Η τελευταία και χειρότερη βράβευση του Μανώλη Γλέζου

[Άλλο ένα θλιβερό κατόρθωμα των συντρόφων του;]

Mε διάταγμα του Βλαντίμιρ Πούτιν τιμήθηκε ο ήρωας της Αντιφασιστικής Αντίστασης, Μανώλης Γλέζος, με το μετάλλιο για τα «75 χρόνια από τη Νίκη στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-1945». Το μετάλλιο επέδωσε στον βραβευμένο και με το διεθνές βραβείο Λένιν, «Για την ενίσχυση της ειρήνης μεταξύ των λαών»(1963), Μανώλη Γλέζο ο πρέσβης της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρέσβης επισκέφθηκε τον Ελληνα ήρωα της αντιφασιστικής νίκης στην κατοικία του και συζήτησαν και τα θέματα των ρωσοελληνικών σχέσεων» (‘Εφ.τ.Συντ.’-Ν.Ζ., 28.2.2020).

Η ατελείωτη πολιτική και κομματική περιδιάβαση του Μανώλη Γλέζου, κατέληξε στην ακροαριστεροακροδεξιά ρωσόφιλη ΛΑΕ, που εξευτελίστηκε στις τελευταίες εκλογές από τον ίδιο τον λαό, που το κόμμα αυτό τον έχει θεοποιήσει (0,28%), σε βαθμό να τον επικαλείται στην κλητική πτώση στον τίτλο της (στην ονομαστική είχε προλάβει ο Καρατζαφέρης). Δεν πιστεύω πως στο φασίζον και εξοντωτικό έως και δολοφονικό ανθρώπων και μειονοτήτων, αδίστακτο και πρωτόγονα καπιταλιστικό καθεστώς Πούτιν, θυμήθηκαν τον Γλέζο της Κατοχής, εκτός κι αν ζει εκεί μέσα κάποιος παλιός Καγκεμπίτης να τους τον θυμίσει. Θα έβαλε το χέρι του το κόμμα Λαφαζάνη, που έχει την τιμή μαζί με τη Χ.Α. να εκπροσωπεί με ανιδιοτέλεια εν Ελλάδι, την εξωτερική πολιτική της χώρας των αγίων Ορθόδοξων τσάρων  και των σταλινικών στρατοπέδων. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να μεσολάβησε και το ευσεβές («…ζητά την επιστροφή της Αγίας Σοφίας στην Ορθοδοξία») Κ.Κ.Ρωσίας («Κ.Κ.Ρωσίας, ένα αντιδραστικό κόμμα, που θέλει τον ορθόδοξο θεό στο Σύνταγμα». «Ο αρχηγός του, προσκυνητής της Ζώνης του Εφραίμ Βατοπεδινού, θα μαστίγωνε τις ακτιβίστριες Pussy Riot»).

Εκείνο που αξίζει να σημειώσω είναι η παράλληλη συνενοχή της κοινωνίας, των κομμάτων και της Αριστεράς. Εδώ έχουμε μια δημόσια νοσηρότητα. Αυτήν την κοινωνική τάση και ανάγκη, της ιεροποίησης ανθρώπων, της ανοχής απέναντι στις συμπεριφορές τους, της ομερτά, της δειλίας να ασκηθεί κριτική σε ιερές αγελάδες, της ευκολίας εξυπηρέτησης μιας συλλογικής αυταπάτης, της έλλειψης θάρρους γνώμης, της αυτοένταξης των οπαδών σε ένα φαντασιακό πεδίο ανύπαρκτων κοινών αρχών με τον ήρωά τους και της αδίστακτης κομματικής εκμετάλλευσης του μύθου του, χωρίς οίκτο και φιλότητα για το υποκείμενο αυτής της ταπεινής ιδεοληπτικής μηχανουργίας.

Σέβομαι και τιμώ απολύτως τον Γλέζο της Αντίστασης, τον καταδιωκόμενο Γλέζο του αυταρχικού μετεμφυλιοπλεμικού Κράτους, αλλά μέχρι εκεί. Η μετέπειτα πορεία του, ειδικά μετά το 1981, είναι μια εγωκεντρική ναρκισσιστική κούρσα, χωρίς αρχές, με εναγκαλισμούς ακροδεξιών, δολοφόνων, τυράννων, διεφθαρμένων και φασιστών παπάδων, με μια αχαλίνωτη φιλολογία αντιδραστικών ή ανόητων πολιτικών δηλώσεων, συμμαχιών και πράξεων, με μια μανία ανάδειξής του σε ένα είδος εθνικού τοτέμ, μια πορεία αμετανόητη μέχρι λίγα λεπτά πριν το τέλος. Τολμώ να υποθέσω αυθαίρετα, χωρίς να έχω το ελάχιστο αποδεικτικό στοιχείο, πως η εκκωφαντική σεμνότητα του Λάκη Σάντα, ήταν μια συνειδητή αναγκαστική εξισορροπιστική κίνηση, προσωπικής αρετής και αξιοπρέπειας. Αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω πως δεν θεωρώ τον Μανώλη Γλέζο κακό άνθρωπο. Κάθε άλλο. Ανήκει στην κατηγορία όμως των προσωπικοτήτων που δεν έχουν το φιλοσοφικό, μορφωτικό, ηθικό και πολιτικό υπόβαθρο να διαχειριστούν τη δημοφιλία τους και πέφτουν στον πειρασμό του αυτοθαυμασμού και της διεκδίκησης της γενικής αποδοχής, αγνοώντας το περίφημο «Ουαί όταν καλώς υμάς είπωσι πάντες οι άνθρωποι», αν και  ο ήρωάς μας, έχει υποδυθεί επιδεικτικά και τον ρόλο του ευλαβή, πάνω στο πολιτικό παλκοσένικο.

