Βασίλειος Μαρκεζίνης, Sir

Σερ-βίροντας (επικίνδυνες) κοινοτοπίες
Ο στοχαστής των τριών ηπείρων και των είκοσι πέντε πανεπιστημίων
(Τίτλος, υπότιτλος, κείμενο και φωτογραφία από το «The Athens Review of Books»)

Από τον Ανδρέα Παππά

Ανάμεσα στο ακροατήριο του Sir Basil διακρίνονται οι Κώστας Ζουράρις, Παν. Ψωμιάδης, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, Νικόλαος Μέρτζος, Παντελής Οικονόμου, Γιώργος Καραμπελιάς, Στέλιος Παπαθεμελής, Βούλα Πατουλίδου. Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, Θεσ/νίκη 22 Νοε. 2010

Ένα απολαυστικό ανάγνωσμα, εξαιρετικά αφιερωμένο σε όλους εσάς.

Βασίλειος Μαρκεζίνης, Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα. Στα πλαίσια της βαθμιαίας ανεξαρτητοποίησης της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, Λιβάνη, Αθήνα 2010, σελ. 525

Εν πρώτοις, τρεις αναγκαίες διευκρινίσεις, προς άρσιν κάθε πιθανής παρεξηγήσεως, αλλά και κάθε καχυποψίας ως προς τους σκοπούς και τους στόχους του κειμένου που ακολουθεί.
α) Δεν έχω την πρόθεση, ούτε και τα προσόντα, να κρίνω τις επιδόσεις και την αξία του Βασίλειου Μαρκεζίνη (στο εξής, Β.Μ.) ως νομικού. Προφανώς, δεν θα υπήρξαν ευκαταφρόνητες, εξού –μεταξύ άλλων– και ο τίτλος του Sir.
β) Δεν ασπάζομαι σε καμιά περίπτωση τη θεωρία της οικογενειακής ευθύνης. Με άλλα λόγια, η κριτική μου σε όσα γράφει ο Β.Μ. δεν έχει επηρεαστεί έστω και στο ελάχιστο από τον βίο και την πολιτεία του πατέρα του. Μπορεί ο Σπύρος Μαρκεζίνης να ήταν αυτός που ήταν, να έκαμε τις επιλογές που έκαμε (κυρίως κατά την τελευταία περίοδο της πολιτικής σταδιοδρομίας του), αλλά αυτό δεν νοείται και δεν επιτρέπεται να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο κρίνει και αντιμετωπίζει κανείς τις δραστηριότητες και τις απόψεις του υιού Μαρκεζίνη.
γ) Δεν πρόκειται να μπω (ποτέ δεν το έχω κάμει) σ’ ένα παιχνίδι δίκης προθέσεων. Ό,τι και αν έχει κάποιος στην πίσω μεριά του μυαλού του, όσες και όποιες φιλοδοξίες και αν τρέφει, σε όσους και όποιους δημόσιους ρόλους και αν φαντάζεται τον εαυτό του, είναι δικό του ζήτημα, ίσως και εκείνων που τον στηρίζουν και τον προωθούν. Σε ό,τι με αφορά, κρίνω μόνο όσα περιέχονται στο βιβλίο και όσα έχουν πέσει στην αντίληψή μου.

Ως προς το ελληνικό παρελθόν του Β.Μ., λίγα πράγματα θα μπορούσε να θυμηθεί κανείς. Προσωπικά, ως παιδί, άκουγα να γίνεται λόγος για κάποιον γιο του Μαρκεζίνη, very promising, όπως θα λέγαμε σήμερα. Επίσης, τον θυμάμαι αμυδρά ως βοηθό (ή μήπως υφηγητή;) σε ηλικία μόλις 23-24 ετών, κατά τον πρώτο χρόνο της φοίτησής μου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το χουντοεθνοσωτήριο έτος 1967. Ωστόσο, ήδη από το 1968, αν δεν με απατά η μνήμη μου, τα εν Ελλάδι ίχνη του Β.Μ. «χάνονται». Μαθεύτηκε τότε (ακούσαμε, μάλλον) ότι έφυγε για την Αγγλία, με σκοπό να συνεχίσει εκεί τη νομική σταδιοδρομία του. Κατά τα επόμενα χρόνια, το πολύ να άκουσα μία ή δύο φορές να μιλούν γι’ αυτόν, πάντοτε ωστόσο σε σχέση με την καριέρα του ως νομικού, η οποία, όπως φαίνεται, εξελισσόταν «κατά τα προβλεπόμενα» και κατά τις προσδοκίες του.

Ακολούθησαν περίπου 35 χρόνια απουσίας και σιωπής. Προφανώς, όλα αυτά τα χρόνια ο άνθρωπος θα είχε τις απόψεις του, ίσως και τις ανησυχίες του. Αλίμονο. Απλώς, να, ούτε ποτέ ανακατεύτηκε με τα «ελληνικά πράγματα», ούτε ποτέ εκφράστηκε ή παρενέβη δημοσίως αναφορικά με όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα. Ίσως υπερβολικά απασχολημένος με την καριέρα του σε αγγλικά (κυρίως) πανεπιστήμια, πιθανότατα απορροφημένος από ακανθώδη ζητήματα συγκριτικού δικαίου, ο B.M. έριξε μαύρη (πολιτική) πέτρα πίσω του.
Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν, ενώ τόσα και τόσα συνέβαιναν στην Ελλάδα, ο Β.Μ. έδρεπε επιστημονικές δάφνες, τη μία μετά την άλλη. Θα μου πείτε. Γιατί, τι ήθελες να κάμει; Μήπως να επιλέξει ως πεδίο δράσης και επιστημονικής δραστηριότητας τη μίζερη ελληνική πραγματικότητα; Όχι, βέβαια. Την εποχή που εμείς είχαμε τον Καραμανλή, τον Παπανδρέου και τον Μητσοτάκη, τις Μιμές και τους Κοσκωτάδες, τα «Πίρι Ρέις» και τα Ίμια (μιας και για τα «εθνικά» ο Β.Μ. δηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον), τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και το νέο Μακεδονικό, τον Σημίτη με απέναντί του τον Χριστόδουλο, τη Siemens και το Βατοπέδι, ο Β.Μ. περί άλλα ετυρβάζετο. Μακριά από τις δυσάρεστες οσμές και τους περισπασμούς του ελληνικού πολιτικού βίου, μελετούσε, εδίδασκε, έδινε νομικές συμβουλές σε επιφανείς, γνωμάτευε. Τι Οξφόρδη και Κέιμπριτζ, τι Λονδίνο και Paris I, τι Όστεν/Τέξας, Κορνέλ και Μίσιγκαν, τι Λέιντεν και Γάνδη, τι σύμβουλος της βασίλισσας της Αγγλίας, τι μέλος του Institut de France… Για να μη θεωρηθεί ότι υπερβάλλω ή ότι τον ειρωνεύομαι, διευκρινίζω ότι απλώς αντιγράφω μικρό μέρος απ’ όσα αναφέρονται στο «αυτί» του βιβλίου του, απ’ όπου προέρχεται επίσης η φράση που έδωσε τον υπότιτλο αυτού του κειμένου: «έχει διδάξει και οργανώσει σεμινάρια σε είκοσι πέντε πανεπιστήμια σε τρεις ηπείρους». Ουάου! (Όχι, το «Ουάου» δεν είναι από το «αυτί»· είναι επιφώνημα ενός εντυπωσιασμένου αναγνώστη, όπως εγώ).

Αυτά όλα, όμως, μέχρι πριν από δύο-τρία χρόνια. Τότε ο Β.Μ., Sir Basil από το 2005, μεταξύ άλλων retirement projects ίσως, αποφάσισε να ασχοληθεί με εκείνη τη μακρινή χώρα του Νότου απ’ όπου κατάγεται· στο κάτω κάτω, θα σκέφτηκε, μεταξύ των ιθαγενών (natives, για να μην παρεξηγούμαστε) υπάρχουν και άνθρωποι με ενδιαφέρουσες απόψεις, όπως υπάρχουν και άλλοι με ενδιαφέροντα ρόλο στο αυχμηρό τοπίο των ΜΜΕ (τόσο στους μεν όσο και στους δε, θα επανέλθω).

Έκτοτε λοιπόν, ποιος τον πιάνει και ποιος τον προλαβαίνει τον Β.Μ. Ήταν να μην πάρει φόρα. Τι αρθρογραφία (ιδιαίτερα σε φύλλα δύο συγκεκριμένων, ου μην αλλά και συνεργαζομένων, συγκροτημάτων), τι συνεντεύξεις, σε έντυπα αλλά και σε κανάλια (ιδιαίτερα σ’ έναν συγκεκριμένο, megalo δίαυλο), τι διαλέξεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, τι βιβλία που εκδόθηκαν ταχύτατα από τις εκδόσεις Λιβάνη (έχει κι αυτό, ίσως, το ενδιαφέρον του). Με λίγα λόγια, σχεδόν όποια πέτρα και αν σηκώσεις –και κυρίως, αν η πέτρα ανήκει στα συγκεκριμένα συγκροτήματα ή εκφράζει και διακονεί συγκεκριμένες απόψεις στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής– από κάτω θα τον βρεις τον Sir Basil.

