Κατά Μανώλη Γλέζου

«μη ομόσαι όλως…. ο λόγος υμών ναι ναι, ου ου, το δε περισσόν τούτων εκ του πονηρού εστί»

Επιθετική και παθητική «ευσέβεια»

Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος

Κύριε Ροΐδη,
Ο κ.Γλέζος έδωσε θρησκευτικό όρκο στη Βουλή. Θέλω να αποδείξω πως αυτή η ανάρμοστη (και για έναν θρησκευόμενο και για έναν άθρησκο) πράξη, που δεν θα μας απασχολούσε αν δεν γινόταν στον κατ’εξοχήν δημόσιο χώρο, αποτελεί για το συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο περιβάλλεται με την αίγλη του ήρωα, ένα συνεπή κρίκο σε μια μεγάλη πορεία συνειδητής πολιτικής ασυνέπειας με ιδιοτελή κίνητρα. Δικό μου κίνητρο (θέλω να πιστεύω πως) είναι να βάλω ένα ασήμαντο έστω πετραδάκι στην επιβαλόμενη εθνική προσπάθεια για περισσότερη ειλικρίνεια και σοβαρότητα και στην τεράστια ανάγκη για εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό του Κράτους και της Κοινωνίας.
Ο αριστερός Μ.Γλέζος, ηγετική ιστορική μορφή ενός κόματος που προγραμματικά επιδιώκει, προς τιμήν του, την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, έδωσε με τρόπο επιλήψιμο μέσα σε δυο μήνες δυο φορές δημόσια ομολογία πίστης στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, μια χουντική αντιχριστιανική οργάνωση με βεβαρημένο ιστορικό και ποινικό μητρώο, μια επιδοτούμενη από το Κράτος Δημόσια υπηρεσία, η οποία περιφρονεί προκλητικά τις εντολές του Χριστού τον οποίο αδίστακτα εμπορεύεται, χωρίς να πληρώνει τους αναλογούντες φόρους των τεράστιων κερδών της, γεγονός για το οποίο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει στην προχθεσινή ομιλία του στη Βουλή. Στην ίδια Εκκλησία ανήκει και η «Χρυσή Αυγή» κι έτσι ο κ.Γλέζος συμπροσευχήθηκε μαζί της, συναγιάστηκε και συνορκίστηκε. Ο κ.Γλέζος δεν είναι Αλέξης Μητρόπουλος, ούτε Σοφία Σακοράφα, η πράξη του έχει βαριά αρνητική σημασία για μια χώρα που συρρικνώνεται ηθικά, πολιτικά και οικονομικά και για έναν προοδευτικό πολιτικό χώρο απότομα μεγεθυμένο, που παλεύει μέσα στις προφανείς, συχνά και προκλητικές αντιφάσεις του. Ο κ.Παπαδημούλης, για παράδειγμα, την προεκλογική σαιζόν (Romfea, 4.5) είχε επισημάνει χωρίς να προκαλεσει την αποδοκιμασία των συντρόφων του: «Η Εκκλησία της Ελλάδας έχει διαχρονικά διαδραματίσει ένα σημαντικότατο ρόλο στην διατήρηση της συνοχής στην  ελληνική κοινωνία». Υποθέτω πως ο σοβαρός αυτός κύριος θα αναφερόταν στον Εμφύλιο, στο αστυνομικό κράτος της Δεξιάς και στη Χούντα, όπου η Εκκλησία έλαμψε με το συμφιλιωτικό της πνεύμα.
Ο κ.Γλέζος υπήρξε θαυμαστής του δικτάτορα Χότζα. Πήγε μάλιστα το 1985 ως ευρωβουλευτής του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ στην κηδεία του ιπτάμενος σε ελικόπτερο, που δεν ξέρω αν το πληρώσαμε εμείς ή οι μελλοντικοί Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες. Ο Χότζα είχε επιβάλει με τη βία αθεϊστικό καθεστώς φυλακίζοντας Επισκόπους ιερείς και Ιμάμηδες και κατεδαφίζοντας ναούς και τζαμιά. Ο κ.Γλέζος καταφέρνει και τα βολεύει όλα αυτά, την «Άμεση Δημοκρατία» με την τυραννία, την υποχρεωτική κρατική αθεϊα, που απαγορεύει κάθε δημόσια θρησκευτική έκφραση, με την έμμισθη κρατική πίστη, που επιβάλλεται τελετουργικά σε βρέφη και προπαγανδιστικά σε σχολιαρόπαιδα. O κ.Γλέζος με μεγάλη ευκολία την υψωμένη αθεϊστική γροθιά μπροστά στη σωρό του Αλβανού δεσμοφύλακα, την ανοίγει μπροστά στον πονηρό Αρβανίτη παπά, ενώνει τα τρια δάχτυλα και παριστανει τον πιστό. Μαζί του άλλοι εννέα από την «ευρωπαϊκή» Δημάρ, τέσσερις από το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και η γνωστή συνεργαζόμενη του ΚΚΕ φίλη του Πειραιά Σεραφείμ, που προχτές φώναζε από το Mega, τρεχάτε Xριστιανοί μας κλέβουν οι ανθέλληνες τρία φωνήεντα. Η ποιότητα της πίστης τους είναι όμως κακή αφού ο Χριστός λέει: «Εγώ δε λέγω υμίν μη ομόσαι όλως (…) έστω δε ο λόγος υμών ναι ναι, ού ού, το δε περισσόν τούτων εκ του πονηρού εστί» (Ματθ. 5, 33 – 37).

Ο όρκος είναι τόσο βαρύ αμάρτημα που και ο Απόστολος Ιάκωβος θύμισε με αποστολικό γράμμα (5, 12) την εντολή του αδελφού του: « Προ πάντων δε, αδελφοί μου, μη ομνύετε μήτε τον ουρανόν, μήτε την γήν , μήτε άλλον τινά όρκον. Ητω δε υμών το ναί, ναί, και το ού, ού, ίνα μη υπό κρίσιν πέσητε». Θα πέσει λοιπόν στην κρίση των πολιτών και ο κ.Γλέζος που η περίεργη όψιμη «ευσέβειά» του δεν τον ώθησε να μελετήσει ούτε τα σχετικά κείμενα των Τριών Ιεραρχών, αυτών που τη γιορτή τους ο νεαρός φαφλατάς αρχηγός του ονόμασε «Γιορτή της Γνώσης», κι ας υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ πως θα την καταργήσει! Ο Βασίλειος στον 21ο Κανόνα του λέει: «Καθ’ άπαξ μεν όρκος απαγορεύεται…». Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος αναρωτιέται: «Όρκου τι χείρον;» και απαντά «Ουδέν». Πιο αυστηρός από όλους ο Χρυσόστομος επισημαίνει την παράνοια να ορκίζονται οι άνθρωποι στο όνομα του θεού και στο Βιβλίο όπου αυτός απαγορεύει τον όρκο. Λες και μιλάει στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που  με τόση ασέβεια προτείνει το Ευαγγέλιο στους θεομπαίχτες που ορκίζονται, όταν προειδοποιεί: «Συ… το Βιβλίον αιδέσθητι, ο προτείνεις εις όρκον. Το Ευαγγέλιον, ο μετά χείρας φέρεις και κελεύεις ομνύναι, ανάπτυξον και ακούσας τι περί όρκου ο Χριστός εκεί διαλέγεται, φρίξον και απόστηθι. Συ δε τον νόμον τον κωλύοντα ομνύναι, τούτον όρκον ποιείς: Ω της ύβρεως! Ω της παροινίας(«Μη ορκίζεσαι», Εκδ.«Ορθ. Τύπος»-1976).

Ο Μ.Γλέζος έχει γραμμένο το Χριστό, τον αδελφόθεο Ιάκωβο και τους Τρεις Ιεράρχες στα παλιά του τα παπούτσια, εκεί που έχει γραμμένο και το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα, για ανεξιθρησκεία, για χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, για κατάργηση του θρησκευτικού όρκου. Επειδή πολλοί θα μας πουν πως ο βουλευτικός όρκος δεν έχει σχέση με αυτά, να τους προλάβω εξηγώντας πως ένας κρατικός υπάλληλος, ένας μάρτυρας σε δίκη κλπ που θα αρνηθεί, όπως ο νόμος του δίνει το δικαίωμα, να ορκιστεί, θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της μεροληψίας ειδικά με το κομμάτι των δικαστών που είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με την Εκκλησία. Αυτό το τελευταίο έχει επισημανθεί από αδιάψευστα γεγονότα, αλλά και από χείλη επίσημα (Στ. Ματθίας Επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου: «Η ελληνική Δικαιοσύνη βρίσκεται σε αφύσικο εναγκαλισμό με την Ορθόδοξη Εκκλησία» Καθημερινή 03-07-08).  Έτσι ένας αριθμός δικαστών,  επηρεάζεται από την πίστη του αυτή, φοβάμαι ενίοτε και με τη βοήθεια του φιλόπτωχου, όπως π.χ. η ευσεβής φυγόδικη (ακόμα!) Αντωνία Ηλία που τη «δάνειζε» ο ατιμώρητος (!!!) Άγιος Θεόκλητος, τέως Παραδικαστικού και Φαναριοφερσάλων (Τρια προσφατα αλλεπάλληλα ιερά οικονομικά σκάνδαλα στα Φάρσαλα. Θα καταθέσει κάποια ερώτηση ένας από τους 71 του ΣΥΡΙΖΑ;), τέκνον Χριστοδούλου, πατήρ Κουλουσούσα. Άλλωστε οι δικαστές θα δικάσουν κάτω από την εικόνα του Χριστού, αν βρουν ποτέ καιρό (έξι αναβολές), την ομόδοξη με τον κ.Γλέζο Σκορδέλη για το μαχαίρωμα των μουσουλμάνων Αφγανών, αν αυτοί δεν έχουν στο μεταξύ εξαφανιστεί.

Η αιρετική κρατική Ελληνορθόδοξη Ιεραρχία μπορεί να επιτρέπει τον όρκο, αλλά οι Ιεροί Κανόνες αυτής της Εκκλησίας απαγορεύουν αυστηρά τη συμπροσευχή με λάτρεις του Εωσφόρου και με αιρετικούς. Το 1872 το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταδίκασε με τοπική Μείζονα Σύνοδο το φυλετισμό (όχι πως το πήρε ο πόνος, είχε τους ιδιοτελείς λόγους του) ως αίρεση και η Χρυσή Αυγή δεν κρύβει το φυλετισμό της. Πιστός δηλώνει ο κ.Γλέζος, βουλευτής είναι και σύμβολο κάποιων πραγμάτων θέλει να λογίζεται, ούτε του περνάει από το μυαλό πως τα σύμβολα πρέπει να σκέπτονται περισσότερο από την αγράμματη γυναικούλα που τα ψηφίζει και το Γλέζο τον ψηφίζουν και πολλοί σκεπτόμενοι άνθρωποι που τους αξίζει πιο υπεύθυνη αντιπροσώπευση. Ο κ.Γλέζος νομίζω όμως, πως θεωρεί τον εαυτό του ένα είδος Κολοκοτρώνη που απολαμβάνει το γενικό θαυμασμό ακόμη και μερίδας της Ακροδεξιάς, όχι της Χρυσής Αυγής που δεν μπορεί να ξεχάσει το χουνέρι που έκανε στους δικούς της με τη Σημαία στην Κατοχή και σήμερα τον απειλεί, αλλά του κ.Καρατζαφέρη που τον έχει εγκωμιάσει και μερικών ακόμη υπερπατριωτών που εκστασιάστηκαν με τον όρκο που έδωσε στο αρχιεπίσκοπο Κατάρ, Λαυρεντιάδη, Βοιωτοπεδίου, Βουλιαγμένης, Ασωπού (ο κ.Γλέζος έχει και οικολογικές ευαισθησίες) Σιβιτανιδείου, Αλληλεγγύης-Αποστολής, Φωτοβολταϊκών κλπ κλπ. Ιερώνυμο Β΄. Τι κι αν ο αρχιεπίσκοπος αυτός χειροτονήθηκε διάκος της χουντικής Εκκλησίας το Δεκέμβρη του 1967, τι κι αν πήρε τιμητικά το όνομα του αντικανονικού βασιλοχουντικού αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Α΄ (ήξερε τι έκανε). Περασμένα, ξεχασμένα, όταν μάλιστα πρέπει να φιλοτεχνηθεί το προσωπικό υπερκομματικό προφίλ του Νέστορα του πατριωτικοσοσιαλισμού, που απαιτεί και θρησκευτικό χρώμα, έστω κι αν το τελευταίο είναι κυριολεκτικά για τα πανηγύρια, έτσι μάλιστα που έχει ως κύριους αποδέκτες την κυρα-Κατίνα (αν αυτή είναι ΠΑΣΟΚ, εδώ παίζει και ο κύριος Φώτης), το δεξιό συνδικαλιστή και τον παπά που προικίζει τις θυγατέρες του από το παγκάρι.

Από το χορό των εγκωμίων στο Γλέζο για αυτά του τα καμώματα, δεν μπορούσε να λείπει η ακροδεξιά Olympia (1.7-«Ένα μεγάλο εύγε στον Μ. Γλέζο γι αυτή του την κίνηση! Όχι σαν κάτι άλλους….μεσιέ Τσίπρας»), παλιότερα ημιεπίσημο υμνητικό  βήμα του Αλ.Τσίπρα και άλλα του ίδιου φυράματος που γράψανε χειρότερα όπως:

«Μπράβο στον Μανώλη Γλέζο, που ορκίστηκε στο όνομα της Αγίας Τριάδας στη Βουλή

Ο Μανώλης Γλέζος αποδεικνύει για μια ακόμη φορά γιατί ήταν είναι και θα παραμείνει ένα αιώνιο σύμβολο αντίστασης του ελληνικού λαού. Ο ίδιος στην διάρκεια της ορκωμοσίας της νέας Βουλής ύψωσε την δεξιά του, ορκιζόμενος εις το όνομα της Αγίας Τριάδας να υπηρετήσει τον ελληνικό λαό. Κάτι φυσικά που δεν έκανε ο…πολύς κ. Αλέξης Τσίπρας και οι ομόλογοι του!! Καλό θα είναι οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουν τις πεποιθήσεις των πολιτικών τους ταγών. Και καλό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα εξουσίας πλέον, να πει στους Έλληνες ποιες είναι οι θέσεις του για την αδιαίρετη και κοινή πορεία ελληνισμού και ορθοδοξίας, από το 1821 μέχρι σήμερα. Οφείλουμε να γνωρίζουμε όλοι την επιδιωκόμενη εγκαθίδρυση ενός αθεϊστικού πολιτεύματος που επαγγέλλονται ορισμένα από τα στελέχη του.Οφείλουμε να γνωρίζουμε ξεκάθαρα τις θέσεις του για τους ψευτομακεδόνες και για όλα τα εθνικά μας θέματα. Για μια φορά ακόμη μπράβο στον κ. Γλέζο που είναι πραγματικός Έλληνας! Για αυτούς που επιδιώκουν την επανίδρυση μιας….light ή βαριάς Σοβιετίας ( όπως η κ. Παπαρήγα), νεκρανασταίνοντας τον Σταλινισμό και τον Ζαχαριαδισμό, η Ελληνική Κοινωνία έδωσε την απάντηση της. Ας μην νομίζουν λοιπόν και οι οπαδοί του αθεϊσμού και της κοσμοπολίτικης κολωνακιώτικης αριστεροσύνης, ότι θα μπορέσουν να ξεριζώσουν το ελληνορθόδοξο φρόνημα μας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ.Γλέζος συμπλέει με ακροδεξιές αντιλήψεις. To 1996 προλόγισε τα ποιήματα του εθνικιστή χασάπη Κάρατζιτς «Εξ αμνημονεύτων χρόνων και άλλα ποιήματα» (εκδ. «Ελληνικά Γράμματα), που από ότι ξέρω δεν μεταφράστηκαν πουθενά άλλού εκτός από την Ελλάδα! Το 1999 συμμετείχε στην αποστολή της ΑΕΚ στο Βελιγράδι για συμπαράσταση στο δικτατορικό καθεστώς Μιλόσεβιτς, κι ας είχε προηγηθεί τέσσερα χρόνια πριν η άγρια σφαγή αμάχων στη Σρεμπρένιτσα. Ο Μ.Γλέζος δεν βρήκε ποτέ το θάρρος να ζητήσει συγνώμη γι’αυτά, αλλά φοβάμαι πως και κανείς δεν τον αγαπάει τόσο πολύ για να του το ζητήσει. Ούτε οι φίλοι του της αμετανόητης Εκκλησίας θα το κάνουν, ούτε ο Τσοχατζόπουλος, ούτε το φάντασμα του χουντικού αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ούτε οι ακροδεξιοί, οι σταλινικοί και οι σαλτιμπάγκοι πολιτικοί της Δεξιάς, του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς που κάλυψαν τα εγκλήματα του σέρβικου εθνικισμού και των Ελλήνων ακροδεξιών εθελοντών που συμμετείχαν. Ο πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της ανύπαρκτης ΕΔΑ-δορυφόρου του ΠΑΣΟΚ, κ.Γλέζος, χτίζει συστηματικά το αυτάρεσκο προφίλ του εθνικού ήρωα όλων των Ελλήνων, μη διστάζοντας να λέει χονδροειδή ψέματα, να μειώνει τους αντιναζιστικούς αγώνες άλλων λαών (πρώτα από όλα των Ρώσων), να ταυτίζει το γερμανικό λαό με τους Ναζιστές, για να χαϊδέψει τα αυτιά των κακομαθημένων πελατών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ : «….οι Γερμανοί θέλουν να μας τιμωρήσουν γιατί είμαστε η μόνη χώρα που τους σταμάτησε, που γκρεμίσαμε το αήττητο του Αξονα το 1941» (ΑΝΤ1, 30.1.2012). Με την ίδια ευκολία δίνει το αγωνιστικό παρών, με τη Σπίθα του τ.υπουργού της ΝΔ κ.Θεοδωράκη και με τον ανδρεοπαπανδρεϊκό Συνταγματολόγο κ.Κασιμάτη, στην ίδρυση της «Ελάδας», ενός πατριωτικού σχηματισμού, που παρά το σημαδιακό του όνομα εξαχνώθηκε άμεσα, με ακροατήριο τον Σ.Παπαθεμελή, τον Κ.Ζουράρι, εθνικώς ανησυχούντες ποδοσφαιριστές και τον Απ.Γκλέτσο. Αυτήν την πάνδημη αποδοχή, χωρίς να τηρεί, με το απυρόβλητο που έχει κατοχυρώσει, στοιχειώδη προσχήματα, κάτω από την ομπρέλα του αντιδυτικισμού, του «αντιγερμανισμού», της Ορθοδοξίας, της σλαβοφιλίας, της εθνικής αυταρέσκειας, του λαϊκισμού και του «πατριωτισμού», την επιδιώκει ο σεβάσμιος γέρος, που πέφτει πάνω στα αντεργατικά δακρυγόνα, που ρίχνουν οι νεαροί ΜΑΤατζήδες που τολμούν να μην τον αναγνωρίζουν. Για τον άτυχο 53χρονο απεργό του ΠΑΜΕ που πνίγηκε στον καπνό και άφησε χήρα και ορφανά, δεν έγινε ούτε ο μισός θόρυβος από αυτόν που σήκωσε το δακρυγόνο του Γλέζου, που συγχώρησε μεγαλόψυχα το δράστη: ««Θέλω να δω το παιδί» είπε στον υφυπουργό και πράγματι ο Μανώλης Γλέζος δέχθηκε στο σπίτι του, στο Νέο Ψυχικό, τον ΜΑΤατζή που τον ψέκασε στο πρόσωπο. Παρόντες, η γυναίκα του βέβαια, αλλά και ο επικεφαλής των ΜΑΤ, ταξίαρχος Παπασπύρου. Καφές, γλυκό, αμηχανία και «άπειρες συγγνώμες» από την πλευρά του νεαρού αστυνομικού» (ΤΑ ΝΕΑ, 13.3.’10).
Δεν δίστασε ο Μ.Γλέζος να πάρει μέρος στη φιέστα του ακροδεξιού ρατσιστή Χουντόδουλου αφιερωμένη τάχα στη συμμετοχή του κλήρου στην Εθνική Αντίσταση. Εκεί δεν ντράπηκε να κάνει άλλες τρεις ασχήμιες:

Α. Πρόδοσε τους συντρόφους του δημοκράτες κληρικούς που πήραν μέρος στην Εαμική Αντίσταση και γθάρθηκαν ζωντανοί από την Εκκλησία με το να μη ζητήσει την αποκατάσταση της μνήμης τους και τη συγνώμη της Ιεραρχίας.

Β. Αποσιώπησε τον αισχρό ρόλο της Εκκλησίας στον Εμφύλιο, μετεμφυλιοπολεμικά και στη Χούντα,  περιόδους όπου ο κλήρος ανέδειξε ακόμη και βασανιστές στη Μακρόνησο και αλλού.

Γ. Είπε ψέματα για τη συμμετοχή των Επισκόπων στην Εθνική Αντίσταση

Για του λόγου μου το ασφαλές παραπέμπω στο ορθόδοξο μπλογκ με τον τραγελαφικό τίτλο «δογματική έρευνα» (!) δηλαδή τη γνωστή ΟΟΔΕ, η οποία αναμεταδίδει συνέντευξη Γλέζου:

«Υπήρξαν πάρα πολλοί Mητροπολίτες, που πήραν ενεργό μέρος στην Aντίσταση. Δεν μιλάμε ως διάθεση αλλά ενεργό μέρος. Μπορώ να πω ως διάθεση ήταν το σύνολο (σημ.Λασκ. αφού δεν ντρέπεσαι), ως ενεργό αντίδραση πάρα πολλοί ανέβηκαν και στο βουνό (σημ.Λασκ, μόνο δυο) και στη μία πλευρά και στην άλλη και στον EΛAΣ (σημ.Λασκ. τους εξόντωσε η Εκκλησία) και στον EΔEΣ (σημ.Λασκ. ούτε ένας)  πήγαν Mητροπολίτες, στάθηκαν επικεφαλής του λαού στον αγώνα του….Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο Kαπετάν Aνυπόμονος και μια σειρά άλλη κληρικών οι οποίοι αγωνίστηκαν, όπως έχουμε και εκτελέσεις κληρικών»

Ατύχησε όμως ο κ.Γλέζος. Τον διαψεύδει ο ίδιος ο παπα-Ανυπόμονος που στα απομνημονεύματά του τα λέει εντελώς διαφορετικά για τους επισκόπους με συντριπτικά στοιχεία που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Του έχει απαντήσει όμως από τον τάφο του και ο ΑΔΙΚΑΙΩΤΟΣ ΕΑΜίτης μητροπολίτης της Χίου ο Ιωακείμ χαρακτηρίζοντας τους επισκόπους του κ.Γλέζου:

«...αυλοκόλακες και ερπετά προ …των εκμεταλευτών του λαού, έμποροι……χρησιμοποιούντες την αγίαν…θρησκείαν ως μέσον……ναρκώσεως των λαϊκών μαζών…ασεβείς και άθεοι, μη πιστεύοντες εις ουδέν ανώτερον αλλά μόνον εις το χρήμα και εις την σάρκαν……υποκριταί και θεομπαίχται……δοσίλογοι και εκμεταλλευταί……με παθολογικάς ανηθίκους παρεκτροπάς…αδίστακτοι Φαρισαίοι δια να κρατούν τον λαό μέσα εις το σκότος της θρησκοληψίας και άσπονδοι εχθροί κάθε κοινωνικής προόδου και εξελίξεως».