Νομίζω πως η περίπτωση του Γλέζου και της συλλογικής σιωπής γύρω από τα ανομήματά του, θα πρέπει να μελετηθεί από ψυχαναλυτές, κοινωνιολόγους και ιστορικούς. Ασφαλώς το πλήθος δικαιούται να πει πως δεν πήρε χαμπάρι, η μερίδα όμως των ενημερωμένων πολιτών δεν δικαιούται αυτό το άλλοθι.

Ο χασάπης της Σρεμπρένιτσα με πρόλογο Γλέζου

Έχω πάντα την ελπίδα πως ο Μανώλης Γλέζος, πριν αναχωρήσει από τον μάταιο κόσμο μας,  θα βρει τη διαύγεια και το θάρρος να κάνει μια συμβολική αυτοκριτική, γιατί νομίζω πως η απαίτηση για πλήρη και εμπεριστατωμένη αυτοέκθεση είναι πλέον φυσικά αδύνατη. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Γλέζος όπως και ο Μίκης (αυτός κληροδοτεί και ένα θαυμάσιο μουσικό έργο), δεν θα αφήσουν πίσω τους αρνητική ατμόσφαιρα. Κάθε άλλο, αφού οι άνθρωποι συνήθως θυμούνται τα καλά γνωρίσματα των νεκρών τους. Απλώς η ζωή τους δεν θα έχει υπάρξει αυτή που θα μπορούσε να είναι σε μια καλύτερη κοινωνία. Η σύγχρονη Ελλάδα, ευνοεί κάθε λογής ανάρμοστες και ανόητες συμπεριφορές. Θέλω να πω πως τα όποια αμαρτήματα του Γλέζου, ήταν αμαρτήματα και της κοινωνίας γι’αυτό και σε ότι με αφορά τα βλέπω με κατανόηση, αφού κανείς μας δεν μπορεί να ξεφύγει από όλους τους πειρασμούς των ανθρωπίνων παραπτωμάτων.

Χρήσιμα Υστερόγραφα
«Οι επίσκοποι στην Κατοχή» [4] «Απάντηση στους Μ. Γλέζο-Χριστόδουλο»
«Κατά Μανώλη Γλέζου»
«Εθνοκάθαρση και Μανώλης Γλέζος»
«Εμμανουήλ Γλέζου (Μακεδονομάχου): Αρχιεπισκόπου-Τραπεζίτου Νήσου Ελβετίας εγκώμιον!»
«Ο Γλέζος βγάζει ψεύτη τον Ιερώνυμο, αλλά ψεύδεται ο ίδιος»
«Η Αγία Τριάδα ως επαναστατικό κάλεσμα»(ομιλητής Μανώλης Γλέζος)»
«Θεοδωράκης και Γλέζος, το σκάνδαλο της αριστερής εικονολατρίας
«Μήνυμα Εμμανουήλ Γλέζου προς τους ‘‘300 της Βουλής’’»
«Είναι οι Γερμανοί παιδιά εγκληματιών;»
«Πόσα βραβεία θα εισπράξει ακόμη ο Γλέζος;».

*

Μας απέκλεισαν από το facebook (υπαίτιος το Ελληνικό ΥΠΕΞ επί σ. Κοτζιά) χωρίς καμία ειδοποίηση. Εσείς, οι χιλιάδες αναγνώστες μας, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Μπορείτε να ανεβάσετε μέσω του ατομικού σας λογ/μού στο facebook, την κάθε ανάρτησή μας, ή κάντε ΚΛΙΚ στο εικονίδιο του facebook, κάτω από κάθε ανάρτησή μας. Ξέρουμε ότι το κάνετε ήδη, και σας Ευχαριστούμε

Advertisement
This entry was posted in τυχοδιωκτικός πατριωτισμός, Ασμοδαίος, Γράμμα από το Ληξούρι, Για την Αριστερά, Διακρίσεις (κάθε είδους), ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

11 Responses to Η τελευταία και χειρότερη βράβευση του Μανώλη Γλέζου

 1. Ο/Η Κόκκινη Ρόζα λέει:

  https://enthemata.wordpress.com/2010/08/01/saramago-2/

  Πού είναι η Αριστερά;

  1 Αυγούστου 2010


  Ζ. ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ. ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ Φ. ΛΕΡΑ

  Το κείμενο, με τίτλο «Πού είναι η Αριστερά», πρωτοεμφανίστηκε στο μπλογκ του Σαραμάγκου, την 1.10. 2008. Δημοσιεύτηκε, μαζί με άλλα κείμενα από το ίδιο μπλογκ, στο βιβλίο του Το τετράδιο. Κείμενα που γράφτηκαν για το blog, Σεπτέμβριος 2008-Μάρτιος 2009. Στα ελληνικά κυκλοφορεί, όπως και όλα σχεδόν τα βιβλία του Σαραμάγκου, σε μετάφραση Αθηνάς Ψυλλιά, από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