Νέος αστήρ, λοιπόν, εγεννήθη ημίν. Συνταξιούχος καθηγητής πια, με αρκετές ελεύθερες ώρες προφανώς, Σερ (έως τώρα, ο μόνος που είχε γίνει γνωστός με αυτόν τον τίτλο στην Ελλάδα ήταν ο… Γρηγόρης Μπιθικώτσης), με υψηλούς στόχους και αντιστοίχως υψιπέτεις προτάσεις, δηλώνει «παρών», έτοιμος να συμβάλει, λέει, στον επανασχεδιασμό και τον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής μας, αφού πρώτα αποδείξει, βέβαια, την ανεπάρκεια, την έλλειψη οξυδέρκειας, αλλά και τον μυωπικό, ή ακόμα και ενδοτικό, φιλειρηνισμό και φιλοδυτικισμό όσων είχαν όλα αυτά τα χρόνια την ευθύνη για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας –είτε από κορυφαίες πολιτικές θέσεις (πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών, κ.λπ.), είτε από θέσεις εμπειρογνωμόνων, ειδικών, ή διαμορφωτών της κοινής γνώμης.

Τα βέλη, λοιπόν, του Β.Μ. στρέφονται κατά σχεδόν όλων αυτών. Ιδιαίτερα οξύς είναι επίσης απέναντι στο ΕΛΙΑΜΕΠ, καθώς και απέναντι σε όσους το στελέχωναν κατά καιρούς και το στελεχώνουν σήμερα. Τα επίθετα με τα οποία τούς στολίζει είναι πράγματι εντυπωσιακά, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι προέρχονται από την πένα ενός Sir. Με λίγα λόγια, ο Β.Μ. θέτει θέμα όχι μόνο ανεπάρκειας και ανικανότητας συνεργατών του ΕΛΙΑΜΕΠ, αλλά και μειωμένων εθνικών και πατριωτικών αντανακλαστικών τους, αφού τους θεωρεί πειθήνιους εκτελεστές άνωθεν, ενίοτε και έξωθεν(!), εντολών.

Όλοι, λίγο-πολύ, του φταίνε του Β.Μ. Οι κατά καιρούς διαμορφωτές της εξωτερικής πολιτικής μας υπήρξαν «λίγοι», ανεπαρκείς, αβαθείς στις αναλύσεις του (ενώ οι δικές του…, όπως θα δούμε πιο κάτω), συχνά υπέρμετρα φιλοδυτικοί ή φιλότουρκοι για τα γούστα του, με «πατριωτικά» αντισώματα ελαττωμένα σε βαθμό που να αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας.

Εκλεκτικές συγγένειες
Όλοι, λοιπόν, εζυγίσθησαν από τον Sir Basil και ευρέθησαν «εθνικά» και «πατριωτικά» ελλιποβαρείς; Όχι ακριβώς όλοι. Με τις σκέψεις τους και με τις απόψεις τους, κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις έρχονται να ρίξουν ένα φως ελπίδας στο ζοφερό τοπίο της ελληνικής πραγματικότητας, και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ειδικότερα. Λίγοι, λοιπόν, οι φωτεινοί φάροι, κατά τον Β.Μ. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν ονόματα όπως του Χρήστου Γιανναρά, του Βασίλη Φίλια, του Γιώργου Καραμπελιά, του Νίκου Κοτζιά, και βέβαια, πριν και πάνω απ’ όλα, αυτό του Μίκη Θεοδωράκη, ιδρυτή προσφάτως του πολιτικού κινήματος Σπίθα. Φαίνεται πάντως ότι, λόγω περιορισμένου χώρου (μόλις 525 σελίδες), ο Β.Μ. δεν πρόλαβε να αναφερθεί και σε άλλους φωτισμένους οι οποίοι επίσης ζητούν (ορισμένοι, μάλιστα, εδώ και χρόνια) ριζική αναπροσαρμογή της εξωτερικής πολιτικής μας, κυρίως απέναντι στην Τουρκία, αλλά και απέναντι στη Δύση. Μου έρχονται πρόχειρα στο νου, ως «παραλειπόμενα» από τον Β.Μ., τα ονόματα του Στέλιου Παπαθεμελή, του Χρήστου Σαρτζετάκη, του Νεοκλή Σαρρή (αυτός ειδικά, ίσως «πληρώνει» ότι το είχε παρατραβήξει λίγο, μ’ εκείνο το «οι Τούρκοι είναι ζώα»), του πλοιάρχου Ναξάκη, του Χρύσανθου Λαζαρίδη, σημερινού πρωτοσύμβουλου του Σαμαρά, ο οποίος ζητούσε να ασκηθεί «στρατιωτική πίεση» στα Σκόπια!

Σε ό,τι αφορά πάντως τις ρητές αναφορές του Β.Μ. σε «φωτισμένους», ξεχωρίζουν σαφώς αυτές στον Μίκη Θεοδωράκη, για τον οποίο, στη σελίδα 498, διαβάζουμε: «Ας μην ξεχνάμε ότι και η ίδια η Νέα Δημοκρατία, δημιουργήθηκε όταν [οι υπογραμμίσεις δικές μου, Α.Π.] μια μυθική φυσιογνωμία της Αριστεράς, ο Μίκης Θεοδωράκης, έδωσε τις ευλογίες του σε μια άλλη μυθική φυσιογνωμία της Δεξιάς…»! Και βέβαια, στο τέλος του βιβλίου, σε ειδικό Παράρτημα, ο Μίκης Θεοδωράκης δεν παραλείπει να ανταποδώσει τις φιλοφρονήσεις, γράφοντας: «Έναν άριστο επιστήμονα που γνωρίζω και θαυμάζω, τον Βασίλη Μαρκεζίνη, που τον θεωρώ ως υπόδειγμα σύγχρονου Έλληνα που αποδεικνύει έμπρακτα τους πνευματικούς θησαυρούς που διαθέτει σήμερα η χώρα μας και που δυστυχώς το εθνικό μας κόμπλεξ τους υποχρεώνει να χαρίζουν τα δώρα τους στους ξένους. Όμως, εκείνος, μπροστά στη σημερινή τραγωδία του λαού και της χώρας μας, αισθάνθηκε το χρέος να γυρίσει κοντά μας και να μας χαρίσει δύο βιβλία του, εθνικής θα έλεγα εμβέλειας», κ.λπ., κ.λπ. Αυτός, λοιπόν, ο «βαθύτατα Έλληνας και ασυμβίβαστος πατριώτης» θα μας βοηθήσει –κατά τον Μ.Θ., πάντοτε– «να σώσουμε την πατρίδα μας και από την οικονομική κρίση αλλά και από τα προδοτικά [sic] σχέδια που εξυφαίνονται στο σκότος…» (σ. 525).

Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι; Αμοιβαίες φιλοφρονήσεις και εξυπηρετήσεις μεταξύ «ανησυχούντων» που έχουν αποφασίσει να μας σώσουν, αφού πρώτα βέβαια μας «φωτίσουν» και «μας ανοίξουν τα μάτια». Ίσως και λίγο απ’ όλα, μιας και μερικούς μήνες αργότερα ο Β.Μ. έσπευσε να αντ-ανταποδώσει τις αβρότητες, μεταξύ άλλων και παρουσιάζοντας σε δημόσια εκδήλωση τη δέκατη πέμπτη –ή κάτι τέτοιο– (αυτο)βιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη, με τίτλο Άξιος εστί αυτή τη φορά.

Αλλά και οι παραπομπές του Β.Μ. σε κείμενα άλλων «φωτισμένων», των οποίων ιδιαίτερα εκτιμά τις απόψεις, παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Υπάρχει, έτσι, ιδιαίτερη αναφορά σε τρεις ιδέες από το –επίσης σχετικά πρόσφατο, και επίσης «ταλεϊρανδικών» προδιαγραφών– βιβλίο του Νίκου Κοτζιά, Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στον 21ο αιώνα. Εκεί λοιπόν προτείνονται, μεταξύ άλλων, «επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης», «συνεχής από μέρους μας υπενθύμιση των τουρκικών γενοκτονιών (Αρμένιοι, Κούρδοι)», ου μην αλλά και «στενότερες σχέσεις με το Ιράν»!

Λεβεντοτουρκοφάγοι και («εργαλειακοί») φιλειρηνιστές
Ό,τι δεν είναι αυτονόητο είναι επικίνδυνο και ό,τι δεν είναι επικίνδυνο είναι αυτονόητο. Να πώς θα μπορούσε να συμπυκνώσει κανείς, για λόγους συντομίας και γλαφυρότητας, το περιεχόμενο του πονήματος (525 σελίδες, παρακαλώ!) που «μας χάρισε», κατά τον Μίκη Θεοδωράκη, ο Βασίλης Μαρκεζίνης.