Όλα αυτά και πολλά ακόμη για τον πραγματικό ρόλο των επισκόπων στην Κατοχή μπορεί να τα βρει όποιος επιθυμεί στη σειρά των, αρκετά τεκμηριωμένων νομίζω, τεσσάρων άρθρων του μπλογκ μας…

Οι επίσκοποι στην Κατοχή- Απάντηση στους Μ. Γλέζο-Χριστόδουλο στα οποία δεν διατυπώθηκε κάποιος αντίλογος. Πριν κλείσω το θέμα να επισημάνω πόσο κρίσιμο ψευδεπίγραφο συγχωροχάρτι χάρισε ο Γλέζος στους δεσποτάδες, που δεν έχουν παρά να κραδαίνουν τώρα και στο μέλλον τις δηλώσεις του σε όποιον ανυποψίαστο νέο ρωτήσει να μάθει τι έκαναν οι επίσκοποι στην Κατοχή.

Θα ήθελα να τελειώσω με δυο παρατηρήσεις

Ο μακαρίτης ο Λάκης Σιάντας υπήρξε το ίδιο ήρωας με το Γλέζο. Ο καθένας μπορεί να συγκρίνει συμπεριφορές που ακολουθήθηκαν και προνόμια που αντλήθηκαν από την ίδια πράξη. Βεβαίως η προβολή Γλέζου υπήρξε πολιτική απόφαση του ΚΚΕ, που εξυπηρετούσε ανάγκες της εποχής, από κάποιο σημείο όμως και μετά αρχίζει και η ανάγκη της προσωπικής σεμνότητας, γιατί νομίζω έγινε  με ευθύνη πολλών υπερπροβολή και εκμετάλλευση της ηρωϊκής πράξης, που αποκτά το χαρακτήρα της καπηλείας, ειδικά όταν άλλοι-πολύ καλύτεροί του, έδωσαν τη ζωή τους ή δεν απόλαυσαν την παραμικρή ανταπόδοση του ηρωϊσμού τους.

Λαϊκές συνελεύσεις άμεσης Δημοκρατίας προτείνει για τη χώρα ο κ.Γλέζος, αλλά επιμένει σε συνιστώσες για το ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορούν οι διάφοροι Γλέζοι να εμφανίζονται ως εκπρόσωποι προσχηματισμένων ομάδων και προειλημμένων θέσεων. Ο κ.Γλέζος μέσα στο πάθος του για αυτοπροβολή, έτσι τουλάχιστον το εισέπραξα εγώ, διακίνησε στους «Αγανακτισμένους» της κάτω πλατείας (που μαζί με τους ακροδεξιούς της πάνω, συγκροτούσαν την κατά τον κ.Τσίπρα νέα «Εκκλησία του Δήμου») την «Άμεση Δημοκρατία» του ως λύση για τη χώρα. Θεωρώ την πρόταση  αυταπόδεικτα γελοία, το να δίνονται δηλαδή κυβερνητικές διαστάσεις, σε μια μορφή κοινωνικής οργάνωσης η οποία μπορεί να αναπτυχθεί, πειραματικά πάντα, μόνο σε μικρές κοινότητες. Γιατί το να μεταφέρονται εξουσίες για περίπλοκα ζητήματα όπως π.χ. τα ανθρώπινα δικαιώματα στους ψηφοφόρους του κ.Γλέζου, είναι άκρως επικίνδυνο και μπαίνω στον πειρασμό να πω πως ακόμη και στο χωριό του στην Απείρανθο που εφαρμόστηκε το «πείραμα», στέφτηκε από αυτονόητη αποτυχία. Το ομολογεί ο ίδιος στο έντυπο «Πολίτες» (τ.32, 11.2011) της ιδιωτικής του συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ «Ενεργοί Πολίτες», εκφράζοντας «αρκετή πικρία για τις αποφάσεις που ελάμβαναν οι συγχωριανοί του». Προς τι λοιπόν η διακίνηση σε μια τόσο τραγικά κρίσιμη καμπή, ως ελπιδοφόρας λύσης, ενός αποτυχημένου πειράματος και μάλιστα με υπερμεγεθυμένες διαστάσεις και απαιτήσεις; Πόσα ψέματα, πόση κοροϊδία και πόδες φρούδες ελπίδες μπορεί να αντέξει αυτός ο τόπος από πολιτικούς που αδυνατούν να πουν αυτό που πραγματικά σκέπτονται και επιδιώκουν;

Ο κ.Γλέζος είναι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος με πολλά καλά στοιχεία, που θα άξιζε το σεβασμό μας όχι μόνο για την ηλικία του αλλά και για τους πατριωτικούς και κοινωνικούς αγώνες του, τους οποίους προσωπικά εκτιμώ, ειδικά αν ανακάλυπτε την αριστερή αρετή της αυτοκριτικής ή τη χριστιανική αρχή της μετάνοιας. Ο ίδιος όμως έχει επιλέξει την οδό του ενεργού πολιτικού, άρα του υποκείμενου της καλόπιστης κριτικής μας και επανεκλέγεται για πολλοστή φορά βουλευτής στερώντας τη θέση από κάποιο νεότερο. Διαβάζω μάλιστα πως δεν δέχεται την ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ως αρχηγός της πανελληνίως άγνωστης συνιστώσας του των δέκα, άντε δεκαπέντε, ανθρώπων. Μπορεί κάποιος να συνεισφέρει και έξω από τη Βουλή, ειδικά όταν παίρνει ήδη την παχυλή του σύνταξη, εκτός κι αν θεωρεί τη συμμετοχή του εκεί ως μόνιμη, επαγγελματική και απαραίτητη. Λυπάμαι να πω ότι η μονιμότητα των αξιωμάτων είναι πολύ αντιδραστική άποψη και νομίζω ότι η μυθολογούμενη διαχρονική λαϊκή αποδοχή του πατριώτη Μ.Γλέζου εμπεριέχει το υποκριτικό στοιχείο του ευκαιριακού, όπως αποδεικνύει η κατάταξή τους στις Νομαρχιακές εκλογές του 2006, όταν υπήρχαν λεφτά και η πελατεία δεν είχε αγανακτήσει, κάτω από τον Καρατζαφέρη. Ο κ.Γλέζος πρόσβαλε από την πρώτη κι όλας μέρα της παρουσίας του στη Βουλή, τις περί τα δικαιώματα και τη θρησκεία πάγιες αρχές της Αριστεράς, εκθέτοντας μάλιστα με την πράξη του τους, συνεπέστερους από αυτόν, συντρόφους του στις άδικες λοιδωρίες της ακροδεξιάς. Καιρός είναι ο κ.Γλέζος να πάει σπίτι του.  Όσοι τον αγαπούν ας του το πουν κι ας μην τον χρησιμοποιούν ως ιερό τοτέμ, που αποδεικνύει τάχα τις πατριωτικές τους περγαμηνές, που τις χρειάζονται υποτίθεται για να μπορέσουν να διαβούν την πόρτα του Πεντάγωνου ή για να συναγελάζονται με δεξιούς η και με  ακροδεξιούς δημοσιογράφους η για να εκδίδουν πιστοποιητικά ελληνομετρήσεων. Οι πατριώτες υπηρετούν ολόκληρη  τη στρατιωτική τους θητεία κ.Τσίπρα, δεν «βάζουν βύσμα», δεν τη διακόπτουν για να «πολιτευτούν», δεν λουφάρουν, δεν γίνονται κάκιστο παράδειγμα δεχόμενοι δώρα καλοπέρασης από Δαναούς επιχειρηματίες εκμεταλευόμενοι τη θεσμική ιδιότητα που τους έδωσαν οι πολίτες, υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαού καταγγέλλοντας παλληκαρίσια με το όνομά τους τους κλέφτες του δημόσιου χρήματος και τα πρόσωπα και τους μηχανισμούς που δεν τους δικάζουν και δεν κρύβονται πίσω από ανώδυνες γενικολογίες.


ΥΓ1
Ο Εμβέρ Χότζα ήταν οπαδός της Άμεσης Δημοκρατίας;

This entry was posted in σκέψεις, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Ελευθερία Λόγου/Έκφρασης, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

86 Responses to Κατά Μανώλη Γλέζου

  1. Παράθεμα: Κατά Μανώλη Γλέζου

  2. Ο/Η νίκος λέει:

    Η φωτογραφία προκαλεί αναγούλα ακόμα και σε άδεια στομάχια.

  3. Ο/Η Κόκκινη Ρόζα λέει:

    Πού είναι η Αριστερά;

    enthemata

    Ζ. Σαραμάγκου. Σκίτσο του Φ. Λέρα

    Το κείμενο, με τίτλο «Πού είναι η Αριστερά», πρωτοεμφανίστηκε στο μπλογκ του Σαραμάγκου, την 1.10. 2008. Δημοσιεύτηκε, μαζί με άλλα κείμενα από το ίδιο μπλογκ, στο βιβλίο του Το τετράδιο. Κείμενα που γράφτηκαν για το blog, Σεπτέμβριος 2008-Μάρτιος 2009. Στα ελληνικά κυκλοφορεί, όπως και όλα σχεδόν τα βιβλία του Σαραμάγκου, σε μετάφραση Αθηνάς Ψυλλιά, από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

    “Ε”

    Πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, σε μια συνέντευξή μου σε μια νοτιοαμερικάνικη εφημερίδα, αργεντίνικη νομίζω, μου βγήκε πάνω στις διαδοχικές ερωταποκρίσεις μια δήλωση που κατόπιν φαντάστηκα πως θα προκαλούσε αναταραχή, διαμάχη, σκάνδαλο (μέχρι αυτού του σημείου έφτανε η αφέλειά μου), ξεκινώντας από τις τοπικές στρατιές της Αριστεράς και μετά, ποιος ξέρει, σαν ένα κύμα που εξαπλώνεται σε κύκλους, στα διεθνή μέσα, είτε αυτά ήταν πολιτικά, συνδικαλιστικά ή πολιτιστικά, τα οποία πρόσκεινται στην εν λόγω Αριστερά.

    Τζωρτζ Γκρος, «Έκλειψη ηλίου», 1926. Το έργο είναι αλληγορία για τη δημοκρατία της Βαϊμάρης. Καπιταλιστές και στρατιωτικοί υπαγορεύουν στους ακέφαλους πολιτικούς τι να πράξουν, ενώ ο λαός (που τον συμβολίζει ο γάιδαρος με τις παρωπίδες) τρώει απλώς ό,τι του βάζουν μπροστά του

    Με όλη της τη σκληρότητα, χωρίς να κάνει βήμα πίσω μπροστά στην ίδια της την αισχρότητα, η φράση, όπως αναπαράχθηκε με ακρίβεια από την εφημερίδα, ήταν η εξής: «Η Αριστερά δεν έχει την παραμικρή γαμημένη ιδέα σε ποιον κόσμο ζει». Στην πρόθεσή μου, εσκεμμένα προκλητική, η Αριστερά, επερωτωμένη έτσι, απάντησε με την πιο παγωμένη σιωπή. Κανένα κομμουνιστικό κόμμα, για παράδειγμα, ξεκινώντας απ’ αυτό του οποίου είμαι μέλος, δεν βγήκε στις επάλξεις για να αντικρούσει ή απλώς να επιχειρηματολογήσει σχετικά με την καταλληλότητα ή τη μη καταλληλότητα των λέξεων που πρόφερα. Κατά μείζονα λόγο, επίσης, κανένα από τα σοσιαλιστικά κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση των αντίστοιχων χωρών, σκέφτομαι κυρίως των δικών μας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, δεν θεώρησε απαραίτητο να απαιτήσει ένα ξεκαθάρισμα εξηγήσεις από τον παράτολμο συγγραφέα που τόλμησε να ρίξει μια πέτρα στον μουχλιασμένο βούρκο της αδιαφορίας.

    Πού είναι η Αριστερά;

  4. Ο/Η A ρε Γλέζο λέει:

    http://www.giannena-e.gr/Grammata%20kai%20tehnes/kinisi%20ideon/Despotopoulos_Konstantinos_Papadimitriou_Veni_Synentetxi.aspx

    Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Φιλοσοφίας…

    Της δημοσιογράφου Βένης Παπαδημητρίου

    ………………

    Ο όρκος.

    «Ο όρκος είναι ντροπή για την ανθρωπότητα, είναι επιστροφή στη μαγική νοοτροπία» αναφέρει ο κ. Δεσποτόπουλος και εξηγεί: « Παλαιότερα, αυτός που ορκίζονταν, νόμιζε ότι δεσμεύεται από μαγικές δυνάμεις. Έπειτα εξευγενίστηκε κι έγινε ο λεγόμενος «θρησκευτικός όρκος».. Στην ελληνική αρχαιότητα, ήδη, αλλά και από τότε, οι φιλοσοφημένοι άνθρωποι αντιδρούσαν. Έλεγαν για παράδειγμα, ότι ένας, ονόματι Κλεινιας, με πυθαγόρεια μόρφωση, επροτίμησε να χάσει δίκην . τριών ταλάντων, μεγάλου ποσού, παρά να ορκιστεί. Διότι θεωρούσε ότι ο όρκος είναι ανάξιος ανθρώπου λογικευμένου και μειωτικός της αξιοπρέπειας, κυρίως ο όρκος του μάρτυρος.

    ‘Οταν το δικαστήριο –είναι σαν να λέει και λέει- στον μάρτυρα, ευυπόληπτο άνθρωπο που έρχεται να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη,» δεν σε πιστεύω ως ειλικρινή και για να σε αναγκάσω να πεις την αλήθεια, επισείω τον όρκο που συνδυάζεται με φόβο θεώθεν τιμωρία». . Αυτό σε μια δημοκρατική πολιτεία, είναι ένα είδος βασανιστηρίου ψυχής, όπως έχει πει κάποιος . Έτη χειρότερον….

    Χρησιμοποιείται στην Ελλάδα το Ευαγγέλιο ως όργανο ορκωμοσίας. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται και βεβήλωση του Ευαγγελίου και είναι και απάτη. Διότι ο όρκος, υποτίθεται εκεί, επικαλούμαι ότι ο Χριστός, ο Θεός οι Άγιοι, θα είναι μάρτυρες, αλλά ο Χριστός, ρητά, απαγορεύει τον όρκο στο Ευαγγέλιο… «<ουκ επιορκίσεις. Θα προδώσεις τω Κυρίω επί τω όρκο σου…. Το δε περισσώ εκ του πονηρού εστίν». Δηλαδή ο όρκος είναι αμαρτία για τον Χριστιανό.

    Ο Πατριάρχης Άνθιμος, το 1837 όταν οι περισσότεροι Έλληνες ήταν υπό τουρκικήν εξουσίαν, γράφει:; «<Η Εκκλησία υμών, απαγορεύει τον όρκον. Εάν όμως κάποιος, πιεζόμενος αφορήτως υπό της κρατικής εξουσίας, και ορκισθεί, θα δεηθώμεν εις την ευσπλαχνίαν του κυρίου, να τον συγχωρήσει»

    Κατόπιν αυτού, το ελληνικό κράτος, με κυρίαρχο θρησκεία την Χριστιανική <ορθοδοξία και επιβάλλει όρκο, αποτελεί ασυνέπειαν και γελοιοποιητική του κράτους.. Μισοέγιναν κάποιες βελτιώσεις, αλλά δεν ήταν ουσιαστικές..», σημειώνει ο κ. Δεσποτόπουλος

  5. Ο/Η Κάποιος λέει:

  6. Ο/Η Παλιός λέει:

    Τι χες Γιάννη μ’…τ’ είχα πάντα

    Ορκωμοσία του Πρωθυπουργού Γεώργιου Παπαδόπουλου ως Αντιβασιλέα στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ταινία Επικαίρων

    21/03/1972

    Περίληψη

    Oρκωμοσία του Πρωθυπουργού Γεώργιου Παπαδόπουλου ως Αντιβασιλέα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, με την παρουσία του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Οδυσσέα Αγγελή, των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης Στυλιανού Παττακού και Νικόλαου Μακαρέζου και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου.
    Περιγραφή

    Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπαδόπουλος εισέρχεται στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου όπου πραγματοποιείται η τελετή ορκωμοσίας αυτού ως Αντιβασιλέα, όπου παραβρίσκονται μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλοι επίσημοι και χαιρετά δια χειροφιλήματος τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Ο Γ. Παπαδόπουλος ορκίζεται από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ενώ ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Οδυσσέας Αγγελής, οι Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης Στυλιανός Παττακός και Νικόλαος Μακαρέζος, ο Υπουργός Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Ορέστης Γιάκας, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Σπυρίδων Βελλιανίτης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Άγγελος Τσουκαλάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Νικόλαος Εφέσιος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Χριστιανός Ξανθόπουλος Παλαμάς, ο Υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Κούλης, ο Υπουργός Εσωτερικών Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος, ο Υπουργός ….
    Ο Γ. Παπαδόπουλος χαιρετά δια χειροφιλήματος τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και, στη συνέχεια, δέχεται συγχαρητήρια, δια χειραψίας, από τους παριστάμενους Υπουργούς, από τον Οδ. Αγγελή και από τους Στ. Παττακό και Ν. Μακαρέζο. Ο Γ. Παπαδόπουλος υπογράφει το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Ι. Αγαθαγγέλου, ο Ι. Κούλης και ο Χ. Ξανθόπουλος Παλαμάς υπογράφουν το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας.

    http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=3375&thid=10193

    • Ο/Η papoylis λέει:

      Ας επισημανθεί εδώ για τους νεώτερους ότι ο εν λόγω Ιερώνυμος είναι ο επί χούντας διορισθείς αρχιτράγος ο καταφυγών στα Υστέρνια της Τήνου μετά το πραξικόπημα Ιωαννίδη ( Νοέμβρης 73 )και τον οποίο διαδέχθηκε ο Σεραφείμ . Ουδεμία σχέση έχει με τον νυν Βοιωτάρχη 🙂

  7. Ο/Η Red λέει:

    http://e-oikodomos.blogspot.gr/2012/05/blog-post_12.html

    Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

    Ο Γλέζος και η σημαία

    Ο Μανώλης ο Γλέζος επιβεβαιώνει διαρκώς το ρόλο του ως ανθρώπου που έχει πάρει οριστικά διαζύγιο εδώ και πολλά χρόνια από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

    Είναι ακόμα εγκλωβισμένος στην άποψη ότι όλοι είμαστε αδέλφια Ελληνες. Άποψη εντελώς αποπροσανατολιστική και πολύ πρόχειρη. Ούτε ακόμα και στην κατοχή δεν ήμασταν όλοι μαζί.

    Βγήκε χτες στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ με αυτή τη θέση. Όλοι μαζί να σηκώσουμε τη σημαία της εθνικής ανεξαρτησίας και να απαλλαγούμε από τους Ευρωπαίους τοκογλύφους.

    Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα καπιταλιστές, εκμεταλλευτές που τσακίζουν τη ζωή των εργαζομένων. Όλοι μαζί αδέλφια εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι.

    Και για να συγκαλύψει την επιζήμια και επικίνδυνη αυτή στάση, μας λέει ότι είμαστε όλοι Ευρωπαίοι και να σηκώσουμε όλοι μαζί τη σημαία της Ευρώπης των λαών ενάντια στην Μέρκελ και τους τοκογλύφους. Δηλαδή η ΕΕ είναι απλώς ορισμένοι τοκογλύφοι.

    Να με ποιες πολιτικές διεκδικούν ο Γλέζος και ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσουν. Είναι ακριβώς η άποψη που οδήγησε παλιότερα τον Γλέζο να συνεργαστεί και να εκλεγεί βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με το αστείο επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ τότε ήταν καλό και μπορούσε να βοηθήσει το λαό. Τα ίδια μας λέει και τώρα με άλλα λόγια. Να κάνουμε όλοι μαζί ένα νέο καλό ΠΑΣΟΚ.

