοφόνος, κλέφτης, βασανιστής, πόρνος, μοιχός, κ.λπ., και να κηδευτεί κανονικά, διότε είτε μετανόησε είτε θεωρείται πως μετανόησε, ακόμη κι αν δεν μετανόησε, στην κηδεία προσευχόμαστε υπέρ αναπαύσεως του κεκοιμημένου αδελφού.
    —-
    Για να καταλάβω καλά η εκκλησία θεωρεί ότι ένας δολοφόνος,παιδεραστής κτλ. μετανόησε, αλλά δεν μπορεί να θεωρήσει ότι κάποιος που πραγματοποίησε πολιτικό γάμο δεν μπορεί να μετανοήσει. Σπουδαίες προτεραιότητες στο ηθικόμετρο της εκκλησίας.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Ωραίος ο ρόλος του επισκόπου Στάθη της Σπάρτης, του Κρέοντα της συμφοράς γιατί κανείς τραγωδός δεν θα καταδεχτεί να ασχοληθεί μαζί του.
      Απαγορεύει στους συγχωριανούς, στους πατριώτες και στους φίλους και συγγενείς, σε δυο υπέργηρες πιστές, να συναχθούν στον «οίκο του θεού» που χτίσανε αυτοί κι οι πρόγονοί τους με το αίμα τους για να προσευχηθούν όλοι μαζί ή απλά για να ενώσουν τις σκέψεις τους στο νεκρό, στο δικό τους άνθρωπο.
      Απόβλητος ο νεκρός από την κοινότητα κατά το δεσπότη της Εκκλησίας των εκατοντάδων πορνοκληρικών, επειδή λέει ο ένας από τους δυο γάμους του ήταν πολιτικός, ενώ η γελοία ιστορία του μητροπολίτη Δράμας Φίλιππου, που συζούσε με την φιλενάδα του την οποία πάντρεψε με τον υφιστάμενό του τον παπα Τράμπα για ξεκάρφωμα, δολοφονώντας ηθικά τον παπά και την αισχρή ερωμένη του, ήταν σύμφωνη με τους Ιερούς Κανόνες.
      Ατιμώρητος έμεινε ο και εθνικόφρων Φίλιππος, κηδεύτηκε με αρχιερατικές τιμές, δεν ξέρω αν η «χήρα» του έκλαιγε στο φέρετρο σαν τη χήρα του απόβλητου από τη Κόρινθο καταχραστή δεσπότη Κορινθίας Παντελεήμονα που κι αυτός κηδεύτηκε ππατριαρχικά, διατηρησε ο πορνοΦίλιππος την αρχιερωσύνη του, παρα τήν πανελλήνια κατακραυγή, συζούσε με την παπαδιά της οποίας τον παπά κατέστρεψε για πάντα, αφού ούτε να ξαναπαντρευτεί μπορούσε, και το πατριαρχείο των παιδεραστών της Ιστανμπούλ αγωνιζόταν μέχρι το 1990 να τον επαναφέρει στην έδρα του από την οποία τον έδιωξε η οργή του κόσμου.
      Bλέπετε οι δεσποτάδες συζούν με τις «αστεφάνωτες» οικονόμους τους και σπιτώνουν φαντάρους, νταλικέρηδες, ναύτες, Πακιστανούς εργάτες, Αλβανούς νέους διαφθείρουν κοριτσάκια και αγοράκια. Ακ’ομη και ανήλικους αδελφούς συνεπισκόπων τους διαφθείρουν ακόμη και θετές θυγατέρες τους.
      Δεν κάνουν όμως πολιτικό γάμο.
      Η Εκκλησία τα ξέρει αυτά.
      Σέβονται το μυστήριο.

  31. Ο/Η θεοφιλος θερμη λέει:

    Τοση ασεβεια σε ενα νεκρο μονο το παπαδαριο μπορει να δειξει.
    Ε ρε μπουνιες που τους χρειαζονται.