Ίσως και λίγο από «επαγγελματική διαστροφή», ξεκινώ πάντοτε την ανάγνωση ενός βιβλίου από το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο, το βιογραφικό του συγγραφέα, τα «αυτιά». Ήδη, λοιπόν, στον πλάγιο (δεύτερο) τίτλο διαβάζουμε: «στα πλαίσια [sic] της βαθμιαίας ανεξαρτητοποίησης…». Ας μην είμαστε, όμως, τόσο αυστηροί. Ίσως ο Sir Basil, πάντοτε πολυάσχολος, δεν πρόλαβε να κοιτάξει προσεκτικά τα ελληνικά του τίτλου του βιβλίου του. Άσε που ο άνθρωπος μπορεί και να μην τα έχει τόσο πρόχειρα τα ελληνικά του, έπειτα από σαράντα και πλέον χρόνια στη μαύρη ξενιτιά. Ας πάμε, λοιπόν, στο κείμενο των «αυτιών», γραμμένο προφανώς από τον ίδιο τον Β.Μ., αφού αποκλείεται οποιοσδήποτε άλλος να γνωρίζει τέτοιες και τόσες λεπτομέρειες για τη σαρωτική καριέρα του στο εξωτερικό. Για να καταλάβετε, αντί για τις 100-150 λέξεις, που απαρτίζουν συνήθως το βιογραφικό του συγγραφέα, εδώ μιλάμε για περίπου 1.000! Ζαλίζεται, πραγματικά, κανείς από τα επιτεύγματα και τα κλέη του Β.Μ. που μνημονεύονται στο εξώφυλλο του βιβλίου, στα οποία ακροθιγώς και μόνο –λόγω έλλειψης χώρου– αναφέρθηκα ήδη πιο πάνω.

Για λόγους κωδικοποίησης –όσο μπορεί να γίνεται λόγος για κωδικοποίηση ενός τέτοιου χείμαρρου σκέψεων, απόψεων και προτάσεων– θα διακινδύνευα να εντοπίσω τρεις κύριους άξονες στους οποίους επικεντρώνεται ο Β.Μ.: α) Τις εξελίξεις στην Τουρκία και την επίδρασή τους στα ελληνοτουρκικά. β) Τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό πεδίο, με ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Ρωσία. γ) Την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, τις κρίσεις του συγγραφέα για τις έως σήμερα κυβερνήσεις, την επισήμανση της ανάγκης για ριζικές ανατροπές στην εξωτερική –και όχι μόνο– πολιτική.

Παίζοντας στρατιωτάκια
Ξεκινώντας από την Τουρκία, λοιπόν, και τις σχέσεις μας μαζί της, μπορεί κανείς να συναντήσει στο βιβλίο όλα τα κλισέ του μεταπολιτευτικού τουρκοφαγισμού. «Η Τουρκία ήδη από το 1959 είχε ξεκινήσει να εξοπλίζει τους Τουρκοκύπριους, προετοιμάζοντάς τους για μια στρατιωτική σύγκρουση που θα κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία» (σ. 202). Ούτε για τον Γρίβα έχει ακούσει, προφανώς, ο Β.Μ. ούτε για τους «ενωσιακούς», ούτε για την ΕΟΚΑ Β΄, ούτε για την Κοφίνου· ως γνωστόν, κατά την περίοδο 1960-74, εμείς στην Κύπρο στέλναμε μόνο… άνθη. «Η παρούσα μανία να παραδώσουμε, υπό την αφόρητη πίεση των Αμερικανών, των Άγγλων και των εν Ελλάδι βοηθών [sic] τους, την Κύπρο στους Τούρκους, υπό κάποια μορφή σχεδίου τύπου Ανάν» (σ. 263). «Η τουρκική επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα, τόσο ποσοτικά όσο όμως και ποιοτικά, έχει αυξηθεί από τότε που η χώρα μας έτεινε κλάδο ελαίας προς την Τουρκία, στα τέλη της δεκαετίας του 1990» (σ. 254). «… η ειδικότης [της Τουρκίας] στο παζάρεμα μεταβάλλεται σε τάση προς συστηματική ληστεία» (σ. 259). «Η παλιά, φιλοτουρκική πολιτική ετύγχανε της ευνοίας πολιτικών διαφόρων αποχρώσεων, όπως οι κκ Μητσοτάκης, Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου, Κύρκος και η κα Μπακογιάννη, για να μην αναφέρουμε και τα πνευματικά εξαπτέρυγα που, πειθήνια πάντοτε, προμηθεύει το ΕΛΙΑΜΕΠ» (σ. 251). Εν ολίγοις, επί τριάντα πέντε χρόνια, στο σύνολό της σχεδόν, η πολιτική ηγεσία του τόπου, όλοι αυτοί οι επανειλημμένα εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό, ασκούσε, κατά τον Sir Basil, «φιλοτουρκική» πολιτική. Μάλιστα, για τις πράξεις και τις παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας τίθεται θέμα «όχι μόνο πολιτικής ευθύνης, αλλά και ποινικής»! (σ. 261· το θαυμαστικό δικό μου, Α.Π.). Δώσε θάρρος στον Sir, με άλλα λόγια, να ανεβεί και στο κρεβάτι, ζητώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, και «ποινικές» διώξεις κατά των εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού λαού!

Σε άλλο σημείο μάλιστα, ο Sir Basil, με την παράθεση ειδικού χάρτη παρακαλώ (σ. 387), αναπτύσσει με αμιγώς στρατιωτικούς όρους το πώς θα εκδηλωθεί η επίθεση της Τουρκίας στον Έβρο. Παραθέτω, αν μη τι άλλο και για να ελαφρύνω κάπως την ατμόσφαιρα (κοινώς, να γελάσουμε και λίγο): «Οι Τούρκοι θα επιχειρούσαν πρώτα ισχυρή επίθεση ενισχυμένης θωρακισμένης ταξιαρχίας στο ελληνικό έδαφος, στο ύψος του χωριού Λάβαρα, με σκοπό να δημιουργήσουν ρήγμα για διείσδυση κατά μήκος του οδικού άξονα Λάβαρα-Πρωτοκλήσσι-Κυριάκι-Περιστεράκι. Μια ταυτόχρονη ρίψη αλεξιπτωτιστών κατά τον άξονα, όπισθεν της ελληνικής άμυνας, θα εμπόδιζε ενισχύσεις […], θα διασπούσε στα δύο το ελληνικό μέτωπο μεταξύ Σουφλίου και Διδυμοτείχου. Μια παράλληλη επιθετική κρούση και διείσδυση δεύτερης θωρακισμένης τουρκικής ταξιαρχίας βορείως του Άρδα […]» (σ. 384).

Τι κρίμα, βρε παιδί μου, που έχει κλείσει εδώ και χρόνια το καφενείο του «Γαμβέττα», στην οδό Κοραή! Οι απόστρατοι που μαζεύονταν εκεί είμαι βέβαιος ότι θα ήταν ευτυχείς να είχαν ανάμεσά τους τον Sir Basil, με τον οποίο θα μπορούσαν να ανταλλάσσουν απόψεις περί στρατιωτικών επιχειρήσεων, μεταξύ πρέφας, ταβλιού και ανάγνωσης των εφημερίδων, πάντοτε στο πνεύμα του «Δεξιότερα, Κουροπάτκιν!» – (άρθρου με το οποίο αθηναϊκή εφημερίδα είχε εκδηλώσει την ευγενή φιλοδοξία να υποδείξει στον ρώσο στρατηγό Κουροπάτκιν προς τα πού να μετακινήσει τις δυνάμεις του, κατά τη διάρκεια του Ρωσο-Ιαπωνικού Πολέμου του 1904-5).

Για να μην κουράσω, όμως, με άλλες «αναλύσεις» του Sir Basil, ας αρκεστώ σ’ ένα ακόμα, αρκετά ζουμερό όσο και ενδεικτικό, παράθεμα: «Ένας ωφελιμιστικός φιλειρηνισμός εργαλειακής ορθολογικότητας επιβιώνει μαχητικά στην Ελλάδα, προκειμένου περί των ελληνοτουρκικών σχέσεων» (σ. 279). Συγγνώμη, αλλά, ως θιασώτης αυτού ακριβώς του «ωφελιμιστικού φιλειρηνισμού εργαλειακής ορθολογικότητας» θα πρότεινα όλα αυτά τα κοκοράκια, όλοι αυτοί οι εθνονταήδες των καναλιών, των ραδιοφώνων και των υποκίτρινων εντύπων, οι κάθε λογής τουρκοφάγοι, σκοπιανοφάγοι και άλλοι, αυτοί που πουλάνε τζάμπα πατριωτιλίκι εκ του ασφαλούς (ενίοτε, και εκ του πονηρού), να στείλουν –που λέει ο λόγος– εκείνοι πρώτοι τα παιδιά τους στον πόλεμο με την Τουρκία, τον οποίο τόσο αναπόφευκτο (μήπως και ευκταίο;) δείχνουν να θεωρούν. Όσο για εμάς τους επιρρεπείς στην «εργαλειακή ορθολογικότητα», εμμένουμε και θα εμμένουμε στον παλιό, καλό, αριστερό φιλειρηνισμό – ναι, αριστερό, γιατί υπάρχουν και ορισμένα ράκη του μεταπολιτευτικού αριστερισμού και του βαθυπασοκισμού που προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο καλός αριστερός οφείλει να είναι τουρκοφάγος!