    Πάντα ο Γλέζος ταξίδευε με ξένη σημαία από τη στιγμή που παρέδωσε τη σημαία της ταξικής πάλης. Μια αντιστασιακή πράξη, ανάμεσα σε πολλές άλλες χιλιάδες και ακόμα μεγαλύτερες σε αποτέλεσμα, δεν αποτελεί εισιτήριο διαρκείας και πλυντήριο αμαρτιών. Πηγή

    Αναρτήθηκε από oikodomos στις 09:09

  8. Ο/Η Το γιγαντιαίο tarasque λέει:

    Το κείμενο αυτό για τον Γλέζο καταλαβαίνω ότι γράφτηκε επ’ αφορμή του όρκου και όχι με βασική αιτία αυτόν, συνεπώς το ζήτημα του όρκου ως τέτοιου και των πολιτικών συμβολισμών του, που αντανακλούν σχέσεις πολιτικών κατεστημένων στην Ελλάδα, είναι ελαφρώς αυτετελές.
    Εκ προοιμίου να θέσω ότι μια αριστερά κατά τη γνώμη μου δε θα πρέπει να είναι εξ αρχής αντίθετη με μια συνύπαρξη με την Ορθόδοξη Εκκλησία, στα πλαίσια μιας πολιτικής ιστορικού συμβιβασμού. Τούτο βέβαια ομολογουμένως προϋποθέτει και τη διάθεση της Εκκλησίας να συμβιβαστεί μ’ ένα πραγματικό κράτος δικαίου, πράγμα δύσκολο για τα λαμόγια και τους ακροδεξιούς αστοιχείωτους της εκκλησιαστικής γραφειοκρατίας. Δεν θα ήταν όμως άσκοπο στα πλαίσια μιας σοβαρής στρατηγικής να ενισχυθούν οι ελαχιστότατες δυνάμεις της Εκκλησίας που από τη δική τους οπτική λένε κάτι διαφορετικό.
    Ενας συμβιβασμός πάντως είναι και από την άποψη του κράτους δικαίου απαραίτητος, γιατί όπως υπαινίσσεται σε μια αποστροφή του και το κείμενο του Λασκαράτου, το θρησκευτικό δικαίωμα δεν υπηρετείται από τη μυχιοποίηση του θρησκευτικού αισθήματος αλλά από την αμοιβαία ανοχή των δογμάτων που εκδηλώνονται δημόσια και οργανωμένα, χωρίς όμως να θίγουν άλλα δικαιώματα οι θεσμικές εγγυήσεις.
    Όλα αυτά βέβαια έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα του λαού, ως απαραίτητο εργαλείο προόδου του ιδίου του λαού, που έχει δικαίωμα να προοδεύει καμιά φορά με την ησυχία του, χωρίς να τον εκβιάζει ο Κουβέλης και το ιερατείο διανοουμένων Σημίτη σε δήλωση αντικληρικαλιστικών φρονημάτων.
    Σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με εμπλοκή της λατρείας και του κλήρου στο πολίτευμα και τις πολιτειακές λειτουργίες. Συνεπώς η δόση όρκου βουλευτού θα έπρεπε να είναι αδιανόητη για κάθε βουλευτή, ασχέτως θρησκευτικών πεποιθήσεων. Στο δίπολο Ξηροτύρη-Κανέλλη, απίστων-πιστών, και οι δύο πόλοι είναι λάθος γιατί ο μέν ένας δηλώνει την αθεϊα του, ο δε άλλος τον συνδυασμό Μαρξ-Απόστολου Παύλου, αμφότερα δε είναι αδιάφορα για το πώς θα ασκήσουν την εξουσία που τους έδωκε ο λαός, που οφείλει να περιμένει τα ίδια και από χριστιανούς και απο αθέους.
    Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της ιδεολογικής απεύθυνσης σε ιδιαίτερα ακροατήρια ψηφοφόρων, αντί της απλής δήλωσης περί της ουδετερότητας δια της οποίας θα ασκηθεί η βουλευτική εξουσία, οφείλει κατά τη γνώμη μου να ερμηνευθεί και το φαινόμενο Γλέζου.
    Δυστυχώς δεν τίθεται αμφιβολία ότι ο Γλέζος έχει την πολιτική εμβέλεια του μηδενικού. Αποτελεί ένα κενό σημαινόμενο, μια κομματική διαφήμιση για το τελευταίο σαμπουάν της σειράς πολιτικής ομορφιάς που λανσάρει το εκάστοτε κόμμα (άλλοτε το ΠΑΣΟΚ, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ).
    Η πολιτική είναι συνδυασμός αρχών, ικανότητας, σταθερότητας, διαχειριστικών και συμβιβαστικών αρετών με βάση πάντοτε αρχές και εξελιξιμότητας σε μια μακρά σταδιοδρομία. Στην Ελλάδα, σε όλες τις παρατάξεις, αυτά λείπουν, αφού μιλάμε συνήθως για άχρηστους κωλοτούμπες, οπότε οι ελλείψεις καλύπτονται από μηντιακά συνήθως πλεονεκτήματα. Οι αρετές του Γλεζου είναι προ-μηντιακές και τυγχάνει να είναι και αληθινές (το θάρρος να κατεβάσει τη σημαία και η λοιπή αντιστασιακή δράση). Η διαρκής όμως ενασχόλησή του με την πολιτική δημιουργεί κι άλλες απαιτήσεις, τις οποίες δεν έχει ικανοποιήσει καθόλου, αντιθέτως μηντιακώ τω τρόπω αντλεί υπεραξία από το παρελθόν του.
    Χειρότερο ακόμα χαρακτηριστικό είναι η εμφανής κομπλεξική και υστερόβουλη προσπάθειά του να εμφανιστεί ως πρόσωπο που ενώνει την αριστερά, τον πατριωτισμό του συρμού και συντηρητικά αντανακλαστικά του λαϊκού κόσμου, πράγματα αντιφατικά μεταξύ τους, χωρίς ο πολιτικός του λόγος και η πολιτική του πρόταση να έχει καμία σχέση με πραγματικές γεφυρώσεις τέτοιων μεγάλων χασμάτων. Κομπλεξική και υστερόβουλη δε την χαρακτηρίζουμε γιατί ενέχει απολογητισμό προς τη συντήρηση και το διαχρονικό κατεστημένο, εκφράζει δε το διαχρονικό αμαρτωλό πόθο μέρους της αριστεράς για άνευ όρων πολιτική και πολιτιστική ηγεμονία των προσώπων της, χωρίς προσπάθεια, κόπο και δημιουργία.
    Κάποτε από τον γέροντα περιμέναμε τη σοφία, τη σύνεση και την μετάδοση της εμπειρίας. Εφήβους γέροντες που στα 91 τους κυνηγάνε ακόμα αυτό που η ιστορία δεν τους έδωσε, αντί να είναι ευχαριστημένοι με ό,τι πήρανε και να αγωνιούν για όσα στερούνται οι επόμενες γενεές, δεν χρειαζόμαστε. Ειδικά όταν το παρελθόν και η ηλικία τους εμποδίζει την κριτιική, που όμως την καθιστά απαραίτητη ο τρόπος που πολιτεύονται.
    Περί της αδηφαγίας και του κυνισμού του Τσίπρα κλπ που δεν προστατεύουν τον γέροντα δεν χρειάζεται καν ανάλυση. Απλά έλεος

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Aσφαλώς και να υπάρχει η Ορθόδοξη Εκκλησία, αυτόνομη, φορολογούμενη, νομοταγής, σεβόμενη τα δικαιώματα των άλλων, χωρίς ρατσιστικά και εθνικιστικά κηρύγματα και πάντα κρινόμενη χωρίς να προαστατεύεται από χωροφύλακες, πολιτικάντηδες και εισαγγελείς, πρόθυους να διακόψουν ασεβείς θεατρικές παραστάσεις.

      Εδώ μέχρι και το σωματίδιο θεός, μεταφράστηκε σε σωματίδιο του θεού, για να μην θυμώσει ο αρχιεπίσκοπος και ο διευθυντής της Αυγής υμνούσε χτες ή προχτές το κ.Ιερώνυμο που μας κάνει τη χάρη να επιτρέπει να γίνονται επιστημονικά πειράματα!!!!!!!

      Ο Γλέζος υποστήριζε το μοντέλο του Χότζα χωρίς καμμία νόμιμη θρησκευτική εκδήλωση, όχι εμείς.

      Συμφωνώ με όσα γράφετε.

  9. Ο/Η Σταύρος λέει:

    Παρακαλώ να μου επιτραπεί το ερώτημα: επί της ποσότητας και της ποιότητας, όσον αφορά στην συνέπεια της Αριστερής και Δεξιάς μπάντας του πολιτικού φάσματος της χώρας ως προς τα υπεσχημένα τους, ποιοι είναι πιο συνεπείς, οι Αριστεροί ή οι Δεξιοί φερώνυμοι;

    Είναι συμφέρουσα η ανοχή απέναντι στις ασυνέπειες της Αριστεράς; Αυτός ο Γλέζος γιατί δεν μας αφήνει ήσυχους από τις γεροντικές του μεταφυσικές αβεβαιότητες και ανησυχίες; Ή μήπως οι αριστεροί υποφέρουν εξ ίσου απ’ αυτές όσο και οι δεξιοί θρήσκοι και πατριώτες της συμφοράς; Πατριώτες που σπεύδουν μόλις δουν μπότες κατακτητών να τις γυαλίσουν; Επίδοση στην οποία δεν υστερούν καθόλου και οι αριστεροί, όταν πρόκειται για μπότες που πατάνε πάνω στα δόγματα της κομμουνιστικής τους ιδεολογίας.

    Επί τέλους δεν πρόκειται ποτέ να απαλλαγούμε από τα χτικιά αυτά που λέγονται αριστερά και δεξιά; Δηλαδή πριν προκύψουν τα καρκινώματα της δεξιάς και της αριστερής κακοδαιμονίας δεν υπήρχαν πολιτικά συστήματα διακυβέρνησης;

    ΚΚΕ αριστερή «πρωτοπορία»!!! ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ δεξιά «πρωτοπορία»!!! Δηλαδή, δυο οχήματα που το ένα μπορεί να στρίβει μόνο αριστερά, και το άλλο μόνο δεξιά. Μα είναι δυνατόν να υπάρχει δρόμος που να έχει μόνο δεξιές ή μόνο αριστερές στροφές;

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Noμίζω πως η αντιπαραβολή ΚΚΕ με τη ΧΑ είναι πάρα πολύ ατυχής΄.

      @Δηλαδή πριν προκύψουν τα καρκινώματα της δεξιάς και της αριστερής κακοδαιμονίας δεν υπήρχαν πολιτικά συστήματα διακυβέρνησης;

      Υπήρχαν αλλά πάντα είχαν αριστερό χρώμα (αδελφοί Γράκχοι, Νάβις της Σπάρτης, κλπ), ή δεξιό (Πέρσες βασιλιάδες κλπ)

  10. Ο/Η Σπύρος Ρασ. λέει:

    Ο Γλέζος ορκίζεται, ο Λαφαζάνης και ο Τσίπρας δίπλα του δεν ορκίζονται. Το ίδιο και στο ΚΚΕ. Η Κανέλλη ορκίζεται, η Παπαρήγα και ο Παφιλης δεν ορκίζονται. Δεν καταλαβαίνω γιατί χτυπάτε επιλεκτικά τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι το ΚΚΕ. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Έχετε γράψει ποτέ για την Κανέλλη, που τόσα χρόνια, τόσες εκλογές, ορκίζεται συνέχεια;

    Εννοείται ότι, αν και ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνώ με τη στηλίτευση του Γλέζου. Αλλλά όχι μόνο του ΓΛέζου. Δυστυχώς. και τα κόμματα της Αριστεράς ψαρεύουν ψηφαλάκια μεταξύ των πιστών.

  11. Ο/Η Στο Lifo λέει:

    http://www.lifo.gr/team/readersdigest/31589

    Ο ανάρμοστος όρκος του Μανώλη Γλέζου στη Βουλή

    Ακόμα μια πολιτική του ασυνέπεια με ιδιοτελή κίνητρα

  12. Ο/Η Του κώλου λέει:

    Χάθηκα τελικά/ για όλους τους ευεργέτες./ Καίγομαι σαν τσιγάρο/ σε χείλος νευρωτικό:/ Ενά με ψάχνουν παντού -/ περιμένω τη χαραυγή/ τη μεγάλη τύχη/ να παρατήσω τα πάντα ξαφνικά/ όλα όσα ο καιρός μου δίνει,/ και να ρίξω την πρωινή βόμβα/ του χαμόγελου,/ του μοναχικού ανθρώπου».

    Το προφητικό αυτό ποίημα ανήκει στον Ράντοβαν Βούκοβ Κάρατζιτς.Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, ασκείται με την ποίηση από παιδί. «»Εξ αμνημονεύτων χρόνων» και άλλα ποιήματα»,τιτλοφορείται το βιβλίο ποιημάτων του (της περιόδου 1967 – 1990) που κυκλοφόρησε από τα «Ελληνικά Γράμματα» και τη Βαλκανική Ενωση Φιλίας,σε μετάφραση Στέφανου Σωτηρίου,

    προλογισμένο από τον ίδιο τον Κάρατζιτς και τους Μανώλη Γλέζο,

    Χρήστο Χαλαζία, Ζέλιντραγκ Νίκτσεβιτς.Το βιβλίο παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι Λ. Ζούκοβιτς (υπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας), Ρ. Λιούζικ (καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου) και Π. Μιχαλακάκος (πρόεδρος της Βαλκανικής Ενωσης Φιλίας).

    http://www1.rizospastis.gr/storyPlain.do?id=3644957&action=print

  13. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

    http://news247.gr/eidiseis/politiki/dhmosieyma_vomva_thelei_th_gianna_aggelopouloy_pisw_apo_thn_kampania_toy_syriza.1847715.html

    Δημοσίευμα «βόμβα» θέλει τη Γ. Αγγελοπούλου πίσω από την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ

    Photo: Ο γιος της Γιάννας Αγγελοπούλου στην ομιλία Τσίπρα

    Εκλογές 2012

    Πώς συνδέεται το όνομα της Γιάννας Αγγελοπούλου με αμερικανική εταιρεία που ανέλαβε την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου

    news247Ιούλιος 09 2012 14:46

    Μία πραγματική βόμβα έσκασε για τη Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση χρηματοδότησης αμερικανικής εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας, που να είχε αναλάβει την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.

    Το θέμα παίρνει μείζονες διαστάσεις, όχι μόνο για τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την ίδια την κα Αγγελοπούλου, η οποία φέρεται να βάφτηκε «κόκκινη» προκειμένου να πάρει την προσωπική της εκδίκηση απέναντι στο πολιτικό σύστημα, που δεν της έδωσε κι άλλους τίτλους και αξιώματα.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Δημοκρατίας, που επικαλείται άρθρο της «Καθημερινής», ειδική ομάδα της εταιρείας συμβούλων Teneo, πρόεδρος της οποίας αναγράφεται ο στενότερος σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, ο 40χρονος σήμερα Ντάγκλας «Νταγκ» Μπαντ, προ εκλογών 17ης Ιουνίου, ήρθε στην Ελλάδα και προσέφερε τις υπηρεσίες της «σε αντισυστημικό κόμμα, το οποίο θέλει να μετακινηθεί περισσότερο προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος, αλλά να το κάνει με τρόπο, για να μην τρομάξει την πελατεία του», όπως περιγράφεται περιφραστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Σημειώνεται, ότι ο Μπαντ βρίσκεται από την ηλικία των 23 ετών στο πλευρό του Κλίντον και είναι μέχρι σήμερα ο ιθύνων νους του οργανισμού Clinton Global Initiative, που ασχολείται με τις πολιτικές εξελίξεις διεθνώς και την ανάδειξη νέων, κατά τόπους φιλικών προς την υπερδύναμη ηγεσιών.

    Κατά κάποιον τρόπο με την υπόθεση φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να συνδέεται και η κα Αγγελοπούλου, που «έφερε την εταιρεία στην Αθήνα».

    «Δεν λυπάται τα χρήματα, γιατί διαθέτει πάρα πολλά», αναφέρει η εφημερίδα, κάνοντας λόγο για «τραγωδία εκδίκησης».

    Το δημοσίευμα ήρθε να «κουμπώσει» στις συζητήσεις που προκάλεσε και η παρουσία του γιου της, Παναγιώτη, στην κεντρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ομόνοια.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος βρισκόταν κάτω από την εξέδρα όπου μιλούσε ο Αλέξης Τσίπρας , δίπλα στη σκηνή μαζί με τρεις φίλους του και μια νεαρή φίλη του.

    Παρακολούθησε ολόκληρη την ομιλία του κ. Τσίπρα, ενώ δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του, ιδιαίτερα όταν στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας παρουσίασε μέλη ξένων αριστερών οργανώσεων και κομμάτων και όταν αναφέρθηκε στο κίνημα «Occupy Wall Street».

    Η ανάμειξη του ονόματος της κας Αγγελπούλου στη χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει και μία νέα διάσταση, δεδομένου ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των χρηματοδοτών του ιδρύματος Κλίντον και διατηρεί στενές οικογενειακές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρό και τη σύζυγό του και νυν υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

  14. Ο/Η Θρησκεία και Κεφάλαιο λέει:

    Εμπλέκουν την Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ

    Διαβάστε περισσότερα: http://www.sporfm.gr/permalink/43062.html#ixzz2093y0BAT

  15. Ο/Η Πρεζόνι λέει:

    Οι μίζες Τσοχατζόπουλου από το οπλεμπόριο και το Βατοπέδιο
    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1411692

  16. Ο/Η Καστρινακης Μιχαλης λέει:

    Για μια ακόμα φορά η ακραία εμπάθεια χαρακτηρίζει τις πολεμικές σας.
    Σχετικά με το θέμα που χρησιμοποιείτε ως αφορμή θεωρώ πως ο Γλέζος έκανε λάθος δίνοντας θρησκευτικό όρκο. Σπεύδω να διευκρινίσω βέβαια πως το ζήτημα της διαφοροποίησης του Μ.Γ. είναι ασήμαντο.
    Σχετικά με μερικά άλλα θέματα που προκύπτουν στο σχόλιο σας.
    Είναι απίστευτη η γελοιογραφική κατανόηση από την πλευρά σας της προοπτικής της άμεσης δημοκρατίας. Υπάρχουν χιλιάδες σελίδων διανοούμενων του αντιεξουσιαστικού χώρου , αλλά και του αριστερού ευρωκομμουνισμού, που είναι αδιανόητο να σας είναι καθολικά άγνωστες. Επίσης υπάρχει η διαρκής επικαιροποίηση του προτάγματος της άμεσης δημοκρατίας από όλα σχεδόν τα σύγχρονα κινήμτα που από την δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα (Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ) συνδέθηκαν με την νέα Αριστερά.
    Και είναι ολότελα ξεκάθαρο πως τα κοινωνικά κινήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και πολλές και πολλοί άλλες μιλάνε για μορφές συνδυασμού της άμεσης με την έμμεση δημοκρατία..

    Είναι χαραχτηριστική της εμπάθειας σας η αναφορά στην υποψηφιότητα του Μ.Γ. στις νομαρχιακές εκλογές του 2002 ως αποτυχημένης, μια και ο Καρατζαφέρης ξεπέρασε τον Μ.Γ. Μέχρι τοτε οι υποψήφιοι του ΣΥΝ (ακόμα και ο Γ. Δραγασάκης) δεν είχαν καταφέρει να υπερβούν το 6 ,με 7 %. Ο Μ.Γ. πήρε πάνω από 12 %.

    Εξίσου χαραχτηριστική είναι και η ερμηνεία σας για την αντίθεση του Μ.Γ. στην πρόταση μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Γράφετε πως αυτό συμβαίνει επειδή με την συνέχιση του υπάρχοντος καθεστώτος εξασφαλίζεται η επιβίωση του Μ.Γ. σε ηγετικές θέσεις. Η αλήθεα είναι πως ο Μ.Γ. επιμένει σε αυτή την άστοχη προσέγγιση ,επειδή πιστεύει πως έτσι διασφαλίζεται ο ενωτικός πλουραλιστικός χαρακτήρας του σχήματος. Είναι βέβαιο πως σε οποιαδήποτ εκλογική διαδικασία είτε καθολική, είτε εσωκομματική, ο Μ.Γ θα σάρωνε. ¨Οχι επειδή οι πολίτες συμφωνούν με το σύνολο των θέσεων του. Αλλά επειδή τιμούν την για΄πανω από 70 χρόνια συμμετοχή του σε αγώνες.

    Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια άγνωστη πτυχή της δράσης του Μ.Γ.
    Το 1985 η τρομοκρατία του Δροσογιάννη είχε οδηγήσει τον αντιεξουσιαστικό χώρο και ευρύτερα την νεολαία της αμφισβήτησης σε απόγνωση. Καρπός αυτής της απόγνωσης ήταν η πέρα από κάθε μέτρο όξυνση της σύγκρουσης μεταξύ της Αστυνομίας και του χώρου. Την ¨Ανοιξη εκείνης της χρονιάς μια ομάδα από τους πιο παράτολμους μαχητές των αναρχικών κατέλαβε το Χημείο, απειλώντας, πως αν δεν φύγει από τα Εξάρχεια η Αστυνομία, θα ανατινάξει το γεμάτο εκρηκτικές ύλες, λόγω πειραμάτων, κτίριο. Γύρω από το κτίριο μαίνεται για μερικές μέρες μια άγρια σύγκρουση της νεολαίας και των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους. Με την παρέμβαση του πιο μετριοπαθούς τμήματος του χώρου και κάποιων συντρόφων της τότε αυτονομίας και της τότε άκρας Αριστεράς διαμορφώνεται ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης της έντασης.Το σχέδιο προέβλεπε την απόσυρση των ΜΑΤ και των ΜΕΑ απο το κέντρο της Αθήνας και την παράλληλη αποχώρηση των καταληψιών μέ την παραλαβή τους απο μαζική πορεία του χώρου. Η υλοποίηση του σχέδιου σκάλωνε στο ότι οι σκληροπυρηνικού καταληψίες δεν εμπιστεύονταν τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου πως όντως η Αστυνομόμία θα αποχωρούσε. Τότε ο Μ.Γ., βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή, εγγυήθηκε την τήρηση της συμφωνίας, ηγούμενος της πορείας που θα παραλάμβανε τους αναρχικούς έγκλειστους. Νομίζω πως και αυτό αποτελεί μια ακόαμα ηρωική πράξη του Μ.Γ. καθώς κανένας, ούτε οι μετριοπαθείς αντιεξουσιαστές, δεν μπορούσε να εγγυηθεί τη σωματική ακεραιότητα ενός κυβερνητικού βουλευτή.
    Υπάρχουν και θέματα , όπως αυτό που θυμίζετε για τις σχέσεις του με τον Κάρατζιτς όπου ο ΜΓ υποστήριζε εντελώς λάθος θέσεις.

    • Ο/Η Po λέει:

      Κύριε Καστρινακη…
      Σας ευχαριστούμε για το συγκρατημένο και ολοφάνερα «συγκαταβατικό» σας σχόλιο για τον Μανώλη Γλέζο, πιστέψτε μας, το κατανοούμε διότι ότι γράφουμε εδώ είναι πάντα επαρκώς στοιχειοθετημένο με επιχειρήματα, επομένως η… «ακραία εμπάθεια» που μας προσδίδετε ως πρόθεση δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά μία τεράστια αγωνία κι απογοήτευση που νιώθουμε για μια Αριστερά για την οποία προσφέραμε πολλά πολύτιμα χρόνια από την ασήμαντη ζωή μας και που τώρα βλέπουμε να «απομακρύνεται» (ένας ευγενικός όρος).

      Εμείς, κι αυτό δεν είναι αλαζονικό, παραμένουμε στην Αριστερά, όμως, η ίδια ΔΕΝ είναι εδώ.
      Διαβάστε σας παρακαλώ όλα τα κείμενά μας και κρατήστε έστω και ενδόμυχα, σαν φυλαχτό –λόγω κολλήματος της επίσημης κομματικής σας ιδιότητας– τους προβληματισμούς μας.

      Δεν θα χάσετε.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Κύριε Καστρινάκη,
      επιμένετε να μας θεωρείτε βλάκες.

      1. Τα περί άμεσης δημοκρατίας είναι προσωπικές μου εκτιμήσεις.
      Μπορεί να είναι εσφαλμένες και πράγματι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι οι συνελεύσεις πολυκατοικίας κλπ που προπαγανδίζει ο Μανώλης Γλέζος στο έντυπο το οποίο επισημαίνω. Δεν αποτελεί το θέμα αυτό τον κύριο κορμό των κατηγοριών μου.

      2.Έκανε λάθος στο θέμα του όρκου. Δυο φορές συνεχόμενες, δεν είναι λάθος είναι συνειδητή επιλογή.
      Την ολοφάνερη υποκρισία, το φτύσιμο στο πρόγραμμα, την καταπάτηση των δικαιωμάτων όσων δεν θέλουν να εκδηλώνουν δημόσια τη θρησκευτική τους πίστη, τη θεομπαιξία, την πονηριά (κατά το Χριστό) τη φρίκη (κατά το Χρυσόστομο), τον πρωτογονισμό (κατά το Δεσποτόπουλο) αυτής της επιλογής, δεν τη βλέπετε;

      3. Και τώρα κάτι ουσιαστικό κύριε Καστρινάκη που νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε επιλεκτικές αναγνώσεις:

      α.Τι γνώμη έχετε για αυτόν που υμνεί συνειδητά τον τύραννο και δεσμοφύλακα ενός λαού (Χότζα);
      β.Τι γνώμη έχετε γι’αυτόν που προλογίζει το βιβλίο ενός σφαγέα χιλιάδων αμάχων (Κάρατζιτς);

      Αν μπορείτε, φερθείτε τίμια μια φορά εδώ μέσα και μην το σκάτε αποφεύγοντας να απαντάτε όταν στριμώχνεστε αφού πρώτα με έχετε βρίσει.
      Θα σας αφιερώσω κεντρικό ποστ για τον τρόπο που συπεριφερθήκατε εδώ μέσα βρίζοντας και υπεκφεύγοντας, εσείς ένα μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΝ, που με κατηγορήσατε ακόμη και για Ιαβερισμό χωρίς να ξέρετε τι σημαίνει ο όρος.

      Απαντείστε μου λοιπόν στα ερωτήματα α και β.
      Περιμένω.