  «Ε»

  Πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, σε μια συνέντευξή μου σε μια νοτιοαμερικάνικη εφημερίδα, αργεντίνικη νομίζω, μου βγήκε πάνω στις διαδοχικές ερωταποκρίσεις μια δήλωση που κατόπιν φαντάστηκα πως θα προκαλούσε αναταραχή, διαμάχη, σκάνδαλο (μέχρι αυτού του σημείου έφτανε η αφέλειά μου), ξεκινώντας από τις τοπικές στρατιές της Αριστεράς και μετά, ποιος ξέρει, σαν ένα κύμα που εξαπλώνεται σε κύκλους, στα διεθνή μέσα, είτε αυτά ήταν πολιτικά, συνδικαλιστικά ή πολιτιστικά, τα οποία πρόσκεινται στην εν λόγω Αριστερά.


  ΤΖΩΡΤΖ ΓΚΡΟΣ, «ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ», 1926. ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΑΪΜΑΡΗΣ. ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΚΕΦΑΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΙ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ, ΕΝΩ Ο ΛΑΟΣ (ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ) ΤΡΩΕΙ ΑΠΛΩΣ Ο,ΤΙ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ

  Με όλη της τη σκληρότητα, χωρίς να κάνει βήμα πίσω μπροστά στην ίδια της την αισχρότητα, η φράση, όπως αναπαράχθηκε με ακρίβεια από την εφημερίδα, ήταν η εξής: «Η Αριστερά δεν έχει την παραμικρή γαμημένη ιδέα σε ποιον κόσμο ζει». Στην πρόθεσή μου, εσκεμμένα προκλητική, η Αριστερά, επερωτωμένη έτσι, απάντησε με την πιο παγωμένη σιωπή. Κανένα κομμουνιστικό κόμμα, για παράδειγμα, ξεκινώντας απ’ αυτό του οποίου είμαι μέλος, δεν βγήκε στις επάλξεις για να αντικρούσει ή απλώς να επιχειρηματολογήσει σχετικά με την καταλληλότητα ή τη μη καταλληλότητα των λέξεων που πρόφερα. Κατά μείζονα λόγο, επίσης, κανένα από τα σοσιαλιστικά κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση των αντίστοιχων χωρών, σκέφτομαι κυρίως των δικών μας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, δεν θεώρησε απαραίτητο να απαιτήσει ένα ξεκαθάρισμα εξηγήσεις από τον παράτολμο συγγραφέα που τόλμησε να ρίξει μια πέτρα στον μουχλιασμένο βούρκο της αδιαφορίας.

  Τίποτε απολύτως, σιωπή καθολική, λες και στους ιδεολογικούς τάφους όπου κατέφυγαν δεν υπήρχε τίποτε άλλο παρά μόνο σκόνη και αράχνες, ή το πολύ κάποιο αρχαϊκό οστό που δεν έκανε ούτε για ιερό λείψανο πια. Για κάμποσες μέρες αισθάνθηκα αποκλεισμένος από την ανθρώπινη κοινωνία, σαν να ’χα χολέρα, θύμα κάποιου είδους διανοητικής κίρρωσης όπου τίποτα δεν έβγαζε νόημα. Έφτασα μάλιστα να σκεφτώ πως η συμπονετική κουβέντα που θα κυκλοφορούσε μεταξύ αυτών που σιωπούσαν ήταν περίπου η εξής: «Τον κακομοίρη, τι να περιμένει κανείς σε τέτοια ηλικία;». Ήταν πως δεν θεωρούσαν ότι δικαιούμουν να εκφράσω γνώμη σ’ αυτή τη φάση.

  Ο καιρός περνούσε, περνούσε, η κατάσταση στον κόσμο γινόταν όλο και πιο περίπλοκη, και η Αριστερά, ατάραχη, συνέχιζε να παίζει τους ρόλους που, είτε στην εξουσία είτε στην αντιπολίτευση, της είχαν διανεμηθεί. Εγώ, που στο μεταξύ είχα κάνει μια άλλη ανακάλυψη, πως ο Μαρξ ποτέ δεν είχε τόσο πολύ δίκιο όσο σήμερα, φαντάστηκα, όταν πριν ένα χρόνο ξέσπασε η καρκινική απάτη των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, πως η Αριστερά, όπου κι αν βρίσκεται, αν είναι ακόμα ζωντανή, θ’ ανοίξει επιτέλους το στόμα για να πει τι σκέφτεται γι’ αυτή την περίπτωση. Έχω πια την εξήγηση: η Αριστερά δεν σκέφτεται, δεν δρα, δεν διακινδυνεύει ούτε βήμα. Έχει γίνει ό,τι έχει γίνει από τότε, και μέχρι σήμερα η Αριστερά, με δειλία, εξακολουθεί να μη σκέφτεται, να μη δρα, να μη διακινδυνεύει ένα βήμα. Γι’ αυτό ας μην παραξενευτεί κανείς για την αναιδή ερώτηση του τίτλου: «Πού είναι η Αριστερά;». Δεν τάζω τίποτα για απάντηση, πλήρωσα ήδη πολύ ακριβά τις αυταπάτες μου.