  32. Παράθεμα: Κροκεές Λακωνίας: Απρέπεια. Παπάς και μητροπολίτης αρνήθηκαν κανονική τελετή κηδείας | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στην λήθη

  33. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

    http://www.enikos.gr/society/194691,Skandala_sthn_aylh_ths_ekklhsias.html

    Σκάνδαλα στην «αυλή» της εκκλησίας

    Πρώτη καταχώρηση: 28/11/2013 – 12:06

    Σκάνδαλα στην «αυλή» της εκκλησίας

    Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλούν τα «πρόσφατα» σκάνδαλα στον χώρο της εκκλησίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Τα κρούσματα προκλητικών συμπεριφορών από ιερείς και χαμηλόβαθμους ιερωμένους δημιουργούν ανησυχία στους κόλπους της εκκλησίας για την εικόνα που δίνουν οι θρησκευτικοί λειτουργοί σε εποχές κρίσης.

    Στη Λήμνο ένας αρχιμανδρίτης στρατιωτικός ιερέας με βαθμό λοχαγού φέρεται να είχε συνάψει ερωτική σχέση με 48χρονη διαρρήκτρια την οποία παρουσίαζε ως αδελφή του προκειμένου να τυγχάνει όλων των στρατιωτικών προνομίων. Η θυελλώδης σχέση του ιερέα προκαλεί το κοινό αίσθημα καθώς ο αρχιμανδρίτης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Espresso», είχε πλαστογραφήσει δημόσια έγγραφα για να «βολέψει» την 48χρονη ερωμένη η οποία απολάμβανε όλων των στρατιωτικών προνομίων, ενώ η σχέση τους συνεχίστηκε με εκατέρωθεν καταγγελίες στην Αστυνομία, που φτάνουν μέχρι την παραβίαση οικογενειακής στέγης.

    Ανησυχία προκαλεί και η παρουσία ενός 40χρονου διάκου, χειροτονημένου από μητροπολίτη της Κρήτης( απ’ όπου και κατάγεται), ο οποίος κυκλοφορεί με σκουλαρίκια, κόκκινη γούνα, βαμμένα φρύδια και χείλη και ζητά να χειροτονηθεί ιερέας.

  34. Ο/Η laskaratos λέει:

    ΧΕΙΛΗ ΑΡΧΙΕΡΕΩΣ ΟΥ ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ

    Δήλωση του μητροπολίτη Σπάρτης:
    «Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί Μιχαλιολιάκου, απαντά ο Μητροπολίτης Σπάρτης

    Απαντώντας συγκεκριμένα στη δήλωση Μιχαλολιάκου πως «έβαλε ένα ολόκληρο γηροκομείο» να ψηφίσει τη Χρυσή Αυγή «στις εκλογές», ο μητροπολίτης Ευστάθιος υπογράμμισε πως στην Σπάρτη «δεν υπάρχει γηροκομείο που να είναι υπό τον έλεγχο της Μητρόπολης».

    Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/247967/anupostatoi-oi-ishurismoi-mihalioliakou-apada-o-mitropolitis-spartis/#ixzz2nOWGXOuE

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%AC_%CE%9C%CE%B7%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%82_%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%A3%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%82#.CE.99.CE.B4.CF.81.CF.8D.CE.BC.CE.B1.CF.84.CE.B1

    Ιερά Μητρόπολις Μονεμβασίας και Σπάρτης

    Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

    Ιδρύματα

    Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης
    Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας
    Γηροκομείο Σπάρτης
    Γηροκομείο Νεαπόλεως
    Γηροκομείο και Άσυλο Ανιάτων Μολάων
    Γηροκομείο και Άσυλο Ανιάτων Έλικας
    _____________________________

    Κάτι ακόμη:

    «Εγώ και κατά το παρελθόν και εύχομαι και κατά το μέλλον, και παρακαλώ το Θεό να μου στηρίζει αυτή την πεποίθηση, ουδέποτε σε διεργασίες πολιτικές και κομματικές και προεκλογικές έχω λάβει μέρος».