  17. Ο/Η Mefisto λέει:

    http://www.lifo.gr/team/readersdigest/31589

    Ο ανάρμοστος όρκος του Μανώλη Γλέζου στη Βουλή

    Ακόμα μια πολιτική του ασυνέπεια με ιδιοτελή κίνητρα

    σχόλια
    ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

    Ταξινόμηση: ΠαλαιότεραΠρόσφαταΠιο ενδιαφέροντα
    13 σχόλια
    .

    Προηγούμενα1Επόμενα.

    skeletor 9.7.2012 | 15:47 .
    Καταπληκτικό κείμενο.
    Για τον κ. Γλέζο τι να πει κανείς; Κανένα σχόλιο. Να τον χαίρονται οι ιδιοφυΐες που τον έστειλαν στη Βουλή. Πιστεύω ότι τους εκπροσωπεί επάξια.
    .
    Ενδιαφέρον: (20) (37)
    ΑναφοράPermalink
    .

    Lucretius 9.7.2012 | 15:50 .
    Ποταμός!
    .
    Ενδιαφέρον: (8) (9)
    ΑναφοράPermalink
    .

    Κίβισις 9.7.2012 | 16:11 .
    εξαιρετικό κείμενο! πικρές αλήθειες.
    και πιο πικρές οι αλήθειες που δεν αφορούν τον κ. Γλέζο προσωπικά
    αλλά τον απαίδευτο λαό που εκπροσωπεί
    αμόρφωτο σε τέτοιο σημείο που να μην είναι πλέον σε θέση να καταλάβει ότι το να ορκίζεται η νέα Βουλή ενώπιον του ιερατείου δεν αφορά πλέον τα προσωπικά πιστεύω του καθενός, αλλά συνιστά κατάπτυστη χειρονομία υποταγής κι αυτοακύρωσης ενός δημοκρατικά εκλεγμένου σώματος που βρίσκεται εκεί για να νομοθετεί ανεξάρτητο από οποιουδήποτε άλλου είδους εξουσίες
    .
    Ενδιαφέρον: (25) (10)
    ΑναφοράPermalink
    .

    karmiris 9.7.2012 | 16:21 .
    Συμφωνώ κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος του κειμένου..Ωστόσο για πληρέστερη ενημέρωση θα πρέπει να πούμε ότι όσον αφορά τον όρκο στα Δικαστήρια με το νέο νόμο (Ν.4055/2012) προβλέπεται και πολιτικός όρκος συμφωνα με τον οποίο ορκιζόμαστε στη συνείδηση μας.
    .
    Ενδιαφέρον: (14) (2)
    ΑναφοράPermalink
    .

    Renee 9.7.2012 | 16:47 .
    Στην εκκλησία δεν ανήκουν μόνο Χουντικοί και Χρυσαυγήτες. Δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα των γραφέντων.
    Πιστεύω στο ηθικό μεγαλείο του Γλέζου και αν ο άνθρωπος αυτός θέλει να είναι αριστερός και χριστιανός δικαίωμά του.
    Ασχολήσου καλύτερα με τους προδότες, τους δοσίλογους όλων των περιόδων και τους πατριδοκάπηλους, που δεν έλειψαν ποτέ, παρά σ’ αυτούς που νοιάστηκαν ειλικρινά για τούτον το δύσμοιρο τόπο, που συνεχίζει να υποφέρει από έλλειψη ιστορικής ειλικρίνειας.
    Ας είμαστε και λίγο σοβαροί πλέον.
    .
    Ενδιαφέρον: (36) (13)
    ΑναφοράPermalink
    .

    Χαρά 9.7.2012 | 16:57 .
    Χυδαίο κείμενο με επίφαση δημοσιογραφικής έρευνας. […] Οι εκλογές τελειώσαν και η προπαγάνδα των μμε τα κατάφερε να πείσει τη μουδιασμένη πλειοψηφία να ψηφίσει το τέλος της και το θάνατο αυτής της χώρας. Γιατί χτυπιέστε ακόμα λοιπόν;; Ο στόχος σας επετεύχθει. Μεταξύ μας όμως, ας μην κοροιδευόμαστε…
    .
    Ενδιαφέρον: (19) (6)
    ΑναφοράPermalink
    .

    John X 9.7.2012 | 17:32 .
    Τι γραφει παλι ο θέουλας του Ροίδη Εμμονές… ας βάλει μια προειδοποίηση η υπερβολική ανάγνωση του σάιτ προκαλεί Εμμο-ροίδ-ες
    .
    Ενδιαφέρον: (8) (6)
    ΑναφοράPermalink
    .

    aei didaskomenos 9.7.2012 | 17:34 .
    Το ερώτημα είναι γιατί είναι μεμτός ο όρκος του Μανώλη Γλέζου, και όχι όλων των υπολοίπων χριστιανών βουλευτών, αφού οι άγιοι πατέρες λένε ότι ο όρκος δεν είναι σωστός;

    .
    Ενδιαφέρον: (3) (3)
    ΑναφοράPermalink
    .

    aei didaskomenos 9.7.2012 | 17:46 .
    Το ερώτημα είναι γιατί είναι μεμτός ο Μανώλης Γλέζος, και όχι οι υπόλοιποι χριστιανοί βουλευτές των άλλων κομμάτων, αφού οι άγιοι πατέρες λένε ότι ο όρκος δεν είναι κάτι σωστό;

    .
    Ενδιαφέρον: (2) (2)
    ΑναφοράPermalink
    .

    Χαράλαμπος 9.7.2012 | 17:50 .
    Να πω την καθαρή αλήθεια,το κείμενο, μου έβγαλε την Παναγία για να το διαβάσω.
    Αλλά ρε φίλε όλα αυτά γιατί ορκίστηκε ο Γλέζος…?
    Και δεν τρώει μόνο το ΠΑΜΕ τα δακρυγόνα στην μάπα, αλλά κι εγώ που ανήκω στον εαυτό μου.
    .
    Ενδιαφέρον: (13) (1)
    ΑναφοράPermalink
    .

    mentoras 9.7.2012 | 17:56 .
    Σιγά το σπουδαίο θέμα.. έσταξε η ουρά του γαϊδάρου! Το ζήτημα είναι απλό: πρέπει να αποδομηθεί η εικόνα του Μανώλη Γλέζου, έτσι ώστε, άν τολμήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να υπάρχουν «μελανά» σημεία στο προφίλ του. Φτηνή πληρωμένη δημοσιογραφία.
    .
    Ενδιαφέρον: (15) (4)
    ΑναφοράPermalink
    .

    Μαρίνα Πούπου 9.7.2012 | 18:25 .
    Χρυσέ μου τη Βίβλο έγραψες; Πως να διαβάσω αυτό το αγκωνάρι στο γραφείο στα κρυφά, πες μου πως;;;
    .
    Ενδιαφέρον: (3) (0)
    ΑναφοράPermalink
    .

    Γρηγορης 18 9.7.2012 | 19:24 .
    «μια χουντική αντιχριστιανική οργάνωση με βεβαρημένο ιστορικό και ποινικό μητρώο, μια επιδοτούμενη από το Κράτος Δημόσια υπηρεσία, η οποία περιφρονεί προκλητικά τις εντολές του Χριστού τον οποίο αδίστακτα εμπορεύεται, χωρίς να πληρώνει τους αναλογούντες φόρους των τεράστιων κερδών της»

    Ο πιο ακριβης ορισμος που θα μπορουσε να δωθει για την εκκλησια

  18. Ο/Η pan λέει:

    οταν προβεβλημενοι αριστεροι συμπερφερονται οπως ο Γλεζος η ο Θεοδωρακης (υπουργος του Μητσοτακη) και πολιτες αναρωτιουνται τι υπηρχε πριν την παλη των ταξεων ισως μας αξιζουν αυτα που συμβαινουν.
    απο την παραταξη του Γλεζου δεν θα αργησει η εποχη της γραβατας.

  19. Ο/Η logiflesh λέει:

    Το χω ξαναπεί και το ξαναλέω, ρε παιδιά , μην παίρνετε τοις μετρητοίς τις πράξεις ανθρώπων, μην προσπαθείτε να βγάλετε με το ζόρι κρυφά πιστεύω, κρυφά νοήματα, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται περίπλοκα, χαοτικά ,κυκλοθυμικά, ενστικτωδώς!

    Ποτέ ένας αριστερός δεν είναι απόλυτα αριστερός, ποτέ ένας δεξιός δεν είναι απόλυτα δεξιός ποτέ ένας κεντρόος απόλυτα κεντρόος. Η λέξη απόλυτο είναι δεν υπάρχει στον κόσμο, είναι ιδανική. Εξάλλου αυτές οι μπούρδες γενικότερα δεν υπάρχουν , το αριστερά ,δεξιά , κέντρο είναι διευθύνσεις γεωγραφικού προσανατολισμού ,τίποτα παραπάνω.

    Ο Γλέζος είναι ηλικιωμένος, και όπως ξέρετε οι παλιοί , δεν έγραφαν στα *** τους τους κανονισμούς, ακόμα και αν δεν συμφωνούσαν με αυτούς. Αν το πρωτόκολλο λέει ότι ορκίζεσαι έτσι, ε, ορκίστηκε έτσι. Για όνομα του θεού! _Και επειδή εγώ χρησιμοποίησα την ατάκα « για όνομα του θεού» πάει να πεί ότι είμαι χριστιανός ?

    Έχετε δεί πως κάνουν οι παπάδες για την επιστήμη και το Higgs και τα λοιπά. Μιλάμε απλά για μαθηματικές πράξεις στο κάτω κάτω, και αυτοί ψαρώνουν έτσι γιατί νομίζουν ότι απειλούνται. Ε αντίστοιχα όποιος ψαρώνει έτσι με ένα σταυροκόπημα δεν σκέφτεται καθόλου διαφορετικά απ τους παπάδες.

    Σύνηθες φαινόμενο εξάλλου να αποπροσανατολίζονται οι μάζες ασήμαντα αλλά ‘έντονα’ συμβάντα, ώστε να συνεχίσουν τα σημαντικά αλλαα διακριτικά..

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Ο Γλέζος δεν είναι ούτε βλάκας ούτε ξεμωραμένος.
      Ξέρει να εκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, να παριστάνει με τη βοήθειά του τον αρχηγό ανύπαρκτου κόμματος (ΕΔΑ), να τιμά τον τύραννο Χότζα, να κουρελιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, να προλογίζει το βιβλίο ενός σφαγέα, να κάνει πως δεν ξέρει για τη σφαγη της Σρεμπρένιτσα κλπ κλπ κλπ.
      Το να κλείνουμε τα μάτια στα ιδιοτελή ατοπήματά του, δεν είναι καλό ούτε γι’αυτόν, ούτε για το κόμμα του, ούτε για τη χώρα.

      • Ο/Η logiflesh λέει:

        Κάνεις δεν είπε ότι είναι ξεμωραμενος, αλλα κάποιος της ηλικίας του έχει σίγουρα πολυ διαφορετικό τροπο να προσεγγίζει καθετί απ ότι κάποιος νεότερος του. Διαφορετικά μέτρα και σταθμά.

        Το ερώτημα μου είναι το εξης κύριε Λασκαρατε: Γιατί ενώ υπάρχουν τόσο πρακτικά σημαντικά θέματα σχετικά με τον Γλεζο, οπώς εύστοχα αναφέρατε, το άρθρο επικεντρώνει σε μεγάλο βαθμό στο περιστατικό με τον όρκο στη Βουλή;
        Ο λόγος λοιπόν που ρωτάω είναι επειδή απ τα σχόλια βλέπω πως η τριπλετα Γλεζος-ορκος-χριστιανός φαίνεται να απασχολεί πιο πολυ την κοινή γνώμη απ ότι τα σαφώς πιο σημαντικά που προαναφερατε.

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        logiflesh,
        συνήθως οι άνθρωποι στην ηλικία του Γλέζου φοβούνται το θάνατο και αποφεύγουν να βλαστημούν. Δεν μπορώ να αντιληφθώ λοιπόν γιατί ο Γλέζος θρησκεύεται με τόσο περίεργο τρόπο, τώρα στα στερνά.
        Προφανέστατα δεν θρησκεύεται, στήνει ένα σκηνικό, συνειδητά.

        Ή κοινή γνώμη γενικά δεκάρα δεν δίνει γι’αυτά τα ζητήματα. Δεν την ενοχλεί ούτε η υποκρισία ούτε οι αντιφατικές συμπεριφορές γιατι σε αυτά τα σπορ επιδίδεται και η πλειοψηφία.
        Εμείς εδώ είμαστε μπλογκ «ειδικού σκοπού» που θα έλεγε και ο Σαμαράς.
        Είναι φυσικό κι εμείς και οι σχολιαστές μας να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε φαινομενα φαρισαϊσμού και καταπάτησης δικαιωμάτων.
        Διαβάστε κι αυτό

        http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=323721

        Καταδίκη της Ελλάδας για τον όρκο στα δικαστήρια

        Διαβάστε και αυτό.
        Προσωπικά θα πρότεινα τα επόμενα πρόστιμα να τα πλήρωναν οι αριστεροί βουλευτές που ορκίζονται (9+5+1=15).

        http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=3089:2012-03-12-14-28-54&catid=11:rights&Itemid=27

        Άμεση κατάργηση του θρησκευτικού όρκου στα ελληνικά δικαστήρια! – Επιστολή των Οικολόγων Πράσινων προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

        Δευτέρα, 12 Μάρ. 2012, 16:24

        Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου έστειλαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι, σχετικά με τη διατήρηση της επιλογής του θρησκευτικού όρκου στην ποινική δίκη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

        Παρότι η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει λάβει ξεκάθαρη θέση για το θέμα υποστηρίζοντας την πλήρη κατάργηση του θρησκευτικού όρκου και την αντικατάσταση του από τον πολιτικό[1], η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχοντας οδηγήσει επανειλημμένα στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου[2].

      • Ο/Η logiflesh λέει:

        Ευχαριστώ

  20. Ο/Η salonikios λέει:

    Ο Ψαριανος τι εκανε ρε παιδια?

    • Ο/Η Dhm. λέει:

      Δεν ορκίστηκε. Το θέμα είναι όμως πως κανείς τους δεν απαίτησε να δώσει πολιτικό όρκο.

      • Ο/Η Σταύρος λέει:

        Λελέδες του κερατά. Τσιροπούλια που πετάνε μόνο όταν σιγουρευτούν ότι κοιμούνται τα αρπακτικά.

  21. Ο/Η Τζόνσον ο Αλογόμυγας λέει:

    Πολλές αλήθειες αλλά και πολλή χολή.

  22. Ο/Η Καστρινακης Μιχαλης λέει:

    Αγαπητέ κύριε Ρό
    προσπαθώ να έχω ανοικτά τα αυτιά σε ό,τι μου φαίνεται ενδιαφέρον .Η προδιάθεση αυτή ,που ελπίζω πως διαθέτω, ενεργοποιείται περισσότερο απέναντι σε ερεθίσματα, κείμενα, ανθρώπους με τους οποίους διαισθάνομαι πως μοιράζομαι κοινές αρχές και αισθητικές αξίες. ¨Εχω δεί τέτοια στοιχεία σε κείμενα σας. Και γι αυτό θεωρώ πως οι υπερβολές , ο ισοπεδωτισμός, οι προσωπικές επιθέσεις αδικούν την προσπάθεια σας. Για να το εκφράσω διαφορετικά, νομίζω πως δεν έχετε καμιά ανάγκη να κραυγάζετε για να σας προσέξουν. Αντίθετα, έχω την αίσθηση πως οι κραυγές αποπροσανατολίζουν εντελώς τη συζήτηση και υπονομεύουν τα ουσιαστικότερα τμήματα των ενστάσεων και παρατηρήσεων σας.

    Κύριε Λασκαράτε
    Προσπερνώ την απειλή σας πως θα κάνετε ανάρτηση για την ταπεινότητα μου, παρότι θα ικανοποίουσε την ματαιοδοξία μου το να στοχοποιηθώ από εσάς μετά τον Τσίπρα και τον Γλέζο.
    Για τα περί της ανέντιμης συμπεριφοράς μου στο ιστολόγιο σας αρκεί να παρατηρήσω πως, αν δεν κάνω λάθος, είμαι ο μόνος ίσως που ομιλεί επωνύμως, ενώ ακόμα και οι οικοδεσπότες γράφουν με ψευδώνυμα (εκτός και αν αυτά είναι τα πραγματικά σας επώνυμα)
    Δεν μπορείτε να μου επιβάλετε να τοποθετηθώ περισσότερο από όσο το έκανα για θέματα που θεωρώ ανύπαρκτα , όπως π΄χ. η κατα φαντασία δωροληψία του Τσίπρα και η ευρηματικά απίθανη κατηγορία πως ο ΣΥΡΙΖΑ συγκαλύπτει δικομματικά σκάνδαλα.
    Απαντώ στα ερωτήματα που μου θέτετε επειδή θεωρώ πως αφορούν σοβαρά θέματα.
    Η στάση της πλειοψηφίας της Ελληνικής Αριστεράς, και κοινωνίας, κατά τη διάρκεια της ηρωικής πολυεθνικής αντίστασης του Βοσνιακού λαού εναντίον του σέρβικου μεγαλοιδεατισμού, ήταν απογοητευτική.
    Δυστυχώς σε αυτή την υπόθεση συναντήθηκαν η άγνοια, οι γελοίες θεωρίες συνομωσίας για τους Γερμανούς που είναι δημοφιλείς στα καφενεία της χώρας μας και η αδιαφορία για την μαρτυρική τυχη των Γιουγκοσλαύων πολιτών που δεν ήταν εθνικιστές.
    Ο αντιαμερικανισμός θόλωσε την κρίση πολλών αξιολογότατων συντροφισσών και συντρόφων.
    Βέβαια υπάρχειι μια δικαιολογία. Η Ελληνική Αριστερά έχασε το 1949 τον πόλεμο από τους Αμερικανούς. Είναι φυσιολογικό λοιπόν οι εκπρόσωποι της δρακογενιάς που έζησαν στο πετσί τους τις συνέπειες αυτής της ήττας να είναι πιο επιρρεπείς ακόμα και στα ακραία παρεπόμενα του άκρατου αντιαμερικανισμού.(αποδοχή για τον Κάρατζιτς)

    Ο Χότζα ήταν αυτός που ήταν (ολοκληρωτικός δικτάτορας). Χιλιάδες ¨Ελληνες αριστεροί σώθηκαν επειδή μετά την ήττα του Γράμμου τα σύνορα ήταν ανοιχτά. ϊσως αυτό να εξηγεί την συναισθηματική φόρτιση του Γλεζου απέναντι στη σωρό του Ενβέρ.
    Το ουσιαστικότερο όμως στη διαδρομής του Μ.Γ είναι πως και αυτός είχε την τιμή να ανήκει στη φωτισμένη ομάδα στελεχών του ΚΚΕ που συγκρούστηκαν με τον σταλινισμό και συμπαρατάχθηκαν με την ανανεωτική Αριστερά. .

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      1. Δεν σας απειλούμε κύριε Καστρινάκη.

      Η κεντρική αναδημοσίευση των βρισιών που μας απευθύνατε όταν τολμήσαμε να ασκήσουμε το δημοκρατικό μας καθήκον να ελέγξουμε τον αρχηγό σας για τα καραγκιοζιλίκια του στο Ιασώ, θα ήταν διαφήμιση αν δεν ντρεπόσασταν γι’αυτές. Δεν θα χαραμίζαμε όμως ποτέ τόσο χώρο για την αφεντιά σας.
      Απλά ήθελα να σας κάνω να απαντήσετε αντί να κρυβόσαστε μετά από κάθε υβρεολόγιο που μας αφιερώνατε.
      Απαντήσατε, ευχαριστώ, τελείωσε.

      2.Κατά φαντασίαν δωροληψία λοιπόν είναι να πληρώνεις τρίκλινο και να σου χαρίζουν μονόκλινο επειδή θα είσαι ο αυριανός πρωθυπουργός; Ο αρχηγός σας έκανε αγωγή στη Μπιλντ για πολιτικές κατηγορίες που του απηύθυνε. Γιατί δεν κάνει αγωγή και στη «Δημοκρατία» που τον αδίκησε όπως λέτε με προσωπικές κατηγορίες; Επειδή δεν είναι γερμανική και το γεγονός δεν πουλάει και επειδή τρέμει το σχετικό θόρυβο που θα αποδείξει αν είναι φανταστική η δωροληψία;
      Αλλά στη «Δημοκρατία» δεν αποτολμήθηκε ούτε μια απλή διάψευση.
      Αυτό το δωμάτιο πήραμε.
      Τόσο έκανε.
      Τόσο πληρώσαμε.
      Να η απόδειξη.

      3. Στοχοποίηση λοιπόν η οφειλόμενη κριτική με στοιχεία σε βάρος του αρχηγού της αντιπολίτευσης και ενός υπερπροβεβλημένου βουλευτή που έχει ανακηρυχτεί από το ΣΥΡΙΖΑ σε ιερό σύμβολο υπεράνω κριτικής;

      4. Σας ενοχλεί η ανωνυμία μας η οποία εύκολα γίνεται επωνυμία αν παραβούμε τους νόμους;
      Δεν σας ενοχλεί η παράνομη δικαστική ασυλία Τσουκάτου με τη σιωπηρή συγκατάθεση του κόμματός σας;

      5.Χαίρομαι που παραδέχεστε δυο ατοπήματα της Αριστεράς σχετικά με Μιλόσεβιτς-Χότζα.

      Θα διαφωνήσω κάθετα μαζί σας όμως με την προσπάθεια δικαιολόγησης.
      Η συναισθηματική φόρτιση τόσα χρόνια μετά, δεν ξεπεράστηκε για να γίνει αυτοκριτική;
      Φοβάμαι πως αν οι εκπρόσωποι της «δρακογενιάς» προστάτευαν τους άνανδρους φονιάδες του δικού σας γιού ή συγγενών, γειτόνων, συντρόφων και φίλων σας άμαχων κι ήταν κάπου 8.000 τα αθώα θύματα, δεν θα δείχνατε τόση κατανόηση.
      Μισώ λοιπόν τους Αμερικανούς και δικαιολογώ αυτούς που σφάζουν άμαχους Αλβανούς;
      Ωραία κοινωνία μας υπόσχονται οι ιερές αγελάδες της Αριστεράς τις οποίες οφείλουμε να μην τις κριτικάρουμε αν και πολιτεύονται και πληρώνονται από τους φόρους μας με παχυλούς μισθούς.

  23. Ο/Η marianst λέει:

    Επί της αρχής είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει, η πίστη είναι άυλη έννοια και εναπόκειται στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. το γεγονός ότι ορκίστηκε δεν αφορά κανένα από εμάς, το μόνο που μας αφορά είναι το τι θα προασπιστεί μέσα στο αστικό κοινοβούλιο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που μπορεί να φέρει τα κάτω πάνω! Εάν αρκούμαστε σε τέτοιου είδους κρίσεις τότε η κριτική μας ικανότητα αυτοπεριορίζεται σε πράγματα επιφανειακά.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Μας αφορά με το παραπάνω όταν ένας βουλευτής

      1.Κάνει χριστοκαπηλία
      2.Παραβιάζει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματός του.
      3.Απειλεί τα ατομικά μας δικαιώματα, υποχρεώνοντάς μας σε δημοσιοποίηση των θρησκευτικών μας πεποιθήσεων σε δικαστήρια κλπ με το κόλπο του απαγορευμένου από το Χριστό θρησκευτικού όρκου.