  μετάφραση από τα πορτογαλικά: Αθηνά Ψυλλιά

 2. Ο/Η Psycho λέει:

  Σόρρυ,αλλά νομίζω είσαστε πολύ επιεικής
  Ο ένας με το ΠΑΣΟΚ ο άλλος με τη ΝΔ, καλά περάσανε, αλί σε αυτούς που μπήκανε από νέοι στο χώμα, για ένα πουκάμισο αδειανό για την ελληνική Αριστερά που τελείωσε στον ΣΥΡΙΖΑ

  https://www.kathimerini.gr/1068200/article/epikairothta/ellada/mikhs-8eodwrakhs-h-skeyh-moy-stoys-gennaioys-antres-kai-gynaikes-toy-evroy

  ΕΛΛΑΔΑ 08.03.2020 : 19:51
  Μίκης Θεοδωράκης: Η σκέψη μου στους γενναίους άντρες και γυναίκες του Εβρου

  «Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, η σκέψη μου βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών μας που υπερασπίζουν τα σύνορα της πατρίδας και στους γενναίους άντρες και γυναίκες του Έβρου» αναφέρει ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, με ανακοίνωσή του στην επίσημη ιστοσελίδα του.

  https://www.tanea.gr/2018/02/06/politics/m-theodwrakis-i-xrysi-aygi-agapa-tin-patrida-alla-me-tropo-eristiko/

  Μ. Θεοδωράκης: «Η Χρυσή Αυγή αγαπά την πατρίδα αλλά με τρόπο εριστικό»

  https://www.tanea.gr/2013/03/08/lifearts/ti-zitoyse-o-manwlis-glezos-sti-mosxa/

  Τι ζητούσε ο Μανώλης Γλέζος στη Μόσχα

  TANEA Team
  8 Μαρτίου 2013 | 16:54

  Μετά τον θάνατο του Στάλιν και ενώ οι διωγμοί του σταλινικού καθεστώτος δεν έχουν καταλαγιάσει, ο Μανώλης Γλέζος επισκέπτεται τη Μόσχα και έχει σειρά συναντήσεων με προσωπικότητες του σοβιετικού καθεστώτος, ανάμεσά τους και με συγγραφείς.

  Το άγνωστο απόσπασμα από το «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» που δημοσιεύουμε σήμερα (σε μτφ. Δημήτρη Τριανταφυλλίδη) αποκαλύπτει ότι ο σκοπός της επίσκεψής του ήταν ιερός. Διεκδικούσε την υποστήριξη των Ενώσεων Συγγραφέων της ΕΣΣΔ στους έλληνες συναδέλφους τους που ακόμα βρίσκονταν στις φυλακές, καταδικασμένοι μετά τον Εμφύλιο από το εκδικητικό μετεμφυλιακό καθεστώς της Ελλάδας.

  Ο Σολζενίτσιν φέρεται να εκπλήσσεται από την αθωότητα του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος ζητούσε συμπαράσταση για φυλακισμένους στη χώρα μας από συγγραφείς που, στην καλύτερη περίπτωση, παρίσταναν τους ουδέτερους για τις εκτοπίσεις και τις εξορίες στα γκουλάγκ πλήθους συναδέλφων τους, που έκαναν το λάθος να εκφράσουν δημοσίως τη διαφωνία τους με το σοβιετικό καθεστώς.

  «Ο Μανώλης Γλέζος «στη φωτεινή και γεμάτη πάθος ομιλία του διηγήθηκε στους σοβιετικούς συγγραφείς για τους συντρόφους τους που σαπίζουν στις φυλακές της Ελλάδας.
  Αντιλαμβάνομαι ότι με την αφήγησή μου σφίχτηκαν οι καρδιές σας. Δεν το έκανα επίτηδες. Θέλω οι καρδιές σας να χτυπούν για εκείνους που σαπίζουν στη φυλακή… Υψώστε τη φωνή σας για την απελευθέρωση των Ελλήνων πατριωτών».

  Κι εκείνες οι τετραπέρατες φαλάκρες, φυσικά, τις ύψωσαν! Βλέπετε, στην Ελλάδα σάπιζαν δυο δεκάδες κατάδικοι! Ισως και ο ίδιος ο Μανώλης να μην καταλάβαινε την ξεδιαντροπιά του καλέσματός του, ίσως στην Ελλάδα να μην υπάρχει αυτή η παροιμία:
  «Τι στεναχωρεί τους ανθρώπους όταν στο σπίτι κλαίνε με λυγμούς;»

  Σε διάφορα σημεία της χώρας μας συναντάμε τέτοια έργα τέχνης: ένα γύψινο φύλακα με ένα σκυλί, που κοιτάζει μπροστά, σα να θέλει να πιάσει κάποιον. Στην Τασκένδη ένα τέτοιο άγαλμα βρίσκεται μπροστά στη σχολή του Λαϊκού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ στο Ριαζάν είναι το σύμβολο της πόλης, το μοναδικό μνημείο που συναντά κανείς όταν έρχεται από την πλευρά του Μιχαήλοφ.

  Κι εμείς δεν αναριγούμε από αποστροφή, έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε ως κάτι το φυσιολογικό αυτές τις φιγούρες, που δηλητηριάζουν τα σκυλιά εναντίον των ανθρώπων.
  Εναντίον μας».