Πιστοί στις αρχές του ορθού λόγου, του Διαφωτισμού και του ουμανισμού, λοιπόν, οι «εργαλειακοί φιλειρηνιστές» θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μη βρεθούν μια μέρα οι γιοι μας σε καταστάσεις σαν αυτές που, τόσο ωμά αλλά και τόσο γλαφυρά, περιγράφει ο Γκουρογιάννης στο Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή, μιλώντας για τους άντρες της ΕΛΔΥΚ και τους ντόπιους που αντιμετώπισαν το 1974 τους Τούρκους στην Κύπρο. [Παρεμπιπτόντως, και ας μου συγχωρεθεί ο προσωπικός τόνος: τα περισσότερα απ’ αυτά τα παιδιά που τόσο άδικα χάθηκαν το 1974 στην Κύπρο, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι μεγαλοϊδεατικές φαντασιώσεις κάποιων (παρ)αφρόνων «υπερπατριωτών», ήταν «σειρά» μου, όπως λένε στον στρατό· με κάποιους από αυτούς είχε τύχει να συνυπηρετήσω, το 1972-73, στη Μακεδονία].

Το «ξανθό γένος του Βορρά» και ο Αγαθάγγελος του MaussanelesAlpilles
Μια δεύτερη κατηγορία θεμάτων για τα οποία ο Β.Μ. δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα γεωπολιτικά, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, αλλά και το μέλλον της Ρωσίας και των ελληνορωσικών σχέσεων. Θα έλεγε κανείς ότι είναι διάχυτη στο βιβλίο η έμφαση στις λαμπρές προοπτικές της Ρωσίας, και ειδικότερα η εμμονή στο να αλλάξει η εξωτερική πολιτική μας προς πιο φιλορωσικές κατευθύνσεις. Όλα αυτά, βέβαια, πασπαλισμένα με κάθε είδους κλισέ περί κοινών «θρησκευτικών και πολιτισμικών» παραδόσεων Ελλάδας και Ρωσίας, αλλά και με τις απαραίτητες κορόνες αντιαμερικανισμού. Προς επίρρωσιν και μόνο των «επιχειρημάτων» του Sir Basil, ή μήπως και προς τέρψιν και ικανοποίησιν ενός κοινού εθισμένου στον τυφλό αντιαμερικανισμό και τον στρεψόδικο αντιδυτικισμό, διανθισμένους βέβαια πάντοτε με στοιχεία συνωμοσιολογίας, αλλά και με την πεποίθηση πως για όλα τα δεινά της «ρωμιοσύνης» φταίνε οι «κακοί ξένοι», και πιο συγκεκριμένα οι Δυτικοί;

Σταχυολογώ, προσπαθώντας να επιτύχω, κατά το δυνατόν, οικονομία χώρου και λέξεων. «Η στιγμή είναι απολύτως κατάλληλη» για την «υιοθέτηση μιας πολιτικής ίσων αποστάσεων απέναντι στις ΗΠΑ και τη Ρωσία» (σ. 346). «Έχω συστήσει [με ποια ιδιότητα, άραγε; Α.Π.] τη δημιουργία, κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενός υπουργείου ρωσικών υποθέσεων» (σ. 234). Γιατί όχι και κινεζικών υποθέσεων, αφού η Κίνα, κατά κοινή παραδοχή αλλά και κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Β.Μ., είναι η κατεξοχήν ανερχόμενη δύναμη; «Μια ορατή ενότητα αλλά και σχετική ομοείδεια βίου χάρη στην κοινότητά τους. Αυτή η κοινότης πήγαζε από τον κοινό τους πολιτισμό, τον πολιτισμό της αυτοκρατορίας της Νέας Ρώμης» (σ. 236). Εδώ ο Παπαθεμελής αγκαλιάζει ενθουσιασμένος τον Γιανναρά και ο Ζουράρις τον μακαρίτη τον Χριστόδουλο, καθώς ο Αγαθάγγελος με τις προφητείες του δείχνει να αναβιώνει, έστω και με έδρα το Λονδίνο αυτή τη φορά (ή ίσως το Maussane les Alpilles· βλ. σχετικά, πιο κάτω). Όμως, την «κοινότητα» με τους Ρώσους δεν την βοήθησε «η σπουδή μας, από την αρχή της νεότερης ιστορίας μας, να ταχθούμε τόσο μονόπλευρα με τη Δύση» (σ. 236), η οποία δεν μας έχει προσφέρει παρά «διάχυτη απογοήτευση».
Βέβαια, λίγες σελίδες πιο πάνω, και αφού έχουμε ήδη βομβαρδιστεί με επιχειρήματα (;) υπέρ της ευθυγράμμισής μας με τις ενεργειακές αλλά και τις γενικότερες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές προτεραιότητες της Ρωσίας, διαβάζουμε ότι «ο κ. Πούτιν […] στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Μόσχα δεν φάνηκε ιδιαίτερα πρόθυμος να ανταποκριθεί στα όποια [υπογράμμιση Β.Μ.] ελληνικά ανοίγματα έγιναν». Επομένως, ποιες είναι οι προοπτικές; Προφανώς, κατά τον Sir Basil, εμείς θα κάνουμε συνεχή και επίμονα ανοίγματα, μέχρι που ο Πούτιν και η Ρωσία θα «κουραστούν», θα «ιδρώσουν» και –πού θα πάει; – θα ανταποκριθούν.

Αλλά και ευρύτερα, πέρα από τη Μοσχολατρεία και τη Μοσχοπληξία που ξαφνικά και ανεξήγητα (;) χτύπησε τον Sir Basil, οι απόψεις που διατυπώνονται για τις εξελίξεις στον κόσμο, αλλά και για τις ΗΠΑ και την πολιτική τους ειδικότερα, κινούνται μεταξύ αφόρητης κοινοτοπίας («ο κόσμος τείνει να γίνει πολυπολικός», «η Κίνα είναι η ανερχόμενη δύναμη», κ.ο.κ.) και σκοταδιστικής συνωμοσιολογίας. Διαβάζουμε έτσι, μεταξύ άλλων: «Ντροπή, βεβαίως, ότι 3 εκατομμύρια Εβραίοι στην Αμερική μπορούν να καθορίζουν την εξωτερική πολιτική 300 εκατομμυρίων» (σ. 457). Η μισή «ντροπή» δική τους [των Εβραίων], και η άλλη μισή αυτών που χαϊδεύουν τα πιο ταπεινά ένστικτα του κοσμάκη, με απόψεις που δεν διαφέρουν σε τίποτε από εκείνες που προβάλλει ο Δημοσθένης Λιακόπουλος για να (τηλε)πουλάει τα «βιβλία» του.

Και όμως, όσο και αν δεν το πιστεύετε, το καλύτερο δεν έχει έρθει ακόμη. Έτσι, στη σελίδα 478 διαβάζουμε: «Με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν ανέφικτες νίκες, παρά μόνον άτολμοι ή υποχωρητικοί ηγέτες». Και πιο κάτω: «οι υποτιθέμενες αρετές του πραγματισμού δεν αποτελούν παρά το πρώτο βήμα πριν από την πλήρη παράδοση ή υποχώρηση. Από την άλλη πλευρά, η συγκίνηση του ρομαντικού πατριωτισμού θα μπορούσε, από κοινού με την αποφασιστικότητα και τη βοήθεια του Θεού [υπογράμμιση Α.Π.], να μας ανοίξει το δρόμο προς τη σωτηρία». Έτσι, λοιπόν! Ο δρόμος προς τη «σωτηρία» (από τι, άραγε; Βέβαια, δεν λέω, «η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα», αλλά…) δεν απαιτεί παρά «αποφασιστικότητα» εκ μέρους μας και «τη βοήθεια του Θεού», την οποία μάλλον θα πρέπει να την θεωρούμε δεδομένη, ως εκλεκτός λαός Του (εκτός και αν οι «κακοί» Εβραίοι μάς προλάβουν και πάλι στη στροφή, παίρνοντας αυτοί τον τίτλο του «εκλεκτού λαού»). Όσο για εκείνες τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι, πριν από κάθε σύγκρουση, πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη παράγοντες όπως ο συσχετισμός δυνάμεων, οι διεθνείς ισορροπίες ή η εξασφάλιση των απαραίτητων συμμαχιών, μην τις ακούτε· προφανώς προέρχονται από «ενδοτικούς» και «συμβιβαστικούς», και όχι από Ελληναράδες, σαν αυτούς που, υπό τον ήχο παιάνων και εμβατηρίων, μας οδήγησαν στις εθνικές καταστροφές του 1897, του 1922 και του 1974.

….

Συνέχεια στον ιστότοπο του The Athens Review of Books

Διαβάστε επίσης: «Ομιλεί ο Sir Βασίλειος Μαρκεζίνης» του Αναγνώστη Λασκαράτου

This entry was posted in σκέψεις, Ασμοδαίος, ανορθολογισμός, κοινωνία/πολιτική. Bookmark the permalink.

24 Responses to Βασίλειος Μαρκεζίνης, Sir

  1. Ο/Η Stathis957 λέει:

    Σαν να έγραψε το βιβλίο ο Λιακόπουλος χωρίς τους Νεφελιμ δηλαδή!