      • Ο/Η marianst λέει:

        Και πάλι η επιχειρηματολογία σου είναι άτοπη δεδομένου ότι εφόσον είναι προσωπική υπόθεση ή μάλλον πρόβλημα συνείδησης η θρησκευτικότητα και η εκφρασή της δεν νοείται εφυολόγημα της χριστοκαπιλίας εκτός κι αν εάν είνα ιδιοκτησία κάποιου συγκεριμένα. Εν συνεχεία ο όρκος θαρρώ πως δεν ανήκει σε κανενός κόμματος τις δεσμεύσεις με οποιουσδήποτε όρους.Και τέλος, τα ατομικά σου δικαιώματα δεν απειλούνται από το δέντρο που είδες αλλά από το δάσος που υπάρχει πίσω από αυτό αλλά μάλλον εσύ δεν μπορείς να αντιληφθείς.

      • Ο/Η Po λέει:

        Όλο, μα όλο το κείμενο μιλά για το δάσος, εάν εσείς βλέπετε μόνο ένα δέντρο, τότε ή δεν διαβάσατε προσεχτικά το κείμενο, ή…
        τέλος πάντων, σεβαστή η άποψή σας.

    • Ο/Η athriskos λέει:

      marianst, είπες «…η πίστη είναι άυλη έννοια…»!
      Δηλαδή τα εγκλήματα των πιστών χριστιανών κατά της ανθρωπότητας είναι άυλα!!! Ή μήπως δεν έγιναν στο όνομα της πίστης;
      Άντε άνθρωπέ μου να διαβάσεις και κομμάτι ιστορία.

      • Ο/Η marianst λέει:

        Αφενός μην εκνευρίζεσαι αδύναμε ανθρωπίσκε αφετέρου συζήτηση ξέφυγε απ’το πλαίσιο της χρησιμότητας του όρκου κατα την κοινοβουλευτική ορκωμοσία. Εκτός κι αν θεωρείς τον Γλέζο υπεύθυνο και για αυτά τους θρησκευτικούς πολέμους που εννοείται είχαν πάλι ένα ταξικό αντίκρυσμα.

  24. Ο/Η Χωρίς Όνομα λέει:

    Μα καλά εδώ και 71 χρόνια κάνετε τους «Γερμανούς» και τρώτε το παραμύθι ότι ο Γλέζος κατέβασε την σημαία των ναζί από την Ακρόπολη! Ενώ οι ίδιοι οι Γερμανοί είπαν ξεκάθαρα ότι η σημαία εκλάπη από το φυλάκιο που φυλασσόταν ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΟΛΗ. Βλέπετε, οι φρουροί είχαν «φιλολογική συζήτηση» με μια βαλτή ΕΛΑΣίτισα και την κατάλληλη στιγμή έγινε άφαντη η σημαία. Άσε που τίποτα δεν βρέθηκε ποτέ μετά, άσε που ήταν φεγγαράδα και αποκλείεται να κοπανάγανε με τον Σάντα 3 ώρες που είπαν τον ιστό, άσε που τελικά κόψανε το συρματόσχοινο με τα …δόντια. Γιά όλα αυτά τα γραφικά έως προσβλητικά της νοημοσύνης μας, κουβέντα δεν λέγατε, ήρωα τον ανεβάζατε ήρωα τον κατεβάζατε. Τώρα που έδωσε τον θρησκευτικό όρκο μου θυμηθήκατε ότι ήταν …»εραστής» του καθεστώτος Χότζα. Τελικά πόσο υποκριτές είστε εσείς όλοι οι (δήθεν) «αριστεροί; Αναρωτιέμαι πόσες ακόμα γενιές Ελλήνων θα πάνε χαμένες στο όνομα μιάς δήθεν προοδευτικότητας η οποία παρεμπιπτόντως, ένα περίεργο πράγμα βρε παιδί μου μόνο στην «αριστερή» πλευρά της κοινωνίας μας ευδοκιμεί; Ενώ όλοι οι άλλοι είμαστε φασίστες και αντιδραστικοί, σχεδόν δηλ. λεπροί. Σας ενοχλεί ότι ο Γλέζος έκανε μέσα στην βουλή το σήμα της αγ. τριάδας και δεν σας πειράζει καθόλου που ο γρηγοράκης ο ψαριανός έρχεται στην βουλή (ενίοτε) με την φεράρι του; Α να χαθείτε κωλοέλληνες καλά σας τα έψαλλε ο Διονύσηςωκάποτε. Αναρωτιέμαι -σενάριο επιστημονικής φαντασίας- τι πρόσωπο θα είχε η Ελλάδα σήμερα αν δεν είχαμε επιδιώξει τον εμφύλιο/συμμοριτοπόλεμο, ή έστω αν δεν έιχαν έρθει τα πράγματα έτσι ώστε να έρθει η χούντα του ’67; Σαν σε όνειρο φαντάζομαι μια Ελλάδα χωρίς αυτό τον διαχρονικό διχασμό, δεξιοί-αριστεροί, που και αυτό είναι ξενόφερτο βρε γαμώτο. Μετά όμως ξυπνάω και καθώς προετοιμάζομαι λόγω ηλικίας για το μεγάλο ταξίδι, λέω: Μπα τα ίδια σκατά θα ήμασταν. Ακόμα κι αν όλα μας έρχοντουσαν βολικά, πάλι θα βρίσκαμε τρόπο να μην μονοιάσουμε. Κωλοέλληνες!

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      1. Η ηρωϊκή πράξη των Γλέζου-Σάντα είναι αδιαμφισβήτητη. Την αμφισβητεί χωρίς επιχειρήματα η ακροδεξιά, Bελόπουλος κλπ η οποία δεν έχει μια πατριωτική πράξη να παρουσιάσει επί Κατοχής. Το αντίθετο. Μόνο ατιμίες, εγκλήματα και προδοσίες.

      «…Πρόκειται για μια ένσταση που προβάλλουν εδώ και χρόνια κάθε λογής ακροδεξιά έντυπα και ιστολόγια. Μέχρι που κάποιος τους ψιθύρισε ότι όλες οι κατοχικές εφημερίδες δημοσιεύουν την επομένη της ηρωικής πράξης ανακοίνωση του γερμανού φρούραρχου, στην οποία αναφέρεται ρητά το γεγονός: «Κατά την νύκτα της 30ής προς την 31η Μαΐου υπεξαιρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία παρ’ αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και οι συνεργοί αυτών θα τιμωρηθώσι διά της ποινής του θανάτου» (Ελεύθερον Βήμα, 1.6.1941)….».

      http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=316544

      2. Δεν ενοχλεί εμάς μόνο το ότι ο Γλέζος έδωσε όρκο.
      Ενοχλεί το Χριστό, τον αδελφόθεο Ιάκωβο και τους τρεις Ιεράρχες οι οποίοι έχουν εκφραστεί πολύ αυστηρότερα από εμάς για την πράξη του Γλέζου.

      3.Η αντίθεση Δεξιάς-Αριστεράς, είναι διαχρονική, ιστορική και παγκόσμια.
      Όταν εξεγείρετε ο Σπάρτακος και οι δούλοι στη Ρώμη, ή όταν ο Νάβις κάνει αναδασμό στη Σπάρτη, ή όταν ξεσηκώνονται οι Ζηλωτές στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να μην αρέσει στη Χρυσή Αυγή αλλά συνέβη.

    • Ο/Η methoni-7 λέει:

      Βλέπετε, οι φρουροί είχαν “φιλολογική συζήτηση” με μια βαλτή ΕΛΑΣίτισα και την κατάλληλη στιγμή έγινε άφαντη η σημαία.
      Ποια ΕΛΑΣίτισα μωρέ που όταν έγινε η ηρωική αυτή πράξη δεν υπήρχε ούτε καν το ΕΑΜ ρε αντιστόρητε ακροδεξιέ;

  25. Ο/Η Γιός Ολυμπιοπούλου λέει:

    Νέα ήθη στην Αριστερά.
    Αριστεριστές καταγγέλουν.

    Σχολιαστές χωρίς σύνορα

    Κόβονται και οι μισθοί 200.000 στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστικών, αρχιερέων, γιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών; Η σχετική & διαφωτιστική δευτερολογία του Π. Καμμένου στη Βουλή, γεμάτη χρήσιμες πληροφορίες για όλους εμάς (08-07-2012).

    από ΒlackΜediterraneanPirate

    wp.me/pPn6Y-ek1

    Το μέτρο θα προκαλέσει αντιδράσεις καθώς αφορά 200.000 λειτουργούς του Δημοσίου

    Π.Καμμένος / Ανεξάρτητοι Έλληνες-Δευτερολογία, Βουλή (08-07-2012):

    Κόβονται και οι μισθοί 200.000 στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστικών, αρχιερέων, γιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών; Η σχετική & διαφωτιστική δευτερολογία του Π. Καμμένου στη Βουλή, γεμάτη χρήσιμες πληροφορίες για όλους εμάς (08-07-2012).

  26. Ο/Η Γιός Ολυμπιοπούλου λέει:

    Lifo σχόλια

    Franzf 10.7.2012 | 00:56 .

    προτιμώ τον Λάκη Σάντα. . .

    και ο Θεός μαζί τους. . .

    Wishes_breed_not 9.7.2012 | 20:52 .
    Εξαιρετικό Άρθρο.
    Ήρθε επιτέλους η ώρα να ειπωθούν αλήθειες σχετικά με την ελληνική αριστερά και την ασυνέπεια που τη χαρακτηρίζει.
    Επιτέλους αυτή η ιδεολογική επικράτηση της αριστεράς απ την πτώση της χούντας και μετά που είχε δημιουργήσει αυτή την τραγική κατάσταση κατά την οποία οτιδήποτε αριστερό, ή αυτοαποκαλούμενο αριστερό, βρίσκονταν πάντα στο απυρόβλητο και αντιμετωπίζονταν ως ιερή αγελάδα, στο όνομα των δεινών και των διώξεων του παρελθόντος, πρέπει να τελείωσει.
    Αυτή η τραβεστί κατάσταση είτε των αριστερών του σαλονιού (βλ. κανέλλη), είτε των ψευδοαριστερών του συστήματος (βλ. λαζόπουλο, πανούση) που για κάποιο ανείπωτο λόγο θεωρούν εαυτούς υπεράνω κριτικής πρέπει να τελειώσει.
    Ο Μανώλης Γλέζος έκανε κάποτε κάτι ηρωικό. Κάτι για το οποίο όλοι στεκόμαστε μπρος του με σεβασμό. Αυτό όμως δεν μπορεί ούτε να δίνει άλλοθι, ούτε μπορεί να λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ που ξεπλένει κάθε του λάθος ενέργεια και την ασυνέπεια, ιδεολογική και πολιτική, που σωστά περιγράφει το άρθρο.
    Το ότι τα αστικά κόμματα και οι άνθρωποι σ’αυτά, στην πλειοψηφία τους, στην Ελλάδα είναι αισχρά το ξέρουμε και τα κρίνουμε γι’αυτό καθημερινά. Δε καταλαβαίνω γιατί τα αριστερά κόμματα και οι άνθρωποί του πρέπει εξ ορισμού να είναι υπεράνω κριτικής.
    Υ.Γ Πολύ έυστοχη η αντιπαράθεση του βίου του Γλέζου με αυτόν του Σάντα, δείχνει πολλά

    sosoka 9.7.2012 | 22:04 .

    1. Πόσες παρωπίδες έχετε βάλει στα «μάτια» σας; γιατί ένας αριστερός δεν μπορεί να είναι και χριστιανός; τι είδους περιορισμούς πρεσβεύετε; Εσύ που τα γραφεις αυτά, θεωρείς εαυτόν χριστιανό; γιατί αν ναι, θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι ο χριστιανισμός δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ Αριστερών και Δεξιών.
    2. Όλοι οι υπόλοιποι που δεν ανήκουν σε αριστερά κόμματα δικαιούνται να ορκίζονται; σε ποιον; στο Χριστό; στο Θεό; και μετά μπορούν με την άνεσή τους να μας κλέβουν, να μας εξαπατούν, να πωλούν την πατρίδα μας, να μας συμπεριφέρονται λες και είμαστε φυτά; γιατί ως και τα ζώα κάποια στιγμή αντιδρούν…

    Geraldine 10.7.2012 | 01:01 .
    Θα συμφωνήσω με τον «Κίβισις» όταν λέει: «το να ορκίζεται η νέα Βουλή ενώπιον του ιερατείου δεν αφορά πλέον τα προσωπικά πιστεύω του καθενός, αλλά συνιστά κατάπτυστη χειρονομία υποταγής κι αυτοακύρωσης ενός δημοκρατικά εκλεγμένου σώματος που βρίσκεται εκεί για να νομοθετεί ανεξάρτητο από οποιουδήποτε άλλου είδους εξουσίες». Ξερνάω όμως με ελιτίστικα ρατσιστικά του τύπου: «… απαίδευτο λαό που εκπροσωπεί αμόρφωτο σε τέτοιο σημείο…» σταματήστε πια να τσουβαλιάζετε συλλήβδην ως αμόρφωτη πλέμπα έναν ολόκληρο λαό που εν τέλει αποτελεί τη βάση στην οποία στηρίζετε το πολίτευμα στη χώρα ή πείτε καθαρά ότι δεν πιστεύετε στην δημοκρατία. Στο θέμα μας: Μόνο ο Γλέζος ορκίστηκε από την αριστερά; Και στον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ, και στην ΔΗΜΑΡ και στο ΚΚΕ υπήρξαν βουλευτές που ορκίστηκαν… μάλιστα η ΔΗΜΑΡ, κόμμα που κατ’ εξοχήν επίσης πιστεύει στο διαχωρισμό πολιτείας – εκκλησίας δεν έκανε καν τον κόπο να συντάξει ένα κείμενο ενάντια στον θρησκ. όρκο όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Έστω για τα πρακτικά της βουλής… και παρά τις αναφορές του και σε αυτούς, έχει κατεβάσει όλο το ιστορικό του Γλέζου… μια εμπάθεια την βγάζει..

    . http://www.lifo.gr/team/readersdigest/31589?comments_page=2&comments_order=o#comments

  27. Ο/Η geraldineenidlareg λέει:

    Ο Μανώλης Γλέζος είναι ώρες ώρες (τις περισσότερες φοβάμαι) «ότι να ‘ναι»… Πάντως θα διαφωνήσω καθέτως με τα λεγόμενα σας περί άμεσης δημοκρατίας… δεν είπε κανείς η άμεση δημοκρατία να αντικαταστήσει το κοινοβούλιο… αλλά δεν είναι κακή ιδέα να εμπλουτίσουμε την ολιγαρχία του κοινοβουλευτισμού με παράλληλες μορφές δημοκρατίας (δημοψηφισματική, άμεση, συμμετοχική, ηλεκτρονική) … πρέπει κάποια στιγμή η κοινωνία των πολιτών να ενεργοποιηθεί και σε αυτό το επίπεδο. Ατυχές και το τσουβάλιασμα των «αγανακτισμένων»… αυτή είναι η μοίρα των κοινωνικών κινημάτων της «πλέμπας» τι να κάνουμε… η πολυμορφία … οι αγανακτισμένοι αντανακλούσαν όλο το πολιτικό φάσμα αλλά τα φασισταριά ξεχώριζαν – πάνω δεξιά – όλοι το ξέρανε… και δεν νομίζω ότι αυτός ήταν ο χαρακτήρας του κινήματος πρωτίστως… αυτόν προβάλανε τα μμε… επίσης οι της κάτω πλατείας δεν μουτζώνανε καν!βέβαια πως γίνεται πάντα αντίστοιχα κινήματα στο εξωτερικό να θεωρούνται «cool» αλλά όταν ανάλογες κινήσεις γίνονται στην Ελλάδα να θεωρούνται καρακατσιβελιές καράβλαχων δεν μπορώ να το χωνέψω…

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Ακούστε,
      υπάρχει μια θαυμάσια κοινότητα άμεσης Δημοκρατίας στην Ισπανία η Μαρίναλέντα, ο δημαρχός της δεν είναι Γλέζος, είναι πραγματικός κομμουνιστής και καυχιέται πως η κοινότητά του δεν έχει παπά.

      Η συζήτηση για Άμεση Δημοκρατία είναι πολύ χρήσιμη και ακαδημαϊκά και πρακτικά και κάλλιστα γίνεται.
      Ο Γλέζος εμφανίστηκε θορυβωδώς στην κάτω πλατεία και εμφάνισε την Άμεση Δημοκρατία του με τον αέρα του αποτυχημένου ειδικού (του φιάσκου της Απειράνθου), ως ρεαλιστική εναλλακτική επιβαλόμενη λύση κλπ.
      Αυτά είναι γελοιότητες.

      Εγώ πάντως δεν τσουβάλιασα ποτέ την άνω και την κάτω πλατεία.
      Μονότονα, κουραστικά, τις διαφοροποιώ συνεχώς.
      Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας τσουβάλιασαν τους δυο κόσμους, δεν τους ξεχώρισαν ποτέ και ειδικά όταν ο αμετροεπής αρχηγός δήλωσε πως η πλατεία είναι Εκκλησία του Δήμου.
      Οι ίδιοι άνθρωποι δεν κατήγγειλαν ποτέ ούτε τυς ακροδεξιούς του Μ.Θεοδωράκη που μετά το τέλος της ομιλίας του (μαζί με τον βουλευτή του Καμμένου Νότη Μαριά) στα Προπύλαια, πολιόρκησαν τη Βουλή και ανάγκασαν το Λαφαζάνη να ο σκάσει τρομοκρατημένος με κλεφτοφάναρο στον βασιλικό κήπο.

      • Ο/Η geraldineenidlareg λέει:

        ναι γνωρίζω σχετικά… γράψ’ τε ένα άρθρο για το φιάσκο της Απειράνθου, θα με ενδιέφερε… αλλά κινδυνεύετε να σας τα χώσουν ότι έχετε στοχοποιήσει τον Γλέζο! – τότε παρανόησα κάτι στο άρθρο σας αλλά βαριέμαι να βρω το σημείο είναι και μεγάλο. Βασικά διαφωνώ με το τσουβιάλιασμα του τύπου όλοι οι αγανακτισμένοι είναι φασίστες αλλά διαφωνώ και με την διαφοροποίηση εμείς οι κάτω οι καλοί, οι ψαγμένοι, εσείς οι πάνω όχλος, λαουτζίκος. Ελπίζω να μην έδωσα αυτή την εντύπωση με το σχόλιο μου (ενδεχομένως να την έδωσα βέβαια, είναι δύσκολο να τις αποφύγεις ώρες ώρες) Οι φασίστες ήταν πολύ συγκεκριμένοι … αφήστε που μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ήταν πότε πάνω, πότε κάτω…Η αλήθεια είναι ότι το αριστερό στοιχείο δεν ήταν τόσο έντονο στη πάνω πλατεία (αλλά όχι εντελώς εξαφανισμένο) αλλά όποιος δεν είναι αριστερός δεν είναι φασίστας, έτσι? Δηλ. θα έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα έλεγε: επιδοκιμάζουμε τους αγανακτισμένους της κάτω πλατείας, οι πάνω επειδή δεν φαίνονται πολύ αριστεροί δεν μας κάνουν… φαντάζεστε τέτοια πράγματα στους ισπανούς αγανακτισμένους ή το κίνημα του occupy? έχω ακούσει τον ίδιο τον Τσίπρα να μιλάει σε συνέντευξη για τους αγανακτ. μιλώντας κυρίως για την κάτω πλατεία και τον πολιτικό πολιτισμό της σε σχέση με τους πάνω μπλα μπλα μπλα … αλλά φαντάζεστε να αναφέρεται αρχηγός κόμματος και καλά θέλοντας να υποστηρίξει ένα κίνημα και να κάνει διαχωρισμούς τέτοιου τύπου έτσι αυθαίρετα? Το βρίσκω αστείο. Πάει στο άλλο άκρο. Τώρα ότι δεν καταδίκασε συγκεκριμένες κινήσεις μπορεί να έχετε και δίκιο, δεν θα διαφωνήσω… ο Μ. Θεοδωράκης και αυτό το «αριστροπατριωτικό» δεν είναι και η συμπάθεια μου… αλλά ακροδεξιοί? βαρύ…

      • Ο/Η laskaratos λέει:

        Ένας αρχηγός κόμματος δεν μπορεί ασφαλώς να κάνει τοπογραφικές αναλύσεις συγκεντρώσεων, μπορούσε όμως με σαφήνεια να αποδοκιμάσει όσους μούντζωναν τη Βουλή.

        Η Άμεση Δημοκρατία ως καραμέλα, δεν μπορεί να είναι διαβατήριο και διαπιστευτήριο προωθημένων αριστερών ιδεών από έναν εγωκεντρικό περιφερόμενο πολιτευτή που χρησμοποιεί και το θρησκευτικό όρκο για να χτίσει το πατριωτικο του προφίλ, χωρίς να υπολογίζει τίποτα.

        Στην Απείρανθο το πείραμα κατέρευσε διότι δεν υπήρχε καμία ιδεολογική προδιάθεση, κατάρτιση ούτε από τον πάνω ούτε από τους κάτω. Και πολύ εύκολα αυτές οι διαδικασίες εκφυλίζονται σαν τα συνοικιακά συμβούλια του ΠΑΣΟΚ.

        Ασφαλώς και θα πούνε πως στοχοποιώ το Γλέζο, αυτοί που νομίζουν πως έτσι ξεφεύγουν από την κριτική. Αλλά νομίζω πως με το παραπάνω ασχολήθηκα σε ένα μακροσκελέστατο κείμενο που μονο στοχο είχε να τεκμηριώσει μερικά πράγματα στη βάση πως χωρίς ειλικρίνεια, κριτική, σοβαρότητα, συνέπεια, η Αριστερά θα είναι ένα τέλμα και η Ελλάδα θα ζει μια τραγωδία.

      • Ο/Η BN λέει:

        O Γλέζος υποστηρίζει την άμεση Δημοκρατία και για το Κόσοβο;

  28. Ο/Η Όφη Σόφη λέει:

    http://www.lifo.gr/team/readersdigest/31589?comments_page=2&comments_order=o#comments

    Γλέζος, Θεοδωράκης και κάποια ακόμα «ιερά χούφταλα» της αριστεράς θυμίζουν κάτι τερατόμορφες, χιλιοτραβηγμένες από τα λίφτιγκ γραίες, που θα πουλούσαν και την ψυχή τους στον διάβολο, προκειμένου να βρίσκονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας μαϊμουδίζοντας τις νεαρούλες σε κοκεταρία…
    Από τα γεράματα ζητάμε τη σοφία. Και σοφία δεν δείχνουν να διαθέτουν οι εν λόγω γέροντες.
    .
    Ενδιαφέρον: (5) (0)
    ΑναφοράPermalink
    .

    DimitrisT 10.7.2012 | 14:17 .
    Εξαιρετικό κείμενο για την κακογερασμένη Ελληνική Εθνικιστική Αριστεροδεξιά. Εύστοχη η υπενθύμηση της συμμετοχής Ελλήνων στη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Μακάρι το ΕΔΑΔ ή η ΕΕ να ζητήσει κάποτε μια επίσημη συγγνώμη, μια θέση τέλος πάντων από την Ελληνική Κυβέρνηση γι’ αυτό. Οι περισσότεροι ανταμοίφθηκαν με άδειες περιπτέρων… Λίγο απλουστευτικό το σημείο που λέει ότι στην Εκκλησία ορκίζονται και οι Χρυσαυγίτες, ας είναι και αυτοί καμμένοι με κάτι Αρχαιοελληνικά και τέτοια. Αλλά παραμένει η ουσία της πραγματικότητας της Ελληνικής Πολιτείας ως μη ανεκτικού, ή λίγο ανεκτικού για να είμαστε πιο δίκαιοι, θρησκευτικού κράτους.