    Μάλιστα, ο μητροπολίτης Ευστάθιος ανέφερε πως στη Σπάρτη δεν υπάρχει γηροκομείο που να είναι της μητρόπολης. «Υπάρχει ένα γηροκομείο, αλλά εγώ δεν έχω πρόσβαση» είπε.

    Κληθείς να δώσει μια εξήγηση για τα λεγόμενα του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο κ. Ευστάθιος απάντησε: «Πώς να ξεύρω εγώ πώς σκέφτεται ο καθένας;».

    Ερωτηθείς εάν είναι θεμιτό να υπάρχουν ιεράρχες που να διατηρούν σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί σαφώς, λέγοντας: «Δεν θέλω να παρέμβω σε αυτό το θέμα. Ο καθένας για τον εαυτό του πρέπει να δίδει λόγο».

    Πηγή: Mega

    Ώστε για τον μητροπολίτη η Χ.Α. δεν είναι εγκληματική, σατανιστική, ναζιστική οργάνωση,αλλά πολτικό κόμμα σαν τα άλλα και αποφεύγει να την καταδικάσει, όπως καταδικάζει π.χ. κάποιον που έκανε πολιτικό γάμο.
    _____________________
    Δείτε και εδώ:
    ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ – HELLASgr

    http://www.hellasgr.net/nursing_homes.html‎

    ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ. … Γηροκομείο Σπάρτης – ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ · Γηροκομείο … Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Πάρου Παναγίας Εκατονταπυλιανής …
    _______________________________________

    Aλλά ακόμη κι αν το Γηροκομείο Σπάρτης οι Άγιοι Ανάργυροι, δεν είναι εκκλησιαστικό,

    http://www.snf.org/EL/index.php?ID=grants_EL&Rec_ID=692

    Χρονολογία Δωρεάς:
    1998

    Κατηγορία:
    Κοινωνική Πρόνοια

    Τοποθεσία Οργανισμού:
    Σπάρτη, Λακωνία, Ελλάδα

    Τοποθεσία Δωρεάς:
    Ν. Λακωνίας, Ελλάδα

    Ιερά Μητρόπολις Μονεμβασίας και Σπάρτης

    Γηροκομείο «´Αγιοι Ανάργυροι» – Εργασίες ανακαίνισης

    Εργασίες ανακαίνισης στο γηροκομείο «Oι ´Αγιοι Aνάργυροι».
    ________________

    υπάρχουν μέσα στα όρια της Μητρόολης εκκλησιαστικά γηροκομεία, ώστε ο Φύρερ να εννούσε κάποιο από αυτά:

    Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Γηροκομείου Νεάπολης

    http://www.lakonikanea.gr/index.php?id=1568

    Νεάπολη Λακωνίας:

    Στο Γηροκομείο ( Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης) Άγ. Αθανάσιος, ανήμερα των Θεοφανείων και φέτος, στις 4.00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, στην αίθουσα εκδηλώσεων, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Ευσταθίου
    ___________________

    Θέλω να ελπίζω πως θα βρεθούν οι δημοσιογράφοι που θα ζητήσουν τις οφειλόμενες διευκρινίσεις.

    • Ο/Η Νίκων ο αμετανόητος λέει:

      μα ο Μιχαλό έτσι κι αλλιώς δεν λέει για Γηροκομείο Σπάρτης, εννοεί κάποιο γηροκομείο της όλης Μητρόπολης και η Μητρόπολη έχει κάμποσα και βέβαια έχει πόδι στο γηροκομείο Σπάρτης.
      Αλλοίωσε τη δήλωση Μιχαλολιάκου o δέσποτας για να κρύψει τις πομπές του.