  2. Ο/Η zaphod λέει:

    Οπως εχει αποδειξει και ο κυριος κυριος Α. Σαμαρας, καλες οι σπουδές ,αλλά….το χούι δεν φεύγει εύκολα!

    Στα οπλα, λοιπον, στα όπλα να παρουμε την Μπολη μπας και ξεκαβλώσουσι κάποτε οι ΕλΕλ(α)Χρ!

  3. Ο/Η Στάθης Δ λέει:

    «Γεωστρατηγικές χάντρες και γεωπολιτικά καθρεφτάκια» όπως πολύ σωστά συνοψίζει ο Α.Π. Από εξώφθαλμα ιδιοτελείς, με τους αναγκαίους «αφελείς» να πλειοδοτούν

    Υ.Γ Για κάποιον λόγο, θυμήθηκα και την περιώνυμη «λαβίδα Σαμαρά» ή οποία, όλως περιέργως, έχει περιπέσει στην λήθη

    http://web.archive.org/web/20050214193050/www.anti.gr/iss603/curissue.html
    http://abecedar.blogspot.com/2010/07/k-m.html

  4. Ο/Η Στέλιος λέει:

    Δυστυχώς πέρα απ’το γέλιο που βγάζουν κάτι τέτοια «πνευματικά πονήματα», πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα είναι επικίνδυνα.
    Όσο η κρίση παραμένει και εντείνεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανάμεσά μας, ακόμα και άνθρωποι απ’τους οποίους δεν το περίμενες, ψάχνουν για αποδιοπομπαίους τράγους, και βρίσκουν καταφύγια στην συνωμοσιολογία και στον άκριτο «πατριωτισμό».

    Δεν είναι πολύ δύσκολο να κάνουν όλοι αυτοί το επόμενο βήμα, και απο την διαπίστωση ότι όλοι οι πολιτικοί σήμερα είναι προδότες και δωσίλογοι, να περάσουν στην πεποίθηση ότι ο μόνος ικανός και πατριώτης ηγέτης, θα είναι μη-πολιτικός (ίσως παπάς; στρατιωτικός;) και εφόσον προφανώς δεν θα μπορέσει να βγει με εκλογές (μια και δεν θα είναι πολιτικός, και ούτως ή άλλως οι εκλογές έχουν αρχίσει παρουσιάζονται ως μία εν πολλοίς άχρηστη και διεφθαρμένη διαδικασία), γιατί να μην γίνει ένα εθνοσωτήριο πραξικόπημα;

    Αλήθεια είναι να φοβάσαι… Ζούμε σε επικίνδυνη εποχή!

  5. Ο/Η Αρχιεπίσκοπος Μπέμπα Μπλανς λέει:

    Tι στεντόρεια φωνή my God, ο νέος Κολοκοτρώνης.
    Τρέμετε Τουρκαλάδες.

    • Ο/Η Στέλιος λέει:

      Μόνο μία εξήγηση υπάρχει πιστεύω.
      Η νόσος «οξεία πατριωτίασις», σε ιδιαίτερα βαριές περιπτώσεις οπως του sir ή άλλων έγκριτων ιστορικών-τηλεπωλητών βιβλίων, μετά από την παντελή απώλεια κάθε ικανότητας κριτικής σκέψης, επιφέρει χαλάρωση των φωνητικών χορδών.

  6. Ο/Η Mίκυ Μάους-Ντόλαντ Ντάκ λέει:

  7. Ο/Η Mίκυ Μάους-Aγιοβασίλης λέει:

    Ο Μ.Θεοδωράκης και ο Μαρκεζίνης, στην εποχή του Μνημονίου

    miky maous miky maous miky maous ole

    Η «κυβέρνηση των αρίστων» είναι μια από τις εναλλακτικές λύσεις του κυρίαρχου συντηρητικού πολιτικού συστήματος μπροστά στον ορατό κίνδυνο να κινητοποιηθεί μαζικά ο λαϊκός παράγοντας και να επιβάλει αυτός τις δικές του λύσεις. Με την ευγλωττία που τον διακρίνει είχε διατυπώσει αυτό το φόβο ο κ. Μαρκεζίνης. Αποκρούοντας την ιδέα να συγκροτηθεί οικουμενική κυβέρνηση από όλα τα κόμματα (ή συνασπισμός των δύο μεγαλύτερων), αντιπρότεινε την αναζήτηση ανθρώπων με φαντασία για να προκύψει «επανάσταση νοοτροπίας, επανάσταση ιδεών», έτσι ώστε «να μην καταλήξουμε στην πιο οδυνηρή από όλων των ειδών τις επαναστάσεις: την επανάσταση του πεζοδρομίου».

    Κατά σύμπτωση αυτά τα λόγια του σερ Μαρκεζίνη εκφωνήθηκαν κατά την παρουσίαση του (αυτό)βιογραφικού βιβλίου του Μίκη Θεοδωράκη (25.11.2010). Τον τρόμο μπροστά στον λαϊκό ξεσηκωμό επιβεβαίωσε ο «σερ» και στη συνέντευξή του στο Mega: «Το πρώτο θέμα είναι να βρεθεί ένας τρόπος ήρεμος και οργανωμένος να αλλάξει το πολιτικό κατεστημένο. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει, αλλά πρέπει να γίνει ήρεμα και μελετημένα για να μη γίνει αλλιώς βίαια, δηλαδή μέσω του πεζοδρομίου».

    Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι οι πρώτοι παλιοί πολιτικοί που έσπευσαν να συνταχθούν με το κίνημα των «αρίστων» και να δώσουν το παρών στις εκδηλώσεις της Σπίθας δεν ήταν άλλοι από τον Στέλιο Παπαθεμελή και τον Πάνο Καμμένο.

    http://eagainst.com/articles/%CE%BF-%CE%BC-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%B6%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80/

  8. Ο/Η kimon λέει:

    Στο Λονδίνο χρόνια βίωνε, φυσικό επακόλουθο είναι να έχει απόψεις σχολής Τσώρτσιλ (χωρίς τη δύναμη μιας αυτοκρατορίας) που το παράξενο;
    Όσο για τα φιλοπολεμικά του παίγνια, και βέβαια εκ του ασφαλούς τα λέγει γιατι οι απόγονοί του είναι απόλυτα εξασφαλισμένοι στην Εσπερία.
    Ίσως είναι στη μοίρα των συνταξιούχων… να ασχολούνται με τόν πατρωτισμό της ρωμιοσύνης, δεν βλέπω τίποτε μεμπτό, αφήστε τον Sir να φιλοσοφεί και να φλυαρεί είναι η εκτόνωση των απανταχού της γης συνταξιούχων, εκτός και αν υπάρχουν ζηλόφθονες τάσεις.

  9. Ο/Η argosholos λέει:

    Πολύ ωραίο άρθρο. Μπράβο!

    Το να επιδιώκει, ή να ανέχεται, κάποιος τη προσφώνηση Sir, 200 χρόνια μετά το Σύνταγμα της Τροιζήνας, μάλλον κάτι σημαίνει και ίσως χρήζει βοήθειας από επαγγελματίες. Πάντως, τώρα τελευταία φαίνεται ότι κατάλαβαν ότι οι ιθαγενείς δεν εντυπωσιάζονται με φτηνά καθρεφτάκια και το μείωσαν.

    Εξαιρούνται βέβαια ο Σερ Μπιθί και ίσως η Βαρόνη Βίκυ Λέαντρος, η δεύτερη λόγω νεανικών αναμνήσεων.

  10. Ο/Η Κατερίνα Θάρνου Ντοπαίογλου λέει:

    Ti γλέπω, και η Βούλα Πατουλίδου στους ανησυχούντες πατριώτες;
    Κάποια αργομισθία τθυμάμαι ή κάνω λάθος;

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Kυρία Κατερίνα Θάρνου,
      απορώ με την απορία σας.
      Ανέκαθεν οι μεγάλοι πατριώται εσχετίζοντο με ρουσφέτια-Μυστικά Κονδύλια (Α.Σαμαράς), εμμονήν εις την στρατιωτικήν των θητείαν (κ.Αιβαλιώτης, βουλευτής Λάος), υπερέκκρισιν ανδρικών ορμονών (+Χριστόδουλος), και ενίοτε και με αργομισθίας.
      Ο πατριωτισμός θέλει θυσίας μαντάμ.

      • Ο/Η Σερ Μπίθι λέει:

        http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=en&article_id=568163

        Η Πατουλίδου με το εργατικό κίνημα!

        by τράλα λα 12:09pm, Monday September 11 2006
        (Modified 01:11pm, Thursday September 14 2006)
        e-mail: εργατοπατέρες@ΓΣΕΕ.gr
        θεματικές: Ανένταχτο
        Με τη συμμετοχή της Βούλας-γαμώτο-Πατουλίδου στη διαδήλωση της ΓΣΕΕ στη ΔΕΘ, το εργατικό κίνημα προχωράει με νέα δυναμική…

        http://www.ξεπουλήματα.ΓΣΕΕ.gr

        Add your comments
        568190
        Για την αργομισθία μου

        by Ρεγαμώτο 01:32pm, Monday September 11 2006
        Πατρίς (=η τσέπη μου), θρησκεία (=Άνθιμος) και η οικογένεια, το τρίπτυχο της Βούλας. Για την πάρτυ μου ρε γαμώτο.