    Παραμένει η αιώνια κωλοτούμπα των εκάστοτε θεωρούμενων προοδευτικών δυνάμεων, σε μια στιγμή μάλιστα που η Εκκλησία δεν μπορεί και δεν είναι στο απυρόβλητο. Η κριτική στάση έχει επεκταθεί σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Αν έχει αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να εναγκαλισθεί με κάθε Καθυστέρηση, καλό είναι να το ξέρουμε.

    Δεν είναι στόχος «κάποιων», να πλήξουν το ΣΥΡΙΖΑ και να έχουμε μημονιακή κυβέρνηση. Ψηφίζω ΣΥΝ από το 1999 και το Μάιο ψήφισα Ο-Π και τον Ιούνιο ΔΗΜ ΑΡ. Δεν πείστηκα ούτε ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ούτε τί ακριβώς θα κάνει, ούτε ότι οι Ευρωπαίοι και η Τρόικα μας πιέζουν να κάνουμε κάτι που δεν πρέπει. Η Ελληνική οικονομία δεν μπορεί άλλο να είναι Σοβιετική. Και κυρίως όχι με δανεικά. Φυσικά και με ανησυχεί ο εναγκαλισμός με δυνάμεις που εχθρεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  29. Ο/Η Το γιγαντιαίο Tarasque λέει:

    Η επίκληση της άμεσης δημοκρατίας από την αριστερά αποτελεί κοροϊδία. Όσοι έχουμε περάσει απο αριστερές οργανώσεις και δε φτάσαμε να γίνουμε στελέχη νομίζω πρέπει να νιώθουμε θιγμένοι από τετοιες μπουρδολογίες. Η απίστευτη γραφειοκρατία, το μανιπουλαρισμα των αποφάσεων, οι συνεννοήσεις κορυφής δείχνουν την τελεία έλλειψη εμπιστοσύνης της αριστεράς στον κόσμο και στις «μάζες».
    Θεωρητικά επίσης οι αμεσοδημοκράτες της γραφειοκρατικής αριστεράς, δεν μας λένε διάφορα κρίσιμα πράγματα, όπως τι λένε για την ευθύνη, τη διάκριση των εξουσιών, τη σύνταξη ενός πολιτεύματος υπό την έννοια των αδιαπραγμάτευτων σταθερών της, το πώς θα αποφεύγονται οι σκληρές ατυπες ιεραρχίες και οι φύρερ των μαζών, πώς λειτουργεί σε μεγάλη κλίμακα η αμεσοδημοκρατία κλπ κλπ.
    Νομίζω πρέπει να εμμείνουμε στο βασικό σύνθημα: σοβαρευτείτε είναι επείγον.

  30. Υπάρχει κάποια πρόταση;

  31. Ο/Η chris λέει:

    θα μπορουσαν πολυ απλα οι βουλευτες να ορκιζονται στο λογο της ανδρικης ή της γυναικειας τους τιμης,αλλα ποιος την εχασε για να την βρουν αυτοι;(πλην ελαχιστων εξαιρεσεων)

    • Ο/Η Eκ του Πονηρού λέει:

      Φαίνεται πως στο Γλεζο δεν φτάνει ο λόγος της τιμής του.

  32. Ο/Η Kill Bll λέει:

    Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος, «Εκκλησία και Πολιτεία, μπορούν μαζί να κάνουν πολλά»

    ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΤΡΙΤΗ

    Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, θα έχει το μεσημέρι της Τρίτης, 3 Ιουλίου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νίκος Νικολόπουλος,

    Ο κ. Νικολόπουλος, την Παρασκευή 29 Ιουνίου, συναντήθηκε στο Υπουργείο με τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών – Επίσκοπο Διαυλείας κ.Γαβριήλ και τον Πρωτοσύγκελο π. Μάξιμο, σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης που ο ίδιος είχε με τον κ. Ιερώνυμο λίγο πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και μετά από νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην συνάντηση μετείχαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κα Άννα Στρατινάκη και ο Προϊστάμενος της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Χρήστος Ντίκος.

  33. Ο/Η Παναγιώτης λέει:

    Κύριε Λασκαράτε,παρακολουθώ καιρό τώρα το σάιτ αυτό και οφείλω να πω ότι είναι μια όαση πληροφοριών για τα πεπραγμένα της εκκλησίας στην Ελλάδα και όχι μόνο.Παρατηρώ όμως τον τελευταίο καιρό ,όσον αφορά τις πολιτικές σας θέσεις ,έναν ελιτισμό,που καταλήγει πολλές φορές σε σνομπάρισμα του μέσου ανθρώπου που δεν έχει ικανότητες διαννοούμενου.
    Δεν μπορεί λοιπόν ο μέσος ψηφοφόρος να έχει άποψη για «πολύπλοκα » ζητήματα ,όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα;Μα σε μια άμεση δημοκρατία δε ζητάμε από όλους να μπορούν να εκπονήσουν προγράμματα για «πολύπλοκα¨ ζητήματα,αλλά να έχουν το δικαίωμα να τα εγκρίνουν ή να τα απορρίψουν άμεσα και όχι όπως γίνεται τώρα να δίνουν αυτό το δικαίωμα μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια σε κάποιο κόμμα του οποίου τα προγράμματα είναι πάντα αόριστα και νεφελώδη και οι υποσχέσεις του δεν τηρούνται σχεδόν ποτέ.
    Κατακριτέα λοιπόν η άμεση δημοκρατία,επειδή απέτυχε να εφαρμοστει στο χωριό του Γλέζου;Και γιατί απέτυχε;Επειδή «ο Γλέζος εξέφρασε την πικρία του για τις αποφάσεις των συμπολιτών του»;Θα ‘επρεπε λοιπόν οι συμπολίτες του Γλέζου να συμφωνούν μαζί του για να πετύχει το πείραμα;
    Ποιά είναι λοιπόν η λύση σε αυτό το ζήτημα;Η άσκηση της εξουσίας από τους, κατά τον Αριστοτέλη, Αρίστους;Δε μας πειράζει δηλαδή η ολιγαρχία ή η δικτατορία,αρκεί αυτοί που έχουν την εξουσία να έχουν τις ίδιες απόψεις με εμάς.
    Με εκτίμηση και συγχωρήστε με αν το ύφος μου είναι λιγάκι επιθετικό.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Αν δείχνω ελιτισμό, ζητώ συγνώμη.
      Δεν είναι στις προθέσεις μου, ούτε έχω μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου.

      Σας βρίσκω από τους πιο ευγενικούς «διαφωνούντες» και σας ευχαριστω για την κριτική σας.
      Δεν είμαι κατά της Άμεσης Δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο πάντα, και για περιορισμένα, τοπικού χαρακτήρα βέβαια ζητήματα.
      Πιστεύω σε εθνικό επίπεδο στην αντιπροσωπευτική Δημoκρατία, ασφαλώς εμπλουτισμένη με προοδευτικούς θεσμούς κλπ

      Να σας εξηγήσω.
      Αν στην π.χ.Αίγυπτο μπουν τα δικαιωματα των γυναικών σε δημοψήφισμα, τι θα προκύψει;
      Αν στις ΗΠΑ μπουν στη Νότιο Καρολίνα τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων τι θα προκύψει;
      Αν στην Ελλάδα μπουν τα δικαιώματα των μεταναστών σε δημοψήφισμα τι θα προκύψει;

      Όπως έχω απαντήσει και σε φίλη,
      μπορείτε να δείτε εδώ:

      Κατά Μανώλη Γλέζου

      Κατά Μανώλη Γλέζου

      Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ πως δεν μπορείς να υποστηρίζεις το καθεστώς Χότζα (δεν έχει ανακαλέσει), να έχεις υπάρξει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 1985, να δίνεις όρκο στον αρχιεπίσκοπο της χουντικής Εκκλησίας, να τα κάνεις πλακάκια με το Χριστόδουλο σε βάρος της Εθνικης Αντίστασης, να προλογίζεις τον Κάρατζιτς, να στηρίζεις Μιλόσεβιτς και ταυτόχρονα την Άμεση Δημοκρατία.

  34. Ο/Η Το Μώλυ λέει:

    @εννέα από την “ευρωπαϊκή” Δημάρ, τέσσερις από το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

    Μήπως ξέρουμε τα ονόματα;

    ΥΓ. ΝΔ+ΠΑΣΟΚ+ΔΗΜΑΡ = ο γκρεμός
    ΣΥΡΙΖΑ+ΑΝΕΛ+ΚΚΕ+ΧΑ = το ρέμα

    Παρεμπιπτόντως, ο Πάντζας, ο Χαϊκάλης, ο Κουίκ, ο Ντινόπουλος, ο Νικολόπουλος, ο Αβραμόπουλος, ο Σπηλιωτόπουλος, η Κανέλλη, η Καραμανλή, η Πιπιλή και… όλη η Χρυσή Αυγή καλούνται να μας σώσουν από αυτό:

    «Κρίμα & Crime: Oικονομική γενοκτονία των Ελλήνων…»- http://gkdata.gr/?p=22462

    Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας είναι ήδη η 3η μ ε γ α λ ύ τ ε ρ η σε δ ι ά ρ κ ε ι α στην Ιστορία, έχοντας ξεπεράσει αυτή των ΗΠΑ μετά το κραχ του 1929.

    Πηγαίνοντας πίσω μέχρι και το 1700, μ ό ν ο σε 2 άλλες περιπτώσεις έχουν υπάρξει μακροβιότερες υφέσεις: από το 1980 μέχρι το 1997 στη Λ ι β ε ρ ί α, μία χώρα στη Δ Αφρική και από το 1989 μέχρι το 1997,στο Τ α τ ζ ι κ ι σ τ ά ν, μία χώρα στα σύνορα με το Αφγανιστάν (στοιχεία BBC UK) […]

    Μόνο από τη μείωση 20% του ΑΕΠ, τη μείωση της τιμής βασικών περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων, μετοχών) και των τραπεζικών καταθέσεων, το κόστος ξεπερνά κατά πολύ το μισό τρις ευρώ. Αυτό είναι μεγαλύτερο από το 2 0 0 % του ελληνικού ΑΕΠ.Το οικονομικό κόστος του σεισμού και του tsunami που ακολούθησε στην Ιαπωνία το 2011 ήταν της τάξης του 4% του ΑΕΠ της χώρας.

    ΕΠΙΠΛΕΟΝ,
    η Ελλάδα έχει βρεθεί στην 4η, πλέον, χειρότερη θέση στον κόσμο στην ανεργία,

    χάνει θέσεις εργασίας με το μεγαλύτερο ρυθμό διεθνώς,

    έχει υποστεί τη 2η μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των αναπτυγμένων κρατών στην αγορά κατοικίας,

    τη μεγαλύτερη μείωση μισθών και συντάξεων διεθνώς,

    καταγράφει το μεγαλύτερο ρυθμό στο κλείσιμο επιχειρήσεων,

    τη μεγαλύτερη αύξηση στους δείκτες κοινωνικού και οικονομικού πόνου στα αναπτυγμένα κράτη,

    τη μεγαλύτερη αύξηση στο δείκτη απαισιοδοξίας,

    τη μεγαλύτερη αθροιστική πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων (ως ποσοστό του ΑΕΠ) όπως μετοχές, αυτοκίνητα, ακίνητα,

    τη μεγαλύτερη αύξηση σε έμμεσους φόρους κλπ […]

    Αν τα 2 πρώτα χρόνια του 2ου Μνημονίου προκαλέσουν αντίστοιχη βλάβη με αυτήν των 2 ετών του 1ου Μνημονίου, τότε το καλοκαίρι του 2014 η Ελλάδα θα μετρά 2,4 εκ ανέργους και το κόστος απ’ την απομείωση των περιουσιακών στοιχείων θα έχει ξεπεράσει το € 1 τρισ. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για ο ι κ ο ν ο μ ι κ ή γ ε ν ο κ τ ο ν ί α των Ε λ λ ή ν ω ν.

    Πάνος Παναγιώτου- Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής Διευθυντής GSTA Ltd, WTAEC Ltd

  35. Ο/Η Το Μώλυ λέει:

    ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ

    Ο πατέρας του Χριστόδουλου, του Σάββα και του Βασίλη Ξηρού, παπα- Τριαντάφυλλος, ήταν ο πρώτος εν Ελλάδι ιερέας που ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ, το 1970, επί ΧΟΥΝΤΑΣ, γιατί αρνήθηκε να ορκιστεί στο Δικαστήριο

    Τρίτη 15 Ιουλίου 2003
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πατέρα Τριαντάφυλλε, θέλετε να εξεταστείτε για τα παιδιά σας;
    Ι. ΒΛΑΧΟΣ [συνήγορος Σάββα]: Ο μάρτυρας θα εξεταστεί μόνο για τον κ. Σάββα Ξηρό.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να εξεταστείτε, διαβεβαιώνετε την ιεροσύνη σας. Καθίστε παρακαλώ.
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Όχι, δεν διαβεβαιώνω τίποτα. Γι αυτό εδώ έχω φάει 5 μήνες φυλακή.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θέλετε να ορκιστείτε;
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Όχι.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε στην ιεροσύνη σας;
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Όχι. Γι αυτό εδώ έχω φάει 5 μήνες φυλακή διότι απαγορεύεται από το Ευαγγέλιο.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούσατε ότι αιρέθη της αρχής ουκ επιορκίσει. Εγώ δε λέγω υμίν μη ωμόσαι όλους. Καλά το λέω;
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Πολύ ωραία.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι από κει όλο τον Μαρξ λένε, να πούμε και λίγο το Ευαγγέλιο τώρα οι δυο μας.
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Αν θέλετε να πω αυτά που ξέρω με δίχως όρκο.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, έχετε τον λόγο.
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Όπως θέλετε.

    ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πατέρα Τριαντάφυλλε, προσπαθώ να αντιληφθώ. Ο κ. Πρόεδρος σας είπε ότι η ιδιότητά σας ως κληρικού επιβάλλει αφού θέλετε να καταθέσετε να ορκιστείτε στην ιεροσύνη όχι στο Ευαγγέλιο.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι να ορκιστεί. Διαβεβαιώνει.
    ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να διαβεβαιώσετε στην ιεροσύνη σας.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι θα πείτε την αλήθεια.
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Και αυτό όρκος είναι.
    Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ούτε αυτό δεν το θέλετε.
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Ούτε αυτό δεν το θέλω. Έφαγα 5 μήνες φυλακή γι αυτό.

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είστε της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας; Είστε απ΄ ότι ξέρω και μάλιστα διακεκριμένος ιερωμένος.
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Ναι.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε και μόρφωση μεγάλη νομίζω ή κάνω λάθος;
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Όχι, δεν έχω μόρφωση. Είμαι αγράμματος. Μόνο το Λύκειο τελείωσα. Μόνο το Εκκλησιαστικό Λύκειο.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλώς Πάτερ, όπως θέλετε.

    ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Υπάρχει ένα θέμα τώρα. Εγώ σας σέβομαι σας διαβεβαιώ απεριόριστα Πάτερ.
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Έχω δικαστεί 5 μήνες φυλακή γι αυτό.
    ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πάτερ, μου επιτρέπετε;
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Ναι.
    ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σέβομαι κι εγώ θα ήθελα την κατάθεσή σας. Είστε ο πατέρας τους αλλά νομίζω εδώ υπάρχει θέμα αν μπορείτε να εξεταστείτε αρνούμενος να τηρήσετε τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Αυτό θα το αποφασίσετε εσείς.

    Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Νομίζω την επίκληση στην τιμή ……
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Όχι, όχι.
    ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας παρακαλώ, εν ενεργεία να πει τέτοιο πράγμα; Στην ιεροσύνη σας.
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Εσείς θα αποφασίσετε αν θα μιλήσω ή όχι. Προτιμώ να μην μιλήσω.
    ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν κ. Πρόεδρε ο Πατέρας Τριαντάφυλλος δεν θέλει να καταθέσει;
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει ένα πρόβλημα βέβαια το οποίο πρέπει να το σκεφτούμε. Τον εξετάζουμε ή δεν το εξετάζουμε χωρίς όρκο;
    Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Το Δικαστήριό σας πρέπει σε αυτή την περίπτωση να αποφασίσει.

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορεί να πει κάποιος ότι οι προσωπικές μου πεποιθήσεις δεν μου επιτρέπουν να ορκιστώ. Οπότε πρέπει να διαβεβαιώσει στην συνείδησή του ότι θα πει την αλήθεια πάλι για κείνον. Δεν έχουμε δηλαδή ανοιχτή τρύπα να περάσουμε. Εγώ δεν θέλω ούτε να σας ορκίσω, ούτε να σας στενοχωρήσω σε κάτι. Δεν θέλω. Αρκετές στενοχώριες η ζωή δίνει στον άνθρωπο, μην δίνουν και οι άλλοι.
    (Διαλογικές συζητήσεις)

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επικαλούμαι την ιεροσύνη και τελείωσε.
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Όχι, όχι δεν επικαλούμαι. Το ΄70 δικάστηκα γι αυτό το θέμα 5 μήνες φυλακή.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 5 μήνες φυλακή;
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Το ΄70 στην Φλώρινα.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θεώρησαν παράνομο δηλαδή.
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Το θεώρησαν παράνομο, ναι.
    ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ δεν ζητώ να ορκιστεί.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά τί ζητάτε; Να διαβεβαιώσει στην τιμή και στην συνείδησή του.
    ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να μην ορκιστεί κ. Πρόεδρε. Αλίμονο!
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Αρνήθηκα και αυτό τότε το ΄70 και με δίκασαν.
    ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να απαιτήσω εγώ σε Ιερέα να ορκιστεί; Όχι, ποτέ.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρνείται και αυτό να πει και στην ιεροσύνη του αρνείται.

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χριστόδουλε τί έχουμε;

    Χ. ΞΗΡΟΣ: Είναι σαφές γιατί ο πατέρας μου αρνείται να ορκιστεί. Γιατί το λέει ρητά το Ευαγγέλιο > δηλαδή ή δέχεστε ότι λέει την αλήθεια ή δεν ορκίζεται.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπαμε.
    Χ. ΞΗΡΟΣ: Είναι σαν όρκος. Δηλαδή όταν τον βάζετε να διαβεβαιώσει στην ιεροσύνη του χρησιμοποιείτε την ιεροσύνη του σαν προκάλυμμα.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να διαβεβαιώσει είπαμε και λέει όχι.

    ΔΙΑΚΟΠΗ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θρίλερ σήμερα! Πατέρα Τριαντάφυλλε, μελετήσαμε τη δικονομία και μας λέει ότι όταν κάποιος είναι ιερωμένος κάποιας θρησκείας, διαβεβαιώνει επί τη ιεροσύνη του με το τυπικό της Χριστιανικής Ορθόδοξης όπως είστε εσείς. Δεν επιτρέπει τον όρκο, αλλά λέει το τυπικό ότι >. Εάν δεν πείτε αυτό δεν ξέρω αν μπορούμε να σας εξετάσουμε. Καταλάβατε; Διότι υπάρχουν αντιρρήσεις και εκ μέρούς των κυρίων Εισαγγελέων και η Πολιτική Αγωγή από ό,τι κατάλαβα φωνάζει, δεν μπορούμε να παραβιάζουμε το νόμο. Εμείς καταλαβαίνετε με τη ευαισθησία προσεγγίζουμε το θέμα.
    ΠΑΤΗΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: Δεν χρειάζεται να παραβείτε το νόμο. Δεν θα καταθέσω και είναι όλα όμορφα και ωραία.
    Ευχαριστώ πολύ.
    Γεια σας.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Ευχαριστώ για την πληροφορία.
      Δεν το ηξερα.

      Μπράβο στον πατέρα Ξηρό.

      Οι περισσότεροι θα πουν φανατικός κλπ
      Απλά συνεπής και έντιμος.
      Το δικαστήριο αρνήθηκε την καταθεση ενός ολοφάνερα τίμιου ανθρώπου και δέχεται με ευκολία τις καταθέσεις των κάλπηδων που ορκίζονται.

  36. Ο/Η Το Μώλυ λέει:

    Συγνώμη, αλλά μόλις το πρόσεξα:

    @Εγώ δε λέγω υμίν μη —-ωμόσαι όλους—-(!!!)
    ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Εγώ δε λέγω υμίν μη ομόσαι όλως

    ΥΓ. Και να φανταστείτε ότι, αυτά είναι από τα επίσημα πρακτικά της δίκης! Δηλαδή, από νυν πτυχιούχο ΑΕΙ!!!

    Αν έκανες τέτοια λάθη, δεν πέρναγες από το Γυμνάσιο (ή 3η του εξαταξίου) στο Λύκειο (4η) με τίποτα, το 50- 60- 70.Όχι να περάσεις στο πανεπιστήμιο και να πάρεις και πτυχίο…

  37. Ο/Η Μανώλης Γκλέτσος λέει:

    http://www.trelokouneli.gr/2012/07/blog-post_5423.html

    Ο Γλέζος προβληματίζει τον Τσίπρα…

    Δεν είναι τόσο απλή όπως φαίνεται η μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο ενιαίο κόμμα όπως το ονειρεύεται ο Αλέξης Τσίπρας. Με την τάση αυτή έχουν έντονες διαφωνίες διάφορες συνιστώσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, μία εκ των οποίων είναι αυτή του Μανώλη Γλέζου. Οι ενεργοί πολίτες όπως ονομάζεται η…

    συνιστώσα του Γλέζου, φοβάται την αστική τροπή που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, και δεν είναι διατεθειμμένος να ακολουθήσει αυτή την γραμμή.

    Από κοντά και η Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς του Γιάννη Θεωνά , του πρώην ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

    Οι Ενεργοί Πολίτες θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δρα ενιαία σε όλους τους τομείς, δίχως να χάσουν «την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική τους οντότητα οι πολιτικές δυνάμεις που τον συγκροτούν» και έχει αντιρρήσεις στα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα

    Η ΚΕΔΑ θεωρεί πως είναι απαραίτητη η συγκρότηση των οργάνων και των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ «και όχι η μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα που θα βάλει τέρμα στην προοπτική παραπέρα συσπείρωσης της Αριστεράς».

    Σε παραπλήσιο μήκος κύματος, η συνιστώσα «Κόκκινο» τάσσεται εναντίον της αυτοδιάλυσης των οργανώσεων με «διοικητικού τύπου μέτρα».

    Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοι που βλέπουν στο μέλλον περισσότερη πιθανή μια διάσπαση του κόμματος, παρά ένωση….
    apospasma.gr

  38. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

    Σε παρουσιαση λογοτεχνικου βιβλιου συναδελφου μου (μηχανικου) παρεστη και ο κ. Μ.Γλεζος, για να προσδωσει, ως φιλολογος,….., με την φιλολογικη αναλυση του περιεχομενου, βαρυτητα στην…ελαφροτητα του βιβλιου.
    Να μην πολυλογω (ειμαι σε …σχετικη θεραπεια) σκεφτηκα το εξης, το οποιο εξομολογουμαι στο φιλοξενο ιστολογιο σας :
    Kαι οι…. ηρωες εχουν τα προβληματα τους!!!