  35. Ο/Η Επισκέπτης λέει:

    http://xairete.blogspot.gr/2014/01/6_24.html

    Μητροπολίτης Κιλκισίου, Μανώλης: Η προσωποποίηση της Δεσποτοκρατίας, και του ……Δείτε πώς μιλάει (σαν ….) προς μια πιστή κυρία στη την τελετή του Αγιασμού των υδάτων στην λίμνη της Δοϊράνης, στις 6 Ιανουαρίου, όταν το σταυρό τον έπιασε ένα……και η κυρία διαμαρτυρήθηκε! Αίσχος! Δεν υπήρχε κάποιος άντρας εκεί, με τόλμη, να ……

    http://www.toxwni.gr/paraxena/item/11157-binteo-apisteito-epeisodio-mitropoliti-me-pisti-oi-ginaikes-olo-milate#.UuKfMsKTvmR

    «Λυπάμαι τον άνδρα σου» ήταν μία μόνο από τις ατάκες που ακούστηκαν σε αυτόν τον απίστευτο διάλογο! Στιγμές απείρου κάλους….

    Ο ανορθόδοξος τρόπος που επέλεξε ένας άνδρας για να πιάσει τον Σταυρό σε συνδυασμό με τον εκνευρισμό μιας γυναίκας από τους παριστάμενους προκάλεσαν το ξέσπασμα του μητροπολίτη Κιλκισίου, κ. Εμμανουήλ, κατά την τελετή του Αγιασμού των υδάτων στην λίμνη της Δοϊράνης, στις 6 Ιανουαρίου.

    Πιο αναλυτικά, ένας άνδρας από τους πιστούς εκμεταλλευόμενος τα ρηχά νερά της λίμνης, πήγε περπατώντας από την όχθη στο σημείο που είχε πέσει ο Σταυρός για να τον πιάσει, την ώρα που περίπου δέκα άνδρες που βούτηξαν από βάρκες, προσπαθούσαν να πλησιάσουν τον Σταυρό κολυμπώντας και τρέχοντας.

    Η κίνηση αυτή του άνδρα που τελικά έπιασε τον Σταυρό… περπατώντας, προκάλεσε θυμηδία στους παρευρισκόμενους, αλλά και εκνευρισμό τόσο στον μητροπολίτη, όσο και σε ορισμένους από τους παριστάμενους.

    Όταν ο μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ πήρε το λόγο για να σχολιάσει το γεγονός, μια από τις γυναίκες που βρίσκονταν εκεί, η οποία ήταν συγγενής με κάποιους από τους αδικημένους κολυμβητές, αν και επί της ουσίας συμφωνούσε με αυτό που πήγε να πει ο μητροπολίτης, δέχθηκε τις έντονες επικρίσεις του επειδή τον… διέκοψε!

    Ακούστε το διάλογο που ακολούθησε όπως απαθανατίστηκε σε βίντεο

  36. Ο/Η Ταϋγέτη λέει:

    O Φύρερ επαινεί το μητροπολίτη Σπάρτης που τούστειλε γερόντια με τη βία να τον ψηφίσουν

  37. Παράθεμα: Οι Είλωτες της Σκάλας Λακωνίας | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  38. Παράθεμα: Οι Είλωτες της Σκάλας Λακωνίας | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | crockorozistas

  39. Παράθεμα: Οι Είλωτες της Σκάλας Λακωνίας | grassrootreuter

  40. Ο/Η laskaratos λέει:

    Υποκριτικά πολλοί ενοχλήθηκαν από την περιφορά του πτώματος του Καλλίνικου της Φθιώτιδας (Παλαιοημερολογίτη), αγνοώντας ή κάνοντας πως αγνοούν ότι αυτός είναι ο παραδοσιακός τρόπος ταφής των επισκόπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που εξέλιπε την τελευταία πεντηκονταετία, λόγω του κωμικοτραγικού του πράγματος, που δεν μπορούσε πια να γίνει ανεκτό.
    Έτσι τάφηκε π.χ. το 1951 ο Γεννάδιος της Θεσσαλονίκης (Η σχετική φωτογραφία υπάρχει στην ‘Εγκυκλοπαίδεια του Ηλίου’, στο λήμμα «κηδεία». Ήταν ένας αμφιλεγόμενος δεσπότης: «ακόμα και ο μητροπολίτης Γεννάδιος εμφανιζόταν «προσωπικά ενδιαφερόμενος» για την απόδοση πρώην εβραϊκού καταστήματος σε άνθρωπό του!»-Καθημερινή 07.11.2010-«Η συστηματική εξόντωση άρχισε από τη Θεσσαλονίκη», του Αλεξιου Μενεξιαδη)

    http://www.koutipandoras.gr/article/perieferan-kaoisto-sto-orono-toy-nekro-mhtropolith-fwto
    Περιέφεραν καθιστό στο θρόνο του, νεκρό μητροπολίτη
    21 Οκτωβρίου 2016