        568194
        Τζεκος Πανούσης

        by ………. 01:50pm, Monday September 11 2006
        Ισα ρε dope-ρμαν…………..

        568946
        Πατριδό-dop-woman-μωρή-fack it.

        by Ανατροπέας. 11:06pm, Tuesday September 12 2006
        Αυτοί των δυό κομμάτων θα βάλλουν υποψύφιο και το γάτο μου τον τούρκο. Να το δείτε.

        Ανατροπέας.

  11. Ο/Η rodia λέει:

    Εχμ.. λές να είναι αυτός που -κατά τις προφητείες Λιάκουρα- θα έλθει εκ Λονδίνου να μας σώσει και το όνομά του αρχίζει από «Μ»; Βέβαια, οι προφητείες λεγαν για 30χρονο Μ, αλλά προφητείες είναι, για αιωνιότητες λένε.. και τι ειναι καμμιά 40ριά χρονάκια μπροστα στην αιωνιότητα…

    Εξαιρετικο ποστ 🙂

  12. Ο/Η Oh yes he is a sir λέει:

    Ο Μαρκεζίνης (είναι ΣΕΡ!!!)

    Μ Ε Γ Α Λ Ε Ι Ο Ν ! ! !

    Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ
    Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ
    Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ

    Α Π Ο Θ Ε Ω Σ Ι Σ ! ! !

    Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ
    Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ
    Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ

    Ι Π Π Ο Σ Υ Ν Η Ν ! ! !

    Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ
    Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ
    Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ

    Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Τ Η Τ Α Ν ! ! !

    Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ
    Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ
    Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ Σερ

    Τ Α Π Ε Ι Ν Ο Τ Η Σ ! ! !

    ο Αυνανισμός είναι Μεγίστην Αμαρτίαν!!!

    +

    +

    +

    Αμήν

    Όσα σχόλια δεν είναι στα πλαίσια που θέτουν αι ιεραί αποφάσεις των 7 οικουμενικών συνόδων θα κόβονται από ειδική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου

    (Σχόλια ΠΟΥ ΔΕΝ ΨΥΧΑΓΩΓΟΥΝ τους ενορίτες μου, θα διαγράφονται αυτομάτως άνευ εξηγήσεως εκ μέρους του ιεροβλογίου μου…)

    [έΚΤΑΚΤΟΝ το Λέγειν Μου!!!]

  13. Ο/Η God save the Queen λέει:

    Oh yes o my God oh oh

    Her Majesty the Vasilissa of Igladera me to spathi ths oh oh με το σπαθί χρίζει ιππότη τον σερ Βασιλάκειον τον μεγαλοπρεπήν
    Ίδετε την pfotographian apo τιν στιλιν tis kyrias Μpistika
    Oh good Lord oh good grief

    I bασίλισσα τον καμνι Ιππόταν της λευκής περικνημίδας ή τισ μαυρησ καπότας, tha sas gelaso

    http://www.palmografos.com/permalink/7239.html

  14. Ο/Η laskaratos λέει:

    Ποιοί θέλουν τον Σερ Βασίλειο

    Γρηγόρης Μιχαλόπουλος,
    αρχηγός της Εθνικής Συμμαχίας,
    εκδότης Ελ.Ώρας-Νέων Ανθρώπων,
    Άρχων Μέγας Οφφικιάλιος των Πατριαρχείων
    ομιλητής στην κηδεία του δικτάτορα Παπαδόπουλου,
    φυλακισμένος για απόπειρα εκβιασμού

    Σαιτ Εφημερίδας Ελεύθερη Ώρα

    Η περίπτωσις Βασ. Μαρκεζίνη και η κυβέρνησις «Εθνικής σωτηρίας»

    Πέμπτη, 27 Ιανουάριος 2011 15:35

    Σε προηγούμενον άρθρον μας, είχαμε αναφερθεί στην ανάγκη να σχηματισθεί νέα κυβέρνησις από προσωπικότητες μακράν των υφισταμένων κομμάτων, προκειμένου να χαράξει άλλην πολιτικήν για την αντιμετώπισιν της κρίσεως. Οι λόγοι που απαιτούν την ανάληψιν οικονομικών και εθνικών ευθυνών, από κυβέρνησιν εκτός του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού, είναι προφανείς:

    α) Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί δημόσιον κίνδυνον. Εχει αποτύχει σε όλους τους τομείς και επιβάλλεται η ταχεία απομάκρυνσίς του από το πηδάλιον του εθνικού σκάφους.

    β) Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει επιδείξει δυναμικήν αντιπολίτευσιν, και δεν έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνην των μαζών. Την βλέπουν με καχυποψίαν και δισταγμόν. Φοβούνται όλοι, μήπως πρόκειται απλώς για «αλλαγή φρουράς» προκειμένου να παρέλθη χρόνος, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική μεταβολή.

    γ) Ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι διαφορετική περίπτωσις. Θα μπορούσαν
    στελέχη του, να μετάσχουν σε ένα καινούργιο κυβερνητικό σχήμα, διότι δεν βαρύνεται με τις αμαρτίες των άλλων κομμάτων. Μόνος του όμως ο ΛΑΟΣ, δεν αποτελεί λύσιν.

    δ) Ολη η Αριστερά, αποκλείεται παντελώς, και δεν χρειάζεται να αναλυθούν οι αιτίες.

    ε) Αποκλείεται και το κομματίδιον της κυρίας Μπακογιάννη, το οποίον αποτελεί «εξαπτέρυγον» της ολέθριας πολιτικής του «Μνημονίου».
    Τα νέα πρόσωπα, πρέπει να διέπονται από εθνικές αρχές. Επιστήμονες, οικονομολόγοι, καθηγητές, διπλωμάτες και στρατιωτικοί, μπορούν να στελεχώσουν ένα τέτοιο σχήμα.
    Εάν ο υφιστάμενος παρηκμασμένος πολιτικός κόσμος, θέλει να προσφέρει μίαν υπηρεσίαν, οφείλει να στηρίξει αυτή την προσπάθειαν.

    Είναι ανάγκη, να ακουστεί επιτέλους και η φωνή του Στρατού, τον οποίον συστηματικά απαξιώνουν και αποδυναμώνουν οι έχοντες μειωμένην ή καθόλου εθνικήν συνείδησιν. Εν ενεργεία, αλλά και απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, να συνυπογράψουν κοινήν διακήρυξιν, με την οποίαν να καλούν όλους, όπως βοηθήσουν και κατανοήσουν την ανάγκην εθνικής κυβερνήσεως, μακράν των υφισταμένων κομμάτων. Ο Στρατός έχει οξυτέραν αντίληψιν των εθνικών κινδύνων, και ίσταται μακράν της διαφθοράς και των αθεμίτων συναλλαγών.

    στ) Καίριος εδώ, μπορεί να είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύουμε, ότι δεν αποτελεί επιθυμίαν του Ανωτάτου Αρχοντος, να συνδέσει την προεδρικήν του θητείαν, με την περίοδον που η χώρα βυθίζεται.

    Θα γράψει όμως ιστορίαν ο κ. Καρ. Παπούλιας, εάν λάβει πρωτοβουλίαν για τον σχηματισμόν κυβερνήσεως εθνικής σωτηρίας. Θα προσφέρει μεγίστην υπηρεσίαν στο Εθνος και άπαντες θα του το αναγνωρίσουν. Θα ξεχωρίσει από όλους τους προκατόχους του.
    Θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι λόγω της εκτάκτου ανάγκης, δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για σχηματισμόν νέου κόμματος, το οποίον να ζητήσει την ψήφον του Λαού. Η κυβέρνησις αυτή, δεν θα έχει κομματικόν χαρακτήρα, αλλά εθνικόν. Το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, είναι άδηλον. Τώρα, ένα τέτοιο σχήμα, θα έχει ειδικήν αποστολήν, και δεν πρέπει να φθαρεί μέσα σε σκοτεινούς δαιδάλους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

    Σε μια κυβέρνησιν εθνικής σωτηρίας, κρίνεται απαραίτητη η παρουσία στρατιωτικών, τουλάχιστον για τους τομείς του υπουργείου Αμύνης και Δημοσίας Τάξεως. Πρόσωπα προερχόμενα μέσα από τις Ενοπλες Δυνάμεις, είναι τα πλέον κατάλληλα για τους δύο τόσον ευαίσθητους τομείς, οι οποίοι έχουν δεινοπαθήσει από ανίκανους πολιτικούς.

    Επιπλέον, η παρουσία διακεκριμένων στρατιωτικών, αποσπά την εμπιστοσύνην των πολιτών. Ολοι γνωρίζουν, ότι οι αξιωματικοί έχουν ακέραιον χαρακτήρα, διδάσκονται και διδάσκουν την απόλυτον αφοσίωσιν στις αξίες του Εθνους. Κι αυτό, δεν συναντάται σε πολλούς πολιτικούς. Αντιθέτως, κατά την μεταπολιτευτικήν εποχήν, πλείστοι πολιτικοί εκινήθησαν μέσα στην διαφθορά, γεγονός που έχει φουντώσει την λαϊκήν οργήν.