    • Ο/Η Κωλόγρια λέει:

      Καλό είναι να φοράνε κάποτε τις παντόφλες τους

  39. Ο/Η Πορνόπαπας λέει:

    Οι θρησκευόμενοι βουλευτές περισσεύουν, οι τίμιοι δεν φτάνουν

    Δημοσιευμένο στις 28 Ιουν 2012 | ΠΑΝΔΩΡΙΚΩΣ | Συντάκτης: Κώστας Βαξεβάνης

    Η Ελληνική Δημοκρατία δεν κατάφερε να αποδώσει ούτε αυτή τη φορά τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Η αίθουσα της Βουλής γέμισε για μία ακόμη φορά με άμφια, θυμιατά και αρκετοί από τους νέο-ορκισθέντες βουλευτές, έσπευσαν να φιλήσουν το χέρι των αρχιερέων. Πρώτοι και καλύτεροι, τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Με την ευλογία του Θεού, λοιπόν, και με ISO Παναγίας που θα έλεγε και ο Σαμαράς.

    Οι Έλληνες βουλευτές δεν έκαναν ούτε αυτή τη φορά το αναγκαίο. Να ζητήσουν δηλαδή να ορκιστούν στο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο πρέπει να υπηρετούν και όχι στον Θεό, τον οποίο πρέπει να υπηρετούν στα σπίτια τους, χωρίς την υποκριτική θρηκευτική υπερβολή που εμφανίζουν στις κάμερες.

    Αν αυτό φαίνεται προκλητικό σε όσους υποστηρίζουν τα ιερά και τα όσια της θρησκείας, τότε πρέπει να αναλογιστούν πως προκλητική είναι η στάση κάποιων (όχι λίγων) από τους 300, οι οποίοι χρησιμοποιούν την θρησκευτική τους πίστη για να εξασφαλίσουν εκλογική πελατεία. Προκλητικό είναι να ορκίζεσαι στο όνομα του Θεού και της πίστης σου για να κλέψεις, να εξαπατήσεις και να παραπλανήσεις στη συνέχεια τους πολίτες της χώρας που κυβερνάς.

    Τόσες ορκωμοσίες στη διάρκεια της νέας Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν κατάφεραν μέσω της ευλογίας να αποτρέψουν ούτε τους κλέφτες, ούτε τους απατεώνες. Αντιθέτως, η θρησκεία χρησιμοποιήθηκε για να καλυφθούν απατεώνες και ψεύτες.
    Τι σημασία έχει λοιπόν μια θρησκευτική ορκωμοσία την οποία χρησιμοποιούν όπως το σκονάκι στις εξετάσεις για τα σήματα του αυτοκινήτου; Απλώς για να πάρουν το δίπλωμα του καλού και ευσεβούς πολιτικού;

    Πιστοί στην ορκωμοσία στο όνομα της Αγίας Τριάδας, είναι και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι θα στείλουν στη συνέχεια τα στίφη με μελανοχίτωνες να ξυλοκοπήσουν και ίσως να μαχαιρώσουν ανθρώπους.

    Η θρησκευτική ορκωμοσία δεν φτάνει λοιπόν. Και γι’ αυτό δεν χρειάζεται. Για όσους πιστεύουν, είναι μια προσβολή της πίστης από ανθρώπους που παρότι ορκίζονται, θα πράξουν τα χειρότερα. Για όσους δεν πιστεύουν, επίσης είναι μια προσβολή γιατί ταυτίζει την Δημοκρατική λειτουργία και τη συνείδηση με μια συγκεκριμένη θρησκευτική πίστη.

    Η αλήθεια, όχι η μεταφυσική αλλά της καθημερινότητας, η συνείδηση, η τιμιότητα δεν είναι θέμα πίστης αλλά αξιακής λειτουργίας. Η πίστη δεν χρειάζεται τελετές για να επιβεβαιωθεί. Αντιθέτως η υποκρισία χρειάζεται για να καλυφθεί και να επιβιώσει. Σε ένα κριτικό και ορθολογιστικό περιβάλλον δεν αντέχει. Γι’ αυτό προτάσσει το σταυρό και τα χειροφιλήματα.

    Οι θρησκευόμενοι βουλευτές περισσεύουν. Οι τίμιοι δεν φτάνουν.

    http://www.koutipandoras.gr/?p=22582

  40. Ο/Η laskaratos λέει:

    Από πολύ καλό άρθρο της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ):

    http://www.zoikonstantopoulou.gr/articles/item/%CE%B8%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B5-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AE

    «….Όλα αυτά μέσα σε αίθουσες όπου τα έδρανα καθαρίζονται συνήθως από τα μανίκια των δικηγόρων, αίθουσες από τις οποίες μπορεί να λείπει η θέρμανση το χειμώνα ή ο κλιματισμός το καλοκαίρι, δεν λείπει όμως ποτέ η εικόνα του Χριστού κρεμασμένη πίσω από τη δικαστική έδρα … Κι έτσι, ελάχιστοι δικαστές θυμούνται να ρωτήσουν τον μάρτυρα τι όρκο θα δώσει, θρησκευτικό ή πολιτικό… Μόνον όταν είναι προφανές ότι ο μάρτυρας (συνήθως αλλοδαπός) ασπάζεται άλλη θρησκεία από την… κρατούσα, ελλείψει διαθέσιμου θρησκευτικού συμβόλου, θυμούνται τον πολιτικό όρκο….».

    Όμως και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια και όλοι οι βουλευτες του, ξέχασαν να απαιτήσουν να δώσουν πολιτικό όρκο στη Βουλή.
    Αυτό λέγεται Προδοσία.

  41. Ο/Η Toυ κώλου λέει:

    Στο πλευρό των δικαστών οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο Μανώλης Γλέζος

    Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις δρομολογούμενες νέες περικοπές των αποδοχών τους εξέφρασαν σήμερα εκπρόσωποι των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και ο Μανώλης Γλέζος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

    Κατά τη διάρκεια της πανδικαστικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Εφετείου της Αθήνας ο Μανώλης Γλέζος τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ότι «είναι αντινομία να υπάρχει Υπουργείο Δικαιοσύνης» και διερωτήθηκε «πώς ανέχεται ο φίλος μου, κ. Ρουπακιώτης, να αντιποιεί τη δικαστική εξουσία που είναι ανεξάρτητη».

  42. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ένας μητροπολίτης, μια ημέρα μετά την για τέταρτη φορά καταδίκη της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για παραλείψεις ΔΙΚΑΣΤΩΝ σε σχέση με τον όρκο, ψέλλισε κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία μερικές στοιχειώδεις αλήθειες.
    Ξεπερνώντας την καταγέλαστη Δημάρ, της οποίας ο αρχηγός, οι μισοί βουλευτές και οι 4 υπουργοί (καθηγητές, ο ένας τους Συνταγματολόγος και ένας τ.Πρόεδρος του ΔΣΑ) υποδύθηκαν τους βλάσφημους ευσεβείς, ελπίζω πως ο Μανώλης Γλεζος, θα αντιληφθεί πως οι θεατρινισμοί δεν μπορούν να ξεπερνούν κάποια αμετακίνητα όρια:

    Κατάργηση του θρησκευτικού όρκου ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος!

    Τετάρτη, 09 Ιαν 2013 23:18

    Την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου για τους βουλευτές, τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, όπως και για τα δικαστήρια προτείνει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

    Ταυτόχρονα ζητά την κατάργηση και από την διαδικασία ανάληψης των καθηκόντων των υπαλλήλων, καθώς όπως τονίζει «ξεπέφτουν με αυτόν τον τρόπο τα ιερά και τα όσια».

    Ο κ. Άνθιμος ανέφερε ότι «σήμερα, νομίζω πλέον ότι ο όρκος δεν χρειάζεται. Αισθάνομαι ευθύνη και ενοχή όταν με επίσημη εκκλησιαστική τελετή, «αναγκάζω» βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους να επιορκήσουν… Επειδή, σίγουρα επιορκούν! Αυτό ομολογούν τα ειδικά δικαστήρια, όσα γίνονται κι όσα δεν γίνονται στη χώρα».

    Διευκρίνισε δε ότι, όταν δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος, στην προσπάθειά του να μετατρέψει τους επαναστατημένους ραγιάδες σε πολίτες, πήρε την έννοια του όρκου από την Εκκλησία, την έκανε τελετή ορκωμοσίας και την έβαλε στα νεοσυσταθέντα τότε δικαστήρια αλλά και στον συγκροτούμενο δημόσιο τομέα. Η Εκκλησία (παρά την απαγόρευση του όρκου που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο) συγκατένευσε, από ανάγκη, καθώς έπρεπε να βοηθήσει στη σύσταση του Ελληνικού Κράτους.

    Σε ό,τι αφορά τον όρκο που δίνουν στα δικαστήρια, ο κ. Άνθιμος εξέφρασε πάλι την αντίθεσή του, αφού όπως είπε, «βάζουν το χέρι τους στο ιερό Ευαγγέλιο με τόση ευκολία και ελαστική συνείδηση». Συμπλήρωσε πως «ο όρκος είναι φοβερό πράγμα, για όποιον πιστεύει, ενώ για όποιον δεν πιστεύει είναι παρωδία. Να καταργηθεί, λοιπόν και από τα δικαστήρια και από την ανάληψη των καθηκόντων των αιρετών ή των υπαλλήλων».

    Αντί του όρκου στο ευαγγέλιο, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως προτείνει «να ορκιζόμαστε στην τιμή και στη συνείδησή μας, που ή τα έχει κανείς ή δεν τα έχει» και τα οποία μας τα ενέπνευσε ή όχι η Δημοκρατία.

  43. Ο/Η Μανώλης Γκλέτσος λέει:

    Γλέζος:

    http://www.paraskhnio.gr/2013/02/10/manolis-glezos-to-onoma-ton-skopion-prepi-na-ine-varntaska1/

    «Το όνομα των Σκοπίων πρέπει να είναι Βαρντάσκα»

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/02/2013 16:45ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: top1, Συνεντεύξεις

    Στους ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟ και ΠΑΡΙ ΚΟΥΡΤΖΙΔΗ

    Όταν κληθείτε να διαπραγματευτείτε για το όνομα των Σκοπίων, με ποια γνώμη θα πάτε; Με αυτή που έχει ο Αλέξης Τσίπρας ή με αυτά που λένε η κα Γαϊτάνη και ακόμη πιο ακραία ο κ. Θεωδορίδης;
    Ο Μανώλης Γλέζος λέει Βαρντάσκα! Εγώ επιμένω στο όνομα αυτό, γιατί αυτό ήταν το όνομα που είχε όταν ήταν στη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία!

  44. Ο/Η άθεος αλλά όχι εμβέρ λέει:

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.blog&id=24218

    Το πρώτο Πάσχα ενός άθεου

    Συμπτωματικά, την πρώτη φορά που ήρθα στην Ελλάδα, το 1992, ήταν η εβδομάδα μετά το Πάσχα. Πρέπει να ήταν Πέμπτη. Η «οδύσσεια» του ταξιδιού πήγαινε προς το τέλος, και η Καλαμπάκα ήταν προσωρινή στάση, πριν τη Θεσσαλονίκη, αρχικά, με τελικό προορισμό τη Δράμα. Φτάνοντας στους πρόποδες των Μετεώρων, ύστερα από μια εβδομάδα πεζοπορίας, στο σακίδιο πλάτης είχαν μείνει μόνο οι αναμνήσεις των τροφίμων και ένα άδειο μπουκάλι αναψυκτικού. Πείνα, κούραση και αϋπνία διεκδικούσαν ισάξια την απόλυτη αφοσίωση του μυαλού, με τελική θριαμβεύτρια την πρώτη.

    Θαρραλέος και με τα λίγα ελληνικά, ως «παλιός» μετανάστης, ο μεγαλύτερος αδελφός απευθύνθηκε στο πρώτο σπίτι που συναντήσαμε. Σε λίγο επέστρεψε με δυο σακούλες πασχαλινά εδέσματα. Θα ήταν ανακρίβεια αν δεν έλεγα για τη μεγάλη έκπληξη που δοκίμασα. Έστω και αν η πείνα δεν παρείχε την πολυτέλεια της παραδοσιακής και ιστορικής προσέγγισης των τροφίμων, μερικά, κάθε άλλο παρά αδιάφορο σε άφηναν. Τα βαμμένα αυγά, όμως, αποτέλεσαν ξεχωριστή έκπληξη. Τέτοιου βαθμού, που με μια δόση υπερβολής, μέχρι που αναρωτήθηκα αν οι κότες αυτής της πλευράς των συνόρων, τα γεννάνε κατακόκκινα. Η θέα των αχλαδιών και άλλων καλοκαιρινών φρούτων, στην καρδιά της Άνοιξης, ήταν το ίδιο μαγευτική και χορταστική. Αν σκεφτείς ότι στο χωριό περιμέναμε τον Αύγουστο να δοκιμάσουμε, ελλείψει εισαγώγιμων «καπιταλιστικών προϊόντων», υπάρχει εξήγηση.

    Από το 1969, όταν και ο Enver Hoxha κήρυξε την Αλβανία αθεϊστική χώρα – γκρεμίζοντας τους θρησκευτικούς ναούς ως «Μεσαιωνικά απομεινάρια», και φυλακίζοντας ή ταπεινώνοντας τους θρησκευτικούς λειτουργούς όλων των δογμάτων, ως «όργανα των εχθρών της επανάστασης» – συνεπακόλουθα καταργήθηκαν οι θρησκευτικές γιορτές και ποινικοποιήθηκαν οι παραδόσεις. Οι λίγοι που επέμεναν να τις θυμούνται κρυφά, κινδύνευαν με φυλάκιση ακόμα κι αν στα σκουπίδια τους, «το κόμμα», έβρισκε τσόφλια χρωματιστών αυγών. Οι άλλοι είχαν πειστεί από το Μαρξιστικό ότι «η θρησκεία είναι το όπιο των λαών». Για καλύτερη εμπέδωση, μάλιστα ο Hoxha είχε δηλώσει ότι, «αν υπάρχει θεός, ας κατέβει να τιμωρήσει εμένα». Και αφού τίποτα δεν συνέβη στην αίθουσα, έγινε από πολλούς πιστευτός.

    Έστω κι αν κανείς δεν μας μίλησε τότε για το θρησκευτικό έθιμο και ήταν η πείνα που μας «σύστησε» μαζί της, αυτό μπορεί να περιγραφεί και ως το πρώτο Πάσχα ενός άθεου. Που αργότερα θα μάθαινε πως η πίστη για τους ανθρώπους είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Είναι έκφραση ελευθερίας και πρέπει να αναγνωριστεί στον καθένα, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, καταγωγής και χρώματος.

    • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

      «…Που αργότερα θα μάθαινε..».

      Κύριε άθεε αλλά όχι εμβέρ, σας παρακαλώ θερμά να μου φανερώσετε από πού μάθατε.

      Διότι επί μισό αιώνα προσπαθώ να μάθω και δεν τα έχω καταφέρει ακόμα. Παραμένω άπιστος από γεννησιμιού μου.

      Σας ήρθε η μάθηση από θεία έμπνευση, από αποκάλυψη, από καλόγερο από τι σας παρακαλώ;

  45. Ο/Η Μανώλης Γκλέτσος λέει:

    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=295938

    Ιερόθεος, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

    Η πονηρία του όρκου

    Οταν δη κανείς το θέμα από χριστιανικής πλευράς, δεν μπορεί να παρακάμψη τον απόλυτο λόγο του Χριστού: «Πάλιν ηκούσατε ότι ερρέθη τοις αρχαίοις, ουκ επιορκήσεις, αποδώσεις δε τω Κυρίω τους όρκους σου. Εγώ δε λέγω υμίν μη ομόσαι όλως». Και εξηγεί ότι δεν πρέπει να ορκίζεται κανείς ούτε στον ουρανό, ούτε στη γη, ούτε στα Ιεροσόλυμα, ούτε στην κεφαλή του- τον εαυτό του. Οι χριστιανοί που ζουν με την αλήθεια πρέπει να είναι ειλικρινείς: « Εστω δε ο λόγος υμών ναι ναι, ου ου· το δε περισσόν τούτων εκ του πονηρού εστίν » (Ματθ. ε, 33-37).

    Μπορεί κανείς να εντοπίση μερικά αγιογραφικά χωρία στα οποία φαίνεται ότι είναι αποδεκτός ο όρκος, αλλά ο λόγος του Χριστού είναι σαφέστατος και απόλυτος. Ο ιερός Θεοφύλακτος Βουλγαρίας λέγει ότι στην Παλαιά Διαθήκη «ουκ ην πονηρόν τότε το ομνύειν», αλλά «μετά Χριστόν εστί πονηρόν».

    Οι Πατέρες της Εκκλησίας συνιστούν στους χριστιανούς να αποφεύγουν να δίνουν όρκους. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος συνιστά: «Απαλλάγητε της των όρκων συνηθείας». Και όχι μόνο τους αποτρέπει να ορκίζονται, αλλά ομιλεί με καυστικό λόγο γι΄ αυτούς που το κάνουν, θέτοντας μάλιστα το χέρι τους στο Ευαγγέλιο, το οποίο απαγορεύει τον όρκο. Ερωτά: «Συ δε τον νόμον τον κωλύοντα ομνύναι, τούτον όρκον ποιείς;». Και αναφωνεί: «Ω, της ύβρεως! Ω, της παροινίας» , δηλαδή της διαγωγής του μέθυσου, της παραφροσύνης. Είναι σαν να θέλη κανείς να έχη σύμμαχο στην σφαγή τον νομοθέτη που κωλύει τον φόνο. Και επιλέγει: «Στένω και δακρύω και φρίττω», όταν βλέπη κάποιον να εισέρχεται στην Αγία Τράπεζα, «και τας χείρας θέντα και το Ευαγγέλιον αψάμενον και ομνύοντα».

    Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος αναφερόμενος στους όρκους λέγει: «Ορκος ημίν εστί η του επερωτήσαντος και πεισθέντος πληροφορία». Ισχυρίζεται δε ότι δεν πρέπει κανείς να χρησιμοποιή προφάσεις για να ορκισθή, αλλά εάν απατήθηκε και ορκίσθηκε να χύνη δάκρυα μπροστά στον Θεό. Και ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς προτρέπει: «Φεύξη τον όρκον τελείως».

    Ο όρκος, και μάλιστα όταν δίνεται πάνω στο Ευαγγέλιο, είναι παράβαση, αμαρτία, πονηρία, και δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιή προφάσεις για να δικαιολογήση την πράξη αυτή. Βεβαίως, όταν ζη κανείς σε εκκοσμικευμένες κοινωνίες, δυστυχώς αλλοιώνει τη διδασκαλία του Χριστού, όχι μόνον στο θέμα του όρκου, αλλά και σε άλλα θέματα.

    Θεωρώ ότι ο όρκος που δίνεται στο όνομα του Τριαδικού Θεού και μάλιστα πάνω στο Ευαγγέλιο, το οποίο τον απαγορεύει, πρέπει να καταργηθή- ίσως να αντικατασταθή με μια διαβεβαίωση- γιατί όχι μόνον δεν προσφέρει τίποτε, όταν δίνεται από άνθρωπο που έχει αμβλυμμένη συνείδηση, αλλά δίδει και αφορμή για άλλες παραβάσεις, όπως επιορκία και ψευδορκία.

  46. Ο/Η Μανώλης Γκλέτσος λέει:

    ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ: Η «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»

    Του ΠΑΝΟΥ ΚΟΣΜΑ

    Η «μάχη του ΣΥΡΙΖΑ» παραμένει ανοιχτή, και είναι μάχη που αφορά όλο το κίνημα και την Αριστερά!

    Προ­ε­δρι­κή «πυγμή» που γύ­ρι­σε «μπού­με­ρανγκ», τε­τε­λε­σμέ­να σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κο­ποί­η­σης, αλλά και ισχυ­ρο­ποί­η­ση της Αρι­στε­ρής Πλατ­φόρ­μας

    Το Σάβ­βα­το το από­γευ­μα της πεν­θή­με­ρης δια­δι­κα­σί­ας του συ­νε­δρί­ου του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ (Τε­τάρ­τη έως Κυ­ρια­κή, 10-14 Ιου­λί­ου) και ενώ συ­ζη­τιού­νται τα θέ­μα­τα της «αυ­το­διά­λυ­σης» των συ­νι­στω­σών και των λι­στών εκλο­γής στην Κ.Ε., στο βήμα ανε­βαί­νει ο Αλέ­ξης Τσί­πρας. Μόλις αναγ­γέλ­λε­ται από το προ­ε­δρείο και ση­κώ­νε­ται από την κα­ρέ­κλα του, ξε­σπά­ει θυ­ελ­λώ­δες χει­ρο­κρό­τη­μα πριν καν ανέ­βει στο βήμα και πει ό,τι ήθελε να πει. Στη συ­νέ­χεια, ανε­βαί­νει στο βήμα ο Μα­νό­λης Γλέ­ζος. Σε ση­μεία της ομι­λί­ας του ένα μέρος της «πλα­τεί­ας» τον γιου­χά­ρει και τον προ­πη­λα­κί­ζει λε­κτι­κά! Λίγο αρ­γό­τε­ρα, σε πα­ρέμ­βα­ση του Πα­να­γιώ­τη Λα­φα­ζά­νη, η «πλα­τεία» ξε­σπά­ει σε μα­ζι­κούς προ­πη­λα­κι­σμούς και γιου­χα­ΐ­σμα­τα! Δια­λέ­γου­με αυτά τα στιγ­μιό­τυ­πα όχι απλώς για να με­τα­φέ­ρου­με «κλίμα», αλλά γιατί είναι απο­κα­λυ­πτι­κοί σπα­σμοί σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κο­ποί­η­σης: στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έχου­με πλέον γεν­ναί­ες δό­σεις σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κο­ποί­η­σης, και μά­λι­στα πολύ εκ­φυ­λι­στι­κές της εκ­δο­χές. Τα γιου­χα­ΐ­σμα­τα, οι εκ­δη­λώ­σεις «πο­λι­τι­κού χου­λι­γκα­νι­σμού» της «πλα­τεί­ας» και οι έντο­νες όψεις «προ­σω­πο­λα­τρί­ας» και αυ­το­νό­μη­σης της σχέ­σης «αρ­χη­γού» – «κομ­μα­τι­κού ακρο­α­τη­ρί­ου» ήταν τα πιο εμ­φα­νή και εύ­γλωτ­τα δείγ­μα­τα. Δεν ήταν όμως μόνο αυτά.

    http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12864:kosmassynedrio&catid=83:aristera&Itemid=200

  47. Ο/Η laskaratos λέει:

    Είναι ντροπή να ανασύρεται με διορισμό του αρχηγού του, ένας υπέργηρος (λάτρης λέει της άμεσης Δημοκρατίας) αυτοδιορισμένος πρόεδρος μιας ανύπαρκτης προσωποπαγούς συνιστώσας (παλιότερα παρίστανε τον Πρόεδρο της ανύπαρκτης ΕΔΑ, ελέω ΠΑΣΟΚ), Mακεδονομάχος και Τουρκοφάγος, υμνητής της σύσσωμης λέει αντιστασιακής διάθεσης των Επισκόπων στην Κατοχή(!), θαυμαστής των Στάλιν, Χόντζα, Μιλόσεβιτς, Κάραντζιτς και του φιλοχρυσαυγίτη Τραπεζίτη-Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ένας άθεος θρήσκος, ένας καλοπληρωμένος μακροχρόνια βουλευτής, που πιστεύει λέει ότι οι βουλευτές πρέπει να παίρνουν μισθό ανειδίκευτου εργάτη, ένας άνθρωπος που στη μανία του να παραστήσει τον υπερκομματικό ήρωα κολακεύει με επιμονή την Ακροδεξιά και εκφράζει ακροδεξιές θέσεις, για να πάει στο κοινοβούλιο μαζί με έναν πατριώτη Συνταγματολόγο του ΔΗΚΚΙ, ο οποίος, όπως και ο Γλέζος, αναλώνεται στο να υποστηρίζει πως η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου κι ας λέει το Σύνταγμα ότι (παράγραφος 1 του άρθρου 29): «Έλληνες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, που η οργάνωση και η δράση τους εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

    Υποτίθεται πως ο Γλέζος δεν θα κρύβεται όπως ο Τσίπρας (που ντρόπιασε και πρόδοσε την εμπιστοσύνη, δυο φορές, της ελληνικής Αριστεράς, της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ελλάδας, κρυπτόμενος και μη εμφανιζόμενος μόνος αυτός-είναι λέει πολυάσχολος-στα δυο ντιμπέιτ των υποψηφίων Προέδρων) και θα θυμηθεί αυτή τη φορά να κάνει στην Ευρωβουλή αυτό που είχε ξεχάσει να κάνει ως Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Να θέσει θέματα αποζημιώσεων κλπ ως δήθεν Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου με το κόλπο του γηραιότερου βουλευτή που εφαρμόζει η Ακροδεξιά. Και η Ευρωβουλή θα πειθόταν και η Γερμανία θα τρόμαζε.