  παιδάκια σημαιάκια λουλουδάκια, αλλά η Σιβηρία δούλευε στο φουλ
  http://62.103.28.111/aski/rec.asp?id=89042
  ΑΣΚΙ
  Επίσκεψη του Μανώλη Γλέζου στη Μόσχα
  • Ο/Η laskaratos λέει:

   Οφείλουμε επιείκια σε υπερήλικες αγωνιστές, αλλά πρέπει να λέμε και την αλήθεια

   https://www.protothema.gr/politics/article/467095/vruxelles-deite-to-manoli-glezo-ston-epitafio/

   11/04/2015
   Βρυξέλλες: Δείτε τον Μανώλη Γλέζο να προσκυνά τον Επιτάφιο

   Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μανώλης Γλέζος είναι μεταξύ των βουλευτών που δίνουν θρησκευτικό όρκο στη Βουλή.

   https://www.protothema.gr/greece/article/515104/ieronumos-o-manolis-glezos-mou-zitise-na-analavo-tin-kideia-tou/

   Ιερώνυμος: Ο Μανώλης Γλέζος μου ζήτησε να αναλάβω την κηδεία του

   «Ένιωσα σοκ όταν τον άκουσα να μου το λέει», λέει ο Αρχιεπίσκοπος

   Η συνάντηση που είχε την Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος με τον αγωνιστή της Αριστεράς Μανώλη Γλέζο στάθηκε η αφορμή για μία ανέλπιστη αποκάλυψη από τον Ιερώνυμο.

   Κατα΄τη διάρκεια εκδήλωσης στη Ναύπακτο, όπου βρέθηκε για να ευχηθεί στον εορτάζονται μητροπολίτη κ. Ιερόθεο, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, ο Μανώλης Γλέζος, όχι μόνο του αποκάλυψε ότι θέλει να κηδευτεί και να ταφεί χριστιανικά αλλά του ζήτησε να φροντίσει ο ίδιος ώστε να μην συμβεί κάτι διαφορετικό.

   Ο διάλογος, όπως τον μετέφερε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, είναι χαρακτηριστικός.

   «Όταν πεθάνω θα αναλάβετε εσείς υπεύθυνα, και θα κάνετε εκκλησιαστική κηδεία. Δεν θα αφήσετε άλλους ανθρώπους να αναμιχθούν σε αυτό το θέμα», φέρεται να είπε σύμφωνα με το orthodoxia.info στον Αρχιεπίσκοπο ο γνωστός αγωνιστής της Αριστεράς ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ιερώνυμο, του είπε πως αγαπά και σέβεται τη θρησκεία των πατέρων.
   ______________________________

   Συνέντευξη του Γλέζου στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» (18.5.2016), με τον τίτλο «Όταν πήγαινα στο κατηχητικό».

   Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός πως τότε δεν διέψευσε τον δημοσιογράφο που του αναφέρει πως έχει ζητήσει θρησκευτική κηδεία:

   https://www.dogma.gr/diafora/glezos-otan-pigaina-sto-katichitiko/29528/
   του Σωτήρη Λέτσιου στην Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί στα περίπτερα

   -“Μου έχουν διηγηθεί ότι ορισμένοι ιερείς σάς βλέπουν στον δρόμο και σας φιλούν το χέρι, ειδικά μετά την επίσκεψή σας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τη δήλωσή σας ότι επιθυμείτε θρησκευτική κηδεία. Είναι αλήθεια;”

   -“Από όσους το επιχειρούν δεν το δέχομαι και με φέρνει σε δύσκολη θέση. …”.


   Αντιφάσεις Γλέζου


   https://roides.wordpress.com/2016/11/03/3nov16/
   Ο Γλέζος βγάζει ψεύτη τον Ιερώνυμο, αλλά ψεύδεται ο ίδιος

   «….Ναι, αλλά έχετε ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να αναλάβει την κηδεία σας… «(Γελάει) Ετσι έχει φτάσει στ’ αφτιά σας; Δεν τα γράφουν σωστά, η… λογοκρισία των εφημερίδων! Λοιπόν, η ιστορία είναι η εξής.

   Ο μακαριστός Χριστόδουλος μου έλεγε: «Θέλω να σε τιμήσω». Του έλεγα: «Χριστόδουλε, δεν θέλω τιμές!». Και ξαφνικά, δηλώνει δημόσια ότι η Ιερά Σύνοδος με τιμά με το παράσημο του Αποστόλου Παύλου. Πάω και τον βρίσκω. «Χριστόδουλε, γιατί το ‘κανες αυτό; Αφού ξέρεις ότι δεν πιστεύω στην ύπαρξη του Θεού». Πονηρότατος αυτός, είπε το εξής καταπληκτικό: «Ο Θεός έχει παντού τους ανθρώπους Του». Λέω: «Αφού ξέρεις πολύ καλά τις απόψεις μου για την Εκκλησία». Και του τα ξανάπα. Οτι έχετε αλλοιώσει το περιεχόμενο της Εκκλησίας, ότι φοράτε τα άμφια που είναι οι τήβεννοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Του είπα και το τρίτο: «Aφήνεις και υπάρχουν τόσα σκάνδαλα στην Εκκλησία και δεν επεμβαίνεις». Λέει: «Σ’ αυτό, Μανώλη, δεν έχεις δίκιο. Ως νομικός ζητώ όποιος καταγγέλλει να φέρνει αποδείξεις και δεν μου φέρνουνε» (σημ.Λασκ.: Εδώ οποιοσδήποτε αξιοπρεπής ακροατής του Χουντόδουλου, θα έσκαγε στα γέλια). Του λέω τότε: «Αντέχεις την αντιφώνηση, Παναγιότατε;». Λέει: «Θα πεις αυτά που λες τώρα;». Και του απαντώ: «Βεβαίως». Ετσι δεν έγινε η τελετή (Ο φίλος του ο Χουντόδουλος δεν ζει για να διαψεύσει το διάλογο.