    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ;

    Εύλογον είναι το ερώτημα: Ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί μιας κυβερνήσεως εθνικής σωτηρίας, μακράν των κομμάτων; Υπάρχουν πρόσωπα, αλλά η απάντησις δεν μπορεί να δοθεί εκ του προχείρου. Ωστόσο, μπορούμε να προτείνουμε διακεκριμένον επιστήμονα με διεθνές κύρος, που απολαμβάνει γενικής εκτιμήσεως. Πρόκειται για τον διαπρεπή καθηγητήν κ. Βασίλειον Μαρκεζίνην.

    Δεν είναι μόνον η μοναδική πανεπιστημιακή και επιστημονική καριέρα του, που τον έχουν κάνει παγκοσμίως γνωστόν. Ούτε οι τιμητικές διακρίσεις που τον ξεχωρίζουν μεταξύ πολλών ξένων διακεκριμένων προσωπικοτήτων.

    Είναι κυρίως, το γεγονός ότι ο κ. Β. Μαρκεζίνης είναι ίσως ο μόνος που έχει μελετήσει σε τόσον βάθος τα προβλήματα που βιώνει σήμερα η χώρα μας, οικονομικά, διπλωματικά, εθνικά. Ουδείς έχει καλύτερη γνώση, γύρω από τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, τον οποίον σήμερον διαχειρίζονται ερασιτέχνες, με δυσμενή αποτελέσματα. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι η λύσις του σημερινού οικονομικού αδιεξόδου, συναρτάται από τον επιδέξιον χειρισμόν των κινήσεων που πρέπει να κάνουμε στην «σκακιέρα» της εξωτερικής πολιτικής.

    Η κυβέρνησις του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου ουσιαστικώς έχει παραδώσει την διακυβέρνησιν της χώρας, στην «Τρόικα», δηλαδή στο Δ’ Ράιχ της Μέρκελ. Εχουμε απωλέσει την εθνικήν μας ανεξαρτησίαν, κι ας μην φανεί η διαπίστωσις υπερβολική.
    Ο καθηγητής Μαρκεζίνης, είναι ο μόνος που με άρθρα, βιβλία και ομιλίες δημόσιες, ανέλυσε τις επιδιώξεις των τουρκικών βλέψεων, τις αδυναμίες της εξωτερικής μας πολιτικής, τον μικροπολιτικό τρόπον σκέψεως εκείνων που χειρίζονται τα κρίσιμα ζητήματα του τόπου, ανέλυσε το θέμα των συμμαχιών, που πρέπει να αναθεωρηθούν, υπέδειξε λύσεις στα οικονομικά αδιέξοδα, επέκρινε δριμύτατα την μυστικήν διπλωματία, και επεσήμανε το θλιβερόν φαινόμενον του σημερινού πολιτικού κόσμου – στο μεγαλύτερον ποσοστόν του – που πεθαίνει και έχει ζημιώσει την χώραν.

    Όπως, ο ίδιος έχει επισημάνει πολύ εύστοχα, «Η γενιά των Ελλήνων πολιτικών της μεταπολίτευσης, πρόκειται σύντομα να εξαφανιστεί – σαν άλλοι δεινόσαυροι. Ελπίζω ότι θα τους διαδεχθεί μια γενιά νεαρών ανδρών και γυναικών, οι οποίοι θα μπουν στην πολιτική, αφού πρώτα έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους στο επάγγελμα που έχουν επιλέξει, και δεν θα αντιμετωπίζουν την πολιτική ως το μόνο επικερδές επάγγελμα που έχουν ποτέ ασκήσει ή – κάτι χειρότερο – έχουν κληρονομήσει…».
    Ισως κάποιοι δυσφορήσουν και σπεύσουν να παρατηρήσουν, ότι συνεχίζεται η οικογενειοκρατία: Παπανδρέου, Καραμανλής, Μητσοτάκης κ.ά. Τώρα θα έχουμε και Μαρκεζίνη;

    Πρόκειται περί άκρως λανθασμένης σκέψεως. Ο κ. Βασ. Μαρκεζίνης δεν έλαβε τις τιμητικές διακρίσεις στο εξωτερικό και δεν εδημιούργησε λαμπράν επιστημονικήν καριέραν λόγω επιθέτου. Αυτά έξω δεν περνάνε. Είναι αυτόφωτος. Ο,τι σπουδαιότεραν εδημιούργησε στο εξωτερικό, το επέτυχε με την εντελώς προσωπικήν του ιστορία. Ξεχωρίζει μεταξύ πλείστων ξένων επιστημόνων, ως Βασίλειος Μαρκεζίνης, και όχι ως υιός του Σπύρου Μαρκεζίνη.

    Το αντίθετον, δηλαδή, απ’ ό,τι συμβαίνει με τους άλλους γόνους πολιτικών οικογενειών, που εκμεταλλεύονται το επίθετόν τους, ως μοναδικό «προσόν». Και, βεβαίως, ο κ. Μαρκεζίνης, δεν έχει ανάγκην της πολιτικής. Δεν περιμένει να διακριθεί απ’ αυτήν, ούτε να καρπωθεί κάποια άλλα οφέλη, ούτε και ο ίδιος επιζητεί την ανάμειξίν του στον πολιτικόν στίβον. Οι κατά καιρούς παρεμβάσεις του στα πολιτικά μας προβλήματα, έχουν αφετηρίαν τον πόνον που αισθάνεται, ως πατριώτης αντικρύζοντας την πατρίδα του να βυθίζεται ως «Τιτανικός».

    Ο κομματισμός, είναι τελείως ξένος προς την ιδιοσυγκρασίαν του.
    Ας μη νομισθεί, ότι το άρθρον αυτό, γράφεται με ιδικήν του ενθάρρυνσιν. Αυτό, οφείλομεν να το τονίσωμεν κατηγορηματικώς. Τον καθηγητήν Μαρκεζίνην, δεν τον γνωρίζω προσωπικώς, ούτε είχα ποτέ προσωπικήν επαφήν μαζί του.

    Πιθανώς και ο ίδιος, να δυσαρεστηθεί όταν διαβάσει αυτό το άρθρον. Ρόλος του δημοσιογράφου όμως, δεν είναι να καταγράψει μόνον τα γεγονότα, αλλά και να υποδεικνύει λύσεις, σκέψεις και προτάσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Αυτό τουλάχιστον συνέβαινε την εποχήν της παλιάς καλής δημοσιογραφίας, την οποίαν εμείς οι παλαιότεροι ενγωρίσαμε και βιώσαμε.

    Οι βουλευτικές εκλογές – κατά την παρούσαν φάσιν – πέραν της οικονομικής αιμορραγίας που θα προκαλέσουν, δεν αποτελούν λύσιν στα μεγάλα αδιέξοδα της σημερινής εποχής. Θα είναι ανακύκλωσις των ίδιων χρεοκοπημένων πολιτικών δυνάμεων των δύο «μεγάλων» κομμάτων. Πρέπει να δούμε το θέμα σοβαρά. Η Ελλάς έχει προσβληθεί από γάγγραιναν. Το κακό καλπάζει ακάθεκτον.

    Ηδη, μεταβάλλεται σε ανίατον και θανατηφόρον. Σωτηρία δεν φαίνεται από πουθενά. Αι πολιτικαί δυνάμεις του τόπου (ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, Αριστερά και Μπακογιάννη) απετελματώθησαν. Τα κόμματα αυτά, μετεβλήθησαν σε συστατικά στοιχεία του αδιεξόδου, και κανένα δεν κατορθώνει να ενσαρκώσει και να πραγματοποιήσει την λύσιν αυτού. Το ΠΑΣΟΚ – χειρότερον όλων – μετέβαλε τον εαυτόν του εις γέφυραν δια να περάσει προς την εξουσίαν ο ξένος παράγων. Είναι κόμμα βυθισμένο στον βούρκον των ταπεινοτέρων επινοήσεων.