    Όμως, πάνε από ψέμα σε ψέμα και από γκάφα σε γκάφα:

    http://www.tanea.gr/news/politics/article/5114407/proedrikh-gkafa-me-ton-manwlh-glezo/

    Σε γκάφα ολκής εξελίσσεται η πανηγυρική αναγγελία από τον ΣΥΡΙΖΑ της υποψηφιότητας του Μανώλη Γλέζου με την επισήμανση ότι αν εκλεγεί ευρωβουλευτής θα προεδρεύσει – ως γηραιότερο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – στην εναρκτήρια συνεδρίασή του, θέτοντας μάλιστα το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Και αυτό διότι, πλέοντας προφανώς σε θάλασσα άγνοιας για τα θέματα της Ευρωβουλής, οι αρμόδιοι για το θέμα κομματικοί παράγοντες δεν ενημέρωσαν τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τον Μανώλη Γλέζο ότι οι σχετικές με το θέμα διατάξεις του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άλλαξαν προ πενταετίας και έκτοτε δεν αναλαμβάνει την προεδρία της εναρκτήριας συνεδρίασης της Ευρωβουλής το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της. Εγινε δε αυτό για να απαλλαγεί άπαξ διά παντός η Ευρωβουλή από τις μεθοδεύσεις της Ακρας Δεξιάς και ειδικότερα του Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος φρόντιζε να εκμεταλλεύεται προς ίδιον κομματικό όφελος τις διατάξεις αυτές, προβάλλοντας απόψεις άρνησης του Ολοκαυτώματος και υποστηρίζοντας ότι το Αουσβιτς δεν ήταν παρά μια «λεπτομέρεια».

    • Ο/Η Liberal λέει:

      http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=33601
      30 Απριλίου 2014

      Γιώργος Καρελιάς

      Τι τρία, τι δέκα, τι δεκατρία!
      Οι, συντριπτικά περισσότερες, δημοσκοπήσεις, που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, κάνουν πάνω-κάτω τις ίδιες προβλέψεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. καταλαμβάνουν τις δυο πρώτες θέσεις. Μπροστά είναι πότε ο ένας και πότε ο άλλος και με διαφορά που κινείται μέσα στα όρια του λεγόμενου στατιστικού λάθους (συν-πλην 3%). Τα ποσοστά τους είναι κάτω από τα αντίστοιχα των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2012. Τρίτο κόμμα προβλέπουν πότε το Ποτάμι και πότε την Χρυσή Αυγή. Για το ΚΚΕ βλέπουν άνοδο. Για τα άλλα κόμματα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΔΗΜΑΡ) πτώση.

      Αυτά με τις έρευνες των περισσότερων εταιρειών, τις οποίες αμφισβητεί από καιρού εις καιρόν ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό αξίζει τον κόπο να δούμε πώς βλέπει τα πράγματα μια εταιρεία που βρίσκεται πιο κοντά σ’ αυτόν.

      O θεωρούμενος ως δημοσκόπος του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης (έχει την εταιρεία VPRC), παρουσίασε τα τελευταία στοιχεία της από την ΕΤ-3, που εκπέμπει διαδικτυακά με ευθύνη απολυμένων από την πρώην ΕΡΤ. Το εντυπωσιακότερο που είπε είναι ότι η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. θα είναι από τρείς (3) ως 15 μονάδες!

      Οι προβλέψεις που έκανε είναι οι εξής:

      .Το ποσοστό της ΝΔ θα κυμανθεί μεταξύ 18% και 25%.

      .Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ποσοστό, αλλά με βάση τη διαφορά που βλέπει, μπορεί να κυμανθεί από 21 ως και 40%.

      .Τρίτο κόμμα βλέπει την Χρυσή Αυγή με 10% ως 15%, το Ποτάμι (ίσως) τέταρτο μεταξύ 5% και 8%.

      . Για το ΚΚΕ προβλέπει ποσοστό 6% ως 7%, για την Ελιά (ΠΑΣΟΚ) 5% ως 5,5%, για τους Ανεξάρτητους Ελληνες 4,5% ως 5% και για την ΔΗΜΑΡ κάτω από 3%. Για όποιον ενδιαφέρεται περισσότερο εδώ το βίντεο με όσα είπε.

      Η ίδια εταιρεία, 20 μέρες πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, είχε προβλέψει (εδώ) ότι θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με 30% έναντι 26,5% της Ν.Δ. Όμως, τα αποτελέσματα της κάλπης (εδώ) ήταν αντίστροφα.

      Οι ευρωεκλογές θα γίνουν σε λιγότερο από έναν μήνα και καλό είναι να καταγράφονται τα πάντα. Βέβαια, άλλες συνέπειες θα έχουμε αν η διαφορά είναι τρεις μονάδες, άλλες αν είναι πέντε και άλλες αν είναι δέκα ή δεκαπέντε. Και δεν ξέρω πόσο «επιστημονικό» είναι να γίνονται τέτοιες προβλέψεις. Μου θυμίζουν τον εμπειρικό μετεωρολόγο που «προβλέπει» ότι «ή θα βρέξει, ή θα χιονίσει, ή καλό καιρό θα κάνει».

      Ούτε είναι δικαιολογία ότι υπάρχει «μεγάλη ρευστότητα» και επομένως «όλα μπορούν να συμβούν» (αυτό λένε σχεδόν όλοι οι δημοσκόποι). Τέτοιες αναλύσεις κάνουμε όλοι, ακόμα και οι «ειδικοί του καφενείου» (όπως λέμε οι «προπονητές της εξέδρας»). Από τους (κανονικούς) ειδικούς περιμένουμε κάτι περισσότερο.

      Αν δεν μπορούν, λόγω «ρευστότητας», να είναι (σχετικά) σίγουροι, ας μην κάνουν προβλέψεις. Δηλαδή, το βράδυ των εκλογών, αν πάθουν πάλι κανένα στραπάτσο, θα τους φταίει η «ρευστότητα», ο κακός καιρός, ή ο Χατζηπετρής;
      ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

  48. Ο/Η laskaratos λέει:

    Μια χτεσινή ατυχής απόπειρα από έναν αξιόλογο άνθρωπο να ξεπλυθεί ο Μανώλης Γλέζος για την εκδήλωση τιμής προς τον αιμοβόρο τύραννο του αλβανικού λού και της ελληνικής μειονότητας Χότζα, προσέκρουσε στην αυτονόητη λογική αντίδραση αναγνωστών του που του επισήμαναν το αυτονόητο.
    Ο Γλέζος ήξερε, όπως ήξερε και για το Στάλιν, για τους Κάρατζιτς και Μιλόσεβιτς, για τους δωσίλογους μητροπολίτες στην Κατοχή, για τους αδικαίωτους από την Εκκλησία συντρόφους του κληρικούς, για τον φιλοχρυσαυγίτη αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, για τις φιλοναζιστικές και φιλοχουντικές δηλώσεις του Χριστόδουλου, για την ΠΓΔΜ ότι επί Τίτο λεγόταν Μακεδονία, για τις φρικαλεότητες του ελληνικού στρατού στην μικρασιατική εκστρατεία, για τα μαρτύρια των ξένων μεταναστών στην Ελλάδα, για την εγκληματική δράση της Χ.Α. για τον παραλογισμό να χρηματοδοτείται από το Κράτος, για το πόσο πολύ και για πόσες αιτίες είναι φαρισαϊκό να δίνει θρησκευτικό όρκο κλπ. κλπ κλπ.
    Επέλεγε να υποστηρίξει το Κακό συνειδητά με τα δικά του κριτήρια:
    Συνεχής και προκλητική πολιτική αυτονόμηση από το κόμμα του, πάντα σε υποκριτική και δημαγωγική κατεύθυνση, επιμονή στη διατήρηση της αυτονομίας μιας ανύπαρκτης προσωποπαγούς συνιστώσας, επίμονη αυτοπροβολή μέσω της έκφρασης προκλητικών απόψεων με εμφανή στόχο την πάνδημη αποδοχή του και από την ελληνική Ακροδεξιά και από κάθε λογής ολοκληρωτικούς σχηματισμούς.

    Αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον χρησιμοποιούσε στα γηρατειά του με τόσο ανέντιμο τρόπο ως πολιτικό κράχτη κι αν οι σύντροφοί του ενδιαφέρονταν για αυτόν, θα τον είχαν στείλει σπίτι του δίνοντάς του την ευκαιρία να κάνει την αυτοκριτική του.
    Κανείς άλλος αντιστασιακός δεν απόλαυσε τέτοιες μακροχρόνιες οικονομικές αντιπαροχές (βουλευτικές και ευρωβουλευτικές), τόση προβολή, τόσους ύμνους.
    Θυμίζω τη σεμνότητα του Λάκη Σάντα.

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.proswpa&id=37699

    16 Νοεμβρίου 2014

    Niko Ago

    Ο Μανώλης Γλέζος και η κηδεία του Ενβέρ Χότζα
    …………

    Αν κρίνουμε τον Γλέζο σήμερα επειδή παραβρέθηκε στην κηδεία του Ενβέρ Χότζα πριν 29 χρόνια, δίχως να λάβουμε υπόψη μας τις συνθήκες εκείνης της εποχής, την αδυναμία να ξέρει κανείς, ακόμα και αν αυτός ήταν ο Γλέζος, ποιος ήταν ο Ενβέρ Χότζα, το μόνο που κάνουμε είναι να αδικούμε τον Γλέζο αλλά και τους εαυτούς μας.
    ………………..

    ΣΧΟΛΙΑ

    53
    Ο/Η Cicero έγραψε:
    (πριν 8 ώρες)

    @43 κ.Δεληγιαννη

    Δηλαδη το οτι ο Χοτζα εθαψε εναν ολοκληρο λαο στην πορεια προς την οικοδομηση του σοσιαλισμου ειναι κατι που το ξεχναμε.Το να κρατας μια χωρα στη λιθινη εποχη και το να εξοντωνεις εκατομμυρια πολιτων (αναμεσα τους πολλων κομμουνιστων) (ο σταλιν),δεν ειναι απλα ξεστρατισματα απο την κομμουνιστικη υποθεση,ειναι εγκληματα κατα της ανθρωποτητας. Και φυσικα ο Γλεζος ηξερε για το εγκλημα.Φοβερη η περιγραφη του σταλινισμου στο σχολιο σας (δημιουργια ελιτ που εκμεταλευτηκε τους εργατες).Ο μεγαλος τρομος δε σας λεει τιποτα;

    52
    Ο/Η χαζούλης έγραψε:
    (πριν 8 ώρες)

    Ένας άνθρωπος που ταλαιπωρήθηκε από τις μετεμφυλιακές κυβερνήσεις επειδή δεν ήταν αρεστός, τιμά έναν άνθρωπο το καθεστώς του οποίου ήταν πολύ πιο σκληρό προς τους αντιφρονούντες από αυτό που ο ίδιος αντιμετώπισε. Αν γνώριζε τι γίνονταν στην Αλβανία ήταν υποκριτής, αν όχι ήταν ανόητος …

    51
    Ο/Η Σιωπηλός έγραψε:
    (πριν 8 ώρες)

    Υπέρ ανιδέου, Μ. Γλέζου ο λόγος. Ωστόσο το επιχείρημα «δεν ήξερε» πάσχει διπλά.

    Αν είναι αληθινό, αν δηλ. πράγματι «δεν ήξερε» είναι ντροπιαστικό, γιατί εξομοιώνονται οι γνώσεις ενός Έλληνα, αγωνιστή της εθνικής αντίστασης και ήδη έμπειρου πολιτικού για το δολοφονικό καθεστώς του Χότζα, με αυτές ενός δεκαπεντάχρονου Αλβανού μαθητή που ζούσε μέσα στο καθεστώς αυτό!

    Αν είναι ψέμα, αν δηλ. «ήξερε» είναι -αυτονόητα- διπλά ντροπιαστικό.

    Δεν είμαι σίγουρος ότι Μ. Γλέζος θα χαιρόταν με αυτή την «υπεράσπιση».

  49. Ο/Η laskaratos λέει:

    http://aristeroschronographos.blogspot.gr/2014/10/blog-post_10.html

    Αριστερός Χρονογράφος

    Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

    Τι συμβολίζει σήμερα ο Μανώλης Γλέζος (του Σπύρου Βλέτσα)

    Μια ακόμη τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου συζητήθηκε τις τελευταίας μέρες. Κατά τη διαδικασία έγκρισης της νέας κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στον υποψήφιο επίτροπο γεωργίας, είπε μεταξύ άλλων: «Κατ’ εντολή της κ. Μέρκελ μάς έφεραν ένα ψεύτικο φυτό με σιδερένιες ρίζες και γυάλινα άνθη: τα φωτοβολταϊκά. Θα έρθετε να ξεριζώσουμε μαζί τα σιδερένια φυτά;»

    Πολλοί τοποθετούν τον Μανώλη Γλέζο στο απυρόβλητο, εξαιτίας του ηρωικού παρελθόντος, άλλοι πάλι θεωρούν ότι λόγω ηλικίας έχει το ακαταλόγιστο. Και οι δύο αυτές στάσεις είναι μη πολιτικές και βαθιά υποτιμητικές. Όποιος κατεβαίνει στην πολιτική βρίσκεται αυτομάτως εκτεθειμένος στην κριτική και δεν χρειάζεται καμιά προστασία. Ο ηλικιακός ρατσισμός, που εκφράζουν τα περί ακαταλόγιστου, είναι μια ακόμη επίπτωση του μάρκετινγκ στην πολιτική. Η διαφήμιση αποθεώνει τη νεότητα και επιφυλάσσει το ρόλο του συμπαθητικού γραφικού για τους ηλικιωμένους. Τη βαρύτητα που είχε παλιά η γνώμη των γερόντων διαδέχτηκε η ανάδειξη της νεότητας ως βασικού προτερήματος για τους πολιτικούς ηγέτες.

    Ο Μανώλης Γλέζος δεν λέει όσα λέει επειδή είναι ηλικιωμένος, αλλά ακολουθεί με συνέπεια αυτά που πίστευε και νεότερος. Το 1985, στην κηδεία του Εμβέρ Χότζα, χαιρέτησε με υψωμένη γροθιά τη σωρό του κομουνιστή δικτάτορα της Αλβανίας. Την ιδία περίοδο που εξέφραζε την εκτίμησή του για ένα από τα πιο σκληρά και απάνθρωπα καθεστώτα στη σύγχρονη ιστορία ήταν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ο συνδυασμός αυτός φαίνεται κάπως παράξενος, αλλά ο Μανώλης Γλέζος είχε βρει από τότε τον τρόπο να συνδυάσει τα καλά του καπιταλισμού και των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που μοίραζε το ΠΑΣΟΚ, με το… όραμα της κομουνιστικής επανάστασης που εκπροσωπούσε η Αλβανία του Χότζα.

    Σε γενικές γραμμές από τις ίδιες αρχές εμπνέεται σήμερα ο ίδιος και το κόμμα του. Από τη μια μεριά στοχεύουν το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, ενώ από την άλλη υπόσχονται άμεσα ένα θαυματουργό και εξωραϊσμένο καπιταλισμό στον οποίο σβήνονται τα χρέη στις τράπεζες και στους δανειστές της χώρας, εύκολα και χωρίς συνέπειες. Γι’ αυτούς οι υποσχέσεις και οι παροχές δεν εξαρτώνται από τα χρήματα που υπάρχουν στο ταμείο. Πιστεύουν σε έναν καπιταλισμό που τα χρήματα βρίσκονται εύκολα, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση.

    Όταν όμως στριμώχνονται τα στελέχη του κόμματος λένε άλλα. Έτσι ο Μανώλης Γλέζος (10-5-14) δήλωσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «αν χρειαστεί, θα κάνει ένα αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό για εισοδήματα πάνω από ένα όριο». Είναι μια πρόταση που ο ίδιος είχε κάνει και στην προεκλογική περίοδο του 2012, τοποθετώντας το όριο στις 20.000 ευρώ.

    Πολλοί δεν ενδιαφέρονται για το πού θα βρεθούν τα χρήματα, ούτε για το ποια λύση προτείνει ακριβώς ο Μανώλης Γλέζος. Τους φτάνει ότι συμβολίζει την αντίσταση. Η αντίσταση αυτή είναι αυθύπαρκτη, έξω από καταστάσεις και συνθήκες. Πιστεύουν ότι όπως αντισταθήκαμε στην Κατοχή στους κατακτητές, οφείλουμε να αντισταθούμε και σήμερα σε αυτά που επιβάλλουν οι δανειστές
    .
    Η Ελλάδα έφτασε σε ένα επίπεδο ζωής κοντινό στο επίπεδο των αναπτυγμένων χωρών της δύσης, έστω κι αν από ένα σημείο και μετά αυτή η πρόοδος στηρίχτηκε στα δανεικά που μοίραζε το κράτος. Το ζητούμενο είναι η βιώσιμη επανάκτηση της ευημερίας που είχαμε και η μελλοντική διεύρυνσή της. Η πρόοδος των δυτικών χωρών στηρίζεται σε ανταγωνιστικές οικονομίες, στην παραγωγή και στην καινοτομία. Η αντίσταση θέλει να κρατήσουμε τη δυτική ευημερία αλλά χωρίς αυτά που την εξασφαλίζουν, να κρατήσουμε το smartphone αλλά να απορρίψουμε την παραγωγική εργασία που προϋποθέτει.

    Αν το ζητούμενο ήταν μια ζωή όπως στα καθεστώτα που θαύμαζε ο Μανώλης Γλέζος, ή έστω όπως στη Βενεζουέλα που θαυμάζουν οι σύντροφοί του, αυτού του είδους η αντίσταση μπορεί να είχε νόημα. Αν όμως το ζητούμενο είναι η ευημερία όπως την ξέρουμε στην Ευρώπη, τα πράγματα αλλάζουν.

    Η αντίσταση ήθελε τη συνέχιση του ελληνικού τρόπου ανάπτυξης και δεν θέλησε να καταλάβει ότι αυτός ο τρόπος χρεοκόπησε το 2010. Αυτή η αντίληψη συνδέθηκε με την εθνική αντίσταση της κατοχής και το ΕΑΜ, ακριβώς όπως το καθυστερημένο τμήμα της Δεξιάς επιδιώκει να συνδεθεί με την αρχαιότητα μέσω του τάφου της Αμφίπολης. Ο Μανώλης Γλέζος συμβόλισε αυτό τον τεράστιο αναχρονισμό.

    Η αντίσταση δεν ήταν ένα θεωρητικό σχήμα σαν αυτά περί ανάδελφων που παραμύθιαζαν τους Έλληνες τις προηγούμενες δεκαετίες. Είχε άμεσες αρνητικές συνέπειες στην εξέλιξη της κρίσης. Πρώτα δημιούργησε ένα ισχυρό αντιμεταρρυθμιστικό ρεύμα το οποίο μαζί με την αντίδραση των συντεχνιών και την απροθυμία των κυβερνητικών κομμάτων συντηρεί την καθυστέρηση. Έπειτα πυροδότησε βίαια επεισόδια που άφησαν αποκαΐδια στο κέντρο της Αθήνας και κατέστρεψαν τον τουρισμό. Αυτά συνοδεύτηκαν από μια διαρκή πολιτική αστάθεια και τεράστια ανασφάλεια για το νόμισμα και το μέλλον της χώρας. Ποιος θα επένδυε σε μια τέτοια κατάσταση; Ποιος θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας; Κανείς.

    Από τις χώρες των μνημονίων μόνοι εμείς πιστέψαμε σε ανύπαρκτες εναλλακτικές λύσεις και την πίστη μας αυτή τη συνδέσαμε με τις αγωνιστικές παραδώσεις και την ακραία αντιπαλότητα. Σήμερα, που οι άλλοι είναι σε ανάπτυξη και αυξάνουν τους μισθούς, εμείς ακούμε ότι οι παροχές του ΣΥΡΙΖΑ θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Η εναλλακτική λύση είναι τελικά τα λεφτά των τοκογλύφων. Εκείνων που εμείς θα τους τρώγαμε μονομερώς όσα μας δάνεισαν. Άδοξη κατάληξη για τόσους αγώνες.

    πηγή: athensvoice.gr

    Αναρτήθηκε από Δημήτρης Κουζούλης

    http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%CF%84%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%BB%CE%AD%CE%B6%CE%BF%CF%82

  50. Ο/Η laskaratos λέει:

    Από τα Αριστερά βγαίνουν στο Γλέζο και στους τσαρλατάνους της Αριστεράς που δίνουν όρκο ακόμη και μητροπολίτες της αντιευαγγελικής Εκκλησίας

    http://www.romfea.gr/epikairotita/29777-2015-01-28-20-37-11
    Αργολίδος Νεκτάριος: »Καλά έκανε ο Πρωθυπουργός και δεν ορκίστηκε»

    http://romfea.gr/epikairotita/15159-2013-01-09-09-12-39
    Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: »Ο θρησκευτικός όρκος»

    Η Εκκλησία (παρά την απαγόρευση του όρκου που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο) συγκατένευσε, από ανάγκη
    Αισθάνομαι ευθύνη και ενοχή όταν με επίσημη εκκλησιαστική τελετή, «αναγκάζω» βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους να επιορκίσουν… Επειδή, σίγουρα επιορκούν

  51. Παράθεμα: Η τελευταία και χειρότερη βράβευση του Μανώλη Γλέζου | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  52. Παράθεμα: Ο Αλέξανδρος Σολζενίτσιν για τον Μανώλη Γλέζο | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.