   Η αλήθεια, είναι-από όσο ξέρω- πως έπεσαν τότε -μετά την επίσημη ανακοίνωση στις 7/2/2006-πάνω στο Γλέζο, σύντροφοί του: «Τι πας να κάνεις; Παράσημο από το Χουντόδουλο;» και αυτός έκανε πίσω).

   Τώρα με τον Ιερώνυμο, είχα πάει για άλλο θέμα και πήγε η κουβέντα και σ’ αυτό. Του δήλωσα: «Επειδή πιστεύω ότι η θρησκεία βοηθά σημαντικά στην αναστολή της έκλυσης των ηθών (σημ.Λασκ.: ειδικά της ατιμώρητης ιερής παιδεραστίας) και επειδή πιστεύω ακράδαντα στον ουσιαστικό ρόλο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ύπαρξη του έθνους, όταν κηδευτώ, με τα έθιμα του χωριού μου φυσικά, μπορείς να κάνεις την τελετή της παρασημοφόρησής μου». Αυτή είναι η αληθινή ιστορία. Για να ξέρετε, πάντως, το έχω γράψει στη διαθήκη μου, το κορμί μου θα πάει για το μάθημα ανατομίας των φοιτητών. Και ό,τι περισσέψει θα καεί και θα σκορπιστεί στη θάλασσα. Δεν θέλω τάφο, δεν θέλω μνημεία».

   https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3644957

   Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 1996ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣΣελίδα 34
   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
   Μυθιστορία, φιλοσοφία, ποίηση
   Από τις εκδόσεις «Ινστιτούτο Βιβλίου – Α. Καρδαμίτσα» παρουσιάστηκαν χτες δύο ενδιαφέροντα βιβλία:

   «Χάθηκα τελικά/ για όλους τους ευεργέτες./ Καίγομαι σαν τσιγάρο/ σε χείλος νευρωτικό:/ Ενά με ψάχνουν παντού -/ περιμένω τη χαραυγή/ τη μεγάλη τύχη/ να παρατήσω τα πάντα ξαφνικά/ όλα όσα ο καιρός μου δίνει,/ και να ρίξω την πρωινή βόμβα/ του χαμόγελου,/ του μοναχικού ανθρώπου». Το προφητικό αυτό ποίημα ανήκει στον Ράντοβαν Βούκοβ Κάρατζιτς.Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, ασκείται με την ποίηση από παιδί. «»Εξ αμνημονεύτων χρόνων» και άλλα ποιήματα»,τιτλοφορείται το βιβλίο ποιημάτων του (της περιόδου 1967 – 1990) που κυκλοφόρησε από τα «Ελληνικά Γράμματα» και τη Βαλκανική Ενωση Φιλίας,σε μετάφραση Στέφανου Σωτηρίου,

   προλογισμένο από τον ίδιο τον Κάρατζιτς και τους Μανώλη Γλέζο,

   ….Ζέλιντραγκ Νίκτσεβιτς.Το βιβλίο παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι Λ. Ζούκοβιτς (υπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας), Ρ. Λιούζικ (καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου) και….

 3. Ο/Η Avir λέει:

  Η Αριστερά ή είναι πατριωτική ή δεν υπάρχει. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης η αριστερά απαρνήθηκε τον πατριωτισμό. Μοιραία έγινε η αριστερή ουρά του νεοφιλελευθερισμού και εγκατέλειψε το ταξικό ζήτημα αντικαθιστώντας το με τα νεοφιλελεύθερα δικαιώματα. Έχασε την προνομιακή επαφή που είχε με τις λαϊκές μάζες και περιχαρακώθηκε σε έναν ελιτισμό νεοφιλελεύθερων διανοούμενων. Όσο κυκλοφορούσε δανεικό ευρώ στην ελληνική κοινωνία, κανείς δεν αντιλαμβανόταν αυτή την ιστορική μετάλλαξη γιατί κανείς δεν ενδιαφερόταν. Την Αριστερά την αναζητούν οι λαοί όταν τα κράτη πτωχεύουν (αυτό και σε απάντηση κάποιων αφελών που νομίζουν ότι στην Κούβα ή στη Βενεζουέλα έτρωγαν με χρυσά κουτάλια και τους πτώχευσε ο σοσιαλισμός). Όταν λοιπόν ο ελληνικός λαός αναζήτησε την Αριστερά, έπεσε πάνω στους δικαιωματιστές που είχαν τις ιδέες του John Lennon. Μόνο που αυτός ήταν καλλιτέχνης, δεν ήταν Marx. Έτσι, όπως είπε ο Σαραμάγκου: η Αριστερά δεν σκέφτεται, δεν δρα, δεν διακινδυνεύει ούτε βήμα. Εννοείται σε αυτή την μεταλλαγμένη Αριστερά ανήκουν όλοι σήμερα: μεταμοντέρνοι ριζοσπάστες κομμουνιστές κλπ Το πως αυτοπροσδιορίζονται δεν έχει σημασία. Γι αυτό μην μπερδεύετε την πατριωτική Αριστερά με πρόσωπα που έχουν επαφές για δικούς τους λόγους με εκκλησία, Ρωσία κλπ Που ήταν ο πατριωτισμός του Γλέζου όταν η Κωνσταντοπούλου εμπόδισε τον γερμανό πρέσβη να καταθέσει στεφάνι στο Δίστομο; Απέναντι σε μια χώρα που δεν αναγνωρίζει το χρέος της προς τα θύματα των ναζί, ενώ πληρώνει συντάξεις σε συνεργάτες των ναζί ανα την Ευρώπη.