    Οι εικόνες του νεκρού μητροπολίτη Φθιώτιδας καθισμένου σε ένα θρόνο και όχι σε φέρετρο και να τον περιφέρουν άλλοι ιερείς έχει προκαλέσει εκατοντάδες σχόλια στα social media.Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Φθιώτιδος και Θαυμακού, Καλλίνικου, έγινε στη Λαμία με όσα προβλέπουν οι Παλαιοημερολογίτες (Εκκλησία Γνήσιων Ορθόδοξων Χριστιανών)

    O Μητροπολίτης δεν ήταν σε φέρετρο αλλά σε θρόνο και τον περιέφεραν άλλοι ιερείς. Το πρωί της Τετάρτης, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας επισκέφτηκε τη σορό του μακαριστού Καλλινίκου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα, προκειμένου να ασπασθεί το Λείψανο.

    • Ο/Η Θεολόγος λέει:

      • Ο/Η Ιερέας Χ λέει:

        Θεσσαλονίκης Γεννάδιος

        ΄Ούτως ετάφη και ο Αλεξανδρείας Σωφρόνιος, ο από Κωνσταντινουπόλεως, διώκτης του αγ.Νεκταρίου

        Κηδεία του Αιγυπτίου πάπα και πατριάρχου Σενούνδα του ΙΙΙ, τη 19η Μαρτίου 2012

  41. Ο/Η Ένα Φύλλο λέει:

    Για τους τελέσαντες πολιτικόν γάμον, ως πρός τήν κηδείαν: «Παρέχεται ἡ δυνατότης εἰς τόν ἐπιχώριον Μητροπολίτην κατόπιν ἀκριβοῦς ἐξετάσεως καί κατά τήν ποιμαντικήν σύνεσιν καί διάκρισιν αὐτοῦ, νά ἐπιτρέπῃ τήν τέλεσιν τῆς Ἐξοδίου Ἀκολουθίας εἰς τούς πράξαντας οὕτω» (Ἐκκλ. 7,2. Β΄ Κορ. 2,8. Ἰεζ.34,16), (2665/4745/1625/4-11-1998 Ἱ. Συνόδου). Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κανόνας, ο κάθε δεσπότης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

  42. Παράθεμα: Ο μητροπολίτης Σπάρτης και η Χρυσή Αυγή σε νέες περιπέτειες | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  43. Παράθεμα: Ο μητροπολίτης Σπάρτης και η Χρυσή Αυγή σε νέες περιπέτειες | αυτόνομη πρωτοβουλία ενάντια στη λήθη

  44. Παράθεμα: H κα Σακοράφα τιμά μητροπολίτη που έχει καταγγελθεί για βοήθεια προς τη Χ.Α. | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  45. Παράθεμα: Ο άκαρδος δεσπότης και το σκληρόκαρδο ποίμνιο του Οσίου Νίκωνα | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  46. Παράθεμα: Συνεργάτης της Μητρόπολης Σπάρτης ο φερόμενος ως παιδόφιλος που συνελήφθη | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  47. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

    2022…μόνο ΗΛΙΘΙΟΙ πιστεύουν σε θεούς και διαβόλους , εκκλησίες, χριστούδηδες, αλάχιδες, βουδιδες και ρασοφόρους……😜😝😃

  48. Παράθεμα: Γιατί αυτοκτονούν τόσο πολλοί Ορθόδοξοι ιερείς; | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.