    Κάθε περαιτέρω προσδοκία, είναι ματαία. Εάν δεν στηριχθεί εξωκομματική κυβέρνησις εθνικής σωτηρίας, τότε το μέλλον της Ελλάδος φοβούμεθα, ότι θα είναι σκοτεινόν. Η δημοκρατία και το Εθνος, θα περιέλθουν σε κατάστασιν εσχάτου κινδύνου…

  15. Ο/Η Αει Σιχτίρ λέει:

    google

    μαρκεζίνης βασίλειος

    Σύνθετη αναζήτηση

    Περίπου 42.200 αποτελέσματα (0,06 δευτερόλεπτα)
    Αποτελέσματα αναζήτησης

    Εκδοτικός οργανισμός Λιβάνη – Μαρκεζίνης ΒασίλειοςΟ Βασίλειος Μαρκεζίνης γεννήθηκε σε οικογένεια που, από την πλευρά του πατέρα του, για περισσότερο από δέκα γενεές, αρχικώς στη Βενετία και αργότερα στην …
    http://www.livanis.gr/ViewAuthors.aspx?... – Προσωρινά αποθηκευμένη – ΠαρόμοιεςΒασίλειος Μαρκεζίνης | Αντίβαρο24 Sep 2010, Βασίλειος Μαρκεζίνης · Για μια νέα εξωτερική πολιτική, Απόσπασμα από την προδημοσίευση του Β. Μαρκεζίνη στο Άρδην, Απόψεις …
    http://www.antibaro.gr/…/βασίλειος-μαρκεζίνης – Προσωρινά αποθηκευμένη – ΠαρόμοιεςΒασίλειος Μαρκεζίνης: Κατρακυλάμε συνεχώς στα εθνικά θέματα …10 Ιαν. 2011 … Βασίλειος Μαρκεζίνης: Κατρακυλάμε συνεχώς στα εθνικά θέματα – vasileios markezinis katrakylame synechos sta ethnika themata.
    http://www.inews.gr › Blogs › Eglimatikotita – Προσωρινά αποθηκευμένηSIR ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ : ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Ή ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ …23 Νοεμ. 2010 … SIR ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ : ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Ή ΣΤΑΣΗ …
    http://www.inews.gr › Blogs › Fimotro – Προσωρινά αποθηκευμένηΠερισσότερα αποτελέσματα από inews.grΒασίλειος Σπ. Μαρκεζίνης – ΒικιπαίδειαΟ Σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης είναι Έλληνας νομικός και πανεπιστημιακός. … 10 Ιουλίου 1944 και είναι γιος του πολιτικού Σπύρου Μαρκεζίνη. Έλαβε από τη Νομική …
    el.wikipedia.org/…/Βασίλειος_Σπ._Μαρκεζίνης – Προσωρινά αποθηκευμένηΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ: Το προφίλ ενός σερ13 Μάιος 2009 … Την πρώτη Κυριακή του έτους, ο Βασίλειος Μαρκεζίνης αναγορεύεται επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το …
    1453-2009.pblogs.gr/…/basileios-markezinhs-to-profil-enos-ser.html – Προσωρινά αποθηκευμένη – ΠαρόμοιεςΟ Βασίλειος Μαρκεζίνης – Εξωτερική πολιτική

    – 8 λεπτά – 2 Νοεμ. 2010 – Μεταφορτώθηκε από LogiosHermes
    πολεμικής ταινίας, αλλά από το τελευταίο βιβλίο του Βασίλειου Μαρκεζίνη «Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα». Πολλοί και επώνυμοι βρέθηκαν …
    http://www.youtube.com/watch?v=6Z0KDxfzq2A
    Εμφάνιση περισσότερων αποτελεσμάτων βίντεο
    Βασίλειος Μαρκεζίνης: «Οικονομική Κρίση στην Ελλάδα και Εθνικά …26 Μαρ. 2010 … Ο Ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης μίλησε στον Γιώργο Μαλούχο την Παρασκευή 19 Μαρτίου, για τις αιτίες του οικονομικού προβλήματος, …
    http://www.thermopilai.org/…/basileios-markezines-oikonomike-krise-sten-ellada- kai-ethnika-themata – Προσωρινά αποθηκευμένηΒασίλειος Μαρκεζίνης, Sir « Ροΐδη Εμμονές1 Μαρ. 2011 … Βασίλειος Μαρκεζίνης, Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα. Στα πλαίσια της βαθμιαίας ανεξαρτητοποίησης της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, …
    roides.wordpress.com/2011/03/01/1mar11/Εμφάνιση περισσότερων αποτελεσμάτων από τις τελευταίες 24 ώρες
    Palmografos.com – Αποθεώθηκε από τα πλήθη ο Sir Βασίλειος Μαρκεζίνης!21 Οκτ. 2010 … «Αφήστε με να τα λέω φλου», αλλά τα είπε ξεκάθαρα ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης, ζητώντας «μία νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα», …
    http://www.palmografos.com/…/7239.html – Προσωρινά αποθηκευμένηΒασίλειος Μαρκεζίνης: Κατρακυλάμε συνεχώς στα εθνικά θέματα …9/1/2011 – Βασίλειος Μαρκεζίνης: Κατρακυλάμε συνεχώς στα εθνικά θέματα – Με την προειδοποίηση ότι, «από την απαράδεκτη συναινετικότητα, κυλάμε στην εύκολη …
    http://www.ethnos.gr › ΕΙΔΗΣΕΙΣ › ΠΟΛΙΤΙΚΗ – Προσωρινά αποθηκευμένηΔιαφημ.
    Βιβλία Μαρκεζίνης Βασίλειος
    Στο Public.gr θα βρεις τα βιβλία
    που ψάχνεις με -10% έκπτωση!
    http://www.public.grΔείτε τη διαφήμισή σας εδώ »

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενη

  16. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

    Τον Μίκη θα έπρεπε να τον είχαν προφυλάξει. Δεν βρέθηκε κανένας στο περιβάλλον του να του πει «Μίκη μπάστα»; Να δουν ορισμένοι (μάθημα ζωής) τι κακό κάνει η «αυλή» και οι γλείφτες.

    • Ο/Η laskaratos λέει:

      Αυτο ακριβώς σκέπτομαι και εγώ.
      Αν κάποιος δεν έχει, δεν έχει φροντίσει έστω να έχει, 3-4 δικούς του σοβαρούς συγγενείς-φίλους να τον κρατήσουν στα γηρατειά του, άστα να πάνε στο διάλο.
      Ξευτελίζεται μια μυθική μορφή της Αριστεράς, ένας μεγάλος Δημιουργός τώρα στα γεράματα, περιτρυγυρισμένος από πατριωτικές βδέλλες που του ρουφάνε το αίμα για να εξασφαλίσουν κάποια δημοσιότητα και ρόλο για τον εαυτό τους.

  17. Ο/Η Κωλόγερας λέει:

    Από παλαιότερη δήλωση του Μίκη:

    «Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ʽρθουν.»

    Νομίζω ότι αυτό γράφτηκε όντως από το χέρι του Μίκη, μια μικρή δόση αμφιβολίας κλονίζει την παπική αυθεντία. Γιατί δεν βρέθηκε ένας διανοούμενος να πάει να τον πλησιάσει και να συζητήσουν; Γιατί η Αριστερά τον απέκλεισε εντελώς τόσα χρόνια και έπληξε τον ναρκισσισμό του; Γιατί ακόμα και τώρα δεν φροντίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και το ΚΚΕ να συζητήσει μαζί του;

    Να πάει ο Γλέζος να τον προλάβει, να διώξουν τους μαλάκες και τους μπελιάδες από τις Συμβουλευτικές Επιτροπές και να λάβει αγωνιστικά χαρακτηριστικά η υπερ-συντηρητική ΣΠΙΘΑ.

    Ντροπή και μεγάλη οδύνη… Ένα σύμβολο της Αριστεράς να σέρνεται στους δρόμους του αγοραίου εθνικισμού.

  18. Ο/Η manolis λέει:

    Δεν σας παραξενεύει αλήθεια ότι όταν η χώρα είναι σε κρίση γεμίζουμε από αυτόκλητους σωτήρες; Η σύσφιξη σχέσεων με τη Ρωσσία με τη σύσταση Υπουργείου Ρωσσικών Υποθέσεων έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πολιτική ίσων αποστάσεων που επαγγέλεται ο sir. Και τέλος ας μου επιτραπεί μια αναδρομή στο παρελθόν και ας θυμηθούμε το ρόλο του ξανθού γένους στα ορλωφικά, στην επανάσταση του 1821, στη βουλγάρικη αλυτρωτική προπαγάνδα και σε πλέιστες άλλες περιπτώσεις. Η ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική αποδυκνύεται χωρίς προσκόληση σε χώρες προστάτες αλλά με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο τα εθνικά συμφέροντα.
    Any way good morning sir.

  19. Ο/Η Kanali λέει:

    Είναι πλέον φανερό ότι πίσω από το άφθαρτο όνομα του σερ Μαρκεζίνη παίζεται ένα παιχνίδι. Τουλάχιστον τον προετοιμάζουν σαν μια σημαντική εφεδρεία τους.
    Αριστερή στήριξη σε αυτό το παιχνίδι δίνει ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Καραμπελιάς. Πρέπει να έχουμε τις κεραίες μας ανεβασμένες και να προσέχουμε γιατί οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και τα γεγονότα σύνθετα και περίπλοκα.

  20. Ο/Η Aγίας Ζώνης 69 λέει:

    Ομιλεί ο Sir στο «Παρόν» του Μάκου Κουρέως

    «Επιχείρηση-Σκούπα» για αποτυχημένους πολιτικούς και στείρες πολιτικές

    Όταν σήμερα στο δικαστήριο οδηγούνται εκπρόσωποι της Εκκλησίας, κατηγορούμενοι για αδικήματα που διαπράχθηκαν, σύμφωνα με την κοινή πεποίθηση, με τη συνέργεια πολιτικών οι οποίοι, τεχνηέντως, έχουν αυτοαθωωθεί, δεν θα έπρεπε ο ελληνικός λαός να αρχίσει να σκέφτεται ότι οφείλει να καταλογίσει πολιτικές ή –ίσως– και ποινικές ευθύνες τόσο σε πολιτικούς όσο και άλλους αξιωματούχους για ζημίες που προκάλεσαν στη χώρα με διάφορους τρόπους;

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.