 4. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://www.iefimerida.gr/news/413294/otan-i-ayriani-apokaloyse-hamerpi-omofylofilo-ton-mano-hatzidaki-eikones

  Οταν η «Αυριανή» αποκαλούσε «χαμερπή ομοφυλόφιλο» τον Μάνο Χατζιδάκι [εικόνες]
  01|05|2018 | 16:01


  ………………………….

  Στήριξαν τον Κουρή, όχι τον Χατζηδάκι


  σημ.Λ.: Εξ αριστερών προς τα δεξιά: Κουτσόγιωργας, Λαλιώτης, Γλέζος («Έχασαν την ψυχραιμία τους», διαπιστώνει ο Γλέζος, προφανώς για τους υποστηρικτές του Μάνου)

  Στο ίδιο φύλλο υπήρχε και ένα δισέλιδο με δηλώσεις στήριξης προς την εφημερίδα, από πολιτικά και δημόσια πρόσωπα, τα οποία δεν στάθηκαν  τόσο στις καταγγελίες του κορυφαίου συνθέτη αλλά στην προτροπή του για το κλείσιμο της φυλλάδας – «μια επίθεση εις βάρος της ελευθεροτυπίας» κατά την άποψή τους. Ανάμεσα τους, η Μελίνα Μερκούρη, ο Μανώλης Γλέζος, ο Λαλιώτης, ο Πάγκαλος, ο Κουλούρης, ο Πετσάλνικος, ο Μπέης  και ο τότε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Φώτης Κουβέλης.  Τόσο μεγάλη ήταν η δύναμη της «Αυριανής» εκείνη την εποχή, τόσο πολύ φοβόνταν οι περισσότεροι να σταθούν απέναντί της.

  https://mikropragmata.lifo.gr/aksechasta/antechete-na-diavasete-ti-egrafe-o-kouris-enantion-tou-manou-chatzidaki/

  Αντέχετε να διαβάσετε τι έγραφε ο Κουρής εναντίον του Μάνου Χατζιδάκι;

  Η ιστορία της κόντρας, οι διάσημοι Έλληνες που υποστήριξαν την Αυριανή και οι αποστομωτικές απαντήσεις του συνθέτη

  Από Άρης Δημοκίδης

  ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ15.6.2015 | 08:35 Πηγή: http://www.lifo.gr

 5. Ο/Η Ραχήλ Κωνσταντοπούλου λέει:

  Εμφύλιος πόλεμος πατριωτών

  https://www.cnn.gr/news/politiki/story/96614/zoi-konstantopoyloy-se-glezo-a-re-manoli-me-tin-parti-soy

  Ζωή Κωνσταντοπούλου σε Γλέζο: Α ρε Μανώλη με την πάρτη σου…

  08 Σεπτεμβρίου 2017


  Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/Φωτογραφία αρχείου

  Νέο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στην κόντρα που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στον Μανώλη Γλέζο και την Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς είχε αγνοήσει την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και είχε συνοδεύσει τον Γερμανό πρέσβη στην κατάθεση στεφάνου στο Δίστομο.

  Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολίασε την άρνηση Μανώλη Γλέζου να παραστεί στην Πνύκα, για την ομιλία Μακρόν, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.

  «Ο Μανώλης Γλέζος που πριν 3 μήνες με έσπρωξε για να βάλει τη γερμανική σημαία στο Δίστομο, σήμερα δηλώνει ότι «δεν θα παρευρεθεί στην βεβήλωση της Πνύκας».

  Φαίνεται υπάρχουν καλοί και κακοί κατακτητές.

  Α ρε Μανώλη με την πάρτη σου…», έγραψε στο Facebook, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανεβάζοντας ταυτόχρονα φωτογραφίες από το περιστατικό με τον Γερμανό πρέσβη και τον κ. Γλέζο στο Δίστομο.

 6. Ο/Η Antifa2 λέει:

  http://gnominewspaper.blogspot.com/2016/03/blog-post_18.html

  Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016
  Στη «ΓΝΩΜΗ»: Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος ποντάρει στο ΕΛΑΜ, στο Παράρτημα της φασιστικής «Χρυσής Αυγής» στην Κύπρο – Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ

  Σε υπόγειο ρόλο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄, κινεί τα νήματα για την επιτυχία του ΕΛΑΜ, του Παραρτήματος της φασιστικής «Χρυσής Αυγής» στην Κύπρο, στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις του Κυπριακού!

  Ο «εκλεκτός»: Υποψήφιος του ΕΛΑΜ στην Πάφο ανώτατο στέλεχος των εκκλησιαστικών επιχειρήσεων!

  Μέλος της Ιεράς Συνόδου σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του Παραρτήματος της φασιστικής οργάνωσης!

  · Λεπτομέρειες διαβάστε στη νέα έκδοση της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

  Ο Γλέζος λέει ψέμματα ότι ο Χρυσαυγίτης Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δώρησε την εκκήσιαστική περιουσία στο Κράτος

  https://www.lifo.gr/now/politics/24445
  Γλέζος: «Μπράβο στον αρχιεπίσκοπο της Κύπρου»

  Τα συγχαρητήρια του έστειλε στον αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Χρυσόστομο ο Μανώλης Γλέζος για την κίνηση του να θέσει όλη την εκκλησιαστική περιουσία στη διάθεση του κράτους.

  https://www.thetoc.gr/politiki/article/i-arsi-asulias-tis-xrusis-augis-kaiei-ton-suriza/

  Η άρση ασυλίας της Χρυσής Αυγής «καίει» τον ΣΥΡΙΖΑ

  «Τραυματισμένος» θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής- Παρασκήνιο από τις διαφωνίες Κωνσταντοπούλου, Σακοράφα, Μητρόπουλου – Δεν αναμένεται να υπερψηφίσουν

  THETOC TEAM
  ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
  NEWS 16 ΜΑΡ. 14 (09:03)

  Να κλείσει με τις λιγότερες δυνατές «αμυχές» το θέμα της ψηφοφορίας για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δεδομένο, από την άλλη πάντως, ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην επίμαχη, επικείμενη ψηφοφορία -θέμα κομματικής πειθαρχίες δεν τίθεται- και μάλιστα ηχηρές.

  Ο Μανώλης Γλέζος επιμένει ότι η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζεται μόνο με πολιτικά μέσα, ενώ ο Αλέξης Μητρόπουλος ανησυχεί για αντίθετα αποτελέσματα

  Ο Μανώλης Γλέζος επιμένει ειδικότερα, ότι η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζεται με πολιτικά μέσα και μόνο, ενώ και ο Αλέξης Μητρόπουλος ανησυχεί ότι με τα «όπλα» που επιχειρείται η αντιμετώπισή της, θα προκύψουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

  https://www.tanea.gr/2013/12/18/politics/diakopi-xrimatodotisis-tis-xrysis-aygis-apofasise-i-boyli-oxi-psifise-o-glezos/

  Διακοπή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής αποφάσισε η Βουλή – «Οχι» ψήφισε ο Γλέζος

  18 Δεκεμβρίου 2013 | 08:04

  Με 241 ψήφους υπέρ, 26 κατά και πέντε «παρών» η Βουλή αποφάσισε την Τετάρτη τη διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

  «Οχι» ψήφισε ο Μανώλης Γλέζος κατά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής.

 7. Ο/Η laskaratos λέει:

  https://www.iefimerida.gr/apenews/4476/%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%AD%CE%BC%CF%80%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B7-%CE%B7-%CE%BA%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CF%83%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1

  02|05|2011

  Την Πέμπτη, 5 Μαϊου, στις 17.00 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών θα γίνει δημοσία δαπάνη η κηδεία του Λάκη Σάντα, ο οποίος, μαζί με τον Μανώλη Γλέζο, κατέβασε τη κατοχική γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.
  Οι κόρες του, Αλεξάνδρα και Γεωργία, σε δήλωσή τους τονίζουν: «Αυτό, που κυρίως τον διέκρινε, ήταν ότι μέχρι το τέλος παρέμεινε αγνός-ιδεολόγος. Έλεγε:

  «Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελίστει το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν τη κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες «ανώνυμοι»». Ο πατέρας μας ήταν μοναδικός, γιατί ανέβασε τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας στα ύψη. Πάντα απλός και σεμνός. Είμαστε υπερήφανες, που είμαστε παιδιά του.
  _______
  _______
  _______

  Με ποια από τις δυο ιδιότητες που είχε δηλώσει παράλληλα και επίσημα θα ταφεί ο Γλέζος;
  Ως άθεος ή ως Ελληνορθόδοξος ( και μάλιστα βασιλικά, με τον Ιερώνυμο Β΄) ή θα επικρατήσει η τρίτη λύση για την οποία είχε δεσμευτεί δημόσια, πως θα δωρίσει το σώμα του;
  Ας περιμένουμε.

  • Ο/Η Αntifa2 λέει:

   «Πραγματικό πατριώτη» χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο ο Βασίλης Βιλιάρδος (Bελόπουλος-Ελληνική Λύση) και εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

 8. Παράθεμα: Ο Αλέξανδρος Σολζενίτσιν για τον Μανώλη Γλέζο | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

 9. Παράθεμα: Ο Γλέζος στην «Αγία Πετρούπολη» (τ. Λενινγκραντ) του Πούτιν. | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.